FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV"

Átírás

1 1 IMPERA: BESZÁMOLÓ FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Az elektronikus számonkérés a hagyományos írásbeli beszámolókkal szemben rugalmasabb lebonyolítást tesz lehetővé, az értékelés gyorsabb és objektívebb, a tárolt dolgozatok megtekintése kényelmesebb, nincs helyhez kötve. Az Impera rendszerben a feladatlapok kitöltése a nevű programmal végezhető el, amely a címről tölthető le. RENDSZERKÖVETELMÉNYEK A feladatlap-kitöltő program megfelelő működéséhez az alábbi szoftverek szükségesek: Microsoft Windows 7 operációs rendszer vagy újabb változat Microsoft.NET 4.5 MEGJEGYZÉS A telepített.net-keretrendszer verziószámának lekérdezését az A függelék tárgyalja. A PROGRAM ÜZEMBE HELYEZÉSE A program hordozható, így akár a gépteremből is elvihető a szoftver mappájának lemásolásával. Amennyiben a programot az internetről töltötte le, az önkicsomagoló fájlt futtatva csomagolja ki a fájlokat a számítógép háttértárán létrehozott Impera nevű mappába. A PROGRAM FUTTATÁSA Az alkalmazás elindításához futtassa a.exe fájlt vagy használja a számára létrehozott parancsikont! A program a számítógépeken csak egy példányban indítható el, és a felhasználók egy időben csak egy számítógépről használhatják on-line munka során a rendszert. KAPCSOLAT NÉLKÜLI MUNKA Impera kiterjesztésű példatárfájlok megnyitásához válassza ki a gyorselérési eszköztáron a Példatár megnyitása parancsot vagy nyomja meg a CTRL+O billentyűkombinációt, majd a megjelenő párbeszédablakban válassza ki a megfelelő fájlt és nyomja meg az OK gombot! A program a példatár alapján előállít és megjelenít egy feladatlapot, amelyet a kitöltés befejeztével a Beadás gomb megnyomásával értékeltethet ki.

2 2 A példatár beállításaitól függően az értékelés után megnézhetők a feladatok megoldásaira adott pontszámok, illetve a helyes megoldások. Ekkor a feladatlapot a Dolgozat bezárása gomb megnyomásával zárhatja be. Gyorselérési eszköztár Menüszalag Dolgozat bezárása gomb Állapotsor Feladatlap Függőleges görgetősáv FONTOS! Időkorlát esetén a kapcsolat nélküli munkánál a megoldásokat csak akkor mutatja meg a program, ha legalább az időkeret felét felhasználja a kitöltéshez. ON-LINE MUNKA Internetkapcsolattal rendelkező számítógépeken olyan feladatlapok is kitölthetők, amelyeket a felhasználó egy kiszolgálóról kért le. A kiszolgálóhoz kapcsolódva csak azok tölthetnek ki feladatlapokat, akik számára a rendszer üzemeltetői beszámolót írnak ki. BEJELENTKEZÉS Az on-line munkához be kell jelentkezni a kiszolgálóra. Ehhez kattintson a Bejelentkezés gombra (piros figura), adja meg a megjelenő párbeszédablakban a neptunkódját és a jelszavát, majd kattintson az OK gombra!

3 3 Helyes adatok megadásakor a program címsorában megjelenik a neve és neptunkódja, a piros figura zöldre változik, és a menüszalagon láthatóvá válik a Dolgozat csoport. FONTOS! Ha a kiszolgálóra nem megfelelő verziószámú feladatlap-kitöltő programmal próbál bejelentkezni, hibaüzenetet kap. Ekkor szerezze be a program legújabb változatát. A BESZÁMOLÓ KIVÁLASZTÁSA Adott helyen, adott időben akár több tantárgy beszámolója is megírható, ezért a dolgozatírás megkezdéséhez elsőként ki kell választani a megfelelőt. 1. Kattintson a kiválasztása nyomógombra (sárga óra)! A beszámolók listáját a program automatikusan szűri. Ha technikai probléma miatt (pl. meghibásodik a monitor) egy másik számítógéphez kellett ülnie, akkor csak a fél-

4 4 behagyott beszámoló jelenik meg piros színnel. Zárthelyi vagy vizsga esetén a gyakorlást biztosító zöld sorok nem láthatók. 2. Válassza ki a megfelelő beszámolót, majd nyomja meg az OK gombot! A beszámoló kiválasztását követően a program lekéri a kiszolgálótól a feladatlapot és megjeleníti. A beszedésig hátralévő időt a Beadás gombról olvashatja le. FONTOS! A dolgozat írása alatt nem lehet kijelentkezni, másik beszámolót kiválasztani, és a programablak sem zárható be. MEGOLDÁSOK MENTÉSE A számítógéppel végzett munka közben (így a beszámoló írása alatt is) bármikor adódhat valamilyen technikai probléma (pl. áramszünet, számítógép-meghibásodás stb.), ezért a biztonság növelése érdekében a megadott megoldásokat rendszeresen mentse el a szerverre a Mentés gomb megnyomásával. Hiba esetén a dolgozatírás másik számítógépen is folytatható. Amennyiben bejelentkezés után kiválasztja a félbehagyott dolgozatot, a folytatás engedélyezése után a program megjeleníti a feladatlapot, és visszatölti az utolsó mentéskor eltárolt megoldásokat. A program alapesetben öt percenként automatikusan menti a megoldásokat. Ha tudni szeretné, hogy mennyi idő van még hátra a következő mentésig, húzza az egeret a Mentés gomb fölé. FORRÁSFÁJLOK LETÖLTÉSE Egyes feladatok megoldásához szükség lehet mellékelt fájlokra is. A letöltésre a tengerészkék szöveg utáni ikon utal. A fájlok háttértárra mentése a színes szövegre kattintással végezhető el. MELLÉKLET FELTÖLTÉSE A feladat lehet valamilyen fájl előállítása is, amelyet a dolgozattal együtt be kell adni. Ezeket a fájlokat zip-állományba csomagolva mellékletként töltheti fel a szerverre. A feltöltést a Melléklet gombbal végezheti el a dolgozat írásidejében.

5 5 A DOLGOZAT BEADÁSA A rendelkezésre álló idő leteltével a program automatikusan beszedi a dolgozatot. Amenynyiben előbb végez, a Beadás gomb megnyomásával a feladatlap korábban is beadható. A dolgozat begyűjtését követően a program elvégzi a megoldások kiértékelését, rögzíti az adatokat és ismerteti az eredményt. MEGJEGYZÉS Ha a feladatlapon olyan feladat is szerepelt, amelyet kézzel kell kiértékelni, a program csak részeredményt ad. Késleltetett eredményhirdetésnél a pontszám a beszámoló végén kérdezhető le. Amennyiben engedélyezett, megtekinthetők az egyes feladatokra kapott pontszámok, a hibák (piros jelölés), és az, hogy mi lett volna a helyes megoldás (narancssárga jelölés).

