Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet. Atlétika. Magasugrás általános iskola.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet. Atlétika. Magasugrás általános iskola."

Átírás

1 Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Atlétika Magasugrás általános iskola Takács Zsoltné testnevelés msc 2010/11

2 Módszertani gyakorlatgyűjtemény a magasugrás általános iskolai oktatásához. 1. A mozgás általános iskolában oktatott technikájának leírása.(hova szeretnék eljutni?) 2. Legfontosabb versenyszabályai. 3. Előkészítő gyakorlatai. 4. Cél-és rávezető gyakorlatai 1 Technikai leírás: A magasugrás fő mozzanatai: nekifutás, vagy lendületszerzés elrugaszkodás, vagy felugrás légmunka talajfogás Átlépő technikánál a tanuló nekifutás után a léctől távolabbi lábbal kitámaszt, léchez közeli lábával megközelítően nyújtott lábbal lendít, repülés a léc fölött ülőhelyzetben, lábcsere, érkezés a léc túloldalán lendítő lábra.(1. ábra) 1.ábra 2.Legfontosabb versenyszabályai (nem gondolom itt fontosnak a pálya, az állvány, illetve a léc méreteit részletezni. Lsd: Atlétikai szabálykönyv.)

3 A versennyel kapcsolatban röviden: A verseny megkezdése előtt közölni kell a versenyzőkkel a kezdőmagasságot és a magasságemeléseket, amelyet addig a magasságig kell alkalmazni, amíg már csak egy versenyző marad versenyben, és megnyerte azt, vagy az első helyen holtverseny alakul ki. Kísérletek 1. A versenyző bármely magasságon kezdhet ugrani, és bármely további magasságon folytathatja a versenyt. A magasságtól függetlenül három egymást követő sikertelen kísérlet után az ugró kiesik a versenyből, kivéve azt az esetet, ha az első helyen kialakult holtversenyt kell eldönteni. A jelen szabály értelmében a versenyző egy bizonyos magasságon (az első vagy a második sikertelen kísérlet után) lemondhat a második vagy a harmadik kísérletéről, és joga van egy következő magasságon ugrani. Ha a versenyző egy bizonyos magasságon kihagy egy ugrást, ezen a magasságon már nincs joga újabb kísérlethez, kivéve azt az esetet, ha az első helyen kialakult holtversenyt kell eldönteni. 2. A versenyben egyedül maradt versenyző addig ugorhat, amíg el nem veszti a további versenyzéshez való jogát. 3. Amíg még többen vannak versenyben, a) a lécet miden sorozat után magasugrásnál legalább 2 cm-rel, kell emelni, és b) a léc emelésének mértéke nem lehet növekvő. kísérletet. Abban az esetben, ha egy versenyző már megnyerte a versenyt, a továbbiakban - egyeztetve az illetékes versenybíróval vagy vezetőbíróval - az ő kívánsága szerint kell emelni a lécet. Mérések 1. A magasságot egész centiméterekben, merőlegesen kell mérni, a talajszinttől az ugróléc felső részének legalacsonyabb pontjáig. 2. A léc magasságát minden emelés után, még az ugrások megkezdése előtt ellenőrizni kell. 3.Előkészítő gyakorlatok:(szerepük előkészíteni a vázrendszendszert: izmokat, ízületeket erősíteni, lazítani) Jelen helyzetben a törzs- a csípőtájéki- és lábizmok erősítése-lazítása, illetve az ugróerő növelése a feladat. 1. gyakorlat: Egyszerű fogójáték-különböző haladási módokkal Alkalmazási terület: ált. isk. 5-8.oszt. Gyakorlat célja: a szervezet általános előkészítése futásokhoz, ugrásokhoz, futógyorsaság fejlesztése Szükséges eszközök: sportpálya, vagy tornaterem

4 A gyakorlat leírása: A tanulók szabadon helyezkednek el az adott területen. A kijelölt fogó jelre kergeti a társait, akit megfog, az lesz az új fogó. Változatai: 1. futással 2. szökdeléssel bal, ill. jobb lábon 3. szökdeléssel páros lábon 4. futással és felugrás a ház -egy lábról páros lábra hajlított állásba -egy lábról felugorva páros karlendítéssel magasba, érkezés guggolásba Kritikus momentum: Követeljük meg a feladatok pontos, szabatos végrehajtását, mert hajlamosak elnagyolni azt. Megjegyzés: Futógyorsaság fejlesztésének jó eszköze. Ügyeljünk a fokozatosságra! 2. gyakorlat: Feladatok járás közben: Alkalmazási terület: általános iskola 5-8. osztály A gyakorlat célja: csípőízület mozgékonyságának fejlesztése, nyújtás Szükséges eszközök:- A gyakorlat leírása: o váltogatott láblendítés előre, tenyér érintésével, kar mellső középtartásban o láblendítések oldalt váltogatott lábbal, kar oldalsó középtartásba lendül o láblendítések keresztbe, közben oldalsó középtartásban ellentétes tenyeret megérinteni (2. ábra) o egylépéses kilépéssel páros kar és másik láb lendítése előre rézsútos magatartásba (3. ábra)

5 2. ábra 3. ábra Kritikus momentum: Nyújtott lábbal végezzék a lendítéseket, a mozgást lehetőleg a lábfej vezesse! Megjegyzés: A különböző láblendítések előgyakorlatai a helyes lendítés elsajátításának. 3. gyakorlat: fekete-fehér Alkalmazási terület: ált. isk oszt. Gyakorlat célja: szervezet általános előkészítése futásokhoz, ugrásokhoz, ugróerő fejlesztése Szükséges eszközök: pálya, vagy tornaterem vonalai, párokban A gyakorlat leírása: Párok felsorakoznak a pálya v. tornaterem középvonalánál egymással szemben, vonaltól három lépés távolságra.. Egyik sor a fekete, másik a fehér csapat, megbeszélés alapján egyik az üldöző, másik a menekülő. Amelyik csapat a saját színét hallja, megfordul és igyekszik átérni meghatározott módon-saját térfelének alapvonalán. Párja megpróbálja elkapni azelőtt, mielőtt az átlépné az alapvonalat. Ha sikerül, az üldöző nyer, ha nem, akkor a menekülő. Az egyes játékok végén a győztes kap egy-egy pontot. A végén az győz, akinek több pontja lesz.(4. ábra)

6 4. ábra Változatai az előrehaladás módja szerint: 1. futás 2. terpesz-zár szökdelés csípőretartással 3. szökdelés páros lábon 4. szökdelés bal, illetve jobb lábon 5. békaügetés 6. nyuszi ugrás 7. indiánszökdelés 8. galoppszökdelés bal- és jobb oldalra Kritikus momentum: közelítőleg azonos képességű tanulók kerüljenek párba, különben motiválatlanná válik a verseny. Azonos számban legyen mindkét csapat üldöző, illetve védő. Néha fordítsuk meg a szerepköröket: hol a támadót, hol a menekülőt nevezzük meg. Megjegyzés: A játék alkalmas az óra elején a tanulók szervezetének általános felkészítésére. A feladatok az egyszerűbbtől az összetett felé haladnak.

