Szkeleton tervezése. 100 Generalis faliora. Csapattagok: Konzulens: Szabó András március 21.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szkeleton tervezése. 100 Generalis faliora. Csapattagok: Konzulens: Szabó András. 2005. március 21."

Átírás

1 Szkeleton tervezése 100 Generalis faliora Konzulens: Szabó András Csapattagok: Kenéz Tamás TLSXNP Kiss Gergely KNJU43 Papp Gergely L584UF Rostás Gábor N7WH3P március 21.

2 A szkeleton modell valóságos use-case-ei A csomag felrobbanása Feladata: a romlandó csomag felrobbanásának lekezelése. Működése: amikor a bejövő teherautó a romlandó csomagot átadja az első futószalagnak vagy váltónak, akkor beállít egy időzítést a csomaghoz a Timer objektumban. Az időzítés lejártakor a Timer meghívja a csomag timeoutaction() metódusát, aminek hatására a csomag beállítja a blown flagjét igazra. A futószalag a flag-et a következő frissítéskor érzékeli, és eltávolítja a csomagot magáról. A csomag átadása: IT-C, C-C, C-OT use-case-ek Generalis faliora március 21.

3 Feladatuk: a csomag továbbítása a bejövő teherautóról egy Container-be, Container-ből Container-be, illetve Container-ből kimenő teherautóra. Működésük: teljesen hasonlóak, ha a csomagot aktuálisan tartalmazó objektum észleli, hogy a csomag a következő frissítéskor leesne róla, a csomagot átadja az őt követő pályaelemnek annak addpackage() metódusának meghívásával. Ezután a csomagot eddig tartalmazó pályaelem meghívja a saját removepackage() metódusát, és eltávolítja magából a csomagot. A csomag összetörése Generalis faliora március 21.

4 Feladata: Annak az eseménynek a lekezelése, amikor egy csomagra ráesik egy másik csomag. Működése: amikor a bejövő teherautó vagy egy Container típusú objektum a csomagot átadja a rákövetkező futószalagnak vagy váltónak, akkor a fogadó fél ellenőrzi, hogy nem tartózkodik-e másik csomag ott, ahová az új csomag érkezik. Ha igen, akkor a régi csomag broken flagjét igazra állítja be; a csomag a következő frissüléskor fog eltávolítódni a modellből. Időzítés a modellben Feladata: a modell elemeinek időzítése. Működése: az első időzítést a Model szülőobjektum állítja be a Timer-en, az Initialization use-case során. A további időzítéseket a pályaelemek maguk állítják be (a Timer objektum addwatch() metódusának segítségével) az első időzítés (timeoutaction()) lefutásának eredményeként. Generalis faliora március 21.

5 Kimenő teherautó megtelése Feladata: a megtelt kimenő teherautó modellben való megjelölése. Működése: a Container típusú objektum a szokásos módon adja a rákövetkező elemnek a csomagot. Mikor a kimenő teherautó érzékeli, hogy ő megtelt, azaz elfogyott a rendelkezésre álló kapacitása, akkor az available flagjét hamisra állítja. Generalis faliora március 21.

6 Inicializáció Feladata: a modell létrehozása, alapállapotba hozása. Működése: A Model szülőobjektum létrehozza a Timer időzítő objektumot (mely szingleton objektum a rendszerben), a Timer feladata a modell elemeinek időzítése. A Model objektum létrehozza a modell elemeit, létrehozza a bejövő teherautót, a futószalagokat, a váltókat, és a kimenő teherautókat. A bejövő teherautót feltölti a pályában definiált színű és minőségű csomagokkal. Mindezek után összelinkeli a pályának megfelelően a teherautókat, futószalagokat, váltókat azok setnextline és setnextlines metódusai segítségével. Végül bejegyzi a Timer-ben a pályaelemek első időzítéseit. Ezek után a Model-t tartalmazó fő osztály és majd a grafikus és vezérlő komponensek folytathatják működésüket, a játék modellje inicializálva van. Generalis faliora március 21.

7 Kollaborációs diagramok A csomag felrobbanása Csomag átadása: IT-C, C-C, C-OT kollaborációs diagramok Generalis faliora március 21.

8 A csomag összetörése Időzítés a modellben Generalis faliora március 21.

9 Kimenő teherautó megtelése Az inicializálás kollaborációs diagramja Generalis faliora március 21.

10 Az információk kijuttatása a modellből Csapatunk úgy döntött, hogy az információk kijuttatása egy EventStore nevű tárolón keresztül történjen. Ez az objektum nem része a modellnek, mert csak a külvilággal való kapcsolódás biztosítása a feladata, azonban éppen ezért minden a külvilágra hatást gyakorló modellbeli objektumnak ismernie kell őt. Működése: a modell által megszűnésre ítélt objektumokat saját maguk, vagy valamelyik másik objektum beregisztrálja az EventStore egyik listájába, a modellbeli referenciák ezután megszűnnek. A modell frissítésekor csak ezeket a listákat kell ellenőrizni (melyeknek a hossza az esetek túlnyomó többségében nulla). Ezután pedig a listákban található objektumokon végrehajtható a szükséges művelet (például effektek: teherautó kimegy a pályáról, csomag felrobban). Amiért azonban ez a fejlesztés szükségszerű volt: megszüntethető az objektum wrappere, és így az objektum maga is végleg megszűnhet. Megjegyzés A program működésében a modell helyességén túl a külvilággal megvalósított kapcsolat is létfontosságú. Ezt a működést a use-case-ektől különválasztva, egy diagramba sűrítve ábrázoltuk. Ennek az információnak a többi use-case-be építve kellene szerepelnie, azonban ez nem a modell része, csak egy csatolási pont. Továbbá azért is célszerűbb így ábrázolni, mert így áttekinthetőbb. A fent említett okok miatt sincs a use-case-ek leírásánál külön-külön mindenhol megemlítve hogy a flagek állítása mellett ezeket a függvényeket is meghívjuk. A szekvencia-diagramban a nyilak sorrendje most nem jelöl eseménysorrendet, csak azt, hogy melyik objektum milyen hívással fordulhat az EventStore tárolóhoz (különkülön mindegyik variációt célszerűtlen lett volna felrajzolni). Ugyanígy az ehhez tartozó kollaborációs diagramban sem szerepelnek az események sorrendjét jelölő sorszámok. Generalis faliora március 21.

11 Generalis faliora március 21.

12 Hibajavítás avagy az eddigi dokumentációkkal való ellentmondások feloldása A múlt héten leadott dokumentációban említettük, hogy megfontoltuk, hogy nem kell a modellbe az a bizonyos univerzális csomag-evő objektum, amely a kimenő teherautó helyett állt volna be egy futószalag végére. Azóta rájöttünk, hogy ez megoldható egy sokkal egyszerűbb módosítással, mégpedig a következő módon. Az Out_Truck működése eredetileg külön volt választva a csomag leesésétől. A kimenő teherautó a modellben sosem fog eltűnni a futószalag végéről, csak az avaiable flag állásában (meg persze a megjelenítésben) lesz különbség. Ha egy csomag avaiable=false állású teherautóra adódik át, akkor összetörik, ha avaiable=true-ra akkor csak egyszerűen megszűnik. Az EventStore-os megoldással együtt így objektum-orientáltabb (és gyorsabb) üzenet-alapú működést érünk el a modell és a modellt vezérlő/megjelenítő egység határán. Egy másik hibánk volt, hogy az Out_Truck-ba nem vettünk fel capacity számlálót is, holott a specifikációban az szerepelt. Ezt kifelejtettük a statikus struktúradiagramból, de a legfrissebb verzióban már javítottuk ezt. Még egy hiba, amit a modell analizálása során találtunk: az előbbi kimenő teherautó csomagevő objektummal sikerült azt az ellentmondást belevinni a modellbe, hogy a csomag leesését kétféleképpen is definiáltuk. A régebbi megoldás az volt, hogy az utolsó futószalag öli meg a csomagot; az új viszont az, hogy a teherautó öli meg a csomagot (persze az EventStore-on keresztül a wrapperével együtt). Úgy döntöttünk, hogy a második megoldás marad a végleges, így a csomag leesése usecase diagramot és kollaborációs diagramot töröltük a dokumentációból. Ez egyszerűen csak egy Container Out_Truck drop művelet lesz, a többiről majd a teherautó gondoskodik (mivel a futószalag nem fogja tudni, hogy milyen flagű teherautónak adja tovább a csomagot) az EventStore-os diagramokon látható módon. Generalis faliora március 21.