6 6 FONTOS! A mezők és rendezési feladatok megoldásának megtekintéséhez húzza az egeret az elem fölé. TEENDŐK HÁLÓZATI HIBA ESETÉN A feladatlap-kitöltő program dolgozatírás közben rendszeresen kommunikál a szerverrel. Ha a kapcsolat megszakad a megoldások nem menthetők menet közben, és az eredmény sem rögzíthető az adatbázisba a beadáskor. Az alábbi felsorolás hálózati hiba okozta problémák megoldását tartalmazza: Nem jelenik meg a kép a feladatlapon Kattintson az egér jobb gombjával a kép helyén megjelenő piros X-re, majd válassza ki a Kép megjelenítése parancsot. Nem tölthető le a mellékelt fájl Kis idő elteltével próbálja meg újra letölteni a fájlt. A megoldások elmentése nem sikerült dolgozatírás közben Kis idő elteltével próbálja meg ismét elmenteni a megoldásokat. Az adatok nem menthetők el a dolgozat beadása után Kis idő elteltével válassza az Újra gombot. Ha a kapcsolat helyre áll, az adatok rögzítését követően megjelenik az eredmény, ellenkező esetben az eredményt a termet felügyelő tanárnak el kell mentenie fájlba. A fájl titkosítva tartalmazza a megoldásokat és az eredményt, amik így egy másik gépen rögzíthetők az adatbázisba. FONTOS! Hálózati vagy programiba esetén mindig szóljon a teremet felügyelő tanárnak! A MEGÍRT DOLGOZATOK EREDMÉNYEI A megírt beszámolók eredményét a későbbiekben bármikor megnézheti a Korábbi eredmények parancs kiadásával.

7 7 A megjelenő párbeszédablakban csak a rögzített dolgozatok adatai láthatók. FONTOS! Az eredménylista csak végeredményt mutat. Ha korábban olyan dolgozatot írt, amely kézi javítást igényelt, és azt még nem végezték el, akkor az összpontszám látható, de az elért pontszám és a százalékos eredmény nem. A MUNKA BEFEJEZÉSE Miután minden teendőt elvégzett, a Bezárás gombbal lépjen ki a programból! FONTOS! Ha a beszámoló folyamatosan zajlik, nem szükséges a programot bezárni, de a Kijelentkezés gomb megnyomásával mindenképp jelentkezzen ki a rendszerből.

8 8 A FÜGGELÉK: A.NET-KERETRENDSZER VERZIÓSZÁMA A telepített.net-keretrendszer verziószámának és szervizcsomagszintjeinek megállapításához hajtsa végre az alábbi lépéseket: 1. Kattintson a Start gombra, a keresőmezőbe írja be a regedit parancsot, majd nyomja le az ENTER billentyűt. 2. A Beállításszerkesztőben keresse meg a HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE \Microsoft\NET Framework Setup\NDP beállításkulcs nevét.

9 9 B FÜGGELÉK: RITKÁBBAN HASZNÁLT FUNKCIÓK A KISZOLGÁLÓ MEGADÁSA A programban alapértelmezettként beállított kiszolgáló általában megfelelő, de csatlakozhat másik szerverhez is a Bejelentkezés gomb menüjében található Kiszolgáló módosítása paranccsal. 1. A Kiszolgáló mezőbe gépelje be a megfelelő címet. 2. Nyomja meg a Teszt gombot. Amennyiben a megadott kiszolgáló elérhető, az OK gomb aktívvá válik, ellenkező esetben a megadott cím hibás. 3. Az OK gomb megnyomásával zárja be a párbeszédablakot. MEGJEGYZÉS A program egy időben csak egy szerverhez kapcsolódhat. A kiszolgáló csak kijelentkezett állapotban módosítható. ADATLAP címének és az elfelejtett jelszó helyett használható biztonsági kérdés (egy személyes adat) megadásához válassza ki az Adatlap parancsot. A megadott személyes adat olyan információra kérdezzen rá, amelyet mások nem tudnak kitalálni vagy kinyomozni (például kedvenc rajzfilm címe, harmadik osztályos tanító vezetékneve, első koncert, első barát vagy barátnő neve).

10 10 A JELSZÓ MÓDOSÍTÁSA A jelszót bizonyos időközönként, illetve akkor, ha úgy érzi, hogy az kitudódott, célszerű lecserélni. 1. Válassza ki a Jelszómódosítás parancsot. 2. Gépelje be a régi jelszót, majd az elgépelés elkerülése végett kétszer az újat, és kattintson az OK gombra. A program nem korlátozza a jelszó felépítését, de ajánlott az ún. erős jelszavak használata, amelyek legalább 8 karakter hosszúak, és vegyesen tartalmaznak kis- és nagybetűket, illetve számjegyeket.

11 11 C FÜGGELÉK: A FELADATLAPOK FELÉPÍTÉSE A feladatlap tetején a tantárgy neve, kódja, valamint a beszámoló megnevezése olvasható. A megoldandó feladatok típusa, terjedelme az adott tantárgy jellegétől és a számon kért tananyagtól függ, de a feladatlapok kitöltése minden esetben hasonló módon történik. A feladatok ismertetése feladatleíró elemekkel történik, a legtöbbször bekezdések, illusztrációk (táblázat, ábra, képlet), címek stb. formájában, a megoldások megadására pedig különböző adatbekérő elemek szolgálnak. Ezeknek az építőelemeknek az ismeretében bármilyen felépítésű elektronikus feladatlapot ki tud tölteni. FELADATLEÍRÓK A feladatleíró elemek többsége a könyvekből jól ismert, bemutatásuk szükségtelen, ezért csak azokat az elemeket tekintjük át, amelyek hagyományos kiadványokban nincsenek. Szószedet Narancsszínű szöveg, amely fölé húzva az egeret magyarázó jegyzet (glossza) jelenik meg. Szövegközi jegyzet Narancsszínű szöveg, amely felett a kurzor egy mutató kéz. A szövegre kattintva zárójelben megjelenik a jegyzet, újabb kattintásra pedig eltűnik. Nagyítható ábra Minden ábra, amely fölött a kurzor egy mutató kéz, az ábrára történő kattintással kinagyítható. A kinagyított ábra nem feltétlenül ugyanaz, mint ami a feladatlapon szerepel, lehet például egy több részletet tartalmazó kép is. ADATBEKÉRŐK Az adatbekérő elemek a grafikus felhasználói felület alapkomponenseiből épülnek fel. Az egyes feladatok több adatbekérőt is tartalmazhatnak. Kiértékeléskor a pontozás adatbekérőnként történik, a feladatra adott pontszám ezeknek a részeredményeknek az összege. Igaz hamis Az állítások mindegyikéről el kell dönteni, hogy igaz-e vagy hamis. A válasz lenyíló listából választható ki.

12 12 Feleletválasztás A felsorolt válaszlehetőségek közül meg kell jelölni a megfelelőt. A megjelenési forma a helyes válaszok számától, illetve a feladat paramétereitől függ. Ha a képernyőn csak rádiógombok láthatók, a válaszlehetőségek közül az egyik biztosan jó. Az előbbi esetet nehezítheti, ha megjelenik A felsorolt lehetőségek egyike sem elem. Ekkor az is elképzelhető, hogy a felsorolt válaszlehetőségek egyike sem megfelelő. Több bejelölendő válasz esetén jelölőnégyzetek jelennek meg.

13 13 FONTOS! A megjelenés egy helyes válasz esetén is történhet jelölőnégyzetekkel, ezért jelölőnégyzetet látva nem biztos, hogy egynél több választ kell megjelölni. A bejelölendő válaszok száma nem függ össze a pontszámmal. Ha megjelöli A felsorolt lehetőségek egyike sem elemet, a program a többi válaszlehetőséget letiltja. Ahhoz, hogy másik választ adhasson meg, előbb távolítsa el a pipát a jelölőnégyzetből. Relációanalízis Egy összetett mondat tagjairól kell eldönteni, hogy azok tartalma igaz-e, illetve van-e összefüggés a tagmondatok között. Adatmező A feladat megoldása rövidebb szöveg, szám vagy dátum, amelyet be kell gépelnünk a mezőbe. Szöveges adatok esetében a kis- és nagybetű csak akkor van megkülönböztetve, amikor az írásmód lényeges (például Ft: forint, ft: láb). Számok vagy dátumok esetén a mező elhagyásakor adatformázás és érvényességellenőrzés történik. Ha a begépelt adat érvénytelen, akkor a mező szegélye pirosra változik.

