A súlylökés általános iskolában való oktatása

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A súlylökés általános iskolában való oktatása"

Átírás

1 Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolában való oktatása Atlétika SMDLTE2202 Zakál Simon Edina wzktdt

2 Felépítése a dolgozatnak A súlylökésről 1. A súlylökés legfontosabb versenyszabályai 2. Az általános iskolai mozgásforma oktatása (Súlylökés helyből és becsúszással) 3. A mozgásban résztvevő izmok 4. Legfontosabb tényezők a legjobb szint eléréséhez 5. A súlylökést előkészítő gyakorlatok játékos formában 10 db gyakorlat leírása 6. Specifikus cél- és rávezető gyakorlatai 10 db gyakorlat leírása 7. Irodalomjegyzék (a felhasznált irodalom megjelölése hivatalos formában)

3 A súlylökés A súlylökés célja, hogy a súlygolyó a lehető legtávolabbi helyre érkezzen a dobókör bástyájától számítva a dobószektoron belülre (ahol a súly nyomot hagy, de nem pattan tovább, hálóval körbekerített, a körcikk vonalától szimmetrikus szektorvonalakkal felfestett) a szabályoknak megfelelően. Ezért a dobó a nyugalmi állapotú golyót folyamatosan fel kell, hogy gyorsítsa a leghosszabb úton a legnagyobb sebességre, amit a lökés pillanatában megkap a súlygolyó. 1. Szabályok - A súlylökő körből (d=2,135m) való lökés végrehajtása - A lökés nyugalmi helyzetből indul - A súlygolyó (serdül fiú: 4kg; serdülő lány: 3kg) helye: érintse az állat vagy közeli hely az állhoz - Egy kézzel történő kilökés - A dobókörből nem léphet ki és nem is érintheti a bástya (a dobókör ívén 1,21 m, magassága 10cm) tetejét a dobó - 3 kísérlet végezhető 2. A mozgásforma Az általános iskolában felső tagozatban találkozhatnak a tanulók testközelből a súlylökéssel. Mégpediglen a becsúszással (lendületi) vagy a helyből történő lökéssel ismerkedhetnek meg. Szakaszai: - mérleghelyzet - zsugorhelyzet - becsúszás - a jobb láb talajfogása; dobóterpesz; kar nyitása; törzs fordítása a dobás irányába (kétlábtámaszos helyzet, helyből súlylökés) - a törzs továbbfordulásával megtörténik a lökés - véghelyzet (előre, a dobás irányába mutató lendület ellenére a körön belül maradva) A lökést a kidobás sebessége, szöge és magassága határozza meg. Optimális a fok. Minél jobban javul a lökés előkészítő szakasza, annál jobb a becsúszással történő súlylökés. (Koltai, 1973) Nem különíthető el a helyből és a helyzetváltoztatással történő súlylökés technikája. A legcélravezetőbb a párhuzamosan történő oktatás.

4 3. A mozgásban résztvevő izmok; szükséges feltételek Törzsizmok: Széles hátizom (m. latissimus dorsi); Csuklyásizom (m. trapesius); Nagy mellizom (m. pectoralis major); Kis mellizom (m. pectoralis minor); Egyenes hasizom (m. rectus abdominis); Felső végtagok izmai; Csípő és alsó végtagok izmai Ízületek: Csukló, könyök, váll, boka, térd, csípő 4. Fontos tényezők Kondicionális képességek: Erő, erő-állóképesség, gyorsaság. Koordinációs képességek: Egyensúlyérzék, térbeli tájékozódás. Elengedhetetlen még a robbanékonyság, az ügyesség, a ritmusérzék; mozgékonysága és hajlékonysága az ízületeknek, izomzatnak és szalagoknak a hirtelen-nagy terhelés és a feszített testhelyzet miatt. A kifejlett ideg-izom kapcsolat, ami (sok gyakorlással) az izmok mozgósíthatóságának hatékonyságát teszi lehetővé rövid idő alatt. Ha ezek együtt járnak egy a sportághoz legjobban specifikusan- illő testalkattal (magas termet, hosszú kar, széles váll és mély súlypont) és mentális felkészültséggel (kitartás, szorgalom és akaraterő), akkor biztosra vehetjük -a súlylökésben- a garantált sikereket. Oktatás Előkészítő gyakorlatok előkészítése: Ahhoz, hogy el tudjuk kezdeni a súlylökés oktatását, szükség van olyan kondicionális képességekre, amiket már előtte folyamatosan fejlesztettünk. Például: Kötélmászás Karhajlítás-nyújtás Has prés Szökdeléses feladatok Medicinlabda gyakorlatok Tehát mindazok, amik azokat az izomcsoportokat erősítik, amikre szükség van a feladat végrehajtásához.

5 5. A súlylökést előkészítő gyakorlatok 1. gyakorlat: Keresd a párod, keresd a helyed Alkalmazási terület: osztály, a térérzékelésben segít Eszközök: Medicin labda, karika, zsámoly Résztvevők: egész osztály Gyakorlat leírása: Annyi eszközt választok, amennyi az osztály fele. Elhelyezem ezeket a kézilabda pályán az alapvonal és a középvonal között, rendezetlenül. A tanulók feladata, hogy futnak a szerek között nem érintve azokat és sípszóra, párt találva, a zsámolyra szemben felállni összekapaszkodva, a karikába beállni szemben karikát felemelve fogva, a medicinre háttal egymásnak leülve elhelyezkedni. Aki, vagy akik kimaradnak, ők a következő jelzésig nem futnak, hanem szökdelve közlekednek a szerek között. Kritikus momentum: A sípszó elhangzása után, amikor siet a kiválasztott szerhez, a másikat ellöki. Változatok: - Rendezetten egy irányban körbe futnak a határolt terület vonalán. Egy sípszóra ellenkező irányba fut, két sípszóra felgyorsít, háromra szert és párt választ. Aki téveszt, szintén szökdelve halad tovább mindaddig, amíg a szer választására nem kerül a sor. - Minden szer- és pár választás után elveszek egy eszközt. Így többeknek nem jut egyszerre, ők kézfogással folytatják tovább a játékot (max. 5 fő), amit tilos elengedni. De ezzel is megnehezítve az eszközök használatát.

6

7 2. gyakorlat: Kakasviadal Alkalmazási terület: osztály, az egyensúlyérzékben segít Eszközök: - Résztvevők száma: egész osztály Gyakorlat leírása: Párokban felállnak a tanulók lehetőség szerint hasonló testfelépítésűek-, egymással szemben, kart összefonva a mellkas előtt, bal lábat, sarkat felhúzva, jobb lábon állva. Sípszóra elindul a viadal, aminek a célja, hogy kényszerítsük a társunkat saját erőnk és lendületünk kihasználásával arra, hogy letegye a felhúzott lábát. Jelzésre lábtartás cserével. Kritikus momentum: ha nem megfelelő testfelépítésű és habitusú pár kerül össze. Változatok: - Két méteres átmérőjű köröket rajzolva, aki kilép, kiszökdel, ugyanúgy számít, mint a lábletétel. (21-ig mehet a meccs) - Mindig újabb csoportok kialakítása (győztesek, vesztesek, fiúk, lányok, stb.), míg el nem jutunk az EGY győztesig.

8 3. gyakorlat: Homokba rajzolás Alkalmazási terület: osztály, a bátorságban segít, és hogy hátrafele szökkenjen, erősítse a láb izmait Eszközök: távolugró gödör Résztvevők száma: egész osztály A gyakorlat leírása: Az osztály felsorakozik a távolugró gödörnél hármasával. Az első hármas belép a homokba, megfordulva a többieknek szembe, jobb lábat felemelve. Sípszóra a ballal hátraszökkennek, és egy vonalat rajzolnak a homokba a mozdulatsor alatt. Akinek a leghosszabb a kezdési és az érkezési helye közötti rész (és vonala), az a győztes. Kritikus momentum: A győzelem érdekében sokszor balesetveszélyes helyzetbe is belemennek a tanulók, ezekre még az elején fel kell hívni a figyelmet. Változatok: - Lábtartás csere - A rajzolás után megfordul, és előre ugrik ugyanazzal a lábbal. - A rajzolás után hátralép az ellentétes lábra, megfordul, és előre ugrik.

