9904 Jelentés a társadalombiztosítás informatikai rendszereinek ellenőrzéséről

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "9904 Jelentés a társadalombiztosítás informatikai rendszereinek ellenőrzéséről"

Átírás

1 9904 Jelentés a társadalombiztosítás informatikai rendszereinek ellenőrzéséről TARTALOMJEGYZÉK I. A MEGÁLLAPÍTÁSOK ÖSSZEGZÉSE II. FŐBB MEGÁLLAPÍTÁSOK ÉS KÖVETKEZTETÉSEK 1. Az informatika alkalmazás fejlődése 2. Az informatikai rendszerek finanszírozása 3. A társadalombiztosítás nyilvántartási rendszerei 4. Az informatikai biztonság 5. A járulék folyószámla nyilvántartás, bevallás rendszerei 6. Az informatikai rendszerek környezeti és szervezeti feltételei III. AJÁNLÁSOK Részletes megállapítások 1. Az informatikai rendszerek szabályozási környezete 2. Az informatika szakmai erőforrásai 3. Az informatikai pénzügyi erőforrások alakulása, jellemzői 4. A nyilvántartási rendszerek, kiemelt projektek jellemzői 5. Az informatikai biztonságtechnika jellemzői Bevezetés Az ellenőrzés kiterjedt az egészségbiztosítási és nyugdíjbiztosítási szakfeladatok informatikai támogatottságának és az informatikai erőforrásokkal való gazdálkodás eredményességének, valamint a pénzügyi ráfordítások hasznosulásának vizsgálatára. Az ellenőrzés célja: ˇ hogyan hasznosultak a tb. pénzügyi alapjaiból, mint saját forrásból, és a világbanki kölcsönből származó informatikai ráfordítások, ezek mennyiben járultak hozzá a nyugdíjbiztosítási és egészségbiztosítási feladatok takarékosabb és pontosabb ellátásához; ˇ az egészségbiztosítási szakfeladatokat támogató informatikai eszközök és pénzügyi ráfordításaik milyen eredményességgel segítették az egészségbiztosítási feladatok elvégzését, kiemelve a járulék-folyószámla elszámolás és a TAJ nyilvántartó rendszereit.

2 A vizsgálat speciális, mivel az ÁSZ történetében először ellenőrizte a pénzfelhasználás célszerűségét és eredményességét a számítástechnikai alkalmazás sajátos területén. Mindezt a szervezeti, személyi és jogszabályi változásokkal érintett államháztartási alrendszer esetében, a társadalombiztosítás gazdasági informatikai vizsgálatán keresztül mutatta be. Vizsgáltuk, hogy az alkalmazott rendszerek mennyiben elégítik ki a rendszerszemléletű fejlesztés, a rendszerintegráció, az adatvédelem és az informatikai biztonság szakmai követelményeit. A célszerűségi, eredményességi és törvényességi szempontok szerint végzett ellenőrzésen túlmenően alkalmaztuk az informatikai rendszerek ellenőrzésében használatos nemzetközi módszertan eszközeit, valamint a MEH - Informatikai Tárcaközi Bizottság (MEH- ITB) - ajánlásait, elemzés tárgyává tettük ez utóbbiak teljesülését. A helyszínen vizsgáltuk az OEP, az ONYF, illetve a megyei igazgatási szervezetek által rendelkezésünkre bocsátott dokumentumokat, szakértői interjúkat készítettünk. Szoftver audit nem szerepelt a vizsgálati programban, hanem az átfogó elemzést segítő, a folyamatokat bemutató szervezési résztechnikákat alkalmaztunk. Az egészségbiztosítás igazgatási szerveinél kérdőíves adatgyűjtést végeztünk az informatikai erőforrás-ellátottság jellemzőiről. Az OEP-nél a vizsgált időszakban alkalmazásban állt informatikai vezetőkkel közös interjút készítettünk a szervezet átvilágítására. Tájékozódtunk a járulék bevallásról szerzett tapasztalatokról az ügyfélkört reprezentáló szervezetek körében. Vizsgálatainkban a PM, a NM, a MEH, a Vezetési Tanácsadók Magyarországi Szövetsége, a Világbank Magyarországi Képviselete által rendelkezésünkre bocsátott dokumentumokat is felhasználtuk. Az ÁSZ a vizsgálatot elnöki döntés alapján végezte. A vizsgálat szerepelt az ÁSZ évi ellenőrzési tervében. A tb. két ágazatát azonos tartalmú vizsgálati program alapján ellenőriztük. A vizsgálati programot betartva, annak céljai alapján kiemelten foglalkoztunk az egészségbiztosítási ágazattal. A kiemelt figyelem indoka a feladatok komplexitása, mivel a biztosítási ágak szétválásakor az OEP-hoz összetettebb és a változásoknak jobban kitett feladatok kerültek, ami kihatott e tevékenységek informatikai támogatottságára is. Az egészségbiztosítási terület komplexitásán túlmenően a vizsgálati program alapján kiemelt informatikai rendszereket (DEJÁK, TAJ) szintén az OEP-nél vizsgáltuk, továbbá nagyobb arányú volt az ágazat felhasználása a világbanki hitelből is.

3 A helyszíni vizsgálat időtartamát megnövelték a tb. irányítási rendszerében bekövetkezett változások. A vizsgált időszak az 1993-tól 1997-ig terjedt, kitekintéssel az évi folyamatokra, ahol ez indokolt volt. A pénzügyi adatok leggyakrabban 1993-tól szeptember 30-ig terjedő időszakra vonatkoznak, az ettől eltérő időpontokat külön szerepeltetjük. A használt rövidítéseket és a gyakran előforduló jogszabályi hivatkozásokat a szövegértelmezés megkönnyítése érdekében külön kigyűjtve szerepeltetjük, a jelentés elején. Az informatikai szakértők által készített elemző jelentések közül kettőt - tartalmában szöveghűen, formailag egyszerűsített változatban - a jelentéshez függelékként csatoltunk. A szakértői anyagok szakmai specialitásai indokolták ezt a korábbi gyakorlattól eltérő szerkesztést. A következtetéseket az összegző megállapításokba beépítettük, a részletes megállapítások fejezetben viszont - a felesleges ismétlések elkerülésére - a függelékben csatolt részletes anyagokra csupán hivatkozunk. I. A MEGÁLLAPÍTÁSOK ÖSSZEGZÉSE A társadalombiztosítás ágazatainál a vizsgált években nem épült ki integrált, rendszerezett elveken nyugvó, komplex informatikai rendszer. A rendelkezésükre álló pénzügyi alapokból és a világbanki kölcsönből finanszírozott informatikai ráfordítások a két ágazatnál jelentősen eltérő hatékonysággal hasznosultak. Ebben számos - a szakigazgatási szervezetek funkcionális és működési hiányosságaitól függetlenül ható - szabályozási, illetve gazdasági tényező is közrejátszott. A nyilvántartási rendszerek felépítése, adattartalma, adatbiztonsága nem megfelelő, ami megnehezíti mind a költségvetés mind pedig az ellátások, támogatások megbízható tervezését és teljesítését. A nyugdíjbiztosítási ágazat informatikai fejlesztéseinek hatékonysága kedvező. A rendelkezésre álló erőforrásokat tervszerűen hasznosította az ágazati feladatok ellátási színvonalának javítása érdekében.

4 Az egészségbiztosítási ágazatnál a központi irányítás gyengeségei és a fejlesztések összehangolatlansága miatt a ráfordítások csak részben hasznosultak. A szakfeladatok informatikai támogatottsága nem kielégítő. Az elszigetelten működő alkalmazói rendszerekkel csak a működőképesség fenntartása volt megvalósítható. Nem jöttek létre egységes informatikai elvek alapján működő rendszerek a járulékelszámolás, a gyógyszer-gyógyászati segédeszköz ellátás, a TAJ nyilvántartás feladatainak támogatására. A rendszerszemléletű informatikai fejlesztést akadályozta a két ágazat egészét átfogó informatikai stratégia hiánya. Ennek következménye, hogy a társadalombiztosítási rendszer strukturális változásainak követése jelentette azt a vezérfonalat, amelynek mentén az informatikai fejlesztéseket végrehajtották. Az alkalmazásban volt rendszerek és eszközök, valamint az informatikai támogatottságot igénylő feladatok összhangja csak korlátozott mértékben valósult meg. Az egészségbiztosítási ágazatnál feltárt koncepcionális, irányítási és finanszírozási hiányosságok felvetik az Egészségbiztosítási Önkormányzat és az OEP vezetésének felelősségét. Az önkormányzat nem kellő körültekintéssel és következetességgel felügyelte az ágazat informatikai stratégiájának kialakítását, valamint az informatikai fejlesztések megvalósítását. Az OEP felső vezetése nem alakított ki a fejlesztések irányítására és összehangolására képes, megfelelő szakmai összetételű, stabil informatikai szervezetet, nem gondoskodott a koordinált projektmenedzselésről. Az informatikai fejlesztések során nem valósult meg a feladatok és hatáskörök egyértelmű elhatárolása, az eredményorientáltság és a következetes, az egész folyamatot átfogó vezetői ellenőrzés. Mindezek következményeként nem épültek ki az ágazat egységes nyilvántartási rendszerei, nem jött létre a járulék-beszedés és folyószámla-nyilvántartás decentralizált informatikai rendszere. A felhasznált pénzeszközök hasznosulása mind a társadalombiztosítási pénzügyi források, mind a világbanki hitel felhasználása tekintetében alacsony szinten valósult meg. II. FŐBB MEGÁLLAPÍTÁSOK ÉS

5 KÖVETKEZTETÉSEK 1. Az informatika alkalmazás fejlődése A társadalombiztosítási feladatok ellátásába szervezetlenül, nagy késéssel és rendszerszemlélet nélkül épült be a számítástechnika alkalmazása. A 80-as években egységes társadalombiztosítási irányítási rendszerben a manuális elszámolásokat váltotta ki a számítástechnika alkalmazása, eleinte a fővárosban, később a megyei igazgatóságokon is. A számítógépek gyarapodásával a spontán fejlesztések váltak jellemzővé. A rendszerek bonyolultabbá válásával előtérbe került a külső fejlesztő kapacitások igénybevétele ( outsourcing ). A területi széttagoltság meghatározóvá vált. Az informatikai fejlesztések szervezett és egységes vezetői irányítás nélkül, saját szellemi kapacitásra alapozva, egymástól elszigetelten folytak. Az alkalmazói programok leginkább személyi számítógépekre készültek, ahol elvált egymástól a fejlesztett rendszer, az adattartalom és az alkalmazott módszer egyaránt júniusától a tb. két ágazatának elkülönülését követően az OEP és az ONYF országos és területi szervezetei hajtották végre a jogszabályi kötöttségekből és az önkormányzatok előírásaiból származó konkrét irányító szervezési és végrehajtási informatikai feladatokat. Ezek a nyugdíjbiztosítás esetében a nyugdíjak megállapítása és folyósítása, míg az egészségbiztosítás esetében informatikailag összetartozó három feladat: a természetbeni egészségügyi szolgáltatások finanszírozása, a járulék-folyószámla nyilvántartása, elszámolása és a készpénzellátások folyósítása voltak. Az informatikai technikai, szakmai erőforrások, alkalmazásfejlesztések szervezetileg megosztottá váltak, a két ágazat informatikai koncepciója, irányítása és finanszírozása eltérő módon alakult között az alkalmazói rendszerek száma gyarapodott - szervezetenként illetve szakfeladatonként eltérő mennyiségi és minőségi jellemzőkkel -, háttérbe szorítva a manuálisan végzett tevékenységeket, a társadalombiztosítási szakfeladatokat támogató szoftverek minősége, szolgáltatási színvonala javult.

