Nanoantenna-mom dióda szenzorok elektrodinamikája

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Nanoantenna-mom dióda szenzorok elektrodinamikája"

Átírás

1 Nanoantenna-mom dóda szenzorok elektrodnamkája Maty Gábor Témavezetõ: Dr. Csurgay Árpád Az MTA rendes tagja Budapest 2007 Készült a Pázmány Péter Katolkus Egyetem Informácós Technológa Kar Interdszcplnárs Mûszak Tudományok Doktor Iskola keretében, a Magyar Tudományos Akadéma Számítástechnka és Automatzálás Kutató Intézet Analogka és Neuráls Számítások Laboratórum támogatásával

2 2 I. Bevezetés Infravörös képalkotó rendszereket már a hatvanas évek óta készítenek. Bár ezek alkalmazhatóságát erõsen korlátozta az, hogy mûködésük során hûten kellett õket. A következõ fejlõdés fokozatot a hûtést nem génylõ bolométeres szenzorok kfejlesztése jelentette ([1]-[4]). Már a hetvenes évek óta tanulmányozzák a nanoantenna fém-fémoxd-fém (mom) dóda rendszer mûködését ([10]). Mndkettõ nagy elõnye, hogy a gyártástechnológát és a mûködést tekntve CMOS kompatbls, elvleg képes több sávban mûködn és nem gényel hûtést. Az elmúlt 30 évben számos esetben vzsgálták ennek a szenzorfajtának a tulajdonságat ([5]- [10]). Ezek a munkák számos antennát (dpólus, csokornyakkendõ, sprál, ) vzsgálnak az nfravörös tartományban és számos mérés eredményt tartalmaznak. A ([5]-[10]) munkák alapján a nanoantenna-mom dóda modellezésére felhasználhatóak a klasszkus antennaelmélet eredménye. Habár ezek a munkák számos mérés eredménye bzonyítja, hogy a nanoantenna-mom dódás szenzor képes spektrumszelektív érzékelésre, nem foglalkoznak a szenzor tervezés kérdésevel. A klasszkus elektromágneses elmélet eredményet felhasználva tehát lehetõség nyílk nanoantenna-mom dóda rendszer mélyebb, analtkus vzsgálatára és olyan új struktúrák kdolgozására, melyek összeépíthetõek a nagyteljesítményû feldolgozó elektronkával és khasználva a spektrumszelektív tulajdonságokat több sávban s képesek érzékeln. A [6]-[10] publkácók alaposan tárgyalják a gyártás technológát és számos mérés eredményt, közölnek melyek, gazolják, hogy a nanoantenna-mom dóda rendszer képes szenzorként vselkedn, több kérdésre mégsem adnak választ. Nem vzsgálják, hogy mlyen módon lehet többsávú szobahõmérsékleten mûködõ nfravörös szenzort építen a nanoantenna-mom dóda rendszer felhasználásával? A nanoantenna-mom dóda rendszer vzsgálatához szükséges a szenzor körül kalakuló elektromágneses teret hatékonyan analzáln. Ehhez én a Flomercs cég McroStrppes nevû, távvezeték-mátrx módszeren (TLM) alapuló szmulátorát [11] választottam, mvel ennek a szoftvernek a segítségével már számos alkalommal skeresen modelleztek nfravörös tartományban mûködõ szûrõket [12]-[13]. Az eddg munkák rávlágítottak, hogy a nanoantenna-mom dóda rendszer meglehetõsen érzéketlen [6]-[10], így normál környezet vszonyok között képtelen a mûködésre. Fokozott fgyelmet kell, fordítsunk arra, hogyan lehet az nfravörös szenzor érzékenységét jelentõsen növeln és, hogyan lehet nagy érzékenységû nfravörös szenzort tervezn?

3 3 II. A feladat során alkalmazott módszerek rövd elemzése A nanoantenna-mom dóda nfravörös szenzor körül kalakuló elektromágneses tér modellezéséhez és szmulácójához, szükségem volt a klasszkus elektromágneses térelmélet eredményere [18],[19]. Ezek a munkák a Maxwell-egyenletekbõl közvetlenül kndulva jutnak el az antennák körül, a csõtápvonalakban, üregekben kalakuló elektromágneses tér leíráság. Mvel a szenzor modellezésében közvetlenül használjuk fel a klasszkus antennaelméletet, ezért szükséges az antennák modellezés kérdésenek tovább vzsgálata. Ebben [20] nyújt segítséget, mely részletesen vzsgálja a különbözõ antennatípusokat, részletezve közl azok modelljet és tulajdonságat. A számos antennatípus közül számomra a mkrosztrp antennák elmélete és modellezés kérdése játszottak döntõ szerepet, mvel a nanoantenna-mom dóda szenzor és a klasszkus mkrosztrp antennák geometrája számos hasonlóságot mutat. A mkrosztrp antennák elméletét a [21] taglalja részletesen. Itt teljes áttekntést kaphatunk a különbözõ típusú mkrosztrp antennák kalakításáról, alkalmazás területerõl, tervezés módszererõl, és a kalakítás során fgyelembe veendõ szempontokról. Az antennaelmélet mellett fgyelmet kell fordítanunk a szenzor körül kalakuló elektromágneses tér numerkus analízsének kérdésere s. Erre a feladatra én a TLM módszeren alapuló, a Flomercs cég McroStrpes nevû szoftverét választottam. Mvel a TLM módszer a véges dfferenca módszer és a tápvonal-elmélet összekombnálásán alapul [14]- [17] szükségesnek tartottam a [14]-[17] munkák alapos tanulmányozása mellett melyek közvetlenül a TLM módszerrel foglalkoznak a csõtápvonalakban kalakuló elektromágneses teret leíró modellek részletesebb tanulmányozását. Ebben [22] szolgált kndulás alapul, mely közvetlenül a Maxwell-egyenletekbõl kndulva a Marcuwtz-Schwnger egyenletek segítségével [23]-[25] taglalja a csõtápvonalak modellezés kérdéset. A klasszkus elektromágneses térelmélet mellett fgyelmet kell fordítanunk az alkalmazott anyagok és az elektromágneses tér kapcsolatát leíró modellekre s. Mvel a szenzor az nfravörös tartományban mûködk, az anyag és a tér kölcsönhatásának hatékony leírása fontos feladat. E nélkül a szenzor megfelelõ modellezése nem lehetséges. A delektrkumok, fémek és az elektromágneses tér kölcsönhatásának modellezés kérdéserõl az [26]-[29] munka nyújt átfogó és alapos képet. Itt az anyag és tér kölcsönhatása részletes átfogó és részletes elemzés tárgyát képez. Ahhoz, hogy a tér és anyag kölcsönhatását, leíró modelleket részleteben és alaposan megérthessem, a klasszkus fzka mellett szükséges a kvantummechanka néhány eredményének smerete [30] ez a munka az alapoktól kndulva részletes, átfogó elemzés során jut el a krstályok modellezésének néhány kérdéség.

4 4 III. Az új tudományos eredmények smertetése 1. Megmutattam, hogy a Marcuvtz-Schwnger egyenletekbõl kndulva a TLM-módszer szórásmátrxa levezethetõ monokromatkus jelekre, homogén, dõnvaráns, veszteségmentes, zotróp közegek esetén 1. Ábra Négyszögletes csõtápvonal geometrája U = ZI P Pj z I = YU Q Qj Az ( z (1) egyenletrendszert Marcuwtz-Schwnger egyenleteknek hívjuk [23],[24], U = ZI z I = YU z ahol P P j Q Q jωε 2 Y = k jωε + jωµ jωµ 2 Z = k jωµ + jωε P = j 1 ωµ j for TEM and TE fortm fortem and TM forte ( E n)( e ) t t C dl (1), (2), (3), (4) Pj = e JtdA A, (5)

5 5 Q = E ze ndl C, (6) Q j = j 1 ωε e t J zda A. (7) A felület kontúrja. A [23],[24] szernt a tápvonalon belül kalakuló elektromágneses tér felbontható egy transzverzáls és egy longtudnáls komponensre. A longtudnáls komponens a transzverzáls komponensbõl számítható [23],[24]. A transzverzáls komponenst elõállíthatjuk A hullámvezetõ keresztmetszet felülete A ( z) (1 ábra), C ( z) az ( z) módusok szernt sor alakjában, ahol e és h az -dk módus orthonormált vektoráls sajátfüggvénye. Az U és I konstansok az -dk módushoz tartozó módusfeszültség és módusáram mondketten függvénye z -nek, E t H t = = e U h I. Az (1-8) egyenletek tetszõleges keresztmetszetû tápvonalaknak általánosított távíróegyenlet modelljét szolgáltatják. Az elektromágneses tér módusok szernt (8) sorfejtését alkalmazva a Maxwell-egyenletek szétbonthatóak végtelen sok közönséges dfferencálegyenletre. A M-S egyenletek a Maxwell-egyenletek ekvvalens alakja csõtápvonalak esetén [23]-[24]. Így a Marcuwtz-Schwnger egyenletek segítségével, tetszõleges csõtápvonal geometra vselkedése modellezhetõ [23]-[24]. (8) A TLM mátrx levezetése 2. Ábra A TLM cella A következõkben, véges térfogatban vzsgáljuk az elektromágneses teret. Ezt a véges térfogatot feloszthatjuk alkalmasan kcsny cellákra. Legyenek ezek a cellák kocka alakúak [15]-[17]. A továbbakban egy darab kocka alakú cellára szorítkozunk (2 ábra). Ezt a kocka alakú cellát értelmezhetjük úgy, mnt három, egymásra merõleges négyszög keresztmetszetû csõtápvonal keresztezõdését. A három négyszög keresztmetszetû csõtápvonal x, y és z rányú.

