CommonKADS módszertan. Molnár Bálint. PhD, egyetemi docens, BKÁE

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "CommonKADS módszertan. Molnár Bálint. PhD, egyetemi docens, BKÁE"

Átírás

1 CommonKADS módszertan Molnár Bálint PhD, egyetemi docens, BKÁE MTA Információtechnológiai Alapítvány 2003

2 1. A CommonKADS módszertan 1.1 A módszertan kifejlesztésének háttere A mesterséges intelligenciának nevezett informatikai terület egyik ága az ismeretalapú, tudásalapú rendszerek fejlesztése. Ez a terület nagyon erősen épít, arra a hipotézisre, amely szerint egy ismeretbázisú rendszer probléma, feladat megoldásra képes. Az informatikai alkalmazási rendszerek, szoftverek tervezői régen felismerték, hogy módszertanok nélkül a fejlesztés megbízhatatlan eredményt hoz. Mivel az ismeretalapú rendszerek fejlesztése sok tekintetben nagyon hasonló a hagyományos alkalmazási rendszerek fejlesztéséhez, hiszen az információ elemzése, alkalmazási terület behatárolása, projekt irányítás, stb., mind megjelenik ezeknél a rendszereknél is, ezért jelentős lépés a rendszertervezési módszertanok kialakulása a mesterséges intelligencia területén is. A fentebbi indokokból azonban az is következik, hogy egy átfogó teljes rendszerfejlesztési módszertan kialakításakor figyelembe kell venni és be kell illeszteni a szoftver és informatikai rendszertervezés tapasztalatait. A KADS (Knowledge Acquisition and Design Support) módszertant két ESPRIT (European Strategic Programme in Research in Information Technology) projekt keretében fejlesztették ki, majd további projektekben fejlesztették tovább és hoztak létre egy a módszertan támogató eszközt CKWB (CommonKADS Workbench) 1. Project Project Project Project Project CP PEKADS (COPERNICUS) 1.2 A CommonKADS A CommonKADS módszertan célja az, hogy a szoftveripar számára nyújtson fejlesztési segítséget. Főként a következő elveken alapszik: A fejlesztési megközelítés modellekre alapul, nevezetesen olyan modellekre, amelyek a világ olyan strukturált és absztrakt leírását adják, amelyek probléma megoldásra használhatók. A módszertan több olyan modellezési eljárást nyújt, amelyeket a feladat és a helyzet elemzésére illetve új rendszer tervezésére lehet felhasználni. A módszertan egy olyan rendszer életciklus modellen alapszik, amelyet a konkrét projekt feltételeihez lehet szabni. Ez az életciklus modell különösen alkalmas az iteratív az egyes fejlesztési lépéseket az előző szakaszok eredményeire támaszkodva, de valamivel magasabb szinten megismétlő nem egyenes vonalú fejlesztésre. Ezt a spirál modellt eredetileg Boehm javasolta [Boehm88] (lsd. még röviden 1 Részt vevő szervezetek: Cap Gemini Innovation, Cap Programator, Netherlands Energy Research Foundation,Eritel SA, IBM France, Lloyds Register, Swedish Institute of Computer Science, Siemens AG, Touche Ross Management Consultants, University of Amsterdam, Free University of Brussels, Integral Solutions Limited, UK, MTA Információtechnológiai Alapítvány, Research Institute for Informatics, Románia.

3 [Molnár97]), amelyet a CommonKADS alaposan tovább részletezett, az első két szakaszt pedig a hagyományos szoftver tervezési lépésekhez közelítette. valamint egy általánosan felhasználható elemekből álló könyvtárra támaszkodik, amely modell sablonokból és alapvető építőelemekből áll. A módszertan főcélja az, hogy segítse az ismeretbázisú rendszerek tervezőit az adott alkalmazáshoz szükséges szakértelem modelljének megalkotásában, továbbá egy másik szerepe az, hogy az ilyen rendszerek tervezésével foglalkozókat segítse a tapasztalatok öszszegyűjtésében, összehangolásában, feldolgozásában. 1.3 A CommonKADS alapvető elemei A CommonKADS módszertan a következő három elemre épül: A rendszer életciklus modelljén, amely tartalmazza a szervezet modellezést, minőségbiztosítást, szoftver illetve rendszer metrika kialakítását, rendszer validációt (a rendszer helyességének és az igényeknek való megfelelőségének ellenőrzését). Újrahasznosítható elemekből álló könyvtáron. Modellezési alapelveken. A CommonKADS módszertan úgy tekinti a létrehozandó modelleket, mint állandóan fejlődő, alakuló fejlesztési termékeket, amelyek mindegyike lényeges szerepet játszik a teljes fejlesztési folyamatban. A CommonKADS módszertan hat modell alkalmazását javasolja: szervezeti modell: annak a környezetnek a leírása, amelyben az ismeretbázisú rendszer működni fog; feladat modell: annak a lokális feladat halmaznak a megfogalmazása, vagy amely szerint jelenleg működnek, vagy amely szerint működni fognak; ágens modell: azoknak az ágenseknek, rendszer szereplőknek és tulajdonságaiknak a leírása, amelyek a feladatmodellben felismert tevékenységeket hajtják végre; kommunikációs modell: a rendszer ágensei, szereplői közötti kölcsönhatás, információ csere leírása; szakértelem modellje: azon rendszer ágensek probléma megoldó képességének leírása, akik vagy amik a rendszer probléma megoldó tevékenységében részt vesznek. A CommonKADS fogalmi szintű modellezési keretének két fő komponense: alkalmazási ismeretek, tudás; probléma megoldási tudás, ismerete; Az alkalmazási ismeretek a konkrét alkalmazáshoz kapcsolódó szükséges szakértelmet jelentik, ez három ismeretelméleti kategóriába sorolható, nevezetesen a szakterület, feladat és következtetés logikájának területébe. A probléma megoldási tudás azokat az ismereteket jelenti, amelyek arra vonatkoznak, hogy hogyan kapcsolódik össze a szakterület, a feladat és a következtetések levonásának ismerete, hogyan alkalmazhatók, hogyan szerveződnek össze azért, hogy az alkalmazási ismeretek modelljét fel lehessen állítani. A probléma megoldási tudáson belül két fő alkotórészt különböztet meg a módszertan: probléma megoldási ismeretek stratégiai ismeretek. tervezési modell: az ismeretbázisú rendszer felépítéséhez és működtetéséhez szükséges ismeretábrázolási és informatikai, számítástechnikai technikák segítségével megadható leírások és modellek.

4 Szervezeti modell a probléma megfogalmazása Feladat modell szakértelem szükséges Szakértelem modell szakmai jártasság igényelt Ágens modell informatikai megoldás kommunikációra való képesség kívánatos Kommunikációs modell Tervezési modell 2. A fejlesztési folyamat 2.1 Áttekintés A CommonKADS módszertan kifejezetten támogatja az ismeretbázisú rendszerek projektirányítási tevékenységét. Ez a segítség a következőkben nyilvánul meg: a spirál modellben, amely a projekt kockázatok elemzésén és kiértékelésén alapul, és amely az ismeretbázisú rendszerek fejlesztési folyamatainak és tevékenységeinek egy szemléletét nyújtja; a projekt irányítási ciklus tevékenységeinek részletes leírásában; a projekt irányítás és műszaki fejlesztési tevékenység közötti kapcsolat megadásában (a CommonKADS modelleinek előállítása), amely segít: projekt tervezési útmutatóval, továbbá; a minőségi tervre vonatkozó előírások és a minőség tervezésére vonatkozó útmutatókkal. 2.2 A spirál életciklus ábra 1. CommonKADS modelljei közti kapcsolat A CommonKADS módszer nem ír elő rögzitett, egyenes vonalú ismeret bázisú rendszer fejlesztési folyamatot, hanem ehelyett egy a a kockázatok elemzésére támaszkodó fejlesztési folyamatot fogad el és igazit a saját igényeihez, ezt a megközelitést Boehm munkáiból veszik át.

5 Szemle A célok pontosítása Alternativák készítése A választott megközelítés korlátai minõségi szemle és döntés A kezelhetetlen megoldások elvetése A következõ cilklus tervezése A tervezett elõrehaladáshoz képest a fejlesztési eredmények értékelése A kockázatok feltárása és dokumentálása Kockázat elemzés Kockázat elemzés Az elfogadhatóság kiértékelése A fejlesztési megközelítés lépéseinek kijelölése Fejlesztés nyomonkövetése Nyomkövetés Az elfogadási kritériumok rögzítése Terv készítés Tervezés ábra 2. A spirál modell a CommonKADS projekt tevékenységi ciklusára alkalmazva Ennek a projekt kockázatok folyamatos elemzésére támaszkodó megközelítés adaptálásának az az értelme, hogy alkalmazodni kellett az ismeretbázisú rendszerek fejlesztésének jellegzetességeihez, nevezetesen az itereatív rendszer fejlesztési megközelítéshez, a követelmények evolúciós továbbfejlődéséhez, az új szoftver tervezési technikák és módszerek felhasználhatóságához, mint például a gyors prototípus fejlesztési eljáráshoz. Ez a spirál modell egy sokkal pragmatikusabb és következésképpen sokkal rugalmasabb szoftver fejlesztési megközelítés valósít meg; figyelembe veszi azokat a tényezőket, amelyek befolyásolják a rendszer fejlesztési projekt kimenetelét és miután ezeket a tényezőket tudatosítja mint létezőket, egy olyan megközelítést javasol, amely sokkal rugalmasabbnak bizonyult, mint a megelőző spirál modellek. Nagyon fontos jellemzője, hogy lehetővé teszi egy adott projekten belül különböző rendszerfejlesztési folyamatokat lehessen összekombinálni, ha ezeknek az alkalmazását a projektben fellépő kockázatok illetve azok kezelése indokolja, ezen módon a vízesés modell, az inkrementális, az evolúciós prototípus fejlesztés és egyéb más fejlesztési eljárások illesztése is szóba jöhet. Egy CommonKADS szerint végrehajtott fejlesztési projekt az irányítási és fejlesztési tevékenységek, ismétlődő, iteratív ciklusaiból áll. Az (ábra 2, ábra 3) érzékelteti az

6 életciklus spirált, az irányítási fejlesztési lépéseket, a modellek kialakításának és kifejlesztésének fázisait. A legfelső szintű spirál a teljes projekt előrehaladásának, ütemének megjelenítése, amely egy absztrakt képet ad a projekt lefolyásról. A spirál modell valójában a projekt résztvevői közötti kommunikáció eszköze, egyrészt az életciklus modell alap fogalmainak bemutatására szolgál, másrészt a projekt előrehaladását lehet a projekt irányító testülete számára megjeleníteni. A projekt irányító testületének jól meghatározott szerepe van a projekt résztvevői közötti kommunikáció megvalósításában, ezt az irányítási ciklus a részleteiben is tartalmazza; a projekt irányító testület áll a projektben érdekelt felekből, beleértve a megrendelőt, a végfelhasználót, a minőségirányítás, a fejlesztési csoport képviselőjét és a projektvezetőjét. 2.3 A projekt irányítási ciklus A projekt irányítási ciklus tevékenységeit (ábra 3) a Ciklus <n> érzékelteti, ezek a lépés halmazok foglalkoznak az ismeretbázisú rendszerek fejlesztésének irányításával. Ez a fejlesztés a CommonKADS-ban leírt modellek részletes kidolgozásán keresztül valósul meg, ezek azok a modellek, amelyek az ismeretbázisú rendszerek kialakításához szükséges nagyon fontos információkat tartalmazzák. Szervezeti Ciklus 1 Ciklus 2 Ciklus 3 Ciklus 4 Feladat Szakértelem Kommunikáció Ágens Tervezés ábra 3. A CommonKADS életciklusának elemei A CommonKADS modellek kidolgozása számtalan fejlesztési állapoton keresztül történik. A projektvezető felelőssége az, hogy projekt előrehaladásának átfogó elemzése alapján megtervezze, hogy mely modellekre van szükség (a feladat, tevékenység hierarchikus felépítéséből levezetve), a modellek kidolgozását elindítsa, majd nyomon kövesse azok fejlesztési állapotait. A CommonKADS projekt irányítási ciklusa több ismételten visszatérő tevékenységet tartalmaz. Egy ciklus négy fő tevékenység kategóriából áll, ezeket a spirál modell negyedeinek vagy kvadránsainak nevezik: Szemle: A projekt pillanatnyi állapotának kiértékelése, a projekt globális célkitűzéseinek átértékelése, és a következő fejlesztési ciklus céljainak és feladatainak

