Csoport neve: Kisiskolások Feladat sorszáma: 2. Feladat címe: Oktatási intézmény honlapja, oktatási naplóval. E-Project.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Csoport neve: Kisiskolások Feladat sorszáma: 2. Feladat címe: Oktatási intézmény honlapja, oktatási naplóval. E-Project."

Átírás

1 Csoport neve: Kisiskolások Feladat sorszáma: 2. Feladat címe: Oktatási intézmény honlapja, oktatási naplóval E-Project Gyakorlatvezető: Krizsán Zoltán Csoport tagok: Koncz Gergely WP21 Lajtner-Gerán Levente WP21 MSN: ua. Tóth Rajmund Erik WP21 CÍM Szilva László WP21 Danyi Máté WP21 Tornai András WP21 MSN: ua

2 Történet: Dátum Verzió Leírás Szerző v Projekt terv és vízió Koncz Gergely v Projekt terv és vízió Koncz Gergely v SRS Koncz Gergely

3 1. Bevezetés A dokumentum célja az E-napló által biztosított szolgáltatások leírása. Az E-napló egy weben keresztül elérhető szoftver, mely az iskolai naplózásokat egyszerűsíti le. Az E-naplót használhatják a tanárok pl.: jegyek hiányzások bevitelére a diákok és szülök pl.: a jegyek megtekintésére. 2. Áttekintés Rendszeradminisztrátori szemszögből a vizsgáztató rendszer a következő elvárásoknak tesz eleget: 2.1 Az e-napló rendszer a platformok széleskörű választékán futtatható A rendszer webes alkalmazás, amely PHP alapokon fut, tehát ez az a környezet, amiben a program fejlesztése folyt. Kezdetben LDAP-t használtunk a bejelentkezések nyilvántartására, de később ADOdb library segítségével tettük széleskörűvé a felhasználók adatbázisát. Manapság nagyon kevés olyan szerver létezik, amelyre nincs PHP telepítve, így a weblap szinte feltétel nélkül bárhol elhelyezhető. Az adatbázis kezelésére SQL függvényeket használtunk, később, ha a szerver lehetővé teszi, kihasználjuk a Visual Basic.Net adatbázis kezelő eljárásait. 2.2 Az e-napló rendszer megkönnyíti a tájékozódást A terméket elsősorban az általános és középiskolák számára (gimnáziumok, szakközépiskolák, szakképző intézetek, felnőtt képzéssel foglalkozó intézmények, stb ) készül. A rendszer fő célja az, hogy a bejelentkező hallgató a megfelelő topic-ot kiválasztva meg tudja nézni a jegyeit és esetleges hiányzásait. Ez történhet az iskola falain belülről és azon kívülről is (otthonról). Az adott tantárgyból való osztályozást a tanár végzi, szintén Ő az aki vezeti a hiányzásokat is. Személyes adatokat a titkárságon dolgozó személy, személyek végzik. 2.3 Az e-napló rendszer felhasználói Mint az az előbbi két szakaszból kiderült, az e-napló rendszernek alapvetően három típusú felhasználója lehet. Egyrészt a tanár, aki órán a diákokat személyesen felelteti le vagy dolgozat írat velük és az eredményt bevezeti az elektronikus naplóba, másrészt a diák (hallgató), aki csupán szemlélője a rendszernek, nem tud semmit szerkeszteni abba, harmadrészt pedig ott van, vannak a titkári dolgozók akik szükség esetén szintén tudnak a rendszerben változásokat végezni. 2.4 Korlátozások Mivel rendszernek nincs semmi olyan speciális igénye, ami a mai technikai fejlettség figyelembe vételével különlegesnek mondható, így a rendszer bármely platformon megállja a helyét. Nem áll szándékunkban lekorlátozni a felhasználók körét. Az alkalmazást olyan körben szeretnénk terjeszteni, ahol oktatási folyamatok zajlanak. Mivel a rendszer adminisztrátorai betekintést nyernek az oldal forráskódjába, illetve változtatni tudnak bármilyen paraméteren, ezért Őket az esetleges visszaélések miatt szigorú figyelemmel kell tartani.

4 3. A rendszer funkciói 1. ábra Az e-napló rendszer a hallgató szemszögéből 3.1 Az e-napló rendszer a hallgató szemszögéből A diagramban egy aktor található, amely jelen esetben a hallgató, aki egy bejelentkezési felületen keresztül (Login Screen) érheti el a napló programot. A bejelentkezéshez szükséges egy felhasználónév és egy jelszó, amit a user vagy regisztráció útján, vagy a rendszergazda által kap meg. Jelen esetben célszerűbb azt a megoldást választani, hogy a rendszergazda határozza meg a felhasználónevet és a kezdeti jelszót is, amit később meg lehet változtatni. Use Case-ek Login Screen (bejelentkezés) Órarend Tantárgyak Hiányzás Üzenőfal Help Log Out (kijelentkezés) Magyarázat Bejelentkezési felület. A hallgató ezen keresztül érheti el a programot egy felhasználónév és egy jelszó megadása után. Ezen menüpont foglalja magában az iskola órarendjeit és tanterem beosztásait. Ezen menüpontból érhetőek el az iskolában oktatott tárgyak névsora és rájuk kattintásra elérhetővé válik az adott diák osztályának a névsora és a hozzájuk tartozó érdemjegyek és a végén pedig egy külön oszlopban megtalálhatják a jegyeik átlagát. Ezen menüpont alatt tárolódnak le és tekinthetők meg a diákok hiányzásai. Ezen a felületen tudnak kommunikálni egymással a rendszer felhasználói. A program használatával kapcsolatban felmerülő problémás kérdések, és az ezekre választ adó segítség (help). Kijelentkezés. A felhasználó erre a gombra kattintva hagyhatja el a programot. A diagrammban szereplő kapcsolatok:

5 A diagramban egy asszociációs kapcsolat van, amely a hallgató és a Login Screen között található. A Use-Casek között magában foglaló (include) kapcsolatok vannak. 2. ábra Az e-napló rendszer a hallgató szemszögéből 3.2 Az e-napló rendszer az oktató szemszögéből A diagramban egy aktor található, amely jelen esetben az oktató, aki egy bejelentkezési felületen keresztül (Login Screen) érheti el a napló programot. A bejelentkezéshez szükséges egy felhasználónév és egy jelszó, amit a user vagy regisztráció útján, vagy a rendszergazda által kap meg. Jelen esetben célszerűbb azt a megoldást választani, hogy a rendszergazda határozza meg a felhasználónevet és a kezdeti jelszót is, amit később meg lehet változtatni. Use Case-ek Login Screen (bejelentkezés) Órarend Tantárgyak Hiányzás Üzenőfal Help Log Out (kijelentkezés) Magyarázat Bejelentkezési felület. Az oktató ezen keresztül érheti el a programot egy felhasználónév és egy jelszó megadása után. Ezen menüpont foglalja magában az iskola órarendjeit és tanterem beosztásait, amit az oktató tud szerkeszteni. Ezen menüpontból érhetőek el az iskolában oktatott tárgyak névsora és rájuk kattintásra elérhetővé válik az adott tanár osztályának a névsora és a hozzájuk tartozó érdemjegyek, amelyekhez továbbiakat tud hozzáadni; a végén pedig egy külön oszlopban megtekintheti a jegyek átlagát. Ezen menüpont alatt tárolódnak le és szerkeszthetők a diákok hiányzásai. Ezen a felületen tudnak kommunikálni egymással a rendszer felhasználói. A program használatával kapcsolatban felmerülő problémás kérdések, és az ezekre választ adó segítség (help). Kijelentkezés. A felhasználó erre a gombra kattintva hagyhatja el a programot.

