Regionális és Környezeti Gazdaságtan (MSc) záróvizsga tételsor

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Regionális és Környezeti Gazdaságtan (MSc) záróvizsga tételsor"

Átírás

1 1. A környezetgazdálkodás elmélete Fenntartható környezet- és erőforrás-gazdálkodás a. A növekedés, fejlődés és környezetvédelem kérdése. A termelési lehetőségek határa és a fenntarthatóság. Az erős és gyenge fenntarthatóság jellemzése. b. Elméletek a növekedés és a környezetminőség kapcsolatára. A környezetvédelmi Kuznets-hipotézis. A fenntartható fejlődés politikai fogalma és különbsége a fenntarthatóság közgazdasági fogalmától. c. A gazdasági és környezeti teljesítmény mérésének problémái. A nemzetgazdasági teljesítmény számbavételének környezeti szempontjai. Fenntarthatósági indikátorok, új típusú makrogazdasági mutatók. d. Külső gazdasági hatások, a javak tulajdonlásából fakadó problémák. Tranzakciós költségek, diszkontálás. e. Pigou és Coase tételei. A környezetszennyezés optimális szintje. A környezeti szabályozás alapelvei és típusai. f. A Coase-tételen alapuló környezeti szabályozás. A tulajdonjogok allokálása és a felelősségi szabályok. Gyakorlati problémák a tétel alkalmazhatóságával. g. A Pigou-tételen alapuló környezeti szabályozás. Közvetlen előírások és gazdasági ösztönzők. h. Választás a szabályozóeszközök között, az egyes eszközök előnyei és hátrányai. A kormányzat intézkedéseinek és a bizonytalanság hatásai. 2. Fenntartható környezeti és természeti erőforrás-gazdálkodás a. A statikus és dinamikus közgazdasági hatékonyság szerepe a fenntartható fejlődés vizsgálataiban és tervezésében. A nem megújuló erőforrások hatékony elosztásának problémaköre, a hosszú időtávok szerepe, helyettesítők és kitermelési költségek. A szennyezéscsökkentés gazdaságtanának főbb összefüggései. b. Energiagazdálkodás: átállás megújuló erőforrásokra. Az (újra)hasznosítható erőforrások gazdaságtana. c. A vízgazdálkodás input- és output-oldali problémái. Közös felhasználású erőforrások: halászterületek és a halállomány. d. Földhasználat és területgazdálkodás, mezőgazdaság és élelmiszerbiztonság aktuális problémái. Tőkeképzés megújuló erőforrásokból: erdőgazdálkodás. e. Légszennyezés-csökkentés: rögzített forrású helyi, térségi és mozgó forrású légszennyezés szabályozásának gazdasági vonatkozásai. Toxikus anyagok és a környezeti igazságosság kérdései. f. A klímaváltozás és a fenntartható fejlődés kihívásai, a XXI. század emberének útkeresése. A népesség és fejlődés sajátosságai, a jövő víziói, lehetséges jövőképek és forgatókönyvek.

2 3. Ágazati fenntarthatósági elemzések, környezetértékelés a. A monetáris környezetértékelés szükségessége, felhasználási területei és kritikája, valamint az arra adható válaszok. A fenntartható fejlődés, az erős és gyenge fenntarthatóság és a monetáris értékelés kapcsolata. b. Példák segítségével mutassa be a természeti erőforrások értékösszetevőit, határozza meg a teljes gazdasági érték fogalmát és elemeit! c. A környezetértékelési módszerek csoportosítása. A költségeken alapuló (költség alapú) módszerek, a termelékenység változása módszer és a haszonátvitel ismertetése. d. A környezetértékelési módszerek csoportosítása. A kinyilvánított preferencia módszerek általános jellemzése, előnyei és korlátai. A hedonikus ármódszer és az utazási költség módszer bemutatása. e. A feltárt preferenciákon alapuló módszerek lényege, típusai, előnyei és korlátai. A feltételes értékelés alkalmazásának lépései, a kérdőív felépítése, a fizetési és a kompenzáció elfogadási hajlandóság közti különbség okai, torzító tényezők. Irodalom: Dr. Szlávik János (szerk.): Környezetgazdaságtan. Typotex Kiadó, Budapest, Tom Tietenberg, Lynne Lewis: Environmental & Natural Resource Economics, 9th Edition. Prentice-Hall (2011) Ajánlott irodalom: Marjainé Dr. Szerényi Zsuzsanna (szerk.): A természetvédelemben alkalmazható közgazdasági értékelési módszerek. KvVM, Budapest, 2005.

3 Környezeti teljesítményértékelés 1. A környezeti audit- és teljesítményértékelés helye, szerepe a vállalati szabályozás folyamatában a. Röviden tekintse át a vállalati környezeti teljesítmény értékelésének módszereit. b. Indokolja az ökotérképezés szerepét, vázolja alkalmazhatóságának gyakorlatát. c. Értékelje a környezeti tényezők és hatások szerepét a vállalati környezetvédelemben.gyakorlati példán keresztül mutassa be a módszer alkalmazhatóságát. d. Az auditálás szerepe a környezetmenedzsment (környezetközpontú irányítási, környezetvédelmi vezetési és hitelesítési) rendszer működésében. 2. A környezetvédelmi állapotfelmérés a. Az előzetes környezetvédelmi átvilágítás (állapotfelmérés) fogalma, tartalma, szerepe a rendszerépítésben. b. A környezetvédelmi felülvizsgálat és teljesítményértékelés célja, tartalma, szerepe a magyar joggyakorlatban. c. A SWOT vizsgálat fogalma, tartalma, az elemzés alkalmazhatósága a vállalatnál a környezetvédelem helyének megítélésére. d. A Nemzetközi Kereskedelmi Kamara (ICC) és az Európai Beruházási és Fejlesztési Bank (EBRD) ajánlásai a környezeti állapotfelmérés (audit) folyamatára és a felmérésről készült jelentés tartalma. 3. Az auditálás gyakorlata a környezetmenedzsment (környezetközpontú irányítási, környezetvédelmi vezetési és hitelesítési) rendszer működésében a. Az első fél általi audit feladata, tartalma, lépései (a PDCA ciklus logikája szerint). b. A második fél általi audit feladata, tartalma, lépései (a PDCA ciklus logikája szerint). c. A harmadik fél általi audit feladata, tartalma, lépései (a PDCA ciklus logikája szerint). d. Mutassa be az EMAS szerint kiépített környezetvédelmi vezetési és hitelesítési rendszer hitelesítésének folyamatát! 4. A környezeti teljesítmény értékelése: az indikátor módszer a. Mutassa be a környezeti indikátorok szerepét, jelentőségét a vállalati környezetvédelmi döntések megalapozásában! b. Rendszerezze (csoportosítsa) az alkalmazható indikátorokat. c. Gyakorlati példán keresztül (a PDCA ciklus logikája szerint) mutassa be a módszer alkalmazhatóságát. d. Dolgozza ki az előző példára vetítve az alkalmazható indikátorkészletet!

