pályaszerkezetei fejlődéstörténete Közlekedési létesítmények II. félév 1. előadás Dr. Ambrus Kálmán

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "pályaszerkezetei fejlődéstörténete Közlekedési létesítmények 2015. II. félév 1. előadás Dr. Ambrus Kálmán"

Átírás

1 Útpályaszerkezetek fejlődéstörténete Közlekedési létesítmények pályaszerkezetei II. félév 1. előadás Dr. Ambrus Kálmán

2 Bevezetés A közlekedés dolgok és személyek térben való továbbítása. Ehhez valamilyen pálya szükséges, ez igen szerte ágazó lehet (kötélpálya, vasúti pálya és pl. útpálya. Út: Közlekedési nyomvonal. Egy olyan előre megtervezett, vagy a gyakori használat alapján kialakult irányú útpálya amely állatok, gyalogosok és valamilyen járművel való haladásra is alkalmas, elég széles nyomvonal vagy nyomsáv, amin valahonnan (egy földrajzi helyről) valahová (egy másik földrajzi helyre) el lehet jutni. Mivel a fejlődés nem választható el az aktuális társadalmi szükséglettől, a rendelkezésre álló szállítóeszközöktől, ezért ezeket együttesen érdemes tárgyalni.

3 Bevezetés Útépítés feladata a szárazföldön bonyolódó közlekedés számára megfelelő pályáról gondoskodni. Témánk az utak, azon belül is a megfelelő pályát biztosító pályaszerkezetek fejlődésének kialakulásának története. Az útépítés kezdete homályba van burkolva. Nem tudjuk, melyik ember épített először utat. Kétségtelen, hogy az emberi fejlődés kezdetén maga a talaj szolgált út gyanánt, úgy amint a természet azt megadta. Manapság a kultúra alacsonyabb fokán élő népek útviszonyai adnak képet a régi valószínű utakról.

4 Őskor Az ősember lakóhelyét magas és száraz területen építette fel, kerülte a völgyeket, mert azok nyirkosak és fával borítottak voltak, alkalmatlanok a házés útépítésre. Jobban szerette a hegygerinceket, ahol az altalaj kemény és száraz volt, és a nyílt kilátás révén megvédte őt a váratlan támadásoktól. Ezeket a hegyeken átmenő, a gerinc mentén futó utakat gerinc-út -nak angolul "ridge-way"-nek nevezik. Ezek általában keskeny, csak helyenként kiszélesedő utak. Természetesen emellett szükség volt a völgyekbe vezetett öszvér utakra is.

5 Őskor A szállítóeszközök: Szánkó őse Csúsztatóból kialakuló taliga. Csúsztató Svédország Sziklarajz i.e. II évezred Los Buitros, Badajoz Spanyolország

6 Őskor Szállítási igény: A közösségek önellátók, ezért a luxus cikkek kereskedelme alakult ki. Létrejöttek az egyes egyedileg fellelhető termékek szállítási útvonalai. Só, vas, ón, arany, borostyán, prémek. A borostyánkövet a görögök elektronként ismerték, és a korai időkben a keleti Mediterráneum civilizációi mágikus, vallási, díszítő, sőt még orvosi célzattal is használták. A rómaiak drága díszítőelemként még az építészetben is használták. Borostyánkövet az Északi-tenger mentén és a Baltikumban találhatunk. Így Európán át szállították már a korai időkben is. Őskori szállítási utak

7 Ókor - Egyiptom Utak régészetileg feltárt nem maradtak, de a piramisok köveit szállítani kellett, ezeket az 1-3 km-es utakat megépítették, gyakran töltésen vezették. Jelenlegi tudomásunk szerint az első burkolt utat a Kheops-piramis építéséhez időszámításunk kezdete előtt 3000 körül létesítették. Ez kb. 650 m hosszú és 18 m széles volt, a mellette lévő szentélyekkel együtt 10 évig tartott építése. (A piramis építése 20 évig, Herodotos szerint) Herodotos leírása szerint három hónapos váltással dolgoztatták a lakosságot. Görgős szállítás Szárított agyaglapokkal burkolt út.

8 Ókor Mezopotámia Királyi út Szintén Herodotos írja le a mezopotámiai Susától a Kis-ázsiai Sardes-ig kialakított, 2503 km hosszú Királyi utat. A királyi posta működése érdekében az út mentén 1-2 km távolságonként voltak lovasok, staféta módjára adták át a küldeményt. Ezt a távolságot lóhalálában tették meg, így 2-3 nap alatt eljutott a hír a tartományoktól és hoz. Sardes Ephesus Susa Kr.e 700-ból származik az első úttörvényről szóló asszír-feliratos kőtábla.

9 Ókor Babylon - Ishtar i.e között volt fénykora, elkészült az ókori világ egyik csodájaként is emlegetett, kék mázas csempével burkolt városkapu, de itt volt Szemiramisz függőkertje is. Ismerték és alkalmazták a bitument. Bitumenes kötéssel rögzítették az út alapját adó téglákat illetve burkoló köveket. Isthar kapu a felvonulási úttal Forrás: wikipédia; Pergamon Museum Berlin jpg

10 Ókor föníciaiak és görögök Európai földrészen a föníciaiak építettek először utakat, babylóniából és Egyiptomból hozták ismereteiket. Görögországban az erdők faanyagának kitermelése érdekében építettek utakat. (Ki is irtották a görög erdőségeket.) A görögök tőlük tanulták meg az útépítést. A szertartások esetén fontos volt az akadálytalan haladás, ezért a kerék helyét bemarták a kőbe. (Kötöttpályás közlekedés őse?)

11 Ókor Kréta - Knosszos i.e között Kréta jelentős kereskedelmi közvetítő szerepet játszott észak Afrika és Európa között. A délről érkező hajók a déli kikötőben kirakodtak és szárazföldi úton vitték át az árút az északi kikötőig. Ennek az útnak északi részén volt Knosszosz. Az út mentén meghatározott távolságra váltó állomások és őrség volt. Gipszhabarcsba ágyazták a köveket, illetve kőlapokat

12 Ókor Etruszk civilizáció Az i.e. V. század kezdetéig az etruszkok voltak a mai Olaszország északi és középső részén az uralkodó hatalom. Az útépítési technikájukat átvették és továbbfejlesztették a rómaiak.

13 Ókor Rómaiak Az ősi utak általában megkerülték a folyókat, hegyeket, ez a rómaiaknak nem felt meg. Útjaikat egyenes vonalban építették. Az első római út a Via Appia volt, aminek építését Claudius konzul kezdte meg Krisztus előtt 312-ben. Római út maradványa Szombathelyen

14 Ókor Rómaiak Közönséges római út Római főút

15 Ókor Rómaiak Az építés szabvány szerint történt, de mindenütt a helyi anyagokhoz igazodtak.

16 Ókor Rómaiak A nagyobb fontosságú római utak szélessége elérte a 10 métert, a forgalom két sávban haladt rajtuk. A növényzet eltávolítását követően először a kétoldali vízelvezetést alakították ki, a talajt kézzel vontatott nehéz hengerekkel tömörítették. A tömörített talajra több rétegben lapos köveket, majd tört köveket raktak, amely köveket póznára függesztett súlyok ejtésével ágyaztak be. (A tört kőanyagot úgy állították elő, hogy a nagyobb köveket boglyákban tűzzel átforrósították, majd hideg vízzel locsolva repesztették.) A rakott kőalapra szegély-kövek közé meszes kötőanyagú betont vittek fel, ebbe ágyazták a burkoló köveket, burkoló kőlapokat.

17 Ókor Rómaiak Az Alpokon való átkeléshez szükség esetén sziklabevágást készítettek.

18 Ókor Rómaiak Az utakat rabszolgák, illetve a légió építette. Mindenütt egyenesekből tűzték ki, emelkedésük 2-3%, max 10% körüli volt.

19 Ókor Rómaiak A római birodalom mintegy hat évszázados tündöklése alatt a terjeszkedő birodalom mintegy km hosszúságú úthálózatot épített, amely Rómát Európa szinte valamennyi térségével a Közel Kelettel és a birodalom legtávolabbi afrikai tartományaival is összekötötte. Figyelembe véve a városok útjait is az épített úthossz a km-t is elérte! A római úthálózaton olyan kocsikkal és társzekerekkel folyt a szállítás, a napi teljesítmény km volt. A futárok váltott lovakkal 24 óra alatt 240 kilométert tettek meg úgy, hogy az út menti állomásokon ettek és cseréltek lovakat.

20 Ókor Rómaiak A római városokban is készítettek burkolt utakat. Példaként Pompei utcarészlete látható. Mivel az utca egyúttal a csapadékvíz elvezetését is szolgálta ezért kiemelt szegéllyel épült, a középen elhelyezkedő kövek pedig a korabeli zebrák. Ezek biztosították, hogy a gyalogosok átkelljenek egyik oldalról a másikra, ugyanakkor helyet hagytak a kocsik kerekeinek.

21 Rönk és egyéb utak Európában Lápos, mocsaras vidéken is átkellett vezetni utakat. Ilyenkor készültek az rőzse borítású utak, illetve a dorong és rönk utak. Hollandia, Németalföld nyugati része. Bár a fa alkalmazása biztosan korábbi időkre tekinthet vissza, de anyagánál fogva ezek elpusztultak. i.e között épült utakat viszont találtak a régészek.

22 Inkák útjai Az úthálózat gerincét két, nagyjában párhuzamosan haladó, összesen 7000 km hosszúságú út alkotta. Mindkét út az inka birodalom legészakibb részéből Pastoból indul ki, s egészen a mai Santiago de Chiléig halad. Az egyik kővel kirakott széles útvonal a Cordillerák és a tenger közötti síkságon, a másik pedig a hegyeken keresztül vezető ösvényekkel, függőhidakkal a hegységben vezet. A két főútvonalat számos mellékút kötötte össze. Az úttest zúzottkőrétegből állott, melyre gondosan egymásra illesztett kőlapok kerültek. Az inka birodalom útjai mellett km távolságban ivóvízzel, valamint fürdőberendezéssel ellátott pihenőházak voltak. Ezen kívül 1-2 km távolságra külön őrházak épültek a királyi postafutárok részére. Egyes irodalmi források szerint a futárok napi 160 kilométert is megtettek. A postafutárok teljesítményére jellemző, hogy három nap alatt intéztek el olyan megbízást, melynek teljesítése a spanyol hódítók postát továbbító lovasainál napot igényelt.