6 A diagrammban szereplő kapcsolatok: A diagramban egy asszociációs kapcsolat van, amely az oktató és a Login Screen között található. A Use-Casek között magában foglaló (include) kapcsolatok vannak. 3. ábra Az e-napló rendszerben a tanár és diák kapcsolata 3.3 Az e-napló rendszerben a tanár és diák kapcsolata A diagramban két aktor található, amelyek kapcsolatát az ábra jól tükrözi. Use Case-ek Osztályzatok felvitele és megtekintése Hiányzások felvitele és megtekintése Magyarázat A számonkérési folyamatnak a végén születi egy érdemjegy, ami tükrözi a hallgató tudásának a szintjét, amit az oktató felvisz a rendszerbe, ezek után tudja csak majd a hallgató megtekinteni a jegyeit; erre utal az ábra is. Mikor a hallgató nem jelenik meg a tanítási időben az óráin akkor az épp órát vezető tanár felvezeti a hiányzásait a rendszerbe, amit a hallgató csak ezután képes megtekinteni. 4. Használhatóság A kész rendszer egyik fő irányelve, hogy használata minél egyszerűbb legyen mind a kezdő, mind a haladó felhasználók között. Projektünk grafikus felületében törekedtünk az egyszerűségre és a gyors egyértelmű funkciók használatára, hogy a tanárok minél gyorsabban és megbízhatóbban használhassák az elektronikus naplót. A betanulási idő egy gyakorlott felhasználó számára mindössze pár percet vesz igénybe. Neki mindössze a funkciók feladatával kell megismerkednie. A kezdő felhasználóknak sincs nehezebb dolguk, mindössze a napló összefüggéseit kell megérteniük. Ennek ellenére a felhasználóknak célszerű 1-2 órás gyakorlatot végezniük, hogy rutinszerűen tudják használni a naplót.

7 Technikai problémáikkal az adott hálózat adminját kereshetik meg vagy telefonos ügyfél szolgálatunk a nap 24 órájába a segítségükre tud lenni. A sikeres betanítás érdekében cégünk nyomtatott és digitális formában is a felhasználók részére bocsátja a felhasználói kézikönyvet, melyben a napló legtriviálisabb funkcióját is példával mutatjuk be. Ezen felül lehetőséget biztosítunk videó tutoriál vásárlására is, melyben filmszerűen mutatjuk be a napló használatát. 5. Megbízhatóság Rendszerünk alapvetően megbízható. Az adatvesztés elkerülése érdekében a program biztonsági mentést eszközöl egy külső tárhelyre ezzel elkerülve a technikai problémákból adódó veszteséget. Természetesen mi magunk is készíthetünk biztonsági mentést. Programunk karbantartást nem igényel, csak ha új frissítést készítünk. Ennek telepítése és konfigurálása mindössze fél órát vesz igénybe, mely nem hátráltatja a felhasználókat munkájukban. Ha tárhelyen futtatjuk az elektronikus naplót előfordulhat, hogy nem érjük el bizonyos okok miatt, ekkor a tárhely szolgáltató felelős a megoldásért. Ha belső szerveren fut a program, akkor az admin tud segítséget nyújtani, legvégső esetben pedig az ügyfél szolgálatunk. Itt azt is meg kell említenünk, hogy a szerver jól el legyen zárva illetéktelen személyektől. Adatlopás nem csak kliens gépről történhet. Rendszerünk SSL titkosítást használ, így minden kérés titkosított csatornán halad a kliens és szerver között, ezzel meggátolva, hogy harmadik fél hozzá férhessen az adatainkhoz. 6. Teljesítmény Az E-napló szoftvernek a két legfontosabb mérhető teljesítménye a feldolgozható maximális adatmennyiség és a felhasználónak adott válaszidő. Az adatmennyiségben az E-napló nem szab felső határt, a maximálisan felvihető diákok számát csak az E-naplót futtató szerver valamint az adatbázis szerver kapacitása korlátozza. A válaszidő sok dologtól függ. Amit nem tudunk jobbá tenni, az a felhasználó sávszélessége. Sajnos pont ez lassítja le leginkább a kapcsolatot. Mert ugyan a szerver rövid időn belül megkapja a parancsokat a klienstől kis sávszélesség esetén is, de a generált HTML oldalt már jóval több időbe kerül visszaküldeni a kis kapacitású hálózaton. Az adatbázisszerver, és az E-napló szervere közötti kommunikáció privát belső hálózaton működik, ezért annak sebessége annyira nagy, hogy gyakorlatilag semmilyen módon nem szól bele a feldolgozási időbe. A teljesítmény akkor kezd rohamosan romlani, ha igen sok felhasználó, igen adat-igényes munkára kényszeríti a szervert. Ekkor jön az inaktív felhasználók figyelmeztetése, majd kijelentkeztetése. 7. Támogatottság A honlap elkészítéséhez PHP és HTML programozási nyelveket használunk. A tanárok feladata lesz az érdemjegyek és a hiányzások kezelése. Az admin feladata pedig a hibaelhárítás.

8 8. Tervezési korlátozások A projekt mivel egy honlapból és egy e-naplóból áll ezért szélszerű különvenni a két rész, így könnyebb és átláthatóbb lesz a fejlesztés. Érdemes a különálló modulokat különvenni és úgy fejleszteni. A programozáshoz PHP nyelvet használtunk, mert egy kiforrott nyelv és ezzel a legkönnyebb megvalósítani a feladatot. 9. On-line dokumentáció és Help rendszer Az oldal használatához nem szükséges különösebb féle segédlet egyértelmű menü pontok és linkek található rajta, de mellékelve van egy site map menüpont, amiben részletesen fel vannak sorolva a kapcsolatok. Az e-naplóhoz van egy gyík amiben a leggyakrabban feltett kérdésekre lehet választ kapni. De a felhasználók a vendégkönyvben feltehetik kérdéseiket, ha valamit mégsem értenének. Minden gombhoz van rendelve információs mező úgynevezett buborék mező amely információt tartalmaz annak funkciójáról. Gyik több funkcióból áll lehet részletes keresést is be lehet állítani és akár hozzá is lehet, rendeli újabb információkat, ha esetleg hiányos lenne. 10. Felhasznált kész komponensek Egy-egy alpontban kell felsorolni az alkalmazásba építendő vásárolt vagy szabad felhasználású elemeket. Vásárlás esetén a részletezni kell a beszerzés körülményeit, a költségeket, a betartandó licencszelési és egyéb szabályokat. Szabad felhasználású elem esetén is fontos a forráspontos megjelölése, a felhasználás szabályai, az alkalmazásra ebből adódó esetleges következmények, kötelezettségek. Egyes elemekhez nyílt forráskódú rendszert használtunk: Free PHP Login Script Interfészek Felhasználói interfészek Felhasználónév módosítása cím módosítása Belépés Adatlap Jelszó módosítása Üzenet küldése Regisztráció törlése

9 Üzenő fal kezelés Hiányzás felvitele Jegyek felvitele Szülői értesítés Hírlevél küldés Tanárértékelés Tanárok beosztása Csengetési rend munka Órarend Terembeosztás Név szerint Tanárok szerint Keresés Diákok szerint Tantárgyak szerint Évfolyam szerint Jegyek szerint Nyomtatás Regisztráció Software interfészek Az e-napló és az ide regisztrált összes felhasználó adata adatbázisban lesznek tárolva. Az e-naplóhoz kapcsolódó iskolai weboldal tartalmai is mysql adatbázisban lesznek rögzítve. Mysql adatbázisban könnyen lehet módosítani esetleg törölni a felhasználók adatai és egyszerű összekapcsolni a weboldalt az adatbázissal Hardware interfészek Ezeknek a rendszerek nincs ilyenekre szükségük.

