SZAKMAI ÚTMUTATÓ. KRÉTA Előzetes Tantárgyfelosztás

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "SZAKMAI ÚTMUTATÓ. KRÉTA Előzetes Tantárgyfelosztás"

Átírás

1 SZAKMAI ÚTMUTATÓ KRÉTA Előzetes Tantárgyfelosztás

2 Tartalom SZAKMAI ÚTMUTATÓ KRÉTA ELŐZETES TANTÁRGYFELOSZTÁS... 1 BEVEZETŐ... 4 A KRÉTA RENDSZER CÉLJA... 4 SZAKMAI ÚTMUTATÓ CÉLJA... 4 SEGÍTSÉG... 4 DOKUMENTUM NÉVHASZNÁLATA... 4 ADATSZOLGÁLTATÁSOK A KRÉTA RENDSZERBEN... 5 INFORMATIKAI PROBLÉMÁK MEGOLDÁSA... 5 BEJELENTKEZÉS... 6 A KRÉTA RENDSZER ELÉRÉSE... 6 A KRÉTA RENDSZERBE TÖRTÉNŐ BELÉPÉS... 6 JELSZÓ MEGJEGYZÉSE... 7 KÖVETKEZŐ FRISSÍTÉS... 7 ELŐZETES TANTÁRGYFELOSZTÁS ADATSZOLGÁLTATÁS (ETTF)... 8 INTÉZMÉNYI ADATOK BEÁLLÍTÁSA... 8 AZ INTÉZMÉNY FELÜLET ELEMEI... 9 INTÉZMÉNYI ADATOK... 9 MŰKÖDÉSI HELYEK INTÉZMÉNYI SPECIALITÁSOK GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK PEDAGÓGUSOK IMPORTÁLÁSA A PEDAGÓGUSOK IMPORTÁLÁSA FELÜLET ELEMEI PEDAGÓGUSOK IMPORTÁLÁSA A KIR RENDSZERBŐL ONLINE PEDAGÓGUSOK IMPORTÁLÁSA A KIR SABLONFÁJLBÓL GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK PEDAGÓGUS ADATOK BEÁLLÍTÁSA AZ ALKALMAZOTTAK FELÜLET ELEMEI ALKALMAZOTT ADATAI ALKALMAZOTTAK EGYÉB TULAJDONSÁGAI ÚJ BETÖLTETLEN ÁLLÁSHELY FELVÉTELE ALKALMAZOTTAK FOLYAMATAI GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK TANTÁRGYFELOSZTÁS IMPORTÁLÁSA A TANTÁRGYFELOSZTÁS IMPORTÁLÁSA FELÜLET ELEMEI A TANTÁRGYFELOSZTÁS IMPORTÁLÁSA FELÜLET HASZNÁLATA AUTOMATIKUSAN FELVETT ÉRTÉKEK IMPORTÁLT ADATOK FELÜLÍRÁSA GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK TANTÁRGYFELOSZTÁS KÉZI FELVITELE A TANTÁRGYFELOSZTÁS FELÜLET ELEMEI TANTÁRGYFELOSZTÁSOK FOLYAMATAI Budapest, június 6. oldal 2 / 55 ekréta Informatikai Zrt.

3 ÚJ TANTÁRGYFELOSZTÁS FELVÉTELE TANTÁRGYFELOSZTÁS ELEM MÓDOSÍTÁSA FELVÉTELE TANTÁRGYFELOSZTÁS SPECIÁLIS ESETEI ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA TANTÁRGYFELOSZTÁSA UTAZÓ GYÓGYPEDAGÓGUS TANULÓHOZ BEAZONOSÍTHATÓAN NEM KÖTHETŐ FOGLALKOZÁSOK RÖGZÍTÉSE OSZTÁLY JELLEMZŐK BEÁLLÍTÁSA AZ OSZTÁLYOK FELÜLET ELEMEI OSZTÁLY ADATAI OSZTÁLYOK SZAKKÉPZÉSI TULAJDONSÁGAI OSZTÁLYOK FOLYAMATAI INTÉZMÉNYI SPECIALITÁSOK GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK CSOPORT JELLEMZŐK BEÁLLÍTÁSA A CSOPORTOK FELÜLET ELEMEI CSOPORT ADATAI CSOPORTOK FOLYAMATAI INTÉZMÉNYI SPECIALITÁSOK GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK TANTÁRGY JELLEMZŐK BEÁLLÍTÁSA A TANTÁRGYAK FELÜLET ELEMEI TANTÁRGY ADATAI TANTÁRGYAK FOLYAMATAI TANTÁRGYAK EGYÉB TULAJDONSÁGAI, KEZELÉSI JAVASLATOK INTÉZMÉNYI SPECIALITÁSOK GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK SZAKKÉPZÉSI ÚTMUTATÓ KIEGÉSZÍTÉSE AZ NGM TAGINTÉZMÉNYEKNEK TAGINTÉZMÉNY FELVITELE PEDAGÓGUSOK ADATAI ÉVFOLYAMOK BEÁLLÍTÁSA OSZTÁLYOK ADATAI TANTÁRGYAK FELVITELE GAZDÁLKODÓ SZERVEZETNÉL MEGVALÓSULÓ GYAKORLATI ÓRÁK TANTÁRGYFELOSZTÁS GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK Budapest, június 6. oldal 3 / 55 ekréta Informatikai Zrt.

4 Bevezető bevezető, hogyan használjam, verzió, adminisztráció, ügyfélszolgálat, menü, segítség, felhasználói kézikönyv Jelen dokumentum a NEPTUN Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer ös verziószámához készült. A KRÉTA rendszer célja A Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer célja, hogy az állami oktatásirányítás legfelső szintjétől kezdve a diákokig és szülőkig az oktatás minden résztvevője számára biztosítson egy olyan rendszert, ahol oktatással kapcsolatos folyamataikat hatékonyan, elektronikusan végezhetik el. A rendszer központjában az Adminisztrációs rendszer modulja áll, amely tartalmazza mindazon adatokat, amelyeket egy köznevelési intézménynek tárolnia kell önmagáról, alkalmazottairól, diákjairól valamint tanügyi folyamatairól. Szakmai Útmutató célja A Szakmai Útmutató célja, hogy a KRÉTA rendszerben az Előzetes Tantárgyfelosztás (ETTF) elkészítéséhez szükséges támogatást biztosítsuk. Az útmutatóban megtalálhatja az adatszolgáltatáshoz szükséges felületek leírását, funkcióinak használati módját, valamint javaslatokat a használathoz. A dokumentumot kiegészítettük a gyakran ismételt kérdések csoportjával is, amely további segítséget nyújthat a feladat könnyebb elvégzése érdekében. Segítség Amennyiben a dokumentumon túl segítségre van szüksége a KRÉTA rendszer használatához, úgy kérjük, forduljon bizalommal a KRÉTA rendszer felújított Ügyfélszolgálatához. Az Ügyfélszolgálaton Adminisztrátorként könnyen elérheti a KRÉTA rendszerbe belépve a felület jobb felső sarkában található ikonnal. Amennyiben intézménye nem tud belépni a KRÉTA rendszerbe, vagy még nem rendelkezik KRÉTA rendszerrel, kérjük, keressék ügyfélszolgálatunkat a support@ekreta.hu címen. Dokumentum névhasználata Jelen dokumentum felületi példáin egy bemutató demo intézményt használunk. Az abban megjelenő diákok és pedagógusok nem valós adatok. A bemutató intézmény rendelkezik a magyar köznevelés minden speciális nevelési-oktatási feladatával, azonban elképzelhető, hogy egyes folyamatok nem jelennek meg benne, vagy nem kerülnek bemutatásra. Kérjük, hogy minden esetben olvassa el a fejezetek Intézményi Specialitások c. alfejezeteit, amely a különleges intézménytípusok (mint Alapfokú Művészeti Iskola, Egységes Gyógypedagógia Intézmény, Szakgimnázium, Óvoda ) esetében felmerülő problémákat tárgyalja. Az egyszerűség kedvéért a rendszerben minden pedagógus beszédes nevet kapott: azt a tantárgyat tanítja, ami a vezetékneve. Azaz Angol Angéla angolnyelvet tanító. A felületi rajzokon ettől bizonyos esetekben azonban eltérhetünk, hogy a példa esetet pontosabban bemutathassuk. Budapest, június 6. oldal 4 / 55 ekréta Informatikai Zrt.

5 Adatszolgáltatások a KRÉTA rendszerben adatszolgáltatás, előzetes tantárgyfelosztás, létszám, adat, ETTF, beiratkozás A KRÉTA rendszer egy teljeskörű intézményadminisztrációs rendszer (IAR), amelynek egyik kiemelt célja, hogy a fenntartók a jogosultságuknak megfelelően, az illetékességi területükön működő köznevelési intézmények által a KRÉTA rendszerbe feltöltött adatait, azok statisztikáit láthassák. A KRÉTA rendszer folyamatos adatkapcsolat keretében támogatja ezt, azonban bizonyos időszakokban szükséges az intézményeknek az adatszolgáltatási kötelezettségüknek eleget tenni. Jelen fejezet kiemelten bemutatja, hogy az adott adatszolgáltatás során milyen fontos feladatokat kell elvégezniük az intézményeknek. Informatikai problémák megoldása A KRÉTA rendszer a legtöbb webalapú rendszerhez hasonlóan több központi szerveren működik. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a szerver éppen nem elérhető (például frissítés alatt van), akkor a rendszer teljes egésze elérhetetlen. A KRÉTA rendszerek szerverei az intézmény fenntartójától és KRÉTA szerződésétől függően több különböző helyszínen lehetnek, azonban minden ilyen infrastruktúrán a KRÉTA rendszerek terméktámogatása a szerződések értelmében biztosítja a rendszer legfrissebb verzióját, valamint folyamatos frissítését és hibaelhárítását. Amennyiben az intézményi rendszere nem elérhető, kérjük, az alábbi folyamat lépéseit vizsgálja meg. 1. Vizsgálja meg, nem karbantartás folyik-e épp a rendszeren. Amennyiben a KRÉTA rendszer felülete Karbantartást jelez, kérjük, hogy várjon türelemmel, ameddig kollégáink a karbantartást befejezik. Amennyiben a felület már jelentős idő (8+ óra) óta karbantartást jelez, amelyről korábban a rendszer üzemeltetője nem jelzett értesítést Önök felé, úgy kérjük, jelezzék ezt a terméktámogatás felé. 2. Vizsgálja meg, hogy működik-e az internetkapcsolata. Amennyiben nem működik az internetkapcsolat, a KRÉTA rendszer nem lesz elérhető 3. Vizsgálja meg, hogy megfelelő URL-t (linket, elérési utat) adott-e meg a böngészőben. 4. Vizsgálja meg a hibaoldal tartalmát. Amennyiben a KRÉTA rendszer hibaoldalt jelez, kérjük, cselekedjen annak tartalma szerint, vagy amennyiben nem kínál javítási lehetőséget, vegye fel a kapcsolatot terméktámogatásunkkal. Budapest, június 6. oldal 5 / 55 ekréta Informatikai Zrt.

6 Bejelentkezés bejelentkezés, felhasználónév, elfelejtett jelszó, belépés, belépni, elérés, url, link Jelen fejezet a KRÉTA rendszer Bejelentkezési folyamatairól, annak használatáról szól. A KRÉTA rendszer elérése A KRÉTA rendszert minden intézmény a saját elérési útján keresztül láthatja. Az intézményi rendszerek telepítésekor minden intézmény számára készül egy vagy két lehetséges intézményi kódnév, amely publikálásra kerül. Az intézményi kódnév csak az angol abc kisbetűit, valamint számokat tartalmazhat. Minden intézmény elérési útja az alábbi formában áll össze: Az intezmenykodnev minden intézmény számára egyedi, amelyet alapesetben az intézmény fenntartójával kötött szerződéskor határoztunk meg. Amennyiben az elérési utat ismeri, kérjük, másolja be egy böngészőprogram (lásd A KRÉTA rendszer informatikai kézikönyve fejezet) elérési sávjába, majd nyomja le az Enter billentyűt. Amennyiben a KRÉTA rendszer felülete ezt követően nem érhető el, kérjük, vizsgálja meg az előző fejezetben leírt problémalehetőségeket, és kövesse annak megoldásait. A KRÉTA rendszerbe történő belépés Az adminisztrátor számára a KRÉTA rendszer telepítésekor kiadásra kerül egy adminisztrátori felhasználónév és jelszó. Amennyiben intézménye a jelszót elfelejtette, és más, korábban felvett adminisztrátor nincs a rendszerben, kérjük vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal. Budapest, június 6. oldal 6 / 55 ekréta Informatikai Zrt.

7 A képen látható felület a KRÉTA bejelentkező képernyője. A bejelentkezés folyamata: Adja meg felhasználónevét a Felhasználónév feliratú felső szövegdobozban. Adja meg jelszavát a Jelszó feliratú alsó szövegdobozban. Nyomjon az Enter billentyűre, vagy kattintson a Bejelentkezés feliratú gombra. A sikeres bejelentkezést követően a képernyő eltűnik. Sikertelen bejelentkezés esetén kérjük, hogy az alábbi lépéseket ellenőrizze: Vizsgálja meg, hogy megfelelő URL-t (linket, elérési utat) adott-e meg a böngészőben. Próbálja meg a jelszavát egy látható helyen leírni, majd másolni, vagy amennyiben mástól gépi formában kapta, azt a levélből kimásolni, és beilleszteni. Ellenőrizze, hogy felhasználónevében vagy jelszavában a nagy rövid O betű, valamint a 0 nem keveredik e, szintén hasonló az eset a rövid nagy i és a kicsi L betű esetén, valamint bizonyos esetben a 2-es szám és a Z betű is könnyedén keverhető. Amennyiben a fenti megoldást követően is problémát jelez a rendszer, kérjük, értesítse Ügyfélszolgálatunkat a support@ekreta.hu címen. Jelszó megjegyzése A KRÉTA rendszer nem ajánlja fel, hogy megjegyzi jelszavát, azonban bizonyos böngészők lehetőséget adnak arra. Kiemelten kérjük Önöket, hogy rendszereik és tanügyi adminisztrációik biztonsága érdekében: NE jegyeztessék meg jelszavukat olyan számítógépen, melyhez más is hozzáférhet! NE használjanak túl egyszerű, vagy egyértelmű jelszavakat! Jelszavaikat ne írják fel olyan helyre, ahol más, illetéktelenek is láthatják! Személyi számítógépeiket ne hagyják őrizetlenül, a rendszerbe belépve! Következő frissítés A KRÉTA rendszer bejelentkező képernyőjén minden esetben látható, hogy rendszerünk következő kiemelt frissítését mely időszakra tervezzük. A bejelentkezési adatok alatt található szövegdobozban jelzett időintervallumot minden esetben bő méretben jelezzük, azonban kérjük Önöket, hogy készüljenek fel, az időszak alatt a rendszer bármikor leállításra kerülhet. Leállítás esetén az éppen aktuálisan menteni kívánt adatok elvesznek, azonban a korábban már mentett adatok minden esetben megmaradnak. Budapest, június 6. oldal 7 / 55 ekréta Informatikai Zrt.

8 Előzetes tantárgyfelosztás adatszolgáltatás (ETTF) Az intézmény a KRÉTA rendszerben a következő tanév előkészületét legtöbbször az előzetes tantárgyfelosztás elkészítésével kezdi meg. Az Előzetes tantárgyfelosztás adatszolgáltatása során az alábbi feladatokat szükséges elvégezni az intézményben: Intézményi adatok ellenőrzése Ellenőrizzék a KRÉTA rendszerben az intézmény adatait, szükség esetén javítsák azt. Ellenőrizzék a KRÉTA rendszerben az intézmény működési helyeit, valamint az azokon ellátott oktatási-nevelési feladatokat, szükség esetén egészítsék ki, módosítsák azokat. Amennyiben még nem vette fel a pedagógusok (Alkalmazott) adatait, akkor importálják a KIR rendszerből az intézmény pedagógusait. Állítsák be az importált pedagógusok munkaügyi és foglalkoztatottsági adatait. Amennyiben egy pedagógus nem található a rendszerben, kérjük vegyék fel. Vizsgálják meg, szükséges-e még nem ismert (betöltetlen) álláshely felvétele a rendszerbe, és amennyiben szükséges, vegyék fel. Töltsék fel az intézmény tantárgyfelosztását az alábbi módok valamelyikén: Készítsék el a tantárgyfelosztást egy importálható formátumban, és töltsék be a rendszerbe. Ez esetben a rendszer a tantárgyfelosztás dokumentumából automatikusan létrehozza az osztályokat, a csoportokat és a tantárgyakat. Másik megoldás, hogy vegyék fel a KRÉTA rendszerbe az osztályokat, a csoportokat és a tantárgyakat, valamint ezt követően a tantárgyfelosztás elemeit. Állítsák be az egyes osztály jellemzőket: évfolyam és egyéb adatok (pl. szakképző intézmény esetén a szakképzési jellemzők). Állítsák be az egyes csoport jellemzőket: csoporttípus és egyéb adatai (pl. osztálybontás). Állítsák be az egyes tantárgyi jellemzőket: tantárgy kategóriái és egyéb adatok. Véglegesítsék az előzetes tantárgyfelosztást az Adatszolgáltatások / Előzetes tantárgyfelosztás felület segítségével. A dokumentum további részében részletesen bemutatjuk az egyes folyamatokat. Intézményi adatok beállítása intézmény, működési hely, feladatellátási hely, ellátott feladat, tagintézmény, székhely A KRÉTA rendszer alapegysége az intézmény, ami azonban nem minden esetben jelent egy teljes intézményt a magyar közoktatásban. A KRÉTA rendszer intézménye az az egység, amely önálló tantárgyfelosztást, és elektronikus naplót kezel. Amennyiben az Ön intézményének csak egy KRÉTA rendszere van, azonban szeretnének több rendszert mivel az intézményi specialitások miatt szükséges volna, hogy külön naplót, esetleg külön tantárgyfelosztást használjanak, kérjük, olvassa el a Budapest, június 6. oldal 8 / 55 ekréta Informatikai Zrt.

9 Bejelentkezés fejezet Intézményi specialitások alfejezetét, amely a kapcsolódó folyamatot részletesen bemutatja. Az Intézmény felület elemei A Nyilvántartás -> Intézmény menüpontban állíthatók be az intézmény törzsadatai. Az Intézmény felület két részből áll, amely két különböző, ám kapcsolódó funkciót lát el. Az Intézmény felület felső része kezeli az intézmény adatait, amelyek csak egyszer adhatóak meg. Az Intézmény felület alsó része kezeli az intézmény működési helyeit, valamint az azokon ellátott feladatokat. Intézményi adatok Az INTÉZMÉNYI ADATOK megnevezésű felületrészen a rendszer alapintézményének adatai láthatók. NGM tagintézmények esetében a Szakképzési Centrum adatai jelennek meg. Az INTÉZMÉNY ADATAINAK SZERKESZTÉSE gombra kattintva szerkeszthetőek az itt megjelenő adatok. Szerkesztéskor megadhatja: Az intézmény (Szakképzési Centrum) nevét (kötelező) OM azonosítóját (kötelező) Az intézményvezető nevét (kötelező) Az intézmény címét, azon belül Irányítószámát (kötelező) Helységnevét (kötelező) Közterület nevét (kötelező) Közterület jellegét (kötelező) Házszámát (kötelező) Emeletét Ajtaját Az intézmény rövid nevét Az intézmény hivatalos telefonszámát Az intézmény hivatalos címét Budapest, június 6. oldal 9 / 55 ekréta Informatikai Zrt.

