A kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés megteremtése Mátészalkán TÁMOP /

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés megteremtése Mátészalkán TÁMOP- 3.1.4-08/2-2008-0149"

Átírás

1 A kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés megteremtése Mátészalkán TÁMOP / Intézmény neve: Négy Évszak Óvoda 4700 Mátészalka, Alkotmány út 15. Önálló innováció: A halmozottan hátrányos helyzetű -, valamint a roma származású gyermekek beilleszkedését segítő óvodai nevelési rendszerünk Óvodánk a város legnagyobb óvodája, 1980-ban épült Mátészalka központjában, lakótelepi környezetben. 240 férőhelyes, 8 csoporttal működik. Mindent megteszünk azért, hogy a gyermekek jól érezzék magukat óvodánkban, a bennük rejlő lehetőségeket kibontakoztassuk, kreativitásukat fejlesszük és az élmények egész sorát, éljék át. A mindennapok adják programunk fő feladatát, nevelőtestületünk közös célját: - Az egészséges életmód alakítását - Környezetvédelemre nevelést. A gyermekek szociokulturális háttere jelentős eltérést mutat. A legtöbb gyermek teljes családból érkezik. A szülők iskolai végzettségét tekintve a többség középfokú végzettséggel rendelkezik, ezt követi a 8 általános iskola, s a legkisebb hányad az értelmiségi réteg. Sajnos növekszik a HHH és HH gyermekek aránya intézményünkben. A mátészalkai lakosság jelentős része a roma kisebbséghez tartozik, így az óvodánkba járó gyermekek száma fő. A legtöbb gyermek teljes családból érkezik, Legfontosabb, legalapvetőbb elveink azonban tartósak, hiszen mindig és minden körülmények között számunkra első a gyermek, személyiségének komplex, önállóságra, kreativitásra nevelése. Ez fogalmazódik meg óvodánk értékrendjében és hitvallásában is.

2 2009. szeptember 1-től 1 óvodai csoportba került bevezetésre a TÁMOP a Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés megteremtése Mátészalkán c. pályázat által a Kompetencia alapú óvodai programcsomagból - óvodánkhoz illeszkedő - program elemek. Intézményünk mindent meg tesz annak érdekében, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű-, valamint a roma származású gyermekek jól és védettként érezzék magukat. Az esélyteremtés lehetőségeit kötelességünknek tartjuk, hiszen a gyerek joga megkívánja. Ezért az óvodapedagógusaink megfelelő felkészültséggel rendelkeznek, az etnikai és szociális problémákat illetően, a célszerű intézkedések meghozataláért. Speciális együttműködési formák állnak rendelkezésünkre, amelyek által segíthetünk a gyermekek helyzetén, felzárkóztatásán. Fontosnak tartjuk: - Az intellektuális képességeik mellett az érzelmi, akarati, manuális képességeik és kreatívitásuk fejlesztését. - Az egészséges életmód szokásainak, igényeinek kialakítását a családok bevonásával. - Személyes példák, minták adásával elősegítjük az erkölcsi, szociális normák kialakítását, közösségbe való alkalmazkodásukat. - Fontosnak tartjuk a pozitív mintaadást, arra a helyes erkölcsi normára tanítja őket, hogy az anyagi javaival és/vagy hiányával megfelelően tudjon bánni. A cigány gyermekek nevelését illetően az értékeket kell megmutatni. A roma társadalom legfontosabb értékének a család számít. A családdal való pozitív együttműködés által célt érhetünk a feladatunk teljesítésében. Mindez segít abban az óvodapedagógusnak, hogy a szülő jobban megnyíljon, közelebb kerüljön hozzánk, megbízzon bennünk. Ezáltal már nem kritikaként, hanem tanácsként fogadja el tőlünk a gyermekével kapcsolatos megjegyzéseinket. Városunk cigány lakossága magyarul beszél, nem ismerik a cigány nyelvet, csupán néhány szót; de zenéjükben, táncukban már alkalmazkodnak a cigány kultúrához. A roma gyermekeket együtt neveljük hasonló korú, magyar társaikkal, hiszen az a meggyőződésünk, hogy hatásosabb fejlődést és szocializáltabb viselkedést sajátítanak el a magyar származású gyermekektől, mintha külön csoportban foglalkoznánk velük.

3 Óvodába érkezésükkor tapasztaljuk a cigány gyermekeken, hogy zárkózottabbak, visszahúzódóbbak, mint a többi gyermek; érzelmileg pedig labilisak. Sok közöttük a beszédhibás, fajtalan szavakat használnak gyakran; agresszív viselkedésben nyilvánulnak meg, szókincsük szegényes, szétszórt a figyelmük, munkatempójuk lassú, tájékozatlanok, kevés ismeretük van a valóság tárgyairól, jelenségeiről. Az okokozati összefüggéseket még nem ismerik fel, logikus gondolkodásuk pedig fejletlen. Évek óta kiemelt pedagógiai feladatunk a cigány gyermekek egyéni, amit differenciált foglalkoztatással oldunk meg. A fejlesztő füzetekben adminisztráljuk azokat a tevékenységeket, amelyeket heti lebontásban tartunk nyilván a velük való foglalkozás által. Már néhány éve pedagógiai munkánk része lett a cigány gyermekekkel való differenciált foglalkozás, másságuk elfogadása, tolerálása. A legelső feladatunk volt a gyermekek be óvodázása, benntartása, a szülők meggyőzése az óvoda fontosságáról. Ezt a munkát jól segítette és segíti ma is a gyermekek ünnepségekre való bevonása, a cigányzene, tánc megszólaltatása. Kemény munkánk eredménye, hogy egyre több iskolaérett cigány gyermek kerül az első osztályba és végzi el sikeresen az általános iskolát; megtanul írni, olvasni, számolni. Az utóbbi időben meg növekedett az óvodába eljáró gyermekek száma így 3-4 év áll rendelkezésére az óvodapedagógusnak, hogy a gyermekek hátrányait csökkentse, így egyenlő eséllyel kezdhetik meg a roma gyermekek az iskolai tanulmányaikat, szociálisan pedig könnyebben illeszkednek be a közösségbe. A gyermekvédelmi felelősünk az óvodapedagógusok segítségével igyekszik maradéktalanul teljesíteni az oktatási törvény által előírt tankötelezettség szempontjait. Figyelemmel kíséri a gyermekek hiányzásait, főleg nagycsoportban; nyomon kíséri az elköltözött gyermekek életét, az új intézményben való beilleszkedését. Nyilvántartást készít a veszélyeztetett, hátrányos helyzetű gyermekekről, mely tartalmazza az okokat, a gyermek és környezetének jellemzését, kapcsolatot tart fenn a szülőkkel. Megfigyeli a gyermeket a közösségben és feljegyzést készít tapasztalatairól, megbeszélve ezt az óvodapedagógusokkal. Tájékozódik, hogy a szükségnek megfelelően részt vesznek-e a gyermekek a fejlesztő foglalkozásokon, ha nem ezt szorgalmazza a szülőknél. Hiányzások esetén intézkedik a felszólítások küldéséről, ennek eredménytelensége esetén jelzi a Gyermekvédelmi Szolgálat felé.

4 A gyermekvédelmi felelős a faliújságon keresztül újságcikkekkel segítséget, tanácsokat ad a szülőknek a különböző nevelési problémák megoldásához. Mivel egyre több a hátrányos vagy veszélyeztetett helyzetű gyermekek száma óvodánkban, így sok a szociálisan retardált és nehezen beilleszkedő gyermek is. A szociokultúrális hátránnyal induló gyermekek fejlesztő segítség nélkül iskolai és később társadalmi kudarcoknak vannak kitéve. Óvodánkban a cigány gyermekeket az integrált nevelés alkalmával is arra szoktatjuk, hogy tudjanak és merjenek beilleszkedni a többi gyerekhez a mindennapok során. Fejlesztő-nevelő munkánk során figyelembe vesszük a Nemzeti, etnikai kisebbség óvodai nevelésének irányelveit is. Roma származású gyermekek integrációja Mivel egyre több a hátrányos vagy veszélyeztetett helyzetű gyermekek száma óvodánkban, így sok a szociálisan retardált és nehezen beilleszkedő gyermek is. Óvodánkban a roma származású gyermekeket az integrált nevelés alkalmával arra szoktatjuk, hogy tudjanak és merjenek beilleszkedni a többi gyerekhez a mindennapok során. Fejlesztő-nevelő munkánk során figyelembe vesszük a Nemzeti, etnikai kisebbség óvodai nevelésének irányelveit is. Óvodánkban a prevenciós lehetőségek céljai: - megfelelő érzelmi légkör kialakítása, - tevékenységre ösztönző egészséges élettér biztosítása, - olyan személyiségvonások alakítása, melynek birtokában a gyermekek motiválttá válnak, - a családi nevelés hiányosságainak kompenzálása, szociális beilleszkedés segítése. Feladataink között szerepel: - a másság okainak feltárása, lehetőség szerinti kompenzálása, - a szülők bizalmának megnyerése, - minden gyermeknek esélyt teremteni az önmagához viszonyított fejlődésre, hiányok pótlására, hátrányaik kompenzálására saját fejlődési üteme szerint, - mivel minden fejlesztés eszköze a játék, ezért olyan játéktevékenységek biztosítása, amely elősegíti a magasabb fejlődési szintre jutást,

5 - az eredményes fejlesztés érdekében aktív együttműködés megszervezése a szakemberekkel: gyógypedagógus, orvos, gyermekvédelmi felelős, fejlesztő pedagógus, stb. Az óvoda és a család együttműködése: Fontos feladatunknak tekintjük a családi nevelésben felfedezhető hiányok pótlását, az iskolakezdéshez az esélyegyenlőség megteremtését. Tapasztalataink szerint, az a gyermek, aki rendszeresen jár óvodába, differenciált fejlesztő foglalkozáson vesz részt, az megfelel az iskolaérettség kritériumának. Fontos, hogy a szülők érezzék, a közös felelősségünket a gyermekeikért. Szem előtt tartjuk, hogy csak szép beszéddel, érzelmeiken keresztül lehet hatni a roma származásúakra. Óvodába járás előtt meglátogatjuk a gyermekeket a családban, és elvisszük az óvodai jelét is. Ezzel erősítjük a szülők pozitív érzelmeinek kialakítását intézményünk felé. Az óvodai napirend, a szokások megismertetése és elfogatatása: Az óvodai napirendet igyekszünk úgy kialakítani, hogy az alkalmazkodjon a családok életviteléhez, pl. a tízórai 9 órakor történik, hogy a kicsit későbbi busszal érkező gyermekek is elfogyaszthassák. Folyamatosan vezetjük be a gyermekeket az óvoda helyiségeinek, eszközeinek a megismertetésébe; a szokások, szabályok cselekvéses helyzetekben való alkalmazására. Mindezeket a fokozatosság elveit figyelembe véve gyakoroltatjuk. Alapvető tevékenységként tartjuk számon nevelőmunkánkban az egészséges életmód szokásainak kialakítását, ami a roma származású gyermekek esetében bizony nem elhanyagolható tényező. Ezt kiemelt feladatunknak tekintjük, amire nagy hangsúlyt is fektetünk, hiszen ez óvodánk Helyi Nevelési Programja. Ezért fontosnak tartjuk: - a tisztaság igényének felkeltését, fejlesztését, - a kultúrált étkezés szokásainak tapintatos, fokozatos alakítását, - az evőeszközök funkcióinak megfelelő, helyes alkalmazását, - a helyes öltözködés megismertetését a szülőkkel, tanácsadás a célszerű öltözködéshez, tekintettel a szülők anyagi helyzetére.

6 Beilleszkedés szempontjából nagy hangsúlyt fektetünk a gyermekek tűrő- és konfliktus megoldó képességeinek alakítására. Minden apró, jól megvalósított szabályt és viselkedést a gyermekek esetében sok dicsérettel rögzítünk, ami a későbbieken motiválóan hat személyiségükre, a megfelelő magatartás elsajátítását illetően. Gondozási feladataink végzéséhez, gyakorlásához a szalvétát, szappant, WC-papírt, a funkciójának megfelelően igyekszünk megismertetni. Az egészséges életmód szokásainak formálásában segítségünkre van a védőnő és szükség szerint a gyermekorvos (előadások, szűrővizsgálatok szervezése esetében). A roma származású gyermekek személyiségének-, képességeinek fejlesztési lehetőségei óvodánkban: Játék: A gyermekek személyiségjegyeinek, tulajdonságainak, viselkedésének megismerésére és fejlesztésükre a játékban adódik a legtöbb lehetőség. Tapasztalatunk szerint a gyermekek nem ismerik a játékeszközök legnagyobb részét, hiszen nem láttak még olyat az óvodába érkezés előtt, így nem ismerik annak célját. Ezért arra törekszünk, hogy a gyermekek minél jobban megismerjék és elsajátítsák a környezetükben lévő játékok, eszközök funkcióját. A fejlesztés szempontjából jól megválasztott időközönként, új elemeket viszünk a játékukba, hogy ezzel is mélyítsük a helyes viselkedés szabályait. A szerepjáték egyes elemei kiválóan alkalmasak arra, hogy a környezetismeret és irodalmi foglalkozások keretei legyenek: pl. eljátsszák a bevásárlást, az orvosi rendelőben előforduló viselkedéssel ismerkednek, a közlekedési eszközökön utazva, azonosulnak a kalauz és az utas szerepével. A szabályjátékok alkalmazásakor pedig megtanulják a helyes magatartást, a kölcsönös segítségadás alapvető formáit: szerénységet, mértéktartást, eredményekre törekvést, egymás türelmes kivárását. Eredményesen alkalmazhatók a konstrukciós játékok is, amelyek a gyermekek kreativitását, értelmi és társas képességeinek fejlesztését, megfigyelőképességét, emlékezetét, gondolkodását, képzeletének fejlesztését is jól segítik. Pl. képes kirakók, dominók, nyelvi játékok, társas játékok, összerakó játékok, Puzzle játékok.

