Gyakorló feladatok a Management számvitel elemzés tárgyhoz Témakör: Tevékenység alapú költségszámítás

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Gyakorló feladatok a Management számvitel elemzés tárgyhoz Témakör: Tevékenység alapú költségszámítás"

Átírás

1 1. példa Egy vállalat négy féle terméket gyárt. A gyártott termékeket jelezzük T1, T2, T3, T4. A T1 és T2 termékek kisméretûek a T3 és a T4 termékek nagyméretûek. A T1 és T3 termékeket kisvolumenben, a T2 és a T4 termékeket nagy volumenben gyártják. A T1 és a T2 termékeke gyártásához 1 óra a T3 és a T4 termékekhez 4 óra szükséges. Az egyes közvetlen óra bértétele 800 Ft. A közvetlen anyagköltség T1 és T2 termékeknél 500Ft/db, T3 és T4 termékeknél 2.000Ft/db. A T1 és T3 termékekbõl 10db-ot, a T2 és T4 termékekbõl 100db-ot gyártanak a vizsgált idõszakban. Az általános költségekbõl fõkönyvben kimutatott értéke: Ft. A vállalkozás a termékek önköltségének megállapításánál az általános költségeket a közvetlen bérköltség arányában ossza fel a termékekre. A vállalat a terméke önköltségének megállapítását a jövõben szeretné az ABC költségelemzés elméletének mértékben az erõforrásokat igénybe veszi. Folyamatelemzést nem hajtottak végre. A termékeke elõállítását mûveletekre bontották, majd a mûveleteket tevékenységekbe csoportosították, amelyekhez meghatározták a költségeket és a költségjellemzõket. A fõkönyvi költség adatok (tevékenység központok): anyagigazgatás, raktározás, anyagbeszerzési költségek összege Ft bér és munkaügyi adminisztrációs, szociális költségek Ft karbantartás, szerszám, segédanyagok költsége Ft termelésszervezés, gyártási tételek kezelési költsége Ft értékesítés adminisztráció, termelésütemezés szállítás szervezés költsége Ft termékhez kapcsolható adminisztráció Ft A tevékenység központok költségjellemzõként a következõket határozták meg: Termék Közvetlen anyag Közvetlen bér Gépóra (gó) Gépátállítá sok Rendelése k Alkatrésze k T T T T Általános ktg A termék önköltség a tevékenységalapú költségelszámolás szerint: Megnevezés T 1 T 2 T 3 T 4 Közvetlen anyag Közvetlen bér Anyagigazgatás Adminisztráció, szoc. költség Gépköltség Termelésszervezés Értékesítés Termék adminisztráció a) Számolja ki a termékek önköltségét a hagyományos önköltségszámítás alapján!

2 2. példa Az osszukmárfelazáltalánosköltségeketpontosabban Rt-nél elhatározták, hogy a raktározási általános költségeket az eddigi anyagköltségarányos felosztás helyett a tevékenységen alapuló költségszámítás szerint próbálják majd ráterhelni a termékekre. A feladat elvégzésével a Jókirályfi és társa sárkányfoglalkoztató kht-t bízták meg, akik a raktározási folyamatot a következõ szakaszokra bontották: anyagfogadás raktározás kiadás A raktározási részleget a fõkönyv alapján az alábbi költségek terhelik: bér és közterhek tallér fogyóeszköz tallér eszközhasználat tallér vezetõi információs rendszer tallér összesen tallér A költségek áttekintése után Jókirályfiék javaslatokat tettek a forrástényezõkre: bér és fogyóeszköz esetén a létszám. eszközhasználat esetén az alapterület, de a beérkezõ anyag minõségvizsgálatára használt gép költségénél (9 429 tallér) lehetséges a közvetlen terhelés. vezetõi információs rendszernél a terminálok. A raktározási részleg vezetõjétõl a következõ táblázatot kapták a forrásfogyasztó faktorokról: tevékenység létszám (fõ) alapterület (m2) terminálok (db) anyagfogadás raktározás kiadás összesen Ezek után a tevékenységtényezõket határozták meg, azaz az anyagfogadáshoz az anyagfogadási ügyletek számát, a raktározáshoz a készletértéket, a kiadáshoz a kiadási ügyletek számát javasolták hozzárendelni. A tevékenységfogyasztó faktorokról az alábbi táblázat szolgál adatokkal: megnevezés anyagfogadási ügyletek átlagos napi készletérték tallérban forgási napok kiadási ügyletek T1 100 T2 30 T3 25 T4 125 a a a a Jókirályfi és társa sárkányfoglalkoztató kht javaslatai alapján, ön mint az Rt fiatal, tehetséges és jólképzett munkatársa számolja ki a termékek önköltségét hagyományos és ABC eljárás szerint is, majd közölje az igazgatósággal az új eljárásról alkotott véleményét! Számításaihoz a termelésrõl rendelkezésre álló adatokat is vegye figyelembe! Az Rt. 4 terméket gyárt. Termék évente gyártott alkatrészek felhasznált mennyisége mennyiség a1 a2 a3 a4 T T T T Az alkatrészek értéke 2,25; 3,00; 3,00; 7,50 tallér; az összeszerelés bérköltsége pedig 0,07, 0,02, 0,02 és 0,03 tallér.

3 3. példa Egy vállalat költségei az alábbi módon alakultak: Megnevezés Termékek A B C Közvetlen költség Anyagjellegû ráfordítások (Ft/db) Személyi jellegû ráfordítások (Ft/db) Értékcsökkenési leírás (Ft/db) Egyéb költségek (Ft/db) (Ft/db) Gépóra felhasználás (gó/db) Gépátállítások Rendelések Termelt értékesített mennyiség Általános költségek összege: eft A vállalkozás a termékek összköltségének megállapításánál az általános költségeket a közvetlen bérköltség arányában osztotta fel a termékekre. A vállalat a termékek összköltségének megállapítást a jövõben szeretné az ABC költségelemzés elméletének mértékben az erõforrásokat igénybe veszik. A termékek elõállításnak tevékenységeit a tevékenységközpontokat azonosították, amelyekhez meghatározták a költségeket és költségjellemzõket, melyet a következõ táblázat tartalmaz: Tevékenységközpontok Költségek (eft) Költség jellemzõk - anyagmozgatás, raktározás, anyagbeszerzés Közvetlen anyagköltség - bér- és munkaügyi adminisztráció Közvetlen bérköltség - karbantartás Gépóra felhasználás - termelés szervezés Gépátállítások - értékesítés költségei Rendelések a) Határozza meg a termékek önköltségét a hagyományos költségszámítás alapján! ( , , Ft/db) ( , , Ft/db)