9 4. gyakorlat: Csiga szökdelés Alkalmazási terület: osztályig, segíti a láb izmainak és ízületeinek erősítését Eszközök: Az iskola lépcsője korláttal Résztvevők száma: Az egész osztály Leírása a gyakorlatnak: Az egész osztály felsorakozik egyes oszlopba a lépcső aljánál. Háromszor egy emeletnyi magasságot úgy kell megtenni fogva a korlátot, hogy egy lábon szökdelve két lépcsőfokot fel, egyet le. Sípszóra lábtartás csere. Kritikus momentum: Fáradásnál séta a lépcsőn, vagy figyelmetlenné válás miatt előre esés. Változatok: - Csak a két egymás utáni sípolásra szökken hátra egy lépcsőfokot. - Különböző jelzések (síp, taps, kiáltás) más számú és irányú mozgást jelenthet. - Ügyesebbek csípőre tartással

10 5. gyakorlat: Karon-lábon szökdelés Alkalmazási terület: osztály, a karizom és törzsizom fejlesztésében segít Eszközök: - Résztvevők száma: egész osztály Gyakorlat leírása: A tanulók fekvőtámaszban szökdelnek úgy, hogy egyszerre emelkedik mindkét felső és alsó végtagjuk is. Előre, hátra, balra, jobbra négyszer, a végén kétszer taps. Kritikus momentum: A tapsnál már a fáradság miatt, gyakran nem tudnak talajt fogni. Változatok: - Verseny: egy perc alatt mennyit tudnak elvégezni - egy egy kilós medicint tenni a hátára, úgy hogy egy tanuló társ a mozgása közben is a helyén tartja a labdát.

11 6. gyakorlat: Talicska kézi Alkalmazási terület: osztály, a felső végtag izmait, ízületeit és a törzsizomzatot erősíti, fejleszti Eszközök: 2 db kiskapu, egy 3 kg-os medicinlabda Résztvevők száma az egész osztály Leírása a gyakorlatnak: Az osztályt két csapatra osztva párba állnak. Egy kézilabda pálya felén elhelyezkednek a párok talicskába. A csapat célja, hogy a medicin labdát a másik csapat kapujába gurítsák, mindezt úgy, hogy nem érhet lábhoz. Ha ez megtörténik, akkor a másik csapaté a labda, attól a helytől, ahol a lábhoz ért. Megjegyzés: Minél kifejlettebb az izomzat, azaz felsőbb osztályban, annál tovább tarthat egyegy meccs. Kritikus momentum: A tartó emberek véletlenül a kezekre léphetnek. Változatok: - 8x3-as pályán 2-2 párral dinamikusabbá lehet tenni a játékot. - Növelhető a kapu nagysága (pld. kézilabda méret) és ez is pörgősebbé teheti a mozgást.

12 7. gyakorlat: Vasalótartó Alkalmazási terület: 8. osztály, a kitartást, akaraterőt és a karokat, törzsizomzatot erősíti Eszközök: ideális esetben az osztálylétszámnak megfelelő egyforma vasaló vagy kézi súlyzó, 2 db magasugró állvány és magasugró léc vagy kötél, amit ki lehet kötni Résztvevők: az egész osztály Leírása a gyakorlatnak: A klasszikus vásári versengésből átvett vasaló tartás. Az osztályt fel kell osztani magasság szerint. A közel egyforma magassággal rendelkezők egyszerre versenyeznek úgy, hogy a magasugró lécet mellmagasságra kell beállítani. A diákok felállnak a léccel szemben, mellső középtartásban, mind a két kézzel tartva a vasalót. Az a tanuló győz, aki a leghosszabb ideig tartja nyújtott karral ki a vasalót és nem érinti a lécet. (Balra-jobbra forgatni megengedett.) Kritikus momentum: A karok behajlítása; fáradásnál leejtheti a vasalót. Változatok: - Egy kézzel tartása a vasalónak (itt le lehet mérni, hogy kinek melyik karja az erősebb) - Egy kézzel való tartás, kar oldalsó középtartásban

13 8. gyakorlat: Fordulj, vigyázz csak! Alkalmazási terület: osztály, az oldalsó hasizmot erősíti Eszközök: tornaszőnyeg, 1 kg-os medicinlabda Résztvevők az egész osztály A gyakorlat leírása: Az osztály tanulói párba elfoglalnak egy-egy szőnyeget. A pár egyik tagja leül a szőnyegre felhúzott, térdben hajlított lábakkal, a pár másik tagja medicinnel a kezében feláll vele szemben egy-két méterre. Jelre labdaátadást végeznek úgy, hogy az álló helyzetben lévő tanuló egyszer a bal oldalára, egyszer a jobb oldalához dobja az ülő társának a labdát, aki az adott oldalon lévő kézzel elkapja, és visszadobja a labdát. Amikor elhangzik a kezdő jel, akkor hangos éneklésbe kezdenek, a Fordulj, fordulj, vigyázz csak, vigyázz csak című dalba. Egy versszak után a diákok helyet cserélnek. Kritikus momentum: a nagy lendülettel érkező labda az ülő karjában feszültséget okozhat. Fel kell hívni a tanulók figyelmét, hogy inkább lassítsák az érkező labdát fordulással. Fontos még az egyenes hát. Változatok: - Kétkezes labdaelkapás - Nehezebb labdát használva, közelítve a társakat, gyorsítva a tempót intenzívebbé lehet tenni a gyakorlatot

14 9. gyakorlat: Farkasfogban Alkalmazási terület: osztály, a fordulatra Eszközök: egy gumilabda Résztvevő az egész osztály A gyakorlat leírása: A tanulók felállítása két sorban egymásnak háttal, 4 m-es távolságra, elcsúsztatva, farkasfogban. Egy tanuló a két sor közé áll és folyamatosan fut a sor egyik végétől a másikig. Sípszóra megfordulnak a tanulók, és akinél a labda van, megpróbálja eltalálni a középen futót, aki igyekszik kitérni a labda útjából. Kritikus momentum: a fordulás után nem rögtön dob, akinél a labda van, így több ideje marad célozni Lehetőségek: - A sorban álló tanulók bal haránt terpeszállásba állnak - Két labdával való dobás

15 10. gyakorlat: Nincs, amit megfognak Alkalmazási terület: osztály, segít a kar, láb és ízületei mozgékonyságában, erősítésében Eszközök: - Résztvevők száma: egész osztály Gyakorlat, játék leírása: 24 fős osztálynál egy kézilabda félpályányi területen egy fogócska. Mindenki mindenki ellen játszik. Végtagokat szabad érinteni. Amilyen végtagot megérintett a társam valamelyike, azt már nem lehet használni. Karnál hátratenni, lábnál szökdelni. Ha mindkét lábat megérintették, akkor le kell térdelni és úgy közlekedni tovább. Ha mind a négy végtagot megérintették, akkor ráül a sarkára, karok hátul és nem mozdul. Az a diák győz, akinek valamelyik testrésze még használatban maradt és az utolsóként marad. Kritikus momentum: Főleg a lábak érintése után, csak a másik láb használatánál a rúgások erőssége veszélyes lehet. Fel kell hívni a figyelmet, hogy ekkor is az érintésre törekedjenek, ne az erősségére a rúgásnak. Változatok: - A tér növelésével (egész pálya) meghosszabbítható a játék eleje. - Párban történő fogó, ami vagy kézfogással, vagy egymás háton vivése is lehet. Az előbbivel a koordináció fejleszthető, az utóbbival az erő-állóképesség is.

16

17 6. A súlylökés cél- és rávezető gyakorlatai 1. Gyakorlat: Becsúszás Alkalmazási területe az általános iskola osztály, a becsúszás lábmunkájában segít Eszközök: - Résztvevő az egész osztály. Gyakorlat leírása: Egy kézilabda pálya alapvonalához felállva, háttal a szemben lévő alapvonalnak, folyamatos becsúszás gyakorlása a másik alapvonalig, számolva, hogy ki hányszor végezte a becsúszó mozdulatot. Kritikus momentuma az a gyakorlatnak, hogy arra törekednek, hogy ki ér át a leghamarabb a másik oldalra, nem pedig a gyakorlat pontos végrehajtására. Lehetőségek: - a másik lábbal való gyakorlás - meghúzni krétával a haladás irányát, ahogyan sikerült átérnie a tanulónak.