6 6 Ha a cella méretét elegendõen kcsnyre választjuk, akkor a cella oldallapjan a térerõsség változását elhanyagolhatjuk. Ezen elhanyagolás alapján feltehetjük, hogy a kockába csatlakozó csõtápvonalak kétszeresen összefüggõek, bennük csak két egymásra merõleges V, V 2 -vel jelölve a 2 ábrán). A M-S egyenletek segítségével, a három TEM-módus terjed ( 1 egymásba csatlakozó tápvonal között az ekvvalens csatoló mpedanca-mátrx felírható. Választva egy normalzáló mpedancát az elem cella szórásmátrxa elõállítható. A z rányú csõtápvonalban két TEM módus terjed: az egyk x rányú és z rányba terjed. A vektoráls sajátfüggvénye 1 e zx =,0, 0 l, (9) alakú. A másk módus y rányú és z rányba terjed. Vektoráls sajátfüggvénye, 1 e zy = 0,, 0 l. (10) alakú. A másk két csõtápvonalhoz tartozó vektoráls sajátfüggvények hasonló módon állíthatóak elõ. A másk két hullámvezetõben (az x, y rányúak) terjedõ módusok a kocka oldallapjan keresztül csatolódnak a z rányú hullámvezetõhöz. A következõkben a TLM cella oldala között fellépõ csatolás hatásokat szeretnénk leírn a TLM cella szórásmátrxa segítségével. Különbözõ értékû módusfeszültségeket veszünk fel TLM cella szemben lévõ oldalan. Például a a z rányú csõtápvonal esetében ( V 11, V 12 az egyke és V 21, V 22 a máskon). Az x, y rányú csõtápvonalakon fellépõ TEM módusok az (1-5) egyenletek értelmében generátorkén hatnak a z rányú csõtápvonalon. A (4, 5) ntegrálok (1) be való behelyettesítése és az egyenletek mnden TEM módusra történt megoldása után a TLM cella admttanca mátrxa ( Y ) TEM módusok esetén (a módusáramok és módusfeszültségek között) az 1 táblázat szernt írható fel. V11 V12 V21 V22 V31 V32 V41 V42 V51 V52 V61 V62 I a 0 b 0 c 0 c I 0 a 0 b c 0 c 0 12 I b 0 a 0 c 0 c I 0 b 0 a c 0 c 0 22 I c 0 c 0 a 0 b I a 0 b 0 c 0 c 32 I 41 c 0 c 0 b 0 a I b 0 a 0 c 0 c 42 I 0 c 0 c a 0 b 0 51 I c 0 c 0 a 0 b 52 I 0 c 0 c b 0 a 0 61 I c 0 c 0 b 0 a 62 I. Táblázat A TLM cella admttanca mátrxa ( Y )

7 7 ahol a = j ε Cot( ε µ lω) µ, (11) b = j ε µ Sn( ε µ lω), (12) 1 c = j lµω. (13) Az admttanca mátrx csak magnárus elemeket tartalmaz, mvel vákuum esetére vezettük le és tt nncs dsszpácó. Az admttanca mátrx recprok s szmmetrkus. A TLM cella admttanca mátrxa segítségével könnyen elõállíthatjuk a TM cella szórásmátrxát, bevezetve a szórásparamétereket ( a b ) U = R + I ( a b ) = 1 R (15) ahol R egy normalzáló konstans, a a beesõ hullám és b a refektált hulám. A szórás mátrx ezek után ( R E Y )( R E + ) 1 S = Y (14) alakban írható fel, felhasználva az admttanca mátrxot, ahol E az egységmátrx és normalzáló konstansokból álló vektor. R a 2. Kétsávú nfravörös szenzorra geometra elrendezést javasoltam és kdolgoztam az áramkör modellt. A (3-4) ábrákon az egysávú nanoantenna MOM dódás nfravörös szenzor keresztmetszet és felülnézet képe látható. Az nfravörös szenzort egy CMOS chp tetején helyezzük el (3 ábra), az áramkör legfelsõ fémezés rétege és a nanoantenna MOM dóda rendszer közzé egy vékony delektromos réteget helyezünk. A nanoantenna kmenetere párhuzamosan helyezzük az MOM dódát, melyet egy aluláteresztõ szûrõ követ, amely a THz-es jelet hvatott kszûrn. A beesõ nfravörös sugárzás áramot ndukál az antennában mely, keresztülfolyk az MOM dódán. A dóda egyenrányítja a THz-es jelet, melyet az aluláteresztõ szûrõ karja vezetnek el. A dóda munkapontja az aluláteresztõ szûrõ karjan keresztül állítható be.

8 8 3. Ábra Az egysávú nanoantenna MOM dódás nfravörös szenzor keresztmetszet képe 4. Ábra Az egysávú nanoantenna MOM dódás nfravörös szenzor felülnézet képe [6]-[10]. Az egysávú nanoantenna MOM dódás nfravörös szenzor rendszer ekvvalens helyettesítõ áramkör modellje a 5 ábrán látható [10]. Az antennát vevõ üzemmódban egy sorosan kapcsolt feszültségforrás és egy frekvencafüggõ komplex mpedanca helyettesít ( Z ant = RA + jx A ). Az MOM dódát egy nemlneárs ellenállás és egy vele párhuzamosan kapcsolt kapactással helyettesítjük. Az aluláteresztõ szûrõ egy nduktvtással, a munkapont beállítását végzõ áramkör egy adott belsõ ellenállású feszültségforrással helyettesíthetõ. Az egysávú szenzor kmenetén fellépõ nagyfrekvencás jel ampltúdója a 6 ábrán látható. 5. Ábra Az egysávú nanoantenna MOM dódás nfravörös szenzor ekvvalens áramkör modellje [10]

9 9 6. Ábra Az MOM dóda kapcsan becsült THz-es jel ampltúdója egysávú nanoantenna-mom dódás nfravörös szenzor esetén Két darab egysávú nanoantenna MOM dódás nfravörös szenzor rendszert egymás mellé helyezve készíthetünk kétsávos nfravörös szenzort (7 ábra). A klasszkus elekrtomágneses elmélet és az antennaelmélet eredményet felhasználva a kétsávú nanoantenna MOM dódás nfravörös szenzor rendszer ekvvalens helyettesítõ áramkör modellje a 8 ábrán látható. 7. Ábra A kétsávú nanoantenna MOM dódás nfravörös szenzor felépítése A két patch-dpólusból álló antennarendszer két kmenetén az MOM dódákon csak az egyenrányított feszültséget mérhetjük. Ez az antennarendszer, felhasználva az antennaelmélet eredményet, helyettesíthetõ egy három kapuból álló ekvvalens hálózattal, mely egy mpedanca-mátrx segítségével leírható. A két kmenetre a DC elõfeszítõhálózat és az MOM dóda ekvvalens kapcsolása kerül, míg a harmadk bemeneten a beesõ elektromágneses sugárzást helyettesítõ deáls feszültségforrás foglal helyet (8 ábra). A helyettesítõ mpedanca-mátrx paramétere a TLM módszer alkalmazásával [11] határozhatók meg. 8. Ábra A kétsávú nanoantenna MOM dódás nfravörös szenzor ekvvalens áramkör modellje A rendszer kmeneten fellépõ nagyfrekvencás jel könnyen meghatározható a 8 ábrán látható áramkör modell analízsével (9 ábra). Jól látható, hogy a két antenna kmenetén fellépõ jel elkülönül egymástól a frekvenca függvényében. Tehát a 4 ábrán vázolt szenzor képes két sávban érzékeln a beesõ nfravörös sugárzást.

10 10 9. Ábra A kétsávú nfravörös szenzor kmeneten (az MOM dóda kapcsan) számolt THz-es jel ampltúdója a frekvenca függvényében (A pros görbe az 1 sorszámú antennához tartozk a fekete görbe a 2 sorszámú antennához, tartozk.) A 9 ábráról könnyen leolvasható, hogy erõs áthallás van a két antenna között, az alacsonyabbk frekvencasávban. Helyezzük a két antennát egymás fölé (10 ábra). A 8 ábrán vázolt áramkör modell analízse után a rendszer kmeneten fellépõ THz-es jel ampltúdója a 11 ábrán látható. Így az áthallás jelentõsen csökkenthetõ az antennák egymáshoz képest relatív pozícójának megváltoztatásával (11 ábra). 10. Ábra Az antennák egymás fölé helyezésével az áthallás csökkenthetõ 11. Ábra A kétsávú nfravörös szenzor kmeneten (az MOM dóda kapcsan) számolt THz-es jel ampltúdója a frekvenca függvényében (A pros görbe az 1 sorszámú antennához tartozk a fekete görbe a 2 sorszámú antennához, tartozk.) Az 6-, 9-, 11-ábrákról könnyen leolvasható, hogy a nagyfrekvencás jel ampltúdójának maxmuma U AC 5µ V környékén van. Ebbõl az antenna hatásos felülete ([20] alapján) P ACout A eff antenna =. (16) Sn

11 11 ahol PACout az antenna kmenetén az MOM dóda kapcsan fellépõ THz-es jel teljesítménye és W S n 2 m a beesõ nfravörös sugárzás teljesítménysûrûsége 0 2 E S = n n Z, (17) ahol E n a beesõ vllamos térerõség vektor, Z 0 a vákuum hullámmpedancája. (A V továbbakban felteszzük, hogy E n = 2 m ). P ( U ) 2 AC ACout =, (18) RD ahol R D az MOM dóda ellenállása. A továbbakban feltesszük, hogy a dóda RF és DC ellenállása ( R D 100Ω ) megegyezk. A fent számításokat elvégezve az antenna hatásos felületére A eff antenna µ adódk. 2 [ ] 15 m, (19) 3. Tervezés módszert dolgoztam k mely segítségével két adott frekvencasávban mûködõ kétsávú nanoantenna MOM dódás nfravörös szenzor érzékenysége növelhetõ Az (1-16) összefüggésekbõl jól látható, hogy az nfravörös szenzor érzékenységét elsõsorban a dóda tulajdonsága [10] és az antenna kmenetén mérhetõ nagyfrekvencás jelteljesítmény határozza meg. Az antenna kmenetén fellépõ jelteljesítmény függ az antenna effektív felületétõl, és az alkalmazott anyagok vesztesség tulajdonságatól. Mennél nagyobb az antenna effektív felülete, annál nagyobb az antenna kmenetén fellépõ jel teljesítménye és ennek folyományaképp a szenzor érzékenysége. Az antenna hatásos felülete erõsen függ az antenna alatt elhelyezkedõ delektromos réteg vastagságától (12 ábra) és az antenna szélességétõl [21]. A 12 ábrán jól látható, hogy nagyon vékony rétegvastagság esetén a hatásos felület kcs, ha növeljük a rétegvastagságot, akkor egy darabg nõ a hatásos felület, majd utána csökken. Az egyre vastagodó szgetelõrétegben ugyans egyre több lateráls rányban terjedõ módus generálódk, am végsõ soron a hatásos keresztmetszet romlásához vezet. Ha azonban az antenna szélességét tovább növeljük, akkor az effektív felület tovább növelhetõ.