4 Regionális gazdaságtan 1. A gazdaság térbelisége, telephely elméletek a. A main-stream gazdaságtan és a regionális gazdaságtan, az egy pont és a térben kiterjesztett gazdaság összehasonlítása. b. A regionális tudomány kialakulása és jellemzői. c. Von Thünen mezőgazdasági telephely-elmélete és későbbi alkalmazásai. d. Alfred Weber ipari telephely elmélete, hiányosságai. e. A központi helyek elmélete, Lösch és Christaller elméletei. f. Gravitációs és potenciál-modellek. 2. Régiók, regionális fejlődés a. A régió fogalma és típusai. b. A regionális növekedés elméletei: fejlődési szakaszok, strukturális tényezők, centrum-periféria modellek, export-modell, import modell. c. Növekedési pólusok, ipari körzetek, push, pull, spread és backwash hatások. d. A Porter-féle rombusz modell. e. Az új gazdaságföldrajz (New Economic Geography, NEG). 3. Infrastruktúra a. Az infrastruktúra fogalma, fő jellemzői. b. A közjavak fogalma, jellemzői. c. A költség-haszon elemzés. d. Az infrastruktúra szerepe a fejlesztési stratégiákban. 4. Térségi gazdaságfejlesztés a. A regionális gazdasági fejlődés fogalma és magyarázatai (gazdaságtörténeti iskola, evolúciós irányzatok, szociológiai iskola, közgazdasági iskola). b. Gazdasági tér fogalma és lehatárolásának lehetőségei. Területi politika eszközei. Területfejlesztés, mint gazdaságpolitikai eszköz. c. Területfejlesztési tervek készítésének alapelvei és módszertana. d. Helyi gazdaságfejlesztés értelmezése. Helyi fejlesztések szerepe, jellemzői, eszközei és lehetőségei a térségi gazdaságfejlesztésben.

5 5. A gazdaság térbelisége, telephely elméletek a. Az EU regionális politikájának kialakulása és története az 1988-as reformig. b. Az évi reform szükségessége, alapelvei, az alapelvek tartalma és későbbi módosulásai. c. Az EU regionális politikájának megvalósulását támogató alapok története, céljai, felhasználási területei. d. Az EU regionális politikája a 2000-es évektől napjainkig, az előcsatlakozási alapok, a (és 2007., 2013.) évi bővítés hatásai, a regionális politika jövője. Ajánlott irodalom: Illés Iván: Regionális gazdaságtan, területfejlesztés. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. Typotex Kiadó, Budapest, Lengyel Imre: Regionális gazdaságfejlesztés. Versenyképesség, klaszterek és alulról szerveződő stratégiák. Akadémiai Kiadó, Budapest, Kocziszky György: Területfejlesztés módszertana. Miskolci Egyetem, Gazdaságtudományi Kar. Miskolc, 2008.

1. lépés: 2. lépés: kommunikáció belső audit

1. lépés: 2. lépés: kommunikáció belső audit KMR A k.menedzsment problémáinak megoldására eszköz lehet egy KMR kialakítása, működtetése. Rendszer: egy adott cél eléréséhez szükséges alkotóelemek összessége. Egymással összefüggő (funkcionálisan, harmonikus,

Részletesebben

1 Betétlap. Oldalszám. X. Az adózó képviselői (szükség esetén több oldalon is részletezhető) 1. Képviselő neve: adószáma: Adóazonosító jele:

1 Betétlap. Oldalszám. X. Az adózó képviselői (szükség esetén több oldalon is részletezhető) 1. Képviselő neve: adószáma: Adóazonosító jele: 1 Betétlap X. Az adózó képviselői (szükség esetén több oldalon is részletezhető) Oldalszám 1. Képviselő neve: 2. Képviselő neve: 3. Képviselő neve: 4. Képviselő neve: 5. Képviselő neve: 6. Képviselő neve:

Részletesebben

Elérhetőségi viszonyok területi különbségekre gyakorolt hatása a magyarországi kistérségek esetében

Elérhetőségi viszonyok területi különbségekre gyakorolt hatása a magyarországi kistérségek esetében Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Vállalkozáselmélet és gyakorlat Doktori Iskola Győrffy Ildikó: Elérhetőségi viszonyok területi különbségekre gyakorolt hatása a magyarországi kistérségek esetében

Részletesebben

Regionális gazdaságtan

Regionális gazdaságtan 1 Regionális gazdaságtan 5. Térbeli agglomerálódás, klaszterek Bevezetés Hoover: a térbeli koncentráció gazdaságossága (természeti erıforrásokból eredı gazdaságosság, szállítási és kommunikációs költségek)

Részletesebben

A regionális versenyképességrõl

A regionális versenyképességrõl Közgazdasági Szemle, XLVII. évf., 2000. december (962 987. o.) LENGYEL IMRE A regionális versenyképességrõl A versenyképesség a piaci versengésre való készséget jelenti, a pozíciószerzés és tartós helytállás

Részletesebben

REGIONÁLIS GAZDASÁGTAN

REGIONÁLIS GAZDASÁGTAN REGIONÁLIS GAZDASÁGTAN Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/a/KMR-2009-0041 pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék az MTA

Részletesebben

"A" tételek. 1. Sorolja fel az állami szervek típusait, röviden ismertesse azok feladatait! Mutasson rá a legfőbb közjogi méltóság szerepére!

A tételek. 1. Sorolja fel az állami szervek típusait, röviden ismertesse azok feladatait! Mutasson rá a legfőbb közjogi méltóság szerepére! "A" tételek 1. Sorolja fel az állami szervek típusait, röviden ismertesse azok feladatait! Mutasson rá a legfőbb közjogi méltóság szerepére! 2. Sorolja fel a jogalkotásra jogosult állami szerveket, és

Részletesebben

MEGFELELŐSÉG SZABÁLYOZÁS

MEGFELELŐSÉG SZABÁLYOZÁS MEGFELELŐSÉG SZABÁLYOZÁS ANYAGMÉRNÖK/KOHÓMÉRNÖK MSC KÉPZÉS MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KIEGÉSZÍTŐ SZAKIRÁNY (levelező munkarendben) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR ENERGIA-

Részletesebben

Városi légszennyezettség vizsgálata térinformatikai és matematikai statisztikai módszerek alkalmazásával

Városi légszennyezettség vizsgálata térinformatikai és matematikai statisztikai módszerek alkalmazásával Pannon Egyetem Vegyészmérnöki Tudományok és Anyagtudományok Doktori Iskola Városi légszennyezettség vizsgálata térinformatikai és matematikai statisztikai módszerek alkalmazásával DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS

Részletesebben

Környezetgazdaságtan 2014.09.26. Tematika II. 1.zh : 2014. okt. 16. (6. hét) 2.zh: 2014. dec. 7. (13. hét) pót zh: 2014. dec. 11. (14.

