Az immunológia alapjai (2018/2019. II. Félév)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az immunológia alapjai (2018/2019. II. Félév)"

Átírás

1 Az immunológia alapjai (2018/2019. II. Félév)

2 A HUMORÁLIS IMMUNVÁLASZ és az ELLENANYAGOK ÁLTAL KÖZVETÍTETT EFFEKTOR FUNKCIÓK

3 Humoral immunity is mediated by macromolecules (as opposed to cells) found in extracellular fluids such as secreted antibodies, complement proteins, and certain antimicrobial peptides. Humoral immunity is so named because it involves substances found in the humours, or body fluids (wikipedia).

4

5 B-sejtek érése a periférián A csontvelőben, a hemopoetikus őssejtből (HSC) kifejlődött, éretlen B-sejtek a periférára kerülve további érési folyamaton mennek keresztül. Ezt a fejlődési fázist a sejteknek csupán 5%-a éli túl; ezek alkotják az érett B-sejt-készletet. Az éretlen B-sejtek tranzicionális B-sejtekké (T) alakulnak, amelyeknek három további fejlődési formáit (T1/T2/T3) különböztetjük meg. A tranzicionális sejtekre jellemző, hogy csupán néhány napig élnek, és kétharmaduk negatív és pozitív szelekciós lépések során elpusztul, még mielőtt az érett stádiumba kerülne. A B-sejtek sorsát a BCR által közvetített jelek erőssége határozza meg; ettől függ, hogy a B-sejt túlél, nem differenciálódik tovább, vagy elpusztul. A gyenge, küszöb alatti jel nemcsak a folyamatos differenciálódáshoz elengedhetetlen a tranzicionális érési fázisban, de szükséges az érett, naiv B-sejtek életben maradásához is.

6 Az érett, naiv B-sejtek betelepítik a perifériás nyirokszerveket, ahol találkoznak az antigénnel. A B-sejtes (humorális) immunválaszt az antigénnel kölcsönhatásba került, aktiválódott B-sejtek utódsejtjei, illetve az azokból differenciálódott plazmasejtek által termelt ellenanyagok közvetítik. Az ellenanyagok közömbösítik az antigént, amely termelődésüket kiváltotta, és elősegítik elpusztítását, majd eltávolítását a szervezetből. Az egyes antigének eltávolításának módja az ellenanyag izotípusától függően eltérő lehet, és többféle effektor mechanizmus útján történik. A B-limfociták aktiválásától az ellenanyag-termelő plazmasejtek keletkezéséig lezajló folyamat több fázisra osztható: 1. antigén felismerése, 2. klonális expanzió, 3. differenciálódási fázis, 4. effektor fázis.

7 A humorális immunválasz jellemző sajátsága, hogy a különféle osztályokba tartozó ellenanyagok termelődése néhány, az antigént specifikusan felismerő IgM, vagy IgD típusú receptorral rendelkező, érett B-sejt aktiválódásának eredményeként indul el. Az antigént nagy affinitással kötő receptorral rendelkező B-sejtek pozitívan szelektálódnak, vagyis a túlélés és az osztódás során előnyt élveznek a kis affinitású receptorral rendelkező B-sejtekkel szemben. Ezt a folyamatot affinitásérésnek nevezzük. (Egyetlen B-sejtből hozzávetőlegesen 4000 ellenanyag-termelő plazmasejt jöhet létre néhány nap alatt, amelyek naponta ellenanyag-molekulát termelhetnek, így biztosítva a gyorsan szaporodó patogén mikrobák hatékony közömbösítését.) vet.uga.edu

8 A humorális immunválasz kialakulásának fázisai Az érett B-sejtek antigén-felismerő receptora a natív fehérjeantigéneket ismeri fel. A CD4+ Th-sejtekkel való kapcsolat és a Th-sejtek által termelt citokinek hatására aktivált B-sejtekké alakulnak, és a klonális expanziót a citokinek hatására bekövetkező differenciálódás fázisa követi. Végbemegy az affinitásérés és az izotípusváltás. A nagy affinitású BCR-t kifejező B-sejtekből ellenanyag-termelő plazmasejtek, valamint memóriasejtek differenciálódnak.

9 Az ellenanyagválasz általános sajátságai I. A fehérjeantigének önmagukban általában nem váltanak ki ellenanyag-termelést, ehhez szükség van a CD4+ Th-sejtek segítségére. Ezért a fehérjék ún. T-sejtektől függő (TD, T-dependens vagy tímusztól függő) antigének. A nyugvó, antigénnel még nem találkozott B-sejtek osztódásához és differenciálódásához két különböző jelre van szükség. Az első, az aktiválódást elindító jel az antigén kötődése az azt felismerő sejtfelszíni Ig-molekulához, míg a második jelet a Th-sejtek és az általuk termelt citokinek biztosítják. Az ellenanyagok izotípusváltása és affinitásérése, valamint a memóriasejtek képződése egyaránt a T-sejtektől függő immunválaszra jellemző. II. Nem fehérjetermészetű antigének, például bizonyos poliszaharidok és lipidek, a T- sejtek segítsége nélkül is képesek ellenanyag-termelést kiváltani, ezért ezeket T-sejtektől független (T-independens TI vagy tímusztól független) antigéneknek nevezzük. A T-sejtek közreműködését nem igénylő antigének általában többszörösen ismétlődő, azonos epitópokat tartalmaznak. Ilyenek például a bakteriális sejtfalantigének poliszacharid típusú determináns csoportjai.

10 A B-sejtek aktiválása T-dependens (TD) és T-idependens (TI) antigénnel I. A TD antigéneket (fehérjéket) a BCR felismeri, majd a BCR-antigén komplex internalizálódik. Ezt követően az endo-lizoszóma savas proteázai a fehérjéket peptidekre hasítják, amelyek az MHC-IImolekulákon bemutatásra kerülnek a T-sejtek számára. A BCR közvetíti az első, míg az aktivált T- sejten megjelenő CD40L jelenti a második aktivációs jelet a B-sejt számára. Az aktiválódott Th-sejtek által termelt citokinek a B-sejtek citokinreceptoraihoz kötődnek, ami további aktivációs jel. II. A TD-antigénekkel szemben a TI-antigénekre adott válaszhoz nincs szükség Th-sejtekre. A TI-1 antigének általában poliklonális B-sejtaktivátorok, amelyek kis koncentrációban az antigénfelismerő receptoron keresztül is aktiválnak, míg a TI-2-antigének többször ismétlődő epitópokat hordoznak, ígyképesek a BCR aggregálására. A TI-2- antigéneket az NK-sejtek és a makrofágok is felismerhetik, ami GM-CSF, TNFα és IL-12-termelést, majd az NK-sejtekből IFNγ-szekréciót vált ki. E citokinek által kiváltott második szignál szükséges a TI-2-antigénre adott válaszhoz.

11

12 Az elsődleges és a másodlagos immunválasz A B-sejtek nagyon hatékony antigén-prezentáló sejtek más APC-kel összehasonlítva már szor kisebb antigén-koncentráció is elegendő az idegen struktúra bemutatásához. Ennek oka az, hogy a B-sejt felszínén az Ig-molekulák specifikusan és nagy affinitással kötik az antigént, és a receptorközvetített endocitózis útján internalizálódott antigén feldolgozása és prezentálása sokkal hatékonyabb, mint a pinocitózis útján, vagy más, nem antigén-specifikus receptoron keresztül bejutott antigéné. Így tehát alacsony antigén-koncentráció esetében elsősorban a B-sejtek vesznek részt az adaptív immunválasz elindításában. Az antigén felvétele, lebontása és prezentálása in vitro körülmények között 1 6 órát vesz igénybe. A következő 8 24 órában a sejtek újratermelik a membrán Ig-t, és így ugyanaz a sejt további antigén-molekulák megkötésére képes.

13 Az elsődleges és a másodlagos immunválasz mind az ellenanyagok minőségét, mind a mennyiségét tekintve eltér egymástól. I. A primer immunválaszt az antigénnel még nem találkozott (szűz, naiv), főleg felszíni IgM-et hordozó B-sejtek indítják el, és a termelődött ellenanyagok zöme is az IgM-osztályba tartozik. Az elsődleges immunválasz során az ellenanyag-termelő sejtek kialakulásához általában 7 14 napra van szükség.

14 II. A másodlagos immunválasz sokkal gyorsabban alakul ki, és nagy mennyiségű, általában IgG-osztályba tartozó antitest termelésével jár. Ez a reakció a memóriasejtek aktiválódásának következménye. Ilyenkor az antigént felismerő memóriasejtek klónjai stimulálódnak, melyek főleg IgG, IgA és IgE termelésére képesek. Ezért a másodlagos immunválasz során a vérben, ill. a szekrétumokban az Ig nehézláncizotípusváltás következményeként az IgG, IgE és az IgA szintje az IgM-hez viszonyítva emelkedik. A keletkező ellenanyagok affinitásérésen mentek keresztül, ezért erősebben kötik az antigént, mint a primer immunválasz során képződő ellenanyagok. Az affinitásérés az Iggének szomatikus mutációjának, valamint annak a következménye, hogy az antigénért történő versengés eredményeként szelektíven aktiválódnak a legnagyobb affinitású receptorral rendelkező B-sejtek. Az affinitásérés megfigyelhető a memóriasejtek receptorain éppúgy, mint a szekretált ellenanyagokon. A növekvő affinitás az ismétlődő fertőzések során biztosítja az egyre hatékonyabb védekezést a kórokozókkal szemben. Mivel a memóriasejtek receptorainak nagyobb az affinitása, mint a naiv B-sejteké, a másodlagos immunválasz kiváltásához jóval kisebb mennyiségű antigén elegendő, mint a primer válasz elindításához.

