Zavar (confounding): akkor lép fel egy kísérletben, ha a kísérletet végző nem tudja megkülönböztetni az egyes faktorokat.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Zavar (confounding): akkor lép fel egy kísérletben, ha a kísérletet végző nem tudja megkülönböztetni az egyes faktorokat."

Átírás

1 Zavar és mita Zavar (cofoudig): akkor lép fel egy kísérletbe, ha a kísérletet végző em tudja megkülöbözteti az egyes faktorokat.

2 Zavar és mita Zavar (cofoudig): akkor lép fel egy kísérletbe, ha a kísérletet végző em tudja megkülöbözteti az egyes faktorokat. Pl.: Idé midekitől levouk 1 potot, ha em jeleik meg az előadáso, javul-e a részvételi aráy? Tfh., hogy javul. De lehet, hogy tavaly reggel 8-kor volt az előadás, és azért em jártak. A két faktor em külöböztethető meg.

3 Zavar és mita Zavar (cofoudig): akkor lép fel egy kísérletbe, ha a kísérletet végző em tudja megkülöbözteti az egyes faktorokat. Pl.: Idé midekitől levouk 1 potot, ha em jeleik meg az előadáso, javul-e a részvételi aráy? Tfh., hogy javul. De lehet, hogy tavaly reggel 8-kor volt az előadás, és azért em jártak. A két faktor em külöböztethető meg. A kísérletet lehetőleg úgy kell megtervezi, hogy e lépje fel zavar.

4 Blokkosítás A zavar elkerülését segítheti a blokkosítás: és mita

5 Blokkosítás és mita A zavar elkerülését segítheti a blokkosítás: Felosztjuk a populációt olya alcsoportokra, melyekbe a kísérlet szempotjából fotos tulajdoságok megegyezek. Midegyik blokkba véletleszerűe választjuk ki a kezelteket.

6 Blokkosítás és mita A zavar elkerülését segítheti a blokkosítás: Felosztjuk a populációt olya alcsoportokra, melyekbe a kísérlet szempotjából fotos tulajdoságok megegyezek. Midegyik blokkba véletleszerűe választjuk ki a kezelteket.

7 Blokkosítás és mita A zavar elkerülését segítheti a blokkosítás: Felosztjuk a populációt olya alcsoportokra, melyekbe a kísérlet szempotjából fotos tulajdoságok megegyezek. Midegyik blokkba véletleszerűe választjuk ki a kezelteket.

8 Radomizált és kotrollált és mita Egy elterjedt módszer a teljese radomizált (véletleszerűsített) elredezés: Véletleszerűe választjuk ki azokat, akik kezelést kapak

9 Radomizált és kotrollált és mita Egy elterjedt módszer a teljese radomizált (véletleszerűsített) elredezés: Véletleszerűe választjuk ki azokat, akik kezelést kapak Egy másik megközelítés a szigorúa kotrollált elredezés: Nagyo körültekitőe kiválasztott egyedek, pl. ha véryomáscsökketőt tesztelük és az egyik blokkba va egy 30 éves túlsúlyos, cigarettázó férfi, aki szereti a sós és zsíros ételeket, akkor a másik blokkba is teszük ilyet.

10 és mita STATISZTIKUS SOKASÁG ÉS MINTA

11 és mita Defiíció: a statisztikai vizsgálat tárgyát képező egyedek összességét a hozzájuk tartozó (szempotukból érdekes) adatokkal együtt egy statisztikai ak vagy populációak hívjuk. Példák Magyarországi lakosok testmagassága, életkora, véryomása, stb. Folyó vízállása, közutak vagy routerek terheltsége, tőzsdei árfolyam, stb. Telefobeszélgetések hossza, hívások közti várakozási idő, kozmikus részecskék észlelése, stb.

12 és mita Defiíció: a statisztikai vizsgálat tárgyát képező egyedek összességét a hozzájuk tartozó (szempotukból érdekes) adatokkal együtt egy statisztikai ak vagy populációak hívjuk. Példák Magyarországi lakosok testmagassága, életkora, véryomása, stb. Folyó vízállása, közutak vagy routerek terheltsége, tőzsdei árfolyam, stb. Telefobeszélgetések hossza, hívások közti várakozási idő, kozmikus részecskék észlelése, stb.

13 és mita Defiíció: a statisztikai vizsgálat tárgyát képező egyedek összességét a hozzájuk tartozó (szempotukból érdekes) adatokkal együtt egy statisztikai ak vagy populációak hívjuk. Példák Magyarországi lakosok testmagassága, életkora, véryomása, stb. Folyó vízállása, közutak vagy routerek terheltsége, tőzsdei árfolyam, stb. Telefobeszélgetések hossza, hívások közti várakozási idő, kozmikus részecskék észlelése, stb.

14 Sokaság eloszlása és mita i eloszlása Ha a vizsgálat tárgyát képező egyedek száma N, akkor mide egyes egyed 1/N valószíűséggel fordul elő, illetve ha az egyedek egy A részhalmaza k egyedet tartalmaz, akkor aak valószíűsége k/n. Ezzel a statisztikai valószíűségi mezővé válik, az egyedekhez tartozó számértékek pedig egy X valószíűségi változóvá. Defiíció: az így kapott X eloszlását hívjuk a a statisztikai eloszlásáak. Ameyibe több számérték is érdekel miket egyedekét, a több dimezióssá válik, és a X 1, X 2,..., X együttes eloszlását evezzük a eloszlásáak.

15 Sokaság eloszlása és mita i eloszlása Ha a vizsgálat tárgyát képező egyedek száma N, akkor mide egyes egyed 1/N valószíűséggel fordul elő, illetve ha az egyedek egy A részhalmaza k egyedet tartalmaz, akkor aak valószíűsége k/n. Ezzel a statisztikai valószíűségi mezővé válik, az egyedekhez tartozó számértékek pedig egy X valószíűségi változóvá. Defiíció: az így kapott X eloszlását hívjuk a a statisztikai eloszlásáak. Ameyibe több számérték is érdekel miket egyedekét, a több dimezióssá válik, és a X 1, X 2,..., X együttes eloszlását evezzük a eloszlásáak.

16 Sokaság eloszlása és mita i eloszlása Ha a vizsgálat tárgyát képező egyedek száma N, akkor mide egyes egyed 1/N valószíűséggel fordul elő, illetve ha az egyedek egy A részhalmaza k egyedet tartalmaz, akkor aak valószíűsége k/n. Ezzel a statisztikai valószíűségi mezővé válik, az egyedekhez tartozó számértékek pedig egy X valószíűségi változóvá. Defiíció: az így kapott X eloszlását hívjuk a a statisztikai eloszlásáak. Ameyibe több számérték is érdekel miket egyedekét, a több dimezióssá válik, és a X 1, X 2,..., X együttes eloszlását evezzük a eloszlásáak.

17 Sokaság eloszlása és mita i eloszlása Ha a vizsgálat tárgyát képező egyedek száma N, akkor mide egyes egyed 1/N valószíűséggel fordul elő, illetve ha az egyedek egy A részhalmaza k egyedet tartalmaz, akkor aak valószíűsége k/n. Ezzel a statisztikai valószíűségi mezővé válik, az egyedekhez tartozó számértékek pedig egy X valószíűségi változóvá. Defiíció: az így kapott X eloszlását hívjuk a a statisztikai eloszlásáak. Ameyibe több számérték is érdekel miket egyedekét, a több dimezióssá válik, és a X 1, X 2,..., X együttes eloszlását evezzük a eloszlásáak.

18 és mita, mitavételezés Defiíció: ha a statisztikai ból kiválasztuk egyedet, akkor a hozzájuk tartozó x 1, x 2,..., x értékek egy elemű mitát adak. Defiíció: az x 1, x 2,..., x függetleek, ha visszatevéssel választottuk őket, (visszatevés élkül, de a mérete gyakorlatilag végtele). Ha a mita megegyezik a populációval, akkor cezusról beszélük.

19 és mita, mitavételezés Defiíció: ha a statisztikai ból kiválasztuk egyedet, akkor a hozzájuk tartozó x 1, x 2,..., x értékek egy elemű mitát adak. Defiíció: az x 1, x 2,..., x függetleek, ha visszatevéssel választottuk őket, (visszatevés élkül, de a mérete gyakorlatilag végtele). Ha a mita megegyezik a populációval, akkor cezusról beszélük.

20 vételezés Véletle mitavétel: a populáció mide tagjáak ugyaakkora esélye va a bekerülésre. és mita

21 vételezés és mita Véletle mitavétel: a populáció mide tagjáak ugyaakkora esélye va a bekerülésre. Egyszerű hosszúságú véletle mitavétel: mide hosszúságú mitáak ugyaakkora a kiválasztási esélye.

22 vételezés és mita Véletle mitavétel: a populáció mide tagjáak ugyaakkora esélye va a bekerülésre. Egyszerű hosszúságú véletle mitavétel: mide hosszúságú mitáak ugyaakkora a kiválasztási esélye. Szisztematikus mitavétel: valamilye kezdőpottól idulva kiválasztjuk mide K-adik elemet a populációból.

23 vételezés és mita Véletle mitavétel: a populáció mide tagjáak ugyaakkora esélye va a bekerülésre. Egyszerű hosszúságú véletle mitavétel: mide hosszúságú mitáak ugyaakkora a kiválasztási esélye. Szisztematikus mitavétel: valamilye kezdőpottól idulva kiválasztjuk mide K-adik elemet a populációból. Problémás lehet, ha a populáció is szisztematikusa va redezve.

24 vételezés és mita Kéyelmes mitavétel: haszáljuk azt a mitát, amit a legköyebb beszerezi.

25 vételezés és mita Rétegzett mitavétel: felosztjuk a populációt rétegekre (csoportokra), melyeke belül a kísérlet szempotjából fotos tulajdoságok azoosak vagy hasolók, majd mitát veszük midegyik rétegből.

