Gázkromatográfia ELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Gázkromatográfia ELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK:"

Átírás

1 ELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK: Gázkromatográfa 1. A gázkromatográfás készülék felépítése. 2. A különböző halmazállapotú mnták bemérésének lehetősége. 3. A jó detektor tulajdonsága. 4. Hogyan befolyásolja a hőmérséklet a felbontóképességet. 5. A hővezetőképesség cella működés elve és felhasználásának lehetősége. 6. A lángonzácós detektor működés elve és felhasználásnak lehetősége. 7. A kolonna működesére ható tényezők. 8. A hordozó és a nedvesítő folyadék megválasztása. 9. A munkakörülmények hatása az elválasztásra. 10. Mnőség értékelés módja. 11. Mennység értékelés lehetősége. 12. A gázkromatográfa alkalmazása. 13. A vvőgázrendszer és a szétválasztást végző kolonna jellemzése. 14. Menny a Kováts-ndexe az alább vegyületeknek: n-hexán, n-oktán és - oktán? 15. Mlyen molekulatömeg tartományban alkalmazható a GC? 16. Írja fel a felbontás (R s, Resoluton), az elmélet tányérszám (N), és az egy elmélet tányérral egyenértékű magasság (HETP, vagy H, Hgh Equvalent to a Theoretcal Plate) kszámításához szükséges összefüggéseket a retencós dő, a félértékszélesség és a kolonnahossz smeretében! IRODALOM: Dr. Szepesy László: A gázkromatográfa par alkalmazása, Tankönyvkadó, Budapest, Dr. Szepesy László: Gázkromatográfa, Műszak Könyvkadó, Budapest, V.G. Berjozkn: A gázkromatográfa kéma módszere, Műszak Könyvkadó, Budapest, M.Sz. Vgdergauz: Gázkromatoráfa számtások, Műszak Könyvkadó, Budapest, Dr. Mád Istvánné: Elválasztástechnka, Egyetem jegyzet, Tankönyvkadó, Budapest, Douglas A. Skoog, James J. Leary: Prncples of Instrumental Analyss, Saunders College Publshng, 1992.

2 2 BEVEZETÉS A gázkromatográfás elemzés módszer az ötvenes évektől gen gyorsan fejlődött. Gyors elterjedése széleskörű alkalmazás lehetőségében rejlk. Permanens gázoktól kezdve magas forráspontú folyadékok, llékony szlárd anyagok, különböző szerves és szervetlen, természetes és mesterséges anyagok elemezhetők a gázkromatográfa segítségével. A ma készülék típusok és elemzés módszerek kalakuláság a gyors fejlődés hét szakaszra osztható: 1. Gázelemzések különböző adszorbensekkel. 2. Gáz-folyadékkromatográfa elvének kdolgozása. (1941) 3. Gáz-folyadékkromatográfa kísérletes bemutatása (1952) 4. A hőfokprogrammozás elvének kdolgozása (Grffths 1952) 5. Az első gázkromatográf megjelenése a pacon (1955) 6. Szelektív és érzékeny detektorok, specáls elemzés módszerek és körülmények együttes (programozott kolonnafűtés, kapllárs kolonnák, prolízs gázkromatográfa, GC-MS) alkalmazása. 7. SPE és SPME technka és a gyors gázkromatográfa megjelenése. A módszer jelentőségét aláhúzza az a tény s, hogy napjankban több százezer gázkromatográf üzemel szerte a vlágon. Az elemzés művelet két munkafázsra osztható: 1. Az elegy szétválasztása összetevő komponensere; 2. Az elválasztott alkotók egyenként meghatározása. A szétválasztást végző kolonnatöltet mnősége alapján megkülönböztetünk gáz-szlárd (GSC), és gáz-folyadék (GLC) kromatográfát. A gáz-szlárd kromatográfa olyan töltetes kolonnákkal valósítható meg, melyekben a töltet adszorpcós aktvtással rendelkezk, azaz az elválasztást végző folyamat az adszorpcó. Gáz-folyadék kromatográfánál vszont az álló fázs folyadék, amellyel nert, vagy nertté tett szlárd hordozót, vagy ksátmérőjű cső (kapllárs) falát nedvesítk be és így ebben az esetben abszorpcó lesz az elválasztást végző folyamat. A kétféle kolonnatípus alkalmazásánál tehát a készülék felépítése, működés elve azonos, de az elválasztás módja különböző.

3 3 1 A gázkromatográfás készülék felépítése: 1. ábra A készülék elv sémája (1. vvőgázrendszer, 2. mntabemérő, 3. kolonna, 4. termosztát, 5. detektor, 6. kértékelő rendszer) A kolonnába állandó sebességgel gázáramot (vvőgáz) vezetünk. A vvőgáz áramba mérjük a vzsgálandó mntát, amely lehet gáz, folyadék, oldott, vagy olvadék formájú szlárd mnta. Az njektorban a folyadék és olvadék mntákat elgőzölögtetjük, amelyek aztán a vvőgázzal a kolonnára jutnak. A kolonnában a mnta komponense a vvőgáz eluáló hatására a tölteten való megkötődő képességüknek megfelelően különböző sebességgel haladnak a gázáramlás rányába. Megfelelő tulajdonságú töltet és elegendő kolonnahossz esetén a mnta komponense teljesen szétválnak és egymás után jelennek meg a kolonnáról klépő vvőgázban. A kolonnából klépő gázt a detektoron átvezetve az egyes komponensek megjelenésekor, az alkotórészek mennységevel arányos jelet kapunk. 2. ábra Dfferencáls és ntegráls kromatogram. O: njektálás, A: levegő csúcs, CD: csúcsalap, BE: csúcsmagasság, FG: sávszélesség, HI: félértékszélesség (w), OB: retencós dő, térfogat(t R, V R )

4 4 A detektoron kapott jelet grafkusan ábrázolva, vagy elektronkus regsztrálóra kapcsolva a szétválasztásra jellemző kromatogramot (2. ábra) kapjuk. A kromatogramon látható csúcsok helyéből a komponens mnőség azonosítása, a csúcs alatt terület alapján pedg a mennység értékelés elvégezhető. 1. A gázkromatográfás készülék fő egysége A vvőgázrendszer A vvőgáz bztosítja a szétválasztandó mnta komponensenek áthaladását az oszlopon. A készülék működése szempontjából meghatározó jelentősége van a vvőgáz kéma és fzka tulajdonságanak és az áramlás vszonyoknak. (A vvőgázok ks fajlagos szorpcójú gázok: ntrogén, hélum, argon és hdrogén lehetnek.) A vvőgázrendszer része: gáztartály vagy gázfejlesztő, gáztsztító, áramlás (és/vagy nyomás)-szabályzó, áramlás (és/vagy)-nyomásmérő. A vvőgáz leggyakrabban kereskedelm gázpalackokból kerül felhasználásra. A legújabb készülékekhez hdrogén generátort s használhatnak. A technka gázok leggyakorbb szennyező az oxgén, a víz, az olajgőz, melyek a kolonna aktvtását és élettartamát csökkentk, ezért a vvőgázt gondosan tsztítan kell. Hatásos tsztítás érhető el aktívszenes és molekulaszűrős tsztítóegységek összekapcsolásával. A pontos, reprodukálható mérés feltétele az állandó gázáramlás sebesség. Az egyenletes áramlás sebességet a nyomás és/vagy áramlás sebesség szabályozásával bztosítjuk. Az áramlás sebesség meghatározásához leggyakrabban szappanhártyás áramlásmérőt használunk, amely kellően pontos, olcsó és a gázkromatográfában használatos ks áramlás sebességet jól lehet mérn vele. Mntabemérés A mntabemérő rendszer feladata a különböző halmazállapotú mntáknak (gáz, folyadék, szlárd mnták) gázállapotban a kolonnára juttatása. Ks mntamennységet, hrtelen, "dugószerűen" kell a kolonnára juttatn. Gázkromatográffal a D-g, esetenként D molekulatömegű, llékony, vagy llékonnyá tehető nem hőérzékeny anyagok vzsgálhatók. Gázok bemérése: A gázmnták térfogata, a mérn kívánt komponens vélt mennységétől függően, általában ml között változk. Nyomelemzésekhez ml s bemérhető. A gázbemérésekhez gáztömör fecskendőt, hatágú bemérőcsapot és egyéb gázppettás eljárásokat lehet használn. A legáltalánosabban használt a hatágú gázbemérő csap (3. ábra). Előnye az hogy egyszerűen kezelhető, reprodukálható eredményeket ad. A bemérendő térfogat aránylag egyszerűen változtatható a mntabemérő cső cseréjével.

5 a 3. ábra A hatágú gázbemérő csap a: mnta átvezetés (töltés, load), b: bemérés, (nject) a kolonnára 1: vvőgáz be, 2: vvőgáz k, 3: mnta be, 4: mnta k, 5: cserélhető bemérő hurok Folyadékok bemérése: A beadagoláshoz leggyakrabban fecskendőt alkalmazunk. Általános elemzés feladatokhoz 0,1-10 l mntát mérünk be. A folyadékmnta bemérőfej közvetlenül az oszlopbelépés előtt helyezkedk el úgy, hogy a vvőgáz az elpárolgó folyadék gőzét közvetlenül és gyorsan a töltetre öblítse. A folyadékok gyors elpárologtatása céljából a fejet külön fűtéssel látják el, amelyet a kolonna hőmérsékleténél o C-kal magasabb hőmérsékletre célszerű állítan. b v v ő g á z k o lo n n á r a 4. ábra Folyadékok bemérése fecskendővel töltetes kolonnára A kapllárs kolonnákhoz specáls bemérőrendszer szükséges, mert a kolonnába csak 0,01-0,001 l folyadékot kell bevnn. A mntát a szokásos módszerrel a

6 6 vvőgázba adagolják, majd a vvőgázt két részre ágaztatják és csak 1/100-1/1000 részét vezetk a kolonnába (nlet spltter= bemenet áramláselosztó). Folyadék mnták bemérésére leggyakrabban specáls fecskendőket (mkrofecskendő, Hamlton-fecskendő, SGE-fecskendő) alkalmazunk. Szlárd anyag bemérése: A folyadékmntához hasonlóan folyadék formában adagolhatunk be szlárd anyagokat s ha oldatot, vagy olvadékot készítünk belőlük. A gázkromatográfokat általános analtka célokra általában folyadék mnták bevtelére alkalmas mntabevvővel hozzák forgalomba, mert ennek segítségével kelégítő pontossággal adagolhatunk gázokat s valamnt szlárd mntát s, oldatként, vagy olvadékként. SPE, SPME (Sold Phase Extracton, Sold Phase Mcro-Extracton) és a HS (Head-Space) adagolás módszerek megsmertetése csak a specáls gyakorlatokon történk. Az elválasztást végző kolonna A kolonnák készülhetnek üvegcsőből, melynek előnye, hogy többékevésbé nert, átlátszó így a kolonna töltete ellenőrzhető (egyenletesen töltött-e), hátránya a törékenysége. Készülhetnek fémcsövekből s, például saválló acélból, nkkelből, rézből, alumínumból. A fémcsövek kataltkus hatását magasabb hőmérsékleten fgyelembe kell venn. Általános elemzés célokra 2-5 mm belső átmérőjű saválló acél csőből készült, 0,3-2 m hosszuságú töltetes kolonnákat használunk. A kolonnák alakját a készülék szerkezet kalakítása határozza meg. A kolonnák készülékbe szerelésekor a jó tömítettség mellett az s szempont, hogy adott esetben könnyen kszerelhető, kcserélhető legyen, valamnt a csatlakozók ne nagyon növeljék a holttérfogatot. Specáls esetekben több kolonnát s használhatunk, melyeket sorosan vagy párhuzamosan kapcsolhatunk. Kolonnatöltetek Gáz-szlárd kromatográfa (GSC) Nagy fajlagos felületű adszorbensek pl. aktívszén, alumínum-oxd, szlkagél és molekulaszűrők jöhetnek számításba. A töltet leggyakrabban molekulaszta (Al-szlkát), vagy polsztrol d-vnl-benzollal térhálósítva. Ezekben az esetekben a pórusos szerkezetű töltetek belsejében van számottevő adszorpcó, am azt jelent, hogy csak a pórusok belsejébe dffundáln képes ksméretű molekuláknak lesz használható mértékű retencója. A pórusok méretét a jelenlévő katonok, lletve a térhálósítás mértéke befolyásolhatja. Általában permanens gázok mérésénél használjuk őket, de a magas hőmérsékleten végzett