15 A B-sejtek antigén-felismerő receptorai, amelyek a sejtfelszíni immunglobulin molekulákból és az ezekhez kapcsolódó Ig-α-Ig-β heterodimer láncokból állnak, két funkciót látnak el: közvetítik az aktivációt kiváltó jelet a B-sejtek számára, valamint megkötik, és receptorközvetített endocitózis útján továbbítják az antigént a sejten belüli feldolgozás helyszínére. Itt történik az antigén-ellenanyag komplexek lebontása peptidekre, majd a B-sejtek felszínére kijutó MHC peptid komplexek bemutatásra kerülnek a T- sejtek számára.

16 A BCR-en keresztül érkező stimulust és a B-sejtek általi antigén-prezentációt két további receptor is befolyásolja: a CR2 (CD21), amely a C3d-komplementfragmentumot köti meg és elősegíti a B-sejt aktiválódást azáltal, hogy csökkenti az aktivációs küszöbértéket. Az Fc RIIb, amely az IgG-tartalmú immunkomplexek Fc-részével kapcsolódik és gátolja a B-sejt-aktivációt, így az ellenanyag-termelést is.

17 Az antigén által indukált BCR-keresztkötés funkcionális következményei A naiv B-sejt a felismert antigént bekebelezi és feldolgozza. Ezzel egyidejűleg a B-sejt aktiválódik, klonálisan osztódni kezd és az utódsejtek a további aktiválódáshoz szükséges molekulákat fejeznek ki a felszínükön. Ezek közé tartoznak a kostimulátorok (B7-1, B7-2) és a citokinreceptorok, amelyek az aktivált Th-sejtek által termelt citokinek megkötésére képesek. A módosult CCR7- kemokinreceptor kifejeződés hatására a B-sejtek a nyirokcsomó T-sejtes régiójába vándorolnak.

18

19 A T-sejtektől függő B-sejt válasz eseményei a nyirokszervekben, a csíracentrumok kialakulása I. Az antigén a szervezetbe kerülve, 1-2 óra elteltével a másodlagos nyirokszervekben halmozódik fel, ahol a T-sejtekben gazdag zónában a makrofágok és a dendritikus sejtek prezentálják azt a naiv, antigén-specifikus CD4+ Th-sejtek számára. A TCR felismeri a prezentált antigént, és aktiválódási jelet közvetít a T-sejtbe. A dendritikus sejtek PRR-jaihoz kötődő patogén hatására megnő az APC-ken a B7-1 és a B7-2 molekulák expressziója, melyek a CD28-hoz kapcsolódva második aktivációs jelet biztosítanak a T-sejtek számára. Az aktivált T-sejtek membránján megjelenik a CD40 ligandum (CD40L), amely más sejtek CD40 molekuláihoz kötődik, és végül az aktivált Th-sejtek citokintermelő effektor-sejtekké alakulnak. A nyirokcsomó B- és T-sejtes zónáinak határán a B-sejtek szintén találkoznak az antigénnel, melynek felvétele és feldolgozása után prezentálják a peptid fragmentumokat az aktivált Th-sejtek számára. Az aktivált B- és T-sejtek egymás felé vándorolnak, majd miután a B-sejtek CD40- molekulája és az aktivált T-sejteken megjelenő CD40L összekapcsolódik, a kétféle sejt szoros kontaktusba kerül egymással.

20 A T-sejtektől függő B-sejt válasz eseményei a nyirokszervekben, a csíracentrumok kialakulása II. Ez a kapcsolat további aktivációs jeleket közvetít mind a B-, mind a T-sejtek felé, amelynek eredményeképpen a Th-sejtek citokineket kezdenek termelni. A Th-sejtekkel kialakult kontaktus és a B-limfocitákhoz kötődő citokinek biztosítják a B- sejtek számára szükséges segítséget, és elindítják az antigén-prezentáló B-sejtek klonális osztódását, majd ellenanyag-termelő plazmasejtekké történő differenciálódását. A B- és a T-sejtek egymás felé, majd a B-sejtek follikulusokba történő vándorlását is a kemokinek és kemokinreceptorok irányítják; az FDC-k és a strómasejtek CXCL13-at termelnek, ami a CXCR5 kemokinreceptor liganduma. Az aktivált B-sejtek elveszítik CXCR5 receptorukat, és a follikulusok széle felé vándorolnak, míg az antigénnel már találkozott T-sejtek CXCR5 expressziója nő, ezért ezek a sejtek a csíraközpontok felé vándorolnak. A későbbiek során a follikulusok mélyére vándorló, aktivált B-sejtek gyors osztódásba kezdenek, és centroblasztokká alakulnak. A másodlagos follikulusok sötét zónájából a világos zónába vándorló centrociták ismét erősen expresszálják a CXCR5-öt, melynek ligandumát itt az FDC-k termelik.

21 A B-sejtek migrációja és kölcsönhatása T-sejtekkel (a) Az egy adott epitópra specifikus B- és T-sejtek gyakorisága kicsi: 1: , ezért e sejtek találkozását kemokinek segítik elő. A kemokinreceptorok expressziója antigén hatására mind a B-, mind a T-sejteken megváltozik. Az aktiválódott B-sejtek osztódni kezdenek, felszínükön megnő a B7-1 és a B7-2 molekulák száma, továbbá megváltozik citokin- és kemokinreceptor-expressziós mintázatuk. A CXCR5 amely a follikulusokban tartotta a B-limfocitákat kifejeződése csökken, és megjelenik a sejtmembránon a CCR7, ami a nyirokcsomó T-sejtes zónáival határos területére irányítja ezeket a sejteket. Itt a B-sejtek kölcsönhatásba kerülnek az antigén-specifikus Th-sejtekkel, melyek éppen fordítva viselkednek; csökkentik a CCR7, és növelik a CXCR5 kifejeződését, majd a T-sejtes zónát elhagyva a follikulusok felé vándorolnak.

22 A B-sejtek migrációja és kölcsönhatása T-sejtekkel (b) A T-sejtekkel kapcsolatot létesítő antigén-bemutató DC-k B7-molekulái kölcsönhatásba lépnek a T- sejtek CD28-molekulájával. Ennek hatására a T-sejteken megjelenik a CD40L, amely kötődik a DC-n kifejeződő CD40-hez. A T-sejtek az aktivációs jelek hatására citokineket termelnek. A B-sejtek szintén bemutatják az antigénből származó peptidet a T-sejteknek, melyek CD40L-molekulája kötődik a B- sejtek CD40-éhez, és további aktivációs jelet közvetít. A T-sejtek által termelt citokinek osztódásra és differenciálódásra serkentik a B-sejteket.

23 Az adott antigénre specifikus B- és T-sejtek között kialakuló immunológiai szinapszis lehetővé teszi a CD40-ligandum és más, T-sejt-felszíni molekula kapcsolódását a B-sejtek megfelelő molekuláihoz, és így a hatékony jeltovábbítást az antigén-specifikus B-sejtek számára. Ugyanekkor a B- és a T-sejtek közötti szinaptikus résben lokálisan igen magas citokin koncentráció alakul ki, ami biztosítja, hogy elsősorban az antigént bemutató B-sejtek szaporodjanak és differenciálódjanak a T-sejtek által termelt citokinek hatására.

24 A csíraközpontok kialakulásához vezető sejtkölcsönhatások Szinapszisok Az aktivált B-sejtek többsége másodlagos follikulusokat képez, melyek sötét zónájában a centroblasztok intenzíven osztódnak. Ez a BCR variábilis régióinak gyakori szomatikus hipermutációját (SHM) váltja ki. A centroblasztokból centrociták fejlődnek, amelyek közül csak a nagy affinitású BCRrel rendelkező-sejtek maradnak életben. Ezek szelekciója az FDC-kel kialakított kölcsönhatás során megy végbe. A nem megfelelő affinitású receptort hordozó limfociták apoptózissal elpusztulnak, míg a nagy affinitásúakból memóriasejtek és hosszú életű ellenanyag-termelő plazmasejtek fejlődnek. Ez utóbbiak a csontvelőbe vándorolnak.

25 A csíraközpontban zajló folyamatok 1. A sötét zónában a sejtek rendkívül gyorsan szaporodnak; 6 12 óra alatt a B-limfociták száma megduplázódik, ami azt jelenti, hogy 5 nap alatt egyetlen B-sejtből 5000 utódsejt kelekezik, amelyek a világos zónába vándorolnak. 2. Az osztódó B-sejtekben az Igmolekulák V-génjei szomatikus hipermutáción mennek keresztül. Ennek eredményeképpen V-gén mutációk halmozódása figyelhető meg a proliferálódó B-sejt klónok utódsejtjeiben. A csíraközpontok világos zónáiban, az FDC-k részvételével zajlik a szomatikusan mutált V-génkészlettel rendelkezőb-sejtek szelekciója, az affinitásérés. 3. A differenciálódás befejeztével ellenanyag-termelő plazmasejtek és memória B-sejtek képződnek.

