ÁBRÁZOLÓ FELADATOK az Építõmérnöki ábrázolás címû tantárgyhoz

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ÁBRÁZOLÓ FELADATOK az Építõmérnöki ábrázolás címû tantárgyhoz"

Átírás

1 BUDAPESTI MÛSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTÕMÉRNÖKI KAR Mika Endre - Tömböly Cecília - V. Horn Valéria ÁBRÁZOLÓ FELADATOK az Építõmérnöki ábrázolás címû tantárgyhoz Mûegyetemi Kiadó, 2008

2 Szerzõk: Mika Endre Tömböly Cecília V. Horn Valéria Lektor: Dr. H. Baráti Ilona (Elsõ kiadás) egyetemi jegyzet oktatási célra Azonosító: A Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építõmérnöki Karának megrendelése alapján kiadja a Mûegyetemi Kiadó Felelõs vezetõ: Wintermantel Zsolt Terjedelem: 10,97 (A/5) ív Nyomdai munkák: Mûegyetemi Nyomda Munkaszám: 6788/08

3 Előszó Az Építőmérnöki ábrázolás tantárgy 2005-ben, a Bolognai képzés bevezetésekor lépett a törzstárgyak sorába. Tantárgyunk három egységből áll, Ábrázoló geometria alapjai, Műszaki ábrázolás és Építészeti ábrázolás modulokból. Az eltelt időszak tapasztalatai azt mutatták, hogy a hallgatók számára az Ábrázoló geometria alapjai modul teljesítése kívánja a legnagyobb erőfeszítést, ehhez kell a legtöbb segítség és gyakorlás. A 2006-ban elkészült elektronikus jegyzet (Segédlet az Építőmérnöki ábrázolás tárgyhoz) mellett ez a feladatgyűjtemény kívánja a hallgatók önálló tanulását segíteni. Önálló tanulás nélkül az ábrázoló geometriai ismeretek elsajátítása, a feladatok megoldása nem sikerülhet. Az előadásokon történő jegyzetelés, a gyakorlati órák feladatainak megszerkesztése és az elektronikus jegyzet tanulmányozását követően célszerű önállóan megoldani a témakörhöz kapcsolódó feladatokat. A feladatgyűjtemény hat fejezetből áll, amelyek az előadások anyagához szorosan illeszkedő témaköröket dolgoznak fel. Minden témakörhöz több feladat tartozik, ezek sorrendisége egyben a nehézségi fokot, a szerkesztés összetettségét is jelöli. A feladatok egy részénél az elvárható megoldási időt is jelöljük. A gyűjtemény első részében a feladatokat ismertetjük, második részében rövid magyarázattal kiegészített megoldási javaslatokat adunk. A feladatok kiválasztásánál előnyben részesítettük a szakmai jellegűeket, ezzel is hangsúlyozva a tárgy kapcsolódását az építészeti tervezéshez és az építőipari gyakorlathoz. Néhány javaslat a könyv használatához: a megoldásokat először térben képzeljük el, csak ezt követően szerkesszünk síkbeli vetületeket. A megoldás elvének megtalálásához hasznos lehet jegyzeteink átolvasása, de sokat segíthetnek saját megfigyeléseink és a térbeli alakzatok egyszerű modellekkel történő felidézése. A megoldások idő előtti tanulmányozása értékes tapasztalatoktól veheti el a lehetőséget. Bízunk benne, hogy a feladatgyűjtemény az építőmérnökök számára oly fontos ábrázoló geometriai ismeretek elsajátítását valamint a térszemlélet kifejlesztését megkönnyíti, és ezzel segítséget nyújt a tanulni vágyók számára a tantárgyi modul teljesítésében is.

4 T a r t a l o m Előszó.. 3 Tartalom A merőleges vetítési rendszer Testvetület Síklapú test Csürlős toronysisak Térelemek ábrázolása Láthatóság Egyenes sereg Parallelogramma Síképítés Fedélszék Gömbi pontok Transzformáció Más nézőpont Zsalukő Transzformáció Új vetületek Méretes szerkesztések Magasságvonal Döféspont Tetőantenna Döféspont, nyomvonal Metszésvonal Vetítősík tetősík Ferde épületszárny Fedélidom-szerkesztés Összetett fedélidom Zártudvaros ház Sarokház Hosszú ház Változó meredekségű tető Változó meredekségű tető Ferdegerincű tetőablak - fülke Síklapú testek síkmetszése Karcsú torony Toronytető Épületmetszet Szegezett tartó

5 4.2 Forgástestek síkmetszése Íves tetőablak Kúptető Csavarfej Hengermetszet Kúpmetszetek Új épületszárny Keresztboltozat Falsíkmetszet Síklapú testek áthatása Felépítmény a vápában Saroktorony Forgásfelületek áthatása Csőcsatlakozás Lefolyócső - csatlakozás Teknőboltozat Gömb henger Félgömbkupola Hengeres ház Mérőszámos ábrázolás Lehajtó rámpa Tiszagát Szabálytalan munkagödör Teniszpálya Axonometrikus ábrázolás Fakötés Lemezzsaluzat Gombafödém Perspektivikus ábrázolás Folyosó L ház Megoldások

6 1.1. MERŐLEGES VETÍTÉSI RENDSZER TESTVETÜLET Megadtuk egy síklapú test axonometrikus képét. Rajzolja meg az ábrázolt alakzat merőleges vetületeit (első, második és harmadik képét)! A befoglaló kocka élhosszúságát vegye 3 cm-re! 6.

7 1.1. MERŐLEGES VETÍTÉSI RENDSZER SÍKLAPÚ TEST Megadtuk egy síklapokkal határolt test három rendezett képét. Szerkesszen a testről a vetületek alapján szemléletes térbeli (axonometrikus) rajzot, azaz rekonstruálja! 7.

8 1.1. MERŐLEGES VETÍTÉSI RENDSZER CSÜRLŐS TORONYSISAK Megadtuk egy síklapokkal határolt test előlnézeti és felülnézeti képét. A test a középkori templomtornyok egyik kedvelt tetőformáját idézi. Szerkesszen a tetőről a vetületek alapján szemléletes térbeli rajzot (pl. axonometrikus képet), azaz rekonstruálja! 5,00 9, ,50 2,50 2,50 2,50 8.

9 1.2. TÉRELEMEK ÁBRÁZOLÁSA LÁTHATÓSÁG Az ábrán általános helyzetű egyenesek vetületeit tüntettük fel. Szemléltesse az egyenesek láthatóságát, fedettségét! a" b" c" b' x 1,2 a' c' EGYENESSEREG a, Rajzolja le egy első főegyenes (fővonal), egy második vetítőegyenes és egy általános helyzetű egyenes két rendezett vetületét (első és második képét)! Az egyeneseket egy képbe ábrázolja, de azok ne messék egymást! b, Ábrázolja az egyenesek láthatóságát! c, Határozza meg az egyenesek nyompontjait mindkét képen! x 1,2 9.

10 1.2. TÉRELEMEK ÁBRÁZOLÁSA PARALLELOGRAMMA Adott az AC általános helyzetű szakasz két vetülete. Ábrázolja azt a parallelogrammát, amelynek egyik átlója AC, a másik átlója első fővonal, két oldala második főegyenes helyzetű és a parallelogramma második vetülete téglalap! C" A" C" A' 10.

11 1.2. TÉRELEMEK ÁBRÁZOLÁSA SÍKÉPÍTÉS Az ábrán adott egy általános helyzetű sík első képe és második vetületének három pontja (A,B,C). a, Szerkessze meg a síkidom teljes második vetületét! b, Rajzolja meg az A,B,C,D pontokkal meghatározott sík nyomvonalait (n 1, n 2 )! A " B " C " x 1,2 A ' D ' B " C ' 11.

12 1.2. TÉRELEMEK ÁBRÁZOLÁSA FEDÉLSZÉK Adott egy egyállószékes fa fedélszerkezet csomópontja két vetületben (elől és oldalnézetben). Feltüntettük a szerkezeti elemek keresztmetszeti méreteit és megnevezéseit is. Szerkesszen a csomópontról a vetületek alapján felülnézeti képet! szarufa 7 5 x15 szarufa 7 5 x15 4 szelemen 12x15 szelemen 12x15 fogópár 2x5x10 könyökfa 7 5 x7 5 fogópár 2x5x10 könyökfa 7 5 x7 5 székoszlop 12x12 székoszlop 12x12 Illusztráció: hagyományos fa fedélszék csomópontjának axonometrikus képe. 12.

13 1.2. TÉRELEMEK ÁBRÁZOLÁSA GÖMBI PONTOK Egy gömbfelület második vetületén kijelöltünk egy pontot (P 1 ), a gömb első képén egy másik pontot (P 2 ). Ábrázoljuk a pontok másik képeit is! P 1 " x 1,2 P 2 ' 13.

14 2.1. TRANSZFORMÁCIÓ MÁS NÉZŐPONT Az ábrán egy két tömegből álló épület előlnézetét és felülnézetének körvonalrajzát adtuk meg. A tetősíkok meredeksége különböző, de az egy épületszárnyhoz tartozók azonos hajlásszögűek. a, Rajzolja meg az egymásba metsző épülettömegek felülnézetét a tetőélekkel! b, Készítsen a megadott irányból új vetületet az épületről (4.kép)! c, Szerkessze meg az "e" ereszvonalhoz befutó tetősík valódi képét! e vetítési irány

15 2.1. TRANSZFORMÁCIÓ ZSALUKŐ Az ábrán egy előregyártott betonelem (zsalukő) két képét (előlnézetét és felülnézetét) rajzoltuk meg. Rajzoljon a vetületek alapján újabb képeket (negyedik és ötödik vetületet), amelyek szemléletesen láttatják az elem alakját! 20 2,5 22,

16 2.1. TRANSZFORMÁCIÓ TRANSZFORMÁCIÓ Két metsző egyenesével megadtunk egy általános helyzetű síkot. Készítsük el a síknak olyan új vetületét, amelyen az vetítősíkként (egy egyenesnek) látszik! a " b " x 1,2 a ' b ' 16.

17 2.1. TRANSZFORMÁCIÓ ÚJ VETÜLETEK Az ábrán két képével egy általános helyzetű síkot adunk meg (háromszög - idom). a, Rajzolja meg a sík első nyomvonalát! b, Készítsen olyan új vetület a háromszög-idomról, amelyen az egy egyenesként látszik! c, Készítsen további olyan képet, amelyiken az idom a valódi képét mutatja! B " A " C " x 1,2 C ' A ' B ' 17.

18 2.2. MÉRETES SZERKESZTÉSEK MAGASSÁGVONAL Az ábrán egy háromszög - síkidom két rendezett képét rajzoltuk meg. Rajzolja meg a síkidom B-C oldalához tartozó magasságvonalat! B " C " A " A ' C ' B ' 18.

19 3.1. DÖFÉSPONT TETŐANTENNA Lerajzoltuk egy nyergtetős épület felülnézetét 1:100 méretarányban. Szaggatott vonallal ábrázoltuk az épület falsíkjait. A tető hajlásszöge 40 0, ereszvonalának magassága az alapsíktól 2,00 m. A jelzett helyen függőleges antennarúd áll ki a tetősíkból, magassága 2,0 m. Szerkessze meg az épület előlnézeti képét 1:100 méretarányban! Ábrázolja az antennarúd tetősík feletti szakaszát is. ereszvonal fal síkja ,00 1,50 antennarúd ,00 10,00 19.

20 3.1. DÖFÉSPONT DÖFÉSPONT, NYOMVONAL a, Szerkessze meg a vetületeivel megadott egyenes és sík döféspontját! Tüntesse fel a térelemek láthatóságát is! b, Rajzolja meg a sík első nyomvonalát! B " A " C " e" B ' x 1,2 A ' e' C ' 20.

21 3.2. METSZÉSVONAL VETÍTŐSÍK - TETŐSÍK Az ábrán két egymásba metsző épülettömeget rajzoltunk meg. Szerkessze meg a felülnézeti képen az összemetsződő tetősíkokat a metszésvonallal, ábrázolja láthatóságukat! 21.

22 3.2. METSZÉSVONAL FERDE ÉPÜLETSZÁRNY Lerajzoltuk egy két épületszárnyból álló épület felül- és előlnézeti képét. Az épületrészek síkjai összemetsződnek, amelyeket azonban nem ábrázoltunk. Szerkessze meg az épületszárnyak összemetsződését mindkét vetületen! 1,00 2,20 1,80 2,20 9,00 4,00 3, ,80 4,00 22.

23 3.3. FEDÉLIDOM SZERKESZTÉS ÖSSZETETT FEDÉLIDOM Az ábrán egy magastető felülnézeti körvonalrajzát adtuk meg 1:200 méretarányban. A tetősíkok meredeksége (vízszintessel bezárt szöge) azonos, os. a. Szerkessze be a tető fedélidomát a felülnézeti körvonalrajzba! b. Rajzolja meg a tető előlnézeti képét! c. Szerkessze meg az e-vel jelölt ereszvonalhoz lefutó tetősík valódi képét! e 23.

