Az energiagazdálkodás oktatása és kutatása a Nyíregyházi Egyetemen

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az energiagazdálkodás oktatása és kutatása a Nyíregyházi Egyetemen"

Átírás

1 59. Országos Fizikatanári Ankét Az energiagazdálkodás oktatása és kutatása a Nyíregyházi Egyetemen Prof. Dr. Kerekes Benedek Nyíregyháza, 216. március 12.

2 Nyíregyházi Egyetem Műszaki és Agrártudományi Intézet Bemutatkozás 1. Oktatás (képzés) Felsőoktatási szakképzések (3+1 félév) Alapszakok (BSc) (7 félév vagy 6+1 félév) Mesterszakok (MSc, MA) (4 félév) Szakirányú (szakmérnöki) továbbképzések (2 vagy 3 félév)

3 A főbb képzési típusok Alapszakok (BSc) az Intézetben: 1. GM: Gépészmérnöki alapszak 2. KM: Közlekedésmérnöki alapszak 3. MG: Mezőgazdasági és élelmiszer-ipari gépészmérnöki alapszak 4. MM: Mezőgazdasági mérnöki alapszak

4 FIZIKAtanár szak (213-tól osztatlan képzés) év, általános iskolai tanári diploma, nappali és levelező tagozat, jelenleg 3 szakpár: fizika matematika fizika informatika fizika környezettan gyakorlat-centrikus képzés a +1 év gyakorló tanítást jelent, illetve a foglalkozások jelentős része feladatmegoldás és labormérés, az egyetemi képzéssel (középiskolai tanári diploma) közös első 3 év váltani lehet, ez is MESTERszak olyan értelemben, hogy utána doktori (PhD) iskolába lehet jelentkezni.

5 FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉSEK (FOSZK) Mezőgazdasági és élelmiszer-ipari gépészmérnök felsőoktatási szakképzési szak Mezőgazdasági mérnök felsőoktatási szakképzési szak 4 félév (2 év) Van lehetőség a tantárgyak beszámítására a BSc képzésben.

6 SZAKIRÁNYÚ (SZAKMÉRNÖKI) TOVÁBBKÉPZÉSEK (BSC OKLEVÉL UTÁN, 2 VAGY 3 FÉLÉV) agrár- és vidékfejlesztési szakmérnök (2 félév) energetikai szakmérnök (3 félév) Élelmiszer-ipari minőségügyi szakmérnök (2 félév) gumiipari technológiai szakmérnök (2 félév) innovációs menedzser (2 félév) környezet- és vízgazdálkodási szakmérnök (2 félév) minőségirányítási szakmérnök ( 2 félév) műszaki logisztikai szakmérnök (3 félév) munkavédelmi szakember (4 félév) munkavédelmi szakmérnök (4 félév)

7 Fizika laboratóriumok

8

9 CNC szerszámgépek

10 Hegesztő laboratórium

11 Kutatási tevékenység Műszaki és Agrártudományi Intézet 1. Anyagtudományi kutatások Célkitűzés: Felületi diffúzió és felületi reakció kerámiák felületén, fémkerámia rendszerek, vékony fémrétegek morfológia változásainak vizsgálata pásztázó elektron-mikroszkópiával és Auger elektron-spektroszkópiával, szilárdtest reakciók vizsgálata nanoskálán. Eredmények: Au, Ag, Cu, Ni, Pd anyagtranszport felületi diffúziós együtthatóinak meghatározása Al2O3, SrTiO3 és SiO2 hordozókon. Ólom és egyéb szennyezők jelenlétének vizsgálata

12 Kutatási tevékenység 2. Környezetfizikai kutatások Célkitűzések: A talaj, a felszín alatti vizek, a levegő alfa-radioaktivitásának mérése és rádium-tartalmának meghatározása. A vizek nyomelem-tartalmának vizsgálata, kapcsolat keresése az alfa-radioaktivitás és a nyomelem-tartalom között termálvizekben. A radon-gáz útjának nyomon követése a forrásoktól. Eredmények: 31 hévízkút össz-alfa aktivitásának és nyomelem tartalmának meghatározása. 5 hazai fürdőben a radon gáz útjának nyomonkövetése, modellszámítások.

13 Kutatási tevékenység 3. Nagyenergiájú fizika Célkitűzések: A semleges pionok spektrumának vizsgálata nagyenergiás nehézion-ütközésekben, a RHIC gyorsító PHENIX kísérletében 13 AGeV és 2 AGeV energiákon. A PHENIX detektor elektromágneses kaloriméterének kalibrálása. Eredmény: Folyamatosan publikálás a Phys.Rev.Lettersben és más neves nemzetközi folyóiratokban.

14 Kutatási tevékenység 4. Környezetbarát megmunkálási technológiák kutatása Célkitűzés: A forgácsolás technológiai paraméterei forgácsolási folyamatra gyakorolt hatásának vizsgálata szürkeöntvény külső minimálkenéssel történő furatmegmunkálásnál. Eredmények: Környezetbarát furat-megmunkálási technológiák paramétereinek optimalizálása. A gyakorlatban használható összefüggések a forgácsolási paramétereknek a fúrás előtoló erő és nyomaték szükségletére, továbbá a szerszám-kopásra gyakorolt hatásának meghatározására.

15 Kutatási tevékenység 5. A forgács leválasztás szimulációja Célkitűzés: A minimálkenés és szárazmegmunkálás kutatása során a forgács leválasztás fizikai modellezése. Eredmények: Háromdimenziós végeselem modell megalkotása a forgácsolás szimulációjára, amely tartalmazza az anyagi tulajdonságok hőmérséklet-függését, a folyáshatár változását nagy alakváltozások és alakváltozási sebességek esetén. A kutatók kimutatták a jellegzetes hőmérsékleti maximumot a szerszám homlokfelületén, továbbá a megmaradó feszültségeket, a szerszámkopás jellegzetes helyeit.

16 Kutatási tevékenység 6. Csavar- és menetfelületek kutatása Célkitűzések: A menetfelületek elméleti vizsgálata, fizikai modellezése, gyártása, bevizsgálása és elemzése. Az újabb célkitűzések között szerepel az aszimmetrikus fogazatú fogaskerék hajtások és a belső csigahajtások fejlesztése. Eredmények: A kutatások során kidolgozták és elemezték a vizsgált menetfelületek (fogaskerék és csiga hajtópárok) matematikai modelljét, gyártásgeometriáját. A csigahajtások feszültségállapotát fizikai modellezéssel vizsgálták. A csigahajtások elemeit többféle technológiával gyártották, ellenőrizték azok méret- és alakhelyességét, továbbá beazonosították a hordképét.

17 Kutatási tevékenység 7. PROFINET valósidejű ipari kommunikációs rendszer fejlesztése Célkitűzés: A valós idejű ipari Ethernet rendszerek kritikus időmeghatározási módszereinek, biztonságos adatátviteli lehetőségeinek és korlátainak kidolgozása. Eredmények: IO controller vezérlési program ciklusidejének meghatározása. Nem szinkronizált valós idejű PROFINET IO rendszer reakcióidejének meghatározási módszerei és mérési lehetőségei. PROFINET IRT rendszer busz frissítési idejének meghatározása 1 Mbps full duplex hálózatban. A bitsebesség növelésének hatásai és korlátai.

18 Kutatási tevékenység 8. Járműszerkezetek és mezőgazdasági gépek vizsgálata, fejlesztése Célkitűzések: A jármű-szerkezettani elemek funkcionális és üzemi körülmények közötti vizsgálata. A dízelmotorok működési jellemzőinek hajtóanyagok felhasználásával. vizsgálata különböző Traktorok elemzése. hajtási fokozatainak kapcsolás alatti energetikai Terepen mozgó járművek műszaki vizsgálata. Növényvédelmi gépek munkaminőségének vizsgálata. Az amaránt gépesítése. termesztés és felhasználás technológiájának

19 Kutatási tevékenység Eredmények: A biohajtóanyagok alkalmazása megváltoztatja a motorok beállítási paramétereit. A mezőgazdasági traktorok hajtásánál az egyes fokozatok kapcsolási energia-veszteségeinek mérése alapján a kapcsolási idő nagysága jelentősen befolyásolja a veszteségeket. Közös K+F téma a MOL ZRt céggel: Gázolaj LPG összetételű hajtóanyag alkalmazásának vizsgálata a Common-rail rendszerű dízelmotorok üzemében. Hajtóanyag fogyasztás vizsgálatok.

20 Motorvizsgáló laboratórium (fékterem)

21 Kutatási tevékenység 9. Mezőgazdasági termények szárításának kutatása Célkitűzések: A kutató munka a régióban termesztett zöldségek és gyümölcsök szárítással való tartósításának fejlesztését célozta meg. Fő feladatunk volt a hagyományos (konvektív) szárítás és a fagyasztva szárítás összehasonlító vizsgálata (szárítási idő, energiafelhasználás, beltartalom, visszanedvesíthetőség, stb.). Eredmények: Bebizonyosodott, hogy a liofilezés (fagyasztva szárítás) a végtermék minősége szempontjából sokkal kedvezőbb, mint a konvektív vízeltávolítás. Az energiafelhasználás és a szárítási idő csökkenthető technológiai módosítással, pl. a kombinált (konvekciós és fagyasztva) szárítási eljárással.