13 A szkeleton kezelői felületének terve, dialógusok A szkeleton célja az analízis modellben felvázoltak helyes működésének igazolása. Azért, hogy ez a helyesség a felhasználó által is ellenőrizhető legyen, egy parancssoros (konzolos) felületet biztosítunk. A szkeleton a modellnek semmilyen állapotát nem tárolja, ezért a felhasználónak kell minden szükséges információt bevinnie. Amikor a szkeleton bemenetet vár, akkor körülírja, hogy pontosan milyen információra van szüksége a működés folytatásához. A szkeleton mindig felkínálja az éppen aktuális választási lehetőségeket a felhasználónak, aki a numerikus billentyűzetet használva kiválasztja a neki megfelelő opciót. A függvények meghívódását és befejeződését kijelzi a szkeleton. Ha egy függvény a felhasználó által szolgáltatott bemenet közvetlen hatására hívódik meg, akkor ezt a függvény előtt egy * szimbólum jelöli. A függvényhívások mélységét szóközök használatával szemléltetjük. Egy függvény hívását a függvényt tartalmazó objektum neve előtti + jellel, a hívás visszatérését ugyanott egy jellel jelöljük. Ennek megfelelően a megjelenítés formátuma a következő lesz: [szóközök][*]+osztály:függvény(attrib1, attrib2, ) [szóközök][*] Osztály:függvény Amikor a szkeleton választás elé állítja a felhasználót, akkor ezt a kérdés előtt egy >> jellel jelöljük, ami a kérdés minden sora előtt szerepel, a válaszlehetőségek sorait is beleértve. Minden válasz mellett szerepelni fog egy sorszám, a felhasználónak ezt a sorszámot kell begépelnie, és utána az Enter billentyűt lenyomnia a választás véglegesítéséhez. Például: >> Hova továbbítódjon a csomag a futószalagról? >> 1. Kimenő teherautóba >> 2. Másik futószalagra >> 3. Váltóra >> 4. Földre >> Generalis faliora március 21.

14 Architektúra A szkeleton feladata az analízis modellben megfogalmazott use-case-ek helyes működésének igazolása, ennek megfelelően a tényleges implementáció a modell működésére koncentrál, a control és a view rész a lehető legegyszerűbb, minimális. A szkeleton ezért statikus objektumokből fog állni, minden objektumból lesz egyetlen példány, a kérdéseket egy központi objektum teszi fel, a válaszok eredményének megjelenítését szintén egy közös objektum végzi. A szkeleton nem modellez, csak igazol, minden felmerülő kérdésre a felhasználótól kapja meg a válaszokat. Ezzel szemben a tényleges projektnek sokkal sokrétűbben kell majd működnie, itt a feladat a modell inicializálása előre megadott pályaadatok alapján, a modell ütemezése és vezérlése, illetve a grafikus megjelenítés. A program vázlatos szerkezete A játékot egy fő osztály valósítja meg, ennek feladata a különböző menük összefogása, a játéktér hozzáadása lesz. A játéktér tartalmaz egy példányt a modellünkből, illetve ez tartalmazza majd azt a fő szálat, mellyel az ütemezést végezzük, valamint ez kéri a kirajzolást a modelltől valamilyen grafikus felületre. A modell szerkezete A modell elemeit egy Model nevű objektum fogja egységbe, azonban nem kezeli monolitikusan a modellt, azt közvetlenül nem ismeri. Feladatai csupán a kezdőállapot létrehozása (inicializálás) és a modell kimeneti-bemeneti pontjainak kezelése a wrapperek segítségével. A wrapperek olyan kiegészítő információkat tartalmaznak a modell egyes elemeiről, melyek típusukból adódóan nem lehetnek részei a modellnek (pl koordináták, kirajzolási utasítások), különben elmosódna a határ az absztrakt modell és a valóságos implementáció között, ami később súlyos tervezési nehézségekhez vezetne. Csatolások a modellben: a modell legelső eleme a bejövő teherautó. Ez az elem meghatározott időközönként (belső ütemezés), kiad egy csomagot a hozzá csatolt futószalag- Generalis faliora március 21.

15 ra/váltóra. A futószalag kimenete csatlakozhat másik futószalaghoz, kimenő teherautóhoz vagy váltóhoz, a futószalagok felelőssége a csomagok tárolása és a megadott irányba lökdösése. Ennek megfelelően a futószalag tartalmazni fog egy csomaglistát, ahova a pálya többi eleme bejegyezhet csomagokat. A váltók több futószalaghoz is kapcsolódnak, de egyszerre mindig csak egy kapcsolat aktív (amerre a váltó mutat). A modell végei a kimenő teherautók, ezek egy-egy futószalag (esetleg váltó) végpontjai. Ütemezés A program egyetlen fő szálon fog futni, melynek célja a modell frissítése és a kirajzolás. Mivel a model-view-controller szemlélet szerint a modellt különválasztottuk a kirajzolástól, ezért a szálat kezelő objektum egy fő objektum lesz, amely összehangolja a modell, a megjelenítés és a vezérlés működését és minden ütemezési feladatot ellát. A modell saját belső ütemezést használ, melyet a Timer objektum valósít meg, méghozzá aszinkron módon. Ez azért előnyös, mert így kikerülhető a modellben egy monolitikus ütemező objektum használata, ezáltal a modell valóságosabb, megbízhatóbb működést garantál. Azonban a főprogramban egyszerűbb a monolitikus kezelés használata a megjelenítés és a vezérlés miatt. Az ütemezés minél egyszerűbbé tételéhez itt csak egy szálat használunk. Több szál használata is lehetséges lenne, ez azonban szinkronizációs problémákhoz vezetne és így a program is bonyolultabb lenne, mindamellett nem működne hatékonyabban. Generalis faliora március 21.

16 Napló A napló tartalmazza, hogy az egyes csapattagok mit és mikor tevékenykedtek a projektért Kenéz, Kiss, Papp, Rostás Megbeszélés, a heti feladatok kiosztása Kenéz, Kiss, Papp, Rostás Kenéz, Kiss, Papp, Rostás Szekvencia-diagramok megrajzolása Hivatalos megbeszélésen való részvétel Kiss, Papp Online konzultáció Kenéz, Kiss, Papp, Rostás Kollaborációs diagramok megrajzolása Kenéz, Rostás Szkeleton kezelői felület tervének megírása Kiss Architektúra rész megírása Papp Dokumentumszerkesztés Papp Dokumentumszerkesztés Kiss, Papp Online konzultáció Papp Dokumentumszerkesztés Kiss, Papp A felmerülő kérdések online megbeszélése, a dokumentum csiszolása, a hibák kijavítása Generalis faliora március 21.