7 meghatározása. A pontosított célok teljesítéséhez vezető utat az igényelt modellek állapotai és az igényelt termékek formájában fogalmazzák meg. Kockázatelemzés: Azon kockázatok elemzése, amelyek a projekt sikertelen befejeződéséhez vezethetnek, a ciklus vagy a projekt egésze céljainak el nem érését eredményezhetik. A kockázat elemzés kimenetele a kijelölt modellek, termékek és azok állapotainak, rangsorának, egymásutániságának meghatározása. Tervezés: meg kell tervezni azokat a tevékenységeket, a hozzájuk szükséges időt és erőforrásokat, amelyek a megjelölt modellek valamint további termékek, azok előírt állapotának előállításához szükségesek, továbbá az átadás / átvételi eljárás keretében alakalmayandó elfogadási kritériumok kifejlesztése. Nyomon követés: azt jelenti, hogy a modellek valamint a termékek állapotainak alakulását követi nyomon úgy, ahogy azt a fejlesztő csoport előállítja, továbbá a termékek elfogadhatóságának, átvehetőségének elemzését és annak vizsgálatát, hogy a következő ciklusban várható előrehaladás milyen mértékű lehet a jelenlegi eredmények fényében. Ez a négy fő tevékenység további tizennégy résztevékenységre bontható, azonban azt hangsúlyozni kell, hogy ezek csupán a projektvezető számára szóló útmutatások, nem pontosan előírt tevékenység sorozatok sem az egymásutániságuk értelmében sem a ráfordítandó idő értelmében. Az a fontos, hogy az életciklus modell alapelveit és a kvadránsok sorrendjét betartsák. 3. A termékek 3.1 A szakértelem modellje Miért van szükség a szakértelem modelljére A szakértelem modellezésének a célja az, hogy a probléma megoldáshoz szükséges ismereteket írja le, modellezze, például gépkocsi hiba diagnosztika, kémiai vegyület összeállítás, hitel kártya tranzakciókkal kapcsolatos csalások felderítése lehetnek ilyen szakterületek. Ezért először azt a kérdést kell megválaszolni, hogy mit értünk valójában probléma megoldás alatt. Probléma megoldás biztosan nem azt jelenti, hogy véletlenszerűen próbálkozik valaki addig, amíg végül a megoldást meg nem találja. Egy ésszerűnek hangzó meghatározást a következő elv tartalmaz: Az ismeret alkalmazás elve: A valóságban eredményes probléma megoldási eljárásnak az adott szakterület vagy feladat specifikus ismeretek (tudás) birtokában levő ágens racionális vagy legalábbis racionalizálható módon történő ismeret alkalmazását tekintjük. A probléma megoldási eljárás működő informatikai egységgé alakítása során, az ismeret tervezési (mérnökségi) feladatot (knowledge engineering) hagyományosan úgy fogták fel, mint a szakértőtől az ismeretek kinyerését, majd ezeknek az ismereteknek olyan számítástechnikai formára alakítását, amely aztán már emészthető a számítógép számára. Ez a megközelítés azokban a gyors alkalmazás fejlesztési eljárásokban tükröződött vissza, amelyek szabály alapú program fejlesztő környezeteket, keretrendszereket használták. Minthogy ez a megközelítés számtalan kérdést és problémát vetett fel, felmerül az, hogy vajon mi volna, mi lehetne egy mélyebb, alaposabb megértése az isme-

8 retbázisú rendszerek tervezése során alkalmazott ismeret tervezési folyamatnak. A CommonKADS módszertan a következő választ adja: A modell alkotás elve: Az ismeretbázisú rendszerek fejlesztését úgy lehet felfogni mint olyan modellek elkészítésének folyamatát, amelyek a probléma megoldási eljárást írják le. Maga az ismeretbázisú rendszer ezeknek a modelleknek a számítógéppel megvalósított informatikai megjelenése. A CommonKADS módszertan központi modellje a szakértelem modell, amely annak az ágensnek a probléma megoldási eljárását ragadja meg, aki a szakterület ismereteit, tudását egy bizonyos feladat végrehajtása közben alkalmazza. Ezen elv első részének alkalmazása vezet a CommonKADS azon hat modelljének kialakításához, amelyeket továbbiakban majd tárgyalni fogunk. Az elv második része azt állítja, hogy a szakértelem működőképes számítógép modelljének megalkotása, a szakértelem operacionalizálása többé nem egy felfedezési, ismeret előbányászási eljárásnak tekintendő, hanem egy modellezési folyamatnak. Ez természetesen további kérdésekhez vezet, nevezetesen mi az az absztrakciós szint, amely illeszkedik a szakértelem modellezési igényekhez. Newell (1982-ben) megpróbálta az ismeret (tudás) és a reprezentáció körül kialakult terminológiai zavart valahogy feloldani. Az ő meghatározása szerint a reprezentáció a szimbólumok olyan rendszere, amely az ismeretek egy halmazát kódolja, majd ezt azzal folytatta, amit azóta az ismeret szintek hipotézisének hívnak, azaz Létezik egy olyan, határozottan elkülöníthető számítógép rendszeren belüli ábrázolási, informatikai szint, amely közvetlenül a szimbólumok szintje fölött helyezkedik el, és amelyet az ismeretek, a tudás mint (információhordozó) közeg, médium jellemez, valamint a probléma megoldási eljárás racionalitás elve. A szimbólum és az ismeret közötti szint különbséget a klasszikus közlekedési jelző lámpa szemantikájának példájával lehet érzékeltetni (zöld - mehet, piros - állj, indulj, amikor sárga követi a pirost, állj meg, amikor sárgát piros követi): a különböző színek reprezentálhatók a piros, zöld és sárga szimbólumokkal, jelsorozatokkal, vagy akár az 1, 2, 3 szimbólumokkal, vagy bármi egyébbel. A közlekedési szabályok leírhatók elsőrendű predikátum kalkulussal, logikával, vagy a megszorításokat, peremfeltételeket (constraint logic programming) felhasználó programozási paradigmával, vagy akár az objektum-orientált programozási stílussal. Vegyük észre, hogy a közlekedési lámpára vonatkozó ismereteink egyáltalán nem változtak bármilyen reprezentációs formát választottunk a szimbólumok szintjén. Egy ágenst az ismeretek szintjén úgy írhatunk le, mint egy olyan valamit, aminek céljai vannak, potenciálisan végrehajtható tevékenységei, és ismeretei, tudása. Probléma megoldási eljárása, viselkedése (behaviour) a racionalitás elve alapján jósolható meg: Ha egy ágensnek birtokában van az az ismeret, hogy egyik tevékenysége az egyik cél megvalósításához, eléréséhez vezet, akkor az ágens ezt a tevékenységet fogja választani. Az ismeret szint és a racionalitás elvének előbbi meghatározására támaszkodva, meg lehet adni a választ arra a kérdésre, hogy mi az a szakértelem modellezésének absztrakciós szintje: Az ismeret szint elve: A CommonKADS módszertanban, az ismeretek szintje az a modellezési szint, ami az ismeret-bázisú rendszerek feladat

9 megoldási képességének, hatókörének (kompetenciájának) megfelel. Ez a probléma megoldási eljárás fogalmi szintű, koncepcionális leírását igényli, ami független a reprezentációra és a megvalósítási módokra vonatkozó döntésektől. Newell ismeret és ágens felfogása túl durva ahhoz, hogy az ismeretek modellezésére eredményesen fel lehessen használni. Egyáltalán nem ad útmutatást arra, hogy egy intelligens ágenset milyen módon lehet leírni az ismeret szintű elemek segítségével; erre a következő elv kínál megoldást: A szerep behatárolás elve (az ismereté): Egy intelligens ágens, amelyik egy bizonyos feladat megoldásával kerül szembe, úgy modellezhető mint akinek az ismereteire egy bizonyos struktúrát kényszerítenek olymódon, hogy ezek a struktúra elemek a probléma megoldási eljárás egészén belül különböző, specializált és korlátozott szerepet játszanak. A szerep behatárolás elvét eredetileg McDermott dolgozta ki, abban az értelemben, hogy egy ágens az ismereteinek csak azt a részét aktiválja, amely segíti az éppen megoldandó probléma megoldásában. Például egy orvosi adat absztrakció végrehajtásakor (39 Celsius láz) csak azokat az ismereteket használja, amelyek az adat absztrakcióhoz szükségesek és nem használja azokat, amelyek a betegség leküzdéséhez szükségesek. A megkülönböztetett racionalitás elve: A racionalitás elvét tovább kell specializálni azért, hogy magyarázatot adjon arra, hogy az ágens milyen módon strukturálja az ismereteit, amikor egy olyan feladat megoldásához lát hozzá, amelynek pragmatikai és episztemológiai (ismeretelméleti) jellemzői adottak. Az ismeretek pillanatnyi szerepének behatárolása és strukturálása korlátain belül, a racionalitás elvének további specializálására van szükség azért, hogy magyarázatra leljünk, hogy a célokat milyen módon sikerült elérni az ismeretek erre alkalmas részének alkalmazásával. Ez az elv kiterjeszti a Newell által definiált racionalitás elvét (lsd. fentebb). Annak eldöntéséhez, hogy egy bizonyos tevékenység egyik céljának eléréséhez vezet, az ágensnek szükségtelen végig keresnie a teljes ismeret halmazát. Az adott helyzet jellegzetességeit használja arra, hogy eredményes döntéseket hozzon, mégpedig úgy, hogy a ezeket a jellemzőket használja az ismeretek strukturálásának módjának, az alkalmas ismeret elemek megfelelő konfigurációjának megtalálására. Vegyük azt a tevékenységet, amely az ágens céljának eléréséhez vezet, ehhez még szüksége van arra az ismeretre is, hogy milyen módon kell ezt alkalmazni, vagyis a helyzet specifikus ismeretek és ezek irányított alkalmazásának kézben tartása az adott helyzetben szükséges. Két példa: (a) az adat absztrakciós lépés bevezetése azért racionális, mert az adatok közti keresés terét lehet csökkenteni, ez egy példa az ismeretek konfigurálására, (b) egy beteg szimptómáinak megmagyarázására a heurisztikus osztályozás sémáját (heuristics classification scheme) lehet használni, ez az ismeretek alkalmas strukturálására vonatkozó példa egy specifikus helyzetben. Annak észrevétele, hogy az ismeretek különböző részei különböző szerepet játszanak a probléma megoldási eljárásban, lehetővé teszi azt, hogy különbséget tegyünk az ismeretek típusai között. Az általánosan elfogadott megkülönböztetés: a szakértelem ismeretei és az alkalmazásá-

10 nak irányítási, vezérlési ismerete. A CommonKADS még finomabb megkülönböztetést ad meg: Az ismeretek típusba sorolásának elve: Ez az elv három ismeret típust különböztet meg: a szakterületre, a feladatra, és logikai következtetések levonásának mikéntjére vonatkozó ismereteket. Ezeken a főbb a kategóriákon belül további általános ismeret típusok különböztethetőek meg. A szakterület (a szakértelem, a terület szakértőinek) ismeretei a terület fogalmai, a fogalmak jellemzői, tulajdonságai alapján ragadhatók meg, továbbá a fogalmak szerkezete és a közöttük fennálló kapcsolatok alapján, ez a fogalom készlet megadja az adott alkalmazási terület fogalmi szótárát. A feladatokra vonatkozó ismeretek az ágensek céljait és a célok elérése érdekében kifejtendő tevékenységeket fogja meg, a feladat részekre bontásán és a részfeladatokra vonatkozó vezérlési struktúra megadásán keresztül. A logikai következtetésekre vonatkozó ismeretek a szakterület ismereteinek a feladatok végrehajtása közbeni felhasználását írja le kis következtetési lépéseken keresztül. Az ismeretek típusainak megkülönböztetése után a következő kérdés az, hogy ezek az ismeret típusok hogyan viszonyulnak egymáshoz. Az ismeretbázisú rendszerek tervezése területén több válasz is létezik erre a kérdésre: A KADS-I módszertan azt posztulálta, hogy a szakterület ismeretei a feladat megoldásában történő felhasználástól teljesen függetlenül adhatók meg, míg Chandrasekaran [Chandrasekaran86] általános feladat modellje (generic task) azonban olyan szétválaszthatatlan egységként kezeli ezeket az ismereteket, amelyek értelmesen nem választhatók szét. A gyakorlati tapasztalatok azt mutatták azonban, hogy egyik elméleti megközelítés sem helyes teljesen, ez vezet a következőhöz: A viszonylagos kölcsönhatás hipotézise: Egy jó ismeret modellezési módszertan át tudja fogni a szakterület és a feladatra vonatkozó ismeretek közötti gyenge kölcsönhatástól az erősig terjedő teljes kontinuumot. Ennek a hipotézisnek a következménye az, hogy a CommonKADS nyitott arra, hogy akár egyetlen egy ismeret típus általánosított modellezési komponenseit akár a különböző ismeret típusokat lefedő általános feladat modelleket is be tudja fogadni a szakértelmet modellező könyvtárba.

