1. lépés: 2. lépés: kommunikáció belső audit

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "1. lépés: 2. lépés: kommunikáció belső audit"

Átírás

1 KMR A k.menedzsment problémáinak megoldására eszköz lehet egy KMR kialakítása, működtetése. Rendszer: egy adott cél eléréséhez szükséges alkotóelemek összessége. Egymással összefüggő (funkcionálisan, harmonikus, szervezett kapcsolat), vagy nem összefüggő elemek csoportja, amelyek egységet formálnak egy közös cél elérése érdekében. KMR: a vállalat általános menedzsment rendszerének az az alrendszere, amely tartalmazza a tervezési és ellenőrzési tevékenységeket hatás- és felelősség köröket, gyakorlati eljárásokat erőforrásokat Ezek a környezeti politika működését segítik elő!! Cél: Környezeti politikában megfogalmazott célok megvalósítása Megelőzés inkább, mint helyesbítés A vállalat környezeti teljesítményének folyamatos javítása (k terhelés csökkentése) Jellemzők: jól illeszthető a már meglévő irányítás rendszerbe versenyképesség, nyereség növelése külső és belső előnyöket nyújt piaci elvárássá volt, ill. szabványosított, rendeletben szabályozott Előnyök: a) külső szempontok: vállalati image javítása elvárásoknak (külső, belső) való megfelelés b) belső szempontok: rendszerben való működés megfelelés a törvényi elvárásoknak környezeti hatások értékelése a meglévő környezeti gyakorlat felülvizygálata egyértelmű felelősség, környezettudat javítása Rendszerfelépítés feltételei: Felsővezetés felelőssége: KMR kiépítése, működtetése, ennek biztosítása, környezeti politika kidolgozása Team-munka: mindenki legjobb tudása szerint, a siker motivációs tényezővé válik Így a menedzsment pl koordniálja a környezetre vonatkozó tervezést, irányítást, biztosítja a dokumentációt. Elemei: 1. Környezeti politika, tervezés: kommunikáció, információs rendszer, monitoring rendszer 2. Környezeti oktatás: dokumentáció 3. Szervezet, hatáskör és felelősség: helyesbítő intézkedések, belső audit, vezetőségi átvizsg. Megvalósulás lépései: elkötelezettség környezeti felmérés k. politika szervezet szabályozások célok men program k kézikönyv szabályozás jelentések auditok áttekintések k politika ISO Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) megindított egy szabványosítási folyamatot, amelynek célja, hogy menedzsmenteszközöket és technikákat dolgozzon ki a gazdálkodó szervezeteket érintő környezetvédelmi feladatok és problémák kezelésére. KIR: Környezetközpontú irányítási rendszer: --szerepe, hogy kialakítsa és bevezesse a szervezet környezeti politikáját, és kezelje a k-i tényezőit. M1: Egymással kölcsönös kapcs-ban álló elemek összesége, amiket erre (ld. fent) használnak M2: Felöleli a szervezeti felépítést, a tervezési tevékenységeket, felelősségeket, eljárásokat.

2 ISO szabvány: célja: a környezetvédelem támogatása a gazdasági, társadalmi szükségletekkel összhangba KMR elérhető legyen minden szervezet számára jellemzője: PDCA logikára épül (Plan Do=hajtsd végre Check Act= javíts) folyamatközpontú megközelítés 1. Plan: 1. lépés: Környezeti politika: egy szervezet környezeti teljesítményére vonatkozó szándékai, irányvonalai a felső vezetés megfogalmazásában. Tartalmazza az elkötelezettséget a folyamatos fejlesztés, a jogszabályok betartása iránt, megfeleljen a szervezet tevékenységi körének, környezeti célok megfogalmazása és felülvizsgálata legyen benne, és mindez legyen dokumentálva, bevezetve és fenntartva. 2. lépés: Tervezés, ennek megfelelően: környezeti tényezők jogszabályok, követelmények célok, előirányzatok, programok 2. Végrehajtás: Bevezetés és működtetés erőforrások, szerepek, hatáskörök, felelősségek felkészültség, képzés, tudatosság kommunikáció dokumentáció működés szabályozása felkészülés, reagálás a vészhlyzetekre 3. Ellenőrzés: a megfelelőség ellenőrzése figyelemmel kísérés, mérés helyesbítések feljegyzések készítése belső audit 4. Intézkedés: Folyamatos fejlesztés vezetőségi átvizsgálás EMAS I /1995 Az Európai Közösség rendelete, elhatározták, hogy az integrációs politika kidolgozása során figyelembe veszik a környezeti hatásokat és a hosszú időn keresztül fenntartható fejlődés elvét. (Maastricht, 1993) célja: környezeti teljesítmény javítása. A vállalat azért építi ki az EMAS rendszert, h ezt elérje jellemzők: a vállalatok saját maguk alakítsák ki a k politikájukat önkéntes belépés, de meg kell felelni a követelményeknek. EU-ban azonos feltételeket kell teremteni a KMR-ek bevezetésére. Közvélemény hiteles tájékoztatása Új irány, mert egy vállaltvezetési technikát mutat meg, nem csak ellenőrzi a működését, h minden megfelel-e a jogszabályoknak. Rendszeresen felülvizsgálja a környezeti politikáját ( a vállalat saját maga ) Értékelje a kitűzött célok hatékonyságát Meghatározza a programját a következő időszakra, és a megvalósításhoz szüks eszközöket EMAS II EMAS I. felülvizsgálatából, amikor az ISO világszerte elterjedt (EMAS csak EU) Lehetővé teszi a szervezetek önkéntes részvételét a környezetvédelmi vezetés és hitelesítés rendszerében.

3 Felülvizsgálat indokoltsága: minden olyan szervezet számára elérhetővé kell válni, aminek vannak környezeti hatásai EMAS jó, mert hangsúlyt fektet a jogszabályi megfelelésekre, környezeti telj javítása, külső kommunikáció javítása, alkalmazottak részvétele. Hangsúlyozni kell, h önkéntesen lehet részt venni benne, ill a részvételből előny származzon Kis és középvállalatok (KKV-k) is részt vegyenek! Működtetése: környezetvédelmi nyilatkozat évenkénti frissítése ezt három évente hitelesíteni és nyilvánosságra hozni bizonyítani kell az eredményeket Rendszer ISO EMAS Szabályozás Nemzetközi EU rendelet, tagországokra Körny pol Jogszabályoknak való megfelelés Előzetes állapotfelmérés nyilvánosság Elkötelezettség, folyamatos javítás Jogszabály megfelelés Nemmegfelelés esetén visszavonható a tanúsítvány Javasolt, csak a k tényezők azonosítása kötelező Kötelező, megszegés estén azonnal megszűnik a tanúsítás Kötelező, minden k tényező minimum listája Csak politikai, egyéb nem kötelező Nyilvános, EU szinten nyilvántartják Környezeti jelentés Készítése ajánlott Kötelező, frissítendő, hitelesítendő Mi tanúsítható? Szerv., teleph., folyamat, egység Szervezet, telephely Audit 1-3 évente tanúsító tapasztalaton múlik Logó használat Tanúsító szervezet adja szabályozott KTÉ Környezeti Teljesítményértékelés Max 3 évente tanusító nem lehet akárki KT = egy szervezet irányításának mérhető eredményei (a környezeti tényezők tekintetében) KTÉ a vezetés számára nélkülözhetetlen eszköz ha a döntéseket környezeti szempontból meg akarják alapozni. Ezt az értékelést folyamatosan kell csinálni, eszközei a környezeti indikátorok lehetnek. K Indikátor: információt szolgáltat a fizikai teljesítményről, ill. a menedzsment intézkedéseiről ( amik arra irányultak, hogy javítsák ezt a teljesítményt), továbbá a környezet állapotáról tulajdonságai (KTÉ-é) belső menedzsmentfolyamat, eszköz indikátorokat használ összehasonlít a döntések környezeti megalapozásához szükséges előnyei: k tényezők hatásainak mérséklése nyomon követi a k teljesítmény változást növelhető az üzleti teljesítmény, hatékonyság is, stratégiai szempontból értékes lehetőségek felismerését segíti jellemző a folyamatra: PDCA ciklus Tervezés A menedzsment elkötelezettsége integrálás(üzleti funkciók, tevékenységek) adatgyűjtés, elemzés, indikátorokká alakítás, összehas, jelentések, tájékoztatása felülvizsgálat, a fejlesztés érdekében

