1. LEMEZHENGERLÉS FOLYAMATAINEK ELEMZÉSE

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "1. LEMEZHENGERLÉS FOLYAMATAINEK ELEMZÉSE"

Átírás

1 LEMEZHENGERLÉS 1 1. LEMEZHENGERLÉS FOLYAMATAINEK ELEMZÉSE Hengerléskor a munkadarab két ellentétes irányban forgó henger között halad miközben kersztmetszete csökken és hosszúsága növekszik. F keresztül, b A D h v v k n v 1 A 1 hengerrés h 1 v k b 1 F 1.1 ábra Lemezhengerlés elrendezési sémája A kiinduló darabból a legtöbb esetben nem lehet egyetlen szúrással a kívánt méretű és alakú terméket előállítani. Ilyenkor a hengerlés több szúrással történik. A lemez és a henger geometriai viszonyaitól függően előállhat olyan eset, amikor a munkadarab szélessége a hengerlés során gyakorlatilag nem változik. b 2, b (1.1) l d b - a próbatest szélessége, ld - a nyomott ív hossza Ebben az esetben az alakváltozási folyamatokat sík alakváltozási állapotban lehet vizsgálni, ami azt jelenti, hogy a próbatest szélességirányú alakváltozása zérus Lemezhengerlés vizsgálata az energetikai módszerrel Az energetikai módszer alkalmazásakor a belső erők teljesítményét ( W bel ) a szakadófelületi ( szak W ) és a surlódő erők ( sur W ) teljesítményét, a külső kényszerek teljesítményét ( k W ) kell meghatározni. Fontos megjegyezni, hogy a munkadarab gyorsításából származó teljesítményét jelen esetben elhanyagoljuk.az elemzéshez szükséges, hogy a kinematikai peremfeltételeket és az összenyomhatatlanság feltételét kielégítő sebességmezőt használjunk az alakváltozás zónájában.a fenti feltételeket kielégitő sebességmezők közül a feladat megoldása minimalizálja az alábbi kifejezést.

2 LEMEZHENGERLÉS 2 J Wbel Wszak Wsur Wk (1.2) 1.2 ábra Lemezhengerlés sebességi viszonyai A v h sebességgel forgó hengerek közé a h vastagságú lemez v sebességgel érkezik és h 1 vastagsággal, valamint v 1 sebességgel távozik. Feltételezésünk szerint a hengerek közé belépő tengelyre merőleges keresztmetszetek merőlegesek maradnak az alakváltozás során, vagyis a sík keresztmetszetek síkok maradnak a teljes folyamat alatt. Ennel megfelelően az x tengelyirányú sebesség és alakváltozási sebesség a következő egyenlettel írható fel. v1 vx v1 dh vx x h1, xx h1 2 h x h dx Amennyiben kihasználjuk, hogy sík alakváltozási állapotban lévő, összenyomhatatlan testet vizsgálunk, felírható vy v1 dh xx yy yy xx vy x, y h1 y C 2 y h dx A fenti egyenletből látható, hogy a míg a v x sebesség az y koordinától független, a v y sebesség változik az y mentén valamely rögzített keresztmetszetnél.az integrálási állandót abból a feltételből lehet meghatatározni, hogy a munkadarab hengerrel érintkező pontjának v k sebességvektora a henger érintőjének az irányába mutat. Estünkben C=. Az henger és a munkadarab érinkező tartományában van egy olyan felületi pont illetve hozzákapcsolódó keresztmetszet (semleges pont illetve semleges keresztmetszet) amely két részre bontja az alakváltozási zónát, a visszamaradási és az előresietési tartományra. Ebben a pontban (keresztmetszetben) a henger és a munkadarab közötti relatív sebesség zérus. vx h1 v1 h1 v 1 h1 v1 vrel vh vh 1, vrel vh 1 1 cos h cos hn cos n hn cos n Az alakváltozási sebességtenzor vegyes tagja a sebességmező ismeretében az alábbi egyenlettel számítható ki. 1 v v x y xy 2 y x (1.3) (1.4) (1.5) (1.6)

3 LEMEZHENGERLÉS 3 A fenti kifejezés első tagja zérus, a második tag az (1.4) egyenlet alapján határozható meg, és igy az alakváltozási sebesség 1 h h 2hh xy h1v 1y (1.7) 4 2 h 2 2 ahol h dh / dx, h d h / dx.a sebességmező és az alakváltozási sebességmező meghatározásához szükség van a hengerrés egyenletére, amely a következő alakban írható fel. 2 2 R x h h1 1 2R R ahol x ld x, R- a henger sugara. Amennyiben ismert a semleges keresztmetszet helyzetét jellemző x n koordináta, az (1.8) egyenlet alapján a h n résmagasság is ismert. A számítások elvégzéséhez szükség van még az és n szögekre, amit az alábbi egyenletek alapján lehet meghatározni a geometriai adatokból. h h h h cos 1, cos 1 2R 2R (1.8) 1 n 1 (1.9) Az alakváltozási sebességek ismeretében az egyenértékű alakváltozási sebesség és az alakváltozás mértéke a következő xx xy, dt, 3 t x dx v (1.1) Fontos aláhúzni, hogy az integrálást az anyagi pont pályája mentén kell végrehajtani. A fenti egyenletben a t az időt jelöli. Az áramvonal egyelete x h y y (1.11) h ahol y, h - a belépő keresztmetszetben kijelölt anyagi pont y koordinátája és a lemez kezdeti vastagsága. Az alakváltozás mértéke jól közelíthető a logaritmikus alakváltozással, 2 y ln 3 y (1.12) és a továbbiakban az anyag keményedésének kifejezésérere ezt a mennyiséget használjuk. Feltételezésünk szerint a folyamat elemzés egy adott pillanatában ismert a semleges keresztmetszet helyzete. Ekkor egyértelmű kapcsolat írható fel a hengersebesség és a lemez ki valamint a belépő sebessége között. h h v v v v n 1 1 hcos n, 1 (1.13) h1 h Az eddigi elemzések alapján megállapítható, ha ismert a semleges kereszmetszet helyének x n koordinátája a henger sebessége és a hengerlés elrendezésének geometriai adatai, a feladat sebességi viszonyai egyértelműen meghatározhatók. Az energetikai módszer alkalmazásával lehetőség van a ténylegesen ismeretlen x n koordináta kiszámítására. A szakirodalomban gyakran használt állandó alakítási szilárdsággal rendelkező anyag helyett figyelembe vesszük a keményedés hatását. A belső erők teljesítményét az alábbi kifejezés írja le.

4 LEMEZHENGERLÉS 4 h/2 W k dv 2b k dxdy ld (1.14) bel f f V x A k f alakítási szilárdság esetünkben a logaritmikus alakváltozástól függ, amelyet az anyagi pont pályájának pillanatnyi helyzete határoz meg, ez vonatkozik az egyenértékű alakváltozási sebességre is. Az y és az y változó közötti kapcsolatot az (1.11) egyenlet írja le. Ennek dy dy h / h, így a belső erők teljesítménye megfelelően ld h /2 h x W 2 b k x, y x, y dxdy bel (1.15) x f h A sebességmezőben a belépő keresztmetszetnél van szakadás. Az anyagi pontok ezen való áthaladása többlet teljesítményt igényel, ami a következő egyenlettel írható fel. W szak k f v da (1.16) A 3 szak A fenti egyenletben v a sebességmező szakadását jelöli, ami a szakadófelület érintőjének irányába mutat, k f a szakadófelelületen áthaldó anyagi pont átlagos alakítási szilárdsága, ami az alakváltozás növekedés miatt van. v (1.17) 3v n ahol v n - a szakadó felületen áthaladó anyagi pont normális irányú sebessége. Feladatunknál v v, v v. A szakadófelület átlagos alakítási szilárdsága az alábbi kifejezéssel n y x határozható meg. k f 1 k fd (1.18) Az (1.16) egyenletbe behelyettesítve az (1.17) és (1.18) egyenleteket a szakadófelületi nyírófeszültségek teljesítménye h /2 k f Wszak 2b vy dy (1.19) 3 x A henger és a lemez érintkező felületén (A surl ) ébredő surlódás hatásának legyőzésére a súrlódó feszültségek teljesítményt kell az alakításkor befektetni. k f W m v da 3 (1.2) surl rel surl Asurl ahol m-a surlódási tényező, amely a következő egyenlettel határozható meg. m 2 v arctan rel C m m,c- állandók. Az adott feladatnál a surlódó feszültségek teljesítménye (1.21)

5 LEMEZHENGERLÉS 5 l d k f Wsurl 2b m v 3 dx cos rel (1.22) Lemezhengerlésnél, a technológiai folyamat pontos megvalósítása, valamint a hengernyomás csökkentése érdekében a kilépő keresztmetszetre a mozgás irányába mutató ismert nagyságú x1 feszültség hat, mig a belépő keresztmetszetnél a mozgásirányával ellentétesen ható ismert nagyságú x feszültség hat. Az első esetben az adott külső kényszer teljesítménye W T v da bh v k1 1 1 x1 1 1 A1 Míg a belépő keresztmetszetnél fellépő külső kényszer teljesítménye W T v da bh v k 1 x A Összegezve az egyes teljesítmény tagokat, a következő kifejezést kapjuk bel szak sur k k1 (1.23) (1.24) J W W W W W (1.25) Mechanikailag igazolható, hogy a fenti kifejezés jobb oldalának minimális értéke mellett meghatározott kinematikailag lehetséges sebességmező, a feladat megoldását adja. Feladatunknál a J mennyiség - adott anyag és adott geometriai, sebességi és surlódási feltételek esetén - a semleges keresztmetszet helyétől (x n ) függ, és minimális értékét J*-gal jelöljük. A minimum meghatározására eljárást dolgoztunk ki. A minimum ismeretében a hengérlési erő és nyomaték a következő módon határozható meg. R R F J, M J (1.26) l v v d h A fentiekben ismertetett számítások elvégzésére Maple programot dolgoztunk ki, amely adott kiinduló adatok mellett a hengerlési erőt és nyomatékot határozza meg merevnek feltételezett henger esetén. Az alakváltozás mértékének kezelése az alábbiak szerint történik. Az alakváltozás zónája elött a vizsgált anyagi pont kezdeti alakváltozással rendelkezik. Ez adott esetben zérus is lehet. Az anyagi pont deformációs zónába történő belépésekor a szakadófelülen való áthaladáskor az (1.17) egyenlettel meghatározott alakváltozás történik, amelyhez hozzáadódik az (1.12) egyenlettel meghatározott mennyiség. Így az alakváltozás mértéke, amit a vizsgált pont pályája mentén lehet meghatározni a következő összefüggéssel határozható meg. 2 y xy, ln 3 y x h (1.27) A kilépő kereszmetszetnél a sebességmezőnek nincs szakadása, emiatt nincs járulékos alakváltozás növekedés az anyagi pont áthaladásakor Lemezhengerlés feszültségi vizsgálata Az előző fejezetrészben elvégzett elemzés alapján meghatároztuk sik alakváltozási állapothoz tartozó egyszerűsített sebességmezőt, a henger és a lemez közötti relatív sebességet, valamint az alakváltozás mértékét. A vizsgálat során alapvető hipotézis volt, hogy a kezdeti állapotban tengelyre merőleges sík keresztmetszetek síkok maradnak az alakváltozás során.