11 A probléma megoldási eljárás megvalósítása Az ismeret alkalmazás elve A modell alkotás elve A viszonylagos kölcsönhatás hipotézise Részletek megadása kölcsönhatás Az ismeretek típusba sorolásának elve részletek megadása A probléma megoldási eljárás leírása Az ismeret szint elve kiterjesztés A szerep behatárolás elve adaptáció szerint A megkülönböztetett racionalitás elve Ábra 4. A CommonKADS módszertanban a szakértelem modellezéséhez felhasznált elvek összefüggése Az ábra (ábra 4) azokat az elveket és azok összefüggéseit próbálja érzékeltetni, amelyeket a CommonKADS módszertanban a szakértelem modellezésre használnak fel A szakértelem modellezésének leírása A szakértelem a probléma megoldási és az alkalmazási területre vonatkozó ismeretekből áll össze (ábra 5). Az előbbi a probléma megoldó módszerekről valamint a modellezési stratégiákról szól, vagyis mikor és melyik probléma megoldó módszert kell alkalmazni. Az alkalmazási területre vonatkozó ismereteken belül három kategóriát különböztetnek meg: szakterület ismeretei (domain knowledge) jelzik azokat az ismereteket, amelyek fontosak, lényegesek a szóban forgó rendszerre vonatkozóan (akár fizikai rendszerről van szó akár nem), és amelyik az adott alkalmazás tárgyaként jelenik meg, mondjuk például egy gép. Az adott szakterületet a fogalmai és a fogalmak tulajdonságai révén próbálja meg megragadni, továbbá az ismeretek szerkezetén és az ismeret elemek között fennálló kapcsolatokon keresztül. Ezáltal létrehozza az alkalmazási terület fogalom szótárát; logikai következtetésekre (inference knowledge) vonatkozó ismeretek azokat az ismereteket jelzik, amelyek a következtetési eljárásban, az érvelésben használhatók fel. A feladat elvégzése során végrehajtott elemi következtetési lépéseket ( a logikai következtetéseket, inference ) írja le úgy, hogy milyen módon használódnak fel a szakterület ismeretei ezen lépések alatt; a feladatra vonatkozó ismeretek (task knowledge) egy ágens céljait és a célok eléréséhez felhasználandó tevékenységeket próbálják megfogni olymódon, hogy a feladatot részekre bontják, és megadják a részfeladatok fölötti vezérlési szerkezetet.

12 Probléma megoldó módszerek Probléma megoldás ismeretei Modellezés stratégiai ismeretek Feladatra vonatkozó ismeretek Logikai következtetésre vonatkozó ismeretek Szakterület ismeretei Az alkalmazásra vonatkozó ismeretek Ábra 5. A szakértelem modelljének szerkezete felül-nézetből Noha az általános szoftver tervezési elvekben járatosak számára ezek a megkülönböztetések ismerősnek tűnhetnek nevezetesen az adatmodell, az időfüggő esemény vagy vezérlés szempontú modell és a funkcionális modell, azonban vannak bizonyos különbségek: Az adatmodellezéssel szemben, a szakterület ismeretei nemcsak az adatokról és a köztük fennálló kapcsolatokról szólnak, hanem egy sokkal gazdagabb leírási módot jelentenek, amely nemcsak az adatokról szóló ismereteket fejezi ki, hanem azt is, hogy milyen módon lehet új ismereteket levezetni; A feladatokra vonatkozó ismeretek kognitív jellegűek (milyen célt és azt hogyan kellene elérni) és nem az idő függő, vezérlési szemléletnek felel meg, vagyis mikor, mit kell tenni; A következtetésekre illetve azok levonására vonatkozó ismeretek az adatok illetve még pontosabban az ismeretek között fennálló összefüggések kifejezésére szolgálnak, és nem az adatfolyamok kifejezésére mint az a rendszerek funkcionális ábrázolásában szokásos Szakterület ismereteinek ábrázolása A szakterület ismeretei jelzik azokat az ismereteket, amelyek fontosak, lényegesek a szóban forgó rendszerre vonatkozóan (akár fizikai rendszerről van szó akár nem), és amelyik az adott alkalmazás tárgyaként jelenik meg, mondjuk például egy gép. Az adott szakterületet a fogalmai és a fogalmak tulajdonságai révén, továbbá az ismeretek szerkezetén és az ismeret elemek között fennálló kapcsolatokon keresztül próbálja meg megragadni. Ezáltal létrehozza az alkalmazási terület fogalom szótárát. A szakterület ismeretei a következő elemekből állnak: a szakterület ontológiájából (domain ontology), amely a nevekből (kifejezésekből, terminológia elemekből) és a típusok meghatározásából áll, ezen a módon megadja a szakterület kifejezés szótárát; a szakterület modelljéből (domain model), amely az állítások egy olyan koherens halmaza, amely a szakterületet egy bizonyos nézőpontból írja le a szakterület ontológiájában megadott fogalom szótár felhasználásával, a modell ontológiájából (model ontology), amely azokat a neveket adja meg, amelyek a modellen kívülről is elérhetők, láthatók; például a következtetések elvégzésekor a következtetések levonásának módját leíró ismeretek használják A szakterület ontológiája A szakterület ontológiája azt a fogalom szótárat adja meg, amelyet a probléma megoldó eljárások leírására lehet használni. A következő elemek meghatározásaiból épül fel: Fogalmak (concepts), amelyek a szakterület objektumainak osztályait jelenítik meg, A sajátosságaik (properties) révén írják le őket; ezeknek a sajátosságoknak

13 megengedett értéktartományaik vannak, esetleg alapértelmezésként feltételezett értékekkel (default value). A fogalmakat olyan fogalmi hierarchiába lehet elrendezni (taxonomy), amely visszatükrözi a fogalmak sajátosságai közötti öröklődési viszonyokat. Ezért nagyon sok hasonlóságot mutatnak a keretek (frames) és az objektum-orientált megközelítés objektumaihoz. önindító feszültség: {van, nincs} (Állapot változó) jelenség jelenség észlelhető Autó alkatrész Állapot változó állapot Hatást fejt ki üzemanyagtartály állapot: {üres, nem-üres} (Állapot változó) akkumulátor gyertya állapot: vizsgálat: {gyenge, normális} {száraz, nedves} (Állapot változó) (észlelhető) van jelenség Autó alkatrész Állapot változó: univerzális észlelhető: univerzális okoz motor Üa. állapot: {van gáz, nincs gáz} (Állapot változó) Önindító-áramköre biztosíték: {rendben, kiégett} (Állapot változó) biztosíték vizsgálat: {rendben, vezeték szakadás} (észlelhető) motor nem indul okoz állapot panasz -> Boolean ok motor megáll Hatást fejt ki Üzemanyag szállító rendszer állapot: {elzáródott, nem} (Állapot változó)} Műszerfal Üzemanyag jelző: jelző értéke (észlelhető) Akku. jelző jelző értéke (észlelhető)) Példányok (instances), a fogalmak olyan megnevezhető, egyedi példányai, amelyek sajátosságainak egyedi értékeik vannak. Tulajdonságok, attribútumok (attributes), tulajdonképpen olyan fogalmak tömör jelölésére alkalmazott rövidítésnek tekinthetők, amelyeknek csak egyetlen egy sajátosságuk van. Az attribútumokat általában az ismeret-bázisú rendszerek dinamikusan változó részében (a memória munkaterületében) használják tipikusan, míg a szakértelem modellje az ismeret-bázisú rendszerek statikus, állandónak tekinthető részét írják le. Kifejezések (expressions), a majdnem minden szakterületen előforduló szabályok feltételeinek szemantikáját, tartalmát írják le. A kifejezések akár példányok, fogalmak vagy akár attribútumok sajátosságait kapcsolják hozzá egy konkrét értékhez valamilyen logikai műveleten (boolean operator) keresztül (pl. egyenlő, =, kisebb, nagyobb, stb.). Kapcsolatok (relations), bármelyik fentebb említett elemet, konstrukciót egy másik tetszőleges elemmel kapcsolhatják össze. A kapcsolatok lehetnek binárisak, ternárisak, n-árisak (n 3), azaz két, három, vagy n db konstrukciót köthetnek egyszerre össze, továbbá a matematikai értelemben vett relációk tulajdonságainak megfelelően, lehetnek tranzítiv, szimmetrikus, reflexív kapcsolatok. Értéktartományok (value sets), vagy a klasszikus, a programozási nyelvekből jól ismert adattípusoknak felelnek meg mint például az INTEGER, STRING vagy ezeknek az adattípusoknak az intervallumairól, esetleg tetszőleges kombinációik véges halmazairól lehet szó. Halmazok (sets), ebben a fentebbi listában szereplő tetszőleges konstrukció gyűjteményről lehet szó, azonban egy halmaz elemeinek mind ugyanolyan típusúnak panasz állapot Ábra 6. Egy gépkocsi diagnosztikai feladatra a szakterület ontológiájának konstrukciói

14 kell lennie. Ezek az elemek lehetnek mind valamilyen fentebbi konstrukcióhoz tartozóak, vagy mindegyikük kapcsolat, stb. Az ábra egy (ábra 6) példát mutat egy gépkocsi diagnosztikai alkalmazás szakterület ontológiájának létrehozásakor használt konstrukciókra a CommonKADS módszertannak megfelelően. Ebben a példában a gépkocsi több alkotó részét is egy olyan sajátossággal írták le, amelyet a fölöttes fogalom, az autó alkatrész észlelhető sajátossága specializációjaként határoztak meg, ilyen például a gyertya vizsgálat sajátosság, amely csak két értéket vehet fel nevezetesen száraz, vagy nedves lehet. Ezenkívül két kifejezést definiáltak az egyiket jelenségnek, a másikat állapotnak nevezték el. A jelenség az autó alkatrész észlelhető sajátosságát, illetve ennek valamelyik specializációját használja, míg az állapot pedig az autó alkatrész állapot változó sajátosságát illetve ennek valamelyik specializációját használja. Két attribútumot ( tulajdonságot) definiáltak, nevezetesen a motor nem indul illetve a motor megáll tulajdonságokat mint a panasz logikai (Bool) tulajdonság specializációit. Két bináris kapcsolata szerepel ennek a szakterületnek, nevezetesen a van jelenség, amely az állapotot amely viszont mint a jelenséget kiváltó ok szerepel és ezáltal a jelenséget kiváltó hatásként jelenik meg kapcsolja a jelenséghez. Továbbá az ok a másik kapcsolat, amelyik az állapotot amely mint a panaszt és az állapotot okozó szerepel kapcsolja a panaszhoz és az állapothoz, és ebben a kapcsolatban, a kapcsolat ezen az oldalán a hatást kifejtőként jelenik meg, vagyis ez az az ok, amelyik a panaszt és az állapotot kiváltja A szakterület modelljei A szakterület modellje olyan állításokból áll össze, amely az adott terület, koherens, összehangolt nézőpontját testesítik meg. A szakterület modellje két részből áll: Az első részben, az összes fogalmat, attribútumot, példányt, halmazt, vagyis az összes lehetséges struktúrát, a kapcsolatok összes elemét, vagyis az aktuális ismereteket, tudást felsorolás szerűen rögzítik; A második részben, az axiómákat, a sajátosságokat, a szöveges magyarázatokat és bármi egyéb olyan további információt, amely lényeges lehet az adott szakterületre írják le. A szakterület modelljeit tehát az első olyan kísérletnek lehet tekinteni, amelyik az ismeretbázis ésszerű felosztására, particionálására irányul, tartalmazza a teljes ismeret halmazt és információt, amely fontos az alkalmazási területről alkotott nézet szempontjából.

15 önindító biztosíték = kiégett akkumulátor feszültség = alacsony üzemanyagtartály állapot = üres üa. szállító rendszer állapot = elzáródott önindító feszültség = nincs műszerfal Akku. jelző = nulla motor üa. állapota = nincs gáz műszerfal Üzemanyagjelző = nulla önindító biztosíték vizsgálat =vezeték megszakadva Gyertya fej vizsgálat = száraz ok van jelenség motor nem indul Kapcsolat példányai = igaz Kapcsolat példányai motor megáll = igaz Ábra 7. A gépkocsi diagnosztikai feladat szakterület modellje Az ábra szemlélteti (ábra 7) a két bináris kapcsolatot, nevezetesen az okot és a van jelenséget, pl. az önindító feszültség = nincs az ok kapcsolatnak egyik eleme, míg a motor megáll = igaz pedig egy másik példánya, van jelenség egyik példánya pedig a műszerfal akkumulátor jelző = nulla. Ha a szakterület modelljét és összevetjük a szakterület ontológiájával, akkor megfigyelhető, hogy a kapcsolatok elemei helyes típusúak A modell ontológiája A modell ontológia a külső világ számára ad egy olyan kapcsolódási felületet, amelyen keresztül a szakterület ismeretei elérhetőek, és ebben a formában egy fajta meta ismeret halmazt testesítenek meg. Valójában egyszerűen a szakterület összes kifejezéseit, a szakterület ontológiája konstrukcióinak és a szakterület modelljeinek neveit sorolja fel, azokat, amelyekre a következtetések levonásához szükséges ismeretekhez szükség van. Modell ontológiája panasz állapot észlelhető jelenség ok van jelenség Ábra 8. A gépkocsi diagnosztika feladat modell ontológiája Ezek után a logikai következtetések módjának leírásakor a következő kifejezések alkalmazhatók: panasz, állapot, észlelhető, jelenség, ok és van jelenség Logikai következtetések levonásakor alkalmazott ismeretek A logikai következtetések levonásakor alkalmazott ismeretetek arról szólnak, hogy a következtetési folyamatban hogyan lehet használni a szakterület ismereteit. A szakterület ismereteinek használatát írja le azokban az elemi következtetési lépésekben, amelyek egy bizonyos feladat megoldásához szükségesek. A logikai következtetésekre vonatkozó ismeretek azt a célt szolgálják, hogy a feladatokra vonatkozó ismeretek és a szakterület ismeretei közötti összekötő kapocsként jelenjenek meg.