6 A nyugdíjbiztosítási ágazat nyugdíjfolyósító és nyugdíjmegállapító informatikai rendszerei kiépültek, a jogszabály változásokat követték. Az élet-kereseti adatok nyilvántartásának informatikai támogatottsága még megoldatlan, kialakítása folyamatban van. Az ügyviteli folyamatok informatikai támogatottsága kielégítő. Az egészségbiztosítási ágazat szakfeladatait támogató komplex, országos informatikai rendszerek nem működnek. Nincs integrált, egységes informatikai elvek alapján kidolgozott rendszer a gyógyszer-gyógyászati segédeszközellátás, a TAJ nyilvántartás, a járulék-elszámolás területein. A szakfeladatok támogatására alkalmazott kisebb informatikai rendszerek száma nőtt, ezekkel az egyedi fejlesztésű, szakfeladatokat támogató rendszerek alkalmazásával vált lehetővé a működőképesség fenntartása. 2. Az informatikai rendszerek finanszírozása Az informatikai feladatok finanszírozására két különböző pénzügyi forrás állt rendelkezésre, az egyik a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai éves költségvetésének részét képező működési költségvetés, a másik a világbanki hitel. A tb. két ágazata és között az alapokból és a világbanki kölcsönből folyó áron informatikai célokra összesen millió Ft-ot fordított. Ennek 45%-át millió Ft-ot - a nyugdíjbiztosítási ágazat, 55%-át millió Ft-ot - az egészségbiztosítási ágazat használta fel. Az összes kiadás 70%-30% arányban oszlott meg az alapok és a világbanki források között. A nyugdíjbiztosítási ágazatban az informatikai ráfordítások évente dinamikusan növekedtek, informatikai fejlesztéseiket döntően a hazai forrásokból fedezték (87 %). Az egészségbiztosítási ágazatban az informatikai célú hazai és világbanki források felhasználása kiegyenlített (55-45%) volt. A tb. költségvetése és zárszámadása az ágazatok - informatikai költségek szempontjából - eltérő tartalmú költségvetésének összevonásával készült, így nem alakulhatott ki valós kép az informatikai előirányzatok és

7 ráfordítások tényleges helyzetéről. Ezt az ÁSZ zárszámadási jelentései évente visszatérően kifogásolták. Nem egységes az elszámolás a telekommunikációs és irodatechnikai költségek, az informatikai fejlesztési és üzemeltetési költségek esetében. A pénzügyi analitikus kimutatásokból és a törvényben elfogadott zárszámadási adatokból más-más informatikai ráfordítási adatok nyerhetők. A tb. pénzügyi alapjaiból felhasznált mintegy millió Ft hasznosítása a két ágazatnál eltérő. A nyugdíjbiztosítási ágazat két stratégiai célját az eddigi tapasztalatok alapján eredményesen valósította meg. Az egyik a nyugdíjmegállapító szoftver fejlesztése (NYUGDMEG), amelyre saját forrásból millió Ft-ot fordítottak. A másik a nyugdíj-nyilvántartási rendszer fejlesztése, amely a világbanki hitel felhasználásával folyamatban van. A hitel igénybevételére vonatkozó szerződést 17,2 millió USD értékben 1998 októberében kötötték meg. Az alkalmazott informatikai rendszerek a nyugdíjbiztosítási feladatok pontosabb ellátását tették lehetővé. A nyugdíj-megállapítás és folyósítás informatikai rendszereit saját fejlesztési forrásokból fedezték, a világbanki hitelt akkor vették igénybe, amikor a nyilvántartási feladat megvalósítása meghaladta a saját források adta lehetőségeket. Az egészségbiztosítási ágazat főbb szakfeladatainak informatikai támogatásához egyetlen esetben sem sikerült országosan alkalmazott integrált rendszer kifejlesztését megvalósítani az elmúlt években. A legfontosabb stratégiai feladat a decentralizált járulék folyószámla nyilvántartás és a gyógyszernyilvántartás rendszerének kifejlesztése volt, amelyek egyike sem valósult meg, így későbbi részleges hasznosításuk hiányában az ezekbe fektetett szakmai munka és pénzügyi ráfordítás nem hasznosult. A működő informatikai rendszerek adattartalma az OEP-nél és a hatáskörébe tartozó szervezeteknél nem vált megbízhatóvá, a fejlesztett informatikai rendszerek nem épültek egymásra, informatikai tervezésüket nem hangolták össze. Az informatikai erőforrások működtetésének hatékonyságára vonatkozó tervező, gazdaságosságot elemző munkák nem készültek. A külső cégek alkalmazása szabályozatlan, a megbízások és a fejlesztések koordinálása és kontrollja hiányos volt.

8 Az egészségbiztosítás a kiemelt projektekre a működési költségvetésből, az összes informatikai fejlesztési kiadás 30%- át, millió Ft-ot fordított. Az összes fejlesztésből a járulék és folyószámla rendszerre 534,1 millió Ft, az OVER rendszerre 325,7 millió Ft volt a ráfordítás, a TAJ-jal összefüggésben 257,8 millió Ft-ot használtak fel. A világbanki hitelből 1998-ig informatikai célra az ágazatok együttesen millió Ft-ot, 22,5 millió USD-t fordítottak, ami az igénybevehető összeg alig egyharmada. Az egészségbiztosítási ágazat a ténylegesen felhasznált hitel 63%-át vette igénybe a vizsgált időszakban. A hazai hozzájárulásból az eddigi alacsonyabb hitelfelhasználás illetve a kamatfizetés elcsúsztatott esedékessége miatt szeptember 30-ig kamat és rendelkezésre tartási jutalék címen 319 millió Ft-ot fizettek ki. A hitel felhasználása nem érte el az eredeti célokat. Nem jött létre egy egységes, korszerű információ technológiai bázison működő társadalombiztosítási informatikai rendszer. Nem alakult ki modernizált adminisztratív infrastruktúra, így a NYEP nem támogatta a szakigazgatási szervek feladatainak minőségi, hatékonyabb elvégzését, a költségvetések megalapozottságát, a pénzgazdálkodás javítását. A társadalombiztosítási folyamatokra a szándékolt racionalizáló befolyásolást nem érte el, nem vált a társadalombiztosítási folyamatok részévé, a feladatellátás eszközévé, nem épült be a szervezetek működési gyakorlatába. A világbanki program sikertelenségi tényezői részben az egészségbiztosítás strukturális problémáira vezethetők vissza, így az ágazat, illetve ezen belül az OEP nem tehető kizárólagosan felelőssé a mára jellemző helyzetért. A NYEP sikertelenségének okai a társadalombiztosítási alrendszer összetevőin kívül a szakigazgatási szervezetek funkcionális, működési hiányosságaiban keresendők. A projekttervek nem teljesültek az elfogadott ütemezésben. A tényleges felhasználás arányait kedvezőtlenül befolyásolta a Világbank sajátos szabályaiból következő, a kölcsön működtetését szolgáló, magas járulékos költséghányad (a tanácsadó, az auditor kötelező alkalmazása, a fordítás, tolmácsolás, jogi szakértői munka stb.). A hitelfelhasználás kiemelt célja az informatikai stratégia kidolgozása volt. A nyugdíjbiztosítási ágazatban az

9 évtizedes informatikai múlt eredménye, hogy az informatikai stratégia készítés szakmai irányelveinek megfelelő informatikai tervezési ciklus működik a gyakorlatban, ami lényegében megfelel az Informatikai Tárcaközi Bizottság (ITB) által kiadott 2. számú ajánlás szellemének, azonban elfogadott informatikai stratégia nem készült. Az egészségbiztosítási ágazatban az ITB 2. számú ajánlásának megfelelő tényleges informatikai stratégiai tervezés nem volt. Az informatikai stratégia készítés négy korszakában különböző cégek, tanácsadók és az OEP szakmai főosztályai összesen 37 tanulmányban világították át az egészségbiztosítás szervezetét. A tanulmányok megfelelő szakmai színvonalon kidolgozottak, eltérő javaslatokat tartalmaznak, de nem valósították meg egyiket sem. A stratégiai tervezés két fázisában, a világbanki hitelből finanszírozott mintegy 2,6 millió USD ráfordítás az informatikai stratégiai tervezési tevékenység során nem hasznosult. A megcélzott egységes informatikai környezet kialakítására az ágazati menedzsment és az önkormányzatok által is elfogadott tanulmány-együttes a kívánt hatást nem érte el. Nem folytatták a kezdeti tervlépéseket a kifejlesztendő alkalmazási rendszerek specifikálásáig. A tanulmányok tartalmuktól függetlenül nem váltak a szervezetekben folyó tevékenységek meghatározó tényezőivé. Az egészségbiztosítás legnagyobb számítástechnikai eszközbeszerzése a világbanki hitelből finanszírozott infrastruktúra tender, amelynek keretében szállított eszközök az ágazatban országosan használt mennyiség közel egynegyedét tették ki. Az eljárás lebonyolítása a Világbank beszerzési-tender szabályai szerint történt, a tenderkiírásban figyelembe vették a stratégiai tervezés eszközbeszerzési módszertani anyagában lefektetett irányelveket, a DEJÁK üzemeltetéséhez szükséges szempontokat. A szállító céggel kötött szerződés összege: 6 millió USD volt. Az eszközök javították a szervezetek ellátottságát. A szállítási szerződés teljes lezárása 16 hónap alatt nem történt meg, a beszerzett hardver és szoftver eszközöket második felében átadták a területi igazgatási szervezeteknek, de azokat számviteli szempontból nem rendezték.

10 A pozitívumok ellenére a tender-eljárás mintegy két éves elhúzódása számos negatívummal járt együtt, amelyek károkat is okoztak az OEP-nek. A tenderkiírás tartalmi bizonytalanságai a pályázati követelmények utólagos értelmezését és elhúzódó szakmai vitákat eredményeztek. A Tender Értékelő Bizottság tagjainak szakmai felkészültsége nem bizonyult elegendőnek. Nem érvényesült maradéktalanul az egyenlő elbírálás elve, a bizottsági tagok objektív értékelési szándéka a pontozások alapján megkérdőjelezhető. A bizottság az értékelés alatt megosztottá vált, patthelyzet alakult ki, amelyben az OEP érdekeinek képviselete háttérbe került. A vitás kérdések megoldása külső szakvélemények készítését tette szükségessé, amely az időigényesség miatt veszélyeztette a határidőkhöz kötött tender sikeres lebonyolítását. Az Értékelő Bizottságban kialakult helyzet következményeként az Egészségbiztosítási Önkormányzat elé került olyan operatív kérdések eldöntése is, amely nem tartozott annak kompetenciájába. A tenderértékelés eredményeként kihirdetett győztest végül a bankgarancia formai hibája miatt kizárták, és a szerződést a második helyezett céggel kötötték meg, kedvezőtlenebb fizetési feltételek mellett. Káros volt a beszerzés 1,5-2 éves elhúzódása egyrészt a DEJÁK befejezésének bizonytalanná tétele miatt, másrészt a tenderbontáskor kedvező ár és műszaki tartalom egy évvel később jelentősen átértékelődött, mivel ezen a területen 9 hónap a generáció-, és típusváltás megújulási terminusa, harmadrészt a beszerzett eszközök kompatibilitást nem vizsgálták kellő körültekintéssel. 3. A társadalombiztosítás nyilvántartási rendszerei Az integrált informatikai rendszer egyik alapja a nyilvántartott adatok logikai és fizikai adatkapcsolatainak rendszerezett kiépítése. A társadalombiztosítási nyilvántartások jogi kereteit a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakra vonatkozó, évi LXXX. törvény V-VI. fejezete teremtette meg, amelynek 40. -a az egészségbiztosítási, a nyugdíjbiztosítási és a magánnyugdíjrendszer működése érdekében olyan egységes nyilvántartást írt elő, amely biztosítja a befizetések nyilvántartását, beszedését és az ellátások megállapításához szükséges adatokat.

11 A törvényi elvárásoknak megfelelő nyilvántartási rendszer nem jött létre a társadalombiztosításban, az adatbázisok, nyilvántartási rendszerek rendszerszemléletben nem épültek ki. Megbízható munkáltatói adatbázisa sem az ONYFnek, sem az OEP-nek nincs. Nem valósították meg a világbanki projekt kezdetekor megindult stratégiai tervezés szerint a kulcsfontosságú adatbázisok kiépítését. Az OEP és az ONYF nyilvántartásai között nemvolt adatkapcsolat. Az adatgazdálkodás szakmai elvei csak esetlegesen érvényesültek - részben a közérdekű adatok megőrzéséről és megosztásáról rendelkező átfogó törvényi szabályozás hiányában. A meglévő részrendszerek adatai sem ellenőrzési célra, sem vezetői információs célokra megbízhatóan nem integrálhatók. Az adatbiztonság hiánya és a szervezetlenség következtében nem működött olyan nyilvántartási rendszer, amely alapján a járulékbevételek és a tartozások volumene megbízhatóan megállapítható lett volna. Ezek részben a folyószámlák rendezetlenségéből, részben az országos szintű egységes adatfeldolgozás hiányából következtek. A szolgáltatott adatok bizonytalansága nem tette lehetővé az adósságállományok megbízható összesítését, a behajtható és a veszteségként elkönyvelendő adósságok korrekt elkülönítését. A rendszerek nem voltak alkalmasak a kiáramló támogatások megbízható ellenőrzésére. Nem álltak rendelkezésre megbízható területi és országos összesítésű adatok, ami folyamatos többletterheket rótt mind az alkalmazottakra, mind az ügyfelekre. Nem volt mód a finomabb analízisekre a gyógyszerfogyasztás és támogatás-elosztás területén. Egyedi, decentralizált informatikai fejlesztések szolgálták a tb. napi nyilvántartási és ügyviteli feladatait, amelyek technikai és ügyviteli színvonala rendkívül alacsony, adatfeltöltöttségük sem kielégítő. Ezek a rendszerek általában elavult fejlesztési eszközökkel készültek, hardver jellemzőjük a lokális PC alkalmazások. A rendszerek egymással nem kommunikáltak, nem alkottak konzisztens rendszert, fejlesztési és karbantartási ráfordításaik széles sávban ingadoztak, mégis ezen rendszerek segítéségével oldották meg a napi ügyviteli feladatokat. A nyugdíjbiztosítási ágazat alapfeladatait támogató számítógépes nyilvántartó rendszerek megfelelően működtek. A nyugdíj-megállapítás és folyósítás informatikai támogatása megoldott. A nyugdíj nyilvántartási rendszer azonban nem egységes az ONYF-en belül. Az ágazati informatika koncepciózus fejlesztésének eredményeként a