7 Memória és emlékezetfejlesztő játékok: - Emlékezz a képek helyére, melyiket hol láttad játék - Összerakós játékok vágással és visszaillesztés technikájával. - Bohócok kártya alkalmazása, mely által fejlődik a gyermekek gondolkodási funkciója, percepciójuk, figyelmük, emlékezeti problémamegoldó képessége. - Arc-játék: a kártyákon gyermek arcok láthatók, a gyermeknek tükör segítségével kell a látott arc mimikáját leutánoznia. - Forma felismerése: a gyermeknek a hátára rajzolt formát fel kell ismerni, meg kell nevezni, ábrázolni (taktilis észlelés ). - Képes dominóval való játszás, többféle szabály alapján. Munka: A munka megszervezésénél is figyelembe vesszük a gyermekek eltérő élettapasztalatait, a hiányzó ismereteiket pedig a játékban is gyakoroltatjuk. Tapasztalataink szerint hamar megszokják az önkiszolgálást. A napossági szokások alkalmazásakor pedig a feladattudatukat, figyelemösszpontosító képességeiket, a szocializációs képességeiket erősítjük. Szeretettel, türelemmel fordulunk feléjük, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy a munkavégzés alapképességei, szokásai az óvoda hatására gazdagodjon, elmélyüljön (babaszoba átrendezése, takarítás, babaedények elmosása). Tanulás: A roma családok tanulásában a családi hatások érvényesülnek: utánzás, modellkövetés, kevés verbalizmus. Gondoskodunk az óvodában arról, hogy a gyermekek eljussanak a cselekvőszemléletesgondolkodástól a képszerű, majd fogalmi gondolkodás kezdetlegességéig. Ennek érdekében fontosnak tartjuk, hogy a tanulás motiválja, aktivizálja a gyermekeket, spontán lehetőségre épüljön, valamint felfedező jellegű, újszerű és játékos legyen. A testi nevelés kivételével valamennyi foglalkozást kötetlen formában szervezünk meg, majd csak nagycsoport második félévétől térünk át a kötelező jellegre. A tanuláshoz szükség van olyan pszichikai és fizikai készségek, képességek fejlesztésére is, mint a figyelem, a tanulás iránti pozitív beállítódás, feladattudat, feladattartás és önfegyelmezés képessége.

8 A képességek alapköveinek lerakásához úgy szervezzük meg a foglalkozásokat, hogy a tapasztalatokat cselekvés, tevékenykedés közben szerezzék meg. Az anyanyelvi nevelést a személyiség teljes kibontakoztatásának részeként és feltételeként értelmezzük óvodánkban. Sajnos a gyermekek nagy része nyelvi nehézségekkel küzd, ezért fejlesztésük érdekében direkt jellegű beszédfejlesztési eljárásokat alkalmazunk, pl.: - utánzásos nyelvtanulást az óvónő személyes példájával, - a gyermekeket beszéltetjük élménybeszámolóval, - minden tevékenységét beszéd kísérje, - szókincs-szókészlet bővítését szorgalmazzuk: élmények biztosításával, séták, kirándulások szervezésével, mesedramatizálás, képolvasás, hangutánzó játékok, bábozás során. Fejlesztésüket tekintve, a fejlődésben elmaradt gyermekeket szakember segítségével kiszűrjük. Célul tűztük ki hagyományuk, kultúrájuk ápolása érdekében, hogy óvodánk egy óvodapedagógusa megtanulja a cigány nyelv alkalmazását. A közösségi szellem erősítése érdekében így hetente a külön foglalkozások alkalmával, a saját nyelvükön mondókázhatnak, énekelhetnek, és meséket hallgathatnak. Beszédészlelés, verbális fejlesztés: - Légzésgyakorlatok, hangutánzással egybekötve, hangutánzó gyakorlatok, nyelv és ajakgyakorlatok. - A lakásban, az óvodában és közvetlen környezetében található tárgyak megnevezése. - Visszhangjáték. - Testrészeink megnevezése. - Közvetlen környezet hangjainak felismerése (papírtépés, kulcs csörgetés, berregő autó, telefon), egymás hangjának felismerése (Ki szólít?- játék). - Cselekvések megnevezése képek alapján (sétál, gyalogol, szalad, szökdécsel, stb.) - Hangok tulajdonságainak megkülönböztetése játékos keretben (hosszú-rövid, zöngés-zöngétlen), hang differenciálása (s-vonat, sz-kígyó képéhez kötjük a hangot).

9 - Térbeli viszonyokban való tájékozódó képesség : irányok: fent, lent, alatt, át, fel, hátra, fölött, fölé stb. - Hanganalízis: elején, végén, vagy közben hallod a s-vonat hangját? - Auditív emlékezet : mondat bővítése az egyszerűtől az összetett mondatig. Kérdéssel segíthetjük a gyermeket. - Auditív zártság : megadott hanggal mondjon minél több szót. - Képről mesélés. A vizuális nevelésben figyelhető meg a legszembetűnőbb elmaradás. Az ábrázolási képességeik szegényesek, ugyanis igen kevés családban van biztosítva a gyermek számára a rajzolás, festés, mintázás, kézi-munka lehetősége. Ezért a gyermekek nagy része idegenkedik az ábrázolási eszközöktől, félnek azokat kezükbe venni. Az ügyetlenül húzott vonalakat maga sem találja szépnek és a sikertelenség még inkább elkedvetleníti. Feladatunk ebből adódóan, hogy finommozgásukat, képzelőerejüket, megfigyelőképességüket, emlékezetüket fejlesszük. Finommozgásuk érdekében sokat gyurmázunk, tépünk, vágunk, hajtogatunk. A gyermekek munkáit pedig a szülők a munkatáblákon, nyomon követhetik. A zenei nevelés terén a legsikeresebbek a roma gyermekek. Sikerélményt igazán ezen a téren tudnak elérni. Ritmusérzékük ösztönösen jó, szeretnek és tudnak énekelni és táncolni. Zenei nevelésükben az a legfontosabb tényező, hogy örömmel, lehetőleg tisztán énekeljenek. Még a dadogó gyermekek görcsei is oldhatók a dalolással, a ritmusos mondókák ismételgetésével. A mozgásos körjátékok, az együttes táncmozdulatok örömteli végzése által fejlődik fizikai állóképességük, aktivitásuk, önbizalmuk. A ritmusos énekes játékok figyelmüket, koncentrációjukat, határozottságukat, beidegző képességeiket erősítik. A környezet megismerésére nevelés, környezetvédelem során elsődleges célunk: nyitottá tenni a roma gyermekeket a környezeti hatások befogadására, valamint a felszínes érzékeléstől eljuttatni őket az egyre tudatosabbá váló megismeréshez.

10 A figyelmük tudatos odafigyeléssel, a tárgyak, élőlények, jelenségek megfigyeltetésével történik. Munkánkban központi szerepet kap a környezetvédelmi világnapok megismerése, amely komplex módon érvényesül a nevelés valamennyi területén. Törekszünk arra, hogy a világnapokat megismerve tudatosabban figyeljenek oda a Föld, a víz, a levegő, a táj, az élővilág és a település értékeinek, tisztaságának megóvására és megőrzésére. Törekszünk arra, hogy saját környezetük szépségére, a természet és az emberi kéz alkotta értékek megőrzésére is nyitottá tegyük őket. Feladataink megvalósítása során alkalmazzuk a gyűjtőmunkát is, valamint a szimulációs és fejlesztő játékokat, amelyeket a cselekvéses tevékenységek gyakorlása során végzünk. A mozgást, mozgásos játékokat és testnevelést kedvelt tevékenységeik között említhetjük. Elsődleges feladatunknak e tevékenységek szervezésének alkalmazásakor: szervezetük ellenálló-, teherbíró képességének, edzettségének, alkalmazkodó képességének növelését tartjuk szem előtt, melyet az egészséges életmódra nevelésünk érdekében is hangsúlyozunk. Kondicionáló-, koordináló képességeik javítását, a nagy- és finommozgások fejlesztését, a tér-, és időérzékük fejlesztését, mozgásérzékelésük, térbeli tájékozódó képességeik fejlesztését célozzuk meg a testnevelés foglalkozások alakalmával. Igyekszünk minél több időt tölteni a szabad levegőn, jó idő esetén még a testnevelés foglalkozást, a mindennapos testnevelést is az udvaron szervezzük meg. A levegőztetés pedig a csoportszobában is biztosítva van, ugyanis nyitott ablak mellett tornáztatjuk a gyerekeket. A tehetséges gyermek integrációja Óvodánk nyitott azon tehetséges gyermekek fejlesztésére, akik az átlagosnál magasabb teljesítményre képesek. Kreativitásuk, motivációjuk eltér hasonló korú társaiktól, ugyanakkor kivételes képességeik vannak. Törekszünk megismerni azon képességeiket, amelyekben kimagasló teljesítményre képesek, és a nevelés

11 különböző területein (vizuális, zenei, irodalmi, testi, tánc) biztosítjuk számukra tudásuk kamatoztatását, személyiségük kiteljesedését. Igyekszünk megtalálni bennük azt a bizonyos sajátos többletet, és azt a lehetőségek határáig fejleszteni. Nevelői tapintatunk segítségével igyekszünk megtudni az erősebb érdeklődési területet, és azt terheléssel, sokrétűbb kibontakoztatással, játékos kreativitások alkalmazásával erősíteni. Egyénre szabott programmal, egyéni bánásmód alkalmazásával, differenciált feladatadással, egyéni foglalkoztatással fejlesztjük az ilyen gyermekeket. Ennek során azokat a képességeket is alakítjuk, amelyek lehetővé teszik az újszerű problémák megoldását és meglátását. Fejlesztjük a divergens gondolkodásukat, amelynek segítségével a problémahelyzetek többféle megoldására törekedhetnek. Igyekszünk olyan nevelési helyzeteket teremteni a mindennapok során, amely által személyiségük harmonikusan fejlődik és önkibontakozó képességük is erősödik. Lehetővé tesszük számukra, hogy olyan tapasztalatokra tegyenek szert, amelyekből bátorítást kapnak az elmélkedére, töprengésre; bátran fogalmazhatnak meg kérdéseket; megerősödhet bennük a kockázatvállalási hajlam. Szociális szükségleteiket erősítjük. Megteremtjük azokat a feltételeket, hogy megtanulják a másik ember tiszteletét, a másokkal való együttműködést; bátorítást kapnak a vezető szerep vállalásához; valamint másságuk elfogadásához. Igyekszünk elkerülni az elszigetelődésüket társaiktól. Segítünk az olyan szituációk megoldásában, amely a beilleszkedési nehézségeiket gátolná. Hasonló korú társaikkal, - az érzelmi nevelés, szocializáció módszereit alkalmazva, - igyekszünk megértetni másságukat. Szüleik figyelmét felhívjuk a támogatásra, akik optimális erőfeszítésre késztetik az tehetséges gyermeket, valamint megfelelő motivációs eszközöket biztosítanak számukra. - Az eltérő szociokulturális közegből érkező gyermekek lehetőséget kapnak az egyéni fejlődésre.

12 - A gyermekek haladási, érési üteméhez igazodva történik a fejlesztés (egyéni, mikro-csoportos szervezeti keretek között) változatos, sokoldalú feldolgozással, differenciált feladatadással. - A sajátos nevelési igényű gyermekek önmagukhoz képest fejlődnek. - A nem sajátos nevelési igényű gyermekek megtanulnak alkalmazkodni; tolerálják sajátos nevelési igényű társaik másságát; megértik, elfogadják őket; gyakorolják a természetes segítségnyújtás lehetséges formáit. - Megvalósul az inklúzív (befogadó) pedagógia elvei, a mindennapi gyakorlatban. - A zökkenőmentes iskolába való átmenet érdekében kezdeményezzük a partner intézmény nevelőivel az esetmegbeszéléseket; lehetőséget adunk a hospitálásra, a gyermekek megismerését illetően. - A szakmai és társadalmi partnerekkel történő sikeres együttműködés által eredményesen végezzük pedagógiai- nevelőmunkánkat. - Szemléletbeli, módszertani, szakmai megújulás jelenik meg a pedagógiai gyakorlatban. - Megvalósul a szegregációmentesség, diszkriminációmentesség, a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek nevelési és társadalmi hátrányainak kompenzálása, az egyenlő bánásmód elvének teljes körű érvényesülése, az esélyegyenlőség biztosítása és előmozdítása.