14 14 A számmező elhagyásakor elvégzett műveletek az alábbiak: az ezredes elválasztásra használt szóközök eltávolítása vagy beszúrása tizedespont cseréje tizedesvesszőre kerekítés a várt pontosságra A dátummező elhagyásakor a program átalakítja az adatot a megfelelő dátumformátumra. A megoldások ellenőrzése történhet reguláris kifejezésekkel is. Ha például fel kell sorolni a magyar trikolór színeit, akkor a színek megadási sorrendje és elválasztási módja mellékes. Lista A feladat megoldását lenyíló listából vagy léptető listából kell kiválasztani. A felsorolt elemek között több jó megoldás is lehetséges, ilyenkor mindegy, hogy melyiket választja. A léptető lista általában hosszabb mondatrészek behelyettesítésénél fordul elő. Az előző vagy a következő elemet a nyilak segítségével választhatja ki. Rendezés A feladat megoldása a felsorolt elemek megfelelő sorrendbe állítása. A kiválasztott elem a nyilak segítségével mozgatható előrébb vagy hátrébb. Amennyiben a sorrend növekvő, az 1. sorszámú elemnek kell a legkisebbnek lennie. A rendezendő elemek között azonos értékűek is lehetnek. Ebben az esetben a megoldás szempontjából mindegy, hogy ezek az elemek milyen sorrendben követik egymást.

15 15 Párosítás, csoportosítás, hozzárendelés A felsorolt elemeket a megfelelő hely(ek)re kell húzni. Párosításnál az elemek csak egy helyre húzhatók, és minden helyre egy elem kerülhet. Csoportosításnál minden helyre több elem is kerülhet, de minden elem csak egyszer használható fel. Hozzárendelésnél az elemek több helyre is húzhatók. Értékelésnél a csoportban lévő elemek sorrendje nem számít. Esszé A feladat megoldása egy maximum 2000 karakter hosszúságú szöveg, amelynek az értékelése többnyire manuálisan történik.

16 16 Programkód Megjelenésében az esszéhez hasonlít, de az értékelést minden esetben számítógép végzi. A forráskód hossza maximum 2000 karakter lehet. Fehérvári Arnold (Széchenyi István Egyetem), Minden jog fenntartva

Kaspersky Internet Security Felhasználói útmutató

Kaspersky Internet Security Felhasználói útmutató Kaspersky Internet Security Felhasználói útmutató ALKALMAZÁS VERZIÓJA: 16.0 Tisztelt Felhasználó! Köszönjük, hogy termékünket választotta. Reméljük, hogy ez a dokumentum segít a munkájában, és választ

Részletesebben

Gyorskalauz a Windowshoz készült asztali Novell Filr 1.0.2 alkalmazáshoz

Gyorskalauz a Windowshoz készült asztali Novell Filr 1.0.2 alkalmazáshoz Gyorskalauz a Windowshoz készült asztali Novell Filr 1.0.2 alkalmazáshoz 2014. február Novell Gyorskalauz A Novell Filr egyszerű elérést biztosít fájljaihoz és mappáihoz asztali gépéről, böngészőből és

Részletesebben

IGLU Software 4028 Debrecen, Rózsahegy u. 26. Tel.: 0620-537-33-21 E-mail: Iglu@t-online.hu www.iglu.hu MEDIALIB ÁLTALÁNOS KATALOGIZÁLÓ ÉS NYILVÁNTARTÓ IRODAI PROGRAM KEZELÉSI ÚTMUTATÓ (v 2.3.1-2003.10)

Részletesebben

Használati útmutató a Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár távoli adatbázis elérés szolgáltatásáról

Használati útmutató a Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár távoli adatbázis elérés szolgáltatásáról e-könyvtár Használati útmutató a Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár távoli adatbázis elérés szolgáltatásáról Ez a dokumentum ismerteti a terminálszolgáltatások használatához szükséges információkat.

Részletesebben

Tartalomjegyzék. MOK Ügyeletnyilvántartó rendszer használati kézikönyve v2.1

Tartalomjegyzék. MOK Ügyeletnyilvántartó rendszer használati kézikönyve v2.1 Tartalomjegyzék A keret-rendszerről általánosságban...2 Technológiák... 2 Elérést biztosító technológiák...2 Bejelentkezés... 2 Használat helye... 3 Használat (bejelentkezés után)...3 Jelszavak... 4 Hiba

Részletesebben

Az alábbiakban az interneten elérhető kompetenciatesztek kitöltéséhez olvashat útmutatót.

Az alábbiakban az interneten elérhető kompetenciatesztek kitöltéséhez olvashat útmutatót. Kedves Jelentkező! Az alábbiakban az interneten elérhető kompetenciatesztek kitöltéséhez olvashat útmutatót. Ha a kitöltés során bármilyen problémát tapasztal, kérjük, írjon e-mailt a következő címre:

Részletesebben

E-Fedezetkezelő. felhasználói kézikönyv. Fővállalkozói adminisztrátorok számára

E-Fedezetkezelő. felhasználói kézikönyv. Fővállalkozói adminisztrátorok számára E-Fedezetkezelő felhasználói kézikönyv Fővállalkozói adminisztrátorok számára Tartalomjegyzék 1. Program általános használata... 2 1.1. Szoftver követelmények... 2 1.2. Jogosultság függő működés... 2 1.3.

Részletesebben

CellCom. Szoftver leírás

CellCom. Szoftver leírás CellCom Szoftver leírás A vezérlő szoftver bemutatása 2 www.lenyo.hu Tartalom LCC vezérlőszoftver 5 Rendszerkövetelmények 5 Telepítés 5 Indítás 7 Eltávolítás, újratelepítés és javítás 8 Kulcskezelés 8

Részletesebben

Felhasználási útmutató a. Dr. Hibbey oktatószoftver-családhoz

Felhasználási útmutató a. Dr. Hibbey oktatószoftver-családhoz Felhasználási útmutató a Dr. Hibbey oktatószoftver-családhoz Digitális matematikai feladatgyűjtemény 5-8. osztály Tatabánya, 2011. július 30. 2 Tartalom Bevezetés Futtatási környezet Telepítés A tantárgyi

Részletesebben

Jövedelem-Kiegésztési Rendszer - JKR

Jövedelem-Kiegésztési Rendszer - JKR Jövedelem-Kiegésztési Rendszer - JKR Felhasználói kézikönyv Verzió: 1.0 Tartalomjegyzék I. Intézményi regisztráció... 4 I.1 Intézményi adatok... 4 II. Bejelentkezés... 6 III. Adatkezelés... 7 III.1 Munkavállalók...

