Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség H A T Á R O Z A T

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség H A T Á R O Z A T"

Átírás

1 Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Szám: /2011. Ea: Filakné Enyedi Andrea Lovrityné Kiss Beáta Novákné F. Kovács Hedvig dr. Ruzsáli Pál Tárgy: Ferropharma Kft., Dóc, IPPC engedély 5 éves felülvizsgálat alapján H A T Á R O Z A T A Ferropharma Kft. (6766 Dóc, Erd sor 13.) részére a november 9-én a NATURAQUA Kft. (1031 Budapest, Nánási út 65.) által benyújtott 5 éves teljes kör környezetvédelmi felülvizsgálati dokumentáció alapján egységes környezethasználati engedélyt adok a Dóc, Erd sor 13., 0154/5 hrsz. alatti telephelyre a 314/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet 2. sz. mellékletének 4.5. pontja szerinti tevékenység (gyógyszeralapanyagok gyártására kémiai vagy biológiai folyamatokat felhasználó létesítmények) folytatásához. Az engedélyes adatai: Neve: Ferropharma Kft. Székhelye: 6766 Dóc, Erd sor 13. Környezetvédelmi Ügyfél Jele (KÜJ száma): A telephely Környezetvédelmi Területi Jele (KTJ száma): IPPC KTJ szám: NOSE-P kód: EKHE besorolás: 314/2005. (XII. 25.) Korm. r. 2.sz melléklet pont Tulajdonos: Ferropharma Kft. Engedélyezett tevékenység: Megnevezése: vasfumarát gyártás Kapacitása: t/év. Folytatásának helye: 6766 Dóc, Erd sor 13. (hrsz.: 0154/5) A létesítmény súlyponti EOV koordinátái: X = m Y = m Létesítmény helye: A Ferropharma Kft. telephelye Dóc község DNy-i részén, külterületen, a lakott területt l m távolságra helyezkedik el. Központ: 6721 Szeged, Fels -Tisza part 17. Postacím: 6701 Szeged, Pf.: 1048, Tel.: (62) Fax: (62) Kirendeltség: 6500 Baja, Bajcsy-Zs. u. 10., Postacím: 6501 Baja, Pf.: 113, Tel.: (79) Fax: (79) Ügyfélfogadás Központ: H-P: 9:00-11:30, továbbá H és Cs 12:30-15:00, Kirendeltség: H-P 9:00-12:00 atiktvf@atiktvf.hu, Honlap:

2 A TECHNOLÓGIA ISMERTETÉSE 2 A telephely létesítményei: Irodaépület, TMK épület, raktár és csomagoló épület (szitaüzem, alapanyag és késztermék raktár), mérlegház, üzemépület, kazánház, szennyvíztároló m tárgy, melléktermék tároló tárgy, cseppfolyós ammónia tároló és adagoló tartály, víztároló tartály. A vasfumarát gyártás szakaszos technológiával történik. A technológia f szakaszai az ammónia elnyeletés, vasszulfát oldat készítés, ammónium-fumarát oldat készítés, vasfumarát keletkezési reakció lefolytatása, centrifugálás, szulfátmentesítés, szárítás, szitálás, csomagolás. A tevékenység során felhasznált alapanyagok mennyisége: vas-szulfát (Fe 2 SO 4 7H 2 O) fumársav (HOOC-CH=CH-COOH) ammónia (NH 3 ) nátrium-szulfit (Na 2 SO 3 ) almasav (C 4 H 6 O 5 ) víz (H 2 O) t/év t/év t/év 1,8 3,4 t/év 2 t/év m 3 /év 1 t vas-fumarát el állításához szükséges alapanyag mennyiségek: vas-szulfát fumársav: ammónia nátrium-szulfit 1635 kg 682 kg 200 kg 1,8 kg Felhasznált anyagok és el állított késztermék mennyisége (kg/év): Megnevezése Mértékegység ig fumársav kg/év vas-szulfát kg/év ammónia kg/év nátrium-szulfit kg/év késztermék vasfumarát kg/év technológiai melléktermék DÓCILÉ m A vas-fumarát gyártás a telephelyen belül kett, egymáshoz nem kapcsolódó üzemrészben történik. A gyártási tevékenységre az üzemcsarnokban, az alapanyagok raktározására, a késztermék szitálására és csomagolására külön épületben - a raktár és csomagoló épületben - kerül sor. Vas-szulfát oldat készítés: A vas-szulfátot az üzem 2. sz. autoklávjában 70 C-ra felmelegített vízbe adagolják, majd az oldat h mérsékletét 90 C-ra emelik. A vas-szulfát teljes feloldódása után az oldatot a 2. és 3. számú autoklávok között megfelezik. Mindkét autoklávba beadagolják a technológiai utasítás szerinti mennyiség nátrium-szulfitot.

3 Ammónium-hidroxid oldat készítés: 3 A cseppfolyós ammóniát tartálykocsiban szállítják a telephelyre, majd egy föld feletti 17 m 3 - es acél tartályba átfejtik. A technológiához szükséges 25 %-os ammónium-hidroxid oldat elkészítése az elnyelet autoklávban történik keverés közben. Az elnyeletés h termel folyamat, ezért az ammóniumhidroxid oldat 40 C-ra felmelegszik. Ammónium-fumarát oldat készítés: A fumársav vízben csak nagyon kis mértékben oldódik, ezért vízoldható ammónium-fumarát oldatot kell készíteni. Az 1. számú autoklávba bemért vízbe keverés közben adagolják a fumársavat. Az elkészített ammónium-hidroxid oldatot a berendezésbe szivattyúzzák, miközben az autokláv tartalmát cirkuláltatják. A reakció lejátszódása közben folyamatosan ellen rzik az oldat ph-ját. Az oldat ph értékét 7,1-re kell beállítani fumársav, illetve ammónium-hidroxid oldat adagolásával. Az ammónium-fumarát képz dése h termel folyamat, ezért a reakciótermék C-ra melegszik fel. Az elkészített ammónium-fumarát oldatot a vas-szulfát oldathoz szivattyúzzák, amikor is pillanatszer en lejátszódik a vas-fumarát képz dése. A reakció h elnyel folyamat, így a reakcióterméket f teni kell, hogy a h mérséklet ne csökkenjen 90 C alá. Centrifugálás, szulfátmentesítés: A reakció megtörténte után el ször a 2-es, majd a 3-as autoklávból le kell centrifugálni a vasfumarátot. A centrifugát a töltési fordulatra állítják be, majd megkezdik a zagy centrifugára engedését, a mosatással egyidej leg. A centrifuga megtelése után a mosatást addig folytatják, amíg az elfolyó víz szulfátmentes nem lesz. Amennyiben a víz szulfátmentesnek bizonyul, a mosatást leállítják, és a centrifugát 950 f/min centrifugálási fordulattal járatják, míg az anyalúg el nem távozik. Ezután a centrifugát hámozási fordulatra vezérlik 80 f/min és a hámozó késsel a töltetet a centrifuga alá helyezett edényekbe engedik. A centrifuga dobról a maradék vas-fumarátot lekaparják, vigyázva, hogy a vászon ne sérüljön meg. A termék lecentrifugálása után az autoklávokat vízzel tisztára öblítik, a centrifugát kitakarítják, majd almasav oldattal a pórusait kitisztítják. Az almasavas mosásból származó szennyvizet a tározótavakba vezetik. Szárítás: Az 5 10 % nedvességtartalmú vas-fumarátot az emeleti tölt garaton keresztül az imbolygó mozgású köpenyf téses szárítóba adagolják. A szárítást addig kell folytatni, amíg az anyag nedvességtartalma 1 % alá nem csökken. A szárítóból a vas-fumarátot sz rácson keresztül tároló edénybe engedik. Mérlegelés után a szita üzembe kerül. A szárítót hetente egy alkalommal vízzel kimosatják. A késztermék végs kikészítése a szita üzemben történik. A vibroszita szitafelülete 1,0 m 2, ami alatt 5-10 cm m anyag hengerek helyezkednek el, amik megakadályozzák a szövet eltöm dését. A technológia alkalmazása során keletkez termék és melléktermék mennyisége: vas-fumarát [(OOC-CH=CH-COO) 2- Fe 2+ ] t/év technológiai melléktermék ( dóci lé ) m 3 /év

4 A technológia blokksémája: 4 NH 3 víz NH 4 OH készítés víz fumársav ammónium-fumarát készítés (oldás, keverés) oldat víz FeSO 4 vas-szulfát oldat készítés vas-fumarát reakció tés víz centrifugálás átmosatás melléktermék dóci lé centrifugálás szárítás szitálás csomagolás vas-fumarát Vízkezelés: Új, korszer fordított ozmózis eljárással m köd ECOWATER ST-30 RO 400 típusú sótalanító berendezésre cserélték le a korábbi vízkezel berendezést, így a korábbiakkal ellentétben nem keletkezik hulladék. A gyártási folyamatban a centrifugálás, szulfátmentesítés, átmosatás, valamint a berendezések tisztítása során magas ammóniumszulfát- és vas-tartalmú melléktermék, az úgynevezett DÓCILÉ keletkezik. Elhelyezése a 6000 m 3 össztároló kapacitással rendelkez, 1,5 mm-es fóliával szigetelt medencékbe történik kihelyezésig.

5 5 A Mez gazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Növény és Talajvédelmi Igazgatósága 02.5/1288/1/2010. számú határozatában a DÓCILÉ-re forgalomba hozatali és felhasználási engedélyt adott. A DÓCILÉ felhasználható valamennyi szántóföldi kultúrában 0,5-1,0 t/ha mennyiségben vetés, ültetés el tt a talajra kiöntözve és a m velt réteg mélységébe bedolgozva. Az engedély érvényessége: április 7. A TEVÉKENYSÉG LEVEG VÉDELMI VONATKOZÁSAI A létesítmény légszennyez forrásai: A telephelyen m köd bejelentés köteles légszennyez pontforrás: A vas-fumarát gyártási technológiához szükséges g z el állítására januárjában egy új korszer, energiatakarékos, alacsony NOx kibocsátású ég fejjel szerelt földgáztüzelés kazánt állítottak üzembe a régi helyett. A technológia során termelt g z a köpenyf téses szárítóberendezés, illetve a szintén köpenyf téses autoklávok felf tését biztosítja. Az új kazán m szaki adatai: zkazán gyártó VASFA Szolnoki Kazángyártó Kft. gyártási év névleges teljesítménye (kw) Megengedett nyomás (bar) 8 tött felület (m 2 ) 39,85 Beépített ég fej gyártó Weishaupt GmbH. típusa Weishaupt WM G20/2-A/ZM-LN (Low-NOx) Névleges teljesítménye (kw) tüzel anyag földgáz Füstgáz elvezet kémény magassága (m) 9 felülete (m 2 ) 0,25 pontforrás azonosító száma P1 kibocsátott légszennyez anyagok szén-monoxid, nitrogén-oxidok, szén-dioxid A TEVÉKENYSÉG HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI VONATKOZÁSAI A tevékenység során keletkez nem veszélyes hulladékok gy jtése, kezelése: A csomagolási hulladékokat fajtánként, szelektíven gy jtik a kezel nek történ átadásig. A csomagolási hulladékokat (karton, zsugorfólia, PE zsák) a Design Kft.-nek adják át. Az újrahasználatra már nem alkalmas raklapokat a dolgozóknak adják át. A vasfumarát gyártás során keletkez szilárd hulladékot (ún. vasfumarát port) az alapanyag tároló raktárban a kezel nek történ átadásig, míg a folyékony mellékterméket a dócilé tározókban gy jtik kiöntözésig. A szitamosáshoz használt almasavat a tározótavakba vezetik. A tevékenység során keletkez veszélyes hulladékok gy jtése, kezelése: A veszélyes hulladékok gy jtése a karbantartó m hely mellett kialakított üzemi veszélyes hulladék gy jt helyen, szelektíven történik. A veszélyes hulladékokat engedéllyel rendelkez kezel nek (Design Kft.) adják át.