7 4. feladat: Ugrás a karikába Alkalmazási terület: általános iskola, 5-6. osztály A gyakorlat célja: ugróerő, ügyesség fejlesztés Szükséges eszközök: pálya, vagy tornaterem, annyi karika, illetve medicinlabda ahányan vannak a csoportban Résztvevők száma:6-8 fős csoport A gyakorlat leírása: A játéktéren a tanulók számával megegyező számú karikát helyezünk el úgy, hogy körbe lehessen futni őket. A gyerekek elkezdenek futni a karikák között, sípszóra beugranak egy üres karikába. Elugrás egy lábról, leérkezés páros lábra.(5. ábra) Változata: 5. ábra Eggyel kevesebb karikát helyezünk el, mint ahány tanuló van. Futás közben sípszóra a fent leírt módon beugranak egy karikába. Akinek nem jut karika, kiesik. Elveszünk egy karikát és folytatódik a játék. Az győz, aki a végére marad. Első feladat, medicinlabdával a kézben. Kritikus mozzanat: figyeljük, hogy az ugrásokat az előírt módon hajtsák végre. Megjegyzés: Reakció és ugróerő fejlesztésének összekapcsolása.

8 5. gyakorlat: Kakasviadal Alkalmazási terület: általános iskola, 5-8. osztály A gyakorlat célja: ugróerő, ügyesség fejlesztés Szükséges eszközök: pálya, vagy tornaterem A gyakorlat leírása: A tanulók szabadon helyezkednek el a pálya, vagy tornaterem behatárolt részén, karba font kézzel, fél lábon állva. Adott jelre a viadal megkezdôdik, és a kakasok egymást próbálják fellökni. Aki eldôl, vagy hosszabb időre leteszi a másik lábát, kiesik. (Lábat váltani szabad.) Az nyer, aki a végére marad.(a kakasok fogyásával a küzdőteret csökkenteni kell. Változata: megjelölt körben állnak a párok egymással szemben. A fent leírt módon kell kilökniük egymást a körből. Az nyer, aki tovább bennmarad. Kritikus momentum: Itt is fontos, hogy a párok közelítően egyforma felépítésűek legyenek. Megjegyzés: jó előkészítő feladata az atlétikai ugrószámoknak. 6. gyakorlat: Sánta fogó Alkalmazási terület: általános iskola, 5-8. osztály A gyakorlat célja: ugróerő, állóképesség fejlesztés Szükséges eszközök: pálya, vagy tornaterem A gyakorlat leírása:

9 A játéktér behatárolt területén, szabadon helyezkednek el a két csapatra osztott tanulók úgy, hogy egyik sarkukat fenekükhöz közelítve megfogják lábfejüket. A két csapat tagjai jelre elkezdik üldözni egymást, az előrehaladás módja az egy lábon való szökdelés. Akit megfognak, az leül. Kritikus mozzanat:. Aki elengedi a felhúzott lábát menekülés közben az kiesik, még ha nem is fogták meg. Megjegyzés: Felváltva végeztessük a feladatot jobb, illetve bal lábbal! 7. gyakorlat: Szökdelések, felugrások ugrókötéllel: Alkalmazási terület: 5-8. osztály A gyakorlat célja: ugróerő fejlesztése Szükséges eszközök: ugrókötelek A gyakorlat leírása: A tanulók egysoros vonalban helyezkednek el az oldalvonalnál, egyegy ugrókötéllel. A feladatokat a túlsó oldalvonalig és vissza végzik.(6. ábra) 6. ábra

10 Változatai: o gyors szökdelések páros lábon o ugyanez magasabb felugrásokkal o szökdelés páros lábon, sarokemeléssel o szökdelések egy lábon Kritikus momentum: saját testén kívül a szerre is figyelnie kell. Megjegyzés: A gyakorlat az elrugaszkodás fázisát készíti elő 8. gyakorlat: Függőleges felugrások: Alkalmazási terület:5-8. osztály A gyakorlat célja: ugróerő fejlesztése, karlendítés hangsúlyozása Szükséges eszközök: bordásfal A gyakorlat leírása: A tanuló a bordásfal mellett áll oldalállásban. Térdhajlítás után bordásfalhoz közeli karjának erőteljes lendítésével felugrik és a lehető legmagasabban megérinti a bordásfalat. Így haladnak végig a bordásfal mentén. Ki ugrik a legmagasabbra? Kritikus momentum: Az ugrás holtpontján kell megérinteni a falat. Megjegyzés: Fontos az erőteljes karlendítés!

11 9. gyakorlat: Lépcsőzés Alkalmazási terület: 5-8. osztály A gyakorlat célja: a comb izomzatának erősítése, általános láberő fejlesztése Szükséges eszközök lépcsősor A gyakorlat leírása: A lépcsősorral szemben felállnak a tanulók kettes oszlopban és párosával végzik a különböző feladatokat.(7. ábra) 7. ábra Változatai: o futás felfelé minden lépcsőfokra mindkét lábbal fellépve o futás felfelé minden lépcsőfokra egyik lábbal fellépve o futás minden második lépcsőfokra lépve o szökdelés bal lábon o szökdelés jobb lábon o szökdelés páros lábon o szökdelés páros lábbal kettőt föl, egyet le stb. Kritikus momentum: Követeljük meg a pontos, fegyelmezett végrehajtást! Megjegyzés: Ismétlésszámok legyenek arányban a lépcsősor hosszával, meredekségével. Állóképesség fejlesztésére is alkalmas.

12 10. gyakorlat: Átfutások szökdelések, átugrások szereken: Alkalmazási terület: általános iskola5-8. osztály Gyakorlat célja: lábizomzat, ugróerő fejlesztése Szükséges eszközök medicinlabdák, padok, zsámolyok Résztvevők száma: az osztály 4 csapatra osztva A gyakorlat leírása: Az osztályt 4 csapatra osztjuk, akik egy-egy akadálypálya mögé sorakoznak fel. Jelre az első tanuló végigfut a pályán, bólyakerülés és a saját oszlopának megkerülése után váltja társát, és áll a sor végére. Néhány sorozat után verseny. Változatai: o átfutás az akadályok közé lépve o átszökdelés az akadályokon jobb és bal lábbal (8. ábra) o átszökdelés az akadályokon páros lábbal (9. ábra) o átugrás, átszökdelés különböző magasságú akadályokon (10. ábra) 8.ábra 9.ábra 10. ábra Kritikus momentum: Pontos végrehajtást követeljünk meg még a verseny alatt is! Megjegyzés: A gyakorlat összetettségéből kifolyólag az előbb felsorolt fizikai képességek fejlesztésén túl fejleszti még a koncentrációt is.