24 3.3. FEDÉLIDOM SZERKESZTÉS ZÁRTUDVAROS HÁZ Az ábrán egy zártudvaros épület tetőzetének körvonalrajzát adtuk meg felülnézetben. A tetősíkok meredeksége mindenütt azonos, 60 0 (az udvar felőli oldalon is). a, Szerkessze be a felülnézetbe a tetőéleket! b, Rajzolja le a tető előlnézeti képét! udvar ereszvonal

25 3.3. FEDÉLIDOM SZERKESZTÉS SAROKHÁZ Az ábrán egy magastető felülnézeti körvonalrajzát adtuk meg 1:200 méretarányban. A tetősíkok meredeksége (vízszintessel bezárt szöge) azonos, os. (Megrajzolásához a lap alján kínálunk segítséget.) a. Szerkessze be a tető fedélidomát a felülnézeti körvonalrajzba! b. Rajzolja meg a tető előlnézeti képét! c. Szerkessze meg az e-vel jelölt ereszvonalhoz lefutó tetősík valódi képét! e

26 3.3. FEDÉLIDOM SZERKESZTÉS HOSSZÚ HÁZ Az ábrán egy magastető felülnézeti körvonalrajzát adtuk meg 1:200 méretarányban. A tetősíkok meredeksége (vízszintessel bezárt szöge) azonos, os. (Megrajzolásához a lap alján kínálunk segítséget.) a. Szerkessze be a tető fedélidomát a felülnézeti körvonalrajzba! b. Rajzolja meg a tető előlnézeti képét! c. Szerkessze meg az e-vel jelölt ereszvonalhoz lefutó tetősík valódi képét! e

27 3.3. FEDÉLIDOM SZERKESZTÉS VÁLTOZÓ MEREDEKSÉGŰ TETŐ - 1 Az ábrán egy épület tetőzetének körvonalrajzát adjuk meg felülnézetben. A tetősíkok meredeksége nem azonos, a hajlásszögeket az egyes tetőfelületeken feltüntettük. a, Szerkessze meg a tető felülnézeti rajzát a tetőélekel! b, Készítse el a fedélidom előlnézeti rajzát! c, Szerkessze meg az e-vel jelölt ereszélhez lefutó tetősík valódi képét! e

28 3.3. FEDÉLIDOM SZERKESZTÉS VÁLTOZÓ MEREDEKSÉGŰ TETŐ - 2 Az ábrán egy magastető felülnézeti körvonalrajzát adtuk meg 1:200 méretarányban. A tetősíkok meredeksége nem azonos, a hajlásszögeket az egyes tetőfelületeken feltüntettük. A kettős vonallal jelölt szakaszon a tetőt oromfal zárja le. a. Szerkessze meg a tető fedélidomát a felülnézeti körvonalrajzba! b. Rajzolja meg a tető előlnézeti képét! c. Szerkessze meg az e-vel jelölt ereszvonalhoz lefutó tetősík valódi képét! 50 e

29 3.3. FEDÉLIDOM SZERKESZTÉS FERDEGERINCŰ TETŐABLAK - FÜLKE Az ábrán egy tetőablak-fülke elől- és oldalnézetét rajzoltuk meg. A fülketetőt vörösréz lemezzel fedjük, amelyhez ismernünk kell a fedendő felület valódi képét is. Szerkessze meg a fülketető felületének valódi képét!

30 4.1. SÍKLAPÚ TESTEK SÍKMETSZÉSE KARCSÚ TORONY Az ábrán egy félnyeregtetős épület és egy karcsú gúla formájú torony két vetületét rajzoltuk le. A torony az épület alapsíkjáról indul, és átdöfi az épület ferde tetősíkját. a, Szerkessze meg a torony és a tetősík metszésvonalát mindkét képen! b, Rajzolja meg a torony metszet-felületének valódi képét!

31 4.1. SÍKLAPÚ TESTEK SÍKMETSZÉSE TORONYTETŐ Egy saroképület zárterkélye felett szabályos hatszög alapú, fémlemezzel fedett toronytető épül, amelybe belemetszenek az épület tetősíkjai. a, Szerkessze meg az épület tetősíkjainak és a toronytetőnek az áthatását mindkét vetületben! b, Rajzolja meg a fémlemez fedés kiterített képét! ereszvonal élgerinc 45 0 ereszvonal 45 0 ereszvonal 31.

32 4.1. SÍKLAPÚ TESTEK SÍKMETSZÉSE ÉPÜLETMETSZET Adva van egy sátortetős épület felül- és oldalnézete. Az oldalnézeti vetületen ábrázoltunk egy vetítősíkot is, amely az épülettestet kettészeli. a, Rajzolja meg a lemetszett rész eltávolításával előálló épületrész elől- és felülnézetét! b, Szerkessze meg a metszetfelület valódi képét! v 3 "' lemetszett épületrész 32.

33 4.1. SÍKLAPÚ TESTEK SÍKMETSZÉSE SZEGEZETT TARTÓ Az ábrán egy összetett szelvényű fagerenda két vetületét rajzoltuk meg. Az előlnézeti képbe vékony vonalakkal berajzoltuk a gerenda szelvényét is. Mindkét vetületen kijelöltünk egy-egy metszősíkot (α- második, β-első vetítősík), melyek mentén a gerendavégeket lefűrészeljük. a, Rajzolja meg a kialakított gerenda vetületeit! b. Szerkessze meg az α sík metszésével előálló metszett felület valódi képét! α " β ' 33.

34 4.2. FORGÁSTESTEK SÍKMETSZÉSE R= 4,00 22, ÍVES TETŐABLAK Az ábrán egy nagyméretű tetőablakkal kialakított épület két homlokzatát rajzoltuk meg 1:100 méretarányban. A tetőfülke íves felülete és oldalai fémlemezzel fedettek. a, Szerkessze meg az épület és a tetőfülke felülnézeti képét az íves tetőablakkal! b. Szerkessze meg a fémlemezfedés kiterített képét! 34.

35 4.2. FORGÁSTESTEK SÍKMETSZÉSE KÚPTETŐ Egy szabályos hatszög alapú toronytestre kúptetőt illesztünk. A tető a falsíkokban záródik, nem képez ereszt. Az előlnézeti képen a kúptetőnek csak a körvonalát ábrázoltuk. Szerkessze meg a torony falának és tetőzetének csatlakozási vonalát az előlnézeti képen! 35.

36 4.2. FORGÁSTESTEK SÍKMETSZÉSE CSAVARFEJ Egy hatlapfejű csavar fejrészének vetületeit félgömbből síkmetszéssel szerkesztjük meg. A félgömböt függőleges síkokkal metszük el, amelyek egy szabályos hatszög oldalaira illeszkednek. A csavarfej felső síkját vízszintes metszéssel alakítjuk ki. Rajzolja meg a csavar (szár és fej) előlnézeti és felülnézeti képeit! 36.

37 4.2. FORGÁSTESTEK SÍKMETSZÉSE HENGERMETSZET Az ábrán egy egyenes forgáshenger két vetülete látható. A hengert egy második vetítősíkkal ( α ) elmetszük. Szerkessze meg a metszetfelület valódi képét! α ' φ6 37.

38 4.2. FORGÁSTESTEK SÍKMETSZÉSE KÚPMETSZETEK Az ábrákon egy egyenes forgáskúpot különböző meredekségű vetítősíkokkal metszettünk el. Rajzolja be a kúpok felülnézeti képeibe a metszésvonalakat, és nevezze meg azokat (szabadkézi rajz)! β " γ " α " α ' γ' β ' δ " ε " ζ η ζ< η δ ' ε ' 38.

39 4.2. FORGÁSTESTEK SÍKMETSZÉSE ÚJ ÉPÜLETSZÁRNY Adott egy kúptetővel fedett hengeres épület két vetülete. Az épülethez egy, a felülnézetével ábrázolt új épületszárnyat illesztünk. A csatlakozó épületrész tetőzete kontyolt nyeregtető, meredeksége 60 0, ereszmagassága a kúptetőével azonos. a, Rajzolja meg az így átalakított épület elől- és felülnézetét! b, Szerkessze meg a nyeregtető síkjainak valódi képét! ereszvonal új épületrész 39.

40 4.2. FORGÁSTESTEK SÍKMETSZÉSE KERESZTBOLTOZAT Az ábrán megadtuk egy négyzetalaprajzú, félköríves keresztboltozat előlnézeti képét és felülnézeti körvonalrajzát. Rajzolja meg a boltozat felülnézetét és átlós metszetét! A nézetben megjelenő alakzatokat nem kell ábrázolni. A A 40.

41 4.2. FORGÁSTESTEK SÍKMETSZÉSE FALSÍKMETSZET Egy kúptetővel fedett hengeres épületrész magasabb falhoz simul, amely geometriai értelemben mintegy lemetszi azt. Az ábrán megadtuk az épületrész felül- és előlnézetét, valamint feltüntettük a fal síkját (első vetítősík). a, Rajzolja meg az épületrész falsíkkal elmetszett képét! Az előlnézeti képen csak a megmaradt toronyrészt tüntesse fel! b, Az előlnézet mellé szerkessze meg a metszetfelület valódi képét! fal síkja 41.

42 5.1. SÍKLAPÚ TESTEK ÁTHATÁSA TETŐFELÉPÍTMÉNY A VÁPÁBAN Az ábrán egy L alakú félnyeregtetős épület tetőzetét ábrázoltuk felülnézetben, 1:100 méretarányban. Mindkét tetősík hajlásszöge azonos, A tetőt egy nagyméretű tetőfelépítmény döfi át, melynek felső síkja 0,5 m-el a tetőgerinc fölé magasodik. Megjegyzés: A felépítmény vápába helyezése a csapadékvíz elvezetését akadályozza, ezért kerülendő. a, Készítse el a tetőidom felül- és előlnézeti képét a felépítménytesttel! b, Rajzolja meg a felépítménypalást tető feletti részének kiterített képét!

43 5.1. SÍKLAPÚ TESTEK ÁTHATÁSA SAROKTORONY Az ábrán egy nyeregtetős épület sarokrészletét és a hozzáépített toronyvetületeit rajzoltuk meg. Szerkessze be az épület vetületeibe a tető és a torony összemetsződéséből adódó áthatási vonalat!

44 5.2. FORGÁSFELÜLETEK ÁTHATÁSA CSŐCSATLAKOZÁS Az ábrán egy 500 mm és egy 460 mm átmérőjű csőszakasz csatlakozását vázoltuk fel 1:10 méretarányban. A csőszakaszok tengelyei szögben metszik egymást. a, Szerkessze meg a két cső áthatását! b, Rajzolja meg a φ 460-as csőszakasz kiterített képét! φ 460 φ

45 5.2. FORGÁSFELÜLETEK ÁTHATÁSA LEFOLYÓCSŐ - CSATLAKOZÁS Az ábrán egy félkör keresztmetszetű függőereszcsatorna és egy körszelvényű lefolyócső előlnézetét és oldalnézetét rajzoltuk meg. a, Szerkessze meg a csatornaelemek áthatási vonalát az előlnézeti képen! b, Szerkessze meg a *-gal jelölt vonal feletti rész "szabási tervét"! * 45.

46 5.2. FORGÁSFELÜLETEK ÁTHATÁSA TEKNŐBOLTOZAT Az ábrán egy teknőboltozattal fedett építmény előlnézetét és felülnézetének körvonalrajzát adtuk meg 1:100 méretarányban. A boltozathoz egy oldalról fiókboltozat csatlakozik. a, Szerkessze meg az építmény felülnézetét az áthatási vonallal és a boltfelületek metszésvonalaival! b, Szerkessze meg a fiókboltozat felületének kiterített képét! c, Szerkessze meg a teknőboltozatot lezáró un. vaknegyed kiterített képét! R= 3,50 1,00 12,00 φ 7,0 φ 6,4 46.

47 5.2. FORGÁSFELÜLETEK ÁTHATÁSA GÖMB - HENGER Az ábrán bemutatott félgömbkupolára hengeres szellőzőcső épül. a, Szerkessze meg a gömbfelület és a henger áthatását! b, Szerkessze meg a hengeres cső kupola fölé magasodó szakaszának kiterített képét! 47.

48 5.2. FORGÁSFELÜLETEK ÁTHATÁSA FÉLGÖMBKUPOLA Egy félgömb alakú építményhez bejárati nyaktagot illesztünk. A nyaktag függőleges falakon fekvő félhenger-tetőből (donga) áll. Metszetképét az előlnézeti kép mellett feltüntettük. Az építmény felül- és előlnézeti képébe nem rajzoltuk be az építményrészek csatlakozását. a, Szerkessze meg mindkét képen az épületformák pontos csatlakozását! b, Szerkessze meg a bejárati épületszárny palástjának kiterített képét! 48.

49 5.2. FORGÁSFELÜLETEK ÁTHATÁSA HENGERES HÁZ Megrajzoltuk egy egyenes körhenger-formájú épület felülnézeti és előlnézeti vetületeit. A hengerhez ferdén csatlakozik egy kisebb épületszárny, melynek 2 cm (a rajzon) magas falain félkörívű dongatető (egyenes félhenger) ül. a, Rajzolja meg az épülettest áthatásának előlnézeti képét! Ábrázolja szaggatott vonallal az áthatási vonal nem látható szakaszát is! b, Szerkessze meg a bejárati épületszárny palástjának kiterített képét! 49.