Részletesebben

WINDOWS ALAPISMERETEK

WINDOWS ALAPISMERETEK 1 MÁSODIK GYAKORLAT WINDOWS ALAPISMERETEK A feladat megoldása során a Windows 7 használata a javasolt. A feladat elvégzése során a következőket fogjuk gyakorolni: Felhasználói fiók létrehozása. Profil

Részletesebben

Divar 2 - Vezérlőközpont. Kezelési útmutató

Divar 2 - Vezérlőközpont. Kezelési útmutató Divar 2 - Vezérlőközpont HU Kezelési útmutató Divar Vezérlőközpont Kezelési kézikönyv HU 1 Magyar Divar Többfunkciós digitális videofelvevő Divar Vezérlőközpont Kezelési útmutató Tartalom Első lépések.............................................3

Részletesebben

A program elérése. Google Chrome

A program elérése. Google Chrome A program elérése A programot a www.omnt-szamla.hu oldalról lehet elérni. Jelenleg a www.omnt.hu oldalról is ugyanúgy elérhető. Továbbá a www.omnt-szamla.hu oldalon a belépés gombra kattintva szintén a

Részletesebben

Novell GroupWise levelező rendszer alapok Kiadványunk célja, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen használt Novell GroupWise (a továbbiakban GW)

Novell GroupWise levelező rendszer alapok Kiadványunk célja, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen használt Novell GroupWise (a továbbiakban GW) 1 Novell GroupWise levelező rendszer alapok Kiadványunk célja, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen használt Novell GroupWise (a továbbiakban GW) levelező rendszer 8. verziójának alap szolgáltatásait

Részletesebben

AXEL Számlázó és készletnyilvántartó program

AXEL Számlázó és készletnyilvántartó program AXEL Számlázó és készletnyilvántartó program Felhasználói útmutató 1. MEGVÁSÁRLÁS... 2 1.1. AUTOMATIKUS ÉLESÍTÉS... 2 1.2. MANUÁLIS ÉLESÍTÉS... 2 2. TELEPÍTÉS... 3 2.1. ELSŐ TELEPÍTÉS... 3 2.2. TÖBB PÉLDÁNY

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv. Angol szókincsfejlesztő rendszer

Felhasználói kézikönyv. Angol szókincsfejlesztő rendszer Felhasználói kézikönyv Angol szókincsfejlesztő rendszer 2016 Üdvözlet a fejlesztőtől Sok-sok évvel ezelőtt, amikor angolul tanultam, nagy segítséget jelentett volna számomra egy számítógépes szókincsfejlesztő

Részletesebben

BÉRSZÁMFEJTŐ PROGRAM

BÉRSZÁMFEJTŐ PROGRAM BÉRSZÁMFEJTŐ PROGRAM KEZELÉSI LEÍRÁS 2015. 06. 16. V15.23 FORINT-Soft Kft. 6500 Baja, Roosevelt tér 1. Tel.: 79/523-600 Fax: 79/420-857 E-mail: forintsoft@forintsoft.hu www.forintsoft.hu B é r s z á m

Részletesebben

Súgó a KMCSSZ olvasási különpróba rendszeréhez

Súgó a KMCSSZ olvasási különpróba rendszeréhez Súgó a KMCSSZ olvasási különpróba rendszeréhez Tanácsadók számára Megjegyzések Egyes muveleteket csak adminisztrátori jogokkal rendelkezo tanácsadók, azaz adminisztrátorok tudják elvégezni. Az ezekre vonatkozó

Részletesebben

TELEPÍTSÜNK GYORSAN ÉS EGYSZERŰEN SULIX PROFESSIONALT

TELEPÍTSÜNK GYORSAN ÉS EGYSZERŰEN SULIX PROFESSIONALT TELEPÍTSÜNK GYORSAN ÉS EGYSZERŰEN SULIX PROFESSIONALT Telepítési útmutató türelmetleneknek, érettségi felkészüléssel A kézikönyv elkészítésekor az ULX Kft. a lehető legnagyobb gondossággal és körültekintéssel

Részletesebben

Bosch Video Management System. Kezelési útmutató

Bosch Video Management System. Kezelési útmutató Bosch Video Management System hu Kezelési útmutató Bosch Video Management System Tartalomjegyzék hu 3 Tartalomjegyzék 1 A súgó használata 6 1.1 Információ-keresés 6 1.2 A súgótéma kinyomtatása 7 2 Bevezetés

Részletesebben

MUNKAANYAG. Angyal Krisztián. Szövegszerkesztés. A követelménymodul megnevezése: Korszerű munkaszervezés

MUNKAANYAG. Angyal Krisztián. Szövegszerkesztés. A követelménymodul megnevezése: Korszerű munkaszervezés Angyal Krisztián Szövegszerkesztés A követelménymodul megnevezése: Korszerű munkaszervezés A követelménymodul száma: 1180-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-004-55 SZÖVEGSZERKESZTÉS

Részletesebben

GuideReg demó program telepítési útmutató

GuideReg demó program telepítési útmutató GuideReg demó program telepítési útmutató GuideSys Kft. 2016. 1. O l d a l Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 3 2. Telepítési útmutató... 4 2.1 Telepítési környezet(ek)... 4 2.2 A telepítő program letöltése...

Részletesebben

Szövegszerkesztés Verzió: 0.051

Szövegszerkesztés Verzió: 0.051 Verzió: 0.051 1 Tartalomjegyzék A Word 2003 munkakörnyezet...9 Word 2003 program megnyitása...9 A Word 2003 képernyő...9 Program bezárása:...11 Az eszköztár...12 Környezetfüggő eszköztár...13 Fájl menü...14

Részletesebben

HP ProtectTools Felhasználói útmutató

HP ProtectTools Felhasználói útmutató HP ProtectTools Felhasználói útmutató Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Bluetooth jelölés a jogtulajdonos kereskedelmi védjegye, amelyet a Hewlett- Packard Company licencmegállapodás

Részletesebben

TELEPÍTSÜNK GYORSAN ÉS EGYSZERŰEN SULIX PROFESSIONALT

TELEPÍTSÜNK GYORSAN ÉS EGYSZERŰEN SULIX PROFESSIONALT TELEPÍTSÜNK GYORSAN ÉS EGYSZERŰEN SULIX PROFESSIONALT Telepítési útmutató türelmetleneknek, érettségi felkészüléssel A kézikönyv elkészítésekor az ULX Kft. a lehető legnagyobb gondossággal és körültekintéssel

Részletesebben

Bosch Video Client. Kezelési útmutató

Bosch Video Client. Kezelési útmutató Bosch Video Client hu Kezelési útmutató Bosch Video Client Tartalomjegyzék hu 3 Tartalomjegyzék 1 Bevezetés 6 1.1 Rendszerkövetelmények 6 1.2 Szoftvertelepítés 6 1.3 Az alkalmazásban használt jelölések

Részletesebben

2011 Rose Software Kft. Minden jog fenntartva!

2011 Rose Software Kft. Minden jog fenntartva! 2011 Rose Software Kft. Minden jog fenntartva! Készítők: Deme Attila, Faddi Viktor, Füzesi István, Justyák Csaba, Kovács László, Lós Tibor, Léka Mónika, Medveczki Marianna, Miló Viktor, Forman-Nagy Rita,

Részletesebben

Operációs rendszerek Windows Xp

Operációs rendszerek Windows Xp Operációs rendszerek Windows Xp (5-8 óra) ALAPVETŐ INFORMÁCIÓK ÉS TEVÉKENYSÉGEK A SZÁMÍTÓGÉP ADATAINAK LEKÉRDEZÉSE A SZÁMÍTÓGÉPPEL KAPCSOLATOS LEGFONTOSABB INFORMÁCIÓKAT A VEZÉRLŐPULT TELJESÍTMÉNY ÉS KARBANTARTÁS

Részletesebben

FOKA elérés beállításának leírása

FOKA elérés beállításának leírása FOKA elérés beállításának leírása FOKA interfész Verzió (exe): 1.0.23 (5) Tartalomjegyzék FOKA kapcsolat... 2 1. lépés: Kapcsolattartó számítógép kiválasztása... 2 2. lépés: Tanúsítvány telepítése... 3

Részletesebben

HP Scanjet N6310. Felhasználói kézikönyv

HP Scanjet N6310. Felhasználói kézikönyv HP Scanjet N6310 Felhasználói kézikönyv Tartalom 1 A lapolvasó használata A HP lapolvasószoftver rövid ismertetése...3 A lapolvasó rövid ismertetése...4 A lapolvasó kezelőpanelje...4 Automatikus lapadagoló

