Stratégiai Pénzügyek. avagy a tulajdonosok és cégvezetők eszköztára. Interjú Horváth Zoltán Cashflow Mérnökkel

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Stratégiai Pénzügyek. avagy a tulajdonosok és cégvezetők eszköztára. Interjú Horváth Zoltán Cashflow Mérnökkel"

Átírás

1 Stratégiai Pénzügyek avagy a tulajdonosok és cégvezetők eszköztára Interjú Horváth Zoltán Cashflow Mérnökkel

2 Stratégiai Pénzügyek HR: Üdvözlöm a kedves hallgatókat! Hídvéghy Róbert vagyok és egy interjút fogok készíteni Horváth Zoltán Cashflow Mérnökkel. A téma az lesz, hogy a cégvezetés miket tehet azért a pénzügyek kontrollálásával hogy a terjeszkedést és a hatékonyságot elérje. Igazából mik a cégvezetésnek a feladatai? Mik tartoznak ide? HZ: Nos, a cégvezetésnek ugye nagyon sokrétű feladata van. Van egy nagyon kedves barátom, aki úgy szokta mondani, hogy egy cégvezető az egyszerre több szakma. Mert ugye érteni kell a személyzethet, a vezetéshez, a tervezéshez, illetve adott esetben a pénzügyekhez is. Namost, ha már itt tartunk. Akkor az hogy pénzügyek, vajon vezetői feladat vagy sem? Erre én csináltam már többször is felmérést. Megkérdeztem a hallgatóimat egy-egy konferencián, hogy mit gondolnak ők pénzügyekbe. És ahányszor megkérdeztem, annyiféle választ kaptam gyakorlatilag. Nagyon érdekes az, hogy mennyire zavaros az a fogalom, hogy céges pénzügyek. Hogy mi is tartozik ebbe bele? Van aki azt gondolja, hogy ebbe még az ingatlan befeketetés is beletartozik. Miközben ennél sokkal egyszerűbb, sokkal póriasabb a megközelítés. A lényeg az, hogy a vezetőknek vannak eszközei, amelyekkel dolgozik. És bizonyám idetartozik az is, hogy a cégnek a pénzügyeit hogyan kezeljük.

3 HR: Következő kérdésem, hogy milyen feladatai vannak a cégvezetőnek a pénzügyekkel kapcsolatban? Hogy ha ezt így megnézzük, néhány ilyen kategóriát vagy néhány feladatot, amit neki el kell látnia, hogy jól működjön? HZ: Nos, igen, a céges pénzügyeket ugye sok apró részletre föl lehet bontani. És bizonyám, hogy ha ezt tüzetesebben megvizsgáljuk, akkor érdekes felfedezéseket tehetünk, hogy cégen belüli, úgymond pénzügyekhez tartozó funkciókat, bizonyám több különböző szinten kezelik egy-egy szervezetben. Ideális esetben természetesen. Vegyük mindjárt a könyvelőt. Ugye a könyvelő ellát bizonyos funkciókat annak érdekében, hogy a törvényi előírásoknak megfelelően tudjuk dokumentálni a cégben történt gazdasági eseményeket. Mint például egy szerződéskötést, vagy egy pénz átutalását vagy egy kölcsön felvételét a banktól. Vagy valami egyéb hasonló történetet. Ez az ő funkciója. Az ő posztjához tartozik az, hogy ezek a dokumentációk, ezek pontosak legyenek, precízek legyenek és törvényi előírásoknak megfeleljenek. Van egy olyan jellegű feladat, hogy a pénz áramlásának a kezelése. Tehát fizikailag, hogy megérkezzen a pénz a cégbe, hogy az azonnal dokumentálva legyen, nyilván legyen tartva, pontosan tudjuk, hogy mennyi a követelésünk, kitől követeljük ezeket az összegeket, mit kell vele tenni, hogy ezek befollyanak határidőre, stb., stb. És ugyanez a kiadási oldalra is igaz. Tehát gyakorlatilag a pénznek az elköltése, mire költjük ezt a pénzt, mikor kell átutalni, kinek kell átulalni, mennyit lehet vele késni, vagy tilos késni, stb. Tehát ezek a gyakorlatias, a pénz áramlásához kötödő közvetlen funkciókat is. Például ugye ezt a pénzügyi osztály végzi.

4 Ugyanakkor van egy olyan szintje a pénzügyeknek, ami bizonyám sem egyikhez, sem másikhoz nem tartozik. Mégpedig a cég pénzügyeinek a stratégiai kezelése. Mit értek ez alatt? Hogyan biztosítsuk a cégnek a hitelképességét? Hogyan érjük el, hogy a bank bizzon bennünk? Hogy hozzuk ki a legtöbbet azokból a pénzösszegekből, amik a rendelkezésünkre állnak? És hogyan fektessük ezt be a cégen belül, oly módon lehető leghatékonyabban hogy az a maximális profitot vagy a maximális árréstömeget hozza a cégünk számára. Ezek bizony olyan nézőpontok, amelyek kifejezetten a top menedzsmenthez kötődnek. Vagy még feljebb is mennék, mondhatni úgy, hogy az ügyvezető igazgató és/vagy a tulajdonos szintjére tartoznak. Ugyanis a tulajdonos illetve az ügyvezető igazgató aki magyar valóságban egy és ugyanaz a személy jelenleg, az esetek túlnyomó többségében, tisztelet a kivételnek persze. Gyakorlatilag neki van egy ilyen funkciója akár tud róla, akár nem hogy a cégben a szabad pénzeszközöket, illetve hát a likvid pénzeszközöket inkább így mondom ezeket oly módon fektesse be a cégen belül, hogy az a maximális profitot hozza. Tehát gyakorlatilag mondhatjuk, hogy a céges pénzügyek, a céges szervezeten belül több szinten oszlanak meg az egyes pénzügyi funkciók. És bizonyám vannak olyan funkciók, amelyek a top menedzsmenthez, illetve a tulajdonoshoz tartoznak.

5 HR: Tudnál mondani néhány olyan példát, hogy az életben ez hogyan működik? Tehát konkrét események, hogy van valmilyen akció a cégben és akkor hogyan néz ki ez a pénzügyi vezetőnek szempontjából, és hogyan néz ki ez a cégvezetőnek a szempontjából? Hogy melyek az ő feladatai? HZ: Áh, hogyne. Vegyünk egy nagyon egyszerű történetet, egy nagyon egyszerű gazdasági eseményt. Mondjuk a cégvezető ott áll, hogy szüksége lenne, mondjuk egy új üzletre, tehát terjeszkedni akar. Stratégiai kérdés, stratégiai pénzügyi kérdés az az, hogy ezt vajon saját erőforrásból, vagy mondjuk külső erőforrással megtámogatva valósítsuk meg. Mondjuk ez a külső erőforrás, legyen egy bankhitel. És az hogy ez mekkora, mekkora kamatra vegyük föl, milyen futamidőre, milyen egyéb feltételek, milyen fedezetek mellett. Ez ugye egy pénzügyi stratégiai döntés. És ezt bizony általában a cég vezetője hozza meg vagy a cég tulajdonosa. Megszületett ez a döntés, a bankkal letárgyaltuk, hogy ad mondjuk 100 millió forintot és innentől kezdve a bank ugye kér bizonyos papírokat, kér dokumentációkat, elő kell készíteni a szerződést, stb. Ezeket már adott esetben akár a pénzügyi osztály intézheti.és amikor a bank folyosítja ténylegesen ezt az összeget, akkor a pénzügyi osztály az, aki érzékeli, hogy a pénz folyosításra került, rendelkezésre áll a bankszámlán, el lehet költeni, meg lehet valósítani ezt a beruházást. És ugye van a könyvelő, mint harmadik funkció. Aki ugye egyszerűen fogja és dokumentálja, a bankkal kötött szerződés alapján a megfelelő helyre könyveli ezt a gazdasági eseményt. Azaz meg fog jelenni a cég könyveiben az, hogy mondjuk 100 millió hitelt vett fel a banktól, bizonyos mennyiségű kamatra.

