Az egynapos sebészet hazai helyzete az IAAS kongresszus tükrében

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az egynapos sebészet hazai helyzete az IAAS kongresszus tükrében"

Átírás

1 Az egynapos sebészet hazai helyzete az IAAS kongresszus tükrében Medicina 2000 Dr. Szokoly Miklós Ph. D Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ Orvos Igazgató MEST Főtitkára Balatonfüred szeptember 12.

2

3

4

5 A kongresszus monumentális méretű volt, jelzi ezt, hogy a világ 34 országából 720 regisztrált kolléga vett részt a hat szekcióban zajló szakmai programon

6 Egynapos sebészettel kapcsolatos gondolatok Magyarországon 1993-ban született az a törvényi meghatározás, amely lehetővé tette az egynapos sebészeti beavatkozások végzését fekvőbeteg ellátó intézményekben (Az egészségügyi szakellátás társadalombiztosítási finanszírozásának egyes kérdéseiről szóló 9/1993 (IV.2) NM rendelet). Azonban a motiváció hiánya, a kórházi és a szakmai lobby ellenállása komoly akadályt jelentett az egynapos sebészet terjedésében.

7 Mi történt a kongresszus óta?

8 Az egynapos sebészet részaránya az összes sebészeti beavatkozáson és az elektív műtéteken beül az International Association for Ambulatory Surgery (IAAS) 2010-es adatai szerint.

9 Összes sebészeti beavatkozás Elektív műtétek Austrália 41% 50% Belgium 43 % Nincs adat Dánia 74% 89% Anglia 52% 62% Finnország 63% Franciaország 36% Nincs adat Németország 43,5% Nincs adat Magyarország 8% 15% Olaszország 32% (40%) 64% Hollandia 53% Nincs adat Norvégia 50% 64% Portugália 35% 43% Skócia 37% 68% Spanyolország 33% 87% Svédország 69% 80% USA 71% 85%

10 Az egynapos sebészet formái és szereplői Nappali vagy ambuláns sebészet (same-day surgery) Nappali sebészet esetén a kórházi tartózkodás 2-6 óra között van, de nem haladhatja meg a 12 órát. Ez függ a beavatkozás módjától és az altatástól. Helyi érzéstelenítést követően 2 óra múlva, altatás után minimum 4, maximum 6 óra múlva hazabocsátható a beteg. Az egynapos sebészeti műtétek 95%-a ide sorolható (sérv, visszér műtét, arthroscopia, szürkehályog, nőgyógyászati műtétek stb.)

11 Az egynapos sebészet formái és szereplői Egynapos sebészet (overnight surgery) A klasszikus egynapos sebészethez (24 órás) a nagyobb beavatkozások tartoznak. Itt a betegek fokozottabb megfigyelést igényelnek, de 23 órán belül ők is hazakerülnek. Hányinger, hányás, erős fájdalom, egyéb nem sebészei szövődmények esetén az osztályon tartjuk a beteget, panaszmentességig (laparoscopos beavatkozások, proctológiai műtétek, nagyobb térd, váll műtétek stb.).

12 Egynapos sebészeti osztályok típusai Kórházban lévő független egynapos sebészeti egység Az egység saját műtővel, betegszobákkal, ellátási egységgel rendelkezik. Előnye, hogy önállósága mellett van egy kórházi háttére, bármilyen komplikáció esetére az intenzív osztály szinte karnyújtásnyira van. A tulajdon lehet a kórházé, de lehet magánkézben is (bérlemény). I

13 Egynapos sebészeti osztályok típusai Független Free-standing, magánkórház jellegű egynapos sebészet II A leggazdaságosabban működő egységek, csak a kezdeti beruházási költségek magasak. Jellemzője a költséghatékonyság és az egyéni felelősség. OEP?

14 Egynapos sebészeti osztályok típusai Független Free-standing, magánkórház jellegű egynapos sebészet II Egyetlen hátrányuk, hogy szövődmény esetén szükség van kórházi háttérre. Amennyiben a szövődmény helyben nem látható el (pl. sebészi komplikáció). Előfordulhat olyan nem várt eltérés a beteg állapotában (pl. szívinfarktus, tüdő embólia, ritmuszavar stb.), amely intenzív kórházi ellátást igényel. Ezért minden ilyen egységnek kötelező egy közeli kórházzal szerződnie.

15 Egynapos sebészeti osztályok típusai III Rendelő Intézetben vagy járóbeteg szakellátási intézményben levő egynapos sebészeti ellátó egység: itt a tulajdon lehet magán vagy önkormányzati, állami.

16 Egynapos sebészeti osztályok típusai Kórház területén lévő, osztályokon belüli, nem külön elhatárolt egynapos sebészeti tevékenység: nem költséghatékony, hiszen az egy betegre fordított költség hányad igen magas, és pszichikailag is negatívan hat a betegekre. IV

17 Az egynapos sebészeti ellátás folyamata

18 Az egynapos sebészet jövője 2007-ben további OEP pályázatot írtak ki. A pályázat célja az volt, hogy a korszerű egynapos ellátási forma váljon általánossá az érintett beavatkozások körében a többnapos, hagyományosan kórházi formához képest. Ez jó a betegnek, hiszen a beavatkozást követően nem kell kórházban maradnia és jó az intézménynek is, hiszen jóval kisebb kiadással jár, mintha a beteget kórházban kezelnék. A pályázat után 47 nyertes tudott elindulni, de sajnos a kórházakban tabu maradt az egynapos sebészet. A között, az új egynapos sebészeti egységek belépése után az elvégzett egy napos sebészeti beavatkozások száma jelentősen növekedett

19 Az egynapos sebészet jövője A 2007-ben nyert szolgáltatók mintegy 60%-a jelezte, hogy szerződött kapacitásuk többszörösét is képesek lennének ellátni, a betegek részéről felmerülő igényt is többszörösnek ítélték. A szerződött teljesítményt teljes súlyszám értékkel finanszírozza az OEP, de az azt meghaladó teljesítményt nem téríti meg a biztosító. (A jelenleg is uralkodó TVK, kórházakat is sújtó finanszírozási szabályozások miatt a szerzők véleménye)

20 Az egynapos sebészet jövője A 2010 évhes képest 2011 és 2012-ben az egynapos sebészeti esetszámok jelentős emelkedést mutattak, de 2012-ben jelentős megtorpanás következett, és a várható esetszám emelkedés a 2011/2010-évhez képest jelentősen csökkent.

21 Az egynapos sebészet jövője 1. A járóbeteg szakellátásban biztonsággal ellátható beavatkozások kerüljenek ki az aktív fekvő finanszírozás köréből és önálló járó OENO kóddal kizárólag a járóbeteg szakellátásban legyenek jelenthetőek. 2. Időszerű, hogy az egyes érintett szakmai kollégiumok (tagozatok) felülvizsgálják korábbi álláspontjukat az egynapos formában végezhető ellátások tekintetében. Ez az egynapos ellátások körének jelentős bővülését eredményezheti.

22 Az egynapos sebészet jövője 3. Az egynapos ellátások szabálykönyvét a megbízott szakértői csoport 2005-ben készítette el. Időszerű ennek átdolgozása, korszerűsítése. 4. Kiemelt figyelmet kell fordítani az egynapos ellátásokhoz kapcsolódó szakmai képzésekre, továbbképzésekre.

23 Az Egynapos Sebészet lehetőségei Az elmúlt években az Egynapos Sebészet lehetősége nem sokat változott. Statisztikában hasonló mutatókat látunk. A tervezett 8 %-ról legalább 40%-os részesedése ma már utópiának tűnik, pedig a tavalyi tárgyalásokon nagyon sok pozitív ígéretet kaptunk az NEFMI-től. Ezen a helyzeten változtatni kell és úgy tűnik - legalábbis ami a manuális területet érinti a struktúraátalakításban nem számoltak ezzel a lehetőséggel.

24 Feldolgozott adatai alapján a leggyakoribb beavatkozás továbbra is a szürkehályog műtét. Az egynapos sebészet költséghatékonyságának elsődleges elemeként a hotelszolgáltatások elmaradásából adódó megtakarítást nevezték meg.

