E-oktatás alkalmazása műszaki ismeretek átadására

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "E-oktatás alkalmazása műszaki ismeretek átadására"

Átírás

1 AZ ÜZEMFENNTARTÁS MÛKÖDÉSI FELTÉTELEI 2.06 E-oktatás alkalmazása műszaki ismeretek átadására Tárgyszavak: oktatás; műszaki személyzet; hálózatra alapozott szakképzés. A műszaki ismeretek rendszeres felfrissítése, kiegészítése az e-oktatás révén az üzemfenntartási gyakorlatban is hatékony eszközöket képes alkalmazni. Érvek az e-oktatás mellett A termékekre egyre rövidebb korszerűségi élettartam jellemző. A technológiák által kiváltott innovációk jelentősége mind nagyobb. A gyors és jelentős átalakulásra úgy lehet felkészülni, ha a munkavégzés teljes időtartama alatt állandó a továbbképzés. A hagyományos szakmai képzés, valamint továbbképzés önmagában már nem felel meg ezeknek a fokozott képzettségi igényeknek. A személyes részvétellel tartott szakmai képzések, továbbképzések jelentős utazási, képzési költséggel, valamint a távollét miatt kieső veszteséggel járnak. Az e-oktatás is jár bizonyos ráfordításokkal mind a tananyagok összeállításának szakaszában, mind a betöltéssel, majd a folyamatos alkalmazással összefüggésben. Sok ismertető mint általános varázsszert propagálja az e-oktatást, amely a változó piacokhoz gyorsabb alkalmazkodást tesz lehetővé, és a reagálásokat meggyorsítja. További előnye, hogy kevesebb utazással és munkahelyi távolléttel jár a tanulás, amelyet a felvetődő igényt követően rövid időn belül megvalósíthatnak. Előnyös, hogy online módon, több helyen, párhuzamosan tartható oktatás. A Siemens szakértői szerint ezzel az oktatási eljárással 30%-kal csökkenthetők a gyártási költségek, és olcsóbb a szakmai továbbképzés is. A számítógép révén új oktatási eljárások váltják fel a hagyományos, párbeszédes ismeretátadást, amilyen pl. az osztálytermekben folyó iskolai oktatás. A korszerű informatikai és távközlési technológiákkal átalakul a tanítás és a tanulás folyamata, sokkal rugalmasabbá tehetők a képzés új formái. Az e- oktatás (e-learning) időben rugalmasabb és szélesebb kínálatot tesz elérhető-

2 vé, mint a hagyományos csoportos képzés, akár az egyes munkahelyekhez is illeszkedhet a tananyag. Az e-oktatás néhány jelentősebb alkalmazási területe A szoftver-alkalmazás gyakorlása pl. a gépvezérlések, az Office programcsomag megismeréséhez, vezetői és irányítási feladatokhoz; nagy bonyolultságú berendezések karbantartása, üzemfenntartása, pl. repülőgépek, irodai és nyomdai berendezések esetén; meghatározott szakterületek alapozó képzése, pl. a költségkalkuláció, a marketing stb. ismereteivel; nyelvoktatás. Számítógépre alapozott képzés A számítógépre alapozott képzés (computer-based-training CBT) lényegében olyan oktatási programokat alkalmaz, amelyeket pl. CD-ROM tartalmaz és ezeket veszi át a helyi számítógép. A CBT-oktatások az ember és a számítógép párbeszéde révén folytathatók. A tanulók maguk vezérlik az ismeretátvétel folyamatát, és időtől, helytől függetlenül folytatható az oktatás. Ebben a párbeszédben az alkalmazó az aktív irányító és a rendszer passzív válaszolást teljesít. Erre tekintettel nagy figyelmet érdemel a tananyagok összeállítása, a navigálások megoldása, és az alkalmazott didaktikus módszer, amely az ismereteket közvetíti a tanulóknak. A tananyag ábrázolására multimédia alkalmazható, sokféle hipertext, grafika, kép, animáció segítheti a tanulást. Az alkalmazott számítógépben ennek megfelelő technikai feltételeket kell kialakítani, pl. grafikus és hangkártyával, a CD-lemezek olvasójával stb. Szükségesek az alkalmazás szoftverjei is, pl. a videó- és audióállományok igényeinek megfelelően, böngészők (browser). Vannak olyan tananyagok, amelyeket néhány óra alatt lefuttathatnak és olyanok is, amelyek akár 1 2 napig is tartanak. Hálózatra alapozott képzés Az online képzések hálózati programjai (web-based-training WBT) vagy a belső hálón (intranet), vagy a világhálón (internet) elérhető oktató szoftvert alkalmaznak. Az előbbi a vállalat e-oktatásához kapcsolódik, az internetes pedig egy szolgáltató céggel teremt kapcsolatot. Mindkét esetben a központi szervergépre telepítik a bármikor módosítható, kiegészíthető, új változatra cserélhető tananyagokat. A rendszerben olyan távoli oktatásvezető is (teletutor) jelen lehet, akivel a tanulók párbeszédet folytathatnak , illetve chat útján.

3 A tanulóknak megfelelő számítógép szükséges az ilyen hálózati képzésekhez, és ki kell építeni a hálózati csatlakoztatást. Az előbbi módszerhez képest korlátozással jár, hogy milyen az intranet teljesítőképessége, pl. mennyi ideig tart a betöltés, a műveletekre való várakozás. A számítógép amennyiben a sávszélesség nem megfelelő torzíthatja a hálózaton érkező képet és hangot. Lényeges tényező a hálózati kapcsolat biztonsága, pl. tűzfallal védik a rendszert a külső behatolások ellen. A gyakorlatban már több hétig futó hálózati tananyagokat is szolgáltatnak. Virtuális tanterem, távoktatás A hálózati e-oktatásban a virtuális osztályterem (virtual classroom VC) és a távoktató rendszer (distance-learning-systeme DLS) arra az elvre épül, hogy a résztvevők egy szimulált tanteremben helyezkednek el a tanóra alatt. Ilyenkor akár egyénileg, akár csoportosan kapcsolatot tarthatnak a távoktatás irányítójával (tele-teaching). A távoktatásban a tanuló kidolgozza az előírt szorgalmi feladatokat, ezt az oktatója megkapja, rögzíti, értékeli (tele-tutoring). A tanulóknak megfelelő számítógépre van szükségük az ilyen hálózati online képzésekhez és ki kell építeni a hálózati csatlakoztatást. A fejhallgatórendszer és a web-kamera egészíti ki a tanuló gépét. Itt is mutatkoznak a sávszélesség, valamint a biztonságos hálózati kapcsolat előbbi nehézségei. A hálózatot a virtuális tanteremben úgy szinkronizálják, hogy az előírt tantervet az oktatásban résztvevők betarthassák és párbeszédet folytathassanak a jelenlevőkkel. A szimulált osztályteremben tartózkodók kérdéseket tehetnek fel, megvalósul a visszacsatolás közöttük. Lehetőséget kapnak így arra, hogy az erősségeiket, illetve gyengeségeiket a többiek és a távoli tanárok figyelemmel kísérjék. Erősebb így a tanulók motivációja, mint az egyéni tanulásban, különösen, ha a kurzus több hétig tart. A virtuális tanterem jobban ellenőrizhetővé és mérhetővé teszi az egyes tanulók előrehaladását a tananyagban. A tanulás menedzselési rendszere Vannak olyan tanulásmenedzselési rendszer elnevezésű irányítástechnikai rendszerek (learning-management-systeme LMS), amelyek támogatják az informatikai, a tanulási és az ismeretfeldolgozási folyamatokat. Ilyen rendszer birtokában sokféle eljárás közül kiválasztható az éppen alkalmazásra ajánlott, pl. a CBT, a WBT, a VC, vagy a tananyag egyes részeinek kiíratása. Ezeket a tananyagokat a klasszikus iskolai anyagokkal is kombinálni lehet, és a tanulók folyamatosan igénybe vehetik az ismeretek adatbázisait is. Ismertek a bárki számára elérhető, nyilvános oktatási portálok is (public-learningportale).