23 Inkák útjai Peruban a Machu Picchut ma is az inkák által épített úton lehet elérni, kővel kirakott gyalogutak maradtak fenn, amelyeken az Andok magas hegycsúcsai megközelíthetők. A meredek hegyoldalakat lépcsőkkel tették járhatóvá, sziklákba alagutat vájtak. Nem használtak kötőanyagot, viszont igen pontos megmunkálással illesztették egymáshoz a köveket. A folyókon és völgyeken hidak vezettek át, a tartók fűzfafonásból. az útpálya pedig deszkából készült.

24 Kína Kínában az első utak időszámításunk kezdete előtt 2300 körül épültek meg. A közúti közlekedés megkönnyítésére az utak mentén félnapi járásra pihenőhelyeket, kutakat, szálláshelyeket létesítettek, és gondoskodtak a közlekedés biztonságáról is. Maga a Kínai fal is olyan szélesre épült, hogy szekerekkel lehetett rajta közlekedni. Kínában nagy útépítési munkák voltak i.e. 206-tól i.u. 221-ig uralkodó Shandinasztia alatt. Ekkor épült meg többek között Chensi tartományban egy 800 km hosszú hegyi út. A Pekingből kiágazó hat, ún. császár utat később építették ki. Ezek közül egyik - a Ming sírok mellett észak-nyugati irányban haladó - a Nanku-szoroson keresztül a nagy kínai falon át vezet Mongóliába. Ez az 1130 km hosszú, a Góbi-sivatagon át Pekingtől-Urgáig (UlanBator), Mongólia fővárosáig vezető út példája annak, hogy egy jól elhelyezett útvonal igen hosszú, időn át, a közlekedési eszközök megváltozása esetén is megfelel rendeltetésének. Az utaknak élőfa sorral való ellátását először Kínában alkalmazták.

25 Kína Európa kapcsolata Selyem út az ie. 3.-ik évezredtől több vonalon épült, biztosította a Földközi tenger - a Vörös tenger - Perzsa-öböl térségének kapcsolatát az indiai szubkontinenssel és a Kína birodalommal. Ebbe a szállítási láncba a Perzsa királyi út kapcsolta be az Égei tengert, a Fekete tenger déli részét, a Tigris völgyét és a Perzsa-öblöt.

26 Római birodalom után A római birodalom megszűnése után a kiépített úthálózat is elpusztult. Nagy Károly, aki(800 körül) a frank világbirodalomban egyesítette Franciaországot, Németországot, Itáliát, kísérelte meg a római úthálózatot helyreállítani. Egész sereg kapituláriát adott ki, melynek Franciaországban az utaknak és hidaknak fenntartását a régi szokás és jog alapján, a szomszédos birtokosok és községek közös kötelességévé teszik. Nagy Károly halálával feloszlatott nagy birodalma a nagy birodalmat összetartó centrális hatalom megszűnésével, megszűnt a közúti közlekedés fejlesztése is. A földbirtokosok lassanként egészen elfelejtették az utak fenntartására vonatkozó kötelességeiket. Egyúttal a népvándorlás korszakában minden felhalmozott tudás is veszendőbe ment.

27 Középkor A középkori útviszonyok inkább útviszonytalanságok? - kialakulásának több összetevője volt: Nem volt kellően erős központi hatalom. (A kiadott rendelkezések eredménytelenek.) Feudális földesurak az út birtokosának is tekintették magukat és mindenféle módon sarcolták a kereskedőket. (pl.: földérintési jogkövetkezménye) Hadi szempontból sem volt szükség jól kiépített utakra, elsődlegesen kisszámú lovas csapatok mozogtak. Egyes területeken van javulás is. A keresztes háborúk átvonuló csapatai és a zarándokok, búcsújárók igényei miatt Svájcban a X.-XI. században javul az utak fenntartása, Brenner-, a St. Gotthard-, a St. Bernát-hágókon átvezető alpesi utak jelentősége megnő a Felső-Itáliával való kereskedésben. Akadálya viszont, hogy Németország belseje felé nem volt folytatásuk. A német kereskedelmi körök hamar belátták ezt, ezért együttműködve úthálózatot építettek ki, melynek központja Nürnberg volt. Innen ágaztak ki az utak délre Felső-Itáliába, északra Hamburg, Lübeck és Bréma kikötővárosokba, nyugatra és észak-nyugatra Elszász-Lotharingiába és Hollandiába és délkeletre Ausztria és Magyarországra.

28 Modern úthálózat kialakulása Franciaország: A Párizs-Orleáns közötti 256 km hosszú út volt az első, amelyet 1556-ban kiépítenek és a középső részén 4,87 m széles, két irányú forgalomra szolgáló kövezett burkolattal látják el. IV. Henrik ( ) egyesíti Franciaországot Sully minisztert kinevezte legfőbb útinspektornak és ezzel az út- és hídépítést állami felügyelet szempontjából egy kézben fogta össze. A merkantilista Colbert, aki nemcsak miniszter, hanem útfőinspektor is volt, 1663-ban mérnököket küldött ki, hogy a vízi és szárazföldi utakat tanulmányozzák és a fejlesztéshez szükséges terveket elkészítsék. Nevéhez fűződik a Párizs-Orleáns út kiszélesítése is. (A Párizsba bort szállító fuvarosoknak visszafelé útépítési anyagot kellett szállítani és a megfelelő helyen lerakni.)

29 Út- hídépítés tudományának kialakulása A nagy római építkezések idején, amikor Posidonius a boltozat felfedezését és az ércek használatát olyan jótéteménynek mondja, mint amilyet az emberiség a filozófiának köszönhet Seneca a következőt mondja a sértő bók ellen: A filozófia tanításának a célja a lélek művelése. Olyan dolgok feltalálása, mint a boltozat, átlátszó ablakok, gyorsírás, rabszolgának való vesződés. Zelovich Kornél: A M Kir József Műegyetem és a hazai technikai felső oktatás története, Pátria, Budapest, Jellemző, hogy bár a szobrászok műveiben gyönyörködtek, mivel azokat kézimunkával állították elő, a szobrászokat is a lenézett kézművesek közé sorolták. Colbert előrelátását mutatja, hogy megalapította a Francia Építési Akadémiát, lefektette a mérnöki építési kérdések tudományos tárgyalásának alapkövét. Eddig az ideig az építők gondosan rejtették, titkolták ismereteiket, voltak ugyan mester iskolák, de csak tapasztalataikat cserélték ki, nyilvánosság felé nem oktattak.

30 Út- hídépítés tudományának kialakulása Fontos esemény volt amikor Gautier francia mérnök a híd- és útépítési munkák felügyelője 1712-ben könyvet írt. Ebben az útépítés tudományának alapjait fekteti le. Rámutat többek között a vízelvezetés fontosságára, az oldalesés, az útárkok szükségére. Ezt a munkát többször adják ki és több nyelvre is lefordítják. Jellemzően az egyik első fordítása magyar!

31 Út- hídépítés tudományának kialakulása Kováts Ferentz matematikus 1778-ban adja ki a magyar fordítást, ami nem egyszerűen fordítás, hanem jelentős részben kiegészítés és értelmezés is.

32 Út- hídépítés tudományának kialakulása Franciaországban az 1747-ben alapított első Mérnökképző Egyetem, az École des Ponts et Chaussées jól képzett útépítő mérnököket nevelt. Ez eredményezte azt, hogy már a XVIII. század második felében jó vonalozású kiterjedt úthálózat épült. Napóleon is felismerte azt, hogy katonai hatalom fenntartásához nélkülözhetetlen a teljesítő képes, gyors mozgást biztosító úthálózat. Hatalomra kerülése után jelentős útépítésekbe kezd és ezt Felső- Olaszországban, Svájcban, Belgiumban és Német ország nyugati és déli részein s általában minden országban, amit a franciák elfoglaltak folytatja. A franciák által épített utak minőségét I. Ferenc osztrák császár alábbi mondása jellemzi.: Amikor a francia megszállás után beutazta Dalmáciát s megtekintette a franciák által épített utakat, ezt mondta.: "Kár, hogy nem maradtak itt több ideig."

33 Korszerű pályaszerkezet kialakulása A francia Tresaguet 1775-ben jelentkezett egy új építésmóddal. Csúcsaival felfelé álló alapkőrétegre durva zúzottkövet helyezett, erre apró zúzalék került. A zúzalék szemcsenagysága fentről lefelé növekedett, az elterített zúzalék bedöngölésre került. A víz elvezetésére a burkolatnak oldalesése volt. Tresaguet féle szerkezet (később rakott makadám néven.)

34 Útépítések Angliában Cromwell óta kezd a parlament az utakkal is foglalkozni ban hozták azt a törvényt, hogy az utak javítására a vámbevételt kell fordítani. Ettől kezdve Anglia úthálózata gyorsan fejlődött, bár a karbantartás terén a XIX. századig sok kívánni való maradt. Telford Britanniában 1200 km főutat - a Tresagueté-hez hasonló keresztszelvénnyel és kb hidat épített. Leghíresebb alkotása a Walesi tartományt és Anglesey szigetet összekötő, 460 m hosszú közúti függőhíd, az ún. menai híd. Széchenyi 1832-ben a hidak tanulmányozására Angliába utazott és elsősorban a menni híd alkotójához, Telford-hoz fordult, megkérdezve tőle, hogy a Dunába lehet-e hídpilléreket beépíteni. Telford megnyugtatta Széchenyit, hogy a jól szerkesztett függőhidak nem veszélyesek és a helyesen épített pillérek a még oly hatalmas dunai jégnek is ellenállnak.

