Piaci részesedések eloszlásának előrejelzése Markovmodellel a biztosítási piacon Kovács Norbert 1

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Piaci részesedések eloszlásának előrejelzése Markovmodellel a biztosítási piacon Kovács Norbert 1"

Átírás

1 Piaci részesedések eloszlásáak előreelzése Markomodellel a bizosíási iaco Koács Norber Abszrak: A iaci ersey kérdésköréel foglalkozó szakirodalom számos módszer aál a iaci erő közee és közele mérésére. A módszerek gyakorlai alkalmazása sorá gyakra adakorláokba üközük. Léezik olya módszer, melyek segíségéel a iaci erő oosabba érékelheük adakorláok eseé, mi a hagyomáyos módszerekkel? E aulmáyba, a magyar bizosíási iac 2 éldáá erre a kérdésre keressük a álasz. Kulcsszaak: Bizosíási iac, iaci erő mérése, szochaszikus folyama, Marko-lácok modelle. Absrac: A umber of auhors hae reseed ecoomeric ad oher mehodology for he esimaio of marke ower direcly or idirecly. The official daa resric he usefuless of hese mehods i emirical alicaio. Is here ay mehodology, which gies a ossibiliy for a beer esimaio of marke ower ha he radiioal aroach i case of barriers o daa? This quesio is of ceral imorace here i coecio wih he Hugaria isurace marke. Key words: Isurace marke, measurig marke ower, sochasic rocess, Marko Chai models Egyeemi aársegéd, Szécheyi Isá Egyeem, Nemzeközi és Elmélei Gazdasága Taszék, koacs@sze.hu 2 Ezzel kacsolaba lásd: Bayár Farkas (22).

2 . A iaci erő mérése a szakirodalomba A iaci erő 3 közee mérésére a hazai és emzeközi szakirodalomba, alami erseyfelügyelei gyakorlaba legöbbször alkalmazo muaó a Herfidahl-Hirschma-idex (oábbiakba: HHI-idex). 4 Az idex éréke megegyezik a izsgál iaco működő állalaok százalékos iaci részesedéseiek égyzeösszegéel (Kerékgyáró Mudruczó [999]), azaz: HHI z i i 2, ahol z i az i. cég iaci részesedése a izsgál iaco. Ha a HHI-idex éréke magas, akkor a izsgál iac kocerál, ez egybe az elei, hogy éháy állala (domiás állalaok) urala a iaco. Az idex érékéek csökkeése eyhülő koceráció ele és a domiás állalaok iaci részesedéseiek erodálódására ual. A magyar bizosíási iaco az ées bruó díbeéelek alaá számío HHI-idex érékéek folyamaos csökkeésé figyelheük meg (.ábláza). 3 A iaci erő elmélei közgazdaságai megközelíésbe úgy defiiálhauk, mi a állala kéességé arra, hogy árai haárkölsége fölé emele. Gyakorlaba sem az ár, sem a haárkölség becslése em köyű felada. Az euróai erseyogba az Euróai Uió működéséről szóló szerződés 2. cikkéből kiidula alá ée az emlíe ok mia, az erőföléy fogalmá erőse köik a magas iaci részesedésekhez, amelyek meghaározása köyebb felada. Az e kérdéskörrel kacsolaos elmélei és gyakorlai iák bemuaása messze úlmua e aulmáy kereei. A aulmáyba elfogaduk az a ézee, miszeri a kocerálabb srukúra agyis, ha a iac kíálai oldalá keés számú szerelő kezébe a a iaci részesedések eleős része erseyszemoból kedezőle, az ugyais az ár-haárkölség rések öekedésé és ezzel együ a ólé csökkeésé eredméyezi. Az ezzel kacsolaos Couro-feléelek mellei elmélei bizoyíás lásd Cowlig-Waerso (976), emirikus bizoyíékokkal szolgál éldául Coroisier Gro (2). 4 A iaci erő méréséel foglalkozó közgazdasági irodalom egy részéek állásoa szeri óléi szemoból kedező, ha az idex éréke alacsoy, illee éréke csökkeő edeciá mua. Ez a szemléle megeleik a erseyfelügyelei gyakorlaba is. Az amerikai erseyszabályozás éldául kimoda, hogy abba az esebe, ha a HHI idex számío éréke egy leheséges fúzió köeőe is bázisoál alacsoyabb marad a izsgál iaco, akkor ké állala fúzióa em eszélyezei a ersey. Ha a HHI-idex és 8 báziso közé esik, akkor a fúzió ersey- és óléi szemoból eszélyes, felée, hogy eek haására az idex éréke bázisoal, agy aál agyobb mérékbe ő. Végül abba az esebe, ha a HHI éréke 8 báziso felei, akkor egy fúzió azoal erseyelleesek miősül, ha az idex éréké 5 bázisoal, agy aál agyobb mérékbe öeli meg (Carlo Perloff (23), 66.o., illee Blak - Persso (24)). Az euróai erseyogba, így a magyarba is ellemzőe a iaci részesedések állak a közéoba, ugyaakkor ellemző, hogy a szabályozás em egyérelmű, illee em köekezees e ekiebe (bőebbe: Moa (24), 8-9.o.).

3 . ábláza Az ées bruó díbeéelek alaá számío HHI-idex alakulása a magyar bizosíási iaco 5 É HHI 995=% előző é= % ,% ,8% 93,8% ,75% 95,67% ,73% 98,86% ,78% 93,3% ,9% 92,4% ,5% 99,% ,73% 98,97% ,85% 94,8% ,82% 9,49% ,63% 96,63% ,93% 87,7% A HHI-idex segíségéel elsősorba a iaci szerkezebe a múlba beköekező álozásoka muahauk be. A iaci ersey egészséges sziéek édelmé célzó erseyfelügyelei muka szemoából azoba a öőbe árhaó álozások előreelzése legalább eyire foos kell, hogy legye. A oábbiakba elfogada, hogy a HHI-idex éréke a iaci ersey erősségéek haékoy közee mérőszáma az izsgáluk, hogy oábbra is kizárólag a bruó bizosíási díbeéel adaokra ámaszkoda, előreelezheő-e a HHI-idex érékéek az alakulása. 6 Ha megizsgáluk a HHI-idex számíásáak bemuao módszeré, akkor láhaó, hogy a számíás sorá az érékösszegből aló részesedéseke agyis alamely meghaározo gazdasági meyiség- agy érékada 7 alaá számío iaci részesedéseke ömagukkal súlyozzuk. A súlyozási redszerből köekezik, hogy a agyobb egységek agyobb súly kaak, agyis a muaó érzékey a agyobb egységekre. Ez az elei, hogy a agyobb méreű (azaz agyobb iaci részesedésű) állalaok számáak öekedése a HHI-idex öekedésé eredméyezi. Ebből kiidula, ha a 5 Az idex számíásáak alaául szolgáló adaok forrása: Magyar Bizosíók Éköye, Az elemzés sorá égig a Mabisz adaaira ámaszkoduk, bizosíóársaságok ala a Mabisz agbizosíói érük, ami éháy kisebb ársaság kiéeléel az összes ársaságo magába foglala. 6 A koceráció alakulásáak előreelzésére a külöféle idősor elemzési, előreelzési módszerek exoeciális simíás, lieáris és em lieáris red modell, Brow-, Hol-, Wiers-féle modellek sb. - is alkalmasak leheéek, ezek azoba em eszik leheőé a iac kíálaoldali srukúráába megfigyelheő álozások elemzésé. 7 Eseükbe ez az ada ahogy ez az. ábláza kacsá emlíeük az ées bruó bizosíási díbeéel.

4 bizosíóársaságok bruó díbeéelekből aló részesedései alaá meghaározo mérekaegóriák közöi öőbeli eloszlásá előreelezzük, akkor meghaározhauk az idex érékéek öőbei alakulásá, mer a agyobb mérekaegóriákba arozó állalaok aráyáak öekedése egyúal a iaci koceráció öekedésé eredméyezi. Hogya uduk meghaározi a bizosíóársaságok számáak mérekaegóriák közi öőbei eloszlásá? Első léésbe úgy, hogy kiszámíuk a bizosíóársaságok számáak elebeli eloszlásá a meghaározo mérekaegóriák köz, alami meghaározzuk egy ado múlbeli időierallumra 8 a ársaságok kaegóriaálásaiak számá, ami alaá kéezheük a kaegóriaálások (ámeeek) alószíűségei. Ez köeőe a elebeli eloszlás eloszlásekorké érelmeze, a kaegóriaálások alószíűségei edig úgyeeze ámeealószíűségmárixba redeze, a Marko-lácok modelléek emirikus alkalmazásáal 9 meghaározhaó a ársaságok ado mérekaegóriák közöi öőbeli eloszlása. A aulmáy köekező része a módszer maemaikai fogalomredszeré muaa be. 2. A Marko-lácok modelle Jelöle,,2,... egy a. időoba izsgál alószíűségi álozó, amely egy redszer alamely. időoba megfigyel ellemzőére oakozik. Ekkor a alószíűségi álozókból álló sorozao diszkré ideű szochaszikus folyamaak eezzük. Az X halmaz a - diszkré ideű szochaszikus folyamahoz arozó alószíűségi álozó állaoeréek, az állaoér elemei edig állaookak eezzük, ha a ( ) alószíűségi álozó az 2 3 x X x, x, x,..., x halmaz alamelyik elemé ehei fel. Feléelezzük, hogy a folyamahoz arozó alószíűségi álozók mide öőbeli időoba ugyaazoka az érékeke eheik fel azaz X X, illee, hogy ezekből a realizációkból éges sok a. Ekkor Marko-lácak eezzük az olya diszkré ideű szochaszikus folyamao, amelybe a köekező időszak állaoa csak a 8 Eseükbe A modell - hasoló céllal, de elérő magyarázaal haszála Har-Prais (956), Adelma (958). Ebbe a részbe csak a legfoosabb maemaikai fogalmaka iszázzuk, em örekszük a maemaikai aaráus eles körű bemuaására. E rész megírásába a köekező forrásokra ámaszkodam: Karli Taylor (985), Maor (28), Sokey-Lucas (989), Sydsaeer Hammod (26).