22 Különféle laboratóriumi szárítóberendezések

23 Kutatási tevékenység 1. Agrártudományi kutatási témák Magas biológiai értékű tápanyagokat tartalmazó tájjellegű zöldségfélék (torma, káposzta) termesztés-technológiájának fejlesztését támogató alkalmazott kutatások. Ökológiai és tájtermesztési kutatások a szabolcs-szatmár-beregi térség tradicionális növényi kultúrái vonatkozásában. Egyes energianövények (pl.:fűz, akác, olasznád) termesztéstechnológiájának fejlesztését megalapozó kutatások, különösen a talajszennyező anyagok talajból történő eltávolítására. A precíziós mezőgazdálkodásnak a természeti erőforrások minőségére gyakorolt hatásvizsgálata. A GMO mentes termesztés ellenőrzési technológiai módszereinek kutatása és fejlesztése. Nagy beltartalmi értékű alternatív, szárazságtűrő növények termesztéstechnológiájának fejlesztésével kapcsolatos kutatások.

24 Kutatási tevékenység 11. Speciális élelmiszer-ipari kutatási területek Tájjellegű szántóföldi és zöldségnövények beltartalmi paramétereinek vizsgálata a fajta, a tápanyag-visszapótlás és az évjáratra jellemző klimatikus körülmények függvényében. A szabolcs-szatmár-beregi térség magas beltartalmi értékű növényi kultúráira alapozott funkcionális élelmiszerek feljesztésével kapcsolatos K+F+I tevékenységek. Az élelmiszer-feldolgozás technológiai és műszaki feltételrendszerének fejlesztése. Mezőgazdasági és termékfeldolgozási eredetű hulladékok és melléktermékek teljeskörű visszaforgatását célzó technológiai láncok, ciklusok kifejlesztése.

25 Az energiagazdálkodás oktatása Műszaki és Agrártudományi Intézet Az oktatásban részesülők köre: gépészmérnöki alapszak hallgatói mezőgazdasági és élelmiszer-ipari gépészmérnöki szak hallgatói Az oktatás időtartama: egy félév, heti 2 órában. A tananyag vázlatos felépítése: Energiahordozók (fosszilis tüzelőanyagok) Erőművek hálózat fogyasztók A mezőgazdaság és az ipar energetikai kérdései Megújuló energiák hasznosítása Lakóépületek fűtése, hűtése

26 Az energiagazdálkodás oktatása az intézetben Részletes tantárgyi program: Energiahordozók, erőművek Égéselmélet, kapcsolata a környezetvédelemmel Hőtermelő központok berendezései és üzemeltetési feltételei A tüzelőanyagok tulajdonságai Az olaj- és gáztüzelés berendezései, létesítményei Az égőfejek szerkezet és működése, üzeme és szabályozása A gázellátó hálózat kialakítása, szerelvényei és üzemeltetése A hulladéktüzelő berendezések szerkezete és üzeme Mezőgazdasági hulladékok aprítására szolgáló gépek és eszközök A biobrikett gyártási folyamatának elemzése, berendezésének szerkezete Biogáz termelésének lehetőségei, módjai és anyagai

27 Az energiagazdálkodás oktatása az intézetben Mezofil, termofil eljárások berendezései és azok üzemeltetése Üzemelő biogáz telepek technológiájának ismertetése Hulladékhő hasznosítási lehetőségek a mezőgazdaságban Tejtermelési hulladékhőt hasznosító berendezések Hulladékhő felhasználásra laklamas hőcserélők szerkezete és használata A mezőgazdasági terményszárítók üzemeltetési kérdései Hűtéstechnika alkalmazása a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeknél Hűtőházakban alkalmazott hűtéstechnikai eszközök szerkezet, kivitele, működése Hűtőberendezések és technológiák a mezőgazdaságban. A geotermikus-, nap- és szélenergia felhasználási és hasznosítási eljárásai

28 59. Országos Fizikatanári Ankét Innovatív energia audit egy konzervipari cég telephelyén Összeállította: Dr. Kerekes Benedek egyetemi tanár Nyíregyháza,

29 Az energia audit módszere Az energetikai auditnak a bemeneti oldalon elérhető megtakarítási lehetőségek feltárására, a felhasználáson belül pedig az elkülönítetten vagy az általános költségekben megjelenő fogyasztás mérséklésében és a technológiai jellegű fejlesztések általi energia megtakarítási lehetőségek feltárására célszerű kiterjednie. A fogyasztók szempontjából a közüzemi hálózati szolgáltatások igénybevétele bemeneti oldalon a szolgáltatási szerződéseken alapul. A szolgáltatók által biztosított energiahordozókat, energiaféleségeket a fogyasztó átalakítja, felhasználja, ami a felhasználás jellegétől függően termelési (technológiai) vagy általános (létesítményüzemeltetési és egyéb rezsi) költségként jelenik meg a fogyasztók által előállított termék vagy szolgáltatás költségeiben.

30 Az energia audit lépései az egyes energiahordozók beszerzésére és más közüzemi szolgáltatások igénybevételére vonatkozó szerződések költségeket befolyásoló részleteinek áttekintése, az alaptérítési díjaktól eltérő számlázási tételek feltárása, a tényleges fogyasztáshoz illeszkedő lekötéseket tartalmazó szerződések költséghatásainak elemzése, az auditálandó szervezet fő tevékenységi körének, technológiai, ill. szolgáltatási folyamatainak áttekintése, az auditálandó szervezet létesítmény struktúrájának megismerése, az egyes energiaféleségek fogyasztásának és a közüzemi szolgáltatások igénybevételének elemzése a felhasználási cél függvényében, javaslatok készítése az energiafelhasználás és a közüzemi szolgáltatások igénybevételének racionalizálására.

31 Elemzett területek Az elemzésbe bevont közüzemi hálózati szolgáltatások: villamos energia gáz víz melegvíz szennyvíz tüzelőanyag, hajtóanyag. Az elemzésben megkülönböztetett felhasználási célok: létesítményüzemeltetés technológiai felhasználás Az elemzés időintervalluma az előző 3 lezárt naptári év.

32 Az energia audit adatbázisa Az energiafelhasználás racionalizálására vonatkozó javaslat előtt a helyzetelemzésnek az energiahordozók és az egyéb közüzemi szolgáltatások éves felhasználásából és annak költségéből kell kiindulni. Az elemzés és az energiafelhasználás és a közüzemi szolgáltatások igénybevételének racionalizálására vonatkozó javaslat az auditálandó szervezet által szolgáltatott információkon alapul. Az átadott dokumentumok az energia és egyéb közüzemi szolgáltatási költségeket befolyásoló szerződési adatokra, 3 éves fogyasztási és költség adatokra, a jellemző fő technológiák, ill. szolgáltatások, valamint a létesítmények jellemzőire vonatkoznak. Az átadott dokumentumok alapján az elemzés számítógépes adatfeldolgozás segítségével történt.

33 Az élelmiszer-ipari cég bemutatása 1. A feldolgozó üzem fő tevékenysége a zöldség és gyümölcs alapú konzervgyártás, ebből következően működési költségeinek jelentős része is szezonális, a mezőgazdasági termék-betakarítási időszakhoz köthető. A beszállítói piac időjárástól is függő kockázati tényezői miatt a feldolgozó cég számára különös jelentősége van a szerződéseken alapuló energia felhasználás racionalizálásnak. A vállalkozás bevételeinek jelentős részét fordítja energiával és vízfelhasználással kapcsolatos kiadásokra.

34 Az élelmiszer-ipari cég bemutatása 2. A vállalkozás telephelyén található létesítmények túlnyomó többsége technológiai és logisztikai létesítmény (üzem vagy raktár) így az energiával és vízfelhasználással kapcsolatos kiadások csekély része fordítódik csak a nem termelési célú létesítmény-üzemeltetésre. A feldolgozó cég fő termékei a borsó és kukorica konzerv. Ezek mellett időszakosan, megrendeléstől függően meggy, paradicsom, paprika és uborka feldolgozása is folyik. Energia fogyasztás szempontjából főleg a nyári hónapok a meghatározóak, június hónapban a borsó, míg júliusszeptemberben a csemegekukorica feldolgozása történik.

35 Az élelmiszer-ipari cég bemutatása 3. A termelőtevékenységet négy alapvető technológiai vonal határozza meg: a borsó előkészítő, a borsótöltő a kukorica előkészítő és a kukoricatöltő vonal. A szezonális, az egyes növények betakarítási időszakához kötött tevékenységek miatt ezek közül mindig csak kettő-kettő üzemel. További technológiai kiegészítő egységek: a csomagoló és címkéző vonal, a raktárak, a vízmű és a vízhálózat, a kazánház, a kompresszorház, a szennyvíz és öntöző rendszer.

36 Az üzem létesítményei (a gyártó csarnokokon kívül) Irodaépület (21 helyiség, 22 m2) Laboratóriumok (8 helyiség, 15 m2) Csomagoló csarnok (4 helyiség, kb. 125 m2) Öltöző, szoc. részleg (13 helyiség, kb. 22 m2) Összesen: 184 m2 bruttó alapterület

37 A létesítmények energetikai elemzése A nettó határoló falfelületek meghatározása Nyílászárók felületének számítása Hőveszteségek meghatározása - falazat - födém - padozat hővesztesége - infrakamerás hőtérkép készítése

38 Javaslatok a hőveszteség csökkentésére A falazat szigetelése (1 cm-es EPS 8) A födém kiegészítő hőszigetelése (1 cm-es EPS 1 hőszigetelő lemezzel) A padozatok felújítása (az aljzatba épített 5 cm-es EPS 1 lépésálló polisztirol hőszigetelő lemezzel) Elérhető megtakarítás: 5 7 %

39 Villamos energiafogyasztási adatok A villamos energiafogyasztás alapvetően két elkülöníthető helyen történik: a központi telephelyen és a szennyvízüzemben. Bejövő teljesítmény: Központi telephely (gyártó csarnokok, iroda épület, térvilágítás): 22 kw szennyvíz üzem: 154 kw Szerződött éves villamos energia mennyiség 29- ben: 1,15 GWh.

