ATLÉTIKA. A távolugrás oktatása középiskolában. Veres-Varga Emese D4IWIU Egészségfejlesztő- Testnevelő tanári szak MA Levelező tagozat

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ATLÉTIKA. A távolugrás oktatása középiskolában. Veres-Varga Emese D4IWIU Egészségfejlesztő- Testnevelő tanári szak MA Levelező tagozat"

Átírás

1 N ELTE PPK Sporttudományi Intézet ATLÉTIKA A távolugrás oktatása középiskolában Szombathely Veres-Varga Emese D4IWIU Egészségfejlesztő- Testnevelő tanári szak MA Levelező tagozat április 26.

2 1. A távolugrás középiskolában oktatott technikája Az atlétikai versenyszámok ugrásai közül a távolugrás az a versenyszám, amely az ember természetes mozgásformái közül a legtöbbet őrizte meg. Az atlétika és ezen belül a távolugrás, mint oktatási anyag megtalálható az általános és a középiskolai testnevelési tantervben is. A mozgás könnyebb megértése miatt, a mozgássorozat elemzése és pontos végrehajtása végett az ugrások a következő fő- és részmozzanatokra osztható: Nekifutás vagy lendületszerzés lendületszerzés megkezdése a nekifutási sebesség kialakítása az elugrás vagy felugrás előkészítése Elugrás vagy felugrás az ugróláb munkája kitámasztás ízületek behajlásának, kinyúlásának szakasza lendítést végző végtagok mozgása a lendítés gyorsuló és lassuló szakasza Légmunka forgások szabályozása talajfogás, a talajra érés előkészítése Talajfogás vagy talajra érés A távolugrásban többféle technika létezik, többek között lépő-, guggoló-, ollózó-, és homorító technika. A távolugrás alapja a lépő technika, akinek ez a technika már magabiztosan megy, az már megpróbálkozhat a nehezebb technikákkal is. A középiskolákban már az ollózó technika oktatása folyik.

3 Minden technikánál a neki futás majd az elrugaszkodás a leglényegesebb mozzanata az ugrásnak. Tehát nagyon fontos a helyes és eredményes elugrás kialakítása. A neki futás nyugalmi helyzetből állórajttal történő fokozatosan gyorsuló futólépés. Az ugróknak ki kell számolni a nekifutás távolságát, illetve ki kell választani az induló lábat. A legfontosabb része a távolugrásnak az elugrás. Az ugró arra törekszik, hogy a nekifutás által szerzett sebesség fenntartásával a kitámasztás után az elrugaszkodással, minél messzebb tudjon repülni. Az elrugaszkodást egy adott méretekkel rendelkező deszkáról kell elvégezni. Nagyon fontos, hogy az utolsó lépések ne lassuljanak, hanem épp ellenkezőleg egyre gyorsabbak legyenek. Az elrugaszkodás után a légmunka következik. A légmunka segítségével a repülő fázist tudja az ugró meghosszabbítani. A különböző technikák jórészt a légmunkában térnek el egymástól. Míg a lépő technikánál az ugró majdhogy nem végig megtartja azt a helyzetet, ahogyan elrugaszkodott, tehát passzívan száll, ezután közvetlenül a talajfogás előtt előre húzza az ugrólábát és mind két lábát a homok irányába előre nyújtja. Addig a guggoló-, az ollózó- és a homorító technikánál a láb azonnal az ugrás után már a levegőben valamilyen munkát végez. És az ugrás utolsó mozzanata a talajfogás, aminek fontos szerepe van a sérülések elkerülésében és megelőzésében, valamint az eredmény növelésében. A helyesen végrehajtott talajfogás az, amikor az ugró biztos guggoláson keresztül áll fel. Minden mozgás oktatásánál a legfontosabb szempont a fokozatosság elve. A távolugrásnál is lényeges a gyakorlatok felépítése, vagyis hogy az egyszerűbb gyakorlatoktól a nehezebb gyakorlatok felé haladjunk. Ezért is fontosak az előkészítő- és a rávezető gyakorlatok. Valamint ezeknek a gyakorlatoknak fontos szerepük van még a tanulók szervezetének általános és speciális felkészítésében. 2. A távolugrás legfontosabb versenyszabályai A nekifutáshoz legalább 40 méteres futópályát kell biztosítani, amelynek szélessége 1,22 m ± 0,01 m, és mind a két oldalon 5 cm-es fehér vonallal kell határolni. Az ugrás mérése méterben illetve centiméterben történik.

4 Ha az ugrás nem egész centiméter, akkor a legközelebbi egész centiméterre lefele kell kerekíteni az értéket és ezt az értéket kell feljegyezni a jegyzőkönyvbe. Az elugró gerendát fából vagy más egyéb alkalmas anyagból kell készülnie, amit a talajba kell süllyeszteni. A gerenda 20 cm széles, 10 cm vastag, 1,22 m ± 0,01 m hosszúnak. A leérkező hely szélessége 2,75 méternél nem lehet kisebb és 3 méternél nem lehet nagyobb. A leérkező helyet puha homokkal kell feltölteni, aminek az elugró deszkával egy szintben kell lennie és minden ugrás után el kell simítani. Verseny esetén 3 vagy 6 ugrást hajthat végre az ugró. A legnagyobb szabályos ugrás eredménye számít. Ugrás után az ugró a homokgödör elhagyása az utolsó nyom utáni területeken hagyhatja el. (nem a deszka iránya felé). Hibás a kísérlet: - az elugrásnál az elugró vonalon túl érinti a talajt, - az elugró gerenda valamelyik oldalán kívül ugrik el, - az elugró vonal és a leérkező hely között érinti a talajt, - a szaltó bármilyen formáját alkalmazza, Nem számít érvénytelen ugrásnak, ha az ugró a deszka elérése előtt ugrik el. Az ugrás érvényességét zászlóval jelzik, érvényes ugrás esetén fehér zászlót, érvénytelen ugrás esetén pedig piros zászlót emelnek fel a magasba. 3. A távolugráshoz kapcsolódó tantervi előírások (tananyag, követelmények) az adott iskolafokon. Minden iskola a Nemzeti Alap Tanterv és a helyi tanterv alapján készítik el a tanmenetüket. Minden iskolának eltérő a tanmenete. Ennek a legfőbb oka a struktúra. Sajnos még ma is vannak olyan iskolák hazánkban, akik nem rendelkeznek megfelelő feltételekkel a tananyag megfelelő leadásához. A leggyakoribb, ami hiányzik az iskolákból az az uszoda, de sajnos olyan iskolák is vannak, akik például távolugró gödörrel sem rendelkeznek. A tanmenet készítése alatt figyelembe kell venni a feltételeket.