12 nyugdíjnyilvántartás informatikai rendszerének kialakítása folyamatban van, az októberében kötött megállapodással a világbanki hitel eddigi legnagyobb mértékű felhasználása került a megvalósulás szakaszába. Az OEP esetében nincs sem központi, sem osztott, de logikailag egységes adatbázis, amely kiszolgálná az egyes alkalmazásokat. Általában az OEP nyilvántartásai tartalmazzák a törvényekben előírt adatokat, de ezek nem megbízhatóak. A foglalkoztatói és biztosítotti adatnyilvántartás, a biztosítottak TAJ-számán alapuló nyilvántartása nem lelhető fel az igazgatási szervezeteknél olyan tartalommal, amelyet az évi LXXX. törvény 41. (1) bekezdés a.) pontja előír. Az adatbázis kialakítása az adatbázis szervezés szakmai szabályaival nem egyeztethető össze. A TAJ adatbázist nem integrálták más alkalmazásokkal, ezáltal az informatikai támogatás jelentős kapacitásai maradtak kihasználatlanul. A jogszabályi környezet gyakori változása, a rövid határidőre teljesítendő változáskövetések azt mutatják, hogy a tényleges fejlesztési ráfordítások viszonylagosan alacsonyak tól a TAJ rendszerrel, az egészségbiztosítási kártyával, majd az annak funkcióját átvevő Tb. kártyával összefüggő fejlesztésekre a működési költségvetésből és a világbanki hitel terhére együttesen, hozzávetőleg 438 millió Ft-ot használtak fel. A TAJ számokat kiadó és nyilvántartó informatikai rendszer fejlesztése és karbantartása, a napi üzemeltetése is egy magán gazdasági társaság kezében volt. Az adatbiztonságot érintő garanciális elemek hiányosságai nem zárták ki az adatok illetéktelen felhasználásának lehetőségét, ami a nemzeti adatvagyon részét képező területen adatvédelmi szempontból kockázatos. Az elszigetelt alkalmazásfejlesztések egyik nem kívánatos következménye, hogy nem biztosított a teljes körű TAJ adatkarbantartás, a TAJ számok kódolatlan használata az egyes rendszerekben adatvédelmi szempontból kifogásolható. Felesleges kiadások forrása, hogy az összes háziorvosi szolgálatnál bejelentett biztosítottak száma több, mint a népesség száma. Így finanszírozásuk több személy után történt meg, mint az a népesség alapján egyáltalán lehetséges lenne, amit csak részben indokol a külföldiek és a menekültek száma.

13 A különbség a vizsgált évek alatt emelkedett, 1997-ben mintegy 500 ezer fővel haladta meg a MEP-eknél vezetett adatok szerint a nyilvántartott népesség adatokat. A háziorvos finanszírozás országos összefuttatása és annak TAJ számon alapuló ellenőrzése nem megoldott. A társadalombiztosításról szóló évi II. törvény 120/A. -a a gyakorlatban nehezen végrehajtható, visszamenőleges adatgyűjtési kötelezettséget jelentett a kereseti adatok január 1-je és február 29-e közötti időszakra vonatkozó nyilvántartására, a teljesítési határidő többszöri módosítása is szükségessé vált. Az adatok hiteles visszaállítása kétséges, felveti a megbízható élet-kereseti adatok nyilvántartására és összegyűjtésére alkalmas jogszabályban megállapított eljárási rend hiányát. Az adatbázis elszigetelt alkalmazás, nincs adatkapcsolat a tb. más nyilvántartási rendszereivel, a feltöltöttsége mintegy 80%-os mértékű. Az adatbázis jogi státusza a törvény szerint közhiteles. A valós tényadatokat azonban nem tükrözte - a helyszíni adatbázis ellenőrzésünk alapján - a tényleges adattartalom. Az alapadatok ellenbizonyításához megkövetelt dokumentumokat a korábbi adótörvények szerint 5 évig kellett megőrizni, így az adatszolgáltatáskor ezen dokumentumok hiánya nem kérhető számon, megőrzésük általában nem várható el, ami a biztosítottakat kiszolgáltatott helyzetbe hozta. A visszamenőleges adatszolgáltatás rendkívüli és nem kívánt terheket rótt a munkáltatókra, amelyektől csak a teljesítést követelték meg, a tartalmi ellenőrzést nem, így mind a munkáltatóknál, mind a megyei igazgatási szervezeteknél esetlegesen alakult az adattartalom. A biztosítottak adatszolgáltatásáról az OEP és az ONYF közötti megállapodás alapján a teljesítés késéssel, de folyamatban volt. A biztosítotti adatbázis egy részének felelt meg az ONYF által a Tb.T.120/A. projekt keretében eddig létrehozott, éves kereseti adatokat nyilvántartó rendszer. A visszamenőleges adatgyűjtés eredményeként létrejött adatbázisban együtt található a biztosítottak személyi száma és TAJ száma, ami adatvédelmi szempontból álláspontunk szerint elkerülendő. 4. Az informatikai biztonság A nyilvántartási rendszerek és az adatkezelés szempontjából kiemelt az informatikai biztonság kérdése, amelynek

14 értékeléséhez a magyar jogszabályi környezet rendkívül kevés támpontot nyújtott. A tb. informatikai rendszereinek biztonsági követelményeiről a működést meghatározó jogszabályok direkt módon nem rendelkeztek, a jogszabályok rendkívül széles minőségi skálán mozgó alkalmazási gyakorlatot tettek lehetővé. Mindkét ágazat informatikai rendszereinek fokozott biztonsági követelményeket kellett kielégíteni, amelyeknek e rendszerek többsége nem felelt meg. Az öt alapállapot - funkcionalitás, rendelkezésre állás, bizalmasság, sértetlenség, hitelesség - tekintetében a társadalombiztosítási ágazatok informatikai rendszereiben számos hiányosság volt kimutatható. Az ágazatok nem rendelkeztek rendszerezett kockázatelemzési módszertanon alapuló biztonságpolitikával és biztonsági stratégiával. A kezelt adatok jelentős hányada személyes, illetve különleges adat, amelyek adattovábbítási szabályait mindkét ágazat esetében - elsősorban a külső rendszerfejlesztésekhez kapcsolhatóan - rendszeresen megsértették. Az informatikai biztonság tényleges kockázatának alulértékelése miatt ezeket a kérdéseket a valódi fontosságánál alacsonyabb szinten kezelték. Az adat-, és rendszerminősítési követelmények meghatározása nem történt meg az ágazatoknál. Az alkalmazott informatikai rendszerek hozzáférés-védelmi megoldásai és gyakorlata nem felelt meg a fokozottan védendő informatikai rendszerek rendszerkörnyezetére vonatkozó ITB ajánlásokban foglaltaknak. A rendelkezésre álló eszközök védelmi tulajdonságait nem használták ki maradéktalanul. Az évi LXIII. törvény 8.. előírásait sérti az informatikai rendszerfejlesztés alkalmazott gyakorlata, amely szerint a fejlesztő, döntően külsős szakemberek számos esetben fértek hozzá a társadalombiztosítási informatikai rendszerekben tárolt személyes és különleges adatokhoz. A év dátumváltási problémáinak kezelése jelentős késésben volt, érdemi lépések nem történtek. A nyugdíjbiztosítási ágazat külső szakértők bevonásával megkezdte a rendszerek átvilágítását, az egészségbiztosítási ágazatnál 1998-ig nem történt ilyen intézkedés. Az egészségbiztosítási ágazatnál nem alakították ki az üzemeltetésre, a fejlesztésre, az ügyvitelszervezésre, ezek minőségbiztosítására a megfelelően szabályozott, egységes, dokumentált, betartható, ellenőrzött informatikai környezetet. A nyugdíjbiztosítási ágazat felismerte az informatikai biztonsági kérdések megoldatlanságában rejlő kockázatokat, külső szakértő szervezet közreműködésével megkezdte a szervezet biztonságtechnikai átvilágíttatását. A teljes vizsgálati

15 időszakban azonban nem volt tudatos és komplex a biztonságszervezési tevékenysége. 5. A járulék folyószámla nyilvántartás, bevallás rendszerei A járulék-folyószámla nyilvántartás és elszámolás teljes körű, zárt rendszerű informatikai támogatottsága nem megoldott. Az OEP mintegy öt éve foglalkozik eredménytelenül az on-line decentralizált járulékfolyószámla rendszer - DEJÁK - kifejlesztésével, bevezetésével. A DEJÁK-ba fektetett több éves szakmai munka, a rendszerben felhalmozott szakismeret, illetve az eddig ráfordított 534,1 millió Ft lényegében elveszett. A DEJÁK prototípusfejlesztési módszerrel készült - a fejlesztett verziókat folyamatosan tesztelték és javították - programja működőképes volt, a legutolsó fejlesztési szakaszban lévő verzióját a referencia megyeként funkcionáló tatabányai MEP-en párhuzamos feldolgozásban alkalmazták. Az auditáláskor feltárt hiányosságokat részben javították, a hatályos folyószámla eljárási szabályok szerinti átdolgozása azonban nem történt meg, országosan nem vezették be, üzemszerűen nem vették használatba. A szoftver korszerű informatikai és ügyvitel-szervezési elvek és módszertan szerint épült fel. Moduljai leképezték a szakfolyamat minden elemét az ügyfélfogadó ügyintézéstől a késedelmi díjak kiszámításán és a levelező rendszeren át a főkönyvi könyvelésig. Az alkalmazott fejlesztési módszer és a bevezetett kódrendszer alkalmas volt a jogszabályváltozások egyszerűsített követésére. A nyilvántartások átláthatóságát nagymértékben javította volna a rendszer bevezetése, azonban a fejlesztési tevékenység nem volt kellően célratörő és eredményorientált, nem valósult meg a fejlesztés koncentrált irányítása, a szükséges szakmai erőforrások folyamatos rendelkezésre állása. A mai helyzet kialakulásában külső és belső okok egyaránt szerepet játszottak. A jogszabályok gyakori változása, inkonzisztenciája bizonytalanná tette a fejlesztői környezetet. Évek óta megoldatlan ellentmondás volt a társadalombiztosítási, az adóigazgatási és a számviteli elszámolási szabályokban. A köztartozások beszedésére irányuló kormányzati elképzelések tisztázatlansága szintén elbizonytalanította a fejlesztőket. Emellett az önkormányzati irányításból eredő többlépcsős

16 döntési folyamat lassító tényezőt jelentett, amelyben megjelent a két ágazat eltérő motiváltsága. Az OEP a projektet nem kellő megalapozottsággal készítette elő és szervezte meg a megvalósítást. A járulék folyószámla nyilvántartás és elszámolás ügyviteli eljárásrendjét nem dolgozták ki, a rendszer követelményspecifikációját, technikai feltételeit nem megfelelő gondossággal tervezték meg, a fejlesztői környezet többször változott. Mindvégig jellemző volt a teljesítménykényszer hiánya, a projekt vezetése és szervezete nem volt stabil, a hatáskörök, a nyújtandó/elvárt teljesítmény nem volt tisztázott. A szakmai erőforrások nem bizonyultak elegendőnek, nem koncentrálták ezeket a projektre, illetve megosztották úgy, hogy a párhuzamos munkavégzés a fejlesztés gátjává vált. Az ügyvitelszervezők, a járulék-folyószámla szakemberek szűk keresztmetszetet jelentettek, részlegesen, eltérő időtartamban és szakmai összetételben egyaránt. Az informatikai szakterületen a szakemberek gyakori cserélődése együttműködési problémák forrása volt. Komoly szakmai mulasztás, hogy nem mérték fel a DEJÁK projekt eszközeit, a dokumentációs állományokat nem rendszerezték kellő alapossággal, így nem volt lehetséges a hiteles, teljes körű, utólagos rekonstruálás. Az alternatív rendszerfejlesztés (OTIR) is megosztotta és bizonytalanná tette a fejlesztőket. Az végén megindított alternatív rendszerfejlesztés nem került alkalmazásra. Az OTIR rendszer fejlesztésére megkötött szerződés előkészítése során az OEP megsértette az évi XL. törvény aiban foglalt, a gyorsított, tárgyalásos közbeszerzési eljárásra vonatkozó előírásokat. A szerződésben kikötött, indokolt mértékű kötbér érvényesítésének lehetőségével az OEP nem élt, az igényérvényesítés feltételeinek fennállását az OEP nem vizsgálta. Az államháztartási törvény (2) bekezdése szerint az államháztartás alrendszereinek követeléseirôl lemondani csak törvényben meghatározott módon és esetekben lehet. Ezért álláspontunk szerint az igényérvényesítés lehetőségének feltételeit az OEP vezetésének meg kellett volna vizsgálnia, illetve ezen feltételek fennállása esetén az igényt érvényesítenie kellett volna.

