8.1.1 Források mikrovállalkozások innovációjának finanszírozásához

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "8.1.1 Források mikrovállalkozások innovációjának finanszírozásához"

Átírás

1 8.1 Innováció finanszírozása és implementálása helyi szintű mikrovállalkozásokban Kulcsszavak Innováció finanszírozás, Mikrovállalkozás, Helyi közösség, Közösségi finanszírozási programok, nemzeti innovációs alapok, vállalkozásfejlesztő szervezetek, üzletviteli tanácsadók. Ebből a részből jobban megérti, hogy finanszírozhatja és valósíthatja meg sikeresen innovációs ötleteit, illetve mily módon változtathatja őket profittá a vállalkozásában. A modul bemutatja a mikro-, kis és közepes vállalkozások innovációinak finanszírozását és támogatását célzó helyi, nemzeti és Európai szintű forrásokat, valamint a források igénylésének kihívásait és problémáit. Bevezetés A kutatás és az innováció magas kockázatú és költséges tevékenységek, de egyben ők jelentik azokat a meghatározó tényezőket, amelyek biztosítják a vállalkozások növekedését és versenyképességét. A legtöbb esetben a kisvállalkozások nem rendelkeznek a szükséges tudással, megközelítéssel, valamint idővel és pénzügyi erőforrásokkal az innovációs tevékenységekhez. Gyakran a helyi közösségekben működő kisvállalkozások nincsenek tudatában az innovációiknak, ezért nem is tudják kiaknázni az ebből származó előnyöket. Ha egy vállalkozónak van egy ötlete, amelyről úgy gondolja, hogy sikeres lehet, tudnia kell, hogy sok szervezet és szakértő létezik, akik hajlandók segíteni az ötlet kidolgozásában, finanszírozásában és végül a megvalósításában. Ezen kívül, számos finanszírozási forrás áll rendelkezésre, amelyek biztosíthatják a szükséges pénzügyi erőforrásokat ahhoz, hogy ötletét üzleti profittá változtassa Források mikrovállalkozások innovációjának finanszírozásához A mikro-, kis és közepes vállalkozások innovációs folyamata több lépésből áll, amelyeket az Innovációs Kézikönyv vonatkozó fejezetei részletesen bemutatnak. 1 Egy innovatív ötlet termékké, technológiává vagy egy új vállalkozássá változtatása idő- és pénzigényes folyamat. Az innováció menedzselésében jelentős problémát jelent a megfelelő finanszírozási módszer és eszköz megtalálása. A szükséges pénzügyi erőforrások megtalálása nagy kihívásokat és magas követelményeket állít egy mikro- vagy kisvállalkozás vezetője elé. Az innováció fejlesztésének szakaszától 1 Több információért az innovációs folyamatról lásd az Hogyan kezdjünk el innoválni? c. fejezetet.

2 függően 2 (projekt/folyamat/vállalkozás) több típusú finanszírozás állhat rendelkezésre: Közpénzből történő finanszírozás A mikro-, kis és közepes vállalkozások innovációjának finanszírozásában a közpénzből származó finanszírozás a legnépszerűbb, de egyben a legkevésbé használt forrás is. Különböző típusú közpénzből történő támogatások léteznek az innováció fejlesztésére kis- és közepes vállalkozásokban, mint például a Közösségi programok, nemzeti KKV támogatás EU által finanszírozott programok keretében, Nemzeti Innovációs Alapok stb. Ez utóbbiakat leginkább regionális és nemzeti forrásokból finanszírozzák, de néha bevonnak magánszférából származó forrásokat is. Általában non-profit orientációjuk van, céljuk pedig a regionális fejlődés és a munkahelyteremtés. A Közösségi Programok az Európai Unió fontos pénzügyi eszköze a tagállamok között együttműködés támogatására különböző EU politikák, közöttük az innováció terén is. Hol kereshet közpénzből származó pénzügyi forrásokat: Nemzeti Operatív Programok az EU Strukturális Alapok támogatásával A Nemzeti Operatív Programok (OP) specifikus támogató mechanizmusok, amelyeket minden egyes tagállam működtet a as Nemzeti Fejlesztési Program keretében. Az Operatív Programokat az Európai Unió Strukturális Alapjaiból finanszírozzák, amelyek lehetővé teszik az Európai Uniónak, hogy pénzügyi támogatást nyújtson a strukturális gazdasági és társadalmi problémák megoldásához. Az Operatív Programoknak eltérő igénylési követelményei és eljárásai vannak minden egyes tagországban. A program keretében működő pályázatok sokféle finanszírozási lehetőséget nyújtanak a tagországok különböző régióiban működő kkv-k innovációjának támogatásához. A kkv-k előnyben részesítik az Operatív Programok által biztosított pénzügyi támogatást, mert magas arányú finanszírozást biztosít és viszonylag egyszerű a pályázati eljárás. Álljon meg és gondolja végig: Van lehetősége, hogy a saját országában olyan Operatív Program keretében valósítson meg innovációt, amely kkv-knak nyújt pénzügyi támogatást? Hasznos lehet felvenni a kapcsolatot az Enterprise Europe Network regionális irodájával 3, a helyi Ipari és Kereskedelmi Kamarával, üzleti klaszterekkel, civil szervezetekkel, a helyi önkormányzat vállalkozásfejlesztéssel foglalkozó irodájával, üzleti inkubátorokkal. 2 A Források mikrovállalkozások innovációjának finanszírozásához c. fejezetben további információt talál az innováció fejlesztésének szakaszairól. 3 További információ a hálózat szolgáltatásairól a következő weboldalon:

3 Hetes Keretprogram (FP7) Az Európai Unió Hetes Kutatási Keretprogramja (FP7), amely az Unió legfontosabb kutatás-fejlesztést finanszírozó programja, prioritásként nevezi meg a környezettel kapcsolatos projekteket és arra serkenti a kkv-kat, hogy vegyenek részt bennük. A kis- és közepes vállalkozásokat aktívan bátorítják, hogy vegyenek részt konzorciumok alakításában, amelyek a Hetes Keretprogram támogatásáért folyamodnak. A Kapacitások specifikus program célja megerősíteni a kkv-k innovációs kapacitását Európában és fellendítse az új technológiák segítségével új termékek kifejlesztésére, illetve új piacok kialakítására irányuló tevékenységeiket. A Hetes Keretprogram weboldalán, a nemzeti Kapcsolattartó Pontokban és az Enterprise Europe Network irodáiban segítséget talál a partnerkereséshez, illetve innovációs projektek kereséséhez. Versenyképesség és Innováció Program A Versenyképesség és Innováció Keretprogram (CIP, ) költségvetése millió euró, olyan tevékenység palettával, amely támogatja az innovációt a kis és közepes vállalkozásokban, illetve az öko-innovációt, amely a három programot (Vállalkozási és innovációs program, Információs és kommunikációs technológia politikák támogatása program és Intelligens energia Európa program) keresztben átszelő téma. A különböző alprogramokról a továbbiakban nyújtunk több információt. Ökoinnovációt támogató program Az ökoinnovációt támogató program segíti az innovatív termékek, szolgáltatások és technológiák kifejlesztését, amelyek hatékonyabban használják fel a természeti erőforrásokat és csökkentik Európa ökológiai rendszereinek veszélyeztetettségét. A program fő célkitűzése áthidalni az űrt a kutatás és a piac között. Az Európai Bizottság minden egyes kiírásra megközelítőleg 30 millió eurót különített el, és különösen érdekelt, hogy mikro-, kis és közepes vállalkozások nyújtsanak be pályázatokat. Az éves pályázati kiírások általában áprilisban jelennek meg, a benyújtási határidő pedig kora szeptember és 2013 között majdnem 200 millió euró áll rendelkezésre az ökoinnovációs projektek finanszírozására. 4 Információs és kommunikációs technológia politikák támogatása program Az Információs és kommunikációs technológia politikák támogatása program (ICT PSP) célja, a Versenyképesség és Innováció Program (CIP) részeként az innováció és a versenyképesség serkentése szélesebb körben és az információs és kommunikációs technológiák szélesebb körű alkalmazása az állampolgárok körében, a kormányzatok és a vállalkozások által, főleg a kis és közepes vállalkozásokban. A program támogatja az egységes európai információs tér kialakítását, valamint az információs termékek és szolgáltatások belső piacának erősítését, az innovatív információs és kommunikációs technológia alapú megoldások alkalmazását elsősorban a közérdekű területeken. Széles körű új üzleti lehetőségeket nyit meg elsősorban az innovatív kkv-knak. 4 5 Részletes információt e modul Öko-innováció programra vonatkozó alfejezete tartalmaz.