13 4.Cél-és rávezető gyakorlatok:(olyan gyakorlatok, amelyek segítik az ugrómozgás elsajátítását és egyúttal a legfontosabb képességek fejlesztésének is eszközei. Biztosítják az izomkoordinációk kialakulását Tartalmazzák a mozgás fő,- vagy részmozzanatait, a leglényegesebb rész végrehajtását, könnyített körülmények között.) 1 gyakorlat: Nyúlvadászat: Alkalmazási terület: 5-8. osztály A gyakorlat célja: figyelem, ugróerő gyorsaság ügyesség fejlesztése Szükséges eszközök: gumikötél Résztvevők létszáma: osztály, vagy csoport A gyakorlat leírása: Az osztály tagjai elszórtan helyezkednek el a játéktéren, ahol a pálya alapvonalától kb. 1,5 méterre csípőmagasságban egy gumikötél van kifeszítve. Egy tanulót kijelölünk,-ő a vadász--aki kergeti a többieket, azaz a nyulakat. A nyulak a kötél mögé ugorva megmenekülhetnek.(11. ábra) 11. ábra Kritikus momentum: Erőteljes lendítésre van szükség és a figyelmet is meg kell osztani Megjegyzés: Jó feladat az óra eleji hangulat megalapozására

14 2. Köralakítás: Alkalmazási terület: 5-8. osztály A gyakorlat célja: ügyesség, ugróerő fejlesztése Szükséges eszközök: ugrókötelek A gyakorlat leírása: A tanulók kört alakítanak. A kör közepén álló diák egy vastagabb, hosszabb kötelet hajt körbe. A körben állók átugorják a hozzájuk kerülő kötelet, majd egyre közelebb igyekeznek a kör közepe felé, ahol a kötél magasabban lendül körbe. Kritikus momentum: Jól kell időzíteni a fölugrást Megjegyzés: Ugróerő fejlesztésére való gyakorlat. 3. gyakorlat: Szökdelések Alkalmazási terület: 5-8. osztály A gyakorlat célja: ugróerő fejlesztés, Szükséges eszközök: terhelésnél medicinlabda, súlyzó A gyakorlat leírása: o két szökdelés az egyik, majd másik lábon (12. ábra) o szökdelés páros lábon előre-felfelé irányuló karkörzéssel (13. ábra) o szökdelés előrehaladással, sarokemeléssel (14. ábra) o guggolásból guggolásba (15. ábra) 12. ábra 13. ábra

15 14. ábra 15.ábra Kritikus momentum: Követeljük meg a pontos végrehajtást! Megjegyzés: Optimális helyszín az ugró, és szökdelő gyakorlatoknak a gyepes talaj. Terheléssel is végezhető gyakorlatok. 4. gyakorlat: Ugróiskola felugrásokkal Alkalmazási terület:5-8. osztály A gyakorlat célja: a lendítés és elrugaszkodás összehangolása Szükséges eszközök: pálya, vagy tornaterem A gyakorlat leírása: A tanuló sorban helyezkednek el az oldalvonal mentén, a feladatokat a túlsó alapvonalig végzik, visszafelé lassú futás o lassú futásból felugrások o indiánszökdelések két lépésenként, páros karú lendítéssel o néhány lépés után felugrás az egyik, majd a másik lábról, lendítő láb térdben hajlított. Érkezés a felugró lábra. o könnyed futásból ugyanez o néhány lépés szkippelés után felugrás, érkezés tetszés szerinti lábra o lassú futásból felugrás, felfüggesztett tárgy (szabadban faág) érintése fejjel, vagy kézzel. Kritikus momentum: lendítés és elrugaszkodás összekapcsolása Megjegyzés: elrugaszkodás erőteljes legyen!

16 5. gyakorlat: Ugrás elérhető magasságban felfüggesztett tárgyak felé o felfüggesztett labda, lufi o szabadban lelógó ágak Alkalmazott terület: 5-8. osztály Gyakorlat célja elrugaszkodás, lendítés összhangja Szükséges eszközök: felfüggesztett tárgyak, ágak A gyakorlat leírása: a gyerekek igyekeznek a felfüggesztett tárgyakat először kézzel, fejjel, végül pedig lendítő lábukkal megérinteni.(16. ábra) 16. ábra Kritikus momentum: elrugaszkodás, lendítés legyen összhangban. Megjegyzés: Ügyességfejlesztés is történik itt az ugróerő fejlesztése mellett 6. gyakorlat: Átugrás átlépésekkel: kifeszített gumikötél mentén Változatai: o átlépő mozdulatokkal átugrás szemből egyik oldalról a másikra o átlépés hajlított lábú lendítéssel (egyenes, vagy enyhén íves nekifutásból)

17 Alkalmazási terület:5-8. osztály A gyakorlat célja: a felugrás technikájának kialakítása Szükséges eszközök: gumikötelek Kritikus momentum: talajfogás laza ne pedig merev végtagokkal történjen Megjegyzés: Figyelni az elugrás határozott végrehajtására 7. gyakorlat. Szemből ugrások Alkalmazási terület: általános iskola 5-8. osztály A gyakorlat célja: helyes felugrás elsajátítása (ugróláb kiválasztása) Szükséges eszközök: magasugró állvány, léc A gyakorlat leírása: tanulók a lécre merőlegesen 4-5 lépés nekifutás után egy lábról ugranak, és páros lábra érkeznek. Az ugrás végrehajtása közben felhúzzák mindkét lábukat.(17. ábra) 17. ábra

18 Változatai: o először földre tett léc fölött, érkezés páros lábra o alacsonyra helyezett léc fölött, érkezés páros lábra o előző gyakorlat, csak leérkezés az elugró lábra Előző gyakorlat, csak az elugrás helyét közelebb határozzuk meg a léchez, így meredekebb ívű lesz a felugrás. Kritikus momentum: elrugaszkodás gyors és erőteljes legyen Megjegyzés:. Igaz, hogy a mozgássor futással kezdődik, mégis a magasugrás kulcsmozzanatával, a felugrással kell először foglalkozni. 8. gyakorlat: Előző gyakorlat oldalról: Alkalmazási terület:5-8. osztály Gyakorlat célja: ügyesség és ugróerő fejlesztése Szükséges eszközök: magasugró állvány, léc A gyakorlat leírása: A szemből ugrásoknál meghatározott ugrólábnak megfelelően állnak fel a tanulók: jobb lábbal elugrók balra, bal elugró lábúak pedig jobbra helyezkednek el. Meghatározott távolságról a következők figyelembevételével hajtják végre az ugrást.(18. ábra) lendítő lábon való gyors áthaladás súlypont süllyesztése erőteljes kitámasztás, majd lendítés talajfogás laza végtagokkal 18. ábra

19 Kritikus mozzanatok: lendítés és elrugaszkodás nem megfelelő összekapcsolása Megjegyzés: Fontos, hogy a tanulók a léc fölött ráhajoljanak a lábukra 9. Gyakorlat: A léc emelése egyre magasabbra-verseny 10.Felugrások függesztett tárgyak felé Különböző magasságokba függesztett tárgyak érintése lábbal: ki tudja a legmagasabbat megérinten?