13 Beilleszkedési zavarral, tanulási nehézséggel küzdő gyerekek korrekciós Óvodánkban.- a DIFER teszt mérési eredménye alapján - 7 gyerek esetében vált szükségessé, egyéni - illetve mikrocsoportos fejlesztés. A korrekciós, fejlesztő foglalkozások tartalmát, a részletes szakmai program bemutatja. Fejlesztési cél Nagymozgás Finommotorika Szem- kéz koordináció Testsémafejlesztés FEJLESZTŐ PROGRAM HAVONKÉNTI LEBONTÁSBAN Észlelésfejlesztés (percepciófejlesztés) Memória és emlékezetfejlesztő játékok (vizuális memória) Beszédészlelés Verbális fejlesztés SZEPTEMBER Fejlesztés tartalmi megvalósítása Lepedőzsák, négyoldalú kötéllétra alkalmazásával kúszás, mászás, amely által a keresztezett mozgások harmonikusabban fejlődnek. Tépéssel, vágással, ragasztással mozaikkép készítése (papír, termény, tészta, kavics stb.) Pálcika-rakó játék: számolópálcikák felrakása széles, majd egyre keskenyebb tárgyra. Önmaga felismerése és azonosítása tükörgyakorlatokkal, játékos mondókákkal, jellegzetes külső tulajdonságainak megtanulásával (hajszín, szemszín, kicsi-nagy stb.) A szemmozgás tudatos kotrolljának kialakítása és erősítése. Mozgó tárgyak követése: balról-jobbra, jobbrólbalra, fel, le, kör, diagonális stb. A fej mozdulatlan marad, csak szemmel követi a mozgás irányát a gyermek. Emlékezz a képek helyére, melyiket hol láttad - játék Légzésgyakorlatok, hangutánzással egybekötve. Hangutánzó gyakorlatok. Nyelv és ajakgyakorlatok. A lakásban, az óvodában és közvetlen környezetében található tárgyak megnevezése. (ruházat) Számolási készség Összehasonlítás:- a gyermekek által kiválasztott tulajdonságok, - az felnőtt által kiválasztott tulajdonságok alapján, - egy-egy kiemelt tulajdonság alapján.

14 Dinamikus gyakorlatok az írás előkészítésére Mondóka és firka páros alkalmazása. (a ceruzát ne emeljék fel, tehát létrehozzuk a vonalat, másrészt körkörös firkánál mindig azonos irányt követünk jobbról-balra haladva). Fejlesztési cél Nagymozgás Finommotorika Szem-kéz koordináció OKTÓBER Fejlesztés tartalmi megvalósítása Maugli talp segítségével a billenő talajhoz való idomulás, mely a vesztibuláris ingerlés szempontjából lényeges. Kollázs, montázs készítése. Marokkó-játék alkalmazásával az alak-állandóság, részegész, alak-háttér megkülönböztetésének képességét fejlesztjük. Testséma fejlesztés Észlelésfejlesztés (percepciófejlesztés) Memória és emlékezetfejlesztő játékok (vizuális memória) Tevékenységek végzése, mely a testrészek megismerését célozzák: -testrészek megérintése és megnevezése a felnőtt által -a gyermek megismétli saját testén az érintést és megnevezést -utasításra a gyermek megérinti és megnevezi a testrészt -a felnőtt megnevezi és a gyermek megérinti a másik gyermek testrészét -az előzőek megismétlése csukott szemmel. A szem fixációs működésének erősítése: -ismert játékok vagy használati tárgyak közül egy kiemelése és annak fixálása 10 mp-ig (fel-le mozgatjuk), -egy ismert tárgynak, tárgy képének egy részletét meg kell keresni és azt fixálni 10 mp-ig. Összerakós játékok vágással és visszaillesztéssel technikájával. Beszédészlelés Verbális fejlesztés Ciklizáló gyakorlatok végzése: -hallásdifferenciálás összekapcsolásával, -visszhangjáték. Testrészeink megnevezése (törzs, fej, arc, fül, orr, száj, fogak, nyelv, szemhéj, szempilla, szemöldök, homlok, áll, orrlyuk, nyak, váll, gyomor, mellkas, kar, hüvelykujj, könyök, csukló, tenyér, köröm, ujjpercek, derék, csípő, lábszár, lábfej, sarok, comb, térd stb.)

15 Számolási készség Dinamikus gyakorlatok az írás előkészítésére Szétválogatás:- a gyermek által kiválasztott tulajdonságok alapján, - a felnőtt által kiválasztott tulajdonságok alapján, - egy-egy kiemelt tulajdonság alapján, - szín, árnyalat alapján, - alak, forma alapján, - élő, élettelen alapján, - hang alapján, - keménység, puhaság alapján. Az egyenes vonal felfedezése, vonalmegszakítás gyakorlása, közben mondókázás. Fejlesztési cél Nagymozgás Finommotorika Szem-kéz koordináció Testséma fejlesztés Észlelésfejlesztés (percepciófejlesztés) Memória és emlékezetfejlesztő játékok (vizuális memória) Beszédészlelés fejlesztés Verbális fejlesztés NOVEMBER Fejlesztés tartalmi megvalósítása Trambulinon való ugrálás, amely a vesztibuláris ingerlés szempontjából lényeges elem a fejlesztés során. Terménykép készítése. Kapla faépítő által, amely fejleszti ugyanakkor a konstruktív képességeket, vizuális képzeletet, finommotorikát, problémamegoldó gondolkodást, koncentrációt, figyelmet. Meghatározott testrészekre koncentrálás: - különböző testhelyzetekben megtalálni a megnevezett testrészt, megérinteni, megnevezni, mozgásokat végezni, - valamilyen tárgyat megérintve, ráülni, ráállni, átbújva rajta megtapasztalni a különböző testhelyzeteket a testrészek és a tárgyak viszonylatában. Vizuális zártság egészlegesség észlelésének alakítása: Mi hiányzik? - ismert tárgyak, eszközök egy részletének hiányát felismertetni, - hiányos képek felismertetése, mi hiányzik róla, mit ábrázolhat? - Rejtett figurák megtalálása. Puzzle játékok összerakása, fokozatosan növekvő elemszámokból. Hallás, beszédhallás : - közvetlen környezet hangjainak felismerése (papírtépés, kulcs csörgetés, berregő autó, telefon stb.) - egymás hangjának felismerése (Ki szólit?-játék) - hibafelismerés: az elhangzott szó hibás-e? Cselekvések megnevezés képek alapján (pl. sétál, gyalogol, szalad, szökdécsel, mozog, elkezd, megáll, térdel, csúszik, kanyarodik, felemel, leenged, előrehalad, hátrál, taszít, húz,

16 Számolási készség Dinamikus gyakorlatok az írás előkészítéséhez Fejlesztési cél Nagymozgás Finommotorika Szem-kéz koordináció Testséma fejlesztés Észlelésfejlesztés (percepciófejlesztés) Memória és emlékezetfejlesztő játékok (vizuális memória fejlesztés) Beszédészlelés tapsol, dob stb.) Sorba rendezés: - mennyiségi tulajdonságok szerint számosság (több, kevesebb, ugyanannyi) - nagyobb, kisebb, - magasabb-alacsonyabb - szélesebb-keskenyebb - hosszabb-rövidebb - melyikbe fér több vagy kevesebb - sorbarendezés szubjektív rendezési szempontok szerint (melyiket kedveled?) - elrendezett elemek sorrendjében felismert szabályosság szerint. - Sorozatok készítése mennyiségi tulajdonságok alapján. Visszatérünk a felfedezett vonalhoz, amelyet keretek közé szorítunk. Megismerkedünk az iránnyal, a fent, lent fogalmával, hullámvonal gyakorlása közben. A vonalvezetés ritmikus ismétlése. DECEMBER Fejlesztés tartalmi megvalósítása síléc által a gyermekek megtanulnak egy másfajta járást, melyet 3 gyerek egyszerre használ. Fejlődik így a gyermekek egymáshoz való alkalmazkodási készsége, egyensúlyérzéke, együttmozgás képessége. Textilkép, fonalkép készítése ragasztás, vágás technikájának alkalmazásával. Gyöngykirakó-játék alkalmazásával fejlődik a gyerek finommotorikája, alaklátása, formaállandósága, rész-egész megkülönböztetésének képessége. Test személyi zónájának alakítása: - oldaliság alakítása (színes szalaggal megjelölve a gyerek jobb-bal kezét, lábát) - különböző mozgásfeladatokat teljesíteni jobb-bal kézzel - jobb-bal lábbal különböző mozgásfeladatokat teljesíteni. Vizuális időrendiség felismertetése képeken elmesélt történetek kirakásakor: mi történt először? Mi következik? Stb. Bohócok-kártya alkalmazásával fejlődik a gyermekek gondolkodási funkciójuk, percepciójuk, figyelmük, emlékezeti problémamegoldó képességük. Hangfelismerés, hangdifferenciálás: -a hangok tulajdonságainak megkülönböztetése játékos keretben (hosszú-rövid, zöngés-zöngétlen) -két hang differenciálása (s-vonat, sz-kígyó képéhez kötjük a

17 Verbális fejlesztés Számolási készség Dinamikus gyakorlatok az írás előkészítésére Fejlesztési cél Nagymozgás Finommotorika Szem-kéz koordináció Testsémafejlesztés Észlelésfejlesztés (percepciófejlesztés) hangot. - szótagokba rejtett s, sz hang (melyik hangot hallod benne?) - szavakba rejtett s, sz hang (melyik hangot hallod a szóban?) Térbeli viszonyokban való tájékozódó képesség : Irányok: fent, lent, alatt, át, keresztül, fel, hátra, fölött, fölé stb. cselekedtetés, majd irány megnevezés.(nagy és finommozgás készségek, testséme, lateralitás, vizuális diszkrimináció, sorozatba rendezés játékok játszása közben.) Számfogalom előkészítése és alapozása. Mennyiségek összemérése: annak a darabnak a megmutatása, amekkorával nagyok az egyik mennyiség a másiknál. - magasabb-alacsonyabb, hosszabb-rövidebb, többkevesebb, vastagabb-vékonyabb, bővebb-szűkebb fogalmak gyakorlatban való alkalmazása. - Tömeg: könnyebb-nehezebb, űrtartalom szerinti mérés, szélesebb- keskenyebb, lefedés területet. - A kifejezések tartalmának pontosabbá tétele, összemérések végzése. Az előzőekben megszelídített vonalakat ritmikusan ismételjük, amely előkészíti a gyermekek az írás megtanulásához. Közben énekeljük a Kis kacsa fürdik kezdetű dalt, és hullámvonalakkal rajzoljuk tele a lapot. Majd bevezetjük a hurokvonalat. A firkához még közelálló grafikus ábrán ritmikusan ismétlődik a hurokvonal, a Pámpám paripám, tüzes a pipám mondóka ismételgetése közben. JANUÁR Fejlesztés tartalmi megvalósítása Rugósdeszkán való járás, mely az egyensúlyérzéket fejleszti. Karcolás technikájával az ujjak finommozgásának. Szövőjátékok: körmöcske, szövőkeret alkalmazásával nemcsak a szem és kéz koordináltabb mozgása fejlődik, hanem a gyerekek fantáziája és kreativitása is. A test függőleges zónájának megtanítása: - játékeszközök emelése a fej fölé, lehelyezése a lábra vagy lábak elé. - Az előző gyakorlatok csukott szemmel való végzése. - Adott tárgyakhoz viszonyított testhelyzetek gyakorlása (szék, pad, asztal stb.által): - állj elé, mögé, rá, mellé, közé, mássz át, -ülj elé, mögé, rá, alá, mellé, közé, mássz át, - térdepelj elé, mögé, rá, mellé, közé, mássz át, -feküdj elé, mögé, rá, mellé, közé, mássz át stb. Vizuális ritmus: a legkülönbözőbb vizuális minták folytatása: - tárgyakból kirakott minták folytatása, - rajzos- képi- minták elrendezése

18 Memória és emlékezetfejlesztő játékok (vizuális memória) Beszédészlelés Verbális fejlesztés Számolási készség Dinamikus gyakorlatok az írás előkészítéséhez Fejlesztési cél Nagymozgás Finommotorika Szem-kéz koordináció Testsémafejlesztés Észlelésfejlesztés (percepciófejlesztés) - sorminták rajzolása. Arc-játék: a kártyákon gyermek arcok láthatók, a gyereknek tükör segítségével kell a látott arc mimikáját leutánoznia. Hanganalízis: -elején, végén, vagy közben hallod az s-vonat hangját? Ha a szó elején hallja, akkor a mozdonyba teszi a képet, ha a végén az utolsó kocsiba, ha szó közben, akkor a középső vagonba teszi a képet. Önálló szókeresés a kiválasztott hanggal: - szerepeljen a szóban a hang, - úgy kezdődjön a szó, - úgy végződjön a szó. Térbeli viszonyokban való tájékozódó képesség : Helyzet: -on, -en, -ön, -ról, -ről, -ban, -ben, kívül, belül, tetején, alján, közepén, középpontjában, között, fölé, felett, alá, lent, alul, alatt, stb. (nagy és finommozgások, testséma, lateralitás, időbeli sorrendiség, sorozat játékok játszása közben). Halmazok összemérése: számkörben több-kevesebb pontosabbá tétele párosítással. -elemek párosítása ig. A dislexia veszélyeztetettség elkerülése érdekében gyakoroljuk a balról jobbra haladási irány megtanulását. Az iránykövetés rögzítése mondókázás közben történik. FEBRUÁR Fejlesztés tartalmi megvalósítása Billenő rács alkalmazásával az egyensúlyérzék Origami hajtogatás a kéz, ujjak mozgásának finomodása érdekében. Ügyes boci játék Ravensburger. A formák behelyezésével összehangoltabb lesz a szem és kéz munkája. Testfogalom kialakítása, a testrészek tudatos ismerete, a test részeinek és funkcióinak tudatos ismerete. - játékos gyakorlatok: megnevezett testrészekhez megmondani a funkcióját. - A funkció megemlítése után felismerni a testrészt: lokalizálni, megmutatni önmagán és másokon, megszámlálni. - Képen, rajzon felismerni az egyes testrészeket, a hiányzókat megszámlálni. - Részekből összeállítani az emberfigurát, testrészeivel együtt. Vizuális helyzet pozíció felismertetése: Négymezős táblán a felnőtt elhelyez egy alakzatot adott mezőbe,