4 Intelligens energia Európa program A között érvényes Intelligens energia Európa program az Európai Unió Versenyképesség és Innováció Keretprogramjának (CIP) része. Teljes költségvetése 730 millió euró, amelyet az éves pályázatok keretében kiírt európai projektek támogatására használnak. A támogatás a visszatéríthető projektköltségek 75%-át fedezi. Bármely, az Európai Unióban alapított állami vagy magán szervezet, főleg kkv, pályázhat a kiírás keretében olyan projektekkel, amelyek célja az EU energiával és klímaváltozással kapcsolatos politikája célkitűzéseinek megvalósítását támogatja. A prioritást élvező területek közé tartozik az energetikai hatékonyság, az újrahasznosítható energiaforrások, az energia szállítása stb. Az általában 2-3 évig futó projekteknek legalább három partnert kell bevonniuk három országból. A közfinanszírozási támogatás előnye, hogy általában a kevésbé fejlett területeket célozza meg és alacsony az igénylő cég által biztosítandó százalékban kifejezett önerő követelménye. Ha arról beszélünk, hogy a közfinanszírozás miért nem nagyon népszerű a mikro-, kis- és közepes vállalkozások körében a helyi közösségekben, figyelembe kell vennünk a bonyolult adminisztratív eljárásokat, amelyeket a támogatás megpályázása, illetve a költségek elszámolása igényel, az információ hiánya az ilyen jellegű támogatásoknál, a projekt vezetéséhez és megvalósításához szükséges képzett személyzet hiánya, a fejlesztés, megvalósítás és jelentés viszonylag hosszú időszaka stb. Nagyon fontos megismerni és megtanulni a különböző források és programok jellemzőit és követelményeit. Sok esetben a pályázási folyamat részleteinek nem ismerése már az elbírálás korai szakaszában a cégek kizárásához vezethet. Ennek ellenére, ezek az elemek nem kell demotiválják önt abban, hogy pénzügyi támogatásért pályázzon. Gondosan szervezze meg az információs forrásait. Kérjen tanácsot és információt több forrásból is az innovációs ötletével kapcsolatban. Folyamodjon szakértői tanácsért és támogatásért a vállalkozásokat támogató szervezetekhez a saját régiójában. Ossza meg az ötleteit és gondolatait barátokkal és rokonokkal, hogy több visszajelzést és javaslatot gyűjtsön össze Barátok és család, informális befektetők, üzleti angyalok, kockázati tőke alapok stb. 7 Kis mértékű befektetési projektek esetében a barátok és a család biztosíthatják a segítő kezet az innováció korai szakaszának megvalósításához. Az innovációs folyamat korai szakaszában az üzleti angyalok és a kockázati tőke alapok is finanszírozhatják az elinduláshoz szükséges tőkét és biztosítják a gyakorlati tanácsokat és segítséget az innováló vállalkozásoknak. Az üzleti angyalok 8 akkor a Lásd a 8.1. Finanszírozási lehetőségek az innovációhoz, Az egyes folyamatok szereplői fejezetet is 8 Több információt talál a kockázati tőke alapokról és az üzleti angyalokról a kézikönyv fejezetében

5 legmegfelelőbbek erre a célra, ha viszonylag kis összeg szükséges, és ha az érintett projekt nem a magas színvonalú technológia területén van. A kockázati tőke alapok általában nagyobb projektekbe fektetnek be, de magas fokú innovációs, illetve helyi innovációs projektek esetében akár kisebb összegeket is befektethetnek. A pénzügyi támogatáson kívül ezek a finanszírozási eszközök különböző egyéb üzleti támogatást is biztosíthatnak, például networking lehetőséget más intézményekkel és befektetőkkel, üzleti információhoz jutás lehetőségét stb Bankok és más pénzügyi intézmények A helyi közösségekben a mikro-, kis és közepes vállalkozások elsősorban a bankokat preferálják finanszírozási forrásként az innovációs projektjeikhez. A bankok azonban nem kedvelik a kockázatot és ezért nem valószínű, hogy hitelt adnak a kisvállalkozásoknak vagy a magas kockázatú kezdő vállalkozásoknak. Ennek ellenére a bankok különböző típusú kölcsönöket, hiteleket és betétszámlákat, folyószámla hiteleket vagy személyi kölcsönt biztosíthatnak önnek. Ez utóbbiaknak magas a kamatjuk és nagyon szigorú követelményekhez kötöttek Esettanulmány Egy egyetemi tanárok és egy vállalkozó közötti közös kezdeményezés Bulgária egy vidéki térségében a geológiai eszközök és technológiák forgalmazása területén közös vállalkozás alapítását eredményezte, amelynek célja egy fúrástechnológiai innovatív termék értékesítése volt. Az innovációs folyamat elindításához és az innováció értékesítéséhez az érdekelt alvállalkozó cégek felé kismértékű finanszírozásra volt szükségük, megközelítőleg euróra. A cég elkezdte megszervezni az információs csatornáit, illetve a piackutatást a rendelkezésre álló finanszírozási és támogatási lehetőségek feltárása érdekében, hogy megvalósítsák az innovációs projektjüket. A banki finanszírozás nagyon nehéznek bizonyult, mert a kölcsön feltételei elfogadhatatlanok voltak egy kezdő cég számára: magasabb kamatok, különböző pénzügyi garanciák, rövid törlesztési határidők stb. Sok küzdelem után a megfelelő pénzügyi erőforrások megtalálása érdekében, a cég úgy döntött, hogy egy helyi vállalkozásokat támogató szervezettől kér segítséget. A szervezet részletesen elemezte az ötletet és azt javasolta a cégnek, hogy folyamodjék közfinanszírozásért Bulgária egyik Operatív Programja keretében, amely innovatív kezdő cégeknek biztosít finanszírozást. Ezen kívül, az innovatív ötlet kivonatát közölték a szervezet technológiai ajánlatokat és üzleti partnereket tartalmazó belső kapcsolati hálóján is. Hamarosan több befektető is megkereste a céget üzleti ajánlattal és felajánlotta, hogy befektet az innovatív termék kifejlesztésébe. Végül a cég elnyerte az EU Strukturális Alapok támogatást és nemrég elkezdte a projekt megvalósítását. A projekt megvalósításához szükséges önrészt a magán befektető biztosította.

