Low Energy Asphalt (LEA) innovatív technológia az útépítésben

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Low Energy Asphalt (LEA) innovatív technológia az útépítésben"

Átírás

1 Low Energy Asphalt (LEA) innovatív technológia az útépítésben

2 Céginformációk

3 A Duna Aszfalt Kft. piaci pozíciója - Az 500 legnagyobb árbevételű hazai céglistán 256. helyen áll a vállalat (2012-es adatok alapján) - Az ágazati listában az építőipari cégek között a 9. ( as adat alapján informálisan) helyen található - A Bács-Kiskun megyei listán a 2012-es árbevétel alapján (32,5 mrd Ft) a 9. helyen áll a Duna Aszfalt Kft. - (58,4 mrd Ft a as adat) (2013. november)

4 Alapítva: 1996 Tevékenységi kör: Cégcsoport irányítás Fővállalkozás Projekt menedzsment Alapítva: 2008 Tevékenységi kör: Gépi alvállalkozás, Gép üzemeltetés, Flottaüzemeltetés Alapítva: 2008 Tevékenységi kör: Aszfaltgyártás, Betonkeverés, Kőzet bányászat

5 A Duna csoport konszolidált éves árbevétele EUR ,4 mrd Ft ( ) MNB EUR/HUF: 296,91

6 A Duna csoport konszolidált mérlegfőösszege EUR ,9 mrd Ft ( ) MNB EUR/HUF: 296,91

7 A Duna csoport létszámadatai Szellemi Fizikai

8 Telephelyeink

9

10 Útépítés és fenntarthatóság

11 Útépítés, útfelújítás a közeli jövőben: - Fenntartható fejlődés figyelembe vétele, - Szénlábnyom, - Környezetvédelmi szempontok markáns előtérbe kerülése (akár közbeszerzési értékelési szempontként is), - Meglévő és a keletkező mart aszfalt újrafelhasználása.

12 Fenntartható fejlődés A fenntartható fejlődés olyan fejlődési folyamat (földeké, városoké, üzleteké, társadalmaké, stb.), ami kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket.

13 Szénlábnyom A szénlábnyom az emberi tevékenység környezetre gyakorolt hatásának egyik mértéke. Segítségével mérhetővé válik, hogy mennyiben járulunk hozzá a globális felmelegedéshez. A szénlábnyom egy termék vagy szolgáltatás teljes élettartama során keletkező szén-dioxid és más üvegházhatású gázok mennyisége. A szénlábnyom annak a szén-dioxid mennyiségnek a tömege kilogrammban vagy tonnában, amennyi ugyanakkora globális felmelegedést okoz, mint a keletkezett üvegház gázok összesen. A szénlábnyom egy egyén tevékenységéhez kapcsolódó széndioxid kibocsátás mennyisége egy év alatt. Ez a definíció az egyén felelősségét hangsúlyozza.

14 Környezetvédelem A környezetvédelem ideológia, filozófia és mozgalom is. Maga a fogalom egyként jelenti azt a gondolatkört, amely szerint az emberiség felelősséget visel, és persze függ is az őt körülvevő környezettől és azt a mozgalmat is, mely a különböző természeti és épített környezeti értékek megőrzéséért, annak élhetően és használhatóan tartásáért küzd. A környezetvédelem hasonlóságokat mutat a természetvédelemmel, ám míg az elsősorban az élő, természeti értékek megőrzéséért küzd, addig a környezetvédelem nagy hangsúlyt fektet az élhető, fenntartható környezet védelmére és kialakítására. A környezetvédelem az a társadalmi tevékenység, amely az emberi társadalom által saját ökológiai létfeltételeiben saját maga által okozott károsodások megelőzésére, a károk mérséklésére vagy elhárítására irányul. A környezetvédelem fontosnak tartja, hogy az emberi termelési, fogyasztási rendszer fenntartható legyen, illetve azzá váljon.

15 Meglévő és a keletkező mart aszfalt újrafelhasználása aszfalt keverékekben ÚT : Útépítési aszfaltkeverékek: Az aszfalt pályaszerkezeti rétegekből különböző módszerekkel visszanyert aszfalt az új aszfaltkeverék gyártásához az alábbi mennyiségekben adagolható vissza: - legfeljebb 10 tömeg% mennyiségben az ezen előírás szerint valamennyi keveréktípus gyártásához, - 10 tömeg% adagolási mennyiséget meghaladóan legfeljebb 20 tömeg% mennyiségig az ezen előírás szerinti normál (N) igénybevételi kategóriába építhető valamennyi keveréktípus gyártásához, illetve fokozott (F) igénybevételi kategória esetén kötő- és alaprétegbe építhető keveréktípusok gyártásához, - 20 tömeg%-ot meghaladó adagolási mennyiségben kizárólag az ezen előírás szerinti normál (N) igénybevételi kategóriába építhető alapréteg típusok gyártásához.

16 Innovációink, a környezetvédelem jegyében

17 LEA ELJÁRÁS A LEA gyártási folyamatban a minőségbiztosítás érdekében négy paramétert kell folyamatosan kontrollálni: 1. a hideg, finom frakció (vagy felmart aszfalt) nedvességtartalmát, 2. a meleg, durva frakció hőmérsékletét, 3. a kész aszfaltkeverék hőmérsékletét a gyártáskor, 4. az additív anyag átfolyási mennyiségét.

18 LEA + RC aszfalt Jelentős modernizációt hajtottunk végre a Dunaharasztiban és Lakiteleken levő keverőtelepeinken, amelyek a Benninghoven TBA-200K és az Ammann Uniglobe 240-es típusú aszfaltkeverők átalakításának köszönhetően alkalmassá váltak a recycling rendszerrel kiegészített aszfalt és a LEA (Low Energy Asphalt), alacsony energiatartalmú aszfalt gyártására is. Az RC aszfalt az útpályaszerkezeti aszfaltok lemarásából, az aszfalt pályákból feltört táblák, vagy aszfalt tábladarabok töréséből, illetve át nem vett vagy megmaradt aszfaltból származó aszfalt.

19 Gumival modifikált bitumenes aszfalt A Duna Aszfalt Kft. elsőként épített gumibitumenes aszfaltból utat az országban. A gumibitumen alkalmazásának legfőbb előnyei: A normál bitumenes úthoz képest hosszabb élettartam érhető el. Fáradási tulajdonságai kiválóak, ezért kevésbé repedezik az aszfaltút. Nagyobb terhelhetőséget, kisebb nyomvályúsodási hajlamot eredményez. Az ásványi anyaghoz való kiváló tapadása csökkenti a kátyúk kialakulásának esélyét. A hosszabb élettartam és jobb ellenálló képesség alacsonyabb fenntartási költséget eredményez. Kisebb menetzaj érhető el. Nagyobb a közlekedés biztonság a jobb vízelvezető képesség miatt.

20 Emulziógyártás A tiszakécskei telephelyünkön hoztuk létre emulziógyártónkat. Az emulzió előállításához felhasznált alapanyagok: B 70/100 bitumen; 37% töménységű sósav; NaCl (konyhasó); Redicote EM 44 emulgeátor; vezetékes víz; fúrt kútból származó vastartalmú víz.

