Piarista Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon Kecskemét

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Piarista Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon Kecskemét"

Átírás

1 Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben TÁMOP-3.1.4/08/ MATEMATIKAI, SZÖVEGÉRTÉS-SZÖVEGALKOTÁSI KOMPETENCIA FEJLESZTÉSE AZ ELSŐ OSZTÁLYBAN Piarista Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon Kecskemét

2 Tartalomjegyzék 1 Az érintett tevékenység megnevezése Az érintett tevékenység megvalósításának időintervalluma Az érintett tevékenység helyszíne Az érintett tevékenységben résztvevők A tevékenységben résztvevők Az összegző beszámolót készítő A tevékenység bemutatása A tevékenység megvalósításának előzményei Az elvégzett tevékenység részletes bemutatása A tevékenység célja A tevékenységhez kapcsolódó feladatok, feladatrendszerek A tevékenység során felmerült kockázati tényezők, problémák, nehézségek, azok megoldásai A tevékenység során felmerült sikertényezők, támogató elemek A tevékenységhez kapcsolódó munkaformák, módszertani elemek A tevékenységhez kapcsolódó eszközök, azok használatára vonatkozó információk, tudások A tevékenységhez kapcsolódó dokumentációs javaslatok A tevékenység intézményi implementációjának lehetőségei A tevékenység multiplikációs, disszeminációs lehetőségei Költségvetési tényezők Az elvégzett tevékenység összegzése Mellékletek... Hiba! A könyvjelző nem létezik.

3 1 Az érintett tevékenység megnevezése Matematika, szövegértés- szövegalkotás A típusú programcsomagok bevezetése az 1. b osztályban, a es tanévben a TÁMOP pályázat keretében 2 Az érintett tevékenység megvalósításának időintervalluma szeptember június 15. között, matematika kompetencia területén heti 4,5 és szövegértés-szövegalkotás kompetencia területén heti 8 órában. 3 Az érintett tevékenység helyszíne Piarista Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon, Kecskemét, Piaristák tere 5. OM: Az érintett tevékenységben résztvevők 4.1 A tevékenységben résztvevők Csonka Zoltánné a programcsomagok bevezetője 1. b osztály tanulói 1.b osztály szülői közössége 4.2 Az összegző beszámolót készítő Csonka Zoltánné osztályfőnök - tanító, a programcsomag bevezetője 5 A tevékenység bemutatása 5.1 A tevékenység megvalósításának előzményei Évek óta magam is tapasztalom azt a jelenséget - melyet kutatások is bizonyítanak -, hogy az iskolába érkező gyermekek tanulási képességei között egyre nagyobb a különbség. Ennek több oka is lehet. Ezen okok egyike a gyermeki idegrendszer érésének folyamata. Ezt gyorsítani, lassítani nem lehet. Lehet azonban befolyásolni különféle feladatokkal. Nekünk, pedagógusoknak az érés folyamatát figyelembe kell venni. Nem sikerül minden gyermeknek azonos időben megtanítani, megtanulni bizonyos tananyagokat. Ahhoz, hogy a gyakorlatban ez megvalósulhasson megfelelő módszerek elsajátítására, alkalmazására van szükség. Erre kínált lehetőséget programcsomagok bevezetése. 5.2 Az elvégzett tevékenység részletes bemutatása A tevékenység célja Matematika A matematikatanítás célja, hogy a gondolkodás örömének és hasznosságának felfedeztetésével párhuzamosan megismertesse a tanulókat környezetük mennyiségi és térbeli viszonyaival, megalapozza a korszerű matematikai műveltségüket.

4 fejlesztjük a matematikai kompetencia különböző komponenseit, hozzájárul az anyanyelvi kommunikáció, idegen nyelvi kommunikáció, természettudományos kompetencia, digitális kompetencia, a hatékony, önálló tanulás, szociális és állampolgári kompetencia, kezdeményezőkészség és vállalkozói kompetencia, esztétikai-művészeti tudatosság és kifejezőképesség megerősítéséhez. A matematikai kompetencia matematikai ismeretek, matematika-specifikus készségek és képességek, általános készségek és képességek, motívumok és attitűdök együttese. A programcsomag célja: Előre mutató szemléleti, tartalmi és módszertani gondolatok a megvalósítása. Kompetenciakomponensek fejlesztése a számlálás, számolás; a mennyiségi és valószínűségi következtetés; a mérés, mértékváltás; a rendszerezés, kombinativitás; a szöveges feladatok, probléma, metakogníció; és az induktív és deduktív folyamatok, induktív és deduktív következtetések területén. Esélyegyenlőtlenség csökkentése a különböző adottságok, képességek és nehézségek, a különféle tanulási módok, érdeklődés területek figyelembevételével. Az élethosszig tartó tanulás megalapozása Szövegértés szövegalkotás A program célja, hogy dinamikus és rugalmas megoldást kínáljon egy korszerű és nyitott, a 21. Században felnövő gyerekek fejlesztési igényeire figyelő iskola megvalósulásához A program lényege, hogy a kisiskolások nevelésének legkiválóbb hagyományait megőrizve és továbbfejlesztve, az alternatív pedagógiák jól bevált gyakorlati tapasztalatait felhasználva, a neveléstudomány legújabb eredményeire is építve új utakat keres a kisiskolások kommunikációs kultúrájának, a szövegértés, szövegalkotás kompetenciaterületének eredményes fejlesztéséhez. Jellemzői: Kompetencia alapú fejlesztés a szövegalkotás és szövegértés területén. A magyar nyelvi és irodalmi nevelést a program a nyelvi tevékenységek komplex fejlesztésére alapozza. A tanítási feladatokat a szövegértés, szövegalkotás fejlesztésének rendeli alá. Kedvez a gyakorlati felhasználásban többféle módszertani eljárásrendszer alkalmazásának. A tanulási motiváltság fenntartása érdekében amely az élethosszig tartó tanulás szempontjából meghatározó, a korai tanulási kudarcok megelőzése érdekében megnyújtott alapozó szakaszt épít be a tanulás folyamatába A gyermek egyéni fejlődési jellemzőihez igazodó pedagógiai szemléletmód ösztönzésével növeli a sajátos nevelési igényű diákok együttnevelésének, eredményes fejlesztésének esélyeit. Kompetencia alapú tanulási stratégiát részesít előnyben, ezért a kezdő olvasásés írástanításban kiemelt szerepet szán a cselekvéses tanulásnak.

5 A kompetenciaterület fejlesztési feladatait, illetve azok megvalósulását a program nem tanévekben, hanem folyamatban jelöli meg. Ezzel esélyt teremt a tanulók kulturális, képességbeli és tanulási szükségletekben megmutatkozó különbözőségeinek kezeléséhez. A javasolt tevékenységrendszer a tapasztalatszerzésre épülő megismerést, a kooperatív tanulási technikákat és az egyéni fejlettséghez igazodó differenciált fejlesztést generálja, mely motiválja a taneszközfejlesztést és metodikai kultúra elterjedését. A nyelvtan tanítását nem a leíró nyelvtan rendszerére épít. A tanulást a nyelvtan tanulásában az ismeretek helyett a képességfejlesztés kerül a középpontba. A bevezető és a kezdő iskolaszakaszban a nyelvhasználat megalapozását támogató tapasztalatszerzés fő témái a hangtan és a stilisztika területei közül: a beszédhangok és a beszéddallam, valamint a szavak és kifejezések stílusértéke áll a tapasztalatszerzés középpontjában, mely lehetőséget kínál néhány alapvető nyelvhelyességi és helyesírási szabályszerűség felismerésére és gyakorlására is. A megvalósításához a metodikai elágazásokat, illetve változatokat, valamint a differenciált fejlesztést kiszolgáló modulrendszerű, több elemből álló, tanulói taneszközrendszer tartozik. A diákok továbbhaladása saját fejlődési ívük mentén folyamatos. a továbblépés nem tanévenkénti követelményekben jelennek meg, hanem a kompetenciaterület alrendszereiben leírt tevékenységek egymásra épülő, hierarchikus fejlettségi szintjeiben A tevékenységhez kapcsolódó feladatok, feladatrendszerek Matematika A Programfejlesztési Központ matematikai munkacsoportja a PISA 2000 és más hazai mérések, a kutatók véleménye és saját gyakorlati tapasztalatai alapján a matematikai kompetencia komponensek közül kiemelt néhányat, melyeket évfolyamokhoz kapcsolódóan és az A, B és C típusú fejlesztésben kíván programcsomag formájában felhasználásra javasolni. Az A,B, C típusú fejlesztések legfőbb jellemzői: A típus: a matematikai kompetencia műveltségterületen történő fejlesztése matematikai kötelező tanórai keretben. B típus: A matematikai kompetencia más, nem matematikai műveltségterületen történő fejlesztése kötelező tanórai keretben. C típus: a matematikai kompetencia tanórákon kívüli foglalkozásokon történő fejlesztése. A típusú programcsomag témakörei első osztályban témakörök modulszám 1. TULAJDONSÁGOK, RELÁCIÓK, ÁLLÍTÁSOK 1 2., 7., A SZÁMFOGALOM ELŐKÉSZÍTÉSE HALMAZOK SZÁMOSSÁGA, MENNYISÉGEK MÉRŐSZÁMA ISMERKEDÉS A SZÁMOKKAL 6 7., 9 10., 14., 17.

6 KÖZELEBBRŐL 5. AZ ÖSSZEADÁS ÉS KIVONÁS ÉRTELMEZÉSEI , SZÁMOK 10-TŐL 20-IG GEOMETRIAI TAPASZTALATSZERZÉS 16., SZÁMOK TULAJDONSÁGAI, SZÁMKAPCSOLATOK 14., SZÁMOLÁSI ELJÁRÁSOK Szövegértés- szövegalkotás A program gyakorlati felhasználásának célcsoportja az általános iskola bevezető és kezdő szakaszának diákjai. A kompetenciaterület részterületei: Alapozó időszak - Azoknak a képességeknek és készségeknek (a nagy- és finommozgás koordinációjának), az auditív és vizuális észlelésnek, a belső kép készítésének a fejlesztése, amelyeknek megfelelő fejlettsége az írás-olvasás megtanulásának feltételeit jelentik. Napi képességfejlesztő tevékenység az 1 4. osztályban o Beszélgetőkör (a szóbeli kommunikáció, a beszédbátorság fejlesztése) o Mesehallgatás (a belső kép készítésének fejlesztése) o Ritmikus tevékenység (a mozgáskoordináció fejlesztése) Beszéd, beszédértés, szövegalkotás (A nyelv a kapcsolatteremtés, az önkifejezés alapvető eszköze. Az iskolába lépő gyermekre a szóbeliség jellemző. A fejlesztés eredményeképpen várhatóan innen lép majd tovább az írásbeliségbe.) o Beszédfejlesztés o Beszédművelés o Beszédértés o Szóbeli és írásbeli szövegalkotás o Ismeretek az anyanyelvről Olvasás, az írott szöveg megértése (Az olvasástanulás a gyermek élőbeszédére épül. Az olvasni tudás a jelek megfejtését, jelentéstulajdonítást, a szöveg üzenetének megértését jelenti. A szöveghű olvasás és szövegértés biztonsága alapul szolgál más műveltségi területek tartalmának eredményes elsajátításához.) o Az olvasástechnika elsajátítása o Bevezetés az olvasás tanulásába o Betűismertetés, kezdő olvasás o Készségfejlesztő gyakorlás o Az írott szöveg megértésének fejlesztése o Az olvasás eszköz szintű használata, önálló ismeretszerzés Írás, íráshasználat, írásbeli szövegalkotás (A kézírás megtanulásával írásbeli kommunikációs eszközt adunk a gyermekek kezébe gondolataiknak közvetítésére. bizonyos szabályokat ismertetünk, melyek megtartása teszi mások számára olvashatóvá az írást.) o Bevezetés az írás tanulásába o A jelrendszer elsajátítása o Írásgyakorlás, tapasztalatszerzés az anyanyelvről, helyesírás-fejlesztés