6 Ebből az esettanulmányból láthatjuk, hogy a cég egyéni erőfeszítése, hogy megtalálja a megfelelő információkat, pénzügyi támogatási mechanizmust és az érdekelt befektetőket, bonyolult feladatnak bizonyult. Az esettanulmány bizonyítja az e fejezetben bemutatott megfelelő finanszírozási mechanizmus megtalálásának fontosságát gyakorlati példát mutatva arról, hogy egy kis technológiai vállalkozás, amely távoli térségben működik és limitált ismeretekkel és erőforrásokkal rendelkezik, a vállalkozás támogatási szakértők közös erőfeszítésének eredményeként hozzájutott a megfelelő információhoz, megszerezte a szükséges pénzügyi támogatást és egy befektető partnert Szakirodalom InnoSupport: Supporting Innovation in SMEs. 8.1 Financing Innovation in Europe. Innosupport guide, a website in the frame of a European Leonardo Da Vinci pilot project providing a guide to support innovation in SMEs. Creativity and Innovation Best practices from EU programmes - Gate2Growth. A guide to financing innovation. European Communities Bronwyn H. Hall The financing of innovation Bergemann, Dirk, and Ulrich Hege The Financing of Innovation: Learning and Stopping, Rand Journal of Economics, forthcoming. Bond, Stephen, Dietmar Harhoff, and John Van Reenen Investment, R&D, and Financial Constraints in Britain and Germany, London: Institute of Fiscal Studies Working Paper No. 99/5. Sven F. Kylen and A.B. (Rami) Shani (2002), Triggering Creativity in Teams: An exploratory investigation, creativity and innovation management.

ECOINNO2SME. A KKV-k és az öko-innováció

ECOINNO2SME. A KKV-k és az öko-innováció ECOINNO2SME A KKV-k és az öko-innováció Karácsonyi Emese TéT Alapítvány Szeged, 2009. április 15. Az elıadás tartalma A TÉT Alapítvány ECOINNO2SME projekt Az öko-innováció és a KKV-k Pályázati lehetıségek

Részletesebben

1 Innováció, az innováció típusai, innováció mérése

1 Innováció, az innováció típusai, innováció mérése 1 Innováció, az innováció típusai, innováció mérése 1.2 Innováció helyi környezetben Kulcsszavak Mikrovállalkozások, helyi fejlesztések, spin-off, kezdő vállalkozások, idős vállalkozók, üzleti támogatás

Részletesebben

Fenntartható megoldás az EU gazdasági és szociális célkitűzéseinek eléréséhez

Fenntartható megoldás az EU gazdasági és szociális célkitűzéseinek eléréséhez Fenntartható megoldás az EU gazdasági és szociális célkitűzéseinek eléréséhez Az Európai Strukturális és Beruházási Alapok által biztosított pénzügyi eszközök fenntartható és hatékony befektetési lehetőséget

Részletesebben

Széchenyi 2020 GINOP Európai Uniós támogatások pályázati roadshow 2015. Nagy András Ügyvezető igazgató ZMVA Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési

Széchenyi 2020 GINOP Európai Uniós támogatások pályázati roadshow 2015. Nagy András Ügyvezető igazgató ZMVA Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Széchenyi 2020 GINOP Európai Uniós támogatások pályázati roadshow 2015. Nagy András Ügyvezető igazgató ZMVA Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 1 Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány

Részletesebben

Az üzleti együttműködés előmozdítása és segítségnyújtás a partnerkereséshez, ideértve a nemzetközi projekt irányítást is

Az üzleti együttműködés előmozdítása és segítségnyújtás a partnerkereséshez, ideértve a nemzetközi projekt irányítást is IPOSZ EMBLÉMA EU EMBLÉMA 1 Az üzleti együttműködés előmozdítása és segítségnyújtás a partnerkereséshez, ideértve a nemzetközi projekt irányítást is EU CSATLAKOZÁSRA FELKÉSZÍTŐ PROGRAMOK KISVÁLLALKOZÁSOKNAK

Részletesebben

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK HU HU HU EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2011.2.23. COM(2011) 78 végleges A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK

Részletesebben

A Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) tervezett prioritástengelyei és indikatív forrásallokációja

A Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) tervezett prioritástengelyei és indikatív forrásallokációja A Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) tervezett prioritástengelyei és indikatív forrásallokációja Operatív program megnevezése Tematikus célkitűzés Indikatív forrás-allokáció (%) 1.

Részletesebben

Innováció támogatás és KKV pályázati lehetőségek a Horizon 2020 programban. Csuzdi Szonja főosztályvezető-helyettes NIH, Külkapcsolatok Főosztálya

Innováció támogatás és KKV pályázati lehetőségek a Horizon 2020 programban. Csuzdi Szonja főosztályvezető-helyettes NIH, Külkapcsolatok Főosztálya Innováció támogatás és KKV pályázati lehetőségek a Horizon 2020 programban Csuzdi Szonja főosztályvezető-helyettes NIH, Külkapcsolatok Főosztálya Tartalom Az innováció támogatása a Horizont 2020-ban KKV

Részletesebben

Enterprise Europe Network szerepe a H2020-ban és partnerkereső szolgáltatásai. Horizon2020 KKV Információs nap Budapest, 2014.02.04.

Enterprise Europe Network szerepe a H2020-ban és partnerkereső szolgáltatásai. Horizon2020 KKV Információs nap Budapest, 2014.02.04. Enterprise Europe Network szerepe a H2020-ban és partnerkereső szolgáltatásai Horizon2020 KKV Információs nap Budapest, 2014.02.04. K+F kiadások 4 3,5 3,78 K+F kiadások a GDP %-ában 2011 3 2,84 2,75 2,25

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 10.11.2005 COM(2005) 551 végleges A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TÁMOGATÁSI FORRÁSOK A GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OPERATÍV PROGRAMBAN (GINOP) Gedei Gábor projektmenedzser Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes

Részletesebben

Európa 2020. Rövid összefoglaló az EFOP, GINOP és Horizon2020 programokról

Európa 2020. Rövid összefoglaló az EFOP, GINOP és Horizon2020 programokról Európa 2020 Rövid összefoglaló az EFOP, GINOP és Horizon2020 programokról Készítette: Letenyei Katalin Orsolya Seper Vivien Sinkó Lilla Simon Dorottya Siska Enikő Tamándl László Trencsényi Tibor 1 1. Az

Részletesebben

SZPI Brüsszeli Fejlesztési Kapcsolati Iroda létrehozása, működtetése ED_12-2-2012-0006 HORIZON 2020

SZPI Brüsszeli Fejlesztési Kapcsolati Iroda létrehozása, működtetése ED_12-2-2012-0006 HORIZON 2020 SZPI Brüsszeli Fejlesztési Kapcsolati Iroda létrehozása, működtetése ED_12-2-2012-0006 HORIZON 2020 ÚJ KUTATÁS-FEJLESZTÉSI KERETPROGRAM 1 Tartalom Bemutatkozás Széchenyi Programiroda 4 Nyitottan a világra

Részletesebben

A támogatások fő területei:

A támogatások fő területei: A támogatások fő területei: Cégalapítás Management Pénzügyek HR emberi erőforrás Nemzetközi kapcsolatok Innováció Struktúraváltás Környezetvédelem & Energia Cégalapítás Állami támogatás Egyablakos ügyintézés

Részletesebben

Az INNO-FOOD SEE project bemutatása

Az INNO-FOOD SEE project bemutatása Az INNO-FOOD SEE project bemutatása Innovációt támogató mechanizmusok kiépítése és a figyelem felhívása az élelmiszer-ipari innováció és KTF potenciáljára a délkelet-európai területen SEE/B/0028/1.3/X

Részletesebben

Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG RÉSZÉRE BENYÚJTOTT VERZIÓ Összefoglaló I. és II. priorítás

Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG RÉSZÉRE BENYÚJTOTT VERZIÓ Összefoglaló I. és II. priorítás Gazdaságfejleszti Innovációs Operatív Program AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG RÉSZÉRE BENYÚJTOTT VERZIÓ Összefoglaló I. II. priorítás Prioritás A prioritás egyedi célkitűzei A prioritáshoz kapcsolódó tervezett intézkedek

Részletesebben

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal és Enterprise Europe Network szolgáltatásai. AAL Információs nap Budapest, 2013. március 8.