4 A tartalomszolgáltatás a tananyagok elektronikus terjesztése Működnek olyan szoftverek, amelyek támogatják a tartalomszolgáltatások szerzőit. Ezek az alkalmazások abban is segítenek, hogy pl. tanulás célú szoftvereket alakítsanak ki. A szerzőt támogató szoftver az alkalmazónak segítséget nyújt a tananyag lehetséges tartalmának összeállítására, a követendő haladási irányok kialakítására, a grafikus részek és szöveges anyagrészek megszerkesztéséhez, az előírt kiemelés, tipografizálás formázásához és más visszatérő tananyagkészítési műveletekhez. A szoftver azt is segíti, hogy a kurzusok, valamint az oktatásban résztvevők adminisztrációs feladatait elvégezzék. A szoftver assessments része alkalmas a követelmények teljesítésének vizsgálatára. Egy másik programrész (multiple-choice-tests) a válaszkiválasztó tesztfeladatokat készíti, illetve értékeli. Sokféle e-oktatási rendszert fejlesztettek és vittek piacra, nem egyszerű feladat ezek szabványosítása, illetve csoportba sorolása. Fontosabb alkalmazási területek, amelyeken az ilyen rendszerek gyorsan terjednek, pl. a következők az érintett munkatársak nagy számban vesznek részt az oktatásban, és ez kiemeli a nagyvállalatok érdekeltségét az e-oktatásban; a tananyagok sokféle szakterületre tartalmaznak ismereteket; viszonylag kiterjedt a tananyag; az elsajátítandó tananyag nagyon lényeges a munkakör betöltéséhez; nagyon kis követési idő van a szakmai képzés, továbbképzés és az ismeretek gyakorlati alkalmazása között. A szakmai továbbképzésben alkalmazható e-oktatás Súlyos problémák leküzdése szükséges az e-oktatás gyakorlati alkalmazásához. Kiindulásként megfelelő teljesítményű műszaki háttérre van szükség, azaz számítógépre, távközlési rendszerekre. A másik korlátozó tényezőt a tananyagok képezik, hogy a kurzusok és a közvetített tartalmak megfeleljenek a helyi követelményeknek. A felhasználók sok esetben nehezen fogadják el az ilyen képzést, amire néhány gyakorlati példa: viszonylag nagy a lemorzsolódók aránya, gyorsan elfogy a kezdeti motiváció; az egyéni tanulók számára hiányzik a társadalmi érintkezés, és maga az e-oktatáson részvétel nem szolgáltat kellő társadalmi elfogadottságot; az elsajátított ismeretek cseréjére alig van lehetőség, és a gyakorlatba átvitel is nehézségbe ütközhet; a vállalatokon belül nincsen ismeretátadás.

5 A munkatársak hálózatra alapozott képzésének sikere sokféle tényezőtől függ, mint pl. a technikai eszközök elérhetősége, a megfelelő hálózati környezet. A tartalom és program is lényeges, ide értve az e-oktatás tanulási és tanítási folyamatait, továbbá a befogadóknak a technikai eszközökkel kapcsolatos előzetes ismereteit (mennyire járatosak az informatikában, valamint az ilyen tananyagok felhasználásában). Fontos az ellenőrzést végző (tutor) szerepe az előrehaladás követésében. Az elfogadásban sok függ a tartalomszolgáltatás színvonalától, ahogy a tananyag tartalmát összeállítják és amilyen a szerkesztése. A tartalomszolgáltatás kínálata A felhasználók számára kevéssé vonzó, ha a szoftver forgalmazója csak a felhasználás engedélyezéséért kíván bevételhez jutni, és az eladást követően magára hagyja a vevőit az alkalmazás gondjaival. Az e-oktatás műszaki alkalmazásához, már a rendszer és a tananyagok beszerzése kapcsán sokféle kiválasztási szempont van, ezek közé tartozik az oktatásban részesülők célcsoportja, a közvetített tartalom jellege, a résztvevők jártassága az új technikák alkalmazásában, a csoportos tanulás lehetősége, valamint a segítségnyújtás közvetlen kapcsolatai (hotline). Egy üzemfenntartással vagy más műszaki feladatokkal foglalkozó célcsoport számára az e-oktatás rendszerét, tananyagait más szempontok szerint kell megválasztani, mint pl. a cég vezetőinek vagy a pénzügyi tervezés, ellenőrzés szakembereinek továbbképzése esetén. Az oktatott ismeretek csoportosításának alapkategóriái: stratégiai ismeretek szakmai, módszerre vonatkozó ismeretek termékismertetők, az eszközök ismertetése. A stratégiai ismeretek rendszerint esettanulmányokra épített vezetői tréningek keretében oktathatók, célszerűen interaktív eljárásokkal. A résztvevők saját szakértelmük, ténybeli ismereteik alapján értékelhetik a példákban bemutatott helyzetet, és dolgozhatnak ki megoldási változatokat. A szakmai, módszertani ismeretek különféle elvont tartalmát olyan formában mutatják be az e-oktatás anyagai, hogy kellően érthetők legyenek a gyakorlati példák, az azokra alapozott elméleti háttér. A sikeres felkészüléshez meg kell értetni pl. a TPM (vagyis a gyártóüzembe integrált üzemfenntartás) lényegét, lehetőleg a mindennapos tapasztalatokkal, gyakorlati feltételekkel szemléltetve. Hasonló gyakorlati megközelítéssel tárgyalják a beszerezhető tananyagok a TQM (vagyis az átfogó minőségmenedzselés) alapvető ismereteit, a megvalósítás komplex feltételeit. Sok tartalomszolgáltatás irányul a termékek, a korszerű eszközök bemutatására, pl. a működés módja és az újabb funkciók ismertetésével. Segítséget nyújtanak a szakszerű kezelés elsajátítására, a felhasználás előírt (optimális) feltételeire. Lehetőség van olyan interaktív programok alkalmazására,

6 amelyek segítenek a gépet kezelők és a karbantartók begyakorlásában, a felhasználás gyakorlati eseteire alapozott példákkal. A tartalomszolgáltatók egyes esetekben a konkrét igények szerint állítják össze az ilyen tananyagokat (content-customizing). A tartalomszolgáltatók figyelembe veszik az oktatásban résztvevők előzetes ismereteit is. Az e-oktatás előfeltétele, hogy ismerjék az internet alkalmazását, illetve a számítógépes kapcsolattartás alapvető fogásait, technikáit. A csoportos e-oktatást is lehetővé kell tenni, amennyiben a résztvevők közötti tapasztalatcsere javítja az ismeretszerzést, és a résztvevők ebben érdekeltek. Az egyéni felkészüléssel szemben előnyei vannak a virtuális tanulócsoportoknak, erősítik a tanulók társadalmi kompetenciáját. A tartalomszolgáltatás korszerű fórumokkal, csevegő (chat) kapcsolatokkal, és pedagógiai téren felkészült oktatókarral tartott új kapcsolatokkal (a tutorok felügyeletével) jár együtt. Ezek a tanulókat megfelelően segítik az ismeretek elsajátításában, kellő motivációt nyújtanak. Megnövelik annak az esélyét, hogy folyamatosan haladjanak a tananyagaikban. Gyakorlati tapasztalatok szerint a jó felkészítők (tutorok) bizonyos mértékig ellensúlyozhatják az e- oktatáshoz kialakított tananyagok fogyatékosságait, feltéve, hogy megfelelő fórumokat, párbeszédet alkalmaz a rendszer a szereplők (a tanulók és a tutorok) között. A munkaadók és az e-oktatás Az e-oktatás iránt a munkaadók is növekvő érdeklődést mutatnak, és sokféle nehézséget kell leküzdeniük az alkalmazás érdekében. Nem érheti el a célját az a szemlélet, hogy a számítógépes, illetve hálózati alapú képzés beszerzett tananyagait átadják a munkatársaiknak és azt remélik, hogy ezekből (esténként, illetve a hétvégi pihenőnapokon) megtanulják az esedékes leckéket. A munkatársak hosszabb távon elvárt képzési programjához kellő késztetések is szükségesek, ennek a következő tényezői lényegesek: a vállalatvezetés részesítse elismerésben az e-oktatás erőfeszítéseit, eredményeit, aki képzettséget szerez, az kapjon nagyobb munkajövedelmet. Előfordul, hogy munkaidőben is végzik az e-oktatást, ezért az érintetteket szabaddá kell tenni ennek zavartalan folytatásához. A munkatársakat díjazzák, ha a pihenőnapon, a munkavégzés szempontjából értékes és elvárt képzésben vesznek részt. Az így elért nagyobb teljesítményt a nagyobb munkajövedelem is ismerje el. (Nádudvari Zoltán) Plate, C.; Ryll, F.: Gestaltung und Einsatz von E-Learningsystemen für die Qualifizierung von technischen Personal. = VDI-Berichte, sz. p Reinigunghaus, A.; Minrath, H.: Effiziente Instandhaltung durch Wissens- und Erfahrungsmanagement. = VDI-Berichte, sz. p