25 Általános gyakorlat, hogy mind az orvosi, mind az ápoló személyzetet közreműködői szerződésekkel biztosítják a szolgáltatók. Összesen 906 orvos végezte a műtéteket. Ebből 23%, nőgyógyászati, 26,3% sebészeti, 5,4% urológiai, 17% szemészeti, 8-8% traumatológiai és ortopédiai, 5,5% fülorr-gégészeti és 6,8% egyéb orvosi feladatokat láttak el. Az orvosok díjazásában vegyesen alkalmazzák a fix, illetve OEP bevétel %-ában történő díjazást.

26 Egynapos sebészetet olyan szolgáltatók is végeznek, amelyeknél az előzetes vizsgálatok nem vehetők igénybe közfinanszírozás alapján. Ezen szolgáltatók is jogosultak OEP finanszírozott vizsgálatokra. Lehetőségük van a páciens beutalására, így biztosítva a térítésmentességet számukra, a preoperatív szakaszban.

27 A műtéti beavatkozás ingyenes?! A pályázaton nyertes szolgáltatók (95,3%) döntően térítési díj nélkül biztosítják az egynapos beavatkozások hotel és egyéb ellátásait. Közülük 9-en tudnak egyágyas elhelyezést biztosítani, 8 szolgáltatónál két- és háromágyas lehetőség is adott, 20-an nem rendelkeznek egyágyas kórteremmel. Kizárólag 3 ágyas elhelyezést 4 szolgáltató biztosít térítésmentesen. 27 szolgáltatónál a fürdőszoba a szobában (62,8%), 15 helyen csak a folyosón (34,8%) vehető igénybe, 16 helyen televízió (37%), 17 helyen klíma (39,5%), 6 helyen internet hozzáférés (14%) is biztosított.

28 A megkérdezettek 17%-a térítési díjat kér az elhelyezésért annak ellenére, hogy az OEP finanszírozás tartalmazza a hotelköltségek fedezetét. Az egyágyas elhelyezésért 5 E Ft és 40 E Ft, a kétágyasért 1 E Ft és 40 E Ft közötti térítést fizetnek a betegek. Egy szolgáltató a 3 ágyas elhelyezést is térítteti 3 E Ft-os díjjal.

29 Egyágyas szobáért a szolgáltatók 12,8%-a kér a betegtől térítési díjat. (X helyen Ft, Y helyen és Ft a műtét utáni tartózkodási idő függvényében, Z Kft és Ft időtartamtól függően, X kórház 5000 Ft, Y kórház 5000 Ft, X kórház Ft). Kétágyas szobáért a szolgáltatók 12,8%-a számol fel díjat, itt is nagyok az eltérések (X Kft Ft-ot, Y és Ft-ot a műtét utáni tartózkodási idő függvényében, X Rendelőintézet 4000 Ft-ot, X Kft Ft-ot kérnek a Hotel szolgáltatásért.

30 A szolgáltatók 8,5%-a térítési díjhoz köti az előzetes konzultációt. (Pl. X Szolgálat Ft-ot kér konzultációnként, az Y Kft. műtét előtt (5000 Ft) és után (2500 Ft) is, a Z Kft Ft konzultációs díjat fizettet a beteggel.)

31 Vannak kiugró eltérések ( pl.: X klinikán E Ft térítési díjat kér az altatásért és 10 E Ft-ot konzultációért) a szolgáltatást igénybevevőtől. Az általuk végzett leggyakoribb beavatkozások a varix lekötés-eltávolítás, az abrasio altatásban, a lágyék-, köldök-, comb sérvműtétek 18 év felett. Ezek HBCS forint értéke aneszteziológiára 7113 Ft, 5960 Ft, 5670 Ft-ot tartalmazott a 2008-as finanszírozási évben.

32 Melyek az egynapos sebészet előnyei? Az egynapos sebészet (ES) előnyei a beteg számára Pszichés effektus: ES egységek beteg központúak, a beteg személyre szabott ápolást és törődést kap. Csökken a beteg kiszolgáltatottság érzése és félelme ezek a negatív érzelmi megnyilvánulások különösen az idősebb korosztálynál és a gyerekeknél jelenthetnek gondot. Kórházban állapotához viszonyítva sokkal súlyosabb betegtársakkal van körül véve. Szociális effektus: személyre szabott kezelés következtében gyorsan rehabilitálódik, otthonába bocsájtható, és saját otthonában és hozzátartozói jelenlétében gyógyul, így kiküszöbölhető a kórházi környezet által okozott stressz állapot. Preventiós effectus: thrombo-embolizáció és az infekció lehetőségét jelentősen csökkenti. Költséghatékonysági effektus: Csökkenti a várólistákat, a felvétel és a hazabocsátás tervezhető, kontrollálható.

33 Melyek az egynapos sebészet előnyei? Az egynapos sebészet előnyei a szolgáltató számára Az elektiv sebészet jobban tervezhető (pontosabb előjegyzés, hatásosabb és jobb ágy és személyzet kihasználtság, tervezhető műtéti program). Lehetővé válik a gyors beteg áramlás, csökkennek a várólisták. Csökken az ellátásra, gyógyszerekre fordítandó költség. A multidiszciplináris működési forma gazdaságosabb (több műszert együtt használ több szakma). Az egynapos sebészet sokkal vonzóbb nővéreknek és személyzetnek (nincs ügyelet, a hétvége szabad). Új ES egység létesítése esetén felszabadulnak ágyak (felhasználás más célokra, vagy megszüntetés). Az egynapos sebészet költséghatékony. A kórházi tartózkodás ideje csökken, nincs éjszakai és hétvégi műszak, és gyakorlatilag nincs hotel költség (főleg rezsi és bérköltség). Az átlagos egynapos sebészeti egység költségmegtakarításai elérhetik a %, összehasonlítva a kórházéval, így a felszabaduló források más célokra fordítható (betegápolás, gondozás, szűrés, onkológiai és érrendszeri ellátás stb.).

34 Melyek az egynapos sebészet előnyei? Az egynapos sebészet előnyei a biztosító számára A beteg hamarabb nyeri vissza munkaképességét és gyorsan rehabilitálódik Következetesen lényegesen csökken a betegszabadság és a betegállomány Csökken az egy betegre fordított ellátási csomag összege

35 Kéréseink: Önálló szakmai tagozat

36 Kéréseink: Megfelelő finanszírozás

37 Kéréseink: Egynapos sebészeti (ES műtétet)

38 Kéréseink: Az egészségpolitika részéről nagyobb figyelmet

39 Kéréseink: Oktatói bázis kialakítása

40

41 Köszönöm a megtisztelő figyelmüket!

Egynapos sebészeti ellátás: kinek is jó? Csináljunk kasszát

Egynapos sebészeti ellátás: kinek is jó? Csináljunk kasszát Egynapos sebészeti ellátás: kinek is jó? Csináljunk kasszát Dr. Tóth Gábor Siófok 2014 április 2. Definíció Az egynapos sebészeti ellátás olyan speciális, a kórházi kezelést kiváltó ellátás, amely speciális

Részletesebben

AZ EGYNAPOS SEBÉSZETI MEDICINA2000 SZÖVETSÉG TEVÉKENYSÉG ÉRTÉKELÉSE A FELMÉRÉSE ALAPJÁN

AZ EGYNAPOS SEBÉSZETI MEDICINA2000 SZÖVETSÉG TEVÉKENYSÉG ÉRTÉKELÉSE A FELMÉRÉSE ALAPJÁN AZ EGYNAPOS SEBÉSZETI TEVÉKENYSÉG ÉRTÉKELÉSE A MEDICINA2000 SZÖVETSÉG FELMÉRÉSE ALAPJÁN Dr. Szarvas Tibor Vecsési Egészségügyi Szolgálat VEMED Kft. MEST elnökségi tag Medicina 2000 elnökségi tag 2018.09.19

Részletesebben

TÁMOGATJUK, TŰRJÜK VAGY

TÁMOGATJUK, TŰRJÜK VAGY TÁMOGATJUK, TŰRJÜK VAGY TILTJUK?, AVAGY AZ EGYNAPOS SEBÉSZET KIHASZNÁLTSÁGÁNAK SEGÍTÉSE VAGY KORLÁTOZÁSA A CÉL? SZAKÁCS ANASZTÁZIA ZIRCI ERZSÉBET KÓRHÁZ - RENDELŐINTÉZET Társszerző: Dr. Vermes Tamás XXV.