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal és Enterprise Europe Network szolgáltatásai. AAL Információs nap Budapest, 2013. március 8. A Nemzeti Külgazdasági Hivatal és Enterprise Europe Network szolgáltatásai AAL Információs nap Budapest, 2013. március 8. Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) A Kormány 265/2010. (XI.19) sz. rendeletével

Részletesebben

ÖTLETVERSENY - SZABÁLYZAT

ÖTLETVERSENY - SZABÁLYZAT ÖTLETVERSENY - SZABÁLYZAT APP4INNO TEMPLATE for Microsoft Word 1 Tartalom 1. Bevezetés... 3 2. Támogatható pályázók... 4 3. Pályázati követelmények... 5 4. Az Ötletverseny általános jellemzői és célkitűzései...

Részletesebben

Innovációval a vállalkozások sikeréért!

Innovációval a vállalkozások sikeréért! Innovációval a vállalkozások sikeréért! Kleinheincz Ferenc, vezetı tanácsadó, Innostart kleinheincz.ferenc@innostart.hu European Commission Enterprise and Industry Innováció a vállalkozások sikeréért!

Részletesebben

GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OPERATÍV PROGRAM. 2014. november 7.

GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OPERATÍV PROGRAM. 2014. november 7. GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OPERATÍV PROGRAM 2014. november 7. Tartalomjegyzék VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ... 9 1. A TERVEZÉSI FOLYAMAT... 10 1.1 A tervezési intézményi háttere... 10 1.2 A tervezési folyamat

Részletesebben

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata Szombathely város Információs Gazdaság Stratégiája és a stratégia megvalósítását támogató eszközrendszer Az Információs Gazdaság Stratégia készítési projekt

Részletesebben

fejlődés az Európai Strukturális és Beruházási Alapok pénzügyi eszközeivel Az Európai Regionális Fejlesztési Alap Pénzügyi eszközök

fejlődés az Európai Strukturális és Beruházási Alapok pénzügyi eszközeivel Az Európai Regionális Fejlesztési Alap Pénzügyi eszközök fejlődés az Európai Strukturális és Beruházási Alapok pénzügyi eszközeivel Az Európai Regionális Fejlesztési Alap Az Európai Strukturális és Beruházási Alapok által társfinanszírozott pénzügyi eszközök

Részletesebben

ÚJ HORIZONTOK A 2014-2020-as időszak forrásai, finanszírozási lehetőségei KKV-k, vállalkozások részére

ÚJ HORIZONTOK A 2014-2020-as időszak forrásai, finanszírozási lehetőségei KKV-k, vállalkozások részére ÚJ HORIZONTOK A 2014-2020-as időszak forrásai, finanszírozási lehetőségei KKV-k, vállalkozások részére Előadó: Semperger Dorogi Kinga KKV Fejlesztési szakértő A ProjectMine Gazdasági Tanácsadó Kft., ügyvezetője

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE ELECTRA : egy versenyképes és fenntartható elektronikai iparért az Európai Unióban

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE ELECTRA : egy versenyképes és fenntartható elektronikai iparért az Európai Unióban HU HU HU AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 2009.10.29. COM(2009)594 végleges A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE ELECTRA : egy versenyképes és fenntartható elektronikai iparért az Európai Unióban HU HU A BIZOTTSÁG

Részletesebben

KONCEPCIÓ. Kutatócsoportok együttműködési és szolgáltatásfejlesztési koncepciójának kidolgozása KEIV 2015.

KONCEPCIÓ. Kutatócsoportok együttműködési és szolgáltatásfejlesztési koncepciójának kidolgozása KEIV 2015. KONCEPCIÓ TÁMOP-4.2.2.D-15/1/KONV-2015-0011 azonosító számú, tárgyú projekt keretén belül Kutatócsoportok együttműködési és szolgáltatásfejlesztési koncepciójának kidolgozása KEIV 2015. 1 A Szent István

Részletesebben

POLGÁRI TAKARÉKSZÖVETKEZET KOCKÁZATKEZELÉSSEL ÉS TŐKEMEGFELELÉSSEL KAPCSOLATOS INFORMÁCIÓK NYILVÁNOSSÁGRAHOZATALA. 2009. december 31.

POLGÁRI TAKARÉKSZÖVETKEZET KOCKÁZATKEZELÉSSEL ÉS TŐKEMEGFELELÉSSEL KAPCSOLATOS INFORMÁCIÓK NYILVÁNOSSÁGRAHOZATALA. 2009. december 31. POLGÁRI TAKARÉKSZÖVETKEZET KOCKÁZATKEZELÉSSEL ÉS TŐKEMEGFELELÉSSEL KAPCSOLATOS INFORMÁCIÓK NYILVÁNOSSÁGRAHOZATALA 2009. december 31. 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS. 3 2. KOCKÁZATKEZELÉSI ELVEK, MÓDSZEREK.

Részletesebben

Az FP7 energia területén várható pályázati kiírások és az EUREKA programban működő EUROGIA+ energia klaszter

Az FP7 energia területén várható pályázati kiírások és az EUREKA programban működő EUROGIA+ energia klaszter Az FP7 energia területén várható pályázati kiírások és az EUREKA programban működő EUROGIA+ energia klaszter INTELLIGENS ENERGIA EURÓPA NEMZETI INFORMÁCIÓS NAP Szüdi Gábor Nemzeti Kutatási és Technológiai

Részletesebben

NYUGAT-DUNÁNTÚLI OPERATÍV PROGRAM

NYUGAT-DUNÁNTÚLI OPERATÍV PROGRAM NYUGAT-DUNÁNTÚLI OPERATÍV PROGRAM PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK 2009-2010 A kiadvány adatai a 2009. október 2-i állapotot tükrözik. Keszthely NYUGAT-DUNÁNTÚLI OPER ATÍV PROGR A M PÁ LYÁZATI LEHETŐSÉGEK 2009-2010

Részletesebben

Európai Unió 7. kutatás-fejlesztési keretprogramja

Európai Unió 7. kutatás-fejlesztési keretprogramja Európai Unió 7. kutatás-fejlesztési keretprogramja A pályázatírás jogi és pénzügyi vonatkozásai Dr. Szendrey Adrienn NKTH 2010. október 21. A 7. Keretprogram felépítése Négy specifikus program Együttmőködés

Részletesebben

Szeged Megyei Jogú Város Integrált Településfejlesztési Stratégiája (2014-2020) 1. sz. módosítással egységes szerkezetben (TERVEZET)

Szeged Megyei Jogú Város Integrált Településfejlesztési Stratégiája (2014-2020) 1. sz. módosítással egységes szerkezetben (TERVEZET) Szeged Megyei Jogú Város Integrált Településfejlesztési Stratégiája (2014-2020) 1. sz. módosítással egységes szerkezetben (TERVEZET) 2015 2015. november A vélemények elektronikus benyújtásának helye: szeged_its1mod_velemenyek@szeged.eu

Részletesebben

Nyugat-dunántúli Operatív Program. Akcióterv vezetıi összefoglaló

Nyugat-dunántúli Operatív Program. Akcióterv vezetıi összefoglaló Nyugat-dunántúli Operatív Program 1. prioritás: Regionális gazdaságfejlesztés Akcióterv vezetıi összefoglaló 2008. február 11. 1. Prioritások bemutatása 1.1. Prioritások tartalma Prioritás neve, száma

Részletesebben

GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OPERATÍV PROGRAM

GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OPERATÍV PROGRAM GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OPERATÍV PROGRAM Tartalomjegyzék VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ... 7 1. A TERVEZÉSI FOLYAMAT... 7 1.1 A tervezési intézményi háttere... 7 1.2 A tervezési folyamat intézményi háttere...