5 A középiskolákban az atlétikának szánt óraszámok változók, de a leggyakoribb az az évi 39 óra, ami tartalmazza évfolyamon: Állórajt, térdelőrajt Rövid-, közép- és hosszútáv futás Váltófutás, gátfutás Távolugrás guggoló technikával, majd ollózó technikával Magasugrás átlépő technikával, majd guruló illetve hasmánt technikával Kislabda hajítás nekifutásból Súlylökés helyből, majd lendület szerzésből. A 12. évfolyamon leginkább már csak képességfejlesztés szükséges, hiszen a technikát már elsajátították. 4. A távolugrás előkészítő gyakorlatai A távolugrás oktatásának előfeltételei: Kondicionális képességek: az erő, gyorsaság és állóképesség. Ezt a három képességet kombinálhatjuk is. futógyorsaság: a nekifutás sebességében van szerepe. mozdulatgyorsaság: a mozdulat megkezdése és befejezése közötti eltelt idő. robbanékony erő: ugrás alatt a lábmunka maximális erejének legmagasabb szintjére emelése. ugró- állóképesség: sok ugrás egymás után. futó- állóképesség: többszöri nekifutás egymás után. Koordinációs képességek: ízületi mozgékonyság, hajlékonyság térbeli tájékozódás: megfelelő lépéshossz a deszkára érkezéshez ritmusérzék: a nekifutás ritmusa, a megfelelő lépésszám egyensúlyérzék: az elrugaszkodás után a levegőben. A távolugrásban használt izmok: Csípő fontosabb izmai (musculus iliacus):

6 csípőhorpasz izom (musculus iliopsoas) nagy horpasz izom ( musculus psoas major) mind 3 farizom- nagy, középső, kis - (musculus gluteus maximus, medius, minimus) Comb izmai: szabóizom ( musculus sartorius) négyfejű combizom ( musculus quadriceps femoris) kétfejű combizom (musculus biceps femoris) hosszú combközelítő izom (musculus adductor longus) karcsúizom (musculus gracilis) Lábszár izmai: szárkapcsi izmok (musculis peroneus longus et brevis) lábszár feszítők ( musculus tibialis anterior) háromfejű lábszár izom (musculus tricepssurea) achilles-ín (tendo achillis) Előkészítő gyakorlatok és testnevelési játékok 1. Gyakorlat A gyakorlat megnevezése: Területfogó Forrás megjelölés: Onyestyákné Reigl Mariann Testnevelési játékok A gyakorlat célja: a szervezet általános felkészítése Eszközök: jelzőtrikó A gyakorlat leírása: a termet 3-4 részre osztjuk. Minden területen más- más haladási móddal ( futás, galoppszökdelés, szökdelés stb.) kell közlekedni a fogónak és a menekülőknek is. A területváltással a haladási módot is váltani kell!

7 Kritikus momentum: A területváltáskor a haladási mód megfelelő váltása. Megjegyzés: Mivel a fogócska közben több haladási mód is van így változatos, nem unalmas a gyerekek számára. Változatok: A területeken rengetek haladási mód lehetséges, a fogók számának változtatása. 2. Gyakorlat A gyakorlat megnevezése: Mókusok ki a házból! Forrás megjelölés: saját ötlet (az eredetit én magam is iskolában játszottam) A gyakorlat célja: a szervezet felkészítése az ugró gyakorlatokhoz Eszközök: karikák A gyakorlat leírása: A terem egész területén szétszórva helyezzük el a karikákat, amelyből eggyel kevesebb van, mint a tanulókból. Mindenki egy lábas szökdeléssel halad, sípszóra megpróbál mindenki keresni magának egy karikát. Akinek nem jutott karika, annak van 5 darab fekvőtámasza, majd vissza állhat. Majd a következő sípszóra kijönnek a karikákból és újra szökdelve haladnak. Kritikus momentum: Ha nem egy lábon szökdelnek, illetve a karikákra való rászökdelés. Megjegyzés: Baleset megelőzésre való figyelmeztetés a karikákra.

8 Változatok: Az eredeti játék futással történik, a középiskolában az viszont már túl egyszerű feladat lenne. Változtathatjuk annak a feladatát is, akinek nem maradt karika. 3. Gyakorlat A gyakorlat megnevezése: Körfogó Forrás megjelölés: Onyestyákné Reigl Mariann Testnevelési játékok A gyakorlat célja: gyorsaság, gyorskoordináció fejlesztése Eszközök: kréta a kör megrajzolásához A gyakorlat leírása: A tanulókat ketté osztjuk és kettős körbe állítjuk őket. A belsők a kör vonalát jelölik. A kívülállók jelre megadott irányba a kör körül igyekeznek az előttük lévőt futás közben megfogni. Akit, megfognak kiáll a játékból. Jelre változtathatjuk az futás irányát. Kritikus momentum: A társakra való odafigyelés. Megjegyzés: A baleset megelőzésre való figyelem felhívás. Változatok: A középiskolákban már nem kell kettős kört csinálni, az is jó, ha 6-8 fős csoportokat csináljunk, és egy kört rajzolunk kréta segítségével.

9 4. Gyakorlat A gyakorlat megnevezése: Kakasviadal Forrás megjelölés: Onyestyánné Reigel Mariann Testnevelési játékok A gyakorlat célja: ugróerő fejlesztés. Eszközök: --- párokba rendeződve. A gyakorlat leírása: A tanulók egymással szemben karba tett kézzel egy lábon állva helyezkednek el. Jelre egy lábon szökdelve megpróbálják ugrálva a másikat kilökni az egyensúlyából. Kritikus momentum: az egymáshoz való ütközés. Megjegyzés: A baleset megelőzésre való felhívás. A gyerekek élvezik és nem szükséges hozzá eszköz. A játék során rengetek szökdelést hajtanak végre, amely jó teljesítmény fokozásra. Változatok: Mindkét lábbal végezzük el a gyakorlatot.

10 5. Gyakorlat A gyakorlat megnevezése: Ugrókötél gyakorlatok Forrás megjelölés: saját ötletek A gyakorlat célja: az ugróképesség és koordináció készség fejlesztése Eszközök: ugrókötél párokban A gyakorlat leírása: a páros egyik tagja 30 másodpercen keresztül páros lábon szökdel kötélhajtással előre, eközben a párja számolja. Kritikus momentum: A túl magas ugrások, a kötél rossz hajtása, megakadás. Megjegyzés: Ha elakadnak, azonnal folytassák, próbálják újra felvenni a ritmust. Változatok: Lehet egy lábon is végrehajtani a gyakorlatot. A 30 mp-t növelhetjük 1 percre. Nehezíthetjük a kötél hátrafele hajtásával is.

11 6. Gyakorlat A gyakorlat megnevezése: Akadályugrás Forrás megjelölés: saját ötlet A gyakorlat célja: ugróerő fejlesztés, térérzékelés, ritmus érzék Eszközök: 5 db zsámoly, 1 db pad, 6 db kisgát A gyakorlat leírása: A teremben elhelyezzük a zsámolyokat, a padot és a gátakat. A zsámolyra fel majd le páros lábú szökdelést végeznek a tanulók. Futás a padhoz, ahol a pad jobb oldalán helyezkednek el és páros lábú szökdelés van a pad felet a baloldalra, és így tovább a pad végéig. Végül a gátak felett folyamatos egy lábas szökdelést hajtanak végre. Kritikus momentum: Figyelni kell a zsámolyokon való szökdelésre zsámoly közepére történjen-. A pad feletti szökdelésnél fontos a megfelelő magasságba felhúzott láb (nehogy beakadjon a padba a láb). A gátak feletti szökdelésnél fontos a ritmus érzék. Megjegyzés: Fontos, hogy folyamatosan javítsuk a hibákat pl. ne teli talpon szökdeljenek. Valamint a baleset megelőzésre való figyelmeztetés. Változatok: Minden eszközön lehet variálni a feladatokat más különböző szökdelésekkel, illetve az eszközöket is ki lehet cserélni pl. bójákra, karikákra.