A MAGASUGRÁS OKTATÁSA

A MAGASUGRÁS OKTATÁSA A MAGASUGRÁS OKTATÁSA általános iskola Készítette: Börzsönyi Judit testnevelőtanár msc 2011/12 Az átlépő magasugrás A magasugrás az ügyességi versenyszámokhoz tartozik, célja, hogy az ugró egy bizonyos

Részletesebben

Atlétika SMDLTE2202. Az átlépő magasugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai

Atlétika SMDLTE2202. Az átlépő magasugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Atlétika SMDLTE2202 Az átlépő magasugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Pup Ildikó Testnevelés msc

Részletesebben

Átlépő magasugrás technikájának oktatása az általános iskolában

Átlépő magasugrás technikájának oktatása az általános iskolában Átlépő magasugrás technikájának oktatása az általános iskolában Atlétika SMDLTE2202 Készítette: Őri Tamás 1 Az átlépő technika leírása A lépő technika a magasugrás technikái közül a legegyszerűbb, ezért

Részletesebben

A magasugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A magasugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMALTE2202 Szalay Ákos 1. A magasugrás oktatása általános

Részletesebben

Magasugrás előkészítő és rávezető gyakorlatai általános iskolában

Magasugrás előkészítő és rávezető gyakorlatai általános iskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészet, Nevelés-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Magasugrás előkészítő és rávezető gyakorlatai általános iskolában Készítette: Balassáné

Részletesebben

A magasugrás oktatásának gyakorlatai, az általános iskola felső tagozatában

A magasugrás oktatásának gyakorlatai, az általános iskola felső tagozatában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás oktatásának gyakorlatai, az általános iskola felső tagozatában Atlétika SMDLTE2202 Szakács Tibor HKND4Z

Részletesebben

A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Máté Szilárd Msc uwrlyo 1. A gátfutás középiskolában

Részletesebben

Átlépő magasugrás technikájának oktatása az általános iskolában

Átlépő magasugrás technikájának oktatása az általános iskolában Nyugat-Magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Átlépő magasugrás technikájának oktatása az általános iskolában Dr. Koltai Miklós SMANTE2202 Az atlétika gyakorlata

Részletesebben

Sport XXI. Egyéni Verseny - Gyakorlatanyag

Sport XXI. Egyéni Verseny - Gyakorlatanyag Sport XXI. Egyéni Verseny - Gyakorlatanyag SPRINT ÖSSZETETT Sprint összetett (ügyességi pálya,+ 40m guggoló támaszból) U11: 1m 2,5m 3m 5m 6m 5,5m 7m 10m Pálya kialakítása: pálya hossza 2pályax40m. A versenyző

Részletesebben

A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga

A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga T1 / 1. Sprint váltó 1 1. A meghatározott létszámú csapat (8fő) egy 3m x 0,8m alapterületű területen áll fel a futás 2. A gyermekek tetszőleges sorrendben

Részletesebben

A távolugrás oktatásának gyakorlatai

A távolugrás oktatásának gyakorlatai NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM BERZSENYI DÁNIEL PEDAGÓGUSKÉPZŐ KAR SPORTTUDOMÁNYI INTÉZET A távolugrás oktatásának gyakorlatai Általános iskola, felső tagozat Készítette: Simon Bence Egészségfejlesztő- Testnevelő

Részletesebben

Sport XXI. Atlétikai alapprogram

Sport XXI. Atlétikai alapprogram Sport XXI. Atlétikai alapprogram Alföldi Régió, Terem 2 gyerekversenye Kecskemét 2017. december 15. 14,00 óra Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola Sportcsarnoka 1. A verseny célja: Versenylehetőség biztosítása

Részletesebben

Az atlétika gyakorlata és módszertana (SMANTE2202) Távolugrás

Az atlétika gyakorlata és módszertana (SMANTE2202) Távolugrás Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Az atlétika gyakorlata és módszertana (SMANTE2202) Távolugrás Készítette: Harcz Gergő Testnevelő tanár Msc

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás oktatásának gyakorlatai általános iskola felső tagozat ATLÉTIKA SMALTE2202 Szabó Gábor ncvz0a Testnevelő-egészségfejlesztő

Részletesebben

Sport XXI. Egyéni Verseny Kiírás

Sport XXI. Egyéni Verseny Kiírás Sport XXI. Egyéni Verseny Kiírás 1. A verseny célja: - Változatos és színvonalas versenylehetőség biztosítása SPORT XXI korosztály számára. 2. Versenyszámok, résztvevők: - Sprint összetett: 40m síkfutás,

Részletesebben

ÓRAVÁZLAT 12/AB. Röplabda leütés. Készítette: Frankó Gábor

ÓRAVÁZLAT 12/AB. Röplabda leütés. Készítette: Frankó Gábor ÓRAVÁZLAT 12/AB Röplabda leütés Készítette: Frankó Gábor Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum HARSÁNYI JÁNOS Közgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskola és Szakiskola Óratervezet Tanít: Frankó Gábor

Részletesebben

A flop magasugrás oktatása a középiskolában

A flop magasugrás oktatása a középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE2202 Oktató: Dr. Koltai Miklós A flop magasugrás oktatása a középiskolában

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem. Savaria Egyetemi Központ. Sporttudományi Intézet. Atlétika (SMDLTE 2202) A távolugrás középiskolai oktatása

Nyugat-magyarországi Egyetem. Savaria Egyetemi Központ. Sporttudományi Intézet. Atlétika (SMDLTE 2202) A távolugrás középiskolai oktatása Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Atlétika (SMDLTE 2202) A távolugrás középiskolai oktatása Konzulens: Dr. Koltai Miklós

Részletesebben

ATLÉTIKA. A távolugrás oktatása középiskolában. Veres-Varga Emese D4IWIU Egészségfejlesztő- Testnevelő tanári szak MA Levelező tagozat

ATLÉTIKA. A távolugrás oktatása középiskolában. Veres-Varga Emese D4IWIU Egészségfejlesztő- Testnevelő tanári szak MA Levelező tagozat N ELTE PPK Sporttudományi Intézet ATLÉTIKA A távolugrás oktatása középiskolában Szombathely Veres-Varga Emese D4IWIU Egészségfejlesztő- Testnevelő tanári szak MA Levelező tagozat 2017. április 26. 1. A

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai A flop magasugrás Atlétika SMDLTE2202 Nagy Eszter AVBK27 Testnevelő-egészségfejlesztő

Részletesebben

Nyugat-Magyarországi Régió Sport XXI. Terematlétikai verseny Győr vasárnap, 11:00

Nyugat-Magyarországi Régió Sport XXI. Terematlétikai verseny Győr vasárnap, 11:00 Nyugat-Magyarországi Régió Sport XXI. Terematlétikai verseny Győr 2016.12.04. vasárnap, 11:00 1. Verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a régió atlétika szakosztályaiban és a iskolai Kölyök Atlétika

Részletesebben

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMALTE2202 SZABÓ ENIKŐ E3OGJC 1, A távolugrás középiskolában

Részletesebben

Összetett versenyekről az általános iskolában

Összetett versenyekről az általános iskolában Nyugat-Magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelési- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Összetett versenyekről az általános iskolában Atlétika SMDLTE 2202 Barthalos István IX8SCT A szabályokról