12 Ábra Az antenna hatásos felülete a delektromos réteg vastagságának függvényében (deáls delektrkum és deáls fém feltételezésekkel) [21] alapján A tervezés módszer blokkvázlata egysávú szenzor esetében a 13 ábrán látható. Elsõ lépésben az antenna effektív hosszát számoljuk k az elõre meghatározott sávközép (rezonanca) frekvencából. Majd a következõ lépésben a legnagyobb effektív apertúrához tartozó delektromos rétegvastagságot határozzuk meg. Ezek után az antenna fzka hossza s meghatározható. Az effektív apertúra az antenna szélességének növelésével tovább növelhetõ. 13. Ábra Egysávú nfravörös szenzor tervezés algortmusának vázlata.

13 Ábra Az antenna kmenetén becsült nagyfrekvencás jel ampltúdója a frekvenca függvényében, a delektromos réteg vastagságával paraméterezve. A kétsávú nfravörös szenzor esetében két antennánk van (egy rövdebb és egy hosszabb), melyeket két különbözõ sávra kell hangolnunk. Ilyenformán a fent vázolt algortmust egymás után alkalmazva két optmáls rétegvastagság adódk, egy nagyobb (a hosszabb antennánál) és egy ksebb (a rövdebb antennánál). Ezek közül a ksebbet kell választan, mvel ebben az esetben bár ez a hosszabb antennának nem optmáls- elkerülhetõ, hogy a lateráls rányú terjedés kedvezõtlenül befolyásolja a rövdebb antenna ránykaraktersztkáját, és ezen keresztül a vett jel nagyságát. 15. Ábra A kétsávú nfravörös szenzor kmeneten (az MOM dóda kapcsan) számolt THz-es jel ampltúdója a frekvenca függvényében az optmalzálás után (A pros görbe az 1 sorszámú antennához tartozk a fekete görbe a 2 sorszámú antennához, tartozk.) A 15 ábrán látható a kétsávú nfravörös szenzor kmenetén becsült nagyfrekvencás jel ampltúdója mután a delektromos réteg vastagságát és az antenna hosszát optmálsra választottuk meg. Összehasonlítva a 15 ábrát a 11 ábrával, jól látható a jelsznt növekedése. 4. Kegészítettem a kétsávú nfravörös szenzor struktúráját, hogy az érzékenység jelentékenyen nõjön. Mnt azt a korábbakban láttuk az antenna hatásos felülete gen csekély. Az antenna hatásos felületét növelhetjük úgy s, hogy egy gyûjtõlencse segítségével, sokkal nagyobb felületrõl fókuszáljuk a sugárzást rá az antennára (16 ábra). A 16 ábrán látható módon egy delektromos félgömböt helyezünk az antenna fölé (melyet anyagául szlícumdoxdot tételeztünk fel). Az antennát a félgömb fókuszpontjába helyezzük. A fókusztávolságot az antenna és a félgömb között egy delektrkumból készült henger segítségével tarthatjuk meg. Így az antenna kmenetén jelentõs lesz a jelsznt növekedése (17 ábra).

14 Ábra A delektromos lencse nfravörös szenzor geometra felépítése 17. Ábra A delektromos lencse nfravörös szenzor antennájának kmenetén becsült nagyfrekvencás jel ampltúdója a frekvenca függvényében. (a lencse apertúrájának átmérõje 40 µ m ) A 16 ábrán vázolt geometrát alkalmazhatjuk a kétsávú esetre s (18 ábra). Ekkor mndkét antennát a fókuszpont közelébe tesszük. A 19 ábrán látható, hogy a jel erõsödése még így s szgnfkáns. A 16 ábrán jól látható hogy a vett jel maxmáls értéke U AC 200µ V. 18. Ábra Kétsávú delektromos lencse nfravörös szenzor.

15 Ábra A kétsávú delektromos lencs nfravörös szenzor két antennájának kmenetén becsült jelsznt a frekvenca függvényében (a lencse apertúrájának átmérõje 40 µ m ).

16 16 IV. Alkalmazások Infravörös tartományban mûködõ szenzorokat már eddg s számos területen alkalmaztak [2]. Hagyományosan térfgyelõ, bztonságtechnka rendszerek részeként éjszaka körülmények között megfgyelésre, rendvédelm, tûzoltás célokra (a tûz fészkének felderítésére) és vasútbztonság célokra (a vágányok mellé khelyezve fgyelemmel lehet követn az ott elhaladó szerelvények kerekenek az állapotát, terhelését stb.). Az elõzõekben felvázolt hûtést nem génylõ multspektráls nfravörös szenzor rugalmasabb alkalmazást, tesz lehetõvé amellett, hogy a szenzor képessége jelentõsen növekedtek. A fent felsorolt hagyományosnak teknthetõ alkalmazás területek mellett azonban újabb alkalmazás lehetõségek nyílnak meg, éppen a nagy sebesség, a szobahõmérsékleten való mûködés és a multspektráls érzékelés képessége matt. Már eddg s léteztek nfravörös kamerával mûködõ orvosdagnosztka módszerek, ám ezek lehetõséget és eredményességét egy multspektráls eszköz képes jelentõsen növeln [31],[32].

17 17 V. Közétett publkácók V. Közétett publkácók Gábor Maty, Nanonatennas for uncooled, double-band, CMOS compatbla, hgh-speed nfrared sensors, Internatonal Journal of Crcut Theory and Applcatons, vol.. 32, September-October. 2004, pp Gábor Maty, The TLM method and the Marcuwtz-Schwnger Equatons, n Proc. Medterranean Mcrowave Symposum, Budapest, 2007 pp. Gábor Maty, Arpad I. Csurgay, Wolfgang Porod Nanoantenna Desgn for THz-band Rectfcaton, n Proc. MWSCAS, August 2006,San Huan Puerto Rco Gábor Maty, Delectrc Lens Nanoantennas for Uncooled, CMOS compatble, Hgh Speed Double-band Infrared Sensors (Publkálás alatt)

18 18 VI. Bblográfa [1] A. Rogalsk, Infrared detectors: an overvew, Infrared Physcs and Technology, 43 (2002) [2] P. W. Kruse, D.D. Skatrud, Uncooled Infrared Imagng Arrays and Systems, Academc Press, 1997 [3] S. Emnoglu, D. S. Tezcan, M. Y. Tanrkulu, T. Akn, Low-cost uncooled nfrared detectors n CMOS process, Sensors and Actuators A 109 (2003) [4] S. V. Bandara, et. al, Four-band quantum well nfrared photodetector array, Infrared Physcs and Technology, 44 (2003) [5] S. Y. Wang, T. Izawa, T. K. Gustafson, Couplng characterstcs of thn-flm metal oxde metal dodes at 10.6 µm, Appl. Phys. Lett. 27 (1975) [6] I. Wlke, Y. Opplnger, W. Herrmann, F. K. Kneubühl, Nanometer Thn Flm N NO N Dodes for 30 THz Radaton, Appl. Phys. Q 58 (1994) [7] C. Fumeaux, W. Herrmann, K. K. Kneubuhl, H. Rothuzen, Nanometer thnflm N NO N dodes for detecton and mxng of 30 THz radaton, Infrared Physcs and Technology, 39 (1998) [8] C. Fumeaux, J. Alda, G. D. Boreman, Lthographc antennas at vsble frequences, Optcs Letters, 24 (1999) [9] I. Codreanu, F. J. Gonzalez, G. D. Boreman, Detecton mechansms n mcrostrp dpole antenna-coupled nfrared detectors, Infrared Physcs and Technology, 44 (2003) [10] A. Sanchez, C. F. Davs, Jr., K. C. Lu, A Javan, The MOM tunnelng dode: Theoretcal estmate of ts performance at mcrowave and nfrared frequences, J. Appl. Phys. 49 (1978), 5270 [11] [12] K. D. Möller, O. Stenberg, H. Grebel, Phlppe Lalanne, Thck nductve cross shaped metal meshes Journal of Appled Physcs., vol. 91, no. 12, pp , June [13] Howard A. Smth, M. Rebbert, O. Stenberg, Desgner Infrared flters usng stacked metal lattces Appled Physcs Letters, vol. 82, no. 21, pp , May [14] Hang Jn, Rüdger Vahldeck, Drect Dervatons of TLM Symmetrcal Condensed Node and Hybrd Symmetrcal Condensed Node from Maxwell s