10 Az intézmény engedélyezett álláshelyeinek számát Az intézmény adatainak szerkesztése az alábbi folyamat lépéseivel tehető meg: Kattintson az INTÉZMÉNY ADATAINAK SZERKESZTÉSE gombra. A megjelenő felugró ablakon szerkessze a kívánt adatokat. Kattintson a felugró ablak jobb alsó sarkában található Mentés gombra. A sikeres mentést követően a rendszer visszanavigálja Önt az Intézmény felületre. Amennyiben az intézmény adatait módosítja, kérjük, mindig jelezze a jogszabályilag kötelező helyeken (KIR), valamint fenntartójának is. Működési helyek A Működési helyek az Intézmény felület alsó részén található, ahol beállíthatja és felveheti az Intézmény székhelyét, tagintézményeit és telephelyeit. A rendszerben alapértelmezett értékben megjelenik egy Működési hely Működési hely néven, valamint egy ahhoz kapcsolódó Na (Nincs adat) ellátott oktatásinevelési feladat. Kérjük, hogy ezt az értéket minden esetben pontosítsák a rendszerben. A felület lehetőséget nyújt: Új Működési hely felvételére a Működési hely felvétele gombbal. A Működési hely adatainak megtekintésére a Működési hely sorában található Nagyító ikonnal. A Működési hely módosítására a Működési hely sorában található Ceruza ikonnal. A Működési hely törlésére a Működési hely sorában található Szemetes ikonnal, amennyiben nem tartoznak hozzá kapcsolódó adatok. A Működési helyhez új ellátott oktatási-nevelési feladat felvételére a Működési hely sorában található Pluszjel ikonnal. A Működési helyhez felvett ellátott oktatási-nevelési feladatok megtekintésére, ha a Működési hely sorának elején található nyílra kattintunk. Budapest, június 6. oldal 10 / 55 ekréta Informatikai Zrt.

11 A Működési helyhez felvett ellátott oktatási-nevelési feladat módosítására az Ellátott oktatásinevelési feladat sorában található Ceruza ikonnal. A Működési helyhez felvett ellátott oktatási-nevelési feladat törlésére az Ellátott oktatásinevelési feladat sorában található Szemetes ikonnal, amennyiben nem tartoznak hozzá kapcsolódó adatok. A Működési helyhez felvett ellátott oktatási-nevelési feladat kapcsolatainak megtekintésére az Ellátott oktatási-nevelési feladat sorában található Nagyító ikonnal. Fontos, hogy az intézményhez (tagintézményhez, telephelyhez) tartozó ellátott oktatási-nevelési feladatokat mindig pontosan adja meg, mivel rengeteg funkció szorosan összefügg a pontos nyilvántartással. A Működési helyekhez és az Ellátott oktatási-nevelési feladatokhoz kapcsolódó fontosabb folyamatok elvégzését az alábbiakban részletezzük. Új működési hely felvétele Kattintson a Működési hely felvétele gombra. A felugró ablakban adja meg a Működési hely adatait: Nevét, azonosítóját (háromjegyű KIR azonosító), pontos címét, elérhetőségeit, valamint a működési hely típusát (Székhely, Tagintézmény, vagy Telephely). Kattintson a Mentés gombra. A sikeres mentést követően a rendszer visszanavigálja Önt az Intézmény felületre. Működési hely módosítása Kattintson a megváltoztatni kívánt Működési hely sorában található Ceruza ikonra. A felugró ablakban változtassa meg a Működési hely adatait. Kattintson a Mentés gombra. A sikeres mentést követően a rendszer visszanavigálja Önt az Intézmény felületre. Működési hely törlése Kattintson a törölni kívánt Működési hely sorában található Szemetes ikonra. Erősítse meg törlési szándékát. Amennyiben a Működési helynek nem voltak kapcsolódó elemei, törlésre kerül. Ellátott oktatási-nevelési feladat hozzáadása a Működési helyhez Kattintson a Működési hely sorában található Pluszjel ikonra. A felugró ablakban válassza ki a felvenni kívánt ellátott feladatot. Kattintson a Mentés gombra. A sikeres mentést követően a rendszer visszanavigálja Önt az Intézmény felületre. Ellátott oktatási-nevelési feladat módosítása Kattintson az Ellátott oktatási-nevelési feladat sorában található Ceruza ikonra. A felugró ablakban válassza ki a megváltoztatott ellátott feladatot. Budapest, június 6. oldal 11 / 55 ekréta Informatikai Zrt.

12 Kattintson a Mentés gombra. A sikeres mentést követően a rendszer visszanavigálja Önt az Intézmény felületre. Ellátott oktatási-nevelési feladat törlése Kattintson a törölni kívánt Ellátott oktatási-nevelési feladat sorában található Szemetes ikonra. Erősítse meg törlési szándékát. Amennyiben az Ellátott oktatási-nevelési feladatnak nem voltak kapcsolódó elemei, törlésre kerül. Intézményi Specialitások A KRÉTA rendszerben bizonyos funkciók csak akkor érhetőek el, ha az intézmény rendelkezik egy vagy több ellátott oktatási-nevelési feladattal. Fontos tehát, hogy a kapcsolódó értékeket helyesen állítsák be. A kapcsolódó funkciókról a releváns felületeken ejtünk szót. Gyakran Ismételt Kérdések Mit jelent a KRÉTA rendszerben a Feladatellátási hely fogalma? A KRÉTA rendszerben Feladatellátási helynek nevezzük egy adott működési helyhez kapcsolódó ellátott oktatási-nevelési feladat egyértelmű megfeleltetését. A KRÉTA rendszer legtöbb értéke egyértelműen egy Feladatellátási helyhez köthető, azonban vannak bizonyos értékek (például a Terem), amely Működési helyhez kapcsolódik. Intézményünkben egy helyen működik általános iskola és alapfokú művészeti iskola. Hogyan vegyem fel? A KRÉTA rendszerben az ilyen intézményeket egy működési helyhez rendelve két ellátott feladattal kell felvenni. Ez azt jelenti, hogy az alapértelmezett működési hely mellé nem szükséges új működési hely felvétele, azonban az alapértelmezett ellátott feladat típusát Na értékről meg kell változtatni, valamint egy új ellátott feladatot is hozzá kell adni. Intézményünk két helyszínen végez oktatás-nevelési feladatot, azonban mindkettő helyszínen általános iskolaként. Hogyan vegyem fel? A KRÉTA rendszerben az ilyen intézményeket két működési helyhez rendelve egy-egy ellátott feladattal kell felvenni. Ez azt jelenti, hogy az alapértelmezett működési hely mellé szükséges egy másik működési hely felvétele, valamint az alapértelmezett működési hely ellátott feladatát az Na értékről módosítani kell, és az újonnan felvett működési helyhez is fel kell venni egy ellátott feladatot. Budapest, június 6. oldal 12 / 55 ekréta Informatikai Zrt.

13 A rendszerbe felvettem több adatot is, azonban rossz feladatellátási helyhez / működési helyhez. Hogyan tudom gyorsan törölni? A KRÉTA rendszerben azokat az ellátott oktatási-nevelési feladatokat és működési helyeket, amelyeknek kapcsolatai vannak, nem lehet törölni. Amennyiben a helyes feladatellátási hely vagy működési hely még nem létezik, kérjük, vegye fel ezt újonnan, majd a felvett adatok felületein a Többes módosítás funkció segítségével állítsa át az adatok feladatellátási helyét vagy működési helyét a megfelelőre. Ezt követően már törölheti a hibás feladatellátási helyet. Pedagógusok importálása alkalmazott, tanár, pedagógus, KIR, importálás, feltöltés, sablon Az alkalmazottak kézzel történő felvétele mellett a KRÉTA rendszer lehetőséget ad a KIR rendszeréből történő importálásra is. A funkció elérhető az Importálások menüpont Pedagógusok importálása menüpontjára kattintva. Fontos, hogy az összes alkalmazott, pedagógus KIR rendszerből történő importálását csak a rendszer használatának kezdetén, a legelső alkalommal kell megtenni. Ezt követően a felületen már csupán a módosításokat kell elvégezni. A Pedagógusok importálása felület elemei A Pedagógusok importálása felülethez tartozó elemek az alábbi módon jelennek meg: A felületen elérhető egy Tanév választó, amelynek alapértelmezett értéke az aktuális tanév, egy Feladatellátási hely választó, ahol kiválaszthatóak az intézménybe már felvett működési helyek és ellátott oktatási-nevelési feladatok, Budapest, június 6. oldal 13 / 55 ekréta Informatikai Zrt.

14 egy, a KIR rendszerbe történő belépést segítő rész, egy fájlválasztó, amelyre kattintva kiválaszthatja a feltölteni kívánt fájlt, valamint egy Sablon letöltése gomb. Pedagógusok importálása a KIR rendszerből online A KRÉTA rendszer interfészen keresztül kapcsolódik a KIR rendszerhez, ami azt jelenti, hogy az intézmény a KIR rendszerhez tartozó felhasználónevével és jelszavával a pedagógusainak az adatait egyszerűen és kényelmesen átemelheti a KRÉTA rendszerébe. A feltöltés folyamata az alábbi lépésekből áll: A Pedagógusok importálása felület felső részében található részben válassza ki A Tanévet, amelyre importálni szeretne A Feladatellátási helyet, melyre importálni szeretne A Pedagógusok importálása felület bal oldalán található részben töltse ki Intézménye OM azonosítóját KIR Felhasználónevét KIR Jelszavát Kattintson a Belépés gombra. A megjelenő ablakban válassza ki, hogy az intézmény KIR feladatellátási helyei közül melyről szeretné átemelni a tanárokat a KRÉTA rendszerbe. Kattintson a Tovább gombra. Amennyiben a feltöltés sikeres, a rendszer egy képernyőn megmutatja a feldolgozott adatokat. A rendszerbe ekkor még nem kerültek importálásra az adatok, csak a feldolgozott eredmény kerül kijelzésre. Amennyiben bármilyen hibát észlel a feldolgozott értékek között, kattintson a Mégse gombra. Amennyiben helyesnek ítéli meg a feldolgozott értékeket, kattintson a Mentés gombra. Sikeres mentést követően a felület jelzést ad, majd a Tovább az Alkalmazottakhoz gomb segítségével azonnal az Alkalmazottak felületre navigálhat. Budapest, június 6. oldal 14 / 55 ekréta Informatikai Zrt.

15 Pedagógusok importálása a KIR sablonfájlból A KRÉTA rendszerbe lehetőség van sablonfájlból is importálni a pedagógusokat, illetve a KIR rendszerből abba belépve letöltött fájlból importálni. A KIR rendszerből az alábbi módon töltse le a pedagógusok adatait: A KIR rendszerben az Alkalmazott keresése menüpontra kattintva, a Keresés ablakban a keresés találatait az Összes találat listába gombbal rakja át a Kérelemhez felvett személyek ablakba. Az ott található lista alján kattintson az Adatok exportálása gombra. A felugró ablakban válassza ki mindhárom listát (Személyes adatok, Jogviszony adatok, Képzettségek), majd töltse le a dokumentumot. A feltöltés folyamata az alábbi lépésekből áll: A Pedagógusok importálása felület felső részében található részben válassza ki a Tanévet, amelyre importálni szeretne; a Feladatellátási helyet, melyre importálni szeretne; a Fájl kiválasztása gombra kattintva megjelenik egy ablak, amelyben kiválaszthatja a feltöltött sablonfájlt. A fájl kiválasztását követően megjelenik egy új gomb: Importálás. Kattintson az Importálás gombra, hogy a rendszer megkísérelje a fájl feltöltését. Amennyiben a feltöltés sikeres, a rendszer egy képernyőn megmutatja a feldolgozott adatokat. A rendszerbe ekkor még nem kerültek importálásra az adatok, csak a feldolgozott eredmény kerül kijelzésre. Amennyiben bármilyen hibát észlel a feldolgozott értékek között, kattintson a Mégse gombra. Budapest, június 6. oldal 15 / 55 ekréta Informatikai Zrt.

16 Amennyiben helyesnek ítéli meg a feldolgozott értékeket, kattintson a Mentés gombra. Sikeres mentést követően a felület jelzést ad, majd a Tovább az Alkalmazottakhoz gomb segítségével azonnal az Alkalmazottak felületre navigálhat. Gyakran Ismételt Kérdések Mit kell tennem, ha a KIR kapcsolat nem jön létre? A KRÉTA és a KIR rendszer két különálló webes rendszer, amely között bizonyos esetekben előfordulhat adatkapcsolati hiba. Amennyiben többszöri próbálkozásra sem sikerült a KIR belépés segítségével átemelnie adatait, kérem próbálkozzon meg a felület jobb oldalán található sablonfájl importálással, amely szintén lehetővé teszi a KIR rendszerből való gyors adatáthozatalt. A fájlt nem tudom kiválasztani a feltöltésnél, nem jelenik meg. Mi lehet a probléma? A KRÉTA rendszerbe csak.xlsx (2003 utáni excel dokumentum) kiterjesztésű fájlok importálhatóak be. Javasoljuk, hogy minden esetben az Importálás felületről töltse le a sablondokumentumot a Sablon letöltése gomb segítségével, és abban dolgozzon, amely megfelelő formátumban kerül mentésre. A rendszer sikeres feltöltést jelez, de az adataim nem jelennek meg. Mi lehet a probléma? A KRÉTA rendszer a feltöltés első lépéseként feldolgozza a fájlt, majd megmutatja annak tartalmát Önnek. A felület tetején ilyen esetekben piros betűvel megjelenhetnek hibaüzenetek, amelyeket a végleges mentés előtt javítania kell a fájlban. E nélkül a fájl nem kerül importálásra, és nem lehet menteni a rendszerbe annak tartalmát. A fájlt kiválasztottam, de nem jelenik meg a Mentés gomb. Mi lehet a probléma? A KRÉTA rendszer a feltöltés első lépéseként feldolgozza a fájlt, majd megmutatja annak tartalmát Önnek. A felület tetején ilyen esetekben piros betűvel megjelenhetnek hibaüzenetek, amelyeket a végleges mentés előtt javítania kell a fájlban. E nélkül a fájl nem kerül importálásra, és nem lehet menteni a rendszerbe annak tartalmát. Hogyan importálhatok különböző feladatellátási helyre alkalmazottakat? Az alkalmazottak importálásának egyik első lépése, hogy kiválasztja a működési (feladatellátási) helyet. A KRÉTA rendszerben egyszerre csak egy működési helyre vehető fel érték, azonban utólag van lehetőség a módosításra. Amennyiben több működési hely alkalmazottait egy fájlban készítette el, válasszon ki egy működési helyet, és töltse fel őket. Ezt követően navigáljon a Alkalmazottak felületre, ahol a Többes módosítás funkció segítségével módosítsa a más működési helyekhez tartozó alkalmazottak (pedagógusok) működési hely (feladatellátási hely) értékét. Pedagógus adatok beállítása alkalmazott, tanár, pedagógus, munkaügyi adatok, munkakör, képesítés A KRÉTA rendszerben az intézmények egy egyszerű, általános adminisztratív felületen kezelhetik az alkalmazottak adatait. Amennyiben a felület használatával kapcsolatban bármilyen egyéb kérdése van, kérjük, előbb az Általános funkciók, keresések és szűrések fejezetet is olvassa el, mivel sok kérdésére ott is választ találhat. Budapest, június 6. oldal 16 / 55 ekréta Informatikai Zrt.

17 A KRÉTA rendszerben az alkalmazottak adatköre a tanügyi nyilvántartás egyik alapeleme, hiszen a pedagógusok fontos részei már a tantárgyfelosztásnak is. Az alkalmazottak importálására létezik egyedi funkció, amelyet akár a KIR rendszerből, akár letölthető sablonból is feltölthető egyszerűen. Javasoljuk, hogy pedagógusaikat elsősorban a KIR rendszerből importálják, az Alkalmazottak felületet csak az egyedi módosításokhoz használják. Az Alkalmazottak felület elemei Az Alkalmazottak felület az általános adminisztratív felületek minden elemével rendelkezik. A felületen található: Szűrés felületrész Új gomb Új betöltetlen álláshely felvétele gomb Módosítás gomb Kijelöltek törlése gomb Exportálás gomb Alkalmazott adatai A KRÉTA rendszer egyik alapadata az alkalmazott, amelyet az alábbiakban felsorolt négy kategóriában lehetséges adatokat megadni. Importálás során bizonyos adatok, melyek kötelezendően kitöltendőek automatikusan Na, azaz Nincs adat értékkel kerülnek felvételre, amelyeket később módosítás során lehetséges beállítani. Budapest, június 6. oldal 17 / 55 ekréta Informatikai Zrt.

18 Személyes adatok: Oktatási azonosító Az alkalmazott oktatási azonosítója. Az érték megadása nem kötelező, melynek oka, hogy a KRÉTA rendszerbe felvehetőek olyan alkalmazottak is, amelyek nem pedagógus végzettségűek (például szakmai gyakorlati oktató), vagy pedagógusok. Az értéknek 11 jegyűnek kell lennie, és 7-es számmal kezdődik. Neme (kötelező) Az alkalmazott neme. Az érték importálás során nem kerül beállításra. Javasoljuk, hogy a többes módosítás lehetőségével állítsák be. Előtag Az alkalmazott nevének előtagja. Az érték megadása nem kötelező. Alkalmazott családi név (kötelező) Az alkalmazott hivatalos családi neve. Alkalmazott utónév (kötelező) Az alkalmazott hivatalos utóneve. Születési családi név (kötelező) Az alkalmazott hivatalos születési családi neve. Születési utónév (kötelező) Az alkalmazott hivatalos születési utóneve. Anyja családi neve (kötelező) Az alkalmaz anyja születési családi neve. Anyja utóneve (kötelező) Az alkalmaz anyja születési utóneve. Születési hely (kötelező) Az alkalmazott születési helye. Az értéknél csak a Város megadása szükséges. Születési idő (kötelező) Az alkalmazott születési ideje. Budapest, június 6. oldal 18 / 55 ekréta Informatikai Zrt.

19 Igazolvány típus Az alkalmazott azonosítására használt igazolvány típusa. Igazolvány száma Az alkalmazott azonosítására használt igazolvány száma. Állandó lakcíme és elérhetősége: Irányítószám (kötelező) Az alkalmazott állandó lakcímének irányítószáma. Kiválasztása automatikusan kitölti a Helység név értéket is. Helység név (kötelező) Az alkalmazott állandó lakcímének települése. Közterület név (kötelező) Az alkalmazott állandó lakcímének közterület neve. Közterület jellege (kötelező) Az alkalmazott állandó lakcímének közterület jellege. Amennyiben nem találja az Ön számára megfelelő közterület jelleget, avagy nincs a lakcímnek közterület jellege, kérjük, válassza az Na, azaz nincs adat értéket. Házszám (kötelező) Az alkalmazott állandó lakcímének házszáma. Emelet Az alkalmazott állandó lakcímének emelete. Ajtó Az alkalmazott állandó lakcímének ajtószáma. cím Az alkalmazott hivatalos címe. Az érték nem kötelező, azonban javasoljuk, hogy adják meg a pedagógusok esetében. Az értéket a pedagógus saját felhasználójával belépve is módosíthatja. Telefonszám Az alkalmazott telefonszáma. Budapest, június 6. oldal 19 / 55 ekréta Informatikai Zrt.