35 Útépítések Angliában Mac Adam ( ) skót-úttechnikus 1822-ben ismertette útburkolat készítése terén korszakalkotó rendszerét. -nem alkalmaz kőalapot, - a 25 cm vastag útburkolatot két vagy három rétegben terített 5-7 cm nagyságú zúzottkőből készíti, - a zúzottkő szennyezésének elkerülésére azt beépítés előtt átrostáltatta, - gömbölyű szemű bánya- vagy folyamkavics használatát nem engedte meg. A burkolatot a szállítójárművek majd az úton haladó tömörítették. Különös figyelmet fordított a víztelenítésre. Mac Adam féle pályaszerkezet

36 Makadám utak építése A makadám szerkezet igen hamar népszerű és elterjedten alkalmazott lett Európában, de Amerikában is. Mint említésre került, hátránya volt az utótömörödés, de ez elsősorban a megfelelő technika hiánya miatt alakult így. Polonceau (mechanikai tanulmányok: polonceau szerkesztés) 1830-ban elsőként alkalmaz nehéz hengert építés közben a burkolat megfelelő tömörségének eléréséhez, de bevezeti a kőszaggató gép alkalmazását is, ami lehetővé teszi a leromlott útpályák javítását és újra tömörítését.

37 Makadám utak építése A makadám utak építését a rohamos technológiai fejlődés is elősegíti, megjelenik a gőzgép, nő a teljesítőképesség. Mindenképpen fontos érdeme azonban, hogy felhívta a figyelmet a megfelelő minőségű anyagok használatára, az utak fenntartásának szükségességére. A gyorsabb járművek megjelenése szükségessé teszi a vonalvezetés módosulását is. A törések helyett megfelelő sugarú ívek kerülnek alkalmazásra, foglalkoznak az oldalesés és hosszesés mértékével a mérnökök. Az 1800-as évek közepétől a vasút kissé visszaveti az útépítést.

38 Kőburkolatok Gravenhorst 1885-ben vezette be a szabályos kiskockakő burkolatot, amely igen jelentős burkolat nehéz forgalomra.

39 Aszfalt burkolatok Mint már beszéltünk róla már Babylonban ismerik és alkalmazzák a természetes bitument. (Az egyiptomiak is használták, de szarkofág készítésre, főníciaiak hajóik szigetelésére.) A külső szakaszokon olyan anyagokkal próbálkoztak, amelyek egyrészt port lekötötték, másrészt kötő hatásukkal stabilizálták a felületen lévő kisebb kőszemcséket. Erre kezdetben kizárólag a kátrány olajat permeteztek ki, de 1829-ben Lyonban, 1832-ben Londonban kátránnyal kevert záró-réteget is építettek már a makadám burkolatra ben felfedezték, hogy a forró állapotúra hevített természetes aszfalt (Naturasphalt) porítható, majd abból vízzáró aszfaltburkolat építhető. A század második felében Európa több állama a közép-amerikai Trinidad sziget aszfalttavából importált kötőanyagot használta. Közben az Európai kontinensen is kezdték keresni és feltárni a természetes aszfalt lelőhelyeket. Belgiumból Amerikába kivándorolt Edward J. De Smedt vegyészmérnök szabadalma Aszfalt terítések, és betonburkolatok javítása 1870.május Aszfaltburkolatot, eljárásával 1870-ben építettek elterített és tömörített aszfaltlemez burkolatot.

40 A magyar aszfalttechnológia kialakulásának kezdeti eseményei Európában két jelentősebb természetes aszfalt előfordulást találtak, 1849-ben a svájci Val de Traves-i, majd 1864-ben az erdélyi Felső-Dernai és Tatarosi aszfalt-hegyeket. Derna-Tataroson a természetes aszfaltot tárnákban bányászták. Az egykori leírások szerint méter mélységig öt rétegelőfordulás volt. A bányászott földszurok 80 %-a finomszemcsés ásványi anyag volt, a bitumenes kötőanyag így jellemzően 20% körüli volt ben Nagyváradon jegyezték be a Magyar Asphalt Vállalat elnevezésű céget A Magyar Asphalt Rt. a budapesti Kristóf téren öntött-aszfalt burkolatot épít 1874-ben.

41 Az útpályaszerkezetek fejlődése a XIX.-ik században Az Amerikai Egyesült Államokban 1877 óta használtak elterjedten aszfaltokat. Az elmúlt század utolsó két évtizedében pedig cementbeton burkolatokat építettek. A századfordulót megelőző közvetlen időszak nagy újdonsága közé tartozott a kőolaj ipari méretű feldolgozása, továbbá a benzinüzemű gépkocsik megjelenése. Üzemanyag gyártás Egyre nagyobb mennyiségben képződött az a desztillációs maradék, amely ma is a bitumengyártás alapanyaga. Ez a kölcsönhatás eredményezte azt, hogy a bitumen egyre inkább az útépítés meghatározó kötőanyagává vált. A nagyobb sebességű gépkocsik gumiabroncsainak szívó hatását, a kötőanyag nélküli klasszikus makadám-burkolatok már nehezen viselték, új bitumenes technológiák terjedtek, kezdetét vette az aszfalt-makadámok építése.

42 Az útpályaszerkezetek fejlődése a XIX.-ik században A különféle aszfalt-masztixos technológiákból kialakultak az öntött-aszfaltok, a döngölt-aszfaltokból pedig a hengerelt-aszfaltok. Hengerelt aszfalt építését magyar és német szakirodalmi közlések szerint Vidéky László magyar mérnök már ban szorgalmazta.

43 Útpályaszerkezetek fejlődése Magyarországon 1850-től A szabadságharc bukását követően - a centralista hatalom 1850-ben a főbb útvonalakat állami kezelésbe vette, ezzel kezdetét vette az utak rendszeres karbantartása. A kiegyezés utáni felelős magyar minisztérium megalakulásával a Közmunka- és Közlekedésügyi Minisztérium hatáskörébe került az útügyi igazgatás, amely 1877-ben szervezte meg az Államépítészeti Hivatalt. A közutakról és vámokról szóló 1890 évi I. törvénycikk hazánk útjait hat csoportban sorolta, megkülönböztetve az állami, a törvényhatósági, a községi, a vasúti hozzájáró utakat, a közdűlő és magán utakat. Amíg az közötti 40 év alatt km főleg törvényhatósági (megyei, városi) út épül, addig az 1890 utáni másfél évtized alatt km új utat építettek, az évi teljesítmény tehát megnőtt.

44 A magyar aszfalttechnológia kialakulásának kezdeti eseményei Európában két jelentősebb természetes aszfalt előfordulást találtak, ben a svájci Val de Traves-i, majd 1864-ben az erdélyi Felső-Dernai és Tatarosi aszfalt-hegyeket. Derna-Tataroson a természetes aszfaltot tárnákban bányászták. Az egykori leírások szerint méter mélységig öt rétegelőfordulás volt. A bányászott földszurok 80 %-a finomszemcsés ásványi anyag volt, a bitumenes kötőanyag így jellemzően 20% körüli volt ben Nagyváradon jegyezték be a Magyar Asphalt Vállalat elnevezésű céget A Magyar Asphalt Rt. a budapesti Kristóf téren öntött-aszfalt burkolatot épít 1874-ben.

45

46 Közutakról és Vámokról szóló I. törvényczikk

47 Útpályaszerkezetek fejlődése Magyarországon ben a (nagy)magyarországi úthálózat teljes hossza km volt, ebből km volt állami kezelésben. A községek egyharmadának ugyan nem volt burkolt útja, de a nagyobb városok fontosabb útjai burkoltak voltak. Király Kálmán 1918 évi könyve alapján az 1.1. táblázat az 1914-évi állapot szerint mutatja be a különféle útburkolati anyagokkal burkolt felületek mennyiségét négy európai főváros eseteire.(ez a kimutatás a vizes-makadámot burkolatnak tekintette városi úthálózaton is.)

48 Burkolt útfelületek Európa négy fővárosában 1914-ben Burkolattípus Burkolat felület, m 2 -ben Párizs Berlin Bécs Budapest Kockakő Aszfalt Fakocka Keramitkő Makadám Összesen: (Érdekesség, hogy Párizs igen kis mennyiségben, Berlin egyáltalán nem épített városi burkolatként vizes makadámot, láthatjuk továbbá azt is, hogy a keramit burkolat építése budapesti specialitás volt.)

49 Útpályaszerkezetek fejlődése Magyarországon két világháború között Az első világháborút követő években Magyarországon elsősorban csak útfenntartási munkák folytak, felületi bevonatokat készítettek, emellett az olcsóbb és a kisebb bitumenmennyiségek felhasználását igénylő higított bitumenes (itatott-, kötőzúzalékos-, és kevert) aszfaltmakadámok építése került előtérbe. A derna-tatarosi bánya kimaradásával az öntöttaszfalt és a hengerelt aszfalt építések háttérbe szorultak, trinidadi, albán seleznizzai (szelezsnyicai) továbbá román nyersolajak feldolgozásából származó, és később barabásszegi bitumeneket használtak. Az 1930-as évektől népszövetségi kölcsönökből azonban jelentős útépítések indultak be. Megkezdődött a hazai főútvonalak nagyszabású korszerűsítése cementbeton burkolatok építésével, amit sok szakmai vita és több kísérleti építés előzött meg. Feltehető, hogy a cementbeton burkolat alkalmazásában a hazai cementgyárak ösztönzése mellett a német példa is szerepet játszott, ott katonapolitikai, harcászat-műveleti szempontok alapján is előtérbe került a betonburkolatok építése. Mindenesetre a hazai főútvonalakon 1942-ig kb km összhosszban épült jellemzően 15 cm vastagságú betonburkolat.

50 Hengerelt aszfaltburkolat építése városban

51 A II. világháború után a km országos úthálózat 14%- a aszfalt vagy betonburkolat, 70%- a zúzott makadám, 16%- a földút volt. A világháború igen nagy kárt tett a közúti-, és vasúti hídállományban, ezek helyreállítása mellett útépítésre nem volt anyagi erő, a fenntartási munkák is igen mérsékelt szinten folytak. Ennek ellenére az ötvenes évek elején még egy rövid virágkora volt a magyar útépítésnek, ekkor a főútvonalak országhatárokhoz közeli részein még további 400 km betonút épült. Az ötvenes évek végére magyar úthálózat állapota már jelentősen elmaradt az átlagos európai színvonaltól is.

