Nyugat-magyarországi Egyetem. Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar. Sporttudományi Intézet. Diszkoszvetés a középiskolában

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Nyugat-magyarországi Egyetem. Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar. Sporttudományi Intézet. Diszkoszvetés a középiskolában"

Átírás

1 Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Diszkoszvetés a középiskolában Az atlétika gyakorlata és módszertana SMALTE 2202 Készítette: Becker János Testnevelő egészségfejlesztő tanár MsC TZT93K 2014.

2 I.RÉSZ A Diszkoszvetés Középiskolában oktatott technikájának leírása: 1. A szer fogása: Az összes dobószám legfontosabb és leglényegesebb momentuma, hogy a diáknak megtanítsuk a pontos és szabályos szerfogást. Azért is olyan fontos mivel a helyes technika hozzá segíti az atlétát a jobb eredmény eléréséhez, valamint sok baleset megelőzhető a helyes szerhasználattal. A gyerekek figyelmét mindig fel kell hívni a helyes szerfogásra. Diszkoszt úgy kell megfogni, hogy a tenyér és az alsóvégtag egy síkban helyezkedik el. A csukló enyhén törik meg, így a tenyér az alsó végtag folytatása lesz. Az ujjak nyújtottak, csak az utolsó ujjpercek ízületei van behajlítva. A diszkosz tartása a tenyéren az első ízület behajlításával történik. A hüvelykujj csak támasztó feladatot lát el.. A diszkoszt a tenyérben úgy kell elhelyezni, hogy a mutató és a középső ujj közel helyezkedjen el egymáshoz, hogy mikor majd a szer kidobásra kerül, nagyobb lehessen az erőátvitel. A diszkosznak,a súlypontjának a mutató és a nagyujj közé kell esnie. (lásd 1. ábra) Az ujjak körülbelül egyenlő távolságra helyezkednek el egymástól. 1.ábra (Magyar Testnevelési Egyetem: Az atlétikai versenyszámok technikája- Dobások, Budapest 1998)

3 Diszkoszvetés egy összetett mozdulat sort igényel, így különböző szakaszokra lehet és kell is bontani. Ezek a szakaszok: 1- Felállás a dobókörben. ( elhelyezkedés a dobókörben.) 2- A diszkosz helyes fogása 3- Lengetés (Torziós helyzetet kell létrehozni.) 4- Indulás forgásba 5- Pördület (pördület egy, majd két lábon) 6- Kidobás (egy lábtámaszos helyzet és két lábtámaszos helyzet) 7- Véghelyzet 2. Felállás a dobókörben: Mint minden atlétikai sportágban, itt is a lehető legjobb eredmény elérése a cél. Így a technikában is változás következik be a jobb eredmény elérésének érdekében. A dobó, hogy meghosszabbítsa a mozgásának pályáját és így jobb eredményt érhessen el a dobás irányának háttal helyezkedik el a dobókörben. -A hagyományos háttal történő felállásnál: a két lábfej a kidobás irány meghosszabbításában húzott kör felezővonalától jobbra és balra helyezkedik el. - A korszerűbb indulásnál a bal láb a kör felezővonala mellett van és a jobb láb ettől jobbra helyezkedik el Mindkét indulási formánál mindkét lábfej orra közel van a kör hátsó pereménél, egymástól kb. 2 lábfej távolságra. A testsúly a % ban a két lábon. (Baracs Ferencné: Atlétika, Tankönyvkiadó, Budapest, 1981) 2.ábra

4 (2. ábra) Jól látható, hogy az A jelzésű képen a két lábfej a körfelező két különböző oldalán helyezkedik el, míg a B jelzésű képen a lábfejek jobb oldali irányba tolódnak el. A bal lábfej a körfelezőn, de a jobb láb attól 2 lábfejnyivel jobbra található. 3. Lengetés: A diszkosz lengetésének célja, hogy a dobó nagyobb indulási sebességet tudjon kialakítani. A dobómozgás megindítását készíti elő vele az atléta. Az előlengetés célja még, hogy a véghelyzetekben az atléta előfeszíti az izomzatait. A dobó a diszkoszt vállmagasság alatt kaszáló mozgást hajt végre oldalsó középtartásban. A lengetéseket nyújtott karral, laza izomzattal hajtja végre az atléta. Mindig a lendítés irányába helyezi a testsúlyát a dobó. Általában a lengetések száma, dobások előtt három. Utolsó lengetés során a testsúly a jobb lábra tevődik, így megteremtődik az előfeszített helyzet és előkészíti a további folyamatokat. 4. Indulás forgásba: Forgás célja, hogy a dobó a szerrel a kezében a kidobás irányába közeledjen, valamint, hogy a nagyobb sebességet előkészítse. Folyamatos gyorsulásnak kell bekövetkeznie az előfeszített állapottól való megindulástól amit még az utolsó lengetésnél alakított ki. Jobb láb forgásának megkezdésével a testsúly fokozatosan a bal láb irányába tevődik át. A törzs enyhén a kidobás irányába kell hogy öljön. Jobb lábnak a talajon kell maradni a lehető legtovább, hogy ott nagyobb erőt tudjon kifejteni a dobó. 5. Pördület: A pördület helyes végrehajtása nagyban befolyásolja az eredményt. A lehető leggyorsabb pördületet kell kialakítani a legkisebb idő alatt. Sorba tekintve első a pördület bal lábon, majd innen a dobó a levegőbe kerül, ahol pördület folytatódik, majd pördület jobb lábon. Az első részben a dobó bal lábának elülső lábfején forgást végez. A jobb láb térd hajlításával lendül a kör közepe felé a diszkoszt csípő magasságban vezeti az atléta. A Második részben bal lábfej a dobás irányába fordul és elszakad a talajtól. Pördület a levegőben során mindkét láb a levegőben van az atléta súlypontja alatt. Csípő és a láll toziós helyzetben van Harmadik fázisban. Job lábon történik a pörgés. A jö dobóhelyzet kialakítása miatt a jobb lábnak a pördületének rövidnek kell lennie. Balra nyitó mozdulatot végez a csípő. 6. Kidobás: az így kialakult dobóterpeszből történik majd a szer kidobása. A kidobásnál a csipő forgatást követően indul csak el a váll mozgása bal irányba. A forgatást követően az atléta súlypontja emelkedni kezd. A diszkoszt a testtől a legnagyobb távolságra vezeti a dobó. Mivel a diszkosz útját a levegőben befolyásolja a légáramlás, ezért a megfelelő szög pontosságára nagy

5 hangsúlyt kell fektetni. Kidobás pillanatában a tenyér a föld felé néz. Amikor a diszkosz elhagyná a dobó kezét, a mutatóujjával egy pörgést ad a szernek az óra járásának megfelelően. 7. Véghelyzet: Lényege, hogy a dobó ne lépjen ki a dobókörből. Ezt Lábtartás cserével és a súlypontjának süllyesztésével tudja hatékonyan elérni a sportoló.

6 II RÉSZ 2.1. A Diszkoszvetés szabályai: -A versenyzők sorrendjét sorsolással állapítják meg a versenybírók. A Döntőbe bekerült versenyzők sorrendjét újból sorsolással döntik el. - Abban az esetben, ha az induló versenyzők létszáma nyolc, vagy annál kevesebb, minden versenyzőnek hat kísérlete van. - Amennyiben nyolcnál több versenyző indul, mindenkinek 3 kísérlete van. - A verseny lebonyolítás helyszínén a versenyzőknek maximálisan 2 gyakorlási lehetőségük van a sorsolás sorrendjében. - A dobó belülről érintheti a dobókör peremét, de a dobást nyugalmi helyzetből kell megkezdenie. - Tilos olyan jellegű eszközt alkalmazni, ami növelheti a dobó teljesítményét, ha nyílt seb van a dobó kezén a kötés alkalmazása megengedett. - Kesztyű használata a verseny során tilos. - A kezüket bekenhetik olyan anyaggal, ami jobb tapadást biztosít a diszkosznak. - A versenyző a dobókörre illetve a cipőjére nem szórhat, vagy locsolhat semmiféle segédanyagot. - Amennyiben a versenyző a dobókörbe lépés és a dobás megkezdése után bármely testrésze érintkezik a körön kívüli talajjal, vagy a kör peremének tetejéhez ér, a dobást érvénytelennek kell tekinteni. - Egy versenyző két dobása között legalább 3 perc pihenőidőt kell tartani. - A dobás távolságát minden egyes dobás után egyből le kell mérni. - A versenyzők mindaddig nem hagyhatják el a kört, amíg a szer a talajra nem érkezett. Amikor kilép a körből, az első érintkezés a dobókör keretének tetejével, vagy a körön kívüli talajjal a kör középpontján elméletileg átvezetett és a körön kívül meghúzott fehér vonal mögött történhet. -A szereket a dobókörhöz visszadobni tilos, oda azokat vissza kell vinni. - Az eredmény kialakításánál a legjobb eredményt kell figyelembe venni. Holtverseny esetén a második legjobb eredményeket kell alapul venni, és így tovább, ha még mindig holt verseny lenne. Összes dobás azonos lenne a két versenyző új kísérleteket végez amíg el nem dől a verseny.

