Látássérült gyermekek ellátása az egri Mlinkó István Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményben

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Látássérült gyermekek ellátása az egri Mlinkó István Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményben"

Átírás

1 Látássérült gyermekek ellátása az egri Mlinkó István Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményben gyógypedagógus ( Elhangzott március 22-én, a budapesti Gyengénlátók Általános Iskolája és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménye és Kollégiuma utazótanári szolgálata működésének 35. évfordulója tiszteletére rendezett szakmai konferencián.) Tisztelt Kollégák! Szeretettel köszöntök mindenkit a Mlinkó István Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Szakszolgálata nevében. Iskolánkat hallássérült tanulók oktatása- nevelése céljából alapították 1901-ben. Nevét az alapító igazgatóról, Mlinkó Istvánról kapta, aki öt siket gyermekkel kezdte meg az első tanévet Egerben. Az ő áldozatos munkájának köszönhetően költözhetett az iskola a jelenlegi épületetbe1928-ban. Mlinkó István Intézményünk

2 1970-ben óvodai tagozattal bővült az intézmény. Az első utazótanár 1982-ben kezdte meg munkáját és 1992-től önálló intézményegységként működik a Pedagógiai Szakszolgálat. Az intézményben 2008-ig csak hallássérült gyermekeket láttunk el. A módszertani változások és az egyre jobb hallókészülékek miatt egyre több tanulót tudtunk integrálni a többségi óvodákba, iskolákba. A települési óvodák, iskolák is egyre szívesebben fogadták őket. Az intézményben ellátott gyermekek létszáma csökkent, a szakszolgálatban ellátottaké ugyanakkor növekedett. Ezért 2005-től logopédiai óvodai csoportot indítottunk, majd 2008-ban elindult az első logopédiai osztály is. Ezzel egyidejűleg az intézményfenntartó Heves Megyei Önkormányzattól határozott kérés érkezett, hogy lássuk el a Heves megyében integráltan tanuló látássérült gyerekeket is. Három gyógypedagógus kolléga elvégezte a Gyengénlátók EGyMI által indított Az inkluzív nevelés-oktatás gyakorlata: speciális kompetenciák megalapozása a gyengénlátó és aliglátó gyermekeket és tanulókat együttnevelő intézmények pedagógusai számára 30 órás akkreditált képzést. Egyikük, Kormos Sándorné kezdte meg három gyengénlátó középiskolás fejlesztését a gyöngyösi Berze Gimnáziumban havi egy-egy órában. Tudtuk, hogy ez a képzés nem elegendő a munkavégzéshez, de mielőtt látássérültek pedagógiája szakos gyógypedagógus keresésébe kezdtünk volna, jelentkezett az intézményben Vámosiné Gyetvai Edina, aki először részmunkaidőben látta el a fejlesztő munkát. Megkezdődött a látássérült gyermekek felkutatása. Felvettük a kapcsolatot a Szakértői Bizottsággal. Együttműködési megállapodást írtunk alá a Gyengénlátók EGyMI-vel, ők segítik és felügyelik szakmailag munkánkat.

3 tanévben 8 látássérült általános iskolást, középiskolást, és 2 halmozottan sérült korai gondozott gyermeket láttunk el Heves megye és Borsod megye területén tanévben 15 integrált gyermeket és a két korai gondozottat. A létszám növekedésével teljes munkaidőben lehetett már ellátni a gyermekeket szeptemberében még egy látássérültek pedagógiája szakos gyógypedagógust vett fel az intézmény, aki először nevelőtanárként dolgozott az általános iskolai részen és mellette heti egy nap bekapcsolódott a szakszolgálati munkába. Ebben a tanévben 12 gyermeket láttunk el. A TÁMOP pályázatának és a főiskola látássérültek pedagógiája tanszékének tanszékvezetője, dr. Gadó Márta és tanárainak segítőkészségének, rugalmasságának köszönhetően, még abban az évben megkezdhettem a látássérültek pedagógiája szakot, és 2012 augusztusában átvehettem diplomámat. Ezúton szeretném megköszönni nekik és a Gyengénlátók Általános Iskolája Egységes Gyógypedagógia Módszertani Intézményében dolgozó kollégáknak a segítséget, a támogatást, biztatást, amivel hozzájárultak tanulmányaim elvégzéséhez ben a 16 ellátott közül egy korai gondozott. Az idei tanév elején 25, jelenleg 23 ellátott gyermek van, akik közül kettő korai gondozott, egy óvodás, 15 általános iskolás és 5 középiskolás. Az ellátottak többsége gyengénlátó gyermek, jelenleg egy vak óvodást látunk el.

