A BUDAPESTI EVANGÉLIKUS LEÁNYGIMNÁZIUM AZ ISKOLAI ÉVRŐL. KÖZZÉTETTE: DR. BÁNKÚTI DEZSŐ TANÜGYI FŐTANÁCSOS. IGAZGATÓ. BUDAPEST, 1942.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A BUDAPESTI EVANGÉLIKUS LEÁNYGIMNÁZIUM AZ 1941-42. ISKOLAI ÉVRŐL. KÖZZÉTETTE: DR. BÁNKÚTI DEZSŐ TANÜGYI FŐTANÁCSOS. IGAZGATÓ. BUDAPEST, 1942."

Átírás

1 A BUDAPESTI EVANGÉLIKUS LEÁNYGIMNÁZIUM ÉVKÖNYVE AZ ISKOLAI ÉVRŐL. Az iskola fennállásának 5 8. évében. KÖZZÉTETTE: DR. BÁNKÚTI DEZSŐ TANÜGYI FŐTANÁCSOS. IGAZGATÓ. BUDAPEST, KIADJA AZ ISKOLA IGAZGATÓSÁGA: BUDAPEST, IV., DEÁK-TÉR 4. TELEFON :

2

3 G L.O C K K L Ä R E T A BUDAPESTI EVANGÉLIKUS LEÁNYGIMNÁZIUM ÉVKÖNYVE AZ ISKOLAI ÉVRŐL. Az iskola fennállásának 5 8. évében. KÖZZÉTETTE: DR. BÁNKÚTI DEZSŐ TANÜGYI FŐTANÁCSOS. IGAZGATÓ. BUDAPEST KIADJA AZ ISKOLA IGAZGATÓSÁGA: BUDAPEST. IV., DEÁK-TÉR 4. TELEFON :

4 > Felelős kiadó: Dr. B án k ú ti Dezső. G arab József könyvnyom dája, Cegléd.

5 Télessy Dalma. E redm ényekben és főként szeretettben gazdag tanári pálya zárul le ez évvel. Télessy Dalma, m indenki Dalma nénije fejezte be m űködését s kezdi meg az iskolai év végével m eg érd em elt pihenését ban kezdett tanítani a szarvasi születésű tanár Iglón, az evangélikus p olgári iskolában. A szepesi családból származó ifjú tanár szülőföldjén in d u lt nevelői ú tjá ra. Sokoldalú tehetsége már ott érvényesült: nyelvtudás, kézügyesség, m inden szép és jó iránt fogékony lelke tanulm ányútra sokszor vitte külföldre. Hosszabb ideig élt így P árizsban s utazott egész az északi országokig. De sohasem hivalkodott m ű veltségével, m ert igazi értéke éppen az a nagy szreénység, m ely m indenben jel lemez fa. S még az utolsó időkig is legtöbbet utazó tagja volt tanári testületünknek. Csodáltuk, m ilyen m estere volt az utazásnak. Rügen szigetén még élő nagynénjeit éppen olyan könnyű elhatározással kereste fel, m int felvidéki, vagy erdélyi rokonait, testvéreit. Az Isten jósága testi erővel áldotta meg. Pedig em lékezünk rá, hogy 17 évvel ezelőtt m ilyen súlyos beteg volt, két évig pihennie kellett. A kkor nem rem éltük, hogy ilyen teljes felgyógyulást ér el az orvosi tudom ány és szervezete, s nem utolsó sorban saját kitartása. Közel 40 évi működésből 34-et töltött itt a Deák-téren. Tanított szaktárgyain, a m agyaron és ném eten kívül m indenfélét de nem is a tanítás v o lt legnagyobb érdem e, hanem a nevelés. Kis g y e r m ekeket olyan szeretettel és mégis következetes szigorúsággal senkisem tu dott a középiskolai életbe belevezetni. Télessy Dalm a m indig szívesen kezdte az I. osztályosok nevelését, s m ikor a IV. osztály után átad ta őket, nem csak tudással jól ellátott tanítványokat adott továbbnevelésre, hanem egyúttal erkölcsi tőkével legjobban felszerelt m agyar leányokat. S akiket ő nevelt, nemcsak m aguk jötték m indig szívesen vissza iskolánkba, hanem gyerm ekeiket is bizalom m al hozzák ide nevelésbe. T anártársai jólelkű irán y ító t vesztettek nyugalom ba vonulásáv al: az összetartás oszlopát, áldozatkész lelkét. S ha m űködéséből el is bocsátjuk, azt a szellem et, m elyet te r jesztett, itt tartju k, és hálát adunk érte a M indenhatónak. Télessy Dalma, m indnyájunk kedves Dalma nénije, életére pedig Isten áldását kérjük!

6 Dr. Reuss Endréné, Harmath Ilona. Tizenkét évi tanári működés u tá n kezd más pályát: kizárólag családjának, kis gyerm ekeinek él ezentúl az a lelkes fiatal tanár, ki pályája kezdetétől fogva iskolánk m unkása volt. M ikor a D eák-téri polgári leányiskola középiskolává kezdett alakulni s egyházunk bölcsesége tanári állásokat szervezett, m ár itt volt m int óraadó H arm ath Ilona. Modern testnevelési tanári nevelésben részesült, s azt valósitotta m eg itt ebben az iskolában is. A három elsőnek szervezett tanári állás egyike volt az övé, s ezzel is igazolta egyházunk, m ilyen fontosnak tartja azt, hogy leányai nem csak szellem iekben, hanem testben is ép és kitartó tagjai legyenek a társadalom nak. Egyházi iskolába vágyott, s m agyarázza ezt az a tény, hogy nagy atyja a pozsonyi evangélikus líceum neves tan á ra volt: az ősi szellem m indig visszavonz és szinte kényszerít egyházi szolgálatra. Szervező m u n k át végzett: sz ertára t, to rn aterm et, öltözőberendezést szerzett az egyház és állam által rendelkezésre bocsátott pénzből. S a m it a D eák-téri ép ü let szűk k eretei m egengednek, az m ind te s t nevelésünk szolgálatában áll és ebben nem kis része van Reuss E ndrénének. C éltudatos ta n á r volt, ki sz eretettel vezette a tan u ló sá got, s sokszor több ered m én y t é rt el így, m in t m ások szigorú fegyelem m el. V ersenyképes is volt ez az ifjúság, s öröm et szerzett m in d nyájunknak, ha iskolaközi m egjelenéskor sikere volt. Az iskolában rendezett háziversenyek és tornaünnepélyek értékes nevelő m unkáját bizonyították. Testi ereje azonban nem tudott lépést tartani lelki kitartásával,, ezért szánta rá m agát a rra a nagy áldozatra, ami egy igazi tanári lélek szám ára a legnehezebb: lem ondott m inden feltétel nélkül tan ári állásáról, s hazatért két kis leánykájához, hogy ezentúl őket nevelje olyan szeretettel és kitartással, kizárólag őket, m int eddig tanítványait. K ívánjuk, hogy most m ár otthon legyen neki m inél több öröme és boldogsága kedves családi körében. Iskolánkban pedig a ragaszkodó szeretet fogja őt m indig visszavárni.

7 Dr. Kring Miklós. Nem hosszú ta n á ri pályájából hat évet töltött csupán iskolánkban. Egész ittléte alatt örömmel láttuk tudományos fejlődését, de éreztük azt is, hogy em ellett teljes szívvellélekkel végzi középiskolai ta nári m unkáját is. Nem is csoda, hogy olyan áldozatkész szolgája volt egyházi iskolánknak, hiszen ősei négy nem zedéken á t evangélikus egyházi szolgálatban állottak, édesatyja pedig gim názium unk növendéke volt s egyházunk buzgó m unkása. Ö maga is m indig közel állott az egyházhoz, s belekapcsolódott m ár fiatalon annak m unkájába. Tulajdonképpen csak itt tanított középiskolai tanulókat. Előbb a Pázm ány P é te r Tudom ányegyetem tö rténelm i proszem inárium át vezette, s itte n i ta n á r sága alatt is híven dolgozott professzora, Domanovszky Sándor m ellett. Tudom ányát azonban aprópénzre is fel tudta váltani. Történelem szeretete fellelkesitette az ifjúságot, nem egyszer szem inárium szerű összejövetelekben is nevelte őket. De lelkesen vezette be a rábízottakat a latin irodalom és róm ai kultúra szellemébe; sikert is értek el tanítványai a tanulm ányi versenyen pedig a leányok négy évi tan u lás u tá n állanak o tt ki a fiúkkal szem ben. K ötelességtelj esitése legkisebb érdem e. Egyszerűsége, tiszta gon dolkozása su gárzott m inden ténykedéséből. A tan á ro k kedves k a r tá rs a t vesztettek el távozásával: jó b arát, m egértő tám ogató m unkatá rs volt, s m elegszívű fiatal b a rá tja az ifjúságnak. S ha most m agasabb célok felé bocsátjuk őt, rem éljük, hogy vissza-vissza fog m indig térni közénk, ha örömünk, bánatunk lesz. S így távozásával iskolánk és általa egyházunk is egy külső jó baráttal többet fog m agáénak m ondhatni. Adja Isten, hogy sokszor mondhassuk még büszkeséggel: K ring Miklós itt m űködött s itt n y e rte továbbfejlődése alapjait.

8 A latin nyelvtanítás és Horatius a középiskolában. (Részlet dr. Gömöri Pálné, M argitay-becht Magda tanár székfoglaló előadásából.)... H oratius a róm ai szellem és a császárság korának legjellem zőbb kifejezője. A tanuló legáltalánosabb vádja az. hogy H oratius nem lírikus. Felületes tanulm ányok után ez első m egállapítása. H ogy H oratius öregedő kispolgár, aki bölcs szentenciáival, józanságával, a term észeti szépségek kényelm es élvezésével nem szám íthat arra, hogy a fiatalság költője legyen. Azt m ondják, hiányzik belőle a nagy érzések, szenvedélyek átélése, nincs meg benne a Vates m isztikus lendülete, csak tan ít és prédikál. Egyszer hazafiságról, a ra n y középútról, erkölcsökről beszél, m áskor viszont m enekül a nagy dolgoktól, úgy látszik, érzi, nem illik ez játszi lantjához. Tele van teh át ellentétekkel. Ezek azok a kifogások, m elyek a latin órákon el szoktak hangzani, lévén a vélem ény nyilvánítása szabad. Nem rag ad ja meg a tanulót általában a forma sem; ma, a szabad vers k orában a versm értéknek a legnagyobb m esterei, m int Horatius és Ovidius, hidegen hagviák őt. Pedig H oratiusról m ondhatunk le mégis legkevésbbé. Egy elm últ kort könnyebb m egism erni egy em ber világnézetén keresztül, különösen, amikor ez az em ber korát oly tö k életesen fejezte ki, m in t éppen Horatius. M ondják, hogy H oratius nem eléggé lírikus. Azok szám ára, akik a lírá t a féktelenben, a vadban, a túlzottban keresik, idegen fog m aradni a horatiusi szinte m űvészetté em elt életbölcseség. Nem szeretik megbocsátani a költőnek a nyugodt fegyelm ezettséget, azt a k icsit talán öreges n y u g alm at, m ellyel a világi dolgokról gúnyolódik. Egy fáradt, kifinom ult kultúrának rezignált képviselője ő, aki nem akar m ár Pindaros-szal versenyezni. A napsütötte Hellas élő isteneivel társalgó Pindaros messze van m ár tőle. Bevallja, hogy m in t a méh, gyűjtögeti az istenek asztaláról lehulló m orzsákat; b e v a llja és nem szégyeli, hogy tanítvány, hiszen a görögség ta n ítványának lenni m inden róm ai számára büszkeség volt. Ezeket a görög form ákat tette m agáévá és alakította át izig-vérig róm aivá H oratius. Hazafias költem ényeiben a római im périum eszméihez való tö rh etetlen ragaszkodás nyilvánul meg, az az érthető büszkesége m inden rómainak, am ely őt az akkori világ urává tette. Nézzük pl. V ergiliust: a m űvészetet ő is átengedi a görögöknek, nem is k ív án

9 velük versenyezni: a mi tudom ányunk törvényt szabni a legyőzőiteknek, békét adni a népeknek. Ebben hisz és ebből nem enged Horatius sem. Ha Rómáról van szó, úgy tekint a görögökre, m int játszó gyerm ekekre, m int egy boldog gyerm ekkorra, am elybe m indig visszavágyik, m elyet m in dennél szebbnek ta rt; de ha kom oly dologról van szó, akkor az ő példaképei, éppen úgy, m int Vergiliuséi, a fiatal respublika p uritán hősei m aradnak. Pedig ez a kemény, józan gyakorlati em ber végeredm ényben mégis lírikus: határozott egyéni állásfoglalás ko rán ak m inden eszm éjével szem ben. Egész m od ern n ek ta lá lju k őt abban a közvetlenségben és egyszerűségben, ahogy saját m agáról ír. A görögök közül egyetlen költő sem beszél annyit és olyan közvetlenül m agáról, m int ő. A görög költő még jobban érzi, hogy ő V ates, az istenek kiválasztottja és a jobb v ilágnak tolm ácsolója. De am ikor nem a Cívis Rom anus beszél Horatiusból, akkor m egism erhetjük benne a m inden nagyképűség nélküli kellem es embert, a jó barátot, a gúnyolódó bölcset, aki valóban nem prédikál, csak egyszerűen szórakozik és az em beri gyöngeségek eme tárházában magát sem véve ki ; szeretne tanácsot adni, de hát hiába. Horatius, az em ber az, akit keresni kell és akit keressen meg a tanuló is. Az ő m űveiben ism erhetjük meg a császárkor róm aiát a maga közvetlen elevenségében. Hogy hogyan él H oratius a fórum on, a fűzfapoétákkal hogyan veszekszik; barátait m eghívja egyszerű vacsorára, néha villájának hátsó kapuján szökik meg a tolakodók elől; látjuk őt a m indennapi életben, apró gondokkal küszködve, apró örömökkel szórakozva. M ert hiszen az örömök m indig kicsik, ne várjunk sokat, m inden elm úlik. Villájai kertjében heverészik és gondolkodik, hogy vájjon hány napot ju ttatn ak még neki a kegyelm es égiek; pedig m ég gondolkodni sem érdem es, m ert hisz az is h iáb a való. Ez a jókedvű epikureista érzékeny leikével m egérezte az árnyakat, a láthatatlan felhőket, m elyek kezdték a római eget akkor m ár elhomályosítani. A birodalom soha ilyen hatalm as nem volt még, de az enyészet levegőjét érzi m ár a költő, a hite m ár m egingott: A gyászba borult H esperiának sok bajt okoztak az elhanyagolt istenek. A tem plom ok és az istenek képm ásai leom lottak. És Róm ának elég ereje van a világot meghódítani, de az isteneknek tem plom ot építeni nem tu d többé m ert az istenek halottak. Magára m aradt az ember az elhagyott szentélyben. Nem vallja be, hanem mint a sötétségben botorkáló, hogy félelm ét elűzze, hangosan kiáltozza Ju p p iter Optimus M axim us nevét, de nem bízik abban, hogy m eghallják szavát, és keresi a vigaszt és rem éli, hogy m egtalálja a filozófiában. A mai középiskolai tanterv, sajnos, nem engedi meg, hogy Horatius életét, fejlődését és ugyanakkor a vele kapcsolatban élő em berekét és az egész akkori R óm áét m inden közvetítő nélkül m egism erhessük. H a nem a róm ai ódák és a bölcs rezignáltság é le t költőjét ism ernék meg először a tanulók, hanem végig kísérhetnék egész életén keresztül, valószínűleg más lenne a vele való barátságuk. A philippi csata után, m elyről H oratius bevallja, hogy nem nagyon 7

