Csomagolási innovációk a biztonságért és a fenntarthatóságért Budapest, május 26. Nemzetközi Csomagolási Konferencia.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Csomagolási innovációk a biztonságért és a fenntarthatóságért Budapest, 2016. május 26. Nemzetközi Csomagolási Konferencia."

Átírás

1 Programfüzet Csomagolási innovációk a fenntarthatóságért és a biztonságért Nemzetközi Csomagolási Konferencia Budapest, ART OTEL, május 26. A konferencia áttekintő táblázata CSAOSZ Bencs Attila A magyar csomagolóipar és a CSAOSZ bemutatása WPO Thomas L. Schneider Csomagolás globális megközelítésből trendek, kihívások Ausztrál Csomagolási Intézet, WPO alelnök Pierre Pienaar Innováció szekció Szekcióvezető: Viszkei György, a CSAOSZ társelnöke 10: Kávé szünet GS1 AISBL Jim Bracken A csomagolástervezés és a találékonyság. Újszerűség, leleményesség, sablonmentesség. Csomagolási adatok cseréje az ellátási lánc folyamatában Innovációs irány a csomagolóipar számára STI Group Claudia Rivinius Nagyot üt, mégsem sérülsz meg ez a csomagolás! Ecobliss, India Chakravarthi AVPS Ebéd OFI, WPO alelnök Dr. Johannes Bergmair Gyógyszer-csomagolási innovációk egy változó világban Biztonság szekció Szekcióvezető: Fábián Endre, a CSAOSZ társelnöke Élelmiszerbiztonság a világban GS1 Hungary Kétszeri Dávid A Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platform Interpack Bernd Jablonowski Save Food egy globális kezdeményezés EPAL Martin Leibrandt EPAL 4.0 készen áll a jövőre Kávé szünet Brazil Csomagolási Szövetség WPO alelnök Luciana Pellegrino Holland Csomagolási Intézet Michaël Nieuwesteeg Doroti Kft. Pallang Otília Fenntarthatóság szekció Szekcióvezető: Panyi László, a CSAOSZ elnökségének tagja A csomagolás megítélése a Körkörös Gazdaság szempontjából Elkészítetted a mai házi feladatod? Miért nélkülözhetetlen a fenntartható csomagolás-fejlesztéshez az élethoszszig tartó üzleti képzés DorPack, a magyar síkfóliás mélyhúzó csomagológép adta lehetőségek a fenntarthatóságért és a termékvédelemért

2 Az előadások rövid kivonata és az előadók bemutatása Bencs Attila elnök Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) A magyar csomagolóipar és a CSAOSZ bemutatása A CSAOSZ évben ünnepelte az alapításának 25. évfordulóját. A Szövetség működésének elmúlt negyed évszázada alatt Magyarország ismert és elismert szakmai szervezetévé, a szakterület megkerülhetetlen szereplőjévé vált. A magyar csomagolóipar az 500 md Ft feletti forgalmával az ország GDP-jének közel két százalékát adja. A termelésének közel 50%-át exportpiacokon értékesíti. A csomagolószer-felhasználás anyagfajtánkénti megoszlása a világban tapasztalható tendenciának megfelelő, a papír és a műanyag vezeti a sort. Az egy főre jutó éves csomagolószer-felhasználás kb. 102 kg, ami a fejlettebb gazdasággal rendelkező, elsősorban nyugat-európai országok hasonló mutatójától elmarad, de a több környező ország hasonló adatát jelentősen meghaladja. A csomagolástervezőink kreativitása kiemelkedő, a magyar vállalatok a WorldStar csomagolási világversenyen 1997 és 2015 között 87 WorldStar világdíjat nyertek. Bencs Attila gépészmérnöki oklevelét a Budapesti Műszaki Egyetemen kapta meg. Később Karlsruhe-ban Papírgyártó Mesteri címet, majd a Helsinki Technológiai Egyetemen és a Harward Egyetem kihelyezett szakán Bécsben MSc szintű oklevelet szerzett óta a Hamburger cégcsoport különböző gyáraiban teljesített beruházási projektvezetői feladatokat. Személyéhez fűződik a dunaújvárosi papírgyár korszerűsítése, a németországi spembergi papírgyár beruházása, valamint a Dunaújvárosban zöldmezős beruházás keretében felépített új papírgyár is. A Hamburger Hungária Kft.-nek 2007, a Hamburger Hungária Erőmű Kft.-nek 2014 óta ügyvezető igazgatója. A CSAOSZ elnökévé 2014 márciusában választotta a Szövetség közgyűlése. Az Országos Környezetvédelmi Tanács tagja, 2016 óta pedig a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke.

3 Thomas L. Schneider elnök Csomagolási Világszövetség (WPO) Csomagolás globális megközelítésből trendek, kihívások A világ egyre gyorsabban változik és a csomagolóipar szerte a világon ebben a környezetben folyamatosan fejlődik, gyarapodik. A világ bármely sarkában is éljünk azt láthatjuk, hogy a termékek csomagolással kerülnek forgalomba, legyenek azok fogyasztási, vagy iparcikkek, élelmiszerek, italfélék, vagy akár gyógyszerek. Az új technológiák váratlan helyzeteket hoznak, a nyertesekből vesztesek, a vesztesekből pedig nyertesek lesznek mindez nagyon rövid idő alatt. A csomagolásra a fogyasztói magatartás alapvető befolyással van, így: az értékrend, a hozzáállás, a viselkedés- és életmód, az életstílus. Nekünk, csomagolási szakembereknek az a felelősségünk, hogy figyeljük ezeket a trendeket és minden esetben a legmegfelelőbb csomagolási megoldást kínáljuk. Ez nem környezetvédelmi probléma, ez valójában egy fenntartható társadalom létrehozásának része. Ezt a munkát jól kell végezzük. Thomas L. Schneider a Csomagolási Világszövetség (WPO) elnöke, a csomagolási közösségnek több mint 40 éve tagja ben megválasztották a Packaging Hall of Fame nyersfordításban a csomagolási hírességek csarnoka tagjának. A Csomagolási Szakemberek Intézetének (IoPP) között elnöke volt, azóta tiszteletbeli tagja. Rendszeres előadója a vezető csomagolási rendezvényeknek, szerte a világban. Tom kezdő nyugdíjas, aktív korában a 61 éve működő Industrial & Shippers Supply disztributor társaságnak volt elnöke, amely csomagolási és címkézési rendszerekkel foglalkozik, Houstoni székhellyel. Jelenleg tanácsadói feladatokat vállal. Austinban, Texasban szerzett felsőfokú végzettséget 1970-ben. Texasban Houstonban, valamint Coloradoban Tabernash-ban él.

4 Innováció szekció Szekcióvezető: Viszkei György, a CSAOSZ társelnöke Pierre Pienaar oktatási igazgató WPO alelnök Ausztrál Csomagolási Intézet Csomagolási Világszövetség A csomagolástervezés és a találékonyság. Újszerűség, leleményesség, sablonmentesség. Az Ingenuity szóról a kreatív, innovatív gondolkodás, az új dolgok felfejezése jut az ember eszébe. Az igazi felfedezés nem annyira az új utak keresésének, mint inkább az új szemlélet alkalmazásának a sikere más szemmel kell nézni a dolgokat. Az új szemlélet azt jelenti, hogy amit már régóta látunk abban felismerni a változtatás lehetőségét és arra az új megoldást meg is találni. Sokszor, nekünk csomagolástervezőknek, más szemmel, nem a megszokott módon kell néznünk feladatainkat és meg kell lássuk, halljuk a lehetőséget, amivel a dolgokat jobbá tehetjük, megelőzve ezzel sok felesleges munkát és energiapazarlást. Pierre Pienaar csomagolás iránti érdeklődése 1984-ben kezdődött, amikor gyógyszerész tanulmányai után gyógyszergyárban kezdett el dolgozni. Egyetemi végzettségét az Egyesült Királyságban, a Herdforshire-i, valamint a Brunel-i Egyetemen szerezte menedzsment, gyártástechnológia, valamint csomagolás szakterületeken. Pályafutása során Dél-afrikai Csomagolási Intézet (IPSA), valamint az Ausztrál Csomagolási Intézet (AIP) elnökének is megválasztották. 28 éve egyetemi előadó, jelenleg az AIP oktatási igazgatója. Pierre tagja az Ausztrál Élelmiszeripari Tudományos és Technológiai Intézetnek, tiszteletbeli tagja az IPSA-nak, társ az AIP-nél. A PackTech Solution Ltd. a magánvállalkozása és tanácsadási tevékenységet vállal gyógyszer és élelmiszer-csomagolás területeken Ausztráliában és Ázsiában. Csomagolási konferenciák, kongresszusok rendszeres előadója és nemzetközi csomagolási versenyek zsűritagja. A Csomagolási Világszövetségben az oktatási ügyek alelnöke.