6 LEMEZHENGERLÉS 6 Az átlagfeszültség módszerét használjuk a feszültségek meghatározására. Az előző fejezethez képest annnyi változás történik, hogy az 1.2 ábra x tengelyét használjuk a továbbiakban x jelöléssel.az alakváltozási zónában kijelölt dx szélességű testre ható erők egyensúlyát írjuk fel a tengely és a tengelyre merőleges tartományban, elhanyagolva a lemezvastagság mentén a nyírófeszültségeket (1.3 ábra). Mivel a súrlódó feszültség előjelet vált a semleges pontban, ezért külön egyenletek írják le az erők egyensúlyát az előresietés és a visszamaradás tartományában. A tengelyirányú erők egyensúlya a visszamaradás tartományában: Fx xxh xxh d xxh 2 dacos 2pdAsin (1.28) 1.3 ábra Lemezhengerlés elrendezési sémája a feszültségek számitásához A tengelyirányú erő egyensúly az előresietés tartományában: Fx xxh xxh d xxh 2 dacos 2pdAsin (1.29) Figyelembe véve, hogy da 1 dx / cos, az x irányú feszültségi egyenlet a visszamaradás (-) és az előresietés (+) tartományában d xxh 2 ptan dx (1.3) A probléma megoldásához szükség van még egy egyensúlyi egyenletre. Először a visszamaradás tartományában vizsgáljuk az erők egyensúlyát az alábbi egyenlet alapján. F pdacos dasin dacos y p tan yy Az előresietés tartományában vizsgálva az erők egyensúlyát, az alábbi összefüggés adódik F pdacos dasin dacos y p tan yy yy yy (1.31) (1.32)

7 LEMEZHENGERLÉS 7 A feszültségek (,,, ) nem függetlenek egymástól, ezért további összefüggések írhatók xx yy p fel közöttük.a henger és a lemez felületén ébredő csusztató feszültség különböző surlódási törvényszerűségek alkalmazásával határozható meg. Coulomb surlódás esetén Kudó surlódás esetén p (1.33) k f m (1.34) 3 Mivel sík alakváltozási állapotról van szó, és a koordináta tengelyek irányába mutató normális feszültségekről feltételezzük, hogy főfeszültségek, ezért a folyási feltétel alkalmazásával még egy egyenlet írható fel xx yy kf yy xx kf (1.35) 3 3 A továbbiakban külön foglalkozunk a két súrlódási esettel. Először nézzük a Coulomb -féle surlódás esetét az előresietés tartományában. Az (1.3) egyenletbe helyettesítsük be az (1.32) és (1.33) és (1.35) egyenleteket. d dx 2 tan 2 d tan dx 3 h k h k C xx xx f xx xx f 1 A fenti egyenlet átrendezése után egy elsőrendű lineáris differenciál egyenletet kapunk. (1.36) dxx 1 2 C1 dxx xx tan C1 k f, xx f1 x f2 x (1.37) dx h 3 h dx A Kudo-féle surlódás esetén is vizsgáljuk az előresíetés tartományában. Ehhez felhasználjuk az (1.3), (1.32), (1.34) és (1.35)egyenleteket. d 2 kf kf xxh 2 xx k f m tan m dx Az átrendezés után a következő elsőrendű lineáris differenciál egyenlet adódik. (1.38) dxx tan 1 2 dxx xx k f tan 2 m, xxg1 x g2x (1.39) dx h h 3 dx Az m és surlódási tényezők relatív sebességfüggő alkalmazásakor az alakváltozás zónájában nem kell külön az előresietés és a hátramaradás tartományban a differenciál egyenletet megoldani, mivel a relatív sebesség előjel váltása a surlódó feszültség előjel váltását is bíztosítja. 2 dv 2 dv mm arctan, arctan C C (1.4) A számítások során az anyag keményedését figyelembe vettük, ehhez az (1.26) egyenlettel megadott alakváltozást használtuk. Az (1.37) és az (1.39) egyenletek numerikus megoldása során figyelembe vettük a peremfeltételeket, ami szerint az 1. xx x xx 1, x xx xl d A peremfeltételek teljesülése esetén kiadódik a neutrális keresztmetszet helye x n. Ennek ismeretében kiszámitható a p nyomás és a surlódó feszültség. A nyomás és a súrlódó feszültség eloszlás ismeretében a hengerlés erő és nyomatékigénye egységnyi szélességű lemezre vonatkoztatva az alábbi egyenletekkel határozható meg.

8 LEMEZHENGERLÉS 8 l l l l d d d d cos sin F p dx dx pdx tan dx cos cos (1.41) dx M R d R cos l d (1.42) A hengerlési erő hatására a rugalmas henger változtatja méretét és egyszerűsített feltételezés szerint egy megváltozott méretű, de szintén kör alakű henger jön létre, amelynek Rsugara a következő egyenlettel határozható meg: F R R 1 E bh (1.43) ahol F-hengerési erő, E-rugalmassági modulusz,v-poisson szám, b-lemezszélesség, h - magasságcsökkenés. Az első számítás után a következő számítást a modosított hengersugárral végeztük el, majd ezt a folyamatot addig ismételtük, amig az egymást követő lépéseknél az erőváltozás egy megadott korláton belül esett. Az anyag a TÁMOP B-1/2/KONV-21-1 projekt keretében készült.

9 LEMEZHENGERLÉS 9 Mellékletek 1. Az 1.1 ponthoz tartozó Maple program restart;with(curvefitting): with(plots): fajlagos_teljesitmenyek:=proc(r,h,h1,y,vh,xn,ld,m,c1,x,eps_,sig_,sig_1) local xv,xv_n,h_v,exx,eyy,y,dh,cos_alf_n,h_n,q,f,vy_h,v_k,eps_h1,dv h,d_eps_h,ep s_h,m; global vx,vy,exy,eps,ep,dv_,v,cos_alf,w_belso,w_szak,p,p1,p2,n,munka,d_eps,v1,kf,kf_szak,w_sur,kf_k,dv,h,wk,wk1; P:=128: P1:=234: P2:=1: f:=p+p1*(1-exp(-p2*(s+eps_))):#f:=p+p1*s^n: munka:=int(f,s=..s): xv:=ld-x;dh:=h-h1:xv_n:=ld-xn: h_n:=h1+(1-sqrt(r^2-xv_n^2)/r)*2*r; cos_alf_n:=1-(h_n-h1)/(2*r): cos_alf:=1-(h-h1)/(2*r): v1:=vh*cos_alf_n*h_n/h1:v:=v1*h1/h: h:=h1+(1-sqrt(r^2-xv^2)/r)*2*r: h_v:=diff(h,x): y:=h/h*y: vx:=h1*v1/h: vy:=h1*v1/h^2*h_v*y: vy_h:=subs(y=h/2,vy): v_k:=sqrt(vy_h^2+vx^2): dv:=v_k-vh: exx:=diff(vx,x): eyy:=-exx: exy:=1/2*diff(vy,x): dv_:=abs(subs(x=,vy)): d_eps:=abs(dv_/v)/sqrt(3): ep:=2/sqrt(3)*sqrt(exx^2+exy^2): eps:=2/sqrt(3)*ln(y/y)+d_eps: eps_h1:=subs(y=h/2,2/sqrt(3)*ln(y/y)): dv h:=abs(subs(x=,vy_h)): d_eps_h:=abs(dv_/v)/sqrt(3): eps_h:=eps_h1+dv h: kf_k:=subs(s=eps_h,f): kf:=subs(s=eps,f):#p+p1*(1-exp(-p2*eps)): w_belso:=kf*ep: kf_szak:=subs(s=d_eps,munka/d_eps): m:=m*2/pi*arctan(dv/c1): w_szak:=kf_szak/sqrt(3)*dv_: w_sur:=subs(y=h/2,m*kf_k/sqrt(3)*dv/cos_alf): Wk:=sig_*h*v: Wk1:=sig_1*h1*v1: end proc: SZAMITASOK B:=1:mm:=.1:R_heng:=15:h_:=.9:h_1:=.75:v_heng:=1:d_h:=h_- h_1:l_d:=sqrt(r_heng*d_h+(d_h/2)^2);ns:=2:c1:=v_heng/1: for i from 1 by 1 to ns do par:=(1/ns)*i: x_n:=par*l_d:xn(i):=x_n: fajlagos_teljesitmenyek(r_heng,h_,h_1,y_,v_heng,x_n,l_d,mm,c1,x,,,):

10 LEMEZHENGERLÉS 1 W_szak:=2*B*evalf(Int(w_szak,y_=..h_/2)):W_belso:=2*B*evalf(Int(h/h_*w_be lso,y_=..h_/2,x=..l_d,method = _Gquad)):W_sur:=2*B*evalf(Int(w_sur,x=..l_d,method = _Gquad)): WW(i):=W_szak+W_belso+W_sur+Wk-Wk1; end do: W_m:=min(WW(1),WW(2),WW(3),WW(4),WW(5),WW(6),WW(7),WW(8),WW(9),WW(1),WW(11), WW(12),WW(13),WW(14),WW(15),WW(16),WW(17),WW(18),WW(19),WW(2)); for i from 1 by 1 to ns do #print(i_=i,xn_=xn(i),ww_=ww(i)/w_m): if (WW(i)/W_m)=1 then a:=i end if: end do: print(min_i=a,par_=par*1/ns*a);force:=w_m*r_heng/(l_d*v_heng); Torque:=W_m*R_heng/v_heng; 2.Az 1.2 ponthoz tartozó Maple program merev henger esetén restart; with(linalg): with(plots): with(detools): Függvénykönyvtárak betöltése flow_stress:=proc(eps,eps) local C1,C2,n: C1:=15:C2:=234:n:=.251: C1*(1+C2*(eps+eps))^n end proc: friction_factor:=proc(mm,t,tn,tk,rr,cc,vhh) local dv,q,qn; dv:=vhh*(qn*tn/t-q): q:=1-(t-tk)/(2*rr):qn:=1-(tn-tk)/(2*rr): -mm*2/pi*arctan(dv/cc): end proc: # INPUT t_ki:=.75: # lemezvastagsag kilepesnel [mm]: t_be:=.9: # lemezvastagsag belepesnel [mm]: C:=vh/2: vh:=1: # hengersebesség [mm/sec]: R:=15: # hengersugár [mm]: m:=.5: # friction factor sigh_be:=: # elofeszites belepesnel [MPa] sigh_ki:=: # elofeszites kilepesnel [MPa] eps_:=: # kezdeti alakváltozás eps:=.1:

11 LEMEZHENGERLÉS 11 ff:=1: t1:=t_ki: t2:=t_be: for i from 1 by 1 while ff eps do tn:=(t1+t2)/2: xb:=1/2*(-t_ki^2-4*t_ki*r+2*t_ki*t_be+4*t_be*r-t_be^2)^(1/2): xn:=1/2*(-t_ki^2-4*t_ki*r+2*t_ki*tn+4*tn*r-tn^2)^(1/2): q:=1-(t-t_ki+.1)/(2*r):q1:=sqrt(1-q^2)/q: t:=t_ki+(1-sqrt(r^2-x^2)/r)*2*r: m:=friction_factor(m,t,tn,t_ki,r,c,vh): Ab1:=4/sqrt(3)*kf*q1: Ab(x):=Ab1-2*m*kf/sqrt(3)*(q1^2+1): phi:=2*ln(.1+(t_be/t))/sqrt(3):kf:=flow_stress(phi,eps_): DE :=diff(sigma(x),x)+ab(x)/t: perem_be:=sigma(xb)=sigh_be: perem_ki:=sigma()=sigh_ki: sigma_be_plot:=op(2,op(2,dsolve({de, perem_be}, numeric, range=..xb,output=piecewise))): p:=2/sqrt(3)*kf-sigma_be_plot-m*kf/sqrt(3)*q1: tau:=m*kf/sqrt(3): sigma1_be:=dsolve({de, perem_be}, numeric, range=..xb): ss:=sigma1_be(.): sigma_ki_szam:=op(2,op(2,ss)): if sigma_ki_szam<=sigh_ki then t1:=tn: else t2:=tn end if; #print (i_=i,tn_=tn,ff_=ff): ff:=abs(sigh_ki-sigma_ki_szam): end do: print (i_=i,tn_=tn,ff_=ff): i_ 14, tn_ , ff_ xb:=1/2*(-t_ki^2-4*t_ki*r+2*t_ki*t_be+4*t_be*rt_be^2)^(1/2): xn:=1/2*(-t_ki^2-4*t_ki*r+2*t_ki*tn+4*tn*r-tn^2)^(1/2): phi:=2*ln(.1+(t_be/t))/sqrt(3): q:=1-(t-t_ki+.1)/(2*r):q1:=sqrt(1-q^2)/q: t:=t_ki+(1-sqrt(r^2-x^2)/r)*2*r: m:=friction_factor(m,t,tn,t_ki,r,c,vh): Ab1:=4/sqrt(3)*kf*q1: Ab(x):=Ab1-2*m*kf/sqrt(3)*(q1^2+1): phi:=2*ln(.1+(t_be/t))/sqrt(3):kf:=flow_stress(phi,eps_): DE :=diff(sigma(x),x)+ab(x)/t: perem_be:=sigma(xb)=sigh_be:perem_ki:=sigma()=sigh_ki: sigma_be_plot:=op(2,op(2,dsolve({de, perem_be}, numeric, range=..xb,output=piecewise))): p:=2/sqrt(3)*kf-sigma_be_plotm*kf/sqrt(3)*q1:tau:=m*kf/sqrt(3): sigma1_be:=dsolve({de, perem_be}, numeric, range=..xb): display({odeplot(sigma1_be,thickness=2,legend=["sigma1"]),plot(

12 LEMEZHENGERLÉS 12 p,x=..xb,thickness=4,color=green, legend=["pressure"]),plot(tau,x=..xb,thickness=4,color=blue, legend=["tau"]),plot(1*phi,x=..xb,thickness=1,color=blue, legend=["1*strain"]),plot(kf,x=..xb,thickness=1,color=black, legend=["kf"])}); ero és nyomaték szamitas patl:=evalf(int(p,x=..xb,method =_Gquad))/(xb):print(xb_=xb,"mm"); xb_ , "mm" M1:=2*R*evalf(Int(tau/q,x=..xb,method =_Gquad)):Fb:=evalf(Int(p,x=..xb,method =_Gquad)):Ft:=evalf(Int(tau*q1,x=..xb,method =_Gquad)): S:=tn/t_ki*(1-(tn-t_ki)/(2*R))-1:F:=Fb+Ft: Strain:=evalf(2/sqrt(3)*ln(t_be/t_ki)): print(slip_=s, Force_=F,"MPa/mm", Torgue_=M1/1,"Nm/mm",Strain_=Strain);

13 LEMEZHENGERLÉS 13 Slip_ , Force_ , "MPa/mm", Torgue_ , "Nm/mm", Strain_ Az 1.2 ponthoz tartozó Maple program rugalmas henger esetén restart; with(plots): with(detools): Függvénykönyvtárak betöltése Függvénykönyvtárak betöltése flow_stress:=proc(eps,eps) local C1,C2,n: C1:=15:C2:=234:n:=.251: C1*(1+C2*(eps+eps))^n end proc: friction_factor:=proc(mm,t,tn,tk,rr,cc,vhh) local dv,q_,qn_; dv:=vhh*(qn_*tn/t-q_): q_:=1-(t-tk)/(2*rr):qn_:=1-(tn-tk)/(2*rr): -mm*2/pi*arctan(dv/cc): end proc: szamolas:=proc(t_ki,t_be,vh,r,m,sigh_be,sigh_ki,c,eps_,c1,c2,n ) local eps,ff,t1,t2,xn,xb,q,q1,i,t,m,ab1,phi,kf,de,perem_be,perem_ki,si gma_be_plot,p,tau,sigma_ki_szam,sigma1_be,ss,x:global tn: eps:=.1: ff:=1: t1:=t_ki: t2:=t_be: for i from 1 by 1 while ff eps do tn:=(t1+t2)/2: xb:=1/2*(-t_ki^2-4*t_ki*r+2*t_ki*t_be+4*t_be*r-t_be^2)^(1/2): xn:=1/2*(-t_ki^2-4*t_ki*r+2*t_ki*tn+4*tn*r-tn^2)^(1/2): t:=t_ki+(1-sqrt(r^2-x^2)/r)*2*r: q:=1-(t-t_ki+.1)/(2*r):q1:=sqrt(1-q^2)/q: m:=-2*m/pi*arctan(vh*((1-1/2*(tn-t_ki)/r)*tn/t-1+1/2*(tt_ki)/r)/c): phi:=2*ln(.1+(t_be/t))/sqrt(3):kf:=c1*(1+c2*(phi+eps_))^n: Ab1:=4/sqrt(3)*kf*q1: Ab(x):=Ab1-2*m*kf/sqrt(3)*(q1^2+1): DE:=diff(sigma(x),x)+Ab(x)/t: perem_be:=sigma(xb)=sigh_be: perem_ki:=sigma()=sigh_ki: sigma_be_plot:=op(2,op(2,dsolve({de, perem_be}, numeric, range=..xb,output=piecewise))): p:=2/sqrt(3)*kf-sigma_be_plot-m*kf/sqrt(3)*q1: tau:=m*kf/sqrt(3): sigma1_be:=dsolve({de, perem_be}, numeric, range=..xb): ss:=sigma1_be(.): sigma_ki_szam:=op(2,op(2,ss)): if sigma_ki_szam<=sigh_ki then t1:=tn: else t2:=tn end if;

14 LEMEZHENGERLÉS 14 #print (i_=i,tn_=tn,ff_=ff): ff:=abs(sigh_ki-sigma_ki_szam): end do: #print (i_=i,tn_=tn,ff_=ff): end proc: t_ki:=.82: # lemezvastagsag kilepesnel [mm]: t_be:=.958: # lemezvastagsag belepesnel [mm]: vh:=1: C:=vh/2: # hengersebesség [mm/sec]: R:=125: # hengersugár [mm]: m:=.51: # friction factor sigh_be:=: # elofeszites belepesnel [MPa] sigh_ki:=: # elofeszites kilepesnel [MPa] eps_:=: # kezdeti alakváltozás C1:=15:C2:=234:n:=.251:# kf gorbe adatok E:=2: nu:=.3: R1:=R:R2:=2*R: dh:=t_be-t_ki: fff:=1:epss:=.5: for k from 1 by 1 while fff epss do R:=(R1+R2)/2: # print(r_=evalf(r),k_=k); qq:=szamolas(t_ki,t_be,vh,r,m,sigh_be,sigh_ki,c,eps_,c1,c2,n) ; xb:=1/2*(-t_ki^2-4*t_ki*r+2*t_ki*t_be+4*t_be*r-t_be^2)^(1/2): xn:=1/2*(-t_ki^2-4*t_ki*r+2*t_ki*tn+4*tn*r-tn^2)^(1/2): phi:=2*ln(.1+(t_be/t))/sqrt(3): q:=1-(t-t_ki+.1)/(2*r):q1:=sqrt(1-q^2)/q: t:=t_ki+(1-sqrt(r^2-x^2)/r)*2*r: m:=-2*m/pi*arctan(vh*((1-1/2*(tn-t_ki)/r)*tn/t-1+1/2*(tt_ki)/r)/c):phi:=2*ln(.1+(t_be/t))/sqrt(3):kf:=c1*(1+c2*(phi+e ps_))^n: Ab1:=4/sqrt(3)*kf*q1: Ab(x):=Ab1-2*m*kf/sqrt(3)*(q1^2+1): DE :=diff(sigma(x),x)+ab(x)/t: perem_be:=sigma(xb)=sigh_be:perem_ki:=sigma()=sigh_ki: sigma_be_plot:=op(2,op(2,dsolve({de, perem_be}, numeric, range=..xb,output=piecewise))): p:=2/sqrt(3)*kf-sigma_be_plotm*kf/sqrt(3)*q1:tau:=m*kf/sqrt(3): sigma1_be:=dsolve({de, perem_be}, numeric, range=..xb): display({odeplot(sigma1_be,thickness=2,legend=["sigma1"]),plot( p,x=..xb,thickness=4,color=green, legend=["pressure"]),plot(tau,x=..xb,thickness=4,color=blue, legend=["tau"]),plot(1*phi,x=..xb,thickness=1,color=blue, legend=["1*strain"]),plot(kf,x=..xb,thickness=1,color=black, legend=["kf"])}); patl:=evalf(int(p,x=..xb,method =_Gquad))/(xb):M1:=2*R*evalf(Int(tau/q,x=..xb,method =_Gquad));Fb:=evalf(Int(p,x=..xb,method

15 LEMEZHENGERLÉS 15 =_Gquad)):Ft:=evalf(Int(tau*q1,x=..xb,method =_Gquad)):S:=tn/t_ki*(1-(tn-t_ki)/(2*R))- 1:F:=Fb+Ft:Strain:=evalf(2/sqrt(3)*ln(t_be/t_ki)): #print(slip_=s, Force_=F,"MPa/mm", Torgue_=M1/1,"Nm/mm",Strain_=Strain): Ff:=evalf(1/16*Pi*E*dh*(R-R)/R/(-1+nu^2)):#print(R_=R,Rv_=R): if Ff<=F then R1:=R: else R2:=R end if; print(k_=k); fff:=abs(f-ff):#print(fff_=fff,rv_=evalf(r),f_=f,ff_=ff); end do: print(slip_=s, Force_=F,"MPa/mm", Torgue_=M1/1,"Nm/mm",Strain_=Strain); print(r_=r,rv_=evalf(r)); display({odeplot(sigma1_be,thickness=2,legend=["sigma1"]),plot( p,x=..xb,thickness=4,color=green, legend=["pressure"]),plot(tau,x=..xb,thickness=4,color=blue, legend=["tau"]),plot(1*phi,x=..xb,thickness=1,color=blue, legend=["1*strain"]),plot(kf/sqrt(3),x=..xb,thickness=1,colo r=black, legend=["tau_f"])}); k_ 1 k_ 2 k_ 3 k_ 4 k_ 5 k_ 6 k_ 7 k_ 8 k_ 9 k_ 1 k_ 11 k_ 12 k_ 13 Slip_ , Force_ , "MPa/mm", Torgue_ , "Nm/mm", Strain_ R_ 125, Rv_