6 HR: Tudom rólad, hogy sokat konzultálsz. És az érdekelne engem, hogy mikor kimész így cégekhez és látod az ott lévő helyzetet, akkor milyen problémákat fedezel fel, amik ebből adódnak, hogy ez a kettő funkció összekeveredik vagy esetleg nem is töltik be megfelelően? HZ: Nos, vegyünk egy példát. Jártam egy cégnél, ahol a cégvezető és ezt zárójelesen megjegyzem, meglehetősen gyakori probléma. A cégvezető számára nem volt világos az, hogy neki bizony mint tulajdonos-cégvezető van egy ilyen pénzügyi stratégiai funkciója. És megpróbálta ezt a funkciót rátolni a pénzügyi vezetőjére. Namost a pénzügyi vezetője elsődlegesen azzal volt elfoglalva, hogy a könyvelés az rendben menjen. Illetve a pénzügyi kimutatások, amiket időnként kértek tőle, akár a saját menedzsmentje, akár a bank ezeket időre el tudja készíteni. Tehát ő inkább egy ilyen adminisztratív funkciót igyekezett ellátni. És akkor így a két szék közül a pad alá, ahogy szokták mondani. Tehát magyarul, ez a pénzügyi stratégiai funkció sem a tulajdonos által, sem a pénzügyi vezető által nem volt ellátva. Mit lett az eredmény? Hát a cég szépen leszánkázott és gyakorlatilag ilyen több száz milliós mínuszt termelt az elmúlt évek alatt és ma ennek a hátrányait, ennek a terhét nyögi és ezen folyik a folyamatos erőfeszítés a részükről, hogy visszacsinálják valahogy ezt a mínuszt. És kimásszanak ebből a hatalmas adósság halmazból. A megoldás nyilván az az, hogy villám gyorsan vissza kellett rakni ezt a pénzügyi stratégiai funkciót. Modhatnám úgy is, hogy egy ilyenfajta, a tulajdonos bankára funkciót kell visszarakni ilyenkor a cégbe. Egy példát mondok és akkor jobban érthető lesz.

7 Hogy ha egy cég, minden hónapban mínuszt termel és ezt senki nem veszi észre, ez azért van, mert nincsen bent egy olyan ember a cégben, vagy senki nem vette magára azt a felelősséget, hogy figyelje, hogy a cég vajon pozitív szaldóval dolgozik-e hónapról hónapra, avagy negatív szaldóval. Namost egy bankár ugye ezt a hibát nem követi el. Tehát amikor kölcsön ad egy bank egy cégnek mondjuk, akkor bizony ott belül, a bankon belül van valaki felelőse ennek az ügynek, aki folyamatosan nyomon követi, hogy ez a cég hogy teljesít, határidőre fizeti-e a kötelezettségeit, egyáltalán hogy néznek ki a pénzügyi számai. És hogy ha szükséges, akkor bizony közbelép ebbe a témába. Namost ugyanez a funkció ugye ő egy külsős bankár. Viszont miért ne lehetne hasonló nézőpont a cégen belül is? Namost azoknál a cégeknél, ahol ez a stratégiai úgymond céges bankári nézőpont nincs működésben és hiányzik, ott az a tapasztalat, hogy viharos gyorsasággal elkezd mínuszt termelni a cég. Ugyanis nincs gazdája ennek a történetnek és senki nem követi a cégnek a pénzügyeit. HR: Ez egy eléggé új nézőpont így a cégekkel kapcsolatban. Nem nagyon láttam még ezt, hogy így ezt nagyon különválasztnák a cégeken belül. Mit tehet most Magyarországon egy cégvezető azért, tehát milyen lépések vagy ötletek tudnál adni ahhoz, hogy ezt elkezdje bevezetni, hogy ezt meg tudja valósítani a cégében, ezt működést? HZ: Hát igen, ugye minden elmélet akkor ér valamit, hogy ha valamit a gyakorlatba is át tudunk ültetni ebből. Hát nézzük. Mondjuk néhány apróság.

8 Egy. A cégvezetőnek sose lesz jó, ha a könyvelőjére próbál támaszkodni a cég pénzügyeinek menedzselését illetően. Hogy miért, hát az nagyon egyszerű. Teljesen más nézőpontból nézik ugyanazt a történetet. Ugye ha a könyvelő kiállít egy számlát, akkor ő már lekönyvelte azt bevételként és nem is érti a cégvezetőnek a felháborodását, hogy hogyhogy nincs bent a pénz a bankszámlán. Hogyhogy nem érkezett még meg a vevőnek az átutalása. Nem is érti ezt a kérdést a könyvelő. Ez az egyik. A másik. Ugye könyvelők valójában ugye egy ilyen kimutatást és dokumentálást végeznek a cégen belül. Ami nem igazán veszi figyelembe a pénznek a tényleges áramlását. Namost a cég az viszont egy élő organizmus. A pénz áramlása egy kicsit ahhoz hasonlatos, mint hogyha az embernél a vér áramlását figyelnénk meg. Ugye hát nem mindegy, hogy az a vér áramlik-e mondjuk a lábakba avagy sem. És hogy ha áramlik, akkor mennyi áramlik. Van-e elegendő szállított üzemanyag, szállított oxigén, amivel a lábakat működésre lehet bírni, avagy sem. Tegyük föl, hogy ez egy maratoni futó, amiről beszélünk vagy akiről beszélünk. Hát oda ugye meglehetősen sok vért kell pumpálni a szervezetnek a lábakba ahhoz, hogy az a teljes 42 kilométert, ezt le tudja futni az illető. Hasonlóan a cégnél is, ugye van egy funkció és még egyszer mondom, hogy ez cégvezetői funkció ami adagolja a vért a cégen belül. Hogyan lehetne ezt a gyakorlati szintre lefordítani?

9 Hát például úgy, hogy elkezdjük nyomon követni a céges pénznek a mozgását. Tehát valahol beérkezik ez a pénz. Ez bejön akár pénztárba, akár átutalással a bankszámlára vagy egyéb módokon. Lényeg az, hogy így vagy úgy, de megérkezik a cégbe. Namost, innentől kezdve, ettől a pillanattól kezdve gyakorlatilag nyomon kell követni, hogy merre halad és mit csinál ez a pénz. Mondjuk bevettünk 10 millió Forintot ebben a hónapban. Kérdés, hogy mi történt ezzel a 10 millió likvid pénzzel? És én itt most nem számviteli eredményről beszélek, nem számviteli profittermelésről, hanem a bejött pénz mennyiségéről és ennek a felhasználásáról. Hogyha követem azt, hogy a beérkezett pénz mit csinál, akkor rá fogunk jönni, hogy ugye pénz nem vész, csak átalakul, esetleg valaki ellopja. De mindenképpen valamerre áramlik, nem fog eltűnni az éterben. Nem fog megtöbbszöröződni sem sajnos az éterben. Úgyhogy amennyi bejött, annyit kell gyakorlatilag lekövetnünk és annyi pénznek kell az útját megnéznünk. Hogyan tudjuk ezt megcsinálni? Hát például megnézzük, hogy mennyit fizettünk ki ebből a szállítóknak, mennyit fizettünk ki az APEH-nak különböző adókra, mennyit fizettünk ki munkabérre, mennyit fizettünk ki egyéb működési költségekre, stb. És innentől kezdve elkezdjük látni úgymond pénzügyi szempontból a cégnek az eredmény termelő képességét.

10 Volt egyszer egy cégem konzultáltunk és ez a cég is mínuszt termelt. Sikerült néhány hét alatt gyakorlatilag egy 10 milliós nagyságrendű veszteséget felszámolni a cégen belül, pusztán azáltal, hogy elkezdtük nyomom követni a cégen belül a pénznek a mozgását. És elkezdtük megfogni azokat a helyeket, ahol kontroll nélkül ömlött ki a cégből a pénz vagy fölöslegesen. Gyakorlatilag mit jelent az, hogy fölöslegesen ömlik ki a pénz? Hát én azt értem az alatt, hogy nem hoz több pénzt vissza. Én elköltök valamire egy bizonyos összeget, mondjuk 100 ezer Forintot és abból egy büdös buznyákja nem lesz a cégnek a továbbiakban, hanem olyan, mintha kidobta volna az ablakon ezt a pénzt. Abban a pillanatban, hogy elkezdjük követni a pénzek mozgását, nagyon nagyon nagyon sok pénzügyi résre, lyukra fogunk rátalálni a cégen belül, amiket ha betömködünk, akkor azt fogjuk észrevenni, hogy egyre több pénzünk keletkezik, és adott esetben pozitív lesz a havi pénzügyi cashflow-ja a cégnek. HR: Végül pedig egy utolsó kérdés, hogy tudsz-e néhány, ilyen viszonylag összefoglalt pontban buktatókat mondani, amikkel találkoztál a cégben? Hogy amiket könnyen felismerhet egy cégvezető, hogy ha ez történik vagy ezt csinálja, az biztos, hogy nem vezet jó irányba és hogy ezen rögtön változtani kell. HZ: Hát igen, nagyon sok ilyen buktató van. Nem bonyolult és véges számúak ezek a buktatók. De vannak.