18 2. Gyakorlat: Rúgd a zacskót Alkalmazási terület: osztály, a zsugorhelyzetből való helyes lábnyitás kialakítása becsúszással, fordítással Eszközök: páronként egy db papírtáska vagy papírzacskó Résztvevők száma az egész osztály Gyakorlat leírása: a gyakorlatot végző tanuló zsugor helyzetből indul, megfogva a társa kezét. A felemelt lábára ráhúzunk egy papírzacskót. Becsúszó mozdulatot végez, miközben le kell rúgnia zacskót. A mozdulatsor erőteljes törzscsavarással fejezi be. Kritikus momentum: a mozdulatsorban lévő elemek fontossága egyforma, nem lehet hangsúlyosabb egyik sem a másiktól (zsugorhelyzet, becsúszás-lerúgás, csípőfordulás, törzscsavarás) Lehetőségek: - Az ügyetlenebbik oldalon való végrehajtás

19 3. Gyakorlat: Húzd tovább és nyiss Alkalmazási terület: osztály, a helyes ráfordulás, forgás kialakításában és nyitásban segít Eszköz: páronként egy gumikötél Résztvevő az egész osztály Gyakorlat leírása: a dobó kézbe befogja a tanuló a kötél egyik végét, a másik a társa dobó kezében van, aki a picit megfeszített gumikötél távolságában helyezkedik el. Arccal egymás felé néznek. Az elől lévő a kötelet a nyakához, áll alá teszi, könyök vállmagasságba, test zsugorhelyzetben; kezdi a becsúszást, majd ráfordulást, miközben a nyitó karjával elhúzza a képzeletbeli függönyt. A gumikötél a mozdulatsor végén jobban megfeszülve tart ellen. Következő mozdulatsort már szerepcserével végezve, el sem engedve a kötelet, folyamatosan. Kritikus momentum, hogy a gumikötél játéka elveheti a figyelmet a pontos végrehajtásról. Lehetőségek: - Egyszer bal, majd jobb oldalon is végrehajtva, váltakozva - a könyökhajlatba tehetünk pld ceruzát, beszorítva, a biztos tartás elérése végett

20 4. gyakorlat: Medicin kosár Alkalmazási terület: osztály, a lökés mozdulatát segíti elő Eszközök: gyakorló medicin labda 1.5 kg, kosárlabda palánk gyűrűvel Résztvevők száma: egész osztály Leírása a gyakorlatnak: Az osztály felsorakozik a kosárlabda palánkkal szemben egyes oszlopban. Az első tanuló a gyűrű alá belép úgy, hogy a palánkhoz képest a gyűrű legtávolabbi íve alatt álljon. Behelyezi a labdát az álla alá a nyakához, a másik karját felemeli magas tartásba. Lábak kis terpeszben. A labdás kéz ellentétes lába elől helyezkedik el. Sípszóra megpróbálja lökő mozdulattal a kosárba juttatni a labdát. Kritikus momentum: fejére eshet a labda, fennáll a lökés helyett a dobás lehetősége. Változatok: - Az ügyetlenebbik kézzel ugyanez - Verseny: ki hányszor talál kosarat 10 próbálkozásból

21 5. Gyakorlat: Lécen át Alkalmazási terület: osztály, a lökés helyes szögének a kialakításában segít Eszközök: páronként egy medicinlabda, lányoknak 1 kg-os, fiúknak 2 kg-os. Magasugró léc és állvány. Résztvevők száma az egész osztály. Gyakorlat leírása: Csoportosítani kell az osztályt magasság és nem szerint. Hasonló magasságúakat (és neműeket) párokba állítva egymással szemben 4 m-re, egy darab medicinlabdával. Köztük felállítva a párhuzamosan a magasugró lécet olyan magasságban, ami a tanulóktól első lépéként- 20 cm-rel magasabban helyezkedik el. Jelzésre át kell lökni a labdát a léc fölött. 2 dobás után emelni a magasságot 5 cm-enként mindaddig, amíg a megfelelő lökési szög kialakítható. Kritikus momentum: Fel kell mérni a tanuló erejét, mert sokszor sok a 4 m-es távolság. Felhívni a baleset elkerülésére a figyelmet. Lehetőségek: - A lányok kapják meg a 2 kg-os labdát, a fiúk az 1 kg-osat. - A kevésbé gyakorlott kézzel való lökés - Verseny a magasságért.

22 6. Gyakorlat: Hajol és lök Alkalmazási terület: 7. osztály, a lökés technikájának összehangolásában és a dobóterpesz stabil kialakításában segít Eszközök: 5 darab 1 kg-os medicinlabda. Résztvevő az egész osztály. A gyakorlatnak a leírása: A tanulók, dobóterpeszben állva, egymás után folyamatosan - felvéve a dobókéz oldali lábhoz elhelyezett labdákat- a lökést gyakorolják. Kritikus momentum: gyors feladat végrehajtás, kevésbé figyelve a pontosságra. Lehetőségek: - 2 kg-os labdával - ellentétes oldali végrehajtás - lemérni a távolságot, ahol a labda a becsapódott.

23 7. Gyakorlat: Lökd a zsákot! Alkalmazási terület: osztály, lökő erő kialakításában segít Eszközök: medicinlabda (1kg), 50 kg-os boxzsák Résztvevő az egész osztály A gyakorlat leírása: Egy felfüggesztett boxzsák eltalálása 4 m-es távolságból, figyelve a lökés technikájára. Kritikus momentum: elveheti a figyelmet az, hogy a zsáknak minél nagyobb kilengése legyen, nem a gyakorlat helyes végrehajtására ügyelve. Lehetőségek: - növelni a távolságot (5-től 10 m-ig) - 2kg-os, 3kg-os labdát használni

24 8. Gyakorlat: Lepattanó verseny Alkalmazási terület: osztály, a lökés erejének növelésére, Eszközök: medicinlabda; lányoknak 1 kg-os, fiúknak 2 kg-os Résztvevő az egész osztály A gyakorlat leírása: A faltól 4 m-es távolságban egy sorban felállítom a fiúkat egymástól 1 m- res távolságban. Dobóterpeszt felvéve, jelzésre ki kell lökniük a medicint a falra olyan akkora erővel, hogy visszapattanjon (egy lepattanás után) a kezükbe. Ugyanezt a lányokkal is elvégeztetni. Amennyiben nem sikerül, egyre közelebb vinni csapatokat a falhoz mindaddig, amíg legalább két embernek a csapatból sikerül a feladat. Kritikus momentuma a gyakorlatnak, hogy a lökés technikájára kevés figyelmet szentelnek a tanulók. Lehetőségek: - beszökkenéssel indítva a mozgást; - a fal és a csapat közé párhuzamosan kifeszíteni egy kötelet megfelelő magasságban, ami a kidobás szögének kialakításában segít- és a kötél fölött kell lökniük.