Részletesebben

Tiszta fejlesztések inkubációjának jó gyakorlata politikai döntéshozók részére a megfelelő startup környezet kialakításához

Tiszta fejlesztések inkubációjának jó gyakorlata politikai döntéshozók részére a megfelelő startup környezet kialakításához SZENT ISTVÁN EGYETEM GÖDÖLLŐ Tiszta fejlesztések inkubációjának jó gyakorlata politikai döntéshozók részére a megfelelő startup környezet kialakításához A zöld vállalkozások inkubációjának legjobb gyakorlata

Részletesebben

A Kormány 1006/2016. (I. 18.) Korm. határozata a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program éves fejlesztési keretének megállapításáról

A Kormány 1006/2016. (I. 18.) Korm. határozata a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program éves fejlesztési keretének megállapításáról M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y. évi 7. szám 427 A Kormány 1006/. (I. 18.) Korm. határozata a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program éves fejlesztési keretének megállapításáról 1. A Kormány a) megállapítja

Részletesebben

Interreg IVC tapasztalatok és a DIFASS projekt eredményei. Németh Róbert Pannon Gazdasági Hálózat Egyesület

Interreg IVC tapasztalatok és a DIFASS projekt eredményei. Németh Róbert Pannon Gazdasági Hálózat Egyesület Interreg IVC tapasztalatok és a DIFASS projekt eredményei Németh Róbert Pannon Gazdasági Hálózat Egyesület Pannon Gazdasági Hálózat Egyesület Pannon Business Network Földrajzi helyzet Austria, Slovakia,

Részletesebben

Nemzeti Külgazdasági Hivatal és az Enterprise Europe Network szolgáltatásai öko-design szemlélet. Egy lépéssel mások előtt Budapest, 2013.11.20.

Nemzeti Külgazdasági Hivatal és az Enterprise Europe Network szolgáltatásai öko-design szemlélet. Egy lépéssel mások előtt Budapest, 2013.11.20. Nemzeti Külgazdasági Hivatal és az Enterprise Europe Network szolgáltatásai öko-design szemlélet Egy lépéssel mások előtt Budapest, 2013.11.20. A HITA fő feladatkörei Kereskedelemfejlesztés Befektetésösztönzés

Részletesebben

Innovációs pályázatok és jó gyakorlatok

Innovációs pályázatok és jó gyakorlatok Innovációs pályázatok és jó gyakorlatok Magyar Dániel Nagykanizsa 2015. október 21. Az innovációs ügynökségről A Nyugat-dunántúli régióban 2008 óta (elődje 2005 óta) 3 megyei jogú városban, 1-1 irodával,

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA HU HU HU AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 25.6.2008 COM(2008) 394 végleges A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK

Részletesebben

Adminisztratív, jogi és pénzügyi kérdések a H2020 pályázatok kapcsán

Adminisztratív, jogi és pénzügyi kérdések a H2020 pályázatok kapcsán NEMZETI KUTATÁSI, FEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS HIVATAL A Szegedi Tudományegyetem quadruple helix modell alapú gazdasági- és társadalmi pozicionálása, a tudástranszfer gyakorlatának kialakítása Hódmezővásárhely-Szeged

Részletesebben

Székesfehérvár 2011. október 03.

Székesfehérvár 2011. október 03. Az Enterprise Europe Network brüsszeli támogatású hálózati iroda eszközrendszere innováció, kutatásfejlesztés témakörben European Commission Enterprise and Industry Székesfehérvár 2011. október 03. Enterprise

Részletesebben

A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK

A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2013.10.17. COM(2013) 713 final A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK Éves jelentés az Európai Unió 2012. évi kutatási és technológiafejlesztési tevékenységéről

Részletesebben

Az innováció szerepe az oktatás- kutatás-üzleti szféra közötti szinergiák megteremtésében, támogatások a felsőoktatás részére

Az innováció szerepe az oktatás- kutatás-üzleti szféra közötti szinergiák megteremtésében, támogatások a felsőoktatás részére Az innováció szerepe az oktatás- kutatás-üzleti szféra közötti szinergiák megteremtésében, támogatások a felsőoktatás részére ELTE Innovációs Nap 2015. 2015. február 26. DR. PALKOVICS LÁSZLÓ felsőoktatásért

Részletesebben

Környezet és energia Operatív Program

Környezet és energia Operatív Program Környezet és energia Operatív Program 5. prioritás: Hatékony energiafelhasználás Akcióterv 2009-2010 2009. január 8. I. Prioritás bemutatása 1. Prioritás tartalma Prioritás rövid tartalma (max. 500 karakter)

Részletesebben

Tattay Levente. Európa 2020 Projet és a Horizont Program

Tattay Levente. Európa 2020 Projet és a Horizont Program Pázmány Law Working Papers 2014/11 Tattay Levente Európa 2020 Projet és a Horizont Program Pázmány Péter Katolikus Egyetem Pázmány Péter Catholic University Budapest http://www.plwp.jak.ppke.hu/ Tattay

Részletesebben

HEVES MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI PROGRAMJA

HEVES MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI PROGRAMJA TERVEZÉS HETE Tervezés Hete HEVES MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI PROGRAMJA (2014-2020) 2013. december 9-12. ÁROP-1.2.11/A-2013-2013-0008 HEVES MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI PROGRAMJA (2014-2020) Gazdaságfejlesztési

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK A GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OPERATÍV PROGRAMBAN (GINOP) Gedei Gábor projektmenedzser Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes

Részletesebben

A Horizont 2020 Keretprogram jogi-pénzügyi aspektusai. Kápli Balázs István Jogi és Pénzügyi Nemzeti Kapcsolattartó Legal and Financial NCP

A Horizont 2020 Keretprogram jogi-pénzügyi aspektusai. Kápli Balázs István Jogi és Pénzügyi Nemzeti Kapcsolattartó Legal and Financial NCP A Horizont 2020 Keretprogram jogi-pénzügyi aspektusai Kápli Balázs István Jogi és Pénzügyi Nemzeti Kapcsolattartó Legal and Financial NCP A finanszírozási rendszerben résztvevő aktorok Hazai rendszer EU,

Részletesebben

Közbeszerzési Értesítő száma: 2012/105. Tájékoztató az eljárás eredményéről (1-es minta)/ké/2011.12.30 KÉ. Hirdetmény típusa:

Közbeszerzési Értesítő száma: 2012/105. Tájékoztató az eljárás eredményéről (1-es minta)/ké/2011.12.30 KÉ. Hirdetmény típusa: A hatékony vállalkozásokért- vállalati tanácsadás a Nyugat-dunántúli régióban - pályázati projekttel kapcsolatos egyéb szolgáltatási feladatok keretében általános információnyújtási tevékenységek Közbeszerzési

Részletesebben

Szeged Megyei Jogú Város Integrált Településfejlesztési Stratégiája (2014-2020)

Szeged Megyei Jogú Város Integrált Településfejlesztési Stratégiája (2014-2020) Szeged Megyei Jogú Város Integrált Településfejlesztési Stratégiája (2014-2020) Készült a DAOP-5.1.1/B-13 Fenntartható városfejlesztési programok előkészítése pályázati felhívásra benyújtott Fenntartható

Részletesebben

TÁMOP 4. 2. 1 Projekt. Javaslat Regionális Technológiatranszfer Hálózat Működési Rendszerére

TÁMOP 4. 2. 1 Projekt. Javaslat Regionális Technológiatranszfer Hálózat Működési Rendszerére TÁMOP 4. 2. 1 Projekt Javaslat Regionális Technológiatranszfer Hálózat Működési Rendszerére Innotét Kft. 3519 Miskolc, Hattyú út 12 2009. december 20. TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezető...1 2. Az innovációt segítő