50 6.1. MÉRŐSZÁMOS ÁBRÁZOLÁS LEHAJTÓ RÁMPA Egy töltésen vezetett út koronaszintje 105,00 m Bf, a környező terep sík és vízszintes, tengerszint feletti magassága 102,00 m Bf. Az útról 18%-os lejtőjű lehajtó (rámpa) vezet a terepsíkra. Az út és rámpa megtámasztására a rámpa oldalon 2:3, az út másik oldalán 1:2 meredekség földrézsűket alkalmazunk. a, Rajzolja meg az úthoz ill. a rámpához simuló rézsűk helyszínrajzát 1:200 méretarányban! b, Szerkessze meg a kijelölt A-A metszetet 1:200 méretarányban! HELYSZÍNRAJZ M 1:200 A 102,00 m Bf A - A METSZET ÚT 102,00 m Bf A 18% 105,00 m Bf 50.

51 6.1. MÉRŐSZÁMOS ÁBRÁZOLÁS TISZAGÁT Az ábrán egy földgát és arról levezető rámpa helyszínrajzát ábrázoltuk 1:200 méretarányban. A gát környezetében lévő vízszintes terep magassága az ártéri oldalon 119,00 m Bf, a mentett oldalon 120,00 m Bf. A rámpa meredekségét 15%-ra tervezzük. A gát és rámpa töltésének megtámasztására mindenütt 2:3 arányú földrézsűket alkalmazunk. a, Rajzolja meg az úthoz ill. a rámpához simuló rézsűk helyszínrajzát 1:200 méretarányban! b, Szerkessze meg a kijelölt A-A metszetet 1:200 méretarányban! HELYSZÍNRAJZ M 1:200 földgát 15% A A 119,00 m Bf 123,00 m Bf 120,00 m Bf A - A METSZET 51.

52 6.1. MÉRŐSZÁMOS ÁBRÁZOLÁS SZABÁLYTALAN MUNKAGÖDÖR Egy lejtős (egyébként sík) terepen épület alapozási munkáihoz vízszintes fenéksíkú munkagödröt létesítünk. Az ábrán feltüntettük a lejtő esésvonalát, meredekségét és szintvonalait egy méteres méretlépcsőben. A terepre rárajzoltuk a munkagödör fenéksíkjának körvonalait is 1:200 méretarányban. A fenéksík magassága 221,00 m Bf. A munkagödör beomlását elkerülendő, partfalait 1:1 meredekségű földrézsűvel alakítjuk ki. a, Szerkessze meg a munkagödör helyszínrajzát a rézsűfelületek feltüntetésével 1:200 méretarányban! b, Rajzoljuk meg a munkagödör kijelölt metszetét a csatlakozó terepfelületek ábrázolásával! 12,5% 226,00 A 225,00 A 221,00 221,00 222,00 223,00 224,00 A - A METSZET M 1:

53 6.1. MÉRŐSZÁMOS ÁBRÁZOLÁS TENISZPÁLYA Lejtős terepen teniszpálya részére 30x60 m méretű vízszintes sík felületet (platót) alakítunk ki feltöltéssel és bevágással. A terep lejtése 1:4 arányú, a feltöltéseket 2:3, a bevágásokat 1:1 arányú meredekséggel alakítjuk ki. A plató szintmagassága 80,00 m Bf. a, Szerkessze meg a pálya kialakítását ábrázoló helyszínrajzot 1:750 arányban! b, Rajzolja meg a kialakított plató középvonalán felvett A-A metszetet! A A 60,00 80,00 30,00 1:4 80,00 m Bf M 1:

54 6.2. AXONOMETRIKUS ÁBRÁZOLÁS FAKÖTÉS Az ábrán egy csapozásra előkészített fa rúdvég vetületeit rajzoltuk meg. Szerkesszen szemléletes izometrikus képet a rúdvégről a megadott méretek alapján 1:2 méretarányban!

55 6.2. AXONOMETRIKUS ÁBRÁZOLÁS LEMEZZSALUZAT Az ábrán egy vasbeton födémlemez készítéséhez alkalmas hagyományos fa zsaluzat részletét adtuk meg két vetületében. Feltüntettük a fa elemek keresztmetszeti méreteit is. Készítsen a zsaluzati részletről szemléletes térbeli képet kavalier axonometriával! Alkalmazza a megadott tengelykeresztet a feltüntetett rövidüléssel! 5,50 5, x x x12 10x x x15 10x10 10x10 1,20 1,10 z (1) A megfelelő rövidülés kiválasztása 30 x (2/3) y (1) x (2/3) x (1/2) x (1) 55.

56 6.2. AXONOMETRIKUS ÁBRÁZOLÁS , GOMBAFÖDÉM Az ábrán megadtuk egy vasbeton gombafödém egy részletét két vetületében (elől- és alulnézet). A vasbeton födémlemezt gombafejszerűen kiszélesedő vasbeton oszlopok támasztják alá, amelyeknek oldalsíkjai ban el vannak forgatva. Szerkesszen a födémrészletről szemléletes térbeli ábrát un. katonaperspektívával! Ábrázolja a részletet alulról, békaperspektívában! 4,

57 6.3. PERSPEKTIVIKUS ÁBRÁZOLÁS FOLYOSÓ Műemléképület helyreállítási munkái során el kell készítenie az épület boltíves folyosójának perspektív képét 1:100 méretarányban. A falpillérek között boltívek emelkednek, vállmagasságuk 3,9 m. Rajzoljon a folyosóról centrális perspektivikus képet a megadott nézőpontból! A képet 1,58 m szemmagasság (horizontmagasság) figyelembe vételével készítse el. szemmagasság 11 x 0,65 = 7,15 1,58 PKS 6 x 0,65 = 3, nézőpont

58 6.3. PERSPEKTIVIKUS ÁBRÁZOLÁS 4,50 9,00 3,00 6,00 6, L - HÁZ N I1 Az ábrán egy magastetős lakóház felülnézeti körvonalait rajzoltuk meg. Az épület ereszmagassága 4,00 m, a tetősíkok meredeksége A kettős vonallal ábrázolt szakaszon oromfal zárja le a tetőt. Feltüntettük az épületet szemlélő helyzetét is (N). a, Szerkessze meg az épület fedélidomát! b, Rajzoljon az épületről megadott nézőpont felhasználásával szemléletes perspektív képet! I2 58.

59 MEGOLDÁSOK

60 1.1. MERŐLEGES VETÍTÉSI RENDSZER TESTVETÜLET Megadtuk egy síklapú test axonometrikus képét. Rajzolja meg az ábrázolt alakzat merőleges vetületeit (első, második és harmadik képét)! A befoglaló kocka élhosszúságát vegye 3 cm-re! 3,00 3,00 60.

61 1.1. MERŐLEGES VETÍTÉSI RENDSZER SÍKLAPÚ TEST Megadtuk egy síklapokkal határolt test három rendezett képét. Szerkesszen a testről a vetületek alapján szemléletes térbeli (axonometrikus) rajzot, azaz rekonstruálja! 61.

62 1.1. MERŐLEGES VETÍTÉSI RENDSZER CSÜRLŐS TORONYSISAK Megadtuk egy síklapokkal határolt test előlnézeti és felülnézeti képét. A test a középkori templomtornyok egyik kedvelt tetőformáját idézi. Szerkesszen a tetőről a vetületek alapján szemléletes térbeli rajzot (pl. axonometrikus képet), azaz rekonstruálja! 5,00 9, ,50 2,50 5,00 9, ,50 2,50 5,00 62.

63 1.2. TÉRELEMEK ÁBRÁZOLÁSA LÁTHATÓSÁG Az ábrán általános helyzetű egyenesek vetületeit tüntettük fel. Szemléltesse az egyenesek láthatóságát, fedettségét! 10 perc a" b" c" b' x 1,2 a' c' EGYENESSEREG a, Rajzolja le egy első főegyenes (fővonal), egy második vetítőegyenes és egy általános helyzetű egyenes két rendezett vetületét (első és második képét)! Az egyeneseket egy képbe ábrázolja, de azok ne messék egymást! b, Ábrázolja az egyenesek láthatóságát! c, Határozza meg az egyenesek nyompontjait mindkét képen! e" " " f 1 N 2 v 2 " N 1 " N 2 ' x 1,2 v 2 ' N 1 ' f 1 ' e' 63.

64 1.2. TÉRELEMEK ÁBRÁZOLÁSA PARALLELOGRAMMA Adott az AC általános helyzetű szakasz két vetülete. Ábrázolja azt a parallelogrammát, amelynek egyik átlója AC, a másik átlója első fővonal, két oldala második főegyenes helyzetű és a parallelogramma második vetülete téglalap! C" f 1 " B" 90 D" 90 O" A" f 1 ' B' C' fővonal O' A' D' fővonal 64.

65 1.2. TÉRELEMEK ÁBRÁZOLÁSA SÍKÉPÍTÉS Az ábrán adott egy általános helyzetű sík első képe és második vetületének három pontja (A,B,C). a, Szerkessze meg a síkidom teljes második vetületét! b, Rajzolja meg az A,B,C,D pontokkal meghatározott sík nyomvonalait (n 1, n 2 )! n 2 " A " D " M " B " C " x 1,2 A ' D ' M ' B " C ' 65. n 1 '

66 1.2. TÉRELEMEK ÁBRÁZOLÁSA FEDÉLSZÉK Adott egy egyállószékes fa fedélszerkezet csomópontja két vetületben (elől és oldalnézetben). Feltüntettük a szerkezeti elemek keresztmetszeti méreteit és megnevezéseit is. Szerkesszen a csomópontról a vetületek alapján felülnézeti képet! szarufa 7 5 x15 szarufa 7 5 x15 4 szelemen 12x15 szelemen 12x15 fogópár 2x5x10 könyökfa 7 5 x7 5 fogópár 2x5x10 könyökfa 7 5 x7 5 székoszlop 12x12 székoszlop 12x12 fogópár 2x5x10 könyökfa 7 5 x7 5 Illusztráció: hagyományos fa fedélszék csomópontjának axonometrikus képe. szarufa 7 5 x15 székoszlop 12x12 szelemen 12x15 66.

67 1.2. TÉRELEMEK ÁBRÁZOLÁSA GÖMBI PONTOK 6 perc Egy gömbfelület második vetületén kijelöltünk egy pontot (P 1 ), a gömb első képén egy másik pontot (P 2 ). Ábrázoljuk a pontok másik képeit is! P 2 " P 1 " x 1,2 P 2 ' P 1 ' 67.

68 c b a 2.1. TRANSZFORMÁCIÓ MÁS NÉZŐPONT 15 perc Az ábrán egy két tömegből álló épület előlnézetét és felülnézetének körvonalrajzát adtuk meg. A tetősíkok meredeksége különböző, de az egy épületszárnyhoz tartozók azonos hajlásszögűek. a, Rajzolja meg az egymásba metsző épülettömegek felülnézetét a tetőélekkel! b, Készítsen a megadott irányból új vetületet az épületről (4.kép)! c, Szerkessze meg az "e" ereszvonalhoz befutó tetősík valódi képét! x 1,2 a x 1,4 c b e 60 vetítési irány 68.

69 2.1. TRANSZFORMÁCIÓ ZSALUKŐ Az ábrán egy előregyártott betonelem (zsalukő) két képét (előlnézetét és felülnézetét) rajzoltuk meg. Rajzoljon a vetületek alapján újabb képeket (negyedik és ötödik vetületet), amelyek szemléletesen láttatják az elem alakját! a 1" 20 2,5 22,5 1 V x 1,2 50 1' b b x 4,5 s s segédsík a 1 IV x 1,4 69.

70 h 2.1. TRANSZFORMÁCIÓ TRANSZFORMÁCIÓ 6 perc Két metsző egyenesével megadtunk egy általános helyzetű síkot. Készítsük el a síknak olyan új vetületét, amelyen az vetítősíkként (egy egyenesnek) látszik! a " M " b " x 1,2 a ' h a IV b IV M' M IV n 1 ' b ' n 1 IV x 1,4 70.

71 b 2.1. TRANSZFORMÁCIÓ ÚJ VETÜLETEK 16 perc Az ábrán két képével egy általános helyzetű síkot adunk meg (háromszög - idom). a, Rajzolja meg a sík első nyomvonalát! b, Készítsen olyan új vetület a háromszög-idomról, amelyen az egy egyenesként látszik! c, Készítsen további olyan képet, amelyiken az idom a valódi képét mutatja! B " A " a C " x 1,2 C IV n 1 ' C ' A IV A ' C V b a B IV B ' x 1,4 x4,5 A V B V 71.

72 c 2.1. TRANSZFORMÁCIÓ MAGASSÁGVONAL Az ábrán egy háromszög - síkidom két rendezett képét rajzoltuk meg. Rajzolja meg a síkidom B-C oldalához tartozó magasságvonalat! B " b m " f 1 " C " A " B 0 m 0 c A ' f 1 ' C ' =C 0 a m ' A 0 b B ' a 72.