5 ele állaoáól függhe közeleül, em függ iszo aól, hogy a redszer milye úo ebbe az állaoba. Formálisa: u x l,,...,. x l Jelöle ekkor i () aak alószíűségé, hogy a redszer a. időoba a. állaoba kerül, felée hogy a. időoba az i. állaoba a. Formálisa: i, i, X N Ekkor i x l x l i,. érékeke ámeei alószíűségekek eezzük. i i, Az emirikus izsgálaokba gyakra alkalmazzák az úgyeeze sacioariás feléel. Ez a modell emirikus alkalmazásá egyszerűsíő, egyszersmid leheőé eő keméy, alá kissé éleidege feleés. Ez a alószíűsége, hogy a redszer a elelegi i. állaoból a köekező időszakra a. állaoba kerül függele aól, hogy az ámeee melyik állaoba esszük górcső alá. Formálisa:, i, X N. Azoka a Markolácoka, amelyekre ez a feleés igazsacioáriusak eezzük. A () ámeei alószíűségek égyzees márixba redezheők. A i égyzees márix kialakíásáak öbb oka a. Egyrész köyebbe áekiheőé álik az elemze robléma. Másrész lieáris algebrai módszerekkel oább dolgozhauk elük. Harmadszor foos megállaíásoka eheük a Marko-lác uladoságairól. Az eddig meghaározo fogalomkörbe ámeealószíűség-márixak eezzük a köekező P márixo: R 2 2 ahol X 2 az állaoér elemeiek a száma. Ez az elei, hogy ha egy ado i. állaoba agyuk, akkor a köekező időoba midekée á kell léi az,2,..., i,... állaook alamelyikébe. 2 Formálisa: X i, i, X 2 22 s 2s,,, x lu X, 2 Természeese a leheőség a helybe maradásra is, ebbe az esebe az ámee csak formális kifeezés.

6 Az ámeealószíűség-márix eseébe ez az elei, hogy a márix mide sorába az elemek összege egy: P, ahol R. Ez egybe az is elei, hogy a P márix egyik saáéréke, az összegző ekor, edig az ehhez arozó egyik obboldali saáekor. Emirikus izsgálaok sorá gyakra az is szereék megudi, hogy a izsgál redszer egy ado állaoból kiidula mekkora alószíűségekkel fog a öbbi állaoba arózkodi ké, három, készáz, égele időszak múla. Per defiiioem a Marko-lácok eseébe ké egymás uái időszakba égbemeő áléési eseméy függele egymásól, így az i. állaoból a. állaoba az. állaoo kereszüli öréő ké időszakos áléés alószíűségé a szorza ada. Vagyis: 2 i 2 i i, i, X, k S i Ebből kiidula álaláosa a P márix i idexű elemé - i - az i. állaoból a. állaoba öréő eluás lééses ámeei alószíűségéek eezzük. Formálisa: R i E feebb bemuao összefüggés az is elei, hogy ha ismerük az álaluk izsgál állaoér egy alószíűség-eloszlásba megesesülő elelegi állaoá és a redszer megfigyeléséel előállíouk az állaoér ámeealószíűség-márixá, akkor meghaározhauk a köekező időszak(ok) állaoá leíró alószíűség-eloszlás. Legye aak a alószíűsége, hogy a redszer iduló állaoba az. állaoba arózkodik, azaz,. Miel s 2s, N X alószíűség-eloszlás, ezér igaz rá a köekező összefüggés:, ahol R X Ha ismerük alószíűség-eloszlás és P ámeealószíűségmárixo, akkor aak alószíűségé, hogy a redszer időszak múla a. állaoba kerül a eles alószíűség éele alaá a köekezőkée számíhauk: N

7 X k k X, X, azaz: P P P 2 k P P k 2 k 3. A Marko-lácok modelléek alkalmazása a magyar bizosíási iacra A Marko lácok modelléek bizosíási iaci alkalmazásáak a léései a köekezők:. Az ámeeek kaegóriáiak meghaározása. 2. Az ámeealószíűség-márix meghaározása. 3. Az ámeealószíűség-márix fiomíása. 4. A sacioárius eloszlás becslése Az ámeeek kaegóriáiak meghaározása. Az elemzéshez és az előreelzéshez alaadaké a bizosíóársaságok 999 és 26 közöi időierallumba éee realizál bruó díbeéelei haszáluk. 3 Az ées bruó díbeéel folyoos álozó, amelyből a kaegóriáka, amelyek közö az ámeeek zalaak, diszkreizálással uduk meghaározi. A diszkreizálás sorá első léésbe a bizosíási iacról redelkezésre álló, az egyes ársaságok álal realizál ées bruó díbeéel adaok alaá relaí díbeéel kaegóriáka (oszályközöke, ierallumoka) kéezük. Ez köeőe azoka a ársaságoka, amelyek azoos ierallumba arozak az egyes éekbe realizál bruó bizosíási díbeéel alaá azoos állaoba léőek ekiük. A kaegóriáka a bizosíóársaságok relaí díbeéeleiek 4 elemzése alaá a köekezőkée haározzuk meg: 3 Az ierallum megálaszása sorá az 995 és 27 közöi időszako, amely a HHIidex számíása sorá figyelembeéelre kerül, szádékosa röidíeük. Véleméyük szeri az 995 és 999 közöi időszakba megfigyelheőek olak olya haások (éldául a Geerali és a Proidecia egyesülése), amelyek eleős orzíás eredméyezéek a izsgála sorá. 4 A relaí díbeéel az egyes ársaságok álal realizál bruó bizosíási díbeéel össziaci díbeéelhez iszoyío éréke. Ez em más, mi az egyes ársaságok százalékos iaci részesedése.

8 2. ábláza Az egyes mérekaegóriák haárai az ées bruó díbeéel százalékába Kaegóriakód Kaegória,%,-% 2,-2,5% 3 2,5-5% 4 5,-% 5,-2% 6 2% fele Láhaó, hogy az egyes kaegóriák hossza em egyezik meg. Eek magyarázaa az, hogy a bizosíóársaságok díbeéeleiek eloszlása logormális eloszláshoz közelí. Ez az elei, hogy az alacsoyabb díbeéel kaegóriákba óal öbb megfigyelési egység ársaság arozik, így i röidebb oszályközöke kell kéezi, mi a magasabb díbeéelkaegóriák eseé. Oimális megoldás az lee, ha mide kaegóriába azoos számú megfigyelési egység ese 5, de eek kiielezése alacsoy számú megfigyelési egységek eseébe sokszor kiielezheele. Ez éréyes a magyar bizosíási iacra is. Az oszályközökél szokala eleséggel a százalékos kaegóriáal is alálkozuk. A mérekaegóriák megalkoása sorá figyelembe eük az összes olya állalao, amelyre igaz, hogy az 999 és 26 közöi időierallumba legalább egy ébe díbeéel realizál. Azokba az éekbe, amelyekbe em realizálak díbeéel azaz iaci részesedésük % ol a kaegóriába kerülek. A kaegóriába arozó ársaságok figyelembe éele leheőé eszi a iacra aló be- és az oa aló kiléés alószíűségeiek meghaározásá is, ehá a 2 kaegória a be-és kiléők kaegóriáa. Az ámeealószíűség-márix meghaározása Az elemzés sorá első léésbe meghaározuk, hogy a 2. áblázaba bemuao kaegóriák eseébe háy áléés alósul meg az 999 és 26 közöi időszakba. Az áléések számá egy x -es márixba rögzíeük a köekezőkée: 5 Ezzel bizosíhaák, hogy mide kaegória azoos súllyal kerülö figyelembe éelre.

9 A kaegória i d összese d elöli az i. kaegóriából a. kaegóriába öréő ámeeek számá, i di edig az összes i. kaegóriáal kacsolaos összes eseméy ámee, alami az ado i. kaegóriába maradás aggregál éréké. Ebből a márixból becsülheő a P x -es ámeealószíűség-márix: i d i kaegória i i Az 2. ábrá bemuao márixba szerelő i d i d i em más, mi az i. kaegóriából a. kaegóriába öréő áléés alószíűsége. Az i leírakak megfelelőe meghaározo ámeealószíűség-márix már felhaszálhaó a bizosíási iac srukúráába megfigyelheő diamika elemzésére, alami a állalaok kaegóriák közöi öőbei eloszlásáak becslésére és a iaci koceráció alakulásáak előreelzésére. Az ámeealószíűség-márix fiomíása Marko-lác modellük előreelző kéességéek aíása érdekébe az 999 és 26 közö redelkezésre álló aaszalai adaok segíségéel (3. ábláza), a legkisebb égyzeek módszeréek alkalmazásáal meghaározo ámeealószíűség-márixo oább fiomíouk. A maemaikai modell a köekező:

10 Legye ˆ a becsül x-es ámeealószíűség-márix Legye a állalaok. időszaki, kaegóriák közöi éyleges eloszlása. Legye edig a +. időszakra becsül eloszlás. ˆ i azaz, a ˆ márix mide eleme agyobb, agy egyelő. ˆ i, i,,...,, azaz ˆ márix mide soráak összege egyelő.,, azaz sem a, sem edig a +. időszaki eloszlásekor em egyelő ekorral. i i, i i, azaz a. és a +. időszaki eloszlásekorok elemeiek összege. Az ado feléelek elesülése melle keressük a ˆ homogé lieáris egyeleredszer megoldásá, amelyre i i i elesül. A homogé lieáris egyeleredszer a Microsof Excel rogramcsomag segíségéel megolda az 5. áblázaba láhaó ámeealószíűség-márixo kauk a eles bizosíási iacra. Az 999 és 26 közöi időszak éyadaai alaá becsül és az előreelzésre a legkisebb égyzeek módszeréel alkalmassá e ámeealószíűség-márix elemei a sorokba balról obbra halada uduk érelmezi. A diagoálisába láhaó elemek az ado kaegóriába maradás alószíűségei muaák meg. A kaegóriába maradás alószíűsége 8%. A kaegóriából a iacra aló beléés együes alószíűsége 2%. A beléők 9%-os alószíűséggel a 2. %-os alószíűséggel az 5. mérekaegóriába kerülek. A iacról aló kiléés alószíűségei a kaegória oszloából olashaók ki: a 3. kaegóriából 4%, a 6. kaegóriából 96 %. 2