16 A logikai következtetések végrehajtásához szükséges ismeretek leírásához a következő konstrukciókra van szükség: A logikai következtetések olyan funkcionális elemek, amelyek azokat az elemi lépéseket adják meg, amelyek a szakterület jól meghatározott részének ismeretein hajtanak végre bizonyos logikai műveleteket, vagyis azokon a kifejezéseken, amelyeket a szakterület leírása során a modell ontológiájában soroltak fel. A szakterület ismereteinek elemei a logikai következtetések végrehajtása során különböző szerepeket játszathatnak el; például az a hiba állapot, amely a lyuk az üzemanyagtartályon -nak felel meg, lehet akár egy hipotézis, amelyet le kell ellenőrizni, hogy igaz vagy hamis-e, akár egy végső diagnózis, abban az esetben ha igaznak bizonyul az ellenőrzés után. Statikus szerepek azokra a szakterületbeli ismeretekre utalnak, amelyeket a következtetési eljárásban felhasználnak, azonban ez a logikai eljárás nem gyakorol semmiféle hatást rájuk. Ilymódon segítik a következtetési eljárást. Erre a támogatást nyújtó tudásra példa a jelenségről és az okról (okozatról) szóló szakterületi ismeretek a gépkocsi diagnosztika példában. Dinamikus szerepek azokra a szakterületbeli ismeretekre utalnak, amelyeket a következtetési eljárás módosíthat, manipulálhat. Azaz a logikai következtetések bemenő és kimenő elemeit jelölik. A megjelölt szakterületi ismereteket fel kell sorolni a modell ontológiájában. A bemeneti, kimeneti és a statikus ismeret szerepek alapján összekapcsolva a logikai következtetéseket megkapjuk a logikai következtetések szerkezetét, esetleg a szakterület egészére vonatkozóan is. A logikai következtetések specifikációja két részből áll: Mindegyik következtetésnek (inference) egyedi neve van, amely valamilyen módon tükrözi azoknak a lépéseknek a célját, amely az egész következtetési eljárás hátterében meghúzódik. Például, a döntés-hozatal kifejezi a következtetés célját a kiválaszt pedig nem. A művelet típusa (operation type) azt jelöli, hogy a következtetést milyen módszerrel hajtja végre. Például a döntés-hozatal eljárás elvégezhető akár a kiválasztás-véletlenszerűen vagy a kiválasztás-sorban műveletek szerint. A bemeneti szerepek (input roles) azokat a szakterületi ismereteket jelölik, amelyek a következtetési eljárásokhoz mint bemenetek szükségesek, vagyis melyek azok az ismeretek a szakterületből, amelyek a bemenet szerepét játsszák el a következtetés számára. A kimeneti szerepek (output roles) azokat a szakterületi ismereteket jelölik, amelyek a kimenet szerepét játsszák el a következtetés számára. A statikus szerepek (static roles) azokat a szakterületi ismereteket jelölik, amelyek következtetés elvégzését támogatják, benne csak passzívan vesznek részt. A specifikációs rész (specification) egy szöveges vagy többé kevésbé formális leírása annak, hogy a bemeneti szerepek és a kimeneti szerepek, hogyan viszonyulnak egymáshoz. A következtetési lépések meghatározását adja meg. Meglehetősen szabatos és pontos leírásnak kell lennie azért, hogy egyértelműen leírja azt, hogy valójában minek is kell történnie. Minél pontosabb a specifikáció annál inkább fog a leendő specifikáció illeszkedni azokhoz az igényekhez, amit az ismereteknek ezen a szintjén megfogalmaztak. Az ábra (ábra 9) egy példával illusztrálja a fentebbieket, a következtetés és a következtetés szerkezetének leírását.

17 Vegyük észre, hogy a szerepek révén a következtetések specifikálásakor egyáltalán nem kell tudni a szakterület ismereteinek tartalmáról, csupán azt a kapcsolódási felületet (interface), amelyet a modell ontológiája nyújt A feladatra vonatkozó ismeretek Az ágens céljait próbálják megragadni a feladatra vonatkozó ismeretek (task knowledge), továbbá azokat a tevékenységeket, amelyek a célok eléréséhez szükségesek, és ezáltal a feladat részekre bontását és a részfeladatok vezérlési, irányítási módját is megadják. A feladatot egyrészt a feladat meghatározása, definíciója másrészt a feladat részletes leírása adja meg. A feladat meghatározása (task definition) a feladat céljait írja le a következő elemek segítségével: A cél (goal) a feladat által elérendő célok szöveges leírását adja meg. A feladat bemenete (input) nevek olyan halmazát jelenti, amelynek egyes elemeit szöveges magyarázatokkal látják el arról, hogy mi is a jelentése a neveknek.

18 következtetés Művelet típus: lefed Kapcsolat létrehozása; Bemeneti szerep: Kimeneti szerep: Statikus szerep: Kezdeti-panasz -> panasz; Hipotézis -> állapot; Lehetséges-ok -> okok ε oksági modell; spec: Egy hipotézis akkor fedi le a panaszokat, vagy néhány panaszt, ha létezik oksági kapcsolat, akár közvetlenül akár tranzítiv módon a hipotézis és a panasz között. Formálisan: (" (" h: hipotézis, c: Kezdeti-panasz: Lehetséges-ok (h, c) -> lefed (c, h)) AND h,h': hipotézis, c: Kezdeti-panasz: Lehetséges-ok (h', c) AND Lehetséges-ok (h, h') -> lefed (c, h)); Kezdeti-panasz panasz oksági modell lefed tény okok Kapcsolat létrehozása értékadás(jelenség) hipotézis megállapítás Összhangban álló hipotézis állapot Kapcsolat létrehozása állapot Szükséges feltételek Viselkedési modell Ábra 9. A gépkocsi diagnosztikai feladat következtetése és annak szerkezete A feladat kimenete (output) szintén nevek halmazát jelenti, szintén szöveges magyarázatokkal széljegyzetelve. Az elhagyható, de megengedett feladat specifikáció (task specification) a bemenetek és a kimenetek közötti logikai kapcsolatot, összefüggéseket adja meg.

19 A feladat részletes leírása (task body) azt adja meg, hogy a célokat hogyan lehet elérni. A következő részekből áll: A feladat típusa (task type) a következő lehet: összetett, transzfer, primitív ({composite, transfer, primitive}).egy összetett feladatot a részfeladatokra bontása jellemez, egy transzfer feladat valamilyen kommunikációt tartalmaz és a további, pontosabb leírása a kommunikációs modellben történik, egy primitív feladat pedig olyan, amelyet egyetlen egy következtetéssel le lehet írni és ezért nincs szükség további részekre bontásra. feladat Gépkocsi diagnosztika; Feladat meghatározás cél Találj egy megoldást; bemenet: Kezdeti-panasz: A panasz, amely a diagnosztikai eljárást indította Felhasználói-adatok: A felhasználó által szolgáltatott további adatok; kimenet: megoldás: A rendszer által előállított diagnózis; Feladat specifikáció: Találj egy magyarázatot a kezdeti panaszra, amelyet a felhasználó által szolgáltatott adatokból származtatott tények megerősítenek. Ha ilyen magyarázat nem lelhető fel, akkor a feladat egyszerűen sikertelenül fejeződik be. feladat részletes leírása típus: összetett; részfeladat: generálás, tesztelés; Extra szerepek: hipotézis: Egy tesztelendő lehetséges megoldás; Vezérlési struktúra: Gépkocsi diagnosztika ( c: Kezdeti-panasz + d: Felhasználói-adatok --> h: hipotézis) = REPEAT generálás ( c: Kezdeti-panasz --> h: hipotézis) UNTIL tesztelés ( h: hipotézis + d: Felhasználói-adatok --> igaz ) RETURN ( h: hipotézis) Gépkocsi diagnosztika generálás tesztelés lefed megállapít Ábra 10 A gépkocsi diagnosztikai feladat specifikációjára és részfeladatokra bontására egy illusztrációs példa A feladat felbontás (task decomposition) csak összetett és primitív feladatokra értelmezhető, mivel a részfeladatok neveit illetve a következtetés nevét, rá való hivatkozást adja meg. Extra szerepek (additional roles) arra a célra szolgálnak, hogy a közbenső eredményeket ideiglenesen tárolják, és ezért csak az összetett feladatoknál jelennek meg. A vezérlési struktúra (control structure) írja le azt a mechanizmust, amin keresztül a részfeladatok tevékenységét koordinálják a feladat végcéljának elérése végett. Ezt általában pszeudo kód formájában fogalmazzák meg, de bármilyen más formális leírási mód használható itt.

20 Ha feladat részletes leírásában bármilyen feltételezéssel (assumption) élnek, vagy előfeltételek, peremfeltételek állnak fenn, akkor azt itt meg kell adni. A feladat részekre bontása a szakterület ismereteire korlátokat szabhat, amiket a későbbiekben figyelembe kell venni. Az ábrában (ábra 10) a gépkocsi diagnosztika feladatot összetett feladatként határozták meg, amelyet részfeladatokra bontottak, nevezetesen a generálás és tesztelés nevezetű részfeladatokra. Ezek mindegyike primitív feladatnak bizonyultak, azaz céljaik a megfelelő következtetések elvégzése után elérhetőek, nevezetesen a lefed illetőleg a megállapít következtetések végrehajtása után Probléma megoldási ismeretek A CommonKADS módszertanban a probléma megoldási ismereteket (problem solving knowledge) úgy fogják fel mint olyan ismereteket, amelyek az adott alkalmazás modellezésének mikéntjéhez, módjához szükségesek. Ez összhangban van a fejezetben leírt modellezési elvvel. Ezek az ismeretek tehát arról szólnak, hogy hogyan szervezzék meg és kapcsolják össze egy alkalmazáshoz tartozó feladatokat, a következtetéseket és a szakterület ismereteit az adott alkalmazás által megoldandó problémák megoldása végett. A probléma megoldási ismeretek két különböző típusba sorolhatók: A probléma megoldási módszerek (problem solving methods) felölelik azokat a lehetőségeket, amelyek segítségével a szakterületi, következtetési és a feladatra vonatkozó ismeretek összekapcsolhatók, együttműködésük megszervezhető. A stratégiai ismeretek (strategic knowledge) azt az ismeret struktúrát testesítik meg, amely az adott problémához és az azt körülvevő környezethez illeszkedik. A stratégiai ismeretek tehát abban adnak tanácsot, hogy vajon melyik probléma megoldási módszert melyik probléma megoldására alkalmazzák. A probléma megoldási ismeretek nem jelentenek egy új ismeret kategóriát a szakterületi, következtetési és a feladatra vonatkozó ismereteken kívül, hanem ezekre tulajdonképpen ortogonális (azaz más kategorizálási, osztályozási dimenziót jelent), valójában annak a döntési folyamatnak az ésszerűsítésére szolgál, amikor meg kell határozni, hogy az adott helyzetben melyik ismeretet szakterületi, következtetési és a feladatra vonatkozó ismeretek közül miért használják, mi a megfelelő és helyes választás és eljárás. Másrészt a probléma megoldási ismereteket azzal a három ismeret kategóriával is le lehet írni. 3.2 A feladat modell A feladat modell célkitűzése A feladat modell célkitűzése az, hogy leírja a szervezet vagy szervezeti egység (osztály, főosztály, divízió, stb.) dinamikus mozgását, tevékenységét a feladatainak értelmében, ezek segítségével. A feladatot felfoghatjuk úgy, mint összhangban álló, koherens tevékenységek halmazát, amelyek az adott terület céljának elérése végett hajtanak végre. A feladat modell egy olyan keretet ad, amelyben a feladatok kiválasztott tulajdonságait, bizonyos a feladatra vonatkozó információkat lehet reprezentálni és valamilyen strukturált formában elrendezni. A feladat modellezés a következő dolgokra alkalmazható: A jelenleg folyó tevékenységek elemzésének dokumentálására. A leendő tevékenységek tervének leírására. Az ismeret bázisú rendszer terjedelmének, kiterjedésének, határainak megállapítására. A projekt megvalósíthatóságának elemzésére.

