A VERSENYKÉPES MUNKAVÁLLALÓ KOMPETENCIÁI AZ EURÓPAI UNIÓBAN ÉS MAGYARORSZÁGON 1

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A VERSENYKÉPES MUNKAVÁLLALÓ KOMPETENCIÁI AZ EURÓPAI UNIÓBAN ÉS MAGYARORSZÁGON 1"

Átírás

1 57 Karcsics Éva * A VERSENYKÉPES MUNKAVÁLLALÓ KOMPETENCIÁI AZ EURÓPAI UNIÓBAN ÉS MAGYARORSZÁGON 1 A jövõ vállalatainak legfontosabb erõforrása az ember Ez a kijelentés immár nem csupán szlogen, hanem olyan megállapítás, mely mögött az Európai Unió számos dokumentumának irányelve, elvárása felsorakozik, sok helyen számszerûsítve és konkretizálva, mit is kell tennünk az emberi erõforrások menedzsmentje területén a jövõ versenyképes munkavállalója, vállalata érdekében. E dokumentumok közül is kiemelkedik az Európai Foglalkoztatási Stratégia, az úgynevezett Tízparancsolat, melyben célul tûzték ki többek között, hogy a 2010-re, a cégeknek munkabérköltségük jelenlegi 2,3%-áról 20%-ra kell emelniük képzési kiadásaikat. Ugyanebben a dokumentumban fogalmazódik meg, hogy a középiskolát, fõiskolát végzettek aránya el kell érje a 75%-ot. A közeljövõben egyre inkább a munkavállaló minõsége fogja meghatározni a vállalatok, cégek versenyképességét, a szervezet humán tõkéje lesz az, ami az elsõdleges versenyelõnyt biztosítja. De mit is jelent pontosan a humán tõke fogalma? A szervezet munkavállalóinak összességét. Természetesen fontos a mennyiség is, de ha a versenyképesség szempontjából vizsgáljuk a munkavállalót, akkor nem kérdés a minõségi jellemzõk hordozzák magukban az alkalmazkodás, innováció stb. lehetõségét. A szervezet humán tõkéje alatt értjük tehát a munkavállalókat tudásukkal, tapasztalatukkal, gyakorlatukkal, képességeikkel és készségeikkel, jövõbeni potenciáljaikkal. Kompetenciakutatás az Európai Unióban Hogyan tud reagálni egy munkatárs a megváltozó környezeti feltételekre? Mi biztosítja versenyképességét s ezáltal a szervezet életben maradását? Mely tényezõk teszik alkalmassá a munkavállalót a gazdasági fejlõdés ütemének, irányának követésére, megelõzésére? Nos, ezek a kérdések motiválták az Európai Unió szakembereit, hogy átfogó kutatásokat végezzenek a kérdéskörben. A munkavállaló lehetséges jellemzõi közül a kompetenciában találták meg azokat az ismérveket, melyek átfogóan felölelik az emberi erõforrás minõségi leírhatóságát. A kompetencia fogalma körül azonban nincsen egységes szakmai * Fõiskolai adjunktus, Ph.D hallgató. Általános Vállalkozási Föiskola. Jelen közleményben foglaltak részét képezik a Humán-Mérleg Információ címû készülõ PhD disszertációnak. 1 Ezúton is köszönöm dr. Szakács Ferencnek a munka tartalmi kidolgozásában nyújtott szakértõ segítségét, továbbá köszönöm Skultéty Viktor kollégámnak a feldolgozásban való igényes közremûködését. Köszönettel tartozom továbbá az ÁVF Vállalkozásszervezõ közgazdász szakos hallgatóinak, akik a munkaköri leírások gyûjtésében közremûködtek, illetve köszönöm ugyanezen szak Humán Erõforrás Menedzser szakirányos hallgatóinak az interjúk felvételében nyújtott segítségét.

2 58 álláspont, ezért az Európai Unió célul tûzte ki a fogalom egységesítését és egy kompetenciarendszer kialakítását. 2 Az OECD országok részvételével között, 12 országban zajlott egy nagy volumenû kompetenciakutatás, melynek végeredménye többek között egy kompetencialista lett. Ez a kompetencialista három csoportba rendezve összesen 23 olyan kompetenciát tartalmaz, mely a tagországokban végzett kutatások alapján annak a munkavállalónak a sajátja, aki a jövõ versenyképességét biztosíthatja a szervezeten belül. Kulcskompetenciák: kommunikáció; számszerûsítési készség; csoportmunka; problémamegoldó készség; tanulás és teljesítmény fejlesztése. Munkakompetenciák: rugalmasság; kreativitás; kezdeti önálló döntéshozatal; cselekvõképesség; idegen nyelv ismerete; magabiztosság; kritikus szemlélet; lehetõségek feltárása; felelõsségtudat. Vezetõi kompetenciák: vezetés; más emberek motiválása; hibából való tanulás; kapcsolattartás, kapcsolatépítés, más emberekre való hatás; döntéshozatal; az eredményekre és a folyamatok véghezvitelére történõ fókuszálás; stratégia felállítása; etikus hozzáállás. Az Általános Vállalkozási Fõiskola (ÁVF) Alkalmazott Magatartástudományi Tanszék keretében folyó Humán-Mérleg Információ (HUG-I) kutatás egyik célja, hogy feltárja a magyar munkaerõpiac által elvárt, közgazdászvégzettséggel betölthetõ munkakörökben támasztott kompetenciákat s azokat összehasonlítsa az Európai Uniós elvárásokkal. Az ÁVF-en, a kompetenciakutatás 2000-ben kezdõdött, s az elmúlt öt évben alábbi részfelméréseket végeztük: n Két éven keresztül ( ) elemeztük a Heti Világgazdaság közgazdász végzettséggel betölthetõ álláshirdetéseit (összesen 1411 db-ot). A kutatás megkezdésekor ez volt az egyetlen olyan rendsze- 2 Munkánkban, az üzleti körökben leginkább elfogadott kompetencia-definícióval dolgozunk, melyet Boyatzis fogalmazott meg: A kompetenciák egy személy alapvetõ meghatározó jellemzõi, melyek okozati kapcsolatban állnak a kritériumszintnek megfelelõ hatékony és/vagy kiváló teljesítménnyel. Boyatzis (1982.)

3 59 resen megjelenõ szakmai jellegû kiadvány, melyben nagyszámú és kellõen kifejtett álláshirdetést találtam. 3 A kívánatos kompetenciák fontossági sorrendben, e felmérés eredményeképp a következõk: kommunikációs és tárgyalástechnikai készség; önállóság; szervezési készség; csapatmunkában való munkavégzés képessége; dinamikus egyéniség; kreativitás; átlagon felüli munkabírás; jó megjelenés, határozott fellépés; teljesítményorientáltság; analitikus szemlélet/elemzõkészség; precizitás, pontosság; kapcsolatteremtõ képesség; rugalmasság; megbízhatóság; problémamegoldó képesség; vezetõi rátermettség; nyitottság; ambició; elkötelezett munkavégzés; ügyfél-orientáltság; motiváció; kimagasló vezetõi kvalitás. n Elemeztünk 583 db munkaköri leírást. A munkaköri leírásokat az Általános Vállalkozási Fõiskola, Alkalmazott Magatartástudományi Tanszékével kapcsolatban álló úgynevezett bázisintézményi körbõl gyûjtöttük a évek során. Olyan munkakörök munkaköri leírásait kértük a cégektõl, melyeket végzésük után közgazdász végzettségû hallgatóink potenciálisan elfoglalhatnak a szervezetben. Így teljes mértékben biztosítottnak látjuk a merítés hitelességét, az egyezés a képzés és a munkáltatói elfogadás között teljesnek mondható. Az eredmény fontossági sorrendben a következõ kompetencialista lett: pontosság, precizitás; kommunikációs készség; megbízhatóság; kreativitás; problémamegoldó képesség; nyitottság; önállóság; kapcsolatteremtõ képesség; kezdeményezõ készség; prezentációs képesség; fejlõdõképesség; elemzõ-készség; határozottság; innovativitás; teljesítményorientáltság; elkötelezettség; irányítóképesség; rugalmasság; 3 Részletesen lásd: Karcsics Éva (2003): A versenyképes közgazdász. Általános Vállalkozási Fõiskola, Tudományos Közlemények 8. sz.