Részletesebben

CÉLZOTT TERMÉKEK ÉS SZOLGÁLTATÁSOK PI- ACI VIZSGÁLATA

CÉLZOTT TERMÉKEK ÉS SZOLGÁLTATÁSOK PI- ACI VIZSGÁLATA Prof. Dr. Piskóti István - Dr. Molnár László - Gulyásné Dr. Kerekes Rita - Dr. Nagy Szabolcs - Dr. Dankó László - Dr. Karajz Sándor - Dr. Bartha Zoltán - Kis-Orloczki Mónika (5. munkacsoport) CÉLZOTT TERMÉKEK

Részletesebben

MANO hírlevél KLASZTEREK ÉS NANOTECHNOLÓGIA/ANYAGTUDOMÁNY JELENTŐSÉGE AZ ÚJ SZÉCHENYI TERVBEN

MANO hírlevél KLASZTEREK ÉS NANOTECHNOLÓGIA/ANYAGTUDOMÁNY JELENTŐSÉGE AZ ÚJ SZÉCHENYI TERVBEN MANO hírlevél KLASZTEREK ÉS NANOTECHNOLÓGIA/ANYAGTUDOMÁNY JELENTŐSÉGE AZ ÚJ SZÉCHENYI TERVBEN Tartalomjegyzék I. Az Új Széchenyi Terv fejlesztési irányai (16. o.)... 3 II. Az Új Széchenyi Terv Programjai...

Részletesebben

GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OPERATÍV PROGRAM 2014-2020

GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OPERATÍV PROGRAM 2014-2020 GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OPERATÍV PROGRAM 2014-2020 GINOP-ról általánosságban Magyarország -a Budapestet és Pest megyét magába foglalóközép-magyarország Régiót leszámítva - nem éri el az EU átlag

Részletesebben

Hidrogén és Tüzelıanyag-cella Nemzeti Technológiai Platform (HFC-NTP)

Hidrogén és Tüzelıanyag-cella Nemzeti Technológiai Platform (HFC-NTP) Hidrogén és Tüzelıanyag-cella Nemzeti Technológiai Platform (HFC-NTP) Mészáros Géza CHIC Nonprofit Kft. Megújuló Energia Kompetencia Központ A technológiai platform koncepció Globális piac globális verseny

Részletesebben

Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program

Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program 3.0 verzió (munkaközi változat) Operatív Program Tervezés 2014-2020 A Bizottság 2013. május 21 OP sablon verziója alapján. A SA alapokra vonatkozó operatív

Részletesebben

Programelemek. Gyógyító Magyarország Egészségipari Program. Zöldgazdaság-fejlesztési Program. Vállalkozásfejlesztési Program

Programelemek. Gyógyító Magyarország Egészségipari Program. Zöldgazdaság-fejlesztési Program. Vállalkozásfejlesztési Program ÚSZT 2011. Programelemek Gyógyító Magyarország Egészségipari Program Zöldgazdaság-fejlesztési Program Vállalkozásfejlesztési Program Tudomány Innováció Program Foglalkoztatási Program Közlekedésfejlesztési

Részletesebben

Új Magyarország 2007-2013

Új Magyarország 2007-2013 Új Magyarország 2007-2013 Dr. Csepeli György Közpolitikai Igazgató Tab, 2006. november 27. A piaci és a nem piaci szférában részt vevők aránya 2004 11% Közigazgatás és közszolgáltatások Nyugdíjasok 40%

Részletesebben

Innovációval a vonzóbb magyar élelmiszerekért és a versenyképes hazai élelmiszer-ipari vállalkozásokért. Részletes sajtóanyag

Innovációval a vonzóbb magyar élelmiszerekért és a versenyképes hazai élelmiszer-ipari vállalkozásokért. Részletes sajtóanyag Innovációval a vonzóbb magyar élelmiszerekért és a versenyképes hazai élelmiszer-ipari vállalkozásokért Részletes sajtóanyag 1 Innovációval a vonzóbb magyar élelmiszerekért és a versenyképes hazai élelmiszer-ipari

Részletesebben

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2012.9.26. COM(2012) 537 final A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK A kulturális

Részletesebben

3. MELLÉKLET ILLESZKEDÉS AZ ORSZÁGOS, REGIONÁLIS ÉS TÉRSTÉSI FEJLESZTÉSI

3. MELLÉKLET ILLESZKEDÉS AZ ORSZÁGOS, REGIONÁLIS ÉS TÉRSTÉSI FEJLESZTÉSI 3. MELLÉKLET ILLESZKEDÉS AZ ORSZÁGOS, REGIONÁLIS ÉS TÉRSTÉSI FEJLESZTÉSI STRATÉGIÁKHOZ Nemzeti Fejlesztési Terv I-II. Az uniós támogatások hozzáférésének és felhasználásának alapdokumentuma a Nemzeti Fejlesztési

Részletesebben

Átgondoltabban, tisztábban. Fenntartható fogyasztás és termelés

Átgondoltabban, tisztábban. Fenntartható fogyasztás és termelés Átgondoltabban, tisztábban Fenntartható fogyasztás és termelés 1 A Europe Direct szolgáltatás segítségével választ kaphat az Európai Unióval kapcsolatos kérdéseire. Ingyenesen hívható telefonszám (*) :

Részletesebben

6. Klaszterek és támogatásuk az Európai Unióban és Magyarországon

6. Klaszterek és támogatásuk az Európai Unióban és Magyarországon Klaszterek és támogatásuk az Európai Unióban és Magyarországon 159 6. Klaszterek és támogatásuk az Európai Unióban és Magyarországon A klaszterek létrejöttének, kialakulásának és fejlődésének, magának

Részletesebben

2011-2013. Készíttette: INNOVA Észak-Alföld Regionális Fejlesztési és Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. 4031 Debrecen, Kürtös u. 4.

2011-2013. Készíttette: INNOVA Észak-Alföld Regionális Fejlesztési és Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. 4031 Debrecen, Kürtös u. 4. Észak-Alföldi Regionális Innovációs Stratégia 2011-2013 Készíttette: INNOVA Észak-Alföld Regionális Fejlesztési és Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. 4031 Debrecen, Kürtös u. 4. telefon:52/880-250 e-mail:

Részletesebben

11 Az Innovációs Hálózat típusai 11.1 Alapismeretek az innovációs hálózatokról

11 Az Innovációs Hálózat típusai 11.1 Alapismeretek az innovációs hálózatokról 11 Az Innovációs Hálózat típusai 11.1 Alapismeretek az innovációs hálózatokról Kulcsszavak Kis és közepes méretű vállalkozások (kkv-k), innovációs hálózatok, tudás, együttműködés Tanulmányi célok A fejezet

Részletesebben

TEXPLAT A MAGYAR TEXTIL- ÉS RUHAIPAR K + F + I STRATÉGIÁJÁNAK MEGVALÓSÍTÁSI TERVE

TEXPLAT A MAGYAR TEXTIL- ÉS RUHAIPAR K + F + I STRATÉGIÁJÁNAK MEGVALÓSÍTÁSI TERVE TEPLAT A MAGYAR TETIL- ÉS RUHAIPAR K + F + I STRATÉGIÁJÁNAK MEGVALÓSÍTÁSI TERVE 2010 Készült a Nemzeti Technológiai Platformok támogatása 2. pályázat keretében a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatallal

Részletesebben

Energetikai pályázatok

Energetikai pályázatok Energetikai pályázatok Mészáros Géza GOND-OLD Tanácsadó Bt. Energia és versenyképesség konferencia 2005. Február 24. Tartalom A pályázati támogatások háttere Hazai források EU források Pályázási tanácsok