6 Települési hulladékok gy jtése, kezelése: 6 A kommunális jelleg hulladékokat a többi hulladéktól elkülönítetten, térbetonon elhelyezett zárható, szabványos 3 m 3 -es konténerben gy jtik és településtisztasági szolgáltatás keretében engedéllyel rendelkez szilárdhulladék lerakóra szállíttatják el. Tevékenység során keletkez hulladékok: évi tevékenysége során az alábbi táblázat szerinti hulladékok keletkeztek: EWC kód Hulladék megnevezése * olajos rongy * ólomakkumulátor * vegyi anyaggal szennyezett csomagolási hull * ásványolaj alapú motor-, - hajtóm - és ken olajok * olajsz k Hulladék megnevezése szilárd hulladékok, melyek különböznek a *- tól (szitamaradék) veszélyes anyagokat tartalmazó, hulladékká vált toner ásványolaj alapú, klórvegyületet nem tartalmazó motor-, hajtóm - és ken olajok papír és karton csomagolási hulladékok anyag csomagolási EWC kód * * hulladékok fa csomagolási hulladékok veszélyes anyagokat maradékként tartalmazó vagy azokkal szennyezett csomagolási hulladékok veszélyes anyagokkal szennyezett abszorbensek, sz anyagok * * olajsz k * veszélyes anyagokból álló vagy azokkal szennyezett laboratóriumi vegyszerek, ideértve a laboratóriumi vegyszerek keverékeit is * ólom-akkumulátorok * fémek települési hulladék További kezelés a helyszínen nincs Helyszínen történ hasznosítás nincs nincs nincs Telephelyen kívüli kezelés módja átadás engedéllyel rendelkez kezel nek elszállítás közszolgáltatás keretében

7 Hulladék nyilvántartás: 7 A Kft. a jogszabályok alapján vezeti a veszélyes és nem veszélyes hulladék nyilvántartást, illetve eleget tesz a veszélyes és nem veszélyes hulladékok adatszolgáltatási kötelezettségének. A TEVÉKENYSÉG ZAJVÉDELMI VONATKOZÁSAI Zajvédelmi szempontból a telephely telepítése kedvez, az összefügg lakóterületen kívül helyezkedik el. A szállítási célforgalom nem jelent s, a lakóterület kis részét érinti. VÍZHASZNÁLATOK A vízellátás a (Karotin Kft. üzemeltetésében lév ) K-18 OKK számú 256 m talpmélység kútról biztosított. Vízigény: Szociális vízigény: m 3 /év Technológiai vízigény: m 3 /év A felhasznált víz mennyiségét vízórával mérik. A telepen felhasznált vízmennyiségek: Év Kommunális vízfelhasználás m 3 /év Technológiai vízfelhasználás m 3 /év ig évt l 3000 m 3 /év mennyiséggel nagyobb vízfelhasználás oka a vasfumarát gyártáshoz ukrán szulfátot használnak, melynek a kész anyagból történ kimosása vízigényesebb folyamat. Szennyvízelhelyezés Szociális szennyvíz: Az iroda épületben keletkez szociális szennyvizet egy 20 m 3 -es fekv hengeres acéltartályban gy jtik, az üzemcsarnok mellett egy vasbeton aknába kerül a szennyvíz, ebbe az aknába jut a ztermelés során lefúvatott kazánvíz is. Az összegy jtött szennyvizeket a Szegedi Vízm Zrt. veszi át ártalmatlanításra.

8 8 Technológiai szennyvíz: A technológiai folyamatokból (centrifugálás, átmosatás), a berendezés tisztításából keletkezik a technológiai jelleg szennyvíz. A vasfumarát gyártás során keletkez használt víz a DÓCILÉ, a gyártás melléktermékeként kezelhet. DÓCILÉ tárolása: Az üzem területén lév 3 db medencében történik, összkapacitása: 6000 m 3, mely a fél év alatt keletkez DÓCILÉ befogadására elegend. A földmedr tározók 1,5 mm falvastagságú fóliaszigeteléssel rendelkeznek (Plastel Panam TE-130 TECHNOLEN). A két nagy tározó összkapacitása: 2800 m m 3 =5230 m 3. A két medence cs vezetékkel van összekötve, a cs átvezetésnél dupla fóliahegesztés biztosítja a vízzáróságot és az esetleges kimosódás elleni védelmet. A DÓCILÉ az üzemcsarnokot cs vezetéken keresztül elhagyva el ször a 800 m 3 -es kis medencébe kerül, ahonnan szükség esetén szivattyúval átemelik a nagy medencékbe. A DÓCILÉ-t a kis medencéb l szivattyúzzák ki és szállítják el term földre való kihelyezés esetén. A Mez gazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ 02.5/1288/1/2010. sz. határozatában a DÓCILÉ-re forgalomba hozatali és felhasználási engedélyt adott. A Csongrád Megyei Növény és Talajvédelmi Igazgatóság TV/2008. határozatában engedélyt adott a DÓCILÉ melléktermék 1353,9746 ha term földre történ elhelyezéséhez. Az engedély érvényessége: április 30. A Csongrád Megyei Mez gazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság engedélyében foglaltak szerint történt a DÓCILÉ kihelyezése áprilisig, a DÓCILÉ forgalomba hozatali és felhasználási engedélyének megszerzéséig között keletkezett DÓCILÉ és a term földre kihelyezett mennyiség: Év Keletkezett DÓCILÉ m 3 /év Mez gazdasági területre kihelyezett DÓCILÉ m 3 /év A DÓCILÉ term földre való kihelyezésér l pontos táblázatos nyilvántartást vezetnek. A Mez gazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ 02.5/1288/1/2010. sz. határozata alapján a DÓCILÉ (gyártási melléktermék) term földre történ kihelyezésének min ségi feltételei:

9 9 paraméter érték megengedett eltérés ph (eredeti oldat) 5,6 ± 0,5 szárazanyag tartalom (m/m%) legalább 7,0 szerves anyag tartalom (m/m%) sz. a. legalább 60,0 ség (kg/dm 3 ) 1,03 ± 0,1 N tartalom (m/m%) 1,3 ± 0,26 Fe tartalom (m/m%) sz. a. 0,3 ± 0,06 S tartalom (m/m%) sz. a. 1,6 ± 0,32 As tartalom (mg/l) legfeljebb 10,0 Cd tartalom (mg/l) legfeljebb 2,0 Co tartalom (mg/l) legfeljebb 50,0 Cu tartalom (mg/l) legfeljebb 100,0 Cr tartalom (mg/l) legfeljebb 100,0 Hg tartalom (mg/l) legfeljebb 1,0 Ni tartalom (mg/l) legfeljebb 50,0 Pb tartalom (mg/l) legfeljebb 100,0 Se tartalom(mg/l) legfeljebb 5,0 Adott id szak végén a medencékben tárolt DÓCILÉ mennyisége: Id szak Tárolt DÓCILÉ m I. negyedév 3212 II. negyedév 3973 III. negyedév 2255 IV. negyedév I. negyedév 4965 II. negyedév 3045 III. negyedév 1375 IV. negyedév I. negyedév 4115 II. negyedév 3815 III. negyedév 1765 IV. negyedév I. negyedév 3227 II. negyedév 4323 III. negyedév 3153 IV. negyedév I. negyedév 4884 II. negyedév 4397 III. negyedév 3475 IV. negyedév I. negyedév 5284 II. negyedév 4394 III. negyedév 3308

10 10 Csapadékvíz elvezetés A telephelyen a beépítetlen terület túlnyomó többségében burkolt. A tet kr l és a burkolt felületekr l lefolyó csapadékvíz az ingatlan csapadékvízgy jt és elvezet rendszerébe kerül. Monitoring A talajvízszennyezés térbeni mozgásának és mértékének nyomon követésére 12 db (8 db kármentesítési monitoring kút + 4 db üzemi monitoring kút) talajvíz monitoring kutat üzemeltetnek a /2010. számú vízjogi üzemeltetési engedély el írásai szerint. Felügyel ség /2010. sz. határozatában vízjogi létesítési engedélyt adott a 13. jel kút megépítésére. Környezetvédelmi megel intézkedések A tároló tavak 1,5 mm vastagságú Plastel Panam TE-130 TECHNOLEN (CZ) típusú (Graboplast gyártmányú) szigeteléssel vannak ellátva. Az üzemcsarnok, valamint az alapanyagok és a termék tárolására szolgáló raktár fedett, beton padozattal ellátott. A telephelyen az utak szilárd burkolattal rendelkeznek, a csapadékvíz-elvezet rendszer kiépített. A mosásra használt savas vizet visszaforgatással többször felhasználják. A talaj és talajvíz állapota Az üzem területén és a környez területeken a talajminták laboratóriumi vizsgálati eredményei alapján megállapítható, hogy a tevékenységb l származó kármentesítést igényl talajszennyezés nincs. A helyenként magas ammónium és vas koncentráció természetes folyamatok útján lebomlik. A DÓCILÉ tározó medencék szigetelése, a hibás földalatti vezetékek javítása ill. kiváltása következtében a telephelyen a szennyez források megsz ntek. A figyel kutakban mért ammónium, szulfát, nitrát koncentráció a D kármentesítési célállapot határértékeit (ammónium: 440 mg/l, nitrát:120 mg/l, szulfát:1440 mg/l) meghaladja. A talajvíz min ségében jelent s változás nem regisztrálható a kármentesítés kezdete óta (2009. március). A szennyezetett talajvíz kitermelését mindaddig folytatják, amíg a vizsgált szennyez komponensek ammónium, nitrát, szulfát D kármentesítési célhatárérték alá nem csökken a talajvízben. A talajvíztisztítás el re becsülhet id szükséglete 6-8 év. A meglév 3 db szigetelt DÓCILÉ tároló medence elegend szabad kapacitást tud biztosítani a kitermelt talajvíz elhelyezésére, ahonnan a DÓCILÉ-vel együtt kerül mez gazdasági kihelyezésre. ELÉRHET LEGJOBB TECHNIKA A Legjobb Elérhet Technika (Best Available Techniques, röviden BAT) összefoglalva a következ ket jelenti: mindazon technikák, beleértve a technológiát, a tervezést, karbantartást, üzemeltetést és felszámolást, amelyek elfogadható m szaki és gazdasági feltételek mellett gyakorlatban alkalmazhatóak, és a leghatékonyabbak a környezet egészének magas szint védelme szempontjából. A létesítmény technológiája, és az el írt intézkedések megvalósításával, betartásával leveg védelmi, hulladékgazdálkodási és vízvédelmi szempontból megfelel a BAT szerinti