7 7 egyébb elemzéseket s ezen típusú töltetek teszk lehetővé, ugyans 300 o C hőmérséklet fölött bomlás nélkül csak néhány folyadékfázst lehet használn. A polsztrol-dvnl-benzol kopolmerek Porapak és Chromosorb néven kerülnek kereskedelm forgalomba. A töltetek szemcsemérete 0,1-0,3 mm ( mesh). A mesh egy szabványos szta szövetének egy nch-ére (2,54cm) eső lyukak számát adja meg. Ha a vzsgált töltet még éppen átesk egy sztán, akkor a szemcsék méretét a szta mesh száma jellemz. Gáz-folyadék kromatográfa (GLC) A kolonnatöltet szlárd hordozóra felvtt folyadék. A hordozó általában datomaföld, teflon, vagy graft alapanyagú. Ma egyre jobban terjednek a szlcum-doxd és a polmer alapú hordozók s. Általános követelmény, hogy a hordozó nagy fajlagos felületű, egységes póruseloszlású legyen, kémalag aktív szennyezéseket ne tartalmazzon, megfelelő mechanka szlárdsággal rendelkezzék és ks nyomásesést adjon. A hordozók előkezelése a csúcsok torzulását jelentősen csökkenthet. A nedvesítő folyadék megválasztása az alább szempontok szernt történk: 1. Megfelelő szelektvtást bztosítson a mnta komponensenek szétválasztásához. 2. Ne legyen rreverzbls kéma reakcó a mnta komponense és a nedvesítő folyadék között. 3. A nedvesítő folyadék gőznyomása nagyon kcs legyen az elemzés hőmérsékleten, hogy a folyadékfázs elpárolgását elkerüljük. 4. Az alkalmazott maxmáls hőmérsékleten hőálló legyen. A szétválasztóképesség függ a folyadékflm mnőségétől és vastagságától s. Gyakorlat szabály, hogy a mnta összetevőhez hasonló tulajdonságú folyadékot kell választan (apoláros-apolároshoz, poláros-polároshoz). Kapllárs kolonna alkalmazásánál a kapllárscső falát nedvesítk nedvesítőfolyadékkal kb 1-4 m vastagságban. Csak készreszerelt gyár készítésűt lehet beszerezn. Mérete: d = 0,1; 0,2; 0,32; 0,5 mm, l = 5-50 m. A kromatográfot lletve kromatográfás segédanyagokat gyártó cégek egyenletes mnőségű, adott szemcseméretű, előre elkészített adszorbenseket, nedvesítőszereket, nedvesített hordozókat és meghatározott célokra gyártott kész kolonnákat s forgalmaznak. A töltetes kollonákat legtöbbször maguk a felhasználók készítk el. Termosztát A hőmérsékletet a feladattól és a mnta forráspont határatól függően úgy kell megválasztan, hogy az elemzés gyorsasága, a szétválasztó képesség optmáls legyen. A kolonna termosztálása mellett fontos az njektor és az

8 8 érzékelő detektor állandó hőmérsékletének bztosítása s. (Ma mnden GC mnmálsan három egymástól függetlenül működő termosztátot tartalmaz.) A termosztát feladata a kolonna, az njektor és a detektor dőben állandó és térben egyenletes hőmérsékletének bztosítása. Jelenleg a készülékek túlnyomó többsége 400 o C-g zoterm és meghatározott program szernt változó fűtéssel s üzemeltethető. Leggyakrabban légtermosztátokat alkalmaznak, melynek része a fűtőtest, a hőmérséklet szabályzó, és a levegő keveredését bztosító ventllátor. A termosztát jó működésének feltétele a hatásos hőszgetelés. A kolonnatér fűtése függetlenítve van a betáplálófej (njektor) és a detektor hőmérséklet szabályozásától. A hőmérséklet szabályozása gen pontos, a fűtés sebesség pedg széles határok között (0,5-10,0 o C/perc) változtatható. Az elemzés befelyeztével a kolonnatér gyorsan lehűthető. Detektorok A detektorok feladata, osztályozása és működésük A detektor feladata a kolonnából klépő vvőgáz áramban megjelenő komponensek gyors, folyamatos és érzékeny észlelése. A legtöbb detektor közvetlenül vllamos jelet ad, vagy a detektor által adott jelet megfelelő elektronkus egység vllamos jellé alakítja. Ez az elektromos jel kerül regsztrálásra, vagy adatfeldolgozásra. A modern gázkromatográfok felépítése olyan, hogy cserélhető módon, többféle detektorral üzemeltethetők. Az deáls detektor tulajdonságat az alábbakban foglalhatjuk össze: 1. Nagy érzékenység. 2. A jel gyorsan követ a koncentrácó változást. 3. Stabl működés (ks zajsznt, dőben állandó jelnagyság) 4. A koncentrácó változással lneársan arányos jel, széles tartományban. 5. Széles alkalmazhatóság határok (hőmérséklet, áramlás sebesség és koncentrácó). 6. Ks érzékenység a művelet körülmények ngadozásara. 7. Bztonságos (robbanásveszély, sugárzás) legyen. 8. Egyszerű konstrukcó a megbízható működés, olcsóság, könnyű javíthatóság és karbantarthatóság matt. A legáltalánosabban használt detektor típusok a hővezetőképesség mérő cella és a lángonzácós detektor. Hővezetőképesség mérő cella (TCD, Thermal Conductvty Detector) A mérés elve: a vvőgáz hővezető képességének változásat mér. Fémtömbből készült cella furatában külső fűtésű ellenálláshuzal van elhelyezve, amelynek ellenállása a hőmérséklettel erősen változk. A furaton keresztül

9 9 egyenletesen áramlk a vvőgáz. Ha a vvőgáz összetétele megváltozk, (megjelenk egy komponens frontja) akkor a hővezetőképessége s megváltozk, s a fűtött szálat jobban, vagy éppen kevésbé hűt, mnek hatására a szál hőmérséklete és egyben az ellenállása s megváltozk. Az ellenállás változást megfelelő kapcsolással (Wheatstone-híd) áramváltozássá alakítják és ezt regsztrálják. A kapott jel annál nagyobb, mnél nagyobb a különbség a vvőgáz és a komponens hővezetőképessége között. Legmegfelelőbb vvőgáz a hélum és a hdrogén, mert ezek hővezetőképessége egy nagyságrenddel nagyobb más anyagokénál. A hővezetőképesség mérő cellák újabb típusanál ellenálláshuzal helyett fémoxdokból készített félvezető hőérzékelőket (termsztor) alkalmaznak, melyek hőmérséklet koeffcense sokkal nagyobb, mnt a fémhuzaloké, így ezeknek a celláknak az érzékenysége egy nagyságrenddel nagyobb, mnt a hagyományos celláké. Érzékenysége: 10-8 g/ml vvőgáz. Lángonzácós detektor (FID, Flame Ionzaton Detector) A detektor egy légszgetelésű kondenzátorhoz hasonlít, melynek fegyverzete (elektródá) között hdrogénláng ég. A hdrogént, a hdrogén égéséhez szükséges levegőt vagy oxgént és a kolonnáról klépő vvőgázt a detektor alján elegyítk. A hdrogénláng o C hőmérsékletén onok képződnek és az elektródák közt több 100 V-os feszültség hatására állandó áramot kapunk. Ha szerves anyag jut a detektorba, onzálódk és az onáram jelentősen megnő. Az onáram (pa nagyságrendű) változása erősítés után regsztrálható. Érzékenység: g/ml vvőgáz. (Szervetlen nem elégethető anyagokat, pl.: víz, CO 2, SO 2 és NO x ez a detektor nem jelez!) 5. ábra A leggyakrabban alkalmazott gázkromatográfás detektorok

10 10 Regsztrálók és ntegrátorok Regsztráló műszerként régebben és néhol még ma s vonalíró potencométert (rekorder) alkalmaznak, bár napjankban sznte kzárólagosan csak a számítógépes regsztráló és kértékelő rendszerek kerülnek alkalmazásra. Korábban a kromatogram egyes csúcsanak területét planméterrel, vagy kvágva mérleg segítségével (cut and weght) számították k. A regsztrálókat az elektronkus ntegrátorok váltották fel. A gázkromatográfás adatok értékelésének tovább fejlődését jelent a dgtáls számítógépek napjankban sznte kzárólagos alkalmazása. A fejlődés lyen rányát az alkalmazás előnyök (mágneses adattárolás, újraértékelés az gényeknek megfelelően módosítható eredmény - Report- formátum lehetősége, matematka műveletek elvégezhetősége stb.) mellett annak tudhatjuk be, hogy mára egy jobb mnőségű számítógép ára software-el együtt sem ér el a készülék ár 10 %-át. 2. A kolonna működésére ható tényezők Az elválasztást befolyásoló paraméterek hatását jegyzetünkben elsősorban gyakorlat oldalról tárgyaljuk. A kolonna hatásosságát befolyásoló tényezőket három csoportba sorolhatjuk: Általános készülék jellemzők; Kolonnajellemzők; Munkakörülmények. Általános készülék jellemzők Az egyenletes vvőgáz áramlás, ks holttérfogatok a csatlakozásoknál, a hőmérséklet szabályozás egyenletessége, stb. Kolonna jellemzők A töltetes kolonnák átmérő változásának hatása a szétválasztásra csekély. A kolonnaátmérő növelése lehetővé tesz a betápláló mnta mennységének növelését, az átmérő növelésével azonban a töltet egyenletessége és tömörsége csökken. Analtka célokra általában 2-4 mm átmérőjű kolonnák készülnek, ennek oka az, hogy a töltet egyenletesebb, tömörebb és a méréshez szükséges gen ks mnta mennység gyorsan, "dugószerűen" adagolható. Az elválasztóképesség arányos a kolonna hosszával, azonban a hosszúsággal együtt a kolonna ellenállása, valamnt az analízshez szükséges dő s növekszk. Mnden feladathoz találhatunk egy optmáls hosszúságot, am az elemzés körülményetől s függ. A szlárd hordozó mnősége A szlárd hordozó mnősége az elúcós csúcsok alakjára van befolyással. A hordozó adszorbcós képessége előzetes kezeléssel csökkenthető. A kezelés lehet