17 A DEJÁK fejlesztés pozitív eredményekkel is járt, mivel a rendszer auditálása hozta felszínre, hogy a járulék-folyószámla nyilvántartás és elszámolás gyakorlata nem felelt meg a jogszabályi követelményeknek. A szakterületen működő rendszereket nem auditálták informatikai és számviteli szempontból. Az elszámolási gyakorlat nem zárta ki a visszamenőleges adatmódosítást és a manuális beavatkozás lehetőségét. A társadalombiztosítási járulék-bevallás korszerűsítését célozta meg a mágneslemez adathordozón történő bevallás bevezetése, amelyet az OEP késve, nem kellő körültekintéssel hajtott végre, a folyamat gazdaságossága megkérdőjelezhető. A jogszabályok és az informatikai feladat kívánt összhangja nem valósult meg. A programfejlesztés hiányosságainak kiküszöbölése az adatszolgáltatásra kötelezettek bevonásával, az előírt határidők csúszásával vált lehetővé. Az új adathordozó bevezetésével a bevallások feldolgozása jelentősen nem gyorsult fel, országosan % közötti arányú a mágneses adathordozón teljesítő adatszolgáltatók köre. A bevallásfogadás pontos és teljes körű ráfordításai nem állapíthatók meg, mintegy 25 millió Ft-ra tehető a 200 ezer db mágneses lemez bruttó beszerzési költsége és a programsokszorosítás részben saját, részben vállalkozói megbízás alapján történt elvégzése. Az OEP az adatokat fogadó rendszer fejlesztésére két olyan vállalkozással kötött szerződést, amelynek (rész)tulajdonosai az egészségbiztosítás köztisztviselői. Ez a köztisztviselői törvény 21. -ában foglalt, összeférhetetlenségre vonatkozó előírásokkal nem egyeztethető össze. 6. Az informatikai rendszerek környezeti és szervezeti feltételei Az integrált, rendszerezett elveken nyugvó, komplex társadalombiztosítási informatikai rendszer kiépítését akadályozta a szabályozási környezet, a szervezeti-, illetve szakmastruktúra alakulása. A társadalombiztosítási jogszabályok által meghatározott feladatok nem alkottak egységes együttműködő, algoritmizálható rendszert. A szabályozási környezet legfőbb jellemzői: az instabilitás és a konzisztencia hiánya. A vizsgált időszakban több mint 100 olyan jogforrás volt

18 hatályban, amely közvetlenül a nyugdíjbiztosítási és az egészségbiztosítási igazgatási szerveknek adott feladatot és hatáskört, vagy alkalmazási-, működési-, illetve eljárási szabályt határozott meg. A jogszabályváltozás gyakorisága évről évre nőtt. A törvények sok esetben visszamenőlegesen is változtak, amire nem volt alapozható adatbázisok korrekt kiépítése és nyilvántartási rendszerek üzemeltetése. Az információs rendszerek fejlesztésére megszabott előírások a technikai megvalósíthatóság feltételeit sok esetben figyelmen kívül hagyták (pl.: mágneslemezes adatszolgáltatás bevezetése, Tb.T.120/A. végrehajtása, DEJÁK). Csak az január 1-től hatályos törvények tartalmazták először a társadalombiztosítási nyilvántartásokra, az adatszolgáltatási kötelezettség terjedelmére, az adatvédelmi rendelkezésekre vonatkozó előírásokat (a korábbi évek társadalombiztosítási jogszabályai nem szabályozták ezt a területet), ám továbbra is hézagos szabályozást jelentettek az informatikai rendszerek fejlesztése és üzemeltetése szempontjából; nem konzisztensek más törvényi szabályozásokkal - így például a számviteli és az adóigazgatási eljárást meghatározó törvényekkel - továbbá informatikai biztonsági előírásokat nem tartalmaztak. Az önkormányzati irányítás megváltoztatta az informatikai tevékenységek irányítását is, a döntési lánc meghosszabbítását eredményezte, ami esetenként a hatékonyságot kedvezőtlenül befolyásolta. A nyugdíjbiztosítási ágazatnál nem jött létre külön informatikai szakbizottság az önkormányzatban, de ez a működést nem befolyásolta hátrányosan. Az önkormányzati és az igazgatási apparátus együttműködése harmonikus volt, az informatikai döntések a megfelelő szakértelemmel bíró kompetencia szintre kerültek. Az egészségbiztosítási ágazat Önkormányzata magas szakmai színvonalú szakemberekből Informatikai Bizottságot hozott létre, munkáját tervszerűen végezte, az önkormányzat és a szakbizottság együttműködése harmonikus volt, de a Bizottság és az OEP kapcsolatára nem ez volt a jellemző. Az EÖ és a hivatalvezetés hatásköre nem különült el egyértelműen, a felelősség megosztására utaló törekvések jelentek meg a napi gyakorlatban. A Bizottság szakmai kompetenciájából következően végrehajtói szintű részkérdések megoldásában is tevékenykedett, ami a megoldást - az operatív munkához szükséges részletes információk hiánya miatt -, nem segítette, viszont a feladat elvégzését indokolatlan mértékben lelassította. Az EÖ szakbizottsága tevékenységével - magas informatikai szakképzettsége ellenére - nem segítette

19 hatékonyan és eredményesen az ágazat informatikai stratégiájának kialakítását, az informatikai fejlesztések koncepciózus, rendszerszemléletű megvalósítását. A nyugdíjbiztosítási ágazatnál a központi igazgatási szervezet informatikai tevékenységének szervezeti kialakítása és egységes vezetése megoldott. A közvetlen irányítás és a felső vezetés stabil volt, megkövetelte és támogatta az informatika megalapozott fejlődését, amelynek irányát mindig az ágazat funkcionális követelményei határozták meg. A területi szervezetek napi, közvetlen kapcsolatban álltak a központi főosztállyal. A fejlesztéseket centralizáltan, az elfogadott koncepció végrehajtásával végezték. Az informatika irányítása és az eszközbeszerzések területén kialakított centrális gazdálkodás jól szolgálta az ágazat informatikai tevékenységét. Nem volt viszont szerencsés, hogy a fejlesztést és az üzemeltetést csak részben különítették el. Az informatikai szakmastruktúrára a stabilitáson kívül jellemző, hogy az állomány fele nem kifejezetten informatikai végzettségű, hanem a nyugdíj-megállapítás szakterületén járatos ügyvitel-, és rendszerszervező volt. A szabályozások és az ügyviteli eljárásrend jó ismerete tette lehetővé az informatikai fejlesztések ágazati hatáskörben történő elvégzését úgy, hogy a belső erőforrásokat informatikus rendszerfejlesztőkkel egészítették ki. A központi és a területi szervezetek - esetenként az üzemeltetésre -, de jellemzően az informatikai fejlesztésre alkalmazzák a külső szakembereket, hosszú távon. Az állandó munkára alkalmazottak döntő többsége korábban a szervezet állományába tartozott, de a jövedelmi viszonyok miatt önállósodott. Az informatikai tervezési tevékenység része az eszközellátás harmonikus fejlesztése, amely a szűkös források ellenére kielégítő volt a nyugdíjbiztosításban. A szoftver hardver eszközök nyilvántartása, elszámolása, valamint e terület szabályozása kielégítő, de az informatikai eszközök sajátosságait nem minden esetben vették figyelembe egyértelmű azonosításra alkalmas módon. A központi és a megyei szervezetek informatikai eszközleltárai eltérő szakmai körültekintéssel készültek. Az informatikai fejlesztési, beszerzési szerződésekkel kapcsolatban előfordultak szabálytalanságok, amelyeket - részben az évenkénti ÁSZ vizsgálatok eredményeként - felszámoltak. Mára a belső szabályzatok, a jogszabályok betartása, az eljárási fegyelem

20 javult; ezt az ONYF belső ellenőrzési vizsgálatai is elősegítették. Az informatikai fejlesztésért felelős egység adminisztrációja, a kötelezettségvállalások rendje jól szervezett, centralizált, ellenőrzött, a nyilvántartás információkban gazdag. Az egészségbiztosítási ágazatnál nem valósult meg a központi igazgatási szervezet informatikai tevékenységének egységes szervezeti kialakítása és vezetése. Az OEP-ban, több mint öt év alatt nem alakult ki a hatékony munkavégzéshez szükséges, megfelelő szervezettségű és szakmai személyi összetételű informatikai szervezet. Nem épült ki az informatika irányításához szükséges hatáskörök és jogkörök stabil rendje. Centralizált és decentralizált szervezeti formák váltották egymást. Nagymértékű volt a vezetők változása. A főigazgatói posztot a vizsgált öt évben öt fő töltötte be. Az informatikai szakterületi vezetők átlagosan közel félévente váltották egymást, miközben a dolgozói fluktuáció alacsony volt. Nem valósult meg az eltérő szakmai területek informatikai koordinációja, hiányzott az informatikai szempontból egységes, következetes szakmai vezetés, az OEP központi informatikai szervezete gyakorlatilag szétzilálódott. Az instabil informatikai szervezet átfogó koncepció nélkül végezte az informatikai tevékenységet. Teljesítményértékelést nem lehetett végezni, mivel hiányoztak a konkrét elvárások, viszont jelen voltak a köztisztviselői illetmény rendszerből adódó motivációs korlátok. Nem tudta az ágazat feloldani az informatika üzleti és a működés államháztartási jellege közötti ellentmondást. A központi irányítás hiányában a megyék informatikai tevékenységükben magukra voltak utalva, az eszközbeszerzések, az informatikai fejlesztések decentralizáltan folytak. A MEP-ek a rendelkezésükre bocsátott informatikai keretösszeggel önállóan gazdálkodtak. A folyamatos működés biztosítása érdekében rákényszerültek ad-hoc egyedi fejlesztések végzésére és ezek alkalmazására, helyi fejlesztő magok alakultak ki. A vidéki fejlesztések korszerűtlen, nehezen karbantartható technológiával, a már meglévő rendszerekkel való kompatibilitás igénye nélkül készültek. Ennek ellenére több megyei fejlesztésű rendszert bizonyos módosításokkal országosan is elterjesztettek és alkalmazásba állítottak.

21 A szakmastruktúrában nem épült ki az informatikai rendszerek előkészítésével és integrációjával foglalkozó szervezési (orgver) szakterület, nem alkalmaztak ügyvitel-, illetve rendszerszervezőt. A megfelelő szakmai összetétel kialakulását gátolta - a már említett fluktuáción kívül - a koncepció hiánya, a kompetenciák tisztázatlansága, a belső szabályozás hiányosságai, a koordináció hiánya miatti túlterheltség. A fejlesztést és az üzemeltetést csak részben különítették el. A fejlesztések megvalósításában szükségszerűen nagymértékben jelentkezett a külső feladatkiadás ( outsourcing ), amely területileg és szakfeladatonként is eltérő mértékben valósult meg, fokozva az informatikában tapasztalható heterogenitást. A meglévő informatikai eszközök felépítettségében, területi elosztásában és üzemeltetésekor nem érvényesült következetesen az eszközök feladatokkal arányos elosztása. Az OEP-ban koordinálatlanul és decentralizáltan kötötték a vállalkozói és a megbízási szerződéseket az egyes szakfeladatok ellátásának informatikai támogatása érdekében. A szerződéskötés, az iratok kezelése kielégítően szabályozott, de a lebonyolítás több esetben nem felelt meg a főigazgatói utasításokban foglaltaknak, a dokumentálási, irattározási előírások betartása - általában, és a kötelezettségvállalások esetében is - erősen hiányos, előfordultak törvénysértések is (egyes közbeszerzések és munkavállalókkal kötött szerződések). A szoftver előállításra kötött szerződésekben esetenként elmulasztották a forráskód átadás-átvétel kikötését - megszegve ezzel a főigazgatói utasítást - ami az OEP szakmai és anyagi kiszolgáltatottságát eredményezheti. A kötelezettségvállalások tekintetében a szakfőosztályok és az Informatikai Főosztály közötti koordináció hiányos, a szakfőosztályi informatikai kötelezettségvállalások jelentős hányadáról az Informatikai Főosztálynak nincs tudomása. A csatolt teljesítésigazolások jellemzően hiányosak, nem alkalmasak az elvégzett teljesítmények megítélésére. A kifizetések a számviteli bizonylati előírások szempontjából, néhány kivételtől eltekintve, rendezettek. Az ÁSZ jogszabályi kötelezettségéből eredően a társadalombiztosítási alapok zárszámadási vizsgálatához kapcsolódóan, a működési költségvetés ellenőrzése során végzett informatikai és világbanki pénzügyi vizsgálatokat. Az informatikai fejlesztések és a folyamatos üzemeltetési előirányzatok, valamint a világbanki hitel felhasználásával

22 kapcsolatos problémákat az ÁSZ jelentések rendszeresen megállapították óta minden évben kifogásoltuk a mérlegvalódiság elvének megsértését mindkét alap esetében, mivel a kimutatott tartozásállomány valódisága megkérdőjelezhető volt a megfelelő nyilvántartási rendszer kialakítását célzó informatikai fejlesztések késedelme miatt. Az ÁSZ rendszeres jelzéseinek kevés foganatja volt, érdemi intézkedések nem történtek. A vizsgálati tapasztalatok összegzésén és a főbb megállapításokon túlmenően az alábbiakban megfogalmazott ajánlások nagymértékben támaszkodnak a vizsgálati tapasztalatokat részleteiben ismertető, a Jelentéshez csatolt részletes megállapításokban foglaltakra is. III. AJÁNLÁSOK A Kormánynak ˇ Építse be az információs rendszerekkel összefüggő jogszabályok előkészítési folyamatába a döntések hatásvizsgálatát, figyelemmel a rendszerfejlesztések technikai megvalósíthatósági feltételeire. ˇ Dolgoztassa ki a nagy tömegű adatszolgáltatások gyűjtéséhez, továbbításához, feldolgozásához szükséges, az elektronikus adat-, illetve iratforgalmazásról szóló törvényi szabályozást. ˇ Intézkedjen a társadalombiztosítási, a számviteli és az adóigazgatási eljárást szabályozó törvények közötti inkonzisztencia megszüntetéséről, a társadalombiztosítási járulék-folyószámla elszámolás és nyilvántartás egységes követelményeinek kialakítása érdekében. ˇ Dolgoztassa ki - a korrekt állami nyugellátás biztosítása érdekében - a megbízható élet-kereseti adatok összegyűjtésére és nyilvántartására alkalmas, hosszú távon érvényben tartható, kötelező szabályozási rendszert, az eljárás működtetési rendjét, valamint a szankcionálás módját. A Miniszterelnöki Hivatal társadalombiztosítási igazgatási szerveket irányító politikai államtitkárának ˇ Kezdeményezze a társadalombiztosítási adatbázisok és nyilvántartási rendszerek egységes adatgyűjtés alapján történő - a hatályos törvényeknek megfelelő - feltöltését és

