ÜGYVITELI ALAPISMERETEK

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ÜGYVITELI ALAPISMERETEK"

Átírás

1 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 18. ÜGYVITELI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május :00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati Beadott fájlok nevei OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Ügyviteli alapismeretek emelt szint írásbeli vizsga 0611

2 Fontos tudnivalók 1. A feladat megoldása előtt a teljes feladatsort olvassa végig! 2. A feladatot a sorszámok sorrendjében hajtsa végre! 3. Először a táblázatkezelési feladatot oldja meg, mert adatait a szövegszerkesztési feladatban fel kell használnia! 4. A szövegszerkesztési feladat megoldásához a megfelelő dokumentumsablon az Ön rendelkezésére áll! Abban az esetben, ha nem használja, a formátumot a levelezés szabályai szerint saját magának kell kialakítania. 5. A szövegszerkesztési feladat tartalmának egy részét önállóan kell megfogalmaznia. Ehhez a feladatban talál ismertetést, amelyeket a fogalmazásnál felhasználhat. A szöveg tartalmi szempontból nem lehet ellentétes értelmű a táblázatkezelési feladat megoldásának eredményeiből levonható tényekkel. A szöveget formai szempontból úgy kell kialakítania, hogy azt a levelet aláíró személy nevében kell megírnia. 6. A szövegszerkesztési feladatban a javító tanár külön értékeli a szöveg bekezdésekre tagolását, valamint a szövegben alkalmazott kiemeléseket. Ne feledkezzen meg ezekről a formázásokról a levél megírásánál! 7. Munkája közben ne feledkezzen el a feladat rendszeres mentéséről! 8. A feladat befejezése után tekintse át (ellenőrizze) munkáját, az esetleges hibákat javítsa ki! Munkája kinyomtatását csak egy alkalommal végezheti el. 9. Technikai hiba esetén a felügyelő tanárnak azonnal jelezze a hibát! Az ügyeletet ellátó rendszergazda értesítése a felügyelő tanár feladata. írásbeli vizsga / május 18.

3 Operációsrendszer-kezelési feladatok 1. Készítsen egy mappát (könyvtárat) a C meghajtón! A mappa megnevezése az Ön teljes kódja legyen! 2. Másolja át ebbe a könyvtárba a C meghajtó Vizsga könyvtárában lévő, PTravel-Ny.xls és PTravel-Ny.doc fájlokat, valamint a Cambridge.JPG, Oxford.jpg és Meeting.wmf megnevezésű képeket! Táblázatkezelési feladatok (ne feledkezzen el a feladat rendszeres mentéséről!) 3. Nyissa meg a PTravel-Ny.xls fájlt, majd mentse el más néven az 1-es pontban készített mappába (könyvtárba)! A fájl megnevezése is az Ön teljes kódja legyen! 4. Nevezze át a Munka1 munkalapot Helyszínek megnevezésre! 5. Nevezze át a Munka2 munkalapot Költség-2 hetes megnevezésre! 6. Nevezze át a Munka3 munkalapot Költség-4 hetes megnevezésre! 7. A Helyszínek munkalapon szűrje ki a Nyelvvizsga előkészítő típusú tanfolyamok adatait! A szűrés eredményeit a fejrovattal (az oszlopazonosítókkal) együtt másolja át a Munka4 munkalapra! Az átmásolt cellatartomány bal felső cellája A1 legyen! 8. Nevezze át a Munka4 munkalapot Előkészítő megnevezésre! 9. Állítsa be az oszlopok szélességét az Előkészítő elnevezésű munkalapon az alábbiak szerint: - Az A; C; E; F oszlopok szélességét 12 egységre (89 képpont) - A B oszlop szélességét 14 egységre (103 képpont) - A D oszlop szélességét 8 egységre (61 képpont) 10. Állítsa be a sorok magasságát az Előkészítő elnevezésű munkalapon az alábbiak szerint: - Az 1-es sor magasságát 42 egységre (56 képpont) - A többi sor magasságát 38,25 egységre (51 képpont) 11. Szűrje ki a Költség-2 hetes munkalapon a Nyelvvizsga előkészítő típusú ajánlatokat! A szűrés eredményét az oszlopazonosítókkal együtt másolja át a Munka5 munkalapra! Az átmásolt táblázat bal felső cellája az A2-es cella legyen! A munkalapon található táblázatok ne zavarják munkájában, ezeket a későbbiekben fogja felhasználni. 12. Nevezze át a Munka5 munkalapot Költségek megnevezésre! 13. Szűrje ki a Költség-4 hetes munkalapon a Nyelvvizsga előkészítő típusú ajánlatokat! A szűrés eredményét az oszlopazonosítókkal együtt másolja át a Költségek munkalapra! Az átmásolt táblázat bal felső cellája az A6-os cella legyen! 14. Állítsa be a sorok magasságát a Költségek elnevezésű munkalapon az alábbiak szerint: - Az 1-es és 5-ös sor magasságát 27 egységre (36 képpont) - A 2-es és 6-os sor magasságát 51 egységre (68 képpont) - A 3-as; 4-es; 7-es; 8-as sorok magasságát 41,25 egységre (55 képpont) írásbeli vizsga / május 18.