Analízis modell kidolgozása

Analízis modell kidolgozása Analízis modell kidolgozása 100 Generalis faliora Konzulens: Szabó András Csapattagok: Kenéz Tamás TLSXNP arachnus@tvn.hu Kiss Gergely KNJU43 6er6e1y@gmail.com Papp Gergely L584UF pg554@hszk.bme.hu Rostás

Részletesebben

Szkeleton beadása. 100 Generalis faliora. Csapattagok: Konzulens: Szabó András. 2005. március 29.

Szkeleton beadása. 100 Generalis faliora. Csapattagok: Konzulens: Szabó András. 2005. március 29. Szkeleton beadása 100 Generalis faliora Konzulens: Szabó András Csapattagok: Kenéz Tamás TLSXNP arachnus@tvn.hu Kiss Gergely KNJU43 6er6e1y@gmail.com Papp Gergely L584UF pg554@hszk.bme.hu Rostás Gábor

Részletesebben

Szoftverprototípus készítése. Szoftverprototípus készítése. Szoftverprototípus készítése 2011.10.23.

Szoftverprototípus készítése. Szoftverprototípus készítése. Szoftverprototípus készítése 2011.10.23. Szoftverprototípus készítése Dr. Mileff Péter A prototípus fogalma: a szoftverrendszer kezdeti verziója Mi a célja? Arra használják, hogy bemutassák a koncepciókat, kipróbálják a tervezési opciókat, jobban

Részletesebben

Verkehrsmeldungen am UML

Verkehrsmeldungen am UML Verkehrsmeldungen am UML 27 Led Zeppelin Konzulens: Budai Péter Csapattagok Bodó Péter MKA2DY carter89@freemail.com Pál Tamás UVKSGJ paltamas89@gmail.com Szárnyas Gábor U944EQ szarnyasg@gmail.com 2010-05-13

Részletesebben

OBJEKTUMORIENTÁLT TERVEZÉS ESETTANULMÁNYOK. 2.1 A feladat

OBJEKTUMORIENTÁLT TERVEZÉS ESETTANULMÁNYOK. 2.1 A feladat 2. Digitális óra 28 OBJEKTUMORIENTÁLT TERVEZÉS ESETTANULMÁNYOK 2.1 A feladat Ebben a fejezetben egy viszonylag egyszerő problémára alkalmazva tekintjük át az OO tervezés modellezési technikáit. A feladat

Részletesebben

Előzmények 2011.10.23.

Előzmények 2011.10.23. Előzmények Dr. Mileff Péter A 80-as évek közepétől a szoftverek komplexitása egyre növekszik. Megjelentek az OO nyelvek. Az OO fejlesztési módszerek a rendszer különböző nézőpontú modelljeit készítik el.

Részletesebben

A követelmények leírása

A követelmények leírása A követelmények leírása Júz Kéz az indián kincskereső barlangokban gyémántra vadászik. Ehhez korlátozott mennyiségű robbanószer és élet áll rendelkezésére. A játékos feladata az indián irányítása, és a

Részletesebben

Követelmény, projekt, funkcionalitás 41 CSK 1

Követelmény, projekt, funkcionalitás 41 CSK 1 Követelmény, projekt, funkcionalitás 41 CSK 1 konzulens Eredics Péter csapattagok Olasz Ákos G34NIY olaszakos@gmail.com Panyiczky Péter Zoltán T533FJ panyika@gmail.com Lágler Krisztián FYMGQ8 lagler.krisztian@gmail.com

Részletesebben

2. Követelmény, projekt, funkcionalitás

2. Követelmény, projekt, funkcionalitás 2. Követelmény, projekt, funkcionalitás 2.1 Követelmény definíció: 2.1.1 A program célja, alapvetı feladata: A program nem más, mint egy ügyességi játék, ahol a feladat a pályán lévı gyémántok megszerzése.

Részletesebben

Kezdjen el 3D-ben gondolkodni. AutoCAD

Kezdjen el 3D-ben gondolkodni. AutoCAD Kezdjen el 3D-ben gondolkodni. AutoCAD Civil 3d 2009 Jobb vele dolgozni Az AutoCAD Civil 3D szoftver egyszerűen jobb módszert kínál az építőmérnöki projektek tervezési, elemzési és dokumentálási feladatainak

Részletesebben

Kaspersky Internet Security Felhasználói útmutató

Kaspersky Internet Security Felhasználói útmutató Kaspersky Internet Security Felhasználói útmutató ALKALMAZÁS VERZIÓJA: 16.0 Tisztelt Felhasználó! Köszönjük, hogy termékünket választotta. Reméljük, hogy ez a dokumentum segít a munkájában, és választ

Részletesebben

Programozás 1. 2.gyakorlat

Programozás 1. 2.gyakorlat Programozás 1. 2.gyakorlat Ismétlés Objektum: Egy a való világból vett elem (ami lehet elvonatkoztatott is) számítógépes ábrázolása. Pl: Kurzus, Személy stb Minden Objektum rendelkezik: Állapottal Viselkedéssel

Részletesebben

Tartalom Kontextus modellek Viselkedési modellek Adat-modellek Objektum-modellek CASE munkapadok (workbench)

Tartalom Kontextus modellek Viselkedési modellek Adat-modellek Objektum-modellek CASE munkapadok (workbench) 8. Rendszermodellek Kérdések Miért kell a rendszer kontextusát már a követelménytervezés során modellezni? Mi a viselkedési modell, az adatmodell és az objektum-modell? Milyen jelöléseket tartalmaz az

Részletesebben

Bánsághi Anna anna.bansaghi@mamikon.net. Bánsághi Anna 1 of 54

Bánsághi Anna anna.bansaghi@mamikon.net. Bánsághi Anna 1 of 54 SZOFTVERTECHNOLÓGIA Bánsághi Anna anna.bansaghi@mamikon.net 2. ELŐADÁS - KÖVETELMÉNY MENEDZSMENT Bánsághi Anna 1 of 54 TEMATIKA I. SZOFTVERTECHNOLÓGIA ALTERÜLETEI II. KÖVETELMÉNY MENEDZSMENT III. RENDSZERMODELLEK

Részletesebben

A bizonylati rend kialakítása szintén az alapítás utáni feladatok közé tartozik.

A bizonylati rend kialakítása szintén az alapítás utáni feladatok közé tartozik. A bizonylati rend kialakítása szintén az alapítás utáni feladatok közé tartozik. A Számviteli Törvény írja elő tartalmát. A lenti bizonylati rend minta természetesen a cég operatív teendőihez igazítandó

Részletesebben

Sorompó kezelés mérlegműszerrel

Sorompó kezelés mérlegműszerrel METRISoft Mérleggyártó KFT PortaWin (PW2) Jármű mérlegelő program 6800 Hódmezővásárhely Jókai u. 30 Telefon: (62) 246-657, Fax: (62) 249-765 e-mail: merleg@metrisoft.hu Web: http://www.metrisoft.hu Módosítva:

Részletesebben

A minőségirányítási rendszer bevezetése

A minőségirányítási rendszer bevezetése A minőségirányítási rendszer bevezetése ISO 9001 rendszermodell alkalmazása Minőségirányítás Bsc Földessyné Nagy Márta 1 A vezetőség stratégiai döntése Miért akarjuk bevezetni a minőségirányítási rendszert?