25 9. Gyakorlat: Csapatlökés Alkalmazási terület:7.-8. osztály,a lökés technikájának csiszolása, társ segítése (csapatmunka) Eszközök: súlygolyó (lányoknak 3 kg-os, fiúknak 4 kg-os) Résztvevő az egész osztály. A gyakorlat leírása: 3 fős csapatok kialakítása, csapatonként egy súlygolyó. Az egyes számú tanuló után a kettes és hármas számú versenyzők egymás után löknek onnan, ahol az előző lökés talajt fogott. Azonos technikát használva. Az a csapat, aki a legtávolabbra jut, győz. Kritikus momentum: A versenyszellem felül kerekedhet a technikán. Lehetőségek: - Nagyobb létszámú csapat - Vegyes csapat - Becsúszással

26 10. Gyakorlat: Egyéni verseny Alkalmazási terület: osztály, szabályoknak megfelelő lökés elmélyítése összehangolt mozgássorral Eszközök: súlygolyó (lányoknak 3 kg-os, fiúknak 4 kg-os) A gyakorlat leírása: súlylökés, szabályoknak megfelelően, három kísérlettel, dobókörből. Kritikus momentum: figyelni a szabályos lökés végrehajtására. Lehetőségek: - technikák választása egyéni feladat (helyből, becsúszással)

27 7. Irodalomjegyzék Dr. Koltai J. - Dr. Szécsényi J. Az atlétika versenyszámok technikája Dobások Horváth Tihamér, 2001 Tanári kézikönyv 7-8 osztályos testnevelés Polgár Tibor Béres S., 2011 Az atlétika története, technikája, oktatása, szabályai Bély Miklós Janisch Gyuláné, 1963 Testnevelési játékok

Atlétika. Súlylökés oktatása általános iskolában (SMDLTE 2202) 2011. Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ

Atlétika. Súlylökés oktatása általános iskolában (SMDLTE 2202) 2011. Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Dr. Koltai Miklós Atlétika Súlylökés oktatása általános

Részletesebben

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Az atlétika gyakorlata és módszertana SMANTE 2202 Készítette: Kolontáry

Részletesebben

Súlylökés az általános iskolában

Súlylökés az általános iskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Súlylökés az általános iskolában Készítette: Sörös János Neptunkód: iw4gmx 2014-03-18 Felosztás: Az általános iskolai

Részletesebben

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMANTE2202 Geröly Patricia G7AH72 A dolgozat szerkezete

Részletesebben

Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév

Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév BERZSENYI DÁNIEL PEDAGÓGUSKÉPZŐ KAR Atlétika Diszkoszvetés oktatása Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév A diszkoszvetés középiskolában oktatott technikája A középiskolában a tanulók

Részletesebben

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Márkusné Halmosi Erika N4Q5MH 1. A súlylökés

Részletesebben

Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő, cél- és rávezetőgyakorlatok általános iskola felső tagozat

Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő, cél- és rávezetőgyakorlatok általános iskola felső tagozat Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet dr. Koltai Miklós Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő,

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem. Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar. Sporttudományi Intézet. Diszkoszvetés a középiskolában

Nyugat-magyarországi Egyetem. Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar. Sporttudományi Intézet. Diszkoszvetés a középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Diszkoszvetés a középiskolában Az atlétika gyakorlata és módszertana SMALTE 2202 Készítette: Becker János Testnevelő

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai A flop magasugrás Atlétika SMDLTE2202 Nagy Eszter AVBK27 Testnevelő-egészségfejlesztő

Részletesebben

ATLÉTIKA KISLABDAHAJÍTÁS, ÁLTALÁNOS ISKOLA ALSÓ TAGOZAT

ATLÉTIKA KISLABDAHAJÍTÁS, ÁLTALÁNOS ISKOLA ALSÓ TAGOZAT NYUGAT - MAGYARORSZÁGI EGYETEM, SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT, MŰVÉSZETI, NEVELÉS ÉS SPORTTUDOMÁNYI KAR ATLÉTIKA KISLABDAHAJÍTÁS, ÁLTALÁNOS ISKOLA ALSÓ TAGOZAT Készítette: Straub Irén, tanár T/D testnevelő

Részletesebben

A magasugrás oktatása általános iskola felső tagozatában

A magasugrás oktatása általános iskola felső tagozatában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás oktatása általános iskola felső tagozatában (Atlétika 2202) Készítette: Réti Pál Csaba FFT9X9 2014.

Részletesebben

ATLÉTIKA (SMDLTE 2202) Gyakorlatok a gerelyhajítás középiskolai oktatásához.

ATLÉTIKA (SMDLTE 2202) Gyakorlatok a gerelyhajítás középiskolai oktatásához. NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT Művészeti, Nevelési- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék ATLÉTIKA (SMDLTE 2202) Gyakorlatok a gerelyhajítás

Részletesebben

Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Dr. Koltai Miklós koltai.miklos@bdpk.nyme.hu Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

Részletesebben

NYME-SEK MNSK 2011/12-es tanév, tavaszi félév

NYME-SEK MNSK 2011/12-es tanév, tavaszi félév NYME-SEK MNSK 2011/12-es tanév, tavaszi félév SMANTE2202 Atlétika Magasugrás Koloszár Balázs I.évfolyam Testnevelő-egészségfejlesztő tanár Az átlépő magasugrás A magasugrás az ügyességi versenyszámokhoz

Részletesebben

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202 Készítette Marton Kristóf Testnevelő tanár

Részletesebben

A MAGASUGRÁS OKTATÁSA

A MAGASUGRÁS OKTATÁSA A MAGASUGRÁS OKTATÁSA általános iskola Készítette: Börzsönyi Judit testnevelőtanár msc 2011/12 Az átlépő magasugrás A magasugrás az ügyességi versenyszámokhoz tartozik, célja, hogy az ugró egy bizonyos

Részletesebben

A távolugrás technikájának oktatása az általános iskolák alsó tagozatán

A távolugrás technikájának oktatása az általános iskolák alsó tagozatán Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar A távolugrás technikájának oktatása az általános iskolák alsó tagozatán 2014/2015. tanév I. félév Sólymos

Részletesebben

I. A gerelyhajítás oktatása középiskolában:

I. A gerelyhajítás oktatása középiskolában: Atlétika Gerelyhajítás (SMALTE 2202) 2015.03.05 Tóth Zsuzsa IUOSX0 Testnevelő-földrajz tanár Msc. I. A gerelyhajítás oktatása középiskolában: Elsőként a gerelyhajítás oktatásánál az előkészítő gyakorlatokra

Részletesebben

Röplabda. Futásból - ugrásba történő Átmenet megvalósítása elrugaszkodással. Távol ugrás helyből l6o cm.

Röplabda. Futásból - ugrásba történő Átmenet megvalósítása elrugaszkodással. Távol ugrás helyből l6o cm. Röplabda 1-2. évfolyam Előkészítő csoport Cél - Előképzés, a labdás ügyesség és az ehhez szükséges koordinációs képességek fejlesztése. Előkésztő játékok alkalmazása. Tananyag Követelmény Megjegyzés I.

Részletesebben

Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ

Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE2202 Dr. Koltai Miklós Név: Konrád Hajnalka

Részletesebben

A váltófutás oktatása általános iskolában. Atlétika SMDLTE 2202

A váltófutás oktatása általános iskolában. Atlétika SMDLTE 2202 Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelési-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A váltófutás oktatása általános iskolában Atlétika SMDLTE 2202 Készítette: Németh

Részletesebben

A közép-és hosszútávfutás, állórajt

A közép-és hosszútávfutás, állórajt Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelési-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A közép-és hosszútávfutás, állórajt Készítette: Süle Szilvia CIK759 1. A közép-és

Részletesebben

Nyugat Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet. Kölyökatlétika

Nyugat Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet. Kölyökatlétika Nyugat Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Kölyökatlétika Készítette: Mikos Patricia egészségfejlesztő tanár testnevelő tanár MSC levelező

Részletesebben

A váltófutás oktatása általános iskolában

A váltófutás oktatása általános iskolában NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT Művészeti, Nevelés és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Az atlétika gyakorlata és módszertana (SMALTE 2202)

Részletesebben

Atlétika Közép- és hosszútávfutás, állórajt a középiskolában

Atlétika Közép- és hosszútávfutás, állórajt a középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Atlétika Közép- és hosszútávfutás, állórajt a középiskolában Budai Róbert Testnevelő tanár, játék és szabadidő-szervező

Részletesebben

Sport XXI program Terematlétikai verseny 2013.12.08. U11 és U13 korosztály számára

Sport XXI program Terematlétikai verseny 2013.12.08. U11 és U13 korosztály számára Sport XXI program Terematlétikai verseny 2013.12.08. T1 U11 és U13 korosztály számára 1. Sprint váltó 1. A meghatározott létszámú csapat (8fő) áll fel a futás irányával megegyezően, egy oszlopban. 2. A

Részletesebben

Kiromed Zéta Gravitációs gerincnyújtó készülék Használati utasítás Összeszerelési útmutató

