Windows felhasználói felület

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Windows felhasználói felület"

Átírás

1 Windws felhasználói felület Az felhasználó és a perációs rendszer közötti kapcslatt az úgynevezett héj (shell) valósítja meg. A grafikus felületű perációs rendszereknél, mint a Windws ennek megjelenési frmája az Asztal (Desktp). Az Asztaln parancsiknk (Shrtcut) helyezhetők el, amelyekre duplán kattintva a hzzájuk tartzó prgramkat vagy dkumentumkat lehet megnyitni. Az Asztal alján található a Tálca (Taskbar), melynek részei: - Start gmb: prgramk innen is indíthatók ez a Windws 95-ben debütált elsőnek, és itt lehet kijelentkezni (Lg ff), vagy a gépet leállítani (Shut dwn), esetleg elaltatni (Sleep) - futó alkalmazásk gmbjai: minden nyittt dkumentumnak külön iknja van - billentyűzetkisztás-jelző: egér bal gmbjával kattintva váltható a kisztás - gyrs / állaptjelző iknk - óra: dupla kattintással órabeállítás

2 Billentyűzet A számítógép billentyűzetének nagy részét egy (majdnem) szkáss írógép billentyűzet teszi ki. Ezen kívül a jbb ldaln található egy külön Numerikus billentyűzet (Numeric Pad), valamint a kettő között és felett jó néhány tvábbi gmb. Egy írógép billentyűzete és a számítógép billentyűzetének írógép-billentyűzet része közötti legfntsabb különbség, hgy a magyar írógépeken nincs 0 és 1 billentyű, helyettük az és az l betűket lehet használni. A számítógép billentyűzeten mind a 0-nak, mind az 1-nek van külön billentyűje Billentyűzet-kisztás A billentyűzet Magyarrszágn általában magyar (qwertz, ld. fenti ábra) kisztású, de lehet angl is. A tálcán elhelyezkedő virtuális billentyűzet segítségével a fizikai billentyűzetünktől eltérő kisztásra is van lehetőség.

3 Váltógmbk használata A billentyűzeten hárm váltógmb található (Shift, Ctrl, Alt), mindegyikből két, egyfrmán működő példány. Ezeket a gmbkat önmagukba használva semmilyen funkciót nem tapasztalhatunk, mert ezeket a funkciókat csak tvábbi gmbk lenymásával lehet elérni, példák: - A Shift mint az írógépen, nagybetűket ír, és a billentyűzet gmbján lévő két piktgram közül a felsőt jeleníti meg vagy Shift + Insert esetén beilleszti a Vágólap tartalmát, a navigátr gmbk esetén elemek kijelölésére használjuk. - A Ctrl+gmb billentyűkmbinációkhz az egyes prgramk rendelnek különböző funkciókat esetleg az Alt vagy Shift gmbkkal összerendelve, de van egy glbális funkciója is a Vágólap segítségével: Ctrl + C vagy Ctrl + Insert : máslás, Ctrl + X, kivágás, Ctrl + V, beillesztés. - Az Alt gmb egy kicsit különleges, mert önmagában megnymva is működik: a kurzrt ráállítja az aktív ablak menüsrára. Ekkr a -, - nyíllal mzghatunk a menüben, és a ˇ nyíllal kiválaszthatjuk a menüpntt. Minden menüpnt egyik betűje alá van húzva, az Alt gmb megnymása után ezeket a betűket is le lehet ütni a menüpnt kiválasztásáhz. A magyar kisztású billentyűzeten a jbb ldali Alt gmb teljesen más funkciót kap (a neve is Alt Gr, így a két Alt gmb elválik egymástól): a Shift és Ctrl gmbkhz hasnló módn egy lyan gmbbal együtt leütve, ahl a jbb alsó sarkban is van jel, ezt a különleges jelet jeleníti meg. Így lehet például magyar billentyűzeten előhívni a \ (backslash), # (hash mark), $, <, >, stb. jeleket. Kapcslógmbk használata A billentyűzeten hárm kapcsló gmb található, amelyeket megnymva egyes gmbk funkciója módsul. Újra megnymva visszaáll az eredeti állapt. Bekapcslt állaptt általában kis lámpa (LED) jelzi. Caps Lck: bekapcslt állaptban nagybetűket írhatunk a Shift nymvatartása nélkül. Num Lck: bekapcslása esetén a jbb ldaln lévő Numerikus billentyűzet (Numeric Pad) számlógép-billentyűzetként működik, kikapcslása esetén a gmb alsó részére festett nyilak és ugrógmbk (ld. alább) élnek. Scrll Lck: Windws alatt nincs használatban, a DOS alatt hsszabb listák görgetésének megállítására szlgál.

4 Speciális gmbk A Tab (Tabulátr) gmb: szövegszerkesztőkben a következő tabulátr-pzícióra ugrik. Párbeszédablakkban az egyes kitöltendő mezőkön lehet vele végiglépdelni (Shift + Tab visszafelé lép). A Törlés (Backspace, ) gmb: a kurzr előtti karaktert törli. Windws gmb: - Windws gmb: megjeleníti a Start menüt - Windws gmb + Break: megjeleníti a Rendszertulajdnságk ablakt - Windws gmb + D: Megjeleníti az Asztal tartalmát - Windws gmb + M: lekicsinyít minden ablakt - Windws gmb + Shift + M: eredeti méretükre állítja vissza a lekicsinyített ablakkat - Windws gmb + E: megnyitja a Sajátgépet (Vista alatt a Számítógépet) - Windws gmb + F: Keresés ablak megnyitása - Windws gmb + Ctrl + F: számítógép keresése (hálózatban) - Windws gmb + F1: a Windws Súgó megnyitása - Windws gmb + L: számítógép lezárása (ha van felhasználói jelszó, azzal lehet visszalépni, minden prgram megnyitva marad!) - Windws gmb + R: a Futtatás ablak megnyitása - Windws gmb + U: Segédprgram-kezelő megnyitása - Windws gmb + T: váltás a Tálcán lévő alkalmazásk között - Windws gmb +Tab: Windws Flip 3D effekt (3D alkalmazásválasztó, csak Aer esetén) - Windws gmb + Ctrl + Tab: Windws Flip 3D effekt, visszafelé - Windws gmb + Space: A Windws ldalsáv kiválasztása - Windws gmb + G: váltás az Oldalsáv min ialkalmazásai között - Windws gmb + U: Ease f Access Center megnyitása - Windws gmb + X: Windws Mbil Közpnt megnyitása Esc (Escape, mégse) gmb: amely egyenértékű az aktív ablak Mégse gmbjával, és általában bezárja az aktív ablakt anélkül, hgy az abban végzett módsításk rögzítődnének. (F1 F12) gmbk: F1: általáns, vagy helyzetérzékeny súgó, Alt+F4: aktív ablak bezárása, ha kell, mentéssel, Alt+F8: makró futtatása, Alt+F11: Visual Basic fejlesztőkörnyezet.

5 Kurzr használata A billentyűzetkurzr az a pnt, ahl a következő leütött betű megjelenik. Az egér bal gmbjával kattintva helyezhető el, de billentyűkkel is mzgatható az egérkurzrtól függetlenül. A képernyő görgetése nem helyezi át a billentyűzetkurzrt, így az ki is kerülhet a képernyőről. A kurzrt (ha van) a négy, nyíl feliratú kurzrmzgató gmbbal lehet mzgatni. A Page Up hatására egy képernyőnyit felfelé, a Page Dwn hatására lefelé ugrik a kurzr, Ctrl + Page Up és Ctrl + Page Dwn hatására még nagybbat (pl egy ldalnyit) ugrik. A Hme és End gmbk hatására valaminek (pl. srnak) az elejére, illetve végére ugrik a kurzr. Szöveg írása közben az Insert gmb a beszúró (Insert, a kurzr mögötti karakterek eltlódnak) és a felülíró (Overwrite, a kurzr mögötti karakterek helyettesítődnek) mód között vált. A Delete gmb a kurzr mögötti karaktert törli, szemben a - (Backspace) gmbbal, amely a kurzr előttit. A Delete gmb általában kijelölt elem(ek) törlésére is használható, bármi is legyen az elem. Az Enter (új sr) gmbból kettő is található, egy az írógép-billentyűzet jbb szélén (Enter / A), egy pedig a numerikus billentyűzet jbb alsó sarkában.