4 60 rendszerszemlélet; lojalitás; csapatban való munkavégzés képessége; terhelhetõség. n év õszén vezetési tanácsadókkal, munkaerõ-közvetítõkkel, fejvadászokkal felvett interjúban kérdeztük meg a közgazdászvégzettséget igénylõ munkakörökben elvárt kompetenciákat (48 cég). A válaszadók között voltak a legnagyobb, legelismertebb vállalkozások. A különbözõ kompetenciák említési, gyakorisági sorrendje a következõ lett: pontos, precíz munkavégzés; nagy munkabírás, terhelhetõség; rugalmasság; kommunikációs és tárgyalástechnikai készség; csapatban való munkavégzés képessége; önállóság; kreativitás; ítélõképesség; stressztûrõ képesség; megbízhatóság; nyitottság; határozott, meggyõzõ fellépés; dinamikus; analitikus gondolkodás, elemzõ-készség; problémamegoldó képesség; lojalitás; teljesítményorientáltság; szervezõkészség; kultúrált, ápolt megjelenés; alkalmazkodóképesség; proaktivitás; motiváltság; fejlõdés, tanulás képessége. Saját kompetenciakutatásunkon kívül természetesen figyeltünk hasonló magyar kezdeményezésekre is. Így vizsgálati körünkbe vontuk a Szent István Egyetem Vezetéstudományi Tanszékének kutatását is, mely az Oktatási Minisztérium megbízásából készült, a évben. 4 A gödöllõi kutatás elsõsorban a vezetõkre helyezte hangsúlyt, ezért az eredmények egybevetésekor és értékelésénél erre külön figyelmet fordítottam. Ott a következõ eredményt kapták: teljesítõképesség; megbízhatóság; pontosság; munkához való hozzáállás; logikus gondolkodás; utasítások megértésének képessége; stressz-tûrés; információfeldolgozás képessége; szakmai ismeret; döntési képesség; eredményközpontú szemlélet; 4 Az Európai gyakorlathoz illeszkedõ munkaerõ-piaci készségigény felmérés a magyar oktatásképzés fejlesztése szolgálatában, Szent István Egyetem Gazdaság-és Társadalomtudományi Kar Vezetéstudományi Tanszék, Gödöllõ, november.

5 61 becsületesség; tisztesség; precizitás; felelõsségvállalás; alaposság; együttmûködõ képesség; kitartás; igazságosság; önuralom. Az ÁVF-en a kutatás kezdetén célunk volt minden, a munkavállaló személyével kapcsolatos, a versenyképességét befolyásoló tényezõ megismerése. Az elemzések eredményeit elõször csoportosítani kellett. Ez jelentette az elsõ módszertani akadályt, hiszen nincsen olyan egységes kompetencia-fogalom, csoportosítás, mely szerint munkánkat könnyen folytathattuk volna. Ezért az eredményeket több fogalmi magyarázat, megközelítés, csoportosítás, módszer megismerése után az alábbi kategóriákba rendeztük: kritérium-jellegû kompetencia-elvárások; mérlegelendõ jellegû kompetencia-elvárások. 5 A kritérium-jellegû kompetencia-elvárások közé soroltunk minden olyan munkavállalói ismérvet, melynek meglétét vagy éppen hiányát azonnal azonosíthatja a pályáztató a rendelkezésre álló dokumentumokból, pályázatból. A kritérium-kompetenciák felsorolása, bemutatása dönti el azt a pályázatban, hogy az illetõ továbbjut-e a kiválasztás második fordulójába, a személyes beszélgetésre. E kategóriába az alábbiak kerültek: képzettség, szakmai ismeret; számítógépes ismeret; idegen nyelv ismerete; szakmai gyakorlat; egyéb jellemzõk: életkor, nem, vezetõi engedély stb. A mérlegelendõ jellegû kompetencia-elvárások közé személyiségbeli elvárások kerültek: tulajdonságok, képességek, készségek, melyek minõsége, megléte nem azonosítható az elõzetesen beadott pályázati anyagból. E kompetenciák meglétét a pályáztató mérlegelés tárgyává teszi az interjú során, s különbözõ eljárásokkal, gyakorlatokkal igyekszik feltárni meglétüket, milyenségüket. Ide soroltuk többek között az alábbiakat: kommunikációs képesség; problémamegoldó képesség; kreativitás stb. Ez a rendszer természetesen egy ideális állapotot feltételez, melyben a nyelvvizsga bizonyítvány megléte egyet jelent az aktív nyelvtudással, a képzettséget igazoló diploma pedig naprakész szakmai ismereteket takar. Egy olyan állapotot tehát, melyben a papír objektív mércének tekinthetõ, társadalmi közmegegyezésen alapuló tartalmakat hordoz magában. A magyar és európai uniós kompetenciakutatások eredményeinek összevetése Saját kutatásaink és a gödöllõi kutatás eredményeit összevetettük az Európai Unió kompetencialistájával. Az ÁVF-es felmérés a közgazdász-végzettséggel betölthetõ munkaköröket vizsgálta, a gödöllõi elsõsorban a vezetõkre helyezte a hangsúlyt, ezért az összehasonlítás során jelentkezõ eltérések e módszertani különbözõségbõl is adódnak. Az elemzés során ezekre külön kitérek majd. 5 Ez a csoportosítás a Sinndar módszerhez áll a legközelebb, melyben a kompetenciákat lágy, illetve kemény csoportba osztották. (

6 62 A kompetencialisták összevetése után az egyezõség különbözõség alapján, három csoportba soroltam a kompetenciákat. A szakmai és vezetõi kompetenciákon túl háromféle kompetenciát különböztettem meg: aktuális, stratégiai és felzárkózási. 1. Kompetenciák, melyek mind az Európai Unió listáján, mind a magyar munkaerõpiacon jelen vannak elvárásként. 6 (A csoportosítás az EU kompetencialista logikáját követi.) Kulcskompetenciák: kommunikáció; csoportmunka; problémamegoldó képesség; tanulás és teljesítmény fejlesztése. Munkakompetenciák: rugalmasság; kreativitás; kezdeti önálló döntéshozatal (önállóság) ; cselekvõképesség; magabiztosság (határozott fellépés) ; lehetõségek feltárása (proaktivitás). Vezetõi kompetenciák: az eredményekre és a folyamatok végigvitelére történõ fókuszálás (teljesítmény- illetve eredmény-orientáltság); kapcsolattartás, kapcsolatépítés. Ezek tehát azok a kompetenciák, melyek mind az Európai Unióban, mind Magyarországon megfogalmazódtak elvárásként a munkavállalókkal szemben, azaz egy mai versenyképes munkavállaló ismérvei. Ezért ezeket a kompetenciákat aktuális kompetenciáknak neveztem el. 2. Kompetenciák, melyeket a magyar felmérésekben nem fogalmaztak meg elvárásként a munkáltatók, de az Európai Uniós kutatásban igen: Kulcskompetenciák: számszerûsítési készség (képesség a rendszerek és folyamatok mûködése során képes a célok, mutatók és eredmények számszerû, mérhetõ formában való megjelenítésére). Munkakompetenciák: kritikus szemlélet (képesség a jelenségek és személyek elfogulatlan értékelésére); felelõsségtudat. Vezetõi kompetenciák: más emberek motiválása; hibából való tanulás; más emberekre való hatás; stratégia felállítása; etikus hozzáállás; Ezeket stratégiai-kompetenciáknak neveztem el, mert ezek lehetnek azok a kompetenciák, melyek fejlesztésével, a fejlesztésükre való odafigyeléssel hosszú távon tudjuk a munkaerõ versenyképességét megõrizni. 6 Ideértendõ az idegen nyelv ismerete is, amit mi a csoportosításunkban a kritérium-jellegû kompetenciák közé soroltunk.