4 15. Írja be az A1-es cellába a Kéthetes tanfolyam; az A5-ös cellába pedig a Négyhetes tanfolyam szöveget! 16. Igazítsa az előbbi pontban beírt szöveget cellaegyesítéssel (A1:I1; illetve A5:I5 cellatartományban) mind vízszintesen, mind függőlegesen középre! 17. A Költségek munkalapon található A10:G19 táblázat B12:G13 celláiban egyéni képlet alkalmazásával számítsa ki a tanfolyamok összes költségét, a munkalapon található A1:I8 táblázat adatainak segítségével! Ügyeljen arra, hogy az étkezés különféle típusai szerint változik a teljes költség összege! 18. A Költségek munkalapon található K10:M17 táblázat L12:L13, valamint L16:L17 celláiban, egyéni képlet alkalmazásával számítsa ki, mekkora összeget takarít meg abban az esetben, ha a repülőjegyet a kedvezményes időszakban vásárolja, 15% kedvezménnyel! 19. A Költségek munkalapon található K10:M17 táblázat M12:M13, valamint M16:M17 celláiban, egyéni képlet alkalmazásával számítsa ki, mekkora összeget takarít meg abban az esetben, ha a tanfolyam díját a kedvezményre jogosító időszakban fizeti be, 10% kedvezménnyel! 20. A Költségek munkalapon található A10:G19 táblázat B15:G16 celláiban egyéni képlet alkalmazásával, a B12:G13; az L12:L13 és L16:L17 cellatartományok adatainak felhasználásával számítsa ki a tanfolyamok költségét abban az esetben, ha a repülőjegyet a kedvezményes időszakban vásárolja meg! 21. A Költségek munkalapon található A10:G19 táblázat B18:G19 celláiban egyéni képlet alkalmazásával, a B15:G16 cellatartomány; valamint az M12:M13 és M16:M17 cellatartományok adatainak felhasználásával számítsa ki a tanfolyamok költségét abban az esetben, ha a repülőjegyet a kedvezményes időszakban vásárolja meg, valamint ha a tanfolyami díjat is a kedvezményes időszakban fizeti be! 22. Készítsen élőfejet és élőlábat a Költségek munkalaphoz! Az élőfejben középre igazítva a Költségek számolt adatai szöveget, az élőlábban középre igazítva saját teljes kódját írja! 23. Készítsen csoportosított oszlopdiagramot a Költségek munkalap A11:G11 és A18:G19 cellatartományának adataiból! A diagramot külön munkalapon helyezze el! A diagram címe: Kéthetes és négyhetes tanfolyamok adatai. A vízszintes tengely felirata: Ellátás kéthetes és négyhetes időszakban. A függőleges tengely felirata: Összeg. A jelmagyarázat szövegének minden szava külön sorba kerüljön (városonként háromhárom soros legyen)! 24. Mentse el a dokumentumot a 3-as pontban megadott névvel az 1-es pontban készített mappába (könyvtárba)! írásbeli vizsga / május 18.

5 Tartalmi és szövegszerkesztési feladatok (ne feledkezzen el a feladat rendszeres mentéséről!) A Pódium Travel Utazási Iroda nyelvoktató programokat szervez külföldi helyszíneken, az oktatott nyelv anyanyelvi környezetében. A Garay János Gimnázium árajánlatot kért a Pódium Travel Utazási Irodától angol nyelvű, nyelvvizsgára előkészítő tanfolyamra vonatkozóan. Ön a Pódium Travel Utazási Iroda ügyintézője, feladata egy árajánlat küldése az iskola részére az utazási iroda választékában lévő tanfolyamok helyszíneire és költségeire vonatkozóan. A levél megírásához szükséges adatokat ebben a feladatban, a megfelelő helyen megtalálja. Az árajánlatot a levelezés szabályai szerint kell elkészítenie. 25. A levél iratkezelési adatai: (Az első négy adat a dokumentum első oldalának élőfejében legyen elhelyezve, a 27-es pontban leírtak szerint:) A levél küldője: Pódium Travel Utazási Iroda Az iroda címe: 1090 Budapest, Erkel utca 2. Az iroda telefonszáma: Az iroda címe: A címzett megnevezése: Garay János Gimnázium A címzett személy neve, beosztása: Balla Mária igazgatóhelyettes A címzett címe: 1149 Budapest, Tátika utca 32. Az árajánlat aláírója: Somogyi Gábor osztályvezető A küldemény típusa: Ajánlott Az árajánlat (levél) tárgya: Árajánlat angliai nyelvvizsga-előkészítő tanfolyamokról A levél dátuma: Budapest, <az aktuális dátum> Iktatószám: 2355/2006. Ügyintéző neve: Alföldi Anna Hivatkozási szám: 859/2006. A címzett ügyintézője: Varga Márton 26. A levél tartalmának megírásához szükséges adatok: A dokumentum szövegtörzsének (tartalmának) egy része a PTravel-Ny.doc fájlban megtalálható. Ez a fájl két felsorolást, a két oktatási helyszín rövid leírását, valamint az árajánlat megfogalmazását tartalmazza. Ügyeljen arra, hogy ez a dokumentum nincs megformázva! A fájl tartalmát be kell illesztenie az árajánlatba (levélbe). A levelet elkészítheti akár a levélsablon, akár a Ptravel-Ny.doc fájl felhasználásával. A dokumentum többi részét az alábbiak szerint Önnek kell önállóan megfogalmaznia. Figyelem: Ebben a pontban, az alábbiakban, a dokumentum megfogalmazásához szükséges adatok találhatók meg. Ügyeljen arra, hogy a szöveg bekezdésekre történő tagolását, a fontos tudnivalók kiemelését külön pontozzuk. A szövegben utalás található arra, hogy adatok a beillesztett táblázatokban találhatók meg, diagram teszi szemléletesebbé az utazási iroda javaslatát, a képeken láthatók az iskolák épületei. Ezeket az objektumokat önnek a dokumentum megfelelő helyére be kell illesztenie. A formai előírások a későbbi pontokban találhatók meg. - Közölje, hogy az Utazási Iroda angol nyelvű nyelvvizsga előkészítő tanfolyamokat Angliában két helyen, Oxfordban és Cambridge-ben szervez! írásbeli vizsga / május 18.

