Az ITO finanszírozás különbözıségei. 75 éves tüdıgyulladásos beteg, gépi lélegeztetés tracheosztómia nélkül, a lélegeztetés idıtartama <5

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az ITO finanszírozás különbözıségei. 75 éves tüdıgyulladásos beteg, gépi lélegeztetés tracheosztómia nélkül, a lélegeztetés idıtartama <5"

Átírás

1 Ahogy Európában fizetik Dr. Csomós Ákos egyetemi docens Semmelweis Egyetem, I. sz. Sebészeti Klinika, Budapest

2 Az ITO finanszírozás különbözıségei Európában* Példa eset: 75 éves tüdıgyulladásos beteg, gépi lélegeztetés tracheosztómia nélkül, a lélegeztetés idıtartama <5 nap, az ITO-ról elbocsájtva a 7.napon Question: Can you please give us the approximate amount of reimbursent your ICU get for this case? *Organized by ESICM Health Economics Research Group

3 Az ITO finanszírozás különbözıségei Európában Ugyanazon ITO ápolás térítése 4 országban

4 ICUFUND Survey (endorsed by ESICM) 21 kérdésbıl álló strukturált kérdıív, mely ez Európai Intenzív Terápiás Társaság honlapján volt 2 hónapig: Survey of the month. A kérdıív elsı fele az ITO teljesítés jelentését mérte fel, a második fele pedig a finanszírozási gyakorlatot. Összesen 449 orvos töltötte ki a kérdıívet (Magyarországról 8-an). A válaszadóknak csak 1,2 %-a volt maximálisan elégedett, és 19,9 %-a elégedett a jelenlegi ITO finanszírozásukkal.

5 KONKÚZIÓ Azok az orvosok, akik részletes pénzügyi elszámolást kapnak, szignifikánsan elégedettebbek az osztályuk finanszírozásával. (p=0.0104).

6 Meg tudja mondani minden betegérıl azt, hogy mennyibe került az ápolása? Csomos, Int Care Med 2010; 36(10): 1759

7 Milyen módszeren alapszik a saját intenzív osztályának finanszírozása? Csomos, Int Care Med 2010; 36(10): 1759

8 Miért találták ki a HBCS-t? A betegek csoportosítása homogén csoportokba, a klinikai hasonlóságok és az ellátási igények alapján. Diagnosis Related Group (HBCS) = Egy betegséget osztályozó rendszer, ahol minden HBCS-hez egy relatív súly(osság)-értéket adnak. Eredetileg az 1960-as években hozták létre a kórházi teljesítmény mérésére.

9 A HBCS finanszírozás története Az 1980-as évekre a kórházi ápolási napok száma (és a költségek) állandó emelkedést mutattak ban a U.S. Department of Health elfogadta a DRG-t, mint a Medicare-rendszer rendszer költségtérítésének alapját. PPS = Prospective Payment System: A HBCS pontokhoz évente költségértéket rendelnek. A kórházak megtarthatják a bevételi többletet Az orvosok várhatóan versenyezni fognak egymással az elérhetı szolgáltatásokért A nem költség-hatékony orvosi gyakorlat meg fog szőnni Iglehart, NEJM, 1983

10 Kezdeti fenntartások a DRG bevezetésekor (...!) Az Amerikai Orvosi Kamara elnökének 3 fı fenntartása volt a DRG-vel szemben: 1. A DRG nem eléggé szenzitív a betegek közti különbségek kifejezésében. 2. A pontatlanság abból adódik, hogy átlag beteg átlag költségét veszi alapul. 3. Hiányzik az oktató kórházak megfelelı elismerése és többlet DRG térítése. Következmény: A Medicare költségek 5-6 %-át a többletköltségekre kell fordítani (atípusos vagy túl hosszú ápolási esetekre). Iglehart, NEJM, 1983

11 Mi az elve a HBCS térítésnek? Egészen egyszerő: A kórházi büdzsé nagysága attól függ, hogy mennyi és milyen súlyos beteget kezelnek. Az elınye: A kórházi büdzsék elosztása a teljesítmény alapján történik, nem pedig tárgyalások vagy politikai elınyök szerint.

12 Tényleg ennyire egyszerő? 1. A kórházi térítés mértéke attól függ, hogy mi van dokumentálva a kórlapban ( ). 2. A HBCS besoroló szoftver az alábbi információ alapján csoportosít: Fıdiagnózis Szövıdmények és társbetegségek Beavatkozások Ápolási napok száma A beteg életkora 3. A HBCS kódok felállítása után az adatok egy számítógépes rendszerbe kerülnek. 4. A HBCS kódolás ellenırzésére külön szakosodott cégek (orvosok) léteznek.

13 Bizonyíték az intenzív osztályok alulfinanszírozására beteget vontak be a Medicare rendszerbıl Medicare Part A költség (kórházi biztosítás): Kórházi ápolás, beleértve intenzív osztály, nıvérellátás stb. Medicare Part B költség (orvosi biztosítás): Háziorvosi költségek, szakambulancia, otthoni ellátás. A betegek 53 különbözı HBCS-be voltak csoportosítva, mindegyikük lélegeztetve volt > 48 óra felett: Mean Part A költség/beteg: US $ Az átlag térítés költség betegenként: US $. Gracey, Chest 1987;91:

14 Bizonyíték az intenzív osztályok alulfinanszírozására Medicare intenzív ellátás használata: Incidencia, költség és térítés vizsgálata Retrospektív obszervációs kohort tanulmány. Az összes USA ITO ápolás 55,8 %-át bevonták a vizsgálatba év Intenzív Koronária Osztály Betegszám (No.) Túlápolás (%) 10,4 5,1 1,3 Bevételi többlet (hiány) (5.8 B) US$ (1,2 B) US$ 2,0 B US$ Cooper, CCM, 2004;11: 2247.

15 A túlápolás hatása a HBCS térítésre Cooper, CCM, 2004;11: 2247.

16 Miért indikál a HBCS térítés alulfinanszírozást az intenzív osztályokon? Az intenzív osztályos ellátásnak magas a fix (=betegellátástól független) költsége. Az intenzív ellátás költsége ápolási naponként NEM egyforma. A súlyosabb, komplex betegek ellátásával járó magasabb költség nincs megfelelıen térítve. A betegsúlyosságot a HBCS alulbecsüli. Az intenzíves betegek nagyon heterogének, a betegek jó részénél nincs diagnózis.

17 Lehet-e e a HBCS térítésen javítani, vagy van-e ennél jobb ITO finanszírozás?

18 IGEN, lehet rajta javítani, és van is ennél jobb! Csomos, Int Care Med 2010; 36(10): 1759

19 Episode funding = eseti részfinanszírozás Az eseti részfinanszírozás lényege, hogy figyelembe veszi a betegellátás költségének különbözıségét az ápolás folyamata során. A beteg ápolásának költséges szakaszai : Bent fekvı beteg akut rosszulléte Sürgısségi betegellátás Intenzív osztályos ellátás Az intenzív osztályos finanszírozásnak két fı komponense van: Activity payment : labor, röntgen, gyógyszerek stb. Capacity payment : a fix költségek (~ 80 %) NSW Episode Funding Guidelines, 2001

20 Beavatkozás alapú finanszírozás Más néven DRG plus : a betegellátás kórházi finanszírozása HBCS alapú Kiegészítı finanszírozás akkor, ha az eset két feltételnek megfelel: Intenzív ellátásba tartozó beavatkozás történt: Lehet egyszeri beavatkozás (pl. hemodialízis akut veseelégtelenség miatt) VAGY Egy idıperiódus alatt folyamatos beavatkozás (pl. gépi lélegeztetés) A beavatkozás intenzív osztályon történt: Nemzeti ITO lista, mely a SAPS-II pontokon alapul (!!) A hosszú ápolást is fedezik, ha valódi ITO ápolás igazolt.