Részletesebben

2.0 verzió. vényíró és gyógyszerinformációs szoftver szakrendelők, kórházi ambulanciák részére. Felhasználói kézikönyv

2.0 verzió. vényíró és gyógyszerinformációs szoftver szakrendelők, kórházi ambulanciák részére. Felhasználói kézikönyv Vényíró és gyógyszerinformációs szoftver 2.0 verzió vényíró és gyógyszerinformációs szoftver szakrendelők, kórházi ambulanciák részére Felhasználói kézikönyv Dr. Acsai László, 2009 Vényíró szoftver kézikönyv

Részletesebben

LOGGER FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV HGAS RENDSZER

LOGGER FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV HGAS RENDSZER 1 LOGGER FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV HGAS RENDSZER Készült: Az Elektronikus Hulladékgazdálkodási Rendszer c. projekt (azonosító szám: EKOP-1.2.4-2012-2012-0001) keretein belül Hulladékgazdálkodási alaprendszer

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV ÜGYFELEK SZÁMÁRA

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV ÜGYFELEK SZÁMÁRA FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV ÜGYFELEK SZÁMÁRA 2015-04-01 Felhívjuk a figyelmet, hogy az ÉTDR a mindenkori jogszabályi keretek között működik, a csatlakozó szerveknek és személyeknek a mindenkori jogszabály szerint

Részletesebben

Üdvözöljük. Solid Edge kezdő lépések 2

Üdvözöljük. Solid Edge kezdő lépések 2 Üdvözöljük A Solid Edge 19-es verziója az innovatív megoldásokra és a vállalaton belüli kommunikációra fókuszál, ezzel célozva meg a közepes méretű vállalatok igényeit. Több száz újdonsággal a Solid Edge

Részletesebben

Adósságrendezési eljárás - Ügyfél alkalmazás FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS

Adósságrendezési eljárás - Ügyfél alkalmazás FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS Adósságrendezési eljárás - Ügyfél alkalmazás FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS Tartalom 1 BEVEZETÉS... 3 2 ÜGYFÉL ALKALMAZÁS SZOFTVERKÖVELEMÉNYEI... 3 3 ÜGYFÉL ALKALMAZÁS ÁLTALÁNOS JELLEGŰ FUNKCIÓI... 3 3.1 Be- és kijelentkezés...

Részletesebben

11. Balra zárt igazítás A bekezdés sorai a bal oldali margóhoz igazodnak. 12. Beillesztés

11. Balra zárt igazítás A bekezdés sorai a bal oldali margóhoz igazodnak. 12. Beillesztés 1. Ablak A képernyő azon része, amelyben programok futhatnak. 2. Aláhúzott A karakter egyszeres vonallal történő aláhúzása a szövegben. 3. Algoritmus Egy feladat megoldását eredményező, véges számú lépések

Részletesebben

Használati útmutató. Xperia C C2305/C2304

Használati útmutató. Xperia C C2305/C2304 Használati útmutató Xperia C C2305/C2304 Tartalomjegyzék Xperia C Használati útmutató...6 Első lépések...7 Android mi ez és mire való?...7 Áttekintés...7 Összeszerelés...8 Az eszköz be- és kikapcsolása...10

Részletesebben

SEGÉDLET ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ. EMVA ÚMVP I. és II. intézkedéscsoportjához kapcsolódó képzések

SEGÉDLET ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ. EMVA ÚMVP I. és II. intézkedéscsoportjához kapcsolódó képzések SEGÉDLET ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ EMVA ÚMVP I. és II. intézkedéscsoportjához kapcsolódó képzések Verziószám: 03 2010. február 12. Budapest Tartalomjegyzék Fontos tudnivalók...3 Meghatalmazás

Részletesebben

Gate Control okostelefon-alkalmazás

Gate Control okostelefon-alkalmazás Gate Control okostelefon-alkalmazás GSM Gate Control Pro 20/1000 modulokhoz HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ v1.1.1.0 és újabb alkalmazásverzióhoz Dokumentumverzió: v1.5 2016.05.18 Termék rövid leírása A GSM Gate Control

Részletesebben

Használati útmutató. Xperia Z C6603/C6602

Használati útmutató. Xperia Z C6603/C6602 Használati útmutató Xperia Z C6603/C6602 Tartalomjegyzék Xperia Z Használati útmutató...6 Első lépések...7 Mi az Android?...7 Eszköz áttekintés...7 Összeszerelés...8 Az eszköz be- és kikapcsolása...10

Részletesebben

HÁZI FELADAT ELSŐ GYAKORLAT MIELŐTT ELKEZDENÉNK ELINDULÁS. ÜZLETI INFORMATIKAI ESZKÖZÖK Kiadványszerkesztés

HÁZI FELADAT ELSŐ GYAKORLAT MIELŐTT ELKEZDENÉNK ELINDULÁS. ÜZLETI INFORMATIKAI ESZKÖZÖK Kiadványszerkesztés 1 ELSŐ GYAKORLAT HÁZI FELADAT A feladat megoldása során a Word 2010 használata a javasolt. Ebben a feladatban a következőket fogjuk gyakorolni: A súgó használata. Microsoft Office Word testreszabása. Dokumentumok

Részletesebben

Az MS Access adatbázis-kezelő program

Az MS Access adatbázis-kezelő program Az adatbázis-kezelő program A tananyagban az alapfogalmak és a tervezési megoldások megismerése után a gyakorlatban is elkészítünk (számítógépes) adatbázisokat. A számítógépes adatbázisok létrehozásához,

Részletesebben

1. BEVEZETÉS... 5 2. A RENDSZER ELEMEI, ARCHITEKTÚRÁJA... 5

1. BEVEZETÉS... 5 2. A RENDSZER ELEMEI, ARCHITEKTÚRÁJA... 5 EntryProx Beléptető Rendszer FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV v.1.0.7. EntryProx Beléptető Rendszer TARTALOM 1. BEVEZETÉS... 5 2. A RENDSZER ELEMEI, ARCHITEKTÚRÁJA... 5 3. A RENDSZER ÜZEMBE HELYEZÉSE... 7 3.1. Az

Részletesebben

Kötegelt nyomtatványok kezelése a java-s nyomtatványkitöltő programban (pl.: 1044 kötegelt nyomtatvány - HIPA; 10ELEKAFA - Elekáfa)

Kötegelt nyomtatványok kezelése a java-s nyomtatványkitöltő programban (pl.: 1044 kötegelt nyomtatvány - HIPA; 10ELEKAFA - Elekáfa) Kötegelt nyomtatványok kezelése a java-s nyomtatványkitöltő programban (pl.: 1044 kötegelt nyomtatvány - HIPA; 10ELEKAFA - Elekáfa) Kötegelt nyomtatványok általános jellemzői Minden nyomtatványköteg áll

Részletesebben

Gate Control okostelefon-alkalmazás

Gate Control okostelefon-alkalmazás Gate Control okostelefon-alkalmazás GSM Gate Control Pro 20/1000 modulokhoz HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ v1.0.0.0 és újabb alkalmazásverzióhoz Dokumentumverzió: v1.42 2015.09.23 Termék rövid leírása A GSM Gate

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv MAGYAR NEMZETI BANK ERA Számlatermékek bejelentő szolgáltatás Tartalomjegyzék Tartalom Tartalomjegyzék... 2 Bevezetés... 4 Jelen dokumentum célja, hogy bemutassa az ERA (Az MNB elektronikus

Részletesebben

Az Ügyfélkapu és a magyarorszag.hu

Az Ügyfélkapu és a magyarorszag.hu Az Ügyfélkapu Tartalom Bevezető... 2 A regisztráció folyamata... 3 Regisztráció indítása az interneten keresztül... 3 Személyes regisztráció... 5 Regisztráció elektronikus aláírással... 7 Külföldiek regisztrációja...