6 - Az oktatás vagy kéthetes, vagy négyhetes időtartamú lehet. Hétfőtől péntekig naponta öt, egyenként ötven perces órában történik az oktatás. A tanfolyam ára tartalmazza a szabadidős programok, és a tanfolyam időtartamától függően egy vagy két egész napos hétvégi kirándulás költségeit. - Ezután illessze be a táblázatkezelő programban, a Költségek munkalapon A1:I8 cellatartományban lévő táblázatot az első oldalra, majd a második oldalra a PTravel-Ny.doc fájlban megtalálható első felsorolást! - Az előbbiekben nem szerepel a költőpénz a tanuló személyes szükségleteire, ennek mértékét egyénileg kell megtervezniük. Ajánlott összeg 200 Ł/hét. - A transzfer összege egyes esetekben nagyobb, mint a repülőjegy ára, de egyes oktatási színhelyek esetében 1,5-2 órás autóbusszal, vagy vonattal történő utazást jelent. A költségek még így is kisebbek, mint az angliai tömegközlekedés árai. - Ezután illessze be a PTravel-Ny.doc fájlban megtalálható második felsorolást, majd a Költségek munkalapon A10:G19 cellatartományban lévő táblázatot, a második oldalra! - Igénybe vehető kedvezmények: - Abban az esetben, ha a repülőjegyet január 31-ig vásárolják meg, a jegy árából a légitársaság 15% kedvezményt ad. - Abban az esetben, ha a tanfolyam díját február 15-ig befizetik, az utazási iroda az összegből 10% kedvezményt ad. - Abban az esetben, ha a befizetések az utazás megkezdése előtti utolsó 30 napban történnek meg, mind a repülőjegy, mind a tanfolyami díj összegében 10-20%-os költségnövekedésre kell számítaniuk. - Az Oxfordban és Cambridge-ben lévő iskolák rövid ismertetése. - Ehhez a Ptravel-Ny.doc fájlból illessze be az iskolákról szóló két bekezdést, valamint a saját kódjával elnevezett könyvtárból a képeket a megfelelő bekezdések után. - A levelet az utazási iroda ajánlatának leírásával fejezze be! Ehhez a Ptravel-Ny.doc fájlból illessze be a két utolsó bekezdést, valamint a bekezdések közé a táblázatkezelő programban elkészített diagramot! 27. Figyelem: a dokumentumban az első oldal élőfeje és élőlába különbözik a további oldalak élőfejének és élőlábának kialakításától! A levél első oldalának élőfejében helyezze el a Pódium Travel Utazási Iroda adatait az alábbiakban leírt módon! - Az iroda megnevezése, címe, telefonszáma, valamint címe az élőfejben, bal oldalon, négy sorban, egymás alatt legyen elhelyezve! - Az élőfej utolsó sora után 28 pont térközt illesszen be, valamint az élőfejet vékony, folyamatos vonallal húzza alá! - Az élőfejbe, a jobb oldali margóhoz igazítva, illessze be a Meeting.wmf képet olyan méretben, mint az élőfejben lévő négy soros szöveg magassága! A kép az aláhúzást nem takarhatja. 28. A levél második oldalától kezdve a levél élőfejében bal oldalra a Ügyviteli alapismeretek szavak, középre a Írásbeli feladat, jobb oldalra a 2005/2006. adat kerüljön. Az élő- írásbeli vizsga / május 18.

7 fej utolsó sora után 28 pont térközt illesszen be, valamint az élőfejet vékony, folyamatos vonallal húzza alá! 29. A levél élőlábába, az első oldal bal oldalára saját teljes kódját írja! A második oldaltól kezdve az élőláb tartalma az alábbiakban látható: - Bal oldalra saját teljes kódját írja! - Középre illessze be az oldalszámot! - Az élőlábak felett, vékony vonalat helyezzen el! 30. A dokumentum oldalbeállítása: minden margó 2,5 cm nagyságú legyen. 31. Formázási beállítások (a beillesztett táblázatok formátumára nem vonatkoznak): - Karakterformázás: betűtípus Times New Roman, betűméret 12 pont. - Bekezdés-formázás: igazítás sorkizárt, sorköz szimpla, bal és jobb oldali behúzás nincs. Térköz a levelezés szabályaiban meghatározott értékű legyen! Kerülje a végtelen (nagyon sok sorból álló) bekezdések használatát! - Alkalmazza a dokumentumban az automatikus elválasztást! 32. A levélben alkalmazzon kiemeléseket! A mondatokban legalább öt helyen a legfontosabb szavakat, kifejezéseket félkövér, dőlt stílusúra, vörös színűre formázza! 33. A levélbe illessze be a megfelelő, szövegtől függő helyre (lásd 26-os pont), az első 1-2 bekezdés után a táblázatkezelő programban a Költségek munkalapon kialakított, A1:I8 cellatartományban lévő táblázatot! A szöveget úgy alakítsa, hogy a táblázat a dokumentum első oldalára kerüljön! Figyelem: a beillesztett objektumnak el kell férnie a bal és jobb oldali margó között! 34. A levélbe illessze be a megfelelő helyre, a szállásról és ellátásról szóló mondatok után, (lásd 26-os pont) a táblázatkezelő programban a Költségek munkalapon kialakított A10:G19 cellatartományban lévő táblázatot. A szöveget és a táblázat méretét úgy alakítsa, hogy a táblázat a dokumentum második oldalára elhelyezhető legyen! Figyelem: a beillesztett objektum az előbbinél kisebb (nem margótól margóig méretű) lesz, a margók között középre kell igazítania! 35. A levélbe illessze be a megfelelő helyre a 2-es pontban, saját könyvtárába átmásolt képeket! A szöveget úgy alakítsa, hogy a képek a dokumentum harmadik oldalára kerüljenek! A Cambridge.jpg rögzített méretarányú, 5 (5,04) cm magasságú legyen! A képet igazítsa középre! Az Oxford.jpg rögzített méretarányú 5 (5,06) cm magasságú legyen! A képet igazítsa középre! 36. A levélbe illessze be a megfelelő helyre a táblázatkezelő programban elkészített diagramot! A diagram a dokumentum negyedik oldalára kerüljön! Figyelem: a beillesztett objektumnak el kell férnie a bal és jobb oldali margó között! 37. Ellenőrizze az elkészített dokumentumot helyesírási, nyelvhelyességi, mondatszerkesztési szempontból! Az esetleges hibákat javítsa ki! Használja a helyesírási szótárt! 38. Mentse el a dokumentumot az 1-es pontban létrehozott könyvtárba! A fájl megnevezése saját teljes kódja legyen! 39. Nyomtassa ki a dokumentumot! írásbeli vizsga / május 18.