6 Prgram indítása A Windws Asztal használatakr hármféleképpen lehet prgramt elindítani: - Start menüben a Minden prgram (All prgrams) gmbn keresztül, - az Asztaln lévő iknkra dupla kattintással, valamint - az Intézőben dupla kattintás a megnyitandó fájln, ekkr nem csak a prgram indul el, hanem a dkumentum is rögtön betöltődik. Ablakk Minden prgram külön ablakban nyílik meg. Az ablakk között mindig pntsan egy aktív ablak van, a többi inaktív. A billentyűzeten való gépelés eredménye mindig az aktív ablakban jelenik meg. Egy ablaknak általában a következő részei vannak (ezek közül egy vagy több hiányzhat): - Menüsr (Menu bar), jbb végén a Dkumentum bezárása gmb (), - Eszköztárak (Tlbars) iknkkal: a jbb gmbbal rájuk kattintva általában testreszabhatók, - munkaterület: tartalma prgramnként váltzó, - görgető sáv(k): - Ha egy prgram fut, akkr az ablaka hármféle állaptban lehet: Teljes képernyős (Full screen), ekkr teljesen kitölti a munkaterületet (Asztalt). A Tálca beállítástól függően látszhat. Kisméretű (Minimized), ekkr egyáltalán nincs ablak, csak a Tálcán jelzi egy gmb, hgy a prgram még aktív. Nrmál méret, ekkr van ablak, de az a munkaterületnek csak egy részét fglalja el. Az ablakperemet megfgva az ablak mérete váltztatható (sarkn megfgva egyszerre kétirányban), a fejlécet megfgva pedig áthelyezhető. - Léptető nyilak a két végén: srnként léptet - Aktuális helyzetet jelző gmb: megfgva vnszlható, - Fejléc a prgramiknnal, a megnyittt dkumentum nevével, a prgram nevével, és a jbb sarkban a Kis méret (Minimize), az Előző () / Teljes méret () gmb, és a Bezárás (Clse ) gmb - Sáv üres része: ide kattintva egy képernyőnyit ugrik - Keret az ablakméret váltztatásáhz (kivéve teljes méret esetén) A Tálca üres részére bökve a jbb egérgmbbal elrendezhetők azk az ablakk, amelyek éppen nem kis méretűek: - Lépcsőzetes elrendezés (Cascade): mindegyik egy picit kilóg a másik alól, - Vízszintes és Függőleges mzaik elrendezés (Tile): mindegyik egyfrma területet kap, - Asztal megjelenítése (): összes ablak kis méretű, - Legutóbbi elrendező művelet visszavnása.

7

8 Váltás az ablakk (prgramk) között Ha több prgram is nyitva van, akkr fnts, hgy hgyan lehet közöttük menet közben váltani, anélkül, hgy bármelyiket is bezárnánk. Ezt elég skféleképpen meg lehet tenni: - Ha az aktív ablak nem teljes képernyős, és legalább egy kis része látszik annak az ablaknak, amit aktívvá szeretnénk tenni, akkr rá lehet bökni a látszó részre. - A Tálcán a prgram gmbjára kattintva aktívvá tehető. - (A bal ldali) Alt gmb nymva tartása mellett nymja le egyszer a Tab gmbt. Ekkr egy ablak jelenik meg a képernyő közepén, amely a futó prgramk iknjait mutatja. Az Alt gmbt tvábbra is nymva tartva, és a Tab gmbt nymgatva ki lehet választani a kívánt prgramt, majd az Alt felengedésekr átvált. - A Windws Feladatkezelő (Windws Task Manager) Alkalmazásk (Applicatins) fülén felsrlja a futó prgramkat. Válassza ki a prgramt, és nymja meg az Átváltás (Change) gmbt. Egér használata Kezdetben az egér használatáhz nem rendeltek száms funkciókat, hanem a hárm alapvető funkciót végezte el: - Navigálás - Bal kattintás - Jbb kattintás Majd elterjed a középső gmb használata is, mint kiegészítő funkció és görgetők is megjelentek. Mára már egy átlags egéren két gmb és egy gmbként funkcináló görgő található. De ezekhez is száms más funkció rendelhető. Az egér bal és jbb gmbjának szerepét balkezesek számára fel lehet cserélni a Vezérlőpult (Cntrl Panel) Egér (Muse) pntjában. Ugyanitt lehet az egyes gmbkhz rendelt feladatkat módsítani. Tvábbá beállítani a mutató sebességét és dupla kattintás sebességét is.

9 Bal gmb A bal gmb egyszeri kattintása kijelöli azt, amin a mutató épp áll. Ha a mutató egy gmbn áll, akkr megnymja a gmbt. Dupla kattintás esetén, a mutattt elemet megnyitja vagy elindítja, ha az egy futtatható alkalmazás. Ha egy dkumentumra kattintttunk ebben az esetben egy futtatható alkalmazás töltődik be, de a dkumentum tartalmával. A bal gmbbal kattintás után nem engedjük fel a gmbt, akkr ezzel a kattinttt elemet megragadtuk, és elvnszlhatjuk. Az, hgy a vnszlás hatására pntsan mi történik, függ a kijelölt elemtől (pl. ikn, fájl, szövegrészlet, ábra, vagy bármi más) és az elengedés helyétől. Ilyen módn egyik prgramból a másikba is átvihetjük a kijelölt elemeket, ha mindkét ablak látszik a képernyőn (a tálca segítségével az elfedett ablakkat lehetőségünk van előtérbe hzni vnszlás közben, ha az egeret felé vnszljuk). Amennyiben lyan területre kattintunk, ahl nem található kattintható elem, akkr lehetőségünk van a megjelenő négyzet segítségével több elem kijelölésére. Billentyűzet segítségével (később lesz bemutatva), két elem közötti szakaszt (srflytns) lehet kijelölni a Shift gmb lenymásával, a Ctrl segítségével, pedig egyesével van lehetőségünk kiválgatni a elemeket vagy törölni a kijelölést. Ezeket a funkciókat más prgramk felül bírálhatják. Jbb gmb A jbb gmbbal kattintás általában egy helyi vagy úgynevezett repülő menüt hív elő, amelyben a kattinttt, vagy (krábban) kijelölt elemekre vnatkzó leggyakribb parancsk jelennek meg. A jbb gmbbal való dupla kattintás és vnszlás általában nincs értelmezve. Középső gmb A középső gmb görgőjével az aktív ablak tartalmát lehet fel/le görgetni (ld. még a görgetősávnál), vnszlással pedig mind a négy irányban mzgatni. Biznys prgramkban a görgető nagyításra és kicsinyítésre (Zm) is használats, esetleg ehhez a billentyűzeten a Ctrl gmb lenymása szükséges.

A billentyűzet az egyik legfontosabb adatbeviteli eszköz. Egyéb utasítás hiányában a számítógép innen várja a bemenő információkat, adatokat,

A billentyűzet az egyik legfontosabb adatbeviteli eszköz. Egyéb utasítás hiányában a számítógép innen várja a bemenő információkat, adatokat, A billentyűzet az egyik legfontosabb adatbeviteli eszköz. Egyéb utasítás hiányában a számítógép innen várja a bemenő információkat, adatokat, parancsokat. Magyar billentyűzet A billentyűk egy billentyűzetmátrixba

Részletesebben

Verzió 1.2 2009.11.27. CompLex Officium Felhasználói kézikönyv

Verzió 1.2 2009.11.27. CompLex Officium Felhasználói kézikönyv Verzió 1.2 2009.11.27. CmpLex Officium Felhasználói kézikönyv CmpLex Officium felhasználói kézikönyv Tartalmjegyzék 1 Bevezetés... 3 1.1 Rendszerkövetelmények... 3 1.2 Fgalmtár... 3 2 Officium lehetőségek...