4 Három látássérültek pedagógiája szakos gyógypedagógus dolgozik a szakszolgálatban. Ebből egy kolléga GyES-en van, egy teljes állásban látássérült gyerekeket lát el és egy hallássérült gyerekeket és látássérült gyerekeket is ellát. A heves megyei és borsod megyei gyermekeket otthonukban, az integráló intézményben vagy intézményünkben, a szakszolgálat helyiségeiben látjuk el. Az utazáshoz egy autó áll rendelkezésre. A fejlesztéshez fejlesztő eszközök, játékok, szakirodalom, könyvek, feladatlapok állnak rendelkezésre, és magunk is készítünk eszközöket, feladatlapokat. Két notebook is rendelkezésünkre áll. Használjuk a Gyengénlátók EGYMI által készített segédanyagokat. Sajnos optikai segédeszközökkel még nem rendelkezünk, reméljük, hogy pályázat útján előbb-utóbb sikerül beszerezni néhányat.

5 Az integráló intézményekkel jó a kapcsolatunk, együttműködők, biztosítják számunkra a helyiséget a fejlesztéshez, a nyugodt munkához. Rendszeresen hospitálunk a tanítási órákon, konzultálunk a pedagógusokkal. Ismertetjük velük a segítségadás optimális mértékét. Figyelemmel kísérjük a gyermek beilleszkedését a közösségbe. A befogadó pedagógusok többsége érdeklődő, igényli a támogatásunkat, elismeri munkánkat. A sikeres integráció nagymértékben múlik a családon, ezért fontos, hogy jól tudjunk együttműködni. A korai gondozott gyermekek fejlesztése a szülő jelenlétében, a szülő bevonásával történik. A gyermek komplex fejlesztésén túl mintát nyújtunk, támogatjuk a szülőket, erősítjük szülői kompetenciájukat, rámutatunk gyermekük pozitívumaira. Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot azokkal a szülőkkel is, akikkel nem találkozunk a foglalkozásokon, mert az integráló intézményben történik a fejlesztés. Tájékoztatjuk őket a gyermek fejlődéséről, tapasztalatainkról, ugyanakkor mi is tájékozódunk a szülőktől. Jó kapcsolat esetén a szülő is jobban elfogadja tanácsainkat, javaslatainkat akár az integráció sikertelensége esetén a speciális intézmény szükségességét is. Megmutatjuk a segédeszközök használatát, ha szükséges segítünk a felkutatásban, beszerzésben is, megtanítjuk használatát. Munkánk során a legfontosabb az egyénre szabott fejlesztés, amit a gyermek képességei, funkcionális látása és a személyisége határoz meg. A korai fejlesztésben játékos módon a vizuális ingerek iránti érdeklődés felkeltése, a környezet minél sokoldalúbb, multiszenzoros megismerése, az önállóság fejlesztése kap kiemelt szerepet a mozgás, beszéd, érzékszervi és kognitív fejlesztés mellett. Megismertetjük a gyerekeket a látásvizsgálat eszközeivel. Először célzott játékok során megfigyeléssel igyekszünk feltérképezni funkcionális látásukat, majd amint lehet, rendszeresen végzünk pedagógiai látásvizsgálatot.

6 Az óvodáskorú és iskoláskorú gyengénlátó gyermekek fejlesztésekor már jobban támaszkodhatunk a látásukról meglévő egyre pontosabb ismereteinkre. A gyerekek is meg tudják már fogalmazni igényeiket. A képességfejlesztés és a további tapasztalatszerzés mellett igyekszünk pótolni a tantárgyi elmaradásokat. Megismertetjük a gyerekeket szembetegségükkel, az azzal kapcsolatos speciális tennivalókkal. A reális énkép és pályaelképzelés kialakítása érdekében sokat beszélgetünk. Középiskolásoknál gyakran szembesülünk önértékelési problémával, titkolni igyekszenek látássérülésüket, emiatt nem használják segédeszközeiket, vagy nem vesznek részt a közösség életében, visszahúzódnak. Jó esetben a tanulásba menekülnek. Ahhoz, hogy megnyíljanak őszinte, bizalmas kapcsolat kialakítására törekszünk. Fontos, hogy a serdülővel közösen megtaláljuk a számára legmegfelelőbb továbbtanulási lehetőséget, szakmát, reális képet alakítsunk ki a jövőről.