26 A V-gének szomatikus hipermutációja Egerek lépsejtjeiből hapténnel történő immunizálást követően a 7., 14. és újabb oltást követően a 21. napon hibridómákat hoztak létre, majd izolálták a hapténspecifikus klónokat. Az egyes klónok V-génjeinek nukleotidszekvenciáját meghatározták, és azonosították a mutációk helyét. Megfigyelték, hogy az idő előrehaladtával, illetve a második, emlékeztető oltást követően a mutációk száma úgy a könnyű-, mint a nehézlánc hipervariábilis régióiban (CDR1, 2, 3) nő, és ezzel párhuzamosan az ellenanyag-affinitása is növekszik. (C. Berek és C. Milstein, 1987., Immunol. Rev. 96., 23. alapján).

27 Az izotípusváltás mechanizmusa emberben A CD40 által stimulált jelek izotípusváltást eredményeznek a B- sejtekben, amely az aktivációindukált citidin-deamináz (AID) gén indukcióján keresztül valósul meg. Az AID kizárólag B-sejtekben fejeződik ki, és kulcsfontosságú szerepet játszik nemcsak az izotípusváltás, hanem a szomatikus hipermutáció létrejöttében is. Az AID-közvetített izotípusváltás célpontját az adott Ig-nehézlánc lókuszát a különböző citokinek hatására aktiválódott transzkripciós faktorok jelölik ki. A B-sejteknek az a képessége, hogy különböző izotípusú ellenanyagokat termelhetnek, a humorális immunválasz jelentős plaszticitását teszi lehetővé. Különböző típusú mikrobák eltérő izotípusú ellenanyagok termelését váltják ki, amit az egyes kórokozók által aktivált Th-sejtek határoznak meg.

28 Az izotípusváltás olyan, ún. switch-rekombináció eredményeként jön létre, melynek során a μ -,illetve δ -nehézlánctól eltérő izotípusú molekulák kerülnek expresszióra. Az izotípusváltás lényege, hogy a korábban átrendeződött VDJ génszegmens a Cµ vagy Cδ konstans doméneket kódoló gének helyett más izotípusú ellenanyagokat kódoló C-génekkel (γ, ε, α) kapcsolódik, a közbülső DNS-szakasz pedig kivágódik. DE, az izotípusváltás során az Ig-molekula variábilis szekvenciája így specificitása nem változik meg, tehát az antitest ugyanazt az antigént ismeri fel, de más effektor funkciók ellátására lesz képes.

29 Citokinek részvétele a nehézlánc izotípusváltásának létrejöttében

30

31 Functions of antibody isotypes Antibody Isotype IgG IgM IgA IgE IgD Isotype-Specific Effector Functions Opsonization of antigens for phagocytosis by macrophages and neutrophils Activation of the classical pathway of complement Antibody-dependent cell-mediated cytotoxicity mediated by natural killer cells Neonatal immunity: transfer of maternal antibody across the placenta and gut Feedback inhibition of B cell activation Activation of the classical pathway of complement Antigen receptor of naive B lymphocytes* Mucosal immunity: secretion of IgA into the lumens of the gastrointestinal and respiratory tracts Activation of complement by the lectin pathway or by the alternative pathway Mast cell degranulation (immediate hypersensitivity reactions) Antigen receptor of naive B lymphocytes*

32 A T-sejt független immunválasz

33 T-independens antigének I. A legtöbb T-sejttől független (T-independens TI) antigén poliszaharid vagy nukleinsav természetű. Ezeket a struktúrákat a hivatásos APC-k nem képesek feldolgozni, és MHC-II-molekuláikon prezentálni, ezért a T-sejtek ezeket az antigéneket nem ismerik fel. Jellemzőjük a polimer szerkezet, vagyis az, hogy számos azonos epitópot hordoznak. A TI-antigének közé tartozik a dextrán, a pneumococcus sejtfalában kifejeződő poliszaharidok, továbbá például a kísérletes körülmények között alkalmazott ficoll. Az ismétlődő epitópok a B-sejtek mig-jeit hatékonyan kapcsolják össze, és ez önmagában elegendő az aktivációhoz, nem szükséges a T-sejtek segítsége. A TI-antigének létezését a T-sejtekkel nem rendelkező, tímusz nélküli, ún. nude egerek vizsgálata bizonyította. Ezek az állatok T-sejtektől függő fehérjeantigénekre nem válaszolnak, míg számos, nem fehérjetermészetű antigén ellenanyag-termelést válthat ki bennük.

34 T-independens antigének II. A TI-antigénekre adott ellenanyagválasz során a B-sejtek proliferációjához, ill. differenciációjához esetenként szükség van második jelre is, mivel a TI-antigénekre kialakuló antitesttermeléshez is nélkülözhetetlen néhány makrofág és/vagy Th-ill. NK-sejt jelenléte. Ezek a sejtek termelik azokat a citokineket, amelyek azután második jelként elősegítik a B-sejtek ellenanyag-termelését. A TI-antigénekre adott immunválasz során általában kis affinitású, IgM-izotípusú ellenanyag termelődik, izotípusváltás és affinitásérés nem megy végbe, és memóriasejtek sem alakulnak ki. Néhány kivétel azonban ismert, például emberben a pneumococcus poliszaharidja főleg IgG2 ellenanyag-termelését indukálja ezt a jelenséget az antigén citokintermelést kiváltó hatásával magyarázzák. A TI-antigének gyakorlati jelentőségére utal az, hogy a B-sejtes immunválasz elsősorban bakteriális fertőzések ellen irányul, és éppen ezekre az antigénekre jellemző a TI epitópok jelenléte (pl. Pneumococcus, Meningococcus, Haemophilus baktérium fajok). Az egészséges egyénekben kimutatható ún. természetes ellenanyagokról azt tartják, hogy főként a bélflórában előforduló baktériumok elleni immunválasz termékei.

35 A különböző B-limfocita szubpopulációk eltérő sajátságú antigénekre válaszolnak elsődlegesen. A periférás nyirokszervek follikuláris (FO) B-sejtjei főleg fehérjeantigéneket ismernek fel, és aktiválódásukhoz a T-sejtek segítségére van szükség. A lép marginális zóna (MZ) B-sejtjei az ismétlődő epitópokkal rendelkező, multivalens TIantigénekre reagálnak, mint például a vér által szállított antigének cukoroldalláncai. A B1 B-sejtek elsősorban a nyálkahártyával borított szövetekben és a peritoneumban előforduló TI-antigénekre adnak választ.

36 A B1 B-sejtek fejlődése

37 A B1-vonal B sejtjei egérben főként, a peritoneumban találhatók, a lépben alig, a nyirokcsomókban pedig egyáltalán nem lelhetők fel normális körülmények között. Ezek a sejtek elsősorban kis affinitású szénhidrát-specificitású antitesteket, Ig-vel reagáló ellenanyagokat (ún. reumafaktorokat) és számos más autoantitestet termelnek. Eltérően a konvencionális B-sejtektől, a B1 B-sejtek önmegújulásra képesek, tehát aszimmetrikus osztódással képezik a populációt. Míg a konvencionális B-sejtek turnovere gyors, és repertoárjuk gyakorlatilag végtelen, addig a CD5+ B-sejtek készletének kialakulását olyan neonatális körülmények befolyásolják. Így ezeknek a B-sejteknek a szerepe különleges az immunrendszerben: az újszülött állat immunológiai tapasztalatait őrzik meg tartósan. A B1 B-sejtek nagy része a fötális májban előforduló hematopoetikus őssejtekből származik. A B1-sejtek gyors ellenanyagválaszt adnak mikrobiális antigénekre, ezzel biztosítva elsősorban a peritoneum védelmét bakteriális fertőzésekkel szemben. A nyálkahártyához kapcsolódó immunválaszban is részt vesznek, az IgA szekretáló sejtek mintegy felét adják. A B1-sejtek kismértékű ellenanyag-termelésének folyamatos stimulációjáért (természetes ellenanyagok) az emésztőrendszerben élő mikrobiális flórát (kommenzalista baktériumok) tartják felelősnek.

38 A marginális zóna (MZ) populációja A marginális zóna B-sejtek (MZB) elsődlegesen a lép marginális szinuszának közelében találhatók, és számos vonatkozásban nagyon hasonló szerepet töltenek be, mint a B-1-sejtek (korlátozott diverzitás, poliszacharid-specifikus, természetes ellenanyagok). A marginális zóna B-sejtek IgM- és CD21- molekulákat fejeznek ki. Figure 1. Schematic view of the mouse splenic marginal zone. A terminal arteriole branches from a central arteriole and opens into a sinus that is present at the margin of the B cell follicle, termed the marginal sinus. Gaps exist between cells lining the outer boundary of the sinus and blood that passes through these gaps filters by marginal zone (MZ) B cells (purple), macrophages (pink) and DCs (green) on its way to the red pulp. Marginal metallophilic macrophages (blue) on the inner side of the sinus are also considered part of the MZ. Follicular B cells are in green and T zone T cells are in red. Blood flow is indicated by arrows. Not shown are the many cells travelling from the blood into the tissue, the small number of MZ T cells and the non-hematopoietic stromal cells. See 7 for a detailed overview of marginal zone anatomy and function. ( Ezek a sejtek nagyon gyorsan képesek reagálni a vérbe került mikrobákkal és ún. rövid életű, IgM-szekretáló plazmasejtekké differenciálódnak. Bár általában T-sejt független (TI) immunválaszt alakítanak ki a keringő patogénekkel szemben, esetlegesen T- sejtfüggő (TD) immunválaszban is részt vesznek.