4 KTÉ folyamat PDCA szerint: P: célok, erőforrások, elvárások, eljárásokat D: KTÉ folyamata: adatgyűjtés-- az összegyűjtött adatokból számoljuk az indikátorokat adatok értékelése hasznos infók kiszűrése, ezt szolg. a menedzsmentnek eredményei jelentés és tájékoztatás a szervezeten belül eljusson mindenkihez C: KTÉ-nek felülvizsgálata A: az értékelt program javítása Öko-térképezés: a környezeti információk megjelenítésének egyszerű módja grafikus megjelenítés: tényező hatás (anyagáram elemzés) célja a környezet állapotfelmérése, hatások azonosítása, a módszer lényege a dokumentum áttekintése, interjúk, helyszín bejárása eredmény: környezeti zavarások megjelenítése térképen mire? pl. település, víz, talaj, zavarások, energia, hulladék, zaj, szagok, levegő, kockázatok Környezeti Indikátor kiválasztás: hasznos a környezeti célok, előirányzatok mérésére, nyomon követésére releváns, érthető az érintett felek számára költséghatékonyan állítható elő jellemzi a vállalat környezeti teljesítményét mérhető a megfelelő mértékegységben érzékenyen reagál a környezeti teljesítmény változására Típusok: ( a hordozott információ szerint csoportosítva.) abszolút, pl kwh villamos energia relatív pl. kwh/tonna normalizált pl. többféle energiaadat egységessé tétele, átalakítása pl J-á súlyozott pl ár, környezeti hatásokkal minőségi, pl milyen energiahordozót használunk fel aggregált, pl kibocsátott CO2 kg/ év Példák: fajlagos szennyezőanyag kibocsátás (kg sze.a / kg termék), hulladék aránya (keletkezett hull/termék) Környezeti jelentések: 1. Környezeti hatásokról és üzemi teljesítményekről benyújtott információk összessége, amelyek hasznosak az érdekelt felek és a benyújtó jogi személy közötti kapcsolat számára. 2. Kommunikációs eszköz a vállalt célja, hogy megismertesse az érdekelt felekkel a környezeti teljesítményt 3. Bemutatja és igazolja a hatásokat, és tartalmazza az elkötelezettséget a csökkentésre Kinek készül? belső menedzserek nem kormányzati szervek,(ngo-k) bankok, hitelezők beszállítók vevők beruházók szomszédok, érintettek alkalmazottak szabályozó testületek. Típusok: 1. Jogszabályban rögzített KJ-k törvény írja elő, h kell ilyet készíteni, a vállalt méreteitől függően. Különböző országokban más és más 2. EMAS előírásai a KJ-ről nekik kötelező, az elkészített nyilatkozat arra szolgál, hogy a nyilvánosság tudja, h milyen intézkedések valósulnak meg (a környezetvédelem érdekében hozott intézkedések)

5 3. Önkéntes környezeti jelentések 3 alap típus, csoportosítás a motiváció szerint: 1. Piacorientált KJ-ek a vállalt kiemelkedő környezeti teljesítményére szeretnék felhívni a a kereskedelmi partnereik figyelmét 2. Közvélemény orientált azok csinálják (pl különböző iparágak), akik alaptechnológiai hátterük miatt környezeti szempontból amúgy is rossz imázzsal bírnak, javítani szeretnék a megbízhatóságukat, szavahihetőségüket, enyhítsék a bizalomhiányt 3. Menedzsment orientált nem annyira a nyilvánosságnak, mint inkább a vállalatnak szólnak, kb. egy igazolásként készül, csak kérésre küldik el annak, aki érdeklődik. Környezeti jelentések elemei: bevezető környezeti politika, stratégia vállalt bemutatása, vállalati profil KIR, felelősségi körök vállalti környezetvédelmi teljesítmény jogszabályi megfelelés eddigi intézkedések jövőre vonatkozó tervek kapcsolattartás az érintett csoporttal A KJ-ből származó előnyök: a felső vezetés összetartását sugározza, ez fontos a külső érdekelt felek irányába erősíti az érdekelt felek kapcsolatát, mert nő a vállalat átláthatósága Erősíti a versenyelőnyt ezek a vállaltok előnybe kerülnek a felelősségteljességük, elkötelezettségük publikálása miatt Megbízhatóság, szavahihetőség növekedése nyilvánosság szemében Nő a teljesítmény, mert célokat tűztek ki, ezeket nyilvánosságra hozták Kicsi a külső beavatkozás kockázata, mert hatékony a belső szabályozás! Beszállítói listákra kerülés, ha a beszállító csak zöld vállalatoknak akar szállítani morál javítása a vállalton belül nagyobb nyereség, mert javul a környezeti teljesítmény Mikor adjon ki a vállalat ilyen jelentést? Ha a vállalat nagy környezeti kockázattal működik konfliktusa van egy érintett csoporttal érdeklődés van a környezeti teljesítmény iránt Ha EMAS besorolást szeretne a piac is díjazza a környezetvédelmi tevékenységet ha az iparág más vállalatai már készítettek ha az eddig hozott környezetvédelmi intézkedéseket szeretné megosztani a nyilvánossággal A készítés folyamatának alapelvei: Lehatárolás vállalat, vállalati egység, térbeli kiterjedés Fókusz célcsoport, indíttatás, cél meghatározása Időszak -- lehatárolása, milyen időszakra vonatkozik a jelentés Folyamatos működés elve a jelentés részei változhatnak, ezt figyelni kell Részvétel elve a jelentésbe bevont személyek köre Relevancia arról szól amit ígér, az érdeklődésnek megfelelő kérdéseket tárgyal Hitelesség valódi adatok Értelmezhetőség kontextus, közérthetőség Teljességre való törekvés Óvatosság elve bizonytalanságok kezelésére Számszerűsítés Összehasonlíthatóság időben, versenytárssal Felhasználás céljai fenntarthatósági teljesítmény értékelése, összehasonlítása vmivel a fenntarthat fejlődéssel kapcsolatos elvárások befolyásolásának illusztrálása a teljesítmény időbeli alakulásának elemzése, összehasonlítása

6 Környezeti auditálás: Egy rendszerezett, dokumentált, periodikus és objektív jelentés, amelyet adott szabályok szerint létrehozott jogi személyek készítenek, különböző tevékenységekről és gyakorlatról, abból a célból, hogy megvizsgálják a környezeti követelményeknek való megfelelést. Mit lehet auditálni? Megfelelést a jogi előírásoknak Felelősséget az előírások betartására Megfelelést a gyártási folyamatoknak, technológiai előírások betartásának (folyamat-, termék audit) Az ökológiai kockázati potenciált A környezetmenedzsment rendszert Kialakulása, fejlődése: törvények, jogszabályok számának növekedése jogi szabályozás fejlesztése az érdekelt felek igényeinek kielégítése új eszköz: vállalti környezeti állapotvizsgálat további célok megfogalmazása érdekében önszabályozásra is használják, ön-ellenőrzés Mikor csináltassunk auditálást? - Javaslatok auditálásra Ha a cél a külső érdekelt felek érdekeinek teljesítése jogszabályoknak és előírásoknak való megfelelés a célcsoport hatósági előírások vannak, h kell ilyet csinálni szabványosítani akarjuk a vállaltunkat, pl. ISO Az auditálás formái: 1. Eredményre irányuló audit: állapotfelmérés, átvilágítás a lényege, h egy vállat egy adott pillanatban mennyire felel meg az előírásoknak cél: a jelenlegi és a kívánatos állapot összehasonlítása 2. Rendszeraudit környezetmenedzsment rendszer vizsgálata is cél: ua. + a környmen rendszer külső és belső változásokhoz való alkalmazkodásának, környezeti teljesítmény javításának vizsgálata ICC = Nemzetközi Kereskedelmi Kamara ajánlása Három fázisú folyamat: 1. az auditálást megelőző lépések: aud ütemezése szakértőcsoport létrehozása, feladatok kiosztása auditálás tervezése 2. Az aud helyszíni folyamata indítása vállalati környmenedzsment értékelése (erős és gyenge pontok) adatgyűjtés, kiegészítő információk vizsgálati eredmények kiértékelése 3. A helyszíni vizsgálatot követő fázis jelentéstervezet készítése zárójelentés összeállítása intézkedési terv kialakítása, megvalósítása, nyomon követése Audit: = folymat annak meghatározására, hogy az auditkritériumok milyen mértékben teljesülnek (módszeres, független, objektív, dokumentált folyamat) Audtikritérium = előirányzatok, eljárások v követelmények összessége Auditbizonyíték = az auditkritériumra vonatkozó, ellenőrizhető feljegyzések, ténymegállapítások