8 Javítási segédlet a feladat kijavításához Vizsgafeladatokban felhasználható műveletek Adható pont Feladat sorszáma 1) Informatikai eszközök és szoftverek kezelése, hálózati szolgáltatások 3 1.1) Operációs rendszer kezelése (alkönyvtár(ak) készítése, fájlok megnevezése, mentése, átnevezése, 1 1; 2 áthelyezése, másolása, törlése) 1.2) Alkalmazói szoftverek (szövegszerkesztő és táblázatkezelő) kezelése 1 3; ) Dokumentum elküldése ( ), hálózati nyomtató használata ) Adatbevitel 6 2.1) Szöveg begépelése* 5 0 hiba esetén járó pontszám 5 1 hiba esetén járó pontszám 1 2 vagy több hiba esetén járó pontszám 0 2.2) Helyesírási szótár használata ) Szöveges dokumentum szerkesztése ) Automatikus elválasztás használata ) Karakterek formázása 3.4.1) Betűtípus kiválasztása ) Betűméret kiválasztása ) Bekezdések formázása 3.5.1) Igazítás beállítása ) Térköz beállítása a levelezés szabályai szerint 6.1-ben ) Sorköz beállítása ) Oldalbeállítás ) Margók beállítása ) Élőfej, élőláb kialakítása ) Beállítás: első oldal eltérő, vagy páros és páratlan oldal eltérő ) Adatbevitel élőfejbe az első oldalon 6.2-ben ) Adatbevitel élőfejbe a második oldaltól kezdve ) Élőfej utolsó sorának aláhúzása 1 27; ) Élőfejben térköz beállítása 1 27; ) Élőlábba adatbevitel a második oldaltól kezdve ) Élőláb első sora felett vonal elhelyezése ) Mezőutasítások ) Oldalszám beszúrása 1 29 Kapott pont írásbeli vizsga / május 18.

9 3.14) Beillesztés a dokumentumba (pont/darab) ) szöveg beillesztése ) Táblázat beillesztése/ ) Táblázat beillesztése/ ) Diagram beillesztése ) Kép beillesztése/ ) Kép beillesztése/ ) Kép beillesztése/ ) Beillesztett egység (objektum) elhelyezése, méretének beállítása/ ) Beillesztett egység (objektum) elhelyezése, méretének beállítása/ ) Beillesztett egység (objektum) elhelyezése, méretének beállítása/ ) Beillesztett egység (objektum) elhelyezése, méretének beállítása/ ) Beillesztett egység (objektum) elhelyezése, méretének beállítása/ ) Beillesztett egység (objektum) elhelyezése, méretének beállítása/ ) Nyomtatás ) Nyomtatás végrehajtása 1.3)-ban 39 4) Táblázatok, diagramok szerkesztése ) Dokumentum megnyitása, bezárása ) Dokumentum mentése, mentés más néven ) Beállítások 4.9.1) Sor (sorok) magasságának beállítása/ ) Sor (sorok) magasságának beállítása/ ) Oszlop (oszlopok) szélességének beállítása ) Munkalap átnevezése/ ) Munkalap átnevezése/ ) Munkalap átnevezése/ ) Munkalap átnevezése/ ) Munkalap átnevezése/ ) Adatok másolása, áthelyezése (mozgatása) ) A kijelölt cellák, cellatartományok másolása/ ) A kijelölt cellák, cellatartományok másolása/ ) A kijelölt cellák, cellatartományok másolása/ ) Ha a művelet munkalapok között történik (+) ) Ha a művelet munkalapok között történik (+) 1 11 írásbeli vizsga / május 18.

10 4.10.3) Ha a művelet munkalapok között történik (+) ) Táblázat készítése ) Táblázat megadott adatokkal történő feltöltése ) Táblázat formázása ) Egyforma (azonos jellegű) igazítás cellákban, cellatartományokban ) Igazítás cellaegyesítéssel ) Élőfej, élőláb készítése (pont/darab) ) Élőfej készítése munkalapon ) Élőláb készítése munkalapon ) Képletek, függvények használata (pont/darab) ) Egyéni képlet bevitele ) Egyéb, két adat megadását igénylő függvények használata/ ) Egyéb, két adat megadását igénylő függvények használata/ ) Egyéb, két adat megadását igénylő függvények használata/ ) Egyéb, két adat megadását igénylő függvények használata/ ) Rendezés, szűrés (pont/darab) ) Szűrés AutoSzűrővel egy feltétellel ) Szűrés AutoSzűrővel (Egyéni) egy feltétellel/ ) Szűrés AutoSzűrővel (Egyéni) egy feltétellel/ ) Diagram készítése (pont/darab) ) A diagram elkészítéséhez szükséges adatok kiválasztása ) Adott diagramtípus felhasználása ) A diagram címének és a feliratainak elkészítése ) Diagram megfelelő elhelyezése (új munkalapon vagy objektumként) ) Kész diagram formázása (igazítás) ) Tartalmi sajátosságok érvényesítése ) A hivatalos irat szövegének önálló megfogalmazása a tartalmi útmutató alapján** ) A hivatalos irat szövegében tartalomhoz illeszkedő bekezdések kialakítása 1 26; ) A hivatalos irat szövegében tartalomhoz illeszkedő kiemelések elkészítése 1 26; ) A helyesírási követelmények betartása*** 5 0 hiba esetén járó pontszám 5 írásbeli vizsga / május 18.

11 1 hiba esetén járó pontszám 4 2 hiba esetén járó pontszám 3 3 hiba esetén járó pontszám 2 4 hiba esetén járó pontszám 1 5 és annál több hiba esetén járó pontszám 0 6) Formai sajátosságok érvényesítése 6 6.1) Irat elkészítése a levelezés szabályai szerint 5 Címzett megnevezése (cég, személy) és cím kialakítása 1 25 Dátum behelyezése, hivatkozások jelölése, kézbesítésre utalás 1 25 Tárgy vagy (belső iratnál) irattípus megnevezése, megszólítás 1 25 Elköszönő, üdvözlő szavak szerepeltetése 1 25 Aláírás(ok) 1 25 Megfelelő térközök kialakítása a levélszöveg előtt és után, bekezdések között 1 25; ) Cégjelzéses kialakítás 1 25; 27 írásbeli vizsga / május 18.

12 maximális pontszám Informatikai eszközkezelés 3 Adatbevitel 6 Szövegszerkesztés 32 Táblázatkezelés 40 Tartalmi sajátosságok 13 Formai sajátosságok 6 ÖSSZESEN 100 Az írásbeli vizsgarész pontszáma 100 elért pontszám javító tanár Informatikai eszközkezelés Adatbevitel Szövegszerkesztés Táblázatkezelés Tartalmi sajátosságok Formai sajátosságok elért pontszám programba beírt pontszám javító tanár jegyző írásbeli vizsga / május 18.