11 Az egyik ilyen buktató amit már említettem is hogy a cégvezető megpróbálja a pénzügyi stratégiai funkcióját rátolni akarva, akaratlanul vagy tudatosan, tudatlanul a számviteli vezetőjére vagy könyvelőjére és őt megpróbálni ebbe az igába behajtani és követelni tőle, hogy hát miért nincs pénze a cégnek. Ugye, ez az egyik. A másik buktató az az, amikor megpróbálunk, úgymond számviteli dokumentumokból céget menedzselni pénzügyileg. Buktató azért ahogy említettem a könyvelő már lekönyveli bevételnek azt a pénzt, amit lehet, hogy csak, hát 30 nap múlva fog beérkezni a cégbe. És a helyzet az, hogy annak idején, a privatizáció során amikor a rendszerváltás volt Magyarországon én több nagy állami vállalatot láttam csődbejutni és felszámolás alá kerülni, amelyek pozitív mérleggel kerültek felszámolásba. Ezt azt jelenti, hogy bár dokumentumok szintjén nyereséges volt a termelésük, a likvid pénz áramlásuk messze veszteséges volt. Ez azt jeletni, hogy óriási követeléseik voltak, a pénzek nem jöttek be és bár ez bevételként már le volt könyvelve adott esetben az adót is meg kellett fizetniük utána. De mivel a pénz effektíve nem folyt be hozzájuk, ezért képtelenek voltak kielégíteni, kifizetni a szállítóikat, akik ugye egy idő után megunták a banánt és felszámolták a céget. Namost, itt is ez egy óriási buktató tud lenni a cégeknél, amikor számviteli dokumentumokon próbál egyensúlyozni. Fontos, hogy számvitelileg jó képet mutassunk, tehát magyarul a mérlegünk pozitív legyen. Ez fontos a banknak, fontos a tulajdonosoknak. Fontos lehet mondjuk, stratégiai partnerek felé, stb. De azért tudnunk kell arról, hogy valójában a cég fizetőképessége lesz az a fő pont, ami meghatározza, azt hogy a cég túlél vagy nem. Gyakorlatilag ezek itt a legfontosabb buktatók.

12 További buktató lehet az, hogy ha nincsen bent a cégben az a funkció, hogy vizsgáljuk, hogy minden egyes kiadott Forint mennyi pénzt hoz vissza, akkor bizony nagyon gyorsan előállhat az a helyzet, hogy például 60 ember dolgozik a cégben, akik közül 20-at, 25-öt adott esetben olyan lazán el lehetne küldeni, hogy a cég nem, hogy nem érezni meg a hiányukat, hanem még jobban is működne nélkülük. Ugyanis ez a 20, 25 ember fölöslegesen van ott, teljesíményt nem adnak le, viszont legalább akadályozzák a többiek munkáját azáltal, hogy próbálnak elfoglaltak lenni és próbálnak ők is hasznosnak tűnni mondjuk a cégvezető számára. Ha nincs bent az a funkció, amelyik figyeli, hogy mennyi az egy főre eső céges teljesímény. Mondjuk mennyi az egy főre eső árbevétel vagy mennyi az egy főre eső árréstömeg, akkor bizonyám elsikkadhat ez a személyzeti hatékonyság és nagyon gyorsan átmehet ez egy ilyen szociális otthonba, ahol az emberek bejönnek melegedni jó pénzért, csak éppen a tulajdonos már nyolcadik infarktusán van túl és egyre kevesebb pénze van, mert mínuszt termelnek. További buktató lehet, ehhez hasonló módon az, hogyha például a pénzeket olyan termékekbe fekteti be mondjuk a kereskedő vagy a beszerző, melyeknek abszolúte nincs reálitása a piacon. Szélsőségeket mondok természetesen, hogy jobban lehessen látni, amit akarok itten kommunikálni. Tehát magyarul olyan termékekbe fektet be, ami a kutyának se kell. Viszont raktár tele van vele, ott őrizgetjük. Hát több költség is van ezzel, egyrészt finanszírozni kell ugye ezt a raktárkészletet. Kettő, finanszírozni kell a négyzetméterét, mert valahol ugye el kell szállásolni ezeket a termékeket. Finanszírozni kell a fűtését ennek a raktárrészletnek, valamint finanszírozni kell az erre eső raktárosokat is. Úgyhogy egy csomó-csomó plusz költsége van annak, hogyha rossz termékbe fektettük a pénzt.

13 Namost ehhez képest az ideális kép ugye az, hogy ezt egy ügyfelem mondta, egy külföldi ügyfelem. Hogy azt mondja, voltak olyan idők, hogy amikor megérkezett a kamion az áruval, be se tudták rakni az árut a raktárokba, hanem a kamionokól adták el, mert sorban álltak, szinte verekedtek az emberek. Na hát ez az ideális kép. Tudjuk ugye, hogy ma már ez nem annyira reális, de mondjuk tényleg ez az ideális kép. Hogy minél gyorsabban menjen ki a raktárból az áru, megfelelő árréssel természetesen. Úgyhogy gyakorlatilag az első legnagyobb bukató talán az, ha cégvezetők, tulajdonosok nem ismerik föl, hogy bizonyám a pénzügyeknek van egy olyan része, ami kifejezetten az ő eszköztáruknak az eleme. Ez konkrétan a stratégiai pénzügyek. Ebbe belértem ezt a bankári nézőpontot is, hogy figyeljük, hogy a pénz mennyit termel. Buktató az, hogy ha a számvitelt próbáljuk segítségül hívni a pénzügyi menedzsment hiányának ellensúlyozására. Buktató az, hogy ha számviteli adatokból próbálunk pénzügyileg menedzselni egy céget. Amikor minden rendben van, akkor viszonylag ez egy kezelhető történet. Én mégis óva intem a tulajdonost, cégvezetőket, hogy ezt tegyék. Sokkal inkább arra buzdítom őket, hogy bizony kövessék a pénzeknek áramlását a cégen belül. HR: Nagyon köszönöm a válaszaidat. HZ: Köszönöm szépen, én is.

Már megint az illeték,

Már megint az illeték, Már megint az illeték, avagy kell-e a társasházi öröklakással együtt, az ahhoz tartozó közös tulajdoni hányadként vásárolt teremgarázs után külön vagyonszerzési illetéket fizetni? Az alább ismertetett

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V 55 J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Hatvan Város Önkormányzata Képviselő-testülete Pénzügyi, Gazdasági és Városfejlesztési Bizottsága 2015. február 17-én 14 óra 30 perckor a Hatvani Közös Önkormányzati Hivatal

Részletesebben

Könyvelői Klub 2012. november 14. Debrecen. Konzultáns: Horváth Józsefné okleveles könyvvizsgáló-adószakértő, a Könyvelői Klub szakmai vezetője

Könyvelői Klub 2012. november 14. Debrecen. Konzultáns: Horváth Józsefné okleveles könyvvizsgáló-adószakértő, a Könyvelői Klub szakmai vezetője Könyvelői Klub 2012. november 14. Debrecen Konzultáns: Horváth Józsefné okleveles könyvvizsgáló-adószakértő, a Könyvelői Klub szakmai vezetője ÖNKÖLTSÉGSZÁMÍTÁS, LELTÁROZÁS Önköltségszámítás Ahhoz, hogy

Részletesebben

Csak erős idegzetűeknek! videóleirat

Csak erős idegzetűeknek! videóleirat Csak erős idegzetűeknek! videóleirat 2009. Piroska Gyula Tréning Kft. Minden jog fenntartva. Üdvözlöm Önt, kedves Cégvezető Barátom! Piroska Gyula vagyok,, hogy ne érezze magát egyedül a cégvezető. Nem

Részletesebben

Tartalomjegyzék. 5. A közbeszerzési eljárás főbb eljárási cselekményei. 6. Eljárási időkedvezmények a közbeszerzési törvényben

Tartalomjegyzék. 5. A közbeszerzési eljárás főbb eljárási cselekményei. 6. Eljárási időkedvezmények a közbeszerzési törvényben Magyar Terület- és Regionális Fejlesztési Hivatal Regionális Fejlesztés Operatív Program Irányító Hatósága INFORMÁCIÓS CSOMAG a Strukturális Alapokból és a Kohéziós Alapból származó támogatásokat felhasználó

Részletesebben

Rip: - Ha a kormány partnere lesz a gazdaság szereplőinek, sikerre viheti tervét. Mondta Parragh László.