7 2.2. A dobókör: A dobókör pereme, amelyet a talajjal egy szintbe kell süllyeszteni, vasból, acélból vagy más erre a célra alkalmas anyagból készül. A dobókör körül a talaj beton, műanyag, aszfalt, fa vagy bármilyen alkalmas anyag. A kör belseje lehet beton, aszfalt vagy más szilárd, de nem csúszós anyag. A dobókör belső felszínének vízszintesnek és 2 cm-rel (± 6 mm) alacsonyabbnak kell lennie a kör peremének felső szélénél. Súlylökésnél hordozható kör is engedélyezett, amennyiben az megfelel az említett feltételeknek. 1. A kör belső átmérőjének mérete: súlylökésnél és kalapácsvetésnél 2,135 m (± 5 mm), diszkoszvetésnél 2,50 m (± 5 mm). 2. A körfelező vonalat a körön kívül mindkét oldalon, a peremtől kezdődően legalább 75 cm hosszan 5 cm széles fehér vonallal kell kijelölni. Ezt a vonalat lehet festeni, vagy készülhet fából, illetve egyéb alkalmas anyagból. A fehér vonal hátsó élének meghosszabbítása a kör középpontján megy át, és merőleges a szektor szimmetriatengelyére. 3. A versenyzők a körbe, illetve a cipőjükre semmiféle anyagot nem szórhatnak vagy teríthetnek, és nem érdesíthetik a kör felszínét Diszkosz: 1. Anyaga és szerkezete. A diszkosz teste lehet tömör vagy üreges, készülhet fából vagy más alkalmas anyagból, pereme pedig legömbölyített fém, amelynek metszete szabályos, körülbelül 6 mm sugarú körív. A diszkosz mindkét oldalának közepén a testtel egy szintbe süllyesztett kerek fémlapok lehetnek. A diszkosz készülhet fémlapok nélkül is, feltéve, ha azok helye sima, valamint méretei és összsúlya megfelelnek az előírásoknak.

8 (Polgár Tibor Béres Sándor,Dialóg Campus Kiadó, 2011)

9 III.Rész 3.1. Diszkoszvetéshez fontos képességek: erő gyorserő gyorskoordinációs képesség egyensúlyérzék térbeli tájékozódóképesség ritmusérzék 3.2. Diszkoszvetés során dominánsan résztvevő izom, vagy izomcsoport: m. latissmimus dorsi (széles hátizom) m. oblicuus abdominis (ferde hasizom) m. deltoideus (deltizom) m. levator scapule (lapocka emelőizom) m. quadratus femoris (négyfejű combizom m. pectoralis major (nagy mellizom) m. tricepsz surae (háromfejű lábszár izom) m. oblicuus abdominis externus (ferde hasizom) m. oblicuus abdominis internus (belső ferde hasizom) m. biceps femoris (kétfejű combizom) m. gluteus maximus ( nagy farizom)

10 3.3. Előkészítő gyakorlatok: Diszkoszvetést a diákok elsőre középiskolás korukban tanulják. Fontos, hogy az elsajátításához szükséges képességekkel rendelkezzenek. A dobószámok könnyen taníthatóak a diákoknak, ha kissé játékos formában, illetve versenyhelyzetet teremtve biztosítjuk számukra a tanulást és a gyakorlást. A dobószámoknál nagyon fontos tényező a kidobás magassága, és mint azt tudjuk a magasságot nem tudjuk befolyásolni, de a helyes technikát igen! Diszkoszvetőknél igen nagy szerep jut a láb, a törzs, és a felső függesztő készülék izmaira. Ezeknek az izmoknak a fejlesztése kulcs fontosságú a jó eredmény eléréséhez.

11 1.Feladat: Crazy Frog (Őrült béka) Alkalmazási terület: Középiskola 9-12 évfolyam Gyakorlat célja: A láb erő fejlesztése és a térben való tájékozódás, ügyesség fejlesztése. Szükséges eszközök: 1 db pad 2 db zsámoly 1 db svédszekrény felső része. Résztvevők száma: Egész osztály, Egy fogó Gyakorlat leírása: Egy fogóra (Őrült békára) lesz szükség akit a testnevelő választ ki. A többi tanuló a pályán helyezkedik el. Játék területe: 10mx5 m. A területen a szükséges eszközöket (pad, zsámoly, svédszekrény felső része) tetszőlegesen elhelyeztük az adott területen. A pályán elhelyezkedő békák az adott eszközön (házban helyezkednek el, akkor védelmet élveznek és az őrült béka nem foghatja meg. A házban maximum 5 mp-ig lehet tartózkodni. Aki ezt az időt túllépi, 10 karhajlítás- nyújtást kell végeznie. Akit a fogó megfog az lesz az új fogó. Kritikus momentum:a feladat során figyelni kell, hogy minden tanuló mozgásban legyen. Megjegyzés: A feladatot sípszótól sípszóig kell csinálni. Variációk: Törpejárásban, sánta róka járásba, medvejárásban, végezzék a gyakorlatot. Résztvevő izmok: m. quadratus femoris,m. tricepsz surae,m. biceps femoris,m. gluteus maximus, m. pectoralis major

12 2. Feladat: Forró medicinlabda Alkalmazási terület: Középiskola 9-12 évfolyam Gyakorlat célja: A törzs és hát izmainak erősítése, térérzékelés, egyensúly fejlesztés Szükséges eszközök: Fiúknál 5 kg-os medicinlabda, Lányoknál 2 Kg-os Résztvevők száma: Egész osztály, 4-6 fős csoportokban Gyakorlat leírása: A 4-6 fős csoportok egymásnak háttal állva kört formálnak úgy, hogy a kézfejüket össze tudják érinteni. A feladatba minden csoportba 1-1 medicinlabdát adunk. A medicinlabdát körbe kell adogatni a diákoknak,úgy hogy az az óra járásával ellentéte irányba halad. A medicinlabdát két kézzel kell végig fogni. Átvenni a társtól vállmagasságban és végig olyan magasságban tartani, amíg át nem adja a következő társnak a labdát ugyan olyan magasságban. A cél az, hogy ne az adott embernél szólaljon meg a sípszó, mert akkor 10db felülést kell csinálni, majd ha ezzel végzett visszaállni a körbe. Kritikus momentum: Figyelni kell, hogy a medicin végig vállmagasságban maradjon. Megjegyzés: Tárcsával is végezhető, de ügyelni kell a balesetveszélyre. Ügyesebbeknél fel lehet hívni a figyelmet a két láb közötti testsúly áthelyezésre. Amennyiben, valaki kiáll, mert a 10 db felülést végzi, a kört szűkíteni kell, mert nem fogja elérni a társtól érkező medicint. Variációk: Fém tárcsával is végezhető, de akkor nem szabad versenyeztetni őket, mert a gyors átadások miatt leeshet az. Résztvevő izmok: m. latissmimus dorsi,m. oblicuus abdominis,m. deltoideus,m. levator scapule,m. oblicuus abdominis internus,m. oblicuus abdominis externus

13 3.Feladat: Gumikötél Alkalmazási terület: Középiskola évfolyam Gyakorlat célja: Hát és hasizom erősítő gyakorlat Résztvevők száma: Egész osztály, egyénenként. Szükséges eszközök: Gumiszalag, gumikötél egyénenként. Gyakorlat leírása: A bordásfalhoz egy gumiszalagot erősítünk váll és derék magasság között, úgy hogy az biztonságosan a helyén maradjon. A feladat során a diákok a bordásfalnak háttal állnak fel vállszéles terpeszben, úgy, hogy a szalag enyhén lógjon. A karok oldalsó középtartásba vannak. A diáknak törzsforgatást kell csinálnia, hogy a karok végig oldalsó középtartásban maradjanak. Addig kell fordulniuk amíg a szalag rá nem feszül a vállukra. A kaszáló mozdulatot mindkét irányba végezzék, hogy elkerüljük az egyoldalú terhelést. Kritikus momentum: A helyes távolság megválasztása a bordásfaltól. Ügyelni kell a szalag helyes rögzítésére. Megjegyzés: Ismétlés szám változó lehet egyénenként. Erősebbek/ nagyobbak 8 míg a gyengébbek/fiatalabbak 4 Variációk: Társ segítségével, úgy hogy a gyakorlatot végző kezében lévő rongynak, vagy kötélnek ellen tart, így az Ő bicepsze is erősödik. Résztvevő izmok: m. oblicuus abdominis,m. deltoideus,m. levator scapule

14 4.Feladat: Medicinlabda passzolgatás Alkalmazási terület: Középiskola évfolyam Gyakorlat célja: Hátizomzat és a derék izmainak erősítése. Résztvevők száma: egész osztály, Párokban Szükséges eszközök: Medicinlabda. Gyakorlat leírása: A páros egyik tagja hason fekvésben helyezkedik el, a karok magas tartásban. A segítő vele szemben helyezkedik el és a medicinlabdát kb. 40cm távolságból oda passzolja a társának, akinél a labda nem érheti a földet. A labdát neki vissza kell passzolnia a segítőnek. A földön fekvő diák lábfejét el kell emeli a talajról. Kritikus momentum: Fel kell hívni a segítő figyelmét, hogy óvatosan passzolja a labdát. Két ember közötti távolság nem lehet nagyobb 1 m-nél. Megjegyzés: 6 ismétlés után csere. Variációk: Röplabdával, lufival könnyíthető a feladat. Résztvevő izmok: m. gluteus maximus.,m. tricepsz surae,m. quadratus femoris,m. levator scapule