7 Tapasztalatainkat szívesen osztjuk meg. A két terület: a hallás-és a látássérültek ellátása időnként összefolyik, szükség van mindkét szakemberre egy-egy kisgyermek kapcsán. A MAGYE júniusi konferenciáján Hallássérüléshez társuló halmozott fogyatékosság szerepe a korai gondozásban címmel tartottak a kollégák előadást. Két halmozottan sérült, hallás, látás és értelmi sérült kisgyermek esetbemutatása történt meg. Fontosnak tartjuk a védőnők szerepét a korai felismerés szempontjából mivel ők találkoznak leghamarabb és rendszeresen a kisgyermekekkel, ezért az előző tanévben részükre előadásokat tartottunk szakszolgálatunk szolgáltatásairól, a hallássérülésről, látássérülésről és a beszédfogyatékosságról, ezek korai felismerésének fontosságáról, a figyelmeztető jelekről és arról, hogy hova fordulhatnak segítségért, hova irányítsák a szülőket. És végül szeretném még egyszer megköszönni a Gyengénlátók EGYMI szakmai és emberi segítségét. A nyugodt munkavégzéshez hozzájárul, hogy tudjuk, bármikor számíthatunk rátok mi is és a gyerekek is. Boldog születésnapot! Köszönöm a megtisztelő figyelmet.

HELYI PEDAGÓGIAI PROGRAM

HELYI PEDAGÓGIAI PROGRAM Gyengénlátók Általános Iskolája, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménye és Diákotthona 1147 Budapest, Miskolci u. 77. HELYI PEDAGÓGIAI PROGRAM Készült: 2008-ban HELYI PEDAGÓGIAI PROGRAM 2008.

Részletesebben

Elősző Kiknek szól ez a kiadvány? E kiadvány irói olyan intézmények pedagógusai

Elősző Kiknek szól ez a kiadvány? E kiadvány irói olyan intézmények pedagógusai Elősző Kiknek szól ez a kiadvány? Mindenkinek, aki szeretne új ismeretekkel, új tapasztalatokkal gazdagodva hozzájárulni a befogadó közoktatási rendszer alakításához a sajátos nevelési igényű gyermekek/tanulók

Részletesebben

Vezetői pályázat. EGYMI intézményegység-vezető beosztás ellátására. Meixner Ildikó EGYMI 7700 Mohács, Kórház u. 1-3.

Vezetői pályázat. EGYMI intézményegység-vezető beosztás ellátására. Meixner Ildikó EGYMI 7700 Mohács, Kórház u. 1-3. Meixner Ildikó EGYMI 7700 Mohács, Kórház u. 1-3. Vezetői pályázat EGYMI intézményegység-vezető beosztás ellátására Készítette: Bukovics Eszter 2014.06.10. TARTALOMJEGYZÉK I. BEMUTATKOZÁS-------------------------------------------------------------------2.

Részletesebben

Útmutató vak és aliglátó gyermekek, tanulók együttneveléséhez

Útmutató vak és aliglátó gyermekek, tanulók együttneveléséhez Inkluzív nevelés Útmutató vak és aliglátó gyermekek, tanulók együttneveléséhez Dokumentációs útmutató Írta Báthori Adél Lőrinczné Kovács Terézia Somorjai Ágnes Székelyné Kárpáti Ildikó sulinova Közoktatás-fejlesztési