Részletesebben

4. Példa: Másodfokú egyenlet megoldása (program2_1.vi)

4. Példa: Másodfokú egyenlet megoldása (program2_1.vi) 4. Példa: Másodfokú egyenlet megoldása (program2_1.vi) Mielőtt nekilátnánk a programozásnak, idézzük fel a másodfokú egyenlet általános alakját, és ez alapján gondoljuk végig, hogy milyen elemekre lesz

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV 1 IMPERA: BESZÁMOLÓ FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Az elektronikus számonkérés a hagyományos írásbeli beszámolókkal szemben rugalmasabb lebonyolítást tesz lehetővé, az értékelés gyorsabb és objektívebb, a tárolt

Részletesebben

Bánsághi Anna anna.bansaghi@mamikon.net. 1 of 67

Bánsághi Anna anna.bansaghi@mamikon.net. 1 of 67 SZOFTVERTECHNOLÓGIA Bánsághi Anna anna.bansaghi@mamikon.net 5. ELŐADÁS - RENDSZERTERVEZÉS 1 1 of 67 TEMATIKA I. SZOFTVERTECHNOLÓGIA ALTERÜLETEI II. KÖVETELMÉNY MENEDZSMENT III. RENDSZERMODELLEK IV. RENDSZERARCHITEKTÚRÁK

Részletesebben

Csoport neve: Kisiskolások Feladat sorszáma: 2. Feladat címe: Oktatási intézmény honlapja, oktatási naplóval. E-Project.

Csoport neve: Kisiskolások Feladat sorszáma: 2. Feladat címe: Oktatási intézmény honlapja, oktatási naplóval. E-Project. Csoport neve: Kisiskolások Feladat sorszáma: 2. Feladat címe: Oktatási intézmény honlapja, oktatási naplóval E-Project Gyakorlatvezető: Krizsán Zoltán Csoport tagok: Koncz Gergely WP21 info@teng.hu Lajtner-Gerán

Részletesebben

Analízis modell kidolgozása I.

Analízis modell kidolgozása I. Analízis modell kidolgozása I. 65 Konzulens: Zsolnai Károly Csapattagok Balogh Péter Tamás B6E4VC b4logh.peter@gmail.com Gál István László EKCBOK galpityu@gmail.com Kárász Gábor QHTQ8N raknepseg@gmail.com

Részletesebben

2.1.A SZOFTVERFEJLESZTÉS STRUKTÚRÁJA

2.1.A SZOFTVERFEJLESZTÉS STRUKTÚRÁJA 2.Szoftverfejlesztés 2.1.A SZOFTVERFEJLESZTÉS STRUKTÚRÁJA Szoftverfejlesztés: magában foglalja mindazon elveket, módszereket és eszközöket, amelyek célja a programok megbízható és hatékony elkészítésének

Részletesebben

IGLU Software 4028 Debrecen, Rózsahegy u. 26. Tel.: 0620-537-33-21 E-mail: Iglu@t-online.hu www.iglu.hu MEDIALIB ÁLTALÁNOS KATALOGIZÁLÓ ÉS NYILVÁNTARTÓ IRODAI PROGRAM KEZELÉSI ÚTMUTATÓ (v 2.3.1-2003.10)

Részletesebben

Szövegszerkesztés Verzió: 0.051

Szövegszerkesztés Verzió: 0.051 Verzió: 0.051 1 Tartalomjegyzék A Word 2003 munkakörnyezet...9 Word 2003 program megnyitása...9 A Word 2003 képernyő...9 Program bezárása:...11 Az eszköztár...12 Környezetfüggő eszköztár...13 Fájl menü...14

Részletesebben

Objektum Orientált Szoftverfejlesztés (jegyzet)

Objektum Orientált Szoftverfejlesztés (jegyzet) Objektum Orientált Szoftverfejlesztés (jegyzet) 1. Kialakulás Kísérletek a szoftverkrízisből való kilábalásra: 1.1 Strukturált programozás Ötlet (E. W. Dijkstra): 1. Elkészítendő programot elgondolhatjuk

Részletesebben

Gyakran Ismételt Kérdések (GyIK)

Gyakran Ismételt Kérdések (GyIK) Gyakran Ismételt Kérdések (GyIK) Jelen jegyzet az ÉTDR használata során gyakran feltett és ismétlődő kérdésekre igyekszik röviden, közérthetően válaszokat adni. Javasoljuk, hogy mielőtt kérdését megfogalmazná

Részletesebben

A kifizetés, valamint a támogatás lehívás szakaszához kapcsolódó tanácsok (ÚMFT)

A kifizetés, valamint a támogatás lehívás szakaszához kapcsolódó tanácsok (ÚMFT) A kifizetés, valamint a támogatás lehívás szakaszához kapcsolódó tanácsok (ÚMFT) 1. Kötelezettségek utólagos fedezeti számlanyitás esetén. A 191/2009. Korm. Rendelet szerinti építtetői fedezetkezelés esetén

Részletesebben

A Scrum Útmutató. Meghatározó útmutató a Scrumhoz: A játék szabályai. Kifejlesztette és karbantartja Ken Schwaber és Jeff Sutherland

A Scrum Útmutató. Meghatározó útmutató a Scrumhoz: A játék szabályai. Kifejlesztette és karbantartja Ken Schwaber és Jeff Sutherland A Scrum Útmutató Meghatározó útmutató a Scrumhoz: A játék szabályai Kifejlesztette és karbantartja Ken Schwaber és Jeff Sutherland Tartalomjegyzék A Scrum útmutató célja... 3 A Scrum meghatározása... 3

Részletesebben

AXEL Számlázó és készletnyilvántartó program

AXEL Számlázó és készletnyilvántartó program AXEL Számlázó és készletnyilvántartó program Felhasználói útmutató 1. MEGVÁSÁRLÁS... 2 1.1. AUTOMATIKUS ÉLESÍTÉS... 2 1.2. MANUÁLIS ÉLESÍTÉS... 2 2. TELEPÍTÉS... 3 2.1. ELSŐ TELEPÍTÉS... 3 2.2. TÖBB PÉLDÁNY

Részletesebben

MGV MAGYAR GAZDASÁG- ÉS VÁLLALKOZÁSFEJLESZTŐ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG

MGV MAGYAR GAZDASÁG- ÉS VÁLLALKOZÁSFEJLESZTŐ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG MGV MAGYAR GAZDASÁG- ÉS VÁLLALKOZÁSFEJLESZTŐ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT Hatályos: 2014.09.02. napjától 1 TARTALOMJEGYZÉK Alapelvek 3 1. Fogalmak 5 2. Panasz felvétele..6

Részletesebben

4. MODUL TÁBLÁZATKEZELÉS. A vizsgázónak önállóan kell elindítania a táblázatkezelő alkalmazást, majd a munka végeztével be kell zárnia azt.

4. MODUL TÁBLÁZATKEZELÉS. A vizsgázónak önállóan kell elindítania a táblázatkezelő alkalmazást, majd a munka végeztével be kell zárnia azt. 4. MODUL TÁBLÁZATKEZELÉS A NEGYEDIK MODUL TARTALMA A negyedik modul 80 feladatot tartalmaz. A vizsgaközpont ezek közül egyet jelöl ki a vizsgázónak. A feladatok túlnyomó része előkészített fájlt, illetve

Részletesebben

Terméktervezés módszertana 9. előadás

Terméktervezés módszertana 9. előadás Terméktervezés módszertana 9. előadás Projektterv A tervezés ellenőrzési fázisa 2010. 11. 15. Termékfejlesztés, terméktervezés folyamata Cél: ideális termék a kimeneten Tervezési tevékenységek: Vevői igényfelmérések

Részletesebben

SmartLoop Analóg Tűzjelző Központ. Felhasználói leírás

SmartLoop Analóg Tűzjelző Központ. Felhasználói leírás SmartLoop Analóg Tűzjelző Központ Felhasználói leírás Tartalomjegyzék 1 A KÖZPONT BEMUTATÁSA...3 1.1 A GYÁRTÓ NEVE...3 1.2 A TERMÉK PONTOS AZONOSÍTÁSA...3 1.3 MELLÉKELT DOKUMENTÁCIÓK...3 1.4 LEÍRÁSOK...3

Részletesebben

Budapest, 2010. október 15.