7 A tanulói, tanítói eszközrendszer elemei a következők Koncepció, Programtanterv, Tanítói kézikönyv, Módszertani filmsorozat; szemelvények a programcsomag tanórai alkalmazásának gyakorlatából és kitekintés az 5. évfolyamra; Szemelvények a gyakorlati alkalmazás tapasztalataiból. az alapkészségek és képességek fejlődésének támogatásához játékgyűjtemény, feladatbank, mintamodulok és mozgóképes segédanyag (DVD); mesegyűjtemény a mindennapi mesemondáshoz; hangzó anyag (CD) és képsorozat a beszéd fejlődésének támogatásához; szófejlesztő játékokra épülő munkatankönyv a betűk tanulásához; munkafüzet és írólapok az enyhén jobbra dőlő írás megtanulásához; mintamodulok az írástanulással induló betűtanulás metodikájának megismeréséhez; az olvasástanulás fejlődésének folyamatához igazított két irodalmi olvasókönyv; meséskönyvekre emlékeztető, a tanulók különféle olvasási készültségéhez igazodó, több kisebb terjedelmű tematikus olvasmánygyűjtemény; tanulói feladatgyűjtemények, képtárak, munkafüzetek, kiegészítő olvasólapok; tanítói feladatbank; mintamodulok, modulleírások (részletesen kidolgozott módszertani megoldásmódokat bemutató tanítási folyamatleírások) az olvasás szövegértés szövegalkotás fejlődésének támogatásához; megfigyelési szempontok a fejlesztő értékelés alkalmazásához; mérőlapok a szövegértés szintjének meghatározásához. Ebből az eszközrendszerből a tanító a fejlesztési céljainak megfelelően választhatja ki pedagógiai munkájához a tanulócsoportja, illetve az egyes tanulók fejlettségéhez és fejlesztési igényeihez leginkább illeszkedő tanulói eszközöket és tanítói eljárásokat A tevékenység során felmerült kockázati tényezők, problémák, nehézségek, azok megoldásai Úgy gondolom, hogy tanítói munkámat akkor tudom hatékonyan ellátni, ha én, mint pedagógus a megfelelő kompetenciákkal rendelkezem az oktatási - nevelési feladatok megvalósításához. Amikor a pályázatba bekapcsolódtam, úgy gondoltam, hogy a program elindulására már fel tudok készülni szakmailag az előírt és választott tanfolyamokon amelyek a programcsomagok elemei. Érdeklődve vállaltam volna (kollégáimmal együtt) a nyári képzéseket is annak érdekében, hogy a megfelelő ismeretekkel tudjam indítani az alkalmazási szakaszt. Ez sajnos nem valósult meg. Olyannyira sem, hogy programcsomagok alkalmazásához a tanfolyamokon a második félévben tudtam, (tudtunk) részt venni. Addig az Educatio Kht. honlapján fellelhető dokumentumokat hívhattuk segítségül, illetve a szövegértés-szövegalkotás programcsomag részeként jelentős mentori segítséget kaptunk Jenei Andreától. A órás tanfolyamok igen rövidnek bizonyultak. Ennyi idő alatt szinte lehetetlenség behatóan megismerni a korszerű oktatásszervezési technikákat, módszereket.

8 A tanfolyamok tanítási idővel egybe estek. Ilyenkor napokig távol voltunk az osztályunktól. Ez nehezítette a tanulási technikák alkalmazásának bevezetését, hiszen mi ekkor tanultuk azt, amit alkalmaznunk kell, de éppen ezért nem állt módunkban a helyettesítő kollégát megfelelően felkészíteni a szó valódi értelmében való helyettesítésre. Alsó tagozaton a tanítónak és a napközis nevelőnek tanítónak fontos feladata egymás munkájának kiegészítése. Különösen igaz ez a napközis kollegára, akinek a délelőtt megkezdett munkát kell (kellene) folytatnia, mélyítenie. Mivel a programban résztvevő tanítók napközis párja nem vett, vehetett részt a pályázatban, így az ő bevonásuk, felkészítésük is a mi feladatunk kellet volna legyen. Azonban erre a napirendünk és a készülésre fordított megsokszorozódó időráfordításunk nem adott módot. Ennek következtében az újszerű eljárások megvalósítása a délelőtti munkára korlátozódtak. Első osztályban nehezen tudtam elképzelni hogyan tudnak a gyermekek kooperatív technikák alkalmazásával dolgozni. Ugyanakkor tudtam azt is, hogy az óvodában a feladathelyzetekkel nem elsősorban egyedül kell helyt állniuk, hiszen segít az óvó néni, esetleg a társak. Az iskola egyre több helyen - mást vár el a tanulóktól. Önállóan oldja meg feladatait, nyújtson megfelelő teljesítményt. Ezért az iskola az óvodából érkezők számára egy ellentmondásos helyzetet teremtett. Ennek feloldására kiváló lehetőség az a módszerkínálat, amit a kompetenciafejlesztés nyújt. Azonban mivel nincs a témában már meglévő évtizedes tapasztalat és ezáltal tapasztalt segítők, így sok mindent a saját bőrömön, akár kudarcok formájában kellett megtapasztalnom. Ez nem volt kellemes, és mivel a programcsomagok bevezetése számtalan bizonytalansággal járt, jelentős energiákat emésztett fel belőlem. Mire gondolok? Az első képzésünkön megismerhettük a korszerű tanulási eljárásokat. Egy felsőbb évfolyamos diák 3. osztálytól bizonyára könnyebben megérti a felelősi rendszer, a kerekasztal, ablakmódszer lényegét, illetve a feladatát. Egy elsős gyermek nehezen érti meg, hogy pl. mi is az a felelősi rendszer. Nem készítettek fel arra, hogy ebben is a kislépések elvének kell érvényesülni. Egy másik példa. A modulokban több helyen előfordul a csoportmunka módszere pl. különféle apró játékok vagy tárgyak megszámlálására. Egy-egy ilyen alkalomkor, a határozott, uralkodó típusú gyermekek magukhoz ragadták a feladat megvalósítását. Ezáltal a visszahúzódóbbak, esetleg beilleszkedési zavarral küzdők nem tudtak vagy nem akartak a feladatnak megfelelően tevékenykedni. Szintén saját tapasztalat, hogy először a páros munkában kell a gyerekeknek megfelelő szintre eljutni ahhoz, hogy kipróbáljuk a csoportban való feladatvégzést, ami az első pár alkalommal szintén nem lesz zökkenőktől mentes folyamat Matematika A tankönyvrendeléskor a programcsomag tankönyvcsaládját rendeltem meg. Ennek egyik oka az volt, hogy a rendeléskor úgy tűnt, hogy az általam korábban alkalmazott tankönyvcsalád (Sokszínű matematika Mozaik Kiadó) nem minősült kompetencia alapú tankönyvnek. A másik ok, ami a választásomat indokolta, hogy feltett szándékom volt a programcsomag irányelvei alapján dolgozni. Később azonban ettől a tervtől bizonyos mértékben el kellett térnem. Egyrészt azért, mert nem érkezett meg időben a megrendelt tankönyvcsomag, másrészt kevésnek találtam az önálló feladatvégzéshez a meglévő feladatokat, valamint húsz éves szakmai múlttal úgy láttam, hogy néhány terület nagyobb, néhány fontos témakör pedig jelentősen kevesebb hangsúlyt kap a megrendelt tankönyvcsaládban. A tanév elején még nem volt mentori segítségünk így magamra hagyatkozva és az előbb felsoroltak alapján mégis megrendeltem a Sokszínű matematika 1. tankönyvcsaládot. A

9 mellékletben megtalálható tanmenet alapját a tankönyvcsalád tanmenetének felépítése határozza meg kiegészítve a kompetencia alapú programcsomag moduljainak beillesztésével és alkalmazásával. Ezáltal igyekeztem biztosítani a Tevékenység céljai részben leírtak megvalósítását. Mivel sok eszközzel és tevékenységgel dolgoztunk a tanórákon a 40 perces órák gyakran rövidnek bizonyultak. Ezért nagyon jól át kellett gondolni, hogy melyek az adott modul témakör szempontjából a legcélravezetőbb feladatok, illetve azonos tevékenységtípusokat több órán is alkalmaztam. A jövőre vonatkozólag szeretném kipróbálni, hogy hetente legalább egy alaklommal matematika órát blokkban (80 vagy90 percbe) szervezem meg Szövegértés-szövegalkotás A tankönyvrendelés előtt szerettem volna behatóbban tanulmányozni a programcsomaghoz kapcsolódó tankönyveket. Ennek azonban több akadálya is volt. Ezek a tankönyvek nem kaphatók kereskedelmi forgalomban, ezért nem hozzáférhetőek. Próbáltam az interneten megnézni a tartalmát, de ez sem járt eredménnyel. Az első osztályos beiskolázáskor látható volt, hogy olyan tanulók is kerülnek az osztályba, akik tanulási zavarra veszélyeztetettek, vagy bizonyos területen beszédfogyatékossággal küzdenek. Ezeknek a gyerekeknek a tanulásához a Szakértői Bizottság Meixner Ildikó Játékház tankönyvcsalád alkalmazását javasolta. Ilyen előzmények után az előbb megnevezett tankönyvcsaládot rendeltem meg. Ugyan én még korábban nem alkalmaztam a munkámban, azonban ismertem annyira, hogy tudjam az év során végig hangsúlyt fektet a képességfejlesztésre, kiemelt feladata a beszéd és szókincsfejlesztés, illetve a homogén gátlás kiküszöbölése, fontosnak tartja a kis lépések elvét, a borítékos feladatok alkalmazása kiváló lehetőség a tevékenykedtetésre és a differenciált fejlesztésre a késleltetett írástanítás lehetővé teszi a finommotorika elnyújtott fejlesztését. Azokat a területeket kiemeltem, amelyek a szövegértés szövegalkotás programcsomag elemei és melyeknek mindenképp megfelel a Játékház tankönyvcsalád. Kicsit aggódtam hogyan tudom majd a tankönyvcsaládra adaptálni a programcsomag elemeit, de amikor a mentorunkkal először találkoztam megértette az aggodalmamat. Egyben meg is nyugtatott, hogy a programcsomaghoz tartozó tankönyvcsalád módszere szóképes olvasás ma Magyarországon nem a legelterjedtebb és legalaposabb módszer az olvasási módszerek közül. Megnyugvással töltött el, hogy átgondolt, logikusan felépített tankönyvcsaláddal és módszerrel dolgozhatok. Mégis mi jelentett nehézséget? A tanórákra való felkészülési idő megsokszorozódott (eddig sem volt kevés). Esetemben ez két kompetenciaterületen duplázódott is. Többszörösen új módszereket kellett bevezetnem az új tankönyvcsaláddal és annak megfelelő módszerekkel, valamint az új tanulási technikák alkalmazásával. Mindezt egy első osztályban, melyben nem ismertem a gyerekek képességeit, tanuláshoz való viszonyukat, valamint a gyerekeknek egy hatalmas váltás az életükben az iskolába kerülés. A tanfolyamok hiánya.