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK Ügyviteli alapismeretek emelt szint 0611 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. ÜGYVITELI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Fontos tudnivalók

Részletesebben

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 26. ÜGYVITELI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 26. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati Beadott fájlok nevei

Részletesebben

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 19. ÜGYVITELI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. október 19. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc A beadott fájlok nevei OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK Javítási-értékelési útmutató 052 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. október 24. ÜGYVITELI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Digital Irodai Eszközöket

Részletesebben

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 19. ÜGYVITELI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. október 19. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati A beadott fájlok

Részletesebben

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 20. ÜGYVITELI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati Beadott fájlok nevei OKTATÁSI MINISZTÉRIUM

Részletesebben

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 25. ÜGYVITELI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 25. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati Beadott fájlok nevei

Részletesebben

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 20. ÜGYVITELI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Professzor Kft. Budapest,

Részletesebben

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 23. ÜGYVITELI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 23. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati Beadott fájlok nevei

Részletesebben

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK 0611 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. ÜGYVITELI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM CÉDRUS KERTÉSZETI ÁRUHÁZ Név

Részletesebben

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 14. ÜGYVITELI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. október 14. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati Beadott fájlok

Részletesebben

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 22. ÜGYVITELI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 22. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati A beadott fájlok nevei

Részletesebben

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 15. ÜGYVITELI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. október 15. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati Beadott fájlok

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 25. ÜGYVITELI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 25. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati Beadott fájlok nevei

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 20. ÜGYVITELI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati Beadott fájlok nevei OKTATÁSI MINISZTÉRIUM

Részletesebben

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. ÜGYVITELI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 18. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati Beadott fájlok nevei

Részletesebben

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 19. ÜGYVITELI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 19. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati Beadott fájlok nevei

Részletesebben

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK É RETTSÉGI VIZSGA 2005. október 24. ÜGYVITELI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2005. október 24., 4:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 80 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati Beadott fájlok

Részletesebben

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 26. ÜGYVITELI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 26. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati Beadott fájlok nevei

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM és a 12/2013 (III.28) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM és a 12/2013 (III.28) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM és a 12/2013 (III.28) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 346 01 Irodai asszisztens Tájékoztató A vizsgázó az

Részletesebben

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 13. ÜGYVITELI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 13. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati Beadott fájlok nevei

Részletesebben

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK Ügyviteli alapismeretek emelt szint 0801 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 22. ÜGYVITELI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. ÜGYVITELI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 20. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati Beadott fájlok nevei

Részletesebben

Az MS Excel táblázatkezelés modul részletes tematika listája

Az MS Excel táblázatkezelés modul részletes tematika listája Az MS Excel táblázatkezelés modul részletes tematika listája A táblázatkezelés alapjai A táblázat szerkesztése A táblázat formázása A táblázat formázása Számítások a táblázatban Oldalbeállítás és nyomtatás

Részletesebben

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 20. ÜGYVITELI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Az alábbi táblázat a feladat

Részletesebben

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. ÜGYVITELI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. október 13. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati Beadott fájlok

Részletesebben

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK Ügyviteli alapismeretek emelt szint 0921 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 14. ÜGYVITELI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 17. ÜGYVITELI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. október 17. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati Beadott fájlok

Részletesebben

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK Ügyviteli alapismeretek középszint 0821 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 19. ÜGYVITELI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK Ügyviteli alapismeretek középszint 1021 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 13. ÜGYVITELI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Fontos

Részletesebben

ÜGYVITEL ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

ÜGYVITEL ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Ügyvitel ismeretek középszint 1711 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. ÜGYVITEL ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a vizsgázók teljesítményének

Részletesebben

3. modul - Szövegszerkesztés

3. modul - Szövegszerkesztés 3. modul - Szövegszerkesztés Érvényes: 2009. február 1-jétől Az alábbiakban ismertetjük a 3. modul (Szövegszerkesztés) syllabusát, amely a gyakorlati vizsga alapját képezi. A modul célja Ezen a vizsgán

Részletesebben

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga. Gyakorlati vizsgatevékenység

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga. Gyakorlati vizsgatevékenység NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység Gyakorlati vizsgatevékenység időtartama: 120 perc A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 30% 315/2013.

Részletesebben

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK Ügyviteli alapismeretek középszint Javítási-értékelési útmutató 1011 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 18. ÜGYVITELI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI

Részletesebben

ECDL Táblázatkezelés. www.nomina3p.hu 1. 4.1.1 A táblázatkezelés első lépései. 4.1.2 Beállítások elvégzése

ECDL Táblázatkezelés. www.nomina3p.hu 1. 4.1.1 A táblázatkezelés első lépései. 4.1.2 Beállítások elvégzése 4.1 Az alkalmazás 4.1.1 A táblázatkezelés első lépései 4.1.2 Beállítások elvégzése 4.1.1.1 A táblázatkezelő alkalmazás megnyitása és bezárása. 4.1.1.2 Egy és több munkafüzet (dokumentum) megnyitása. 4.1.1.3

Részletesebben

Táblázatkezelés Excel XP-vel. Tanmenet

Táblázatkezelés Excel XP-vel. Tanmenet Táblázatkezelés Excel XP-vel Tanmenet Táblázatkezelés Excel XP-vel TANMENET- Táblázatkezelés Excel XP-vel Témakörök Javasolt óraszám 1. Bevezetés az Excel XP használatába 4 tanóra (180 perc) 2. Munkafüzetek

Részletesebben

Az MS Word szövegszerkesztés modul részletes tematika listája

Az MS Word szövegszerkesztés modul részletes tematika listája Az MS Word szövegszerkesztés modul részletes tematika listája A szövegszerkesztés alapjai Karakter- és bekezdésformázás Az oldalbeállítás és a nyomtatás Tabulátorok és hasábok A felsorolás és a sorszámozás

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 346 02 Ügyviteli titkár Értékelési skála: 81 100 pont 5 (jeles) 71 80 pont 4 (jó)

Részletesebben

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 18. ÜGYVITELI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 18. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati Beadott fájlok nevei

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA ÜGYVITEL ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA ÜGYVITEL ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÜGYVITEL ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK Teszt Az érettségi feladat tíz tesztkérdést tartalmaz. A mintafeladatban öt kérdést mutatunk be. Megválaszolásuk sorrendjét szabadon határozhatja