Budapest, 2010. október 15. Hatásvizsgálat Dombóvár Város Önkormányzata Integrált Önkormányzati Szolgáltató Szervezet intézménye fenntartására vonatkozóan Készítette: CCA Adó- és Pénzgyi Tanácsadó, Menedzser Zrt. Készlt: 4 példányban

Részletesebben

AJÁNLATTÉTELI DOKUMENTÁCIÓ

AJÁNLATTÉTELI DOKUMENTÁCIÓ Valkonya Község Önkormányzata 8885 Valkonya Fő út u. 4. Tel: +36-93-351-003 Fax: +36-93-351-003 E-mail: valkonya@valkonya.hu AJÁNLATTÉTELI DOKUMENTÁCIÓ Vállalkozási szerződés keretében Valkonya község

Részletesebben

Java VI. Egy kis kitérő: az UML. Osztály diagram. Általános Informatikai Tanszék Utolsó módosítás: 2006. 03. 07.

Java VI. Egy kis kitérő: az UML. Osztály diagram. Általános Informatikai Tanszék Utolsó módosítás: 2006. 03. 07. Java VI. Öröklődés Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék Utolsó módosítás: 2006. 03. 07. Java VI.: Öröklődés JAVA6 / 1 Egy kis kitérő: az UML UML: Unified Modelling Language Grafikus eszköz objektum

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI DÖNTÉS ELŐKÉSZÍTŐ

EGÉSZSÉGÜGYI DÖNTÉS ELŐKÉSZÍTŐ EGÉSZSÉGÜGYI DÖNTÉS ELŐKÉSZÍTŐ MODELLEZÉS Brodszky Valentin, Jelics-Popa Nóra, Péntek Márta BCE Közszolgálati Tanszék A tananyag a TÁMOP-4.1.2/A/2-10/1-2010-0003 "Képzés- és tartalomfejlesztés a Budapesti

Részletesebben

WebSphere Adapters. 6. változat 2. alváltozat. WebSphere Adapter for SAP Software felhasználói kézikönyv 6. változat 2. kiadás

WebSphere Adapters. 6. változat 2. alváltozat. WebSphere Adapter for SAP Software felhasználói kézikönyv 6. változat 2. kiadás WebSphere Adapters 6. változat 2. alváltozat WebSphere Adapter for SAP Software felhasználói kézikönyv 6. változat 2. kiadás Megjegyzés Az információk és a tárgyalt termék használatba vétele előtt feltétlenül

Részletesebben

BEACon TM. Verzió 2.0

BEACon TM. Verzió 2.0 BEACon TM Verzió 2.0 A Suprema Inc., a BioEntry TM és a BEACon TM a Suprema Inc. regisztrált márkanevei. Minden jog fenntartva. Ennek a munkának semmilyen részét, ami ezek a márkanevek alatt fut nem lehet

Részletesebben

WSCAD 5 Installáció Tartalomjegyzék Bevezetés... 1 Általános tudnivalók az Installációs terv programrészről... 1 Teljesítményadatok... 1 Munkafelület... 5 Munkafelület... 5 Eszköztárak... 6 Az eszköztárak

Részletesebben

Szövegszerkesztő programok: Jegyzettömb, WordPad, Microsoft Word

Szövegszerkesztő programok: Jegyzettömb, WordPad, Microsoft Word Szövegszerkesztő programok: Jegyzettömb, WordPad, Microsoft Word A szövegszerkesztők közül az elkészítendő szöveg jellegétől függően választunk programot, és nem feltétlenül azt, amelyiket alapértelmezésben

Részletesebben

erő/nyomaték további kapcsolások, terhelések első kapcsolás, terhelés oldás, leterhelés deformáció

erő/nyomaték további kapcsolások, terhelések első kapcsolás, terhelés oldás, leterhelés deformáció 00/3 MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS QUALITY ASSURANCE R&R VIZSGÁLATOK FEJLESZTÉSE TRENDES JELLEMZŐ MÉRÉSI RENDSZERÉRE DEVELOPMENT OF R&R STUDIES ON THE MEASURING SYSTEM OF TREND CHARACTERISTIC GREGÁSZ TIBOR PATAKI

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK HU HU HU AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 28.1.2009 COM(2009) 20 végleges A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK Az elektronikus számlázás terén megvalósuló technológiai fejlesztésekről, valamint

Részletesebben

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is.

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. TARTALOM 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery

Részletesebben

Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány Pályázati szabályzata 1

Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány Pályázati szabályzata 1 Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány Pályázati szabályzata 1 1 Jóváhagyta a Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány Kuratóriumának 40/2016. (04.22) számú határozata A SZABÁLYZAT CÉLJA Az Alapítvány

Részletesebben

Kincskereső játék. 78 TeraCorp DT. Bíró Barna. Konzulens:

Kincskereső játék. 78 TeraCorp DT. Bíró Barna. Konzulens: Kincskereső játék 78 TeraCorp DT Konzulens: Bíró Barna Csapattagok: Schmidt Antonio IW3JDL santoni87@hotmail.com Tahi Bálint X0818E tahi.balint@hotmail.com Zsoldos Tamás EBNZZS thomastheronin@msn.com 1.

Részletesebben

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Irányítástechnika és Informatika Tanszék DARU IRÁNYÍTÁSA

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Irányítástechnika és Informatika Tanszék DARU IRÁNYÍTÁSA Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Irányítástechnika és Informatika Tanszék DARU IRÁNYÍTÁSA Önálló laboratórium beszámoló Készítette: Menyhárt Balázs BDVUD4

Részletesebben

KSHXML2 adatgyűjtési rendszer

KSHXML2 adatgyűjtési rendszer KSHXML2 adatgyűjtési rendszer ADATSZOLGÁLTATÓI KOMPONENS ÜZENETEK ÉS KÓDOK Központi Statisztikai Hivatal Dokumentum száma: KSHXML2-ASZ-FKK_Uzenetek Verzió száma: V1.1 Állomány neve: KSHXML2-ASZ-ASZV-FKK_uzenetek.doc

Részletesebben

Grafikus felületek a programozó szempontjából grafikus elemek absztrakt reprezentációja az egyes elemek tulajdonságait leíró adatstruktúrák.