19 19 Equatons Usng Centered Dfferencng and Averagng, IEEE Transacton on Mcrowave Theory and Technques, Vol.42, No.12, December 1994, pp [15] P.B Johns, R. L. Beurle, Numercal Soluton of 2-dmensonal scatterng problems usng a Transmsson-lne Matrx, Proc. IEE, Vol.118, No.9, September 1971, pp [16] John Paul, Chrstos Chrstopulos, Davd W. P. Thomas, Generalzed Materal Models n TLM-Part 1: Materals wth Frequency-Dependent Propertes, IEEE Trans. Ant. Prop., Vol.47, No.10, Oct. 1999, pp [17] John Paul, Chrstos Chrstopulos, Davd W. P. Thomas, Generalzed Materal Models n TLM-Part 2: Materals wth Ansotropc Propertes, IEEE Trans. Ant. Prop., Vol.47, No.10, Oct. 1999, pp [18] Smony Károly, Zombory László, Elmélet Vllamosságtan, Mûszak könvkadó, Budapest, 2000 [19] Roger F. Harngton Tme-Harmonc Electromagnetc Felds 2001 IEEE Press, Wley Interscence [20] C. A. Balans, Antenna Theory, John Wley and Sons, 1997 [21] Ka Fong Lee, We Chen, Advances n mcrostrp and prnted antennas, John wley & sons, Inc. 1997, Ch. 5. [22] Csurgay Árpád, Markó Szlárd, Mkrohullámú Passzív hálózatok, BME Mérnök Továbbképzõ Intézet 1965 [23] N. Marcuwtz, J. Schwnger, On the Representaton of the Electrc and Magnetc Felds Produced by Currents and Dscontnutes n Wave Gudes Journal of Appled Physcs, vol. 22, no. 6, pp , June [24] H. J. Butterweck, Über de Anregung elektromagnetscher Wellenleter A. E. Ü., vol. 16, no. 10, pp , March [25] C. G. Montgomery, R. H. Dcke, E. M. Purcell Prncples of Mcrowave Crcuts 1947 [26] M. Dressel and G. Grüner, Electrodynamcs of Solds Optcal Propertes of Electrons n Matter, Cambrdge Unversty Press, 2002 [27] H. Haug, Stephan W. Koch, Quantum Theory of the Optcal and Electroncal Proertes of Semconductors 1990 World Scentfc Publshng Co. [28] Edward D. Palk, Handbook of Optcal Constants of Solds, Academc Press, 1985

20 20 [29] M. A. Ordal, R. J. Bell, R. W. Alexander, Jr. L. L. Long, M. R. Querry, Optcal Propertes of Fourteen Metals n the nfrared and far nfrared: Al, Co, Au, Fe, Pb, Mo, N, Pd, Pt, Ag, T, V, and W, Appled Optcs, 24 (1985) No.24, [30] Csurgay Árpád, Smony Károly Az Informácótechnka Fzka Alapja 1997 Mérnöktovábbképzõ Intézet [31] Pareja-Illeras Rosaro, Daz-Caro Jose, Blanco-Bartolomé Carmen, Lnares- Herrero Rodrgo, Ramos-Marín Joaquín, Ortz Sergo, Desgn and comparson of mult- and hyper- spectral magng systems, Proc. of SPIE Vol. 5987, (2005), pp. [32] Mark Dombrowsk, Jagmohan Bajaj, Paul Wllson, Vdeo-rate Vsble to LWIR Hyperspectral Imagng and Image Explotaton, Proceedngs of the 31st Appled Imagery Pattern Recognton Workshop, IEEE, 2002

Nanoantenna-mom dióda szenzorok elektrodinamikája

Nanoantenna-mom dióda szenzorok elektrodinamikája Nanoantenna-mom dióda szenzorok elektrodinamikája Matyi Gábor Témavezetõ: Dr. Csurgay Árpád Az MTA rendes tagja Budapest 7 Készült a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológia Kar Interdiszciplináris

Részletesebben

Turbulens áramlás modellezése háromszög elrendezésű csőkötegben

Turbulens áramlás modellezése háromszög elrendezésű csőkötegben Turbulens áramlás modellezése háromszög elrendezésű csőkötegben Mayer Gusztáv mayer@sunserv.kfk.hu 2005. 09. 27. CFD Workshop 1 Tartalom - Vzsgált geometra Motvácó Az áramlás jellemző Saját fejlesztésű

Részletesebben

Elektromos zajok. Átlagérték Időben változó jel átlagértéke alatt a jel idő szerinti integráljának és a közben eltelt időnek a hányadosát értik:

Elektromos zajok. Átlagérték Időben változó jel átlagértéke alatt a jel idő szerinti integráljának és a közben eltelt időnek a hányadosát értik: Elektromos zajok Átlagérték, négyzetes átlag, effektív érték Átlagérték dőben változó jel átlagértéke alatt a jel dő szernt ntegráljának és a közben eltelt dőnek a hányadosát értk: τ τ dt Négyzetes átlag

Részletesebben

Az entrópia statisztikus értelmezése

Az entrópia statisztikus értelmezése Az entrópa statsztkus értelmezése A tapasztalat azt mutatja hogy annak ellenére hogy egy gáz molekulá egyed mozgást végeznek vselkedésükben mégs szabályszerűségek vannak. Statsztka jellegű vselkedés szabályok

Részletesebben

Szárítás során kialakuló hővezetés számítása Excel VBA makróval

Szárítás során kialakuló hővezetés számítása Excel VBA makróval Szárítás során kalakuló hővezetés számítása Excel VBA makróval Rajkó Róbert 1 Eszes Ferenc 2 Szabó Gábor 1 1 Szeged Tudományegyetem, Szeged Élelmszerpar Főskola Kar Élelmszerpar Műveletek és Környezettechnka

Részletesebben

Ötvözetek mágneses tulajdonságú fázisainak vizsgálata a hiperbolikus modell alkalmazásával

Ötvözetek mágneses tulajdonságú fázisainak vizsgálata a hiperbolikus modell alkalmazásával AGY 4, Kecskemét Ötvözetek mágneses tulajdonságú fázsanak vzsgálata a hperbolkus modell alkalmazásával Dr. Mészáros István egyetem docens Budapest Műszak és Gazdaságtudomány Egyetem Anyagtudomány és Technológa

Részletesebben

A hőterjedés dinamikája vékony szilikon rétegekben. Gambár Katalin, Márkus Ferenc. Tudomány Napja 2012 Gábor Dénes Főiskola

A hőterjedés dinamikája vékony szilikon rétegekben. Gambár Katalin, Márkus Ferenc. Tudomány Napja 2012 Gábor Dénes Főiskola A hőterjedés dinamikája vékony szilikon rétegekben Gambár Katalin, Márkus Ferenc Tudomány Napja 2012 Gábor Dénes Főiskola Miről szeretnék beszélni: A kutatás motivációi A fizikai egyenletek (elméleti modellek)

Részletesebben

3.1. ábra ábra

3.1. ábra ábra 3. Gyakorlat 28C-41 A 28-15 ábrán két, azonos anyagból gyártott ellenállás látható. A véglapokat vezető 3.1. ábra. 28-15 ábra réteggel vonták be. Tételezzük fel, hogy az ellenállások belsejében az áramsűrűség

Részletesebben

Egyenáramú szervomotor modellezése

Egyenáramú szervomotor modellezése Egyenáramú szervomotor modellezése. A gyakorlat élja: Az egyenáramú szervomotor mködését leíró modell meghatározása. A modell valdálása számításokkal és szotverejlesztéssel katalógsadatok alapján.. Elmélet

Részletesebben

1. fejezet. Gyakorlat C-41

1. fejezet. Gyakorlat C-41 1. fejezet Gyakorlat 3 1.1. 28C-41 A 1.1 ábrán két, azonos anyagból gyártott ellenállás látható. A véglapokat vezető réteggel vonták be. Tételezzük fel, hogy az ellenállások belsejében az áramsűrűség bármely,

Részletesebben

Gunn- és IMPATT diódás oszcülátorok

Gunn- és IMPATT diódás oszcülátorok DR. B E R C E L I TIBOR, JUHÁSZ KÁLMÁN, NAGY W A L T E R, S E L L E I T I B O R. Távközlés Kutató Intézet - és IMPATT dódás oszcülátorok BTO 621.373.51 1. Bevezetés A mkrohullámú sávban közvetlen rezgéskeltésre

Részletesebben

Szerven belül egyenetlen dóziseloszlások és az LNT-modell

Szerven belül egyenetlen dóziseloszlások és az LNT-modell Szerven belül egyenetlen dózseloszlások és az LNT-modell Madas Balázs Gergely, Balásházy Imre MTA Energatudomány Kutatóközpont XXXVIII. Sugárvédelm Továbbképző Tanfolyam Hunguest Hotel Béke 2013. áprls

Részletesebben

HÍDTARTÓK ELLENÁLLÁSTÉNYEZŐJE

HÍDTARTÓK ELLENÁLLÁSTÉNYEZŐJE HÍDTARTÓK ELLENÁLLÁSTÉNYEZŐJE Csécs Ákos * - Dr. Lajos Tamás ** RÖVID KIVONAT A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszéke megbízta a BME Áramlástan Tanszékét az M8-as

Részletesebben

Orvosi jelfeldolgozás. Információ. Információtartalom. Jelek osztályozása De, mi az a jel?

Orvosi jelfeldolgozás. Információ. Információtartalom. Jelek osztályozása De, mi az a jel? Orvosi jelfeldolgozás Információ De, mi az a jel? Jel: Információt szolgáltat (információ: új ismeretanyag, amely csökkenti a bizonytalanságot).. Megjelent.. Panasza? információ:. Egy beteg.. Fáj a fogam.

Részletesebben

Milyen elvi mérési és számítási módszerrel lehet a Thevenin helyettesítő kép elemeit meghatározni?