10 Olyan segítő szakember hiánya, aki a napi kétségek, kérdések megválaszolásában segíthetett volna. Az új módszerek bevezetésében való gyakorlatlanság. A több száz oldalnyi segédanyagok áttanulmányozására nem volt lehetőségünk a tanév megkezdése előtt, a tanév első szakaszában nehézkes volt a hozzáférés, - letöltése - ezekhez az anyagokhoz. A segédanyagok nem álltak a rendelkezésünkre nyomtatott formában. Így a felkészülések hosszát növelte ezek előhívása. Az említett nehézségek egy része valamilyen formában azért megoldódott. Első és legfontosabb segítőnk Jenei Andrea, mentorunk volt. Ha nem is a mindennapos kétkedéseinkre, de a havi találkozásainkra összegyűjtött kérdéseinkre igyekezett választ adni, segítséget nyújtani mindenben ő sem tudott támogatni bennünket a legjobb szándéka ellenére sem februárjában vettem részt a kompetenciaterülat tanfolyamán. Az osztály a második félévre kezdett összekovácsolódni és iskolássá szocializálódni. Jó gyakorlat átvétele során hospitálási lehetőségünk volt a Gyermekek Háza iskolában. Ezután a májusi látogatás után éreztem úgy, hogy jó lenne, ha még két hónap lenne a tanévből. Ekkorra állt össze bennem a tanultakból, tapasztaltakból egy olyan tudás, mely birtokában magabiztosabbá vált a munkám az új szemlélet és módszerek alkalmazásában A tevékenység során felmerült sikertényezők, támogató elemek Matematika A sokféle játékos illetve cselekvéses tevékenység megkönnyítette az óvodából az iskolába való átmenetet, az ismeretszerzés, rögzítés, mélyítés folyamatát. Különféle segédeszközök széles skálája támogatta a gyermekek munkáját. A páros munkában a gyermekek zöme kiemelkedően általam eddig nem tapasztalt módon tudott együttműködni, egymásnak segíteni magyarázattal, lényegkiemeléssel, figyelemirányítással. A gyermekek egyéni képességeihez, tanulási tempójához alkalmazkodhattam (fejlesztő pedagógusi szemlélettel) Szövegértés-szövegalkotás A reggeli beszélgetések (melyeket már évek óta vezettem korábbi osztályaimban) oldották a feszültséget, fejlesztették a társas kapcsolatokat, a beszéd és kommunikációs készséget, családias hangulatot teremtve indították a napjainkat. Fejlődött a gyermekek beszédbátorsága, szókincse. A gyorsabb tempóban haladó gyermekek egyre ügyesebbé váltak az önálló feladatmegoldásban, nem unatkoztak az órákon, mert kellő mennyiségű, képességeiknek megfelelő feladat közül választhattak. A lassabb tempóban haladó gyermekkel való közvetlen tanulásra több idő és figyelem jutott, hiszen ezeknek a gyerekeknek több közvetlen segítségre van szükségük. A páros munka során érdeklődve figyelték, segítették egymás munkáját legyen az hangos olvasás, feladatlap vagy borítékos feladat megoldása

11 Az írás jelrendszerének elsajátításában szintén alkalmazkodhattam a gyermekek finommotorikájának fejlődéséhez. Lehetőség volt az alapkészségek egész éven át tartó fejlesztésére és ez nem zárult le a tanév végére A tevékenységhez kapcsolódó munkaformák, módszertani elemek A módszerek megválasztásának alapelvei: A matematika kettős öröm forrása lehet, ha a gyerekek átélhetik a világ egyre jobb megértésének izgalmát és a saját szellemi gyarapodásuknak élményét. A matematikatanulás az első szakaszban a cselekvő, személyes tapasztalatszerzéssel kezdődik, és sok esetben még nem is léphet túl rajta A problémák manipulatív, tárgyi tevékenységgel való, cselekvő megoldása lesz alapja a gondolati problémamegoldásnak. A cselekvő tapasztalatszerzéshez és problémamegoldáshoz eszközei a gyerekek saját teste és természetes környezetének tárgyai, valamint mesterséges, határozott céllal készített taneszközök. A pedagógus szerepe a tanulási helyzetek megteremtése, megszervezése, a megfelelő problémafelvetés, az eszközök, és a megfelelő támogatás biztosítása, nyugodt munkalégkör és a megfelelő motiváció kialakítása, a munka szükséges mértékű irányítása, ellenőrzése. Korszerű tanulásirányítási módszerek: kooperatív tanulásszervezés (csoport és páros munka) o alapelvei: építő egymásra utaltság egyéni felelősség egyéni részvétel párhuzamos interakciók o differenciált fejlesztés o szabályai: csoportmunkának megfelelő teremberendezés csendjel alkalmazása közös szabályalkotás a csoportok működéséhez és a diákok egyéni kötelezettségeinek teljesítéséhez a csoport működéséhez szükséges szerepek elosztása (feladatfelelős, időfigyelő, szóvivő, írnok, eszközfelelős, csendfelelős- fontos, hogy mindenkinek jusson valamilyen szerep) o a bevezetés fokozatai: páros munka szóforgó kerekasztal csoport szóforgó füllentős három lépcsős interjú diákkvartett o szempontjai egyes gyerekek aktuális fejlettsége a gyerekek önállósága az adott tevékenységben formái:

12 egyéni, önálló munka (individualizált tanulás) differenciált rétegmunka (a közel azonos szinteken álló gyerekek egyéni szükségleteiknek megfelelő tevékenységeket végezzenek) frontális osztálymunka a tanulók aktív részvételével A tevékenységhez kapcsolódó eszközök, azok használatára vonatkozó információk, tudások A programcsomagok bevezetéséhez komplex taneszközegyüttes áll rendelkezésre. Összetevői: Pedagógiai-szakmai koncepció Programtanterv A tanítási modulok rendszere (a pedagógusok számára a kimeneti követelményeket lefedő, didaktizált tananyag. a tanítás eszközrendszere a pedagógiai értékelés rendszere A programcsomag alkalmazására felkészítő, akkreditált továbbképzés programja. A programcsomag alkalmazását segítő szolgáltatási és karbantartási rendszer. Programcsomagnak minősül minden olyan digitális pedagógiai eszközrendszer, mely magába foglalja a programcsomag összetevőinek jellemzőit. Mivel gyakorlatilag a tankönyvjegyzéken szereplő valamennyi tankönyvet kompetencia alapúnak nyilvánították, így a pedagógusoknak a tankönyvek széles kínálata áll rendelkezésre. Azonban bármelyi tankönyvcsaládot választjuk is arra figyelni kell, hogy a tankönyv letanításának szemlélete helyett a kompetenciafejlesztés az elsődleges szempont. Tehát a tanítási folyamat kijelölésénél az iránymutató legyen: kit, mit, hogyan szeretnénk megtanítani A tevékenységhez kapcsolódó dokumentációs javaslatok Véleményem szerint a tevékenységhez kapcsolódó dokumentációs feladatokkal nem kaptunk megfelelő idejű és kielégítő tájékoztatást. Az első érdemleges tájékoztatást ezzel kapcsolatban csak januárban kaptunk, azonban ekkor is csak a naplókra vonatkozólag. A program elkezdéséhez képest igen későn júniusban kaptuk meg konkrétan és írásban az elvárt feladatok, dokumentumok elkészítésére vonatkozó megbízást. Ez a megbízás igen szoros határidőt szabott meg bár rugalmasan figyelembe vette az iskolavezetés az egyéni módosításokat -. A tanév végén egyébként is felhalmozódnak a feladatok, ezért a dokumentáció elkészítése ebben az időben kevéssé volt kivitelezhető. Ismét szeretném javasolni az iskolai feladatbank létrehozását az elkészült dokumentumok, elsősorban tanmenetek, óravázlatok, feladatlapok számára, melyekkel egymás munkáját segíthetjük, könnyíthetjük (esélyegyenlőség, építő egymásrautaltság elvét figyelembe véve, tehát aki használná a feladatbankot az tegyen is hozzá a saját munkáiból). Tanmenetek elkészítése előtt nem kaptunk egyértelmű iránymutatást arra vonatkozólag, hogy a program megvalósításához hogyan készüljenek el a tanmenetek, használhatjuk-e a tankönyvekhez kapcsolódóakat vagy át kell-e dolgozni. (Most a nyári szünetben visszamenőleg átdolgozni az eltelt évre vonatkozó tervet, igencsak embert és türelmet próbára

13 tevő feladat.) A kompetenciaterületekhez kapcsolódó tanfolyamokon kaptuk azt a tájékoztatást amit én már több éve javasoltam -, hogy a tanmenetet három hónapra célszerű elkészíteni. Ennek okai: A három hónapos időintervallum viszonylag jól átlátható. Figyelembe tudjuk venni az egyéni haladási tempót, és az alapján tudjuk tovább tervezni a következő negyedévet. A kompetencia alapú oktatás folyamatában a tananyagot szintekre kell bontani, a tanulócsoporthoz igazodva (így három hónapra nem egy hanem tulajdonképpen három tanmenetet írunk). Jó lenne, ha a tervezésnek ezt a módját megvalósíthatnánk, mivel a funkcióját így töltené be a leghatékonyabban. Ez azonban az intézményi vezetés számára azzal a hátránnyal jár, hogy októberben nem lesz túl egy feladaton ellenőrzés-, hanem év közben is figyelmet kell fordítani a tervező munkára. A tanmenetekkel kapcsolatosan még két dologra szeretném felhívni a figyelmet. Sajnos egy- egy évfolyamon nem minden pedagógus veszi figyelembe a helyi tantervben előírt tananyagot, teljesítési szinteket. Régebben megszokott tananyagot tanítanak, illetve kérnek számon. Ezen mindenképpen változtatni kell. Természetesen úgy, hogy a tanulók szintjéhez igazodjon a tananyag. Fontos lesz figyelni arra is, hogy a programcsomagot bevezető osztályok irányelveit a kompetencia alapú tanterv adj meg. Ezt kell majd figyelembe venni a magasabb évfolyamokon is. A kompetencia alapú tanterv a Helyi tanterv mellékleteként meg kell jelenjen az iskola Pedagógiai Programjában. A dokumentálás része a fényképek készítése is. Sajnos ez is későn jutott tudomásunkra. A fényképeket magunk próbáltuk elkészíteni, de többnyire az iskolai gépek korlátozott kapacitással rendelkeztek az akkumulátorok gyengesége miatt. 5.3 A tevékenység intézményi implementációjának lehetőségei A pedagógiai tanulmányaim és pályám elején a tantestületben az a szemlélet volt jellemző, hogy egy pedagógusnak mindig művelnie kell magát, tájékozottnak kell lennie a szakirodalomban, nyitottnak kell lennie az új dolgok iránt. Ezen útmutatás hatására mindig is kerestem az olyan lehetőségeket, amelyek a munkámat segítik, amelyek a gyerekeknek is előnyösek, rájuk motiválólag hatnak. Mint mindenki, én is követtem és követek el hibákat. Sokat változott az elmúlt évtizedekben a tanulás szerepe. Ezzel a változással mindenkinek fiatalabb és idősebb pedagógusoknak egyaránt szembe kell nézni. Nem árthatunk a gyerekeknek azzal, hogy az évtizedes módszereinkhez ragaszkodva próbáljuk őket tanulásra bírni kevés sikerrel. Tudomásul kell venni a változásokat, tenni kell azért, hogy kellő nyitottsággal reagáljunk a változásokra. A TÁMOP ben való részvételre nem tolongtak a jelentkezők. Akik vállalkoztunk a feladatra, már korábban érzékeltük, hogy a tanulókat a hagyományos módon egyre nehezebben lehet megfelelően fejleszteni. Azokban az osztályokban ahol a programcsomagok bevezetésre kerültek öt évig biztosítani kell a fenntarthatóságot. Személy szerint szerencsés helyzetben vagyok, mert a saját osztályomban még három évig tudom folytatni a programot. Hogy utána mi történik most még nem látható. De a három év talán elegendő lesz arra, hogy a tantestületen belül megvalósítsuk- amit szerintem már az idén célszerű lett volna elkezdeni és talán a megfelelő anyagi források is rendelkezésre álltak a következőket: Tantestület tagjainak helyben megszervezett tanfolyamok, tréningek azon témákban melyen a pályázat keretében részt vettünk (Fontos lenne, hogy valóban tanfolyamok és ne perces előadások legyenek.).