Az EMAS rendelet követelményei

Az EMAS rendelet követelményei Az EMAS rendelet követelményei Az EMAS rendelet feladatokat állapít meg a Közösség és a tagállamok számára, valamint meghatározza a gazdálkodó szervezetek önkéntes részvételének a feltételeit. A Közösség

Részletesebben

Környezeti teljesítményt befolyásoló környezetirányítási eljárások vizsgálata hazai vállalatoknál

Környezeti teljesítményt befolyásoló környezetirányítási eljárások vizsgálata hazai vállalatoknál Környezeti teljesítményt befolyásoló környezetirányítási eljárások vizsgálata hazai vállalatoknál szekcióelőadás Nyugat-Magyarországi Egyetem Kooperációs Kutató Központ Nonprofit Kft. 2011. május 24. Környezeti

Részletesebben

MINISZTERELNÖKSÉG MINISZTERELNÖKSÉG EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSEKÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG KÖRNYEZETVÉDELMI NYILATKOZATA 2014. VERZIÓ: 1.0 2015.11.24.

MINISZTERELNÖKSÉG MINISZTERELNÖKSÉG EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSEKÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG KÖRNYEZETVÉDELMI NYILATKOZATA 2014. VERZIÓ: 1.0 2015.11.24. MINISZTERELNÖKSÉG MINISZTERELNÖKSÉG EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSEKÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG VERZIÓ: 1.0 2015.11.24. TARTALOM 1. BEVEZETŐ... 3 2. A MINISZTERELNÖKSÉG EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSEKÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG

Részletesebben

ÖNÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

ÖNÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MAB 2013/8/IV/2. sz. határozata Technikai frissítés: 2014. július 10. ÖNÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ INTÉZMÉNYAKKREDITÁCIÓS ELJÁRÁSBAN 2014/2015 Tartalomjegyzék Az önértékelés formai és tartalmi kialakítása......2

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 0141-06 Általános melegüzemi munka-, baleset-, tűz- környezetvédelmi és minőségbiztosítási feladatok

Részletesebben

Tárgyidőszak Kezdő dátuma: 2010.02.06 Záró dátum: 2010.08.05. Tényleges kezdet dátuma: 2009.06.04 Várható befejezés dátuma: 2011.10.

Tárgyidőszak Kezdő dátuma: 2010.02.06 Záró dátum: 2010.08.05. Tényleges kezdet dátuma: 2009.06.04 Várható befejezés dátuma: 2011.10. 1. A JELENTÉS AZONOSÍTÓ ADATAI: Tárgyidőszak Kezdő dátuma: 21.2.6 Záró dátum: 21.8.5 A projekt megvalósításának tényleges kezdete és várható befejezése: A jelentés kitöltéséért felelős személy: Tényleges

Részletesebben

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI TANSZÉK

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI TANSZÉK BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI TANSZÉK POLES JÁNOS MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS AZ ÉPÍTŐIPARBAN - 2 0 0 6 - MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS AZ ÉPÍTŐIPARBAN JEGYZET T A R T A

Részletesebben

GOP-2008-2.1.4 KMOP-2008-1.2.4

GOP-2008-2.1.4 KMOP-2008-1.2.4 I. Projekt adatlap a Gazdaságfejlesztési Operatív Program és a Közép-Magyarországi Operatív Program Környezetközpontú technológia fejlesztés c. pályázati konstrukcióhoz Kódszám: GOP-2008-2.1.4 KMOP-2008-1.2.4

Részletesebben

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA SZABÓ LÁSZLÓ ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY 4200 Hajdúszoboszló, Arany János u. 2. MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA Hatálybalépés dátuma: 2010. szeptember 1. Felülvizsgálat időpontja: 2014.június 15. Példány

Részletesebben

Turisztikai szolgáltatásokra vonatkozó szakma specifikus szabályzat

Turisztikai szolgáltatásokra vonatkozó szakma specifikus szabályzat Turisztikai szolgáltatásokra vonatkozó szakma specifikus szabályzat A térségi Éltető Balaton-felvidék védjegy turisztikai szolgáltatásokra vonatkozó szakma specifikus szabályzata Lezárva: 2014. 04. 28.

Részletesebben

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM Szent Margit Általános Iskola Tatabánya Szent Margit Általános Iskola Szent László Tagiskolája Bicske MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM PH. Csák Lajos igazgató Tatabánya, 2007. december 20. Tartalomjegyzék I.

Részletesebben

A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft zöld beszerzésről szóló tájékoztatója

A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft zöld beszerzésről szóló tájékoztatója A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft zöld beszerzésről szóló tájékoztatója Hogyan bizonyítható egy vállalat környezettudatossága partnerei felé? 1. Egész vállalatra, gyártási folyamatra vonatkozóan: környezetmenedzsment

Részletesebben

INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM

INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM Lestár Péter Egységes Középiskola, Szakiskola és Óvoda INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM OM azonosító: 200930 Készítette: Czenéné Balla Katalin igazgató Alkalmazotti közösség jóváhagyásának dátuma:

Részletesebben

Tisztelettel köszöntjük!

Tisztelettel köszöntjük! Tisztelettel köszöntjük! Engedje meg, hogy figyelmébe ajánljuk ôszi tanfolyami kínálatunkat, mely a kibôvült tartalmának és a benne lévô sok újdonságnak köszönhetôen méltán számíthat az Ön érdeklôdésére.

Részletesebben

Regionális és Környezeti Gazdaságtan (MSc) záróvizsga tételsor

Regionális és Környezeti Gazdaságtan (MSc) záróvizsga tételsor 1. A környezetgazdálkodás elmélete Fenntartható környezet- és erőforrás-gazdálkodás a. A növekedés, fejlődés és környezetvédelem kérdése. A termelési lehetőségek határa és a fenntarthatóság. Az erős és

Részletesebben

2001.09.17. Az Európai Közösségek Hivatalos Lapja L 247. szám

2001.09.17. Az Európai Közösségek Hivatalos Lapja L 247. szám A BIZOTTSÁG 2001. szeptember 7-i AJÁNLÁSA a szervezeteknek a Közösség környezetvédelmi vezetési és hitelesítési rendszerében (EMAS) való önkéntes részvételét biztosító, 761/2001/EK európai parlamenti és

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. a Környezet és Energia Operatív Program KEOP-2014-4.10.0/N. Fotovoltaikus rendszerek kialakítása. című konstrukcióhoz

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. a Környezet és Energia Operatív Program KEOP-2014-4.10.0/N. Fotovoltaikus rendszerek kialakítása. című konstrukcióhoz PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Környezet és Energia Operatív Program KEOP-2014-4.10.0/N Fotovoltaikus rendszerek kialakítása című konstrukcióhoz Érvényes: 2014. júliustól Tartalom A. TÁMOGATÁS CÉLJA ÉS HÁTTERE...