10 12. Alkalmazott szabványok Kötelezően alkalmazandó szabványok Előírások, szabályok vannak arról, hogy miket kell tartalmaznia egy weboldalnak nem csak programozási szempontból, hanem kinézeti és biztonsági szempontból is. Szemelőt kell tartani az e- napló során a regisztrált felhasználók adatainak biztonságát, és hogy más kívülálló ne férjen hozzá az adatokhoz és kódokhoz Választás alapján alkalmazott szabványok A rendszerek fejlesztése során figyelembe kell venni az ergonómiai szabályokat, előírásokat. Fontos, hogy az elkészített rendszer minden szempontból felhasználó barát és biztonságos legyen minden felhasználó számára. 13. Mellékletek Felhasználói kézikönyv Java: Apache: MySQL Adatbázis:

Szakdolgozat tájékoztató

Szakdolgozat tájékoztató Szakdolgozat tájékoztató Szoftverfejlesztő - 54 213 05 képzésben résztvevőknek Az 54 213 05 azonosító számú, Szoftverfejlesztő képzésben a szakmai vizsgára bocsátás feltétele záródolgozat készítése. A

Részletesebben

LOGalyze Telepítési és Frissítési Dokumentáció Verzió 3.0

LOGalyze Telepítési és Frissítési Dokumentáció Verzió 3.0 LOGalyze Telepítési és Frissítési Dokumentáció Verzió 3.0 Dokumentum verzió: 3.0/1 Utolsó módosítás: 2009. március 5. 2 LOGalyze Telepítési és Frissítési Dokumentáció LOGalyze 3.0 Telepítési és Frissítési

Részletesebben

NMS közösségi tér a hallgatói weben

NMS közösségi tér a hallgatói weben NEPTUN MEET STREET (NMS) HALLGATÓI WEB Felhasználói dokumentáció verzió 3.6. Budapest, 2013. Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal 2.0. 2011.03.03. 2.2 A virtuális terek megjelenítése 9.

Részletesebben

Bevezetés. A WebAccess használatának bemutatása előtt néhány új funkció felsorolása következik:

Bevezetés. A WebAccess használatának bemutatása előtt néhány új funkció felsorolása következik: Bevezetés Leveleink, naptárunk, stb. megtekintése bármely gépen egy egyszerű webböngésző (Mozilla, Explorer) segítésével is lehetséges. GroupWise rendszernek ezt a megjelenési formáját GroupWise WebAccessnek

Részletesebben

LÉTESÍTMÉNYGAZDÁLKODÁS. Változáskezelés. Változás Pont Cím Oldal 2.0 2014.03.19 A teljes dokumentáció átírásra került 2.1 2014.07.14 8.

LÉTESÍTMÉNYGAZDÁLKODÁS. Változáskezelés. Változás Pont Cím Oldal 2.0 2014.03.19 A teljes dokumentáció átírásra került 2.1 2014.07.14 8. ESZKÖZIGÉNY Felhasználói dokumentáció verzió 2.2. Budapest, 2015. Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal 2.0 2014.03.19 A teljes dokumentáció átírásra került 2.1 2014.07.14 8.3 Új, oszlopszerkesztésbe

Részletesebben

Tartalomjegyzék - 1 -

Tartalomjegyzék - 1 - Tartalomjegyzék 1. Bevezetés...3 2. Elvárások a Weblappal szemben...4 2. 1. Feladat specifikáció...4 2. 2. Tananyag...5 2. 3. Használati esetek...5 2. 3. 1. Felhasználók...5 2. 3. 2. Használati eset diagramm...6

Részletesebben

On-Line Preferansz Követelményspecifikáció

On-Line Preferansz Követelményspecifikáció On-Line Preferansz Követelményspecifikáció Verzió: 10 Dátum: 20080331 Készítette Név: Bálint Zsolt, Bartis Csaba Jóváhagyta Név: Dátum: 20080331 Dátum: Aláírás: Aláírás: Dátum: 20080331 Kovetelmeny Specifikaciodoc

Részletesebben

Jövedelem-Kiegésztési Rendszer - JKR

Jövedelem-Kiegésztési Rendszer - JKR Jövedelem-Kiegésztési Rendszer - JKR Felhasználói kézikönyv Verzió: 1.0 Tartalomjegyzék I. Intézményi regisztráció... 4 I.1 Intézményi adatok... 4 II. Bejelentkezés... 6 III. Adatkezelés... 7 III.1 Munkavállalók...

Részletesebben

Termékbemutató prospektus

Termékbemutató prospektus Breona Kft. 1134 Budapest, Róbert Károly krt. 59. telefon: +36 1-814 - 2170 fax: +36 1-814 - 2171 imi.breona.eu, info@breona.hu Termékbemutató prospektus Az Irodai Mindenes a Breona Kft. iktató, dokumentum-

Részletesebben

Egy iskola honlapjának tervezése, kivitelezése

Egy iskola honlapjának tervezése, kivitelezése Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar Egy iskola honlapjának tervezése, kivitelezése Horváth Győző Dózsa Bálint adjunktus nappali, web programozó 55 481 04 0000 00 00 Budapest, 2011 Tartalomjegyzék

Részletesebben

TANSZÉKI ADMINISZTRÁTOR

TANSZÉKI ADMINISZTRÁTOR TANSZÉKI ADMINISZTRÁTOR Felhasználói dokumentáció verzió 4.0 Budapest, 2012. Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal A teljes dokumentum átírásra került. Kiadás: 2012.03.13. Verzió: 4.0. Oldalszám:

Részletesebben

ECP. Site Administration System. Felhasználói kézikönyv. v2.9.24+ (1. kiadás a 2.9.24 és újabb verziójú ECP SAS rendszerekhez)

ECP. Site Administration System. Felhasználói kézikönyv. v2.9.24+ (1. kiadás a 2.9.24 és újabb verziójú ECP SAS rendszerekhez) v2.9.24+ ECP Site Administration System Felhasználói kézikönyv (1. kiadás a 2.9.24 és újabb verziójú ECP SAS rendszerekhez) AW STUDIO Nyíregyháza, Luther utca 5. 1/5, info@awstudio.hu 1 2 Jelen dokumentáció

Részletesebben

TANSZÉKI ADMINISZTRÁTOR

TANSZÉKI ADMINISZTRÁTOR TANSZÉKI ADMINISZTRÁTOR Felhasználói dokumentáció verzió 5.1 Budapest, 2012. Változáskezelés Verzió Dátum A teljes dokumentum átírásra került. Változás Pont Cím Oldal 5.0 2012.07.07. 3.6.1 Kurzus másolás

Részletesebben

NEPTUN.NET OKTATÓI. WEB modul. Funkcionális leírás

NEPTUN.NET OKTATÓI. WEB modul. Funkcionális leírás NEPTUN.NET OKTATÓI WEB modul Funkcionális leírás Budapest, 2005 TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS...3 2. BELÉPÉS...4 3. ÜZENETEK...4 3.1. ÜZENETEK MEGTEKINTÉSE...4 3.2. ÜZENETEK LISTÁZÁSA...5 3.3. ÜZENETEK

Részletesebben

Blonde. Szépségszalon, Szolárium, Spa, Fitness. Ügyviteli Rendszer. Funkcionális Specifikáció. Verzió 1.1

Blonde. Szépségszalon, Szolárium, Spa, Fitness. Ügyviteli Rendszer. Funkcionális Specifikáció. Verzió 1.1 Blonde Szépségszalon, Szolárium, Spa, Fitness Ügyviteli Rendszer Funkcionális Specifikáció Verzió 1.1 Blonde Funkcionális Specifikáció v1.1 2012.01.12 1 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés 3 1.1. A dokumentum

Részletesebben

Kari Adminisztrátor. Funkcionális leírás

Kari Adminisztrátor. Funkcionális leírás Kari Adminisztrátor Funkcionális leírás Budapest, 2006 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 7 2. Saját adatok... 7 2.1. Személyes adatok megtekintésde és karbantartása... 8 2.1.1. Jelszóváltoztatás... 8 2.1.2.

