Bejelentkezés az egyetemi hálózatba és a számítógépre

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Bejelentkezés az egyetemi hálózatba és a számítógépre"

Átírás

1 - 1 - Bejelentkezés az egyetemi hálózatba és a számítógépre 1. lépés: az Egyetem Novell hálózatába történő bejelentkezéskor az alábbi képernyő jelenik meg: az első sorban a felhasználónevet, a második sorban a Novell hálózati jelszót kell megadni. Belépés csak a számítógépre (lásd alább a 4. lépésben) Ha csak a számítógépre szeretnénk belépni, és a Novell hálózatba nem (pl. a kollégiumban az egyetemi hálózat nem érhető el), akkor az egérrel a Computer Only Logon szövegre kell kattintani. A továbbiakat lásd alább a 4. lépésben. 2. lépés: Amennyiben a Novell hálózati és a Windows jelszó nem egyezik meg, akkor először az alábbi képernyő jelenik meg: (A számítógépen tárolt felhasználónév vagy jelszó nem érvényes.)

2 lépés: A 2. lépésben a bemutatott képernyőn az OK leütése után (a Novell hálózati és a Windows jelszó nem egyezik meg) az alábbi képernyő jelenik meg: az első sorban a Windows felhasználónevet, a második sorban a Windows jelszót kell megadni. Ha azt szeretnénk, hogy a későbbiekben egy lépésben történjen meg a Novell hálózatba és a számítógépre történő belépés, akkor a jelszó alatt a Change your Windows password to match your Novell password after a succesful login (fentebb a piros kerettel kiemelt) szöveg előtt látható négyzetre kell az egérrel kattintani (kipipálni), és a belépés után a Windows jelszó automatikusan a Novell jelszóra változik, ettől kezdődően ez lépés a későbbiekben elmarad. De ebben az esetben is be kell írni a Windowsban használt felhasználónevet és jelszót! A Novell hálózatra történt sikeres bejelentkezéssel a Novell rendszer azonosítja a felhasználót, és külön bejelentkezés nélkül elérhetővé teszi az egyetemi GroupWise levelező szolgáltatást, a saját fiókot.

3 lépés: Ha csak a számítógépre szeretnénk belépni, a Novell bejelentkezési képernyőn (1. lépés) a Computer Only Logon választásával történhet. Ebben az esetben a Novell hálózat, a hálózati nyomtató és a saját hálózati tárhely S:\ meghajtó nem lesznek elérhetők, az Egyetem GroupWise webaccess levelező rendszere, az internet és szolgáltatásai azonban elérhetőek lesznek. A felhasználó az Egyetem hálózatán az S:\ meghajtón helyezheti el azokat a nem magán használatú anyagokat, amelyeket a munkahelyi feladatai során készített, a munkatársaival a közös feladat végrehajtáshoz szükséges megosztania. Így megoldható, hogy az adott anyag csak egy változatban és bármikor legyen elérhető a hálózaton, nem csak akkor ha az adott számítógép működik. A legfontosabb, hogy ezek az anyagok folyamatosan mentésre kerülnek, így biztosabb a megőrzésük. Ahol a Novell hálózati szolgáltatások nem elérhetők (pl. a kollégiumi épületben), ott csak a számítógépre lehet bejelentkezni az alábbi képernyőn: az első sorban a Windows felhasználónevet, a második sorban a Windows jelszót kell megadni. Belépés a Novell hálózatba és a számítógépre (lásd fentebb az 1. lépésben) Ha a Novell hálózatba is be szeretnénk belépni, és az el is érhető (pl. a tanteremben), akkor az egérrel a Novell Logon szövegre kell kattintani. A továbbiakat lásd fentebb az 1. lépésben. Ha csak a számítógépre jelentkeztünk be, és a Novell hálózat elérhető, akkor oda is bejelentkezthetünk az alább leírt módon:

4 - 4 - A képernyő jobb alsó sarkában, a Windows tálca jobb oldalán látható N -re (piros nyillal jelölve) az egér jobb billentyűjével kell kattintani: Az egér jobb billentyűjével történt kattintás után megjelenő menü legfelső sorában (az alább piros kerettel jelölt) Novell login menüpontot kell kiválasztani: Az alább látható menü első sorában (piros kerettel jelölve) jelenik meg a windows felhasználónév (Username), amellyel bejelentkeztünk a számítógépre. Amennyiben a windows felhasználónév nem egyezik meg a Novell felhasználónévvel (alap esetben meg kell egyezniük), vagy más néven akarunk bejelentkezni a hálózatba, akkor az módosítható. A második sorban (Password) kell megadni a felhasználónévhez tartozó jelszót. Sikeres bejelentkezés után az adott felhasználó jogosultságainak megfelelő hálózati erőforrások elérhetők lesznek.

5 - 5 - Belépés a GroupWise levelező rendszerbe: Ha a Novell hálózatba történt belépés után nem indult el a GroupWise levelező szolgáltatás vagy csak a számítógépre jelentkeztünk be és szükségünk van az egyetemi levelező rendszerre, akkor a Windows tálcán vagy asztalon látható ikonra (piros nyílla jelölve) történő kattintás után az alábbi menü lesz látható:

6 - 6 - A fentebb látható menü (Jelszó) sorában kell megadni a felhasználó GroupWise jelszavát. Sikeres bejelentkezés után elérhető lesz az adott felhasználó jogosultságának megfelelő fiók. Alapesetben a számítógépre történt bejelentkezéskor megadott felhasználónévhez tartozó jelszót kell megadni. Amennyiben más felhasználó névvel kell a GroupWise-ba bejelentkezni, az Esc billentyű vagy a Mégse gomb leütésével az alábbi menü jelenik meg: az első sorban a kívánt GroupWise felhasználó azonosítót, a második sorban a GroupWise jelszót kell megadni. TesztUser

7 - 7 - Figyelem! A Windows megjegyzi az utolsó bejelentkezési módot. Ha utoljára csak a számítógépre léptünk be (4. lépés), akkor a számítógép következő bekapcsolásakor ismét a 4. lépésben bemutatott képernyő jelenik meg. Azaz, ha a Novell hálózatba is be szeretnénk jelentkezni, akkor a 4. lépés képernyőjén a Novell Logon menüpontot kell választani. Ha utoljára a Novell hálózatba jelentkeztünk be (1. lépés), és a hálózat már nem érhető el (pl. a kollégiumban), akkor az 1. lépés képernyőjén a Computer Only Logon menüpontot kell választani. Figyelni kell a felhasználónév és a jelszó pontosságára. A felhasználónévben a kis és nagybetűk azonosnak számítanak (pl. A azonos a -val). A jelszóban oda kell figyelni a kis és nagybetűk használatára, megkülönböztetésére, mert különbözőnek számítanak. Amennyiben érvénytelen felhasználónevet vagy jelszót adtunk meg a belépéskor a Novell, Windows rendszerek Novell/Windows Security Message. üzenetben figyelmeztetnek és a felhasználónév ellenőrzése (javítása) után, illetve a jelszó beírásával meg kell ismételni a bejelentkezést. A harmadik sikertelen bejelentkezési kísérlet után a rendszer letilt még akkor is ha helyes felhasználónevet és jelszót adtunk meg. A rendszergazda felé jelezni kell a problémát és csak az ő segítségével lehet belépni. Elfelejtett jelszó esetén a rendszer adminisztrátorokat kell megkeresni és a személyes azonosítás után a jelszó beállítható, amelyet kötelező módosítani az első bejelentkezéskor. A jelszavak használatáról a Nemzeti Közszolgálati Egyetem informatikai és kommunikációs hálózata használatának és üzemeltetésének szabályai, abban a rendelkezik. Különösen az alábbiakat kell figyelembe venni: érvényes felhasználó azonosító és jelszó nélkül senki nem kapcsolódhat sem a hálózatra, sem a különálló számítógépekre. ha jogosulatlan hozzáférés történt, vagy a jogosulatlan hozzáférés gyanúja merül fel, a jelszót azonnal meg kell változtatni A felhasználónak kötelessége: a hálózati szolgáltatások igénybe vételéhez használatos jelszavait titkosan kezelni, előírt gyakorisággal változtatni, a Szabályzat jelszóhasználattal kapcsolatos előírásait betartani (Tilos a hozzáférési jogosultságok, jelszavak kölcsönadása, átruházása, mások jelszavának elkérése, a hálózat, levelezése szolgáltatás más nevében történő igénybevétele!) felelősséget vállalni az általa vagy a neki felróható módon (például a belépési jogosultság nem megfelelő kezelése) a felhasználó azonosítójával elkövetett szabályellenes cselekedetért az általa, vagy a neki felróható módon a nevében okozott kárt, az esetleges működési zavar, adatvesztés utáni (pl. a jelszó kölcsönadása vagy nem biztonságos kezelése, informatikai eszköz szándékos vagy gondatlan rongálása) helyreállítás költségeit megtéríteni

8 1 Novell és Windows7 bejelentkezési jelszavak módosítása A jelszavak használatáról a Nemzeti Közszolgálati Egyetem informatikai és kommunikációs hálózata használatának és üzemeltetésének szabályai, abban a rendelkeznek. (Elérhetősége: ) Különösen az alábbiakat kell figyelembe venni: érvényes felhasználó azonosító és jelszó nélkül senki nem kapcsolódhat sem a hálózatra, sem a különálló számítógépekre. ha jogosulatlan hozzáférés történt, vagy a jogosulatlan hozzáférés gyanúja merül fel, a jelszót azonnal meg kell változtatni A felhasználónak kötelessége: a hálózati szolgáltatások igénybe vételéhez használatos jelszavait titkosan kezelni, előírt gyakorisággal változtatni, a Szabályzat jelszóhasználattal kapcsolatos előírásait betartani (Tilos a hozzáférési jogosultságok, jelszavak kölcsönadása, átruházása, mások jelszavának elkérése, a hálózat, levelezési szolgáltatás más nevében történő igénybevétele!) felelősséget vállalni az általa vagy a neki felróható módon (például a belépési jogosultság nem megfelelő kezelése) a felhasználó azonosítójával elkövetett szabályellenes cselekedetért az általa, vagy a neki felróható módon a nevében okozott kárt, az esetleges működési zavar, adatvesztés utáni (pl. a jelszó kölcsönadása vagy nem biztonságos kezelése, informatikai eszköz szándékos vagy gondatlan rongálása) helyreállítás költségeit megtéríteni A felhasználói jelszavak generálásának, átadásának bizalmasan kell történnie. A jelszavak kiválasztásánál a következő alapvető szabályokat kell betartani: tilos könnyen kitalálható jelszavakat választani; tilos a LOGIN nevet jelszóként használni; tilos a vezetéknevet és a keresztnevet jelszóként használni; tilos azonos számokból, vagy betűkből álló jelszót használni; a jelszó hossza nem lehet rövidebb nyolc karakternél, tartalmaznia kell legalább kettő számjegyet, valamint legalább kettő betűt. Ajánlott a számok, kis és nagybetűk keverése jelszavak használatakor; tilos a jelszót nyilvános helyen kiírva tartani (például: monitorra ragasztva); kötelező a jelszót legalább 90 naponta újra cserélni. Az alábbiakban a jelszó módosítási módszerek a Windows 7 operációs rendszer alapján kerülnek ismertetésre. Jellemzően ez az operációs rendszer üzemel az Egyetem számítógépes munkaállomásain. Más operációs rendszerek (Windows XP) alatt ez a módszer nem jelentősen, de különbözhet.