11 11 hőkezelés, savas vagy lúgos mosás, acetonos mosás, stb. A kolonna hatásossága szempontjából a ks szemcseátmérőjű, ( mesh, kb.: 0,25-0,125 mm) ks pórusátmérőjű, egységes póruseloszlású, gömbalakú szlárd hordozók a legmegfelelőbbek. A nedvesítőfolyadék mnősége és mennysége A gázkromatográfás szétválasztás hatásossága döntő módon a nedvesítőfolyadék mnőségétől, a mnta komponensevel szemben szelektvtásától függ. A polárosság kérdése fontos szempont, amkor a nedvesítőfolyadékot megválasztjuk. Ha a mnta komponense kevéssé polárosak, jobban oldódnak kevéssé poláros nedvesítőfolyadékban. A homológsorok tagja a töltetről forráspontjuk sorrendjében eluálódnak. Ha a mnta komponensenek és a nedvesítőfolyadéknak a polartása erősen külünbözk, az oldhatóság csekély. Például erősen poláros nedvesítőszer esetén a mnta kevéssé poláros komponense gyorsan eluálódnak, míg a polárosabb komponensek vsszatartása erősebb. Ez a hatás azonos forráspontú, de különböző szerkezetű molekulák szétválasztását tesz lehetővé, mnt például a cklohexán (fp. 80,9 o C) és benzol (fp. 80,1 o C). A megfelelő nedvesítőszer kválasztásánál döntő szerepe van az előkísérleteknek. Általános szempont, hogy a nedvesítőszer gőznyomása az elválasztás hőmérsékletén kcs legyen, a hordozó anyag aktív centrumat telítse, a vzsgálandó anyag komponensevel ne lépjen reakcóba. A nedvesítőszer mennységére vonatkozóan megállapítható, hogy kevés folyadék esetén a csökkenő kapactásnak megfelelően csökken a betáplálható mnta mennysége. A hordozó fajlagos felületétől függ a nedvesítő folyadék optmáls mennysége. A gyakorlatban az egyenletes flm kalakulása céljából célszerű könnyen lló folyadékokkal együtt felvnn a nedvesítőszert. Az lló folyadék elpárolgása után kalakul a megfelelő folyadékflm. A gyakorlatban jól alkalmazható az az elv, hogy apoláros anyagok elválasztásához apoláros, míg poláros anyagok elválasztásához poláros nedvesítőszer kell. Munkakörülmények A mnta bemérés hatása az elválasztásra A bemérhető mnta a töltet kapactásától, gáz-folyadék kromatográfánál a nedvesítő folyadék mennységétől függ. A nedvesítő folyadék mennységének csökkentésével csökken a betáplálható mnta tömege, am érzékenyebb detektálás módszer alkalmazását követel meg. Adott töltetnél a mntamennység csökkentésével nő a kolonna hatásossága, csökken a HETP érték. A mntabemérés módja s jelentős befolyással van az elúcós csúcs alakjára.

12 12 Optmáls működésben a mntát gorsan, dugószerűen kell a kolonnára juttatn. A folyadék elpárolgását külön fűtéssel célszerű meggyorsítan, ez az elpárologtató fejben (Injector) történk. A fej hőmérsékletét általában a legnehezebb komponens forráspontja fölött kell tartan. 6. ábra A beadagolás módjának hatása a csúcs alakjára 1: dugószerű beadagolás, 2: exponencáls beadagolás A kolonna hőmérsekletének hatása Alacsony hőmérsékleten a komponensek lassabban haladnak át a kolonnán, az elemzés hosszú dőt vesz génybe. Az elúcós csúcs ellaposodása a szétválasztó képességet és az érzékenységet s csökkent. Magas hőmérsékleten a komponensek gyors áthaladása következtében nem érhető el megfelelő szétválasztás. A hőmérséklet változása a folyadékflm vastagságát és a folyadék vszkoztását s befolyásolja. Az optmáls hőmérséklet a vzsgált mntától és a nedvesítőfolyadéktól függ. Az elemzés pontossága érdekében az egyéb paraméterek állandósága mellett a kolonna hőmérsékletét + 0,2 o C pontossággal kell tartan. A vvőgáz áramlás sebessége A vvőgáz térfogat sebességét elsősorban a kolonna belső átmérője határozza meg. A 4 mm belső átmérőjű kolonnáknál ml/perc között sebesség használatos. Kapllárs kolonna esetében 0,5-2 ml/perc a gázáram sebessége. A túlságosan kcs áramlás sebesség kerülendő, mert a longtudnáls dffúzó sávszélesedést okoz. Hasonló hatású a kromatogrammokra a túl nagy áramlás sebesség s, mert az álló és a mozgófázs között anyagátadás folyamatokra nem lesz dő, amnek az eredménye szntén sávszélesedésben, rossz elválásban jelentkezk (lásd Van Deemter egyenlet). 3. Kromatogramok értékelése Mnőség értékelés

13 13 A csúcsmaxmum eléréség eltelt dő (t R ), lletve a csúcsmaxmum eléréség átment térfogat (V R ) egy adott tölteten az egyes komponensekre jellemző állandó, amely alapján a mnőség azonosítás elvégezhető. Mnőség értékelésre a következő módszerek használatosak: 1. Újjlenyomat módszer 2. Addcós mnőség azonosítás 3. Fajlagos késleltetés térfogat; 4. Relatív késleltetés térfogat; 5. Retencós (Kováts) ndex. Újjlenyomat módszer Szgorúan azonos körülmények között mérjük az smert anyagot és az smeretlent. A kromatogramokat, mnt újjlenyomatokat hasonlítjuk össze. Több csúcsot adó mntáknál vszonylag megbízható eredményt szolgáltat. Addcós mnőség azonosítás Mérjük az smeretlent, majd smert anyagot adunk hozzá és smét kromatografáljuk az elegyet. Ha valamelyk csúcs mérete változk, akkor azt az smert anyaggal azonosítjuk. Más polartású kolonnán való smételt analízssel győződhetünk meg azonosításunk helyességéről. A módszer akkor alkalmazható jó eredménnyel, ha független adatokból tudjuk, hogy mely anyagok lehetnek az smeretlen mntában. 7. ábra Homológ sorok tagjanak azonosítása Fajlagos késleltetés térfogat A módszer csak pontosan meghatározott és szgorúan betartott munkafeltételek között ad megbízható eredményt. Ha nem áll rendelkezésre kellő számú rodalm adat, az eljárás gen hosszadalmas. A módszer jól használható egy homológ soron belül az egyes komponensek azonosítására. Adott kolonnán és

14 14 állandó hőmérsékleten a késleltetés térfogat logartmusa a szénatomszám lneárs függvénye. Két különböző típusú kolonnán (poláros és apoláros) végezve az elemzést, a kétféle retencós térfogatot egy dagrammban ábrázolva, a különböző homológ sorokba tartozó komponensek más-más egyenesre esnek (7. ábra). Relatív késleltetés A módszer kküszöböl a kísérlet körülmények ksebb változása következtében a fajlagos késleltetés adatok meghatározásánál fellépő hbákat. A vonatkoztatás standardot úgy kell megválasztan, hogy a relatív retencó kssebb legyen, mnt 4. Javasolt anyagok: n-bután, benzol, naftaln, kámfor, cklohexanon, stb. A komponensek egyértelmű azonosítására célszerű két különböző polartású kolonnán mért retencós térfogatokat összehasonlítan. A relatív retencós adatokhoz csak a hőmérsékletet és az állófázst kell megadn, de a hőmérséklettel s kevésbé változnak, mnt az abszolút adatok. Az áramlás sebesség és a nedvesítőszer mennysége alg változtatják a relatív retencó értékét. A meghatározást úgy végezzük, hogy a relatív retencó logartmusat (lgv/v st =f(n C )) ábrázoljuk a szénatomszám függvényében, majd a kapott egyenes segítségével azonosítjuk az smeretlent. Retencós ndex (Kováts-ndex) Egy tetszőleges komponens retencós ndexe mnmálsan két standard vegyület (eltérő C-atomszámú n-alkán) retencós térfogata, vagy deje alapján logartmusos nterpolácóval határozható meg. A retencós ndex módszer standard anyag hányában a leggyakrabban alkalmazott mnőségazonosító eljárás. A módszer alkalmazása úgy történk, hogy méjük a n-szénhdrogén elegy kromatogramját adott körülmények között. (Ne felejtsük el, hogy mnden homológ sorra gaz az, hogy a késleltetés térfogat logartmusa a szénatomszám lneárs függvénye.) Ezután azonos körülmények között külön, vagy a n- szénhdrogén elegyhez keverve kromatografáljuk az smeretlen anyagot. A számoláshoz szükségünk van az smeretlen anyag csúcsa előtt és utána megjelenő n-alkán kromatogramjára. (Defnícó: a normál alkán ndexe 100*z.) I 100 * lo g V lo g V g ( x ) g ( z ) b Z I: Az zoterm retencós ndex, am függ az álló fázs anyag mnőségétől és a kolonna hőmérsékletétől. V g : Fajlagos késleltetés térfogat (V g helyére t R s írható). x: Ismeretlen anyag jele. z: Szénatomszám (az smeretlen csúcs előtt eluálódó n-alkán szénatomszáma).

15 15 b lo g V lo g V g z 1 g z z 1 z vagys a n- alkán görbe meredeksége. A gázkromatográfás elemzés során nyert adatokból és a fent képlet segítségével számítjuk k az smeretlen anyag retencós ndexét. A kapott retencós ndex alapján táblázatokból azonosíthatjuk az smeretlen anyagot. A retencós ndexet a mérés hőmérséklet és az álló (staconer) fázs megadásával adjuk meg. (Poláros komponensek retencós ndexe jelentősen függ a hőmérséklettől). Mennység értékelés A kromatogramban lévő elúcós csúcsok területe arányos a komponens mennységével. A legtöbb kromatográfás detektor esetében a csúcsterület az anyagmennység függvényében az orgóból egyenessel nduló, majd telítésbe hajló görbét ad. Mndg törekedjünk arra, hogy a detektor lneárs tartományában végezzük mérésenket! A kalbráláskor fgyeljünk arra, hogy a készülék érzékenysége anyagonként más és más. Mennység értékelésre vagy a csúcs alatt terület, vagy ksebb pontosságú mérések esetén a csúcsmagasság értékét lehet felhasználn. Mndkét módszer esetében elvleg a következő mennység meghatározás eljárások használhatóak: 1. Normalzálás. 2. Kalbrácós módszer. 3. Addcós módszer. 4. Belső standard módszer. Mennység értékelés a csúcsmagasság alapján A csúcsmagasság mérése a mennység értékelés legegyszerűbb módja. Gyorsan eluálódó, keskeny csúcsot adó komponensek meghatározására alkalmas. A pontos mennység elemzéshez tszta komponensekkel való kalbrácó szükséges. A csúcsmagasság gen érzékenyen változk a munkakörülmények változásával, különösen a hőmérséklet az áramlás sebesség, a mnta beadagolás módja és a mnta mennysége befolyásolja. Kalbráljuk a teljes mérés tartományt, mert a csúcsmagasság-koncentrácó összefüggés csak szűk tartományban lneárs és így az extrapolácó megbízhatatlan. Pontosabb mennység elemzés végezhető el, ha egy belső standardra vonatkozó relatív magasságot mérjük. Üzem rutnelemzéseknél, főként gázelemzéseknél, folyamatos üzemellenőrzésre és szabályozásra szolgáló úgynevezett process kromatográfoknál többnyre ezt a módszert alkalmazzák. Mennység értékelés a csúcs alatt terület alapján

