Feltörekvő nagyvállalatok, távol-keleti cégóriások

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Feltörekvő nagyvállalatok, távol-keleti cégóriások"

Átírás

1 GAZDASÁG Feltörekvő nagyvállalatok, távol-keleti cégóriások Tárgyszavak: globalizáció; fejlődő ország; multinacionális nagyvállalat; piacra lépés. A gazdaságilag megerősödött fejlődő országok agresszív és dinamikus vállalatai új kihívást jelentenek a konszernek számára. A feltörekvő nagyvállalatok top 100-as listáját távol-keleti cégóriások vezetik indiai IT-szolgáltatók, oroszországi és latin-amerikai energetikai cégek, légi társaságok és gépipari vállalatok előtt. Milyen változást idéznek elő ezek a cégek a világgazdaság szerkezetében, és mekkora kihívást jelentenek a fejlett ipari országok nagyvállalatai számára? Új top 100 A Boston Consulting Group (BCG) tanácsadó cég összeállította a gazdaságilag megerősödött, ún. küszöbországok (Schwellenländer) 100 legerősebb és legfontosabb piaci szereplőjének rangsorát. Az új mnv-k (multik) óriási gazdasági erőt képviselnek: 4,6 millió embert foglalkoztatnak, éves forgalmuk pedig eléri a 715 Mrd USD-t között éves átlagban 24%-kal növekedett a teljesítményük. Az új ipari forradalom átalakítja az ipar szerkezetét és a piacok eloszlását. A háztartási eszközök, a fogyasztói elektronikai cikkek, a számítógépek gyártása, az IT-szolgáltatások, valamint a telekommunikáció és a távközlési infrastruktúra területén kell a fejlett országok gyártóinak és szolgáltató vállalatainak a legerősebb új versenytársakkal szembenézniük (1. táblázat). Az innováció és a K+F India nagy erőssége: széles körű és megalapozott a kutatási infrastruktúra, új termékeket 3 4 hét alatt képesek kifejleszteni és legyártani, a külföldi versenytársak ilyen gyorsaságra nem képesek.

2 Helyezés 1. táblázat Feltörekvő cégek és vállalatcsoportok a gazdaságilag megerősödött fejlődő országokban. A külföldi tulajdonú multinacionális nagyvállalatok új kihívói Vállalat Ország Ágazat Külföldi részesedés (%) Növekedés ( , %) 1. Techtronic Kína gépgyártás Infosys India kihelyezett IT-szolgáltatások Satyam India IT-szolgáltatás outsourcing CIMC Kína szállítás Sukhoi Aviation Oroszország légi közlekedés Thai Union Thaiföld élelmiszeripar Frozen 7. Embraer Brazília légi közlekedés Li & Fung Kína kereskedelem Nemak Mexikó autóipari beszállítás TCS India IT-szolgáltatás outsourcing Norilsk Nickel Oroszország fémipar Lenovo Kína számítógépipar Ranbaxy India gyógyszeripar Johnson Electric Kína gépgyártás Lukoil Oroszország olajipar Orascom Egyiptom telekommunikáció Telecom 17. Rusal Oroszország alumíniumipar Embraco Brazília gépgyártás Tata Tea India élelmiszeripar Cemex Mexikó építőanyag-ipar Dr. Reddy s India gyógyszeripar Wipro India IT-szolgáltatás outsourcing Gasprom Oroszország folyékony üzemanyagok BYD Kína fogyasztói elektronika Bharat Forge India autóipari beszállítás A táblázat 3000 vállalat adatainak figyelembevételével készült. Közös vállalatok és külföldi tulajdonú mnv-k leányvállalatai nem szerepelnek benne. További szűrési feltétel volt az éves forgalom minimuma (1 Mrd USD) és a legalább 10%-ot elérő külföldi részesedés a forgalomból. A táblázat az éves átlagos növekedési ütemet tartalmazza között.

3 A Cemex mexikói cementgyártó vállalat pl. az ágazat második legjelentősebb szereplője. 20 évvel ezelőtt a Cemex éves termelése 8 M t volt, ez mára 80 M tonnára, azaz a tízszeresére nőtt! A vállalat 50 országba szállítja termékeit, és évi 15 Mrd USD forgalmat ér el. Nagyságát azonban nemcsak a termelés felfutásának, hanem elsősorban a folyamatos vállalatfelvásárlásoknak köszönheti. A cég 1992 óta 15 jelentősebb M&A részese volt. Néhány évvel ezelőtt megjelent Európában is tavaszán a Cemex logója felkerült a Rajna-menti Ratingen cementgyár bejáratára. A vállalat legújabb célpontja a francia Lafarge, a svájci Holcim és a német Heidelzement. A Bharat Forge indiai autóalkatrész-beszállító cég erőssége az innováció. A német acélipari vállalatok szolgálnak számára példaként, mint pl. a Thyssen-Krupp, amelyet 2008-ra utol akar érni, sőt meg akar előzni a kovácsolt acéltermékek első számú gyártójaként. A Gasprom konszern óriási nyersanyagkészletekkel rendelkezik, és kiemelt állami pozíciót tölt be. A piacvezető oroszországi gázszolgáltató elég erősnek érzi magát, hogy beszálljon az európai gázértékesítési üzletágba. Versenytársai és piaci ellenfelei az EU olaj- és energiaipari vállalkozásai, így pl. a német Eon-Ruhrgas. A Gasprom tőzsdei értéke meghaladja a 293 Mrd USD-t! A Haier háztartási készülékeket gyárt. A kínai konszern az évek során tömeggyártóból értékes, márkás termékek fejlesztőjévé és kínálójává vált. Együttműködő partnereivel folyamatosan új piacokat és értékesítési utakat keres. A Haier ma már 165 országban működtet kereskedelmi kirendeltséget. A cég elődje a csőd szélén állt, amikor az új tulajdonos 1984-ben átvette. Az új menedzsment felismerte, hogy a válságból csak egy kiút van: a vállalatnak minőségi gyártóvá kell válnia. Intelligens és egyénre szabott innovációival a cég hamarosan rangot vívott ki magának. Egy mini csodagéppel (Little Genius), egy alig 1,5 kg befogadóképességű mosógéppel lépett az ázsiai piacra. Ez volt akkoriban a legkisebb mosógép a világon. Amikor cég rájött, hogy a kínai parasztok ezzel a géppel mossák le a sarat a krumpliról, kifejlesztett számukra egy új burgonyamosógépet. A fejlesztésben nem volt megállás: klímaberendezés, színes tévé, mobiltelefon a lista hosszú: a Haier ma már 13 ezer különböző háztartási, távközlési és szórakoztató elektronikai cikket állít elő. A cég 1998-ban jelent meg az USA-ban. Két évvel később megnyitotta első üzemét Észak-Karolinában, nem sokkal ezután Los Angelesben dizájnközpontot, New Yorkban pedig marketingközpontot állított fel. A világhíres Li & Fung kereskedőház családi vállalkozás. A cég üzleti modellje rendkívül sikeres, a Far Eastern Economic Review a cég