Részletesebben

Új év nyitása a Kulcs-Bér 2015-ben, a Kulcs-Bér 2014-ben kezelt év(ek) alapján

Új év nyitása a Kulcs-Bér 2015-ben, a Kulcs-Bér 2014-ben kezelt év(ek) alapján Új év nyitása a Kulcs-Bér 2015-ben, a Kulcs-Bér 2014-ben kezelt év(ek) alapján Biztonsági mentés készítése a 2014-es program adatairól Az évnyitás előtt fontos biztonsági mentést készíteni a 2014-es évet

Részletesebben

ETELKA Szolgáltatói Dokumentáció v1.0 RITEK ZRt. 2009

ETELKA Szolgáltatói Dokumentáció v1.0 RITEK ZRt. 2009 Szolgáltatói dokumentáció Az ETELKA-modul főmenü szerkezete 5 feldolgozási pontból, 5 főmenü csoportból áll. Ezek láthatósága a felhasználókra ráosztott szerepkörök szerint biztosított, melyet a kulcsfelhasználók

Részletesebben

A t-method szoftver és szoftvermodulok bemutatása

A t-method szoftver és szoftvermodulok bemutatása A t-method szoftver és szoftvermodulok bemutatása A t-method szoftver az irányítási rendszerek működtetése során felmerülő igények és követelmények egyszerű, gyors, adatbiztos megoldását szolgálja. A rendszer

Részletesebben

AXEL Számlázó és készletnyilvántartó program

AXEL Számlázó és készletnyilvántartó program AXEL Számlázó és készletnyilvántartó program Felhasználói útmutató 1. MEGVÁSÁRLÁS... 2 1.1. AUTOMATIKUS ÉLESÍTÉS... 2 1.2. MANUÁLIS ÉLESÍTÉS... 2 2. TELEPÍTÉS... 3 2.1. ELSŐ TELEPÍTÉS... 3 2.2. TÖBB PÉLDÁNY

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv NEPTUN-@Napló Felhasználói kézikönyv NEPTUN-@Napló Elektronikus Ellenőrzőkönyv Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 Az e-ellenőrzőkönyv általános áttekintése... 4 WEB alkalmazások kezelése...

Részletesebben

NETFIT modul Tanári felület Felhasználói útmutató. Magyar Diáksport Szövetség

NETFIT modul Tanári felület Felhasználói útmutató. Magyar Diáksport Szövetség NETFIT modul Tanári felület Felhasználói útmutató Magyar Diáksport Szövetség 2014 2 Tartalom 1 Alap működési jellemzők... 4 1.1 Dátum kitöltés... 4 1.2 Irányítószám / Település kitöltése... 4 1.3 Belföldi

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv NEPTUN-@Napló Felhasználói kézikönyv NEPTUN-@Napló Elektronikus Iskolai Osztálynapló Bevezetés Tartalom Bevezetés... 6 Általános funkciók... 6 Dokumentumok... 7 Milyen eszközökön használható a program?...

Részletesebben

1. oldal, összesen: 29 oldal

1. oldal, összesen: 29 oldal 1. oldal, összesen: 29 oldal Bevezetõ AXEL PRO Nyomtatványkitöltõ Program Az AXEL PRO Nyomtatványkitöltõ egy olyan innovatív, professzionális nyomtatványkitöltõ és dokumentum-szerkesztõ program, mellyel

Részletesebben

CA Clarity PPM. Igénykezelés felhasználói útmutató. Release 14.2.00

CA Clarity PPM. Igénykezelés felhasználói útmutató. Release 14.2.00 CA Clarity PPM Igénykezelés felhasználói útmutató Release 14.2.00 A jelen dokumentáció, amely beágyazott súgórendszereket és elektronikusan terjesztett dokumentumokat (továbbiakban: Dokumentáció ) tartalmaz,

Részletesebben

MULTIMÉDIÁS OKTATÓANYAG KÉSZÍTÉSE A WEBRE

MULTIMÉDIÁS OKTATÓANYAG KÉSZÍTÉSE A WEBRE MULTIMÉDIÁS OKTATÓANYAG KÉSZÍTÉSE A WEBRE PRODUCING MULTIMEDIA CURRICULUM TO THE WEB Tarcsi Ádám, ade@elte.hu ELTE Informatikai Kar, Doktori Iskola 1. Multimédia szerepe az oktatásban Multimédiás tananyagok

Részletesebben

GuideReg demó program telepítési útmutató

GuideReg demó program telepítési útmutató GuideReg demó program telepítési útmutató GuideSys Kft. 2016. 1. O l d a l Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 3 2. Telepítési útmutató... 4 2.1 Telepítési környezet(ek)... 4 2.2 A telepítő program letöltése...

Részletesebben

Gate Control okostelefon-alkalmazás

Gate Control okostelefon-alkalmazás Gate Control okostelefon-alkalmazás GSM Gate Control Pro 20/1000 modulokhoz HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ v1.0.0.0 és újabb alkalmazásverzióhoz Dokumentumverzió: v1.42 2015.09.23 Termék rövid leírása A GSM Gate

Részletesebben

Adatbázis fejlesztés és üzemeltetés II. Szabó Bálint

Adatbázis fejlesztés és üzemeltetés II. Szabó Bálint Adatbázis fejlesztés és üzemeltetés II. Szabó Bálint MÉDIAINFORMATIKAI KIADVÁNYOK Adatbázis fejlesztés és üzemeltetés II. Szabó Bálint Eger, 2013 Korszerű információtechnológiai szakok magyarországi adaptációja

Részletesebben

ÉLETTÁRSI NYILATKOZATOK ELEKTRONIKUS NYILVÁNTARTÁSA

ÉLETTÁRSI NYILATKOZATOK ELEKTRONIKUS NYILVÁNTARTÁSA ÉLETTÁRSI NYILATKOZATOK ELEKTRONIKUS NYILVÁNTARTÁSA FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV ÉS MÓDSZERTANI ÚTMUTATÓ ENYER 1.2 verzió Készült: 2010. február 10. Készítette: IDOM 2000 Konzulens Zrt. 1 Dokumentum kontroll

Részletesebben

Gyorskalauz a Machez készült asztali Novell Filr 1.0.2 alkalmazáshoz

Gyorskalauz a Machez készült asztali Novell Filr 1.0.2 alkalmazáshoz Gyorskalauz a Machez készült asztali Novell Filr 1.0.2 alkalmazáshoz 2014. február Novell Gyorskalauz A Novell Filr egyszerű elérést biztosít fájljaihoz és mappáihoz asztali gépéről, böngészőből és mobileszközökről

Részletesebben

Microsoft Office 2000

Microsoft Office 2000 Dr. Pétery Kristóf Microsoft Mercator Stúdió 2011. Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője

Részletesebben

Albacomp RI Rendszerintegrációs Kft. 8000 Székesfehérvár, Mártírok útja 9.