20 Telefonszám 2 Az alkalmazott telefonszáma, amennyiben még egy megadására szükség van. Belépési adatok: Felhasználónév Az alkalmazott belépéshez használt felhasználóneve. Kérjük, ne használjon benne különleges karaktereket, valamint ékezetes betűket. Jogosultsági szint Az alkalmazott felhasználójának jogosultsági szintje. A mezőbe kattintva egymás után több jogosultsági szint is felvehető. Alapértelmezett esetben a Napló jogosultság minden felhasználóhoz kerül. Amennyiben adminisztrátori jogot szeretne adni egy felhasználónak, javasoljuk, hogy válassza ki az Adminisztrátor jogosultsági szintet is. Jelszó Az alkalmazott belépési azonosítójához tartozó jelszó. Az érték bármilyen esetben beállítható, és beállításra kerül. Ismételt jelszó Az alkalmazott belépési azonosítójához tartozó jelszó ismétlése. Budapest, június 6. oldal 20 / 55 ekréta Informatikai Zrt.

21 Munkaügyi adatok: Figyelem! A Munkaügyi adatok felület kitöltésével kapcsolatban mindig kövesse fenntartója útmutatását. Besorolási fokozat A pedagógusok előmeneteli rendszerének megfelelő fokozatba sorolása. Munkakör (kötelező) Az alkalmazott munkaköre. Amennyiben az alkalmazott több munkakörben is szerepel az intézményben, akkor az alkalmazott adatainak módosításánál elérhető a további munkaügyi adatok felvételi lehetősége, és a második munkakörét ott be lehet állítani. Foglalkoztatás módja (kötelező) Az alkalmazott foglalkoztatásának módja. Foglalkoztatás típusa Az adatmező értékének megadása meghatározza a többi kitöltendő mezőt. Értékei: Teljes munkaidős Magasabb vezetői megbízás esetén a Vezetői óraszám oka mezőjében ki kell választani a vezetői megbízást, és a mellette lévő Óraszám mezőbe pedig be kell írni a jogszabály által előírt vezetői óraszámot. A Feladattal terhelt óraszám okát ki lehet tölteni, azonban itt minden esetben a Feladattal terhelt óraszám értéke 0 kell, hogy legyen. Teljes munkaidőben foglalkoztatott pedagógus esetén, aki nem rendelkezik magasabb vezetői megbízással, a feladattal terhelt óraszám okát kell kiválasztani és ezen órákra számolt óraszámot. Budapest, június 6. oldal 21 / 55 ekréta Informatikai Zrt.

22 Részmunkaidős Magasabb vezetői megbízás esetén a Vezetői óraszám oka mezőjében ki kell választani a vezetői megbízást, és a mellette lévő Óraszám mezőbe pedig be kell írni a vezető által végzendő tanítási óraszámot. Részmunkaidőben foglalkoztatott pedagógus esetén, aki nem rendelkezik magasabb vezetői megbízással, be kell írni a részmunkaidő százalékos értékét, és ki kell választani a feladattal terhelt óraszám okát, illetve meg kell adni az ezen órákra számolt óraszámot. Figyelem! A Részmunkaidőben foglalkoztatott pedagógus esetén a munkaügyi adatok felületén a részmunkaidő százalékos értékét kell meghatározni, és nem az óraszámát kell beírni. Óraadó Vezetői megbízással rendelkező óraadó pedagógus esetében ki kell választani a vezetői megbízást, és be kell írni a a szerződésben szereplő kötelező óráinak a számát. Óraadó pedagógus esetén, aki nem rendelkezik magasabb vezetői megbízással, a szerződésben szereplő kötelező óraszámát kell beírni a megfelelő adatmezőbe. Kötelező óraszáma A pedagógus kötelező óraszáma. Ezt a mezőt a fenntartó elvárásai alapján kell kitölteni. Feladattal terhelt óraszám oka A feladattal terhelt óraszám oka mezője megmutatja, hogy milyen okból kifolyólag jogosult a feladattal terhelt óraszámra a pedagógus. Feladattal terhelt óraszám A feladattal terhelt óraszám konkrét óraszámát kell a mezőbe beírni. Alkalmazás kezdete A pedagógus adott munkakörbe való alkalmazásának kezdete. Alkalmazás vége Budapest, június 6. oldal 22 / 55 ekréta Informatikai Zrt.

23 A pedagógus adott munkakörbe való alkalmazásának vége. Feladatellátási hely (kötelező) Az adott munkakör feladatainak elsődleges elvégzési feladatellátási helye. Amennyiben egy pedagógus több feladatellátási helyen tanít, abban az esetben a domináns feladatellátási helyet kell megjelölni. Tartósan távollévő Az érték jelöli, hogy az adott pedagógus éppen tartós távolléten van (például GyES). Nyugdíjas (továbbfoglalkoztatott) Az érték jelöli, hogy az adott pedagógus nyugdíjasként kerül továbbfoglalkoztatásra. Betöltetlen álláshely Az érték jelöli, hogy az adott pedagógus nem foglalkoztatott, álláshelye jelenleg betöltésre vár. Főállású Az érték jelöli, hogy az adott pedagógus főállásban dolgozik az intézményben az adott munkakörben. Óraadó Az érték jelöli, hogy az adott pedagógus óraadóként dolgozik az intézményben. Alkalmazottak egyéb tulajdonságai Lehetőség van további munkaügyi adatok felvételére, amennyiben a pedagógus másik munkakörben is szerepel az intézményben. Módosításkor felvehető az alkalmazotthoz a pedagógus-életpályamodell értéke, amelynél megadható: Fokozat A minősítés fokozata. Státusz A minősítés státusza. Minősítés dátuma A minősítés dátuma. Új betöltetlen álláshely felvétele A KRÉTA rendszerben lehetőség van az alkalmazottak között egyszerűsítve is felvenni egy betöltetlen álláshelyet. A funkció hasznos lehet a tanév előtti adatszolgáltatásoknál, amennyiben még nincsen pedagógus az adott munkakörre, azonban szeretnék jelölni, hogy a státuszára szükség van. Budapest, június 6. oldal 23 / 55 ekréta Informatikai Zrt.

24 Új betöltetlen álláshely esetén az előtag automatikusan beállításra kerül az alábbi értékre: [BTA X], ahol az X egy olyan számot jelöl, ahányadik betöltetlen álláshely lesz ez a rendszerben. Ezt követően az alábbi adatokat van lehetőség megadni, melyek mind kötelező értékek. Alkalmazott családi név Alapértelmezett esetben az érték a Betöltetlen szöveg. Javasoljuk, hogy a könnyebb átláthatóság kedvéért valamilyen, az intézmény számára egyértelműen értelmezett nevet írjanak be, például elnevezhetik a tantárgy alapján Angol Angélának, vagy maradhat a Betöltetlen Álláshely1 elnevezés, ahol a számosság alapján különböztetik meg az álláshelyeket. Alkalmazott utónév Alapértelmezett esetben az érték az Álláshely szöveg. Kötelező óraszáma A betöltetlen álláshelyhez rendelt kötelező óraszám. A mező kitöltésével kapcsolatban kövesse fenntartója útmutatását. Munkakör A betöltetlen álláshelyhez tervezett munkakör. Feladatellátási hely A betöltetlen álláshelyhez tervezett elsődleges feladatellátási hely. Alkalmazottak folyamatai Az Alkalmazottak felület működésének minden folyamata megegyezik az általános adminisztratív folyamatokkal. A felületen lehetőség van az alábbi folyamatokra: Az Új gomb segítségével új alkalmazottat felvenni. Az Új betöltetlen álláshely felvétele gomb segítségével az álláshely szükséges adatait rögzíteni. A táblázat sorainak végén a Nagyító ikonnal az alkalmazott részletes adatait megvizsgálni. A táblázatban az alkalmazott nevére kattintva az alkalmazott adatait módosítani. A táblázat sorainak végén a Ceruza ikonnal az alkalmazott adatait módosítani. Budapest, június 6. oldal 24 / 55 ekréta Informatikai Zrt.

25 A táblázat sorának elején egy elemet kijelölve, majd a Módosítás gombra kattintva alkalmazott adatait módosítani. A táblázat sorának elején több elemet kijelölve, majd a Módosítás gombra kattintva alkalmazottak adatait egyszerre módosítani. A táblázat sorainak végén található Szemetes ikonnal az adott alkalmazottat törölni. A táblázat sorának elején egy, vagy több elemet kijelölve, majd a Kijelöltek törlése gombra kattintva alkalmazottakat törölni. Az Exportálás gombra kattintva a táblázat adatait exportálni. A szűrőfelület elemei segítségével a felületen szűrni. Gyakran Ismételt Kérdések Hogyan adhatok jogosultságot a pedagógusoknak a KRÉTA rendszerbe? A KRÉTA rendszerben bármely, már felvett alkalmazottnak egyszerűen adhat jogosultságot az alábbi módon: A Nyilvántartás / Alkalmazottak felületen kattintson az alkalmazott nevére a táblázatban, amely megnyitja az alkalmazott adatait módosításra. Adja meg az alkalmazott felhasználónevét, és jelszavát. A Belépési adatok fülön a Jogosultsági szint értéknél állítsa be a Napló jogosultságot. Az ablak alján kattintson a Mentés gombra. A folyamat végeztével a felhasználó számára elérhető lesz a KRÉTA rendszer napló felülete. Hogyan vehetek fel új adminisztrátort a KRÉTA rendszerbe? A KRÉTA rendszerben a telepítéskor egy technikai adminisztrátor felhasználó keletkezik, azonban ezen felhasználó használatát csak a rendszer indulásakor javasolt használni. A KRÉTA rendszerben bármely, már felvett alkalmazottnak egyszerűen adható adminisztrátori jogosultság: A Nyilvántartás / Alkalmazottak felületen kattintson az alkalmazott nevére a táblázatban, amely megnyitja az alkalmazott adatait módosításra. A Belépési adatok fülön a Jogosultsági szint értéknél állítsa be az Adminisztrátor jogosultságot (is). Amennyiben korábban még nem volt, kérjük, adja meg az alkalmazott felhasználónevét, és jelszavát. Az ablak alján kattintson a Mentés gombra. A folyamat végeztével a felhasználó számára elérhető lesz a KRÉTA rendszer adminisztrátori felülete. Mikor vegyek fel betöltetlen álláshelyet a rendszerbe? A Betöltetlen álláshely olyan alkalmazottak esetében kell, hogy bejelölésre kerüljön, amelyek vagy csak adminisztratív jelleggel kerültek felvételre (pl. Informatika Tanár, akinek kiosztják a jelenleg pedagógusnak nem kiosztható tanórákat), valamint hiányzó álláshely, vagy év közben távozó pedagógus esetében hasonlóan, ha még nem sikerült új személyt a helyére szerződtetni. Hogyan jelöljem az áttanító pedagógus alkalmazását a rendszerbe? Budapest, június 6. oldal 25 / 55 ekréta Informatikai Zrt.

26 A KRÉTA tanügy-igazgatási adminisztrációs rendszer, ennek megfelelően kell az adatokat kezelni. Az áttanító pedagógust mindegyik érintett intézmény KRÉTA rendszerébe fel kell venni az alkalmazottak körébe. A rendszerekbe a Foglalkoztatás típusánál a Részmunkaidős foglalkoztatást kell kiválasztani, és a Részmunkaidő százalék adatmezőjébe a tanítandó órák százalékos arányát kell beírni. Például amennyiben egyik intézményben 12 órát tanít, a másikban 10-et, akkor ennek összegét vessük 100%- nak. Így az egyik intézményben 54,5%-ot kell beírni, míg a másik intézményben 45,5%-ot. Hogyan vegyem fel a hittanoktatót a rendszerbe? Tantárgyfelosztás importálása tantárgyfelosztás, pedagógus, tantárgy, osztály, csoport, óraszám, importálás, feltöltés, sablon A tantárgyfelosztás kézzel történő felvétele mellett a KRÉTA rendszer lehetőséget ad az importálásra is. A felület elérhető az Importálások menüpont Tantárgyfelosztás importálása menüpontjára kattintva. A Tantárgyfelosztás importálása felület elemei A Tantárgyfelosztás importálása felület elemei az alábbi módon jelennek meg: A felületen elérhető egy Tanév választó, amelyben az aktuális tanév minden esetben ki van választva, egy Feladatellátási hely választó, ahol az intézménybe már felvett feladatellátási helyek közül választ az felhasználó, egy fájlválasztó, amelyre kattintva kiválaszthatja a feltölteni kívánt fájlt, valamint három sablon letöltése gomb, amelyekkel letölthető a három darab feltöltésre elfogadott sabon. A Tantárgyfelosztás importálása felület használata A Tantárgyfelosztás importálása felület segítségével egyszerűen feltöltheti intézménye teljes alapnyilvántartását. Figyelem! A Tantárgyfelosztás importálása előtt mindig szükséges felvinni a KRÉTA rendszerbe az intézmény pedagógusait! Budapest, június 6. oldal 26 / 55 ekréta Informatikai Zrt.

27 A feltöltés folyamata az alábbi lépésekből áll: A Sablon letöltése gomb segítségével töltse le a tantárgyfelosztás importálásához szükséges sablont. A KRÉTA rendszerben összesen három sablon érhető el, amelyek illeszkednek az intézményekben használt sablonfajtákhoz. Az Egyszerű sablont javasoljuk a nagyobb méretű intézményekhez, amely valójában egy táblázat, amely oszlopaiban tartalmazza a pedagógus, az osztály és/vagy csoport, valamint a tantárgy nevét, és az óraszámot. A Kereszttáblás sablonok általában kisebb intézményekben használatosak, ezek az úgynevezett Lepedő felosztásokat jelképezik. Kérjük, fokozottan figyeljen arra, hogy a KRÉTA rendszer sablonjait használja az importálásra. A sablont töltse fel intézménye tantárgyfelosztásával. Amennyiben a tanóra egy osztályhoz kapcsolódik, úgy csak az Osztály értéket adja meg. Amennyiben a tanóra egy csoporthoz kapcsolódik, amely nem osztálybontott csoport (azaz nem egy osztályból tevődnek össze a tagjai), úgy csak a Csoport értéket adja meg. Amennyiben a tanóra egy csoporthoz kapcsolódik, amely osztálybontott csoport (azaz tagjai egy osztályból tevődnek össze), úgy az Osztály és a Csoport értéket is adja meg. A fájlba egy működési hely (feladatellátási hely) minden tanóra elemét felveheti. A kész fájlt mentse el. Nyissa meg ismét a Tantárgyfelosztás importálása felületet. Válassza ki, hogy mely Feladatellátási helyre, valamint mely Tanévre szeretné importálni a dokumentum tartalmát. A folyamatban egyszerre csak egy feladatellátási helyre tölthet fel elemeket. Amennyiben több feladatellátási helyre vonatkozik az importálandó tantárgyfelosztás, abban az esetben javasoljuk, hogy a feltöltéskor az a feladatellátási hely kerüljön megjelölésre, amelyhez a fájlban több osztály és csoport tartozik. Más feladatellátási helyekre vonatkozóan ezt az értéket utólag kell módosítani az osztály, illetve a csoport jellemzőinél. A Fájl kiválasztása gombra kattintva megjelenik egy ablak, amelyben kiválaszthatja a feltöltött sablonfájlt. Budapest, június 6. oldal 27 / 55 ekréta Informatikai Zrt.

28 A fájl kiválasztását követően megjelenik egy új gomb: Importálás. Kattintson az Importálás gombra, hogy a rendszer megkísérelje a fájl feltöltését. Amennyiben a feltöltés sikeres, a rendszer egy képernyőn megmutatja a feldolgozott adatokat. A rendszerbe ekkor még nem kerültek importálásra az adatok, csak a feldolgozott eredmény kerül kijelzésre. Amennyiben bármilyen hibát észlel a feldolgozott értékek között, kattintson a Mégse gombra. Amennyiben helyesnek ítéli meg a feldolgozott értékeket, kattintson a Mentés gombra. Sikeres mentést követően a felület jelzést ad, majd a Tovább a Tantárgyfelosztáshoz gomb segítségével azonnal a Tantárgyfelosztás felületre navigálhat. Automatikusan felvett értékek A KRÉTA rendszerben a Tantárgyfelosztás importálásakor több elem is automatikusan felvételre kerül. Amennyiben a sablonfájlban található Osztály neve nem egyezik egy már felvett osztályéval a KRÉTA rendszerben, úgy az osztály azon a néven felvételre kerül, azonban releváns adatai Na, azaz Nincs adat értékkel kerülnek mentésre. Ezeket kérjük, a későbbiekben pontosítsa (például évfolyam). Amennyiben a sablonfájlban található Csoport neve nem egyezik egy már felvett csoportéval a KRÉTA rendszerben, úgy a csoport azon a néven felvételre kerül, azonban releváns adatai Na, azaz Nincs adat értékkel kerülnek mentésre. Ezeket kérjük, a későbbiekben pontosítsa (például évfolyam). Amennyiben a sablonfájlban található Tantárgy neve nem egyezik egy már felvett tantárgyéval a KRÉTA rendszerben, úgy a tantárgy azon a néven felvételre kerül, azonban releváns adatai Na, azaz Nincs adat értékkel kerülnek mentésre. A KRÉTA rendszer a tantárgy esetében megpróbálja kitalálni a kapcsolódó tantárgy kategóriát, azonban kérjük, hogy a későbbiekben ezen értékeket is vizsgálja át. A KRÉTA rendszer semmilyen esetben sem vesz fel alkalmazottat a tantárgyfelosztás alapján, ezeket a tantárgyfelosztás importálása előtt szükséges felvenni. Figyelem! Az importálandó tantárgyfelosztást tartalmazó táblában szereplő pedagógusok neveinek karakterről karakterre meg kell egyezniük a KRÉTA rendszerbe felvett alkalmazottak neveivel! Importált adatok felülírása A tantárgyfelosztás táblázatának újra importálásakor a KRÉTA rendszerben felülírja az importálással betöltött adatokat. Budapest, június 6. oldal 28 / 55 ekréta Informatikai Zrt.

29 Figyelem! Csak az importálással feltöltött adatokat írja felül az ismét elvégzett importálás, amennyiben kézzel módosítva lett bármilyen, a KRÉTA rendszerben lévő tantárgyfelosztási adat, az nem kerül felülírásra. Gyakran Ismételt Kérdések A fájlt nem tudom kiválasztani a feltöltésnél, nem jelenik meg. Mi lehet a probléma? A KRÉTA rendszerbe csak.xlsx (2003 utáni excel dokumentum) kiterjesztésű fájlok importálhatóak be. Javasoljuk, hogy minden esetben az Importálás felületről töltse le a sablondokumentumot a Sablon letöltése gomb segítségével, és abban dolgozzon, amely megfelelő formátumban kerül mentésre. A rendszer sikeres feltöltést jelez, de az adataim nem jelennek meg. Mi lehet a probléma? A KRÉTA rendszer a feltöltés első lépéseként feldolgozza a fájlt, majd megmutatja annak tartalmát Önnek. A felület tetején ilyen esetekben piros betűvel megjelenhetnek hibaüzenetek, amelyeket a végleges mentés előtt javítania kell a fájlban. E nélkül a fájl nem kerül importálásra, és nem lehet menteni a rendszerbe annak tartalmát. Tantárgyfelosztás kézi felvitele tantárgyfelosztás, pedagógus, tantárgy, osztály, csoport, óraszám A KRÉTA rendszerben az intézményeknek lehetőségük van kezelni a tantárgyfelosztást, azaz hogy mely pedagógus mely osztályoknak és csoportoknak heti hány órában milyen tantárgyat tanít. A tantárgyfelosztás kezelése a rendszer egyik általános adminisztratív felülete, azaz a legtöbb funkció működése nagyon egyszerű, és hasonló más felületek funkcióihoz. Amennyiben a felülettel kapcsolatban bármilyen egyéb kérdése van, kérjük, előbb az Általános funkciók, keresések és szűrések fejezetet is olvassa el, mivel sok kérdésére ott is választ találhat. A KRÉTA rendszerben a tantárgyfelosztás kezelése a tanügyi nyilvántartás egyik alapeleme. A tantárgyfelosztás importálására létezik egyedi funkció, amelyet a Tantárgyfelosztás importálása felületen három sémadokumentum alapján is elvégezhetnek. A Tantárgyfelosztás felület elemei A Tantárgyfelosztás felület az általános adminisztratív felületek több elemével is rendelkezik. A felületen található: Budapest, június 6. oldal 29 / 55 ekréta Informatikai Zrt.