39 Az ellenanyagok által közvetített effektor funkciók Az aktivált B-sejtek által termelt ellenanyagok az antigénhez kötődve különféle effektor funkciókat indítanak be, amelyek végül az antigén elpusztításához, majd a szervezetből való eltávolításához vezetnek. A képződött izotípusok között munkamegosztás áll fenn: a különböző osztályba, ill. alosztályba tartozó ellenanyagok más-más effektor-funkciót látnak el, és eloszlásuk is eltérő a szervezetben. Az ellenanyagok közvetlenül a mikrobákhoz kötődve semlegesíthetik azokat (neutralizáció), míg az Fc-receptorokhoz való kötődésük fokozott fagocitózist, vagy ellenanyagtól függő citotoxikus reakciót válthat ki. Az immunkomplexek a komplementrendszert aktiválva a mikrobák lízisét okozhatják, vagy a keletkező nagyobb fragmentumok révén, (C3b) a megfelelő komplementreceptorokhoz kötődve fokozott fagocitózist válthatnak ki, míg a kis peptidek (C3a, C5a) gyulladást indukálhatnak.

40 Mikrobák és toxinok neutralizálása A neutralizáló ellenanyagok megakadályozzák a mikrobák kötődését a sejtekhez, így gátolják a fertőzést. A toxinokkal reagáló antitestek a káros anyag receptorhoz való kötődését gátolják, és így hatástalanítják azt.

41 Az ellenanyag-közvetített citotoxicitás (ADCC) A célsejt (pl. vírussal fertőzött vagy tumorsejt) felszíni antigénepitópjaihoz IgG kötődik, majd az így létrejött komplex az NK-sejtek aktiváló típusú FcγRIII-ához kötődve aktiválja az effektor sejtet. Ennek eredményeként az NK-sejt a granulumaiban preformáltan jelen lévő anyagokat (perforin, granzim) bocsát ki, melyekkel a célsejtet elpusztítja

42 Why babies are unresponsive to TI-2 antigens? (Memingococcal, Pneumococcal diseases, Haemophilus influenzae) TI-2 antigens have multiple repeating determinants; for example, bacterial polysaccharide capsules are TI-2 antigens. TI-2 antigens extensively cross-link BCR on specific B cells, stimulating them to produce IgM. In babies all B cells, B1 and B2, are immature. Antibody responses to polysaccharides are not made in infants, because their less mature B cells are inactivated (die by apoptosis) by BCR crosslinking.

43 Vaccine-induced humoral immunity Infectious Disease Vaccine Mechanism of Protective Immunity Polio Oral attenuated poliovirus Neutralization of virus by mucosal IgA antibody Tetanus, diphtheria Toxoids Neutralization of toxin by systemic IgG antibody Hepatitis, A or B Recombinant viral envelope proteins Neutralization of virus by systemic IgG antibody Pneumococcal pneumonia, Haemophilus Conjugate vaccines composed of bacterial capsular polysaccharide attached to a carrier protein Opsonization and phagocytosis mediated by IgM and IgG antibodies, directly or secondary to complement activation

44

45

Immunológiai módszerek a klinikai kutatásban

Immunológiai módszerek a klinikai kutatásban Immunológiai módszerek a klinikai kutatásban 6. előadás Humorális és celluláris immunválasz A humorális (B sejtes) immunválasz lépései Antigén felismerés B sejt aktiváció: proliferáció, differenciálódás

Részletesebben

Immunológia alapjai előadás. A humorális immunválasz formái és lefolyása: extrafollikuláris reakció és

Immunológia alapjai előadás. A humorális immunválasz formái és lefolyása: extrafollikuláris reakció és Immunológia alapjai 15-16. előadás A humorális immunválasz formái és lefolyása: extrafollikuláris reakció és csíracentrum reakció, affinitás-érés és izotípusváltás. A B-sejt fejlődés szakaszai HSC Primer

Részletesebben

Natív antigének felismerése. B sejt receptorok, immunglobulinok

Natív antigének felismerése. B sejt receptorok, immunglobulinok Natív antigének felismerése B sejt receptorok, immunglobulinok B és T sejt receptorok A B és T sejt receptorok is az immunglobulin fehérje család tagjai A TCR nem ismeri fel az antigéneket, kizárólag az

Részletesebben

Immunológiai módszerek a klinikai kutatásban

Immunológiai módszerek a klinikai kutatásban Immunológiai módszerek a klinikai kutatásban 3. előadás Az immunrendszer molekuláris elemei: antigén, ellenanyag, Ig osztályok Az antigén meghatározása Detre László: antitest generátor - Régi meghatározás:

Részletesebben

(1) A T sejtek aktiválása (2) Az ön reaktív T sejtek toleranciája. α lánc. β lánc. V α. V β. C β. C α.

(1) A T sejtek aktiválása (2) Az ön reaktív T sejtek toleranciája. α lánc. β lánc. V α. V β. C β. C α. Immunbiológia II A T sejt receptor () heterodimer α lánc kötőhely β lánc 14. kromoszóma 7. kromoszóma 1 V α V β C α C β EXTRACELLULÁRIS TÉR SEJTMEMBRÁN CITOSZÓL αlánc: VJ régió β lánc: VDJ régió Nincs

Részletesebben

A T sejt receptor (TCR) heterodimer

A T sejt receptor (TCR) heterodimer Immunbiológia - II A T sejt receptor (TCR) heterodimer 1 kötőhely lánc lánc 14. kromoszóma 7. kromoszóma V V C C EXTRACELLULÁRIS TÉR SEJTMEMBRÁN CITOSZÓL lánc: VJ régió lánc: VDJ régió Nincs szomatikus

Részletesebben

Az ellenanyagok szerkezete és funkciója. Erdei Anna Immunológiai Tanszék ELTE

Az ellenanyagok szerkezete és funkciója. Erdei Anna Immunológiai Tanszék ELTE Az ellenanyagok szerkezete és funkciója Erdei Anna Immunológiai Tanszék ELTE Bev. 1. ábra Immunhomeosztázis A veleszületett és az adaptív immunrendszer szorosan együttműködik az immunhomeosztázis fenntartásáért

Részletesebben

Immunológia Alapjai. 13. előadás. Elsődleges T sejt érés és differenciálódás

Immunológia Alapjai. 13. előadás. Elsődleges T sejt érés és differenciálódás Immunológia Alapjai 13. előadás Elsődleges T sejt érés és differenciálódás A T és B sejt receptor eltérő szerkezetű A T sejt receptor komplex felépítése + DOMÉNES SZERKEZET αβ ΤcR SP(CD4+ vagy CD8+) γδ

Részletesebben

Az immunrendszer működésében résztvevő sejtek Erdei Anna Immunológiai Tanszék ELTE

Az immunrendszer működésében résztvevő sejtek Erdei Anna Immunológiai Tanszék ELTE Az immunrendszer működésében résztvevő sejtek Erdei Anna Immunológiai Tanszék ELTE Tanárszakosok, 2017. Bev. 2. ábra Az immunválasz kialakulása 3.1. ábra A vérsejtek képződésének helyszínei az élet folyamán

Részletesebben

Immunológia 4. A BCR diverzitás kialakulása

Immunológia 4. A BCR diverzitás kialakulása Immunológia 4. A BCR diverzitás kialakulása 2017. október 4. Bajtay Zsuzsa A klónszelekciós elmélet sarokpontjai: Monospecifictás: 1 sejt 1-féle specificitású receptor Az antigén receptorhoz kötődése aktiválja

Részletesebben

Immunológiai módszerek a klinikai kutatásban

Immunológiai módszerek a klinikai kutatásban Immunológiai módszerek a klinikai kutatásban 2. előadás A veleszületett és specifikus immunrendszer sejtjei Vérképzés = Haematopeiesis, differenciálódás Kék: ősssejt Sötétkék: éretlen sejtek Barna: érett

Részletesebben

Immunológia alapjai előadás. Az immunológiai felismerés molekuláris összetevői.

Immunológia alapjai előadás. Az immunológiai felismerés molekuláris összetevői. Immunológia alapjai 3 4. előadás Az immunológiai felismerés molekuláris összetevői. Az antigén fogalma. Antitestek, T- és B- sejt receptorok: molekuláris szerkezet, funkciók, alcsoportok Az antigén meghatározása

Részletesebben

4. A humorális immunválasz október 12.

4. A humorális immunválasz október 12. 4. A humorális immunválasz 2016. október 12. A klónszelekciós elmélet sarokpontjai: Monospecifictás: 1 sejt 1-féle specificitású receptor Az antigén receptorhoz kötődése aktiválja a limfocitát A keletkező

Részletesebben

Immunológia alapjai előadás. Az immunológiai felismerés molekuláris összetevői

Immunológia alapjai előadás. Az immunológiai felismerés molekuláris összetevői Immunológia alapjai 3 4. előadás Az immunológiai felismerés molekuláris összetevői Az antigén fogalma. Antitestek, T- és B- sejt receptorok: molekuláris szerkezet, funkciók, alcsoportok Az antigén meghatározása

Részletesebben

Immunológia alapjai. Az immunválasz szupressziója Előadás. A szupresszióban részt vevő sejtes és molekuláris elemek

Immunológia alapjai. Az immunválasz szupressziója Előadás. A szupresszióban részt vevő sejtes és molekuláris elemek Immunológia alapjai 19 20. Előadás Az immunválasz szupressziója A szupresszióban részt vevő sejtes és molekuláris elemek Mi a szupresszió? Általános biológiai szabályzó funkció. Az immunszupresszió az

