Olvassa tovább, milyen megoldást nyújt Önnek a Viktória Solar:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Olvassa tovább, milyen megoldást nyújt Önnek a Viktória Solar:"

Átírás

1 Miért éri meg a megújuló energiával foglalkozni? 1. Pénztárcabarát energia Minden családnak, vállalkozásnak jól jönne egy kis plusz bevétel. A megújuló energiaforrásokkal jókora összeget lehet megspórolni havonta. Ez éppen olyan, mintha plusz anyagi bevételi forráshoz jutna, ami nagy kincs a mai világban. 2. Jövőbarát energia A mai kor emberének környezetszennyező és energia pazarló életvitele hosszú távon a természeti erőforrások kimerüléséhez, ökológiai katasztrófához vezethet. A megújuló energiaforrások használata mindenekelőtt befektetés a jövőbe. Bár nem fogja minden környezetszennyezési problémánkat megoldani, de nagyban segít egy környezetbarát, és fenntartható energiagazdaság megteremtésében. Mit jelent az, hogy megújuló energiaforrás? Megújuló energia nem más, mint egy olyan energiaforrás, ami folyamatosan rendelkezésre áll a természetnek köszönhetően, vagy újratermelődik. Ilyenek például: napenergia, szélenergia, vízenergia, biomassza, hidrogén, geotermikus energia, de még a tengerek ár apály, hullám és hőenergiája is ide sorolhatóak. Ezzel szemben a fosszilis tüzelőanyagok (kőszén, kőolaj, földgáz) nem megújuló energiaforrások. A mai energia válsággal küzdő világunknak szüksége van egy tiszta energiaforrásra, amellyel nem szennyezzük tovább környezetünket, és mégis kielégíthető a folyamatosan növekvő energia éhségünk. Olvassa tovább, milyen megoldást nyújt Önnek a Viktória Solar: Napsugárból melegvízet Olvassa el, hogyan lesz a napsugarakból melegvíz az Ön otthonában Mi a különbség napelem és napkollektor között? Sokan keverik ezt a két fontos fogalmat. Olvassa el, és legyen tájékozott Szélsebes megoldás az áramproblémákra Olvassa el, mire jó a szélgenerátor?

2 Rólunk A Viktória '97 Kft közel 15 éves ingatlan forgalmazás, bérbeadás és üzemeltetés tapasztalatával a háta mögött úgy döntött, hogy a megújuló energiák terjesztésének fő hírnöke lesz. Miért? Mert azt tapasztaltuk, hogy az ingatlanüzemeltetés egyik lényeges pontja mindig az energia kérdése. Itt megtanultuk, hogy a fűtésrásegítés bizony komoly spórolásra ad lehetőséget, ezen kívül azt is, hogy az áramszolgáltatótól való függetlenség többé már nem álom, ma már igen is megvalósítható. Miért érdemes Önnek is a Viktória Solar ra hallgatnia? 1. Szakértelem magas fokon A megújuló energiák tervezésében, kivitelezésében való jártasságot, és a felbecsülhetetlen, kincset érő tapasztalatot, szakembereink egy 12 éve sikeresen működő Németországi cégnél szerezték meg. 2. Naprakész információ megosztás Viktória Solar legfontosabb célja, és egyben üzleti filozófiájának meghatározó alapelve, hogy Önnek mindig valós és naprakész információk kerüljenek a birtokába, hogy ezzel segítse Önt a jó döntések meghozatalában. 3. Elérhető energia Célunk hogy a megújuló energia elérhető áron legyen mindenki számára. Ezt családokra, vállalkozásokra és intézményekre is egyaránt vonatkozik. Tevékenységünkkel és technológiánkkal egy tisztább és élhetőbb világot teremtünk a jövő számára, környezetvédelemi és természetvédelemi szempontból is. 4. Minőségi anyagokkal az Ön jövőjéért Cégünk minőségi anyagokkal dolgozik, biztosítva ezáltal, hogy Önt hosszú időn át gond nélkül kiszolgálják. 5. Pontos tervezéssel biztos a siker Nincs két teljesen egyforma kivitelezés. Precíz felméréssel és tervezéssel dolgozzuk ki az Önnek leginkább megfelelő hosszútávon működő megoldást. Napelemek és fajtái Mi a különbség napelem és napkollektor között? Napelem elektromos áram A napelemek segítségével elektromos áramot nyerhetünk, mellyel működtethetjük elektromos berendezéseinket. Napkollektor melegvíz, fűtésrásegítés, medencefűtés A napkollektor segítségével pedig meleg vizet nyerhetünk, mellyel a fürdővizünket kaphatjuk. A napkollektort fűtés rásegítésre is használhatjuk, amivel ráadásul csökkenthetjük a fosszilis energiahordozók felhasználását, így óvjuk környezetünket, és spórolhatunk a rezsiszámlán. Most nézzük kicsit részletesebben!

3 Mi a napelem? A napelem egy olyan eszköz, amely már régóta él a köztudatban. Azonban azt kevesen tudják, hogy eltérő hatásfokkal rendelkező különböző típusai vannak. A teljesítményük alapján tudjuk differenciálni a típusokat, ezzel a mérőszámmal meghatározhatjuk, hogy azonos körülmények között az egyes napelemek mennyi energiát képesek termelni. Annál hatékonyabb, minél kisebb felületre van szüksége. Azonban azt is tudnunk kell, hogy a hatékonyság növekedésével bizony az egyes termékek ára is nő. Napsugárból villanyáram, avagy hogyan csökkentheti villanyszámláját? Képzeljen el egy olyan kort, amikor nincs kiszolgáltatva az áramszolgáltatójának. Most képzelje el, hogy ez már itt van: ugyanis létezik ma Magyarországon olyan eszköz, amivel kitermelheti elektromos áram fogyasztásának jelentős részét. Egy kisebb családi ház éves fogyasztásának akár a felét is! Ez az eszköz nem más, mint a napelemes rendszer. A napelemes rendszer működése A napelemes rendszer nem új keletű dolog, hiszen a számológépekben, kvarcórákban vagy lámpákban már régóta használatos. A napelem olyan cellákból áll, ami a nap sugárzási energiáját villamos energiává alakítja át, a következő módon: a napelem cellái félvezető rétegből állnak, melyek a napsugárból vett fény részecskéket (fotonokat) átveszik. Az energia hatására pozitív és negatív töltésű elektronok szabadulnak fel. Ezek egyesülése után végeredményként elektromos áram termelődik. Az így megtermelt zöldenergia akkumulátorban tárolható, vagy ún. inverter segítségével visszavezethető az elektromos hálózatba. A napelem fő előnyei Minimálisra csökkenthető az áramszolgáltatótól való függőség Környezetbarát energia, nincs káros anyag kibocsátás A Nap nem zár be, a Nap kimeríthetetlen energiaforrás Garantáltan megtérülő befektetés Napelemek 3 legfontosabb fajtája 1. Kristályos napelemek Ezekben a napelemekben cellák vannak, vagyis nagyobb kristályok vékony szeletekre vágva, ezeket összekötötték egy vezetővel. Ez az alaplemezen található, amelyet üveggel fedtek le, és bekeretezték még egy alumínium szerkezettel is. A kristályos napelemeket tovább tudjuk bontani mono és polikristályosra. A kristály szerkezete határozza meg, hogy milyenről beszélünk. A hatásfokuk különböző, a monokristályos jobb ebből a szempontból, az övé %. A felhasznált kristálya szilícium, ezért is ilyen eredményes. Ez a legdrágábban megvásárolható modell, azért mert az előállítása is körülményes és költséges, jelentős az anyag valamint az energiafelhasználás. A polikristályos napelemnek 12 15% a hatásfoka. Ez a típus azért jött létre, hogy olcsóbban elő lehessen állítani kristályos napelemet. Fő előnye: 30 év az átlagos élettartama.