Részletesebben

Így dolgozunk mi Egynapos Sebészet

Így dolgozunk mi Egynapos Sebészet Így dolgozunk mi Egynapos Sebészet a történelmi múltú Szent Rókus Kórházban IX. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia Balatonfüred, 2012. Farkas Annamária, Dr. Göböl Zsolt Szent Rókus Kórház és Intézményei,

Részletesebben

Újabb nehézségek az egynapos sebészetben. Előadó: Kovács Péter Vemed Kft.

Újabb nehézségek az egynapos sebészetben. Előadó: Kovács Péter Vemed Kft. Újabb nehézségek az egynapos sebészetben Előadó: Kovács Péter Vemed Kft. Az egészségügyi, szociális és családügyi miniszter 16/2002. (XII. 12.) ESZCSM rendelete az egynapos sebészeti és a kúraszerűen végezhető

Részletesebben

Az Intézet havi betegforgalmi és finanszírozási adatait összefoglalva az alábbiakról tájékoztatom:

Az Intézet havi betegforgalmi és finanszírozási adatait összefoglalva az alábbiakról tájékoztatom: Országos Onkológiai Intézet Számítástechnikai Osztály Az Intézet 2016. 1-12.havi betegforgalmi és finanszírozási adatait összefoglalva az alábbiakról tájékoztatom: Betegforgalom alakulása Az Országos Onkológiai

Részletesebben

Szegedi úti akadémia PROSZTATA BETEGSÉGEK MŰTÉTEI A JÁRÓBETEG ELLÁTÁSBAN ÉS AZ EGYNAPOS SEBÉSZETEN LEHETŐSÉGEK, HATÁROK Dr.

Szegedi úti akadémia PROSZTATA BETEGSÉGEK MŰTÉTEI A JÁRÓBETEG ELLÁTÁSBAN ÉS AZ EGYNAPOS SEBÉSZETEN LEHETŐSÉGEK, HATÁROK Dr. Szegedi úti akadémia 2017 PROSZTATA BETEGSÉGEK MŰTÉTEI A JÁRÓBETEG ELLÁTÁSBAN ÉS AZ EGYNAPOS SEBÉSZETEN LEHETŐSÉGEK, HATÁROK Dr. Siller György Egynapos sebészeten végzett műtétek aránya országonként Egynapos

Részletesebben

Az Egynapos Sebészettel kapcsolatos gondolatok

Az Egynapos Sebészettel kapcsolatos gondolatok Az Egynapos Sebészettel kapcsolatos gondolatok Dr. Szokoly Miklós Ph. D Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ Orvos Igazgató Medicina 2000 Balatonfüred 2012. szeptember 13-16.

Részletesebben

Egészségügyi ellátások. Alapellátás és Járóbeteg-ellátás: Az ellátásért 10 eurót kell fizetni a biztosítottnak évente.

Egészségügyi ellátások. Alapellátás és Járóbeteg-ellátás: Az ellátásért 10 eurót kell fizetni a biztosítottnak évente. Egészségügyi ellátások Ausztria: Alapellátás és Az ellátásért 10 eurót kell fizetni a biztosítottnak évente. Átlagban 8-10 eurót kell fizetni naponta, de ez tartományonként változik. 28 nap a felső korlát.

Részletesebben

2011-ben az Európai Uniós beruházás révén intézetünk emeltszintű kistérségi járóbeteg-szakellátó központtá vált

2011-ben az Európai Uniós beruházás révén intézetünk emeltszintű kistérségi járóbeteg-szakellátó központtá vált HOGYAN LEHET KÖLTSÉGHATÉKONY AZ EGYNAPOS SEBÉSZET ÖNÁLLÓ JÁRÓBETEG SZAKELLÁTÁSBAN? A Szakorvosi Rendelőintézet Szigetszentmiklós Egynapos sebészetének bemutatkozása Dr. Raffay Éva főigazgató Marosi Zoltánné

Részletesebben

AZ OEP ÁLTAL KÜLÖN SZERZŐDÉSSEL FINANSZÍROZOTT EGYNAPOS BEAVATKOZÁSOK MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI ÉS ELLLÁTÁS-SZERVEZÉSI FELTÉTELEIRE

AZ OEP ÁLTAL KÜLÖN SZERZŐDÉSSEL FINANSZÍROZOTT EGYNAPOS BEAVATKOZÁSOK MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI ÉS ELLLÁTÁS-SZERVEZÉSI FELTÉTELEIRE 1. számú melléklet SZABÁLYKÖNYV AZ OEP ÁLTAL KÜLÖN SZERZŐDÉSSEL FINANSZÍROZOTT EGYNAPOS BEAVATKOZÁSOK MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI ÉS ELLLÁTÁS-SZERVEZÉSI FELTÉTELEIRE 1 1. A szabálykönyv érvényességi köre Jelen

Részletesebben

XXIV. Magyarországi Egészségügyi Napok, Debrecen,

XXIV. Magyarországi Egészségügyi Napok, Debrecen, Járóbeteg szakellátás: nagy elvárás, kis finanszírozás Dr. Polák László Főigazgató Budapest Főváros II. kerületi Önkormányzat Egészségügyi Szolgálata Minden relatív 2 Elvárások Egészségpolitika Lakosság

Részletesebben

1.2. A közfeladatot ellátó szerv szervezeti felépítése szervezeti egységek megjelölésével, az egyes szervezeti egységek feladatai:

1.2. A közfeladatot ellátó szerv szervezeti felépítése szervezeti egységek megjelölésével, az egyes szervezeti egységek feladatai: 1.2. A közfeladatot ellátó szerv szervezeti felépítése szervezeti egységek megjelölésével, az egyes szervezeti egységek feladatai: A Kórház szervezeti felépítését és egységeinek felsorolását az Organogram

Részletesebben

2. oldal a) a mellékletben foglalt tárgyi feltételeket; b) a műtéti beavatkozás elvégzésében jártas olyan szakorvost, aki a szakvizsgát követően 5 éve

2. oldal a) a mellékletben foglalt tárgyi feltételeket; b) a műtéti beavatkozás elvégzésében jártas olyan szakorvost, aki a szakvizsgát követően 5 éve 1. oldal 16/2002. (XII. 12.) ESzCsM rendelet az egynapos sebészeti és a kúraszerűen végezhető ellátások szakmai feltételeiről Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény (a továbbiakban: Eütv.) 247.

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S - a Képviselő-testülethez - a Területi Kórház Mátészalka alapító okiratáról

E L Ő T E R J E S Z T É S - a Képviselő-testülethez - a Területi Kórház Mátészalka alapító okiratáról MÁTÉSZALKA V Á R O S POLGÁRMESTERÉTŐ L 4701.Mátészalka, Hősök-tere 9. Tel.: (44) 501-361, Fax: (44) 501-358 e-mail:polgarmester@mateszalka.hu Száma: 146-3 /2007. E L Ő T E R J E S Z T É S - a Képviselő-testülethez

Részletesebben

A stroke ellátás helyzete Magyarországon

A stroke ellátás helyzete Magyarországon A stroke ellátás helyzete Magyarországon Bereczki Dániel SE Neurológiai Klinika Magyar Stroke Társaság Agyi érbetegségek kórházi kezeléseinek esetszáma és a kezelt személyek száma 160 000 140 000 120

Részletesebben

MEGVÁLTOZOTT SZAKDOLGOZÓI FELADATKÖRÖK AZ EGYNAPOS SEBÉSZETI ELLÁTÁSBAN

MEGVÁLTOZOTT SZAKDOLGOZÓI FELADATKÖRÖK AZ EGYNAPOS SEBÉSZETI ELLÁTÁSBAN MEGVÁLTOZOTT SZAKDOLGOZÓI FELADATKÖRÖK AZ EGYNAPOS SEBÉSZETI ELLÁTÁSBAN Dr. Varga Imre Szakorvosi Rendelőintézet Dunakeszi MEDICINA 2000 Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia 2012 Szeptember 13-15 Balatonfüred

Részletesebben

Járó- és Fekvőbeteg ellátás integrációja a markusovszky egyetemi oktatókórház szombathelyi és körmendi telephelyén

Járó- és Fekvőbeteg ellátás integrációja a markusovszky egyetemi oktatókórház szombathelyi és körmendi telephelyén Járó- és Fekvőbeteg ellátás integrációja a markusovszky egyetemi oktatókórház szombathelyi és körmendi telephelyén Járó- és fekvőbeteg ellátás integrációja a markusovszky egyetemi oktatókórház szombathelyi

Részletesebben

Higgy abban, hogy az. EGÉSZSÉG megőrzése. a legjobb befektetés. Csoportos egészségbiztosítás. Med 4 Group. Higgy magadban.