4 4. példa Egy vállalat költségei az alábbi módon alakultak: Megnevezés Termékek A B C D Közvetlen költség Anyagjellegû ráfordítások (Ft/db) Személyi jellegû ráfordítások (Ft/db) Értékcsökkenési leírás (Ft/db) Egyéb költségek (Ft/db) (Ft/db) Gépóra felhasználás (gó/db) Gépátállítások Rendelések Termelt értékesített mennyiség Általános költségek összege: eft A vállalkozás a termékek összköltségének megállapításánál az általános költségeket a közvetlen bérköltség arányában osztotta fel a termékekre. A vállalat a termékek összköltségének megállapítást a jövõben szeretné az ABC költségelemzés elméletének mértékben az erõforrásokat igénybe veszik. A termékek elõállításnak tevékenységeit a tevékenységközpontokat azonosították, amelyekhez meghatározták a költségeket és költségjellemzõket, melyet a következõ táblázat tartalmaz: Tevékenységközpontok Költségek (eft) Költség jellemzõk - anyagmozgatás, raktározás, anyagbeszerzés Közvetlen anyagköltség - bér- és munkaügyi adminisztráció Közvetlen bérköltség - karbantartás Gépóra felhasználás - termelés szervezés Gépátállítások - értékesítés költségei Rendelések a) Határozza meg a termékek önköltségét a hagyományos költségszámítás alapján! ( , , , Ft/db) ( , , , Ft/db)

5 5. példa Egy kisvállalkozás 4 féle terméket állít elõ. Az I. és a II. termék kisméretûek, míg a III. és a IV. termékek nagyméretûek. Az I. és II. terméket kisvolumenben, a III. és IV. terméket nagy volumenben állítják elõ. I. termék 90 db II. termék 80 db III. termék 200 db IV. termék 320 db gyártanak. Az I. és II. termék gyártásához 2 óra, a III. és IV. termék gyártásához 8 óra szükséges. Az egy közvetlen óra bértétele 700 Ft. A közvetlen anyagköltség I. és II. terméknél Ft, III. és IV. terméknél Ft. Az általános költségek fõkönyvi kivonatban kimutatott értéke Ft. A vállalkozás az általános költségeket a közvetlen bérköltség arányában ossza fel az egyes termékek között. A jobb vezetõi döntések érdekében pontosabban szeretnék a termékönköltséget meghatározni, ezért az általános költségek felosztásánál alkalmazzák a ABC elméletét. Ennek alapján a termékek elõállítását mûveletekre bontották, majd a mûveleteket tevékenység egységbe csoportosították, melyhez az általános költségeket hozzárendelték és meghatározták a költségek alakulását befolyásoló költségjellemzõket. A fõkönyvi kivonatban kimutatott költségek (tevékenység központok): - anyagbeszerzés, raktározás, anyagigazgatás költsége Ft - bér-munkaügy, adminisztráció, szociális ktg Ft - karbantartás segédanyag ktg Ft - termelésszervezés, gyártási tételek kezelése Ft - értékesítés, adminisztráció, szállítás szervezés Ft - termékhez kapcsolódó adminisztráció Ft A tevékenység központok költségjellemzõit az alábbi táblázat tartalmazza: Termékek Közvetlen anyagktg. Közvetle n bérktg. Gépóra Gépátállítások Rendelések Alkatrészek I II III IV Általános költség A termék önköltségének meghatározása a tevékenységalapú költségszámítás szerint: adatok: Ft/db Megnevezés I. termék II. termék III. termék IV. termék Közvetlen anyagköltség Közvetlen bérköltség Anyagigazgatási költség Bér, munkaügy, szociális költség Gépköltség Termelésszervezés Értékesítés Termék adminisztráció a) Számítsa ki a termékek önköltségét a hagyományos kalkuláció szerint! (8 845, 8 845, , Ft/db) b) Számítsa ki a tevékenységalapú költségszámítás szerinti önköltséget! (9 551, , 9 848, Ft/db)

Gyakorló feladatok a Vezetői számvitel tárgyhoz Témakör: Önköltségszámítás. 1. feladat

Gyakorló feladatok a Vezetői számvitel tárgyhoz Témakör: Önköltségszámítás. 1. feladat 1. feladat Egy vállalkozás 1.000 darab terméket állít elő. Az eladási ár 25.000 Ft/db. A közvetlen költség 10.000 eft, a közvetett költségek összege 10.000 eft, amelyből elvileg felosztható 2.000 eft.

Részletesebben

a) Megnevezés S1 S2 T1 T2 T3 S1 1 600 mó 2 400 mó S2 40 gó 240 gó 120 gó

a) Megnevezés S1 S2 T1 T2 T3 S1 1 600 mó 2 400 mó S2 40 gó 240 gó 120 gó 1. feladat Egy vállalkozás három termelőrészleggel (T1, T2, T3) és két szolgáltatórészleggel (S1, S2) S1 21 000 eft S2 18 000 eft T1 30 000 eft T2 22 000 eft T3 50 000 eft összesen 141 000 eft Határozza

Részletesebben

K Ö L T S É G ( S Z ) Á M Í T Á S

K Ö L T S É G ( S Z ) Á M Í T Á S K Ö L T S É G ( S Z ) Á M Í T Á S Tervezzük meg, hogy mennyibe kerüljön a TERMÉK Kelemen Tamás Tevékenységalapú költségszámítás Activity-Based Costing A költségszámítási rendszerek átalakulása Pótlékoló

Részletesebben

Esettanulmányok Önköltségkalkuláció témakörben

Esettanulmányok Önköltségkalkuláció témakörben Bevezető feladat Esettanulmányok Önköltségkalkuláció témakörben A vállalkozás a tárgyidőszakban A és B típusú terméket gyártott. A tárgyidőszakkal kapcsolatban a következő információkat ismeri: A termék

Részletesebben

Gyakorló feladatok a Vezetői számvitel tárgyhoz Témakör: Esettanulmányok (költségfelosztás önköltségszámítás)

Gyakorló feladatok a Vezetői számvitel tárgyhoz Témakör: Esettanulmányok (költségfelosztás önköltségszámítás) 1. feladat Egy vállalat háromféle terméket állít elő. A termelt mennyiség 200, 300 illetve 500 darab. A késztermékek előállításhoz az alábbi felhasználások történtek: me 1. termék 2. termék 3. termék A

Részletesebben

K Ö L T S É G ( S Z ) Á M Í T Á S

K Ö L T S É G ( S Z ) Á M Í T Á S K Ö L T S É G ( S Z ) Á M Í T Á S Gyakorló feladatok Kelemen Tamás standard számítás most lássunk még néhány egyszerű példát a táblán Kelemen Tamás Mintapélda Kerékpárgyárunk az alábbi adatokat tervezi

Részletesebben

1. feladat. Tevékenység Vetítési alap Protect Bye Boo Eternal. Anyagmozgatás száma

1. feladat. Tevékenység Vetítési alap Protect Bye Boo Eternal. Anyagmozgatás száma Feladatok A vállalat ABC elemzés segítségével terheli általános eit az egyes termékvonalakra. Ehhez különböző tevékenységeket állapított meg, melyek a következő táblázatban láthatók a számításhoz szükséges

Részletesebben

Költségelszámolás II.