Részletesebben

Minőségirányítási program II. rész szabályzatok

Minőségirányítási program II. rész szabályzatok Minőségirányítási program II. rész szabályzatok Kópévár ÓVODA 1078 Budapest, István u. 37. Készítette:Nagy Róbertné óvodavezető, Komóczi Erzsébet, Polgár Csilla, Tarr Erzsébet, Ordelt Mária óvodapedagógusok.

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. a Környezet és Energia Operatív Program KEOP-2014-5.5.0/K. Közvilágítás energiatakarékos átalakítása. című konstrukcióhoz

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. a Környezet és Energia Operatív Program KEOP-2014-5.5.0/K. Közvilágítás energiatakarékos átalakítása. című konstrukcióhoz PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Környezet és Energia Operatív Program KEOP-2014-5.5.0/K Közvilágítás energiatakarékos átalakítása című konstrukcióhoz Érvényes: 2014. október 1-től Tartalom A. TÁMOGATÁS CÉLJA ÉS HÁTTERE...

Részletesebben

Projekt adatlap. az Észak-magyarországi Operatív Program. Kisléptékű településfejlesztés vidékfejlesztési program kiegészítésére

Projekt adatlap. az Észak-magyarországi Operatív Program. Kisléptékű településfejlesztés vidékfejlesztési program kiegészítésére Projekt adatlap az Észak-magyarországi Operatív Program Kisléptékű településfejlesztés vidékfejlesztési program kiegészítésére c. pályázati felhívásához Kódszám: ÉMOP-3.1.3-11 1. TÁMOGATÁSI KONSTRUKCIÓ

Részletesebben

Petőfi Művelődési Központ 6622 Nagymágocs, Szentesi út 40.

Petőfi Művelődési Központ 6622 Nagymágocs, Szentesi út 40. Petőfi Művelődési Központ 6622 Nagymágocs, Szentesi út 40. A Nagymágocsi Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár Környezetvédelmi Fenntarthatósági Terve PREAMBULUM Az emberiség, az egyes emberek és társadalmak

Részletesebben

Az energetikai auditálás kötelezettség, vagy érdek?

Az energetikai auditálás kötelezettség, vagy érdek? XVIII. KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS IPARBIZTONSÁGI KONFERENCIA Az energetikai auditálás kötelezettség, vagy érdek? Dr. Zsebik Albin zsebik@energia.bme.hu Balatonfüred, 2016. május 18-20. 1 Az előadás felépítése

Részletesebben

HU-Tatabánya: Szennyvíztisztító építése 2011/S 72-118519 AJÁNLATI/RÉSZVÉTELI FELHÍVÁS EGYES ÁGAZATOKBAN. Építési beruházás

HU-Tatabánya: Szennyvíztisztító építése 2011/S 72-118519 AJÁNLATI/RÉSZVÉTELI FELHÍVÁS EGYES ÁGAZATOKBAN. Építési beruházás 1/12 Ez a hirdetmény a TED weboldalán: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:118519-2011:text:hu:html HU-Tatabánya: Szennyvíztisztító építése 2011/S 72-118519 AJÁNLATI/RÉSZVÉTELI FELHÍVÁS EGYES ÁGAZATOKBAN

Részletesebben

Kner imre gimnázium, Szakközépiskola és kollégium

Kner imre gimnázium, Szakközépiskola és kollégium Kner imre gimnázium, Szakközépiskola és kollégium VEZETŐI FELADATOKAT ELLÁTÓK TELJESÍTMÉNYÉRTÉKELÉSÉNEK SZABÁLYZATA 2007 Vezetői feladatokat ellátók teljesítményértékelésének szabályzata Felelős: az Hatóköre:

Részletesebben

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV Tartalomjegyzék

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék Oldal:1/1 Bevezetés Oldalak száma Tartalomjegyzék 1 1. Érvényesség 1 2. A bemutatása 1 3. Meghatározások 1 Minőségirányítási Kézikönyv 4. Minőségirányítási rendszer 8 5. A vezetőség felelősségi

Részletesebben

Gödöllő Város Önkormányzata

Gödöllő Város Önkormányzata Gödöllő Város Önkormányzata 2100 Gödöllő, Szabadság tér 7. (11) fejlesztési elem: A KÖZSZOLGÁLTATÁSOK NYÚJTÁSÁNAK ÉS A SZERVEZET MŰKÖDÉSÉNEK FOLYAMATOS, CIKLIKUS MINŐSÉGFEJLESZTÉSE ÉRDEKÉBEN NEMZETKÖZILEG

Részletesebben

felsorolt A vezetők és a beosztott pedagógusok teljesítményértékelési rendszerének

felsorolt A vezetők és a beosztott pedagógusok teljesítményértékelési rendszerének INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM. rész (IMIP) Módosítása és kiegészítése készült: 9. március Készítette: Hartdégenné Rieder Éva igazgató Az Intézményi Minőségirányítási Program módosításának törvényi

Részletesebben

PÁLYÁZATI ADATLAP KÖRNYEZET ÉS ENERGIA OPERATÍV PROGRAM

PÁLYÁZATI ADATLAP KÖRNYEZET ÉS ENERGIA OPERATÍV PROGRAM PÁLYÁZATI ADATLAP KÖRNYEZET ÉS ENERGIA OPERATÍV PROGRAM Egyházi jogi személyek épületenergetikai fejlesztése megújuló energiaforrás hasznosításával kombinálva a konvergencia régiókban c. pályázati konstrukcióhoz

Részletesebben

W E S L E Y J Á N O S L E L K É S Z K É P Z Ő F Ő I S K O L A JOHN WESLEY THEOLOGICAL COLLEGE Rektor

W E S L E Y J Á N O S L E L K É S Z K É P Z Ő F Ő I S K O L A JOHN WESLEY THEOLOGICAL COLLEGE Rektor W E S L E Y J Á N O S L E L K É S Z K É P Z Ő F Ő I S K O L A JOHN WESLEY THEOLOGICAL COLLEGE Rektor Kelt: Budapest, 2015. Telefon: 577-0502, fax: 577-0503 Vezetői nyilatkozat A Wesley János Lelkészképző

Részletesebben

Jelentések és Mérleg. 2010. december 31.

Jelentések és Mérleg. 2010. december 31. Jelentések és Mérleg 2010. december 31. TIGÁZ-DSO Földgázelosztó Korlátolt Felelősségű Társaság Társaság székhelye: Hajdúszoboszló, Rákóczi u. 184. Alaptőke 125 314.470 000, teljes egészében befizetve.

Részletesebben

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV Nyilvántartásba vételi szám: Városi Művelődési Központ, Könyvtár és Alapfokú Művészeti Iskola 20-0071-06 Akkreditációs lajstromszám: MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV Zalaszentgrót, Jóváhagyta: Varga István

Részletesebben

jelentése Geoview Systems Kft. környezeti információs Geoview Systems KTE 0.2 ver.

jelentése Geoview Systems Kft. környezeti információs Geoview Systems KTE 0.2 ver. Geoview Systems Kft. környezeti információs jelentése Geoview Systems KTE 0.2 ver. 2012 [Geoview Systems Kft.] [1021 Budapest, Völgy utca 5/a.] [+36 1 240 7450] [[+36 1 240 7454] [Az vállalatok működésük

Részletesebben

Tárgy: H A T Á R O Z A T

Tárgy: H A T Á R O Z A T Ügyszám: Ügyintéző: mellék: 226/154 589-23/2015. Székelyhidi Ferenc/dr. Szeifert László Tárgy: Melléklet: A Nyírbátor, 0207/5 hrsz. alatt lévő regionális biogáz üzem egységes környezethasználati engedélye

Részletesebben

SEGÉDLET A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNY ELKÉSZÍTÉSÉHEZ

SEGÉDLET A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNY ELKÉSZÍTÉSÉHEZ Fejezet: (Kitöltés és szakasztördelés a kézikönyv elkészítése után) Oldalszám: 1/18 SEGÉDLET A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNY ELKÉSZÍTÉSÉHEZ A minőségügyi kézikönyv a minőségirányítási rendszert alapdokumentuma,

Részletesebben

POLGÁRI TAKARÉKSZÖVETKEZET KOCKÁZATKEZELÉSSEL ÉS TŐKEMEGFELELÉSSEL KAPCSOLATOS INFORMÁCIÓK NYILVÁNOSSÁGRAHOZATALA. 2009. december 31.