7 KÖZLEMÉNYEK A MAGYAR SZAKIRODALOMBÓL Bacskai A.; Csekőné Csáky K.: A 0-állapot mint az állapotértékelés kiindulópontja. = Korróziós Figyelő, 43. k. 2. sz p Horváth G.: Távfűtés panelépületek fűtéskorszerűsítése. = Magyar Épületgépészet, 52. k. 3. sz p Létesítménygazdálkodás a Philips győri gyárában. Holland minta. = Facility Management, 5. k. 1. sz márc. p Balassa Z.: Nagykonyhai elszívó légcsatornák tisztítása, felújítása. = Magyar Épületgépészet, 52. k. 2. sz p Szautner Cs.: SEWAMENT rendszer szennyvíztechnológiai vasbeton szerkezetek felújítására. = Beton, 11. k. 4. sz p

Felnőttképzés vezetőknek és vállalkozóknak

Felnőttképzés vezetőknek és vállalkozóknak GAZDÁLKODÁS AZ EMBERI ERÕFORRÁSOKKAL, OKTATÁS, KÉPZÉS Felnőttképzés vezetőknek és vállalkozóknak Az elmúlt években új oktatási formák jelentek meg úgy a vállalati vezetők, mint a vállalkozók képzése területén.

Részletesebben

A Nógrád Megyei Pedagógiai Intézet 2014. évre szóló SZOLGÁLTATÁSI AJÁNLATA Óvodák részére

A Nógrád Megyei Pedagógiai Intézet 2014. évre szóló SZOLGÁLTATÁSI AJÁNLATA Óvodák részére A Nógrád Megyei Pedagógiai Intézet 2014. évre szóló SZOLGÁLTATÁSI AJÁNLATA Óvodák részére Tisztelt Intézményvezetők, Kollégák! A pedagógiai szakmai szolgáltatások nyújtásának/igénybevételének módját, lehetőségeit

Részletesebben

Gyorsjelentés. az informatikai eszközök iskolafejlesztő célú alkalmazásának országos helyzetéről 2011. február 28-án, elemér napján KÉSZÍTETTÉK:

Gyorsjelentés. az informatikai eszközök iskolafejlesztő célú alkalmazásának országos helyzetéről 2011. február 28-án, elemér napján KÉSZÍTETTÉK: Gyorsjelentés az informatikai eszközök iskolafejlesztő célú alkalmazásának országos helyzetéről 2011. február 28-án, elemér napján KÉSZÍTETTÉK: Hunya Márta PhD Kőrösné dr. Mikis Márta Tartsayné Németh

Részletesebben

SZOLNOKI FŐISKOLA TÁVOKTATÁSI SZABÁLYZAT SZOLNOK

SZOLNOKI FŐISKOLA TÁVOKTATÁSI SZABÁLYZAT SZOLNOK SZOLNOKI FŐISKOLA TÁVOKTATÁSI SZABÁLYZAT SZOLNOK TARTALOM I. Távoktatás alapfeladata, általános jellemzői... 3 1. A távoktatás alapfeladata... 3 2. A távoktatás általános jellemzői... 3 3. Helye a szervezetben...

Részletesebben

Akooperatív tanulás-tanítás folyamatában a pedagógus feladata a tanulás megfelelõ

Akooperatív tanulás-tanítás folyamatában a pedagógus feladata a tanulás megfelelõ Könczöl Tamás igazgató, Sulinet Programiroda, Budapest A Sulinet Digitális Tudásbázis program Az SDT célja, hogy a pedagógusok munkáját olyan egyénre szabható, dinamikus, interaktív digitális taneszközökkel

Részletesebben

E-LEARNING ALAPÚ TÁVOKTATÁS A SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEMEN

E-LEARNING ALAPÚ TÁVOKTATÁS A SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEMEN E-LEARNING ALAPÚ TÁVOKTATÁS A SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEMEN E-LEARNING BASED DISTANCE EDUCATION AT SZÉCHENYI ISTVÁN UNIVERSITY Nyéki Lajos, nyeki@sze.hu Széchenyi István Egyetem 1. Bevezetés A Széchenyi István

Részletesebben

Agorák a XXI. században, avagy a virtuális terek közösségépítő szerepe. Dr. Fórika Krisztina 1, dr. Miskolczi Ildikó 2

Agorák a XXI. században, avagy a virtuális terek közösségépítő szerepe. Dr. Fórika Krisztina 1, dr. Miskolczi Ildikó 2 Agorák a XXI. században, avagy a virtuális terek közösségépítő szerepe Dr. Fórika Krisztina 1, dr. Miskolczi Ildikó 2 1 ZMNE Informatikai Tanszék, 2 SZF Gazdaságelemzési módszertani Tanszék 1 krisztina.forika@zmne.hu,

Részletesebben

Vállalkozás alapítás és vállalkozóvá válás kutatás zárójelentés

Vállalkozás alapítás és vállalkozóvá válás kutatás zárójelentés TÁMOP-4.2.1-08/1-2008-0002 projekt Vállalkozás alapítás és vállalkozóvá válás kutatás zárójelentés Készítette: Dr. Imreh Szabolcs Dr. Lukovics Miklós A kutatásban részt vett: Dr. Kovács Péter, Prónay Szabolcs,

Részletesebben

TÁMOP 3.1.2 12/1 Új tartalomfejlesztések a közoktatásban pályázathoz Budapest, 2012. december 19.

TÁMOP 3.1.2 12/1 Új tartalomfejlesztések a közoktatásban pályázathoz Budapest, 2012. december 19. Pedagógiai terv A Nemzeti alaptanterven alapuló, egyes műveltségi területek önálló tanulását támogató digitális tananyag és képzésmenedzsment rendszer létrehozása 9-12. évfolyamon tanulók számára TÁMOP

Részletesebben

Az irányelv-alapú elemzés, valamint az ön- és társértékelés módszereinek alkalmazása az informatikus képzésben

Az irányelv-alapú elemzés, valamint az ön- és társértékelés módszereinek alkalmazása az informatikus képzésben Az irányelv-alapú elemzés, valamint az ön- és társértékelés módszereinek alkalmazása az informatikus képzésben Abonyi-Tóth Andor abonyita@inf.elte.hu ELTE IK Absztrakt. A magas hallgatói létszámmal induló

Részletesebben

http://www.physicsbox.com/indexrobotprogen.html http://www.kongregate.com/games/coolio_niato/lighbot-2-0?ref=search

http://www.physicsbox.com/indexrobotprogen.html http://www.kongregate.com/games/coolio_niato/lighbot-2-0?ref=search INFORMATIKA Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata olyan eszköztudást

Részletesebben

INFORMATIKA. 6 évfolyamos osztály

INFORMATIKA. 6 évfolyamos osztály INFORMATIKA Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata olyan eszköztudást

Részletesebben

5.26 Informatika a 6-8. évfolyam számára

5.26 Informatika a 6-8. évfolyam számára 5.26 Óraterv Évfolyam 6. 7. 8. Heti óraszám 1 1 1 Éves óraszám 37 37 37 Bevezetés A helyi tanterv A kerettantervek kiadásának és jogállásának rendjéről szóló 51/2012. (XII. 21.) számú EMMI rendelet 2.