5 Jim Bracken igazgató, Fenntarthatóság GS1 AISBL Global Office Csomagolási adatok cseréje az ellátási lánc folyamatában Innovációs irány a csomagolóipar számára Jelentős számú kereskedelmi vállalat kezdett el azon dolgozni, hogy saját módszerével megmérje és kommunikálja a legfontosabb csomagolási adatokat, annak érdekében, hogy a csomagolások környezeti hatásait megjeleníthesse, mind a belső rendszereiben, mind pedig a fogyasztók számára az áruházi polcokon. Ezt az igényt megcélozva, az ipar képviselői, - a márka tulajdonosok, a kereskedelmi vállalatok, a csomagolószer gyártók és más további szervezetek, a CGF (Consumer Goods Forum) Fogyasztási Cikkek Fóruma vezetésével, hozzáfogtak ahhoz, hogy a csomagolások számára közösen kidolgozzák azt a több mint 50 leegyeztetett környezetvédelmi, gazdasági és társadalmi teljesítménymutatót, melyet együttesen Global Protocol on Packaging Sustainability (GPPS) Globális csomagolás fenntarthatósági protokollnak neveznek. Miután befejezték a munkát, a CGF felismerte, hogy szükség van egy olyan közös nyelvre, mely felhasználható az együttműködő és átlátható ellátási láncokban a több és jobb információn alapuló döntések meghozatalához. Ezért felkérte a GS1-et, hogy a GPPS adatok kereskedelmi partnerek közötti kicseréléséhez, fejlesszen ki egy nyitott globális szabványt. A GS1, együttműködve számos eredeti GPPS résztvevővel, előállította a GPPS attribútumok szabványát, annak érdekében, hogy az ilyen adatok megoszthatók legyenek a GDSN (Global Data Network) Globális Adathálózaton keresztül. Mivel az ellátási láncok résztvevői már régebb óta használják a GDSN-t a termékek törzsadatainak a megosztására, ezért ez egy nagyon költséghatékony és hatásos eszköz a csomagolási információk megosztásához is. A munkacsoport szintén elkészített egy nagyon hasznos alkalmazási útmutatót is. A GPPS Kereskedelmi áru kiterjesztett adatai Csomagolás Fenntarthatósági adatok című útmutató, eredeti címén: Trade Item Extension - Packaging Sustainability kiadvány az alábbi weboldalról tölthető le: Jim Bracken, GS1 AISBL Fenntarthatósági Igazgatója. A fenntarthatóság körében ő képviseli a GS1-et és ő vezeti fejlesztéseit, különös tekintettel a B2B és B2C kommunikációra és a GS1 szabvány és megoldásrendszer alapú ellátási lánc átláthatóságra és nyomon követhetőségre. A GS1 globális ellátási lánc szabványokat már több mint 20 iparágban használják, beleértve az élelmiszeripart, az italgyártást, a ruhaipart és az egészségügyet. A 2012 óta betöltött feladatkörében Jim számos civil szervezettel és más érdekelt féllel lépett kapcsolatba, hogy elősegítse az áttérést egy fenntarthatóbb fogyasztás és termelés irányába. Ezen tevékenységei közé tartozik az EU PEF kísérleti programban való részvétele is. Jelentős fejlesztése az UNGC és ITC együttműködési kezdeményezés az ENSZ kék szám létrehozásáról. Mielőtt csatlakozott volna a GS1 Globális Irodához, a GS1 Írország vezérigazgatója volt több mint tíz éven keresztül. Ez idő alatt segített kifejleszteni a GS1 szabványokat a nyomonkövethetőség érdekében az élelmiszer, az egészségügy és a kozmetikai ágazat elvárásainak megfelelően mind írországi mind európai szinten. Mielőtt csatlakozott a GS1-hez, két ír speciális nyomda vezérigazgatója volt, amik biztonsági nyomat megoldásokat és üzleti nyomtatványokat gyártottak, beleértve a törzsvásárlói programokat, a belépő jegyeket stb. Eredetileg Mérlegképes könyvelő, és mint ilyen dolgozott kikötői raktározásban, szállítási és kereskedelmi ingatlanfejlesztésben. Dublini születésű, alapképzettségét a Dublini Kereskedelmi Egyetemen szerezte, mester végzettségét pedig a Trinitty Collage Üzleti adminisztráció szakán kapta meg.

6 Claudia Rivinius marketing igazgató STI Group Nagyot üt, mégsem sérülsz meg ez a csomagolás! A csomagolás egy márka legfontosabb kapcsolódási pontja, a kiváló csomagolás az eladás helyén a márka egész történetét képes bemutatni. A kategóriájának legjobb csomagolása azonban nem csupán egy kreatív terv, az minden lehetséges szempontot figyelembe vesz, az alapanyag forrásától a kereskedő elvárásain át az újrahasznosításig. Nézzük át a legújabb európai trendeket és tanuljuk meg, hogyan kell a teljes ellátási lánc minden elemét összefogva egy nagy hatású csomagolási megoldás létrehozni. a gondok helyett. Claudia Rivinius mint marketing igazgató az STI Group hazai és nemzetközi marketingjéért felelős. Claudia Rivinius számos, a csomagolás és a display megoldások értékesítésre gyakorolt hatásait vizsgáló tanulmányt készített, vagy kidolgozását irányította, és ha kellett a témában előadást is vállalt ben ő tervezte meg az első nemzetközi display könyvet Move people to buy more címmel. Munkatársaival közösen, a ROI Light segítségével, egy piackutató megoldást fejlesztett ki, amely a különböző csomagolási és display terveket még a fejlesztés korai szakaszában képes összehasonlítani.

7 Chakravarthi AVPS elnök - tulajdonos Ecobliss, India Gyógyszer-csomagolási innovációk egy változó világban A jó csomagolás költséghatékony, értéket nyújt és bevételt generál, felhasználóbarát (könnyen kezelhető, informál), és természetesen forrástakarékos, újrahasznosítható, nem utolsó sorban pedig védi a terméket. Napjainkban a pici igények és a fenntarthatóság követelményei a csomagolással szemben mind szigorúbbak. A csomagolásnak három dimenzióban kell kiválóan teljesítenie: a fenntarthatóság, a nyereségesség és a környezet védelme. A jó csomagolást úgy kell tervezni, hogy teljesítse az értékesítési célokat, növelje a márka versenyképességét, nyújtson védelmet a teremékhamisítás ellen, legyen érdekes és teremtsen kapcsolatot a vevővel/beteggel. Az okos csomagolás már több mint a tradicionális csomagolóanyagok alkalmazása szép nyomtatással esetleg vonalkóddal kiegészítve. Az okos csomagolás egy rendszer, amely intelligens funkciók hordozására képes (jelző, érzékelő feladatok), segít az eltarthatósági idő növelésében, javítja a biztonságot, a minőséget, és a lehetséges problémákra, veszélyekre figyelmeztet. A szabályozók és a fogyasztók igényei is különösen gyógyszerek esetében a bontatlanság kifejezését, a gyermekbiztos zárást, az időbarát megoldásokat követelik meg a csomagolással szemben. Az új fejlesztésű generikumok pedig még több kihívást jelentenek a csomagoás zárképességével szemben, a kémiai stabilitás megtartása érdekében. Chakravarthi AVPS az Ecobliss tulajdonos ügyvezetője. Az Indiai Csomagolási Intézet Hyderabad-I részlegének elnöke és országos szervezet igazgatósági tagja, az Ázsiai Csomagolási Szövetségben hazáját képviseli. Több mint húsz évet dolgozott különböző multinacionális vállalatoknál, mielőtt az Ecobliss-t megalapította volna. Az elmúlt két évtized alatt számos nemzetközi csomagolási versenyen nyert munkáival díjat. USA és más szigorúan szabályozott piacokra kerülő gyógyszerek csomagolásának fejlesztése képezi munkáját. Szaklapokban számtalan cikket publikált, nemzetközi konferenciák rendszeres előadója, időről időre kiállítóként megjelenik csomagolási kiállításokon

8 Biztonság szekció Szekcióvezető: Fábián Endre, a CSAOSZ társelnöke Dr. Johannes Bergmair WPO alelnök / Igazgató Csomagolási Világszövetség, OFI Osztrák Kémiai és Technológiai Kutatóintézet Élelmiszerbiztonság a világban A Csomagolási Világszövetség 2014-ben határozta el, hogy Élelmiszerbiztonság névvel új munkabizottságot hoz létre, amely tevékenysége középpontjában az élelmiszer összetevők és a csomagolóanyagok közötti kölcsönhatás áll. A munkabizottság célja azt bemutatni, hogy a csomagolóanyagok világszerte hogyan szolgálják fogyasztók elé kerülő élelmiszerek biztonságát. Első lépésként a munkabizottság összegyűjti, áttekinti és értékeli a világszerte létező és ide vonatkozó szabályozásokat. További lépésként pedig egy FCM szakértői hálózatot kívánnak létrehozni és elérhetőségüket a WPO honlapon közzétenni. Dr. Bergmair rövid nemzetközi áttekintést ad az élelmiszerrel érintkező anyagok (FCM) szabályozásairól. Azt mutatja be, hogy a legfontosabb országokban a létező rendelkezések milyen megközelítést képviselnek és melyek a különbségek, illetve a hasonlatosságok. Dr. Johannes Bergmair élelmiszer- és biotechnológiát tanult Bécsben, a Természeti források és Alkalmazott Élettudományok Egyetemen. A mester szakot 1999-ben az Élelmiszertechnológiai Intézetben végezte el. Szakterülete csomagolás széles spektrumán belül az élelmiszer ellátási lánc minőségbiztosítása. Ezen a szakterületen szerezte meg 2002 őszén a doktori fokozattát is a Bécsi Műszaki Egyetemen júliusában lett az OFI (Osztrák Kémiai és Technológiai Kutatóintézet) munkatársa, 2003 óta pedig intézetvezetőként dolgozik. Dr. Bergmair rendszeresen oktat csomagolástechnikát osztrák és német egyetemeken, igazságügyi csomagolási szakértő, csomagolóanyag-gyártás higiéniai rendszereinek auditora is (pl. BRC/IoP, ISO , EN és FEFCO GMP). Dr. Bergmair az Osztrák Szabványosítási Testület Csomagolási Bizottságának vezetője, a Csomagolási Világszövetségben 2011 óta Ausztria képviselője, 2014-ben pedig a Fenntarthatóság és az Élelmiszerbiztonság ügyeinek alelnöke.