16 16 A csúcs alatt terület meghatározásával a mennység elemzés pontossága növelhető. A területmérés egyforma érzékenységet bztosít a gyorsan eluálódó és a későn klépő komponensek elemzéséhez. A mennység értékelés első lépése a csúcsok alatt területek meghatározása. Külön problémát jelent a részlegesen elvált csúcsok területének meghatározása. A vállként jelentkező csúcs területe csak durva közelítést ad a részlegesen elvált komponensek mennységére. A csúcs alatt terület meghatározására a következő módszereket alkalmazhatjuk: 1. Planmetrálás (ma már nem használják) 2. Mérleg módszer (cut and weght) 3. Területszámítás a csúcsmagasság és a félmagasságban mért csúcsszélesség szorzatából. 4. Elektronkus, vagy dgtáls ntegrátor, amely gyors és pontos. Normalzálás A mnta terület-százalékos (!!!) összetétel számításának legegyszerűbb módszere, amelyet manapság s általánosan alkalmaznak, különösen sokkomponensű elegyek (pl. szénhdrogén-frakcók) elemzésekor. A módszer alapfeltétele, hogy a teljes mntamennység eluálódjon. Az ""-edk komponens terület %-os mennysége, melyet a/a %-, vagy Area%-al szoktak jelöln: a a % A A * 100 A : az ""-edk komponens csúcsának területe; a nevezőben pedg mnden komponens csúcsterületének összege (A ) szerepel. Az így számolt % értékek nem mnden esetben jellemzőek a mnta valód összetételére. Hővezetőképesség mérő cella esetében s az egyes komponensek eltérő hővezetőképessége következtében a kapott jel nem lneársan arányos (!) a különböző komponensek mennységével. Pontos tömeg-, vagy térfogat-százalékos eredmény csak az anyagonként kalbrálással nyerhető. Lángonzácós detektoronál kvételként a szénhdrogénekre a területszázalék alapján számított tömegszázalékos összetétel csak kssé tér el a valóságostól. Ennek ellenére a fent módszert nem csak szénhdrogének esetén alkalmazzák, hanem akkor s, amkor a csúcsokat nem kell, vagy nem tudjuk azonosítan, de valamlyen analtka adatra (pl. az úgynevezett kromatográfás tsztaság ) szükség van. Ennél a módszernél előfordulhat az, hogy egy 99,0 tömeg%-os hatóanyagtartalmú mnta kromatográfás tsztasága nem ér el a 90 %-ot (terület-%) sem egy ks mennységű, de ntenzív jelet adó szennyező matt!

17 17 Kalbrácós módszer Lényege a tszta komponensek bemérésével kalbrácós görbék felvétele. A kalbrácós görbe a terület (detektorjel) - bemért anyagmennység összefüggést ábrázolja (terület = a tömeg ). A módszer előnye, hogy a teljes szükséges koncentrácó tartományt felölel, hátránya, hogy erősen függ a munkakörülményektől, főként a bemérés módjától. Az egyenes meredkségét (a ) érzékenységnek nevezzük. Addícós módszer Nem határozzuk meg az érzékenységet, hanem elöbb megmérjük a mnta kromatogramját: terület 1 m, majd a meghatározandó komponensből smert mennységet (m k ) adva hozzá smét felvesszük a kromatogramot: terület 2 m + m k. Az smeretlen mennységét az alább összefüggés segítségével kapjuk: m m te r ü le t k 2 m te r ü le t m 1 m te r ü le t / te r ü le t 1 k 2 1 A gyakorlatban azonban a mérés hbák kküszöbölése céljából nem két, hanem több mérést végzünk eltérő m k1, m k2 stb. értékekkel. A kapott terület értékeket ábrázoljuk a bemért mennységek függvényében. Az smeretlen mennységét a terület 0 értékre extrapolált menység poztív előjellel adja (az egyenes és az X tengely metszete). terület m 8. ábra Anyagmennység meghatározása addícós módszerrel Belső standard módszer A munkakörülményekből adódó hbák jelentősen csökkenthetők e módszer alkalmazásával. Első lépésben a relatív érzékenység meghatározásához bemérjük az smert tömegű tszta komponenseket és smert tömegű belső standardot adunk hozzá. (Az -edk komponens és a belső standard mennysége közelítőleg azonos legyen.) m k

18 18 Több bemérés alapján meghatározzuk a terület értékeket. A kromatogram alapján számolhatjuk k az "" komponens relatív érzékenységét: te r ü le t f tö m e g te r ü le t s tö m e g tö m e g s * * te r ü le t te r ü le t s tö m e g s f : az "" komponens belső standardra vonatkozó relatív érzékenységét fejez k. s: a vonatkozás standard anyag te r ü le t tö m e g az komponensre vonatkozó (detektor) érzékenység A másodk lépésben a vzsgálandó mnta mért mennységéhez pontosan mért mennységű standard anyagot (belső standard) elegyítünk, melyet úgy kell megválasztan, hogy a mnta komponensetől jól elváljon, a meghatározandó csúcshoz közel eluálódjék, hasonló koncentrácóban legyen jelen és lehetőleg kémalag hasonló vegyülettípusba tartozzék. Az "" komponens mennysége a relatív érzékenység alkalmazásával: t ö m e g t e r ü l e t t ö m e g f t e r ü l e t s s tömeg : az "" komponens mennysége, koncentrácója; terület : az "" komponens területe; tömeg s : a belső standard mennysége, koncentrácója; terület s : a belső standard területe; f : relatív érzékenység. A belső standard módszer előnyös még akkor s, ha a mnta összes komponense nem eluálódk, vagy ha csak a mnta egyes komponensenek meghatározására van szükség. Több ponton s lehet kalbráln (preczós kalbrálás). Ekkor a terület /terület s értékeket ábrázoljuk a tömeg /tömeg s függvényében és az egyenes meredeksége adja az f értékét. 4. A gázkromatográfa alkalmazása Analtka alkalmazás A gázkromatográfa lehetőséget nyújt olyan, sok komponensből álló mnták vzsgálatára, amelyek elemzése eddg csak többféle módszer kombnálásával volt, vagy egyáltalán nem volt lehetséges. A nem llékony szlárd anyagok, vagy hőérzékeny folyadékok átalakítás után (llékonnyá tétel) többnyre vzsgálhatóak

19 gázkromatográffal. 19 Preparatív gázkromatográfa A preparatív gázkromatográfa szétválasztás és tsztítás módszerként alkalmazható szennyezések eltávolítására, nagytsztaságú anyagok előállítására, több komponensű elegyek szűk frakcókra, vagy egyed komponensekre való szétválasztására. Azonos forrpontú, vagy hasonló kéma tulajdonságú anyagok elkülönítésére s alkalmas. A gázkromatográfa specáls alkalmazása - Üzemek folyamatos ellenőrzése és szabályozása automatkus gázkromatográffal; - A programozott hőmérsékletű gázkromatográfa lehetőséget nyújt a forráspont görbe gyors és pontos meghatározására; - A mkroreaktorok és a gázkromatográfok összekapcsolásával a szerves vegyületek alkotóelemenek (szén, hdrogén, ntrogén, stb.) meghatározása válk lehetővé; Szlárd adszorbensek fajlagos felületének meghatározása. A számításokhoz szükséges összefüggések Felbontás: R S t w t R 2 R 1 w 1 2 Elmélet tányérszám: N t R w 2 HEPT: H L N ahol t R : retencós dő w: félértékszélesség L: kolonnahossz

20 20 GÁZKROMATOGRÁFIÁS GYAKORLATOK Általános útmutató A feladatok elvégzésére 2 db gázkromatográfás készülék áll rendelkezésre. 1. Carlo Erba gyártmányú lángonzácós detektorral felszerelt készülék, amely csak töltetes kolonnával használható. 2. Hewlett-Packard gyártmányú készülék am lángonzácós és hővezetőképesség detektorral, kapllárs és töltetes kolonnával s használható. A gyakorlatok célja a gázkromatográfás elemzés technka megsmerése, mnőség és mennység értékelés elsajátítása. Az elvégzett feladatokról jegyzőkönyvet kell készíten. A jegyzőkönyvben az alább adatokat kell szerepeltetn: készülék típusa, kolonna jellemzők beállított kromatográfás paraméterek vvőgáz mnősége, áramlás sebessége és/vagy nyomása, njektor, detektor és kolonna tér hőmérsékletek detektor típusa bemérés mennysége. és egyéb beállítás paraméterek, pl.: papírsebesség, ntegrátor program stb. Az értékeléshez felhasznált kromatogramokat és ábrázolásokat a jegyzőkönyvhöz mellékeln kell.

21 21 Carlo Erba gyártmányú kromatográfra 1. Retencós ndex meghatározása zoterm körülmények között Cklohexán retencós ndexének meghatározása Mérjen össze n-hexánt, cklohexánt és n-oktánt 1:1:1 térfogat arányban ( 200:200:200 l ). A kromatogramok alapján azonosítsa a csúcsokat, számolja k a retencós ndexet. Kolonna: 2 m x 1.8 mm saválló acél Töltet: CHROMOSORB G 60/80 mesh, 10 % APIEZON L zsírral nedvesítve Vvőgáz: ntrogén, 30 ml/perc (2 atm.) Hőmérsékletek: njektor: 150 o C detektor: 150 o C kolonna tér: 100 o C Detektor: lángonzácós Integrátor: Bemérés: 0.2 l 2. Ismeretlen összetételű gázmnta metán tartalmának meghatározása 250 és 500 ml-es gázmnta vevőkben készítsen standard mntákat, a metánkoncentrácó levegőben 1-4 tf % tartományban legyen. A kalbrálást legalább 5 mérés ponton végézze el. Készítse el a kalbrácós görbét a csúcs alatt terület-koncentrácó függvényében. Határozza meg a kadott mnta metán tartalmát. Kolonna: 2 m x 1.8 mm saválló acél Töltet: PORAPAK R 80/100 mesh - adszorbens Vvőgáz: ntrogén, 30 ml/perc (2.5 atm.) Hőmérsékletek: njektor: 150 o C detektor: 150 o C kolonna tér: 100 o C Detektor: lángonzácós Bemérés: ml (a hatágú bemérőcsappal)

22 22 Hewlett- Packard gyártmányú gázkromatográfra 3. Felbontás meghatározása a hőmérséklet függvényében Mérjen össze l etanolt és propanolt. Azonosítsa a csúcsokat és számolja k a felbontóképességet az egyes csúcspárokra. Kolonna: 1.8 m x 1.8 mm saválló acél Töltet: PORAPAK QS 80/100 mesh - adszorbens Vvőgáz: nrogén, 40 ml/perc ( PSI) Hőmérsékletek: njektor: 220 o C detektor: 250 o C kolonna tér: 180 o C; 200 o C (a.) 190 o C; 210 o C (b.) Detektor: hővezetőképesség; polartás -; magas érzékenység Bemérés: 0.2 l 4. Relatív érzékenység meghatározása Készítsen n-hexán - cklohexanon keveréket a következőképpen: a kadott folákba analtka mérlegen mérjen le pontosan l-ny mennységű n- hexánt ll. cklohexanont (standard és smeretlen tömege). Az így elkészített keverékeket kromatografálja. Két párhuzamos kalbráló keveréket készítsen. A kromatogramok alapján számolja k a cklohexanonra a relatív érzékenységet. Kolonna: kapllár - HP-1 jelzésű, 25 m x 0.2 mm; 0.11 m flm vastagságú térhálós metlszlkongum nedvesítéssel Vvőgáz: ntrogén, ml/perc (16 PSI), lefúvatás arány 1 : 100 Hőmérsékletek: njektor: 140 o C detektor: 150 o C kolonna tér: 140 o C Detektor: lángonzácós Bemérés: 0.2 l

Forrás:ELTE Elválasztástechnikai Kutatási-Oktatási Laboratórium (EKOL), www.ekol.chem.elte.hu/gclab