11 Az. kaegóriába arózó ársaságok 74%-os alószíűséggel maradak ugyaebbe a kaegóriába, a kaegóriaálás együes alószíűsége 26%. Az. kaegóriába arozó bizosíók 3%os alószíűséggel léek be a 2., 2%-os alószíűséggel a 4. és %-os alószíűséggel a legagyobb mérekaegóriába. A 2. kaegóriába a helybe maradás alószíűsége már óal alacsoyabb, 56%, a kaegóriából aló kimozdulás ké iráyba öréik. 29% a alószíűsége az. kaegóriába öréő isszaléések és 5% a alószíűsége az 5. kaegóriába öréő felléések. A 3. és a 4. agyis a 2,5-5%-os alami az 5,-%-os, azaz a közees méreoszályok helyzee seciális, hisze a helybe maradás alószíűsége midké esebe %. Midké kaegória eseébe a kéiráyú az elmozdulás. A 3. kaegóriából 4% a alószíűsége a iacról aló kiléések 6% a alószíűsége a 6. kaegóriába öréő beléések. A 4. kaegóriából 8%-os alószíűséggel a 3. kaegóriába öréik áléés, 9%- os alószíűséggel edig a legagyobb, a 6. kaegóriába. Az 5. kaegória eseébe 47% a helybe maradás alószíűsége, az 5. kaegóriába arozó állalaok 53%-os alószíűséggel kerülek á az. kaegóriába. A 6., legagyobb kaegória eseébe midössze 4% a helybe maradás alószíűsége. A kaegóriából az 999 és 26 közöi adaoko alauló becslés 96%-os alószíűsége redel e kaegória eseébe a iacról aló kiléések, azaz a kaegóriába aló isszaléések. Az előreelzésre alkalmassá e ámeealószíűség-márix ehá a bizosíási iac eleős áredeződésé muaa az os ierallumra. A iaci szerelők helybe maradásáak alószíűsége csuá a kis mérekaegóriák eseébe magas. i ii A márix mobiliási együhaóa - ( Pˆ), ahol a kaegóriák száma, ii edig a diagoálisba szerelő érékeke elöli - 73, %, ami erős belső szerkezei diamiká, áredeződés mua. Az ámeealószíűség-márixo emcsak a iac belső diamikááak ado időierallumo öréő izsgálaára haszálhauk, haem a 2., elmélei részbe bemuaoakak megfelelőe előreelzésre is alkalmazhauk. A állalaok számáak 26. éi kaegóriák közöi eloszlásá iduló állaoak (iduló eloszlásekorak) ekie előállíhauk a köekező éekre árhaó eloszlásoka. Marko-lác modellük a 26. ée köeő éháy ébe a ársaságok számáak csökkeésé elzi, mad 2-ől eyhe öekedés a kisebb mérekaegóriákba, ez köeőe edig a állalaok száma mide kaegóriába sabilizálódi lászik (. ábra).

12 ,% 9,% 8,% 7,% 6,% 5,% 4,% 3,% 2,%,%,%. ábra Bizosíók számáak éyleges (oszlo) és becsül (oal) megoszlása az egyes mérekaegóriák köz (7 kaegória) 2% fele,-2% 5,-% 2,5-5%,-2,5% -%,% 2% fele,-2% 5,-% 2,5-5%,-2,5% -%,% A. ábrá láhaó módo ehá modellük az egyes kaegóriák sabilizálódásá eíi előre. Ezek szeri léezik a iacak egy sabil szerkezee? A köekező részbe ezzel foglalkozuk.

13 3. ábláza A bizosíóársaságok mérekaegóriák közöi eloszlása a bizosíási iaco (999-26) 6 Kaegóriakód Oszályköz %,42,42,3,3,8,27,27,24 -%,27,24,33,33,52,33,3,36 2,-2,5%,2,5,8,8,9,8,2,2 3 2,5-5%,3,3,,,3,3,3,9 4 5,-%,3,,3,3,3,6,3,9 5,-2%,9,2,2,2,2,9,2,6 6 2% fele,3,3,3,3,3,3,3,3 Összese 4. ábláza A bizosíóársaságok mérekaegóriák becsül eloszlása a bizosíási iaco (999-26) 7 Kaegóriakód Kaegória 999 (éy) %,42,36,32,29,27,26,25,25 -%,27,29,32,35,36,37,38,38 2,-2,5%,2,5,6,6,6,6,6,6 3 2,5-5%,3,2,3,3,3,3,3,4 4 5,-%,3,3,4,4,4,4,4,4 5,-2%,9,2,2,,,,, 6 2% fele,3,2,2,3,3,3,3,3 Összese 6 Magyar Bizosíók Éköye, alaá saá számíás 7 Magyar Bizosíók Éköye, alaá saá számíás

14 5. ábláza A eles bizosíási iacára becsül egylééses ámee-alószíűségi márixok 7 kaegóriáal A kaegóriakézés alaa a bizosíóársaságok álal realizál ées bruó bizosíási díbeéel agysága (999-26) Mobiliás: 73,% Kaegória-kód Összese,8,,9,,,,,,,74,3,,2,,, 2,,29,56,,,5,, 3,4,,,,,,6, 4,,,,8,,,9, 5,,53,,,,47,, 6,96,,,,,,4, Téyeloszlás 26,24242,36364,22,99,99,66,33 Iariás eloszlás,25,38,6,4,5,,4

15 A sacioárius eloszlás becslése A sacioárius, agy iariás eloszlás sabil eloszlás, amelyhez a szochaszikus folyama koergál Sokey Lucas Presco (989), oldalo leezee bizoyíásáak megfelelőe, mide Marko lác eseé léezik. 8 Vagyis léezik egy olya alószíűség-eloszlás, amelyhez ado ámeealószíűség-márix melle a izsgál redszer ar. Az olya alószíűség-eloszlásoka, amelyek eseé P( ) P( ), X, feáll, iariás, agy sacioárius eloszlásak eezzük. Az iariás eloszlás a köekezőkée haározhaó meg: legye ˆ egy x -es márix. Ekkor a k számo ˆ saáérékéek eezzük, ha léezik olya ulláól külöböző R ekor, amelyre Pˆ k, ahol k a ˆ márix saáéréke, edig az ehhez arozó saáekor. Ekkor ˆ márix saáéréke és saáekora meghaározhaó az Pˆ k E lieáris algebrai egyele megoldásáal, amelybe E - ed redű egységmárix. Tuduk, hogy az iariás eloszlásra éréyes a köekező összefüggés Pˆ, ehá mikor az iariás eloszlás akaruk meghaározi, akkor az a eloszlásekor keressük, amely a ˆ márix k= saáérékéhez arozó saáekor. Vagyis a Pˆ E homogé lieáris egyeleredszer emriiális, azaz megoldásá keressük. Ez akkor és csak is akkor léezik, ha az együhaó márix deermiása, azaz P ˆ (Sydsaeer Hammod (26), 449.o.). Ebbe homogé lieáris E egyeleredszerbe a ˆ márix helyére a korábba bemuao becsül ámeealószíűség-márixo beíra és a roblémá az Excel rogram segíségéel megolda, az 5. és a 6. áblázaba is láhaó iariás eloszlás kauk. A modell előreelzése alaá láhaó, hogy a iac 23-ra megleheőse közel kerül a becsül sacioárius eloszláshoz. A láhaó, hogy a Marko-lác modell a mérekaegória eseébe öekedés elez előre, ami a iaco eékeykedő állalaok számáak csökkeésé is elei. A modell alacsoy mérekaegóriák eseébe a állalaok számáak sabilizálódásá, a közees kaegóriákba arozók csökkeésé és a agyok, agyis az 5. és a 6. kaegóriába arozók aráyáak öekedésé elzi előre. 8 Idézi Maor is: Maor (28),6.o.

16 6. ábláza A bizosíóársaságok számáak éyleges és becsül eloszlásai Kaegóriakód Kaegória 26 (éy) 2 23 iariás eloszlás,%,24,3,26,25 -%,36,34,37,38 2,-2,5%,2,6,6,6 3 2,5-5%,9,3,3,4 4 5,-%,9,4,4,5 5,-2%,6,,, 6 2% fele,3,3,3,4 A Marko-lác modell előreelzése szeri ehá a hazai bizosíási iaco a agyobb állalaok aráyáak öekedése árhaó, ami edig a koceráció mérékéek úbóli öekedésé foga eredméyezi. Összefoglalás A iaci erő méréséek a hazai és emzeközi szakirodalomba, alami a erseyfelügyelei mukába álaláosa elered, közee idikáora a HHI-idex. Az idex alaeőe a múlbeli iacszerkezei folyamaok ellemzésére alkalmas. E aulmáy kereei közö em izsgáluk a muaó oábbi hiáyosságai, haem elfogada, hogy a iaci ersey erősségéek izsgálaa sorá álaláosa elfogado és alkalmazo közee mérőszám, uszá aak leheőségé elemezük, hogy miimális redelkezésre adaal uduk-e a szokásos, múla leíró eleésaralmához alami öbblee hozzáei. Vizsgálaaika a magyar bizosíási iacra égezük, kizárólag a bizosíóársaságok eles bruó díbeéel adaaira ámaszkoda. Összességébe megállaíhauk, hogy a Marko-lácok modelléek alkalmazásáal a iac srukurális álozásai is ellemezheők, alami a HHI-idex öőbeli alakulásáak iráya is előreelezheő, agyis a módszer alkalmazásáal a hagyomáyos elemzési aaráus eleésaralma bőíheő. Irodalomegyzék Adelma, I. C. (958): A Sochasic Aalysis of he Size Disribuio of Firms, Joural of he America Saisical Associaio, Vol. 53. No. 284., Blak, M. Persso, A. M. (24): The Swedish food reail marke: A ecoomeric aalysis of he comeiio o local food reail markes, leölés helye:h://