21 List of ICU procedures

22 Az intenzív ágyak elérhetısége lakosra Hungary Country Germany France UK ICU beds per 100,000 Population Negrini, Acta Anaesth Scand, 2006;50:72.

23 Az összes ITO beteg arányában Részesedés a teljes ITO költségbıl Teljes direkt költség LOS < 7 nap 83 % 44 % LOS 7-20 nap 14 % 33 % LOS > 20 nap 3 % 23 % G-DRG: a német DRG rendszer figyelembe veszi az ITO ápolási napokat is.

24 TISS-28 pontok Adatgyőjtés három hónapon át egy belgyógyászati intenzív osztályon: SAPS II, SOFA, TISS 28 és költségek. A TISS 28 pontok alapján a betegeket aktív és nem aktív kezelési csoportokra osztották. Nem találtak korrelációt a költségek és a betegsúlyosság között: SAPS II: r 2 = 0.29 A szervelégtelenségek száma: r 2 = 0.22 SOFA.: r 2 = 0.36 A beteg-specifikus költségek per TISS 28 pont: 36 Euro. Más németországi centrumokban is hasonló értékeket találtak: 35 Euro (Lefering),, 38 Euro (Kaufmann). Graf, ICM, 2002;28:324.

25 Miért nem terjedt el a TISS-28 pont a finanszírozásban? Nagyon jó korrelációt találtak a TISS-28 pontok és az ITO változó költségek között (Dickie 1998, r=0,93) az összes betegre nézve, DE Az egyéni betegre bontva a valódi költségekhez képest ±65% volt az eltérés. Csomos, Int Care Med 2010; 36(10): 1759

26 Elızı éves költség számolása A kórházi ellátás HBCS finanszírozású, az osztályok között ápolási nap-arányos arányos elosztással. Az intenzív osztály éves költségét a megelızı évi ápolási napok összegébıl számolják ki. Az intenzív osztály költségei 3 havonta jelentésre kerülnek; amennyiben az magasabb, mint a tervezet, akkor az ITO vezetıjének indokolnia kell: A kezelt betegek súlyszámával Új eljárás, kezelés bevezetésével

27 Összefoglalás 1. Az intenzív osztályok magas fix költségét függetleníteni kellene a finanszírozástól. 2. Mi tartozna ebbe bele? 1. A személyzet bérköltsége 2. A gépek/mőszerek amortizációja 3. Hotelköltségek 3. Az intenzív osztályos finanszírozásnak a beavatkozásokon ill. a TISS ponton kellene alapulni. 4. Hibás az a szemlélet, ami csak a gyógyszerköltségekre figyel a teljes költséghez képest aránya az ITO-n elhanyagolható. 5. IGEN, az intenzív osztály drága, de HATÉKONY!!!

28 Köszönöm a figyelmet! I. sz. Sebészeti Klinika, 1907

Kritikus állapotú betegek sürgősségi ellátása gazdasági korlátok

Kritikus állapotú betegek sürgősségi ellátása gazdasági korlátok Kritikus állapotú betegek sürgősségi ellátása gazdasági korlátok Dr. Csomós Ákos c. egyetemi tanár, osztályvezető főorvos MH EK Honvédkórház, KAITO, Budapest Az intenzív terápia és a sürgősségi betegellátás

Részletesebben

"Surviving Sepsis Campaign" irányelv: reszuszcitációs protokollok NEM kellenek

Surviving Sepsis Campaign irányelv: reszuszcitációs protokollok NEM kellenek "Surviving Sepsis Campaign" irányelv: reszuszcitációs protokollok NEM kellenek Dr. Csomós Ákos egyetemi docens Semmelweis Egyetem, AITK, Budapest Az ellenfél: Prof. Rudas László, Szeged A vizsgálat célja:

Részletesebben

Esetszintű költséggyűjtés: felesleges teher vagy a hatékonyság záloga?

Esetszintű költséggyűjtés: felesleges teher vagy a hatékonyság záloga? Esetszintű költséggyűjtés: felesleges teher vagy a hatékonyság záloga? Dr. Zemplényi Antal Tamás Pécsi Tudományegyetem Egészségügyi Gazdálkodási Igazgatóság 2017.10.05. Magyarországi Egészségügyi Napok

Részletesebben

Esetszintű költséggyűjtés: felesleges teher vagy a hatékonyság záloga?

Esetszintű költséggyűjtés: felesleges teher vagy a hatékonyság záloga? Esetszintű költséggyűjtés: felesleges teher vagy a hatékonyság záloga? Dr. Zemplényi Antal Tamás Pécsi Tudományegyetem Egészségügyi Gazdálkodási Igazgatóság 2017.10.05. Magyarországi Egészségügyi Napok

Részletesebben

NEMZETKÖZI EGÉSZSÉGPOLITIKAI TRENDEK, GYAKORLATOK AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN

NEMZETKÖZI EGÉSZSÉGPOLITIKAI TRENDEK, GYAKORLATOK AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN NEMZETKÖZI EGÉSZSÉGPOLITIKAI TRENDEK, GYAKORLATOK AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ 2015. SZEPTEMBER TÁMOP 5.5.7-08/1-2008-0001 Betegjogi, ellátottjogi

Részletesebben

Vállalati információs rendszerek

Vállalati információs rendszerek Vállalati információs rendszerek 2. előadás: Egy konkrét vállalatirányítási rendszer Elekes Edit, 2015. elekes.edit@eng.unideb.hu Miért épp a kórház? Mindenkinek van róla személyes tapasztalata, volt bent

Részletesebben

NEMZETKÖZI EGÉSZSÉGPOLITIKAI TRENDEK, GYAKORLATOK, III. RÉSZ

NEMZETKÖZI EGÉSZSÉGPOLITIKAI TRENDEK, GYAKORLATOK, III. RÉSZ NEMZETKÖZI EGÉSZSÉGPOLITIKAI TRENDEK, GYAKORLATOK, III. RÉSZ Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ 2014. NOVEMBER 21. TÁMOP 5.5.7-08/1-2008-0001 Betegjogi, ellátottjogi

Részletesebben

Sürgősségi ellátás egy egyetemi klinika intenzív ellátásának. szemszögéből

Sürgősségi ellátás egy egyetemi klinika intenzív ellátásának. szemszögéből Sürgősségi ellátás egy egyetemi klinika intenzív ellátásának szemszögéből Dr. Hermann Csaba SE AITK 1. Intenzív terápia Multidiszciplinális Magas erőforrásigény Magas időfaktor 2. Sürgős szükség hazai

Részletesebben

TÁMOGATJUK, TŰRJÜK VAGY

TÁMOGATJUK, TŰRJÜK VAGY TÁMOGATJUK, TŰRJÜK VAGY TILTJUK?, AVAGY AZ EGYNAPOS SEBÉSZET KIHASZNÁLTSÁGÁNAK SEGÍTÉSE VAGY KORLÁTOZÁSA A CÉL? SZAKÁCS ANASZTÁZIA ZIRCI ERZSÉBET KÓRHÁZ - RENDELŐINTÉZET Társszerző: Dr. Vermes Tamás XXV.