Részletesebben

Hallgatói tájékoztató az egyetemi számítógép használat módjáról, szabályairól

Hallgatói tájékoztató az egyetemi számítógép használat módjáról, szabályairól Hallgatói tájékoztató az egyetemi számítógép használat módjáról, szabályairól -MKE- -2009. november 26.- 1. Active Directory és Neptun Az Egyetemen bevezetésre került egy központi bejelentkeztetést lehetővé

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv a minősítési értékelő modul használatához

Felhasználói kézikönyv a minősítési értékelő modul használatához Felhasználói kézikönyv a minősítési értékelő modul használatához Létrehozva: 2015.02.24. Utolsó módosítás: 2015.04.09. Tartalomjegyzék 1 A dokumentum célja... 4 2 A rendszer elérése... 5 2.1 Technikai

Részletesebben

Horgász Napló V2.1.0.0. Bemutató Verzió. Felhasználói Kézikönyv. Intelligens Fogási Napló Program

Horgász Napló V2.1.0.0. Bemutató Verzió. Felhasználói Kézikönyv. Intelligens Fogási Napló Program Horgász Napló Intelligens Fogási Napló Program V2.1.0.0 Bemutató Verzió Felhasználói Kézikönyv Készítette: Szűcs Zoltán. 2536 Nyergesújfalu, Pala u. 7. Tel \ Fax: 33-355-712. Mobil: 30-529-12-87. E-mail:

Részletesebben

Kiegészítő melléklet (elektronikus beszámoló)

Kiegészítő melléklet (elektronikus beszámoló) Felhasználói dokumentáció a Kiegészítő melléklet (elektronikus beszámoló) programhoz Forgalmazó: FORINT-Soft Kft. 6500 Baja, Roosevelt tér 1. Tel: 79/424-772, 79/523-600 Fax: 79/420-857 E-mail: forintsoft@forintsoft.hu

Részletesebben

Alkalmazási segédlet a MiniCheck-RA-H festékrétegmérő készülékhez és az ezt támogató MiniCheckForKiv szoftverhez.

Alkalmazási segédlet a MiniCheck-RA-H festékrétegmérő készülékhez és az ezt támogató MiniCheckForKiv szoftverhez. Alkalmazási segédlet a MiniCheck-RA-H festékrétegmérő készülékhez és az ezt támogató MiniCheckForKiv szoftverhez. A MiniCheck-RA-H festékrétegmérő a MiniCheckForKiv programon keresztül szolgáltat online

Részletesebben

Közzététel és Adatszolgáltatás IT tudatosság projekt

Közzététel és Adatszolgáltatás IT tudatosság projekt Közzététel és Adatszolgáltatás IT tudatosság projekt Felhasználói kézikönyv v3.0 2009. 03. 03. Tartalomjegyzék 1 BEVEZETÉS... 4 2 ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK... 4 2.1 RENDSZER ÁTTEKINTÉSE, FELHASZNÁLÓK, ALAPFOGALMAK...

Részletesebben

Technikai segédlet a Domus elektronikus pályázati rendszer felhasználói részére

Technikai segédlet a Domus elektronikus pályázati rendszer felhasználói részére Technikai segédlet a Domus elektronikus pályázati rendszer felhasználói részére A Domus szülőföldi ösztöndíj pályázat benyújtása senior pályázat esetén a https://palyazat.mta.hu/domus_szulofoldi_senior_2016,

Részletesebben

BBS-INFO Kiadó, 2016.

BBS-INFO Kiadó, 2016. BBS-INFO Kiadó, 2016. Bártfai Barnabás, 2016. Minden jog fenntartva! A könyv vagy annak oldalainak másolása, sokszorosítása csak a szerző írásbeli hozzájárulásával történhet. A betűtípus elnevezések, a

Részletesebben

ECP. Site Administration System. Felhasználói kézikönyv. v2.9.24+ (1. kiadás a 2.9.24 és újabb verziójú ECP SAS rendszerekhez)

ECP. Site Administration System. Felhasználói kézikönyv. v2.9.24+ (1. kiadás a 2.9.24 és újabb verziójú ECP SAS rendszerekhez) v2.9.24+ ECP Site Administration System Felhasználói kézikönyv (1. kiadás a 2.9.24 és újabb verziójú ECP SAS rendszerekhez) AW STUDIO Nyíregyháza, Luther utca 5. 1/5, info@awstudio.hu 1 2 Jelen dokumentáció

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv NEPTUN-@Napló Felhasználói kézikönyv NEPTUN-@Napló Elektronikus Ellenőrzőkönyv Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 Az e-ellenőrzőkönyv általános áttekintése... 4 WEB alkalmazások kezelése...

Részletesebben

Gyorskalauz a Machez készült asztali Novell Filr 1.0.2 alkalmazáshoz

Gyorskalauz a Machez készült asztali Novell Filr 1.0.2 alkalmazáshoz Gyorskalauz a Machez készült asztali Novell Filr 1.0.2 alkalmazáshoz 2014. február Novell Gyorskalauz A Novell Filr egyszerű elérést biztosít fájljaihoz és mappáihoz asztali gépéről, böngészőből és mobileszközökről

Részletesebben

NEPTUN_TÖRZS. (Funkcionális leírás)

NEPTUN_TÖRZS. (Funkcionális leírás) #+$k NEPTUN_TÖRZS NEPTUN_TÖRZS (Funkcionális leírás) S Budapest, 2002 #+ $k NEPTUN_TORZS NEPTUN_TÖRZS Tartalom TARTALOM... 2 1. BEVEZETÉS... 5 2. BELÉPÉS A RENDSZERBE... 6 3. ÚJ EGYÉN FELVÉTELE... 9 3.1

Részletesebben

CONDOR. Felhasználói Leírás

CONDOR. Felhasználói Leírás CONDOR Felhasználói Leírás Tartalom 1 BEVEZETÉS 2 2 A PROGRAM FELÉPÍTÉSE 3 2.1 A főképernyő 3 2.2 Kamerakép üzemmód 3 2.2.1 Kamerakép 3 2.2.2 Kamera kiválasztás 3 2.2.3 A képernyő alsó területe 4 2.3 Napló

Részletesebben

Kezdeti Útmutató a Szolgáltatáselemző Rendszer használatához. vezetők számára. Tartalom

Kezdeti Útmutató a Szolgáltatáselemző Rendszer használatához. vezetők számára. Tartalom Kezdeti Útmutató a Szolgáltatáselemző Rendszer használatához vezetők számára Tartalom 1. Bejelentkezés... 2 2. Főoldal... 2 2.1. Jelszó szerkesztése... 3 2.2. Akadálymentesített nézet... 3 2.3. Kijelentkezés...

Részletesebben

Tanulmányi eredmények kommunikációs rendszere

Tanulmányi eredmények kommunikációs rendszere Tanulmányi eredmények kommunikációs rendszere Felhasználói útmutató (1.6 verzió) Oktatási Hivatal TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2. A RENDSZER KEZELÉSI LEÍRÁSA... 3 2.1. Belépés... 3 2.2. Feladatellátási

Részletesebben

TomTom Bridge Referencia útmutató

TomTom Bridge Referencia útmutató TomTom Bridge Referencia útmutató 15200 Tartalom Üdvözli Önt a TomTom Bridge 5 A TomTom Bridge elindítása 7 Kézmozdulatok használata... 8 A TomTom Bridge készüléken található alkalmazások... 9 A TomTom

Részletesebben

NOD32 Antivirus 3.0. Felhasználói útmutató. Beépített összetevők: ESET NOD32 Antivirus ESET NOD32 Antispyware. we protect your digital worlds

NOD32 Antivirus 3.0. Felhasználói útmutató. Beépített összetevők: ESET NOD32 Antivirus ESET NOD32 Antispyware. we protect your digital worlds NOD32 Antivirus 3.0 Beépített összetevők: ESET NOD32 Antivirus ESET NOD32 Antispyware Felhasználói útmutató we protect your digital worlds tartalomjegyzék 1. ESET NOD32 Antivirus 3.0...4 1.1 Újdonságok...