52 Nagylengyel környékén az ötvenes évek elején nagy mennyiségű kőolajat találnak, ennek az un. sűrű kőolajnak azonban csak mintegy 40%- át lehet fehérárúként (hajtóanyagnak) feldolgozni, 60%- a bitumengyártási desztillációs maradék Megkezdi termelését a Zalai Kőolaj Finomító, amely nagy mennyiségben építőipari, brikett-ipari és kiváló minőségű útépítési bitumeneket gyárt. Bár a szükséges mértékben még mindig nem volt elegendő anyagi erő új utakat építeni, ismét beindul a hazai öntöttaszfalt és hengereltaszfalt gyártás-építés, emellett előtérbe kerülnek a higított bitumenes technológiák, főleg az itatott-aszfaltmakadámok építése. Eközben a Zalai Finomító olyan mennyiségben állít elő bitument, hogy számos országba képes exportálni útépítési bitument is körül felgyorsul a motorizáció, 1962-ben megindul az első magyar autópálya - a Budapestet a Balatonnal összekötő M7 autópálya - építése, amelyet betonburkolatú pályaként terveztek és építettek.

53 Jelentős fejlődést, minőségi javulást kezd azonban felmutatni a hazai aszfalttechnológia, alapozva a bitumen ellátási helyzetre is. Sorra létesülnek a keverőtelepek, az országban egyenletes területi eloszlásban ábra. Aszfaltkeverő telepek Magyarországon 1980-ban

54 A magyar útépítő ipar nagyiparrá vált, az közötti években évi 6 7 millió tonna aszfaltot állítottak elő és építettek be. Az 1930-as években épített betonburkolatok elhasználódtak, aszfaltburkolattal lettek átépítve, a állami kezelésű utak nagy részét korszerűsítették, megerősítették. A 6000 km-nyi összhosszúságú főúthálózatra megfelelő teljesítményű aszfalt-pályaszerkezet épült.

55 1974-ben megindul az M1, 1978-ban az M3 és 1979-ben az M5 autópályák építése. Ezen az évenként nem túl nagy hosszakban épített- autópályák minőségi színvonala semmiben nem maradt el az európai mércétől, szolgáltatási színvonaltól. Az útüzemeltetés, az útfenntartás, az útügyi igazgatás tárgykörébe tartozó tevékenységek is dinamikusan fejlődtek. Közben a hazai kőolaj-készletek már nem tudták fedezni a hajtóanyag (benzin, gázolaj) és a különféle finomított olajárú és kenőanyag szükségleteket, az ország kőolaj importra szorul. Százhalombattán üzembe helyezik az ország legnagyobb kapacitású finomítóját, amely finomító úgyszintén gyárt útépítési bitumeneket. Magyarország ekkor a Szovjetunióból szerzi kőolaj szükségletének döntő hányadát. Előbb SZB (Százhalombatta) később RB (Romaskinó) jelet kapnak a bitumenek. Az RB bitumenek jelentős kéntartalmúak.

56 Az első (1973), de főleg az 1982 évi második olajválság hatását Magyarország sem kerülhette el. A bitumen ára néhány év alatt megötszöröződött, vissza kellett fogni a beruházásokat. Így 1985-től az ország évi aszfalttermelése 1,5-2,2 millió tonnára esik vissza. Nem javult a helyzet jelentősebben a rendszerváltás után sem, bár a gyorsforgalmi úthálózat továbbépítése kisebb-nagyobb ütemben folytatódott től napjainkig évi 2-3,2 millió tonna aszfaltot gyárt és épít be a hazai útépítés. Egy kis történelem: október 6.-án tört ki a negyedik arab-izraeli háború, amikor Izrael megtámadta Szíriát és Egyiptomot, az OPEC országok arab tagjai október 17.- én olaj bojkottot hirdettek az Izraelt támogató országok ellen. Ennek hatására az olaj ára előbb 70%-kal később még tovább emelkedett. A második olajválság az iráni forradalom hatására tört ki 1979-ben, aminek hatása hosszabb volt. Amint a mellékelt diagramból látható, lecsengése után sem csökkent a 73 előtti ár ötszöröse alá (nominálisan). A KGST országokban (így Magyarországon is) a világpiaci olajár elnyújtottan fokozatosabban emelkedett, mert a nem piac alapú gazdaságok a hirtelen változást nem tudták volna kezelni.

57 Az állami kezelésű úthálózat burkolat-fajtáinak alakulása között között elsősorban hígított bitumenes burkolatépítés folyt, ezt követően, az ábrán is jól látható a vizes és portalanított makadámok között végrehajtott aszfaltburkolattal történő korszerűsítése.

58 Köszönöm a figyelmet!

MUNKAANYAG. Kamarán Krisztián. Jellemző burkolati hibák fajtái, kialakulásuk okai. A követelménymodul megnevezése: Burkolat, útkörnyezet kezelése I.

MUNKAANYAG. Kamarán Krisztián. Jellemző burkolati hibák fajtái, kialakulásuk okai. A követelménymodul megnevezése: Burkolat, útkörnyezet kezelése I. Kamarán Krisztián Jellemző burkolati hibák fajtái, kialakulásuk okai A követelménymodul megnevezése: Burkolat, útkörnyezet kezelése I. A követelménymodul száma: 0598-06 A tartalomelem azonosító száma és

Részletesebben

Útpályaszerkezetek fejlődéstörténete

Útpályaszerkezetek fejlődéstörténete Útpályaszerkezetek fejlődéstörténete Útfenntartási és útüzemeltetési szakmérnök szak 2012. I. félév 1/1. témakör Dr. Ambrus Kálmán Bevezetés A közlekedés dolgok és személyek térben való továbbítása. Ehhez

Részletesebben

Munkarész a 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 3. melléklete szerinti tartalommal készült a település sajátosságainak figyelembevételével.

Munkarész a 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 3. melléklete szerinti tartalommal készült a település sajátosságainak figyelembevételével. II.3.3. KÖZLEKEDÉS Munkarész a 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 3. melléklete szerinti tartalommal készült a település sajátosságainak figyelembevételével. II.3.3. Közlekedés II.3.1. Bevezető... 3 II.3.2.

Részletesebben

11. tétel. Kulcsszavak, fogalmak:

11. tétel. Kulcsszavak, fogalmak: 11. tétel Aszfalttípusok csoportosítása, aszfaltburkolatok építése Jellemezze az aszfalttípusokat az alkalmazott kötőanyag fajtája és alkalmazási hőmérséklet szerint, a készítési és beépítési technológia

Részletesebben

BIATORBÁGY FORGALOMTECHNIKAI TERVE

BIATORBÁGY FORGALOMTECHNIKAI TERVE BIATORBÁGY FORGALOMTECHNIKAI TERVE BIATORBÁGY FORGALOMTECHNIKAI TERVE KÉSZÍTETTE: Mezey András okl. mérnök Saár Szabolcs okl. közlekedésmérnök 2005. DECEMBER MEZEY MÉRNÖKIRODA CSOMÓPONT MÉRNÖKI IRODA 2100

Részletesebben

AZ ÓKORI KELET. 2. lecke Egyiptom, a Nílus ajándéka

AZ ÓKORI KELET. 2. lecke Egyiptom, a Nílus ajándéka AZ ÓKORI KELET 2. lecke Egyiptom, a Nílus ajándéka A Nílus, mint közlekedési útvonal Az afrikai Nílus a Föld leghosszabb folyója. Hossza 6685 km. Neve az ókori Egyiptomban Hápi volt. A kőkor óta alapvető

Részletesebben

Készült az Eurobitume és az EAPA közös munkájaként (2004 szeptember)

Készült az Eurobitume és az EAPA közös munkájaként (2004 szeptember) 4 AZ ASZFALT PÁLYASZERKEZETEK ELÕNYEI Készült az Eurobitume és az EAPA közös munkájaként (2004 szeptember) I. Teljes élettartam alatti költségek 4 II. Pályaszerkezet-tervezés 11 III. Aszfaltkeverékek közutak

Részletesebben

Foglalkozási napló. Útépítő 10. évfolyam

Foglalkozási napló. Útépítő 10. évfolyam Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Útépítő 10. évfolyam (OKJ száma: 34 582 11) szakma gyakorlati oktatásához A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók

Részletesebben

9. tétel. Kulcsszavak, fogalmak:

9. tétel. Kulcsszavak, fogalmak: 9. tétel Burkolatalapok szerkezeti kialakítása, építése Ismertesse a burkolatalapok feladatát! Mutassa be a kötőanyag nélküli alaprétegeket! Mutassa be a kötőanyaggal készülő alaprétegeket! Kulcsszavak,

Részletesebben

57. szám Budapest, 2004. december. Elõkészületben

57. szám Budapest, 2004. december. Elõkészületben 57. szám Budapest, 2004. december T ISZTELT K OLLÉGANÕK ÉS K OLLÉGÁK! Kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog, eredményes új esztendõt kívánunk minden tagtársunknak! 2005-ben folytatjuk az útügyi elõírások

Részletesebben

1. A közigazgatás kialakulása 1.1. Az ókori társadalmak igazgatása

1. A közigazgatás kialakulása 1.1. Az ókori társadalmak igazgatása 1. A közigazgatás kialakulása 1.1. Az ókori társadalmak igazgatása A közigazgatás kialakulásának történelmi folyamatát az ókori társadalmak nemzetségi szervezetéből lehet levezetni. Ez olyan társadalmi

Részletesebben

A települések infrastrukturális ellátottsága, 2010

A települések infrastrukturális ellátottsága, 2010 2011/75 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu V. évfolyam 75. szám 2011. november 14. A települések infrastrukturális ellátottsága, 2010 A tartalomból 1 Összefoglaló 1 Energiaellátás

Részletesebben

Közlekedési utak építése

Közlekedési utak építése Budapesti Mőszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építıgépek, Anyagmozgatógépek és Üzemi Logisztika Tanszék Közlekedéstudományi ismeretek Közlekedési utak építése 3. Burkolat készítés technológiája és gépei

Részletesebben

Low Energy Asphalt (LEA) innovatív technológia az útépítésben

Low Energy Asphalt (LEA) innovatív technológia az útépítésben Low Energy Asphalt (LEA) innovatív technológia az útépítésben Céginformációk A Duna Aszfalt Kft. piaci pozíciója - Az 500 legnagyobb árbevételű hazai céglistán 256. helyen áll a vállalat (2012-es adatok