Részletesebben

Szövegszerkesztés Verzió: 0.051

Szövegszerkesztés Verzió: 0.051 Verzió: 0.051 1 Tartalomjegyzék A Word 2003 munkakörnyezet...9 Word 2003 program megnyitása...9 A Word 2003 képernyő...9 Program bezárása:...11 Az eszköztár...12 Környezetfüggő eszköztár...13 Fájl menü...14

Részletesebben

Használati útmutató a VDO M6WL computereihez

Használati útmutató a VDO M6WL computereihez Használati útmutató a VDO M6WL cmputereihez Köszönjük, hgy a VDO kerékpárs cmputerét választtta. Ahhz, hgy a termék minden funkcióját megfelelően tudja használni, és ne legyenek technikai prblémái, kérjük,

Részletesebben

Szenzor konfigurálása (Informáld az NXT-t, hogy milyen eszközök vannak csatlakoztatva, és hová!)

Szenzor konfigurálása (Informáld az NXT-t, hogy milyen eszközök vannak csatlakoztatva, és hová!) Szenzr knfigurálása (Infrmáld az NXT-t, hgy milyen eszközök vannak csatlakztatva, és hvá) Tegyük fel, hgy van egy fényszenzrunk a hármas prtra csatlakztatva. Hgyan közöljük ezt az Enchanting-gal? 1, Kattints

Részletesebben

Számítógépes alapismeretek-kidolgozott szóbeli tételek I.(1-5 )

Számítógépes alapismeretek-kidolgozott szóbeli tételek I.(1-5 ) Számítógépes alapismeretek-kidlgztt szóbeli tételek I.(1-5 ) Szerzõ dezs dezs.extra.hu - tételek gyûjteménye I. témacsprt Számítógépes alapismeretek, hálózatk I. témacsprt Számítógépes alapismeretek, hálózatk

Részletesebben

Szoftver-kézikönyv. GoPal Navigator 5.5

Szoftver-kézikönyv. GoPal Navigator 5.5 Szftver-kézikönyv GPal Navigatr 5.5 GPal Navigatr 5.5 Tartalmjegyzék 1. FEJEZET: BEVEZETŐ... 1 Üdvözlés...1 A CD/DVD tartalma...1 Rendszerkövetelmények...3 Jelen kézikönyv knvenciói...3 Tippek és figyelmeztetések...4

Részletesebben

Adatbenyújtási kézikönyv

Adatbenyújtási kézikönyv Adatbenyújtási kézikönyv 22. rész Az engedélyezési kérelem elkészítése és benyújtása Annankatu 18, P Bx 400, FI-00121 Helsinki, Finland (Finnrszág) Tel.: +358 9 686180 Fax: +358 9 68618210 echa.eurpa.eu

Részletesebben

Windows alapismeretek

Windows alapismeretek Windows 98 alapismeretek 8/1 A rendszer indulása A számítógép bekapcsolása és a rendszer elindulása után megjelenik a Windows képernyője, rajta bal oldalon az ikonokkal, alul a tálcával. Ha a Start gombra

Részletesebben

VBexpress 9.0 verzió új képességei

VBexpress 9.0 verzió új képességei VBexpress 9.0 verzió új képességei A VBexpress prgram vasbetn szerkezetek vasalási terveinek elkészítésére alkalmas AutCAD alapú alkalmazás. A prgram 9.0-ás verziója nem más, mint a krábbi váltzat kiegészítve

Részletesebben

DS-9600/8600/7700/7600NI-ST és DS-7700/7600NI-SP sorozatú digitális rögzítők

DS-9600/8600/7700/7600NI-ST és DS-7700/7600NI-SP sorozatú digitális rögzítők DS-9600/8600/7700/7600NI-ST és DS-7700/7600NI-SP srzatú digitális rögzítők Kezelési segédlet ELŐLAPI KEZELŐSZERVEK A rögzítők kezelhetők az előlapi gmbkkal, IR távirányítóval, egérrel, illetve távlról,

Részletesebben

WINDOWS ALAPISMERETEK

WINDOWS ALAPISMERETEK 1 MÁSODIK GYAKORLAT WINDOWS ALAPISMERETEK A feladat megoldása során a Windows 7 használata a javasolt. A feladat elvégzése során a következőket fogjuk gyakorolni: Felhasználói fiók létrehozása. Profil

Részletesebben

A játékot készítette Orosz Ákos (orosz@dcs.uni-pannon.hu) és Róth Gergő (roth@dcs.uni-pannon.hu). Esetleges kérdésekkel hozzájuk lehet fordulni.

A játékot készítette Orosz Ákos (orosz@dcs.uni-pannon.hu) és Róth Gergő (roth@dcs.uni-pannon.hu). Esetleges kérdésekkel hozzájuk lehet fordulni. BmbFight Készítők: A játékt készítette Orsz Áks (rsz@dcs.uni-pannn.hu) és Róth Gergő (rth@dcs.uni-pannn.hu). Esetleges kérdésekkel hzzájuk lehet frdulni. Rövid leírás: Egy térképen egyszerre két játéks

Részletesebben

Alapvető formázási műveletek a Word 2003 programban

Alapvető formázási műveletek a Word 2003 programban Frmázás Nagy Balázs Tamás Alapvető frmázási műveletek a Wrd 2003 prgramban Frmázás A begépelt, nyers szövege egyes részeit frmázzuk. A frmázás mindig a kijelölt szövegrészre vnatkzik. A szöveg frmájának,

Részletesebben

MIKROPROCESSZOROS KAZÁN KF + HMV HŐMÉRSÉKLET SZABÁLYOZÓ

MIKROPROCESSZOROS KAZÁN KF + HMV HŐMÉRSÉKLET SZABÁLYOZÓ MIKROPROCESSZOROS KAZÁN KF + HMV HŐMÉRSÉKLET SZABÁLYOZÓ HASZNÁLATI UTASÍTÁS 2 1. A frntpanel leírása 3 1 2 7 4 5 6 A szabályzó képe a megjelölt funkciókkal Az üzemi állapt leírása Befúvás KF szivattyú

Részletesebben

11. Balra zárt igazítás A bekezdés sorai a bal oldali margóhoz igazodnak. 12. Beillesztés

11. Balra zárt igazítás A bekezdés sorai a bal oldali margóhoz igazodnak. 12. Beillesztés 1. Ablak A képernyő azon része, amelyben programok futhatnak. 2. Aláhúzott A karakter egyszeres vonallal történő aláhúzása a szövegben. 3. Algoritmus Egy feladat megoldását eredményező, véges számú lépések

Részletesebben

Számítógép perifériák I.

Számítógép perifériák I. Perifériák csoportosítása I. Output perifériák: monitor nyomtató plotter hangszóró Számítógép perifériák I. II. Input perifériák: billentyűzet egér szkenner kamerák mikrofon III. Háttértárak Pl: Mágneses

Részletesebben

Kiadói díjbeszedésű hírlapok előfizetői állományának adatcseréje

Kiadói díjbeszedésű hírlapok előfizetői állományának adatcseréje Magyar Psta Zrt. Hírlap Igazgatóság Budapest, XIII. Dunavirág u. 2-6. Pstacím: 1540 Budapest Telefn: (06-1) 487-1100 Fax: (06-1) 355-7584 Kiadói díjbeszedésű hírlapk előfizetői állmányának adatcseréje

Részletesebben

Egy kattintás ikonok, fájlok megjelölése, menü megnyitása, linkek megnyitása, a tálcán programok megnyitása.