40 Vizsgálati eredmények 1. A konzervgyár technológiai villamos energia-felhasználása 29-ben (kwh) január február március április május június július augusztus szeptember október november december Technológia

41 Vizsgálati eredmények 2. A konzervgyár létesítménybeli villamos energia-felhasználása 29-ben (kwh) január február március április május június július augusztus szeptember október november december Létesítmény

42 Korszerűsítési javaslatok 1. Hálózatba visszatápláló napelemes rendszerek 2. Szigetüzemű napelemes rendszer akkumulátorral 3. Napelemes kültéri világító rendszerek 4. A világítótestek korszerűsítése, automatizálás Elérhető összes teljesítmény: kb. 28 kw Beruházási költségek: kb. 45 MFt Éves energia megtakarítás: kb. 85 kw (kb. 7,5 %) Várható megtérülési idő: kb. 1 év

43 A gázfogyasztás elemzése A gáz felhasználása alapvetően két jól elkülöníthető célból történik: - a technológia ellátására a központi kazánházában - az épületek fűtését ellátó kazánokban A technológiai célú hőenergia felhasználás arányai a fő berendezések szerint: Sterilező 41% Alagút pasztőröző 23% Csigás előfőzők 11% Felöntőlé készítés 5% A központi kazánházban három kazán üzemel, több, mint 5 MW összteljesítménnyel.

44 Vizsgálati eredmények 1. létesítmény- felhasználás 29 gnm hónapok mennyiség

45 Vizsgálati eredmények 2. technológia- felhasználás gnm mennyiség hónapok

46 Vizsgálati eredmények 3. összes felhasználás gnm mennyiség hónapok

47 Fejlesztési javaslatok Használati meleg víz ellátás napkollektorral Csőköteges hőcserélők alkalmazása a feldolgozó vonalaknál Lemezes hőcserélő rendszer beépítése a sterilező hűtőtoronyhoz A csigás előfőző cseréje (szalagos rendszerűre)

48 Költség és megtakarítás A műszaki fejlesztések beruházási költsége: kb. 6 MFt Becsült éves energia megtakarítás: kb. 2 MFt (33 %) Várható megtérülési idő: kb. 3 év

49 Vízfelhasználás Víznyerés: 5 db saját fúrt kútból Kapacitás : 19 2 köbméter/óra Vízfelhasználás: 4. köbméter/nap (a termékfeldolgozás időszakában) Éves vízfelhasználás: 22. köbméter Keletkező szennyvíz: kb. ugyanennyi

50 A szennyvíz kezelése Folyamata: - elsődleges: összegyűjtés közös gyűjtőcsatornába - másodlagos: ülepítés (25 köbméteres tározó) - harmadlagos: szűrés (5 köbméteres tározó, 2 db dobszűrővel) - 2. köbméteres szennyvíz tó - szennyvíz kiöntöző rendszer

51 Javaslatok A technológiai vízfelhasználás ésszerű csökkentése (pl. a meleg víz újbóli felhasználása, hőcserélők alkalmazása a feldolgozás egyes fázisaiban) A szennyvíz levegőztetése szélgépekkel az ülepítő tavakban ( a szerves anyagok feltárásának elősegítése)

52 59. Országos Fizikatanári Ankét Napenergiával működtetett abszorpciós hűtő alkalmazása légkondicionáló berendezéseknél Összeállította: Szilágyi Attila doktorandusz Nyíregyháza,

53 A téma időszerűsége és jelentősége A légkondicionáló berendezések nyári villamos energia-igénye a fosszilis hőerőművek leterheltségét okozzák. Cél: a környezetterhelés csökkentése. Napenergiával történő hűtés, légkondicionálás előnyei: környezetbarát megoldás (nincs környezetszennyezés), nincs szükség energiatárolásra, csökkenti a költségeinket és az energiafüggőségünket.

54 Villamos energiafogyasztási csúcsok

55 Téli villamosenergia fogyasztási csúcs

56 Nyári villamosenergia fogyasztási csúcs

57 Nyári középhőmérsékletek

58 Téli és nyári villamosenergia fogyasztási csúcsok

59 Hűtés napenergiával Lehetőségek: napkollektor + abszorpciós hűtő, napkollektor + Stirling-motor generátorral és kompresszoros hűtő, napelem + Peltier konverter, napelem + abszorpciós hűtő, napelem + kompresszoros hűtő, napelem + vízszivattyú és hőcserélő (kútvíz alkalmazása hűtésre; a felmelegedett víz felhasználható pl. öntözésre).

60 Napelemes energiahasznosítás Használhatjuk közvetlenül egy DC/DC átalakítóval (24V/12V). Szükség esetén akkumulátorokban tárolhatjuk a villamos energiát. Hatásfokuk % (maximum 4 %).

61 Napkollektoros hőhasznosítás vákuumcsöves kollektor hasznos felülete 1,485 m 2 (15 csöves kollektor) A kapcsolási rajz a mérési pontokkal.

62 Abszorpciós hűtő (Dometic)

63 Napkollektor hőhasznosítása direkt és szórt napsugárzás mérése: Kipp & Zonen CM-11 típusú piranométerrel

64 Napkollektor hőteljesítménye

65 Abszorpciós hűtő teljesítménye A hűtőteljesítmény meghatározása: Tmc QP ctmc dt dv ct TQ dt A felfűtési idő elég hosszú: 2 óra. Innentől számítva mutatja az ábra a pillanatnyi felvett villamos és leadott hűtési teljesítmény-értékeket.

66 Abszorpciós hűtő teljesítménye A napelem által termelt villamos energia egy DC/DC 24V/12V konverteren át jutott el a hűtő aggregáthoz, miközben a pillanatnyi felvett feszültség és áramerősség értékek rögzítve lettek, a plusz energia akkumulátorokban lett tárolva. A hűtő által leadott hűtőteljesítmény egy hőcserélő segítségével lett hasznosítva, ahol a szekunder kör munkaközege víz, propilén glikol és levegő volt. A hőmérséklet mérése két ponton PT1 típusú szenzorokkal történt. A hűtő maximális villamos teljesítménye 17 W, az átlagos érték 13 W körül alakult. A hűtőteljesítmény 2 és 8 W között mozgott, átlagos értéke 55 W volt,6 és,2 dm 3 s -1 térfogatáram-tartományon belül. A hűtő átlagos hatásfoka vízzel 45%, propilén glikollal 31% és levegővel 3% volt.

67 Abszorpciós hűtő hőcserélővel

68 A szekunder hűtőkör

69 Hűtés propilén glikollal Hűtés hőmérséklet, Celsius idő, min

70 Hűtés levegővel Hűtés hőmérséklet, Celsius idő, min

71 Összefoglalás Megállapítható, hogy napkollektorral, illetve napelemmel közvetlenül biztosítható a szükséges energia az abszorpciós hűtő, illetve a légkondicionáló berendezések számára (keringető szivattyú, ventilátor). A leadott teljesítményeket két paraméter befolyásolta: a térfogatáram és a hőmérséklet-különbség. További feladatok: a légkondicionáló egységek vezérlésének megoldása, a mérési adatok alapján a rendszer működésének optimalizálása.

72 Könyvajánló

73 Köszönöm a megtisztelő figyelmet!

Írta: Kovács Csaba 2008. december 11. csütörtök, 20:51 - Módosítás: 2010. február 14. vasárnap, 15:44

Írta: Kovács Csaba 2008. december 11. csütörtök, 20:51 - Módosítás: 2010. február 14. vasárnap, 15:44 A 21. század legfontosabb kulcskérdése az energiaellátás. A legfontosabb környezeti probléma a fosszilis energiahordozók elégetéséből származó széndioxid csak növekszik, aminek következmény a Föld éghajlatának

Részletesebben

15 LAKÁSOS TÁRSASHÁZ MELEGVÍZ IGÉNYÉNEK

15 LAKÁSOS TÁRSASHÁZ MELEGVÍZ IGÉNYÉNEK 1 MISKOLCI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR VEGYIPARI GÉPEK TANSZÉKE 15 LAKÁSOS TÁRSASHÁZ MELEGVÍZ IGÉNYÉNEK ELLÁTÁSRA SZOLGÁLÓ NAPKOLLEKTOROS RENDSZER KIVÁLASZTÁSA KÉSZÍTETTE: Varga-Fojtó Ágnes

Részletesebben

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM KÖZL EKEDÉSMÉRNÖ KI ÉS JÁRMŰMÉRNÖ KI KAR Járműmérnöki alapképzési (BSc) szak Budapest 2013 1. A felsőoktatási intézmény neve, címe; BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI

Részletesebben

FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK 2013. JÚNIUS 28-I ÜLÉSÉRE

FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK 2013. JÚNIUS 28-I ÜLÉSÉRE E LİTERJESZTÉS FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK 2013. JÚNIUS 28-I ÜLÉSÉRE 10. IKTATÓSZÁM:55-3/2013. MELLÉKLET: - DB. TÁRGY: Tájékoztató a megújuló energia hasznosításával kapcsolatos Fejér megyei eredményekrıl,