23 működtetését, mivel az adatbázis jogi státusza a törvény szerint közhiteles, azonban az adattartalom a valós tényadatokat nem tükrözi. ˇ Fontolja meg a DEJÁK rendszer informatikai felülvizsgálatát, a rendszerben felhalmozott korszerű informatikai és ügyvitelszervezési megoldások hasznosíthatósága érdekében, az Adóés Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal bevonása mellett. ˇ Koordinálja a társadalombiztosítási igazgatási szervezetek jelenleg működő informatikai rendszereiben alkalmazott személyes adatok védelme érdekében szükséges intézkedéseket, az adatvédelmi törvény előírásaival összhangban. ˇ Mérje fel és koordinálja a világbanki kölcsön eredményes felhasználása, a projektterv teljesülése érdekében szükséges intézkedéseket. Tegyen lépéseket a hazai hozzájárulás zökkenőmentes biztosítása érdekében. ˇ Kísérje fokozott figyelemmel a évhez kapcsolódó dátumprobléma által érintett rendszerek felmérését és a szükséges intézkedések megtételét. ˇ Kezdeményezzen saját hatáskörében vizsgálatot az ÁSZ tapasztalatai, megállapításai alapján az Országos Egészségbiztosítási Pénztár munkatársait érintő esetleges személyi felelősség megállapítására. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatójának ˇ Alakítsa ki az informatikai tevékenység koordinálását megalapozó stratégiai informatikai rendszertervet. Tekintse át a tárgykörben között készült tanulmányokat - különösen kiemelve a KSIRT és a SIRT II. megállapításait, javaslatait -, hasznosítsa azok aktualizálható elemeit. ˇ Vizsgálja felül a szervezeti munkamegosztást, valósítsa meg az informatikai tevékenység koordinációját, különítse el a fejlesztési és üzemeltetési feladatokat, építse ki az informatikai tevékenységek előkészítésére alkalmas szervezési-, ügyvitelszervezési szakmai szervezetet. Alakítsa ki az informatikai koordináció alapját képező, egyértelműen elhatárolt feladatköri, hatásköri és felelősségi viszonyokat. Gondoskodjon az informatikai tevékenység következetes beszámolási és elszámolási rendjéről, valamint ennek folyamatba épített belső ellenőrzési rendjéről.

V. Állami Számvevőszék. fejezet. 2009. évi költségvetésének. végrehajtása

V. Állami Számvevőszék. fejezet. 2009. évi költségvetésének. végrehajtása Az V. Állami Számvevőszék fejezet költségvetésének végrehajtása Budapest, 2010. május hó 2 Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2009- ben is a jóváhagyott az Országgyűlés Költségvetési, Pénzügyi és Számvevőszéki

Részletesebben

364 Jelentés a Budapest Főváros Önkormányzata pénzügyigazdasági ellenőrzésének tapasztalatairól

364 Jelentés a Budapest Főváros Önkormányzata pénzügyigazdasági ellenőrzésének tapasztalatairól 364 Jelentés a Budapest Főváros Önkormányzata pénzügyigazdasági ellenőrzésének tapasztalatairól TARTALOMJEGYZÉK I. Összegző megállapítások, következtetések, javaslatok II. részletes megállapítások 1. A

Részletesebben

0023 Jelentés az önkormányzati tulajdonban levő kórházak pénzügyi helyzetének, gazdálkodásának vizsgálatáról

0023 Jelentés az önkormányzati tulajdonban levő kórházak pénzügyi helyzetének, gazdálkodásának vizsgálatáról 0023 Jelentés az önkormányzati tulajdonban levő kórházak pénzügyi helyzetének, gazdálkodásának vizsgálatáról TARTALOMJEGYZÉK I. Összegző megállapítások, következtetések II. Részletes megállapítások 1.

Részletesebben

A KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL 2008. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK VÉGREHAJTÁSA

A KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL 2008. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK VÉGREHAJTÁSA A KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL 2008. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK VÉGREHAJTÁSA Budapest, 2009. május hó I. FELADATKÖR, TEVÉKENYSÉG Intézmény neve: Intézmény törzskönyvi nyilvántartási száma: 302722 Intézmény

Részletesebben

9914 Jelentés a központi költségvetés vám- és egyes adóbevételei realizálásának pénzügyi-gazdasági ellenőrzéséről

9914 Jelentés a központi költségvetés vám- és egyes adóbevételei realizálásának pénzügyi-gazdasági ellenőrzéséről 9914 Jelentés a központi költségvetés vám- és egyes adóbevételei realizálásának pénzügyi-gazdasági ellenőrzéséről TARTALOMJEGYZÉK I. Összegző megállapítások, következtetések, javaslatok II. Részletes megállapítások

Részletesebben

9825 Jelentés a Nemzeti Kulturális Alap pénzügyi-gazdasági ellenőrzéséről

9825 Jelentés a Nemzeti Kulturális Alap pénzügyi-gazdasági ellenőrzéséről 9825 Jelentés a Nemzeti Kulturális Alap pénzügyi-gazdasági ellenőrzéséről TARTALOMJEGYZÉK I. Összegző megállapítások, következtetések, javaslatok II. Részletes megállapítások 1. Az alap kezelésének és

Részletesebben

CCI-szám: 2007HU16UPO001. EGYSÉGES SZERKEZETBE FOGLALT MÓDOSÍTÁS 2011. november

CCI-szám: 2007HU16UPO001. EGYSÉGES SZERKEZETBE FOGLALT MÓDOSÍTÁS 2011. november A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA ELEKTRONIKUS KÖZIGAZGATÁS OPERATÍV PROGRAM CCI-szám: 2007HU16UPO001 Az Európai Bizottság 2007. augusztus 1-jén kelt, B(2007)3791 számú határozatával elfogadva EGYSÉGES SZERKEZETBE

Részletesebben

J/3359. B E S Z Á M O L Ó

J/3359. B E S Z Á M O L Ó KÖZBESZERZÉSEK TANÁCSA J/3359. B E S Z Á M O L Ó az Országgyűlés részére a Közbeszerzések Tanácsának a közbeszerzések tisztaságával és átláthatóságával kapcsolatos tapasztalatairól, valamint a 2006. január

Részletesebben

JELENTÉS. Kunszentmiklós Város Önkormányzata pénzügyi helyzetének ellenőrzéséről (43/4) 1241 2012. április

JELENTÉS. Kunszentmiklós Város Önkormányzata pénzügyi helyzetének ellenőrzéséről (43/4) 1241 2012. április JELENTÉS Kunszentmiklós Város Önkormányzata pénzügyi helyzetének ellenőrzéséről (43/4) 1241 2012. április Állami Számvevőszék Iktatószám: V-3072-024/2012. Témaszám: 1015 Vizsgálat-azonosító szám: V0560103

Részletesebben

2004. ÉV EREDMÉNYEI: ELÉRTÜK PÉNZÜGYI CÉLJAINKAT, MEGŐRIZTÜK VEZETŐ POZÍCIÓNKAT A SZABÁLYOZÓI ÉS VERSENYKÖRNYEZETI NYOMÁS ELLENÉRE

2004. ÉV EREDMÉNYEI: ELÉRTÜK PÉNZÜGYI CÉLJAINKAT, MEGŐRIZTÜK VEZETŐ POZÍCIÓNKAT A SZABÁLYOZÓI ÉS VERSENYKÖRNYEZETI NYOMÁS ELLENÉRE 2004. ÉV EREDMÉNYEI: ELÉRTÜK PÉNZÜGYI CÉLJAINKAT, MEGŐRIZTÜK VEZETŐ POZÍCIÓNKAT A SZABÁLYOZÓI ÉS VERSENYKÖRNYEZETI NYOMÁS ELLENÉRE BUDAPEST 2005. február 11. A Matáv (NYSE: MTA.N és BSE: MTAV.BU), Magyarország

Részletesebben

VÉLEMÉNY ÉS JAVASLATOK. a Kormány takarékossági intézkedéseinek megalapozásához

VÉLEMÉNY ÉS JAVASLATOK. a Kormány takarékossági intézkedéseinek megalapozásához VÉLEMÉNY ÉS JAVASLATOK a Kormány takarékossági intézkedéseinek megalapozásához A Magyar Köztársaság Miniszterelnöke I-145/2004. számú levelében jelezte, hogy Az államháztartás elmúlt évi hiánya a vártnál

Részletesebben

A 2011 2013. évi integritásfelmérések céljai, módszertana és eredményei

A 2011 2013. évi integritásfelmérések céljai, módszertana és eredményei Szatmári János Kakatics Lili Szabó Zoltán Gyula A 2011 2013. évi integritásfelmérések céljai, módszertana és eredményei Összefoglaló: Az Állami Számvevőszék 2013-ban már harmadik alkalommal mérte fel a

Részletesebben

303 Jelentés az állami forgóalap pénzszükségletét (a központi költségvetés hiányát) finanszírozó értékpapír kibocsátás ellenőrzéséről

303 Jelentés az állami forgóalap pénzszükségletét (a központi költségvetés hiányát) finanszírozó értékpapír kibocsátás ellenőrzéséről 303 Jelentés az állami forgóalap pénzszükségletét (a központi költségvetés hiányát) finanszírozó értékpapír kibocsátás ellenőrzéséről TARTALOMJEGYZÉK Következtetések és javaslatok Részletes megállapítások

Részletesebben

Iktatószám: 3708470298/2013. Ügyszám: 3708476652/2013.

Iktatószám: 3708470298/2013. Ügyszám: 3708476652/2013. Iktatószám: 3708470298/2013. Ügyszám: 3708476652/2013. NEMZETI ADÓ- ÉS VÁMHIVATAL SZÖVEGES INDOKLÁS A 2012. ÉVI ZÁRSZÁMADÁSHOZ XVI. Fejezet: Nemzeti Adó- és Vámhivatal Államháztartási egyedi azonosító

Részletesebben

Üzleti jelentés az OTP Önkéntes Kiegészítő Nyugdíjpénztár 2010. december 31-i éves beszámolójához

Üzleti jelentés az OTP Önkéntes Kiegészítő Nyugdíjpénztár 2010. december 31-i éves beszámolójához Üzleti jelentés az OTP Önkéntes Kiegészítő Nyugdíjpénztár 2010. december 31-i éves beszámolójához Az OTP Önkéntes Kiegészítő Nyugdíjpénztár 2010. évben mind vagyon, mind taglétszám tekintetében megőrizte

Részletesebben

9818 Jelentés az alapfokú oktatásra fordított pénzeszközök felhasználásának vizsgálatáról

9818 Jelentés az alapfokú oktatásra fordított pénzeszközök felhasználásának vizsgálatáról 9818 Jelentés az alapfokú oktatásra fordított pénzeszközök felhasználásának vizsgálatáról TARTALOMJEGYZÉK I. Összegző megállapítások, következtetések, javaslatok II. Részletes megállapítások 1. Társadalmi-gazdasági

Részletesebben

BEVEZETÉS 7 I. ÖSSZEGZŐ MEGÁLLAPÍTÁSOK, KÖVETKEZTETÉSEK, JAVASLATOK 11

BEVEZETÉS 7 I. ÖSSZEGZŐ MEGÁLLAPÍTÁSOK, KÖVETKEZTETÉSEK, JAVASLATOK 11 TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS 7 I. ÖSSZEGZŐ MEGÁLLAPÍTÁSOK, KÖVETKEZTETÉSEK, JAVASLATOK 11 II. RÉSZLETES MEGÁLLAPÍTÁSOK 18 1. Az Önkormányzat költségvetési és pénzügyi helyzete 18 1.1. A tervezett költségvetési

Részletesebben

JELENTÉS. a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat gazdálkodási rendszerének 2007. évi átfogó ellenőrzéséről. 0734 2007. szeptember

JELENTÉS. a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat gazdálkodási rendszerének 2007. évi átfogó ellenőrzéséről. 0734 2007. szeptember JELENTÉS a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat gazdálkodási rendszerének 2007. évi átfogó ellenőrzéséről 0734 2007. szeptember 3. Önkormányzati és Területi Ellenőrzési Igazgatóság Átfogó Ellenőrzések Főcsoport

Részletesebben

Nógrád megye bemutatása

Nógrád megye bemutatása Nógrád megye bemutatása Nógrád megye Magyarország legkisebb megyéi közé tartozik, az ország területének mindössze 2,7 százalékát (2.546 km 2 ) foglalja el. A 201.919 fős lakosság az ország népességének

Részletesebben

I. Összegző megállapítások, következtetések, javaslatok II. Részletes megállapítások

I. Összegző megállapítások, következtetések, javaslatok II. Részletes megállapítások 9926 Jelentés az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. 1998. évi működésének és a központi költségvetés végrehajtásához kapcsolódó tevékenységének ellenőrzéséről TARTALOMJEGYZÉK I. Összegző megállapítások,

Részletesebben

JELENTÉS a Vám- és Pénzügyőrség működésének ellenőrzéséről

JELENTÉS a Vám- és Pénzügyőrség működésének ellenőrzéséről JELENTÉS a Vám- és Pénzügyőrség működésének ellenőrzéséről 0511 2005. április 2. Államháztartás Központi Szintjét Ellenőrző Igazgatóság 2.1. Teljesítmény Ellenőrzési Főcsoport Iktatószám: V-13-70/2004-2005.