Egy kattintás ikonok, fájlok megjelölése, menü megnyitása, linkek megnyitása, a tálcán programok megnyitása. Desktop asztal-1 Számítógépes ismeretek A számítógép használata és a fájlkezelés alapjai Desktop asztal- 2 Ikon fájlokat, mappákat, programokat és egyéb elemeket jelölő kisméretű képek. Start menü tartalmazza

Részletesebben

Szövegszerkesztő programok: Jegyzettömb, WordPad, Microsoft Word

Szövegszerkesztő programok: Jegyzettömb, WordPad, Microsoft Word Szövegszerkesztő programok: Jegyzettömb, WordPad, Microsoft Word A szövegszerkesztők közül az elkészítendő szöveg jellegétől függően választunk programot, és nem feltétlenül azt, amelyiket alapértelmezésben

Részletesebben

www.biodigit.hu BRAILLE BILLENTYŰZET BDB-KEY FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

www.biodigit.hu BRAILLE BILLENTYŰZET BDB-KEY FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV www.biodigit.hu BRAILLE BILLENTYŰZET BDB-KEY FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV 1 Braille billentyűzet használata A hagyományos 6 pontos Braille kiosztás 8 pontos, kiterjesztett változatát lehet használni ezen a számítógépen.

Részletesebben

IGLU Software 4028 Debrecen, Rózsahegy u. 26. Tel.: 0620-537-33-21 E-mail: Iglu@t-online.hu www.iglu.hu MEDIALIB ÁLTALÁNOS KATALOGIZÁLÓ ÉS NYILVÁNTARTÓ IRODAI PROGRAM KEZELÉSI ÚTMUTATÓ (v 2.3.1-2003.10)

Részletesebben

ELSŐ LÉPÉSEK A SZÁMÍTÓGÉPEK RODALMÁBA AMIT A SZÁMÍTÓGÉPEKRŐL TUDNI ÉRDEMES

ELSŐ LÉPÉSEK A SZÁMÍTÓGÉPEK RODALMÁBA AMIT A SZÁMÍTÓGÉPEKRŐL TUDNI ÉRDEMES ELSŐ LÉPÉSEK A SZÁMÍTÓGÉPEK RODALMÁBA AMIT A SZÁMÍTÓGÉPEKRŐL TUDNI ÉRDEMES Számítógép = Univerzális gép! Csupán egy gép a sok közül, amelyik pontosan azt csinálja, amit mondunk neki. Hardver A számítógép

Részletesebben

KEZELÉSI ÚTMUTATÓ. Budapest, 2012. MZV-18-S tipusú, gáztüzelésű, átfolyórendszerű, használati-vízmelegítőhöz

KEZELÉSI ÚTMUTATÓ. Budapest, 2012. MZV-18-S tipusú, gáztüzelésű, átfolyórendszerű, használati-vízmelegítőhöz KEZELÉSI ÚTMUTATÓ MZV-18-S tipusú, gáztüzelésű, átflyórendszerű, használati-vízmelegítőhöz VARA-FÉG Kft. 1139 Budapest, Fáy út 23. Tel.: (1) 262 7475, Fax: (1) 262 7471 Budapest, 2012 Tartalmjegyzék Üdvözöljük

Részletesebben

10XONE Szoftver és szolgáltatási szerződés Általános Szerződési Feltételek (ÁSzF) 3.3. 10XONE V3.3 SZERZŐDÉS

10XONE Szoftver és szolgáltatási szerződés Általános Szerződési Feltételek (ÁSzF) 3.3. 10XONE V3.3 SZERZŐDÉS 10XONE Sftware and Services Agreement General Terms and Cnditins V3.3 Szftver és Szlgáltatási Szerződés Általáns Szerződési Feltételek V3.3 Jelen Szftver és Szlgáltatási szerződés (tvábbiakban Szerződés

Részletesebben

Táblázatkezelés 1. előadás. Alapok

Táblázatkezelés 1. előadás. Alapok Táblázatkezelés 1. előadás Alapok Kallós Gábor kallos@sze.hu Pusztai Pál pusztai@sze.hu Táblázatkezelés 1. hét A táblázatkezelésről általában Elvárások/szolgáltatások, problémamegoldás Táblázatkezelés

Részletesebben

Érint tábla és billenty zet

Érint tábla és billenty zet Érint tábla és billenty zet Dokumentum cikkszáma: 409918-211 2006. május Az útmutató az érintőtábla és a billentyűzet használatát mutatja be. Tartalomjegyzék 1 Érint tábla Az érintőtábla használata.........................

Részletesebben

Visszapillantó Bluetooth tükör autós készlet

Visszapillantó Bluetooth tükör autós készlet Visszapillantó Bluetth tükör autós készlet Tisztelt Vásárló: Gratulálunk a választásáhz! A visszapillantó bluetth tükör autós készlet az előírt alkalmazás esetén maximális szabadságt kínálja önnek a gépjárműve

Részletesebben

Testépítés. Kovács Zoltán (Nyíregyházi Főiskola Debreceni Egyetem) zeus.nyf.hu/ kovacsz. 2004. július 7.

Testépítés. Kovács Zoltán (Nyíregyházi Főiskola Debreceni Egyetem) zeus.nyf.hu/ kovacsz. 2004. július 7. Testépítés Kvács Zltán (Nyíregyházi Főiskla Debreceni Egyetem) zeus.nyf.hu/ kvacsz 2004. július 7. A címlapn látható csillagtest, a nagy ikzi-ddekaéder mdelljének elkészítésére a KöMaL 1981. évi nvemberi

Részletesebben

A fogyasztói tudatosság növelése. az elektronikus hírközlési piacon

A fogyasztói tudatosság növelése. az elektronikus hírközlési piacon A fgyasztói tudatsság növelése az elektrnikus hírközlési piacn A Nemzeti Hírközlési Hatóság szakmai tájékztató anyaga 2008. szeptember A fgyasztók körébe meghatárzás szerint valamennyien beletartzunk,

Részletesebben

A táblaszámítógép bemutatása

A táblaszámítógép bemutatása A táblaszámítógép bemutatása Dokumentum cikkszáma: 419466-211 2007. január Ez az útmutató a számítógép hardveres funkcióit ismerteti. Tartalomjegyzék 1 ek A fő kezelőfelület részegységei....................

Részletesebben

A PC vagyis a személyi számítógép. XV. rész. 1. ábra. A billentyűzet és funkcionális csoportjai

A PC vagyis a személyi számítógép. XV. rész. 1. ábra. A billentyűzet és funkcionális csoportjai ismerd meg! A PC vagyis a személyi számítógép XV. rész A billentyűzet A billentyűzet (keyboard), vagy más elnevezéssel a klaviatúra a számítógép legfontosabb és egyben legrégebbi információbeviteli eszköze.