Kiromed Zéta Gravitációs gerincnyújtó készülék Használati utasítás Összeszerelési útmutató Kiromed Zéta Gravitációs gerincnyújtó készülék Használati utasítás Összeszerelési útmutató A termék kivitele a képen látható eszköztől részleteiben eltérhet, a változás jogát fenntartjuk. 1 SN: Kiadás

Részletesebben

A kislabdahajítás általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

A kislabdahajítás általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Nyugat-Magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Dr. Koltai Miklós A kislabdahajítás általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202 KÉSZÍTETTE: PŐDÖRNÉ SZILOS

Részletesebben

JÁTÉKOS SPORTVERSENY GYAKORLATANYAGA

JÁTÉKOS SPORTVERSENY GYAKORLATANYAGA JÁTÉKOS SPORTVERSENY GYAKORLATANYAGA Érvényes 2005-től visszavonásig MAGYAR DIÁKSPORT SZÖVETSÉG DIÁKOLIMPIA JÁTÉKOS SPORTVERSENY Gyakorlatanyaga Érvényes 2005-től visszavonásig A versenyszámokat összeállította:

Részletesebben

Torna (férfi) Cél: Előképző szakasz

Torna (férfi) Cél: Előképző szakasz Torna (férfi) Évfolyam: 1-2. Korosztály: gyermek: 6-8. év Előképző szakasz Cél: A sportág megszerettetése. Sokoldalú képzés. Előkészítő mozgások megismertetése: rendgyakorlatok, szabadgyakorlatok, szabadgyakorlat

Részletesebben

TESTNEVELÉS TANMENET

TESTNEVELÉS TANMENET TESTNEVELÉS TANMENET A tanmenet heti 3 órában dolgozza fel a kötelezô tartalmakat. Ezen belül számos lehetôség kínálkozik az egyes témák súlyozására, a hagyományoknak megfelelô testnevelést tanító nevelôi

Részletesebben

A magasugrás oktatásának gyakorlatai, az általános iskola felső tagozatában

A magasugrás oktatásának gyakorlatai, az általános iskola felső tagozatában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás oktatásának gyakorlatai, az általános iskola felső tagozatában Atlétika SMDLTE2202 Szakács Tibor HKND4Z

Részletesebben

Észak-Alföldi Régió, Sport XXI. Terematlétika Bajnokság 2016. január 16.-án szombat 11. 00 Nyíregyháza atlétikai sportcsarnok

Észak-Alföldi Régió, Sport XXI. Terematlétika Bajnokság 2016. január 16.-án szombat 11. 00 Nyíregyháza atlétikai sportcsarnok Észak-Alföldi Régió, Sport XXI. Terematlétika Bajnokság 2016. január 16.-án szombat 11. 00 Nyíregyháza atlétikai sportcsarnok I. Verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a régió atlétikai szakosztályában

Részletesebben

A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Für Attila G8C5WR 1. A gátfutás technikája A

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Beadandó dolgozat ATLÉTIKA SMDLTE 2202 Távolugrás oktatása középiskolában Készítette: Varga Áron Szak: Testnevelés

Részletesebben

Összetett Versenyek oktatásának gyakorlatai Alsó tagozat

Összetett Versenyek oktatásának gyakorlatai Alsó tagozat Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Összetett Versenyek oktatásának gyakorlatai Alsó tagozat Atlétika SMDLTE2202 Készítette: Döbröntei Máté Szak: Testnevelő

Részletesebben

Atlétika gyakorlata és módszertana. Távolugrás előkészítő és rávezető gyakorlatai általános iskola felső tagozatában

Atlétika gyakorlata és módszertana. Távolugrás előkészítő és rávezető gyakorlatai általános iskola felső tagozatában Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelési és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE2202 Távolugrás előkészítő és rávezető

Részletesebben

LOVASSY LÁSZLÓ GIMNÁZIUM

LOVASSY LÁSZLÓ GIMNÁZIUM LOVASSY LÁSZLÓ GIMNÁZIUM TESTNEVELÉS TANTERV 2004. készítette: BAGI PÉTER KÉSZÜLT AZ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM 2003-AS KERETTANTERVE ALAPJÁN TESTNEVELÉS ÉS SPORT 7 12. évfolyam Célok és feladatok A testnevelés

Részletesebben

HELYI TANTERV A SZAKKÖZÉPISKOLA 0. ÉVFOLYAMA SZÁMÁRA TESTNEVELÉS TANTÁRGY

HELYI TANTERV A SZAKKÖZÉPISKOLA 0. ÉVFOLYAMA SZÁMÁRA TESTNEVELÉS TANTÁRGY HELYI TANTERV A SZAKKÖZÉPISKOLA 0. ÉVFOLYAMA SZÁMÁRA TESTNEVELÉS TANTÁRGY Heti óraszám: 5 óra TANANYAG KIVÁLASZTÁS: Kerettanterv a Szakközépiskolák számára, az EMMI 51/2012. számú rendelete alapján. Készítette:

Részletesebben

BIRKÓZÁS. Tananyag Követelmény Megjegyzés -Az ókori mitológiai birkózó korokról tartott regélés. Héraklész, Milon, magyar vonatkozásban Botond monda

BIRKÓZÁS. Tananyag Követelmény Megjegyzés -Az ókori mitológiai birkózó korokról tartott regélés. Héraklész, Milon, magyar vonatkozásban Botond monda BIRKÓZÁS Évfolyam: 1-2. Korosztály: gyermek, 6-8 év Cél - A sportolás, nevezetesen a birkózás megszerettetése - A rendszeres, folyamatos edzések utáni igény kialakítása - A fegyelem, figyelem képességének

Részletesebben

Károlyi Mihály Fővárosi Gyakorló Kéttannyelvű Közgazdasági Szakközépiskola

Károlyi Mihály Fővárosi Gyakorló Kéttannyelvű Közgazdasági Szakközépiskola Károlyi Mihály Fővárosi Gyakorló Kéttannyelvű Közgazdasági Szakközépiskola Testnevelés Helyi Tanterv 9.évfolyam Kéttannyelvű osztályok részére 2008. június 25. Testnevelés és sport Részei A kerettanterveben

Részletesebben

Sport XXI program 2016. Terematlétikai versenyrendszer U11 és U13 korosztály számára

Sport XXI program 2016. Terematlétikai versenyrendszer U11 és U13 korosztály számára 1.sz. melléklet Sport XXI program 2016. Terematlétikai versenyrendszer U11 és U13 korosztály számára T1 Futások 1. Sprint váltó 1. A meghatározott létszámú csapat (8fő) egy 3m x 0,8m alapterületű területen

Részletesebben

Német lovas vizsgák (RA) Lovaglás tanulása kis lépésekben

Német lovas vizsgák (RA) Lovaglás tanulása kis lépésekben Német lovas vizsgák (RA) Lovaglás tanulása kis lépésekben Fordította: Kövy András Eredmények RA Arany Vizsga vagy eredmények RA 1 Díjlovaglás RA 1 RA 1 Ugratás RA 1 Eredmények Vizsga vagy Eredmények RA

Részletesebben

MEGHÍVÓ VERSENYKIÍRÁS

MEGHÍVÓ VERSENYKIÍRÁS MEGHÍVÓ ÉS VERSENYKIÍRÁS Tisztelt Lovas Barátaink! 2013. május 25-26-án, szombaton hetedszer rendezzük meg Pomázon, a Magyar Vár Táborban Pilis-Dunakanyari legnagyobb lovas rendezvényét a Lovasmajálist.