16 LEMEZHENGERLÉS 16 4.Az 1.2 ponthoz tartozó Maple program többlépéses hengerlés esetén (merev henger) restart;with(plots):with(detools): flow_stress:=proc(eps,eps) local C1,C2,n: C1:=15:C2:=234:n:=.251: C1*(1+C2*(eps+eps))^n end proc: friction_factor:=proc(mm,t,tn,tk,rr,cc,vhh) local dv,q,qn; dv:=vhh*(qn*tn/t-q): q:=1-(t-tk)/(2*rr):qn:=1-(tn-tk)/(2*rr): -mm*2/pi*arctan(dv/cc): end proc: t_k:=[.75,.6,.5]: # lemezvastagsag kilepesnel [mm]: t_b:=[.9,.75,.6]: # lemezvastagsag belepesnel [mm]: C_:=[v_h[1]/2,v_h[2]/2,v_h[3]/2]: v_h:=[1,1,1]: # hengersebesség [mm/sec]: R_h:=[15,15,15]: # hengersugár [mm]:

17 LEMEZHENGERLÉS 17 m_:=[.5,.5,.5]: # friction factor sigh_b:=[1,1,1]: # elofeszites belepesnel [MPa] sigh_k:=[5,5,5]: # elofeszites kilepesnel [MPa] eps_:=: # kezdeti alakváltozás B_:=[5,5,5]: # szélesség [mm] for j from 1 by 1 to nops(t_k) do t_ki:=t_k[j]:t_be:=t_b[j]:c:=c_[j]:vh:=v_h[j]:c:=c_[j]:r:=r_h[j] :m:=m_[j]:sigh_be:=sigh_b[j]:sigh_ki:=sigh_k[j]:b:=b_[j]: eps:=.1: ff:=1: t1:=t_ki: t2:=t_be: for i from 1 by 1 while ff eps do tn:=(t1+t2)/2: xb:=1/2*(-t_ki^2-4*t_ki*r+2*t_ki*t_be+4*t_be*r-t_be^2)^(1/2): xn:=1/2*(-t_ki^2-4*t_ki*r+2*t_ki*tn+4*tn*r-tn^2)^(1/2): q:=1-(t-t_ki+.1)/(2*r):q1:=sqrt(1-q^2)/q: t:=t_ki+(1-sqrt(r^2-x^2)/r)*2*r: m:=friction_factor(m,t,tn,t_ki,r,c,vh): Ab1:=4/sqrt(3)*kf*q1: Ab(x):=Ab1-2*m*kf/sqrt(3)*(q1^2+1): phi:=2*ln(.1+(t_be/t))/sqrt(3):kf:=flow_stress(phi,eps_): DE :=diff(sigma(x),x)+ab(x)/t: perem_be:=sigma(xb)=sigh_be: perem_ki:=sigma()=sigh_ki: sigma_be_plot:=op(2,op(2,dsolve({de, perem_be}, numeric, range=..xb,output=piecewise))): p:=2/sqrt(3)*kf-sigma_be_plot-m*kf/sqrt(3)*q1: tau:=m*kf/sqrt(3): sigma1_be:=dsolve({de, perem_be}, numeric, range=..xb): ss:=sigma1_be(.): sigma_ki_szam:=op(2,op(2,ss)): if sigma_ki_szam<=sigh_ki then t1:=tn: else t2:=tn end if; #print (i_=i,tn_=tn,ff_=ff): ff:=abs(sigh_ki-sigma_ki_szam): end do:#i: xb:=1/2*(-t_ki^2-4*t_ki*r+2*t_ki*t_be+4*t_be*r-t_be^2)^(1/2): xn:=1/2*(-t_ki^2-4*t_ki*r+2*t_ki*tn+4*tn*r-tn^2)^(1/2): phi:=2*ln(.1+(t_be/t))/sqrt(3): q:=1-(t-t_ki+.1)/(2*r):q1:=sqrt(1-q^2)/q: t:=t_ki+(1-sqrt(r^2-x^2)/r)*2*r: m:=friction_factor(m,t,tn,t_ki,r,c,vh): Ab1:=4/sqrt(3)*kf*q1: Ab(x):=Ab1-2*m*kf/sqrt(3)*(q1^2+1): phi:=2*ln(.1+(t_be/t))/sqrt(3):kf:=flow_stress(phi,eps_): DE :=diff(sigma(x),x)+ab(x)/t: perem_be:=sigma(xb)=sigh_be:perem_ki:=sigma()=sigh_ki: sigma_be_plot:=op(2,op(2,dsolve({de, perem_be}, numeric, range=..xb,output=piecewise))): p:=2/sqrt(3)*kf-sigma_be_plotm*kf/sqrt(3)*q1:tau:=m*kf/sqrt(3): sigma1_be:=dsolve({de, perem_be}, numeric, range=..xb):

18 LEMEZHENGERLÉS 18 sigma1_plot j :=odeplot(sigma1_be,thickness=2,legend=["sigma1"]): p_plot j :=plot( p,x=..xb,thickness=4,color=green, legend=["pressure"]): tau_plot j :=plot(tau,x=..xb,thickness=4,color=blue, legend=["tau"]): patl:=evalf(int(p,x=..xb,method =_Gquad))/(xb):print(j_=j,xb_=xb,xn_=xn, "mm"); M1:=2*R*evalf(Int(tau/q,x=..xb,method =_Gquad)):Fb:=evalf(Int(p,x=..xb,method =_Gquad)):Ft:=evalf(Int(tau*q1,x=..xb,method =_Gquad)): S:=tn/t_ki*(1-(tn-t_ki)/(2*R))-1:F:=Fb+Ft: Strain:=evalf(2/sqrt(3)*ln(t_be/t_ki)):eps_:=eps_+Strain: print(slip_=s, Force_=F,"N/mm", Torgue_=M1/1,"Nm/mm",Strain_=Strain,Total_Strain_=eps_);prin t(force_=f*b/1,"kn", TORGUE_=M1*B/1,"Nm"); end do:#j: j_ 1, xb_ , xn_ , "mm" Slip_ , Force_ , "N/mm", Torgue_ , "Nm/mm", Strain_ , Total_Strain_ FORCE_ , "KN", TORGUE_ , "Nm" j_ 2, xb_ , xn_ , "mm" Slip_ , Force_ , "N/mm", Torgue_ , "Nm/mm", Strain_ , Total_Strain_ FORCE_ , "KN", TORGUE_ , "Nm" j_ 3, xb_ , xn_ , "mm" Slip_ , Force_ , "N/mm", Torgue_ , "Nm/mm", Strain_ , Total_Strain_ FORCE_ , "KN", TORGUE_ , "Nm" print("1.szúrás");display({sigma1_plot1,p_plot1,tau_plot1}); print("2.szúrás");display({sigma1_plot2,p_plot2,tau_plot2}); print("3.szúrás");display({sigma1_plot3,p_plot3,tau_plot3}); "1.szúrás"

19 LEMEZHENGERLÉS 19 "2.szúrás"

20 LEMEZHENGERLÉS 2 "3.szúrás"

21 LEMEZHENGERLÉS 21

Oktatási segédlet kúpos csatornában való anyagáramlás vizsgálatára

Oktatási segédlet kúpos csatornában való anyagáramlás vizsgálatára Oktatási segédlet kúpos csatornában való anyagáramlás vizsgálatára 1.fejezet Elméleti alapok 2. fejezet Maple programok SIK FELADAT Feladatok TENGELYSZIMMETRIKUS FELADAT Surlódás Módszer Program Súrlódás

Részletesebben

Vasbetonszerkezetek II. Vasbeton lemezek Rugalmas lemezelmélet

Vasbetonszerkezetek II. Vasbeton lemezek Rugalmas lemezelmélet Vasbetonszerkezetek II. Vasbeton lemezek Rugalmas lemezelmélet 2. előadás A rugalmas lemezelmélet alapfeltevései A lemez anyaga homogén, izotróp, lineárisan rugalmas (Hooke törvény); A terheletlen állapotban

Részletesebben

KÉPLÉKENYALAKÍTÁS ELMÉLET

KÉPLÉKENYALAKÍTÁS ELMÉLET KÉPLÉKENYALAKÍTÁS ELMÉLET KOHÓMÉRNÖK MESTERKÉPZÉS KÉPLÉKENYALAKÍTÁSI SZAKIRÁNY TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR ANYAGTUDOMÁNYI INTÉZET Miskolc, 2008. 1. TANTÁRGYLEÍRÁS

Részletesebben

Fémtechnológiák Fémek képlékeny alakítása 1. Mechanikai alapfogalmak, anyagszerkezeti változások

Fémtechnológiák Fémek képlékeny alakítása 1. Mechanikai alapfogalmak, anyagszerkezeti változások Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kar Anyagtudományi Intézet Fémtechnológiák Fémek képlékeny alakítása 1. Mechanikai alapfogalmak, anyagszerkezeti változások Dr.Krállics György krallics@eik.bme.hu

Részletesebben

Keresztmetszet másodrendű nyomatékainak meghatározása

Keresztmetszet másodrendű nyomatékainak meghatározása BUDAPEST MŰSZAK ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNY EGYETEM Keresztmetszet másodrendű nyomatékainak meghatározása Segédlet a Szilárdságtan c tárgy házi feladatához Készítette: Lehotzky Dávid Budapest, 205 február 28 ábra

Részletesebben

Tevékenység: Tanulmányozza a ábrát és a levezetést! Tanulja meg a fajlagos nyúlás mértékének meghatározásának módját hajlításnál!