Részletesebben

thermotop plus fali gázkészülékek turbotop plus fali gázkészülékek

thermotop plus fali gázkészülékek turbotop plus fali gázkészülékek i Utasítás thermtop plus fali gázkészülékek turbtop plus fali gázkészülékek VU HU -5 VU/VUW HU -5 VU/VUW HU 4-5 VU/VUW HU 8-5 VU HU -5 VU/VUW HU -5 VU/VUW HU 4-5 VU/VUW HU 8-5 HU Tartalmjegyzek; Általáns

Részletesebben

A billentyűzet a legfontosabb adatbeviteli eszköz, mely szinte rögtön a számítógép bekapcsolása után,,életre kel. Segítségével az operációs rendszer

A billentyűzet a legfontosabb adatbeviteli eszköz, mely szinte rögtön a számítógép bekapcsolása után,,életre kel. Segítségével az operációs rendszer Billentyűzet A billentyűzet a legfontosabb adatbeviteli eszköz, mely szinte rögtön a számítógép bekapcsolása után,,életre kel. Segítségével az operációs rendszer automatikusan letöltődik, de betöltése

Részletesebben

Beviteli perifériák. b) vezérlőbillentyűk,

Beviteli perifériák. b) vezérlőbillentyűk, Beviteli perifériák A számítógéphez kapcsolt eszközöket perifériáknak nevezzük. Ezek többsége maga is speciális célú számítógépnek tekinthető, saját célprocesszorral, és kisebb-nagyobb saját tárolóval

Részletesebben

LiPo akkumulátorok kezelése: LiPo akkumulátorok előnyei a NiMh-val szemben:

LiPo akkumulátorok kezelése: LiPo akkumulátorok előnyei a NiMh-val szemben: LiP akkumulátrk kezelése: LiP akkumulátrk előnyei a NiMh-val szemben: Azns teljesítménynél lényegesen kisebb súly Megfelelő kezelés esetén hsszabb élettartam Kiegyensúlyzttabb feszültséggörbe (értsd: míg

Részletesebben

Normatív Határozat. Felelős: dr. Kelemen Márk polgármester Határidő: azonnal

Normatív Határozat. Felelős: dr. Kelemen Márk polgármester Határidő: azonnal /2014. (XI.26.) sz. NORMATÍV Kth.: A stratégiai dkumentumk tartalmáról és szerkezetéről valamint a mutatószámk kialakításának módszertanáról szóló szabályzat elfgadása Nrmatív Határzat 1./ Kerekegyháza

Részletesebben

Tanulási segédlet 4. osztály

Tanulási segédlet 4. osztály Tanulási segédlet 4. osztály 1. Az informatikai eszközök használata 2. Alkalmazói ismeretek 3. Problémamegoldás informatikai eszközökkel 4. Infokommunikáció 5. Az információs társadalom 6. Könyvtári informatika

Részletesebben

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSE HATÁROZAT

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSE HATÁROZAT VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSE HATÁROZAT Szám: 56/2013. (XII. 19.) MÖK határzat Tárgy: A Veszprém Megyei Önkrmányzat 2014-2017. évekre vnatkzó stratégiai ellenőrzési tervének és a 2014. évi belső

Részletesebben

cato II. rész: Protokollok és Terápiatervek

cato II. rész: Protokollok és Terápiatervek cat Felhasználói kézikönyv II. rész: Prtkllk és Terápiatervek 2.0.3.2 verzió 2008 Cat Sftware Slutins GmbH www.cat.eu Frgalmazza: Premier G. Med Onk Kft. 1026 Budapest, Hidász u. 1 +36 1 391-4030 2008

Részletesebben

1. számú Melléklet AZ ÖNKORMÁNYZATI ASP KÖZPONTOK KIALAKÍTÁSÁVAL KAPCSOLATOS KÖVETELMÉNYEK

1. számú Melléklet AZ ÖNKORMÁNYZATI ASP KÖZPONTOK KIALAKÍTÁSÁVAL KAPCSOLATOS KÖVETELMÉNYEK 1. számú Melléklet AZ ÖNKORMÁNYZATI ASP KÖZPONTOK KIALAKÍTÁSÁVAL KAPCSOLATOS KÖVETELMÉNYEK A prjektek az Európai Unió támgatásával, az Európai Reginális Fejlesztési Alap társfinanszírzásával valósulnak

Részletesebben

Operációs rendszerek Microsoft Windows 2000

Operációs rendszerek Microsoft Windows 2000 Operációs rendszerek Microsoft Windows 2000 Tananyag TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETŐ...9 A SZÁMÍTÓGÉPES KÖRNYEZET...10 OPERÁCIÓS RENDSZEREK OSZTÁLYOZÁSA...10 A SZÁMÍTÓGÉP ELINDÍTÁSA...11 A RENDSZERBETÖLTÉS MENETE...12

Részletesebben

VBA. Visual Basic for Applications

VBA. Visual Basic for Applications VBA Visual Basic for Applications Mi a közös a Microsoft Word, Excel, Power Point, Access alkalmazásokban? HÁT A VBA! Visual Basic for Applications Program nyelv: Menő programokat lehet benne írni English

Részletesebben

Normafa történelmi sportterület rehabilitációja. Részletes megvalósíthatósági tanulmány

Normafa történelmi sportterület rehabilitációja. Részletes megvalósíthatósági tanulmány Nrmafa történelmi sprtterület rehabilitációja Részletes megvalósíthatósági tanulmány Budapest Fővárs XII. kerület Hegyvidéki Önkrmányzat Nrmafa történelmi sprtterület rehabilitációja Megvalósíthatósági

Részletesebben

Ismerkedés a Windows Explorer-rel

Ismerkedés a Windows Explorer-rel Ismerkedés a Windows Explorer-rel A Windows operációs rendszerek egyik legősibb összetevője az ablakkezelőként és fájlmenedzserként is működő Windows Explorer, vagy ahogy a magyar fordításból ismerjük,

Részletesebben

Tartalomjegyzék 5 TARTALOMJEGYZÉK

Tartalomjegyzék 5 TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék 5 TARTALOMJEGYZÉK Bevezető... 13 1. Általános tudnivalók... 14 1.1. Az operációs rendszer... 14 1.2. Tudnivalók a Windows-ról... 15 1.2.1. Honnan kapta nevét a Windows?... 15 1.2.2. A Windows,

Részletesebben

A mutatóeszközök és a billentyűzet Felhasználói útmutató

A mutatóeszközök és a billentyűzet Felhasználói útmutató A mutatóeszközök és a billentyűzet Felhasználói útmutató Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Microsoft és a Windows elnevezés a Microsoft Corporation Amerikai Egyesült Államokban

Részletesebben

CellCom. Szoftver leírás

CellCom. Szoftver leírás CellCom Szoftver leírás A vezérlő szoftver bemutatása 2 www.lenyo.hu Tartalom LCC vezérlőszoftver 5 Rendszerkövetelmények 5 Telepítés 5 Indítás 7 Eltávolítás, újratelepítés és javítás 8 Kulcskezelés 8

Részletesebben

ZÁRÓ VEZETŐI JELENTÉS TEVÉKENYSÉGELEMZÉS ÉS MUNKAKÖRI LEÍRÁSOK KÉSZÍTÉSE SZÁMÍTÓGÉPES ADAT- BÁZIS TÁMOGATÁSÁVAL

ZÁRÓ VEZETŐI JELENTÉS TEVÉKENYSÉGELEMZÉS ÉS MUNKAKÖRI LEÍRÁSOK KÉSZÍTÉSE SZÁMÍTÓGÉPES ADAT- BÁZIS TÁMOGATÁSÁVAL TEVÉKENYSÉGELEMZÉS ÉS MUNKAKÖRI LEÍRÁSOK KÉSZÍTÉSE SZÁMÍTÓGÉPES ADAT- BÁZIS TÁMOGATÁSÁVAL Kerekegyháza Várs Önkrmányzata részére ÁROP szervezetfejlesztési prjekt 2010. 04. 30. 2 / 34 Tartalmjegyzék 1.

