ÜGYVITELI ALAPISMERETEK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ÜGYVITELI ALAPISMERETEK"

Átírás

1 Ügyviteli alapismeretek középszint 1221 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. ÜGYVITELI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

2 Fontos tudnivalók A javítási-értékelési útmutatóban feltüntetett válaszokra kizárólag a megadott pontszámok adhatók. A megadott pontszámok további bontása csak ott lehetséges, ahol erre külön utalás van. Az így kialakult pontszámok csak egész pontok lehetnek. írásbeli vizsga / május 23.

3 A javítási-értékelési útmutató javítási táblázatát annyi példányban nyomtassák ki, ahány vizsgázójuk van. Témakör Informatikai eszközök, szoftverek Feladat Könyvtár (mappa) készítése, elnevezése, fájlok másolása Fájlok mentése a megadott néven Feladat sorszáma Max. pontszám 1., , 3., 16., 17., 35. Dokumentum nyomtatása Elért pontszám Témakör maximális pontszáma 3 Témakör elért pontszáma Adatbevitel Szöveg begépelése diktálás alapján 0 hiba esetén járó pontszám 9 1 hiba esetén járó pontszám 8 2 hiba esetén járó pontszám 7 3 hiba esetén járó pontszám 6 4 hiba esetén járó pontszám 5 5 hiba esetén járó pontszám 4 6 hiba esetén járó pontszám 3 7 hiba esetén járó pontszám 2 8 hiba esetén járó pontszám 1 9 vagy több hiba esetén járó pont 0 9 Betűtípus, -méret beállítása két munkalapon 4. a 1 Táblázatok, diagramok szerkesztése Lap tájolásának beállítása két munkalapon 4. b 1 Táblázat igazítása két munkalapon 4. c 1 Élőfej készítése két munkalapon a megfelelő adatokkal 4. d 1 Oszlopszélességek beállítása két munkalapon 5. 1 Megadott cellák egyesítése két munkalapon, az egyesített cellák tartalmának 6. 1 igazítása balra Szöveg igazítása behúzással két munkalapon 7. 1 Egyéni képlet alkalmazása másik munkalap adataival (1), abszolút vagy vegyes 8. a 2 cellahivatkozás használatával (1) Egyéni képlet alkalmazása 8. b 1 SZUM függvény használata 8. c 1 Egyéni képlet alkalmazása másik munkalap adataival (1), abszolút vagy vegyes cellahivatkozás használatával (1) 9. a 2 Egyéni képlet alkalmazása 9. b 1 Egyéni képlet alkalmazása másik munkalap adataival 9. c 1 SZUM függvény használata 9. d 1 30 írásbeli vizsga / május 23.

4 Szöveges dokumentum szerkesztése Egyéni képlet alkalmazása másik munkalap adataival 10. a 1 Egyéni képlet alkalmazása 10. b 1 MIN függvény használata másik munkalap adataira hivatkozva 10. c 1 MAX függvény használata másik munkalap adataira hivatkozva 10. d 1 DARAB vagy DARAB2 függvény használata másik munkalap adataira 10. e 1 hivatkozva HA függvény használata másik munkalap adataira hivatkozva 10. f 1 Pénznemformátum beállítása tizedesjegy nélkül, három munkalapon Egyéni számformátum beállítása 12., 13., Kördiagram készítése a megfelelő adatokból A diagramon feliratként az érték feltüntetése Megfelelő cím beírása Diagram elhelyezése új munkalapon Szöveg beszúrása a megfelelő helyre Margók beállítása 18. a 1 Első oldalon élőfej-élőláb eltérő 18. b 1 Automatikus elválasztás 18. c 1 Betűtípus, -méret (élőfejekben és élőlábakban is) Sorköz: szimpla Igazítás: sorkizárt Az első oldal élőfejében az iskola nevénél 14 pt betűméret (1), félkövér stílus (1), kiskapitális karakterek beállítása (1); az elérhetőségi adatok dőlt stílusúak (1) Az első oldal élőfejében kép beszúrása (1), igazítása (1), méretezése a méretarány megtartásával (1) Élőfejek utolsó sora után térköz beállítása 20., Élőfejek utolsó sora után megfelelő vonalvastagságú (1) és típusú (1) szegély elhelyezése a megadott távolságra 20., a szövegtől (1) Hivatkozás eltávolítása Adatbevitel az első oldal élőlábában (1), dátum beszúrása (1), igazítása (1) írásbeli vizsga / május 23.