Részletesebben

RENDÉSZETI ALAPISMERETEK

RENDÉSZETI ALAPISMERETEK É RETTSÉGI VIZSGA 2010. május 14. RENDÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 14. 8:00 I. Időtartam: 90 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

4. modul - Táblázatkezelés

4. modul - Táblázatkezelés 4. modul - Táblázatkezelés Az alábbiakban ismertetjük a 4. modul (Táblázatkezelés) syllabusát, amely a gyakorlati modulvizsga követelményrendszere. A modul célja Ez a modul a táblázatkezeléssel kapcsolatos

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28.) NGM rendelet által módosítva) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28.) NGM rendelet által módosítva) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28.) NGM rendelet által módosítva) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 346 02 Ügyviteli titkár Értékelési

Részletesebben

Táblázatkezelés 2. - Adatbevitel, szerkesztés, formázás ADATBEVITEL. a., Begépelés

Táblázatkezelés 2. - Adatbevitel, szerkesztés, formázás ADATBEVITEL. a., Begépelés Táblázatkezelés 2. - Adatbevitel, szerkesztés, formázás ADATBEVITEL a., Begépelés Az adatok bevitelének legegyszerűbb módja, ha a táblázat kijelölt cellájába beírjuk őket. - számok (numerikus adatok) -

Részletesebben

ECDL képzés tematika. Operáció rendszer ECDL tanfolyam

ECDL képzés tematika. Operáció rendszer ECDL tanfolyam Operáció rendszer ECDL tanfolyam Alapok A Windows áttekintése Asztal Tálca Start menü Lomtár használata Súgó használata Felhasználói fiókok kezelése Kijelentkezés, felhasználóváltás Fájlok és mappák Sajátgép

Részletesebben

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 12. ÜGYVITELI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. október 12. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati Beadott fájlok

Részletesebben

Táblázatkezelés Excel XP-vel. Tanmenet

Táblázatkezelés Excel XP-vel. Tanmenet Táblázatkezelés Excel XP-vel Tanmenet Táblázatkezelés Excel XP-vel TANMENET- Táblázatkezelés Excel XP-vel Témakörök Javasolt óraszám 1. Bevezetés az Excel XP használatába 4 tanóra (180 perc) 2. Munkafüzetek

Részletesebben

33 346 01 1000 00 00 Irodai asszisztens Irodai asszisztens. 33 346 01 0100 31 02 Gépíró, szövegszerkesztő Irodai asszisztens

33 346 01 1000 00 00 Irodai asszisztens Irodai asszisztens. 33 346 01 0100 31 02 Gépíró, szövegszerkesztő Irodai asszisztens A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

RENDÉSZETI ALAPISMERETEK

RENDÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 23. RENDÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 23. 8:00 I. Időtartam: 90 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Rendészeti

Részletesebben

Táblázatkezelés Syllabus 5.0 A syllabus célja 2014 ECDL Alapítvány Jogi nyilatkozat A modul célja

Táblázatkezelés Syllabus 5.0 A syllabus célja 2014 ECDL Alapítvány Jogi nyilatkozat A modul célja Táblázatkezelés Syllabus 5.0 A syllabus célja Az alábbiakban ismertetjük a Táblázatkezelés modul követelményeit, amely a modulvizsga alapját is képezi. 2014 ECDL Alapítvány A syllabus az ECDL Alapítvány

Részletesebben

Országos Szakiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny 2005/2006 SZÁMÍTÁSTECHNIKA

Országos Szakiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny 2005/2006 SZÁMÍTÁSTECHNIKA Országos Szakiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny 2005/2006 SZÁMÍTÁSTECHNIKA II. (regionális) forduló 2006. február 17... Helyszín fejbélyegzője Versenyző Pontszám Kódja Elérhető Elért Százalék. 100..

Részletesebben

Tanmenet a 9. osztály információkezelés tantárgyának tanításához

Tanmenet a 9. osztály információkezelés tantárgyának tanításához Tanmenet a 9. osztály információkezelés tantárgyának tanításához Cél: Az információkezelés tanításának célja, hogy a tanulók el tudják látni a gazdálkodó szervezeteknél előforduló egyszerű ügyviteli munkákat,

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28.) NGM rendelet által módosítva) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28.) NGM rendelet által módosítva) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28.) NGM rendelet által módosítva) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 346 02 Ügyviteli titkár Értékelési

Részletesebben

RENDÉSZETI ALAPISMERETEK

RENDÉSZETI ALAPISMERETEK Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 22. RENDÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 22. 8:00 I. Időtartam: 90 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

Szövegszerkesztés alapok WORD Formázások

Szövegszerkesztés alapok WORD Formázások Szövegszerkesztés alapok WORD Formázások A formázás sorrendje 1. Begépelem a szöveget folyamatosan 2. Helyesírást ellenőrzök 3. Entert (bekezdés) vagy Shift + Entert ütök 4. Formázok KIJELÖLÖM A FORMÁZANDÓ

Részletesebben

Szövegszerkesztés Word XP-vel. Tanmenet

Szövegszerkesztés Word XP-vel. Tanmenet Szövegszerkesztés Word XP-vel Tanmenet Szövegszerkesztés Word XP-vel TANMENET- Szövegszerkesztés Word XP-vel Témakörök Javasolt óraszám 1. Bevezetés a Word XP használatába 2. Szöveg bevitele és módosítása

Részletesebben

Microsoft Word előadás. Bevezetés az informatikába I.