Részletesebben

A flop magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A flop magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A flop magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Név: Kapyné Aranyos Györgyi A flop

Részletesebben

A távolugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A távolugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Répási Hajnalka Előadó: Dr. Koltai Miklós

Részletesebben

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió december 2., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió december 2., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió 201 december, Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A verseny célja Regionális szinten, egész éven keresztül tartó motivációt és versenylehetőséget biztosítani

Részletesebben

A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Flop magasugrás

A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Flop magasugrás Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Flop magasugrás Készítette: Szalai Zsolt Neptunkód: MMIAG2 Szak:

Részletesebben

3. A tanulók fizikai állapotának mérését szolgáló feladatok, illetve az elért eredményekhez tartozó pontszámok:

3. A tanulók fizikai állapotának mérését szolgáló feladatok, illetve az elért eredményekhez tartozó pontszámok: 1. A tanulók fizikai állapotának mérését a testnevelés tantárgyat tanító nevelők végzik el a testnevelés órákon, tanévenként két alkalommal október, illetve május hónapban. (A felmérés a Hungarofit teszt

Részletesebben

SPORT XXI ATLÉTIKAI ALAPPROGRAM ALFÖLDI RÉGIÓ TEREM GYEREKVERSENYE Szentes, Klauzál u. 16.

SPORT XXI ATLÉTIKAI ALAPPROGRAM ALFÖLDI RÉGIÓ TEREM GYEREKVERSENYE Szentes, Klauzál u. 16. SPORT XXI ATLÉTIKAI ALAPPROGRAM ALFÖLDI RÉGIÓ TEREM GYEREKVERSENYE 6600 Szentes, Klauzál u. 16. 1. Verseny célja: Versenylehetőség és motiváció biztosítása a régióban, Bács- Kiskun és Csongrád megyékben

Részletesebben

Pótvizsga Feladatsor 9. évf.

Pótvizsga Feladatsor 9. évf. Pótvizsga Feladatsor 9. évf. A pótvizsga feladatsora a tanév tananyaga és a tanév során tanultakból áll. A feladatok sorrendjét a szaktanár jelöli ki a pótvizsga napján. A tanuló a pótvizsgát akkor kezdheti

Részletesebben

1.ábra Az edzés blokkvázlata

1.ábra Az edzés blokkvázlata Előkészítő, rávezető, célgyakorlatok a köríves rúgás gyakoroltatásánál 1.ábra Az edzés blokkvázlata Tervezett edzésprogramom célcsoportjai olyan haladó edzett versenyzők, akik a szereplő technikákban már

Részletesebben

VIZSGA KÖVETELMÉNYEK TESTNEVELÉS 9. OSZTÁLY (5 ÉVFOLYAMOS KÉPZÉSBEN: KNY. OSZTÁLY)

VIZSGA KÖVETELMÉNYEK TESTNEVELÉS 9. OSZTÁLY (5 ÉVFOLYAMOS KÉPZÉSBEN: KNY. OSZTÁLY) 9. OSZTÁLY (5 ÉVFOLYAMOS KÉPZÉSBEN: KNY. OSZTÁLY) Torna - Talaj: - kötelező elemek: - gurulóátfordulás előre, - hátra, fejállás, mérlegállás, tarkóállás. - Kötélmászás: - mászókulcsolás, fiúknak függeszkedési

Részletesebben

TESTNEVELÉS. Hajtsák végre a vezényszónak megfelelő alakzatot.

TESTNEVELÉS. Hajtsák végre a vezényszónak megfelelő alakzatot. TESTNEVELÉS 1-2. osztály A tanterv az első két évet egyetlen egységként kezeli. A gyerekek iskolába lépésük idején igen eltérő képességűek, tudásúak. A tanulók fizikai és szellemi tulajdonságait a második

Részletesebben

A távolugrás, általános iskola alsó tagozat

A távolugrás, általános iskola alsó tagozat NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT Testnevelés Tanszék Dr. Koltai Miklós A távolugrás, általános iskola alsó tagozat Készítette: Titscher Mónika Testnevelő tanár, MA levelező tagozat

Részletesebben

Sport XXI program Terematlétikai versenyrendszer U11 és U13 korosztály számára

Sport XXI program Terematlétikai versenyrendszer U11 és U13 korosztály számára 1.sz. melléklet T1 Futások 1. Sprint váltó Sport XXI program 2016. Terematlétikai versenyrendszer U11 és U13 korosztály számára 1. A meghatározott létszámú csapat (8fő) egy 3m x 0,8m alapterületű területen

Részletesebben

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Dr. Koltai Miklós A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Arnóth Arnold József Testnevelő

Részletesebben

A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Készítette:

Részletesebben

Atlétika módszertana. NYME-SEK MNSK Sporttudományi Intézet. Készítette: Fülöp Gábor Testnevelő tanár Msc. Neptunkód: CKNMNL

Atlétika módszertana. NYME-SEK MNSK Sporttudományi Intézet. Készítette: Fülöp Gábor Testnevelő tanár Msc. Neptunkód: CKNMNL NYME-SEK MNSK Sporttudományi Intézet Konzulens: Dr. Koltai Miklós Atlétika módszertana Készítette: Fülöp Gábor Testnevelő tanár Msc. Neptunkód: CKNMNL A futás technikája I.A közép és hosszútávfutás, állórajt

Részletesebben

Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő, cél- és rávezetőgyakorlatok általános iskola felső tagozat

Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő, cél- és rávezetőgyakorlatok általános iskola felső tagozat Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet dr. Koltai Miklós Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő,

Részletesebben

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 21., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 21., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió 2018. január 21., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok 1. A verseny célja Regionális szinten, egész éven keresztül tartó motivációt és versenylehetőséget

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet. Közép és hosszútávfutás oktatása Középiskola

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet. Közép és hosszútávfutás oktatása Középiskola Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Közép és hosszútávfutás oktatása Középiskola Készítette: Szalay Ferenc Máté Neptun kód: F3GK6A A közép és hosszútávfutás

Részletesebben

Nyugat- Magyarországi Egyetem. Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar. Sporttudományi Intézet. Magasugrás középiskolai gyakorlatainak az oktatása

Nyugat- Magyarországi Egyetem. Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar. Sporttudományi Intézet. Magasugrás középiskolai gyakorlatainak az oktatása Nyugat- Magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Magasugrás középiskolai gyakorlatainak az oktatása Flop magasugrás Atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE2202

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Szij Réka 1. I. A gátfutás középiskolában

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria egyetemi központ Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria egyetemi központ Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria egyetemi központ Sporttudományi Intézet Beadandó dolgozat Atlétika SMALTE2202 Távolugrás oktatása általános iskola alsó tagozatában Készítette: Huszár Vanda (W4PNRO)

Részletesebben

Sport XXI. Program Észak - Dunántúl területi pályaverseny I.