5 Tartalmi sajátosságok érvényesítése Formai sajátosságok érvényesítése Élőlábak felett megfelelő vonalvastagságú (1) és típusú (1) szegély elhelyezése a megadott távolságra a szövegtől (1) A megadott adatok (1) formázása félkövér stílussal és sötétkék betűszínnel (1) 22., Megfelelő helyekre a megadott táblázatok beszúrása (2), azok igazítása (1), 27., méretezése rögzített méretaránnyal (1) Megfelelő helyre kép beszúrása (1), igazítása (1), méretezése rögzített méretaránnyal (1) Adatbevitel a dokumentum élőfejében a második oldaltól kezdve (1), oldalszám beszúrása (1), igazítása (1) Adatbevitel a dokumentum élőlábában a második oldaltól kezdve, és igazítása Kézi oldaltörés alkalmazása Tartalomhoz illeszkedő bekezdések kialakítása Tartalomhoz illeszkedő kiemelések alkalmazása A helyesírási követelmények betartása** 0-1 hiba esetén járó pontszám 4 2 hiba esetén járó pontszám 3 3 hiba esetén járó pontszám 2 4 hiba esetén járó pontszám 1 5 és annál több hiba esetén járó pontszám 0 Levél készítése a levelezés szabályai szerint: Címzett megnevezése (személy neve, beosztása) Cím feltüntetése (Helyben) Az irat megnevezésének feltüntetése Megfelelő megszólítás beírása Keltezés feltüntetése, elhelyezése Megfelelő elköszönő szó beírása Egy aláírás és beosztás elhelyezése Melléklet feltüntetése Megfelelő térközök kialakítása az iratszöveg előtt Megfelelő térközök kialakítása a bekezdések között Megfelelő térközök kialakítása az iratszöveg után Cégjelzés kialakítása: Élőfejben a feladó cég nevének, elérhetőségeinek beírása, elhelyezése öt sorban írásbeli vizsga / május 23.

6 *A szöveg begépelése diktálás alapján 1 hibának számít: a kihagyott szó (névelővel együtt), a felesleges szó, a megváltoztatott szó, a szórendcsere, az összefüggő hiba (vonzatok, alany-állítmány egyeztetése), a gépelési hiba. Egy szóban ha több hiba van is benne csak egy hibát kell számítani. Helyesírást e műveletnél nem vizsgálunk. ** A helyesírási követelmények betartása 1 hibának számít: a helyesírási hiba (ismétlődés esetén csak egyszer kell számítani), az elválasztási, a központozási hiba, az összefüggő hiba (vonzatok, alany-állítmány egyeztetése). Egy szóban ha több hiba van is benne csak egy hibát kell számítani. írásbeli vizsga / május 23.