12 7. Gyakorlat A gyakorlat megnevezése: Szökdelő váltóverseny Forrás megjelölés: saját ötlet A gyakorlat célja: ugróerő, koordináció és ritmus érzék fejlesztése Eszközök: bóják (csapatokra osztva) A gyakorlat leírása: A rajtvonaltól kijelölt távolságra helyezzük ki a bójákat. A feladat, hogy minél kevesebb szökdeléssel tegyék meg ezt a távot. A rajtvonalnál van a váltás. Kritikus momentum: A váltások szabályossága. Az egy lábon való szökdelés ténylegesen egy lábon történik. Megjegyzés: Fontos verseny szituációban is a szökdelés. A gyerekek ilyenkor még jobban teljesítenek. Változatok: Jobb lábon, bal lábon illetve páros lábon. Indián szökdeléssel vagy galoppszökdeléssel is történhet.

13 8. Gyakorlat A gyakorlat megnevezése: Zsákban ugrás Forrás megjelölés: Régi népi játék A gyakorlat célja: ugróerő, koordináció fejlesztése Eszközök: zsákok, bója A gyakorlat leírása: A kihelyezett bóják megkerülése zsákban való szökdeléssel. Kritikus momentum: Az egyensúly elvesztése. Megjegyzés: Figyelem felhívása a pontos végrehajtásra. Baleset megelőzésre való figyelem felhívás. Változatok: Akár váltóversenyként is lehet alkalmazni. Akadályokat is lehet tenni a pálylára, hogy nehezítsük az ugrálást.

14 9. Gyakorlat A gyakorlat megnevezése: Bordásfalra ugrás Forrás megjelölés: saját ötlet A gyakorlat célja: ugróerő, láberő fejlesztése Eszközök: bordásfal A gyakorlat leírása: A tanulók a bordásfal előtt állnak és a bordásfalat vállmagasságban fogják. Páros lábbal szökdelünk minden ugrásnál eggyel magasabb fokra való ugrás. Kritikus momentum: A bordásfal megfelelő fogása, illetve a pontos szökdelések a fokokra. Megjegyzés: Baleset megelőzésre való felhívás. Alkalmas ez a feladat az ügyesség fejlesztésre. Változatok: Végre lehet hajtani egy lábbal is (jobbal és ballal).

15 10. Gyakorlat A gyakorlat megnevezése: Érd el a labdát! Forrás megjelölés: saját ötlet A gyakorlat célja: a teljes elrugaszkodás gyakorlása. Eszközök: labda, kosárpalánk A gyakorlat leírása: Pár lépés neki futás után az ugró lábról elrugaszkodva meg kell érinteni a gyűrűre kötött labdát, majd érkezés páros lábra. Kritikus momentum: Kicsi az elrugaszkodás, ezért nem éri el a labdát. Megjegyzés: fontos a lendület szerzés, majd a lendítő mozdulat helyes végrehajtása, illetve a páros lábra való megérkezésre is hívjuk fel a figyelmet. Változatok: Változtathatjuk a felkötött labda magasságát, illetve az elrugaszkodás helyét is.

16 5. A távolugrás cél- és rávezető gyakorlatai 1. Gyakorlat A gyakorlat megnevezése: Váltott lábú szökdelések Forrás megjelölés: Dr. Bóka Ferenc, Cziberéné Nohel Gizella, Dorka Péter, Vári Gizella: Egyéni sportágak JGYPK A gyakorlat célja: ugróerő fejlesztése, egyensúlyozás Eszközök: --- A gyakorlat leírása: váltott lábú szökdelések előre- és hátrafele összekulcsolt kézzel Kritikus momentum: Az egyensúly megtartása. Megjegyzés: Törekedjünk arra, hogy minél magasabbra és egyre előrébb történjenek a szökdelések. Változatok: Összekulcsolhatják a kezüket a fejük fölött vagy a hátuk mögött.

17 2. Gyakorlat A gyakorlat megnevezése: Indiánszökdelés Forrás megjelölés: saját ötlet A gyakorlat célja: a szervezet speciális felkészítése Eszközök: --- A gyakorlat leírása: Indiánszökdelés váltott karlendítéssel Kritikus momentum: Ha kicsi a felugrás, az ízületek nem nyúlnak ki. Megjegyzés: Fontos a kar és a láb lendítésének helyes végrehajtása. Változatok: Indiánszökdelés páros karlendítéssel. 2-3 lépéses neki futás után történik az elrugaszkodás. 3. Gyakorlat A gyakorlat megnevezése: Hajlított térdű láblendítés Forrás megjelölés: Dr. Vágó Béla, Szalma László, Kovács Norbert: A lépő távolugrás ajánlott oktatási fokozatrendszere A gyakorlat célja: A helyes láblendítés kialakítása. Eszközök: --- A gyakorlat leírása: Séta közben a lendítőláb hajlított térdű lendítése alkalmanként. Kritikus momentum: A lendítés során rossz a törzshelyzet. Ha nem harmonikus a végrehajtás.

18 Megjegyzés: Ha ezek a hibák fellépnek, akkor ajánlott csípőre tartással csináltatni vagy segítséget adni. Változatok: Történhet a láblendítés minden második majd minden lépésre. 4. Gyakorlat A gyakorlat megnevezése: Térdemelés zsámoly felett Forrás megjelölés: Saját ötlet A gyakorlat célja: a szervezet speciális felkészítése Eszközök: zsámoly A gyakorlat leírása: A zsámolyok között futás magas térdemeléssel. Kritikus momentum: A térd nem megfelelő magasságba való emelése. A ritmus megtörésével a zsámolyban való megakadás. Megjegyzés: Fontos a térd emelésének automatizálása. Változatok: Futás a zsámolyokon. Szökdelések páros lábbal majd egy lábbal a zsámolyokon illetve a zsámolyok között.

19 5. Gyakorlat A gyakorlat megnevezése: Sorozatelugrás Forrás megjelölés: Dr. Vágó Béla, Szalma László, Kovács Norbert: A lépő távolugrás ajánlott oktatási fokozatrendszere A gyakorlat célja: A lendítőláb minél tovább tartása a levegőben. Légmunka. Eszközök: --- A gyakorlat leírása: Ugrólábról elrugaszkodás, majd a lendítőlábra való érkezés 3-4 ugráson keresztül. Kritikus momentum: A megfelelő elrugaszkodás, a karok lendítése és a lendítő lábra való érkezés. Megjegyzés: Az ugrások közti lépés aktív és gyors legyen. Dinamika megfelelő felépítése. Változatok: 3-4 lépéses neki futás van az ugrások között. 6. Gyakorlat A gyakorlat megnevezése: Szekrényről ugrás Forrás megjelölés: Dr. Bóka Ferenc, Cziberéné Nohel Gizella, Dorka Péter, Vári Gizella: Egyéni sportágak JGYPK A gyakorlat célja: légmunka kialakítása Eszközök: szekrény felső eleme