17 oral.org/liu/absrac.xsql?dbid=252, leölés dáuma: 26. okóber Bayár, J. Farkas, Sz. (22): Trasformaio of Hugaria Isurace Marke i he 99 s, Bamberg Carlo, D. W. Perloff, J. M. (23): Moder iacelméle, Paem, Budaes. Coroisier, S. Gro, R. [2]: Bak coceraio ad reail ieres raes. ECB Workig Paer, No. 72., h:// leölés dáuma 27. auguszus Cowlig, K. Waerso, M. (976): Price-Cos Margis ad Marke Srucure, Ecoomica, 43., Har, P.,E. Prais, S. J. (956): The aalysis of busiess coceraio : a saisical aroach, Joural of he Royal Saisical Sociey, Series A, 9, Karli, S. Taylor, H.M. (985): Szochaszikus folyamaok, Godola Kiadó, Budaes Kerékgyáró Gy.-é Mudruczó Gy. (999) Saiszikai módszerek a gazdasági elemzésbe. Aula Kiadó, Budaes. Magyar Bizosíók Éköye, , h:// leölés dáuma: 24-28, folyamaos Maor K. (28): Marko-modellek. Elméle, becslés és ársadalomudomáyi alkalmazások., BCE Makroökoómia Taszék és ELTE Regioális Tudomáyi Taszék, Budaes Moa, M. (24): Comeiio Policy. Theory ad racice., Cambridge Uiersiy Press, New York Sokey, N. L. - Lucas E.R., Jr.- Presco, E.C. (989): Recursie Mehods i Ecoomic Dyamics, Harard Uiersiy Press, leölés helye: h://books.google.hu/books?id=wyoqolylac&dq=recursie+ mehods+i+ecoomic+dyamics&risec=frocoer&source=b &hl=hu&ei=srss- C4K4KbONwdcH&sa=X&oi=book_resul&c=resul&resum=4 &ed=ccwq6aewaw#=oeage&q&f=false, leölés dáuma: 29. december Sydsaeer, K. Hammod, P.I. (26): Maemaika közgazdászokak, Aula Kiadó, Budaes

Tiszta és kevert stratégiák

Tiszta és kevert stratégiák sza és kever sraégák sza sraéga: Az -edk áékos az sraégá és ez alkalmazza. S sraégahalmazból egyérelműen válasz k egy eknsük a kövekező áéko. Ké vállala I és II azonos erméke állí elő. Azon gondolkodnak,

Részletesebben

GAZDASÁGI ÉS ÜZLETI STATISZTIKA jegyzet ÜZLETI ELŐREJELZÉSI MÓDSZEREK

GAZDASÁGI ÉS ÜZLETI STATISZTIKA jegyzet ÜZLETI ELŐREJELZÉSI MÓDSZEREK BG PzK Módszerani Inézei Tanszéki Oszály GAZDAÁGI É ÜZLETI TATIZTIKA jegyze ÜZLETI ELŐREJELZÉI MÓDZEREK A jegyzee a BG Módszerani Inézei Tanszékének okaói készíeék 00-ben. Az idősoros vizsgálaok legfonosabb

Részletesebben

GYAKORLÓ FELADATOK 5. Beruházások

GYAKORLÓ FELADATOK 5. Beruházások 1. felada Egymás kölcsööse kizáró beruházások közöi válaszás. Ké külöböző ípusú gépe szerezheük be egyazo művele elvégzésére. A ké egymás kölcsööse kizáró projek pézáramlásai ($) a kövekező ábláza muaja:

Részletesebben

LINEÁRIS TRANSZFORMÁCIÓ

LINEÁRIS TRANSZFORMÁCIÓ 16..8. LINEÁRIS TRANSZFORMÁCIÓ (MÁTRIX) SAJÁTÉRTÉKE, SAJÁTVEKTORA BSc. Maemaika II. BGRMAHNND, BGRMAHNNC LINEÁRIS TRANSZFORMÁCIÓ Egy A: R R függvéy lieáris raszformációak evezük, ha eljesülek az alábbi

Részletesebben

Gazdasági és megbízhatósági elemzések

Gazdasági és megbízhatósági elemzések Budapesi Mőszaki és Gazdaságudomáyi Egyeem Gazdaság- és Társadalomudomáyi Kar Üzlei Tudomáyok Iéze Meedzsme és Vállalagazdasága Taszék Dr. Kövesi Jáos Erdei Jáos Dr. Tóh Zsuzsaa Eszer Gazdasági és megbízhaósági

Részletesebben

Matematikai statisztika

Matematikai statisztika Matematikai statisztika PROGRAMTERVEZŐ INFORMATIKUS alapszak, A szakiráy Arató Miklós Valószíűségelméleti és Statisztika Taszék Természettudomáyi Kar 2019. február 18. Arató Miklós (ELTE) Matematikai statisztika

Részletesebben

Rudas Tamás: A hibahatár a becsült mennyiség függvényében a mért pártpreferenciák téves értelmezésének egyik forrása

Rudas Tamás: A hibahatár a becsült mennyiség függvényében a mért pártpreferenciák téves értelmezésének egyik forrása Rudas Tamás: A hibahatár a becsült meyiség függvéyébe a mért ártrefereciák téves értelmezéséek egyik forrása Megjelet: Agelusz Róbert és Tardos Róbert szerk.: Mérésről mérésre. A választáskutatás módszertai

Részletesebben

5. Differenciálegyenlet rendszerek

5. Differenciálegyenlet rendszerek 5 Differenciálegyenle rendszerek Elsőrendű explici differenciálegyenle rendszer álalános alakja: d = f (, x, x,, x n ) d = f (, x, x,, x n ) (5) n d = f n (, x, x,, x n ) ömörebben: d = f(, x) Definíció:

Részletesebben

A Lorentz transzformáció néhány következménye

A Lorentz transzformáció néhány következménye A Lorenz ranszformáció néhány köekezménye Abban az eseben, ha léezik egy sebesség, amely minden inercia rendszerben egyforma nagyságú, akkor az egyik inercia rendszerből az áérés a másik inercia rendszerre

Részletesebben

Síkalapok vizsgálata - az EC-7 bevezetése

Síkalapok vizsgálata - az EC-7 bevezetése Szilvágyi László - Wolf Ákos Síkalapok vizsgálaa - az EC-7 bevezeése Síkalapozási feladaokkal a geoehnikus mérnökök szine minden nap alálkoznak annak ellenére, hogy mosanában egyre inkább a mélyépíés kerül

Részletesebben

PROJEKTÉRTÉKELÉSI ALAPOK

PROJEKTÉRTÉKELÉSI ALAPOK Eegeikai gazdasága MKEE. gyakola PROJEKTÉRTÉKELÉSI ALAPOK A gyakola célja, hogy a hallgaók A. megismejék az alapveő közgazdaságai muaóka; B. egyszeű pojekéékelési számíásoka udjaak elvégezi. A. KÖZGAZDASÁGTANI

Részletesebben

Előszó. 1. Rendszertechnikai alapfogalmak.

Előszó. 1. Rendszertechnikai alapfogalmak. Plel Álalános áekinés, jel és rendszerechnikai alapfogalmak. Jelek feloszása (folyonos idejű, diszkré idejű és folyonos érékű, diszkré érékű, deerminiszikus és szochaszikus. Előszó Anyagi világunkban,

Részletesebben

Vezetéki termikus védelmi funkció

Vezetéki termikus védelmi funkció Budapes, 016. auguszus Bevezeés A vezeéki ermikus védelmi fukció alapveőe a három miavéeleze fázisáramo méri. Kiszámolja az effekív érékeke, és a hőmérsékle számíásá a fázisáramok effekív érékére alapozza.

Részletesebben

Összegezés az ajánlatok elbírálásáról

Összegezés az ajánlatok elbírálásáról Összegezés az ajánlaok elbírálásáról 9. mellékle a 92/211. (XII. 3.) NFM rendelehez 1. Az ajánlakérő neve és címe: Budesi Távhőszolgálaó Zárkörűen Működő Részvényársaság (FŐTÁV Zr.) 1116 Budes Kaloaszeg

Részletesebben

Portfóliókezelési szolgáltatásra vonatkozó szerzıdéskötést megelızı tájékoztatás lakossági partnerbesorolású ügyfelek részére

Portfóliókezelési szolgáltatásra vonatkozó szerzıdéskötést megelızı tájékoztatás lakossági partnerbesorolású ügyfelek részére Bevezeés rfóliókezelési szlgálaásra vakzó szerzıdésköés megelızı ájékzaás lakssági parerbesrlású ügyfelek részére A 2007. évi CXXXVIII. örvéy a befekeési vállalkzáskról és az áruızsdei szlgálaókról, valami

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK Elekronikai alapismereek középszin 3 ÉETTSÉG VZSG 04. május 0. EEKTONK PSMEETEK KÖZÉPSZNTŰ ÍÁSBE ÉETTSÉG VZSG JVÍTÁS-ÉTÉKEÉS ÚTMTTÓ EMBE EŐFOÁSOK MNSZTÉM Egyszerű, rövid feladaok Maximális ponszám: 40.)

Részletesebben

II. Egyenáramú generátorokkal kapcsolatos egyéb tudnivalók:

II. Egyenáramú generátorokkal kapcsolatos egyéb tudnivalók: Bolizsár Zolán Aila Enika -. Eyenáramú eneráorok (NEM ÉGLEGES EZÓ, TT HÁNYOS, HBÁT TATALMAZHAT!!!). Eyenáramú eneráorokkal kapcsolaos eyé univalók: a. alós eneráorok: Természeesen ieális eneráorok nem

Részletesebben

A sztochasztikus idősorelemzés alapjai

A sztochasztikus idősorelemzés alapjai A szochaszikus idősorelemzés alapjai Ferenci Tamás BCE, Saiszika Tanszék amas.ferenci@medsa.hu 2011. december 19. Taralomjegyzék 1. Az idősorelemzés fogalma, megközelíései 2 1.1. Az idősor fogalma...................................