POLGÁRI TAKARÉKSZÖVETKEZET KOCKÁZATKEZELÉSSEL ÉS TŐKEMEGFELELÉSSEL KAPCSOLATOS INFORMÁCIÓK NYILVÁNOSSÁGRAHOZATALA. 2009. december 31. POLGÁRI TAKARÉKSZÖVETKEZET KOCKÁZATKEZELÉSSEL ÉS TŐKEMEGFELELÉSSEL KAPCSOLATOS INFORMÁCIÓK NYILVÁNOSSÁGRAHOZATALA 2009. december 31. 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS. 3 2. KOCKÁZATKEZELÉSI ELVEK, MÓDSZEREK.

Részletesebben

Az ISO 14001:2015 A legfontosabb változások

Az ISO 14001:2015 A legfontosabb változások Az ISO 14001:2015 A legfontosabb változások ECM Certification Pecznyik Valéria Szolgáltatásaink Tanúsítási szolgáltatások a legkedvezőbb áron a legnagyobb megelégedésre az alábbi előírások szerint: ISO

Részletesebben

PROGRAM ADATLAP. öngyilkosság megelőzéséről szóló közösségi és alapellátási programokhoz

PROGRAM ADATLAP. öngyilkosság megelőzéséről szóló közösségi és alapellátási programokhoz PROGRAM ADATLAP öngyilkosság megelőzéséről szóló közösségi és alapellátási programokhoz 1. A PROGRAM ÖSSZEGZŐ ADATAI A program címe: Alcíme: (A főcím pontosítására, értelmezésére szolgáló tömör összetett

Részletesebben

első típusú (v. belső) második típusú (v. külső)

első típusú (v. belső) második típusú (v. külső) Felkészülés az ISO auditra avagy mit kérhet tőlünk az auditor? Dr. Széll Erika PDCA ciklus az audit szerepe Plan tervezni Do csinálni Act cselekedni Check ellenőrizni PDCA ciklus az audit Audit definíciója:

Részletesebben

ISO 50001. Energiairányítási rendszer. energiahatékonyság eszköze. mint az. Békés Tamás TMS vezető auditor. , Magyar Minőség Társaság

ISO 50001. Energiairányítási rendszer. energiahatékonyság eszköze. mint az. Békés Tamás TMS vezető auditor. , Magyar Minőség Társaság ISO 50001 Energiairányítási rendszer mint az energiahatékonyság eszköze TMS vezető auditor 16-02-20, Magyar Minőség Társaság TÜV SÜD Budapest, 2016.02.19 ISO 50001:2011 ISO 50001 Energia irányítási rendszer

Részletesebben

ELŐ TERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének. 2015. szeptember 17-i ülésére

ELŐ TERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének. 2015. szeptember 17-i ülésére ELŐ TERJESZTÉS Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. szeptember 17-i ülésére Tárgy: Zirc város integrált településfejlesztési stratégia jóváhagyása Előadó: Ottó Péter polgármester Előterjesztés

Részletesebben

ÚTMUTATÓ FOTÓDOKUMENTÁCIÓ KÉSZÍTÉSÉHEZ

ÚTMUTATÓ FOTÓDOKUMENTÁCIÓ KÉSZÍTÉSÉHEZ ÚTMUTATÓ FOTÓDOKUMENTÁCIÓ KÉSZÍTÉSÉHEZ A fényképes visszajelzés célja: - A Magyar Élelmiszerbank Egyesület nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a számára adományokat felajánló vállalatokat megfelelően informálja

Részletesebben

A BUDAPESTI MŰSZAKI FŐISKOLA FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSI ELVI STRATÉGIÁJA

A BUDAPESTI MŰSZAKI FŐISKOLA FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSI ELVI STRATÉGIÁJA 1. verzió A Budapesti Műszaki Főiskola Szervezeti és Működési Szabályzata 1. melléklet Szervezeti és Működési Rend 42. függelék A BUDAPESTI MŰSZAKI FŐISKOLA FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSI ELVI STRATÉGIÁJA BUDAPEST,

Részletesebben

Tárgyidőszak Kezdő dátuma: 2010.09.24 Záró dátum: 2010.12.23. Tényleges kezdet dátuma: 2010.06.01 Várható befejezés dátuma: 2012.05.

Tárgyidőszak Kezdő dátuma: 2010.09.24 Záró dátum: 2010.12.23. Tényleges kezdet dátuma: 2010.06.01 Várható befejezés dátuma: 2012.05. azonosító száma: TÁMOP-4.1.1/A-1/1/KONV-21-19 1. A JELENTÉS AZONOSÍTÓ ADATAI: Tárgyidőszak Kezdő dátuma: 21.9.24 Záró dátum: 21.12.23 megvalósításának tényleges kezdete és bee: A jelentés kitöltéséért

Részletesebben

BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLETI ÖNKORMÁYNYZAT JEGYZŐJE

BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLETI ÖNKORMÁYNYZAT JEGYZŐJE W O b D H BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLETI ÖNKORMÁYNYZAT JEGYZŐJE Tárgy: Budapest XVI. kerületi Önkormányzat Polgármesteri Hivatal Szervezeti Stratégiája 2011-2014 Tisztelt Képviselő-testület! A hazai önkormányzatok

Részletesebben

Hajdúsámson Város Önkormányzata

Hajdúsámson Város Önkormányzata Hajdúsámson Város Önkormányzata (11) fejlesztési elem: A KÖZSZOLGÁLTATÁSOK NYÚJTÁSÁNAK ÉS A SZERVEZET MŰKÖDÉSÉNEK FOLYAMATOS, CIKLIKUS MINŐSÉGFEJLESZTÉSE ÉRDEKÉBEN NEMZETKÖZILEG ELFOGADOTT MINŐSÉG- MENEDZSMENT

Részletesebben

Energetikai pályázat GINOP 4.1.1.-16. VEKOP 5.1.1. 5.1.2-16. Épületenergetikai fejlesztések megújuló energiaforrás hasznosítással kombinálva

Energetikai pályázat GINOP 4.1.1.-16. VEKOP 5.1.1. 5.1.2-16. Épületenergetikai fejlesztések megújuló energiaforrás hasznosítással kombinálva Napelemes rendszerek kialakítása Világítási rendszerek korszerűsítése Energetikai audit Külső nyílászáró-csere és utólagos hőszigetelés Energetikai pályázat GINOP 4.1.1.-16. VEKOP 5.1.1. 5.1.2-16. Épületenergetikai

Részletesebben

A vezetést szolgáló személyügyi controlling

A vezetést szolgáló személyügyi controlling LINDNER SÁNDOR DIHEN LAJOSNÉ A vezetést szolgáló személyügyi controlling A piacgazdaság teljesítményre, rugalmasságra készteti a nemzetgazdaság szereplőit, köztük is elsődlegesen a vállalkozásokat. Az

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI SZÁNDÉKNYILATKOZAT

EGYÜTTMŰKÖDÉSI SZÁNDÉKNYILATKOZAT bővítése érdekében EGYÜTTMŰKÖDÉSI SZÁNDÉKNYILATKOZAT amely létrejött egyrészről (pályázó szervezet hivatalos neve, Címe:..Képviselője:.) mint A jövő alkotóműhelyei képzések a közösségi és vállalkozói ismeretek

Részletesebben

szervezeti felépítés, felelősségek,

szervezeti felépítés, felelősségek, Előadó: Toldi Sándor, www.pannonquality.hu 1 Belső KIR auditor tréning Az auditálás technikája. 2013. január 23-24. 24. Ea.:Toldi Sándor Képzett környezeti auditor A KIR audit fogalma KIR audit: Olyan