14 Ezen felül tényleges team-munka megszervezése és elindítása (lásd: Jó gyakorlat átvétele Gyermekek Háza). Differenciált tanulásszervezés tényleges megvalósítása alsó-, felső tagozaton és a gimnáziumban oly módon, hogy a kiemelkedő, átlagos képességű és lassabban haladó tanulók képességeiknek, attitűdjüknek, tanulási stílusuknak-, tempójuknak, intelligencia típusuknak megfelelő terhelést kapják. Iskolai feladatbank létrehozása az elkészült óravázlatok és azok megvalósítását segítő taneszközök közzétételére és egymás munkájának segítésére iskolán belül (Hiszen diákjainkat egymás elfogadására, együttműködésre kívánjuk nevelni, de ez a pedagógusok együttműködése és egymás értékeinek, esetleges gyengeségeinek, elfogadása nélkül nem valósulhat meg.) Helyi tantervre (benne a kompetencia alapú tantervre) épülő értékelési rendszer kidolgozása a törvényi szabályozásnak és lehetőségeknek (pl.: szöveges értékelés) megfelelően. A gyermekek hatékony és sokoldalú megismerésére törekvés. Mit jelenthet ez? o Tárjuk fel képességprofilját. Ehhez az iskola gyógypedagógusa segítségével dolgozzunk ki mérési rendszert. o Ismerjük meg a fejlődésére ható tényezőket (HOME-leltár felvétele családlátogatáskor) o A vizsgáljuk meg a személyiség kognitív összetevőit (intelligencia típusát, részképességek fejlettségét, előzetes tudását, tanulási szokásait, tanulási stílusát, gondolkodási stratégiájának jellemzőit, nyelvi-, kommunikációs képességeit, a tanulók értékrendjét, attitűdjét, viselkedési jellemzőit, érdeklődését, társas kapcsolatait, a gyermek családi helyzetét). Ez a sokrétű feladat nem egy ember feladata, hanem, az osztályban együtt dolgozó pedagógusok közös feladata kellene legyen. Teremtsünk lehetőséget a gyermekkel való beszélgetésre. A reggeli beszélgetések ne csak a szövegértés-szövegalkotás programcsomag alkalmazóinak tevékenysége legyen. Szélesítsük ki alsó- felső tagozatra, napközire, tanulószobára és merészet gondolva a gimnáziumra is. (lásd Jó gyakorlat átvétele). Ez a lehetőleg reggeli, illetve délutánt kezdő tevékenység alkalmat teremthet a gyermekekben lévő feszültségek oldására, az őket foglalkoztató kérdések problémák megbeszélésére, az értő figyelem gyakorlására, kommunikációs készségük fejlesztésére. 5.4 A tevékenység multiplikációs, disszeminációs lehetőségei Nyilvánvaló, hogy a program hatásai egy év alatt még nem kiemelkedőek jelentős mértékben. Mivel összehasonlító hatástanulmány sem készült ezért, nem tudunk mérési eredményeket felmutatni. El kell telnie néhány évnek ahhoz, hogy a beválásról képet alkothassunk. Fontosnak tartom, a program felső tagozatra és gimnáziumra való továbbvitelét, hiszen azokban az alsó tagozatos osztályokban amelyek eddig is hatékonyan működtek, az újszerűség főként az alkalmazott módszerekben és a differenciálás hangsúlyosabb újszerű megközelítésében nyilvánul meg. A felső tagozatos és gimnáziumi munkában azonban gyökeres változást jelent, jelenthet, ami ugyan a pedagógusok részéről nagyobb befektetett munkát vár el. De ennek a munkának meg kell térülnie azáltal, ha a tanítványok a tanulási

15 folyamatnak aktív részeseivé válhatnak, és nem lesznek belekényszerítve egy passzív befogadó szerepbe. Kiemelném az iskolavezetés szerepét. Ha meggyőződésével képviselni tudja az eljárás alkalmazásának fontosságát, helyességét a pénzügyi jelentőségén túl -, akkor valószínűleg olyan kollegákat is be tud kapcsolni ebbe a munkába, akik keresik az új utakat, a meglévő vagy felmerülő problémákra a megfelelő megoldásokat, de bizonytalanok a megoldás hogyanjában. Ha biztatás, segítség, erkölcsi és esetleg anyagi megbecsülés is társul a munkájukhoz, munkánkhoz akkor egy olyan iskolává alakulhatunk ahol a tradicionális értékek megtartásával, de új szemlélettel vonzóak lehetünk azon szülők számára, akik gyermekeiket a jelen kor kihívásaira szeretnék felkészíteni iskoláztatásukkal. Ehhez azonban tudatosan, hitelesen és módszeresen felépített alkotó munkára, egy jól működő alkotó közösségre van szükség. 6 Költségvetési tényezők A program költségvetési tényezőibe nem volt belelátásom. Azonban méltánytalannak érzem, hogy azokon a napokon mely közül három szombatra vagyis munkaszüneti napra esett amikor tanfolyamokon vettünk részt napi órában, a megtartandó 4-5 óránk helyett, emellett 3-4 órát utaztunk a vidéki tanfolyamok helyszínére, több időt a munkára fordítva, az elmaradt órák melyek a túlóra keretében kerültek volna elszámolásra nem lettek kifizetve, annak ellenére, hogy ténylegesen több időt töltöttünk munkával. A költségvetés megtervezésekor jó lett volna ezzel a tényezővel illetve a szabadnapokra vonatkozó költségekkel számolni. 7 Az elvégzett tevékenység összegzése A program bevezetésének időpontja kedvező volt számomra, mivel első osztályban kezdhettük el az alkalmazást. A gyermekek nyitottsága könnyítette a bevezetést. Természetesen sok-sok nehézséggel kellett megküzdenünk (melyekről a beszámoló korábbi részeiben már esett szó). Véleményem szerint a pályázat megvalósításának legsúlyosabb gátja a kellő időben megvalósuló szakmai előkészítés (a kapcsolódó továbbképzések előzetes megvalósulásának) hiánya volt. Jelentős hozadéka is van az eltelt évnek. Mindenekelőtt a rengeteg játékos, cselekvésbe ágyazott feladat. Ezen felül az újszerű tanulásszervezési eljárások, az egyéni képességek figyelembe vétele, az IKT alkalmazása, a projekt módszer. Szélesedhetett a módszertani kulturáltságom és eszköztáram, élvezetes órákat tölthettem tanítványaimmal. Arra azonban minden évfolyamon de az első és második osztályban különösen- oda kell figyelnünk, hogy melyek azok a módszerek, eszközök, amelyek ebben a korosztályban jól alkalmazhatók. Kecskemét, július 26. Készítette: Csonka Zoltánné tanító

A BARCSAY JENŐ ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIA PROGRAMJÁNAK MÓDOSÍTÁSA A TÁMOP 3.-1.-4-ES PÁLYÁZAT FENNTARTÁSI IDŐSZAKÁRA 2010.

A BARCSAY JENŐ ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIA PROGRAMJÁNAK MÓDOSÍTÁSA A TÁMOP 3.-1.-4-ES PÁLYÁZAT FENNTARTÁSI IDŐSZAKÁRA 2010. A BARCSAY JENŐ ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIA PROGRAMJÁNAK MÓDOSÍTÁSA A TÁMOP 3.-1.-4-ES PÁLYÁZAT FENNTARTÁSI IDŐSZAKÁRA 2010. 1 A Barcsay Jenő Általános Iskola Pedagógiai Programjának módosítása 2010. május

Részletesebben

AZ INTÉZMÉNY HIVATALOS NEVE, JOGÁLLÁSA, TÍPUSA, SZÉKHELYE

AZ INTÉZMÉNY HIVATALOS NEVE, JOGÁLLÁSA, TÍPUSA, SZÉKHELYE 1 AZ INTÉZMÉNY HIVATALOS NEVE, JOGÁLLÁSA, TÍPUSA, SZÉKHELYE Az intézmény hivatalos elnevezése: BÁTAI HUNYADI JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA Az intézmény székhelyének címe: 7149 Báta, Fő u. 174. Az intézmény alapításának

Részletesebben

II. TANTÁRGYI TANTERVEK

II. TANTÁRGYI TANTERVEK II. TANTÁRGYI TANTERVEK AZ ALAPFOKÚ NEVELÉS-OKTATÁS ALAPOZÓ ÉS FEJLESZTŐ SZAKASZÁRA (5-8. évfolyam) A 11/2008, (II.8.)OKM rendelettel módosított 17/2004. (V.20.) OM rendelet 1. számú mellékletével kiadott

Részletesebben

Intézményi Önértékelés

Intézményi Önértékelés Intézményi Önértékelés Pedagógus, vezető, Intézmény elvárások Belső Ellenőrzési Csoport 2015. szeptember 30. Készítette: BECS és Erdei Gyula igazgató Kompetencia A pedagógusra vonatkozó intézményi elvárásrendszer

Részletesebben

SZÉKESFEHÉRVÁRI KOSSUTH LAJOS ÁLTALÁNOS ISKOLA

SZÉKESFEHÉRVÁRI KOSSUTH LAJOS ÁLTALÁNOS ISKOLA SZÉKESFEHÉRVÁRI KOSSUTH LAJOS ÁLTALÁNOS ISKOLA HELYI TANTERV 1-8. évfolyam Módosítva Székesfehérvár 2015. TARTALOMJEGYZÉK 1. A helyi tanterv célja, koncepciója... 3 2. Tantárgyi rendszer és óraszámok...

Részletesebben

Táncsics Mihály Általános Iskola 8000 Székesfehérvár, Batthyány u. 1. Helyzetelemzés, küldetésnyilatkozat... 4 I. AZ ISKOLA NEVELÉSI PROGRAMJA...