Részletesebben

A határokon átnyúló egyesülések adóvonatkozásai és azok hatásai a vállalat beruházásainak értékére

A határokon átnyúló egyesülések adóvonatkozásai és azok hatásai a vállalat beruházásainak értékére 2010. KILENCEDIK ÉVFOLYAM 3. SZÁM 267 CSOMÓS BALÁZS A haároko áyúló egyesülések adóvoakozásai és azok haásai a vállala beruházásaiak érékére Egy emzeközi cégcsopor ásrukurálása vagy egy M&A-razakció sorá

Részletesebben

A sebességállapot ismert, ha meg tudjuk határozni bármely pont sebességét és bármely pont szögsebességét. Analógia: Erőrendszer

A sebességállapot ismert, ha meg tudjuk határozni bármely pont sebességét és bármely pont szögsebességét. Analógia: Erőrendszer Kinemaikai egyensúly éele: Téel: zár kinemaikai lánc relaív szögsebesség-vekorrendszere egyensúlyi. Mechanizmusok sebességállapoa a kinemaikai egyensúly éelével is meghaározhaó. sebességállapo ismer, ha

Részletesebben

Helyettesítéses-permutációs iteratív rejtjelezők

Helyettesítéses-permutációs iteratív rejtjelezők Helyeesíéses-peruációs ieraív rejjelezők I. Shao-i elv: kofúzió/diffúzió Erős iverálhaó raszforáció előállíhaó egyszerű, köye aalizálhaó és ipleeálhaó, de öagába gyege raszforációk sokszori egyás uái alkalazásával.

Részletesebben

IFFK 2013 Budapest, 2013. augusztus 28-30. Vasúti járművek energiafogyasztásának csökkentése prediktív optimalizáció alkalmazásával

IFFK 2013 Budapest, 2013. augusztus 28-30. Vasúti járművek energiafogyasztásának csökkentése prediktív optimalizáció alkalmazásával IFFK 13 Budapes, 13. auguszus 8-3. Vasúi járművek eergiafogyaszásáak csökkeése predikív opimalizáció alkalmazásával Bécsi Tamás, Aradi Szilárd, Tarai Géza, Sághi Balázs, Cseh Aila Budapesi Műszaki és Gazdaságudomáyi

Részletesebben

A BIZOTTSÁG MUNKADOKUMENTUMA

A BIZOTTSÁG MUNKADOKUMENTUMA AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2007. május 23. (25.05) (OR. en) Inézményközi dokumenum: 2006/0039 (CNS) 9851/07 ADD 2 FIN 239 RESPR 5 CADREFIN 32 FELJEGYZÉS AZ I/A NAPIRENDI PONTHOZ 2. KIEGÉSZÍTÉS Küldi:

Részletesebben

Gáz szilárd rendszerek szétválasztása (Gáztisztítás)

Gáz szilárd rendszerek szétválasztása (Gáztisztítás) áz szilád edszeek széálaszása (áziszíás) áziszíás ala gáz halmazállapoú ayagoka le szilád agy folyékoy szeyezdések eláolíásá éjük. Az ee alkalmas készülékeke gáziszíóak agy egyszee poleálaszókak eezzük.

Részletesebben

Beruházási lehetőségek tőke-költségvetési és kockázati elemzése

Beruházási lehetőségek tőke-költségvetési és kockázati elemzése Beruházási és fiaszírozási döések Levelező 3. kozuláció Beruházási leheőségek őke-kölségveési és kockázai elemzése Tőkekölségveési kérdések, elemzések 1. rész 1 Beruházási proekek érékelése A B proek proek

Részletesebben

Finanszírozás, garanciák

Finanszírozás, garanciák 29..9. Fiaszíozás, gaaciák D. Fakas Szilvesze egyeemi doces SZE Gazdálkodásudomáyi Taszék fakassz@sze.hu hp://d.fakasszilvesze.hu/ Fiaszíozás émaköei. A péz idıééke, jövıéék és jeleéék, speciális pézáamlások

Részletesebben

Több piacra épülő webáruház térbeli árversenye

Több piacra épülő webáruház térbeli árversenye Közgazdaság Szemle, LXIV. évf., 207. júus (62 629. o.) Keleme József Több pacra épülő webáruház érbel árverseye aulmáy a érbel árversey Ljese [20] álal ovábbfejlesze modelljé és aak egy olya válozaá muaja

Részletesebben

Statisztika gyakorló feladatok

Statisztika gyakorló feladatok . Konfidencia inervallum beclé Saizika gyakorló feladaok Az egyeemiák alkoholfogyazái zokáainak vizgálaára 995. avazán egy mina alapján kérdıíve felméré végezek. A vizgál egyeemek: SOTE, ELTE Jog, KözGáz.

Részletesebben

2. gyakorlat: Z épület ferdeségmérésének mérése

2. gyakorlat: Z épület ferdeségmérésének mérése . gyakorla: Z épüle ferdeségének mérése. gyakorla: Z épüle ferdeségmérésének mérése Felada: Épíésellenőrzési feladakén egy 1 szines épüle függőleges élének érbeli helyzeé kell meghaározni, majd az 1986-ban

Részletesebben

Numerikus módszerek 2. Nemlineáris egyenletek közelítő megoldása

Numerikus módszerek 2. Nemlineáris egyenletek közelítő megoldása Numerius módszere. Nemlieáris egyelee özelíő megoldása Egyelemegoldás iervallumelezéssel A Baach-ipo-ierációs módszer A Newo-módszer és válozaai Álaláosío Newo-módszer Egyelemegoldás iervallumelezéssel

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK Elekronikai alapismereek középszin ÉETTSÉG VZSGA 0. május. ELEKTONKA ALAPSMEETEK KÖZÉPSZNTŰ ÍÁSBEL ÉETTSÉG VZSGA JAVÍTÁS-ÉTÉKELÉS ÚTMTATÓ EMBE EŐFOÁSOK MNSZTÉMA Egyszerű, rövid feladaok Maximális ponszám:

Részletesebben

Képlékenyalakítás elméleti alapjai. Feszültségi állapot. Dr. Krállics György

Képlékenyalakítás elméleti alapjai. Feszültségi állapot. Dr. Krállics György Képlékeyalakíás elmélei alapjai Feszülségi állapo Dr. Krállics György krallics@eik.bme.hu Az előadás sorá megismerjük: A érfogai és felülei erőke, a feszülség ezor. A feszülség ezor főérékei és főiráyai;

Részletesebben

Járműelemek I. Tengelykötés kisfeladat (A típus) Szilárd illesztés

Járműelemek I. Tengelykötés kisfeladat (A típus) Szilárd illesztés BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Közlekedésmérnöki Kar Járműelemek I. (KOJHA 7) Tengelyköés kisfelada (A ípus) Szilárd illeszés Járműelemek és Hajások Tanszék Ssz.: A/... Név:...................................

Részletesebben

ALKALMAZOTT MÛSZAKI HÕTAN

ALKALMAZOTT MÛSZAKI HÕTAN Prof. Dr. Szabó Gábor - Péer Szabó Isán: ALKALMAZO MÛSZAKI HÕAN Szeged, 00. A jegyze és a kacsolódó Poweroin rezenációk bármilyen megálozaásához, áalakíásához, egyes részeinek agy a eljes anyagnak más

Részletesebben

ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék GAZDASÁGSTATISZTIKA. Készítette: Bíró Anikó. Szakmai felelős: Bíró Anikó. 2010. június

ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék GAZDASÁGSTATISZTIKA. Készítette: Bíró Anikó. Szakmai felelős: Bíró Anikó. 2010. június GAZDASÁGSTATISZTIKA GAZDASÁGSTATISZTIKA Készül a TÁMOP-4..2-08/2/A/KMR-2009-004pályázai projek kereében Taralomfejleszés az ELTE TáK Közgazdaságudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságudományi Tanszék, az

Részletesebben

A lizing cash flow elemzés tökéletesen versenyz és tökéletlen piaci környezetben valamint inflációs gazdaságban

A lizing cash flow elemzés tökéletesen versenyz és tökéletlen piaci környezetben valamint inflációs gazdaságban 1 ZSUPANEKNÉ DR. PALÁNYI ILDIKÓ A lizig cash flow elemzés ökéleese verseyz és ökélele piaci köryezebe valami iflációs gazdaságba Az elmúl évekbe gyakra alálkozhauk a hazai irodalomba és a gyakorlaba is

Részletesebben

EGY REMÉNYTELENNEK TÛNÔ VEZÉRLÉSI PROBLÉMA A KLASSZIKUS ÉS MODERN FIZIKA HATÁRÁN

EGY REMÉNYTELENNEK TÛNÔ VEZÉRLÉSI PROBLÉMA A KLASSZIKUS ÉS MODERN FIZIKA HATÁRÁN eljes mozgás helye csak a nulladik módussal számolni: még azonos ömegek eseén is öbb min 98% súllyal a nulladik módus gerjed. Nem ez a helyze a b) kezdei feléelnél, amikor már m 0,1M melle is öbb min 3%,

Részletesebben

Az ökotérképezés. Az ökotérképezés. Milyen térkép. A térképezés végzésének fázisai. Települési elhelyezkedés. Települési elhelyezkedés

Az ökotérképezés. Az ökotérképezés. Milyen térkép. A térképezés végzésének fázisai. Települési elhelyezkedés. Települési elhelyezkedés Az ökoérképezés Az ökoérképezés Az öko-érképezés az ayagáram elemzése alapuló módszer a köryezei éyezık haásaiak grafikus megjeleíésére a köryezei iformációk megjeleíéséek egyszerő módja viszoylag köye

Részletesebben

Szilárdsági vizsgálatok eredményei közötti összefüggések a Bátaapáti térségében mélyített fúrások kızetanyagán

Szilárdsági vizsgálatok eredményei közötti összefüggések a Bátaapáti térségében mélyített fúrások kızetanyagán Mérnökgeológia-Kızemehanika 2011 (Szerk: Török Á. & Vásárhelyi B.) 269-274. Szilárdsági vizsgálaok eredményei közöi összefüggések a Báaapái érségében mélyíe fúrások kızeanyagán Buoz Ildikó BME Épíıanyagok

Részletesebben

A A. A hidrosztatikai nyomás a folyadék súlyából származik, a folyadék részecskéi nyomják egymást.