15 5.Feladat: Mint a villám Alkalmazási terület: Középiskola évfolyam Gyakorlat célja: Térérzékelés és gyorsaság fejlesztés Résztvevők száma: egész osztály, párokban. Szükséges eszközök: Páronként egy gumilabda Gyakorlat leírása: A páros egyik tagja hátat fordít a társának és lovagló állásban helyezkedik el. A társ a kezében fogja a labdát. Sípszóra a feladatot végző egyén 180 fokos fordulatot tesz a segítő irányába. A segítő a kezében tartott labdát a társa valamelyik lábfejéhez dobja. A cél, hogy a diák a neki passzolt labdát elkapja. Kritikus momentum: A segítő ne passzolja nagyon messzire a labdát, mert akkor nem tudja elkapni a társa. Megjegyzés: 6 ismétlés után csere. Variációk: Más kiinduló helyzet alkalmazása, pl. : törökülés, hason fekvés, guggoló támasz. Résztvevő izmok: m. gluteus maximus, m. quadratus femoris,m. tricepsz surae,m. biceps femoris

16 6.Feladat: Páros gólyák Alkalmazási terület: Középiskola évfolyam Gyakorlat célja: Lábizomzat erősítő, egyensúly, ügyesség, állóképesség fejlesztő Résztvevők száma:egész osztály, Párokban Szükséges eszközök:-- Gyakorlat leírása: Az osztály párokba rendeződik. Egyik páros lesz a fogó. A fogók és a menekülő párosok is fogják egymás kezét és egy lábon szökdelnek. Az a páros akit megfognak fogó lesz. Aki eddig fogó volt páros tagjai 10 felülést végeznek. Kritikus momentum: A pálya méretének jó megválasztása. Megjegyzés: Kispálya felén végzendő gyakorlat. A Párosok ne ugorjanak egymás lábára Variációk: páros karfogás, Egyik tag talicska helyzetben helyezkedik el és így közlekednek, mind a fogók, mind a menekülők. Résztvevő izmok: m. oblicuus abdominis,m. quadratus femoris,m. tricepsz surae,m. oblicuus abdominis externus,m. oblicuus abdominis internus,m. biceps femoris,m. gluteus maximus

17 7.Feladat: Pad pakolás Alkalmazási terület: Középiskola évfolyam Gyakorlat célja: Derék, láb és hátizmainak erősítése. Térérzékelés. Résztvevők száma: Egész osztály, 5-6 Fős csoportokban Szükséges eszközök: Csoportonként 1 pad Gyakorlat leírása: Az osztályt 5-6 fős csoportokra bontjuk. Mindegyik csoporttal hozatunk 1-1 padot. A terem területén kellő távolságra helyezkedjenek el. A csoport tagja egymás után felsorakoznak a pad egyik oldalán. A tagok lovagló állásban helyezkednek el. Két kézzel megfogják és a fejük fölött átemelik a másik oldalukra, majd vissza. Ügyelni kell, hogy ne okozzanak kárt a társaik épségében. Kritikus momentum: Egy csoportba lehetőleg azonos magasságú tagokat válasszunk. Egyszerre történjen az emelés. Megjegyzés: 3 perc pihenő időt kell hagyni két sorozat között. Variációk: Svédszekrény felső részének emelése, kis gerenda pakolása. Résztvevő izmok: m. latissmimus dorsi,m. oblicuus abdominis,m. deltoideus,m. pectoralis major,m. oblicuus abdominis externus,m. tricepsz surae,m. gluteus maximus,m. biceps femoris

18 8.Feladat: Zsinórlabda medicinlabdával Alkalmazási terület: Középiskola 9-12 évfolyam Gyakorlat célja: Váll és kar erőfejlesztő, Gyorsaság és térérzékelés. Résztvevők száma: Egész osztály, 2 csoportra bontva. Szükséges eszközök: 1 db 2-3 kg-os medicinlabda. Gyakorlat leírása: A röplabdapálya térfelén helyezkedik el 1-1 csapat. A játékosok csapaton belül hármat passzolhatnak. A cél, hogy a medicinlabdát átjutassák, úgy az ellenfél térfelére, hogy ott talajt érjen. Az a csapat nyer, aki előbb szerez 15 pontot. Kritikus momentum: Passzok lehetséges számának megválasztása a csoport ügyességének ismeretében. Megjegyzés: Kevesebb passzal kényszeríthető a pontosabb átadásokra. Variációk: Lufival, röplabdával végezzék a feladat. Pókjárásban helyezkedjenek el, és úgy közlekedhetnek. Résztvevő izmok: m. latissmimus dorsi,m. deltoideus,m. levator scapule,m. tricepsz surae,m. pectoralis major,m. biceps femoris

19 9.Feladat: Twister Alkalmazási terület: Középiskola 9-12 évfolyam Gyakorlat célja: Térérzékelés, egyensúly, ritmusérzék. Erősítés. Résztvevők száma: Egész osztály Szükséges eszközök: Kézi súly, tárcsa 2 kg Gyakorlat leírása: A tanulók az alapvonal mögött sorakoznak fel. a kezükben fognak 1-1 kézi súlyzót, vagy tárcsát ami nem nehezebb 2 kg-nál. a Vonalon kell haladniuk pördülettel ügy, hogy a karok oldalsó középtartásban vannak. Kritikus momentum: Kellő távolságot kell hagyni a diákok között, lehet, hogy valaki lassabb. Lassabb végzésre kell felszólítani a pontos végrehajtás érdekében. Megjegyzés: Nem kell versenyeztetni, cél a helyes technika kialakítása. Variációk: Labdákkal végzi afeladatot. Résztvevő izmok: m. latissmimus dorsi,m. deltoideus,m. levator scapule,m. tricepsz surae,m. quadratus femoris

20 10.Feladat: Lent-fent Alkalmazási terület: Középiskola 9-12 évfolyam Gyakorlat célja: Láb gyorserejének fejlesztése, ritmusérzék kialakítása. Résztvevők száma: Egész osztály, egyénenként Szükséges eszközök: Műanyag gátak, zsámolyok. Gyakorlat leírása: A teremben egy 30 m es akadálypályát alakítunk ki, hogy a tanuló rá legyen kényszerítve súlypontjának változtatására. A műanyag gátak alatt, a zsámolyok fölött kell ugrani. Kritikus momentum: Kellő távolságra induljanak egymástól a diákok 3 m-re. Az optimális gát magasság beállítása. Megjegyzés: Leget a magasságokat állítani a sorozatok között. Résztvevő izmok: m. quadratus femoris,m. tricepsz surae,m. biceps femoris,m. gluteus maximus

21 Rávezető gyakorlatok: 1.Feladat: A szer fogása. Feladat célja: A helyes technika elsajátítása. Ujjak pördítő mozdulatának elsajátítása. Alkalmazási terület: Középiskola 9-12 osztály. Szer fogásának kialakítása Eszközök:Diszkosz 20db 1 kg-os Résztvevők száma: 20 fő Gyakorlat leírása: A szer helyes fogása a technikai részben leírtak szerint. A szer lengetése függőleges síkban történjen először. Kritikus momentum: A szer lengetését csak akkor kezdhetjük gyakoroltatni, amikor a szert már mindenki nagy biztonságban tudja fogni. Megjegyzés: A szer sérülést okozhat a kézből kirepülve, ezért a diákok figyelmét fel kell hívni a kellő távolság kialakítására, ami ebben az esetben 2-3 m legyen Variációk: A szert vízszintes síkban lengeti, de csak akkor, ha már a függőleges síkban történő mozgás kellően biztos.

22 2.feladat: Diszkosz célba gurítása. Feladat célja: Ujjak pördítésbe indító mozdulatának kialakítása. Alkalmazási terület: Középiskola osztály. Helyes technika kialakítása. Eszközök: Diszkosz 20 db 1 kg-os Bója 4 db Résztvevők száma: 20fő, 3-4 fős csoportokban. Gyakorlat leírása: A az 5 db 4 fős csoport tagjai egymás után oszlopban sorakoznak fel. Az első embertől 4-m-re egy cél tárgyat helyezünk el. A feladat az, hogy a diszkoszt a célhoz a lehető legközelebb gurítsák. Az nyer, akinek a diszkosza a legközelebb van a cél területhez. A cél egy bója, babzsák lehet. Kritikus momentum: Az ujjak pörgésbe indulásának megéreztetése, kialakítása. Megjegyzés: Amennyiben, a lehető legnagyobb távolság elérése a cél, a technika rovására mehet a feladat végrehajtása. Variációk: Távolság növelésével a feladat nehézségi foka növelhető. 2 m es növelésekkel. 3. Feladat:

23 Diszkosz feldobása Feladat célja: Ujjak pördítésbe indító mozdulatának kialakítása. Alkalmazási terület: Középiskola osztály. Helyes technika kialakítása. Eszközök: Diszkosz 20 db 1 kg-os Frizbi 20 db Résztvevők száma: 20 fő Gyakorlat leírása: A tanulók egymástól 3 m távolságra helyezkednek el. A kezükben tartott frizbit kell a levegőbe juttatni, úgy hogy a szer a kezüket a mutató ujjuknál érintse utoljára. A szernek a levegőben pörgő mozgást kell végeznie. Kritikus momentum: Rossz ujjal engedi ki a szert és függőleges síkból eltér a szer mozgása Megjegyzés: Elsőre mindig a könnyebb súlyú szerrel végeztessük a gyakorlatot. Variációk: 1,5 kg-os diszkosszal végezve. 4.Feladat: Jó szög