20 A gyakorlat leírása: Nekifutás, majd elugrás a szekrény felső eleméről. A lendítőláb térde magasan elől. A leérkezés pedig támadóállásba a lendítő láb legyen elől-. Kritikus momentum: A nekifutás egyenletessége, az ízületek megfelelő hajlítása és a pontos leérkezés. Megjegyzés: Felhívjuk a figyelmet a baleset megelőzésre, a légmunkára és a leérkezésre. Változatok: Ugyanez a gyakorlat csak repülés közben a fej felett majd a lendítőláb térdhajlata alatt tapsol. 7. Gyakorlat A gyakorlat megnevezése: Légmunka gyakorlása Forrás megjelölés: Koltai Jenő: Az atlétika oktatása A gyakorlat célja: Légmunka technikájának elmélyítése Eszközök: 1 db zsámoly, 1 db kétrészes szekrény, 1 db négyrészes szekrény, szőnyeg A gyakorlat leírása: Néhány lépés nekifutás után az ugró lábbal a zsámolyra lép, a lendítő lábbal a kétrészes szekrényre átugrik, majd az ötrészes szekrényre ugrik át, végül az ugró lábról elugrás a szekrényről. Leérkezés páros lábra, a szőnyegre. Kritikus momentum: Kicsi a lendület, kiesik a ritmusból, valamint a leérkezés. Megjegyzés: Figyelmeztessük a tanulókat a baleset megelőzésre. Fontos a ritmus megtartása és a szekrényről való elugrás előre történjen. A páros lábú érkezésre hívjuk fel a figyelmet. Változatok:

21 8. Gyakorlat A gyakorlat megnevezése: Térdre érkezés Forrás megjelölés: Koltai Jenő: Az atlétika oktatása A gyakorlat célja: A légmunka és a talajfogás összekapcsolása Eszközök: távolugró gödör A gyakorlat leírása: Indulás zárt állásból, a távolugró gödörbe való dőlés a lendített láb térdének emelésével, fél térdelésbe való érkezés. Kritikus momentum: Egyszerre érkezik le a térd és a másik lábfej. Megjegyzés: Hangsúlyozzuk a térd megfelelő magasságba való lendítését. Változatok: Tornateremben- tornaszőnyegen. 9. Gyakorlat A gyakorlat megnevezése: Távolugrógödörbe ugrás zsámolyról Forrás megjelölés: Koltai Jenő: Az atlétika oktatása

22 A gyakorlat célja: Talajfogás gyakorlása Eszközök: 1 db zsámoly, távolugrógödör A gyakorlat leírása: Pár lépés nekifutás után elrugaszkodás az ugró lábbal a zsámoly tetejéről, a lendítő lábat térdben hajlítva emelés, majd az ugró lábat a lendítő láb mellé zárva érkezés a homokba zárt guggoló támaszba. Kritikus momentum: A zsámolyról való elrugaszkodás, a talajra érkezés. Megjegyzés: Mindenképpen hívjuk fel a figyelmet, hogy a zsámoly közepéről történjen az elrugaszkodás. Változatok: Zsámoly nélkül 10. Gyakorlat A gyakorlat megnevezése: Lécfogás Forrás megjelölés: Koltai Jenő: Az atlétika oktatása Alkalmazási területe: általános iskola 5. osztályától középiskola 12. osztályig A gyakorlat célja: Lécfogás begyakorlása Eszközök: Távolugrógödör, gát A gyakorlat leírása: Nekifutást követően ugorjanak a gyerekek a cm magasra helyezett gát felett, arra törekedve, hogy minél messzebb érjenek talajt a távolugrógödörbe. Kritikus momentum: Baleset megelőzésre való figyelmeztetés a gátnál. A nagyobb sebesség miatt a helyes technika végrehajtása. Megjegyzés: A végleges technika gyakorlása következik szerek és segédeszközök nélkül. Változatok: Egyre nagyobb sebességű nekifutás, a gát távolsága.

23 6. Irodalom jegyzék Polgár Tibor Béres Sándor: Az atlétika története, technikája, oktatása, szabályai Dialóg Campus Kiadó, Atlétikai Szabálykönyv zabalykonyv pdf Oktatáskutató és fejlesztő intézet Onyestyáné Riegl Mariann- Testnevelési játékok, Budapest, 1992 Koltai Jenő: Az atlétika oktatása Magyar Testnevelési Főiskola, Budapest, 1980 Dr. Bóka Ferenc, Cziberéné Nohel Gizella, Dorka Péter, Vári Beáta: Egyéni sportok Dr. Vágó Béla, Szalma László, Kovács Norbert: A lépő távolugrás ajánlott oktatási fokozatrendszere

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMALTE2202 SZABÓ ENIKŐ E3OGJC 1, A távolugrás középiskolában

Részletesebben

A távolugrás oktatásának gyakorlatai

A távolugrás oktatásának gyakorlatai NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM BERZSENYI DÁNIEL PEDAGÓGUSKÉPZŐ KAR SPORTTUDOMÁNYI INTÉZET A távolugrás oktatásának gyakorlatai Általános iskola, felső tagozat Készítette: Simon Bence Egészségfejlesztő- Testnevelő

Részletesebben

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202 Készítette Marton Kristóf Testnevelő tanár

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Beadandó dolgozat ATLÉTIKA SMDLTE 2202 Távolugrás oktatása középiskolában Készítette: Varga Áron Szak: Testnevelés

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás oktatásának gyakorlatai általános iskola felső tagozat ATLÉTIKA SMALTE2202 Szabó Gábor ncvz0a Testnevelő-egészségfejlesztő

Részletesebben

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Dr. Koltai Miklós A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Arnóth Arnold József Testnevelő

Részletesebben

A magasugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A magasugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMALTE2202 Szalay Ákos 1. A magasugrás oktatása általános

Részletesebben

A távolugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A távolugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Répási Hajnalka Előadó: Dr. Koltai Miklós

Részletesebben

Magasugrás előkészítő és rávezető gyakorlatai általános iskolában

Magasugrás előkészítő és rávezető gyakorlatai általános iskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészet, Nevelés-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Magasugrás előkészítő és rávezető gyakorlatai általános iskolában Készítette: Balassáné

Részletesebben

A magasugrás oktatásának gyakorlatai, az általános iskola felső tagozatában

A magasugrás oktatásának gyakorlatai, az általános iskola felső tagozatában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás oktatásának gyakorlatai, az általános iskola felső tagozatában Atlétika SMDLTE2202 Szakács Tibor HKND4Z

Részletesebben

Az atlétika gyakorlata és módszertana (SMANTE2202) Távolugrás

Az atlétika gyakorlata és módszertana (SMANTE2202) Távolugrás Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Az atlétika gyakorlata és módszertana (SMANTE2202) Távolugrás Készítette: Harcz Gergő Testnevelő tanár Msc

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem. Savaria Egyetemi Központ. Sporttudományi Intézet. Atlétika (SMDLTE 2202) A távolugrás középiskolai oktatása

Nyugat-magyarországi Egyetem. Savaria Egyetemi Központ. Sporttudományi Intézet. Atlétika (SMDLTE 2202) A távolugrás középiskolai oktatása Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Atlétika (SMDLTE 2202) A távolugrás középiskolai oktatása Konzulens: Dr. Koltai Miklós

Részletesebben

A távolugrás általános iskola felső tagozat oktatásának gyakorlatai

A távolugrás általános iskola felső tagozat oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás általános iskola felső tagozat oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Varga Domonkos JLQATB testnevelő

Részletesebben

ATLÉTIKA. A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai. Nyugat-magyarországi Egyetem (SMDLTE 2202) Szombathely 2014.