Albacomp RI Rendszerintegrációs Kft. 8000 Székesfehérvár, Mártírok útja 9. E K O P - 1. A. 2 - A D A T Á L L O M Á N Y O K K Ö Z P O N T O S Í T O T T Á T V É T E L É T, Á T A D Á S Á T K E Z E L Ő, T Á M O G A T Ó I N F O R M A T I K A I R E N D S Z E R F E J L E S Z T É S E

Részletesebben

NeoCMS tartalommenedzselő szoftver leírása

NeoCMS tartalommenedzselő szoftver leírása NeoCMS tartalommenedzselő szoftver leírása A NeoSoft Informatika NeoCMS márkanévvel ellátott rendszere könnyen, gyorsan testre szabható tartalommenedzselő rendszer, mely egyedileg átalakítható, és így

Részletesebben

A rendszert négy komponensből építjük fel, amelyek a következők:

A rendszert négy komponensből építjük fel, amelyek a következők: Online adatkezelő rendszer Közös követelmények: A rendszert négy komponensből építjük fel, amelyek a következők: adatbázis, amely tartalmazza a rendszer által használt adatokat (beleértve a felhasználói

Részletesebben

KASZPER Felhasználói dokumentáció

KASZPER Felhasználói dokumentáció KASZPER Felhasználói dokumentáció Felhasználói kézikönyv a TITÁN Térségi Információs Technológiai és Általános Nyilvántartórendszer KASZPER moduljához KASZPER modul felhasználói dokumentáció 1/333 Tartalomjegyzék

Részletesebben

SZET GYAK1: Követelmények ellenőrzése

SZET GYAK1: Követelmények ellenőrzése SZET GYAK1: Követelmények ellenőrzése A gyakorlaton a követelmények nyilvántartásával és ellenőrzésével kapcsolatos feladatok közül vizsgálunk meg néhányat. Követelményspecifikáció ellenőrzése átvizsgálással

Részletesebben

Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium támogatásával megvalósuló KKC-2008-V-08-08-101 számú projekt B2CR ONLINE KOMMUNIKÁCIÓ

Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium támogatásával megvalósuló KKC-2008-V-08-08-101 számú projekt B2CR ONLINE KOMMUNIKÁCIÓ ONLINE KOMMUNIKÁCIÓ azaz, hogyan használjuk fel az internet lehetőségeit cégünk sikerei érdekében. MarkCon előadó: Vendler Balázs, ügyvezető TARTALOM (1) Az internetről általában (2) Webes megjelenések

Részletesebben

Az Online levélkiszolgáló

Az Online levélkiszolgáló Az Online levélkiszolgáló A levelezés menedzselése Microsoft Magyarország Kiadás ideje: 2012.03.01. Kivonat: A Microsoft Live@edu szolgáltatás számos olyan újdonságot kínál, mely nem csak a korábban már

Részletesebben

Informatika. Magyar-angol két tanítási nyelvű osztály tanterve. 9. évfolyam

Informatika. Magyar-angol két tanítási nyelvű osztály tanterve. 9. évfolyam Informatika Magyar-angol két tanítási nyelvű osztály tanterve Óratervi táblázat: Évfolyam 9. 10. 11. 12. 13. Heti óraszám 2 1 2 - - Éves óraszám 74 37 74 - - Belépő tevékenységformák 9. évfolyam Hardver

Részletesebben

Gondtalan Webáruház Általános Szerződési Feltételei

Gondtalan Webáruház Általános Szerződési Feltételei Az Általános Szolgáltatási Feltételek ( ÁSZF ) tartalmazzák a StaToBa Kft. (székhely: 1119 Budapest, Andor u. 21., adószám: 24844196-2-43), mint szolgáltató ( Szolgáltató ) által üzemeltetett webáruház

Részletesebben

MUNKAANYAG. Angyal Krisztián. Szövegszerkesztés. A követelménymodul megnevezése: Korszerű munkaszervezés

MUNKAANYAG. Angyal Krisztián. Szövegszerkesztés. A követelménymodul megnevezése: Korszerű munkaszervezés Angyal Krisztián Szövegszerkesztés A követelménymodul megnevezése: Korszerű munkaszervezés A követelménymodul száma: 1180-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-004-55 SZÖVEGSZERKESZTÉS

Részletesebben

Gyorskalauz a Windowshoz készült asztali Novell Filr 1.0.2 alkalmazáshoz

Gyorskalauz a Windowshoz készült asztali Novell Filr 1.0.2 alkalmazáshoz Gyorskalauz a Windowshoz készült asztali Novell Filr 1.0.2 alkalmazáshoz 2014. február Novell Gyorskalauz A Novell Filr egyszerű elérést biztosít fájljaihoz és mappáihoz asztali gépéről, böngészőből és

Részletesebben

Dr. Pétery Kristóf: Excel 2003 magyar nyelvű változat

Dr. Pétery Kristóf: Excel 2003 magyar nyelvű változat 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

On-line értékelési módszerek II. Lengyelné Molnár Tünde

On-line értékelési módszerek II. Lengyelné Molnár Tünde On-line értékelési módszerek II. Lengyelné Molnár Tünde MÉDIAINFORMATIKAI KIADVÁNYOK On-line értékelési módszerek II. Lengyelné Molnár Tünde Eger, 2013 Korszerű információtechnológiai szakok magyarországi

Részletesebben

Gyakorlati vizsgatevékenység A

Gyakorlati vizsgatevékenység A 481 04 0000 00 00 Web-prgramzó 1180-06 1181-06 70-06 1188-06 1189-06 1.. 3. 1.. 1.. 3. 1.. 1.. 3. 4.. Gyakrlati vizsgatevékenység A Szakképesítés aznsító száma, megnevezése: 481 04 0000 00 00 Web-prgramzó

Részletesebben

TANFOLYAMI AJÁNLATUNK

TANFOLYAMI AJÁNLATUNK TANFOLYAMI AJÁNLATUNK Én félek a számítógéptől, inkább hozzá sem nyúlok! Hányszor hallhatjuk ezt a mondatot az örökifjú korú társainktól, pedig nem ördöngösség, bárki megtanulhatja a legalapvetőbb funkciókat.