9 2 Jelszó módosítása a jelszó kezelővel 1. Az egér jobb billentyűjével kattintsunk a képernyő jobb alsó sarkában, a Windows tálca jobb oldalán látható N -re (piros nyillal jelölve), majd a gördülő menüből a User Administration for ZMNE és utána a Novell Password Administration menüpontot kell választani. felhasználónév TesztUser. jelszó minimális hossza 8 karakter jelszó lejárati dátuma jelszó élettartama: 90 nap 2. A User Password Administration ablakban válasszuk a Change Password gombot. 3. A megjelenő ablak bal oldalán kettő ikon alászínezve fog megjelenni, ami azt jelenti, hogy alapértelmezésben a Windows és Novell hálózati jelszavak is módosításra kerülnek és a jelszavak meg fognak egyezni. Ezt a lehetőséget válasszuk, ha a Windows és Novell hálózati jelszavak azonosak. Amennyiben csak az egyik jelszót szeretnénk módosítani, akkor az egér bal billentyűvel a megfelelő ikonra kell kattintani. Ha a <ctrl+egér bal billentyű egyidejű leütésével> a másik ikonra is kattintunk, akkor mindkettőt kijelöljük.

10 3 - ikon jelzi a Novell hálózatot (Novell bejelentkezési jelszót) - ikon jelzi a számítógépet (Windows bejelentkezési jelszót) TesztUserPC TesztUser TesztUser régi jelszó új jelszó új jelszó ismételt beírása jelszó emlékeztető, jelenleg nem használt A jelszavak az alábbi karaketereket tartalmazhatják: a z (abc kis betűi, a magyar ékezetes karakterek használata nem javasolt) A Z (abc nagy betűi, a magyar ékezetes karakterek használata nem javasolt) 0 9 (számok) írásjelek: a billentyűzetről közvetlenül megadható karakterek (?! / stb.) Jelszó módosítása: 1. lépés: a régi jelszót beírjuk az Old Password mezőbe; 2. lépés: az új jelszót beírjuk a New Password mezőbe; 3. lépés: az új jelszót ismét beírjuk a Confirm New Password mezőbe; 4. lépés: az OK billentyű leütésével jóváhagyjuk az új jelszót; 5. lépés: az OK billentyű leütésével jóváhagyjuk a Passwords for all selected resources were successfully changed. üzenetet; 6. lépés: az OK billentyű leütésével kilépünk a User Password Administration ablakból. A Password Hint mező kitöltése nem kötelező. Ennek a mezőnek a kitöltése az elfelejtett jelszóra történő emlékeztetésben nyújthat segítséget. Ha pl. egy hosszabb szabadság (betegség) esetén elfelejtjük a belépési jelszavainkat és nem tudunk belépni a Novell hálózatba, Windowsba, akkor csak a rendszergazda tud segíteni a beléptetésben. Viszont, ha az emlékeztetőt kitöltjük és a kezdő képernyőn a Forgot your password menüpontot választjuk, akkor megjelenik a jelszó emlékeztető Password Hint sorba beírt szöveg. Figyelem: amennyiben ide is a jelszót írtuk, akkor a rendszer hibaüzenettel figyelmeztet, és nem érvényesíti a jelszó módosítását.

11 4 Ha a Windows és Novell hálózati jelszavak különbözőek és mégis mindkettőt kijelöltük módosításra, akkor az alábbi hibaüzenetet kapjuk, amely megjelöli, hogy melyik jelszó nem egyezik a megadott régi jelszóval. (Ez esetben a Novell hálózati ZMNE jelszó nem egyezik a megadott régi jelszóval.) Ebben az esetben az OK -ra kattintás után a megfelelő ikon választásával lehet módosítani a jelszót. Javasolt a TesztUserPC Windows jelszavát a Novell hálózati (ZMNE) jelszavára módosítani és utána egy lépésben lehet mindkettő jelszót cserélni. Hasonló hibaüzenetet kapunk akkor is, ha a New Password és a Confirm New Password mezőkben megadott jelszavak nem egyeznek, illetve ha ismét használni akarjuk az egy éven belül használt utolsó 20 jelszó egyikét. A Change Password ablakban a Password Policy gombra kattintva olvashatók a jelszavakra vonatkozó szabályok: a kisbetűk száma a jelszóban minimum 2 maximum 18 db lehet a numerikus karakterek száma a jelszóban minimum 2 maximum 18 db lehet TesztUser.Uni.NKE jelszó használata kötelező, és egyedinak kell lennie, az egy éven belül használt utolsó 20 jelszó között nem szerepelhet a jelszó minimum 8 maximum 20 karakter hoisszú lehet a különleges, billentyűzetről nem megadható karakterek használata nem megengedett a jelszónak minimálisan 3 különböző karaktert kell tartalmaznia TesztUser.Uni.NKE

12 5 Jelszó módosítása bejelentkezés után, a Ctrl+Alt+Delete billentyűkombináció használatával A Novell hálózatba történt bejelentkezés után a Novell hálózati és a Windows jelszó is módosítható a következők szerint: 1. lépés: a Ctrl+Alt+Delete billentyűkombináció leütése után megjelenő menüből a válasszuk a Jelszó megváltoztatása menüpontot (felülről a 4.); 2. lépés: válasszuk a saját profilunknak megfelelő bejelentkező képet (egy számítógépen több felhasználót is lehet egymástól függetlenül regisztrálni); 3. lépés: a megjelenő képernyőn a régi jelszó megadása után beírhatjuk az új jelszót: Bejelentkezés a Novell hálózatba és a saját számítógépre (Windowsba) TesztUser felhasználónév régi jelszó új jelszó új jelszó ismételt beírása módosítás lezárása 4. Miután megadtuk az új jelszót az Enter billentyűvel (vagy a jobbra nyíl leütésével) zárjuk le a módosítást. A jelszavak ellenőrzése után megjelenik a 3. oldalon ismertetett Change Password ablak; 5. lépés: a Change Password ablakban ki lehet jelölni a jelszó módosítás hatókörét (Novell hálózati vagy Windows vagy mindkettő); 6. lépés: ha szükséges még módosítható a jelszó; 7. lépés: az OK billentyű leütésével jóváhagyjuk az új jelszót, a rendszer is ellenőrzi a megadott régi és új jelszavakat (nincs hibaüzenet), és folytathatjuk a munkát.

13 6 Ha csak a helyi számítógépre, a Windowsba jelentkeztünk be, akkor csak a Windows jelszó módosítható a következő módszerek egyikével: Windows jelszó módosítása a Ctrl+Alt+Delete billentyűkombináció leütése után 1. lépés: a Ctrl+Alt+Delete billentyűkombináció leütése után megjelenő menüből a válasszuk a Jelszó megváltoztatása menüpontot (felülről a 4.); 2. lépés: válasszuk a saját profilunknak megfelelő bejelentkező képet (egy számítógépen több felhasználót is lehet egymástól függetlenül regisztrálni); 3. lépés: a megjelenő képernyőn a régi jelszó megadása után beírhatjuk az új jelszót: TesztUser felhasználónév régi jelszó új jelszó ismételt beírása új jelszó módosítás lezárása 4. lépés: miután megadtuk az új jelszót az Enter billentyűvel (vagy a jobbra nyíl leütésével) zárjuk le a módosítást. Miután a rendszer ellenőrizte, jóváhagyta a jelszavakat (nincs hibaüzenet), folytathatjuk a munkát. Windows jelszó módosítása a Vezérlőpult -on 1. lépés: Kattintsunk a Start gombra, majd a Vezérlőpult parancsra, a megjelenő ablakban a ikonra. 2. lépés: a megjelenő ablakban válasszuk ki a saját fiók ikonját és kattintsunk a A jelszó módosítása menüpontra. 3. A megjelenő képernyő soraiban a jelenlegi/régi jelszó megadása után a korábban ismertetett módon lehet megadni az új Windows jelszót.

14 - 1 - Az Egyetem Novell hálózatán található mappák megosztása Sok esetben felmerülhet olyan igény, hogy az Egyetem Novell hálózatán tárolt személyes mappáinkat (alapértelmezésben az S: meghajtón), az ott található dokumentumokat - jogosultságaik függvényében - mások is láthassák, tartalmukat módosíthassák, azaz hozzáférést biztosíthatunk hozzájuk, megoszthatjuk azokat más felhasználókkal. A mappák megosztásával felgyorsíthatjuk a csoporton belüli dokumentum cserét, mivel nem szükséges a különböző típusú, tartalmú dokumentumok levelező rendszeren keresztüli küldözgetése, az ek ellenőrzése, mellékletek letöltése, különböző tárolókon történő cserélgetése, hanem a közvetlen hozzáférés lehetővé teszi a mappák közös használatát. Mindez egyszerűen megvalósítható, ha rendelkezünk a megfelelő jogosultságokkal (a megosztani kívánt mappa, mappák tulajdonosai vagyunk), és ezáltal szabályozhatjuk (korlátozhatjuk, törölhetjük) a mappához történő hozzáférést, a mappa megosztásakor vagy a későbbiekben. Az alábbiakban részletesen leírásra kerül a Novell hálózati mappák megosztási folyamata, a kapcsolatos tevékenységek, amelyek nagy figyelmet, alapvető informatikai ismereteket követelnek, befolyásolják az Egyetem informatikai hálózatának, és az ott tárolt adatoknak a biztonságos tárolását, feldolgozását. Amennyiben kétségeink merülnek fel a mappák megosztásának következményeit illetően, vagy nem teljesen világosak a leírásban megfogalmazottak, keressük meg az ISZK rendszergazdáit és kérjünk segítséget. Figyelem! Széleskörű jogosultságokat adhatunk a megosztással. A felhatalmazott személy teljes mértékben sajátjaként kezelheti a megosztott mappáinkat, amelyekhez mi vele egyidejűleg, továbbra is hozzáférünk. Saját biztonságunk és az esetleges későbbi kellemetlenségek elkerülése érdekében, csak olyan személyeknek adjunk hozzáférést, akikben teljes mértékben megbízunk. A hozzáférési jogosultságok közül csak a szükséges minimumot adjuk meg. Ugyanis a mappák közös használata során nem, vagy csak hosszas utánjárással lehet megállapítani, hogy ki végezte az adott módosítást. Csak az egyetemi hálózaton található felhasználókkal oszthatjuk meg mappáinkat. Különösen nagy figyelem szükséges a megosztott, több felhasználó által elérhető, mappák dokumentumainak párhuzamos (egyidejű) feldolgozásakor, a használat koordinációjához.