Milyen elvi mérési és számítási módszerrel lehet a Thevenin helyettesítő kép elemeit meghatározni? 1. mérés Definiálja a korrekciót! Definiálja a mérés eredményét metrológiailag helyes formában! Definiálja a relatív formában megadott mérési hibát! Definiálja a rendszeres hibát! Definiálja a véletlen

Részletesebben

Geometriai és hullámoptika. Utolsó módosítás: május 10..

Geometriai és hullámoptika. Utolsó módosítás: május 10.. Geometriai és hullámoptika Utolsó módosítás: 2016. május 10.. 1 Mi a fény? Részecske vagy hullám? Isaac Newton (1642-1727) Pierre de Fermat (1601-1665) Christiaan Huygens (1629-1695) Thomas Young (1773-1829)

Részletesebben

ORVOSI STATISZTIKA. Az orvosi statisztika helye. Egyéb példák. Példa: test hőmérséklet. Lehet kérdés? Statisztika. Élettan Anatómia Kémia. Kérdések!

ORVOSI STATISZTIKA. Az orvosi statisztika helye. Egyéb példák. Példa: test hőmérséklet. Lehet kérdés? Statisztika. Élettan Anatómia Kémia. Kérdések! ORVOSI STATISZTIKA Az orvos statsztka helye Élettan Anatóma Kéma Lehet kérdés?? Statsztka! Az orvos döntéseket hoz! Mkor jó egy döntés? Mennyre helyes egy döntés? Mekkora a tévedés lehetősége? Példa: test

Részletesebben

Méréselmélet: 5. előadás,

Méréselmélet: 5. előadás, 5. Modellllesztés (folyt.) Méréselmélet: 5. előadás, 03.03.3. Út az adaptív elárásokhoz: (85) és (88) alapán: W P, ( ( P). Ez utóbb mndkét oldalát megszorozva az mátrxszal: W W ( ( n ). (9) Feltételezve,

Részletesebben

Felhasznált irodalom: Puskás Ágnes Ultrahang Hanglencsék

Felhasznált irodalom: Puskás Ágnes Ultrahang Hanglencsék A használt szennyezőanyagok esetén a meghatározások alapján megállapítható, hogy ezek a kataláz enzm aktvtását csökkentk, ezzel magyarázható, hogy a nagyobb onkoncentrácók esetén nagyobb mennységű hdrogén-peroxd

Részletesebben

Fizika labor zh szept. 29.

Fizika labor zh szept. 29. Fzka laor zh 6. szept. 9.. Mar nén évek óta a sark pékségen vesz magának 8 dkg-os rozskenyeret. Hazaérve mndg lemér, hány dkg-os kenyeret kapott aznap, és statsztkát készít a kenyerek tömegének eloszlásáról.

Részletesebben

RENDSZERSZINTŰ TARTALÉK TELJESÍTŐKÉPESSÉG TERVEZÉSE MARKOV-MODELL ALKALMAZÁSÁVAL I. Rendszerszintű megfelelőségi vizsgálat

RENDSZERSZINTŰ TARTALÉK TELJESÍTŐKÉPESSÉG TERVEZÉSE MARKOV-MODELL ALKALMAZÁSÁVAL I. Rendszerszintű megfelelőségi vizsgálat ENDSZESZINTŰ TATALÉK TELJESÍTŐKÉPESSÉG TEVEZÉSE MAKOV-MODELL ALKALMAZÁSÁVAL I. endszerszntű megfelelőség vzsgálat Dr. Fazekas András István okl. gépészmérnök Magyar Vllamos Művek Zrt. Budapest Műszak és

Részletesebben

7. L = 100 mh és r s = 50 Ω tekercset 12 V-os egyenfeszültségű áramkörre kapcsolunk. Mennyi idő alatt éri el az áram az állandósult értékének 63 %-át?

7. L = 100 mh és r s = 50 Ω tekercset 12 V-os egyenfeszültségű áramkörre kapcsolunk. Mennyi idő alatt éri el az áram az állandósult értékének 63 %-át? 1. Jelöld H -val, ha hamis, I -vel ha igaz szerinted az állítás!...két elektromos töltés között fellépő erőhatás nagysága arányos a két töltés nagyságával....két elektromos töltés között fellépő erőhatás

Részletesebben

FIZIKA ZÁRÓVIZSGA 2015

FIZIKA ZÁRÓVIZSGA 2015 FIZIKA ZÁRÓVIZSGA 2015 TESZT A következő feladatokban a három vagy négy megadott válasz közül pontosan egy helyes. Írd be az általad helyesnek vélt válasz betűjelét a táblázat megfelelő cellájába! Indokolni

Részletesebben

A kvantummechanika kísérleti előzményei A részecske hullám kettősségről

A kvantummechanika kísérleti előzményei A részecske hullám kettősségről A kvantummechanika kísérleti előzményei A részecske hullám kettősségről Utolsó módosítás: 2016. május 4. 1 Előzmények Franck-Hertz-kísérlet (1) A Franck-Hertz-kísérlet vázlatos elrendezése: http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/frhz.html

Részletesebben

1 kérdés. Személyes kezdőlap Villamos Gelencsér Géza Simonyi teszt május 13. szombat Teszt feladatok 2017 Előzetes megtekintés

1 kérdés. Személyes kezdőlap Villamos Gelencsér Géza Simonyi teszt május 13. szombat Teszt feladatok 2017 Előzetes megtekintés Személyes kezdőlap Villamos Gelencsér Géza Simonyi teszt 2017. május 13. szombat Teszt feladatok 2017 Előzetes megtekintés Kezdés ideje 2017. május 9., kedd, 16:54 Állapot Befejezte Befejezés dátuma 2017.

Részletesebben

MŰSZAKI TUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA. Napkollektorok üzemi jellemzőinek modellezése

MŰSZAKI TUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA. Napkollektorok üzemi jellemzőinek modellezése MŰSZAKI TUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA Napkollektorok üzem jellemzőnek modellezése Doktor (PhD) értekezés tézse Péter Szabó István Gödöllő 015 A doktor skola megnevezése: Műszak Tudomány Doktor Iskola tudományága:

Részletesebben

Analóg elektronika - laboratóriumi gyakorlatok

Analóg elektronika - laboratóriumi gyakorlatok Analóg elektronika - laboratóriumi gyakorlatok. Passzív alkatrészek és passzív áramkörök. Elmélet A passzív elektronikai alkatrészek elméleti ismertetése az. prezentációban található. A 2. prezentáció

Részletesebben

METROLÓGIA ÉS HIBASZÁMíTÁS

METROLÓGIA ÉS HIBASZÁMíTÁS METROLÓGIA ÉS HIBASZÁMíTÁS Metrológa alapfogalmak A metrológa a mérések tudománya, a mérésekkel kapcsolatos smereteket fogja össze. Méréssel egy objektum valamlyen tulajdonságáról számszerű értéket kapunk.

Részletesebben

Elektromágneses hullámok

Elektromágneses hullámok Bevezetés a modern fizika fejezeteibe 2. (a) Elektromágneses hullámok Utolsó módosítás: 2015. október 3. 1 A Maxwell-egyenletek (1) (2) (3) (4) E: elektromos térerősség D: elektromos eltolás H: mágneses

Részletesebben

Fuzzy rendszerek. A fuzzy halmaz és a fuzzy logika

Fuzzy rendszerek. A fuzzy halmaz és a fuzzy logika Fuzzy rendszerek A fuzzy halmaz és a fuzzy logka A hagyományos kétértékű logka, melyet évezredek óta alkalmazunk a tudományban, és amelyet George Boole (1815-1864) fogalmazott meg matematkalag, azon a

Részletesebben

Négyszög - Háromszög Oszcillátor Mérése Mérési Útmutató

Négyszög - Háromszög Oszcillátor Mérése Mérési Útmutató ÓBUDAI EGYETEM Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar Híradástechnika Intézet Négyszög - Háromszög Oszcillátor Mérése Mérési Útmutató A mérést végezte: Neptun kód: A mérés időpontja: A méréshez szükséges eszközök:

Részletesebben

Pótlap nem használható!

Pótlap nem használható! 1. 2. 3. Mondat E1 E2 Össz Gépészmérnöki alapszak Mérnöki fizika 2. ZH NÉV:.. 2018. november 29. Neptun kód:... Pótlap nem használható! g=10 m/s 2 ; εε 0 = 8.85 10 12 F/m; μμ 0 = 4ππ 10 7 Vs/Am; cc = 3

Részletesebben

Elektrokémia 03. Cellareakció potenciálja, elektródreakció potenciálja, Nernst-egyenlet. Láng Győző

Elektrokémia 03. Cellareakció potenciálja, elektródreakció potenciálja, Nernst-egyenlet. Láng Győző lektrokéma 03. Cellareakcó potencálja, elektródreakcó potencálja, Nernst-egyenlet Láng Győző Kéma Intézet, Fzka Kéma Tanszék ötvös Loránd Tudományegyetem Budapest Cellareakcó Közvetlenül nem mérhető (

Részletesebben

FIZIKA. Váltóáramú hálózatok, elektromágneses hullámok

FIZIKA. Váltóáramú hálózatok, elektromágneses hullámok Váltóáramú hálózatok, elektromágneses Váltóáramú hálózatok Maxwell egyenletek Elektromágneses Váltófeszültség (t) = B A w sinwt = sinwt maximális feszültség w= pf körfrekvencia 4 3 - - -3-4,5,,5,,5,3,35

Részletesebben

2.Előadás ( ) Munkapont és kivezérelhetőség

2.Előadás ( ) Munkapont és kivezérelhetőség 2.lőadás (207.09.2.) Munkapont és kivezérelhetőség A tranzisztorokat (BJT) lineáris áramkörbe ágyazva "működtetjük" és a továbbiakban mindig követelmény, hogy a tranzisztor normál aktív tartományban működjön