4 vezetőinek az Ázsia legbölcsebb üzletembere címet adta. A cég egyfajta virtuális vállalat, amelyet Hongkongból irányítanak. A világméretű hálózat 7500 szállítója 300 piacvezető áruházcsoportot lát el áruval. Közéjük tartozik a Levi Strauss (Levi s), a Coca-Cola és a Toys-R-Us is. A Li & Fung koordinálja a komplett beszerzési folyamatot: a Koreából beszerzett fonalat Tajvanban szövik anyaggá és festik, Bangladesh-ben szabják, és Thaiföldön varrják meg. A cipzár Japánból érkezik, a készterméket pedig hajóval szállítják az USA-ba. A cég átszervezte logisztikai rendszerét: a 18 ezer alkalmazott 6 Mrd USD forgalmat generál, a sajáttőke megtérülése rendkívül magas, eléri a 30%-ot. A kereskedelmi óriás folyamatosan bővíti vállalkozását, 324 fióküzletet (Filiale) működtet és egyre több szolgáltatást vesz át. A feltörekvő vállalatok számos tekintetben előnyben vannak versenytársaikkal szemben: Alacsonyabb költségek: a bérek a nyugati vállalatoknál szokásos (óra)bér alig 5 10%-át teszik ki. Egy gyártó üzem létesítése átlag 40%-kal kerül kevesebbe mint egy fejlett országban. Kiterjedt (óriási) helyi piac: az árban nyomott, logisztikai szempontból elmaradottabb helyi piac a legjobb iskola a globális terjeszkedéshez. Modern gyártás: az újonnan piacra lépő cégek gépparkja kimondottan jó állapotban van: a kínai vállalatok gépparkja gyakran korszerűbb mint USA-beli versenytársaiké. Képzett munkaerő: A kínai és indiai egyetemeken és főiskolákon 2010-ig 1,4 millió mérnök, matematikus, technikus, társadalomés természettudós kap majd diplomát, jóval több mint az USAban. Olcsóbb a tehetségek felkarolása, foglalkoztatása: a K+F költségek a fejlett nyugati országok alig egyötödét érik el, az innovációban mégis egyre csökken a lemaradás. Az új kihívók színre lépése többféle úton és stratégiával valósul meg. Néhányan közülük nyersanyagbázisukat használják fel a terjeszkedésre, mások az egész világon ismertté szeretnék tenni a márkáikat, megint mások kizárólagos (egyedi) üzleti modelljüket akarják több országban is érvényesíteni. A választott úttól függetlenül a hatás ugyanaz: a múlt lezárult, a fejlődő országok gazdaságában új szakasz kezdődött. Mit tehetnek az európai és az USA-beli vállalkozások? Semmiképpen se érezzék kiszolgáltatva magukat. Vannak módszerek a védekezésre. A fejlett országbeli vállalat kihívóival kölcsönösen előnyös üzletet köthet:

5 A top 100-as listán szereplő cégek 2004-ben 50 Mrd USD értékben vásároltak alkatrészeket és fődarabokat, és hasonló nagyságrendben vettek igénybe mérnöki és logisztikai szolgáltatásokat. Technológiai korlátokat építhet, annak érdekében, hogy a támadókedvű vállalatokat legalább a stratégiai piacoktól távol tudja tartani. Ügyfeleit szorosabban magához kötheti, hogy azok ellen tudjanak állni az újonnan jövők csábításának. Ellentámadásba mehet át és kihasználhatja a kihívók telephelyelőnyeit. A Thyssen-Krupp pl. Brazíliában 2 Mrd euró beruházással egy új acélmű létesítését tervezi, mert nem akar kimaradni az acélipar ottani konjunktúrájából, amelyet alacsony bérek, olcsó nyersanyag és kedvező árú gyártás jellemez. Abban az esetben, ha mindez nem segítene, még mindig marad egy út. A régi bölcsesség szerint: Ha versenytársadat nem tudod legyőzni, szövetkezz vele! Ezt teszi a düsseldorfi Eon konszern a Gasprommal. Az orosz óriás döntéseitől függ Európa energiaellátása és így az Eonüzletek jelentős része is. Az Eon évek óta birtokol Gasprom-részvényeket, ugyanabban a gázmezőben érdekelt, mint versenytársa, a BASF; itt kívánja pozícióit erősíteni. Az oroszok támogatják ebben, mert ők is tulajdont akarnak szerezni, mint ahogy tették korábban az Eon-leányvállalat, a Ruhrgas, majd az Eon-UK esetében, egyelőre eredménytelenül. Bármelyik stratégiát választja is a vállalat, a kihívás nagy marad. A BCG prognózisa szerint a 100 új, feltörekvő mnv külföldi részesedését 2010-ig a kétszeresére növeli, és legalább 20 cég ágazata öt vezető vállalata közé küzdi fel magát. Előrejelzések szerint két éven belül kínai magánvállalatok újabb expanziós hulláma indulhat el. Irodalom: Összeállította: Hornyák Katalin [1] Student, D.: Born to be wild. = Manager Magazin, 36. k. 6. sz p [2] Jaussaud, J.; Schaaper, J.: Control mechanisms of their subsidiaries by multinational firms: A multidimensional perspective. = Journal of International Management, 12. k. 1. sz márc. p Kapcsolódó honlap:

Távol-keleti vállalatok marketingstratégiái

Távol-keleti vállalatok marketingstratégiái A MARKETING TERÜLETEI Távol-keleti vállalatok marketingstratégiái A távol-keleti régió kis tigrisei jelen vannak és sikeresek az európai piacokon is. Mi a sikerük titka? Miben különböznek az európai vállalatoktól?

Részletesebben

Tárgyszavak: beszerzési szövetség; moduláris termékcsomag; ruházati kiskereskedelem.

Tárgyszavak: beszerzési szövetség; moduláris termékcsomag; ruházati kiskereskedelem. A MARKETING ESZKÖZEI Profilátalakítás divatáruházakban Az egymással versenyző textilkereskedők árengedményei összezavarják a vásárlók árérzékelését. Az erős árverseny nagy nyomást gyakorol a kereskedőkre.

Részletesebben

Szakítás a hagyományos piacokkal: a Skoda sikeres átszervezése

Szakítás a hagyományos piacokkal: a Skoda sikeres átszervezése A MARKETING ESZKÖZEI Szakítás a hagyományos piacokkal: a Skoda sikeres átszervezése Az utóbbi években az egykori keleti blokk mind több országa vált a nemzetközi kereskedelem fontos részévé. A nyugat-európai

Részletesebben

Dinamikus növekedés, kedvező kilátások

Dinamikus növekedés, kedvező kilátások Report on Business Climate of the Largest Exporting Manufacturing Firms TOP 1500-2000/2 Jelentés a legnagyobb exportáló feldolgozóipari cégek üzleti kilátásairól Tóth I. János * Dinamikus növekedés, kedvező

Részletesebben

Tárgyszavak: munkakihelyezés; innováció; munkaerő-bevándorlás.