7 VAJDA JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA 1212 Budapest, Darázs u. 1. Telefon: +36 (1) Honlap: Zoltai Miklós igazgató Helyben Beszámoló az iskolai szalagavató ünnepségről Tisztelt Igazgató Úr! Az elmúlt évekhez hasonlóan az idei tanévben is sikerrel rendeztük meg az iskolai szalagavató ünnepséget. A meghívó tervezésére pályázatot írtunk ki a végzős diákok számára. A meghirdetés szerint az első helyezett 10 db, a második helyezett 5 db, a harmadik helyezett 3 db meghívót kapott jutalomként. Összesen 11 tanuló adott be javaslatot, ezek közül választotta ki az ötfős zsűri a nyertes alkotást. A zsűriben a diákönkormányzat és a szülői szervezet képviselőin kívül a három végzős osztály osztályfőnökei is részt vettek. Az első helyezést Brunner Alexandra érte el, és az általa tervezett meghívó került sokszorosításra. A nyomda igen kedvező áron vállalta az előállítást, mivel a szülői szervezet egyik tisztségviselője vezető beosztása révén kedvezményt tudott biztosítani. Összesen 1500 db meghívót rendeltünk, melyből a végzős diákok 910 db-ot vásároltak meg a vendégeik részére. Évek óta szokás, hogy az alsóbb évfolyamos tanulóink a meghívók kedvezményes árú megvásárlásával hozzájárulnak a rendezvény sikeres lebonyolításához. Ez az idén is így történt, összesen 476 db belépőt vásároltak meg. A helyszínen már nem volt lehetőség meghívók vásárlására. A rendezvényt a korábbiaktól eltérően új, de az iskolától lényegesen távolabbi helyszínen bonyolítottuk le a bérleti díj emelkedése miatt. A távolságot ellensúlyozta a jó megközelíthetőség és a parkolási lehetőség. A három végzős osztálynak, a hozzátartozóknak és az érdeklődő alsóbb évfolyamos diákoknak megfelelő volt a helyiség mérete. Az új helyszínen az öltözők, a kiszolgálóhelyiségek állapota és mérete felülmúlta a várakozásunkat. Az ár és a befogadóképesség miatt a továbbiakban is szeretnénk itt megrendezni ezt az ünnepséget. A szalagok elkészítésével idén is a Kovács és Társa Kft.-t bíztuk meg, akiktől jelentős törzsvásárlói kedvezményt kaptunk. <A vizsgázó neve> <aktuális dátum>

8 <A vizsgázó neve> <oldalszám> A 11. évfolyam valamennyi osztálya és osztályfőnöke egyenlő arányban kivette a részét a szervezési munkából. Végig jelen voltak az ünnepélyen, így jövőre könnyebben tudják előkészíteni és megszervezni saját szalagavatójukat. A szalagavató a főpróbával együtt hat órát vett igénybe, mely idő alatt a helyszíni biztonsági szolgálat is jelen volt. Az ünnepély egész ideje alatt tanári felügyelet is volt, óránkénti váltásban, így szülői segítségre már nem volt szükség. Rendkívüli esemény nem történt. A főpróba 15 órakor kezdődött és 17 óráig tartott. A meghívottak től foglalhatták el a helyüket. Az ünnepség 18 órakor kezdődött és 21 órakor ért véget. Az esemény menetrendje változott az előző évekhez képest. Az idén a kilencedik évfolyamos diákok palotással nyitották meg a szalagavatót. A nagy sikerre való tekintettel ezt így fogjuk tervezni a következő években is. Ezután került sor a szalagtűzésre és az ünnepi beszédekre. A szalagtűzést a hagyományoknak megfelelően az osztályfőnökök végezték, a 11. évfolyam tanulóinak segítségével. A végzős osztályok táncos bemutatkozásai nagy sikert arattak, mindegyiket visszatapsolta a közönség. A 12. A osztály latin táncokból mixet állított össze és adott elő. A 12. B osztálytól egy tréfás történetet láthattunk, amit country zenére táncoltak. A 12. C osztály pedig hastáncbemutatót tartott. A legnagyobb sikert ők érték el, hiszen fiúosztályról van szó. Mindegyik osztálytáncban részt vett az osztályfőnök is, ez nagy tetszést aratott. A tánctanárok és a végzős diákok felkészülése dicséretes volt. Az utolsó tánc előtt a diákönkormányzat diákjai, valamint a tanári kar vállalkozó tagjai adtak elő egy látványos meglepetésműsort. Ez is újdonság volt a korábbiakhoz képest, amit a közönség igen lelkesen fogadott. Amíg a végzős osztályok diákjai átöltöztek, a vendégsereg nagy örömmel nézte az osztályok elmúlt négy évének történetét prezentáció formájában, melyet óriáskivetítőn láthattak. Az est fénypontjaként került sor a szokásos évfolyamkeringőre. A végzős tanulók legjobb tudásuknak megfelelően táncolták a bécsi és az angolkeringőt. A program végén lehetőséget biztosítottunk nekik arra is, hogy a szüleiket, hozzátartozóikat kérjék fel egy táncra. A rendezvényre meghívtuk azokat a szponzorokat is, akik rendszeresen támogatják iskolánkat, és a szalagavatóra külön összeget kaptunk tőlük. Nagy örömünkre a cégek, vállalkozások mindegyike elfogadta meghívásunkat, s ez az alkalom is lehetőséget adott arra, hogy kapcsolatunk közvetlenebbé, személyesebbé váljon. Rajtuk kívül jelen volt a kerületi, valamint a fővárosi önkormányzat képviselője is. A jelenlevők részére a büfét és a ruhatárat az iskola szülői szervezete szolgáltatta, ezek bevételét megkaptuk. Ügyviteli alapismeretek érettségi feladat