Költségelszámolás II. Költségelszámolás II. Számvitel I. 2004. november 17. Joó Ágnes 1 őző előadáson kiosztott feladat megoldásának befejezése: osztott feladat megoldása: költséghely, költségviselő elszámolással a. Társasági

Részletesebben

HÁZI DOLGOZAT TÁVOKTATÁS TAGOZAT PÉNZÜGY-SZÁMVITEL SZAK 2014/2015. TANÉV TAVASZI FÉLÉV

HÁZI DOLGOZAT TÁVOKTATÁS TAGOZAT PÉNZÜGY-SZÁMVITEL SZAK 2014/2015. TANÉV TAVASZI FÉLÉV HÁZI DOLGOZAT TÁVOKTATÁS TAGOZAT PÉNZÜGY-SZÁMVITEL SZAK 2014/2015. TANÉV TAVASZI FÉLÉV 1 1. FELADAT: Gazdasági kalkuláció Egy vállalkozás tevékenységéhez tartozó egyik üzem adatai a következők: (Az üzemben

Részletesebben

Vezetői számvitel / Controlling XI. előadás. Költség és eredmény controlling

Vezetői számvitel / Controlling XI. előadás. Költség és eredmény controlling Vezetői számvitel / Controlling XI. előadás Költség és eredmény controlling Költségnemek A vállalati költségek megjelenésének elsődleges formái. Az elsődleges elszámolás a felmerülés okára és nem a felmerülés

Részletesebben

Éves beszámoló összeállítása és elemzése

Éves beszámoló összeállítása és elemzése Éves beszámoló összeállítása és elemzése I.ELŐADÁS KÖLTSÉGFOGALMAK KÖLTSÉGELSZÁMOLÁSI MÓDSZEREK Alapfogalmak Vállalkozás működés Eredmény Eredmény csökkentő tételek Eredmény növelő tételek Költségek Ráfordítások

Részletesebben

I.ELŐADÁS KÖLTSÉGFOGALMAK KÖLTSÉGELSZÁMOLÁSI MÓDSZEREK

I.ELŐADÁS KÖLTSÉGFOGALMAK KÖLTSÉGELSZÁMOLÁSI MÓDSZEREK Éves beszámoló összeállítása I.ELŐADÁS KÖLTSÉGFOGALMAK KÖLTSÉGELSZÁMOLÁSI MÓDSZEREK Alapfogalmak Vállalkozás működés Eredmény Eredmény csökkentő tételek Eredmény növelő tételek Költségek Ráfordítások Fogalmi

Részletesebben

Üzleti számvitel működés

Üzleti számvitel működés MISKOLCI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Számvitel Tanszék Fogalma Üzleti számvitel Vállalkozás működés Költségek csökkentő tételek növelő tételek Dr.

Részletesebben

Gyakorló feladatok ABC (Activity-Based Costing) költségszámításhoz

Gyakorló feladatok ABC (Activity-Based Costing) költségszámításhoz Gyakorló feladatok ABC (Activity-Based Costing) számításhoz A vállalat ABC elemzés segítségével terheli általános eit az egyes termékvonalakra. Ehhez különböző tevékenységeket állapított meg, melyek a

Részletesebben

Standard költségszámítás

Standard költségszámítás Standard költségszámítás A jó kontroller mottója: - Istenben bízunk, a többieket ellenőrizzük Kelemen Tamás A költségszámítás szerepe Van egy csodálatos termékünk Mennyi pénzt keresünk vele? Amennyi árbevételt

Részletesebben

Easy PDF Creator is professional software to create PDF. If you wish to remove this line, buy it now.

Easy PDF Creator is professional software to create PDF. If you wish to remove this line, buy it now. 070421/1. példa Termékek Termelési érték (eft) Árindex Közvetlen bérköltség (eft) Terv Tény % Terv Tény A 60 000 84 000 105 9 000 11 760 B 18 000 15 000 100 1 800 1 800 C 40 000 35 280 98 4 800 5 292 Az

Részletesebben

Költség. A projekt költségeinek mérése, elszámolása, felosztása. Költségek csoportosítása. Költségek csoportosítása. Költségek csoportosítása

Költség. A projekt költségeinek mérése, elszámolása, felosztása. Költségek csoportosítása. Költségek csoportosítása. Költségek csoportosítása MISKOLCI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Számvitel Intézeti Tanszék A projekt költségeinek mérése, a, felosztása Költség Költségnek tekintjük a tevékenység

Részletesebben

Számvitel III 12 gyakorlat Önköltség számviteli elszámolása 14. szeminárium

Számvitel III 12 gyakorlat Önköltség számviteli elszámolása 14. szeminárium 1. Feladat Egy mezőgazdasági vállalkozás 201X. évben 5 000 tonna étkezési búzát termelt az alábbi költségekkel: 1. Vetőmag (előző évben beszerzett) 19 000 000 Ft 2. Növényvédőszer (előző évben beszerzett)

Részletesebben

Költséggazdálkodás. Kis- és középvállalkozások. Költséggazdálkodás. Ügyvezetés I. és II.

Költséggazdálkodás. Kis- és középvállalkozások. Költséggazdálkodás. Ügyvezetés I. és II. Kis- és középvállalkozások Ügyvezetés I. és II. 1 Költséggazdálkodás 2 Költséggazdálkodás Tény: a működéssel költségek merülnek fel Cél: okok minél pontosabb ismerete Módszer: ok okozati összefüggések

Részletesebben

Vállalkozások költséggazdálkodása (Renner Péter, BGF Külkereskedelmi Főiskolai Kar)

Vállalkozások költséggazdálkodása (Renner Péter, BGF Külkereskedelmi Főiskolai Kar) 1/23 Vállalkozások költséggazdálkodása (Renner Péter, BGF Külkereskedelmi Főiskolai Kar) HOZAM RÁFORDÍTÁS EREDMÉNY ÁRBEVÉTEL KÖLTSÉG BR. NYERESÉG BEVÉTEL KIADÁS PÉNZTÁR KÖLTSÉG RÁFORDÍTÁS KIADÁS HOZAM

Részletesebben

VÁLLALKOZÁS-GAZDASÁGTAN 2012/2013. tanév, tavaszi félév Levelező tagozat GYAKORLÓ FELADATOK

VÁLLALKOZÁS-GAZDASÁGTAN 2012/2013. tanév, tavaszi félév Levelező tagozat GYAKORLÓ FELADATOK GYAKORLÓ FELADATOK 1. feladat Egy vállalat tárgyévi könyvelési adatai szerint az alábbi termelési költségek merültek fel, költségnemenkénti bontásban: ANYAGKÖLTSÉG: Bérköltség: Szociális hozzájárulási

Részletesebben

Költséggazdálkodás. Katona Ferenc. Katona Ferenc

Költséggazdálkodás. Katona Ferenc. Katona Ferenc Költséggazdálkodás franzkatona@gmail.com Költséggazdálkodás A termelési folyamatban felhasznált élő- és holtmunka ráfordítások értékben kifejezett összegét költségnek nevezzük. A termék vagy szolgáltatás

Részletesebben

Tevékenység költségei

Tevékenység költségei Tevékenység költségei Kiadás, ráfordítás, költség Kiadás: minden kifizetés, amely csökkenti a pénzeszközöket Ráfordítás: A vállalkozás eredményét csökkenti. Költség: a költség a tevékenység/termelés során

Részletesebben

VEZETŐI SZÁMVITEL elmélet, módszertan

VEZETŐI SZÁMVITEL elmélet, módszertan VEZETŐI SZÁMVITEL elmélet, módszertan 2016 Szerzők: Dr. Kardos Barbara Dr. Sisa Krisztina Andrea Dr. Szekeres Bernadett Dr. Veress Attila Lektor: Dr. Siklósi Ágnes ISBN 978 963 638 511 8 Kiadja a SALDO