4 2. Amorf napelemek Ez egy aránylag olcsó termék, így az egyik legelterjedtebbnek is mondható. A gyártása nem igényel nagyobb ráfordításokat. A hatékonysága 3 6% között mozog. Az átlagos élettartama 10 év, ami rövid a többi eszközhöz képest. Fő előnye: jól hasznosítja a szórt fényt is. 3. Vékonyréteg napelemek A kristályos celláknál jóval, akár százszor vékonyabb. Szilíciumgőzre van szükség az elkészítéséhez. A gyártása nem különösebben bonyolult, automatizálható, és nagyobb felületek kialakítása is lehetséges. A hatásfoka 5 % körül mozog. Ha fontos Önnek a fényáteresztés, akkor ez a megfelelő választás. Fő előnye: kevés anyagigényű. Alkalmazhatóság: Napkollektorok Napkollektor: napsugárból melegvizet Napkollektor olyan berendezés, amely a Nap sugárzó energiáját hővé alakítja át. Épületgépészeti rendszer hozzáépítésével használati melegvíz előállítására, fűtésrásegítésre, kültéri és beltéri medencefűtésre használhatjuk fel. Legnépszerűbb a sík kollektor A napkollektorok legelterjedtebb, legismertebb változata az úgynevezett sík kollektor. A sík napkollektor felépítése egyszerű. Többek között ebben rejlik magas fokú megbízhatósága is. A sík kollektor elöl üvegezett, oldalt és hátul hőszigetelt lapos dobozszerkezetből épül fel, melyben belül egy jó napsugárzás elnyelő képességű lemezre (ún. abszorberre) erősített réz csőkígyó található. A Napkollektor működésének 1x1 e 1. A napsugár áthalad a jó (92%) fényáteresztő képességű biztonsági üveg fedőlapon 2. A napsugarat elnyeli egy hőelnyelő felület, az ún. abszorber. 3. Az így elnyelt napsugárzás hatására a felület, a hozzá erősített réz csőkígyóval együtt felmelegszik. 4. A keletkezett hőenergiát rézcsővezetékben keringtetett hőátadó folyadékkal (propilén glikol) lehet elszállítani a napkollektor rendszerbe. 5. A felmelegedett, hőátadó folyadékot a keringető szivattyú továbbítja a melegvíztároló tartályba. 6. A tartály hőcserélőjében történik a hőátadás, azaz felmelegszik a víz. 7. Végeredmény: melegvíz készítés, fűtésrásegítés vagy medencefűtés. +1 A lehűlő folyadékot a szivattyú visszairányítja a napkollektorba, ahol újabb hőmennyiséget vesz fel.

5 Az örök kérdés: mi történik, ha éppen nem süt a nap? Rossz idő esetén, amikor nem áll rendelkezésre elegendő napenergia, a már meglévő melegvízkészítő rendszer (gázkazán, pelletkazán, elektromosfűtés stb.) ráfűt és felmelegíti a vizet. Ezáltal a rendszer időjárástól függetlenül folyamatos melegvíz ellátást biztosít. Természetesen Önnek ehhez hozzá sem kell nyúlnia, hiszen gondozásmentes automata napkollektor vezérlőegység irányítja az egész folyamatot. Szélenergia A jövő energiaprogramjaiban nagy szerepet játszik a szélenergia, mint az egyik leginkább fejlődő és versenyképes erőforrás a megújuló energiák széles skáláján. Sokszor a legkézenfekvőbb megoldásokat a legnehezebb kiaknázni. Itthon megfelelő mennyiségű és kellő biztonságot adó szél áll rendelkezésre. Nyugat Európában már igen kedvező tapasztalatok álltak rendelkezésre a megújuló energiák gazdaságossága, környezetvédelmi haszna, és társadalmi elfogadottsága szempontjából. A helyzetet mi sem szemlélteti jobban, hogy az Európai Megújuló Energia Tanács előrejelzései szerint 2020 ra Európa energiaszükségletének egy ötödét fogják ilyen forrásokból megteremteni, az Európai Szélenergia Szövetség kalkulációjában pedig csak a szélre vonatkozóan 86 millió lakos szükségletének megfelelő mennyiségű energia termelésérével számítanak az igen közeli jövőben. Mi a szélenergia? A szélenergia az egyik leginkább költségkímélőbb és leggyorsabban megtérülő megújuló energiatípus. Működése során semmilyen káros anyagot nem bocsát ki a környezetébe, sőt még környezetkímélő is, hiszen egy kisebb teljesítményű szélerőmű évente akár 1700 tonna CO2 kibocsátástól kíméli meg a környezetet. A szélenergia előnyei Helyileg termelt energia A szélenergia fontos szerepet játszik az energiatermelés dekoncentrációjában. Mit jelent ez? A szélenergiát a legkönnyebben megoldható az az elv, hogy. Ennek nemzetgazdasági, nemzetbiztonsági előnyei a helyileg felhasznált energiát helyileg, a környéken fellelhető forrásokra támaszkodva állítsák elő felbecsülhetetlenek. Így a szélenergia komoly alternatívát jelent a többi megújuló energiaforrással (a geotermikus energiával, a nap és vízenergiával, valamint biomasszával) szemben. Egyre olcsóbb a szélenergia A közelmúlt technikai előrelépésének köszönhetően egyre olcsóbban, egyre kisebb fajlagos költséggel állítható elő szélből az energia. Maga a szélerőmű pedig, noha a legmagasabb technológiai igényességgel készül, viszonylag egyszerű szerkezeti felépítésű. A torony, az azon ülő gépház vagy gondola, a generátor pedig akár hazai termelőkkel is előállítható. A szélenergia a világ leggyorsabban növekvő energiaforrása, már több, mint 45 országban használják világszerte. Jelenleg több, mint 55 ezer szélturbina üzemel.

6 Hazai szél adottságaink A hazai szélviszonyokat, ezzel a szélenergia adatokat az Országos Meteorológia Szolgálat dolgozza fel, és állítja össze a rendelkezésre álló szélenergia térképeket. Ezekből az adott helyre csak átlagos adatokból lehet kiindulni, és a részletes adatokat a helyszíni mérésekkel beszerezni. A méréseket célszerű valamelyik erre szakosodott céggel elvégeztetni, így pl. a hazai berendezések forgalmazói, természetesen vállalják ezt a munkát. Kiknek ajánljuk a szélenergiát? A szélgenerátorok használatát azoknak a családoknak, illetve vállalkozásoknak, településeknek ajánljuk, akik megfelelő területtel rendelkeznek a szélgenerátorok kiépítéséhez. A szélgenerátorok telepítésével és a szélenergia hasznosításával az energiaszükséglet jókora része fedezhető, így elkerülhető az energiaszolgáltatótól való örökös függőség. Szolgáltatásaink A Viktória Solar szolgáltatásait úgy állítottuk össze, hogy Önnek a tervezéstől a használatba vételig, a pénzügyi források megteremtésén keresztül minden egy helyen rendelkezésére álljon. Tanácsadás Első körben itt a megrendelő igényeinek felmérése történik. A területi adottságok vizsgálata sem hiányozhat a tanácsadás során, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy az adott területen melyik megújuló energia típus kerül kiépítésre. A felmérés és az igények pontosítása után Ön olyan szakértői javaslatot kap, amivel a legmegfelelőbb, leghatékonyabban működő megújuló energia kerül kiválasztásra. Tervezés A megújuló energiák tervezése komoly szakértelmet kíván. A kialakítandó megújuló energia nyerő rendszer megtervezésére, valamint a látványterv készítésére gyakorlott szakemberek állnak rendelkezésre. A tervezésből nem marad ki az energiaterv és megtérülési terv elkészítése sem. Kivitelezés Az elfogadott tervek alapján a 12 éves németországi tapasztalattal rendelkező szakember csapat kiépíti a megújuló energia nyerő és hasznosító rendszert, amivel Ön gyakorlatilag előrelátóan befektet a jövőbe. A rendszer kiépítését dokumentumokkal, engedélyekkel átadják a megrendelő részére. Pályázat írás A megújuló energiahasznosításhoz több EU s illetve hazai pályázati lehetőség van, amelyeknek a felkutatásában, illetve elkészítésében a partnerünk az ÁRINDEX áll az ügyfeleink rendelkezésére. Finanszírozás A megújuló energiák finanszírozására elsősorban Önkormányzatok számára tudunk segítséget nyújtani. Olvassa el itt az Önkormányzati finanszírozási programot!