Táncsics Mihály Általános Iskola 8000 Székesfehérvár, Batthyány u. 1. Helyzetelemzés, küldetésnyilatkozat... 4 I. AZ ISKOLA NEVELÉSI PROGRAMJA... A Székesfehérvári Táncsics Mihály Általános Iskola Pedagógiai programja SZÉKESFEHÉRVÁR 2013 Tartalom Helyzetelemzés, küldetésnyilatkozat... 4 I. AZ ISKOLA NEVELÉSI PROGRAMJA... 5 1. A nevelő-oktató munka

Részletesebben

A DOBBANTÓ PROGRAM TANULÁSSZERVEZÉSI KERETEI Munkaanyag. Tartalomjegyzék

A DOBBANTÓ PROGRAM TANULÁSSZERVEZÉSI KERETEI Munkaanyag. Tartalomjegyzék Készült a Tartalomfejlesztési és. a Híd csoport anyagai alapján. A DOBBANTÓ PROGRAM TANULÁSSZERVEZÉSI KERETEI Munkaanyag Tartalomjegyzék 1. A program szükségessége és jogi háttere 2. Célcsoportok 2. 1.

Részletesebben

Pedagógiai program. Celldömölki Városi Általános Iskola és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat Celldömölk. jóváhagyta: Danka Adél igazgató

Pedagógiai program. Celldömölki Városi Általános Iskola és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat Celldömölk. jóváhagyta: Danka Adél igazgató Pedagógiai program Celldömölki Városi Általános Iskola és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat Celldömölk jóváhagyta: Danka Adél igazgató Tartalom 1. Az iskola nevelési programja... 4 1.1 A nevelő-oktató

Részletesebben

MÓRA FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA. Pedagógiai program. Sárvári Tankerület. Répcelak

MÓRA FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA. Pedagógiai program. Sárvári Tankerület. Répcelak MÓRA FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA Pedagógiai program Sárvári Tankerület Répcelak 1 2013 Tartalom 1. Az iskola nevelési programja... 3 1.1 A nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei,

Részletesebben

Magyar nyelv és irodalom

Magyar nyelv és irodalom Magyar nyelv és irodalom tantárgy 1-3. évfolyam 2013. Bevezetés célok, alapelvek Célok, feladatok Az alapfokú nevelés-oktatás első szakasza, az alsó tagozat az iskolába lépő kisgyermekben óvja és továbbfejleszti

Részletesebben

HELYI TANTERV BIOLÓGIA

HELYI TANTERV BIOLÓGIA HELYI TANTERV BIOLÓGIA 7-8. évfolyam A tantervet szerkesztette a MOZAIK KIADÓ TERVEI ALAPJÁN- CSARKÓ JÁNOS SZAKTANÁR ALAPGONDOLATOK, RENDEZŐELVEK A Biológia tantárgy a természetismeret 5 6. évfolyamán

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A GUBODY FERENC SZAKKÉPZŐ ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA (2700 Cegléd, Alkotmány utca 7-9.) OM száma: 201038 CEGLÉD 2013 Tartalomjegyzék A PEDAGÓGIAI PROGRAM FELÉPÍTÉSE... 7 NYILVÁNOSSÁGRA HOZATAL... 7 I.

Részletesebben

Névadónk élete, hazánk történelmében betöltött kiemelkedő szerepe, állhatatos hazaszeretete, a nemzet szabadságáért, függetlenségéért való

Névadónk élete, hazánk történelmében betöltött kiemelkedő szerepe, állhatatos hazaszeretete, a nemzet szabadságáért, függetlenségéért való Névadónk élete, hazánk történelmében betöltött kiemelkedő szerepe, állhatatos hazaszeretete, a nemzet szabadságáért, függetlenségéért való küzdelme máig szóló példát adnak nekünk. Azt szeretnénk, hogyha

Részletesebben

Pedagógiai Program 2013

Pedagógiai Program 2013 Pedagógiai Program 2013 Boglári Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Hatályos: 2013. szeptember 1-től, 2018. augusztus 31-ig 1 1. Az iskola nevelési programja... 3 1.1 A nevelő-oktató munka pedagógiai

Részletesebben

Mihályi Általános Iskola Pedagógiai Programja

Mihályi Általános Iskola Pedagógiai Programja Mihályi Általános Iskola Pedagógiai Programja Tartalomjegyzék HELYZETELEMZÉS... 5 BEVEZETÉS... 7 NEVELÉSI PROGRAM... 9 Szervezeti tagozódás... 19 Tárgyi, személyi feltételek... 20 Ellenőrzés, értékelés...

Részletesebben

Pedagógiai Program Szentgotthárd és Kistérsége Oktatási Intézmény 1

Pedagógiai Program Szentgotthárd és Kistérsége Oktatási Intézmény 1 Pedagógiai Program Szentgotthárd és Kistérsége Oktatási Intézmény 1 2. számú melléklet A nehézség nem az új eszmék kialakításában rejlik, hanem a régiektől való megszabadulásban. (John Maynard Keynes közgazdász)

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. kötelező tanórai foglalkozások, és azok óraszámai... 22

TARTALOMJEGYZÉK. kötelező tanórai foglalkozások, és azok óraszámai... 22 PEDAGÓGIAI PROGRAM II. kötet HELYI TANTERV 2010. TARTALOMJEGYZÉK A 2007. ÉVI NEMZETI ALAPTANTERVBEN MEGFOGALMAZOTT ELVEK, CÉLOK, FELADATOK... 3 A kulcskompetenciák fejlesztése... 3 A kulcskompetenciák...

Részletesebben

A LACKNER KRISTÓF ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

A LACKNER KRISTÓF ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A LACKNER KRISTÓF ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2015. november 09. Tartalomjegyzék Küldetésnyilatkozat 3 1. Az iskola nevelési programja... 4 1.1. A nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei, céljai,

Részletesebben

Kémia: A kémia kerettanterv (B változat) 10% szabadon tervezhető órakeretének felhasználása: 9. évfolyam: A kémia és az atomok világa:

Kémia: A kémia kerettanterv (B változat) 10% szabadon tervezhető órakeretének felhasználása: 9. évfolyam: A kémia és az atomok világa: A kémia kerettanterv (B változat) 10% szabadon tervezhető órakeretének felhasználása: 9. évfolyam: A kémia és az atomok világa: 1 óra Kémiai kötések és kölcsönhatások halmazokban: Anyai rendszerek: Kémiai

Részletesebben

Egry József Középiskola, Szakiskola és Kollégium. Pedagógiai Programja 2008.

Egry József Középiskola, Szakiskola és Kollégium. Pedagógiai Programja 2008. Nem elég parányi tettekben gyakorolni a jót; az ember tökéletesülhető teremtmény; s mint olyannak meg is kell magát bizonyítani. (Kölcsey F.: Parainesis) Egry József Középiskola, Szakiskola és Kollégium

Részletesebben

SIÓFOKI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM MARCALI SZAKKÉPZŐ ISKOLÁJA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

SIÓFOKI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM MARCALI SZAKKÉPZŐ ISKOLÁJA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA SIÓFOKI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM MARCALI SZAKKÉPZŐ ISKOLÁJA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2015 1 Tartalom 1. BEVEZETŐ... 5 1.1. Az intézmény jogi státusza... 5 1.2. Az intézményben ellátott oktatási-nevelési alapfeladatok...

Részletesebben

A KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

A KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA GYOMAENDRŐD 2012 A legtöbb, amit gyermekeinknek adhatunk: gyökerek és szárnyak. ( Johann Wolfgang Goethe ) 2 AZ INTÉZMÉNY ADATAI Név: KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS

Részletesebben

A RÉTSÁGI ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

A RÉTSÁGI ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A RÉTSÁGI ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2010 Mottó: "A szellem és a tehetség az emberben mindig vágyainak és sajátos társadalmi helyzetének terméke. Lehetséges, hogy a neveléstudomány feladata

Részletesebben

Módszertani sokféleség

Módszertani sokféleség Módszertani sokféleség Egyéni anyanyelvi fejlesztés a Hallássérültek Tanintézetében A gyermeki személyiség egyénre szabott fejlesztése a korszerű pedagógia egyik legfontosabb követelménye. Fel kell mérni,

Részletesebben

Belső elvárás (melyik intézményi dokumentumban, s hol található) Új belső elvárás, melyik dokumentumba, hova került) Külső elvárás

Belső elvárás (melyik intézményi dokumentumban, s hol található) Új belső elvárás, melyik dokumentumba, hova került) Külső elvárás Intézményi önértékelés: belső elvárások kialakítása a gyakorlatban az intézményi belső értékelési csoport (BECS) közreműködésével Belső kapcsolatok, együttműködés, kommunikáció terület Külső elvárás Belső

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM. Jóváhagyta: Békés Megye Képviselő-testülete Humán Ügyek Bizottsága

PEDAGÓGIAI PROGRAM. Jóváhagyta: Békés Megye Képviselő-testülete Humán Ügyek Bizottsága BÉKÉS MEGYEI TISZA KÁLMÁN KÖZOKTATÁSI INTÉZMÉNY PEDAGÓGIAI PROGRAM Jóváhagyta: Békés Megye Képviselő-testülete Humán Ügyek Bizottsága 2011. szeptember 1. hatállyal, 182/2011. (VIII.30.) HÜB számú határozatával

Részletesebben

A TISZAFÖLDVÁRI HAJNÓCZY JÓZSEF GIMNÁZIUM HUMÁN SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

A TISZAFÖLDVÁRI HAJNÓCZY JÓZSEF GIMNÁZIUM HUMÁN SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A TISZAFÖLDVÁRI HAJNÓCZY JÓZSEF GIMNÁZIUM HUMÁN SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA OM:037 923 187/3/2015. számon jóváhagyom! Tiszaföldvár, 2015. szeptember 1. Baczúr István intézményvezető

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM OM 201354

PEDAGÓGIAI PROGRAM OM 201354 DEBRECENI EGYETEM BALÁSHÁZY JÁNOS GYAKORLÓ SZAKKÖZÉPISKOLÁJA, GIMNÁZIUMA ÉS KOLLÉGIUMA PEDAGÓGIAI PROGRAM OM 201354 Debrecen-Pallag 2015 H-4014 Debrecen, Mezőgazdász u. 1, Telefonszám (52) 450-306, Fax:

Részletesebben

Kompetencia és performancia /Egy útkeresés tapasztalatai/

Kompetencia és performancia /Egy útkeresés tapasztalatai/ Kompetencia és performancia /Egy útkeresés tapasztalatai/ Oktatáspolitikai alapdokumentumok kívánják meg a ma iskolájától, hogy mielőbb jusson túl azon a tartalmi és módszertani váltáson, amit már maga

Részletesebben

Arany János Általános Iskola Pedagógiai programjának melléklete

Arany János Általános Iskola Pedagógiai programjának melléklete Pedagógiai programjának melléklete SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK FEJLESZTŐ PROGRAMJA 2013. TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezető... 3 2. Alapelvek, célok az SNI tanulók ellátásában... 3 2.1. Alapelvek... 4 2.2.