10 8 hősködött benne, a kem ény szegénység kényszeríti az ifjút, hogy v erseket írjon és szerény írnoki állását társadalm ilag magasabb pozícióval cserélje fel. Jó barátja, Vergilius beajánlja M aecenasnak. L e írja az első találkozást: M aecenas hidegen fogadja, H oratius zavarb a n van, dadog, szerényen visszahúzódik. Ez a találkozás és későbbi barátság H oratius egész életét m egpecsételi. Az ő M aecenashoz és m ajdan A ugustushoz való viszonya r e á és környezetére is nagyon jellem ző volt; a róm ai em ber végte le n tisztelete a költővel, a művésszel szemben. Maecenas, aki m űvész volt baráti körének m egválasztásában m ert hiszen ez is m űvészet valóban jól választott. Csak az egyéni értékeket kereste és semmi sem adhatott neki több és tisztább üdülést, m int a libertin u s f iával való barátság. A társadalm i korlátok eltűntek és M aecenas előtt első h e ly re k e rü lt az egyén értékelése. A Maecenastól kapott kisbirotk m egszabadítja a m indennapi gondoktól, és lehetővé teszi életideáljának m egvalósítását: távol élni a profanum vulgus -tól. Maecenashoz való barátsága m indhalálig ta rt; egyszerű, komoly, m ély érzés. Nyoma sincs benne az alázatnak vagy a hízelgésnek. Első levelében m egm ondja barátjának, hogy életén ek legértékesebb kincse a szabadság. Egyetlen m ester szavaira sem esküszik, és nem teh e t eleget a kérésnek, hogy verseket írjon akkor, mikor m ár érzi, hogy fáradt erre. Békét akar: nem akarok ra b ja lenni a körülm ényeknek, uralkodni akarok ra jtu k. Betegségében így vigasztalja lelkének felét: Nem szabad m eghalnod a végzet szerint, nem fogsz nélkülem távozni. M ajd később és velem együtt. V alóban igaza is lett. Az ős királyok sarja valóban királyi ajándékot kapott bölcs választásáért: 2000 évre m egem lékezést és azt, hogy a neve tovább él, m int a m indenkori m űpártolóé. Ha így áll előttünk az em ber é s a jó barát, könnyebb M aecenas-verseit m egérteni és értékelni. Szabadságát H oratius még A ugustusnak sem áldozza fel. A caesar közelében felajánlott állást nem fogadja el, a fórum zajos életétől való irtózása m indennél erősebb. A respublika híve, tiszteli a Caesart, m ert ha el is veszett a köztársaság, m egm aradt az im perium, Róma nagysága. A polgárháborúknak vége, Róma állni fog és az esztelen őrjöngés m ég sem fogja vesztébe sodorni. A Janus-kaput b ecsu k ták és végre béke van. A rep ublikánus m egbékél az egyeduralom m al. Nem gyávaságból és elvhűtlenségből, m int ahogy sokan szívesen szemére vetik, hanem józanságból. És itt van m egint valami, am it csak római szem m el nézve lehet m egérteni: H oratiusnak több a róm ai birodalom, m in t a respublica eszm éje. Ezek után azt hiszem, helyes lenne röviden összefoglalni, hogy hogyan lehetne talán az iskolákban H oratiust a tanulókkal megism ertetni, úgy, hogy abból valóban átélés, em lék m aradjon. Talán inkább m egértenék akkor, hogy nem véletlen az, hogy ez a költő 2000 évig élt. Ügy gondolom, hogy szem elvények alapján először azokkal a költem ényeivel foglalkoznánk, m elyek m agánéletére vo n atkoznak. A szatírákból és episztulákból részleteket lehetne venni, m elyekben gyerm ekkorára, apjára em lékezik vissza. M ajd a philippi

11 csata utáni idők nehézségeit kellene bővebben tárgyalni, ami nagyon jól m egm agyarázza a költő végtelen sóvárgását.az otium, a nyugalom után. Itt fordításban inkább elolvashatnánk V ergilius h asonlóhangulatú költem ényeit. M iután M aecenasnak b a rá ti segítő keze m egváltoztatja a költő egész életét, következhetnének hozzá írt meleg, bensőséges költeményei. M ikor m ár ennyire ism erik az em bert, könnyebb lesz az egyéniségében rejlő látszólagos e llen tétek et m egmagyarázni. A költő lehet az em beri vágyak kifejezője és lehet a kötelességek szószólója is és m indkettőben őszinte. Ha alkalm unk volna és itt talán segítségül vehetnénk m űfordításokat is őt korának többi költőjével összehasonlítani, H oratius alakja sokkal teljesebbé válnék. Jobban m egértenék, m iért éppen ő róla nem m ondhatnánk le. Hogy m ennyiben több ő kortársainál, és hogy mi az, amit benne m egtalálhatunk és m ásban nem. Ha a legjellem zőbb római tulajdonságokat keressük, mindig hozzá térünk vissza, és ha a m odern szellem történet m ódszerében akarná valaki a róm ai szellem et vázolni, őt venné alapul. V an nála nagyobb lírikus, szenvedélyesen szárnyaló, érzőbb lélek, m in t pl. Catullus de ő csak lírikus. Az érzékenylelkű Vergilius, az északitáliai álmodozó költő típusa, m int isteni kinyilatkoztatásban hisz a birodalom és a gens Julia örökkévalóságában, de hiányzik belőle a róm aira annyira jellem ző keménység, a gúnyolódó hajlam, a realitások iránt való érzék. Horatius az egészen római m ű fa j, a szatira tökéletesítő je. Vergilius megálmodja azt a jobb világot, m elyben H oratius alig m er m ár hinni, és ezért lesz sokkal kem ényebb kortársaihoz. Ovidius, a nagy mesélő, a hajlékonnyá vált latin nyelvvel m esteri módon játszik, de Róma erejéből nincs m ár benne sok. Tibullus és Propertius meg sem kísérlik, hogy költem ényeikkel szolgálják a nem zet ügyét. Ök m ár valóban nem em lékeztetnek a liviusi hősökre. P ro p e rtiu s b e vallja, hogy a szép Cynthia több neki, m int Augustus m inden diadalaival. Ök m ár a közösség eszméjéből kiváló individualizm us képviselői. Ezekkel a költőkkel összehasonlítva m egértenék talán, hogy H oratius az egyetlen, akiben megvolt még Róma ereje, és akiben m egvolt m ár Itália lágysága. Művész volt, egyéniség volt, róm ai volt. Tehát a róm ai irodalom aranykora, Horatius és Vergilius kora, két kultúra m esgyéjén, találkozóján áll. Ez volt a hanyatlás kezdete és a keresztyénség hajnala. M ert hiszen a hanyatlás akkor kezdődik, m ikor valam i a legtökéletesebbé válik és az új világ m ég sokáig lá t hatatlan, am ikor m ár nagy u ta t te tt meg a sötétben, a szívekben és az em beriség derengő lelkében. A mi keresztyén anyaszentegyházunk első nyelvi kifejezője a latin nyelv. Gondoljon arra a tanuló ifjúság, hogy ez volt a küszködő, fiatal keresztyénség nyelve, ezen a nyelven érintkeztek a távoli országok lakói, akik egy közös, egy nem földi király gyerm ekeinek vallották m agukat. Horatius n y e lv é n szállottak fel először a keresztyén himnuszok és szent Á goston Isten O rszágának, a Civita D ei -nek állam nyelve a latin le tt. A régi nem es form a m egtelt új, 9

12 10 szent tartalom m al. Az egyházatyák bűnbánóan, bocsánatkérően ugyan, de m indig v isszatérnek a nagy pogányhoz. A régi köntösben m egjelent az új kultúra. Az első századok írástudása nem tu d szabadulni az antik világ bűvöletéből. Gondoljon a rra a tanuló, hogy nem lehet haszon és érték nélküli az a nyelv, m ely jóform án ezred év ek et köt össze. És el fog jönni m ajd az az idő, am ikor sok m indent, amit most sem m éltányolni, sem m egérteni nem tud, m ajdan az érettebb korban term észetesnek fog találni. Talán, ha m ajd érettebb ésszel, megbocsátóbb lélekkel olvassa gyerm ekével együtt Horatiust, akkor m egérti azt, ami a tizennyolcéves nagy egyéniségek előtt még rejtv e m aradt. Ez valóság, ezt nem latinellenes szülőktől gyakran hallottam. Nem vagyok túlságosan optimista, de ha m inden osztályban csak néhány tanuló van, aki megérzi a latin nyelv és irodalom kultúrértékét, azt hiszem, akkor mégsem tan ítju k hiába.

13 1. Az iskola története. A leánygim názium a D eák-téri polgári leányiskolából fejlődött. A z elemivel közös igazgatás alatt őszén nyílt meg. M ár a kilencvenes években gondolt az egyház továbbfejlesztésére; 1903-ban elhatározta, hogy mikor a fiúgim názium új épületbe költözik, helyén felsőbb leányiskolát létesít. A terv nem valósult meg, s hasonló sors érte az 1917-ben hozott határo zato t, m ely leánygim názium szervezését tervezte ben külön igazgatás alá került az elemi, 1920-ban a pesti magyar egyház D. Raffay Sándor püspök kezdeményezésére tizenöt évre kezelésbe vette az Országos Nőképzö E gyesülettől a IV., Veres P á ln é-u tc a 36. szám ú épületet. I tt a m eglevő bennlakás mellé hároméves továbbképzőt állított olyan leányok számára, akik a polgári iskola elvégzése után m odern nyelveket kívántak tan u ln i, irodalmi és m űvészeti általános m űveltséget a k a r ta k szerezni, de oklevélre n e m törekedtek ban a két em lített iskola a jelenlegi igazgató közös vezetése alá került, s belőlük alak u lt szeptem berében az évi XXIV. t.-c. értelm ében az ország egyetlen leánykollégiuma. Ennek tan ítási anyaga a továbbképzőéhez hasonló volt, azonban állam érvényes bizonyítványt és főiskolára képesítő érettségi bizonyítványt adott ben lett a kollégium nyolcosztályúvá és ugyanez évben volt első érettségi vizsgálata. Végre szeptem berétől leá nygim názium ként fo ly ta tja m u n k áját. így a ré g i terv valósággá vált: m ost m ár m indenki m egszerezheti ez iskolában a szükséges m űveltség m ellett a m inden pályára, egyetem re is képesítő érettségi bizonyítványt. A D eák-téri polgári leányiskola igazgatói voltak: Falvay Antal, Scholtz Lajos, Mikolik Kálm án, 1926-tól dr. Bőhm Dezső; a V eres Pálné-intézet igazgatói: ben dr. Szigethy Lajos, 1921-től dr. Bőhm (most Bánkúti) Dezső, ki a kollégium nak, illetőleg a gim názium nak alapítása óta vezetője. 2. Az intézet hatóságai. A leánygim názium a bányai evangélikus egyházkerületbe ta r tozik és D. D. Raffay Sándor titkos tanácsos, püspök főhatósága alatt működik. F enntartója a pesti evangélikus m agyar és ném et egyház. (Deákté ri evangélikus testvéregyházak.) Az iskola ügyeit a képviselőtestü let és ennek keretén belül az iskolai és gazdasági bizottság intézi. A képviselőtestület egyházi elnöke D. D. Raffay Sándor püspök: világi elnöke dr. Tomcsányi Vilm os Pál, K árpátalja korm ányzói biztosa, közfelügyelő. Az iskolai bizottság elnöke dr. H ittrich Ödön c. főigazgató, iskolai I. felügyelő, helyettese dr. Renk Ernő főorvos, iskolai II. felügyelő. A gazdasági bizottság elnöke Becht A lbert korm ányfőtanácsos, ny. ta k a rék p é n z tári igazgató, közgondnok; iskolánk gondnoka Szalágyi E gyed ny. min. tanácsos. Az állami felügyeletet v ité z Fraknóy József budapesti tanker, kir. főigazgató végzi; megbízásából dr. Em ber István, főigazgatói szakelőadó, c. igazgató láto g ato tt ez évben.

14 3. Tantestület és tantárgyfelosztás, (ii félév) "CO V} u o Ifi NÉV A lkalm azás m inősége S zak tárg y ai T a n íto tt tá rg y a k H eti óra Iskolai m unka Szolgálati év einek szám a ebben az iskolában L akás a) Az iskola igazgatója : 1 Dr. B ánkúti Dezső tan. főtan., igazgató m agyar, ném et, latin L atin V illa (5) N ém et V illa (3) éve igazgató IV., D e ák -tér 4. II. 11. b) A tanári testületnek a rendes órarend keretén belül működő ta g ja i: 2 Dr. Bánki Lászlóné 3 Dr. Bereczky Margit 4 Bohár Gabriella 5 Dr. Dömötör M iklósné N őtel Elza 6 Dörmer Olga 7 Filarszky Erzsébet 8 Filarszky Zoltánné Lersch Margit 9 Glock Klára 10 Dr. Gömöri Pálné M argitay-b echt M agda 11 Dr. Győry Aranka ó raadó ta n á r ó raadó ta n á r hely ettes tan ár ren d es ta n á r ének term, rajz, földr. m agyar, latin ném et, angol É nek la. (2), Ilb (2). K é zim u n k a la (2), Ib (2), H a (2), Ilb (2). Szépírás la (1), Ib (1). 14 Ifj. k ö n y v tár őre Alsógöd, XV. u. 14. F ö ld ra jz la (3), Ib (3). Term, rajz Va (5). 11 F öldrajzi szert, őre 2 2 M agyar Illb ((4), V H Ib (3), L atin Illb (4), IV (4). Olasz V. (4). N ém et Ilb (4), III. (3), IV. (3). A ngol VI. (4), V illa (2), V liib. (2). 19 Illb o. főn.. K ö telező olv. könyvt. őre, ifj. előadások jegykezelője. 4 4 II., Á b rán y i E m il u tca 3. I., Lógody-u. 51. I Ilb o. főnöke. 9 9 XI., Z som bolyaiu. 20. I. ó raadó ta n á r ném et, íra n c ia N ém et H a (4). * ren d es ta n á r ó raadó ta n á r rendes ta n á r rendes ta n á r rendes ta n á r m ennyiségtan, term észettan testnevelés rajz, k ézim u n k a ném et, fran cia, latin m agyar, latin, m üv. tö rt. M ennytan Ilb (5), Va (3), Vb (3). T erm, tan V illa (4), V liib (4) gyak. (6). 25 Vb o. főnöke. T erm észettani sz e rtá r őre T estnev. la b (5), H a b (5). 10 IV s l'/2 R ajz la, Ib, Ha, Ilb, Illa, Illb. K ézim unka Illa, Illb, IV (2 2 ó.) L atin Vb (5), V liib (5). N ém et la (4), III. (3). T ört. IV (3). Oszt. fő la (1). M agyar Va (3), Vb (3), VI (3). L atin Va (5), VI (5). M űv. alk. V II (1). 20 R ajzszertár őre la o. főnöke. Tan. k ö n y v tá r őre. 7 7 VI o. főnöke. Müv. tö rt. szert., ifj. segélyegyl., k ö n y v tá r őre, ö n k. m űv. tö rt. szakosztály elnöke. 8 8 II., K apás-u. 41. III. 4. XI., H o rth y M ikló s-ú t 39. I. 1. XIV. 93. A m e rik a i-ú t VII., D am jan ich -u. 28b. II. 18. V., W urm -u. 3. IV. 18. XII., M aros-u. 23. IV. 1.