11 11 gazdaságossági szempontból legésszer bb és a környezet védelmét megfelel en biztosító technológiák követelményeinek. A szitaüzem vas-fumarát adagoló rendszerét átalakították. A vas-fumarátot tartalmazó tartályokat, azok illesztését átalakították és zárttá tették. A felhordó csiga és a szita közötti kapcsolat átalakításával a kiporzás lehet ségét megszüntették. A technológiai vízfelhasználás során keletkezett DÓCILÉ technológiai melléktermék, amely egy ammónium-szulfát oldat, aminek vas tartalma is jelent s, nitrát tartalma azonban elhanyagolható és kevés vasfumarát tartalma is van a vasszulfát mellett. A DÓCILÉ a növények számára hasznosítható formában lév tápanyagokat tartalmaz. A Mez gazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága a DÓCILÉ, mint készítményre forgalomba hozatali és felhasználási engedélyt adott. Az üzem m ködése során keletkez DÓCILÉ, mint technológiai, melléktermék kihelyezésével kapcsolatban 2010-ben 2 panasz érkezett felügyel ségünkre, mely panaszok kivizsgálásra kerültek. A vizsgálattal a panaszbejelentés és a Ferropharma Kft. Dócilé kihelyezési tevékenysége között összefüggés nem volt bizonyítható. A technológiához szükséges g z mennyiséget, korszer, alacsony NOx kibocsátású gázég fejjel felszerelt, energiatakarékos tüzel berendezéssel állítják el. E ÍRÁSOK A TEVÉKENYSÉG VÉGZÉSÉNEK ÁLTALÁNOS FELTÉTELEI 1. A tevékenységet úgy kell végezni, ellen rizni, a létesítményt m ködtetni, hogy kibocsátásai megfeleljenek az egységes környezethasználati engedélyben foglaltaknak. Minden, az engedélyben foglaltakkal kapcsolatos, a felügyel ség által elfogadott változtatás ennek az engedélynek a részét fogja képezni. 2. Semmiféle olyan módosítás vagy átépítés, amely a 314/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet 2. (3) bekezdés d) pontja szerinti jelent s változtatásnak min sül, nem valósítható meg a felügyel ség el zetes értesítése és annak írásbeli hozzájárulása nélkül. 3. Minden olyan módosítást vagy átépítést, amely a 314/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet szerinti jelent s változtatásnak nem min sül, azonban az alkalmazott technológia megváltoztatásával, vagy épületek, vagy berendezések rekonstrukciójával jár, a módosítással kapcsolatos engedélyezési eljárások megindításával egy id ben az ATI- KTVF-re be kell jelenteni. 4. Amennyiben az engedélyezett tevékenységgel kapcsolatban építési engedély, illetve használatbavételi engedély kerül kiadásra, az engedély másolatát a kézhezvételt l számítva haladéktalanul az ATI-KTVF-nek be kell nyújtani. 5. Az egységes környezethasználati engedély a jogszabályokban el írt más hatóságok engedélyének megszerzése alól nem mentesít. Indokolás: A szabályozás köre a tevékenység ellen rzésének, végzésének és m ködtetésének pontos megjelölését tartalmazza.

12 12 ÓVINTÉZKEDÉSEK: SZABÁLYOK A TEVÉKENYSÉG VÉGZÉSE SORÁN 6. Az engedélyesnek m ködése során olyan eljárási rendet kell kialakítania, hogy az engedélyben foglaltaktól való eltérés esetén sor kerüljön a megfelel intézkedés megtételére. Az engedélyben foglaltaktól való eltérés esetén a hatóság további vizsgálatokat és intézkedéseket kezdeményezhet a felel sségi és hatásköri szabályok betartásának megállapítására. KÉSZENLÉT ÉS TOVÁBBKÉPZÉS: 7. A környezethasználó köteles a létesítményt felügyel alkalmazottak megfelel képzésér l gondoskodni, és biztosítani, hogy ismerjék az ezen engedélyben megfogalmazott követelményeket. 8. A létesítmény m ködtet je köteles gondoskodni arról, hogy az alkalmazottak tisztában legyenek jelen engedély azon követelményeivel, melyek felel sségi körüket érintik, illetve gondoskodnia kell arról, hogy az alkalmazottak munkavégzését segít írásos munkautasítások álljanak rendelkezésre. 9. A létesítmény m ködtet jének gondoskodnia kell arról, hogy ezen engedély egy példánya, illetve az engedélyezési dokumentáció azon részei, melyekre az engedélyben hivatkoznak, rendelkezésre álljon minden alkalmazott számára, aki az engedély hatálya alá tartozó tevékenységet végez. 10. Az engedélyes köteles megfelel eljárást kialakítani a továbbképzési szükségletek felmérésére, a megfelel továbbképzés biztosítására a személyzet mindazon tagjainak számára, akiknek a munkája jelent s hatást gyakorolhat a környezetre. A továbbképzésekr l megfelel feljegyzéseket kell készítenie és azokat az éves környezeti beszámolójában ismertetni kell. 11. A személyre szólóan meghatározott feladatokat végz személyzetnek megfelel végzettségen, képzettségen és/vagy gyakorlaton alapuló tudással kell rendelkeznie. FELEL SSÉG: 12. A létesítmény m ködtet je a környezetvédelmi megbízott alkalmazásának feltételeihez kötött környezethasználatok meghatározásáról szóló 93/1996. (VII. 4.) Korm. rendelet 1. (1) bekezdése alapján köteles biztosítani, hogy a fels fokú környezetvédelmi képesítéssel rendelkez környezetvédelmi megbízott, akire a 11/1996. (VII. 4.) KTM rendelet el írásai vonatkoznak, elérhet legyen a felügyel ség felügyel i számára a telephellyel összefügg környezetvédelmi kérdések felmerülése esetén. Minden környezetvédelmi adatközlésben meg kell adni a környezetvédelmi megbízott nevét és adatait. JELENTÉSTÉTEL: 13. Az engedélyes köteles a felügyel ség részére az engedély kiadását és joger re emelkedését követ en minden évben március 1-jei határid vel a benyújtást megel naptári évre vonatkozóan Éves környezetvédelmi jelentést benyújtani, amely meg kell, hogy feleljen a jogszabályok és a felügyel ség által támasztott követelményeknek. A jelentésnek tartalmaznia kell legalább az Adatrögzítés, adatközlés és jelentéstétel a felügyel ség részére cím fejezetben el írtakat. 14. Lakossági érdekl désre az engedélyes köteles id ben tájékoztatást adni tevékenysége környezeti hatásairól.

13 13 Indokolás: Olyan megfelel háttértervezést kell biztosítani már a tevékenység végzését megel en, amely lehet vé teszi a folyamatos értékelést, a környezet állapotát befolyásoló tények egymással összehasonlítható módon való rögzítését és az ezzel kapcsolatos megfelel adatszolgáltatást. ÉRTESÍTÉS: 15. Az engedélyes köteles értesíteni a felügyel séget telefonon vagy faxon, vagy bármely, a felügyel ség által megjelölt hatóságot a lehet ség szerinti minél rövidebb id n, de legkés bb 24 órán belül, a következ események bármelyikének bekövetkezése esetén: A tevékenységb l ered nem engedélyezett kibocsátások esetén. Bármely olyan esetben, amely a felszíni víz, vagy a felszín alatti vizek, a leveg, vagy talaj veszélyeztetését, vagy szennyezését okozhatja, és sürg s beavatkozást igényel/igényelhet. 16. Az engedélyes köteles az értesítés részeként megjelölni az esemény bekövetkezésének dátumát és pontos idejét, a bekövetkezés részleteit és a kibocsátásoknak a lehet ség szerinti legkisebb mérték re való csökkentése és a megismétl dés elkerülése érdekében tett intézkedéseket. Az engedélyes köteles feljegyzést készíteni valamennyi, a fentiekben megjelölt eseményr l. A felügyel ség részére benyújtott jelentésnek tartalmaznia kell az esemény bekövetkezésének részletes okait, körülményeit és a környezetre gyakorolt hatás, valamint a keletkez hulladék minimalizálása érdekében tett intézkedéseket. 17. Minden olyan esemény kapcsán, amely a leveg vagy talaj veszélyeztetését, szennyezését okozhatja, sürg s beavatkozást igényel/igényelhet, továbbá a felszíni és felszín alatti vizek veszélyeztetésével vagy szennyezésével kapcsolatos, az engedélyes köteles az esemény bekövetkezte után a lehet legrövidebb id n, de legkés bb 24 órán belül a következ hatóságokat értesíteni: az Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel séget (Szeged, Fels Tisza-part 17., telefon: munkaid ben a 62/ , fax: 62/ , munkaid n kívül, indokolt esetben: ) a leveg, a talaj, a talajvíz, a felszíni víz veszélyeztetése vagy szennyezése esetén, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot (6721 Szeged, Berlini körút telefon: 105 vagy 62/ , fax: 62/ ): z és katasztrófahelyzet esetén, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv (6721 Szeged, Derkovits fasor 7-11.; telefon: 62/ , fax: 62/ ): az emberi egészséget veszélyeztet veszély esetén. Indokolás: Az események kapcsán történ értesítés szabályainak el írása biztosítja a hatóságok részére a tevékenységgel kapcsolatos naprakész információk megismerését. El írások: E FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSA 18. Az engedélyes köteles a gyárban felhasznált alapanyagokról (fumársav, vas-szulfát, ammónia, nátrium-szulfit), kiegészít kr l, valamint az el állított termékek mennyiségér l, és minden egyéb anyagról (takarításhoz, fert tlenítéshez felhasznált anyagok, stb.), és a keletkez hulladékról fajtánként nyilvántartást vezetni. Határid : folyamatos.

14 Az engedélyes köteles a gyárban felhasznált energiák (villamos energia, gáz, g z,) mennyiségét is rögzíteni. Szükséges megadni a gyárban felhasznált energiák mennyiségén kívül az azokhoz kapcsolódó fajlagos értékeket is külön-külön üzemrészenként és energiahordózóként. Szükséges az egyes berendezéseket, gépeket rendszeresen karbantartani. Határid : folyamatos. 20. Az engedélyes köteles az üzem anyaggazdálkodását rendszeresen átvilágítani. Határid : 5 évente (az 5 évente esedékes felülvizsgálat részeként). 21. Az engedélyes köteles a telephely energiahatékonyságával kapcsolatos veszteségfeltáró vizsgálatot (bels energetikai auditálást) rendszeresen elvégezni. Az auditnak fel kell tárnia minden, az energia felhasználás csökkentésére és hatékonyabbá tételére vonatkozó lehet séget. Az engedélyes köteles az energetikai bels audittal kapcsolatosan a felügyel séggel folyamatosan egyeztetni. A vizsgálatnak többek között tartalmaznia kell: a fent részletezett adatokat, az egyes energetikai rendszerek állapotát, mekkora megtakarítás érhet el az egyes megoldásokkal (költséghaszon-elemzés), melyek azok a fejlesztések, karbantartások, rekonstrukciók, amelyek szükségesek. Határid : 5 évente (az 5 évente esedékes felülvizsgálat részeként). 22. Az engedélyes köteles a veszteségfeltáró vizsgálat (energetikai bels audit) megállapításai alapján, az energiatakarékossági intézkedési tervben leírtak szerint, a legracionálisabb megoldás(oka)t megvalósítani, a szükséges átalakításokat, beruházásokat, fejlesztéseket elvégezni. Határid : folyamatos. Indokolás: A telephely m ködése kapcsán az anyag és energia felhasználás hatékonyabbá tételének elérése a cél, ezáltal csökkenteni kell az energia és anyag felhasználást, valamint az energia költségeket. El írások: LEVEG VÉDELEM Pontforrások, légszennyez anyag kibocsátások, kibocsátási határértékek, el írások: A telephelyen leveg terhelést okozó technológia: Megnevezés Gázkazán kéménye Magassága (m) Üzemel pontforrások Keresztmetszete (m 2 ) P1 9 0,25 Légszennyez anyag Technológiai kibocsátási határérték (mg/m 3 ) Kén-dioxid 35,0 Szén-monoxid 100,0 Nitrogén-oxidok 350,0 szilárd 5,0 A mg/m 3 -ben kifejezett koncentrációk száraz (vízmentes) 273 K h mérséklet, 101,3 kpa nyomású, 3% oxigéntartalmú füstgázra vonatkoznak. A telephelyen m köd kazán füstgázának légszennyez anyagaira a technológiai kibocsátási határértéket a módosított 23/2001. (XI. 13.) KöM rendelet szabályozza.

