Tájékozódás és vásárlás a magyar internetezők körében. Összefoglaló

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tájékozódás és vásárlás a magyar internetezők körében. Összefoglaló"

Átírás

1 Tájékozódás és a magyar internetezők körében Összefoglaló

2 Tájékozódás és online és offline Termékenként és termékkategóriánként

3 Tájékozódás és termékenként (1./2) Online tájékozódás Online tájékozódás és online offline Offline tájékozódás Offline tájékozódás és online offline Műszaki cikkek Nyomtatókellékek Számítógépes hardver Digitális fényképező/videokamera Számítógépes perifériák Vizuális eszközök (TV, házimozi stb) Audioeszközök (HiFi, ipod stb) Pénzügyi termékek Gépjármű-felelősségbiztosítás Lakásbiztosítás Személyi kölcsön Szegmens: legalább egy terméket vásárolt a megfelelő kategóriában az elmúlt 12 hónap során Bázis: éves magyar internetezők (N=1000)

4 Tájékozódás és termékenként (2./2) Online tájékozódás Online tájékozódás és online offline Offline tájékozódás Offline tájékozódás és online offline Kiskereskedelem Ruházat és kiegészítők Személyes használati tárgyak Háztartási készülékek Könyvek CD / DVD Egészségügyi termékek Utazás, vendéglátás Utazás (kikapcsolódási célból) Üzleti utazás Szálloda (szabadidő/vakáció) Szervezett utazás Szegmens: legalább egy terméket vásárolt a megfelelő kategóriában az elmúlt 12 hónap során Bázis: éves magyar internetezők (N=1000)

5 Tájékozódás és kategóriánként (átlag) Online tájékozódás Online tájékozódás és online offline Offline tájékozódás Offline tájékozódás és online offline > Összesítés Műszaki cikkek Utazás Kiskereskedelem Gépjárművek CPG (csomagolt termékek) Pénzügyi termékek Szegmens: legalább egy terméket vásárolt a megfelelő kategóriában az elmúlt 12 hónap során Bázis: éves magyar internetezők (N=1000)

6 Termékkategóriák szegmentálása 100 online tájékozódás Online tájékozódás Offline tájékozódás Termékek, amelyekre főként (>50) online tájékozódás és offline jellemző Személyes használati tárgyak Ruházat és kiegészítők Gépjármű Digitális fényképező Vizuális eszközök Háztartási készülékek Személyi kölcsönök Egészségügyi termékek Audio eszközök Gépjárműfelelőségbiztosítás Számítógépperifériák Nyomtatókelléke k CD / DVD Lakásbiztosítá s Számítógépes hardver Szervezett utazás Köny v Üzleti utazás Termékek, amelyekre főként (>50) online tájékozódás és online jellemző Szállod a Repülőjegy (szabadidő céllal) 0 Termékek, amelyekre főként (>50) offline tájékozódás és offline jellemző Offline Termékek, amelyekre főként (>50) offline tájékozódás és online jellemző Online 100 online Szegmens: legalább egy terméket vásárolt a megfelelő kategóriában az elmúlt 12 hónap során Bázis: minden (N=6830)

7 Online tájékozódás Az online és offline ok előtt

8 Különféle webhelyek használata Az egyes webhelyeket előtti tájékozódásra használó internetezők százaléka Kérdés: Általában milyen típusú weboldalakat használ, akár online, akár más úton, pl. üzletben / ügynökségnél / bemutató teremben / telefonon...stb. megvásárolni kívánt termékek kereséséhez? Bázis: éves magyar internetezők (N=1000)

9 A legutóbbi t megelőző tájékozódás Az internet a legfontosabb tájékozódási forrás a i döntések meghozatala előtt. Különösen igaz ez a műszaki cikkekre, de a ruházati termékek, kiegészítők a előtt is jellemző. Digitális fényképező* Számítógépes hardver** Háztartási készülékek*** Ruházat, kiegészítők**** TV Kültéri reklámok Szórólap Rádió Csomagküldő katalógus Család, barátok, ismerősök tanácsa Újságok/magazinok Internet Saját korábbi tapasztalat Keresgélés az üzletben Bolti eladó (élőszóban) Bolti eladó (telefonon) Kérdés: Legutóbbi aira gondolva, a következő források közül melyek segítettek megvalósítani ezeket a okat (pl. ötletet adtak, ajánlatokról hallott, megismerte az adott márkát, terméket vagy üzletet, összehasonlította a termékeket és árakat, hatásukra hozta meg a végső döntést)? Bázis: éves magyar internetezők (N=1000); Szegmentálás: termékenkénti ok (*n=152; **n=142; ***n=156; ****n=145)