Részletesebben

PROJEKTTERV SABLON. ALAPADATOK A PROJEKT CÍME Németország? Anglia? Irány a virtuális sztráda!

PROJEKTTERV SABLON. ALAPADATOK A PROJEKT CÍME Németország? Anglia? Irány a virtuális sztráda! PROJEKTTERV SABLON ALAPADATOK A PROJEKT CÍME Németország? Anglia? Irány a virtuális sztráda! ÖSSZEFOGLALÁS Iskolánkban minden évben április végén hagyományosan nyelvi napot tartunk, ahol a gyerekek számot

Részletesebben

Gépgyártó cégek karbantartó javító szolgáltatásainak szerepe a piaci versenyben

Gépgyártó cégek karbantartó javító szolgáltatásainak szerepe a piaci versenyben AZ ÜZEMFENNTARTÁS ÁLTALÁNOS KÉRDÉSEI 1.01 2.08 Gépgyártó cégek karbantartó javító szolgáltatásainak szerepe a piaci versenyben Tárgyszavak: szerviz; szolgáltatás; piac; gépgyártás; szerszámgép. A gépiparban

Részletesebben

A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZERE

A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZERE A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZERE Felnőttképzési Minőségirányítási Kézikönyv Érvényességi terület: Jelen kézikönyvben megfogalmazottakat alkalmazni kell a Szentannai Sámuel Gimnázium,

Részletesebben

Az informatika tantárgy fejlesztési feladatait a Nemzeti alaptanterv hat részterületen írja elő, melyek szervesen kapcsolódnak egymáshoz.

Az informatika tantárgy fejlesztési feladatait a Nemzeti alaptanterv hat részterületen írja elő, melyek szervesen kapcsolódnak egymáshoz. INFORMATIKA Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata olyan eszköztudást

Részletesebben

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve Négy évfolyamos gimnázium Informatika Készítette: a gimnázium reál munkaközössége 2015. Tartalomjegyzék Alapvetés...3 Egyéb kötelező direktívák:...6 Informatika

Részletesebben

Tárgyszavak: munkaerő-toborzás; kiválasztás; képzés; előléptetés; Szlovákia.

Tárgyszavak: munkaerő-toborzás; kiválasztás; képzés; előléptetés; Szlovákia. GAZDÁLKODÁS AZ EMBERI ERÕFORRÁSOKKAL, OKTATÁS, KÉPZÉS Káderfejlesztés Szlovákiában Egy nemzetközi összehasonlító tanulmány szerint a szükséges emberi erőforrások előteremtésében Szlovákiában nagyobb szerepet

Részletesebben

Virtuális szemináriumok

Virtuális szemináriumok Virtuális szemináriumok Virtuális szemináriumok... 1 1. Bevezetés... 2 2. Virtuális szemináriumok... 4 3. Virtuális osztálytermek:... 5 3.1 Virtuális osztálytermek használatának technikai feltételei:...

Részletesebben

elemér ISKOLAI ÖNÉRTÉKELŐ RENDSZER TANÁRI KÉRDŐÍV

elemér ISKOLAI ÖNÉRTÉKELŐ RENDSZER TANÁRI KÉRDŐÍV TÁMOP 3.1.1-08/1-2008-0002 elemér ISKOLAI ÖNÉRTÉKELŐ RENDSZER az IKT 1 -eszközök és digitális pedagógiai módszerek iskolafejlesztő szemléletű használatához TANÁRI KÉRDŐÍV Ez a kérdőív az elemér 2 önértékelő

Részletesebben

GAZDÁLKODÁS AZ EMBERI ERÕFORRÁSOKKAL, OKTATÁS, KÉPZÉS. Lengyelországban is beindul az e-tanulás. Bevezetés. Az e-tanulás technológiája

GAZDÁLKODÁS AZ EMBERI ERÕFORRÁSOKKAL, OKTATÁS, KÉPZÉS. Lengyelországban is beindul az e-tanulás. Bevezetés. Az e-tanulás technológiája GAZDÁLKODÁS AZ EMBERI ERÕFORRÁSOKKAL, OKTATÁS, KÉPZÉS Lengyelországban is beindul az e-tanulás Bevezetés Az e-tanulás a távoktatás egyik válfaja. Fő jellemzője, hogy az oktatás céljaira az internetet és

Részletesebben

Az üzemfenntartási ismeretek szerepe a rendelkezésre állás növelésében

Az üzemfenntartási ismeretek szerepe a rendelkezésre állás növelésében AZ ÜZEMFENNTARTÁS MÛKÖDÉSI FELTÉTELEI 2.02 Az üzemfenntartási ismeretek szerepe a rendelkezésre állás növelésében Tárgyszavak: rendelkezésre állás; üzemfenntartási ismeretek; tapasztalatcsere; információk

Részletesebben

közötti együttműködések (például: közös, több tantárgyat átfogó feladatok), továbbá az aktív részvétel a kulturális, társadalmi és/vagy szakmai

közötti együttműködések (például: közös, több tantárgyat átfogó feladatok), továbbá az aktív részvétel a kulturális, társadalmi és/vagy szakmai Informatika Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata olyan eszköztudást

Részletesebben

Papp Gyula pappgy@kfrtkf.hu Dr. Cserhátiné Vecsei Ildikó vecsei@kfrtfk.hu Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola

Papp Gyula pappgy@kfrtkf.hu Dr. Cserhátiné Vecsei Ildikó vecsei@kfrtfk.hu Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola ELEARNING A TANÍTÓKÉPZÉSBEN Papp Gyula pappgy@kfrtkf.hu Dr. Cserhátiné Vecsei Ildikó vecsei@kfrtfk.hu Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola Az elearning-ről nagyon sokat beszéltünk az elmúlt években.

Részletesebben

A Bajai. III. Béla Gimnázium. pedagógiai nevelési programja

A Bajai. III. Béla Gimnázium. pedagógiai nevelési programja A Bajai III. Béla Gimnázium pedagógiai nevelési programja 1 TARTALOMJEGYZÉK A) NEVELÉSI TERV 1. BEVEZETŐ... 4 2. AZ ISKOLA JOGÁLLÁSA... 4 3. ALAPELVEINK, KIEMELTEN KEZELT ÉRTÉKEINK... 9 4. AZ ISKOLA CÉL-

Részletesebben

PROJEKT TERVEZŐ LAP 1. A projekt neve: Nyitott informatika klub

PROJEKT TERVEZŐ LAP 1. A projekt neve: Nyitott informatika klub PROJEKT TERVEZŐ LAP 1. A projekt neve: Nyitott informatika klub 2. A projekt átfogó célja: A projekt általános céljának megfogalmazása. A KLUB elsődleges célja, hogy a hátrányos helyzetű tanulóknak lehetőséget

Részletesebben

Informatika stratégia. OM azonosító: 034190

Informatika stratégia. OM azonosító: 034190 Informatika stratégia Marcali Városi Önkormányzat Széchenyi Zsigmond Szakközépiskola és Szakiskolája 8734 Somogyzsitfa, Ady u. 8. OM azonosító: 034190... igazgató Ledniczki Tamás Miklós Csaba Diákönkormányzat

Részletesebben

MULTIMÉDIA-ALKALMAZÁS FEJLESZTŐ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI

MULTIMÉDIA-ALKALMAZÁS FEJLESZTŐ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI MULTIMÉDIAALKALMAZÁS FEJLESZTŐ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKEN SZEREPLŐ ADATOK 1. A szakképesítés azonosító száma: 54 213 04 2. A szakképesítés megnevezése: Multimédiaalkalmazás

Részletesebben

Perczel Mór Tagiskolája

Perczel Mór Tagiskolája KISFALUDY MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA Perczel Mór Tagiskolája SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT OM 031914 2013 Tartalomjegyzék 1. A Szervezeti és Működési Szabályzat jogi szabályozása...