Forrás:ELTE Elválasztástechnikai Kutatási-Oktatási Laboratórium (EKOL), www.ekol.chem.elte.hu/gclab A gázkromatográfa alapja Forrás:ELTE Elválasztástechnka Kutatás-Oktatás Laboratórum (EKOL), www.ekol.chem.elte.hu/gclab 1. Elmélet bevezetés 1.1. A kromatográfás folyamat leírása A kromatográfás eljárások

Részletesebben

Kromatográfiás módszerek

Kromatográfiás módszerek Kromatográfiás módszerek Mi a kromatográfia? Kromatográfia ugyanazon az elven működik, mint az extrakció, csak az egyik fázis rögzített ( állófázis ) és a másik elhalad mellette ( mozgófázis ). Az elválasztást

Részletesebben

Adatgyőjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb mőszerei

Adatgyőjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb mőszerei GazdálkodásimodulGazdaságtudományismeretekI.Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSIMÉRNÖKIMScTERMÉSZETVÉDELMIMÉRNÖKIMSc Tudományos kutatásmódszertani, elemzési és közlési ismeretek modul Adatgyőjtés, mérési

Részletesebben

Nagyhatékonyságú folyadékkromatográfia (HPLC)

Nagyhatékonyságú folyadékkromatográfia (HPLC) Nagyhatékonyságú folyadékkromatográfia (HPLC) Kromatográfiás módszerek osztályba sorolása 2 Elúciós technika A mintabevitel ún. dugószerűen történik A mozgófázis a kromatogram kifejlesztése alatt folyamatosan

Részletesebben

Elektrokémia 03. Cellareakció potenciálja, elektródreakció potenciálja, Nernst-egyenlet. Láng Győző

Elektrokémia 03. Cellareakció potenciálja, elektródreakció potenciálja, Nernst-egyenlet. Láng Győző lektrokéma 03. Cellareakcó potencálja, elektródreakcó potencálja, Nernst-egyenlet Láng Győző Kéma Intézet, Fzka Kéma Tanszék ötvös Loránd Tudományegyetem Budapest Cellareakcó Közvetlenül nem mérhető (

Részletesebben

Az elválasztás elméleti alapjai

Az elválasztás elméleti alapjai Az elválasztás elméleti alapjai Az elválasztás során, a kromatogram kialakulása közben végbemenő folyamatok matematikai leirása bonyolult, ezért azokat teljességgel nem tárgyaljuk. Cél: * megismerni az

Részletesebben

ORVOSI STATISZTIKA. Az orvosi statisztika helye. Egyéb példák. Példa: test hőmérséklet. Lehet kérdés? Statisztika. Élettan Anatómia Kémia. Kérdések!

ORVOSI STATISZTIKA. Az orvosi statisztika helye. Egyéb példák. Példa: test hőmérséklet. Lehet kérdés? Statisztika. Élettan Anatómia Kémia. Kérdések! ORVOSI STATISZTIKA Az orvos statsztka helye Élettan Anatóma Kéma Lehet kérdés?? Statsztka! Az orvos döntéseket hoz! Mkor jó egy döntés? Mennyre helyes egy döntés? Mekkora a tévedés lehetősége? Példa: test

Részletesebben

2012/2013 tavaszi félév 8. óra

2012/2013 tavaszi félév 8. óra 2012/2013 tavasz félév 8. óra Híg oldatok törvénye Fagyáspontcsökkenés és forráspont-emelkedés, Ozmózsnyomás Molárs tömeg meghatározása kollgatív tulajdonságok segítségével Erős elektroltok kollgatív tulajdonsága

Részletesebben

SZÁMOLÁSI FELADATOK. 2. Mekkora egy klíma teljesítménytényező maximális értéke, ha a szobában 20 C-ot akarunk elérni és kint 35 C van?

SZÁMOLÁSI FELADATOK. 2. Mekkora egy klíma teljesítménytényező maximális értéke, ha a szobában 20 C-ot akarunk elérni és kint 35 C van? SZÁMOLÁSI FELADATOK 1. Egy fehérje kcsapásához tartozó standard reakcóentalpa 512 kj/mol és standard reakcóentrópa 1,60 kj/k/mol. Határozza meg, hogy mlyen hőmérséklettartományban játszódk le önként a

Részletesebben

Földgáz összetételének vizsgálata gázkromatográffal

Földgáz összetételének vizsgálata gázkromatográffal MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR ENERGIA- ÉS MINŐSÉGÜGYI INTÉZET TÜZELÉSTANI ÉS HŐENERGIA INTÉZETI TANSZÉK Földgáz összetételének vizsgálata gázkromatográffal Felékszülési tananyag a Tüzeléstan

Részletesebben

Nagynyomású fázisegyensúly vizsgálata opálosodási pont megfigyelésével

Nagynyomású fázisegyensúly vizsgálata opálosodási pont megfigyelésével Nagynyomású fázsegyensúly vzsgálata opálosodás pont megfgyelésével Bevezetés A szuperkrtkus oldószerek felhasználás területe között az utóbb két évtzedben egyre nagyobb szerepet kapnak a kéma reakcók.

Részletesebben

Statisztikai próbák. Ugyanazon problémára sokszor megvan mindkét eljárás.

Statisztikai próbák. Ugyanazon problémára sokszor megvan mindkét eljárás. Statsztka próbák Paraméteres. A populácó paraméteret becsüljük, ezekkel számolunk.. Az alapsokaság eloszlására van kkötés. Nem paraméteres Nncs lyen becslés Nncs kkötés Ugyanazon problémára sokszor megvan

Részletesebben

Természetes vizek, keverékek mindig tartalmaznak oldott anyagokat! Írd le milyen természetes vizeket ismersz!

Természetes vizek, keverékek mindig tartalmaznak oldott anyagokat! Írd le milyen természetes vizeket ismersz! Összefoglalás Víz Természetes víz. Melyik anyagcsoportba tartozik? Sorolj fel természetes vizeket. Mitől kemény, mitől lágy a víz? Milyen okokból kell a vizet tisztítani? Kémiailag tiszta víz a... Sorold

Részletesebben

Hipotézis vizsgálatok. Egy példa. Hipotézisek. A megfigyelt változó eloszlása Kérdés: Hatásos a lázcsillapító gyógyszer?

Hipotézis vizsgálatok. Egy példa. Hipotézisek. A megfigyelt változó eloszlása Kérdés: Hatásos a lázcsillapító gyógyszer? 01.09.18. Hpotézs vzsgálatok Egy példa Kérdések (példa) Hogyan adhatunk választ? Kérdés: Hatásos a lázcsllapító gyógyszer? Hatásos-e a gyógyszer?? rodalomból kísérletekből Hpotézsek A megfgyelt változó

Részletesebben

Az entrópia statisztikus értelmezése

Az entrópia statisztikus értelmezése Az entrópa statsztkus értelmezése A tapasztalat azt mutatja hogy annak ellenére hogy egy gáz molekulá egyed mozgást végeznek vselkedésükben mégs szabályszerűségek vannak. Statsztka jellegű vselkedés szabályok

Részletesebben

Méréstechnika. Hőmérséklet mérése

Méréstechnika. Hőmérséklet mérése Méréstechnika Hőmérséklet mérése Hőmérséklet: A hőmérséklet a termikus kölcsönhatáshoz tartozó állapotjelző. A hőmérséklet azt jelzi, hogy egy test hőtartalma milyen szintű. Amennyiben két eltérő hőmérsékletű

Részletesebben

A sokaság/minta eloszlásának jellemzése

A sokaság/minta eloszlásának jellemzése 3. előadás A sokaság/mnta eloszlásának jellemzése tpkus értékek meghatározása; az adatok különbözőségének vzsgálata, a sokaság/mnta eloszlásgörbéjének elemzése. Eloszlásjellemzők Középértékek helyzet (Me,

Részletesebben

Ötvözetek mágneses tulajdonságú fázisainak vizsgálata a hiperbolikus modell alkalmazásával

Ötvözetek mágneses tulajdonságú fázisainak vizsgálata a hiperbolikus modell alkalmazásával AGY 4, Kecskemét Ötvözetek mágneses tulajdonságú fázsanak vzsgálata a hperbolkus modell alkalmazásával Dr. Mészáros István egyetem docens Budapest Műszak és Gazdaságtudomány Egyetem Anyagtudomány és Technológa

Részletesebben

Elegyek. Fizikai kémia előadások 5. Turányi Tamás ELTE Kémiai Intézet. Elegyedés

Elegyek. Fizikai kémia előadások 5. Turányi Tamás ELTE Kémiai Intézet. Elegyedés Elegyek Fzka kéma előadások 5. Turány Tamás ELTE Kéma Intézet Elegyedés DEF elegyek: makroszkokusan homogén, többkomonensű rendszerek. Nemreaktív elegyben kéma reakcó nncs, de szerkezet változás lehet!

Részletesebben

s n s x A m és az átlag Standard hiba A m becslése Információ tartalom Átlag Konfidencia intervallum Pont becslés Intervallum becslés

s n s x A m és az átlag Standard hiba A m becslése Információ tartalom Átlag Konfidencia intervallum Pont becslés Intervallum becslés A m és az átlag Standard hba Mnta átlag 1 170 Az átlagok szntén ngadoznak a m körül. s x s n Az átlagok átlagos eltérése a m- től! 168 A m konfdenca ntervalluma. 3 166 4 173 x s x ~ 68% ~68% annak a valószínűsége,

Részletesebben

Békefi Zoltán. Közlekedési létesítmények élettartamra vonatkozó hatékonyság vizsgálati módszereinek fejlesztése. PhD Disszertáció

Békefi Zoltán. Közlekedési létesítmények élettartamra vonatkozó hatékonyság vizsgálati módszereinek fejlesztése. PhD Disszertáció Közlekedés létesítmények élettartamra vonatkozó hatékonyság vzsgálat módszerenek fejlesztése PhD Dsszertácó Budapest, 2006 Alulírott kjelentem, hogy ezt a doktor értekezést magam készítettem, és abban

Részletesebben

VÁLASZOK A FIZKÉM I ALAPKÉRDÉSEKRE, KERESZTÉVFOLYAM 2006

VÁLASZOK A FIZKÉM I ALAPKÉRDÉSEKRE, KERESZTÉVFOLYAM 2006 ÁLASZOK A FIZKÉM I ALAPKÉRDÉSEKRE, KERESZÉFOLYAM 6. Az elszgetelt rendszer határfelületén át nem áramlk sem energa, sem anyag. A zárt rendszer határfelületén energa léhet át, anyag nem. A nytott rendszer

Részletesebben

A gázkromatográf-tömegspektrométer érzékenysége és a molekulaszerkezet közötti kapcsolat

A gázkromatográf-tömegspektrométer érzékenysége és a molekulaszerkezet közötti kapcsolat BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM VEGYÉSZMÉRNÖKI ÉS BIOMÉRNÖKI KAR OLÁH GYÖRGY DOKTORI ISKOLA A gázkromatográf-tömegspektrométer érzékenysége és a molekulaszerkezet között kapcsolat Tézsfüzet

Részletesebben

4. Kísérleti körülmények

4. Kísérleti körülmények 4. Kísérleti körülmények 4.1. Sorosan kapcsolt oszloprendszer közös termosztátban, passzív csatlakoztatóelemmel Készülék: Packard 427 típusú gázkromatográf split injektorral és lángionizációs detektorral

Részletesebben

SERTRALINI HYDROCHLORIDUM. Szertralin-hidroklorid

SERTRALINI HYDROCHLORIDUM. Szertralin-hidroklorid Sertralini hydrochloridum Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.7.1-1 SERTRALINI HYDROCHLORIDUM Szertralin-hidroklorid 01/2011:1705 javított 7.1 C 17 H 18 Cl 3 N M r 342,7 [79559-97-0] DEFINÍCIÓ [(1S,4S)-4-(3,4-Diklórfenil)-N-metil-1,2,3,4-tetrahidronaftalin-1-amin]

