6./2011. Terménypiaci előrejelzések márc. 20., Vasárnap. Összefoglaló

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "6./2011. Terménypiaci előrejelzések 2011. márc. 20., Vasárnap. Összefoglaló"

Átírás

1 Zöldforrás Vidékfejlesztés Kft Székesfehérvár, Károly János u. 18. Telefon: 22/ Fax: 22/ Mobil: 70/ /2011. Terménypiaci előrejelzések márc. 20., Vasárnap Összefoglaló Öt nappal ezelőtt hírlevelünkben jeleztük, hogy amennyiben Japánban kezelni tudják a katasztrófát, a magyar ünnep alatt drámaian lecsökkent terményárak gyorsan visszatérnek az eredeti, növekedő pályára, mivel a készletek továbbra is alacsonyak a világbanü. Ez most megtörtént, az árak majdnem már a korábbi szintekre tértek vissza minden termény tekintetében. Ellenben a japán példa megmutatta azt, hogy még szűkös készletek esetén is beomolhatnak a termény árak, a földgolyó egyik felén tüsszent valaki, a másik felén megfáznak tőle. Továbbra is érvényes az a január-február során tett megállapításunk, mely szerint rövidtávon (1-2 hónap) nem kell számítani drasztikus árcsökkenésre, csak ha komoly világgazdasági probláma vetül föl. Az ősz folyamán többször foglalkoztunk a vis major törvénnyel, most felhívnánk egyes agrárvállalkozások figyelmét arra, hogy akik tájékoztatták vevőjüket a vis major eseményről, akkor az agrárvállalkozással szemben elszámolt fedezeti vásárlás jogtalan és semmis. Javasolt ügyvédet és szakértőt bevonni a már kiszámlázott fedezeti vásárlások semmissé tételében, szükség esetén megkeresésre iránymutatást tudunk adni. Megjegyzés: Fontos megjegyeznünk azt, hogy a hírlevél célja az előrejelzés, elkerülni a hirtelen árzuhanásokat, mindig a frissebb információk alapján, a hirtelen áresések előrejelzése viszonylag nagy pontossággal jelezhető. A hirtelen árzuhanásokkal szemben az áremelkedések előrejelzése csak mérsékelten jelezhető, ilyenkor csupán azt, hogy egy termény ára emelkedni fog, az áremelkedés mértékét viszont csak korlátozottan. 1,5-2 hónapos illetve annál messzebbi időszakra már csak valószínűségeket lehet mondani. Az újabb hírlevél mindig felülírja a régebbi hírlevél tartalmát.

2 Az angol nyelvű cikkekkel minden esetben azonos tartalmú fordítás található a cikk után, amennyiben a cikk felesleges információkat is tartalmaz, csak a lényeg van lefordítva. A KÉKKEL SZEDETT HÍRLEVÉL SZÁMOKRA KATTINTVA AZOK AZONNAL MEGTEKINTHETŐK. További értelmezés: amikor 2010/2011-ről július június beszél egy cikk, az a magyar értelemben az idei 2009/2010-es év, azért mivel a 2010/2011-es év számára, mint értékesítési/piaci évet jelent. Öt nappal ezelőtti hírlevelünkben ígértük, hogy március 20-án vasárnap tájékoztatást adunk a Japánban történt földrengés következtében zuhanó terményárak után kialakuló helyzetről. Ebben a hírlevelünkben 2010/5. írtuk, hogy a japán földrengés egy pánikot indított el azzal, hogy félelmet generáltak azzal, hogy a világgazdaságban zavarok fognak keletkezni, egy csökkenés a világgazdaságban, így hogy a terményárak is csökkenni fognak, ezért már előre visszafogták a vásárlásaikat a felhasználók azokban a napokban, ami már önmagában hatalmas árzuhanást hozott azidő alatt, amíg Magyarországon ünnep volt, munkaszüneti nap. Írtuk azt is az öt nappal ezelőtti hírlevél második-harmadik oldalán, hogy a készletek majd minden terményben nagyon alacsonyak kukorica, olajosok, de még a búza esetén is és még csak hónapok múlva lehet látni, hogy az újtermésú búza-kukorica-olajos növények esetén milyen termésre lehet számítani, ezért amennyiben megszűnik a Japán körüli pánikhangulat az árak vissza kezdenek majd állni az előző pályára, azaz újból emelkedésnek indulhatnak, akár még a megelőző árszintről is. Most csütörtök-péntekre Japánban megállították a problémát, így a búza-kukorica és az olajosok árszintje közel a japán katasztrófát megelező szintekre emelkedett vissza, sőt a lentebbi március 19-ei, szombati cikből olvasható, hogy Kína és számos többi ország továbbra is rendkívüli keresletet támaszt a közeljövőben. Arra is hivatkoztunk öt nappal ezeletti hírlevelünkben, hogy az ősz folyamán többször fölhívtuk arra figyelmet, hogy egy esetleges világgazdasági probléma az, ami még egy szűkös készletek ellenére is beboríthatja a termény árakat, ez a japán példa most megmutatta pár napra, hogy egy világgazdasági probléma milyen hatással lehet a terményárakra, akár néhány nap alatt, beomolhat minden ár, gyakorlatilag valaki a földgolyó egyik felén tüsszent egyet, a másik felén megfáznak tőle. Amikor egy világgazdasági probléma egy kisebb krízis hatásaira emlékeztetünk olyankor is a jövőben, amikor az árak szárnyalnak, akkor mindig erre a japán példára kell majd gondolni, hogy négy nap alatt 15%-kal csökkentette a terményárakat. Amennyiben bekövetkezett volna a legsúlyosabb katasztrófa Japánban, tovább mentek volna lefele az árak a világban, így Magyarországon is.