24 Feladat célja: Az optimális kidobási szög kialakítása. A helyes technika gyakorlása. Alkalmazási terület: Középiskola osztály Eszközök: Karó 2 db, vagy gerely 2db Gumikötél 2db Diszkosz 20 db 1 kg- os Résztvevők száma: 20 fő Gyakorlat leírása: A tanulók egymás után oszlopban sorakoznak fel. A Feladat során a 2db karó közé 2 db gumikötelet feszítünk ki. Kijelölve a diszkosz optimális útjának magasságát. A diszkosznál navigáló szer révén igen fontos a kidobási szög helyes begyakorlása. Kényszerítő eszközökkel jól begyakoroltatható ez a fajta feladat. Kritikus momentum: A diszkosz nem az előre kijelölt helyen halad át a két szalag között. Megjegyzés: A diszkoszokat csak akkor menjenek ki összeszedni a tanulók, ha arra utasítást kapnak. Variációk: Azt a felületet, amin a diszkosznak keresztül kell haladnia csökkentjük. 5.feladat: Dobóterpesz

25 Feladat célja: Az optimális dobóterpesz kialakítása. Alkalmazási terület: Középiskola osztály Eszközök: Diszkosz 20 db Résztvevők száma: 20 fő, egyénileg Gyakorlat leírása: A dobóterpesz kialakítása során kulcsfontosságú, hogy a lábfejek a dobókör átmérőjére merőlegesen helyezkedjenek el. A jobb láb térdben hajlítva, míg a bal lábnak nyújtva kell lenni a végrehajtásnál. A bal láb folytatásaként egy vonalában helyezkedik el a dobó törzse. Kritikus momentum: A testsúly a bal lábra kerül át. Megjegyzés: A testsúlynak folyamatosan a jobb lábon kell lennie. Variációk: Karika, vaskeret alkalmazása a diszkosz helyett. 6.feladat: Vetés terpeszállásból.

26 Feladat célja: Felsőtest munkájának kialakítása. Alkalmazási terület: Középiskola osztály Eszközök: Diszkosz 20 db Résztvevők száma: 20 fő Gyakorlat leírása: A tanuló a dobókörben a dobás irányával azonos irányban áll fel. A súlypontnak alacsonyabb helyzetben kell lennie, ezt a térdek hajlításával érjük el. A csípőt jobbra kell forgatni. Bal kar hajlítva, míg a jobb kar nyújtva helyezkedik el. A mozgást a csípő kezdi el, majd ezt követve kapcsolódik be a váll és a kar munkája a végrehajtásba. A diszkosz a jobb kar mutató ujjával találkozik utoljára, így alakítva ki a pörgő mozgását a diszkosznak. Kritikus momentum: Nem a csípő indítja el a mozgást. Megjegyzés: A dobó testsúlya a jobb lábon legyen. Variációk: Gumi diszkosz, füles labda, vaskeret használata. 7.feladat: Ívképzés

27 Feladat célja: A dobó testének helyes ívképzésének elsajátítása és az izmok előfeszítésének megéreztetése. Alkalmazási terület: Középiskola osztály Eszközök:- Résztvevők száma: Egész osztály párokba rendeződve. Gyakorlat leírása: A dobó a dobás irányával megegyezően áll fel bal harántterpesz helyzetében. A vetés mozdulatát a csípő indítja be. Ezt a mozgást követi a felsőtest és a vállöv is. A dobó karját a mögötte elhelyezkedő társa fogja, és erőt fejt ki, hogy a dobó ne tudja könnyen előre juttatni a karját. Kritikus momentum: A segítőnek le kell követni a mozdulatot, nem állhat statikusan. Kulcsmozzanat: Megjegyzés: A feladatot kellő óvatossággal végezzék a résztvevők, nehogy sérülést okozzanak a társuknak. Variációk: A dobó és a segéd egy rongyot fog, vagy kötelet. 8.feladat: Szökkenés

28 Feladat célja: A karok és a lábak munkájának kialakítása a pördület közben. Alkalmazási terület: Középiskola 12. osztály Eszközök: Diszkosz 5 db Résztvevők száma: egész osztály, egyénileg Gyakorlat leírása: A dobó a dobás irányával 90 fokos szögben áll fel a dobókörben. A szert a jobb kezében fogja ami a csípő mellett helyezkedik el. A mozdulat bal lábról indul jobb lábra szökkenéssel közben a jobb láb térde előre indul el. A dobó a dobás irányába fordulva a szert kiveti. Kritikus momentum: A dobó stabil statikus helyzetben helyezkedjen el, és a jobb térd mozgása irányítsa a mozgást Variációk: Két lábtámaszos helyzetből történő mozgással. 9.feladat: Célozz!

29 Feladat célja: A dobó szektorban történő érvényes dobás elsajátítása. Alkalmazási terület: Középiskola 12. osztály Eszközök: Diszkosz 5 db 2db 10 m- es szalag Résztvevők száma: Egész osztály, egyénileg Gyakorlat leírása: A tanulók a dobókörben felállva helyezkednek el. Az előre kijelölt szektor bizonyos pontjára kell a diszkoszt eljuttatniuk. Szektoron kívüli dobás érvénytelen. Kritikus momentum: A célterület meghatározása ahova még a szert biztosan el tudja juttatni, de a mozgás már kellően gyors és rögzült. Megjegyzés: Ne legyen túl távoli a célterület, a sikerélmény így biztosítva lesz. Variációk: Az érvényes terület csökkentése, illetve a célterület távolabbra helyezése. Maximum 1-2 m-el növeljük az adott távolságot. 10.feladat: Föld vagy levegő?

30 Feladat célja: Annak vizsgálata, hogy a tanuló a talajról, vagy a levegőből vetése az eredményesebb. Alkalmazási terület: Középiskola 12. osztály. Eszközök: Diszkosz 20 db Résztvevők száma: 20fő, egyénileg Gyakorlat leírása: A tanulók mind a két technikával 3-3 dobást végeznek. A dobási eredményeket papíron rögzítjük. Amelyikkel a jobb eredményt elérte, azt javasoljuk Neki további alkalmazásra. Kritikus momentum: A tanulók kedve esetleg elmehet, ha a levegőből történő dobások nem kellően hatékonyak. Megjegyzés: A földről végzett dobás sokkal stabilabb helyzetet biztosít, így várhatóan ez lesz a jobb számukra ebben a korban. Wilkins féle levegőből történő technika: (Dr. Koltai Jenő - Dr. Szécsényi József, Atlétikai versenyszámok technikája Dobások, Budapest Oldal) Schult féle támaszos technika : (Dr. Koltai Jenő - Dr. Szécsényi József, Atlétikai versenyszámok technikája Dobások, Budapest Oldal)

31 Irodalom jegyzék: - Az atlétika nemzetközi és hazai versenyszabályai (1995), 5. fejezet: Dobószámok Írta és összeállította: Mindszenty János, Mátraházi Imre. Budapest. - Eckschmiedt Sándor (1999): Atlétikai dobásgyakorlatok technikája, oktatása és alkalmazása. Budapest, Magyar Testnevelési Egyetem. - Polgár Tibor- Béres Sándor (2011): Az atlétika története, technikája, oktatása, szabályai. Dialóg Campus Kiadó. - dr. Takács László (1993): Atlétika (Technika, oktatás, edzés) Budapest, Magyar Testnevelési Egyetem. - Az atlétika oktatása (1993). Szerkesztette: dr. Koltai Jenő és dr. Takács László Budapest, Magyar Testnevelési Egyetem. - Németh Gábor: A diszkoszvetés középiskolai oktatása. 2011/2012. tanév, I. félév. - Veres Gábor: Diszkoszvetés. 2012/2013. tanév - Dr. Koltai Jenő - Dr. Szécsényi József, Atlétikai versenyszámok technikája Dobások, Budapest 1998

Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév

Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév BERZSENYI DÁNIEL PEDAGÓGUSKÉPZŐ KAR Atlétika Diszkoszvetés oktatása Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév A diszkoszvetés középiskolában oktatott technikája A középiskolában a tanulók

Részletesebben

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Az atlétika gyakorlata és módszertana SMANTE 2202 Készítette: Kolontáry

Részletesebben

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Márkusné Halmosi Erika N4Q5MH 1. A súlylökés

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai A flop magasugrás Atlétika SMDLTE2202 Nagy Eszter AVBK27 Testnevelő-egészségfejlesztő

Részletesebben

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMANTE2202 Geröly Patricia G7AH72 A dolgozat szerkezete

Részletesebben

Atlétika. A diszkoszvetés SMDLTE 2202. Készítette: Veres Gábor Szak: Testnevelő tanár msc. Neptun kód: gpk61u 2012/2013. I. félév

Atlétika. A diszkoszvetés SMDLTE 2202. Készítette: Veres Gábor Szak: Testnevelő tanár msc. Neptun kód: gpk61u 2012/2013. I. félév Atlétika SMDLTE 2202 A diszkoszvetés Készítette: Veres Gábor Szak: Testnevelő tanár msc. Neptun kód: gpk61u 2012/2013. I. félév I. rész A diszkoszvetés szabályai Hivatalos dobószerek - Nemzetközi versenyeken