Tevékenység: Tanulmányozza a ábrát és a levezetést! Tanulja meg a fajlagos nyúlás mértékének meghatározásának módját hajlításnál! Tanulmányozza a.3.6. ábrát és a levezetést! Tanulja meg a fajlagos nyúlás mértékének meghatározásának módját hajlításnál! Az alakváltozás mértéke hajlításnál Hajlításnál az alakváltozást mérnöki alakváltozási

Részletesebben

KÉPLÉKENYALAKÍTÁS ELMÉLETI ALAPJAI

KÉPLÉKENYALAKÍTÁS ELMÉLETI ALAPJAI KÉPLÉKENYALAKÍTÁS ELMÉLETI ALAPJAI ANYAGMÉRNÖK ALAPKÉPZÉS KÉPLÉKENYALAKÍTÁSI SZAKIRÁNY TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR FÉMTANI, KÉPLÉKENYALAKÍTÁSI ÉS NANOTECHNOLÓGIA

Részletesebben

Vasbeton tartók méretezése hajlításra

Vasbeton tartók méretezése hajlításra Vasbeton tartók méretezése hajlításra Képlékenység-tani méretezés: A vasbeton keresztmetszet teherbírásának számításánál a III. feszültségi állapotot vesszük alapul, amelyre az jellemző, hogy a hajlításból

Részletesebben

(1 + (y ) 2 = f(x). Határozzuk meg a rúd alakját, ha a nyomaték eloszlás. (y ) 2 + 2yy = 0,

(1 + (y ) 2 = f(x). Határozzuk meg a rúd alakját, ha a nyomaték eloszlás. (y ) 2 + 2yy = 0, Feladatok az 5. hétre. Eredményekkel és kidolgozott megoldásokkal. Oldjuk meg az alábbi másodrend lineáris homogén d.e. - et, tudva, hogy egy megoldása az y = x! x y xy + y = 0.. Oldjuk meg a következ

Részletesebben

Statikailag határozatlan tartó vizsgálata

Statikailag határozatlan tartó vizsgálata Statikailag határozatlan tartó vizsgálata Készítette: Hénap Gábor henapg@mm.bme.hu E E P MT A y F D E E d B MT p C x a b c Adatok: a = m, p = 1 N, b = 3 m, F = 5 N, c = 4 m, d = 5 mm. m A kés bbikekben

Részletesebben

BME Gépészmérnöki Kar 3. vizsga (112A) Név: 1 Műszaki Mechanikai Tanszék január 11. Neptun: 2 Szilárdságtan Aláírás: 3

BME Gépészmérnöki Kar 3. vizsga (112A) Név: 1 Műszaki Mechanikai Tanszék január 11. Neptun: 2 Szilárdságtan Aláírás: 3 BME Gépészmérnöki Kar 3. vizsga (2A) Név: Műszaki Mechanikai Tanszék 2. január. Neptun: 2 Szilárdságtan Aláírás: 3. feladat (2 pont) A vázolt befogott tartót a p intenzitású megoszló erőrendszer, az F

Részletesebben

Szilárd testek rugalmassága

Szilárd testek rugalmassága Fizika villamosmérnököknek Szilárd testek rugalmassága Dr. Giczi Ferenc Széchenyi István Egyetem, Fizika és Kémia Tanszék Győr, Egyetem tér 1. 1 Deformálható testek (A merev test idealizált határeset.)

Részletesebben

Feladatok az 5. hétre. Eredményekkel és teljesen kidolgozott megoldásokkal az 1,2,3.(a),(b),(c), 6.(a) feladatokra

Feladatok az 5. hétre. Eredményekkel és teljesen kidolgozott megoldásokkal az 1,2,3.(a),(b),(c), 6.(a) feladatokra Feladatok az 5. hétre. Eredményekkel és teljesen kidolgozott megoldásokkal az 1,,3.(a),(b),(), 6.(a) feladatokra 1. Oldjuk meg a következő kezdeti érték feladatot: y 1 =, y(0) = 3, 1 x y (0) = 1. Ha egy

Részletesebben

Példa: Tartó lehajlásfüggvényének meghatározása a Rayleigh Ritz-féle módszer segítségével

Példa: Tartó lehajlásfüggvényének meghatározása a Rayleigh Ritz-féle módszer segítségével Példa: Tartó lehajlásfüggvényének meghatározása a Rayleigh Ritz-féle módszer segítségével Készítette: Dr. Kossa Attila (kossa@mm.bme.hu) BME, Műszaki Mechanikai Tanszék 2013. szeptember 23. Javítva: 2013.10.09.

Részletesebben

Hajlított tartó elmozdulásmez jének meghatározása Ritz-módszerrel

Hajlított tartó elmozdulásmez jének meghatározása Ritz-módszerrel Hajlított tartó elmozdulásmez jének meghatározása Ritz-módszerrel Segédlet az A végeselem módszer alapjai tárgy 4. laborgyakorlatához http://www.mm.bme.hu/~kossa/vemalap4.pdf Kossa Attila (kossa@mm.bme.hu)

Részletesebben

Járműelemek. Rugók. 1 / 27 Fólia

Járműelemek. Rugók. 1 / 27 Fólia Rugók 1 / 27 Fólia 1. Rugók funkciója A rugók a gépeknek és szerkezeteknek olyan különleges elemei, amelyek nagy (ill. korlátozott) alakváltozás létrehozására alkalmasak. Az alakváltozás, szemben más szerkezeti

Részletesebben

Folyásgörbe felvétele. Forgácsnélküli alakítás (LGB_AJ010_1) Győr,

Folyásgörbe felvétele. Forgácsnélküli alakítás (LGB_AJ010_1) Győr, Folyásgörbe felvétele Forgácsnélküli alakítás (LGB_AJ010_1) Győr 2013.11.25. SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM JÁRMŰGYÁRTÁSI TANSZÉK Feladatok: 1. Az adatok alapján Excel táblázatkezelő segítségével rajzolja le

Részletesebben

valós számot tartalmaz, mert az ilyen részhalmazon nem azonosság.

valós számot tartalmaz, mert az ilyen részhalmazon nem azonosság. 2. Közönséges differenciálegyenlet megoldása, megoldhatósága Definíció: Az y függvényt a valós számok H halmazán a közönséges differenciálegyenlet megoldásának nevezzük, ha az y = y(x) helyettesítést elvégezve

Részletesebben

Frissítve: Csavarás. 1. példa: Az 5 gyakorlat 1. példájához hasonló feladat.

Frissítve: Csavarás. 1. példa: Az 5 gyakorlat 1. példájához hasonló feladat. 1. példa: Az 5 gyakorlat 1. példájához hasonló feladat. Mekkora a nyomatékok hatására ébredő legnagyobb csúsztatófeszültség? Mekkora és milyen irányú az A, B és C keresztmetszet elfordulása? Számítsuk

Részletesebben

1. Feladatok munkavégzés és konzervatív erőterek tárgyköréből. Munkatétel

1. Feladatok munkavégzés és konzervatív erőterek tárgyköréből. Munkatétel 1. Feladatok munkavégzés és konzervatív erőterek tárgyköréből. Munkatétel Munkavégzés, teljesítmény 1.1. Feladat: (HN 6B-8) Egy rúgót nyugalmi állapotból 4 J munka árán 10 cm-rel nyújthatunk meg. Mekkora

Részletesebben

Példa: Normálfeszültség eloszlása síkgörbe rúd esetén

Példa: Normálfeszültség eloszlása síkgörbe rúd esetén Példa: Normálfeszültség eloszlása síkgörbe rúd esetén Készítette: Kossa Attila (kossa@mm.bme.hu) BME, Műszaki Mechanikai Tanszék 2011. március 20. Az 1. ábrán vázolt síkgörbe rúd méretei és terhelése ismert.

Részletesebben

Kinematika szeptember Vonatkoztatási rendszerek, koordinátarendszerek

Kinematika szeptember Vonatkoztatási rendszerek, koordinátarendszerek Kinematika 2014. szeptember 28. 1. Vonatkoztatási rendszerek, koordinátarendszerek 1.1. Vonatkoztatási rendszerek A test mozgásának leírása kezdetén ki kell választani azt a viszonyítási rendszert, amelyből

Részletesebben

Tartószerkezetek I. (Vasbeton szilárdságtan)

Tartószerkezetek I. (Vasbeton szilárdságtan) Tartószerkezetek I. (Vasbeton szilárdságtan) Szép János 2012.10.11. Vasbeton külpontos nyomása Az eső ágú σ-ε diagram miatt elvileg minden egyes esethez külön kell meghatározni a szélső szál összenyomódását.

Részletesebben

Tömegpontok mozgása egyenes mentén, hajítások

Tömegpontok mozgása egyenes mentén, hajítások 2. gyakorlat 1. Feladatok a kinematika tárgyköréből Tömegpontok mozgása egyenes mentén, hajítások 1.1. Feladat: Mekkora az átlagsebessége annak pontnak, amely mozgásának első szakaszában v 1 sebességgel

Részletesebben

Többváltozós függvények Feladatok

Többváltozós függvények Feladatok Többváltozós függvények Feladatok 2. szeptember 3. Határozzuk meg az alábbi sorozatok határértékét illetve torlódási pontjait!. ( n n2 + n n 3 2. ( n + n n5 n2 +2n+ 5 n n+ 3. ( sin(nπ/2 n n! Határozzuk

Részletesebben

ERŐVEL ZÁRÓ KÖTÉSEK (Vázlat)

ERŐVEL ZÁRÓ KÖTÉSEK (Vázlat) ERŐVEL ZÁRÓ KÖTÉSEK (Vázlat) Erővel záró nyomatékkötések Hatáselve: a kapcsolódó felületre merőleges rugalmas szorítás hatására a felület érintőjének irányába ható terheléssel ellentétes irányban ébredő

Részletesebben

Példa: Háromszög síkidom másodrendű nyomatékainak számítása

Példa: Háromszög síkidom másodrendű nyomatékainak számítása Példa: Háromszög síkidom másodrendű nyomatékainak számítása Készítette: Dr. Kossa Attila kossa@mm.bme.hu) BME, Műszaki Mechanikai Tanszék. február 6. Határozzuk meg az alábbi ábrán látható derékszögű háromszög

Részletesebben

6. MECHANIKA-STATIKA GYAKORLAT Kidolgozta: Triesz Péter egy. ts. Négy erő egyensúlya, Culmann-szerkesztés, Ritter-számítás

6. MECHANIKA-STATIKA GYAKORLAT Kidolgozta: Triesz Péter egy. ts. Négy erő egyensúlya, Culmann-szerkesztés, Ritter-számítás ZÉHENYI ITVÁN EGYETE GÉPZERKEZETTN É EHNIK TNZÉK 6. EHNIK-TTIK GYKORLT Kidolgozta: Triesz Péter egy. ts. Négy erő egyensúlya ulmann-szerkesztés Ritter-számítás 6.. Példa Egy létrát egy verembe letámasztunk

Részletesebben

A végeselem módszer alapjai. 2. Alapvető elemtípusok

A végeselem módszer alapjai. 2. Alapvető elemtípusok A végeselem módszer alapjai Előadás jegyzet Dr. Goda Tibor 2. Alapvető elemtípusok - A 3D-s szerkezeteket vagy szerkezeti elemeket gyakran egyszerűsített formában modellezzük rúd, gerenda, 2D-s elemek,

Részletesebben

5. gy. VIZES OLDATOK VISZKOZITÁSÁNAK MÉRÉSE OSTWALD-FENSKE-FÉLE VISZKOZIMÉTERREL

5. gy. VIZES OLDATOK VISZKOZITÁSÁNAK MÉRÉSE OSTWALD-FENSKE-FÉLE VISZKOZIMÉTERREL 5. gy. VIZES OLDAOK VISZKOZIÁSÁNAK MÉRÉSE OSWALD-FENSKE-FÉLE VISZKOZIMÉERREL A fluid közegek jellemző anyagi tulajdonsága a viszkozitás, mely erősen befolyásolhatja a bennük lejátszódó reakciók sebességét,

Részletesebben

Anyagvizsgálatok. Mechanikai vizsgálatok

Anyagvizsgálatok. Mechanikai vizsgálatok Anyagvizsgálatok Mechanikai vizsgálatok Szakítóvizsgálat EN 10002-1:2002 Célja: az anyagok egytengelyű húzó igénybevétellel szembeni ellenállásának meghatározása egy szabványosan kialakított próbatestet

Részletesebben

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA II.