Tárgyszavak: munkakihelyezés; innováció; munkaerő-bevándorlás. A MUNKAERÕPIAC, A MUNKANÉLKÜLISÉG ÉS A FOGLALKOZTATÁS MAKROÖKONÓMIAI ÖSSZEFÜGGÉSEI Munkakihelyezés Az USA-beli vállalatok versenyképességük megtartása érdekében gyorsuló ütemben helyezik ki a tevékenységüket

Részletesebben

I. A KOREAI KÖZTÁRSASÁG TÁRSADALMI-GAZDASÁGI HELYZETE

I. A KOREAI KÖZTÁRSASÁG TÁRSADALMI-GAZDASÁGI HELYZETE KOREAI KÖZTÁRSASÁG I. A KOREAI KÖZTÁRSASÁG TÁRSADALMI-GAZDASÁGI HELYZETE 1. Általános információk Hivatalos megnevezés Államforma Főváros Koreai Köztársaság Elnöki köztársaság Szöul Terület 94 480 km 2

Részletesebben

FINNORSZÁG I. AZ ORSZÁG TÁRSADALMI-GAZDASÁGI HELYZETE. 1. Általános információk

FINNORSZÁG I. AZ ORSZÁG TÁRSADALMI-GAZDASÁGI HELYZETE. 1. Általános információk FINNORSZÁG I. AZ ORSZÁG TÁRSADALMI-GAZDASÁGI HELYZETE 1. Általános információk Hivatalos megnevezés Államforma Főváros Terület Finn Köztársaság köztársaság Helsinki (Helsingfors) 338 145 km² Népesség 5

Részletesebben

Európai energiaipari célok, trendek és ezek technológiai, innovációs kihatásai

Európai energiaipari célok, trendek és ezek technológiai, innovációs kihatásai Európai energiaipari célok, trendek és ezek technológiai, innovációs kihatásai 2014. február 13-án rendezte meg az Energetikai Szakkollégium, MEE Energetikai Informatika Szakosztálya és a MEE Mechwart

Részletesebben

III. Társadalmi kihívások, összesen 35 888 m

III. Társadalmi kihívások, összesen 35 888 m III. Társadalmi kihívások, összesen 35 888 m Tématerületei: 1. Egészség, demográfiai változások és jólét A szilárd tudományos bizonyítékokon alapuló, hatékony egészségfejlesztés hozzájárul a betegségek

Részletesebben

Dr. Nagy Henrietta egyetemi docens, dékánhelyettes SZIE GTK RGVI

Dr. Nagy Henrietta egyetemi docens, dékánhelyettes SZIE GTK RGVI Dr. Nagy Henrietta egyetemi docens, dékánhelyettes SZIE GTK RGVI Alapja: nemzeti stratégiai jelentések Cél: nemzeti szinten javítani az átláthatóságot, ösztönözzék az elszámoltathatóságot Az aktív végrehajtás

Részletesebben

Tárgyszavak: munkaerőpiac; minimálbér; betegbiztosítás; globalizáció; szakszervezet; jövedelempolitika

Tárgyszavak: munkaerőpiac; minimálbér; betegbiztosítás; globalizáció; szakszervezet; jövedelempolitika BÉR- ÉS JÖVEDELEMPOLITIKA Akik a szegénységért dolgoznak Az Egyesült Államokban a jelenlegi munkaerő-piaci túlkínálat következtében nagyon sok dolgozónak esélye sincs arra, hogy a legalacsonyabb bérkategóriánál

Részletesebben

Jelentés az ipar 2012. évi teljesítményéről

Jelentés az ipar 2012. évi teljesítményéről Jelentés az ipar 2012. évi teljesítményéről Központi Statisztikai Hivatal 2013. július Tartalom 1. Az ipar helye a nemzetgazdaságban és a nemzetközi gazdasági környezetben...2 2. Az ipar szervezeti keretei...5

Részletesebben

TÖRÖK KÖZTÁRSASÁG I. TÖRÖKORSZÁG TÁRSADALMI-GAZDASÁGI HELYZETE. 1. 1. Általános információk

TÖRÖK KÖZTÁRSASÁG I. TÖRÖKORSZÁG TÁRSADALMI-GAZDASÁGI HELYZETE. 1. 1. Általános információk TÖRÖK KÖZTÁRSASÁG I. TÖRÖKORSZÁG TÁRSADALMI-GAZDASÁGI HELYZETE 1. 1. Általános információk Hivatalos megnevezés Államforma Főváros Török Köztársaság parlamentáris demokratikus köztársaság Ankara Terület

Részletesebben

Kína: átalakuló gazdaság, változó fogyasztási szokások

Kína: átalakuló gazdaság, változó fogyasztási szokások A GLOBALIZÁCIÓ KIHÍVÁSAI Kína: átalakuló gazdaság, változó fogyasztási szokások Kína mindinkább vezető gazdasági világhatalommá válik. Ez nem meglepő fejlemény, sok közgazdász megjósolta már a kínai gazdaság

Részletesebben

MAGYAR SZÁLLODÁK ÉS ÉTTERMEK SZÖVETSÉGE

MAGYAR SZÁLLODÁK ÉS ÉTTERMEK SZÖVETSÉGE MAGYAR SZÁLLODÁK ÉS ÉTTERMEK SZÖVETSÉGE TREND RIPORT 2015 A hazai és nemzetközi szállodaipar teljesítményéről FEBRUÁR 1 TARTALOM TREND RIPORT... 1 ÖSSZEFOGLALÓ... 1 RÉSZLETES ELEMZÉSEK... 5 HAZAI SZÁLLODAI

Részletesebben

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK EURÓPAI BIZOTTSÁG Strasbourg, 2013.6.11. COM(2013) 407 final A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK Cselekvési

Részletesebben

MAGYARORSZÁG HUB KELET ÉS NYUGAT EURÓPA KÖZÖTT (Orosz-Ukrán-Magyar kereskedelmi kapcsolatok)

MAGYARORSZÁG HUB KELET ÉS NYUGAT EURÓPA KÖZÖTT (Orosz-Ukrán-Magyar kereskedelmi kapcsolatok) MAGYARORSZÁG HUB KELET ÉS NYUGAT EURÓPA KÖZÖTT (Orosz-Ukrán-Magyar kereskedelmi kapcsolatok) Vértes Edit 2 A Magyar Logisztikai Egyesület 2008. február 21-22-én rendezte meg XIV. Logisztikai Fórumát. Az

Részletesebben

A bőr- és bőrfeldolgozóipar termelése, export és import tevékenységének alakulása 2003. évben

A bőr- és bőrfeldolgozóipar termelése, export és import tevékenységének alakulása 2003. évben A bőr- és bőrfeldolgozóipar termelése, export és import tevékenységének alakulása 2003. évben VÁRSZEGI ÁRPÁD (Bőr- és Cipőipari Egyesülés) Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően a szakma éves tevékenységéről

Részletesebben

A saját márkanév felépítésének művészete. Az IBM PC-üzletágát felvásárló Lenovo esete

A saját márkanév felépítésének művészete. Az IBM PC-üzletágát felvásárló Lenovo esete A VÁLLALATIRÁNYÍTÁS RÉSZTERÜLETEI A saját márkanév felépítésének művészete. Az IBM PC-üzletágát felvásárló Lenovo esete A kínai cégek a múltban elsősorban olcsó termékek gyártójaként és nagy márkák beszállítójaként

Részletesebben

Baranya megyei szakképzésfejlesztési. stratégia. Mellékletek, 2015. IV. Melléklet: A stratégia külső illeszkedési pontjai. 1. v. 2015. 06. 03.

Baranya megyei szakképzésfejlesztési. stratégia. Mellékletek, 2015. IV. Melléklet: A stratégia külső illeszkedési pontjai. 1. v. 2015. 06. 03. 1 Baranya megyei szakképzésfejlesztési stratégia Mellékletek, 2015. IV. Melléklet: A stratégia külső illeszkedési pontjai 1. v. 2015. 06. 03. 2 Tartalom 1. A képzés trendvonalai... 3 1.1 Európai trendek...3

Részletesebben

14.4. Elõtanulmány az Információs Hadviselésrõl Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelõ Rt: Jávor Endre (2000)

14.4. Elõtanulmány az Információs Hadviselésrõl Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelõ Rt: Jávor Endre (2000) 14.4. Elõtanulmány az Információs Hadviselésrõl Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelõ Rt: Jávor Endre (2000) Tartalomjegyzék 0.0. Bevezetés........................................