Grafikus felületek a programozó szempontjából grafikus elemek absztrakt reprezentációja az egyes elemek tulajdonságait leíró adatstruktúrák. AWT Grafika Bevezető Grafikus felületek a programozó szempontjából grafikus elemek absztrakt reprezentációja az egyes elemek tulajdonságait leíró adatstruktúrák. Fogalmak: geometriai alakzatok, felületek,

Részletesebben

MOS logikai rendszerek statikus és dinamikus tulajdonságai

MOS logikai rendszerek statikus és dinamikus tulajdonságai A HIRADASKCNHIXAI TUDOMÍMYOS IGYESUlCI IAHA B A R A N Y A I A T T I L A Híradástechnikai Ipari Kutató Intézet MOS logikai rendszerek statikus és dinamikus tulajdonságai ETO-621.315.592.4: 621.382.3: 681.32S.65

Részletesebben

Végrehajtási Utasítás IER301_VU23 Vizsgák előkészítése, végrehajtása és dokumentálása

Végrehajtási Utasítás IER301_VU23 Vizsgák előkészítése, végrehajtása és dokumentálása IER301_VU23_VU01 Tárgy: Vizsgák előkészítése, végrehajtása és dokumentálása Végrehajtási Utasítás IER301_VU23 Hatálybalépés időpontja: 2015. 09. 01. Verzió száma: 01. Hatálytalanítás időpontja: Kötelező

Részletesebben

Általános feltételek

Általános feltételek Általános feltételek a és az akkreditált felnőttképzést folytató intézmény között létrejött Együttműködési megállapodáshoz 1. Általános rendelkezések 1.1 Jelen Általános feltételek (továbbiakban: ÁF) a

Részletesebben

AutoN cr. Automatikus Kihajlási Hossz számítás AxisVM-ben. elméleti háttér és szemléltető példák. 2016. február

AutoN cr. Automatikus Kihajlási Hossz számítás AxisVM-ben. elméleti háttér és szemléltető példák. 2016. február AutoN cr Automatikus Kihajlási Hossz számítás AxisVM-ben elméleti háttér és szemléltető példák 2016. február Tartalomjegyzék 1 Bevezető... 3 2 Célkitűzések és alkalmazási korlátok... 4 3 Módszertan...

Részletesebben

10-11. hét Sorrendi hálózatok tervezési lépései: szinkron aszinkron sorrendi hálózatok esetén

10-11. hét Sorrendi hálózatok tervezési lépései: szinkron aszinkron sorrendi hálózatok esetén Pannon Egyetem Villamosmérnöki és Információs Tanszék Digitális Áramkörök (Villamosmérnök BSc / Mechatronikai mérnök MSc) 10-11. hét Sorrendi hálózatok tervezési lépései: szinkron aszinkron sorrendi hálózatok

Részletesebben

2. Digitális hálózatok...60

2. Digitális hálózatok...60 2 60 21 Kombinációs hálózatok61 Kombinációs feladatok logikai leírása62 Kombinációs hálózatok logikai tervezése62 22 Összetett műveletek használata66 z univerzális műveletek alkalmazása66 kizáró-vagy kapuk

Részletesebben

Bosch Video Management System. Kezelési útmutató

Bosch Video Management System. Kezelési útmutató Bosch Video Management System hu Kezelési útmutató Bosch Video Management System Tartalomjegyzék hu 3 Tartalomjegyzék 1 A súgó használata 6 1.1 Információ-keresés 6 1.2 A súgótéma kinyomtatása 7 2 Bevezetés

Részletesebben

Az adatvédelem szabályai, a közérdekű és a közérdekből nyilvános adat megismerésére irányuló igények teljesítésének rendje

Az adatvédelem szabályai, a közérdekű és a közérdekből nyilvános adat megismerésére irányuló igények teljesítésének rendje Melléklet a 29/2014. (XI.25.) számú Főigazgatói Utasításhoz Az adatvédelem szabályai, a közérdekű és a közérdekből nyilvános adat megismerésére irányuló igények teljesítésének rendje Tartalomjegyzék I.

Részletesebben

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter /2006. (...) FVM rendelete

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter /2006. (...) FVM rendelete A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter /2006. (...) FVM rendelete Tervezet az ingatlan-nyilvántartás tartalmában változást eredményező sajátos célú földmérési és térképészeti tevékenység végzésének

Részletesebben

A 2009. évi Baross Gábor Program pályázati kiírásaira a Dél-alföldi Régióban benyújtott pályaművek statisztikai elemzése

A 2009. évi Baross Gábor Program pályázati kiírásaira a Dél-alföldi Régióban benyújtott pályaművek statisztikai elemzése A 2009. évi Baross Gábor Program pályázati kiírásaira a Dél-alföldi Régióban benyújtott pályaművek statisztikai elemzése Készítette: Dél-alföldi Regionális Innovációs Ügynökség Közhasznú Egyesület Vezetői

Részletesebben

Irányítószámok a közigazgatás szürke zónájában

Irányítószámok a közigazgatás szürke zónájában Dr. Va rga Á dá m mb. oktató Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar Alkotmányjogi Tanszék, Közigazgatási Jogi Tanszék Irányítószámok a közigazgatás szürke zónájában Bevezetés Van egy

Részletesebben

Szabadtéri óra digitális iránytűvel, RA 202. Kezelési utasítás FŐBB JELLEMZŐK KARÓRA 1. RA202 RA282

Szabadtéri óra digitális iránytűvel, RA 202. Kezelési utasítás FŐBB JELLEMZŐK KARÓRA 1. RA202 RA282 Conrad Vevőszolgálat, 1124 Budapest, Jagelló út 30. Tel: 319 0250 Szabadtéri óra digitális iránytűvel, RA 202 Megrend. szám: 84 10 14 Kezelési utasítás Tartalomjegyzék TARTALOMJEGYZÉK... Hiba! A könyvjelző

Részletesebben

IBM WebSphere Adapters 7. változat 5. alváltozat. IBM WebSphere Adapter for Email felhasználói kézikönyv 7. változat 5.kiadás

IBM WebSphere Adapters 7. változat 5. alváltozat. IBM WebSphere Adapter for Email felhasználói kézikönyv 7. változat 5.kiadás IBM WebSphere Adapters 7. változat 5. alváltozat IBM WebSphere Adapter for Email felhasználói kézikönyv 7. változat 5.kiadás IBM WebSphere Adapters 7. változat 5. alváltozat IBM WebSphere Adapter for

Részletesebben

On-Line Preferansz Követelményspecifikáció

On-Line Preferansz Követelményspecifikáció On-Line Preferansz Követelményspecifikáció Verzió: 10 Dátum: 20080331 Készítette Név: Bálint Zsolt, Bartis Csaba Jóváhagyta Név: Dátum: 20080331 Dátum: Aláírás: Aláírás: Dátum: 20080331 Kovetelmeny Specifikaciodoc

Részletesebben

1.1 DEVIZÁS SZÁMLA KIEGYENLÍTÉSÉHEZ KAPCSOLÓDÓ AUTOMATIKUS ÁRFOLYAM KÜLÖNBÖZET KÖNYVELÉS

1.1 DEVIZÁS SZÁMLA KIEGYENLÍTÉSÉHEZ KAPCSOLÓDÓ AUTOMATIKUS ÁRFOLYAM KÜLÖNBÖZET KÖNYVELÉS HÍREK 2016.06.01. EOS FONTOSABB PROGRAM-MÓDOSÍTÁSOK 1. KIEMELT FEJLESZTÉSEK 1.1 DEVIZÁS SZÁMLA KIEGYENLÍTÉSÉHEZ KAPCSOLÓDÓ AUTOMATIKUS ÁRFOLYAM KÜLÖNBÖZET KÖNYVELÉS Költségvetési könyvelést folytató ügyfeleink

Részletesebben

1 Újdonságok a 3D szerkesztő módban

1 Újdonságok a 3D szerkesztő módban ArchiTECH.PC V8.0 verzió újdonságai 1 - Újdonságok a 3D szerkesztő módban 2 - Új eszközök 3 - Új menüparancsok 4 - Új paraméterek 5 - PDF import 6 - Információs jelek technikai jellegű módosítása a 2D