Részletesebben

Mekkora az égés utáni elegy térfogatszázalékos összetétele

Mekkora az égés utáni elegy térfogatszázalékos összetétele 1) PB-gázelegy levegőre 1 vonatkoztatott sűrűsége: 1,77. Hányszoros térfogatú levegőben égessük, ha 1.1. sztöchiometrikus mennyiségben adjuk a levegőt? 1.2. 100 % levegőfelesleget alkalmazunk? Mekkora

Részletesebben

Mérési feladat: Illékony szerves komponensek meghatározása GC-MS módszerrel

Mérési feladat: Illékony szerves komponensek meghatározása GC-MS módszerrel Kromatográfia A műszeres analízis kromatográfiás módszereinek feladata, hogy a vizsgálandó minta komponenseit egymástól elválassza, és azok minőségét, valamint mennyiségi viszonyait megállapítsa. Az elválasztás

Részletesebben

VIII. ELEKTROMOS ÁRAM FOLYADÉKOKBAN ÉS GÁZOKBAN

VIII. ELEKTROMOS ÁRAM FOLYADÉKOKBAN ÉS GÁZOKBAN VIII. ELEKTROMOS ÁRAM FOLYADÉKOKBAN ÉS GÁZOKBAN Bevezetés: Folyadékok - elsősorban savak, sók, bázsok vzes oldata - áramvezetésének gen fontos gyakorlat alkalmazása vannak. Leggyakrabban az elektronkus

Részletesebben

Hely és elmozdulás - meghatározás távolságméréssel

Hely és elmozdulás - meghatározás távolságméréssel Hely és elmozdulás - meghatározás távolságméréssel Bevezetés A repülő szerkezetek repülőgépek, rakéták, stb. helyének ( koordnátának ) meghatározása nem új feladat. Ezt a szakrodalom részletesen taglalja

Részletesebben

Az elektromos kölcsönhatás

Az elektromos kölcsönhatás TÓTH.: lektrosztatka/ (kbővített óravázlat) z elektromos kölcsönhatás Rég tapasztalat, hogy megdörzsölt testek különös erőket tudnak kfejten. Így pl. megdörzsölt műanyagok (fésű), megdörzsölt üveg- vagy

Részletesebben

Statisztika I. 3. előadás. Előadó: Dr. Ertsey Imre

Statisztika I. 3. előadás. Előadó: Dr. Ertsey Imre Statsztka I. 3. előadás Előadó: Dr. Ertsey Imre Vszonyszámok Statsztka munka: adatgyűjtés, rendszerezés, összegzés, értékelés. Vszonyszámok: Két statsztka adat arányát kfejező számok, Az un. leszármaztatott

Részletesebben

Egyenáramú szervomotor modellezése

Egyenáramú szervomotor modellezése Egyenáramú szervomotor modellezése. A gyakorlat élja: Az egyenáramú szervomotor mködését leíró modell meghatározása. A modell valdálása számításokkal és szotverejlesztéssel katalógsadatok alapján.. Elmélet

Részletesebben

7. gyak. Szilárd minta S tartalmának meghatározása égetést követően jodometriásan

7. gyak. Szilárd minta S tartalmának meghatározása égetést követően jodometriásan 7. gyak. Szilárd minta S tartalmának meghatározása égetést követően jodometriásan A gyakorlat célja: Megismerkedni az analízis azon eljárásaival, amelyik adott komponens meghatározását a minta elégetése

Részletesebben

Duna-víz extrahálható komponenseinek meghatározása GC-MSD rendszerrel. I. Elméleti áttekintés

Duna-víz extrahálható komponenseinek meghatározása GC-MSD rendszerrel. I. Elméleti áttekintés Duna-víz extrahálható komponenseinek meghatározása GC-MSD rendszerrel A gyakorlat az előző évi kötelező műszeres analitika laborgyakorlat gázkromatográfiás laborjára épít. Az ott szerzett ismeretek a gyakorlat

Részletesebben

HIBAJEGYZÉK az Alapvető fizikai kémiai mérések, és a kísérleti adatok feldolgozása

HIBAJEGYZÉK az Alapvető fizikai kémiai mérések, és a kísérleti adatok feldolgozása HIBAJEGYZÉK az Alapvető fzka kéma mérések, és a kísérlet adatk feldlgzása címü jegyzethez 2008-070 Általáns hba, hgy a ktevőben lévő negatív (-) előjelek mndenhnnan eltűntek a nymtatás srán!!! 2. Fejezet

Részletesebben

I. A közlekedési hálózatok jellemzői II. A közlekedési szükségletek jellemzői III. Analitikus forgalom-előrebecslési modell

I. A közlekedési hálózatok jellemzői II. A közlekedési szükségletek jellemzői III. Analitikus forgalom-előrebecslési modell Budapest Műszak és Gazdaságtudomány Egyetem Közlekedésmérnök és Járműmérnök Kar Közlekedésüzem Tanszék HÁLÓZATTERVEZÉSI MESTERISKOLA BEVEZETÉS A KÖZLEKEDÉS MODELLEZÉSI FOLYAMATÁBA Dr. Csszár Csaba egyetem

Részletesebben

LABORLEIRAT A GYORS FOLYADÉKKROMATOGRÁFIA LABORATÓRIUMI GYAKORLATHOZ

LABORLEIRAT A GYORS FOLYADÉKKROMATOGRÁFIA LABORATÓRIUMI GYAKORLATHOZ LABORLEIRAT A GYORS FOLYADÉKKROMATOGRÁFIA LABORATÓRIUMI GYAKORLATHOZ (ELVÁLASZTÁSTECHNIKA, AZ ELVÁLASZTÁSTECHNIKA KORSZERŰ MÓDSZEREI C. TÁRGYAKHOZ) A laborleirat A folyadékkromatográfia fejlesztési irányai

Részletesebben

2.2.36. AZ IONKONCENTRÁCIÓ POTENCIOMETRIÁS MEGHATÁROZÁSA IONSZELEKTÍV ELEKTRÓDOK ALKALMAZÁSÁVAL

2.2.36. AZ IONKONCENTRÁCIÓ POTENCIOMETRIÁS MEGHATÁROZÁSA IONSZELEKTÍV ELEKTRÓDOK ALKALMAZÁSÁVAL 01/2008:20236 javított 8.3 2.2.36. AZ IONKONCENRÁCIÓ POENCIOMERIÁ MEGHAÁROZÁA IONZELEKÍ ELEKRÓDOK ALKALMAZÁÁAL Az onszeletív eletród potencálja (E) és a megfelelő on atvtásána (a ) logartmusa özött deáls

Részletesebben

LACTULOSUM. Laktulóz

LACTULOSUM. Laktulóz Lactulosum Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.6.3-1 01/2009:1230 LACTULOSUM Laktulóz és C* epimere C 12 H 22 O 11 M r 342,3 [4618-18-2] DEFINÍCIÓ 4-O-(β-D-galaktopiranozil)-D-arabino-hex-2-ulofuranóz- Tartalom: 95,0 102,0

Részletesebben

5. Laboratóriumi gyakorlat

5. Laboratóriumi gyakorlat 5. Laboratóriumi gyakorlat HETEROGÉN KÉMIAI REAKCIÓ SEBESSÉGÉNEK VIZSGÁLATA A CO 2 -nak vízben történő oldódása és az azt követő egyensúlyra vezető kémiai reakció az alábbi reakcióegyenlettel írható le:

Részletesebben

Alapvető elektrokémiai definíciók

Alapvető elektrokémiai definíciók Alapvető elektrokéma defnícók Az elektrokéma cella Elektródnak nevezünk egy onvezető fázssal (másodfajú vezető, pl. egy elektroltoldat, elektroltolvadék) érntkező elektronvezetőt (elsőfajú vezető, pl.

Részletesebben

AMIKACINUM. Amikacin

AMIKACINUM. Amikacin 07/2012:1289 AMIKACINUM Amikacin C 22 H 43 N 5 O 13 M r 585,6 [37517-28-5] DEFINÍCIÓ 6-O-(3-Amino-3-dezoxi-α-D-glükopiranozil)-4-O-(6-amino-6-dezoxi-α-D-glükopiranozil)-1-N-[(2S)-4- amino-2-hidroxibutanoil]-2-dezoxi-d-sztreptamin.

Részletesebben

Szilárd testek rugalmassága

Szilárd testek rugalmassága Fizika villamosmérnököknek Szilárd testek rugalmassága Dr. Giczi Ferenc Széchenyi István Egyetem, Fizika és Kémia Tanszék Győr, Egyetem tér 1. 1 Deformálható testek (A merev test idealizált határeset.)

Részletesebben

TÖBBKOMPONENS RENDSZEREK FÁZISEGYENSÚLYAI IV.

TÖBBKOMPONENS RENDSZEREK FÁZISEGYENSÚLYAI IV. TÖBBKOMPONENS RENDSZEREK FÁZISEGYENSÚLYAI IV. TÖBBFÁZISÚ, TÖBBKOMPONENS RENDSZEREK Kétkomponens szilárd-folyadék egyensúlyok Néhány fogalom: - olvadék - ötvözetek - amorf anyagok Állapotok feltüntetése:

Részletesebben

Gépészeti Eljárástechnika Tanszék. Szakaszos rektifikálás mérés

Gépészeti Eljárástechnika Tanszék. Szakaszos rektifikálás mérés BME Gépészeti Eljárástechnika Tanszék zakaszos rektifikálás mérés Budapest, 006 1. Elméleti összefoglaló A mérés célja: laboratóriumi rektifikáló oszlopban szakaszos rektifikálás elvégzése, etanol víz

Részletesebben

5. Az adszorpciós folyamat mennyiségi leírása a Langmuir-izoterma segítségével

5. Az adszorpciós folyamat mennyiségi leírása a Langmuir-izoterma segítségével 5. Az adszorpciós folyamat mennyiségi leírása a Langmuir-izoterma segítségével 5.1. Átismétlendő anyag 1. Adszorpció (előadás) 2. Langmuir-izoterma (előadás) 3. Spektrofotometria és Lambert Beer-törvény

Részletesebben

Tájékoztató képzési programról. XLIII. Kromatográfiás tanfolyam Csoportos képzés, amely nem a felnőttképzési törvény hatálya alá tartozó képzés.

Tájékoztató képzési programról. XLIII. Kromatográfiás tanfolyam Csoportos képzés, amely nem a felnőttképzési törvény hatálya alá tartozó képzés. Tájékoztató képzési programról XLIII. Kromatográfiás tanfolyam Csoportos képzés, amely nem a felnőttképzési törvény hatálya alá tartozó képzés. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Vegyészmérnöki

Részletesebben

,...,q 3N és 3N impulzuskoordinátával: p 1,

,...,q 3N és 3N impulzuskoordinátával: p 1, Louvlle tétele Egy tetszőleges klasszkus mechanka rendszer állapotát mnden t dőpllanatban megadja a kanónkus koordnáták összessége. Legyen a rendszerünk N anyag pontot tartalmazó. Ilyen esetben a rendszer

Részletesebben

4 205 044-2012/11 Változtatások joga fenntartva. Kezelési útmutató. UltraGas kondenzációs gázkazán. Az energia megőrzése környezetünk védelme

4 205 044-2012/11 Változtatások joga fenntartva. Kezelési útmutató. UltraGas kondenzációs gázkazán. Az energia megőrzése környezetünk védelme HU 4 205 044-2012/11 Változtatások joga fenntartva Kezelés útmutató UltraGas kondenzácós gázkazán Az energa megőrzése környezetünk védelme Tartalomjegyzék UltraGas 15-1000 4 205 044 1. Kezelés útmutató

Részletesebben

9. Hét. Műszeres analitika Folyadékkromatográfia Ionkromatográfia Gélkromatográfia Affinitás kromatográfia Gázkromatográfia. Dr.