Részletesebben

AZ RD-33 HAJTÓMŰ SZERKEZETI FELÉPÍTÉSÉNEK ISMERTETÉSE. Elektronikus tansegédlet az RD-33 hajtómű szerkezettani oktatásához

AZ RD-33 HAJTÓMŰ SZERKEZETI FELÉPÍTÉSÉNEK ISMERTETÉSE. Elektronikus tansegédlet az RD-33 hajtómű szerkezettani oktatásához Vetor László Richard AZ RD-33 HAJTÓMŰ SZERKEZETI FELÉPÍTÉSÉNEK ISMERTETÉSE Elektronikus tansegédlet az RD-33 hajtómű szerkezettani oktatásához A tansegédlet felépítése A bemutatón belül az RD-33 hajtómű

Részletesebben

PÁLYÁZAT. Program neve: Támogatás szakmai iránya: Program kódja:

PÁLYÁZAT. Program neve: Támogatás szakmai iránya: Program kódja: PÁLYÁZAT Program neve: Támogatás szakmai iránya: Program kódja: Megvalósítandó cél: Kedvezményezettek Környezet és Energia Operatív Program Épületenergetikai fejlesztések megújuló energiaforrás hasznosítással

Részletesebben

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM PETZ LAJOS EGÉSZSÉGÜGYI ÉS SZOCIÁLIS INTÉZET ÖNÉRTÉKELÉS 2014. JANUÁR

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM PETZ LAJOS EGÉSZSÉGÜGYI ÉS SZOCIÁLIS INTÉZET ÖNÉRTÉKELÉS 2014. JANUÁR SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM PETZ LAJOS EGÉSZSÉGÜGYI ÉS SZOCIÁLIS INTÉZET ÖNÉRTÉKELÉS INTÉZMÉNYAKKREDITÁCIÓS ELJÁRÁSBAN 2014. január Készítette: Az Intézeti akkreditációt előkészítő bizottság: Dr. Nagy Sándor

Részletesebben

5. témakör. Megújuló energiaforrások

5. témakör. Megújuló energiaforrások 5. témakör Megújuló energiaforrások Tartalom 1. A világ energiapotenciálja 2. Magyarország energiapotenciálja 3. Energiatermelés megújuló energiaforrásokból 3.1. Vízer m 3.2. Széler m 3.3. Napenergia 3.4.

Részletesebben

HIDROTERMIKUS HŐ HŐSZIVATTYÚZÁSI LEHETŐSÉGEI A DUNA VÍZGYŰJTŐJÉN

HIDROTERMIKUS HŐ HŐSZIVATTYÚZÁSI LEHETŐSÉGEI A DUNA VÍZGYŰJTŐJÉN HIDROTERMIKUS HŐ HŐSZIVATTYÚZÁSI LEHETŐSÉGEI A DUNA VÍZGYŰJTŐJÉN Átfogó tervre lenne szükség Fodor Zoltán 1, Komlós Ferenc 2 1 Geowatt Kft., 2 Ny. minisztériumi vezető-főtanácsos A természettudomány azt

Részletesebben

FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5. /Fax: (54) 531 000 ; 531 001 E-mail: foldes.ph@gmail.com

FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5. /Fax: (54) 531 000 ; 531 001 E-mail: foldes.ph@gmail.com FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5. /Fax: (54) 531 000 ; 531 001 E-mail: foldes.ph@gmail.com Iktatószám: 832/2011. 33. T Á J É K O Z T A T Ó a Képviselő-testülethez az

Részletesebben

Olvassa tovább, milyen megoldást nyújt Önnek a Viktória Solar:

Olvassa tovább, milyen megoldást nyújt Önnek a Viktória Solar: Miért éri meg a megújuló energiával foglalkozni? 1. Pénztárcabarát energia Minden családnak, vállalkozásnak jól jönne egy kis plusz bevétel. A megújuló energiaforrásokkal jókora összeget lehet megspórolni

Részletesebben

VP2-4.1.1.1-16 Állattartó telepek korszerűsítése

VP2-4.1.1.1-16 Állattartó telepek korszerűsítése VP2-4.1.1.1-16 Állattartó telepek korszerűsítése 1. Jogosultak köre: I. Mezőgazdasági termelő, amennyiben a. utolsó lezárt teljes üzleti évben, fiatal termelő esetében lezárt üzleti évben legalább 6000

Részletesebben

Vajszló, 140 hrsz. biogáz üzem egységes környezethasználati engedélye

Vajszló, 140 hrsz. biogáz üzem egységes környezethasználati engedélye Th. melléklet TELEPHELY ADATOK (Th) Száma: Th. 7/1. oldal 1. Telephely főbb adatai: 1.1. Megnevezése: Vajszlói biogáz üzem 1.2. Sertéstelep címe: Vajszló, 140 hrsz 1.3. EOV koordináták: Y: 568 278 X: 580

Részletesebben

8. Energiatermelő rendszerek üzeme

8. Energiatermelő rendszerek üzeme Energetika 83 8. Energiatermelő rendszerek üzeme Az energia termelését (=átalakítását) műszaki berendezésekben valósítjuk meg. Az ember sütési-főzési feladatokra tűzhelyeket, fűtés biztosítására: kandallókat,

Részletesebben

A villamos energiára vonatkozó uniós GPP-követelmények

A villamos energiára vonatkozó uniós GPP-követelmények A villamos energiára vonatkozó uniós GPP-követelmények A környezetvédelmi szemléletű közbeszerzés (GPP) önkéntesen alkalmazott eszköz. Ez a dokumentum a villamos energia termékcsoportra vonatkozóan kidolgozott

Részletesebben

7/2006. (V. 24.) TNM rendelet. az épületek energetikai jellemzıinek meghatározásáról

7/2006. (V. 24.) TNM rendelet. az épületek energetikai jellemzıinek meghatározásáról 1. oldal 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzıinek meghatározásáról Az épített környezet alakításáról és védelmérıl szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. -a (2) bekezdésének h)

Részletesebben

31/1994. (XI. 10.) IKM rendelet. Hegesztési Biztonsági Szabályzat kiadásáról. Hegesztési Biztonsági Szabályzat

31/1994. (XI. 10.) IKM rendelet. Hegesztési Biztonsági Szabályzat kiadásáról. Hegesztési Biztonsági Szabályzat 1. oldal, összesen: 24 1. oldal, összesen: 24 43/1999. (VIII. 4.) GM rendelet a Hegesztési Biztonsági Szabályzat kiadásáról szóló. (XI. 10.) IKM rendelet módosításáról A munkavédelemr l szóló 1993. évi

Részletesebben

egyéni esélyegyenlőségi tanácsadás, valamint esélyegyenlőséget támogató rendezvények szervezése

egyéni esélyegyenlőségi tanácsadás, valamint esélyegyenlőséget támogató rendezvények szervezése BME HSZI HALLGATÓI SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a hallgatók szakmai és emberi támogatását a Hallgatói Szolgáltatási Igazgatóság (HSZI) legtöbb munkatársat

Részletesebben

7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról 1. 2. 3. 4.

7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról 1. 2. 3. 4. 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról 2016.01.01 2017.12.31 8 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról Az épített

Részletesebben

8660 Tab, Kossuth L. u. 49. hrsz.: 43/1 (Tabi Közös Önkormányzati Hivatal) 8660 Tab, Kossuth L. u. 49. Teljesítés helye:

8660 Tab, Kossuth L. u. 49. hrsz.: 43/1 (Tabi Közös Önkormányzati Hivatal) 8660 Tab, Kossuth L. u. 49. Teljesítés helye: KEOP-5.5.0/B/12-2013-0035,Tab város egyes közintézményeinek energetikai korszerűsítése kivitelezési szerződés keretében - tájékoztató a szerződés módosításáról Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/44 Beszerzés

Részletesebben

Fizika 7. 8. évfolyam

Fizika 7. 8. évfolyam Éves órakeret: 55,5 Heti óraszám: 1,5 7. évfolyam Fizika 7. 8. évfolyam Óraszám A testek néhány tulajdonsága 8 A testek mozgása 8 A dinamika alapjai 10 A nyomás 8 Hőtan 12 Összefoglalás, ellenőrzés 10

Részletesebben

A közel nulla energiaigényű épületek energiaellátási lehetőségei 2016. 01. 20

A közel nulla energiaigényű épületek energiaellátási lehetőségei 2016. 01. 20 energiaellátási lehetőségei energiaellátási lehetőségei Készítette: Petrikó László - tanársegéd SZE Építészeti és Épületszerkezettani Tanszék energiaellátási lehetőségei jogszabályi háttér Jogszabályi

Részletesebben

Első számú Időszakos beszámoló

Első számú Időszakos beszámoló A projekt azonosító száma: GOP-111-11-2012-0137 A (fő)kedvezményezett neve: Terményszárító, Gabonafeldolgozó és Villamosipari Berendezéseket Gyártó és Szerelő Kft. Első számú Időszakos beszámoló 1. A BESZÁMOLÓ

Részletesebben

Partnerséget építünk. A helyes fűtési rendszer kiválasztása

Partnerséget építünk. A helyes fűtési rendszer kiválasztása Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 Partnerséget építünk Vállalkozások a fenntartható városfejlesztésért HUSK/1001/1.1.2/0046- SUSTAIN A helyes fűtési rendszer kiválasztása

Részletesebben

Szóbeli vizsgatantárgyak. 1. Villamos gépek és hajtások 2. Bányavillamossági és bányaipari ismeretek 52 5436 03/V