19 Memória és emlékezetfejlesztő játékok (vizuális memória) Beszédészlelés Verbális fejlesztés Számolási készség Dinamikus gyakorlatok az írás előkészítéséhez A gyermekek sajátjukon ugyanoda helyezik, Az alakzatokat adott mezőben, más pozícióba elforgatjuk. Forma felismerés: a gyermeknek a hátára rajzolt formát fel kell ismerni, meg kell neveznie, és ábrázolnia (taktilis észlelés). Auditív ritmus : - a felnőtt által bemutatott ritmus letapsolása, kopogása, kezdetben szabályos ritmusokkal, majd szabálytalanokkal. - A mondott vagy kopogott ritmusok nyelvi megnevezése tá és ti szavak segítségével. - Az előbbit csukott szemmel végezve. Térbeli viszonyokban való tájékozódó képesség : Idő: most, után, előbb, később, hamarosan, nappal, éjszaka, délelőtt, délután, este, hét, hónap, év, tél, tavasz, nyár, húsvét, karácsony, kezdődik, befejeződik. (időbeli sorrendiség, nagy és finommozgások) Kis számok összkép alapján: - 2,3,1 és üres halmazok észlelése, felismerése, megnevezése, számlálás összkép alapján, ellenőrzés párosítással. - Megszámlálás, számolás 6-10-es körben. - Hosszúság és magasságmérés egységgel: kirakott egységek számlálása. - A sorba rendezett elemek helye a sorban: sorszámok fogalma. - Tapasztalatok a darabszám változásairól, darabszámmal kapcsolatos történések eljátszása, kirakása tárgyakkal. Történetek elmesélése, eljátszott cselekvésekről, történetekről, képekről. A megtanult egyenest alkalmazzuk, melyben az alkalmazott egyenes iránya, nagysága, helye meghatározott. Fejlesztési cél Nagymozgás Finommotorika Szem-kéz koordináció Testsémafejlesztés MÁRCIUS Fejlesztés tartalmi megvalósítása Teknősbéka eszköz segítségével az egyensúlyérzék Varrás, hímzés technikájának elsajátítása előre kirajzolt, kilyukasztott minták kivarrásával. Puzzle kirakókkal: (Discovery Toys, Ravensburger) különböző képek kirakása kisebb ill. nagyobb részekből. Egyes testrészek fejlesztésére alkalmas mozgások végzése: - fejfordítás, fejkörzés, - csukott szemmel megérinteni a szemet, füleket, orrot, hajat, szemöldököt, váltott kézzel és egyszerre mindkét kézzel. - Csukott szemmel a fej fordítása egy adott hang

20 Észlelésfejlesztés (percepciófejlesztés) Memória és emlékezetfejlesztő játékok Beszédészlelés Verbális fejlesztés Számolási készség Dinamikus gyakorlatok az írás előkészítéséhez irányába, majd már előre ismert helyzetű tárgy felé. - Törzsfordítás lazán leengedett karral, ill. oldalsó- majd mellső középtartásba tartott karokkal, - Karokat magas tartásba emelve törzshajlítás balra és jobbra, előre és föl. Vizuális memória : - egyszerű testmozgást, bemutatás után emlékezetből leutánozni, - vizuális mintát rövid bemutatás után felismerni, felsorolni, kirakni stb. fokozatosan növelhető az elemszám és a bemutatás idejének csökkentése. Ismerd fel! Discovery Toys játék. Auditív emlékezet : - mondat bővítése az egyszerűtől az összetett mondatig. Kezdetben kérdéssel segíthetjük a gyermeket. Osztályozás műveletének végzése közben: Kör, körül, körbe, négyoldalú, vonal, pont, egyenes, görbe vonalú, háromszögletű, kereszt, csillag, téglalap alakú, stb. Az említett kifejezéseket mindig manuális, mozgásos tevékenységekhez kötötten használjuk. Tapasztalatok a geometria körében 2-8 elemmel Egy fokkal nehezebb formában használjuk a megtanult egyenest. Megismerkedünk a középponttal. Fejlesztési cél Nagymozgás Finommotorika Szem-kéz koordináció Testsémafejlesztés ÁPRILIS Fejlesztés tartalmi megvalósítása Csésze eszköz segítségével az egyensúlyérzék, mely a vesztibuláris ingerlés szempontjából fontos. Gyöngyfűzéssel az ujjak finom mozgásának. Ember-halom játék Ravensburger. Meghatározott szabály szerint kell egymásra illeszteni a műanyag ember formákat, úgy, hogy egyensúlyát tartsa, ne boruljon fel. Egyes testrészek fejlesztésére alkalmas mozgások: - karkörzés előre, hátra, - karok helyzetének utánzása, - oldalsó középtartásban nyújtott karral tölcsérkörzés először kis, majd nagy kör mentén, - különböző karlengések ritmusra, - oldalsó vagy mellső középtartásból a kéz csípőre helyezése, - karhúzás és tolás, - ujjak ökölbe szorítása, - ujjak ide-oda mozgatása, - ujjak egyenkénti mozgatása ritmusra, - mozgások változatai mindkét kézzel, majd váltva.

21 Észlelésfejlesztés (percepciófejlesztés) Memória és emlékezetfejlesztő játékok Beszédészlelés Verbális fejlesztés Számolási készség felesztése Dinamikus gyakorlatok az írás előkészítéséhez Fejlesztési cél Nagymozgás Finommotorika Szem-kéz koordináció Testsémafejlesztés Észlelésfejlesztés (percepciófejlesztés) Alaklátás, formaállandóság : - formaalakítás mozgással, - különböző tárgyak, alakok felismertetése a gyerekek környezetében, megkeresése, párosítási, csoportosítási feladatok. - Adott vizuális minta kirakása forma, méret, szín szempontjából, - Minták rajzolása, festése, - Részekből különböző alakzatok összerakása. Betű-játék, több témakörben játszható játék, amelyet a megnevezett hanggal kezdődő szavak alkotják. Fonológiai kódolás: - mit mond a kis robot? szótagból álló szavakat kell szótagonként mondani a felnőttnek, a hívóképet a gyerek ekkor nézheti. Később rövid szót betűnként kell szótagolni. Osztályozás méret, hasonlóság, különbözőség, ellentétesség szempontjából a kifejezéseket megnevezve: Nagy, kicsi, alacsony, apró, hatalmas, több, kevesebb, felső, alsó, hangos, halk, csendes, édes, savanyú, világos, sötét. (sorozat, auditív-vizuális, diszkrimináció, tapintás, gondolkodás, alap számfogalom). Építések, alkotások szabadon és másolással, később elforgatva. Kapuforma alkalmazása sorozatban. MÁJUS Fejlesztés tartalmi megvalósítása A Rotrikom eszköz a vesztibuláris ingerlést segíti. Díszítőmunka segítségével nemcsak a kéz finomabb mozgása tökéletesedik, hanem a vizuális minta ritmikus ismétlődésével fejlődik a gyermek figyelme, kitartása, emlékezete, kognitív tulajdonságai. Öltöztető baba segítségével testséma fejlesztés, verbális fejlesztés is történik. Egyes testrészek fejlesztésére alkalmas mozgások: - láblengetés előre, hátra, oldalt, le - térdhajlítás, nyújtás, a kezet a combon tartjuk. - Törzshajlítás bokafogással. - Szökdelés, ugrás, - Szökdelés váltott lábbal, láblengetés. Tapintásos, sztereognisztikus észlelésfejlesztés: - alapvető gyurmázási technikák alkalmazása, - különböző formák, méretek alakítása minta után,

22 Memória és emlékezetfejlesztő játékok Beszédészlelés Verbális fejlesztés Számolási készség Dinamikus gyakorlatok az írás előkészítéséhez Fejlesztési cél Nagymozgás Finommotorika Szem-kéz koordináció Testsémafejlesztés Észlelésfejlesztés (percepciófejlesztés) Memória és emlékezetfejlesztő játékok Beszédészlelés - különböző formák, méretek megváltoztatása: Varázsoljuk el! - Ritmikus sorminta készítése, a minta folytatása. Képes dominóval való játszás, többféle szabály alapján. Auditív zártság : - szavak kitalálása a szó egy megadott részének alapján, - annyit kopog a gyerek, ahány hangból, vagy szótagból áll a szó. - Hány szót tud felsorolni, amelyik úgy kezdődik pl. ma.., te.. - Megadott hanggal, mondjon minél több szót. Osztályozás színek szerint: piros, kék, sárga, zöld, fekete, fehér, barna, narancssárga, rózsaszín, bíbor. Tevékenységek tükörrel: - Mozgás tükör előtt-tükörkép, közeledés, távolodás, - Építkezések térben, tükörkép megépítése, - Tükrös alakzatok létrehozása. Csigavonal megtanulása, úgy, hogy a ceruzát nem emeljük fel, először belülről kifelé haladva rajzoljuk, majd kívülről, befelé haladva. JÚNIUS Fejlesztés tartalmi megvalósítása Bady-roll eszköz segítségével a vesztibuláris ingerlést serkentjük, amely jó hatással van az egyensúlyérzék fejlesztésére. Szövés-fonás technikájának elsajátításával finomodik a gyerekek ujjmozgása. Színkígyó-játék, a megkezdett szín alapján a minta folytatása kígyó vonalban (vizuális látás -vizuális ritmus) Az egyes testrészek fejlesztésére alkalmas mozgások - járás sarkon, lábujjon - külső talpélen járás, a kar a törzs mellett, - ugrálás páros lábbal, egyik, másik lábon, váltott lábon, - babzsák fölmarkolása lábujjal. Taktilis csatorna Érzékelő zacskó -játék játszása közben. - tapintással kell felismerni a tárgyakat, milyen a mérete, formája, felülete, anyaga stb.? a tapintással felismert dolgokat párosítani, sorba rendezni fokozatuk szerint, csoportosítani egy-egy minőségi jellemzőjük alapján Bohócok kártya által, amely a kognitív szerveződés játékos fejlesztésének egyik eszköze. Többféle szabály szerint játszható, mely által fejlődik a gyermek figyelme, emlékezeti problémamegoldó képessége. Hosszú, rövid magánhangzók felismerése:

23 - ha röviden ejti a felnőtt az O hangot, akkor korongot tegyen maga elé, ha hosszan ejti, akkor pálcikát. - Visszaolvashatja a gyerek a hangokat, a korongok és pálcikák elhelyezése után. Verbális fejlesztés Számolási készség Dinamikus gyakorlatok az írás előkészítéséhez Képről mesélés. Tájékozódás a térben, majd síkban. Irányok megnevezése, kifejezések értése és értelmes használata, labirintusban való tájékozódás. Eddigiekben kialakult a vonal, egyenes, kapuvonal, csigavonal, hullámvonal stb. Ezek után a megtanult formák alkalmazására kerül sor. A beszéd és a megadott forma egyidejű ritmusban történő alkalmazása nagyon fontos a felsorolt gyakorlatoknál, a feladat elvégzése után minden esetben egy ábrát kapunk. A látható eredmény többszöri ismétlésre késztetheti a gyermeket, hiszen varázsolni tud egy kakast stb.a versmondásnál jelentkező funkcióöröm is elősegíti az eredményes beszéd és mozgáskoordinációt, a finommotorika fejlesztését. A programban szereplő játékok minden esetben szemléletes, képi anyagra épülnek, amelyek konkrét, tárgyi tevékenységet igényelnek. A fejlesztés során azt a fejlődési zónát kerestem meg, amit a gyerek még biztosan tud, valamint amit a gyerek kis segítséggel a tudatok közötti kölcsönhatások következtében már képes megoldani. Megfelelő gyakoroltatással az érési folyamat serkenthető, mert a fejlesztő játékok hatására a kognitív funkciók gyorsabban fejlődnek és jobban összerendeződnek. A játékok nem jelentenek túl magas kognitív terhelést a gyerek szempontjából, valamint a sikerélményen és apró megerősítéseken keresztül nagyon fokozatosan haladhatunk az egyre nehezebb és összetettebb feladatok felé. Ugyanakkor a korrekciós és kompenzációs fejlesztő foglalkozások során alkalmazott fejlesztő játékok, nemcsak a gyerekek a kognitív, hanem a szociokognitív tulajdonságait is fejlesztik. A szakmai program megvalósításához szükséges fejlesztő eszközök: - Pálcika-rakó, Kapla faépítő, Gyöngykirakó, Szövőjáték, Körmöcske, - Ravensburger Ügyes boci, Ravensburger Ember halom, Ravensburger Mix-Max, Differix Ravensburger - Puzzle kirakók, Öltöztethető baba, Bohócok kártya, Képes dominók,