Részletesebben

Intellio Video System 2. Csatlakozási útmutató a demószerverhez

Intellio Video System 2. Csatlakozási útmutató a demószerverhez Intellio Video System 2 Csatlakozási útmutató a demószerverhez Az Intellio Video System Client 2 telepítése Az Intellio Video System Client 2 kliens telepítését az IntellioClient2Setup.exe fájl elindításával

Részletesebben

1. S Z O F T V E R E N G E D É LY E Z É S I S Z E R ZŐDÉS

1. S Z O F T V E R E N G E D É LY E Z É S I S Z E R ZŐDÉS Házipénztár 1 1. S Z O F T V E R E N G E D É LY E Z É S I S Z E R ZŐDÉS Ez egy speciális SZERZŐDÉS Ön, mint Felhasználó (akár magánszemély, gazdálkodó-, vagy egyéb szerv) és az RLB-60 Betéti Társaság között,

Részletesebben

Panini A150.676 V3/0211

Panini A150.676 V3/0211 Panini A150.676 V3/0211 H 1. Általáns infrmáció 184 1.1 Használati útmutatóval kapcslats infrmációk 184 1.2 A szimbólumk magyarázata 184 1.3 A gyártó felelőssége és a garancia 185 1.4 Szerzői jg védelme

Részletesebben

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-011, Fax: (88)545-012 E-mail: mokelnok@vpmegye.

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-011, Fax: (88)545-012 E-mail: mokelnok@vpmegye. VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-011, Fax: (88)545-012 E-mail: mkelnk@vpmegye.hu Szám: 02/303-11/2013. ELŐTERJESZTÉS A Veszprém Megyei Önkrmányzat

Részletesebben

WINDOWS XP - A GRAFIKUS FELÜLET KEZELÉSE

WINDOWS XP - A GRAFIKUS FELÜLET KEZELÉSE WINDOWS XP - A GRAFIKUS FELÜLET KEZELÉSE ASZTAL Asztalnak nevezzük a Windows indításakor megjelenı képernyıterületet. Ez a grafikus felhasználói felület. Munkaasztalunk bizonyos tulajdonságait tekintve

Részletesebben

OPTEN Online használati útmutató

OPTEN Online használati útmutató OPTEN Online használati útmutató www.opten.hu opten@opten.hu 2016. április - 1 - Tartalomjegyzék Bevezetés... - 4 - CÉGTÁR ALAP és KIEGÉSZÍTŐ szolgáltatások... - 7-1. Keresés / Leválogatás... - 8 - a)

Részletesebben

Számítástechnika-kidolgozott szóbeli tételek (11-15.)

Számítástechnika-kidolgozott szóbeli tételek (11-15.) Számítástechnika-kidolgozott szóbeli tételek (11-15.) Szerzõ dezs dezs.extra.hu - tételek gyûjteménye Kidolgozott szóbeli tételek I. (11-15.) 11. tétel a.) Az operációs rendszerek alapvetõ jellemzõi Az

Részletesebben

AURATON 1300 I. Bemutatkozás Ezt a termosztátot elektromos-, gáz- és olajfűtési rendszerekhez tervezték.

AURATON 1300 I. Bemutatkozás Ezt a termosztátot elektromos-, gáz- és olajfűtési rendszerekhez tervezték. AURATON 1300 AURATON 1300 I. Bemutatkzás Ezt a termsztátt elektrms-, gáz- és lajfűtési rendszerekhez tervezték. 1.1 Külső megjelenés HU 2 kijelző fel / le gmb On / Off RESET 3 HU 1.2 LD hőmérséklet alacsny

Részletesebben

TANTÁL KFT. NLPC Gold nyelvoktató berendezés. kezelési utasítás

TANTÁL KFT. NLPC Gold nyelvoktató berendezés. kezelési utasítás E L E K T R O N I K A I K F T H-1149 BUDAPEST XIV. NAGY LAJOS KIRÁLY ÚTJA 117. TEL./FAX: 220-6454, 220-6455 e-mail: tantal@t-online.hu www.tantal.hu Skype: Tantál Kft TANTÁL KFT NLPC Gold nyelvoktató berendezés

Részletesebben

Felhasználási útmutató a. Dr. Hibbey oktatószoftver-családhoz

Felhasználási útmutató a. Dr. Hibbey oktatószoftver-családhoz Felhasználási útmutató a Dr. Hibbey oktatószoftver-családhoz Digitális matematikai feladatgyűjtemény 5-8. osztály Tatabánya, 2011. július 30. 2 Tartalom Bevezetés Futtatási környezet Telepítés A tantárgyi

Részletesebben

NÉV osztály. Praktikus beállítások: Oldalbeállítás: A4 (210x297 mm), álló elrendezés, első oldal eltérő

NÉV osztály. Praktikus beállítások: Oldalbeállítás: A4 (210x297 mm), álló elrendezés, első oldal eltérő NÉV osztály Feladat cíe Dátu Praktikus beállítások: Oldalbeállítás: A (10x97 ), álló elrendezés, első oldal eltérő Margó indenütt c. oldaltól fejléc: felül, bal oldalon név, jobb oldalon dátu alul középen

Részletesebben

Műszaki informatika I. (CAD I.)

Műszaki informatika I. (CAD I.) DE-MK ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI TANSZÉK Műszaki informatika I. (CAD I.) MFCAD31E03 1 1. gyakorlat Bevezetés Információk a kurzusról A Műszaki informatika I., Műszaki informatika II. és Műszaki informatika III. című

Részletesebben

Kerékpárosokra vonatkozó legfontosabb ismeretek 3. rész Oldal 1

Kerékpárosokra vonatkozó legfontosabb ismeretek 3. rész Oldal 1 ı 15. Irányjelzés A kerékpársnak is, jeleznie kell minden irányváltztatási szándékát, mégpedig balra kanyardva bal, jbbra kanyardva jbb kézzel. Az irányjelzést az irányváltztatás előtt megfelelő távlságban

Részletesebben

A szövegszerkesztés alapjai, feladata, műveletei, MS-WORD

A szövegszerkesztés alapjai, feladata, műveletei, MS-WORD A szövegszerkesztés alapjai, feladata, műveletei, MS-WORD Ha csak egy írógépet használunk, akkr a begépelt szavak közvetlenül a papírra kerülnek. Így, ha javítani szeretnénk, mindent elölről kezdeni. A

Részletesebben

OpenOffice 3 Impress

OpenOffice 3 Impress 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

HP média távirányító (csak egyes modelleknél) Felhasználói útmutató

HP média távirányító (csak egyes modelleknél) Felhasználói útmutató HP média távirányító (csak egyes modelleknél) Felhasználói útmutató Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Windows és a Windows Vista a Microsoft Corporation védjegye vagy bejegyzett

Részletesebben

ISBN 963 217 670 7. Felelős kiadó: Nógrádi PC Suli Kft. Írta és szerkesztette: Nógrádi László

ISBN 963 217 670 7. Felelős kiadó: Nógrádi PC Suli Kft. Írta és szerkesztette: Nógrádi László Nógrádi László Word XP alapokon (ECDL szövegszerkesztés modul) 2006. ISBN 963 217 670 7 Felelős kiadó: Nógrádi PC Suli Kft. Írta és szerkesztette: Nógrádi László A könyvborító tervét készítette, és a könyvet

Részletesebben

4. BEMENET EGYSÉGEK. 4. Bemenet egységek

4. BEMENET EGYSÉGEK. 4. Bemenet egységek 4. Bemenet egységek A bemeneti perifériákkal a számítógépbe kívülről adatokat, programokat juttathatunk be. Íme röviden felsorolva a legismertebb bemeneti egységek: 1. Billentyűzet 2. Egér és más mutató

Részletesebben

Nógrádi PC Suli tanfolyami jegyzete! Kinyomtatni, másolni, sokszorosítani tilos! Kereskedelmi forgalomba nem hozható! TANFOLYAMI JEGYZET

Nógrádi PC Suli tanfolyami jegyzete! Kinyomtatni, másolni, sokszorosítani tilos! Kereskedelmi forgalomba nem hozható! TANFOLYAMI JEGYZET TANFOLYAMI JEGYZET 5. modul: Táblázatkezelés Tartalom 1. Az EXCEL XP képernyője, megjelenését befolyásoló beállítások... 4 1.1 Munkalap és koordinátái, munkafüzet... 4 1.2 Munkalap regiszterfülek... 4