73 3.1. DÖFÉSPONT TETŐANTENNA Lerajzoltuk egy nyergtetős épület felülnézetét 1:100 méretarányban. Szaggatott vonallal ábrázoltuk az épület falsíkjait. A tető hajlásszöge 40 0, ereszvonalának magassága az alapsíktól 2,00 m. A jelzett helyen függőleges antennarúd áll ki a tetősíkból, magassága 2,0 m. Szerkessze meg az épület előlnézeti képét 1:100 méretarányban! Ábrázolja az antennarúd tetősík feletti szakaszát is. 2,00 m 2,00 D" ereszvonal fal síkja ,00 D' 1,50 antennarúd ,00 m 10,

74 3.1. DÖFÉSPONT DÖFÉSPONT, NYOMVONAL 10 perc a, Szerkessze meg a vetületeivel megadott egyenes és sík döféspontját! Tüntesse fel a térelemek láthatóságát is! b, Rajzolja meg a sík első nyomvonalát! B " A " D 1 '' m " C " e" B ' n 1 " x 1,2 A ' e' D 1 ' m' C ' n 1 ' 74.

75 3.2. METSZÉSVONAL VETÍTŐSÍK - TETŐSÍK Az ábrán két egymásba metsző épülettömeget rajzoltunk meg. Szerkessze meg a felülnézeti képen az összemetsződő tetősíkokat a metszésvonallal, ábrázolja láthatóságukat! m" m' 75.

76 3.2. METSZÉSVONAL FERDE ÉPÜLETSZÁRNY Lerajzoltuk egy két épületszárnyból álló épület felül- és előlnézeti képét. Az épületrészek síkjai összemetsződnek, amelyeket azonban nem ábrázoltunk. Szerkessze meg az épületszárnyak összemetsződését mindkét vetületen! D 1 " h D 5 " D 3 " D 2 " D 4 " 1,00 2,20 1,80 2,20 9,00 4,00 60 h D 1 ' 3,80 D 5 ' D 3 ' D 2 ' D 4 ' 4,80 1,80 4,00 2,20 1,00 2,20 76.

77 3.3. FEDÉLIDOM SZERKESZTÉS ÖSSZETETT FEDÉLIDOM 25 perc Az ábrán egy magastető felülnézeti körvonalrajzát adtuk meg 1:200 méretarányban. A tetősíkok meredeksége (vízszintessel bezárt szöge) azonos, os. a. Szerkessze be a tető fedélidomát a felülnézeti körvonalrajzba! b. Rajzolja meg a tető előlnézeti képét! c. Szerkessze meg az e-vel jelölt ereszvonalhoz lefutó tetősík valódi képét! 45 α e α x 1,

78 3.3. FEDÉLIDOM SZERKESZTÉS ZÁRTUDVAROS HÁZ 30 perc Az ábrán egy zártudvaros épület tetőzetének körvonalrajzát adtuk meg felülnézetben. A tetősíkok meredeksége mindenütt azonos, 60 0 (az udvar felőli oldalon is). a, Szerkessze be a felülnézetbe a tetőéleket! b, Rajzolja le a tető előlnézeti képét! α α udvar β β ereszvonal

79 3.3. FEDÉLIDOM SZERKESZTÉS SAROKHÁZ 25 perc Az ábrán egy magastető felülnézeti körvonalrajzát adtuk meg 1:200 méretarányban. A tetősíkok meredeksége (vízszintessel bezárt szöge) azonos, os. (Megrajzolásához a lap alján kínálunk segítséget.) a. Szerkessze be a tető fedélidomát a felülnézeti körvonalrajzba! b. Rajzolja meg a tető előlnézeti képét! c. Szerkessze meg az e-vel jelölt ereszvonalhoz lefutó tetősík valódi képét! e α α x 1,

80 3.3. FEDÉLIDOM SZERKESZTÉS HOSSZÚ HÁZ 20 perc Az ábrán egy magastető felülnézeti körvonalrajzát adtuk meg 1:200 méretarányban. A tetősíkok meredeksége (vízszintessel bezárt szöge) azonos, os. (Megrajzolásához a lap alján kínálunk segítséget.) a. Szerkessze be a tető fedélidomát a felülnézeti körvonalrajzba! b. Rajzolja meg a tető elölnézeti képét! c. Szerkessze meg az e-vel jelölt ereszvonalhoz lefutó tetősík valódi képét! β β α α e x1,4 80.

81 3.3. FEDÉLIDOM SZERKESZTÉS VÁLTOZÓ MEREDEKSÉGŰ TETŐ perc Az ábrán egy épület tetőzetének körvonalrajzát adjuk meg felülnézetben. A tetősíkok meredeksége nem azonos, a hajlásszögeket az egyes tetőfelületeken feltüntettük. a, Szerkessze meg a tető felülnézeti rajzát a tetőélekel! b, Készítse el a fedélidom előlnézeti rajzát! c, Szerkessze meg az e-vel jelölt ereszélhez lefutó tetősík valódi képét! α e 40 x1,4 α a b 40 a b 40 P' b f 1 40 a b 81.

82 3.3. FEDÉLIDOM SZERKESZTÉS VÁLTOZÓ MEREDEKSÉGŰ TETŐ - 2 Az ábrán egy magastető felülnézeti körvonalrajzát adtuk meg 1:200 méretarányban. A tetősíkok meredeksége nem azonos, a hajlásszögeket az egyes tetőfelületeken feltüntettük. A kettős vonallal jelölt szakaszon a tetőt oromfal zárja le. a. Szerkessze meg a tető fedélidomát a felülnézeti körvonalrajzba! b. Rajzolja meg a tető előlnézeti képét! c. Szerkessze meg az e-vel jelölt ereszvonalhoz lefutó tetősík valódi képét! x1, e t2 t1 α t 2 α P' f 1 t t 1 t 2 82.

83 a 3.3. FEDÉLIDOM SZERKESZTÉS 6 perc FERDEGERINCŰ TETŐABLAK - FÜLKE Az ábrán egy tetőablak-fülke elől- és oldalnézetét rajzoltuk meg. A fülketetőt vörösréz lemezzel fedjük, amelyhez ismernünk kell a fedendő felület valódi képét is. Szerkessze meg a fülketető felületének valódi képét! a A''' A

84 c 4.1. SÍKLAPÚ TESTEK SÍKMETSZÉSE KARCSÚ TORONY Az ábrán egy félnyeregtetős épület és egy karcsú gúla formájú torony két vetületét rajzoltuk le. A torony az épület alapsíkjáról indul, és átdöfi az épület ferde tetősíkját. a, Szerkessze meg a torony és a tetősík metszésvonalát mindkét képen! b, Rajzolja meg a torony metszet-felületének valódi képét! a b b a c h h 84.

85 4.1. SÍKLAPÚ TESTEK SÍKMETSZÉSE TORONYTETŐ Egy saroképület zárterkélye felett szabályos hatszög alapú, fémlemezzel fedett toronytető épül, amelybe belemetszenek az épület tetősíkjai. a, Szerkessze meg az épület tetősíkjainak és a toronytetőnek az áthatását mindkét vetületben! b, Rajzolja meg a fémlemez fedés kiterített képét! h 7,00 ereszvonal 45 a h élgerinc 45 0 ereszvonal b h 45 0 c ereszvonal 4,00 85.

86 4.1. SÍKLAPÚ TESTEK SÍKMETSZÉSE TORONYTETŐ Egy saroképület zárterkélye felett szabályos hatszög alapú, fémlemezzel fedett toronytető épül, amelybe belemetszenek az épület tetősíkjai. a, Szerkessze meg az épület tetősíkjainak és a toronytetőnek az áthatását mindkét vetületben! b, Rajzolja meg a fémlemez fedés kiterített képét! c 4,00 h b a 86.

87 4.1. SÍKLAPÚ TESTEK SÍKMETSZÉSE ÉPÜLETMETSZET 15 perc Adva van egy sátortetős épület felül- és oldalnézete. Az oldalnézeti vetületen ábrázoltunk egy vetítősíkot is, amely az épülettestet kettészeli. a, Rajzolja meg a lemetszett rész eltávolításával előálló épületrész elől- és felülnézetét! b, Szerkessze meg a metszetfelület valódi képét! v 3 "' a b c lemetszett épületrész a b c 87.

88 4.1. SÍKLAPÚ TESTEK SÍKMETSZÉSE SZEGEZETT TARTÓ Az ábrán egy összetett szelvényű fagerenda két vetületét rajzoltuk meg. Az előlnézeti képbe vékony vonalakkal berajzoltuk a gerenda szelvényét is. Mindkét vetületen kijelöltünk egy-egy metszősíkot (α- második, β-első vetítősík), melyek mentén a gerendavégeket lefűrészeljük. a, Rajzolja meg a kialakított gerenda vetületeit! b. Szerkessze meg az α sík metszésével előálló metszett felület valódi képét! α " β ' 88.

89 4.2. FORGÁSTESTEK SÍKMETSZÉSE R= 4,00 22, ÍVES TETŐABLAK Az ábrán egy nagyméretű tetőablakkal kialakított épület két homlokzatát rajzoltuk meg 1:100 méretarányban. A tetőfülke íves felülete és oldalai fémlemezzel fedettek. a, Szerkessze meg az épület és a tetőfülke felülnézeti képét az íves tetőablakkal! b. Szerkessze meg a fémlemezfedés kiterített képét! 1,50 89.

90 4.2. FORGÁSTESTEK SÍKMETSZÉSE r = 4,5 K = 2*r*π =28,26 i = , ,50 10,59 1, ÍVES TETŐABLAK Az ábrán egy nagyméretű tetőablakkal kialakított épület két homlokzatát rajzoltuk meg 1:100 méretarányban. A tetőfülke íves felülete és oldalai fémlemezzel fedettek. a, Szerkessze meg az épület és a tetőfülke felülnézeti képét az íves tetőablakkal! b. Szerkessze meg a fémlemezfedés kiterített képét! 90.

91 4.2. FORGÁSTESTEK SÍKMETSZÉSE KÚPTETŐ 15 perc Egy szabályos hatszög alapú toronytestre kúptetőt illesztünk. A tető a falsíkokban záródik, nem képez ereszt. Az előlnézeti képen a kúptetőnek csak a körvonalát ábrázoltuk. Szerkessze meg a torony falának és tetőzetének csatlakozási vonalát az előlnézeti képen! D" C" A" B" D' A' C' B' 91.

92 4.2. FORGÁSTESTEK SÍKMETSZÉSE CSAVARFEJ Egy hatlapfejű csavar fejrészének vetületeit félgömbből síkmetszéssel szerkesztjük meg. A félgömböt függőleges síkokkal metszük el, amelyek egy szabályos hatszög oldalaira illeszkednek. A csavarfej felső síkját vízszintes metszéssel alakítjuk ki. Rajzolja meg a csavar (szár és fej) előlnézeti és felülnézeti képeit! P" P' 92.

93 4.2. FORGÁSTESTEK SÍKMETSZÉSE HENGERMETSZET 15 perc Az ábrán egy egyenes forgáshenger két vetülete látható. A hengert egy második vetítősíkkal ( α ) elmetszük. Szerkessze meg a metszetfelület valódi képét! b a a α ' b a a φ6 93.

94 4.2. FORGÁSTESTEK SÍKMETSZÉSE KÚPMETSZETEK 5 perc Az ábrákon egy egyenes forgáskúpot különböző meredekségű vetítősíkokkal metszettünk el. Rajzolja be a kúpok felülnézeti képeibe a metszésvonalakat, és nevezze meg azokat (szabadkézi rajz)! β " γ " α " α ' kör γ' ellipszis β ' egyenesek δ " ε " ζ η ζ< η δ ' parabola ε ' hiperbola 94.

95 4.2. FORGÁSTESTEK SÍKMETSZÉSE ÚJ ÉPÜLETSZÁRNY 30 perc Adott egy kúptetővel fedett hengeres épület két vetülete. Az épülethez egy, a felülnézetével ábrázolt új épületszárnyat illesztünk. A csatlakozó épületrész tetőzete kontyolt nyeregtető, meredeksége 60 0, ereszmagassága a kúptetőével azonos. a, Rajzolja meg az így átalakított épület elől- és felülnézetét! b, Szerkessze meg a nyeregtető síkjainak valódi képét! C" A" B" 1 ereszvonal új épületrész A' C' 60 B' 95.

96 4.2. FORGÁSTESTEK SÍKMETSZÉSE KERESZTBOLTOZAT 15 perc Az ábrán megadtuk egy négyzetalaprajzú, félköríves keresztboltozat előlnézeti képét és felülnézeti körvonalrajzát. Rajzolja meg a boltozat felülnézetét és átlós metszetét! A nézetben megjelenő alakzatokat nem kell ábrázolni. P" h P IV h h A A P' 96.

97 4.2. FORGÁSTESTEK SÍKMETSZÉSE FALSÍKMETSZET 30 perc Egy kúptetővel fedett hengeres épületrész magasabb falhoz simul, amely geometriai értelemben mintegy lemetszi azt. Az ábrán megadtuk az épületrész felül- és előlnézetét, valamint feltüntettük a fal síkját (első vetítősík). a, Rajzolja meg az épületrész falsíkkal elmetszett képét! Az előlnézeti képen csak a megmaradt toronyrészt tüntesse fel! b, Az előlnézet mellé szerkessze meg a metszetfelület valódi képét! P 1 ' P 2 ' fal síkja fal síkja P 2 " P 1 " 97.