Részletesebben

9923 Jelentés a Munkaerőpiaci Alap működésének pénzügyigazdasági

9923 Jelentés a Munkaerőpiaci Alap működésének pénzügyigazdasági 9923 Jelentés a Munkaerőpiaci Alap működésének pénzügyigazdasági ellenőrzéséről TARTALOMJEGYZÉK I. Összegző megállapítások, következtetések, javaslatok II. Részletes megállapítások 1. A Munkaerőpiaci Alap

Részletesebben

Helyzetkép 2012. május - június

Helyzetkép 2012. május - június Helyzetkép 2012. május - június Gazdasági növekedés A világgazdaság kilátásait illetően megoszlik az elemzők véleménye. Változatlanul dominál a pesszimizmus, ennek fő oka ugyanakkor az eurózóna válságának

Részletesebben

JELENTÉS. az államháztartás belföldi adóssága és központi költségvetés belföldi követelésállománya kezelésének ellenőrzéséről. 2001. július 0118.

JELENTÉS. az államháztartás belföldi adóssága és központi költségvetés belföldi követelésállománya kezelésének ellenőrzéséről. 2001. július 0118. JELENTÉS az államháztartás belföldi adóssága és központi költségvetés belföldi követelésállománya kezelésének ellenőrzéséről 2001. július 0118. Az ellenőrzés végrehajtásáért felelős: Bihary Zsigmond számvevő

Részletesebben

1. A Magyar Köztársaság 1996. évi költségvetéséről szóló 1995. évi CXXI. törvény végrehajtása

1. A Magyar Köztársaság 1996. évi költségvetéséről szóló 1995. évi CXXI. törvény végrehajtása 393 Jelentés a Magyar Köztársaság 1996. évi költségvetése végrehajtásának ellenőrzéséről 2. sz. füzet A zárszámadási dokumentum törvényességi és számszaki ellenőrzése TARTALOMJEGYZÉK 1. A Magyar Köztársaság

Részletesebben

A TÖRVÉNYJAVASLAT ÁLTALÁNOS INDOKOLÁSA

A TÖRVÉNYJAVASLAT ÁLTALÁNOS INDOKOLÁSA A TÖRVÉNYJAVASLAT ÁLTALÁNOS INDOKOLÁSA I. A KORMÁNYZAT GAZDASÁGPOLITIKÁJÁNAK FŐ VONÁSAI 2003. ÉVBEN A magyar gazdaság 2001-2002 folyamán a kedvezőtlenre fordult külső feltételek és a belső felhasználás

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK A BÁCS-KISKUN MEGYEI KÖZIGAZGATÁSI HIVATAL 2005. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉNEK RÖVID ÖSSZEFOGLALÁSA...5

TARTALOMJEGYZÉK A BÁCS-KISKUN MEGYEI KÖZIGAZGATÁSI HIVATAL 2005. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉNEK RÖVID ÖSSZEFOGLALÁSA...5 TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK A BÁCS-KISKUN MEGYEI KÖZIGAZGATÁSI HIVATAL 2005. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉNEK RÖVID ÖSSZEFOGLALÁSA...5 I. TÖRVÉNYESSÉGI ELLENŐRZÉSI, TÖRVÉNYESSÉGI FELÜGYELETI MUNKA...9 1.1. A számszerű

Részletesebben

336 Jelentés a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium fejezet pénzügyi-gazdasági ellenőrzéséről

336 Jelentés a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium fejezet pénzügyi-gazdasági ellenőrzéséről 336 Jelentés a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium fejezet pénzügyi-gazdasági ellenőrzéséről TARTALOMJEGYZÉK I. Összefoglaló megállapítások, következtetések, javaslatok II. M e g á l l a p

Részletesebben

I. A KORMÁNYZAT GAZDASÁGPOLITIKÁJÁNAK FŐ VONÁSAI, AZ ÁLLAMHÁZTARTÁS ALAKULÁSA A 2014. ÉVBEN 1. A kormányzat gazdaságpolitikája A Kormány 2014-ben

I. A KORMÁNYZAT GAZDASÁGPOLITIKÁJÁNAK FŐ VONÁSAI, AZ ÁLLAMHÁZTARTÁS ALAKULÁSA A 2014. ÉVBEN 1. A kormányzat gazdaságpolitikája A Kormány 2014-ben I. A KORMÁNYZAT GAZDASÁGPOLITIKÁJÁNAK FŐ VONÁSAI, AZ ÁLLAMHÁZTARTÁS ALAKULÁSA A 2014. ÉVBEN 1. A kormányzat gazdaságpolitikája A Kormány 2014-ben folytatta a kormányzati ciklus elején meghirdetett gazdaságpolitikai

Részletesebben

9810 Jelentés Az Egészségbiztosítási Önkormányzat 1997. évi vagyongazdálkodásának ellenőrzéséről

9810 Jelentés Az Egészségbiztosítási Önkormányzat 1997. évi vagyongazdálkodásának ellenőrzéséről 9810 Jelentés Az Egészségbiztosítási Önkormányzat 1997. évi vagyongazdálkodásának ellenőrzéséről TARTALOMJEGYZÉK I. Összegző megállapítások, következtetések, javaslatok 1. Összegző megállapítások, következtetések

Részletesebben

TEREMTI DÍJAKAT 53 HERCEGHALOM, GESS ÚT 13. Tisztelt Képviselő-testület!

TEREMTI DÍJAKAT 53 HERCEGHALOM, GESS ÚT 13. Tisztelt Képviselő-testület! TEREMTI DÍJAKAT 53 HERCEGHALOM, GESS ÚT 13. Tisztelt Képviselő-testület! Az Országgyűlés elfogadta Magyarország 2014. évi központi költségvetéséről szóló 2013. évi CCXX. törvényt. A törvény alapján megterveztük

Részletesebben

JELENTÉS. Gyöngyöspata Község Önkormányzata gazdálkodási rendszerének 2011. évi ellenőrzéséről (43/1) 1120 2011. október

JELENTÉS. Gyöngyöspata Község Önkormányzata gazdálkodási rendszerének 2011. évi ellenőrzéséről (43/1) 1120 2011. október JELENTÉS Gyöngyöspata Község Önkormányzata gazdálkodási rendszerének 2011. évi ellenőrzéséről (43/1) 1120 2011. október Számvevői Iroda Iktatószám: V-3055-16/2011. Témaszám: 1015 Vizsgálat-azonosító szám:

Részletesebben

JELENTÉS. az Állami Számvevőszék 2008. évi tevékenységéről. 0907 J/9364 2009. április. Dr. Kovács Árpád elnök

JELENTÉS. az Állami Számvevőszék 2008. évi tevékenységéről. 0907 J/9364 2009. április. Dr. Kovács Árpád elnök JELENTÉS az Állami Számvevőszék 2008. évi tevékenységéről 0907 J/9364 2009. április Dr. Kovács Árpád elnök ISSN 1789-8773 TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS 3 ÖSSZEGZÉS 4 1. AZ ÁSZ 2008. ÉVI FELADATAI 7 1.1. Az

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. I. Összegző megállapítások, következtetések. Javaslatok. II. Részletes megállapítások

TARTALOMJEGYZÉK. I. Összegző megállapítások, következtetések. Javaslatok. II. Részletes megállapítások 9905 Jelentés az önkormányzati egészségügyi intézmények gép-műszer ellátottságának valamint egyes diagnosztikai részlegek teljesítményének vizsgálatáról TARTALOMJEGYZÉK I. Összegző megállapítások, következtetések

Részletesebben

0015 Jelentés a települési önkormányzatok szociális és gyermekjóléti szolgáltatásai helyzetéről

0015 Jelentés a települési önkormányzatok szociális és gyermekjóléti szolgáltatásai helyzetéről 0015 Jelentés a települési önkormányzatok szociális és gyermekjóléti szolgáltatásai helyzetéről TARTALOMJEGYZÉK I. Összegző megállapítások, következtetések, javaslatok II. Részletes megállapítások 1. A

Részletesebben

JELENTÉS. Bátonyterenye Város Önkormányzata pénzügyi helyzetének ellenőrzéséről (43/4) 1216 2012. április

JELENTÉS. Bátonyterenye Város Önkormányzata pénzügyi helyzetének ellenőrzéséről (43/4) 1216 2012. április JELENTÉS Bátonyterenye Város Önkormányzata pénzügyi helyzetének ellenőrzéséről (43/4) 1216 2012. április Állami Számvevőszék Iktatószám: V-3106-022/2012. Témaszám: 1015 Vizsgálat-azonosító szám: V0560137

Részletesebben

ALLAMI SZÁMVEVŐSZÉK JELENTÉS. a Kereszténydemokrata Néppárt 2010-2011. évi gazdálkodása törvényességének ellenőrzéséről. 13023 2013.

ALLAMI SZÁMVEVŐSZÉK JELENTÉS. a Kereszténydemokrata Néppárt 2010-2011. évi gazdálkodása törvényességének ellenőrzéséről. 13023 2013. , ALLAMI SZÁMVEVŐSZÉK JELENTÉS a Kereszténydemokrata Néppárt 2010-2011. évi gazdálkodása törvényességének ellenőrzéséről 13023 2013. március Állami Számvevőszék Iktatószám: V-0037-052/2013. Témaszám: 1076

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS a Társadalombiztosítási Alap kezelőjénél végzett szárnvevőszéki vizsgálatok hasznosulásának utóellenőrzéséről 1992. augusztus 110. - 2 - Az ellenőrzést vezette: Barnberger Mária (az

Részletesebben

Tények, információk az Adó- és Pénzügyi Ellenõrzési Hivatal szervezetérõl és annak 2006. évi tevékenységérõl

Tények, információk az Adó- és Pénzügyi Ellenõrzési Hivatal szervezetérõl és annak 2006. évi tevékenységérõl Tények, információk az Adó- és Pénzügyi Ellenõrzési Hivatal szervezetérõl és annak 2006. évi tevékenységérõl ELÕSZÓ Tisztelt Olvasó! Az Adó- és Pénzügyi Ellenõrzési Hivatal történetében a 2006. esztendõ

Részletesebben

Elektronikus közhiteles nyilvántartások Megvalósítási tanulmány

Elektronikus közhiteles nyilvántartások Megvalósítási tanulmány eegészség Program 27. Projekt Elektronikus közhiteles nyilvántartások Megvalósítási tanulmány Készítette: Szentgáli Ádám (Stubenvoll Bt.) 1.1 Budapest, 2004 szeptember 30 Tartalom I. Az EKNY adatbank,

Részletesebben

ÉLELMISZERLÁNC-FELÜGYELETI ÉVES JELENTÉS 2014. MAGYARORSZÁG

ÉLELMISZERLÁNC-FELÜGYELETI ÉVES JELENTÉS 2014. MAGYARORSZÁG 1 ÉLELMISZERLÁNC-FELÜGYELETI ÉVES JELENTÉS 2014. MAGYARORSZÁG ITNET Jelentés 2012. Magyarország Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal www.nebih.gov.hu Köszöntő 1 Tisztelt Olvasó! Az élelmiszerlánc-felügyelet

Részletesebben

SZÁMVEVİI JELENTÉS. Tompa Város Önkormányzata gazdálkodási rendszerének 2008. évi ellenırzésérıl. 2008. július

SZÁMVEVİI JELENTÉS. Tompa Város Önkormányzata gazdálkodási rendszerének 2008. évi ellenırzésérıl. 2008. július BÁCS-KISKUN MEGYEI ELLENİRZÉSI IRODA - KECSKEMÉT SZÁMVEVİI JELENTÉS Tompa Város Önkormányzata gazdálkodási rendszerének 2008. évi ellenırzésérıl 2008. július 3. Önkormányzati és Területi Ellenőrzési Igazgatóság

Részletesebben

A BIZOTTSÁG JELENTÉSE. Állami támogatási értesítő. Jelentés az uniós tagállamok által nyújtott állami támogatásokról. 2012.