Microsoft Word előadás. Bevezetés az informatikába I. Microsoft Word előadás Bevezetés az informatikába I. A Word felépítése Menüsor Eszköztár Vonalzók Kurzor Dokumentum Állapotsor Betűk betűtípus fogalma betűméret félkövér, dőlt, aláhúzott proporcionális

Részletesebben

2 Excel 2016 zsebkönyv

2 Excel 2016 zsebkönyv 2 Excel 2016 zsebkönyv BBS-INFO Kiadó, 2016. 4 Excel 2016 zsebkönyv Bártfai Barnabás, 2016. Minden jog fenntartva! A könyv vagy annak oldalainak másolása, sokszorosítása csak a szerző írásbeli hozzájárulásával

Részletesebben

RENDÉSZETI ALAPISMERETEK

RENDÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 22. RENDÉSZETI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 22. 8:00 I. Időtartam: 150 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

VISEGRÁDI ORSZÁGOK ÉRETTSÉGI 2013 1 SZÖVEGSZERKESZTÉS FELADATOK. A következő országok alkotják a visegrádi országokat:

VISEGRÁDI ORSZÁGOK ÉRETTSÉGI 2013 1 SZÖVEGSZERKESZTÉS FELADATOK. A következő országok alkotják a visegrádi országokat: SZÖVEGSZERKESZTÉS VISEGRÁDI ORSZÁGOK A következő országok alkotják a visegrádi országokat: ÉRETTSÉGI 2013 1 Magyarország, Szlovákia, Csehország, és Lengyelország. 1. Az alábbi dokumentum a szövetség történetét,

Részletesebben

Szövegszerkesztés Word XP-vel. Tanmenet

Szövegszerkesztés Word XP-vel. Tanmenet Szövegszerkesztés Word XP-vel Tanmenet Szövegszerkesztés Word XP-vel TANMENET- Szövegszerkesztés Word XP-vel Témakörök Javasolt óraszám 1. Bevezetés a Word XP használatába 2 tanóra (90 perc) 2. Szöveg

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA ÜGYVITEL ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA ÜGYVITEL ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÜGYVITEL ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK Teszt A kérdések megválaszolásának sorrendjét szabadon határozhatja meg. A pontszám csak akkor adható meg, ha az egyes feladatokhoz tartozó

Részletesebben

PC-Kismester verseny első forduló feladatai. Beküldési határidő: 2014. december 6.

PC-Kismester verseny első forduló feladatai. Beküldési határidő: 2014. december 6. PC-Kismester XVIII. informatikai verseny feladatok 1. oldal, összesen: 5 5-8. osztály PC-Kismester verseny első forduló feladatai Beküldési határidő: 2014. december 6. Informatikai alapismeretek 1. A felsoroltak

Részletesebben

A Microsoft OFFICE. EXCEL táblázatkezelő. program alapjai. 2013-as verzió használatával

A Microsoft OFFICE. EXCEL táblázatkezelő. program alapjai. 2013-as verzió használatával A Microsoft OFFICE EXCEL táblázatkezelő program alapjai 2013-as verzió használatával A Microsoft Office programcsomag táblázatkezelő alkalmazása az EXCEL! Aktív táblázatok készítésére használjuk! Képletekkel,

Részletesebben

A 23. FIAT (Fővárosi Informatika Alkalmazói Verseny)

A 23. FIAT (Fővárosi Informatika Alkalmazói Verseny) Témák: A magyar pénz A magyar vasíút Bármelyik téma választható. Versenykövetelmények: A 23. FIAT (Fővárosi Informatika Alkalmazói Verseny) Általános tudnivalók A verseny során a tanulók a számítógépes

Részletesebben

RENDÉSZETI ALAPISMERETEK

RENDÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 26. RENDÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 26. 8:00 I. Az írásbeli vizsga időtartama: 90 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK Ügyviteli alapismeretek emelt szint 0811 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 26. ÜGYVITELI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Táblázatkezelés Excel XP-vel. Tanmenet

Táblázatkezelés Excel XP-vel. Tanmenet Táblázatkezelés Excel XP-vel Tanmenet Táblázatkezelés Excel XP-vel TANMENET- Táblázatkezelés Excel XP-vel Témakörök Javasolt óraszám 1. Bevezetés az Excel XP használatába 3 tanóra (135 perc) 2. Munkafüzetek

Részletesebben

RENDÉSZETI ALAPISMERETEK

RENDÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 19. RENDÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. október 19. 14:00 I. Időtartam: 90 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Bevezetés az Excel 2010 használatába

Bevezetés az Excel 2010 használatába Molnár Mátyás Bevezetés az Excel 2010 használatába Csak a lényeg érthetően! Tartalomjegyzék A TÁBLÁZATKEZELÉS ALAPJAI 1 AZ EXCEL PROGRAMABLAK FELÉPÍTÉSE 1 GYORSELÉRÉSI ESZKÖZTÁR 5 ÁLLAPOTSOR 6 AZ EXCEL

Részletesebben

RENDÉSZETI ALAPISMERETEK

RENDÉSZETI ALAPISMERETEK Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 15. RENDÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. október 15. 14:00 I. Időtartam: 90 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

2013/2014.tanév TANMENET

2013/2014.tanév TANMENET 2013/2014.tanév TANMENET a. osztály.. tantárgyának tanításához. Összeállította: Ellenőrizte: Jóváhagyta:... tanár munkaközösség vezető igazgató Sopron, 2013. szeptember 01. Informatika tanmenet a 12G.

Részletesebben

Összetett feladatok. Föld és a Hold

Összetett feladatok. Föld és a Hold 1. feladat Összetett feladatok Föld és a Hold Készíts weblapot, ahol a Földet és a Holdat mutatod be! A weblaphoz tartozó nyers szöveg a fold.txt és a hold.txt tartalmazza. A forrásban megtalálod a fold.jpg

Részletesebben

54 762 01 0010 54 02 Szociális asszisztens Szociális segítő

54 762 01 0010 54 02 Szociális asszisztens Szociális segítő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK Ügyviteli alapismeretek középszint Javítási-értékelési útmutató 1621 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. október 17. ÜGYVITELI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI

Részletesebben

4. modul - Táblázatkezelés

4. modul - Táblázatkezelés 4. modul - Táblázatkezelés Érvényes: 2009. február 1-jétől Az alábbiakban ismertetjük a 4. modul (Táblázatkezelés) syllabusát, amely a gyakorlati modulvizsga követelményrendszere. A modul célja Ez a modul

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 17. ÜGYVITEL ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 17. 8:00. Időtartam: 180 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 17. ÜGYVITEL ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 17. 8:00. Időtartam: 180 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. ÜGYVITEL ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 17. 8:00 Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Ügyvitel ismeretek

Részletesebben

INFORMATIKA ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI

INFORMATIKA ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI 1. oldal, összesen: 6 oldal INFORMATIKA ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI A vizsga formája Középszinten: gyakorlati és szóbeli. Emeltszinten: gyakorlati és szóbeli. Az informatika érettségi vizsga