Rip: - Ha a kormány partnere lesz a gazdaság szereplőinek, sikerre viheti tervét. Mondta Parragh László. 2010.05.04. 1820 Duna TV Duna hírek DUNA, HÍRADÓ, 2010.05.04. 18:20:20-18:22:00 MV: - A vállalkozók a gazdasági növekedés beindítását várják az új kormánytól. Erről a magyar kereskedelmi, és iparkamara

Részletesebben

Könyvelői Klub INGATLANOK ÉS BEFEKTETÉSE SZÁMVITELI ÉS ADÓZÁSI KÉRDÉSEI KÖNYVELŐI KLUB - 2013. SZEPTEMBER 11 - BUDAPEST. Áfa

Könyvelői Klub INGATLANOK ÉS BEFEKTETÉSE SZÁMVITELI ÉS ADÓZÁSI KÉRDÉSEI KÖNYVELŐI KLUB - 2013. SZEPTEMBER 11 - BUDAPEST. Áfa KÖNYVELŐI KLUB - 2013. SZEPTEMBER 11 - BUDAPEST Konzultáns: Horváth Józsefné okl. könyvvizsgáló, okl. nemzetközi áfa- és adóigazgatósági adószakértő, jogi szakokleveles közgazdász; költségvetési minősítésű

Részletesebben

Mit gondolnak a vállalatvezetők az üzleti kapcsolatok értékéről?

Mit gondolnak a vállalatvezetők az üzleti kapcsolatok értékéről? Mit gondolnak a vállalatvezetők az üzleti kapcsolatok értékéről? MANDJÁK Tibor Marketing professzor, Bordeaux École de Management valamint Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem 680,

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v J e g y z ő k ö n y v Készült Ötvöskónyi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2016. március 8.-án, a Művelődési Házban 17 órai kezdettel megtartott, közmeghallgatásos üléséről. Jelen vannak:, Farkas

Részletesebben

1. Befektetési alapok 1

1. Befektetési alapok 1 1. Befektetési alapok 1 A befektetési alap egy jogi személyiséggel rendelkező vagyontömeg, amelyet a befektetési alapkezelő a befektetők érdekében a meghirdetett befektetési elveknek megfelelően kezel.

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V 1. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Az ülés helye: Jelen vannak: Gádoros Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete Pénzügyi és Gazdasági Bizottságának 2013. június 13-án 10 30 órától megtartott üléséről

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v Szám: 3-2/2014. H I D E G S É G K Ö Z S É G Ö N K O R M Á N Y Z A T A 9491 HIDEGSÉG, PETŐFI S. U. 1., TEL/FAX: 99/540-042 INTERNET: www.hidegseg.hu E-MAIL: hidegseg@hidegseg.hu J e g y z ő k ö n y v Készült:

Részletesebben

AZ ÜZLETI BIZTOSÍTÁS, A NYUGDÍJBIZTOSÍTÁS ÉS AZ EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁS JOGI SZABÁLYOZÁSÁNAK PROBLÉMÁI

AZ ÜZLETI BIZTOSÍTÁS, A NYUGDÍJBIZTOSÍTÁS ÉS AZ EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁS JOGI SZABÁLYOZÁSÁNAK PROBLÉMÁI KILENCEDIK MAGYAR JOGÁSZGYŐLÉS AZ ÜZLETI BIZTOSÍTÁS, A NYUGDÍJBIZTOSÍTÁS ÉS AZ EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁS JOGI SZABÁLYOZÁSÁNAK PROBLÉMÁI Dr. Kovácsy Zsombor elnök Egészségbiztosítási Felügyelet Kedves Kollegák!

Részletesebben

HAZAI TÜKÖR. Állattenyésztés korszerűen. Egy agrármérnök tapasztalataiból

HAZAI TÜKÖR. Állattenyésztés korszerűen. Egy agrármérnök tapasztalataiból HAZAI TÜKÖR Állattenyésztés korszerűen Egy agrármérnök tapasztalataiból Az állati eredetű termékek iránt egyre növekvő keresletnek úgy lehet eleget tenni, ha a haszonállatok létszámemelésével párhuzamosan

Részletesebben

Most akkor nincs csőd? - Mi folyik a Quaestornál?

Most akkor nincs csőd? - Mi folyik a Quaestornál? 2015.03.23. Körlevél tartalma Forrás: http://www.portfolio.hu/vallalatok/most_akkor_nincs_csod_mi_folyik_a_quaestornal.211744.h tml Most akkor nincs csőd? - Mi folyik a Quaestornál? 2015. március 23. 10:02

Részletesebben

Ingatlanvagyon értékelés

Ingatlanvagyon értékelés Nyugat-Magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kar Ingatlanfejlesztı 8000 Székesfehérvár, Pirosalma u. 1-3. Szakirányú Továbbképzési Szak Ingatlanvagyon értékelés 4. A vagyon elemzése Szerzı: Harnos László

Részletesebben

Tankönyv-választás. igazgató és tankönyvfelelős kérdőív. A válaszadás önkéntes! Ki válaszol a kérdőívre? 2000. 05... nap... óra...

Tankönyv-választás. igazgató és tankönyvfelelős kérdőív. A válaszadás önkéntes! Ki válaszol a kérdőívre? 2000. 05... nap... óra... iskola sorszáma Ki válaszol a kérdőívre? 1 igazgató, aki nem tankönyvfelelős 2 igazgató, aki tankönyvfelelős is 3 tankönyvfelelős, aki pedagógus 4 tankönyvfelelős, aki nem pedagógus Tankönyv-választás

Részletesebben

Nyírmártonfalva Községi Önkormányzat Képviselő-testülete

Nyírmártonfalva Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Nyírmártonfalva Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 2011. november 17-én tartott ülésének jegyzőkönyve Az ülésen hozott rendelet száma Tárgya - - Az ülésen hozott határozat száma Tárgya 125/2011.

Részletesebben

Olvassa tovább, milyen megoldást nyújt Önnek a Viktória Solar:

Olvassa tovább, milyen megoldást nyújt Önnek a Viktória Solar: Miért éri meg a megújuló energiával foglalkozni? 1. Pénztárcabarát energia Minden családnak, vállalkozásnak jól jönne egy kis plusz bevétel. A megújuló energiaforrásokkal jókora összeget lehet megspórolni

Részletesebben

KÖRTÁNC AZ ALAPRAJZOK KÖRÜL

KÖRTÁNC AZ ALAPRAJZOK KÖRÜL KÖRTÁNC AZ ALAPRAJZOK KÖRÜL Szóhasználat tisztázása: - Ahol társasházról beszélek, ott ide értem természetesen a szövetkezeti házakat is - Ahol alapító okiratot említek, ott ide értem a szövetkezeti házak

Részletesebben

az Országos Köznevelési Tanács

az Országos Köznevelési Tanács Jegyző könyv az Országos Köznevelési Tanács 2006. november 9-én, csütörtökön, 10 órai kezdettel, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (Budapest V., Szalay utca 10-14.) 412. számú tanácstermében megtartott

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V Dél-Békési Kistérség Többcélú Társulás Szociális Egészségügyi és Oktatási, valamint a Pénzügyi Bizottsága Cím: 5666 Medgyesegyháza, Kossuth tér 1. Tel: 68/440-000, Fax: 68/440-860 E-mail: kisterseg@medgyesegyhaza.hu

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Balmazújváros Város Polgármesteri Hivatal dísztermében Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. november 21-i munkaterv szerinti nyílt üléséről. Jelen

Részletesebben

Ingatlanvagyon értékelés

Ingatlanvagyon értékelés Nyugat-Magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kar Ingatlanfejlesztı 8000 Székesfehérvár, Pirosalma u. 1-3. Szakirányú Továbbképzési Szak Ingatlanvagyon értékelés 2. Számviteli alapok Szerzı: Harnos László

Részletesebben

Kiemelt pénzügyi adatok

Kiemelt pénzügyi adatok Tisztelt Részvényeseink! A Társaság a 2007-es év harmadik negyedévét az első két negyedévhez hasonló üzletmenettel és eredményekkel zárta. Kiemelt pénzügyi adatok Szept. 30- cal végződő Szept. 30- cal

Részletesebben

Az építési műszaki ellenőr képzés a gyakorló szakemberek szemével

Az építési műszaki ellenőr képzés a gyakorló szakemberek szemével Az építési műszaki ellenőr képzés a gyakorló szakemberek szemével Az építési műszaki ellenőrzés területének, ezen belül elsősorban a képzési rendszernek a kutatására az EU finanszírozású Leonardo da Vinci

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v. Készült: Heves Város Képviselő-testületének 2011. február 18-án (pénteken) 15.00 órai kezdettel megtartott rendkívüli üléséről.