15 12 Jablonow sky Piroska 13 Jeszenszky Ilona 14 K api-k rálik Jenő 15 Káply Elemér 16 Kozma Gabriella 17 Dr. Levius Ernőné Agárdy Ilona 18 Lovas Sarolta 19 Poppé Béla ig. hely ettes, rend. tan. rendes ta n á r rendes én ek tan ár rendes ta n á r rendes ta n á r ren d es ta n á r rendes ta n á r 20 íiezessy Zoltán rendes ta n á r 21 Ruzicska László 22 Dr. Siffár K am illa 23 Dr. Steinert K atalin m agyar, tö rt. m agy., földi*., tö rt., szcs. ének, orgona m eny tan, term. tan. m enyt., term t., szcs., to rn a, sz épírás testnevelés ném et, angol M agyar Ilb (5), V illa (3). T ört. V illa (3), V H Ib (3). 14 F ö ld ra jz H a (4), Ilb (4), I lla (2). I llb (2), V II (2), T örténelem Illa (3). É nek Ib, H a, Illa, Illb, IV (2 2 ó). E gyh. ének V, VI, V II V ili, zenet. VII, V III (1 1 ó). M enny, ta n Ilb (5), VI (3), V II (3). T erm, ta n VII (4), G yak. (6). M enny, ta n la (4), Ib (4), I lla (3). T erm. r. la, Ib, (2 2 ó). Oszt. fő Ib (1 ó). T estnev. I lla b (5), IV (3), Va, Vb, VI, VII, V illa V H Ib (2 2 ó). N ém et Ib (4), Va (3), Vb (3), VI (3). A ngol V (4), V II (4). 17 beoszto tt áll. h. ta n á r olasz, francia Olasz VI (4). 4 T ört. Illb, Va, Vb, VI latin, tö rté n e (3 3 ó), V II (2). L atin lem, ev. lelkész 18 VII (4). rendes ta n á r ev. h ittan I V III (2 2) V illa o. főnöke. T ört. sz e rtá r őre. ö n k. k ö r vezetője Illa o. főnöke, Szem be vezetője Z en esze rtár őre. É nek- és zen ek a r vezetője D iá k k a p tá r vez Ib o. főnöke. B ibliaó rák vezetője T o rn a szertá r őre. S p o rtk ö r vezetője. 7 7 Va o. főnöke. F ilm okt. int., iro d. sz ertár őre. Olasz társ. gyak. vezetője. 2 1 Tan. értek ezleti jegyző. 13 */2 X II., G y ő ri-ú t 4. I. 4. XI., K anizsai-u. 5. I. 4. IV., D e á k -té r 4. I. 8. X II., M árto n h eg y i- ú t 32. VII., D am jan ich - u. 25a. I. 8b. VI., A rad i-u. 63. I II., Fő-u. 4. III. 2. VII., D am jan ich -u. 28b. Ev. int. V III., S zen tk irály i- u. 51. II. D iákszöv. vezetője. T andíjkezelő XI. V áli-út 4. II. 2. ren d. isk o laorvos egészségtan IV (1). 1 Orvosi szert. őre. 9 9 IV., H avas-u. 6. II. ren d es ta n á r 7» 24 Sztrokay Piroska ó raadó ta n á r 25 T élessy Dalma 26 Dr. Veress Lászlóné U lm er Hona 27 Dr. Zelenka M argit c. igazgató, r. tan ár rendes ta n á r rendes ta n á r term tan, vegytan, földrajz, sz épírás m agyar, latin T erm. r. IV (3), Vb (5), Földr. V illa (2), V H Ib (2). V egytan VI (3). G yak. (4). 19 M agyar la, Ib, H a (5 5 ó) L atin Illa (4 ó). 19 IV o. főnöke. Term, rajz-v e g y ta n i szertá r őre. lg. iroda vezetője, tan d íjk e zelő, ö n k. k ö r term. tud. szakosztály vezetője. Ha o. főnöke. T a lá lt tárg y ak, ifj. előadások jeg y kezelője m ag y ar, ném et, szcs. A II. félévben szabadságon m ennyiségtan, term észettan m agyar, ném et, b ö lcselet M enny, tan I llb (3), IV (3), V illa (2), V H Ib (2). T erm, ta n I lla (2), I llb (2). G yak. (4). G yorsírás IV (2). Gazd. ta n VI (2). M agyar I lla (4), IV (3), V II (3). N ém et V II (3). V H Ib (3). Bölcs. V illa (2) V H Ib (2) V H Ib o. főnöke. B a jtá rs S egítő Egy. vezetője. VII o. főnöke. L é lek tan i szert, őre, Szem be őre, ö n k. bölcs szakosztály vezetője. P estszen tlő rin c, F oerster-u. 8b. 1 1 IX., M ester-u XIV., A m erik ai-ú t 72. fsz. 3. XI., H o rth y M ikló s-ú t 35. I. 1. XI., E szék-u II. 5.

16 14 M ásvallásúak hittanórái. A reform átus növendékeket dr. Tunyogi-C sapó András vallástan ár, m ajd dr. V árady Kálmánná, S o ly m á r Gabriella, a róm ai katolikusokat Galambos János belvárosi segédlelkész, majd Túrm ezei Ferenc, az izraelitákat dr. Hahn István v a llástan ár tanította részben a rendes órarend keretén belül, részben a hatodik órában. Az unitáriusok egyházközségükben tan u lták a h ittan t. A ltisztek: Bánlaki Lajos és Pecznik P ál rendes iskolaszolga; T ó th Istv á n kapus és fütő; M onori-kiss Istv á n szertári szolga; B án la k i L ajosné és Jakubecz Ferencné tak arító n ő k. 4. A tanárok irodalmi és társadalmi működése. Dr. Bánkúti Dezső tanügyi főtanácsos, az Orsz. Evang. T anáre g y e sü le t és a D eák-téri L uther-s zövetség kultúrális szakosztályán a k elnöke, a Sajtókam ara tagja, az O ktatófilm -K irendeltség és végelbánási ötös bizottság kinevezett tagja, a penci evangélikus egyház tb. presbitere, az egyházegyetem presbitérium ának pót-, a budapesti egyházm egye presbitérium ának rendes tagja és törvényszékének b írá ja, stb. A Protestáns Tanügyi Szem le és az Ifjú É vek főszerkesztője. Cikkeket írt evangélikus lapokba. Előadást ta rto tt a D eák -téri Luther-Szövetségben (D eák-téri dísztermünk, képek a g y ü lek e z e t életéből), a zuglói egyház szeretetvendégségén (Evangélik u s zenészeink) és Szarvason (Tessedik S ám uel emlékezete). Glock Klára, a M agyar Képzőm űvésznők Egyesületének örökös tag ja, a leánycserkészcsapat szervezőbizottságának tagja. Cikkeket ír t a P rotestáns T anügyi Szemlébe és az Ifjú Évekbe. Jablonow sky Piroska, az OETE választm ányának tagja, a tan ári k a r képviselője a képviselőtestületben és iskolai bizottságban. Jeszenszky Ilona a tanári kar kiküldöttje a Sim onyi-bizottságban, a M agyar Cserkészleányszövetség nagytanácsának tagja; a FÉBE Ev. Diakonissza-Egyesület leánynépfőiskolájának öthónapos tanfolyam án h eti két órában m agyar történelm i és m űvelődéstörténeti előadássorozatot tartott. Kapi-Králik Jenő orgonamüvész és zeneszerző, a D eák-téri tem p lom és a Lutíheránia-Vegyeskar karnagya, a budai zeneakadém ia ta n á ra, a székesfőváros népm űvelési tan fo ly am án az orgona előadótan á ra, a bányakerületi és az egyetem es énekügyi bizottság, a pesti ev an g élik u s egyház képviselőtestületének, a Zeneszerzők Szövetkezetének tagja. Egyházzenei előadást ta rto tt a kántori továbbképző tanfolyam on a rögtönzésről. Egyházi zenem űvei budapesti és vidéki isten tiszteletek en és hangversenyeken szerepeltek. Önálló orgonaestje volt Szarvason, Győrben. A rádió orgonajátékát három szor közvetítette a D eák-téri templomból: június 6. (egyházzenei hang

17 versenyen) jan u á r 20. (mai m agyar szerzők új orgonam űvei és m ájus 11. (francia szerzők és új saját műve: Gondviselő édes Atyám). Orgonáit a kelenföldi templomból közvetített B ach-kantáta esten és a kelenföldi énekkar jubiláris hangversenyén. Tagja a budapesti tizenhárom nak (fiatal m agyar szerzők). Világi kórusai a vidéki Éneklő ifjúság hangversenyein, vonósnégyese pedig a rádió m űsorán szerepeltek. K ozm a Gabriella a FÉBE Év. D iakonissza-egyesület választm á nyának tagja. Tizennyolc év óta ír a Bibliából részeket B raille-írással a vakok szám ára és 17 év óta leírja részükre a F énysugár c. h itm élyítő folyóiratot. Bibliamagyarázó jegyzeteket és fordításokat terjeszt gépírással. Rezessy Zoltán tartalékos tábori lelkész, az erdélyi em lékérem tulajdonosa. R észtvett az egyház belmissziós m u n k ájáb an isten tiszteletek, bibliaórák tartásával. Ünnepi istentiszteletet tarto tt István király napján. Előadást tarto tt a tiszai evangélikus lelkészegyesület egyházmegyei (nyíregyházi) és egyházkerületi (rozsnyói) gyűlésén. (Bekapcsolódás az iskolánkívüli népm űvelésbe); a nyíregyházi tem p lomban a reform áció-héten (A hívő Luther); a KIE-ben (Aggeus próféta), az ózdi evangélikus napokon (Vallás és élet); a nyíregyházi népfőiskolái tanfolyam on (M agyar parasztsors a történelem folyamán); az iskola szülői értekezletlén (Gazdag nemzet, boldog nemzet). Cikkei jelentek meg az Evangélikus Életben, a Protestáns Tanügyi Szemlében, az Országos Középiskolai Tanáregyesületi Közlönyben, a L elkipásztorban és az Ifjú Években. R észtvett a vallástan i ta n könyvpályázaton. Ruzicska László a pesti evangélikus egyházközség tanácsának és képviselőtestületének tagja, az Országos Évang. T an áreg y esü letnek választm ányi tagja, a budapesti ev. egyházm egye belmissziói bizottságának, a D eák-téri Luther-Szövetség választm ányának tagja, az Ifjú Évek k iadóhivatalának vezetője, a Szarvasi ö re g d iá kok Egyesülete választm ányának tagja. Rendes beosztásán kívül több alkalommal prédikált, előadásokat tartott, egyházi szolgálatot végzett. Cikkeket, b írá la to t írt a H arangszóba, az Ifjú Évekbe. Dr. Steinert K atalin az OETE választm ányának tagja. Dr. Veress Lászlóné előadást tartott) az O ETE-ben a gazdaságtanórákról. Dr. Zelenka Margit a tan ári kar kiküldöttje a Sim onyi-bizottságban, az OKTE választm ányi tagja, az OETE Böhm Károly-szakosztályának jegyzője, az Ifjú Évek szerkesztőbizottságának tagja, a Volt Növendékek Egyesületének tiszteleti tagja, az ENOSz alapító tagja. M egem lékezett Rem ényik Sándorról az ENOSz leányotthonában. Tankönyvbírá'latokat írt, cikkeket a Protestáns Tanügyi Szemlébe és az Ifjú Évekbe. Az evangélikus tantervi utasítás m unkabizottságának tagja, a gim názium i b ö lcselettan-tanításának előkészítésén dolgozott. 15