15 - 2 - Novell file-rendszerhez rendelhető jogosultságok Az egyes felhasználóknak, felhasználói csoportoknak eltérő jogosultságaik lehetnek a mappában és almappáiban található állományokhoz. A szülő mappához hozzáférő felhasználók alapértelmezetten az almappákhoz is megkapják ugyanazokat a jogosultságokat, amelyek akár szűkíthetők is, pl. felhasználók kizárhatók a jogosult felhasználók közül vagy jogosultságaik módosíthatóak. Az almappák öröklik a főmappa (szülő mappa) tulajdonságait, a hozzáférő, jogosult felhasználók körét és jogosultságaikat. A szélesebb körű hozzáférést igénylő anyagokat a szülő mappába célszerű elhelyezni, mivel az almappák hozzáférési jogosultságait egyszerűbb szűkíteni (a szülő mappához hozzáférő felhasználókat kizárni), mint fordítva. Azaz a szűkebb kör (kevesebb felhasználó) által hozzáférhető anyagokat a könyvtárstruktúra mélyebb részén található almappák egyikébe ajánlott elhelyezni. Rövidítés Jelentés Leírás S R W E C M F A Supervisor (Rendszergazda) Read (Olvasás) Write (Írás) Erase (Törlés) Create (Létrehozás) Modify (Módosítás) File scan (Fájl listázás) Access control (Hozzáférés szabályozás) Teljes felügyeleti jog az adott mappa, almappák és állományai fölött. Kizárólag a hálózati vagy szervezeti rendszergazdák jogosultsága. Csak ők módosíthatják. Mappa: Láthatja a mappa tartalmát. Fájl: Láthatja, olvashatja a fájl tartalmát. Módosítható. Alapértelmezett. Mappa: Módosíthatja a mappa tartalmát, almappákat hozhat létre benne. Fájl: Írhat a fájlba, módosíthatja a tartalmukat. Módosítható. Törölheti a mappa tartalmát és a teljes mappát is. Módosítható. Mappa: Almappákat/fájlokat hozhat létre, másolhat a megosztott mappába. Egy fájlba a létrehozás után még tud írni, de ha már bezárta a fájlt, akkor a továbbiakban már írási jog kell az íráshoz Fájl: Létrehozhat fájlokat, törlés után (ha rendelkezik törlési jogosultsággal) az adott fájlt visszaállíthatja. Módosítható. Módosíthatja a mappa/fájl nevét, attribútumait. Ez a jog nem engedélyezi a tartalom módosítását, ahhoz írási (W) jog kell. Módosítható. Listázási jog, listázhatja, láthatja a mappa és az almappáinak tartalmát. Módosítható. Alapértelmezett. Az adott fájlra/mappárra beállíthatja, módosíthatja a hozzáférési jogokat (az örökölt jogokat - Inherited Rights - is). Módosítható. Figyelem! A megosztott - részére hozzáférhetővé tett - mappákat tovább oszthatja az eredeti tulajdonos hozzájárulása nélkül (csak később szerez tudomást a mappa tovább osztásáról). Azaz gyakorlatilag ugyanazokkal a jogokkal fog rendelkezni, mint a mappa eredeti tulajdonosa.

16 - 3 - Fájl attribútumok Az attribútumok a felhasználóktól függetlenül vonatkoznak a fájlokra, illetve könyvtárakra. Rövidítés Jelentés Leírás A Archive needed A legutóbbi archiválás óta a tartalma megváltozott a fájlnak, ezért a legközelebbi archiválás során szükséges a fájl mentése. Cc Can't compress Helyhiány miatt a rendszer nem tudta tömöríteni az állományt. Csak státuszjelzésre szolgál, nem állítható. Co Compressed Az állományán tömörített. Ci Copy inhibit Nem másolható az állomány (csak Macintosh rendszerben van értelmezve). Di Delete inhibit Nem törölhető. Dc Don't compress Nem tömöríthető. Dm Don't migrate Az állomány nem kerülhet át másodlagos adathordozóra (szalagra, optikai meghajtóra). Ds Don't suballocate A fájl tárolásához szükséges hely foglalásakor a rendszer nem megy a beállított helyfoglalási egység alá, nem használja a rendszer a beépített ilyen célú optimalizálóját. Ic Immediate A fájlt zárás után azonnal tömöríteni kell. compress X Execute only Nem másolható az állomány csak futtatható. H Hidden Rejtett állomány. Közönséges dir parancs során nem látható az állomány. M Migrated Az állományarchiválás folytán átkerült másodlagos tárolóra. N Normal Nincs beállítva semmi különleges attribútum. P Purge immediate Törlést követően az állomány azonnal megsemmisül, azaz nincs lehetőség visszaállítani a törölt állományok közül. Ro Read only Az állomány csak olvasható. Ezt követően a rendszer automatikusan beállítja az Ri és Di attribútumokat is. Rw Read write Az állomány írható és olvasható. Ri Rename inhibit Az állomány nem nevezhető át. Sh Sharable Egyszerre többen tudják olvasásra megnyitni a fájlt. Sy System Rendszer fájl. T Transactional Az állomány a TTS (Transaction Tracking System) tranzakció kezelő és követő rendszer védelme alatt áll. Az így megjelölt fájlokat nem lehet törölni és átnevezni.

17 - 4 - Novell hálózati mappák megosztása, hozzáférési jogok megadása (1. módszer) A teszte felhasználó megosztja az S: hálózati meghajtón található idc mappáját a bemut felhasználóval: 1. A fájlkezelő programban (Windows intéző, Total Commander) az egér jobb billentyűvel kattintsunk a megosztani kívánt mappára és a megjelenő menüben válasszuk a Trustee Rights menüpontot: Windows intézőben: A teszte felhasználó S: meghajtójának elérhetősége a hálózaton: \\USERS-SERVER\USERS\HOME\EXT\

18 - 5 - Total Commanderben: 2. A megjelenő ablakban jelölhetjük ki azokat a felhasználókat, akikkel megosztani szeretnénk a hálózati mappánkat, itt adhatjuk meg a szükséges jogosultságokat, láthatjuk a mappánkhoz hozzáférő felhasználókat, és törölhetjük őket a hozzáférő felhasználók közül, illetve hogy milyen jogosultságok örökíthetők tovább az almappákban. Meghatalmazott felhasználók listája Örökölt jogosultságok és szűrők Jogosultságok megnevezéseinek rövidítése (lásd fentebb) Meghatalmazott felhasználók törlése Választható felhasználók (meghatalmazottak) Adható jogosultságok megnevezései (lásd fentebb)

19 A választható felhasználók listájában megkeressük, egérrel megjelöljük és az Add billentyű leütésével (vagy az egér bal billentyű dupla kattintásával) kijelöljük a megosztandó mappánkhoz hozzáférhető felhasználókat: A Novell alapértelmezésben a mappa tartalmának listázási (F-File Scan) és a fájl olvasási jogokat (R-Read) adja meg, amelyeket az egér használatával (a megfelelő betű alatti jelölőnégyzetre kattintva) szükség szerint módosíthatunk. Lásd a 2. oldalon található táblázatot. Az 3. lépés ismétlésével jelölhetjük ki a megosztott mappához hozzáférési jogokkal felhatalmazott felhasználókat, módosíthatjuk jogosultságaikat, vagy törölhetjük őket a meghatalmazottak listájáról. Az itt megadott jogosultságok a megosztott mappa teljes tartalmára vonatkoznak. Amennyiben több fájlt, mappát és ugyanolyan jogosultságokkal szeretnénk megosztani, azt a Combine Multiple Trustees jelölőnégyzet megjelölésével tehetjük. Ha már korábban, de nem azonos jogosultságokkal megosztott fájlok, mappák jogosultságait szeretnénk azonossá tenni, ezt szintén a a Combine Multiple Trustees jelölőnégyzet megjelölésével tehetjük meg. Figyelem! Saját biztonságunk és az esetleges későbbi kellemetlenségek elkerülése érdekében, csak olyan személyeknek adjunk hozzáférést, akikben teljes mértékben megbízunk. A hozzáférési jogosultságok közül csak a szükséges minimumot adjuk meg, alapértelmezésben RF (olvasási, listázási jog). Amennyiben csoportmunka, projektek keretében akarjuk megosztani a mappát, a tartalmát egyidejűleg többen is használni, módosítani fogják, akkor a meghatalmazott személyeknek ( Trustees ) az RWECMF jogokat mind meg kell adni, ugyanis az alkalmazott programok, rendszerek a fájlok feldolgozása (módosítása, használata) folyamán olyan tevékenységeket végeznek (ideiglenes fájlok létrehozása, törlése), amelyek helyes végrehajtásához szükségesek lehetnek ezek. Az A (Access control/hozzáférés szabályozás) jog megadása különös körültekintést igényel, mivel ezzel lehetőséget adunk az általunk felhatalmazott személynek a hozzáférési jog tudtunk és hozzájárulásunk nélküli továbbadásához, a mappa teljes tartalmához történő teljes jogosultságú hozzáféréshez.