Szóbeli vizsgatantárgyak. 1. Villamos gépek és hajtások 2. Bányavillamossági és bányaipari ismeretek 52 5436 03/V Szóbeli vizsgatantárgyak 1. Villamos gépek és hajtások 2. Bányavillamossági és bányaipari ismeretek 2 Villamos gépek és hajtások 1. a/ A villamos tér - Jellemezze a villamos teret! Ismertesse a térerősség

Részletesebben

FELHÍVÁS. A mezőgazdasági üzemek összteljesítményének és fenntarthatóságának javítására. A felhívás címe:

FELHÍVÁS. A mezőgazdasági üzemek összteljesítményének és fenntarthatóságának javítására. A felhívás címe: FELHÍVÁS A mezőgazdasági üzemek összteljesítményének és fenntarthatóságának javítására A felhívás címe: Kertészet korszerűsítése- üveg- és fóliaházak létesítése, energiahatékonyságának növelése geotermikus

Részletesebben

Javaslat támogatási kérelem benyújtására a TOP-1.1.1-15 kódszámú, Felhívás ipari parkok, iparterületek fejlesztésére tárgyú pályázatra

Javaslat támogatási kérelem benyújtására a TOP-1.1.1-15 kódszámú, Felhívás ipari parkok, iparterületek fejlesztésére tárgyú pályázatra Javaslat támogatási kérelem benyújtására a TOP-1.1.1-15 kódszámú, Felhívás ipari parkok, iparterületek fejlesztésére tárgyú pályázatra Ózd, 2016. május 20. Előterjesztő: Polgármester Előkészítő: PH. Településfejlesztési

Részletesebben

FELHÍVÁS. A mezőgazdasági üzemek összteljesítményének és fenntarthatóságának javítására. A Felhívás címe: Szarvasmarhatartó telepek korszerűsítése

FELHÍVÁS. A mezőgazdasági üzemek összteljesítményének és fenntarthatóságának javítására. A Felhívás címe: Szarvasmarhatartó telepek korszerűsítése FELHÍVÁS A mezőgazdasági üzemek összteljesítményének és fenntarthatóságának javítására. A Felhívás címe: Szarvasmarhatartó telepek korszerűsítése A Felhívás kódszáma: VP2-4.1.1.3-16 Magyarország Kormányának

Részletesebben

Hibrid haszongépjárművek

Hibrid haszongépjárművek Alternatív hajtás Hibrid haszongépjárművek DR. NAGYSZOKOLYAI IVÁN Hibrid hajtástechnika nélkül nem lehet teljesíteni a szén-dioxid- és szennyezőanyag-határértékeket, csak a hibridekkel és tisztán villanyautókkal

Részletesebben

31 582 09 0001 31 01 Épületgépészeti csőhálózat- és berendezés-szerelő

31 582 09 0001 31 01 Épületgépészeti csőhálózat- és berendezés-szerelő 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Fűrészüzemi technológia gazdaságosságának növelése a gyártás során keletkező melléktermékek energetikai hasznosításával

Fűrészüzemi technológia gazdaságosságának növelése a gyártás során keletkező melléktermékek energetikai hasznosításával EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR Energia- és Minőségügyi Intézet Tüzeléstani és Hőenergia Intézeti Tanszék Fűrészüzemi technológia gazdaságosságának növelése a gyártás során keletkező melléktermékek

Részletesebben

Beruházó: Záveczki Zoltán tel: 06-30/645-01-26 email: zzoltan@t-email.hu Műszaki információk: Czövek Béla 06-70/411-28-99 fondiker@gmail.

Beruházó: Záveczki Zoltán tel: 06-30/645-01-26 email: zzoltan@t-email.hu Műszaki információk: Czövek Béla 06-70/411-28-99 fondiker@gmail. Beruházó: Záveczki Zoltán tel: 06-30/645-01-26 email: zzoltan@t-email.hu Műszaki információk: Czövek Béla 06-70/411-28-99 fondiker@gmail.com Telek területe összesen: 816m2 amire egy ikerház épül. Az első

Részletesebben

Medgyesbodzás Község Önkormányzat Gazdasági programja 2011-2014.

Medgyesbodzás Község Önkormányzat Gazdasági programja 2011-2014. Medgyesbodzás Község Önkormányzat Gazdasági programja 2011-2014. Jóváhagyva: 25/2011. (III.29) sz határozattal I. Bevezetés A gazdasági program elkészítésének célja, hogy az Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

I. Századvég-MET energetikai tanulmányíró verseny

I. Századvég-MET energetikai tanulmányíró verseny I. Századvég-MET energetikai tanulmányíró verseny Választott témakör A megújuló energiaforrásokat felhasználó villamosenergia termelő egységek hozambizonytalanságához kapcsolódó hálózati megoldások Fejlesztési

Részletesebben

358/2008. (XII. 31.) Korm. rendelet

358/2008. (XII. 31.) Korm. rendelet 358/2008. (XII. 31.) Korm. rendelet a telepengedély, illetve a telep létesítésének bejelentése alapján gyakorolható egyes termelő és egyes szolgáltató tevékenységekről, valamint a telepengedélyezés rendjérő

Részletesebben

NÖVELÉSE GEOTERMIKUS ENERGIA FELHASZNÁLÁSÁNAK LEHETŐSÉGÉVEL VP-2-4.1.3.1.-16

NÖVELÉSE GEOTERMIKUS ENERGIA FELHASZNÁLÁSÁNAK LEHETŐSÉGÉVEL VP-2-4.1.3.1.-16 PÁLYÁZAT KERTÉSZET KORSZERŰSÍTÉSE- ÜVEG- ÉS FÓLIAHÁZAK LÉTESÍTÉSE, ENERGIAHATÉKONYSÁGÁNAK NÖVELÉSE GEOTERMIKUS ENERGIA FELHASZNÁLÁSÁNAK LEHETŐSÉGÉVEL VP-2-4.1.3.1.-16 A PÁLYÁZATI KIÍRÁS CÉLJA: A jelen

Részletesebben

SZAKTANÁCSADÁSI FÜZETEK

SZAKTANÁCSADÁSI FÜZETEK SZAKTANÁCSADÁSI FÜZETEK Az FVM K+F Szakmai Szaktanácsadási Központ Hálózat kiadványai SZARVASMARHA ISTÁLLÓK TERMÉSZETES SZELLŐZTETÉSE Dr. Bak János Pazsiczki Imre Kiadja: FVM Mezőgazdasági Gépesítési Intézet

Részletesebben

FELHÍVÁS. A mezőgazdasági üzemek összteljesítményének és fenntarthatóságának javítására. A Felhívás címe: Sertéstartó telepek korszerűsítése

FELHÍVÁS. A mezőgazdasági üzemek összteljesítményének és fenntarthatóságának javítására. A Felhívás címe: Sertéstartó telepek korszerűsítése FELHÍVÁS A mezőgazdasági üzemek összteljesítményének és fenntarthatóságának javítására. A Felhívás címe: Sertéstartó telepek korszerűsítése A Felhívás kódszáma: VP2-4.1.1.5-16 Magyarország Kormányának

Részletesebben

Üzemlátogatás a pécsi Pannonpower biomassza erőműben és a Szentágothai János Kutatóközpontban

Üzemlátogatás a pécsi Pannonpower biomassza erőműben és a Szentágothai János Kutatóközpontban Üzemlátogatás a pécsi Pannonpower biomassza erőműben és a Szentágothai János Kutatóközpontban 2014. március 11-én került megrendezésre az Energetikai Szakkollégium tavaszi, Ganz Ábrahám emlékfélévének

Részletesebben

Műszaki Biztonsági Szabályzat

Műszaki Biztonsági Szabályzat Műszaki Biztonsági Szabályzat 2. Fogalommeghatározások 2.1. Általános fogalommeghatározások Almérő: olyan gázmérő, mely a joghatással járó elszámolási mérő által mért gázfogyasztások, vagy gázfogyasztó

Részletesebben

Tájékoztató szerződés módosításról

Tájékoztató szerződés módosításról Tájékoztató szerződés módosításról Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/72 Beszerzés tárgya: Építési beruházás Kivitelezés Hirdetmény típusa: Tájékoztató a szerződés módosításáról/ké/2013.07.01 KÉ Eljárás

Részletesebben

Előterjesztés Képviselő-testület 2016. április 14 én tartandó ülésére

Előterjesztés Képviselő-testület 2016. április 14 én tartandó ülésére Előterjesztés Képviselő-testület 2016. április 14 én tartandó ülésére Tárgy: Javaslat a TOP -os pályázati felhívások támogatási kérelmének benyújtására Előterjesztő: Tóth József polgármester Előkészítő:

Részletesebben

JÁRMŰVEK FEDÉLZETÉN MEGKÖTÖTT SZÉNDIOXID LEHETŐSÉGÉNEK GAZDASÁGI ÉS KÖRNYEZETVÉDELMI ELEMZÉSE

JÁRMŰVEK FEDÉLZETÉN MEGKÖTÖTT SZÉNDIOXID LEHETŐSÉGÉNEK GAZDASÁGI ÉS KÖRNYEZETVÉDELMI ELEMZÉSE JÁRMŰVEK FEDÉLZETÉN MEGKÖTÖTT SZÉNDIOXID LEHETŐSÉGÉNEK GAZDASÁGI ÉS KÖRNYEZETVÉDELMI ELEMZÉSE ZÁDOR ISTVÁN okleveles közlekedésmérnök, Kogát Közhasznú Nonprofit Kft. 4400 Nyíregyháza, Eperjes út 16. istvan.zador@kogat.hu