Részletesebben

1. BEVEZETÉS... 5 2. A RENDSZER ELEMEI, ARCHITEKTÚRÁJA... 5

1. BEVEZETÉS... 5 2. A RENDSZER ELEMEI, ARCHITEKTÚRÁJA... 5 EntryProx Beléptető Rendszer FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV v.1.0.7. EntryProx Beléptető Rendszer TARTALOM 1. BEVEZETÉS... 5 2. A RENDSZER ELEMEI, ARCHITEKTÚRÁJA... 5 3. A RENDSZER ÜZEMBE HELYEZÉSE... 7 3.1. Az

Részletesebben

Book Template Title. Author Last Name, Author First Name

Book Template Title. Author Last Name, Author First Name Book Template Title Author Last Name, Author First Name Book Template Title Author Last Name, Author First Name I. rész - Szoftver technológia 1. fejezet - Esettanulmány Bevezetés Az alkalmazás fejlesztésére

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv MAGYAR NEMZETI BANK ERA Számlatermékek bejelentő szolgáltatás Tartalomjegyzék Tartalom Tartalomjegyzék... 2 Bevezetés... 4 Jelen dokumentum célja, hogy bemutassa az ERA (Az MNB elektronikus

Részletesebben

Informatikai tevékenység 2234 Maglód, Széchenyi u. 4. +36.30.215.6737 +36.29.325.854 Mérnöki, tanácsadói tevékenység Iroda: Mobil: Telefon:

Informatikai tevékenység 2234 Maglód, Széchenyi u. 4. +36.30.215.6737 +36.29.325.854 Mérnöki, tanácsadói tevékenység Iroda: Mobil: Telefon: SULISTAT RENDSZER ismertető anyag Budapest, 2004 július Készítette: UFO-INFO Bt., Újfalusi Krisztián UFO-INFO Bt. SuliStat Rendszer Ismertetője 1 / 13 BEVEZETÉS Ez a dokumentáció az UFO-INFO Bt. által

Részletesebben

HP beágyazott webszerver

HP beágyazott webszerver HP beágyazott webszerver Felhasználói kézikönyv Szerzői jogok és garancia 2007 Copyright Hewlett-Packard Development Company, L.P. Előzetes írásbeli engedély nélküli reprodukálása, adaptálása vagy fordítása

Részletesebben

Az MS Access adatbázis-kezelő program

Az MS Access adatbázis-kezelő program Az adatbázis-kezelő program A tananyagban az alapfogalmak és a tervezési megoldások megismerése után a gyakorlatban is elkészítünk (számítógépes) adatbázisokat. A számítógépes adatbázisok létrehozásához,

Részletesebben

Csatlakozás az IBM i rendszerhez IBM i Access for Windows: Telepítés és beállítás

Csatlakozás az IBM i rendszerhez IBM i Access for Windows: Telepítés és beállítás IBM i Csatlakozás az IBM i rendszerhez IBM i Access for Windows: Telepítés és beállítás 7.1 IBM i Csatlakozás az IBM i rendszerhez IBM i Access for Windows: Telepítés és beállítás 7.1 Megjegyzés A kiadvány

Részletesebben

Az Orbis adatbáziskezelő

Az Orbis adatbáziskezelő ORBIS ADATBÁZIS WEBRE VITELE KÉSZÍTETTE: SOÓS PÉTER 2001. április 13. Bevezetés Ezen írás a NETWORKSHOP 2001 konferenciára készített előadásom anyagának szerkesztett változata. 1994-95. óta sok jelentős

Részletesebben

Ûrlapkitöltés használata során megjegyzi az oldalakhoz tartozó beviteli mezõk értékeit, mellyel nagyban meggyorsítja

Ûrlapkitöltés használata során megjegyzi az oldalakhoz tartozó beviteli mezõk értékeit, mellyel nagyban meggyorsítja A hódító Konqueror A Konqueror egy webböngészõ, egy fájlkezelõ, egy komplex megjelenítõ, egy teljes FTP-kliens és egy teljesen személyre szabható program egyben. AKonqueror név egy a korábbi böngészõgenerációk

Részletesebben

Cisco Unified Communications önkiszolgáló portál felhasználói útmutató, 10.5(1)-es kiadás

Cisco Unified Communications önkiszolgáló portál felhasználói útmutató, 10.5(1)-es kiadás Cisco Unified Communications önkiszolgáló portál felhasználói útmutató, 10.5(1)-es kiadás Egységes kommunikációs önkiszolgáló portál 2 Egységes kommunikációs önkiszolgáló portál beállításai 2 Telefonok

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv www.novell.com/documentation Felhasználói kézikönyv Vibe 3.4 2013. július 1. Jogi nyilatkozat A Novell, Inc. nem vállal szavatosságot, jótállást, valamint semmilyen más garanciát és felelősséget a jelen

Részletesebben

9. Entitás modulok. Nagy Gusztáv: Drupal 7 alapismeretek Fejlesztői verzió: 2011. október 6.

9. Entitás modulok. Nagy Gusztáv: Drupal 7 alapismeretek Fejlesztői verzió: 2011. október 6. 9 9. Entitás modulok A szerző véleménye szerint a Drupal legnagyobb erősségei közé tartozik a magas szintű, absztrakt fogalmak mentén történő építkezés. A korábbiakban már megismerkedtünk a tartalmak és

Részletesebben

Access 2013 Lekérdezéstől testre szabásig TARTALOM 1

Access 2013 Lekérdezéstől testre szabásig TARTALOM 1 TARTALOM 1 2 TARTALOM Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Pétery Tamás Szerkesztő:

Részletesebben

A MISKOLCI EGYETEM SZÁMÍTÓGÉPES TANULMÁNYI RENDSZERÉNEK ÜZEMELTETÉSI SZABÁLYZATA

A MISKOLCI EGYETEM SZÁMÍTÓGÉPES TANULMÁNYI RENDSZERÉNEK ÜZEMELTETÉSI SZABÁLYZATA A MISKOLCI EGYETEM SZÁMÍTÓGÉPES TANULMÁNYI RENDSZERÉNEK ÜZEMELTETÉSI SZABÁLYZATA Miskolc 2014. 3.10. sz. Egyetemi Szabályzat A MISKOLCI EGYETEM SZÁMÍTÓGÉPES TANULMÁNYI RENDSZERÉNEK ÜZEMELTETÉSI SZABÁLYZATA

Részletesebben

Darts - Krikett Projekt feladat specifikáció

Darts - Krikett Projekt feladat specifikáció Darts - Krikett Projekt feladat specifikáció 1 Tartalomjegyzék 1 Tartalomjegyzék... 2 2 Bevezetés... 3 2.1 A feladat címe... 3 2.2 A feladat rövid ismertetése... 3 3 Elvárások a feladattal kapcsolatban...

Részletesebben

Tartalomjegyzék. MOK Ügyeletnyilvántartó rendszer használati kézikönyve v2.1

Tartalomjegyzék. MOK Ügyeletnyilvántartó rendszer használati kézikönyve v2.1 Tartalomjegyzék A keret-rendszerről általánosságban...2 Technológiák... 2 Elérést biztosító technológiák...2 Bejelentkezés... 2 Használat helye... 3 Használat (bejelentkezés után)...3 Jelszavak... 4 Hiba

Részletesebben

SuliXerver 3.5 TELEPÍTÉSE GYORSAN ÉS EGYSZERŰEN

SuliXerver 3.5 TELEPÍTÉSE GYORSAN ÉS EGYSZERŰEN SuliXerver 3.5 TELEPÍTÉSE GYORSAN ÉS EGYSZERŰEN Telepítési útmutató türelmetleneknek A kézikönyv elkészítésekor az ULX Kft. a lehető legnayobb gondossággal és körültekintéssel járt el, ennek ellenére nem

Részletesebben

ESET LICENSE ADMINISTRATOR

ESET LICENSE ADMINISTRATOR ESET LICENSE ADMINISTRATOR Felhasználói útmutató Ide kattintva a dokumentum legújabb verziójára navigálhat ESET LICENSE ADMINISTRATOR Copyright 2015 by ESET, spol. s r.o. Az ESET License Administrator

Részletesebben

1. Funkcionális terv. 1.1. Feladat leírása: 1.2. Rendszer célja, motivációja:

1. Funkcionális terv. 1.1. Feladat leírása: 1.2. Rendszer célja, motivációja: Rendszerterv 1. Funkcionális terv 1 1.1. Feladat leírása: 1 1.2. Rendszer célja, motivációja: 1 1.3. Szereplők és igényeik: 2 1.3.1. Valódi felhasználók: 2 1.3.2. Hirdetők : 3 1.3.3. Szerver oldal: 3 1.4.