21 Low Energy Asphalt (LEA) - Alacsony energiatartalmú aszfalt, mint WMA

22 A hagyományos forró aszfalt és a LEA összehasonlítása TULAJDONSÁG HAGYOMÁNYOS - FORRÓ ASZFALT LEA - ALACSONY ENERGIAFELHASZNÁLÁSÚ ASZFALT Gyártási hőmérséklet C C Fűtőolaj / tonna 7 kg 3,5 kg Szállítható távolság a keverőteleptől 80 km akár 200 km (2 óra) Nedves időben használható Nem Igen Aszfaltgőz kibocsátás felhasználás során Van Nincs CO 2 -kibocsátás Magas Alacsony

23 A 3. fejezet, a 7. oldalon kiegészül a Mérsékelten meleg eljárással gyártott aszfaltkeverék fogalmával, az alábbiak szerint: Mérsékelten meleg eljárással gyártott aszfaltkeverék, röviden mérsékelten meleg aszfalt, (angol megnevezései Warm Mix Asphalt, Low Temperature Asphalt ) a keverőgép bitumenhabosító berendezésével, vagy a keverési hőmérséklet csökkentését elősegítő adalékszerrel a jelen Útügyi Műszaki Előírás 3. táblázata szerinti gyártási hőmérsékleti tartományoknál mintegy o C- kal (kivételes esetekben 60 o C-kal) alacsonyabb hőmérsékleten előállított aszfaltkeverék. Az eljárás az aszfalt gyártásához használt bitumen tulajdonságait az aszfaltok használati hőmérsékleti tartományában nem változtathatja meg, ezért az ezen eljárással készített aszfaltokkal szemben támasztott követelmények azonosak a meleg eljárással gyártott aszfalttal szemben támasztott követelményekkel. Az eljárással energia-felhasználás takarítható meg és környezet-kímélően csökken a CO 2 kibocsátás.

24 Aszfalt keverékek megoszlása hőmérséklet szerint hideg keverékek: hideg adalékanyaggal és bitumenemulzióval vagy habosított bitumennel gyártva, LEA: adalékanyaggal előállítva, a keverék keverési hőmérséklete ~ C, mérsékelten meleg aszfalt (WMA): előállítva és keverve ~ 105 és 130 C között, meleg aszfalt: előállítva és keverve ~ 120 és 140 C között, forró aszfalt: előállítva és keverve ~ 150 és 180 C közötti hőmérsékleten. A forró aszfalt gyártási hőmérséklete a felhasznált bitumentől függ.

25 A WMA technológiák csoportosítása gyártásuk szerint A meleg eljárásos aszfaltok hőmérséklet-csökkentésének lehetséges technológiái - WMA technológiák: adalékszeres eljárások: - adalékanyag bitumenbe juttatása közvetlenül - adalékanyag keverőteknőbe juttatása (LEA) a bitumen gépi habosítása speciális elemeket tartalmazó eljárások (LEA)

26 LEA (Low Energy Asphalts) - Alacsony energiatartalmú aszfalt A LEA eljárással gyártott alacsony energiatartalmú (alacsony hőmérsékletű) aszfaltok gyártása 80 és 130 C között történik, az aszfalt típus összetételének megfelelően, betartva a meleg aszfaltgyártásra, és beépítésre vonatkozó speciális előírásokat, és követelményeket. A LEA eljárással gyártott aszfaltok összetétele és műszaki jellemzői megegyeznek az ÚT Útügyi Műszaki Előírás szerinti útépítési bitumen kötőanyagú, AC-típusú meleg aszfaltok összetételeivel, és jellemzőivel, az AC-típusú meleg aszfaltok szemeloszlására előírt követelmények érvényesek a LEA típusú keverékekre is. A világszabadalommal védett LEA eljárással történő aszfaltgyártás jelentős, akár 50 % energia megtakarítást tesz lehetővé, és párhuzamosan %-kal csökken a szénmonoxid kibocsátás, amely jelentősen hozzájárul az üvegházhatás csökkenéséhez. Az eljárás lehetőséget biztosít a felmart aszfalt különböző, LEA típusú aszfaltkeverékekben történő újrahasznosítására is.

27

28 A LEA gyártási folyamatban a minőségbiztosítás érdekében négy paramétert kell folyamatosan kontrollálni: 1. a hideg, finom frakció (vagy felmart aszfalt) nedvességtartalmát, 2. a meleg, durva frakció hőmérsékletét, 3. a kész aszfaltkeverék hőmérsékletét a gyártáskor, 4. az additív anyag átfolyási mennyiségét.

29 A LEA eljárással gyártott aszfaltkeverékek beépítése az ÚT Út-pályaszerkezeti aszfaltrétegek. Építési feltételek és minőségi követelmények Útügyi Műszaki Előírás 2.2 pontjának feltételei szerint történik néhány kiegészítéssel: az aszfaltkeverék alacsonyabb hőmérsékleten gyártható, és beépíthető, nem tapad a szállító jármű platójához, nedves időjárásban is beépíthető, az előírt burkolati hézagtartalom követelmény a meleg aszfaltokhoz képest valamivel nagyobb finiser előtömörítéssel, és hengerjáratszámmal biztosítható, 60 C-on még jól tömöríthető.

30 1 tonna hagyományos aszfaltra számított CO2 kibocsátás(120 t/h termeléssel) 11,02 kg/h 1 tonna LEA eljárásra számított CO2 kibocsátás (120 t/h termeléssel) 5,51 kg/h 5000 tonna LEA eljárásra számított CO2 kibocsátás (120 t/h termeléssel) kg/h 1,0 km hosszú, 6,5 méter széles út, 20 cm vastag aszfalt felújítása esetén a CO2 kibocsátás Hagyományos aszfalt LEA aszfalt kg/h kg/h 1 tonna CO2 kibocsátás csökkenés LEA eljárással 581 méter hosszú (20 cm vastag, 6,5 m széles) út építése esetén spórolunk 1 karbon kreditet a LEA eljárással.

31 LEA gyártás folyamatábrája

32 Út-pályaszerkezeti aszfaltrétegek. Építési feltételek és minőségi követelmények. ÚT :2008 módosítása (MAÚT-szám: ÚT :2010 (e-ut :2010) A 12. oldalon lévő 3. táblázat az alábbiak szerint módosul: 3. táblázat Az aszfaltkeverék-hőmérsékletek határértékei Kötőanyag típusa, fokozata Kötőanyag hőmérséklete, legfeljebb Az aszfaltkeverék gyártási hőmérsékleti tartománya Meleg eljárás Mérsékelten meleg eljárás Szállítási hőmérséklet, legalább Meleg eljárás Mérsékelten meleg eljárás C B 70/100, B 50/ (80)* (80) * B 35/ (80)* (80) * B 10/ PmB 45/ PmB 25/ PmB 10/ Modifikáló szer használat esetén ÉME, ETA szerint ÉME, ETA szerint Megjegyzés: * kivételes esetekben (pl. LEA)

33 Út-pályaszerkezeti aszfaltrétegek. Építési feltételek és minőségi követelmények. ÚT :2008 módosítása (MAÚT-szám: ÚT :2010 (e-ut :2010) A 13. oldalon lévő 5. táblázat az alábbiak szerint módosul: 5. táblázat. Az aszfaltkeverékekterítési hőmérsékletei Kötőanyag típusa Az aszfaltkeverék terítésének legkisebb megengedett hőmérséklete, C Meleg eljárással gyártott Mérsékelten meleg eljárással gyártott B 70/100, B 50/ (70) * B 35/ (70) * B 10/ PmB 45/ PmB 25/ PmB 10/ Modifikáló szer használat esetén ÉME, ETA szerint Megjegyzés: * kivételes esetekben (pl. LEA)