Részletesebben

A követő mérés eredménye a 2. évfolyamon

A követő mérés eredménye a 2. évfolyamon ÚJBUDAI PEDAGÓGIAI INTÉZET 1117 Budapest, Erőmű u. 4. sz. Tel/fax: 381-0664 e-mail: pszk@pszk.hu A követő mérés eredménye a 2. évfolyamon Tartalom: Általános és speciális részkészségek mérésének összefoglaló

Részletesebben

SZÖVEGES ÉRTÉKELÉS AZ 1 4. ÉVFOLYAMON

SZÖVEGES ÉRTÉKELÉS AZ 1 4. ÉVFOLYAMON SZÖVEGES ÉRTÉKELÉS AZ 1 4. ÉVFOLYAMON Az Országgyűlés döntésének megfelelően, a közoktatási törvény módosításának eredményeként, 2004. szeptember elsejétől kötelezően bevezetésre került félévkor és év

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Pedagógiai Szakszolgálat ARANY FOKOZAT PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 4090 Polgár, Zólyom út 14. Tartalom Preambulum 2. oldal Nevelési Program 9. oldal I. Az iskolában folyó nevelő-oktató

Részletesebben

Ajánlások beszédfogyatékos gyermekek, tanulók kompetencia alapú fejlesztéséhez

Ajánlások beszédfogyatékos gyermekek, tanulók kompetencia alapú fejlesztéséhez Inkluzív nevelés Ajánlások beszédfogyatékos gyermekek, tanulók kompetencia alapú fejlesztéséhez Szövegértés-szövegalkotás Szerkesztette Jenei Andrea sulinova Közoktatás-fejlesztési és Pedagógus-továbbképzési

Részletesebben

I. INTÉZMÉNYI ADATOK II. BEVEZETÉS

I. INTÉZMÉNYI ADATOK II. BEVEZETÉS I. INTÉZMÉNYI ADATOK Az intézmény neve: Baross Gábor Általános Iskola Székhelye: Budapest, XXII. Dózsa György út 84-94. Fenntartó: Budapest, XXII. kerület Önkormányzata Működési terület: általános iskola

Részletesebben

Pedagógiai program. Lánycsóki Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola OM 027302

Pedagógiai program. Lánycsóki Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola OM 027302 2013 Pedagógiai program Lánycsóki Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola OM 027302 1 Tartalom Köszöntő...4 Küldetésünk...5 1. Az intézmény nevelési programja...7 1.1 A nevelő-oktató munka pedagógiai

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM. Bakonysárkányi Fekete István Általános Iskola 2861 Bakonysárkány Béke út 54.

PEDAGÓGIAI PROGRAM. Bakonysárkányi Fekete István Általános Iskola 2861 Bakonysárkány Béke út 54. 2013 Bakonysárkányi Fekete István Általános Iskola 2861 Bakonysárkány Béke út 54. TARTALOM I. INTÉZMÉNYÜNK BEMUTATÁSA... 3 A.) NEVELÉSI PROGRAM... 6 I. PEDAGÓGIAI ALAPELVEINK... 6 II. AZ ISKOLÁBAN FOLYÓ

Részletesebben

AZ APRÓK HÁZA ÓVODA MÓDOSÍTÁSOKKAL EGYBESZERKESZTETT MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJÁT

AZ APRÓK HÁZA ÓVODA MÓDOSÍTÁSOKKAL EGYBESZERKESZTETT MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJÁT - 1- AZ APRÓK HÁZA ÓVODA MÓDOSÍTÁSOKKAL EGYBESZERKESZTETT MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJÁT Készítette: Baloghné Stadler Irén óvodavezető és a Minőségi kör tagjai Elfogadta: Az óvoda alkalmazotti közössége

Részletesebben

A Klapka György Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola. Pedagógiai Programja. Készült: 2013. március

A Klapka György Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola. Pedagógiai Programja. Készült: 2013. március A Klapka György Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Pedagógiai Programja Készült: 2013. március 1 1 NEVELÉSI PROGRAM... 4 2 A GYERMEKEK, TANULÓK ESÉLYEGYENLŐSÉGÉT SZOLGÁLÓ INTÉZKEDÉSEK... 29

Részletesebben

Útmutató a Matematika 1. tankönyv használatához

Útmutató a Matematika 1. tankönyv használatához Útmutató a Matematika 1. tankönyv használatához ELŐSZÓ Kedves Tanító Kollégák! Ebben a rövid útmutatóban összefoglaljuk azokat a szerintünk alapvető tudnivalókat, amelyek az 1. évfolyam matematikaóráinak

Részletesebben

Széplaki Erzsébet érdemes tankönyvíró. Szövegértés-szövegalkotás tanári kézikönyv 6.

Széplaki Erzsébet érdemes tankönyvíró. Szövegértés-szövegalkotás tanári kézikönyv 6. Széplaki Erzsébet érdemes tankönyvíró Szövegértés-szövegalkotás tanári kézikönyv 6. szövegertes6_kk_2014_ok.indd 1 SZÉPLAKI ERZSÉBET a Tankönyvesek Országos Szövetségétől 2008-ban elnyerte az Érdemes tankönyvíró

Részletesebben

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum Pedagógiai Programja 2015.

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum Pedagógiai Programja 2015. A Nyíregyházi Szakképzési Centrum Pedagógiai Programja 2015. 1. Nevelési program 1.1 Az iskolában folyó nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei, céljai, feladatai, eszközei, eljárásai A Nyíregyházi Szakképző

Részletesebben

HELYI TANTERV KÉMIA Tantárgy

HELYI TANTERV KÉMIA Tantárgy Energetikai Szakközépiskola és Kollégium 7030 Paks, Dózsa Gy. út 95. OM 036396 75/519-300 75/414-282 HELYI TANTERV KÉMIA Tantárgy 2-2 - 1-0 óraszámokra Készítette: Nagy János munkaközösség-vezető Ellenőrizte:

Részletesebben

EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 1. sz. melléklet 1.2.3. Matematika az általános iskolák 1 4. évfolyama számára

EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 1. sz. melléklet 1.2.3. Matematika az általános iskolák 1 4. évfolyama számára EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 1. sz. melléklet 1.2.3 Matematika az általános iskolák 1 4. évfolyama számára Célok és feladatok Az iskolai matematikatanítás célja, hogy hiteles képet

Részletesebben

PEDAGÓGIAI RENDSZEREK

PEDAGÓGIAI RENDSZEREK PEDAGÓGIAI RENDSZEREK fejlesztési lehetőségeinek, akkreditálásának, bevezetésének, alkalmazásának vizsgálata, a közoktatás tartalomfejlesztési tevékenységének megújítása érdekében folytatandó K+F +I tevékenység

Részletesebben

Fekete István Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola 1126 Budapest, Orbánhegyi út 7. OM azonosító: 038420 PEDAGÓGIAI PROGRAM

Fekete István Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola 1126 Budapest, Orbánhegyi út 7. OM azonosító: 038420 PEDAGÓGIAI PROGRAM Fekete István Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola 1126 Budapest, Orbánhegyi út 7. OM azonosító: 038420 PEDAGÓGIAI PROGRAM Ha célod nagy, de eszközeid szerények, úgy cselekedj mégis! Cselekvésed által

Részletesebben

JELENTÉS az általános iskolai oktatás minőségének javítását szolgáló intézkedések ellenőrzésének tapasztalatairól

JELENTÉS az általános iskolai oktatás minőségének javítását szolgáló intézkedések ellenőrzésének tapasztalatairól JELENTÉS az általános iskolai oktatás minőségének javítását szolgáló intézkedések ellenőrzésének tapasztalatairól 2002. június 0219 Az ellenőrzést felügyeli: Dr. Lóránt Zoltán főigazgató Az ellenőrzés

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK Helyzetkép II. A program felépítése

TARTALOMJEGYZÉK Helyzetkép II. A program felépítése TARTALOMJEGYZÉK sorszám Megnevezés Oldalszám Bevezető 5 I. Helyzetkép 6 1. Óvodánk bemutatása 6 2. Az óvoda személyi és tárgyi feltételei 7 II. A program felépítése 8 1. Gyermekképünk 8 2. Óvodaképünk

Részletesebben

Szentes Város Alpolgármestere 6600 Szentes, Kossuth tér 6. Ikt. sz.: P-1498/2009 Témafelelős: Kovács Zsuzsa

Szentes Város Alpolgármestere 6600 Szentes, Kossuth tér 6. Ikt. sz.: P-1498/2009 Témafelelős: Kovács Zsuzsa Szentes Város Alpolgármestere 6600 Szentes, Kossuth tér 6. Ikt. sz.: P-1498/2009 Témafelelős: Kovács Zsuzsa Tárgy: A nem szakrendszerű oktatás általános iskolák 5. évfolyamán történő bevezetésének tapasztalatai,

Részletesebben

A Budapesti Korai Fejlesztő Közponban működő Óvoda pedagógiai programja és tanterve. Készítették: László Tímea és Kapronyi Ágnes 2015.

A Budapesti Korai Fejlesztő Közponban működő Óvoda pedagógiai programja és tanterve. Készítették: László Tímea és Kapronyi Ágnes 2015. A Budapesti Korai Fejlesztő Közponban működő Óvoda pedagógiai programja és tanterve Készítették: László Tímea és Kapronyi Ágnes 2015. Tartalomjegyzék I. ÓVODÁNK PEDAGÓGIAI PROGRAMJA... 3 1.1. ADATLAP...

Részletesebben

Gyorsjelentés. az informatikai eszközök iskolafejlesztő célú alkalmazásának országos helyzetéről 2011. február 28-án, elemér napján KÉSZÍTETTÉK:

Gyorsjelentés. az informatikai eszközök iskolafejlesztő célú alkalmazásának országos helyzetéről 2011. február 28-án, elemér napján KÉSZÍTETTÉK: Gyorsjelentés az informatikai eszközök iskolafejlesztő célú alkalmazásának országos helyzetéről 2011. február 28-án, elemér napján KÉSZÍTETTÉK: Hunya Márta PhD Kőrösné dr. Mikis Márta Tartsayné Németh

Részletesebben

TÁMOP 3.1.2 12/1 Új tartalomfejlesztések a közoktatásban pályázathoz Budapest, 2012. december 19.

TÁMOP 3.1.2 12/1 Új tartalomfejlesztések a közoktatásban pályázathoz Budapest, 2012. december 19. Pedagógiai terv A Nemzeti alaptanterven alapuló, egyes műveltségi területek önálló tanulását támogató digitális tananyag és képzésmenedzsment rendszer létrehozása 9-12. évfolyamon tanulók számára TÁMOP

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ ÚTMUTATÓ. az Oktatási Hivatal által kidolgozott Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez felhasználói dokumentáció értelmezéséhez

KIEGÉSZÍTŐ ÚTMUTATÓ. az Oktatási Hivatal által kidolgozott Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez felhasználói dokumentáció értelmezéséhez KIEGÉSZÍTŐ ÚTMUTATÓ az Oktatási Hivatal által kidolgozott Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez felhasználói dokumentáció értelmezéséhez Negyedik, javított kiadás Oktatási Hivatal Kiegészítés

Részletesebben

OM: 035249. Készült: A 2011.évi köznevelési törvény szerint

OM: 035249. Készült: A 2011.évi köznevelési törvény szerint Szerb Antal Gimnázium Az iskola székhelye: 1164 Budapest, Batthyány Ilona utca 12. Az iskola postacíme: ugyanaz. (telefonszáma: 400-1814, 400-1662, 401-0550; fax: 401-0549) OM: 035249 Készült: A 2011.évi

Részletesebben

Matematika. 1 4. évfolyam. Vass Lajos Általános Iskola Helyi tanterv Matematika 1 4. osztály

Matematika. 1 4. évfolyam. Vass Lajos Általános Iskola Helyi tanterv Matematika 1 4. osztály Matematika 1 4. évfolyam Célok és feladatok Az iskolai matematikatanítás célja, hogy hiteles képet nyújtson a matematikáról, mint tudásrendszerről, és mint sajátos emberi megismerési, gondolkodási, szellemi

Részletesebben

Helyi tanterv HELYI TANTERV 2015.