ATLÉTIKA. A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai. Nyugat-magyarországi Egyetem (SMDLTE 2202) Szombathely 2014. Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet ATLÉTIKA (SMDLTE 2202) A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Készítette: Kéri Péter Szak: Testnevelőtanár

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet. Atlétika. Magasugrás általános iskola.

Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet. Atlétika. Magasugrás általános iskola. Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Atlétika Magasugrás általános iskola Takács Zsoltné testnevelés msc 2010/11 Módszertani gyakorlatgyűjtemény

Részletesebben

Atlétika gyakorlata és módszertana. Távolugrás előkészítő és rávezető gyakorlatai általános iskola felső tagozatában

Atlétika gyakorlata és módszertana. Távolugrás előkészítő és rávezető gyakorlatai általános iskola felső tagozatában Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelési és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE2202 Távolugrás előkészítő és rávezető

Részletesebben

Átlépő magasugrás technikájának oktatása az általános iskolában

Átlépő magasugrás technikájának oktatása az általános iskolában Nyugat-Magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Átlépő magasugrás technikájának oktatása az általános iskolában Dr. Koltai Miklós SMANTE2202 Az atlétika gyakorlata

Részletesebben

Sport XXI. Egyéni Verseny - Gyakorlatanyag

Sport XXI. Egyéni Verseny - Gyakorlatanyag Sport XXI. Egyéni Verseny - Gyakorlatanyag SPRINT ÖSSZETETT Sprint összetett (ügyességi pálya,+ 40m guggoló támaszból) U11: 1m 2,5m 3m 5m 6m 5,5m 7m 10m Pálya kialakítása: pálya hossza 2pályax40m. A versenyző

Részletesebben

Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Dr. Koltai Miklós koltai.miklos@bdpk.nyme.hu Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria egyetemi központ Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria egyetemi központ Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria egyetemi központ Sporttudományi Intézet Beadandó dolgozat Atlétika SMALTE2202 Távolugrás oktatása általános iskola alsó tagozatában Készítette: Huszár Vanda (W4PNRO)

Részletesebben

A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga

A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga T1 / 1. Sprint váltó 1 1. A meghatározott létszámú csapat (8fő) egy 3m x 0,8m alapterületű területen áll fel a futás 2. A gyermekek tetszőleges sorrendben

Részletesebben

A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Máté Szilárd Msc uwrlyo 1. A gátfutás középiskolában

Részletesebben

A távolugrás középiskolai oktatásának. gyakorlatai. Atlétika SMDLTE2202. Horváth Tünde. Nyugat-magyarországi Egyetem

A távolugrás középiskolai oktatásának. gyakorlatai. Atlétika SMDLTE2202. Horváth Tünde. Nyugat-magyarországi Egyetem - 1 - Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Horváth Tünde - 2-1. A távolugrás

Részletesebben

Sport XXI. Program Észak - Dunántúl területi pályaverseny I.

Sport XXI. Program Észak - Dunántúl területi pályaverseny I. Sport XXI. Program Észak - Dunántúl területi pályaverseny I. 1. A verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a régió atlétika szakosztályaiban sportoló gyermek korosztály számára. 2. A verseny ideje és

Részletesebben

Nyugat- Magyarországi Egyetem. Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar. Sporttudományi Intézet. Magasugrás középiskolai gyakorlatainak az oktatása

Nyugat- Magyarországi Egyetem. Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar. Sporttudományi Intézet. Magasugrás középiskolai gyakorlatainak az oktatása Nyugat- Magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Magasugrás középiskolai gyakorlatainak az oktatása Flop magasugrás Atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE2202

Részletesebben

Sport XXI. Egyéni Verseny Kiírás

Sport XXI. Egyéni Verseny Kiírás Sport XXI. Egyéni Verseny Kiírás 1. A verseny célja: - Változatos és színvonalas versenylehetőség biztosítása SPORT XXI korosztály számára. 2. Versenyszámok, résztvevők: - Sprint összetett: 40m síkfutás,

Részletesebben

TESTNEVELÉS. Hajtsák végre a vezényszónak megfelelő alakzatot.

TESTNEVELÉS. Hajtsák végre a vezényszónak megfelelő alakzatot. TESTNEVELÉS 1-2. osztály A tanterv az első két évet egyetlen egységként kezeli. A gyerekek iskolába lépésük idején igen eltérő képességűek, tudásúak. A tanulók fizikai és szellemi tulajdonságait a második

Részletesebben

Sport XXI. Atlétikai alapprogram

Sport XXI. Atlétikai alapprogram Sport XXI. Atlétikai alapprogram Alföldi Régió, Terem 2 gyerekversenye Kecskemét 2017. december 15. 14,00 óra Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola Sportcsarnoka 1. A verseny célja: Versenylehetőség biztosítása

Részletesebben

A magasugrás oktatása általános iskola felső tagozatában

A magasugrás oktatása általános iskola felső tagozatában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás oktatása általános iskola felső tagozatában (Atlétika 2202) Készítette: Réti Pál Csaba FFT9X9 2014.

Részletesebben

A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Készítette:

Részletesebben

A távolugrás általános iskola felső tagozatának oktatási gyakorlatai

A távolugrás általános iskola felső tagozatának oktatási gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás általános iskola felső tagozatának oktatási gyakorlatai Az atlétika gyakorlata és módszertana SMANTE

Részletesebben

A távolugrás oktatásának gyakorlatai

A távolugrás oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás oktatásának gyakorlatai Atlétika SMANTE2202 Uszkai Dóra Krisztina UG2UHX 1. A távolugrás technikája

Részletesebben

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Az atlétika gyakorlata és módszertana SMANTE 2202 Készítette: Kolontáry

Részletesebben

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 21., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 21., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió 2018. január 21., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok 1. A verseny célja Regionális szinten, egész éven keresztül tartó motivációt és versenylehetőséget

Részletesebben

Atlétika SMDLTE2202. A távolugrás lépő technikájának oktatása az általános iskolák alsó tagozatán

Atlétika SMDLTE2202. A távolugrás lépő technikájának oktatása az általános iskolák alsó tagozatán Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Pedagógiai és Pszichológiai Intézet Atlétika SMDLTE2202 A távolugrás lépő technikájának oktatása az általános

Részletesebben

Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat

Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat Célja: A testnevelés, a testkultúra elemeiből nyert értékekből olyan testi műveltséggel ruházzuk fel tanulóinkat, mely későbbi cselekvési biztonságukat,

Részletesebben

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMANTE2202 Geröly Patricia G7AH72 A dolgozat szerkezete

Részletesebben

A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Flop magasugrás

A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Flop magasugrás Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Flop magasugrás Készítette: Szalai Zsolt Neptunkód: MMIAG2 Szak:

Részletesebben

Nyugat-Magyarországi Régió Sport XXI. Terematlétikai verseny Győr vasárnap, 11:00

Nyugat-Magyarországi Régió Sport XXI. Terematlétikai verseny Győr vasárnap, 11:00 Nyugat-Magyarországi Régió Sport XXI. Terematlétikai verseny Győr 2016.12.04. vasárnap, 11:00 1. Verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a régió atlétika szakosztályaiban és a iskolai Kölyök Atlétika