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 18. INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2007. május 18. 8:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 180 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma

Részletesebben

Táblázatok. Feladatok Szegélyek és cellák. 1. feladat. 2. feladat

Táblázatok. Feladatok Szegélyek és cellák. 1. feladat. 2. feladat Táblázatok A táblázatok cellákat tartalmazó sorokból és oszlopokból épülnek fel. A cellában szöveg, szövegközi grafikák és egyéb táblázatok is elhelyezhetők. A táblázat táblázatba történő beszúrásánál

Részletesebben

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK Ügyviteli alapismeretek középszint 1511 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 19. ÜGYVITELI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Javítási

Részletesebben

Gyakorlati vizsgatevékenység

Gyakorlati vizsgatevékenység Martin János Szakképz Iskola Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése, tartalma: 1605-06/ Gyakorlati vizsgatevékenység Szakképesítés /rész-szakképesítés/ elágazás/ráépülés azonosító száma, megnevezése:

Részletesebben

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2009/2010 Alkalmazói kategória, I. korcsoport Második forduló

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2009/2010 Alkalmazói kategória, I. korcsoport Második forduló Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2009/2010 Alkalmazói kategória, I. korcsoport Második forduló Kedves Versenyző! A feladatok megoldását beküldheted: CD-n az azonosító kódnak megfelelő könyvtárban.

Részletesebben

OKTATÁSI MINISZTÉRIUM. SZÓBELI VIZSGATÉTELEK A többször módosított 100/1997. (VI. 13.) Korm. rendelet alapján szervezett OKJ szakmai vizsgához

OKTATÁSI MINISZTÉRIUM. SZÓBELI VIZSGATÉTELEK A többször módosított 100/1997. (VI. 13.) Korm. rendelet alapján szervezett OKJ szakmai vizsgához OKTATÁSI MINISZTÉRIUM SZÓBELI VIZSGATÉTELEK A többször módosított 100/1997. (VI. 13.) Korm. rendelet alapján szervezett OKJ szakmai vizsgához SZÁMÍTÁSTECHNIKAI SZOFTVERÜZEMELTETŐ OKJ 52 4641 03 A szóbeli

Részletesebben

ÉRETTSÉGI MÁSODIK GYAKORLAT ELINDULÁS A PAPÍRMÉRET ÉS A MARGÓK BEÁLLÍTÁSA. ÜZLETI INFORMATIKAI ESZKÖZÖK Kiadványszerkesztés

ÉRETTSÉGI MÁSODIK GYAKORLAT ELINDULÁS A PAPÍRMÉRET ÉS A MARGÓK BEÁLLÍTÁSA. ÜZLETI INFORMATIKAI ESZKÖZÖK Kiadványszerkesztés 1 MÁSODIK GYAKORLAT ÉRETTSÉGI A feladat megoldása során a Word 2010 használata a javasolt. Ebben a feladatban a következőket fogjuk gyakorolni: A papírméret és a margók beállítása. Stílusok létrehozása,

Részletesebben

I. Internetes keresési feladatok (ajánlott idő: 20 perc)

I. Internetes keresési feladatok (ajánlott idő: 20 perc) I. Internetes keresési feladatok (ajánlott idő: 20 perc) A talált oldalak internet címét (URL) másold ki egy szöveges dokumentumba és mentsd Csapatnev_internet néven! A konkrét válaszokat ide a papírra

Részletesebben

RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK INFORMATIKÁBÓL

RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK INFORMATIKÁBÓL RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK INFORMATIKÁBÓL 1. Információs társadalom 1.1. A kommunikáció 1.1.1. A jelek csoportosítása 1.1.2. Kód, kódolás, bináris kód 1.1.3. A kommunikáció általános modellje

Részletesebben

6.1.1.2 Új prezentáció létrehozása az alapértelmezés szerinti sablon alapján.

6.1.1.2 Új prezentáció létrehozása az alapértelmezés szerinti sablon alapján. 6. modul Prezentáció A modul a prezentációkészítéshez szükséges ismereteket kéri számon. A sikeres vizsga követelményei: Tudni kell prezentációkat létrehozni és elmenteni különböző fájl formátumokban A

Részletesebben

3. modul - Szövegszerkesztés

3. modul - Szövegszerkesztés 3. modul - Szövegszerkesztés - 1-3. modul - Szövegszerkesztés Az alábbiakban ismertetjük a 3. modul (Szövegszerkesztés) syllabusát, amely a modulvizsga követelményrendszere. A modul célja Ezen a vizsgán

Részletesebben

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK Ügyviteli alapismeretek középszint 0721 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. október 24. ÜGYVITELI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Szövegszerkesztés. Microsoft Office Word 2010

Szövegszerkesztés. Microsoft Office Word 2010 Szövegszerkesztés Microsoft Office Word 2010 Szövegformázás A dokumentumszöveg formátumát meghatározó felépítés formázott - szöveg, - táblázat, - kép + stílusok + eszköztár beállítások Karakterek Bekezdések...

Részletesebben

18. Fővárosi Informatika Alkalmazói Verseny

18. Fővárosi Informatika Alkalmazói Verseny 18. Fővárosi nformatika Alkalmazói Verseny SZÖVEGSZERKESZTÉS Elméleti feladatlap Neved:... Kerületed:... 1. Keresd meg az összetartozó fogalmakat, majd írd a táblázatba megoldást!../ 10 pont 1) dual core

Részletesebben

1. Komárom. 40 pont. Név:... osztály:... Informatika középszint. gyakorlati vizsga 0921 4 / 16 2010. május 17.

1. Komárom. 40 pont. Név:... osztály:... Informatika középszint. gyakorlati vizsga 0921 4 / 16 2010. május 17. 1. Komárom Hozzon létre egy 2 oldalas dokumentumot a komáromi er drendszer történetének bemutatására! A dokumentumot a szövegszerkeszt program segítségével készítse el! Az egyszer szövegszerkeszt vel készített

Részletesebben

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ!

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ! A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Szociális, gyermek- és ifjúságvédelmi ügyintéző. Szociális segítő É 1/7

Szociális, gyermek- és ifjúságvédelmi ügyintéző. Szociális segítő É 1/7 A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK Ügyviteli alapismeretek középszint 1221 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 23. ÜGYVITELI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos

Részletesebben