Részletesebben

MESZES TALAJSTABILIZÁCIÓ ALKALMAZÁSA AZ ERDÉSZETI ÚTÉPÍTÉSBEN

MESZES TALAJSTABILIZÁCIÓ ALKALMAZÁSA AZ ERDÉSZETI ÚTÉPÍTÉSBEN MESZES TALAJSTABILIZÁCIÓ ALKALMAZÁSA AZ ERDÉSZETI ÚTÉPÍTÉSBEN 2015 MESZES TALAJSTABILIZÁCIÓ ALKALMAZÁSA AZ ERDÉSZETI ÚTÉPÍTÉSBEN Szerkesztette: Dr. Primusz Péter Témavezető: Dr. Péterfalvi József Lektorálta:

Részletesebben

Észak-Erdély kérdése Románia külpolitikájában 1940 1944 között

Észak-Erdély kérdése Románia külpolitikájában 1940 1944 között Észak-Erdély kérdése Románia külpolitikájában 1940 1944 között Előadásom elsősorban román szemszögből, továbbá a politika- és az eszmetörténet oldaláról közelíti meg az 1940 1944 közötti észak-erdélyi

Részletesebben

KATIONAKTÍV BITUMENEMULZIÓ AZ ERDÉSZETI ÚTÉPÍTÉSEKNÉL

KATIONAKTÍV BITUMENEMULZIÓ AZ ERDÉSZETI ÚTÉPÍTÉSEKNÉL 634.0.383 DR. KECSKÉS SÁNDOR, KOSZTKA MIKLÓS KATIONAKTÍV BITUMENEMULZIÓ AZ ERDÉSZETI ÚTÉPÍTÉSEKNÉL Az erdészeti útépítésnél és -fenntartásnál rendkívül lényeges, hogy olyan kötőanyagot használjunk, mely

Részletesebben

Járművek és mobil gépek II.

Járművek és mobil gépek II. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Anyagmozgatási és Logisztikai Rendszerek Tanszék Járművek és mobil gépek II. Útburkolat bontása, a bontott anyagok újrahasznosítása Előadó: Dr. Rácz Kornélia

Részletesebben

Ismerkedés a kontinensekkel és az ott élő emberek kultúrájával, életével

Ismerkedés a kontinensekkel és az ott élő emberek kultúrájával, életével Ismerkedés a kontinensekkel és az ott élő emberek kultúrájával, életével diákmelléklet ÉN ÉS A VILÁG 5. évfolyam 111 D1 Történetek a Földről Vasco da Gama A XIV XV. századi Európába sokféle kereskedelmi

Részletesebben

Hajdú-Via Kft. 4033 Debrecen, Sámsoni út 141/a sz. Tervszám: 040/11 TARTALOMJEGYZÉK

Hajdú-Via Kft. 4033 Debrecen, Sámsoni út 141/a sz. Tervszám: 040/11 TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK az "Önkormányzati tulajdonú utak fejlesztése" tárgyú pályázat keretében a 4080 Hajdúnánás, Széchenyi u., Ady Endre krt., Bethlen G. krt. gyűjtőút engedélyes tervdokumentációjához. 1.1 Tartalomjegyzék

Részletesebben

PUSZTAMAGYARÓD TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV 1 PUSZTAMAGYARÓD TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV. Szerkezeti terv elfogadva a 51/2009. (VI.30.) sz.

PUSZTAMAGYARÓD TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV 1 PUSZTAMAGYARÓD TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV. Szerkezeti terv elfogadva a 51/2009. (VI.30.) sz. PUSZTAMAGYARÓD TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV 1 PUSZTAMAGYARÓD TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV Szerkezeti terv elfogadva a 51/2009. (VI.30.) sz. határozattal Szabályozási terv és Helyi Építési Szabályzat jóváhagyva a

Részletesebben

Tájékoztató Hajdú-Bihar megye közúthálózatáról és a 2007-2015 között elvégzett felújításokról.

Tájékoztató Hajdú-Bihar megye közúthálózatáról és a 2007-2015 között elvégzett felújításokról. Tájékoztató Hajdú-Bihar megye közúthálózatáról és a 2007-2015 között elvégzett felújításokról. Készült: 2015. október Készítette : Magyar Közút Nonprofit Zrt. Hajdú-Bihar Megyei Igazgatósága 1. HAJDÚ-BIHAR

Részletesebben

ADALÉKOK A MAGYAR KÖZLEKEDÉSÜGY ÉS HONVÉDELEM XX. SZÁZADI KAPCSOLATRENDSZERÉNEK TANULMÁNYÁZÁSÁHOZ

ADALÉKOK A MAGYAR KÖZLEKEDÉSÜGY ÉS HONVÉDELEM XX. SZÁZADI KAPCSOLATRENDSZERÉNEK TANULMÁNYÁZÁSÁHOZ VEZETÉS- ÉS SZERVEZÉSTUDOMÁNY DR. HORVÁTH ATTILA ADALÉKOK A MAGYAR KÖZLEKEDÉSÜGY ÉS HONVÉDELEM XX. SZÁZADI KAPCSOLATRENDSZERÉNEK TANULMÁNYÁZÁSÁHOZ Egy állam közlekedéspolitikájának alakítását számtalan

Részletesebben

ELSÕ KÖNYV 1867 1918 19

ELSÕ KÖNYV 1867 1918 19 ELSÕ KÖNYV 1867 1918 19 20 Elõszó A román és a magyar életkörülmények alakulása a dualizmus korabeli Magyarországon és Nagy-Romániában (1867-1940) A kézirat szerzõje a fenti kérdés áttekintésével olyan

Részletesebben

14. tétel. Kulcsszavak, fogalmak: - Formasínes technológia

14. tétel. Kulcsszavak, fogalmak: - Formasínes technológia 14. tétel Betonburkolatok építése, hézagok szerkezeti kialakítása Mutassa be a formasínes és a csúszózsalus építéstechnológiákat! Ismertesse a betonburkolatok erőjátékát! Osztályozza a hézagokat helyzetük

Részletesebben

TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV SZABÁLYOZÁSI TERV ÉS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT MÓDOSÍTÁS. Véleményezési dokumentáció

TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV SZABÁLYOZÁSI TERV ÉS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT MÓDOSÍTÁS. Véleményezési dokumentáció REGIOPLAN KÖRNYEZET- ÉS TELEPÜLÉSTERVEZŐ KFT. 9022 GYŐR, ÚJKAPU U. 13. TEL/FAX.: 96/529-751, 311-304 e-mail: regioplan@regioplan.hu Munkaszám: Rp.I.116-18 H E G Y E S H A L O M TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV

Részletesebben

ÉRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÚTFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA 9/12. Dátum: 2012. május ÉRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA PRO URBE MÉRNÖKI ÉS VÁROSRENDEZÉSI KFT.

ÉRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÚTFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA 9/12. Dátum: 2012. május ÉRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA PRO URBE MÉRNÖKI ÉS VÁROSRENDEZÉSI KFT. ÉRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÚTFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA 9/12. Dátum: 2012. május Megbízó: ÉRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA Tervező: PRO URBE MÉRNÖKI ÉS VÁROSRENDEZÉSI KFT. Ügyvezető igazgató: Felelős tervező:

Részletesebben

A vízszabályozási munkák szülöttje: a Túr folyó

A vízszabályozási munkák szülöttje: a Túr folyó A vízszabályozási munkák szülöttje: a Túr folyó Dr. Szlávik Lajos Professor Emeritus, Eötvös József Főiskola A Túr folyó, ahogy azt ma ismerjük, a vízszabályozási munkák szülöttje, hiszen születési éve:

Részletesebben

Készítette: Habarics Béla

Készítette: Habarics Béla A Simai-tó tanösvény terve Készítette: Habarics Béla A településről hhhhhhhhhelyszí Csengersima a 49. számú főút mellett keletről elterülő ne község. Közúti és teherforgalmi határátkelőhely található külterületén.

Részletesebben

Baranya Zöldút. Kerékpáros bejárás 2013. augusztus-szeptember Simor Árpád

Baranya Zöldút. Kerékpáros bejárás 2013. augusztus-szeptember Simor Árpád Baranya Zöldút Kerékpáros bejárás 2013. augusztus-szeptember Baranya Zöldút bejárása 1. szakasz: Bakonya Pécs1 A Baranya Zöldút ezen a szakaszon a Mecsek Zöldúttal közös nyomon halad. A törzsútvonal egy

Részletesebben

Közlekedésépítő szak Útépítési-, fenntartási- és üzemeltetési

Közlekedésépítő szak Útépítési-, fenntartási- és üzemeltetési Közlekedésépítő szak Útépítési-, fenntartási- és üzemeltetési Közútfejlesztő-, közútkezelő szakmérnöki ágazatok Tantárgy: Közutak üzemeltetése 1. előadó: Dr. Szakos Pál Közutak fenntartása 1.,2. Útüzemeltetés

Részletesebben

Csomópontok és üzemi létesítmények

Csomópontok és üzemi létesítmények Csomópontok és üzemi létesítmények Az utak egyes szakaszain lévő útbecsatlakozásokat, útkereszteződéseket és útelágazásokat csomópontoknak nevezzük. A csomópontok feladata a csatlakozó, keresztező és elágazó

Részletesebben

ö ö ö ö ő ö ö ő ö ő ő ő ö ö ő ő ö ö ő ő ű ű ő ő ö ű ő ö ö ő ö ő ö ú ő ö ű ű ő ő ö ű ő ö ö ű ű ő ö ű ő ö ö ű ű ű ű ű ű ű ö ű ő É ö ú ö ö ö ö Ő ö ö ö ö ő ö ö ő ö ö ő ö ö ő ű ö ö ö ö ö ö ő Ö ő ö ö ő ö ő ö

Részletesebben

Autópályák, autóutak. Autópálya és autóutak tervezése

Autópályák, autóutak. Autópálya és autóutak tervezése Autópályák, autóutak Az autópályák és autóutak jelentősége A magyarországi közúthálózatra vonatkozó hosszadatok európai tekintetben megfelelőek, viszont gyorsforgalmi hálózatunk sűrűsége messze alatta