Részletesebben

HBCs alapú kórház-finanszírozás és gazdálkodás a gyakorlatban. Zemplényi Antal szeptember 30. Pécsi ISPOR SC meeting

HBCs alapú kórház-finanszírozás és gazdálkodás a gyakorlatban. Zemplényi Antal szeptember 30. Pécsi ISPOR SC meeting HBCs alapú kórház-finanszírozás és gazdálkodás a gyakorlatban Zemplényi Antal 2016. szeptember 30. Pécsi ISPOR SC meeting 2016.09.30.-2016.10.01 Miért kell róla beszélni? Allokatív hatékonyság rendszerszintű

Részletesebben

Ügyeleti idıben, a hajnali órákban heves hasi

Ügyeleti idıben, a hajnali órákban heves hasi Adjuváns kezelések szepszisben: életmentés vagy pénzkidobás? Dr. Csomós Ákos egyetemi docens Semmelweis Egyetem, I. sz. Sebészeti Klinika, Budapest BIZTOSAN életmentés akkor, ha a BEST STANDARD CARE mellett

Részletesebben

Költségelemzés az intenzív osztályon

Költségelemzés az intenzív osztályon EGYETEMI DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI Költségelemzés az intenzív osztályon Dr. Csomós Ákos Témavezet : Prof. Dr. Fülesdi Béla Tanszékvezet Aneszteziológia Intenzív Terápiás Intézet Debreceni Egyetem

Részletesebben

A labordiagnosztika finanszírozása és a tervezett változtatások

A labordiagnosztika finanszírozása és a tervezett változtatások A labordiagnosztika finanszírozása és a tervezett változtatások Molnár Attila OEP GYMEF főosztályvezető helyettes molnarat@oep.hu Szeged, 2005 május 25. Az érdekrendszerek szorításában Laborszakmai érdekek

Részletesebben

Egészségügyi és egészségbiztosítási rendszerek, az egészségügy finanszírozása. Dr. Hankó Balázs

Egészségügyi és egészségbiztosítási rendszerek, az egészségügy finanszírozása. Dr. Hankó Balázs Egészségügyi és egészségbiztosítási rendszerek, az egészségügy finanszírozása Dr. Hankó Balázs Semmelweis Egyetem, Gyógyszerésztudományi Kar Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet 2013.

Részletesebben

PEG BEÜLTETÉS FINANSZÍROZÁSA A

PEG BEÜLTETÉS FINANSZÍROZÁSA A PEG BEÜLTETÉS FINANSZÍROZÁSA A GYAKORLATBAN Ludman István, Veres Tamás Debreceni Egyetem, Orvos- és Egészségtudományi Centrum Mátraháza, 2012. június 15. HBCs alapú finanszírozás Homogén Betegség Csoportok

Részletesebben

Költségelemzés az intenzív osztályon

Költségelemzés az intenzív osztályon EGYETEMI DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS Költségelemzés az intenzív osztályon Dr. Csomós Ákos Témavezet : Prof. Dr. Fülesdi Béla Tanszékvezet Aneszteziológia Intenzív Terápiás Intézet Debreceni Egyetem Orvos-

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ ORSZÁGTANULMÁNY. Zágráb HORVÁTORSZÁG. Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet

TÁJÉKOZTATÓ ORSZÁGTANULMÁNY. Zágráb HORVÁTORSZÁG. Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet TÁJÉKOZTATÓ ORSZÁGTANULMÁNY Zágráb HORVÁTORSZÁG Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet Budapest 2009 Tartalom Gazdasági- politikai háttér 2 Demográfia 2 Egészségügyi rendszer 3 Finanszírozás 3 Egészségügyi

Részletesebben

Sikeres példák a gyakorlatban: Szondabeültetés finanszírozás. Veres Tamás DE OEC, Ellátásszervezési Igazgatóság

Sikeres példák a gyakorlatban: Szondabeültetés finanszírozás. Veres Tamás DE OEC, Ellátásszervezési Igazgatóság Sikeres példák a gyakorlatban: Szondabeültetés finanszírozás Veres Tamás DE OEC, Ellátásszervezési Igazgatóság Homogén Betegség Csoportok (HBCs) A fekvőbeteg-ellátás finanszírozásában használt betegosztályozási

Részletesebben

Otthoni parenterális táplálás meddig jutottunk? Izbéki Ferenc Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház

Otthoni parenterális táplálás meddig jutottunk? Izbéki Ferenc Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Otthoni parenterális táplálás meddig jutottunk? Izbéki Ferenc Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Mikor kezdődött? 2000-ig az Egyesült Államokban>40.000 OPT kezelt beteg Maurice E. Shils,

Részletesebben

AZ EGYNAPOS SEBÉSZETI MEDICINA2000 SZÖVETSÉG TEVÉKENYSÉG ÉRTÉKELÉSE A FELMÉRÉSE ALAPJÁN

AZ EGYNAPOS SEBÉSZETI MEDICINA2000 SZÖVETSÉG TEVÉKENYSÉG ÉRTÉKELÉSE A FELMÉRÉSE ALAPJÁN AZ EGYNAPOS SEBÉSZETI TEVÉKENYSÉG ÉRTÉKELÉSE A MEDICINA2000 SZÖVETSÉG FELMÉRÉSE ALAPJÁN Dr. Szarvas Tibor Vecsési Egészségügyi Szolgálat VEMED Kft. MEST elnökségi tag Medicina 2000 elnökségi tag 2018.09.19

Részletesebben

A szepszis hatékony kezelésének kulcsa = SBO

A szepszis hatékony kezelésének kulcsa = SBO A szepszis hatékony kezelésének kulcsa = SBO Völgyes Barbara 1, Tóth Ágota 1, Ludwig Endre 2 Bajcsy-Zs. Kh. 1 - Szt. István, Szt. László Kh. 2 - Budapest XV. Magyar Sürgősségi Orvostani Kongresszus, MSOTKE

Részletesebben

Zoltán György Elnök. Nefrológiai Szolgáltatók Egyesülete

Zoltán György Elnök. Nefrológiai Szolgáltatók Egyesülete Zoltán György Elnök Nefrológiai Szolgáltatók Egyesülete Nemzetközi Kitekintés Történelmi Tények Beteg-, és Kezelésszám Jelenlegi Piaci Helyzet Néhány Gondolat a Transzplantációról A Dialízis Finanszírozása

Részletesebben

Kifizetődő-e az enterális táplálás? Dr. Csomós Ákos egyetemi docens Semmelweis Egyetem, I. sz. Sebészeti Klinika, Budapest

Kifizetődő-e az enterális táplálás? Dr. Csomós Ákos egyetemi docens Semmelweis Egyetem, I. sz. Sebészeti Klinika, Budapest Kifizetődő-e az enterális táplálás? Dr. Csomós Ákos egyetemi docens Semmelweis Egyetem, I. sz. Sebészeti Klinika, Budapest Kifizetődő-e az enterális táplálás? Dr. Csomós Ákos egyetemi docens Semmelweis

Részletesebben

2014. ÉVI ÖNÁLLÓ KÓRLAPELLENŐRZÉS

2014. ÉVI ÖNÁLLÓ KÓRLAPELLENŐRZÉS 2014. ÉVI ÖNÁLLÓ KÓRLAPELLENŐRZÉS TAPASZTALATAI Klinikai Központ Minőségirányítási Igazgatás Dr. Traiber-Harth Ibolya Hegedüs Zsuzsanna Nyaka Mária A kórlapellenőrzés alapja BEVEZETÉS A jogi, szakmai és

Részletesebben

Dr. Kóti Tamás, Soós Mányoki Ildikó, Dr. Daróczi János

Dr. Kóti Tamás, Soós Mányoki Ildikó, Dr. Daróczi János Dr. Kóti Tamás, Soós Mányoki Ildikó, Dr. Daróczi János 2013. szeptember 14. Bevezetés A Szent Kristóf Szakrendelő kontrolling és minőségbiztosítási csoportja 2009 óta végez részletes szakmai és gazdasági

Részletesebben

Egészségügyi és egészségbiztosítási rendszerek, az egészségügy finanszírozása. Dr. Hankó Balázs

Egészségügyi és egészségbiztosítási rendszerek, az egészségügy finanszírozása. Dr. Hankó Balázs Egészségügyi és egészségbiztosítási rendszerek, az egészségügy finanszírozása Dr. Hankó Balázs Semmelweis Egyetem, Gyógyszerésztudományi Kar Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet 2014.