34 Kiépített recycling rendszer a Dunaharaszti keverőtelepünkön (LEA gyártáshoz is)

35 Köszönöm a figyelmet! Lehel Zoltán innovációs főmérnök, szóvivő Duna Aszfalt Út- és Mélyépítő Kft. Székhely: 6060 Tiszakécske, Béke utca 150. Telephely: 1132 Budapest, Váci út I. emelet Tel.: Központ: lehel.zoltan@dunaaszfalt.hu Web:

Környezetvédelmi problémák közúti beruházások során

Környezetvédelmi problémák közúti beruházások során Környezetvédelmi problémák közúti beruházások során Visegrád, 2013. november 27. Lehel Zoltán innovációs főmérnök Duna Aszfalt Kft. Néhány szóban magunkról Alapítva: 1996 Tevékenységi kör: Cégcsoport irányítás

Részletesebben

Gumibitumennel kapcsolatos tapasztalatok és lehetőségek

Gumibitumennel kapcsolatos tapasztalatok és lehetőségek Hotel Azúr - Siófok, 2014. október 28-30. Újdonságok és alkalmazott technológiák a hazai közlekedésben szekció Gumibitumennel kapcsolatos tapasztalatok és lehetőségek Dr. Geiger András MOL Király Ákos

Részletesebben

9. tétel. Kulcsszavak, fogalmak:

9. tétel. Kulcsszavak, fogalmak: 9. tétel Burkolatalapok szerkezeti kialakítása, építése Ismertesse a burkolatalapok feladatát! Mutassa be a kötőanyag nélküli alaprétegeket! Mutassa be a kötőanyaggal készülő alaprétegeket! Kulcsszavak,

Részletesebben

Mérsékelten meleg aszfaltok alkalmazásának előnyei

Mérsékelten meleg aszfaltok alkalmazásának előnyei Mérsékelten meleg aszfaltok alkalmazásának előnyei S Z E N T P É T E R I I B O L Y A 2 0 1 3. 1 1. 0 7. Tartalom Mérsékelten meleg aszfaltok Definíció Előállítás Követelmények Tapasztalatok Energia felhasználás

Részletesebben

Közlekedési utak építése

Közlekedési utak építése Budapesti Mőszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építıgépek, Anyagmozgatógépek és Üzemi Logisztika Tanszék Közlekedéstudományi ismeretek Közlekedési utak építése 3. Burkolat készítés technológiája és gépei

Részletesebben

Mészhidrát az aszfaltban

Mészhidrát az aszfaltban Mészhidrát az aszfaltban Innovatív technológia Igénybevétel Közlekedés Tengely - ill. kerékterhelések Dinamikus megterhelések Külső befolyások Hőmérséklet Víz Levegő-oxigén Téli használat Károk Anyagveszteség

Részletesebben

11. tétel. Kulcsszavak, fogalmak:

11. tétel. Kulcsszavak, fogalmak: 11. tétel Aszfalttípusok csoportosítása, aszfaltburkolatok építése Jellemezze az aszfalttípusokat az alkalmazott kötőanyag fajtája és alkalmazási hőmérséklet szerint, a készítési és beépítési technológia

Részletesebben

KATIONAKTÍV BITUMENEMULZIÓ AZ ERDÉSZETI ÚTÉPÍTÉSEKNÉL

KATIONAKTÍV BITUMENEMULZIÓ AZ ERDÉSZETI ÚTÉPÍTÉSEKNÉL 634.0.383 DR. KECSKÉS SÁNDOR, KOSZTKA MIKLÓS KATIONAKTÍV BITUMENEMULZIÓ AZ ERDÉSZETI ÚTÉPÍTÉSEKNÉL Az erdészeti útépítésnél és -fenntartásnál rendkívül lényeges, hogy olyan kötőanyagot használjunk, mely

Részletesebben

Járművek és mobil gépek II.

Járművek és mobil gépek II. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Anyagmozgatási és Logisztikai Rendszerek Tanszék Járművek és mobil gépek II. Útburkolat bontása, a bontott anyagok újrahasznosítása Előadó: Dr. Rácz Kornélia

Részletesebben

ÚJRAFELHASZNÁLÁSI SI TECHNOLÓGI GIÁKKAL SZERZETT HAZAI TAPASZTALATOK

ÚJRAFELHASZNÁLÁSI SI TECHNOLÓGI GIÁKKAL SZERZETT HAZAI TAPASZTALATOK A HELYSZÍNI HIDEG ÉS S MELEG ÚJRAFELHASZNÁLÁSI SI TECHNOLÓGI GIÁKKAL SZERZETT HAZAI TAPASZTALATOK KUBÁNYI ZOLTÁN 2006. április 4. INRECO Kft. HELYSZÍNI ÚJRAHASZNOSÍTÁS MELEG REMIX HIDEG REMIX STABILIZÁCIÓ

Részletesebben

ó ó ó ú ó ó ó ó ó ú ő ú ú ó ű ü ó ü ő ú ü ű ó ű ű ő ő ó ó ű ő ú ó ű ó ó ó ó ű ü ü ó ü ó ó ü ú ó ó ű ó ú ó ú ő ú ó ű ü ő ő ó ü ó ó ű ó ű ó ó ó ó ú ó ű ó ó ű ü ó ü ű ü ó ü ő ó ű ú ó ű ó ő ó ű ó ó ú ó ű ó

Részletesebben

KÖRNYEZETBARÁT KIVITELEZÉS, ÚTÉPÍTÉSI TECHNOLÓGIÁK

KÖRNYEZETBARÁT KIVITELEZÉS, ÚTÉPÍTÉSI TECHNOLÓGIÁK KÖRNYEZETBARÁT KIVITELEZÉS, ÚTÉPÍTÉSI TECHNOLÓGIÁK BME VKKT. 2014.11.06. TÁRCZY LÁSZLÓ útépítő mérnök REFORMÚT Kft. A munka által érintett területek 1 biofizikai környezet A klíma, ózon, sztratoszféra,

Részletesebben

Kompaktaszfalt burkolat.

Kompaktaszfalt burkolat. Kompaktaszfalt burkolat. Építési feltételek és minőségi követelmények Képes Győző Útépítési Akadémia 18. 2012.10.25. www.maut.hu 1 Tartalom Burkolati követelmények, tönkremenetelek A kompaktaszfalt alkalmazásának

Részletesebben

Ózd város közterületeire vonatkozó. 2015/2016. évi téli útüzemeltetési terv

Ózd város közterületeire vonatkozó. 2015/2016. évi téli útüzemeltetési terv 1. melléklet a./2015. (XI.25.) határozathoz Ózd város közterületeire vonatkozó 2015/2016. évi téli útüzemeltetési terv 2015. november 25. Ózdi Városüzemeltető Intézmény Városüzemeltetési és foglalkoztatási

Részletesebben

MUNKAANYAG. Kamarán Krisztián. Jellemző burkolati hibák fajtái, kialakulásuk okai. A követelménymodul megnevezése: Burkolat, útkörnyezet kezelése I.