1. A Nap, mint energiaforrás:

1. A Nap, mint energiaforrás: A napelem egy olyan eszköz, amely a nap sugárzását elektromos árammá alakítja át a fényelektromos jelenség segítségével. A napelem teljesítménye függ annak típusától, méretétől, a sugárzás intenzitásától

Részletesebben

Írta: Kovács Csaba 2008. december 11. csütörtök, 20:51 - Módosítás: 2010. február 14. vasárnap, 15:44

Írta: Kovács Csaba 2008. december 11. csütörtök, 20:51 - Módosítás: 2010. február 14. vasárnap, 15:44 A 21. század legfontosabb kulcskérdése az energiaellátás. A legfontosabb környezeti probléma a fosszilis energiahordozók elégetéséből származó széndioxid csak növekszik, aminek következmény a Föld éghajlatának

Részletesebben

Partnerséget építünk. A helyes fűtési rendszer kiválasztása

Partnerséget építünk. A helyes fűtési rendszer kiválasztása Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 Partnerséget építünk Vállalkozások a fenntartható városfejlesztésért HUSK/1001/1.1.2/0046- SUSTAIN A helyes fűtési rendszer kiválasztása

Részletesebben

Megújuló energiaforrások alkalmazása és környezetvédelmi szerepük egy földház tervezése és építése során

Megújuló energiaforrások alkalmazása és környezetvédelmi szerepük egy földház tervezése és építése során MISKOLCI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR ENERGETIKAI ÉS VEGYIPARI GÉPÉSZETI INTÉZET VEGYIPARI GÉPÉSZETI INTÉZETI TANSZÉK Megújuló energiaforrások alkalmazása és környezetvédelmi szerepük egy

Részletesebben

15 LAKÁSOS TÁRSASHÁZ MELEGVÍZ IGÉNYÉNEK

15 LAKÁSOS TÁRSASHÁZ MELEGVÍZ IGÉNYÉNEK 1 MISKOLCI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR VEGYIPARI GÉPEK TANSZÉKE 15 LAKÁSOS TÁRSASHÁZ MELEGVÍZ IGÉNYÉNEK ELLÁTÁSRA SZOLGÁLÓ NAPKOLLEKTOROS RENDSZER KIVÁLASZTÁSA KÉSZÍTETTE: Varga-Fojtó Ágnes

Részletesebben

SÁRISÁP MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK HASZNOSÍTÁSA

SÁRISÁP MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK HASZNOSÍTÁSA SÁRISÁP MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK HASZNOSÍTÁSA WAGNER SOLAR ALAPINFORMÁCIÓK 2 Alapítva: 2002 13 éve megújulunk Magyar tulajdonosi háttér Pest megyei régió stabil, a megújuló energia hasznosítása területén

Részletesebben

Épületgépész rendszerek

Épületgépész rendszerek Épületgépész rendszerek Hőmennyiség Q, Energia E, Munka W Nm=J 1 cal = 4,1868 J 1 Wh = 3600 J Munka:fizikai értelemben munkavégzésről beszélünk, ha erő hatására elmozdulás történik. Energia az anyag különböző

Részletesebben

Dr. Géczi Gábor egyetemi docens

Dr. Géczi Gábor egyetemi docens Dr. Géczi Gábor egyetemi docens A környezetterhelés: valamely anyag vagy energia közvetlen vagy közvetett kibocsátása a környezetbe. -dörzs-elektromos gépek áramfejlesztése -1799, az olasz Gróf Alessandro

Részletesebben

A napenergia hasznosítás lehetőségei

A napenergia hasznosítás lehetőségei A napenergia hasznosítás lehetőségei Energetikai szakmai nap Budapest Főváros Önkormányzata Főpolgármesteri Hivatal 2015. 09. 25. A Föld energiaforrása, a földi élet fenntartója a Nap Nap legfontosabb

Részletesebben

Napelem vagy napkollektor? Beleznai Nándor Wagner Solar Hungária Kft. ügyvezető igazgató

Napelem vagy napkollektor? Beleznai Nándor Wagner Solar Hungária Kft. ügyvezető igazgató Napelem vagy napkollektor? Beleznai Nándor Wagner Solar Hungária Kft. ügyvezető igazgató 10 ÉVE MEGÚJULUNK 2 Wagner Solar Hungária Kft. Székhely: Dunakeszi 2002 óta azért dolgozunk, hogy Magyarországon

Részletesebben

Budapest XIII. kerület. klímastratégiája

Budapest XIII. kerület. klímastratégiája Budapest XIII. kerület klímastratégiája 2011 2020 Tartalomjegyzék Bevezető...3 I. Célok és alapelvek...5 Kapcsolat az önkormányzat által már elfogadott koncepciókkal és stratégiákkal...7 II. Helyzetkép...8

Részletesebben

Alternatív ENERGIAFORRÁSOK Új Termék +10% hatásfok -25% ár NAPKOLLEKTOR

Alternatív ENERGIAFORRÁSOK Új Termék +10% hatásfok -25% ár NAPKOLLEKTOR Alternatív ENERGIAFORRÁSOK Új Termék +10% hatásfok -25% ár NAPKOLLEKTOR Környezetbarát energia, tiszta és fenntartható minőségű élet Az új jövő víziója? Igen! Az életet adó napsugárral - napkollektoraink

Részletesebben

Pályázati felhívás: Támogatás mértéke: kollektív beruházás esetén maximum 200 millió Ft Rendelkezésre álló forrás: 5,95 milliárd Ft

Pályázati felhívás: Támogatás mértéke: kollektív beruházás esetén maximum 200 millió Ft Rendelkezésre álló forrás: 5,95 milliárd Ft Pályázati felhívás: Támogatási intenzitás: Támogatás mértéke: VP24.1.1.116 Állattartó telepek korszerűsítése A középmagyarországi régióban (KMR) az összes elszámolható költség 40%a, a nem középmagyarországi

Részletesebben

I. Századvég-MET energetikai tanulmányíró verseny. Gázturbinák füstgáz hőenergiájának hasznosítása

I. Századvég-MET energetikai tanulmányíró verseny. Gázturbinák füstgáz hőenergiájának hasznosítása I. Századvég-MET energetikai tanulmányíró verseny Fejlesztési lehetőségek Magyarország energetikai hulladékhasznosításában Gázturbinák füstgáz hőenergiájának hasznosítása Készítette: Miskolci Egyetem Műszaki

Részletesebben

A közel nulla energiaigényű épületek energiaellátási lehetőségei 2016. 01. 20

A közel nulla energiaigényű épületek energiaellátási lehetőségei 2016. 01. 20 energiaellátási lehetőségei energiaellátási lehetőségei Készítette: Petrikó László - tanársegéd SZE Építészeti és Épületszerkezettani Tanszék energiaellátási lehetőségei jogszabályi háttér Jogszabályi

Részletesebben

ÁLLATTARTÓ TELEPEK KORSZERŰSÍTÉSE VP2-4.1.1.1-16

ÁLLATTARTÓ TELEPEK KORSZERŰSÍTÉSE VP2-4.1.1.1-16 ÁLLATTARTÓ TELEPEK KORSZERŰSÍTÉSE VP2-4.1.1.1-16 A Felhívás célja a lófélék, a húshasznosítású galamb, a strucc, az emu, a fürj, a nyúl, a méh és a csincsilla tartásának támogatása. A Felhívás több területen

Részletesebben

kollektív beruházás esetén maximum 30 millió Ft 2/A 2,07 milliárd Ft 2/B 0,71 milliárd Ft 5/B 1,19 milliárd Ft 400 db

kollektív beruházás esetén maximum 30 millió Ft 2/A 2,07 milliárd Ft 2/B 0,71 milliárd Ft 5/B 1,19 milliárd Ft 400 db Pályázati felhívás: Támogatási intenzitás: Támogatás mértéke: Rendelkezésre álló forrás: Támogatott projektek száma: Területi korlátozás: Juh- és kecsketartó telepek korszerűsítése - VP2-4.1.1.4-16 A közép-magyarországi

Részletesebben

Tájékoztatás eljárás eredményéről: Közösségi energiaudvar fejlesztése fiatalokért Mályiban áru beszerzés tárgyában kiírt a Kbt.