Részletesebben

I. RÉSZ / 12. FEJEZET SAJÁT TERMELÉSŰ KÉSZLETEK

I. RÉSZ / 12. FEJEZET SAJÁT TERMELÉSŰ KÉSZLETEK I. RÉSZ / 12. FEJEZET SAJÁT TERMELÉSŰ KÉSZLETEK GYAKORLÓ FELADATOK 1. feladat megoldása 1. feladatrész megoldása 0. Nyitás 251. 491. 10 000 10 000 Nyitómérleg számla 1. Tárgyidőszaki költségek elszámolása

Részletesebben

Esettanulmány Folyamatköltség-számítás

Esettanulmány Folyamatköltség-számítás Esettanulmány Folyamatköltség-számítás Az erős versenyben gyorsan növekvő árak és költségek nyomása miatt egyre fontosabb tudni, hogy a közvetlen költségeken kívül milyen közvetett költségek terhelik a

Részletesebben

7. KÖLTSÉGTANI ALAPOK

7. KÖLTSÉGTANI ALAPOK 7. KÖLTSÉGTANI ALAPOK 1 MIRŐL LESZ MA SZÓ? A VÁLLALAT MŰKÖDTETÉSI KÖLTSÉGEI A KÖLTSÉGSZÁMÍTÁS RENDSZERE A KÖLTSÉGEK CSOPORTOSÍTHATÓSÁGA 2 1 A KÖLTSÉG A HOZAMOK ELÉRÉSE ÉRDEKÉBEN FELMERÜLŐ, (TÖBBNYIRE)

Részletesebben

Szent István Egyetem. Gazdaság és Társadalomtudományi Kar

Szent István Egyetem. Gazdaság és Társadalomtudományi Kar Szent István Egyetem Gazdaság és Társadalomtudományi Kar HALADÓ VEZETŐI SZÁMVITEL GYAKORLÓ FELADATOK ELŐADÁSHOZ Készítette: Véghné Dr. Bálint Katalin TEL: 203887440 2012 1 B Költségtan 1. Téma: A költségek

Részletesebben

A kalkuláció. A kalkuláció: olyan műszaki-gazdasági tevékenység, gazdasági számítás, amely valamely

A kalkuláció. A kalkuláció: olyan műszaki-gazdasági tevékenység, gazdasági számítás, amely valamely A kalkuláció A kalkuláció: olyan műszaki-gazdasági tevékenység, gazdasági számítás, amely valamely tevékenység végzésének tervezett vagy tényleges erőforrás igényét veszi száma. tágabb értelemben vezetői

Részletesebben

A képzési önköltség számítása

A képzési önköltség számítása 1. számú melléklet A képzési önköltség számítása Az Áhsz. 50. (5) bekezdésének megfelelően a felsőoktatásban az oktatási tevékenység önköltségének meghatározása során szakonként, képzési szintenként, munkarend

Részletesebben

K Ö L T S É G ( S Z ) Á M Í T Á S

K Ö L T S É G ( S Z ) Á M Í T Á S K Ö L T S É G ( S Z ) Á M Í T Á S Tervezzük meg, hogy mennyibe kerüljön a TERMÉK Új elvek a költségszámításban Nemcsak az érdekel minket, hogy mi mennyibe került? Az is érdekel minket, hogy mi mennyibe

Részletesebben

Vezetői számvitel konzultáció 2 BA Képzés - Távoktatás tagozat 2014.03.28. Előadó: Sisa Krisztina A. Számviteli Intézeti Tanszék

Vezetői számvitel konzultáció 2 BA Képzés - Távoktatás tagozat 2014.03.28. Előadó: Sisa Krisztina A. Számviteli Intézeti Tanszék Vezetői számvitel konzultáció 2 BA Képzés - Távoktatás tagozat 2014.03.28. Előadó: Sisa Krisztina A. Számviteli Intézeti Tanszék Tárgyalásra kerülő témakörök Költség- és saját teljesítmény elszámolás lehetőségei

Részletesebben

A KÉBSZ Kft. által biztosított közétkeztetések és a külsős étkeztetések 2015. évi önköltség számítása

A KÉBSZ Kft. által biztosított közétkeztetések és a külsős étkeztetések 2015. évi önköltség számítása KÉBSZ Kft. Csanytelek, Volentér János tér 2. 6647 Tel:06-20-938-1736 kebsz@csanytelek.hu A KÉBSZ Kft. által biztosított közétkeztetések és a külsős étkeztetések 2015. évi önköltség számítása Az önköltségszámítás

Részletesebben

Termékek Pálcikás jégkrém + 29 000 20 000 300 000 75 000 Poharas jégkrém + 20 000 10 000 380 000 95 000

Termékek Pálcikás jégkrém + 29 000 20 000 300 000 75 000 Poharas jégkrém + 20 000 10 000 380 000 95 000 31. Feladat Egy jégkrémgyártó kft. pálcikás és poharas jégkrémeket állít elő. A vállalkozás két üzemében (adagoló és fagyasztó üzem) mindkét termékcsoport termelése folyik. 20X1. január havi nyitó mérlege

Részletesebben

Számvitel III 11 gyakorlat Költségelszámolási rendszerek 12. szeminárium

Számvitel III 11 gyakorlat Költségelszámolási rendszerek 12. szeminárium 1. Feladat Egy vállalat néhány éve alapanyagot vásárolt, amelynek beszerzési értéke 100 000 forint volt. Az alapanyag felhasználásával gyártott termékre nincs kereslet, egy vevő kivételével, aki az általa

Részletesebben

Önköltségszámítás 2012.02.14. A hagyományos költségszámítás folyamata. Kapcsolódó fogalmak. Dr. Musinszki Zoltán

Önköltségszámítás 2012.02.14. A hagyományos költségszámítás folyamata. Kapcsolódó fogalmak. Dr. Musinszki Zoltán MISKOLCI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Számvitel Intézeti Tanszék Önköltségszámítás Dr. Musinszki Zoltán A hagyományos költségszámítás folyamata tárgyidőszakban

Részletesebben

Szent István Egyetem. Gazdaság és Társadalomtudományi Kar

Szent István Egyetem. Gazdaság és Társadalomtudományi Kar Szent István Egyetem Gazdaság és Társadalomtudományi Kar HALADÓ VEZETŐI SZÁMVITEL GYAKORLÓ FELADATOK ELŐADÁSHOZ Készítette: Véghné Dr. Bálint Katalin TEL: 203887440 2013 1 A Ismétlő gyakorló feladatok

Részletesebben

Gyakorló feladatok a Komplex elemzés tárgyhoz Témakör: Fejlesztés

Gyakorló feladatok a Komplex elemzés tárgyhoz Témakör: Fejlesztés 1. példa Egy vállalkozás termékválasztékának bõvítése érdekében új termék kifejlesztését tervezi. A fejlesztés elsõ szakasza lezárult, az összegyûjtött és értékelt információk alapján két termék fejlesztését