30 Szűrés felületrész Új gomb Összes importált felosztás törlése gomb Export (egyszerű) gomb Export (kereszttáblás) gomb Tantárgyfelosztások folyamatai A tantárgyfelosztás felület működésének legtöbb folyamata megegyezik az általános adminisztratív folyamatokkal. A felületen van lehetőség az alábbi folyamatokra: Az Új gomb segítségével új tantárgyfelosztást felvenni. A táblázat sorainak végén a Nagyító ikonnal a tantárgyfelosztás részletes adatait megvizsgálni. A táblázatban az alkalmazott nevére kattintva a tantárgyfelosztást módosítani. A táblázat sorainak végén a Ceruza ikonnal a tantárgyfelosztást módosítani. A táblázat sorainak végén a Szemetes ikonnal a tantárgyfelosztást törölni. A táblázat felett található Összes importált felosztás törlése gombbal törölni minden olyan elemet, amely importálással került a rendszerbe, és azt követően nem változott. Az Exportálás (egyszerű) gombra kattintva a táblázat adatait exportálni. Az Exportálás (kereszttáblás) gombra kattintva a táblázat adatait exportálni. A szűrőfelület elemei segítségével a felületen szűrni. Új tantárgyfelosztás felvétele A KRÉTA rendszerben a tantárgyfelosztás felvételénél minden esetben egyszerre több is felvehető. A felvétel folyamata az alábbi lépésekből áll. A Tantárgyfelosztás felületen kattintson az Új gombra. A felugró ablakban válassza ki a Pedagógust, akinek a tantárgyfelosztás elemeit szeretné felvenni, valamint a tanévet, amennyiben ez lehetséges. A felület ezt követően megjeleníti azon tantárgyfelosztás elemeket, amelyek a pedagógushoz tartoznak, majd ad lehetőséget újakat kiválasztani. A megjelenő sorokban válassza ki az Osztály/csoport értéket, a tantárgyat, majd pedig írja be a heti óraszámot (akár törtet is). Kattintson a Mentés gombra A Sikeres mentést követően az elemek meg is jelennek a felületen. Tantárgyfelosztás elem módosítása felvétele A KRÉTA rendszerben a tantárgyfelosztás módosításánál csak az adott érték módosítható. Ennek folyamata az alábbi lépésekből áll. Budapest, június 6. oldal 30 / 55 ekréta Informatikai Zrt.

31 A Tantárgyfelosztás felületen kattintson a módosítandó elem sorában található Ceruza ikonra. A megjelenő felületen változtassa meg a változtatni kívánt értéket. Amennyiben a tantárgyfelosztáshoz van tanóra rendelve, úgy a tantárgyfelosztás elemei nem változtathatóak, csak az óraszáma! Kattintson a Mentés gombra. A Sikeres mentést követően az elemek megváltoztatva meg is jelennek a felületen. Tantárgyfelosztás speciális esetei AMI, EGYMI, utazó gyógypedagógus, könyvtáros, logopédus, iskolapszichológus A tantárgyfelosztás készítése során figyelembe kell venni a speciális körülmények között működő intézmények, feladatellátási helyek egyedi jellemzőit, valamint a speciális csoportoknak foglalkozást tartó alkalmazottak sajátosságait. Alapfokú művészeti iskola tantárgyfelosztása Az Alapfokú művészeti iskolákban (AMI) a tantárgyfelosztást hasonló módon kell elkészíteni, mint a többi iskolában, figyelembe véve az alábbi szabályokat, sajátosságokat: Az Alapfokú művészeti iskolákban technikai osztályok léteznek, amelybe az azonos tanszakon tanulók egy adott évfolyamának diákjai (pl. Fuvola tanszak 1. évfolyam) tartozhatnak, vagy egy osztályt az egy pedagógushoz tartozó diákok csoportja alkot. A tantárgyfelosztásban nem szükséges az osztály adatának megadása, azonban a rendszerben javasoljuk az osztály felvételét az előbb leírt módon, amely segíti a későbbi adatszolgáltatásokat, valamint rendszerezhetőbbé teszi a KRÉTA rendszert. Az alapfokú művészeti iskolákban előfordulhat, hogy egy diák több tanszakon, több évfolyamon is tanul. A KRÉTA rendszerben egy diák egy osztályhoz tartozhat, így javasoljuk, hogy a magasabb évfolyamú osztályba sorolják be. A rendszer engedni fogja az összes csoportjába besorolni a diákot, de más osztályba nem. A csoportos foglalkozásokat (pl. szolfézs) hasonló módon kell feltölteni, mint például az általános iskola esetében. Budapest, június 6. oldal 31 / 55 ekréta Informatikai Zrt.

32 Csoportos foglalkozás felvitelének példája a kereszttáblás tantárgyfelosztás elkészítése esetén: Egyéni foglalkozások rögzítése érdekében az előzetes tantárgyfelosztás készítésekor figyelembe kell venni, hogy még teljességben nem ismert a jövő tanévben órákra járó tanulók névsora. A jelenlegi ismeretek alapján kell a jövő évi tantárgyfelosztást tervezni, ami majd a tanév indulásakor a véglegessé váló adatok alapján pontosítható. Az egyéni foglalkozás specifikuma miatt az ilyen jellegű csoportoknál a KRÉTA rendszerben szükséges beállítani az Egyéni foglalkozási csoport jellemzőjét. Amennyiben az intézmény nem használja a KRÉTA elektronikus naplóját, akkor létrehozhat egy darab Egyéni elnevezésű csoportot, és az egyéni foglalkozásokat ehhez a csoporthoz rendelhetik hozzá. Amennyiben az intézmény használ elektronikus naplót, akkor javasoljuk, hogy különféle egyéni foglalkozási csoportokat hozzon létre eltérő, beazonosítható elnevezésekkel. A korrepetíciós foglalkozások esetében a tantárgy elnevezése Korrepetíció legyen. Az előzetes tantárgyfelosztás elkészítésekor a tanárnak a tervezett percek összegét kell figyelembe venni. A példában Minta Márton esetében összesen 50 perc, míg Minta Mária esetében 90 perc a tervezett korrepetíciós foglalkozások összessége. Budapest, június 6. oldal 32 / 55 ekréta Informatikai Zrt.

33 Figyelem! A korrepetíció rögzítésekor az excel táblában javasoljuk, hogy törtszám alakban kerüljön beírásra az óraszám (például =50/60 érték esetében, amely azt jelenti, hogy 50 perc korrepetíciós órát tart a pedagógus). A tört érték beírása esetén az excel táblában valós számként (a példa esetén 0,83) jelenik meg. Utazó gyógypedagógus Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményekben dolgozó utazó gyógypedagógusok óraszámait összóraszámban kell jelölni az előzetes tantárgyfelosztásban. Az utazó gyógypedagógus által tartott foglalkozások esetén javasoljuk az egyértelműség kedvéért, hogy a csoport neve Utazó legyen, vagy olyan kifejezés, amelyik ezzel a szóval kezdődik. Az utazó gyógypedagógus által tartott foglalkozások felvitelének példája a kereszttáblás tantárgyfelosztás elkészítése esetén: A tantárgyfelosztás excel táblájának importálása után a csoport jellemzőinek beállításakor a csoporttípushoz az Utazó gyógypedagógus csoportja érték kiválasztása javasolt. Tanulóhoz beazonosíthatóan nem köthető foglalkozások rögzítése Az intézményekben tartanak olyan egyéni vagy csoportos foglalkozásokat, amelyekhez nem lehet egyértelműen tanulókat rögzíteni. Ilyenek például a könyvtári órák, illetve az iskolapszichológus, Budapest, június 6. oldal 33 / 55 ekréta Informatikai Zrt.

34 logopédus vagy fejlesztő pedagógus által tartott foglalkozások, ahol előfordulhat, hogy a tanév során változnak az ezeken a foglalkozásokon résztvevő gyermekek. Az előzetes tantárgyfelosztásban a csoport és a tantárgy megnevezésében javasoljuk, hogy a név utaljon a foglalkozás jellegére. A foglalkozások felvitelének példája a kereszttáblás tantárgyfelosztás elkészítése esetén: A tantárgyfelosztás excel táblájának importálása után a csoport jellemzőinek beállításakor a csoporttípushoz a leginkább rá jellemző típus kiválasztása javasolt (például a fejlesztő pedagógus által tartott foglalkozások esetén a Fejlesztő foglalkozási csoport jellemző kiválasztása). Hit- és erkölcstan dokumentálása A tantárgyfelosztásban szereplő hit- és erkölcstan foglalkozásaira vonatkozóan az alábbi szabályok érvényesek: A tantárgyfelosztásban a hit- és erkölcstan tantárgyakhoz konkrét tanárnevek nem rendelhetőek, hanem javasoljuk, hogy általános megnevezéssel és egy sorszámmal történjen a hivatkozás, pl. Hitoktató 1, Hitoktató 2. A hit- és erkölcstan foglalkozásra általában több osztályból, évfolyamból is járhatnak tanulók, így nem szükséges a tantárgyfelosztásban az osztály kategóriát megadni. A tantárgy megnevezésénél javasoljuk, hogy a tantárgy nevében szerepeljen a hittan szó, pl. Hittan református, vagy Református hittan A foglalkozások felvitelének példája a kereszttáblás tantárgyfelosztás elkészítése esetén: Hitoktató 1 Hitoktató 2 Hitoktató 3 Osztály Csoport Tantárgy Összesen 2,00 1,00 1,00 Hittan ref Református hittan 1,00 1,00 Hittan ref Református hittan 1,00 1,00 Hittan kat. 1. Római Katolikus hittan 1,00 1,00 Hittan kat. 2. Római Katolikus hittan 1,00 1,00 Osztály jellemzők beállítása osztály, csoport, évfolyam, osztályfőnök, feladatellátási hely, AMI A KRÉTA rendszerben az intézményeknek lehetőségük van kezelni az osztályokat, valamint a csoportokat. Az osztályok és csoportok kezelése a rendszer egyik általános adminisztratív felülete, azaz a legtöbb funkció működése nagyon egyszerű, és hasonló más felületek funkcióihoz. Amennyiben a felülettel kapcsolatban bármilyen egyéb kérdése van, kérjük, előbb az Általános funkciók, keresések és szűrések fejezetet is olvassa el, mivel sok kérdésére ott is választ találhat. A KRÉTA rendszerben az osztályokat és csoportokat már a tantárgyfelosztás kezelése miatt is szükséges kezelni, így a tanügyi nyilvántartás egyik alapeleme. Budapest, június 6. oldal 34 / 55 ekréta Informatikai Zrt.

35 Az osztályok vagy csoportok importálására nem létezik egyedi funkció, azonban a Tantárgyfelosztás importálása a sablondokumentumban szereplő, a rendszerben még nem megjelent osztályokat és csoportokat automatikusan felveszi. Az Osztályok felület elemei Az Osztályok felület az általános adminisztratív felületek minden elemével rendelkezik, azonban semmilyen más különleges elemmel nem. A felületen található: Szűrés felületrész Új gomb Módosítás gomb Kijelöltek törlése gomb Exportálás gomb Osztály adatai A KRÉTA rendszer egyik alapadata az osztály, amelyet az alábbi adatokkal lehet felvenni: Osztály neve (kötelező) Az osztály neve, amivel hivatkozunk rá a rendszerben. Minden osztály és csoport esetében egyedinek kell lennie (azaz osztály sem viselheti csoport, vagy csoport osztály nevét). Feladatellátási hely (kötelező) A feladatellátási hely, amelyhez az osztály kapcsolódik. Fontos, hogy pontosan állítsa be, mert az osztályba sorolt diákok alapján látható majd az ellátott feladatokon tanuló diákok pontos értéke. Évfolyam neve (kötelező) Az évfolyam neve adatszótár érték kötelező, amely megmutatja, milyen évfolyamú az adott osztály. Amennyiben az osztály évfolyama nem meghatározható (például összevont osztály), használják az Na, azaz Nincs adat értéket. Tanév (kötelező) A Tanév értéket minden esetben beállíthatja. Kérjük, a tanév váltásakor fokozottan figyeljen arra, hogy a következő tanév osztályait az új tanévre vegye fel. Alapértelmezetten mindig az aktuális tanév értéke jelenik meg. Képzés típusa (kötelező) A Képzés típusa érték alapértelmezetten mindig a Nappali rendszerű iskolai oktatás, azonban bármely más érték is kiválasztható. Kérjük, hogy minden esetben pontosan adják meg az értéket. Osztályfőnök Budapest, június 6. oldal 35 / 55 ekréta Informatikai Zrt.

36 Az Osztályfőnök megadásával az alkalmazott osztályfőnöki jogot kap az adott osztályhoz, amellyel kezelheti mulasztásait, valamint az egyéb osztályfőnöki teendőket. Osztályfőnök-helyettes (Évfolyamfelelős) Az Osztályfőnök-helyettes (Évfolyamfelelős) megadásával az alkalmazott osztályfőnöki jogot kap az adott osztályhoz, amellyel kezelheti mulasztásait, valamint az egyéb osztályfőnöki teendőket. Tanterv A Tanterv megadásával beállíthatja az osztályra jellemző tantervet. A Tanterv megadása nem kötelező, megadása esetén az oda járó tanulók tanterve automatikusan a jelzett tanterv lesz. Osztályterem Az osztályterem megadása elsősorban adminisztratív célokat szolgál, valamint a KRÉTA rendszer tervezett későbbi kiegészítéseiben (például órarendgenerátor) játszik szerepet. Megjegyzés Az adminisztrátor megjegyzést tehet az osztályhoz, mely csak az adminisztrátor számára érhető el. Végzős évfolyamú osztály (középfokú oktatási intézményben) A Végzős osztályok esetében a tanév korábban (a Végzősök utolsó napja tanév rendje eseményen) véget ér. Kérjük, hogy csak és kizárólag az érettségire vagy szakvizsgára készülő osztályok esetében jelölje be az értéket. Osztálynapló megnyitás dátuma Az osztálynapló hivatalos megnyitásának dátuma, amely alapértelmezetten a tanév első napja. Osztálynapló lezárás dátuma Az osztálynapló hivatalos zárásának dátuma. Osztály leírása Az adminisztrátor szöveges leírást tehet az osztályhoz, mely az arra jellemző dokumentumokban (például osztálynapló) megjelenik. Keresztféléves Beállítható érték, amely segítségével megadható, hogy az adott osztály keresztféléves képzés részét képezi-e. Osztályok szakképzési tulajdonságai A KRÉTA rendszerben amennyiben a feladatellátási helyek között olyan feladatellátási helyet választ ki, amely szakképző intézményt jelöl, további négy érték beállítható lesz az osztály számára. Szakmacsoport Az osztály szakmacsoportja. Amennyiben az osztálynak nincs egységes szakmacsoportja, kérjük, válassza az Na, azaz Nincs adat értéket. Az érték megadása nem kötelező (alapértelmezetten Na ), megadása esetén az oda járó tanulók szakmacsoportja automatikusan a jelzett szakmacsoport lesz. Ágazat Az osztály ágazata. Amennyiben az osztálynak nincs egységes ágazata, kérjük, válassza az Na, azaz Nincs adat értéket. Az érték megadása nem kötelező (alapértelmezetten Na ), megadása esetén az oda járó tanulók ágazata automatikusan a jelzett ágazat lesz. Szakképesítés Az osztály szakképesítése. Amennyiben az osztálynak nincs egységes szakképesítés, kérjük, válassza az Na, azaz Nincs adat értéket. Az érték megadása nem kötelező (alapértelmezetten Budapest, június 6. oldal 36 / 55 ekréta Informatikai Zrt.

37 Na ), megadása esetén az oda járó tanulók szakképesítése automatikusan a jelzett szakképesítés lesz. Részszakképesítés Az osztály részszakképesítése. Amennyiben az osztálynak nincs egységes részszakképesítése, kérjük, válassza az Na, azaz Nincs adat értéket. Az érték megadása nem kötelező (alapértelmezetten Na ), megadása esetén az oda járó tanulók részszakképesítése automatikusan a jelzett részszakképesítés lesz. Osztályok folyamatai Az Osztályok felület működésének minden folyamata megegyezik az általános adminisztratív folyamatokkal. A felületen van lehetőség az alábbi folyamatokra: Az Új gomb segítségével új osztályt felvenni. A táblázat sorainak végén a Nagyító ikonnal az osztály részletes adatait megvizsgálni. A táblázatban az osztály nevére kattintva az osztály módosítani. A táblázat sorainak végén a Ceruza ikonnal az osztályt módosítani. A táblázat sorának elején egy elemet kijelölve, majd a Módosítás gombra kattintva osztályt módosítani. A táblázat sorának elején több elemet kijelölve, majd a Módosítás gombra kattintva osztályokat többszörösen módosítani. A táblázat sorainak végén a Szemetes ikonnal az osztályt törölni. A táblázat sorának elején egy, vagy több elemet kijelölve, majd a Kijelöltek törlése gombra kattintva osztályokat törölni. Az Exportálás gombra kattintva a táblázat adatait exportálni. A szűrőfelület elemei segítségével a felületen szűrni. Intézményi Specialitások A KRÉTA rendszerben kérjük, hogy mindig pontosan állítsák be az évfolyam értéket. A rendszerértesítések felület minden esetben figyelmeztet, amennyiben létezik olyan osztály, amely évfolyama Na, azaz Nincs adat, azonban ez nem egyértelmű probléma az intézményben. Az Na érték elfogadható, amennyiben például az intézmény összevont osztályokat kezel. Gyakran Ismételt Kérdések Mikor jelöljem az osztályt végzősnek? A KRÉTA rendszert az összes intézménytípus használja, amely következtében a specialitások miatt a rendszert különböző módon kell használni. A Végzős osztályok esetében a tanév korábban ér véget (a Végzősök utolsó napja tanév rendje eseményen). Kérjük, hogy csak és kizárólag az érettségire vagy szakvizsgára készülő osztályok esetében jelölje be az értéket. Minden más esetben (például általános iskolai végzősök) NE jelölje be a Végzős értéket. Miért nem jelöli a rendszer a 12.-es évfolyamot automatikusan végzősnek? Budapest, június 6. oldal 37 / 55 ekréta Informatikai Zrt.