Tájékoztatás eljárás eredményéről: Közösségi energiaudvar fejlesztése fiatalokért Mályiban áru beszerzés tárgyában kiírt a Kbt. Tájékoztatás eljárás eredményéről: Közösségi energiaudvar fejlesztése fiatalokért Mályiban áru beszerzés tárgyában kiírt a Kbt. 122/A. szerinti eljárásban. Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/67 Beszerzés

Részletesebben

2,6 millió magyar család életében 2015. szeptember 1-je fordulópontot jelent. Ekkortól lépett életbe az Európai Unió új szabálya, mely alapjaiban

2,6 millió magyar család életében 2015. szeptember 1-je fordulópontot jelent. Ekkortól lépett életbe az Európai Unió új szabálya, mely alapjaiban 2,6 millió magyar család életében 2015. szeptember 1-je fordulópontot jelent. Ekkortól lépett életbe az Európai Unió új szabálya, mely alapjaiban változtatja meg a magyarok által választható és vásárolható

Részletesebben

A Program az Európai Unió társfinanszírozásával valósult meg

A Program az Európai Unió társfinanszírozásával valósult meg A Program az Európai Unió társfinanszírozásával valósult meg Minta Üzleti Terv Megújuló erőforrások alkalmazása a kisgazdaságokban A dokumentum a Hungary Serbia IPA Cross-border Co-operation Programme

Részletesebben

MODERN FÉNYFORRÁSOK ÉS ÁLLOMÁNYVÉDELEM. - Világítástechnika a múzeumi és levéltári gyakorlatban -

MODERN FÉNYFORRÁSOK ÉS ÁLLOMÁNYVÉDELEM. - Világítástechnika a múzeumi és levéltári gyakorlatban - MODERN FÉNYFORRÁSOK ÉS ÁLLOMÁNYVÉDELEM - Világítástechnika a múzeumi és levéltári gyakorlatban - Tisztelt Hölgyeim és Uraim, kedves résztvevők! SLIDE1 Koltai György vagyok, és tisztelettel köszöntöm Önöket

Részletesebben

FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK 2013. JÚNIUS 28-I ÜLÉSÉRE

FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK 2013. JÚNIUS 28-I ÜLÉSÉRE E LİTERJESZTÉS FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK 2013. JÚNIUS 28-I ÜLÉSÉRE 10. IKTATÓSZÁM:55-3/2013. MELLÉKLET: - DB. TÁRGY: Tájékoztató a megújuló energia hasznosításával kapcsolatos Fejér megyei eredményekrıl,

Részletesebben

I. rész Mi az energia?

I. rész Mi az energia? I. rész Mi az energia? Környezetünkben mindig történik valami. Gondoljátok végig, mi minden zajlik körülöttetek! Reggel felébredsz, kimész a fürdőszobába, felkapcsolod a villanyt, megnyitod a csapot és

Részletesebben

PÁLYÁZAT KERTÉSZET KORSZERŰSÍTÉSE GOMBAHÁZAK - HŰTŐHÁZAK LÉTREHOZÁSÁRA, MEGLÉVŐ GOMBAHÁZAK - HŰTŐHÁZAK KORSZERŰSÍTÉSE VP2-4.1.3.

PÁLYÁZAT KERTÉSZET KORSZERŰSÍTÉSE GOMBAHÁZAK - HŰTŐHÁZAK LÉTREHOZÁSÁRA, MEGLÉVŐ GOMBAHÁZAK - HŰTŐHÁZAK KORSZERŰSÍTÉSE VP2-4.1.3. PÁLYÁZAT KERTÉSZET KORSZERŰSÍTÉSE GOMBAHÁZAK - HŰTŐHÁZAK LÉTREHOZÁSÁRA, MEGLÉVŐ GOMBAHÁZAK - HŰTŐHÁZAK KORSZERŰSÍTÉSE VP2-4.1.3.4-16 A PÁLYÁZATI KIÍRÁS CÉLJA: Jelen felhívás egyik célja a kertészeti ágazaton

Részletesebben

TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0058

TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0058 TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0058 Energiatermelési, energiafelhasználási és hulladékgazdálkodási technológiák vállalati versenyképességi, városi és regionális hatásainak komplex vizsgálata és modellezése

Részletesebben

A napenergia felhasználásának lehetőségei Magyarországon fűtési és melegvíz előállítási célokra

A napenergia felhasználásának lehetőségei Magyarországon fűtési és melegvíz előállítási célokra A napenergia felhasználásának lehetőségei Magyarországon fűtési és melegvíz előállítási célokra Készítette: Galambos Csaba KX40JF A jelenlegi energetikai helyzet Napjainkban egyre nagyobb gondot jelent

Részletesebben

A Felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 22 Mrd Ft. Az Irányító Hatóság a forrásokat így osztja fel:

A Felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 22 Mrd Ft. Az Irányító Hatóság a forrásokat így osztja fel: Tájékozató Kertészet korszerűsítése gombaházak - hűtőházak létrehozására, meglévő gombaházak - hűtőházak korszerűsítése c. pályázatról Kódszám: VP2-4.1.3.4-16 A konstrukció célja A jelen felhívás egyik

Részletesebben

Tizedik lecke Megtakarítás és befektetés

Tizedik lecke Megtakarítás és befektetés Tizedik lecke Megtakarítás és befektetés Tanári útmutató A takarékosságot eszköznek tekintsd arra, hogy mindig független légy az emberektől, ami tisztességed megóvásának nélkülözhetetlenebb feltétele,

Részletesebben

Tervezési segédlet. auroflow plus VPM 15 D / 30 D szolár töltőállomás. 2. kiadás

Tervezési segédlet. auroflow plus VPM 15 D / 30 D szolár töltőállomás. 2. kiadás Tervezési segédlet auroflow plus VPM 15 D / 30 D szolár töltőállomás Vaillant Saunier Duval Kft. 1 / 119. oldal Vaillant auroflow plus tervezési segédlet Vaillant Saunier Duval Kft. 2 / 119. oldal Vaillant

Részletesebben

11. Előadás: A napsugárzás és a földhő energetikai hasznosítása, hulladékgazdálkodása. (kimeríthetetlen energiaforrások)

11. Előadás: A napsugárzás és a földhő energetikai hasznosítása, hulladékgazdálkodása. (kimeríthetetlen energiaforrások) 11. Előadás: A napsugárzás és a földhő energetikai hasznosítása, hulladékgazdálkodása. (kimeríthetetlen energiaforrások) 11.1. A Nap sugárzásának és a Föld közethőjének fizikája, technikai alapok. 11.2.

Részletesebben

2009. ÉVI ÜZLETI TERVE

2009. ÉVI ÜZLETI TERVE PRIMER 8400 Ajka, Móra Ferenc u. 26. Pf: 127 Tel/Fax: 88/312-394, 312-989 E-mail: primer@ajkanet.hu A PRIMER Ajkai Távhőszolgáltatási Kft 2009. ÉVI ÜZLETI TERVE 2 TARTALOMJEGYZÉK Pont oldal 1. Bevezető

Részletesebben

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Elektrotechnikai-Elektronikai Intézeti Tanszék. Villamosmérnöki szak Villamos energetikai szakirány

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Elektrotechnikai-Elektronikai Intézeti Tanszék. Villamosmérnöki szak Villamos energetikai szakirány Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Elektrotechnikai-Elektronikai Intézeti Tanszék Villamosmérnöki szak Villamos energetikai szakirány Háztartási méretű kiserőművek hálózati visszahatásának

Részletesebben

Stratégiai Pénzügyek. avagy a tulajdonosok és cégvezetők eszköztára. Interjú Horváth Zoltán Cashflow Mérnökkel

Stratégiai Pénzügyek. avagy a tulajdonosok és cégvezetők eszköztára. Interjú Horváth Zoltán Cashflow Mérnökkel Stratégiai Pénzügyek avagy a tulajdonosok és cégvezetők eszköztára Interjú Horváth Zoltán Cashflow Mérnökkel Stratégiai Pénzügyek HR: Üdvözlöm a kedves hallgatókat! Hídvéghy Róbert vagyok és egy interjút

Részletesebben

A közel nulla közelr l és távolról. az energiaigényt nagyon jelent s mértékben megújuló energiaforrásokból kell fedezni

A közel nulla közelr l és távolról. az energiaigényt nagyon jelent s mértékben megújuló energiaforrásokból kell fedezni Nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn Nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn Nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn

Részletesebben

A Reális Zöldek Klub állásfoglalása a klímaváltozás és a megújuló energiák kérdésében, 2016

A Reális Zöldek Klub állásfoglalása a klímaváltozás és a megújuló energiák kérdésében, 2016 A Reális Zöldek Klub állásfoglalása a klímaváltozás és a megújuló energiák kérdésében, 2016 A Reális Zöldek Klub fontosnak tartja a természet és a környezet állapotának megőrzését és ápolását, ugyanakkor

Részletesebben

Ingatlanvagyon értékelés

Ingatlanvagyon értékelés Nyugat-Magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kar Ingatlanfejlesztı 8000 Székesfehérvár, Pirosalma u. 1-3. Szakirányú Továbbképzési Szak Ingatlanvagyon értékelés 2. Számviteli alapok Szerzı: Harnos László