Részletesebben

MÓDSZERTANI INTÉZMÉNYI ÚTMUTATÓ A TANULÁSBAN AKADÁLYOZOTT GYERMEKEKET BEFOGADÓ ISKOLÁK SZÁMÁRA

MÓDSZERTANI INTÉZMÉNYI ÚTMUTATÓ A TANULÁSBAN AKADÁLYOZOTT GYERMEKEKET BEFOGADÓ ISKOLÁK SZÁMÁRA MÓDSZERTANI INTÉZMÉNYI ÚTMUTATÓ A TANULÁSBAN AKADÁLYOZOTT GYERMEKEKET BEFOGADÓ ISKOLÁK SZÁMÁRA Készítette: Dr. Papp Gabriella és Faragóné Bircsák Márta 2005. március TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezető 1.1. A

Részletesebben

54 140 01 0000 00 00 Gyógypedagógiai asszisztens Gyógypedagógiai asszisztens

54 140 01 0000 00 00 Gyógypedagógiai asszisztens Gyógypedagógiai asszisztens A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A fogyatékos gyerek is ugyanolyan gyerek, mint más Helesfai Katalin, a Vakok Általános Iskolájának igazgatója

A fogyatékos gyerek is ugyanolyan gyerek, mint más Helesfai Katalin, a Vakok Általános Iskolájának igazgatója 356 valóság E: Végezetül szeretném megkérdezni, hogy ki vezeti most ezt az intézetet? R R: Miután múlt év augusztusában nyugdíjaztak, most, másodszori pályázásra sikerült kineveznie a minisztériumnak egy

Részletesebben

VEZETŐI PÁLYÁZAT. A pályázat kiírója: Baranya Megyei Intézményfenntartó Központ

VEZETŐI PÁLYÁZAT. A pályázat kiírója: Baranya Megyei Intézményfenntartó Központ VEZETŐI PÁLYÁZAT A pályázat kiírója: Baranya Megyei Intézményfenntartó Központ A pályázat tárgya: Meixner Ildikó Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola

Részletesebben

Intézményvezetői pályázat

Intézményvezetői pályázat Emberi Erőforrások Minisztere KLIK Budapest 13. Tankerülete 1138 Budapest, Tomori köz 6. azonosító szám: 1285-1/2013/KIK/198 Budapest XIII. kerületi Prizma Általános Iskola és Óvoda, Egységes Gyógypedagógiai

Részletesebben

Hírek az előrehaladásról

Hírek az előrehaladásról Hírek az előrehaladásról Lassan itt a félidő! (2007 február)... 2 Félidőben vagyunk! (2007. április)... 4 Túl a nehezén? (2007. július)... 6 Záró szakaszba értünk (2007. október)... 8 Hurrá, a finisbe

Részletesebben

Vadvirág Körzeti Óvoda Pedagógiai Programja

Vadvirág Körzeti Óvoda Pedagógiai Programja Vadvirág Körzeti Óvoda Pedagógiai Programja Jóváhagyta: Barcza Béláné óvodavezető 1 Tartalom Bevezetés... 4 Törvényi háttér... 5 Az intézmény jellemző adatai... 5 Helyzetelemzés: Óvodánk sajátos arculata...

Részletesebben

S Z A K M A I B E S Z Á M O L Ó

S Z A K M A I B E S Z Á M O L Ó Autizmus Alapítvány 1089 Budapest, Delej u. 24-26.; Levélcím: 1426 Budapest, Pf. 68. Tel/fax: 210-4364; 314-2859 Web: www.autizmus.hu; E-mail: autizmus@autizmus.hu S Z A K M A I B E S Z Á M O L Ó A Z A

Részletesebben

A siketek és nagyothallók ellátása a közoktatásban és az integrált oktatás feltételrendszere - tanulmány

A siketek és nagyothallók ellátása a közoktatásban és az integrált oktatás feltételrendszere - tanulmány A siketek és nagyothallók ellátása a közoktatásban és az integrált oktatás feltételrendszere - tanulmány Készítette: A Miniszterelnöki Hivatal Magyarország Holnap Nemzeti Reform Kerekasztalok Titkársága

Részletesebben

Jankó-Brezovay Pálné: A vakok és gyengénlátók ellátása a közoktatásban és az integrált oktatás feltételrendszere