Környezetgazdaságtan 2014.09.26. Tematika II. 1.zh : 2014. okt. 16. (6. hét) 2.zh: 2014. dec. 7. (13. hét) pót zh: 2014. dec. 11. (14. Környezetgazdaságtan Dr. Princz-Jakovics Tibor adjunktus BME Környezetgazdaságtan Tsz. Bp. Magyar Tudósok körútja 2. Q épület A 234. Telefon: 463 1987 E-mail: tprincz@eik.bme.hu Hét Dátum Téma Tematika

Részletesebben

Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD. Marketing: 3. előadás. Termékstratégiai döntések piackutatási esetek

Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD. Marketing: 3. előadás. Termékstratégiai döntések piackutatási esetek Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Marketing: 3. előadás Termékstratégiai döntések piackutatási esetek 2016. 05. 20. Előadó: Dr. Bíró-Szigeti Szilvia, egyetemi adjunktus BME-MVT Az előadás témakörei:

Részletesebben

Az EMAS rendelet követelményei

Az EMAS rendelet követelményei Az EMAS rendelet követelményei Az EMAS rendelet feladatokat állapít meg a Közösség és a tagállamok számára, valamint meghatározza a gazdálkodó szervezetek önkéntes részvételének a feltételeit. A Közösség

Részletesebben

Kontrolling szemléletű tervezés

Kontrolling szemléletű tervezés MISKOLCI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Számvitel Intézeti Tanszék Kontrolling szemléletű ezés A ezés fogalma A ezés jövőalakítást jelent, azaz célokat

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Földrajz Kar 1.3 Intézet Magyar Földrajzi Intézet 1.4 Szakterület Földrajz 1.5 Képzési

Részletesebben

KÖRNYEZETI KOCKÁZAT ELEMZÉS MAKKEM212M

KÖRNYEZETI KOCKÁZAT ELEMZÉS MAKKEM212M KÖRNYEZETI KOCKÁZAT ELEMZÉS MAKKEM212M ANYAGMÉRNÖK MESTERKÉPZÉS TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM M Ű SZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR KÉMIAI TANSZÉK Miskolc, 2008. Tartalomjegyzék 1. Tantárgyleírás,

Részletesebben

A tér kitüntetett pozíciói a következőek: Előadó: Dr. Péli László, adjunktus

A tér kitüntetett pozíciói a következőek: Előadó: Dr. Péli László, adjunktus Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Regionális gazdasági növekedési elméletek, Centrum-periféria viszonyrendszer TERÜLETI EGYENLŐTLENSÉGEK

Részletesebben

Képességek: A nemzetközi pénzügyi rendszer alapvető összefüggéseinek feltárásán keresztül eligazodás a nemzetközi pénzügyi kérdésekben.

Képességek: A nemzetközi pénzügyi rendszer alapvető összefüggéseinek feltárásán keresztül eligazodás a nemzetközi pénzügyi kérdésekben. Tantárgy neve: Nemzetközi pénzügyek Kódja: LMG_NT127K4 Kreditszáma: 4 A tanóra típusa és száma: 10 óra előadás / 2 konzultációs alkalom Az értékelés módja: kollokvium A tantárgy tantervi helye (hányadik

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kar

Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kar Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kar A TERÜLETI TŐKE SZEREPE A REGIONÁLIS- ÉS VÁROSFEJLŐ- DÉSBEN ESETTANULMÁNY A HAZAI KÖZÉPVÁROSOK PÉLDÁ- JÁN Doktori (PhD) értekezés tézisei Tóth Balázs

Részletesebben

MAGYARORSZÁG 2016. ÉVI NEMZETI REFORM PROGRAMJA

MAGYARORSZÁG 2016. ÉVI NEMZETI REFORM PROGRAMJA MAGYARORSZÁG KORMÁNYA MAGYARORSZÁG 2016. ÉVI NEMZETI REFORM PROGRAMJA 2016. április TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék... 2 I. Bevezető... 3 II. Középtávú makrogazdasági kitekintés... 4 II.1. A makrogazdasági

Részletesebben

Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium támogatásával megvalósuló KKC-2008-V-08-08-101 számú projekt B2CR. Piacsek László Zoltán

Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium támogatásával megvalósuló KKC-2008-V-08-08-101 számú projekt B2CR. Piacsek László Zoltán Minőségmenedzsment összeállította: Tartalom 1. A minőségügy területei 2. Minőségügyi alapismeretek, alapfogalmak 3. Irányítási rendszerek 4. Minőségirányítási rendszer 5. Önértékelés 1. A minőségügy területei

Részletesebben

Térbeli koncentrálódás, agglomerációk és klaszterek Regionális gazdaságtan 2007/2008. tanév Dr. Rechnitzer ános A lokális extern hatások jelentősége Iparági körzetek Külső gazdasági hatások Méretgazdaságosság

Részletesebben

LEAN tréningek termékismertetõ

LEAN tréningek termékismertetõ LEAN tréningek termékismertetõ Ez a JPÉ - lenne! Azonban nem mi, magyarok találtuk ki és mûködtetjük ötven (50) éve, hanem a Toyota japán szakemberei. Ezért nem mi taníthatjuk hanem, nekünk kell(-ene)

Részletesebben

BEMUTATKOZÁS. Polgármesteri Hivatal EFQM-TQM oktatás 2009-2010. ÁROP

BEMUTATKOZÁS. Polgármesteri Hivatal EFQM-TQM oktatás 2009-2010. ÁROP Polgármesteri Hivatal EFQM-TQM oktatás 2009-2010. ÁROP BEMUTATKOZÁS A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. 1 CONTROLL Holding Tanácsadó Zrt.

Részletesebben

A magyar regionális intézményrendszer

A magyar regionális intézményrendszer Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet A magyar regionális intézményrendszer Előadó: Némediné Dr. Kollár Kitti adjunktus Gödöllő,

Részletesebben

NEMZETKZÖI GAZDASÁGTAN

NEMZETKZÖI GAZDASÁGTAN Nemzetközi kereskedelempolitika: Protekcionizmus vs. szabadkereskedelem NEMZETKZÖI GAZDASÁGTAN Forrás: Krugman-Obstfeld-Melitz: International Economics Theory & Policy, 9th ed., Addison-Wesley, 2012 10-1

Részletesebben

Regionális gazdaságtan 10. A regionális fejlıdés elméletei. Dr. Bernek Ágnes 2008.