15 El írások: A telephelyen m köd pontforrásból kiáramló légszennyez anyagok koncentrációi a technológiai kibocsátási határértékeket nem haladhatják meg. A pontforrás által kibocsátott légszennyez anyagok koncentrációit akkreditált laboratórium által elvégzett szabványos emisszió méréssel kell igazolni. A mérésr l készült jegyz könyvet a tárgyévi éves beszámolóhoz kell csatolni. 24. A P1-es jel pontforrás légszennyez anyag kibocsátását méréssel kell megállapítani, és a mérési jegyz könyvet a soron következ éves környezeti beszámolóhoz csatolva kell benyújtani a környezetvédelmi felügyel ségre. Határid : december A 306/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet az engedélyezett tevékenységgel kapcsolatos, légszennyez anyag kibocsátásokra vonatkozó változásokról bejelentési kötelezettséget ír el, amelyet maradéktalanul teljesíteni kell. A jogszabály 8. sz. mellékletének 2. pontja bírság kiszabását írja el a változásjelentés elmulasztásának esetére. Az engedélynek a 9. (5) bekezdés szerinti felülvizsgálatát, melyet az egységes környezethasználati engedély felülvizsgálata tartalmazzon, az el bbiekben részletezett változásjelentéseken túl az üzemeltet nek kell nyilatkoznia arról, hogy az engedélyben, illetve a jogszabályban el írtakhoz képest volt-e változás vagy sem, külön kitérve a berendezés m szaki állapotára. 26. Azért, hogy a berendezések hatékonyan m ködjenek, biztosítani kell az optimumra való szabályozást. 27. A légtechnikai rendszerek folyamatos karbantartásával biztosítani kell a megfelel légcserét a helyiségekben. 28. A 306/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet 30. -a értelmében a létesítmény üzemeltet jének az elérhet legjobb technika alkalmazásával meg kell akadályozni, hogy a lakosságot zavaró b z kerüljön a környezetbe. 29. Szállítást csak érvényes környezetvédelmi engedéllyel rendelkez gépjárm bonyolíthat. 30. A közleked utakat szükség szerint takarítással, locsolással pormentesíteni kell. 31. A telep zöld növényfelületét folyamatosan kell gondozni, a hiányokat pótolni szükséges. 32. Leveg védelmi szempontból monitoring kialakítása nem szükséges. Indokolás: A fenti el írások a határérték alatti kibocsátások fenntartását és a határérték feletti kibocsátások megakadályozását hivatottak biztosítani. A tüzel berendezésekre megállapított technológiai kibocsátási határértékek a 23/2001. (XI. 13.) KöM rendelet alapján kerültek megállapításra. A 306/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet 25. (2) bekezdése szerint a környezetvédelmi hatóság a helyhez kötött légszennyez forrás üzemeltet jét mérésre kötelezheti. A zöld növényfelület biztosítja a szálló és üleped por megkötését, valamint el segíti a környezeti leveg tisztulását. Leveg védelmi szempontból monitoring kialakítása nem szükséges. HULLADÉKGAZDÁLKODÁS El írások: 33. A hulladék termel je, tulajdonosa köteles a birtokában lév, bármely tevékenységb l származó hulladékokat környezetszennyezést kizáró módon, szelektíven veszélyes hulladék esetén a 98/2001. (VI. 15.) Korm. rendelet 10. -ában és 3. sz. mellékletében meghatározott módon gy jteni.

16 A keletkez veszélyes és nem veszélyes hulladék csak engedéllyel rendelkez hulladékkezel nek adható át. 35. A hulladékok gy jtésére alkalmazott tároló- és csomagolóeszközök épségér l rendszeres ellen rzéssel kell meggy dni. A sérült eszközt haladéktalanul épre kell cserélni. 36. Az engedélyes köteles a 164/2003. (X. 18.) Korm. rendelet szerint részletes nyilvántartást vezetni a hulladékgazdálkodási tevékenységgel összefügg anyagokról, eljárásokról, amelyet a felügyel ség képvisel inek mindenkor köteles azok kérésére rendelkezésre bocsátani. 37. Az engedélyes köteles a telephelyén keletkez hulladékokról évente az arra rendszeresített adatlapon a felügyel ségnek adatszolgáltatást teljesíteni a 164/2003. (X. 18.) Korm. rendelet el írásai szerint. 38. Az engedélyes köteles technológiánként minden évben anyagmérleget készíteni, és azt az éves beszámoló részeként benyújtani. 39. A veszélyes hulladékokkal kapcsolatban a 98/2001. (VI. 15.) Korm. rendeletben, a települési hulladékok kezelésével kapcsolatban a 213/2001. (XI. 14.) Korm. rendeletben, az egyéb nem veszélyes hulladékok esetén a hulladékgazdálkodásról szóló törvényben el írtakat kell betartani. Indokolás: A hasznosítható hulladékok sem lerakással, sem egyéb módon nem ártalmatlaníthatók, azok kezelési módjaként csak a hasznosítás fogadható el (újrafeldolgozás, visszanyerés, energetikai hasznosítás). Minden tevékenységet úgy kell megtervezni és végezni, hogy biztosítsa a hulladékképz dés megel zését, a keletkez hulladékok mennyiségének csökkentését. El írások: ZAJ- ÉS REZGÉSVÉDELEM 40. A telephely üzemelésekor az üzemi zaj vonatkozásában a zajkibocsátási határérték Dóc település rendezési tervének területi besorolása alapján: Védend épület helye, megnevezése Helyrajzi szám Építményjegyzék szerinti besorolás Dóc, Erd sor u / Dóc, Rózsa F. u Dóc, Rózsa F. u Zajkibocsátási határérték, db nappal / éjjel 47 / A telephely zajhelyzetének megváltozását a 93/2007. (XII. 18.) KvVM rendelet 3. számú melléklete szerinti formanyomtatványon az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ségre be kell jelenteni. Teljesítés: folyamatosan Indokolás: A zajkibocsátási határérték a 93/2007. (XII. 18.) KvVM rendelet melléklete szerint került meghatározásra. A 93/2007. (XII. 18.) KvVM rendelet 3. -a értelmében a zajkibocsátási határértékek megállapítása után minden olyan, az üzemi zajforrás területén bekövetkez változást, amely a határérték mértékét és teljesülését befolyásolja, a zajforrás üzemeltet je a 3. számú melléklet szerinti bejelent lapon köteles bejelenteni a környezetvédelmi hatóságnak. A telephely zajhelyzetének megváltozásáról benyújtott jelentés alapján, a zajkibocsátási határértéket felül kell vizsgálni.

17 17 FELSZÍNI ÉS FELSZÍN ALATTI VIZEK VÉDELME El írások: 42. A környezetkárosodás megel zésének és elhárításának rendjér l szóló 90/2007. (IV. 26.) Korm. rendelet el írási szerint üzemi kárelhárítási terv készítésére kötelezett, melyet a felügyel ségre kell benyújtani. Határid : április A tározókban lév technológiai szennyvíz min ségét rendszeresen ellen rizni kell. A mintavétel helye a 800 m 3 -es átmeneti tároló. A mintát azonos helyr l kell venni, a mintának reprezentálnia kell a tárolóban lév szennyvíz összetételét. A vizsgálandó komponensek: ph, összes oldott anyag, fajlagos vezet képesség, lebeg anyag tartalom, összes N, ammónium, szulfát, Co, Cr, Mo, Pb, Zn. A mintavételezést és a vizsgálatokat csak akkreditált laboratórium végezheti. A vizsgálatokat évente 4 alkalommal kell elvégezni (február, május, augusztus, november). A mérési eredményeket a mintavételt követ 30 napon belül a felügyel ségünkre meg kell küldeni. Határid : folyamatos. 44. A technológiában felhasznált víz és a keletkez technológiai szennyvíz mennyiségér l mérésre alapozott nyilvántartást kell vezetni, éves összefoglalót a felügyel ségre meg kell küldeni. Határid : tárgyévet követ március A DÓCILÉ, mint vasfumarát gyártási melléktermék, elszállításáról pontos táblázatos nyilvántartást kell vezetni, melynek tartalmaznia kell az elszállított mennyiséget, elszállítás id pontját. Ellen rzéskor be kell mutatni a nyilvántartást. Határid : folyamatos. 46. A telephelyen a csapadékelvezet árkok és gy jt aknák karbantartásáról és tisztításáról gondoskodni kell. Határid : folyamatos 47. A DÓCILÉ kiszállítása a 2. számú nagy medencéb l történjen, biztosítva a kiegyenlítettebb min séget. Határid : július 1-t l. 48. A kihelyezést úgy kell végezni, hogy ne okozza a talajban és felszín alatti vízben a 6/2009. (IV. 14.) KvVM-EüM-FVM együttes rendeletben meghatározott B szennyezettségi határértéknél kedvez tlenebb állapotot. Határid : folyamatos 49. A tározókban lév DÓCILÉ szintjének mérését havi gyakorisággal szintmér berendezésekkel el kell végezni, szintmérési naplóban rögzíteni kell. Határid : folyamatos 50. Amennyiben a tárolókban a DÓCILÉ mennyisége meghaladja a maximális szintet a termelést ill. a kibocsátást le kell állítani. 51. A technológia során keletkezett DÓCILÉ mennyiségét vízórával mérik, a mérésr l nyilvántartást kell vezetni, melyet az éves beszámolóban a felügyel ségre meg kell küldeni. Határid : tárgyévet követ március A tárolómedencék szigetelésének állapotvizsgálatát el kell végezni. A szigetelés állapotát le kell ellen rizni, az esetleges sérüléseket ki kell javítani. A vizsgálatról, javításról jegyz könyvet kell készíteni és benyújtani a felügyel ségre. Határid : december A folyékony hulladékot csak engedéllyel rendelkez folyékony hulladék ártalmatlanító telepre lehet elszállítani. A szociális szennyvíz ártalmatlanítását igazoló bizonylatokat meg kell rizni, ellen rzéskor be kell mutatni.

18 18 Indokolás: A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. törvény 6. (3) szerint A környezethasználatot úgy kell megszervezni és végezni, hogy a megel zés érdekében a környezethasználat során a leghatékonyabb megoldást, továbbá a külön jogszabályban meghatározott tevékenységek esetén az elérhet legjobb technikát kell alkalmazni. A DÓCILÉ élelmezésegészségügyi és talajhigiénés szempontból nem esik kifogás alá, valamint a jó mez gazdasági gyakorlat betartása mellett, megfelel felhasználási technológiával és rendeltetésszer alkalmazásmód mellett humán-toxikológiai szempontból elfogadható kockázatot jelent. A készítmény veszélyes összetev t, veszélyes hulladékot a 36/2006. (V. 18.) FVM rendelet 3. mellékletében el írt határértéknél nagyobb koncentrációban nem tartalmaz. Az évi LIII. törvény 8. (1) pont szerint A környezetet veszélyeztet, vagy károsító környezethasználó köteles azonnal befejezni a veszélyeztet vagy károsító tevékenységet. A felszín alatti vizek védelmér l szóló 219/2004. (VII. 21.) Korm. rendelet 8. b) pontja szerint A tevékenység ellen rzött körülmények között történhet, beleértve a monitoring kialakítását, m ködtetését, az adatszolgáltatást. Az évi LIII. törvény 6. (2) szerint A környezethasználatot az el vigyázatosság figyelembevételével kell végezni. A 219/2004. (VII. 21.) Korm. rendelet 10. (1) a) pont szerint A felszín alatti vizek jó min ségi állapotának biztosítása érdekében tevékenység végzése során szennyez anyag, illetve lebomlása esetén ilyen anyagok keletkezéséhez vezet anyagok használata, illetve elhelyezése csak m szaki védelemmel folytatható. A 219/2004. (VII. 21.) Korm. rendelet 8. b) pontja szerint A felszín alatti vizek jó állapotának biztosítása érdekében tevékenység csak ellen rzött körülmények között történhet, beleértve a monitoring kialakítását, m ködtetését, és az adatszolgáltatást. El írások: TERMÉSZETVÉDELEM 54. A tárolók túlcsordulását meg kell akadályozni, a tárolókat békakerítéssel, madárhálóval a mobilis él világtól izolálni kell. 55. A telepen lev kockázatos, veszélyes és természetidegen anyagok védett értékekkel való érintkezését hatékony m szaki védelemmel (pl. tárolótavak szigetelésével) ki kell zárni. Indokolás: Az üzem országos jelent ség védett természeti területen, a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet területén m ködik, ezért a felülvizsgálati dokumentációban hivatkozott természeti-táji értékek, fajok és él helyek eredményes védelme érdekében a fenti feltételek, illetve kikötések feltétlenül el írandók, betartandók.