Részletesebben

Szent-Györgyi Albert Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium PEDAGÓGIAI PROGRAMJA HELYI TANTERVE. Ajka, 2010.

Szent-Györgyi Albert Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium PEDAGÓGIAI PROGRAMJA HELYI TANTERVE. Ajka, 2010. Szent-Györgyi Albert Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium PEDAGÓGIAI PROGRAMJA ÉS HELYI TANTERVE Ajka, 2010. 2 TARTALOMJEGYZÉK 1. Az iskolában folyó nevelő- oktató munka pedagógiai alapelvei -6-2.

Részletesebben

XVI. FIATAL MŰSZAKIAK TUDOMÁNYOS ÜLÉSSZAKA

XVI. FIATAL MŰSZAKIAK TUDOMÁNYOS ÜLÉSSZAKA XVI. FIATAL ŰSZAKIAK TUDOÁNYOS ÜLÉSSZAKA Kolozsvár, 2011. március 24 25. ANYAGTUDOÁNYI GYAKORLAT-ODULOK A GÉPÉSZ- ÉS CHATRONIKAI ÉRNÖK KÉPZÉSBN BAGYINSZKI Gyula, BITAY nikő Abstract The material science

Részletesebben

Minőségirányítási Program. Kölcsey Ferenc Gimnázium Körmend 2010.

Minőségirányítási Program. Kölcsey Ferenc Gimnázium Körmend 2010. Minőségirányítási Program Kölcsey Ferenc Gimnázium Körmend 2010. I. Fenntartói minőségirányítási program (kivonat) A program célja, hogy megfogalmazza az intézménnyel szembeni elvárásait az egész rendszer

Részletesebben

Füstmentesítő berendezések állandó üzemképességének fenntartása

Füstmentesítő berendezések állandó üzemképességének fenntartása AZ ÜZEMFENNTARTÁS MÛKÖDÉSI FELTÉTELEI 2.09 Füstmentesítő berendezések állandó üzemképességének fenntartása Tárgyszavak: tűzvédelem; füstmentesítés; üzemképesség; karbantartás. Általános karbantartási követelmények

Részletesebben

A közoktatási szféra és az e-learning

A közoktatási szféra és az e-learning A közoktatási szféra és az e-learning Jelen és jövő - helyzet és perspektívák, célok, feladatok, lehetőségek, problémák Dr. Rácz Gábor főszerkesztő Nemzeti Tankönyvkiadó Rt., Elektronikus szerkesztőség

Részletesebben

VI. MELLÉKLETEK. Tartalomjegyzék. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com

VI. MELLÉKLETEK. Tartalomjegyzék. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com VI. MELLÉKLETEK Tartalomjegyzék 6.1. melléklet Jelentkezési, tájékoztatási lap...217 6.2. melléklet Előzetes tudásszint felmérő lap...220 6.3. melléklet Tanulási forgatókönyv...221 6.4. melléklet Önellenőrző

Részletesebben

VÁLLALATI INFORMÁCIÓS RENDSZEREK, INTERNETES TECHNIKÁK

VÁLLALATI INFORMÁCIÓS RENDSZEREK, INTERNETES TECHNIKÁK VÁLLALATI INFORMÁCIÓS RENDSZEREK, INTERNETES TECHNIKÁK A digitális gyár mint a termékéletciklusmenedzsment megvalósításának központi eleme A termékéletciklus-menedzsment lényege az üzleti folyamatok olyan

Részletesebben

A könyvtári minőségirányítás bevezetésére

A könyvtári minőségirányítás bevezetésére AJÁNLÁS A könyvtári minőségirányítás bevezetésére készült az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Kultúráért Felelős Államtitkárságának megbízásából 1. Bevezető Már a szakfelügyeletről szóló 2001. évi rendeletben

Részletesebben

Miskolci Egyetem. Állam- és Jogtudományi Kar

Miskolci Egyetem. Állam- és Jogtudományi Kar Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Állam- és Jogtudományi Kar Az Állam- és Jogtudományi Kar 1980-as alapításának elsődleges célja a regionális jogászhiány megszüntetése és a jogászutánpótlás

Részletesebben

Tartalomjegyzék 1. Általános rendelkezések 5. 2. Az intézmény szervezeti felépítése 6. 3. Az intézmény működési rendjét meghatározó dokumentumok 12

Tartalomjegyzék 1. Általános rendelkezések 5. 2. Az intézmény szervezeti felépítése 6. 3. Az intézmény működési rendjét meghatározó dokumentumok 12 SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT S U G O V I C A S P O R T I S K O L A I Á L T A L Á N O S I S K O L A 1 Tartalomjegyzék 1. Általános rendelkezések 5 1.1. A szervezeti és működési szabályzat célja, jogszabályi

Részletesebben

INFORMATIKA 5-8. évfolyam

INFORMATIKA 5-8. évfolyam INFORMATIKA 5-8. évfolyam A helyi tantervünket az 51/2012. (XII.21.) EMMI rendelet: 2. melléklet 2.3.2 Informatika 5-8. alapján készítettük. A tantárgy nevelési és fejlesztési nak megvalósításához a szabadon

Részletesebben

KÖNYVTÁR-INFORMATIKAI KÉPZÉS A KLTE-N

KÖNYVTÁR-INFORMATIKAI KÉPZÉS A KLTE-N KÖNYVTÁR-INFORMATIKAI KÉPZÉS A KLTE-N Boda István, bodai@math.klte.hu Juhász István, pici@math.klte.hu KLTE Matematikai és Informatikai Intézet Abstract The library and information science course in Lajos

Részletesebben

INFORMATIKA Helyi tantárgyi tanterv

INFORMATIKA Helyi tantárgyi tanterv 1. Tantárgyi címoldal Intézmény neve, székhely-település vagy fejléc INFORMATIKA Helyi tantárgyi tanterv Általános tantervű tanulócsoportok A tantárgy nevelési és fejlesztési célrendszere megvalósításának

Részletesebben

SZABÁLYZAT A SPECIÁLIS IGÉNYŰ HALLGATÓK ESÉLYEGYENLŐSÉGÉNEK BIZTOSÍTÁSÁRÓL Széchenyi István Egyetem

SZABÁLYZAT A SPECIÁLIS IGÉNYŰ HALLGATÓK ESÉLYEGYENLŐSÉGÉNEK BIZTOSÍTÁSÁRÓL Széchenyi István Egyetem SZABÁLYZAT A SPECIÁLIS IGÉNYŰ HALLGATÓK ESÉLYEGYENLŐSÉGÉNEK BIZTOSÍTÁSÁRÓL Széchenyi István Egyetem 2016. április TARTALOMJEGYZÉK Általános rendelkezések... 3 A speciális igényű hallgatók ügyeiben illetékes

Részletesebben

Esettanulmány: Az e-scola Képzési Rendszer alkalmazása egy KKV-nél

Esettanulmány: Az e-scola Képzési Rendszer alkalmazása egy KKV-nél Hogyan használja belső képzési céljaira egy KKV az e-scola Képzési Rendszert, miért választotta ezt a megoldást, hogyan vezette be, és milyen hasznokat nyer ki a képzési programból?! A cégről röviden A

Részletesebben

Az informatika tantárgy fejlesztési feladatait a Nemzeti alaptanterv hat részterületen írja elő, melyek szervesen kapcsolódnak egymáshoz.

Az informatika tantárgy fejlesztési feladatait a Nemzeti alaptanterv hat részterületen írja elő, melyek szervesen kapcsolódnak egymáshoz. INFORMATIKA Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata olyan eszköztudást

Részletesebben

SIÓFOKI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM MARCALI SZAKKÉPZŐ ISKOLÁJA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

SIÓFOKI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM MARCALI SZAKKÉPZŐ ISKOLÁJA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA SIÓFOKI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM MARCALI SZAKKÉPZŐ ISKOLÁJA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2015 1 Tartalom 1. BEVEZETŐ... 5 1.1. Az intézmény jogi státusza... 5 1.2. Az intézményben ellátott oktatási-nevelési alapfeladatok...