9 Kétszeri Dávid üzletkapcsolati Igazgató, vezérigazgató helyettes GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. A Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platform bemutatása A fogyasztók biztonsága és az élelmiszerek nyomonkövethetősége kétségtelenül az európai és a nemzeti szabályozó szervek által kiemelt területek közé tartoznak, amelynek eredményeként alapvető követelményeket határoznak meg az élelmiszer-ellátási láncban értett felek számára. Bár a definíció szerint, az élelmiszer-ellátási láncban résztvevő minden szereplőnek rendelkeznie kell egy belső nyomonkövetési rendszerrel, mégis alacsony szintű a közös azonosítási és adatátviteli szabványok használata, és a nyomonkövetési információk alig követik a termékek fizikai áramlását. Egyértelmű, hogy közös nyelv szükséges végig az ellátási láncban, hogy az olyan hatékony, gyors és megbízható élelmiszer nyomonkövetést biztosítson, amiben megbízhatnak a fogyasztók. A GS1 Magyarország és a Földművelésügyi Minisztérium létrehozott egy együttműködési fórumot, az úgynevezett Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platformot, amelynek célja, hogy összehozza az élelmiszeripar összes érintett szereplőjét, hogy együttesen elkészítsék azokat a közös folyamatokat és szabályokat, amelyeket használatba vesznek a teljes és átfogó nyomon követhetőséghez a teljes ellátási láncban. Kétszeri Dávid a GS1 Magyarország Üzletfejlesztési igazgatója, vezérigazgató helyettes. Élelmiszeripari mérnökként diplomázott a Budapesti Corvinus Egyetemen 2005-ben. Karrierje a GS1 Magyarországnál kezdődött 2004-ben, amikor élelmiszer nyomonkövetési projektmenedzserként csatlakozott a szervezethez. Az első években komoly gyakorlati tudásra és tapasztalatra tett szert nemcsak a nyomonkövethetőség, hanem a logisztika és az üzleti folyamatokat területén. Részt vett számos iparágakat érintő (kereskedelem, egészségügy, logisztikai, hulladékkezelés) megvalósítási projektben, amelyek azt célozták meg, hogy átültessék a legjobb GS1 megoldásokat a konkrét felhasználói igényeknek megfelelően óta rendszeresen tart előadásokat a különböző egyetemeken a globális szabványok globális ellátási láncok számára nyújtott értékteremtő szerepéről. Erősen hisz a nemzetközi együttműködések erejében és 2012 között a GS1 Európa főtitkáraként dolgozott. Ez idő alatt ő támogatta a közös európai GS1 kezdeményezéseket, arra törekedve, hogy azok elősegítsék és összehangolják az ellátási lánc folyamatokat Európában.

10 Bernd Jablonowski igazgató Messe Düsseldorf Interpack SAVE FOOD egy globális kezdeményezés A SAVE FOOD program az ENSZ Élelmezésügyi Szervezete (FAO), a Messe Düsseldorf vásártársaság és az ENSZ Környezetvédelmi Program (UNEP) közös kezdeményezése. E kezdeményezés alapján több mint 130 ipari vállalat és szövetség, valamint kb. 230 szervezet, egyetem, és kutatóintézet küzd az élelmiszerveszteség és az élelmiszerhulladék képződése ellen. A csomagolás nélkülözhetetlen szerepet játszik a termék szállítása és tárolása alatti védelmében az árukárok, az élelmiszer-veszteség megelőzésében. Az előadás a kezdeményezés történetét és elért eredményeire kíván rávilágítani. Bernd Jablonowski a Messe Düsseldorf csomagolási szakterület globális portfóliójáért felelős igazgatója, a világ vezető csomagolási kiállításának, az Interpack-nak a szervezője. A globális csomagolási portfólió 14 kiállítást foglal magába Európában, Észak-Amerikában, Ázsiában és Afrikában. Bernd Jablonowski mielőtt 2003-ban átvette az Interpcak igazgatását, a Messe Düsseldorf moszkvai leányvállalatának ügyvezető igazgatója volt. A SAVE FOOD program társalapítója és egyben vállalati felelőse is. Martin Leibrandt ügyvezető igazgató EPAL Európai Rakodólap Szövetség EPAL 4.0 készen áll a jövőre az EPAL bemutatása, szervezete, termékei, feladatai és kötelezettségei EPAL System az EPAL rakodólapok jelentősége fenntarthatóság és felelősség az EPAL termékek támogatóeszközei EPAL - bepillantás a jövőbe Martin Leibrandt, 2010 júliusa óta a Gütegemeinschaft Paletten e.v. ügyvezető igazgatója, 2011 decembere óta pedig az Európai Rakodólap Szövetség vezérigazgatója is. A hosszú vezetői gyakorlata alatt a logisztika különböző területein mind belföldi, mind pedig nemzetközi szinten rendkívül mélyreható ismeretekre tett szert. Martin Leibrandt legutóbb, mint operatív vezető egy zárt láncú pool rendszer üzemeltetéséért volt felelős.

11 Fenntarthatóság szekció Szekcióvezető: Panyi László, a CSAOSZ elnökségének tagja Luciana Pellegrino Vice President / Executive Director Wolrd Packaging Organisation / Brazilian Packaging Association A csomagolás megítélése a Körkörös Gazdaság szempontjából Az előadás a csomagolásnak a fenntartható gazdaságban a betöltött szerepét elemzi, különös tekintettel a lineárisból a körkörös modellre való áttérés tekintetében. A koncepciója szerint a körkörös gazdaság segíti a termelés, a szállítmányozás, a marketing-kommunikáció, a fogyasztás és a hulladékkezelés jelenlegi gyakorlatának tudományos elemzését, értékelve a termékelőállításhoz felhasznált forrásokat, az újrahasználható, vagy újra hasznosítható anyagokat pedig értéknek tekinti. Luciana Pellegrino a Brazil Csomagolási Szövetség ügyvezető igazgatója, stratégiai kérdésekkel foglakozik és feladata középpontjában a brazil csomagolóipar fejlesztésének segítése áll. A Csomagolási Világszövetségben (WPO) a marketing ügyek alelnöke és célja, hogy a WPO ismertségét és elismertségét növelje. Luciana Pellegrino São Paulo-ban a Mackenzie Egyetemen szerzett üzleti tudományok területén diplomát, szakterületét a nemzetközi kereskedelem és a környezetvédelem kérdései képezik.

12 Michaël Nieuwesteeg ügyvezető igazgató Holland Csomagolási Intézet Elkészítetted a mai házi feladatod? Miért nélkülözhetetlen a fenntartható csomagolásfejlesztéshez az élethosszig tartó üzleti képzés A fenntartható fejlődés gyakran jellemzik három szóval: Emberek, Föld és Nyereség (People, Planet and Profit). A csomagolási szektor szereplői (kereskedők és disztribútorok, csomagolt termék gyártói, a beszállítóik, hulladékhasznosítók és alapanyag-gyártók) számos komplex és előre megjósolhatatlan kihívással néznek szembe, az üzleti szükségszerűségek gyorsaságot és rátermettséget igényelnek a helyzet jó megfigyeléshez és a helyes döntéshozatalhoz. Az előadás az előttünk álló kihívásokról ad áttekintést és utat kíván mutatni az emberi tényezőnek megerősítéséhez. A fenntartható csomagolásfejlesztés csak a csomagolás élethosszig tartó tanulásával valósíthatóm meg. Michaël Nieuwesteeg okleveles mérnök (1959) az NVC Holland Csomagolási Központ ügyvezető igazgatója. Az 1953-ban alapított NVC a csomagolt áruk teljes szállítási láncában érdekelt vállalatok szövetsége. Michaël a Csomagolási Világszövetség igazgatóságának tagja, titkára az EPIC Európai Csomagolási Intézetek Konzorciumának és elnöke a Holland Csomagolási Szabványosítási Bizottságnak. Az ISO Akciócsoport tagjaként aktívan részt vesz a csomagolási és környezetvédelmi nemzetközi szabványok kidolgozásában. Pallang Otília kereskedelmi és marketing manager Doroti Pack Kft. DorPack, a magyar síkfóliás mélyhúzó csomagológép adta lehetőségek a fenntarthatóságért és a termékvédelemért Miért csomagolunk? Mitől védjük a termékeket? Milyen csomagolási módok vannak? Mi kell az eltarthatóság növeléséhez? Milyen gazdasági és marketing elvárásokhoz kell igazodnia manapság a csomagolásnak? Hogyan lehet optimalizálni a csomagolási költségeket? Mik az ellátási lánc részvevőinek csomagolási szempontjai? A csomagoláshoz kapcsolódó tévhitek, azaz csomagolt termék VS. nem csomagolt termék A DorPack síkfóliás mélyhúzó csomagológép adta lehetőségek a csomagolásban. Pallang Otília kereskedelem és marketing szakon végzett közgazdász, tanulmányait Kanadában folytatta, az University of Regina-n. A családi vállalkozásként több, mint 20 éve működő és az élelmiszeripari, valamint csomagológépek gyártására szakosodott Doroti Pack Kft. kereskedelemért és marketingért felelős vezetője.