19 19 M SZAKI BALESET MEGEL ZÉSE ÉS ELHÁRÍTÁSA El írások: 56. Eleget kell tenni a 90/2007. (IV. 26.) Korm. rendelet alapján elkészített kárelhárítási tervben foglaltaknak, illetve az adott esemény bekövetkeztére vonatkozó értesítési, bejelentési kötelezettségnek. Az engedélyes által benyújtott, elfogadott vészhelyzeti tervvel kapcsolatosan a következ ket kell teljesíteni: A veszélyhelyzet elhárításához szükséges felitató, semlegesít anyagokat, illetve az ezek megfelel használatához szükséges eszközöket a telephelyen megfelel mennyiségben kell tárolni. A szennyezett felitató anyagokat, összegy jtött vegyi anyagokat veszélyes hulladékként kell kezelni. A berendezések, tároló tartályok, edényzetek m szaki állapotát rendszeresen felül kell vizsgálni a havária események megel zése céljából. A havária eseményekre kidolgozott megel zési és mentesítési eljárások anyag és berendezés szükségletének meglétét és alkalmasságát rendszeresen ellen rizni kell. A DÓCILÉ túlfolyatásának megakadályozására folyamatosan ellen rizni kell a folyadék szintet. 57. Lakossági érdekl désre az engedélyes köteles id ben tájékoztatást adni tevékenysége környezeti hatásairól. Indokolás: A m szaki baleset megel zés és elhárítás célja az emberi egészség megóvása és a környezet védelmének biztosítása. El írások: A TELEPHELYEN A TEVÉKENYSÉG SZÜNETELTETÉSE ÉS FELHAGYÁSA 58. Az engedélyezett tevékenységet folytató telephely egészére vagy egy részére vonatkozó felhagyást vagy 6 hónapnál hosszabb leállást követ en az engedélyes köteles: a felügyel ség egyetértésével leszerelni az esetlegesen környezetszennyezést okozó gépeket, biztonságossá tenni a talajt, altalajt, építményeket, épületeket, az azokban található berendezéseket, gondoskodni a tárolt, kezelt hulladékok, anyagok ártalmatlanításáról, illetve hasznosításáról. Indokolás: A tevékenység felhagyása vagy szüneteltetése esetén is biztosítani kell a környezet védelmét. ADATRÖGZÍTÉS, ADATKÖZLÉS ÉS JELENTÉSTÉTEL A FELÜGYEL SÉG RÉSZÉRE 59. Az engedélyes köteles az engedély el írásainak megfelel en valamennyi elvégzett mintavételr l, laboratóriumi analízisr l, mérésr l, vizsgálatról, karbantartásról nyilvántartást készíteni.

20 Az engedélyes köteles a tevékenység szokásos végzése során felmerül minden olyan esetet nyilvántartásba venni, amely a környezet veszélyeztetését okozza. 61. Az engedélyes köteles valamennyi, a tevékenység végzéshez kapcsolódó környezeti tárgyú panaszt nyilvántartani. A nyilvántartásnak tartalmaznia kell a panasz beérkezésének dátumát, idejét, a panaszos nevét és a panasz fontosabb adatait, valamint a panaszra adott választ. Az engedélyes köteles a panaszok beérkezését követ 1 hónapon belül a panaszügyet részletez beszámolót a felügyel séghez benyújtani. 62. Az engedélyben megjelölt nyilvántartás formájának a felügyel ség által elfogadottnak kell lennie. A nyilvántartást legalább 10 évig a telephelyen meg kell rizni, és annak minden lehetséges id pontban a felügyel ség részére hozzáférhet nek kell lennie. 63. Valamennyi nyilvántartást, mintavételezést, vizsgálatot, laboratóriumi mérést tartalmazó beszámolót az engedélyben foglaltak szerint a környezetvédelmi felügyel séghez a felügyel ség által el írt formában, gyakorisággal és határid re kell benyújtani egy eredeti és egy másolati példányban. Az engedélyes a beszámoló tartalma és benyújtásának ütemezése kapcsán köteles a környezetvédelmi felügyel séggel egyeztetni. 64. Minden beszámolót az engedélyes képvisel jének vagy az engedélyes által megnevezett felel s vezet nek kell aláírnia. 65. A beszámolóknak az ebben az engedélyben meghatározott gyakorisága és tárgyköre a felügyel ség írásbeli hozzájárulásával módosítható. 66. Minden, az engedéllyel összefügg, a m ködéshez kapcsolódó írásos szabályzatot a felügyel ség rendelkezésére kell bocsátani az ellen rzés alkalmával, illetve bármely id pontban. 67. Az éves környezeti beszámolók adatszolgáltatásában az üzemeltet vel és a telephellyel kapcsolatosan az alábbi azonosítókat kell szerepeltetni: a. KÜJ, KTJ (a környezetvédelmi felügyel ség adja/adta ki); b. A cég neve (cégbírósági bejegyzés szerinti rövidített név), cégforma (Kft, bt.stb), a cég székhelye (irányítószám, település, utca, házszám, hrsz, Pf. szám); c. A telephely/létesítmény neve és címe (irányítószám, település, utca, házszám, hrsz); d. A telephely/létesítmény EOV koordinátái (5-10 m-es pontosság); e. TEÁOR 08 kód (a mindenkor érvényben lév TEÁOR szerint); f. A 314/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet értelmében új, illetve meglév létesítményr l van-e szó, történt-e a jogszabály értelmében jelent s változtatás; g. Az IPPC köteles tevékenység besorolása a 314/2005. (XII. 25.) Korm. rend. 2. sz. melléklete szerint; h., illetve nem f környezethasználati tevékenység megnevezése (f tevékenységként azt az egy tevékenységet kell megjelölni, amely az els dleges gazdasági tevékenységhez legjobban kapcsolódik és/vagy a legnagyobb szennyez anyag kibocsátással jár, az összes többi tevékenységet nem f tevékenységként kell feltüntetni) i. A létesítmény teljesítmény/kapacitás adatai (az egységes környezethasználati engedély köteles tevékenység/ek kapacitás adatai, megjelölve a megnevezést, a mennyiséget és a dimenziót is); j. NOSE-P kód (a tevékenységekhez hozzá kell rendelni a tevékenységre jellemz, az EUROSTAT szennyez forrás osztályozási rendszere szerint meghatározott NOSE- P eljáráskódokat, melyek az EPRT adatszolgáltatás kitöltési útmutatójában találhatók meg). 68. A beszámolókat a következ címre kell elküldeni: Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség, 6721 Szeged, Fels -Tisza part 17., Pf.: 1048

21 21 Adatszolgáltatás, beszámoló megnevezése Adatszolgáltatás, beszámoló gyakorisága Adatszolgáltatás, beszámoló beadási határideje Eseti beszámoló Haváriák jelentése eseti Haladéktalanul Panaszok (ha voltak) eseti Panasz beérkezését követ 1 hónapon belül A bejelentett események Az eseményt követ eseti összefoglalója 1 hónapon belül Éves adatszolgáltatás Éves hulladék (veszélyes, nem veszélyes) bejelentés, hulladék mennyiségt l függ en EPRTR jelentés évente március 1. Éves leveg védelmi (LM) bejelentés évente március 31. Hulladékgazdálkodás: keletkezett hulladékok, technológiánkénti anyagmérleg Leveg védelem: BAT-nak (elérhet legjobb technika) való megfelel ség vizsgálata mérési jegyz könyv LM bevallás Vízvédelem: vízhasználat vizsgálat, vízmérleg monitoring rendszer vizsgálat (éves értékel beszámoló a negyedéves vizsgálati eredmények és jelentések alapján) FAVI éves jelentés Környezetvédelemhez kapcsolódó képzések Panaszok (ha voltak) éves összefoglaló jelentése Bejelentett események (ha voltak) éves összefoglaló jelentése BAT-nak (elérhet legjobb technika) való megfelel ség vizsgálata Szennyvízgy jt aknák vízzárósági próbájának jegyz könyve Energia hatékonysági bels audit Éves környezeti beszámoló minimális tartalma évente március évente

22 Indokolás: 22 Az adatrögzítés, adatközlés és jelentéstétel célja a tevékenységgel kapcsolatos megfelel információk összegy jtése és az ezekhez kapcsolódó adatközlések megalapozása. A szakhatóságok el írásai: 1. ÁNTSZ Dél-alföldi Regionális Intézetének /2010. sz. állásfoglalása: Az Alsó-Tisza-vidéki Kömyezetvédelmi. Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség megkeresésére, a Ferropharma Kft. (6766 Dóc, Erd sor 13.), Dóc, Erd sor 13. (0154/5 hrsz.) alatti telephely egységes környezethasználati engedélyének kiadásához környezetegészségügyi szempontból - az alábbi kikötésekkel járulok hozzá: 1. A tervezett tevékenységet úgy kell végezni, hogy a lehet legkisebb mérték környezetterhelést és környezet-egészségügyi kockázatot idézzen el. 2. A tevékenységb l származó szennyez anyag kibocsátás mérséklését szolgáló intézkedésekkel biztosítani kell a 14/2001. (V.9.) KöM-EüM-FVM együttes rendeletben rögzített légszennyezettségi határértékek teljesülését. 3. A telephelyen keletkez veszélyes hulladékok gy jtését közegészségügyi kockázatot, környezetszennyezést kizáró, a 98/2001. (VI. 15.) Korm. rendelet el írásainak megfelel módon kell végezni. 4. Maradéktalanul be kell tartani, a települési szilárd és folyékony hulladékkal kapcsolatos közegészségügyi követelményekr l szóló 16/2002. (IV. 10.) EüM rendelet vonatkozó el írásait. 5. Az üzemi létesítményekb l és a tevékenységb l származó zajterhelés a védend létesítmények homlokzatánál nem haladhatja meg a 27/2008.(XII.3.) KvVM-EüM együttes rendeletben rögzített határértékeket. 6. A veszélyes anyagokról és készítményekr l, illet leg azok változásairól a vonatkozó jogszabályi el írásoknak megfelel en bejelentést kell tenni az ANTSZ területileg illetékes Kistérségi Intézete felé. 7. A veszélyes anyagokat és készítményeket úgy kell tárolni és felhasználni, hogy azok a biztonságot, az egészséget, illetve a testi épséget ne veszélyeztessék, a környezetet ne szennyezhessék, károsíthassák. 2. Sándorfalva Város Jegyz je Dóci Körjegyz ségi Iroda /2010. sz. állásfoglalása: Fenti számú megkeresésükre hivatkozva a Ferropharma Kft. (6766 Dóc, Erd sor u. 13.) megbízásából a Naturaqua Kft. által elkészített és a Ferropharma Kft. által benyújtott MSZ.: 30/2010. sz., Ferropharma Kft. dóci telephelyének évi teljes kör környezetvédelmi felülvizsgálata" dokumentációval kapcsolatban kifogást nem emelek, a szakhatósági hozzájárulást a környezetvédelmi, természetvédelmi, vízügyi hatósági és igazgatási feladatokat ellátó szervek kijelölésér l szóló 347/2006.(XII.23.) Korm. rendelet 32/A. (1) bek. 4. sz. mellékletének 4. pontja alapján megadom. 3. Csongrád Megyei Mez gazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság 15.2/ /2010. sz. állásfoglalása: Az 5 éves környezethasználati felülvizsgálati dokumentum elfogadását talajvédelmi szempontból javaslom. -A dócilé" tároló medencék szigetelését rendszeresen ellen rizni ke!!, az esetleges elszivárgások miatt.