A A. A hidrosztatikai nyomás a folyadék súlyából származik, a folyadék részecskéi nyomják egymást. . Ideális olyadék FOLYDÉKOK ÉS GÁZOK SZTTIKÁJ Nincsenek nyíróerők, a olyadékréegek szabadon elmozdulanak egymásoz kées. Emia a nyugó olyadék elszíne mindig ízszines, azaz merőleges az eredő erőre. Összenyomaalan

Részletesebben

Dinamikus optimalizálás és a Leontief-modell

Dinamikus optimalizálás és a Leontief-modell MÛHELY Közgazdasági Szemle, LVI. évf., 29. január (84 92. o.) DOBOS IMRE Dinamikus opimalizálás és a Leonief-modell A anulmány a variációszámíás gazdasági alkalmazásaiból ismere hárma. Mind három alkalmazás

Részletesebben

Módszertani megjegyzések a hitelintézetek összevont mérlegének alakulásáról szóló közleményhez

Módszertani megjegyzések a hitelintézetek összevont mérlegének alakulásáról szóló közleményhez Módszerani megjegyzések a hielinézeek összevon mérlegének alakulásáról szóló közleményhez 1. A forinosíás és az elszámolás kezelése a moneáris saiszikákban Az egyes fogyaszói kölcsönszerződések devizanemének

Részletesebben

Általánosítás. Többdimenziós normális eloszlás. Matematikai statisztika elıadás III. éves elemzı szakosoknak

Általánosítás. Többdimenziós normális eloszlás. Matematikai statisztika elıadás III. éves elemzı szakosoknak Matematikai statisztika elıadás. éves elemzı szakosokak 0. elıadás Többdimeziós ormális eloszlás Kétdimeziós ormális eloszlás sőrőségfüggvéye ( ( x µ ) ρ ( y ν ) f x, y) ex + ( x µ )( y ν ) ) πσς ρ σ σς

Részletesebben

DIPLOMADOLGOZAT Varga Zoltán 2012

DIPLOMADOLGOZAT Varga Zoltán 2012 DIPLOMADOLGOZAT Varga Zolán 2012 Szen Isván Egyeem Gazdaság- és Társadalomudományi Kar Markeing Inéze Keresle-előrejelzés a vállalai logiszikában Belső konzulens neve, beoszása: Dr. Komáromi Nándor, egyeemi

Részletesebben

Elméleti közgazdaságtan I. A korlátozott piacok elmélete (folytatás) Az oligopólista piaci szerkezet formái. Alapfogalmak és Mikroökonómia

Elméleti közgazdaságtan I. A korlátozott piacok elmélete (folytatás) Az oligopólista piaci szerkezet formái. Alapfogalmak és Mikroökonómia Elmélei közgazdaságan I. Alafogalmak és Mikroökonómia A korláozo iacok elmélee (folyaás) Az oligoólisa iaci szerkeze formái Homogén ermék ökélees összejászás Az oligool vállalaok vagy megegyeznek az árban

Részletesebben

Piacmeghatározás. Hipotetikus monopolista teszt. Hipotetikus monopolista teszt alkalmazása. Hipotetikus monopolista teszt alkalmazása

Piacmeghatározás. Hipotetikus monopolista teszt. Hipotetikus monopolista teszt alkalmazása. Hipotetikus monopolista teszt alkalmazása Moder iacelmélet Moder iacelmélet A iaci erő mérése ELTE TáTK Közgazdaságtudomáyi Taszék Selei Adrie ELTE TáTK Közgazdaságtudomáyi Taszék Készítette: Hidi Jáos A taayag a Gazdasági Verseyhivatal Verseykultúra

Részletesebben

3. Gyakorlat. A soros RLC áramkör tanulmányozása

3. Gyakorlat. A soros RLC áramkör tanulmányozása 3. Gyakorla A soros áramkör anlmányozása. A gyakorla célkiőzései Válakozó áramú áramkörökben a ekercsek és kondenzáorok frekvenciafüggı reakív ellenállással ún. reakanciával rendelkeznek. Sajáságos lajdonságaik

Részletesebben

ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék GAZDASÁGSTATISZTIKA. Készítette: Bíró Anikó. Szakmai felelős: Bíró Anikó június

ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék GAZDASÁGSTATISZTIKA. Készítette: Bíró Anikó. Szakmai felelős: Bíró Anikó június GAZDASÁGSTATISZTIKA GAZDASÁGSTATISZTIKA Készül a TÁMOP-4..2-08/2/A/KMR-2009-004pályázai projek kereében Taralomfejleszés az ELTE TáK Közgazdaságudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságudományi Tanszék, az

Részletesebben

Túlgerjesztés elleni védelmi funkció

Túlgerjesztés elleni védelmi funkció Túlgerjeszés elleni védelmi unkció Budapes, 2011. auguszus Túlgerjeszés elleni védelmi unkció Bevezeés A úlgerjeszés elleni védelmi unkció generáorok és egységkapcsolású ranszormáorok vasmagjainak úlzoan

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK Elekronikai alapismereek középszin Javíási-érékelési úmuaó 063 ÉETTSÉG VZSG 006. okóber 4. EEKTONK PSMEETEK KÖZÉPSZNTŰ ÍÁSE ÉETTSÉG VZSG JVÍTÁS-ÉTÉKEÉS ÚTMTTÓ OKTTÁS ÉS KTÁS MNSZTÉM Elekronikai alapismereek

Részletesebben

24. tétel A valószínűségszámítás elemei. A valószínűség kiszámításának kombinatorikus modellje.

24. tétel A valószínűségszámítás elemei. A valószínűség kiszámításának kombinatorikus modellje. 24. tétel valószíűségszámítás elemei. valószíűség kiszámításáak kombiatorikus modellje. GYORISÁG ÉS VLÓSZÍŰSÉG meyibe az egyes adatok a sokaságo belüli részaráyát adjuk meg (törtbe vagy százalékba), akkor

Részletesebben

MODELL ALAPÚ VÉRCUKOR SZABÁLYOZÁSI PROTOKOLL KRITIKUS ÁLLAPOTÚ BETEGEK KEZELÉSÉRE

MODELL ALAPÚ VÉRCUKOR SZABÁLYOZÁSI PROTOKOLL KRITIKUS ÁLLAPOTÚ BETEGEK KEZELÉSÉRE MODELL ALAPÚ ÉRCUKOR SZABÁLYOZÁS PROTOKOLL KRTKUS ÁLLAPOTÚ BETEEK KEZELÉSÉRE Beyó Balázs*, Homlok József*, llyés Aila**, Szabó-Némedi Noémi**, eoffrey M Shaw***, J eoffrey Chase*** *ráyíásechika és formaika

Részletesebben

A statisztika részei. Példa:

A statisztika részei. Példa: STATISZTIKA Miért tauljuk statisztikát? Mire haszálhatjuk? Szakirodalom értő és kritikus olvasásához Mit állít egyáltalá a cikk? Korrektek-e a megállaítások? Vizsgálatok (kísérletek és felmérések) tervezéséhez,

Részletesebben

Területi koncentráció és bolyongás Lengyel Imre publikációs tevékenységében

Területi koncentráció és bolyongás Lengyel Imre publikációs tevékenységében Lukovics Miklós (szerk.) 204: Taulmáyok Legyel Imre professzor 60. születésapja tiszteletére. SZTE Gazdaságtudomáyi Kar, Szeged, 5-24. o. Területi kocetráció és bolyogás Legyel Imre publikációs tevékeységébe

Részletesebben

A közgazdasági Nobel-díjat a svéd jegybank támogatásával 1969 óta ítélik oda. 1 Az

A közgazdasági Nobel-díjat a svéd jegybank támogatásával 1969 óta ítélik oda. 1 Az ROBERT F. ENGLE ÉS CLIVE W. J. GRANGER, A 003. ÉVI KÖZGAZDASÁGI NOBEL-DÍJASOK DARVAS ZSOLT A Svéd Tudományos Akadémia a 003. évi Nobel-díjak odaíélésé ké fő alkoással indokola: Rober F. Engle eseén az

Részletesebben

FEGYVERES KÜZDELEM A DIGITÁLIS HADSZÍNTÉREN

FEGYVERES KÜZDELEM A DIGITÁLIS HADSZÍNTÉREN DSc. Seres György FEGYVERES KÜZDELEM A DIGITÁLIS HADSZÍNTÉREN (A ZRÍNYI MIKLÓS Nemzeédelmi Egyeemen, 2002. noember 27-én, a ROBOT HADVISELÉS 2 című nemzeközi konferencián aro angol nyelű előadás magyar

Részletesebben

Mesterséges Intelligencia MI

Mesterséges Intelligencia MI Meserséges Inelligencia MI Valószínűségi emporális kövekezeés Dobrowiecki Tadeusz Eredics Péer, és mások BME I.E. 437, 463-28-99 dobrowiecki@mi.bme.hu, hp://www.mi.bme.hu/general/saff/ade X - a időpillanaban

Részletesebben

Azonos névleges értékű, hitelesített súlyokból alkotott csoportok együttes mérési bizonytalansága

Azonos névleges értékű, hitelesített súlyokból alkotott csoportok együttes mérési bizonytalansága Azoos évleges értékű, htelesített súlyokból alkotott csoportok együttes mérés bzoytalasága Zeleka Zoltá* Több mérés feladatál alkalmazak súlyokat. Sokszor ezek em egyekét, haem külöböző társításba kombácókba

Részletesebben

1. Adatok közelítése. Bevezetés. 1-1 A közelítő függvény

1. Adatok közelítése. Bevezetés. 1-1 A közelítő függvény Palácz Béla - Soft Computig - 11-1. Adatok közelítése 1. Adatok közelítése Bevezetés A természettudomáyos feladatok megoldásához, a vizsgált jeleségek, folyamatok főbb jellemzői közötti összefüggések ismeretére,

Részletesebben

Az átlagra vonatkozó megbízhatósági intervallum (konfidencia intervallum)

Az átlagra vonatkozó megbízhatósági intervallum (konfidencia intervallum) Az átlagra voatkozó megbízhatósági itervallum (kofidecia itervallum) Határozzuk meg körül azt az itervallumot amibe előre meghatározott valószíűséggel esik a várható érték (µ). A várható értéket potosa

Részletesebben

A pénz tartva tenyész, költögetve vész!