Higgy abban, hogy az. EGÉSZSÉG megőrzése. a legjobb befektetés. Csoportos egészségbiztosítás. Med 4 Group. Higgy magadban. Higgy abban, hogy az EGÉSZSÉG megőrzése a legjobb befektetés. Csoportos egészségbiztosítás Med 4 Group Higgy magadban. Higgy abban, hogy GONDOSKODHATSZ munkavállalóid egészségéről. Csoportos egészségbiztosításunkkal

Részletesebben

VI. A Szívsebészeti Osztály műtéti eredményei

VI. A Szívsebészeti Osztály műtéti eredményei VI. A Szívsebészeti Osztály műtéti eredményei Dr. Székely László Nehéz évet tudunk most is a hátunk mögött. Beteganyagunk egyre súlyosabb, egyre nehezebben operálható, betegebb és idősebb. Egyrészt ezek

Részletesebben

Molnár Attila Az EGVE jelölt elnöke

Molnár Attila Az EGVE jelölt elnöke Molnár Attila Az EGVE jelölt elnöke 2003 járó díjcsökkentés, szabálykönyv szigorítás, teljesítmény határérték 2004 TVK, egynapos sebészet 2005 Járó és fekvő kassza összenyitása, díjharmonizáció 2006 Labor

Részletesebben

Haladó sebészeti technikák alkalmazása a műtéti eljárásban

Haladó sebészeti technikák alkalmazása a műtéti eljárásban Haladó sebészeti technikák alkalmazása a műtéti eljárásban képzés Jósa András Oktatókórház Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft. HELYI OKTATÁSI PROGRAMJA 2011. Tartalomjegyzék 1. ÁLTALÁNOS IRÁNYELVEK

Részletesebben

Jelentés az egynapos sebészeti ellátásra fordított pénzeszközök hasznosulásáról

Jelentés az egynapos sebészeti ellátásra fordított pénzeszközök hasznosulásáról Jelentés az egynapos sebészeti ellátásra fordított pénzeszközök hasznosulásáról A közelmúltban jelent meg az Állami Számvevôszék jelentése az egynapos ellátásra fordított pénzeszközök hasznosulásáról.

Részletesebben

Zöldenergia V. Balázs Iván Vállalkozásfejlesztési Igazgató

Zöldenergia V. Balázs Iván Vállalkozásfejlesztési Igazgató Emberi erőforr forrás s egészs szségének megtartása, mint megújul julóenergiaforrás s a jövőbenj Zöldenergia V. Balázs Iván Vállalkozásfejlesztési Igazgató Adómentes juttatási elemek 2012-ben 1. Vissza

Részletesebben

Jirkovszkyné Szép Mária főosztályvezető Egészségügyi, Családvédelmi és Foglalkoztatáspolitikai Főosztály

Jirkovszkyné Szép Mária főosztályvezető Egészségügyi, Családvédelmi és Foglalkoztatáspolitikai Főosztály MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ALPOLGÁRMESTERE ESZ:746.272/2006. Javaslat a Semmelweis Kórház- Rendelőintézet és Egyetemi Oktató Kórház valamint a Diósgyőri Kórház - Rendelőintézet struktúrájának átalakítására,

Részletesebben

JELENTÉS. az egynapos sebészeti ellátásra fordított pénzeszközök hasznosulásának ellenőrzéséről. 1001 2010. március

JELENTÉS. az egynapos sebészeti ellátásra fordított pénzeszközök hasznosulásának ellenőrzéséről. 1001 2010. március JELENTÉS az egynapos sebészeti ellátásra fordított pénzeszközök hasznosulásának ellenőrzéséről 1001 2010. március 2. Államháztartás Központi Szintjét Ellenőrző Igazgatóság 2.1. Teljesítmény Ellenőrzési

Részletesebben

Forrás Internet-helye: 3. A lakosság egészségi állapota

Forrás Internet-helye:   3. A lakosság egészségi állapota A svájci egészségügy statisztikai zsebkönyve 2017 egységes szerkezetben Gesundheit. Taschenstatistik 2017 Bundesamt für Statistik 14 Gesundheit, Neuchâtel 2018 (44 p.), megj. 2018. 01. 30. Forrás Internet-helye:

Részletesebben

Flóris István. Péterfy Kórház-Rendelőintézet Országos Traumatológiai Intézet. XXV. Magyarországi Egészségügyi Napok Siófok, október

Flóris István. Péterfy Kórház-Rendelőintézet Országos Traumatológiai Intézet. XXV. Magyarországi Egészségügyi Napok Siófok, október Flóris István A baleseti sebészeti ellátás finanszírozásának változása a HBCs rendszer bevezetését követően és ennek hatása a Péterfy Kórház adósság állományára: értékelés és javaslatok Péterfy Kórház-Rendelőintézet

Részletesebben

Mennyi közpénzt költünk egészségre Magyarországon?

Mennyi közpénzt költünk egészségre Magyarországon? VI. Egészséginformációs Fórum Mennyi közpénzt költünk egészségre Magyarországon? KEREKASZTAL Bodrogi József Csaba Iván Sinkó Eszter Skultéty László Vitrai József CÉLKITŰZÉSEK Cél: a hallgatóság módszertani

Részletesebben

Előadók: Dr. Kisimre László, Tóth Szilvia, Györe Sándorné

Előadók: Dr. Kisimre László, Tóth Szilvia, Györe Sándorné Járóbeteg szakellátást végző intézményekben működő egynapos sebészeti ellátás fókuszálva a Kistérségi Járóbetegellátó Központban végzett tevékenységre. Előadók: Dr. Kisimre László, Tóth Szilvia, Györe

Részletesebben

NEAK Szakmai Fórum. Farkas Marianna ellátási főigazgató-helyettes. Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő. Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő

NEAK Szakmai Fórum. Farkas Marianna ellátási főigazgató-helyettes. Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő. Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő NEAK Szakmai Fórum Farkas Marianna ellátási főigazgató-helyettes Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő Egészségbiztosítási Alap kiadásai 2017 A daganatos betegségek

Részletesebben

Az Egészségügy. Dr. Dombi Ákos (dombi@finance.bme.hu)

Az Egészségügy. Dr. Dombi Ákos (dombi@finance.bme.hu) Az Egészségügy Dr. Dombi Ákos (dombi@finance.bme.hu) 1. A rendszer felépítése és sajátosságai 2. Az egészségügy finanszírozása: forrásteremtés 3. Az egészségügy finanszírozása: forrásallokáció 4. Verseny

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGÜGY FINANSZÍROZÁSA: FORRÁSALLOKÁCIÓ

AZ EGÉSZSÉGÜGY FINANSZÍROZÁSA: FORRÁSALLOKÁCIÓ AZ EGÉSZSÉGÜGY FINANSZÍROZÁSA: FORRÁSALLOKÁCIÓ Módszerek: 1. Fejkvóta, 2. Költségvetési korlát, 3. Kórházi napok díjazása, 4. Szolgáltatásfinanszírozás, 5. Esetfinanszírozás A forrásallokáció két vezérelve:

Részletesebben

Laboratóriumi diagnosztikai feladatok finanszírozása a járóbetegszakellátásban

Laboratóriumi diagnosztikai feladatok finanszírozása a járóbetegszakellátásban Kistérségi Járóbetegellátó Központ 7570 Barcs, Kálmán I. u. 10 Laboratóriumi diagnosztikai feladatok finanszírozása a járóbetegszakellátásban Szerző és előadó: Dr. Kisimréné Györkös Ágnes Tóth Szilvia