7 63 3. Kompetenciák, melyek az Európai Unió kompetencialistáján nem szerepelnek, de a magyar felmérésekben a munkáltatók megfogalmazták a munkavállalókkal szemben: Két kompetencia iránti igény minden részfelmérésünkben (HVG hirdetések elemzése, munkaköri leírások elemzése, tanácsadók interjúinak elemzése), sõt a gödöllõi kutatás eredményében is megjelent: pontos, precíz munkavégzés; megbízhatóság. Az alábbi kompetenciák a három saját (ÁVF-es) részfelmérés eredményei: nagy/átlagon felüli munkabírás, terhelhetõség; nyitott személyiség; elemzõ-készség, analitikus szemlélet. Az alábbi kompetenciák vegyesen, két-két részfelmérés eredményeiként kerültek a listára: szervezési készség; lojalitás; elkötelezett munkavégzés; dinamikus egyéniség; motiváció; stressztûrõ képesség; kultúrált, ápolt megjelenés. Mi az oka annak, hogy ezek a kompetenciák nem szerepelnek az EU-listán? Közrejátszanak a kutatási célok különbözõségei is. Míg az Európai Unió országaiban folyt kutatás általában a munkavállalóra irányult, az ÁVF-es kutatás a közgazdászvégzettségû munkavállalókra, a gödöllõi kutatás pedig elsõdlegesen a vezetõkre. Ezért azokat a kompetenciákat kivettem a listából, melyek ebbõl a szempontból speciálisnak mondhatók. Az elemzõ-készség, analitikus szemlélet és a szervezési készség definiálható szakma-specifikus, közgazdász munkakompetenciaként. (Persze léteznek elméletek, melyek ezeket a kompetenciákat is általános kulcskompetenciaként definiálják. De mivel itt egy általános érvényû lista eredményét hasonlítottuk egy szakma-specifikushoz, módszertanilag helyesnek ítélem a definíciót.) A stressztûrõ képesség a vezetõi kompetenciák közé sorolandó, ezt támasztja alá a gödöllõi eredmény is. Ezért e három kompetenciát a következõ gondolatmenetbõl kizárom. A nyitott személyiség, a dinamikus egyéniség, a motivált jellemzõk egy pozitív életszemléletû munkavállalót festenek elénk, aki bízik a jövõben. Ezeket a tulajdonságokat fejleszteni nem csupán egy képzõ intézmény feladata, ez társadalmi kérdés, s meggyõzõdésem, hogy ilyen tulajdonságokkal felruházott munkavállalót, egy olyan társadalom tud kinevelni, mely maga is bízik a lehetõségeiben, jövõjében. Pontos, precíz munkavégzés, megbízhatóság, lojalitás, elkötelezett munkavégzés, nagy/átlagon felüli munkabírás, terhelhetõség Mit üzennek ezek? Meggyõzõdésem, hogy munkakultúránk bizonyítékai ezek az eredmények. Ezek az elvárások olyannyira egyértelmûek a munka világában, hogy ezért nem szerepelnek az Európai Unió kompetencialistáján. E tulajdonságok megléte nélkül egyetlen munkavállaló sem lehet versenyképes, ezért ezeket a kompetenciákat felzárkózási kompetenciáknak neveztem el. * * * Összegzésként megállapítható, hogy a munkavállalói versenyképesség szempontjából a kompetenciafejlesztési stratégiának három lehetséges szintje van. Az elsõ, a tulajdonképpen felzárkózási, tehát belépõ szinten a munkakultúránkban mutatkozó hátrányok leküzdését kell, hogy célul tûzzük ki: nagy hangsúlyt kell helyeznünk minden olyan feladatra és tevékenységre, mely a munkastílus, a munkához való hozzáállás területén szemléletváltást eredményez. A stratégia következõ szintje az aktuális versenyhelyzetben való megfelelést biztosító kompetenciák fejlesztését célozza meg, s végül a legfelsõ szinten gondoskodhatunk a hosszú távon versenyelõnyt jelentõ kompetenciák kialakításáról, fejlesztésérõl.

8 64 FELHASZNÁLT IRODALOM Boyatzis, R. E. (1982): The competent manager: A model for effective performance. New York, Wiley-Interscience. Karcsics Éva (2003): A versenyképes közgazdász. Általános Vállalkozási Fõiskola, Tudományos Közlemények 8. sz. Mohácsi Gabriella (2004): Kompetencia és érzelmi intelligencia. (Fõszerk.) Karoling Mártonné Farkas Ferenc Poór József László Gyula (1998). In:Emberi erõforrás menedzsment Kézikönyv, 13. fejezet, Budapest, Spencer, L. M. Spencer, Jr. PhD S. M. (1992): Competence at work. New York, John Wiley and Sons, Inc. Az Európai gyakorlathoz illeszkedõ munkaerõpiaci készségigény felmérés a magyar oktatás-képzés fejlesztése szolgálatában. Szent István Egyetem Gazdaság-és Társadalomtudományi Kar Vezetéstudományi Tanszék, Gödöllõ, november. Competencies for the knowledge economy, OECD, Competencies and KSAOs

MIR. Kompetenciák. Dr. Finna Henrietta

MIR. Kompetenciák. Dr. Finna Henrietta MIR Kompetenciák Dr. Finna Henrietta A kompetenciák jelentősége Kiválasztás alapja Munkaköri leírás Munkaköri térkép A kompetencia a szakképzett dolgozótól elvárt ismeretek, személyiségjegyek (készségek,

Részletesebben

Utazás a kompetenciák világába

Utazás a kompetenciák világába Utazás a kompetenciák világába Drimál István Gere-Jakó Melinda Easy Learning Hungary Készségfejlesztő Kft. www.easylearning.hu 1 www.easylearning.hu 2 1 Miről beszél(j)ünk? Kompetencia definíció Kompetencia-modellek

Részletesebben

A teljesítményértékelés fejlesztési célja

A teljesítményértékelés fejlesztési célja A teljesítményértékelés fejlesztési célja a Közigazgatási szervek munkatársainak kompetenciafejlesztése című ÁROP-2.2.23-2013-2013-0001 Projekt keretében 2013. december 18-án Információs nap Arany Mónika

Részletesebben

Szakképzés, foglalkoztatás, kompetencia Kara Ákos Dr. Sólyom Andrea Dr. Stion Zsuzsa

Szakképzés, foglalkoztatás, kompetencia Kara Ákos Dr. Sólyom Andrea Dr. Stion Zsuzsa Szakképzés, foglalkoztatás, kompetencia Kara Ákos Dr. Sólyom Andrea Dr. Stion Zsuzsa TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0010 Előzmények az ország gazdasági igényei és a szakképzés lehetőségeinek közelítése közoktatás

Részletesebben

DIPLOMA ÉS KOMPETENCIA KONFERENCIA HR KOMPETENCIÁK HAZAI IPARÁGI SZEMSZÖGBŐL MP SOLUTIONS HELLNER ALIDA

DIPLOMA ÉS KOMPETENCIA KONFERENCIA HR KOMPETENCIÁK HAZAI IPARÁGI SZEMSZÖGBŐL MP SOLUTIONS HELLNER ALIDA DIPLOMA ÉS KOMPETENCIA KONFERENCIA HR KOMPETENCIÁK HAZAI IPARÁGI SZEMSZÖGBŐL MP SOLUTIONS HELLNER ALIDA MP SOLUTIONS TAPASZTALAT a Majer&Field Consulting jogutódjaként 10 éve sikeresen működik a tanácsadói

Részletesebben

PÉLDA. Társadalmi Hatás - Végzett hallgatókat foglalkoztató cégek

PÉLDA. Társadalmi Hatás - Végzett hallgatókat foglalkoztató cégek EvaSys MISKOLCI EGYETEM Válasz jelölése: Javítás: Kérem, használjon tollat vagy vékony hegyű filcet. Az űrlap automatikus feldolgozásra kerül. Az optimális beolvasási eredmények érdekében kérem, kövesse

Részletesebben

Munkáltatói igények, foglalkoztatási stratégiák, együttműködések

Munkáltatói igények, foglalkoztatási stratégiák, együttműködések A foglalkoztatás fejlesztés helyzete, céljai Szabolcs- Szatmár-Bereg megyében Munkáltatói igények, foglalkoztatási stratégiák, együttműködések Kisvárda, 2017. január 23. Dr. Papp Csaba megyei jegyző Szabolcs-Szatmár-Bereg

Részletesebben

A KÖZSZOLGÁLATI KARRIERT TÁMOGATÓ RENDSZEREK

A KÖZSZOLGÁLATI KARRIERT TÁMOGATÓ RENDSZEREK KÖFOP-2.1.5-VEKOP-2016 A KÖZSZOLGÁLATI KARRIERT TÁMOGATÓ RENDSZEREK - A KOMP-RENDSZER - Dr. Malét-Szabó Erika Ph.D r. alezredes főtanácsadó a Kiválasztási Munkacsoport vezetője Budapest 2018.01.26. KÖFOP-2.1.5-VEKOP-16.

Részletesebben

Képzettségi elvárások:

Képzettségi elvárások: Az MP Solutions Személyzeti Tanácsadó Kft. - toborzási és kiválasztási csapata bővítésére - HR gyakornokot keres. HR gyakornok Feladat és felelősségi kör: szaksajtó figyelés és piackutatási projektekben

Részletesebben

Arra való képesség, hogy az élet különböző szituációiban alkalmazni tudjuk tudásunkat, tapasztalatainkat, személyes adottságainkat.