A pénz tartva tenyész, költögetve vész! VÁLLALAT ÉNZÜGYEK. A KÖTVÉNYEK ÉRTÉKELÉSE (4 óra) Összeállíoa: Naár Jáos okl. üzemgazdász, okl. közgazdász-aár A péz arva eyész, kölögeve vész! Dugoics Adrás: Magyar példa beszédek és jeles modások 8 Kövéy:

Részletesebben

Számsorozatok. 1. Alapfeladatok december 22. sorozat határértékét, ha. 1. Feladat: Határozzuk meg az a n = 3n2 + 7n 5n létezik.

Számsorozatok. 1. Alapfeladatok december 22. sorozat határértékét, ha. 1. Feladat: Határozzuk meg az a n = 3n2 + 7n 5n létezik. Számsorozatok 2015. december 22. 1. Alapfeladatok 1. Feladat: Határozzuk meg az a 2 + 7 5 2 + 4 létezik. sorozat határértékét, ha Megoldás: Mivel egy tört határértéke a kérdés, ezért vizsgáljuk meg el

Részletesebben

Statisztika II. előadás és gyakorlat 1. rész

Statisztika II. előadás és gyakorlat 1. rész Saiszika II. Saiszika II. előadás és gyakorla 1. rész T.Nagy Judi Ajánlo irodalom: Ilyésné Molnár Emese Lovasné Avaó Judi: Saiszika II. Feladagyűjemény, Perfek, 2006. Korpás Ailáné (szerk.): Álalános Saiszika

Részletesebben

Üzemszervezés A BMEKOKUA180

Üzemszervezés A BMEKOKUA180 udapesi Műszai és Gazdaságudomáyi Egyeem Közleedésméröi és Járműméröi Kar Közleedésméröi Sza Üzemszervezés A MEKOKUA180 A ermelési apaciás araléo Dr. Juhász Jáos egyeemi doces A ermelési apaciás araléo

Részletesebben

MATEMATIKA I. KATEGÓRIA (SZAKKÖZÉPISKOLA)

MATEMATIKA I. KATEGÓRIA (SZAKKÖZÉPISKOLA) Okaási Hivaal A 015/016 anévi Országos Közéiskolai Tanulmányi Verseny dönő forduló MATEMATIKA I KATEGÓRIA (SZAKKÖZÉPISKOLA) Javíási-érékelési úmuaó 1 Ado három egymásól és nulláól különböző számjegy, melyekből

Részletesebben

Intraspecifikus verseny

Intraspecifikus verseny Inraspecifikus verseny Források limiálsága evolúciós (finesz) kövekezmény aszimmeria Denziás-függés Park és msai (930-as évek, Chicago) - Tribolium casaneum = denziás-függelen (D-ID) 2 = alulkompenzál

Részletesebben

F1301 Bevezetés az elektronikába Műveleti erősítők

F1301 Bevezetés az elektronikába Műveleti erősítők F3 Beezeés az elekronikába Műelei erősíők F3 Be. az elekronikába MŰVELET EŐSÍTŐK Műelei erősíők: Kiáló minőségű differenciálerősíő inegrál áramkör, amely egyenfeszülség erősíésére is alkalmas. nalóg számíás

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK Elekronikai alapismereek középszin Javíási-érékelési úmaó 09 ÉETTSÉGI VIZSG 00. májs 4. ELEKTONIKI LPISMEETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍÁSBELI ÉETTSÉGI VIZSG JVÍTÁSI-ÉTÉKELÉSI ÚTMUTTÓ OKTTÁSI ÉS KULTUÁLIS MINISZTÉIUM

Részletesebben

Tőkeköltségvetési kérdések, elemzések

Tőkeköltségvetési kérdések, elemzések Tőkekölségveési kérdések, elemzések Fő émakörök 7. Az egymás kölcsööse kizáró proekek őke-kölségveési elemzése 8. Kockázai elemzés a őke-kölségveésbe 9. Porfolió modellek a őke-kölségveési döésekbe 1 7.1.

Részletesebben

Villamos gépek tantárgy tételei

Villamos gépek tantárgy tételei Villamos gépek tatárgy tételei 7. tétel Mi a szerepe az áram- és feszültségváltókak? Hogya kapcsolódak a hálózathoz, milye előírások voatkozak a biztoságos üzemeltetésükre, kiválasztásukál milye adatot

Részletesebben

AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETI RENDSZEREK ENERGIA-HATÉKONYSÁGÁNAK KÉRDÉSEI

AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETI RENDSZEREK ENERGIA-HATÉKONYSÁGÁNAK KÉRDÉSEI AZ ÉÜLETGÉÉSZETI RENDSZEREK ENERGIA-HATÉKONYSÁGÁNAK KÉRDÉSEI Szivattyúzás - rövide örös Szilárd Cetrifugál szivattyú Nyomó oldal Járókerék Járókerék lapát Járókerék él Járókerék csavar a szállított közeg

Részletesebben

Orosz Gyula: Markov-láncok. 2. Sorsolások visszatevéssel

Orosz Gyula: Markov-láncok. 2. Sorsolások visszatevéssel Orosz Gyula: Marov-láco 2. orsoláso visszatevéssel Néháy orét feladat segítségével vezetjü be a Marov-láco fogalmát és a hozzáju acsolódó megoldási módszereet, tiius eljárásoat. Ahol lehet, több megoldást

Részletesebben

4. Fejezet BERUHÁZÁSI PROJEKTEK ÉRTÉKELÉSE Beruházási pénzáramok értékelése Infláció hatása a beruházási projektekre

4. Fejezet BERUHÁZÁSI PROJEKTEK ÉRTÉKELÉSE Beruházási pénzáramok értékelése Infláció hatása a beruházási projektekre . Fejeze Pénzáramok (euróban) 0. év. év. év. év. év. év 0 000 9000 900 0 000 000 000 BERUHÁZÁSI PROJEKTEK ÉRTÉKELÉSE... Saikus beruházás gazdaságossági számíások: Neó pénzáramok álaga ARR = Kezdõ pénzáram

Részletesebben

2.2.45. SZUPERKRITIKUS FLUID KROMATOGRÁFIA 2.2.46. KROMATOGRÁFIÁS ELVÁLASZTÁSI TECHNIKÁK

2.2.45. SZUPERKRITIKUS FLUID KROMATOGRÁFIA 2.2.46. KROMATOGRÁFIÁS ELVÁLASZTÁSI TECHNIKÁK 2.2.45. Szuperkriikus fluid kromaográfia Ph. Hg. VIII. Ph. Eur. 4, 4.1 és 4.2 2.2.45. SZUPEKITIKUS FLUID KOATOGÁFIA A szuperkriikus fluid kromaográfia (SFC) olyan kromaográfiás elválaszási módszer, melyben

Részletesebben

) (11.17) 11.2 Rácsos tartók párhuzamos övekkel

) (11.17) 11.2 Rácsos tartók párhuzamos övekkel Rácsos arók párhuzamos övekkel Azér, hog a sabiliási eléelek haásá megvizsgáljuk, eg egszerű síkbeli, saikailag haározo, K- rácsozású aró vizsgálunk párhuzamos övekkel és hézagos csomóponokkal A rúdelemek

Részletesebben

SZÁMELMÉLET. Vasile Berinde, Filippo Spagnolo

SZÁMELMÉLET. Vasile Berinde, Filippo Spagnolo SZÁMELMÉLET Vasile Beride, Filippo Spagolo A számelmélet a matematika egyik legrégibb ága, és az egyik legagyobb is egybe Eek a fejezetek az a célja, hogy egy elemi bevezetést yújtso az első szite lévő

Részletesebben

MNB-tanulmányok 50. A magyar államadósság dinamikája: elemzés és szimulációk CZETI TAMÁS HOFFMANN MIHÁLY

MNB-tanulmányok 50. A magyar államadósság dinamikája: elemzés és szimulációk CZETI TAMÁS HOFFMANN MIHÁLY MNB-anulmányok 5. 26 CZETI TAMÁS HOFFMANN MIHÁLY A magyar államadósság dinamikája: elemzés és szimulációk Czei Tamás Hoffmann Mihály A magyar államadósság dinamikája: elemzés és szimulációk 26. január

Részletesebben

Járműpark üzemeltetési rendszere vizsgálatának Markov típusú folyamatmodellje

Járműpark üzemeltetési rendszere vizsgálatának Markov típusú folyamatmodellje Széchenyi Isván Egyeem Járműpark üzemeleési rendszere vizsgálaának Markov ípusú folyamamodellje Dr. Zvikli Sándor f. anár Széchenyi Isván Egyeem, Győr Közlekedésudományi konferencia Győr, 2 március 24-25

Részletesebben

Váltakozóáramú hajtások Dr. TARNIK István 2006

Váltakozóáramú hajtások Dr. TARNIK István 2006 AUTOMATIZÁLT VILLAMOS HAJTÁSOK Válakozóáramú hajások Pollack Mihály Műszaki Kar Villamos Hálózaok Taszék Dr. TARNIK Isvá doces Válakozó áramú hajások 1. Aszikro gépek elvi felépíése. 1.1. Az aszikro gépek

Részletesebben

HŐTAN Oktatási segédanyag

HŐTAN Oktatási segédanyag Eergeikai Géek és Redszerek aszék HŐAN Okaási segédayag Kézira Szerkeszee: dr. Zsebik Albi Faluskai Norber Budaes, 003. jauár Hoa_.do.do Eergeikai Géek és Redszerek aszék aralojegyzék. Alafogalak.....