98 d c b a 5.1. SÍKLAPÚ TESTEK ÁTHATÁSA TETŐFELÉPÍTMÉNY A VÁPÁBAN Az ábrán egy L alakú félnyeregtetős épület tetőzetét ábrázoltuk felülnézetben, 1:100 méretarányban. Mindkét tetősík hajlásszöge azonos, A tetőt egy nagyméretű tetőfelépítmény döfi át, melynek felső síkja 0,5 m-el a tetőgerinc fölé magasodik. Megjegyzés: A felépítmény vápába helyezése a csapadékvíz elvezetését akadályozza, ezért kerülendő. a, Készítse el a tetőidom felül- és előlnézeti képét a felépítménytesttel! b, Rajzolja meg a felépítménypalást tető feletti részének kiterített képét! 2,00 1,46 3,04 2,00 3, ,00 a f e h e f c a b d 0,5 m f 1 " 4,50 3, ,04 1,46 f 1 ' 30 0 h d 98.

99 5.1. SÍKLAPÚ TESTEK ÁTHATÁSA SAROKTORONY Az ábrán egy nyeregtetős épület sarokrészletét és a hozzáépített toronyvetületeit rajzoltuk meg. Szerkessze be az épület vetületeibe a tető és a torony összemetsződéséből adódó áthatási vonalat! 2" 1" x 1,4 3" a b 1 IV h h 1' 60 2' 3' a b 99.

100 5.2. FORGÁSFELÜLETEK ÁTHATÁSA CSŐCSATLAKOZÁS 35 perc Az ábrán egy 500 mm és egy 460 mm átmérőjű csőszakasz csatlakozását vázoltuk fel 1:10 méretarányban. A csőszakaszok tengelyei szögben metszik egymást. a, Szerkessze meg a két cső áthatását! b, Rajzolja meg a φ 460-as csőszakasz kiterített képét! b b a a φ b a c d 14,44 d c φ r = 2,3 K = 2*r*π =14,

101 5.2. FORGÁSFELÜLETEK ÁTHATÁSA LEFOLYÓCSŐ - CSATLAKOZÁS 35 perc Az ábrán egy félkör keresztmetszetű függőereszcsatorna és egy körszelvényű lefolyócső előlnézetét és oldalnézetét rajzoltuk meg. a, Szerkessze meg a csatornaelemek áthatási vonalát az előlnézeti képen! b, Szerkessze meg a *-gal jelölt vonal feletti rész "szabási tervét"! P 1 " P 2 " P 1 ''' P 2 ''' * 1 P 1 ' 2 3 P 2 '

102 5.2. FORGÁSFELÜLETEK ÁTHATÁSA LEFOLYÓCSŐ - CSATLAKOZÁS Az ábrán egy félkör keresztmetszetű függőereszcsatorna és egy körszelvényű lefolyócső előlnézetét és oldalnézetét rajzoltuk meg. a, Szerkessze meg a csatornaelemek áthatási vonalát az előlnézeti képen! b, Szerkessze meg a *-gal jelölt vonal feletti rész "szabási tervét"! r = 2,5 K = 2*r*π =15, ,

103 5.2. FORGÁSFELÜLETEK ÁTHATÁSA TEKNŐBOLTOZAT Az ábrán egy teknőboltozattal fedett építmény előlnézetét és felülnézetének körvonalrajzát adtuk meg 1:100 méretarányban. A boltozathoz egy oldalról fiókboltozat csatlakozik. a, Szerkessze meg az építmény felülnézetét az áthatási vonallal és a boltfelületek metszésvonalaival! b, Szerkessze meg a fiókboltozat felületének kiterített képét! c, Szerkessze meg a teknőboltozatot lezáró un. vaknegyed kiterített képét! R= 3, b 1 1 a a b 1,00 12,00 φ 7, ,00 φ 6,4 103.

104 d c 5.2. FORGÁSFELÜLETEK ÁTHATÁSA TEKNŐBOLTOZAT Az ábrán egy teknőboltozattal fedett építmény előlnézetét és felülnézetének körvonalrajzát adtuk meg 1:100 méretarányban. A boltozathoz egy oldalról fiókboltozat csatlakozik. a, Szerkessze meg az építmény felülnézetét az áthatási vonallal és a boltfelületek metszésvonalaival! b, Szerkessze meg a fiókboltozat felületének kiterített képét! c, Szerkessze meg a teknőboltozatot lezáró un. vaknegyed kiterített képét! R= 3, ,00 r = 3,5 K/4 = 0,5*r*π =5, ,00 5,49 2,00 c d r = 3,2 K/2 = r*π =10, ,00 10,05 1,

105 b 5.2. FORGÁSFELÜLETEK ÁTHATÁSA GÖMB - HENGER 25 perc Az ábrán bemutatott félgömbkupolára hengeres felépítmény épül. a, Szerkessze meg a gömbfelület és a henger áthatását! b, Szerkessze meg a hengeres felépítmény kupola fölé magasodó szakaszának kiterített képét! a , a b r = 2,0 K = 2*r*π =12,

106 5.2. FORGÁSFELÜLETEK ÁTHATÁSA FÉLGÖMBKUPOLA 35 perc Egy félgömb alakú építményhez bejárati nyaktagot illesztünk. A nyaktag függőleges falakon fekvő félhenger-tetőből (donga) áll. Metszetképét az előlnézeti kép mellett feltüntettük. Az építmény felül- és előlnézeti képébe nem rajzoltuk be az építményrészek csatlakozását. a, Szerkessze meg mindkét képen az épületformák pontos csatlakozását! b, Szerkessze meg a bejárati épületszárny palástjának kiterített képét! b 3,00 a c

107 5.2. FORGÁSFELÜLETEK ÁTHATÁSA FÉLGÖMBKUPOLA Egy félgömb alakú építményhez bejárati nyaktagot illesztünk. A nyaktag függőleges falakon fekvő félhenger-tetőből (donga) áll. Metszetképét az előlnézeti kép mellett feltüntettük. Az építmény felül- és előlnézeti képébe nem rajzoltuk be az építményrészek csatlakozását. a, Szerkessze meg mindkét képen az épületformák pontos csatlakozását! b, Szerkessze meg a bejárati épületszárny palástjának kiterített képét! c r = 2,0 K/2 = r*π =7,85 a b ,00 7,85 3,

108 5.2. FORGÁSFELÜLETEK ÁTHATÁSA HENGERES HÁZ 25 perc Megrajzoltuk egy egyenes körhenger-formájú épület felülnézeti és előlnézeti vetületeit. A hengerhez ferdén csatlakozik egy kisebb épületszárny, melynek 2 cm (a rajzon) magas falain félkörívű dongatető (egyenes félhenger) ül. a, Rajzolja meg az épülettest áthatásának előlnézeti képét! Ábrázolja szaggatott vonallal az áthatási vonal nem látható szakaszát is! b, Szerkessze meg a bejárati épületszárny palástjának kiterített képét! P" , P'

109 5.2. FORGÁSFELÜLETEK ÁTHATÁSA HENGERES HÁZ Megrajzoltuk egy egyenes körhenger-formájú épület felülnézeti és előlnézeti vetületeit. A hengerhez ferdén csatlakozik egy kisebb épületszárny, melynek 2 cm (a rajzon) magas falain félkörívű dongatető (egyenes félhenger) ül. a, Rajzolja meg az épülettest áthatásának előlnézeti képét! Ábrázolja szaggatott vonallal az áthatási vonal nem látható szakaszát is! b, Szerkessze meg a bejárati épületszárny palástjának kiterített képét! r = 2,5 K/2 = r*π =7, ,00 7,86 2,

110 6.1. MÉRŐSZÁMOS ÁBRÁZOLÁS LEHAJTÓ RÁMPA 25 perc Egy töltésen vezetett út koronaszintje 105,00 m Bf, a környező terep sík és vízszintes, tengerszint feletti magassága 102,00 m Bf. Az útról 18%-os lejtőjű lehajtó (rámpa) vezet a terepsíkra. Az út és rámpa megtámasztására a rámpa oldalon 2:3, az út másik oldalán 1:2 meredekség földrézsűket alkalmazunk. a, Rajzolja meg az úthoz ill. a rámpához simuló rézsűk helyszínrajzát 1:200 méretarányban! b, Szerkessze meg a kijelölt A-A metszetet 1:200 méretarányban! HELYSZÍNRAJZ M 1:200 Méretarény 1:200 1m = 0,5 cm 2:3 rézsű 1,5 (0,75 cm) A 102,00 m Bf A - A METSZET 1:2 rézsű 1 ártéri oldal 2 (1 cm) 18%-os lejtő 1 5,55 (2,77 cm) 102,00 103,00 18% dőléskúp (0,75) (2,77) 2:3 18% 104,00 105,00 105,00 m Bf ÚT 105,00 m Bf 105,00 104,00 103,00 (1,00) 1:2 102,00 A 102,00 m Bf mentett oldal 105,00 104,00 103,00 102,

111 6.1. MÉRŐSZÁMOS ÁBRÁZOLÁS TISZAGÁT 25 perc Az ábrán egy földgát és arról levezető rámpa helyszínrajzát ábrázoltuk 1:200 méretarányban. A gát környezetében lévő vízszintes terep magassága az ártéri oldalon 119,00 m Bf, a mentett oldalon 120,00 m Bf. A rámpa meredekségét 15%-ra tervezzük. A gát és rámpa töltésének megtámasztására mindenütt 2:3 arányú földrézsűket alkalmazunk. a, Rajzolja meg az úthoz ill. a rámpához simuló rézsűk helyszínrajzát 1:200 méretarányban! b, Szerkessze meg a kijelölt A-A metszetet 1:200 méretarányban! HELYSZÍNRAJZ M 1:200 Méretarény 1:200 1m = 0,5 cm 2:3 rézsű ,5 (0,75 cm) 15%-os lejtő ,66 (3,33 cm) földgát 15% A ártéri oldal dőléskúp A 119 (0,75) (0,75) (3,33) 119,00 m Bf ,00 m Bf mentett oldal 120,00 m Bf A - A METSZET ,00 m Bf 2:3 2:3 15% 111.

112 6.1. MÉRŐSZÁMOS ÁBRÁZOLÁS SZABÁLYTALAN MUNKAGÖDÖR Egy lejtős (egyébként sík) terepen épület alapozási munkáihoz vízszintes fenéksíkú munkagödröt létesítünk. Az ábrán feltüntettük a lejtő esésvonalát, meredekségét és szintvonalait egy méteres méretlépcsőben. A terepre rárajzoltuk a munkagödör fenéksíkjának körvonalait is 1:200 méretarányban. A fenéksík magassága 221,00 m Bf. A munkagödör beomlását elkerülendő, partfalait 1:1 meredekségű földrézsűvel alakítjuk ki. a, Szerkessze meg a munkagödör helyszínrajzát a rézsűfelületek feltüntetésével 1:200 méretarányban! b, Rajzoljuk meg a munkagödör kijelölt metszetét a csatlakozó terepfelületek ábrázolásával! Méretarény 1:200 1m = 0,5 cm 1:1 rézsű 1 12,5% 226,00 1 (0,5 cm) 225,0 224,0 223,0 222,0 (0,50) A 222,0 223,0 224,0 225,0 225,00 A α α (0,50) 221,00 222,0 223,0 224,0 225,0 221,00 222,00 223,00 224,00 HELYSZÍNRAJZ M 1:200 A - A METSZET M 1: ,00 224,00 223,00 222,00 221,00 220,00

113 6.1. MÉRŐSZÁMOS ÁBRÁZOLÁS TENISZPÁLYA Lejtős terepen teniszpálya részére 30x60 m méretű vízszintes sík felületet (platót) alakítunk ki feltöltéssel és bevágással. A terep lejtése 1:4 arányú, a feltöltéseket 2:3, a bevágásokat 1:1 arányú meredekséggel alakítjuk ki. A plató szintmagassága 80,00 m Bf. a, Szerkessze meg a pálya kialakítását ábrázoló helyszínrajzot 1:750 arányban! b, Rajzolja meg a kialakított plató középvonalán felvett A-A metszetet! Méretarény 1:750 1m ~ 0,133 cm 2m ~ 0,266 cm 1:4 terep 4m (0,5333 cm) 2:3 rézsű 1,5 (2m 0,399 cm) 1:1 rézsű (2m 0,266 cm) 1 (0,39) (0,39) 62 (0,39) (0,39) A A 64 (0,26) (0,26) 60,00 (0,26) (0,26) 80,00 30,00 M 1: (0,53) (0,53) ,00 88,00 84,00 80,00 76,00 72,00 68,00 64,00 1:4 A - A METSZET 80,00 m Bf 80,00 m Bf 80,00 76,00 72,00 68,00 64,

114 6.2. AXONOMETRIKUS ÁBRÁZOLÁS FAKÖTÉS Az ábrán egy csapozásra előkészített fa rúdvég vetületeit rajzoltuk meg. Szerkesszen szemléletes izometrikus képet a rúdvégről a megadott méretek alapján 1:2 méretarányban! z x 120 y 114.