Részletesebben

Egyes kockázatelemzési (veszélyazonosítási) módszerek alkalmazásának értékelési, illetőleg ellenőrzési szempontjai

Egyes kockázatelemzési (veszélyazonosítási) módszerek alkalmazásának értékelési, illetőleg ellenőrzési szempontjai Egyes kockázatelemzési (veszélyazonosítási) módszerek alkalmazásának értékelési, illetőleg ellenőrzési szempontjai Cseh Gábor Magyar Műszaki Biztonsági Hivatal Bevezetés A veszélyes helyzetek azonosítására,

Részletesebben

Marketing- és értékesítési munkatársak továbbképzése e-learning útján

Marketing- és értékesítési munkatársak továbbképzése e-learning útján A MARKETINGSZAKEMBEREK KÉPZÉSE Marketing- és értékesítési munkatársak továbbképzése e-learning útján Vállalati tapasztalatok szerint az értékesítési munkatársak képzése, továbbképzése e-learning (e-tanulás)

Részletesebben

A németországi munkajogi szabályozás hatása a vállalatalapításra

A németországi munkajogi szabályozás hatása a vállalatalapításra MUNKAERÕPIAC, FOGLALKOZTATÁS, MAKROÖKONÓMIAI ÖSSZEFÜGGÉSEK A németországi munkajogi szabályozás hatása a vállalatalapításra A vállalkozási hajlandóságot, illetve a tényleges vállalatalapításokat erősen

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskola 4400 Nyíregyháza, Búza u. 1-3. Telefon / Fax:42/512-330 E-mail: s.muveszeti@chello.hu Weblap: www.muveszeti-nyh.sulinet.hu és www.muveszetinyh.hu OM azonosító: 033687

Részletesebben

V. fejezet A kollégium nevelési programja. I. Bevezetés

V. fejezet A kollégium nevelési programja. I. Bevezetés V. fejezet A kollégium nevelési programja I. Bevezetés 1. Pedagógiai programunk összeállítását a Köznevelési törvény 17. -a írja elő. A Kollégiumi nevelés országos alapprogramja összhangban a Köznevelési

Részletesebben

Digitális matematika taneszközök a. hatékonyabb tanulásszervezés szolgálatában. Szerző: Huszka Jenő

Digitális matematika taneszközök a. hatékonyabb tanulásszervezés szolgálatában. Szerző: Huszka Jenő 1 Digitális matematika taneszközök a hatékonyabb tanulásszervezés szolgálatában Szerző: Huszka Jenő 2009 1 2 Digitális pedagógia, digitális tananyagok Digitális pedagógia: minden olyan hagyományos (instruktív)

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Oktatás és társadalom Neveléstudományi Doktori Iskola Nevelésszociológia Program.

Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Oktatás és társadalom Neveléstudományi Doktori Iskola Nevelésszociológia Program. Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Oktatás és társadalom Neveléstudományi Doktori Iskola Nevelésszociológia Program Deutsch Krisztina ELVEK ÉS GYAKORLAT EGÉSZSÉGFELFOGÁS, EGÉSZSÉGNEVELÉS ÉS

Részletesebben

Építőipari Szakképző Iskolája 9024 Győr, Nádor tér 4.

Építőipari Szakképző Iskolája 9024 Győr, Nádor tér 4. A Győri Műszaki SZC Gábor László Építőipari Szakképző Iskolája 9024 Győr, Nádor tér 4. Győr, 2015. július 1. 1 Tartalomjegyzék 1. A választott kerettanterv megnevezése...4 1.1. Célok, feladatok...4 1.2.

Részletesebben

Helyi tanterv. Informatika. 6 8. évfolyam. Helyi tervezésű +órakeret 6. 1 36 32 4 7. 1 36 32 4 8. 1 36 32 4. Évi órakeret

Helyi tanterv. Informatika. 6 8. évfolyam. Helyi tervezésű +órakeret 6. 1 36 32 4 7. 1 36 32 4 8. 1 36 32 4. Évi órakeret Alapelvek, célok és feladatok Helyi tanterv Informatika 6 8. évfolyam - a képességek fejlesztése, készségek kialakítása, - a digitális kompetencia fejlesztése, az alkalmazói programok felhasználói szintű

Részletesebben

Reguly Antal Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola. Informatikai stratégia

Reguly Antal Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola. Informatikai stratégia Reguly Antal Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola Informatikai stratégia 2011-2015 Az Informatikai Stratégiát Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 136/2011.(VI.27.) Kt. számú határozatával

Részletesebben

Miért válasszam a távoktatást?

Miért válasszam a távoktatást? Miért válasszam a távoktatást? Tanulj akkor, ott és úgy, ahogy szeretnél! A távoktatás a hagyományos tanfolyami képzésekkel ellentétben maximális rugalmasságot biztosít hallgatóink számára a tanulás helyének

Részletesebben

Pedagógiai program. Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola és Zeneiskola - AMI

Pedagógiai program. Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola és Zeneiskola - AMI Pedagógiai program Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola és Zeneiskola - AMI Előterjesztette: Tóth József, intézményvezető Elfogadta: az intézmény nevelőtestülete 2014. 09. 01. 1 Tartalom BEVEZETŐ...

Részletesebben

Informatika helyi tanterv Tildy Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Informatika helyi tanterv Tildy Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 2014/15 Informatika helyi tanterv Tildy Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Szeghalom 2014/15 INFORMATIKA Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz,

Részletesebben

A kompetenciákhoz tartozó indikátorok értelmezése példákkal az adott terület, tantárgy vonatkozásában. Szakterületi/szakspecifikus példák

A kompetenciákhoz tartozó indikátorok értelmezése példákkal az adott terület, tantárgy vonatkozásában. Szakterületi/szakspecifikus példák 1. kompetencia Szakmai feladatok, szaktudományos, szaktárgyi, tantervi tudás Szaktárgyi KKK-k: -Ismeri a történelem tantárgy, valamint az ember és társadalom műveltségterület tanításának céljait, feladatait,

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Fonyódi Tankerülete 138003 Fonyódi Alapfokú Művészeti Iskola 8640 Fonyód, Bartók B. u. 22. Tel.: 85/560-264, e-mail:zeneiskola@fonyod.hu Fonyódi Alapfokú Művészeti

Részletesebben

Nemzeti Alaptanterv Informatika műveltségterület Munkaanyag. 2011. március

Nemzeti Alaptanterv Informatika műveltségterület Munkaanyag. 2011. március Nemzeti Alaptanterv Informatika műveltségterület Munkaanyag 2011. március 1 Informatika Alapelvek, célok Az információ megszerzése, megértése, feldolgozása és felhasználása, vagyis az információs műveltség

Részletesebben

1. kompetencia Szakmai feladatok, szaktudományos, szaktárgyi, tantervi tudás

1. kompetencia Szakmai feladatok, szaktudományos, szaktárgyi, tantervi tudás 1. kompetencia Szakmai feladatok, szaktudományos, szaktárgyi, tantervi tudás Szaktárgyi KKK-k: Ismeri az egyetemes és magyar művészettörténet főbb korszakait, tendenciáit, képes azok szintézisszerű áttekintésére.

Részletesebben

Fizika. 7-8. évfolyam. tantárgy 2013.

Fizika. 7-8. évfolyam. tantárgy 2013. Fizika tantárgy 7-8. évfolyam 2013. EMBER ÉS TERMÉSZET Fizika az általános iskolák 7 8. évfolyama számára FIZIKA A változat Az általános iskolai fizikatanítás az 1 4. évfolyamon tanított környezetismeret,

Részletesebben

A bajai Bereczki Máté Szakképző Iskola pedagógiai programja

A bajai Bereczki Máté Szakképző Iskola pedagógiai programja A bajai Bereczki Máté Szakképző Iskola pedagógiai programja Baja, 2010. Átdolgozva: 2012. szeptember BEVEZETŐ Az iskola ünnepélyes megnyitására 1904. február 24-én került sor, a várostól e célra kapott

Részletesebben

PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program. Innovatív iskolák fejlesztése c. pályázati felhívásához. Kódszám: TÁMOP- 3.1.

PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program. Innovatív iskolák fejlesztése c. pályázati felhívásához. Kódszám: TÁMOP- 3.1. PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program Innovatív iskolák fejlesztése c. pályázati felhívásához Kódszám: TÁMOP- 3.1.4-12/2 1 Tartalom A. A TÁMOGATÁS CÉLJA ÉS HÁTTERE...4 A1. Alapvető

Részletesebben

SZONEK Liszt Ferenc Utcai Óvoda és Bölcsőde. Informatikai stratégia 2010.06.21.

SZONEK Liszt Ferenc Utcai Óvoda és Bölcsőde. Informatikai stratégia 2010.06.21. SZONEK Liszt Ferenc Utcai Óvoda és Bölcsőde Informatikai stratégia 2010.06.21. 0 1. Alapvetések A stratégia célja, az óvoda informatikai jövő képe, stratégia célterületei: Olyan IKT-val támogatott jól

Részletesebben

SZÉKESFEHÉRVÁRI KOSSUTH LAJOS ÁLTALÁNOS ISKOLA

SZÉKESFEHÉRVÁRI KOSSUTH LAJOS ÁLTALÁNOS ISKOLA SZÉKESFEHÉRVÁRI KOSSUTH LAJOS ÁLTALÁNOS ISKOLA HELYI TANTERV 1-8. évfolyam Módosítva Székesfehérvár 2015. TARTALOMJEGYZÉK 1. A helyi tanterv célja, koncepciója... 3 2. Tantárgyi rendszer és óraszámok...

Részletesebben

Legyen nyugodt. az irányítás az Ön kezében van. Suite8 független szállodák részére

Legyen nyugodt. az irányítás az Ön kezében van. Suite8 független szállodák részére Legyen nyugodt az irányítás az Ön kezében van Suite8 független szállodák részére Bevezetés A szálloda irányítás mesterfokon csúcstechnológiával a hátterben Egy kényelmes ágy egy hosszú nap után és a kipihentség

Részletesebben

II. PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Dél-Dunántúli Operatív Program

II. PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Dél-Dunántúli Operatív Program II. PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Dél-Dunántúli Operatív Program Az üzleti infrastruktúra (ipari parkok, inkubátorházak, barnamezős telephelyek) fejlesztése című pályázati felhívásához Kódszám: DDOP-2007/1.1.1

Részletesebben

BUDAPEST XXI. KERÜLETI MÓRA FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

BUDAPEST XXI. KERÜLETI MÓRA FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2015. BUDAPEST XXI. KERÜLETI MÓRA FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 1. Általános rendelkezések 1.1. A szervezeti és működési szabályzat célja, jogszabályi alapja A közoktatási

Részletesebben

MINŐSÉGFEJLESZTÉSI PROGRAMJA

MINŐSÉGFEJLESZTÉSI PROGRAMJA Ikt. sz.: 487/1000/245-2/2013 A DEBRECENI REFORMÁTUS HITTUDOMÁNYI EGYETEM MINŐSÉGFEJLESZTÉSI PROGRAMJA 1. sz. módosítással egységes szerkezetbe foglalt szöveg Debrecen 2013. december 10. Tartalom: Preambulum...4

Részletesebben

szervezés a nyomdaiparban ( K képzés)

szervezés a nyomdaiparban ( K képzés) 1/31 Budapesti Műszaki Főiskola Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar Médiatechnológiai Intézet Karbantartás-szervezés szervezés a nyomdaiparban ( K képzés) 2/31 Budapesti Műszaki Főiskola Rejtő

Részletesebben

2010. E-KÖZIGAZGATÁSI ALAPISMERETEK Oktatási segédanyag

2010. E-KÖZIGAZGATÁSI ALAPISMERETEK Oktatási segédanyag 2010. E-KÖZIGAZGATÁSI ALAPISMERETEK Oktatási segédanyag A szolgáltató állam célja, hogy az információs és kommunikációs technológiai eszközök alkalmazásával gyorsabb, INFORMATIKAI költség-hatékonyabb ISMERETEK

Részletesebben

ELTE BTK Fordító- és Tolmácsképző Tanszék távoktatási munkarend bevezetése ELŐTERJESZTÉS

ELTE BTK Fordító- és Tolmácsképző Tanszék távoktatási munkarend bevezetése ELŐTERJESZTÉS ELTE BTK Tolmácsképző Tanszék ELŐTERJESZTÉS GAZDASÁGI ÉS JOGI SZAKFORDÍTÓ ÉS TERMINOLÓGUS szakirányú továbbképzési szak TÁVOKTATÁSI MUNKAREND BEVEZTÉSE 1. A szakirányú továbbképzés megnevezése: Gazdasági

Részletesebben

103. számú melléklet: 104. számú Elıírás. Hatályba lépett az Egyezmény mellékleteként 1998. január 15-én

103. számú melléklet: 104. számú Elıírás. Hatályba lépett az Egyezmény mellékleteként 1998. január 15-én 1998. január 22. ENSZ - EGB 104. sz. Elıírás EGYEZMÉNY A KEREKES JÁRMŐVEKRE, VALAMINT AZ ILYEN JÁRMŐVEKRE FELSZERELHETİ ÉS/VAGY ILYENEKEN ALKALMAZHATÓ SZERELVÉNYEKRE ÉS ALKATRÉSZEKRE VONATKOZÓ EGYSÉGES

Részletesebben

Pedagógiai program. Hatvani Bajza József Gimnázium és Szakközépiskola 3000 Hatvan Balassi Bálint út 17.

Pedagógiai program. Hatvani Bajza József Gimnázium és Szakközépiskola 3000 Hatvan Balassi Bálint út 17. 2015 Pedagógiai program Hatvani Bajza József Gimnázium és Szakközépiskola 3000 Hatvan Balassi Bálint út 17. 1 Tartalom 1. Az iskola nevelési programja... 6 1.1 A nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei,

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzata

Szervezeti és Működési Szabályzata A Könnyűipari Szakképző Iskola és Speciális Szakiskola 4027 Debrecen, Sétakert u. 1-3. OM azonosító: 031249 Szervezeti és Működési Szabályzata Érvényes: A kihirdetés napjától Készítette: Kovácsné Győrfi

Részletesebben

Egry József Középiskola, Szakiskola és Kollégium. Pedagógiai Programja 2008.

Egry József Középiskola, Szakiskola és Kollégium. Pedagógiai Programja 2008. Nem elég parányi tettekben gyakorolni a jót; az ember tökéletesülhető teremtmény; s mint olyannak meg is kell magát bizonyítani. (Kölcsey F.: Parainesis) Egry József Középiskola, Szakiskola és Kollégium

Részletesebben

23/2004. (VIII. 27.) OM rendelet. a tankönyvvé nyilvánítás, a tankönyvtámogatás, valamint az iskolai tankönyvellátás rendjéről

23/2004. (VIII. 27.) OM rendelet. a tankönyvvé nyilvánítás, a tankönyvtámogatás, valamint az iskolai tankönyvellátás rendjéről 24. számú melléklet 23/2004. (VIII. 27.) OM rendelet a tankönyvvé nyilvánítás, a tankönyvtámogatás, valamint az iskolai tankönyvellátás rendjéről 3. számú melléklet a 23/2004. (VIII. 27.) OM rendelethez

Részletesebben

TÁVOKTATÁSI TANANYAGOK FEJLESZTÉSÉNEK MÓDSZERTANI KÉRDÉSEI

TÁVOKTATÁSI TANANYAGOK FEJLESZTÉSÉNEK MÓDSZERTANI KÉRDÉSEI TÁVOKTATÁSI TANANYAGOK FEJLESZTÉSÉNEK MÓDSZERTANI KÉRDÉSEI A távoktatási forma bevezetése és eredményességének vizsgálata az igazgatásszervezők informatikai képzésében DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI dr. Horváth