20 Az Alkalmaz gombra kattintással véglegesíthetjük a jogok megadását, vagy a meghatalmazott felhasználók törlését. 5. A Bezárás gombra kattintással fejezzük be a mappa megosztásának, a megosztás törlésének folyamatát. Novell hálózati mappák megosztása, hozzáférési jogok megadása (2. módszer) A teszte felhasználó megosztja az S: hálózati meghajtón található idc mappáját a bemut felhasználóval: 1. A fájlkezelő programban (Windows intéző, Total Commander) az egér jobb billentyűvel kattintsunk a megosztani kívánt mappára és a megjelenő menüben válasszuk a Tulajdonságok menüpontot: Windows intézőben: A teszte felhasználó S: meghajtójának elérhetősége a hálózaton: \\USERS-SERVER\USERS\HOME\EXT\ 2. A megjelenő Tulajdonságok ablakban válasszuk a Novell Rights lapot, ahol a fentebb ismertetett módon jelölhetjük ki azokat a felhasználókat, akikkel megosztani szeretnénk a hálózati mappánkat.

21 - 8 - Novell hálózati fájlok megosztása, hozzáférési jogok megadása A teszte felhasználó megosztja az S: hálózati meghajtón található idc mappájában található dok2 word dokumentumot a bemut felhasználóval: 1. A fájlkezelő programban (Windows intéző, Total Commander) az egér jobb billentyűvel kattintsunk a megosztani kívánt mappára és a megjelenő menüben válasszuk a Tulajdonságok menüpontot: Windows intézőben: A teszte felhasználó S: meghajtóján található idc mappa elérhetősége a hálózaton: \\USERS-SERVER\USERS\HOME\EXT\idc 2. A megjelenő Tulajdonságok ablakban válasszuk a Novell Rights lapot, ahol a fentebb ismertetett módon jelölhetjük ki azokat a felhasználókat, akikkel megosztani szeretnénk az Egyetem hálózatán található fájlunkat, akiknek szeretnénk hozzáférést biztosítani az adott fájlhoz.

22 - 9 - Hozzáférés a megosztott hálózati mappához Miután kijelöltük a hálózati mappánkhoz hozzáférhető személyeket, és meghatároztuk a jogosultságaikat az ő számítógépeiken (jelen esetben a bemut felhasználó számítógépén) elérhetővé lehet/kell tenni a megosztott mappákat az alábbiak szerint: 1. Közölni kell a megosztott hálózati mappa elérhetőségének útvonalát. A felhasználók könyvtárai az Egyetem hálózatán az alábbi útvonalon érhetők el: \\Users-server\users\Home\[konténer]\[felhasználónév]\[könyvtár] ahol: konténer= UNI vagy EXT, felhasználónév= a könyvtár tulajdonosának felhasználóneve, könyvtár= a megosztott könyvtár neve, pl. az EXT konténerben található teszte felhasználó idc könyvtárának elérési útvonala az Egyetem hálózatán: \\Users-server\users\Home\Ext\TeszteE\idc A hálózati útvonal kiolvasására a legegyszerűbb lehetőség a Windows intézőben vagy a Total Commanderben miután egérrel kijelöltük a megosztani kívánt mappát és a fejlécben megjelenik az elérési útvonal, amit kimásolhatunk és elküldhetünk a felhatalmazni kívánt felhasználónak. 2. A megosztott mappa folyamatos elérésének legegyszerűbb módja, ha egy betűjelet (ún. meghajtót) rendelünk a megosztott hálózati mappához, az alábbiak szerint: A Windows intézőben: az intéző baloldalán a ikonra kattintunk, majd az intéző főmenüjében a Hálózati meghajtó csatlakoztatása menüpontot választjuk:

23 A Total Commanderben: a főmenü Hálózat/Hálózati kapcsolat menüpontot választjuk: 3. Innentől kezdve a hozzárendelés menete megegyezik. A Meghajtó: legördülő menüben kiválasztunk egy szabad meghajtót, pl. Z:, amihez hozzárendeljük a megosztott mappát. A Windows alapértelmezésben az első szabad betűt jelöli ki a meghajtónak, amelyet ajánlott elfogadni, de szükség esetén akár módosíthatunk is.

24 Figyelem! Az Egyetem rendszergazdái a közös tárterületek eléréséhez már több meghajtó azonosítót felhasználtak. Ezeket a meghajtókat nem javasolt választani, felülírni, mivel ebben az esetben az felülíródik, és innentől fogva nem fogjuk elérni eredetileg (pl. az S: meghajtó azonosítóval jelölt saját anyagok mentésére) kijelölt tárterületet. Ha véletlenül mégis elkövetjük ezt a hibát, akkor a Windows hibaüzenetben figyelmeztet erre. Ha továbbra is módosítani akarjuk a már foglalt (pl. S: ) meghajtó által mutatott tárterület elérhetőségét, akkor az Igen gombot üssük le, és ezentúl az új területre fog mutatni a meghajtó. Ha mégsem akarjuk módosítani, akkor a Nem gombot üssük le, és jelöljünk ki egy új meghajtó azonosító betűt, ezúttal a szabadon lévő betűk közül.

25 A Mappa: sorba vagy beírjuk a megosztott hálózati mappa pontos elérési útvonalát vagy a Tallózás gombra kattintva megkeressük azt: A Bejelentkezéskor újracsatlakoztatás jelölőnégyzet alapértelmezésben bejelölve, ami azt jelenti, hogy a Windows opreációs rendszer a számítógép indításakor automatikusan csatlakoztatja a megosztott mappát, és nem kell ismételten elvégezni a hozzárendelés hosszas műveleteit.

26 Az OK és a Befejezés gombok leütésével fejezzük be a megosztott mappa hozzárendelését. A mappa meghajtó betűjele megjelenik a választható meghajtók között: Amennyiben a könyvtár megosztása során a Novell Rights oldalon (lásd fentebb) a könyvtár tulajdonosa megadta részünkre a mappa nevének, attribútumainak módosítási jogait (M-Modify), akkor a könyvtár tulajdonságok/általános, illetve a tulajdonságok/novell Info lapon látható attribútumok/jellemzők beállításával módosíthatjuk a könyvtár attribútumait, kezelési lehetőségeit (a magyarázatukat lásd a 3. oldalon):

27 Hozzáférés a megosztott hálózati fájlhoz A megosztott fájlhoz történő hozzáférést, hozzárendelést az előzőleg leírt módon végezhetjük. A hozzárendelés után a használt fájlkezelő programban (Windows intéző, Total Commander) a kiválasztott meghajtó betűjelre kattintva láthatjuk a megosztott fájlokat (a hálózati könyvtár többi nem megosztott elemét nem láthatjuk). Amennyiben a fájl megosztása során a Novell Rights oldalon (lásd fentebb) a fájl tulajdonosa megadta részünkre a fájl nevének, attribútumainak módosítási jogait (M-Modify), akkor a fájl tulajdonságok/általános, illetve a tulajdonságok/novell Info lapon látható attribútumok/jellemzők beállításával módosíthatjuk a fájl attribútumait, kezelési lehetőségeit (a magyarázatukat lásd a 3. oldalon):

28 Mappa örökletes jogainak megjelenítése, módosítása Az Inherited Rights and Filters menüpontban kérdezhetjük le a tulajdonos és a hozzáférésre meghatalmazott személyeket a jogosultságaikkal. A jogosultságokat az almappák és akár az egyes fájlok viszonylatában is módosíthatjuk. A mappa és az almappa szintjén beállított jogosultságok az alattuk található összes almappára (gyermekre), és fájlra öröklődnek. A rendszergazdai jogosultságok (S-Supervisor) csak a magasabb szintű, Novell rendszergazdai jogosultságokkal módosíthatóak. A betekintési jogok megtekintése, módosítása: 1. A fájlkezelő programban (Windows intéző, Total Commander) az egér jobb billentyűvel kattintsunk a kívánt mappára és a megjelenő menüben válasszuk a Inherited Rights and Filters menüpontot. 2. A megjelent ablakban láthatjuk a kijelölt mappa és a szülő mappa ( Trustees Inherited from Selected Item and Parent Directories ) viszonylatában meghatalmazott felhasználókat és jogosultságaikat. A jogosultságok leírását lásd fentebb, a 2. oldalon. A módosítható jogosultságokat a világos jelölőnégyzetek jelölik, a nem módosíthatóak szürke háttérben jelennek meg. A mappa tulajdonosa a legalsó sorban látható.

29 A View Trustees Below Directory gombra kattintva láthatjuk az aktuálisan kiválasztott mappa almappái viszonylatában jogosultságokkal rendelkező meghatalmazottakat/felhasználókat: A View Trustees Above Directory gombra kattintva visszatérünk az előző képernyőre. 3. Ha megkaptuk a hozzáférési kontroll jogokat (A-Access Control, a jelölőnégyzetek fehér színnel jelennek meg), akkor módosíthatjuk a jogosultságokat. Ellenkező esetben a jelölőnégyzetek szürke színnel jelennek meg. Az egérrel kijelöljük a módosítani kívánt meghatalmazottat (felhasználót), majd a megfelelő betű alatti jelölőnégyzetre kattintva módosíthatjuk az adott jogosultságot. Set All : kijelölt személy részére az összes jogosultságának beállítása; Clear All : kijelölt személy összes jogosultságának törölése; Remove Trustee : a kijelölt meghatalmazott személy törlése a meghatalmazottak listájáról; 4. Az Apply gombra kattintással véglegesíthetjük a jogosultságok módosítását, a meghatalmazott felhasználók törlését. 5. A OK vagy Close gombra kattintással fejezzük be a módosítási folyamatot.

30 Törölt fájl visszaállítása (Salvage Files) A Novell hálózatról törölt fájlok, könyvtárak nem a Windows Lomtárba kerülnek, hanem a Novell kezeli őket, így az esetleges visszaállításuk sem lehetséges a megszokott módon. Erre szolgál a Salvage Files parancs: 1. A fájlkezelő programban (Windows intéző, Total Commander) az egér jobb billentyűvel kattintsunk arra a mappára, amelynek törölt elemeit vissza akarjuk állítani, és a megjelenő menüben válasszuk a Salvage Files menüpontot. Választott mappa elérési útvonala az Egyetem hálózatán A megjelenő ablakban láthatók a választott mappából törölt almappák és fájlok. Csak közvetlenül a mappából törölt almappák és fájlok láthatók, állíthatók vissza. A mappa almappáiból törölt almappák, fájlok csak annak a szülő mappa/almappa kiválasztása után állíthatók vissza, ahonnan töröltük őket. Soronként olvasható többek között a törölt elem (mappa vagy fájl) neve, a törlés dátuma, a törlést végző felhasználó neve, a tulajdonos felhasználó neve, a létrehozás dátuma, stb. Ezáltal ellenőrizhetjük, hogy ki hozta létre, illetve ki törölte az adott fájlt. 2. A visszaállítandó fájlokat kiválaszthatjuk egyesével vagy akár többet is kijelölhetünk. Az egér bal billentyűvel egyesével jelölhetjük ki a visszaállítandó fájlokat. Ha a törölt fájlok listáján egymás után látható fájlokat akarunk visszaállítani, akkor az egér bal billentyű leütésével kijelölhetjük ez első, míg a Shift+egér bal billentyű leütésével az utolsó fájlt. A Ctrl+egér bal billentyű leütésével több visszaállítandó fájlt, egyesével, is kijelölhetünk. Ha az összes törölt fájl szeretnénk visszaállítani, akkor azt - a fájlok kijelölése nélkül - a Salvage All billentyű leütésével tehetjük meg. Salvage file : kijelölt fájlok visszaállítása; Salvage All : a mappa törölt fájlok listáján látható összes törölt fájljának visszaállítása; Refresh : a törölt fájlok listájának frissítése; Close : ablak bezárása.