Részletesebben

Energiahatékony iskolák fejlesztése

Energiahatékony iskolák fejlesztése PÁLYÁZATI FELHÍVÁS az EGT Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014-es időszakában Energiahatékonysági program keretében megjelenő HU-02--------- jelű Energiahatékony iskolák fejlesztése című pályázati konstrukcióhoz

Részletesebben

A KÖZSZOLGÁLTATÁSOK NYÚJTÁSÁNAK ÉS A SZERVEZET MŰKÖDÉSÉNEK. (COMMON ASSESSMENT FRAMEWORK, CAF) ALKALMAZÁSA RÉVÉN Elemző, értékelő tanulmány

A KÖZSZOLGÁLTATÁSOK NYÚJTÁSÁNAK ÉS A SZERVEZET MŰKÖDÉSÉNEK. (COMMON ASSESSMENT FRAMEWORK, CAF) ALKALMAZÁSA RÉVÉN Elemző, értékelő tanulmány Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának ÁROP-1.A.5-2013-2013-0085. kódszámú szervezetfejlesztési projektje részeként A KÖZSZOLGÁLTATÁSOK NYÚJTÁSÁNAK ÉS A SZERVEZET MŰKÖDÉSÉNEK FOLYAMATOS, CIKLIKUS

Részletesebben

AZ ÓZDI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM FELNŐTTKÉPZÉSI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI RENDSZERE

AZ ÓZDI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM FELNŐTTKÉPZÉSI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI RENDSZERE AZ ÓZDI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM FELNŐTTKÉPZÉSI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI RENDSZERE 2015 1 Tartalom Jogi háttér... 4 A SZABÁLYZAT HATÁLYA... 4 A FELNŐTTKÉPZÉS SZERVEZETI FELÉPÍTÉSE... 5 1. MINŐSÉGPOLITIKA... 6 1.1.

Részletesebben

RAVATHERM Hungary Kft. Környezetirányítási Kézikönyv

RAVATHERM Hungary Kft. Környezetirányítási Kézikönyv RAVATHERM Hungary Kft. Környezetirányítási Kézikönyv Környezetirányítási Rendszer eljárásai, szabályozásai Hatályba helyezés dátuma: 2014.07.01. Rendszer alkalmazási területe: EXTRUDÁLT POLISZTIROLHAB

Részletesebben

Az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola. Minőségirányítási Program

Az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola. Minőségirányítási Program Az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola Minőségirányítási Program Orosháza 2011 Tartalomjegyzék 1. Az intézmény rövid bemutatása...4 2. Orosházi Református Kéttanítási Nyelvű Általános

Részletesebben

UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány Csalás megelőzési szabályzat

UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány Csalás megelőzési szabályzat UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány Csalás megelőzési szabályzat Jelen dokumentum az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány Kuratóriumának jóváhagyásával jött létre 2014. December 4-én Cél: 2.1. A célja a csalás

Részletesebben

Energiahatékony iskolák fejlesztése

Energiahatékony iskolák fejlesztése EGT Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014 Energiahatékonysági Program Energiahatékony iskolák fejlesztése című pályázati konstrukcióhoz készült Pályázati felhívás BESZÁLLÍTÓI WORK-SHOPON TÖRTÉNŐ EGYEZTETÉSRE

Részletesebben

A MARCALI VÁROSI KULTURÁLIS KÖZPONT KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁGI TERVE

A MARCALI VÁROSI KULTURÁLIS KÖZPONT KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁGI TERVE BEVEZETŐ A MARCALI VÁROSI KULTURÁLIS KÖZPONT KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁGI TERVE Az intézmények működésük és szolgáltatásaik révén felelősek alkalmazottaikért, szolgáltatásaik használóikért és partnereikért,

Részletesebben

202/2013. (VI.27.) VMJV KGY. HATÁROZATÁVAL JÓVÁHAGYOTT DOKUMENTÁCIÓ

202/2013. (VI.27.) VMJV KGY. HATÁROZATÁVAL JÓVÁHAGYOTT DOKUMENTÁCIÓ VESZPRÉM MEGYEI JOGÚ VÁROS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJÁNAK FELÜLVIZSGÁLATA II. KÖTET TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ 202/2013. (VI.27.) VMJV KGY. HATÁROZATÁVAL JÓVÁHAGYOTT DOKUMENTÁCIÓ 2013. JÚNIUS

Részletesebben

KÖRNYEZETI JELENTÉS FENNTARTHATÓSÁG ÉS KÖRNYEZETVÉDELEM

KÖRNYEZETI JELENTÉS FENNTARTHATÓSÁG ÉS KÖRNYEZETVÉDELEM KÖRNYEZETI JELENTÉS FENNTARTHATÓSÁG ÉS KÖRNYEZETVÉDELEM Nincs olyan gazdasági tevékenység, amely valamilyen formában és mértékben ne hatna a környezetre, és ezen keresztül ne károsítaná azt. Ezért egyetlen,

Részletesebben

FELHÍVÁS. Központi költségvetési szervek energiahatékonysági beruházásainak megvalósítására

FELHÍVÁS. Központi költségvetési szervek energiahatékonysági beruházásainak megvalósítására FELHÍVÁS Központi költségvetési szervek energiahatékonysági beruházásainak megvalósítására Központi költségvetési szervek energiahatékonysági beruházásaiszakaszolt projektek KEHOP-5.2.4. Magyarország Kormányának

Részletesebben

Tájékoztató. Tájékoztatjuk tisztelt Partnereinket, Ügyfeleinket, hogy megjelent a VP-3-4.2.2-15 Sertéstartó telepek korszerűsítése pályázati felhívás!

Tájékoztató. Tájékoztatjuk tisztelt Partnereinket, Ügyfeleinket, hogy megjelent a VP-3-4.2.2-15 Sertéstartó telepek korszerűsítése pályázati felhívás! Tájékoztató Tájékoztatjuk tisztelt Partnereinket, Ügyfeleinket, hogy megjelent a Sertéstartó telepek korszerűsítése pályázati felhívás! A pályázati kiírás elsősorban a sertéstartó gazdaságok telephelyeinek

Részletesebben

Környezetmenedzsment

Környezetmenedzsment zöld beszerzé s ökocímkék környezetmene dzsment zöld rendezvény Környezetmenedzsment ISO 14001 és EMAS A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatójának kivonata

Részletesebben

FELHÍVÁS. A felhívás címe: Turisztikai szervezetek (TDM) fejlesztése. A felhívás kódszáma: GINOP - 1.3.4-15

FELHÍVÁS. A felhívás címe: Turisztikai szervezetek (TDM) fejlesztése. A felhívás kódszáma: GINOP - 1.3.4-15 FELHÍVÁS A felhívás címe: Turisztikai szervezetek (TDM) fejlesztése A felhívás kódszáma: GINOP - 1.3.4-15 Magyarország Kormányának felhívása a turisztikai desztináció menedzsment szervezetek fejlesztésének

Részletesebben

Szervezeti kiválóság. Mára a minőség alapkövetelménnyé vált! A szervezeti kiválóság az egyik legfontosabb sikertényező!