Részletesebben

Ingatlanvagyon értékelés

Ingatlanvagyon értékelés Nyugat-Magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kar Ingatlanfejlesztı 8000 Székesfehérvár, Pirosalma u. 1-3. Szakirányú Továbbképzési Szak Ingatlanvagyon értékelés 4. A vagyon elemzése Szerzı: Harnos László

Részletesebben

Idősek nappali ellátása és orvosi rendelő energetikai felújítása Bojt községben című projekt

Idősek nappali ellátása és orvosi rendelő energetikai felújítása Bojt községben című projekt Idősek nappali ellátása és orvosi rendelő energetikai felújítása Bojt községben című projekt Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/115 Beszerzés tárgya: Építési beruházás Kivitelezés Hirdetmény típusa: Tájékoztató

Részletesebben

KISÚJSZÁLLÁS VÁROS FENNTARTHATÓ ENERGIA AKCIÓTERVE

KISÚJSZÁLLÁS VÁROS FENNTARTHATÓ ENERGIA AKCIÓTERVE 2016 március KISÚJSZÁLLÁS VÁROS FENNTARTHATÓ ENERGIA AKCIÓTERVE Szerző: Kray Zsuzsanna Szakmai vezető: Sáfián Fanni ENERGIAKLUB Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ IMPRESSZUM Kisújszállás város

Részletesebben

HIDROTERMIKUS HŐ HŐSZIVATTYÚZÁSI LEHETŐSÉGEI A DUNA VÍZGYŰJTŐJÉN

HIDROTERMIKUS HŐ HŐSZIVATTYÚZÁSI LEHETŐSÉGEI A DUNA VÍZGYŰJTŐJÉN HIDROTERMIKUS HŐ HŐSZIVATTYÚZÁSI LEHETŐSÉGEI A DUNA VÍZGYŰJTŐJÉN Átfogó tervre lenne szükség Fodor Zoltán 1, Komlós Ferenc 2 1 Geowatt Kft., 2 Ny. minisztériumi vezető-főtanácsos A természettudomány azt

Részletesebben

VÍZ MŰ PANORÁMA. Megújuló energiák alkalmazása. Rekonstrukciótervezés Biológiai ivóvíztisztítás. Vízmérők a próbapadon

VÍZ MŰ PANORÁMA. Megújuló energiák alkalmazása. Rekonstrukciótervezés Biológiai ivóvíztisztítás. Vízmérők a próbapadon A Magyar Víziközmű Szövetség lapja Megújuló energiák alkalmazása Rekonstrukciótervezés Biológiai ivóvíztisztítás VÍZ MŰ 04 XXII/2014. Vízmérők a próbapadon 4. szám PANORÁMA vízmű panoráma 2014/4 1 vízmű

Részletesebben

Tárgyszavak: öntött poliamid; prototípus; kis sorozatok gyártása; NylonMold eljárás; Forma1 modell; K2004; vízmelegítő fűtőblokkja; új PA-típusok.

Tárgyszavak: öntött poliamid; prototípus; kis sorozatok gyártása; NylonMold eljárás; Forma1 modell; K2004; vízmelegítő fűtőblokkja; új PA-típusok. MÛANYAGFAJTÁK Újdonságok a poliamidtermékek és a poliamidtípusok gyártásában Tárgyszavak: öntött poliamid; prototípus; kis sorozatok gyártása; NylonMold eljárás; Forma1 modell; K2004; vízmelegítő fűtőblokkja;

Részletesebben

FELHÍVÁS. A mezőgazdasági üzemek összteljesítményének és fenntarthatóságának javítására. A felhívás címe:

FELHÍVÁS. A mezőgazdasági üzemek összteljesítményének és fenntarthatóságának javítására. A felhívás címe: FELHÍVÁS A mezőgazdasági üzemek összteljesítményének és fenntarthatóságának javítására A felhívás címe: Kertészet korszerűsítése- üveg- és fóliaházak létesítése, energiahatékonyságának növelése geotermikus

Részletesebben

G-OLD Infrapanel. az Ön otthonának melegéért!

G-OLD Infrapanel. az Ön otthonának melegéért! Egészség Melegség Minőség 10 év garancia G-OLD G-OLD Infrapanel Infrapanel az Ön otthonának melegéért! Mivel fűtsük otthonunkat Az Infrafűtés működése Az alkalmazás lehetőségei Mitől takarékos ez a rendszer

Részletesebben

VP2-4.1.1.1-16 Állattartó telepek korszerűsítése

VP2-4.1.1.1-16 Állattartó telepek korszerűsítése VP2-4.1.1.1-16 Állattartó telepek korszerűsítése 1. Jogosultak köre: I. Mezőgazdasági termelő, amennyiben a. utolsó lezárt teljes üzleti évben, fiatal termelő esetében lezárt üzleti évben legalább 6000

Részletesebben

A TÖMEGKÖZLEKEDÉSI KÖZSZOLGÁLTATÁS SZOLGÁLTATÓ JELLEGÉNEK MEGALAPOZÁSA: MEGÁLLÓHELY ELLÁTOTTSÁG BUDAPESTEN. Összefoglaló

A TÖMEGKÖZLEKEDÉSI KÖZSZOLGÁLTATÁS SZOLGÁLTATÓ JELLEGÉNEK MEGALAPOZÁSA: MEGÁLLÓHELY ELLÁTOTTSÁG BUDAPESTEN. Összefoglaló RUZSÁNYI TIVADAR A TÖMEGKÖZLEKEDÉSI KÖZSZOLGÁLTATÁS SZOLGÁLTATÓ JELLEGÉNEK MEGALAPOZÁSA: MEGÁLLÓHELY ELLÁTOTTSÁG BUDAPESTEN Összefoglaló A tanulmányban a tömegközlekedés igénybevételének alapvető feltételét,

Részletesebben

KEOP 5.5.0/B/12 azonosítószámú projekt keretében Sümeg Város intézményeinek energetikai korszerűsítése - tájékoztató a szerződés módosításáról

KEOP 5.5.0/B/12 azonosítószámú projekt keretében Sümeg Város intézményeinek energetikai korszerűsítése - tájékoztató a szerződés módosításáról KEOP 5.5.0/B/12 azonosítószámú projekt keretében Sümeg Város intézményeinek energetikai korszerűsítése - tájékoztató a szerződés módosításáról Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/12 Beszerzés tárgya: Építési

Részletesebben

Az Ön Viessmann partnere:

Az Ön Viessmann partnere: Az Ön Viessmann partnere: Viessmann Fûtéstechnika Kft 2054 Törökbálint, Süssen u. 3. Telefon: (23) 334 334 Telefax: (23) 334 339 www.viessmann.hu 9446 378-9 H 1/2008 A mûszaki változtatások jogát fenntartjuk!

Részletesebben

Hogyan segíti az MTVSZ Közösségi Energia programja a hazai energia kezdeményezéseket, kiemelten önkormányzatoknál?

Hogyan segíti az MTVSZ Közösségi Energia programja a hazai energia kezdeményezéseket, kiemelten önkormányzatoknál? Hogyan segíti az MTVSZ Közösségi Energia programja a hazai energia kezdeményezéseket, kiemelten önkormányzatoknál? Botár Alexa, éghajlat-energia programvezető, MTVSZ Mitől számít egy kezdeményezés közösséginek?