Részletesebben

Atlétika. A diszkoszvetés SMDLTE 2202. Készítette: Veres Gábor Szak: Testnevelő tanár msc. Neptun kód: gpk61u 2012/2013. I. félév

Atlétika. A diszkoszvetés SMDLTE 2202. Készítette: Veres Gábor Szak: Testnevelő tanár msc. Neptun kód: gpk61u 2012/2013. I. félév Atlétika SMDLTE 2202 A diszkoszvetés Készítette: Veres Gábor Szak: Testnevelő tanár msc. Neptun kód: gpk61u 2012/2013. I. félév I. rész A diszkoszvetés szabályai Hivatalos dobószerek - Nemzetközi versenyeken

Részletesebben

Kiadás: 1. Dátum: 2014.04.11. Oldal: 0 / 21

Kiadás: 1. Dátum: 2014.04.11. Oldal: 0 / 21 Dátum: 2014.04.11. Oldal: 0 / 21 GERINCKÍMÉLET Kedves Betegünk! Összeállítottunk Önnek egy tájékoztató füzetet arról, hogy hogyan kímélheti hatékonyan gerincét. Természetesen tanácsaink hasznára válnak

Részletesebben

ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél

ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél - A korosztály biológiai fejlődésének szem előtt tartása, az egészség megőrzése. - Az életkori sajátosságoknak megfelelő, sokoldalú

Részletesebben

Egy előre, két kettőre

Egy előre, két kettőre Baka Judit Egy előre, két kettőre Magyar népi játékok 2. rész Erdélyi Tankönyvtanács, 2010 Válogatás a szerző Ki játszik ilyent? című könyvéből (folytatás előző számunkból) A szerző engedélyével Szerkesztette:

Részletesebben

ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél

ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél - A korosztály biológiai fejlődésének szem előtt tartása, az egészség megőrzése. - Az életkori sajátosságoknak megfelelő, sokoldalú

Részletesebben

*) Bemutatta az orvos-természettudományi osztály május 7-én tartott orvosi szakülésén.

*) Bemutatta az orvos-természettudományi osztály május 7-én tartott orvosi szakülésén. KÖZLEMÉNY Dr. PÜRJESZ ZSIGMOND NY. R. TANÁR BELGYÓGYÁSZATI KORÓDÁJÁRÓL. ATROPMA MUSCULAKIS PKÜGRESS1VA EGY ESETE. Dr. Farnos Árpád tanársegédtől.*) Preeup Pániili, 25 éves, nőtlen, juhász. Szülei előtte

Részletesebben

TESTNEVELÉS ÉS SPORT. 5 8. évfolyam. Célok és feladatok

TESTNEVELÉS ÉS SPORT. 5 8. évfolyam. Célok és feladatok TESTNEVELÉS ÉS SPORT 5 8. évfolyam Célok és feladatok Az iskolai testnevelés célja, hogy az iskola egységes nevelő-oktató munkájának szerves részeként a testkultúra eszközeinek (testgyakorlatok, mozgásos

Részletesebben

A DDR 3D Bajnokság célja: Jellege: A DDR 3D Bajnokság rendezői: Helyszínek, időpontok: Korosztályok, javasolt nevezési díjak: Díjazás:

A DDR 3D Bajnokság célja: Jellege: A DDR 3D Bajnokság rendezői: Helyszínek, időpontok: Korosztályok, javasolt nevezési díjak: Díjazás: Dél-Dunántúli Régió 3D Bajnokság Versenyszabályzata 2016 1 A DDR 3D Bajnokság célja: - Magas színvonalú versenyzési lehetőség biztosítása az íjászok számára, - Felkészülési lehetőség a GP, OB és nemzetközi

Részletesebben

Magyar Floorball Szakszövetség 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. Jegyzőkönyvvezető (zsűri) tananyag. Budapest 2016. január

Magyar Floorball Szakszövetség 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. Jegyzőkönyvvezető (zsűri) tananyag. Budapest 2016. január Magyar Floorball Szakszövetség 1146 Budapest, Istvánmezei út 13. Jegyzőkönyvvezető (zsűri) tananyag Budapest 2016. január A dokumentum a floorball sportág jegyzőkönyvvezetői tudnivalók leírását tartalmazza.

Részletesebben

A szabadrúgások fajtái. A szabadrúgás közvetlen vagy közvetett lehet. A közvetlen szabadrúgás

A szabadrúgások fajtái. A szabadrúgás közvetlen vagy közvetett lehet. A közvetlen szabadrúgás A szabadrúgások fajtái A szabadrúgás közvetlen vagy közvetett lehet. A közvetlen szabadrúgás Jelzés Az egyik játékvezető vízszintesen tartott karjával abba az irányba mutat, amerre a szabadrúgást el kell

Részletesebben

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség. Országos Métabajnokságának szabályzata

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség. Országos Métabajnokságának szabályzata A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség Országos Métabajnokságának szabályzata 1. A játék menetéről általában A játék során két csapat: az ütő ( A csapat) és a fogó ( B csapat) küzd egymással a pontokért.

Részletesebben

ISK - Progym JÉGKORONG

ISK - Progym JÉGKORONG Száraz tesztek U18-20 ISK - Progym JÉGKORONG Nap 1 1. Pihenőpulzus 2:2 2. Reggelihőmérséklet 2:3 -"- 3. Magasság 1:1 4. Suly 1:2 -"- -------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem. Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar. Sporttudományi Intézet. Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202

Nyugat-magyarországi Egyetem. Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar. Sporttudományi Intézet. Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Rövidtávfutás, térdelőrajt középiskolai oktatásának gyakorlatai

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Modellszám: PFEVEX73813.0 Sorszám: Későbbi hivatkozás céljából a fenti helyre írja be a sorozatszámot. FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV KÉRDÉSEK? Gyártóként, arra törekszünk, hogy vásárlóink minden igényét kielégítsük.

Részletesebben

A flop magasugrás oktatása a középiskolában

A flop magasugrás oktatása a középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE2202 Oktató: Dr. Koltai Miklós A flop magasugrás oktatása a középiskolában

Részletesebben

Blood Circulatory Massager. Termék száma: 1500

Blood Circulatory Massager. Termék száma: 1500 Blood Circulatory Massager Termék száma: 1500 Kérjük figyelmesen olvassa el a mellékelt leírást mielőtt ezt a terméket használatba venné. A későbbi időkre is tartalmaz információkat, abban az esetben,

Részletesebben

TESTNEVELÉS TANMENET. 4. osztály Évi óraszám: 109

TESTNEVELÉS TANMENET. 4. osztály Évi óraszám: 109 TESTNEVELÉS TANMENET A tanmenet heti 3 órában dolgozza fel a kötelezô tartalmakat. Ezen belül számos lehetôség kínálkozik az egyes témák súlyozására, a hagyományoknak megfelelô testnevelést tanító nevelôi

Részletesebben

Dr. Szepesi László Erdészeti Gépész Országos Emlékverseny Gyakorlati versenyszabályzata

Dr. Szepesi László Erdészeti Gépész Országos Emlékverseny Gyakorlati versenyszabályzata A piliscsabai FM KASZK Dr. Szepesi László Mezőgazdasági, Erdészeti Szakképző Iskola és Kollégium szakmai munkaközössége, a fakitermelés motorfűrészes technológiájából versenyt hirdet erdészeti iskolák

Részletesebben

TESTNEVELÉS ÉS SPORT MŰVELTSÉGI TERÜLET

TESTNEVELÉS ÉS SPORT MŰVELTSÉGI TERÜLET TESTNEVELÉS ÉS SPORT MŰVELTSÉGI TERÜLET Bevezetés Jelenleg Magyarországon ugyan különböző szervezeti keretek között, de több oktatási intézmény foglalkozik sportoló fiatalok oktatásával, nevelésével. Működik

Részletesebben

Termék azonosító: KF 101. méretek: 88 x 62 x 147 cm

Termék azonosító: KF 101. méretek: 88 x 62 x 147 cm Termék azonosító: KF 101 méretek: 88 x 62 x 147 cm Eszközhasználat célja : Megerősíteni és rugalmasabbá tenni a lábak és a derék ízületekhez kapcsolódó izomzatot. Használat: Mindkét kezével fogja meg a

Részletesebben

S Z A B Á L Y Z A T 2012.

S Z A B Á L Y Z A T 2012. STRANDFOCI S Z A B Á L Y Z A T 2012. STRANDFOCI SZABÁLYZAT Részvételi feltételek és versenyszabályok JÁTÉKOSOK JÁTÉKJOGOSULTSÁGA 1. A játékban két csapat vesz részt, 4 mezőjátékossal és 1 kapussal. Mindkét

Részletesebben

Fizika előkészítő feladatok Dér-Radnai-Soós: Fizikai Feladatok I.-II. kötetek (Holnap Kiadó) 1. hét Mechanika: Kinematika Megoldandó feladatok: I.