115 6.2. AXONOMETRIKUS ÁBRÁZOLÁS LEMEZZSALUZAT Az ábrán egy vasbeton födémlemez készítéséhez alkalmas hagyományos fa zsaluzat részletét adtuk meg két vetületében. Feltüntettük a fa elemek keresztmetszeti méreteit is. Készítsen a zsaluzati részletről szemléletes térbeli képet kavalier axonometriával! Alkalmazza a megadott tengelykeresztet a feltüntetett rövidüléssel! 5,50 5, x x x12 10x x x15 10x10 10x10 1,20 1,10 z (1) A megfelelő rövidülés kiválasztása 30 x (2/3) y (1) x (2/3) x (1/2) x (1) 115.

Dr. H. Baráti Ilona TÉRLÁTÁS FEJLŐDÉSÉT SEGÍTŐ GYAKORLÓ FELADATOK. elektronikus segédlet az Építőmérnöki Kar hallgatói számára

Dr. H. Baráti Ilona TÉRLÁTÁS FEJLŐDÉSÉT SEGÍTŐ GYAKORLÓ FELADATOK. elektronikus segédlet az Építőmérnöki Kar hallgatói számára Dr. H. Baráti Ilona TÉRLÁTÁS FEJLŐDÉSÉT SEGÍTŐ GYAKORLÓ FELADATOK elektronikus segédlet az Építőmérnöki Kar hallgatói számára Lektor: Nika Endre V. Horn Valéria 2010 Bevezető gondolatok Az elektronikus

Részletesebben

Építőmérnöki ábrázolás házi feladatok 2018/19 I. szemeszter

Építőmérnöki ábrázolás házi feladatok 2018/19 I. szemeszter Építőmérnöki ábrázolás házi feladatok 2018/19 I. szemeszter Formai követelmények A félév során 6 rajzfeladatot és egy papír makettet kell elkészíteni a megadott határidőre. A házi feladatok A3-as (420x297mm)

Részletesebben

1. Munkalap. 1. Fejezze be az előrajzolás szerinti vonalfajták ábrázolását! Ügyeljen a vonalvastagságra!

1. Munkalap. 1. Fejezze be az előrajzolás szerinti vonalfajták ábrázolását! Ügyeljen a vonalvastagságra! 1. Munkalap 1. Fejezze be az előrajzolás szerinti vonalfajták ábrázolását! Ügyeljen a vonalvastagságra! 2. Rajzoljon merőleges egyenest az e egyenes P pontjába! e P 3. Ossza fel az AB szakaszt 2:3 arányban!

Részletesebben

PROK ISTVÁN SZILÁGYI BRIGITTA ÁBRÁZOLÓ GEOMETRIA. Ábrázoló geometria példákon keresztül

PROK ISTVÁN SZILÁGYI BRIGITTA ÁBRÁZOLÓ GEOMETRIA. Ábrázoló geometria példákon keresztül PROK ISTVÁN SZILÁGYI BRIGITTA ÁBRÁZOLÓ GEOMETRIA Ábrázoló geometria példákon keresztül 2011 1 Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0028 számú, a Természettudományos (matematika és fizika) képzés a műszaki

Részletesebben

Fedélidomok szerkesztése

Fedélidomok szerkesztése Fedélidomok szerkesztése Az előadás átdolgozott részleteket tartalmaz a következőkből: Gubis Katalin: Ábrázoló geometria Szabó Ferenc: Fedélidom szerkesztés (segédlet) Fedélidom: egy adott épület tetőfelületeinek

Részletesebben

MINTAFELADATOK. 1. feladat: Két síkidom metszése I.33.,I.34.

MINTAFELADATOK. 1. feladat: Két síkidom metszése I.33.,I.34. MINTAFELADATOK 1. feladat: Két síkidom metszése I.33.,I.34. 2. feladat: Testábrázolás képsíktranszformációval Gúla ábrázolása (a magasságvonalának transzformálásával) Adott az m egyenes, a ráilleszkedő

Részletesebben

Forgáshenger normálisának és érintősíkjának megszerkesztése II/1

Forgáshenger normálisának és érintősíkjának megszerkesztése II/1 Forgáshenger normálisának és érintősíkjának megszerkesztése II/1 Adott egy forgáshenger: t főegyenes tengelye két vetületi képével t: 0, 110,170-től jobb felső sarokig egy felületi pontjának második vetületi

Részletesebben

A tűzfalakkal lezárt nyeregtető feladatához

A tűzfalakkal lezárt nyeregtető feladatához 1 A tűzfalakkal lezárt nyeregtető feladatához Bevezetés Ehhez először tekintsük az 1. ábrát! 1 Itt azt szemlélhetjük, hogy hogyan lehet el - kerülni egy épület tűzfalának eláztatását. A felső ábrarészen

Részletesebben

Géprajz - gépelemek. AXO OMETRIKUS ábrázolás

Géprajz - gépelemek. AXO OMETRIKUS ábrázolás Géprajz - gépelemek AXO OMETRIKUS ábrázolás Előadó: Németh Szabolcs mérnöktanár Belső használatú jegyzet http://gepesz-learning.shp.hu 1 Egyszerű testek látszati képe Ábrázolási módok: 1. Vetületi 2. Perspektivikus

Részletesebben

Ferde kúp ellipszis metszete

Ferde kúp ellipszis metszete Ferde kúp ellipszis metszete A ferde kúp az első képsíkon lévő vezérkörével és az M csúcsponttal van megadva. Ha a kúpból ellipszist szeretnénk metszeni, akkor a metsző síknak minden alkotót végesben kell

Részletesebben

Műszaki rajz. Szakma szerint csoportosítva. Építész rajz. Géprajz. Villamos rajz. Homlokzatok Alaprajzi elrendezés. Elemek rajza Kapcsolódási rajzok

Műszaki rajz. Szakma szerint csoportosítva. Építész rajz. Géprajz. Villamos rajz. Homlokzatok Alaprajzi elrendezés. Elemek rajza Kapcsolódási rajzok Műszaki rajz Szakma szerint csoportosítva Építész rajz Homlokzatok Alaprajzi elrendezés Géprajz Elemek rajza Kapcsolódási rajzok Villamos rajz Villamos hálózatok Erősáramú berendezések Műszaki rajz Cél

Részletesebben

Tárgyak műszaki ábrázolása. Metszeti ábrázolás

Tárgyak műszaki ábrázolása. Metszeti ábrázolás Tárgyak műszaki ábrázolása Metszeti ábrázolás Ábrázolás metszetekkel A belső üregek, furatok, stb. szemléletes bemutatására a metszeti ábrázolás szolgál A metszeti ábrázolás elve Az üreges tárgyat egy

Részletesebben

A tér lineáris leképezései síkra

A tér lineáris leképezései síkra A tér lineáris leképezései síkra Az ábrázoló geometria célja: A háromdimenziós térben elhelyezkedő alakzatok helyzeti és metrikus viszonyainak egyértelmű és egyértelműen rekonstruálható módon történő ábrázolása

Részletesebben

Minden jó válasz 4 pontot ér, hibás válasz 0 pont, ha üresen hagyja a válaszmezőt, 1 pont.

Minden jó válasz 4 pontot ér, hibás válasz 0 pont, ha üresen hagyja a válaszmezőt, 1 pont. 1. 1. Név: NEPTUN kód: Tanult középiskolai matematika szintje: közép, emelt szint. Munkaidő: 50 perc. A dolgozat megírásához íróeszközön kívül semmilyen segédeszköz nem használható. A feladatlap üresen

Részletesebben

Síklapú testek. Gúlák, hasábok áthatása. Az előadás átdolgozott részleteket tartalmaz a következőkből: Gubis Katalin: Ábrázoló geometria

Síklapú testek. Gúlák, hasábok áthatása. Az előadás átdolgozott részleteket tartalmaz a következőkből: Gubis Katalin: Ábrázoló geometria Síklapú testek Gúlák, hasábok áthatása Az előadás átdolgozott részleteket tartalmaz a következőkből: Gubis Katalin: Ábrázoló geometria Áthatás Két test áthatásának nevezzük a testek közös pontjainak összességéből

Részletesebben

VARIÁLHATÓ PÉLDATÁR Matematika2 (A2)

VARIÁLHATÓ PÉLDATÁR Matematika2 (A2) Szép Gabriella VARIÁLHATÓ PÉLDATÁR Matematika2 (A2) 2011 Ismertető Tartalomjegyzék Pályázati támogatás Gondozó Szakmai vezető, lektor Technikai szerkesztő ISBN Copyright Támogatás: Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0028

Részletesebben

ÁBRÁZOLÓ ÉS MŰVÉSZETI GEOMETRIA I. RÉSZLETES TARTALMI KÖVETELMÉNYEK

ÁBRÁZOLÓ ÉS MŰVÉSZETI GEOMETRIA I. RÉSZLETES TARTALMI KÖVETELMÉNYEK A vizsga formája ÁBRÁZOLÓ ÉS MŰVÉSZETI GEOMETRIA I. RÉSZLETES TARTALMI KÖVETELMÉNYEK Középszinten: írásbeli. Emelt szinten: írásbeli. A részletes követelmények felépítése és használata A részletes vizsgakövetelmények

Részletesebben

GEIGER JÁNOS ÁBRÁZOLÓ GEOMETRIA

GEIGER JÁNOS ÁBRÁZOLÓ GEOMETRIA GEIGER JÁNOS ÁBRÁZOLÓ GEOMETRIA 2015 A jegyzet bírálója: Dr. Juhász Imre egyetemi tanár A jegyzetet szerkesztette, gépelte, rajzolta: Dr. Geiger János PhD 3 TARTALOMJEGYZÉK ELŐSZÓ... 9 BEVEZETÉS... 11

Részletesebben

Síklapú testek. Gúlák, hasábok Metszésük egyenessel, síkkal

Síklapú testek. Gúlák, hasábok Metszésük egyenessel, síkkal Síklapú testek Gúlák, hasábok Metszésük egyenessel, síkkal Az előadás átdolgozott részleteket tartalmaz a következőkből: Gubis Katalin: Ábrázoló geometria Vlasta Szirovicza: Descriptive geometry Síklapú

Részletesebben

Egy érdekes nyeregtetőről

Egy érdekes nyeregtetőről Egy érdekes nyeregtetőről Adott egy nyeregtető, az 1 ábra szerinti adatokkal 1 ábra Végezzük el vetületi ábrázolását, az alábbi számszerű adatokkal: a = 10,00 m; b = 6,00 m; c = 3,00 m; α = 45 ; M 1:100!

Részletesebben

Az élszarufa és a szelemenek kapcsolódásáról

Az élszarufa és a szelemenek kapcsolódásáról Az élszarufa és a szelemenek kapcsolódásáról A következőkben a címbeli viszonylag nehéz anyagrész megvilágítását szeretnénk elősegíteni főként szép és jó ábrákkal.. ábra forrása: http://www.dikraus.at/ingenieurbau/baustatik/baustatikflyer/s6_0.pdf.

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK Építészeti és építési alapismeretek középszint 0911 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 19. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS

Részletesebben

1. feladat. CAD alapjai c. tárgyból nappali tagozatú ipari formatervező szakos mérnök hallgatóknak

1. feladat. CAD alapjai c. tárgyból nappali tagozatú ipari formatervező szakos mérnök hallgatóknak 1. feladat CAD alapjai c. tárgyból nappali tagozatú ipari formatervező szakos mérnök hallgatóknak Vetületek képzése, alkatrészrajz készítése (formátum: A4) Készítse el a gyakorlatvezető által kiadott,

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS 1 ALAPADATOK 1.1 Tantárgy neve ÉPÍTŐMÉRNÖKI ÁBRÁZOLÁS II. 1.2 Azonosító (tantárgykód) BMEEOEM AV57 1.3 A tantárgy jellege kontaktórás tanegység 1.4 Óraszámok típus előadás

Részletesebben

A 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet a 27/2012 (VIII.27.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet a 27/2012 (VIII.27.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet a 27/2012 (VIII.27.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 34 582 01 Ács Tájékoztató A vizsgázó

Részletesebben

- a szakmai tantárgyak alapozó ismereteinek megszerzését; - az általános műszaki műveltség folyamatos fejlesztését;

- a szakmai tantárgyak alapozó ismereteinek megszerzését; - az általános műszaki műveltség folyamatos fejlesztését; MŰSZAKI ÁBRÁZOLÁS A műszaki ábrázolás tantárgy tanításának általános célja a gimnáziumi képzésben, mint szabadon választott tantárgyként a szakképzést választók azt az általános vizuális kultúrát és térszemléletet,

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA ÉPÍTŐIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA ÉPÍTŐIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉPÍTŐIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK RÖVID FELADATOK 1. feladat 2 pont Egészítse ki az alábbi mondatokat! A statika I. alaptétele: Két erő akkor és csakis akkor van egyensúlyban,

Részletesebben

Tartalomjegyzék. 1. Hagyományos fakötések rajzai...5 2. Mérnöki fakötések rajzai... 15 3. Fedélidomok szerkesztése,

Tartalomjegyzék. 1. Hagyományos fakötések rajzai...5 2. Mérnöki fakötések rajzai... 15 3. Fedélidomok szerkesztése, Tartalomjegyzék 1. Hagyományos fakötések rajzai...5 2. Mérnöki fakötések rajzai... 15 3. Fedélidomok szerkesztése, fedélsíkok valódi méretének meghatározása... 27 3.1. Fedélidomok szerkesztése... 27 3.1.1.