Részletesebben

SIMONTORNYA TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK 2015. ÉVI MÓDOSÍTÁSA

SIMONTORNYA TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK 2015. ÉVI MÓDOSÍTÁSA K O K A S É S T Á R S A T E R V E Z Õ K F T. ÉPÍTÉSZ ÉS TELEPÜLÉSTERVEZÕ IRODA Tel/Fax: (72) 324-326 Iroda: 7624 Pécs, Budai Nagy A. u. 1. Levélcím: 7627 Pécs, Havihegyi út 66. E-mail: kokas@minicomp.hu

Részletesebben

Gazdaság. Infrastruktúra

Gazdaság. Infrastruktúra Gazdaság A 10 legnagyobb iparűzési adót szolgáltató vállalkozás DRV Rt., Dráva-Tej Kft., Drávacoop Zrt., Averman- Horvát Kft., B és Z Beton Kft., Barcs Metál Kft., Magyarplán Kft., QUATRO Kft. A.L.M Kft.,

Részletesebben

HATÁROZAT TERVEZET. Csévharaszt község Önkormányzata Képviselő-testületének /2014. ( ) számú határozata a Településszerkezeti Terv megállapításáról

HATÁROZAT TERVEZET. Csévharaszt község Önkormányzata Képviselő-testületének /2014. ( ) számú határozata a Településszerkezeti Terv megállapításáról HATÁROZAT TERVEZET Csévharaszt község Önkormányzata Képviselő-testületének /2014. ( ) számú határozata a Településszerkezeti Terv megállapításáról Csévharaszt község Önkormányzata Képviselő-testülete az

Részletesebben

Korszerű raktározási rendszerek. Szakdolgozat

Korszerű raktározási rendszerek. Szakdolgozat Gépészmérnöki és Informatikai Kar Mérnök Informatikus szak Logisztikai Rendszerek szakirány Korszerű raktározási rendszerek Szakdolgozat Készítette: Buczkó Balázs KOKIOC 3770 Sajószentpéter, Ady Endre

Részletesebben

2. Téma. Az állam kialakulásának ázsiai, antik és germán újtai

2. Téma. Az állam kialakulásának ázsiai, antik és germán újtai 2. Téma Az állam kialakulásának ázsiai, antik és germán újtai 1. Ázsiai út 1.1. Az ázsiai út meghatározása 1.2. A kialakulás folyamata 2. Az antik út 2.1. Kialakulásának előzményei 2.2. Az antik út folyamata

Részletesebben

Kiegészítő ismeretek Az antik Róma I.: az etruszkoktól a Iulius Claudius dinasztia kihalásáig (i. sz. 86) című fejezethez

Kiegészítő ismeretek Az antik Róma I.: az etruszkoktól a Iulius Claudius dinasztia kihalásáig (i. sz. 86) című fejezethez Kiegészítő ismeretek Az antik Róma I.: az etruszkoktól a Iulius Claudius dinasztia kihalásáig (i. sz. 86) című fejezethez Az ókori római állam Itália nyugati partvidékének középső részén, a mai Róma város,

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYE ÁLLAMI KÖZÚTHÁLÓZATÁNAK ÁLLAPOTÁRÓL ÉS FELÚJÍTÁSI LEHETŐSÉGEIRŐL

TÁJÉKOZTATÓ JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYE ÁLLAMI KÖZÚTHÁLÓZATÁNAK ÁLLAPOTÁRÓL ÉS FELÚJÍTÁSI LEHETŐSÉGEIRŐL TÁJÉKOZTATÓ JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYE ÁLLAMI KÖZÚTHÁLÓZATÁNAK ÁLLAPOTÁRÓL ÉS FELÚJÍTÁSI LEHETŐSÉGEIRŐL Szolnok, 2015. október hó TARTALOMJEGYZÉK I. BEVEZETÉS... 4 II. JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYE ORSZÁGOS

Részletesebben

1/14. A Magyar Betonszövetség Budapesten, 2007. május 31-én, A BETON MINŐSÉGE címmel rendezett konferenciáján elhangzott előadás

1/14. A Magyar Betonszövetség Budapesten, 2007. május 31-én, A BETON MINŐSÉGE címmel rendezett konferenciáján elhangzott előadás 1/14 KÖZÚTÉPÍTÉSI BETONOK SZABÁLYOZÁSA DR. LIPTAY ANDRÁS A Magyar Betonszövetség Budapesten, 2007. május 31-én, A BETON MINŐSÉGE címmel rendezett konferenciáján elhangzott előadás A közutak építése során

Részletesebben

A nagy tervek árnyékában Duna-Tisza-csatorna története az építés megkezdésétől napjainkig Kajcsa Zsuzsa

A nagy tervek árnyékában Duna-Tisza-csatorna története az építés megkezdésétől napjainkig Kajcsa Zsuzsa A nagy tervek árnyékában Duna-Tisza-csatorna története az építés megkezdésétől napjainkig Kajcsa Zsuzsa A Ráckevei (Soroksári)- Dunából (R/S/D) kiágazó Duna-Tisza-csatorna (DTCS) nagy tervek emlékét őrzi.

Részletesebben

STATISZTIKAI TÜKÖR 2012/42

STATISZTIKAI TÜKÖR 2012/42 2014. július A mezőgazdaság szerepe a nemzetgazdaságban, 2013 STATISZTIKAI TÜKÖR 2012/42 Tartalom VI. évfolyam 42. szám Összefoglalás...2 1. Nemzetközi kitekintés...3 2. A mezőgazdaság és az élelmiszeripar

Részletesebben

GÁRDONY Város Települési Környezetvédelmi Programja (2015-2020)

GÁRDONY Város Települési Környezetvédelmi Programja (2015-2020) GÁRDONY Város Települési Környezetvédelmi Programja (2015-2020) 1 TARTALOMJEGYZÉK 1 BEVEZETÉS... 5 1.1 A feladat meghatározása... 6 1.2 SZAKMAI ÉS MÓDSZERTANI KERETEK... 7 1.2.2. A környezeti problémákkal

Részletesebben

N A G Y V E N Y I M É S SZABÁLYOZÁSI TERV MÓDOSÍTÁSA MEZŐFALVI ÚT ÉSZAKI OLDALA GAZDASÁGI TERÜLETEN. A 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 41.

N A G Y V E N Y I M É S SZABÁLYOZÁSI TERV MÓDOSÍTÁSA MEZŐFALVI ÚT ÉSZAKI OLDALA GAZDASÁGI TERÜLETEN. A 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 41. N A G Y V E N Y I M H E L Y I É P Í T É S I S Z A B Á L Y Z A T A É S SZABÁLYOZÁSI TERV MÓDOSÍTÁSA MEZŐFALVI ÚT ÉSZAKI OLDALA GAZDASÁGI TERÜLETEN A 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 41. szerinti v é l

Részletesebben

Építészeti Műszaki leírás

Építészeti Műszaki leírás Építészeti Műszaki leírás Taksony SE Klubház és Öltözőépület Készítette: Molnár Sándor 2011.09.08. Tartalomjegyzék: I. A PROJEKT BEMUTATÁSA:... 3 Beépítésre vonatkozó előírások:... 3 Beépítésre vonatkozó

Részletesebben

B E K Ö L C E TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE

B E K Ö L C E TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE EGRI ÉPÍTÉSZ IRODA KFT. 3300 Eger, Dobó utca 18. Tel.: 36/511-570 Fax: 36/411-890 Heves Megyei Bíróság mint Cégbíróság Cg. 10-09-021606 E-mail: egriepir@egriepir.hu B E K Ö L C E TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE

Részletesebben

WEKERLE TERV. A magyar gazdaság Kárpát-medencei léptékű növekedési stratégiája

WEKERLE TERV. A magyar gazdaság Kárpát-medencei léptékű növekedési stratégiája WEKERLE TERV A magyar gazdaság Kárpát-medencei léptékű növekedési stratégiája Tartalom 1. A Wekerle Terv háttere... 2 2. Célrendszer... 6 2.1. Infrastruktúra összehangolása a Kárpát-medencében... 9 2.2.

Részletesebben

10.4 Területi célok a városrészekhez kapcsolódó célmeghatározás

10.4 Területi célok a városrészekhez kapcsolódó célmeghatározás 10.4 Területi célok a városrészekhez kapcsolódó célmeghatározás Városközpont [T2] - A városrész fejlesztési céljai között szerepel egyrészt a Kistérségi Járóbeteg Központ rehabilitációja, különösen az

Részletesebben

A PANNON-MEDENCE GEODINAMIKÁJA. Eszmetörténeti tanulmány és geofizikai szintézis HORVÁTH FERENC

A PANNON-MEDENCE GEODINAMIKÁJA. Eszmetörténeti tanulmány és geofizikai szintézis HORVÁTH FERENC A PANNON-MEDENCE GEODINAMIKÁJA Eszmetörténeti tanulmány és geofizikai szintézis Akadémiai doktori értekezés tézisei HORVÁTH FERENC Budapest 2007 I. A kutatás célja és tematikája A kutatásokat összefoglaló

Részletesebben

KŐSZEG INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA. I. kötet: Megalapozó vizsgálat

KŐSZEG INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA. I. kötet: Megalapozó vizsgálat Pro Via 91 Kft. 1034 Budapest, Szomolnok u. 14. KŐSZEG INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA I. kötet: Megalapozó vizsgálat Projekt azonosító: NYDOP 6.2.1/K 13 2014 0002 Nyugat Dunántúli Operatív Program

Részletesebben

Autópálya üzemeltetés. Előadó: Szabados Szabolcs Fenntartási igazgató

Autópálya üzemeltetés. Előadó: Szabados Szabolcs Fenntartási igazgató Autópálya üzemeltetés Előadó: Szabados Szabolcs Fenntartási igazgató Dolgozói létszám: 995 fő Mérnökségek száma: 15 Az ÁAK Zrt. hálózata Kezelt úthálózat hossza: 1353,5 km Kezelt autópályák hossza: 740,2