Részletesebben

A FSZEKintegrált könyvtári rendszerének

A FSZEKintegrált könyvtári rendszerének Ajánlattételi 3. MELLÉKLET felhívás: Műszaki Leírás A FSZEKintegrált könyvtári rendszerének Távhasználat biztosítása, statisztika, korszerűsítése digitális archívum, adatbázis-bővítés, katalógus modernizálása

Részletesebben

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is.

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. TARTALOM 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery

Részletesebben

MICROSOFT DYNAMICS AX ÜGYFÉLKAPCSOLAT-KEZELÉS (CRM)

MICROSOFT DYNAMICS AX ÜGYFÉLKAPCSOLAT-KEZELÉS (CRM) MICROSOFT DYNAMICS AX ÜGYFÉLKAPCSOLAT-KEZELÉS (CRM) A Microsoft Dynamics AX rendszer CRM modulja segítségével a vállalat maximálisan kiaknázhatja ügyfélkapcsolatait, és növelheti eredményességét. Minden

Részletesebben

Jogosultságkezelés felhasználói leírás

Jogosultságkezelés felhasználói leírás Jogosultságkezelés felhasználói leírás 1149 Budapest, Egressy út 17-21. Telefon: +36 1 469 4021; fax: +36 1 469 4029 1/14 Tartalomjegyzék 1. Jogosultságkezelés a DOAS rendszerben... 3 1.1. Bevezetés...

Részletesebben

Új gépjármű beérkeztetés modul

Új gépjármű beérkeztetés modul Új gépjármű beérkeztetés modul 1. BEVEZETÉS... 2 2. ÚJ GÉPJÁRMŰ BEÉRKEZTETÉS FELVITELE... 3 2.1. ÚJ GÉPJÁRMŰ ELŐZMÉNY NÉLKÜL TÖRTÉNŐ FELVITELE... 4 2.2. ÚJ GÉPJÁRMŰ ELŐZMÉNNYEL TÖRTÉNŐ FELVITELE... 10

Részletesebben

Moodle verzióváltás Áttérés 1.9-ről 2.6-ra

Moodle verzióváltás Áttérés 1.9-ről 2.6-ra Moodle verzióváltás Áttérés 1.9-ről 2.6-ra Mészáros Mihály Széchenyi István Egyetem Egyetemi Informatikai és Médiaközpont 1.Bevezetés Egyetemünkön 2006. január óta működik a Moodle LMS rendszer, amelyet

Részletesebben

Nemzeti Alaptanterv Informatika műveltségterület Munkaanyag. 2011. március

Nemzeti Alaptanterv Informatika műveltségterület Munkaanyag. 2011. március Nemzeti Alaptanterv Informatika műveltségterület Munkaanyag 2011. március 1 Informatika Alapelvek, célok Az információ megszerzése, megértése, feldolgozása és felhasználása, vagyis az információs műveltség

Részletesebben

GSM Gate Control Pro 20 GSM Gate Control Pro 1000

GSM Gate Control Pro 20 GSM Gate Control Pro 1000 GSM Gate Control Pro 20 GSM Gate Control Pro 1000 TELEPÍTÉSI ÉS ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ v1.21.2387 és újabb modulverziókhoz Dokumentumverzió: 1.61 2015.10.19 Jellemzők: Kimenetek vezérlése interneten keresztül,

Részletesebben

Gate Control okostelefon-alkalmazás

Gate Control okostelefon-alkalmazás Gate Control okostelefon-alkalmazás GSM Gate Control Pro 20/1000 modulokhoz HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ v1.1.1.0 és újabb alkalmazásverzióhoz Dokumentumverzió: v1.5 2016.05.18 Termék rövid leírása A GSM Gate Control

Részletesebben

Figyelem! A leírás nem tér ki miután azt más leírások tartalmazzák - a rendszer általános működési, kezelési kérdéseire, azokat ismertnek tételezi

Figyelem! A leírás nem tér ki miután azt más leírások tartalmazzák - a rendszer általános működési, kezelési kérdéseire, azokat ismertnek tételezi Pénzügy Működééssii lleeíírráss Figyelem! A leírás nem tér ki miután azt más leírások tartalmazzák - a rendszer általános működési, kezelési kérdéseire, azokat ismertnek tételezi fel. A leírás csak a modul

Részletesebben

GOOGLE ANALITYCS VS. SPSS CLEMENTINE

GOOGLE ANALITYCS VS. SPSS CLEMENTINE GOOGLE ANALITYCS VS. SPSS CLEMENTINE Grujber Zoltán Berzsenyi Dániel Főiskola 9700 Szombathely, Károlyi Gáspár tér 4. gzoltan@bdf.hu Absztrakt: A Google Analitycs egy ingyenesen hozzáférhető, meglehetősen

Részletesebben

Bártfai Barnabás. Office 2010

Bártfai Barnabás. Office 2010 Bártfai Barnabás Office 2010 BBS-INFO Kiadó, 2011. 4 Office 2010 Bártfai Barnabás, 2011. Minden jog fenntartva! A könyv vagy annak oldalainak másolása, sokszorosítása csak a szerző írásbeli hozzájárulásával

Részletesebben

Üzletszabályzat A Ré + Ré Kft. webáruház általános Szerződési Feltételei

Üzletszabályzat A Ré + Ré Kft. webáruház általános Szerződési Feltételei 1. Meghatározások Üzletszabályzat A Ré + Ré Kft. webáruház általános Szerződési Feltételei Tartalomjegyzék 1./ Meghatározások 2./ Vállalkozás adatai 3./ Általános tudnivalók 4./ Webáruházban található

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv Bázis, Aktív, Portál és Portál+ csomagokhoz

Felhasználói kézikönyv Bázis, Aktív, Portál és Portál+ csomagokhoz Bázis, Aktív, Portál és Portál+ csomagokhoz MOLEHAND Kft. Verzió Dátum Módosította Változás 1 2009-06-11 Simkó Benedek Dokumentum létrehozása 1.1 2009-08-12 Halász István VPN kapcsolódás fejezet létrehozása

Részletesebben

CA Clarity PPM. Portfóliókezelés Forgatókönyv útmutató. Release 13.3.00

CA Clarity PPM. Portfóliókezelés Forgatókönyv útmutató. Release 13.3.00 CA Clarity PPM Portfóliókezelés Forgatókönyv útmutató Release 13.3.00 A jelen dokumentáció, amely beágyazott súgórendszereket és elektronikusan terjesztett dokumentumokat (továbbiakban: Dokumentáció )

Részletesebben

Adatkezelési szabályzat

Adatkezelési szabályzat Adatkezelési szabályzat Bevezetés Amikor kedves vásárlóink meglátogatják weblapunkat, magánszférájuk és személyiségi jogaik védelme rendkívül fontosak számunkra. Ezt a szempontot nem hagyhatjuk figyelmen

Részletesebben

V. Adatbázisok tervezése

V. Adatbázisok tervezése Magyarország-Szlovénia Phare CBC Program 2003 A határrégió emberi erőforrás potenciáljának maximalizálása támogatási konstrukció A régióban működő foglalkoztatási paktumok közötti koordináció projekt A