10 Az online tájékozódás hatásai Az online tájékozódás az internetezőknek elsősorban a legjobb termék/szolgáltatás megtalálásában segít. Digitális fényképező* Számítógépes hardver** Háztartási készülékek*** Ruházat, kiegészítők**** segített megtalálni, a legjobb terméket / szolgáltatást jobb vételhez segített segített rátalálni egy olyan forgalmazóra, akiről máshonnan nem szerezett volna tudomást befolyásolta, hogy melyik üzletben vásárlolt hatására meggondolta magát, hogy melyik terméket vagy szolgáltatást vásárolja meg segített rátalálni olyan új termékekre vagy szolgáltatásokra, melyeket másként nem fontolt volna meg Kérdés: Milyen eredménnyel járt az online keresés az adott termék megánál? Minden lehetséges választ jelöljön be. Az online keresés Bázis: éves magyar internetezők (N=1000); Szegmentálás: termékenkénti okat megelőző tájékozódás (*n=128; **n=136; ***n=128; ****n=72(!))

11 Internetes keresőkkel szembeni attitűdök

12 Internetes keresőkkel szembeni attitűdök A felsorolt kijelentésekkel való azonosulás százaléka A internetes keresők vagy online katalógusok segítenek megtalálni olyan weboldalakat, melyeket másként nem találtam volna meg A internetes keresők vagy online katalógusok gyorsan segítenek megtalálni a megvásárolni kívánt terméket árusító eladót Amikor online módon keresek a hoz, általában egy internetes kereső oldalán kezdem A internetes keresőket használom kiindulópontnak, hogy innen jussak el az összes weboldalra, még azokra is, amelyeknek ismerem a címét Soha, vagy csak ritkán nézek meg egy oldalnál többet a internetes kereső keresési eredményeiből Kérdés: Az online ra gondolva, milyen mértékben ért egyet a következő állításokkal? Bázis: éves magyar internetezők (N=1000)

13 Az online Fizetési módok, akadályok, bizalom

14 Fizetési módok online során A készpénzes fizetés és a banki átutalás a legnépszerűbb fizetési módok az online oknál. Készpénzes fizetés kiszállításkor Banki átutalás Hitelkártya/bankkártya online megadva Online fizetést biztosító szolgáltató (pl. PayPal) Virtuális hitelkártya vagy bankkártya online megadva Fizetés mobiltelefonnal Hitelkártya/bankkártya telefonon megadva Egyé b Kérdés: Milyen fizetési módokat használ, amikor online vásárol termékeket vagy szolgáltatásokat? Bázis: internetezők, akik már vásároltak online (n=847)

15 Az online akadályai Az online t legnagyobb mértékben a visszaéléssel és a személyes adatok biztonságával kapcsolatos félelmek akadályozzák. Kérdés: A következők közül melyek azok a jelentős tényezők, amelyek korlátozzák vagy megakadályozzák Önt abban, hogy online módon vásároljon? Bázis: éves magyar internetezők (N=1000)

16 Az online iránti bizalom A magyarországi ügyfélszolgálati telefonszám és a magyarországi iroda vagy üzlet a legfontosabb tényezők az online iránti bizalomban. Magyarországi ügyfélszolgálati telefonszám Magyarországi iroda vagy üzlet Magyar termékkínálat Az online boltról adott visszajelzések vagy értékelések Magyar webcím Olyan vállalat/márka, amelynek lakóhelye közelében is van boltja / fióktelepe Kérdés: Mennyire tartja fontosnak a következő kritériumokat ahhoz, hogy megbízzon egy online üzletben? in Bázis: éves magyar internetezők (N=1000)

17 Kutatási módszertan

18 Kutatási módszertan Célcsoport: 18 és 60 év közötti magyar internetezők A minta elemszáma: internetező, Adatfelvétel: online válaszadói panelen végzett online kérdőíves kutatás Súlyozás: internethasználati gyakoriság alapján Az adatfelvétel időpontja: december február 3. A kutatást a Google megbízásából a TNS Infratest végezte

19

KID.COMM. A 8-14 éves gyerekek kommunikációs szokásai 2008

KID.COMM. A 8-14 éves gyerekek kommunikációs szokásai 2008 KID.COMM A 8-14 éves gyerekek kommunikációs szokásai 2008 Tartalom 1. Bevezetés... 3 2. A célcsoport jellemzői... 5 Szociodemográfiai jellemzők... 5 Pszichografikus jellemzők... 6 3. Érdeklődés és informálódás...