Arra való képesség, hogy az élet különböző szituációiban alkalmazni tudjuk tudásunkat, tapasztalatainkat, személyes adottságainkat. Arra való képesség, hogy az élet különböző szituációiban alkalmazni tudjuk tudásunkat, tapasztalatainkat, személyes adottságainkat. A kompetenciát úgy kell tekinteni, mint olyan általános képességet, amely

Részletesebben

MINŐSÉGFEJLESZTÉSI BESZÁMOLÓ

MINŐSÉGFEJLESZTÉSI BESZÁMOLÓ MINŐSÉGFEJLESZTÉSI BESZÁMOLÓ SERFŐZŐ MÓNIKA ELTE TÓK Kari Tanács 2016. október 20. Minőségfejlesztési beszámoló részei Egyetemi Minőségfejlesztési Program és Minőségügyi Kézikönyv elkészülése 2016. tavaszi

Részletesebben

Az egészségturizmus munkaerőigénye, az ágazatban dolgozók humán fejlesztése egy országos kutatás eredményei alapján

Az egészségturizmus munkaerőigénye, az ágazatban dolgozók humán fejlesztése egy országos kutatás eredményei alapján Turizmus 2.0 Humán fejlesztések a kiemelt ágazatban BKF, BUDAPEST, 2010. XI. 4. Az egészségturizmus munkaerőigénye, az ágazatban dolgozók humán fejlesztése egy országos kutatás eredményei alapján DR. RUSZINKÓ

Részletesebben

M5004 FELADATOK. f) elegendő előny esetén meg tudja kezdeni a program előkészítését, és a feltételek megteremtését ISMERETEK

M5004 FELADATOK. f) elegendő előny esetén meg tudja kezdeni a program előkészítését, és a feltételek megteremtését ISMERETEK M5004 FELDTOK Felnőttoktatási és képzési tevékenysége során alkotó módon alkalmazza a felnőttek tanulásának lélektani 4 törvényszerűségeit a) a felnőtt tanuló motiválására formális tanulmányai 5 során

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar ÜZLETI TANÁCSADÓ szakirányú továbbképzési szak Az üzleti tanácsadás napjaink egyik kulcsfontosságú ágazata az üzleti szférában. A tercier szektor egyik elemeként

Részletesebben

Veresné dr. Somosi Mariann

Veresné dr. Somosi Mariann Az 1.3. A felsőoktatás szakember-kibocsátásának munkaerő-piaci igényekkel való összehangolása érdekében a gyakorlati oktatás erősítése című alprojekt középiskolai vonatkozású eredményeinek ismertetése

Részletesebben

Eötvös Loránd Tudományegyetem. a "Közalkalmazottak jogállásáról szóló" évi XXXIII. törvény 20/A. alapján pályázatot hirdet

Eötvös Loránd Tudományegyetem. a Közalkalmazottak jogállásáról szóló évi XXXIII. törvény 20/A. alapján pályázatot hirdet 1 / 5 2017. 06. 12. 15:51 Eötvös Loránd Tudományegyetem a "Közalkalmazottak jogállásáról szóló" 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. alapján pályázatot hirdet Eötvös Loránd Tudományegyetem Kancellária, Informatikai

Részletesebben

TUDOMÁNYOS KÖZLEMÉNYEK ÁLTALÁNOS VÁLLALKOZÁSI FÕISKOLA FIATAL KUTATÓK KÉT NEMZEDÉKE. KARCSICS ÉVA: A versenyképes közgazdász

TUDOMÁNYOS KÖZLEMÉNYEK ÁLTALÁNOS VÁLLALKOZÁSI FÕISKOLA FIATAL KUTATÓK KÉT NEMZEDÉKE. KARCSICS ÉVA: A versenyképes közgazdász 123456789012345678901234567890121234567890 123456789012345678901234567890121234567890 123456789012345678901234567890121234567890 123456789012345678901234567890121234567890 123456789012345678901234567890121234567890

Részletesebben

Munkakörtervezés és -értékelés

Munkakörtervezés és -értékelés Munkakörtervezés és Emberierőforrás-menedzsment Dr. Finna Henrietta egyetemi adjunktus Dr. Finna Henrietta: Atipikus foglalkoztatás Munkakör-áttervezés A munkakörtervezés egy olyan folyamat, amelyben egy

Részletesebben

A BESZERZÉS HUMÁN MENEDZSMENT OLDALA

A BESZERZÉS HUMÁN MENEDZSMENT OLDALA A BESZERZÉS HUMÁN MENEDZSMENT OLDALA MUNKAERŐ-TOBORZÁS UTÁNPÓTLÁS KÉRDÉSE Bányai Réka, Soós Anna Kinga 2016 1 2 3 4 Bevezetés Miért nem talál a HR és a beszerzési vezető kvalifikált beszerzőt? Utánpótlás

Részletesebben

+36 20 316 6766 mail@adatkezelo.hu www.adatkezelo.hu 2015 Első Hazai Adatkezelő Kft. All Rights Reserved.

+36 20 316 6766 mail@adatkezelo.hu www.adatkezelo.hu 2015 Első Hazai Adatkezelő Kft. All Rights Reserved. Rólunk Az Első Hazai Adatkezelő Kft. contact center, HR és tréning, munkaerő-kölcsönzés valamint facility management szolgáltatások nyújtásával áll Megbízói rendelkezésére. A rábízott feladatokat 2002

Részletesebben

AZ ELMÚLT HÁROM ÉV TAPASZTALATAI A DUÁLIS KÉPZÉS KIALAKÍTÁSA SORÁN

AZ ELMÚLT HÁROM ÉV TAPASZTALATAI A DUÁLIS KÉPZÉS KIALAKÍTÁSA SORÁN AZ ELMÚLT HÁROM ÉV TAPASZTALATAI A DUÁLIS KÉPZÉS KIALAKÍTÁSA SORÁN II. DUÁLIS FELSŐOKTATÁSI KONFERENCIA A KECSKEMÉTI DUÁLIS MODELL 3 ÉVE 2015. OKTÓBER 15. A program a TÁMOP-4.1.1.F-13/1-2013-0019. azonosítószámú,

Részletesebben

Mi szükséges a versenyképes tudáshoz?

Mi szükséges a versenyképes tudáshoz? Mi szükséges a versenyképes tudáshoz? Sándorné Dr. Kriszt Éva a Magyar Rektori Konferencia társelnöke a Budapesti Gazdasági Főiskola rektora 1 Gondolatmenet A versenyképes tudás? Hol szerezhető meg a versenyképes

Részletesebben

EMBERI EROFORRÁSOK FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS

EMBERI EROFORRÁSOK FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS EMBERI EROFORRÁSOK FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEK Az emberi erőforrások miniszterének 39/2012. (XI. 21.) EMMI rendelete a felsőoktatási szakképzések képzési és kimeneti követelményeiről

Részletesebben

Teljesítményértékelés

Teljesítményértékelés 2009 Teljesítményértékelés a Continental Teves Magyarország Kft-nél 2010. február 4. Előadó: Dr. Sántha Péter, emberi erőforrás vezető Áttekintés Általános információk Emberi Erőforrás Fejlesztési Ciklus

Részletesebben

MINTA. Oktatói kérdőív (munkaerő-piaci kutatócsoport)-támop 411-C [Új] PTE Munkaerő-piaci Kutatócsoport

MINTA. Oktatói kérdőív (munkaerő-piaci kutatócsoport)-támop 411-C [Új] PTE Munkaerő-piaci Kutatócsoport PTE Munkaerő-piaci Kutatócsoport Válasz megjelölése: Javítás: Kérem, használjon tollat vagy vékony hegyű filcet. Az űrlap automatikus feldolgozásra kerül. Az optimális beolvasási eredmények érdekében kérem,

Részletesebben

Humán Erőforrás Menedzsment a General Motors Powertrain Magyarországnál. Toborzás Kiválasztás - Interjú

Humán Erőforrás Menedzsment a General Motors Powertrain Magyarországnál. Toborzás Kiválasztás - Interjú Humán Erőforrás Menedzsment a General Motors Powertrain Magyarországnál Toborzás Kiválasztás - Interjú HRM alapfeladata: a szervezet működéséhez szükséges megfelelő munkaerő-állomány biztosítása a vállalat

Részletesebben

A SIKER KOVÁCSA, VAGY A KUDARC KÓDJA?