26 vételezés és mita Klaszter mitavétel: felosztjuk a populációt valamilye természetes módo (pl. iráyítószám alapjá) klaszterekre, véletleszerűe választuk a klaszterek közül, majd a kiválasztott klaszter összes tagját haszáljuk.

27 Paraméter és statisztika és mita

28 Paraméter és statisztika és mita Paraméter A statisztikai ot (populációt) jellemző umerikus érték a sokáság egy paramétere.

29 Paraméter és statisztika és mita Paraméter A statisztikai ot (populációt) jellemző umerikus érték a sokáság egy paramétere. i következtetés Defiíció: ha a mita alapjá következtetük valamire valamilye valószíűséggel, az statisztikai következtetés, vagy rövide statisztika. Ezt szokták még becslések is evezi.

30 Paraméter és statisztika és mita Paraméter A statisztikai ot (populációt) jellemző umerikus érték a sokáság egy paramétere. i következtetés Defiíció: ha a mita alapjá következtetük valamire valamilye valószíűséggel, az statisztikai következtetés, vagy rövide statisztika. Ezt szokták még becslések is evezi. Példa A magyarországi lakosok magasságáak várható értéke egy paraméter, és pl. egy 1000 fős mitá a magasságok átlaga az egy ezzel kapcsolatos statisztika.

31 Paraméter és statisztika és mita populáció mita paraméter statisztika

32 Paraméteres becslés és mita Paraméteres és em paraméteres becslések Defiíció: egy statisztikai következtetés paraméteres becslés, ha ismerjük a X eloszlásáak típusát, és ez alapjá az eloszlás valamely paraméterére következtetük. (Pl. tudjuk, hogy biomiális, és meg akarjuk becsüli p-t). Ha em ismerjük az eloszlás típusát, akkor em paraméteres becslésről beszélük.

33 Paraméteres becslés és mita Paraméteres és em paraméteres becslések Defiíció: egy statisztikai következtetés paraméteres becslés, ha ismerjük a X eloszlásáak típusát, és ez alapjá az eloszlás valamely paraméterére következtetük. (Pl. tudjuk, hogy biomiális, és meg akarjuk becsüli p-t). Ha em ismerjük az eloszlás típusát, akkor em paraméteres becslésről beszélük.

34 Paraméteres becslés és mita Paraméteres és em paraméteres becslések Defiíció: egy statisztikai következtetés paraméteres becslés, ha ismerjük a X eloszlásáak típusát, és ez alapjá az eloszlás valamely paraméterére következtetük. (Pl. tudjuk, hogy biomiális, és meg akarjuk becsüli p-t). Ha em ismerjük az eloszlás típusát, akkor em paraméteres becslésről beszélük.

35 és mita függvéy Tegyük fel, hogy elemű, függetle miták va, x 1, x 2,..., x értékekkel. Eze belül mide mita elem 1/ valószíűségű. (Természetese több mita elemhez is társulhat ugyaaz az x érték). Defiíció: a mita empirikus eloszlásfüggvéye: F(x) = 1 1 {i xi < x} = i x i <x, azaz ha összese k olya mita elem va, melyekre x i < x, akkor F(x) = k/.

36 és mita függvéy Tegyük fel, hogy elemű, függetle miták va, x 1, x 2,..., x értékekkel. Eze belül mide mita elem 1/ valószíűségű. (Természetese több mita elemhez is társulhat ugyaaz az x érték). Defiíció: a mita empirikus eloszlásfüggvéye: F(x) = 1 1 {i xi < x} = i x i <x, azaz ha összese k olya mita elem va, melyekre x i < x, akkor F(x) = k/.

37 és mita függvéy Tegyük fel, hogy elemű, függetle miták va, x 1, x 2,..., x értékekkel. Eze belül mide mita elem 1/ valószíűségű. (Természetese több mita elemhez is társulhat ugyaaz az x érték). Defiíció: a mita empirikus eloszlásfüggvéye: F(x) = 1 1 {i xi < x} = i x i <x, azaz ha összese k olya mita elem va, melyekre x i < x, akkor F(x) = k/.

38 és mita Példa Tegyük fel, hogy a táblázatba látható cipőméreteket mértük egy 20 fős csoportba. Milye lesz a cipőméret empirikus eloszlásfüggvéye? méret háy? 38-as 1 39-es 2 40-es 4 41-es 4 42-es 7 43-as 2 = 20 F(x) x

39 Empirikus sűrűségfüggvéy és mita Mi lesz az empirikus sűrűségfüggvéy? Mivel az empirikus eloszlás midig diszkrét, szigorú értelembe itt is csak hisztogramról beszélhetük sűrűségfüggvéy helyett: felosztjuk az x tegelyt x agyságú itervallumokra, itervallumokét a hisztogram kostas; értéke, h egy adott [x, x + x], itervallumra: h x = k h = k x

40 Empirikus sűrűségfüggvéy és mita Mi lesz az empirikus sűrűségfüggvéy? Mivel az empirikus eloszlás midig diszkrét, szigorú értelembe itt is csak hisztogramról beszélhetük sűrűségfüggvéy helyett: felosztjuk az x tegelyt x agyságú itervallumokra, itervallumokét a hisztogram kostas; értéke, h egy adott [x, x + x], itervallumra: h x = k h = k x

41 Empirikus sűrűségfüggvéy és mita Mi lesz az empirikus sűrűségfüggvéy? Mivel az empirikus eloszlás midig diszkrét, szigorú értelembe itt is csak hisztogramról beszélhetük sűrűségfüggvéy helyett: felosztjuk az x tegelyt x agyságú itervallumokra, itervallumokét a hisztogram kostas; értéke, h egy adott [x, x + x], itervallumra: h x = k h = k x

42 Empirikus sűrűségfüggvéy és mita Példa Hogy fog kiézi a cipőméret eloszlás hisztogramja az előző példáál? (Itt x = 1 a természetes választás.) h(x) x

43 Empirikus sűrűségfüggvéy és mita Mi törtéik, ha hatváyszerűe lassa cseg le a sűrűségfüggvéy? Ameyibe ρ(x) x α, előfordulhat, hogy ha azoos méretű x-et haszáluk az előforduló x-ek teljes tartomáyá, akkor a agy értékek felé a hisztogram kilaposodik!

44 Empirikus sűrűségfüggvéy és mita Pl. a Magyar Wikipédia, mit hálózat fokszámeloszlásáak empirikus sűrűségfüggvéye kostas k = 1 eseté: h(k) k

45 Empirikus sűrűségfüggvéy Pl. a Magyar Wikipédia, mit hálózat fokszámeloszlásáak empirikus sűrűségfüggvéye kostas k = 1 eseté: 1 és mita h(k) k 100

46 Empirikus sűrűségfüggvéy Pl. a Magyar Wikipédia, mit hálózat fokszámeloszlásáak empirikus sűrűségfüggvéye kostas k = 1 eseté: 1 és mita h(k) k 100

47 Empirikus sűrűségfüggvéy és mita Ilyekor célszerű a kostas x helyett vagy expoeciálisa övekvő x-et haszáli, ez a logarithmic biig, (ami logaritmikus skálá tűik kostas méretűek), vagy előíri egy miimális esetszámot itervallumokét, és eze kritérium szerit beállítai egy diamikusa változó x-et.

48 Empirikus sűrűségfüggvéy és mita Ilyekor célszerű a kostas x helyett vagy expoeciálisa övekvő x-et haszáli, ez a logarithmic biig, (ami logaritmikus skálá tűik kostas méretűek), vagy előíri egy miimális esetszámot itervallumokét, és eze kritérium szerit beállítai egy diamikusa változó x-et.

49 Empirikus sűrűségfüggvéy és mita A Magyar Wikipédia, mit hálózat fokszámeloszlásáak empirikus sűrűségfüggvéye expoeciálisa övekvő k eseté: h(k) e 05 1e k

50 Empirikus sűrűségfüggvéy és mita Megjegyzés: ha csak a hatváyszerű lecsegés érdekel miket (pl. a hatváykitevő), akkor azt az empirikus eloszlásfüggvéy is megmutatja, (és ott em kell a x-ekkel vesződi): 1 F(k) F(k)~k α k

51 és mita

52 és mita érték Defiíció: Az empirikus várható érték a mita átlagával azoos: x = x1 + x2 + + x = 1 i=1 A agy számok törvéyei alapjá x X, (illetve ha X 4 korlátos, akkor erős értelembe is kovergál). P x i. Empirikus szóráségyzet Defiíció: Az empirikus szóráségyzet az empirikus átlagtól való égyzetes eltérés átlaga: S 2 = (x1 x)2 + (x 2 x) (x x) 2 = 1 i=1 (x i x) 2.

53 és mita érték Defiíció: Az empirikus várható érték a mita átlagával azoos: x = x1 + x2 + + x = 1 i=1 A agy számok törvéyei alapjá x X, (illetve ha X 4 korlátos, akkor erős értelembe is kovergál). P x i. Empirikus szóráségyzet Defiíció: Az empirikus szóráségyzet az empirikus átlagtól való égyzetes eltérés átlaga: S 2 = (x1 x)2 + (x 2 x) (x x) 2 = 1 i=1 (x i x) 2.

54 és mita érték Defiíció: Az empirikus várható érték a mita átlagával azoos: x = x1 + x2 + + x = 1 i=1 A agy számok törvéyei alapjá x X, (illetve ha X 4 korlátos, akkor erős értelembe is kovergál). P x i. Empirikus szóráségyzet Defiíció: Az empirikus szóráségyzet az empirikus átlagtól való égyzetes eltérés átlaga: S 2 = (x1 x)2 + (x 2 x) (x x) 2 = 1 i=1 (x i x) 2.