21 A projekt végrehajtásában résztvevő szereplők kiválasztásához. Az oktatási, képzési igények felméréséhez. A szervezetben végzett munka hatékonyságának, minőségének és eredményességének kiértékelésére Ismertetése Mit nevezünk feladatnak? Egy feladat: tevékenységek egymással összhangban álló halmaza, amelyeket az adott terület célja elérése végett fejtenek ki. Tevékenységnek olyan cselekményeket nevezünk, amelyeket a valós világban végeznek el. Ugyanazt a tevékenységet különböző feladatokon belül is végre lehet hajtani, eltérő célok megvalósítása érdekében. Nagyon fontos, hogy a tevékenységet és a célt megkülönböztessük egymástól, például egy szög megütése egy kalapáccsal megfelelhet annak a célnak, hogy a szöget a fába beleverjük, de annak a célnak is, hogy valakinek a figyelmét magunkra vonjuk. A feladatot tehát még pontosabban a következőképpen fogalmazhatjuk meg: van célja; van határozott kezdete és vége; viszonylag rövid idő alatt hajtják végre; van mérhető végeredménye. A feladat valaki munkájának egy véges, önálló része. Egy részfeladat csak a főfeladaton belül értelmezhető helyesen. A feladat végrehajtását kezdeményező dolog általában felismerhető, az is, hogy a felelős a feladata elvégzéséért és ki nem az. A feladat végeredményének mérhetőnek kell lennie azért, hogy a feladat végrehajtásának sikerességét és korrektségét ki lehessen értékelni. A feladatot általában egy igével, vagy igéből képzett főnévvel lehet leírni. Mit tartalmaz a feladat modell? A feladat modell a feladatok hierarchikus részfeladatokra bontását tartalmazza, továbbá az egyes részfeladatok, a feladat leírását a sajátosságaik, jellemzőik értelmében. A hierarchikus feladat lebontás ábrázolását feladat diagramnak nevezik (ábra 11). A CommonKADS nem ösztönzi, nem is teszi kötelezővé ennek a diagramnak a használatát. Feladat részfeladat-1 részfeladat -2 részfeladat -3 részfeladat -4 részfeladat -21 részfeladat -22 részfeladat -41 Ábra 11. Egy példa feladat diagramra Az alább felsorolandó attribútum lista az egyes részfeladatok, a feladat leírására szolgál. Néhány attribútum megadása kötelező, ezeket aláhúzással jelöljük, másokat csak akkor kell használni ha az adott területen, problémánál fontosnak tűnnek.

22 Sajátosság Funkció Szervezeti modell meghatározza rendelkezik típus A feladat modell alkotóelemei következő kiszolgálja Feladat SzM feladat Szakértelem modellje által megvalósított fő-/ aláltal be & megvalósított kimenet ismeretbázisú alrendszer által végrehajtott belül végzett megkívánt Környezet Komponens Képesség Tervezési modell által megvalósított által meghatározott része specifikált szolgáltatja / kapja Más alrendszerek Ágens Tranzakció Információ elem Ágens modell Kommunikáció modell Ábra 12 A feladat modell sablonja 1. Név: A feladat neve, amely egy igéből / igéből képzett főnévből áll valamint egy tárgyból (nyelvtani értelemben is). A feladat modellen belüli egyedinek kell lenni. 2. Cél: A feladat célja. 3. Bemenet: A feladaton kívül eső információk, amelyeket viszont a feladat felhasznál. Ezt a CommonKADS-ban a bemeneti komponensnek, alkotórésznek (input ingredient) hívják. Az információ forrását szintén meg kell adni. 4. Kimenet: A feladat által előállított információ, a CommonKADS-ban a kimeneti alkotórész (output ingredient), komponens. Az információ befogadóját is meg kell nevezni. 5. Előfeltételek: A környezetre vonatkozó korlátozások de nem a bemenetek létének feltételezése amiknek a feladat végrehajtása elütt már fenn kell állniuk. Például más feladatokat már megelőzően is el kellett végezni, vagy bizonyos vezetői döntéseket meg kellett már hozni. 6. Vezérlési struktúra: A részfeladatok irányításának leírása, ezt esetleg a következő két tulajdonság megadásával helyettesíteni. 7. Következő / megelőző feladat: A feladatot megelőző vagy követő feladat rögzítése abban az esetben ha ez felismerhető és azonosítható. 8. Végrehajtási gyakoriság: Milyen gyakran hajtják végre ezt a feladatot. A gyakoriságot meg lehet adni abszolút számokban (pl. egy hétre vonatkoztatva), vagy a bemeneti adatokhoz (pl. minden bemeneti elemhez), vagy a kimeneti információhoz viszonyítva (pl. x-szer bocsát ki kimenetet minden nap, y-szor pedig minden héten), vagy a főfeladat gyakoriságával egyezik meg. 9. Teljesítmény: A kimeneti információk megengedett minősége vagy a megengedett / engedélyezett befejezési idő. 10. Ágens: A feladat végrehajtója. Ez lehet egy szervezeti szerep, egy osztály, vagy egy rendszer illetve egy rendszer része. 11. Szakmai gyakorlat / képzettség / képesség: Szakmai gyakorlat, képzettség vagy képesség, ami feladat végrehajtáshoz megkívánt.

Szakmai zárójelentés

Szakmai zárójelentés Szakmai zárójelentés A csoporttechnológia (Group Technology = GT) elvi és módszertani alapjaihoz, valamint a kapcsolódó módszerek informatikai alkalmazásaihoz kötődő kutatómunkával a Miskolci Egyetem Alkalmazott

Részletesebben

Gyártási folyamatok tervezése

Gyártási folyamatok tervezése Gyártási folyamatok tervezése Dr. Kardos Károly, Jósvai János 2006. március 28. 2 Tartalomjegyzék 1. Gyártási folyamatok, bevezetés 9 1.1. Gyártó vállalatok modellezése.................. 9 1.1.1. Számítógéppel

Részletesebben

Antreter Ferenc. Termelési-logisztikai rendszerek tervezése és teljesítményének mérése

Antreter Ferenc. Termelési-logisztikai rendszerek tervezése és teljesítményének mérése Antreter Ferenc Termelési-logisztikai rendszerek tervezése és teljesítményének mérése Doktori értekezés Témavezetők: Dr. Várlaki Péter egyetemi tanár Széchenyi István Egyetem, Műszaki Tudományi Kar, Logisztikai

Részletesebben

IFJÚSÁG-NEVELÉS. Nevelés, gondolkodás, matematika

IFJÚSÁG-NEVELÉS. Nevelés, gondolkodás, matematika IFJÚSÁG-NEVELÉS Nevelés, gondolkodás, matematika Érdeklődéssel olvastam a Korunk 1970. novemberi számában Édouard Labin cikkét: Miért érthetetlen a matematika? Egyetértek a cikk megállapításaival, a vázolt

Részletesebben

Előzmények 2011.10.23.

Előzmények 2011.10.23. Előzmények Dr. Mileff Péter A 80-as évek közepétől a szoftverek komplexitása egyre növekszik. Megjelentek az OO nyelvek. Az OO fejlesztési módszerek a rendszer különböző nézőpontú modelljeit készítik el.

Részletesebben

Gyorsjelentés. az informatikai eszközök iskolafejlesztő célú alkalmazásának országos helyzetéről 2011. február 28-án, elemér napján KÉSZÍTETTÉK:

Gyorsjelentés. az informatikai eszközök iskolafejlesztő célú alkalmazásának országos helyzetéről 2011. február 28-án, elemér napján KÉSZÍTETTÉK: Gyorsjelentés az informatikai eszközök iskolafejlesztő célú alkalmazásának országos helyzetéről 2011. február 28-án, elemér napján KÉSZÍTETTÉK: Hunya Márta PhD Kőrösné dr. Mikis Márta Tartsayné Németh

Részletesebben

AJÁNLÁSA. a központi közigazgatási szervek szoftverfejlesztéseihez kapcsolódó minőségbiztosításra és minőségirányításra vonatkozóan

AJÁNLÁSA. a központi közigazgatási szervek szoftverfejlesztéseihez kapcsolódó minőségbiztosításra és minőségirányításra vonatkozóan KORMÁNYZATI INFORMATIKAI EGYEZTETŐ TÁRCAKÖZI BIZOTTSÁG 24. SZÁMÚ AJÁNLÁSA a központi közigazgatási szervek szoftverfejlesztéseihez kapcsolódó minőségbiztosításra és minőségirányításra vonatkozóan 2005.

Részletesebben

(Közlemények) AZ EURÓPAI UNIÓ INTÉZMÉNYEITŐL ÉS SZERVEITŐL SZÁRMAZÓ KÖZLEMÉNYEK BIZOTTSÁG

(Közlemények) AZ EURÓPAI UNIÓ INTÉZMÉNYEITŐL ÉS SZERVEITŐL SZÁRMAZÓ KÖZLEMÉNYEK BIZOTTSÁG 2009.5.9. Az Európai Unió Hivatalos Lapja C 107/1 II (Közlemények) AZ EURÓPAI UNIÓ INTÉZMÉNYEITŐL ÉS SZERVEITŐL SZÁRMAZÓ KÖZLEMÉNYEK BIZOTTSÁG A Bizottság Közleménye Italok csomagolása, betétdíjas rendszerek

Részletesebben

Objektum Orientált Szoftverfejlesztés (jegyzet)

Objektum Orientált Szoftverfejlesztés (jegyzet) Objektum Orientált Szoftverfejlesztés (jegyzet) 1. Kialakulás Kísérletek a szoftverkrízisből való kilábalásra: 1.1 Strukturált programozás Ötlet (E. W. Dijkstra): 1. Elkészítendő programot elgondolhatjuk

Részletesebben

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz. Fejlesztőfeladatok

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz. Fejlesztőfeladatok Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz Fejlesztőfeladatok MATEMATIKA 4. szint 2015 Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet

Részletesebben

Adatbázisok I 2012.05.11. Adatmodellek komponensei. Adatbázis modellek típusai. Adatbázisrendszer-specifikus tervezés

Adatbázisok I 2012.05.11. Adatmodellek komponensei. Adatbázis modellek típusai. Adatbázisrendszer-specifikus tervezés Adatbázisok I Szemantikai adatmodellek Szendrői Etelka PTE-PMMK Rendszer és Szoftvertechnológiai Tanszék szendroi@pmmk.pte.hu Adatmodellek komponensei Adatmodell: matematikai formalizmus, mely a valóság

Részletesebben

A MEGBÍZHATÓSÁGI ELEMZŐ MÓDSZEREK

A MEGBÍZHATÓSÁGI ELEMZŐ MÓDSZEREK 1. Elemző módszerek A MEGBÍZHATÓSÁGI ELEMZŐ MÓDSZEREK Ebben a fejezetben röviden összefoglaljuk azokat a módszereket, amelyekkel a technikai, technológiai és üzemeltetési rendszerek megbízhatósági elemzései

Részletesebben

TERMÉKTERVEZÉS PANDUR BÉLA TERMÉKTERVEZÉS

TERMÉKTERVEZÉS PANDUR BÉLA TERMÉKTERVEZÉS TERMÉKTERVEZÉS A SZOFTVERFEJLESZTÉS STRUKTÚRÁJA Szoftverfejlesztés: magában foglalja mindazon elveket, módszereket és eszközöket, amelyek célja a programok megbízható és hatékony elkészítésének támogatása.

Részletesebben

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM BOLYAI JÁNOS KATONAI MŰSZAKI KAR Katonai Műszaki Doktori Iskola Alapítva: 2002 évben Alapító: Prof. Solymosi József DSc. DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS Tibenszkyné Fórika Krisztina

Részletesebben

OPERÁCIÓKUTATÁS, AZ ELFELEDETT TUDOMÁNY A LOGISZTIKÁBAN (A LOGISZTIKAI CÉL ELÉRÉSÉNEK ÉRDEKÉBEN)

OPERÁCIÓKUTATÁS, AZ ELFELEDETT TUDOMÁNY A LOGISZTIKÁBAN (A LOGISZTIKAI CÉL ELÉRÉSÉNEK ÉRDEKÉBEN) OPERÁCIÓKUTATÁS, AZ ELFELEDETT TUDOMÁNY A LOGISZTIKÁBAN (A LOGISZTIKAI CÉL ELÉRÉSÉNEK ÉRDEKÉBEN) Fábos Róbert 1 Alapvető elvárás a logisztika területeinek szereplői (termelő, szolgáltató, megrendelő, stb.)