A SIKER KOVÁCSA, VAGY A KUDARC KÓDJA? A SIKER KOVÁCSA, VAGY A KUDARC KÓDJA? A döntéshozatali tudatosság hiányosságai és lehetőségei a projekt menedzsmentben Török L. Gábor PhD Sikeres és sikertelen projektek arányai PMI nemzetközi felmérés

Részletesebben

PROFESSZIONÁLIS OKTATÓI TEVÉKENYSÉG

PROFESSZIONÁLIS OKTATÓI TEVÉKENYSÉG PROFESSZIONÁLIS OKTATÓI TEVÉKENYSÉG KIVÁLÓSÁG PROFIL 2011. június A kiváló szervezetek elérik és fenntartják azt a teljesítményt, mely megfelel a partnereik elvárásainak. Ennek a célnak sikeres elérése

Részletesebben

Az Országos Bírósági Hivatal elnökének. 10/2018. (XII. 19.) OBH utasítása. az igazságügyi alkalmazottak teljesítményértékeléséről

Az Országos Bírósági Hivatal elnökének. 10/2018. (XII. 19.) OBH utasítása. az igazságügyi alkalmazottak teljesítményértékeléséről Az Országos Bírósági Hivatal elnökének 10/2018. (XII. 19.) OBH utasítása az igazságügyi alkalmazottak teljesítményértékeléséről Az igazságügyi alkalmazottak szolgálati jogviszonyáról szóló 1997. évi LXVIII.

Részletesebben

HOGYAN JELEZHETŐ ELŐRE A

HOGYAN JELEZHETŐ ELŐRE A HOGYAN JELEZHETŐ ELŐRE A MUNKATÁRSAK BEVÁLÁSA? A BELSŐ ÉRTÉKELŐ KÖZPONT MÓDSZEREI ÉS S BEVÁLÁSVIZSG SVIZSGÁLATA Budapest, 2010.03.25. PSZE HR Szakmai nap Előadó: Besze Judit BÉK módszergazda. 1/28 BEVÁLÁS

Részletesebben

www.pwc.com Panorama project

www.pwc.com Panorama project www.pwc.com Panorama Magyarország hosszú távú versenyképességének kulcsa az üzleti igények és szakemberi kínálat folyamatos, dinamikus összehangolása. A PwC kidolgozott egy nemzetközi módszertant a cégek

Részletesebben

1. A hallgató adatai. 2. A szakmai gyakorlat vezetőjének adatai: 1.1 Név: 1.2 Melyik szakra jár? HFF-Idegenforgalmi. HFF-Turizmusvendéglátás

1. A hallgató adatai. 2. A szakmai gyakorlat vezetőjének adatai: 1.1 Név: 1.2 Melyik szakra jár? HFF-Idegenforgalmi. HFF-Turizmusvendéglátás BKF KarrierCentrum KarrierCentrum Szakmai gyakorlat (SZGYN 09/10-1) Válasz megjelölése: Javítás: Kérem, használjon tollat vagy vékony hegyű filcet. Az űrlap automatikus feldolgozásra kerül. Az optimális

Részletesebben

Megjegyzések a gyakorlati oktatási kézikönyvhöz

Megjegyzések a gyakorlati oktatási kézikönyvhöz Megjegyzések a gyakorlati oktatási kézikönyvhöz Oktatás - Gyakorlat - Innováció TÁMOP-4.1.1.F-13/1-2013-0009 Soós Gabriella - Dr. Kádek István Eger, 2015. január 22. Alapelvek A kézikönyv a gyakorlati

Részletesebben

Babes-Bolyai Egyetem. Összefoglaló jelentés. Vállalati innovációirányítási rendszer bevezetésére irányuló képzés a versenyképes cégekért 2016/06/06

Babes-Bolyai Egyetem. Összefoglaló jelentés. Vállalati innovációirányítási rendszer bevezetésére irányuló képzés a versenyképes cégekért 2016/06/06 Babes-Bolyai Egyetem Összefoglaló jelentés Vállalati innovációirányítási rendszer bevezetésére irányuló képzés a versenyképes cégekért 2016/06/06 Project N : 2015-1-HU01-KA202-13551 Összefoglaló jelentés

Részletesebben

COMINN Innovációs Kompetencia a fémipari szektorban TANULÁSI KIMENET DEFINÍCIÓ

COMINN Innovációs Kompetencia a fémipari szektorban TANULÁSI KIMENET DEFINÍCIÓ COMINN Innovációs Kompetencia a fémipari szektorban TANULÁSI KIMENET DEFINÍCIÓ Ország: Portugália Vállalat: Inovafor Képesítés Az innováció fejlesztői és elősegítői a fémipari KKV-k munkacsoportjaiban

Részletesebben

54 345 03 0000 00 00 Munkaerőpiaci szervező, elemző Munkaerőpiaci szervező, elemző 54 345 06 0000 00 00 Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő

54 345 03 0000 00 00 Munkaerőpiaci szervező, elemző Munkaerőpiaci szervező, elemző 54 345 06 0000 00 00 Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A GYAKORNOKI PROGRAM

A GYAKORNOKI PROGRAM A GYAKORNOKI PROGRAM GINOP-5.2.4-16 PÁLYAKEZDŐK TÁMOGATÁSÁRA GINOP-5.2.5-16 TÁMOGATÓ SZOLGÁLTATÁSOK Készítette: Kuntár Csaba 2018. május 29. IFJÚSÁGI GARANCIA RENDSZER (IGR) 25 év alatti fiatalok akik

Részletesebben

A DPR eredményeinek hasznosítása az alumni rendszerek építésekor a Pécsi Tudományegyetem példáján

A DPR eredményeinek hasznosítása az alumni rendszerek építésekor a Pécsi Tudományegyetem példáján Diplomán innen és diplomán túl Szent István Egyetem Gödöllő 2011. október 24. A DPR eredményeinek hasznosítása az alumni rendszerek építésekor a Pécsi Tudományegyetem példáján Kuráth Gabriella Németh Péter

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar KREATÍV IPARI SZAKEMBER szakirányú továbbképzési szak 1 Napjainkban a vállalatok, vállalkozások, illetve a munkaerőpiac részéről egyre jelentősebb igény mutatkozik

Részletesebben

HR ügyintéző FŐBB FELADATOK:

HR ügyintéző FŐBB FELADATOK: HR ügyintéző az intézmény munkavállalóinak munkaügyi adminisztrációjában való részvétel; személyügyi nyilvántartásban lévő adatok naprakészen tartása; HR tevékenységgel kapcsolatos adminisztratív feladatok

Részletesebben

KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEK Keresztény értékrendű vezetés szakirányú továbbképzési szak

KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEK Keresztény értékrendű vezetés szakirányú továbbképzési szak KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEK Keresztény értékrendű vezetés szakirányú továbbképzési szak 1. A szakirányú továbbképzési szak megnevezése: Keresztény értékrendű vezetés szakirányú továbbképzési szak

Részletesebben

Pénzügyi gyakornok. Budapesti, XIII. kerületi multinacionális partnerünkhöz keresünk diákot az alábbi pozícióba:

Pénzügyi gyakornok. Budapesti, XIII. kerületi multinacionális partnerünkhöz keresünk diákot az alábbi pozícióba: Budapesti, XIII. kerületi multinacionális partnerünkhöz keresünk diákot az alábbi pozícióba: Pénzügyi gyakornok - Finanszírozási csoport és kintlévőségkezelés támogatása - Szerződések és egyéb dokumentációk

Részletesebben

Közösségi egészségtervező

Közösségi egészségtervező Az Európai Unió által támogatott Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben Területi együttműködések kialakítása című kiemelt projekt alábbi feladatkörére keresünk munkatársat.

Részletesebben

Vezetői teljesítményértékelés értékelő és önértékelő kérdőív Készítették: a KISOSZ munkatársai

Vezetői teljesítményértékelés értékelő és önértékelő kérdőív Készítették: a KISOSZ munkatársai Vezetői teljesítményértékelés értékelő és önértékelő kérdőív Készítették: a KISOSZ munkatársai Veszprém, 6. szeptember Vezetői értékelő lap Kérjük, a megfelelő oszlopban lévő szám aláhúzásával vagy bekarikázásával

Részletesebben

A kompetencia alapú képzés bevezetésének elméleti és gyakorlati kérdései

A kompetencia alapú képzés bevezetésének elméleti és gyakorlati kérdései PANNON EGYETEM MÉRNÖKI KAR A kompetencia alapú képzés bevezetésének elméleti és gyakorlati kérdései Dr. Kelemen Gyula 2009. február 09. Az oktatás-képzés és a gazdasági teljesítmény közötti kapcsolat megköveteli

Részletesebben

FELNŐTTKÉPZÉS ÉS KOMPETENCIA

FELNŐTTKÉPZÉS ÉS KOMPETENCIA GINOP-6.2.1-VEKOP-15-2015-00001 Részvétel az OECD Felnőttek Képességés Kompetenciamérés Programjában (PIAAC) FELNŐTTKÉPZÉS ÉS KOMPETENCIA Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár Nemzetgazdasági Minisztérium

Részletesebben

KOMPETENCIAFEJLESZTÉS A HR OKTATÁSBAN

KOMPETENCIAFEJLESZTÉS A HR OKTATÁSBAN HR oktatás Magyarországon napjainkban és a jövıbeli lehetıségek KOMPETENCIAFEJLESZTÉS A HR OKTATÁSBAN Dr. habil Szabó Lajos tanszékvezetı egyetemi docens stratégiai és fejlesztési dékánhelyettes PANNON

Részletesebben

2014.11.26. KULCSFONTOSSÁGÚ TEHETSÉGEK MENEDZSMENTJE

2014.11.26. KULCSFONTOSSÁGÚ TEHETSÉGEK MENEDZSMENTJE 2014.11.26. KULCSFONTOSSÁGÚ TEHETSÉGEK MENEDZSMENTJE KIT TEKINTÜNK TEHETSÉGNEK? 26/11/2014 Page 1 KI A TEHETSÉG KIK PÁLYÁZHATNAK A BONAFARM CSOPORTBAN? VEZETŐI SZAKEMBER - Lelkesedés, erős teljesítmény

Részletesebben

Képzés > Hatékonyság > Versenyelőny!