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai A flop magasugrás Atlétika SMDLTE2202 Nagy Eszter AVBK27 Testnevelő-egészségfejlesztő

Részletesebben

A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai A flop magasugrás

A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai A flop magasugrás Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai A flop magasugrás Atlétika SMDLTE2202 Papp Dávid Q6I9TA Testnevelő-egészségfejlesztő

Részletesebben

Atlétika (SMDLTE 2202)

Atlétika (SMDLTE 2202) Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Atlétika (SMDLTE 2202) A távolugrás középiskolai oktatása Konzulens: Dr. Koltai Miklós

Részletesebben

Átlépő magasugrás technikájának oktatása az általános iskolában

Átlépő magasugrás technikájának oktatása az általános iskolában Átlépő magasugrás technikájának oktatása az általános iskolában Atlétika SMDLTE2202 Készítette: Őri Tamás 1 Az átlépő technika leírása A lépő technika a magasugrás technikái közül a legegyszerűbb, ezért

Részletesebben

ÓRATERVEZET. TORNA: Támaszugrások oktatása (előkészítő és rávezető gyakorlatok)

ÓRATERVEZET. TORNA: Támaszugrások oktatása (előkészítő és rávezető gyakorlatok) 1 ÓRATERVEZET TORNA: Támaszugrások oktatása (előkészítő és rávezető gyakorlatok) Készítette: Kollár Tibor testnevelő tanár 2016. 2 Tanít: Kollár Tibor Dátum: 2016.11.16. Óra: 3. Helyszín: Gulner Gyula

Részletesebben

Osztályozó vizsga anyaga testnevelésből

Osztályozó vizsga anyaga testnevelésből Osztályozó vizsga anyaga testnevelésből Osztály: Szakközép iskola 9-12. Szakiskola 9-10 A vizsga szerkezete: Testnevelés tantárgyból csak gyakorlati vizsga van. 1. Gyakorlati vizsga - Időtartama: 45 perc

Részletesebben

Atlétika SMDLTE2202. Az átlépő magasugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai

Atlétika SMDLTE2202. Az átlépő magasugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Atlétika SMDLTE2202 Az átlépő magasugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Pup Ildikó Testnevelés msc

Részletesebben

VIZSGA KÖVETELMÉNYEK TESTNEVELÉS 9. OSZTÁLY (5 ÉVFOLYAMOS KÉPZÉSBEN: KNY. OSZTÁLY)

VIZSGA KÖVETELMÉNYEK TESTNEVELÉS 9. OSZTÁLY (5 ÉVFOLYAMOS KÉPZÉSBEN: KNY. OSZTÁLY) 9. OSZTÁLY (5 ÉVFOLYAMOS KÉPZÉSBEN: KNY. OSZTÁLY) Torna - Talaj: - kötelező elemek: - gurulóátfordulás előre, - hátra, fejállás, mérlegállás, tarkóállás. - Kötélmászás: - mászókulcsolás, fiúknak függeszkedési

Részletesebben

Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév

Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév BERZSENYI DÁNIEL PEDAGÓGUSKÉPZŐ KAR Atlétika Diszkoszvetés oktatása Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév A diszkoszvetés középiskolában oktatott technikája A középiskolában a tanulók

Részletesebben

A távolugrás, általános iskola alsó tagozat

A távolugrás, általános iskola alsó tagozat NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT Testnevelés Tanszék Dr. Koltai Miklós A távolugrás, általános iskola alsó tagozat Készítette: Titscher Mónika Testnevelő tanár, MA levelező tagozat

Részletesebben

AZ ATLÉTIKA GYAKORLATA ÉS MÓDSZERTANA

AZ ATLÉTIKA GYAKORLATA ÉS MÓDSZERTANA NYUGAT - MAGYARORSZÁGI EGYETEM SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT MŰVÉSZETI, NEVELÉS ÉS SPORTTUDOMÁNYI KAR SPORTTUDOMÁNYI INTÉZET AZ ATLÉTIKA GYAKORLATA ÉS MÓDSZERTANA SMDLTE 2202 A távolugrás oktatása általános

Részletesebben

A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SOANTE7313 Csemba Ágnes (F6CCFS) A gátfutás jellemzői, a

Részletesebben

A távolugrás technikájának oktatása az általános iskolák alsó tagozatán

A távolugrás technikájának oktatása az általános iskolák alsó tagozatán Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar A távolugrás technikájának oktatása az általános iskolák alsó tagozatán 2014/2015. tanév I. félév Sólymos

Részletesebben

Az atlétika gyakorlata és módszertana (SMANTE2202)

Az atlétika gyakorlata és módszertana (SMANTE2202) Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Dr. Koltai Miklós Főiskolai docens Az atlétika gyakorlata és módszertana (SMANTE2202)

Részletesebben

Sport XXI versenyrendszer Pályaverseny az U13 korosztály számára

Sport XXI versenyrendszer Pályaverseny az U13 korosztály számára Sport XXI versenyrendszer Pályaverseny az U13 korosztály számára Általános szabályok A verseny lebonyolítása: A három versenyszám csoportból az alábbi rendszerben kell a versenyszámokat megrendezni: Sport

Részletesebben

ÓRAVÁZLAT 12/AB. Röplabda leütés. Készítette: Frankó Gábor

ÓRAVÁZLAT 12/AB. Röplabda leütés. Készítette: Frankó Gábor ÓRAVÁZLAT 12/AB Röplabda leütés Készítette: Frankó Gábor Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum HARSÁNYI JÁNOS Közgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskola és Szakiskola Óratervezet Tanít: Frankó Gábor

Részletesebben

11. évfolyam SPORTKÖR

11. évfolyam SPORTKÖR 11. évfolyam SPORTKÖR Az iskolai testnevelés amellett, hogy teljesíti egészségmegőrző, kultúraközvetítő és nevelési feladatait, szolgálhatja, segítheti a versenysportot is. A sportolás során a fizikai

Részletesebben

A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Az atlétika oktatásmódszertana SOANTE7313 Nádasi Péter 1. A magasugrás

Részletesebben

Sport XXI program Terematlétikai versenyrendszer U11 és U13 korosztály számára

Sport XXI program Terematlétikai versenyrendszer U11 és U13 korosztály számára 1.sz. melléklet T1 Futások 1. Sprint váltó Sport XXI program 2016. Terematlétikai versenyrendszer U11 és U13 korosztály számára 1. A meghatározott létszámú csapat (8fő) egy 3m x 0,8m alapterületű területen

Részletesebben

A kislabdahajítás oktatása felső tagozatban, előkészítő és rávezető gyakorlatok

A kislabdahajítás oktatása felső tagozatban, előkészítő és rávezető gyakorlatok Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A kislabdahajítás oktatása felső tagozatban, előkészítő és rávezető gyakorlatok Tanár: Dr. Koltai Miklós Készítette:

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Az általános iskola alsó tagozatában, a távolugrás oktatásának előkészítő és rávezető gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202

Részletesebben

Atlétika. A magasugrás középiskolában oktatott technikája. Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézete

Atlétika. A magasugrás középiskolában oktatott technikája. Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézete Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézete Atlétika A magasugrás középiskolában oktatott technikája Készítette: Debreczeni Luca Dóra Szak: Tesnevelő- egészségfejlesztő