Részletesebben

A magasugrás oktatásának gyakorlatai, az általános iskola felső tagozatában

A magasugrás oktatásának gyakorlatai, az általános iskola felső tagozatában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás oktatásának gyakorlatai, az általános iskola felső tagozatában Atlétika SMDLTE2202 Szakács Tibor HKND4Z

Részletesebben

I. A gerelyhajítás oktatása középiskolában:

I. A gerelyhajítás oktatása középiskolában: Atlétika Gerelyhajítás (SMALTE 2202) 2015.03.05 Tóth Zsuzsa IUOSX0 Testnevelő-földrajz tanár Msc. I. A gerelyhajítás oktatása középiskolában: Elsőként a gerelyhajítás oktatásánál az előkészítő gyakorlatokra

Részletesebben

Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő, cél- és rávezetőgyakorlatok általános iskola felső tagozat

Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő, cél- és rávezetőgyakorlatok általános iskola felső tagozat Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet dr. Koltai Miklós Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő,

Részletesebben

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202 Készítette Marton Kristóf Testnevelő tanár

Részletesebben

A súlylökés általános iskolában való oktatása

A súlylökés általános iskolában való oktatása Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolában való oktatása Atlétika SMDLTE2202 Zakál Simon Edina wzktdt Felépítése a dolgozatnak

Részletesebben

Súlylökés az általános iskolában

Súlylökés az általános iskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Súlylökés az általános iskolában Készítette: Sörös János Neptunkód: iw4gmx 2014-03-18 Felosztás: Az általános iskolai

Részletesebben

A magasugrás oktatása általános iskola felső tagozatában

A magasugrás oktatása általános iskola felső tagozatában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás oktatása általános iskola felső tagozatában (Atlétika 2202) Készítette: Réti Pál Csaba FFT9X9 2014.

Részletesebben

Atlétika Közép- és hosszútávfutás, állórajt a középiskolában

Atlétika Közép- és hosszútávfutás, állórajt a középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Atlétika Közép- és hosszútávfutás, állórajt a középiskolában Budai Róbert Testnevelő tanár, játék és szabadidő-szervező

Részletesebben

A kislabdahajítás általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

A kislabdahajítás általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Nyugat-Magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Dr. Koltai Miklós A kislabdahajítás általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202 KÉSZÍTETTE: PŐDÖRNÉ SZILOS

Részletesebben

A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Für Attila G8C5WR 1. A gátfutás technikája A

Részletesebben

Atlétika gyakorlata és módszertana. Távolugrás előkészítő és rávezető gyakorlatai általános iskola felső tagozatában

Atlétika gyakorlata és módszertana. Távolugrás előkészítő és rávezető gyakorlatai általános iskola felső tagozatában Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelési és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE2202 Távolugrás előkészítő és rávezető

Részletesebben

Atlétika. Súlylökés oktatása általános iskolában (SMDLTE 2202) 2011. Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ

Atlétika. Súlylökés oktatása általános iskolában (SMDLTE 2202) 2011. Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Dr. Koltai Miklós Atlétika Súlylökés oktatása általános

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Beadandó dolgozat ATLÉTIKA SMDLTE 2202 Távolugrás oktatása középiskolában Készítette: Varga Áron Szak: Testnevelés

Részletesebben

Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Dr. Koltai Miklós koltai.miklos@bdpk.nyme.hu Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

Részletesebben

A MAGASUGRÁS OKTATÁSA

A MAGASUGRÁS OKTATÁSA A MAGASUGRÁS OKTATÁSA általános iskola Készítette: Börzsönyi Judit testnevelőtanár msc 2011/12 Az átlépő magasugrás A magasugrás az ügyességi versenyszámokhoz tartozik, célja, hogy az ugró egy bizonyos

Részletesebben

Nyugat Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet. Kölyökatlétika

Nyugat Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet. Kölyökatlétika Nyugat Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Kölyökatlétika Készítette: Mikos Patricia egészségfejlesztő tanár testnevelő tanár MSC levelező

Részletesebben

A közép-és hosszútávfutás, állórajt

A közép-és hosszútávfutás, állórajt Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelési-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A közép-és hosszútávfutás, állórajt Készítette: Süle Szilvia CIK759 1. A közép-és

Részletesebben

Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ

Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE2202 Dr. Koltai Miklós Név: Konrád Hajnalka

Részletesebben

ATLÉTIKA KISLABDAHAJÍTÁS, ÁLTALÁNOS ISKOLA ALSÓ TAGOZAT

ATLÉTIKA KISLABDAHAJÍTÁS, ÁLTALÁNOS ISKOLA ALSÓ TAGOZAT NYUGAT - MAGYARORSZÁGI EGYETEM, SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT, MŰVÉSZETI, NEVELÉS ÉS SPORTTUDOMÁNYI KAR ATLÉTIKA KISLABDAHAJÍTÁS, ÁLTALÁNOS ISKOLA ALSÓ TAGOZAT Készítette: Straub Irén, tanár T/D testnevelő

Részletesebben

Használati utasítás. Technogym, The Wellness Company és Multipla (figuratív) a Technogym s.p.a.

Használati utasítás. Technogym, The Wellness Company és Multipla (figuratív) a Technogym s.p.a. TM Használati utasítás 2 Technogym, The Wellness Company és Multipla (figuratív) a Technogym s.p.a. tulajdonában lévő védjegyek Olaszországban és más országokban. Szerzői jogok fenntartva Technogym s.p.a.,

Részletesebben

A váltófutás oktatása általános iskolában. Atlétika SMDLTE 2202

A váltófutás oktatása általános iskolában. Atlétika SMDLTE 2202 Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelési-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A váltófutás oktatása általános iskolában Atlétika SMDLTE 2202 Készítette: Németh

Részletesebben

A flop magasugrás oktatása a középiskolában

A flop magasugrás oktatása a középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE2202 Oktató: Dr. Koltai Miklós A flop magasugrás oktatása a középiskolában

Részletesebben

Észak-Alföldi Régió, Sport XXI. Terematlétika Bajnokság 2016. január 16.-án szombat 11. 00 Nyíregyháza atlétikai sportcsarnok

Észak-Alföldi Régió, Sport XXI. Terematlétika Bajnokság 2016. január 16.-án szombat 11. 00 Nyíregyháza atlétikai sportcsarnok Észak-Alföldi Régió, Sport XXI. Terematlétika Bajnokság 2016. január 16.-án szombat 11. 00 Nyíregyháza atlétikai sportcsarnok I. Verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a régió atlétikai szakosztályában

Részletesebben

Cikk szám: 1238 Használati utasítások

Cikk szám: 1238 Használati utasítások Cikk szám: 1238 Használati utasítások FONTOS BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK 1. Mielőtt ezt vagy bármilyen más edzést elkezdene, konzultáljon kezelő orvosával. Kérje orvosa segítségét annak meghatározásában, hogy

Részletesebben

A váltófutás oktatása általános iskolában

A váltófutás oktatása általános iskolában NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT Művészeti, Nevelés és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Az atlétika gyakorlata és módszertana (SMALTE 2202)

Részletesebben

A távolugrás technikájának oktatása az általános iskolák alsó tagozatán

A távolugrás technikájának oktatása az általános iskolák alsó tagozatán Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar A távolugrás technikájának oktatása az általános iskolák alsó tagozatán 2014/2015. tanév I. félév Sólymos

Részletesebben

ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél

ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél - A korosztály biológiai fejlődésének szem előtt tartása, az egészség megőrzése. - Az életkori sajátosságoknak megfelelő, sokoldalú

Részletesebben

ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél

ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél - A korosztály biológiai fejlődésének szem előtt tartása, az egészség megőrzése. - Az életkori sajátosságoknak megfelelő, sokoldalú

Részletesebben

JÁTÉKOS SPORTVERSENY GYAKORLATANYAGA

JÁTÉKOS SPORTVERSENY GYAKORLATANYAGA JÁTÉKOS SPORTVERSENY GYAKORLATANYAGA Érvényes 2005-től visszavonásig MAGYAR DIÁKSPORT SZÖVETSÉG DIÁKOLIMPIA JÁTÉKOS SPORTVERSENY Gyakorlatanyaga Érvényes 2005-től visszavonásig A versenyszámokat összeállította:

Részletesebben

Sport XXI program Terematlétikai verseny 2013.12.08. U11 és U13 korosztály számára

Sport XXI program Terematlétikai verseny 2013.12.08. U11 és U13 korosztály számára Sport XXI program Terematlétikai verseny 2013.12.08. T1 U11 és U13 korosztály számára 1. Sprint váltó 1. A meghatározott létszámú csapat (8fő) áll fel a futás irányával megegyezően, egy oszlopban. 2. A

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem. Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar. Sporttudományi Intézet. Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202

Nyugat-magyarországi Egyetem. Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar. Sporttudományi Intézet. Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Rövidtávfutás, térdelőrajt középiskolai oktatásának gyakorlatai

Részletesebben

Sport XXI program 2016. Terematlétikai versenyrendszer U11 és U13 korosztály számára