Részletesebben

Hidrosztatikai problémák

Hidrosztatikai problémák Hidrsztatikai prblémák 11 hidrsztatikai nymással kapcslats gndlatmenetek Szájával lefelé frdíttt, vízzel telt mérőhengert kiemelünk egy nagybb kád vízből Kössünk rugós erőmérőt a mérőhengerre, s annál

Részletesebben

Novell GroupWise levelező rendszer alapok Kiadványunk célja, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen használt Novell GroupWise (a továbbiakban GW)

Novell GroupWise levelező rendszer alapok Kiadványunk célja, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen használt Novell GroupWise (a továbbiakban GW) 1 Novell GroupWise levelező rendszer alapok Kiadványunk célja, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen használt Novell GroupWise (a továbbiakban GW) levelező rendszer 8. verziójának alap szolgáltatásait

Részletesebben

2013. novemberi jóváhagyás tervezett. 2013. decemberi jóváhagyás tervezett

2013. novemberi jóváhagyás tervezett. 2013. decemberi jóváhagyás tervezett SZAKMAI ÖSSZEFOGLALÓ Kerepes Várs flyamatban lévő (egyeztetés alatt álló) településrendezési eszköz módsításairól, és ezek és az Újnnan készülő településrendezési eszközök összefüggéseiről 2013. nvemberében

Részletesebben

Magyar Labdarúgó Szövetség INFRASTUKTÚRA SZABÁLYZAT II.

Magyar Labdarúgó Szövetség INFRASTUKTÚRA SZABÁLYZAT II. Magyar Labdarúgó Szövetség INFRASTUKTÚRA SZABÁLYZAT II. LABDARÚGÓ LÉTESÍTMÉNYEK (PÁLYA) Jóváhagyta az MLSZ elnöksége 56/2009.(04.16.) számú határzatával I. fejezet Bevezetı rendelkezések 1. cím A szabályzat

Részletesebben

Hydro-Probe Orbiter Használati útmutató

Hydro-Probe Orbiter Használati útmutató Hydr-Prbe Orbiter Használati útmutató ORB 1 mdell - statikus beépítés Ez a dkumentáció a standard érzékelőkábeles ORB 1 mdellhez készült FORGÓTÁNYÉROS KEVERŐKBEN TÖRTÉNŐ STATIKUS BEÉPÍTÉSHEZ VAGY SZÁLLÍTÓSZALAG-ALKALMAZÁSOKHOZ.

Részletesebben

Közlemény. Módosított pont. dokumentum neve Pályázati útmutató és Pályázati felhívás. B1 Jogi forma (a szöveg kiegészítése)

Közlemény. Módosított pont. dokumentum neve Pályázati útmutató és Pályázati felhívás. B1 Jogi forma (a szöveg kiegészítése) Közlemény A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség felhívja a tisztelt pályázók figyelmét, hgy a TIOP-1.2.1/08/1 Agóra -multifunkcinális közösségi közpntk és területi közművelődési tanácsadó szlgálat infrastrukturális

Részletesebben

MUNKAANYAG. Földy Erika. A szakmai önéletrajztól a művészeti kritikáig (Az. alkotói tevékenység komplex megjelenítése,

MUNKAANYAG. Földy Erika. A szakmai önéletrajztól a művészeti kritikáig (Az. alkotói tevékenység komplex megjelenítése, Földy Erika A szakmai önéletrajztól a művészeti kritikáig (Az alkotói tevékenység komplex megjelenítése, önértékelés, és szakmai kommunikáció) A követelménymodul megnevezése: Művészetelméleti alapozás

Részletesebben

Felhívás. Csoportos tehetségsegítő tevékenységek megvalósítására. a TÁMOP-3.4.5-12-2012-0001 azonosítószámú Tehetséghidak Program

Felhívás. Csoportos tehetségsegítő tevékenységek megvalósítására. a TÁMOP-3.4.5-12-2012-0001 azonosítószámú Tehetséghidak Program Felhívás Csprts tehetségsegítő tevékenységek megvalósítására a TÁMOP-3.4.5-12-2012-0001 aznsítószámú című kiemelt prjekt keretében A Tehetséghidak Prjektirda a TÁMOP-3.4.5-12-2012-0001 aznsító számú 1

Részletesebben

FELHÍVÁS. A felhívás címe: Felzárkóztató egészségügyi ápolói szakképzési programok. A felhívás kódszáma: EFOP-3.8.1-14

FELHÍVÁS. A felhívás címe: Felzárkóztató egészségügyi ápolói szakképzési programok. A felhívás kódszáma: EFOP-3.8.1-14 EFOP_3.8.1-14 FELHÍVÁS Az egészségügyi ellátórendszerben dlgzó, OKJ előtti szakképesítéssel rendelkezők számára az OKJ-s szakképesítés megszerzése támgatásának megvalósítására A felhívás címe: Felzárkóztató

Részletesebben

DIGITÁLIS UJJLENYOMAT AZ ADATBIZTONSÁGBAN

DIGITÁLIS UJJLENYOMAT AZ ADATBIZTONSÁGBAN Térinfrmatika tanszék * Keresztmetszet 2004. Nyugat-Magyarrszági Egyetem, Geinfrmatikai Főisklai Kar, Székesfehérvár. DIGITÁLIS UJJLENYOMAT AZ ADATBIZTONSÁGBAN Kttyán László Nyugat-Magyarrszági Egyetem

Részletesebben

Esztergom Város integrált településfejlesztési stratégiája

Esztergom Város integrált településfejlesztési stratégiája Esztergm Várs integrált településfejlesztési stratégiája II. STRATÉGIA KDOP-6.2.1/K-13-2014-0002 Közép-Dunántúli Operatív Prgram Fenntartható településfejlesztés a kis- és középvárskban Integrált Településfejlesztési

Részletesebben

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is.

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. 2 Minden jg fenntartva, beleértve bárminemű skszrsítás, máslás és közlés jgát is. Kiadja a Mercatr Stúdió Felelős kiadó a Mercatr Stúdió vezetője Lektr: Pétery Tamás Szerkesztő: Pétery István Műszaki szerkesztés,

Részletesebben

a Szervező vezető tisztségviselői, munkavállalói valamint az itt felsorolt személyek Ptk. 8:1

a Szervező vezető tisztségviselői, munkavállalói valamint az itt felsorolt személyek Ptk. 8:1 1 A Játék elnevezése, szervezője: A prmóciós játék elnevezése: "Az Ön csapata a TOP tisztaságért!" (a tvábbiakban: Játék ). A Játék szervezője: HENKEL Magyarrszág Kft. székhely: 1113 Budapest, Dávid Ferenc

Részletesebben

FÁJLKEZELÉS BEVEZETŐ GYAKORLAT KEZDETEK. BEVEZETÉS A SZÁMÍTÓGÉPEK HASZNÁLATÁBA Operációs rendszerek

FÁJLKEZELÉS BEVEZETŐ GYAKORLAT KEZDETEK. BEVEZETÉS A SZÁMÍTÓGÉPEK HASZNÁLATÁBA Operációs rendszerek 1 BEVEZETŐ GYAKORLAT FÁJLKEZELÉS A bevezető gyakorlat célja a számítógépes kabinet (C100-as) terem infrastruktúrájának megismerése, és a további munkához szükséges alaptevékenységek (pl. fájlok keresése,

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv SM-T560 Felhasználói kézikönyv Hungarian. 09/2015. Rev.1.0 www.samsung.com Tartalom Fontos tudnivalók Kezdeti lépések 6 Az értékesítési doboz tartalma 7 A készülék elrendezése 9 Az akkumulátor töltése

Részletesebben

Foglalkoztatás és a foglalkoztatási formák kérdőiv 2014

Foglalkoztatás és a foglalkoztatási formák kérdőiv 2014 Fglalkztatás és a fglalkztatási frmák kérdőiv 2014 Tisztelt Hölgyem, Uram! A Kmárm-Esztergm Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (KEMKI), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával Kmárm-Esztergm megyei Igazgatósága