Részletesebben

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM KÖZLEKEDÉSMÉRNÖKI KAR

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM KÖZLEKEDÉSMÉRNÖKI KAR BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM KÖZLEKEDÉSMÉRNÖKI KAR Közlekedésmérnöki alapképzési (BSc) szak Budapest 2008 Tartalomjegyzék Alapadatok... 1 Bevezetés... 2 1. A Közlekedésmérnöki Karon folyó

Részletesebben

ÁLLATTARTÓ TELEPEK KORSZERŰSÍTÉSE VP2-4.1.1.1-16

ÁLLATTARTÓ TELEPEK KORSZERŰSÍTÉSE VP2-4.1.1.1-16 ÁLLATTARTÓ TELEPEK KORSZERŰSÍTÉSE VP2-4.1.1.1-16 A Felhívás célja a lófélék, a húshasznosítású galamb, a strucc, az emu, a fürj, a nyúl, a méh és a csincsilla tartásának támogatása. A Felhívás több területen

Részletesebben

Tájékoztató szerződés módosításáról 2. - Szent Erzsébet Otthon

Tájékoztató szerződés módosításáról 2. - Szent Erzsébet Otthon Tájékoztató szerződés módosításáról 2. - Szent Erzsébet Otthon Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/43 Beszerzés tárgya: Építési beruházás Kivitelezés Hirdetmény típusa: Tájékoztató a szerződés módosításáról/ké/2013.07.01

Részletesebben

WST SK 300/400/500-1 solar

WST SK 300/400/500-1 solar 6 720 610 242-00.3O Indirekt fűtésű melegvíztároló WST SK 300/400/500-1 solar Telepítési és karbantartási útmutató szakember számára HU 2 Tartalomjegyzék HU Tartalomjegyzék 1 Biztonsági útmutató és a szimbólumok

Részletesebben

FELHÍVÁS. A felhívás címe: Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése. A felhívás kódszáma: TOP-3.2.1-15

FELHÍVÁS. A felhívás címe: Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése. A felhívás kódszáma: TOP-3.2.1-15 FELHÍVÁS Az önkormányzati tulajdonban lévő épületállomány energetikai felújításának megvalósítására, megújuló energiaforrások fokozott bevonásával, megyei területi szereplők részére A felhívás címe: Önkormányzati

Részletesebben

Szóbeli vizsgatantárgyak. 1. Kohászati technológia 2. Kohászati géptan 3. Gazdasági, munkajogi, munka- és környezetvédelmi ismeretek 52 5432 06/V

Szóbeli vizsgatantárgyak. 1. Kohászati technológia 2. Kohászati géptan 3. Gazdasági, munkajogi, munka- és környezetvédelmi ismeretek 52 5432 06/V Szóbeli vizsgatantárgyak 1. Kohászati technológia 2. Kohászati géptan 3. Gazdasági, munkajogi, munka- és környezetvédelmi ismeretek 2 Kohászati technológia tantárgy szóbeli vizsgatételei 1. a. Ismertesse

Részletesebben

NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA NYÍREGYHÁZA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSI ELVI STRATÉGIÁJA

NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA NYÍREGYHÁZA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSI ELVI STRATÉGIÁJA NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA NYÍREGYHÁZA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSI ELVI STRATÉGIÁJA Elfogadva: 2010. július 26. TARTALOMJEGYZÉK PREAMBULUM... 3 I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 4 II. A NYÍREGYHÁZI

Részletesebben

Vidékfejlesztési Program 2014-2020 Alapvető szolgáltatások és a falvak megújítása a vidéki térségekben

Vidékfejlesztési Program 2014-2020 Alapvető szolgáltatások és a falvak megújítása a vidéki térségekben Vidékfejlesztési Program 2014-2020 Alapvető szolgáltatások és a falvak megújítása a vidéki térségekben Lantos Gergely főosztályvezető-helyettes Miniszterelnökség Agrár-vidékfejlesztéséért Felelős Államtitkárság

Részletesebben

Tervezési segédlet. auroflow plus VPM 15 D / 30 D szolár töltőállomás. 2. kiadás

Tervezési segédlet. auroflow plus VPM 15 D / 30 D szolár töltőállomás. 2. kiadás Tervezési segédlet auroflow plus VPM 15 D / 30 D szolár töltőállomás Vaillant Saunier Duval Kft. 1 / 119. oldal Vaillant auroflow plus tervezési segédlet Vaillant Saunier Duval Kft. 2 / 119. oldal Vaillant

Részletesebben

8660 Tab, Kossuth L. u. 49. hrsz.: 43/1 (Tabi Közös Önkormányzati Hivatal) 8660 Tab, Kossuth L. u. 49. Teljesítés helye:

8660 Tab, Kossuth L. u. 49. hrsz.: 43/1 (Tabi Közös Önkormányzati Hivatal) 8660 Tab, Kossuth L. u. 49. Teljesítés helye: KEOP-5.5.0/B/12-2013-0035 azonosítószámú projekt keretében Tab város egyes közintézményeinek energetikai korszerűsítése - tájékoztató az eljárás eredményéről Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/113 Beszerzés

Részletesebben

KOMPOSZTÁLÁS, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SZENNYVÍZISZAPRA

KOMPOSZTÁLÁS, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SZENNYVÍZISZAPRA KOMPOSZTÁLÁS, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SZENNYVÍZISZAPRA 2.1.1. Szennyvíziszap mezőgazdaságban való hasznosítása A szennyvíziszapok mezőgazdaságban felhasználhatók a talaj szerves anyag, és tápanyag utánpótlás

Részletesebben

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI INTÉZKEDÉSI TERV 2006-2008

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI INTÉZKEDÉSI TERV 2006-2008 JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI INTÉZKEDÉSI TERV Jóváhagyta: a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés 58/2006.(IV.28.) számú határozatával Készítette: Jász-Nagykun-Szolnok

Részletesebben

Energiahatékony iskolák fejlesztése

Energiahatékony iskolák fejlesztése PÁLYÁZATI FELHÍVÁS az EGT Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014-es időszakában Energiahatékonysági program keretében megjelenő HU02-2013 jelű Energiahatékony iskolák fejlesztése című pályázati konstrukcióhoz

Részletesebben

BWT Hungária Kft., 2040 Budaörs, Keleti u. 7. Műszaki iroda, bemutatóterem, raktár 2040 Budaörs, Keleti u. 7. Tel.: 23/430-480 Fax: 23/430-482

BWT Hungária Kft., 2040 Budaörs, Keleti u. 7. Műszaki iroda, bemutatóterem, raktár 2040 Budaörs, Keleti u. 7. Tel.: 23/430-480 Fax: 23/430-482 BWT Hungária Kft., 2040 Budaörs, Keleti u. 7. BWT Hungária Kft. Műszaki iroda, bemutatóterem, raktár 2040 Budaörs, Keleti u. 7. Tel.: 23/430-480 Fax: 23/430-482 E-mail: info.bp@bwt.hu www.bwt.hu G É P

Részletesebben

FELHÍVÁS. A vidéki térségek kisméretű infrastruktúrájának és alapvető szolgáltatásainak fejlesztésére

FELHÍVÁS. A vidéki térségek kisméretű infrastruktúrájának és alapvető szolgáltatásainak fejlesztésére FELHÍVÁS A vidéki térségek kisméretű infrastruktúrájának és alapvető szolgáltatásainak fejlesztésére Településképet meghatározó épületek külső rekonstrukciója, többfunkciós közösségi tér létrehozása, fejlesztése,

Részletesebben

Idősek nappali ellátása és orvosi rendelő energetikai felújítása Bojt községben című projekt

Idősek nappali ellátása és orvosi rendelő energetikai felújítása Bojt községben című projekt Idősek nappali ellátása és orvosi rendelő energetikai felújítása Bojt községben című projekt Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/115 Beszerzés tárgya: Építési beruházás Kivitelezés Hirdetmény típusa: Tájékoztató

Részletesebben

PÁLYÁZAT KERTÉSZET KORSZERŰSÍTÉSE GOMBAHÁZAK - HŰTŐHÁZAK LÉTREHOZÁSÁRA, MEGLÉVŐ GOMBAHÁZAK - HŰTŐHÁZAK KORSZERŰSÍTÉSE VP2-4.1.3.