Részletesebben

Szolgáltatási szint és performancia menedzsment a PerformanceVisor alkalmazással. HOUG konferencia, 2007 április 19.

Szolgáltatási szint és performancia menedzsment a PerformanceVisor alkalmazással. HOUG konferencia, 2007 április 19. Szolgáltatási szint és performancia menedzsment a PerformanceVisor alkalmazással Szabó Balázs HOUG konferencia, 2007 április 19. Mirıl lesz szó NETvisor Kft bemutatása Szolgáltatási szint alapjai Performancia

Részletesebben

Sepsis management state-of-art

Sepsis management state-of-art Gondos Tibor Sepsis management state-of-art Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Budapest A Surviving Sepsis Campaign A kezdet Barcelona Declaration (2002. 10. 02.) European Society of Intensive Care

Részletesebben

Komplementer terápia a szülı szemszögébıl

Komplementer terápia a szülı szemszögébıl Komplementer terápia a szülı szemszögébıl SE II.sz. Gyemekgyógyászati Klinika Dr Csóka Monika egyetemi docens Gyermekkori malignitások jellemzıi Jó gyógyulási arány (5 év 65 %, 10 év 62 %) Igen intenzív

Részletesebben

A TTEKG rendszer integrálása a hazai szívcentrumok akut infarktus ellátási rendszerébe. Dr. Szabó György

A TTEKG rendszer integrálása a hazai szívcentrumok akut infarktus ellátási rendszerébe. Dr. Szabó György A TTEKG rendszer integrálása a hazai szívcentrumok akut infarktus ellátási rendszerébe. Dr. Szabó György Miért van szükség a jól működő hazai primer PCI ellátás további fejlesztésére? A kérdés feltevésének

Részletesebben

CARDIOMETABOLICA HUNGARICA

CARDIOMETABOLICA HUNGARICA 2011; 4 (SUPPL. 3) CARDIOMETABOLICA HUNGARICA A MAGYAR OBEZITOLÓGIAI ÉS MOZGÁSTERÁPIÁS TÁRSASÁG VII. KONGRESSZUSA AZ ELHÍZÁS KEZELÉSE SZAKMAI IRÁNYELVEINEK AKTUALIZÁLÁSA PROGRAM 2011. OKTÓBER 14. Aesculap

Részletesebben

RADIOLÓGIA SZAKKÉPZÉS KÜLSŐ KÉPZŐHELYI REAKKREDITÁCIÓJA. Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szak- és Továbbképzési Központ 2013.

RADIOLÓGIA SZAKKÉPZÉS KÜLSŐ KÉPZŐHELYI REAKKREDITÁCIÓJA. Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szak- és Továbbképzési Központ 2013. SZAKKÉPZÉS KÜLSŐ KÉPZŐHELYI REAKKREDITÁCIÓJA Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szak- és Továbbképzési Központ 2013. CSONGRÁD MEGYEI DR. BUGYI ISTVÁN KÓRHÁZ, SZENTES A 2007.09.30-től

Részletesebben

Dr. Péter Ádám Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály

Dr. Péter Ádám Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály A személyre szabott ellátás és az ellátó tapasztalata számít, nem a protokollok Dr. Péter Ádám Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály Milyen ellátótválasztanánk

Részletesebben

Az ápolási folyamat. Gál Lászlóné - Perger Csaba diáinak felhasználásával

Az ápolási folyamat. Gál Lászlóné - Perger Csaba diáinak felhasználásával Az ápolási folyamat Gál Lászlóné - Perger Csaba diáinak felhasználásával Ápolási folyamat fogalma A humanisztikus ellátás olyan rendszeres módszere, mely költséghatékony módon összpontosít a kívánt eredmények

Részletesebben

A NEM BIZTOSÍTOTT BETEGEK ELLÁTÁSÁNAK TÉRÍTÉSI SZABÁLYZATA

A NEM BIZTOSÍTOTT BETEGEK ELLÁTÁSÁNAK TÉRÍTÉSI SZABÁLYZATA A NEM BIZTOSÍTOTT BETEGEK ELLÁTÁSÁNAK TÉRÍTÉSI SZABÁLYZATA Jóváhagyta: Dr. Kovács Gábor mb. főigazgató Kiadás dátuma Változás helye 2004. 01. 01. Bevezetés 2008. 01. 31. módosítása 2012. 09. 30. Finanszírozási-Kontrolling-és

Részletesebben

Mi az az ARDS? Dr. Csomós Ákos egyetemi docens Semmelweis Egyetem, AITK, Budapest. SZINT, Szeged 2013.

Mi az az ARDS? Dr. Csomós Ákos egyetemi docens Semmelweis Egyetem, AITK, Budapest. SZINT, Szeged 2013. Mi az az ARDS? Dr. Csomós Ákos egyetemi docens Semmelweis Egyetem, AITK, Budapest Esetismertetés a múlt hétről 73 éves férfi, pénteken este kocsmából kisétálva autó ütötte el. Felvételkor GCS 13 ( aztán

Részletesebben

Kórházi takarítás dilemmái napjainkban. MATISZ Szakmai nap Budapest, november 28.

Kórházi takarítás dilemmái napjainkban. MATISZ Szakmai nap Budapest, november 28. Kórházi takarítás dilemmái napjainkban MATISZ Szakmai nap Budapest, 2017. november 28. Kalamár-Birinyi Edit osztályvezető Kórházhigiénés és Textilellátó Osztály Zala Megyei Szent Rafael Kórház Kerényi

Részletesebben

A myocardium infarktus különböző klinikai formáinak összehasonlítása

A myocardium infarktus különböző klinikai formáinak összehasonlítása A myocardium infarktus különböző klinikai formáinak összehasonlítása Infarktus Regiszter adatok Dr. Ofner Péter Cél: A STEMI és NSTEMI diagnózissal kezelt betegek demográfiai adatainak, a társbetegségeknek

Részletesebben

Kórházi létesítmény gazdálkodás a MOLNÁR AT TILA ELNÖK EGÉSZSÉGÜGYI GAZDASÁGI VEZETŐK EGYESÜLETE

Kórházi létesítmény gazdálkodás a MOLNÁR AT TILA ELNÖK EGÉSZSÉGÜGYI GAZDASÁGI VEZETŐK EGYESÜLETE Kórházi létesítmény gazdálkodás a gyakorlatban MOLNÁR AT TILA ELNÖK EGÉSZSÉGÜGYI GAZDASÁGI VEZETŐK EGYESÜLETE A Kórház (szakrendelő, orvosi rendelő) mint létesítmény Egészségügyi intézmény egy speciális