Részletesebben

Dr. Hant Lá szló, Há romi Ferenc: Á brázoló geometria feladatok SZÉCHENYI ISTVÁ N EGYETEM

Dr. Hant Lá szló, Há romi Ferenc: Á brázoló geometria feladatok SZÉCHENYI ISTVÁ N EGYETEM Dr. Hant Lá szló, Há romi Ferenc: Á brázoló geometria feladatok SZÉCHENYI ISTVÁ N EGYETEM 1 Tá voktatá si tagozat 1994 Ö sszeállította: Dr. Hant Lá szló fő iskolai docens Há romi Ferenc fő iskolai adjunkus

Részletesebben

GEIGER JÁNOS ÁBRÁZOLÓ GEOMETRIA FELADATGYÜJTEMÉNY

GEIGER JÁNOS ÁBRÁZOLÓ GEOMETRIA FELADATGYÜJTEMÉNY - GEIGER JÁNOS ÁBRÁZOLÓ GEOMETRIA FELADATGYÜJTEMÉNY 2012. Bíráló: Dr. Juhász Imre egyetemi tanár TARTALOMJEGYZÉK ELŐSZÓ I. Alapelemek ábrázolása, illeszkedése, metszése 3. 16. Alapelemek ábrázolása I.1.

Részletesebben

Aszimmetrikus nyeregtető ~ feladat 2.

Aszimmetrikus nyeregtető ~ feladat 2. 1 Aszimmetrikus nyeregtető ~ feladat 2. Ehhez tekintsük az 1. ábrát is! Itt az A és B pontok egy nyeregtető oromfali ereszpontjai, a P pont pedig a taréj pontja. Az ereszek egymástól való távolságának

Részletesebben

MUNKAANYAG. Csáti Péter. Mit tartalmaz a tervdokumentáció? Zsaluzási rajzok ismerete, készítése. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Csáti Péter. Mit tartalmaz a tervdokumentáció? Zsaluzási rajzok ismerete, készítése. A követelménymodul megnevezése: Csáti Péter Mit tartalmaz a tervdokumentáció? Zsaluzási rajzok ismerete, készítése. A követelménymodul megnevezése: Hagyományos zsaluzat készítése A követelménymodul száma: 0460-06 A tartalomelem azonosító

Részletesebben

Ábrázoló geometria 1.

Ábrázoló geometria 1. Ábrázoló geometria 1. keresztféléves gyakorlat 2014 tavasz Készítette: (A hiányzó feladatok megoldásai előadáson hangzottak el.) Ábrázoló geometria I. 2013-2014. tanév 2. félév 1. rajzfeladat Tusrajz,

Részletesebben

Gyakorlás: fedélidom - közepelés paralelogramma - szerkesztéssel

Gyakorlás: fedélidom - közepelés paralelogramma - szerkesztéssel Gyakorlás: fedélidom - közepelés paralelogramma - szerkesztéssel Korábbi dolgozatainkban melyek címe: ~ A szintvonalas eljárásról, ~ Az ereszsarok szögének két részre osztása paralelogramma - szerkesztéssel

Részletesebben

Ábrázoló geometria kezdőknek

Ábrázoló geometria kezdőknek BANCSIK ZSOLT LAJOS SÁNDOR JUHÁSZ IMRE Ábrázoló geometria kezdőknek mobidiák könyvtár Bancsik Zsolt, Lajos Sándor, Juhász Imre Ábrázoló geometria kezdőknek mobidiák könyvtár SOROZATSZERKESZTŐ Fazekas István

Részletesebben

Műszaki rajz osztályozóvizsga témakörök 09. évfolyam

Műszaki rajz osztályozóvizsga témakörök 09. évfolyam Műszaki rajz osztályozóvizsga témakörök 09. évfolyam 1. Síkmértani szerkesztések és vetületi ábrázolás A műszaki ábrázolás eszközei: rajzlapméretek ismertetése, feliratmezők fajtái és kialakításuk, darabjegyzék,

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. Elődöntő ÍRÁSBELI MEGOLDÁS

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. Elődöntő ÍRÁSBELI MEGOLDÁS 34 582 01-2017 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI MEGOLDÁS Szakképesítés: 34 582 01 SZVK rendelet száma: 27/2012. (VIII.27.) NGM rendelet : Elérhető pontszám:

Részletesebben

2004_02/10 Egy derékszögű trapéz alapjainak hossza a, illetve 2a. A rövidebb szára szintén a, a hosszabb b hosszúságú.

2004_02/10 Egy derékszögű trapéz alapjainak hossza a, illetve 2a. A rövidebb szára szintén a, a hosszabb b hosszúságú. Geometria háromszögek, négyszögek 2004_01/10 Az ABC háromszög C csúcsánál derékszög van. A derékszöget a CT és CD szakaszok három egyenlő részre osztják. A CT szakasz a háromszög egyik magassága is egyben.

Részletesebben

HASONLÓSÁGGAL KAPCSOLATOS FELADATOK. 5 cm 3 cm. 2,4 cm

HASONLÓSÁGGAL KAPCSOLATOS FELADATOK. 5 cm 3 cm. 2,4 cm HASONLÓSÁGGAL KAPCSOLATOS FELADATOK Egyszerű, hasonlósággal kapcsolatos feladatok 1. Határozd meg az x, y és z szakaszok hosszát! y cm cm z x 2, cm 2. Határozd meg az x, y, z és u szakaszok hosszát! x

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. október 24. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. október 24. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati

Részletesebben

ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA

ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA 34 582 01-2016 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA Szakképesítés: 34 582 01 SZVK rendelet száma: 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet : Egy

Részletesebben

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016 (VIII.26) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016 (VIII.26) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016 (VIII.26) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 34 582 01 Ács Tájékoztató A vizsgázó

Részletesebben

ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA

ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA 33 582 01 1000 00 00-2014 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA Szakképesítés: 33 582 01 1000 00 00 SZVK rendelet száma: Modul: 6237-11 Ácsszerkezetek

Részletesebben

Geometria. a. Alapfogalmak: pont, egyenes, vonal, sík, tér (Az alapfogalamakat nem definiáljuk)

Geometria. a. Alapfogalmak: pont, egyenes, vonal, sík, tér (Az alapfogalamakat nem definiáljuk) 1. Térelemek Geometria a. Alapfogalmak: pont, egyenes, vonal, sík, tér (Az alapfogalamakat nem definiáljuk) b. Def: félegyenes, szakasz, félsík, féltér. c. Kölcsönös helyzetük: i. pont és (egyenes vagy

Részletesebben

Versenyző kódja: 1 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny.

Versenyző kódja: 1 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. 34 582 01-2017 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT Szakképesítés: 34 582 01 SZVK rendelet száma: 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet : Egy adott lakóépület

Részletesebben

Információ megjelenítés Műszaki rajz. Dr. Iványi Péter

Információ megjelenítés Műszaki rajz. Dr. Iványi Péter Információ megjelenítés Műszaki rajz Dr. Iványi Péter Műszaki tevékenység Törvény Rendelet Jogszabály Szabvány Engedélyek Szabadalmak Tudományos Technikai eredmények Energia alapanyag Beüzemelés Jótállás,

Részletesebben

Lineáris vetítési eljárás

Lineáris vetítési eljárás Tudományos Diákköri Konferencia Gergye Menyhért Lineáris vetítési eljárás Konzulens: dr. Szoboszlai Mihály egyetemi docens Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészeti Ábrázolás Tanszék 2014

Részletesebben

TENB 011 segédlet a PTE PMMK építőmérnök hallgatói részére. Az építész- és az építőmérnök képzés szerkezeti és tartalmi fejlesztése

TENB 011 segédlet a PTE PMMK építőmérnök hallgatói részére. Az építész- és az építőmérnök képzés szerkezeti és tartalmi fejlesztése EURÓPAI UNIÓ STRUKTURÁLIS ALAPOK Á B R Á Z O L Ó G E O M E T R I A TENB 011 segédlet a PTE PMMK építőmérnök hallgatói részére Az építész- és az építőmérnök képzés szerkezeti és tartalmi fejlesztése HEFOP/2004/3.3.1/0001.01

Részletesebben

Kérdés Lista. A Magyarországon alkalmazott rajzlapoknál mekkora az oldalak aránya?

Kérdés Lista. A Magyarországon alkalmazott rajzlapoknál mekkora az oldalak aránya? Kérdés Lista információ megjelenítés :: műszaki rajz T A darabjegyzék előállítása során milyen sorrendben számozzuk a tételeket? Adjon meg legalább két módszert! T A Magyarországon alkalmazott rajzlapoknál

Részletesebben

Információ megjelenítés Műszaki rajz

Információ megjelenítés Műszaki rajz Információ megjelenítés Műszaki rajz Műszaki rajz Tartalom Kiemeltem a gyakorlatok miatt Érzékelés alapjai Grafikus ábrázolás Tudományos adatok megjelenítése Grafikus megjelenítés alapjai Műszaki tevékenység

Részletesebben

M!szaki ábrázolás II. Ábrázolás szabályai

M!szaki ábrázolás II. Ábrázolás szabályai Palotai Katalin M!szaki ábrázolás II. Ábrázolás szabályai A követelménymodul megnevezése: Általános gépészeti technológiai feladatok I. (szerel ) A követelménymodul száma: 0111-06 A tartalomelem azonosító

Részletesebben

Tartalomjegyzék Hiba! A könyvjelző nem létezik. Hiba! A könyvjelző nem létezik.

Tartalomjegyzék Hiba! A könyvjelző nem létezik. Hiba! A könyvjelző nem létezik. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 1 Előszó... 4 1. A műszaki kommunikáció alapjai... 5 1.1. A szabványosítás szerepe... 5 1.2. Nemzetközi és európai szabványosítás... 5 1.3. Nemzeti szabványosítás...

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK Faipari alapismeretek emelt szint 8 ÉRETTSÉGI VIZSGA 8. október. FAIPARI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Fontos tudnivalók

Részletesebben

3. tétel Térelemek távolsága és szöge. Nevezetes ponthalmazok a síkon és a térben.

3. tétel Térelemek távolsága és szöge. Nevezetes ponthalmazok a síkon és a térben. 3. tétel Térelemek távolsága és szöge. Nevezetes ponthalmazok a síkon és a térben. TÁVOLSÁG Általános definíció: két alakzat távolsága a két alakzat pontjai között húzható legrövidebb szakasz hosszaa távolság

Részletesebben

Rajz 02 gyakorló feladat

Rajz 02 gyakorló feladat Rajz 02 gyakorló feladat Alkatrészrajz készítése A feladat megoldásához szükséges fájlok: Rjz02k.ipt Feladat: Készítse el az alábbi ábrán látható tengely alkatrészrajzát! A feladat célja: Az alkatrész

Részletesebben

Geometria 1, normálszint

Geometria 1, normálszint Geometria 1, normálszint 2. előadás 1 / 46 Geometria 1, normálszint ELTE Matematikai Intézet, Geometriai Tanszék 2019 A diákat készítette: Moussong Gábor Előadó: Lakos Gyula lakos@math.elte.hu 2. előadás

Részletesebben

Kompetencia Alapú Levelező Matematika Verseny

Kompetencia Alapú Levelező Matematika Verseny Név: Iskola: Kompetencia Alapú Levelező Matematika Verseny 2012. december 10. 2. forduló Pótlapok száma: db. 1. Egy telek területe 2000 m 2. Adja meg az érdeklődő angol vevőnek, hány négyzetlábbal egyenlő

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR MEGOLDÁSA

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR MEGOLDÁSA MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR MEGOLDÁSA Szakképesítés: SZVK rendelet száma: Komplex írásbeli: Egy adott lakóépület fedélidom szerkesztése,

Részletesebben

pontokat kapjuk. Tekintsük például az x tengelyt. Ezen ismerjük az O, E

pontokat kapjuk. Tekintsük például az x tengelyt. Ezen ismerjük az O, E Az axonometria előadások és gyakorlatok vázlata Bevezetés Az axonometrikus ábrázolás feladata, hogy a térbeli alakzatok szemléletes képét gyorsan és egyszerűen állítsuk elő. Egy alakzat szemléletes képe

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016 (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016 (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016 (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 34 582 01 Ács Tájékoztató A vizsgázó

Részletesebben

Geometria 1 összefoglalás o konvex szögek

Geometria 1 összefoglalás o konvex szögek Geometria 1 összefoglalás Alapfogalmak: a pont, az egyenes és a sík Axiómák: 1. Bármely 2 pontra illeszkedik egy és csak egy egyenes. 2. Három nem egy egyenesre eső pontra illeszkedik egy és csak egy sík.

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR Szakképesítés: SZVK rendelet száma: Komplex írásbeli: Egy adott lakóépület fedélidom szerkesztése,

Részletesebben

Matematika 8. osztály

Matematika 8. osztály ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium Hatévfolyamos képzés Matematika 8. osztály VI. rész: Térgeometria Készítette: Balázs Ádám Budapest, 2019 2. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék VI.