Részletesebben

Összetett versenyek (általános iskola-alsó tagozat)

Összetett versenyek (általános iskola-alsó tagozat) Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Szombathely Összetett versenyek (általános iskola-alsó tagozat) Készítette: Szántó Sándor Szak: Testnevelés-földrajz Msc. Neptun-kód: DTDQ2L A Magyar

Részletesebben

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió december 2., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió december 2., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió 201 december, Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A verseny célja Regionális szinten, egész éven keresztül tartó motivációt és versenylehetőséget biztosítani

Részletesebben

3. A tanulók fizikai állapotának mérését szolgáló feladatok, illetve az elért eredményekhez tartozó pontszámok:

3. A tanulók fizikai állapotának mérését szolgáló feladatok, illetve az elért eredményekhez tartozó pontszámok: 1. A tanulók fizikai állapotának mérését a testnevelés tantárgyat tanító nevelők végzik el a testnevelés órákon, tanévenként két alkalommal október, illetve május hónapban. (A felmérés a Hungarofit teszt

Részletesebben

A közép-és hosszútávfutás, állórajt általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202

A közép-és hosszútávfutás, állórajt általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202 Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A közép-és hosszútávfutás, állórajt általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202 Sudár Mónika

Részletesebben

Kósa László - Vas László: Módszertani kézikönyv az Atlétika oktatásához II. (1-8. osztály)

Kósa László - Vas László: Módszertani kézikönyv az Atlétika oktatásához II. (1-8. osztály) Kósa László - Vas László: Módszertani kézikönyv az Atlétika oktatásához II. (1-8. osztály) Kósa László - Vas László Módszertani kézikönyv az Atlétika oktatásához II. (1-8. osztály) Lektorálta: Prof. Dr.Vass

Részletesebben

Pótvizsga Feladatsor 9. évf.

Pótvizsga Feladatsor 9. évf. Pótvizsga Feladatsor 9. évf. A pótvizsga feladatsora a tanév tananyaga és a tanév során tanultakból áll. A feladatok sorrendjét a szaktanár jelöli ki a pótvizsga napján. A tanuló a pótvizsgát akkor kezdheti

Részletesebben

Az atlétika gyakorlata és módszertana. Távolugrás általános iskola

Az atlétika gyakorlata és módszertana. Távolugrás általános iskola NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT Művészeti, Nevelés és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Az atlétika gyakorlata és módszertana (SMALTE 2202)

Részletesebben

A kislabdahajítás általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

A kislabdahajítás általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Nyugat-Magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Dr. Koltai Miklós A kislabdahajítás általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202 KÉSZÍTETTE: PŐDÖRNÉ SZILOS

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet 1.kép A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai. Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE2202 Paluska Csabáné

Részletesebben

Sport XXI. Program Észak - dunántúli terület pályaverseny II.

Sport XXI. Program Észak - dunántúli terület pályaverseny II. Sport XXI. Program Észak - dunántúli terület pályaverseny II. 1. A verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a régió atlétika szakosztályaiban/iskoláiban sportoló gyermek korosztály számára. 2. A verseny

Részletesebben

Az atlétika gyakorlata és módszertana Távolugrás tanítása az általános iskolában SMDLTE 2202

Az atlétika gyakorlata és módszertana Távolugrás tanítása az általános iskolában SMDLTE 2202 Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Szombathely Az atlétika gyakorlata és módszertana Távolugrás tanítása az általános iskolában SMDLTE 2202 Nyárád, 2010. december 6. Készítette: Radványiné

Részletesebben

Összetett versenyekről az általános iskolában

Összetett versenyekről az általános iskolában Nyugat-Magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelési- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Összetett versenyekről az általános iskolában Atlétika SMDLTE 2202 Barthalos István IX8SCT A szabályokról

Részletesebben

Súlylökés az általános iskolában

Súlylökés az általános iskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Súlylökés az általános iskolában Készítette: Sörös János Neptunkód: iw4gmx 2014-03-18 Felosztás: Az általános iskolai

Részletesebben

Sport XXI. Versenyrendszer Atlétika előkészítő program pályaversenye az U 11 korosztály számára

Sport XXI. Versenyrendszer Atlétika előkészítő program pályaversenye az U 11 korosztály számára Sport XXI. Versenyrendszer Atlétika előkészítő program pályaversenye az U 11 korosztály számára Általános szabályok A verseny lebonyolítása: Körverseny rendszerű lebonyolítás a táblázatban látható versenyszámokkal

Részletesebben

VERSENYFÜZET. Terematlétika Diákolimpiai Bajnokság 2014. www.fodisz.hu

VERSENYFÜZET. Terematlétika Diákolimpiai Bajnokság 2014. www.fodisz.hu VERSENYFÜZET Terematlétika Diákolimpiai Bajnokság 2014. www.fodisz.hu A verseny célja: Lehetőséget biztosítani az intézmények alsó tagozatos tanulói számára, hogy az atlétika játékos formában történő gyakorlásával

Részletesebben

I. A gerelyhajítás oktatása középiskolában:

I. A gerelyhajítás oktatása középiskolában: Atlétika Gerelyhajítás (SMALTE 2202) 2015.03.05 Tóth Zsuzsa IUOSX0 Testnevelő-földrajz tanár Msc. I. A gerelyhajítás oktatása középiskolában: Elsőként a gerelyhajítás oktatásánál az előkészítő gyakorlatokra

Részletesebben

FELKÉSZÜLÉSI JAVASLAT

FELKÉSZÜLÉSI JAVASLAT FELKÉSZÜLÉSI JAVASLAT (fekvőtámasz, felülés, ingafutás, helyből távolugrás, függeszkedés, fekve-nyomás és 2000 méteres futás) Állóképesség fogalma: egy adott fizikai pszichikai teljesítmény jellemző intenzitásának

Részletesebben

A NEMZETI EGYSÉGES TANULÓI FITTSÉGI TESZT (NETFIT)

A NEMZETI EGYSÉGES TANULÓI FITTSÉGI TESZT (NETFIT) A NEMZETI EGYSÉGES TANULÓI FITTSÉGI TESZT (NETFIT) ELŐZMÉNYEK A Nemzeti Együttműködés Programja szerint: felfutó rendszerben a közoktatásban be kell vezetni a mindennapos testnevelést és az évenkénti egységes

Részletesebben

2. Az általános és a középiskolás korú gyerek testi fejlődésének és mozgásos cselekvőképességének kapcsolata.

2. Az általános és a középiskolás korú gyerek testi fejlődésének és mozgásos cselekvőképességének kapcsolata. 1. Az olimpiai játékok eredete, története, kialakulásának körülményei. Ókori és újkori olimpiák. Magyarok az olimpiai versenyeken. Olimpiai szimbólumok. 2. Az általános és a középiskolás korú gyerek testi

Részletesebben

TESTNEVELÉS TANMENET 2013/2014-ES TANÉV. Tanító:Kottyán Dóra, Törzsökné Peske Edina

TESTNEVELÉS TANMENET 2013/2014-ES TANÉV. Tanító:Kottyán Dóra, Törzsökné Peske Edina TESTNEVELÉS TANMENET 2013/2014-ES TANÉV Tanító:Kottyán Dóra, Törzsökné Peske Edina A 3. évfolyam ebben a tanévben októbertől decemberig tartó időszakban úszásoktatáson vesz részt heti két órában. Ebből

Részletesebben

SPORT XXI ATLÉTIKAI ALAPPROGRAM ALFÖLDI RÉGIÓ TEREM GYEREKVERSENYE Szentes, Klauzál u. 16.