CSAOSZ HÍRLEVÉL 2016. JANUÁR

CSAOSZ HÍRLEVÉL 2016. JANUÁR CSAOSZ HÍRLEVÉL 2016. JANUÁR A CSAOSZ Elnökségének és Titkárságának hírei A CSAOSZ Elnöksége 2016. január 25-én tartotta idei első, egyben a Közgyűlést előkészítő ülését. A napirenden szerepelt: az Elnökség

Részletesebben

CSAOSZ HÍRLEVÉL 2015. DECEMBER

CSAOSZ HÍRLEVÉL 2015. DECEMBER CSAOSZ HÍRLEVÉL 2015. DECEMBER A CSAOSZ Elnökségének és Titkárságának hírei A CSAOSZ Felügyelőbizottságának 2015. évi harmadik ülésére december 3-án került sor. A napirenden a Szövetség 2015. pénzügyi

Részletesebben

CSAOSZ HÍRLEVÉL 2016. FEBRUÁR

CSAOSZ HÍRLEVÉL 2016. FEBRUÁR CSAOSZ HÍRLEVÉL 2016. FEBRUÁR A CSAOSZ Elnökségének és Titkárságának hírei CSAOSZ Közgyűlés Ahogy arról Tagvállalataink már több formában is értesülhettek, a CSAOSZ ezévi közgyűlését 2016. március 10.-én

Részletesebben

2. A mesterképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése:

2. A mesterképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése: 1. A mesterképzési szak megnevezése: környezetmérnöki 2. A mesterképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése: végzettségi szint: mesterfokozat (magister,

Részletesebben

A kistérségi közigazgatás és a köz-szolgáltatás intézmény rendszere (részanyag)

A kistérségi közigazgatás és a köz-szolgáltatás intézmény rendszere (részanyag) Dr. Németh Jenő A kistérségi közigazgatás és a köz-szolgáltatás intézmény rendszere (részanyag) A kistérségi közigazgatási alrendszer szervezeti és intézmény rendszerének kialakítását három alapvető funkciónak

Részletesebben

KITÜNTETÉSEK. az alábbi kollégáknak adott át magas rangú kitüntetéseket.

KITÜNTETÉSEK. az alábbi kollégáknak adott át magas rangú kitüntetéseket. H Í R E K KITÜNTETÉSEK Az elmúlt évtizedek gyakorlatának megfelelően idén is több kitüntetést adtak át március 15-e alkalmából. A földügyi szakigazgatás területein (földmérés, földügy és térképészet) kifejtett

Részletesebben

Hajdúszoboszlói kistérség Foglalkoztatási Stratégia FOGLALKOZTATÁSRA A HAJDÚSZOBOSZLÓI KISTÉRSÉGBEN TÁMOP-1.4.4-08/1-2009-0016 2010.

Hajdúszoboszlói kistérség Foglalkoztatási Stratégia FOGLALKOZTATÁSRA A HAJDÚSZOBOSZLÓI KISTÉRSÉGBEN TÁMOP-1.4.4-08/1-2009-0016 2010. A TURISZTIKAI VONZERŐ FELHASZNÁLÁSA FOGLALKOZTATÁSRA A HAJDÚSZOBOSZLÓI KISTÉRSÉGBEN FOGLALKOZTATÁSI STRATÉGIA TÁMOP-1.4.4-08/1-2009-0016 2010. NOVEMBER MEGAKOM Stratégiai Tanácsadó Iroda, 2010. 1 Tartalomjegyzék

Részletesebben

Anyagkezelési és logisztikai folyamatok (MMOG/LE) auditálása

Anyagkezelési és logisztikai folyamatok (MMOG/LE) auditálása Anyagkezelési és logisztikai folyamatok () auditálása Global Materials Management Operations Guideline / Logistics Evaluation AUTÓIPARI BESZÁLLÍTÓI KONFERENCIA Budapest, 2014. február 20. Előadó: Nagy

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI SZOLGÁLTATÓK ÉS GYÁRTÓK SZÖVETSÉGE ÚJ INTÉZMÉNYRENDSZER ÉS FINANSZÍROZÁSI LEHETŐSÉGEK ÉS FELADATOK A MAGYAR VÍZIPARBAN C.

KÖRNYEZETVÉDELMI SZOLGÁLTATÓK ÉS GYÁRTÓK SZÖVETSÉGE ÚJ INTÉZMÉNYRENDSZER ÉS FINANSZÍROZÁSI LEHETŐSÉGEK ÉS FELADATOK A MAGYAR VÍZIPARBAN C. KÖRNYEZETVÉDELMI SZOLGÁLTATÓK ÉS GYÁRTÓK SZÖVETSÉGE ÚJ INTÉZMÉNYRENDSZER ÉS FINANSZÍROZÁSI LEHETŐSÉGEK ÉS FELADATOK A MAGYAR VÍZIPARBAN C. KONFERENCIA TÁJÉKOZTATÁS A TÁMOP-4.1.1 C-12/KONV -2012-0015 FELSŐOKTATÁSI

Részletesebben

JÓK A LEGJOBBAK KÖZÜL

JÓK A LEGJOBBAK KÖZÜL JÓK A LEGJOBBAK KÖZÜL Sződi Sándor (IFKA - Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. minőség szakértő) A jövőben egyre nagyobb szerepe lesz az okos vállalatvezetők körében a benchmarkingnak, mivel a verseny

Részletesebben

CSAOSZ HÍRLEVÉL 2015. OKTÓBER

CSAOSZ HÍRLEVÉL 2015. OKTÓBER CSAOSZ HÍRLEVÉL 2015. OKTÓBER A CSAOSZ Elnökségének és Titkárságának hírei Történelmi sikert aratott a magyar csomagolóipara WorldStar-on! A Csomagolási Világszövetség (World Packaging Organisation - WPO),

Részletesebben

IMPC PERSONNEL HUNGÁRIA KFT VEZETŐK, SZAKEMBEREK KERESÉSE ÉS KIVÁLASZTÁSA SZENVEDÉLYÜNK A TEHETSÉGKUTATÁS!

IMPC PERSONNEL HUNGÁRIA KFT VEZETŐK, SZAKEMBEREK KERESÉSE ÉS KIVÁLASZTÁSA SZENVEDÉLYÜNK A TEHETSÉGKUTATÁS! IMPC PERSONNEL HUNGÁRIA KFT VEZETŐK, SZAKEMBEREK KERESÉSE ÉS KIVÁLASZTÁSA SZENVEDÉLYÜNK A TEHETSÉGKUTATÁS! 1 SZAKSZERŰEN, TESTRESZABOTTAN, MEGBÍZHATÓAN, Gyorsan változó világunk állandó mozgásban van.

Részletesebben

1. A kutatásról. 2. Az utazások fıbb jellemzıi a világon

1. A kutatásról. 2. Az utazások fıbb jellemzıi a világon Budapest, 2013. január 17. WORLD TRAVEL TRENDS REPORT 2012/2013 Az IPK International ETC World Travel Monitor Forum konferenciája alapján készült trendelemzés legfıbb megállapításai Az IPK International

Részletesebben

A beszerzési logisztikai folyamat tervezésének és működtetésének stratégiái II.

A beszerzési logisztikai folyamat tervezésének és működtetésének stratégiái II. A beszerzési logisztikai folyamat tervezésének és működtetésének stratégiái II. Prof. Dr. Cselényi József Dr. Illés Béla PhD. egyetemi tanár tanszékvezető egyetemi docens MISKOLCI EGYETEM Anyagmozgatási

Részletesebben

Az ÓBUDAI EGYETEM FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSI STRATÉGIÁJA

Az ÓBUDAI EGYETEM FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSI STRATÉGIÁJA 2. verzió Az Óbudai Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata 1. melléklet Szervezeti és Működési Rend 42. függelék Az ÓBUDAI EGYETEM FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSI STRATÉGIÁJA BUDAPEST, 2012. február PREAMBULUM

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KÜLKERESKEDELMI IRÁNYÍTÁS SZAK Levelező tagozat

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KÜLKERESKEDELMI IRÁNYÍTÁS SZAK Levelező tagozat BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KÜLKERESKEDELMI IRÁNYÍTÁS SZAK Levelező tagozat HAGYOMÁNYOS ÉS ÚJ MÓDSZEREK A 2008. ÉVBEN ÁTSZERVEZÉSRE KERÜLT ITD HUNGARY ZRT. TŐKEBEFEKTETÉSI

Részletesebben

A MAGYAR FELSŐOKTATÁS SZABÁLYOZÁSÁNAK STRATÉGIAI MEGALAPOZÁSA

A MAGYAR FELSŐOKTATÁS SZABÁLYOZÁSÁNAK STRATÉGIAI MEGALAPOZÁSA A MAGYAR FELSŐOKTATÁS SZABÁLYOZÁSÁNAK STRATÉGIAI MEGALAPOZÁSA Az FTT stratégiai ajánlása a felsőoktatás törvényi szabályozásának előkészítéséhez Vezetői összefoglaló F T T A Felsőoktatási és Tudományos

Részletesebben

- Új esély Debrecennek!

- Új esély Debrecennek! DEBRECEN - Várospolitikai program a korszakváltás jegyében. A város kreatív emberek gyűjtőhelye, ahol növelik és serkentik egymás produktivitását. (Richard Florida) Debrecen, az ország második legnagyobb

Részletesebben

BLUE SEVEN GROUP NYRT 1061 Budapest Andrássy út 10.