24 - Discovery Toys- Farm, Discovery Toys- Golyó zuhatag, Discovery Toys- Tréfás arcok, Discovery Toys -Szám memória, Discoveri Toys-Végtelen történet - Rakosgató kártya Páli-Forgách, Páli Judit- Boa. Fejlesztő foglalkozások 1. Foglalkozás célja: verbális fejlesztés Ráhangolódás: Instrukció: a feladat az, hogy az asztalon lévő pingpong labdát fújnod kell addig, míg a kapuba nem ér! (játékos cselekvésre, fújásra ösztönzés). A fejlesztés lehetőségei: helyes légzéstechnika gyakorlása, a beszédhez szükséges szervek, erősítése, testfogalom (csücsörits a száddal!), szemszáj koordináció alakítása, vizuális fejlesztés (mozgó tárgy követése), gondolkodás, számfogalom alakítása (hányszor sikerült a kapuba fújni). 1. Grimasz játék. Instrukció: elmondok egy mondókát neked, aminek a végén különböző arckifejezéseket kell utánoznod, az én arcomról. Jól figyelj, hogy én milyen grimaszt vágok, mert a tükör előtt le kell ellenőrizned! A mondóka: kiskanál, nagykanál, minden gyerek így csinál. A fejlesztés lehetőségei: arcizmok, utánzóképesség, humorérzék alakítása, beszédkedv fokozása: mire hasonlítjuk? 2. Hangutánzás. Instrukció: ebben a kiskosárban olyan képek vannak, amelyek a közlekedési eszközöket ábrázolják. Az a feladat, hogy húzol egy kártyát, és utánoznod kell annak a közlekedési eszköznek a hangját, amelyiknek a képét látod. A fejlesztés lehetőségei: helyes légzéstechnika gyakorlása, tiszta artikuláció alakítása, hangképző szervek erősítése. A látott kép felismerése után a közlekedési eszköz megnevezése, ezzel a gondolkodását fejlesztem, valamint megfelelő hangprodukció. 3. Válogató. Instrukció: ebben a kis dobozban olyan kártyák vannak, amelyek egyegy tárgyat ábrázolnak. Az a feladatod, hogy én mondom a tárgy nevét, neked pedig a kártyák közül ki kell választanod azt, amelyiknek a nevét hallottad! A kártyákon megrajzolt tárgyak képei: doboz, toboz, kecske, fecske, ágy, ág, gomb, domb, kenyér, tenyér.

25 A fejlesztés lehetőségei: hangdifferenciáló képesség pontos hallás észleléssel. Szándékos figyelem, sajátos anyanyelvi formák felismerése. Befejezésként, ha még szeretne játszani tovább a pingpong labdával, akkor lehetőséget adok rá. Utána pedig, megmutatom a gyereknek, hogy a pingpong labdából lehet készíteni ujj bábot is. Amelyik a kedvenc állata, annak a fejformáját együtt elkészítjük a labdából. 2. Foglalkozás célja: percepció fejlesztés, finommotorika. Ráhangolódás: színes gombok vannak az asztalon, amivel eljátszadozhat. Instrukció: ha megfigyeled ezeket a gombokat, akkor láthatod, hogy különböző színűek. Arra kérlek meg, hogy a kedvenc színeidet, legalább 4 színt, válogassál ki, és gyűjtsd egy csomóba! A fejlesztés lehetőségei: megfigyelőképesség, türelem, kitartás, feladattudat, koncentráló képesség. Gondolkodás, emlékezet (melyiket kell kigyűjteni), számolási készség alakítása (hány egyszínű gomb van egy halmazban). 1. Mit raktam ki? Instrukció: ezekből a gombokból kirakok egy sormintát. Az a feladatod, hogy figyeld meg egymás után milyen színű gombok következnek, és te is ugyanilyen mintát rakjál ki! Ha könnyen megy a gyereknek, nehezítem azzal, hogy letakarom a kirakott sort, és emlékezetből kell megpróbálni kirakni újra. Természetesen az elemek számát is fokozatosan növelhetem (kezdetben 7 db-ból áll), egészen addig, amíg eljutok arra a szintre, hogy már nem képes kirakni emlékezetből. A fejlesztés lehetőségei: vizuális memória, formaészlelés, megfigyelőképesség, figyelemkoncentráció. 2. Kösd össze a párokat! Instrukció: ezen a feladatlapon különböző tárgyak képeit látod, de mindegyikből kettő van. Az a feladatod, hogy keresd meg a kép párját, és kösd össze egy vonallal őket! A fejlesztés lehetőségei: az összetartozás észlelése, azonosság-különbség felfedezése, finommotoros koordináció. A szemmozgás tudatos kontrollja, vizuális percepció. 3. Gombok helyének keresése. Instrukció: ezen a papírból készült táblán láthatod, hogy lyukak vannak kivágva. Azért van így, mert az a feladatod, hogy keresd meg a gombok helyét, és illeszd oda őket! (természetesen különböző alakú és nagyságú

26 gombokról van szó, amelyeket előre kiválogattam. Mindegyiknek megvan a maga helye a feladatlapon. Feltűnően meg lehet különböztetni nagyságuk szerint a gombokat.) Levezetésként, mi más is következhetne, ha nem a: Gombfoci. A szabályát már ismeri, és nagyon szereti játszani. A testvéreivel szinte mindennapos ez a tevékenység. Most én leszek a játszótársa. 3. Foglalkozás célja: percepciófejlesztés, finommotorika. Ráhangolódás: az asztalon különféle anyagok vannak elhelyezve egy tálban: só-liszt gyurma, homok, agyag, plasztilin. Mindegyikből készíthet 1 formát. A fejlesztés lehetőségei: anyagok, felületek megismerése, formák keletkeztetése. Tapintással tapasztalatok szerzése az anyag tulajdonságairól: puha, kemény, sima, érdes, nedves. Ezeket meg is nevezzük. Ezzel verbálisan is fejlesztem, megismerkedik esetleg ujabb fogalmakkal. Finommotorikája, szem-kéz koordinációja fejlődik. 1. Mi van a zsákban? Instrukció: tárgyakat látsz az asztalon, amelyeknek a párjuk el van dugva a zsákban. Az a feladatod, hogy amelyik tárgyat felemelem, annak a párját meg kell keresni a zsákban, csak tapintással! A fejlesztés lehetőségei: formaészlelés, különbözőségek, azonosságok felfedezése tapintás útján ( anyagminőség, nagyság, puhaság stb.), szókincsbővítés a fogalmak használatával, a különböző anyagok megismerése által. 2. Színkocka. Instrukció: előtted van egy kocka, amelynek különböző színűek az oldalai. Az a feladatod, hogy dobni kell egyet a kockával. Amilyen szín van a kocka felső oldalán, olyan színű tárgyat kell keresned itt a szobában! Fejlesztés lehetőségei: térészlelés, színészlelés, testséma, oldaliság, szem-kéz, szem-láb koordináció, mozgásformák gyakorlása, memória. 3. Mátrix formakereső. Instrukció: a kártyalapokon különböző mértani formákat látsz, amelyek különböző színüek. Olyan kártya-játékot fogunk játszani, hogy mindig azt a formát keresd ki a lapjaid közül, amelyiket utoljára raktam le a formatáblára. Ketten játszuk ezt a játékot. Nálam is ugyannyi kártya van, mint nálad. Amelyikünknél van az azonos színű és formát ábrázoló kártya, az rakja le a táblára a párját; mellé pedig még egyet teszel. Annak a párját már nekem kell megkeresni.

Tematikus terv - Tantárgyi koncentráció november Lila kiscsoport. Környezeti nevelés Vizuális nevelés Irodalmi nevelés

Tematikus terv - Tantárgyi koncentráció november Lila kiscsoport. Környezeti nevelés Vizuális nevelés Irodalmi nevelés 2017. november 6-10. Lila kiscsoport Környezeti nevelés Vizuális nevelés Irodalmi nevelés Anyag: Testünk projekt 1. hét. Cél: Testséma fejlesztése, tájékozódás testen, testrészek ismerete, az emberi test

Részletesebben

Grafomotoros fejlesztés

Grafomotoros fejlesztés Grafomotoros fejlesztés Nagyon sok szülőnek feltűnik az iskola megkezdése előtt, hogy gyermeke nem jól fogja a ceruzát, nem úgy rajzol, mint a többiek. Sőt, esetleg le sem lehet ültetni papír-ceruza feladatok

Részletesebben

AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN

AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN Ferenczné Teleky Éva Igazgató, vezető szaktanácsadó Szolnok Városi Óvodák Kisgyermekkori nevelés támogatása EFOP-3.1.1-14-2015-00001

Részletesebben

ÁTADÓLAP. A gyermek neve: Születési hely, idő: Anyja neve: Lakcím: Tanulói azonosító:

ÁTADÓLAP. A gyermek neve: Születési hely, idő: Anyja neve: Lakcím: Tanulói azonosító: ÁTADÓLAP A gyermek neve: Születési hely, idő: Anyja neve: Lakcím: Tanulói azonosító: ÉRTELMI KÉPESSÉGEK Vizuális észlelés Sokat hibázik a formák felismerésében, globális észlelése nem megfelelő Segítséggel

Részletesebben

AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN

AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN Nagy Tamásné óvodavezető Nagykállói Brunszvik Teréz Óvoda Nagykálló Kisgyermekkori nevelés támogatása EFOP-3.1.1-14-2015-00001

Részletesebben

Fejlesztőpedagógia alapjai A DIFFERENCIÁLÁS NEVELÉSELMÉLETI KÉRDÉSEI AZ ÓVODÁBAN

Fejlesztőpedagógia alapjai A DIFFERENCIÁLÁS NEVELÉSELMÉLETI KÉRDÉSEI AZ ÓVODÁBAN Fejlesztőpedagógia alapjai A DIFFERENCIÁLÁS NEVELÉSELMÉLETI KÉRDÉSEI AZ ÓVODÁBAN Az előadás vázlata A közoktatás egyik legnehezebb, megoldásra váró problémája A differenciálás Az egyének differenciált

Részletesebben

KIEMELÉS A RÖVID FEJLŐDÉSI NAPLÓBÓL

KIEMELÉS A RÖVID FEJLŐDÉSI NAPLÓBÓL Törvényi háttér: 363/2012. (XII.17.) orm. rendelete az Óvodai nevelés országos alapprogramjáról Az óvodai élet megszervezése 4. Az óvodai nevelés tervezését, valamint a gyermekek megismerését és fejlesztését,

Részletesebben

Rózsakert Tagóvoda Pedagógiai Programja

Rózsakert Tagóvoda Pedagógiai Programja XXII. Kerület Egyesített Óvoda Rózsakert Tagóvoda Pedagógiai Programja (Módszertani ajánlás) PORKOLÁBNÉ DR. BALOGH KATALIN KOMPLEX PREVENCIÓS ÓVODAI PROGRAMJÁNAK (KUDARC NÉLKÜL AZ ISKOLÁBAN) ADAPTÁLÁSA

Részletesebben

Készségfejlesztő tanulójáték

Készségfejlesztő tanulójáték Készségfejlesztő tanulójáték Fejlesszünk? Hagyjuk inkább a gyermeket játszani? A LOGICO játszva fejleszt! A Logico olyan fejlesztőjáték, amely játék közben fejleszti az óvodás és a kiskorú gyermek készségeit

Részletesebben

Modalitások-Tevékenységek- Tehetség-rehabilitáció

Modalitások-Tevékenységek- Tehetség-rehabilitáció Modalitások-Tevékenységek- Tehetség-rehabilitáció. BEMUTATÁS Képességeinek legnagyobb részét az ember sohasem realizálja, s ezek mindaddig ki sem bontakozhatnak, amíg jobban meg nem értjük természetüket.

Részletesebben

Önálló intézményi innováció. Medve hét. A kidolgozó pedagógus neve: Sárosiné Büki Anikó 2010.

Önálló intézményi innováció. Medve hét. A kidolgozó pedagógus neve: Sárosiné Büki Anikó 2010. Önálló intézményi innováció Medve hét A kidolgozó pedagógus neve: Sárosiné Büki Anikó 2010. Témahét feladata: Medve ( febr. 2) Áttekintő táblázat Téma Nevelési területek A környező világ tevékeny megismerése

Részletesebben

MAJER ILDIKÓ: ÓVODAI NEVELÉSÜNK ÓVODAVEZETŐ VESZPRÉM

MAJER ILDIKÓ: ÓVODAI NEVELÉSÜNK ÓVODAVEZETŐ VESZPRÉM MAJER ILDIKÓ: ÓVODAI NEVELÉSÜNK ÓVODAVEZETŐ VESZPRÉM Óvodai nevelés alappillérei: -Köznevelési Törvény -Óvodai nevelés Országos -Pedagógiai Program Alapprogramja ÓVODAI ÉLET, MŰKÖDÉSI PARAMÉTEREK: Gyerekekkel

Részletesebben

KÉPESSÉGFEJLESZTÉS 1-4. KÉPESSÉGFEJLESZTÉS 1 4. ÉVFOLYAM

KÉPESSÉGFEJLESZTÉS 1-4. KÉPESSÉGFEJLESZTÉS 1 4. ÉVFOLYAM KÉPESSÉGFEJLESZTÉS 1 4. ÉVFOLYAM 1251 BEVEZETŐ Az iskolába lépő gyermek élete gyökeresen megváltozik- Ideje nagy részét a játék helyett a tanulás tölti ki. Olyan pszichikus funkciók fejlesztése szükségeltetik

Részletesebben

Féléves ütemterv. Feladattípusok. (a kiemelt területet fejlesztő. órába építhető feladatok)

Féléves ütemterv. Feladattípusok. (a kiemelt területet fejlesztő. órába építhető feladatok) Féléves ütemterv Pedagógiai megfigyelés, Az átlagos intelligenciaszinttel rendelkező Róbertnél részképesség elmaradások (beszédészlelés, beszédmotorika, vizuomotoros koordináció) voltak láthatók, melyek

Részletesebben

(ÓVODA NEVE) PEDAGÓGIAI PROGRAMJÁRÓL

(ÓVODA NEVE) PEDAGÓGIAI PROGRAMJÁRÓL Betekintés a pedagógiai program elfogadását részletes szakmai és törvényi hivatkozásokkal is alátámasztó INTÉZMÉNYVEZETŐI vagy SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY dokumentumba: ÓVODAVEZETŐI / SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY Óvoda logója

Részletesebben

Kompetencia alapú óvodai programcsomag. Projektzáró TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0096 DE OEC Óvoda 2010.06.21.