Részletesebben

A teljesítmény-volumen korlát (keret) hatása az onkológiai ellátás finanszírozására

A teljesítmény-volumen korlát (keret) hatása az onkológiai ellátás finanszírozására Magyar Onkológusok Társasága XXVIII. Kongresszusa Budapest, 2009. november 14. A teljesítmény-volumen korlát (keret) hatása az onkológiai ellátás finanszírozására Dr. Boncz Imre 1,2, Donkáné Verebes Éva

Részletesebben

hatályos: 2012.01.13-2012.01.14

hatályos: 2012.01.13-2012.01.14 4/2012. (I. 12.) NEFMI rendelet az egészségügyi szakellátás társadalombiztosítási finanszírozásának egyes kérdéseirıl szóló 9/1993. (IV. 2.) NM rendelet módosításáról 1 hatályos: 2012.01.13-2012.01.14

Részletesebben

A prokalcitonin prognosztikai értéke

A prokalcitonin prognosztikai értéke A prokalcitonin prognosztikai értéke az első 24 órában Dr. Tánczos Krisztián SZTE Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet Carlet et al. Antimicrobial Resistance and Infection Control 2012, 1:11 Carlet

Részletesebben

Molnár Attila Az EGVE jelölt elnöke

Molnár Attila Az EGVE jelölt elnöke Molnár Attila Az EGVE jelölt elnöke 2003 járó díjcsökkentés, szabálykönyv szigorítás, teljesítmény határérték 2004 TVK, egynapos sebészet 2005 Járó és fekvő kassza összenyitása, díjharmonizáció 2006 Labor

Részletesebben

Emlődaganatok neoadjuváns kezelésének hatása a műtéti technikára Témavezető: Dr. Harsányi László egyetemi docens

Emlődaganatok neoadjuváns kezelésének hatása a műtéti technikára Témavezető: Dr. Harsányi László egyetemi docens SZAKDOLGOZAT - TÉMAJAVASLATOK A 2013/2014 tanévre Semmelweis Egyetem Budapest Általános Orvostudományi Kar I. sz. Sebészeti Klinika Emlődaganatok neoadjuváns kezelésének hatása a műtéti technikára Csírasejtes

Részletesebben

Az igazságosság garanciája az egészségügyben! Idő dependens Allokáció Triage Integratív ellátás

Az igazságosság garanciája az egészségügyben! Idő dependens Allokáció Triage Integratív ellátás Az igazságosság garanciája az egészségügyben! Idő dependens Allokáció Triage Integratív ellátás 3 A sürgősségi ellátás az egykapus beléptetés az egész világon rendező elvként működik De emlékezzünk mi

Részletesebben

http://donacio.ovsz.hu Szervkoordinációs Iroda SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ Szervkoordinációs Iroda Országos Vérellátó Szolgálat Budapest, 2011. január 26.

http://donacio.ovsz.hu Szervkoordinációs Iroda SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ Szervkoordinációs Iroda Országos Vérellátó Szolgálat Budapest, 2011. január 26. SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ Szervkoordinációs Iroda Országos Vérellátó Szolgálat Budapest, 211. január 26. Agykárosodás Agyhalál kialakulása Agyhalál észlelése Donorjelentés Agyhalál megállapítás Szervdonációs és

Részletesebben

Előadók: Dr. Kisimre László, Tóth Szilvia, Györe Sándorné

Előadók: Dr. Kisimre László, Tóth Szilvia, Györe Sándorné Járóbeteg szakellátást végző intézményekben működő egynapos sebészeti ellátás fókuszálva a Kistérségi Járóbetegellátó Központban végzett tevékenységre. Előadók: Dr. Kisimre László, Tóth Szilvia, Györe

Részletesebben

Laboratóriumi vizsgálatok összehasonlító elemzése 2010-2013

Laboratóriumi vizsgálatok összehasonlító elemzése 2010-2013 Laboratóriumi vizsgálatok összehasonlító elemzése 2010-2013 dr. Kramer Mihály tanácsadó Magyar Diagnosztikum Gyártók és Forgalmazók Egyesülete (HIVDA) 2014.08.30 MLDT 57 Nyíregyháza 1 Célkitűzések Négy

Részletesebben

Egészségügyi ellátórendszerek és egészségpolitikák a világban

Egészségügyi ellátórendszerek és egészségpolitikák a világban Rezidensi törzstanfolyam Egészségügyi ellátórendszerek és egészségpolitikák a világban Dr. Buzás Norbert intézetvezető egyetemi docens ÁOK Egészség-gazdaságtani Intézet Egészségügyi rendszerek finanszírozási

Részletesebben

1. Emlődaganatok neoadjuváns kezelésének hatása a műtéti technikára Témavezető: Dr. Harsányi László PhD egyetemi docens

1. Emlődaganatok neoadjuváns kezelésének hatása a műtéti technikára Témavezető: Dr. Harsányi László PhD egyetemi docens SZAKDOLGOZAT TÉMAJAVASLATOK A 2012/2013 tanévre Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar I. sz. Sebészeti Klinika SEBÉSZET 1. Emlődaganatok neoadjuváns kezelésének hatása a műtéti technikára 2.

Részletesebben

GYULAI TAKARÉKSZÖVETKEZET 5711. Gyula, Széchenyi u. 53.

GYULAI TAKARÉKSZÖVETKEZET 5711. Gyula, Széchenyi u. 53. GYULAI TAKARÉKSZÖVETKEZET 5711. Gyula, Széchenyi u. 53. HIRDETMÉNY TERMÉSZETES SZEMÉLYEK ÉS VÁLLALATI ÜGYFELEK RÉSZÉRE A GYULAI TAKARÉKSZÖVETKEZET HITELEZÉSI TEVÉKENYSÉGE SORÁN ALKALMAZOTT KONDÍCIÓKRÓL

Részletesebben

Az egészségügyi adatok kódolási hibáiról

Az egészségügyi adatok kódolási hibáiról Az egészségügyi adatok kódolási hibáiról Gaudi István VI. Egészséginformációs Fórum Lánc Szövetség Betegszervezetek ernyőszervezete 25 betegszervezet Civil vélemény a döntéselőkészítésben Pályázatokból

Részletesebben

Egészséggazdaságtan és - biztosítás

Egészséggazdaságtan és - biztosítás Egészséggazdaságtan és - biztosítás 7. elıadás Az állami szabályozás eszközei Forrásallokációs mechanizmusok Tantárgyi tematika - emlékeztetı 1. Bevezetés: az egészségügyi rendszer problematikája, hazai

Részletesebben

NEAK Szakmai Fórum. Farkas Marianna ellátási főigazgató-helyettes. Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő. Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő

NEAK Szakmai Fórum. Farkas Marianna ellátási főigazgató-helyettes. Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő. Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő NEAK Szakmai Fórum Farkas Marianna ellátási főigazgató-helyettes Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő Egészségbiztosítási Alap kiadásai 2017 A daganatos betegségek

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ ORSZÁGTANULMÁNY SZLOVÉNIA EGÉSZSÉGÜGYÉRÕL SZLOVÉNIA. Ljubljana. Informatikai és Rendszerelemzési Fõigazgatóság Rendszerelemzési Fõosztály

TÁJÉKOZTATÓ ORSZÁGTANULMÁNY SZLOVÉNIA EGÉSZSÉGÜGYÉRÕL SZLOVÉNIA. Ljubljana. Informatikai és Rendszerelemzési Fõigazgatóság Rendszerelemzési Fõosztály TÁJÉKOZTATÓ ORSZÁGTANULMÁNY SZLOVÉNIA EGÉSZSÉGÜGYÉRÕL Olaszország Ausztria SZLOVÉNIA Ljubljana Horvátország Magyarország Adriai-tenger GYEMSZI Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minõség- és Szervezetfejlesztési