Sport XXI program 2016. Terematlétikai versenyrendszer U11 és U13 korosztály számára 1.sz. melléklet Sport XXI program 2016. Terematlétikai versenyrendszer U11 és U13 korosztály számára T1 Futások 1. Sprint váltó 1. A meghatározott létszámú csapat (8fő) egy 3m x 0,8m alapterületű területen

Részletesebben

NYME-SEK MNSK 2011/12-es tanév, tavaszi félév

NYME-SEK MNSK 2011/12-es tanév, tavaszi félév NYME-SEK MNSK 2011/12-es tanév, tavaszi félév SMANTE2202 Atlétika Magasugrás Koloszár Balázs I.évfolyam Testnevelő-egészségfejlesztő tanár Az átlépő magasugrás A magasugrás az ügyességi versenyszámokhoz

Részletesebben

Egyéni edzés. Testedzési utasítások ERŐFEJLESZTŐ FEKPAD

Egyéni edzés. Testedzési utasítások ERŐFEJLESZTŐ FEKPAD Testedzési utasítások ERŐFEJLESZTŐ FEKPAD Tisztelt Vásárló, gratulálunk Önnek, hogy megvásárolta az új ENERGETICS fitnesz berendezést. A testgyakorlások elvégzésekor kellemes szórakozást és sok sikert

Részletesebben

A diszkoszvetés középiskolai oktatásának gyakorlatai

A diszkoszvetés középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A diszkoszvetés középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMALTE2202 Vörös Dániel F1EQHZ Testnevelés- Játék

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK A FIGYELMEZTETÕ MATRICA FELHELYEZÉSE

TARTALOMJEGYZÉK A FIGYELMEZTETÕ MATRICA FELHELYEZÉSE TARTALOMJEGYZÉK Figyelmesztetõ matrica elhelyezése..........................................2 Fontos óvintézkedések....................................................3 Használat elött...........................................................4

Részletesebben

ATLÉTIKA (SMDLTE 2202) Gyakorlatok a gerelyhajítás középiskolai oktatásához.

ATLÉTIKA (SMDLTE 2202) Gyakorlatok a gerelyhajítás középiskolai oktatásához. NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT Művészeti, Nevelési- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék ATLÉTIKA (SMDLTE 2202) Gyakorlatok a gerelyhajítás

Részletesebben

Összetett Versenyek oktatásának gyakorlatai Alsó tagozat

Összetett Versenyek oktatásának gyakorlatai Alsó tagozat Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Összetett Versenyek oktatásának gyakorlatai Alsó tagozat Atlétika SMDLTE2202 Készítette: Döbröntei Máté Szak: Testnevelő

Részletesebben

TESTNEVELÉS ÉS SPORT

TESTNEVELÉS ÉS SPORT Sportiskola 1. évf. Testnevelés és sport 1. évfolyam TESTNEVELÉS ÉS SPORT A Testnevelés és sport műveltségterület tartalma az általános iskola 1 4. évfolyamán a tevékenységek közbeni kommunikáció, kooperáció

Részletesebben

Versenykiírás/ Szabályok

Versenykiírás/ Szabályok Veszprémi Kispályás Liga 2016 Versenykiírás/ Szabályok Helyszín: Veszprém, Vasas pálya 2 db 20x40 méteres szabvány műfüves pálya Időpont: 2016.04.04. 2016.11.28. (tavaszi-őszi forduló), Szezonzáró: KISPÁLYA

Részletesebben

A Magyar Íjász Szövetség Történelmi Versenyszabályzata - 2010

A Magyar Íjász Szövetség Történelmi Versenyszabályzata - 2010 A Magyar Íjász Szövetség Történelmi Versenyszabályzata - 2010 Garas Mihály, Herczeg Zsolt, Melter László 2010.01.14. 2 Magyar Íjász Szövetség Történelmi Versenyszabályzata - 2010 Történelmi Versenyszabályzat

Részletesebben

A távolugrás általános iskola alsó tagozatának oktatási gyakorlatai

A távolugrás általános iskola alsó tagozatának oktatási gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás általános iskola alsó tagozatának oktatási gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 1 Benki Tamás Tartalom: 1.

Részletesebben

ISK - Progym JÉGKORONG

ISK - Progym JÉGKORONG Száraz tesztek U18-20 ISK - Progym JÉGKORONG Nap 1 1. Pihenőpulzus 2:2 2. Reggelihőmérséklet 2:3 -"- 3. Magasság 1:1 4. Suly 1:2 -"- -------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

Sport XXI. alapprogram Dél- alföldi Régió teremverseny 1.

Sport XXI. alapprogram Dél- alföldi Régió teremverseny 1. Sport XXI. alapprogram Dél- alföldi Régió teremverseny 1. Kecskemét, 2016. január 24. VASÁRNAP 09.30 A verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a gyermek korosztály számára a téli időszakban teremverseny

Részletesebben

ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA COMENIUS KAR GIMNASZTIKA OKTATÁSI SEGÉDANYAG. Gimnasztika I. tantárgyhoz. (tanító és óvodapedagógus szak) KŐSZEGI FERENC

ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA COMENIUS KAR GIMNASZTIKA OKTATÁSI SEGÉDANYAG. Gimnasztika I. tantárgyhoz. (tanító és óvodapedagógus szak) KŐSZEGI FERENC ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA COMENIUS KAR GIMNASZTIKA OKTATÁSI SEGÉDANYAG Gimnasztika I. tantárgyhoz (tanító és óvodapedagógus szak) KŐSZEGI FERENC Sárospatak, 2014 TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék... 1 Gimnasztika...

Részletesebben

ÚSZÁS. A sport a modern életvitel kialakításának egyik eszköze, egészségmegőrző szerepének hangsúlyozása későbbi életének alakító tényezője.

ÚSZÁS. A sport a modern életvitel kialakításának egyik eszköze, egészségmegőrző szerepének hangsúlyozása későbbi életének alakító tényezője. ÚSZÁS A sportág nevelési célrendszere Ki kell alakítani az általános szokásrendet, és kapcsolatrendszert. Irányítással és figyelem felkeltéssel viselkedési normákat kell elfogadtatni, melyek közösségre

Részletesebben

TESTNEVELÉS TANMENET

TESTNEVELÉS TANMENET TESTNEVELÉS TANMENET A tanmenet heti 3 órában dolgozza fel a kötelezô tartalmakat. Ezen belül számos lehetôség kínálkozik az egyes témák súlyozására, a hagyományoknak megfelelô testnevelést tanító nevelôi

Részletesebben

Blood Circulatory Massager. Termék száma: 1500

Blood Circulatory Massager. Termék száma: 1500 Blood Circulatory Massager Termék száma: 1500 Kérjük figyelmesen olvassa el a mellékelt leírást mielőtt ezt a terméket használatba venné. A későbbi időkre is tartalmaz információkat, abban az esetben,

Részletesebben

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség. Országos Métabajnokságának szabályzata

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség. Országos Métabajnokságának szabályzata A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség Országos Métabajnokságának szabályzata 1. A játék menetéről általában A játék során két csapat: az ütő ( A csapat) és a fogó ( B csapat) küzd egymással a pontokért.

Részletesebben

Használati. útmutató

Használati. útmutató NÉMETORSZÁGBAN GYÁRTVA Használati útmutató NAGY TELJESÍTMÉNYÜ EDZÖSZALAG myhansecontrol.com myhansecontrol.com Felhasználóbarát útmutató ID: #05002 QR kódokkal gyorsan és egyszerűen célba érni Függetlenül

Részletesebben

Magyar Floorball Szakszövetség 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. Jegyzőkönyvvezető (zsűri) tananyag. Budapest 2016. január

Magyar Floorball Szakszövetség 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. Jegyzőkönyvvezető (zsűri) tananyag. Budapest 2016. január Magyar Floorball Szakszövetség 1146 Budapest, Istvánmezei út 13. Jegyzőkönyvvezető (zsűri) tananyag Budapest 2016. január A dokumentum a floorball sportág jegyzőkönyvvezetői tudnivalók leírását tartalmazza.

Részletesebben

Érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola 1 Úszás 1.-8. évf. 2030 Érd, Fácán köz 1. Sportiskolai helyi tanterv 2013.

Érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola 1 Úszás 1.-8. évf. 2030 Érd, Fácán köz 1. Sportiskolai helyi tanterv 2013. Sportiskolai Általános Iskola 1 Úszás 1.-8. évf. HELYI TANTERV ÚSZÁS 1.-8. évfolyam KÖZNEVELÉSI TÍPUSÚ SPORTISKOLAI OSZTÁLYOK RÉSZÉRE Összeállította: Pécz Imre Az Érdi Batthyány Sportiskolai Általános

Részletesebben

FINA VÍZILABDA SZABÁLYOK A 2009-13. ÉVEKRE

FINA VÍZILABDA SZABÁLYOK A 2009-13. ÉVEKRE FINA VÍZILABDA SZABÁLYOK A 2009-13. ÉVEKRE FINA VÍZILABDA FINA VÍZILABDA SZABÁLYOK 2009-2013 A FINA nemzetközi vízilabda szabályok az MVLSZ döntése szerint a mindenkori hazai kiegészítésekkel érvényesek

Részletesebben

A középszintű gyakorlati érettségi vizsga

A középszintű gyakorlati érettségi vizsga Forrás: Oktatási Hivatal A középszintű gyakorlati érettségi vizsga A középszintű gyakorlati érettségi vizsgán az érettségizőnek az elégséges osztályzat megszerzéséért legalább 10%-os eredményt kell elérnie.