Helyi tanterv HELYI TANTERV 2015. tanterv A helyi tanterv biztosítja, hogy alsó tagozaton a tanítás-tanulás szervezése játékos formában, a tanulói közreműködésre építve, az érdeklődés felkeltésére, a problémák felvetésére, a megoldáskeresésre,

Részletesebben

A Bajai. III. Béla Gimnázium. pedagógiai nevelési programja

A Bajai. III. Béla Gimnázium. pedagógiai nevelési programja A Bajai III. Béla Gimnázium pedagógiai nevelési programja 1 TARTALOMJEGYZÉK A) NEVELÉSI TERV 1. BEVEZETŐ... 4 2. AZ ISKOLA JOGÁLLÁSA... 4 3. ALAPELVEINK, KIEMELTEN KEZELT ÉRTÉKEINK... 9 4. AZ ISKOLA CÉL-

Részletesebben

Pedagógiai program I. RÉSZ N E V E L É S I P R O G R A M

Pedagógiai program I. RÉSZ N E V E L É S I P R O G R A M Pedagógiai program I. RÉSZ N E V E L É S I P R O G R A M 2013. Darányi Általános Iskola 1 NEVELÉSI PROGRAM 1 1. KÜLDETÉSNYILATKOZAT - PREAMBULUM 3 2. AZ INTÉZMÉNY BEMUTATÁSA, HELYZETELEMZÉS 3 2.1 PEDAGÓGIAI

Részletesebben

BESZÁMOLÓ a 2011/2012. tanévi munkáról

BESZÁMOLÓ a 2011/2012. tanévi munkáról PETŐFI SÁNDOR ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS NAPKÖZI OTTHONOS ÓVODA 9142 RÁBAPATONA, SZENTHÁROMSÁG TÉR 1. BESZÁMOLÓ a 2011/2012. tanévi munkáról Készítette: Márkus Gusztáv igazgató Rábapatona,

Részletesebben

Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola MATEMATIKA HELYI TANTERV 1-4. OSZTÁLY

Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola MATEMATIKA HELYI TANTERV 1-4. OSZTÁLY Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola MATEMATIKA HELYI TANTERV 1-4. OSZTÁLY KÉSZÍTETTE: Bartháné Jáger Ottília, Holndonnerné Zátonyi Katalin, Krivánné Czirba Zsuzsanna, Migléczi Lászlóné MISKOLC 2015 Összesített

Részletesebben

Pedagógiai program. Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium VII. Alsó erdősor 14-16. A nevelőtestület elfogadta: 1998.

Pedagógiai program. Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium VII. Alsó erdősor 14-16. A nevelőtestület elfogadta: 1998. Pedagógiai program A nevelőtestület elfogadta: 1998. február 10-én Módosította: 2001. április 27-én, 2001. november 26-án, 2004. május 28-án és 2005. augusztus 30-án 2007. február 2-án 2007. november 30-án.

Részletesebben

9. évfolyam 2011/3-4. szám Volume 9. issue 3-4/December 2011

9. évfolyam 2011/3-4. szám Volume 9. issue 3-4/December 2011 T ANUL MÁNY OK HOMOKI ANDREA A pedagógus-továbbképzési rendszer jellemzői a kereslet és a kínálat függvényében egy dél-alföldi kisváros integrált alapfokú közoktatási intézményeiben dolgozó pedagógusok

Részletesebben

DIÓSZEGI SÁMUEL BAPTISTA SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK FEJESZTŐ PROGRAMJA

DIÓSZEGI SÁMUEL BAPTISTA SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK FEJESZTŐ PROGRAMJA A DIÓSZEGI SÁMUEL BAPTISTA SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK FEJESZTŐ PROGRAMJA A Pedagógiai Program 2. számú melléklete 2015. A Sajátos Nevelési Igényű tanulókkal összefüggő

Részletesebben

A kompetenciamérés szezonja van: Ki mint vet, úgy arat?

A kompetenciamérés szezonja van: Ki mint vet, úgy arat? szezonja van: Ki mint vet, úgy arat? Írta: dr. Majoros Mária Ezt a cikket gondolatébresztőnek szánom. Semmit sem szeretnék állítani, hiszen a magyar közoktatás jelenlegi helyzete nagyon összetett és a

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM. GIMNÁZIUM, INFORMATIKAI, KÖZGAZDASÁGI, NYOMDAIPARI, SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA 3300. Eger, Mátyás király út 165.

PEDAGÓGIAI PROGRAM. GIMNÁZIUM, INFORMATIKAI, KÖZGAZDASÁGI, NYOMDAIPARI, SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA 3300. Eger, Mátyás király út 165. GIMNÁZIUM, INFORMATIKAI, KÖZGAZDASÁGI, NYOMDAIPARI, SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA 3300. Eger, Mátyás király út 165. PEDAGÓGIAI PROGRAM A pedagógiai program kidolgozója: Igazgató és a tantestület tagjai

Részletesebben

A BÁNYAI JÚLIA GIMNÁZIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

A BÁNYAI JÚLIA GIMNÁZIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Bányai Júlia Gimnázium OM 027 943 A BÁNYAI JÚLIA GIMNÁZIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A pedagógia programot a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 26. (1) bekezdése és a 70. 1) bekezdés a) pontja

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM. Helyi tanterv

PEDAGÓGIAI PROGRAM. Helyi tanterv PEDAGÓGIAI PROGRAM Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Konstantin Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Szolnok II. kötet Helyi tanterv 1 Hetedik kiadás KŐRÖSI CSOMA SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS KONSTANTIN

Részletesebben

különösen a média közleményeiben való reális tájékozódást. Mindehhez elengedhetetlen egyszerű matematikai szövegek értelmezése, elemzése.

különösen a média közleményeiben való reális tájékozódást. Mindehhez elengedhetetlen egyszerű matematikai szövegek értelmezése, elemzése. MATEMATIKA Az iskolai matematikatanítás célja, hogy hiteles képet nyújtson a matematikáról, mint tudásrendszerről, és mint sajátos emberi megismerési, gondolkodási, szellemi tevékenységről. A matematika

Részletesebben

A Szinyei Merse Pál Gimnázium Pedagógiai Programja

A Szinyei Merse Pál Gimnázium Pedagógiai Programja Ikt. sz.:19/2009 A Szinyei Merse Pál Gimnázium Pedagógiai Programja 2009. 2 Tartalomjegyzék Bevezetés: a dokumentum forrásai és hatálya 5. o. I. Az iskola pedagógusainak küldetésnyilatkozata 5. o. 1. Hagyományaink

Részletesebben

reális tájékozódást. Mindehhez elengedhetetlen egyszerű matematikai szövegek értelmezése, elemzése. A tanulóktól megkívánjuk a szaknyelv életkornak

reális tájékozódást. Mindehhez elengedhetetlen egyszerű matematikai szövegek értelmezése, elemzése. A tanulóktól megkívánjuk a szaknyelv életkornak MATEMATIKA Az iskolai matematikatanítás célja, hogy hiteles képet nyújtson a matematikáról mint tudásrendszerről és mint sajátos emberi megismerési, gondolkodási, szellemi tevékenységről. A matematika

Részletesebben

APRAJA - FALVA ÓVODA ÉS BÖLCSŐDE NEVELÉSI PROGRAMJA

APRAJA - FALVA ÓVODA ÉS BÖLCSŐDE NEVELÉSI PROGRAMJA TŰZ ben fa parazsa volnék. VÍZ - ben puha moha volnék LÉG - ben jegenyefa volnék FÖLD - ön anyám fia volnék. ( Weöres Sándor) APRAJA - FALVA ÓVODA ÉS BÖLCSŐDE NEVELÉSI PROGRAMJA HATÁLYBA LÉPÉS DÁTUMA:

Részletesebben

SZÉKESFEHÉRVÁRI REFORMÁTUS ÁLTALÁNOS ISKOLA POGRAMJA

SZÉKESFEHÉRVÁRI REFORMÁTUS ÁLTALÁNOS ISKOLA POGRAMJA REFORMÁTUS ÁLTALÁNOS ISKOLA Székesfehérvár, Széchenyi út 20. Telefon: 22/310-018 E-mail: iskola@albaref.hu REFORMÁTUS ÁLTALÁNOS ISKOLA SZÉKESFEHÉRVÁR A SZÉKESFEHÉRVÁRI REFORMÁTUS ÁLTALÁNOS ISKOLA (OM azonosító:

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A HERÉDI ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Az iskola arra való, hogy az ember megtanuljon tanulni, hogy felébredjen tudásvágya, hogy megismerje a jól végzett munka örömét, megízlelje az alkotás izgalmát,

Részletesebben

Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez

Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez 1. kompetencia: Szakmai feladatok, szaktudományos, szaktárgyi, tantervi tudás Szaktárgyi KKK-k: "Képes segíteni a tanulók iskolai tanulmányi munkáját, a tanulók tudományos fogalmainak, fogalomrendszereinek

Részletesebben

HELYI PEDAGÓGIAI PROGRAM

HELYI PEDAGÓGIAI PROGRAM HELYI PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013. HELYI PEDAGÓGIAI PROGRAM 2 Gyengénlátók Általános Iskolája, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménye és Kollégiuma 1147 Budapest, Miskolci út 77. Tel./Fax: 252 90

Részletesebben

1. Az iskola nevelési programja...5. 1.1. A nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei, értékei, céljai, feladatai, eszközei, eljárásai...

1. Az iskola nevelési programja...5. 1.1. A nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei, értékei, céljai, feladatai, eszközei, eljárásai... 1. Tartalomjegyzék 1. Az iskola nevelési programja...5 1.1. A nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei, értékei, céljai, feladatai, eszközei, eljárásai...5 1.1.1. A nevelés-oktatás alapelvei...5 1.1.2.

Részletesebben

TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM 2010/2011. Az Észak-Magyarországi Regionális Munkaügyi Központ nyilvántartási száma: 05-0062-05

TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM 2010/2011. Az Észak-Magyarországi Regionális Munkaügyi Központ nyilvántartási száma: 05-0062-05 Az Észak-Magyarországi Regionális Munkaügyi Központ nyilvántartási száma: 05-0062-05 TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM 2010/2011 Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai Szakmai, Szakszolgálati és Közművelődési Intézet

Részletesebben

A GÖNYŰI SZÉCHENYI ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

A GÖNYŰI SZÉCHENYI ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A GÖNYŰI SZÉCHENYI ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA - 2004. MÁJUS - SZÉCHENYI ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAM TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETŐ... 5 2. TELEPÜLÉSÜNKRŐL, ISKOLÁNKRÓL...