Részletesebben

9024 Győr, Vasvári Pál u. 2-4.

9024 Győr, Vasvári Pál u. 2-4. Petz Aladár Megyei Oktató Kórház bemutatkozása 2011. április 9. Készítette: Csordás Adrienn Turbók Adrienn Az intézmény alapításának éve: 1749. Az alapító neve: Győr Város Tanácsa A korábban Szentháromság

Részletesebben

Kórházi létesítmény gazdálkodás a MOLNÁR AT TILA ELNÖK EGÉSZSÉGÜGYI GAZDASÁGI VEZETŐK EGYESÜLETE

Kórházi létesítmény gazdálkodás a MOLNÁR AT TILA ELNÖK EGÉSZSÉGÜGYI GAZDASÁGI VEZETŐK EGYESÜLETE Kórházi létesítmény gazdálkodás a gyakorlatban MOLNÁR AT TILA ELNÖK EGÉSZSÉGÜGYI GAZDASÁGI VEZETŐK EGYESÜLETE A Kórház (szakrendelő, orvosi rendelő) mint létesítmény Egészségügyi intézmény egy speciális

Részletesebben

SZABÁLYZAT ELŐJEGYZÉS ÉS INTÉZMÉNYI VÁRÓLISTA KEZELÉSÉRE VALAMINT A TERÜLETEN KÍVÜLI BETEG BEFOGADÁSÁRA

SZABÁLYZAT ELŐJEGYZÉS ÉS INTÉZMÉNYI VÁRÓLISTA KEZELÉSÉRE VALAMINT A TERÜLETEN KÍVÜLI BETEG BEFOGADÁSÁRA SZABÁLYZAT ELŐJEGYZÉS ÉS INTÉZMÉNYI VÁRÓLISTA KEZELÉSÉRE VALAMINT A TERÜLETEN KÍVÜLI BETEG BEFOGADÁSÁRA A példány sorszáma: A példány tulajdonosa: A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI SZABÁLYZAT A DR. KENESSEY ALBERT KÓRHÁZ

Részletesebben

A SÜRGŐSSÉGI OSZTÁLYOK TEHERMENTESÍTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI

A SÜRGŐSSÉGI OSZTÁLYOK TEHERMENTESÍTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI A SÜRGŐSSÉGI OSZTÁLYOK TEHERMENTESÍTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI BERÉNYI TAMÁS MEDICINA 2000 Balatonfüred, 2017. szeptember 20-22. NOFINANCIALCONFLICT OFINTEREST DISCLOSURE: I AM AN EMERGENCY PHYSICIAN BERÉNYI TAMÁS

Részletesebben

A sürgősségi ellátás. Med-Econ Kft.

A sürgősségi ellátás. Med-Econ Kft. MSOTKE Konferencia 2010. november 5. A sürgősségi ellátás költségei Dózsa Csaba Med-Econ Kft. Az előadás vázlata A. A sürgősségi ellátás és mentés makroszintű költségei B. A sürgősségi ellátás intézményi

Részletesebben

MESÉLD EL, MI VÁR RÁM

MESÉLD EL, MI VÁR RÁM MESÉLD EL, MI VÁR RÁM FELKÉSZÍTŐ KIADVÁNY SZÍVBETEG GYERMEKEKNEK Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet, Gyermekszív Központ PÁLYÁZÓ Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet, Gyermekszív

Részletesebben

25. napirendi pont Megtárgyalja: Egészségügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Bizottság

25. napirendi pont Megtárgyalja: Egészségügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Bizottság 25. napirendi pont Megtárgyalja: Egészségügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Bizottság 01/301-4/2011. A Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgató főorvosának e l ő t e r j e s z t é s e a Petz Aladár

Részletesebben

A finanszírozás aktuális kérdései

A finanszírozás aktuális kérdései Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete Országos Értekezlete Balatonlelle, 2004. szeptember 18. A finanszírozás aktuális kérdései Dr. Kiss József Országos Egészségbiztosítási

Részletesebben

J A VA S L A T. Előterjesztő: Almási Balogh Pál Kórház Egészségügyi és Szolgáltató Nonprofit Kft. cégvezető, főigazgató főorvosa

J A VA S L A T. Előterjesztő: Almási Balogh Pál Kórház Egészségügyi és Szolgáltató Nonprofit Kft. cégvezető, főigazgató főorvosa J A VA S L A T az Almási Balogh Pál Kórház Egészségügyi és Szolgáltató Nonprofit Kft. konzorciumi tagként való részvételére az ÉMOP-4.1.2/A-11. számú Rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése című pályázatban

Részletesebben

18. napirendi pont Megtárgyalta: Egészségügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Bizottság 01/555-2/2009. Pénzügyi és Vagyonkezelő Bizottság

18. napirendi pont Megtárgyalta: Egészségügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Bizottság 01/555-2/2009. Pénzügyi és Vagyonkezelő Bizottság 18. napirendi pont Megtárgyalta: Egészségügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Bizottság 01/555-2/2009. Pénzügyi és Vagyonkezelő Bizottság A Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgató főorvosának előterjesztése

Részletesebben

P R E M I U M S Z O L G Á L T A T Á S O K A K Ú T V Ö L G Y I K L I N I K A I T Ö M B B E N

P R E M I U M S Z O L G Á L T A T Á S O K A K Ú T V Ö L G Y I K L I N I K A I T Ö M B B E N P R E M I U M S Z O L G Á L T A T Á S O K A K Ú T V Ö L G Y I K L I N I K A I T Ö M B B E N G O N D O S K O D Á S É S P R O F E S S Z I O N A L I Z M U S A Kútvölgyi Klinikai Tömb neve szorosan összekapcsolódik

Részletesebben

Finanszírozási díjparaméter karbantartási feladatok

Finanszírozási díjparaméter karbantartási feladatok Dr. Nagy Júlia Finanszírozási díjparaméter karbantartási feladatok A díjkarbantartás rendszere Kalkulációs feladatok Informatikai követelmények Mit Milyen áron Honnan Milyen minőségben Kitől Szolgáltatói

Részletesebben

Az Egészségügy 10/14/2013 A RENDSZER FELÉPÍTÉSE ÉS SAJÁTOSSÁGAI

Az Egészségügy 10/14/2013 A RENDSZER FELÉPÍTÉSE ÉS SAJÁTOSSÁGAI Az Egészségügy Dr. Dombi Ákos (dombi@finance.bme.hu) 1. A rendszer felépítése és sajátosságai 2. Az egészségügy finanszírozása: forrásteremtés 3. Az egészségügy finanszírozása: forrásallokáció 4. Verseny

Részletesebben

Szakmai Grémiumok JAVASLATAI szakmánként a 22/2012. (IX.14.) EMMI rendelet szerinti akkreditációra 2012.09.01. és 2016.09.

Szakmai Grémiumok JAVASLATAI szakmánként a 22/2012. (IX.14.) EMMI rendelet szerinti akkreditációra 2012.09.01. és 2016.09. Szakmai Grémiumok JAVASLATAI szakmánként a 22/2012. (IX.14.) EMMI rendelet szerinti akkreditációra 2012.09.01. és 2016.09.01 között Aneszteziológia és intenzív terápia szakképzés Aneszteziológiai gyakorlat

Részletesebben

Budapesti Gyermek Intézmények Gyermek Dietetikai Ellátása

Budapesti Gyermek Intézmények Gyermek Dietetikai Ellátása 2014 12 03 Budapesti Gyermek Intézmények Gyermek Dietetikai Ellátása 2014. szeptember hónapra, 1039 ágyra vonatkoztatva, az alábbi intézmények adataival: S.E. I.sz. Gyermekklinika, Szent János Kórház és

Részletesebben

Az elmúlt év finanszírozói tapasztalatai a járóbeteg-szakellátásban

Az elmúlt év finanszírozói tapasztalatai a járóbeteg-szakellátásban Az elmúlt év finanszírozói tapasztalatai a járóbeteg-szakellátásban Molnár Zsuzsanna osztályvezető Országos Egészségbiztosítási Pénztár Finanszírozási Főosztály Jelentősebb változások Két hónapos finanszírozásra