Fizika előkészítő feladatok Dér-Radnai-Soós: Fizikai Feladatok I.-II. kötetek (Holnap Kiadó) 1. hét Mechanika: Kinematika Megoldandó feladatok: I. Fizika előkészítő feladatok Dér-Radnai-Soós: Fizikai Feladatok I.-II. kötetek (Holnap Kiadó) 1. hét Mechanika: Kinematika 1.5. Mennyi ideig esik le egy tárgy 10 cm magasról, és mekkora lesz a végsebessége?

Részletesebben

MJSZ UTÁNPÓTLÁS TESZTELÉS

MJSZ UTÁNPÓTLÁS TESZTELÉS MJSZ UTÁNPÓTLÁS TESZTELÉS A Magyar Jégkorong Szövetség az idei évtől kezdődően kötelezi arra a klubokat, hogy a mellékelt útmutatások alapján végezzék el az utánpótláskorú játékosok felmérését. Minden

Részletesebben

Használati utasítás. Technogym, The Wellness Company és Multipla (figuratív) a Technogym s.p.a.

Használati utasítás. Technogym, The Wellness Company és Multipla (figuratív) a Technogym s.p.a. TM Használati utasítás 2 Technogym, The Wellness Company és Multipla (figuratív) a Technogym s.p.a. tulajdonában lévő védjegyek Olaszországban és más országokban. Szerzői jogok fenntartva Technogym s.p.a.,

Részletesebben

BALANCE BOARD. Használati utasítás

BALANCE BOARD. Használati utasítás BALANCE BOARD Használati utasítás 1. A Balance Board biztonságos használata. 1.1 A biztonságos használatról Reméljük, hogy minden használó biztonságosan fogja tudni irányítani a kétkerekű Balance Board-ot,

Részletesebben

KÖZÉP-EURÓPAI SPORTALAPÍTVÁNY A B-A-Z MEGYEI III.O. BAJNOKOK LIGÁJA TEREMLABDARÚGÓ-TORNA VERSENYKIÍRÁSA 2010.

KÖZÉP-EURÓPAI SPORTALAPÍTVÁNY A B-A-Z MEGYEI III.O. BAJNOKOK LIGÁJA TEREMLABDARÚGÓ-TORNA VERSENYKIÍRÁSA 2010. KÖZÉP-EURÓPAI SPORTALAPÍTVÁNY 3718 Megyaszó, Nagy út 21. Levélcím: 3718 Megyaszó, Nagy út 21. Tel/Fax: 70/626-3030. E-mail: k.e.sportalapitvany@gmail.com ; zemplenfc@gmail.com, Honlap: www.zemplenfcbekecs.fw.hu

Részletesebben

A távolugrás általános iskola alsó tagozatának oktatási gyakorlatai

A távolugrás általános iskola alsó tagozatának oktatási gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás általános iskola alsó tagozatának oktatási gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 1 Benki Tamás Tartalom: 1.

Részletesebben

Kétszemélyes négyes sor játék

Kétszemélyes négyes sor játék Kétszemélyes négyes sor játék segítségével lehetővé kell tenni, hogy két ember a kliens program egy-egy példányát használva négyes sor játékot játsszon egymással a szerveren keresztül. Játékszabályok:

Részletesebben

Baracska község hosszútávú sportkoncepciója. Bevezető

Baracska község hosszútávú sportkoncepciója. Bevezető Baracska község hosszútávú sportkoncepciója Bevezető A testi és lelki egészség minden magyar állampolgár alkotmányos joga. E jog alapvető gyakorlásának feltétele a mindennapos testedzés lehetőségének biztosítása.

Részletesebben

Floorball szabályok. Tartalomjegyzék

Floorball szabályok. Tartalomjegyzék Floorball szabályok Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 1 I. Fejezet... 3 A játéktér méretei... 3 Jelzések a játéktéren... 3 A kapuk... 3 A csereterületek... 4 A versenybírói asztal és a büntetőpadok...

Részletesebben

Laterális dominancia (jobb vagy bal oldal?)

Laterális dominancia (jobb vagy bal oldal?) alakváltás fogváltás testi fejlettség ép érzékszervek pontos észlelés tiszta beszéd laterális dominancia (jobb vagy bal oldal?) szabálytartás önkiszolgálás feladattudat kudarctú rés Optimális esetben az

Részletesebben

TESTNEVELÉS ÉS SPORT

TESTNEVELÉS ÉS SPORT Sportiskola 5-6. évf. Testnevelés és sport TESTNEVELÉS ÉS SPORT A testnevelés és sport műveltségtartalma az 5 8. évfolyamon az ismeretek tudatos bővítésével és a gondolkodási műveletek fejlesztésével párhuzamosan

Részletesebben

Elektromos szegélynyíró HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

Elektromos szegélynyíró HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FZS 2000-E 3 4 FZS 2000-E 5 Tartalom 37 HU Elektromos szegélynyíró HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Köszönjük, hogy cégünk elektromos szegélynyírójának megvásárlása mellett döntött. Mielőtt használatba venné, kérjük,

Részletesebben

Kiromed Delta Gravitációs gerincnyújtó készülék Használati utasítás Összeszerelési útmutató

Kiromed Delta Gravitációs gerincnyújtó készülék Használati utasítás Összeszerelési útmutató Kiromed Delta Gravitációs gerincnyújtó készülék Használati utasítás Összeszerelési útmutató A termék kivitele a képen látható eszköztől részleteiben eltérhet, a változás jogát fenntartjuk. 1 SN: Kiadás

Részletesebben

Kapos Baranta Egyesület

Kapos Baranta Egyesület I. Rosseb Kupa Déli Végek Baranta Versenye 2014. kikelet havának 22. napján első alkalommal kerül megrendezésre a Déli Végek Baranta versenye. A küzdelem név választásával a 44-es gyalogezred katonáinak,

Részletesebben

Lázár Katalin: Mozgásos ügyességi és erőjátékok felhasználása az óvodában 2.

Lázár Katalin: Mozgásos ügyességi és erőjátékok felhasználása az óvodában 2. Lázár Katalin: Mozgásos ügyességi és erőjátékok felhasználása az óvodában 2. Az előző részben már bemutattuk a mozgásos ügyességi és erőjátékok típuscsoportját, s volt szó arról is, hogy az ebben a részben

Részletesebben

TESTNEVELÉS ÉS SPORT 5 8. évfolyam

TESTNEVELÉS ÉS SPORT 5 8. évfolyam TESTNEVELÉS ÉS SPORT 5 8. évfolyam Az 5. évfolyammal kezdıdıen a tanulók a mozgástanulás magasabb szintjére lépnek. Az alapokat az 1 4. évfolyamon megvalósuló céltudatos fejlesztési folyamat biztosítja.

Részletesebben

SolarHP 43 50 MEGNÖVELT HATÁSFOKÚ, SÖTÉTEN SUGÁRZÓK

SolarHP 43 50 MEGNÖVELT HATÁSFOKÚ, SÖTÉTEN SUGÁRZÓK SolarHP 43 50 MEGNÖVELT HATÁSFOKÚ, SÖTÉTEN SUGÁRZÓK MŰSZAKI INFORMÁCIÓ A SZERELŐ ÉS A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA 2015.11.17. - 2 - Tartalom 1. Bevezetés... 3 1.1. Általános tudnivalók... 3 1.1.1. A gyártó felelőssége...

Részletesebben

Cikk szám: 1238 Használati utasítások

Cikk szám: 1238 Használati utasítások Cikk szám: 1238 Használati utasítások FONTOS BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK 1. Mielőtt ezt vagy bármilyen más edzést elkezdene, konzultáljon kezelő orvosával. Kérje orvosa segítségét annak meghatározásában, hogy

Részletesebben

Gyakorlatsor. 1. Alapállás, labdafogással jobb kézben. 2. Karemelés oldalsó középtartásba. 3. Kar leengedés mélytartásba labda átadással a bal kézbe.