Jankó-Brezovay Pálné: A vakok és gyengénlátók ellátása a közoktatásban és az integrált oktatás feltételrendszere Jankó-Brezovay Pálné: A vakok és gyengénlátók ellátása a közoktatásban és az integrált oktatás feltételrendszere Budapest, 2007. BEVEZETİ... 3 A TANULMÁNY CÉLJA... 3 I. A LÁTÁSSÉRÜLÉS ÉS A HALMOZOTT FOGYATÉKOSSÁG

Részletesebben

Kiemelt figyelmet, kiemelt bánásmódot igénylő gyermekek, pedagógiai programja

Kiemelt figyelmet, kiemelt bánásmódot igénylő gyermekek, pedagógiai programja Kiemelt figyelmet, kiemelt bánásmódot igénylő gyermekek, pedagógiai programja Sajátos nevelési igényű gyermek Beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő gyermek Kiemelten tehetséges gyermek

Részletesebben

SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ Személyes adatatok:

SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ Személyes adatatok: SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ Személyes adatatok: Név: Székesiné Huszka Katalin Születési hely: Kistelek Születési dátum: 1961. 01. 09. Lakcím: 6760, Kistelek, József Attila u. 25. Telefonszám: 06-70-6196701 E-mail

Részletesebben

Radó Tibor Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény PEDAGÓGIAI PROGRAM

Radó Tibor Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény PEDAGÓGIAI PROGRAM Radó Tibor Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013 Tartalomjegyzék 1. BEVEZETŐ... 1 2. Jelenlegi működési területek... 3 2.1. Általános iskola... 3 2.2.

Részletesebben

Intézményvezetői pályázat Hernád-Pusztavacs Általános Iskola 2015. PÁLYÁZAT A HERNÁD-PUSZTAVACS ÁLTALÁNOS ISKOLA INTÉZMÉNYVEZETŐI ÁLLÁSÁRA

Intézményvezetői pályázat Hernád-Pusztavacs Általános Iskola 2015. PÁLYÁZAT A HERNÁD-PUSZTAVACS ÁLTALÁNOS ISKOLA INTÉZMÉNYVEZETŐI ÁLLÁSÁRA Emberi Erőforrások Minisztere KLIK Személyügyi Főosztály 1051 Budapest, Nádor utca 32. PÁLYÁZAT A HERNÁD-PUSZTAVACS ÁLTALÁNOS ISKOLA INTÉZMÉNYVEZETŐI ÁLLÁSÁRA TARTALMA: SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ HELYZETELEMZÉS

Részletesebben

Zuglói Jó Gyakorlatok Könyve

Zuglói Jó Gyakorlatok Könyve Változz a világgal a sajátos nevelési igényű tanulók inklúzív nevelésének oktatásának megvalósítása és fenntartása intézményi együttműködés keretében Zuglóban című projekt során kialakított Zuglói Jó Gyakorlatok

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Józsefvárosi Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Általános Iskola Cím: 1084 Budapest, Tolnai Lajos u. 11-15. Tel: 1/313-4464, Fax: 1/210-4829 Szervezeti egység: 193007 OM-azonosító: 038413

Részletesebben

FÖLDINÉ DR. ANGYALOSSY ZSUZSA

FÖLDINÉ DR. ANGYALOSSY ZSUZSA FÖLDINÉ DR. ANGYALOSSY ZSUZSA A VAK VAGY FÉNYÉRZÉKENY GYERMEKEK INTEGRÁLT NEVELÉSE-OKTATÁSA Útmutató a szakértõi bizottságoknak A látássérültek pedagógiai szempontú csoportosítását figyelembe véve szólnunk

Részletesebben

Járhat ő is iskolába! Nyertes pályázóink tapasztalatai a fejlesztő iskolai oktatás elindításáról (2005-2006)

Járhat ő is iskolába! Nyertes pályázóink tapasztalatai a fejlesztő iskolai oktatás elindításáról (2005-2006) 16:03 Page 2 Nyertes pályázóink tapasztalatai a fejlesztő iskolai oktatás elindításáról (2005 2006) 2008.09.02. Járhat ő is iskolába! jarhat-2spread:layout 1 Járhat ő is iskolába! Nyer tes pályázóink tapasztalatai

Részletesebben

Budapest, XVIII. Kerületi SOFI Pedagógiai Programja 1181 Budapest, Kondor Béla sétány 4.