Képzés > Hatékonyság > Versenyelőny! Képzés > Hatékonyság > Versenyelőny! Avagy mit, hogyan és miből képezzünk, hogy a 21. század kihívásai közepette is megőrizzük versenyképességünket A Nemzeti Munkaügyi Hivatal Szak- és Felnőttképzési Igazgatósága

Részletesebben

Duális felsőoktatási képzés a modell és tapasztalatok Dr. Ailer Piroska

Duális felsőoktatási képzés a modell és tapasztalatok Dr. Ailer Piroska Duális felsőoktatási képzés a modell és tapasztalatok Dr. Ailer Piroska 2015. március 17. Duális képzés kecskeméti modellje definíció 1. A duális felsőoktatás a felsőoktatási intézmények és az érintett

Részletesebben

MENEDZSMENT ALAPJAI Bevezetés

MENEDZSMENT ALAPJAI Bevezetés MENEDZSMENT ALAPJAI Bevezetés Dr. Gyökér Irén egyetemi docens 2012 ősz Jegyzetek, diasorok - ÜTI honlap http://www.uti.bme.hu/cgibin/hallgato/tantargyak.cgi?detail=true&tantargy_id=15035 Folyamatos számonkérés:

Részletesebben

Ellenőrző lista: Útmutató képzési stratégia kiválasztásához kis- és közepes vállalkozások számára

Ellenőrző lista: Útmutató képzési stratégia kiválasztásához kis- és közepes vállalkozások számára Ellenőrző lista: Útmutató képzési stratégia kiválasztásához kis- és közepes vállalkozások számára A kis és közepes vállalkozások számára rendkívül fontos, hogy kompetenciákon alapuló humán erőforrás rendszert

Részletesebben

A mindennapi sikeres együttműködés és kommunikáció záloga a logisztikában az idegen nyelv?!

A mindennapi sikeres együttműködés és kommunikáció záloga a logisztikában az idegen nyelv?! A Szolnoki Főiskola idegen nyelvi képzési rendszerének fejlesztése TÁMOP-4.1.2.D-12/1/KONV-2012-0013 A mindennapi sikeres együttműködés és kommunikáció záloga a logisztikában az idegen nyelv?! Készítette:

Részletesebben

MUE Konferencia Construma, 2011. április 6.

MUE Konferencia Construma, 2011. április 6. MUE Konferencia Construma, 2011. április 6. Az Új Széchenyi Terv Termál- Egészségipart érintő pályázati lehetőségei. A humán erőforrás fejlesztési irányai egy munkaerő-piaci kutatás eredményei alapján

Részletesebben

CÉGBEMUTATÓ. Emberközpontú üzleti megoldások.

CÉGBEMUTATÓ. Emberközpontú üzleti megoldások. CÉGBEMUTATÓ Emberközpontú üzleti megoldások. A Viapan Group tíz üzletágával Magyarország meghatározó humánerőforrás-szolgáltatója. Cégcsoportunk komplex és egyedülállóan innovatív szolgáltatás nyújt, amelynek

Részletesebben

Nyomtatott kommunikáció Szakmérnök

Nyomtatott kommunikáció Szakmérnök Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar Nyomtatott kommunikáció Szakmérnök levelező szakirányú továbbképzési szak képzési és kimeneti követelményei Budapest 2013 Nyomtatott kommunikáció

Részletesebben

A Borsodi Műhely Kft. gépalkatrész gyártó középvállalat, győri telephelyére, Hőkezelő segédmunkás munkakörbe. munkatársat keres.

A Borsodi Műhely Kft. gépalkatrész gyártó középvállalat, győri telephelyére, Hőkezelő segédmunkás munkakörbe. munkatársat keres. A gépalkatrész gyártó középvállalat, győri Hőkezelő segédmunkás munkakörbe Hőkezelésre előkészített és már hőkezelt munkadarabok mozgatása, készülékekre helyezése A tevékenységhez előírt dokumentációs

Részletesebben

A GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR SZERVEZETI ÖNÉRTÉKELÉSÉNEK EREDMÉNYEI 2007.

A GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR SZERVEZETI ÖNÉRTÉKELÉSÉNEK EREDMÉNYEI 2007. A GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR SZERVEZETI ÖNÉRTÉKELÉSÉNEK EREDMÉNYEI 2007. Veresné dr. Somosi Mariann tanszékvezető egyetemi docens ADOTTSÁGOK 286 EREDMÉNYEK 318 Vezetés 59 (100) Munkatársak irányítása 57 (90)

Részletesebben

A szakmai tudás és a szakmai ismeretek fontossága

A szakmai tudás és a szakmai ismeretek fontossága A szakmai tudás és a szakmai ismeretek fontossága Dr. Engler Péter Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézet Európai Földmérők és Geoinformatikusok Napja Budapest, 2018. március 21.

Részletesebben

ÁLTALÁNOS VÁLLALKOZÁSI FÕISKOLA ÁVF-NAPOK. 1114 Budapest Villányi út 11-13. www. avf.hu

ÁLTALÁNOS VÁLLALKOZÁSI FÕISKOLA ÁVF-NAPOK. 1114 Budapest Villányi út 11-13. www. avf.hu ÁLTALÁNOS VÁLLALKOZÁSI FÕISKOLA ÁVF-NAPOK 1114 Budapest Villányi út 11-13. www. avf.hu Kiadja az Általános Vállalkozási Fõiskola Felelõs kiadó: Antal János fõigazgató Szerkesztette: Karcsics Éva Tördelõ

Részletesebben

J a v a s l a t az ÓZDINVEST Kft. ügyvezetői állás betöltésére vonatkozó nyilvános pályázat kiírására

J a v a s l a t az ÓZDINVEST Kft. ügyvezetői állás betöltésére vonatkozó nyilvános pályázat kiírására J a v a s l a t az ÓZDINVEST Kft. ügyvezetői állás betöltésére vonatkozó nyilvános pályázat kiírására Előterjesztő: Polgármester Előkészítő: P.H. Településfejlesztési Osztály Ózd, 2017. október 26. Ózd

Részletesebben

A Magyar Képesítési Keretrendszer és a tanulási eredmény alapú képzésfejlesztés a felsőoktatásban

A Magyar Képesítési Keretrendszer és a tanulási eredmény alapú képzésfejlesztés a felsőoktatásban 12. Nemzeti és nemzetközi lifelong learning konferencia MELLearN Felsőoktatási Hálózat az életen át tartó tanulásért 2016. április 21-22. A Magyar Képesítési Keretrendszer és a tanulási eredmény alapú

Részletesebben

III. Az emberi erőforrás tervezése

III. Az emberi erőforrás tervezése BBTE, Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi kar, Szatmárnémeti egyetemi kirendeltség III. Az emberi erőforrás tervezése Emberi Erőforrás Menedzsment 2012 Október 20 Gál Márk PhD Közigazgatási

Részletesebben

2013_DPR_mpiac_DE_blokk_ÁJK. Válaszadók száma = 18. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 50% 25%

2013_DPR_mpiac_DE_blokk_ÁJK. Válaszadók száma = 18. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 50% 25% 0_DPR_mpiac_DE_blokk_ÁJK Válaszadók száma = 8 Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián Kérdésszöveg Bal pólus % % Jobb pólus n=mennyiség átl.=átlag md=medián

Részletesebben

Képzési tartalmak fejlesztése felhasználói igények alapján Közszolgálati humán szervező szakirányú továbbképzési szak

Képzési tartalmak fejlesztése felhasználói igények alapján Közszolgálati humán szervező szakirányú továbbképzési szak Emberi erőforrás gazdálkodás és közszolgálati életpálya Új Közszolgálati Életpálya ÁROP-2.2.17-2012-2013-0001 Képzési tartalmak fejlesztése felhasználói igények alapján Közszolgálati humán szervező szakirányú

Részletesebben

Mi is az a kompetencia?