MUNKAANYAG. Kamarán Krisztián. Jellemző burkolati hibák fajtái, kialakulásuk okai. A követelménymodul megnevezése: Burkolat, útkörnyezet kezelése I. Kamarán Krisztián Jellemző burkolati hibák fajtái, kialakulásuk okai A követelménymodul megnevezése: Burkolat, útkörnyezet kezelése I. A követelménymodul száma: 0598-06 A tartalomelem azonosító száma és

Részletesebben

ERDÉSZETI UTAK PÁLYASZERKEZETE

ERDÉSZETI UTAK PÁLYASZERKEZETE 1 Készítette: Dr. Péterfalvi József, Dr. Kosztka Miklós: ERDÉSZETI ÚTÉPÍTÉS, ERDÉSZETI UTAK ÉPÍTÉSE c. egyetemi tankönyv alapján ERDÉSZETI UTAK PÁLYASZERKEZETE Az erdő- és vadgazdálkodással, valamint a

Részletesebben

Készült az Eurobitume és az EAPA közös munkájaként (2004 szeptember)

Készült az Eurobitume és az EAPA közös munkájaként (2004 szeptember) 4 AZ ASZFALT PÁLYASZERKEZETEK ELÕNYEI Készült az Eurobitume és az EAPA közös munkájaként (2004 szeptember) I. Teljes élettartam alatti költségek 4 II. Pályaszerkezet-tervezés 11 III. Aszfaltkeverékek közutak

Részletesebben

A hőmérséklet szerepe az aszfaltkeverékek gyártásánál, szállításánál, beépítésénél

A hőmérséklet szerepe az aszfaltkeverékek gyártásánál, szállításánál, beépítésénél A hőmérséklet szerepe az aszfaltkeverékek gyártásánál, szállításánál, beépítésénél Magyar Közút Nonprofit Zrt Közúti szolgáltató igazgatóság Útállapot vizsgálati osztály Fülöp Pál osztályvezető Tartalom

Részletesebben

ö ö ö ö ő ö ö ő ö ő ő ő ö ö ő ő ö ö ő ő ű ű ő ő ö ű ő ö ö ő ö ő ö ú ő ö ű ű ő ő ö ű ő ö ö ű ű ő ö ű ő ö ö ű ű ű ű ű ű ű ö ű ő É ö ú ö ö ö ö Ő ö ö ö ö ő ö ö ő ö ö ő ö ö ő ű ö ö ö ö ö ö ő Ö ő ö ö ő ö ő ö

Részletesebben

ő Ö ő ó ő ó ő ő ó ő ő ő ó ő ú ó ő ú ő ú ő ő ú ó ő ő ú ő ő ő ú ú ű ú ő ó ő ű ó ő ő ú ő ő ő ú ú ő ó ű ő ő Ö úú ő ó ú Ö ó ó ő ő Ö ó ú ő ő ő ú ő ó ő ó Ö ó ú Ű ő ő ó ő ő ó ő ú Ö ú Ö ő ő ú ú ő ő ú ú ó ó ő ó

Részletesebben

ő ü ő ü ő ü ő Ő ü ő ú ő ű ü ú ő ű ű ű ú ű ő ő ő ő ő Ó Á Á ő ő ő ő ő ő ő ő Ó Ó ü ő ő ő ő ő ő ő ü ő ü ő ü ü ü ü ü ő Á ő ő ő ő ő ő ő ő ő ő ü ő ü ü ő ű ő ü ő ő ü ő ő ő ü ű ű ű ű ű ú ű ú ű ú ü É ü ő É ű ő ű

Részletesebben

ő ő Ü ü Á ú ú ü ú ú ü ú ü ú ú ü ő ú Á ü ú Á ü ü ü ú Á Á Ó Ü ő ü ú ú ú ü ű ú Ü ü ű Ü ú Á ú Ó ő ü Ú ú Á ő ő ú ű Á ú ü ő Á ú ú Á ú Á ú Ü Á Ö ú ú ő ő ú ű ü ő Á ő Ú ü Ö Á Á Á Á ő Ü Ö ü Ú Ö Á Á ú ő Ú Á Á ü

Részletesebben

Ú Ó ö Ő ö Ú Ú Ó Á Á ü ő ö Ú Ú Ó ű ő ő ő ő ü Á ö ü ö ö ő Ó Á Á ő Á Ú ö Ó Ű Ú Ó ű Á ő ő ő ö Ú ö ű ö ö ö ő Ó Á Á ű ű ö ü ű ü Á Á ű ű ö ü ű ü ü ö ü ő ü Ó Ó ő ő ő ő ű ö ő ű ü Á Á ő ü ő Ú Ó ü ö ő ő ö ő ö ö ő

Részletesebben

ú ú ú Ú ú ú ő ő ú ű ú ő ő ú ő ú ő ő Ó Ó ő ű ő ő ú ő Ó Ó ú ú ú Ú ü ú ú ő Ü ü ő ü ő ő ú ú ő ő ú ő ő ü ü ú ő ű ü ő ő Ü ű ű ű ű ú ü ü ő ú Ö ű ű ő ú Ü ú ü ő ú ő ü ő ű Á Ü Ó Ó ű ü Ü ü ú Ü ő ő ő ő ő ő ő ü Ü ü

Részletesebben

Tisztelt Képviselő-testület!

Tisztelt Képviselő-testület! Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Képviselő-testület ülése Budapest Főváros X. kerület. Kőbányai Önkormányzat ^XLL^JO^- ***>/ m^xjaut Polgármesteri Hivatal ' ' Városüzemeltetési és Vagyongazdálkodási

Részletesebben

Aszfaltkeverő telepek üzemi gyártásellenőrzése, CE jel Orbán Balázs, HAPA MAÚT konferencia 007. 0.. Az előadás az alábbi témákkal foglalkozik:. Az aszfaltkeverék-gyártás minőségbiztosítása ma és holnap.

Részletesebben

É Ő É É Á É Á Ü Ú ű Á ü Á ú ü ú ü Á Á Ú Ü ü ű ú ü ú Ü ű Ü ü ü ű ü ü ű ű ü ü ü ü ü ü ú ü ü ú ű ü ü ü ü ü ü ú Ü ü ü Á Ü ú ü ú ü ü ü ü ü ü ú ü Ú ú ü ü ü ü ú ú ű ú ü ü ú ű ü ü É ú ü ü ü ü ú Á ü ü É Á ü ü ü

Részletesebben

ű ú ü ö ö ü ö ö ö ú ü ü ö ö ö ú ö ö ü ű ö ö ö ö ü ö ö ü ö ö ú ö ü ö ü ü ü ú ö ö ü ö ü ü ö Ó ü ű ö ö ü ö ü ö ú ö ö ö ö ű ú ú ű ö ö ü ö ö ö ö ü ú ö ü ö ü ü ö ú ü ü ü ű ú ö ü ö ö ö ü ö ü ú ö ö ö ü Ú ű ü ö

Részletesebben

Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség

Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség mint I. fokú hatóság 5000 Szolnok, Boldog Sándor István krt. 4. Tel.: (06 56) 523-423 Fax: (06 56) 343-768 Postacím: 5002 Szolnok, Pf.