SPORT XXI ATLÉTIKAI ALAPPROGRAM ALFÖLDI RÉGIÓ TEREM GYEREKVERSENYE Szentes, Klauzál u. 16. SPORT XXI ATLÉTIKAI ALAPPROGRAM ALFÖLDI RÉGIÓ TEREM GYEREKVERSENYE 6600 Szentes, Klauzál u. 16. 1. Verseny célja: Versenylehetőség és motiváció biztosítása a régióban, Bács- Kiskun és Csongrád megyékben

Részletesebben

ATLÉTIKA KISLABDAHAJÍTÁS, ÁLTALÁNOS ISKOLA ALSÓ TAGOZAT

ATLÉTIKA KISLABDAHAJÍTÁS, ÁLTALÁNOS ISKOLA ALSÓ TAGOZAT NYUGAT - MAGYARORSZÁGI EGYETEM, SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT, MŰVÉSZETI, NEVELÉS ÉS SPORTTUDOMÁNYI KAR ATLÉTIKA KISLABDAHAJÍTÁS, ÁLTALÁNOS ISKOLA ALSÓ TAGOZAT Készítette: Straub Irén, tanár T/D testnevelő

Részletesebben

Tartásjavító torna gyerekeknek 1-4. évfolyam

Tartásjavító torna gyerekeknek 1-4. évfolyam Tartásjavító torna gyerekeknek 1-4. évfolyam 1. évfolyam 1-5 Szökdelések ugrások - Szigetről szigetre /ugrálás karikába/ - Mocsár -szökdelések, akadályok fölött 6-10 Egyensúly-gyakorlatok -gyakorlatok

Részletesebben

Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE2202 Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Készítette: Horváthné Gáspár Bianka Neptun Kód: EGLYD5

Részletesebben

Koordináció szerepe az ökölvívásban I. rész

Koordináció szerepe az ökölvívásban I. rész Koordináció szerepe az ökölvívásban I. rész Az ökölvívás nyílt mozgáskészségére utalva döntő szerepet kap a kiszámíthatatlanság, bizonytalanság. Ezeket a tulajdonságokat a felkészülésnek is követnie kell.

Részletesebben

Labdarúgás Fejlesztési Terv

Labdarúgás Fejlesztési Terv Labdarúgás Fejlesztési Terv A sport összeköt testvériskolai kapcsolat kiépítése a Boglári Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola között TÁMOP -3.3.14.A-12/1-2013-0033 Készítette: Koszics Gábor Pétervására,

Részletesebben

10-15 éves ugrók előkészítése az idősebb kori terhelhetőségre

10-15 éves ugrók előkészítése az idősebb kori terhelhetőségre 10-15 éves ugrók előkészítése az idősebb kori terhelhetőségre MASZ gyakorlati tájékoztató és szakmai konzultáció Magyar Testnevelési Egyetem 2015 december 13. Petrovai József Bevezető Az előadás célja

Részletesebben

Wesley János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Gimnázium

Wesley János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Gimnázium 1. számú melléklet Wesley János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Gimnázium A tanulók fizikai állapotfelmérésének terve A tanulók fizikai állapotának mérését eszköznek tekintjük, melyet egyfelől a

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Földesi Ádám hnayq9 I. A gátfutás technikája A gátfutás célja

Részletesebben

Atlétika Közép- és hosszútávfutás, állórajt a középiskolában

Atlétika Közép- és hosszútávfutás, állórajt a középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Atlétika Közép- és hosszútávfutás, állórajt a középiskolában Budai Róbert Testnevelő tanár, játék és szabadidő-szervező

Részletesebben

TESTNEVELÉS TANMENET. 11. és 12.OSZTÁLY

TESTNEVELÉS TANMENET. 11. és 12.OSZTÁLY TESTNEVELÉS TANMENET 11. és 12.OSZTÁLY Készítette: György Gábor 2012/2013 2 Időkeret, óraszámfelosztás Óraszám: 4 óra/hét Foglalkozások szabadban: 10 óra, gimnasztika, prevenció: 17 óra : 35 óra Torna:

Részletesebben

B E A D A N D Ó F E L A D A T

B E A D A N D Ó F E L A D A T NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SAVARIA EGYETEMI KÖZPONTJA SZOMBATHELY SPORTTUDOMÁNYI INTÉZET ÖSSZETETT VERSENYEK ÁLTALÁNOS ISKOLA ALSÓ TAGOZAT 10 ELŐKÉSZÍTŐ, ÉS 10 RÁVEZETŐ GYAKORLAT B E A D A N D Ó F E

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Szij Réka 1. I. A gátfutás középiskolában

Részletesebben

Á ltala nos sporta gismereti oszta ly alkalmassa gi vizsgaanyaga

Á ltala nos sporta gismereti oszta ly alkalmassa gi vizsgaanyaga Á ltala nos sporta gismereti oszta ly alkalmassa gi vizsgaanyaga 2019/20 1. Bevezető A vizsga szempontjait az általános iskolai tananyag és az osztályprofil célrendszere határozza meg. Eszerint a sportágismereti

Részletesebben

A rövidtávfutás általános iskola felső tagozatú oktatásának gyakorlatai

A rövidtávfutás általános iskola felső tagozatú oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A rövidtávfutás általános iskola felső tagozatú oktatásának gyakorlatai Atlétika SMANTE2202 Dr. Koltai Miklós Katzler

Részletesebben

Atlétika. A súlylökés tanítása középiskolában. Németh Aladár(D4SA2V)

Atlétika. A súlylökés tanítása középiskolában. Németh Aladár(D4SA2V) Nyugat- magyarországi Egyetem Művészeti- Nevelési és Sporttudományi Kar Szombathely, Károlyi Gáspár tér 3. Atlétika A súlylökés tanítása középiskolában Németh Aladár(D4SA2V) Földrajz- testnevelés szakos

Részletesebben

Kézilabda. történő teljesítése 65 mp történ teljesítése. sorozatterhelések közben is. kiinduló helyzetekből 20 m-es Helyes futótechnika távon

Kézilabda. történő teljesítése 65 mp történ teljesítése. sorozatterhelések közben is. kiinduló helyzetekből 20 m-es Helyes futótechnika távon Évfolyam: 5-8. Kézilabda Korosztály: Cél A korosztálynak megfelelő kondicionális képességek kialakítása. A hozott kézilabdás mozgásminták megerősítése, ill. felülvizsgálata alapján jó technikai alapok

Részletesebben

Magyarország évi Serdülő és Újonc Bajnoksága, egyben Serdülő Liga, DEBRECEN

Magyarország évi Serdülő és Újonc Bajnoksága, egyben Serdülő Liga, DEBRECEN Debreceni Sportcentrum Közhasznú Nonprofit Kft. 4032 Debrecen, Oláh Gábor u. 5. telefon: 06 52 514 400 e-mail: info@debrecenisportcentrum.hu Magyarország 2016. évi Serdülő és Újonc Bajnoksága, egyben Serdülő

Részletesebben