Részletesebben

Iránytű egy egészségesebb életvitelhez A mozgás szerepe mindennapjainkban

Iránytű egy egészségesebb életvitelhez A mozgás szerepe mindennapjainkban Iránytű egy egészségesebb életvitelhez A mozgás szerepe mindennapjainkban A kiadvány az elnyert TÁMOP-6.1.2/A-09/1-2009-0047 Egészségmegőrzés a Dunanett Kft-nél pályázat részeként készült 2 A Nemzeti Fejlesztési

Részletesebben

A mozgásszervek foglalkozási betegségeinek megelőzése

A mozgásszervek foglalkozási betegségeinek megelőzése A mozgásszervek foglalkozási betegségeinek megelőzése A munkakörnyezet veszélyes környezetnek minősíthető, mivel a munkahelyeken olyan egészségkárosodások jöhetnek létre, amelyek másutt nem fordulnak elő.

Részletesebben

A 2014. augusztus 16-án, Szentbalázson megrendezendő Megyei Önkéntes Összetett Tűzoltóversenyhez

A 2014. augusztus 16-án, Szentbalázson megrendezendő Megyei Önkéntes Összetett Tűzoltóversenyhez 2014. évi Somogy Megyei Önkéntes Összetett Tűzoltó Verseny VERSENYSZABÁLYZAT A 2014. augusztus 16-án, Szentbalázson megrendezendő Megyei Önkéntes Összetett Tűzoltóversenyhez 1. A versenyben való részvétel

Részletesebben

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök)

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) Rendelési szám Eszköz leírása Méret (mm) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) SL116 GYALOGLÓ 1200X540X1500 207 000 Ft 262 890 Ft Végtagok formálására, erősítésére és

Részletesebben

Használati utasítás DOSATRON D25 RE2 gyógyszeradagolóhoz

Használati utasítás DOSATRON D25 RE2 gyógyszeradagolóhoz Használati utasítás DOSATRON D25 RE2 gyógyszeradagolóhoz 2 Műszaki adatok: DOSATRON D25 RE2 gyógyszeradagoló beállítható töménység: 0,2 2 % átfolyó vízmennyiség: 10 l/óra 2,5 m 3 /óra víznyomás: 0,3 6

Részletesebben

2. FELSZERELÉS ÉS LÉTESÍTMÉNYEK

2. FELSZERELÉS ÉS LÉTESÍTMÉNYEK Bevezetés Boccia Szabályok Jelen szövegben bemutatott szabályok a boccia játékra vonatkoznak. A játékszabályok minden olyan nemzetközi versenyre vonatkoznak, amelyet a BISFed (Boccia Nemzetközi Sport Szövetség)

Részletesebben

A JÓTÁLLÁSÉRT ÉS A SZERVIZÉRT FELEL:

A JÓTÁLLÁSÉRT ÉS A SZERVIZÉRT FELEL: Használati utasítás A JÓTÁLLÁSÉRT ÉS A SZERVIZÉRT FELEL: Insportlike kft, Kossuth Lajos utca 65, Esztergom www.insportline.hu tel/fax: +36 3331 3242 1 A gép kizárólag otthoni használatra alkalmas. Abban

Részletesebben

Versenyszabályzat. A 2015.05.30-án Szulokban megrendezendő, Megyei Önkéntes Tűzoltóversenyhez

Versenyszabályzat. A 2015.05.30-án Szulokban megrendezendő, Megyei Önkéntes Tűzoltóversenyhez Versenyszabályzat A 2015.05.30-án Szulokban megrendezendő, Megyei Önkéntes Tűzoltóversenyhez 1. A versenyben való részvétel személyi feltételei: A versenyben részt vevő egyesület tagja legyen. Érvényes

Részletesebben

A STRANDRÖPLABDÁZÁS HIVATALOS JÁTÉKSZABÁLYAI 2013-2016

A STRANDRÖPLABDÁZÁS HIVATALOS JÁTÉKSZABÁLYAI 2013-2016 A STRANDRÖPLABDÁZÁS HIVATALOS JÁTÉKSZABÁLYAI 2013-2016 Elfogadva az FIVB XXXIII.kongresszusán 2012-ben Atlantában Magyar Röplabda Szövetség 2013. május 1 Készítette a Magyar Röplabda Szövetség Játékvezetői

Részletesebben

A RÖPLABDÁZÁS HIVATALOS JÁTÉKSZABÁLYAI 2015-2016

A RÖPLABDÁZÁS HIVATALOS JÁTÉKSZABÁLYAI 2015-2016 A RÖPLABDÁZÁS HIVATALOS JÁTÉKSZABÁLYAI 2015-2016 Elfogadva az FIVB XXXIV.kongresszusán 2014-ben Magyar Röplabda Szövetség 2015. február 1 Készítette a Magyar Röplabda Szövetség Játékvezetői Testület megbízásából,

Részletesebben

CLEANSANITY BOOTY CAMP EDZÉSTERV

CLEANSANITY BOOTY CAMP EDZÉSTERV LÁBNAP Bemelegítés: 8 perc kardió (bicikli vagy futás) 1. Sétáló kitörés csak saját testsúllyal. 2x40 CLEANSANITY BOOTY CAMP EDZÉSTERV 2. Combfeszítő gépen, közepes terhelést választva 4x20 3. Guggoló

Részletesebben

Fekvekezelés, négykezes kezelés

Fekvekezelés, négykezes kezelés Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Konzerváló Fogászati Klinika Fekvekezelés, négykezes kezelés Dr. Bonczföldi-Pozsgay Sarolta Hogyan képzeled el magad ~20-30 év fogorvosi munka után? Fogorvosi tevékenység

Részletesebben

Kis iskolák sportversenye KOVÁTS TIBOR EMLÉKVERSENY

Kis iskolák sportversenye KOVÁTS TIBOR EMLÉKVERSENY Kis iskolák sportversenye KOVÁTS TIBOR EMLÉKVERSENY 1. A verseny célja: Verseny- és játéklehetőség biztosítása a sportágak versenyszámait megismerő, különös tekintettel a hátrányos helyzetű települések

Részletesebben

Megfelelő kéziszerszám kiválasztása ergonómiai szempontok figyelembevételével

Megfelelő kéziszerszám kiválasztása ergonómiai szempontok figyelembevételével ERGONÓMIA 5.1 Megfelelő kéziszerszám kiválasztása ergonómiai szempontok figyelembevételével Tárgyszavak: ergonómia; egészségvédelem; szerszám; tervezés; káros hatás; kézvédelem; rezgésvédelem; védőfelszerelés.

Részletesebben

TESTNEVELÉS ÉS SPORT

TESTNEVELÉS ÉS SPORT TESTNEVELÉS ÉS SPORT A közoktatás kimeneti szakaszához közeledve a tudatos, rendszeres képzésben megjelenik a testkultúrához tartozó, az általános műveltséget fejlesztő szabály-, élettani, anatómiai, illetve

Részletesebben

CP-ISRA Nemzetközi Boccia Szabályok

CP-ISRA Nemzetközi Boccia Szabályok Bevezetés CP-ISRA Nemzetközi Boccia Szabályok Jelen szövegben bemutatott szabályok a boccia játékra vonatkoznak. A nemzetközi boccia versenyek szervezésével kapcsolatos további információk a Nemzetközi

Részletesebben

Kiromed Delta Gravitációs gerincnyújtó készülék Használati utasítás Összeszerelési útmutató

Kiromed Delta Gravitációs gerincnyújtó készülék Használati utasítás Összeszerelési útmutató Kiromed Delta Gravitációs gerincnyújtó készülék Használati utasítás Összeszerelési útmutató A termék kivitele a képen látható eszköztől részleteiben eltérhet, a változás jogát fenntartjuk. 1 SN: Kiadás

Részletesebben

A gimnasztika, a talajtorna elemei és a ritmikus gimnasztika ugrásai

A gimnasztika, a talajtorna elemei és a ritmikus gimnasztika ugrásai I 2. SZ. MELLÉKLET A MAZSORETT MOZGÁSANYAGA I. A gimnasztika, a talajtorna elemei és a ritmikus gimnasztika ugrásai Szerkesztette: Geisztné Gogolák Éva, Szurominé Balogh Adrienn Bevezetés A Magyar Majorette

Részletesebben

Használati útmutató. IN 3829 VibroGym insportline TULIPE

Használati útmutató. IN 3829 VibroGym insportline TULIPE Használati útmutató IN 3829 VibroGym insportline TULIPE 1 Köszönjük, hogy vibromasszázs berendezésünk vásárlása mellett döntött. A berendezés első használata előtt figyelmesen olvassa el ezt az útmutatót,

Részletesebben

Országos favágó verseny és találkozó Bükkzsérc Agit-tető 2011. augusztus 27.