Részletesebben

Képfeldolgozási módszerek a geoinformatikában

Képfeldolgozási módszerek a geoinformatikában Képfeldolgozási módszerek a geoinformatikában Elek István Klinghammer István Eötvös Loránd Tudományegyetem, Informatikai Kar, Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék, MTA Térképészeti és Geoinformatikai

Részletesebben

Geoinformatika I. (vizsgakérdések)

Geoinformatika I. (vizsgakérdések) Geoinformatika I. (vizsgakérdések) 1.1. Kinek a munkásságához köthető a matematikai információelmélet kialakulása? 1.2. Határozza meg a földtani kutatás információértékét egy terület tektonizáltságának

Részletesebben

TERMÉK FEJLESZTÉS PANDUR BÉLA TERMÉK TERVEZÉSE

TERMÉK FEJLESZTÉS PANDUR BÉLA TERMÉK TERVEZÉSE TERMÉK TERVEZÉSE A termék fogalma: Tevékenységek, vagy folyamatok eredménye /folyamat szemlélet /. (Minden terméknek értelmezhető, amely gazdasági potenciált közvetít /közgazdász szemlélet /.) Az ISO 8402

Részletesebben

A SZAKÉRTŐI ÉRTÉKELÉS JELENTŐSÉGÉRŐL 1

A SZAKÉRTŐI ÉRTÉKELÉS JELENTŐSÉGÉRŐL 1 Ruzsányi Tivadar - Kindler József A SZAKÉRTŐI ÉRTÉKELÉS JELENTŐSÉGÉRŐL 1 - A tényinformációk és értékinformációk valóságismereti szerepe Rettenetes, hogy a tényektől sosem tudhatjuk meg a valóságot idézi

Részletesebben

3 Hogyan határozzuk meg az innováció szükségszerűségét egy üzleti probléma esetén

3 Hogyan határozzuk meg az innováció szükségszerűségét egy üzleti probléma esetén 3 Hogyan határozzuk meg az innováció szükségszerűségét egy üzleti probléma esetén 3.1 A Black Box eljárás Kulcsszavak: Black Box, Kísérleti stratégia, Elosztás, Határérték, A döntéshozatali tábla tesztje

Részletesebben

TÁVOKTATÁSI TANANYAGOK FEJLESZTÉSÉNEK MÓDSZERTANI KÉRDÉSEI

TÁVOKTATÁSI TANANYAGOK FEJLESZTÉSÉNEK MÓDSZERTANI KÉRDÉSEI TÁVOKTATÁSI TANANYAGOK FEJLESZTÉSÉNEK MÓDSZERTANI KÉRDÉSEI A távoktatási forma bevezetése és eredményességének vizsgálata az igazgatásszervezők informatikai képzésében DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI dr. Horváth

Részletesebben

A térinformatika lehetőségei a veszélyes anyagok okozta súlyos ipari balesetek megelőzésében

A térinformatika lehetőségei a veszélyes anyagok okozta súlyos ipari balesetek megelőzésében A térinformatika lehetőségei a veszélyes anyagok okozta súlyos ipari balesetek megelőzésében Kovács Zoltán főiskolai docens Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar Bevezetés Korunk egyik legdinamikusabban

Részletesebben

TÁMOP 3.1.2 12/1 Új tartalomfejlesztések a közoktatásban pályázathoz Budapest, 2012. december 19.

TÁMOP 3.1.2 12/1 Új tartalomfejlesztések a közoktatásban pályázathoz Budapest, 2012. december 19. Pedagógiai terv A Nemzeti alaptanterven alapuló, egyes műveltségi területek önálló tanulását támogató digitális tananyag és képzésmenedzsment rendszer létrehozása 9-12. évfolyamon tanulók számára TÁMOP

Részletesebben

Bírálat. Farkas András

Bírálat. Farkas András Bírálat Farkas András Közlekedési rendszerek fejlesztése és értékelése többtényezős döntési eljárások felhasználásával (Appraisal and Development of Transportation Systems Using Multiple Criteria Decision

Részletesebben

A SZOFTVERFEJLESZTÉSI FOLYAMAT MINŐSÉGÜGYI VIZSGÁLATA; A CMM (CAPABILITY MATURITY MODEL)

A SZOFTVERFEJLESZTÉSI FOLYAMAT MINŐSÉGÜGYI VIZSGÁLATA; A CMM (CAPABILITY MATURITY MODEL) Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI MARKETING ÉS TQM SZAK Újabb diplomás, levelező tagozat Business to Business szakirány A SZOFTVERFEJLESZTÉSI FOLYAMAT MINŐSÉGÜGYI VIZSGÁLATA;

Részletesebben

Információ-architektúra

Információ-architektúra Információ-architektúra IEEE 1471: Ipari szabvány szerint a szoftver architektúra kulcs fontosságú fogalmai Rendszer 1 Architektúra 1..n Érintett fél 1..n 1 Architektúra leírás 1..n 1..n Probléma 1..n

Részletesebben

Szoftverprototípus készítése. Szoftverprototípus készítése. Szoftverprototípus készítése 2011.10.23.

Szoftverprototípus készítése. Szoftverprototípus készítése. Szoftverprototípus készítése 2011.10.23. Szoftverprototípus készítése Dr. Mileff Péter A prototípus fogalma: a szoftverrendszer kezdeti verziója Mi a célja? Arra használják, hogy bemutassák a koncepciókat, kipróbálják a tervezési opciókat, jobban

Részletesebben

FELADATELLÁTÁS ÉS FORRÁSMEGOSZTÁS

FELADATELLÁTÁS ÉS FORRÁSMEGOSZTÁS FELLEGI MIKLÓS 1 Új finanszírozási és helyi adórendszer: Élet az adósságkonszolidáció után A tanulmány a helyi adók szerepét, jelentőségét vizsgálja az önkormányzatok finanszírozási rendszerében. Arra

Részletesebben

2.1.A SZOFTVERFEJLESZTÉS STRUKTÚRÁJA

2.1.A SZOFTVERFEJLESZTÉS STRUKTÚRÁJA 2.Szoftverfejlesztés 2.1.A SZOFTVERFEJLESZTÉS STRUKTÚRÁJA Szoftverfejlesztés: magában foglalja mindazon elveket, módszereket és eszközöket, amelyek célja a programok megbízható és hatékony elkészítésének

Részletesebben

3.1. Alapelvek. Miskolci Egyetem, Gyártástudományi Intézet, Prof. Dr. Dudás Illés

3.1. Alapelvek. Miskolci Egyetem, Gyártástudományi Intézet, Prof. Dr. Dudás Illés 3. A GYÁRTERVEZÉS ALAPJAI A gyártervezési folyamat bemutatását fontosnak tartottuk, mert a gyártórendszer-tervezés (amely folyamattervezés) része a gyártervezési feladatkörnek (objektumorientált tervezés),

Részletesebben

Vári Péter-Rábainé Szabó Annamária-Szepesi Ildikó-Szabó Vilmos-Takács Szabolcs KOMPETENCIAMÉRÉS 2004

Vári Péter-Rábainé Szabó Annamária-Szepesi Ildikó-Szabó Vilmos-Takács Szabolcs KOMPETENCIAMÉRÉS 2004 Vári Péter-Rábainé Szabó Annamária-Szepesi Ildikó-Szabó Vilmos-Takács Szabolcs KOMPETENCIAMÉRÉS 2004 2005 Budapest Értékelési Központ SuliNova Kht. 2 Országos Kompetenciamérés 2004 Tartalom 1. Bevezetés...4

Részletesebben

OBJEKTUMORIENTÁLT TERVEZÉS ESETTANULMÁNYOK. 2.1 A feladat

OBJEKTUMORIENTÁLT TERVEZÉS ESETTANULMÁNYOK. 2.1 A feladat 2. Digitális óra 28 OBJEKTUMORIENTÁLT TERVEZÉS ESETTANULMÁNYOK 2.1 A feladat Ebben a fejezetben egy viszonylag egyszerő problémára alkalmazva tekintjük át az OO tervezés modellezési technikáit. A feladat

Részletesebben

Vezetői információs rendszerek

Vezetői információs rendszerek Vezetői információs rendszerek 7. előadás: Stratégiai menedzsment és informatikai támogatás 2. Elekes Edit, 2015. E-mail: elekes.edit@eng.unideb.hu Anyagok: eng.unideb.hu/userdir/elekes Edit/Vezetoi_inf_rd

Részletesebben

Szeminárium-Rekurziók

Szeminárium-Rekurziók 1 Szeminárium-Rekurziók 1.1. A sorozat fogalma Számsorozatot kapunk, ha pozitív egész számok mindegyikéhez egyértelműen hozzárendelünk egy valós számot. Tehát a számsorozat olyan függvény, amelynek az

Részletesebben

Az üzleti együttműködés előmozdítása és segítségnyújtás a partnerkereséshez, ideértve a nemzetközi projekt irányítást is

Az üzleti együttműködés előmozdítása és segítségnyújtás a partnerkereséshez, ideértve a nemzetközi projekt irányítást is IPOSZ EMBLÉMA EU EMBLÉMA 1 Az üzleti együttműködés előmozdítása és segítségnyújtás a partnerkereséshez, ideértve a nemzetközi projekt irányítást is EU CSATLAKOZÁSRA FELKÉSZÍTŐ PROGRAMOK KISVÁLLALKOZÁSOKNAK

Részletesebben

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve Négy évfolyamos gimnázium Informatika Készítette: a gimnázium reál munkaközössége 2015. Tartalomjegyzék Alapvetés...3 Egyéb kötelező direktívák:...6 Informatika

Részletesebben

Rendszertervezés 2. IR elemzés Dr. Szepesné Stiftinger, Mária

Rendszertervezés 2. IR elemzés Dr. Szepesné Stiftinger, Mária Rendszertervezés 2. IR elemzés Dr. Szepesné Stiftinger, Mária Rendszertervezés 2. : IR elemzés Dr. Szepesné Stiftinger, Mária Lektor : Rajki, Péter Ez a modul a TÁMOP - 4.1.2-08/1/A-2009-0027 Tananyagfejlesztéssel

Részletesebben

Vibrációs ártalmak vizsgálata és megelőzése

Vibrációs ártalmak vizsgálata és megelőzése ERGONÓMIA 5.2 4.2 Vibrációs ártalmak vizsgálata és megelőzése Tárgyszavak: ergonómia; rezgésvédelem; vibráció; foglalkozási ártalom; egészségvédelem; megelőzés; mérés. A kézre és karra ható vibrációs ártalmak

Részletesebben

dr Kő Andrea Az információtechnológia szerepe és lehetőségei a tudásmenedzsmentben: Az ontológiaépítés, mint a tudásmenedzsment eszköze

dr Kő Andrea Az információtechnológia szerepe és lehetőségei a tudásmenedzsmentben: Az ontológiaépítés, mint a tudásmenedzsment eszköze dr Kő Andrea Az információtechnológia szerepe és lehetőségei a tudásmenedzsmentben: Az ontológiaépítés, mint a tudásmenedzsment eszköze Információrendszerek Tanszék Témavezető: dr Gábor András Kő Andrea

Részletesebben

A hátrányos helyzetű gyermekek tehetséggondozásának rendszerszemléletű megközelítése

A hátrányos helyzetű gyermekek tehetséggondozásának rendszerszemléletű megközelítése A hátrányos helyzetű gyermekek tehetséggondozásának rendszerszemléletű megközelítése DUDÁS Marianna Nyíregyházi Főiskola Pedagógus Képző Kar, Nyíregyháza dudasm@nyf.hu A hétköznapi életben, a tehetség

Részletesebben

SZOLGÁLTATÁSI FOLYAMATOK LOGISZTIFIKÁLÁSÁNAK MATEMATIKAI MODELLJE MATHEMATICAL MODELL OF THE LOGISTIFICATION OF SERVICE FLOWS

SZOLGÁLTATÁSI FOLYAMATOK LOGISZTIFIKÁLÁSÁNAK MATEMATIKAI MODELLJE MATHEMATICAL MODELL OF THE LOGISTIFICATION OF SERVICE FLOWS SZOLGÁLTATÁSI FOLYAMATOK LOGISZTIFIKÁLÁSÁNAK MATEMATIKAI MODELLJE MATHEMATICAL MODELL OF THE LOGISTIFICATION OF SERVICE FLOWS Dr Gubán Ákos 1 -Dr Kása Richárd 2- Sándor Ágnes 3 1 tanszékvezető főiskolai

Részletesebben

Fiáth Attila Nagy Balázs Tóth Péter Dóczi Szilvia Dinya Mariann

Fiáth Attila Nagy Balázs Tóth Péter Dóczi Szilvia Dinya Mariann Fiáth Attila Nagy Balázs Tóth Péter Dóczi Szilvia Dinya Mariann Egységes kockázatkezelési módszertan kialakítása a villamosenergia-ipari átviteli rendszerirányító társaságnál A felelős vállalatirányítás

Részletesebben

KUTATÁSI ÖSSZEFOGLALÓ

KUTATÁSI ÖSSZEFOGLALÓ KUTATÁSI ÖSSZEFOGLALÓ Második esély típusú intézmények és programjaik Az Equal program keretén belül szervezett Fiatalok Tematikus Hálózat megbízásából a tanulmány szerzői arra vállalkoztak, hogy átfogó