Részletesebben

Gyakorló feladatok a Vezetõi számvitel tárgyhoz Témakör: Utólagos eredményelemzés

Gyakorló feladatok a Vezetõi számvitel tárgyhoz Témakör: Utólagos eredményelemzés 1. feladat Egy ipari tevékenységet folytató vállalkozás termékeirõl az alábbi információkat ismeri: Termék Mennyiség db) Egységár Ft/db) Önköltség Ft/db) Terv Tény Terv Tény Terv Tény A 16 15 82 81 54

Részletesebben

A JELENTŐSEBB FORGALMÚ SÜTŐIPARI TERMÉKEK KÖLTSÉG- ÉS JÖVEDELEM VIZSGÁLATA. (kivonat az Agrárgazdasági Kutatóintézet tanulmányából)

A JELENTŐSEBB FORGALMÚ SÜTŐIPARI TERMÉKEK KÖLTSÉG- ÉS JÖVEDELEM VIZSGÁLATA. (kivonat az Agrárgazdasági Kutatóintézet tanulmányából) A JELENTŐSEBB FORGALMÚ SÜTŐIPARI TERMÉKEK KÖLTSÉG- ÉS JÖVEDELEM VIZSGÁLATA (kivonat az Agrárgazdasági Kutatóintézet tanulmányából) 1. Problémafelvetés Magyarországon az élelmiszertermelés kérdései ezen

Részletesebben

Vezetői számvitel konzultáció1 BA Képzés - Távoktatás tagozat 2014.03.21. Előadó: Sisa Krisztina A. Számviteli Intézeti Tanszék

Vezetői számvitel konzultáció1 BA Képzés - Távoktatás tagozat 2014.03.21. Előadó: Sisa Krisztina A. Számviteli Intézeti Tanszék Vezetői számvitel konzultáció1 BA Képzés - Távoktatás tagozat 2014.03.21. Előadó: Sisa Krisztina A. Számviteli Intézeti Tanszék Kötelező irodalom Kardos Barbara - Sztanó Imre - Veress Attila: A vezetői

Részletesebben

Mérleg Eredménykimutatás Kiegészítő melléklet

Mérleg Eredménykimutatás Kiegészítő melléklet Számvitel alapjai Előadásvázlatok 6. rész Az eredménykimutatás. Eredménykimutatás összköltség és forgalmi költség eljárással. A beszámoló Mérleg Eredménykimutatás Kiegészítő melléklet Már ismerjük Őt is

Részletesebben

KÖLTSÉGELSZÁMOLÁS II.

KÖLTSÉGELSZÁMOLÁS II. KÖLTSÉGELSZÁMOLÁS II. M O T T Ó Költség nélkül nincs haszon! Róth J 1 K ölts ltségelsz gelszám ol olás ol II. II. II. II. Költségelszámolás (output) 2 Róth STK Termékek teljesítmények Kimenet KÖVETKEZIK

Részletesebben

Költségkalkuláció. Kis- és középvállalkozások. Kalkuláció fogalma. Ügyvezetés I. és II.

Költségkalkuláció. Kis- és középvállalkozások. Kalkuláció fogalma. Ügyvezetés I. és II. Kis- és középvállalkozások Ügyvezetés I. és II. 1 Költségkalkuláció 2 Kalkuláció fogalma Gazdaságossági számítás Jövedelmezőség meghatározása Önköltség meghatározása Kalkuláció csoportosítása Egység szerinti

Részletesebben

SZÁMVITELI ALAPJAI tárgyból

SZÁMVITELI ALAPJAI tárgyból BEADANDÓ FELADAT Beadási határidő: Az első zárthelyi megírásakor hozza magával, ott kell beadnia. A zárthelyi megírásának (a félév elfogadásának) előfeltétele a beadandó feladat leadása. SZÁMVITELI ALAPJAI

Részletesebben

Eredményelemzés. Minimális AEE. Easy PDF Creator is professional software to create PDF. If you wish to remove this line, buy it now.

Eredményelemzés. Minimális AEE. Easy PDF Creator is professional software to create PDF. If you wish to remove this line, buy it now. MISKOLCI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Számvitel Tanszék Eredményelemzés Musinszki Zoltán Minimális AEE Határozzamega terv évi adózáselõtti eredményminimálisan

Részletesebben

Eredménykimutatás FORRÁS Zrt. ). A főkönyvi kivonat az adózás előtti eredmény utáni könyvelési tételeken kívül minden információt tartalmaz! .

Eredménykimutatás FORRÁS Zrt. ). A főkönyvi kivonat az adózás előtti eredmény utáni könyvelési tételeken kívül minden információt tartalmaz! . Eredménykimutatás A FORRÁS Zrt. (továbbiakban: Társaság) 2009. december 31-i főkönyvi kivonatának forgalmi adatai (forintban). A főkönyvi kivonat az adózás előtti eredmény utáni könyvelési tételeken kívül

Részletesebben

Hajdúnánási Holding Zrt. 2012. évi Üzleti jelentés

Hajdúnánási Holding Zrt. 2012. évi Üzleti jelentés Hajdúnánási Holding Zrt. 2012. évi Üzleti jelentés A Hajdúnánási Holding Zrt.-t 2011.06.24 dátummal alapította Hajdúnánás Város Önkormányzata. Tulajdonos: Hajdúnánás Város Önkormányzata 100 % tulajdoni

Részletesebben

Komló-Habilitas Nonprofit Közhasznú Kft.

Komló-Habilitas Nonprofit Közhasznú Kft. Komló-Habilitas Nonprofit Közhasznú Kft. Kiegészítő melléklet a 2012. évi beszámolóhoz Wágner Zita ügyvezető igazgató 1 Általános adatok: A Cég neve: Komló-Habilitas Kft Cégjegyzék száma: 02-09-074143

Részletesebben

Gyakorló feladatok a Vezetõi számvitel tárgyhoz Témakör: Fedezeti elemzés

Gyakorló feladatok a Vezetõi számvitel tárgyhoz Témakör: Fedezeti elemzés 1. feladat Egy világító kertitörpéket gyártó vállalkozás 12 000 darab kertitörpe gyártását és értékesítését tervezi. Költségei és árbevétele várhatóan az alábbiak szerint alakulnak: Megnevezés eft Változó

Részletesebben

TERMÉKFEJLESZTÉS (BMEGEGE MNTF)

TERMÉKFEJLESZTÉS (BMEGEGE MNTF) TERVEZÉS ELMÉLET ÉS MÓDSZERTAN (BMEGEGE MGTM) TERMÉKFEJLESZTÉS (BMEGEGE MNTF) 10. Előadás Költségszempontú tervezés 2010/2011 II. félév 1 / 17 Ütemterv 2011. tavaszi félév Hét Előadás 1. Tervezési iskolák,

Részletesebben

ÖNKÖLTSÉGSZÁMÍTÁSI SZABÁLYZAT

ÖNKÖLTSÉGSZÁMÍTÁSI SZABÁLYZAT ÖNKÖLTSÉGSZÁMÍTÁSI SZABÁLYZAT Edutus Egyetem Szenátusa által 88/2018. (aug. 31.) számú határozatával egységes szerkezetben elfogadva. Kiadás száma Módosítás száma Határozat száma Hatályos 1. kiadás 88/2018.