Részletesebben

Újszülött-, Csecsemő- és Gyermekosztály Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház, Székesfehérvár

Újszülött-, Csecsemő- és Gyermekosztály Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház, Székesfehérvár II. Gyermeksürgősségi Konferencia Budapest 2017.09.15-16. MEGVALÓSÍTANDÓ! MEGVALÓSÍTHATÓ-E? Párhuzamosságok feloldása a gyermek sürgősségi ellátásban SIMON GÁBOR Újszülött-, Csecsemő- és Gyermekosztály

Részletesebben

PTE ÁOK & OEKK gyógyszerfelhasználásáról

PTE ÁOK & OEKK gyógyszerfelhasználásáról PTE ÁOK & OEKK gyógyszerfelhasználásáról Botz Lajos PTE ÁOK & OEKK Gyógyszerterápiás Bizottság ülése 2007. június 6. PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM Általános Orvostudományi Kar Orvostudományi és Egészségtudományi

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ ORSZÁGTANULMÁNY ÍRORSZÁG EGÉSZSÉGÜGYÉRÕL. Dublin ÍRORSZÁG. Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet. 2011. január

TÁJÉKOZTATÓ ORSZÁGTANULMÁNY ÍRORSZÁG EGÉSZSÉGÜGYÉRÕL. Dublin ÍRORSZÁG. Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet. 2011. január TÁJÉKOZTATÓ ORSZÁGTANULMÁNY ÍRORSZÁG EGÉSZSÉGÜGYÉRÕL Dublin ÍRORSZÁG Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet 2011. január Tájékoztató országtanulmány ÍRORSZÁG Tartalom Gazdasági-politikai környezet... 2

Részletesebben

Finanszírozási díjparaméter karbantartási feladatok

Finanszírozási díjparaméter karbantartási feladatok Dr. Nagy Júlia Finanszírozási díjparaméter karbantartási feladatok A díjkarbantartás rendszere Kalkulációs feladatok Informatikai követelmények Mit Milyen áron Honnan Milyen minőségben Kitől Szolgáltatói

Részletesebben

Szkizofrénia. Bitter István Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika

Szkizofrénia. Bitter István Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika Szkizofrénia Bitter István Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika 2014.10.02.. Translációs kutatás Cognitive Neuroscience and Schizophrenia: Translational Research in Need of a Translator

Részletesebben

VARGA PÉTER EMLÉKELŐADÁS 2015. Tamási Péter Péterfy Sándor utcai Kórház Központi Intenzív Osztály

VARGA PÉTER EMLÉKELŐADÁS 2015. Tamási Péter Péterfy Sándor utcai Kórház Központi Intenzív Osztály VARGA PÉTER EMLÉKELŐADÁS 2015 Tamási Péter Péterfy Sándor utcai Kórház Központi Intenzív Osztály Gondolatok a kritikus állapotú betegek táplálásáról (még mindig) több a kérdés, mint a válasz Kit kell

Részletesebben

25/2012. (IV. 21.) NEFMI rendelet

25/2012. (IV. 21.) NEFMI rendelet 25/2012. (IV. 21.) NEFMI rendelet a törzskönyvezett gyógyszerek és a különleges táplálkozási igényt kielégítı tápszerek társadalombiztosítási támogatásba való befogadásának szempontjairól és a befogadás

Részletesebben

Termékismertető Csoportos személybiztosítás

Termékismertető Csoportos személybiztosítás www.allianz.hu Termékismertető Csoportos személybiztosítás Allianz Hungária Zrt. Biztosítási tartam A biztosítási tartam 1 év, mely évente, további 1 évvel automatikusan meghoszszabbodik, vagy egy évnél

Részletesebben

DR. KÁRPÁTI ISTVÁN. (Debrecen, 1955. 10. 29.) SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ

DR. KÁRPÁTI ISTVÁN. (Debrecen, 1955. 10. 29.) SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ DR. KÁRPÁTI ISTVÁN (Debrecen, 1955. 10. 29.) SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ Kárpáti István a Korányi-díj magyar kitüntetettje 2005-ben Orvosdoktori diplomáját a debreceni OTE-en 1981-ben szerezte meg. Az egyetem elvégzése

Részletesebben

Táplálási végpontok: még mindig csak hiedelmek? Dr. Molnár Csilla DE-OEC AITT

Táplálási végpontok: még mindig csak hiedelmek? Dr. Molnár Csilla DE-OEC AITT Táplálási végpontok: még mindig csak hiedelmek? Dr. Molnár Csilla DE-OEC AITT Malnutríciós ördögi kör szepszisben Súlyos szövıdmények pl.pneumonia Csökkent táplálkozás és energiafelvétel Tovább csökkenı

Részletesebben

Jobban Eszter és Szeptember 12. XI: Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és VI: országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia

Jobban Eszter és Szeptember 12. XI: Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és VI: országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia ALAP-ÉS JÁRÓBETEG ELLÁTÁS EGYÜTTMŐKÖDÉSÉNEK TAPASZTALATAIRÓL Jobban Eszter és Dr. Marik György 2009. Szeptember 12. XI: Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és VI: országos Járóbeteg Szakdolgozói

Részletesebben

Egynapos sebészet: hazárdírozás, vagy biztonság?

Egynapos sebészet: hazárdírozás, vagy biztonság? SZINT 2010 Szeged Egynapos sebészet: hazárdírozás, vagy biztonság? Gál János Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika Egynapos sebészet elterjedése Az idı pénz Gazdasági nyomás

Részletesebben

Általános rendelkezések

Általános rendelkezések ERGO TGR Befektetési egységekhez kötött Életbiztosítás Különös Feltételei (alapbiztosítás) 1. sz. melléklet Kondíciós lista az ERGO Thébé és ERGO Io befektetési egységekhez kötött életbiztosításhoz Általános

Részletesebben

Új orális véralvadásgátlók

Új orális véralvadásgátlók Új orális véralvadásgátlók XI. Magyar Sürgősségi Orvostani Kongresszus Lovas András, Szegedi Tudományegyetem, Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet Véralvadásgátlók alkalmazási területei posztoperatív

Részletesebben

A diagnosztikus pontosság és a terápiás megfelelőség: az eredményes és biztonságos ellátás alapvető dimenziói

A diagnosztikus pontosság és a terápiás megfelelőség: az eredményes és biztonságos ellátás alapvető dimenziói A diagnosztikus pontosság és a terápiás megfelelőség: az eredményes és biztonságos ellátás alapvető dimenziói Dr. Kulin László, főszerkesztő Betegbiztonsag.hu Debreceni Egészségügyi, Minőségügyi Napok

Részletesebben

GNTP. Személyre Szabott Orvoslás (SZO) Munkacsoport. Kérdőív Értékelő Összefoglalás

GNTP. Személyre Szabott Orvoslás (SZO) Munkacsoport. Kérdőív Értékelő Összefoglalás GNTP Személyre Szabott Orvoslás (SZO) Munkacsoport Kérdőív Értékelő Összefoglalás Választ adott: 44 fő A válaszok megoszlása a válaszolók munkahelye szerint Személyre szabott orvoslás fogalma Kérdőív meghatározása:

Részletesebben

Tüdőtranszplantáció Magyarországon:

Tüdőtranszplantáció Magyarországon: Tüdőtranszplantáció Magyarországon: (nem)utópia (vagy) realitás? Gál János Indikációk Parenchymás betegségekben: fibrosis, sarcoidosis, histiocytosis-x cystás fibrosis emphysema, alpha-1 AT hiány Vascularis

Részletesebben

INDIKÁTOROK ALKALMAZÁSA A SZAKMAI ELLÁTÁS MINŐSÉGÉNEK FEJLESZTÉSÉRE A KÓRHÁZAKBAN

INDIKÁTOROK ALKALMAZÁSA A SZAKMAI ELLÁTÁS MINŐSÉGÉNEK FEJLESZTÉSÉRE A KÓRHÁZAKBAN INDIKÁTOROK ALKALMAZÁSA A SZAKMAI ELLÁTÁS MINŐSÉGÉNEK FEJLESZTÉSÉRE A KÓRHÁZAKBAN RADNAI JUDIT SZENT PANTALEON KÓRHÁZ NONPROFIT KFT. DUNAÚJVÁROS DEMIN X. 2010. MÁJUS 20-21. SZENT PANTALEON KÓRHÁZ NONPROFIT

Részletesebben

36/2013. (V. 24.) EMMI rendelet. az egészségügyi rendszer teljesítményértékelésének eljárásrendjére vonatkozó szabályokról

36/2013. (V. 24.) EMMI rendelet. az egészségügyi rendszer teljesítményértékelésének eljárásrendjére vonatkozó szabályokról 36/2013. (V. 24.) EMMI rendelet az egészségügyi rendszer teljesítményértékelésének eljárásrendjére vonatkozó szabályokról hatályos: 2013.05.25 - Az egészségügyrıl szóló 1997. évi CLIV. törvény 247. (2)

Részletesebben

Hálózati folyamok. A használt fogalmak definiálása

Hálózati folyamok. A használt fogalmak definiálása Hálózati folyamok Hálózat A használt fogalmak definiálása Ez összesen 4 dologból áll: - Egy irányított G gráf - Ennek egy kitüntetett pontja, amit forrásnak hívunk és s-sel jelölünk - A gráf még egy kitüntetett

Részletesebben

Molnár Attila. Gazdasági igazgató EGVE Elnök elnok@egve.hu molat.gai@zmkorhaz.hu. Jövı? Kép?

Molnár Attila. Gazdasági igazgató EGVE Elnök elnok@egve.hu molat.gai@zmkorhaz.hu. Jövı? Kép? Molnár Attila Gazdasági igazgató EGVE Elnök elnok@egve.hu molat.gai@zmkorhaz.hu Jövı? Kép? Egy kis történelem Labor teljesítmények folyamatos növekedése Permanens szándék a labor forgalom visszafogása,

Részletesebben

Szegedi úti akadémia PROSZTATA BETEGSÉGEK MŰTÉTEI A JÁRÓBETEG ELLÁTÁSBAN ÉS AZ EGYNAPOS SEBÉSZETEN LEHETŐSÉGEK, HATÁROK Dr.

Szegedi úti akadémia PROSZTATA BETEGSÉGEK MŰTÉTEI A JÁRÓBETEG ELLÁTÁSBAN ÉS AZ EGYNAPOS SEBÉSZETEN LEHETŐSÉGEK, HATÁROK Dr. Szegedi úti akadémia 2017 PROSZTATA BETEGSÉGEK MŰTÉTEI A JÁRÓBETEG ELLÁTÁSBAN ÉS AZ EGYNAPOS SEBÉSZETEN LEHETŐSÉGEK, HATÁROK Dr. Siller György Egynapos sebészeten végzett műtétek aránya országonként Egynapos

Részletesebben

Egészségügyi dolgozók béremelésére és mozgóbér emelésére rendelkezésre álló fedezet beépítése a teljesítménydíjazásba

Egészségügyi dolgozók béremelésére és mozgóbér emelésére rendelkezésre álló fedezet beépítése a teljesítménydíjazásba Egészségügyi dolgozók béremelésére és mozgóbér emelésére rendelkezésre álló fedezet beépítése a teljesítménydíjazásba Országos Egészségbiztosítási Pénztár Budapest, 2016. Az EMMI Egészségügyért Felelős

Részletesebben

ZÁRÓJELENTÉS SZAKMAI BESZÁMOLÓ

ZÁRÓJELENTÉS SZAKMAI BESZÁMOLÓ ZÁRÓJELENTÉS SZAKMAI BESZÁMOLÓ Pályázat címe: A szívritmuszavarok és a myocardiális repolarizáció mechanizmusainak vizsgálata; antiaritmiás és proaritmiás gyógyszerhatások elemzése (NI 61902) Vezetı kutató:

Részletesebben

Gyógyhatásvizsgálatok barlangi klímatérben

Gyógyhatásvizsgálatok barlangi klímatérben Gyógyhatásvizsgálatok barlangi klímatérben 1 DR. MUNKÁCSI ADRIEN, 2 JUHÁSZ ELEONÓRA, 3 LUKÁCS ANDREA, 4 DR. LÉNÁRT LÁSZLÓ, 5 DR. BARKAI LÁSZLÓ 1 B-A-Z Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház, Légzőszervi

Részletesebben

A laboratóriumi diagnosztikai tevékenység finanszírozásának változása. Molnár Attila Főosztályvezető helyettes

A laboratóriumi diagnosztikai tevékenység finanszírozásának változása. Molnár Attila Főosztályvezető helyettes A laboratóriumi diagnosztikai tevékenység finanszírozásának változása Molnár Attila Főosztályvezető helyettes Országos Egészségbiztosítási Pénztár Gyógyító-Megelőző Ellátási Főosztály molnar.at@oep.hu

Részletesebben

Budapest, 2011. november

Budapest, 2011. november Előterjesztő: Dr. Tulassay Tivadar rektor ELŐTERJESZTÉS a Semmelweis Egyetem Szenátusa számára a Semmelweis Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata Foglalkoztatási követelményrendszerének módosításáról

Részletesebben

NEMZETKÖZI EGÉSZSÉGPOLITIKAI TRENDEK, GYAKORLATOK, II. RÉSZ

NEMZETKÖZI EGÉSZSÉGPOLITIKAI TRENDEK, GYAKORLATOK, II. RÉSZ NEMZETKÖZI EGÉSZSÉGPOLITIKAI TRENDEK, GYAKORLATOK, II. RÉSZ Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ 2014. NOVEMBER 21. TÁMOP 5.5.7-08/1-2008-0001 Betegjogi, ellátottjogi

Részletesebben

A troponin módszerek m analitikai bizonytalansága a diagnosztikus

A troponin módszerek m analitikai bizonytalansága a diagnosztikus A troponin módszerek m analitikai bizonytalansága a diagnosztikus határért rtékek közelk zelében Hartman Judit, Dobos Imréné, Bárdos Éva, Mittli Ödönné Vas megyei Markusovszky Lajos Általános és Gyógyfürdı

Részletesebben

Kónya Anikó XV. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és X. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia Balatonfüred, 2013. szeptember 12-14.