Országos favágó verseny és találkozó Bükkzsérc Agit-tető 2011. augusztus 27. Országos favágó verseny és találkozó Bükkzsérc Agit-tető 2011. augusztus 27. Versenyszabályzat I. CSAPATVERSENY: I/1. Lánckímélő darabolás: Feladat: A sík lapra helyezett fából egy 5-8 cm-es korongot úgy

Részletesebben

A kajakosokra jellemző sportág specifikus mozgás a sérülések szemszögéből

A kajakosokra jellemző sportág specifikus mozgás a sérülések szemszögéből A kajakosokra jellemző sportág specifikus mozgás a sérülések szemszögéből 1. rész A kajak egy csodálatos sportág, a világszínvonalú versenyeken való eredményes szerepléseinket megszámlálhatatlan remek,

Részletesebben

JÁTÉKVEZETŐI IRÁNYELVEK RÖPLABDA JÁTÉKVEZETŐK SZÁMÁRA

JÁTÉKVEZETŐI IRÁNYELVEK RÖPLABDA JÁTÉKVEZETŐK SZÁMÁRA JÁTÉKVEZETŐI IRÁNYELVEK RÖPLABDA JÁTÉKVEZETŐK SZÁMÁRA 2015 A 2015. évi kiadású Refereeing Guidelines and Instructions alapján fordította és összeállította Herpai László az FIVB Játékszabály Bizottság titkára

Részletesebben

Röplabda. Futásból - ugrásba történő Átmenet megvalósítása elrugaszkodással. Távol ugrás helyből l6o cm.

Röplabda. Futásból - ugrásba történő Átmenet megvalósítása elrugaszkodással. Távol ugrás helyből l6o cm. Röplabda 1-2. évfolyam Előkészítő csoport Cél - Előképzés, a labdás ügyesség és az ehhez szükséges koordinációs képességek fejlesztése. Előkésztő játékok alkalmazása. Tananyag Követelmény Megjegyzés I.

Részletesebben

FINA VÍZILABDA SZABÁLYOK 2005-2009

FINA VÍZILABDA SZABÁLYOK 2005-2009 FINA VÍZILABDA SZABÁLYOK 2005-2009 A FINA nemzetközi vízilabda szabályok az MVLSZ döntése szerint a mindenkori hazai kiegészítésekkel érvényesek a magyarországi vízilabda eseményeken. A szövetség azonban

Részletesebben

Testnevelés. 5-8. évfolyam. tantárgy 2013.

Testnevelés. 5-8. évfolyam. tantárgy 2013. Testnevelés tantárgy 5-8. évfolyam 2013. Bevezető Cél Az iskolai testnevelés és sport az iskola egységes nevelő-oktató munkájának szerves részeként a testkultúra eszközeinek (testgyakorlatok, mozgásos

Részletesebben

GERELYHAJÍTÁS A KÖZÉPISKOLÁBAN

GERELYHAJÍTÁS A KÖZÉPISKOLÁBAN GERELYHAJÍTÁS A KÖZÉPISKOLÁBAN KÉSZÍTETTE: MIHALECZ PÉTER TESTNEVELŐ-TANÁR MSC LEVELEZŐ TAGOZATOS HALLGATÓ I.FÉLÉV 1 Gerelyhajítás története: A dobó számok közül, a gerelyhajítás tekinthet vissza a legrégibb

Részletesebben

ERSO-MUKSZ BÍRÓKÉPZÉS

ERSO-MUKSZ BÍRÓKÉPZÉS ERSO-MUKSZ BÍRÓKÉPZÉS KOVÁCS JUDIT UGROKOTEL@GMAIL.COM ERSO BÍRÓKÉPZŐ MUKSZ FŐTITKÁR EGYES ÉS DD KÖTÉL SZABADON VÁLASZTOTT FŐBÍRÓ FELADATA VERSENYZŐK SZÓLÍTÁSA, IDŐMÉRÉS (IDŐHIBÁK FELJEGYZÉSE), VERSENYTÉR

Részletesebben

Használati utasítás WORK KING

Használati utasítás WORK KING Használati utasítás WORK KING A szervizért és az alkatrészekért az eladó cég felel. Insportline Hungary kft. Kossuth Lajos u. 65, 2500 Esztergom tel. +36 (33) 313242, +36 (70) 211 8227, www.insportline.hu

Részletesebben

11. Testnevelés tanterv-kiegészítés. 11.1 Célok és alapelvek

11. Testnevelés tanterv-kiegészítés. 11.1 Célok és alapelvek 299 11. Testnevelés tanterv-kiegészítés 11.1 Célok és alapelvek Az Európai Unió által megfogalmazott kulcskompetenciák hatékony fejlesztése érdekében a műveltségterület számára megfogalmazott fejlesztési

Részletesebben

Izmok funkcionális anatómiája

Izmok funkcionális anatómiája Izmok funkcionális anatómiája Az emberi izomrendszer Arcizmok: 2 nagy körkörös lefutású mimikai izom: musculus orbicularis oris 4 kis, ajkakat mozgató mimikai izom: musculus orbicularis oculi m. levator

Részletesebben

NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁSOKKAL LÉTREHOZOTT SZERVEK ÁLTAL ELFOGADOTT JOGI AKTUSOK

NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁSOKKAL LÉTREHOZOTT SZERVEK ÁLTAL ELFOGADOTT JOGI AKTUSOK 2008.6.26. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 165/11 NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁSOKKAL LÉTREHOZOTT SZERVEK ÁLTAL ELFOGADOTT JOGI AKTUSOK A nemzetközi közjog értelmében jogi hatállyal kizárólag az ENSZ-EGB eredeti

Részletesebben

I. Mérkőzések. I.1.1. A mérkőzést a torna előre felkért játékvezetői vezetik.

I. Mérkőzések. I.1.1. A mérkőzést a torna előre felkért játékvezetői vezetik. A nevezéssel az induló csapatok, illetve a részvétellel a torna valamennyi résztvevője elfogadja a jelen torna szabályzatot és a részvételi feltételeket (ld. a www.ugyvedfoci.hu oldalon). I.1. Játékvezető

Részletesebben

Hátmasszírozó. Köztéri eszközök referens: Schindler Anikó Telefon: 06 20/282-3994 E-mail: parkeszkoz@royalkert.hu Web: www.royalkert.

Hátmasszírozó. Köztéri eszközök referens: Schindler Anikó Telefon: 06 20/282-3994 E-mail: parkeszkoz@royalkert.hu Web: www.royalkert. Hátmasszírozó Rendelési szám: SL 111 Hátizmok függőleges és vízszintes irányban történő masszírozására használható, valamint serkenti a véráramlást és nyugtatólag hat az idegrendszerünkre is. Álljon vagy

Részletesebben

ZÁNKA 2016. július 8.

ZÁNKA 2016. július 8. ORSZÁGOS RENDŐR MIX STRANDRÖPLABDA BAJNOKSÁG ZÁNKA 2016. július 8. V E R S E N Y K I Í R Á S A verseny célja: - a Rendőrségi Országos Mix Strandröplabda Bajnokság 2016. évi helyezéseinek eldöntése, - versenyzési

Részletesebben

HELYI TANTERV TESTNEVELÉS TÖMÖRKÉNY ISTVÁN GIMNÁZIUM ÉS MŰVÉSZETI SZAKKÖZÉPISKOLA

HELYI TANTERV TESTNEVELÉS TÖMÖRKÉNY ISTVÁN GIMNÁZIUM ÉS MŰVÉSZETI SZAKKÖZÉPISKOLA HELYI TANTERV TESTNEVELÉS TÖMÖRKÉNY ISTVÁN GIMNÁZIUM ÉS MŰVÉSZETI SZAKKÖZÉPISKOLA A testnevelés és sport műveltségtartalma a középiskolában tovább mélyíti és bővíti a sportolás, aktív pihenés alkalmazásához

Részletesebben

Kísérletek újrafelhasznált anyagokkal

Kísérletek újrafelhasznált anyagokkal Kísérletek újrafelhasznált anyagokkal Item: 3287 Hunor: 20255 Szülők figyelmébe: Kérjük olvassa végig a használati útmutatót mielőtt gyermeke kezébe adná a játékot. A) Biztonsági előírások 1. Mielőtt munkához

Részletesebben

O 1.1 A fény egyenes irányú terjedése

O 1.1 A fény egyenes irányú terjedése O 1.1 A fény egyenes irányú terjedése 1 blende 1 és 2 rés 2 összekötő vezeték Előkészület: A kísérleti lámpát teljes egészében egy ív papírlapra helyezzük. A négyzetes fénynyílást széttartó fényként használjuk

Részletesebben

Combo Duo Felhasználói Kézikönyv

Combo Duo Felhasználói Kézikönyv Combo Duo Felhasználói Kézikönyv BH Technovita Köszönjük hogy termékünket választotta! Bár mindent megteszünk azért, hogy termékeink a legjobb minőségűek legyenek, sajnos előfordulhatnak apróbb hibák vagy

Részletesebben

BASEBALL ABC Szabálymagyarázat kezdők részére

BASEBALL ABC Szabálymagyarázat kezdők részére Létszám, játékidő, pálya, pozíciók, felszerelés BASEBALL ABC Szabálymagyarázat kezdők részére A játékot két, 9-9 fős csapat játssza egymás ellen. Mérkőzésidő nincs, a játék nem időhöz kötött, hanem 9 játékrészből

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ GARANCIAKÁRTYA

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ GARANCIAKÁRTYA Termék: GARANCIAKÁRTYA??? 1. A KH Trading gépeire és szerszámaira a Polgári Törvénykönyv előírásainak megfelelő, a vásárlás dátumától számított 6/24 hónap időtartamú jótállás jár (a jótállási igény bejelentésekor

Részletesebben