H A T Á R O Z A T. Gyöngyi Imréné egyéni vállalkozó (6647 Csanytelek, Jókai u. 11.; KÜJ: 100 309 120) részére. engedélyezem,

H A T Á R O Z A T. Gyöngyi Imréné egyéni vállalkozó (6647 Csanytelek, Jókai u. 11.; KÜJ: 100 309 120) részére. engedélyezem, CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Ügyiratszám: 105792-1-3/2015. Ügyintéz : dr. Ruzsáli Pál Miklós Péter Tel.: +36 (62) 553-060/44268 Tárgy: Gyöngyi Imréné, Csanytelek leveg tisztaság-védelmi engedély H A

Részletesebben

Tárgy: Mell.: HATÁROZAT

Tárgy: Mell.: HATÁROZAT Ügyszám: Ügyintéző: Telefon mellék: 312-13/2016. Székelyhidi Ferenc 226 Tárgy: Mell.: HATÁROZAT A Tarnamajor Kft. Nyírbátor 0353/1, 0348/10, 0350/1, 0341, 0327/5b, 0332/1, 0339a,b,d. hrsz. alatti ingatlanokon

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Szám: 14578-7-15/2011. El adó: Szenes Róbert (KVO) dr. Séra Judit (EJT) Tárgy: Pontforrás m ködési engedély H A T Á R O Z A

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. e g y s é g e s k ö r n y e z e t h a s z n á l a t i e n g e d é l y t

H A T Á R O Z A T. e g y s é g e s k ö r n y e z e t h a s z n á l a t i e n g e d é l y t CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Ügyiratszám: 59983-2-44/2015. Ügyintéző: dr. Valastyán Réka Berényi Anita Balatonyi Zsolt Király Dániel Kovács Viktor Tel.: +36 (62) 553-060 / 44147 Tárgy: Loósz István e.v.,

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. Az Univer Product Zrt. (6000 Kecskemét, Szolnoki út 35., KÜJ: ) továbbiakban engedélyes részére engedélyezem,

H A T Á R O Z A T. Az Univer Product Zrt. (6000 Kecskemét, Szolnoki út 35., KÜJ: ) továbbiakban engedélyes részére engedélyezem, CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Ügyiratszám: 14888-3-15/2015. Tárgy: leveg tisztaság-védelmi engedély Ügyintéz : dr. Kisgyörgyei Ágnes Retek Zoltán Tel.: +36 (62) 553-060/44255 H A T Á R O Z A T Az Univer

Részletesebben

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Iktatószám: 881-1/2016. Tárgy: Győr, GYŐR-SZOL Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodási Zrt. Távhőszolgáltatási Igazgatóság telephelyének egységes környezethasználati

Részletesebben

Sárhida Község Önkormányzat Képvisel -testülete 18/2004. (XII. 30.) önkormányzati rendelete A TALAJTERHELÉSI DÍJRÓL.

Sárhida Község Önkormányzat Képvisel -testülete 18/2004. (XII. 30.) önkormányzati rendelete A TALAJTERHELÉSI DÍJRÓL. Sárhida Község Önkormányzat Képvisel -testülete 18/2004. (XII. 30.) önkormányzati rendelete A TALAJTERHELÉSI DÍJRÓL. (A módosításokkal: 4/2005. (III. 18.) önkormányzati rendelet 4/2012. (II. 09.) önkormányzati

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyel ség

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyel ség Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyel ség Szám: 95944-1-33/2014. Ea: dr. F z István dr. Heged s Márta Balatonyi Zsolt Berényi Anita Kovács Tibor H A T Á R O Z A T Tárgy: Biotojás

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. A Márki 91 Vegytisztító-Mosoda Szolgáltató Kft. (6640 Csongrád F u. 11-17.) továbbiakban engedélyes részére.

H A T Á R O Z A T. A Márki 91 Vegytisztító-Mosoda Szolgáltató Kft. (6640 Csongrád F u. 11-17.) továbbiakban engedélyes részére. CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Ügyiratszám: 14703-7-3/2015. Ügyintéz : dr. Séra Judit Retek Zoltán Tel.: +36 (62) 553-060/44253 Tárgy: leveg tisztaság-védelmi engedély H A T Á R O Z A T A Márki 91 Vegytisztító-Mosoda

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Üi.szám: 81475-1-13/2012. engedély Ea: dr. Petrovics György Pádár Csilla Tárgy: hulladékkezelési H A T Á R O Z A T A Holdi Környezettechnológiai

Részletesebben

Fejér Megyei Kormányhivatal

Fejér Megyei Kormányhivatal Fejér Megyei Kormányhivatal Ügyszám: KTF-15808/2015., 34232/2016. Ügyintéző: Stéger Ferenc, Dr. Somlai Ildikó Telefon: (22) 514-300, (22) 514-310 Tárgy: Egységes környezethasználati engedély Melléklet:

Részletesebben

Tárgy: Melléklet: HATÁROZAT

Tárgy: Melléklet: HATÁROZAT Ügyszám: Ügyintéző: FELSŐ TISZA VIDÉKI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG 4400 Nyíregyháza, Kölcsey F. u. 12-14. : Pf.:246, : (42) 598-930, Fax: (42) 598-941, E-mail: ftvkvf_ugyfszolg@ftvktvf.kvvm.hu

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. Ipsen T-4 GM edz kemence. Teljesítmény: 160 kw 160 kw. magassága: 12 m 12 m kibocsátó felület: 0,03 m 2 0,03 m 2

H A T Á R O Z A T. Ipsen T-4 GM edz kemence. Teljesítmény: 160 kw 160 kw. magassága: 12 m 12 m kibocsátó felület: 0,03 m 2 0,03 m 2 CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Ügyiratszám: 14594-6-9/2015. Ügyintéz : dr. F z István Szenes Róbert Tel.: 62/553-060/44256 Tárgy: leveg tisztaság-védelmi engedély H A T Á R O Z A T A HTV Maros H kezel

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. engedélyezem,

H A T Á R O Z A T. engedélyezem, Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Üi.szám: 79504-1-8/2011. Ea: dr. Petrovics György Szóráth Zoltán Tárgy: hulladékkezelési engedély H A T Á R O Z A T Farkas Gábor

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Szám: 89.541-1-13/2012. Ea: dr. Balthazár Éva Filakné Enyedi Andrea Lovrityné Kiss Beáta Privitzer Jen Radócz Zoltán Tárgy:

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyel ség

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyel ség Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyel ség Szám: 100560-2-15/2015. Ea: dr. Balthazár Éva dr. Heged s Márta Balatonyi Zsolt Berényi Anita Tárgy: Szeged 2011 Sportszolgáltató és

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség 1 Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Ügyiratszám: 79979-1-20/2011. Tárgy: Veszélyes és nem veszélyes hulladék be- El adó: dr. Séra Judit (jogi) gy jtés, szállítás,

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Szám: 77.487-1-11/2012. Ea.: dr. Balthazár Éva Maknics Katalin Tárgy: Balotaszállás Községi Önkormányzat, települési hulladékkezelési

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség H A T Á R O Z A T

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség H A T Á R O Z A T Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Üi.szám: 18389-8-8/2011. Tárgy: OMSZ F igazgatóság, Ea: dr. Petrovics György Szentes, 499/1 hrsz, Imre Marianna kármentesítési

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Szám: 72.224-1-4/2010. Ea.: Dr. Kiss Renáta Bánfi Szabolcs (táj- és természetvéd.) Tóth Lajos (víz- és talajvéd. + összefogó)

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. környezetvédelmi engedélyt adok az alábbiak szerint.

H A T Á R O Z A T. környezetvédelmi engedélyt adok az alábbiak szerint. Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Üi.szám: 10442-2-20/2010. Ea: dr. Petrovics György (jogi ea.) Lovászi Péter (természetvédelem) Balatonyi Zsolt (hulladékgazd.)

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Ügyiratszám: 96888-1-7/2013. Tárgy: Hódút Freeway Kft. Ügyintéz : dr. Barka óra leveg tisztaság-védelmi engedély Szenes Róbert

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. a k ö r n y e z e t v é d e l m i e n g e d é l y t

H A T Á R O Z A T. a k ö r n y e z e t v é d e l m i e n g e d é l y t CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Ügyiratszám: 60536-3-86/2015. Ügyintéző: dr. Ruzsáli Pál Lovrityné Kiss Beáta Pócsainé Major Edit Tel.: +36 (62) 553-060/44268 Tárgy: Mercedes-Benz Manufacturing Hungary

Részletesebben

Bak Község Önkormányzati Képvisel -testülete. 11/1999. (XII. 30.) önkormányzati rendelete AZ EGYES HELYI KÖZSZOLGÁLTATÁSOK KÖTELEZ IGÉNYBEVÉTELÉR L

Bak Község Önkormányzati Képvisel -testülete. 11/1999. (XII. 30.) önkormányzati rendelete AZ EGYES HELYI KÖZSZOLGÁLTATÁSOK KÖTELEZ IGÉNYBEVÉTELÉR L Bak Község Önkormányzati Képvisel -testülete 11/1999. (XII. 30.) önkormányzati rendelete AZ EGYES HELYI KÖZSZOLGÁLTATÁSOK KÖTELEZ IGÉNYBEVÉTELÉR L A módosításokkal: 14/2004. (VI. 16.) ÖR, 11/2007. (X.

Részletesebben

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG Hatósági Engedélyezési Iroda - Környezetvédelmi Engedélyezési Osztály

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG Hatósági Engedélyezési Iroda - Környezetvédelmi Engedélyezési Osztály ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG Hatósági Engedélyezési Iroda - Környezetvédelmi Engedélyezési Osztály 9021 Győr, Árpád u. 28-32. Levélcím : 9002 Győr, Pf. 471.

Részletesebben

KÖZÉP-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG

KÖZÉP-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG KÖZÉP-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG Ügyszám: 19388/2014. Iktatószám: 82966/2014. Ügyintéző: Sturmné Laczó Andrea Tárgy: Hulladékgazdálkodási engedély H A T Á R O Z A T 1.00

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Iktatószám: 80888-1-8/2011. Ügyintéz : Huszár Milán Tárgy: hulladékkezelési engedély H A T Á R O Z A T A Kalo - MÉH Trans Kft.