Részletesebben

Hamisítás Magyarországon 2014 Kivonat a kutatási jelentésből

Hamisítás Magyarországon 2014 Kivonat a kutatási jelentésből Hamisítás Magyarországon 2014 Kivonat a kutatási jelentésből A kutatási jelentésből kiemelt, közérdeklődésre leginkább számot tartó eredmények olvashatók ebben a kivonatban. A teljes tanulmány letölthető

Részletesebben

Tele a tárca. Lassú víz partot mos. ízlések és pofonok. Meddig lesz még jövő idő? Akadályok a készpénzkímélő fizetési megoldások előtt

Tele a tárca. Lassú víz partot mos. ízlések és pofonok. Meddig lesz még jövő idő? Akadályok a készpénzkímélő fizetési megoldások előtt MARKETINGKUTATo NRC#06 2014. tavasz www.marketingkutato.hu Lassú víz partot mos Elektronikus tartalomfogyasztási szokások Meddig lesz még jövő idő? ízlések és pofonok Nemi szerepek a reklámokban Tele a

Részletesebben

Megvásároljam, vagy sem?

Megvásároljam, vagy sem? KUTATÁSI JELENTÉS Némethné Tömő Zsuzsanna Kovács Zsuzsanna Megvásároljam, vagy sem? Mi befolyásolja az időseket a döntésben? Bevezetés Hazánkban ma több mint 3 millió 700 ezer ember, azaz a magyar népesség

Részletesebben

Business-to-business (B2B) Vállalatok közötti kereskedelem Business-to-consumer (B2C) Kereskedő és vásárló közötti kereskedelem

Business-to-business (B2B) Vállalatok közötti kereskedelem Business-to-consumer (B2C) Kereskedő és vásárló közötti kereskedelem Balogh Zoltán: Az elektronikus kereskedelem térhódítása, logisztikai és pénzügyi vonzatai Az Internet által nyújtott lehetőségek napjainkban a gazdaság minden szegmensében egyre nagyobb szerepet kapnak.

Részletesebben

Kid.Comm 2 kutatási eredmények a 8-14 éves gyerekek médiahasználati szokásai

Kid.Comm 2 kutatási eredmények a 8-14 éves gyerekek médiahasználati szokásai Kid.Comm 2 kutatási eredmények a 8-14 éves gyerekek médiahasználati szokásai Budapest, 2012. május 23 A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság felkérésére és anyagi támogatása mellett az Ipsos Média-, Reklám-,

Részletesebben

Szabó László: Az elektronikus gazdaság fejlődése Magyarországon és az Európai Unió országaiban

Szabó László: Az elektronikus gazdaság fejlődése Magyarországon és az Európai Unió országaiban Szabó László: Az elektronikus gazdaság fejlődése Magyarországon és az Európai Unió országaiban (elektronikus verzió, készült 2006-ban) A tanulmány eredetileg nyomtatásban megjelent: Szabó László (2004)

Részletesebben

Tévézés nem tévén, televíziós tartalmak fogyasztása egyéb platformokon

Tévézés nem tévén, televíziós tartalmak fogyasztása egyéb platformokon Tévézés nem tévén, televíziós tartalmak fogyasztása egyéb platformokon VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ Készült: Mihalik Natália MEME titkár részére Készítette: Dr. Babocsay Ádám kvalitatív kutatási igazgató Virág

Részletesebben

Vállalati és lakossági lekérdezés eredményei. Szendrő Város Polgármesteri Hivatala számára

Vállalati és lakossági lekérdezés eredményei. Szendrő Város Polgármesteri Hivatala számára Vállalati és lakossági lekérdezés eredményei Szendrő Város Polgármesteri Hivatala számára Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 I Az adatfelvétel eredményeinek bemutatása... 3 I.1 A vállalati, illetve lakossági

Részletesebben

Vállalti és lakossági lekérdezés. Ibrány Város Polgármesteri Hivatala számára

Vállalti és lakossági lekérdezés. Ibrány Város Polgármesteri Hivatala számára Vállalti és lakossági lekérdezés Ibrány Város Polgármesteri Hivatala számára Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 I Az adatfelvétel eredményeinek bemutatása... 3 I.1 A vállalati, illetve lakossági lekérdezés