Részletesebben

Az eredmény elemzés szakaszai. Eredményelemzés

Az eredmény elemzés szakaszai. Eredményelemzés MISKOLCI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Számvitel Tanszék Az eredmény elemzés szakaszai Eredményelemzés I szakasz /Tervezés/ II szakasz Végrehajtás Cél

Részletesebben

Költségvetés készítés és optimalizálás. 2008. április 7-8.

Költségvetés készítés és optimalizálás. 2008. április 7-8. Költségvetés készítés és optimalizálás 2008. április 7-8. Az elıadás célja: Bemutatni a költségvetés helyét, szerepét a tervezés és ellenırzés rendszerében Áttekintést adni a mester költségvetésrıl és

Részletesebben

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés Számviteli ügyintéző részszakképesítés

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés Számviteli ügyintéző részszakképesítés PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM TÜK szám: 1/3-24 /2019 Érvényességi idő: 2019. február 5. 11.15 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti és fm. példányban Egy példány: lap Kapják

Részletesebben

KÖLTSÉGSZÁMVITEL KÖLTSÉGEK A VEZETŐI SZÁMVITELBEN

KÖLTSÉGSZÁMVITEL KÖLTSÉGEK A VEZETŐI SZÁMVITELBEN KÖLTSÉGSZÁMVITEL KÖLTSÉGEK A VEZETŐI SZÁMVITELBEN Controlling, vezetői számvitel 2.előadás 2013. február 14. BGF KKK Dr. Forgács Anna A számvitel fogalma A számvitel a vagyonra és vagyonváltozásra vonatkozó

Részletesebben

Termelés- és szolgáltatásmenedzsment Részidős üzleti mesterszakok

Termelés- és szolgáltatásmenedzsment Részidős üzleti mesterszakok egyetemi adjunktus Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék kallo@mvt.bme.hu Tematika Bevezetés A termelési, szolgáltatási igény előrejelzése Alapfogalmak, az előrejelzési módszerek osztályozása Előrejelzési

Részletesebben

A standard költségszámítás problémájával Magyarországon Ladó (11) és Koltai (12) munkáiban találkozhatnak.

A standard költségszámítás problémájával Magyarországon Ladó (11) és Koltai (12) munkáiban találkozhatnak. 6.3.6. A standard költségszámítás és vezetői döntéstámogatás A standard költségszámítás problémájával Magyarországon Ladó (11) és Koltai (12) munkáiban találkozhatnak. Az angolszász irodalomban a vezetői

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK ELÕSZÓ...7

TARTALOMJEGYZÉK ELÕSZÓ...7 TARTALOMJEGYZÉK ELÕSZÓ...7 1. AZ EREDMÉNYKIMUTATÁS...9 1.1 Az eredménykimutatás fogalma, tartalma...9 1.2 Az eredmény megállapításának összetevõi...11 1.2.1 Bevételek...11 1.2.2 Költségek, ráfordítások...12

Részletesebben

MINTAVIZSGASOR Bevezetés a számvitelbe tantárgyból (Megoldási idő 70 perc)

MINTAVIZSGASOR Bevezetés a számvitelbe tantárgyból (Megoldási idő 70 perc) MISKOLCI EGYETEM Név:... Gazdaságtudományi Kar Neptun kód:... Számvitel Tanszék Miskolc, 2006. ELMÉLETI KÉRDÉSEK (30 pont) MINTAVIZSGASOR Bevezetés a számvitelbe tantárgyból (Megoldási idő 70 perc) I.

Részletesebben

MÁVAG HORGÁSZ EGYESÜLET EGYESÜLETI JELENTÉS Dömsöd, Felsődunapart 12. Adószáma: Statisztikai számjel:

MÁVAG HORGÁSZ EGYESÜLET EGYESÜLETI JELENTÉS Dömsöd, Felsődunapart 12. Adószáma: Statisztikai számjel: 2344 Dömsöd, Felsődunapart 12. Adószáma: 19623867-1-13 Statisztikai számjel: 19623867-9272-523-13 EGYESÜLETI JELENTÉS a 2016. évi egyszerűsített éves beszámolóhoz Dömsöd, 2017. április 2 EGYESÜLETI JELENTÉS

Részletesebben

Kézikönyv. Kalkuláció alapjai

Kézikönyv. Kalkuláció alapjai Kézikönyv Tartalomjegyzék Nincsenek tartalomjegyzék-bejegyzések. 2 Összefoglalás Az abas Business Software kalkuációs folyamatának alapjai A tanulás célja Rövid áttekintést nyerni az abas Business Software

Részletesebben

VÁLLALATGAZDASÁGTAN. Eszközgazdálkodás alapok. ELŐADÓ: Dr. Pónusz Mónika PhD

VÁLLALATGAZDASÁGTAN. Eszközgazdálkodás alapok. ELŐADÓ: Dr. Pónusz Mónika PhD Eszközgazdálkodás alapok ELŐADÓ: Dr. Pónusz Mónika PhD Az előadás témakörei ESZKÖZÖK - Tárgyi eszközök 1. Tárgyi eszközök fogalma, csoportosítása 2. Tárgyi eszközökkel való gazdálkodás 3. Tárgyi eszközök

Részletesebben

1. FELADAT - "A" ÚTVONAL

1. FELADAT - A ÚTVONAL Az easymaths.hu BCE Vezetői Számvitel videóinak feladatai http://easymaths.hu/index.php/tananyag/corvinus/vezetoi-szamvitel 1. FELADAT - "A" ÚTVONAL Megnevezés A B Egy járatra eső átlagos utasszám (fő)

Részletesebben

A) 1. zh Számvitel III. Max. 50 pont 30ponttól elégséges

A) 1. zh Számvitel III. Max. 50 pont 30ponttól elégséges A/1 Edutus Főiskola Név:. A) 1. zh Számvitel III. Max. 50 pont Dátum..... 30ponttól elégséges A dolgozathoz csak számológép használható! feladat ( 15 p) Az ÉRTÉKESITŐ Kft. főkönyvi kivonatából az eredményszámlák

Részletesebben

Tartalom 1 Kapacitástervezés

Tartalom 1 Kapacitástervezés E-Controlling E-Controlling Szakmai folyóirat XVI. évfolyam 5. szám 2016. május Tisztelt Előfizetőnk! A szakmai folyóiratunk előfizetéséhez INGYENES TA- NÁCSADÓI SZOLGÁLTATÁS is jár! A controllinggal kapcsolatos

Részletesebben

Egyes logisztikai feladatok megoldása lineáris programozás segítségével. - bútorgyári termelési probléma - szállítási probléma

Egyes logisztikai feladatok megoldása lineáris programozás segítségével. - bútorgyári termelési probléma - szállítási probléma Egyes logisztikai feladatok megoldása lineáris programozás segítségével - bútorgyári termelési probléma - szállítási probléma Egy bútorgyár polcot, asztalt és szekrényt gyárt faforgácslapból. A kereskedelemben

Részletesebben

Komló-Habilitas Nonprofit Közhasznú Kft.