55 Mi az empirikus szóráségyzet várható értéke? és mita Empirikus szóráségyzet várható értéke

56 és mita Mi az empirikus szóráségyzet várható értéke? Korábba a szórás tárgyalásáál már levezettük, S 2 = 1 σ2 Empirikus szóráségyzet várható értéke

57 és mita Mi az empirikus szóráségyzet várható értéke? Korábba a szórás tárgyalásáál már levezettük, Korrigált empirikus szóráségyzet S 2 = 1 σ2 A fetiek alapjá a korrigált empirikus szóráségyzet: S 2 = 1 S2 = 1 1 i=1 (x i x) 2. Empirikus szóráségyzet várható értéke

58 és mita Mi az empirikus szóráségyzet várható értéke? Korábba a szórás tárgyalásáál már levezettük, Korrigált empirikus szóráségyzet S 2 = 1 σ2 A fetiek alapjá a korrigált empirikus szóráségyzet: S 2 = 1 S2 = 1 1 i=1 (x i x) 2. Eek várható értéke már megegyezik a szóráségyzetével, S 2 = 1 S2 = σ 2. Empirikus szóráségyzet várható értéke

59 és mita

60 Hogya lehete pl. a kvartiliseket megbecsüli a mita alapjá? és mita

61 Hogya lehete pl. a kvartiliseket megbecsüli a mita alapjá? és mita - Redezzük a mitákat érték alapjá,

62 Hogya lehete pl. a kvartiliseket megbecsüli a mita alapjá? és mita - Redezzük a mitákat érték alapjá, - és a mitaelemek első egyedéél lesz az alsó kvartilis,

63 Hogya lehete pl. a kvartiliseket megbecsüli a mita alapjá? és mita - Redezzük a mitákat érték alapjá, - és a mitaelemek első egyedéél lesz az alsó kvartilis, - (a feléél va a mediá),

64 Hogya lehete pl. a kvartiliseket megbecsüli a mita alapjá? és mita - Redezzük a mitákat érték alapjá, - és a mitaelemek első egyedéél lesz az alsó kvartilis, - (a feléél va a mediá), - és a háromegyedéél a felső kvartilis.

65 Boxplot és mita Egy adathalmaz 5-szám összesítője: 1) a miimum, 2) az alsó kvartilis, Q 1, 3) a mediá, Q 2, 4) a felső kvartilis Q 3, 5) a maximum. Ezeket egy ú. boxplot-ba szokás összefoglali: Az adathalmaz terjedelme (agolul rage) a maximum és miimum közti külöbség. Az iterkvartilis terjedelem (IQR): Q 3 Q 1.

66 Boxplot A boxplot éháy eloszlásfajta eseté: és mita

67 Boxplot A boxplot éháy eloszlásfajta eseté: és mita

68 Outlier A kiugró értékeket hívjuk outlier-ek: és mita

69 Outlier és mita A kiugró értékeket hívjuk outlier-ek: - outlier, ha Q 3-at meghaladja az IQR másfélszeresével, - outlier, ha Q 1-él több mit IQR másfélszeresével kisebb.

70 Outlier és mita A kiugró értékeket hívjuk outlier-ek: - outlier, ha Q 3-at meghaladja az IQR másfélszeresével, - outlier, ha Q 1-él több mit IQR másfélszeresével kisebb. Az outlier-ekek drámai hatása lehet az átlagra és a szórásra.

71 Outlier és mita A kiugró értékeket hívjuk outlier-ek: - outlier, ha Q 3-at meghaladja az IQR másfélszeresével, - outlier, ha Q 1-él több mit IQR másfélszeresével kisebb. Az outlier-ekek drámai hatása lehet az átlagra és a szórásra. Ezeket általába külö csillaggal jelöljük, és a maradék adatokra csiáluk box-plotot.

72 Boxplot A boxplot akkor igazá érdekes, ha több mitát hasolítuk össze egymással: és mita

73 Boxplot A boxplot akkor igazá érdekes, ha több mitát hasolítuk össze egymással: és mita

74 Boxplot A boxplot akkor igazá érdekes, ha több mitát hasolítuk össze egymással: és mita

75 Boxplot A boxplot akkor igazá érdekes, ha több mitát hasolítuk össze egymással: és mita

76 és mita

77 és mita Külööse fotos az az eset, amikor a statisztikai ormális eloszlású, ami azt jeleti, hogy X eloszlása ormális, X N (µ, σ).

78 és mita Külööse fotos az az eset, amikor a statisztikai ormális eloszlású, ami azt jeleti, hogy X eloszlása ormális, X N (µ, σ). Természetese ilyekor az x i mitaelemekre is tekithetük úgy, mit µ várható értékű és σ szórású ormális eloszlású függetle változókra, x i N (µ, σ).

79 Tegyük fel tehát, hogy x i N (µ, σ). és mita

80 Tegyük fel tehát, hogy x i N (µ, σ). Mi lesz x eloszlása? és mita

81 és mita Tegyük fel tehát, hogy x i N (µ, σ). Mi lesz x eloszlása? Mivel a ormális eloszlás stabil, i=1 x N (µ, x i N (µ, σ), σ ) x = 1 x i i=1

82 Tegyük fel tehát, hogy x i N (µ, σ). Mi lesz S 2 eloszlása? és mita

83 Tegyük fel tehát, hogy x i N (µ, σ). Mi lesz S 2 eloszlása? és mita S 2 = 1 i x) i=1(x 2 = 1 i=1 xi 1 1 i=1 x 2 i 2xi x j + 1 j=1 2 j=1 1 1 i=1 i=1 x 2 i 2 2 i,j=1 x 2 i 2 2 i=1 j=1 x ix j ( 1 1 ) 2 x 2 i 2 2 i<j i=1 j=1 x j x 2 i + 2 x ix j i<j 2 x j = 2 = x 2 j + 2 x jx k j<k = x ix j = 1 1 j=1 i=1 x 2 j + 2 x jx k j<k = x 2 i 2 2 x ix j i<j

84 és mita Tegyük fel tehát, hogy x i N (µ, σ). Mi lesz S 2 eloszlása? S 2 = 1 1 i=1 x 2 i 2 2 x ix j i<j

85 és mita Tegyük fel tehát, hogy x i N (µ, σ). Mi lesz S 2 eloszlása? S 2 = 1 1 i=1 x 2 i 2 2 x ix j i<j Bevezetük egy új változót, melyek eloszlása stadard ormális, z i = xi µ σ x i = µ + σz i, z i N (0, 1),

86 és mita Tegyük fel tehát, hogy x i N (µ, σ). Mi lesz S 2 eloszlása? S 2 = 1 1 i=1 x 2 i 2 2 x ix j i<j Bevezetük egy új változót, melyek eloszlása stadard ormális, ezzel S 2 = z i = xi µ σ x i = µ + σz i, z i N (0, 1), 1 1 (µ 2 + 2µσz i + σ 2 z 2 i ) 2 i=1 2 (µ 2 + µσz i + µσz j + σ 2 z jz j ) = i<j 1 µ µσ z i ( 1) 2 i=1 µ 2 2 ( 1)µσ 2 i=1 σ2 z 2 i i=1 z i 2 2 σ2 z iz j i<j

87 és mita Tegyük fel tehát, hogy x i N (µ, σ). Mi lesz S 2 eloszlása? S 2 = 1 1 i=1 x 2 i 2 2 x ix j i<j Bevezetük egy új változót, melyek eloszlása stadard ormális, ezzel z i = xi µ σ S 2 = σ x i = µ + σz i, z i N (0, 1), i=1 z 2 i σ z iz j i<j

88 és mita Tegyük fel tehát, hogy x i N (µ, σ). Mi lesz S 2 eloszlása? S 2 = 1 1 i=1 x 2 i 2 2 x ix j i<j Bevezetük egy új változót, melyek eloszlása stadard ormális, ezzel z i = xi µ σ S 2 = σ x i = µ + σz i, z i N (0, 1), i=1 z 2 i σ z iz j i<j Bevezetük még egy új változót, y = S2 σ 2, melyre y = 1 i=1 z 2 i 2 z jz j = (1 1 i<j ) z 2 i 2 z iz j. i<j i=1

89 és mita Az y változó sűrűségfüggvéye és karakterisztikus függvéye: ρ(y) = dz 1 dz δ y (1 1 ) z 2 i 2 i<j ϕ y(t) = e z 1 2 e z 2 1 e z 2 2π 2π 2π ρ(y)e ity dy = 2 dz1 dz (2π) 2 i=1 z iz j e it(1 1 ) z 2 i 2it z i z j 1 2 z 2 i i=1 i<j i=1 Az expoesbe lévő kifejezés felfogható úgy, mit egy mátrix szedvicselés: it (1 1 ) i=1 z 2 i 2it z iz j 1 i<j 2 i=1 z 2 i = za z 1 it (1 1 ) it it 2 it 1 A = it (1 1 ) it 2 it it 1 2 it (1 1 )

90 és mita Az y változó sűrűségfüggvéye és karakterisztikus függvéye: ρ(y) = dz 1 dz δ y (1 1 ) z 2 i 2 i<j ϕ y(t) = e z 1 2 e z 2 1 e z 2 2π 2π 2π ρ(y)e ity dy = 2 dz1 dz (2π) 2 i=1 z iz j e it(1 1 ) z 2 i 2it z i z j 1 2 z 2 i i=1 i<j i=1 Az expoesbe lévő kifejezés felfogható úgy, mit egy mátrix szedvicselés: it (1 1 ) i=1 z 2 i 2it z iz j 1 i<j 2 i=1 z 2 i = za z 1 it (1 1 ) it it 2 it 1 A = it (1 1 ) it 2 it it 1 2 it (1 1 )