31 Törölt fájlok végleges törlése (Purge Files) A törölt fájlok, könyvtárak nem a Windows Lomtárba kerülnek, hanem a Novell kezeli őket, és innen a Purge Files parancs segítségével törölhetjük őket véglegesen A törlést a következő módok egyikén lehet végrehajtani: - Fájl attribútumok beállításával. Ha nem akarjuk, hogy egy fájl, a törlés után visszaállítható legyen, akkor ezt - a Purge immediate, végleges törlés attribútum beállításával - jelezhetjük a Novell rendszernek. - A Novell rendszergazda beállíthat egy időkorlátot, amely végeztével a Novell rendszer automatikusan és véglegesen törli a felhasználók által törölt fájlokat, mappákat. - Kézzel, a Purge Files parancs segítségével, az alábbiak szerint: 1. A fájlkezelő programban (Windows intéző, Total Commander) az egér jobb billentyűvel kattintsunk arra a mappára, amelynek törölt elemeit véglegesen törölni akarjuk, és a megjelenő menüben válasszuk a Purge Files menüpontot. Választott mappa elérési útvonala az Egyetem hálózatán Figyelmeztetés, hogy az Igen gomb választásával a megjelölt fájl(ok) véglegesen, visszaállíthatatlanul törlődnek. A megjelenő ablakban láthatók a kijelölt mappából törölt almappák és fájlok. Csak közvetlenül a választott mappából törölt almappák és fájlok láthatók. Soronként olvasható többek között a törölt elem (mappa vagy fájl) neve, a törlés dátuma, a törlést végző felhasználó neve, a tulajdonos fel használó neve, a létrehozás dátuma, stb. Ezáltal ellenőrizhetjük, hogy ki hozta létre, illetve ki törölte az adott fájlt. 2. A törölni kívánt fájlokat kiválaszthatjuk egyesével vagy akár többet is kijelölhetünk. Az egér bal billentyűvel, egyesével jelölhetjük ki a fájlokat. Ha a törölt fájlok listáján egymás után látható fájlokat akarunk törölni, akkor az egér bal billentyű leütésével kijelölhetjük ez első, míg a Shift+egér bal billentyű leütésével az utolsó fájlt. A Ctrl+egér bal billentyű leütésével több törlendő fájlt, egyesével, is kijelölhetünk. Ha az összes törölt fájl szeretnénk végleges törölni, akkor azt - a fájlok kijelölése nélkül - a Purge All billentyű leütésével tehetjük meg. Purge file : kijelölt fájlok végleges törlése; Purge All : a mappa törölt fájlok listáján látható összes törölt fájljának végleges törlése; Purge Subdirectories : a mappa törölt fájlok listáján látható összes törölt fájljának és az összes törölt almappájának végleges törlése; Refresh : a törölt fájlok listájának frissítése; Close : ablak bezárása.

Novell és Windows7 bejelentkezési jelszavak módosítása

Novell és Windows7 bejelentkezési jelszavak módosítása 1 Novell és Windows7 bejelentkezési jelszavak módosítása A jelszavak használatáról a Nemzeti Közszolgálati Egyetem informatikai és kommunikációs hálózata használatának és üzemeltetésének szabályai, abban

Részletesebben

Bejelentkezés az egyetemi hálózatba és a számítógépre

Bejelentkezés az egyetemi hálózatba és a számítógépre - 1 - Bejelentkezés az egyetemi hálózatba és a számítógépre 1. lépés: az Egyetem Novell hálózatába történő bejelentkezéskor az alábbi képernyő jelenik meg: az első sorban a felhasználónevet, a második

Részletesebben

Az Egyetem Novell hálózatán található mappák megosztása

Az Egyetem Novell hálózatán található mappák megosztása - 1 - Az Egyetem Novell hálózatán található mappák megosztása Sok esetben felmerülhet olyan igény, hogy az Egyetem Novell hálózatán tárolt személyes mappáinkat (alapértelmezésben az S: meghajtón), az ott

Részletesebben

Mappák megosztása a GroupWise-ban

Mappák megosztása a GroupWise-ban - 1 - Fő me nü Mappák megosztása a GroupWise-ban Amennyiben a feladataink végzése szükségessé teszi, lehetővé tehetjük, hogy a GroupWise rendszerben tárolt személyes mappáinkat, az ott található tételeket

Részletesebben

18. témakör. Jogosultságok (Windows és Linux jogosultságok összehasonlítása, helyi és megosztási jogosultságok)

18. témakör. Jogosultságok (Windows és Linux jogosultságok összehasonlítása, helyi és megosztási jogosultságok) 18. témakör Jogosultságok (Windows és Linux jogosultságok összehasonlítása, helyi és megosztási jogosultságok) A Windows és Linux operációsrendszerek között kicsi felépítési különbségek vannak, például

Részletesebben

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak.

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. Mappakezelés WINDOWS-7 A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. A PC legnagyobb mappája, amely az összes többi mappát is magában foglalja,

Részletesebben

Novell GroupWise levelező rendszer alapok Kiadványunk célja, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen használt Novell GroupWise (a továbbiakban GW)

Novell GroupWise levelező rendszer alapok Kiadványunk célja, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen használt Novell GroupWise (a továbbiakban GW) 1 Novell GroupWise levelező rendszer alapok Kiadványunk célja, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen használt Novell GroupWise (a továbbiakban GW) levelező rendszer 8. verziójának alap szolgáltatásait

Részletesebben

Hálózati operációs rendszerek II. OES biztonsági rendszere

Hálózati operációs rendszerek II. OES biztonsági rendszere Hálózati operációs rendszerek II. OES biztonsági rendszere OES biztonsági rendszere Többszintű rendszer Bejelentkezés Fájlrendszer edirectory Public Key Infrastructure (PKI) Szerver konzol Autentikáció

Részletesebben

CIB Internet Bank asztali alkalmazás Hasznos tippek a telepítéshez és a használathoz Windows operációs rendszer esetén

CIB Internet Bank asztali alkalmazás Hasznos tippek a telepítéshez és a használathoz Windows operációs rendszer esetén CIB Internet Bank asztali alkalmazás Hasznos tippek a telepítéshez és a használathoz Windows operációs rendszer esetén A CIB Internet Bankba való webes felületen keresztül történő belépés az Oracle által

Részletesebben

Kéretlen levelek, levélszemét, spamek kezelése a GroupWise-ban

Kéretlen levelek, levélszemét, spamek kezelése a GroupWise-ban - 1 - Fő me nü Kéretlen levelek, levélszemét, spamek kezelése a GroupWise-ban Az Egyetem GroupWise levelező rendszerébe irányuló levelek közül az értéktelen levélszemét szűrése központilag történik. Azonban

Részletesebben

Belépés a GroupWise levelező rendszerbe az Internet felől

Belépés a GroupWise levelező rendszerbe az Internet felől 1 Belépés a GroupWise levelező rendszerbe az Internet felől A GroupWise levelező szolgáltatás web felelületről, az Internet felől az Egyetem honlapjáról is elérhető, az alábbi linken: www.uni-nke.hu WEBMAIL-NKE

Részletesebben

Hiteles Elektronikus Postafiók

Hiteles Elektronikus Postafiók NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. H-1081 Budapest, Csokonai utca 3. Hiteles Elektronikus Postafiók Tárhely adminisztráció 2018.05.07. v.1.2. TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2. BEJELENTKEZÉS

Részletesebben

EU LOGIN KÉZIKÖNYV. Tartalom

EU LOGIN KÉZIKÖNYV. Tartalom EU LOGIN KÉZIKÖNYV Az EU Login az Európai Bizottság megújult felhasználó-azonosítási rendszere, amely a korábbi ECAS rendszert váltja fel. Az EU Login lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egyetlen

Részletesebben

Hiteles elektronikus postafiók Perkapu

Hiteles elektronikus postafiók Perkapu Hiteles elektronikus postafiók Perkapu 2018.10.27. Tartalom Bevezetés...2 Bejelentkezés a Hiteles Elektronikus Postafiókba...2 Perkapu tárhely kiválasztása...2 Beérkezett üzenetek...3 Dokumentumletöltés...4

Részletesebben

ClicXoft programtálca Leírás

ClicXoft programtálca Leírás ClicXoft programtálca Leírás Budapest 2015 Bevezetés A ClicXoft programok bár önálló programok közös technológia alapon lettek kifejlesztve. Emellett közös tulajdonságuk, hogy a hasonló funkciókhoz ugyanaz

Részletesebben

ECAS KÉZIKÖNYV. Tartalom

ECAS KÉZIKÖNYV. Tartalom ECAS KÉZIKÖNYV Az Európai Bizottság felhasználó-azonosítási rendszere (ECAS - European Commission Authentication Service) lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egyetlen jelszó megadásával férhessenek

Részletesebben

EU Login kézikönyv (rövidített változat)

EU Login kézikönyv (rövidített változat) EU Login kézikönyv (rövidített változat) Az Európai Bizottság felhasználó-azonosítási rendszere (EU Login, régebbi nevén: ECAS - European Commission Authentication Service) lehetővé teszi a felhasználók

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ VÉRADÁS IDŐPONT SZERKESZTŐ (verzió: 1.2) 2013. április 1. Tartalomjegyzék 1. Telepítés és indítás... 3 2. Frissítés... 3 3. Beállítás... 4 4. Felület... 4 5. Véradó helyszínek...

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv a WEB EDInet rendszer használatához

Felhasználói kézikönyv a WEB EDInet rendszer használatához Felhasználói kézikönyv a WEB EDInet rendszer használatához A WEB EDInet rendszer használatához internet kapcsolat, valamint egy internet böngésző program szükséges (Mozilla Firefox, Internet Explorer).