Sport XXI. Program Észak - Dunántúl területi pályaverseny I. Sport XXI. Program Észak - Dunántúl területi pályaverseny I. 1. A verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a régió atlétika szakosztályaiban sportoló gyermek korosztály számára. 2. A verseny ideje és

Részletesebben

Atlétika (SMDLTE 2202)

Atlétika (SMDLTE 2202) Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Atlétika (SMDLTE 2202) A távolugrás középiskolai oktatása Konzulens: Dr. Koltai Miklós

Részletesebben

A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai A flop magasugrás

A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai A flop magasugrás Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai A flop magasugrás Atlétika SMDLTE2202 Papp Dávid Q6I9TA Testnevelő-egészségfejlesztő

Részletesebben

JÖVŐ TORNÁSZBAJNOKAI KEZDŐ TORNÁSZ CSAPATVERSENYEK KIÍRÁSA

JÖVŐ TORNÁSZBAJNOKAI KEZDŐ TORNÁSZ CSAPATVERSENYEK KIÍRÁSA JÖVŐ TORNÁSZBAJNOKAI KEZDŐ TORNÁSZ CSAPATVERSENYEK KIÍRÁSA 2016 CSAPATVERSENYEK korosztályai : I. korcsoport: 2008-2009 II. korcsoport 2006-2007 Csapatlétszám: 4-8 fő valamennyi korosztálynál ÁLTALÁNOS

Részletesebben

ÓRATERVEZET. TORNA: Támaszugrások oktatása (előkészítő és rávezető gyakorlatok)

ÓRATERVEZET. TORNA: Támaszugrások oktatása (előkészítő és rávezető gyakorlatok) 1 ÓRATERVEZET TORNA: Támaszugrások oktatása (előkészítő és rávezető gyakorlatok) Készítette: Kollár Tibor testnevelő tanár 2016. 2 Tanít: Kollár Tibor Dátum: 2016.11.16. Óra: 3. Helyszín: Gulner Gyula

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Az általános iskola alsó tagozatában, a távolugrás oktatásának előkészítő és rávezető gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202

Részletesebben

A közép-és hosszútávfutás, állórajt

A közép-és hosszútávfutás, állórajt Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelési-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A közép-és hosszútávfutás, állórajt Készítette: Süle Szilvia CIK759 1. A közép-és

Részletesebben

AZ ATLÉTIKA GYAKORLATA ÉS MÓDSZERTANA

AZ ATLÉTIKA GYAKORLATA ÉS MÓDSZERTANA NYUGAT - MAGYARORSZÁGI EGYETEM SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT MŰVÉSZETI, NEVELÉS ÉS SPORTTUDOMÁNYI KAR SPORTTUDOMÁNYI INTÉZET AZ ATLÉTIKA GYAKORLATA ÉS MÓDSZERTANA SMDLTE 2202 A távolugrás oktatása általános

Részletesebben

Nyugat-Dunántúli Területi Verseny Zala-Vas Megye Sport XXI. Alapprogram SPORT XXI. Terematlétikai Verseny I.

Nyugat-Dunántúli Területi Verseny Zala-Vas Megye Sport XXI. Alapprogram SPORT XXI. Terematlétikai Verseny I. Nyugat-Dunántúli Területi Verseny Zala-Vas Megye Sport XXI. Alapprogram SPORT XXI. Terematlétikai Verseny I. 1. A verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a régió atlétika szakosztályaiban/iskoláiban

Részletesebben

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202 Készítette Marton Kristóf Testnevelő tanár

Részletesebben

JÁTÉKGYŰJTEMÉNY LABDAADOGATÓ VERSENY FELADAT:

JÁTÉKGYŰJTEMÉNY LABDAADOGATÓ VERSENY FELADAT: JÁTÉKGYŰJTEMÉNY 1. LABDAADOGATÓ VERSENY A kezdő játékos a zsámolyon áll. A labda a kezdő játékos kezében van. Jelre a kezdő játékos átadja a labdát a mellette lévőnek, tetszőleges módon. Mindenki továbbadja

Részletesebben

FELKÉSZÜLÉSI JAVASLAT

FELKÉSZÜLÉSI JAVASLAT FELKÉSZÜLÉSI JAVASLAT (fekvőtámasz, felülés, ingafutás, helyből távolugrás, függeszkedés, fekve-nyomás és 2000 méteres futás) Állóképesség fogalma: egy adott fizikai pszichikai teljesítmény jellemző intenzitásának

Részletesebben

ATLÉTIKA KISLABDAHAJÍTÁS, ÁLTALÁNOS ISKOLA ALSÓ TAGOZAT

ATLÉTIKA KISLABDAHAJÍTÁS, ÁLTALÁNOS ISKOLA ALSÓ TAGOZAT NYUGAT - MAGYARORSZÁGI EGYETEM, SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT, MŰVÉSZETI, NEVELÉS ÉS SPORTTUDOMÁNYI KAR ATLÉTIKA KISLABDAHAJÍTÁS, ÁLTALÁNOS ISKOLA ALSÓ TAGOZAT Készítette: Straub Irén, tanár T/D testnevelő

Részletesebben

Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat

Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat Célja: A testnevelés, a testkultúra elemeiből nyert értékekből olyan testi műveltséggel ruházzuk fel tanulóinkat, mely későbbi cselekvési biztonságukat,

Részletesebben

Atlétika. A súlylökés tanítása középiskolában. Németh Aladár(D4SA2V)

Atlétika. A súlylökés tanítása középiskolában. Németh Aladár(D4SA2V) Nyugat- magyarországi Egyetem Művészeti- Nevelési és Sporttudományi Kar Szombathely, Károlyi Gáspár tér 3. Atlétika A súlylökés tanítása középiskolában Németh Aladár(D4SA2V) Földrajz- testnevelés szakos

Részletesebben

Tartásjavító torna gyerekeknek 1-4. évfolyam

Tartásjavító torna gyerekeknek 1-4. évfolyam Tartásjavító torna gyerekeknek 1-4. évfolyam 1. évfolyam 1-5 Szökdelések ugrások - Szigetről szigetre /ugrálás karikába/ - Mocsár -szökdelések, akadályok fölött 6-10 Egyensúly-gyakorlatok -gyakorlatok

Részletesebben

A távolugrás középiskolai oktatásának. gyakorlatai. Atlétika SMDLTE2202. Horváth Tünde. Nyugat-magyarországi Egyetem

A távolugrás középiskolai oktatásának. gyakorlatai. Atlétika SMDLTE2202. Horváth Tünde. Nyugat-magyarországi Egyetem - 1 - Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Horváth Tünde - 2-1. A távolugrás

Részletesebben

10-15 éves ugrók előkészítése az idősebb kori terhelhetőségre

10-15 éves ugrók előkészítése az idősebb kori terhelhetőségre 10-15 éves ugrók előkészítése az idősebb kori terhelhetőségre MASZ gyakorlati tájékoztató és szakmai konzultáció Magyar Testnevelési Egyetem 2015 december 13. Petrovai József Bevezető Az előadás célja