Részletesebben

Terület- és térségmarketing. /Elméleti jegyzet/

Terület- és térségmarketing. /Elméleti jegyzet/ Terület- és térségmarketing /Elméleti jegyzet/ Terület- és térségmarketing /Elméleti jegyzet/ Szerző: Nagyné Molnár Melinda Szent István Egyetem Szerkesztő: Nagyné Molnár Melinda Lektor: Szakály Zoltán

Részletesebben

Az életpálya-tanácsadási on-line és off-line szolgáltatások hatékonyság-mérési módszertana a Nemzeti Pályaorientációs Portálon keresztül

Az életpálya-tanácsadási on-line és off-line szolgáltatások hatékonyság-mérési módszertana a Nemzeti Pályaorientációs Portálon keresztül TÁMOP 2.2.2-12/1-2012-0001 pályázati azonosítószámú A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése című kiemelt projekt Az életpálya-tanácsadási on-line és off-line szolgáltatások hatékonyság-mérési

Részletesebben

ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA, SZAKISOLA ÉS KOLLÉGIUM

ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA, SZAKISOLA ÉS KOLLÉGIUM ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA, SZAKISOLA ÉS KOLLÉGIUM AZ ENYHÉN ÉRTELMI FOGYATÉKOS TANULÓK NEVELŐ-OKTATÓ MUNKÁJÁT ELLÁTÓ SPECIÁLIS SZAKISKOLA KÖTELEZŐ 9/E ELŐKÉSZÍTŐ ÉVFOLYAMÁNAK HELYI TANTERVE Célok és

Részletesebben

Matematikai modellalkotás

Matematikai modellalkotás Konferencia A Korszerű Oktatásért Almássy Téri Szabadidőközpont, 2004. november 22. Matematikai modellalkotás (ötletek, javaslatok) Kosztolányi József I. Elméleti kitekintés oktatási koncepciók 1. Realisztikus

Részletesebben

Stratégiai menedzsment nemzetközi benchmark elemzés

Stratégiai menedzsment nemzetközi benchmark elemzés Stratégiai menedzsment nemzetközi benchmark elemzés Összeállította: IFUA Horváth & Partners Vezetési és Informatikai Tanácsadó Kft. Készült az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet megbízásából, a Minőségfejlesztés

Részletesebben

rendszerszemlélető, adatközpontú funkcionális

rendszerszemlélető, adatközpontú funkcionális http://vigzoltan.hu rendszerszemlélető, adatközpontú funkcionális Integrált Vállalatirányítási Rendszerek Alkalmazói fejlesztések mindig valamilyen módszertan alapján történnek. A módszertan eljárások,

Részletesebben

VI. DÖNTÉSHOZATAL KÉZIKÖNYVE

VI. DÖNTÉSHOZATAL KÉZIKÖNYVE VI. DÖNTÉSHOZATAL KÉZIKÖNYVE Lezárva: 2012. december 28. Készült az AROP 2011/1.1.9 A társadalmi felzárkózás szakpolitikai eszközeinek integrált fejlesztése és a területi együttműködések esélyegyenlőség

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv 760K Digitális Gépjármű Diagnosztikai Multiméter TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 2 2. Biztonsági figyelmeztetések... 2 3. Előlap és kezelőszervek... 3 4. Műszaki jellemzők... 4 5.

Részletesebben

2011-2013. Készíttette: INNOVA Észak-Alföld Regionális Fejlesztési és Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. 4031 Debrecen, Kürtös u. 4.

2011-2013. Készíttette: INNOVA Észak-Alföld Regionális Fejlesztési és Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. 4031 Debrecen, Kürtös u. 4. Észak-Alföldi Regionális Innovációs Stratégia 2011-2013 Készíttette: INNOVA Észak-Alföld Regionális Fejlesztési és Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. 4031 Debrecen, Kürtös u. 4. telefon:52/880-250 e-mail:

Részletesebben

KOLESZÁR ÁGNES A VÁLLALKOZÓ EGYETEM BELSŐ IRÁNYÍTÁSÁNAK PH.D. ÉRTEKEZÉS TÉZISEI MISKOLC MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR

KOLESZÁR ÁGNES A VÁLLALKOZÓ EGYETEM BELSŐ IRÁNYÍTÁSÁNAK PH.D. ÉRTEKEZÉS TÉZISEI MISKOLC MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR KOLESZÁR ÁGNES A VÁLLALKOZÓ EGYETEM BELSŐ IRÁNYÍTÁSÁNAK ELMÉLETI ÉS GYAKORLATI KÉRDÉSEI, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL AZ EMBERI ERŐFORRÁS GAZDÁLKODÁS TERÜLETÉRE PH.D. ÉRTEKEZÉS

Részletesebben

Az önismeret és a döntések szerepe a pályaépítésben

Az önismeret és a döntések szerepe a pályaépítésben Mindig van választás Az önismeret és a döntések szerepe a pályaépítésben Hallgatói jegyzet SZERZŐ: DR. BUDAVÁRI-TAKÁCS ILDIKÓ LEKTOR: KASZÁS JUDIT NYELVI LEKTOR: GÖDÉNY ISTVÁNNÉ SZERKESZTŐ: NÉMETH VIKTÓRIA

Részletesebben

Contents. 1 Bevezetés 11

Contents. 1 Bevezetés 11 2 Contents I Fogalmi háttér 9 1 Bevezetés 11 2 Mesterséges Intelligencia háttér 15 2.1 Intelligencia és intelligens viselkedés............ 15 2.2 Turing teszt......................... 16 2.3 Az emberi

Részletesebben

DESZTINÁCIÓ MENEDZSMENT MODUL

DESZTINÁCIÓ MENEDZSMENT MODUL DESZTINÁCIÓ MENEDZSMENT MODUL Minőség és innováció menedzsment Megjegyzés [b1]: MODUL /TANTÁRGY CÍME Szerkesztette: Szabó Imre László Egyetemi tankönyv Megjegyzés [b2]: HA VAN KIADÓ, VAGY BÁRMILYEN EGYÜTTMŰKÖDŐ

Részletesebben

A BIZOTTSÁG.../.../EU FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE (2013.11.21.)

A BIZOTTSÁG.../.../EU FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE (2013.11.21.) EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2013.11.21. C(2013) 7994 final A BIZOTTSÁG.../.../EU FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE (2013.11.21.) a 168/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendeletnek a két- vagy háromkerekű

Részletesebben

Az informatikai stratégia kialakításának és megvalósításának irányelvei

Az informatikai stratégia kialakításának és megvalósításának irányelvei Az informatikai stratégia kialakításának és megvalósításának irányelvei 50 40 30 20 10 0 35 30 25 20 15 10 5 0 MTA Információtechnológiai Alapítvány 1993 Készült a brit kormány informatikai központja által

Részletesebben

Kombinatorika. 9 10. évfolyam. Szerkesztette: Surányi László Ábrák: Hraskó András. 2015. december 6.

Kombinatorika. 9 10. évfolyam. Szerkesztette: Surányi László Ábrák: Hraskó András. 2015. december 6. Kombinatorika 9 10. évfolyam Szerkesztette: Surányi László Ábrák: Hraskó András 2015. december 6. A kötet létrehozását 2008-tól 2010-ig a Fővárosi Közoktatásfejlesztési Közalapítvány támogatta Technikai

Részletesebben

Hatékony. kliensfelügyelet. Avégfelhasználói rendszerek tekintetében korántsem olyan egyértelmű a kép, mint az

Hatékony. kliensfelügyelet. Avégfelhasználói rendszerek tekintetében korántsem olyan egyértelmű a kép, mint az Hatékony kliensfelügyelet Ma már szerencsére vitán felül áll, hogy a nagy komplexitású, üzleti szempontból kritikus rendszereket csak automatizált és intelligens felügyeleti eszközökkel lehet eredményesen

Részletesebben

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM MŰSZAKI TUDOMÁNYI KAR RENDSZERELEMZÉS I.

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM MŰSZAKI TUDOMÁNYI KAR RENDSZERELEMZÉS I. SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM MŰSZAKI TUDOMÁNYI KAR RENDSZERELEMZÉS I. Minden jog fenntartva, beleértve a sokszorosítás és a mű bővített, vagy rövidített változatának kiadási jogát is. A Szerző előzetes írásbeli

Részletesebben

NÉHÁNY GONDOLAT A MAGYARORSZÁGI DEMOGRÁFIAI KUTATÁSOK JÖVŐJÉRŐL1

NÉHÁNY GONDOLAT A MAGYARORSZÁGI DEMOGRÁFIAI KUTATÁSOK JÖVŐJÉRŐL1 NÉHÁNY GONDOLAT A MAGYARORSZÁGI DEMOGRÁFIAI KUTATÁSOK JÖVŐJÉRŐL1 HABLICSEK LÁSZLÓ 1. Bevezetés A magyarországi demográfiai kínálások jövőbeni alakulásáról egy biztos kép felvázolása egyrészt meglehetősen

Részletesebben

Dekonvolúció, Spike dekonvolúció. Konvolúciós föld model

Dekonvolúció, Spike dekonvolúció. Konvolúciós föld model Dekonvolúció, Spike dekonvolúció Konvolúciós föld model A szeizmikus hullám által átjárt teret szeretnénk modelezni A földet úgy képzeljük el, mint vízszintes rétegekből álló szűrő rendszert Bele engedünk

Részletesebben

Az ontológia fogalma, építése, kezelése

Az ontológia fogalma, építése, kezelése Az ontológia fogalma, építése, kezelése Szakadát István, Szőts Miklós, Szaszkó Sándor 2006 decembere 1. Az ontológia fogalma, építése, kezelése Bár a MEO-projekt vizsgálódási fókuszában kezdettől fogva

Részletesebben

7. Szisztolikus rendszerek (Eberhard Zehendner)

7. Szisztolikus rendszerek (Eberhard Zehendner) 7. Szisztolikus rendszerek (Eberhard Zehendner) A szisztolikus rács a speciális feladatot ellátó számítógépek legtökéletesebb formája legegyszerubb esetben csupán egyetlen számítási muvelet ismételt végrehajtására

Részletesebben

Tanulmányok a levelező és részismereti tanárképzés tantárgypedagógiai tartalmi megújításáért természettudományok

Tanulmányok a levelező és részismereti tanárképzés tantárgypedagógiai tartalmi megújításáért természettudományok Tanulmányok a levelező és részismereti tanárképzés tantárgypedagógiai tartalmi megújításáért természettudományok DEBRECENI EGYETEM TANÁRKÉPZÉSI KÖZPONT Tanulmányok a levelező és részismereti tanárképzés

Részletesebben

1 Rendszer alapok. 1.1 Alapfogalmak

1 Rendszer alapok. 1.1 Alapfogalmak ÉRTÉKTEREMTŐ FOLYAM ATOK MENEDZSMENTJE II. RENDSZEREK ÉS FOLYAMATOK TARTALOMJEGYZÉK 1 Rendszer alapok 1.1 Alapfogalmak 1.2 A rendszerek csoportosítása 1.3 Rendszerek működése 1.4 Rendszerek leírása, modellezése,

Részletesebben

Pedagógiai Program. Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium. Deutsches Nationalitätengymnasium und Schülerwohnheim

Pedagógiai Program. Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium. Deutsches Nationalitätengymnasium und Schülerwohnheim Pedagógiai Program Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium Deutsches Nationalitätengymnasium und Schülerwohnheim 2013 1. Bevezetés... 6 1.1. Az intézmény bemutatása... 6 1.2. Az intézmény környezete...

Részletesebben

Eötvös József Főiskola minőség mérési és értékelési kézikönyve

Eötvös József Főiskola minőség mérési és értékelési kézikönyve Eötvös József Főiskola minőség mérési és értékelési kézikönyve Eötvös József Főiskola minőség mérési és értékelési kézikönyve Készült: Konzorciumi normatív, a felsőoktatásra általánosan értelmezhető minőségértékelési

Részletesebben

BALATON PARTI SÁV TÁJ KEZELÉSI ELŐ-TERV (LANDSCAPE MANAGEMENT PLAN)

BALATON PARTI SÁV TÁJ KEZELÉSI ELŐ-TERV (LANDSCAPE MANAGEMENT PLAN) BALATON PARTI SÁV TÁJ KEZELÉSI ELŐ-TERV (LANDSCAPE MANAGEMENT PLAN) 2012 BALATONI INTEGRÁCIÓS ÉS FEJLESZTÉSI ÜGYNÖKSÉG Balaton Parti Sáv Táj Kezelési Elő-Terv (Landscape Management Plan) 2012 Készítette:

Részletesebben

Adatbázis rendszerek I

Adatbázis rendszerek I Adatbázis rendszerek I Szemantikai adatmodellek ek ME- GEIAL Dr. Kovács László Modellezés szerepe Problémakör modellezése adatbázis struktúrával Dolgozó kód név beosztás Feladat kód dolg termék Termék

Részletesebben

15. BESZÉD ÉS GONDOLKODÁS

15. BESZÉD ÉS GONDOLKODÁS 15. BESZÉD ÉS GONDOLKODÁS 1. A filozófiának, a nyelvészetnek és a pszichológiának évszázadok óta visszatérô kérdése, hogy milyen a kapcsolat gondolkodás vagy általában a megismerési folyamatok és nyelv,

Részletesebben

TERMELÉSMENEDZSMENT. Gyakorlati segédlet a műszaki menedzser szak hallgatói számára. Összeállította: Dr. Vermes Pál főiskolai tanár 2006.