J e g y z ő k ö n y v. Készült: Heves Város Képviselő-testületének 2011. február 18-án (pénteken) 15.00 órai kezdettel megtartott rendkívüli üléséről. 51 2513-2/2011. J e g y z ő k ö n y v Készült: Heves Város Képviselő-testületének 2011. február 18-án (pénteken) 15.00 órai kezdettel megtartott rendkívüli üléséről. Az ülés helye: Heves Városháza 204-es

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Hatvan Város Önkormányzati Képviselő-testülete Pénzügyi, Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság 2012. január 24-án 9,00 órakor a Polgármesteri Hivatal kis tanácskozó termében

Részletesebben

Könyvelői Klub 2013..február 06. Miskolc

Könyvelői Klub 2013..február 06. Miskolc Könyvelői Klub 2013..február 06. Miskolc Konzultáns: Horváth Józsefné okl. könyvvizsgáló, okl. nemzetközi áfa- és adóigazgatósági adószakértő, jogi szakokleveles közgazdász; költségvetési minősítésű könyvvizsgáló

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Lakitelek Önkormányzat Képviselő-testületének. 2014. november 3-i rendkívüli üléséről. Rendeletek: Határozatok: 211, 212/2014. (XI.03.

JEGYZŐKÖNYV. Lakitelek Önkormányzat Képviselő-testületének. 2014. november 3-i rendkívüli üléséről. Rendeletek: Határozatok: 211, 212/2014. (XI.03. JEGYZŐKÖNYV Lakitelek Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. november 3-i rendkívüli üléséről Rendeletek: Határozatok: 211, 212/2014. (XI.03.) KT-2014-18 J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Lakitelek Önkormányzata

Részletesebben

Državni izpitni center MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. 1. feladatlap. 2009. május 28., csütörtök / 60 perc

Državni izpitni center MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. 1. feladatlap. 2009. május 28., csütörtök / 60 perc A j e l ö l t k ó d s z á m a : Državni izpitni center *P091A10311* TAVASZI VIZSGAIDŐSZAK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 1. feladatlap Nem művészi szöveg elemzése 2009. május 28., csütörtök / 60 perc Engedélyezett

Részletesebben

Jegyzőkönyv. A Vízgyűjtő Gazdálkodási Terv felülvizsgálata című fórum

Jegyzőkönyv. A Vízgyűjtő Gazdálkodási Terv felülvizsgálata című fórum Jegyzőkönyv A Vízgyűjtő Gazdálkodási Terv felülvizsgálata című fórum - a Kvassay Jenő Terv elkészítése és a Vízgyűjtő gazdálkodási Terv felülvizsgálata című KEOP 7.9.0/12 2013 0007 projekt keretében szervezi

Részletesebben

9. s z á m ú. Készült a 2011. április 28-án megtartott képviselő-testületi ülésről.

9. s z á m ú. Készült a 2011. április 28-án megtartott képviselő-testületi ülésről. 9. s z á m ú J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült a 2011. április 28-án megtartott képviselő-testületi ülésről. Képviselő-testületi ülés helye: Művelődési Ház /Jobbágyi Lakótelep 7. Ép./ Jelen voltak: Farkas

Részletesebben

1. A tárgyalandó témakör tárgyilagos és tényszerű bemutatása

1. A tárgyalandó témakör tárgyilagos és tényszerű bemutatása RÉTSÁG VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2651 Rétság, Rákóczi út 20. Telefon: 35/550-100 www.retsag.hu Email: hivatal@retsag.hu Előterjesztést készítette: Mezőfi Zoltán alpolgármester és Dr. Szájbely

Részletesebben

JEGYZİKÖNYV. Az ülés helye: Polgármesteri Hivatal (Veszprém, Óváros tér 9.) II. emeleti 206-os tárgyalótermében

JEGYZİKÖNYV. Az ülés helye: Polgármesteri Hivatal (Veszprém, Óváros tér 9.) II. emeleti 206-os tárgyalótermében JEGYZİKÖNYV Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata PÉNZÜGYI ÉS KÖLTSÉGVETÉSI BIZOTTSÁGÁNAK 2012. szeptember 05-én 14,00 órai kezdettel megtartott nyilvános ülésérıl Az ülés helye: Polgármesteri Hivatal

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Készült: Poroszló Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2010. november 24-én (szerdán)13.30 órai kezdettel tartott nyílt üléséről

JEGYZŐKÖNYV. Készült: Poroszló Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2010. november 24-én (szerdán)13.30 órai kezdettel tartott nyílt üléséről 193 JEGYZŐKÖNYV Készült: Poroszló Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2010. november 24-én (szerdán)13.30 órai kezdettel tartott nyílt üléséről Az ülés helye: Községháza tanácskozóterme, Poroszló

Részletesebben

Amennyiben nincs mennyiségben és értékben vezetve a nyilvántartás, akkor kötelező az év végi fizikai leltározás.

Amennyiben nincs mennyiségben és értékben vezetve a nyilvántartás, akkor kötelező az év végi fizikai leltározás. KÖNYVELŐI KLUB - 2013. május 15. - MISKOLC Konzultáns: Horváth Józsefné okl. könyvvizsgáló, okl. nemzetközi áfa- és adóigazgatósági adószakértő, jogi szakokleveles közgazdász; költségvetési minősítésű

Részletesebben

2.) Napirend: A Szociális rendelet megalkotása

2.) Napirend: A Szociális rendelet megalkotása 2.) Napirend: A Szociális rendelet megalkotása Keller László el terjeszt ként tájékoztatja a Képvisel -testület tagjait, hogy a rendeletet második olvasatban tárgyalják, miután a bizottsági ülésekre kézhez

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V 1. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Az ülés helye: Jelen vannak: Gádoros Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete Pénzügyi és Gazdasági Bizottságának 2015. november 24-én 13 00 órától megtartott üléséről

Részletesebben

Monorierdő Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. december 5-én 14:30 órai kezdettel megtartott rendkívüli nyílt ülésének

Monorierdő Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. december 5-én 14:30 órai kezdettel megtartott rendkívüli nyílt ülésének Monorierdő Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. december 5-én 14:30 órai kezdettel megtartott rendkívüli nyílt ülésének Tárgysorozata: Jegyzőkönyve: Határozatai: 231-232 T á r g y s o r o z

Részletesebben

J E G Y ZİKÖNYV. Készült: Vasmegyer Önkormányzat Képviselıtestületének 2010. február 24-én 17 00 órai kezdettel megtartott ülésérıl

J E G Y ZİKÖNYV. Készült: Vasmegyer Önkormányzat Képviselıtestületének 2010. február 24-én 17 00 órai kezdettel megtartott ülésérıl J E G Y ZİKÖNYV Készült: Vasmegyer Önkormányzat Képviselıtestületének 2010. február 24-én 17 00 órai kezdettel megtartott ülésérıl Jelen vannak: Vass Imre polgármester Dr. Márton László alpolgármester,

Részletesebben

Joanne Harris Garantált Örök Élet Biztosítási Társaság. Fordította: Bálint Anna Szerkesztette: Szabó Ágnes

Joanne Harris Garantált Örök Élet Biztosítási Társaság. Fordította: Bálint Anna Szerkesztette: Szabó Ágnes Joanne Harris Garantált Örök Élet Biztosítási Társaság Fordította: Bálint Anna Szerkesztette: Szabó Ágnes Az áldozatok vére éppen hogy megszáradt, amikor Terry fülét kopogás ütötte meg. Kippkopp, hallatszott

Részletesebben

Könyvelői Klub 2012. november 26. Budapest. Konzultáns: Horváth Józsefné okleveles könyvvizsgáló-adószakértő, a Könyvelői Klub szakmai vezetője

Könyvelői Klub 2012. november 26. Budapest. Konzultáns: Horváth Józsefné okleveles könyvvizsgáló-adószakértő, a Könyvelői Klub szakmai vezetője Könyvelői Klub 2012. november 26. Budapest Konzultáns: Horváth Józsefné okleveles könyvvizsgáló-adószakértő, a Könyvelői Klub szakmai vezetője ÖNKÖLTSÉGSZÁMÍTÁS, LELTÁROZÁS Leltár A számviteli törvény

Részletesebben

Jegyzõkönyv ÁÉT 2008. szeptember 30-án megtartott ülésérõl 2008. November 13.