Budapest, XVIII. Kerületi SOFI Pedagógiai Programja 1181 Budapest, Kondor Béla sétány 4. Budapest, XVIII. Kerületi SOFI Pedagógiai Programja 1181 Budapest, Kondor Béla sétány 4. Csak azok előtt tárul fel az élet szépsége, akik ismerik a másokért élő életet. 1 TARTALOMJEGYZÉK 1 BEVEZETŐ...

Részletesebben

Pályázat. a Karácsony Sándor Általános Iskola igazgatói állására. Készítette: Zádorvölgyiné Szabó Ildikó

Pályázat. a Karácsony Sándor Általános Iskola igazgatói állására. Készítette: Zádorvölgyiné Szabó Ildikó Pályázat a Karácsony Sándor Általános Iskola igazgatói állására Készítette: Zádorvölgyiné Szabó Ildikó Tartalomjegyzék 1. Bevezetés 3 2. Helyzetelemzés 5 2.1. Személyi feltételek 5 2.2. Tanulói adatok

Részletesebben

FÓRUM A SZAKSZOLGÁLATOK MŰKÖDÉSÉNEK RENDJÉRŐL

FÓRUM A SZAKSZOLGÁLATOK MŰKÖDÉSÉNEK RENDJÉRŐL FÓRUM A SZAKSZOLGÁLATOK MŰKÖDÉSÉNEK RENDJÉRŐL logopédiai ellátást végző logopédus sajátos nevelési igényű gyermekeket saját intézményben ellátó logopédus utazó gyógypedagógusi tevékenységet végző logopédus

Részletesebben

A szakszolgálat három tevékenységi kört vállalt fel, úgymint:

A szakszolgálat három tevékenységi kört vállalt fel, úgymint: Ember vigyázz, figyeld meg jól a világod: ez volt a múlt, emez a vad jelen, hordozd szívedben, éld e rossz világot és mindig tudd, hogy mit kell tenned érte, hogy más legyen. (Radnóti Miklós) A Szatmári

Részletesebben

TÁMOP.3.1.6.-11/4-2011-0002 Bárczi EGYMI

TÁMOP.3.1.6.-11/4-2011-0002 Bárczi EGYMI TÁMOP.3.1.6.-11/4-2011-0002 Bárczi EGYMI A PROJEKTÖSSZEGZŐ ADATAI Projektazonosító száma TÁMOP-3.1.6.-11/4-2011-0002 Kedvezményezett neve Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Nyíregyházi Bárczi Gusztáv

Részletesebben

PÁLYÁZAT AZ ALBERTFALVAI ÓVODA BUDAPEST XI. KERÜLET EZÜSTFENYŐ TÉR 1. ÓVODAVEZETŐI ÁLLÁSÁRA

PÁLYÁZAT AZ ALBERTFALVAI ÓVODA BUDAPEST XI. KERÜLET EZÜSTFENYŐ TÉR 1. ÓVODAVEZETŐI ÁLLÁSÁRA PÁLYÁZAT AZ ALBERTFALVAI ÓVODA BUDAPEST XI. KERÜLET EZÜSTFENYŐ TÉR 1. ÓVODAVEZETŐI ÁLLÁSÁRA ALBERTFALVAI ÓVODA Készítette: Khoórné Rápolthy Beáta Budapest, 2015.05.26. 1 Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM Lesznai Anna Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Szakiskola

PEDAGÓGIAI PROGRAM Lesznai Anna Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Szakiskola PEDAGÓGIAI PROGRAM Lesznai Anna Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Szakiskola /2010/LA Tartalomjegyzék I. Ajánlás II. Az intézmény önmeghatározása a. Küldetésnyilatkozat b. Az intézmény

Részletesebben

P Á L Y Á Z A T. Utazó gyógypedagógusi hálózat intézményegység vezető Munkakör betöltésére 2014. Pályázó: Bagóné Domokos Márta Katalin

P Á L Y Á Z A T. Utazó gyógypedagógusi hálózat intézményegység vezető Munkakör betöltésére 2014. Pályázó: Bagóné Domokos Márta Katalin P Á L Y Á Z A T a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Ceglédi Tankerület Losontzi István Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Diákotthon és Gyermekotthon Utazó gyógypedagógusi hálózat intézményegység

Részletesebben