91 és mita Ezzel a ϕ y(t) karakterisztikus függvéy: ϕ y(t) = hisze A saját redszerére áttérve A v i = λ i v i, det A = ϕ y(t) = i=1 dz1 dz e za z = (2π) 2 i=1 λ i, du1 du (2π) 2 du 1 e λ 1u 2 1 2π 1 2π π λ i. e λ i u 2 i i=1 1 (2π) 2 π e αx2 = α = du 2 e λ 2u 2 2 2π π det A, du 2π e λu2 =

92 és mita Ezzel a ϕ y(t) karakterisztikus függvéy: ϕ y(t) = hisze A saját redszerére áttérve A v i = λ i v i, det A = ϕ y(t) = i=1 dz1 dz e za z = (2π) 2 i=1 λ i, du1 du (2π) 2 du 1 e λ 1u 2 1 2π 1 2π π λ i. e λ i u 2 i i=1 1 (2π) 2 π e αx2 = α = du 2 e λ 2u 2 2 2π π det A, du 2π e λu2 =

93 és mita Az A determiásáak meghatározásához először felbotjuk: A = ( 1 2 it) Ez alapjá egy tetszőleges v = v 1 v A v = ( 1 2 it) v + it + it eseté i=1 v i

94 és mita Az A determiásáak meghatározásához először felbotjuk: A = ( 1 2 it) Ez alapjá egy tetszőleges v = v 1 v A v = ( 1 2 it) v + it + it eseté i=1 v i

95 és mita Az A determiásáak meghatározásához először felbotjuk: A = ( 1 2 it) Ez alapjá egy tetszőleges v = Az A sajátvektorai: v 1 v A v = ( 1 2 it) v + it + it eseté i=1 v i

96 és mita Az A determiásáak meghatározásához először felbotjuk: A = ( 1 2 it) Ez alapjá egy tetszőleges v = Az A sajátvektorai: v 1 v A v = ( 1 2 it) v + it + it eseté i=1 v i Ha v i = 0 teljesül, akkor eze belül v tetszőleges lehet, azaz ez i=1 egy 1 dimeziós altér 1 darab λ = ( 1 it) sajátértékkel. 2

97 és mita Az A determiásáak meghatározásához először felbotjuk: A = ( 1 2 it) Ez alapjá egy tetszőleges v = Az A sajátvektorja: v 1 v A v = ( 1 2 it) v + it Ha v i 0 akkor a sajátvektor v = i=1 + it eseté i=1 v i , a sajátérték λ = ( 1 2 it) + it = 1 2

98 és mita Az A determiásáak meghatározásához először felbotjuk: A = ( 1 2 it) Ez alapjá egy tetszőleges v = Az A determiása: v 1 v A v = ( 1 2 it) v + it + it eseté i=1 v i det A = 1 2 ( 1 2 it)

99 és mita A ϕ y(t) karakterisztikus függvéy: 1 ϕ y(t) = (2π) 2 π det A = 1 (2π) 2 π 1 ( 1 = 2 2 it) 1 1 (1 2it) 1 2 Ez egy 1 szabadsági fokú χ 2 eloszlás karakterisztikus függvéye! ρ(y) = y Γ ( 1 2 ) e y 2,. Az empirikus szóráségyzet eloszlása A fetiek alapjá az S 2 eloszlása egy átskálázott, 1 szabadsági fokú χ 2 eloszlás, hisze S 2 = σ2 y χ 2 -eloszlás karakterisztikus függvéye Kofidecia itervallum

A statisztikai vizsgálat tárgyát képező egyedek összességét statisztikai sokaságnak nevezzük.

A statisztikai vizsgálat tárgyát képező egyedek összességét statisztikai sokaságnak nevezzük. Statisztikai módszerek. BMEGEVGAT01 Készítette: Halász Gábor Budapesti Műszaki és Gazdaságtudomáyi Egyetem Gépészméröki Kar Hidrodiamikai Redszerek Taszék 1111, Budapest, Műegyetem rkp. 3. D ép. 334. Tel:

Részletesebben

Statisztika 1. zárthelyi dolgozat március 21.

Statisztika 1. zárthelyi dolgozat március 21. Statisztika 1 zárthelyi dolgozat 011 március 1 1 Legye X = X 1,, X 00 függetle mita b paraméterű Poisso-eloszlásból b > 0 Legye T 1 X = X 1+X ++X 100, T 100 X = X 1+X ++X 00 00 a Milye a számra igaz, hogy

Részletesebben

BIOMATEMATIKA ELŐADÁS

BIOMATEMATIKA ELŐADÁS BIOMATEMATIKA ELŐADÁS 10. A statisztika alapjai Debrecei Egyetem, 2015 Dr. Bérczes Attila, Bertók Csaád A diasor tartalma 1 Bevezetés 2 Statisztikai függvéyek Defiíció, empirikus várható érték Empirikus

Részletesebben

Matematikai statisztika

Matematikai statisztika Matematikai statisztika PROGRAMTERVEZŐ INFORMATIKUS alapszak, A szakiráy Arató Miklós Valószíűségelméleti és Statisztika Taszék Természettudomáyi Kar 2019. február 18. Arató Miklós (ELTE) Matematikai statisztika

Részletesebben

A biostatisztika alapfogalmai, konfidenciaintervallum. Dr. Boda Krisztina PhD SZTE ÁOK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet

A biostatisztika alapfogalmai, konfidenciaintervallum. Dr. Boda Krisztina PhD SZTE ÁOK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet A biostatisztika alapfogalmai, kofideciaitervallum Dr. Boda Krisztia PhD SZTE ÁOK Orvosi Fizikai és Orvosi Iformatikai Itézet Mitavétel ormális eloszlásból http://www.ruf.rice.edu/~lae/stat_sim/idex.html

Részletesebben

Az átlagra vonatkozó megbízhatósági intervallum (konfidencia intervallum)

Az átlagra vonatkozó megbízhatósági intervallum (konfidencia intervallum) Az átlagra voatkozó megbízhatósági itervallum (kofidecia itervallum) Határozzuk meg körül azt az itervallumot amibe előre meghatározott valószíűséggel esik a várható érték (µ). A várható értéket potosa

Részletesebben

24. tétel A valószínűségszámítás elemei. A valószínűség kiszámításának kombinatorikus modellje.

24. tétel A valószínűségszámítás elemei. A valószínűség kiszámításának kombinatorikus modellje. 24. tétel valószíűségszámítás elemei. valószíűség kiszámításáak kombiatorikus modellje. GYORISÁG ÉS VLÓSZÍŰSÉG meyibe az egyes adatok a sokaságo belüli részaráyát adjuk meg (törtbe vagy százalékba), akkor

Részletesebben

Statisztika 1. zárthelyi dolgozat március 18.

Statisztika 1. zárthelyi dolgozat március 18. Statisztika. zárthelyi dolgozat 009. március 8.. Ismeretle m várható értékű, szórású ormális eloszlásból a következő hatelemű mitát kaptuk:, 48 3, 3, 83 0,, 3, 97 a) Számítsuk ki a mitaközepet és a tapasztalati

Részletesebben

Matematika B4 I. gyakorlat

Matematika B4 I. gyakorlat Matematika B4 I. gyakorlat 2006. február 16. 1. Egy-dimeziós adatredszerek Va valamilye adatredszer (számsorozat), amelyről szereték kiszámoli bizoyos dolgokat. Az egyes értékeket jelöljük z i -vel, a

Részletesebben

A matematikai statisztika elemei

A matematikai statisztika elemei A matematikai statisztika elemei Mikó Teréz, dr. Szalkai Istvá szalkai@almos.ui-pao.hu Pao Egyetem, Veszprém 2014. március 23. 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 3 Bevezetés................................

Részletesebben

biometria III. foglalkozás előadó: Prof. Dr. Rajkó Róbert Hipotézisvizsgálat

biometria III. foglalkozás előadó: Prof. Dr. Rajkó Róbert Hipotézisvizsgálat Kísérlettervezés - biometria III. foglalkozás előadó: Prof. Dr. Rajkó Róbert u-próba Feltétel: egy ormális eloszlású sokaság σ variaciájáak számszerű értéke ismert. Hipotézis: a sokaság µ várható értéke

Részletesebben

Megjegyzések. További tételek. Valódi határeloszlások. Tulajdonságok. Gyenge (eloszlásbeli) konvergencia

Megjegyzések. További tételek. Valódi határeloszlások. Tulajdonságok. Gyenge (eloszlásbeli) konvergencia Valószíűségszámítás és statisztika előadás ifo. BSC/B-C szakosokak 6. előadás október 5. Megjegyzések. A tétel feltételei gyegíthetőek: elég, ha a függetle, azoos eloszlású változók várható értéke véges.