Részletesebben

9. Entitás modulok. Nagy Gusztáv: Drupal 7 alapismeretek Fejlesztői verzió: 2011. október 6.

9. Entitás modulok. Nagy Gusztáv: Drupal 7 alapismeretek Fejlesztői verzió: 2011. október 6. 9 9. Entitás modulok A szerző véleménye szerint a Drupal legnagyobb erősségei közé tartozik a magas szintű, absztrakt fogalmak mentén történő építkezés. A korábbiakban már megismerkedtünk a tartalmak és

Részletesebben

E6 laboratóriumi mérés Fizikai Tanszék

E6 laboratóriumi mérés Fizikai Tanszék E6 laboratóriumi mérés Fizikai Tanszék Parázsfény-lámpa feszültség-áram karakterisztikájának felvétele 1. A mérés célja, elve A parázsfény-lámpa speciális fényforrás, amelyben nem a szokásos izzószál sugárzása

Részletesebben

PÁLYÁZATI ADATLAP. a... évi önkormányzati pályázathoz

PÁLYÁZATI ADATLAP. a... évi önkormányzati pályázathoz 1. melléklet a 14/2015.(XI. 24.) önkormányzati rendelethez PÁLYÁZATI ADATLAP a... évi önkormányzati pályázathoz Pályázó szervezet megnevezése: Pályázó szervezet címe: Aláírásra jogosult képviselő neve:

Részletesebben

2. gyakorlat Állapot alapú modellezés Megoldások

2. gyakorlat Állapot alapú modellezés Megoldások 2. gyakorlat Állapot alapú modellezés ok 1. Közlekedési lámpa Közlekedési lámpát vezérlő elektronikát tervezünk. a) Készítsük el egy egyszerű piros sárga zöld közlekedési lámpa olyan állapotterét, amely

Részletesebben

általános tudnivalók szabályzat

általános tudnivalók szabályzat általános tudnivalók szabályzat ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK 1. VÁSÁRLÁS MENETE 1.1 REGISZTRÁCIÓ 1.2 TERMÉKEK 1.3 RENDELÉS 1.4 ADATBEVITELI HIBÁK JAVÍTÁSA 1.5 AJÁNLATI KÖTÖTTSÉG, VISSZAIGAZOLÁS 1.6 TERMÉK ÁRA

Részletesebben

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS (PQM) ÉS MONITORING ISMERETEK

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS (PQM) ÉS MONITORING ISMERETEK 2010. SWOT MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS (PQM) ÉS MONITORING ISMERETEK Oktatási segédanyag Az ISO (Nemzetközi Szabványügyi Szervezet) értelmezésében a minőség a termék vagy a szolgáltatás olyan tulajdonságainak és

Részletesebben

P-GRADE fejlesztőkörnyezet és Jini alapú GRID integrálása PVM programok végrehajtásához. Rendszerterv. Sipos Gergely sipos@sztaki.

P-GRADE fejlesztőkörnyezet és Jini alapú GRID integrálása PVM programok végrehajtásához. Rendszerterv. Sipos Gergely sipos@sztaki. P-GRADE fejlesztőkörnyezet és Jini alapú GRID integrálása PVM programok végrehajtásához Rendszerterv Sipos Gergely sipos@sztaki.hu Lovas Róbert rlovas@sztaki.hu MTA SZTAKI, 2003 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés...

Részletesebben

Töltőfunkció Kezelési Utasítás

Töltőfunkció Kezelési Utasítás METRISoft Mérleggyártó KFT PortaWin (PW2) Jármű mérlegelő program 6800 Hódmezővásárhely Jókai u. 30 Telefon: (62) 246-657, Fax: (62) 249-765 e-mail: merleg@metrisoft.hu Web: http://www.metrisoft.hu Módosítva:

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v J e g y z ő k ö n y v 10-1/2009. Készült: Tiszalök Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2009. január 13-án tartott rendkívüli nyílt üléséről. Jelen vannak: Gömze Sándor polgármester, Zrinszki István

Részletesebben

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is.

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. TARTALOM 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Pétery Tamás Szerkesztő: Pétery

Részletesebben

KINDERGARTEN. 46 InFoka. Dady Róbert. Csapattagok: Konzulens:

KINDERGARTEN. 46 InFoka. Dady Róbert. Csapattagok: Konzulens: KINDERGARTEN 46 InFoka Konzulens: Dady Róbert Csapattagok: Bors Alpár Szabolcs Z0AVHU alpijoe@sch.bme.hu Szegedi Tamás AASWGX szedzsi@sch.bme.hu Tóth Tamás EWYXK4 tommey@freemail.hu 2006. május 15. 2006.

Részletesebben

ARCHLine.XP 2009. Windows. Újdonságok. Felhasználói kézikönyv. ARCHLine.XP 2009 Újdonságok

ARCHLine.XP 2009. Windows. Újdonságok. Felhasználói kézikönyv. ARCHLine.XP 2009 Újdonságok ARCHLine.XP 2009 Windows Újdonságok Felhasználói kézikönyv ARCHLine.XP 2009 Újdonságok A dokumentációban levő anyag változásának jogát a CadLine Kft fenntartja, ennek bejelentésére kötelezettséget nem

Részletesebben

Támogatási szerződés projekt előkészítéséhez Általános Szerződési Feltételek

Támogatási szerződés projekt előkészítéséhez Általános Szerződési Feltételek Támogatási szerződés projekt előkészítéséhez Általános Szerződési Feltételek a II. Nemzeti Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Program keretében Szennyvízelvezetés és tisztítás kétfordulós pályázati

Részletesebben

INFORMATIKA. 6 évfolyamos osztály

INFORMATIKA. 6 évfolyamos osztály INFORMATIKA Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata olyan eszköztudást

Részletesebben

14.2. OpenGL 3D: Mozgás a modellben

14.2. OpenGL 3D: Mozgás a modellben 14. Fotórealisztikus megjelenítés 1019 14.2. OpenGL 3D: Mozgás a modellben A program az OpenGL technika alkalmazásával gyors lehetőséget biztosít a modellben való mozgásra. A mozgás mellett lehetőség van

Részletesebben

SZABÁLYZAT A DIÁKIGAZOLVÁNNYAL KAPCSOLATOS FELADATOK ELLÁTÁSÁHOZ

SZABÁLYZAT A DIÁKIGAZOLVÁNNYAL KAPCSOLATOS FELADATOK ELLÁTÁSÁHOZ SZABÁLYZAT A DIÁKIGAZOLVÁNNYAL KAPCSOLATOS FELADATOK ELLÁTÁSÁHOZ 5310 Kisújszállás, Arany János út 1/A 59/321-329 OM azonosító: 036051 www.illessy.sulinet.hu 2011. október Szabályzat a diákigazolvánnyal

Részletesebben

Infokommunikáció (PF10IK511L) kérdései

Infokommunikáció (PF10IK511L) kérdései Infokommunikáció (PF10IK511L) kérdései Intéző Intézőben egyszerre több állomány is másolható? Egy új mappa létrehozásakor megadható annak neve? Hozható-e létre Intézőben új szöveges dokumentum? Az állománymásolás

Részletesebben

MUNKAANYAG. Angyal Krisztián. Szövegszerkesztés. A követelménymodul megnevezése: Korszerű munkaszervezés

MUNKAANYAG. Angyal Krisztián. Szövegszerkesztés. A követelménymodul megnevezése: Korszerű munkaszervezés Angyal Krisztián Szövegszerkesztés A követelménymodul megnevezése: Korszerű munkaszervezés A követelménymodul száma: 1180-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-004-55 SZÖVEGSZERKESZTÉS

Részletesebben

Erzsébet-utalvány Elfogadási és Elszámolási Szabályzat

Erzsébet-utalvány Elfogadási és Elszámolási Szabályzat Erzsébet-utalvány Elfogadási és Elszámolási Szabályzat 4. számú melléklet Az Erzsébet-utalvány Szabályzata (továbbiakban: Szabályzat) elválaszthatatlan részét képezi az Erzsébet-utalvány Elfogadásának

Részletesebben

ÁROP-1.A.3 INFORMÁCIÓS NAP 2015.10.01. ÉS 2015.10.02.