Kompetencia alapú óvodai programcsomag. Projektzáró TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0096 DE OEC Óvoda 2010.06.21. Kompetencia alapú óvodai programcsomag Projektzáró TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0096 DE OEC Óvoda 2010.06.21. Kompetencia alapú képzés fogalma Kompetencia alapú képzésen az ismereteken alapuló, de a készségek,

Részletesebben

Egyéb Jó gyakorlat megnevezése: Óvoda család újszerű gyakorlata bevontság, együttműködés

Egyéb Jó gyakorlat megnevezése: Óvoda család újszerű gyakorlata bevontság, együttműködés Szolnok Városi Óvodák Egységes Pedagógiai Szakszolgálat és Pedagógiai Szakmai Szolgáltató Intézmény Százszorszép Óvoda referenciahely: A kompetencia alapú nevelési, oktatási programot átfogóan, mintaadóan

Részletesebben

Szempontok az egyéni fejlesztési tervek elkészítéséhez

Szempontok az egyéni fejlesztési tervek elkészítéséhez Szempontok az egyéni fejlesztési tervek elkészítéséhez Figyelemfejlesztés Auditív figyelem Zörejek megfigyelése Hangok, beszéd megfigyelése Háttérzajok megfigyelése Vizuális figyelem Mi változott meg?

Részletesebben

DIFER Szolnok Városi Óvodák

DIFER Szolnok Városi Óvodák DIFER 2014-2015 Szolnok Városi Óvodák Fontos felismerések (Nagy József): Szélsőséges fejlettségbeli különbségek jellemzőek: hatéves korban ötévnyi! A személyiség alaprendszerét- az alapkészségeket- minden

Részletesebben

MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN. 10. modul TESTRÉSZEINK! Készítette: Schmittinger Judit

MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN. 10. modul TESTRÉSZEINK! Készítette: Schmittinger Judit MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN 10. modul TESTRÉSZEINK! Készítette: Schmittinger Judit MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN 10. modul: TESTRÉSZEINK 2 A modul célja Időkeret Ajánlott

Részletesebben

Fejlesztési területek:

Fejlesztési területek: Fejlesztési területek: Mozgásfejlesztés Nagymozgások, finommozgások Testséma fejlesztés Téri tájékozódás Percepciófejlesztés Vizuális percepció; Auditív percepció; Verbális fejlesztés Beszéd- és kommunikáció

Részletesebben

Alapelveink. Legfontosabb értékünk a GYERMEK. A gyermekeink érdeke mindenek felett áll! Gyermekeinket különleges gondozásban, védelemben részesítjük

Alapelveink. Legfontosabb értékünk a GYERMEK. A gyermekeink érdeke mindenek felett áll! Gyermekeinket különleges gondozásban, védelemben részesítjük Alapelveink Legfontosabb értékünk a GYERMEK A gyermekeink érdeke mindenek felett áll! Gyermekeinket különleges gondozásban, védelemben részesítjük Gyermekeink egyéni készségeinek és képességeinek figyelembevételével

Részletesebben

Patakfalvi Attiláné: Az első osztályosok megismerése

Patakfalvi Attiláné: Az első osztályosok megismerése Patakfalvi Attiláné: Az első osztályosok megismerése Megkezdődött a tanév. Az első osztályos kisgyerekek tele tudásvággyal jönnek az iskolába. Tanítóink szervezik a napi megismerő munkát, hogy a gyerekek

Részletesebben

Fejlesztési terv I. Nagycsoportos óvodás gyermek általános, gyógypedagógiai, éves fejlesztési terve

Fejlesztési terv I. Nagycsoportos óvodás gyermek általános, gyógypedagógiai, éves fejlesztési terve A következő sorokban szeretném bemutatni egy olyan gyermek több éves fejlesztési tervét, aki óvódás korában gyógypedagógiai fejlesztést, általános iskolában pedig diszlexia - diszgráfia terápiát igényelt.

Részletesebben

Audi Hungaria Iskola. Audi Hungaria Óvoda

Audi Hungaria Iskola. Audi Hungaria Óvoda Küldetésünk: A gyermek személyiségének fejlesztése családias környezetben Alapítás: 2012-ben az Audi Hungaria Iskola Intézményegységeként Két, 25-25 fős vegyes korosztályú csoport Egész napos felügyelet

Részletesebben

ÚTON AZ ISKOLA FELÉ. Hurrá! Nagycsoportos lettem!

ÚTON AZ ISKOLA FELÉ. Hurrá! Nagycsoportos lettem! ÚTON AZ ISKOLA FELÉ Hurrá! Nagycsoportos lettem! Prevenciós munka Nagycsoportosok szűrése Konzultáció óvónőkkel Egyéni vizsgálatok-készség, képesség felmérés, javaslattétel Iskolába lépéshez szükséges

Részletesebben

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése Eredmény rögzítésének dátuma: 2016.04.20. Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése 1. Pedagógiai módszertani felkészültség 100.00% Változatos munkaformákat alkalmaz. Tanítványait önálló gondolkodásra,

Részletesebben

ÓVODA-ISKOLA ÁTMENET

ÓVODA-ISKOLA ÁTMENET ÓVODA-ISKOLA ÁTMENET előadás Előadók: Vanya Lajosné Pula Éva 2011. április 18. Báta 1. Bikácsi óvoda bemutatása 2. TÁMOP 3.1.4. 2.1. Tapasztalatok 2.2. Pályázat adta lehetőségek, nehézségek 3. Óvoda-iskola

Részletesebben

MATEMATIKA 2.évfolyam: évi 144, heti 4 óra (enyhe)

MATEMATIKA 2.évfolyam: évi 144, heti 4 óra (enyhe) MATEMATIKA 2.évfolyam: évi 144, heti 4 óra (enyhe) 1. Gondolkodási módszerek, halmazok, matematikai logika, kombinatorika 15óra Kulcs ismerete A vizuális, auditív és taktilis percepció fejlesztése. Összehasonlítás,

Részletesebben

KÉPESSÉGFEJLESZTÉS 785 KÉPESSÉGFEJLESZTÉS 1 4. ÉVFOLYAM

KÉPESSÉGFEJLESZTÉS 785 KÉPESSÉGFEJLESZTÉS 1 4. ÉVFOLYAM KÉPESSÉGFEJLESZTÉS 785 KÉPESSÉGFEJLESZTÉS 1 4. ÉVFOLYAM KÉPESSÉGFEJLESZTÉS 786 CÉLOK ÉS FELADATOK Az iskolába lépő gyermek élete gyökeresen megváltozik- Ideje nagy részét a játék helyett a tanulás tölti

Részletesebben

EFOP VEKOP A köznevelés tartalmi szabályozóinak megfelelő tankönyvek, taneszközök fejlesztése és digitális tartalomfejlesztés

EFOP VEKOP A köznevelés tartalmi szabályozóinak megfelelő tankönyvek, taneszközök fejlesztése és digitális tartalomfejlesztés EFOP-3.2.2-VEKOP-15-2016-00001 A köznevelés tartalmi szabályozóinak megfelelő tankönyvek, taneszközök fejlesztése és digitális tartalomfejlesztés SNI nem SNI A különleges bánásmódot igénylő gyermek, tanuló

Részletesebben

1. CICA CSOPORT. óvónők. Németh Zoltánné. Tóth Ildikó. dajka. Vilhelmné Vágó Katalin

1. CICA CSOPORT. óvónők. Németh Zoltánné. Tóth Ildikó. dajka. Vilhelmné Vágó Katalin 1. CICA CSOPORT Németh Zoltánné Tóth Ildikó Vilhelmné Vágó Katalin A környezet megismerésére nevelés témáihoz kapcsoljuk a tervezett beszélgetés - és játéktémákat, valamint az ének-zene, vizuális, irodalmi,

Részletesebben

A KÖRNYEZETTUDATOS MAGATARTÁS FEJLESZTÉSE AZ ELSŐ OSZTÁLYBAN

A KÖRNYEZETTUDATOS MAGATARTÁS FEJLESZTÉSE AZ ELSŐ OSZTÁLYBAN Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0010 A KÖRNYEZETTUDATOS MAGATARTÁS FEJLESZTÉSE AZ ELSŐ OSZTÁLYBAN Piarista Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon

Részletesebben

IPR jó gyakorlatunk SOKORÓPÁTKA

IPR jó gyakorlatunk SOKORÓPÁTKA IPR jó gyakorlatunk SOKORÓPÁTKA IPR gyakorlatunk: A 2003/2004-es tanévtől foglalkozunk tudatosan a HH és a HHH gyerekek fejlesztésével. Az intézményi dokumentumaink tartalmazzák az IPR elemeit. A napi

Részletesebben

A sajátos nevelési igényű tanulók integrált oktatásának munkaterve a 2015/ 2016 os tanévre

A sajátos nevelési igényű tanulók integrált oktatásának munkaterve a 2015/ 2016 os tanévre A sajátos nevelési igényű tanulók integrált oktatásának munkaterve a 2015/ 2016 os tanévre A sajátos nevelési igényt a megyei szakértői bizottság szakvéleményben állapítja meg. Az Intézményben integráltan

Részletesebben

Dunaharaszti. Százszorszép Tagóvoda

Dunaharaszti. Százszorszép Tagóvoda Dunaharaszti Százszorszép Tagóvoda Dunaharaszti Százszorszép Tagóvoda Pedagógiai Program Mottó: Minden ember számára, ezek az első esztendők a legfontosabbak: Lehetséges, hogy kisebb-nagyobb Mértékben

Részletesebben

Óravázlat. Alkalmazott módszerek, eljárások: Közös, egyéni, páros munka. Differenciált feladatok. Magyarázat, beszélgetés. Tevékenykedtetés.

Óravázlat. Alkalmazott módszerek, eljárások: Közös, egyéni, páros munka. Differenciált feladatok. Magyarázat, beszélgetés. Tevékenykedtetés. Óravázlat Tantárgy: matematika Évfolyam: 1. osztály - Előkészítő időszak; átmenet óvoda és iskola között. Témakör: Mennyiségek összehasonlítása. 2. modul Egyszerű jelzések használatának bevezetése. A mérőszám-fogalom

Részletesebben

KÖRNYEZETÜNK ÉRTÉKEI PROJEKT. TÁRSASJÁTÉK KÉSZÍTÉSE ÓVODÁBA MEGYÜNK címmel

KÖRNYEZETÜNK ÉRTÉKEI PROJEKT. TÁRSASJÁTÉK KÉSZÍTÉSE ÓVODÁBA MEGYÜNK címmel KÖRNYEZETÜNK ÉRTÉKEI PROJEKT TÁRSASJÁTÉK KÉSZÍTÉSE ÓVODÁBA MEGYÜNK címmel Hallgató neve: Szabóné Förhécz Krisztina Projekt téma: TÁRSASJÁTÉK KÉSZÍTÉS (Rajzolás, mintázás, kézimunka technikákkal) KIDOLGOZÁS

Részletesebben

Kedves Első Osztályos! Rajzold be az óvodai jeledet!

Kedves Első Osztályos! Rajzold be az óvodai jeledet! Kedves Első Osztályos! Rajzold be az óvodai jeledet! Ez a szép, színes feladatgyűjtemény segíti munkádat a matematika tanulásában. Érdekes, játékos feladatokon keresztül ismerkedhetsz meg a 20-as számkörrel.

Részletesebben

Számcirkusz matek a cirkuszban

Számcirkusz matek a cirkuszban Számcirkusz matek a cirkuszban Lóczi Tünde Óvodai foglalkozás tervezet Számcirkusz matek a cirkuszban című drámajátékra épülő foglalkozás, amelyben cél az elemi számolási készség fejlesztése komplex mozgásos

Részletesebben

Barkaág Tavaszváró Három hetet meghaladó projekt

Barkaág Tavaszváró Három hetet meghaladó projekt Barkaág Tavaszváró Három hetet meghaladó projekt Megvalósítás helye: Sugovica Általános Iskola Kiscsávoly Projekt felelős: Ideje: 2014. március 26. április 16. Foglalkozások száma: 33 Bevont tanulók köre:

Részletesebben

Elviseli a monotóniát. Hosszú ideig tud egy helyben ülni. Betartja a szabályokat.