Részletesebben

Eddig megismert eloszlások Jelölése Eloszlása EX D 2 X P(X = 1) = p Ind(p) P(X = 0) = 1 p. Leíró és matematikai statisztika

Eddig megismert eloszlások Jelölése Eloszlása EX D 2 X P(X = 1) = p Ind(p) P(X = 0) = 1 p. Leíró és matematikai statisztika Leíró és matematikai statisztika Matematika alapszak, matematikai elemző szakiráy Zempléi Adrás Valószíűségelméleti és Statisztika Taszék Matematikai Itézet Természettudomáyi Kar Eötvös Lorád Tudomáyegyetem

Részletesebben

Populáció. Történet. Adatok. Minta. A matematikai statisztika tárgya. Valószínűségszámítás és statisztika előadás info. BSC/B-C szakosoknak

Populáció. Történet. Adatok. Minta. A matematikai statisztika tárgya. Valószínűségszámítás és statisztika előadás info. BSC/B-C szakosoknak Valószíűségszámítás és statisztika előadás ifo. BSC/B-C szakosokak 6. előadás október 16. A matematikai statisztika tárgya Következtetések levoása adatok alapjá Ipari termelés Mezőgazdaság Szociológia

Részletesebben

(A TÁMOP /2/A/KMR számú projekt keretében írt egyetemi jegyzetrészlet):

(A TÁMOP /2/A/KMR számú projekt keretében írt egyetemi jegyzetrészlet): A umerikus sorozatok fogalma, határértéke (A TÁMOP-4-8//A/KMR-9-8 számú projekt keretébe írt egyetemi jegyzetrészlet): Koverges és diverges sorozatok Defiíció: A természetes számoko értelmezett N R sorozatokak

Részletesebben

2. egy iskola tanulói, a változók: magasságuk cm-ben, súlyuk (tömegük) kilóban; 3. egy iskola tanulói, a változó: tanulmányi átlaguk;

2. egy iskola tanulói, a változók: magasságuk cm-ben, súlyuk (tömegük) kilóban; 3. egy iskola tanulói, a változó: tanulmányi átlaguk; Statisztika Tegyük fel, hogy va egy halmazuk, és tekitsük egy vagy több valószíűségi változót, amelyek a halmaz mide elemé felveszek valamilye értéket. A halmazt populációak vagy sokaságak evezzük. Példák:

Részletesebben

Komputer statisztika

Komputer statisztika Eszterházy Károly Főiskola Matematikai és Iformatikai Itézet Tómács Tibor Komputer statisztika Eger, 010. október 6. Tartalomjegyzék Előszó 4 Jelölések 5 1. Valószíűségszámítás 7 1.1. Valószíűségi mező............................

Részletesebben

I. Függelék. A valószínűségszámítás alapjai. I.1. Alapfogalamak: A valószínűség fogalma: I.2. Valószínűségi változó.

I. Függelék. A valószínűségszámítás alapjai. I.1. Alapfogalamak: A valószínűség fogalma: I.2. Valószínűségi változó. I. Függelék A valószíűségszámítás alapjai I.1. Alapfogalamak: Véletle jeleség: létrejöttét befolyásoló összes téyezőt em ismerjük. Tömegjeleség: a jeleség adott feltételek mellett akárháyszor megismételhető.

Részletesebben

A szórások vizsgálata. Az F-próba. A döntés. Az F-próba szabadsági fokai

A szórások vizsgálata. Az F-próba. A döntés. Az F-próba szabadsági fokai 05..04. szórások vizsgálata z F-próba Hogya foguk hozzá? Nullhipotézis: a két szórás azoos, az eltérés véletle (mitavétel). ullhipotézishez tartozik egy ú. F-eloszlás. Szabadsági fokok: számláló: - evező:

Részletesebben

véletlen : statisztikai törvényeknek engedelmeskedik (Mi az ami közös a népszavazásban, a betegségek gyógyulásában és a fiz. kém. laborban?

véletlen : statisztikai törvényeknek engedelmeskedik (Mi az ami közös a népszavazásban, a betegségek gyógyulásában és a fiz. kém. laborban? BEVEZETÉS A statisztika teljese laikusokak: agy mukával gyűjtött adatok vizsgálata, abból következtetések levoása ( statistical iferece ) (Egy kicsit sok hűhó semmiért azaz Much ado about othig.) Mi is

Részletesebben

BIOSTATISZTIKA ÉS INFORMATIKA. Leíró statisztika

BIOSTATISZTIKA ÉS INFORMATIKA. Leíró statisztika BIOSTATISZTIKA ÉS INFORMATIKA Leíró statisztika Első közelítésbe a statisztikai tevékeységeket égy csoportba sorolhatjuk, de ezek között ics éles határ:. adatgyűjtés, 2. az adatok áttekithetővé tétele,

Részletesebben

Intervallum Paraméteres Hipotézisek Nemparaméteres. Statisztika december 2.

Intervallum Paraméteres Hipotézisek Nemparaméteres. Statisztika december 2. Itervallum Paraméteres Hipotézisek Nemparaméteres Statisztika Hipotézisvizsgálat Székely Balázs 2010. december 2. Itervallum Paraméteres Hipotézisek Nemparaméteres Előadás vázlat 1 Itervallumbecslések

Részletesebben

f (M (ξ)) M (f (ξ)) Bizonyítás: Megjegyezzük, hogy konvex függvényekre mindig létezik a ± ben

f (M (ξ)) M (f (ξ)) Bizonyítás: Megjegyezzük, hogy konvex függvényekre mindig létezik a ± ben Propositio 1 (Jese-egyelőtleség Ha f : kovex, akkor tetszőleges ξ változóra f (M (ξ M (f (ξ feltéve, hogy az egyelőtleségbe szereplő véges vagy végtele várható értékek létezek Bizoyítás: Megjegyezzük,

Részletesebben

A statisztika részei. Példa:

A statisztika részei. Példa: STATISZTIKA Miért tauljuk statisztikát? Mire haszálhatjuk? Szakirodalom értő és kritikus olvasásához Mit állít egyáltalá a cikk? Korrektek-e a megállaítások? Vizsgálatok (kísérletek és felmérések) tervezéséhez,

Részletesebben

Kutatói pályára felkészítı modul

Kutatói pályára felkészítı modul Kutatói pályára felkészítı modul Kutatói pályára felkészítı kutatási ismeretek modul Tudomáyos kutatási alapayag feldolgozása, elemzési ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI

Részletesebben

6. feladatsor. Statisztika december 6. és 8.

6. feladatsor. Statisztika december 6. és 8. 6. feladatsor Statisztika 200. december 6. és 8.. Egy = 0 szervert tartalmazó kiszolgáló mide szervere mide pillaatba 0 < p < valószíűséggel foglalt, a foglaltságok szerverekét függetleek. Tehát a foglaltak

Részletesebben

Sorozatok, határérték fogalma. Függvények határértéke, folytonossága

Sorozatok, határérték fogalma. Függvények határértéke, folytonossága Sorozatok, határérték fogalma. Függvéyek határértéke, folytoossága 1) Végtele valós számsorozatok Fogalma, megadása Defiíció: A természetes számok halmazá értelmezett a: N R egyváltozós valós függvéyt

Részletesebben

2. Hatványsorok. A végtelen soroknál tanultuk, hogy az. végtelen sort adja: 1 + x + x x n +...

2. Hatványsorok. A végtelen soroknál tanultuk, hogy az. végtelen sort adja: 1 + x + x x n +... . Függvéysorok. Bevezetés és defiíciók A végtele sorokál taultuk, hogy az + x + x + + x +... végtele összeg x < eseté koverges. A feti végtele összegre úgy is godolhatuk, hogy végtele sok függvéyt aduk

Részletesebben

3.1. A Poisson-eloszlás

3.1. A Poisson-eloszlás Harmadik fejezet Nevezetes valószíűségi változók Valamely valószíűségi változóhoz kapcsolódó kérdésekre akkor tuduk potos választ adi, ha a változó eloszlása ismert, vagy megközelítőleg ismert. Ebbe a

Részletesebben

Statisztika. Földtudomány szak, geológus szakirány, 2015/2016. tanév tavaszi

Statisztika. Földtudomány szak, geológus szakirány, 2015/2016. tanév tavaszi Statisztika Földtudomáy szak, geológus szakiráy, 015/016. taév tavaszi félév Backhausz Áges (ELTE TTK Valószíűségelméleti és Statisztika Taszék)1 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés 3 1.1. Példa: az adatok elemzése....................

Részletesebben

Statisztika I. 4. előadás Mintavétel. Kóczy Á. László KGK-VMI. Minta Mintavétel Feladatok. http://uni-obuda.hu/users/koczyl/statisztika1.

Statisztika I. 4. előadás Mintavétel. Kóczy Á. László KGK-VMI. Minta Mintavétel Feladatok. http://uni-obuda.hu/users/koczyl/statisztika1. Statisztika I. 4. előadás Mintavétel http://uni-obuda.hu/users/koczyl/statisztika1.htm Kóczy Á. László KGK-VMI koczy.laszlo@kgk.uni-obuda.hu Sokaság és minta Alap- és mintasokaság A mintasokaság az a részsokaság,

Részletesebben

Statisztika I. 4. előadás Mintavétel. Kóczy Á. László KGK-VMI. Minta Mintavétel Feladatok. http://uni-obuda.hu/users/koczyl/statisztika1.

Statisztika I. 4. előadás Mintavétel. Kóczy Á. László KGK-VMI. Minta Mintavétel Feladatok. http://uni-obuda.hu/users/koczyl/statisztika1. Statisztika I. 4. előadás Mintavétel http://uni-obuda.hu/users/koczyl/statisztika1.htm Kóczy Á. László KGK-VMI koczy.laszlo@kgk.uni-obuda.hu Sokaság és minta Alap- és mintasokaság A mintasokaság az a részsokaság,

Részletesebben

Áringadozások elıadás Kvantitatív pénzügyek szakirány 2012/13 2. félév

Áringadozások elıadás Kvantitatív pénzügyek szakirány 2012/13 2. félév Árigadozások elıadás Kvatitatív pézügyek szakiráy 01/13. félév Heti óra elıadás + óra gyakorlat Elıadás: fıleg modellek, elemzési módszerek Gyakorlat: R programmal, alkalmazások Számokérés 50%: beadadó

Részletesebben

Statisztika - bevezetés Méréselmélet PE MIK MI_BSc VI_BSc 1

Statisztika - bevezetés Méréselmélet PE MIK MI_BSc VI_BSc 1 Statisztika - bevezetés 00.04.05. Méréselmélet PE MIK MI_BSc VI_BSc Bevezetés Véletlen jelenség fogalma jelenséget okok bizonyos rendszere hozza létre ha mindegyik figyelembe vehető egyértelmű leírás általában

Részletesebben

A függvénysorozatok olyanok, mint a valós számsorozatok, csak éppen a tagjai nem valós számok,