Részletesebben

IBM Data Server ügyfelek telepítése

IBM Data Server ügyfelek telepítése IBM DB2 10.1 for Linux, UNIX, Windows IBM Data Server ügyfelek telepítése GC22-1152-00 IBM DB2 10.1 for Linux, UNIX, Windows IBM Data Server ügyfelek telepítése GC22-1152-00 Megjegyzés Az információk

Részletesebben

AquaZ Natura Kft. Általános Szerződési Feltételek

AquaZ Natura Kft. Általános Szerződési Feltételek ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK (ÁSZF) Tartalom: 1. Felek megnevezése és az ÁSZF hatálya 2. A vásárlás menete, az adásvételi szerződés létrejötte 3. Kiszállítás, személyes átvétel 4. Jótállás 5. A vásárlástól

Részletesebben

Maia Mailguard és amavisd-new a Spam levelek és a vírusok réme

Maia Mailguard és amavisd-new a Spam levelek és a vírusok réme Maia Mailguard és amavisd-new a Spam levelek és a vírusok réme Úgy érzi nem engedheti meg magának, hogy vállalkozása vezetõ spam és vírusvédelmet használjon? Két jó indok, amiért érdemes ezt újragondolni.

Részletesebben

EM4586 Kétsávos vezeték nélküli USB adapter

EM4586 Kétsávos vezeték nélküli USB adapter EM4586 Kétsávos vezeték nélküli USB adapter EM4586 Kétsávos vezeték nélküli USB adapter 2 MAGYAR Tartalomjegyzék 1.0 Bevezetés... 2 1.1 A csomag tartalma... 2 2.0 Telepítés és kapcsolódás az EM4586 adapterhez

Részletesebben

Általános funkciók partitúrái. Felhasználói dokumentáció verzió 2.0.

Általános funkciók partitúrái. Felhasználói dokumentáció verzió 2.0. Általános funkciók partitúrái Felhasználói dokumentáció verzió 2.0. Budapest, 2006 Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal Kiadás: 2006.11.14. Verzió: 2.0. Oldalszám: 2 / 20 Tartalomjegyzék

Részletesebben

Gyermektartásdíj megelőlegezése GYT

Gyermektartásdíj megelőlegezése GYT Gyermektartásdíj megelőlegezése GYT Felhasználói kézikönyv V. számú melléklet 2015. 04. 01. TÁMOP 5.4.2-12/1-2012-0001 Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal Projekt Igazgatóság 1071 Budapest, Peterdy

Részletesebben

Debreceni Egyetem Agrárgazdasági és Vidékfejlesztési kar. Gyümölcsösök szükséges tápanyag-utánpótlását meghatározó program

Debreceni Egyetem Agrárgazdasági és Vidékfejlesztési kar. Gyümölcsösök szükséges tápanyag-utánpótlását meghatározó program Debreceni Egyetem Agrárgazdasági és Vidékfejlesztési kar Gyümölcsösök szükséges tápanyag-utánpótlását meghatározó program Abonyi Gergely Informatikus agrármérnök hallgató Konzulensek: Dr. Kovács György

Részletesebben

Helpdesk for ArchiCAD felhasználói kézikönyv

Helpdesk for ArchiCAD felhasználói kézikönyv Helpdesk for ArchiCAD felhasználói kézikönyv Rövid Kezelési Útmutató Tartalom Áttekintés...2 Regisztráció...2 Regisztrációs kérelem feladása...2 Regisztrációs kérelem megerősítése...3 Belépés...5 Üzemeltetői

Részletesebben

ÓBUDAI EGYETEM Neumann János Informatikai Kar Informatikai Rendszerek Intézet Témavezető: Bringye Zsolt

ÓBUDAI EGYETEM Neumann János Informatikai Kar Informatikai Rendszerek Intézet Témavezető: Bringye Zsolt Témavezető: Bringye Zsolt Diplomamunka/szakdolgozat címe: X64 szerver virtualizáció technológiai kérdéseinek áttekintése, kereskedelmi termékekben történő megvalósításuk elemzése (funkcionalitás, teljesítmény,

Részletesebben

Cisco Unity Connection Mini Beérkezett üzenetek Els lépések (10.x kiadás)

Cisco Unity Connection Mini Beérkezett üzenetek Els lépések (10.x kiadás) Az els lépések Cisco Unity Connection Mini Beérkezett üzenetek Els lépések (10.x kiadás) Cisco Unity Connection Mini Webes beérkezett üzenetek (10.x kiadás) 2 Általános információk a Cisco Unity Connection

Részletesebben

Diplomamunka témák. GDF Informatikai Intézet 2016. március

Diplomamunka témák. GDF Informatikai Intézet 2016. március Diplomamunka témák GDF Informatikai Intézet 2016. március Tartalom 1. Szoftverfejlesztés...2 1.1 Algoritmusok, adatszerkezetek, programozási tételek, hatékonyság...2 1.2 Szimulációs programok...2 1.3 Webes

Részletesebben

TELEPÍTSÜNK GYORSAN ÉS EGYSZERŰEN SULIX PROFESSIONALT

TELEPÍTSÜNK GYORSAN ÉS EGYSZERŰEN SULIX PROFESSIONALT TELEPÍTSÜNK GYORSAN ÉS EGYSZERŰEN SULIX PROFESSIONALT Telepítési útmutató türelmetleneknek, érettségi felkészüléssel A kézikönyv elkészítésekor az ULX Kft. a lehető legnagyobb gondossággal és körültekintéssel

Részletesebben

A www.webkiallitas.hu oldal leírása látogatóknak v1.0

A www.webkiallitas.hu oldal leírása látogatóknak v1.0 A www.webkiallitas.hu oldal leírása látogatóknak v1.0 2013.10.07. Netex-Magyarország Kft. Bevezető Ez a leírás a www.webkiallitas.hu oldal használatát írja le. A webkiallitas.hu egy interaktív web oldal,

Részletesebben

Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013. Használati útmutató

Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013. Használati útmutató Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013 Tartalomjegyzék 1. Technikai információk... 3 2. Bejelentkezés... 3 3. Rendszerfelület felépítése... 4 4. Aggregátor felület... 4 4.1 Speciális szűrési opciók...

Részletesebben

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. Általános Szerződési Feltételei e-matricát értékesítő viszonteladók részére. 4. számú melléklet

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. Általános Szerződési Feltételei e-matricát értékesítő viszonteladók részére. 4. számú melléklet Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. Általános Szerződési Feltételei e-matricát értékesítő viszonteladók részére 4. számú melléklet Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. e-matrica értékesítésére vonatkozó együttműködési

Részletesebben

Welcome3 Bele pteto rendszer

Welcome3 Bele pteto rendszer Welcome3 Bele pteto rendszer Programozói kézikönyv beks Kommunikációs Technika Kft 4024, Debrecen, Rákóczi utca 21 www.beks.hu 2013. március 7. Tartalomjegyzék Rendszer telepítési folyamatábra... 6 Welcome3

Részletesebben

PC-DVR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV. A műszaki tartalom előzetes bejelentés nélküli változtatásának jogát fenntartjuk!

PC-DVR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV. A műszaki tartalom előzetes bejelentés nélküli változtatásának jogát fenntartjuk! PC-DVR Számítógép alapú digitális videojel rögzítő FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV A műszaki tartalom előzetes bejelentés nélküli változtatásának jogát fenntartjuk! 1. TARTALOMJEGYZÉK 1. TARTALOMJEGYZÉK...1 2.

Részletesebben