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA II. KOVÁCS BÉLA MATEmATIkA II 6 VI TÉRGÖRbÉk 1 Alapvető ÖSSZEFÜGGÉSEk A térgörbe (1) alakú egyenletével írható le Ez a vektoregyenlet egyenértékű az (2) skaláris egyenletrendszerrel A térgörbe három nevezetes

Részletesebben

Példa keresztmetszet másodrendű nyomatékainak számítására

Példa keresztmetszet másodrendű nyomatékainak számítására Példa keresztmetszet másodrendű nyomatékainak számítására Készítette: Kossa Attila (kossa@mm.bme.hu) BME, Műszaki Mechanikai Tanszék 2011. február 22. Tekintsük az alábbi keresztmetszetet. 1. ábra. A vizsgált

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. 1. KIINDULÁSI ADATOK 3. 1.1 Geometria 3. 1.2 Anyagminőségek 6. 2. ALKALMAZOTT SZABVÁNYOK 6.

TARTALOMJEGYZÉK. 1. KIINDULÁSI ADATOK 3. 1.1 Geometria 3. 1.2 Anyagminőségek 6. 2. ALKALMAZOTT SZABVÁNYOK 6. statikai számítás Tsz.: 51.89/506 TARTALOMJEGYZÉK 1. KIINDULÁSI ADATOK 3. 1.1 Geometria 3. 1. Anyagminőségek 6.. ALKALMAZOTT SZABVÁNYOK 6. 3. A VASBETON LEMEZ VIZSGÁLATA 7. 3.1 Terhek 7. 3. Igénybevételek

Részletesebben

A II. kategória Fizika OKTV mérési feladatainak megoldása

A II. kategória Fizika OKTV mérési feladatainak megoldása Nyomaték (x 0 Nm) O k t a t á si Hivatal A II. kategória Fizika OKTV mérési feladatainak megoldása./ A mágnes-gyűrűket a feladatban meghatározott sorrendbe és helyre rögzítve az alábbi táblázatban feltüntetett

Részletesebben

MECHANIKA I. rész: Szilárd testek mechanikája

MECHANIKA I. rész: Szilárd testek mechanikája Egészségügyi mérnökképzés MECHNIK I. rész: Szilárd testek mechanikája készítette: Németh Róbert Igénybevételek térben I. z alapelv ugyanaz, mint síkban: a keresztmetszet egyik oldalán levő szerkezetrészre

Részletesebben

X i = 0 F x + B x = 0. Y i = 0 A y F y + B y = 0. M A = 0 F y 3 + B y 7 = 0. B x = 200 N. B y =

X i = 0 F x + B x = 0. Y i = 0 A y F y + B y = 0. M A = 0 F y 3 + B y 7 = 0. B x = 200 N. B y = 1. feladat a = 3 m b = 4 m F = 400 N φ = 60 fok Első lépésként alkossuk meg a számítási modellt. A kényszereket helyettesítsük a bennük ébredő lehetséges erőkkel (második ábra). Az F erő felbontásával

Részletesebben

First Prev Next Last Go Back Full Screen Close Quit

First Prev Next Last Go Back Full Screen Close Quit Többváltozós függvények (2) First Prev Next Last Go Back Full Screen Close Quit 1. Egyváltozós függvények esetén a differenciálhatóságból következett a folytonosság. Fontos tudni, hogy abból, hogy egy

Részletesebben

Megoldás: A feltöltött R sugarú fémgömb felületén a térerősség és a potenciál pontosan akkora, mintha a teljes töltése a középpontjában lenne:

Megoldás: A feltöltött R sugarú fémgömb felületén a térerősség és a potenciál pontosan akkora, mintha a teljes töltése a középpontjában lenne: 3. gyakorlat 3.. Feladat: (HN 27A-2) Becsüljük meg azt a legnagyo potenciált, amelyre egy 0 cm átmérőjű fémgömöt fel lehet tölteni, anélkül, hogy a térerősség értéke meghaladná a környező száraz levegő

Részletesebben

X = 0 B x = 0. M B = A y 6 = 0. B x = 0 A y = 1000 B y = 400

X = 0 B x = 0. M B = A y 6 = 0. B x = 0 A y = 1000 B y = 400 1. feladat Számítsuk ki a bejelölt rúderőket! Az erők N-ban, a hosszak m-ben, a nyomatékok Nm-ben értendők Első lépésként határozzuk meg a kényszererőket. Az S 1 rúderő számítása: Egyensúlyi egyenletek:

Részletesebben

5. fejezet. Differenciálegyenletek

5. fejezet. Differenciálegyenletek 5. fejezet Differenciálegyenletek 5.. Differenciálegyenletek 5... Szeparábilis differenciálegyenletek 5.. Oldjuk meg az alábbi differenciálegyenleteket, és ábrázoljunk néhány megoldást. a) y = x. b) y

Részletesebben

1. Feladat. a) Mekkora radiális, tangenciális és axiális feszültségek ébrednek a csőfalban, ha a csővég zárt?

1. Feladat. a) Mekkora radiális, tangenciális és axiális feszültségek ébrednek a csőfalban, ha a csővég zárt? 1. Feladat Egy a = mm első és = 150 mm külső sugarú cső terhelése p = 60 MPa első ill. p k = 30 MPa külső nyomás. a) Mekkora radiális, tangenciális és axiális feszültségek érednek a csőfalan, ha a csővég

Részletesebben

PÉLDÁK ERŐTÖRVÉNYEKRE

PÉLDÁK ERŐTÖRVÉNYEKRE PÉLÁ ERŐTÖRVÉNYERE Szabad erők: erőtörvénnyel megadhatók, általában nem függenek a test mozgásállapotától (sebességtől, gyorsulástól) Példák: nehézségi erő, súrlódási erők, rugalmas erők, felhajtóerők,

Részletesebben

Alumínium ötvözetek aszimmetrikus hengerlése

Alumínium ötvözetek aszimmetrikus hengerlése A Miskolci Egyetemen működő tudományos képzési műhelyek összehangolt minőségi fejlesztése TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0008 Tehetségeket gondozunk! Alumínium ötvözetek aszimmetrikus hengerlése 2011. November

Részletesebben

Differenciálegyenletek. Vajda István március 4.

Differenciálegyenletek. Vajda István március 4. Analízis előadások Vajda István 2009. március 4. Függvényegyenletek Definíció: Az olyan egyenleteket, amelyekben a meghatározandó ismeretlen függvény, függvényegyenletnek nevezzük. Függvényegyenletek Definíció:

Részletesebben

Optika gyakorlat 2. Geometriai optika: planparalel lemez, prizma, hullámvezető

Optika gyakorlat 2. Geometriai optika: planparalel lemez, prizma, hullámvezető Optika gyakorlat. Geometriai optika: planparalel lemez, prizma, hullámvezető. példa: Fényterjedés planparalel lemezen keresztül A plánparalel lemezen történő fényterjedés hatására a fénysugár újta távolsággal

Részletesebben

A K É T V É G É N A L Á T Á M A S Z T O T T T A R T Ó S T A T I K A I V IZS-

A K É T V É G É N A L Á T Á M A S Z T O T T T A R T Ó S T A T I K A I V IZS- A K É T V É G É N A L Á T Á M A S Z T O T T T A R T Ó S T A T I K A I V IZS- Forgatónyomaték meghatározása G Á L A T A Egy erő forgatónyomatékkal hat egy pontra, ha az az erővel össze van kötve. Például

Részletesebben

2 (j) f(x) dx = 1 arcsin(3x 2) + C. (d) A x + Bx + C 5x (2x 2 + 7) + Hx + I. 2 2x F x + G. x

2 (j) f(x) dx = 1 arcsin(3x 2) + C. (d) A x + Bx + C 5x (2x 2 + 7) + Hx + I. 2 2x F x + G. x I feladatsor Határozza meg az alábbi függvények határozatlan integrálját: a fx dx = x arctg + C b fx dx = arctgx + C c fx dx = 5/x 4 arctg 5 x + C d fx dx = arctg + C 5/ e fx dx = x + arctg + C f fx dx

Részletesebben

DEME FERENC okl. építőmérnök, mérnöktanár

DEME FERENC okl. építőmérnök, mérnöktanár DEME FERENC okl. építőmérnök, mérnöktanár web-lap : www.sze.hu/~deme e-mail : deme.ferenc1@gmail.com HÁROMCSUKLÓS TARTÓ KÜLSŐ ÉS BELSŐ REAKCIÓ ERŐINEK SZÁMÍTÁSA, A TARTÓ IGÉNYBEVÉTELI ÁBRÁINAK RAJZOLÁSA

Részletesebben

II. Gyakorlat: Hajlított vasbeton keresztmetszet ellenőrzése (Négyszög és T-alakú keresztmetszetek hajlítási teherbírása III. feszültségi állapotban)

II. Gyakorlat: Hajlított vasbeton keresztmetszet ellenőrzése (Négyszög és T-alakú keresztmetszetek hajlítási teherbírása III. feszültségi állapotban) II. Gyakorlat: Hajlított vasbeton keresztmetszet ellenőrzése (Négyszög és T-alakú keresztmetszetek hajlítási teherbírása III. feszültségi állapotban) Készítették: Dr. Kiss Rita és Klinka Katalin -1- A

Részletesebben

7. VIZES OLDATOK VISZKOZITÁSÁNAK MÉRÉSE OSTWALD-FENSKE-FÉLE VISZKOZIMÉTERREL

7. VIZES OLDATOK VISZKOZITÁSÁNAK MÉRÉSE OSTWALD-FENSKE-FÉLE VISZKOZIMÉTERREL 7. VIZES OLDATOK VISZKOZITÁSÁNAK MÉRÉSE OSTWALD-FENSKE-FÉLE VISZKOZIMÉTERREL Számos technológiai folyamat, kémiai reakció színtere gáz, vagy folyékony közeg (fluid közeg). Gondoljunk csak a fémek előállításakor

Részletesebben

6. MECHANIKA-STATIKA GYAKORLAT (kidolgozta: Triesz Péter, egy. ts.; Tarnai Gábor, mérnöktanár)

6. MECHANIKA-STATIKA GYAKORLAT (kidolgozta: Triesz Péter, egy. ts.; Tarnai Gábor, mérnöktanár) SZÉHNYI ISTVÁN GYT LKLZOTT HNIK TNSZÉK 6. HNIK-STTIK GYKORLT (kidolgozta: Triesz Péter egy. ts.; Tarnai Gábor mérnöktanár) Négy erő egyensúlya ulmann-szerkesztés Ritter-számítás 6.. Példa gy létrát egy

Részletesebben

GEOTECHNIKA I. LGB-SE TALAJOK SZILÁRDSÁGI JELLEMZŐI

GEOTECHNIKA I. LGB-SE TALAJOK SZILÁRDSÁGI JELLEMZŐI GEOTECHNIKA I. LGB-SE005-01 TALAJOK SZILÁRDSÁGI JELLEMZŐI Wolf Ákos Mechanikai állapotjellemzők és egyenletek 2 X A X 3 normál- és 3 nyírófeszültség a hasáb oldalain Y A x y z xy yz zx Z A Y Z ZX YZ A

Részletesebben

Kettős integrál Hármas integrál. Többes integrálok. Sáfár Orsolya május 13.