Jegyzõkönyv ÁÉT 2008. szeptember 30-án megtartott ülésérõl 2008. November 13. Jegyzõkönyv ÁÉT 2008. szeptember 30-án megtartott ülésérõl 2008. November 13. ftsz.hu Szám: HUM/1219/2008 JEGYZÕKÖNYV az Ágazati Érdekegyeztetõ Tanács 2008. szeptember 30-án megtartott ülésérõl Köszöntöm

Részletesebben

Penta Unió Zrt. Az Áfa tükrében a zárt illetve nyílt végű lízing. Név:Palkó Ildikó Szak: forgalmi adó szakirámy Konzulens: Bartha Katalin

Penta Unió Zrt. Az Áfa tükrében a zárt illetve nyílt végű lízing. Név:Palkó Ildikó Szak: forgalmi adó szakirámy Konzulens: Bartha Katalin Penta Unió Zrt. Az Áfa tükrében a zárt illetve nyílt végű lízing Név:Palkó Ildikó Szak: forgalmi adó szakirámy Konzulens: Bartha Katalin Tartalom 1.Bevezetés... 3 2. A lízing... 4 2.1. A lízing múltja,

Részletesebben

Segédlet a lakásszövetkezetek tisztségviselőinek megválasztásához

Segédlet a lakásszövetkezetek tisztségviselőinek megválasztásához Segédlet a lakásszövetkezetek tisztségviselőinek megválasztásához A lakásszövetkezetek törvényes működésének elengedhetetlen feltétele a tisztségviselők szabályszerű választása. Az alábbiakban áttekintjük

Részletesebben

Átlépni vagy maradni? Nyugdíjdilemma Az összeállítást Fekete Emese készítette. Figyelı

Átlépni vagy maradni? Nyugdíjdilemma Az összeállítást Fekete Emese készítette. Figyelı Élete egyik igen fontos kérdése elıtt áll mintegy 3 millió ember, amikor az elkövetkezı hetekben saját idıskori sorsáról, azaz a majdani nyugdíjáról kénytelen dönteni. A friss nyugdíjtörvények teremtette

Részletesebben

J e g y zőkönyv KOL-7/2011. (KOL-8/2010-2014.)

J e g y zőkönyv KOL-7/2011. (KOL-8/2010-2014.) KOL-7/2011. (KOL-8/2010-2014.) J e g y zőkönyv Az Országgyűlés Kolontár melletti vörösiszap-tározó átszakadása miatt bekövetkezett környezeti katasztrófával kapcsolatos felelősség feltárását és a hasonló

Részletesebben

Engedelmeskedjetek egymásnak

Engedelmeskedjetek egymásnak Erdélyi Gyülekezet Zalatnay István Reménység Szigete 2010. augusztus 22. Lekció: 4Móz 9,15-23 Textus: Ef 5,21-6,9 Engedelmeskedjetek egymásnak Engedelmeskedjetek egymásnak, Krisztus félelmében. Az asszonyok

Részletesebben

J e g y z ı k ö n y v

J e g y z ı k ö n y v Sárospatak Város Önkormányzat Képviselı-testülete 3950 Sárospatak, Kossuth u. 44. Tel.: 47/513-250 Fax: 47/311-404 E-mail: sarospatak@sarospatak.hu 13.236-2/2011. J e g y z ı k ö n y v Készült: Sárospatak

Részletesebben

J E G Y Z İ K Ö N Y V

J E G Y Z İ K Ö N Y V 1 J E G Y Z İ K Ö N Y V Készült: 2011. február 15-én 18.00 órakor megtartott nyilvános testületi ülésérıl. Az ülés helye: : Községháza (Bakonykúti, Szabadság u. 41.) Jelen vannak: Marics József Kasza Jánosné

Részletesebben

J E G Y Z İ K Ö N Y V a bizottság 2007. február 6-án megtartott ülésérıl

J E G Y Z İ K Ö N Y V a bizottság 2007. február 6-án megtartott ülésérıl SZANK KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK PÉNZÜGYI BIZOTTSÁGA 2/2007. J E G Y Z İ K Ö N Y V a bizottság 2007. február 6-án megtartott ülésérıl Határozatok száma: - SZANK KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V 210. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Gádoros Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete 2009. október 8-án 11 órától megtartott soron kívüli ülésén Az ülés helye: Jelen vannak: Községháza Tanácskozó terme

Részletesebben

AJÁNLÁST. a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény 301. (1) bekezdése szerinti mértékű késedelmi kamatát is.

AJÁNLÁST. a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény 301. (1) bekezdése szerinti mértékű késedelmi kamatát is. A-PBT-A-63/2013. Ajánlás A Pénzügyi Békéltető Testület dr. D-né dr. S.M. ügyvéd (xxx) által képviselt M.G-nek és M.G-nének (yyy szám alatti lakosok; a továbbiakban együttesen: Kérelmezők) az ABC Bank (zzz;

Részletesebben

14.) Napirend: A Családsegít és Gyermekjóléti Szolgálat m ködtetésére kiírt közbeszerzési pályázat eredményhirdetése

14.) Napirend: A Családsegít és Gyermekjóléti Szolgálat m ködtetésére kiírt közbeszerzési pályázat eredményhirdetése 14.) Napirend: A Családsegít és Gyermekjóléti Szolgálat m ködtetésére kiírt közbeszerzési pályázat eredményhirdetése Keller László tájékoztatja a a Képvisel -testület tagjait, hogy a napirendet tárgyalta

Részletesebben

Tisztelt Befektet Raiffeisen Ingatlan Alap nyilvános, nyílt vég , határozatlan futamidej , belépési korláttal rendelkez

Tisztelt Befektet Raiffeisen Ingatlan Alap nyilvános, nyílt vég , határozatlan futamidej , belépési korláttal rendelkez Tisztelt Befektetı! Ezúton szeretnénk Önt tájékoztatni arról, hogy a Raiffeisen Befektetési Alapkezelı Zrt. ( Alapkezelı ) elhatározása alapján az általa kezelt nyilvános, zárt végő Raiffeisen Ingatlan

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGTAN, MAKROÖKONÓMIA Dr. Nagy Gabriella Mária 2016.

KÖZGAZDASÁGTAN, MAKROÖKONÓMIA Dr. Nagy Gabriella Mária 2016. KÖZGAZDASÁGTAN, MAKROÖKONÓMIA Dr. Nagy Gabriella Mária 2016. » Infláció vs. Defláció» Típusai: Keresleti Kínálati Bér + Ár bér spirál (reálbér béralku) » Típusai: Kúszó Vágtató Hiperinfláció általánosan

Részletesebben

AZ ORSZÁGOS VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG 2011. JÚLIUS 19-ÉN MEGTARTOTT ÜLÉSÉNEK A JEGYZŐKÖNYVE

AZ ORSZÁGOS VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG 2011. JÚLIUS 19-ÉN MEGTARTOTT ÜLÉSÉNEK A JEGYZŐKÖNYVE AZ ORSZÁGOS VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG 2011. JÚLIUS 19-ÉN MEGTARTOTT ÜLÉSÉNEK A JEGYZŐKÖNYVE Jó reggelt kívánok! Tisztelettel köszöntöm az Országos Választási Bizottság ülésén megjelenteket, beadványozókat,

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v J e g y z ő k ö n y v Készült Letenye Város Képviselő-testületének 2016. március 9-én 19.00 órai kezdettel a Letenyei Közös Önkormányzati Hivatal emeleti tanácskozótermében tartott rendkívüli nyilvános

Részletesebben

Rövidített Tájékoztató* Az Európa Ingatlanbefektetési Alap befektetési jegyeinek nyilvános forgalomba hozataláról

Rövidített Tájékoztató* Az Európa Ingatlanbefektetési Alap befektetési jegyeinek nyilvános forgalomba hozataláról Rövidített Tájékoztató* Az Európa Ingatlanbefektetési Alap befektetési jegyeinek nyilvános forgalomba hozataláról *Jelen tájékoztató anyag nem tekinthető az Európa Ingatlanbefektetési Alap hivatalos tájékoztatójának.

Részletesebben

LAKOSSÁGI HITELEKHEZ KAPCSOLÓDÓAN AZ ALÁBBI KAMATOKAT, DÍJAKAT ÉS KÖLTSÉGTÉRÍTÉSEKET ALKALMAZZA

LAKOSSÁGI HITELEKHEZ KAPCSOLÓDÓAN AZ ALÁBBI KAMATOKAT, DÍJAKAT ÉS KÖLTSÉGTÉRÍTÉSEKET ALKALMAZZA A2015/20 AKTÍV ÜZLETÁG HIRDETMÉNYE BALMAZÚJVÁROS ÉS VIDÉKE TAKARÉKSZÖVETKEZET 2015. év május 01. napjától A LAKOSSÁGI HITELEKHEZ KAPCSOLÓDÓAN AZ ALÁBBI KAMATOKAT, DÍJAKAT ÉS KÖLTSÉGTÉRÍTÉSEKET ALKALMAZZA

Részletesebben

Készült: Dévaványa Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatalában 2009. szeptember 22- én megtartott Jogi- Igazgatási- Ügyrendi Bizottság nyílt ülésén.