9 <A vizsgázó neve> <oldalszám> A szalagavató bevétele több tételből állt, melyeket az alábbi táblázat foglal össze: Bevételek Megnevezés Mennyiség Ár Áfa Bevétel összesen Az iskola tanulói részére értékesített belépőjegyek 476 db 650 Ft Ft Ft A vendégek részére értékesített belépőjegyek 910 db Ft Ft Ft Ruhatári jegy 665 db 150 Ft Ft Ft Szponzorok által nyújtott támogatás Ft Ft Büfé bevétele Ft Bevételek összesen Ft A kiadások az alábbiak voltak: Kiadások Megnevezés Mennyiség Ár Áfa Kiadás összesen Meghívók nyomdaköltsége db 200 Ft Ft Ft Helyszín bérleti díja (hangosítással) 6 óra Ft Ft Ft Biztonsági szolgálatnak fizetett díj 6 óra Ft Ft Ft Szalagtűzés kellékei 101 db 260 Ft Ft Ft Palotás ruha kölcsönzési díja 24 db Ft Ft Ft Szállítási díj Ft Ft Ft Artisjus jogdíj (8%) Ft Dekoráció Ft Kiadások összesen Ft A fenti kimutatásokból látszik, hogy a bevétel teljes összegét nem kellett felhasználnunk, így a fennmaradt összeget szétosztottuk a végzős osztályok között, amit az utolsó közös osztálykirándulásukra tudnak fordítani. Ez osztályonként Ft-ot jelentett. A rendezvényen részt vettek az iskola fotószakkörösei, akik felvételeket készítettek. A képeket elhelyezték az iskola honlapján a Galéria linken, itt bárki megtekintheti, letöltheti. Az alábbiakban egy kép látható az évfolyamkeringőről: A zenét az iskolarádió tagjai válogatták és szolgáltatták CD-ről, valamint fellépett az iskola énekkara is. Ügyviteli alapismeretek érettségi feladat

10 <A vizsgázó neve> <oldalszám> A műsor összeállításában és rendezésében Kelemen Anna és Péterfy Károly kollégáim voltak a segítségemre. Rajtuk kívül köszönet illeti a tánctanárokat, az osztályfőnököket és minden kollégát, aki részt vett ennek a felejthetetlen ünnepségnek a gördülékeny lebonyolításában. Összefoglalva elmondható, hogy a rendezvény sikeres és eredményes volt. Budapest, 20 <aktuális dátum> Üdvözlettel Cseh Anita szabadidő-szervező Melléklet: elszámolás Ügyviteli alapismeretek érettségi feladat

11 A Bevételek munkalap megoldása (nem méretarányos): A Kiadások munkalap megoldása (nem méretarányos): A Munka3 munkalap megoldása (nem méretarányos): írásbeli vizsga / május 23.

12 A Diagram1 munkalap megoldása (nem méretarányos, Word2007 verzióval készült): írásbeli vizsga / május 23.

ECDL Szövegszerkesztés, syllabus 5.0 ECDL VIZSGAPÉLDATÁR. Szövegszerkesztés Syllabus 5.0. www.ecdl.hu

ECDL Szövegszerkesztés, syllabus 5.0 ECDL VIZSGAPÉLDATÁR. Szövegszerkesztés Syllabus 5.0. www.ecdl.hu ECDL VIZSGAPÉLDATÁR Szövegszerkesztés Syllabus 5.0 www.ecdl.hu 2014 ECDL Foundation (ECDL-F) és Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) Minden jog fenntartva. Jelen kiadványt, ill. annak részeit

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Informatika középszint 1122 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 18. INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Bevezetés A feladatok értékelése

Részletesebben

MUNKAANYAG. Bacsó Miklós. Szövegszerkesztés haladóknak. A követelménymodul megnevezése: Számítógép kezelés, szoftverhasználat, munkaszervezés