Részletesebben

A REJTETT GAZDASÁG LAKOSSÁGI MEGÍTÉLÉSE* DR. BELYÓ PÁL

A REJTETT GAZDASÁG LAKOSSÁGI MEGÍTÉLÉSE* DR. BELYÓ PÁL STATISZTIKAI ELEMZÉSEK A REJTETT GAZDASÁG LAKOSSÁGI MEGÍTÉLÉSE* A rejtett gazdasággal kapcsolatban 2002-ben kérdőíves közvélemény-kutatásra került sor az aktív magyarországi háztartások körében. Az elsődleges

Részletesebben

Kisvállalkozások marketingje és kommunikációja

Kisvállalkozások marketingje és kommunikációja A KIADVÁNY A VÁLLAKOZÓI AKADÉMIA CÍMŰ RENDEZVÉNYSOROZAT TAPASZTALATAI ALAPJÁN KÉSZÜLT. Kisvállalkozások marketingje és kommunikációja Az elvektől az eszközökig Miért szükséges a marketing? Hogyan készíthetünk

Részletesebben

VASVÁRI PÁL KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLA SZEGED SZAKDOLGOZAT. Online Marketing KÉSZÍTETTE: Mester Gábor. Szak: Gazdasági informatikus I. Év: 2008.

VASVÁRI PÁL KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLA SZEGED SZAKDOLGOZAT. Online Marketing KÉSZÍTETTE: Mester Gábor. Szak: Gazdasági informatikus I. Év: 2008. VASVÁRI PÁL KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLA SZEGED SZAKDOLGOZAT Online Marketing KÉSZÍTETTE: Név: Mester Gábor Szak: Gazdasági informatikus I. Év: 2008. Tartalomjegyzék 1. BEVEZETÉS... 3 2. AZ INTERNET, MINT

Részletesebben

Szonda Ipsos: Online kutatások

Szonda Ipsos: Online kutatások Szonda Ipsos: Online kutatások 1 Anemzetközi tendenciáknak megfelelően az online kutatás Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségre tett szert az elmúlt években, amelyet jól jelez az online adatfelvételt

Részletesebben

ELEKTRONIKUS KOMMUNIKÁCIÓS CSATORNÁK HASZNÁLATA SZARVASON

ELEKTRONIKUS KOMMUNIKÁCIÓS CSATORNÁK HASZNÁLATA SZARVASON ELEKTRONIKUS KOMMUNIKÁCIÓS CSATORNÁK HASZNÁLATA SZARVASON VÁLLALATI ÉS LAKOSSÁGI FELMÉRÉS A SZARVASI TELEPHELLYEL RENDELKEZŐ TÁRSAS VÁLLALKOZÁSOK, ILLETVE AZ ÖNKORMÁNYZATI HIVATALBAN ÜGYET INTÉZŐ FELNŐTT

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK NAPPALI TAGOZAT MARKETINGKOMMUNIKÁCIÓ SZAKIRÁNY

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK NAPPALI TAGOZAT MARKETINGKOMMUNIKÁCIÓ SZAKIRÁNY BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK NAPPALI TAGOZAT MARKETINGKOMMUNIKÁCIÓ SZAKIRÁNY SZÖVEGES KERESŐHIRDETÉSEK HATÉKONY HASZNÁLATA A GOOGLE ADWORDS RENDSZERÉBEN

Részletesebben

Vállalati és lakossági lekérdezés. Simontornya Város Polgármesteri Hivatala számára

Vállalati és lakossági lekérdezés. Simontornya Város Polgármesteri Hivatala számára Vállalati és lakossági lekérdezés Simontornya Város Polgármesteri Hivatala számára 1 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 I Az adatfelvétel eredményeinek bemutatása... 3 I.1 Vállalati szektor... 3 I.1.1

Részletesebben

Sajtószolgálat. Banki, biztosítói ügyekben továbbra is főleg a személyes ügyintézést igénylik az ügyfelek

Sajtószolgálat. Banki, biztosítói ügyekben továbbra is főleg a személyes ügyintézést igénylik az ügyfelek Sajtószolgálat 14. július 8. 14. július 8. Tisza Andrea B&P Consulting Tel.: (+36-1) 349-2939 Fax: (+36-1) 269-2504 E-mail: andrea.tisza@braunpartners.hu Banki, biztosítói ügyekben továbbra is főleg a