Részletesebben

A MAKROGAZDASÁGI GI FOLYAMATOK NEMZETKÖZI

A MAKROGAZDASÁGI GI FOLYAMATOK NEMZETKÖZI A MAKROGAZDASÁGI GI FOLYAMATOK NEMZETKÖZI ZI ÖSSZEKAPCSOLÓDÁSASA I. A világgazdas ggazdaság g fogalma, kialakulása és s fejlődése 2007.11.08. 1 I. A világgazdaság fogalma, kialakulása és fejlődése A nemzetközi

Részletesebben

Debreceni Egyetem Állás- és Szakmai Gyakorlati Helyek Börze

Debreceni Egyetem Állás- és Szakmai Gyakorlati Helyek Börze Debreceni Egyetem Állás- és Szakmai Gyakorlati Helyek Börze Hallgató Karrier Iroda és Szolgáltató Központ 2011. 05. 04. Állásbörze a Debreceni Egyetemen együtt a régió diplomás munkaerőpiacáért A Debreceni

Részletesebben

ű Ö ű ű Ú Ú ű

ű Ö ű ű Ú Ú ű ű Ö ű ű Ú Ú ű Á Á Ö Ö Ö Ö Ö Ö Á Ö Á Á Á Ú Á Á Á Á Ö ű ű Á ű ű ű Ö Ö Á Á Á Á Á ű Ú Ö ű Ú Ú ű Ú Á Á ű ű ű ű ű ű Á ű ű Á Á Ő Á Á Á Á Á Á Ö Á ű ű Ö Ö ű Ú Ö Ú ű Ú ű ű ű ű ű Ö Á Ú ű Á Ö Á Ú Á Á Á Á Á Á Ö Ö Á

Részletesebben

Milyen változásokat okoznak Kínában a növekvő bérek?

Milyen változásokat okoznak Kínában a növekvő bérek? BÉR- ÉS JÖVEDELEMPOLITIKA Milyen változásokat okoznak Kínában a növekvő bérek? Kínában a külföldi vállalatok főként a partvidékeken települtek, ahol a kialakuló munkaerőhiány következtében gyorsan emelkednek

Részletesebben

Európai Gazdasági és Szociális Bizottság vélemény Tárgy: Európai logisztikai politika (2007/C 97/08)

Európai Gazdasági és Szociális Bizottság vélemény Tárgy: Európai logisztikai politika (2007/C 97/08) C 97/16 Európai Gazdasági és Szociális Bizottság vélemény Tárgy: Európai logisztikai politika (2007/C 97/08) 2005. november 17-én az Európai Unió finn elnökségének tevékenységéhez kapcsolódóan Mari Kiviniemi,

Részletesebben

A turizmuspolitika aktuális kérdései

A turizmuspolitika aktuális kérdései A turizmuspolitika aktuális kérdései Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara 2015. február 19. Fodor Olivér osztályvezető Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztály A turizmus nemzetgazdasági jelentősége A

Részletesebben

Önértékelés. A Pannon Egyetem Gazdálkodás- és Szervezéstudományi Doktori Iskolájáról

Önértékelés. A Pannon Egyetem Gazdálkodás- és Szervezéstudományi Doktori Iskolájáról 1 Önértékelés A Pannon Egyetem Gazdálkodás- és Szervezéstudományi Doktori Iskolájáról A Pannon Egyetem Gazdálkodás- és Szervezéstudományi Doktori Iskolája (GSDI) 2000. decemberében kezdte el működését.

Részletesebben

MUNKAERŐPIACI HELYZETKÉP KECSKEMÉT MUNKAERŐPIACI KÖRZETBEN 2010. október

MUNKAERŐPIACI HELYZETKÉP KECSKEMÉT MUNKAERŐPIACI KÖRZETBEN 2010. október Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ MUNKAERŐPIACI HELYZETKÉP KECSKEMÉT MUNKAERŐPIACI KÖRZETBEN 2010. október Kecskemét, 2010. november Készült A DÉL-ALFÖLDI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI KÖZPONT ELEMZÉSI,

Részletesebben

FRANCIAORSZÁG I. AZ ORSZÁG TÁRSADALMI-GAZDASÁGI HELYZETE. 1. Általános információk. Hivatalos megnevezés Államforma Főváros Terület

FRANCIAORSZÁG I. AZ ORSZÁG TÁRSADALMI-GAZDASÁGI HELYZETE. 1. Általános információk. Hivatalos megnevezés Államforma Főváros Terület FRANCIAORSZÁG I. AZ ORSZÁG TÁRSADALMI-GAZDASÁGI HELYZETE 1. Általános információk Hivatalos megnevezés Államforma Főváros Terület Francia Köztársaság Köztársaság Párizs (Paris) Népesség 64 473 140 fő (2008)

Részletesebben

WEKERLE TERV. A magyar gazdaság Kárpát-medencei léptékű növekedési stratégiája

WEKERLE TERV. A magyar gazdaság Kárpát-medencei léptékű növekedési stratégiája WEKERLE TERV A magyar gazdaság Kárpát-medencei léptékű növekedési stratégiája Tartalom 1. A Wekerle Terv háttere... 2 2. Célrendszer... 6 2.1. Infrastruktúra összehangolása a Kárpát-medencében... 9 2.2.

Részletesebben

A Közép-dunántúli régió foglalkoztatási, munkaerő-piaci helyzetének alakulása

A Közép-dunántúli régió foglalkoztatási, munkaerő-piaci helyzetének alakulása Munkaerőpiaci információk a Közép-Dunántúlon A Közép-dunántúli régió foglalkoztatási, munkaerő-piaci helyzetének alakulása 2008. 1. A régió területi, földrajzi, népesség jellemzői A Közép-dunántúli régió

Részletesebben

SZECSKAY Ügyvédi Iroda

SZECSKAY Ügyvédi Iroda SZECSKAY Ügyvédi Iroda T ARTALOM I. IRODÁNK II. GLOBÁLIS HÁLÓZAT, MAGYAR IRODA III. ÜGYVÉDEINK IV. FILOZÓFIÁNK V. SZAKTERÜLETEINK VI. KAPCSOLAT / MEGKÖZELÍTÉS IRODÁNK A Szecskay Ügyvédi Irodát 1992-ben

Részletesebben

ü ű ö Á ö Ü Ú Ö Á Á ö ő ö ö ö ű ű ö ő ő ö ő ü Ú ú ü ö ö ő Ö ö ő ö ő ő ö ú ö ő ő ö ö ú ö ő ö ö ő ö ö ő ö ő ö Ö ö ö ö ő ö ő ö ö ö ü ű ö ö ő ö ö ű ö ő ö ö ű ö ü ö ö ö ő ö ö ő ű ö ö ü ű ö ö ő ö ö ü ő ő ő ő

Részletesebben

TURIZMUSMENEDZSMENT. A diszkont légi járatokkal Budapestre érkezõ külföldi turisták jellemzõi 1 TURIZMUS BULLETIN 55. 1. A kutatás módszertana

TURIZMUSMENEDZSMENT. A diszkont légi járatokkal Budapestre érkezõ külföldi turisták jellemzõi 1 TURIZMUS BULLETIN 55. 1. A kutatás módszertana A diszkont légi járatokkal Budapestre érkezõ külföldi turisták jellemzõi 1 Összeállította: dr. Mundruczó Györgyné 2 Az európai diszkont légitársaságok utasforgalmának dinamikus növekedése megváltoztatta

Részletesebben

Aranyszárny. rendszeres díjas, befektetési egységekhez kötött életbiztosítás különös feltételei (G60/2012) Hatályos: 2012.