Részletesebben

KÖZÉP-DUNA-VÖLGYI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG

KÖZÉP-DUNA-VÖLGYI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG KÖZÉP-DUNA-VÖLGYI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG Kérjük, vá laszában hivatkozzon iktatószá munkra! Ikt. sz.: KTVF: 1819-2/2011. Tárgy: A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. Fővárosi

Részletesebben

KÖZÉP-DUNA-VÖLGYI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG H A T Á R O Z A T

KÖZÉP-DUNA-VÖLGYI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG H A T Á R O Z A T KÖZÉP-DUNA-VÖLGYI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG Ikt. sz.: KTVF: 1740-4/2011. Tárgy: Előadó: Radványi Miklós Szabariné Madar Orsolya Ferencz Zsuzsanna Katkó Lajos Schwenk Zsuzsanna

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Szám: 57.382-1-8/2010. Ea.: dr. Kiss Renáta Pádár Csilla (hulladékgazdálkodás + öf.) Tárgy: Stabil Sped Kft., Üllés, hulladékkezelési

Részletesebben

A határozat JOGERŐS: év: 2011 hó: 08. nap: 15. KÜJ: 100 170 793 KTJ: Határozat

A határozat JOGERŐS: év: 2011 hó: 08. nap: 15. KÜJ: 100 170 793 KTJ: Határozat ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint első fokú környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóság Hatósági Engedélyezési Iroda Környezetvédelmi Engedélyezési

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyel ség

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyel ség Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyel ség Ügyiratszám: 104187-1-13/2015. Tárgy: IQ Kecskemét Kft. Ügyintéz : dr. Kisgyörgyei Ágnes Kecskemét, el zetes vizsgálat Lovrityné Kiss

Részletesebben

Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség

Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség mint I. fokú hatóság 5000 Szolnok, Ságvári krt. 4. Tel.:(06 56) 523-423 Fax: (06 56) 343-768 Postacím: 5002 Szolnok, Pf. 25

Részletesebben

Tárgy: H A T Á R O Z A T

Tárgy: H A T Á R O Z A T Ügyszám: Ügyintéző: mellék: 226/154 589-23/2015. Székelyhidi Ferenc/dr. Szeifert László Tárgy: Melléklet: A Nyírbátor, 0207/5 hrsz. alatt lévő regionális biogáz üzem egységes környezethasználati engedélye

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Szám: 96.824-1-7/2013. Ea: dr. Balthazár Éva Filakné Enyedi Andrea Tóth Éva Lovrityné Kiss Beáta Berényi Anita Radócz zoltán

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Ügyiratszám: 93.056-1-9/2013. Tárgy: DÉBÁK Kft., Hódmez vásárhely, Ügyintéz : dr. Ruzsáli Pál el zetes vizsgálat Hargitai Attila

Részletesebben

KÖRNYEZETSZENNYEZÉSI FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁS

KÖRNYEZETSZENNYEZÉSI FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁS KÖRNYEZETSZENNYEZÉSI FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁS Kérdőív Kelt: Kitöltötte: Beosztás, telefon, telefax: 1. Biztosított neve címe: 2. Tevékenység ismertetése: Mutassa be a telephelyen végzett tevékenységet Kérjük,

Részletesebben

A gyártás helyszíne: A telephely meglév a város ipari övezetében helyezkedik el. Kft tevékenységét több épületben, egy telephelyen végzi.

A gyártás helyszíne: A telephely meglév a város ipari övezetében helyezkedik el. Kft tevékenységét több épületben, egy telephelyen végzi. KÖRNYEZETVÉDELMII TANÁCSADÓ ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT.. 5100 JÁSZBERÉNY,, THÖKÖLY ÚT 20.. T:: 57//405--059 F:: 57//502--845 M:: 30//99--59--435 JELENTÉSE AZ ProfExt JÁSZBERÉNY,, IIPARTELEP ÚT 3.. ALLATTTTI I

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Üi.szám: 81.101-1-4/2011. Tárgy: Karotin Plusz Kft., Dóc Ea.: Dr. Ruzsáli Pál zajkibocsátási határérték megállapítása Dr. Siposné

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Üi.szám: 85418-1-13/2012. Ea: dr. Petrovics György Csókási Anita Kovács Tibor Tárgy: EDF Démász Hálózati Elosztó Kft., el zetes

Részletesebben

Ügyiratszám: /2015. Tárgy: Renner Bt., Jánoshalma, Ügyintéz : dr. Kisgyörgyei Ágnes

Ügyiratszám: /2015. Tárgy: Renner Bt., Jánoshalma, Ügyintéz : dr. Kisgyörgyei Ágnes CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Ügyiratszám: 0544--3/05. Tárgy: Renner Bt., Jánoshalma, Ügyintéz : dr. Kisgyörgyei Ágnes zajkibocsátási határérték megállapítása Retek Zoltán Tel.: +36 (6) 553-060/4455 H

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyel ség

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyel ség Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyel ség Ügyiratszám: 70219-8-12/2014. Tárgy: Délút Kft., Algy Ügyintéz : dr. Ruzsáli Pál el zetes vizsgálat Balatonyi Zsolt Berényi Anita Dr.

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Szám: 57.544-1-17/2011. Ea: dr. Balthazár Éva Maknics Katalin Tárgy: hulladékkezelési engedély H A T Á R O Z A T Czinka József

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. engedélyezem,

H A T Á R O Z A T. engedélyezem, Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Üi.szám: 17782-7-8/2011. engedély Ea: dr. Petrovics György Pádár Csilla Tárgy: hulladékkezelési H A T Á R O Z A T A Hírös Hulladékgazdálkodási

Részletesebben

NYUGAT-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG 9700 Szombathely, Vörösmarty u. 2., 9701 Pf.: 183

NYUGAT-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG 9700 Szombathely, Vörösmarty u. 2., 9701 Pf.: 183 NYUGAT-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG 9700 Szombathely, Vörösmarty u. 2., 9701 Pf.: 183 Kérjük válaszában hivatkozzon iktatószámunkra! Szám: 672-5/3/2013. Tárgy: A

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Szám: 91.159-1-15/2012. Ea: Dr. Jenei Mária Privitzer Jen Balatonyi Zsolt Dr. Balthazár Éva Tárgy: Balázs Bt., Mindszent, szarvasmarha

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyel ség

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyel ség Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyel ség Ügyiratszám: 98516-1-9/2014. Tárgy: Andritz Kft., Tiszakécske Ügyintéz : dr. Barka Dóra el zetes vizsgálat Lovrityné Kiss Beáta Vollmuth

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség 1 Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Ügyiratszám: 79979-1-/20. Tárgy: Veszélyes és nem veszélyes hulla- El adó: dr. Séra Judit (jogi) dék begy jtés és szállítás

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. hulladékgazdálkodási engedélyt adok

H A T Á R O Z A T. hulladékgazdálkodási engedélyt adok CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Ügyiratszám: 79710-3-11/2016. Ügyintéző: dr. Vajda Hajnalka Huszár Milán Jónai Andrásné Tel.: +36 (62) 681-673 Tárgy: hulladékgazdálkodási engedély H A T Á R O Z A T A DUNA

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Iktatószám: 83208-1-4/2011. Ügyintéz : Csomor László Tárgy: Zajkibocsátási határérték megállapítása kérelemre Hiv. szám: Zajkibocsátási

Részletesebben

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG 9021 Győr, Árpád u. 28-32. Levélcím: 9002 Győr, Pf. 471. Telefon: Központi: 96/524-000, Ügyfélszolgálat: 96/524-001 Fax: 96/524-024 web:

Részletesebben

NYUGAT-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG 9700 Szombathely, Vörösmarty u. 2., 9701 Pf.: 183.

NYUGAT-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG 9700 Szombathely, Vörösmarty u. 2., 9701 Pf.: 183. NYUGAT-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG 9700 Szombathely, Vörösmarty u. 2., 9701 Pf.: 183 Kérjük válaszában hivatkozzon iktatószámunkra! Szám: Ea: 2644-2/2/2014.I. dr. Bodorkós

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Iktatószám: 96296-1-4/2013. Tárgy: Zajkibocsátási határérték megállapítása kérelemre Ügyintéz : Csomor László KÜJ: 100 670 617

Részletesebben

NYUGAT-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG 9700 Szombathely, Vörösmarty u. 2., 9701 Pf.: 183.

NYUGAT-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG 9700 Szombathely, Vörösmarty u. 2., 9701 Pf.: 183. NYUGAT-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG 9700 Szombathely, Vörösmarty u. 2., 9701 Pf.: 183 Kérjük válaszában hivatkozzon iktatószámunkra! Szám: Ea: 1907-3/3/2014.I. dr. Bodorkós

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Ügyiratszám: 12569-8-11/2013. Tárgy: Andritz Kft., Ügyintéz : dr. Joó Anikó leveg tisztaság-védelmi engedély Retek Zoltán H

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség H A T Á R O Z A T

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség H A T Á R O Z A T Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Szám: 52.198-2-5/2011. Ea.: dr. Balthazár Éva Kitka Gergely Tárgy: Einkaufs-Center Szeged G.m.b.H., Szeged Árkád bevásárlóközpont

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelség Iktatószám: 85684-1-4/2011. Tárgy: hulladékkezelési engedély - nem veszélyes hulladékok szállítással történ országos-, valamint

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Üi.szám: 91865-1-12/2013.. Tárgy: NT Kft., Ea.: dr. Joó Anikó el zetes vizsgálati eljárás Filakné Enyedi Andrea (hulladékgazdálkodás)

Részletesebben

ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint I. fokú hatóság

ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint I. fokú hatóság ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint I. fokú hatóság HULLADÉKKÁ VÁLT GÉPJÁRMŰVEK KEZELÉSI ENGEDÉLYKÉRELEM TARTALMI KÖVETELMÉNYEI Ezúton hívjuk fel figyelmét,

Részletesebben

A hirdetmény kifüggesztésének, illetve levételének tényéről és idejéről a levételt követő 3 napon belül értesíteni szíveskedjék.

A hirdetmény kifüggesztésének, illetve levételének tényéről és idejéről a levételt követő 3 napon belül értesíteni szíveskedjék. NYUGAT-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG 9700 Szombathely, Vörösmarty u. 2. 9701 Pf.: 183 Kérjük válaszában hivatkozzon iktatószámunkra! Ikt. szám:1575-1/14/2010.ii.

Részletesebben

ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint I. fokú hatóság

ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint I. fokú hatóság ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint I. fokú hatóság ELEKTROMOS ÉS ELEKTRONIKAI BERENDEZÉSEK KEZELÉSI ENGEDÉLYKÉRELEM TARTALMI KÖVETELMÉNYEI Ezúton hívjuk

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Iktatószám: 62385-2-4/2011. Tárgy: Zajkibocsátási határérték megállapítása kérelemre Ügyintéz : Csomor László Hivatkozás: Zajkibocsátási

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyel ség

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyel ség Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyel ség Üi.szám: 101430-1-16/2015. Tárgy: Szentesi Paradicsom Kft. Ea: dr. F z István üvegházas kertészet - el zetes vizsgálat dr. Heged s Márta

Részletesebben

KÉSZ ÉPÍTŐ ÉS SZERELŐ ZRT.