Készült: Dévaványa Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatalában 2009. szeptember 22- én megtartott Jogi- Igazgatási- Ügyrendi Bizottság nyílt ülésén. I-1/9-5/2009. ikt. sz. Jegyzőkönyv Készült: Dévaványa Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatalában 2009. szeptember 22- én megtartott Jogi- Igazgatási- Ügyrendi Bizottság nyílt ülésén. Jelen vannak: Pap

Részletesebben

FHB OTTHONTEREMTŐ KAMATTÁMOGATOTT HITEL TERMÉKPARAMÉTEREK

FHB OTTHONTEREMTŐ KAMATTÁMOGATOTT HITEL TERMÉKPARAMÉTEREK FHB OTTHONTEREMTŐ KAMATTÁMOGATOTT HITEL Jelen termékismertető az FHB Jelzálogbank Nyrt. (a továbbiakban: Bank) által, a 341/2011. (XII.29.) Korm. rendelet szerint nyújtott FHB Otthonteremtő Kamattámogatott

Részletesebben

Egy helytelen törvényi tényállás az új Büntető törvénykönyv rendszerében

Egy helytelen törvényi tényállás az új Büntető törvénykönyv rendszerében 6 Dr. Fá z si Lá sz l ó PhD * Egy helytelen törvényi tényállás az új Büntető törvénykönyv rendszerében 1. Miről van szó A 2012. évi C. törvénnyel elfogadott új Büntető Törvénykönyv [Btk.] Különös Részének

Részletesebben

6. sz. JEGYZŐKÖNYV RENDELETEK MUTATÓJA

6. sz. JEGYZŐKÖNYV RENDELETEK MUTATÓJA 6. sz. JEGYZŐKÖNYV Készült: Tiszagyenda Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. május 15. napján megtartott soros testületi ülésének jegyzőkönyvéből RENDELETEK MUTATÓJA 5/2014. (V.15.) számú

Részletesebben

Jelen Hirdetmény a 2015. június 05. napján közzétett javításokkal egységes szerkezetben kerül kiadásra.

Jelen Hirdetmény a 2015. június 05. napján közzétett javításokkal egységes szerkezetben kerül kiadásra. Hatályos: 2015. június 01. napjától Közzétéve: 2015. június 05. napján Jelen Hirdetmény a 2015. június 05. napján közzétett javításokkal egységes szerkezetben kerül kiadásra. KONDÍCIÓS LISTA A jogelőd

Részletesebben

Dunaalmás Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 2545 Dunaalmás, Almási u.32. Telefon: 34/450-012, Fax: 34/450-015 J E G Y Z Ő K Ö N Y V

Dunaalmás Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 2545 Dunaalmás, Almási u.32. Telefon: 34/450-012, Fax: 34/450-015 J E G Y Z Ő K Ö N Y V Dunaalmás Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 2545 Dunaalmás, Almási u.32. Telefon: 34/450-012, Fax: 34/450-015 Iktatószám: 54-5/2013. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: 2013. január 30-án Dunaalmás

Részletesebben

Magyarpolány Község Önkormányzat Képviselő-testülete

Magyarpolány Község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarpolány Község Önkormányzat Képviselő-testülete 8449 Magyarpolány, Dózsa György utca 6. Tel/Fax: 88/503-820 email: hivatal@magyarpolany.hu Szám: M.113-10/2011. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Magyarpolány

Részletesebben

Baleseti felépülés biztosítás. élet- és balesetbiztosítás

Baleseti felépülés biztosítás. élet- és balesetbiztosítás Baleseti felépülés biztosítás élet- és balesetbiztosítás Ez az összefoglaló segít megismerni az NN Életút programjának részét képező Baleseti felépülés biztosítás főbb jellemzőit, és bemutatja Önnek a

Részletesebben

A Ket. végrehajtási rendeletei

A Ket. végrehajtási rendeletei ELŐADÁSOK NYOMDAKÉSZ ANYAGA A MAGYAR ELEKTRONIKUS KÖZIGAZGATÁSI RENDSZER BIZTONSÁGI ANALÍZISE Krasznay Csaba, krasznay@ik.bme.hu Szigeti Szabolcs, szigi@ik.bme.hu Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi

Részletesebben

Biztonság és szakértelem.

Biztonság és szakértelem. Biztonság és szakértelem. P R I V A T E B A N K I N G A hozamelvárás és a kockázatválla CSAK KIS LÉPÉSEKKEL VÁLTOZIK Az alacsony kamatkörnyezetnek köszönhető egyik legnagyobb kihívás a privátbankárok előtt,

Részletesebben

Hatodik lecke A bankok

Hatodik lecke A bankok Hatodik lecke A bankok Útmutató tanároknak Ha a pénzszerzést vagy a siker elérését rossz indíték motiválja, például félelem, düh vagy a bizonyítási vágy, a pénz sosem tesz boldoggá. A tanulók okos és megfontolt

Részletesebben

A K&H fix plusz öko származtatott zártvégű értékpapír befektetési alap

A K&H fix plusz öko származtatott zártvégű értékpapír befektetési alap A K&H fix plusz öko származtatott zártvégű értékpapír befektetési alap elnevezésű, nyilvános, zártvégű értékpapír befektetési alap ÖSSZEVONT TÁJÉKOZTATÓJA Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által

Részletesebben

Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság

Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság A központi költségvetés finanszírozása és adósságának alakulása 2015. december A központi költségvetés finanszírozása A. Állományi adatok

Részletesebben

EGYEK NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK JEGYZŐKÖNYVE A 2014. MÁRCIUS 27. NAPJÁN TARTOTT NYÍLVÁNOS ÜLÉSÉRŐL.

EGYEK NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK JEGYZŐKÖNYVE A 2014. MÁRCIUS 27. NAPJÁN TARTOTT NYÍLVÁNOS ÜLÉSÉRŐL. Egyek Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2014. sz. Jegyzőkönyv Készült: 2014. március 27-én 14:00 órai kezdettel tartott nyilvános Képviselő-testületi ülésről. Testületi ülés helye: Polgármesteri

Részletesebben

I-1/5-8/2012. ikt. sz. Jegyzıkönyv

I-1/5-8/2012. ikt. sz. Jegyzıkönyv I-1/5-8/2012. ikt. sz. Jegyzıkönyv Készült: Dévaványa Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatalában 2012. június 25.-én megtartott Pénzügyi- Ellenırzı- Önkormányzati Vagyonkezelı Bizottság nyílt ülésén.

Részletesebben

76/C. (1) Az állam a (2) (7) bekezdésben és a (9) bekezdésében foglaltak figyelembevételével, a (8) és (11) bekezdésben meghatározott eltérésekkel

76/C. (1) Az állam a (2) (7) bekezdésben és a (9) bekezdésében foglaltak figyelembevételével, a (8) és (11) bekezdésben meghatározott eltérésekkel J E G Y Z Ő K Ö N Y V felvéve Mány Község Önkormányzata Képviselő-testületének, Mány Község Önkormányzata hivatalának (2065 Mány, Rákóczi u. 67.) Tanácstermében, 2012. december 12-én, 16 órakor megtartott

Részletesebben

J E G Y ZİKÖNYV. Nem jelent meg: Ladányiné Abinéri Krisztina, Szabó Géza képviselık

J E G Y ZİKÖNYV. Nem jelent meg: Ladányiné Abinéri Krisztina, Szabó Géza képviselık J E G Y ZİKÖNYV Készült: Vasmegyer Önkormányzat Képviselıtestületének 2010. február 22-én 17 00 órai kezdettel megtartott ülésérıl Jelen vannak: Vass Imre polgármester Dr. Márton László alpolgármester,

Részletesebben

Takarék Gazda Számlacsomag

Takarék Gazda Számlacsomag Takarék Gazda Számlacsomag Vállalkozói pénzforgalmi bankszámla a Nemzeti Agrárkamara, Kamarai kártyával rendelkező tagjai számára A takarékok tradicionális partnerei a helyi agrárvállalkozásoknak, és változatos

Részletesebben

Sárospatak Város Polgármesteri Hivatala Dísztermében 2010. április 26-án, a Gazdasági, Idegenforgalmi és Városfejlesztési Bizottság ülésén.