Részletesebben

Optika gyakorlat 5. Gyakorló feladatok

Optika gyakorlat 5. Gyakorló feladatok Optika gyakorlat 5. Gyakorló feladatok. példa: Leképezés - Fruzsika játszik Fruzsika több nagy darab ívelt üveget tart maga elé. Határozd meg, hogy milyen típusú objektívek (gyűjtő/szóró) ezek, és milyen

Részletesebben

Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata

Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata (Mérési jegyzőkönyv) Hagymási Imre 2007. május 7. (hétfő délelőtti csoport) 1. Bevezetés Ebben a mérésben a szilárdtestek rugalmas tulajdonságait vizsgáljuk

Részletesebben

A soros RC-kör. t, szög [rad] feszültség áramerősség. 2. ábra a soros RC-kör kapcsolási rajza. a) b) 3. ábra

A soros RC-kör. t, szög [rad] feszültség áramerősség. 2. ábra a soros RC-kör kapcsolási rajza. a) b) 3. ábra A soros RC-kör Az átmeneti jelenségek vizsgálatakor soros RC-körben egyértelművé vált, hogy a kondenzátoron a késik az áramhoz képest. Váltakozóáramú körökben ez a késés, pontosan 90 fok. Ezt figyelhetjük

Részletesebben

FIZIKA II. Egyenáram. Dr. Seres István

FIZIKA II. Egyenáram. Dr. Seres István Dr. Seres István Áramerősség, Ohm törvény Áramerősség: I Q t Ohm törvény: U I Egyenfeszültség állandó áram?! fft.szie.hu 2 Seres.Istvan@gek.szie.hu Áramerősség, Ohm törvény Egyenfeszültség U állandó Elektromos

Részletesebben

Az elektromos kölcsönhatás

Az elektromos kölcsönhatás TÓTH.: lektrosztatka/ (kbővített óravázlat) z elektromos kölcsönhatás Rég tapasztalat, hogy megdörzsölt testek különös erőket tudnak kfejten. Így pl. megdörzsölt műanyagok (fésű), megdörzsölt üveg- vagy

Részletesebben

A végeselem módszer alapjai. 2. Alapvető elemtípusok

A végeselem módszer alapjai. 2. Alapvető elemtípusok A végeselem módszer alapjai Előadás jegyzet Dr. Goda Tibor 2. Alapvető elemtípusok - A 3D-s szerkezeteket vagy szerkezeti elemeket gyakran egyszerűsített formában modellezzük rúd, gerenda, 2D-s elemek,

Részletesebben

Kutatási beszámoló. 2015. február. Tangens delta mérésére alkalmas mérési összeállítás elkészítése

Kutatási beszámoló. 2015. február. Tangens delta mérésére alkalmas mérési összeállítás elkészítése Kutatási beszámoló 2015. február Gyüre Balázs BME Fizika tanszék Dr. Simon Ferenc csoportja Tangens delta mérésére alkalmas mérési összeállítás elkészítése A TKI-Ferrit Fejlsztő és Gyártó Kft.-nek munkája

Részletesebben

Kvantum-tömörítés II.

Kvantum-tömörítés II. LOGO Kvantum-tömörítés II. Gyöngyös László BME Vllamosmérnök és Informatka Kar A kvantumcsatorna kapactása Kommunkácó kvantumbtekkel Klasszkus btek előnye Könnyű kezelhetőség Stabl kommunkácó Dszkrét értékek

Részletesebben

EGYENÁRAMÚ TÁPEGYSÉGEK

EGYENÁRAMÚ TÁPEGYSÉGEK dátum:... a mérést végezte:... EGYENÁRAMÚ TÁPEGYSÉGEK m é r é s i j e g y z k ö n y v 1/A. Mérje meg az adott hálózati szabályozható (toroid) transzformátor szekunder tekercsének minimálisan és maximálisan

Részletesebben

,...,q 3N és 3N impulzuskoordinátával: p 1,

,...,q 3N és 3N impulzuskoordinátával: p 1, Louvlle tétele Egy tetszőleges klasszkus mechanka rendszer állapotát mnden t dőpllanatban megadja a kanónkus koordnáták összessége. Legyen a rendszerünk N anyag pontot tartalmazó. Ilyen esetben a rendszer

Részletesebben

OPTIMALIZÁLT LÉPÉSKÖZŰ NEWTON-RAPHSON ALGORITMUS EHD FELADAT MEGOLDÁSÁHOZ

OPTIMALIZÁLT LÉPÉSKÖZŰ NEWTON-RAPHSON ALGORITMUS EHD FELADAT MEGOLDÁSÁHOZ Multdszcplnárs tudományok, 3. kötet. (013) 1. sz. pp. 97-106. OPTIMALIZÁLT LÉPÉSKÖZŰ NEWTON-RAPHSON ALGORITMUS EHD FELADAT MEGOLDÁSÁHOZ Száva Szabolcs egyetem adjunktus, Mskolc Egyetem, Anyagszerkezettan

Részletesebben

Periodikus figyelésű készletezési modell megoldása általános feltételek mellett

Periodikus figyelésű készletezési modell megoldása általános feltételek mellett Tanulmánytár Ellátás/elosztás logsztka BME OMIKK LOGISZTIKA 9. k. 4. sz. 2004. júlus augusztus. p. 47 52. Tanulmánytár Ellátás/elosztás logsztka Perodkus fgyelésű készletezés modell megoldása általános

Részletesebben

HULLÁMHOSSZ ÉS FREKVENCIA MÉRÉSE

HULLÁMHOSSZ ÉS FREKVENCIA MÉRÉSE HULLÁMHOSSZ ÉS FREKVENCIA MÉRÉSE A laboratóriumi gyakorlat során a TE 10 és TEM módusú tápvonalakon a hullámhossz és a frekvencia kapcsolatát vizsgáljuk. 1. Elméleti összefoglalás A hullám hossza és az

Részletesebben

MIMO-csatorna szimulációs vizsgálata és mérése

MIMO-csatorna szimulációs vizsgálata és mérése MIMO-csatorna szimulációs vizsgálata és mérése FARKASVÖLGYI ANDREA, NÉMETH ÁKOS, NAGY LAJOS Budapesti Mûszaki és Gazdaság Tudományi Egyetem, Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék {farkasvolgyi,

Részletesebben

3515, Miskolc-Egyetemváros

3515, Miskolc-Egyetemváros Anyagmérnök udományok, 37. kötet, 1. szám (01), pp. 49 56. A-FE-SI ÖVÖZERENDSZER AUMÍNIUMAN GAZDAG SARKÁNAK FEDOGOZÁSA ESPHAD-MÓDSZERRE ESIMAION OF HE A-RIH ORNER OF HE A-FE-SI AOY SYSEM Y ESPHAD MEHOD

Részletesebben

A Ga-Bi OLVADÉK TERMODINAMIKAI OPTIMALIZÁLÁSA

A Ga-Bi OLVADÉK TERMODINAMIKAI OPTIMALIZÁLÁSA A Ga-B OLVADÉK TRMODINAMIKAI OPTIMALIZÁLÁSA Végh Ádám, Mekler Csaba, Dr. Kaptay György, Mskolc gyetem, Khelyezett Nanotechnológa tanszék, Mskolc-3, gyetemváros, Hungary Bay Zoltán Közhasznú Nonproft kft.,

Részletesebben

Az Ampère-Maxwell-féle gerjesztési törvény

Az Ampère-Maxwell-féle gerjesztési törvény Az Ampère-Maxwell-féle gerjesztési törvény Maxwell elméleti meggondolások alapján feltételezte, hogy a változó elektromos tér örvényes mágneses teret kelt (hasonlóan ahhoz ahogy a változó mágneses tér

Részletesebben

MINTA Írásbeli Záróvizsga Mechatronikai mérnök MSc. Debrecen,

MINTA Írásbeli Záróvizsga Mechatronikai mérnök MSc. Debrecen, MINTA Írásbeli Záróvizsga Mechatronikai mérnök MSc Debrecen, 2017. 01. 03. Név: Neptun kód: Megjegyzések: A feladatok megoldásánál használja a géprajz szabályait, valamint a szabványos áramköri elemeket.

Részletesebben

A hő terjedése szilárd test belsejében szakaszos tüzelés esetén

A hő terjedése szilárd test belsejében szakaszos tüzelés esetén A hő terjedése szlárd test belsejében szakaszos tüzelés esetén Snka Klára okl. kohómérnök, doktorandusz hallgató Mskol Egyetem Anyag- és Kohómérnök Kar Energahasznosítás Khelyezett anszék Bevezetés Az

Részletesebben

Az együttfutásról általában, és konkrétan 2.

Az együttfutásról általában, és konkrétan 2. Az együttfutásról általában, és konkrétan 2. Az első részben áttekintettük azt, hogy milyen számítási eljárás szükséges ahhoz, hogy egy szuperheterodin készülék rezgőköreit optimálisan tudjuk megméretezni.