Részletesebben

TvNetTel Internet Kapcsolat Beállítása

TvNetTel Internet Kapcsolat Beállítása TvNetTel Internet Kapcsolat Beállítása A TvNetTel Kft internetes szolgáltatásának igénybevételéhez szükséges a hálózati csatlakozás beállítása a számítógépen vagy routeren. A beállításhoz szükség van a

Részletesebben

Első belépés az Office 365 rendszerbe

Első belépés az Office 365 rendszerbe Első belépés az Office 365 rendszerbe Az Office 365 rendszerbe való első belépéshez szükséges hozzáférési adatokat a rendszergazdától emailben, telefonon, vagy papír alapon kapja meg. Ilyen formátumú adatok

Részletesebben

ElitBÉR bérrendszer telepítése hálózatos környezetben

ElitBÉR bérrendszer telepítése hálózatos környezetben ElitBÉR bérrendszer telepítése hálózatos környezetben Figyelem! Az adatvesztés elkerülése érdekében a program telepítése előtt győződjön meg arról, hogy a számítógépen még nincs telepítve adott évi ElitBÉR

Részletesebben

Telenor Webiroda. Kezdő lépések

Telenor Webiroda. Kezdő lépések Telenor Webiroda Kezdő lépések Virtuális Tárgyaló Tartalom 1. Bevezetés...2 2. A szolgáltatás elérése és a kliensprogram letöltése...3 3. A kliensprogram telepítése...6 4. A Virtuális Tárgyaló használatba

Részletesebben

Novell GroupWise levelező rendszer alapok Kiadványunk célja, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen használt Novell GroupWise (a továbbiakban GW)

Novell GroupWise levelező rendszer alapok Kiadványunk célja, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen használt Novell GroupWise (a továbbiakban GW) 1 Novell GroupWise levelező rendszer alapok Kiadványunk célja, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen használt Novell GroupWise (a továbbiakban GW) levelező rendszer 8. verziójának alap szolgáltatásait

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Educatio Társadalmi és Szolgáltató Nonprofit Kft. Delegált Admin felület Felhasználói kézikönyv 2012.06.27. Dokumentum állapota: Tervezet Verzió: 0.1.0 Tartalomjegyzék Tartalom 1. Bevezetés... 3 2. Elérés...

Részletesebben

ECDL Operációs rendszerek Miazön által használt számítógép operációs rendszere és annak verziószáma? Windows XP 1 Hány MB az ön által használt számítógépbe épített RAM? Sajátgépen jobb egérgomb / Tulajdonságok

Részletesebben

PÉNZTÁR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

PÉNZTÁR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV PÉNZTÁR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV 4S SOFTWARE KFT 3523 MISKOLC PF.: 71 4ssoftware@4ssoftware.hu Preisler Ferenc Robonyi Teréz TEL.: 46/324-643 20/360-8478 20/980-8864 1. A PROGRAM TELEPÍTÉSE ÉS INDÍTÁSA Lehetőség

Részletesebben

CareLink Personal telepítési útmutató. Első lépések a CareLink Personal adatfeltöltéshez

CareLink Personal telepítési útmutató. Első lépések a CareLink Personal adatfeltöltéshez CareLink Personal telepítési útmutató Első lépések a CareLink Personal adatfeltöltéshez A CareLink USB illesztőprogram telepítése A CareLink USB illesztőprogramot telepíteni kell. Ez az illesztőprogram

Részletesebben

Az operációs rendszer fogalma

Az operációs rendszer fogalma Készítette: Gráf Tímea 2013. október 10. 1 Az operációs rendszer fogalma Az operációs rendszer olyan programrendszer, amely a számítógépekben a programok végrehajtását vezérli. 2 Az operációs rendszer

Részletesebben

A Perkapun keresztül a gazdálkodó szervezetek és a jogi képviselővel eljáró felek nyújthatják be beadványaikat. A szolgáltatást kizárólag

A Perkapun keresztül a gazdálkodó szervezetek és a jogi képviselővel eljáró felek nyújthatják be beadványaikat. A szolgáltatást kizárólag Tartalom 1. Bevezető...2 2. Online regisztrációs felület elérése...2 3. Perkapu nyitása...2 4. Ügykezelő(k) hozzáadása...5 5. Ügykezelői jelszó módosítása...6 6. Ügykezelő törlése...7 7. Főkapcsolattartói

Részletesebben

Mobil Partner telepítési és használati útmutató

Mobil Partner telepítési és használati útmutató Mobil Partner telepítési és használati útmutató Tartalom Kezdeti lépések... 2 Telepítés... 2 A program indítása... 6 Mobile Partner funkciói... 7 Művelet menü... 7 Kapcsolat... 7 Statisztika... 8 SMS funkciók...

Részletesebben

Számítógépes alapismeretek 2.

Számítógépes alapismeretek 2. Számítógépes alapismeretek 2. 1/7 Kitöltő adatai: Név: Osztály: E-mail cím: 2/7 Kérdések: Mire szolgál az asztal? Az ideiglenesen törölt fájlok tárolására. A telepített alkalmazások tárolására. A telepített

Részletesebben

ContractTray program Leírás

ContractTray program Leírás ContractTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés Egy-egy szerződéshez tartozó határidő elmulasztásának komoly gazdasági következménye lehet. Éppen ezért a Szerződés kezelő program főmenü ablakában a

Részletesebben

DebitTray program Leírás

DebitTray program Leírás DebitTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés Egy-egy kintlévőséghez tartozó határidő elmulasztásának komoly következménye lehet. Éppen ezért a Kintlévőség kezelő program főmenü ablakában a program

Részletesebben

Levél olvasása, műveletek a levelekkel

Levél olvasása, műveletek a levelekkel 1 Levél olvasása, műveletek a levelekkel Üzeneteink legegyszerűbb és leggyorsabb áttekintésére a Betekintőt használhatjuk. Segítségével időt spórolhatunk meg, mert nem szükséges minden egyes tételt megnyitni,

Részletesebben

3Sz-s Kft. Tisztelt Felhasználó!

3Sz-s Kft. Tisztelt Felhasználó! 3Sz-s Kft. 1158 Budapest, Jánoshida utca 15. Tel: (06-1) 416-1835 / Fax: (06-1) 419-9914 E-mail: zk@3szs. hu / Web: http://www. 3szs. hu Tisztelt Felhasználó! Köszönjük, hogy telepíti az AUTODATA 2007

Részletesebben

TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció

TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció 2014. második félévétől kezdődően a TERC V.I.P. költségvetés-készítő program hardverkulcsát regisztrálniuk kell a felhasználóknak azon a számítógépen, melyeken futtatni

Részletesebben

Memeo Instant Backup Rövid útmutató. 1. lépés: Hozza létre ingyenes Memeo fiókját. 2. lépés: Csatlakoztassa a tárolóeszközt a számítógéphez

Memeo Instant Backup Rövid útmutató. 1. lépés: Hozza létre ingyenes Memeo fiókját. 2. lépés: Csatlakoztassa a tárolóeszközt a számítógéphez Bevezetés A Memeo Instant Backup egyszerű biztonsági másolási megoldás, mely nagy segítséget nyújt a bonyolult digitális világban. A Memeo Instant Backup automatikus módon, folyamatosan biztonsági másolatot

Részletesebben

Állomány (fájl) = összetartozó adathalmaz, program, melyet a számítógép egyetlen egységként kezel.

Állomány (fájl) = összetartozó adathalmaz, program, melyet a számítógép egyetlen egységként kezel. Állományműveletek Állomány (fájl) = összetartozó adathalmaz, program, melyet a számítógép egyetlen egységként kezel. Azonosítása: név (max.256 karakter). (pont) kiterjesztés (típusjel, általában 3 karakter)

Részletesebben

Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver

Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver Felhasználói leírás verzió: 1.0 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2. ALAPKÉPERNYŐ... 3 3. MENÜSZERKEZET... 3 4. DOKUMENTUM ALÁÍRÁSA... 4

Részletesebben

E-Freight beállítási segédlet

E-Freight beállítási segédlet E-Freight beállítási segédlet Az E-Freight rendszer működéséhez szükséges programok és beállítások v08 A legújabb verzióért kérjük, olvassa be az alábbi kódot: 1. Támogatott böngészők Az E-Freight az Internet

Részletesebben

Easton420. Automata Telefon hangrögzítő. V 6.0 Telepítése Windows XP rendszerre

Easton420. Automata Telefon hangrögzítő. V 6.0 Telepítése Windows XP rendszerre Easton420 Automata Telefon hangrögzítő V 6.0 Telepítése Windows XP rendszerre A mellékelt telepítő CD-t helyezze a számítógép lemez olvasó egységbe, várja meg az automatikus indítási képernyőt. Majd válassza

Részletesebben

ServiceTray program Leírás

ServiceTray program Leírás ServiceTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés szerviz munkalapok státuszai a Törölve és Lezárva státuszt leszámítva a munkalap különböző nyitott állapotát jelzik, melyek valamilyen tevékenységet jeleznek.

Részletesebben

SQL Backup and FTP. A program telepítésének menete. A szoftvert a következő weboldalról ingyenesen tölthető le: https://sqlbackupandftp.

SQL Backup and FTP. A program telepítésének menete. A szoftvert a következő weboldalról ingyenesen tölthető le: https://sqlbackupandftp. SQL Backup and FTP A szoftvert a következő weboldalról ingyenesen tölthető le: https://sqlbackupandftp.com/ A program telepítésének menete A telepítő elindítása után megjelenő képernyő a Next > gomb megnyomásával

Részletesebben

Operációs rendszerek. Tanmenet

Operációs rendszerek. Tanmenet Tanmenet TANMENET- Operációs rendszerek Témakörök Javasolt óraszám 1. Operációs rendszerek alapjai 2. Windows 2000 ismeretek- Munka a képernyőn 3. Windows 2000 ismeretek- A Start menü elemei 4. Windows

Részletesebben

DKÜ ZRT. A Portál rendszer felületének általános bemutatása. Felhasználói útmutató. Támogatott böngészők. Felületek felépítése. Információs kártyák

DKÜ ZRT. A Portál rendszer felületének általános bemutatása. Felhasználói útmutató. Támogatott böngészők. Felületek felépítése. Információs kártyák A Portál rendszer felületének általános bemutatása Felhasználói útmutató Támogatott böngészők Internet Explorer 9+ Firefox (legújabb verzió) Chrome (legújabb verzió) Felületek felépítése Információs kártyák

Részletesebben

A program telepítése

A program telepítése program telepítése Töltse le a telepítőt a www.kocheskochkft.hu internetes oldalról. Programjaink menü alatt válassza a Egyszerűsített foglalkoztatással kapcsolatos nyilvántartás programot, kattintson

Részletesebben

Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt

Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt segédlet A Szilipet programok az adatok tárolásához Firebird adatbázis szervert használnak. Hálózatos

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV 1 Tartalom Felhasználói kézikönyv... 1 MyDmc... 3 Új felhasználó létrehozása... 3 Regisztráció adatok megadásával... 3 Regisztráció Google fiókkal... 4 Regisztráció Facebook fiókkal...