Részletesebben

INTRACELLULÁRIS PATOGÉNEK

INTRACELLULÁRIS PATOGÉNEK INTRACELLULÁRIS PATOGÉNEK Bácsi Attila, PhD, DSc etele@med.unideb.hu Debreceni Egyetem, ÁOK Immunológiai Intézet INTRACELLULÁRIS BAKTÉRIUMOK ELLENI IMMUNVÁLASZ Példák intracelluláris baktériumokra Intracelluláris

Részletesebben

Antigén, Antigén prezentáció

Antigén, Antigén prezentáció Antigén, Antigén prezentáció Biológiai Intézet Immunológiai Tanszék Bajtay Zsuzsa ELTE, TTK Biológiai Intézet Immunológiai Tanszék ORFI Klinikai immunológia tanfolyam, 2019. február. 26 Bev. 2. ábra Az

Részletesebben

A B sejtek érése, aktivációja, az immunglobulin osztályok kialakulása. Uher Ferenc, PhD, DSc

A B sejtek érése, aktivációja, az immunglobulin osztályok kialakulása. Uher Ferenc, PhD, DSc A B sejtek érése, aktivációja, az immunglobulin osztályok kialakulása Uher Ferenc, PhD, DSc Az immunglobulinok szerkezete Fab V L V H C L C H 1 C H 1 Az egér immunglobulin géncsaládok szerveződése Hlánc

Részletesebben

Az adaptív immunválasz kialakulása. Erdei Anna Immunológiai Tanszék ELTE

Az adaptív immunválasz kialakulása. Erdei Anna Immunológiai Tanszék ELTE Az adaptív immunválasz kialakulása Erdei Anna Immunológiai Tanszék ELTE NK sejt T Bev. 1. ábra Immunhomeosztázis A veleszületett immunrendszer elemei nélkül nem alakulhat ki az adaptív immunválasz A veleszületett

Részletesebben

Immunológia alapjai előadás Az immunológiai felismerés molekuláris összetevői. Az antigén fogalma. Antitestek, T- és B-sejt receptorok:

Immunológia alapjai előadás Az immunológiai felismerés molekuláris összetevői. Az antigén fogalma. Antitestek, T- és B-sejt receptorok: Immunológia alapjai 3 4. előadás Az immunológiai felismerés molekuláris összetevői. Az antigén fogalma. Antitestek, T- és B-sejt receptorok: molekuláris szerkezet, funkciók, alcsoportok Az antigén meghatározása

Részletesebben

Sejt - kölcsönhatások az idegrendszerben

Sejt - kölcsönhatások az idegrendszerben Sejt - kölcsönhatások az idegrendszerben dendrit Sejttest Axon sejtmag Axon domb Schwann sejt Ranvier mielinhüvely csomó (befűződés) terminális Sejt - kölcsönhatások az idegrendszerben Szinapszis típusok

Részletesebben

Immunológia I. 4. előadás. Kacskovics Imre

Immunológia I. 4. előadás. Kacskovics Imre Immunológia I. 4. előadás Kacskovics Imre (imre.kacskovics@ttk.elte.hu) 3.1. ábra A vérsejtek képződésének helyszínei az élet folyamán 3.2. ábra A hemopoetikus őssejt aszimmetrikus osztódása 3.3. ábra

Részletesebben

Az immunrendszer sejtjei, differenciálódási antigének

Az immunrendszer sejtjei, differenciálódási antigének Az immunrendszer sejtjei, differenciálódási antigének Immunológia alapjai 2. hét Immunológiai és Biotechnológiai Intézet Az immunrendszer sejtjei Természetes/Veleszületett Immunitás: Granulociták (Neutrofil,

Részletesebben

3. Az alábbi citokinek közül melyiket NEM szekretálja az aktivált Th sejt? A IFN-γ B interleukin-10 C interleukin-2 D interleukin-1 E interleukin-4

3. Az alábbi citokinek közül melyiket NEM szekretálja az aktivált Th sejt? A IFN-γ B interleukin-10 C interleukin-2 D interleukin-1 E interleukin-4 A Név: Csoportszám: EGYSZERŰ VÁLASZTÁS 1. Mi atlr-5 legfontosabb ligandja? A endospóra B flagellin C poliszacharid tok D DNS E pilus 2. Mi alkotja az ellenanyag antigénkötő helyét? A a H és L láncok konstans

Részletesebben

Az immunológia alapjai (2018/2019. II. Félév)

Az immunológia alapjai (2018/2019. II. Félév) Az immunológia alapjai (2018/2019. II. Félév) A CELLULÁRIS IMMUNVÁLASZ ÉS EFFEKTOR FOLYAMATAI http://www.nobelprize.org/ Az adaptív immunválasz során a B- limfocitákból plazmasejtek keletkeznek, melyek

Részletesebben

Kórokozók elleni adaptiv mechanizmusok

Kórokozók elleni adaptiv mechanizmusok Kórokozók elleni adaptiv mechanizmusok 2016. 10. 05. Az immunválasz kialakulása és lezajlása patogén hatására. Nyálkahártyán keresztül Különbözó patogének eltérő utakon jutnak a szervezetbe Légutakon

Részletesebben

Az immunológia alapjai

Az immunológia alapjai Az immunológia alapjai Kacskovics Imre Eötvös Loránd Tudományegyetem Immunológiai Tanszék Budapest Citokinek Kisméretű, szolubilis proteinek és glikoproteinek. Hírvivő és szabályozó szereppel rendelkeznek.

Részletesebben

Immunológia alapjai 5-6. előadás MHC szerkezete és genetikája, és az immunológiai felismerésben játszott szerepe. Antigén bemutatás.

Immunológia alapjai 5-6. előadás MHC szerkezete és genetikája, és az immunológiai felismerésben játszott szerepe. Antigén bemutatás. Immunológia alapjai 5-6. előadás MHC szerkezete és genetikája, és az immunológiai felismerésben játszott szerepe. Antigén bemutatás. Az immunrendszer felépítése Veleszületett immunitás (komplement, antibakteriális

Részletesebben

B-sejtek szerepe az RA patológiás folyamataiban

B-sejtek szerepe az RA patológiás folyamataiban B-sejtek szerepe az RA patológiás folyamataiban Erdei Anna Biológiai Intézet Immunológiai Tanszék Eötvös Loránd Tudományegyetem Immunológiai Tanszék ORFI, Helia, 2015 április 17. RA kialakulása Gary S.

Részletesebben

A csodálatos Immunrendszer Lányi Árpád, DE, Immunológiai Intézet

A csodálatos Immunrendszer Lányi Árpád, DE, Immunológiai Intézet A csodálatos Immunrendszer Lányi Árpád, DE, Immunológiai Intézet Mi a feladata az Immunrendszernek? 1. Védelem a kórokozók ellen 2. Immuntolerancia fenntartása Mik is azok a kórokozók? Kórokozók alatt

Részletesebben

Az immunrendszer szerepe

Az immunrendszer szerepe Immunbiológia I Az immunrendszer szerepe 1 Védekezés: (1) Patogén szervezetek ellen (vírusok, baktériumok, gombák, egysejtűek, férgek) (2) Tumor sejtekellen ellen Hibás működés: Autoimmun betegségek (pl.

Részletesebben

Az ellenanyagok orvos biológiai alkalmazása

Az ellenanyagok orvos biológiai alkalmazása Az ellenanyagok orvos biológiai alkalmazása II. Az ellenanyagok metabolizmusa (génátrendeződés, izotípusváltás, affinitásérés, termelés, elimináció, megoszlás biológiai terekben) Dr. Kacskovics Imre egyetemi

Részletesebben

Immunológia I. 2. előadás. Kacskovics Imre (imre.kacskovics@ttk.elte.hu)

Immunológia I. 2. előadás. Kacskovics Imre (imre.kacskovics@ttk.elte.hu) Immunológia I. 2. előadás Kacskovics Imre (imre.kacskovics@ttk.elte.hu) Az immunválasz kialakulása A veleszületett és az adaptív immunválasz összefonódása A veleszületett immunválasz mechanizmusai A veleszületett

Részletesebben

Az immunrendszer ontogenezise, sejtjei, differenciálódási antigének és az immunszervek

Az immunrendszer ontogenezise, sejtjei, differenciálódási antigének és az immunszervek Az immunrendszer ontogenezise, sejtjei, differenciálódási antigének és az immunszervek Dr. Németh Péter PTE-KK Immunológiai és Biotechnológiai Intézet Mi az immunrendszer? Az immunrendszer a szervezet

Részletesebben

Immunológia alapjai. 10. előadás. Komplement rendszer

Immunológia alapjai. 10. előadás. Komplement rendszer Immunológia alapjai 10. előadás Komplement rendszer A gyulladás molekuláris mediátorai: Miért fontos a komplement rendszer? A veleszületett (nem-specifikus) immunválasz része Azonnali válaszreakció A veleszületett

Részletesebben

Immunológia alapjai. 16. előadás. Komplement rendszer

Immunológia alapjai. 16. előadás. Komplement rendszer Immunológia alapjai 16. előadás Komplement rendszer A gyulladás molekuláris mediátorai: Plazma enzim mediátorok: - Kinin rendszer - Véralvadási rendszer Lipid mediátorok Kemoattraktánsok: - Chemokinek:

Részletesebben

Adaptív/anticipatív immunrendszer. Egyedi, klonális receptorok. szignáljainak kontrollja alatt áll