Részletesebben

Cím: Játékok a szabadban Forrás: Tábortűz, 2001/10,

Cím: Játékok a szabadban Forrás: Tábortűz, 2001/10, Cím: Játékok a szabadban Forrás: Tábortűz, 2001/10, http://www.hhrf.org/tabortuz/ Szöveg típusa: dokumentum Szöveg olvashatósága: közepesen nehéz Kérdések nehézsége: könnyű, közepesen nehéz Javasolt felhasználás:

Részletesebben

Az atlétika gyakorlata és módszertana Távolugrás tanítása az általános iskolában SMDLTE 2202

Az atlétika gyakorlata és módszertana Távolugrás tanítása az általános iskolában SMDLTE 2202 Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Szombathely Az atlétika gyakorlata és módszertana Távolugrás tanítása az általános iskolában SMDLTE 2202 Nyárád, 2010. december 6. Készítette: Radványiné

Részletesebben

A váltófutás oktatása általános iskolában

A váltófutás oktatása általános iskolában NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT Művészeti, Nevelés és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Az atlétika gyakorlata és módszertana (SMALTE 2202)

Részletesebben

Sport XXI program 2016. Terematlétikai versenyrendszer U11 és U13 korosztály számára

Sport XXI program 2016. Terematlétikai versenyrendszer U11 és U13 korosztály számára 1.sz. melléklet Sport XXI program 2016. Terematlétikai versenyrendszer U11 és U13 korosztály számára T1 Futások 1. Sprint váltó 1. A meghatározott létszámú csapat (8fő) egy 3m x 0,8m alapterületű területen

Részletesebben

Az atlétika gyakorlata és módszertana. Távolugrás általános iskola

Az atlétika gyakorlata és módszertana. Távolugrás általános iskola NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT Művészeti, Nevelés és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Az atlétika gyakorlata és módszertana (SMALTE 2202)

Részletesebben

Óraterv (5.) Tantárgyi kapcsolatok: biológia-egészségtan, fizika, ének-zene, életvitel, etika, történelem, művészettörténet

Óraterv (5.) Tantárgyi kapcsolatok: biológia-egészségtan, fizika, ének-zene, életvitel, etika, történelem, művészettörténet Óraterv (5.) A pedagógus neve: C. Szabóné Kocsiczki Ilona Műveltségi terület: testnevelés és sport Tantárgy: testnevelés Osztály:12. évfolyam lány labdajáték csoport Az óra témája: Kosárlabda Az óra cél-

Részletesebben

Wesley János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Gimnázium

Wesley János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Gimnázium 1. számú melléklet Wesley János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Gimnázium A tanulók fizikai állapotfelmérésének terve A tanulók fizikai állapotának mérését eszköznek tekintjük, melyet egyfelől a

Részletesebben

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Az atlétika gyakorlata és módszertana SMANTE 2202 Készítette: Kolontáry

Részletesebben

TANMENET. Eltérő kiinduló helyzetek, és rajt gyakorlatok ezekből. 6-7 évesek Futás, járás technikája. Az alakzatok (oszlop, sor, kör) kialakítása.

TANMENET. Eltérő kiinduló helyzetek, és rajt gyakorlatok ezekből. 6-7 évesek Futás, járás technikája. Az alakzatok (oszlop, sor, kör) kialakítása. szeptember TANMENET október I. osztály Az irányok tisztázása. Ugrások egy, páros lábon. Eltérő testhelyzetek felvétele. 6-7 évesek Futás, járás technikája. Az alakzatok (oszlop, sor, kör) kialakítása.

Részletesebben

ÓRAVÁZLAT 10/A. Kondicionális, koordinációs képességek fejlesztése

ÓRAVÁZLAT 10/A. Kondicionális, koordinációs képességek fejlesztése ÓRAVÁZLAT 10/A Kondicionális, koordinációs képességek fejlesztése Padgyakorlatok Készítette: Frankó Gábor Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum HARSÁNYI JÁNOS Közgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskola

Részletesebben

Atlétika gyakorlata és módszertana. Távolugrás előkészítő és rávezető gyakorlatai általános iskola felső tagozatában

Atlétika gyakorlata és módszertana. Távolugrás előkészítő és rávezető gyakorlatai általános iskola felső tagozatában Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelési és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE2202 Távolugrás előkészítő és rávezető

Részletesebben

A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Az atlétika oktatásmódszertana SOANTE7313 Nádasi Péter 1. A magasugrás

Részletesebben

Kósa László - Vas László: Módszertani kézikönyv az Atlétika oktatásához II. (1-8. osztály)

Kósa László - Vas László: Módszertani kézikönyv az Atlétika oktatásához II. (1-8. osztály) Kósa László - Vas László: Módszertani kézikönyv az Atlétika oktatásához II. (1-8. osztály) Kósa László - Vas László Módszertani kézikönyv az Atlétika oktatásához II. (1-8. osztály) Lektorálta: Prof. Dr.Vass

Részletesebben

A közép-és hosszútávfutás, állórajt általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202

A közép-és hosszútávfutás, állórajt általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202 Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A közép-és hosszútávfutás, állórajt általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202 Sudár Mónika

Részletesebben

Atlétika. A magasugrás középiskolában oktatott technikája. Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézete

Atlétika. A magasugrás középiskolában oktatott technikája. Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézete Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézete Atlétika A magasugrás középiskolában oktatott technikája Készítette: Debreczeni Luca Dóra Szak: Tesnevelő- egészségfejlesztő

Részletesebben

Osztályozó vizsga anyaga testnevelésből

Osztályozó vizsga anyaga testnevelésből Osztályozó vizsga anyaga testnevelésből Osztály: Szakközép iskola 9-12. Szakiskola 9-10 A vizsga szerkezete: Testnevelés tantárgyból csak gyakorlati vizsga van. 1. Gyakorlati vizsga - Időtartama: 45 perc

Részletesebben

A váltófutás oktatása általános iskolában. Atlétika SMDLTE 2202

A váltófutás oktatása általános iskolában. Atlétika SMDLTE 2202 Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelési-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A váltófutás oktatása általános iskolában Atlétika SMDLTE 2202 Készítette: Németh

Részletesebben

I. A gerelyhajítás oktatása középiskolában:

I. A gerelyhajítás oktatása középiskolában: Atlétika Gerelyhajítás (SMALTE 2202) 2015.03.05 Tóth Zsuzsa IUOSX0 Testnevelő-földrajz tanár Msc. I. A gerelyhajítás oktatása középiskolában: Elsőként a gerelyhajítás oktatásánál az előkészítő gyakorlatokra

Részletesebben

VERSENYFÜZET. Terematlétika Diákolimpiai Bajnokság 2014. www.fodisz.hu

VERSENYFÜZET. Terematlétika Diákolimpiai Bajnokság 2014. www.fodisz.hu VERSENYFÜZET Terematlétika Diákolimpiai Bajnokság 2014. www.fodisz.hu A verseny célja: Lehetőséget biztosítani az intézmények alsó tagozatos tanulói számára, hogy az atlétika játékos formában történő gyakorlásával

Részletesebben

Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Dr. Koltai Miklós koltai.miklos@bdpk.nyme.hu Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