Részletesebben

FELHÍVÁS. A mezőgazdasági üzemek összteljesítményének és fenntarthatóságának javítására. A Felhívás címe: Sertéstartó telepek korszerűsítése

FELHÍVÁS. A mezőgazdasági üzemek összteljesítményének és fenntarthatóságának javítására. A Felhívás címe: Sertéstartó telepek korszerűsítése FELHÍVÁS A mezőgazdasági üzemek összteljesítményének és fenntarthatóságának javítására. A Felhívás címe: Sertéstartó telepek korszerűsítése A Felhívás kódszáma: VP2-4.1.1.5-16 Magyarország Kormányának

Részletesebben

NAPELEMES ALKALMAZÁSOK fotovillamos rendszerek Villamos energia előállítása környezetbarát módon

NAPELEMES ALKALMAZÁSOK fotovillamos rendszerek Villamos energia előállítása környezetbarát módon NAPELEMES ALKALMAZÁSOK fotovillamos rendszerek Villamos energia előállítása környezetbarát módon 1.) BEVEZETŐ A fotoelektromos napenergia-technológia fejlődése és terjedése miatt, ma már egyre szélesebb

Részletesebben

A RÉTSÁG, RÁKÓCZI ÚT 20-22. SZÁM ALATTI INGATLAN ÉPÜLETENERGETIKAI FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGE

A RÉTSÁG, RÁKÓCZI ÚT 20-22. SZÁM ALATTI INGATLAN ÉPÜLETENERGETIKAI FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGE RÉTSÁG VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2651 Rétság, Rákóczi út 20. Telefon: 35/550-100 www.retsag.hu Email: hivatal@retsag.hu Előterjesztést készítette: Fodor Rita Előterjesztő: Hegedűs Ferenc

Részletesebben

FELHÍVÁS. A mezőgazdasági üzemek összteljesítményének és fenntarthatóságának javítására. A Felhívás címe: Szarvasmarhatartó telepek korszerűsítése

FELHÍVÁS. A mezőgazdasági üzemek összteljesítményének és fenntarthatóságának javítására. A Felhívás címe: Szarvasmarhatartó telepek korszerűsítése FELHÍVÁS A mezőgazdasági üzemek összteljesítményének és fenntarthatóságának javítására. A Felhívás címe: Szarvasmarhatartó telepek korszerűsítése A Felhívás kódszáma: VP2-4.1.1.3-16 Magyarország Kormányának

Részletesebben

TERVEZÉSI SEGÉDLET PREFA TETŐFEDÉSI RENDSZEREK

TERVEZÉSI SEGÉDLET PREFA TETŐFEDÉSI RENDSZEREK TERVEZÉSI SEGÉDLET PREFA TETŐFEDÉSI RENDSZEREK TETŐ HOMLOKZAT NAPELEM www.prefa.com TARTALOMJEGYZÉK TETŐFORMÁK ÁLLÓ TETŐABLAKOK / TETŐ HAJLÁSSZÖG SZERKEZETI FELÉPÍTÉS ALÁTÉTHÉJAZAT ÉS RÉTEGREND 7 KIALAKÍTÁSI

Részletesebben

FESD Feuerschutz für System- und Datenschränke GmbH OFS. Az innovatív Objektumoltó berendezés a rendszerszekrények tűzvédelmére

FESD Feuerschutz für System- und Datenschränke GmbH OFS. Az innovatív Objektumoltó berendezés a rendszerszekrények tűzvédelmére FESD Feuerschutz für System- und Datenschränke GmbH OFS Az innovatív Objektumoltó berendezés a rendszerszekrények tűzvédelmére Technikai információk FESD Feuerschutz für System- und Datenschränke Dr.-Alfred-Herrhausen-Allee

Részletesebben

Állattartó telepek korszerűsítése

Állattartó telepek korszerűsítése Állattartó telepek korszerűsítése Pályázat kódja VP2-4.1.1.1-16 Keretösszeg Támogatási összeg 5,95 Mrd Ft Intenzitás 40 70% Egyéni projekt esetén maximum 100 millió forint Kollektív projekt esetén maximum

Részletesebben

Megújuló Energiaforrások

Megújuló Energiaforrások Megújuló Energiaforrások Nem a Föld sérülékeny, hanem mi magunk. A Természet az általunk előidézetteknél sokkal nagyobb katasztrófát is átvészelt már. A tevékenységünkkel nem pusztíthatjuk el a természetet,

Részletesebben

PÁLYÁZAT. Program neve: Támogatás szakmai iránya: Program kódja:

PÁLYÁZAT. Program neve: Támogatás szakmai iránya: Program kódja: PÁLYÁZAT Program neve: Támogatás szakmai iránya: Program kódja: Megvalósítandó cél: Kedvezményezettek Környezet és Energia Operatív Program Épületenergetikai fejlesztések megújuló energiaforrás hasznosítással

Részletesebben

Tehát a 2. lecke tanításához a villamos gépek szerkezetét, működési elvét és jellemzőit ismerni kell.

Tehát a 2. lecke tanításához a villamos gépek szerkezetét, működési elvét és jellemzőit ismerni kell. 4. M. 2.L. 1. Bevezetés 4. M. 2.L. 1.1, A téma szerepe, kapcsolódási pontjai Az emberiség nagy kihívása, hogy hogyan tud megküzdeni a növekvő energiaigény kielégítésével és a környezeti károk csökkentésével.

Részletesebben

Zsiborács Henrik 1 - Dr. Pályi Béla 2 A napenergia értéke Magyarországon napelemes rendszerek esetében, 2014-ben

Zsiborács Henrik 1 - Dr. Pályi Béla 2 A napenergia értéke Magyarországon napelemes rendszerek esetében, 2014-ben Zsiborács Henrik 1 - Dr. Pályi Béla 2 A napenergia értéke Magyarországon napelemes rendszerek esetében, 2014-ben ifj.zsiboracs.henrik@gmail.com 1 PE Georgikon Kar, Környezetgazdálkodási és Vidékfejlesztési

Részletesebben

1. sz. KIEGÉSZÍTÉS a 12. sz. Napirendi ponthoz. (Pályázatok közgyűlési döntést igénylő kérdései)

1. sz. KIEGÉSZÍTÉS a 12. sz. Napirendi ponthoz. (Pályázatok közgyűlési döntést igénylő kérdései) 1. sz. KIEGÉSZÍTÉS a 12. sz. Napirendi ponthoz (Pályázatok közgyűlési döntést igénylő kérdései) Tisztelt Közgyűlés! I. Környezet és Energia Operatív Program KEOP-1.1.1/B/10-11 Települési szilárdhulladék

Részletesebben

Soroksári Kulturális-, Szabadidő- és Sportcentrum energetikai racionalizálása KMOP-3.3.3-11-2011-0065

Soroksári Kulturális-, Szabadidő- és Sportcentrum energetikai racionalizálása KMOP-3.3.3-11-2011-0065 Soroksári Kulturális-, Szabadidő- és Sportcentrum energetikai racionalizálása KMOP-3.3.3-11-2011-0065 Tartalomjegyzék 1. Soroksári Kulturális-, Szabadidő- és Sportcentrum energetikai racionalizálása...

Részletesebben

JÁRMŰVEK FEDÉLZETÉN MEGKÖTÖTT SZÉNDIOXID LEHETŐSÉGÉNEK GAZDASÁGI ÉS KÖRNYEZETVÉDELMI ELEMZÉSE

JÁRMŰVEK FEDÉLZETÉN MEGKÖTÖTT SZÉNDIOXID LEHETŐSÉGÉNEK GAZDASÁGI ÉS KÖRNYEZETVÉDELMI ELEMZÉSE JÁRMŰVEK FEDÉLZETÉN MEGKÖTÖTT SZÉNDIOXID LEHETŐSÉGÉNEK GAZDASÁGI ÉS KÖRNYEZETVÉDELMI ELEMZÉSE ZÁDOR ISTVÁN okleveles közlekedésmérnök, Kogát Közhasznú Nonprofit Kft. 4400 Nyíregyháza, Eperjes út 16. istvan.zador@kogat.hu

Részletesebben

A könnyűhabbal oltó berendezések fő jellemzői

A könnyűhabbal oltó berendezések fő jellemzői A könnyűhabbal oltó berendezések fő jellemzői Az elmúlt időszakban a műszaki fejlődés eredményeként egyre jobb hatásfokú könnyűhab generátorokat hoznak létre. Ez javította a habbaloltás pozícióit a beépített

Részletesebben

SÁRVÁR VÁROS ÉS KISTÉRSÉGE TERÜLETFEJLESZTÉSI TÁRSULÁS TERÜLETFEJLESZTÉSI PROGRAM STRATÉGIAI ÉS OPERATÍV PROGRAM

SÁRVÁR VÁROS ÉS KISTÉRSÉGE TERÜLETFEJLESZTÉSI TÁRSULÁS TERÜLETFEJLESZTÉSI PROGRAM STRATÉGIAI ÉS OPERATÍV PROGRAM SÁRVÁR VÁROS ÉS KISTÉRSÉGE TERÜLETFEJLESZTÉSI TÁRSULÁS TERÜLETFEJLESZTÉSI PROGRAM STRATÉGIAI ÉS OPERATÍV PROGRAM 2002 2 Tartalom Bevezetés I. A Sárvári Kistérség területfejlesztési ja II. A Sárvári Kistérség

Részletesebben

Tájékoztató szerződés módosításról

Tájékoztató szerződés módosításról Tájékoztató szerződés módosításról Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/72 Beszerzés tárgya: Építési beruházás Kivitelezés Hirdetmény típusa: Tájékoztató a szerződés módosításáról/ké/2013.07.01 KÉ Eljárás

Részletesebben

Informatikai megoldások

Informatikai megoldások e Informatikai megoldások Új Széchenyi Terv Fűtéskorszerűsítés - Szolgáltatásaink: Helyszíni felmérés alapján ingyenes árajánlat készítés az önök igényeinek megfelelően! Energetikai Tanúsítvány 2012. január

Részletesebben

Keressen meg bennünket és mi hozzá segítjük egy sikeres, hozzáadott értéket teremtő beruházás megvalósításához!