Részletesebben

A Magyar JáróbetegSzakellátási Szövetség állásfoglalása szeptember 19., Balatonfüred

A Magyar JáróbetegSzakellátási Szövetség állásfoglalása szeptember 19., Balatonfüred A Magyar JáróbetegSzakellátási Szövetség állásfoglalása 2018. szeptember 19., Balatonfüred 2018. szeptember 19., Balatonfüred 1. A magyar egészségügy vezetése a 2018. áprilisi országgyűlési választásokat

Részletesebben

Sikeres példák a gyakorlatban: Szondabeültetés finanszírozás. Veres Tamás DE OEC, Ellátásszervezési Igazgatóság

Sikeres példák a gyakorlatban: Szondabeültetés finanszírozás. Veres Tamás DE OEC, Ellátásszervezési Igazgatóság Sikeres példák a gyakorlatban: Szondabeültetés finanszírozás Veres Tamás DE OEC, Ellátásszervezési Igazgatóság Homogén Betegség Csoportok (HBCs) A fekvőbeteg-ellátás finanszírozásában használt betegosztályozási

Részletesebben

Az igazságosság garanciája az egészségügyben! Idő dependens Allokáció Triage Integratív ellátás

Az igazságosság garanciája az egészségügyben! Idő dependens Allokáció Triage Integratív ellátás Az igazságosság garanciája az egészségügyben! Idő dependens Allokáció Triage Integratív ellátás 3 A sürgősségi ellátás az egykapus beléptetés az egész világon rendező elvként működik De emlékezzünk mi

Részletesebben

Az egynapos ellátások helyzete Magyarországon

Az egynapos ellátások helyzete Magyarországon Az egynapos ellátások helyzete Magyarországon A fontos dolgokat nem lehet "kicsit" csinálni. Az ember nem lehet egy kicsit terhes, egy kicsit vérbajos, egy kicsit halott" Popper Péter MKSZ XXXVI. Kongresszus

Részletesebben

Struktúraváltás Zirci Erzsébet Kórházban (2007-2014) avagy, van élet az aktív ellátások megszűnése után is''

Struktúraváltás Zirci Erzsébet Kórházban (2007-2014) avagy, van élet az aktív ellátások megszűnése után is'' Struktúraváltás Zirci Erzsébet Kórházban (2007-2014) avagy, van élet az aktív ellátások megszűnése után is'' Veszprém Megyei Orvos- Gyógyszerész Napok Sümeg, 2014. november 22. Zirci Erzsébet Kórház- Rendelőintézet

Részletesebben

I. JÁRÓBETEG ELÉGEDETTSÉG

I. JÁRÓBETEG ELÉGEDETTSÉG ÖSSZEFOGLALÓ A DE OEC 2011. ÉVI JÁRÓ- ÉS FEKVŐBETEG ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATAINAK EREDMÉNYEIRŐL A minőségirányítási rendszer működtetése során folyamatosan követjük a betegek egészségügyi ellátással és

Részletesebben

Higgy abban, hogy az. EGÉSZSÉG megőrzése. a legjobb befektetés. Csoportos egészségbiztosítás. Med 4 Group. Higgy magadban.

Higgy abban, hogy az. EGÉSZSÉG megőrzése. a legjobb befektetés. Csoportos egészségbiztosítás. Med 4 Group. Higgy magadban. Higgy abban, hogy az EGÉSZSÉG megőrzése a legjobb befektetés. Csoportos egészségbiztosítás Med 4 Group Higgy magadban. Higgy abban, hogy GONDOSKODHATSZ munkavállalóid egészségéről. Csoportos egészségbiztosításunkkal

Részletesebben

NEMZETKÖZI EGÉSZSÉGPOLITIKAI TRENDEK, GYAKORLATOK, III. RÉSZ

NEMZETKÖZI EGÉSZSÉGPOLITIKAI TRENDEK, GYAKORLATOK, III. RÉSZ NEMZETKÖZI EGÉSZSÉGPOLITIKAI TRENDEK, GYAKORLATOK, III. RÉSZ Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ 2014. NOVEMBER 21. TÁMOP 5.5.7-08/1-2008-0001 Betegjogi, ellátottjogi

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A KRÓNIKUS BELGYÓGYÁSZATI OSZTÁLY EMELT SZINTŰ RÉSZLEG SZOLGÁLTATÁSAINAK TARTALMÁRÓL ÉS AZ IGÉNYBEVÉTEL FELTÉTELEIRŐL

TÁJÉKOZTATÓ A KRÓNIKUS BELGYÓGYÁSZATI OSZTÁLY EMELT SZINTŰ RÉSZLEG SZOLGÁLTATÁSAINAK TARTALMÁRÓL ÉS AZ IGÉNYBEVÉTEL FELTÉTELEIRŐL TÁJÉKOZTATÓ A KRÓNIKUS BELGYÓGYÁSZATI OSZTÁLY EMELT SZINTŰ RÉSZLEG SZOLGÁLTATÁSAINAK TARTALMÁRÓL ÉS AZ IGÉNYBEVÉTEL FELTÉTELEIRŐL 1./ A KRÓNIKUS EMELT SZINTŰ SZOLGÁLTATÁS NYÚJTÁSÁNAK HELYE A Kórház közfinanszírozott

Részletesebben

2015.évi fekvőbeteg struktúra a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban 2015. június 01-től. Központi telephely

2015.évi fekvőbeteg struktúra a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban 2015. június 01-től. Központi telephely 2015.évi fekvőbeteg struktúra a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban 2015. június 01-től Központi telephely Aktiv fekvőbeteg ellátás 0100 050210101 I. Belgyógyászat Kardiológiai

Részletesebben

Piacon lévő élet-, baleset, és egészségbiztosítási módozatok, mint számba vehető cafetéria elemek

Piacon lévő élet-, baleset, és egészségbiztosítási módozatok, mint számba vehető cafetéria elemek Piacon lévő élet-, baleset, és egészségbiztosítási módozatok, mint számba vehető cafetéria elemek Előadó: Tóth Róbert ügyvezető Bróker Royal Kft. JNSZMKIK regisztrált szakértője 2012. április 26. A biztosítás

Részletesebben

Kulcsszavak: hivatásrend, emberi erőforrás, orvosok, regionális eloszlás, OECD

Kulcsszavak: hivatásrend, emberi erőforrás, orvosok, regionális eloszlás, OECD Christine Arentz: Az orvosok száma és regionális eloszlása az OECD egyes országaiban Wissenschaftliches Institut der PKV WIP PKV WIP - Diskussionspapier 2 / 2017 Oktober 2017 (61 p.) Kulcsszavak: hivatásrend,

Részletesebben

Külföldiek egészségügyi ellátása Magyarországon és magyarok egészségügyi ellátása külföldön

Külföldiek egészségügyi ellátása Magyarországon és magyarok egészségügyi ellátása külföldön Külföldiek egészségügyi ellátása Magyarországon és magyarok egészségügyi ellátása külföldön Dr. Hódi Sándor Főosztályvezető-helyettes Nemzetközi és Európai Uniós Főosztály Tematika 1. Egészségügyi ellátások

Részletesebben

Kónya Anikó XV. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és X. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia Balatonfüred, 2013. szeptember 12-14.