Részletesebben

Az Önkormányzati hírlevelek összes előző számai megtalálhatóak és letölthetőek itt: www.oot.ro Önkormányzati hírlevél menüpont

Az Önkormányzati hírlevelek összes előző számai megtalálhatóak és letölthetőek itt: www.oot.ro Önkormányzati hírlevél menüpont www.rmdsz.ro II. évfolyam 85. szám www.oot.ro 2014. október 15. TARTALOM: 1. Jogszabályfigyelő 2. Európai Uniós finanszírozások tájékoztató --------------------------------------------------------- Az

Részletesebben

Horizont 2020 Regionális Információs Nap Miskolc

Horizont 2020 Regionális Információs Nap Miskolc Horizont 2020 Regionális Információs Nap Miskolc LEIT-NMP+B Program Nanotechnologies, Advanced Materials, Biotechnology and Advanced Manufacturing and processing 2014. Január 22. Miskolc MZs Horizont 2020

Részletesebben

Világméretekben nő a klaszterek jelentősége

Világméretekben nő a klaszterek jelentősége GAZDASÁG Világméretekben nő a klaszterek jelentősége Tárgyszavak: innováció; klaszter; vállalathálózat. Az európai innovációs politika alakítói számára időszerű téma a vállalati klaszterek fejlődése. A

Részletesebben

TOP GINOP források az okos város projektek szolgálatában

TOP GINOP források az okos város projektek szolgálatában TOP GINOP források az okos város projektek szolgálatában Turóczy László helyettes államtitkár Budaörs, 2016. május 5. NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM Gazdaságtervezésért és Versenyképességért Felelős Helyettes

Részletesebben

A Nyugat-dunántúli Régió Innovációs potenciál helyzetelemzése

A Nyugat-dunántúli Régió Innovációs potenciál helyzetelemzése South East Europe Transnational Cooperation Programme Jointly for our common future Project FIDIBE Development of Innovative Business Parks to Foster Innovation and Entrepreneurship in the SEE Area A Nyugat-dunántúli

Részletesebben

TERMÉKLEÍRÁS ÉS BEFEKTETÉSI STRATÉGIA

TERMÉKLEÍRÁS ÉS BEFEKTETÉSI STRATÉGIA TERMÉKLEÍRÁS ÉS BEFEKTETÉSI STRATÉGIA BEFEKTETÉSI CÉLOK Ez egy 5 éves, forintban (HUF) denominált kötvény (a továbbiakban Kötvény, vagy Kötvények), amit a Citigroup Funding Inc (a továbbiakban Kibocsátó)

Részletesebben

OTDK-DOLGOZAT. Tóth-Pajor Ákos

OTDK-DOLGOZAT. Tóth-Pajor Ákos OTDK-DOLGOZAT Tóth-Pajor Ákos 2013 A FINANSZÍROZÁSI KORLÁTOZOTTSÁG HATÁSA A KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK BERUHÁZÁSI MAGATARTÁSÁRA A FELDOLGOZÓIPARBAN THE IMPACT OF FINANCIAL CONSTRAINTS ON INVESTMENT BEHAVIOUR

Részletesebben

Beszámoló a HKIK 2014. évi pénzforgalmi költségvetésének időarányos (2014.12.31.) végrehajtásáról

Beszámoló a HKIK 2014. évi pénzforgalmi költségvetésének időarányos (2014.12.31.) végrehajtásáról 3300 Eger, Faiskola u. 15. Telefax: (36) 323-615 Postacím: 3301 Pf.: 440 E-mail: hkik@hkik.hu Weblap: www.hkik.hu HEVES MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Beszámoló a HKIK 2014. évi pénzforgalmi költségvetésének

Részletesebben

Lakóépületek Energiahatékony Felújítása Lakossági igények, állami források és javaslatok

Lakóépületek Energiahatékony Felújítása Lakossági igények, állami források és javaslatok Lakóépületek Energiahatékony Felújítása Lakossági igények, állami források és javaslatok dr. Bart István Igazgató Magyar Energiahatékonysági Intézet Budapest, 2013. április 22. A Magyar Energiahatékonysági

Részletesebben

Előzetes Akcióterületi Terve

Előzetes Akcióterületi Terve Szeged Megyei Jogú Város ELI ipari-innovációs akcióterületének Előzetes Akcióterületi Terve Készült a DAOP-5.1.1/B-13 Fenntartható városfejlesztési programok előkészítése pályázati felhívásra benyújtott

Részletesebben

Az Európai Területi Együttműködés célkitűzés programjai... 3 Közép-Európai transznacionális program... 3 Dél-Kelet-Európai transznacionális

Az Európai Területi Együttműködés célkitűzés programjai... 3 Közép-Európai transznacionális program... 3 Dél-Kelet-Európai transznacionális HÍRLEVÉL A TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSI ÉS KÖZÖSSÉGI PROGRAMOKRÓL 2013. SZEPTEMBER Az Európai Területi Együttműködés célkitűzés programjai... 3 Közép-Európai transznacionális program... 3 Dél-Kelet-Európai

Részletesebben

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2015.12.14. COM(2015) 639 final A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE Munkahelyteremtést és növekedést támogató beruházások Az európai strukturális és beruházási alapok hozzájárulásának maximalizálása

Részletesebben

Közlekedési Program a H2020-ban

Közlekedési Program a H2020-ban 1 Közlekedési Program a H2020-ban Bajdor Gyöngy Katalin Horizon 2020 Transport NCP Nemzeti Innovációs Hivatal Győr 2014. március 25 2 3 4 H2020 Transport program fő célkitűzései a) Erőforrás-hatékony közlekedés,

Részletesebben

Jegyzőkönyv. mely készült a Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2008. március 17-i elnökségi üléséről.

Jegyzőkönyv. mely készült a Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2008. március 17-i elnökségi üléséről. Jegyzőkönyv mely készült a Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2008. március 17-i elnökségi üléséről. Helye: Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Debrecen (Petőfi tér 10.) Jelen vannak:

Részletesebben

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1290/2013/EU RENDELETE

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1290/2013/EU RENDELETE 2013.12.20. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 347/81 AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1290/2013/EU RENDELETE (2013. december 11.) a Horizont 2020 kutatási és innovációs keretprogram (2014 2020) részvételi

Részletesebben

A török bankrendszer: A reorganizációtól a túlfűtöttségig*

A török bankrendszer: A reorganizációtól a túlfűtöttségig* Hitelintézeti Szemle, 14. évf., Különszám, 2015. november, 220 230. o. A török bankrendszer: A reorganizációtól a túlfűtöttségig* Csortos Orsolya Dancsik Bálint Molnár György A török bankrendszer a 2000-es

Részletesebben

Első kérdéskör. Budapest Workshop 12 May 2016

Első kérdéskör. Budapest Workshop 12 May 2016 Első kérdéskör Budapest Workshop 12 May 2016 A projekt összecsomagolásával kapcsolatban elhangzott, hogy erre a helyi közösségek jelentik a megfelelő szintet, illetve a helyi önkormányzatok. A provinciák

Részletesebben

Az Európai Unió kutatáspolitikájának új irányai

Az Európai Unió kutatáspolitikájának új irányai Az Európai Unió kutatáspolitikájának új irányai Dr. Szendrıdi László TéT attasé, Brüsszel Dr. Szendrıdi László Magyar Tudományos Akadémia 2007. október 2. Helyzet Európa helyzete:

Részletesebben

Title. Enterprise Europe Network. Sub-title PLACE PARTNER S LOGO HERE. European Commission Enterprise and Industry

Title. Enterprise Europe Network. Sub-title PLACE PARTNER S LOGO HERE. European Commission Enterprise and Industry Title Enterprise Europe Network Sub-title PLACE PARTNER S LOGO HERE European Commission Enterprise and Industry Enterprise Europe Network Title of the presentation Date 2 Létrejötte Az Európai Bizottság