Részletesebben

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv A kézikönyv használata Mielőtt elindítaná és használná a szoftvert kérjük olvassa el figyelmesen a felhasználói kézikönyvet! A dokumentum nem sokszorosítható illetve

Részletesebben

Tájékoztató a szakdolgozat elektronikus feltöltéséről

Tájékoztató a szakdolgozat elektronikus feltöltéséről Tájékoztató a szakdolgozat elektronikus feltöltéséről Tisztelt hallgató mielőtt belekezd a szakdolgozata feltöltésébe az elektronikus felületen kérem, hogy figyelmesen olvassa el a tájékoztatót. Csak akkor

Részletesebben

Regisztráció (kb. 10 perc)

Regisztráció (kb. 10 perc) EURÓPAI BIZOTTSÁG Oktatási és Kulturális Főigazgatóság Egész életen át tartó tanulás program Az Egész életen át tartó tanulás program koordinációja ECAS Kézikönyv Az Európai Bizottság Felhasználó-azonosítási

Részletesebben

Internet bank felhasználói leírás v1.1

Internet bank felhasználói leírás v1.1 Internet bank felhasználói leírás v1.1 Miután az Internet Bank használatára leadta igénylését, 5 munkanapon belül E- mailben megkapja a Csoport, illetve a Felhasználó nevét, SMS-ben pedig az első belépéshez

Részletesebben

Vihar 2.0 rendszer Felhasználói kézikönyv

Vihar 2.0 rendszer Felhasználói kézikönyv Vihar 2.0 rendszer Felhasználói kézikönyv Versenyzői funkciók O l d a l 0 21 Tartalomjegyzék Tartalom Tartalomjegyzék... 0 Bevezető... 1 Felhasználói funkciók... 2 Regisztráció... 2 Támogatott böngészők...

Részletesebben

Hálózati operációs rendszerek II. Novell Netware 5.1 Netware fájlrendszer

Hálózati operációs rendszerek II. Novell Netware 5.1 Netware fájlrendszer Hálózati operációs rendszerek II. Novell Netware 5.1 Netware fájlrendszer 1 Hagyományos Netware kötetek Jellemzők Mérete alapvetően befolyásolja a mount -olási időt és a cache memória méretét Néhányszor

Részletesebben

A TERC VIP költségvetés-készítő program telepítése, Interneten keresztül, manuálisan

A TERC VIP költségvetés-készítő program telepítése, Interneten keresztül, manuálisan Telepítés internetről A TERC VIP költségvetés-készítő program telepítése, Interneten keresztül, manuálisan Új szolgáltatásunk keretén belül, olyan lehetőséget kínálunk a TERC VIP költségvetéskészítő program

Részletesebben

Egész életen át tartó tanulás program Az Egész életen át tartó tanulás program koordinációja. ECAS Kézikönyv

Egész életen át tartó tanulás program Az Egész életen át tartó tanulás program koordinációja. ECAS Kézikönyv EURÓPAI BIZOTTSÁG Oktatási és Kulturális Főigazgatóság Egész életen át tartó tanulás program Az Egész életen át tartó tanulás program koordinációja ECAS Kézikönyv Az Európai Bizottság Felhasználó-azonosítási

Részletesebben

Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon:

Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon: Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon: 1. Belépés a szerkesztőfelületre A következő webcímre belépve - http://www.zalaegerszeg.hu/licoms/login - megjelenik a szerkesztőfelület beléptető ablaka,

Részletesebben

Geotechnika II. (NGB-SE005-2) Geo5 használat

Geotechnika II. (NGB-SE005-2) Geo5 használat Geotechnika II. (NGB-SE005-2) Geo5 használat A Geo5 szoftvert (1. házi feladathoz opcióként, 2. házi feladathoz kötelezően) online felületen keresztül, távoli asztal kapcsolattal lehet használni. Az ehhez

Részletesebben

Szülői modul. Belépés a TANINFORM rendszerbe. Főoldal

Szülői modul. Belépés a TANINFORM rendszerbe. Főoldal Szülői modul Belépés a TANINFORM rendszerbe Belépni vagy a bogim.hu oldalon elhelyezett linkre való kattintással vagy a https://start.taninform.hu/application/start?intezmenyindex=032552 cím böngészőbe

Részletesebben

WEBrendelés modul Felhasználói kézikönyv

WEBrendelés modul Felhasználói kézikönyv CaIS integrált alkalmazáscsomag [M] rendszerekre WEBrendelés modul Felhasználói kézikönyv MV1 NoSQL multidimensional database and application Runtime System Project : WEB-CaIS ver 1.5 Cserpes Sajtműhely

Részletesebben

Thermo1 Graph. Felhasználói segédlet

Thermo1 Graph. Felhasználói segédlet Thermo1 Graph Felhasználói segédlet A Thermo Graph program a GIPEN Thermo eszközök Windows operációs rendszeren működő grafikus monitorozó programja. A program a telepítést követően azonnal használható.

Részletesebben

FTP Az FTP jelentése: File Transfer Protocol. Ennek a segítségével lehet távoli szerverek és a saját gépünk között nagyobb állományokat mozgatni. Ugyanez a módszer alkalmas arra, hogy a kari web-szerveren

Részletesebben

Operációs rendszerek. Tanmenet

Operációs rendszerek. Tanmenet Tanmenet TANMENET- Operációs rendszerek Témakörök Javasolt óraszám 1. Windows XP ismeretek- Munka a képernyőn 2. Windows XP ismeretek- A Start menü elemei 3. Windows XP ismeretek- A billentyűzet 4. Windows

Részletesebben

Órarendkészítő szoftver

Órarendkészítő szoftver SchoolTime Órarendkészítő szoftver 2.0 verzió Tartalomjegyzék: 1., Belépés a programba...3 2., Órarend főtábla...3 3., Tanátok...4 3.1., Új tanár felvitele, módosítása...4 3.2., Tanár törlése...4 3.3.,

Részletesebben

TERKA Törvényességi Ellenőrzési Rendszer Kiegészítő Alkalmazás

TERKA Törvényességi Ellenőrzési Rendszer Kiegészítő Alkalmazás TERKA Törvényességi Ellenőrzési Rendszer Kiegészítő Alkalmazás Telepítési leírás 1.0.0.8 verzió A dokumentum készült: 2004. július 1. Utolsó módosítás időpontja: 2004. június 21. A dokumentumot készítette:

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv. omunáldata

Felhasználói kézikönyv. omunáldata Elhagyott Hulladék Nyilvántartó Program Felhasználói kézikönyv omunáldata Tartalomjegyzék Illetékes Hatóságok Adatkapcsolati Alrendszer... 3 Bejelentkezés... 4 Elfelejtett jelszó... 4 Felhasználói Központ...

Részletesebben

Választó lekérdezés létrehozása

Választó lekérdezés létrehozása Választó lekérdezés létrehozása A választó lekérdezés egy vagy több rekordforrásból származó adatokat jelenít meg. A választó lekérdezések a táblák, illetve az adatbázis tartalmát nem változtatják meg,

Részletesebben

Regisztráció folyamata az admin.kozadat.hu oldalon az Új adatgazda regisztráció menüpontban

Regisztráció folyamata az admin.kozadat.hu oldalon az Új adatgazda regisztráció menüpontban Regisztráció folyamata az admin.kozadat.hu oldalon az Új adatgazda regisztráció menüpontban 1/5. Intézményi oldal Ezen az oldalon adhatók meg a regisztráló intézmény adatai. Úgy kell kitölteni, hogy ezzel

Részletesebben

Az Evolut Főkönyv program telepítési és beállítási útmutatója v2.0

Az Evolut Főkönyv program telepítési és beállítási útmutatója v2.0 Az Evolut Főkönyv program telepítési és beállítási útmutatója v2.0 Az Ön letölthető fájl tartalmazza az Evolut Főkönyv 2013. program telepítőjét. A jelen leírás olyan telepítésre vonatkozik, amikor Ön

Részletesebben

Távollét, szabadság szabály létrehozása, kezelése a GroupWise-ban

Távollét, szabadság szabály létrehozása, kezelése a GroupWise-ban - 1 - Fő me nü Távollét, szabadság szabály létrehozása, kezelése a GroupWise-ban A távollétek, szabadságok idején nem tudjuk folyamatosan ellenőrizni az e- mailjeinket, vagy legalábbis a kapcsolatos tevékenységeket

Részletesebben

Windows 7. Szolgáltatás aktiválása

Windows 7. Szolgáltatás aktiválása Szolgáltatás aktiválása Windows 7 Az eduroam szolgáltatás igénybevételéhez a SZIE felhasználóknak előbb a https://joker.szie.hu oldalon aktiválniuk kell a szolgáltatást. Ezt a bejelentkezést követően a

Részletesebben

O365 és felhő szolgáltatások igénybevételéhez szükséges beállítások

O365 és felhő szolgáltatások igénybevételéhez szükséges beállítások F E L H A S Z N Á L Ó I L E Í R Á S O365 és felhő szolgáltatások igénybevételéhez szükséges beállítások BGF Informatikai Főosztály 2014. szeptember 24. H-1149 Budapest, Buzogány utca 11-13. www.bgf.hu

Részletesebben

KELER KID Internetwork System (KIS)

KELER KID Internetwork System (KIS) KELER KID Internetwork System (KIS) Éles és teszt program installációs segédlet Verzió: 2.0 2015. 04. 10. Cardinal Kft. 2015. Tartalomjegyzék 1. Néhány alapvető információ...3 1.1 KID program hardware

Részletesebben

1. Regisztráció. Kedves Jelentkező!

1. Regisztráció. Kedves Jelentkező! Kedves Jelentkező! Üdvözöljük az EFOP-1.2.6-VEKOP-17-2017-00001 azonosítószámú Családbarát ország megnevezésű kiemelt projekt Képzési Rendszerében. Az alábbi felhasználói segédletet azért készítettük,

Részletesebben

SDX Professional 1.0 Telepítési leírás

SDX Professional 1.0 Telepítési leírás SDX Professional 1.0 Telepítési leírás Készült: 2003. július 21. Utolsó módosítás időpontja: 2004. szeptember 22. E-Group Magyarország Rt. Tartalomjegyzék 1. Bevezetés...3 2. Hardver és szoftver követelmények...3

Részletesebben

DMS One Oktatási Portál Felhasználói segédlet. DMS One Zrt

DMS One Oktatási Portál Felhasználói segédlet. DMS One Zrt DMS One Oktatási Portál Felhasználói segédlet DMS One Zrt. 2019. 1 Bevezetés A dokumentumban bemutatjuk a DMS One Oktatási Portál használatát. Regisztráció és bejelentkezés A DMS One Oktatási Portált a

Részletesebben

1. Nyissa meg a honlapot. 2. Kattintson a Rendelek. 3. Adja meg a felhasználónevét és jelszavát. 4. Kattintson a Belépés

1. Nyissa meg a   honlapot. 2. Kattintson a Rendelek. 3. Adja meg a felhasználónevét és jelszavát. 4. Kattintson a Belépés I. Belépés az Online Megrendelői Felületre Nyissa meg a www.erzsebetutalvany.hu honlapot. Kattintson a Rendelek gombra. Adja meg a felhasználónevét és jelszavát. Mit tegyek, ha elfelejtettem a jelszavamat?