KÉSZ ÉPÍTŐ ÉS SZERELŐ ZRT. / 4 oldal Tartalomjegyzék:./ Célmeghatározás 2./ Területi érvényesség 3./ Fogalom meghatározások 4./ Eljárás 5./ Kapcsolódó dokumentációk jegyzéke 6./ Dokumentálás Készítette: Kővári Tímea Jóváhagyta:

Részletesebben

Környezeti Alapnyilvántartó Rendszer (rövidítése: KAR):

Környezeti Alapnyilvántartó Rendszer (rövidítése: KAR): Környezeti Alapnyilvántartó Rendszer (rövidítése: KAR): a környezeti alapnyilvántartás informatikai rendszere, azaz a környezetvédelmi ágazat által egységesen használt országos számítógépes alapnyilvántartási

Részletesebben

KÖZÉP-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELİSÉG H A T Á R O Z A T

KÖZÉP-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELİSÉG H A T Á R O Z A T KÖZÉP-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELİSÉG Tárgy: Hulladékgazdálkodási engedély Ügyszámunk: 17288/2013. Iktatószámunk: 79543/2013. Ügyintézınk: Görög Annamária H A T Á R

Részletesebben

NYUGAT-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG 9700 Szombathely, Vörösmarty u. 2., 9701 Pf.: 183

NYUGAT-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG 9700 Szombathely, Vörösmarty u. 2., 9701 Pf.: 183 NYUGAT-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG 9700 Szombathely, Vörösmarty u. 2., 9701 Pf.: 183 Kérjük válaszában hivatkozzon iktatószámunkra! Szám: 219-8/2/2014.I. Tárgy: a Vasi Volán

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Engedélyezési Jogi Titkárság

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Engedélyezési Jogi Titkárság 1 Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Engedélyezési Jogi Titkárság Szám: 74847-1-12/2010. Tárgy: EDF Démász Hálózati Elosztó El adó: dr. Séra Judit (jogi) Kft.

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Iktatószám: 86136-1-3/2011. Tárgy: Zajkibocsátási határérték megállapítása kérelemre Ügyintéz : Csomor László Hivatkozás: Zajkibocsátási

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Szám: 78.076-2-8/2010. Ea.: dr. Hofszang Brigitta M. ea.: Tombácz Szintia ( VVO ) Tárgy: Elvi vízjogi engedély HATÁROZAT Fábiánsebestyén

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. engedélyezem,

H A T Á R O Z A T. engedélyezem, Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Üi.szám: 80144-1-6/2011. Ea: dr. Petrovics György Dr. Budavári Viktória Tárgy: hulladékkezelési engedély H A T Á R O Z A T A

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Szám: 80.319-1-8/2011. Ea: dr. Balthazár Éva Balatonyi Zsolt Tárgy: ContiTech Rubber Industrial Kft., Szeged, gumikeverék-gyártás

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Szám: 78.004-2-8/2013. Ea.: Dr. Kiss Renáta Lovrityné Kiss Beáta (leveg védelem + összefogó) Hargitai Attila (víz- és talajvéd.)

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Iktatószám: 78427-1-6/2012. Ügyintéz : Csomor László Tárgy: Zajkibocsátási határérték megállapítása kérelemre KÜJ: 102 698 732

Részletesebben

HATÁROZAT. zajkibocsátási határértékeket állapítok meg

HATÁROZAT. zajkibocsátási határértékeket állapítok meg Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Iktatószám: 80657-1-2/2011. Tárgy: Zajkibocsátási határérték megállapítása kérelemre Ügyintéz : Csomor László Hiv. szám: Zajkibocsátási

Részletesebben

melynek jelentését évente, a tárgyév végéig be kell nyújtani a természetvédelmi hatóság részére Hulladékgazdálkodás:

melynek jelentését évente, a tárgyév végéig be kell nyújtani a természetvédelmi hatóság részére Hulladékgazdálkodás: Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Ügyiratszám: 91.480-2-74/2013. Ea: Hargitai Attila dr. Ruzsáli Pál Berényi Anita Balatonyi Zsolt Lovászi Péter Tárgy: Országos

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. A zajforrás működési helye. Baromfinevelés Légtechnikai gépek Zárt térben

H A T Á R O Z A T. A zajforrás működési helye. Baromfinevelés Légtechnikai gépek Zárt térben CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Ügyiratszám: 107032-1-8/2015. Ügyintéző: dr. Kisgyörgyei Ágnes Tel.: +36 (62) 553-060/44255 Tárgy: Szalai László, Kunfehértó zajkibocsátási határérték megállapítása H A T

Részletesebben

Melléklet: 1 pld. hirdetmény 1 pld. határozat

Melléklet: 1 pld. hirdetmény 1 pld. határozat NYUGAT-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG 9700 Szombathely, Vörösmarty u. 2., 9701 Pf.: 183 Kérjük válaszában hivatkozzon iktatószámunkra! Szám: Ea.: 35-3/2/2013. Törkenczi

Részletesebben

1 ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG

1 ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG 1 ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG 9021 Győr, Árpád u. 28-32. Levélcím: 9002 Győr, Pf. 471. Telefon: Központi: 96/524-000, Ügyfélszolgálat: 96/524-001 Fax: 96/524-024

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZET- ÉS TÁJVÉDELMI, VÍZÜGYI DOKUMENTÁCIÓ

KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZET- ÉS TÁJVÉDELMI, VÍZÜGYI DOKUMENTÁCIÓ FIGYELEM! 1. Ez a nyomtatvány segédlet; azokat a fő témaköröket és kérdéseket tartalmazza, amelyekre vonatkozó információk alapvetően szükségesek a telephely/tevékenység megismeréséhez, illetve a kérelem

Részletesebben

NYUGAT-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG 9700 Szombathely, Vörösmarty u. 2., 9701 Pf.: 183.

NYUGAT-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG 9700 Szombathely, Vörösmarty u. 2., 9701 Pf.: 183. NYUGAT-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG 9700 Szombathely, Vörösmarty u. 2., 9701 Pf.: 183 Kérjük válaszában hivatkozzon iktatószámunkra! Szám: Ea: 2810-4/1/2013. Törkenczi

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Szám: 85.157-1-7/2011. Ea: dr. Balthazár Éva Pádár Csilla Tárgy: hulladékkezelési engedély H A T Á R O Z A T A Biopetrol Környezettechnikai

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Ügyiratszám: 95451-1-11/2013. Tárgy: Lakitelek Népf iskola Alapítvány Ügyintéz : dr. Joó Anikó / R.P. el zetes vizsgálat Lovrityné

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Szám: 29.616-3-8/2012. Ea: dr. Balthazár Éva Filakné Enyedi Andrea Tárgy: Szegedi Vízm Zrt., Szeged, nem veszélyes hulladék

Részletesebben

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG. Határozat

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG. Határozat ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG 9021 Győr, Árpád u. 28-32. Levélcím: 9002 Győr, Pf. 471. Telefon: Központi: 96/524-000, Ügyfélszolgálat: 96/524-001 Fax: 96/524-024 web:

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. A zajkibocsátási A védendő épület határérték, db Építményjegyzék szerinti besorolása száma

H A T Á R O Z A T. A zajkibocsátási A védendő épület határérték, db Építményjegyzék szerinti besorolása száma CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL SZEGEDI JÁRÁSI HIVATALA KTO-azonosító: 112648-1-6/2017. Ügyiratszám: CSZ/01/16626-8/2016. Ügyintéző: dr. Balthazár Éva Bakacsi Judit Tel.: +36 (62) 681-673 Tárgy: Euro-Chicken

Részletesebben

CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL H A T Á R O Z A T

CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL H A T Á R O Z A T CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Ügyiratszám: 106901-2-14/2015. Ügyintéz : dr. Baltazár Éva Csókási Anita Berényi Anita Balatonyi Zsolt Bánfi Szabolcs Koczkáné Kristó Gyöngyi Miklós Tímea Tel.: +36 (62)

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. módosítom: I. Az engedély 2. oldalán a Fő tevékenység felsorolás az alábbira változik:

H A T Á R O Z A T. módosítom: I. Az engedély 2. oldalán a Fő tevékenység felsorolás az alábbira változik: CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL SZEGEDI JÁRÁSI HIVATALA KTO-azonosító: 16881-8-40/2017. Ügyiratszám: CS-06Z/01/02716-5/2017. Ügyintéző: dr. Kiss Renáta Retek Zoltán Tel.: +36 (62) 681-673 Tárgy: MARS Magyarország

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Üi. szám: 89814-1-17/2013. Ea.: Bang Gyula Kovács Viktor dr. F z István Tárgy: ÖKO2000 Vállalkozás, Szabó József egyéni vállalkozó

Részletesebben

9700 Szombathely, Vörösmarty u. 2., 9701 Pf.: 183

9700 Szombathely, Vörösmarty u. 2., 9701 Pf.: 183 NYUGAT-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG 9700 Szombathely, Vörösmarty u. 2., 9701 Pf.: 183 Kérjük válaszában hivatkozzon iktatószámunkra! Szám: 5776-3/1/2012./II. Tárgy:

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. Házszám

H A T Á R O Z A T. Házszám CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Ügyiratszám: CSZ/01/6562-8/2016. KTFO-azonosító: 109856-1-6/2016. Ügyintéző: dr. Balthazár Éva Retek Zoltán Tel.: +36 (62) 681-673 Tárgy: Mindszent Város Önkormányzata, Mindszenti

Részletesebben

FELSŐ TISZA VIDÉKI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG

FELSŐ TISZA VIDÉKI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG FELSŐ TISZA VIDÉKI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG 4400 Nyíregyháza, Kölcsey F. u. 12-14. : Pf.:246 : (42) 598-930 Fax: (42) 598-941 E-mail: ftvkvf_ugyfszolg@ftvktvf.kvvm.hu Internet:

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyel ség

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyel ség Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyel ség Iktatószám: Ügyintéz : 80771-4-5/2015. Király Dániel Dr. Séra Judit Tárgy: Siemens Zrt. Kisk rös 4355/17 hrsz. beavatkozási terv elbírálása

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Szám: 94.661-1-5/2013. Ea.: Dr. Kiss Renáta Kovács Tibor (táj- és természetvédelem) Csókási Anita (víz- és talajvéd. + összefogó)

Részletesebben

Tárgy: Mell.: HATÁROZAT

Tárgy: Mell.: HATÁROZAT Ügyszám: Ügyintéző: Telefon mellék: 1093-14/2015. Biróné Pájer Judit dr. Görög Teodóra 227/152 Tárgy: Mell.: Nyíregyháza, Ipari park 31358/11. hrsz. alatti Nyíregyházi hűtőgépgyár egységes környezethasználati

Részletesebben

Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség

Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség mint I. fokú hatóság 5000 Szolnok, Ságvári krt. 4. Tel.: (06 56) 523-423 Fax: (06 56) 343-768 Postacím: 5002 Szolnok, Pf. 25

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Ügyiratszám: 96.595-1-11/2013. Ügyintéz : dr. Kiss Renáta Sipos László (zaj- és rezgésvéd.) Balatonyi Zsolt (hulladékgazdálk.

Részletesebben

LÉGSZENNYEZŐ FORRÁSOK (L)

LÉGSZENNYEZŐ FORRÁSOK (L) Száma: L/M1 mell. 19/1. oldal 1. Légszennyező források: 1. Hőellátás technológia: P1, P2 azonosítószámú pontforrások: a tervezett állatszállás technológiai helyiségében egy 1600 kw teljesítményű 4 modulból

Részletesebben

Ügyiratszám: /2015 Tárgy: Leveg védelmi m ködési engedély Ügyintéz : Zsombok Zsolt. Melléklet:- H A T Á R O Z A T

Ügyiratszám: /2015 Tárgy: Leveg védelmi m ködési engedély Ügyintéz : Zsombok Zsolt. Melléklet:- H A T Á R O Z A T CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Ügyiratszám: 106417-1-3/2015 Tárgy: Leveg védelmi m ködési engedély Ügyintéz : Zsombok Zsolt Hiv.szám:- Telefon: +36 79/521-962 Melléklet:- H A T Á R O Z A T A Csát-Agro

Részletesebben

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 32/ 2001. (06. 22.) sz. rendelete

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 32/ 2001. (06. 22.) sz. rendelete Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 32/ 2001. (06. 22.) sz. rendelete Pécs, Hird Szövőgyár utcától északra eső terület szabályozási tervének jóváhagyásáról és helyi építési szabályzatának

Részletesebben