Komló-Habilitas Nonprofit Közhasznú Kft. Komló-Habilitas Nonprofit Közhasznú Kft. Kiegészítő melléklet a 2013. évi beszámolóhoz Wágner Zita ügyvezető igazgató 1 Általános adatok: A Cég neve: Komló-Habilitas Kft Cégjegyzék száma: 02-09-074143

Részletesebben

Önköltség-számítási szabályzata

Önköltség-számítási szabályzata Területi Gondozási Központ Püspökladány Önköltség-számítási szabályzata Hatályos: -tól. készítette: Az intézmény adatai: Intézmény neve: Területi Gondozási Központ székhelye: Püspökladány Rákóczi. 4. Törzskönyvi

Részletesebben

Menedzsment és vállalkozásgazdaságtan

Menedzsment és vállalkozásgazdaságtan Menedzsment és vállalkozásgazdaságtan 4. ZH - számolós feladatok Tartalomjegyzék 1. Készletgazdálkodás 2 1.1. Egy keresked az új................................... 2 1.2. Egy üzem egyik terméke................................

Részletesebben

54. Feladat (kidolgozott) ESETTANULMÁNY AZ EREDMÉNYSZÁMÍTÁS ÉS EREDMÉNYKIMUTATÁS TÉMAKÖRÉHEZ Valamely korlátolt felelősségű társaság 1999.

54. Feladat (kidolgozott) ESETTANULMÁNY AZ EREDMÉNYSZÁMÍTÁS ÉS EREDMÉNYKIMUTATÁS TÉMAKÖRÉHEZ Valamely korlátolt felelősségű társaság 1999. 54. Feladat (kidolgozott) ESETTANULMÁNY AZ EREDMÉNYSZÁMÍTÁS ÉS EREDMÉNYKIMUTATÁS TÉMAKÖRÉHEZ Valamely korlátolt felelősségű társaság 1999. december 31-én 3 000 eft jegyzett tőkével alakult, amely összeget

Részletesebben

Termelés- és szolgáltatásmenedzsment Részidős üzleti mesterszakok

Termelés- és szolgáltatásmenedzsment Részidős üzleti mesterszakok egyetemi docens Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék kallo@mvt.bme.hu Tudnivalók Segédanyagok Jegyzet, előadásvázlatok, munkafüzet Példatár, konzultáció, képletgyűjtemény Elméleti kérdések kidolgozása

Részletesebben

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés Számviteli ügyintéző részszakképesítés

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés Számviteli ügyintéző részszakképesítés NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TÜK szám: 49/3-116/2018 KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Érvényességi idő: 2018. május 15. 11.15 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti és

Részletesebben

Egy vállalkozás bevételei és ráfordításai tárgyévben a következők:

Egy vállalkozás bevételei és ráfordításai tárgyévben a következők: Példa az eredménykimutatáshoz Egy vállalkozás bevételei és ráfordításai tárgyévben a következők: (adatok ezer Ft-ban) 1. Késztermék értékesítés ellenértéke ÁFÁ nélkül 100.000 2. Vevő által el nem ismert

Részletesebben

Az eredménykimutatás. Eredménykimutatás I. Eredménykategóriák. Formai jellemzők. Tartalmi jellemzők. Az eredménykimutatás fajtái.

Az eredménykimutatás. Eredménykimutatás I. Eredménykategóriák. Formai jellemzők. Tartalmi jellemzők. Az eredménykimutatás fajtái. MISKOLCI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Számvitel Tanszék Üzleti számvitel Eredménykimutatás I. Dr. Pál Tibor Az eredménykimutatás Számviteli okmány

Részletesebben

Az eredménykimutatás. Formai jellemzõk. Eredménykategóriák. Tartalmi jellemzõk. Az eredménykimutatás fajtái

Az eredménykimutatás. Formai jellemzõk. Eredménykategóriák. Tartalmi jellemzõk. Az eredménykimutatás fajtái Üzleti számvitel XXI. Elõadás Eredménykimutatás I. Dr. Pál Tibor MISKOLCI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Számvitel Tanszék Az eredménykimutatás Számviteli

Részletesebben

SZÁMLATÜKÖR 1. SZÁMLAOSZTÁLY: BEFEKTETETT ESZKÖZÖK 11. IMMATERIÁLIS JAVAK

SZÁMLATÜKÖR 1. SZÁMLAOSZTÁLY: BEFEKTETETT ESZKÖZÖK 11. IMMATERIÁLIS JAVAK SZÁMLATÜKÖR 1. SZÁMLAOSZTÁLY: BEFEKTETETT ESZKÖZÖK 11. IMMATERIÁLIS JAVAK 111. Alapítás-átszervezés aktivált értéke 112. Kísérleti fejlesztés aktivált értéke 113. Vagyoni értékű jogok 114. Szellemi termékek

Részletesebben

MIKOM Nonprofit Kft. Vezetői összefoglaló

MIKOM Nonprofit Kft. Vezetői összefoglaló MIKOM Nonprofit Kft. Vezetői összefoglaló 2010-2011 Főbb események, adatok A társaság a korábbi évekhez képest jelentős eredménynövekedéssel számolt, 2011. évi tervezett mérleg szerinti eredménye 11 743

Részletesebben

CEDEK EMIH Izraelita Szeretetszolgálat

CEDEK EMIH Izraelita Szeretetszolgálat Bírósági bejegyzés száma: 0100/Pk.60702/2015 Telefon: 1-268-0183 CEDEK EMIH Izraelita Szeretetszolgálat Alapítvány Alapítványok egyszerűsített éves beszámolója Bírósági bejegyzés száma: 0100/Pk.60702/2015

Részletesebben

SZÁMVITEL ALAPJAI VIZSGAKONZULÁTCIÓ

SZÁMVITEL ALAPJAI VIZSGAKONZULÁTCIÓ 1. Feladat SZÁMVITEL ALAPJAI Cash Flow példa Mérlegadatok: Bázis Tárgy Befektetett eszközök: Ingatlanok: 375 476 Műszaki berendezések: 340 292 Szellemi termékek: 510 400 Forgóeszközök: Készletek: 420 350

Részletesebben

Települési szilárd hulladékkezelési közszolgáltatás adatai Csanyteleken

Települési szilárd hulladékkezelési közszolgáltatás adatai Csanyteleken Települési szilárd hulladékkezelési közszolgáltatás adatai Csanyteleken 1. Az alábbi táblázat tartalmazza a Csanytelek Község területéről elszállított lakossági szilárd hulladék mennyiségét: Hulladékmennyiség

Részletesebben

Feladat (A beszámoló összeállítása)

Feladat (A beszámoló összeállítása) Feladat (A beszámoló összeállítása) A Beszámol-Ő-2 Kft. 2X16. december 31-ei főkönyvi kivonatából a következő záró egyenlegeket ismerjük (adatok EFt-ban). A főkönyvi kivonat a társasági adóval kapcsolatos

Részletesebben

Saját termelésű készletek részei

Saját termelésű készletek részei Éves beszámoló összeállítása és elemzése II. Előadás Termeléskönyvvitel 1. Saját termelésű készletek részei Saját termelésű készletek Eszköz Mérleg Forrás Befejezetlen termelés (23) (legalább egy műveletet