18 16 5. Az iskolai év története. Az év m egnyitása. Augusztus 30-án v o lta k a javító- és különbözeti-, továbbá írásbeli magánvizsgák, szeptem ber 1-én a szóbeli magánvizsgák; 4-én az írásbeli, 6-án a szóbeli érettségi vizsgálatok. Szeptem ber 1 2-án pótló beíratásokat végeztünk, szeptem ber 9-én nyitottuk meg ünnep ély esen a tanévet, 10-én kezdettük a rendes tan ítást. Öröm és gyász. Január elején öröm m el köszöntöttük testvér fiúgim názium unk érdem es igazgatóját, dr. Koch Istvánt abból az alkalomból, hogy a korm ányzó úr tan ü g y i főtanácsosi cím m el tü n te tte ki. M ély részv éttel vettünk részt D. Kovács Sándor püspök április 2-i terúetésén. B enne tanárságunk szerető és m egértő főpásztort vesztett. Emléke áldott! Tanári kar. k Sok személyi változás tette nehézzé az iskola m unkáját. Még a m ú lt tanév végével lem ondott tanári állásáról dr. Reuss Endréné, r. testnevelési tanár. Ö v o lt intézetünk m egszervezett állásán első ta n á runk, 12 évig nevelte szeretettel és lelkesedéssel ifjúságunkat. Helyét az iskolafenntartó egyház dr. Levius Ernőné, Agárdy Ilona, eddigi óraadó testnevelési ta n á rra l töltötte be. H at évi ittm üködése biztosíték további sikeres m unkájára. Dr. Kring M iklós tanárunkat a budapesti Pázm ány Péter-Tudom ányegyetem bölcsészeti kara Középkori gazdaság- és társadalom - történelerm -szakból m ag án tan áráv á fogadta. Ö röm ünk és büszkeségünk volt ez. Sajnos, jan u ár 1-ével m eg kellett tőle válnunk, mivel a vallás- és közoktatásügyi m iniszter őt az újonnan alakult Gróf Teleki Pál-Tudom ányos Intézet tanárává nevezte ki, s így állásáról 6V2 évi lelkes működés u tán lemondott. Á llását az iskolafenntartó január 28-án tartott képviselőtestületi ülésében Rezessy Zoltán, nyíregyházi evang. Geduly H enrik-leánygim názium i rendes tanár, evangélikus lelkésszel tö ltö tte b e pályázat' útján. Új k a rtá rsu n k szeretettel kapcsolódott bele iskolánk m unkájába, és sokoldalúságával értékes tagja testületünknek. Isten áldását k érjü k m unkájára! Álivei Rezessy csak február 16-án fo g la lta el állását, K rin g óráit ja n u á r 1-től ideiglenes helyettesítés ú tjá n tö ltöttük be; a VI. és VII. osztályban tö r ténelem óráit dr. K é k é n András, D eák-téri evangélikus lelkész, középiskolai tanár volt szíves vállalni. Tanítványai szeretettel gondolnak a vele együtt töltött kedves órákra, egyházunk vezetősége és iskolánk pedig hálás lelkes m u n k ájá ért. Végül még egy m unkatársunktól kellett év közben megválnunk: dr. Zom hory L ászlóné, Gyáros Erzsébet, óraadó ta n á r kérte egyházunkat, hogy negyedik éve végzett óraadói m unkája alól február l-é v e l családi okokból m entse fel. Fájdalom m al búcsúztunk eltávozott m u n k atársain k tó l, kik olyan

19 szépen beleilleszkedtek iskolánk és tanári karunk életébe, és áldásunk kíséri őket további életükben. Február 1-ével félévi szabadságot engedélyezett egyházunk Télessy Dalma c. igazgatónak. Szolgálati idejét teljesen betöltötte, neve összeforrt a D eák-téri intézettel, s m unkája m indig hálára kötelezi az iskolafenntartót és tanárokat, de elsősorban tanítványait, kiknek szerető nevelőjük volt. Ezen kívül betegség m iatt ősszel Bohár Gabriella 4 hétig, Kapi- Králik Jenő október novem ber hónapban, dr. Bánki Lászlóné pedig január február hónapban volt kénytelen m ulasztani. Végül m ájus 1-től részleges, m ájus 15-től teljes szabadságra m ent családi okokból dr. Dömötör Miklósné. Ó ráit a tanári kar tagjain kívül dr. Kam ocsay Dezsőné, Lévai Ágnes oki. középisk. tanár segített ellátni nagy lelkesedéssel. A refo rm átu s v allástan ítást dr. Tunyogi-C sapó András v allásta n á r végezte, áprilistól pedig dr. Várady K álm ánná, Solym ár E rzsébet; a róm ai k ato lik u st Galambos János belvárosi segédlelkész, m á r cius közepétől Túrm ezei Ferenc vallástanár; m indkét változás oka hadbavonulás volt. M indezeket a zökkenőket csak az egész tanári testület nagy áldozatkészsége és önzetlen m unkavállalása tu d ta á t hidalni. Részt vettek ebben a m unkában új óraadó tanáraink is: Sztrokay Piroska, ki a m ásodik félévben m ár teljes óraszám ban ta n í tott m agyar latin nyelvet; Filarszky Zoltánná, Lersch Margit egész évben kisegítő tesnevelési tanár volt az első négy osztályban; Poppé Béla, beosztott áll. heyettes tanár, avi. osztályban az olasz nyelvet tanította, végül Dörmer Olga, gyakorlatra beosztott állami r. tan ár a II. félévben egy osztály ném et nyelvi ó ráit vállalta. Tanári gyakorlatra püspöki engedéllyel a VKM. Ritter Magdolna m ennyiségtan term észettan-szakos és a m ár em lített Dörmer Olga ném et francia-szakos tanárokat osztotta be; előbbi m árcius 7-ig látogatta dr. Veress Lászlóné Illb. osztályos m ennyiségtan óráit és önállóan is tanított, utóbbi január végéig Lovas Sarolta Va. osztályos ném et óráit láto g atta és v e tte át önálló ta n ítá sra is. Poppé Béla január 20-án bemutató órát tarto tt a VI. osztályban az olasz nyelvből, b írá lta B ohár G abriella. Az igazgatói iroda vezetését dr. Steinert Katalin vette át, a tanári kar jegyzője dr. K ring M iklós, m ajd Rezessy Zoltán lett, a tan ári könyvtár őre dr. Gömöri Pálné, a földrajzi szertáré dr. B ereczky M argit lett. Végül itt em lítjük meg, hogy a m últ nyár folyam án M argitay Becht Magda tanárunk házasságot kötött dr. Gömöri Pál orvossal, egyetem i tanársegéddel. Öröm mel em lítjü k meg, hogy a vallás- és közoktatásügyi m in iszter január 1-ével újabb rendes tanári álláshoz ju tta to tt 44 /«-os állam segélyt, erre az egyház Káply Elemér tan árt jelölte. így iskolánknak m ár 17 tanári álláshoz van államsegélye, ezenkívül három állást ta rt fenn az é n e k ta n á rin és iskolaorvos-egészségtantanárin kívül állam segély nélkül; így összes állandó alkalm azottjainak szám a

20 18 Dr. G öm ön Pálnét az egyház novem ber 1-ével, dr. Veress Lászlón é t és dr. Levius Ernőnét jan u ár 1-ével rendes tanárrá választotta; v égül a Fialka Margit elhalálozása folytán m egürült term észetrajz földrajz tanszékre két éve buzgón m űködött óraadó tanárát, dr. B ereczky Margitot választotta meg szeptem ber 1. hatállyal. Az új tanárok közül szokásos székfoglaló előadását dr. Gömöri P álné tartotta meg m árcius 5-én A latin nyelvtanítás és H oratius a középiskolában címen. Az I. félévi m ódszeres értekezlet a tanm enetekkel foglalkozott, a II. félévin Jáblonow sky Piroska ig. h e ly e tte s a m agyar dolgozatokró l értekezett; nevelési tá rg y ú értekezleten az igazgató a tan áro k önm űveléséről szólt. F elügyelet, látogatás. Az állam részéről a Főigazgatóság dr. Em ber István, c. igazgatót, középiskolai szakelőadót küldötte ki. F ebruár 17, 18, 20, 21, 22. napján látogatott, s 25-én ta rto tt értekezletet. K ívüle Balogh Sándor c. igazgató rajz-, Krizsanecné N ém eth Edit testn e v elé si órákat láto g a to tt m int szakfelügyelő. A testnevelési főiskola tanárjelöltjei keddi testnevelési órákon voltak többször jelen püspöki engedéllyel. A reform áus vallástanítást dr. Takáts Károly szakfelügyelő ellenőrizte. Egyházi részről hosszabb látogatást végzett dr. Rell Lajos, ta n ü g y i főtanácsos, bányakerületi középiskolai tanfelügyelő. Április napjain látogatott, vizsgálta meg az iskola teljes m unkáját, s 21-én t a r t o t t értekezletet. Dr. H ittrich Ödön és dr. R enk Ernő iskolafelü g y e lő voltak itt ta n ítá si órákon, ünnepélyeken. Hálás szívvel fogadtu k érdeklődésüket, m elyben az iskola szeretetét és a tanári m unka m egbecsülését ju tta ttá k kifejezésre. Szülői értek ezletet k ét ízben tartottunk. F ebruár 25-én Ruzicska László Az iskola és a szülői ház vallásos n ev elése, m ájus 5-én a gyerm ekhéttel kapcsolatb an Rezessy Zoltán Gazdag nemzet, szabad nem zet címen adott elő. Dr. B ánkúti Dezső igazgató a D eák-téri Luther-Szövetség kultúrába szakosztályában ja n u á r 16-án D eák-téri díszterm ünk (képek a gyülek ezet m últjából) cím en előadást ta rto tt, e rre a szülőket is m eghívtuk; ugyanerről adott elő az Evangélikus Diákszövetségben is és a D eák -téri konfirmációi órákon. Szokásos osztályösszejöveteleinket folytattuk. Ez évben műsoros e stek keretében tea nélkül folytak le. Összesen 8 alkalom m al látták tanulóink vendégül szüleiket, társaikat s m utattak be kedves m űsort. K iem elkedik ezek közül a VlIIb. osztály színielőadása, m elyen Csíki G ergely N agym am áját adták elő sikeresen. A V illa. o. vidám m űsort adott, a VI. m esejeleneteket, a IV. M ikszáth egy novelláját, az Ib. ádventit, az la. kis képeket, az Vb. pedig M aeterlinck Kék m adarából m u ta to tt be részleteket és egy székely népm esét jelenített meg; végül

21 a Illb. osztály Szép volt a nyár cím en fonyódi nyaralási em lékeket ú jíto tt m eg nagy hatással. Az anyagi eredm ény (4500 P) lehetővé tette, hogy osztályaink kirándulásokat rendezzenek, ezenkívül a VlIIb. osztály évvégi kiadásait fedezte; más osztályok szegény tanulókat tám ogattak, nagyobb összeget ju ttattak a Vörös Keresztnek, a D eák-téri Luther-Szövetség iparostanonc-otthona javára, végül saját kiváló szegény osztálytársaik évvégi jutalm azására. Mindez neveli az ifjúságot és rászoktatja arra, hogy ne csak m agával törődjék, hanem m ásokkal is. (Jótékony m u n kánkról más helyen em lékezünk meg.) T anítás és nevelés. I. N övendékeink száma ez évben lényegesen em elkedett s első ízben lépte túl a 600-at. B eírtunk 608 tanulót (tavaly 582), ebből evangélikus 347 (339), protestáns 490 (465), teh át a növendékek több, m int 80% -a. Párhuzam os volt az I., II., III., V., V ili. osztály, különösen népes a IV. II. A tanítás az állami tanterv szerint folyt. Görög nyelvet senki sem kívánt rendes tantárgyként tanulni, így a VKM. felm entést adott ez évre is az V. osztály részére (73.257/1941. V. 1.). Az V. osztályban a tan u ló k fele választotta az olasz, fele az angol nyelvet. A tanításban a rendkívüli háborús körülm ények nem okoztak sem m i zavart, bár Káply Elem ér tan á r katonai beosztásban is dolgozott. F ebruár 1 8-ig azonban püspöki engedéllyel szünetelt a tanítás, te k in te tte l a tan á ri karban beállott változásokra, továbbá a növendékek nagyszám ú m ulasztására. Fertőző betegség m iatt sokkal több tanuló hiányzott, m int más évben. Súlyosabb esetek nem fordultak ugyan elő, azonban kanyaró-, bárányhim lő- és főleg fültőm irígylobbetegedés sok esetben fordult elő. A hatósági kitiltások száma: 9 vörheny, 26 kanyaró. A nagy hidegben is nehezebb volt a tanulók iskolalátogatása, mivel iskolánkba Budapest m inden részéről járnak evangélikusok, sőt. a környező városok is ide küldik őket. K örülbelül 150 tanuló já r be vonaton, helyiérdeküvel, vagy villam ossal a környékről. Ezek szám ára nagy jótétem ény volt az az intézkedés, m ely szerint október 15-től húsvétig Va9 órakor kezdődött a tanítás. A m unka sem vesztett lényegesen erejéből, mivel 45 perces órákban folyt, s a hazautazás ideje is csupán 5 perccel tolódott ki. Az ifjúsági egyesületekben é rv é n y e sü lt az ifjúság önálló te v é kenysége. Az Önképzőkör ez évben felvette Reményik Sándornak, a korán elhúnyt erdélyi evangélikus költőnek nevét és m int R em ényik Sándor-Ö nképzőkör folytatja m űködését. A sokoldalú érdeklődésre hallg ato tt, m ikor irodalm i, m űvészeti és term észettudom ányi szakosztályai m elllé bölcseleti szakosztályt is létesített. Az evangélikus ifjúság G yám inézete Evangélikus D iákszövetség néven végzi egyházépítő és nevelő m unkáját. A Sportkör tagjai különös eredm ényeket értek el az úszásban, iskolaközi versenyekben is több díjat, érm et szereztek és iskolánknak ez által dicsőséget. 19

22 20 III. R endkívüli tárgyak: a) Görög nyelv. 2 növendék tanulta: Gécs M ária és Vámossy Edit V illa. o. Heti 2 óra, havi tandíj: 5 P. T anár: v ité z dr. D engelegi Lajos, az evangélikus gim názium tan á ra. b) Olasz társalgás. 9 növendék tan u lta a VI. osztályból: Bede Opika, Földes K atalin, Friedrich M arianna, M adocsai Magda, M arczell Ilm a, M arton M ária, P éter Valéria, Raffay Jolán, Szeder Rózsa. Heti 2 óra, havi tandíj 4 P. T anár: Poppé Béla. c) Zenetörténet, m int kötelező rendkívüli tárgy. (VII., V illa b.) H eti 1 óra, d íjtalan. T anár: K api-k rálik Jenő. d) M űvészi rajz. 18 növendék tanulta: Dobó Katalin, M árkus M ária, Rácz Zsuzsanna, Szántó M arika la., Bokody Éva, H orváth Zsuzsa Ib., Achs M árta Ha., Áldor M arianna, F ábry Daisy, Persi Júlia, Pessenlehner K atalin, Weisz Magda Ilb., P in té r K atalin Illa., Liber G izella Illb., Z eisler Zsuzsa IV., Révai E d it Va., Bede Opika, F rie d rich M arianna VI. H eti 2 óra, havi tan d íj 4 P. Tanár: Glock Klára. e) Tánctanfolyam. Szeptem ber novem ber hónapokban kettős óra. két csoportban. Tandíj 12 P. R észtv ett benne 92 növendékünk (tavaly 77), s a fasori evang. fiúgim názium 70 (tavaly 57) növendéke. Tanította ú jra Schuller Valéria tánctanár. A tanári felügyeletet dr. Veress Lászlónéí dr. Dömötör Miklósné és dr. Levius Ernő, fasori tan á r látták el. F eb ru ár 12-én a tánctanfolyam résztvevői és alsóbb osztályaink növendékei részére sikerült össztáncot rendeztünk a fasori gim názium tan u ló in a k részvételével; ezt is S chuller Valéria irá n y í totta, s tanáraink felügyeltek benne. IV. G yakorlatok, a) Term észettant g ya korlatok. Illa. és Illb. osztály. Vezette: dr. Veress Lászlóné. R észtvett: 93 tanuló 4 csoportban K éthetenként lvz órát gyakoroltak, részben a 6. és 7. órában, részben délután. Fizetett: 86 tanuló teljes díjat: évi 6 P -t, 4 féldíjat: évi 3 P -t, tan d íjm en tes volt 3 tanuló. A befolyt összeg: 528 P. Kidolgozott feladatok: A n m eghatározása hosszúságméréssel. Hőm érő alappontjainak kijelölése. Fagyáspont és forráspont m eghatározás. Rugósm érleg megnyúlása. Emelő. Súlypontm eghatározás. Fajsúlym érés A rchim edes törvényével. S árkány készítés. M ágneses alaptünem ények. Elektrom os alaptünem ények. Volta-elem készítése. T ükrök. Lencsék. VII. osztály. V ezette Káply Elemér. R észtvett a VII. o. m inden növendéke, összesen 53 tanuló. A m unkát 3 csoportra osztva végezték heti 2 2 órában. Egy csoport 1 3-ig, egy csoport 3 5-ig, egy csoport 5 7-ig kísérletezett. A gyakorlatok évi díja 12 P. Tizenegy tanuló részleges, két tanuló teljes elengedést kapott a díjfizetés alól. Összesen befolyt 525 P. A befolyt összegeket a gyakorlati felszerelés továbbfejlesztésére fordítottuk. K idolgozott feladatok: P i m eg h atáro zása kerület- és sú ly m éréssel. Szabályos te s t fajsúlyának m eghatározása. Logarléc használata. S íktükörtörvény igazolása, fénytörés, planparallel lemez, teljes visszaverődés vízben, üvegben (m indegyik fénysugárral és gombostűvel) prizm a, hom orú tükör, gyűjtőlencse, optikai eszközök összeállítása, eg y en letes mozgás M ikola-csővel, egy pontban tám adó