Részletesebben

Neumann János Általános Iskola. Pedagógiai Program

Neumann János Általános Iskola. Pedagógiai Program Neumann János Általános Iskola Pedagógiai Program Tartalomjegyzék I. NEVELÉSI PROGRAM... 3 1. Az iskolában folyó nevelő - oktató munka pedagógiai alapelvei, céljai, feladatai, eszközei, eljárásai... 4

Részletesebben

A vizuális projekt, mint eszköz a kompetenciafejlesztésre a pedagógusképzésben

A vizuális projekt, mint eszköz a kompetenciafejlesztésre a pedagógusképzésben A vizuális projekt, mint eszköz a kompetenciafejlesztésre a pedagógusképzésben WIEDERMANN Katalin Apor Vilmos Katolikus Főiskola, Vác widi.kati@gmail.com A kulcskompetenciák Napjainkban a pedagógus szerepe

Részletesebben

AZ ERZSÉBETVÁROSI KÉTTANNYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA, SZAKISKOLA ÉS SZAKKÖZÉPISKOLA

AZ ERZSÉBETVÁROSI KÉTTANNYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA, SZAKISKOLA ÉS SZAKKÖZÉPISKOLA AZ ERZSÉBETVÁROSI KÉTTANNYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA, SZAKISKOLA ÉS SZAKKÖZÉPISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2014 Az Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola, Szakiskola és Szakközépiskola 2011. július 2-ával

Részletesebben

SCHOOL OF BUSINESS ZALAEGERSZEG ÜZLETI SZAKKÉPZŐ ISKOLA. Érvényes: 2015. szeptember 01.-től PEDAGÓGIAI PROGRAM. Vörösné Grünvald Anna intézményvezető

SCHOOL OF BUSINESS ZALAEGERSZEG ÜZLETI SZAKKÉPZŐ ISKOLA. Érvényes: 2015. szeptember 01.-től PEDAGÓGIAI PROGRAM. Vörösné Grünvald Anna intézményvezető 8900 ZALAEGERSZEG, Rákóczi u. 4-8. Érvényes: 2015. szeptember 01.-től PEDAGÓGIAI PROGRAM Vörösné Grünvald Anna intézményvezető 8900 ZALAEGERSZEG, Rákóczi u. 4-8. www.uzletizala.hu ; zalaegerszeg@sob.hu

Részletesebben

TANÍTÓI KÉZIKÖNYV. Magyar nyelv és irodalom kezdő szakasz (1. évfolyam) Az olvasás, írás tanítása

TANÍTÓI KÉZIKÖNYV. Magyar nyelv és irodalom kezdő szakasz (1. évfolyam) Az olvasás, írás tanítása TANÍTÓI KÉZIKÖNYV Magyar nyelv és irodalom kezdő szakasz (1. évfolyam) Az olvasás, írás tanítása Ábécés olvasókönyv 1. (1. és 2. kötet) Olvasás munkafüzet 1. (1. és 2. kötet) Írás 1. munkafüzet Nagyalakú

Részletesebben

Pedagógiai program ÁRPÁD SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLLÉGIUM SZÉKESFEHÉRVÁR SEREGÉLYESI ÚT 88-90

Pedagógiai program ÁRPÁD SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLLÉGIUM SZÉKESFEHÉRVÁR SEREGÉLYESI ÚT 88-90 2013 Pedagógiai program ÁRPÁD SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLLÉGIUM SZÉKESFEHÉRVÁR SEREGÉLYESI ÚT 88-90 1 Tartalom 1. Az iskola nevelési programja... 4 1.1. Az iskolában folyó nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei,

Részletesebben

2015. JÚNIUS 16. PÁLYÁZAT INTÉZMÉNYEGYSÉG-VEZETŐI ÁLLÁS BETÖLTÉSÉRE KÉSZÍTETTE: SZABADI TAMÁS

2015. JÚNIUS 16. PÁLYÁZAT INTÉZMÉNYEGYSÉG-VEZETŐI ÁLLÁS BETÖLTÉSÉRE KÉSZÍTETTE: SZABADI TAMÁS 2015. JÚNIUS 16. PÁLYÁZAT INTÉZMÉNYEGYSÉG-VEZETŐI ÁLLÁS BETÖLTÉSÉRE KÉSZÍTETTE: SZABADI TAMÁS PÁLYÁZAT A MEIXNER ILDIKÓ EGYSÉGES GYÓGYPEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI INTÉZMÉNY, ÓVODA, ÁLTALÁNOS ISKOLA, SPECIÁLIS

Részletesebben

Csongrád és Térsége Általános Iskola Szent László Általános Iskolája MUNKATERVE. a 2015/2016-os tanévre

Csongrád és Térsége Általános Iskola Szent László Általános Iskolája MUNKATERVE. a 2015/2016-os tanévre Csongrád és Térsége Általános Iskola Szent László Általános Iskolája MUNKATERVE a 2015/2016-os tanévre Összeállította: Szabó Ferenc Jóváhagyta: tantestület Dátum: 2015.09.02. Bevezetés: Az idei a harmadik

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A VÁSÁRHELYI LÁSZLÓ ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA OM szám: 100921 PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A képzőművészet, a mozgásművészet, a népművészet, a zene, az irodalom, a művészet megannyi ága alkalmas arra, hogy képet

Részletesebben

Építőipari Szakképző Iskolája 9024 Győr, Nádor tér 4.

Építőipari Szakképző Iskolája 9024 Győr, Nádor tér 4. A Győri Műszaki SZC Gábor László Építőipari Szakképző Iskolája 9024 Győr, Nádor tér 4. Győr, 2015. július 1. 1 Tartalomjegyzék 1. A választott kerettanterv megnevezése...4 1.1. Célok, feladatok...4 1.2.

Részletesebben

GYURKOVICS TIBOR ÓVODA, ÁLTALÁNOS ISKOLA, SPECIÁLIS SZAKISKOLA ÉS EGYSÉGES GYÓGYPEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI INTÉZMÉNY PEDAGÓGIAI PROGRAM 2015.

GYURKOVICS TIBOR ÓVODA, ÁLTALÁNOS ISKOLA, SPECIÁLIS SZAKISKOLA ÉS EGYSÉGES GYÓGYPEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI INTÉZMÉNY PEDAGÓGIAI PROGRAM 2015. GYURKOVICS TIBOR ÓVODA, ÁLTALÁNOS ISKOLA, SPECIÁLIS SZAKISKOLA ÉS EGYSÉGES GYÓGYPEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI INTÉZMÉNY PEDAGÓGIAI PROGRAM 2015. Az intézmény adatai...9 1 Intézményi Stratégia... 10 1.1 Az intézmény

Részletesebben

A Taní tó i/tana ri ké rdó ívré békü ldó tt va laszók ó sszésí té sé

A Taní tó i/tana ri ké rdó ívré békü ldó tt va laszók ó sszésí té sé A Taní tó i/tana ri ké rdó ívré békü ldó tt va laszók ó sszésí té sé A Matematika Közoktatási Munkabizottságot az MTA III. osztálya azzal a céllal hozta létre, hogy felmérje a magyarországi matematikatanítás

Részletesebben

TISZACSEGEI ÓVODAI PEDAGÓGIAI PROGRAM

TISZACSEGEI ÓVODAI PEDAGÓGIAI PROGRAM TISZACSEGEI ÓVODAI PEDAGÓGIAI PROGRAM Többszörösen átdolgozott változat Csupán két dolog van, amit gyermekeinknek, tanítványainknak adhatunk: a gyökerek és a szárnyak. (Lactantius) KÉSZÜLT: AZ ÓVODAI NEVELÉS

Részletesebben

A kompetenciamérés eredményének javítása. intézkedési terv

A kompetenciamérés eredményének javítása. intézkedési terv Őcsényi Perczel Mór Általános Iskola székhelye: 7143 Őcsény, Perczel Mór utca 1. Tel: 74/496-782 e-mail: amk.ocseny@altisk-ocseny.sulinet.hu Ikt.sz.: /2015. OM: 036345 Ügyintéző: Ősze Józsefné Ügyintézés

Részletesebben

NEVELÉSI PROGRAM ÉS HELYI TANTERV

NEVELÉSI PROGRAM ÉS HELYI TANTERV KŐBÁNYAI ÖNKORMÁNYZAT SZÉCHENYI ISTVÁN MAGYAR NÉMET KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA NEVELÉSI PROGRAM ÉS HELYI TANTERV Érvényesség: nevelőtestületi döntés szerint 2015. Tervezett felülvizsgálat dátuma:

Részletesebben

A Herman Ottó Általános Iskola helyi tanterve

A Herman Ottó Általános Iskola helyi tanterve A budaörsi Herman Ottó Általános Iskola helyi tanterve 2010. Tartalom 1. Az egyes évfolyamokon tanított tantárgyak, kötelező és választható tanórai foglalkozások, valamint ezek óraszámai... 3 1.1 1-4.

Részletesebben

Szakmai életutam. Bevezető és bemutatkozás

Szakmai életutam. Bevezető és bemutatkozás Szakmai életutam Bevezető és bemutatkozás Nehezen írok magamról. (Az a nemzedék vagyok, aki még ezt nem tanulta.) Ezért jó, hogy portfólióm elején megtalálható az önéletrajzom, mely kiindulópontja lehet

Részletesebben

A bemeneti mérés eredménye az 1. évfolyamon

A bemeneti mérés eredménye az 1. évfolyamon ÚJBUDAI PEDAGÓGIAI INTÉZET 1117 Budapest, Erőmű u. 4. sz. Tel/fax: 381-0664 e-mail: pszk@pszk.hu A bemeneti mérés eredménye az 1. évfolyamon Tartalom: Általános és speciális részkészségek mérésének összefoglaló

Részletesebben

AZ ISKOLA HELYI TANTERVE... 56 1. VÁLASZTOTT KERETTANTERVEK... 56 2. A KÖTELEZŐ ÉS A NEM KÖTELEZŐ TANÓRAI FOGLALKOZÁSOK... 57 3.

AZ ISKOLA HELYI TANTERVE... 56 1. VÁLASZTOTT KERETTANTERVEK... 56 2. A KÖTELEZŐ ÉS A NEM KÖTELEZŐ TANÓRAI FOGLALKOZÁSOK... 57 3. TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETŐ... 3 KÜLDETÉSNYILATKOZAT... 4 A PEDAGÓGIAI PROGRAM TÖRVÉNYI HÁTTERE... 5 AZ ISKOLA NEVELÉSI PROGRAMJA... 7 1. AZ ISKOLÁBAN FOLYÓ NEVELŐ-OKTATÓ MUNKA PEDAGÓGIAI ALAPELVEI, ÉRTÉKEI,

Részletesebben

Sarkadi Általános Iskola

Sarkadi Általános Iskola Sarkadi Általános Iskola Pedagógiai Programja 2015. 0 Tartalom 1. Az iskola nevelési programja... 3 1.1 A nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei... 3 1.1.1. Az nevelő-oktató munkánk sajátos pedagógiai

Részletesebben

Tanítói kézikönyv. Magyar nyelv és irodalom. Olvasás. (2. évfolyam)

Tanítói kézikönyv. Magyar nyelv és irodalom. Olvasás. (2. évfolyam) Tanítói kézikönyv Magyar nyelv és irodalom (2. évfolyam) Olvasás Olvasókönyv 2. (1. és 2. kötet) Olvasás munkafüzet 2. (1. és 2. kötet) Olvasó- és dicséretkártyák (tartós pedagógusi taneszköz) Szerzők:

Részletesebben

PALOTÁS GÁBOR ÁLTALÁNOS ISKOLA

PALOTÁS GÁBOR ÁLTALÁNOS ISKOLA Tartalomjegyzék AZ ISKOLA KÖRNYEZETE NEVELÉSI PROGRAM 1. Az iskolában folyó nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei, céljai, feladatai, eszközei, eljárásai. 1.1. Pedagógiai alapelvek 1.2. A nevelő-oktató

Részletesebben