38 A KRÉTA rendszert az összes intézménytípus használja, amely következtében a specialitások miatt a rendszert különböző módon kell használni. A 12-es évfolyamot egyes intézmények mindig végzősnek jelölik, azonban bizonyos intézményeknél a nyelvi előkészítős osztályok csak a 13. évfolyamon végeznek. Ezen változtatás miatt a 12-es évfolyam nem egyértelműen végzős, így a rendszer nem állítja be automatikusan az értéket. Hogyan vegyem fel Alapfokú Művészeti Iskolában (AMI) az osztályokat? A KRÉTA rendszert az összes intézménytípus használja, amely következtében a specialitások miatt a rendszert különböző módon kell használni. Az Alapfokú művészeti iskolákban (AMI) technikai osztályként kezeljék az azonos tanszakon tanuló diákok egy adott évfolyamát. Kérjük, hogy az osztályfőnöki órakedvezmény esetében adható órakedvezményekről minden esetben egyeztessenek a fenntartójukkal, amely jelezheti, hogy AMI esetében ezen technikai osztályok osztályfőnökei nem jogosultak az órakedvezményre. Hogyan tudom jelölni, ha egy csoport több osztályhoz tartozó tanulókból áll? A KRÉTA rendszerben a csoportok a tanulók alapján lesznek osztályokhoz rendelve. Amennyiben egy csoport egyértelműen csak egy osztályból képződik (például idegen nyelvi órák egy osztályból, vagy testnevelés bontás) akkor kérjük, állítsa be, hogy a csoport melyik osztály osztálybontott csoportja. Amennyiben a csoport több osztályból áll, az értéket NE állítsa be. Az ilyen esetekben a KRÉTA rendszer a későbbiekben az alapján, hogy milyen diákok járnak az adott csoportba megvizsgálja, mely osztályokhoz kapcsolódik. Milyen évfolyamot adjak meg, ha az osztály összevont osztály, azaz a diákok több évfolyamból járnak oda? A KRÉTA rendszert az összes intézménytípus használja, amely következtében a specialitások miatt a rendszert különböző módon kell használni. Az összevont, vagy nem egyértelmű évfolyamú osztályok esetén javasoljuk, hogy használja nyugodtan az Na, azaz Nincs adat értéket, mivel ebben az esetben nem állítható be, mi az osztály évfolyama. Nem tudok törölni egy osztályt, a rendszer jelzi, hogy kapcsolata van. Mit tegyek? Az elem törlése azért nem sikeres, mert tartozik hozzá tantárgyfelosztás. A törlést csak akkor végezheti el, ha előbb a kapcsolódó tantárgyfelosztás elemeket törli. Ezen folyamat menete az alább felsorolt lépésekből áll. Navigáljon a Nyilvántartások / Tantárgyfelosztás felületre. A szűrés funkció segítségével válassza ki a törölni kívánt elemet vagy elemeket. Kattintson a Keresés gombra. A megjelenő Tantárgyfelosztás elemeket a sorok végén található Törlés gomb segítségével törölje ki. A folyamatot követően ismételten kísérelje meg az elem törlését. Budapest, június 6. oldal 38 / 55 ekréta Informatikai Zrt.

39 Csoport jellemzők beállítása osztály, csoport, évfolyam, osztályfőnök, feladatellátási hely A KRÉTA rendszerben az intézményeknek lehetőségük van kezelni az osztályokat, valamint a csoportokat. Az osztályok és csoportok kezelése a rendszer egyik általános adminisztratív felülete, azaz a legtöbb funkció működése nagyon egyszerű, és hasonló más felületek funkcióihoz. Amennyiben a felülettel kapcsolatban bármilyen egyéb kérdése van, kérjük, előbb az Általános funkciók, keresések és szűrések fejezetet is olvassa el, mivel sok kérdésére ott is választ találhat. A KRÉTA rendszerben az osztályokat és csoportokat már a tantárgyfelosztás kezelése miatt is szükséges kezelni, így a tanügyi nyilvántartás egyik alapeleme. Az osztályok vagy csoportok importálására nem létezik egyedi funkció, azonban a Tantárgyfelosztás importálása a sablondokumentumban szereplő, a rendszerben még nem megjelent osztályokat és csoportokat automatikusan felveszi. A Csoportok felület elemei A Csoportok felület az általános adminisztratív felületek minden elemével rendelkezik, azonban semmilyen más különleges elemmel nem. A felületen található: Szűrés felületrész Új gomb Módosítás gomb Kijelöltek törlése gomb Exportálás gomb Csoport adatai A KRÉTA rendszer egyik alapadata a csoport, amelyet az alábbi adatokkal lehet felvenni: Csoport neve (kötelező) A csoport neve, amivel hivatkozunk rá a rendszerben. Minden osztály és csoport esetében egyedinek kell lennie (azaz osztály sem viselheti csoport, vagy csoport osztály nevét). Csoporttípus (kötelező) Minden csoport esetében szükséges megadni a csoport típusát. Az alapértelmezett érték az Iskolai csoport (tanórai célú), azonban bármely érték beállítható. Kérjük, fokozottan ügyeljen az érték pontos beállítására. Feladatellátási hely (kötelező) Budapest, június 6. oldal 39 / 55 ekréta Informatikai Zrt.

40 A feladatellátási hely, amelyhez a csoport kapcsolódik. Fontos, hogy pontosan állítsa be, mert az osztályba sorolt diákok alapján látható majd az ellátott feladatokon tanuló diákok pontos értéke. Tanév (kötelező) A Tanév értéket minden esetben beállíthatja. Kérjük, a tanév váltásakor fokozottan figyeljen arra, hogy a következő tanév csoportjait az új tanévre vegye fel. Alapértelmezetten mindig az aktuális tanév értéke jelenik meg. Osztálybontás A KRÉTA rendszerben beállítható, hogy egy adott osztályból bontódik-e a csoport, avagy nem. Amennyiben a csoport nem egy osztályból tevődik össze, úgy kérjük, NE jelölje osztálybontott csoportnak. Amennyiben a csoport több osztály diákjaiból áll, ezen osztályokat nem szükséges jeleznie a KRÉTA rendszerben ezen a felületen. Osztály Amennyiben a csoport osztálybontott, ki kell választani, mely osztály bontása. Évfolyam neve Amennyiben a csoport NEM osztálybontott, lehetőség van kiválasztani az évfolyam nevét. Az évfolyam neve adatszótár érték megmutatja, milyen évfolyamú az adott osztály. Amennyiben a csoport évfolyama nem meghatározható (például összevont csoport), használják az Na, azaz Nincs adat értéket. Terem Az terem megadása elsősorban adminisztratív célokat szolgál, valamint a KRÉTA rendszer tervezett későbbi kiegészítéseiben (például órarendgenerátor) játszik szerepet. Csoportvezető A Csoportvezető megadásával az alkalmazott osztályfőnöki jogot kap az adott csoporthoz, annak csoporttípusától függően, amellyel kezelheti mulasztásait, valamint az egyéb osztályfőnöki teendőket. Megjegyzés Az adminisztrátor megjegyzést tehet az osztályhoz, mely csak az adminisztrátor számára érhető el. Végzős évfolyamú csoport (középfokú oktatási intézményben) A Végzős csoportok esetében a tanév korábban (a Végzősök utolsó napja tanév rendje eseményen) véget ér. Kérjük, hogy csak és kizárólag az érettségire vagy szakvizsgára készülő csoportok esetében jelölje be az értéket. Keresztféléves csoport Beállítható érték, amely segítségével megadható, hogy az adott csoport keresztféléves képzés részét képezi-e. Csoportnapló megnyitás dátuma A csoportnapló hivatalos megnyitásának dátuma, amely alapértelmezetten a tanév első napja. Csoportnapló lezárás dátuma A csoportnapló hivatalos zárásának dátuma. Csoportnapló leírása Az adminisztrátor szöveges leírást tehet a csoporthoz, mely az arra jellemző dokumentumokban (például csoportnapló) megjelenik. Budapest, június 6. oldal 40 / 55 ekréta Informatikai Zrt.

41 Csoportok folyamatai A csoportok felület működésének minden folyamata megegyezik az általános adminisztratív folyamatokkal. A felületen van lehetőség az alábbi folyamatokra: Az Új gomb segítségével új csoportot felvenni. A táblázat sorainak végén a Nagyító ikonnal a csoport részletes adatait megvizsgálni. A táblázatban a csoport nevére kattintva a csoport módosítani. A táblázat sorainak végén a Ceruza ikonnal a csoportot módosítani. A táblázat sorának elején egy elemet kijelölve, majd a Módosítás gombra kattintva csoportot módosítani. A táblázat sorának elején több elemet kijelölve, majd a Módosítás gombra kattintva csoportokat többszörösen módosítani. A táblázat sorainak végén a Szemetes ikonnal a csoportot törölni. A táblázat sorának elején egy, vagy több elemet kijelölve, majd a Kijelöltek törlése gombra kattintva csoportokat törölni. Az Exportálás gombra kattintva a táblázat adatait exportálni. A szűrőfelület elemei segítségével a felületen szűrni. Intézményi Specialitások A KRÉTA rendszerben kérjük, hogy mindig pontosan állítsák be az évfolyam értéket. A rendszerértesítések felület minden esetben figyelmeztet, amennyiben létezik olyan csoport, amely évfolyama Na, azaz Nincs adat, azonban ez nem egyértelmű probléma az intézményben. Az Na érték elfogadható, amennyiben például az intézmény összevont csoportokat kezel. Gyakran Ismételt Kérdések Mikor jelöljem a csoportot végzősnek? A KRÉTA rendszert az összes intézménytípus használja, amely következtében a specialitások miatt a rendszert különböző módon kell használni. A Végzős csoportok esetében a tanév korábban (a Végzősök utolsó napja tanév rendje eseményen) véget ér. Kérjük, hogy csak és kizárólag az érettségire vagy szakvizsgára készülő csoportok esetében jelölje be az értéket. Minden más esetben (például általános iskolai végzősök) NE jelölje be a Végzős értéket. Hogyan tudom jelölni, ha egy csoport több osztályból áll össze? A KRÉTA rendszerben a csoportok a tanulók alapján lesznek osztályokhoz rendelve. Amennyiben egy csoport egyértelműen csak egy osztályból képződik (például idegen nyelvi órák egy osztályból, vagy testnevelés bontás) akkor kérjük, állítsa be, hogy a csoport melyik osztály osztálybontott csoportja. Amennyiben a csoport több osztályból áll, az értéket NE állítsa be. Az ilyen esetekben a KRÉTA rendszer a későbbiekben az alapján, hogy milyen diákok járnak az adott csoportba megvizsgálja, mely osztályokhoz kapcsolódik. Milyen évfolyamot adjak meg, ha a csoportba a diákok több évfolyamból járnak? A KRÉTA rendszert az összes intézménytípus használja, amely következtében a specialitások miatt a rendszert különböző módon kell használni. Az összevont, vagy nem egyértelmű évfolyamú csoportok Budapest, június 6. oldal 41 / 55 ekréta Informatikai Zrt.

42 esetén javasoljuk, hogy használja nyugodtan az Na, azaz Nincs adat értéket, mivel ebben az esetben nem állítható be, mi a csoport évfolyama. Nem tudok törölni egy csoportot, a rendszer jelzi, hogy kapcsolata van. Mit tegyek? Az elem törlése azért nem sikeres, mert tartozik hozzá tantárgyfelosztás. A törlést csak akkor végezheti el, ha előbb a kapcsolódó tantárgyfelosztás elemek törli. Ezen folyamat menete az alább felsorolt lépésekből áll. Navigáljon a Nyilvántartások / Tantárgyfelosztás felületre. A szűrés funkció segítségével válassza ki a törölni kívánt elemet. Kattintson a Keresés gombra. A megjelenő Tantárgyfelosztás elemeket a sorok végén található Törlés gomb segítségével törölje ki. A folyamatot követően ismételten kísérelje meg az elem törlését. Tantárgy jellemzők beállítása tantárgy, tantárgyfelosztás, kategória, főtárgy, altantárgy, gyakorlati tárgy A KRÉTA rendszerben az intézmények egyszerű módon kezelhetik a tantárgyakat Amennyiben a felülettel kapcsolatban bármilyen egyéb kérdése van, kérjük, előbb az Általános funkciók, keresések és szűrések fejezetet is olvassa el, mivel sok kérdésére ott is választ találhat. A KRÉTA rendszerben a tantárgyak adatköre a tanügyi nyilvántartás egyik alapeleme, hiszen a tantárgyak fontos részei már a tantárgyfelosztásnak is. A tantárgyak importálására nem létezik egyedi funkció, azonban a KRÉTA rendszer a Tantárgyfelosztás importálásakor a sablondokumentumban szereplő, a rendszerben még nem megjelent tárgyakat automatikusan felveszi. A KRÉTA rendszer telepítésekor egy technikai tantárgy, a Tanórán kívüli foglalkozás minden esetben felvételre kerül. A Tantárgyak felület elemei A Tantárgyak felület az általános adminisztratív felületek minden elemével rendelkezik, azonban semmilyen más különleges elemmel nem. A felületen található: Szűrés felületrész Budapest, június 6. oldal 42 / 55 ekréta Informatikai Zrt.

43 Új gomb Módosítás gomb Kijelöltek törlése gomb Exportálás gomb Tantárgy adatai A KRÉTA rendszer egyik alapadata a tantárgy, amelyet az alábbi adatokkal lehet felvenni: Tantárgy név (kötelező) A tantárgy neve, amivel hivatkozunk rá a rendszerben. Minden tantárgy esetében egyedinek kell lennie. Tantárgy kategória (kötelező) A tantárgy hivatalos tantárgy kategória értéke, amely alapján szűrhetőek és kereshetőek a tantárgyak. A rendszer figyelmeztet, amennyiben egy tantárgy ezen értéke Na, azaz Nincs adat. Tantárgy rövidnév Az érték nem kötelező, azonban javasoljuk használatát. A KRÉTA rendszer elektronikus naplójában a tantárgy a nem hivatalos dokumentumokban minden esetben ezen a néven jelenik meg, amely átláthatóbbá teszi a rendszert. Bizonyítványban megjelenő név Amennyiben az érték nem kerül kitöltésre, úgy a Tantárgy neve minden esetben mentésre kerül az értékbe. Azaz amennyiben nincs kitöltve, úgy a Tantárgy neve lesz az, amely alapján megjelenik a bizonyítványban. Főtárgy Amennyiben a jelölőnégyzet be van kapcsolva, úgy a tantárgy főtárgyként jelenik meg. Az érték kivétele esetén altantárgyként fog megjelenni. Az altantárgyak részletes leírását a Tantárgyak egyéb tulajdonságai, kezelési javaslatok alfejezetben találhatja. Kapcsolódó főtárgy neve Amennyiben a tantárgy nem főtárgy, kiválasztható, hogy mely tantárgyhoz tartozik. Az érték kiválasztása nem kötelező ebben az esetben sem. Altantárgyként bizonyítványba Amennyiben valamilyen oknál fogva szükséges, hogy egy altantárgy külön megjelenjen a bizonyítványban, kérjük, állítsa igazra az értéket. Gyakorlati tárgy Amennyiben bekapcsolásra kerül, úgy a rendszer a kapcsolódó tanórákat hatvan perces gyakorlati tanórának számolja a munkaidő elszámolásban, valamint a mulasztások kezelésénél (például késéseknél). Tantárgyak folyamatai A Tantárgyak felület működésének minden folyamata megegyezik az általános adminisztratív folyamatokkal. A felületen van lehetőség az alábbi folyamatokra: Az Új gomb segítségével új tantárgyat felvenni. A táblázat sorainak végén a Nagyító ikonnal a tantárgy részletes adatait megvizsgálni. A táblázatban a tantárgy nevére kattintva a tantárgy módosítani. A táblázat sorainak végén a Ceruza ikonnal a tantárgyat módosítani. Budapest, június 6. oldal 43 / 55 ekréta Informatikai Zrt.

44 A táblázat sorának elején egy elemet kijelölve, majd a Módosítás gombra kattintva tantárgyat módosítani. A táblázat sorának elején több elemet kijelölve, majd a Módosítás gombra kattintva tantárgyakat többszörösen módosítani. A táblázat sorainak végén a Szemetes ikonnal a tantárgyat törölni. A táblázat sorának elején egy, vagy több elemet kijelölve, majd a Kijelöltek törlése gombra kattintva tantárgyakat törölni. Az Exportálás gombra kattintva a táblázat adatait exportálni. A szűrőfelület elemei segítségével a felületen szűrni. Tantárgyak egyéb tulajdonságai, kezelési javaslatok A KRÉTA rendszerben a tantárgyakat javasoljuk, hogy általános módon kezeljék, azaz az intézmény minden osztálya számára ugyanazt a tantárgyat használják lehetőség szerint, amely a bizonyítványban megjelenő névvel kerül felvételre, valamint az intézmény beállíthat neki egy rövid nevet is, amely csak a KRÉTA rendszerben kerül használatra. Amennyiben szeretnék megkülönböztetni az emeltszintű tantárgyi (például fakultációs) csoportokat, kérjük, hogy ne tantárgyként vegyék fel (például) az Emelt matematika tantárgyat, hanem egy emeltszintű csoportot ugyanazon matematika tantárgyhoz. A KRÉTA rendszerben van lehetőség altantárgyak kezelésére, amelyek alapesetben nem jelennek meg a bizonyítványokban és törzslapokon. Ezen altantárgyak minden esetben egy főtárgyhoz kapcsolódnak. Amennyiben az intézmény pedagógiai programjában a bizonyítványban megjelenő egy tantárgyat valójában több tanóra keretében tanítják, úgy a bizonyítványban megjelenő órát emeljék ki főtárgyként, majd ehhez kapcsolják hozzá az altantárgyakat. Az alábbi felsorolásban néhány gyakori példa áll az altantárgyi megvalósításokra: Magyar nyelv és irodalom főtárgy altantárgyai: Olvasás, Írás, Fogalmazás, Nyelvtan, Irodalom Informatika főtárgy altantárgyai: Könyvtárismeret / Könyvtárhasználat Hit- és erkölcstan, etika főtárgy altantárgyai: Hit- és erkölcstan, Etika Szakmai tárgyak esetén altantárgy külön az elméleti és gyakorlati oktatás Intézményi Specialitások A KRÉTA rendszerben lehetőség van gyakorlati tantárgyak felvételére is. A gyakorlati tantárgyak egyik különleges értéke, hogy beállítható az óra időtartama, amelyek alapesetben a szakképzésben használt hatvan perces tanórákat jelentik. Javasoljuk, hogy gyakorlati tantárgynak csak azt a tantárgyat jelezzék, amelyek a szakképzésben használt fogalom szerint gyakorlati tantárgyak. Budapest, június 6. oldal 44 / 55 ekréta Informatikai Zrt.