23 erők, lejtőre helyezett test, fonálingák, g m eghatározása ingával, súrlódás, em elötörvény igazolása, párhuzam os erők összetétele, sú ly pont m eghatározása, rugalm as m egnyúlás, rugalm as m eghajlás, szabálytalan test fajsúlya túlfolyós edénnyel, Archimedes törvényével, folyadék fajsúlya piknom éterrel, A rchim edes törvényével, b u rettával, Watt-csővel,* rúgó rezgése, húrok rezgései, rezonáló légoszlop, fém ek hőkiterjedése, levegő hőkiterjedése, fajhőm eghatározások, fagyás- és forráspontváltozások, jég olvadáshője, hő m unkaegyenértéke, kísérletek folyékony levegővel. VIII. osztály. Vezette Filarszky Erzsébet. Résztvett a V illa, és V liib. osztály összes tanulója, 72-en, 3 csoportban, heti 2 2 órában. K ét csoport d. e. 1 3-ig, 1 csoport d. u. 3 5-ig dolgozott. Fizetett 47 tanuló évi 12 P-t, 18 tanuló 6 P-t, 7 egész tandíjm entes volt. összesen befolyt 672 P. Kidolgozott feladatok: Skálázatlan hőm érővel való m érés. Meleg test lehűlése. Fém ek hőkiterjedése. Folyadék hőkiterjedése dilatom éte rre l és piknom éterrel. Levegő hőkiterjedése. K ülönböző víztömegek keverése. Magas hőm érséklet m érése. Fajhőm eghatározások. Víz fagyás- és forráspontváltozása. Jég olvadáshője. Víz párolgáshője. Levegő nedvessége. Hő m unkaegyenértéke. Kísérletek folyékony levegővel. Mágnesség alaptünem ényei. Mágnesség mérése. M ágnseek lengése. Elektrom os alaptünem ények. Feszűltségesés törvénye. K irchoff-törvények. Lám pák ellenállásm érése. Ellenállásm érés helyettesítéssel. W heatstone-híd. Á ram forrás elektromos erejének és belső ellenállásának mérése. Áram hőegyenértéke. Elektrolízis. Réz elektrokém iai egyenértéke. G alvánelem ek összeállítása. Á ram m ágneses hatása. Tangensgalvanom eter. Indukció. Mérések váltóáram m al. E lektrolitok ellenállása. K apacitás m érése. K risztály d etek to r m űködésének vizsgálata. D etektor-rádió készülék összeállítása. A m ennyiben a kitűzött feladatok alkalm asok voltak, m egelőzték az erre vonatkozó elm élet órát, de m indig az elméleti oktatással párhuzam osan folytak. A gyakorlatok a m unkaoktatást h e ly e tte sítették. b) V eg yta n i gyakorlatok. V ezette: dr. S teinert K atalin. A vegytan tanítását a VI. osztályban laboratórium i gyakorlatokkal egészítettük ki. Ezeken kevés kivétellel a hatodik osztály növendékei v e tte k részt. A gyakorlatokat heti 4 órában, 2 csoportban ta r tottuk. A gyakorlati díj évi 12 P volt. A résztvevők a gyakorlati díj fejében vizsgálandó anyagot, a kísérletezéshez szükséges felszerelést és kém szereket kaptak. A fennm aradó összeget a term észetrajzi és vegytani szertár beszerzéseire és k a rb a n ta rtá sá ra fordítottuk. A gyakorlatok anyaga a következő volt: a láng, gyakorlatok üvegcsővel, fizikai változás, kémiai változás, kísérletek vízzel, kénnel, kéndioxiddal, kénsavval, a kén vegyületei fém ekkel, kísérletek levegővel, oxigénnel, sósavval, jóddal, szakm ákkal, am m óniákkal, sa lé t rom m al, foszforral, szénnel, víz, üveggel, szódabikarbónáttal, m észkővel, dolomittal, gipsszel, cinkkel, ónnal, ólommal, vassal, rézzel. L ángfestés. K ristály tan i m inták készítése. 21

SZABÁLYSÉRTÉSI IRATOK ÜGYKEZELÉSI SZABÁLYZATA

SZABÁLYSÉRTÉSI IRATOK ÜGYKEZELÉSI SZABÁLYZATA BELÜGYMINISZTÉRIUM TITKÁRSÁGA 10 2 4 9 2 / 1 9 74. BELSŐ HASZNÁLATRA! 19 Sorszám: SZABÁLYSÉRTÉSI IRATOK ÜGYKEZELÉSI SZABÁLYZATA 1975 ÁBTL - 4.2-10 - 2492/1974 /1 BELÜGYMINISZTÉRIUM TITKÁRSÁGA 10-2492/

Részletesebben

KÖZÖS UTASÍTÁSA. A BELÜGYMINISZTÉRIUM I. ÉS IV. FŐCSOPORTFŐNÖKÉNEK 004. számú. Budapest, 1965. évi március hó 1-én BELÜGYMINISZTÉRIUM

KÖZÖS UTASÍTÁSA. A BELÜGYMINISZTÉRIUM I. ÉS IV. FŐCSOPORTFŐNÖKÉNEK 004. számú. Budapest, 1965. évi március hó 1-én BELÜGYMINISZTÉRIUM BELÜGYMINISZTÉRIUM SZOLGÁLATI HASZNÁLATRA! 10-26/4/1965. Hatályon kívül helyezve: 17/73. min. par. A BELÜGYMINISZTÉRIUM I. ÉS IV. FŐCSOPORTFŐNÖKÉNEK 004. számú KÖZÖS UTASÍTÁSA Budapest, 1965. évi március

Részletesebben

atályonkívülhelyezve:14/1970.m

atályonkívülhelyezve:14/1970.m SZOLGÁLATI HASZNÁLATRA! B E L Ü G Y M IN ISZ T É R IU M 10-24/8/ 1965. H atályonkívülhelyezve:14/1970.m in.ut. A MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG BELÜGYMINISZTERHELYETTESÉNEK 008. számú UTASÍTÁSA Budapest, 1965.

Részletesebben

ÉVKÖNYVE AZ 1942-43. ISKOLAI ÉVRŐL.

ÉVKÖNYVE AZ 1942-43. ISKOLAI ÉVRŐL. A BUDAPESTI EVANGÉLIKUS LEÁNYGIMNÁZIUM ÉVKÖNYVE AZ 1942-43. ISKOLAI ÉVRŐL. Az iskola fennállásának 59. évében. KÖZZÉTETTE: DR. BÁNKÚTI DEZSŐ TANÜGYI FŐTANÁCSOS, IGAZGATÓ. BUDAPEST, 1943. KIADJA AZ ISKOLA

Részletesebben

VÉGREHAJTÁSI UTASÍTÁSA. Tárgy: Üzemanyag ellátás és gazdálkodás rendszerének

VÉGREHAJTÁSI UTASÍTÁSA. Tárgy: Üzemanyag ellátás és gazdálkodás rendszerének BELÜGYMINISZTÉRIUM I/II. CSOPORTFŐNÖKSÉG SZOLGÁLATI HASZNÁLATRA! 10-26/5/A/1969. Az 5/1969. számúfőcsoportfőnöki UTASÍTÁS VÉGREHAJTÁSI UTASÍTÁSA Budapest, 1969. évi június hó 16-án. Tárgy: Üzemanyag ellátás

Részletesebben

Didíer«E s' v a s ú t i k o c s i k t ó l. A k ö v e tk e z ő f e l t é t e l e k n e k k e l l u i. m e g fe l e l n i e s

Didíer«E s' v a s ú t i k o c s i k t ó l. A k ö v e tk e z ő f e l t é t e l e k n e k k e l l u i. m e g fe l e l n i e s -.59 - Didíer«E s' K Ö N Y V - V O N A T Annak é rd e k é b e n, h ogy az o l v a s á s á ld á s a ib a n azo k n ak a k ö z é p n a g y sá g ú á llo m á s h e ly e k n e k v a s u t a s a i i s r é s

Részletesebben

Hatályonkívülhelyezve:08/1970

Hatályonkívülhelyezve:08/1970 M ó d o s í t v a BELÜGYMINISZTÉRIUM 10- : 0 1 6 / 6 6. m i n h. u t. SZ IG O R Ú A N TITKOS! 2 4 /2 3 /1 9 6 5. Hatályonkívülhelyezve:08/1970 A M A G Y A R N ÉP K Ö Z T Á R S A S Á G BELÜGYMINISZTERHELYETTESÉNEK

Részletesebben

10-2147/1962. BELÜGYMINISZTÉRIUM E G É S Z S É G Ü G Y I ÜGYRENDJE ÁBTL-4.2.-10-2147/1962

10-2147/1962. BELÜGYMINISZTÉRIUM E G É S Z S É G Ü G Y I ÜGYRENDJE ÁBTL-4.2.-10-2147/1962 BELÜGYMINISZTÉRIUM 10-2147/1962. SZIGORÚAN TITKOS! B E LÜG Y M I N IS ZTÉR I U M E G É S Z S É G Ü G Y I O SZ T Á L Y ÜGYRENDJE BELÜGYM INISZTÉRIUM 10-2147/1962. SZIGORÚAN TITKOS! Jóváhagyom! Budapest,

Részletesebben

CYEB Energiakereskedő Kft. H-2000 Szentendre, Szmolnyica sétány 6/5. Tel: +36 (26) Fax: +36 (26)

CYEB Energiakereskedő Kft. H-2000 Szentendre, Szmolnyica sétány 6/5. Tel: +36 (26) Fax: +36 (26) CYEB Energiakereskedő Kft. H-2000 Szentendre, Szmolnyica sétány 6/5. Tel: +36 (26) 300 994 Fax: +36 (26) 303 755 C YE B E N E R G I A K E R E S K E D Ő KFT. F Ö L D G Á Z K ERESKEDELMI Ü ZLETSZABÁLYZATA

Részletesebben

CYEB Energiakereskedő Kft. H-2000 Szentendre, Szmolnyica sétány 6/5. Tel: +36 (26) Fax: +36 (26)

CYEB Energiakereskedő Kft. H-2000 Szentendre, Szmolnyica sétány 6/5. Tel: +36 (26) Fax: +36 (26) CYEB Energiakereskedő Kft. H-2000 Szentendre, Szmolnyica sétány 6/5. Tel: +36 (26) 300 994 Fax: +36 (26) 303 755 C YE B E N E R G I A K E R E S K E D Ő K FT. F Ö L D G Á Z K ERESKEDELMI Ü ZLETSZABÁLYZATA

Részletesebben

SZOLGA VAGY FIÚ? Lekció: Lk 15,11-24

SZOLGA VAGY FIÚ? Lekció: Lk 15,11-24 Pasarét, 2012. július 1. (vasárnap) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK Horváth Géza SZOLGA VAGY FIÚ? Lekció: Lk 15,11-24 Alapige: Galata 4,4-7 De amikor eljött az idő teljessége, Isten elküldte Fiát, aki asszonytól

Részletesebben

A DUNAKANYAR TÁJÉKOZTATÓBAN MEGJELENT ERDÉSZETTÖRTÉNETI VONATKOZÁSÚ ÍRÁSOK. Nagy Domokos Imre

A DUNAKANYAR TÁJÉKOZTATÓBAN MEGJELENT ERDÉSZETTÖRTÉNETI VONATKOZÁSÚ ÍRÁSOK. Nagy Domokos Imre 335 A DUNAKANYAR TÁJÉKOZTATÓBAN MEGJELENT ERDÉSZETTÖRTÉNETI VONATKOZÁSÚ ÍRÁSOK Nagy Domokos Imre A Dunakanyar Tájékoztató (r ö v id itv e : DkT) a Dunakanyar Intéző B iz o ttsá g évente két-három alkalommal

Részletesebben

.a Széchenyi iskoláról

.a Széchenyi iskoláról Negyedikesek írták....a Széchenyi iskoláról 7 éves koromban, szüleimmel azért választottuk ezt az iskolát, mert itt német nyelvet lehet tanulni. Én már óvodás korom óta tanulom a németet, így ragaszkodtunk

Részletesebben

021. sz á m ú PARANCSA

021. sz á m ú PARANCSA f BELÜGYM INISZTÉRIUM S z ig o r ú a n titk o s! Szám: 10-21/21/1967. é A M a g y a r N é p k ö z tá r sa s á g B e lü g y m in i s z t e r é n e k 021. sz á m ú PARANCSA Hatályonkívülhelyezve:10-21/26/72

Részletesebben

a z 1995. év i L X V. 2 8. -á ra fig y e le m m e l A BELÜGYMINISZTÉRIUM 2. s z á m ú UTASÍTÁSA Budapest, 1967. évi február hó 6-án.