Aranyszárny. rendszeres díjas, befektetési egységekhez kötött életbiztosítás különös feltételei (G60/2012) Hatályos: 2012. Aranyszárny rendszeres díjas, befektetési egységekhez kötött életbiztosítás különös feltételei (G60/01) Hatályos: 01. november 1-jétől Nysz.: 1610 Tartalomjegyzék Aranyszárny rendszeres díjas, befektetési

Részletesebben

A NATO katonai képességfejlesztése a nemzetközi béketámogatási tevékenység érdekében

A NATO katonai képességfejlesztése a nemzetközi béketámogatási tevékenység érdekében A NATO katonai képességfejlesztése a nemzetközi béketámogatási tevékenység érdekében Két célt tűztem ki az előadásban. Először, csatlakozva Deák Péter előadásához, szeretném hangsúlyozni, hogy a katonai

Részletesebben

Településfejlesztési Koncepció munkaanyag v1.0

Településfejlesztési Koncepció munkaanyag v1.0 Debrecen Megyei Jogú Város Településfejlesztési Koncepciója és Integrált Településfejlesztési Stratégiája 2014-2020 Településfejlesztési Koncepció munkaanyag v1.0 Készítette: Euro Régió Ház Kft. INNOVA

Részletesebben

TÉT SZAKDIPLOMATA BESZÁMOLÓ JELENTÉSE. (2013. október 2014. október) Kínai Népköztársaság TéT szakdiplomata 2014. 10.

TÉT SZAKDIPLOMATA BESZÁMOLÓ JELENTÉSE. (2013. október 2014. október) Kínai Népköztársaság TéT szakdiplomata 2014. 10. TÉT SZAKDIPLOMATA BESZÁMOLÓ JELENTÉSE (2013. október 2014. október) Kínai Népköztársaság TéT szakdiplomata 2014. 10. 1 1. Vezetői összefoglaló Kínát modernizációja a világ második legnagyobb gazdaságává

Részletesebben

Tisztelt Partnerünk! Kiss János Tamás vezérigazgató

Tisztelt Partnerünk! Kiss János Tamás vezérigazgató Tisztelt Partnerünk! A Perfekt több mint 60 éve meghatározó szereplője a magyar felnőttképzésnek. Piacvezető a pénzügyi, gazdasági és társadalombiztosítási képzések területén. Az országos hálózattal rendelkező,

Részletesebben

Tárgyszavak: vásárlói igény; vásárlói magatartás; vevőkapcsolat.

Tárgyszavak: vásárlói igény; vásárlói magatartás; vevőkapcsolat. A MARKETING TERÜLETEI A hibrid fogyasztó Sosem volt a vásárló annyira kiszámíthatatlan, mint manapság. Egyszerre hódít a diszkont és a luxus, az Aldi és a Gucci. A megváltozott igényekhez a kereskedelemnek

Részletesebben

Európa 2020. Rövid összefoglaló az EFOP, GINOP és Horizon2020 programokról

Európa 2020. Rövid összefoglaló az EFOP, GINOP és Horizon2020 programokról Európa 2020 Rövid összefoglaló az EFOP, GINOP és Horizon2020 programokról Készítette: Letenyei Katalin Orsolya Seper Vivien Sinkó Lilla Simon Dorottya Siska Enikő Tamándl László Trencsényi Tibor 1 1. Az

Részletesebben

VIETNÁM. I. Az ország társadalmi-gazdasági helyzete és a kétoldalú kapcsolatok

VIETNÁM. I. Az ország társadalmi-gazdasági helyzete és a kétoldalú kapcsolatok VIETNÁM I. Az ország társadalmi-gazdasági helyzete és a kétoldalú kapcsolatok 1. Általános információk Forrás: http://worldatlas.com/webimage/flags /countrys/asia/vietnam.htm http://worldatlas.com/webimage/cou

Részletesebben

GAZDASÁGELEMZÉS, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A FA-

GAZDASÁGELEMZÉS, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A FA- GAZDASÁGELEMZÉS, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A FA- ÉS BÚTORIPAR HELYZETÉRE 2009. JANUÁR-JÚNIUS KÉSZÍTETTE: MILEI OLGA BUDAPEST, 2009. SZEPTEMBER A gazdaság fontosabb mutatószámai 2008. január 1-től ahogy azt korábban

Részletesebben

NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ

NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ 3. számú melléklet a 2. napirendi ponthoz ÉPÍTÉSI ÉS KERESKEDELMI amerikai magyar Kft. 1126 BUDAPEST, Istenhegyi út 9/d. HUNGARY Tel: 355-4614 Fax: 212-9626 Ökoszféra- Projekt Kft PARTNERSÉG 2007-13 KONZORCIUM

Részletesebben

Termék- és márkastratégiai döntéseket támogató eszközök

Termék- és márkastratégiai döntéseket támogató eszközök Termék- és márkastratégiai döntéseket támogató eszközök DR. BÍRÓ-SZIGETI SZILVIA MENEDZSMENT ÉS VÁLLALATGAZDASÁGTAN TANSZÉK BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM 1 MEV Marketing - PhD 2016. május

Részletesebben

Helyzetkép 2012. május - június

Helyzetkép 2012. május - június Helyzetkép 2012. május - június Gazdasági növekedés A világgazdaság kilátásait illetően megoszlik az elemzők véleménye. Változatlanul dominál a pesszimizmus, ennek fő oka ugyanakkor az eurózóna válságának

Részletesebben

SVÉDORSZÁG I. AZ ORSZÁG TÁRSADALMI-GAZDASÁGI HELYZETE. 1. Általános információk

SVÉDORSZÁG I. AZ ORSZÁG TÁRSADALMI-GAZDASÁGI HELYZETE. 1. Általános információk SVÉDORSZÁG I. AZ ORSZÁG TÁRSADALMI-GAZDASÁGI HELYZETE 1. Általános információk Hivatalos megnevezés Államforma Főváros Terület Svéd Királyság alkotmányos monarchia Stockholm 449 964 km² Népesség 9 122

Részletesebben

Nemzetközi összehasonlítás

Nemzetközi összehasonlítás 6 / 1. oldal Nemzetközi összehasonlítás Augusztusban drasztikusan csökkentek a feltörekvő piacok részvényárfolyamai A globális gazdasági gyengülés, az USA-ban és Európában kialakult recessziós félelmek,

Részletesebben

Willkommen in der. Gebrüder Weiss Magyarország

Willkommen in der. Gebrüder Weiss Magyarország Willkommen in der Sajtótájékoztató ORANGEN 2015 Welt. Gebrüder Weiss Magyarország A Gebrüder Weiss a világon a legrégebbi szállítmányozási vállalat. SZÁMOK, ADATOK, TÉNYEK 2014 GW KONSZERN 150 kirendeltség

Részletesebben

A magyar gazdaság versenyképességének vállalati fókuszú vizsgálata, figyelemmel a költségvetés bevételi és kiadási összefüggéseire

A magyar gazdaság versenyképességének vállalati fókuszú vizsgálata, figyelemmel a költségvetés bevételi és kiadási összefüggéseire A magyar gazdaság versenyképességének vállalati fókuszú vizsgálata, figyelemmel a költségvetés bevételi és kiadási összefüggéseire Budapest, 2014. június A tanulmány az Országgyűlés Hivatalának KVT/29-1/2014

Részletesebben

A HÓNAP KÜLDŐORSZÁGA RENDEZVÉNYSOROZAT ÉSZAK-EURÓPA PREZENTÁCIÓJA KISS KORNÉLIA KUTATÁSI IGAZGATÓ, MAGYAR TURIZMUS ZRT.