Részletesebben

MATEMATIKAI STATISZTIKA KISFELADAT. Feladatlap

MATEMATIKAI STATISZTIKA KISFELADAT. Feladatlap Közlekedésmérnök Kar Jármőtervezés és vzsgálat alapja I. Feladatlap NÉV:..tk.:. Feladat sorsz.:.. Feladat: Egy jármő futómő alkatrész terhelésvzsgálatakor felvett, az alkatrészre ható terhelı erı csúcsértékek

Részletesebben

OMRON FOTOELEKTROMOS KAPCSOLÓK E3NT

OMRON FOTOELEKTROMOS KAPCSOLÓK E3NT E3NT Tárgyreflexiós érzékelõ háttér- és elõtér elnyomással 3 m-es érzékelési távolság (tárgyreflexiós) 16 m-es érzékelési távolság (prizmás) Analóg kimenetes típusok Homloklapfûtéssel ellátott kivitelek

Részletesebben

Minősítéses mérőrendszerek képességvizsgálata

Minősítéses mérőrendszerek képességvizsgálata Mnősítéses mérőrendszerek képességvzsgálata Vágó Emese, Dr. Kemény Sándor Budapest Műszak és Gazdaságtudomány Egyetem Kéma és Környezet Folyamatmérnök Tanszék Az előadás vázlata 1. Mnősítéses mérőrendszerek

Részletesebben

Fizika 1 Elektrodinamika beugró/kis kérdések

Fizika 1 Elektrodinamika beugró/kis kérdések Fizika 1 Elektrodinamika beugró/kis kérdések 1.) Írja fel a 4 Maxwell-egyenletet lokális (differenciális) alakban! rot = j+ D rot = B div B=0 div D=ρ : elektromos térerősség : mágneses térerősség D : elektromos

Részletesebben

Megoldás: A feltöltött R sugarú fémgömb felületén a térerősség és a potenciál pontosan akkora, mintha a teljes töltése a középpontjában lenne:

Megoldás: A feltöltött R sugarú fémgömb felületén a térerősség és a potenciál pontosan akkora, mintha a teljes töltése a középpontjában lenne: 3. gyakorlat 3.. Feladat: (HN 27A-2) Becsüljük meg azt a legnagyo potenciált, amelyre egy 0 cm átmérőjű fémgömöt fel lehet tölteni, anélkül, hogy a térerősség értéke meghaladná a környező száraz levegő

Részletesebben

Zárt mágneskörű induktív átalakítók

Zárt mágneskörű induktív átalakítók árt mágneskörű induktív átalakítók zárt mágneskörű átalakítók felépítésükből következően kis elmozdulások mérésére használhatók megfelelő érzékenységgel. zárt mágneskörű induktív átalakítók mágnesköre

Részletesebben

-2σ. 1. A végtelen kiterjedésű +σ és 2σ felületi töltéssűrűségű síklapok terében az ábrának megfelelően egy dipól helyezkedik el.

-2σ. 1. A végtelen kiterjedésű +σ és 2σ felületi töltéssűrűségű síklapok terében az ábrának megfelelően egy dipól helyezkedik el. 1. 2. 3. Mondat E1 E2 Össz Energetikai mérnöki alapszak Mérnöki fizika 2. ZH NÉV:.. 2018. május 15. Neptun kód:... g=10 m/s 2 ; ε 0 = 8.85 10 12 F/m; μ 0 = 4π 10 7 Vs/Am; c = 3 10 8 m/s Előadó: Márkus

Részletesebben

Elektronika Oszcillátorok

Elektronika Oszcillátorok 8. Az oszcillátorok periodikus jelet előállító jelforrások, generátorok. Olyan áramkörök, amelyeknek csak kimenete van, bemenete nincs. Leggyakoribb jelalakok: - négyszög - szinusz A jelgenerálás alapja

Részletesebben

7. Mágneses szuszceptibilitás mérése

7. Mágneses szuszceptibilitás mérése 7. Mágneses szuszceptibilitás mérése Klasszikus fizika laboratórium Mérési jegyzőkönyv Mérést végezte: Vitkóczi Fanni Mérés időpontja: 2012. 10. 25. I. A mérés célja: Egy mágneses térerősségmérő műszer

Részletesebben

4 2 lapultsági együttható =

4 2 lapultsági együttható = Leíró statsztka Egy kísérlet végeztével általában tetemes mennységű adat szokott összegyűln. Állandó probléma, hogy mt s kezdjünk - lletve mt tudunk kezden az adatokkal. A statsztka ebben segít mnket.

Részletesebben

Mikrohullámú reciprok és reaktáns két kapus passzív szerkezet grafikus mátrixanalízise

Mikrohullámú reciprok és reaktáns két kapus passzív szerkezet grafikus mátrixanalízise t»r. J A C H I M O V I T S LÁSZLÓ BME Mikrohullámú Híradástechnika Tanszék Mikrohullámú reciprok és reaktáns két kapus passzív szerkezet grafikus mátrixanalízise ETO 512.83 I (083.57) :62 1.372.5.02 9.

Részletesebben

Robotok direkt geometriája

Robotok direkt geometriája Robotok drekt geometrája. A gyakorlat célja Drekt geometra feladatot megvalósító osztály mplementálása. A megvalósított függvénycsomag tesztelése egy Stanford kar végberendezése pozícójának meghatározásához.

Részletesebben

Elektrotechnika. Ballagi Áron

Elektrotechnika. Ballagi Áron Elektrotechnika Ballagi Áron Mágneses tér Elektrotechnika x/2 Mágneses indukció kísérlet Állandó mágneses térben helyezzünk el egy l hosszúságú vezetőt, és bocsássunk a vezetőbe I áramot! Tapasztalat:

Részletesebben

1. feladat Alkalmazzuk a mólhő meghatározását egy gázra. Izoterm és adiabatikus átalakulásokra a következőt kapjuk:

1. feladat Alkalmazzuk a mólhő meghatározását egy gázra. Izoterm és adiabatikus átalakulásokra a következőt kapjuk: Válaszoljatok a következő kérdésekre: 1. feladat Alkalmazzuk a mólhő meghatározását egy gázra. Izoterm és adiabatikus átalakulásokra a következőt kapjuk: a) zéró izoterm átalakulásnál és végtelen az adiabatikusnál

Részletesebben

Elektromos áramerősség

Elektromos áramerősség Elektromos áramerősség Két különböző potenciálon lévő fémet vezetővel összekötve töltések áramlanak amíg a potenciál ki nem egyenlítődik. Az elektromos áram iránya a pozitív töltéshordozók áramlási iránya.

Részletesebben

Fizika II. feladatsor főiskolai szintű villamosmérnök szak hallgatóinak. Levelező tagozat

Fizika II. feladatsor főiskolai szintű villamosmérnök szak hallgatóinak. Levelező tagozat Fizika. feladatsor főiskolai szintű villamosmérnök szak hallgatóinak Levelező tagozat 1. z ábra szerinti félgömb alakú, ideális vezetőnek tekinthető földelőbe = 10 k erősségű áram folyik be. föld fajlagos

Részletesebben

KAPILLÁRIS NYOMÁS GÖRBE MEGHATÁROZÁSA HIGANYTELÍTÉSES POROZITÁSMÉRÉS ADATAIBÓL DETERMINATION OF CAPILLARY PRESSURE CURVE FROM MERCURY POROSIMETRY DATA

KAPILLÁRIS NYOMÁS GÖRBE MEGHATÁROZÁSA HIGANYTELÍTÉSES POROZITÁSMÉRÉS ADATAIBÓL DETERMINATION OF CAPILLARY PRESSURE CURVE FROM MERCURY POROSIMETRY DATA Műszak Földtudomány Közlemények, 84. kötet,. szám (03), pp. 63 69. KAPILLÁRIS NYOMÁS GÖRBE MEGHATÁROZÁSA HIGANYTELÍTÉSES POROZITÁSMÉRÉS ADATAIBÓL DETERMINATION OF CAPILLARY PRESSURE CURVE FROM MERCURY

Részletesebben

Akusztikai tervezés a geometriai akusztika módszereivel

Akusztikai tervezés a geometriai akusztika módszereivel Akusztikai tervezés a geometriai akusztika módszereivel Fürjes Andor Tamás BME Híradástechnikai Tanszék Kép- és Hangtechnikai Laborcsoport, Rezgésakusztika Laboratórium 1 Tartalom A geometriai akusztika

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK Azonosító jel NSZI 0 6 0 6 OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Szakmai előkészítő érettségi tantárgyi verseny 2006. február 23. ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK ELŐDÖNTŐ ÍRÁSBELI FELADATOK Az írásbeli időtartama: 180 perc

Részletesebben

2. Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata jegyzőkönyv. Zsigmond Anna Fizika Bsc II. Mérés dátuma: Leadás dátuma:

2. Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata jegyzőkönyv. Zsigmond Anna Fizika Bsc II. Mérés dátuma: Leadás dátuma: 2. Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata jegyzőkönyv Zsigmond Anna Fizika Bsc II. Mérés dátuma: 2008. 09. 24. Leadás dátuma: 2008. 10. 01. 1 1. Mérések ismertetése Az 1. ábrán látható összeállításban

Részletesebben

LINEÁRIS PROGRAMOZÁSI FELADATOK MEGOLDÁSA SZIMPLEX MÓDSZERREL

LINEÁRIS PROGRAMOZÁSI FELADATOK MEGOLDÁSA SZIMPLEX MÓDSZERREL LINEÁRIS PROGRAMOZÁSI FELADATOK MEGOLDÁSA SZIMPLEX MÓDSZERREL x 1-2x 2 6 -x 1-3x 3 = -7 x 1 - x 2-3x 3-2 3x 1-2x 2-2x 3 4 4x 1-2x 2 + x 3 max Alapfogalmak: feltételrendszer (narancs színnel jelölve), célfüggvény

Részletesebben

ALAPFOGALMIKÉRDÉSEK VILLAMOSSÁGTANBÓL 1. EGYENÁRAM

ALAPFOGALMIKÉRDÉSEK VILLAMOSSÁGTANBÓL 1. EGYENÁRAM ALAPFOGALMIKÉRDÉSEK VILLAMOSSÁGTANBÓL INFORMATIKUS HALLGATÓK RÉSZÉRE 1. EGYENÁRAM 1. Vezesse le a feszültségosztó képletet két ellenállás (R 1 és R 2 ) esetén! Az összefüggésben szerepl mennyiségek jelölését

Részletesebben

Szinkronizmusból való kiesés elleni védelmi funkció

Szinkronizmusból való kiesés elleni védelmi funkció Budapest, 2011. december Szinkronizmusból való kiesés elleni védelmi funkció Szinkronizmusból való kiesés elleni védelmi funkciót főleg szinkron generátorokhoz alkalmaznak. Ha a generátor kiesik a szinkronizmusból,

Részletesebben

Békefi Zoltán. Közlekedési létesítmények élettartamra vonatkozó hatékonyság vizsgálati módszereinek fejlesztése. PhD Disszertáció

Békefi Zoltán. Közlekedési létesítmények élettartamra vonatkozó hatékonyság vizsgálati módszereinek fejlesztése. PhD Disszertáció Közlekedés létesítmények élettartamra vonatkozó hatékonyság vzsgálat módszerenek fejlesztése PhD Dsszertácó Budapest, 2006 Alulírott kjelentem, hogy ezt a doktor értekezést magam készítettem, és abban

Részletesebben

Szimmetrikus bemenetű erősítők működésének tanulmányozása, áramköri paramétereinek vizsgálata.