a z 1995. év i L X V. 2 8. -á ra fig y e le m m e l A BELÜGYMINISZTÉRIUM 2. s z á m ú UTASÍTÁSA Budapest, 1967. évi február hó 6-án. BELÜG Y M IN ISZ TÉ R IU M SZOLGÁLATI HASZNÁLATRA! 1 0-2 6 / 2 / 1967. a z 1995. év i L X V. 2 8. -á ra fig y e le m m e l A BELÜGYMINISZTÉRIUM I. F Ő C S O P O R T F Ő N Ö K É N E K 2. s z á m ú UTASÍTÁSA

Részletesebben

Budape s t, ja n u á r h ó 3 1 -é n. Tárgy: A s z a b á ly s é rté s i jogszabályok egyes re n d e lk ezésein ek é rte lm e zése

Budape s t, ja n u á r h ó 3 1 -é n. Tárgy: A s z a b á ly s é rté s i jogszabályok egyes re n d e lk ezésein ek é rte lm e zése ÁBTL - 4.2-28 -80/1975 /1 BM II/II. CSOPORTFŐNÖKSÉG S z á m : 2 8-8 0 /1 9 7 5. BM IGAZGATÁSRENDÉSZETI CSOPORTFŐNÖKSÉG B e ls ő h a s z n á la tra! KÖRLEVÉL Budape s t, 1975. ja n u á r h ó 3 1 -é n. Tárgy:

Részletesebben

PARANCSA. Budapest, 1 9 6 2. évi novem ber hó 29-én

PARANCSA. Budapest, 1 9 6 2. évi novem ber hó 29-én BELÜGYMIN IS ZT É R IU M SZIGORÚAN T I T K O S! 10 2 3 /2 2 /1 9 6 2. Sorszám : 10 A MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁ G B E L Ü G Y M I N I S Z T E R H E L Y E T T E S É N E K ltin e ü g k rb y s -m é zh 0022. számú

Részletesebben

6. szám. 2006/6. szám HATÁROZATOK TÁRA 51. Budapest, 2006. feb ru ár 13., hétfõ TARTALOMJEGYZÉK. Ára: 414, Ft. Oldal

6. szám. 2006/6. szám HATÁROZATOK TÁRA 51. Budapest, 2006. feb ru ár 13., hétfõ TARTALOMJEGYZÉK. Ára: 414, Ft. Oldal 2006/6. HATÁROZATOK TÁRA 51 Budapest, 2006. feb ru ár 13., hétfõ 6. TARTALOMJEGYZÉK 2019/2006. (II. 13.) Korm. h. Az Or szá gos Tu do má nyos Ku ta tá si Alap prog ra mok 2006. évi több - lettámogatához

Részletesebben

SZERVEZETI SZABÁLYZATA

SZERVEZETI SZABÁLYZATA A MAfiVARORSZAB EVAfBÊLKUS EGVHÁZEGVETEM LUTHER-OTTHOHAHAK SZERVEZET SZABÁLYZATA MEGÁLLAPÍTOTTA ÉS AZONNAL HATÁLLYAL ÉLETBELÉPTETTE A MAGYARORSZÁG EVAN- GÉLKUS EGYHÁZEGYETEM 942 ÉV NOV HÓ 20-ÁN TARTOTT

Részletesebben

A M agyar N ép k ö ztá rsa sá g. 010. szám ú PARANCSA

A M agyar N ép k ö ztá rsa sá g. 010. szám ú PARANCSA BELÜGYMINISZTÉRIUM Szám: 0-/0/968. Szigorúan titkos! 3 A M agyar N ép k ö ztá rsa sá g b e lü g y m in is z te r é n e k 00. szám ú PARANCSA Budapest, 968. május 0-én Tárgy: A BM. tartalékos állom ány

Részletesebben

VII. Az Al kot m ny b r s g el n k nek v g z se

VII. Az Al kot m ny b r s g el n k nek v g z se VII. Az Al kot m ny b r s g el n k nek v g z se 711/I/2003. AB eln ki v gz s 1779 711/I/2003. AB eln ki v gz s Az Al kot m ny b r s g el n ke jog sza b ly alkot m ny elle ness g nek ut la gos vizs g la

Részletesebben

H atályon kívül helyezve: 15/1976. A TERV- ÉS PÉNZÜGYI CSOPORTFŐNÖK KÖRLEVELE. Budapest, 1973. évi május hó 31-én.

H atályon kívül helyezve: 15/1976. A TERV- ÉS PÉNZÜGYI CSOPORTFŐNÖK KÖRLEVELE. Budapest, 1973. évi május hó 31-én. BELÜGYMINISZTÉRIUM Szolgálati használatra! Szám: 7001/21 1973 H atályon kívül helyezve: 15/1976. A TERV- ÉS PÉNZÜGYI CSOPORTFŐNÖK KÖRLEVELE Budapest, 1973. évi május hó 31-én. Tárgy: A betegségi biztosításra

Részletesebben

A BELÜGYMINISZTÉRIUM HATÁRŐRSÉG ORSZÁGOS PARANCSNOKÁNAK PARANCSA. 1. számú. BELÜGYMINISZTÉRIUM Határőrség Országos Parancsnokság Budapest

A BELÜGYMINISZTÉRIUM HATÁRŐRSÉG ORSZÁGOS PARANCSNOKÁNAK PARANCSA. 1. számú. BELÜGYMINISZTÉRIUM Határőrség Országos Parancsnokság Budapest BELÜGYMINISZTÉRIUM Határőrség Országos Parancsnokság Budapest Szolgálati használatra! 018... sz. példány A BELÜGYMINISZTÉRIUM HATÁRŐRSÉG ORSZÁGOS PARANCSNOKÁNAK 1. számú PARANCSA Budapest, 1974. évi október

Részletesebben

A M agyar Népköztársaság Belügym iniszterének

A M agyar Népköztársaság Belügym iniszterének BELÜGYMINISZTÉRIUM Szigorúan titkos! K ülönösen fon tos! Szám: 10-21/32/1965. Hatályon kívül helyezve: 011/1973. min. ut. A M agyar Népköztársaság Belügym iniszterének 32 0032. számú _ PARANCSA Budapest,

Részletesebben

Örvendjetek, mert Isten úgy szeret

Örvendjetek, mert Isten úgy szeret Örvendjetek, mert Isten úgy szeret il 4,4; Jn 3,16; Mt 24,42 Sz: r. Pálhegyi erenc : Pálhegyi ávid m é- két a- kar, Ör- vend- je- tek, m mert Is- ten úgy sze- ret. m m nem zord í- vend- té- le- tet! m

Részletesebben

33. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, 2006. már ci us 27., hétfõ TARTALOMJEGYZÉK. Ára: 3887, Ft

33. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, 2006. már ci us 27., hétfõ TARTALOMJEGYZÉK. Ára: 3887, Ft A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA Budapest, 2006. már ci us 27., hétfõ 33. szám Ára: 3887, Ft TARTALOMJEGYZÉK 62/2006. (III. 27.) Korm. r. Az egyes pénzbeli szociális ellátások elszámolásának szabályairól...

Részletesebben

Befogadás és munkába állítás Pálhalmán

Befogadás és munkába állítás Pálhalmán Befogadás és munkába állítás Pálhalmán 1985 ja n u árjáb an befogad ó cso p o rto t létesítettünk a Pálhalm ai B örtön és F ogházban. A zóta m ódunk nyílott tapasztalatain k at összegezni, bizonyos következtetéseket

Részletesebben

A Türr István Gimnázium és Kollégium Munkaterve a 2018/2019-es tanévben. Augusztus

A Türr István Gimnázium és Kollégium Munkaterve a 2018/2019-es tanévben. Augusztus A Türr István Gimnázium és Kollégium Munkaterve a 2018/2019-es tanévben Augusztus Augusztus 21. Augusztus 22-23 Augusztus 24. Augusztus 27-29. Augusztus 27. Augusztus 28. Augusztus 27-30 Augusztus 30.

Részletesebben

A Türr István Gimnázium és Kollégium Munkaterve a 2018/2019-es tanévben. Augusztus

A Türr István Gimnázium és Kollégium Munkaterve a 2018/2019-es tanévben. Augusztus A Türr István Gimnázium és Kollégium Munkaterve a 2018/2019-es tanévben Augusztus Augusztus 21. Vezetőségi értekezlet Augusztus 22-23 Augusztus 24. Augusztus 27-29. Augusztus 27. Augusztus 28. Augusztus

Részletesebben

IRODALOM. re n g e te g é b e azzal, h o g y b e m u ta tja, h o g y a n le h e t a s ta tis z tik a i a d a to k

IRODALOM. re n g e te g é b e azzal, h o g y b e m u ta tja, h o g y a n le h e t a s ta tis z tik a i a d a to k IRODALOM Internationale Abortsituation, Abortbekämpfung, Antikonzeption. (Nem zetközi abortusz-helyzet, abortusz elleni küzdelem, fogam zásgátlás.) Összeállíto tta : prof. dr. med. habil K. H. Mehlan.

Részletesebben

- 51 - TÁJKÉPEK ÉS TÉRKÉPEK AZ ERDŐTÖRTÉNETI KUTATÁS SZOLGÁLATÁBAN. Dr. Márkus László

- 51 - TÁJKÉPEK ÉS TÉRKÉPEK AZ ERDŐTÖRTÉNETI KUTATÁS SZOLGÁLATÁBAN. Dr. Márkus László - 51 - TÁJKÉPEK ÉS TÉRKÉPEK AZ ERDŐTÖRTÉNETI KUTATÁS SZOLGÁLATÁBAN Dr. Márkus László Az erdőtörténeti kutatás sokat m eríthet a régi ábrázolásokról. Az egykorú látképek, vázrajzok, kéziratos térképek elsőrendű

Részletesebben

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA Budapest, 2006. áp ri lis 19., szerda 46. szám I. kötet Ára: 1679, Ft TARTALOMJEGYZÉK 20/2006. (IV. 19.) BM r. A belügyminiszter irányítása alá tartozó szervek, valamint

Részletesebben

NÖVÉNYTERMESZTÉSTAN. Az egyes növények termesztésének a részleteivel foglalkozik

NÖVÉNYTERMESZTÉSTAN. Az egyes növények termesztésének a részleteivel foglalkozik NÖVÉNYTERMESZTÉSTAN Az egyes növények termesztésének a részleteivel foglalkozik Növénytermesztés irányzatai: Hagyományos vagy konvencionális Integrált (fenntartható, környezetbarát) Ökológiai, biotermesztés

Részletesebben

óra osztályfőnöki órák

óra osztályfőnöki órák szeptember 1. csütörtök 8.00 majd 5. óra 5. óra 6. óra Első tanítási nap - TANÉVNYITÓ ÜNNEPÉLY 2-3-4. óra osztályfőnöki órák angol nyelvi szintfelmérés az 9.A, 9.B, 9.D osztályokban tájékoztató a közösségi

Részletesebben

KOCSÁR MIKLÓS. Dalok magyar költ k verseire

KOCSÁR MIKLÓS. Dalok magyar költ k verseire KOCSÁR MIKLÓS Dalok magyar költk verseire Énekhangra és zongorára 2. Gyurkovics Tibor versei ÖLELJ MEG ENGEM, ISTEN 1. Fönn 2. Antifóna 3. Figura 4. Istenem LÁTJÁTOK FELEIM KÉRÉS EGYHELYBEN POR-DAL Kontrapunkt

Részletesebben

SZIGORÚAN TITKOS! Hatályon kívül helyezve: 001/65 min. 0017. számú. B u d a p e s t, 1964. j ún i u s 1 - é n.

SZIGORÚAN TITKOS! Hatályon kívül helyezve: 001/65 min. 0017. számú. B u d a p e s t, 1964. j ún i u s 1 - é n. BELÜGYMINISZTÉRI UM 1024/17/1964 A SZIGORÚAN TITKOS! Hatályon kívül helyezve: 001/65 min. u t. MAGYAR N É P K Ö Z T Á R S A S Á G b e l ü g y m i n i s z t e r h e l y e t t e s é n e k 0017. számú U T

Részletesebben

A Verseghy Ferenc Gimnázium különös közzétételi listája szeptember

A Verseghy Ferenc Gimnázium különös közzétételi listája szeptember A Verseghy Ferenc Gimnázium különös közzétételi listája 2016. szeptember A 11/1994. évi Kormányrendelet a közoktatási intézmények számára 2009. augusztus 31-étől Különös közzétételi lista elkészítését

Részletesebben

ESEMÉNYNAPTÁR a 2014/2015-ös tanévre

ESEMÉNYNAPTÁR a 2014/2015-ös tanévre ESEMÉNYNAPTÁR a 2014/2015-ös tanévre Hét Hónap, nap Eseménytervezet szeptember 1.hét 1. "A" hét 1. hétfő Első tanítási nap: munkavédelmi oktatás a 9.évfolyam számára 2. 2. kedd 3. 3. szerda Tanévnyitó

Részletesebben

Varga Bal a mk. század os A TV2-117A TÍPUSÚ HELIKOPTERHAJTÖNO KOMPRESSZORÁNAK VIZSGÁLATA

Varga Bal a mk. század os A TV2-117A TÍPUSÚ HELIKOPTERHAJTÖNO KOMPRESSZORÁNAK VIZSGÁLATA Varga Bal a mk. zázad o TV2-117 TÍPUSÚ HELIKOPTERHJTÖNO KOMPRESSZORÁNK VIZSGÁLT Eb bon a cikkben zeretném f o l y t a t n i az 1001/1. zámban m e g je le n t, a h a jtó m ű -v iz g á la tr ó l z ó ld tanulmányom,

Részletesebben

A berendezkedés programja

A berendezkedés programja DÉLVIDÉK VISSZATÉRT A berendezkedés programja 1 9 4 1 k o r a t a v a s z á n H it le r t e r v e a S z o v j e t u n ió le r o h a - n á s á r a, a z is m e r t F a li B a r b a r o s s a e lő k é s z

Részletesebben

A Belvárosi Általános Iskola programjai, éves ütemterve

A Belvárosi Általános Iskola programjai, éves ütemterve A Belvárosi Általános Iskola programjai, éves ütemterve időpont program felelős Augusztus 24. Alakuló értekezlet 25. 8 00 Osztályozóvizsga Dr. Kapusiné Szigethi Emese 26. Szakalkalmazotti értekezlet 27.