Részletesebben

GSM Gate Control Pro 20 GSM Gate Control Pro 1000

GSM Gate Control Pro 20 GSM Gate Control Pro 1000 GSM Gate Control Pro 20 GSM Gate Control Pro 1000 TELEPÍTÉSI ÉS ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ v1.21.2387 és újabb modulverziókhoz Dokumentumverzió: 1.61 2015.10.19 Jellemzők: Kimenetek vezérlése interneten keresztül,

Részletesebben

ICR-E42-83-163 DVR ICR-E83H; ICR-E163H ICR-H41; ICR-H81 Felhasználóí kézikönyv ver 2.1

ICR-E42-83-163 DVR ICR-E83H; ICR-E163H ICR-H41; ICR-H81 Felhasználóí kézikönyv ver 2.1 ICR-E42-83-163 DVR ICR-E83H; ICR-E163H ICR-H41; ICR-H81 Felhasználóí kézikönyv ver 2.1 1 Tartalomjegyzék 1 Termék bemutatása... 3 1.1 Termék áttekintése... 3 1.2 Fő funkciók... 3 2 Az Előlap és Hátlap

Részletesebben

BlackBerry Torch 9800 Smartphone

BlackBerry Torch 9800 Smartphone BlackBerry Torch 9800 Smartphone Felhasználói útmutató Verzió: 6.0 A legfrissebb felhasználói útmutatókat a www.blackberry.com/docs/smartphones címen találja. SWDT643442-941426-0126071255-008 Tartalom

Részletesebben

Dr. Pétery Kristóf: Word 2003 magyar nyelvű változat

Dr. Pétery Kristóf: Word 2003 magyar nyelvű változat 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Diákigazolvány Elektronikus Igénylési Rendszer Oktatási Hivatal által biztosított igénylő felület. Felhasználói kézikönyv. v 4.1

Diákigazolvány Elektronikus Igénylési Rendszer Oktatási Hivatal által biztosított igénylő felület. Felhasználói kézikönyv. v 4.1 Diákigazolvány Elektronikus Igénylési Rendszer Oktatási Hivatal által biztosított igénylő felület Felhasználói kézikönyv v 4.1 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 3 2. Előfeltételek... 3 3. A diákigazolvány

Részletesebben

Elektronikus Pályázati Rendszer (EPR)

Elektronikus Pályázati Rendszer (EPR) Elektronikus Pályázati Rendszer (EPR) Intézményi Pénzügyi Vezető (IPV) technikai útmutató Kapcsolat Amennyiben kérdése, vagy problémája lenne, forduljon munkatársainkhoz bizalommal az alábbi elérhetőségeken.

Részletesebben

Nokia C6-01 - Felhasználói kézikönyv

Nokia C6-01 - Felhasználói kézikönyv Nokia C6-01 - Felhasználói kézikönyv 3.0. kiadás 2 Tartalom Tartalom Biztonság 5 Kezdő lépések 7 Gombok és alkatrészek 7 Telefonhívás, hangfájl vagy videó hangerejének módosítása 9 A billentyűzet és a

Részletesebben

KETTŐS KÖNYVELÉS PROGRAM CIVIL SZERVEZETEK RÉSZÉRE

KETTŐS KÖNYVELÉS PROGRAM CIVIL SZERVEZETEK RÉSZÉRE KETTŐS KÖNYVELÉS PROGRAM CIVIL SZERVEZETEK RÉSZÉRE Kezelési leírás 2015. Program azonosító: WUJEGYKE Fejlesztő: B a l o g h y S z o f t v e r K f t. Keszthely, Vak Bottyán utca 41. 8360 Tel: 83/515-080

Részletesebben

Az Ön kézikönyve SONY ERICSSON XPERIA GO http://hu.yourpdfguides.com/dref/4379959

Az Ön kézikönyve SONY ERICSSON XPERIA GO http://hu.yourpdfguides.com/dref/4379959 Elolvashatja az ajánlásokat a felhasználói kézikönyv, a műszaki vezető, illetve a telepítési útmutató SONY ERICSSON XPERIA GO. Megtalálja a választ minden kérdésre az a felhasználói kézikönyv (információk,

Részletesebben

DOCSTAMP FELHASZNÁLÓI DOKUMENTÁCIÓ A DOCSTAMP DOKUMENTUM KEZELŐ RENDSZERHEZ. 2015. április 10. v1.5

DOCSTAMP FELHASZNÁLÓI DOKUMENTÁCIÓ A DOCSTAMP DOKUMENTUM KEZELŐ RENDSZERHEZ. 2015. április 10. v1.5 DOCSTAMP FELHASZNÁLÓI DOKUMENTÁCIÓ A DOCSTAMP DOKUMENTUM KEZELŐ RENDSZERHEZ 2015. április 10. v1.5 1. 1. Tartalom 2. BEVEZETŐ 3 3. DOCSTAMP ALKALMAZÁS TELEPÍTÉSE 4 4. DOKUMENTUM KEZELÉSI FUNKCIÓK 5 4.1

Részletesebben

1. S Z O F T V E R E N G E D É LY E Z É S I S Z E R ZŐDÉS

1. S Z O F T V E R E N G E D É LY E Z É S I S Z E R ZŐDÉS Házipénztár 1 1. S Z O F T V E R E N G E D É LY E Z É S I S Z E R ZŐDÉS Ez egy speciális SZERZŐDÉS Ön, mint Felhasználó (akár magánszemély, gazdálkodó-, vagy egyéb szerv) és az RLB-60 Betéti Társaság között,

Részletesebben

Rovás segéd 1.8. Segédalkalmazás szövegek (át)rovásához

Rovás segéd 1.8. Segédalkalmazás szövegek (át)rovásához Rovás segéd 1.8 Segédalkalmazás szövegek (át)rovásához 1. Üdvözöllek a Rovás segéd használói között! Ez az alkalmazás a rovás terjedését hivatott segíteni, gépelt vagy a vágólapról beillesztett szövegek

Részletesebben

A Gyorstelepítés rövid leírását lásd a hátsó borítón.

A Gyorstelepítés rövid leírását lásd a hátsó borítón. Felhasználói kézikönyv A Gyorstelepítés rövid leírását lásd a hátsó borítón. Környezetünk védelme mindannyiunk érdeke. A Symantec eltávolította a borítót erről a kézikönyvről, hogy csökkentse termékei

Részletesebben

Pályamunka feltöltése és nevezés a XXXIII. Országos Tudományos Diákköri Konferenciára

Pályamunka feltöltése és nevezés a XXXIII. Országos Tudományos Diákköri Konferenciára Pályamunka feltöltése és nevezés a XXXIII. Országos Tudományos Diákköri Konferenciára Az OTDK-ra beadandó pályamunka felöltése és a nevezés az OTDT online rendszerén (http://online.otdk.hu) keresztül történik.