MUNKAANYAG. Bacsó Miklós. Szövegszerkesztés haladóknak. A követelménymodul megnevezése: Számítógép kezelés, szoftverhasználat, munkaszervezés Bacsó Miklós Szövegszerkesztés haladóknak A követelménymodul megnevezése: Számítógép kezelés, szoftverhasználat, munkaszervezés A követelménymodul száma: 1142-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

ECDL Szövegszerkesztés Syllabus 5. alapján

ECDL Szövegszerkesztés Syllabus 5. alapján 3. MODUL SZÖVEGSZERKESZTÉS 1. FELADAT 1. Gépelje be és formázza meg az alábbi szöveget! A jelölt helyre szúrja be úgy a dátumot, hogy az mindig az aktuális dátumot mutassa! A dokumentum bal és jobb margóját

Részletesebben

Az OpenOffice.org Calc használata Táblázatkezelés az alapoktól. Pallay Ferenc

Az OpenOffice.org Calc használata Táblázatkezelés az alapoktól. Pallay Ferenc Az OpenOffice.org Calc használata Táblázatkezelés az alapoktól Pallay Ferenc Szerző: Pallay Ferenc CC Néhány jog fenntartva 2010. július A kiadvány létrejöttét az támogatta. Lektorálták: Dr. Blahota István

Részletesebben

Több oldalas dokumentum készítése. MS Word 2010 szövegszerkesztővel

Több oldalas dokumentum készítése. MS Word 2010 szövegszerkesztővel Több oldalas dokumentum készítése MS Word 2010 szövegszerkesztővel Egy többoldalas dokumentummal szemben támasztott követelmények (példa feladaton keresztül bemutatva) Készítsünk hat oldalas dokumentumot,

Részletesebben

3. MODUL SZÖVEGSZERKESZTÉS ÁLTALÁNOS IRÁNYELVEK A MEGOLDÁSHOZ ÉS A JAVÍTÁSHOZ

3. MODUL SZÖVEGSZERKESZTÉS ÁLTALÁNOS IRÁNYELVEK A MEGOLDÁSHOZ ÉS A JAVÍTÁSHOZ 3. MODUL SZÖVEGSZERKESZTÉS A HARMADIK MODUL TARTALMA A harmadik modul 161 feladatot tartalmaz. A vizsgaközpont ezek közül egyet jelöl ki a vizsgázónak. A vizsgázó a vizsga kezdetén megkapja annak a feladattípusnak

Részletesebben

Návay Lajos Általános Iskola

Návay Lajos Általános Iskola 2011/2012-es tanév 1. félévi pedagógiai munka elemzése, értékelése, hatékonyságának vizsgálata I. Általános adatok 1. Belső felújítások, állagmegóvás Épületeinkben a nyár folyamán jelentős felújítás nem

Részletesebben

1. Az Office programcsomag

1. Az Office programcsomag 1. Az Office programcsomag Az Office programcsomag elemei Az Office 2000-nek több kiadása létezik: Standard, Small Business, Professional és Premium. A Standard kiadás általános irodai alkalmazásokat (Word,

Részletesebben

Oktatási Hivatal. 1. A központi írásbeli felvételi vizsgákról

Oktatási Hivatal. 1. A központi írásbeli felvételi vizsgákról Oktatási Hivatal Iktatószám: KF/2570-3/2014. Mellékletek száma: 2 db Tájékoztató szülők és diákok számára a 6 és a 8 évfolyamos gimnáziumok, valamint a 9. évfolyamra történő beiskolázás 2014/2015. tanévi

Részletesebben

Bevezetés. Az Excel munkakörnyezet. A program indítása

Bevezetés. Az Excel munkakörnyezet. A program indítása Bevezetés A táblázatkezelő szoftvereket az az igény hívta életre, hogy gyakran ábrázolunk olyan számokat táblázatokban, amelyeknek azután oszloponként vagy soronként fel kell tüntetni az összegét és például

Részletesebben

Üllői. Egész napos rendőri jelenlét. Jobb lesz-e a közbiztonság. Olvasni jó! a könyvtár hírei. Fehér László: Üllő története. XIII. Amatőr Sakk Kupa Ù