Részletesebben

GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OPERATÍV PROGRAM GINOP

GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OPERATÍV PROGRAM GINOP GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OPERATÍV PROGRAM GINOP SLIDE HEADING EU EU Koh. Pol. HU Koh. Pol. OP EU 2020 stratégia(2010--2020) 11 tematikus cél Kohéziós politika rendeletei (2014--2020) Szabályok

Részletesebben

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK. Megújuló energia: A 2020-ra szóló célkitűzés teljesítése terén tett előrehaladás

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK. Megújuló energia: A 2020-ra szóló célkitűzés teljesítése terén tett előrehaladás HU HU HU EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2011.1.31. COM(2011) 31 végleges A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK Megújuló energia: A 2020-ra szóló célkitűzés teljesítése terén tett előrehaladás

Részletesebben

Horizont Access to risk finance NCP. A kockázatfinanszírozáshoz való hozzájutás

Horizont Access to risk finance NCP. A kockázatfinanszírozáshoz való hozzájutás Horizont 2020 Access to risk finance A kockázatfinanszírozáshoz való hozzájutás Kápli Balázs István Jogi és Pénzügyi Nemzeti Kapcsolattartó Legal and Financial NCP Access to risk finance NCP Kis és közepes

Részletesebben

Smart City Coaching Multi-stakeholder training concepts for the city of the future

Smart City Coaching Multi-stakeholder training concepts for the city of the future Smart City Coaching Multi-stakeholder training concepts for the city of the future Intelligens fogyasztók, intelligens kormányzás és intelligens vállalkozások Európában A létező gyakorlatok és szükségletek

Részletesebben

GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OPERATÍV PROGRAM GINOP

GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OPERATÍV PROGRAM GINOP GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OPERATÍV PROGRAM GINOP PÁLYÁZATI PROGRAMOK ELFOGADÁSÁNAK FOLYAMATA EU EU Koh. Pol. HU Koh. Pol. OP EU 2020 stratégia(2010 2020) 11 tematikus cél Kohéziós politika rendeletei

Részletesebben

Mobiltelefon-szolgáltatás hátrányos helyzetű régiókban

Mobiltelefon-szolgáltatás hátrányos helyzetű régiókban A MARKETING TERÜLETEI Mobiltelefon-szolgáltatás hátrányos helyzetű régiókban Miközben a fejlett ipari országokban lassan telítődik a mobiltelefonpiac, a világ kevésbé fejlett régióiban sokak számára elérhetetlen

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS az Akkreditált Innovációs Klaszter cím elnyerésére. Kódszám: AIK-2011

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS az Akkreditált Innovációs Klaszter cím elnyerésére. Kódszám: AIK-2011 PÁLYÁZATI FELHÍVÁS az Akkreditált Innovációs Klaszter cím elnyerésére Kódszám: AIK-2011 A. ALAPVETŐ INFORMÁCIÓK A.1. A PÁLYÁZATI KIÍRÁS CÉLJA Az Új Széchenyi Terv Tudomány és innováció Programja a vállalati

Részletesebben

ZÁRÓTANULMÁNY. Szoros Kapcsolat Munkaerőpiaci együttműködés a gazdaság igényeire rugalmasan reagálni képes szakképzési rendszerért

ZÁRÓTANULMÁNY. Szoros Kapcsolat Munkaerőpiaci együttműködés a gazdaság igényeire rugalmasan reagálni képes szakképzési rendszerért ZÁRÓTANULMÁNY Szoros Kapcsolat Munkaerőpiaci együttműködés a gazdaság igényeire rugalmasan reagálni képes szakképzési rendszerért 2016 A Békés Megyei Kormányhivatal által vezetett nemzetközi partnerség

Részletesebben

Az Európai Unió foglalkoztatáspolitikai intézményrendszere

Az Európai Unió foglalkoztatáspolitikai intézményrendszere BAGÓ JÓZSEF Az Európai Unió foglalkoztatáspolitikai intézményrendszere Az európai foglalkoztatási stratégia kialakulásával mind jelentõsebb szerepet töltenek be az EU alapintézményei, tanácsadói szervezetei,

Részletesebben

Megbízó Miskolc Kistérség Többcélú Társulása. Megrendelő Káli Sándor elnök. Készítették

Megbízó Miskolc Kistérség Többcélú Társulása. Megrendelő Káli Sándor elnök. Készítették Miskolci Kistérség Többcélú Társulása Stratégiai és Operatív Program (2007-2013) Megbízó Miskolc Kistérség Többcélú Társulása Megrendelő Káli Sándor elnök Készítették Dr. Hitesy Ágnes projektvezető HBH

Részletesebben

A Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány szerepe a Kis- és Középvállalkozások versenyképességének megőrzésében- Üzletfejlesztés karnyújtásnyira

A Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány szerepe a Kis- és Középvállalkozások versenyképességének megőrzésében- Üzletfejlesztés karnyújtásnyira BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA GAZDÁLKODÁSI KAR, ZALAEGERSZEG A Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány szerepe a Kis- és Középvállalkozások versenyképességének megőrzésében- Üzletfejlesztés karnyújtásnyira

Részletesebben

EU 2014 2020. a K&H Bank segíti Önt a felkészülésben! 2015. október 6. Décsi András

EU 2014 2020. a K&H Bank segíti Önt a felkészülésben! 2015. október 6. Décsi András EU 2014 2020 a K&H Bank segíti Önt a felkészülésben! 2015. október 6. Décsi András EU 2020 prioritások MFF 2014-2020 az EU bruttó nemzeti jövedelmének (GNI) 1 %-a EU átlag Magyarország induló érték vállalás

Részletesebben

A EUROSTARS program Az innovatív KKV-k programja. Szüdi Gábor 2010. június 28. Pécs

A EUROSTARS program Az innovatív KKV-k programja. Szüdi Gábor 2010. június 28. Pécs A EUROSTARS program Az innovatív KKV-k programja Szüdi Gábor 2010. június 28. Pécs Mi a EUROSTARS program? Az EUREKA tagállamok és az Európai Bizottság közös programja (jogalap: EUSZ 185. cikke, korábbi

Részletesebben

PÉNZÜGYI ESZKÖZÖK GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OPERATÍV PROGRAM (GINOP) 8. PRIORITÁS SZABÓ KRISZTINA JÚLIA FŐOSZTÁLYVEZETŐ 2016. MÁRCIUS 29.

PÉNZÜGYI ESZKÖZÖK GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OPERATÍV PROGRAM (GINOP) 8. PRIORITÁS SZABÓ KRISZTINA JÚLIA FŐOSZTÁLYVEZETŐ 2016. MÁRCIUS 29. PÉNZÜGYI ESZKÖZÖK GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OPERATÍV PROGRAM (GINOP) 8. PRIORITÁS SZABÓ KRISZTINA JÚLIA FŐOSZTÁLYVEZETŐ NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM GAZDASÁGFEJLESZTÉSI PROGRAMOK VÉGREHAJTÁSÁÉRT

Részletesebben

A REGIONÁLIS A OPERATÍV PROGRAMOK EREDMÉNYEI

A REGIONÁLIS A OPERATÍV PROGRAMOK EREDMÉNYEI A REGIONÁLIS A OPERATÍV PROGRAMOK EREDMÉNYEI 2007 2011 A REGIONÁLIS OPERATÍV PROGRAMOK EREDMÉNYEI 2007 2011 TARTALOMJEGYZÉK REGIONÁLIS TÁMOGATÁSPOLITIKA 5 Kohéziós politika7 A regionális operatív programok

Részletesebben