Szervezeti kiválóság. Mára a minőség alapkövetelménnyé vált! A szervezeti kiválóság az egyik legfontosabb sikertényező! Szervezeti kiválóság Mára a minőség alapkövetelménnyé vált! A szervezeti kiválóság az egyik legfontosabb sikertényező! Szervezeti önértékelés: a szervezet rendszeres, szisztematikus átvilágítása adott

Részletesebben

A RÉTSÁG, RÁKÓCZI ÚT 20-22. SZÁM ALATTI INGATLAN ÉPÜLETENERGETIKAI FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGE

A RÉTSÁG, RÁKÓCZI ÚT 20-22. SZÁM ALATTI INGATLAN ÉPÜLETENERGETIKAI FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGE RÉTSÁG VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2651 Rétság, Rákóczi út 20. Telefon: 35/550-100 www.retsag.hu Email: hivatal@retsag.hu Előterjesztést készítette: Fodor Rita Előterjesztő: Hegedűs Ferenc

Részletesebben

Újszászi. Általános Iskola Óvoda, Bölcsıde, Pedagógiai Szakszolgálat Nevelési Központ

Újszászi. Általános Iskola Óvoda, Bölcsıde, Pedagógiai Szakszolgálat Nevelési Központ Újszászi Általános Iskola Óvoda, Bölcsıde, Pedagógiai Szakszolgálat Nevelési Központ INTÉZMÉNYI MINİSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA Hatálya kiterjed az Újszász Város Önkormányzat által fenntartott Újszászi Általános

Részletesebben

Energetikai pályázatok

Energetikai pályázatok Energetikai pályázatok Mészáros Géza GOND-OLD Tanácsadó Bt. Energia és versenyképesség konferencia 2005. Február 24. Tartalom A pályázati támogatások háttere Hazai források EU források Pályázási tanácsok

Részletesebben

Energiahatékony iskolák fejlesztése

Energiahatékony iskolák fejlesztése PÁLYÁZATI FELHÍVÁS az EGT Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014-es időszakában Energiahatékonysági program keretében megjelenő HU02-2013 jelű Energiahatékony iskolák fejlesztése című pályázati konstrukcióhoz

Részletesebben

SZÉCHENYI ISTVÁN KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLA MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM

SZÉCHENYI ISTVÁN KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLA MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM SZÉCHENYI ISTVÁN KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLA MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM Békéscsaba, 2012. Tartalomjegyzék: 1. Az intézmény bemutatása...2 1.1. Az intézmény adatai...2 1.2. Az iskola

Részletesebben

AZ APRÓK HÁZA ÓVODA MÓDOSÍTÁSOKKAL EGYBESZERKESZTETT MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJÁT

AZ APRÓK HÁZA ÓVODA MÓDOSÍTÁSOKKAL EGYBESZERKESZTETT MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJÁT - 1- AZ APRÓK HÁZA ÓVODA MÓDOSÍTÁSOKKAL EGYBESZERKESZTETT MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJÁT Készítette: Baloghné Stadler Irén óvodavezető és a Minőségi kör tagjai Elfogadta: Az óvoda alkalmazotti közössége

Részletesebben

BORSOD TAKARÉK Takarékszövetkezet Nyilvánosságra hozatal 2013.év. Kockázatkezelési elvek, módszerek

BORSOD TAKARÉK Takarékszövetkezet Nyilvánosságra hozatal 2013.év. Kockázatkezelési elvek, módszerek BORSOD TAKARÉK Takarékszövetkezet Nyilvánosságra hozatal 2013.év A BORSOD TAKARÉK Takarékszövetkezet A hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásról szóló 1996. évi CXII. Tv. 137/A és A hitelintézetek nyilvánosságra

Részletesebben

Minıségirányítási felülvizsgálat (audit)

Minıségirányítási felülvizsgálat (audit) Dunaújvárosi Fıiskola Ipari folyamatok minıségirányítási projektje Minıségirányítási felülvizsgálat (audit) Alapkérdések Mit jelent az audit fogalma? Melyek az audit típusai? Mi történik az auditon? Kit

Részletesebben

Újszászi. Általános Iskola Óvoda, Bölcsıde, Pedagógiai Szakszolgálat Nevelési Központ RENDSZERE

Újszászi. Általános Iskola Óvoda, Bölcsıde, Pedagógiai Szakszolgálat Nevelési Központ RENDSZERE Újszászi Általános Iskola Óvoda, Bölcsıde, Pedagógiai Szakszolgálat Nevelési Központ INTÉZMÉNYI MINİSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA MÉRÉSI, ÉRTÉKELÉSI, FEJLESZTÉSI RENDSZERE Hatálya kiterjed az Újszász Város Önkormányzat

Részletesebben

Környezetvédelmi 2013.

Környezetvédelmi 2013. Környezetvédelmi NyilatkozaT 2013. Tartalomjegyzék 1. A telephely bemutatása 3 2. A szervezet bemutatása 4 Környezetvédelmi Nyilatkozat 2013. GEOSOL Kft. Székhely: H-3273 Halmajugra, külterület 07/130

Részletesebben

Tanpálya a hálózatos munkavégzések támogatására

Tanpálya a hálózatos munkavégzések támogatására Tanpálya a hálózatos munkavégzések támogatására tigaz.hu 2015. április 15-16. A tűz 2 A robbanás bekövetkezéséhez szükséges feltételek Égési vagy robbanási háromszög Oxigén Éghető anyag Gyújtóforrás 3

Részletesebben

Éves felügyeleti audit Az éves felügyeleti audit során a következõ súlyponti tevékenységek ellenõrzésére ki kell térnie az auditcsoport vezetojének:

Éves felügyeleti audit Az éves felügyeleti audit során a következõ súlyponti tevékenységek ellenõrzésére ki kell térnie az auditcsoport vezetojének: A tanúsítvány érvényességi ideje A tanúsítási döntést az MHtE igazgatóhelyettese hozza. A kiadott tanúsítvány érvényességi ideje a tanúsítási döntés dátumától számított 3 év. Lejárati idõ 1 nappal a 3

Részletesebben

PETŐFI SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLA INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA 2008-2013

PETŐFI SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLA INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA 2008-2013 PETŐFI SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLA INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA 2008-2013 2. sz. módosítás Az tartalma a Petőfi Sándor tulajdona. Továbbadása, sokszorosítása előzetes írásos engedély nélkül nem engedett.

Részletesebben

Minőségbiztosítási rendszerek

Minőségbiztosítási rendszerek 1.) Minőségirányítási alapfogalmak Ismertesse a következő fogalmakat! minőségirányítás minőségszabályozás minőségbiztosítás megfelelőség, nemmegfelelőség megbízhatóság hiba Minőségbiztosítási rendszerek

Részletesebben

Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium támogatásával megvalósuló KKC-2008-V-08-08-101 számú projekt B2CR. Piacsek László Zoltán

Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium támogatásával megvalósuló KKC-2008-V-08-08-101 számú projekt B2CR. Piacsek László Zoltán Minőségmenedzsment összeállította: Tartalom 1. A minőségügy területei 2. Minőségügyi alapismeretek, alapfogalmak 3. Irányítási rendszerek 4. Minőségirányítási rendszer 5. Önértékelés 1. A minőségügy területei

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYVI KIVONAT

JEGYZŐKÖNYVI KIVONAT Gyömrő Város Önkormányzata 2230 Gyömrő, Szabadság tér 1. JEGYZŐKÖNYVI KIVONAT Gyömrő Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2010. január 21-én megtartott rendes testületi ülésének jegyzőkönyvéből. /Kihagyva

Részletesebben

Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program

Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program 3.0 verzió (munkaközi változat) Operatív Program Tervezés 2014-2020 A Bizottság 2013. május 21 OP sablon verziója alapján. A SA alapokra vonatkozó operatív

Részletesebben

Fejér Megyei Önkormányzat Kossuth Zsuzsanna Általános Iskolája, Speciális Szakiskolája és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménye Sárbogárd

Fejér Megyei Önkormányzat Kossuth Zsuzsanna Általános Iskolája, Speciális Szakiskolája és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménye Sárbogárd Fejér Megyei Önkormányzat Kossuth Zsuzsanna Általános Iskolája, Speciális Szakiskolája és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménye Sárbogárd Ellenőrzési, mérési és értékelési rendszere 2009. Tartalomjegyzék

Részletesebben

Érdekek ütközése és az érdekellentétek feloldása licencia tárgyalásokon

Érdekek ütközése és az érdekellentétek feloldása licencia tárgyalásokon Érdekek ütközése és az érdekellentétek feloldása licencia tárgyalásokon MIE Szakmai Továbbképzés, Siófok LANTOS Mihály szabadalmi ügyvivő, ügyvezető igazgató, Danubia Szabadalmi és Jogi Iroda Kft. Kérdések,

Részletesebben

BEMUTATKOZÁS. Polgármesteri Hivatal EFQM-TQM oktatás 2009-2010. ÁROP

BEMUTATKOZÁS. Polgármesteri Hivatal EFQM-TQM oktatás 2009-2010. ÁROP Polgármesteri Hivatal EFQM-TQM oktatás 2009-2010. ÁROP BEMUTATKOZÁS A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. 1 CONTROLL Holding Tanácsadó Zrt.