ÁROP-1.A.3 INFORMÁCIÓS NAP 2015.10.01. ÉS 2015.10.02. ÁROP-1.A.3 INFORMÁCIÓS NAP 2015.10.01. ÉS 2015.10.02. IDŐSZAKOS / ZÁRÓ KIFIZETÉSI KÉRELEM ÉS BESZÁMOLÓ GYAKORLATI TUDNIVALÓI Horváth Ákos Útmutatók Az Államreform Operatív Program, illetve az Elektronikus

Részletesebben

Divar 2 - Vezérlőközpont. Kezelési útmutató

Divar 2 - Vezérlőközpont. Kezelési útmutató Divar 2 - Vezérlőközpont HU Kezelési útmutató Divar Vezérlőközpont Kezelési kézikönyv HU 1 Magyar Divar Többfunkciós digitális videofelvevő Divar Vezérlőközpont Kezelési útmutató Tartalom Első lépések.............................................3

Részletesebben

2. FEJEZET. Vigh László: Táblázatok kezelése szakdolgozat-készítésnél

2. FEJEZET. Vigh László: Táblázatok kezelése szakdolgozat-készítésnél 2. FEJEZET Vigh László: Táblázatok kezelése szakdolgozat-készítésnél A szakdolgozatokban rendszeresen kell számadatokat magába foglaló táblázatokat közölni. A Word program több formátumot is tartalmaz,

Részletesebben

Mellékletek: 1. Szakmai beszámoló és számlaösszesítő nyomtatvány

Mellékletek: 1. Szakmai beszámoló és számlaösszesítő nyomtatvány Mellékletek: 1. Szakmai beszámoló és számlaösszesítő nyomtatvány 2. Együttműködési szándéknyilatkozat I. célterülethez 3. Együttműködési szándéknyilatkozat II. célterülethez 4. A támogatással kapcsolatban

Részletesebben

BMS-Consulting Bt. ME-001-A dokumentumok és feljegyzések kezelése

BMS-Consulting Bt. ME-001-A dokumentumok és feljegyzések kezelése BMS-Consulting Bt. Integrált Irányítási Rendszer Dokumentáció ME-001-A dokumentumok és feljegyzések kezelése Hatálybaléptetés időpontja: Készítette:.... Ács Lajos cégvezető - minőségügyi vezető Ellenőrizte

Részletesebben

Felfedezés. Elemzés. Optimalizálás. AutoCAD. Civil 3d

Felfedezés. Elemzés. Optimalizálás. AutoCAD. Civil 3d Felfedezés. Elemzés. Optimalizálás. AutoCAD Civil 3d Innovatívabb megoldásokat tehet le az asztalra Az AutoCAD Civil 3D szoftver jobb módszert kínál az építőmérnöki projektek tervezési, elemzési és dokumentálási

Részletesebben

Üdvözöljük. Solid Edge kezdő lépések 2

Üdvözöljük. Solid Edge kezdő lépések 2 Üdvözöljük A Solid Edge 19-es verziója az innovatív megoldásokra és a vállalaton belüli kommunikációra fókuszál, ezzel célozva meg a közepes méretű vállalatok igényeit. Több száz újdonsággal a Solid Edge

Részletesebben

A Földművelésügyi Minisztérium. 2016. évi PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA. tanyák, valamint tanyás térségek megőrzése és fejlesztése érdekében

A Földművelésügyi Minisztérium. 2016. évi PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA. tanyák, valamint tanyás térségek megőrzése és fejlesztése érdekében A Földművelésügyi Minisztérium 2016. évi PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA tanyák, valamint tanyás térségek megőrzése és fejlesztése érdekében a tanyák lakóépületének felújítására, valamint lakó- és vagyonbiztonságot

Részletesebben

Mérési útmutató. Széchenyi István Egyetem Távközlési Tanszék. SDR rendszer vizsgálata. Labor gyakorlat 1 (NGB_TA009_1) laboratóriumi gyakorlathoz

Mérési útmutató. Széchenyi István Egyetem Távközlési Tanszék. SDR rendszer vizsgálata. Labor gyakorlat 1 (NGB_TA009_1) laboratóriumi gyakorlathoz Széchenyi István Egyetem Távközlési Tanszék Mérési útmutató Labor gyakorlat 1 (NGB_TA009_1) laboratóriumi gyakorlathoz SDR rendszer vizsgálata Készítette: Budai Tamás BSc hallgató, Unger Tamás István BSc

Részletesebben

ERGO ÉLETBIZOSÍTÓ ZRT. ERGO VERSICHERUNG FIÓKTELEPE V-V CONSULTING BIZTOSÍTÁSI TÖBBESÜGYNÖKI KFT. PANASZÜGYI SZABÁLYZATA

ERGO ÉLETBIZOSÍTÓ ZRT. ERGO VERSICHERUNG FIÓKTELEPE V-V CONSULTING BIZTOSÍTÁSI TÖBBESÜGYNÖKI KFT. PANASZÜGYI SZABÁLYZATA ERGO ÉLETBIZOSÍTÓ ZRT. ERGO VERSICHERUNG FIÓKTELEPE V-V CONSULTING BIZTOSÍTÁSI TÖBBESÜGYNÖKI KFT. PANASZÜGYI SZABÁLYZATA Tartalom: Jelen szabályzat a Biztosító panaszügyi felépítését, feladat- és működési

Részletesebben

TANFOLYAMI AJÁNLATUNK

TANFOLYAMI AJÁNLATUNK TANFOLYAMI AJÁNLATUNK Én félek a számítógéptől, inkább hozzá sem nyúlok! Hányszor hallhatjuk ezt a mondatot az örökifjú korú társainktól, pedig nem ördöngösség, bárki megtanulhatja a legalapvetőbb funkciókat.

Részletesebben

BS FIRE SYSTEM KFT. 7637 Pécs Marx u. 81/1. Tel: +36-20-3913317 Web: www.bsfire.hu E-mail: bsfirekft@gmail.com

BS FIRE SYSTEM KFT. 7637 Pécs Marx u. 81/1. Tel: +36-20-3913317 Web: www.bsfire.hu E-mail: bsfirekft@gmail.com Web: E-mail: bsfirekft@gmail.com Beépített automatikus tűzjelző berendezések üzemeltetési előírások A tűzjelző központ kezelése az Üzemeltető feladata. A kezelést csak az arra kioktatott személy végezheti!

Részletesebben

Programozás I. 2. gyakorlat. Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar

Programozás I. 2. gyakorlat. Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Programozás I. 2. gyakorlat Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Antal Gábor 1 Vizuális modellezés Programozás: Modellezés és tervezés Implemetálás (Kódolás) Dokumentálás és Tesztelés

Részletesebben

Csorna Mérnökségi Telep fejlesztése - eljárást megindító felhívás

Csorna Mérnökségi Telep fejlesztése - eljárást megindító felhívás Csorna Mérnökségi Telep fejlesztése - eljárást megindító felhívás Közbeszerzési Értesítő száma: None/None Beszerzés tárgya: Építési beruházás Kivitelezés Hirdetmény típusa: Eljárást megindító felhívás

Részletesebben