Szimmetrikus bemenetű erősítők működésének tanulmányozása, áramköri paramétereinek vizsgálata. El. II. 5. mérés. SZIMMETRIKUS ERŐSÍTŐK MÉRÉSE. A mérés célja : Szimmetrikus bemenetű erősítők működésének tanulmányozása, áramköri paramétereinek vizsgálata. A mérésre való felkészülés során tanulmányozza

Részletesebben

A II. kategória Fizika OKTV mérési feladatainak megoldása

A II. kategória Fizika OKTV mérési feladatainak megoldása Nyomaték (x 0 Nm) O k t a t á si Hivatal A II. kategória Fizika OKTV mérési feladatainak megoldása./ A mágnes-gyűrűket a feladatban meghatározott sorrendbe és helyre rögzítve az alábbi táblázatban feltüntetett

Részletesebben

A 2013/2014. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló MATEMATIKA I. KATEGÓRIA (SZAKKÖZÉPISKOLA) Javítási-értékelési útmutató

A 2013/2014. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló MATEMATIKA I. KATEGÓRIA (SZAKKÖZÉPISKOLA) Javítási-értékelési útmutató Oktatási Hivatal A 0/04 tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi erseny második forduló MATEMATIKA I KATEGÓRIA (SZAKKÖZÉPISKOLA) Javítási-értékelési útmutató A 57 olyan háromjegyű szám, amelynek számjegyei

Részletesebben

Kromatikus diszperzió mérése

Kromatikus diszperzió mérése Kromatikus diszperzió mérése Összeállította: Mészáros István tanszéki mérnök 1 Diszperziós jelenségek Diszperzió fogalma alatt a jel szóródását értjük. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a bemeneti keskeny

Részletesebben

Tanult nem paraméteres próbák, és hogy milyen probléma megoldására szolgálnak.

Tanult nem paraméteres próbák, és hogy milyen probléma megoldására szolgálnak. 8. GYAKORLAT STATISZTIKAI PRÓBÁK ISMÉTLÉS: Tanult nem paraméteres próbák, és hogy mlyen probléma megoldására szolgálnak. Név Illeszkedésvzsgálat Χ próbával Illeszkedésvzsgálat grafkus úton Gauss papírral

Részletesebben

Elektronika Előadás. Analóg és kapcsolt kapacitású szűrők

Elektronika Előadás. Analóg és kapcsolt kapacitású szűrők Elektronika 2 8. Előadás Analóg és kapcsolt kapacitású szűrők Irodalom - Megyeri János: Analóg elektronika, Tankönyvkiadó, 1990 - Ron Mancini (szerk): Op Amps for Everyone, Texas Instruments, 2002 16.

Részletesebben

IT jelű DC/DC kapcsolóüzemű tápegységcsalád

IT jelű DC/DC kapcsolóüzemű tápegységcsalád IT jelű DC/DC kapcsolóüzemű tápegységcsalád BALOGH DEZSŐ BHG BEVEZETÉS A BHG Híradástechnka Vállalat kutató és fejlesztő által kdolgozott napjankban gyártásban levő tárolt programvezérlésű elektronkus

Részletesebben

X. ANALÓG JELEK ILLESZTÉSE DIGITÁLIS ESZKÖZÖKHÖZ

X. ANALÓG JELEK ILLESZTÉSE DIGITÁLIS ESZKÖZÖKHÖZ X. ANALÓG JELEK ILLESZTÉSE DIGITÁLIS ESZKÖZÖKHÖZ Ma az analóg jelek feldolgozása (is) mindinkább digitális eszközökkel és módszerekkel történik. A feldolgozás előtt az analóg jeleket digitalizálni kell.

Részletesebben

Feladatlap X. osztály

Feladatlap X. osztály Feladatlap X. osztály 1. feladat Válaszd ki a helyes választ. Két test fajhője közt a következő összefüggés áll fenn: c 1 > c 2, ha: 1. ugyanabból az anyagból vannak és a tömegük közti összefüggés m 1

Részletesebben

FILMHANG RESTAURÁLÁS: A NEMLINEÁRIS KOMPENZÁLÁS

FILMHANG RESTAURÁLÁS: A NEMLINEÁRIS KOMPENZÁLÁS FILMHANG RESTAURÁLÁS: A NEMLINEÁRIS KOMPENZÁLÁS EGY GYAKORLATI ALKALMAZÁSA Bakó Tamás, dr. Dabócz Tamás Budapest Mszak és gazdaságtudomány Egyetem, Méréstechnka és Informácós Rendszerek Tanszék e-mal:

Részletesebben

Skálázottan merőleges kamera

Skálázottan merőleges kamera Skálázottan merőleges kamera optmáls kalbrácója Hajder Levente MTA SZTAKI Geometra Modellezés és Számítógépes Látás Laboratórum hajder@sztak.hu Absztrakt. A kamera kalbrácó a háromdmenzós számítógépes

Részletesebben

Logaritmikus erősítő tanulmányozása

Logaritmikus erősítő tanulmányozása 13. fejezet A műveleti erősítők Logaritmikus erősítő tanulmányozása A műveleti erősítő olyan elektronikus áramkör, amely a két bemenete közötti potenciálkülönbséget igen nagy mértékben fölerősíti. A műveleti

Részletesebben

Elektronika 2. TFBE5302

Elektronika 2. TFBE5302 Elektronika 2. TFBE5302 Mérőműszerek Analóg elektronika Feszültség és áram mérése Feszültségmérő: V U R 1 I 1 igen nagy belső ellenállású mérőműszer párhuzamosan kapcsolandó a mérendő alkatrésszel R 3

Részletesebben

Keresztmetszet másodrendű nyomatékainak meghatározása

Keresztmetszet másodrendű nyomatékainak meghatározása BUDAPEST MŰSZAK ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNY EGYETEM Keresztmetszet másodrendű nyomatékainak meghatározása Segédlet a Szilárdságtan c tárgy házi feladatához Készítette: Lehotzky Dávid Budapest, 205 február 28 ábra

Részletesebben

Integrált áramkörök/3 Digitális áramkörök/2 CMOS alapáramkörök Rencz Márta Ress Sándor

Integrált áramkörök/3 Digitális áramkörök/2 CMOS alapáramkörök Rencz Márta Ress Sándor Integrált áramkörök/3 Digitális áramkörök/2 CMOS alapáramkörök Rencz Márta Ress Sándor Elektronikus Eszközök Tanszék Mai témák A CMOS inverter, alapfogalmak működés, számitások, layout CMOS kapu áramkörök

Részletesebben

Gingl Zoltán, Szeged, :14 Elektronika - Hálózatszámítási módszerek

Gingl Zoltán, Szeged, :14 Elektronika - Hálózatszámítási módszerek Gingl Zoltán, Szeged, 05. 05.09.9. 9:4 Elektronika - Hálózatszámítási módszerek 05.09.9. 9:4 Elektronika - Alapok 4 A G 5 3 3 B C 4 G Áramköri elemek vezetékekkel összekötve Csomópontok Ágak (szomszédos

Részletesebben

Műszaki folyamatok közgazdasági elemzése. Kevert stratégiák és evolúciós játékok

Műszaki folyamatok közgazdasági elemzése. Kevert stratégiák és evolúciós játékok Műszak folyamatok közgazdaság elemzése Kevert stratégák és evolúcós átékok Fogalmak: Példa: 1 szta stratéga Vegyes stratéga Ha m tszta stratéga létezk és a 1 m annak valószínűsége hogy az - edk átékos

Részletesebben

Tranziens jelenségek rövid összefoglalás

Tranziens jelenségek rövid összefoglalás Tranziens jelenségek rövid összefoglalás Átmenet alakul ki akkor, ha van energiatároló (kapacitás vagy induktivitás) a rendszerben, mert ezeken a feszültség vagy áram nem jelenik meg azonnal, mint az ohmos

Részletesebben

ÁRAMKÖRÖK SZIMULÁCIÓJA

ÁRAMKÖRÖK SZIMULÁCIÓJA ÁRAMKÖRÖK SZIMULÁCIÓJA Az áramkörök szimulációja révén betekintést nyerünk azok működésébe. Meg tudjuk határozni az áramkörök válaszát különböző gerjesztésekre, különböző üzemmódokra. Végezhetők analóg

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III. 28.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III. 28.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III. 28.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 523 01 Automatikai technikus

Részletesebben

1. Egy lineáris hálózatot mikor nevezhetünk rezisztív hálózatnak és mikor dinamikus hálózatnak?

1. Egy lineáris hálózatot mikor nevezhetünk rezisztív hálózatnak és mikor dinamikus hálózatnak? Ellenörző kérdések: 1. előadás 1/5 1. előadás 1. Egy lineáris hálózatot mikor nevezhetünk rezisztív hálózatnak és mikor dinamikus hálózatnak? 2. Mit jelent a föld csomópont, egy áramkörben hány lehet belőle,

Részletesebben