9. Hét. Műszeres analitika Folyadékkromatográfia Ionkromatográfia Gélkromatográfia Affinitás kromatográfia Gázkromatográfia. Dr. Bioanalitika előadás 9. Hét Műszeres analitika Folyadékkromatográfia Ionkromatográfia Gélkromatográfia Affinitás kromatográfia Gázkromatográfia Dr. Andrási Melinda Kromatográfia Nagy hatékonyságú, dinamikus

Részletesebben

LACTULOSUM LIQUIDUM. Laktulóz-szirup

LACTULOSUM LIQUIDUM. Laktulóz-szirup Lactulosum liquidum Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.6.3-1 01/2009:0924 LACTULOSUM LIQUIDUM Laktulóz-szirup DEFINÍCIÓ A laktulóz-szirup a 4-O-(β-D-galaktopiranozil)-D-arabino-hex-2-ulofuranóz vizes oldata, amelyet általában

Részletesebben

Jegyzet. Kémia, BMEVEAAAMM1 Műszaki menedzser hallgatók számára Dr Csonka Gábor, egyetemi tanár Dr Madarász János, egyetemi docens.

Jegyzet. Kémia, BMEVEAAAMM1 Műszaki menedzser hallgatók számára Dr Csonka Gábor, egyetemi tanár Dr Madarász János, egyetemi docens. Kémia, BMEVEAAAMM Műszaki menedzser hallgatók számára Dr Csonka Gábor, egyetemi tanár Dr Madarász János, egyetemi docens Jegyzet dr. Horváth Viola, KÉMIA I. http://oktatas.ch.bme.hu/oktatas/konyvek/anal/

Részletesebben

Mérési hibák 2006.10.04. 1

Mérési hibák 2006.10.04. 1 Mérési hibák 2006.10.04. 1 Mérés jel- és rendszerelméleti modellje Mérési hibák_labor/2 Mérési hibák mérési hiba: a meghatározandó értékre a mérés során kapott eredmény és ideális értéke közötti különbség

Részletesebben

Ecetsav koncentrációjának meghatározása titrálással

Ecetsav koncentrációjának meghatározása titrálással Ecetsav koncentrációjának meghatározása titrálással A titrálás lényege, hogy a meghatározandó komponenst tartalmazó oldathoz olyan ismert koncentrációjú oldatot adagolunk, amely a reakcióegyenlet szerint

Részletesebben

Tartalom. 1. Gázszagosító anyagok vizsgálata

Tartalom. 1. Gázszagosító anyagok vizsgálata Tartalom 1. Gázszagosító anyagok vizsgálata... 1 2.Szagosítóanyag koncentrációmérések... 3 3. Földgáz kénhidrogén tartalmának meghatározása... 5 1. Gázszagosító anyagok vizsgálata A gázszagosító anyag

Részletesebben

Duna-víz extrahálható komponenseinek meghatározása GC- MSD rendszerrel. Elméleti bevezető

Duna-víz extrahálható komponenseinek meghatározása GC- MSD rendszerrel. Elméleti bevezető Duna-víz extrahálható komponenseinek meghatározása GC- MSD rendszerrel A gyakorlat az előző félévi kötelező analitika laborgyakorlat gázkromatográfiás laborjára épít. Az ott szerzett ismeretek a gyakorlat

Részletesebben

Modern Fizika Labor. 2. Elemi töltés meghatározása

Modern Fizika Labor. 2. Elemi töltés meghatározása Modern Fizika Labor Fizika BSC A mérés dátuma: 2011.09.27. A mérés száma és címe: 2. Elemi töltés meghatározása Értékelés: A beadás dátuma: 2011.10.11. A mérést végezte: Kalas György Benjámin Németh Gergely

Részletesebben

(Kémiai alapok) és

(Kémiai alapok) és 011/01 tavasz félév 6. óra Híg oldatok törvénye Fagyáspontsökkenés és forráspont-emelkedés, Ozmózsnyomás Molárs tömeg meghatározása kollgatív tulajdonságok segítségével Erős elektroltok kollgatív tulajdonsága

Részletesebben

9. Laboratóriumi gyakorlat NYOMÁSÉRZÉKELŐK

9. Laboratóriumi gyakorlat NYOMÁSÉRZÉKELŐK 9. Laboratóriumi gyakorlat NYOMÁSÉRZÉKELŐK 1.A gyakorlat célja Az MPX12DP piezorezisztiv differenciális nyomásérzékelő tanulmányozása. A nyomás feszültség p=f(u) karakterisztika megrajzolása. 2. Elméleti

Részletesebben

Méréselmélet és mérőrendszerek 2. ELŐADÁS (1. RÉSZ)

Méréselmélet és mérőrendszerek 2. ELŐADÁS (1. RÉSZ) Méréselmélet és mérőrendszerek 2. ELŐADÁS (1. RÉSZ) KÉSZÍTETTE: DR. FÜVESI VIKTOR 2016. 10. Mai témáink o A hiba fogalma o Méréshatár és mérési tartomány M é r é s i h i b a o A hiba megadása o A hiba

Részletesebben

2.2.10. VISZKOZITÁS MEGHATÁROZÁSA ROTÁCIÓS VISZKOZIMÉTERREL

2.2.10. VISZKOZITÁS MEGHATÁROZÁSA ROTÁCIÓS VISZKOZIMÉTERREL 2.2.10. Vszkztás meghatárzása Ph. Hg. VIII. Ph. Eur. 5.3. - 1 01/2006:20210 2.2.10. VISZKOZITÁS MEGHATÁOZÁSA OTÁCIÓS VISZKOZIMÉTEEL A módszer annak az erőnek a mérésén alapul, amely egy flyadékban állandó

Részletesebben

NATRII AUROTHIOMALAS. Nátrium-aurotiomalát

NATRII AUROTHIOMALAS. Nátrium-aurotiomalát Natrii aurothiomalas Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.5.8-1 07/2007:1994 NATRII AUROTHIOMALAS Nátrium-aurotiomalát DEFINÍCIÓ A (2RS)-2-(auroszulfanil)butándisav mononátrium és dinátrium sóinak keveréke. Tartalom: arany

Részletesebben

ROMAVERSITAS 2017/2018. tanév. Kémia. Számítási feladatok (oldatok összetétele) 4. alkalom. Összeállította: Balázs Katalin kémia vezetőtanár

ROMAVERSITAS 2017/2018. tanév. Kémia. Számítási feladatok (oldatok összetétele) 4. alkalom. Összeállította: Balázs Katalin kémia vezetőtanár ROMAVERSITAS 2017/2018. tanév Kémia Számítási feladatok (oldatok összetétele) 4. alkalom Összeállította: Balázs Katalin kémia vezetőtanár 1 Számítási feladatok OLDATOK ÖSSZETÉTELE Összeállította: Balázs

Részletesebben

A gáz halmazállapot. A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011

A gáz halmazállapot. A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011 A gáz halmazállapot A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 0 Halmazállapotok, állapotjelzők Az anyagi rendszerek a részecskék közötti kölcsönhatásoktól és az állapotjelzőktől függően

Részletesebben

Bevezetés a kémiai termodinamikába

Bevezetés a kémiai termodinamikába A Sprnger kadónál megjelenő könyv nem végleges magyar változata (Csak oktatás célú magánhasználatra!) Bevezetés a kéma termodnamkába írta: Kesze Ernő Eötvös Loránd udományegyetem Budapest, 007 Ez az oldal

Részletesebben

A 2017/2018. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő forduló FIZIKA II. KATEGÓRIA JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ. Pohár rezonanciája

A 2017/2018. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő forduló FIZIKA II. KATEGÓRIA JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ. Pohár rezonanciája Oktatási Hivatal A 017/018. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő forduló FIZIKA II. KATEGÓRIA JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ Pohár rezonanciája A mérőberendezés leírása: A mérőberendezés egy változtatható

Részletesebben

Nagyhatékonyságú Folyadékkromatográfia

Nagyhatékonyságú Folyadékkromatográfia Nagyhatékonyságú Folyadékkromatográfia A kromatográfia a többfokozatú, nagyhatékonyságú, dinamikus elválasztási módszerek gyűjtőneve: közös alapjuk az, hogy az elválasztandó komponensek egy állófázis és

Részletesebben

Méréselmélet és mérőrendszerek

Méréselmélet és mérőrendszerek Méréselmélet és mérőrendszerek 6. ELŐADÁS KÉSZÍTETTE: DR. FÜVESI VIKTOR 2016. 10. Mai témáink o A hiba fogalma o Méréshatár és mérési tartomány M é r é s i h i b a o A hiba megadása o A hiba eredete o

Részletesebben

63/2004. (VII. 26.) ESzCsM rendelet

63/2004. (VII. 26.) ESzCsM rendelet 63/2004. (VII. 26.) ESzCsM rendelet a 0 Hz-300 GHz között frekvencatartományú elektromos, mágneses és elektromágneses terek lakosságra vonatkozó egészségügy határértékeről Az egészségügyről szóló 1997.

Részletesebben

1. feladat Összesen: 8 pont. 2. feladat Összesen: 11 pont. 3. feladat Összesen: 7 pont. 4. feladat Összesen: 14 pont

1. feladat Összesen: 8 pont. 2. feladat Összesen: 11 pont. 3. feladat Összesen: 7 pont. 4. feladat Összesen: 14 pont 1. feladat Összesen: 8 pont 150 gramm vízmentes nátrium-karbonátból 30 dm 3 standard nyomású, és 25 C hőmérsékletű szén-dioxid gáz fejlődött 1800 cm 3 sósav hatására. A) Írja fel a lejátszódó folyamat

Részletesebben

Gázégő üzemének ellenőrzése füstgázösszetétel alapján

Gázégő üzemének ellenőrzése füstgázösszetétel alapján MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR ENERGIA- ÉS MINŐSÉGÜGYI INTÉZET TÜZELÉSTANI ÉS HŐENERGIA INTÉZETI TANSZÉK Gázégő üzemének ellenőrzése füstgázösszetétel alapján Felkészülési tananyag a Tüzeléstan

Részletesebben

Per-Form Hungária Kft Budapest, Komócsy u. 52. Felnőttképz. nyilv. szám: Akkredit. lajstromszám: AL-1666/

Per-Form Hungária Kft Budapest, Komócsy u. 52. Felnőttképz. nyilv. szám: Akkredit. lajstromszám: AL-1666/ XXV. Kromatográfiás iskola Azonosító szám: 5400, műszaki technikusi képesítések (szakmai tanfolyamok felnőttképzés keretében) Tájékoztató felnőttképzési programról A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi

Részletesebben

A multikritériumos elemzés célja, alkalmazási területe, adat-transzformációs eljárások, az osztályozási eljárások lényege

A multikritériumos elemzés célja, alkalmazási területe, adat-transzformációs eljárások, az osztályozási eljárások lényege A multkrtérumos elemzés célja, alkalmazás területe, adat-transzformácós eljárások, az osztályozás eljárások lényege Cél: tervváltozatok, objektumok értékelése (helyzetértékelés), döntéshozatal segítése

Részletesebben

Gázok. 5-7 Kinetikus gázelmélet 5-8 Reális gázok (limitációk) Fókusz Légzsák (Air-Bag Systems) kémiája

Gázok. 5-7 Kinetikus gázelmélet 5-8 Reális gázok (limitációk) Fókusz Légzsák (Air-Bag Systems) kémiája Gázok 5-1 Gáznyomás 5-2 Egyszerű gáztörvények 5-3 Gáztörvények egyesítése: Tökéletes gáz egyenlet és általánosított gáz egyenlet 5-4 A tökéletes gáz egyenlet alkalmazása 5-5 Gáz halmazállapotú reakciók

Részletesebben

Az extrakció. Az extrakció oldószerszükségletének meghatározása

Az extrakció. Az extrakció oldószerszükségletének meghatározása Az extrakció Az extrakció oldószerszükségletének meghatározása Az extrakció fogalma és fajtái olyan szétválasztási művelet, melynek során szilárd vagy folyadék fázisból egy vagy több komponens kioldását

Részletesebben

GÁZKROMATOGRÁFIA 1952 James és Martin -gáz-folyadék kromatográfia; -Nobel díj a megoszlási kromatográfia kidolgozásáért.