Részletesebben

A hordófelület síkmetszeteiről

A hordófelület síkmetszeteiről 1 A hordófelület síkmetszeteiről Előző dolgozatunkban melynek címe: Ismét egy érdekes mechanizmusról azon hiányérzetünknek adtunk hangot, hogy a hordószerű test görbe felülete nem kapott nevet. Itt elneveztük

Részletesebben

Két körhenger általánosabban ( Alkalmazzuk a vektoralgebrát! ) 1. ábra

Két körhenger általánosabban ( Alkalmazzuk a vektoralgebrát! ) 1. ábra Két körhenger általánosabban ( Alkalmazzuk a vektoralgebrát! ) Egy korábbi dolgozatunkban címe: Két egyenes körhenger a merőlegesen metsződő tengelyű körhengerek áthatási feladatával foglalkoztunk. Most

Részletesebben

MAGAS- ÉS MÉLYÉPÍTÉSI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK

MAGAS- ÉS MÉLYÉPÍTÉSI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK MAGAS- ÉS MÉLYÉPÍTÉSI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK Az magas- és mélyépítési ismeretek ágazaton belüli specializáció szakmai

Részletesebben

Egy sajátos ábrázolási feladatról

Egy sajátos ábrázolási feladatról 1 Egy sajátos ábrázolási feladatról Régen volt, ha volt egyáltalán. Én bizony nem emlékszem a ferde gerincvonalú túleme - lés ~ átmeneti megoldásra 1. ábra az ( erdészeti ) útépítésben. 1. ábra forrása:

Részletesebben

1. Mit nevezünk egész számok-nak? Válaszd ki a következő számok közül az egész számokat: 3 ; 3,1 ; 1,2 ; -2 ; -0,7 ; 0 ; 1500

1. Mit nevezünk egész számok-nak? Válaszd ki a következő számok közül az egész számokat: 3 ; 3,1 ; 1,2 ; -2 ; -0,7 ; 0 ; 1500 1. Mit nevezünk egész számok-nak? Válaszd ki a következő számok közül az egész számokat: 3 ; 3,1 ; 1,2 ; -2 ; -0,7 ; 0 ; 1500 2. Mit nevezünk ellentett számok-nak? Ábrázold számegyenesen a következő számokat

Részletesebben

A homlokzat meghatározása Általánosan használt értelemben: Fn. ÉP/Épületnek szabad térség felé néző, tagolt külső falfelülete. Másik meghatározás: az

A homlokzat meghatározása Általánosan használt értelemben: Fn. ÉP/Épületnek szabad térség felé néző, tagolt külső falfelülete. Másik meghatározás: az A HOMLOKZAT Építőmérnöki ábrázolás 2008 2008. november Dr. H. Baráti Ilona A homlokzat meghatározása Általánosan használt értelemben: Fn. ÉP/Épületnek szabad térség felé néző, tagolt külső falfelülete.

Részletesebben

Fedélszerkezet kivitelezése

Fedélszerkezet kivitelezése Fedélszerkezet kivitelezése Összeállította: Kreinbacher Imre Nemes András - 1 - Fedélszerkezeti elemek gyártás előkészítése Fedélszerkezet kivitelezésének feltétele, hogy a fed élszerkezet alkotó elemeit

Részletesebben

Műszaki rajz 37 óra. MŰSZAKI RAJZ 7-8. évfolyam. Pedagógia program kerettanterv. Szabadon választható óra:

Műszaki rajz 37 óra. MŰSZAKI RAJZ 7-8. évfolyam. Pedagógia program kerettanterv. Szabadon választható óra: MŰSZAKI RAJZ 7-8. évfolyam Pedagógia program kerettanterv Szabadon választható óra: Műszaki rajz 37 óra A műszaki rajz szabadon választható órák célja: hogy a szakirányban továbbtanulóknak sajátos szemléleti

Részletesebben

Alkalmazástechnika Oldalsz. : 2/31. TEGOLA CANADESE S. p. A. Kutatás és Fejlesztés. Kód: DRS2022. Felrakási utasítás Standard tipusú zsindelyhez

Alkalmazástechnika Oldalsz. : 2/31. TEGOLA CANADESE S. p. A. Kutatás és Fejlesztés. Kód: DRS2022. Felrakási utasítás Standard tipusú zsindelyhez TEGOLA CANADESE Alkalmazástechnika Oldalsz. : 2/31 Felrakási utasítás Standard tipusú zsindelyhez Bevezetés: A bitumenes zsindely egyszerű és korrekt felhelyezésének előfeltétele, hogy a fogadó felület

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK 052 É RETTSÉGI VIZSGA 2005. október 24. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM I. írásbeli vizsga 052 2 / 5 . Szélesbítő toldás,

Részletesebben

Gothik zsindely felhelyezési útmutató: A Gothik zsindely fogadószerkezete: A kítűzéses általános ismertetése (lásd az A ábrát és a következő képet)

Gothik zsindely felhelyezési útmutató: A Gothik zsindely fogadószerkezete: A kítűzéses általános ismertetése (lásd az A ábrát és a következő képet) Gothik zsindely felhelyezési útmutató: A Gothik zsindely felhelyezési útmutató csak a Tegola Canadese bitumenes zsindely Alkalmazástechnikai Előírásaival együtt érvényes A Gothik zsindely fogadószerkezete:

Részletesebben

Használható segédeszköz: - szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas számológép; - körző; - vonalzók.

Használható segédeszköz: - szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas számológép; - körző; - vonalzók. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 54 582 03 Magasépítő technikus

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI RAJZ. Építőmérnöki ábrázolás II. modul. Dr. H. Baráti Ilona

ÉPÍTÉSZETI RAJZ. Építőmérnöki ábrázolás II. modul. Dr. H. Baráti Ilona ÉPÍTÉSZETI RAJZ Építőmérnöki ábrázolás II. modul Dr. H. Baráti Ilona 1 A tantárgyi egység célja A műszaki ábrázolás tantárgyi egység tanításának célja, hogy a hallgatók gyakorlatot szerezzenek a rajzeszközök

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK Építészeti és építési alapismeretek középszint 1521 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 12. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

VII.4. RAJZOLGATUNK II. A feladatsor jellemzői

VII.4. RAJZOLGATUNK II. A feladatsor jellemzői VII.4. RAJZOLGATUNK II. Tárgy, téma A feladatsor jellemzői Axonometrikus rajzok készítése megadott szempontok alapján, meglévő rajzok kiegészítése, azokban való tájékozódás. Előzmények Arányos számítások,

Részletesebben

Egyenes mert nincs se kezdő se végpontja

Egyenes mert nincs se kezdő se végpontja Szakasz mert van két végpontja Egyenes mert nincs se kezdő se végpontja Tört vonal Szög mert van két szára és csúcsa Félegyenes mert van egy kezdőpontja 5 1 1 Két egyenes egymásra merőleges ha egymással

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 14. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 14. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK Gépészeti alapismeretek középszint 0811 ÉRETTSÉGI VIZSGA 008. május 6. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Fontos

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK Faipari alapismeretek középszint 1521 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. október 17. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos

Részletesebben

MŰSZAKI RAJZ 9. évfolyam

MŰSZAKI RAJZ 9. évfolyam MŰSZAKI RAJZ 9. évfolyam Számonkérés: rajzfeladatok megoldása, szóbeli tétel húzása Szükséges eszközök: ceruza, radír, körző, 2 db háromszög vonalzó, szögmérő, esetleg rádiuszsablon, görbevonalzó Témakörök:

Részletesebben

Koordináta-geometria feladatok (emelt szint)

Koordináta-geometria feladatok (emelt szint) Koordináta-geometria feladatok (emelt szint) 1. (ESZÉV Minta (2) 2004.05/7) Egy ABC háromszögben CAB = 30, az ACB = 45. A háromszög két csúcsának koordinátái: A(2; 2) és C(4; 2). Határozza meg a harmadik

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK 0521 É RETTSÉGI VIZSGA 2005. október 24. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM A) feladatrész: Teszt jellegű kérdéssor

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA KÖZLEKEDÉSGÉPÉSZ ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA KÖZLEKEDÉSGÉPÉSZ ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK KÖZLEKEDÉSGÉPÉSZ ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK 1. feladat 1 pont (Feleletválasztás) Témakör: Közlekedési ismeretek Húzza alá a helyes választ, vagy karikázza be annak betűjelét!

Részletesebben

Tetőszerkezetek. Dr. Németh György főiskolai docens. A fedélidom elemei

Tetőszerkezetek. Dr. Németh György főiskolai docens. A fedélidom elemei Tetőszerkezetek Dr. Németh György főiskolai docens 1 A fedélidom elemei Fedélidom egy adott épület tetőfelületeinek együttese. Tetőfelület: a fedélidomnak a csapadék (eső, hó, jég, dér), a nap és a szél

Részletesebben

A bifiláris felfüggesztésű rúd mozgásáról

A bifiláris felfüggesztésű rúd mozgásáról 1 A bifiláris felfüggesztésű rúd mozgásáról A végein fonállal felfüggesztett egyenes rúd részleges erőtani vizsgálatát mutattuk be egy korábbi dolgozatunkban, melynek címe: Forgatónyomaték mérése - I.

Részletesebben

1. Mit nevezünk egész számok-nak? Válaszd ki a következő számok közül az egész számokat: 3 ; 3,1 ; 1,2 ; -2 ; -0,7 ; 0 ; 1500

1. Mit nevezünk egész számok-nak? Válaszd ki a következő számok közül az egész számokat: 3 ; 3,1 ; 1,2 ; -2 ; -0,7 ; 0 ; 1500 1. Mit nevezünk egész számok-nak? Válaszd ki a következő számok közül az egész számokat: 3 ; 3,1 ; 1,2 ; -2 ; -0,7 ; 0 ; 1500 2. Mit nevezünk ellentett számok-nak? Ábrázold számegyenesen a következő számokat

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK Faipari alapismeretek középszint 06 ÉRETTSÉGI VIZSGA FAIPARI ALAPISERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS INISZTÉRIU Szerkezettani feladatok. Feladat

Részletesebben

Lehet hogy igaz, de nem biztos. Biztosan igaz. Lehetetlen. A paralelogrammának van szimmetria-középpontja. b) A trapéznak két szimmetriatengelye van.

Lehet hogy igaz, de nem biztos. Biztosan igaz. Lehetetlen. A paralelogrammának van szimmetria-középpontja. b) A trapéznak két szimmetriatengelye van. Geometria, sokszögek, szögek, -, 2004_01/5 Lili rajzolt néhány síkidomot: egy háromszöget, egy deltoidot, egy paralelogrammát és egy trapézt. A következő állítások ezekre vonatkoznak. Tegyél * jelet a

Részletesebben

EÖTVÖS LORÁND SZAKKÖZÉP- ÉS SZAKISKOLA TANÍTÁST SEGÍTŐ OKTATÁSI ANYAGOK MÉRÉS TANTÁRGY

EÖTVÖS LORÁND SZAKKÖZÉP- ÉS SZAKISKOLA TANÍTÁST SEGÍTŐ OKTATÁSI ANYAGOK MÉRÉS TANTÁRGY EÖTVÖS LORÁND SZAKKÖZÉP- ÉS SZAKISKOLA TANÍTÁST SEGÍTŐ OKTATÁSI ANYAGOK MÉRÉS TANTÁRGY SÍKIDOMOK Síkidom 1 síkidom az a térelem, amelynek valamennyi pontja ugyan abban a síkban helyezkedik el. A síkidomokat

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA KÖZLEKEDÉSÉPÍTŐ ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA KÖZLEKEDÉSÉPÍTŐ ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ KÖZLEKEDÉSÉPÍTŐ SMERETEK KÖZÉPSZNTŰ ÍRÁSBEL VZSGA JAVÍTÁS-ÉRTÉKELÉS ÚTMUTATÓ A MNTAFELADATOKHOZ Rövid választ igénylő feladatok 1. feladat 2 pont Az alábbi igaz vagy hamis állítások közül válassza ki a

Részletesebben

Épület- és építménybádogos Épület- és építménybádogos

Épület- és építménybádogos Épület- és építménybádogos Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

ÉPÍTŐMÉRNÖKI ÁBRÁZOLÁS

ÉPÍTŐMÉRNÖKI ÁBRÁZOLÁS SEGÉDLET AZ ÉPÍTŐMÉRNÖKI ÁBRÁZOLÁS TANTÁRGYHOZ II. RÉSZ 2014. 1 Bevezetés 2011-ben az Építőmérnöki ábrázolás tantárgy előadási és gyakorlati tananyaga bővítésre került. Jelen jegyzet a 2006-ban Nika Endre,

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSÉPÍTŐ ISMERETEK

KÖZLEKEDÉSÉPÍTŐ ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 16. KÖZLEKEDÉSÉPÍTŐ ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. május 16. 8:00 Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Közlekedésépítő

Részletesebben

Műszaki ábrázolás II. Ábrázolás szabályai

Műszaki ábrázolás II. Ábrázolás szabályai Palotainé Békési Katalin Műszaki ábrázolás II. Ábrázolás szabályai A követelménymodul megnevezése: Általános gépészeti technológiai feladatok I. (szerelő) A követelménymodul száma: 0111-06 A tartalomelem

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK 05 ÉRETTSÉGI VIZSGA 006. február 0. FAIPARI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM I. írásbeli vizsga 05 / 5 006. február 0. . Feladat.

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 17. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. október 17. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 13. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 13. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI

Részletesebben