Gyakorlatsor. 1. Alapállás, labdafogással jobb kézben. 2. Karemelés oldalsó középtartásba. 3. Kar leengedés mélytartásba labda átadással a bal kézbe. Gyakorlatsor 1. Alapállás, labdafogással jobb kézben. 2. Karemelés oldalsó középtartásba. 3. Kar leengedés mélytartásba labda átadással a bal kézbe. 4. Karemelés oldalsó középtartásba. 5. Kar leengedés

Részletesebben

Vízi fejlesztő program Módszertani segédlet TÁMOP 6.1.5

Vízi fejlesztő program Módszertani segédlet TÁMOP 6.1.5 Szent-Györgyi Albert:"Milyen embert is akarunk formálni? A válasz egyszerű: egészséges testű, akaraterős, jó ítéletű, értelmes, tettrekész, szép célokért hevülő és áldozó embereket, akik meg tudják érteni

Részletesebben

A STRANDRÖPLABDÁZÁS HIVATALOS JÁTÉKSZABÁLYAI 2013-2016

A STRANDRÖPLABDÁZÁS HIVATALOS JÁTÉKSZABÁLYAI 2013-2016 A STRANDRÖPLABDÁZÁS HIVATALOS JÁTÉKSZABÁLYAI 2013-2016 Elfogadva az FIVB XXXIII.kongresszusán 2012-ben Atlantában Magyar Röplabda Szövetség 2013. május 1 Készítette a Magyar Röplabda Szövetség Játékvezetői

Részletesebben

Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem

Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem Globális környezeti problémák és fenntartható fejlődés modul Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdasá Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI

Részletesebben

A tornát Pécsi Sport Nonprofit Zrt. (továbbiakban: PSN Zrt.) írja ki, szervezi és működteti. Tornarendszerű, nyílt nevezésű bajnokság.

A tornát Pécsi Sport Nonprofit Zrt. (továbbiakban: PSN Zrt.) írja ki, szervezi és működteti. Tornarendszerű, nyílt nevezésű bajnokság. Versenykiírás 1. kertvárosi strandlabdarúgó-bajnokság A bajnokság szervezője és rendezője A tornát Pécsi Sport Nonprofit Zrt. (továbbiakban: PSN Zrt.) írja ki, szervezi és működteti. Tornarendszerű, nyílt

Részletesebben

Napfénylámpa Használati utasítás

Napfénylámpa Használati utasítás TL60 H Napfénylámpa Használati utasítás Beurer GmbH Söflinger Str. 218 D-89077 Ulm (Germany) Tel.: +49 (0) 731 / 39 89-144 Fax: +49 (0) 731 / 39 89-255 www.beurer.de email: kd@beurer.de Tartalom 1 megismerése...

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010 http://oev.hazipatika.com

ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010 http://oev.hazipatika.com 10.2.1. Sérülések ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010 A sérüléseket két nagy csoportra, a zárt és a nyílt sérülésekre oszthatjuk. 10.2.1.01. Zárt sérülések esetén a kültakaró legfelsı rétege, a hám

Részletesebben

TEK-SPÁRTA 300 MEGHÍVÁSOS NEMZETKÖZI ERŐNLÉTI VERSENY VERSENYKIÍRÁS

TEK-SPÁRTA 300 MEGHÍVÁSOS NEMZETKÖZI ERŐNLÉTI VERSENY VERSENYKIÍRÁS TEK-SPÁRTA 300 MEGHÍVÁSOS NEMZETKÖZI ERŐNLÉTI VERSENY VERSENYKIÍRÁS 2016-ban immár negyedik alkalommal kerül megrendezésre a Spárta 300 verseny. 2013-ban háziversenynek indult, csak hazai csapatok részvételével,

Részletesebben

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ Árvíz: a folyó vízszintje hóolvadás, jégtorlódás vagy heves esőzések miatt megemelkedik, majd kilép a medréből és elárasztja a vidéket. Víz alá kerülhetnek lakot települések, ipari

Részletesebben

ÚSZÁS. A sport a modern életvitel kialakításának egyik eszköze, egészségmegőrző szerepének hangsúlyozása későbbi életének alakító tényezője.

ÚSZÁS. A sport a modern életvitel kialakításának egyik eszköze, egészségmegőrző szerepének hangsúlyozása későbbi életének alakító tényezője. ÚSZÁS A sportág nevelési célrendszere Ki kell alakítani az általános szokásrendet, és kapcsolatrendszert. Irányítással és figyelem felkeltéssel viselkedési normákat kell elfogadtatni, melyek közösségre

Részletesebben

Szakmai beszámoló NKA - KÖZGYŰJTEMÉNYEK KOLLÉGIUMA 3509/01237 AZONOSÍTÓ SZÁMÚ PÁLYÁZAT

Szakmai beszámoló NKA - KÖZGYŰJTEMÉNYEK KOLLÉGIUMA 3509/01237 AZONOSÍTÓ SZÁMÚ PÁLYÁZAT Szakmai beszámoló NKA - KÖZGYŰJTEMÉNYEK KOLLÉGIUMA 3509/01237 AZONOSÍTÓ SZÁMÚ PÁLYÁZAT A Laczkó Dezső Múzeum a Közgyűjtemények Kollégiumához benyújtott pályázatának köszönhetően vásárolhatta meg A fiúk

Részletesebben

ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA COMENIUS KAR GIMNASZTIKA OKTATÁSI SEGÉDANYAG. Gimnasztika I. tantárgyhoz. (tanító és óvodapedagógus szak) KŐSZEGI FERENC

ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA COMENIUS KAR GIMNASZTIKA OKTATÁSI SEGÉDANYAG. Gimnasztika I. tantárgyhoz. (tanító és óvodapedagógus szak) KŐSZEGI FERENC ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA COMENIUS KAR GIMNASZTIKA OKTATÁSI SEGÉDANYAG Gimnasztika I. tantárgyhoz (tanító és óvodapedagógus szak) KŐSZEGI FERENC Sárospatak, 2014 TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék... 1 Gimnasztika...

Részletesebben

Tájékoztató a Sporteszközök beszerzése - TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0920 tárgyú közbeszerzési eljárás eredményéről

Tájékoztató a Sporteszközök beszerzése - TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0920 tárgyú közbeszerzési eljárás eredményéről Tájékoztató a Sporteszközök beszerzése - TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0920 tárgyú közbeszerzési eljárás eredményéről Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/74 Beszerzés tárgya: Árubeszerzés Tájékoztató az eljárás

Részletesebben

10. évfolyam. Sportjátékok

10. évfolyam. Sportjátékok 10. évfolyam Tematikai egység/ Fejlesztési cél Előzetes tudás A tematikai egység nevelési-fejlesztési céljai Sportjátékok Órakeret 30 óra Életkornak megfelelő technikai és taktikai, elméleti és gyakorlati

Részletesebben

TESTNEVELÉS ÉS SPORT

TESTNEVELÉS ÉS SPORT TESTNEVELÉS ÉS SPORT Ezen az iskolafokon a tanulók a mozgástanulás magasabb szintjére lépnek. Az alapokat az 1 4. évfolyamon megvalósuló céltudatos fejlesztési folyamat biztosítja. Erre építve valósul

Részletesebben

Sport XXI. alapprogram Dél- alföldi Régió teremverseny 1.

Sport XXI. alapprogram Dél- alföldi Régió teremverseny 1. Sport XXI. alapprogram Dél- alföldi Régió teremverseny 1. Kecskemét, 2016. január 24. VASÁRNAP 09.30 A verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a gyermek korosztály számára a téli időszakban teremverseny

Részletesebben

TESTNEVELÉS ÉS SPORT 5-8. Felső tagozat 5-8.osztály

TESTNEVELÉS ÉS SPORT 5-8. Felső tagozat 5-8.osztály TESTNEVELÉS ÉS SPORT 5-8. Felső tagozat 5-8.osztály Ezen az iskolafokon a tanulók a mozgástanulás magasabb szintjére lépnek. Az alapokat az 1 4. évfolyamon megvalósuló céltudatos fejlesztési folyamat biztosítja.

Részletesebben