Részletesebben

Helyi hő és villamosenergia-igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal. GINOP Energia prioritás

Helyi hő és villamosenergia-igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal. GINOP Energia prioritás Helyi hő és villamosenergia-igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal GINOP Energia prioritás A konstrukció célja az épületek energiahatékonyságának és energiatakarékosságának megújuló energiaforrások

Részletesebben

MINŐSÉGPOLITIKA & MINŐSÉGÜGYI KÉZIKÖNYV

MINŐSÉGPOLITIKA & MINŐSÉGÜGYI KÉZIKÖNYV SOLA SCRIPTURA Teológiai Főiskola 1121 Budapest, Remete u. 16/A 1536 Budapest 114. Pf.: 253 E-mail: sola@sola.hu Web: www.sola.hu 06-1/391-01-80; 06-20/379-6260 Intézményi azonosító: FI70788 MINŐSÉGPOLITIKA

Részletesebben

Bognárné Laposa Ilona Zala Megyei Kórház ápolási igazgató egészségügyi MIR auditor

Bognárné Laposa Ilona Zala Megyei Kórház ápolási igazgató egészségügyi MIR auditor Bognárné Laposa Ilona Zala Megyei Kórház ápolási igazgató egészségügyi MIR auditor A ZMK RÖVID BEMUTATÁSA Alapítva: 1848-ban 12 ággyal Jelenleg: 23 fekvőbeteg osztály 44 diagnosztikai egység 121 járóbeteg

Részletesebben

FELHÍVÁS. a közszolgálati szakemberek kompetenciafejlesztését célzó kiemelt projekt megvalósítására. A Felhívás címe:

FELHÍVÁS. a közszolgálati szakemberek kompetenciafejlesztését célzó kiemelt projekt megvalósítására. A Felhívás címe: FELHÍVÁS a közszolgálati szakemberek kompetenciafejlesztését célzó kiemelt projekt megvalósítására A Felhívás címe: A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés A Felhívás kódszáma: KÖFOP-2.1.2-VEKOP-15

Részletesebben

ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS NAPKÖZIOTTHONOS ÓVODA KAPOSFŐ INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA

ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS NAPKÖZIOTTHONOS ÓVODA KAPOSFŐ INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS NAPKÖZIOTTHONOS ÓVODA KAPOSFŐ INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA 1 A CME-IMIP modell adaptációját készítette: Általános Iskola Kaposfő Az alkalmazotti közösség elfogadó határozatának

Részletesebben

Köszöntô. Tisztelt Hölgyem/Uram! A mi kiválóságunk egyben vevôink kiválósága is.

Köszöntô. Tisztelt Hölgyem/Uram! A mi kiválóságunk egyben vevôink kiválósága is. TANÚSÍTÁS 2 Köszöntô Tisztelt Hölgyem/Uram! Amint azt minden bizonnyal már Ön is tapasztalta, manapság a legtöbb vállalat megköveteli partnereitôl a különféle rendszertanúsítványokat, mint a megfelelô

Részletesebben

Projekt adatlap. a Gazdaságfejlesztési Operatív Program. Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása. tárgyú pályázathoz

Projekt adatlap. a Gazdaságfejlesztési Operatív Program. Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása. tárgyú pályázathoz I. Projekt adatlap a Gazdaságfejlesztési Operatív Program Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása tárgyú pályázathoz Kódszám: GOP-2011-1.1.1 1 PROJEKT ADATLAP 1. TÁMOGATÁSI KONSTRUKCIÓ

Részletesebben

Ellenőrzés. Értékelés. ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE monitoring

Ellenőrzés. Értékelés. ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE monitoring Ellenőrzés Monitoring Értékelés ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE monitoring IT PROJEKT TÉNYEK Az informatikai projektek 25%-a készül el határidőre, a követelményeknek megfelelően, a tervezett keretösszegen belül maradva.

Részletesebben

A t-method szoftver és szoftvermodulok bemutatása

A t-method szoftver és szoftvermodulok bemutatása A t-method szoftver és szoftvermodulok bemutatása A t-method szoftver az irányítási rendszerek működtetése során felmerülő igények és követelmények egyszerű, gyors, adatbiztos megoldását szolgálja. A rendszer

Részletesebben

BALATON PARTI SÁV TÁJ KEZELÉSI ELŐ-TERV (LANDSCAPE MANAGEMENT PLAN)

BALATON PARTI SÁV TÁJ KEZELÉSI ELŐ-TERV (LANDSCAPE MANAGEMENT PLAN) BALATON PARTI SÁV TÁJ KEZELÉSI ELŐ-TERV (LANDSCAPE MANAGEMENT PLAN) 2012 BALATONI INTEGRÁCIÓS ÉS FEJLESZTÉSI ÜGYNÖKSÉG Balaton Parti Sáv Táj Kezelési Elő-Terv (Landscape Management Plan) 2012 Készítette:

Részletesebben

ISO 14001:2004. Környezetközpontú irányítási rendszer (KIR) és EMAS. A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.

ISO 14001:2004. Környezetközpontú irányítási rendszer (KIR) és EMAS. A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön. ISO 14001:2004 Környezetközpontú irányítási rendszer (KIR) és EMAS A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön. 1 A környezetvédelem szükségessége Használat Termelés Hulladék Kivonás

Részletesebben

A minősítés és az önértékelés kapcsolata, szerepe a minőségfejlesztésben

A minősítés és az önértékelés kapcsolata, szerepe a minőségfejlesztésben A minősítés és az önértékelés kapcsolata, szerepe a minőségfejlesztésben A pedagógus minősítés helye a minőségfejlesztésben Előzmény: 2007-2012-ig pedagógus teljesítményértékelés Helyzet: Különböző szempontok

Részletesebben

FELHÍVÁS. Bejárható országos turisztikai gerinchálózatok létrehozásának megvalósítása

FELHÍVÁS. Bejárható országos turisztikai gerinchálózatok létrehozásának megvalósítása FELHÍVÁS Bejárható országos turisztikai gerinchálózatok létrehozásának megvalósítása A felhívás címe: Aktív turisztikai hálózatok infrastruktúrájának fejlesztése A felhívás kódszáma: GINOP 7.1.2-15 Magyarország

Részletesebben

SZABÁLYZAT Bakonyi Helyi Márka védjegy szabályzata az európai területi A vidék minősége védjegynek való megfeleltetés érdekében

SZABÁLYZAT Bakonyi Helyi Márka védjegy szabályzata az európai területi A vidék minősége védjegynek való megfeleltetés érdekében SZABÁLYZAT Bakonyi Helyi Márka védjegy szabályzata az európai területi A vidék minősége védjegynek való megfeleltetés érdekében Figyelem! Szerzői jogvédelem alatt álló dokumentum. Az anyag részben vagy

Részletesebben

2. SZÁMÚ PROJEKT ELŐREHALADÁSI JELENTÉS

2. SZÁMÚ PROJEKT ELŐREHALADÁSI JELENTÉS A projekt azonosító száma: TÁMOP3.1.408/220080115 2. SZÁMÚ PROJEKT ELŐREHALADÁSI JELENTÉS 1. A JELENTÉS AZONOSÍTÓ ADATAI: Tárgyidőszak Kezdő dátuma: 2010.01.29 Záró dátum: 2010.07.28 A projekt megvalósításának

Részletesebben