Regionális gazdaságtan 10. A regionális fejlıdés elméletei. Dr. Bernek Ágnes 2008. Regionális gazdaságtan 10. A regionális fejlıdés elméletei Dr. Bernek Ágnes 2008. Regionális fejlıdési elméletek A neoklasszikuson kívül számos elmélet tett kísérletet a regionális gazdaságok növekedésének

Részletesebben

Könyvvizsgálat, elfogadás, letétbehelyezés, közzététel

Könyvvizsgálat, elfogadás, letétbehelyezés, közzététel MISKOLCI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Számvitel Intézeti Tanszék Könyvvizsgálat, elfogadás, letétbehelyezés, közzététel Dr. Pál Tibor A konszolidált

Részletesebben

A Kadarkúti-Nagybajomi Kistérség fejlesztési és együttműködési kapacitásának megerősítése

A Kadarkúti-Nagybajomi Kistérség fejlesztési és együttműködési kapacitásának megerősítése Kadarkúti-Nagybajomi Többcélú Kistérségi Társulás 7530 Kadarkút, Petőfi S. u. 2. www.kadarkutikisterseg.hu A Kadarkúti-Nagybajomi Kistérség fejlesztési és együttműködési kapacitásának megerősítése 3. Modul:

Részletesebben

A TERVEZÉS SZEREPE A VEZETÉSBEN

A TERVEZÉS SZEREPE A VEZETÉSBEN A TERVEZÉS SZEREPE A VEZETÉSBEN A VEZETÉSI FOLYAMAT A döntés körül forog a világ minden a döntéshez vezet minden a döntésből indul ki A DÖNTÉS FOLYAMATA: a döntési helyzet felismerése probléma észlelés

Részletesebben

Minőségbiztosítási rendszerek

Minőségbiztosítási rendszerek 1.) Minőségirányítási alapfogalmak Ismertesse a következő fogalmakat! minőségirányítás minőségszabályozás minőségbiztosítás megfelelőség, nemmegfelelőség megbízhatóság hiba Minőségbiztosítási rendszerek

Részletesebben

ELEMZŐ TANULMÁNY. Készítette: Rajczi Andrea. Budapest, 2014. október 31. Oldal 1 / 77

ELEMZŐ TANULMÁNY. Készítette: Rajczi Andrea. Budapest, 2014. október 31. Oldal 1 / 77 ELEMZŐ TANULMÁNY Projekt megnevezése: Működési folyamatok optimalizálása Erzsébetváros Önkormányzatánál című, ÁROP - 3.A.2-2013- 2013-0037 azonosító számú pályázati projekt Kapcsolódó fejlesztési elem

Részletesebben

ÜZLETI TERVEZÉS, ÜZLETI TERV KÉSZÍTÉS ALAPJAI, ÜZLETI TERV FELÉPÍTÉSE. Előadó Dr. Szücs Tamás

ÜZLETI TERVEZÉS, ÜZLETI TERV KÉSZÍTÉS ALAPJAI, ÜZLETI TERV FELÉPÍTÉSE. Előadó Dr. Szücs Tamás ÜZLETI TERVEZÉS, ÜZLETI TERV KÉSZÍTÉS ALAPJAI, ÜZLETI TERV FELÉPÍTÉSE Előadó Dr. Szücs Tamás A tervezés s követelmk vetelményei Az üzleti tervnek - pályázatok esetében is - 3 fő kritériumot kell teljesítenie:

Részletesebben

Termék- és szolgáltatástervezés a TDM-ben

Termék- és szolgáltatástervezés a TDM-ben TDM 7. Termék- és szolgáltatástervezés a TDM-ben Stratégiai működés megalapozása Dr. Piskóti István Intézetigazgató, ME Marketing Intézet A tervezés terepe Milyen turisztikai termékfejlesztés célszerű

Részletesebben

Hol laknak a magyar nagyvárosi térségek képzett, illetve elit csoportjai?

Hol laknak a magyar nagyvárosi térségek képzett, illetve elit csoportjai? SZIRMAI VIKTÓRIA Hol laknak a magyar nagyvárosi térségek képzett, illetve elit csoportjai? A kiinduló tétel Talán kissé túlzónak hangzik, de a címben megfogalmazott kérdésre a válasz az, hogy lényegében

Részletesebben

Szóbeli vizsgatantárgyak. 1. Szakmai ismeretek 2. Munkajogi, munkavédelmi ismeretek, minőségbiztosítás 3. Gazdasági alapismeretek

Szóbeli vizsgatantárgyak. 1. Szakmai ismeretek 2. Munkajogi, munkavédelmi ismeretek, minőségbiztosítás 3. Gazdasági alapismeretek Szóbeli vizsgatantárgyak 1. Szakmai ismeretek 2. Munkajogi, munkavédelmi ismeretek, minőségbiztosítás 3. Gazdasági alapismeretek 2 1. Szakmai ismeretek szóbeli vizsgatételei "A" tételek: 1. Az alapanyagok

Részletesebben

Az ELI-hez kapcsolódó intelligens szakosodási dilemmák Szegeden

Az ELI-hez kapcsolódó intelligens szakosodási dilemmák Szegeden Az ELI-hez kapcsolódó intelligens szakosodási dilemmák Szegeden Magyar Regionális Tudományi Társaság 12. vándorgyűlése (Veszprém, 2014. november 27-28.) Prof. Dr. Lengyel Imre MTA doktora, intézetvezető

Részletesebben

JOG ÉS KÖZGAZDASÁGTAN

JOG ÉS KÖZGAZDASÁGTAN JOG ÉS KÖZGAZDASÁGTAN JOG ÉS KÖZGAZDASÁGTAN Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TátK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi

Részletesebben

A 2014-20-as pénzügyi ciklus tervezési feladatai

A 2014-20-as pénzügyi ciklus tervezési feladatai A 2014-20-as pénzügyi ciklus tervezési feladatai Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid főigazgató, OSZB társelnök Szaktanácsadás 2013 EMVA FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSA Összes forrás: 1300-1400 Mrd Ft I. tengely: A mezőgazdasági

Részletesebben

A vízbiztonsági terv. Keller Péter

A vízbiztonsági terv. Keller Péter A vízbiztonsági terv A törvényi háttér A 65/2009. (III. 31.) Korm. rendelet szerint: Az 1000 m3/nap-nál nagyobb kapacitású vagy 5000 fıt meghaladó állandó népességet ellátó vízellátó rendszerek vízbiztonságirányítási

Részletesebben

STRATÉGIAI MENEDZSMENT Bevezetés

STRATÉGIAI MENEDZSMENT Bevezetés STRATÉGIAI MENEDZSMENT Bevezetés SZÁLLÍTÓK, MAGYARORSZÁG február 04. Simonne VERMEYLEN Simonne Vermeylen - Sun Tzu - 04 1 BEVEZETÉS MI A STRATÉGIA? MIÉRT kell a stratégiával foglalkoznunk? HOGYAN készítsük

Részletesebben

Bergmann Krisztina dr. Patkósné Tóth Zsuzsa:

Bergmann Krisztina dr. Patkósné Tóth Zsuzsa: Bergmann Krisztina dr. Patkósné Tóth Zsuzsa: Lyukas hálóval nem lehet halat fogni EKSZ önértékelés = 9 önértékelés Önértékelő könyvtárak: Állam- és Jogtudományi Kar Könyvtára Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai

Részletesebben

KÖRNYEZETI TELJESÍTMÉNYÉRTÉKELÉS 03

KÖRNYEZETI TELJESÍTMÉNYÉRTÉKELÉS 03 KÖRNYEZETI TELJESÍTMÉNYÉRTÉKELÉS 03 SZE, KÖRNYEZETMÉRNÖKI TANSZÉK DR. TORMA ANDRÁS AUDI HUNGARIA MOTOR KFT. KMR RENDSZEREK KIALAKULÁSA 2/100 KMR RENDSZEREK KIALAKULÁSA KIALAKULÁSUK HÁTTERE SÚLYOSBODÓ KÖRNYEZETI