BLUE SEVEN GROUP NYRT 1061 Budapest Andrássy út 10. Melléklet A Blue Seven Group Nyrt. Igazgatótanácsának előterjesztése az éves rendes közgyűlés 3. napirendi pontjához ( Döntés a Társaság 2013. évi Felelős Társaságirányítási Jelentésének elfogadásáról

Részletesebben

Szeged Megyei Jogú Város Smart City Jövőképe

Szeged Megyei Jogú Város Smart City Jövőképe Szeged Megyei Jogú Város Verzió: 1.0 Készítette: Clarity Consulting Kft. Készült: 2016. január 6. 1/47 Tartalomjegyzék VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ... 3 1.1. SZEGED SMART CITY VÍZIÓJA... 5 1.2. A SMART CITY VÍZIÓ

Részletesebben

AZ EU KÖZÖS ÁRUSZÁLLÍTÁSI LOGISZTIKAI POLITIKÁJA

AZ EU KÖZÖS ÁRUSZÁLLÍTÁSI LOGISZTIKAI POLITIKÁJA DR. RIXER ATTILA * DR. TÓTH LAJOS ** AZ EU KÖZÖS ÁRUSZÁLLÍTÁSI LOGISZTIKAI POLITIKÁJA 1. BEVEZETÉS Az EU közös áruszállítási logisztikai politikája önállóan nem létezik, de az EU közös közlekedéspolitikájának

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS és ÚTMUTATÓ A

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS és ÚTMUTATÓ A PÁLYÁZATI FELHÍVÁS és ÚTMUTATÓ A Dél-Alföldi Operatív Program Dél-Dunántúli Operatív Program Észak-Alföldi Operatív Program Észak-Magyarországi Operatív Program Közép-Dunántúli Operatív Program Közép-Magyarországi

Részletesebben

MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS

MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS Miskolc Megyei Jogú Város Környezetvédelmi Programja MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS TELEPÜLÉSI KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAMJA Miskolc 2006. BEVEZETÉS...3 A PROGRAM ÉRVÉNYESSÉGE...3 MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS TELEPÜLÉSI

Részletesebben

Szociális és Egészségügyi Ágazati Stratégiai Terv 2014-2017

Szociális és Egészségügyi Ágazati Stratégiai Terv 2014-2017 1 Szociális és Egészségügyi Ágazati Stratégiai Terv 2014-2017 Készítette: a Bischitz Johanna Integrált Humán Szolgáltató Központ szakmai munkacsoportja 2 1. Bevezetés Budapest VII. Kerület Erzsébetváros

Részletesebben

Ajka Város Belváros 1. Akcióterületi Terve

Ajka Város Belváros 1. Akcióterületi Terve Ajka Város Belváros 1. Akcióterületi Terve 3.0 verzió Megbízó: Ajka Város Önkormányzata Készítette: Közép-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. EX ANTE Tanácsadó Iroda Munkatársak: Sebestyén Csaba, az igazgatóság

Részletesebben

II. KÖTET STRATÉGIA ÉS PROGRAM

II. KÖTET STRATÉGIA ÉS PROGRAM TELEPÜLÉSI KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAM II. KÖTET STRATÉGIA ÉS PROGRAM Sokoró Ökológiai Park Alapítvány 9081Gyırújbarát, BM köz 1. sokoroal@axelero.hu 96/456-740 2005. 2 Témavezetı: Enyingi Tibor (Sokoró Alapítvány)

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a. Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében. Tudományos eredmények elismerése és disszeminációja támogatására

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a. Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében. Tudományos eredmények elismerése és disszeminációja támogatására PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében Tudományos eredmények elismerése és disszeminációja támogatására Kódszám: TÁMOP-4.2.3/08/1 A projektek az Európai Unió támogatásával,

Részletesebben

FELHÍVÁS. az energiatudatos gondolkodást és életmódot elősegítő, helyi szereplőket elérő szemléletformálás megvalósítására

FELHÍVÁS. az energiatudatos gondolkodást és életmódot elősegítő, helyi szereplőket elérő szemléletformálás megvalósítására FELHÍVÁS az energiatudatos gondolkodást és életmódot elősegítő, helyi szereplőket elérő szemléletformálás megvalósítására Szemléletformálási programok KEHOP-5.4.1 Magyarország Kormányának felhívása civil

Részletesebben

LEADER TÍPUSÚ KONZORCIUM AGRÁR-VIDÉK DINAMIKUS KLASZTER

LEADER TÍPUSÚ KONZORCIUM AGRÁR-VIDÉK DINAMIKUS KLASZTER LEADER TÍPUSÚ KONZORCIUM ÉS AGRÁR-VIDÉK DINAMIKUS KLASZTER A KONZORCIUM Szövetkezés nagyobb szabású közös pénzügyi műveletre, tőkebefektetésre, projekt cél megvalósítására. A terv-cél megvalósításának

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, 2004. november 22. (OR. en) 15074/04 CORDROGUE 77 SAN 187 ENFOPOL 178 RELEX 564

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, 2004. november 22. (OR. en) 15074/04 CORDROGUE 77 SAN 187 ENFOPOL 178 RELEX 564 AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2004. november 22. (OR. en) 15074/04 CORDROGUE 77 SAN 187 ENFOPOL 178 RELEX 564 FELJEGYZÉS Küldi: a Főtitkárság Címzett: az Európai Tanács Tárgy: Az EU drogstratégiája

Részletesebben

FELHÍVÁS. A felhívás címe: Integrált térségi gyermekprogramok. A felhívás kódszáma: EFOP-1.4.2-16

FELHÍVÁS. A felhívás címe: Integrált térségi gyermekprogramok. A felhívás kódszáma: EFOP-1.4.2-16 FELHÍVÁS a gyermekeket sújtó nélkülözés újratermelődésének megakadályozására és a gyermekek esélyeinek növelésére irányuló helyi projektek megvalósítására A felhívás címe: Integrált térségi gyermekprogramok

Részletesebben

AZ ENERGIAUNIÓRA VONATKOZÓ CSOMAG A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK

AZ ENERGIAUNIÓRA VONATKOZÓ CSOMAG A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2015.2.25. COM(2015) 81 final AZ ENERGIAUNIÓRA VONATKOZÓ CSOMAG A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK Párizsi Jegyzőkönyv terv a globális éghajlatváltozás

Részletesebben

Az állásfoglalás a következő fontosabb megállapításokat tartalmazza: Az e-kereskedelem nemzetközi, és nem szorítható az EU határai közé.

Az állásfoglalás a következő fontosabb megállapításokat tartalmazza: Az e-kereskedelem nemzetközi, és nem szorítható az EU határai közé. Az állásfoglalás a következő fontosabb megállapításokat tartalmazza: Az e-kereskedelem az internet egyik létfontosságú területe, és a belső piacra vonatkozó EU 2020 stratégiában foglalt célok megvalósításának

Részletesebben

Eötvös Loránd Tudományegyetem EGYETEMI KÖNYVTÁRI SZOLGÁLAT MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV

Eötvös Loránd Tudományegyetem EGYETEMI KÖNYVTÁRI SZOLGÁLAT MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV Eötvös Loránd Tudományegyetem EGYETEMI KÖNYVTÁRI SZOLGÁLAT MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV Készítette: Az ELTE EKSZ K21 Minőségfejlesztési projekt Minőségkoordinálási munkacsoportja felelős: Kálóczi Katalin

Részletesebben

1. Tárgyévben végzett alapcél szerinti tevékenységek bemutatása

1. Tárgyévben végzett alapcél szerinti tevékenységek bemutatása Közhasznúsági melléklet, szöveges rész 1. Tárgyévben végzett alapcél szerinti tevékenységek bemutatása A POPAI Magyarország Egyesület, összhangban a chicagoi központ és a POPAI Global célkitűzéseivel az

Részletesebben

PÉNZÜGY MESTER SZAK. 2. A mesterképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése:

PÉNZÜGY MESTER SZAK. 2. A mesterképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése: 1. A mesterképzési szak megnevezése: pénzügy PÉNZÜGY MESTER SZAK 2. A mesterképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése: végzettségi szint: mesterfokozat

Részletesebben

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM KÖZL EKEDÉSMÉRNÖ KI ÉS JÁRMŰMÉRNÖ KI KAR Járműmérnöki alapképzési (BSc) szak Budapest 2013 1. A felsőoktatási intézmény neve, címe; BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI

Részletesebben

NKTH Konferencia 2007. november 14. Richterben. dr. Pellioniszné dr. Paróczai Margit Richter Gedeon Nyrt.

NKTH Konferencia 2007. november 14. Richterben. dr. Pellioniszné dr. Paróczai Margit Richter Gedeon Nyrt. A REÁLIS LÉT L T A TÉTT NKTH Konferencia 2007. november 14. Karrierlehetıségek a Richterben dr. Pellioniszné dr. Paróczai Margit Richter Gedeon Nyrt. A REÁLIS LÉT L T A TÉTT NKTH Konferencia 2007. november

Részletesebben

Globális azonosítási és kommunikációs szabványok szerepe a termékek azonosításában és nyomon követésében

Globális azonosítási és kommunikációs szabványok szerepe a termékek azonosításában és nyomon követésében 14. LOGISZTIKAI KONGRESSZUS 2006. november. 16. Globális azonosítási és kommunikációs szabványok szerepe a termékek azonosításában és nyomon követésében Kétszeri Dávid GS1 világszerte 2006 GS1 Magyarország

Részletesebben

Energiahatékony iskolák fejlesztése

Energiahatékony iskolák fejlesztése PÁLYÁZATI FELHÍVÁS az EGT Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014-es időszakában Energiahatékonysági program keretében megjelenő HU02-2013 jelű Energiahatékony iskolák fejlesztése című pályázati konstrukcióhoz

Részletesebben

VI. A STRATÉGIA MEGVALÓSÍTHATÓSÁGA

VI. A STRATÉGIA MEGVALÓSÍTHATÓSÁGA VI. A STRATÉGIA MEGVALÓSÍTHATÓSÁGA Tartalomjegyzék VI. A STRATÉGIA MEGVALÓSÍTHATÓSÁGA...1 VI.1. Ingatlangazdálkodás... 2 VI.1.1... 2 VI.1.2. Ingatlanállomány és ingatlangazdálkodás... 3 VI.1.3. Ingatlangazdálkodási

Részletesebben

Budapest Főváros XXIII. kerület, Soroksár Önkormányzata

Budapest Főváros XXIII. kerület, Soroksár Önkormányzata , Soroksár Önkormányzata Településfejlesztési Koncepció Helyzetfeltáró és helyzetértékelő munkarész A dokumentáció a KMOP-6.2.1/K-13-2014-0002 Közép-Magyarországi Operatív Program Fenntartható településfejlesztés

Részletesebben

Nevelési tanácsadó Logopédiai intézet OM azonosító: 200199

Nevelési tanácsadó Logopédiai intézet OM azonosító: 200199 BESZÁMOLÓ a 2010-2011-es tanévről Nevelési tanácsadó Logopédiai intézet OM azonosító: 200199 Czikkely Erika intézményvezető Gyomaendrőd, 2011. július 12. 2 TARTALOMJEGYZÉK 1. Gazdálkodás, tanügyigazgatás

Részletesebben

A logisztika megjelenése

A logisztika megjelenése A logisztika megjelenése Az 1970-es évektől válik fontossá. Kiinduló pont: Egyesült Államok, majd Japán. Meghatározása: Alapanyagok, félkész- és késztermékek, valamint a kapcsolódó információk származási

Részletesebben

Az atipikus formában szervezhetı munkalehetıségek feltárása és elterjesztésének lehetıségei

Az atipikus formában szervezhetı munkalehetıségek feltárása és elterjesztésének lehetıségei KONSZENZUS BUDAPEST Az atipikus formában szervezhetı munkalehetıségek feltárása és elterjesztésének lehetıségei ATIPIKUS MUNKAHELYEK KIALAKÍTÁSÁNAK MÓDSZERTANI ALAPJAI Készült a TÁMOP 1.3.1 kiemelt projekt

Részletesebben

Időközi beszámoló 2014. május 30.