Adaptív/anticipatív immunrendszer. Egyedi, klonális receptorok. szignáljainak kontrollja alatt áll Adaptív/anticipatív immunrendszer Egyedi, klonális receptorok A természetes immunrendszer DANGER szignáljainak kontrollja alatt áll EHRLICH oldallánc-elmélete Alapfogalmak: antigén epitop haptén karrier

Részletesebben

Doktori értekezés tézisei

Doktori értekezés tézisei Doktori értekezés tézisei A komplement- és a Toll-szerű receptorok kifejeződése és szerepe emberi B-sejteken fiziológiás és autoimmun körülmények között - az adaptív és a természetes immunválasz kapcsolata

Részletesebben

Immunológia alapjai. T-sejt differenciálódás és szelekció a tímuszban: a mikrokörnyezet és szolubilis faktorok szabályozó szerepe

Immunológia alapjai. T-sejt differenciálódás és szelekció a tímuszban: a mikrokörnyezet és szolubilis faktorok szabályozó szerepe Immunológia alapjai T-sejt differenciálódás és szelekció a tímuszban: a mikrokörnyezet és szolubilis faktorok szabályozó szerepe A limfocita fejlődés lépései Recirkuláció a periférián Korai érés és növekedési

Részletesebben

Szervezetünk védelmének alapja: az immunológiai felismerés

Szervezetünk védelmének alapja: az immunológiai felismerés Szervezetünk védelmének alapja: az immunológiai felismerés Erdei Anna ELTE, TTK, Biológiai Intézet Immunológiai Tanszék ELTE, Pázmány-nap, 2012. Az immunrendszer fő feladata a gazdaszervezet védelme a

Részletesebben

Az Ig génátrendeződés

Az Ig génátrendeződés Az Ig génátrendeződés Háromféle változás játszódik le a molekula szerkezetét tekintve: B sejtek fejlődése alatt: VDJ átrendeződés (rekombináció) IgH izotípusváltás rekombináció (CSR) Szomatikus hipermutáció

Részletesebben

Az immunrendszer ontogenezise, sejtjei, differenciálódási antigének és az immunszervek

Az immunrendszer ontogenezise, sejtjei, differenciálódási antigének és az immunszervek Az immunrendszer ontogenezise, sejtjei, differenciálódási antigének és az immunszervek Dr. Németh Péter PTE-KK Immunológiai és Biotechnológiai Intézet Mi az immunrendszer? Az immunrendszer a szervezet

Részletesebben

Antigén-felismerő receptorok (BCR, TCR) GYTK Immunológia

Antigén-felismerő receptorok (BCR, TCR) GYTK Immunológia Antigén-felismerő receptorok (BCR, TCR) GYTK Immunológia Dr Pállinger Éva Genetikai Sejt- és Immunbiológiai Intézet Nem antigén- specifikus antigénreceptorok Opszonizáló receptorok Mintázat felismerő receptorok

Részletesebben

Az immunológia alapjai (2018/2019. II. Félév)

Az immunológia alapjai (2018/2019. II. Félév) Az immunológia alapjai (2018/2019. II. Félév) 1. A veleszületett és az adaptív immunitás kialakulása, egymásra épülése 2. Patogének, antigének, haptének Az immunrendszer kétélű kard Az immunrendszer legfontosabb

Részletesebben

Az immunrendszer sejtjei, differenciálódási antigének

Az immunrendszer sejtjei, differenciálódási antigének Az immunrendszer sejtjei, differenciálódási antigének Immunológia alapjai 2. hét Immunológiai és Biotechnológiai Intézet Az immunrendszer sejtjei Természetes/Veleszületett Immunitás: Granulociták (Neutrofil,

Részletesebben

Immunológia alapjai előadás MHC. szerkezete és genetikája, és az immunológiai felismerésben játszott szerepe. Antigén bemutatás.

Immunológia alapjai előadás MHC. szerkezete és genetikája, és az immunológiai felismerésben játszott szerepe. Antigén bemutatás. Immunológia alapjai 5-6. előadás MHC szerkezete és genetikája, és az immunológiai felismerésben játszott szerepe. Antigén bemutatás. Antigén felismerés Az ellenanyagok és a B sejt receptorok natív formában

Részletesebben

Az immunológia alapjai (2016/2017. II. Félév)

Az immunológia alapjai (2016/2017. II. Félév) Az immunológia alapjai (2016/2017. II. Félév) A CELLULÁRIS IMMUNVÁLASZ ÉS EFFEKTOR FOLYAMATAI http://www.nobelprize.org/ Az adaptív immunválasz során a B- limfocitákból plazmasejtek keletkeznek, melyek

Részletesebben

1. előadás Immunológiai alapfogalmak. Immunrendszer felépítése

1. előadás Immunológiai alapfogalmak. Immunrendszer felépítése 1. előadás Immunológiai alapfogalmak. Immunrendszer felépítése Vér alakos elemei: 1mm3 vérben: 4-5 millió vörövértest 6000-9000 fehérvérssejt 200-400 ezer thrombocyta(vérlemezke) Fehérvérsejtek: agranulocyták:

Részletesebben

Immunológia Világnapja

Immunológia Világnapja a Magyar Tudományos Akadémia Biológiai Osztály, Immunológiai Bizottsága és a Magyar Immunológiai Társaság Immunológia Világnapja - 2016 Tumorbiológia Dr. Tóvári József, Országos Onkológiai Intézet Mágikus

Részletesebben

Az immunológia alapjai

Az immunológia alapjai Az immunológia alapjai 8. előadás A gyulladásos reakció kialakulása: lokális és szisztémás gyulladás, leukocita migráció Berki Timea Lokális akut gyulladás kialakulása A veleszületeh és szerzeh immunitás

Részletesebben

Immunológia. Hogyan működik az immunrendszer? http://www.szote.u-szeged.hu/mdbio/oktatás/immunológia password: immun

Immunológia. Hogyan működik az immunrendszer? http://www.szote.u-szeged.hu/mdbio/oktatás/immunológia password: immun Immunológia Hogyan működik az immunrendszer? http://www.szote.u-szeged.hu/mdbio/oktatás/immunológia password: immun Hogyan működik az immunrendszer? Milyen stratégiája van? Milyen szervek / sejtek alkotják?

Részletesebben

Immunológia alapjai

Immunológia alapjai Immunológia alapjai 2011.11.03. A sejt-mediálta immunválasz effektor mechanizmusai (CMI): 1. Citotoxicitás 2. T H sejt mediálta makrofág aktiváció (Késői típusú hyperszenzitivitás = DTH.) Az adaptív immunválasz

Részletesebben

2016. nov. 8. Bajtay Zsuzsa

2016. nov. 8. Bajtay Zsuzsa 6. Komplementreceptorok fajtái és szerepük az immunválasz során 2016. nov. 8. Bajtay Zsuzsa A komplementrendszer - Vérben, testnedvekben inaktív állapotban jelenlévő - egymást láncreakcióban aktiváló faktorok

Részletesebben

A veleszületett (természetes) immunrendszer. PAMPs = pathogen-associated molecular patterns. A fajspecifikus szignálok hiányának felismerése

A veleszületett (természetes) immunrendszer. PAMPs = pathogen-associated molecular patterns. A fajspecifikus szignálok hiányának felismerése A veleszületett (természetes) immunrendszer PAMPs = pathogen-associated molecular patterns PRRs = pattern recognition receptors A fajspecifikus szignálok hiányának felismerése Eukariota sejtmembrán Az

Részletesebben

B sejtek és a B sejt közvetített immunválasz. Pállinger Éva

B sejtek és a B sejt közvetített immunválasz. Pállinger Éva B sejtek és a B sejt közvetített immunválasz Pállinger Éva IMMUNVÁLASZ VELESZÜLETETT SZERZETT HUMORÁLIS CELLULÁRIS HUMORÁLIS CELLULÁRIS A SZERZETT HUMORÁLIS IMMUNVÁLASZT A PLAZMASEJTEK ÁLTAL TERMELT IMMUNGLOBULINOK

Részletesebben

Immunitás és evolúció

Immunitás és evolúció Immunitás és evolúció (r)evolúció az immunrendszerben Az immunrendszer evolúciója Müller Viktor ELTE Növényrendszertani, Ökológiai és Elméleti Biológiai Tanszék http://ramet.elte.hu/~viktor Az immunitás

Részletesebben

A KÉMIAI KOMMUNIKÁCIÓ ALAPELVEI. - autokrin. -neurokrin. - parakrin. -térátvitel. - endokrin

A KÉMIAI KOMMUNIKÁCIÓ ALAPELVEI. - autokrin. -neurokrin. - parakrin. -térátvitel. - endokrin A KÉMIAI KOMMUNIKÁCIÓ ALAPELVEI - autokrin -neurokrin - parakrin -térátvitel - endokrin 3.1. ábra: Az immunreakciók főbb típusai és funkciójuk. IMMUNVÁLASZ TERMÉSZETES ADAPTÍV humorális sejtes HUMORÁLIS

Részletesebben

Az immunológia alapjai (2018/2019. II. Félév)

Az immunológia alapjai (2018/2019. II. Félév) Az immunológia alapjai (2018/2019. II. Félév) A T és a B LIMFOCITÁK FEJLŐDÉSE, ÉRÉSE ÉS JELÁTVITELE A limfociták különböző típusai a multipotens Hemopoetikus őssejtből fejlődnek ki A limfociták rendkívül

Részletesebben

Immunológia alapjai 7-8. előadás Adhéziós molekulák és ko-receptorok.