Kónya Anikó XV. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és X. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia Balatonfüred, 2013. szeptember 12-14. A balatonfüredi Állami Szívkórház II/b., III. progresszivitású szintű Kardiológiai Szakambulanciájának szerepe a Nyugat-Dunántúli Nagytérség kardiológiai szakellátásában Kónya Anikó V. Országos Járóbeteg

Részletesebben

Current konferencia tapasztalatai Nizza, 2005. szeptember 1-5. 1

Current konferencia tapasztalatai Nizza, 2005. szeptember 1-5. 1 Sürgősségi szakvizsga előkészítő tanfolyam 2006. február 6. Current status of EM around the world konferencia tapasztalatai Nizza, 2005. szeptember 1-5. 1 Szabolcs-Szatmár Dr. Pikó Károly orvosigazgató

Részletesebben

KÉRDŐÍV AZ EGYETEMI DOCENSI PÁLYÁZATOK ELBÍRÁLÁSÁNAK SZEMPONTJAIHOZ. A PÁLYÁZÓ NEVE: Dr. Remport Ádám Születési éve: 1959

KÉRDŐÍV AZ EGYETEMI DOCENSI PÁLYÁZATOK ELBÍRÁLÁSÁNAK SZEMPONTJAIHOZ. A PÁLYÁZÓ NEVE: Dr. Remport Ádám Születési éve: 1959 KÉRDŐÍV AZ EGYETEMI DOCENSI PÁLYÁZATOK ELBÍRÁLÁSÁNAK SZEMPONTJAIHOZ A PÁLYÁZÓ NEVE: Dr. Remport Ádám Születési éve: 1959 A megpályázott állás: teljes munkaidős egyetemi docens, SE Transzplantációs és Sebészeti

Részletesebben

A SZÍVELÉGTELENSÉG KORSZERŰ DIAGNOSZTIZÁLÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI A SÜRGŐSSÉGI OSZTÁLYON

A SZÍVELÉGTELENSÉG KORSZERŰ DIAGNOSZTIZÁLÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI A SÜRGŐSSÉGI OSZTÁLYON A SZÍVELÉGTELENSÉG KORSZERŰ DIAGNOSZTIZÁLÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI A SÜRGŐSSÉGI OSZTÁLYON Botos Péter, Fogl Anita. Király Szilvia, Szabó Katalin HMÖ Markhot Ferenc Kórház Rendelőintézet Sürgősségi Betegellátó

Részletesebben

Kórház összes (24. HBCS) közvetlen költsége (100%)» 3 kritikus HB. » 2 kritikus. » 10 tovább. » Hátrányos he

Kórház összes (24. HBCS) közvetlen költsége (100%)» 3 kritikus HB. » 2 kritikus. » 10 tovább. » Hátrányos he Értékelemzett t arthritis protokoll beillesztése komplex terápiába Ábrahám Sándor CVS Life, PVM Dr. Áts Kt Katalin, Dr. Gál János Mobil: +3 36 30 971 9532 mikroorg.absa@chello.hu Homok kóra diagram Kórház

Részletesebben

Etanercept. Finanszírozott indikációk:

Etanercept. Finanszírozott indikációk: Etanercept Finanszírozott indikációk: 1. Spondylitis ankylopoeticában, amennyiben radiológiailag legalább 2-es stádiumú bilateralis, vagy 3-as, 4-es stádiumú unilateralis sacroileitis, és legalább 3 hónapja

Részletesebben

Semmelweis Egyetem VIII. Infektológiai Továbbképző Tanfolyam

Semmelweis Egyetem VIII. Infektológiai Továbbképző Tanfolyam 2015. március 20 21. Fókuszban az antibiotikum terápia PROGRAM 2015. MÁRCIUS 20. PÉNTEK 07.30 09.00 Regisztráció 09.00 09.30 Antibiotikum kezelés jelene és jövője 09.30 10.00 10.00 10.30 Prof. Dr. Ludwig

Részletesebben

DIABÉTESZ A DIABÉTESZESEK SZEMÉVEL

DIABÉTESZ A DIABÉTESZESEK SZEMÉVEL 1 DIABÉTESZ A DIABÉTESZESEK SZEMÉVEL FELMÉRÉS 2-ES TÍPUSÚ CUKORBETEGEK KÖRÉBEN Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége (MACOSZ), a NOVARTIS támogatásával KINCSES JÁNOS a MACOSZ elnöke 2010. januárjában

Részletesebben

2/2012. (I. 3.) NEFMI rendelet egyes egészségügyi és gyógyszerészeti tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról. hatályos: 2012.01.

2/2012. (I. 3.) NEFMI rendelet egyes egészségügyi és gyógyszerészeti tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról. hatályos: 2012.01. 2/2012. (I. 3.) NEFMI rendelet egyes egészségügyi és gyógyszerészeti tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról hatályos: 2012.01.04 Tartalom: Speciális indikációs körrel rendelhetı gyógyszerek Költséghatékonysági

Részletesebben

AEGON CSOPORTOS BIZTOSÍTÁSOK FELHÍVÁS AJÁNLATTÉTELRE

AEGON CSOPORTOS BIZTOSÍTÁSOK FELHÍVÁS AJÁNLATTÉTELRE AEGON CSOPORTOS BIZTOSÍTÁSOK FELHÍVÁS AJÁNLATTÉTELRE 2013 AEGON Magyarország Általános Biztosító Zrt. Csoportos Biztosítások 1091 Budapest, Üllői út 1. 1. oldal Aegon csoportos biztosítási díjkalkuláció

Részletesebben

Egy javasolt krónikus betegellátási modell. Tóth Tamás Alkalmazott Logikai Laboratórium

Egy javasolt krónikus betegellátási modell. Tóth Tamás Alkalmazott Logikai Laboratórium Egy javasolt krónikus betegellátási modell Tóth Tamás Alkalmazott Logikai Laboratórium Alkalmazott Logikai Laboratórium Alapítás éve:1986 Nemzetközi K+F tevékenység Orvos-informatikai rendszerek Beszéd-

Részletesebben

BESZÁMOLÓ A BUDAÖRSI EGÉSZSÉGÜGYI KÖZPONT

BESZÁMOLÓ A BUDAÖRSI EGÉSZSÉGÜGYI KÖZPONT BESZÁMOLÓ A BUDAÖRSI EGÉSZSÉGÜGYI KÖZPONT (járóbeteg-szakellátás, ügyeleti-, védınıi szolgálat, és az egynapos sebészeti ellátás) 2011.-évi MŐKÖDÉSÉRİL Készült: Budaörs Város Önkormányzata Polgármesteri

Részletesebben

A Semmelweis Egyetem Gyógyszerterápiás Bizottság működési rendje

A Semmelweis Egyetem Gyógyszerterápiás Bizottság működési rendje A Semmelweis Egyetem Gyógyszerterápiás Bizottság működési rendje 2015-2017 - végleges - A Semmelweis Egyetem Gyógyszerterápiás Bizottsága (továbbiakban: GYTB) 41/2007 (IX. 19) EüM rendeletének 35 -ban

Részletesebben

Az egészségpolitika alapjai: értékek, célok és eszközök. 2013. október 18.

Az egészségpolitika alapjai: értékek, célok és eszközök. 2013. október 18. Az egészségpolitika alapjai: értékek, célok és eszközök 2013. október 18. Az egészségpolitikai döntéshozatal alapjai és dilemmái Miért vagyunk itt? Mi közünk van az egészségpolitikához? Probléma-alapú

Részletesebben

SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ. Hematológia,jeles

SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ. Hematológia,jeles SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ SEZEMÉLYES ADATOK Név Dr. Masszi Tamás Születési hely, idı: Budapest, 1958. december 15. Lakcím: 1213 Budapest, Mókus út 38. Család: Nıs, öt gyermeke van: Eszter, Csilla, Domonkos, Katalin,

Részletesebben