Kettős integrál Hármas integrál. Többes integrálok. Sáfár Orsolya május 13. 2015 május 13. Kétváltozós függvény kettősintegráljának definíciója Legyen f (x, y), R 2 R korlátos függvény egy T korlátos és mérhető területű tartományon. Vegyük a T tartomány egy felosztását T 1, T

Részletesebben

A Hamilton-Jacobi-egyenlet

A Hamilton-Jacobi-egyenlet A Hamilton-Jacobi-egyenlet Ha sikerül olyan kanonikus transzformációt találnunk, amely a Hamilton-függvényt zérusra transzformálja akkor valamennyi új koordináta és impulzus állandó lesz: H 0 Q k = H P

Részletesebben

Meghatározás: Olyan egyenlet, amely a független változók mellett tartalmaz egy vagy több függvényt és azok deriváltjait.

Meghatározás: Olyan egyenlet, amely a független változók mellett tartalmaz egy vagy több függvényt és azok deriváltjait. Közönséges differenciálegyenletek Meghatározás: Olyan egyenlet, amely a független változók mellett tartalmaz egy vagy több függvényt és azok deriváltjait. Célunk a függvény meghatározása Egyetlen független

Részletesebben

Acélszerkezetek. 3. előadás 2012.02.24.

Acélszerkezetek. 3. előadás 2012.02.24. Acélszerkezetek 3. előadás 2012.02.24. Kapcsolatok méretezése Kapcsolatok típusai Mechanikus kapcsolatok: Szegecsek Csavarok Csapok Hegesztett kapcsolatok Tompavarrat Sarokvarrat Coalbrookdale, 1781 Eiffel

Részletesebben

A 2016/2017. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló FIZIKA I. KATEGÓRIA. Javítási-értékelési útmutató

A 2016/2017. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló FIZIKA I. KATEGÓRIA. Javítási-értékelési útmutató Oktatási Hivatal A 06/07 tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló FIZIKA I KATEGÓRIA Javítási-értékelési útmutató feladat Három azonos méretű, pontszerűnek tekinthető, m, m, m tömegű

Részletesebben

BMEGEÁTAT01-AKM1 ÁRAMLÁSTAN (DR.SUDA-J.M.) 2.FAKZH AELAB (90MIN) 18:45H

BMEGEÁTAT01-AKM1 ÁRAMLÁSTAN (DR.SUDA-J.M.) 2.FAKZH AELAB (90MIN) 18:45H BMEGEÁTAT0-AKM ÁRAMLÁSTAN (DR.SUDA-J.M.).FAKZH 08..04. AELAB (90MIN) 8:45H AB Név: NEPTUN kód:. Aláírás: ÜLŐHELY sorszám PONTSZÁM: 50p / p Toll, fényképes igazolvány, számológépen kívül más segédeszköz

Részletesebben

Navier-formula. Frissítve: Egyenes hajlítás

Navier-formula. Frissítve: Egyenes hajlítás Navier-formula Akkor beszélünk egyenes hajlításról, ha a nyomatékvektor egybeesik valamelyik fő-másodrendű nyomatéki tengellyel. A hajlítást mindig súlyponti koordinátarendszerben értelmezzük. Ez még a

Részletesebben

ahol m-schmid vagy geometriai tényező. A terhelőerő növekedésével a csúszó síkban fellép az un. kritikus csúsztató feszültség τ

ahol m-schmid vagy geometriai tényező. A terhelőerő növekedésével a csúszó síkban fellép az un. kritikus csúsztató feszültség τ Egykristály és polikristály képlékeny alakváltozása A Frenkel féle modell, hibátlan anyagot feltételezve, nagyon nagy folyáshatárt eredményez. A rácshibák, különösen a diszlokációk jelenléte miatt a tényleges

Részletesebben

TARTÓSZERKEZETEK II. NGB_se004_02 Vasbetonszerkezetek

TARTÓSZERKEZETEK II. NGB_se004_02 Vasbetonszerkezetek Széchenyi István Egyetem Szerkezetépítési és Geotechnikai Tanszék TARTÓSZERKEZETEK II. NGB_se004_0 Vasbetonszerkezetek Monolit vasbetonvázas épület födémlemezének tervezése című házi feladat részletes

Részletesebben

Molekuláris dinamika I. 10. előadás

Molekuláris dinamika I. 10. előadás Molekuláris dinamika I. 10. előadás Miről is szól a MD? nagy részecskeszámú rendszerek ismerjük a törvényeket mikroszkópikus szinten minden részecske mozgását szimuláljuk? Hogyan tudjuk megérteni a folyadékok,

Részletesebben

ANALÍZIS II. Példatár

ANALÍZIS II. Példatár ANALÍZIS II. Példatár Többszörös integrálok 3. április 8. . fejezet Feladatok 3 4.. Kett s integrálok Számítsa ki az alábbi integrálokat:...3. π 4 sinx.. (x + y) dx dy (x + y) dy dx.4. 5 3 y (5x y y 3

Részletesebben

9. ábra. A 25B-7 feladathoz

9. ábra. A 25B-7 feladathoz . gyakolat.1. Feladat: (HN 5B-7) Egy d vastagságú lemezben egyenletes ρ téfogatmenti töltés van. A lemez a ±y és ±z iányokban gyakolatilag végtelen (9. ába); az x tengely zéuspontját úgy választottuk meg,

Részletesebben

Matematika A2 vizsga mgeoldása június 4.

Matematika A2 vizsga mgeoldása június 4. Matematika A vizsga mgeoldása 03. június.. (a (3 pont Definiálja az f(x, y függvény határértékét az (x 0, y 0 helyen! Megoldás: Legyen D R, f : D R. Legyen az f(x, y függvény értelmezve az (x 0, y 0 pont

Részletesebben

Reológia Mérési technikák

Reológia Mérési technikák Reológia Mérési technikák Reológia Testek (és folyadékok) külső erőhatásra bekövetkező deformációját, mozgását írja le. A deformációt irreverzibilisnek nevezzük, ha a az erőhatás megszűnése után a test

Részletesebben

Végeselem modellezés alapjai 1. óra

Végeselem modellezés alapjai 1. óra Végeselem modellezés alapjai. óra Gyenge alak, Tesztfüggvény, Lagrange-féle alakfüggvény, Stiness mátrix Kivonat Az óra célja, hogy megismertesse a végeselem módszer (FEM) alkalmazását egy egyszer probléma,

Részletesebben

Példa: Csúsztatófeszültség-eloszlás számítása I-szelvényben

Példa: Csúsztatófeszültség-eloszlás számítása I-szelvényben Példa: Csúsztatófeszültség-eloszlás számítása I-szelvényben Készítette: Kossa Attila (kossa@mm.bme.hu) BME, Műszaki Mechanikai Tanszék 2011. március 14. Határozzuk meg a nyírásból adódó csúsztatófeszültség

Részletesebben

Kirchhoff 2. törvénye (huroktörvény) szerint az áramkörben levő elektromotoros erők. E i = U j (3.1)

Kirchhoff 2. törvénye (huroktörvény) szerint az áramkörben levő elektromotoros erők. E i = U j (3.1) 3. Gyakorlat 29A-34 Egy C kapacitású kondenzátort R ellenálláson keresztül sütünk ki. Mennyi idő alatt csökken a kondenzátor töltése a kezdeti érték 1/e 2 ed részére? Kirchhoff 2. törvénye (huroktörvény)

Részletesebben

2014/2015. tavaszi félév

2014/2015. tavaszi félév Hajder L. és Valasek G. hajder.levente@sztaki.mta.hu Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar 2014/2015. tavaszi félév Tartalom Geometria modellezés 1 Geometria modellezés 2 Geometria modellezés

Részletesebben

A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata

A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata 1 Az anyagok tulajdonságai fizikai tulajdonságok, mechanikai, termikus, elektromos, mágneses akusztikai, optikai 2 Minıség, élettartam A termék minısége

Részletesebben

Differenciálegyenletek december 13.

Differenciálegyenletek december 13. Differenciálegyenletek 2018. december 13. Elsőrendű DE Definíció. Az elsőrendű differenciálegyenlet általános alakja y = f (x, y), ahol f (x, y) adott kétváltozós függvény. Minden y = y(x) függvény, amire

Részletesebben

T s 2 képezve a. cos q s 0; 2. Kötélstatika I. A síkbeli kötelek egyensúlyi egyenleteiről és azok néhány alkalmazásáról

T s 2 képezve a. cos q s 0; 2. Kötélstatika I. A síkbeli kötelek egyensúlyi egyenleteiről és azok néhány alkalmazásáról Kötélstatika I. A síkbeli kötelek egyensúlyi egyenleteiről és azok néhány alkalmazásáról Úgy találjuk, hogy a kötelek statikájának népszerűsítése egy soha véget nem érő feladat. Annyi szép dolog tárháza

Részletesebben

A= a keresztmetszeti felület cm 2 ɣ = biztonsági tényező

A= a keresztmetszeti felület cm 2 ɣ = biztonsági tényező Statika méretezés Húzás nyomás: Amennyiben a keresztmetszetre húzó-, vagy nyomóerő hat, akkor normálfeszültség (húzó-, vagy nyomó feszültség) keletkezik. Jele: σ. A feszültség: = ɣ Fajlagos alakváltozás:

Részletesebben

Lemez- és gerendaalapok méretezése

Lemez- és gerendaalapok méretezése Lemez- és gerendaalapok méretezése Az alapmerevség hatása az alap hajlékony merev a talpfeszültség egyenletes széleken nagyobb a süllyedés teknıszerő egyenletes Terhelés hatása hajlékony alapok esetén

Részletesebben

Szélsőérték feladatok megoldása

Szélsőérték feladatok megoldása Szélsőérték feladatok megoldása A z = f (x,y) függvény lokális szélsőértékének meghatározása: A. Szükséges feltétel: f x (x,y) = 0 f y (x,y) = 0 egyenletrendszer megoldása, amire a továbbiakban az x =

Részletesebben

Matematika II képletek. 1 sin xdx =, cos 2 x dx = sh 2 x dx = 1 + x 2 dx = 1 x. cos xdx =,

Matematika II képletek. 1 sin xdx =, cos 2 x dx = sh 2 x dx = 1 + x 2 dx = 1 x. cos xdx =, Matematika II előadás elméleti kérdéseinél kérdezhető képletek Matematika II képletek Határozatlan Integrálszámítás x n dx =, sin 2 x dx = sin xdx =, ch 2 x dx = sin xdx =, sh 2 x dx = cos xdx =, + x 2

Részletesebben

EC4 számítási alapok,

EC4 számítási alapok, Öszvérszerkezetek 2. előadás EC4 számítási alapok, beton berepedésének hatása, együttdolgozó szélesség, rövid idejű és tartós terhek, km. osztályozás, képlékeny km. ellenállás készítette: 2016.10.07. EC4

Részletesebben

Szádfal szerkezet tervezés Adatbev.