Immunológia alapjai 7-8. előadás Adhéziós molekulák és ko-receptorok. Immunológia alapjai 7-8. előadás Adhéziós molekulák és ko-receptorok. Az immunválasz kezdeti lépései: fehérvérsejt migráció, gyulladás, korai T sejt aktiváció, citokinek. T sejt receptor komplex ITAMs

Részletesebben

Környezetegészségtan 2018/2019. Immunológia 1.

Környezetegészségtan 2018/2019. Immunológia 1. Környezetegészségtan 2018/2019 Immunológia 1. 2018. XI.12. Józsi Mihály ELTE Immunológiai Tanszék http://immunologia.elte.hu email: mihaly.jozsi@ttk.elte.hu Az Immunológia tankönyv elérhető: http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_524_immunologia/adatok.html

Részletesebben

Környezetegészségtan 2016/2017. Immunológia 1.

Környezetegészségtan 2016/2017. Immunológia 1. Környezetegészségtan 2016/2017 Immunológia 1. 2016. XI.11. Józsi Mihály ELTE Immunológiai Tanszék http://immunologia.elte.hu email: mihaly.jozsi@freemail.hu Az Immunológia tankönyv elérhető: http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_524_immunologia/adatok.html

Részletesebben

A fiziológiás terhesség hátterében álló immunológiai történések

A fiziológiás terhesség hátterében álló immunológiai történések A fiziológiás terhesség hátterében álló immunológiai történések APAI Ag ANYAI Ag FERTŐZÉS AUTOIMMUNITÁS MAGZATI ANTIGEN ALACSONY P SZINT INFERTILITAS BEÁGYAZÓDÁS ANYAI IMMUNREGULÁCIÓ TROPHOBLAST INVÁZIÓ

Részletesebben

Irányzatok a biológiában: IMMUNOLÓGIA

Irányzatok a biológiában: IMMUNOLÓGIA Irányzatok a biológiában: IMMUNOLÓGIA Dr. Kacskovics Imre tszv. egy. tanár Immunológiai Tanszék ELTE http://immunologia.elte.hu/ Medicina Kiadó 2012. Az Immunológiai Tanszék kutatási témái: http://immunologia.elte.hu/

Részletesebben

Sejtfelszíni markerek és antigén csoportok

Sejtfelszíni markerek és antigén csoportok Sejtfelszíni markerek és antigén csoportok Markerek A sejthártya aszimmetrikus: extracellulárisan oligoszacharidokban gazdag (glikoprotein és glikolipid oldalláncai révén) Sejteket jelölő anyagok markerek

Részletesebben

A B sejtek érése, aktivációja, az immunglobulin osztályok kialakulása

A B sejtek érése, aktivációja, az immunglobulin osztályok kialakulása A B sejtek érése, aktivációja, az immunglobulin osztályok kialakulása Uher Ferenc, PhD, DSc Délpesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet, Budapest Az immunglobulinok szerkezete

Részletesebben

Allergia immunológiája 2012.

Allergia immunológiája 2012. Allergia immunológiája 2012. AZ IMMUNVÁLASZ SZEREPLŐI BIOLÓGIAI MEGKÖZELÍTÉS Az immunrendszer A fő ellenfelek /ellenségek/ Limfociták, makrofágok antitestek, stb külső és belső élősködők (fertőzés, daganat)

Részletesebben

ELMÉLETI ÖSSZEFOGLALÓ

ELMÉLETI ÖSSZEFOGLALÓ ELMÉLETI ÖSSZEFOGLALÓ Előzetes ismeretek: a sejt felépítése sejtalkotók szerepe a sejtmembrán szerkezete sejtfelszíni molekulák szerepe (marker-receptor) fehérjeszintézis alapja, folyamata Megjegyzés:

Részletesebben

Mikrobiális antigének

Mikrobiális antigének Mikrobiális antigének Dr. Pusztai Rozália SZTE, ÁOK, Orvosi Mikrobiológiai és Immunbiológiai Intézet 2008. november 17. Antigének Konvencionális antigének Superantigének Antigén - az érett immunrendszer

Részletesebben

Immunológia alapjai előadás. Az antigén-receptor gének szerveződése és átrendeződése. Primer B-sejt fejlődés

Immunológia alapjai előadás. Az antigén-receptor gének szerveződése és átrendeződése. Primer B-sejt fejlődés Immunológia alapjai 11-12. előadás Az antigén-receptor gének szerveződése és átrendeződése. Primer B-sejt fejlődés Az antigén-receptor gének kifejeződésének főbb kérdései Minden testi sejt tartalmaz TcR/BcR

Részletesebben

Immunológiai alapfogalmak. Immunrendszer felépítése

Immunológiai alapfogalmak. Immunrendszer felépítése Immunológiai alapfogalmak. Immunrendszer felépítése Immunsejtek: Immunválaszban szereplő legfőbb sejtek: Limfociták: Csontvelői eredetű erősen festődő heterokromatinnal rendelkező sejtek. Antigénreceptorok

Részletesebben

A veleszületett és az adaptív immunválasz áttekintése

A veleszületett és az adaptív immunválasz áttekintése A veleszületett és az adaptív immunválasz áttekintése Erdei Anna ELTE, TTK Biológiai Intézet Immunológiai Tanszék Biológiai Intézet Immunológiai Tanszék ORFI Klinikai immunológia tanfolyam, 2019. február

Részletesebben

Immunológia alapjai. 8. előadás. Sejtek közötti kommunikáció: citokinek, kemokinek. Dr. Berki Timea

Immunológia alapjai. 8. előadás. Sejtek közötti kommunikáció: citokinek, kemokinek. Dr. Berki Timea Immunológia alapjai 8. előadás Sejtek közötti kommunikáció: citokinek, kemokinek Dr. Berki Timea Az immunválasz sejtjeinek párbeszéde 2 mechanizmussal zajlik: 1. Közvetlen sejt-sejt kapcsolódás útján:

Részletesebben

A szervezet védekező rendszere

A szervezet védekező rendszere A szervezet védekező rendszere Passzív: Mechanikai: Bőr, könny, nyál, Nyálkahártya: nyálka, csillók Kémiai: Bőr, könny, nyál: keratin, olajsav, lizozim; izzadság, gyomornedv: savas ph Biológiai: Természetes

Részletesebben

Immunológia alapjai 11-12. előadás T-sejt differenciálódás T sejt szelekció a tímuszban: a mikrokörnyezet és szolubilis faktorok szabályozó szerepe

Immunológia alapjai 11-12. előadás T-sejt differenciálódás T sejt szelekció a tímuszban: a mikrokörnyezet és szolubilis faktorok szabályozó szerepe Immunológia alapjai 11-12. előadás T-sejt differenciálódás T sejt szelekció a tímuszban: a mikrokörnyezet és szolubilis faktorok szabályozó szerepe A limfocita fejlődés lépései Recirkuláció a periférián

Részletesebben

A B sejtek érése, aktivációja, az immunglobulin osztályok kialakulása

A B sejtek érése, aktivációja, az immunglobulin osztályok kialakulása A B sejtek érése, aktivációja, az immunglobulin osztályok kialakulása Uher Ferenc, PhD, DSc Délpesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet, Hematológiai és Őssejttranszplantációs

Részletesebben

Túlérzékenységi reakciók Gell és Coombs felosztása szerint.

Túlérzékenységi reakciók Gell és Coombs felosztása szerint. Túlérzékenységi reakciók Gell és Coombs felosztása szerint. A felosztás mai szemmel nem a leglogikusabb, mert nem tesz különbséget az allergia, az autoimmunitás és a a transzplantációs immunreakciók között.

Részletesebben

Természetes immunitás

Természetes immunitás Természetes immunitás Ősi: Gyors szaporodású mikroorganizmusok ellen azonnali védelem kell Elterjedés megakadályozása különben lehetetlen Azonnali reakciónak köszönhetően a fertőzést sokszor észre sem

Részletesebben

TÚLÉRZÉKENYSÉGI I. TÍPUSÚ TÚLÉRZÉKENYSÉGI REAKCIÓ 2013.04.21. A szenzitizáció folyamata TÚLÉRZÉKENYSÉGI REAKCIÓK ÁTTEKINTÉSE TÚLÉRZÉKENYSÉGI REAKCIÓK

TÚLÉRZÉKENYSÉGI I. TÍPUSÚ TÚLÉRZÉKENYSÉGI REAKCIÓ 2013.04.21. A szenzitizáció folyamata TÚLÉRZÉKENYSÉGI REAKCIÓK ÁTTEKINTÉSE TÚLÉRZÉKENYSÉGI REAKCIÓK TÚLÉRZÉKENYSÉGI REAKCIÓK TÚLÉRZÉKENYSÉGI REAKCIÓK Ártalmatlan anyagok bejutása egyes emberekben túlérzékenységi reakciókat válthat ki Nemkívánatos gyulladáshoz, sejtek és szövetek károsodásához vezet Az

Részletesebben

Bevezetés Áttekintés

Bevezetés Áttekintés Bevezetés Áttekintés Fogalmak Egy lymphocita életének áttekintése Human Ig-izotípusok morfológiája Human Ig-izotípusok funkciói Miért? Válasz: más Ig effektor funkciók C fixáció FcR Polymerizáció Izotípusváltás

Részletesebben

A preventív vakcináció lényege :

A preventív vakcináció lényege : Vakcináció Célja: antigénspecifkus immunválasz kiváltása a szervezetben A vakcina egy olyan készítmény, amely fokozza az immunitást egy adott betegséggel szemben (aktiválja az immunrendszert). A preventív

Részletesebben

3. Az ellenanyagokra épülő immunválasz. Varga Lilian Semmelweis Egyetem III. Sz. Belgyógyászati Klinika

3. Az ellenanyagokra épülő immunválasz. Varga Lilian Semmelweis Egyetem III. Sz. Belgyógyászati Klinika 3. Az ellenanyagokra épülő immunválasz Varga Lilian emmelweis Egyetem III. z. Belgyógyászati Klinika Az ellenanyag funkciói Molekuláris kölcsönhatások helye az immunglobulinon Paratop specifikus ab Idiotípus

Részletesebben

Doktori (Ph.D.) értekezés tézisei. Isaák Andrea

Doktori (Ph.D.) értekezés tézisei. Isaák Andrea Doktori (Ph.D.) értekezés tézisei Immunkomplex-kötő receptorok kifejeződése és szerepe B-limfocitákon fiziológiás és autoimmun állapotokban Isaák Andrea Témavezetők: Prof. Erdei Anna D.Sc. és Prof. Gergely

Részletesebben

Hogyan véd és mikor árt immunrendszerünk?