GÁZKROMATOGRÁFIA 1952 James és Martin -gáz-folyadék kromatográfia; -Nobel díj a megoszlási kromatográfia kidolgozásáért. GÁZKROMATOGRÁFIA 1952 James és Martin -gáz-folyadék kromatográfia; -Nobel díj a megoszlási kromatográfia kidolgozásáért. típus állófázis mozgófázis mechanizmus gáz-szilárd GSC gázfolyadék GLC szilárd gáz

Részletesebben

6 Ionszelektív elektródok. elektródokat kiterjedten alkalmazzák a klinikai gyakorlatban: az automata analizátorokban

6 Ionszelektív elektródok. elektródokat kiterjedten alkalmazzák a klinikai gyakorlatban: az automata analizátorokban 6. Szelektivitási együttható meghatározása 6.1. Bevezetés Az ionszelektív elektródok olyan potenciometriás érzékelők, melyek valamely ion aktivitásának többé-kevésbé szelektív meghatározását teszik lehetővé.

Részletesebben

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. A megyei forduló feladatlapja. 7. osztály. A versenyző jeligéje:... Megye:...

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. A megyei forduló feladatlapja. 7. osztály. A versenyző jeligéje:... Megye:... T I T - M T T Hevesy György Kémiaverseny A megyei forduló feladatlapja 7. osztály A versenyző jeligéje:... Megye:... Elért pontszám: 1. feladat:... pont 2. feladat:... pont 3. feladat:... pont 4. feladat:...

Részletesebben

Szárítás során kialakuló hővezetés számítása Excel VBA makróval

Szárítás során kialakuló hővezetés számítása Excel VBA makróval Szárítás során kalakuló hővezetés számítása Excel VBA makróval Rajkó Róbert 1 Eszes Ferenc 2 Szabó Gábor 1 1 Szeged Tudományegyetem, Szeged Élelmszerpar Főskola Kar Élelmszerpar Műveletek és Környezettechnka

Részletesebben

CLAZURILUM AD USUM VETERINARIUM. Klazuril, állatgyógyászati célra

CLAZURILUM AD USUM VETERINARIUM. Klazuril, állatgyógyászati célra Clazurilum ad usum veterinarium Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.6.8-1 07/2010:1714 CLAZURILUM AD USUM VETERINARIUM Klazuril, állatgyógyászati célra C 17 H 10 Cl 2 N 4 O 2 M r 373,2 [101831-36-1] DEFINÍCIÓ (2RS)-[2-Klór-4-(3,5-dioxo-4,5-dihidro-1,2,4-triazin-2(3H)-il)fenil](4-

Részletesebben

SZERVETLEN ALAPANYAGOK ISMERETE, OLDATKÉSZÍTÉS

SZERVETLEN ALAPANYAGOK ISMERETE, OLDATKÉSZÍTÉS SZERVETLEN ALAPANYAGOK ISMERETE, OLDATKÉSZÍTÉS ESETFELVETÉS MUNKAHELYZET Az eredményes munka szempontjából szükség van arra, hogy a kozmetikus, a gyakorlatban használt alapanyagokat ismerje, felismerje

Részletesebben

Fizika minta feladatsor

Fizika minta feladatsor Fizika minta feladatsor 10. évf. vizsgára 1. A test egyenes vonalúan egyenletesen mozog, ha A) a testre ható összes erő eredője nullával egyenlő B) a testre állandó értékű erő hat C) a testre erő hat,

Részletesebben

4 2 lapultsági együttható =

4 2 lapultsági együttható = Leíró statsztka Egy kísérlet végeztével általában tetemes mennységű adat szokott összegyűln. Állandó probléma, hogy mt s kezdjünk - lletve mt tudunk kezden az adatokkal. A statsztka ebben segít mnket.

Részletesebben

SZAKMAI NAP 2013. március 21. Laboratórium

SZAKMAI NAP 2013. március 21. Laboratórium Laboratórium A Messer Hungarogáz Kft. laboratóriumának feladata a laboratóriumi háttér biztosítása a cég teljes tevékenységéhez. Ebbe tartoznak a következő feladatok: A gyártott ipari, élelmiszeripari,

Részletesebben

Folyadékok és szilárd anyagok sűrűségének meghatározása különböző módszerekkel

Folyadékok és szilárd anyagok sűrűségének meghatározása különböző módszerekkel Folyadékok és szilárd anyagok sűrűségének meghatározása különböző módszerekkel Név: Neptun kód: _ mérőhely: _ Labor előzetes feladatok 20 C-on különböző töménységű ecetsav-oldatok sűrűségét megmérve az

Részletesebben

Problémás regressziók

Problémás regressziók Universitas Eotvos Nominata 74 203-4 - II Problémás regressziók A közönséges (OLS) és a súlyozott (WLS) legkisebb négyzetes lineáris regresszió egy p- változós lineáris egyenletrendszer megoldása. Az egyenletrendszer

Részletesebben

Tárgyszavak: kapilláris, telítéses porometria; pórustérfogat-mérés; szűrés; átáramlásmérés.

Tárgyszavak: kapilláris, telítéses porometria; pórustérfogat-mérés; szűrés; átáramlásmérés. A TERMELÉSI FOLYAMAT MINÕSÉGKÉRDÉSEI, VIZSGÁLATOK 2.4 2.5 Porózus anyagok új, környezetkímélő mérése Tárgyszavak: kapilláris, telítéses porometria; pórustérfogat-mérés; szűrés; átáramlásmérés. A biotechnológiában,

Részletesebben

Darupályák ellenőrző mérése

Darupályák ellenőrző mérése Darupályák ellenőrző mérése A darupályák építésére, szerelésére érvényes 15030-58 MSz szabvány tartalmazza azokat az előírásokat, melyeket a tervezés, építés, műszak átadás során be kell tartan. A geodéza

Részletesebben

A mágneses tér energiája, állandó mágnesek, erőhatások, veszteségek

A mágneses tér energiája, állandó mágnesek, erőhatások, veszteségek A mágneses tér energája, állandó mágnesek, erőhatások, veszteségek A mágneses tér energája Egy koncentrált paraméterű, ellenállással és nduktvtással jellemzett tekercs Uáll feszültségre kapcsolásakor az

Részletesebben

(2006. október) Megoldás:

(2006. október) Megoldás: 1. Állandó hőmérsékleten vízgőzt nyomunk össze. Egy adott ponton az edény alján víz kezd összegyűlni. A gőz nyomását az alábbi táblázat mutatja a térfogat függvényében. a)ábrázolja nyomás-térfogat grafikonon

Részletesebben

Eredeti Veszprémi T. (digitálisan Csonka G) jegyzet: X. és XI. fejezet

Eredeti Veszprémi T. (digitálisan Csonka G) jegyzet: X. és XI. fejezet 2012/2013 tavasz félév 11. óra Oldatok vezetőképessége Vezetőképesség, elektromos ellenállás, fajlagos mennységek, cellaállandó Erős elektroltok fajlagos ellenállása és vezetőképessége Komplexképződés

Részletesebben

Anyagszerkezet vizsgálati módszerek

Anyagszerkezet vizsgálati módszerek Kromatográfia Folyadékkromatográfia-tömegspektrometria Anyagszerkezet vizsgálati módszerek Pannon Egyetem Mérnöki Kar Anyagszerkezet vizsgálati módszerek Kromatográfia 1/ 25 Folyadékkromatográfia-tömegspektrometria

Részletesebben

A mérések általános és alapvető metrológiai fogalmai és definíciói. Mérések, mérési eredmények, mérési bizonytalanság. mérés. mérési elv

A mérések általános és alapvető metrológiai fogalmai és definíciói. Mérések, mérési eredmények, mérési bizonytalanság. mérés. mérési elv Mérések, mérési eredmények, mérési bizonytalanság A mérések általános és alapvető metrológiai fogalmai és definíciói mérés Műveletek összessége, amelyek célja egy mennyiség értékének meghatározása. mérési

Részletesebben

Egyenáram tesztek. 3. Melyik mértékegység meghatározása nem helyes? a) V = J/s b) F = C/V c) A = C/s d) = V/A

Egyenáram tesztek. 3. Melyik mértékegység meghatározása nem helyes? a) V = J/s b) F = C/V c) A = C/s d) = V/A Egyenáram tesztek 1. Az alábbiak közül melyik nem tekinthető áramnak? a) Feltöltött kondenzátorlemezek között egy fémgolyó pattog. b) A generátor fémgömbje és egy földelt gömb között szikrakisülés történik.

Részletesebben

A TÖMEGSPEKTROMETRIA ALAPJAI

A TÖMEGSPEKTROMETRIA ALAPJAI A TÖMEGSPEKTROMETRIA ALAPJAI web.inc.bme.hu/csonka/csg/oktat/tomegsp.doc alapján tömeg-töltés arány szerinti szétválasztás a legérzékenyebb módszerek közé tartozik (Nagyon kis anyagmennyiség kimutatására

Részletesebben

Gázelosztó rendszerek üzemeltetése V. rész

Gázelosztó rendszerek üzemeltetése V. rész Gázelosztó rendszerek üzemeltetése V. rész A gázelosztó vezetéket műszaki-biztonsági szempontból megfelelő állapotban kell tartani!!! RENDSZERESEN ELLENŐRIZNI KELL: tömörségét, elhelyezésére utaló jelzések

Részletesebben

1. Holtids folyamatok szabályozása

1. Holtids folyamatok szabályozása . oltds folyamatok szabályozása Az rányított folyamatok jelentés részét képezk a lassú folyamatok. Ilyenek például az par környezetben található nagy méret kemencék, desztllácós oszlopok, amelyekben valamlyen

Részletesebben

Felhasznált irodalom: Puskás Ágnes Ultrahang Hanglencsék

Felhasznált irodalom: Puskás Ágnes Ultrahang Hanglencsék A használt szennyezőanyagok esetén a meghatározások alapján megállapítható, hogy ezek a kataláz enzm aktvtását csökkentk, ezzel magyarázható, hogy a nagyobb onkoncentrácók esetén nagyobb mennységű hdrogén-peroxd

Részletesebben

Folyadékok és gázok mechanikája

Folyadékok és gázok mechanikája Folyadékok és gázok mechanikája A folyadékok nyomása A folyadék súlyából származó nyomást hidrosztatikai nyomásnak nevezzük. Függ: egyenesen arányos a folyadék sűrűségével (ρ) egyenesen arányos a folyadékoszlop

Részletesebben

VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM. Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskola

VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM. Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskola A versenyző kódja:... VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskola Budapest, Thököly út 48-54. XV. KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI

Részletesebben