Részletesebben

Dél-dunántúli statisztikai tükör 2008/9

Dél-dunántúli statisztikai tükör 2008/9 2008/130 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu II. évfolyam 130. szám 2008. szeptember 29. Dél-dunántúli statisztikai tükör 2008/9 A tartalomból 1 Pécs vendégforgalma 2008 I. félévében

Részletesebben

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 12. FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 12. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Bírói számadás, emlékirat, egyházlátogatási jegyzőkönyv a Tolna Megyei Levéltár legújabb kiadványa

Bírói számadás, emlékirat, egyházlátogatási jegyzőkönyv a Tolna Megyei Levéltár legújabb kiadványa Bírói számadás, emlékirat, egyházlátogatási jegyzőkönyv a Tolna Megyei Levéltár legújabb kiadványa 2014-ben a Tolna Megyei Levéltári Füzetek 14. kötete látott napvilágot Tanulmányok Bírói számadás, emlékirat,

Részletesebben

BUDAPEST HATVAN VASÚTI FŐVONAL REKONSTRUKCIÓS PROJEKT

BUDAPEST HATVAN VASÚTI FŐVONAL REKONSTRUKCIÓS PROJEKT MEGALAPOZÓ VIZSGÁLAT 1. HELYZETFELTÁRÓ MUNKARÉSZ 1.1 Településhálózati összefüggések A település az Aszódi Járáshoz tartozik. A település Aszód és Gödöllő vonzáskörzetébe tartozik. 1.2 A területfejlesztési

Részletesebben

4. RENDELETTEL MEGÁLLAPÍTÓTT MUNKARÉSZEK

4. RENDELETTEL MEGÁLLAPÍTÓTT MUNKARÉSZEK TORMÁSLIGET - 29-4. RENDELETTEL MEGÁLLAPÍTÓTT MUNKARÉSZEK 4.1. TORMÁSLIGET KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 7/2013 (VII. 17) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE TORMÁSLIGET KÖZSÉG HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁRÓL

Részletesebben

A hun harc művésze Published on www.flagmagazin.hu (http://www.flagmagazin.hu) Még nincs értékelve

A hun harc művésze Published on www.flagmagazin.hu (http://www.flagmagazin.hu) Még nincs értékelve 2012 december 29. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Értéke: 1/5 Értéke: 2/5 Mérték Értéke: 3/5 Értéke: 4/5 Értéke: 5/5 A hunok harci technikája a hadtörténelem során a legsikeresebb volt.

Részletesebben

Megalapozó vizsgálat

Megalapozó vizsgálat Megalapozó vizsgálat Balatonfenyves településrendezési eszközeinek felülvizsgálatához 50-1658/2012 1. HELYZETFELTÁRÓ MUNKARÉSZ 1.1. Településhálózati összefüggések, a település helye a településhálózatban,

Részletesebben

54 582 02 0010 54 02 Útépítő és -fenntartó technikus Közlekedésépítő technikus

54 582 02 0010 54 02 Útépítő és -fenntartó technikus Közlekedésépítő technikus A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Békés megye hosszú távú közúthálózat-fejlesztési tervének felülvizsgálata ÖSSZEFOGLALÓ

Békés megye hosszú távú közúthálózat-fejlesztési tervének felülvizsgálata ÖSSZEFOGLALÓ Békés megye hosszú távú közúthálózat-fejlesztési tervének felülvizsgálata ÖSSZEFOGLALÓ Készítette: BME Út és Vasútépítési Tanszék Megbízó: Magyar Közút Kht. Békés Megyei Területi Igazgatósága BÉKÉS MEGYE

Részletesebben

A VÁROSOK SZÜLETÉSE ÉS A RENDISÉG KIALAKULÁSA (11-13. század)

A VÁROSOK SZÜLETÉSE ÉS A RENDISÉG KIALAKULÁSA (11-13. század) Gazdaság, gazdaságpolitika, anyagi kultúra Egyén, közösség, társadalom Népesség, település, életmód A VÁROSOK SZÜLETÉSE ÉS A RENDISÉG KIALAKULÁSA (11-13. század) Városok A mezőgazdaság fejlődésével és

Részletesebben

4. ALÁTÁMASZTÓ MUNKARÉSZEK

4. ALÁTÁMASZTÓ MUNKARÉSZEK NAGYCENK KÖZSÉG - 14 - TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV MÓDOSÍTÁSA 2014 4. ALÁTÁMASZTÓ MUNKARÉSZEK 4.1 Biológiai aktivitásérték számítása Megnevezés 3/A 4 5 7 11 12 14 15 17 18 20 Területhasználat ha megszűnik

Részletesebben

Az én Európám. Szabó Nikolett Török Pál Református általános iskola 5.o. Készítette: Európa föld és vízrajza

Az én Európám. Szabó Nikolett Török Pál Református általános iskola 5.o. Készítette: Európa föld és vízrajza Az én Európám Európa föld és vízrajza -Európa - A név eredete, Európa történelme - Európa fekvése - Európa vallási térképe - Európai unió története - Európai unió mai földrajza - Európai unió tagállamai

Részletesebben

Postai irányítószám: 8960

Postai irányítószám: 8960 3. melléklet az 5/2009. (III.31.) IRM rendelethez KÖZBESZERZÉSI ÉRTESÍTŐ A Közbeszerzések Tanácsának Hivatalos Lapja 1024 Budapest, Margit krt. 85. Fax: 06 1 336 7751, 06 1 336 7757 E-mail: hirdetmeny@kozbeszerzesek-tanacsa.hu

Részletesebben

Makó Város Önkormányzati Képviselő-testülete Makó

Makó Város Önkormányzati Képviselő-testülete Makó Iktsz.: I. 2-371/2005. Üi.: Huszárik H. TÁJÉKOZTATÓ Tárgy: Tájékoztató a környezet állapotának alakulásáról Makó Város Önkormányzati Képviselő-testülete Makó Tisztelt Képviselő-testület! A környezet védelmének

Részletesebben

DUNAÚJVÁROS MEGYEI JOGÚ VÁROS

DUNAÚJVÁROS MEGYEI JOGÚ VÁROS T T 1 T A N Á C S A D Ó É S T E R V E ZŐ KFT. DUNAÚJVÁROS MEGYEI JOGÚ VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZÖK FELÜLVIZSGÁLATA H E L Y I É P Í T É S I S Z A B Á L Y Z A T DUNAÚJVÁROS MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK..(.)

Részletesebben

EGYEZMÉNY. 40. Melléklet: 41. számú Elõírás. 1. Felülvizsgált szövegváltozat

EGYEZMÉNY. 40. Melléklet: 41. számú Elõírás. 1. Felülvizsgált szövegváltozat E/ECE/324 }Rev.1/Add.40/Rev.1 E/ECE/TRANS/505 1994. május 30. ENSZ-EGB 41. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

III. M Ű SZAKI LEÍRÁS

III. M Ű SZAKI LEÍRÁS III. MŰSZAKI LEÍRÁS I. ÁLTALÁNOS TERVEZÉSI FELADAT MEGHATÁROZÁS 1. Feladatleírás Az Ajánlattételi felhívás II.2.1) pont alatt meghatározásra került a tervezési szerződés tárgya és az előirányzott beavatkozások,

Részletesebben

Az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt. tevékenységének komplex elemzése

Az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt. tevékenységének komplex elemzése BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Gazdaság és Társadalomtudományi Kar Pénzügyek tanszék Az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt. tevékenységének komplex elemzése Készítette: Zsumberáné Markó Ágnes

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 62. Melléklet: 63.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 62. Melléklet: 63. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.62 1985. június 24. ENSZ-EGB 63. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV

TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV VISEGRÁD VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV Melléklet Visegrád Város Önkormányzat Képviselõ-testületének 185/2004. (VI.30.) sz. határozatához M-TEAMPANNON KFT. 2004. JÚNIUS VISEGRÁD

Részletesebben

Az ásatás és a feldolgozás eredményei

Az ásatás és a feldolgozás eredményei Beszámoló A római provinciális régészetünk egyik nagy adóssága volt és van is a tartomány védelmi rendszerének, a limes-vonalnak a rendszeres és szisztematikus kutatása, valamint a korábbi ásatások eredményeinek

Részletesebben

BARCS VÁROS. AKCIÓTERÜLETI TERVE /Barcs Városközpont/ 2010.

BARCS VÁROS. AKCIÓTERÜLETI TERVE /Barcs Városközpont/ 2010. BARCS VÁROS AKCIÓTERÜLETI TERVE /Barcs Városközpont/ 2010. TARTALOMJEGYZÉK 1 VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ...3 2 A TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI AKCIÓTERÜLET KIJELÖLÉSE, JOGOSULTSÁG IGAZOLÁSA... 11 2.1 AKCIÓTERÜLET KIJELÖLÉSE...

Részletesebben

Dombvidéki víztározók tervezésének előkészítése. Nyugat-dunántúli tapasztalatok, különös tekintettel a 2010-2014 évi árvizekre a kisvízfolyásainkon

Dombvidéki víztározók tervezésének előkészítése. Nyugat-dunántúli tapasztalatok, különös tekintettel a 2010-2014 évi árvizekre a kisvízfolyásainkon Magyar Hidrológiai Tárasság - XXXIII. Országos Vándorgyűlés Szombathely 2015.07.01-03. Dombvidéki víztározók tervezésének előkészítése Nyugat-dunántúli tapasztalatok, különös tekintettel a 2010-2014 évi

Részletesebben

Javítás. Hidegen bedolgozható kátyúzó anyagok. Előírás. Kiadás éve: 2002

Javítás. Hidegen bedolgozható kátyúzó anyagok. Előírás. Kiadás éve: 2002 Fedlap: B Javítás Hidegen bedolgozható kátyúzó anyagok Előírás Kiadás éve: 2002 Kiadó: Magyar Útügyi Társaság (MAÚT) MAÚT-szám: e-ut 08.02.22 (ÚT 2-3.506) MAÚT-kategória: előírás Impresszum: 2002. június

Részletesebben

Járművek és mobil gépek II.