Részletesebben

A Ptk. 201. (2) bekezdése védelmében.

A Ptk. 201. (2) bekezdése védelmében. -- 1998. 8. szám FÓRUM 403 J...,. ~ Dr. Kovács Kázmér ÜGYVÉD. A BUDAPEST ÜGYVÉD KAMARA ALELNÖKE A Pk. 201. (2) bekezdése védelmében. (Feluno arányalanság és az auópálya-használai szerzodések) Vékás Lajos

Részletesebben

ÁLLAPOTELLENÕRZÉS. Abstract. Bevezetés. A tönkremeneteli nyomások becslése a valós hibamodell alapján

ÁLLAPOTELLENÕRZÉS. Abstract. Bevezetés. A tönkremeneteli nyomások becslése a valós hibamodell alapján Végeselemes módszer alkalmazása csõvezeékekben lévõ korróziós hibák veszélyességének érékelésére enkeyné dr. Biró Gyöngyvér 1 Balogh Zsol 1 r. Tóh ászló 1 Harmai Isván ÁAPOTEENÕRZÉS Absrac anger analysis

Részletesebben

BIOSTATISZTIKA ÉS INFORMATIKA. Leíró statisztika

BIOSTATISZTIKA ÉS INFORMATIKA. Leíró statisztika BIOSTATISZTIKA ÉS INFORMATIKA Leíró statisztika Első közelítésbe a statisztikai tevékeységeket égy csoportba sorolhatjuk, de ezek között ics éles határ:. adatgyűjtés, 2. az adatok áttekithetővé tétele,

Részletesebben

n -alkatrészfajta r -fő termékcsoportok -az i-edik alkatrészből a j-edik főcsoportba beépülő darabszám

n -alkatrészfajta r -fő termékcsoportok -az i-edik alkatrészből a j-edik főcsoportba beépülő darabszám 13., ELŐAÁ A maemaikai modell ellegzees máixai, vekoai A leí kölségfüggvények felhasználásával elvégezheő oimálásokhoz szükséges adaoka a kövekező máixokból lehe leszámazani. ovábbá megelölheők az oimalizálandó

Részletesebben

1. ALGORITMUSOK MŰVELETIGÉNYE

1. ALGORITMUSOK MŰVELETIGÉNYE 1 ALGORITMUSOK MŰVELETIGÉNYE Az ismertetésre kerülő adatszerkezeteket és algoritmusokat midig jellemezzük majd a hatékoyság szempotjából Az adatszerkezetek egyes ábrázolásairól megállapítjuk a helyfoglalásukat,

Részletesebben

Sorbanállási modellek

Sorbanállási modellek VIII. előadás Sorbaállási modellek Sorbaállás: A sorbaállás, a várakozás általáos probléma közlekedés, vásárlás, takolás, étterem, javításra várás, stb. Eze feladatok elmélete és gyakorlata a matematikai

Részletesebben

VÉLETLENÍTETT ALGORITMUSOK. 1.ea.

VÉLETLENÍTETT ALGORITMUSOK. 1.ea. VÉLETLENÍTETT ALGORITMUSOK 1.ea. 1. Bevezetés - (Mire jók a véletleített algoritmusok, alap techikák) 1.1. Gyorsredezés Vegyük egy ismert példát, a redezések témaköréből, méghozzá a gyorsredezés algoritmusát.

Részletesebben

3. Sztereó kamera. Kató Zoltán. Képfeldolgozás és Számítógépes Grafika tanszék SZTE (http://www.inf.u-szeged.hu/~kato/teaching/)

3. Sztereó kamera. Kató Zoltán. Képfeldolgozás és Számítógépes Grafika tanszék SZTE (http://www.inf.u-szeged.hu/~kato/teaching/) 3. Sztereó kamera Kató Zoltá Képfeldolgozás és Számítógépes Grafika taszék SZTE (http://www.if.u-szeged.hu/~kato/teachig/) Sztereó kamerák Az emberi látást utáozza 3 Sztereó kamera pár Két, ugaazo 3D látvát

Részletesebben

Vektorok által generált altér, lineáris összefüggőség, függetlenség, generátorrendszer, bázis, dimenzió

Vektorok által generált altér, lineáris összefüggőség, függetlenség, generátorrendszer, bázis, dimenzió Vektorok által geerált altér lieáris összefüggőség függetleség geerátorredszer ázis dimezió Ee a része általáosítjuk a téreli ektorokra már megismert haszos fogalmakat. A legfotosa hogy ármely ektortére

Részletesebben

Az árfolyamsávok empirikus modelljei és a devizaárfolyam sávon belüli elõrejelezhetetlensége

Az árfolyamsávok empirikus modelljei és a devizaárfolyam sávon belüli elõrejelezhetetlensége Az árfolyamsávok empirikus modelljei 507 Közgazdasági Szemle, XLVI. évf., 1999. június (507 59. o.) DARVAS ZSOLT Az árfolyamsávok empirikus modelljei és a devizaárfolyam sávon belüli elõrejelezheelensége

Részletesebben

Az új építőipari termelőiár-index részletes módszertani leírása

Az új építőipari termelőiár-index részletes módszertani leírása Az új építőipari termelőiár-idex részletes módszertai leírása. Előzméyek Az elmúlt évekbe az építőipari árstatisztikába egy új, a korábba haszálatos költségalapú áridextől eltérő termelői ár alapú idexmutató

Részletesebben

BUDAPESTI MŰ SZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM KÖZLEKEDÉSMÉRNÖKI ÉS JÁRMŰMÉRNÖKI KAR VASÚTI JÁRMŰVEK ÉS JÁRMŰRENDSZERANALÍZIS SZAKCSOPORT

BUDAPESTI MŰ SZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM KÖZLEKEDÉSMÉRNÖKI ÉS JÁRMŰMÉRNÖKI KAR VASÚTI JÁRMŰVEK ÉS JÁRMŰRENDSZERANALÍZIS SZAKCSOPORT BUDAPESTI MŰ SZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM KÖZLEKEDÉSMÉRNÖKI ÉS JÁRMŰMÉRNÖKI KAR VASÚTI JÁRMŰVEK ÉS JÁRMŰRENDSZERANALÍZIS SZAKCSOPORT MÉRNÖKI MATAMATIKA Segédle a Redszer és Paraméer Ideifikáció c.

Részletesebben

A kúpszeletekről - V.

A kúpszeletekről - V. A kúpszeleekről - V. A kúpszeleekről szóló munkánk III. részének 10. ábrájá kiegészíve láhajuk az 1. ábrán. Mos ez alapján dolgozva állíunk fel összefüggéseke a kúpszeleek Dandelin - gömbös / körös vizsgálaának

Részletesebben

KAOTIKUS VAGY CSAK ÖSSZETETT? Labdák pattogása lépcsôn

KAOTIKUS VAGY CSAK ÖSSZETETT? Labdák pattogása lépcsôn A FIZIKA TANÍTÁSA KAOTIKUS VAGY CSAK ÖSSZETETT? Labdák pattogása lépcsô Griz Márto ELTE Elméleti Fizikai Taszék Meszéa Tamás Ciszterci Red Nagy Lajos Gimázima Pécs, a Fizika taítása PhD program hallgatója

Részletesebben

7. el adás Becslések és minta elemszámok. 7-1. fejezet Áttekintés

7. el adás Becslések és minta elemszámok. 7-1. fejezet Áttekintés 7. el adás Becslések és mita elemszámok 7-1. fejezet Áttekités 7-1 Áttekités 7- A populáció aráy becslése 7-3 A populáció átlag becslése: σismert 7-4 A populáció átlag becslése: σem ismert 7-5 A populáció

Részletesebben

Mérések, hibák. 11. mérés. 1. Bevezető

Mérések, hibák. 11. mérés. 1. Bevezető 11. méré Méréek, hibák 1. evezető laboratóriumi muka orá gyakra mérük külöböző fizikai meyiégeket. Ezeket a méréeket bármeyire ügyeek vagyuk i, bármeyire moder digitáli mérőezköz gombjait yomogatjuk i

Részletesebben

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN!

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! i 7-5'33/07 A Fovárosi Íéloábla 2.Kf.27.561/2006/8.szám "\"?,', " R ".,--.ic-" i" lvöj.bul.lape" evlcz,,-.'{i-.)., Erkze:.. 2007 JúN 1 :szám:......,;.?:j.or; lvi\:dekleek:,""" : Ekiira ik szam ' m.:...,.

Részletesebben

EGY FÁZISÚ TÖBBKOMPONENS RENDSZEREK: BEVEZETÉS

EGY FÁZISÚ TÖBBKOMPONENS RENDSZEREK: BEVEZETÉS EGY FÁZIÚ ÖBBOMPONEN RENDZERE: BEEZEÉ ERMODINMII ÁLOZÓ Eg: egy komoes egy fázs (olt egy komoes több fázs s Általáos eset: több komoes több fázs öztes eset: több komoes egy fázs Ezek az elegyek szta fázs

Részletesebben

Vezetéki termikus védelmi funkció

Vezetéki termikus védelmi funkció Budaps, 011. április Bvzés A vzéki rmikus védlmi fukció alapvő a hárm miavélz fázisáram méri. Kiszámlja az ffkív érékk, és a hőmérsékl számíásá a fázisáramk ffkív érékér alapzza. A hőmérséklszámíás a rmikus

Részletesebben

Betonfelületek permeabilitásvizsgálata

Betonfelületek permeabilitásvizsgálata Beonfelüleek permeabiliásvizsgálaa Varga Ákos * Témavezeõ: dr. Józsa Zsuzsanna ** 1. Bevezeés A beon egyik legfonosabb, sok más jellemzõjé meghaározó ulajdonsága a poroziás. Dönõ jelenõségû a beon arósságá

Részletesebben