A függvénysorozatok olyanok, mint a valós számsorozatok, csak éppen a tagjai nem valós számok, l.ch FÜGGVÉNYSOROZATOK, FÜGGVÉNYSOROK, HATVÁNYSOROK Itt egy függvéysorozat: f( A függvéysorozatok olyaok, mit a valós számsorozatok, csak éppe a tagjai em valós számok, 5 haem függvéyek, f ( ; f ( ; f

Részletesebben

1. Sajátérték és sajátvektor

1. Sajátérték és sajátvektor 1. Sajátérték és sajátvektor Leképezés diagoális mátrixa. Kérdés Mely bázisba lesz egy traszformáció mátrixa diagoális? A Hom(V) és b 1,...,b ilye bázis. Ha [A] b,b főátlójába λ 1,...,λ áll, akkor A(b

Részletesebben

ezek alapján kívánunk dönteni. Ez formálisan azt jelenti, hogy ellenőrizni akarjuk,

ezek alapján kívánunk dönteni. Ez formálisan azt jelenti, hogy ellenőrizni akarjuk, A deceber -i gyakorlat téája A hipotézisvizsgálat fotos probléája a következő két kérdés vizsgálata. a) Egy véletle eyiség várható értékéek agyságáról va bízoyos feltevésük. Elleőrizi akarjuk e feltevés

Részletesebben

Virág Katalin. Szegedi Tudományegyetem, Bolyai Intézet

Virág Katalin. Szegedi Tudományegyetem, Bolyai Intézet Függetleségvizsgálat Virág Katali Szegedi Tudomáyegyetem, Bolyai Itézet Függetleség Függetleség Két változó függetle, ha az egyik változó megfigyelése a másik változóra ézve em szolgáltat iformációt; azaz

Részletesebben

Tartalom. Kezdeti szimulációs technikák. Tipikus kérdések. A bootstrap módszer. Bevezetés A független, azonos eloszlású eset:

Tartalom. Kezdeti szimulációs technikák. Tipikus kérdések. A bootstrap módszer. Bevezetés A független, azonos eloszlású eset: Tartalom A bootstrap módszer Zempléi Adrás TTK, Valószíőségelméleti és Statisztika Taszék 2010. október 21 Bevezetés A függetle, azoos eloszlású eset: emparaméteres paraméteres eset Alkalmazások a rétegzett

Részletesebben

ORVOSI STATISZTIKA. Az orvosi statisztika helye. Egyéb példák. Példa: test hőmérséklet. Lehet kérdés? Statisztika. Élettan Anatómia Kémia. Kérdések!

ORVOSI STATISZTIKA. Az orvosi statisztika helye. Egyéb példák. Példa: test hőmérséklet. Lehet kérdés? Statisztika. Élettan Anatómia Kémia. Kérdések! ORVOSI STATISZTIKA Az orvos statsztka helye Életta Aatóma Kéma Lehet kérdés?? Statsztka! Az orvos dötéseket hoz! Mkor jó egy dötés? Meyre helyes egy dötés? Mekkora a tévedés lehetősége? Példa: test hőmérséklet

Részletesebben

Statisztikai hipotézisvizsgálatok

Statisztikai hipotézisvizsgálatok Statisztikai hipotézisvizsgálatok. Milye problémákál haszálatos? A gyakorlatba agyo gyakra szükségük lehet arra, hogy mitákból származó iformációk alapjá hozzuk sokaságra voatkozó dötéseket. Például egy

Részletesebben

kismintás esetekben vagy olyanokban, melyeknél a tanulóalgoritmust tesztadatokon szeretnénk

kismintás esetekben vagy olyanokban, melyeknél a tanulóalgoritmust tesztadatokon szeretnénk ÚJRAMINTAVÉTELEZÉSI ELJÁRÁSOK A jackkife (zsebkés) és bootstrap (cipőhúzó a saját kallatyújáál fogva) eljárások agol elevezése is arra utal, hogy itt ad hoc eljárásokról va szó, melyek azoba agyo haszosak

Részletesebben

18. Valószín ségszámítás. (Valószín ségeloszlások, függetlenség. Valószín ségi változók várható

18. Valószín ségszámítás. (Valószín ségeloszlások, függetlenség. Valószín ségi változók várható 8. Valószí ségszámítás. (Valószí ségeloszlások, függetleség. Valószí ségi változók várható értéke, magasabb mometumok. Kovergeciafajták, kapcsolataik. Borel-Catelli lemmák. Nagy számok gyege törvéyei.

Részletesebben

Empirikus szórásnégyzet

Empirikus szórásnégyzet Empirikus égyzet Mi lee hasoló szellembe a becslése a mita alapjá? Empirikus égyzet Mi lee hasoló szellembe a becslése a mita alapjá? Az átlagtól való égyzetes eltérést kée átlagoli... Empirikus égyzet

Részletesebben

A tárgy címe: ANALÍZIS 1 A-B-C (2+2). 1. gyakorlat

A tárgy címe: ANALÍZIS 1 A-B-C (2+2). 1. gyakorlat A tárgy címe: ANALÍZIS A-B-C + gyakorlat Beroulli-egyelőtleség Legye N, x k R k =,, és tegyük fel, hogy vagy x k 0 k =,, vagy pedig x k 0 k =,, Ekkor + x k + x k Speciális Beroulli-egyelőtleség Ha N és

Részletesebben

Statisztika október 27.

Statisztika október 27. Statisztika 2011. október 27. Külöbség valószíőségszámítás és statisztika között Kísérlet: 4-szer dobuk fel egy érmét. Megszámoljuk a fejek számát. Valszám: Ismert a fejdobás valószíősége. Milye valószíőséggel

Részletesebben

1. A radioaktivitás statisztikus jellege

1. A radioaktivitás statisztikus jellege A radioaktivitás időfüggése 1. A radioaktivitás statisztikus jellege Va N darab azoos radioaktív atomuk, melyekek az atommagja spotá átalakulásra képes. tegyük fel, hogy ezek em bomlaak tovább. Ekkor a

Részletesebben

Gyakorló feladatok II.

Gyakorló feladatok II. Gyakorló feladatok II. Valós sorozatok és sorok Közgazdász szakos hallgatókak a Matematika B című tárgyhoz 2005. október Valós sorozatok elemi tulajdoságai F. Pozitív állítás formájába fogalmazza meg azt,

Részletesebben

Kabos: Statisztika II. t-próba 9.1. Ha ismert a doboz szórása de nem ismerjük a

Kabos: Statisztika II. t-próba 9.1. Ha ismert a doboz szórása de nem ismerjük a Kabos: Statisztika II. t-próba 9.1 Egymintás z-próba Ha ismert a doboz szórása de nem ismerjük a doboz várhatóértékét, akkor a H 0 : a doboz várhatóértéke = egy rögzített érték hipotézisről úgy döntünk,

Részletesebben

Elemi statisztika fizikusoknak

Elemi statisztika fizikusoknak 1. oldal Elemi statisztika fizikusoknak Pollner Péter Biológiai Fizika Tanszék pollner@elte.hu Az adatok leírása, megismerése és összehasonlítása 2-1 Áttekintés 2-2 Gyakoriság eloszlások 2-3 Az adatok

Részletesebben

? közgazdasági statisztika

? közgazdasági statisztika Valószíűségszámítás és a statsztka Valószíűség számítás Matematka statsztka Alkalmazott statsztka? közgazdaság statsztka épesség statsztka orvos statsztka Stb. Példa: vércsoportok Az eloszlás A AB B Elem

Részletesebben

Nagy számok törvényei Statisztikai mintavétel Várható érték becslése. Dr. Berta Miklós Fizika és Kémia Tanszék Széchenyi István Egyetem

Nagy számok törvényei Statisztikai mintavétel Várható érték becslése. Dr. Berta Miklós Fizika és Kémia Tanszék Széchenyi István Egyetem agy számok törvényei Statisztikai mintavétel Várható érték becslése Dr. Berta Miklós Fizika és Kémia Tanszék Széchenyi István Egyetem A mérés mint statisztikai mintavétel A méréssel az eloszlásfüggvénnyel

Részletesebben

KÍSÉRLETTERVEZÉS ÉS ÉRTÉKELÉS A MIKROBIOLÓGIAI GYAKORLATBAN

KÍSÉRLETTERVEZÉS ÉS ÉRTÉKELÉS A MIKROBIOLÓGIAI GYAKORLATBAN KÍSÉRLETTERVEZÉS ÉS ÉRTÉKELÉS A MIKROBIOLÓGIAI GYAKORLATBAN DR. REICHART OLIVÉR 005. Budapest Lektorálta: Zukál Edre Tartalom BEVEZETÉS 3. VALÓSZÍNŰSÉGSZÁMÍTÁSI ALAPOK 5.. Kombiatorikai alapösszefüggések

Részletesebben

Valószín ségszámítás és statisztika gyakorlat Programtervez informatikus szak, esti képzés

Valószín ségszámítás és statisztika gyakorlat Programtervez informatikus szak, esti képzés Valószí ségszámítás és statisztika gyakorlat Programtervez iformatikus szak, esti képzés.) Egy érmével dobuk. Ha az eredméy fej, akkor még egyszer dobuk, ha írás, akkor még kétszer. a.) Mik leszek a kísérletet

Részletesebben

[Biomatematika 2] Orvosi biometria

[Biomatematika 2] Orvosi biometria [Biomatematika 2] Orvosi biometria 2016.02.29. A statisztika típusai Leíró jellegű statisztika: összegzi egy adathalmaz jellemzőit. A középértéket jelemzi (medián, módus, átlag) Az adatok változékonyságát

Részletesebben

Feladatok és megoldások a 11. heti gyakorlathoz

Feladatok és megoldások a 11. heti gyakorlathoz Feladatok és megoldások a. het gyakorlathoz dszkrét várható érték Építőkar Matematka A. Egy verseye öt ő és öt férf verseyző dul. Tegyük fel, hogy cs két azoos eredméy, és md a 0! sorred egyformá valószíű.