Részletesebben

Szállítási költségek minimalizálása Regionális gazdaságtan 2007/2008. tanév Dr. Rechnitzer ános A szállítás fontosabb jellemzői A távolság eltérő értelmezései Szállítással kapcsolatos döntések determináltság

Részletesebben

KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS. KÜLÖN KÖSZÖNET ILLETI AZOKAT A LEGFONTOSABB SZERZÔKET, AKIK AZ ANYAG MEGÍRÁSÁBAN RÉSZT VETTEK: n n n n n n n n

KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS. KÜLÖN KÖSZÖNET ILLETI AZOKAT A LEGFONTOSABB SZERZÔKET, AKIK AZ ANYAG MEGÍRÁSÁBAN RÉSZT VETTEK: n n n n n n n n KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS KÜLÖN KÖSZÖNET ILLETI AZOKAT A LEGFONTOSABB SZERZÔKET, AKIK AZ ANYAG MEGÍRÁSÁBAN RÉSZT VETTEK: n n n n n n n n KIHÍVÁSOK Kockázatbecslés Kockázatérzékelés Tudományos szaktudás Kommunikációs

Részletesebben

Miskolc Belvárosi Gazdaságfejlesztő Klaszter Szervezeti és Működési Szabályzat. I. Általános rendelkezések

Miskolc Belvárosi Gazdaságfejlesztő Klaszter Szervezeti és Működési Szabályzat. I. Általános rendelkezések Miskolc Belvárosi Gazdaságfejlesztő Klaszter Szervezeti és Működési Szabályzat I. Általános rendelkezések A Miskolc Belvárosi Gazdaságfejlesztő Klaszter tagjai a 2012. július 30. napján megtartott Klaszter

Részletesebben

Szlovákiai régiók összehasonlítása versenyképességi tényezők alapján

Szlovákiai régiók összehasonlítása versenyképességi tényezők alapján Lukovics Miklós Zuti Bence (szerk.) 2014: A területi fejlődés dilemmái. SZTE Gazdaságtudományi Kar, Szeged, 81-92. o. Szlovákiai régiók összehasonlítása versenyképességi tényezők alapján Karácsony Péter

Részletesebben

Az integrált városfejlesztés lehetőségei a 2014-2020-as időszakban

Az integrált városfejlesztés lehetőségei a 2014-2020-as időszakban Az integrált városfejlesztés lehetőségei a 2014-2020-as időszakban Balatonföldvár, 2012. május 15. A diák Nicholas Martyn, a DG Regio főigazgató-helyettesének 2012. március 14-i angol nyelvű előadása alapján

Részletesebben

A nemzetközi agrárpiac liberalizációja és a nemzetközi agrárkereskedelem - politika. Dr. Halmai Péter Szent István Egyetem Eger, 2005. január 28.

A nemzetközi agrárpiac liberalizációja és a nemzetközi agrárkereskedelem - politika. Dr. Halmai Péter Szent István Egyetem Eger, 2005. január 28. A nemzetközi agrárpiac liberalizációja és a nemzetközi agrárkereskedelem - politika Dr. Halmai Péter Szent István Egyetem Eger, 2005. január 28. KAP-reform vs. WTO kötelezettségek Csökkenő piaci ártámogatás

Részletesebben

SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYE INNOVÁCIÓS

SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYE INNOVÁCIÓS SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYE INNOVÁCIÓS STRATÉGIAI PROGRAMJA A Konzorcium megbízásából készítette: MEGAKOM Stratégiai Tanácsadó Iroda Laser Consult Mőszaki-Tudományos és Gazdasági Tanácsadó Kft. 2003 Szabolcs-Szatmár-Bereg

Részletesebben

Számítógépek. 2.a) Ismertesse a kombinációs hálózatok alapelemeit és a funkcionálisan teljes rendszer

Számítógépek. 2.a) Ismertesse a kombinációs hálózatok alapelemeit és a funkcionálisan teljes rendszer Számítógépek 1.a) Ismertesse az információ analóg és digitális leképzésének lehetőségeit, a számrendszereket és a gyakoribb kódrendszereket! Jellemezze a logikai függvényeket, és mutassa be az egyszerűsítési

Részletesebben

AJÁNLATA. Taksonyi Polgármesteri Hivatal részére. Informatikai Biztonsági Feladatok elvégzésére

AJÁNLATA. Taksonyi Polgármesteri Hivatal részére. Informatikai Biztonsági Feladatok elvégzésére A NÁDOR RENDSZERHÁZ KFT. AJÁNLATA A Taksonyi Polgármesteri Hivatal részére Informatikai Biztonsági Feladatok elvégzésére EREDETI PÉLDÁNY Ajánlati szám: 15051201129 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2

Részletesebben

A SZERENCSI KISTÉRSÉG

A SZERENCSI KISTÉRSÉG A SZERENCSI KISTÉRSÉG FELZÁRKÓZTATÁSI FEJLESZTÉSI PROGRAMJA 2010. ÁPRILIS MEGAKOM Stratégiai Tanácsadó Iroda, 2010. - 1 - A Szerencsi kistérség felzárkóztatási fejlesztési programja A fejlesztési program

Részletesebben

A főbb témakörök listája

A főbb témakörök listája A főbb témakörök listája Nem jelenti azt, hogy kizárólag ezek közül lehetnek vizsgakérdések (nem mind részletezettek, a teljes számonkérhető anyag a tankönyv és az előadás fóliák), de a hangsúly ezeken

Részletesebben

6. TELJESÍTMÉNY ÉRTÉKELÉS Szempontjai és az értékelés rendje

6. TELJESÍTMÉNY ÉRTÉKELÉS Szempontjai és az értékelés rendje 6. TELJESÍTMÉNY ÉRTÉKELÉS Szempontjai és az értékelés rendje 6.1. A teljesítmény értékelés törvényi háttere A 2006. évi LXXI törvény (a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény módosításáról) 9. 40

Részletesebben

Innovációs folyamatok és a logisztikai fejlesztési koncepció a Zempéni Eurorégióban

Innovációs folyamatok és a logisztikai fejlesztési koncepció a Zempéni Eurorégióban Innovációs folyamatok és a logisztikai fejlesztési koncepció a Zempéni Eurorégióban Dr. Prof. Emeritus Cselényi József egyetemi tanár Dr. habil. Illés Béla tszv. egyetemi docens Tamás Péter Ph.D. hallgató

Részletesebben

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. INFORMATIKAI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 18. 14:00 I. Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Informatikai

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA EN EN EN AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 2005.01.27. COM(2005) 14 végleges A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK

Részletesebben

Eszközök és források értékelési szabályzata

Eszközök és források értékelési szabályzata Kötelezı érvényő szabályzat sablonok Eszközök és források értékelési szabályzata Tartalomjegyzék: 1. Általános értékelési szabályok 2. Az eszközök értékelése Közös szabályok Az eszközök beszerzési ára