Részletesebben

Sorozatszerkesztõ: Walter Bucher Szerkesztõ: Walter Bucher Írta: szerzõi kollektíva. 1001 játék- és gyakorlatforma az úszásban

Sorozatszerkesztõ: Walter Bucher Szerkesztõ: Walter Bucher Írta: szerzõi kollektíva. 1001 játék- és gyakorlatforma az úszásban Sorozatszerkesztõ: Walter Bucher Szerkesztõ: Walter Bucher Írta: szerzõi kollektíva 1001 játék- és gyakorlatforma az úszásban Dialóg Campus Kiadó, Budapest Pécs Elõszó A gyakorlatgyûjtemény története 1978-

Részletesebben

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMANTE2202 Geröly Patricia G7AH72 A dolgozat szerkezete

Részletesebben

III. RÉSZ FUTÓSZÁMOK 160. Szabály Futópálya méretek 161. Szabály Rajttámlák 162. Szabály Rajt

III. RÉSZ FUTÓSZÁMOK 160. Szabály Futópálya méretek 161. Szabály Rajttámlák 162. Szabály Rajt III. RÉSZ FUTÓSZÁMOK 160. Szabály Futópálya méretek 1. A szabvány futópálya hossza 400 m, amely két párhuzamos egyenest és két egyenlő sugarú kanyart foglal magába. 3. A versenytávokat a rajtvonalnak a

Részletesebben

TESTNEVELÉS TANMENET. 11. és 12.OSZTÁLY

TESTNEVELÉS TANMENET. 11. és 12.OSZTÁLY TESTNEVELÉS TANMENET 11. és 12.OSZTÁLY Készítette: György Gábor 2012/2013 2 Időkeret, óraszámfelosztás Óraszám: 4 óra/hét Foglalkozások szabadban: 10 óra, gimnasztika, prevenció: 17 óra : 35 óra Torna:

Részletesebben

Labdarúgás Fejlesztési Terv

Labdarúgás Fejlesztési Terv Labdarúgás Fejlesztési Terv A sport összeköt testvériskolai kapcsolat kiépítése a Boglári Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola között TÁMOP -3.3.14.A-12/1-2013-0033 Készítette: Koszics Gábor Pétervására,

Részletesebben

Észak-Alföldi Régió, Sport XXI. Terematlétika Bajnokság január 21. szombat 11: 00 Nyíregyháza atlétikai sportcsarnok

Észak-Alföldi Régió, Sport XXI. Terematlétika Bajnokság január 21. szombat 11: 00 Nyíregyháza atlétikai sportcsarnok Észak-Alföldi Régió, Sport XXI. Terematlétika Bajnokság 2017. január 21. szombat 11: 00 Nyíregyháza atlétikai sportcsarnok I. Verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a régió atlétikai szakosztályaiban

Részletesebben

A súlylökés általános iskolában való oktatása

A súlylökés általános iskolában való oktatása Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolában való oktatása Atlétika SMDLTE2202 Zakál Simon Edina wzktdt Felépítése a dolgozatnak

Részletesebben

2. Házi feladat. Írjon 5 fejlesztési célt az U7-es labdarúgók számára és rendeljen hozzá 1-1 utánzó játékot is!

2. Házi feladat. Írjon 5 fejlesztési célt az U7-es labdarúgók számára és rendeljen hozzá 1-1 utánzó játékot is! 2. Házi feladat Írjon 5 fejlesztési célt az U7-es labdarúgók számára és rendeljen hozzá 1-1 utánzó játékot is! 1) Reakciógyorsaság fejlesztése és téri tájékozódás fejlesztése: Fekete-Fehér (nappal-éjszaka

Részletesebben

A közép-és hosszútávfutás, állórajt általános iskola felső tagozaton. Oktatási gyakorlatok Atlétika SMDLTE 2202

A közép-és hosszútávfutás, állórajt általános iskola felső tagozaton. Oktatási gyakorlatok Atlétika SMDLTE 2202 Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A közép-és hosszútávfutás, állórajt általános iskola felső tagozaton. Oktatási gyakorlatok Atlétika SMDLTE 2202 Készítette:

Részletesebben

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 28., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 28., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió 201 január 2, Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A verseny célja Regionális szinten, egész éven keresztül tartó motivációt és versenylehetőséget biztosítani

Részletesebben

Az atlétika gyakorlata és módszertana (SMANTE2202)

Az atlétika gyakorlata és módszertana (SMANTE2202) Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Dr. Koltai Miklós Főiskolai docens Az atlétika gyakorlata és módszertana (SMANTE2202)

Részletesebben

1005 röplabda játék és gyakorlat

1005 röplabda játék és gyakorlat 1005 röplabda játék és gyakorlat lõszó Sokszor mondjuk gyerekeinknek és tanítványainknak az egyesületi edzéseken vagy az iskolában, hogy elõször a röplabda technikáját kell megtanulniuk, mielõtt játszani

Részletesebben

Ugróerő és ugróképesség fejlesztése 2. osztályban

Ugróerő és ugróképesség fejlesztése 2. osztályban ELTE Tanító- és Óvóképző Kar Ugróerő és ugróképesség fejlesztése 2. osztályban Testnevelés műveltségi terület 2. osztály Tartalomjegyzék 1. óra... 3 2. óra... 5 3. óra... 7 4. óra... 9 5. óra...11 6. óra...

Részletesebben

Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév

Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév BERZSENYI DÁNIEL PEDAGÓGUSKÉPZŐ KAR Atlétika Diszkoszvetés oktatása Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév A diszkoszvetés középiskolában oktatott technikája A középiskolában a tanulók

Részletesebben

Mozgó számok. 4. osztály

Mozgó számok. 4. osztály TÁMOP 3.3.8.B-12-2012-0058 FOGLALKOZÁSTERVEK A TUDÁSLÉTRA PROGRAMADAPTÁCIÓHOZ Mozgó számok 4. osztály Készítette: Kissné Fónad Anna Innovativ Szolgáltató Betéti Társaság 8000 Székesfehérvár, Megyeház u.

Részletesebben

A távolugrás általános iskola felső tagozat oktatásának gyakorlatai

A távolugrás általános iskola felső tagozat oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás általános iskola felső tagozat oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Varga Domonkos JLQATB testnevelő

Részletesebben

ATLÉTIKA. Távolugrás oktatása az általános iskolában. Nyugat-magyarországi Egyetem. Savária Egyetemi Központ. Dr. Koltai Miklós.

ATLÉTIKA. Távolugrás oktatása az általános iskolában. Nyugat-magyarországi Egyetem. Savária Egyetemi Központ. Dr. Koltai Miklós. Nyugat-magyarországi Egyetem Savária Egyetemi Központ Dr. Koltai Miklós ATLÉTIKA Távolugrás oktatása az általános iskolában Készítette: Molnár Balázs Testnevelő tanár MSC A távolurás története Az ókori

Részletesebben

A távolugrás oktatásának gyakorlatai

A távolugrás oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás oktatásának gyakorlatai Atlétika SMANTE2202 Uszkai Dóra Krisztina UG2UHX 1. A távolugrás technikája

Részletesebben