Részletesebben

Az Egységes Pályázati Keretrendszer használata (akadémiai könyv- és folyóiratkiadási támogatás elnyerésére a 2014.

Az Egységes Pályázati Keretrendszer használata (akadémiai könyv- és folyóiratkiadási támogatás elnyerésére a 2014. 2. Az Egységes Pályázati Keretrendszer használata (akadémiai könyv- és folyóiratkiadási támogatás elnyerésére a 2014. évre vonatkozóan) Bejelentkezés az EPK rendszerébe: 1) Az Akadémiai Adattárban rögzített

Részletesebben

BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év

BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év Ajánlott konfiguráció A program hardverigénye: Konfiguráció: 2800 MHz processzor 512 Mbyte memória (RAM) / Szerver gépen 1G memória (RAM) Lézernyomtató

Részletesebben

REGISZTRÁCIÓ RÉGEBBI TANFOLYAMON RÉSZT VETT HALLGATÓK BEJELENTKEZÉS UTÁN JELENTKEZÉS TANFOLYAMRA GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

REGISZTRÁCIÓ RÉGEBBI TANFOLYAMON RÉSZT VETT HALLGATÓK BEJELENTKEZÉS UTÁN JELENTKEZÉS TANFOLYAMRA GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK REGISZTRÁCIÓ RÉGEBBI TANFOLYAMON RÉSZT VETT HALLGATÓK BEJELENTKEZÉS UTÁN JELENTKEZÉS TANFOLYAMRA GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK REGISZTRÁCIÓ Regisztrációra akkor van szükség, ha még nem volt nálunk semmilyen

Részletesebben

OpenVPN kliens telepítése a RITEK Zrt. szervereinek eléréséhez.

OpenVPN kliens telepítése a RITEK Zrt. szervereinek eléréséhez. OpenVPN kliens telepítése a RITEK Zrt. szervereinek eléréséhez. Az OpenVPN kliens programra akkor van szükség, ha egy nyílt Internet elérésű helyről szeretnénk elérni magas biztonság mellett a RITEK Zrt.

Részletesebben

Oktatási cloud használata

Oktatási cloud használata Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnikai és Információs Rendszerek Tanszék Oktatási cloud használata Készítette: Tóth Áron (BME MIT), 2013. A segédlet célja a tanszéki oktatási cloud

Részletesebben

Vezeték nélküli hálózat

Vezeték nélküli hálózat Vezeték nélküli hálózat Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Lónyay Utcai Református Gimnázium és Kollégiumban elindult a WiFi szolgáltatás. Közösségi terekben, előadókban, könyvtárban érhető el a szolgáltatás.

Részletesebben

Rendszergazda Debrecenben

Rendszergazda Debrecenben LEVELEZŐKLIENS BEÁLLÍTÁSA A levelezés kényelmesen kliensprogramokkal is elérhető, és használható. Ezen útmutató beállítási segítséget nyújt, két konkrét klienssel bemutatva képernyőképekkel. Természetesen

Részletesebben

Felhasználói Kézikönyv

Felhasználói Kézikönyv Felhasználói Kézikönyv Az eforte 5.0 e-időpont Modul használatához 1 T a r talomjegyzék 1. BEVEZETÉS... 3 1.1. ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK A KÉZIKÖNYVRŐL... 3 1.2. SZÜKSÉGES TECHNIKAI KÖRNYEZET A RENDSZER HASZNÁLATÁHOZ...

Részletesebben

A d m i n i s z t r á c i ó s f e l a d a t o k a I n t e g r á l t K ö n y v t á r i R e n d s z e r b e n

A d m i n i s z t r á c i ó s f e l a d a t o k a I n t e g r á l t K ö n y v t á r i R e n d s z e r b e n A d m i n i s z t r á c i ó s f e l a d a t o k a I n t e g r á l t K ö n y v t á r i R e n d s z e r b e n JavaADM Kézikönyv Tartalomjegyzék 1 PROGRAMLEÍRÁS... 3 1.1 A PROGRAM ÁLTALÁNOS HASZNÁLATA...

Részletesebben

web works hungary Rövid technikai tájékoztató a webhosting szolgáltatásról. (PLESK - 195.70.38.53 szerver)

web works hungary Rövid technikai tájékoztató a webhosting szolgáltatásról. (PLESK - 195.70.38.53 szerver) web works hungary Rövid technikai tájékoztató a webhosting szolgáltatásról. (PLESK - 195.70.38.53 szerver) Vezérlőpult A webhosting szolgáltatáshoz a világ egyik vezető vezérlőpultját biztosítjuk. A vezérlőpult

Részletesebben

KIRA. KIRA rendszer. Telepítési útmutató v1

KIRA. KIRA rendszer. Telepítési útmutató v1 KIRA rendszer Telepítési útmutató v1 1. Bevezetés A dokumentáció, illetve a dokumentáció mellékleteként megtalálható állományok segítségével készíthető fel a kliens oldali számítógép a KIRA rendszer működtetésére.

Részletesebben

Hálózatos beállítás. A Novitax ügyviteli programrendszerek hálózatos beállítása a következők alapján történhet:

Hálózatos beállítás. A Novitax ügyviteli programrendszerek hálózatos beállítása a következők alapján történhet: WIN-TAX programrendszerek hálózatos beállítása A Novitax ügyviteli programrendszerek hálózatos beállítása a következők alapján történhet: Hálózatos beállítás Szerver és kliens gépre telepítendő programok

Részletesebben

Közigazgatási Továbbképzési és Vizsgaportál

Közigazgatási Továbbképzési és Vizsgaportál Közigazgatási Továbbképzési és Vizsgaportál 1. Regisztráció és belépés felhasználói kézikönyv A Közigazgatási Továbbképzési és Vizsgaportál internetes elérhetősége: nke.hu/portal/login.seam https://tvp.uni-

Részletesebben

Levelezési beállítások

Levelezési beállítások Levelezési beállítások Tartalomjegyzék 1 2 2.1 2.2 2.3 2.4 3 Általános információk...2 Beállítások Windows alatt...2 Thunderbird beállítások...2 Microsoft Outlook 2010 beállítások...6 Androidos beállítások...10

Részletesebben

Citibank Online Internet Banking Használati útmutató

Citibank Online Internet Banking Használati útmutató Citibank Online Internet Banking Használati útmutató Bevezető A Citibank Online Internet Banking segítségével a nap 24 órájában, biztonságosan intézheti pénzügyeit, hiszen számos banki szolgáltatás elérhető

Részletesebben

OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001 Pedagógusképzés támogatása

OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001 Pedagógusképzés támogatása TÁMOP-3.1.1-11/1 XXI. századi közoktatás Technikai tudnivalók a jelentkezéshez Regisztráció A regisztráció az OFI honlapon elérhető A pályázók kizárólag elektronikusan úton jelentkezhetnek az innen elérhető

Részletesebben

15.4.2b Laborgyakorlat: Mappa és nyomtató megosztása, a megosztási jogok beállítása

15.4.2b Laborgyakorlat: Mappa és nyomtató megosztása, a megosztási jogok beállítása 15.4.2b Laborgyakorlat: Mappa és nyomtató megosztása, a megosztási jogok beállítása Bevezetés Nyomtasd ki a feladatlapot és oldd meg a feladatokat! Ezen a laborgyakorlaton egy mappát fogunk létrehozni

Részletesebben

WIN-TAX programrendszer frissítése

WIN-TAX programrendszer frissítése WIN-TAX programrendszer frissítése A WIN-TAX programrendszert a verzió érvényességének lejártakor illetve jelentősebb változás esetén (pl.: elkészült fejlesztések, munkahelyi hálózati szinkronitás miatt)

Részletesebben

Új Magyarország Fejlesztési Terv Tájékoztató A ZMNE-n bevezetett wifi szolgáltatásról KMOP-4.2.1/B-2008-0016

Új Magyarország Fejlesztési Terv Tájékoztató A ZMNE-n bevezetett wifi szolgáltatásról KMOP-4.2.1/B-2008-0016 Új Magyarország Fejlesztési Terv Tájékoztató A ZMNE-n bevezetett wifi szolgáltatásról KMOP-4.2.1/B-2008-0016 Tájékoztató A ZMNE Egyetemi Informatikai Szolgáltató Központ (EISZK) a 2010/2011-es tanévtől

Részletesebben

Dropbox - online fájltárolás és megosztás

Dropbox - online fájltárolás és megosztás Dropbox - online fájltárolás és megosztás web: https://www.dropbox.com A Dropbox egy felhő-alapú fájltároló és megosztó eszköz, melynek lényege, hogy a különböző fájlokat nem egy konkrét számítógéphez

Részletesebben

Backup Premium Rövid útmutató

Backup Premium Rövid útmutató A programról A Memeo Backup Premium egyszerű biztonsági másolási megoldás, mely nagy segítséget nyújt a bonyolult digitális világban. Az értékes, érzékeny dokumentumokról automatikus biztonsági másolatot

Részletesebben

Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról

Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról Felhasználói Segédlet MICROSEC Kft. 1022 Budapest, Marczibányi tér 9. telefon: (1)438-6310 2002. május 4. Tartalom Jelentés készítése...3 Új

Részletesebben