Szádfal szerkezet tervezés Adatbev. Szádfal szerkezet tervezés Adatbev. Projekt Dátum : 0..005 Beállítások (bevitel az aktuális feladathoz) Nyomás számítás Aktív földnyomás számítás : Passzív földnyomás számítás : Földrengés számítás : Ellenőrzési

Részletesebben

A lengőfűrészelésről

A lengőfűrészelésről A lengőfűrészelésről Az [ 1 ] tankönyvben ezt írják a lengőfűrészről, működéséről, használatáról: A lengőfűrész árkolásra, csaprések készítésére alkalmazott, 150 00 mm átmérőjű, 3 4 mm vastag, sűrű fogazású

Részletesebben

Csavarorsós emelőbak tervezési feladat Gépészmérnök, Járműmérnök, Mechatronikai mérnök, Logisztikai mérnök, Mérnöktanár (osztatlan) BSC szak

Csavarorsós emelőbak tervezési feladat Gépészmérnök, Járműmérnök, Mechatronikai mérnök, Logisztikai mérnök, Mérnöktanár (osztatlan) BSC szak Csavarorsós emelőbak tervezési feladat Gépészmérnök, Járműmérnök, Mechatronikai mérnök, Logisztikai mérnök, Mérnöktanár (osztatlan) BSC szak A feladat részletezése: Név:.. Csoport:... A számításnak (órai)

Részletesebben

4. MECHANIKA-MECHANIZMUSOK ELŐADÁS (kidolgozta: Szüle Veronika, egy. ts.)

4. MECHANIKA-MECHANIZMUSOK ELŐADÁS (kidolgozta: Szüle Veronika, egy. ts.) SZÉHNYI ISTVÁN YTM LKLMZOTT MHNIK TNSZÉK. MHNIK-MHNIZMUSOK LŐÁS (kidolgozta: Szüle Veronika, egy. ts.) yalugép sebességábrája: F. ábra: yalugép kulisszás mechanizmusának onalas ázlata dott: az ábrán látható

Részletesebben

Végeselem analízis. 1. el adás

Végeselem analízis. 1. el adás Végeselem analízis 1. el adás Pere Balázs Széchenyi István Egyetem, Alkalmazott Mechanika Tanszék 2016. szeptember 7. Mi az a VégesElem Analízis (VEA)? Parciális dierenciálegyenletek (egyenletrendszerek)

Részletesebben

Figyelem! Csak belső és saját használatra! Terjesztése és másolása TILOS!

Figyelem! Csak belső és saját használatra! Terjesztése és másolása TILOS! Figyelem! Csak belső és saját használatra! Terjesztése és másolása TILOS! 1. példa Vasúti kocsinak a 6. ábrán látható ütközőjébe épített tekercsrugóban 44,5 kn előfeszítő erő ébred. A rugó állandója 0,18

Részletesebben

Pere Balázs október 20.

Pere Balázs október 20. Végeselem anaĺızis 1. előadás Széchenyi István Egyetem, Alkalmazott Mechanika Tanszék 2014. október 20. Mi az a VégesElem Anaĺızis (VEA)? Mi az a VégesElem Anaĺızis (VEA)? Mi az a VégesElem Anaĺızis (VEA)?

Részletesebben

Matematikai geodéziai számítások 10.

Matematikai geodéziai számítások 10. Matematikai geodéziai számítások 10. Hibaellipszis, talpponti görbe és közepes ponthiba Dr. Bácsatyai, László Matematikai geodéziai számítások 10.: Hibaellipszis, talpponti görbe és Dr. Bácsatyai, László

Részletesebben

Transzformáció a főtengelyekre és a nem főtengelyekre vonatkoztatott. Az ellipszis a sík azon pontjainak mértani helye, amelyeknek két adott pontól

Transzformáció a főtengelyekre és a nem főtengelyekre vonatkoztatott. Az ellipszis a sík azon pontjainak mértani helye, amelyeknek két adott pontól Ellipsis.tex, February 9, 01 Az ellipszis Az ellipszis leírása Az ellipszis szerkesztése és tulajdonságai Az ellipszis kanonikus egyenlete A kör vetülete ellipszis Az ellipszis polárkoordinátás egyenlete

Részletesebben

HÍDTARTÓK ELLENÁLLÁSTÉNYEZŐJE

HÍDTARTÓK ELLENÁLLÁSTÉNYEZŐJE HÍDTARTÓK ELLENÁLLÁSTÉNYEZŐJE Csécs Ákos * - Dr. Lajos Tamás ** RÖVID KIVONAT A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszéke megbízta a BME Áramlástan Tanszékét az M8-as

Részletesebben

Használhatósági határállapotok. Alakváltozások ellenőrzése

Használhatósági határállapotok. Alakváltozások ellenőrzése 1.GYAKORLAT Használhatósági határállapotok A használhatósági határállapotokhoz tartozó teherkombinációk: Karakterisztikus (repedésmentesség igazolása) Gyakori (feszített szerkezetek repedés korlátozása)

Részletesebben

Elektrodinamika. Maxwell egyenletek: Kontinuitási egyenlet: div n v =0. div E =4 div B =0. rot E = rot B=

Elektrodinamika. Maxwell egyenletek: Kontinuitási egyenlet: div n v =0. div E =4 div B =0. rot E = rot B= Elektrodinamika Maxwell egyenletek: div E =4 div B =0 rot E = rot B= 1 B c t 1 E c t 4 c j Kontinuitási egyenlet: n t div n v =0 Vektoranalízis rot rot u=grad divu u rot grad =0 div rotu=0 udv= ud F V

Részletesebben

Megoldás: Mindkét állítás hamis! Indoklás: a) Azonos alapú hatványokat úgy szorzunk, hogy a kitevőket összeadjuk. Tehát: a 3 * a 4 = a 3+4 = a 7

Megoldás: Mindkét állítás hamis! Indoklás: a) Azonos alapú hatványokat úgy szorzunk, hogy a kitevőket összeadjuk. Tehát: a 3 * a 4 = a 3+4 = a 7 A = {1; 3; 5; 7; 9} A B = {3; 5; 7} A/B = {1; 9} Mindkét állítás hamis! Indoklás: a) Azonos alapú hatványokat úgy szorzunk, hogy a kitevőket összeadjuk. Tehát: a 3 * a 4 = a 3+4 = a 7 Azonos alapú hatványokat

Részletesebben

Szádfal szerkezet ellenőrzés Adatbev.

Szádfal szerkezet ellenőrzés Adatbev. Szádfal szerkezet ellenőrzés Adatbev. Projekt Dátum : 8.0.05 Beállítások (bevitel az aktuális feladathoz) Anyagok és szabványok Beton szerkezetek : Acél szerkezetek : Acél keresztmetszet teherbírásának

Részletesebben

Erőtani számítás Szombathely Markusovszky utcai Gyöngyös-patak hídjának ellenőrzéséhez

Erőtani számítás Szombathely Markusovszky utcai Gyöngyös-patak hídjának ellenőrzéséhez Erőtani számítás Szombathely Markusovszky utcai Gyöngyös-patak hídjának ellenőrzéséhez Pécs, 2015. június . - 2 - Tartalomjegyzék 1. Felhasznált irodalom... 3 2. Feltételezések... 3 3. Anyagminőség...

Részletesebben

időpont? ütemterv számonkérés segédanyagok

időpont? ütemterv számonkérés segédanyagok időpont? ütemterv számonkérés segédanyagok 1. Bevezetés Végeselem-módszer Számítógépek alkalmazása a szerkezettervezésben: 1. a geometria megadása, tervkészítés, 2. műszaki számítások: - analitikus számítások

Részletesebben

Szilárd testek rugalmas alakváltozásai Nyú y j ú tás y j Hooke törvény, Hooke törvén E E o Y un un modulus a f eszültség ffeszültség

Szilárd testek rugalmas alakváltozásai Nyú y j ú tás y j Hooke törvény, Hooke törvén E E o Y un un modulus a f eszültség ffeszültség Kontinuumok mechanikája Szabó Gábor egyetemi tanár SZTE Optikai Tanszék Szilárd testek rugalmas alakváltozásai Nyújtás l l = l E F A Hooke törvény, E Young modulus σ = F A σ a feszültség l l l = σ E Szilárd

Részletesebben

Gyakorlati példák Dr. Gönczi Dávid

Gyakorlati példák Dr. Gönczi Dávid Szilárdságtani számítások Gyakorlati példák Dr. Gönczi Dávid I. Bevezető ismeretek I.1 Definíciók I.2 Tenzoralgebrai alapismeretek I.3 Bevezetés az indexes jelölésmódba I.4 A lineáris rugalmasságtan általános

Részletesebben

Segédlet a gördülőcsapágyak számításához

Segédlet a gördülőcsapágyak számításához Segédlet a gördülőcsapágyak számításához Összeállította: Dr. Nguyen Huy Hoang Budapest 25 Feladat: Az SKF gyártmányú, SNH 28 jelű osztott csapágyházba szerelt 28 jelű egysorú mélyhornyú golyóscsapágy üzemi

Részletesebben

A loxodrómáról. Előző írásunkban melynek címe: A Gudermann - függvényről szó esett a Mercator - vetületről,illetve az ezen alapuló térképről 1. ábra.

A loxodrómáról. Előző írásunkban melynek címe: A Gudermann - függvényről szó esett a Mercator - vetületről,illetve az ezen alapuló térképről 1. ábra. 1 A loxodrómáról Előző írásunkban melynek címe: A Gudermann - függvényről szó esett a Mercator - vetületről,illetve az ezen alapuló térképről 1. ábra. 1. ábra forrása: [ 1 ] Ezen a térképen a szélességi

Részletesebben

TERMÉKSZIMULÁCIÓ. Dr. Kovács Zsolt. Végeselem módszer. Elıadó: egyetemi tanár. Termékszimuláció tantárgy 6. elıadás március 22.

TERMÉKSZIMULÁCIÓ. Dr. Kovács Zsolt. Végeselem módszer. Elıadó: egyetemi tanár. Termékszimuláció tantárgy 6. elıadás március 22. TERMÉKZIMULÁCIÓ Végeselem módszer Termékszimuláció tantárgy 6. elıadás 211. március 22. Elıadó: Dr. Kovács Zsolt egyetemi tanár A végeselem módszer lényege A vizsgált, tetszıleges geometriai kialakítású

Részletesebben