Elviseli a monotóniát. Hosszú ideig tud egy helyben ülni. Betartja a szabályokat. Iskolanyitogató Szociális érettség Érdeklődik az iskola iránt. Igyekszik a közösségbe beilleszkedni. Elfogadja a feladathelyzetet, egyedül elvégzi azokat, figyelme nem kalandozik el. Feladattudat, feladattartás

Részletesebben

A kölcsönözhető eszközök bemutatása

A kölcsönözhető eszközök bemutatása A kölcsönözhető ök bemutatása Katalógus Hangzó kocka Audio lotto CD-vel Kinti hangok CD-vel Az anyanyelv fejlesztésének a kommunikáció fejlesztésének e Az auditív észlelés fejlesztését biztosító vizuális

Részletesebben

Projekt címe. Víz víz tiszta víz. Időtartam:Március 8-26-ig

Projekt címe. Víz víz tiszta víz. Időtartam:Március 8-26-ig Projekt címe Víz víz tiszta víz Időtartam:Március 8-26-ig Készítette: Kis Judit Kovács Istvánné Nagy Árpádné Téma: Vízi közlekedés Időtartam: 1 hét Külső világ tevékeny megismerése Vízi járművek Matematikai

Részletesebben

Állati Móka Egyhetes projekt

Állati Móka Egyhetes projekt Állati Móka Egyhetes projekt Megvalósítás helye: Sugovica Általános Iskola Projekt felelős: Pásztor Judit Ideje: 2014. október 14 október 18. Bevont tanulók köre: 4. osztály, alkalomszerűen az alsós napközis

Részletesebben

A TEHETSÉG A TEHETSÉG NEM VÉSZ EL TATÁRSZENTGYÖRGYÖN TÁMOP 3.4.3-08/1-2009-0018

A TEHETSÉG A TEHETSÉG NEM VÉSZ EL TATÁRSZENTGYÖRGYÖN TÁMOP 3.4.3-08/1-2009-0018 A TEHETSÉG Vegyétek észre, ha egy gyermek különleges. Nem azért különleges, mert különb akar lenni, hanem azért, mert nem tud más lenni! (Szabó Magda) A tehetség nem mindig jelentkezik láthatóan, sokszor

Részletesebben

Kálozi Aranyalma Óvoda és Bölcsőde

Kálozi Aranyalma Óvoda és Bölcsőde Kálozi Aranyalma Óvoda és Bölcsőde Az aranyalma a népmesében az újjászületés, a megváltás, valamilyen jó cselekedet jutalma, csodatévő hatása van. Az alma a néphagyományban az egészség, az összetartozás

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013.

PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013. PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013. VIOLA ÓVODA 1042. Bp. Viola u. 11-13. OM azonosító: 034309 2 TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETŐ ELSŐ RÉSZ Óvodánk bemutatása Koncepciónk Tárgyi és személyi feltételek Gyermekképünk Óvodai

Részletesebben

Matematika. 1 4. évfolyam. Vass Lajos Általános Iskola Helyi tanterv Matematika 1 4. osztály

Matematika. 1 4. évfolyam. Vass Lajos Általános Iskola Helyi tanterv Matematika 1 4. osztály Matematika 1 4. évfolyam Célok és feladatok Az iskolai matematikatanítás célja, hogy hiteles képet nyújtson a matematikáról, mint tudásrendszerről, és mint sajátos emberi megismerési, gondolkodási, szellemi

Részletesebben

EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 1. sz. melléklet 1.2.3. Matematika az általános iskolák 1 4. évfolyama számára

EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 1. sz. melléklet 1.2.3. Matematika az általános iskolák 1 4. évfolyama számára EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 1. sz. melléklet 1.2.3 Matematika az általános iskolák 1 4. évfolyama számára Célok és feladatok Az iskolai matematikatanítás célja, hogy hiteles képet

Részletesebben

www.dinasztia.hu Egyedülálló, játékos készségfejlesztő rendszer Képességfejlesztő játék csoportos foglalkozásokra, de akár egyéni fejlesztésre is!

www.dinasztia.hu Egyedülálló, játékos készségfejlesztő rendszer Képességfejlesztő játék csoportos foglalkozásokra, de akár egyéni fejlesztésre is! Egyedülálló, játékos készségfejlesztő rendszer átfogó, komplex sorozat, mely az iskolaérettség szempontjából lényeges, összes képességet fejleszti: megfigyelés, összpontosítás, kitartás, problémamegoldó

Részletesebben

Az őszi témahét programja:

Az őszi témahét programja: Az őszi témahét programja: 2011. október 10-14 Osztály: II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 3.a osztályában Időkeret: 5 nap x 5 x 45 perc Kapcsolatok: NAT Környezetismeret Művészetek dráma, vizuális kultúra,

Részletesebben

Olvasás-szövegértés fejlesztése. Ötletek saját gyakorlatból, az OFI újgenerációs olvasókönyvéhez kapcsolódva (1.osztály)

Olvasás-szövegértés fejlesztése. Ötletek saját gyakorlatból, az OFI újgenerációs olvasókönyvéhez kapcsolódva (1.osztály) Olvasás-szövegértés fejlesztése Ötletek saját gyakorlatból, az OFI újgenerációs olvasókönyvéhez kapcsolódva (1.osztály) Feladataink szókincs gyarapítása a használt szavak jelentésrétegeinek, stílusértékének

Részletesebben

Köszöntjük vendégeinket!

Köszöntjük vendégeinket! Köszöntjük vendégeinket! Tájékoztató az Óvoda-iskola átmenetet segítő program indításáról Mohács, 2013. október 16 TÁMOP 3.1.6-11/2 2011-003 Tanuljunk együtt! - Tanuljunk egymástól! A sajátos nevelési

Részletesebben

A zenei emlékezőképesség fejlesztése

A zenei emlékezőképesség fejlesztése A zenei emlékezőképesség fejlesztése A gyermek zenei emlékezete gyrsan fejlődik, igen sk élményt tárl, de az élmények mennyiségét, minőségét nehezen tudjuk ellenőrizni. A dalk éneklése már az emlékezet

Részletesebben

TANMENETJAVASLAT. Matematika. 1. osztály

TANMENETJAVASLAT. Matematika. 1. osztály TANMENETJAVASLAT Matematika 1. osztály 2 1. Tájékozódás a tanulók készségeirôl, képességeirôl Játék szabadon adott eszközökkel Tk. 5. oldal korongok, pálcikák építôkockák GONDOLKODÁSI MÛVELETEK ALAPOZÁSA

Részletesebben

Mozgáskotta program a Szent Tamás Óvodában

Mozgáskotta program a Szent Tamás Óvodában Mozgáskotta program a Szent Tamás Óvodában 2019.03.29. Szakmai nap Szolnok Előadó: Balog Jánosné, óvodapedagógus A Mozgáskotta eredete Magyar Gábor pszichológus, testnevelő tanár: http://www.mozgaskotta.hu/bemutatkozas.html

Részletesebben

különösen a média közleményeiben való reális tájékozódást. Mindehhez elengedhetetlen egyszerű matematikai szövegek értelmezése, elemzése.

különösen a média közleményeiben való reális tájékozódást. Mindehhez elengedhetetlen egyszerű matematikai szövegek értelmezése, elemzése. MATEMATIKA Az iskolai matematikatanítás célja, hogy hiteles képet nyújtson a matematikáról mint tudásrendszerről és mint sajátos emberi megismerési, gondolkodási, szellemi tevékenységről. A matematika

Részletesebben

Matematika 5. osztály Téma: Geometriai vizsgálatok, szerkesztések

Matematika 5. osztály Téma: Geometriai vizsgálatok, szerkesztések Matematika 5. osztály Téma: Geometriai vizsgálatok, szerkesztések Az óra címe: Testek ábrázolása Az órát tartja: Tóth Zsuzsanna Előzetes ismeretek: Ponthalmazok síkban és térben (pont, vonal, egyenes,

Részletesebben

Zuglói Zöld Lurkók Óvoda. Bemutatkozás

Zuglói Zöld Lurkók Óvoda. Bemutatkozás Zuglói Zöld Lurkók Óvoda Bemutatkozás Óvodánk jellemzői: A Zuglói Zöld Lurkók Óvoda 1973-ban nyílt meg Budapest XIV. kerületében, a Füredi park 6. szám alatt. 2014-ben teljes felújítás történt az intézményben,

Részletesebben

Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) 2015.04.09. NyME- SEK- MNSK N.T.Á

Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) 2015.04.09. NyME- SEK- MNSK N.T.Á Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) A kompetencia - Szakértelem - Képesség - Rátermettség - Tenni akarás - Alkalmasság - Ügyesség stb. A kompetenciát (Nagy József nyomán) olyan ismereteket,

Részletesebben

Óvoda iskola átmenet. A gyermekek nem búzaszemek egy vékában. Iskolaelőkészítő fejlesztő osztály a Weöres Sándor Általános iskolában

Óvoda iskola átmenet. A gyermekek nem búzaszemek egy vékában. Iskolaelőkészítő fejlesztő osztály a Weöres Sándor Általános iskolában Óvoda iskola átmenet A gyermekek nem búzaszemek egy vékában Iskolaelőkészítő fejlesztő osztály a Weöres Sándor Általános iskolában Az iskolából életkorilag nem lehet elkésni. Jobb később menni, mint korábban.

Részletesebben

különösen a média közleményeiben való reális tájékozódást. Mindehhez elengedhetetlen egyszerű matematikai szövegek értelmezése, elemzése.

különösen a média közleményeiben való reális tájékozódást. Mindehhez elengedhetetlen egyszerű matematikai szövegek értelmezése, elemzése. MATEMATIKA Az iskolai matematikatanítás célja, hogy hiteles képet nyújtson amatematikáról, mint tudásrendszerről és mint sajátos emberi megismerési, gondolkodási, szellemi tevékenységről. A matematika

Részletesebben

különösen a média közleményeiben való reális tájékozódást. Mindehhez elengedhetetlen egyszerű matematikai szövegek értelmezése, elemzése.

különösen a média közleményeiben való reális tájékozódást. Mindehhez elengedhetetlen egyszerű matematikai szövegek értelmezése, elemzése. MATEMATIKA Az iskolai matematikatanítás célja, hogy hiteles képet nyújtson a matematikáról, mint tudásrendszerről, és mint sajátos emberi megismerési, gondolkodási, szellemi tevékenységről. A matematika

Részletesebben

AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN

AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN Surányiné Palkó Eleonóra Szombathelyi Szűrcsapó Óvoda Szombathely, 2017. szeptember 19. EFOP-3.1.1-14-2015-00001 Kisgyermekkori

Részletesebben

Óravázlat. Tananyag: Műveletvégzés a 20-as számkörben tízes átlépéssel. A természetes szám fogalmának mélyítése a számtulajdonságok megfigyelésével.

Óravázlat. Tananyag: Műveletvégzés a 20-as számkörben tízes átlépéssel. A természetes szám fogalmának mélyítése a számtulajdonságok megfigyelésével. Óravázlat Tantárgy: Matematika Osztály: BONI Széchenyi István Általános Iskola 1. e Tanít: Dr. Szudi Lászlóné Tananyag: Műveletvégzés a 20-as számkörben tízes átlépéssel Kiemelt kompetenciák: Matematika

Részletesebben

Alkossunk, játsszunk együtt!

Alkossunk, játsszunk együtt! SZKB_101_03 Gombamese II. lkossunk, játsszunk együtt! Én és a MÁSIK modul szerzõje: Iván Márta SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1. ÉVFOLYM 30 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák

Részletesebben

Hidak egymáshoz Integrált nevelés, oktatás a győri Kölcsey-iskolában

Hidak egymáshoz Integrált nevelés, oktatás a győri Kölcsey-iskolában Hidak egymáshoz Integrált nevelés, oktatás a győri Kölcsey-iskolában Évről évre növekszik a különleges bánásmódot igénylő tanulók száma szerte az országban. A Győri Kölcsey Ferenc Általános Iskola több

Részletesebben

KPN 2014. bemutatóóra Kada Mihály Általános Iskola

KPN 2014. bemutatóóra Kada Mihály Általános Iskola KPN 2014. bemutatóóra Kada Mihály Általános Iskola Pedagógus neve: Jászfalvi Ildikó Osztály: 1. a osztály Műveltségi terület: Magyar nyelv és irodalom Tantárgy: magyar irodalom Tananyag: A sajtot osztó

Részletesebben

Német nyelv évfolyam

Német nyelv évfolyam Német nyelv 4-8. évfolyam 4. évfolyam Éves órakeret 92,5 + 37 Heti óraszám: 2,5 + 1 Témakörök Óraszám Az én világom, bemutatkozás 10 Én és a családom: a család bemutatása 12 Az iskolám: az osztályterem

Részletesebben

MESÉL A SZÁMÍTÓGÉP. Interaktív mesekészítés óvodás és kisiskolás korban

MESÉL A SZÁMÍTÓGÉP. Interaktív mesekészítés óvodás és kisiskolás korban MESÉL A SZÁMÍTÓGÉP Interaktív mesekészítés óvodás és kisiskolás korban Pasaréti Otília, Infor Éra 2009 TARTALOM A kutatás célja Interaktív mese A Meseszerkesztő bemutatása A kutatás menete A program fejlődése

Részletesebben

Egyéni fejlesztési terv

Egyéni fejlesztési terv Egyéni fejlesztési terv Összeállította: Szabó Ottilia, Nemzeti Tankönyvkiadó Intézmény Tanuló Neve: Címe: Neve: Osztályfoka: Születési hely, idı: Anyja neve: Gondviselı: Lakcím, telefonszám: Fejlesztési

Részletesebben

Lurkó iskola előkészítő program-jó gyakorlat

Lurkó iskola előkészítő program-jó gyakorlat Lurkó iskola előkészítő program-jó gyakorlat Intézmény neve: Fazekas József Általános Iskola, Napközi Otthonos Óvoda és Egységes Óvoda - Bölcsőde Intézmény e-mail címe: fazekasisk@gmail.com Kitöltő neve:

Részletesebben

A tevékenység irányítója: V. K. A feljegyzést készítő óvodapedagógus neve: V.A. A tevékenység helye, ideje: Kispesti Napraforgó Óvoda, K.