PÁLYÁZAT KERTÉSZET KORSZERŰSÍTÉSE GOMBAHÁZAK - HŰTŐHÁZAK LÉTREHOZÁSÁRA, MEGLÉVŐ GOMBAHÁZAK - HŰTŐHÁZAK KORSZERŰSÍTÉSE VP2-4.1.3. PÁLYÁZAT KERTÉSZET KORSZERŰSÍTÉSE GOMBAHÁZAK - HŰTŐHÁZAK LÉTREHOZÁSÁRA, MEGLÉVŐ GOMBAHÁZAK - HŰTŐHÁZAK KORSZERŰSÍTÉSE VP2-4.1.3.4-16 A PÁLYÁZATI KIÍRÁS CÉLJA: Jelen felhívás egyik célja a kertészeti ágazaton

Részletesebben

7/2006. (V. 24.) TNM rendelet. az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról

7/2006. (V. 24.) TNM rendelet. az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról Hatályos: 2013.07.09-7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. -a (2) bekezdésének

Részletesebben

kollektív beruházás esetén maximum 30 millió Ft 2/A 2,07 milliárd Ft 2/B 0,71 milliárd Ft 5/B 1,19 milliárd Ft 400 db

kollektív beruházás esetén maximum 30 millió Ft 2/A 2,07 milliárd Ft 2/B 0,71 milliárd Ft 5/B 1,19 milliárd Ft 400 db Pályázati felhívás: Támogatási intenzitás: Támogatás mértéke: Rendelkezésre álló forrás: Támogatott projektek száma: Területi korlátozás: Juh- és kecsketartó telepek korszerűsítése - VP2-4.1.1.4-16 A közép-magyarországi

Részletesebben

GÉNIUSZ DÍJ - 2006. EcoDryer. Eljárás és berendezés szemestermények tárolásközbeni áramló levegős szárítására és minőségmegóvó szellőztetésére

GÉNIUSZ DÍJ - 2006. EcoDryer. Eljárás és berendezés szemestermények tárolásközbeni áramló levegős szárítására és minőségmegóvó szellőztetésére GÉNIUSZ DÍJ - 2006 EcoDryer Eljárás és berendezés szemestermények tárolásközbeni áramló levegős szárítására és minőségmegóvó szellőztetésére Működési ismertető Mezőgazdasági Technológia Fejlesztő és Kereskedelmi

Részletesebben

Az ÓBUDAI EGYETEM FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSI STRATÉGIÁJA

Az ÓBUDAI EGYETEM FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSI STRATÉGIÁJA 2. verzió Az Óbudai Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata 1. melléklet Szervezeti és Működési Rend 42. függelék Az ÓBUDAI EGYETEM FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSI STRATÉGIÁJA BUDAPEST, 2012. február PREAMBULUM

Részletesebben

6. MEZŐGAZDASÁGI ÉS ÉLELMISZER-IPARI GÉPÉSZMÉRNÖK FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS

6. MEZŐGAZDASÁGI ÉS ÉLELMISZER-IPARI GÉPÉSZMÉRNÖK FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS 6. MEZŐGAZDASÁGI ÉS ÉLELMISZER-IPARI GÉPÉSZMÉRNÖK FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS 1. A felsőoktatási szakképzés megnevezése: mezőgazdasági és élelmiszer-ipari gépészmérnök felsőoktatási szakképzés (Agricultural

Részletesebben

DUNAÚJVÁROSI REGIONÁLIS ANYAGTUDOMÁNYI ÉS TECHNOLÓGIAI TUDÁSKÖZPONT

DUNAÚJVÁROSI REGIONÁLIS ANYAGTUDOMÁNYI ÉS TECHNOLÓGIAI TUDÁSKÖZPONT DUNAÚJVÁROSI REGIONÁLIS ANYAGTUDOMÁNYI ÉS TECHNOLÓGIAI TUDÁSKÖZPONT Ikt.: 128-DRTT/2007 Irt.: 2007/10/8 Dunaújváros, 2007. október 29. N:\- DURATT\DRTT K-F-beszámoló\071105 MUNKAcsomag\DURATT Szakmai-Beszámoló

Részletesebben

SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV a(z) 34 541 09 TARTÓSÍTÓIPARI SZAKMUNKÁS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKKÉPESÍTÉSHEZ

SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV a(z) 34 541 09 TARTÓSÍTÓIPARI SZAKMUNKÁS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKKÉPESÍTÉSHEZ SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV a(z) 34 541 09 TARTÓSÍTÓIPARI SZAKMUNKÁS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKKÉPESÍTÉSHEZ I. A szakképzés jogi háttere A szakképzési kerettanterv a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény,

Részletesebben

Zsiborács Henrik 1 - Dr. Pályi Béla 2 A napenergia értéke Magyarországon napelemes rendszerek esetében, 2014-ben

Zsiborács Henrik 1 - Dr. Pályi Béla 2 A napenergia értéke Magyarországon napelemes rendszerek esetében, 2014-ben Zsiborács Henrik 1 - Dr. Pályi Béla 2 A napenergia értéke Magyarországon napelemes rendszerek esetében, 2014-ben ifj.zsiboracs.henrik@gmail.com 1 PE Georgikon Kar, Környezetgazdálkodási és Vidékfejlesztési

Részletesebben

1. sz. KIEGÉSZÍTÉS a 12. sz. Napirendi ponthoz. (Pályázatok közgyűlési döntést igénylő kérdései)

1. sz. KIEGÉSZÍTÉS a 12. sz. Napirendi ponthoz. (Pályázatok közgyűlési döntést igénylő kérdései) 1. sz. KIEGÉSZÍTÉS a 12. sz. Napirendi ponthoz (Pályázatok közgyűlési döntést igénylő kérdései) Tisztelt Közgyűlés! I. Környezet és Energia Operatív Program KEOP-1.1.1/B/10-11 Települési szilárdhulladék

Részletesebben

PB tartályok Biztonsági Szabályzata

PB tartályok Biztonsági Szabályzata PB tartályok Biztonsági Szabályzata I. FEJEZET ALKALMAZÁSI TERÜLET A Szabályzatban foglaltakat alkalmazni kell valamennyi, a fogyasztóknál elhelyezett cseppfolyósított propán-butángázos tartályos gázellátó

Részletesebben

M E G H Í V Ó. 2015. április 15. napjára (szerda) 10.00 órára összehívom, melyre Önt tisztelettel meghívom.

M E G H Í V Ó. 2015. április 15. napjára (szerda) 10.00 órára összehívom, melyre Önt tisztelettel meghívom. BALMAZÚJVÁROS VÁROS POLGÁRMESTERE M E G H Í V Ó Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 16/2010. (XI. 25.) sz. rendelete 4. (1) bekezdése alapján

Részletesebben

SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV a(z) 55 525 03 ALTERNATÍV GÉPJÁRMŰHAJTÁSI TECHNIKUS SZAKKÉPESÍTÉS-RÁÉPÜLÉSHEZ

SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV a(z) 55 525 03 ALTERNATÍV GÉPJÁRMŰHAJTÁSI TECHNIKUS SZAKKÉPESÍTÉS-RÁÉPÜLÉSHEZ SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV a(z) 55 525 03 ALTERNATÍV GÉPJÁRMŰHAJTÁSI TECHNIKUS SZAKKÉPESÍTÉS-RÁÉPÜLÉSHEZ I. A szakképzés jogi háttere A szakképzési kerettanterv a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC.

Részletesebben

FELHÍVÁS. A felhívás kódszáma: TOP-3.2.2-15

FELHÍVÁS. A felhívás kódszáma: TOP-3.2.2-15 FELHÍVÁS Az önkormányzatok által vezérelt, a helyi adottságokhoz illeszkedő, újuló energiaforrások kiaknázására irányuló energiaellátás valósítására yei területi szereplők részére A felhívás címe: Önkormányzatok

Részletesebben

A biogáztermelés helyzete Magyarországon.

A biogáztermelés helyzete Magyarországon. A biogáztermelés helyzete Magyarországon. Előadás helye: Bp. V. Veres Pálné u. 10. Időpontja: 2015.május 11. Előadó: Dr Petis Mihály Energia és tápanyag körforgás. Biogáz a táplálék és energia láncban.

Részletesebben

2/ A telepengedély köteles tevékenység /bejelentés köteles tevékenység

2/ A telepengedély köteles tevékenység /bejelentés köteles tevékenység Telepengedélyezési eljárás: Ügymenet: 1/ Vonatkozó jogszabályok A telepengedély, illetve a telep létesítésének bejelentése alapján gyakorolható egyes termelő és egyes szolgáltató tevékenységekről, valamint

Részletesebben

A napenergia hasznosítás lehetőségei

A napenergia hasznosítás lehetőségei A napenergia hasznosítás lehetőségei Energetikai szakmai nap Budapest Főváros Önkormányzata Főpolgármesteri Hivatal 2015. 09. 25. A Föld energiaforrása, a földi élet fenntartója a Nap Nap legfontosabb

Részletesebben

Megújuló energiaforrások alkalmazása és környezetvédelmi szerepük egy földház tervezése és építése során

Megújuló energiaforrások alkalmazása és környezetvédelmi szerepük egy földház tervezése és építése során MISKOLCI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR ENERGETIKAI ÉS VEGYIPARI GÉPÉSZETI INTÉZET VEGYIPARI GÉPÉSZETI INTÉZETI TANSZÉK Megújuló energiaforrások alkalmazása és környezetvédelmi szerepük egy

Részletesebben

Kezelési útmutató az üzemeltető számára Logano G221

Kezelési útmutató az üzemeltető számára Logano G221 Szilárd tüzelésű kazán 6 720 809 698 (2014/03) HU Kezelési útmutató az üzemeltető számára Logano G221 Teljesítmény-tartomány 20 kw-tól 40 kw-ig Kezelés előtt figyelmesen olvassa el. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék

Részletesebben

Kazánkiválasztás. 1. számú fólia 2010.06. hó. Buderus Akadémia 2011: Kazánházak: Kazánkiválasztás. Buderus F téstechnika Kft. Minden jog fenntartva!

Kazánkiválasztás. 1. számú fólia 2010.06. hó. Buderus Akadémia 2011: Kazánházak: Kazánkiválasztás. Buderus F téstechnika Kft. Minden jog fenntartva! Kazánkiválasztás 1. számú fólia A metán égése H H C H H O O O O O C O H O H H O H CH 4 + 2 O 2 CO 2 + 2H 2 O + Metán Oxigén Széndioxid Vízg z érték (földgáz) (leveg ) (alsó f érték) A keletkez vízg z is

Részletesebben

A hıtermelı berendezések hatásfoka és fejlesztésének szempontjai. Hőtés és hıtermelés 2012. október 31.