Mi is az a kompetencia? Piacképes szakképesítés - munkaerõpiaci orientáció Mi is az a kompetencia? Megváltozott munkatartalom Megváltozott gazdasági környezet Rögzült tudás - változó tudás: csak együtt alakítható! Csúcstechnológia

Részletesebben

Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérés. Vezető János

Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérés. Vezető János Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérés április 18, 2011 Végezte Innermetrix Hungary Copyright Innermetrix, Inc. 2008 1 IMX Szervezeti Egészség Felmérés Üdvözöljük az Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérésén!

Részletesebben

Tartalom. A kompetencia fogalma. Kompetenciák csoportosítása. Kompetenciák kiválasztása. Kompetencia szintek. Kompetencia szótár

Tartalom. A kompetencia fogalma. Kompetenciák csoportosítása. Kompetenciák kiválasztása. Kompetencia szintek. Kompetencia szótár KOMPETENCIA MENEDZSMENT Tartalom A kompetencia fogalma Kompetenciák csoportosítása Kompetenciák kiválasztása Kompetencia szintek Kompetencia szótár A személyi kompetenciák meghatározása A munkakör és a

Részletesebben

Schindler Útmutató A cél meghatározása. Az út kijelölése. Stratégiai iránymutatás a felvonó és mozgólépcső piacon való siker eléréséhez.

Schindler Útmutató A cél meghatározása. Az út kijelölése. Stratégiai iránymutatás a felvonó és mozgólépcső piacon való siker eléréséhez. Schindler Útmutató A cél meghatározása. Az út kijelölése. Stratégiai iránymutatás a felvonó és mozgólépcső piacon való siker eléréséhez. 2 l Schindler Útmutató Kötelezettségvállalásunk Kedves Kollégák,

Részletesebben

Csomagolástechnológus szakmérnök/szakember

Csomagolástechnológus szakmérnök/szakember Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar Csomagolástechnológus szakmérnök/szakember levelező szakirányú továbbképzési szak képzési és kimeneti követelményei Budapest, 2013. CSOMAGOLÁSTECHNOLÓGUS

Részletesebben

Folyamatok és módszerek Mitől függ az egyes modellek gyakorlati alkalmazhatósága? Dr. (Ph.D) Kópházi Andrea NYME egyetemi docens, egyéni

Folyamatok és módszerek Mitől függ az egyes modellek gyakorlati alkalmazhatósága? Dr. (Ph.D) Kópházi Andrea NYME egyetemi docens, egyéni Folyamatok és módszerek Mitől függ az egyes modellek gyakorlati alkalmazhatósága? Dr. (Ph.D) Kópházi Andrea NYME egyetemi docens, egyéni tanácsadó-partner 2014. December 2. Kérdésfelvetések 1. A téma aktualitása,

Részletesebben

AZ ISKOLAI PÁLYAORIENTÁCIÓS TEVÉKENYSÉGHEZ SZÜKSÉGES KOMPETENCIÁK

AZ ISKOLAI PÁLYAORIENTÁCIÓS TEVÉKENYSÉGHEZ SZÜKSÉGES KOMPETENCIÁK AZ ISKOLAI PÁLYAORIENTÁCIÓS TEVÉKENYSÉGHEZ SZÜKSÉGES KOMPETENCIÁK FELSŐOKTATÁSI KIHÍVÁSOK ALKALMAZKODÁS STRATÉGIAI PARTNERSÉGBEN 12. MELLEARN KONFERENCIA BUDAPESTI CORVINUS EGYETEM, 2016. ÁPRILIS 22. Hegyi-Halmos

Részletesebben

FELHÍVÁS A PALLAS ATHÉNÉ GEOPOLITIKAI ALAPÍTVÁNY MUNKAKÖREINEK BETÖLTÉSÉRE

FELHÍVÁS A PALLAS ATHÉNÉ GEOPOLITIKAI ALAPÍTVÁNY MUNKAKÖREINEK BETÖLTÉSÉRE FELHÍVÁS A PALLAS ATHÉNÉ GEOPOLITIKAI ALAPÍTVÁNY MUNKAKÖREINEK BETÖLTÉSÉRE A Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány pályázatot hirdet az Alapítvány munkaszervezete személyi állományának feltöltésére. Az

Részletesebben

GVK_Munkaerőpiac_2011

GVK_Munkaerőpiac_2011 Jelentéskészítő, GVK_Munkaerőpiac_0 GVK_Munkaerőpiac_0 Válaszadók száma = 8 Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián Kérdésszöveg Bal pólus Skála % 0% 0% 0%

Részletesebben

Balogh Mihályné Krasznai Zsuzsa

Balogh Mihályné Krasznai Zsuzsa Europass Önéletrajz Személyi adatok Vezetéknév / Utónév(ek) Balogh Mihályné Krasznai Zsuzsa Cím(ek) 6724 Szeged, Lajta u. 16. Telefonszám(ok) Mobil: 30 3108953 E-mail(ek) Állampolgárság zsubalogh16@freemail.

Részletesebben

Szervezetfejlesztő tréningműhely. Budapest, február 6.

Szervezetfejlesztő tréningműhely. Budapest, február 6. Szervezetfejlesztő tréningműhely Budapest, 2016. február 6. Program 10.20-10.50 Időpont Program 9.00-9.15 Bemutatkozás, programismertetés 9.15-9.30 Az előző nap eredményeinek összefoglalása 9.30-10.20

Részletesebben

Vállalatfejlesztési Diagnózis

Vállalatfejlesztési Diagnózis Vállalatfejlesztési Diagnózis ÚT A BELSŐ POTENCIÁL FELTÁRÁSÁHOZ Az eredmények bemutatásának tartalmi elemei Motiváció Kompetencia Eredmények A Vállalatfejlesztési Diagnózis egy olyan integrált szervezeti

Részletesebben

Gazdaság és felsőoktatás Egymásrautaltság együttműködés lehetőségei, távlatai. 2013. Április 18-19. Bihall Tamás MKIK alelnök

Gazdaság és felsőoktatás Egymásrautaltság együttműködés lehetőségei, távlatai. 2013. Április 18-19. Bihall Tamás MKIK alelnök Gazdaság és felsőoktatás Egymásrautaltság együttműködés lehetőségei, távlatai 2013. Április 18-19. Bihall Tamás MKIK alelnök Életszínvonal, életminőség Magyarország versenypozícióját a magyar gazdaság

Részletesebben

Élelmezésvezető Élelmezésvezető

Élelmezésvezető Élelmezésvezető A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere

Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiaiszakmai ellenőrzés rendszere A tanfelügyeleti fejlesztések helye a TÁMOP-3.1.8

Részletesebben

A Digitális jövő munkaerőpiaci kihívásai

A Digitális jövő munkaerőpiaci kihívásai A Digitális jövő munkaerőpiaci kihívásai 4 ipari forradalom Gépek és algoritmusok Ma kezdő diákok 67% olyan munkát végez majd, ami ma még nem is létezik. A társadalom közel fele nem tudja követni a digitális

Részletesebben

A házasság kritikus pontjainak kezelése

A házasság kritikus pontjainak kezelése Képzési program neve Angol C2 2 1 069 - C1-es szint Német C2 3 1 110 - C2 szint Vállalkozási felkészítő tréning Kutatásmenedzsment, K+F Innováció Változásmenedzsment A házasság kritikus pontjainak kezelése

Részletesebben

Lépésről-lépésre - A középiskolai kompetenciamérés keresztmetszete. Veres Pál március 27.