Kónya Anikó XV. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és X. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia Balatonfüred, 2013. szeptember 12-14. A balatonfüredi Állami Szívkórház II/b., III. progresszivitású szintű Kardiológiai Szakambulanciájának szerepe a Nyugat-Dunántúli Nagytérség kardiológiai szakellátásában Kónya Anikó V. Országos Járóbeteg

Részletesebben

Tiszaújváros Városi Rendelőintézet, A L A P Í T Ó O K I R A T módosítása. 21. Az intézmény hosszú- és körbélyegzőjének hivatalos szövege:

Tiszaújváros Városi Rendelőintézet, A L A P Í T Ó O K I R A T módosítása. 21. Az intézmény hosszú- és körbélyegzőjének hivatalos szövege: X/388/2011. 155/Ökt. határozat melléklete A L A P Í T Ó O K I R A T módosítása Az Alapító Okirat 21. pontja az alábbiak szerint módosul: 21. Az intézmény hosszú- és körbélyegzőjének hivatalos szövege:

Részletesebben

A NEM BIZTOSÍTOTT BETEGEK ELLÁTÁSÁNAK TÉRÍTÉSI SZABÁLYZATA

A NEM BIZTOSÍTOTT BETEGEK ELLÁTÁSÁNAK TÉRÍTÉSI SZABÁLYZATA A NEM BIZTOSÍTOTT BETEGEK ELLÁTÁSÁNAK TÉRÍTÉSI SZABÁLYZATA Jóváhagyta: Dr. Kovács Gábor mb. főigazgató Kiadás dátuma Változás helye 2004. 01. 01. Bevezetés 2008. 01. 31. módosítása 2012. 09. 30. Finanszírozási-Kontrolling-és

Részletesebben

Az apró munka és szakmai háttere: a MOTESZ MADOFE Program

Az apró munka és szakmai háttere: a MOTESZ MADOFE Program X. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és V. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia, 2008. szeptember 18-20., Balatonfüred Egészségpolitika I. Szekció, 2008. szeptember 19. Az apró munka és

Részletesebben

egészségbiztosítás Lehetőségek és megoldások FESZ Kongresszus, Visegrád

egészségbiztosítás Lehetőségek és megoldások FESZ Kongresszus, Visegrád Üzletibaleset-, egészségbiztosítás Lehetőségek és megoldások Témák Kihívások az egészségügyben és a szükséges/lehetséges válaszok Egészségre fordított költségek és a források Üzleti egészségbiztosítás

Részletesebben

Országos on-line várólista nyilvántartó rendszer K I S S Z S O L T

Országos on-line várólista nyilvántartó rendszer K I S S Z S O L T Országos on-line várólista nyilvántartó rendszer O R S Z Á G O S E G É S Z S É G B I Z T O S Í T Á S I P É N Z T Á R K I S S Z S O L T Előzmények Várólista nyilvántartás az EBF működtetésében 2010. augusztusig

Részletesebben

Boros Erzsébet dr és Bódi Mariann

Boros Erzsébet dr és Bódi Mariann Boros Erzsébet dr és Bódi Mariann e.boros@rehabint.hu FESZ kongresszus 2012. szept. 28-30. Velence Téma fontossága Rehabilitáció folyamat Ellátás minősége folyamatosság, egyenletes színvonal Gazdaságosság

Részletesebben

Klinikai Táplálási Mobil Team működése a Kaposi Mór Oktató Kórházban. Csizmadia Krisztina

Klinikai Táplálási Mobil Team működése a Kaposi Mór Oktató Kórházban. Csizmadia Krisztina Klinikai Táplálási Mobil Team működése a Kaposi Mór Oktató Kórházban Csizmadia Krisztina MALNUTRITIO - Miért beszéljünk róla? MMTT 2012-ben végzett felmérése szerint a kórházban fekvő betegek egyharmada

Részletesebben

NYILVANOS ÜLÉS napirendje

NYILVANOS ÜLÉS napirendje BÉKÉSCSABA MEGYEI JOGÚ VAROS POLcARMESTERÉTŐL Békéscsaba, Szent István lér 7. lk/. sz.. /Il 28-7200. Előadó: Mell.: /-liv. sz.: Dr. Tógye Ildikó Postacím: 560 Pf JI2. Telejon: (66) 523-80 TeleJox. (66)

Részletesebben

Az egészségügyi rendszer

Az egészségügyi rendszer Az egészségügyi rendszer Egészséggazdaságtan és biztosítás, 2. elıadás Tantárgyi tematika- emlékeztetı 1. Bevezetés: az egészségügyi rendszer problematikája, hazai és külföldi példák 2. Az egészségügyi

Részletesebben

Mire, mennyit költöttünk? Az államháztartás bevételei és kiadásai 2003-2006-ban

Mire, mennyit költöttünk? Az államháztartás bevételei és kiadásai 2003-2006-ban Mire, mennyit költöttünk? Az államháztartás bevételei és kiadásai 2003-2006-ban Kiadások változása Az államháztartás kiadásainak változása (pénzforgalmi szemléletben milliárd Ft-ban) 8 500 8 700 9 500

Részletesebben

34/2017. (XII. 12.) EMMI rendelet. egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról 1

34/2017. (XII. 12.) EMMI rendelet. egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról 1 34/2017. (XII. 12.) EMMI rendelet hatályos: 2017.12.13-2017.12.14 egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról 1 A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló

Részletesebben

Egészségügyi Informatikai Konzultációs Rendszer

Egészségügyi Informatikai Konzultációs Rendszer Egészségügyi Informatikai Konzultációs Rendszer A fejlesztést indokolta A kedvezőtlen morbiditási és mortalitási adatok A magas idő előtti elkerülhető halálozás A kedvezőtlen gazdasági helyzet Az orvosi

Részletesebben

Gondozni vagy nem gondozni?

Gondozni vagy nem gondozni? Gondozni vagy nem gondozni? Kalapos Miklós Péter Józsefvárosi Egészségügyi Szolgálat Addiktológiai Osztály Balatonfüred, 2014. szeptember 12. A Magyar Egészségügyi Ellátási Standardok (MEES) általános

Részletesebben

MESZK ORSZÁGOS FELMÉRÉSE A JÁRÓBETEG SZAKELLÁTÁS TERÜLETÉN FOGLALKOZTATOTT SZAKDOLGOZÓK KÖRÉBEN

MESZK ORSZÁGOS FELMÉRÉSE A JÁRÓBETEG SZAKELLÁTÁS TERÜLETÉN FOGLALKOZTATOTT SZAKDOLGOZÓK KÖRÉBEN MESZK ORSZÁGOS FELMÉRÉSE A JÁRÓBETEG SZAKELLÁTÁS TERÜLETÉN FOGLALKOZTATOTT SZAKDOLGOZÓK KÖRÉBEN XIV.OrszágosJáróbetegSzakdolgozói Konferencia, Balatonfüred 2017. szeptember 20.-22. Felméréseink célja A

Részletesebben

A Kórház története. A mai igazgatóság épülete (1920-1930 körül)

A Kórház története. A mai igazgatóság épülete (1920-1930 körül) A Kórház története Székesfehérváron II. Géza (1141-1161) uralkodása alatt a johannita rend alapított a város első kórházát (xenodochiumot). 1865 decemberében kezdte meg működését 32 ággyal az első vármegyei

Részletesebben

A 2012. évi fekvőbeteg struktúraátalakítás folyamata. 2012. április 26. Dr. Cserháti Péter

A 2012. évi fekvőbeteg struktúraátalakítás folyamata. 2012. április 26. Dr. Cserháti Péter A 2012. évi fekvőbeteg struktúraátalakítás folyamata 2012. április 26. Dr. Cserháti Péter Szakmapolitikai háttér Jogalkotás (2 törvénycsomag + 2 korm.r. csomag bérfejlesztés, államosítás, struktúra átalakítás,

Részletesebben

Kórházszervezet, statisztikai táblák, mutatók

Kórházszervezet, statisztikai táblák, mutatók Kórházszervezet, statisztikai táblák, mutatók Jubileumok a Markusovszky Kórházban 403 Lakner László A kórház szervezeti felépítése A Markusovszky Kórház a jelenleg közel 1650 dolgozójával Vas megye legnagyobb

Részletesebben

www.deszkikorhaz.hu A k a k rdi d o i ló l gia i i i r e r ha h bi b l i i l t i á t ció i h ly l zete t M M gyaro r rszá z go g n

www.deszkikorhaz.hu A k a k rdi d o i ló l gia i i i r e r ha h bi b l i i l t i á t ció i h ly l zete t M M gyaro r rszá z go g n www.deszkikorhaz.hu A kardiológiai rehabilitáció helyzete Magyarországon Dr. Szász Károly Deszk 2010. A kardiológiai rehabilitáció lehetséges formái Fekvőbeteg gyógyintézeti Járóbeteg formában Otthoni

Részletesebben

HBCs alapú kórház-finanszírozás és gazdálkodás a gyakorlatban. Zemplényi Antal szeptember 30. Pécsi ISPOR SC meeting