Részletesebben

Ó Á Á Í Á ő ő ő ő ű ő Í ü ú ű ú ú ü ü ő ú ő ő ü ű ü ő ő ü ő ő ő ő ú Á Ú ú ő ő ő ő ú ú ü ő ő ú ú ő ü ü ü Í Í ő ü Á ő ő ő ú Í ü Ó Á Á Á ű Ó Á Á Í Á Á Í ü Í ü ő ő Ú ú ő Í ü ü Á ÍÁ ú Í ő Á Á Ó Á ú ő ő Á Ó

Részletesebben

Kétkomponensű epoxiragasztó gumi padlóburkolatok fektetéséhez

Kétkomponensű epoxiragasztó gumi padlóburkolatok fektetéséhez [Mapei logo] Adesilex G12 Kétkomponensű epoxiragasztó gumi padlóburkolatok fektetéséhez ALKALMAZÁSI TERÜLET Gumi, tűfilc, szőnyeg és linóleum padlóburkolatok bel- és kültéri ragasztása. Jellemző alkalmazások

Részletesebben

Í ó Ü Á Ü Ü Ü Ú Ü Ü Á Ü Ü Í Ü Ü Ü Ü Ü Ü Ü Ü Ű Ü Ü Í Í Ü Ü Ü Ü Ü Í Á ó Á Í Í Í Ü Á Í Í Ü Í Ü Ü Ü Í Ő Á Á Í Ü Ü Ü Ü Ü Ü Ü Ü Á Í Í Ü Ü Ü Ü Ü Ü Ü Ü Ü Ó Á Á Á Ü Í Á Ü Ü Í Í Ü Ü Ü Í Í Á Ü Ü Ü Ú Ü Ü Ü Ü Ü Ü Ü

Részletesebben

Egy magyar fejlesztés a fenntartható útépítés jegyében: tartós útburkolatok és útjavítások

Egy magyar fejlesztés a fenntartható útépítés jegyében: tartós útburkolatok és útjavítások Egy magyar fejlesztés a fenntartható útépítés jegyében: tartós útburkolatok és útjavítások Geiger András DSD Termékfejlesztés, MOL Fenntartható városi közlekedés szakmai konferencia Győr, 2013. június

Részletesebben

TÜZELÉSTECHNIKA A gyakorlat célja:

TÜZELÉSTECHNIKA A gyakorlat célja: TÜZELÉSTECHNIKA A gyakorlat célja: Gáztüzelésű háztartási kombinált fűtő-melegvizet és használati melegvizet szolgáltató berendezés tüzeléstechnikai jellemzőinek vizsgálata: A tüzelőberendezés energetikai

Részletesebben

Hidegaszfalt vékonyréteg HVA e-ut 06.03.62:2012 (Slurry surfacing) FÜLÖP PÁL. Útépítési Akadémia 18. 2012.10.25. www.maut.hu 1.

Hidegaszfalt vékonyréteg HVA e-ut 06.03.62:2012 (Slurry surfacing) FÜLÖP PÁL. Útépítési Akadémia 18. 2012.10.25. www.maut.hu 1. Hidegaszfalt vékonyréteg HVA e-ut 06.03.62:2012 (Slurry surfacing) FÜLÖP PÁL Útépítési Akadémia 18. 2012.10.25. www.maut.hu 1 Tartalom 1. Előszó 2. Alkalmazási terület 3. Fogalom meghatározások, szakkifejezések

Részletesebben

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Iktatószám: 4681-12/2016. Ügyintéző: dr. Karácsony Edina/ Ódor Imre Telefon: +36 (96) 524-000 Tárgy: SWIETELSKY Magyarország Kft. 9300 Csorna, Vasutas u. 9. - Hulladékgazdálkodási

Részletesebben

Gumibitumen a MOL-tól minőségi utakat elérhető áron!

Gumibitumen a MOL-tól minőségi utakat elérhető áron! Gumibitumen a MOL-tól minőségi utakat elérhető áron! Dr. Geiger András Fejlesztő mérnök MOL DS Fejlesztés, Finomítói Termékfejlesztés ageiger@mol.hu +36 30 380 3898 Magyar Polgármesterek X. Világtalálkozója

Részletesebben

Ó Á É Ő É ő ő ő ó ó ó ó ó ő Ö ó ő ó ü ő ó ő ű ó ó ó ő ő ő ő ő ű ő ó ü ó ő ő ő ő ó ü ó ó ó ű ő ó ő ó ő ú ő ő ü ő ó ü ó ő ő ő ü ó ó ő ő ü ő ó ő ó ő ű ő ő ű ő ó ó ó ó ó ó ő ő ó ó ó ő ó ő ü ó ű ő ő Á ó ó Ó

Részletesebben

ő Á ú ő ú ő ú ú ú ő ő ő ű ú ű ő ő ú ő ő ő ú Á ő ú ő ő ú ő ő É É ú ő ő Ú ő É ú ú ő ő ő ő ő É ő ő ú É ű ű ű ú ő ő É ő ű ő ő É ú É ú ő ő ű ú ű ő ő ú ú Ú ú Ü ő ű ú ő ű ő ő ú ő ő ő ő ú ő ő ú ú ő ú ő ú ű ű É

Részletesebben

Az építési-bontási tevékenység során képződő, környezeti kockázatot jelentő anyagok és ezek környezetkímélő kezelése Sebestény György CLEAN-WAY Kft.

Az építési-bontási tevékenység során képződő, környezeti kockázatot jelentő anyagok és ezek környezetkímélő kezelése Sebestény György CLEAN-WAY Kft. Az építési-bontási tevékenység során képződő, környezeti kockázatot jelentő anyagok és ezek környezetkímélő kezelése Sebestény György CLEAN-WAY Kft. Népesség alakulása 10 Népesség alakulása 9 8 7 6 5 4

Részletesebben

Á Á É É É ö É Ó ú Á ú Á Á Á Á ö Á ő ű ú ö ö ú ű ú É ő ö ú ú ű ö ű ő Ú Ú ú ő ö ö ő ö ö Á ö Á ö ú ű ö ö ö ö ö ö ö ö ö ő ö ö ö ö ő ö Á ö ő ö ö ő ú ú ö ö ő ö ö ö ö ú ö ú ö ő ú ö ö ö ö ö ú ö ú ú ö Ú ő ű ő ö

Részletesebben

É Ú ú Á Ú Ú Á Á Ú ú ú ú Ú ú Á Ú Ü Ü ű ű ú ú ú ú Ü ú Ü Ú ú ű ú É ú Ü ű ú ú Ú É É Á Á Á Á Ü ú Á Á É Ú É ú Á Ü É Ü Ü Ü Ü Á Á ű ú ű ú Ü ű Á ú ű ű ú ű ű ű ú ű ű ű ű ú Ü É ű ú ű Ü ű ú ű Ü Ü Ü ú Ú ú ú ú ű ú ű

Részletesebben

É É Á É É ó ó ö ű ó ó ó ű ó ö ö ű ó ó ő ö ű ó ó ű ú ö ű ó ó ó ó ö ű ó ó ó ö ű ő ő ő ó ö ű ú ö ó ó ó ú ő ő ü ó ó ó ö ű ű ö ő ó ú ó ö ü ö ű ó ó ö ő ö ó ö ö ő ő ö ó ő ö ő ó ő ó ő ú ú ö ű ó ú ö ő ű ö ó ó ó

Részletesebben

MESZES TALAJSTABILIZÁCIÓ ALKALMAZÁSA AZ ERDÉSZETI ÚTÉPÍTÉSBEN

MESZES TALAJSTABILIZÁCIÓ ALKALMAZÁSA AZ ERDÉSZETI ÚTÉPÍTÉSBEN MESZES TALAJSTABILIZÁCIÓ ALKALMAZÁSA AZ ERDÉSZETI ÚTÉPÍTÉSBEN 2015 MESZES TALAJSTABILIZÁCIÓ ALKALMAZÁSA AZ ERDÉSZETI ÚTÉPÍTÉSBEN Szerkesztette: Dr. Primusz Péter Témavezető: Dr. Péterfalvi József Lektorálta:

Részletesebben

ü Ü ö ö ö Á ő ö ö ö ü ú ö ő Á ő ö ő ü ú ő ő ő ö ö ö ő ú ő ő ő ö ő ö ű ő ő ő Ú ö ü ő ő ú ú ö ő ö ő ú ú ő ú ö ö ő ú ő ü Ü ö ő É ő ő ü ö ő ú ő ö ű ő ő ü ő Ú ű Ö ü ő ú ő ő ő ú Ú ü ö ő ő ú ő ű ő ö ö ü ö ö ő

Részletesebben

ó á á á á á ó á ó Á ö é á ó Ú á á á ó Á ö é á á á ó ó ó á á ó á ó Ú á é á ó ü é ü é á á á á ó é é á ú á ó á é ó á ó Ó é á ó é á ó ó á Ó Ö é á ó á ó é é é ü é ó á Ó é é é ó ó ó á ó é é ó á ü ó é á ó é é

Részletesebben

ú ő ü ő ő ü ő ű ű ő ü ü ő ő Ü Á ő ü ő ő ü ő ő ü ő ú ő ő ő ü ő ő ő ő ő ő ü ő ü ő ő ű ű ő ü ő ő ő ü ő ü ő ű ő ü ő ő ő ő ü ü ü ő ő ű ú ü ü ő ő ő ő ü ü ő ő ő ü ő ő ő ő ű ő ú ő ő ü ő ő ü ő ő ő ű ő ő ű ü ü ő

Részletesebben

Á Á ó ő ő ó Ő ó ó ó Ó Ó Ó ó Ó Ó Ó Ó ó ő ó ó Ő Ó Ó Ó Ó ó Ó Ó Ó Á Ó ó Ó ó Ó Ó Ó ó Ó ó Ó Ó Ó Ó Ó Ó ó Ó ó Ó Ó Ó Ó Ó Ó ó Á Ó ó ó Ő ó ó ó Ó ó Ú ó Ó Ó ó Ó Ó Ő ó Ó ó ó Ó ó Ó Ó Ó ó ó ó Ó ó ó ó Ó Ú Ó Ó ó ó ő ö Ó

Részletesebben

Az erőművek bővítési lehetőségei közötti választás az exergia-analízis felhasználásával

Az erőművek bővítési lehetőségei közötti választás az exergia-analízis felhasználásával BME OMIKK ENERGIAELLÁTÁS, ENERGIATAKARÉKOSSÁG VILÁGSZERTE 44. k. 4. sz. 2005. p. 44 56. Energiatermelés, -átalakítás, -szállítás és -szolgáltatás Az erőművek bővítési lehetőségei közötti választás az exergia-analízis

Részletesebben

ű É ű Á Ü É É ű ű Ű ÓÓ Ü É Ü Ú Ú ű Ú Ö Ö Ü ű ű Ű Ú Ö Ü Ö Ú Ó Ó Á É Ú Ű Ú Ú Ú Ú Ú ű Ú Ű Ú ű ű Ú ű ű Ú Ú É Á Ú Ú É É ű ű ű Ú ű ű Ú ű Ú Ó É Ű Ó ű Ú ű ű ű Á ű ű Ú ű ű É ű ű ű ű Ó Ú Á Ú ű Á ű Á Ú Ó ű ű Á ű

Részletesebben

ö É ö ö ő ő ö ó ó ú ő ó ö ö ő ő ö ö ó ű ű ó ú ó ő ő ö ű ó ő ö ö ű ű ó ú ő ó ó ö ű ó ő ö ö ű ű ó ő ő ö Ü Ü ö ű ó ő ö ö ű ű ó ő ó Ü Ü ó ő ő ű ö ö ű ű ű ű ő ö ó ű ó ö ű ö ó ö ó ö ő ó ö ö ő ó ö ö ö ű Ö ö ö

Részletesebben

ú Ö ó ú ó ú Ö ő ü ú ő ó ü ú ő ü ú ő ó ó ó ó Ö ő ü ü ü ü ő ú ű ü ú Ö ő ü ő ó ü ü ü ő ő ő ü ó ő ü ú ő ü ő ő ő ó ó ő ó ó ü ő ó ü ó ó ü ú ó ó ő ú Ö ó ü ó ő ó ő ó ő ó ó ü ó ó ó ó ú ő ü ó ü ú ó ő ü ó ő ő ő ü

Részletesebben

ö ő ö Ö ö ó ő ő ő ú ö ö ő ó ü ö ö ő ő ő ő ő ö ő ö ő ó ő ö ő ő ő ú ó ő ö ó ö ő ó ö ő ő ő ó ő ő ő ő ö ö ő ö ő ó ú ö ö ő ő ó ő ő ú ő ü ő ó ö ö ő ő ő ü ö ö ő ó ó ö ő ő ö ő ö ö ö ö ő ő ő ü ű ö ö ő ő ó ö ö ö

Részletesebben

É Ó Ö Á ú Á ú ú ú ú Ó ú ú ú ú ű ú Á ÁÉ Á ű ű ú ú É ú É É ű ű É ű Ú ű Ü ú ű ú Ö Ú ű Ö Ö ú Ő ú ű Ö ú ú Ú Ó ú ú ű ú Ö Ú Ü Á Á Á É Ü ű Ü Ö É Á Ü Ó É Ö É ű Ü Á Á Á ú Ü Ö Á É Ü Á ú Ö Ö ú Ö Á ú É É Ö É Á Á Á

Részletesebben

Ú ő É ő ű ő ű Á É ő Ó Á Á ő ű ű Á ű Ú É ő É Ú Ö ő ő Á ő ő Á É É Á ő ő ő ő ő ő Á Ó Á É Ú Á Á Á ő Á Á Á Á Á É ő ő ű ő ő É ő ő Á Á Ó Ü Á É Á ő Á ő ő ő Á É Ü ő Á Á ő Ö ő ő Á É ő ő ű ő Ö Á Á Ú Á Á Á É É ő ű

Részletesebben

Á Ó Ö Á É É É É Ő ű Á Ó ű Ö ű ű ű Ó ű Ö Ú Ö Ú ű ű ű ű Ö ű ű ű ű ű Ü Á ű ű ű ű ű ű ű ű Ö Ó ű Ö ű ű Ü ű ű ű Ö ű ű ű ű ű ű ű Ö Ó ű ű ű ű ű Á Á ű É ű ű ű ű ű Ö ű ű ű ű ű Ó Ü Á É Ű ű ű ű ű Á ű ű ű Á É ű Ú Ó

Részletesebben

Á ő ő ő ö ö Ó ő ú ö Á É É ü Ö ő ö ő ő ö Ó ö Ú Ó ő ő ő ö Ö Ú Ú ő Ö ú ö ő ú ú ú Ó ö Ó Ó Ú Ú Ú Ú Ö Ó ő ő ú ő ű ü ő ö ö ö ő ü Ó Ó ő ő Ó ö Ó Ó ü ő ő Ó ő ö ő ő Ó ő ő ő Ú ö ő Ó Ó ő Ó ő Ö ő ö ő ü ü ű ö ö ö Ó ö

Részletesebben

Ú ű Ú ű ű ű Á ű Ö Á ű ű ű ű ű ű Ö ű Á ű ű Á ű ű ű ű ű Á ű Ú Ü Ü ű ű Ü Ü Ö ű ű ű ű ű Ú Ü ű ű ű ű ű Ú Ó ű ű ű Á É ű ű ű Ű ű ű ű É Á Á Á Á Ó Ó ű Ü Ú Ú Ö Ú ű Ö Ő Ú Ú ű Ó Ő Ú Ö Ö Ő Ű É ű Ó É Á Á ű ű Ú Á É É