45 Gyakran Ismételt Kérdések Mi legyen a tantárgy kategória a napközinél? A KRÉTA rendszerben minden tantárgy esetében meg kell adni annak tantárgy kategóriáját is. Amennyiben napközi jellegű tantárgyat vesz fel, kérjük, válassza a Napközi tantárgy kategóriát. Hogyan vegyem fel az magyar nyelv tantárgyakat? A KRÉTA rendszerben több megoldás is lehetséges a magyar nyelv tantárgyainak felvételére, amely igazodik az intézmény igényeihez, formájához. Amennyiben az intézmény a bizonyítványban több elemként szerepelteti a tantárgyat, úgy minden elemet vegyen fel külön tantárgyként. Amennyiben az intézmény a bizonyítványban egy elemként (Magyar nyelv és irodalom) szerepelteti a tantárgyat, azonban külön tanóraként tartja annak részeit, abban az esetben: Vegye fel tantárgyként a Magyar nyelv és irodalom tantárgyat A Magyar nyelv és irodalom tantárgyat követően altantárgyként vegye fel a szükséges altantárgyakat, például: Irodalom Nyelvtan Olvasás Írás Fogalmazás Az altantárgyak esetében NE jelölje be, az altantárgyként bizonyítványban értéket. A tantárgyfelosztás elemeit rendelje az altantárgyakhoz. Hogyan vegyem fel a hit- és erkölcstan, etika tantárgyakat? A KRÉTA rendszerben több megoldás is lehetséges a Hit- és erkölcstan, etika tantárgyainak felvételére, amely igazodik az intézmény igényeihez, formájához. A legtöbb intézmény esetében javasolt az alábbi módon felvenni a Hit- és erkölcstan, etika tantárgyakat. Vegye fel tantárgyként a Hit- és erkölcstan, etika tantárgyat A Hit- és erkölcstan, etika tantárgyat követően altantárgyként vegye fel a szükséges altantárgyakat, például: Hit- és erkölcstan (akár több formában is) Római katolikus hittan Református hittan Etika Az altantárgyak esetében NE jelölje be, az altantárgyként bizonyítványban értéket. A tantárgyfelosztás elemeit rendelje az altantárgyakhoz. Hogyan vegyem fel a szakmai elméleti és gyakorlati tantárgyakat? A KRÉTA rendszerben több megoldás is lehetséges a szakmai elméleti és gyakorlati tantárgyainak felvételére, amely igazodik az intézmény igényeihez, formájához. Budapest, június 6. oldal 45 / 55 ekréta Informatikai Zrt.

46 A legtöbb intézmény esetében javasolt az alábbi módon felvenni az elméleti és gyakorlati órában is tartott, azonban egyben értékelt tantárgyakat. Vegye fel tantárgyként a Tantárgyat az egységes néven (pl. Hegesztés). A Tantárgyat követően altantárgyként vegye fel a szükséges altantárgyakat, például: Elméleti tantárgy (pl. Hegesztés elmélet) Gyakorlati tantárgy (pl. Hegesztés gyakorlat) Az altantárgyak esetében NE jelölje be, az altantárgyként bizonyítványban értéket. A tantárgyfelosztás elemeit rendelje az altantárgyakhoz. Hogyan vegyem fel az emeltszintű (fakultációs) tantárgyakat? A KRÉTA rendszer esetében egyszerűen lehet emelt szintű, fakultációs csoportokat kezelni, azonban ehhez nem szükséges, és nem is javasolt több különböző tantárgy felvétele. Javasoljuk, hogy az emelt szintű, vagy fakultációs tanórákat a csoport neve alapján egyértelműsítsék, és egységes tantárgynevet használjanak. Az esetre gyakori példa, amennyiben az intézményben már adott a Földrajz tantárgy, azonban az érettségi előtti két évfolyamon létezik Földrajz fakultáció, javasolt ezt ugyanazon tantárgyhoz rendelni. Így a riportok és statisztikák pontosabbak lesznek, valamint az intézmény kezelése is egyszerűbbé válik, mivel a csoportok esetében minden esetben szükségszerű lesz az új érték felvétele, így a tantárgy egységes marad. Nem tudok törölni egy tantárgyat, a rendszer jelzi, hogy kapcsolata van. Mit tegyek? Az elem törlése azért nem sikeres, mert tartozik hozzá tantárgyfelosztás. A törlést csak akkor végezheti el, ha előbb a kapcsolódó tantárgyfelosztás elemek törli. Ezen folyamat menete az alább felsorolt lépésekből áll. Navigáljon a Nyilvántartások / Tantárgyfelosztás felületre. A szűrés funkció segítségével válassza ki a törölni kívánt elemet. Kattintson a Keresés gombra. A megjelenő Tantárgyfelosztás elemeket a sorok végén található Törlés gomb segítségével törölje ki. A folyamatot követően ismételten kísérelje meg az elem törlését. Budapest, június 6. oldal 46 / 55 ekréta Informatikai Zrt.

47 SZAKKÉPZÉSI ÚTMUTATÓ KIEGÉSZÍTÉSE AZ NGM TAGINTÉZMÉNYEKNEK Tagintézmény felvitele A KRÉTA rendszerben található Intézmény név minden esetben a Tagintézmény nevét jelöli, ahogyan beállításra került. Ez valójában a legalacsonyabb intézményszintű egységet jelöli, amely a fenntartók közötti egységes kezelés miatt a szakképző intézmények esetében a Tagintézményekre vonatkozik. Kérjük, hogy ehhez az értékhez csak akkor nyúljanak, amennyiben a tagintézmény neve megváltozik. A KRÉTA rendszerben létezik egy Intézményi rövid név lehetőség, amelynek beállítását javasoljuk az intézményeknek. Jelenleg ezek beállításra kerültek a tagintézmény nevével, amelyben itt NEM szerepel a Szakképzési Centrum előtag. A KRÉTA rendszerben az intézménynek is van lehetősége megváltoztatni az adatokat, és fontos az ellenőrzésük is. Kérjük, hogy belépve a Nyilvántartás / Intézmény felületen figyelmesen ellenőrizzék az intézmény adatait, és a fentebb írtak fényében az intézmény nevét csak indokkal, és a fentieket figyelembe véve változtassák, valamint ellenőrizzék az intézmény címét, az intézményvezető (tagintézményvezető) nevét, valamint az intézmény további elérhetőségét. A KRÉTA rendszerben a szakképző intézmények Első számú működési helye minden esetben a tagintézmény neve, egy Székhely végződéssel. Amennyiben a Tagintézmény más telephelyeket is fenntart, ezeket egyedi Telephelyként felvehetik. Kérjük, hogy az egyszerűség kedvéért ezeket a neveket rövidítsék le, azonban a Székhely megjelölést mindenképpen helyesen tegyék meg, ahogyan az ellátott oktatási-nevelési feladatokat is helyesen adják meg. Budapest, június 6. oldal 47 / 55 ekréta Informatikai Zrt.

48 a. Működési hely azonosító: A tagintézmény három jegyű (alapító okirat szerinti) azonosító száma. b. Ellátott oktatási-nevelési feladat Itt az adott működési hely összes ellátott feladatás szükséges megjeleníteni. A szakképzési HÍD program esetében a Szakiskola a megfelelő választás. Pedagógusok adatai a. Kötelező óraszám: Minden főállású pedagógus esetében heti 22 óra, részmunkaidős pedagógusok esetében heti 1-21 óra, óraadó kollégák esetében heti 1-10 óra. A magasabb vezetői megbízás keretében dolgozó pedagógusok (tagintézmény vezető, tagintézmény vezető helyettes, gyakorlati oktatásvezető) esetében a mindenkori jogszabályi előírásoknak megfelelő óraszám. Mestertanár esetében heti 18 óra. b. Órakedvezmények: Előfordulhat, hogy egy pedagógus több órakedvezményre jogosító tevékenységet végez. Ettől függetlenül a maximum annyi kedvezmény adható, hogy a kötelező óraszáma heti 18 tanítási óra alá ne csökkenjen. A rendszerben jelen pillanatban csak egy órakedvezményre jogosító tevékenységet lehet felvinni, ezért kérjük a legmagasabb órakedvezményre jogosító tevékenység felvitelét. Az órakedvezményre jogosító tevékenységek közé nem tartoznak a magasabb vezetői megbízásból adódó kedvezmények. Ilyen esetnem a heti kötelező óraszám meghatározásánál szükséges a megbízásból (munkakörből) adódó óraszámot beírni. Ilyen megbízások a tagintézmény vezető, tagintézmény-vezető helyettes, gyakorlati oktatásvezető stb. Abban az esetben, amikor magasabb vezetői megbízásban dolgozó egyéb órakedvezményre jogosító tevékenységet végez, Az órakedvezménnyel csökkentett heti óraszáma nem mehet negatív értékbe. c. Munkakör: A munkakör esetében kérjük az NKT 3. számú mellékletének megfelelő kitöltést. d. További munkaügyi adatok: Kitöltése abban az esetben indokolt, amennyiben a teljes állású kolléga a heti 40 órás munkaviszonyán túl külön megbízással pl. felnőttoktatásban is tanít az intézményben. Évfolyamok beállítása A 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 2. -a az iskolai évfolyamok számozásáról szóló rendelkezéseinek figyelembe vételével az alábbi évfolyamjelöléseket kell alkalmazni. Szakközépiskola: Budapest, június 6. oldal 48 / 55 ekréta Informatikai Zrt.

49 1/9 2/10 3/11 Szakközépiskola közismeret nélküli évfolyamok: Ksz/11 Ksz/12 Ráépülés 35-ösz szintű: 1/12 Szakközépiskola két éves érettségire felkészítő évfolyama (Kk=kizárólag közismeret): Kk 12 Kk 13 Szakgimnázium: Nyelvi előkészítő évfolyam: 9/Ny Két tanítási nyelvű középiskola előkészítő évfolyama: 9/KNy Szakgimnázium 54-es szintű szakképesítés megszerzésére irányuló évfolyama: 1/13 2/14 5/13 Ráépülés 55-ösz szintű: 1/15 HÍD: SZH/1 SZH/2 Szakiskolai képzés (speciális): 9 10 Budapest, június 6. oldal 49 / 55 ekréta Informatikai Zrt.

50 Enyhén értelmi fogyatékos tanulók nevelő-oktató munkáját ellátó szakiskolák kötelező előkészítő évfolyama: 9/E 4 évfolyamos szakiskolai képzés enyhe értelmi fogyatékos tanulók számára: 9/S 10/S 11/S 12/S Osztályok adatai a. Képzés típusa: A képzés típusának meghatározásakor az alábbi lehetőségek valamelyikébe kell besorolni az osztályokat. szakközépiskola szakközépiskola két éves érettségire felkészítő szakasza szakgimnázium Szakképzési HÍD Speciális szakképzés b. Ágazgat, szakmacsoport meghatározása: Azokban az esetekben, amikor egy osztályban vegyesen vannak tanulóink, azaz több ágazatból, az adat megadásánál NA-t kell megjelölni, és majd diákonként kell a szakképesítéseket megadni. c. Képzés munkarendje: NR nappali rendszer FN felnőttoktatás nappali FE felnőttoktatás esti FL felnőttoktatás levelező Jelen pillanatban a rendszer a felnőttképzésre nem terjed ki, ezért a felnőttképzésben induló osztályokat nem kell feltűntetni. d. Osztály jele: Az osztályok elnevezésére külön iránymutatást nem adunk, az intézményekben megszokott osztálynevek használhatóak. Tantárgyak felvitele Elsődlegesen a kerettantervben meghatározott tantárgyneveket kell alkalmazni. Ezen túlmenően felvihetők különböző fakultációk. Olyan esetekben, amikor az adott kerettantervben meghatározott több tárgyra bontva kerül oktatásra (pl.: szakmai idegen nyelv esetében angol és német stb.), a főtárgy és az altantárgy funkciókat használni. Ilyen esetekben a főtárgy minden esetben a kerettanterv szerinti tantárgynév. A gyakorlati tantárgyak esetében a tantárgy megnevezésének tartalmaznia kell a gyakorlat szót. Gazdálkodó szervezetnél megvalósuló gyakorlati órák A célunk az, hogy már a tantárgyfelosztásban is rögzítésre kerüljenek azok az órák, amelyek gazdálkodó szervezeteknél (vagy költségvetési szerveknél) valósulnak meg. Ezeket az órákat a tantárgyfelosztás Budapest, június 6. oldal 50 / 55 ekréta Informatikai Zrt.

51 excel táblájában szükséges feltüntetni. Ilyen esetben a tanár nevéhez a "külső gyakorlati képzőhely" megnevezést kérjük felvinni. Fontos, hogy a Kréta rendszerben hozzuk létre (vegyük fel) a külső gyakorlati képzőhelyet, mint új alkalmazott, Külső Gyakorlati Képzőhely néven és a munkakör beállításnál is kerüljön kiválasztásra a külső gyakorlati hely lehetőség. A rendszer csak így fogja elfogadni a TTF-et. Tantárgyfelosztás Minden intézménynek egy tantárgyfelosztást kell készítenie és feltöltenie a Kréta rendszerbe, függetlenül attól, hogy hány feladatellátási hellyel, telephellyel rendelkezik. Kivételt képez az az eset, amikor a tagintézménynek általános iskolai vagy gimnáziumi képzései is vannak. Ebben az esetben külön kell feltölteni a szakképzési tantárgyfelosztást és a köznevelési tantárgyfelosztást. Budapest, június 6. oldal 51 / 55 ekréta Informatikai Zrt.

KRÉTA TANÉVKEZDÉSI SEGÉDLET ITM-ES ISKOLÁK SZÁMÁRA

KRÉTA TANÉVKEZDÉSI SEGÉDLET ITM-ES ISKOLÁK SZÁMÁRA KRÉTA TANÉVKEZDÉSI SEGÉDLET ITM-ES ISKOLÁK SZÁMÁRA 1 TARTALOMJEGYZÉK INTÉZMÉNYI ADATOK... 3 INTÉZMÉNY... 3 OSZTÁLYOK ADATAI... 4 OSZTÁLYOK... 4 ÚJ OSZTÁLY FELVÉTELE... 5 SZAKGIMNÁZIUMI 9-12. ÉVFOLYAMÚ

Részletesebben

Tantárgyfelosztás v1.04 GYORS ÁTTEKINTŐ SEGÉDLET TANTÁRGYFELOSZTÁS. verzió v1.04 /

Tantárgyfelosztás v1.04 GYORS ÁTTEKINTŐ SEGÉDLET TANTÁRGYFELOSZTÁS. verzió v1.04 / GYORS ÁTTEKINTŐ SEGÉDLET TANTÁRGYFELOSZTÁS verzió v1.04 / 2016.08.26. oldal 1 / 14 Tartalomjegyzék TARTALOMJEGYZÉK... 2 BEVEZETÉS... 3 ELSŐ LÉPÉSEK... 3 WEB ALKALMAZÁSOK KEZELÉSE... 3 BEJELENTKEZÉS...

Részletesebben

ELŐZETES TANTÁRGYFELOSZTÁS

ELŐZETES TANTÁRGYFELOSZTÁS GYORS ÁTTEKINTŐ SEGÉDLET ELŐZETES TANTÁRGYFELOSZTÁS verzió v2.0 / 2016.06.19. oldal 1 / 10 Tartalomjegyzék TARTALOMJEGYZÉK... 2 BEVEZETÉS... 3 ELSŐ LÉPÉSEK... 3 WEB alkalmazások kezelése... 3 Bejelentkezés...

Részletesebben

Tantárgyfelosztás. I. Ellenőrzés. Mielőtt hozzákezd a tantárgyfelosztás tervezéséhez, ellenőrizze le, illetve állítsa be a következőket:

Tantárgyfelosztás. I. Ellenőrzés. Mielőtt hozzákezd a tantárgyfelosztás tervezéséhez, ellenőrizze le, illetve állítsa be a következőket: Tantárgyfelosztás I. Ellenőrzés Mielőtt hozzákezd a tantárgyfelosztás tervezéséhez, ellenőrizze le, illetve állítsa be a következőket: Alkalmazott képes menü > alkalmazottak alapadatai - Alkalmazottak

Részletesebben

Gyors Áttekintő Segédlet Fenntartóknak v1.01 KRÉTA TANTÁRGYFELOSZTÁS GYORS ÁTTEKINTŐ SEGÉDLET FENNTARTÓKNAK. verzió v1.01 /

Gyors Áttekintő Segédlet Fenntartóknak v1.01 KRÉTA TANTÁRGYFELOSZTÁS GYORS ÁTTEKINTŐ SEGÉDLET FENNTARTÓKNAK. verzió v1.01 / KRÉTA TANTÁRGYFELOSZTÁS GYORS ÁTTEKINTŐ SEGÉDLET FENNTARTÓKNAK verzió v1.01 / 2016.08.26. oldal 1 / 6 Tartalomjegyzék TARTALOMJEGYZÉK... 2 BEVEZETÉS... 3 SEGÍTÜNK, HA PROBLÉMÁJA VAN... 3 ELSŐ LÉPÉSEK...

Részletesebben

Hiteles Elektronikus Postafiók

Hiteles Elektronikus Postafiók NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. H-1081 Budapest, Csokonai utca 3. Hiteles Elektronikus Postafiók Tárhely adminisztráció 2018.05.07. v.1.2. TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2. BEJELENTKEZÉS

Részletesebben

Szöveges értékelés. Magiszter.NET. Elérhetőségeink: Tel: 62/550-748; 550-749 Fax: 62/550-919 E-mail: magiszternet@infotec.hu Honlap: www.infotec.

Szöveges értékelés. Magiszter.NET. Elérhetőségeink: Tel: 62/550-748; 550-749 Fax: 62/550-919 E-mail: magiszternet@infotec.hu Honlap: www.infotec. Magiszter.NET Szöveges értékelés Elérhetőségeink: Tel: 62/550-748; 550-749 Fax: 62/550-919 E-mail: magiszternet@infotec.hu Honlap: www.infotec.hu Ügyfélszolgálat: H-P 8:00-16:00 A Magiszter.Net rendszerben

Részletesebben

Mikroszámla. Interneten működő számlázóprogram. Kézikönyv

Mikroszámla. Interneten működő számlázóprogram. Kézikönyv Mikroszámla Interneten működő számlázóprogram Kézikönyv Tartalomjegyzék Weboldal 2 Regisztráció 3 Bejelentkezés 4 Főoldal 6 Menüsor szerkezete 7 Számlák 8 Beállítások 9 Fizetési módszerek kezelése 10 Kedvezmények

Részletesebben

Magiszter.NET iskolaadminisztrációs rendszer feltöltése adatokkal

Magiszter.NET iskolaadminisztrációs rendszer feltöltése adatokkal Magiszter.NET iskolaadminisztrációs rendszer feltöltése adatokkal I. Intézményi alapadatok kitöltése Belépés> Adminisztráció> Intézmény képes menü> Intézményi adatok> Intézményi alapadatok Az intézmények

Részletesebben

Tanulmányi eredmények exportálasa (KIR)

Tanulmányi eredmények exportálasa (KIR) Tanulmányi eredmények exportálasa (KIR) A középiskola és a szakiskola minden évben értesíti az általános iskolát arról, hogy az ott végzett tanulók a középiskola, illetve a szakiskola első két évfolyamán

Részletesebben

ReszlAd fájl, kitöltési útmutató:

ReszlAd fájl, kitöltési útmutató: 1 ReszlAd fájl, kitöltési útmutató: A ReszlAd táblázat egy adott látogatás részletes adatait tartalmazza. A szaktanácsadó által hiánytalanul kitöltött, és elnevezett fájlt e-mail üzenetben kérjük elküldeni

Részletesebben

Duál Reklám weboldal Adminisztrátor kézikönyv

Duál Reklám weboldal Adminisztrátor kézikönyv Duál Reklám weboldal Adminisztrátor kézikönyv Dokumentum Verzió: 1.0 Készítette: SysWork Szoftverház Kft. 1. oldal Felület elérése Az adminisztrációs felület belépés után érhető el. Belépés után automatikusan

Részletesebben

Használati útmutató a jogosultságok kiosztásához

Használati útmutató a jogosultságok kiosztásához Használati útmutató a jogosultságok kiosztásához Tartalomjegyzék Bevezető... 3 Belépés az Intézményvezetői mesterjelszó-kezelő rendszerbe... 3 Felhasználói szintek... 5 Meglévő felhasználó jogosultságainak

Részletesebben

Adatszolgáltatás v1.07 GYORS ÁTTEKINTŐ SEGÉDLET ADATSZOLGÁLTATÁSOK. verzió v1.07 /

Adatszolgáltatás v1.07 GYORS ÁTTEKINTŐ SEGÉDLET ADATSZOLGÁLTATÁSOK. verzió v1.07 / GYORS ÁTTEKINTŐ SEGÉDLET ADATSZOLGÁLTATÁSOK verzió v1.07 / 2016.09.30. oldal 1 / 23 Tartalomjegyzék TARTALOMJEGYZÉK... 2 BEVEZETÉS... 4 ELSŐ LÉPÉSEK... 4 WEB ALKALMAZÁSOK KEZELÉSE... 4 BEJELENTKEZÉS...