Hogyan véd és mikor árt immunrendszerünk? ERDEI ANNA Hogyan véd és mikor árt immunrendszerünk? Erdei Anna immunológus egyetemi tanár Az immunrendszer legfontosabb szerepe, hogy védelmet nyújt a különbözô kórokozók vírusok, baktériumok, gombák,

Részletesebben

Immunbiológia - II. 2. Immunbiológia II/D. T SEJTEK ÉS MHC PROTEINEK

Immunbiológia - II. 2. Immunbiológia II/D. T SEJTEK ÉS MHC PROTEINEK II/D. T SEJTEK ÉS MHC PROTEINEK 2. Immunbiológia Immunbiológia - II Hasonlóan az antitest válaszhoz, a T sejtek által közvetített immunválasz szintén antigén-specifikus. A T sejtválasz két fontos szempontból

Részletesebben

A kemotaxis kiváltására specializálódott molekula-család: Cytokinek

A kemotaxis kiváltására specializálódott molekula-család: Cytokinek A kemotaxis kiváltására specializálódott molekula-család: Cytokinek Cytokinek - definíció Cytokin (Cohen 1974): Sejtek közötti kémi miai kommunikációra alkalmas anyagok; legtöbbjük növekedési vagy differenciációs

Részletesebben

AZ IMMUNRENDSZER MŰKÖDÉSE Buzás Edit, Erdei Anna, Rajnavölgyi Éva, Füst György, Mándi Yvette, Sármay Gabriella, Szekeres Júlia, Falus András

AZ IMMUNRENDSZER MŰKÖDÉSE Buzás Edit, Erdei Anna, Rajnavölgyi Éva, Füst György, Mándi Yvette, Sármay Gabriella, Szekeres Júlia, Falus András 1 AZ IMMUNRENDSZER MŰKÖDÉSE Buzás Edit, Erdei Anna, Rajnavölgyi Éva, Füst György, Mándi Yvette, Sármay Gabriella, Szekeres Júlia, Falus András Az immunrendszer a szervezet védelmét szolgálja a baktériumokkal,

Részletesebben

Immunológia alapjai előadás. Immunológiai tolerancia. Fiziológiás és patológiás autoimmunitás.

Immunológia alapjai előadás. Immunológiai tolerancia. Fiziológiás és patológiás autoimmunitás. Immunológia alapjai 24-25. előadás Immunológiai tolerancia. Fiziológiás és patológiás autoimmunitás. Tolerált bőr graftok MHC (H2) azonos egereken TOLERANCIA & AUTOIMMUNITÁS Toleranciáról beszélünk, ha

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: Az orvosi biotechnológiai mesterképzés

Részletesebben

Ajánlott tankönyvek: Gergely János, Erdei Anna: Immunbiológia. Falus András: Az immunológia élettani és molekuláris alapjai

Ajánlott tankönyvek: Gergely János, Erdei Anna: Immunbiológia. Falus András: Az immunológia élettani és molekuláris alapjai Ajánlott tankönyvek: Gergely János, Erdei Anna: Immunbiológia Falus András: Az immunológia élettani és molekuláris alapjai Janeway, Travers, Walport, Schlomchik: Immunobiology Paraziták Virulencia egyes

Részletesebben

Mikrogliák eredete és differenciációja

Mikrogliák eredete és differenciációja Mikrogliák eredete és differenciációja 2017. 10. 24. Jordán Viktória F. Ginhoux et al. Origin and differentiation of microglia, 2013 F. Ginhoux et al. Fate mapping anaylsis reveals that adult microglia

Részletesebben

HOGYAN VÉDENEK A VÉDŐOLTÁSOK?

HOGYAN VÉDENEK A VÉDŐOLTÁSOK? HOGYAN VÉDENEK A VÉDŐOLTÁSOK? KACSKOVICS IMRE, DSc ELTE, IMMUNOLÓGIAI TANSZÉK 2015 TÁMOP 4.1.2.B.2-13/1-2013-0007 ORSZÁGOS KOORDINÁCIÓVAL A PEDAGÓGUSKÉPZÉS MEGÚJÍTÁSÁÉRT AZ ELŐADÁS VÁZLATA Történeti áttekintés

Részletesebben

BEVEZETÉS AZ IMMUNOLÓGIÁBA

BEVEZETÉS AZ IMMUNOLÓGIÁBA BEVEZETÉS AZ IMMUNOLÓGIÁBA AZ IMMUNRENDSZER SEJTJEI ÉS SZERVEI BURIÁN KATALIN, 2018 Az immunitás latin eredetű, jelentése: védelem Szűkebb értelemben védelem a betegségek ellen. A különböző sejtek és molekulák,

Részletesebben

Immunológia alapjai. Hyperszenzitivitás előadás. Immunglobulin és cytokin mediálta hyperszenzitív reakciók. Allergia. DTH.

Immunológia alapjai. Hyperszenzitivitás előadás. Immunglobulin és cytokin mediálta hyperszenzitív reakciók. Allergia. DTH. Immunológia alapjai 21 22. előadás Hyperszenzitivitás Immunglobulin és cytokin mediálta hyperszenzitív reakciók. Allergia. DTH. Hyperszenzitivitás Az immunológiai reakciók súlyos szövetkárosodással (nekrózis)

Részletesebben

Immunkomplexek kialakulása, immunkomplexek által okozott patológiás folyamatok

Immunkomplexek kialakulása, immunkomplexek által okozott patológiás folyamatok Immunkomplexek kialakulása, immunkomplexek által okozott patológiás folyamatok 2016. április 20. Bajtay Zsuzsa Az ellenanyag molekula felépítése antigénfelismerés Variábilis Konstans effektor-funkciók

Részletesebben

Doktori értekezés tézisei. Az FcRn transzgén állatok humorális immunválaszát befolyásoló T sejtek és antigén bemutató sejtek funkcionális vizsgálata

Doktori értekezés tézisei. Az FcRn transzgén állatok humorális immunválaszát befolyásoló T sejtek és antigén bemutató sejtek funkcionális vizsgálata Doktori értekezés tézisei Az FcRn transzgén állatok humorális immunválaszát befolyásoló T sejtek és antigén bemutató sejtek funkcionális vizsgálata Farkas Anita Témavezető: Dr. Kacskovics Imre Prof. Dr.

Részletesebben

Környezetegészségtan 2016/2017. Immunológia 1.

Környezetegészségtan 2016/2017. Immunológia 1. Környezetegészségtan 2016/2017 Immunológia 1. 2016. XI.11. Józsi Mihály ELTE Immunológiai Tanszék http://immunologia.elte.hu email: mihaly.jozsi@freemail.hu Az Immunológia tankönyv elérhető: http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_524_immunologia/adatok.html

Részletesebben

Doktori értekezés tézisei

Doktori értekezés tézisei Doktori értekezés tézisei Az FcRn overexpresszió hatása a humorális immunválaszra Dr. Schneider Zita Témavezető: Dr. Kacskovics Imre ELTE TTK Biológiai Doktori Iskola Doktori Iskola Vezető: Prof. Dr. Erdei

Részletesebben

Immunkomplexek kialakulása, immunkomplexek által okozott patológiás folyamatok

Immunkomplexek kialakulása, immunkomplexek által okozott patológiás folyamatok Immunkomplexek kialakulása, immunkomplexek által okozott patológiás folyamatok 2017. április 11. Bajtay Zsuzsa Az ellenanyag molekula felépítése antigénfelismerés Variábilis Konstans effektor-funkciók

Részletesebben

Tolerancia és autoimmunitás

Tolerancia és autoimmunitás Tolerancia és autoimmunitás Tolerancia = fajlagos válaszképtelenség, az adott antigénre specifikus Centrális tolerancia - központi nyirokszervekben, éretlen limfociták válaszképtelensége sajáttal szemben

Részletesebben

A szervezet védekező reakciói II. Adaptív/szerzett immunitás Emberi vércsoport rendszerek

A szervezet védekező reakciói II. Adaptív/szerzett immunitás Emberi vércsoport rendszerek A szervezet védekező reakciói II. Adaptív/szerzett immunitás Emberi vércsoport rendszerek Tanulási támpontok: 19. és 20. Sántha Péter 2017. 10. 09 A veleszületett (természetes) és a szerzett (adaptív)

Részletesebben