Részletesebben

ú ú ű ú ú Ú É É Ó ű ű ü ú ü ű ü ú ú ü ü ü ú ü ú ü ü ü ü ú ű ü ü ú ű ü ü ü Á ű ű ú ű ü ü ú ű ü ű ú ü ü ü ú ű ü ü ü ű ú ü ú ü ü ü ű ű ú ü ú ű Ö ú ü ü ü ü ü ú ű Ö ü Ú É ú ú ü ü ü ü ü ü ü ü ü ú ü ú ü ú ü ü

Részletesebben

É É É É É Ö Á Á É Ő ű ű ű Ü ű ű ű Ú Á ű Ö ű Ú Á Ú ű Ó Ú Ú Ú Ú ű Ú Ú ű É ű ű É É É ű É É Ü ű ű É Á ű Á Á Ü Á Ü É Ú Á Ú Ó Ü Ü Ú ű ű Ú Ü Ü ű Ú É Ö ű ű Ü Ó Á Ö Ö ű Ö É É ű ű É ű ű ű Ú ű Ö É Ó ű Ú Ú Ú É Ú Ú

Részletesebben

Á É ö ö ő ő ő Ú Ü ö ö ő ő ö ú ő ö ő ö ú ü ö Ü Ó ö ö ö ö ö ő ö ú ú ö ü Ü ö ö ö ö ö ö ő ö ö ő ö ü ő ö ő ü Ü Ó Ó ö ö ő Ü Ó ö ő ő ő ő Á ő ő Ü ő ö ő ő ő ő ő ő ő ő ő ő ő ő ő É ü É ö ö É Ó ő ő ő ő Ü É ő Ó ő ő

Részletesebben

Ó Ú Ö Ú É Ö É Á ű ű ű ű ű ű ű ű Á ű Á Ú ű Ü ű ű Ü ű Ó ű ű Ú ű Ö Ö ű ű ű ű Á É Ó ű ű Ü Ö ű ű Ü Ú É ű ű ű ű É Ü Ü Ü É Ü Ü Ü Ü ű ű ű ű ű ű ű Ú É ű ű ű ű É Ü ű ű ű ű ű ű ű ű ű Ú ű Ö ű Ü ű ű ű ű É ű Ó ű ű É

Részletesebben

Á ú ő ú Ú ü Ö ú Á Ó ú ü ő ő ő ú Ö ú É ú ű ü É ü ú ő ő ő ú ú ü ü Ö Ö ú ő ő ű É ü ü ü ú ő ő ú ü ü ő ő ő ú ü ő Ö ű ő ü ő ü ő ő Á É ő ü ő ü ú ú ő ü ü ü ő ü ő Ó ü ü ü ü ú É ő ü ü ü ú ő ü Ó ü ü ő ú ő ő ü ü ú

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Szám: 96.824-1-7/2013. Ea: dr. Balthazár Éva Filakné Enyedi Andrea Tóth Éva Lovrityné Kiss Beáta Berényi Anita Radócz zoltán

Részletesebben

É ú ú ú ú ú ú ú ú ú É É ú ű ú ű ú Ú Ü ú ú ú ú ű ú ú ű ú ú ú ú ú ú ű ú ú ű Ü ű ű ú É É ű É ű É ú ú ú ű É ú ú ú ú ú ú ú ú ú ú ú ű ú ú ű Á ú É ű ű ú ú ú ú ű ű ű ú ű ú ú ú ú ú ú ű ú ú Ú ű ú ű ű ú ú ű Ü ú ű

Részletesebben

ő ő ő ü ő ő ő ő ő ő ő ű Ö ő Ö ő ő ő ő ő ő ő ő ü Ö ő ő ü É ő ő ü ő Ú üü ő ő Á Á É É Á ü Ú ő Ó ű ő É ő ű ő ő ő ő ő ű É Ö ű Ú Ö É ő ű ü ő ü É É É É É ő É ü ű ő ü űú ű ü ű Ú É ü ű É É É ő Ó ő ű Á ÚÚ ő ő É

Részletesebben

ö ű ö ö ö ö ü ö ö ü ö ö ö ö ö ö ű ö ü ú ö ö ö ö ű ü ü Ö ü ö ű ű ű ö ú Ü Á Á Á ö ö ú ü ú Ü ö ö ö ö ö ú Ü Ü ö ö Ü ö ü ö ú ö ü ö ü ü Ü ü ű ö ü ö Ü Ú Ü ü Ü ü Ü ú Ü ö ö ü ö ö ű ű ü ö ű Á ö ü ö ö ú ö Ü Á Ü Ő

Részletesebben

Á ű Ú ÚÉ Á Á Ü Ü ű Ü Ü Ü Ú Ü Ü Ü É Ú Ü ű Ü Ü Ö ű ű Ü Ü Ü Ü Ü ű ű ű Ú ű ű Ú ű ű ű ű Á Ú É Á ű Á É Á Ú ű Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á ű Á Á Á Á Á É ű Ü ű Á ű ű ű Á ű Ú Ó Á Á ű Ú ű Ü ű Ü Á Á ű ű É

Részletesebben

ö Á É É ö ö Ö ö ű ö ő ö ő ö ú ü ö Ü ö ö ö ö ü ö ú ö ő ü ö Ú ü ü ö Ü ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ü ő ö ú ö ö ü ö ö ö ö ő ő ö ű ö ö ű ö ö ő Ü ö Ü ö ü Ü ö ö ö ú Ó ö ö ö ö ö ő ö ö ú ö ő ö ö ő ő ö ö ö ü ö ö É ö

Részletesebben

É ú ú Á É ú É ű Á Ú ú ú ú ű ú É ű ú ú ű ú ú ű ú ú ű ú ú ú ú ú ú ű ű ű ú Á Á ű É É ú ú ú ú ú ú ű Ü ű ű ű Ö Ú ú Ú ú ű ú ú ű ú ű ű ú ú Ö ű ú ú ú ű ű ű ű ú ú É É ű ű É É ú ú ű Á ú ú ú É Ú ű ú ú ű ú ú ú Ü ú

Részletesebben

Á Á é é ő ö ó é é é é é ő é é é ő ő ő é ü ő ó ó ó ö ö é é ő é ő é ő ö é é é é é é é ő é ű ő é é é é é ó ő ö é ú ö é ö é é ö ő ó ő ó é ő é ő ő é ő ó ó é ő ő é é ü ő é ó é ö ő é ő é ó ő é é ő é é ő é é é

Részletesebben

Gumibitumen - a jövő kötőanyaga az útépítésben

Gumibitumen - a jövő kötőanyaga az útépítésben Gumibitumen - a jövő kötőanyaga az útépítésben Dr. Geiger András Fejlesztő mérnök MOL DS Innováció, Termékfejlesztés XVI. Hulladékhasznosítási Konferencia 2014. szeptember 18-19. Gyula, Park Hotel Tartalom

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELEM. (Tantárgy kód: FCNBKOV)

KÖRNYEZETVÉDELEM. (Tantárgy kód: FCNBKOV) KÖRNYEZETVÉDELEM (Tantárgy kód: FCNBKOV) HARMADIK RÉSZ: LEVEGŐTISZTASÁGVÉDELEM AZ ATMOSZFÉRA LÉGSZENNYEZŐDÉS LÉGSZENNYEZŐ ANYAGOK KÁROS HATÁSAI GLOBÁLIS FELMELEGEDÉS SAVASODÁS OZÓNRÉTEG KÁROSODÁSA FOTOKÉMIAI