A HÓNAP KÜLDŐORSZÁGA RENDEZVÉNYSOROZAT ÉSZAK-EURÓPA PREZENTÁCIÓJA KISS KORNÉLIA KUTATÁSI IGAZGATÓ, MAGYAR TURIZMUS ZRT. A HÓNAP KÜLDŐORSZÁGA RENDEZVÉNYSOROZAT ÉSZAK-EURÓPA PREZENTÁCIÓJA KISS KORNÉLIA KUTATÁSI IGAZGATÓ, MAGYAR TURIZMUS ZRT. MIRŐL IS LESZ MA SZÓ? A PREZENTÁCIÓ KÉSZÍTÉSÉHEZ FELHASZNÁLT ADATOK Másodlagos adatok

Részletesebben

Sik Endre Simonovits Borbála: Migrációs potenciál Magyarországon, 1993 2001

Sik Endre Simonovits Borbála: Migrációs potenciál Magyarországon, 1993 2001 Sik Endre Simonovits Borbála: Migrációs potenciál Magyarországon, 1993 2001 (elektronikus verzió, készült 2006-ban) A tanulmány eredetileg nyomtatásban megjelent: Sik Endre Simonovits Borbála (2002) Migrációs

Részletesebben

LEADER HELYI FEJLESZTÉSI STRATÉGIA

LEADER HELYI FEJLESZTÉSI STRATÉGIA LEADER HELYI FEJLESZTÉSI STRATÉGIA Homokhátság Fejlődéséért Vidékfejlesztési Egyesület 2014-2020 Hagyomány és fejlődés, hogy az unokáink is megláthassák Tartalomjegyzék 1. A Helyi Fejlesztési Stratégia

Részletesebben

MÓR VÁROS INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA

MÓR VÁROS INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA MÓR VÁROS INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA 2010. JANUÁR I. VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ... 7 I.1. A HELYZETELEMZÉS FŐBB MEGÁLLAPÍTÁSAI:... 7 I.1.1. A város egészére vonatkozó helyzetelemzés... 7 I.1.2. Városrészek

Részletesebben

OTP Ingatlanbefektetési Alap Éves jelentés 2006. december 31. I. Piaci folyamatok, a befektetési politikára ható tényezők alakulása

OTP Ingatlanbefektetési Alap Éves jelentés 2006. december 31. I. Piaci folyamatok, a befektetési politikára ható tényezők alakulása OTP Ingatlanbefektetési Alap Éves jelentés 2006. december 31. I. Piaci folyamatok, a befektetési politikára ható tényezők alakulása A magyar gazdaság 4 százalékkal nőtt 2006-ban, amely az ingatlanpiac

Részletesebben

Az átalakuló közép- és kelet-európai emberi erőforrás-menedzsment gyakorlata

Az átalakuló közép- és kelet-európai emberi erőforrás-menedzsment gyakorlata Az átalakuló közép- és kelet-európai emberi erőforrás-menedzsment gyakorlata MURA LADISLAV SZAKÁCS NORBERT KAROLINY MÁRTONNÉ POÓR JÓZSEF Az átalakuló közép- és kelet-európai emberi erőforrás-menedzsment

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR NEMZETKÖZI BESZERZÉS ÉS ÉRTÉKESÍTÉS SZAK. Levelező Tagozat

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR NEMZETKÖZI BESZERZÉS ÉS ÉRTÉKESÍTÉS SZAK. Levelező Tagozat BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR NEMZETKÖZI BESZERZÉS ÉS ÉRTÉKESÍTÉS SZAK Levelező Tagozat A BARENTZ HUNGARY KFT. DISZTRIBÚCIÓS TEVÉKENYSÉGE Készítette: Baráth Katalin Budapest, 2015 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Tesztelő & Mérőműszerek Alternatív Megoldások

Tesztelő & Mérőműszerek Alternatív Megoldások Tesztelő & Mérőműszerek Alternatív Megoldások Napirend Bevezető Livingston Bemutatása Mi is a bérlet, Bérlet & Vétel, Lízing Tesztelő Műszerek Üzemeltetési Szolgáltatások Összefoglaló & Kérdések Livingston

Részletesebben

6./2011. Terménypiaci előrejelzések 2011. márc. 20., Vasárnap. Összefoglaló

6./2011. Terménypiaci előrejelzések 2011. márc. 20., Vasárnap. Összefoglaló Zöldforrás Vidékfejlesztés Kft. 8000 Székesfehérvár, Károly János u. 18. Telefon: 22/503-123 Fax: 22/503-124 Mobil: 70/318-72-32 E-mail: gyulai@biogaz.t-online.hu 6./2011. Terménypiaci előrejelzések 2011.

Részletesebben

A szoftverek és a vezetői kreativitás szerepe a vállalati teljesítmény mérésében és irányításában

A szoftverek és a vezetői kreativitás szerepe a vállalati teljesítmény mérésében és irányításában A VÁLLALATOK IRÁNYÍTÁSA ÉS SZERVEZÉSE A szoftverek és a vezetői kreativitás szerepe a vállalati teljesítmény mérésében és irányításában A vállalatok jövője szempontjából meghatározó jelentőségű döntéseket

Részletesebben

Világméretekben nő a klaszterek jelentősége

Világméretekben nő a klaszterek jelentősége GAZDASÁG Világméretekben nő a klaszterek jelentősége Tárgyszavak: innováció; klaszter; vállalathálózat. Az európai innovációs politika alakítói számára időszerű téma a vállalati klaszterek fejlődése. A

Részletesebben

HAZAI ÉS NEMZETKÖZI KÖRKÉP

HAZAI ÉS NEMZETKÖZI KÖRKÉP CIB REGGELI HAZAI ÉS NEMZETKÖZI KÖRKÉP Pozitív meglepetést okoztak a tegnapi euró övezetbeli növekedési adatok, a kilátások azonban továbbra is bizonytalanok. A valutaunió gazdasága a második negyedévben

Részletesebben

P Á L Y Á Z A T I Ú T M U T A T Ó

P Á L Y Á Z A T I Ú T M U T A T Ó NKTH DST (India) Pályázat Magyar-indiai K+F+I együttműködési program Indo-Hungarian Collaborative R&D&I Programme P Á L Y Á Z A T I Ú T M U T A T Ó 2009 1 Tartalomjegyzék NKTH DST (India) Pályázat...1

Részletesebben

MEMO: Közlekedés 2050 A főbb kihívások és intézkedések

MEMO: Közlekedés 2050 A főbb kihívások és intézkedések MEMO/11/197 Brüsszel, 2011. március 28. MEMO: Közlekedés 2050 A főbb kihívások és intézkedések A téma jelentősége A közlekedés alapvetően fontos gazdaságunk és társadalmunk számára, a mobilitás pedig nélkülözhetetlen