Részletesebben

Egyszerűsített éves beszámoló mérlege "A" változat

Egyszerűsített éves beszámoló mérlege A változat Adószám: Cégbíróság: Fővárosi Törvényszék Cégbírósága Likvid Trade 2010 Korlátolt Felelősségű Társaság 1156 Budapest, Szilas park 2. fszt. 2. Egyszerűsített éves beszámoló mérlege "A" változat A mérleg

Részletesebben

Bérterv. HATÁRTALANUL! projekt BGA-11-HA Számítások az üzleti tervhez. adatok forintban

Bérterv. HATÁRTALANUL! projekt BGA-11-HA Számítások az üzleti tervhez. adatok forintban Bérterv 2011-2017 adatok forintban 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 Alkalmazottak Alapbérek Összesen ügyvezető 500 000 6 000 000 6 120 000 6 242 400 6 367 248 6 494 593 6 624 485 6 756 975 44 605 700

Részletesebben

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TÜK szám: 24/3-373/2015. KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Érvényességi idő: 2015. november 24. 9:45 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti

Részletesebben

K i v o n a t. Biatorbágy Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. január 30-án megtartott ülésének jegyzőkönyvéből

K i v o n a t. Biatorbágy Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. január 30-án megtartott ülésének jegyzőkönyvéből K i v o n a t Biatorbágy Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. január 30-án megtartott ülésének jegyzőkönyvéből Biatorbágy Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2014. (I.30.) önkormányzati

Részletesebben

Éves beszámoló összeállítása és elemzése. II. Előadás Termeléskönyvvitel 1.

Éves beszámoló összeállítása és elemzése. II. Előadás Termeléskönyvvitel 1. Éves beszámoló összeállítása és elemzése II. Előadás Termeléskönyvvitel 1. Saját termelésű készletek részei Saját termelésű készletek Eszköz Mérleg Forrás Befejezetlen termelés (23) (legalább egy műveletet

Részletesebben

Vállalkozási mérlegképes könyvelő szakképesítés-ráépülés

Vállalkozási mérlegképes könyvelő szakképesítés-ráépülés PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM TÜK szám: 1/4-7/2018. Érvényességi idő: 2018. július 4. 10:00 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti és 0 fm. példányban Egy példány: lap Kapják

Részletesebben

Gyakorló feladatok a Kontrolling alapjai tárgyhoz Témakör: Mérés és elemzés (Költség- és eredményelemzés)

Gyakorló feladatok a Kontrolling alapjai tárgyhoz Témakör: Mérés és elemzés (Költség- és eredményelemzés) Gyakorló feladatok a Kontrolling alajai tárgyhoz. feladat Egy vállalkozás termeléséről az alábbi adatokat ismeri: Termelési érték Termelés (db) Közvetlen anyagköltség előző év tárgy év előző év tárgy év

Részletesebben

A számviteli törvény szerinti egyéb szervezetek

A számviteli törvény szerinti egyéb szervezetek A számviteli törvény szerinti egyéb szervezetek egyszerűsített éves beszámoló 2015 év Növényvédőszer-Gyártók és Importörök Szövetsége Egyesület -----------------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

Komló-Habilitas Nonprofit Közhasznú Kft.

Komló-Habilitas Nonprofit Közhasznú Kft. 2 2 2 6 5 4 3 4 3 2 4 0 5 9 9 0 2 0 2 0 9 0 7 4 1 4 3 Cégjegyzék száma Statisztikai számjel A vállalkozás címe: 7300 Komló, Juhász Gy. u. 2. - Egyszerűsített éves beszámoló Keltezés: Komló, 2010. május

Részletesebben

A költségkontrolling szerepe. Kalkulációk készítése egy konkrét megvalósítás tükrében.

A költségkontrolling szerepe. Kalkulációk készítése egy konkrét megvalósítás tükrében. A költségkontrolling szerepe. Kalkulációk készítése egy konkrét megvalósítás tükrében. Plain Consult Kkt. Galántai Tamás 2010. november 9.. www.plainconsult.hu A vezetői költség- és teljesítményszámítási

Részletesebben

Kiadás Költség Ráfordítás

Kiadás Költség Ráfordítás Kiadás Költség Ráfordítás Kiadás: minden, a vállalatnál ténylegesen felmerült kifizetés, pénzeszköz-kiáramlás, aminek következtében csökken a vállalkozás pénzkészlete. Költség: az adott tevékenység megvalósításához,

Részletesebben

2012. évi üzleti terve

2012. évi üzleti terve 2012. évi üzleti terve (Vezetői összefoglaló) Miskolc, 2012. május 16. Üzleti Terv 2012 - Tagvállalat Makro-gazdasági adatok, piaci környezet Eredmény-kimutatás Árbevétel Költségtakarékossági intézkedések

Részletesebben

Pénzügyi számvitel február 8. Győrffi Dezső Miskolci Egyetem

Pénzügyi számvitel február 8. Győrffi Dezső Miskolci Egyetem Pénzügyi számvitel 1 A pénzügyi számvitel fogalma A pénzügyi számvitel fogalma: a pénzügyi számvitel a vagyon és annak összetétele, a tevékenység eredménye valóságnak megfelelő, folyamatos, zárt rendszerű,

Részletesebben

Kiegészítő melléklet

Kiegészítő melléklet Adószám: Cégbíróság: Cégjegyzék szám: 23749720-2-41 FŐVÁROSI BÍRÓSÁG CÉGBÍRÓSÁGA 01-09-976467 KÖVETKEZŐ OPCIÓ STATÉGIAI TANÁCSADÓ KFT 1028 Budapest, ÚJSOR UTCA 1 2011 Fordulónap: Beszámolási időszak: 2011.

Részletesebben

Gyakorló feladatok a Kontrolling alapjai tárgyhoz Témakör: Költség volumen - eredmény elemzés

Gyakorló feladatok a Kontrolling alapjai tárgyhoz Témakör: Költség volumen - eredmény elemzés 1. feladat Egy világító kertitörpéket gyártó vállalkozás 12 000 darab kertitörpe gyártását és értékesítését tervezi. Költségei és árbevétele várhatóan az alábbiak szerint alakulnak: Megnevezés eft Változó

Részletesebben

Üzemgazdasági számvitel/1. Előadás 2008.02.04-05. KÖLTSÉGSZÁMÍTÁS. 2. A költségszámítás fogalma, tárgya. 3. A költségek csoportosításai

Üzemgazdasági számvitel/1. Előadás 2008.02.04-05. KÖLTSÉGSZÁMÍTÁS. 2. A költségszámítás fogalma, tárgya. 3. A költségek csoportosításai Üzemgazdasági számvitel/1. Előadás 2008.02.04-05. KÖLTSÉGSZÁMÍTÁS 1. A Pénzügyi és a Vezetői számvitel különbségei 2. A költségszámítás fogalma, tárgya 3. A költségek csoportosításai 4. Költségszámítási

Részletesebben

Éves beszámoló összeállítása és elemzés

Éves beszámoló összeállítása és elemzés MISKOLCI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Számvitel Tanszék Éves beszámoló összeállítása és elemzés IV. előadás Eredménykimutatás I. Az eredménykimutatás

Részletesebben