Időközi beszámoló 2014. május 30. Időközi beszámoló 2014. május 30. 1. A projektet érintő tartalmi/pénzügyi/más jellegű módosítás a szerződéskötés illetve a projekt legutóbbi beszámolója óta.: A legutóbbi beszámoló óta nem történt módosítás.

Részletesebben

egyéni esélyegyenlőségi tanácsadás, valamint esélyegyenlőséget támogató rendezvények szervezése

egyéni esélyegyenlőségi tanácsadás, valamint esélyegyenlőséget támogató rendezvények szervezése BME HSZI HALLGATÓI SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a hallgatók szakmai és emberi támogatását a Hallgatói Szolgáltatási Igazgatóság (HSZI) legtöbb munkatársat

Részletesebben

NÜFLE 2 Esszék. 1. Logisztika fogalma, logisztikai szemléletmód, költség koncepció lényege. 2. Ellátási lánc, ostorcsapás hatás

NÜFLE 2 Esszék. 1. Logisztika fogalma, logisztikai szemléletmód, költség koncepció lényege. 2. Ellátási lánc, ostorcsapás hatás NÜFLE 2 Esszék 1. Logisztika fogalma, logisztikai szemléletmód, költség koncepció lényege A logisztika a vállalatok stratégiájának egyik kulcsfontosságú eleme, mivel az összköltségek 10-40%-át teszik ki

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. az Állami Számvevőszék 2012. évi szakmai tevékenységéről és beszámoló az intézmény működéséről ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK.

TÁJÉKOZTATÓ. az Állami Számvevőszék 2012. évi szakmai tevékenységéről és beszámoló az intézmény működéséről ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK. ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK TÁJÉKOZTATÓ az Állami Számvevőszék 2012. évi szakmai tevékenységéről és beszámoló az intézmény működéséről J/l 0973 201 3. ápri lis ISSN 2063-546X T A R T A L O M 1. AZ ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK

Részletesebben

A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia első előrehaladási jelentésének (2013-2014) 1. sz. melléklete

A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia első előrehaladási jelentésének (2013-2014) 1. sz. melléklete A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia első előrehaladási jelentésének (2013-2014) 1. sz. melléklete Magyarország Kormányának összefoglaló tájékoztatója a Keretstratégia megvalósítását szolgáló

Részletesebben

FELHÍVÁS. a szociális képzések és továbbképzések fejlesztésére és a szociális életpályamodell bevezetésére

FELHÍVÁS. a szociális képzések és továbbképzések fejlesztésére és a szociális életpályamodell bevezetésére FELHÍVÁS a szociális képzések és továbbképzések fejlesztésére és a szociális életpályamodell bevezetésére A felhívás címe: Szociális humán erőforrás fejlesztése A felhívás kódszáma: EFOP-3.8.2-16 Magyarország

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. 2013. január 31-i rendes ülésére

ELŐTERJESZTÉS. 2013. január 31-i rendes ülésére 1 3. számú előterjesztés Minősített többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselőtestületének 2013. január 31-i rendes ülésére Tárgy: A város jelképeiről, a közterületek fellobogózásáról

Részletesebben

A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2010. évre szóló feladatterve

A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2010. évre szóló feladatterve A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2010. évre szóló feladatterve Stratégiai célkitűzések: A pénzügyi és gazdasági válság negatív hatásai még várhatóan 2010-ben is érezhetők lesznek, ezért a kamarai

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY. Minden eddiginél több díj és elismerés a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara 2015. december 11-én megtartott ünnepi díjátadóján

SAJTÓKÖZLEMÉNY. Minden eddiginél több díj és elismerés a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara 2015. december 11-én megtartott ünnepi díjátadóján SAJTÓKÖZLEMÉNY Minden eddiginél több díj és elismerés a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara 2015. december 11-én megtartott ünnepi díjátadóján Köztestületünk - a számos közfeladat ellátása mellett-

Részletesebben

Útközben Hírlevél. 1. Az együttműködés dimenziói. Az nyolcadik szám tartalmából:

Útközben Hírlevél. 1. Az együttműködés dimenziói. Az nyolcadik szám tartalmából: Útközben Hírlevél 1. Az együttműködés dimenziói Az Igazságügyi Hivatal Pártfogó Felügyelői Szolgálata az idei évben valósítja meg nyertes pályázatát - TÁMOP 1. 4. 3. Innovatív kísérleti foglalkoztatási

Részletesebben

KUTATÁS, FEJLESZTÉS, PÁLYÁZATOK ÉS PROGRAMOK A FELSŐOKTATÁSBAN AZ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM FELSŐOKTATÁS-FEJLESZTÉSI ÉS TUDOMÁNYOS ÜGYEK FŐOSZTÁLYÁNAK

KUTATÁS, FEJLESZTÉS, PÁLYÁZATOK ÉS PROGRAMOK A FELSŐOKTATÁSBAN AZ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM FELSŐOKTATÁS-FEJLESZTÉSI ÉS TUDOMÁNYOS ÜGYEK FŐOSZTÁLYÁNAK KUTATÁS, FEJLESZTÉS, PÁLYÁZATOK ÉS PROGRAMOK A FELSŐOKTATÁSBAN AZ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM FELSŐOKTATÁS-FEJLESZTÉSI ÉS TUDOMÁNYOS ÜGYEK FŐOSZTÁLYÁNAK 2005. ÉVI JELENTÉSE Jel2005.rtf A kiadványt összeállította

Részletesebben

TOVÁBBTANULÁSI LEHETŐSÉGEK A KÁROLY RÓBERT FŐISKOLÁN A 2014/2015. TANÉVBEN (SZEPTEMBERBEN INDULÓ KÉPZÉSEK)

TOVÁBBTANULÁSI LEHETŐSÉGEK A KÁROLY RÓBERT FŐISKOLÁN A 2014/2015. TANÉVBEN (SZEPTEMBERBEN INDULÓ KÉPZÉSEK) TOVÁBBTANULÁSI LEHETŐSÉGEK A KÁROLY RÓBERT FŐISKOLÁN A 2014/2015. TANÉVBEN (SZEPTEMBERBEN INDULÓ KÉPZÉSEK) Gyöngyös 2014. január 6. 1. FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉSBEN MEGHIRDETÉSRE KERÜLŐ SZAKOK A képzési

Részletesebben

FELHÍVÁS. hátrányos helyzetű tanulók felzárkózását elősegítő program megvalósítására. A felhívás címe: Tanoda programok támogatása

FELHÍVÁS. hátrányos helyzetű tanulók felzárkózását elősegítő program megvalósítására. A felhívás címe: Tanoda programok támogatása FELHÍVÁS hátrányos helyzetű tanulók felzárkózását elősegítő program megvalósítására A felhívás címe: Tanoda programok támogatása A felhívás kódszáma: VEKOP-7.3.2-16 Magyarország Kormányának felhívása egyházi

Részletesebben

Dávidné B. Hidvégi Julianna Szász Henriett A Kapu Program

Dávidné B. Hidvégi Julianna Szász Henriett A Kapu Program Dávidné B. Hidvégi Julianna Szász Henriett A Kapu Program A Kapu Program kifejlesztője a Béthel Alapítvány amelynek jogelődje 1994-ben kezdte meg működését. Az Alapítvány fő célja a kezdetektől fogva a

Részletesebben

104/2006. (IV. 28.) Korm. rendelet

104/2006. (IV. 28.) Korm. rendelet A jogszabály mai napon hatályos állapota 104/2006. (IV. 28.) Korm. rendelet a településtervezési és az építészeti-műszaki tervezési, valamint az építésügyi műszaki szakértői jogosultság szabályairól A

Részletesebben

MAGYAR VÉDŐNŐK EGYESÜLETE. 2014. év március hó 28. napján a Küldött Közgyűlés által elfogadott módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt

MAGYAR VÉDŐNŐK EGYESÜLETE. 2014. év március hó 28. napján a Küldött Közgyűlés által elfogadott módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt MAGYAR VÉDŐNŐK EGYESÜLETE 2014. év március hó 28. napján a Küldött Közgyűlés által elfogadott módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt Alapszabálya 2014. év március hó 28. nap MAGYAR VÉDŐNŐK EGYESÜLET

Részletesebben

PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK 2009. MÁRCIUS 05-I ÜLÉSÉRE

PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK 2009. MÁRCIUS 05-I ÜLÉSÉRE IKTATÓSZÁM: 06-6/64-4/2009. TÁRGY: A PÉCSI ROMA INTEGRÁCIÓS TANÁCS HELYZETELEMZÉSE ÉS JAVASLATAI A PÉCSETT ÉLŐ ROMÁK/CIGÁNYOK ÉLETESÉLYEINEK JAVÍTÁSÁRA MELLÉKLET: E LŐTERJESZTÉS PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS

Részletesebben

PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ. 2007. december. Nemzeti Kapcsolattartó, a Támogatási forrást nyújtó alap: Pályázati kapcsolattartó, támogatásközvetítı szervezet:

PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ. 2007. december. Nemzeti Kapcsolattartó, a Támogatási forrást nyújtó alap: Pályázati kapcsolattartó, támogatásközvetítı szervezet: PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ Az EGT/ Norvég Finanszírozási Mechanizmus keretében a magyar környezet- és természetvédelmi céllal létrejött társadalmi szervezetek támogatása, a Második Nemzeti Környezetvédelmi Program

Részletesebben

A honvédelmi tárca beszerzési tevékenységének elemzése, értékelése és korszerűsítésének néhány lehetősége

A honvédelmi tárca beszerzési tevékenységének elemzése, értékelése és korszerűsítésének néhány lehetősége ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM DOKTORI TANÁCSA VARGA LÁSZLÓ A honvédelmi tárca beszerzési tevékenységének elemzése, értékelése és korszerűsítésének néhány lehetősége című doktori (PhD) értekezés szerzői

Részletesebben

A PÉCSI KISTÉRSÉG KOMPLEX FEJLESZTÉSI PROGRAMJA II. STRATÉGIA

A PÉCSI KISTÉRSÉG KOMPLEX FEJLESZTÉSI PROGRAMJA II. STRATÉGIA A PÉCSI KISTÉRSÉG KOMPLEX FEJLESZTÉSI PROGRAMJA II. STRATÉGIA Tartalomjegyzék Helyzetelemzés 5. Összefoglaló 5. Összegzés 7. 1. Kistérségi SWOT-analízis 13. 2. Kitekintés az országos és uniós programozásra

Részletesebben

Szakképzés Foglalkoztatás Gyakorlati képzés Pályakezdők Munkaerő-piaci kereslet-kínálat. Tanulmány

Szakképzés Foglalkoztatás Gyakorlati képzés Pályakezdők Munkaerő-piaci kereslet-kínálat. Tanulmány Szakképzés Foglalkoztatás Gyakorlati képzés Pályakezdők Munkaerő-piaci kereslet-kínálat Tanulmány Pályakezdő szakmunkások elhelyezkedésének alakulása Gazdálkodók szakképző iskolát végzettek, felsőfokú

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK MAGYAR KÖNYVVIZSGÁLÓI KAMARA A-037-166/2008. EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS amely létrejött egyrészről az Állami Számvevőszék a továbbiakban: ÁSZ (1052 Budapest, Apáczai Csere János u.

Részletesebben

CSEPREG VÁROS ÖNKORMÁNYZATA. Településfejlesztési koncepció és marketing terv II.

CSEPREG VÁROS ÖNKORMÁNYZATA. Településfejlesztési koncepció és marketing terv II. CSEPREG VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 2011 Településfejlesztési koncepció és marketing terv II. II. FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ 45 8. A FEJLESZTÉS KONCEPCIONÁLIS KERETEI 8.1. Csepreg város jövőképe A jövőkép - az aktuális

Részletesebben

TANÁRI MESTERKÉPZÉSI SZAK, MÉRNÖKTANÁR

TANÁRI MESTERKÉPZÉSI SZAK, MÉRNÖKTANÁR Dunaújvárosi Főiskola TANÁRI MESTERKÉPZÉSI SZAK, MÉRNÖKTANÁR Szerezhető szakképzettségek: okleveles mérnöktanár (anyagmérnök), okleveles mérnöktanár (gépészmérnök), okleveles mérnöktanár (mérnök informatikus),

Részletesebben

PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program. Tudományos képzés műhelyeinek támogatása c. pályázati felhívásához

PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program. Tudományos képzés műhelyeinek támogatása c. pályázati felhívásához PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program Tudományos képzés műhelyeinek támogatása c. pályázati felhívásához Kódszám: TÁMOP 4.2.2B-15/1/Konv 1 Tartalom A. A TÁMOGATÁS CÉLJA ÉS HÁTTERE...

Részletesebben

Méltó kezdet. A fiatalok foglalkoztatási lehetőségei. Az alapvető jogok biztosának kiadványa 2014

Méltó kezdet. A fiatalok foglalkoztatási lehetőségei. Az alapvető jogok biztosának kiadványa 2014 Méltó kezdet Méltó kezdet A fiatalok foglalkoztatási lehetőségei Az alapvető jogok biztosának kiadványa 2014 Méltó Kezdet Méltó kezdet A fiatalok foglalkoztatási lehetőségei Az alapvető jogok biztosának

Részletesebben

SAJTÓANYAG. A rendezvény keretében került sor a Legjobb Női Munkahely 2014 Díjak ünnepélyes átadására.

SAJTÓANYAG. A rendezvény keretében került sor a Legjobb Női Munkahely 2014 Díjak ünnepélyes átadására. SAJTÓANYAG NŐ, CSALÁD ÉS KARRIER II. Generációk közötti együttműködés nemzetközi konferencia a Personal Hungary 12. Emberierőforrás- menedzsment Szakkiállításon. A rendezvény keretében került sor a Legjobb

Részletesebben

GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OPERATÍV PROGRAM

GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OPERATÍV PROGRAM GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OPERATÍV PROGRAM Tartalomjegyzék VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ... 7 1. A TERVEZÉSI FOLYAMAT... 7 1.1 A tervezési intézményi háttere... 7 1.2 A tervezési folyamat intézményi háttere...

Részletesebben

4. NEMZETI KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAM 2015 2020

4. NEMZETI KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAM 2015 2020 7690 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2015. évi 83. szám 1. melléklet a 27/2015. (VI. 17.) OGY határozathoz 1. melléklet a /2015. ( ) OGY határozathoz 4. NEMZETI KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAM 2015 2020 Szakpolitikai

Részletesebben

A ROP 3.1.2. és 3.4.2. program tapasztalatai az IH szemszögéből. Mosonyi Balázs főigazgató, ROP IH

A ROP 3.1.2. és 3.4.2. program tapasztalatai az IH szemszögéből. Mosonyi Balázs főigazgató, ROP IH A ROP 3.1.2. és 3.4.2. program tapasztalatai az IH szemszögéből Mosonyi Balázs főigazgató, ROP IH A I. NFT - ROP célrendszere Átfogó cél A régiók belsőerőforrásainak fenntartható hasznosítása és hozzájárulás

Részletesebben

PEST MEGYE ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÖZLÖNYE

PEST MEGYE ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÖZLÖNYE PEST MEGYE ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÖZLÖNYE 2013. ÉVI 7/5. SZÁM A MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT HIVATALOS LAPJA 2013. december 10. TARTALOMJEGYZÉK 7/5. SZÁM (2013. DECEMBER 10. ) MELLÉKLET 77/2013. (11.29.) PMÖ határozat

Részletesebben

E-Gazdaság Szakmérnök szakirányú továbbképzési szak. Szakindítás Képzési Program. Dunaújváros

E-Gazdaság Szakmérnök szakirányú továbbképzési szak. Szakindítás Képzési Program. Dunaújváros E-Gazdaság Szakmérnök szakirányú továbbképzési szak Szakindítás Képzési Program Dunaújváros 2008 Tartalomjegyzék Képzési és Kimeneteli Követelmény... 3 Képzési program... 3 Óra és vizsgaterv... 8 Tantárgyprogramok...

Részletesebben

OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS. Dr. Csorba Péter Dr. Pusztai Gabriella

OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS. Dr. Csorba Péter Dr. Pusztai Gabriella Szakfelelős: A pedagógiaipszichológiai modul felelőse: Szakfelelősök: Képzési terület, képzési ág: Képzési ciklus: Képzési forma (tagozat): Szakért felelős kar: Képzési idő OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS Dr. Csorba

Részletesebben

TOKAJ-HEGYALJA ÖRÖKSÉGTURISZTIKAI KONCEPCIÓJA

TOKAJ-HEGYALJA ÖRÖKSÉGTURISZTIKAI KONCEPCIÓJA TOKAJ-HEGYALJA ÖRÖKSÉGTURISZTIKAI KONCEPCIÓJA Dr. Dankó László a közgazdaságtudomány kandidátusa, tanszékvezető egyetemi docens Miskolci Egyetem Marketing Intézet Nemzetközi Marketing Tanszék A tanulmány

Részletesebben

TERÜLETFEJLESZTÉSI STRATÉGIA ÉS OPERATÍV PROGRAM

TERÜLETFEJLESZTÉSI STRATÉGIA ÉS OPERATÍV PROGRAM SZÉKESFEHÉRVÁRI KISTÉRSÉG TERÜLETFEJLESZTÉSI STRATÉGIA ÉS OPERATÍV PROGRAM Készítette: Közép-Pannon Regionális Fejlesztési ZRT Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 2008. április

Részletesebben

KERTVÁROS" GYÁLI KISTÉRSÉG TÖBBCÉLÚ ÖNKORMÁNYZATI TÁRSULÁS TÁRSULÁSI MEGÁLLAPODÁSA

KERTVÁROS GYÁLI KISTÉRSÉG TÖBBCÉLÚ ÖNKORMÁNYZATI TÁRSULÁS TÁRSULÁSI MEGÁLLAPODÁSA KERTVÁROS" GYÁLI KISTÉRSÉG TÖBBCÉLÚ ÖNKORMÁNYZATI TÁRSULÁS TÁRSULÁSI MEGÁLLAPODÁSA 3. sz. melléklet A Gyáli kistérség társult önkormányzatai a helyi önkormányzatok társulásáról és együttmőködésérıl szóló