Részletesebben

A MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG BELÜGYMINISZTERE KÖZBIZTONSÁGI ÉS PÉNZÜGYI-ANYAGI-MŰSZAKI HELYETTESÉNEK 25/1978. számú EGYÜTTES INTÉZKEDÉSE

A MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG BELÜGYMINISZTERE KÖZBIZTONSÁGI ÉS PÉNZÜGYI-ANYAGI-MŰSZAKI HELYETTESÉNEK 25/1978. számú EGYÜTTES INTÉZKEDÉSE BELÜGYMINISZTÉRIUM BELSŐ HASZNÁLATRA! S z á m : 10 27/25/1978, A MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG BELÜGYMINISZTERE KÖZBIZTONSÁGI ÉS PÉNZÜGYI-ANYAGI-MŰSZAKI HELYETTESÉNEK 25/1978. számú EGYÜTTES INTÉZKEDÉSE a Rendőrség

Részletesebben

A RAJZOLÁS SZE RE PE A K Ö N Y V N Y O M T A T Á S B A N

A RAJZOLÁS SZE RE PE A K Ö N Y V N Y O M T A T Á S B A N A RAJZOLÁS SZE RE PE A K Ö N Y V N Y O M T A T Á S B A N M M M t «! * «* * * ^ agy huza-vona után végre eljutottunk oda, hogy a m esterszedő ] N nem csak szedője, hanem díszítő m űvésze is a m unkájának.

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGÜGYI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA FELHÍVÁS!

AZ EGÉSZSÉGÜGYI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA FELHÍVÁS! LVII. ÉVFOLYAM 1. SZÁM 1-120. OLDAL 2007. január 9. AZ EGÉSZSÉGÜGYI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA ÁRA: 1113 FT FELHÍVÁS! Fel hív juk tisz telt Ol va só ink fi gyel mét a köz löny utol só ol da lán köz zé

Részletesebben

A földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter 18/2009. (III. 6.) FVM rendelete. 2009/27. szám M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 5065

A földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter 18/2009. (III. 6.) FVM rendelete. 2009/27. szám M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 5065 2009/27. szám M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 5065 1. (1) A ren de let cél ja a mo ni tor ing ada tok egy sé ges rend - szer alap ján tör té nõ adat szol gál ta tá si ke re te i nek meg ha tá - ro zá sa. (2)

Részletesebben

VARÁZSLÓ TULAJ- DONSÁG- ÉRTÉK ERŐ ÜGY ÜGYESSÉG ÁLL INT INTELLIGENCIA BÖL KAR KARIZMA. Egyéb módosító ALAPTÁMADÁS

VARÁZSLÓ TULAJ- DONSÁG- ÉRTÉK ERŐ ÜGY ÜGYESSÉG ÁLL INT INTELLIGENCIA BÖL KAR KARIZMA. Egyéb módosító ALAPTÁMADÁS KASZTFÜGGÉS VARÁZSLÓ A KARAKTER NEVE: FAJ: _ SZINT: NEM: _ JELLEM: TULAJ- DONSÁG- TULAJ- DONSÁG- IDŐLEGES IDŐLEGES TERMET: KOR: _ SÚLY: MAGASSÁG: HAJ: _ SZEM: VALLÁS: SZAKÉRTELMEK MAX. SZINT / ERŐ ERŐ

Részletesebben

A Verseghy Ferenc Gimnázium különös közzétételi listája szeptember

A Verseghy Ferenc Gimnázium különös közzétételi listája szeptember A Verseghy Ferenc Gimnázium különös közzétételi listája 2017. szeptember A 11/1994. évi Kormányrendelet a közoktatási intézmények számára 2009. augusztus 31 étől Különös közzétételi lista elkészítését

Részletesebben

A f ldm vel s gyi s vid kfejleszt si miniszter 81/2009. (VII. 10.) FVM rendelete

A f ldm vel s gyi s vid kfejleszt si miniszter 81/2009. (VII. 10.) FVM rendelete 2009/96. sz m M A G Y A R K Z L N Y 24407 A f ldm vel s gyi s vid kfejleszt si miniszter 81/2009. (VII. 10.) FVM rendelete a k lcs n s megfeleltet s k r be tartoz ellenдrz sek lefolytat s val, valamint

Részletesebben

a László Mária tanító néni adventi koszorú készítő délutánja: a Fancsali Adélka-Leilla tanító néni karácsonyi és húsvéti kézműves délutánjai:

a László Mária tanító néni adventi koszorú készítő délutánja: a Fancsali Adélka-Leilla tanító néni karácsonyi és húsvéti kézműves délutánjai: KAPCSOLATAINK Számomra minden kisgyermek csoda. És mindegy, hogy szép vagy eláll a kisfüle, mindegy, hogy csillagszemű vagy kancsal egy picit kisgyermek, tehát csoda. Esendő és kiszolgáltatott. Óvjuk és

Részletesebben

A 2014/2015-es tanév ütemterve

A 2014/2015-es tanév ütemterve A 2014/2015-es tanév ütemterve Tanévkezdés: Alakuló értekezlet: 2014. augusztus 25. Tanévnyitó ünnepély: 2014. 01. Első tanítási nap: 2014. 01. A tanév munkarendje: A tanév első napja: 2014. 01. Az első

Részletesebben

Hitéleti alkalmaink a as tanévben

Hitéleti alkalmaink a as tanévben Hitéleti alkalmaink a 2017-2018-as tanévben Intézményünk vezérigéje a 2017-2018-as tanévben: "A bölcsesség kezdete az Úrnak félelme, és a Szentnek megismerése ad értelmet." (Példabeszédek könyve 9,10)

Részletesebben

A MAGYAR TÖRTÉNELMI TÁRSULAT KIADVÁNYAI

A MAGYAR TÖRTÉNELMI TÁRSULAT KIADVÁNYAI A MAGYAR TÖRTÉNELMI TÁRSULAT KIADVÁNYAI 2 A MA GYAR TÖR TÉ NEL MI TÁR SU LAT KI AD VÁ NYAI A kö tet írá sai zöm mel a hu sza dik szá zad idõ sza ká ról szól nak, más részt pe dig át té te le sen ér vel

Részletesebben

Tájékoztató. a Tiszaújvárosi Szent István Katolikus Általános Iskola 2014/2015-ös tanévben induló első osztályáról

Tájékoztató. a Tiszaújvárosi Szent István Katolikus Általános Iskola 2014/2015-ös tanévben induló első osztályáról Tájékoztató a Tiszaújvárosi Szent István Katolikus Általános Iskola 2014/2015-ös tanévben induló első osztályáról Kedves leendő első osztályosok, Tisztelt Szülők! Hamarosan első osztályba kell íratniuk

Részletesebben

Különös közzétételi lista:

Különös közzétételi lista: Különös közzétételi lista: 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége, hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához 2. Nevelő oktató munkát segítők száma, szakképzettsége 3. Iskolai

Részletesebben

В А Л Е Н Т Е Й, Д. И. : П р обл ет ы н а р одон а сел ен и я. (A n ép esed és k érd ései) В ы сш а я Ш кола. М о с к в а, 1961. 159 р.

В А Л Е Н Т Е Й, Д. И. : П р обл ет ы н а р одон а сел ен и я. (A n ép esed és k érd ései) В ы сш а я Ш кола. М о с к в а, 1961. 159 р. IR O D A LO M В А Л Е Н Т Е Й, Д. И. : П р обл ет ы н а р одон а сел ен и я. (A n ép esed és k érd ései) В ы сш а я Ш кола. М о с к в а, 1961. 159 р. A k ö n y v n ép szerű fo rm á b a n á tfo g ó a n

Részletesebben

BELÜGYMINISZTÉRIUM I. FŐCSOPORTFŐNÖKSÉG I/III. (MŰSZAKI FEJLESZTÉSI) CSOPORTFŐNÖKSÉG ÜGYRENDJE

BELÜGYMINISZTÉRIUM I. FŐCSOPORTFŐNÖKSÉG I/III. (MŰSZAKI FEJLESZTÉSI) CSOPORTFŐNÖKSÉG ÜGYRENDJE BM I. FŐ CSO PO RTFŐ N Ö KSÉG M űszaki F ejlesztési C soportfőnökség S Z IG O R Ú A N T IT K O S! 99-48/ 5-13/ 1972. BELÜGYMINISZTÉRIUM I. FŐCSOPORTFŐNÖKSÉG I/III. (MŰSZAKI FEJLESZTÉSI) CSOPORTFŐNÖKSÉG

Részletesebben

Öröm a gyerek. (Lorántffy Zsuzsanna ölében Sárospatakon)

Öröm a gyerek. (Lorántffy Zsuzsanna ölében Sárospatakon) Öröm a gyerek (Lorántffy Zsuzsanna ölében Sárospatakon) A gyerek az öröm, a reménység. Gyönge testében van valami világi; ártatlan lelkében van valami égi; egész kedves valója nékünk, mint a tavaszi vetés:

Részletesebben

bibliai felfedező 1. TörTénET: Az evangélisták Máté Bibliatanulmányozó Feladatlap

bibliai felfedező 1. TörTénET: Az evangélisták Máté Bibliatanulmányozó Feladatlap Írd ide az adataidat! neved: Korod: Születésnapod: Címed: Telefonszámod: e-mail címed: Aki javítani szokta: Bibliatanulmányozó Feladatlap bibliai felfedező 1. TörTénET: Az evangélisták Máté Olvasd el:

Részletesebben

148. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, 2006. de cem ber 5., kedd TARTALOMJEGYZÉK. Ára: 1701, Ft. Oldal

148. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, 2006. de cem ber 5., kedd TARTALOMJEGYZÉK. Ára: 1701, Ft. Oldal A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA Budapest, 2006. de cem ber 5., kedd 148. szám Ára: 1701, Ft TARTALOMJEGYZÉK 2006: C. t v. A kül föl di bi zo nyít vá nyok és ok le ve lek el is me ré sé rõl szóló 2001.

Részletesebben

Hó/nap Esemény Helyszín

Hó/nap Esemény Helyszín ok száma: 179 Tanítás nélküli munka: 6 Módosított Tanévtár 2013/2014. tanév 1 tanulmányi kirándulás: 2013. 09. 13. 1 Szalagavató (2013.12.27. helyetti munka): 2013. 11. 30 1 ról az IDB dönt (Kanizsay ):

Részletesebben

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, 2008. már ci us 17., hétfõ. 44. szám. Ára: 250, Ft

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, 2008. már ci us 17., hétfõ. 44. szám. Ára: 250, Ft A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA Budapest, 2008. már ci us 17., hétfõ 44. szám Ára: 250, Ft A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA Budapest, 2008. már ci us 17., hétfõ 44. szám TARTALOMJEGYZÉK 2008:

Részletesebben

NYELVOKTATÁSA. A SIK ETNÉM Á K TÁRGYI ÉS ALAKJ 7 GYÜ JTŐ NYEL VO KT AT ÁS. évf~ug.-szept. szám ához.kjihgfedcb. Kézh-atnak tekintendő. II. FO K.

NYELVOKTATÁSA. A SIK ETNÉM Á K TÁRGYI ÉS ALAKJ 7 GYÜ JTŐ NYEL VO KT AT ÁS. évf~ug.-szept. szám ához.kjihgfedcb. Kézh-atnak tekintendő. II. FO K. l\'ieliéklet a "K A LAUZ" V IlI.vutsrqponmlkjihgfedcbaZYXWVUTSRQPO évf~ug.-szept. szám ához.kjihgfedcb A SIK ETNÉM Á K TÁRGYI ÉS ALAKJ 7 NYELVOKTATÁSA. ~ '" II. FO K. GYÜ JTŐ NYEL VO KT AT ÁS. HARMADIK

Részletesebben

79. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, 2005. jú ni us 14., kedd TARTALOMJEGYZÉK. Ára: 1472, Ft. Oldal

79. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, 2005. jú ni us 14., kedd TARTALOMJEGYZÉK. Ára: 1472, Ft. Oldal A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA Budapest, 2005. jú ni us 14., kedd 79. szám TARTALOMJEGYZÉK 2005: XLVI. tv. A ma gyar ál lam pol gár ság ról szóló 1993. évi LV. tör vény és a kül föl di ek be uta

Részletesebben

172. szám II. kö tet. II. rész JOGSZABÁLYOK. A Kormány tagjainak A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA

172. szám II. kö tet. II. rész JOGSZABÁLYOK. A Kormány tagjainak A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA Budapest, 2005. de cem ber 29., csütörtök 172. szám II. kö tet TARTALOMJEGYZÉK 125/2005. (XII. 29.) GKM r. A köz úti jár mû vek mû sza ki meg vizs gá lá sá ról szóló

Részletesebben

Gyülekezetünk minden tagjának áldott és békés húsvéti ünnepet kívánunk!

Gyülekezetünk minden tagjának áldott és békés húsvéti ünnepet kívánunk! 2016. Húsvét Gyülekezetünk minden tagjának áldott és békés húsvéti ünnepet kívánunk! A TARTALOMBÓL Bemutatkozik az új számvevő - széki elnök Egyházmegyei hittanverseny A hitoktatásról általában Konfirmáció

Részletesebben

Magyar László Gimnáziuma eseménynaptára a 2015-2016. tanévre

Magyar László Gimnáziuma eseménynaptára a 2015-2016. tanévre A Dunaföldvári- Bölcskei- Madocsai Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Gimnázium eseménynaptára a 2015-2016. tanévre Eseménynaptár 2015-2016. tanév Augusztus Aug. 17. 9 h Dátum Esemény Tantárgyfelosztás,

Részletesebben

Különös közzétételi lista

Különös közzétételi lista Különös közzétételi lista i Általános Iskola A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához 2013/2014. tanév Pedagógus végzettsége Pedagógus szakképzettsége

Részletesebben

B E L Ü G Y M IN IS Z T É R IU M. 14. szá m ú UTASÍTÁSA. Budapest, 1969. évi december hó 17-én.

B E L Ü G Y M IN IS Z T É R IU M. 14. szá m ú UTASÍTÁSA. Budapest, 1969. évi december hó 17-én. B E L ÜGY M INISZ T É R IU M SZOLGÁLATI HASZNÁLATRA! 1 0 2 6 /1 4 /1 9 6 9. 3 4 B E L Ü G Y M IN IS Z T É R IU M 1. F Ő C S O P O R T F Ő N Ö K É N E K 14. szá m ú UTASÍTÁSA Budapest, 1969. évi december

Részletesebben

VIII Nagykőrösi református elemi iskolák iratainak levéltári gyűjteménye

VIII Nagykőrösi református elemi iskolák iratainak levéltári gyűjteménye VIII. 117. Nagykőrösi református elemi iskolák iratainak levéltári gyűjteménye 1859-1948 Raktári helye: Nagykőrös, D. épület, 41. raktár, 21-25. polc a/ Nagykőrösi ref. elemi népiskolák iratai 1859-1948

Részletesebben

KÖZZÉTÉTELI LISTA OKTÓBER 1.