Részletesebben

Budapest, 2009. 1. oldal

Budapest, 2009. 1. oldal e-m@il:vibastile@monornet.hu, web:www.vibastile.hu Budapest, 2009 1. oldal e-m@il:vibastile@monornet.hu, web:www.vibastile.hu TARTALOM 1. A PROGRAM INDÍTÁSA... 3 2. A PROGRAM FUNKCIÓI... 3 3. FIZETÉSI

Részletesebben

Nokia 900 - Felhasználói kézikönyv

Nokia 900 - Felhasználói kézikönyv Nokia 900 - Felhasználói kézikönyv 1.0. kiadás 2 Tartalom Tartalom Biztonság 4 Kezdő lépések 6 Gombok és a készülék részei 6 A vissza, az indítás és a keresés gomb 7 A SIM-kártya behelyezése 8 A telefon

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ az OTH Szakrendszeri Információs Rendszerbe (OSZIR) történő regisztráció és belépés menetéről belföldi partner nevében

TÁJÉKOZTATÓ az OTH Szakrendszeri Információs Rendszerbe (OSZIR) történő regisztráció és belépés menetéről belföldi partner nevében TÁJÉKOZTATÓ az OTH Szakrendszeri Információs Rendszerbe (OSZIR) történő regisztráció és belépés menetéről belföldi partner nevében TARTALOMJEGYZÉK Regisztráció 2 1. Az Ön neve és kapcsolat-felvételi adatai

Részletesebben

Access 2013 Lekérdezéstől testre szabásig TARTALOM 1

Access 2013 Lekérdezéstől testre szabásig TARTALOM 1 TARTALOM 1 2 TARTALOM Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Pétery Tamás Szerkesztő:

Részletesebben

AZ OEP TAJ ELLENŐRZÉS BEVEZETÉSE AZ IGÉNYBEVEVŐI NYILVÁNTARTÁS (KENYSZI)

AZ OEP TAJ ELLENŐRZÉS BEVEZETÉSE AZ IGÉNYBEVEVŐI NYILVÁNTARTÁS (KENYSZI) AZ OEP TAJ ELLENŐRZÉS BEVEZETÉSE AZ IGÉNYBEVEVŐI NYILVÁNTARTÁS (KENYSZI) RENDSZERBE I. ÜTEM FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS AZ ADATSZOLGÁLTATÓK RÉSZÉRE KENYSZI: v.1.2.2.0 Dátum: 2015.04.10. TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS...

Részletesebben

Jogosultságkezelés felhasználói leírás

Jogosultságkezelés felhasználói leírás Jogosultságkezelés felhasználói leírás 1149 Budapest, Egressy út 17-21. Telefon: +36 1 469 4021; fax: +36 1 469 4029 1/14 Tartalomjegyzék 1. Jogosultságkezelés a DOAS rendszerben... 3 1.1. Bevezetés...

Részletesebben

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is.

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Pétery Dorottya Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

HP beágyazott webszerver

HP beágyazott webszerver HP beágyazott webszerver Felhasználói kézikönyv Szerzői jogok és garancia 2007 Copyright Hewlett-Packard Development Company, L.P. Előzetes írásbeli engedély nélküli reprodukálása, adaptálása vagy fordítása

Részletesebben

MUNKAANYAG. Földy Erika. A szakmai önéletrajztól a művészeti kritikáig (Az. alkotói tevékenység komplex megjelenítése,

MUNKAANYAG. Földy Erika. A szakmai önéletrajztól a művészeti kritikáig (Az. alkotói tevékenység komplex megjelenítése, Földy Erika A szakmai önéletrajztól a művészeti kritikáig (Az alkotói tevékenység komplex megjelenítése, önértékelés, és szakmai kommunikáció) A követelménymodul megnevezése: Művészetelméleti alapozás

Részletesebben

felhasználói kézikönyv WWW.GIENGER.HU

felhasználói kézikönyv WWW.GIENGER.HU felhasználói kézikönyv WWW.GIENGER.HU Tisztelt PArtnerünk! Köszönjük, hogy regisztrált új, online rendelési szolgáltatásunkra! Az alkalmazással rendelései, ajánlatkérései, valamint raktárkészletünk elérése

Részletesebben

ProAnt Felhasználói Útmutató

ProAnt Felhasználói Útmutató ProAnt Felhasználói Útmutató http://www.proant.hu/ 2014. október 17. Adminisztrátor 6722 Szeged, Gogol u. 3. 1 TARTALOMJEGYZÉK 1 Tartalomjegyzék... 2 2 A ProAnt szoftverről... 4 3 Jelszó módosítása...

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv Mindenki másnál több felhasználót védünk a legtöbb online fenyegetéssel szemben. Környezetünk védelme mindannyiunk érdeke. A Symantec eltávolította a borítót erről a kézikönyvről,

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv SM-G313HN Felhasználói kézikönyv Hungarian. 10/2014. Rev.1.0 www.samsung.com Tartalom Fontos tudnivalók Kezdeti lépések 6 Az értékesítési doboz tartalma 7 A készülék elrendezése 9 A SIM-kártya és akkumulátor

Részletesebben

Beállítások módosítása

Beállítások módosítása Kicsinyítés/nagyítás használata Microsoft Office PowerPoint 2003 esetén 1. Az egyik módszer szerint a Nézet menü/nagyítás parancsra kattintva adható meg a nagyítás vagy kicsinyítés mértéke. 1. ábra Nagyítás

Részletesebben

ADAFOR Iskolai adatforgalmazó program Kezelési útmutató

ADAFOR Iskolai adatforgalmazó program Kezelési útmutató ADAFOR Iskolai adatforgalmazó program Kezelési útmutató Tartalomjegyzék 1. A Kommunikátor segédprogram... 2 2. Az egyes alrendszerek logikai felépítése... 2 3. A program szerkezete... 3 3.1. Telepítési

Részletesebben

Raiffeisen Electra Terminál. Felhasználói kézikönyv

Raiffeisen Electra Terminál. Felhasználói kézikönyv Raiffeisen Electra Terminál Felhasználói kézikönyv Tartalomjegyzék 1 Bevezetés... 4 2 Adatbiztonság, adatvédelem... 4 3 Az Electra ügyfélprogram hardver/szoftver feltételei... 5 4 Könyvtárszerkezet...

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési Rendszer Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési Rendszer Felhasználói kézikönyv Legutóbbi változások: A könnyebb használat

Részletesebben

Használati útmutató DS-620

Használati útmutató DS-620 Használati útmutató DS-620 / DS-720D DS-620 DS-720D C verzió HUN A dokumentáció használata Köszönjük, hogy a Brother készüléket választotta! A dokumentáció elolvasása segíthet abban, hogy a legjobbat hozza

Részletesebben

Realio Informatikai Kft. Tel.: +36 30 833 0000. info@ingatlannet.hu. 6722 Szeged, Mérey utca 12. Fax: +36 1 577 2355. www.ingatlannet.

Realio Informatikai Kft. Tel.: +36 30 833 0000. info@ingatlannet.hu. 6722 Szeged, Mérey utca 12. Fax: +36 1 577 2355. www.ingatlannet. i n g a t l a n h i r d e t ő é s k e r e s ő p o r t á l F E L H A S Z N Á L Ó I K É Z I K Ö N Y V TARTALOMJEGYZÉK 1. BEMUTATKOZÁS 3 2. KÜLDETÉSÜNK 3 3. STATISZTIKÁINK 3 4. SZOLGÁLTATÁSAINK 3 5. FELHASZNÁLÓI

Részletesebben

Windows alapismeretek

Windows alapismeretek Windows 98 alapismeretek 8/1 A rendszer indulása A számítógép bekapcsolása és a rendszer elindulása után megjelenik a Windows képernyője, rajta bal oldalon az ikonokkal, alul a tálcával. Ha a Start gombra

Részletesebben