Részletesebben

A szerzői jogra vonatkozó általános jogszabályok Szoftverlicenszek Szerzői jogi kérdések az interneten Creative Commons

A szerzői jogra vonatkozó általános jogszabályok Szoftverlicenszek Szerzői jogi kérdések az interneten Creative Commons 1. Ön részt vesz egy online multimédia adatbázis megvalósításában. A fejlesztés előkészítéseként tekintse át a multimédia rendszerek sajátosságait, a multimédia rendszerekre vonatkozó követelményeket,

Részletesebben

A Levegő Munkacsoport Közhasznúsági Jelentése a 2001. évről

A Levegő Munkacsoport Közhasznúsági Jelentése a 2001. évről A Levegő Munkacsoport Közhasznúsági Jelentése a 2001. évről A Levegő Munkacsoport 116 tagszervezetet számláló Országos Környezetvédő Szövetség. Pártpolitikától független környezetvédelmi tevékenységet

Részletesebben

Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar REGIONÁLIS GAZDASÁGTAN

Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar REGIONÁLIS GAZDASÁGTAN Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar REGIONÁLIS GAZDASÁGTAN Szerkesztette: Dr. Káposzta József Gödöllő, 2007. TARTALOMJEGYZÉK 1. A GAZDASÁG TÉRBELISÉGÉNEK ÖSSZEFÜGGÉSEI...5 1.2. A

Részletesebben

Beszámoló a II. Területfejlesztők Napjáról. Report on the 2nd Congress of Spatial Developers

Beszámoló a II. Területfejlesztők Napjáról. Report on the 2nd Congress of Spatial Developers Tér és Társadalom / Space and Society 28. évf., 1. szám, 2014 Beszámoló a II. Területfejlesztők Napjáról Report on the 2nd Congress of Spatial Developers KOVÁCS SÁNDOR ZSOLT, RÁCZ SZILÁRD, TIPOLD FERENC

Részletesebben

Informatika stratégia. OM azonosító: 034190

Informatika stratégia. OM azonosító: 034190 Informatika stratégia Marcali Városi Önkormányzat Széchenyi Zsigmond Szakközépiskola és Szakiskolája 8734 Somogyzsitfa, Ady u. 8. OM azonosító: 034190... igazgató Ledniczki Tamás Miklós Csaba Diákönkormányzat

Részletesebben

Feladatoka fenntartható városfejlesztés érdekében Dr. Szaló Péter Helyettes államtitkár

Feladatoka fenntartható városfejlesztés érdekében Dr. Szaló Péter Helyettes államtitkár Feladatoka fenntartható városfejlesztés érdekében Dr. Szaló Péter Helyettes államtitkár 2010. November 11. Városfejlesztésselkapcsolatos feladatok ésv álaszok Közösségi Kormányzati Önkormányzati Atelep

Részletesebben

www.reflexmagazin.hu MÉDIAINFORMÁCIÓ 2007

www.reflexmagazin.hu MÉDIAINFORMÁCIÓ 2007 www.reflexmagazin.hu A T U D Á S, A M I A V I L Á G O T M O Z G A T J A MÉDIAINFORMÁCIÓ 2007 Tartalom 3... A kiadó 4... Lapkoncepció 5...Testvérlapok 6-7... Hirdetési árak és méretek 8-9...Terjesztés 10-11...

Részletesebben

Távoktatási felülettel támogatott oktatás a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karán

Távoktatási felülettel támogatott oktatás a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karán Távoktatási felülettel támogatott oktatás a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karán Lukács Edit Beiskolázási és Idegennyelv oktatási igazgató ME, Gazdaságtudományi Kar vgtedith@uni-miskolc.hu A Miskolci

Részletesebben

2012. MÁJUS 25. NAPJÁN TARTOTT TAGGYŰLÉSI HATÁROZATOK

2012. MÁJUS 25. NAPJÁN TARTOTT TAGGYŰLÉSI HATÁROZATOK 2012. MÁJUS 25. NAPJÁN TARTOTT TAGGYŰLÉSI HATÁROZATOK 6/2012. (V. 25.) számú határozat A Vasútegészségügyi Nonprofit Kiemelten Közhasznú Kft. Taggyűlése a Társaság 2011. évi beszámolóját az alábbi főbb

Részletesebben

A területi /regionális gazdaságtan alapjai. Tudományterületi elhelyezkedése 2015.11.28.

A területi /regionális gazdaságtan alapjai. Tudományterületi elhelyezkedése 2015.11.28. A területi /regionális gazdaságtan alapjai Urbánné Malomsoki Mónika Urbanne.Monika@gtk.szie.hu SZIE GTK RGVI Kialakulása: XX. sz. közepe Megfelelő mennyiségű adat állt rendelkezésre Nem csak gazdasági

Részletesebben

Végelszámolási időszak első üzleti éve 2013. augusztus 01. - 2014. július 31.

Végelszámolási időszak első üzleti éve 2013. augusztus 01. - 2014. július 31. 1 3 2 3 5 2 9 5 3 7 0 0 1 1 3 0 1 Statisztikai számjel 0 1-0 9-1 7 7 2 9 3 Cégjegyzék száma A vállalkozás megnevezése: Pilisvörösvári Vízművek Kft. v.a. A vállalkozás címe, telefonszáma: 1134 Budapest,

Részletesebben

A magyar nyugdíj-modell jelene és jövője

A magyar nyugdíj-modell jelene és jövője A magyar nyugdíj-modell jelene és jövője A magánnyugdíjpénztárak államosításának elvi és elméleti kérdései 2010. október 19. dr. Lukács Marianna A nyugdíjrendszerek típusai A járadékok / kifizetések finanszírozásának

Részletesebben

Szakdolgozatok. 1. 1 1988 Kostyákné Vass Ágnes 1 pl. A jog tudományossága

Szakdolgozatok. 1. 1 1988 Kostyákné Vass Ágnes 1 pl. A jog tudományossága Szakdolgozatok 1. 1 1988 Kostyákné Vass Ágnes 1 pl. A jog tudományossága 2. 198? Sipos István 1 pl. Az intenzív mezőgazdasági fejlődés, valamint egyéb tényezők hatásának vizsgálata Szolnok megye hasznos

Részletesebben

Az ökoszisztéma szolgáltatások a tájhasználat részvételi tervezésében

Az ökoszisztéma szolgáltatások a tájhasználat részvételi tervezésében Az ökoszisztéma szolgáltatások a tájhasználat részvételi tervezésében Kelemen Eszter & Kalóczkai Ágnes Szent István Egyetem, Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet Környezeti Társadalomkutatók Csoport (ESSRG)

Részletesebben

Költségvetés-gazdálkodási szakügyintéző felsőfokú szakképzés

Költségvetés-gazdálkodási szakügyintéző felsőfokú szakképzés Dunaújvárosi Főiskola Költségvetés-gazdálkodási szakügyintéző felsőfokú szakképzés Tanterv. július 29. 2 Tartalomjegyzék Alapadatok:... 5 Költségvetés-gazdálkodási szakügyintéző megnevezésű elágazás szakképesítés