A tevékenység irányítója: V. K. A feljegyzést készítő óvodapedagógus neve: V.A. A tevékenység helye, ideje: Kispesti Napraforgó Óvoda, K. A tevékenység irányítója: V. K. A feljegyzést készítő óvodapedagógus neve: V.A. A tevékenység helye, ideje: Kispesti Napraforgó Óvoda, K. csoport 2013. okt. 1. hete Korcsoport: vegyes életkorú. A tevékenység

Részletesebben

Különleges bánásmód a különleges gyerekekkel. Dr. Bakonyi Anna

Különleges bánásmód a különleges gyerekekkel. Dr. Bakonyi Anna Különleges bánásmód a különleges gyerekekkel Dr. Bakonyi Anna A környezeti háttér sokfélesége A csoporthoz tartozás összetevői: Szokások Műveltség Kultúra Nyelv Vallás Anyagi helyzet Infrastruktúra Külső-és

Részletesebben

Egyszer régen édesanyám megfogta a kezemet. Búcsú az óvodától Projekt. Készítette: Vassné Csontos Etelka Csekő Katalin

Egyszer régen édesanyám megfogta a kezemet. Búcsú az óvodától Projekt. Készítette: Vassné Csontos Etelka Csekő Katalin Egyszer régen édesanyám megfogta a kezemet Búcsú az óvodától Projekt Készítette: Vassné Csontos Etelka Csekő Katalin Dévaványa, Kossuth úti óvoda nagycsoportjában. TÁMOP 3.1.4 pályázat keretén belül felkészülés

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Mérk-Vállaj Általános Művelődési Központ Iskoláinak Pedagógiai Programja

Tartalomjegyzék. Mérk-Vállaj Általános Művelődési Központ Iskoláinak Pedagógiai Programja Tartalomjegyzék Mérk-Vállaj Általános Művelődési Központ Iskoláinak Pedagógiai Programja I. Előszó a felülvizsgált Pedagógiai programhoz...3 II. Bevezetés...4 1. Az intézmény múltja...8 1.1. A mérki iskola

Részletesebben

Nevelési céljaink, feladataink megvalósítása érdekében szükségesnek tartjuk a tárgyi eszközök folyamatos szintentartását és bővítését.

Nevelési céljaink, feladataink megvalósítása érdekében szükségesnek tartjuk a tárgyi eszközök folyamatos szintentartását és bővítését. Óvodánkról: Az Egyetértés Utcai Óvoda 1976.novemberében nyitotta meg kapuit a gyermekek előtt 4 csoporttal 100 férőhellyel. Azóta óvodánk Kecskemét egyik legszebb kertvárosában a Petőfivárosban 225 kisgyermek

Részletesebben

TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam

TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam A tanulás tanításának elsődleges célja, hogy az egyéni képességek, készségek figyelembe vételével és fejlesztésével képessé tegyük tanítványainkat a 21. században elvárható

Részletesebben

FEJLŐDÉSEM LÉPÉSEI MUNKAKÖZÖSSÉG ÉVES TERVE

FEJLŐDÉSEM LÉPÉSEI MUNKAKÖZÖSSÉG ÉVES TERVE FEJLŐDÉSEM LÉPÉSEI MUNKAKÖZÖSSÉG ÉVES TERVE 2013/2014 Bevezetés Munkánk során hangsúlyozottan jelenik meg az egyéni haladási ütemet segítő differenciált egyéni fejlesztés. Óvodába lépéskor az első, legfontosabb

Részletesebben

SZKb_102_01. Bizalomjáték. Készítette: Lissai Katalin É N É S A M Á S I K SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2.

SZKb_102_01. Bizalomjáték. Készítette: Lissai Katalin É N É S A M Á S I K SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2. SZKb_102_01 segítség, amit adhatok Bizalomjáték É N É S M Á S I K Készítette: Lissai Katalin SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2. ÉVFOLYM tanári SEGÍTSÉG, MIT DHTOK MODULVÁZLT tevékenység

Részletesebben

Fejlődési rendellenességek, fogyatékosságok. Budapest, 2008. június 7. Sümeginé Hamvas Enikő

Fejlődési rendellenességek, fogyatékosságok. Budapest, 2008. június 7. Sümeginé Hamvas Enikő Fejlődési rendellenességek, fogyatékosságok Budapest, 2008. június 7. Sümeginé Hamvas Enikő A késleltetett ütemű fejlődés megnyilvánulásai, jelei 1. Orvosi leletek alapján - korai, faros, vákuumos vagy

Részletesebben

1. osztály. Készítette: Jantner Pálné

1. osztály. Készítette: Jantner Pálné 1. osztály Írjunk hát egy medve-dalt! Minden medve tudja majd, minden medve megtanulja, két perc múlva fejből fújja: medve-dal, medve-dal, amit minden medve hall! (Nemzetközi medve-induló) Készítette:

Részletesebben

Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont. Helyi tanterv. Matematika. készült. a 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 1. sz. melléklet 1-4./1.2.3.

Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont. Helyi tanterv. Matematika. készült. a 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 1. sz. melléklet 1-4./1.2.3. 1 Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont Helyi tanterv Matematika készült a 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 1. sz. melléklet 1-4./1.2.3. alapján 1-4. évfolyam 2 MATEMATIKA Az iskolai matematikatanítás célja,

Részletesebben

Jakabszálás-Fülöpjakab Álatános Művelődési Központ Óvodája, Általános Iskolája Napközi Otthonos Óvoda. Esélyegyenlőségi Program

Jakabszálás-Fülöpjakab Álatános Művelődési Központ Óvodája, Általános Iskolája Napközi Otthonos Óvoda. Esélyegyenlőségi Program Jakabszálás-Fülöpjakab Álatános Művelődési Központ Óvodája, Általános Iskolája Napközi Otthonos Óvoda Esélyegyenlőségi Program 1. Helyzetelemzés Jakabszállás Az óvoda tanulóinak összlétszáma: 70 fő Halmozottan

Részletesebben

BABY KOCKÁK. Minden Baby kockák játékunkhoz tartozik egy szülőknek szóló, játékötleteket tartalmazó inspirációs füzet.

BABY KOCKÁK. Minden Baby kockák játékunkhoz tartozik egy szülőknek szóló, játékötleteket tartalmazó inspirációs füzet. BABY KOCKÁK Fejlődjünk a Baby kockákkal! A Baby kockákat a kisgyerekek motorikus képességeinek fejlesztésére tervezték. A kockák egymásra helyezésével fejlődik a kézügyesség, a kezek koordinációja és egyben

Részletesebben

A projekt rövid áttekintése. 1. Előzmények

A projekt rövid áttekintése. 1. Előzmények A projekt rövid áttekintése 1. Előzmények Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata 2008-ban elkészítette a közoktatási intézményeire vonatkozó esélyegyenlőségi helyzetelemzésen alapuló Esélyegyenlőségi Tervét.

Részletesebben

Tematikus terv - Tantárgyi koncentráció 2018 április 30 május 04.- Lila kiscsoport. Környezeti nevelés Vizuális nevelés Irodalmi nevelés

Tematikus terv - Tantárgyi koncentráció 2018 április 30 május 04.- Lila kiscsoport. Környezeti nevelés Vizuális nevelés Irodalmi nevelés 2018 április 30 május 04.- Lila kiscsoport Környezeti nevelés Vizuális nevelés Irodalmi nevelés Anyag: Készülődés a csoportunk anyák napi ünnepségére Cél: A csoport ünnepi hangulatának a megteremtése.

Részletesebben

Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola MATEMATIKA HELYI TANTERV 1-4. OSZTÁLY

Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola MATEMATIKA HELYI TANTERV 1-4. OSZTÁLY Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola MATEMATIKA HELYI TANTERV 1-4. OSZTÁLY KÉSZÍTETTE: Bartháné Jáger Ottília, Holndonnerné Zátonyi Katalin, Krivánné Czirba Zsuzsanna, Migléczi Lászlóné MISKOLC 2015 Összesített

Részletesebben

Fejlesztő tevékenység tapasztalatai. Október: Rövid terjedelmű figyelme behatárolja az észlelés pontosságát, terjedelmét.

Fejlesztő tevékenység tapasztalatai. Október: Rövid terjedelmű figyelme behatárolja az észlelés pontosságát, terjedelmét. A fejj llesz ttő ttevékenység nap llózása Név: XY F 810, 811 4. b Fejlesztendő terület Észlelés Fejlesztő tevékenység tapasztalatai Auditív, vizuális észlelés pontatlan Hallási differenciálás gyenge Beszédészlelés,

Részletesebben

Eszközök: logikai lapok, tangramkészlet, labirintus feladatlap, vonat-feladatlap, füzet, színes ceruzák, vizuális differencilás feladatlapok

Eszközök: logikai lapok, tangramkészlet, labirintus feladatlap, vonat-feladatlap, füzet, színes ceruzák, vizuális differencilás feladatlapok A tanítás helye: Rákospalotai Meixner Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola (Budapest 1155 Tóth István utca 100.) A tanítás ideje: 2017. március 29. A tanító tanár neve: Szilvásiné Turzó Ágnes

Részletesebben

TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam

TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam A tanulási folyamat születésünktől kezdve egész életünket végigkíséri, melynek környezete és körülményei életünk során gyakran változnak. A tanuláson a mindennapi életben

Részletesebben

képességgel és készséggel, hogy alkalmazni tudják matematikai tudásukat, és felismerjék, hogy a megismert fogalmakat és tételeket változatos

képességgel és készséggel, hogy alkalmazni tudják matematikai tudásukat, és felismerjék, hogy a megismert fogalmakat és tételeket változatos MATEMATIKA Az iskolai matematikatanítás célja, hogy hiteles képet nyújtson a matematikáról mint tudásrendszerről és mint sajátos emberi megismerési, gondolkodási, szellemi tevékenységről. A matematika

Részletesebben

(ÓVODA NEVE) PEDAGÓGIAI PROGRAMJÁRÓL

(ÓVODA NEVE) PEDAGÓGIAI PROGRAMJÁRÓL Betekintés a pedagógiai program elfogadását részletes szakmai és törvényi hivatkozásokkal is alátámasztó INTÉZMÉNYVEZETŐI vagy SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY dokumentumba: ÓVODAVEZETŐI / SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY Óvoda logója

Részletesebben

ÓRAVÁZLAT. Az óra címe: Ismeretek a kis számokról. Osztály. nyújtott 1. évfolyam első év A tanóra célja

ÓRAVÁZLAT. Az óra címe: Ismeretek a kis számokról. Osztály. nyújtott 1. évfolyam első év A tanóra célja ÓRAVÁZLAT Az óra címe: Ismeretek a kis számokról Készítette: Nagy Istvánné Osztály nyújtott 1. évfolyam első év A tanóra célja Tudatos észlelés, megfigyelés és a figyelem fejlesztése, pontosítása. Tapasztalatszerzés

Részletesebben

Az okoskocka eszközökről

Az okoskocka eszközökről Az okoskocka eszközökről Pszichológus, logopédus, fejlesztőpedagógus és tehetségfejlesztő szakemberek dolgozták ki az okoskocka fejlesztő eszközcsaládot azzal a céllal, hogy: az iskolaérettségi szintet

Részletesebben

A WALLA JÓZSEF ÓVODA

A WALLA JÓZSEF ÓVODA A WALLA JÓZSEF ÓVODA Mottónk: Ha a jövő évről akarsz gondoskodni, vess magot, ha egy évtizeddel számolsz, ültess fát! Ha terved egy életre szól, embert nevelj! (kínai bölcs mondás) ÓVODÁNK TÖRTÉNETE: Walla

Részletesebben

Kedves Kolléga! Fejlesztési feladatok, fejlesztendő területek, képességek, készségek

Kedves Kolléga! Fejlesztési feladatok, fejlesztendő területek, képességek, készségek Kedves Kolléga! Oszkár, a kistigris az óvodában című sorozatunk a cselekvő-felfedező tanulásszervezés támogatását vállalja fel, valamint a pedagógusok differenciáló, tervező munkáját is segíteni szeretnénk.

Részletesebben

MATEMATIKA 1-2.osztály

MATEMATIKA 1-2.osztály MATEMATIKA 1-2.osztály A matematikatanítás feladata a matematika különböző arculatainak bemutatása. A tanulók matematikai gondolkodásának fejlesztése során alapvető cél, hogy mind inkább ki tudják választani

Részletesebben

A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap

A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap A jó gyakorlat célja Az idegen nyelvi nap során a tanulók különböző idegen nyelvi foglalkozásokon, workshopokon

Részletesebben