Részletesebben

Beszámoló a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének tevékenységéről

Beszámoló a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének tevékenységéről Beszámoló a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének tevékenységéről A Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének megalakítására 1991. március 12-én Tokajban került sor, ahol elfogadták a szövetség

Részletesebben

Balatonfűzfő Város komplex. városfejlesztési stratégiája. 2007. február

Balatonfűzfő Város komplex. városfejlesztési stratégiája. 2007. február komplex városfejlesztési stratégiája 2007. február HitesyBartuczHollai Euroconsulting Kft. 1124 Budapest, Németvölgyi út 114. tel: [06-1]-319-1790 fax: [06-1]-319-1381 e-mail: info@hbhe.hu www.hbheuroconsulting.hu

Részletesebben

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM PETZ LAJOS EGÉSZSÉGÜGYI ÉS SZOCIÁLIS INTÉZET ÖNÉRTÉKELÉS 2014. JANUÁR

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM PETZ LAJOS EGÉSZSÉGÜGYI ÉS SZOCIÁLIS INTÉZET ÖNÉRTÉKELÉS 2014. JANUÁR SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM PETZ LAJOS EGÉSZSÉGÜGYI ÉS SZOCIÁLIS INTÉZET ÖNÉRTÉKELÉS INTÉZMÉNYAKKREDITÁCIÓS ELJÁRÁSBAN 2014. január Készítette: Az Intézeti akkreditációt előkészítő bizottság: Dr. Nagy Sándor

Részletesebben

FELHÍVÁS a XXXIII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Állam- és Jogtudományi Szekciójában való részvételre

FELHÍVÁS a XXXIII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Állam- és Jogtudományi Szekciójában való részvételre FELHÍVÁS a XXXIII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Állam- és Jogtudományi Szekciójában való részvételre 1. Általános információk, rendezők A rendezvény szervezője: Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi

Részletesebben

NAPPALI KÖZPONT LÉTREHOZÁSA

NAPPALI KÖZPONT LÉTREHOZÁSA ESETTANULMÁNY/HEFOP-2004-4.2. A társadalmi befogadást támogató szolgáltatások infrastrukturális fejlesztése NAPPALI KÖZPONT LÉTREHOZÁSA HEFOP-2004-4.2. Projekt Esettanulmány Készült: 2006. október 29.

Részletesebben

Féléves jelentés Diákhitel Központ Zrt. 2015. A Diákhitel Központ Zrt. 2015. I. félévi Féléves jelentése

Féléves jelentés Diákhitel Központ Zrt. 2015. A Diákhitel Központ Zrt. 2015. I. félévi Féléves jelentése A Diákhitel Központ Zrt. 2015. I. félévi Féléves jelentése A tőkepiacról szóló 2001. évi CXX. törvény (Tpt.) 54. (6) bekezdés b) pontja értelmében a Diákhitel Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaságnak

Részletesebben

A Közbeszerzési Döntőbizottság (továbbiakban: Döntőbizottság) a Közbeszerzések Tanácsa nevében meghozta az alábbi. H A T Á R O Z A T - ot.

A Közbeszerzési Döntőbizottság (továbbiakban: Döntőbizottság) a Közbeszerzések Tanácsa nevében meghozta az alábbi. H A T Á R O Z A T - ot. KÖZBESZERZÉSEK TANÁCSA KÖZBESZERZÉSI DÖNTŐBIZOTTSÁG 1024 Budapest, Margit krt. 85. 1525 Pf.: 166. Tel.: 06-1/336-7776, fax: 06-1/336-7778 E-mail: dontobizottsag@kt.hu Ikt.sz.: D.563/17/2011. A Közbeszerzési

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a Magyar Tudományos Akadémia 185. közgyűlésére 2014. május 6.

ELŐTERJESZTÉS a Magyar Tudományos Akadémia 185. közgyűlésére 2014. május 6. ELŐTERJESZTÉS a Magyar Tudományos Akadémia 185. közgyűlésére 2014. május 6. A Magyar Tudományos Akadémia elnökének beszámolója az Akadémia 2013. évi tevékenységéről Készítette: Látta: Nagy-István Ildikó

Részletesebben

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK ÉS AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK ÉS AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2013.7.31. COM(2013) 561 final A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK ÉS AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK Az Uniónak az európai szabványosításra

Részletesebben

FELHÍVÁS. A hazai tudásközpontok kiválóságának erősítése, a kutatás hatékonyságának növelése, valamint a kutatói hálózatosodás előmozdítása érdekében.

FELHÍVÁS. A hazai tudásközpontok kiválóságának erősítése, a kutatás hatékonyságának növelése, valamint a kutatói hálózatosodás előmozdítása érdekében. FELHÍVÁS A hazai tudásközpontok kiválóságának erősítése, a kutatás hatékonyságának növelése, valamint a kutatói hálózatosodás előmozdítása érdekében. A Felhívás címe: Kutatási infrastruktúra megerősítése

Részletesebben

Társadalmi vállalkozások támogatása Közép-Kelet Európában immár 10 éve. NESsT. Varga Éva, NESsT evarga@nesst.org. 2008 NESsT. www.nesst.

Társadalmi vállalkozások támogatása Közép-Kelet Európában immár 10 éve. NESsT. Varga Éva, NESsT evarga@nesst.org. 2008 NESsT. www.nesst. Társadalmi vállalkozások támogatása Közép-Kelet Európában immár 10 éve Varga Éva, NESsT evarga@nesst.org 1 A NESsT küldetése A NESsT a feltörekvő piacgazdaságok legégetőbb társadalmi problémaira nyújt

Részletesebben

322/2015. (X.30.) KORM. RENDELETE

322/2015. (X.30.) KORM. RENDELETE 322/2015. (X.30.) KORM. RENDELETE AZ ÉPÍTÉSI BERUHÁZÁSOK, VALAMINT AZ ÉPÍTÉSI BERUHÁZÁSOKHOZ KAPCSOLÓDÓ TERVEZŐI ÉS MÉRNÖKI SZOLGÁLTATÁSOK KÖZBESZERZÉSÉNEK RÉSZLETES SZABÁLYAIRÓL BEREKMÉRI ÁGNES KÖZBESZERZÉSI

Részletesebben

INFORMÁCIÓTECHNOLÓGIA ÉS FOGLALKOZTATÁSI INNOVÁCIÓK MTA VILÁGGAZDASÁGI K UTATÓINTÉZET NKTH MECENATÚRA PÁLYÁZAT SZANYI MIKLÓS

INFORMÁCIÓTECHNOLÓGIA ÉS FOGLALKOZTATÁSI INNOVÁCIÓK MTA VILÁGGAZDASÁGI K UTATÓINTÉZET NKTH MECENATÚRA PÁLYÁZAT SZANYI MIKLÓS MTA VILÁGGAZDASÁGI K UTATÓINTÉZET Technológiai fejlődés és új tudományos eredmények NKTH MECENATÚRA PÁLYÁZAT Ismeretterjesztő cikksorozat SZANYI MIKLÓS INFORMÁCIÓTECHNOLÓGIA ÉS FOGLALKOZTATÁSI INNOVÁCIÓK

Részletesebben

A MEKH energetikai auditálással kapcsolatos feladatai és a szabályozás alkalmazásának gyakorlata

A MEKH energetikai auditálással kapcsolatos feladatai és a szabályozás alkalmazásának gyakorlata A MEKH energetikai auditálással kapcsolatos feladatai és a szabályozás alkalmazásának gyakorlata Tóth Tamás Főosztályvezető Kapros Zoltán szakértő Budapest, 2016. május 3. A jogalkotó céljai 2012/27/EU

Részletesebben

P Á L Y Á Z A T I Ú T M U T A T Ó

P Á L Y Á Z A T I Ú T M U T A T Ó NKTH DST (India) Pályázat Magyar-indiai K+F+I együttműködési program Indo-Hungarian Collaborative R&D&I Programme P Á L Y Á Z A T I Ú T M U T A T Ó 2009 1 Tartalomjegyzék NKTH DST (India) Pályázat...1

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú Város alpolgármesterétől

Salgótarján Megyei Jogú Város alpolgármesterétől Salgótarján Megyei Jogú Város alpolgármesterétől Szám: 42487/2011 Javaslat Tisztelt Közgyűlés! Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata kizárólagos, vagy többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságok,

Részletesebben

PÁLYÁZATI KIÍRÁS. A pályázati kategória kódja: NTP-FKT-M-16. A meghirdetés dátuma: 2016. március 31.

PÁLYÁZATI KIÍRÁS. A pályázati kategória kódja: NTP-FKT-M-16. A meghirdetés dátuma: 2016. március 31. PÁLYÁZATI KIÍRÁS A pályázati kategória kódja: A meghirdetés dátuma: 2016. március 31. 1. oldal Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (a továbbiakban: Támogató) megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő

Részletesebben

KISKUNFÉLEGYHÁZA VÁROS GAZDASÁGI ÉS MUNKA PROGRAMJA 2011 2014.

KISKUNFÉLEGYHÁZA VÁROS GAZDASÁGI ÉS MUNKA PROGRAMJA 2011 2014. KISKUNFÉLEGYHÁZA VÁROS GAZDASÁGI ÉS MUNKA PROGRAMJA 2011 2014. 1 Kiskunfélegyháza Város Gazdasági és Munka Programja 2011-2014 Tartalomjegyzék: A. Célok 2 B. Programok 4 C. Feladatok 7 I. GAZDASÁGFEJLESZTÉS

Részletesebben

Nyilvánosságra hozatal

Nyilvánosságra hozatal Nyilvánosságra hozatal A Hatvan és Vidéke Takarékszövetkezet A hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény 137/A és A hitelintézetek nyilvánosságra hozatali követelményének

Részletesebben