Részletesebben

Kijárat ellenőrző rendszer

Kijárat ellenőrző rendszer Kijárat ellenőrző rendszer Felhasználói útmutató 1. ldal, összesen: 9 2016 Prcntrl Electrnics Ltd. Minden jg fenntartva. Az PrxerGate, PrxerPrt, IP Therm, IP Stecker, PrxerLck, PrxerStecker, RHS, HI-CALL,

Részletesebben

KÖZBESZERZÉSI SZABÁLYZAT

KÖZBESZERZÉSI SZABÁLYZAT NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM KÖZBESZERZÉSI SZABÁLYZAT SOPRON 2016 Hatálys: 2016. 03. 02.-től TARTALOMJEGYZÉK A KÖZBESZERZÉSI SZABÁLYZAT CÉLJA ÉS HATÁLYA... 3 A KÖZBESZERZÉS TÁRGYA... 3 A KÖZBESZERZÉSI

Részletesebben

Csapata erősítésére keres gyakornokot a Kultúra.hu. Jelentkezni fényképes önéletrajzzal a takacs.erzsbet@kortarsmedia.hu címre várjuk.

Csapata erősítésére keres gyakornokot a Kultúra.hu. Jelentkezni fényképes önéletrajzzal a takacs.erzsbet@kortarsmedia.hu címre várjuk. Csapata erősítésére keres gyakrnkt a Kultúra.hu Téged keresünk, ha életed az újságírás, ha kultúrafgyasztó vagy miközben pedig tárlatról tárlatra jársz, és kedvenc íród könyveit keresed a plcn, a kultúra

Részletesebben

K6/B. sz. melléklet. Lehetséges hitelcélok: A kölcsönterméket felhasználási hitelcél megjelölése nélkül lehet igényelni.

K6/B. sz. melléklet. Lehetséges hitelcélok: A kölcsönterméket felhasználási hitelcél megjelölése nélkül lehet igényelni. Lehetséges hitelcélk: A kölcsönterméket felhasználási hitelcél megjelölése nélkül lehet igényelni. Az igényelhető hitel devizaneme: Frint A kölcsönügylet alanya lehet: Adós, Adóstárs Az Igénylő hitelezhetőségének

Részletesebben

Tájékoztató a 2015. évi pedagógiai-szakmai ellenőrzés (tanfelügyelet) és pedagógusminősítések szakértői feladataival kapcsolatban

Tájékoztató a 2015. évi pedagógiai-szakmai ellenőrzés (tanfelügyelet) és pedagógusminősítések szakértői feladataival kapcsolatban Tájékztató a 2015. évi pedagógiai-szakmai ellenőrzés (tanfelügyelet) és pedagógusminősítések szakértői feladataival kapcslatban Budapest, 2015. szeptember 21. 1 A 2015. év szeptemberében megkezdődött minősítésekkel

Részletesebben

3. prioritás: A minıségi oktatás és hozzáférés biztosítása mindenkinek

3. prioritás: A minıségi oktatás és hozzáférés biztosítása mindenkinek TÁRSADALMI MEGÚJULÁS OPERATÍV PROGRAM 3. priritás: A minıségi ktatás és hzzáférés biztsítása mindenkinek Akcióterv 2007-2008. 2008. július 1. A priritás bemutatása 1.1. A priritás tartalma Priritás száma

Részletesebben

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV Jóváhagyta Ellenőrizte Készítette Név Aláírás Dátum TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK... 1. MINŐSÉG POLITIKA...4 2. AZ ISKOLA BEMUTATÁSA 5 2.1. LEÍRÁS 5 2.2. SZERVEZETI FELÉPÍTÉS.5

Részletesebben

Novell Kisvállalati Csomag 6.5

Novell Kisvállalati Csomag 6.5 Nvell Kisvállalati Csmag 6.5 www.nvell.hu T E L E P Í T É S I L E Í R Á S 2004.10.27 1. ldal Nvell Kisvállalati Csmag 6.5 Telepítési leírás A Nvell Kisvállalati Csmag 6.5 egy integrált infrmatikai kiszlgáló

Részletesebben

Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése c. konstrukciójához. Kódszám: DDOP-2.1.1/D-12, KDOP-2.1.1/D-12, NYDOP-2.1.1/F-12 DAOP-2.1.

Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése c. konstrukciójához. Kódszám: DDOP-2.1.1/D-12, KDOP-2.1.1/D-12, NYDOP-2.1.1/F-12 DAOP-2.1. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Dél-Alföldi Operatív Prgram Dél-Dunántúli Operatív Prgram Észak-Alföldi Operatív Prgram Észak-Magyarrszági Operatív Prgram Közép-Dunántúli Operatív Prgram Nyugat-Dunántúli Operatív

Részletesebben

2013 ECDL Számítógépes alapismeretek Szilágyi Róbert S. TESZTKÉRDÉSEK

2013 ECDL Számítógépes alapismeretek Szilágyi Róbert S. TESZTKÉRDÉSEK TESZTKÉRDÉSEK Mire szolgál az asztal? a) Az ideiglenesen törölt fájlok tárolására. b) A telepített alkalmazások tárolására. c) A telepített alkalmazások ikonok általi gyors elérésére. d) E-mailek rendszerezésére.

Részletesebben

INFORMATIKAI STRATÉGIA

INFORMATIKAI STRATÉGIA EREDMÉNYEK INFORMATIZÁLÁSÁNAK ELŐKÉSZÍTÉSE (ÁROP 3.d) VESZPRÉM MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA 8200 Veszprém, Óvárs tér 9. INFORMATIKAI STRATÉGIA Készítette: Indikátrk, amelyek teljesítéséhez

Részletesebben

Nokia C6 01 - Felhasználói kézikönyv

Nokia C6 01 - Felhasználói kézikönyv Nokia C6 01 - Felhasználói kézikönyv 1.1. kiadás 2 Tartalom Tartalom Biztonság 5 Használatbavétel 7 Gombok és alkatrészek 7 Telefonhívás, hangfájl vagy videó hangerejének módosítása 9 A billentyűzet és

Részletesebben

Útmutató a hardver használatához dc7900 sorozatú ultravékony asztali számítógép HP Compaq üzleti célú számítógép

Útmutató a hardver használatához dc7900 sorozatú ultravékony asztali számítógép HP Compaq üzleti célú számítógép Útmutató a hardver használatához dc7900 sorozatú ultravékony asztali számítógép HP Compaq üzleti célú számítógép Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Az itt található információ értesítés

Részletesebben

Üdvözöljük. Solid Edge kezdő lépések 2

Üdvözöljük. Solid Edge kezdő lépések 2 Üdvözöljük A Solid Edge 19-es verziója az innovatív megoldásokra és a vállalaton belüli kommunikációra fókuszál, ezzel célozva meg a közepes méretű vállalatok igényeit. Több száz újdonsággal a Solid Edge

Részletesebben

Kristályszerkezetek és vizsgálatuk

Kristályszerkezetek és vizsgálatuk Kristályszerkezetek és vizsgálatuk Az anyagk tulajdnságait atmjaik fajtája, kémiai kötésük jellege és kristályszerkezete együttesen határzza meg. A fentiekre a szén egy tipikus példa. A tiszta szén gyémánt

Részletesebben

Sárospatak Város Polgármesterétıl

Sárospatak Város Polgármesterétıl Sárspatak Várs Plgármesterétıl 3950 Sárspatak, Kssuth u. 44. Tel.: 47/513-240 Fax: 47/311-404 E-mail: sarspatak@sarspatak.hu ELİTERJESZTÉS - a Képviselı-testületnek - az ÉMOP-3.1.2/D-09-2010-0009 aznsítószámú

Részletesebben