Részletesebben

Dr. Szántó Szilvia FOGYASZTÓI MAGATARTÁS

Dr. Szántó Szilvia FOGYASZTÓI MAGATARTÁS Dr. Szántó Szilvia FOGYASZTÓI MAGATARTÁS Előadás tartalma 0. egy kis ráhangolódás 1./ Fogyasztói magatartás 2./ Vásárlási döntést befolyásoló tényezők 3./ Vásárlási döntési folyamat Egy kis ráhangolódás

Részletesebben

Fogyasztóvédelmi tájékoztató

Fogyasztóvédelmi tájékoztató Fogyasztóvédelmi tájékoztató Szerkesztette: Baranovszky György Írta: Baran Alexandra, Baranovszky György, Baranyi Dóra, Dietz Gusztávné, Krajcsik Szilvia, Morvay György, Pirok György, Vasas Éva (Kézirat

Részletesebben

Szerzői jogi védelem

Szerzői jogi védelem Szerzői jogi védelem A szerző számára minden jog fenntartva! Jelen szellemi terméket, illetve annak részleteit tilos reprodukálni, adatrendszerben tárolni, bármilyen formában részben vagy egészben a szerző

Részletesebben

BIZALOM ÉS BIZTO SÁG TÉMAKÖRE AZ O LI E AUKCIÓS HÁZAK ÁL

BIZALOM ÉS BIZTO SÁG TÉMAKÖRE AZ O LI E AUKCIÓS HÁZAK ÁL Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI MARKETING ÉS TELJES KÖRŰ MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS SZAK Nappali tagozat Üzleti (B2B) marketing szakirány BIZALOM ÉS BIZTO SÁG TÉMAKÖRE AZ O

Részletesebben

Üzlet/szolgáltató neve: Címe: Befogadás dátuma:

Üzlet/szolgáltató neve: Címe: Befogadás dátuma: Aláírás, nyilatkozat További adatok Munkahelyi adatok Igénylő személyes adatai ARGENTUM HOLDING Zrt. 1071 Budapest, Városligeti fasor 47. Tel: 06-1/351-1267 Központi fax: 06-1/700-1604 Hitelközvetítő neve:

Részletesebben

A turisztikai szolgáltatások online megjelenítésének eszközei

A turisztikai szolgáltatások online megjelenítésének eszközei Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet A turisztikai szolgáltatások online megjelenítésének eszközei Belső konzulens neve, beosztása:

Részletesebben

KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS Magyar Nemzeti Bank

KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS Magyar Nemzeti Bank Köszöntő A pénz nem boldogít, járja a mondás, még ha így is van, akkor nem is kell vele foglalkozni?! Ha tisztában vagyunk azzal, miként működik a pénz világa, mikor és mire kell figyelnünk, sokkal egyszerűbbé

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR HITELKÁRTYÁK NÉPSZERŰSÍTÉSÉRE IRÁNYULÓ MARKETING TEVÉKENYSÉGEK ELEMZÉSE A HAZAI BANKOK PIACÁN

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR HITELKÁRTYÁK NÉPSZERŰSÍTÉSÉRE IRÁNYULÓ MARKETING TEVÉKENYSÉGEK ELEMZÉSE A HAZAI BANKOK PIACÁN BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK Nappali tagozat Nemzetközi marketing szakirány HITELKÁRTYÁK NÉPSZERŰSÍTÉSÉRE IRÁNYULÓ MARKETING TEVÉKENYSÉGEK ELEMZÉSE A

Részletesebben

2. Konferencia. Informatika és Versenyképesség

2. Konferencia. Informatika és Versenyképesség 2. Konferencia Informatika és Versenyképesség 2006. december 13. Előadók: Schaller Balázs Schmuck Roland Weinreich László A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében

Részletesebben

EU Kids Online II. A magyarországi kutatás eredményei. Készült a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság megrendelésére. 2011.

EU Kids Online II. A magyarországi kutatás eredményei. Készült a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság megrendelésére. 2011. EU Kids Online II A magyarországi kutatás eredményei Készült a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság megrendelésére 2011. szeptember Tartalom V. ROSSZ TAPASZTALATOK ÉS ÁRTALMAK... 2 Rossz élmények az egyes

Részletesebben

A hazai lakástakarékpénztári. piac elemzése a verseny és a növekedés szempontjából. 2014. április 30.

A hazai lakástakarékpénztári. piac elemzése a verseny és a növekedés szempontjából. 2014. április 30. A hazai lakástakarékpénztári piac elemzése a verseny és a növekedés szempontjából 04. április 30. Készült a Gazdasági Versenyhivatal Versenykultúra Központjának támogatásával TARTALOMJEGYZÉK I. BEVEZETÉS...

Részletesebben