3 Áruk március 19. Kína hosszas szünet után újra vásárol amerikai kukoricát Kína újra amerikai kukoricát kezdett vásárolni majd egy hónap kihagyása után, így több mint 11%-kal növelve a kukorica árát rövid időn belül. Kína, mely jórészt állami ügynökségeken keresztül vásárol, új fordulatszámra kapcsolat csütörtökön és újra vevőként lépett föl a piacon, sőt újabb vételek valószínűsíthetőek, jelezte bizalmasan egy a piacot jólismerő szakértő. A szakértő, aki egy nagy nemzetközi kereskedelmi ügynökségnek dolgozik, nem mondta, hogy mekkora mennyiség megvétele történt Kína részéről. Kína azóta is alakítja a piacot, mióta tavaly nyár óta 15 év után először (!) ismét jelentős tételek vevőjeként lépett föl a piacon. Részint ez az oka annak, hogy ebben a hónapban a júliusa óta mért legmagasabb árat érte el a kukorica ára a Chicagói Tőzsdén. Továbbá korábban az importált kukorica ára nem volt versenyképes a kínai, hazai termelésű kukorica árával. Kína már többet nem lehet képes arra, hogy ellássa saját magát kukoricával, amit jórészt állati takarmányozásra és üzemanyagnak használnak föl, mondja az elemző. Kína a világ második kukorica fogyasztójává lépett elő azzal, hogy a növekvő, sertés- és más húsra, éhes lakossága egyre nagyobb és nagyobb keresletet támaszt. A kínai készletek egyre alacsonyabbakká váltak,

4 már megütötték a történelmi negatív rekordot, ösztönözve így Kínát arra, hogy nagy mennyiségeket importáljon, írta előző hónapban a Standard Chartered. Kína így most olyan mennyiségű kukoricát készletezhet be, hogy a hamarosan meginduló japán újjáépítés következtében fellépő japán keresletet kielégítve, akár saját kukorica készletét is haszonnal adhatná el Japánnak. A fentebbi cikk egyértelműen jelzi, hogy a kínai vásárlások továbbra is javítják a kukorica kilátásait (hasonlóan az olajosokét!), továbbá az olaj ára továbbra is jócskán 100 dollár fölött van, ami szintén támogatja a kukorica és az olajosok árát. A búza esetén ugyan a készletek magasabbak, de amíg nem derül ki, hogy őszi vetésű búzaból milyen termés várható a világban, addig magas fog maradni az ára (hasonlóan az árpáé). Az USDA az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium március havi termésbecslése továbbra is nagyon alacsony készleteket mutat, a felhasználáshoz viszonyítva, arányaiban alacsonyabbak a készletek mind 2007-ben. A termelés jóval meghaladja a fogyasztást, amit a meglévő készletekből lehet csak fedezni. A következő évi termés pedig még el sincs vetve, annak első használható becsléseit csak júniusban lehet látni. Világ kukoricatermelés, -felhasználás, -készlet (helyi gazdasági év alapján) Forrás: USDA ( ) 1000 t Termelés 2006/ / / / / /11 Argentína (márc-febr) Brazília (márc-febr) Kanada (aug-júl) Kína (okt-szept) Egyiptom (okt-szept) EU-27 (okt-szept) India (nov-okt) Indonézia (okt-szept) Mexikó (okt-szept) Nigéria (okt-szept) Fülöp-szigetek (júl-jún) Szerbia (okt-szept) Dél-Afrika (máj-ápr) Ukrajna (okt-szept) Vietnam (máj-ápr) Egyéb USA (szept-aug) Világ összesen Felhasználás 2006/ / / / / /11 Argentína (márc-febr)

5 Brazília (márc-febr) Kanada (aug-júl) Kína (okt-szept) Egyiptom (okt-szept) EU-27 (okt-szept) India (nov-okt) Indonézia (okt-szept) Japán (okt-szept) Dél-Korea (okt-szept) Mexikó (okt-szept) Nigéria (okt-szept) Fülöp-szigetek (júl-jún) Dél-Afrika (máj-ápr) Vietnam (máj-ápr) Egyéb USA (szept-aug) Világ összesen* Zárókészlet 2006/ / / / / /11 Brazília (márc-febr) Kanada (aug-júl) Kína (okt-szept) EU-27 (okt-szept) Dél-Korea (okt-szept) Szerbia (okt-szept) Dél-Afrika (máj-ápr) Egyéb USA (szept-aug) Világ összesen