Keressen meg bennünket és mi hozzá segítjük egy sikeres, hozzáadott értéket teremtő beruházás megvalósításához! Tájékoztatjuk tisztelt Partnereinket, Ügyfeleinket, hogy megjelent a VP2-4.1.2-16 Kisméretű terménytároló, -szárító és -tisztító építése, korszerűsítése című pályázati felhívás! A pályázati kiírás célja

Részletesebben

54 345 06 0000 00 00 Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő. Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő É 1/7

54 345 06 0000 00 00 Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő. Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő É 1/7 A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Dr. Göndöcs Balázs, BME Közlekedésmérnöki Kar. Tárgyszavak: szerelés; javíthatóság; cserélhetőség; karbantartás.

Dr. Göndöcs Balázs, BME Közlekedésmérnöki Kar. Tárgyszavak: szerelés; javíthatóság; cserélhetőség; karbantartás. JELLEGZETES ÜZEMFENNTARTÁS-TECHNOLÓGIAI ELJÁRÁSOK 4.06 Javításhelyes szerelés 1 Dr. Göndöcs Balázs, BME Közlekedésmérnöki Kar Tárgyszavak: szerelés; javíthatóság; cserélhetőség; karbantartás. A mai termékek

Részletesebben

NÖVELÉSE GEOTERMIKUS ENERGIA FELHASZNÁLÁSÁNAK LEHETŐSÉGÉVEL VP-2-4.1.3.1.-16

NÖVELÉSE GEOTERMIKUS ENERGIA FELHASZNÁLÁSÁNAK LEHETŐSÉGÉVEL VP-2-4.1.3.1.-16 PÁLYÁZAT KERTÉSZET KORSZERŰSÍTÉSE- ÜVEG- ÉS FÓLIAHÁZAK LÉTESÍTÉSE, ENERGIAHATÉKONYSÁGÁNAK NÖVELÉSE GEOTERMIKUS ENERGIA FELHASZNÁLÁSÁNAK LEHETŐSÉGÉVEL VP-2-4.1.3.1.-16 A PÁLYÁZATI KIÍRÁS CÉLJA: A jelen

Részletesebben

A villamos energiára vonatkozó uniós GPP-követelmények

A villamos energiára vonatkozó uniós GPP-követelmények A villamos energiára vonatkozó uniós GPP-követelmények A környezetvédelmi szemléletű közbeszerzés (GPP) önkéntesen alkalmazott eszköz. Ez a dokumentum a villamos energia termékcsoportra vonatkozóan kidolgozott

Részletesebben

A kistérségi energiastratégia készítése

A kistérségi energiastratégia készítése A kistérségi energiastratégia készítése 2013. február 28. VM Energiastratégia www.essrg.hu 2 Az önellátásra alapuló energiastratégia elemei Önellátás előnyben részesítése a profittermeléssel szemben Helyi

Részletesebben

Találatgaranciás Lottóvariációk gy jteménye

Találatgaranciás Lottóvariációk gy jteménye Szerencsetippek Sorozat Találatgaranciás Lottóvariációk gy jteménye 352 Találatgaranciás Ötöslottó kulcs 0-1 fixes játékokhoz 10-492 n 384 Találatgaranciás Hatoslottó kulcs 0-2 fixes játékokhoz 10-496

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. 2013. január 3-i rendkívüli ülésére

ELŐTERJESZTÉS. 2013. január 3-i rendkívüli ülésére 4. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. január 3-i rendkívüli ülésére Tárgy: Épületenergetikai fejlesztések és közvilágítás energiatakarékos

Részletesebben

Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/87. Tájékoztató az eljárás eredményéről (1-es minta)/ké/2013.07.01 KÉ. Hirdetmény típusa:

Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/87. Tájékoztató az eljárás eredményéről (1-es minta)/ké/2013.07.01 KÉ. Hirdetmény típusa: Gyarmat, Óvoda utcai Óvoda épületenergetikai fejlesztése KEOP-5.5.0/B/12-2013-0256 azonosító számú támogatási konstrukció keretében - tájékoztatás eredményről Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/87 Beszerzés

Részletesebben

8660 Tab, Kossuth L. u. 49. hrsz.: 43/1 (Tabi Közös Önkormányzati Hivatal) 8660 Tab, Kossuth L. u. 49. Teljesítés helye:

8660 Tab, Kossuth L. u. 49. hrsz.: 43/1 (Tabi Közös Önkormányzati Hivatal) 8660 Tab, Kossuth L. u. 49. Teljesítés helye: KEOP-5.5.0/B/12-2013-0035,Tab város egyes közintézményeinek energetikai korszerűsítése kivitelezési szerződés keretében - tájékoztató a szerződés módosításáról Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/44 Beszerzés

Részletesebben

Tájékoztató. Tájékoztatjuk tisztelt Partnereinket, Ügyfeleinket, hogy megjelent a VP-3-4.2.2-15 Sertéstartó telepek korszerűsítése pályázati felhívás!

Tájékoztató. Tájékoztatjuk tisztelt Partnereinket, Ügyfeleinket, hogy megjelent a VP-3-4.2.2-15 Sertéstartó telepek korszerűsítése pályázati felhívás! Tájékoztató Tájékoztatjuk tisztelt Partnereinket, Ügyfeleinket, hogy megjelent a Sertéstartó telepek korszerűsítése pályázati felhívás! A pályázati kiírás elsősorban a sertéstartó gazdaságok telephelyeinek

Részletesebben

Éghajlatvédelmi kerettörvény. tervezet. 2010. évi törvény. az éghajlat védelmérıl. Preambulum

Éghajlatvédelmi kerettörvény. tervezet. 2010. évi törvény. az éghajlat védelmérıl. Preambulum Éghajlatvédelmi kerettörvény tervezet 2010. évi törvény az éghajlat védelmérıl Preambulum Az Országgyőlés az éghajlatvédelmi kerettörvény elıkészítésérıl szóló 60/2009. (VI. 24.) OGY határozatnak megfelelıen;

Részletesebben

NAPENERGIÁT HASZNOSÍTÓ RENDSZER TERVEZÉSE

NAPENERGIÁT HASZNOSÍTÓ RENDSZER TERVEZÉSE MISKOLCI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR VEGYIPARI GÉPEK TANSZÉKE NAPENERGIÁT HASZNOSÍTÓ RENDSZER TERVEZÉSE KÉSZÍTETTE: Volascsek Péter TERVEZÉSVEZETŐ: Dr. Horváth Eszter PhD villamosmérnök KONZULENS:

Részletesebben

1.1 3. GENERÁCIÓS SZOLÁR HASZNÁLATI MELEGVÍZ RENDSZEREK. Greentechnic ENERGIE Termodinamikus szolár HMV rendszer

1.1 3. GENERÁCIÓS SZOLÁR HASZNÁLATI MELEGVÍZ RENDSZEREK. Greentechnic ENERGIE Termodinamikus szolár HMV rendszer 3.gener áci ósszol árhasznál at i mel egví zr endszer ek 1.1 3. GENERÁCIÓS SZOLÁR HASZNÁLATI MELEGVÍZ RENDSZEREK Grc ENERGIE Termodinamikus szolár HMV rendszer A termodinamikus szolár rendszerek hasznosítják:

Részletesebben

Energetikai pályázat GINOP 4.1.1.-16. VEKOP 5.1.1. 5.1.2-16. Épületenergetikai fejlesztések megújuló energiaforrás hasznosítással kombinálva

Energetikai pályázat GINOP 4.1.1.-16. VEKOP 5.1.1. 5.1.2-16. Épületenergetikai fejlesztések megújuló energiaforrás hasznosítással kombinálva Energetikai pályázat GINOP 4.1.1.-16. VEKOP 5.1.1. 5.1.2-16. Épületenergetikai fejlesztések megújuló energiaforrás hasznosítással kombinálva 1 Jelentős tétel a termelési költségei között az energia? Ennek