Részletesebben

Autópálya üzemeltetés. Előadó: Szabados Szabolcs Fenntartási igazgató

Autópálya üzemeltetés. Előadó: Szabados Szabolcs Fenntartási igazgató Autópálya üzemeltetés Előadó: Szabados Szabolcs Fenntartási igazgató Dolgozói létszám: 995 fő Mérnökségek száma: 15 Az ÁAK Zrt. hálózata Kezelt úthálózat hossza: 1353,5 km Kezelt autópályák hossza: 740,2

Részletesebben

ú Á ö ü ö ú ű ü ü ö ö ű ö ö ö ü ö ü ö ű ü ö ú ú ü ü ü ú ö ö ö ű ű ü ú ű ü ö ö Á ö ü ű ö ö ü ö ü ö ö ü ö ö ü ö ö ö Á ü ú ö ö ü ö ö ö ú ö ü ö ö ú ú ü ö ű ö ö ö úö ö ö ö ö ö ű ö ú ö ö ö ü ü ö ú ö ö ú ö ö

Részletesebben

Keraquick-et, Planipatch-ot és Nivorapid-ot rugalmassá tevő latex adalékszer

Keraquick-et, Planipatch-ot és Nivorapid-ot rugalmassá tevő latex adalékszer Latex Plus Keraquick-et, Planipatch-ot és Nivorapid-ot rugalmassá tevő latex adalékszer ALKALMAZÁSI TERÜLET Keraquick adalékszereként, hogy az fokozott teljesítményű, gyorskötő, lecsúszásmentes (EN 12004

Részletesebben

ö ü ö ú ú ö Á Ú ü ö ö ü ű É ú ü ü ű ö ö ö ö ö ö ö ö ű ú ü ö ü ü ű ö ö ö ö ö ö ö ü ö ű ű ú ö ü ö ö ö ű ö ű ö ö ü ú ü ö ü ö ü ü ö ö ö ö ö ü ö ű ü ö ö ű ö ö ö ö ü ú É ö ö ö ö ö ö ö ú ú ö ö ö ö ö ö ú ú ú ú

Részletesebben

Á ö ü ö ő ö ű ö ú ú ö ú ő ő Á ő ő ö ú ü ő ő ú ő ő ő ő ö ü ő ő ú ő ö ö ü ü ő ö ü ü ö ő ú ő ő ő ö ú ú ö ö ú ő ü ü Ü ő ö ő ű ü ö ú ú ú ö ő ö ő ö ú ö ű ő ő ö ő ö ü ö É É É É Ú É É É É É öö É É ő É ö É

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1434/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1434/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1434/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Az INNOTESZT Minőségvizsgáló, Technológiai és Fejlesztési Kft. Regionális Mobillabor

Részletesebben

Ö Á ü ű ü ű ü ü ü ü ü Á ü ü ü ü Á ü ü ü ü ü ü ü ű ü ü ű ü ü ü ü Ü ü ü ü ü Ó ü ü ü ű ü ü Á ü ü ü ü ü ü ü ü ü ü ű ü ű Á ü Á Á ü ü ü ü ü ü ü ü ű ű ü ü Ú Ü ü ü ü ű ü Ú ü ü Ü Ü Ö Ú ü ü Ü Ü ü ü ü Ú Á Ú ü Ú Á

Részletesebben

ö ÍÍ ö Ü Í ó ö ú ö ú Á ö ő ö Ú ö Ú ó ő ö ó ő ö ú ó ó ö ű ö ű ő ő ö ú ö Ú ú ű ő ö ö ú ö ú Á ó Ö Ú Ő ó ó ö ő ö ú ű ö Í ő ó ó ó ű ó ü ö ó ó ö ú ó ő ü Ü Ü Ü ü ő ó Ö Á ó ó Ü ő ü ő ó ö Ü Ö ó ü ő ó ü ó ő ó ó

Részletesebben

Javítás. Hidegen bedolgozható kátyúzó anyagok. Előírás. Kiadás éve: 2002

Javítás. Hidegen bedolgozható kátyúzó anyagok. Előírás. Kiadás éve: 2002 Fedlap: B Javítás Hidegen bedolgozható kátyúzó anyagok Előírás Kiadás éve: 2002 Kiadó: Magyar Útügyi Társaság (MAÚT) MAÚT-szám: e-ut 08.02.22 (ÚT 2-3.506) MAÚT-kategória: előírás Impresszum: 2002. június

Részletesebben

É Ő É é ö í é í é í í Ú é é é í í ő ö ö é É Ó É Á í é ő é í í í Í Í í í É É É í é é í Í é Íő é í é í é í í Í ú é é ű í í é í í Í ö ö ő é ö ö é é í Á ő é é é í é Í ö é é é é é é ö Í ö é é é í í é ö í í

Részletesebben

á Ó Ó Í Ő Ő Ő Ő Ű Ő ö Ő Ő Ő Ő Ú Ú Ő Ő Ű ó Í Ú Ő Í Ő Ú Í á ö á á á ó á ö ű Í á ó ő ö ü ő ő ő ó ó ó ű ó őá á á ő á ó ő ő ó ü ő Í ú ő á ö ő ő ő á ó Ú ó Í ó á Í ó ü ó á ö ü ó ö ö ó á ó á á Í á ü ó Ó Ü á ó

Részletesebben

Előrehaladás az útépítési anyagok európai szabványosításában dr. Adorjányi Kálmán 1

Előrehaladás az útépítési anyagok európai szabványosításában dr. Adorjányi Kálmán 1 Előrehaladás az útépítési anyagok európai szabványosításában dr. Adorjányi Kálmán 1 1. Bevezetés Az útépítési anyagok európai szabályozásának egységesítésével, az európai szabványbizottság CEN/TC 227 "Útépítési

Részletesebben

ó Ü Ú Á ó ú ó ú ó ó ú ó ő ó ó ó ó ő ő ú ó ó ú ő ü ő Ö ó ó Ó Á Ö Ü ó ő ó ó Ö Ö Ü Ö Ö Ö ő Ö Ö Á Í Ö Á Ö ő ő Ö Ú Ú ÁÍ Ó Á Á Ü Ó ő ú ú ű ó ó ó ó ő ú ú ő ó ó ó Ú Ö ú ű ü ű ü ú ú ű ü ű ü ó ő ó ú ó ű Í Í ó óí

Részletesebben

ú ű Í Í Í Ö Ő Ö Ú Ű Á Ó Á ő ő Í Í Á Á Í Í Ú Ö Á Á Í Á Á Ö Ö ÍÁ Ó Ö Ú Ó Á Á Á Ú Á Ú Á Ú Á Á Ö ő ő Í Ö Ü Ó Á Ö Ú Í ú Ü Í Í Í Ú ú Í Ö Í ú Ú ú Í úí ű Í Í ÍÓ Í ú Í Í ú Í Í Í Í Á Ű Á Ó Á Ú Ó Í Í Á Ü Í Í Ö Á

Részletesebben

Í Í í ő Í Ö Ú Á ó Á Á ő ó Á ü Ó ő ő ő Ö ú ő í ö ú ü Í í Ó ó Ó ú Í ó Ó Í Ú Ó Ő Ó ö Ó Őí ö ö í í ó Á őí ő ó ő í ú Í ó ó ó Í ö ő Ő í Ó ő Ó í Ó Ó ö ú ö ú ö ú ő Í í ó Ó Ó Úú ö Ő ö Ó ú ó ó ó Á í ó ó ö ú ö Ó

Részletesebben