HBCs alapú kórház-finanszírozás és gazdálkodás a gyakorlatban. Zemplényi Antal szeptember 30. Pécsi ISPOR SC meeting HBCs alapú kórház-finanszírozás és gazdálkodás a gyakorlatban Zemplényi Antal 2016. szeptember 30. Pécsi ISPOR SC meeting 2016.09.30.-2016.10.01 Miért kell róla beszélni? Allokatív hatékonyság rendszerszintű

Részletesebben

Dr. Kóti Tamás, Domján Péter

Dr. Kóti Tamás, Domján Péter XX. Országos Járóbeteg Szakellátási és XV. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia Balatonfüred, 2018. szeptember 19-21. Dr. Kóti Tamás, Domján Péter Bevezetés A magas laborteljesítmény csökkenti 1,98

Részletesebben

Egészség, versenyképesség, költségvetés

Egészség, versenyképesség, költségvetés Egészség, versenyképesség, költségvetés Banai Péter Benő Pénzügyminisztérium 2018. december 7. Az elmúlt időszakban folytatódott a magyar gazdaság felzárkózása az EU átlagához GDP növekedés nemzetközi

Részletesebben

PEG BEÜLTETÉS FINANSZÍROZÁSA A

PEG BEÜLTETÉS FINANSZÍROZÁSA A PEG BEÜLTETÉS FINANSZÍROZÁSA A GYAKORLATBAN Ludman István, Veres Tamás Debreceni Egyetem, Orvos- és Egészségtudományi Centrum Mátraháza, 2012. június 15. HBCs alapú finanszírozás Homogén Betegség Csoportok

Részletesebben

óraszám/hét típus Gasztrointesztinális endoszkópia és ultrahang szakrendelő II. 15 Sz

óraszám/hét típus Gasztrointesztinális endoszkópia és ultrahang szakrendelő II. 15 Sz 2015.évi járóbeteg struktúra a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban 2015. július 1. Központi telephely Járóbeteg szakellátás kód szervezeti egység megnevezése óraszám/hét szakorvosi

Részletesebben

E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2010. JANUÁR 28-I ÜLÉSÉRE

E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2010. JANUÁR 28-I ÜLÉSÉRE E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2010. JANUÁR 28-I ÜLÉSÉRE IKTATÓSZÁM: 136/2010. MELLÉKLETEK: -0 DB TÁRGY: A Baranya Megyei Önkormányzat támogató nyilatkozata Mohács Város Önkormányzata

Részletesebben

Leövey Klára Gimnázium

Leövey Klára Gimnázium 4 Leövey Klára Gimnázium Az Önök iskolájára vontakozó egyedi adatok táblázatokban és grafikonokon 1. osztály matematika 1 Standardizált átlagos képességek matematikából Az Önök iskolájának átlagos standardizált

Részletesebben

KÖZELLÁTÁS ÉS MAGÁNELLÁTÁS EGYÜTTÉLÉSÉNEK SZEMPONTJAI DR. PAPIK KORNÉL

KÖZELLÁTÁS ÉS MAGÁNELLÁTÁS EGYÜTTÉLÉSÉNEK SZEMPONTJAI DR. PAPIK KORNÉL KÖZELLÁTÁS ÉS MAGÁNELLÁTÁS EGYÜTTÉLÉSÉNEK SZEMPONTJAI DR. PAPIK KORNÉL VEZETŐ HÍREK IDŐUTAZÁS - BIZONYTALANSÁG 2014. Teljesen szétválasztaná a kormány a magán- és az állami egészségügyi ellátást jelentette

Részletesebben

NEMZETKÖZI EGÉSZSÉGPOLITIKAI TRENDEK, GYAKORLATOK AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN

NEMZETKÖZI EGÉSZSÉGPOLITIKAI TRENDEK, GYAKORLATOK AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN NEMZETKÖZI EGÉSZSÉGPOLITIKAI TRENDEK, GYAKORLATOK AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ 2015. SZEPTEMBER TÁMOP 5.5.7-08/1-2008-0001 Betegjogi, ellátottjogi

Részletesebben

Tel.:69/511-150 Email:foig@mohacskorhaz.hu

Tel.:69/511-150 Email:foig@mohacskorhaz.hu Ellátandó lakosok száma: Szakmánként eltérő 50.213-80.001 fő Fekvőbeteg kapacitás: 210 aktív ágy 108 krónikus ágy 1400 egynapos sebészeti típusú beavatkozás Járóbeteg kapacitás: 1075 szerződött óra Közalkalmazotti

Részletesebben

JÁRÓBETEG GERINCSEBÉSZETI SZAKELLÁTÁS SZERVEZÉSE AZ ORSZÁGOS GERINCGYÓGYÁSZATI KÖZPONTBAN

JÁRÓBETEG GERINCSEBÉSZETI SZAKELLÁTÁS SZERVEZÉSE AZ ORSZÁGOS GERINCGYÓGYÁSZATI KÖZPONTBAN JÁRÓBETEG GERINCSEBÉSZETI SZAKELLÁTÁS SZERVEZÉSE AZ ORSZÁGOS GERINCGYÓGYÁSZATI KÖZPONTBAN BIDER KATALIN ÁPOLÁSI IGAZGATÓ Miről lesz szó? Országos Gerincgyógyászati Központ bemutatása Járóbeteg szakellátás

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek Conclude Befektetési Zrt. GoldTresor online nemesfém kereskedési rendszer

Általános Szerződési Feltételek Conclude Befektetési Zrt. GoldTresor online nemesfém kereskedési rendszer Általános Szerződési Feltételek Conclude Befektetési Zrt. GoldTresor online nemesfém kereskedési rendszer Érvényben: 2018. június 14-től visszavonásig I. Általános információk A Szolgáltató adatai: Szerződő

Részletesebben

Lengyelország 23,7 28,8 34,9 62,7 56,4. Finnország m 49,4 53,9 52,8 51,9. Hollandia m 51,0 36,5 49,1 50,8. Magyarország 22,5 28,5 32,3 46,6 49,2

Lengyelország 23,7 28,8 34,9 62,7 56,4. Finnország m 49,4 53,9 52,8 51,9. Hollandia m 51,0 36,5 49,1 50,8. Magyarország 22,5 28,5 32,3 46,6 49,2 MELLÉKLET 1. táblázat A különböző képzési formákban tanulók idősoros adatsora nappali és részidős bontásban Tanév Nappali Esti Levelező Összes 1937/38 11 747 - - 11 747 1946/47 24 036 1 216-25 252 1950/51

Részletesebben

JAK -Járó Kontrolling

JAK -Járó Kontrolling JAK -Járó Kontrolling Kontrolling, finanszírozási benchmark minden járóbeteg ellátónak BSoft Informatikai Kft. Bakallár Sándor ügyvezető igazgató 1.JAK BSoft bemutatkozás Szoftver fejlesztés az egészségügyben

Részletesebben

Visszatekintés az elmúlt 15 évre szakdolgozói nézőpontból

Visszatekintés az elmúlt 15 évre szakdolgozói nézőpontból Visszatekintés az elmúlt 15 évre szakdolgozói nézőpontból - 15 éves az Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia - Dr. Balogh Zoltán XX. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és XV. Országos Járóbeteg

Részletesebben

Forgalmi, teljesítmény és költség adatok (2009.01-2009.12)

Forgalmi, teljesítmény és költség adatok (2009.01-2009.12) 2010.02.01 Felsővezetői Tájékoztató 1/10. o Kapacitás adatok Orvos létszám Felnőtt kardiológia 29,00 29,00 0,0% 29,00 29,00 Felnőtt szívsebészet 16,32 15,88-2,7% 15,75 14,00 Összevont gyermek ellátás 19,21

Részletesebben

Már Prémium csomag is! Med Help betegségbiztosítás

Már Prémium csomag is! Med Help betegségbiztosítás Már Prémium csomag is! Egészség & életerô Med Help betegségbiztosítás Az egészség a legdrágább értékünk?! Tudta Ön, hogy Magyarországon évente 9000 szívinfarktust regisztrálnak több, mint 35000-en betegednek

Részletesebben