Részletesebben

VEZETÉSI TANÁCSADÓI DÍJAK FELMÉRÉSE 2015

VEZETÉSI TANÁCSADÓI DÍJAK FELMÉRÉSE 2015 VEZETÉSI TANÁCSADÓI DÍJAK FELMÉRÉSE 2015 a felmérést és elemzést a és a munkacsoportja készítette. 1. Bevezető 2015-ben ismét lezajlott a vezetési tanácsadói díjak hazai felmérése, hasonlóan a 2014-ben

Részletesebben

Új földügyi szolgáltatások, nemzetközi trendek

Új földügyi szolgáltatások, nemzetközi trendek Új földügyi szolgáltatások, nemzetközi trendek Osskó András A földügyi igazgatás jelentősége a XXI. században Ma már elfogadott a gazdasági élet és a földügyi szakma szereplői részéről, elsősorban a fejlett

Részletesebben

BESZÁMOLÓ AZ ORSZÁGGYŰLÉS RÉSZÉRE

BESZÁMOLÓ AZ ORSZÁGGYŰLÉS RÉSZÉRE Gazdasági Versenyhivatal BESZÁMOLÓ AZ ORSZÁGGYŰLÉS RÉSZÉRE a Gazdasági Versenyhivatal 2000. évi tevékenységéről és a versenytörvény alkalmazása során szerzett, a verseny tisztaságának és szabadságának

Részletesebben

Transznacionális vállalatok. és közvetlen külföldi beruházások

Transznacionális vállalatok. és közvetlen külföldi beruházások Transznacionális vállalatok és közvetlen külföldi beruházások Bevezetés Miért jelentősek a multik? 3 A világkereskedelem 70%-át 500 vezető multinacionális vállalat ellenőrzi 4 A nemzetközi kereskedelem

Részletesebben

ERSTE TŐKEVÉDETT ALAPOK ALAPJA. 2011. féléves jelentése

ERSTE TŐKEVÉDETT ALAPOK ALAPJA. 2011. féléves jelentése Az ERSTE TŐKEVÉDETT ALAPOK ALAPJA 1. Az Erste Tőkevédett Alapok Alapja (továbbiakban: Alap) rövid bemutatása Az Alap neve Erste Tőkevédett Alapok Alapja Az Alap rövidített elnevezése Erste Tőkevédett Alapok

Részletesebben

Magyarországi szálláshelyek vendégéjszakáinak alakulása 2010-2015 Készítette: Dr. Juhász László PhD www.hotel2022.hu juhasz.hotel2022@gmail.

Magyarországi szálláshelyek vendégéjszakáinak alakulása 2010-2015 Készítette: Dr. Juhász László PhD www.hotel2022.hu juhasz.hotel2022@gmail. 1 / 10 Magyarországi szálláshelyek vendégéjszakáinak alakulása 2010-2015 Készítette: www.hotel2022.hu juhasz.hotel2022@gmail.com Felvetés: A szálláshelyek vendégéjszakáinak száma az elmúlt öt évben 35%-kal

Részletesebben

Trend riport. A nemzetközi és hazai szállodaipar 2013 januári teljesítményéről

Trend riport. A nemzetközi és hazai szállodaipar 2013 januári teljesítményéről Trend riport A nemzetközi és hazai szállodaipar 2013 januári teljesítményéről Összefoglaló - 2013 januárjában nemzetközi viszonylatban a legjobb teljesítményt az elmúlt évhez hasonlóan Közel Kelet, Ausztrália

Részletesebben

ö ö ö ö ő ö ö ő ö ő ő ő ö ö ő ő ö ö ő ő ű ű ő ő ö ű ő ö ö ő ö ő ö ú ő ö ű ű ő ő ö ű ő ö ö ű ű ő ö ű ő ö ö ű ű ű ű ű ű ű ö ű ő É ö ú ö ö ö ö Ő ö ö ö ö ő ö ö ő ö ö ő ö ö ő ű ö ö ö ö ö ö ő Ö ő ö ö ő ö ő ö

Részletesebben

Sajtóinformáció. RBHU/MK 2004rbgr-ww_h. A Bosch saját növekedési potenciáljára épít: Jó kezdés a 2004-es esztendőben

Sajtóinformáció. RBHU/MK 2004rbgr-ww_h. A Bosch saját növekedési potenciáljára épít: Jó kezdés a 2004-es esztendőben Sajtóinformáció RBHU/MK 2004rbgr-ww_h A Bosch saját növekedési potenciáljára épít: Jó kezdés a 2004-es esztendőben Már a 2003-as év is kielégítő eredményeket hozott Az elektronikus stabilitási program

Részletesebben

3. számú Integrált Területi Beruházási programcsomagja. Gazdaságfejlesztés

3. számú Integrált Területi Beruházási programcsomagja. Gazdaságfejlesztés Szeged Megyei Jogú Város 3. számú Integrált Területi Beruházási programcsomagja Gazdaságfejlesztés Készült a DAOP-5.1.1/B-13 Fenntartható városfejlesztési programok előkészítése pályázati felhívásra benyújtott

Részletesebben

Atomenergia: Egyesült Államok, Németország és Svájc

Atomenergia: Egyesült Államok, Németország és Svájc ENERGIATERMELÉS, -ÁTALAKÍTÁS, -SZÁLLÍTÁS ÉS -SZOLGÁLTATÁS 2.8 1.6 Atomenergia: Egyesült Államok, Németország és Svájc Tárgyszavak: nukleáris üzem; működés; leállítás; urándúsítás; népszavazás; Svájc; Németország.

Részletesebben

Származtatott ügyletek eredménye Vállalati kötvények

Származtatott ügyletek eredménye Vállalati kötvények CONCORDE 2000 NYÍLTVÉGU BEFEKTETÉSI ALAP Havi portfóliójelentés: 2015.04.30 ISIN kód: HU0000701693 A befektetési alap összesített és egy jegyre jutó nettó eszközértéke Nettó eszközérték (HUF): 25,878,094,922

Részletesebben

REACH a gyakorlatban

REACH a gyakorlatban 1828-07 Spark 2/8/08 9:35 Page 1 REACH a gyakorlatban Kézikönyv az ipari szereplôk számára Dr. Schuchtár Endre Dr. Gáspárné Bada Magda Dr. Körtvélyessy Gyula Murányi István Sógor András Készült a munkavédelmi

Részletesebben

MAGYAR SZÁLLODÁK ÉS ÉTTERMEK SZÖVETSÉGE

MAGYAR SZÁLLODÁK ÉS ÉTTERMEK SZÖVETSÉGE MAGYAR SZÁLLODÁK ÉS ÉTTERMEK SZÖVETSÉGE TREND RIPORT 2015 A hazai és nemzetközi szállodaipar teljesítményéről OKTÓBER 1 TARTALOM TREND RIPORT... 1 ÖSSZEFOGLALÓ... 1 RÉSZLETES ELEMZÉSEK... 6 HAZAI SZÁLLODAI

Részletesebben

Devecser város integrált településfejlesztési stratégiája

Devecser város integrált településfejlesztési stratégiája Devecser város integrált településfejlesztési stratégiája II. STRATÉGIA KDOP-6.2.1/K-13-2014-0002 Közép-Dunántúli Operatív Program Fenntartható településfejlesztés a kis- és középvárosokban Integrált Településfejlesztési

Részletesebben

A magyar kínai termékforgalom alakulása 2012-ben

A magyar kínai termékforgalom alakulása 2012-ben MKI-elemzések E-2013/3 matura tamás A magyar kínai termékforgalom alakulása 2012-ben MKI-ELEMZÉSEK A Magyar Külügyi Intézet időszaki kiadványa Kiadó: Magyar Külügyi Intézet Felelős szerkesztő és tördelő:

Részletesebben

KONSZOLIDÁLT VEZETŐSÉGI JELENTÉS

KONSZOLIDÁLT VEZETŐSÉGI JELENTÉS KONSZOLIDÁLT VEZETŐSÉGI JELENTÉS Konszolidált üzleti jelentés A Társaság rövid bemutatása Cégnév: NUTEX Befektetési Nyilvánosan Működő Részvénytársaság Rövidített cégnév: NUTEX Nyrt Székhely: 1147. Budapest,

Részletesebben

Megnőtt az energiaipari hírek száma szeptemberben az előző hónaphoz képest.