Részletesebben

x, x R, x rögzített esetén esemény. : ( ) x Valószínűségi Változó: Feltételes valószínűség: Teljes valószínűség Tétele: Bayes Tétel:

x, x R, x rögzített esetén esemény. : ( ) x Valószínűségi Változó: Feltételes valószínűség: Teljes valószínűség Tétele: Bayes Tétel: Feltételes valószínűség: Teljes valószínűség Tétele: Bayes Tétel: Valószínűségi változó általános fogalma: A : R leképezést valószínűségi változónak nevezzük, ha : ( ) x, x R, x rögzített esetén esemény.

Részletesebben

VÉLETLENÍTETT ALGORITMUSOK. 1.ea.

VÉLETLENÍTETT ALGORITMUSOK. 1.ea. VÉLETLENÍTETT ALGORITMUSOK 1.ea. 1. Bevezetés - (Mire jók a véletleített algoritmusok, alap techikák) 1.1. Gyorsredezés Vegyük egy ismert példát, a redezések témaköréből, méghozzá a gyorsredezés algoritmusát.

Részletesebben

Populáció nagyságának felmérése, becslése

Populáció nagyságának felmérése, becslése http:/zeus.yf.hu/~szept/kuzusok.htm Populáció agyságáak felméése, becslése Becsült paaméteek: N- az adott populáció teljes agysága (egyed, pá, stb) D- dezitás (sűűség), egységyi felülete/téfogata számított

Részletesebben

æ MATEMATIKAI STATISZTIKA Dr. Bolla Marianna, Matematika Intézet, Sztochasztika Tanszék

æ MATEMATIKAI STATISZTIKA Dr. Bolla Marianna, Matematika Intézet, Sztochasztika Tanszék æ MATEMATIKAI STATISZTIKA Dr. Bolla Mariaa, Matematika Itézet, Sztochasztika Taszék Leíró statisztika Ω, A, P) statisztikai mező, ahol a P mértékcsalád olya P eloszlásokból áll, melyekkel Ω, A, P) valószíűségi

Részletesebben

1. előadás: Bevezetés. Irodalom. Számonkérés. Cél. Matematikai statisztika előadás survey statisztika MA szakosoknak. A matematikai statisztika tárgya

1. előadás: Bevezetés. Irodalom. Számonkérés. Cél. Matematikai statisztika előadás survey statisztika MA szakosoknak. A matematikai statisztika tárgya Matematikai statisztika előadás survey statisztika MA szakosokak 206/207 2. félév Zempléi Adrás. előadás: Bevezetés Irodalom, követelméyek A félév célja Matematikai statisztika tárgya Törtéet Alapfogalmak

Részletesebben

Matematika I. 9. előadás

Matematika I. 9. előadás Matematika I. 9. előadás Valós számsorozat kovergeciája +-hez ill. --hez divergáló sorozatok A határérték és a műveletek kapcsolata Valós számsorozatok mootoitása, korlátossága Komplex számsorozatok kovergeciája

Részletesebben

Matematikai statisztika gyakorlat Programtervez informatikus alapszak, A szakirány 2018/2019 tavaszi félév Megoldások, végeredmények

Matematikai statisztika gyakorlat Programtervez informatikus alapszak, A szakirány 2018/2019 tavaszi félév Megoldások, végeredmények Matematikai statisztika gyakorlat Programtervez iformatikus alapszak, A szakiráy 8/9 tavaszi félév Megoldások, végeredméyek. A. évi épszámlálás alapjá a -4 év közötti épesség emek szeriti megoszlása Forrás:

Részletesebben

Statisztika I. 8. előadás. Előadó: Dr. Ertsey Imre

Statisztika I. 8. előadás. Előadó: Dr. Ertsey Imre Statisztika I. 8. előadás Előadó: Dr. Ertsey Imre Minták alapján történő értékelések A statisztika foglalkozik. a tömegjelenségek vizsgálatával Bizonyos esetekben lehetetlen illetve célszerűtlen a teljes

Részletesebben

e (t µ) 2 f (t) = 1 F (t) = 1 Normális eloszlás negyedik centrális momentuma:

e (t µ) 2 f (t) = 1 F (t) = 1 Normális eloszlás negyedik centrális momentuma: Normális eloszlás ξ valószínűségi változó normális eloszlású. ξ N ( µ, σ 2) Paraméterei: µ: várható érték, σ 2 : szórásnégyzet (µ tetszőleges, σ 2 tetszőleges pozitív valós szám) Normális eloszlás sűrűségfüggvénye:

Részletesebben

Matematikai alapok és valószínőségszámítás. Statisztikai becslés Statisztikák eloszlása

Matematikai alapok és valószínőségszámítás. Statisztikai becslés Statisztikák eloszlása Matematikai alapok és valószínőségszámítás Statisztikai becslés Statisztikák eloszlása Mintavétel A statisztikában a cél, hogy az érdeklõdés tárgyát képezõ populáció bizonyos paramétereit a populációból

Részletesebben

ANALÍZIS I. TÉTELBIZONYÍTÁSOK ÍRÁSBELI VIZSGÁRA

ANALÍZIS I. TÉTELBIZONYÍTÁSOK ÍRÁSBELI VIZSGÁRA ANALÍZIS I. TÉTELBIZONYÍTÁSOK ÍRÁSBELI VIZSGÁRA Szerkesztette: Balogh Tamás 202. július 2. Ha hibát találsz, kérlek jelezd a ifo@baloghtamas.hu e-mail címe! Ez a Mű a Creative Commos Nevezd meg! - Ne add

Részletesebben

3. SOROZATOK. ( n N) a n+1 < a n. Egy sorozatot (szigorúan) monotonnak mondunk, ha (szigorúan) monoton növekvő vagy csökkenő.

3. SOROZATOK. ( n N) a n+1 < a n. Egy sorozatot (szigorúan) monotonnak mondunk, ha (szigorúan) monoton növekvő vagy csökkenő. 3. SOROZATOK 3. Sorozatok korlátossága, mootoitása, kovergeciája Defiíció. Egy f : N R függvéyt valós szám)sorozatak evezük. Ha A egy adott halmaz és f : N A, akkor f-et A-beli értékű) sorozatak evezzük.

Részletesebben

Valószín ségszámítás (jegyzet)

Valószín ségszámítás (jegyzet) Valószí ségszámítás (jegyzet) Csiszár Vill 9. február 8.. Valószí ségi mez Két bevezet példa: ) Osztozkodási probléma (494, helyes megoldás több, mit évvel kés bb, Pascal, Fermat): Két játékos fej-írás

Részletesebben

1 k < n(1 + log n) C 1n log n, d n. (1 1 r k + 1 ) = 1. = 0 és lim. lim n. f(n) < C 3

1 k < n(1 + log n) C 1n log n, d n. (1 1 r k + 1 ) = 1. = 0 és lim. lim n. f(n) < C 3 Dr. Tóth László, Fejezetek az elemi számelméletből és az algebrából (PTE TTK, 200) Számelméleti függvéyek Számelméleti függvéyek értékeire voatkozó becslések A τ() = d, σ() = d d és φ() (Euler-függvéy)

Részletesebben

1. Adatok kiértékelése. 2. A feltételek megvizsgálása. 3. A hipotézis megfogalmazása

1. Adatok kiértékelése. 2. A feltételek megvizsgálása. 3. A hipotézis megfogalmazása HIPOTÉZIS VIZSGÁLAT A hipotézis feltételezés egy vagy több populációról. (pl. egy gyógyszer az esetek 90%-ában hatásos; egy kezelés jelentősen megnöveli a rákos betegek túlélését). A hipotézis vizsgálat

Részletesebben

Matematikai statisztika gyakorlat 2018/2019 II. félév

Matematikai statisztika gyakorlat 2018/2019 II. félév Matematikai statisztika gyakorlat 018/019 II. félév 1. Táblázatok Viszoyszámok: V = A, ahol A: a viszoyítás tárgya (amit viszoyítuk); B B: a viszoyítás alapja (amihez viszoyítuk) Megoszlási: a sokaság

Részletesebben

Innen. 2. Az. s n = 1 + q + q 2 + + q n 1 = 1 qn. és q n 0 akkor és csak akkor, ha q < 1. a a n végtelen sor konvergenciáján nem változtat az, ha

Innen. 2. Az. s n = 1 + q + q 2 + + q n 1 = 1 qn. és q n 0 akkor és csak akkor, ha q < 1. a a n végtelen sor konvergenciáján nem változtat az, ha . Végtele sorok. Bevezetés és defiíciók Bevezetéskét próbáljuk meg az 4... végtele összegek értelmet adi. Mivel végtele sokszor em tuduk összeadi, emiatt csak az első tagot adjuk össze: legye s = 4 8 =,

Részletesebben

Kalkulus gyakorlat - Megoldásvázlatok

Kalkulus gyakorlat - Megoldásvázlatok Kalkulus gyakorlat - Megoldásvázlatok Fizika BSc I/. gyakorlat. Tétel Newto Leibiz. Ha f folytoos az a, b] itervallumo és F primitív függvéye f-ek, akkor b a f F b F a.. Számítsuk ki az alábbi racioális

Részletesebben

Statisztika elméleti összefoglaló

Statisztika elméleti összefoglaló 1 Statisztika elméleti összefoglaló Tel.: 0/453-91-78 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék.... Becsléselmélet... 3 3. Intervallumbecslések... 5 4. Hipotézisvizsgálat... 8 5. Regresszió-számítás... 11

Részletesebben

8.1. A rezgések szétcsatolása harmonikus közelítésben. Normálrezgések. = =q n és legyen itt a potenciál nulla. q i j. szimmetrikus. q k.