KÖZZÉTÉTELI LISTA OKTÓBER 1. KÖZZÉTÉTELI LISTA 2018. OKTÓBER 1. Aktív pedagógusok munkakör szakképzettség létszám tanító tanító 11 angol műveltségi terület 1 ember- és társadalom műveltségi terület 1 ének műveltségi terület 6 fejlesztő

Részletesebben

A kormány 229/2012. (VIII.28) Korm. r. 23. (1) és (3) bekezdése alapján

A kormány 229/2012. (VIII.28) Korm. r. 23. (1) és (3) bekezdése alapján KÖZZÉTÉTELI LISTA A kormány 229/2012. (VIII.28) Korm. r. 23. (1) és (3) bekezdése alapján 1. Felvételi lehetőségekről szóló tájékoztató 2. Beiratkozás ideje, a fenntartó által engedélyezett osztályok száma

Részletesebben

BELÜGYMINISZTERÉNEK. 001. s z á m ú PARANCSA. Budapest, 1965. évi január hó 3 án.

BELÜGYMINISZTERÉNEK. 001. s z á m ú PARANCSA. Budapest, 1965. évi január hó 3 án. BELÜGYMINISZTÉRIUM 10- SZIGORÚAN TITKOS! 2 1 /1 /1 9 6 5. H atá ly o nk ív ü lh ely ezv e:9/76.m in iszterip aran c s A MAGYAR N É P K Ö Z T Á R S A S Á G BELÜGYMINISZTERÉNEK 001. s z á m ú PARANCSA Budapest,

Részletesebben

2008. évi LXIX. tör vény M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2008/161. szám

2008. évi LXIX. tör vény M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2008/161. szám 19424 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2008/161. szám zott ter mék ese té ben az elsõ bel föl di for ga lom ba hozó elsõ ve võ je vagy sa ját célú fel hasz ná ló ja, 2008. évi LXIX. tör vény a környezetvédelmi

Részletesebben

Emlékezzünk az elődökre!

Emlékezzünk az elődökre! Emlékezzünk az elődökre! Pályázók: Nagy Ottó (16 éves) Tamaskó Marcell (16 éves) Iskola neve: SZOI Vörösmarty Mihály Gimnáziuma A pályamunka befejezésének időpontja: 2012. március 29. Dolgozatunk a hagyományteremtés

Részletesebben

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com Korrektúra: Egri Anikó 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 3 Az összefogás döbbenetes ereje... 4 Depressziós helyett bajnok... 6 Na

Részletesebben

Szeretet volt minden kincsünk

Szeretet volt minden kincsünk Szeretet volt minden kincsünk Azt mondják, mindenkinek meg van írva a sorskönyvében az élete. Mindenkinek ki van jelölve z út, mint a kerti ösvény, szélekkel, jelekkel, hogy ne lehessen letérni róla. Van

Részletesebben

2011/2012. Különös közzétételi lista: Végzettség Szakképesítés Tanított osztályok és tantárgyak Közoktatás vezető Szakértő

2011/2012. Különös közzétételi lista: Végzettség Szakképesítés Tanított osztályok és tantárgyak Közoktatás vezető Szakértő Különös közzétételi lista: 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége, hozzárendelve a helyi tanterv tantárgy-felosztásához 2. Nevelő oktató munkát segítők száma, szakképzettsége 3. Iskolai

Részletesebben

P ÁRAD IFFÚ ZIÓ ÉP Ü LETFIZIKA

P ÁRAD IFFÚ ZIÓ ÉP Ü LETFIZIKA P ÁRAD IFFÚ ZIÓ ÉP Ü LETFIZIKA A DIFFÚZIÓ JELENSÉGE LEVEGŐBEN Cs in á lju n k e g y k ís é rle t e t P A = P AL +P= P BL + P = P B Leveg ő(p AL ) Leveg ő(p BL ) A B Fe k e t e g á z Fe h é r g á z A DIFFÚZIÓ

Részletesebben

Intelligens Ágensek Evolúciója (Evolution of Intelligent Agents) Készítette: Kovács Dániel László Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem V il l

Intelligens Ágensek Evolúciója (Evolution of Intelligent Agents) Készítette: Kovács Dániel László Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem V il l DIPLOMATERV K o v á c s D á n i e l L á s z l ó 2 0 0 3. Intelligens Ágensek Evolúciója (Evolution of Intelligent Agents) Készítette: Kovács Dániel László Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Részletesebben

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA A 11/1994. (VI. 8.) MKM r. 8. (6) bekezdés kötelezi az intézményeket az ún. különös közzétételi lista megjelentetésére. 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége

Részletesebben

Bonifert Zoltán. Korábban már volt képviselőtestületi tag.

Bonifert Zoltán. Korábban már volt képviselőtestületi tag. Bonifert Zoltán 44 év vállalkozó 21 éve élek Tahiban, feleségem Kollár Edit. 2 lányom van, 18 és 14 évesek. 23 éve vagyok vállalkozó. Bonifert Zoltánné Kollár Edit 43 év védőnő Korábban még nem volt képviselőtestületi

Részletesebben

Kökönyösi Gimnázium 7300 Komló, Alkotmány u. 2/B 2016-2017. TANÉVBEN INDULÓ OSZTÁLYOK

Kökönyösi Gimnázium 7300 Komló, Alkotmány u. 2/B 2016-2017. TANÉVBEN INDULÓ OSZTÁLYOK Kökönyösi Gimnázium 7300 Komló, Alkotmány u. 2/B OM azonosító: 201286 Telephely kód: 001 Igazgató: Vámos Ágnes Pályaválasztási felelős: Varga Margit Telefon: 72/482-367 E-mail: gimnazium@nagylaszlo-komlo.sulinet.hu

Részletesebben

Császári Zrínyi Ilona Általános Iskola KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA

Császári Zrínyi Ilona Általános Iskola KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA Császári Zrínyi Ilona Általános Iskola KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA A pedagógusok iskolai végzettsége, hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához Pedagógusok Végzettség, szakképzettség Tanított tárgyak

Részletesebben

BETHLEN GÁBOR KOLLÉGIUM

BETHLEN GÁBOR KOLLÉGIUM BETHLEN GÁBOR KOLLÉGIUM NAGYENYED http://www.bethlengabor.ro SZILÁGYI RÓBERT tanár műhelyvezető A Bethlen Gábor Kollégium madártávlatból Mit kell tudni a Bethlen Gábor Kollégiumról? Óvodától posztliceális

Részletesebben

Szeretettel köszöntjük vendégeinket! Erős vár a mi Istenünk!

Szeretettel köszöntjük vendégeinket! Erős vár a mi Istenünk! Szeretettel köszöntjük vendégeinket! Erős vár a mi Istenünk! Sztehlo Gábor Nem volt egy szent, nem volt angyal, mondhatnám egy robusztus ember volt ( ), csak azt éreztem, hogy olyan ember, akinek a számára

Részletesebben

A TANÉV RENDJE 2018/2019.

A TANÉV RENDJE 2018/2019. A TANÉV RENDJE 2018/2019. AUGUSZTUS SZEPTEMBER OKTÓBER 1 2 3 4 5 6 7 8 Hétfő 6 13 20 27 Hétfő 3 10 17 24 Hétfő 1 8 15 22 Kedd 7 14 21 28 Kedd 4 11 18 25 Kedd 2 9 16 23 Szerda 1 8 15 22 29 Szerda 5 12 19

Részletesebben

2012. 09.05. Prédikáció Szeretnék jól dönteni!

2012. 09.05. Prédikáció Szeretnék jól dönteni! 2012. 09.05. Prédikáció Szeretnék jól dönteni! Annak ellenére, hogy bár Jézus tanítását törekszünk megérteni, befogadni, mégis azt éljük meg, hogy bizonyos esetekben nem tudtunk, vagy nem tudunk jól dönteni.

Részletesebben

Perchez, l*í. 5-3 m magasságú legyen, hogy elegendő hely legyen benn. m MIKROFIIM IABORATÓRIUM BERENDEZÉSE 2,7

Perchez, l*í. 5-3 m magasságú legyen, hogy elegendő hely legyen benn. m MIKROFIIM IABORATÓRIUM BERENDEZÉSE 2,7 - 23 Perchez, l*í m MIKROFIIM IABORATÓRIUM BERENDEZÉSE A laboratórium, amelyet leírunk, a minimális labor-típuss amely 35 am-ea mikrofilmet használ és egyetlen fővel te m ű k ödhet» Az előirányzott helyiségek

Részletesebben

Eseménynaptár tanév

Eseménynaptár tanév Eseménynaptár 2017-2018. tanév Dátum Esemény Felelős Augusztus Tantárgyfelosztás, órarend elkészítése és e Aug. 22. Jelentkezés, munkafelvétel tantestület Aug. 23. 8 h Alakuló értekezlet tantestület Aug.

Részletesebben

Az Erdélyi Gondolat Könyvkiadó kétszázötvenedik kötete

Az Erdélyi Gondolat Könyvkiadó kétszázötvenedik kötete Könyveink világa. Bölöni Domokos Az Erdélyi Gondolat Könyvkiadó kétszázötvenedik kötete A Székely Útkereső levelesládája. 1990 2000 A Székely Útkereső című folyóirat nevénél, tartalmánál, célkitűzéseinél

Részletesebben

A LEGFÕBB ÜGYÉSZSÉG HIVATALOS LAPJA. BUDAPEST, 2006. szeptember 30. LIV. ÉVFOLYAM ÁRA: 525 Ft 9. SZÁM TARTALOM UTASÍTÁSOK KÖZLEMÉNYEK SZEMÉLYI HÍREK

A LEGFÕBB ÜGYÉSZSÉG HIVATALOS LAPJA. BUDAPEST, 2006. szeptember 30. LIV. ÉVFOLYAM ÁRA: 525 Ft 9. SZÁM TARTALOM UTASÍTÁSOK KÖZLEMÉNYEK SZEMÉLYI HÍREK LIV. ÉVFOLYAM ÁRA: 525 Ft 9. SZÁM A LEGFÕBB ÜGYÉSZSÉG HIVATALOS LAPJA BUDAPEST, 2006. szeptember 30. TARTALOM UTASÍTÁSOK 20/2006. (ÜK. 9.) LÜ utasítás a vádelõkészítéssel, a nyomozás törvényessége feletti

Részletesebben

Nevelőtestületi alakuló értekezlet Munkaközösségi értekezletek Javító- pótló-osztályozó- különbözeti vizsgák

Nevelőtestületi alakuló értekezlet Munkaközösségi értekezletek Javító- pótló-osztályozó- különbözeti vizsgák A 2012/2013-as tanév helyi rendje 2012. augusztus augusztus 22-24. augusztus 27. augusztus 28. augusztus 29. Gólyatábor 9. évfolyam Nevelőtestületi alakuló értekezlet Munkaközösségi értekezletek Javító-

Részletesebben

SZENT PÉTER ÉS PÁL APOSTOLOK

SZENT PÉTER ÉS PÁL APOSTOLOK MEGJELENIK A HÓNAP UTOLSÓ VASÁRNAPJÁN 2013. JÚNIUS 29. Alapítva: 2003. XI. évfolyam VI. szám SZENT PÉTER ÉS PÁL APOSTOLOK 2. OLDAL VISSZAPILLANTÓ 5. OLDAL SZENT MÓNIKA 3. OLDAL KEDVES CSALÁDOK 6. OLDAL

Részletesebben

Garay János: Viszontlátás Szegszárdon. kk s s. kz k k t. Kö - szönt-ve, szü-lı - föl-dem szép ha - tá-ra, Kö - szönt-ve tı-lem any-nyi év u-

Garay János: Viszontlátás Szegszárdon. kk s s. kz k k t. Kö - szönt-ve, szü-lı - föl-dem szép ha - tá-ra, Kö - szönt-ve tı-lem any-nyi év u- aray János: Viszonláás Szegszáron iola Péer, 2012.=60 a 6 s s s s s so s s s 8 o nz nz nz nz nzn Ob. Blf. a 68 s C s s s s am s s n s s s s s s a s s s s s o am am C a a nz nz nz nz nz nznz nz nz nz nz

Részletesebben

29. szám. I. rész HATÁROZATOK. A Kormány határozatai. A Kormány

29. szám. I. rész HATÁROZATOK. A Kormány határozatai. A Kormány 006/9. HATÁROZATOK TÁRA 59 Budapest, 006. június 8., szerda TARTALOMJEGYZÉK /006. (VI. 8.) Korm. h. A Magyar Köztársaság minisztériumainak felsorolásáról szóló 006. évi LV. tör vény. -ából ere dõ egyes

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL. 2014. április 24.

TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL. 2014. április 24. TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL 2014. április 24. Az kétszintű érettségi egyenértékű céljai: egységes és differenciált, továbbtanulási alapot ad, EU kompatibilis érettségi bizonyítványt ad.

Részletesebben

2007/9. szám TURISZTIKAI ÉRTESÍTÕ 401 AZ ÖNKORMÁNYZATI ÉS TERÜLETFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HIVATALOS ÉRTESÍTÕJE

2007/9. szám TURISZTIKAI ÉRTESÍTÕ 401 AZ ÖNKORMÁNYZATI ÉS TERÜLETFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HIVATALOS ÉRTESÍTÕJE XIII. ÉVFOLYAM 9. SZÁM 2007. SZEPTEMBER 30. 2007/9. szám TURISZTIKAI ÉRTESÍTÕ 401 AZ ÖNKORMÁNYZATI ÉS TERÜLETFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HIVATALOS ÉRTESÍTÕJE A Turisz ti kai Ér te sí tõ Szer kesz tõ sé ge

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGÜGYI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA

AZ EGÉSZSÉGÜGYI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA LVIII. ÉVFOLYAM 14. SZÁM 3657-3768. OLDAL 2008. július 7. AZ EGÉSZSÉGÜGYI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA ÁRA: 1365 FT TARTALOM I. RÉSZ Személyi rész II. RÉSZ Törvények, országgyûlési határozatok, köztársasági

Részletesebben

1. A pedagógusok iskolai végzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához:

1. A pedagógusok iskolai végzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához: Közzétételi lista A 229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet 23. - a értelmében az Őcsényi Perczel Mór Általános Iskola az alábbi adatokat, információkat honlapunkon is közzé tesszük: 1. A pedagógusok iskolai

Részletesebben

UTASÍTÁSA A MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG BELÜGYMINISZTERÉNEK. H k :6/198.BMUt. 18/1976. számú BELÜGYMINISZTÉRIUM. Budapest, 1976. évi június hó 8-án

UTASÍTÁSA A MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG BELÜGYMINISZTERÉNEK. H k :6/198.BMUt. 18/1976. számú BELÜGYMINISZTÉRIUM. Budapest, 1976. évi június hó 8-án BELÜGYMINISZTÉRIUM SZIGORÚAN TITKOS! 10-21/18/1976. H k :6/198.BMUt. A MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG BELÜGYMINISZTERÉNEK 18/1976. számú UTASÍTÁSA Budapest, 1976. évi június hó 8-án BELÜGYMINISZTÉRIUM SZIGORÚAN

Részletesebben