A hıtermelı berendezések hatásfoka és fejlesztésének szempontjai. Hőtés és hıtermelés 2012. október 31. A hıtermelı berendezések hatásfoka és fejlesztésének szempontjai Hőtés és hıtermelés 2012. október 31. 1. rész. A hıtermelı berendezéseket jellemzı hatásfokok 2 Az éppen üzemelı hıtermelı berendezés veszteségei

Részletesebben

HD 150 HD 200 HD 300 HD 400 HD 500 HD 800 HD 1000 ÁLLÓ ELHELYEZÉSŰ, ZÁRTRENDSZERŰ, TÖBBCÉLÜ FELHASZNÁLÁSRA MELEGVÍZTÁROLÓK

HD 150 HD 200 HD 300 HD 400 HD 500 HD 800 HD 1000 ÁLLÓ ELHELYEZÉSŰ, ZÁRTRENDSZERŰ, TÖBBCÉLÜ FELHASZNÁLÁSRA MELEGVÍZTÁROLÓK KEZELÉSI UTASÍTÁS HD 150 HD 200 HD 300 HD 400 HD 500 HD 800 HD 1000 ÁLLÓ ELHELYEZÉSŰ, ZÁRTRENDSZERŰ, TÖBBCÉLÜ FELHASZNÁLÁSRA MELEGVÍZTÁROLÓK A készülék használatba vétele előtt gondosan olvassa el ezt

Részletesebben

Természeti erőforrás és környezetgazdálkodás 4.

Természeti erőforrás és környezetgazdálkodás 4. Természeti erőforrás és környezetgazdálkodás 4. A légköri erőforrások és a vízvagyon Dr. Dömsödi, János Természeti erőforrás és környezetgazdálkodás 4.: A légköri erőforrások és a vízvagyon Dr. Dömsödi,

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. e g y s é g e s k ö r n y e z e t h a s z n á l a t i e n g e d é l y t

H A T Á R O Z A T. e g y s é g e s k ö r n y e z e t h a s z n á l a t i e n g e d é l y t CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Ügyiratszám: 59983-2-44/2015. Ügyintéző: dr. Valastyán Réka Berényi Anita Balatonyi Zsolt Király Dániel Kovács Viktor Tel.: +36 (62) 553-060 / 44147 Tárgy: Loósz István e.v.,

Részletesebben

SZIGETSZENTMIKLÓS VÁROS INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA

SZIGETSZENTMIKLÓS VÁROS INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA SZIGETSZENTMIKLÓS VÁROS INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA Készült a KMOP-6.2.1/K-13-2014-0002 Közép-Magyarországi Operatív Program Fenntartható településfejlesztés a kis- és középvárosokban Integrált

Részletesebben

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL. Határozat

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL. Határozat GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Iktatószám: 10661-22/2015. Hiv. szám: - Tárgy: Ügyintéző: dr. Király Bernadett Zsófia / Bartókné Hajnali Beáta Melléklet: - Győr-Bőny-Pér, geotermikus hőerőmű előzetes

Részletesebben

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A rendelet hatálya. A rendelet alkalmazása

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A rendelet hatálya. A rendelet alkalmazása Boldog Községi Önkormányzat 20/2004. (XII. 21.) rendelete Boldog helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről Boldog Község Képviselő-testülete az 1997. évi LXXVIII. törvény 6. (3) bekezdés a)

Részletesebben

A kompetencia alapú képzés a kiút a mőszaki felsıoktatás válságából? - vitaindító

A kompetencia alapú képzés a kiút a mőszaki felsıoktatás válságából? - vitaindító A kompetencia alapú képzés a kiút a mőszaki felsıoktatás válságából? - vitaindító dr. Abonyi János 2009. február 9. Válság??? reform??? Nem minden egyetem, fıiskola kínál jó minıséget; igen sok helyen

Részletesebben

Egy modell tanulságai és kivetítése

Egy modell tanulságai és kivetítése Tanulni annyi, mint élni a lehetőséggel. Paulo Coelho Egy modell tanulságai és kivetítése Tolnai Béla gépészmérnök Lektorálta: Oláh Péter, agrármérnök Kulcsszavak: szennyvízhasznosítás, komplex megoldás

Részletesebben

A regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelıs. tárca nélküli miniszter 7./2006. (V. 24.) TNM. r e n d e l e t e

A regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelıs. tárca nélküli miniszter 7./2006. (V. 24.) TNM. r e n d e l e t e A regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelıs tárca nélküli miniszter 7./2006. (V. 24.) TNM r e n d e l e t e az épületek energetikai jellemzıinek meghatározásáról Az épített környezet alakításáról

Részletesebben

1. A Nap, mint energiaforrás:

1. A Nap, mint energiaforrás: A napelem egy olyan eszköz, amely a nap sugárzását elektromos árammá alakítja át a fényelektromos jelenség segítségével. A napelem teljesítménye függ annak típusától, méretétől, a sugárzás intenzitásától

Részletesebben

OptiJUS Opten Kft. I 57/2013. (II. 27.) Korm. rendelet. 2015.04.01. óta hatályos szöveg. Tartalomjegyzék

OptiJUS Opten Kft. I 57/2013. (II. 27.) Korm. rendelet. 2015.04.01. óta hatályos szöveg. Tartalomjegyzék OptiJUS Opten Kft. I 57/2013. (II. 27.) Korm. rendelet 57/2013. (II. 27.) Korm. rendelet a telepengedély, illetve a telep létesítésének bejelentése alapján gyakorolható egyes termelő és egyes szolgáltató

Részletesebben

VÁMOSSZABADI. Településrendezési terv módosítás Teljes eljárás Előzetes tájékoztatási dokumentáció 2016. május TH 16-02-04

VÁMOSSZABADI. Településrendezési terv módosítás Teljes eljárás Előzetes tájékoztatási dokumentáció 2016. május TH 16-02-04 VÁMOSSZABADI Településrendezési terv módosítás Teljes eljárás Előzetes tájékoztatási dokumentáció 2016. május TH 16-02-04 2 Vámosszabadi településrendezési terv módosítás Előzetes tájékoztatási dokumentáció

Részletesebben

Adatlap_energiafelhasználási_beszámoló_OSAP_1335a_2015 - FELSŐ-SZABOLCSI KÓRHÁZ (15402570) - 2015-01-01 Adatszolgáltatásra vonatkozó adatai

Adatlap_energiafelhasználási_beszámoló_OSAP_1335a_2015 - FELSŐ-SZABOLCSI KÓRHÁZ (15402570) - 2015-01-01 Adatszolgáltatásra vonatkozó adatai Adatszolgáltatásra vonatkozó adatai Adatszolgáltatás címe ENERGIAFELHASZNÁLÁSI BESZÁMOLÓ Adatszolgáltatás száma OSAP 1335/A Adatszolgáltatás időszaka 2015 (éves) Adatszolgáltatás jogcíme Az adatszolgáltatás

Részletesebben

Épületgépész rendszerek

Épületgépész rendszerek Épületgépész rendszerek Hőmennyiség Q, Energia E, Munka W Nm=J 1 cal = 4,1868 J 1 Wh = 3600 J Munka:fizikai értelemben munkavégzésről beszélünk, ha erő hatására elmozdulás történik. Energia az anyag különböző

Részletesebben

A controlling integrálódása az oktatási szférában

A controlling integrálódása az oktatási szférában Dr. Tóth Antal - Dr. Zéman Zoltán A controlling integrálódása az oktatási szférában 1. CONTROLLING ALKALMAZÁSA A FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEKNÉL A controlling hasznossága mindaddig nem fog érvényre jutni

Részletesebben

Nyíregyháza-Oros depónia gáz hasznosítási projekt

Nyíregyháza-Oros depónia gáz hasznosítási projekt Nyíregyháza-Oros depónia gáz hasznosítási projekt Projekt terv dokumentum 2005. november Tartalomjegyzék 1 Általános információ...3 1.1 Projektgazda...3 1.2 Projekt partner...3 2 Projekt összefoglalása...3

Részletesebben

Hűtőházi szakági tervezés mezőgazdasági és ipari célokra.

Hűtőházi szakági tervezés mezőgazdasági és ipari célokra. Hűtőházi szakági tervezés mezőgazdasági és ipari célokra. Lényegi eltérések: Légállapot különbség: A hőmérséklet külső csúcsérték - az alapul vett értékkel az általános felmelegedés miatt egyre feljebb

Részletesebben

A BIOMASSZA TÁVHŐ CÉLÚ FELHASZNÁLÁSA BARANYA MEGYÉBEN

A BIOMASSZA TÁVHŐ CÉLÚ FELHASZNÁLÁSA BARANYA MEGYÉBEN A BIOMASSZA TÁVHŐ CÉLÚ FELHASZNÁLÁSA BARANYA MEGYÉBEN 2 A mecseki széntől a zöld energiáig 1953. A kezdetek... A távhőtermelő társaságcsoport A PANNONPOWER társaságcsoport A Dalkia Energia Zrt. érdekeltsége

Részletesebben

Budapest XIII. kerület. klímastratégiája

Budapest XIII. kerület. klímastratégiája Budapest XIII. kerület klímastratégiája 2011 2020 Tartalomjegyzék Bevezető...3 I. Célok és alapelvek...5 Kapcsolat az önkormányzat által már elfogadott koncepciókkal és stratégiákkal...7 II. Helyzetkép...8

Részletesebben