Részletesebben

ÁRPÁD-HÁZI SZENT PIROSKA SZAKKÉPZŐ ISKOLA

ÁRPÁD-HÁZI SZENT PIROSKA SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÁRPÁD-HÁZI SZENT PIROSKA SZAKKÉPZŐ ISKOLA 4400 Nyíregyháza, Bethlen Gábor u. 13-19. OM 201558 PEDAGÓGIAI PROGRAM Összeállította: Cseh Gyöngyi megbízott intézményvezető 2013. augusztus 28. 1 Tartalomjegyzék

Részletesebben

ÉFE A NYUGODT ÉPÍTKEZÉSÉRT

ÉFE A NYUGODT ÉPÍTKEZÉSÉRT ÉPÍTKEZŐK FOGYASZTÓVÉDELMI EGYESÜLETE Association of Building-trade Consumer Protection ÉFE A NYUGODT ÉPÍTKEZÉSÉRT Prevenciós Program eszközeinek ismertetése A prevenció az egyetlen járható út - A Nyugodt

Részletesebben

1. A SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEI, A SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT HATÁLYA

1. A SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEI, A SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT HATÁLYA í é á ü í ó á í ó ő á ó á ö ó é ő 1. A SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEI, A SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT HATÁLYA A szervezeti és működési szabályzat határozza meg a Bíborvég

Részletesebben

INGATLANKEZELŐ ÉS VAGYONGAZDÁLKODÓ ZRT.

INGATLANKEZELŐ ÉS VAGYONGAZDÁLKODÓ ZRT. INGATLANKEZELŐ ÉS VAGYONGAZDÁLKODÓ ZRT. Háromnegyedéves beszámoló 2014. év 1.oldal I. Összefoglaló a 2014. év I-III. negyedéves beszámolójáról Társaság neve: Ingatlankezelő és Vagyongazdálkodó Zrt. Székhelye:

Részletesebben

1.A SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEI, A SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT HATÁLYA

1.A SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEI, A SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT HATÁLYA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT ELFOGADTA A MIHÁLY DÉNES SZAKKÉPZŐ ISKOLA NEVELŐTESTÜLETE 2011. ÉV SZEPTEMBER HÓ 30. NAPJÁN. 1.A SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEI, A SZERVEZETI

Részletesebben

Felnőttképzők a munkahelyen. Cserné Adermann Gizella egyetemi docens Dunaújvárosi Egyetem

Felnőttképzők a munkahelyen. Cserné Adermann Gizella egyetemi docens Dunaújvárosi Egyetem Felnőttképzők a munkahelyen Cserné Adermann Gizella egyetemi docens Dunaújvárosi Egyetem Munkahelyi képzések és képzők A munkahelyi képzések és továbbképzések meglévő és bővülő rendszere néhány példával:

Részletesebben

E LŐTERJ E S Z T É S Szécsény Város Önkormányzatának Informatikai Stratégiája

E LŐTERJ E S Z T É S Szécsény Város Önkormányzatának Informatikai Stratégiája E LŐTERJ E S Z T É S Szécsény Város Önkormányzatának Informatikai Stratégiája Készült: Szécsény Város Önkormányzat 2011. október 25-ei ülésére. Előterjesztő: Bartusné dr. Sebestyén Erzsébet címzetes főjegyző

Részletesebben

részvétel a kulturális, társadalmi és/vagy szakmai célokat szolgáló közösségekben és hálózatokban. Az informatika tantárgy fejlesztési feladatait a

részvétel a kulturális, társadalmi és/vagy szakmai célokat szolgáló közösségekben és hálózatokban. Az informatika tantárgy fejlesztési feladatait a INFORMATIKA Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a szakközépiskolás tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata

Részletesebben

A digitális esélyegyenlőség helyzete Magyarországon

A digitális esélyegyenlőség helyzete Magyarországon Л DIGITÁLIS ESÉLYEGYENLŐSÉG HELYZETE MAGYARORSZÁGON Kiss Mónika A digitális esélyegyenlőség helyzete Magyarországon A digitális egyenlőtlenségek leküzdésére irányuló állami programok (2003-2005) Digitális

Részletesebben

..Intézmény. Érvényes:.. 1 /

..Intézmény. Érvényes:.. 1 / ..Intézmény HELYI TANTERV Szakmacsoport: 18. Vendéglátás idegenforgalom Szakma: Protokoll és utazás ügyintéző/utazás ügyintéző elágazás OKJ száma: 54 812 02 0010 54 02 Érvényes:.. 1 / A jelen érvényes

Részletesebben

INFORMATIKA Emelt szint 11-12.

INFORMATIKA Emelt szint 11-12. INFORMATIKA Emelt szint 11-12. Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök

Részletesebben

IKT 0-1 AJÁNLOTT KOMPETENCIA LISTA

IKT 0-1 AJÁNLOTT KOMPETENCIA LISTA IKT 0-1 AJÁNLOTT KOMPETENCIA LISTA IDEGEN NYELVI ÉS INFORMATIKAI KOMPETENCIÁK FEJLESZTÉSE - KIEMELT PROJEKT - 2012. Az IKT 0-1 ajánlott kompetencia lista című dokumentum a Közigazgatási és Igazságügyi

Részletesebben

Célcsoport: tanár szakos, tanító MA levelező/ gyakorló tanárok a közoktatásból

Célcsoport: tanár szakos, tanító MA levelező/ gyakorló tanárok a közoktatásból TÁMOP 4.2.2.C -2M 8. sz. munka 2.1.1.8. Személyes interjúkészítés- és elemzés Célcsoport: tanár szakos, tanító MA levelező/ gyakorló tanárok a közoktatásból Készítette: Gulyás Enikő Az interjú alanyai

Részletesebben

DÉVAVÁNYA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÖZÉPTÁVÚ (2009-2015) INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA, INFORMATIKAI FEJLESZTÉSI TERVE

DÉVAVÁNYA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÖZÉPTÁVÚ (2009-2015) INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA, INFORMATIKAI FEJLESZTÉSI TERVE DÉVAVÁNYA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÖZÉPTÁVÚ (2009-2015) INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA, INFORMATIKAI FEJLESZTÉSI TERVE Az informatikai stratégia célja az Önkormányzat középtávú céljai és informatikai fejlesztései

Részletesebben

Az e-kereskedelem hatása a termékmárkákra

Az e-kereskedelem hatása a termékmárkákra A MARKETING TERÜLETEI Az e-kereskedelem hatása a termékmárkákra A márka jelentősége az e-kereskedelemben kisebb, mint a hagyományosban. Főleg a fogyasztási javak előállítói védtelenek a márkarombolással

Részletesebben

Biztonsági Szabályzat

Biztonsági Szabályzat Biztonsági Szabályzat Szabályzat kódja BSZ Hatálybalépés 2014.11.04. Utolsó módosítás 2015.07.07. Érvényesség Visszavonásig Verziószám 4/2015 Szabályozási szakmai felelős Szabályozási felelős és kibocsátó

Részletesebben

A HALLGATÓK FELKÉSZÍTÉSE AZ E-LEARNINGBEN VALÓ RÉSZVÉTELRE A SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEMEN

A HALLGATÓK FELKÉSZÍTÉSE AZ E-LEARNINGBEN VALÓ RÉSZVÉTELRE A SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEMEN A HALLGATÓK FELKÉSZÍTÉSE AZ E-LEARNINGBEN VALÓ RÉSZVÉTELRE A SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEMEN PREPARATION OF STUDENTS TO PARTICIPATE IN E-LEARNING AT SZECHENYI ISTVAN UNIVERSITY Kovács Miklós kovacsm@sze.hu

Részletesebben

TOKAJI II. RÁKÓCZI FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

TOKAJI II. RÁKÓCZI FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA I II. RÁKÓCZI FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 1 TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés A pedagógiai program jogszabályháttere 4. Az intézmény adatai

Részletesebben