8.1. A rezgések szétcsatolása harmonikus közelítésben. Normálrezgések. = =q n és legyen itt a potenciál nulla. q i j. szimmetrikus. q k. 8. KIS REZGÉSEK STABIL EGYENSÚLYI HELYZET KÖRÜL 8.. A rezgések szétcsatolása harmoikus közelítésbe. Normálrezgések Egyesúlyi helyzet: olya helyzet, amelybe belehelyezve a redszert (ulla kezdősebességgel),

Részletesebben

Valószínűségszámítás alapjai szemléletesen

Valószínűségszámítás alapjai szemléletesen ### walszam07-jav-80.doc, ### 08.0.3., :00' http://math.ui-pao.hu/~szalkai/walszam07.pdf Valószíűségszámítás alapjai szemléletese /Kézirat, 08-0-3. / dr.szalkai Istvá Pao Egyetem, Veszprém Matematika Taszék

Részletesebben

Leíró és matematikai statisztika gyakorlat 2018/2019 II. félév

Leíró és matematikai statisztika gyakorlat 2018/2019 II. félév Leíró és matematikai statisztika gyakorlat 08/09 II. félév Táblázatok Viszoyszámok: V = A, ahol A: a viszoyítás tárgya amit viszoyítuk; B B: a viszoyítás alapja amihez viszoyítuk Megoszlási: a sokaság

Részletesebben

FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI

FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI statisztika 9 IX. ROBUsZTUs statisztika 1. ROBUsZTUssÁG Az eddig kidolgozott módszerek főleg olyanok voltak, amelyek valamilyen értelemben optimálisak,

Részletesebben

6. Előadás. Vereb György, DE OEC BSI, október 12.

6. Előadás. Vereb György, DE OEC BSI, október 12. 6. Előadás Visszatekintés: a normális eloszlás Becslés, mintavételezés Reprezentatív minta A statisztika, mint változó Paraméter és Statisztika Torzítatlan becslés A mintaközép eloszlása - centrális határeloszlás

Részletesebben

Statisztika gyakorlat Geológus szakirány

Statisztika gyakorlat Geológus szakirány Statisztika gyakorlat Geológus szakiráy Játékszabályok Az óráko részt kell vei, maximum 3-szor lehet hiáyozi. Az aláírás megszerzéséek lehetséges módjai: vagy ZH írásával vagy egy el re kihirdetett házi

Részletesebben

Pályázat címe: Pályázati azonosító: Kedvezményezett: Szegedi Tudományegyetem Cím: 6720 Szeged, Dugonics tér 13. www.u-szeged.hu www.palyazat.gov.

Pályázat címe: Pályázati azonosító: Kedvezményezett: Szegedi Tudományegyetem Cím: 6720 Szeged, Dugonics tér 13. www.u-szeged.hu www.palyazat.gov. Pályázat címe: Új geerációs sorttudomáyi kézés és tartalomfejlesztés, hazai és emzetközi hálózatfejlesztés és társadalmasítás a Szegedi Tudomáyegyeteme Pályázati azoosító: TÁMOP-4...E-5//KONV-05-000 Sortstatisztika

Részletesebben

Anyagvizsgálati módszerek Mérési adatok feldolgozása. Anyagvizsgálati módszerek

Anyagvizsgálati módszerek Mérési adatok feldolgozása. Anyagvizsgálati módszerek Anyagvizsgálati módszerek Mérési adatok feldolgozása Anyagvizsgálati módszerek Pannon Egyetem Mérnöki Kar Anyagvizsgálati módszerek Statisztika 1/ 22 Mérési eredmények felhasználása Tulajdonságok hierarchikus

Részletesebben

(d) x 6 3x 2 2 = 0, (e) x + x 2 = 1 x, (f) 2x x 1 = 8, 2(x 1) a 1

(d) x 6 3x 2 2 = 0, (e) x + x 2 = 1 x, (f) 2x x 1 = 8, 2(x 1) a 1 . Bevezető. Oldja meg az alábbi egyeleteket: (a cos x + si x + cos x si x = (b π si x = x π 4 x 3π 4 cos x (c cos x + si x = si x (d x 6 3x = 0 (e x + x = x (f x + 5 + x = 8 (g x + + x + + x + x + =..

Részletesebben

Biomatematika 2 Orvosi biometria

Biomatematika 2 Orvosi biometria Biomatematika 2 Orvosi biometria 2017.02.13. Populáció és minta jellemző adatai Hibaszámítás Valószínűség 1 Esemény Egy kísérlet vagy megfigyelés (vagy mérés) lehetséges eredményeinek összessége (halmaza)

Részletesebben

Bootstrap (Efron, 1979)

Bootstrap (Efron, 1979) Bootstrap (Efro, 979) 4. elıadás 204. március 3. Bootstrap módszerek, többdimeziós extrém-érték eloszlások illeszkedésvizsgálata Újramitavételezési eljárás, a becsléseik szórásáak vizsgálatára, modell-illeszkedés

Részletesebben

Statisztika (jegyzet)

Statisztika (jegyzet) Statisztika (jegyzet) Csiszár Vill 009. május 6.. Statisztikai mez A statisztika egyik ága a leíró statisztika. Ekkor a meggyelt adatokat áttekithet formába ábrázoljuk, pl. hisztogrammal (oszlopdiagrammal),

Részletesebben

Mo= argmax f(x), ha X abszolút folytonos; Mo= argmax P (X = x i ), ha X diszkrét.

Mo= argmax f(x), ha X abszolút folytonos; Mo= argmax P (X = x i ), ha X diszkrét. Segédayag a Matematikai statisztika tatárgyhoz 09 április 0 Leíró statisztika A statisztikai elemzések egyik legfotosabb eszközei a viszoyszámok A viszoyszám két statisztikai adat háyadosa Jelölések: V

Részletesebben

kritikus érték(ek) (critical value).

kritikus érték(ek) (critical value). Hipotézisvizsgálatok (hypothesis testig) A statisztikáak egyik célja lehet a populáció tulajdoságaiak, ismeretle paramétereiek a becslése. A másik tipikus cél: valamely elmélet, hipotézis empirikus bizoyítása

Részletesebben

[Biomatematika 2] Orvosi biometria

[Biomatematika 2] Orvosi biometria [Biomatematika 2] Orvosi biometria 2016.02.15. Esemény Egy kísérlet vagy megfigyelés (vagy mérés) lehetséges eredményeinek összessége (halmaza) alkotja az eseményteret. Esemény: az eseménytér részhalmazai.

Részletesebben

Kidolgozott feladatok a nemparaméteres statisztika témaköréből

Kidolgozott feladatok a nemparaméteres statisztika témaköréből Kidolgozott feladatok a emparaméteres statisztika témaköréből A tájékozódást mideféle szíkódok segítik. A feladatok eredeti szövege zöld, a megoldások fekete, a figyelmeztető, magyarázó elemek piros szíűek.

Részletesebben

Véletlen jelenség: okok rendszere hozza létre - nem ismerhetjük mind, ezért sztochasztikus.

Véletlen jelenség: okok rendszere hozza létre - nem ismerhetjük mind, ezért sztochasztikus. Valószín ségelméleti és matematikai statisztikai alapfogalmak összefoglalása (Kemény Sándor - Deák András: Mérések tervezése és eredményeik értékelése, kivonat) Véletlen jelenség: okok rendszere hozza

Részletesebben

Tudjuk, hogy az optimumot az ún. regressziós görbe szolgáltatja, melynek egyenlete:

Tudjuk, hogy az optimumot az ún. regressziós görbe szolgáltatja, melynek egyenlete: æ REGRESSZIÓANALÍZIS Az alapprobléma a következő: Az X, Y v.v. együttes eloszlásáak ismeretébe közelítei szereték Y-t X mérhető t fv.-ével legkisebb égyzetes értelembe: E(Y t(x)) 2 mi. t be. Tudjuk, hogy

Részletesebben

Játékszabályok. a keresett valószín ség:

Játékszabályok. a keresett valószín ség: Játékszabályok Az óráko részt kell vei, maximum -szor lehet hiáyozi. Aki többször hiáyzik, em kap gyakjegyet. + x potot lehet szerezi a félév sorá: pot:. ZH a félév közepé pot:. ZH a félév végé x pot:

Részletesebben

FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI

FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI statisztika 4 IV. MINTA, ALAPsTATIsZTIKÁK 1. MATEMATIKAI statisztika A matematikai statisztika alapfeladatát nagy általánosságban a következőképpen

Részletesebben

KÖVETKEZTETŐ STATISZTIKA

KÖVETKEZTETŐ STATISZTIKA ÁVF GM szak 2010 ősz KÖVETKEZTETŐ STATISZTIKA A MINTAVÉTEL BECSLÉS A sokasági átlag becslése 2010 ősz Utoljára módosítva: 2010-09-07 ÁVF Oktató: Lipécz György 1 A becslés alapfeladata Pl. Hányan láttak

Részletesebben

A maximum likelihood becslésről

A maximum likelihood becslésről A maximum likelihood becslésről Definíció Parametrikus becsléssel foglalkozunk. Adott egy modell, mellyel elképzeléseink szerint jól leírható a meghatározni kívánt rendszer. (A modell típusának és rendszámának

Részletesebben

A valószínűségszámítás elemei

A valószínűségszámítás elemei A valószínűségszámítás elemei Kísérletsorozatban az esemény relatív gyakorisága: k/n, ahol k az esemény bekövetkezésének abszolút gyakorisága, n a kísérletek száma. Pl. Jelenség: kockadobás Megfigyelés:

Részletesebben

Matematikai statisztika

Matematikai statisztika Matematka statsztka 8. elıadás http://www.math.elte.hu/~arato/matstat0.htm Kétmtás eset: függetle mták + + + = + ) ( ) ( ) ( Y Y X X Y X m m m t m Ha smert a szórás: (X elemő, σ szórású, Y m elemő, σ szórású),

Részletesebben