Üllői. Egész napos rendőri jelenlét. Jobb lesz-e a közbiztonság. Olvasni jó! a könyvtár hírei. Fehér László: Üllő története. XIII. Amatőr Sakk Kupa Ù Új évi fejlesztések Boldog új évet kíván Üllő város vezetése! Az új esztendő beköszöntével számos, a lakóközösség életét jobbító változást üdvözölhetünk. Megújul a bölcsőde, lesz ivóvízminőségjavítóprogram,

Részletesebben

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika középszint 0813 ÉRETTSÉGI VIZSGA 008. május 6. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Fontos tudnivalók Formai előírások:

Részletesebben

KERÉK ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM. FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ GIMNÁZIUM (külsős jelentkezők számára)

KERÉK ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM. FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ GIMNÁZIUM (külsős jelentkezők számára) KERÉK ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ GIMNÁZIUM (külsős jelentkezők számára) 2012 2013 Tisztelt Szülők, Kedves Diákok! Örömmel tölt el a gondolat, hogy most, amikor középfokú iskolát

Részletesebben

Online mérés-értékelés

Online mérés-értékelés Lengyelné Molnár Tünde Online mérés-értékelés Eger, 2013. Készült az Eszterházy Károly Főiskolán a TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1 támogatásával. Tartalom 1. Bevezetés. A papíralapú kérdőívtesztektől az online kérdőívekig

Részletesebben

Ifjúsági közösségek, ifjúsági civil szervezetek közösségépítő programsorozatainak támogatása. A pályázat kódja: IFJ-GY-15-A. Pályázati útmutató 2015.

Ifjúsági közösségek, ifjúsági civil szervezetek közösségépítő programsorozatainak támogatása. A pályázat kódja: IFJ-GY-15-A. Pályázati útmutató 2015. Ifjúsági közösségek, ifjúsági civil szervezetek közösségépítő programsorozatainak támogatása A pályázat kódja: IFJ-GY-15-A Pályázati útmutató 2015. TARTALOMJEGYZÉK 1. A pályázati program célkitűzései...

Részletesebben

Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövôn. (Széchenyi István)

Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövôn. (Széchenyi István) INGYENES KÖZÉLETI HAVILAP XXIV. évfolyam 3. szám 2015 ÁPRILIS Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövôn. (Széchenyi István) Jelentkezz polgárőrnek! A Tura Biztonságáért 2002 Polgárőr

Részletesebben

SZOMBATHELYI DERKOVITS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA

SZOMBATHELYI DERKOVITS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA SZOMBATHELYI DERKOVITS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Szombathely, 2013. TARTALOMJEGYZÉK 1. Működésünk keretei 4 Alaptevékenységek 4 Hatáskörök 4 2. Az iskola működési rendje

Részletesebben

szövegszerkesztés 1. Idő zó na

szövegszerkesztés 1. Idő zó na 8. szövegszerkesztés 1. Idő zó na Ma, amikor az üzletek átfonják az egész világot, amikor ismerőseinkkel akkor is tudunk beszélni, ha több ezer kilométer távolságra vannak tőlünk, egyre nagyobb je len

Részletesebben

Jelentés a kis létszámú érettségi vizsgatárgyak vonatkozásában

Jelentés a kis létszámú érettségi vizsgatárgyak vonatkozásában Jelentés a kis létszámú érettségi vizsgatárgyak vonatkozásában Tartalomjegyzék Bevezető... 7 1. Budaváriné Béres Erzsébet: Jelentés a belügyi rendészeti ismeretek érettségi vizsgatárgyról... 9 1.1. Belügyi

Részletesebben

A Türr István Gazdasági Szakközépiskola. Szervezeti és Működési. Szabályzata

A Türr István Gazdasági Szakközépiskola. Szervezeti és Működési. Szabályzata 6500 Baja, Bácska tér 1 A Türr István Gazdasági Szakközépiskola Szervezeti és Működési Szabályzata 1 6500 Baja, Bácska tér 1 Tartalom I Általános rendelkezések 6 1 A szervezeti és működési szabályzat célja,