Részletesebben

flexotherm Szerelési és karbantartási útmutató Szerelési és karbantartási útmutató Szakemberek számára VWF 57/4 VWF 87/4 VWF 117/4 VWF 157/4 VWF 197/4

flexotherm Szerelési és karbantartási útmutató Szerelési és karbantartási útmutató Szakemberek számára VWF 57/4 VWF 87/4 VWF 117/4 VWF 157/4 VWF 197/4 Szerelési és karbantartási útmutató Szakemberek számára Szerelési és karbantartási útmutató flexotherm VWF 57/4 VWF 87/4 VWF 117/4 VWF 157/4 VWF 197/4 HU Kiadó/gyártó Vaillant GmbH erghauser Str. 40 D-42859

Részletesebben

& BESZÁMOLÓ&A&HOSSZÚPÁLYI&KÖZPONTI&ORVOSI&ÜGYELET& &2014.&ÉVI&MŰKÖDÉSÉRŐL&

& BESZÁMOLÓ&A&HOSSZÚPÁLYI&KÖZPONTI&ORVOSI&ÜGYELET& &2014.&ÉVI&MŰKÖDÉSÉRŐL& & BESZÁMOLÓ&A&HOSSZÚPÁLYI&KÖZPONTI&ORVOSI&ÜGYELET& &2014.&ÉVI&MŰKÖDÉSÉRŐL& 1. Az&Orvosi&Ügyelet&Nonprofit&Kft.&rövid&bemutatása& Társaságunk illetve annak jogelődje 19997ben kezdte meg tevékenységét a

Részletesebben

Elektromágneses indukció, váltakozó áram

Elektromágneses indukció, váltakozó áram Elektromágneses indukció, váltakozó áram Elektromágneses indukció: (tankönyv 84.-89. oldal) Ha tekercsben megváltoztatjuk a mágneses teret (pl. mágnest mozgatunk benne, vagy körülötte), akkor a tekercsben

Részletesebben

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Gépészmérnöki szak Vegyipari és energetikai szakirány Hőszigetelés és energiatakarékosság Szakdolgozat Mádai Nóra G0OP0A 2014 1 TARTALOM Bevezetés..3

Részletesebben

Operatív programok. TÁMOP 966,0 milliárd Ft

Operatív programok. TÁMOP 966,0 milliárd Ft Energiaracionalizálást támogató pályázati források Energiahatékonysági Információs Nap 2010. március 31. Bükiné Foki Ariel regisztrált pályázati tanácsadó ÚMFT forrás megosztás összegben Operatív programok

Részletesebben

Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testülete 17/2009. (VII.20.) rendelete

Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testülete 17/2009. (VII.20.) rendelete Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testülete 17/2009. (VII.20.) rendelete A hagyományos technológiával épült lakóépületek energia-megtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának, megújuló

Részletesebben

Települési Önellátó Rendszer

Települési Önellátó Rendszer Települési Önellátó Rendszer Üzleti és pénzügyi terv Szeged, 2003. július 28. Készítette: dr. Halász József jogász, számítástechnikai szakrevizor, rendszerszervező, számítógép programozó Tartalomjegyzék

Részletesebben

KLÍMAVÁLTOZÁS és ENERGETIKA. Dr. Héjjas István hejjas224@gmail.com

KLÍMAVÁLTOZÁS és ENERGETIKA. Dr. Héjjas István hejjas224@gmail.com KLÍMAVÁLTOZÁS és ENERGETIKA Dr. Héjjas István hejjas224@gmail.com 1 Kérdések 1. Tény-e a klímaváltozás? 2. Ha igen, van-e az emberiségnek ebben szerepe? 3. Ha igen, ez milyen gazdasági terheket jelent

Részletesebben

Elegáns és hatékony: Vaciosol vákuumcsöves

Elegáns és hatékony: Vaciosol vákuumcsöves Elegáns és hatékony: Vaciosol vákuumcsöves Mûszakilag és optikailag is az abszolút elsõ osztály: A félovális gyûjtõ, a karcsú csövek, a jellegzetes CPC tükör és az éleket lezáró profil az elsõ pillantásra

Részletesebben

Példák a Nem fosszilis források energetikája gyakorlatokhoz 2015. tavasz

Példák a Nem fosszilis források energetikája gyakorlatokhoz 2015. tavasz Példák a Nem fosszilis források energetikája gyakorlatokhoz 0. tavasz Napenergia hasznosítása Egy un. kw-os napelemes rendszer nyári időszakban, nap alatt átlagosan,4 kwh/nap elektromos energiát termel

Részletesebben

Példák a Környezeti fizika az iskolában gyakorlatokhoz 2014. tavasz

Példák a Környezeti fizika az iskolában gyakorlatokhoz 2014. tavasz Példák a Környezeti fizika az iskolában gyakorlatokhoz 04. tavasz Szilárd biomassza, centralizált rendszerekben, tüzelés útján történő energetikai felhasználása A Pannonpower Holding Zrt. faapríték tüzelésű

Részletesebben

Az erdőfeltárás tervezésének helyzete és továbbfejlesztésének kérdései

Az erdőfeltárás tervezésének helyzete és továbbfejlesztésének kérdései Az erdőfeltárás tervezésének helyzete és továbbfejlesztésének kérdései CORNIDES GYÖRGY Az erdőfeltárás az erdőgazdálkodás központi kérdése világszerte. A gépek forradalma az erdészetre is befolyással van,

Részletesebben

Az energiagazdálkodás oktatása és kutatása a Nyíregyházi Egyetemen

Az energiagazdálkodás oktatása és kutatása a Nyíregyházi Egyetemen 59. Országos Fizikatanári Ankét Az energiagazdálkodás oktatása és kutatása a Nyíregyházi Egyetemen Prof. Dr. Kerekes Benedek Nyíregyháza, 216. március 12. Nyíregyházi Egyetem Műszaki és Agrártudományi

Részletesebben

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2003. október 13-i 2003/87/EK IRÁNYELVE

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2003. október 13-i 2003/87/EK IRÁNYELVE AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2003. október 13-i 2003/87/EK IRÁNYELVE az üvegházhatást okozó gázok kibocsátási egységei Közösségen belüli kereskedelmi rendszerének létrehozásáról és a 96/61/EK tanácsi

Részletesebben

Adatlap_energiafelhasználási_beszámoló_OSAP_1335a_2015 - FELSŐ-SZABOLCSI KÓRHÁZ (15402570) - 2015-01-01 Adatszolgáltatásra vonatkozó adatai

Adatlap_energiafelhasználási_beszámoló_OSAP_1335a_2015 - FELSŐ-SZABOLCSI KÓRHÁZ (15402570) - 2015-01-01 Adatszolgáltatásra vonatkozó adatai Adatszolgáltatásra vonatkozó adatai Adatszolgáltatás címe ENERGIAFELHASZNÁLÁSI BESZÁMOLÓ Adatszolgáltatás száma OSAP 1335/A Adatszolgáltatás időszaka 2015 (éves) Adatszolgáltatás jogcíme Az adatszolgáltatás

Részletesebben

Fogyasztói preferenciák és attitűdök hagyományos és tájjellegű élelmiszerekkel kapcsolatban

Fogyasztói preferenciák és attitűdök hagyományos és tájjellegű élelmiszerekkel kapcsolatban Fogyasztói preferenciák és attitűdök hagyományos és tájjellegű élelmiszerekkel kapcsolatban Jasák Helga Fehér András Szakály Zoltán Magyarország mezőgazdasági és élelmiszeripari kincseit a HÍR-gyűjtemény

Részletesebben

A Gyomaendrődi Ipari Park és inkubátorház

A Gyomaendrődi Ipari Park és inkubátorház A Gyomaendrődi Ipari Park és inkubátorház Magyarországon 1997 évtől kezdődően létesültek ipari parkok. Napjainkban összességében 198 ipari parkot tartanak nyilván. A dél-alföldi régióban 32, a megyében

Részletesebben

atmocraft VK 654/9 1654/9 HU; PL

atmocraft VK 654/9 1654/9 HU; PL atmocraft VK 654/9 654/9 HU; PL Szakemberek számára Szerelési és karbantartási útmutató atmocraft Gázüzemű fűtőkazán HU Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék Megjegyzések a dokumentációhoz........ 3. A dokumentumok

Részletesebben