Részletesebben

55 812 01 0010 55 01 Idegenforgalmi szakmenedzser Vendéglátó és idegenforgalmi szakmenedzser

55 812 01 0010 55 01 Idegenforgalmi szakmenedzser Vendéglátó és idegenforgalmi szakmenedzser A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

ZÁRÓVIZSGA KÉRDÉSEK Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki BSc Szak 2014

ZÁRÓVIZSGA KÉRDÉSEK Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki BSc Szak 2014 ZÁRÓVIZSGA KÉRDÉSEK Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki BSc Szak 2014 1. a./ A termőföld sajátos tulajdonságai, használat- és minőség szerinti értékelése. A föld pénzbeli értékelése, a földjáradék,

Részletesebben

MUNKAANYAG. Fodor Krisztina. A dokumentációk szerepe a minőségbiztosításban. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Fodor Krisztina. A dokumentációk szerepe a minőségbiztosításban. A követelménymodul megnevezése: Fodor Krisztina A dokumentációk szerepe a minőségbiztosításban A követelménymodul megnevezése: Általános melegüzemi munka-, baleset-, tűz- környezetvédelmi és minőségbiztosítási feladatok A követelménymodul

Részletesebben

Felügyelő bizottság. Bizottságok

Felügyelő bizottság. Bizottságok Autisták Or szágos Szövetsége Elnökség 1 Helyzetelemzés 1.1 Szervezeti felépítés: az AOSZ 2014-ben Közgyűlés 1.2 SWOT elemzés Elnök Alelnök Ügyviteli szervezet Felügyelő bizottság Bizottságok Külső szakértők,

Részletesebben

VÍZ-, LEVEGŐTISZTASÁG ÉS TALAJVÉDELEM I.

VÍZ-, LEVEGŐTISZTASÁG ÉS TALAJVÉDELEM I. VÍZ-, LEVEGŐTISZTASÁG ÉS TALAJVÉDELEM I. MSC KÉPZÉS, SZAKIRÁNYOS TÁRGY, KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI KIEGÉSZÍTŐ SZAKIRÁNY, NAPPALI KÉPZÉS TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI

Részletesebben

A FEJÉR MEGYEI KÖZGYŰLÉS 2015. NOVEMBER 26-I ÜLÉSÉRE

A FEJÉR MEGYEI KÖZGYŰLÉS 2015. NOVEMBER 26-I ÜLÉSÉRE E LŐTERJESZTÉS A FEJÉR MEGYEI KÖZGYŰLÉS 2015. NOVEMBER 26-I ÜLÉSÉRE 9. IKTATÓSZÁM: 33-10/2015. MELLÉKLET: 4 db TÁRGY: Beszámoló a megye települési önkormányzatai integrált településfejlesztési stratégiái

Részletesebben

A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár munkaterve 2008.

A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár munkaterve 2008. A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár munkaterve 2008. EGY MEGÚJULÓ KÖNYVTÁR A BRÓDY SÁNDOR MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁR SZAKMAI PROGRAMJA 2008...3 I. HELYZETELEMZÉS...3 SWOT analízis...3 II. ELÉRENDŐ

Részletesebben

foglalkozás nem életkor periodontalis ligamentumok általános fizikai állapot antagonista fogazat

foglalkozás nem életkor periodontalis ligamentumok általános fizikai állapot antagonista fogazat Részleges foghiányok osztályozása kezelésének főbb irányvonalai Dr. Hermann Péter Kezelési tervet befolyásoló tényezők: foglalkozás nem életkor periodontalis ligamentumok általános fizikai állapot antagonista

Részletesebben

LEAN management alkalmazása a Hungaro Chemicals Kft.-nél

LEAN management alkalmazása a Hungaro Chemicals Kft.-nél LEAN management alkalmazása a Hungaro Chemicals Kft.-nél Varga Attila MIR-KIR igazgató DEBRECEN, 2008. 05. 22. ... az oktatás és ami utána történt I. 2 napos vezetői tréning 1 napos minden dolgozóra kiterjedő

Részletesebben

Tartalomjegyzék. 2005. 1 szám. Tartalomjegyzék Párbeszéd Jogharmonizáció. Jogszabályváltozások. Uniós hírek, aktualitások. Események, képzések

Tartalomjegyzék. 2005. 1 szám. Tartalomjegyzék Párbeszéd Jogharmonizáció. Jogszabályváltozások. Uniós hírek, aktualitások. Események, képzések Tartalomjegyzék 2005. 1 szám Tartalomjegyzék Párbeszéd Jogharmonizáció Jogszabályváltozások Uniós hírek, aktualitások A hónap jogharmonizációs kérdése: különbségtétel az egyes fogyasztói csoportok között

Részletesebben

VI. DÖNTÉSHOZATAL KÉZIKÖNYVE

VI. DÖNTÉSHOZATAL KÉZIKÖNYVE VI. DÖNTÉSHOZATAL KÉZIKÖNYVE Lezárva: 2012. december 28. Készült az AROP 2011/1.1.9 A társadalmi felzárkózás szakpolitikai eszközeinek integrált fejlesztése és a területi együttműködések esélyegyenlőség

Részletesebben

Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata egészségügyi alapellátásának 4 éves feladattervére. Dr. Szalkai Iván Miskolc város főorvosa

Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata egészségügyi alapellátásának 4 éves feladattervére. Dr. Szalkai Iván Miskolc város főorvosa MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ALPOLGÁRMESTERE ESZ:325.396/2007. Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata egészségügyi alapellátásának 4 éves feladattervére Összeállította:

Részletesebben

DR. BALOGH LASZLO PEDAGÓGIAI PSZICHOLÓGIA AZ ISKOLAI GYAKORLATBAN

DR. BALOGH LASZLO PEDAGÓGIAI PSZICHOLÓGIA AZ ISKOLAI GYAKORLATBAN DR. BALOGH LASZLO PEDAGÓGIAI PSZICHOLÓGIA AZ ISKOLAI GYAKORLATBAN URBIS KÖNYVKIADÓ BUDAPEST, 2006 TARTALOM ELOSZO 9 AZ ISKOLAI LÉGKÖR, GYEREK A KÖZÉPPONTBAN 11 1. A tanár-diák kapcsolat sarkalatos pontjai

Részletesebben

éves JeLenTés 2011 J/6890.