TERMELÉSMENEDZSMENT. Gyakorlati segédlet a műszaki menedzser szak hallgatói számára. Összeállította: Dr. Vermes Pál főiskolai tanár 2006. Szolnoki Főiskola Műszaki és Mezőgazdasági Fakultás Mezőtúr TERMELÉSMENEDZSMENT Gyakorlati segédlet a műszaki menedzser szak hallgatói számára Összeállította: Dr. Vermes Pál főiskolai tanár Mezőtúr 6.

Részletesebben

Jelalakvizsgálat oszcilloszkóppal

Jelalakvizsgálat oszcilloszkóppal 12. fejezet Jelalakvizsgálat oszcilloszkóppal Fűrészjel és impulzusjel megjelenítése oszcilloszkóppal Az oszcilloszkópok feszültség vagy bármilyen feszültséggé átalakítható mennyiség időbeli változásának

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI DÖNTÉS ELŐKÉSZÍTŐ

EGÉSZSÉGÜGYI DÖNTÉS ELŐKÉSZÍTŐ EGÉSZSÉGÜGYI DÖNTÉS ELŐKÉSZÍTŐ MODELLEZÉS Brodszky Valentin, Jelics-Popa Nóra, Péntek Márta BCE Közszolgálati Tanszék A tananyag a TÁMOP-4.1.2/A/2-10/1-2010-0003 "Képzés- és tartalomfejlesztés a Budapesti

Részletesebben

SCORECARD ALAPÚ SZERVEZETIRÁNYÍTÁSI MÓDSZEREK BEMUTATÁSA

SCORECARD ALAPÚ SZERVEZETIRÁNYÍTÁSI MÓDSZEREK BEMUTATÁSA Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR Nemzetközi marketing és teljes körű minőségirányítás szak Nappali tagozat Minőségirányítási menedzser szakirány SCORECARD ALAPÚ SZERVEZETIRÁNYÍTÁSI

Részletesebben

Door-System Kft Újpest IPARI PARK Almakerék u. 4. T : 30-399-0740 2300-183 www.door-system.hu info@door-system.hu

Door-System Kft Újpest IPARI PARK Almakerék u. 4. T : 30-399-0740 2300-183 www.door-system.hu info@door-system.hu Nem jeleníthető meg a kép. Lehet, hogy nincs elegendő memória a megnyitásához, de az sem kizárt, hogy sérült a kép. Indítsa újra a számítógépet, és nyissa meg újból a fájlt. Ha továbbra is a piros x ikon

Részletesebben

4. mérés Jelek és jelvezetékek vizsgálata

4. mérés Jelek és jelvezetékek vizsgálata 4. mérés Jelek és jelvezetékek vizsgálata (BME-MI, H.J.) Bevezetés A mérési gyakorlat első része a mérésekkel foglalkozó tudomány, a metrológia (méréstechnika) néhány alapfogalmával foglalkozik. A korszerű

Részletesebben

Tartalom Kontextus modellek Viselkedési modellek Adat-modellek Objektum-modellek CASE munkapadok (workbench)

Tartalom Kontextus modellek Viselkedési modellek Adat-modellek Objektum-modellek CASE munkapadok (workbench) 8. Rendszermodellek Kérdések Miért kell a rendszer kontextusát már a követelménytervezés során modellezni? Mi a viselkedési modell, az adatmodell és az objektum-modell? Milyen jelöléseket tartalmaz az

Részletesebben

VÁLTOZTATÁSMENEDZSMENT A HAZAI GYAKORLATBAN

VÁLTOZTATÁSMENEDZSMENT A HAZAI GYAKORLATBAN Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kar Széchenyi István Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola Vállalkozásgazdaságtan és menedzsment program VÁLTOZTATÁSMENEDZSMENT A HAZAI GYAKORLATBAN

Részletesebben

GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OPERATÍV PROGRAM. 2014. november 7.

GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OPERATÍV PROGRAM. 2014. november 7. GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OPERATÍV PROGRAM 2014. november 7. Tartalomjegyzék VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ... 9 1. A TERVEZÉSI FOLYAMAT... 10 1.1 A tervezési intézményi háttere... 10 1.2 A tervezési folyamat

Részletesebben

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI TANSZÉK

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI TANSZÉK BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI TANSZÉK POLES JÁNOS MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS AZ ÉPÍTŐIPARBAN - 2 0 0 6 - MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS AZ ÉPÍTŐIPARBAN JEGYZET T A R T A

Részletesebben

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK ÉS AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK ÉS AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2014.12.17. COM(2014) 740 final A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK ÉS AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK a vasúti biztonságról szóló irányelv végrehajtása terén elért eredményekről szóló

Részletesebben

Minőségérték. A modellezés céljának meghat. Rendszer elemzés. Módszer kiválasztása. Modell megfelelőség elemzés. Működés szimuláció

Minőségérték. A modellezés céljának meghat. Rendszer elemzés. Módszer kiválasztása. Modell megfelelőség elemzés. Működés szimuláció Minőségérték. Műszaki minőségérték növelésére alkalmas módszerek: Cél: a termék teljes életciklusa során az előre látható, vagy feltételezett követelmények, teljes körű és kiegyensúlyozott kielégítése.

Részletesebben

A HATALOM ÉS AZ URALOM FOGALMA

A HATALOM ÉS AZ URALOM FOGALMA Farkas Zoltán (egyetemi docens, Miskolci Egyetem, Szociológiai Intézet) ÖSSZEFOGLALÓ A tanulmány első részében a szerző először röviden utal a hatalom fogalmának jellemző felfogásaira, majd a hatalmat

Részletesebben

Parciális differenciálegyenletek numerikus módszerei számítógépes alkalmazásokkal Karátson, János Horváth, Róbert Izsák, Ferenc

Parciális differenciálegyenletek numerikus módszerei számítógépes alkalmazásokkal Karátson, János Horváth, Róbert Izsák, Ferenc Karátson, János Horváth, Róbert Izsák, Ferenc numerikus módszerei számítógépes írta Karátson, János, Horváth, Róbert, és Izsák, Ferenc Publication date 2013 Szerzői jog 2013 Karátson János, Horváth Róbert,

Részletesebben

Elektronikus közhiteles nyilvántartások Megvalósítási tanulmány

Elektronikus közhiteles nyilvántartások Megvalósítási tanulmány eegészség Program 27. Projekt Elektronikus közhiteles nyilvántartások Megvalósítási tanulmány Készítette: Szentgáli Ádám (Stubenvoll Bt.) 1.1 Budapest, 2004 szeptember 30 Tartalom I. Az EKNY adatbank,

Részletesebben

11.2.1. Joint Test Action Group (JTAG)

11.2.1. Joint Test Action Group (JTAG) 11.2.1. Joint Test Action Group (JTAG) A JTAG (IEEE 1149.1) protokolt fejlesztették a PC-nyák tesztelő iapri képviselők. Ezzel az eljárással az addigiaktól eltérő teszt eljárás. Az integrált áramkörök

Részletesebben

Az alábbi áttekintés Délkelet-Európa (a volt Jugoszlávia országai

Az alábbi áttekintés Délkelet-Európa (a volt Jugoszlávia országai OKTATÁSIRÁNYÍTÁS ÉS OKTATÁSPOLITIKA A BALKÁNON Az alábbi áttekintés Délkelet-Európa (a volt Jugoszlávia országai Szlovénia kivételével, Bulgária, Románia és Albánia) oktatási rendszerei előtt álló kihívásokat

Részletesebben

Bem József Általános Iskola

Bem József Általános Iskola 1 Bem József Általános Iskola Pedagógiai program A Bem József Általános Iskola a(z) 1993. évi LXXIX. Törvény 47.p, 48.p 1996. évi LXII. Törvény 2011. évi Köznevelésről szóló törvény 4.p, 5., 26.p, 27.,

Részletesebben

Veres Judit. Az amortizáció és a pénzügyi lízingfinanszírozás kapcsolatának elemzése a lízingbeadó szempontjából. Témavezető:

Veres Judit. Az amortizáció és a pénzügyi lízingfinanszírozás kapcsolatának elemzése a lízingbeadó szempontjából. Témavezető: Vezetői Számvitel Tanszék TÉZISGYŰJTEMÉNY Veres Judit Az amortizáció és a pénzügyi lízingfinanszírozás kapcsolatának elemzése a lízingbeadó szempontjából című Ph.D. értekezéséhez Témavezető: Dr. Lukács

Részletesebben

Közigazgatási kutatások megvalósítása a TÁMOP-5.4.1-12. számú projekt

Közigazgatási kutatások megvalósítása a TÁMOP-5.4.1-12. számú projekt Közigazgatási kutatások megvalósítása a TÁMOP-5.4.1-12. számú projekt Családi csődvédelem bevezetéséhez szükséges informatikai fejlesztések megfogalmazása Bonum Commun Korlátolt Felelősségű Társaság TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

SZÖVEGES ÉRTÉKELÉS AZ 1 4. ÉVFOLYAMON

SZÖVEGES ÉRTÉKELÉS AZ 1 4. ÉVFOLYAMON SZÖVEGES ÉRTÉKELÉS AZ 1 4. ÉVFOLYAMON Az Országgyűlés döntésének megfelelően, a közoktatási törvény módosításának eredményeként, 2004. szeptember elsejétől kötelezően bevezetésre került félévkor és év

Részletesebben

SZÁMOLÁSTECHNIKAI ISMERETEK

SZÁMOLÁSTECHNIKAI ISMERETEK SZÁMOLÁSTECHNIKAI ISMERETEK Műveletek szögekkel Geodéziai számításaink során gyakran fogunk szögekkel dolgozni. Az egyszerűbb írásmód kedvéért ilyenkor a fok ( o ), perc (, ), másodperc (,, ) jelét el

Részletesebben

Ismeretanyag Záróvizsgára való felkészüléshez

Ismeretanyag Záróvizsgára való felkészüléshez Ismeretanyag Záróvizsgára való felkészüléshez 1. Információmenedzsment az információmenedzsment értelmezése, feladatok különböző megközelítésekben informatikai szerepek, informatikai szervezet, kapcsolat

Részletesebben

mobil rádióhálózatokban

mobil rádióhálózatokban Magyar Tudomány 2007/7 Az interferencia elnyomása mobil rádióhálózatokban Pap László az MTA rendes tagja, egyetemi tanár BME Híradástechnikai Tanszék pap@hit.bme.hu Imre Sándor az MTA doktora, egyetemi

Részletesebben

AZ EMBERKÖZPONTÚ CSELEKVÉSI MODELL. 2.2. TÁBLÁZAT Az emberközpontú modell fő hangsúlyai

AZ EMBERKÖZPONTÚ CSELEKVÉSI MODELL. 2.2. TÁBLÁZAT Az emberközpontú modell fő hangsúlyai AZ EMBERKÖZPONTÚ CSELEKVÉSI MODELL Az emberközpontú modell több egymáshoz kapcsolódó iskolafejlesztési módszert kísérel meg egy fogalom égisze alatt összefoglalni. [...] Mind súlypontját, mind hatókörét

Részletesebben

Az üzletrész-átruházási szerződésről

Az üzletrész-átruházási szerződésről Pintér Attila Az üzletrész-átruházási szerződésről 1. Bevezetés A napi gyakorlatban számtalanszor kötnek a felek üzletrész-adásvételi szerződést, jogviszonyukra pedig a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013.

Részletesebben

Billenő áramkörök Jelterjedés hatása az átvitt jelre

Billenő áramkörök Jelterjedés hatása az átvitt jelre Billenő áramkörök Jelterjedés hatása az átvitt jelre Berta Miklós 1. Billenőkörök A billenőkörök pozitívan visszacsatolt digitális áramkörök. Kimeneti feszültségük nem folytonosan változik, hanem két meghatározott

Részletesebben

Doktori Ertekez es J osvai J anos Sz echenyi Istv an Egyetem, M uszaki Tudom anyi Kar 2012

Doktori Ertekez es J osvai J anos Sz echenyi Istv an Egyetem, M uszaki Tudom anyi Kar 2012 Doktori Értekezés Jósvai János Széchenyi István Egyetem, Műszaki Tudományi Kar 2012 Jósvai János Proaktív termelésütemezési, logisztikai módszerek és ipari alkalmazásaik doktori értekezés Témavezetők:

Részletesebben