Megnőtt az energiaipari hírek száma szeptemberben az előző hónaphoz képest. Az elemzés célja Jelen médiaelemzés célja, hogy az IDS médiaelemzéseinek a lehetőségeibe betekintést nyújtson. Az elemzés valós médiaadatokon alapul, de az elemzési szempontrendszerek és csoportosítások

Részletesebben

A globális vállalati kutatás-fejlesztési aktivitás földrajzi eloszlásának vizsgálata

A globális vállalati kutatás-fejlesztési aktivitás földrajzi eloszlásának vizsgálata Csomós György A globális vállalati kutatás-fejlesztési aktivitás földrajzi eloszlásának vizsgálata Bevezetés Saskia Sassen a 2001-ben megjelent The Global City: New York, London, Tokyo c. könyvében a globális

Részletesebben

Adótörvény-változások 2012

Adótörvény-változások 2012 ADÓHÍRLEVÉL 2011. NOVEMBER Adótörvény-változások 2012 2011. november 21-én elfogadta a Parlament az új adótörvénycsomagot, mely az eredeti tervezethez képest jelentős változtatáson esett át. Az elfogadott

Részletesebben

á ú é é ő é ő á ő ő á á ú ű é é ö ő á ő ú ő ő á é Ü Ü á é á é á é á é á ö ö á é ő á ú ű é é á é é ő á ö ö á á é é ú é é ú á á ő é é é ö ö á á é ű ő á é ű ő ú ő á á é á ú é é á é ö á á ö Ü á á é é ú á á

Részletesebben

Trend riport. A nemzetközi és hazai szállodaipar 2012 január februári teljesítményéről

Trend riport. A nemzetközi és hazai szállodaipar 2012 január februári teljesítményéről Trend riport A nemzetközi és hazai szállodaipar 2012 január februári teljesítményéről Összefoglaló - Az STR riport adatai szerint a világ szállodaiparában 2012 első két hónapjában az elmúlt évhez hasonlóan,

Részletesebben

Gázvezetékek övezik hamarosan Európát

Gázvezetékek övezik hamarosan Európát BME OMIKK ENERGIAELLÁTÁS, ENERGIATAKARÉKOSSÁG VILÁGSZERTE 45. k. 9. sz. 2006. p. 36 43. Az energiagazdálkodás alapjai Gázvezetékek övezik hamarosan Európát Az orosz állam tulajdonában lévő Gazprom új gázvezetékeket

Részletesebben

Az alap típusa, fajtája nyilvános, nyíltvégű alapokba befektető értékpapír befektetési alap

Az alap típusa, fajtája nyilvános, nyíltvégű alapokba befektető értékpapír befektetési alap ÉVES JELENTÉS 2010 Alapadatok Neve Budapest Ingatlan Alapok Alapja Az alap típusa, fajtája nyilvános, nyíltvégű alapokba befektető értékpapír befektetési alap Futamideje határozatlan Indulás dátuma 2003.

Részletesebben

A BIOKOM Nonprofit Kft. bemutatása 3. o. A gazdasági terv felépítése 12. o. A piaci területek üzletpolitikája 13. o.

A BIOKOM Nonprofit Kft. bemutatása 3. o. A gazdasági terv felépítése 12. o. A piaci területek üzletpolitikája 13. o. ÜZLETI TERV 2016 Tartalomjegyzék A BIOKOM Nonprofit Kft. bemutatása 3. o. A fő tulajdonviszonyok jelenleg 10. o. A tervezés fő irányelvei 11. o. A gazdasági terv felépítése 12. o. A piaci területek üzletpolitikája

Részletesebben

A hulladékgazdálkodás helyzete néhány új és leendő EU-tagországban

A hulladékgazdálkodás helyzete néhány új és leendő EU-tagországban KÖRNYZETGAZDÁLKODÁS A hulladékgazdálkodás helyzete néhány új és leendő EU-tagországban Tárgyszavak: hulladékgazdálkodás; rendszer; Kelet-Közép-Európa; Bulgária; Litvánia; Lengyelország; Szlovákia; Románia.

Részletesebben

TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ

TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ MEGBÍZÓ: ÚJHARTYÁN VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 813/2013.Ujhartyan_Tfk_Its MUNKACÍM: ÚJHARTYÁN VÁROS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA (TFK) ÉS INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA (ITS) DOKUMENTÁCIÓ CÍM: TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI

Részletesebben

ű ú ü ö ö ü ö ö ö ú ü ü ö ö ö ú ö ö ü ű ö ö ö ö ü ö ö ü ö ö ú ö ü ö ü ü ü ú ö ö ü ö ü ü ö Ó ü ű ö ö ü ö ü ö ú ö ö ö ö ű ú ú ű ö ö ü ö ö ö ö ü ú ö ü ö ü ü ö ú ü ü ü ű ú ö ü ö ö ö ü ö ü ú ö ö ö ü Ú ű ü ö

Részletesebben

Tisztelt Partnerünk! Kiss János Tamás vezérigazgató

Tisztelt Partnerünk! Kiss János Tamás vezérigazgató Tisztelt Partnerünk! A Perfekt több mint 60 éve meghatározó szereplője a magyar felnőttképzésnek. Piacvezető a pénzügyi, gazdasági és társadalombiztosítási képzések területén. Az országos hálózattal rendelkező,

Részletesebben

6720 Szeged, Klauzál tér 9. 2003. november 3.

6720 Szeged, Klauzál tér 9. 2003. november 3. GYORSJELENTÉS - DÉMÁSZ Csoport - 2003. I-III. negyedév 6720 Szeged, Klauzál tér 9. 2003. november 3. DÉMÁSZ Rt. 2003. I-III negyedéves gyorsjelentés TARTALOM Előszó...1 I. Az időszak leglényegesebb adatai...2

Részletesebben

DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS DR. KOMAREK LEVENTE

DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS DR. KOMAREK LEVENTE DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS DR. KOMAREK LEVENTE Nyugat-magyarországi Egyetem Sopron 2012 NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM KÖZGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR SZÉCHENYI ISTVÁN GAZDÁLKODÁS- ÉS SZERVEZÉSTUDOMÁNYOK DOKTORI

Részletesebben

Helyzetkép 2015. szeptember október

Helyzetkép 2015. szeptember október Helyzetkép 2015. szeptember október Gazdasági növekedés A világgazdaság az idei évben a regionális konfliktusok kiéleződése ellenére a tavalyit megközelítő dinamikával bővül. A fejlett országok gazdasági

Részletesebben

MARKETINGTERV 2014 mellékletek

MARKETINGTERV 2014 mellékletek Magyar turizmus zrt. MARKETINGTERV 2014 mellékletek Tartalom 1. Részletes helyzetelemzés 2 1.1. A turizmus jelentősége Magyarországon...................................................................

Részletesebben