Lépésről-lépésre - A középiskolai kompetenciamérés keresztmetszete. Veres Pál március 27. Lépésről-lépésre - A középiskolai kompetenciamérés keresztmetszete Veres Pál 2012. március 27. TÁMOP-4.1.1/A-10/1/KONV-2010-0001. sz. projekt 1.3. A felsőoktatás szakember kibocsátásának munkaerő-piaci

Részletesebben

Export húzza a gazdaságot

Export húzza a gazdaságot Export húzza a gazdaságot - vállalati elvárások Gödri István Bosch Rexroth Pneumatika kft 1 A nagy kép amit most látunk Elvárások vállalati szinten Globális kihívások rövid és közép távon 2 3 Export húzza

Részletesebben

SPORTLÉTESÍTMÉNY MENEDZSER

SPORTLÉTESÍTMÉNY MENEDZSER SPORTLÉTESÍTMÉNY MENEDZSER SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEI 1. A szakirányú továbbképzési szak megnevezése: Sportlétesítmény menedzser szakirányú továbbképzési szak 2. A

Részletesebben

OKTATÓI SEGÉDANYAG ZSKF TKK ŐSZ

OKTATÓI SEGÉDANYAG ZSKF TKK ŐSZ PÁRBESZÉD A KOMPETENCIÁK NYELVÉN OKTATÓI SEGÉDANYAG ZSKF TKK 2011. ŐSZ ZSIGMOND KIRÁLY FŐISKOLA PEGAZUS PROJEKT TÁMOP-4.1.1-08/2/KMR-2009-0011 A PÁRBESZÉD-MODELL BEMUTATÓ KLIPJE A ZSKF TKK K-DPR-K PÁRBESZÉD-

Részletesebben

Hozd ki belőle a legtöbbet fiatalok egyéni támogatása coaching technikával

Hozd ki belőle a legtöbbet fiatalok egyéni támogatása coaching technikával Hozd ki belőle a legtöbbet fiatalok egyéni támogatása coaching technikával Szuhai Nóra ügyvezető, coach, tréner mentor Legjobb vagyok Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. MUTASS UTAT! Európai hálózatok a

Részletesebben

Elmélet és gyakorlat frissen végzett szakemberek munkaerő-piaci integrációs folyamatában. Készítette: Agócs Magdolna

Elmélet és gyakorlat frissen végzett szakemberek munkaerő-piaci integrációs folyamatában. Készítette: Agócs Magdolna Elmélet és gyakorlat frissen végzett szakemberek munkaerő-piaci integrációs folyamatában Készítette: Agócs Magdolna Információ 1. Állás márpedig van! Csakhogy 1. Hiányzik a belső hajtóerő, kicsi a felelősségvállalás

Részletesebben

Generáció menedzsment. Dr. Finna Henrietta

Generáció menedzsment. Dr. Finna Henrietta Generáció menedzsment Dr. Finna Henrietta Kérdések HR-esként milyen ösztönző módszereket alkalmaznál az Y generáció tagjai esetében? Mennyire jelent megfelelő motiválást az Y generáció számára, ha karrierjük

Részletesebben

Karrierlehetőségek az OTP Bank Nyrt. Dél-dunántúli Régiójában. Jozipovics Tímea osztályvezető

Karrierlehetőségek az OTP Bank Nyrt. Dél-dunántúli Régiójában. Jozipovics Tímea osztályvezető Karrierlehetőségek az OTP Bank Nyrt. Dél-dunántúli Régiójában Jozipovics Tímea osztályvezető Toborzás 2 KIEMELT FIGYELEM A MEGFELELŐ SZAKMAI KVALITÁSOKKAL RENDELKEZŐ JELÖLTEK FELKUTATÁSÁSRA, VEZETŐI UTÁNPÓTLÁS

Részletesebben

A KOMP RENDSZER MINT A JÖVŐ TUDATOS HUMÁNERŐFORRÁS-GAZDÁLKODÁSÁNAK EGYIK HATÉKONY ESZKÖZE

A KOMP RENDSZER MINT A JÖVŐ TUDATOS HUMÁNERŐFORRÁS-GAZDÁLKODÁSÁNAK EGYIK HATÉKONY ESZKÖZE KÖFOP-2.1.5-VEKOP-2016 A3.KKTKR alprojekt A KOMP RENDSZER MINT A JÖVŐ TUDATOS HUMÁNERŐFORRÁS-GAZDÁLKODÁSÁNAK EGYIK HATÉKONY ESZKÖZE Dr. Malét-Szabó Erika Ph.D r. alezredes főtanácsadó Budapest 2017.11.14.

Részletesebben

MAGYARORSZÁG DIGITÁLIS OKTATÁSI STRATÉGIÁJA

MAGYARORSZÁG DIGITÁLIS OKTATÁSI STRATÉGIÁJA MAGYARORSZÁG DIGITÁLIS OKTATÁSI STRATÉGIÁJA DEBRECEN, 2018. ÁPRILIS 14. HORVÁTH ÁDÁM DIVÍZIÓVEZETŐ DIGITÁLIS PEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI KÖZPONT VÁLTOZÓ MUNKAERŐPIACI IGÉNYEK VÁLTOZÓ MUNKAERŐPIACI IGÉNYEK A

Részletesebben

ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA TERÜLETI TÁRSADALMI, GAZDASÁGI SZEREPÉNEK FEJLESZTÉSE: OKTATÁS GYAKORLAT INNOVÁCIÓ (TÁMOP F-13/ ) WORKSHOP

ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA TERÜLETI TÁRSADALMI, GAZDASÁGI SZEREPÉNEK FEJLESZTÉSE: OKTATÁS GYAKORLAT INNOVÁCIÓ (TÁMOP F-13/ ) WORKSHOP A gyakorlati képzés iránti vállalati igények és elvárások a régióban AZ ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA TERÜLETI TÁRSADALMI, GAZDASÁGI SZEREPÉNEK FEJLESZTÉSE: OKTATÁS GYAKORLAT INNOVÁCIÓ (TÁMOP-4.1.1.F-13/1-2013-0009)

Részletesebben

MELÓ-DIÁK Mentorprogram A fiatal generációk belépője a munkaerőpiacra

MELÓ-DIÁK Mentorprogram A fiatal generációk belépője a munkaerőpiacra MELÓ-DIÁK Mentorprogram A fiatal generációk belépője a munkaerőpiacra mentorprogram.melodiak.hu A MELÓ-DIÁKRÓL RÖVIDEN 45.000+ foglalkoztatott diák évente 34 éve Magyarország elsőszámú iskolaszövetkezete

Részletesebben

JÓ GYAKORLATOK A BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TEVÉKENYSÉGÉBEN

JÓ GYAKORLATOK A BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TEVÉKENYSÉGÉBEN JÓ GYAKORLATOK A BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TEVÉKENYSÉGÉBEN Sándorné dr. Kriszt Éva rektor 2009. november 27. 1 Intézményünk története A BGF három nagy múltú főiskola egyesítésével

Részletesebben

Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. pályázati felhívása a Digitális Jólét Program Megyei Mentor munkakörre (GINOP projekt keretében)

Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. pályázati felhívása a Digitális Jólét Program Megyei Mentor munkakörre (GINOP projekt keretében) Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. pályázati felhívása a Digitális Jólét Program Megyei Mentor munkakörre (GINOP 3.3.2.-16 projekt keretében) A Digitális Jólét Program (DJP) végrehajtásával összefüggő

Részletesebben

A mesterfokozat és a szakképzettség szempontjából meghatározó ismeretkörök:

A mesterfokozat és a szakképzettség szempontjából meghatározó ismeretkörök: Vállalkozásfejlesztés MSc szak A képzés célja olyan szakemberek képzése, akik nemzetközi összehasonlításban is versenyképes, korszerű és magas színvonalú elsajátított elméleti és módszertani ismeretanyag

Részletesebben

KÉRDŐÍV SZERVEZETEK RÉSZÉRE

KÉRDŐÍV SZERVEZETEK RÉSZÉRE KÉRDŐÍV SZERVEZETEK RÉSZÉRE AZ ÖNKÉNTESSÉG SORÁN SZERZETT TAPASZTALATOK FELMÉRÉSE MUNKAERŐPIACI HASZNOSÍTHATÓSÁG SZEMPONTJÁBÓL Kedves válaszadó! A megkeresés oka: A Leonardo da Vinci programon belül megvalósuló

Részletesebben

CIVIL MUNKAKÖZVETÍTŐ IRODA

CIVIL MUNKAKÖZVETÍTŐ IRODA CIVIL MUNKAKÖZVETÍTŐ IRODA KÖZÖSEN A MEGVÁLTOZOTT MUNKAKÉPESSÉGŰEKÉRT BEFOGADÓ MUNKAHELYEK, BEFOGADÓ ÖNKORMÁNYZATOK című, TÁMOP 2.4.2/B-09/2-2009-0002 sz. azonosító számú program BEMUTATÁSA A projekt az

Részletesebben

A fejvadászat természetrajza. Dr. habil. Szretykó György tanszékvezető egyetemi docens

A fejvadászat természetrajza. Dr. habil. Szretykó György tanszékvezető egyetemi docens A fejvadászat természetrajza Dr. habil. Szretykó György tanszékvezető egyetemi docens A fejvadászat fogalma Hosszú múltra tekint vissza Ma: a külső forrásból történő toborzás egyik típusa Kemény G.: A

Részletesebben