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Educatio Társadalmi és Szolgáltató Nonprofit Kft. Delegált Admin felület Felhasználói kézikönyv 2012.06.27. Dokumentum állapota: Tervezet Verzió: 0.1.0 Tartalomjegyzék Tartalom 1. Bevezetés... 3 2. Elérés...

Részletesebben

Az importálás folyamata Felhasználói dokumentáció verzió 2.1.

Az importálás folyamata Felhasználói dokumentáció verzió 2.1. Az importálás folyamata Felhasználói dokumentáció verzió 2.1. Budapest, 2008. Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal 2.1. 2008.01.17. A teljes dokumentáció megváltozott Kiadás: 2008.01.17.

Részletesebben

Tanuló nyilvántartó rendszer (TNYR)

Tanuló nyilvántartó rendszer (TNYR) Tanuló nyilvántartó rendszer (TNYR) Működése A rendszert az adott iskola weboldalának adminisztrációs felületén keresztül lehet elérni. Az adminisztrációt a tagintézmény vezetők végzik. Minden tagintézmény

Részletesebben

Aktív tanév váltása a KRÉTA rendszerben SZAKMAI ÚTMUTATÓ. KRÉTA Tanévváltás, Tanulók átsorolása a következő tanévre.

Aktív tanév váltása a KRÉTA rendszerben SZAKMAI ÚTMUTATÓ. KRÉTA Tanévváltás, Tanulók átsorolása a következő tanévre. SZAKMAI ÚTMUTATÓ KRÉTA Tanévváltás, Tanulók átsorolása a következő tanévre Tanévváltás a KRÉTA rendszerben A KRÉTA rendszerben történő TANÉVVÁLTÁS adminisztrálására 2017. 07. 31.-én éjjel bekövetkezett

Részletesebben

Új Nemzedék Központ. EFOP pályázatok online beszámoló felülete. Felhasználói útmutató

Új Nemzedék Központ. EFOP pályázatok online beszámoló felülete. Felhasználói útmutató Új Nemzedék Központ EFOP pályázatok online beszámoló felülete Felhasználói útmutató Tartalom 1. Bejelentkezés... 2 1.1. Első bejelentkezés... 2 1.2. Elfelejtett jelszó... 3 2. Saját adatok... 4 3. Dokumentumok...

Részletesebben

Playlist.hu Kiadói kézikönyv

Playlist.hu Kiadói kézikönyv Playlist.hu Kiadói kézikönyv Verziószám: 1.1.4. Dátum: 2010. október 13. Tartalomjegyzék Verziótörténet... 3 1. Bevezető... 4 2. Rendszerkövetelmények... 4 3. Bejelentkezés... 4 4. Regisztráció... 5 5.

Részletesebben

Középfokú intézménybe történő beiratkozás folyamata a 2019/2020-as tanévre vonatkozóan

Középfokú intézménybe történő beiratkozás folyamata a 2019/2020-as tanévre vonatkozóan Középfokú intézménybe történő beiratkozás folyamata a 2019/2020-as tanévre vonatkozóan 1. TEENDŐK A BEIRATKOZÁS ELŐTTI IDŐSZAKBAN AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA TEENDŐI Az általános iskolák minden végzős tanuló szülőjének/törvényes

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DOLGOZÓK IMPORTÁLÁSA KULCS BÉR PROGRAMBA AZ ONLINE MUNKAIDŐ NYILVÁNTARTÓ RENDSZERBŐL. Budapest, 2013. november 08.

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DOLGOZÓK IMPORTÁLÁSA KULCS BÉR PROGRAMBA AZ ONLINE MUNKAIDŐ NYILVÁNTARTÓ RENDSZERBŐL. Budapest, 2013. november 08. HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DOLGOZÓK IMPORTÁLÁSA KULCS BÉR PROGRAMBA AZ ONLINE MUNKAIDŐ NYILVÁNTARTÓ RENDSZERBŐL Budapest, 2013. november 08. 1. CÉLKITŰZÉS A fő cél, hogy az OL Munkaidő Rendszerből kinyert jelenlét

Részletesebben

Használati útmutató a jogosultságok kiosztásához

Használati útmutató a jogosultságok kiosztásához Használati útmutató a jogosultságok kiosztásához Tartalomjegyzék Bevezető... 3 Belépés az Intézményvezetői mesterjelszó-kezelő rendszerbe... 3 Felhasználói szintek... 5 Meglévő felhasználó jogosultságainak

Részletesebben

1. Regisztráció. Kedves Jelentkező!

1. Regisztráció. Kedves Jelentkező! Kedves Jelentkező! Üdvözöljük az EFOP-1.2.6-VEKOP-17-2017-00001 azonosítószámú Családbarát ország megnevezésű kiemelt projekt Képzési Rendszerében. Az alábbi felhasználói segédletet azért készítettük,

Részletesebben

Magiszter.NET iskolaadminisztrációs rendszer feltöltése adatokkal

Magiszter.NET iskolaadminisztrációs rendszer feltöltése adatokkal Magiszter.NET iskolaadminisztrációs rendszer feltöltése adatokkal I. Intézményi alapadatok kitöltése Belépés> Adminisztráció> Intézmény képes menü> Intézményi adatok> Intézményi alapadatok Az intézmények

Részletesebben

Mentés után a sikeres jelszómódosításról a rendszer üzenetet küld, a vissza gomb megnyomásával lehet visszatérni a jelszómódosításhoz.

Mentés után a sikeres jelszómódosításról a rendszer üzenetet küld, a vissza gomb megnyomásával lehet visszatérni a jelszómódosításhoz. Tisztelt Szülő! Örömmel tájékoztatom, hogy az elektronikus napló készen áll arra, hogy a szülők is bekapcsolódjanak használatába. Ebben a dokumentumban szeretnék segítségére lenni abban, milyen lehetőségeket

Részletesebben

Az Önök által megigényelt biztosítások gyors és egyszerű kezelésére szolgál Compline Utasbiztosítási Rendszerünk.

Az Önök által megigényelt biztosítások gyors és egyszerű kezelésére szolgál Compline Utasbiztosítási Rendszerünk. Tisztelt Partnerünk! Az Önök által megigényelt biztosítások gyors és egyszerű kezelésére szolgál Compline Utasbiztosítási Rendszerünk. A biztosítások rögzítése mellett kizárólag a rendszeren keresztül

Részletesebben

Pedagógus Segédlet Elektronikus Napló v1.10 ELEKTRONIKUS NAPLÓ PEDAGÓGUS SEGÉDLET. verzió v1.10 / oldal 1 / 57

Pedagógus Segédlet Elektronikus Napló v1.10 ELEKTRONIKUS NAPLÓ PEDAGÓGUS SEGÉDLET. verzió v1.10 / oldal 1 / 57 ELEKTRONIKUS NAPLÓ PEDAGÓGUS SEGÉDLET verzió v1.10 / 2016.12.29. oldal 1 / 57 Tartalomjegyzék TARTALOMJEGYZÉK... 2 BEVEZETÉS... 4 SEGÍTÜNK, HA PROBLÉMÁJA VAN... 4 ELSŐ LÉPÉSEK... 4 WEB ALKALMAZÁSOK KEZELÉSE...

Részletesebben

WebAromo elindítása, bejelentkezés

WebAromo elindítása, bejelentkezés WebAromo segédlet Tartalom WebAromo elindítása, bejelentkezés... 3 Jelszó beállítása... 3 Foglalkozások kezelése... 4 Hiányzások megadása... 5 Érdemjegy bevitele... 6 Érdemjegyek megtekintése... 8 Egy

Részletesebben

Használati útmutató a jogosultságok kiosztásához

Használati útmutató a jogosultságok kiosztásához Használati útmutató a jogosultságok kiosztásához 1 Tartalomjegyzék Bevezető... 3 Középiskolai felvételi információs rendszer (KIFIR) moduljai... 3 Belépés az Intézményvezetői mesterjelszó-kezelő rendszerbe...

Részletesebben

Használati útmutató a jogosultságok kiosztásához

Használati útmutató a jogosultságok kiosztásához Használati útmutató a jogosultságok kiosztásához Tartalomjegyzék Bevezető... 3 Belépés az Intézményvezetői mesterjelszó-kezelő rendszerbe... 3 Felhasználói szintek... 5 Meglévő felhasználó jogosultságainak

Részletesebben

Használati útmutató a jogosultságok kiosztásához

Használati útmutató a jogosultságok kiosztásához Használati útmutató a jogosultságok kiosztásához 1 Tartalomjegyzék Bevezető... 3 Belépés az Intézményvezetői mesterjelszó-kezelő rendszerbe... 3 Felhasználói szintek... 5 Meglévő felhasználó jogosultságainak

Részletesebben

NETFIT modul NETFIT adminisztrátori felület Felhasználói útmutató. Magyar Diáksport Szövetség

NETFIT modul NETFIT adminisztrátori felület Felhasználói útmutató. Magyar Diáksport Szövetség NETFIT modul NETFIT adminisztrátori felület Felhasználói útmutató Magyar Diáksport Szövetség 2015 Tartalom 1 Bevezetés... 3 2 Nyitóoldal... 4 3 Belépés... 5 4 Intézményválasztás... 7 5 Kezdőoldal... 8

Részletesebben

O365 és felhő szolgáltatások igénybevételéhez szükséges beállítások

O365 és felhő szolgáltatások igénybevételéhez szükséges beállítások F E L H A S Z N Á L Ó I L E Í R Á S O365 és felhő szolgáltatások igénybevételéhez szükséges beállítások BGF Informatikai Főosztály 2014. szeptember 24. H-1149 Budapest, Buzogány utca 11-13. www.bgf.hu

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAKOK JELENTKEZÉSI FELÜLETÉHEZ

TÁJÉKOZTATÓ A SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAKOK JELENTKEZÉSI FELÜLETÉHEZ TÁJÉKOZTATÓ A SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAKOK JELENTKEZÉSI FELÜLETÉHEZ Jelentkezési útmutató I. Bevezető A szakirányú továbbképzési szakokra történő jelentkezés a Probono rendszer felületén keresztül történik.

Részletesebben

Útmutató szivárgásvizsgálat-köteles berendezéseket érintő csoportos műveletekhez

Útmutató szivárgásvizsgálat-köteles berendezéseket érintő csoportos műveletekhez Útmutató szivárgásvizsgálat-köteles berendezéseket érintő csoportos műveletekhez A szivárgásvizsgálat-köteles berendezéseket érintő csoportos műveletek lehetővé teszik a berendezéstulajdonosok, üzemeltetők

Részletesebben

Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal

Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal Aromo Iskolaadminisztrációs Szoftver Felhasználói kézikönyv -- Szöveges értékelés 1 Tartalomjegyzék Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal 1 Bevezetés 3

Részletesebben

Tanrend jelentő képző szervek részére

Tanrend jelentő képző szervek részére Tanrend jelentő képző szervek részére Felhasználói segédlet Tartalomjegyzék Belépés Tanrend jelentő felület Új tanrend jelentő Névsor megadása Névsor megadása jelentkezési lap alapján Névsor nyomtatása

Részletesebben

Első lépések a KRÉTA e-napló használatához. Gyors Áttekintő Segédlet

Első lépések a KRÉTA e-napló használatához. Gyors Áttekintő Segédlet Első lépések a KRÉTA e-napló használatához Gyors Áttekintő Segédlet Bevezetés A Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer (a továbbiakban: KRÉTA) a fenntartó által üzemeltetett, az egyes intézmények

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV AZ NHKV ÁTMENETI BÉRSZÁMLÁZÓ KÖZSZOLGÁLTATÓI FELÜLETHEZ 1 / 10 TARTALOMJEGYZÉK 1 Dokumentum célja... 3 2 A program célja... 3 3 Belépés... 3 4 Kezdőképernyő... 4 5 Partner táblázat...

Részletesebben

1. Nyissa meg a honlapot. 2. Kattintson a Rendelek. 3. Adja meg a felhasználónevét és jelszavát. 4. Kattintson a Belépés

1. Nyissa meg a   honlapot. 2. Kattintson a Rendelek. 3. Adja meg a felhasználónevét és jelszavát. 4. Kattintson a Belépés I. Belépés az Online Megrendelői Felületre Nyissa meg a www.erzsebetutalvany.hu honlapot. Kattintson a Rendelek gombra. Adja meg a felhasználónevét és jelszavát. Mit tegyek, ha elfelejtettem a jelszavamat?

Részletesebben

Taninform KIR kapcsolat

Taninform KIR kapcsolat Taninform KIR kapcsolat Cél A Taninform KIR adatkapcsolat célja, hogy a mindkét rendszerben megtalálható és tárolt, iskolai adminisztrációval kapcsolatos alapadatokat az intézmények könnyen szinkronban

Részletesebben

ADATSZOLGÁLTATÁS központi honlap használata esetén

ADATSZOLGÁLTATÁS központi honlap használata esetén ADATSZOLGÁLTATÁS központi honlap használata esetén 1. A 18/2005. IHM rendelet melléklete alapján össze kell állítani a közérdekű adatokat 2. Az elkészített dokumentumok feltöltése a központi honlapra:

Részletesebben

SZOLGÁLTATÓI NYILVÁNTARTÁSI RENDSZER FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

SZOLGÁLTATÓI NYILVÁNTARTÁSI RENDSZER FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV SZOLGÁLTATÓI NYILVÁNTARTÁSI RENDSZER FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Felhasználói kézikönyv IX. kötet BEJEGYZÉSEK LEKÉRDEZÉSE Magyar Államkincstár Betekintési jogosultsággal rendelkező felhasználók számára 2014.12.10.

Részletesebben

Tájékoztató e-közmű regisztrációhoz

Tájékoztató e-közmű regisztrációhoz Tájékoztató e-közmű regisztrációhoz 1. Jogszabályi háttér Az egységes elektronikus közműnyilvántartásról szóló 324/2013. (VIII. 29.) Korm. rendeletben foglaltak szerint: 4. (1) Az e-közmű üzemeltetéséért,

Részletesebben

Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz ( )

Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz ( ) Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz (1.1.0.3) Tartalomjegyzék Bevezetés...3 1. Telepítés...3 2. Eltávolítás...4 Program használata...5 1. Kezdeti beállítások...5 2. Licenc megadása...6

Részletesebben

Klebelsberg Képzési Ösztöndíj rendszer hallgatói felülete. Felhasználói kézikönyv

Klebelsberg Képzési Ösztöndíj rendszer hallgatói felülete. Felhasználói kézikönyv Klebelsberg Képzési Ösztöndíj rendszer hallgatói felülete Felhasználói kézikönyv Tartalomjegyzék 1. Webes felület használata... 2 2. Regisztráció, belépés... 2 3. Jelszó módosítása... 4 4. Kilépés... 5

Részletesebben

Regisztráció folyamata az admin.kozadat.hu oldalon az Új adatgazda regisztráció menüpontban

Regisztráció folyamata az admin.kozadat.hu oldalon az Új adatgazda regisztráció menüpontban Regisztráció folyamata az admin.kozadat.hu oldalon az Új adatgazda regisztráció menüpontban 1/5. Intézményi oldal Ezen az oldalon adhatók meg a regisztráló intézmény adatai. Úgy kell kitölteni, hogy ezzel

Részletesebben

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara HelpDesk rendszer. Felhasználói útmutató

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara HelpDesk rendszer. Felhasználói útmutató Magyar Kereskedelmi és Iparkamara HelpDesk rendszer Felhasználói útmutató 2015 Tartalom Gyakornoki szerepkör...3 Regisztráció...3 Személyes felület használata...4 Kérdéseim...4 Gyakornoki hely keresés...5

Részletesebben

Szállítói útmutató: Felhasználói profil frissítése a MOL ebidding (elektronikus ajánlatkérési) rendszerben

Szállítói útmutató: Felhasználói profil frissítése a MOL ebidding (elektronikus ajánlatkérési) rendszerben Szállítói útmutató: Felhasználói profil frissítése a MOL ebidding (elektronikus ajánlatkérési) rendszerben Bejelentkezési oldalak a felhasználói profil frissítéséhez a MOL-csoport értesítőben található

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv az eljárásrend-kezelő jelentkeztető felületéhez. Utolsó módosítás dátuma: 2015. május 4.

Felhasználói kézikönyv az eljárásrend-kezelő jelentkeztető felületéhez. Utolsó módosítás dátuma: 2015. május 4. Felhasználói kézikönyv az eljárásrend-kezelő jelentkeztető felületéhez Utolsó módosítás dátuma: 2015. május 4. Tartalom Tartalom... 2 1 Intézményvezetői jelentkeztető felület... 3 1.1 Regisztráció, belépés...

Részletesebben

Parlagfű Bejelentő Rendszer

Parlagfű Bejelentő Rendszer Parlagfű Bejelentő Rendszer felhasználói útmutató A rendszer elérése: Elérési cím: www.govcenter.hu/pbr Felhasználói funkciók: 1. Regisztráció Új felhasználói fiókot az oldalsó menüben a [Regisztráció]-ra

Részletesebben

DMS One Oktatási Portál Felhasználói segédlet. DMS One Zrt

DMS One Oktatási Portál Felhasználói segédlet. DMS One Zrt DMS One Oktatási Portál Felhasználói segédlet DMS One Zrt. 2019. 1 Bevezetés A dokumentumban bemutatjuk a DMS One Oktatási Portál használatát. Regisztráció és bejelentkezés A DMS One Oktatási Portált a

Részletesebben

Elektronikus Napló v1.00 GYORS ÁTTEKINTŐ SEGÉDLET ELEKTRONIKUS NAPLÓ. verzió v1.00 /

Elektronikus Napló v1.00 GYORS ÁTTEKINTŐ SEGÉDLET ELEKTRONIKUS NAPLÓ. verzió v1.00 / GYORS ÁTTEKINTŐ SEGÉDLET ELEKTRONIKUS NAPLÓ verzió v1.00 / 2016.11.15. oldal 1 / 34 Tartalomjegyzék TARTALOMJEGYZÉK... 2 BEVEZETÉS... 4 ELSŐ LÉPÉSEK... 4 WEB ALKALMAZÁSOK KEZELÉSE... 4 BEJELENTKEZÉS...

Részletesebben

Használati útmutató az MNVH rendszerébe történő regisztrációhoz

Használati útmutató az MNVH rendszerébe történő regisztrációhoz Használati útmutató az MNVH rendszerébe történő regisztrációhoz Tisztelt Partnerünk! Ezúton tájékoztatom, hogy a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (a továbbiakban: MNVH) szolgáltatásai (hírlevél, projektötlet

Részletesebben

ÚTMUTATÓ. az MTA Akadémiai Adattárba (AAT) való regisztrációhoz és adatkitöltéshez, adatfrissítéshez

ÚTMUTATÓ. az MTA Akadémiai Adattárba (AAT) való regisztrációhoz és adatkitöltéshez, adatfrissítéshez ÚTMUTATÓ az MTA Akadémiai Adattárba (AAT) való regisztrációhoz és adatkitöltéshez, adatfrissítéshez Amennyiben Ön már rendelkezik az Akadémiai Adattárba szóló regisztrációval, a pályázat benyújtásához

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ a 2017. évi országos pedagógiai-szakmai ellenőrzések kapcsán használandó intézményi dokumentumfeltöltő modulhoz Utolsó frissítés: 2016. november 22. 1 Tartalom Általános információk...