Részletesebben

Sok szeretettel köszöntök mindenkit ezen a rendkívüli cikluszáró rendezvényünkön. Engedjék meg, hogy külön is köszöntsem meghívott vendégeinket:

Sok szeretettel köszöntök mindenkit ezen a rendkívüli cikluszáró rendezvényünkön. Engedjék meg, hogy külön is köszöntsem meghívott vendégeinket: 1 ÜNNEPI BESZÉD A 2009. december 20-tól 2011. december 31-ig tartó időszakban, a Személy,- Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Fejér Megyei Szervezetének működéséről, tevékenységéről. Tisztelt

Részletesebben

Családbarát közgondolkodás népszerűsítése és a nemek közötti jobb együttműködés elősegítése (CSP- KÖZG-14) Pályázati Útmutató

Családbarát közgondolkodás népszerűsítése és a nemek közötti jobb együttműködés elősegítése (CSP- KÖZG-14) Pályázati Útmutató Családbarát közgondolkodás népszerűsítése és a nemek közötti jobb együttműködés elősegítése (CSP- KÖZG-14) Pályázati Útmutató 2014. TARTALOMJEGYZÉK 1. A pályázati program célkitűzései... 3 2. Támogatott

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika középszint 0511 ÉRETTSÉGI VIZSGA 005. május 10. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Fontos tudnivalók

Részletesebben

Szövegszerkesztés Microsoft Word XP. Tananyag

Szövegszerkesztés Microsoft Word XP. Tananyag Szövegszerkesztés Microsoft Word XP Tananyag TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETŐ...8 A SZÖVEGSZERKESZTÉS ELSŐ LÉPÉSEI...9 ALAPFOGALMAK...9 A MICROSOFT WORD XP INDÍTÁSA...11 A WORD XP ABLAK RÉSZEI...12 A MUNKAABLAK

Részletesebben

Képes beszámoló a Mindent tudni akarok 2.0 pályázathoz

Képes beszámoló a Mindent tudni akarok 2.0 pályázathoz NTP-KTMK-12-0095 Maglódi Általános és Vermesy Péter Művészeti Iskola 2234 Maglód Fő utca 1. Képes beszámoló a Mindent tudni akarok 2.0 pályázathoz A pályázat kiírása A programunk célja egyrészt a tanulóink

Részletesebben

HÁZIREND Széchenyi István Katolikus és Német Nemzetiségi Általános Iskola Mátészalka 2013.

HÁZIREND Széchenyi István Katolikus és Német Nemzetiségi Általános Iskola Mátészalka 2013. HÁZIREND Széchenyi István Katolikus és Német Nemzetiségi Általános Iskola Mátészalka 2013. Tartalomjegyzék 1. A házirend célja és feladata 1 2. A házirend jogszabályi háttere 2 3. A tanulók jogai és kötelezettségei

Részletesebben

TÁMOP 3.1.4-08/2-2008-0001

TÁMOP 3.1.4-08/2-2008-0001 Petőfi Sándor Gimnázium 5650 Mezőberény Petőfi u. 13-15. E-mail: psg@mezobereny. hu Tel.: 66/515-578, 66/515-579 Fax.: 66/515-580 TÁMOP 3.1.4-08/2-2008-0001 Petőfi Sándor Gimnázium Kollégium és Közétkeztetési

Részletesebben

A Budapest XIV. Kerületi Álmos Vezér Gimnázium és Általános Iskola HÁZIRENDJE

A Budapest XIV. Kerületi Álmos Vezér Gimnázium és Általános Iskola HÁZIRENDJE A Budapest XIV. Kerületi Álmos Vezér Gimnázium és Általános Iskola HÁZIRENDJE 2014. 1 TARTALOMJEGYZÉK 2. SZÁMÚ MELLÉKLET...33... 3 ÚTMUTATÓ AZ 1-4. ÉVFOLYAM TANULÓI SZÁMÁRA... 3 1.1 AZ ISKOLA ADATAI:...

Részletesebben

1. Általános rendelkezések

1. Általános rendelkezések 1. Általános rendelkezések 1.1. A szervezeti és működési szabályzat célja, jogszabályi alapja A köznevelési intézmény működésére, belső és külső kapcsolataira vonatkozó rendelkezéseket a szervezeti és

Részletesebben