Sárospatak Város Polgármesteri Hivatala Dísztermében 2010. április 26-án, a Gazdasági, Idegenforgalmi és Városfejlesztési Bizottság ülésén. JEGYZİKÖNYV Készült: Sárospatak Város Polgármesteri Hivatala Dísztermében 2010. április 26-án, a Gazdasági, Idegenforgalmi és Városfejlesztési Bizottság ülésén. Jelen vannak: Gazdasági, Idegenforgalmi

Részletesebben

VILÁG VÁLSÁG Az Isteni színjáték

VILÁG VÁLSÁG Az Isteni színjáték VILÁG VÁLSÁG Az Isteni színjáték Horváth Zoltán Cashflow Mérnök Gazdasági világválság: hisztéria vagy valóság Nos, itt ülünk egy gazdasági világválságnak nevezett helyzet kellős közepén, és a legrosszabb

Részletesebben

KEZELÉSI SZABÁLYZATA

KEZELÉSI SZABÁLYZATA QUAESTOR Aranytallér Vegyes Nyíltvégő Értékpapír Befektetési Alap KEZELÉSI SZABÁLYZATA Alapkezelı: QUAESTOR Befektetési Alapkezelı Zrt. 1132 Budapest, Váci út 30. Tel: 2999-999 Letétkezelı: Raiffeisen

Részletesebben

A. függelék Néhány további paradoxon

A. függelék Néhány további paradoxon A. függelék Néhány további paradoxon A cím előtti csillag azt jelzi, hogy az illető paradoxonra a B. függelékben még visszatérünk. Az akasztófa A helyi törvények szerint mindenkinek, aki be akar lépni

Részletesebben

Én az előre menekülésben hiszek

Én az előre menekülésben hiszek Én az előre menekülésben hiszek 2012 12 04. 17:00 - Csobod Luca Fotók: Kollányi Péter Az Orlai Produkció a széles színházi réteget célozza, igyekszik saját magát eltartani, ám megküzd a középosztály elszegényedésével

Részletesebben

JOGI ADATBANK CompLex.hu. Hatalmas adatbázis, hatalmas lehetőségekkel az interneten.

JOGI ADATBANK CompLex.hu. Hatalmas adatbázis, hatalmas lehetőségekkel az interneten. JOGI ADATBANK CompLex.hu Hatalmas adatbázis, hatalmas lehetőségekkel az interneten. BEVEZETŐ Tisztelt Ügyfelünk! Dr. Ződi Zsolt szerkesztőség igazgató A 21. század új kihívásokkal néz szembe. A változások

Részletesebben

Harsányi János Főiskola BSC képzés Számviteli alapismeretek Munkafüzet 2010 2011. II. évfolyam, I félév

Harsányi János Főiskola BSC képzés Számviteli alapismeretek Munkafüzet 2010 2011. II. évfolyam, I félév Harsányi János Főiskola BSC képzés Számviteli alapismeretek Munkafüzet 2010 2011. II. évfolyam, I félév Kötelező irodalom: Az előadások és a gyakorlatok ( munkafüzet ) tananyaga. A módosított 2000. évi

Részletesebben

2011. évi LXXV. törvény. a devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről és a lakóingatlanok kényszerértékesítésének rendjéről

2011. évi LXXV. törvény. a devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről és a lakóingatlanok kényszerértékesítésének rendjéről 2011. évi LXXV. törvény a devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről és a lakóingatlanok kényszerértékesítésének rendjéről Az Országgyűlés a korábbi időszak devizakölcsönzése következtében kialakult

Részletesebben

OBJEKTUMORIENTÁLT TERVEZÉS ESETTANULMÁNYOK. 2.1 A feladat

OBJEKTUMORIENTÁLT TERVEZÉS ESETTANULMÁNYOK. 2.1 A feladat 2. Digitális óra 28 OBJEKTUMORIENTÁLT TERVEZÉS ESETTANULMÁNYOK 2.1 A feladat Ebben a fejezetben egy viszonylag egyszerő problémára alkalmazva tekintjük át az OO tervezés modellezési technikáit. A feladat

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V NAGYDOROG NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA PÉNZÜGYI BIZOTTSÁGÁNAK

J E G Y Z Ő K Ö N Y V NAGYDOROG NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA PÉNZÜGYI BIZOTTSÁGÁNAK Nagydorog Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi Bizottsága 7044 Nagydorog Kossuth L. u. 81. Tel.: 75/ 532-019, Fax: 332-047 e-mail: nagydorogonk@axelero.hu J E G Y Z Ő K Ö N Y V NAGYDOROG

Részletesebben

CIB Lakóingatlan-lízing

CIB Lakóingatlan-lízing ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÓ Érvényes: 2009. 02. 24-tıl Legyen szó új vagy használt lakóingatlan vásárlásról a CIB Lízing Csoport finanszírozási ajánlatai között biztosan megtalálja az Ön számára legmegfelelıbb konstrukciót.

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V Ikt.sz.:I/128-28/2013/1 J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Vésztő Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. szeptember 19-én tartott rendkívüli nyílt üléséről. Az ülés helye: Városháza nagytanácskozó

Részletesebben

Kockázatelemzés, kockázatmérséklés, cselekvési tervek Dr. Tatay Tibor Dr. Pataki László

Kockázatelemzés, kockázatmérséklés, cselekvési tervek Dr. Tatay Tibor Dr. Pataki László Kockázatelemzés, kockázatmérséklés, cselekvési tervek Dr. Tatay Tibor Dr. Pataki László Megjelent: az Agrártámogatások és-pályázatok kézikönyv 2008 december, Raabe Kiadó 1. Kockázat és kockázatvállalás

Részletesebben

J E G Y Z İ K Ö N Y V. Készült: Békéscsaba Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala 138. sz. iroda, 2010. május 11-én 14 30 perc

J E G Y Z İ K Ö N Y V. Készült: Békéscsaba Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala 138. sz. iroda, 2010. május 11-én 14 30 perc J E G Y Z İ K Ö N Y V Készült: Békéscsaba Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala 138. sz. iroda, 2010. május 11-én 14 30 perc Jelen vannak: Hirka Tamás, a bizottság elnöke Dr. Ferenczi Attila, a bizottság

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. K&H háromszor fizető 3 származtatott zártvégű értékpapír befektetési alap

TÁJÉKOZTATÓ. K&H háromszor fizető 3 származtatott zártvégű értékpapír befektetési alap TÁJÉKOZTATÓ a K&H háromszor fizető 3 származtatott zártvégű értékpapír befektetési alap befektetési jegyeinek forgalomba hozatalához Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által kiadott engedély száma:

Részletesebben

Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye

Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Page 1 of 98 CompLex (http://www.complex.hu/) Jogtár (http://www.jogtar.hu/) Céginfo (http://www.complex.hu/ceginfo.php) Termékeink (http://www.complex.hu/termekek.php) Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye

Részletesebben

Pápai Református Kollégium Gimnáziumának és Művészeti Szakközépiskolájának Dadi Tagintézményei

Pápai Református Kollégium Gimnáziumának és Művészeti Szakközépiskolájának Dadi Tagintézményei Pápai Református Kollégium Gimnáziumának és Művészeti Szakközépiskolájának Dadi Tagintézményei Tanulói kérdőívek értékelése, 2012 Az értékelés során a tavalyi évhez hasonlóan különválasztottam az alsó

Részletesebben

SZIRÁK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISEL -TESTÜLETÉNEK JEGYZ KÖNYV. A 2013. évi július hónap 08. napján megtartott nyílt ülésr l

SZIRÁK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISEL -TESTÜLETÉNEK JEGYZ KÖNYV. A 2013. évi július hónap 08. napján megtartott nyílt ülésr l SZIRÁK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISEL -TESTÜLETÉNEK JEGYZ KÖNYVE A 2013. évi július hónap 08. napján megtartott nyílt ülésr l JEGYZ KÖNYV Készült: Szirák Község Önkormányzat hivatalos helységében 3044 Szirák,

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Ecsegfalva Község Önkormányzata képviselő-testületének 2011. március 29-én (kedden) 15 00 órakor megtartott nyilvános üléséről

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Ecsegfalva Község Önkormányzata képviselő-testületének 2011. március 29-én (kedden) 15 00 órakor megtartott nyilvános üléséről 166-6//2011. ikt.sz. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Ecsegfalva Község Önkormányzata képviselő-testületének 2011. március 29-én (kedden) 15 00 órakor megtartott nyilvános üléséről R E N D E L E T: 5/2011.(III.30.)

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V 1 J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Bakonykúti Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. május 30-án megtartott nyilvános testületi üléséről. Az ülés helye: : Községháza (Bakonykúti, Szabadság u.

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült a Tápiómenti Területfejlesztési Társulás 1998. december 10-én megtartott üléséről. Az ülés helye: Nagykáta Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatal tanácskozó terme (Nagykáta,

Részletesebben