Részletesebben

Albacomp RI Rendszerintegrációs Kft Székesfehérvár, Mártírok útja 9. E K O P - 1. A. 2 - A D A T Á L L O M Á N Y O K

Albacomp RI Rendszerintegrációs Kft Székesfehérvár, Mártírok útja 9. E K O P - 1. A. 2 - A D A T Á L L O M Á N Y O K E K O P - 1. A. 2 - A D A T Á L L O M Á N Y O K K Ö Z P O N T O S Í T O T T Á T V É T E L É T, Á T A D Á S Á T K E Z E L Ő, T Á M O G A T Ó I N F O R M A T I K A I R E N D S Z E R F E J L E S Z T É S E

Részletesebben

Használati útmutató a jogosultságok kiosztásához

Használati útmutató a jogosultságok kiosztásához Használati útmutató a jogosultságok kiosztásához Tartalomjegyzék Bevezető... 3 Belépés az Intézményvezetői mesterjelszó-kezelő rendszerbe... 3 Meglévő felhasználó jogosultságainak módosítása... 5 Új felhasználó

Részletesebben

Bóra Adatcsere. A webes modul működésének részletesebb leírását a csatolt dokumentum tartalmazza.

Bóra Adatcsere. A webes modul működésének részletesebb leírását a csatolt dokumentum tartalmazza. Bóra Adatcsere A Bóra Adatcsere a Bóra bérprogram webes modulja, ami a http://adatcsere.globo.hu címen érhető el. Természetesen a modult szeretnénk az Önök igényei alapján tovább fejleszteni, ezért kíváncsian

Részletesebben

KISZÁLLÍTÁSI SEGÉDLET 1

KISZÁLLÍTÁSI SEGÉDLET 1 KISZÁLLÍTÁSI SEGÉDLET 1 1. Belépés az Online Megrendelői Felületre 1. 1. Lépjen fel a www.erzsebetutalvany.hu weboldalra. 2. A kezdőoldalon válassza az Online megrendelő menüpontot. 3. Adja meg a felhasználónevét

Részletesebben

Használati útmutató a jogosultságok kiosztásához

Használati útmutató a jogosultságok kiosztásához Használati útmutató a jogosultságok kiosztásához Tartalomjegyzék Bevezető... 3 Belépés az Intézményvezetői mesterjelszó-kezelő rendszerbe... 3 Meglévő felhasználó jogosultságainak módosítása... 5 Új felhasználó

Részletesebben

Útmutató az asc-ben készített órarend importálásához

Útmutató az asc-ben készített órarend importálásához Útmutató az asc-ben készített órarend importálásához Budapest, 2018. augusztus 8. oldal 1 / 7 ekréta Informatikai Zrt. Tartalomjegyzék TARTALOMJEGYZÉK... 2 BEVEZETÉS... 3 ALAPADATOK MEGADÁSA... 4 HETIRENDEK,

Részletesebben

A Szoftvert a Start menü Programok QGSM7 mappából lehet elindítani.

A Szoftvert a Start menü Programok QGSM7 mappából lehet elindítani. Telepítés A programot a letöltött telepítőprogrammal lehet telepíteni. A telepítést a mappában lévő setup.exe fájlra kattintva lehet elindítani. A telepítő a meglévő QGSM7 szoftver adatbázisát törli. Ezután

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV 1 Tartalom Felhasználói kézikönyv... 1 MyDmc... 3 Új felhasználó létrehozása... 3 Regisztráció adatok megadásával... 3 Regisztráció Google fiókkal... 4 Regisztráció Facebook fiókkal...

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv. ÜFT szolgáltatás. Magyar Nemzeti Bank

Felhasználói kézikönyv. ÜFT szolgáltatás. Magyar Nemzeti Bank Felhasználói kézikönyv ÜFT szolgáltatás Magyar Nemzeti Bank TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2. FOGALOMTÁR... 3 3. KÉSZPÉNZÁLLÁTÁSI ÜTF (KÜFT) MODUL... 3 3.1. A KÜFT MODUL FUNKCIÓI... 3 3.1.1. Pénzintézet

Részletesebben

A. Webes metaadat szerkesztő

A. Webes metaadat szerkesztő ADATSZOLGÁLTATÁS központi honlap használata esetén 1. A 18/2005. IHM rendelet melléklete alapján össze kell állítani a közérdekű adatokat 2. Az elkészített dokumentumok feltöltése a központi honlapra:

Részletesebben

INFOtec. Magiszter.NET Óratervek 2009/2010 Óratervek rögzítése ÁLTALÁNOS ISKOLÁK ÉS GIMNÁZIUMOK ESETÉN

INFOtec. Magiszter.NET Óratervek 2009/2010 Óratervek rögzítése ÁLTALÁNOS ISKOLÁK ÉS GIMNÁZIUMOK ESETÉN Magiszter.NET Óratervek 2009/2010 Óratervek rögzítése Iskolai oktatás képes menü>oktatásszervezés> Óraterv - Új óratervet az ikonsoron található Új gombra kattintva tud regisztrálni. - A sárga mezők kitöltése

Részletesebben

Órarendkészítő szoftver

Órarendkészítő szoftver SchoolTime Órarendkészítő szoftver 2.0 verzió Tartalomjegyzék: 1., Belépés a programba...3 2., Órarend főtábla...3 3., Tanátok...4 3.1., Új tanár felvitele, módosítása...4 3.2., Tanár törlése...4 3.3.,

Részletesebben

Használati útmutató a jogosultságok kiosztásához

Használati útmutató a jogosultságok kiosztásához Használati útmutató a jogosultságok kiosztásához Tartalomjegyzék Bevezető... 3 Belépés az Intézményvezetői mesterjelszó-kezelő rendszerbe... 3 Meglévő felhasználó jogosultságainak módosítása... 5 Új felhasználó

Részletesebben

Aromo Szöveges értékelés kódolt tantárggyal

Aromo Szöveges értékelés kódolt tantárggyal Aromo Szöveges értékelés kódolt tantárggyal AROMO Iskolaadminisztrációs Szoftver - Felhasználói kézikönyv - Szöveges értékelés 1 Tartalomjegyzék Aromo Szöveges értékelés kódolt tantárggyal 1 Bevezetés

Részletesebben

Kezelési segédlet. Magiszter.NET - Alapok

Kezelési segédlet. Magiszter.NET - Alapok Magiszter.NET - Alapok Kezelési segédlet Elérhetőségeink: Tel: 62/550-748; 550-749 Fax: 62/550-919 E-mail: magiszternet@infotec.hu Honlap: www.infotec.hu Ügyfélszolgálat: H-P 8:00-16:00 Belépés és kilépés

Részletesebben

Képzési projektterv felvétele Képző Szervezetek részére Kitöltési útmutató

Képzési projektterv felvétele Képző Szervezetek részére Kitöltési útmutató Képzési projektterv felvétele Képző Szervezetek részére Kitöltési útmutató az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program I. és II. intézkedéscsoportjához

Részletesebben

Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár Partner Portál

Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár Partner Portál Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár Partner Portál Felhasználói leírás Tartalomjegyzék 1Regisztráció... 2 1.1Regisztráció megerősítése... 3 2Bejelentkezés... 4 3Elfelejtett jelszó... 4 4A Partner Portál felépítése...

Részletesebben

Jelentkezési lap képző szervek részére

Jelentkezési lap képző szervek részére Jelentkezési lap képző szervek részére Felhasználói segédlet Tartalomjegzék Belépés Jelentkezési lap felület Kézi kitöltés menete Alapadatok megadása Korábban megszerzett vezetői engedély adatai Személyes

Részletesebben

OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001 Pedagógusképzés támogatása

OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001 Pedagógusképzés támogatása TÁMOP-3.1.1-11/1 XXI. századi közoktatás Technikai tudnivalók a jelentkezéshez Regisztráció A regisztráció az OFI honlapon elérhető A pályázók kizárólag elektronikusan úton jelentkezhetnek az innen elérhető

Részletesebben

Adatgyűjtés a hátrányos helyzetű és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek, tanulók létszámáról

Adatgyűjtés a hátrányos helyzetű és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek, tanulók létszámáról Adatgyűjtés a hátrányos helyzetű és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek, tanulók létszámáról Felhasználói útmutató Készült: 2015. január Jogszabályi háttér A nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról

Részletesebben

Használati útmutató a jogosultságok kiosztásához

Használati útmutató a jogosultságok kiosztásához Használati útmutató a jogosultságok kiosztásához A KIR-STAT internetes adatgyűjtő programba történő belépési jogosultságokat a www.oktatas.hu portálon elérhető Intézményvezetői mesterjelszó-kezelő rendszerben

Részletesebben

Kezdeti Útmutató a Szolgáltatáselemző Rendszer használatához. szakembereknek számára. Tartalom

Kezdeti Útmutató a Szolgáltatáselemző Rendszer használatához. szakembereknek számára. Tartalom Kezdeti Útmutató a Szolgáltatáselemző Rendszer használatához szakembereknek számára Tartalom 1. Bejelentkezés... 2 2. Főoldal... 2 3. Jelszó szerkesztése... 3 4. Akadálymentesített nézet... 4 5. Kijelentkezés...

Részletesebben

DMS ONE Zrt. Oktatási Portál Felhasználói Segédlet

DMS ONE Zrt. Oktatási Portál Felhasználói Segédlet DMS ONE Zrt. Oktatási Portál Felhasználói Segédlet Tartalomjegyzék Bejelentkezés és regisztráció... 2 A Portál bemutatása... 4 ASP 2.0 Iratkezelő Szakrendszer kurzus bemutatása... 5 Navigáció a kurzuson

Részletesebben

Sege dlet az ovodasupport.magiszter.net bejelento rendszer haszna lata hoz

Sege dlet az ovodasupport.magiszter.net bejelento rendszer haszna lata hoz Sege dlet az ovodasupport.magiszter.net bejelento rendszer haszna lata hoz Tartalom Hogyan léphetek be?... 2 Hogyan kell hibát bejelenteni?... 2 Hogyan igazodhatok el a bejelentett hibajegyek között?...

Részletesebben

OTP ADLAK Adómentes Lakáshitel-támogatás. Alapszolgáltatás KÉZIKÖNYV. OTP ADLAK alapszolgáltatás - munkáltatói portál

OTP ADLAK Adómentes Lakáshitel-támogatás. Alapszolgáltatás KÉZIKÖNYV. OTP ADLAK alapszolgáltatás - munkáltatói portál OTP ADLAK Adómentes Lakáshitel-támogatás Alapszolgáltatás KÉZIKÖNYV OTP ADLAK alapszolgáltatás - munkáltatói portál www.otpvnt.hu 2017.02.23. MUNKÁLTATÓK... 3 1. Belépés az internetes portálra... 3 2.

Részletesebben

Elektromos gépkocsi vásárlás támogatása Pályázati kiírás pályázói segédlete

Elektromos gépkocsi vásárlás támogatása Pályázati kiírás pályázói segédlete Elektromos gépkocsi vásárlás támogatása Pályázati kiírás pályázói segédlete 1. Pályázati útmutató megtekintése és a szükséges regisztráció elkészítése a pályázati útmutató által említett pályázati portálon:

Részletesebben

Oktatói, Kutatói Minőségértékelési Rendszer. Oktatói kézikönyv

Oktatói, Kutatói Minőségértékelési Rendszer. Oktatói kézikönyv Oktatói, Kutatói Minőségértékelési Rendszer Oktatói kézikönyv közalkalmazott státuszú oktatók, kutatók, aktív oktatási vagy kutatási asszisztens demonstrátori címmel rendelkező hallgatók részére 2.0-2016.11.16

Részletesebben

30 kreditpontot érő KRÉTA kurzushoz kapcsolódó folyamatok

30 kreditpontot érő KRÉTA kurzushoz kapcsolódó folyamatok 30 kreditpontot érő KRÉTA kurzushoz kapcsolódó folyamatok Ebben a dokumentumban lépésről lépésre leírjuk a "Felkészítés a köznevelési regisztrációs és tanulmányi alaprendszer (KRÉTA) pedagógusmoduljaihoz"

Részletesebben

Visitgyula.com Szálláshely adminisztrációs felület használati útmutató

Visitgyula.com Szálláshely adminisztrációs felület használati útmutató Visitgyula.com Szálláshely adminisztrációs felület használati útmutató 1 Szálláshely admin A szálláshely adminisztrációs felület az alábbi linken érhető el. http://visitgyula.com/szallashelyadmin/ A felületre

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv a Víziközmű Adatbeviteli Felülethez 2012. augusztus

Felhasználói kézikönyv a Víziközmű Adatbeviteli Felülethez 2012. augusztus Felhasználói kézikönyv a Víziközmű Adatbeviteli Felülethez 2012. augusztus 1 1. Bevezetés Az adatbekérő felület célja, hogy a Magyar Energia Hivatal (továbbiakban: Hivatal) a víziközműszolgáltatásról szóló

Részletesebben

Tele Élettel Programportál. Adminisztrátori segédlet

Tele Élettel Programportál. Adminisztrátori segédlet Tele Élettel Programportál Adminisztrátori segédlet 2015 Tartalomjegyzék 1. Belépés az admin felületre... 2 2. Profil adatok, jelszó megváltoztatása... 3 3. Új esemény feltöltése... 3 3.1. Az esemény fő

Részletesebben

Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához

Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához Az adatbázis elérése, regisztrálás, belépés Az adatbázis címe: http://www.scopus.com Az adatbázis csak regisztrált, jogosultsággal rendelkező intézmények,

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv Központi Jogosultsági Rendszer Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet 2010. július 23. Verziószám: 1.0 Végleges Tartalomjegyzék 1 Bevezető... 1 2 A Központi Jogosultsági Rendszer

Részletesebben

EGYÜTT AZ EGÉSZSÉGÉRT! A NETFIT FEJLESZTÉSI IRÁNYAINAK BEMUTATÁSA AZ ADAPTÁLT NETFIT -HEZ TOVÁBBFEJLESZTETT INFORMATIKAI RENDSZER BEMUTATÁSA

EGYÜTT AZ EGÉSZSÉGÉRT! A NETFIT FEJLESZTÉSI IRÁNYAINAK BEMUTATÁSA AZ ADAPTÁLT NETFIT -HEZ TOVÁBBFEJLESZTETT INFORMATIKAI RENDSZER BEMUTATÁSA EGYÜTT AZ EGÉSZSÉGÉRT! A NETFIT FEJLESZTÉSI IRÁNYAINAK BEMUTATÁSA AZ ADAPTÁLT NETFIT -HEZ TOVÁBBFEJLESZTETT INFORMATIKAI RENDSZER BEMUTATÁSA Célok és szempontok Fenntarthatóság/Jogi környezet/valós igény

Részletesebben

Tájékoztató az ASP IRAT szakrendszerben beállított gépi hivatali kapuk jelszavának módosításáról és a hozzá tartozó beállítások elvégzéséről

Tájékoztató az ASP IRAT szakrendszerben beállított gépi hivatali kapuk jelszavának módosításáról és a hozzá tartozó beállítások elvégzéséről Tájékoztató az ASP IRAT szakrendszerben beállított gépi hivatali kapuk jelszavának módosításáról és a hozzá tartozó beállítások elvégzéséről A tájékoztatót az ASP Iratkezelő szakrendszer alkalmazás-üzemeltetője,

Részletesebben

Tisztelt Szülő! A profilbeállításokra kattintva megjelennek a beállítási lehetőségek, melyek közül a jelszó módosítását kell választani.

Tisztelt Szülő! A profilbeállításokra kattintva megjelennek a beállítási lehetőségek, melyek közül a jelszó módosítását kell választani. Tisztelt Szülő! Örömmel tájékoztatom, hogy az elektronikus napló készen áll arra, hogy a szülők is bekapcsolódjanak használatába. Ebben a dokumentumban szeretnék segítségére lenni abban, milyen lehetőségeket

Részletesebben

Tisztelt Tulajdonosok!

Tisztelt Tulajdonosok! Tisztelt Tulajdonosok! A társasház honlapja a www.tarsashazi-manager.hu oldalon elindult, feltöltése, fejlesztése folyamatosan folyik. A honlap használatához regisztrálniuk kell a tulajdonosoknak. A regisztráció

Részletesebben

Védőnői jelentés összesítője modul. eform Felhasználói kézikönyv

Védőnői jelentés összesítője modul. eform Felhasználói kézikönyv Védőnői jelentés összesítője modul eform Felhasználói kézikönyv 1. ÁNTSZ eform Védőnői jelentés modul... 3 1.1 Bejelentkezés... 3 1.2. Az eform alkalmazás használata... 4 1.2.1 Területi védőnői jogkörrel

Részletesebben

Mikrobiológia MOODLE - gyakorló és vizsgarendszer használata az ELTE TTK Biológiai Intézet E- learning felületén

Mikrobiológia MOODLE - gyakorló és vizsgarendszer használata az ELTE TTK Biológiai Intézet E- learning felületén Mikrobiológia MOODLE - gyakorló és vizsgarendszer használata az ELTE TTK Biológiai Intézet E- learning felületén Hallgatói felhasználói segédlet ELTE TTK Biológiai Intézet 2017. Készült az ELTE Felsőoktatási

Részletesebben

Önkormányzati ASP Hiba- és igénybejelentő rendszer használati útmutató a bejelentők részére

Önkormányzati ASP Hiba- és igénybejelentő rendszer használati útmutató a bejelentők részére Önkormányzati ASP Hiba- és igénybejelentő rendszer használati útmutató a bejelentők részére Az Önkormányzati ASP szakrendszereinek éles üzemi használatát, a felmerülő problémák kezelését a Kincstár központi

Részletesebben

Regisztrációs segédlet A roma közösségekben dolgozó védőnők. munkafeltételeinek javítása elnevezésű norvég projekt keretében

Regisztrációs segédlet A roma közösségekben dolgozó védőnők. munkafeltételeinek javítása elnevezésű norvég projekt keretében Regisztrációs segédlet A roma közösségekben dolgozó védőnők munkafeltételeinek javítása elnevezésű norvég projekt keretében végzett informatikai eszközellátottság felméréséhez 1 1 1 TÁJÉKOZTATÓ az OTH

Részletesebben

Beiskolázási Modul. Az iskoláskorú gyermekek általános iskolába történő beiratkozásának adminisztrálása

Beiskolázási Modul. Az iskoláskorú gyermekek általános iskolába történő beiratkozásának adminisztrálása SZAKMAI ÚTMUTATÓ Beiskolázási Modul Az iskoláskorú gyermekek általános iskolába történő beiratkozásának adminisztrálása Budapest, április 5. oldal 1 / 15 ekréta Informatikai Zrt. Tartalom SZAKMAI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

Útmutató szivárgásvizsgálatra kötelezett berendezések telepítéséhez

Útmutató szivárgásvizsgálatra kötelezett berendezések telepítéséhez Útmutató szivárgásvizsgálatra kötelezett berendezések telepítéséhez Jelen útmutató 4 részből áll: az I. rész bemutatja a berendezés-tulajdonos teendőit abban az esetben, ha új berendezést rögzít, a II.

Részletesebben