A BIZOTTSÁG JELENTÉSE. Állami támogatási értesítő. Jelentés az uniós tagállamok által nyújtott állami támogatásokról. 2012. EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2012.12.21. COM(2012) 778 final A BIZOTTSÁG JELENTÉSE Állami támogatási értesítő Jelentés az uniós tagállamok által nyújtott állami támogatásokról 2012. évi kiadás {SWD(2012)

Részletesebben

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL JELENTÉS A KSH-STRATÉGIÁRÓL (2006)

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL JELENTÉS A KSH-STRATÉGIÁRÓL (2006) KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL JELENTÉS A KSH-STRATÉGIÁRÓL (2006) Budapest, 2007 KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL, 2007 ISBN 978 963 235 102 5 FELELÕS KIADÓ: Dr. Pukli Péter, a KSH elnöke KÉSZÜLT: a KSH Tervezési

Részletesebben

V. Modulok értékelése és minősítése/beszámítása az iskolai évfolyam sikeres befejezésébe...94 VI. Érettségi...95 VII. A választható tantárgyak,

V. Modulok értékelése és minősítése/beszámítása az iskolai évfolyam sikeres befejezésébe...94 VI. Érettségi...95 VII. A választható tantárgyak, P E D A G Ó G I A I P R O G R A M 2013 1 Tartalom Tartalom... 2 Pedagógiai hitvallásunk:... 4 Nevelési terv... 6 I. Iskolánkról... 6 1.1. Alapelvek, célok, értékek...11 1.2. Az emberi magatartás általános

Részletesebben

Alap felett rendelkező megnevezése: Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter Alapkezelő megnevezése: Szociális és Munkaügyi Minisztérium

Alap felett rendelkező megnevezése: Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter Alapkezelő megnevezése: Szociális és Munkaügyi Minisztérium II/1. számú melléklet Alap felett rendelkező megnevezése: Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter Alapkezelő megnevezése: Szociális és Munkaügyi Minisztérium Alap megnevezése: Munkaerőpiaci Alap Alap

Részletesebben

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS Audit Network Hungary Kft. 1036 Budapest, Galagonya u. 5. Könyvvizsgáló kamarai tagsági száma: 002158 FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS A BUDAPESTFŐVÁROS X. KERÜLET KŐBÁNYAI ÖNKORMÁNYZAT 2014. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSE

Részletesebben

A MAGYAR HONVÉDSÉG CENTRALIZÁLT BESZERZÉSÉNEK TÖRTÉNETE

A MAGYAR HONVÉDSÉG CENTRALIZÁLT BESZERZÉSÉNEK TÖRTÉNETE Derzsényi Attila attila.derzsenyi@hm.gov.hu A MAGYAR HONVÉDSÉG CENTRALIZÁLT BESZERZÉSÉNEK TÖRTÉNETE Absztarkt Napjainkban ismét kiemelt hangsúlyt kapott a honvédelmi tárca beszerzésének decentralizációja,

Részletesebben

12. előadás: Az ingatlan-nyilvántartás korszerűsítése

12. előadás: Az ingatlan-nyilvántartás korszerűsítése 12. előadás: Az ingatlan-nyilvántartás korszerűsítése Az állami földnyilvántartás gépi feldolgozása Az állami földnyilvántartás a földekre vonatkozó népgazdasági tervezésnek, statisztikai adatgyűjtésnek,

Részletesebben

JELENTÉS. Mezőtúr Város Önkormányzata pénzügyi helyzetének ellenőrzéséről (43/4) 1246 2012. április

JELENTÉS. Mezőtúr Város Önkormányzata pénzügyi helyzetének ellenőrzéséről (43/4) 1246 2012. április JELENTÉS Mezőtúr Város Önkormányzata pénzügyi helyzetének ellenőrzéséről (43/4) 1246 2012. április Állami Számvevőszék Iktatószám: V-3100-026/2012. Témaszám: 1015 Vizsgálat-azonosító szám: V0560131 Az

Részletesebben

Állami Számvevőszék ELEMZÉS a 2014. évi integritás felmérés óvodák, bölcsődék intézménycsoportban mért eredményeiről 2015. május

Állami Számvevőszék ELEMZÉS a 2014. évi integritás felmérés óvodák, bölcsődék intézménycsoportban mért eredményeiről 2015. május Állami Számvevőszék ELEMZÉS a 2014. évi integritás felmérés óvodák, bölcsődék intézménycsoportban mért eredményeiről 2015. május Az elemzés készítését felügyelte: Dr. Pulay Gyula Zoltán felügyeleti vezető

Részletesebben

Nógrád Megye Önkormányzata intézményei 2006. évi szakmai teljesítményének bemutatása és értékelése

Nógrád Megye Önkormányzata intézményei 2006. évi szakmai teljesítményének bemutatása és értékelése Nógrád Megye Önkormányzata intézményei 2006. évi szakmai teljesítményének bemutatása és értékelése A Nógrád Megye Önkormányzata honlapjának gondozásával összefüggő feladatokról szóló, 2/2003. számú Rendelkezés

Részletesebben

Vállalkozás alapítás és vállalkozóvá válás kutatás zárójelentés

Vállalkozás alapítás és vállalkozóvá válás kutatás zárójelentés TÁMOP-4.2.1-08/1-2008-0002 projekt Vállalkozás alapítás és vállalkozóvá válás kutatás zárójelentés Készítette: Dr. Imreh Szabolcs Dr. Lukovics Miklós A kutatásban részt vett: Dr. Kovács Péter, Prónay Szabolcs,

Részletesebben

A NAV az általános forgalmi adó alanya, pénzügyi igazgatási tevékenysége adómentes, vállalkozási tevékenységet nem folytat.

A NAV az általános forgalmi adó alanya, pénzügyi igazgatási tevékenysége adómentes, vállalkozási tevékenységet nem folytat. XVI. Fejezet: Nemzeti Adó- és Vámhivatal Államháztartási egyedi azonosító száma: 295868 Államháztartási szakágazati besorolása: 841112 Pénzügyi, költségvetési igazgatás Adószáma: 15789934-2-51 Székhelye:

Részletesebben

Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karának önértékelése. MAB Intézményakkreditáció

Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karának önértékelése. MAB Intézményakkreditáció Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karának önértékelése MAB Intézményakkreditáció 2014 TARTALOM BEVEZETÉS...7 1. A KAR ÁLTALÁNOS HELYZETKÉPE...9 1.1. Küldetés, jövőkép, értékrend...9 1.2. A kar szervezete

Részletesebben

E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2006. MÁRCIUS 16-I ÜLÉSÉRE

E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2006. MÁRCIUS 16-I ÜLÉSÉRE E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2006. MÁRCIUS 16-I ÜLÉSÉRE IKTATÓSZÁM: 775/2006. MELLÉKLETEK: 1 DB TÁRGY: Beszámoló a Baranyai PedagógiaiSzakszolgálatok és Szakmai Szolgáltatások

Részletesebben

JELENTÉS. a 2008. március 9-én megtartott országos ügydöntő népszavazás lebonyolításához felhasznált pénzeszközök elszámolásának ellenőrzéséről

JELENTÉS. a 2008. március 9-én megtartott országos ügydöntő népszavazás lebonyolításához felhasznált pénzeszközök elszámolásának ellenőrzéséről JELENTÉS a 2008. március 9-én megtartott országos ügydöntő népszavazás lebonyolításához felhasznált pénzeszközök elszámolásának ellenőrzéséről 0925 2009. augusztus 3. Önkormányzati és Területi Ellenőrzési

Részletesebben

2. NAPIREND: Ügyiratszám: 1 /12-34/ 2007. ELŐTERJESZTÉS A Képviselő-testület 2007. június 26 i ülésére

2. NAPIREND: Ügyiratszám: 1 /12-34/ 2007. ELŐTERJESZTÉS A Képviselő-testület 2007. június 26 i ülésére 2. NAPIREND: Ügyiratszám: 1 /12-34/ 2007 ELŐTERJESZTÉS A Képviselő-testület 2007. június 26 i ülésére Tárgy: Előterjesztő: Előkészítette: Megtárgyalja: Meghívottak: A Diákotthon és Kollégium csatolása

Részletesebben

Összefoglaló a Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ 2008. évi szakmai tevékenységéről

Összefoglaló a Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ 2008. évi szakmai tevékenységéről Összefoglaló a Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ 2008. évi szakmai tevékenységéről A Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Főigazgatója által 2009. március 18-án kiadott szempontok alapján a

Részletesebben

VIII. Magyar Köztársaság Ügyészsége. fejezet. 2009. évi költségvetésének. végrehajtása

VIII. Magyar Köztársaság Ügyészsége. fejezet. 2009. évi költségvetésének. végrehajtása A VIII. Magyar Köztársaság Ügyészsége fejezet 2009. évi költségvetésének végrehajtása Budapest, 2010. május hó 1 A Legfőbb Ügyészség irányítása alá az 5 fellebbviteli főügyészség mellett 21 főügyészség

Részletesebben

VII. Soproni Pénzügyi Napok. Öngondoskodás Nyugdíj Egészség pénzügyi, adózási és számviteli szakmai konferencia

VII. Soproni Pénzügyi Napok. Öngondoskodás Nyugdíj Egészség pénzügyi, adózási és számviteli szakmai konferencia VII. Soproni Pénzügyi Napok Öngondoskodás Nyugdíj Egészség pénzügyi, adózási és számviteli szakmai konferencia Az agresszív adótervezés ellenőrzési esete 2013. szeptember 27. Freisleben Enikő NAV Központi

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar HUMÁN ERŐFORRÁS. szakirányú továbbképzési szak

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar HUMÁN ERŐFORRÁS. szakirányú továbbképzési szak Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar HUMÁN ERŐFORRÁS szakirányú továbbképzési szak A humán erőforrás képzés a szervezetek működtetésének emberi erőforrás menedzseléséhez kapcsolódó szakmai kérdéseivel

Részletesebben

A 2009. január 1-jétől életbe lépő adó- és járulékváltozások szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás ágazatra gyakorolt hatásának bemutatása

A 2009. január 1-jétől életbe lépő adó- és járulékváltozások szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás ágazatra gyakorolt hatásának bemutatása A 2009. január 1-jétől életbe lépő adó- és járulékváltozások szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás ágazatra gyakorolt hatásának készült a Turizmus és Vendéglátás Ágazati Párbeszéd Bizottság megbízásából

Részletesebben

Az Adózás rendjéről szóló törvény 2016. évi változásai

Az Adózás rendjéről szóló törvény 2016. évi változásai Az Adózás rendjéről szóló törvény 2016. évi változásai Ket. módosítása miatt az Art. számos rendelkezését is módosítani kell Ket. szerinti függő hatályú döntés kizárása, Ket.-ből kikerült, ezért az Art.-ba

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGÜGYI ALAPELLÁTÁS MEGERŐSÍTÉSÉNEK KONCEPCIÓJA

AZ EGÉSZSÉGÜGYI ALAPELLÁTÁS MEGERŐSÍTÉSÉNEK KONCEPCIÓJA 2. melléklet az előterjesztéshez AZ EGÉSZSÉGÜGYI ALAPELLÁTÁS MEGERŐSÍTÉSÉNEK KONCEPCIÓJA EGÉSZSÉGÜGYÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG 2015. április Tartalom BEVEZETÉS...4 A stratégiai dokumentum célja és előzménye...4

Részletesebben

VII-B-004/761-4 /2013

VII-B-004/761-4 /2013 VII-B-004/761-4 /2013 Beszámoló A Fejér Megyei Kormányhivatal 2012. évi tevékenységéről FEJÉR MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Tartalomjegyzék 1. Vezetői összefoglaló... - 3-2. A kormányhivatalt érintő feladat- és

Részletesebben

~IIami ~ámbrbö5?ék JELENTÉS. 1992. január 80. a központi államigazgatási szervezetek létszám- és bérgazdálkodásának ellenőrzéséről

~IIami ~ámbrbö5?ék JELENTÉS. 1992. január 80. a központi államigazgatási szervezetek létszám- és bérgazdálkodásának ellenőrzéséről ~IIami ~ámbrbö5?ék ;; JELENTÉS a központi államigazgatási szervezetek létszám- és bérgazdálkodásának ellenőrzéséről 1992. január 80. A:z ellenőrzést végezték: Bakonyvári Róbertné tanácsos Éva Katalin tanácsos

Részletesebben

KINCSTÁRI RENDSZEREK. A kincstári rendszer létrejötte, fejlődése, bővítési stratégiák, lépések a szubszidiaritás irányába GÁRDOS CSABA 1

KINCSTÁRI RENDSZEREK. A kincstári rendszer létrejötte, fejlődése, bővítési stratégiák, lépések a szubszidiaritás irányába GÁRDOS CSABA 1 GÁRDOS CSABA 1 A kincstári rendszer létrejötte, fejlődése, bővítési stratégiák, lépések a szubszidiaritás irányába Az államháztartási pénzügyi rendszer reformjának egyik fontos és kiemelt eredménye a kincstári

Részletesebben

Az e-közigazgatás irányításának megújítása

Az e-közigazgatás irányításának megújítása Az e-közigazgatás irányításának megújítása 2013 Az e-közigazgatási irányítás megújítása a központi közigazgatásban IMPRESSZUM Szerkesztette és kiadta: Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium ÁROP-1.2.20-2012-2012-0001

Részletesebben

JEGYZŐ 8230 Balatonfüred, Szent István tér 1. titkarsag@balatonfured.com

JEGYZŐ 8230 Balatonfüred, Szent István tér 1. titkarsag@balatonfured.com BALATONFÜREDI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL JEGYZŐ 8230 Balatonfüred, Szent István tér 1. titkarsag@balatonfured.com Szám: 1/367- /2015. Előkészítő: Harsányiné dr. Tóth Beáta E l ő t e r j e s z t é s a

Részletesebben

ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK JELENTÉS. Az. Országos Nemzetiségi Önkormányzatok gazdálkodásának. ellenőrzéséről Országos Örmény Önkormányzat

ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK JELENTÉS. Az. Országos Nemzetiségi Önkormányzatok gazdálkodásának. ellenőrzéséről Országos Örmény Önkormányzat ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK JELENTÉS Az. Országos Nemzetiségi Önkormányzatok gazdálkodásának 15132 ellenőrzéséről Országos Örmény Önkormányzat Állami Számvevőszék Iktatószám: V-0695-073/2015. Témaszám: 1729 Vizsgálat-azonosító

Részletesebben

A biztosítási piac alakulása 2007-ben

A biztosítási piac alakulása 2007-ben WWW.UNIONBIZTOSITO.HU A háttér DR. GÜNTER GEYER, A FELÜGYELÔBIZOTTSÁG ELNÖKÉNEK ELÔSZAVA A közép-kelet-európai régió továbbra is rendkívül nagy fejlôdési lehetôséget kínál számunkra. 2. OLDAL Vélemény

Részletesebben

Üzleti jelentés 2014.