éves JeLenTés 2011 J/6890. éves JeLenTés 2011 J/6890. éves JeLenTés A Magyar nemzeti Bank 2011. évről szóló üzleti jelentése és beszámolója Kiadja: Magyar Nemzeti Bank Fe le lõs ki adó: dr. Simon András 1850 Budapest, Szabadság

Részletesebben

A KOMMUNIKÁCIÓS KOMPETENCIA AZ ÓVODAI NEVELÉS ORSZÁGOS ALAPPROGRAMJÁBAN ÉS A GYAKORLATBAN

A KOMMUNIKÁCIÓS KOMPETENCIA AZ ÓVODAI NEVELÉS ORSZÁGOS ALAPPROGRAMJÁBAN ÉS A GYAKORLATBAN A KOMMUNIKÁCIÓS KOMPETENCIA AZ ÓVODAI NEVELÉS ORSZÁGOS ALAPPROGRAMJÁBAN ÉS A GYAKORLATBAN Készítette: TOMA KORNÉLIA főiskolai docens vitaindító előadás a Comenius Kommunikációs Kutatócsoportban Eszterházy

Részletesebben

Az új energiapolitikai koncepció alapkérdései Az állam szerepe a liberalizált energiapiacon

Az új energiapolitikai koncepció alapkérdései Az állam szerepe a liberalizált energiapiacon - 1- Az új energiapolitikai koncepció alapkérdései Az állam szerepe a liberalizált energiapiacon A Magyar Mérnöki Kamara Hő- és Villamosenergetikai Tagozata elnökségének véleménye a fenti című GKI tanulmánnyal

Részletesebben

A ZALAKAROSI KISTÉRSÉG TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA 2009-2019

A ZALAKAROSI KISTÉRSÉG TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA 2009-2019 A ZALAKAROSI KISTÉRSÉG TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA 2009-2019 Készült: a Zalakaros Kistérség Többcélú Társulása megbízásából a Pannon Projekt Kft által Zalakaros 2009 1 TARTALOMJEGYZÉK ELŐZMÉNYEK, MÓDSZERTANI

Részletesebben

CÉLZOTT TERMÉKEK ÉS SZOLGÁLTATÁSOK PI- ACI VIZSGÁLATA

CÉLZOTT TERMÉKEK ÉS SZOLGÁLTATÁSOK PI- ACI VIZSGÁLATA Prof. Dr. Piskóti István - Dr. Molnár László - Gulyásné Dr. Kerekes Rita - Dr. Nagy Szabolcs - Dr. Dankó László - Dr. Karajz Sándor - Dr. Bartha Zoltán - Kis-Orloczki Mónika (5. munkacsoport) CÉLZOTT TERMÉKEK

Részletesebben

Projekt neve: Egészségipari Innovációs Tudásközpont Projekt költségvetése: 18 milliárd Ft

Projekt neve: Egészségipari Innovációs Tudásközpont Projekt költségvetése: 18 milliárd Ft 1. számú melléklet Pécs az Életminőség Pólusa program kulcsprojektjei EGÉSZSÉGIPAR Projekt neve: Mozgásszervi Klinikai Központ Projekt költségvetése: 23 510 millió Ft Pécsi Tudományegyetem Az életminőség

Részletesebben

Átalakulás fogalma I. Átalakulás. Átalakulás fogalma II. Az átalakulás célja. Tilos Kötelezõ. Az átalakulás alapelvei 2008.09.14.

Átalakulás fogalma I. Átalakulás. Átalakulás fogalma II. Az átalakulás célja. Tilos Kötelezõ. Az átalakulás alapelvei 2008.09.14. MISKOLCI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Számvitel Tanszék Átalakulás fogalma I. Gazdasági társaságok megszûnése Átalakulás Jogutódlással Végelszámolás

Részletesebben

A MENEKÜLTÜGY KÉPE AZ ÍROTT SAJTÓBAN

A MENEKÜLTÜGY KÉPE AZ ÍROTT SAJTÓBAN A MENEKÜLTÜGY KÉPE AZ ÍROTT SAJTÓBAN Kvantitatív és kvalitatív tartalomelemzés eredményei Keszi Roland Budapest, 2007. június 12. Spinoza-Ház A kutatás elméleti háttere és a fogadó társadalomban megjelenő

Részletesebben

PÉNZÜGYI-SZÁMVITELI ÜGYINTÉZŐ. OKJ száma: 52 344 01 0000 00 00. szakképesítés szakmai programja 2014.

PÉNZÜGYI-SZÁMVITELI ÜGYINTÉZŐ. OKJ száma: 52 344 01 0000 00 00. szakképesítés szakmai programja 2014. Károlyi Mihály Fővárosi Gyakorló Kéttannyelvű Közgazdasági Szakközépiskola PÉNZÜGYI-SZÁMVITELI ÜGYINTÉZŐ OKJ száma: 52 344 01 0000 00 00 szakképesítés szakmai programja 2014. 1 I. Általános irányelvek

Részletesebben

Előzetes Akcióterületi Terve

Előzetes Akcióterületi Terve Szeged Megyei Jogú Város ELI ipari-innovációs akcióterületének Előzetes Akcióterületi Terve Készült a DAOP-5.1.1/B-13 Fenntartható városfejlesztési programok előkészítése pályázati felhívásra benyújtott

Részletesebben

Éves beszámoló. MISEK Miskolci Semmelweis Ignác Egészségügyi Központ és Egyetemi Oktató Kórház Nonprofit Kft. Miskolc, Csabai kapu 9-11 2010.

Éves beszámoló. MISEK Miskolci Semmelweis Ignác Egészségügyi Központ és Egyetemi Oktató Kórház Nonprofit Kft. Miskolc, Csabai kapu 9-11 2010. Statisztikai számjel: 14635306-8610-599-05 Cégjegyzék száma: CG. 05-09-017049 MISEK Miskolci Semmelweis Ignác Egészségügyi Központ és Egyetemi Oktató Kórház Nonprofit Kft. Miskolc, Csabai kapu 9-11 2010.

Részletesebben

Összefoglaló a The High-Level Group on Financial Supervision in the EU (De Larosiere Bizottság) 2009. február 25-én megjelent jelentéséről

Összefoglaló a The High-Level Group on Financial Supervision in the EU (De Larosiere Bizottság) 2009. február 25-én megjelent jelentéséről Összefoglaló a The High-Level Group on Financial Supervision in the EU (De Larosiere Bizottság) 2009. február 25-én megjelent jelentéséről A 2008 során kibontakozó pénzügyi válság hatására az Európai Bizottság

Részletesebben

a) Mutassa be a szolgáltatások alapvető jellemzőit, sajátosságait és fő csoportosításait!

a) Mutassa be a szolgáltatások alapvető jellemzőit, sajátosságait és fő csoportosításait! 1. a) Mutassa be a szolgáltatások alapvető jellemzőit, sajátosságait és fő csoportosításait! b) Milyen szerepet játszanak a koncentrált piacok a külkereskedelemben? Milyen nemzetközi szabályok, egyezmények

Részletesebben

Nemzetközi számvitel. 11. Előadás. IAS 18 Bevételek. Dr. Pál Tibor 2014.05.13.

Nemzetközi számvitel. 11. Előadás. IAS 18 Bevételek. Dr. Pál Tibor 2014.05.13. Nemzetközi számvitel 11. Előadás IAS 18 Bevételek 2014.05.13. Dr. Pál Tibor IAS 18 Bevételek 2 3 Célja, hatóköre Bevétel elszámolása Milyen feltételekkel Mikor Milyen értékben Milyen címen Alkalmazandó:

Részletesebben