Járművek és mobil gépek II. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Anyagmozgatási és Logisztikai Rendszerek Tanszék Járművek és mobil gépek II. Útburkolati anyagok és gyártási technológiájuk Előadó: Dr. Rácz Kornélia adjunktus

Részletesebben

r é s z l e t : 10 EURÓPAI NAGYVÁROS T A N U L M Á N Y POZSONY ADATOK

r é s z l e t : 10 EURÓPAI NAGYVÁROS T A N U L M Á N Y POZSONY ADATOK r é s z l e t : 10 EURÓPAI NAGYVÁROS T A N U L M Á N Y POZSONY IHRIG Dénes 2007. január 31. ADATOK Szlovákia legnagyobb városa és fővárosa. terület (Nagy-Pozsony): 367,5 km2 Népesség: 450.000 fő Legrégebbi

Részletesebben

GÉCZY NÓRA. Lovardából Mûvészeti Galéria: a fertõdi Esterházy-kastély hercegi lovardájának

GÉCZY NÓRA. Lovardából Mûvészeti Galéria: a fertõdi Esterházy-kastély hercegi lovardájának GÉCZY NÓRA Lovardából Mûvészeti Galéria: a fertõdi Esterházy-kastély hercegi lovardájának rekonstrukciós terve Az ICOMOS, az UNESCO mûemlékvédelmi világszervezete 2001-ben a legjobb nemzetközi diplomáért

Részletesebben

A GŐZFECSKENDŐ A XIX. SZÁZAD ELEJÉNEK MAGYAR TALÁLMÁNYA

A GŐZFECSKENDŐ A XIX. SZÁZAD ELEJÉNEK MAGYAR TALÁLMÁNYA Dr. Hadnagy Imre József A GŐZFECSKENDŐ A XIX. SZÁZAD ELEJÉNEK MAGYAR TALÁLMÁNYA Ez a tanulmány a XIX. század elejének egy nagy magyar találmánnyal foglalkozik. Az élet bizonyította, hogy az alkotókat méltán

Részletesebben

A MAGYAR HAJÓZÁS TÖRTÉNETE

A MAGYAR HAJÓZÁS TÖRTÉNETE Dezsényi Miklós Hernády Ferenc A Magyar Hajózás Története Lektorálta: Bornemissza Félix tengerészkapitány Vígh Sándor okl. gépészmérnök Műszaki Könyvkiadó, Budapest 1967 126-136. oldalak (Részlet) (Szárnyashajó

Részletesebben

Történelem J Írásbeli felvételi feladatok 2004. javítási útmutató

Történelem J Írásbeli felvételi feladatok 2004. javítási útmutató Történelem J Írásbeli felvételi feladatok 2004 javítási útmutató 1. Jogalkotók Nevezze meg a körülírt jogalkotó történeti személyiségeket! a) A kiváltságos papi osztály helyzetének megerősítését szolgáló

Részletesebben

AZ ÚTÜGYI MŐSZAKI SZABÁLYOZÁSRÓL

AZ ÚTÜGYI MŐSZAKI SZABÁLYOZÁSRÓL AZ ÚTÜGYI MŐSZAKI SZABÁLYOZÁSRÓL 2013. január Magyar Közút Nonprofit Zrt. Közúti Szolgáltató Igazgatóság Országos Közúti Adatbank Osztály 2013. január 15. Tartalomjegyzék 1. A mőszaki szabályozás hierarchiája...3

Részletesebben

Pályaudvarok, vasútállomások

Pályaudvarok, vasútállomások Pályaudvarok, vasútállomások Két tényező szerint csoportosíthatók a pályaudvarok és a vasútállomások, építésük és rendeltetésük szerint, ez utóbbi és méretük alapján különíthetők el egymástól. Míg a vasútállomások

Részletesebben

FELSŐ TISZA VIDÉKI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG

FELSŐ TISZA VIDÉKI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG FELSŐ TISZA VIDÉKI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG 4400 Nyíregyháza, Kölcsey F. u. 12-14. : Pf.:246, : (42) 598-930, Fax: (42) 598-941, E-mail: ftvkvf_ugyfszolg@ftvktvf.kvvm.hu

Részletesebben

8. Előadás: Kőolajtermelés, felhasználás fizikája.

8. Előadás: Kőolajtermelés, felhasználás fizikája. 8. Előadás: Kőolajtermelés, felhasználás fizikája. 8.1. Kőolaj fajták. Kőolaj kitermelés. 8.2. Kőolajszállítás. 8.3. Kőolajfinomítás. Feldolgozás termékei. 8.4. Közlekedés. 8.5. A kőolaj kitermelés és

Részletesebben

1. Koncepció. 2. Helyzetelemzés. 3. Kossuth tér mentális szerepe Budapesten és Magyarországon

1. Koncepció. 2. Helyzetelemzés. 3. Kossuth tér mentális szerepe Budapesten és Magyarországon 1. Koncepció Az alkotói folyamatban a Kossuth tér - elsődleges funkciójának megfelelően - hazai és globális értelemben is képes állami szintű reprezentációs szerepet betölteni, ennek megfelelően fő célunk

Részletesebben

TELEPÍTÉSI TANULMÁNYTERV

TELEPÍTÉSI TANULMÁNYTERV TELEPÍTÉSI TANULMÁNYTERV PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS SZERKEZETI TERVÉNEK, HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁNAK ÉS SZABÁLYOZÁSI TERVÉNEK MÓDOSÍTÁSÁHOZ A PÉCS, ZSOLNAY VILMOS U. 46. (40513/4 HRSZ), EGYKORI BALOKÁNY FÜDRŐ

Részletesebben

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL NÉPESSÉGTUDOMÁNYI KUTATÓINTÉZETÉNEK KUTATÁSI JELENTÉSEI 78.

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL NÉPESSÉGTUDOMÁNYI KUTATÓINTÉZETÉNEK KUTATÁSI JELENTÉSEI 78. KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL NÉPESSÉGTUDOMÁNYI KUTATÓINTÉZETÉNEK KUTATÁSI JELENTÉSEI 78. KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL NÉPESSÉGTUDOMÁNYI KUTATÓINTÉZET Igazgató: Spéder Zsolt Készítették: Hablicsek László

Részletesebben

Helyi Hulladékgazdálkodási Terv

Helyi Hulladékgazdálkodási Terv Polgármesteri Hivatal 3700. Kazincbarcika Fõ tér 4 szám. Telefon: 06-48-514-700 Helyi Hulladékgazdálkodási Terv Készült a 2000. évi XLIII. Tv. és a 126/2003. (VIII.15.) Korm. rendelet alapján 2004-2009

Részletesebben

update Az Einstein-híd felújítása Zürichben

update Az Einstein-híd felújítása Zürichben Aktuálisan a betonutakról update 2007/3 update Az Einstein-híd felújítása Zürichben A korábbi időszakhoz képest manapság már csak ritkán találhatunk Svájcban betonburkolatú hidakat. Kivételt jelent a Zürichben

Részletesebben

RÉPCELAK VÁROS. Városközpontot és a 86-os utat szegélyezõ területek tájépítészeti és kapcsolódó településképi kérdései

RÉPCELAK VÁROS. Városközpontot és a 86-os utat szegélyezõ területek tájépítészeti és kapcsolódó településképi kérdései RÉPCELAK VÁROS Városközpontot és a 86-os utat szegélyezõ területek tájépítészeti és kapcsolódó településképi kérdései Programtisztázó és döntéselõkészítõ dokumentáció 2013.10.24. Tartalomjegyzék Általános

Részletesebben

ÚS - József Attila sportpálya felújítás - Tájékoztató az eljárás eredményéről

ÚS - József Attila sportpálya felújítás - Tájékoztató az eljárás eredményéről ÚS - József Attila sportpálya felújítás - Tájékoztató az eljárás eredményéről Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/93 Beszerzés tárgya: Építési beruházás Hirdetmény típusa: Tájékoztató az eljárás eredményéről

Részletesebben

DR KELETI IMRE*: GONDOLATOK A GYORSFORGALMI ÚTHÁLÓZAT BURKOLATAI FENNTARTÁSÁNAK TERVEZÉSÉRŐL A 2014-2020-AS UNIÓS TERVCIKLUSBAN

DR KELETI IMRE*: GONDOLATOK A GYORSFORGALMI ÚTHÁLÓZAT BURKOLATAI FENNTARTÁSÁNAK TERVEZÉSÉRŐL A 2014-2020-AS UNIÓS TERVCIKLUSBAN ÚN 40. Szeged, 2015.09.15.-16. DR KELETI IMRE*: GONDOLATOK A GYORSFORGALMI ÚTHÁLÓZAT BURKOLATAI FENNTARTÁSÁNAK TERVEZÉSÉRŐL A 2014-2020-AS UNIÓS TERVCIKLUSBAN *Aranydiplomás építőmérnök, okleveles gazdasági

Részletesebben

Jász-Nagykun-Szolnok megyei közút- és vasúthálózat fejlesztésének és korszerűsítésének aktuális feladatairól

Jász-Nagykun-Szolnok megyei közút- és vasúthálózat fejlesztésének és korszerűsítésének aktuális feladatairól JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI KÖZGYŰLÉS ELNÖKE RÉSZÉRE ÖSSZEÁLLÍTÁS a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közút- és vasúthálózat fejlesztésének és korszerűsítésének aktuális feladatairól Budapest, 2008. augusztus

Részletesebben

KARCAG VÁROS INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJÁNAK MEGALAPOZÓ VIZSGÁLATA

KARCAG VÁROS INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJÁNAK MEGALAPOZÓ VIZSGÁLATA Projekt azonosító: ÉAOP-6.2.1/K-13-2014-0002 KARCAG VÁROS INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJÁNAK MEGALAPOZÓ VIZSGÁLATA BELÜGYMINISZTÉRIUM KARCAG VÁROS INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJÁNAK

Részletesebben

További munkájukhoz sok sikert kívánok és jó felkészülést a vizsgaidőszakra! Dr. Tóth Titanilla

További munkájukhoz sok sikert kívánok és jó felkészülést a vizsgaidőszakra! Dr. Tóth Titanilla Tisztelt Kollégák, Ezúton küldeném meg Önöknek a 2012. április 22-én megtartott előadás alapján készített tansegédletet. Természetesen az előadás teljes anyagát kéri számon dr. Horváth Attila, de a lényeges

Részletesebben