Üzleti jelentés 2014. GYULAI TAKARÉKSZÖVETKEZET 5711. Gyula, Széchenyi u. 53. Üzleti jelentés 2014. Cg.:04-02-000217 1 Tartalomjegyzék TARTALOMJEGYZÉK 2 1. BEVEZETŐ 3 2. A VAGYONI, PÉNZÜGYI HELYZET ÉS A JÖVEDELMEZŐSÉG 5 3.

Részletesebben

PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001

PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001 A TÁMOP 3.1.5/12 kiemelt projektben megvalósuló fejlesztések Dr. Pompor Zoltán Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Szakmai vezető TÁMOP 3.1.5/12 Oktatáspolitikai keret Megújuló köznevelési rendszer Pedagógusok

Részletesebben

2006. évi eredmények: teljesítményünk stabil volt, elértük kitűzött céljainkat

2006. évi eredmények: teljesítményünk stabil volt, elértük kitűzött céljainkat 2006. évi eredmények: teljesítményünk stabil volt, elértük kitűzött céljainkat Budapest 2007. február 13. A Magyar Telekom (Reuters: NYSE: MTA.N, BSE: MTEL.BU és Bloomberg: NYSE: MTA US, BSE: MTELEKOM

Részletesebben

I. Összegző megállapítások, következtetések, javaslatok II. Részletes megállapítások

I. Összegző megállapítások, következtetések, javaslatok II. Részletes megállapítások 0031 Jelentés az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Részvénytársaság tevékenységének, a hozzárendelt vagyon alakulásának, privatizációjának és működtetésének ellenőrzéséről TARTALOMJEGYZÉK I. Összegző

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA HU HU HU AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 20.4.2009 COM(2009) 178 végleges A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK, A RÉGIÓK

Részletesebben

Statisztikai tájékoztató Fejér megye, 2013/2

Statisztikai tájékoztató Fejér megye, 2013/2 Statisztikai tájékoztató Fejér megye, 2013/2 Központi Statisztikai Hivatal 2013. szeptember Tartalom Összefoglalás... 2 Demográfiai helyzet... 2 Munkaerőpiac... 3 Gazdasági szervezetek... 5 Beruházás...

Részletesebben

Savaria TISZK Szakképzés-szervezési Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság 2010. évi beszámolója

Savaria TISZK Szakképzés-szervezési Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság 2010. évi beszámolója S a v a r i a T I S Z K S z a k k é p z é s - s z e r v e z é s i K i e m e l k e d ő e n K ö z h a s z n ú N o n p r o f i t K o r l á t o l t F e l e l ő s s é g ű T á r s a s á g 9 7 0 0 S z o m b a

Részletesebben

1047 Budapest, Baross u. 91.-95. tel: (1) 399-5500 fax: (1) 399-5599 GYORSJELENTÉS

1047 Budapest, Baross u. 91.-95. tel: (1) 399-5500 fax: (1) 399-5599 GYORSJELENTÉS GYORSJELENTÉS A Synergon Informatika Rt. 2005. január 1-jétől június 30-ig tartó 6 hónap pénzügyi eredményei Nem auditált, konszolidált Nemzetközi Pénzügyi Jelentés/ Beszámolói Szabályok szerint összeállított

Részletesebben

Helyzetkép 2013. november - december

Helyzetkép 2013. november - december Helyzetkép 2013. november - december Gazdasági növekedés Az elemzők az év elején valamivel optimistábbak a világgazdaság kilátásait illetően, mint az elmúlt néhány évben. A fejlett gazdaságok növekedési

Részletesebben

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK Kereskedelmi és marketing alapismeretek középszint 1411 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 18. KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI

Részletesebben

Statisztikai tájékoztató Tolna megye, 2012/4

Statisztikai tájékoztató Tolna megye, 2012/4 Statisztikai tájékoztató Tolna megye, 2012/4 Központi Statisztikai Hivatal 2013. március Tartalom Összefoglalás... 2 Demográfiai helyzet... 2 Munkaerőpiac... 2 Gazdasági szervezetek... 5 Beruházás... 6

Részletesebben

KAPUVÁR VÁROS POLGÁRMESTERE 9330 KAPUVÁR, Fő tér 1. GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYE : 96/596-001, Fax: 96/596-005 E-mail: polgarmester@kapuvar.

KAPUVÁR VÁROS POLGÁRMESTERE 9330 KAPUVÁR, Fő tér 1. GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYE : 96/596-001, Fax: 96/596-005 E-mail: polgarmester@kapuvar. KAPUVÁR VÁROS POLGÁRMESTERE 9330 KAPUVÁR, Fő tér 1. GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYE : 96/596-001, Fax: 96/596-005 E-mail: polgarmester@kapuvar.hu. napirendi pont Tárgyalja: Gazdasági Bizottság Egészségügyi és

Részletesebben

A FŐVÁROSI SZABÓ ERVIN KÖNYVTÁR MUNKATERVE

A FŐVÁROSI SZABÓ ERVIN KÖNYVTÁR MUNKATERVE A ŐVÁROSI SZABÓ ERVIN KÖNYVTÁR MUNKATERVE 2014 A ővárosi Közgyűlés Oktatási Bizottsága 2014. május 26-i ülésén megtárgyalta a ővárosi Szabó Ervin Könyvtár 2014. évi munkatervét és az 50/2014.(V.26.) határozatával

Részletesebben

Adattár. Adattár. Elemzések, modellezés. Adatszolgáltatás

Adattár. Adattár. Elemzések, modellezés. Adatszolgáltatás ADATTÁRALAPÚ VEZETŐI INFORMÁCIÓS RENDSZER (AVIR) Az táralapú Vezetői Információs Rendszer (AVIR) fő célja, hogy hatékonyabbá tegye az intézmény működését, megalapozottabbá tegye a vezetői döntéseket, illetve

Részletesebben

A KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. üzleti jelentése a 2009. évi működésről

A KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. üzleti jelentése a 2009. évi működésről KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. A KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. üzleti jelentése a 2009. évi működésről A Társaság Felügyelő Bizottsága megtárgyalta a 10/2010. (IV.08.)

Részletesebben

JELENTÉS. Kisújszállás Város Önkormányzata pénzügyi helyzetének ellenőrzéséről (43/4) 1237 2012. április

JELENTÉS. Kisújszállás Város Önkormányzata pénzügyi helyzetének ellenőrzéséről (43/4) 1237 2012. április JELENTÉS Kisújszállás Város Önkormányzata pénzügyi helyzetének ellenőrzéséről (43/4) 1237 2012. április Állami Számvevőszék Iktatószám: V-3099-026/2012. Témaszám: 1015 Vizsgálat-azonosító szám: V0560130

Részletesebben

325 Jelentés az öregségi nyugdíjmegállapítás folyamatának és az ügyintézés hatékonyságának ellenőrzéséről

325 Jelentés az öregségi nyugdíjmegállapítás folyamatának és az ügyintézés hatékonyságának ellenőrzéséről 325 Jelentés az öregségi nyugdíjmegállapítás folyamatának és az ügyintézés hatékonyságának ellenőrzéséről TARTALOMJEGYZÉK I. ÖSSZEFOGLALÓ MEGÁLLAPÍTÁSOK, KÖVETKEZTETÉSEK, JAVASLATOK 2. Következtetések

Részletesebben

KÖZIGAZGATÁS-TUDOMÁNYI KAR KÖZIGAZGATÁS-TUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA. DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS SZERZŐI ISMERTETŐJE (TÉZISFÜZET) Dr. univ.

KÖZIGAZGATÁS-TUDOMÁNYI KAR KÖZIGAZGATÁS-TUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA. DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS SZERZŐI ISMERTETŐJE (TÉZISFÜZET) Dr. univ. NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM EGYETEMI DOKTORI TANÁCS KÖZIGAZGATÁS-TUDOMÁNYI KAR KÖZIGAZGATÁS-TUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS SZERZŐI ISMERTETŐJE (TÉZISFÜZET) Dr. univ. Potóczki György

Részletesebben

I. BEVEZETÉS II. ÖSSZEFOGLALÓ MEGÁLLAPÍTÁSOK, KÖVETKEZTETÉSEK

I. BEVEZETÉS II. ÖSSZEFOGLALÓ MEGÁLLAPÍTÁSOK, KÖVETKEZTETÉSEK 323 Jelentés a Magyar Távközlési Vállalat gazdálkodásáról és privatizációjáról TARTALOMJEGYZÉK I. BEVEZETÉS II. ÖSSZEFOGLALÓ MEGÁLLAPÍTÁSOK, KÖVETKEZTETÉSEK 1. Összefoglaló megállapítások 2. Következtetések

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS (a Szemere Bertalan Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégiumra vonatkozó részek) 2011. évi közoktatás és a szakképzés új és

ELŐTERJESZTÉS (a Szemere Bertalan Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégiumra vonatkozó részek) 2011. évi közoktatás és a szakképzés új és ELŐTERJESZTÉS Borsod-Abaúj-Zemplén Megye iskolarendszerű szakképzésének átalakítására (a Szemere Bertalan Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégiumra vonatkozó részek) A 2011. évi hazai jogalkotás folyamatában

Részletesebben

391 Jelentés a helyi önkormányzatok 1996. évi normatív állami hozzájárulása igénybevételének és elszámolásának ellenőrzési tapasztalatairól

391 Jelentés a helyi önkormányzatok 1996. évi normatív állami hozzájárulása igénybevételének és elszámolásának ellenőrzési tapasztalatairól 391 Jelentés a helyi önkormányzatok 1996. évi normatív állami hozzájárulása igénybevételének és elszámolásának ellenőrzési tapasztalatairól TARTALOMJEGYZÉK I. Összegző megállapítások, következtetések,

Részletesebben

Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksár Önkormányzatának 2015. évi költségvetési koncepciója

Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksár Önkormányzatának 2015. évi költségvetési koncepciója Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksár Önkormányzatának 2015. évi költségvetési koncepciója Összeállította: Pénzügyi Osztály Tartalomjegyzék I. Gazdasági kilátások és az önkormányzatok várható helyzete

Részletesebben

Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és Számviteli Kar

Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és Számviteli Kar Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és Számviteli Kar Lelkes Mirtill Pénzügy és számvitel/államháztartás Önkormányzati intézmény költségvetéstervezési, finanszírozási, gazdálkodás rendszere. 2016. Lelkes

Részletesebben

MAGYARORSZÁG 2016. ÉVI NEMZETI REFORM PROGRAMJA

MAGYARORSZÁG 2016. ÉVI NEMZETI REFORM PROGRAMJA MAGYARORSZÁG KORMÁNYA MAGYARORSZÁG 2016. ÉVI NEMZETI REFORM PROGRAMJA 2016. április TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék... 2 I. Bevezető... 3 II. Középtávú makrogazdasági kitekintés... 4 II.1. A makrogazdasági

Részletesebben

Beszámoló a Gyermekjóléti Szolgálat és a Családok Átmeneti Otthona 2011. évi működéséről

Beszámoló a Gyermekjóléti Szolgálat és a Családok Átmeneti Otthona 2011. évi működéséről Beszámoló a Gyermekjóléti Szolgálat és a Családok Átmeneti Otthona 2011. évi működéséről A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló többször módosított 1997. évi XXXI. tv. (a továbbiakban

Részletesebben

Ez a feladatellátás kapcsolódhat az önkormányzati tervek között szereplő

Ez a feladatellátás kapcsolódhat az önkormányzati tervek között szereplő ---------- BUDAPESTFŐVÁROS X. KERÜLET KŐBÁNYAIÖNKORMÁNYZAT ALPOLGÁRMESTERE ELŐTERJESZTÉS a TÁMOP 3.4.4./B/08/2-K.MR projekt eredményeiről és a projekt fenntartási időszakához forrás biztosításáról Tájékoztatom

Részletesebben

9804 Jelentés az új Nemzeti Színház beruházásának vizsgálatáról 1. szakasz 1997. december 31-ig

9804 Jelentés az új Nemzeti Színház beruházásának vizsgálatáról 1. szakasz 1997. december 31-ig 9804 Jelentés az új Nemzeti Színház beruházásának vizsgálatáról 1. szakasz 1997. december 31-ig TARTALOMJEGYZÉK I. megállapítások, következtetések 1. Pénzügyi-gazdasági helyzet 2. A beruházás szervezése,

Részletesebben

Medgyesegyháza Nagyközségi Önkormányzat 3/2000. (III.1.) Ök. rendelete. az adatvédelemről. A rendelet célja. A rendelet hatálya

Medgyesegyháza Nagyközségi Önkormányzat 3/2000. (III.1.) Ök. rendelete. az adatvédelemről. A rendelet célja. A rendelet hatálya Medgyesegyháza Nagyközségi Önkormányzat 3/2000. (III.1.) Ök. rendelete az adatvédelemről Medgyesegyháza Nagyközségi Önkormányzat képviselőtestülete a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról

Részletesebben