Rendszergazda Debrecenben

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Rendszergazda Debrecenben"

Átírás

1 LEVELEZŐKLIENS BEÁLLÍTÁSA A levelezés kényelmesen kliensprogramokkal is elérhető, és használható. Ezen útmutató beállítási segítséget nyújt, két konkrét klienssel bemutatva képernyőképekkel. Természetesen tetszőleges kliensprogram használható (a nem ajánlottakat kivéve), ezeknél a felület megjelenése, a beállítás menete eltérhet, de ugyanezen opciókat kell ott is beállítani. Javasoljuk az ajánlott program használatát, ezzel minden esetben rendben működnek a funkciók, és nincsenek problémák. A nem ajánlott programoknak nem működnek megfelelően, problémák lehetnek a postafiók és a levelek méretével és számával, a postafiók mappáinak szinkronban tartásával. Ajánlott levelezőprogram: Mozilla Thunderbird Nem ajánlott: Outlook Express, Windows Mail, Microsoft Outlook 2003 vagy régebbi Ez a dokumentum Mozilla Thunderbird és Microsoft Outlook 2007 kliensprogramokhoz ad részletes és pontos beállítási útmutatót. Előfordulhat, hogy a különböző rendszereken egyes menüpontok esetleg máshol szerepelnek, vagy nem pontosan így hívják őket.

2 MOZILLA THUNDERBIRD A program ingyenesen elérhető Windows, Linux, Mac OS X és BSD rendszerekre is, és korlátozások nélkül használható. Telepíthető a rendszer csomagkezelőjével, vagy letölthető innen: 1. Válasszuk a Szerkesztés menü Postafiókok beállításai menüpontot! (Windows rendszeren a menüpont az Eszközök menüben található)

3 2. A felugró ablak bal oldalának alján, kattintsunk a Postafiók műveletek gombra, és válasszuk a Postafiók hozzáadása menüpontot.

4 3. A felugró ablakban írjuk be nevünket, címünket! A jelszót meg lehet adni, és megjegyeztetni a program által, ez esetben nem fogja kérni a program indulása után, amíg a jelszavunkat le nem cseréljük. Ha nem adjuk meg a jelszót, akkor is tovább mehetünk, ez esetben a jelszavat a program kérni fogja levelek letöltésekor, illetve a postafiók szinkronizációjakor. Kattintsunk a Folytatás gombra.

5 4. Azt ablak alsó részében megjelenő információkat ellenőrizzük. A felhasználónév minden esetben a teljes cím, nemcsak az előtti része, javítsuk ennek megfelelően. A bejövő levelek kiszolgálójának mail.domain.hu domainnevet kell megadni, ahol a domain.hu helyett értelem szerűen a saját domaint kell írni. A kiszolgáló típusa IMAP*, majd a sor végén a legördülő listában válasszuk az SSL/TLS lehetőséget. A mellette lévő mezőben, ha a program nem javítaná ki automatikusan, a 993 as portot kell megadni. Kimenő kiszolgáló szintén a mail.domain.hu (itt is saját domainnevet kell behelyettesíteni), a sor végén szintén válasszuk az SSL/TLS lehetőséget, a mellette lévő mezőben pedig a 465 ös port szerepeljen. Kattintsunk a Kézi beállítás gombra. * Az IMAP egy olyan protokoll a levelek elérésére, amely lehetővé teszi több levelezőkliens használatát is, a levelek a szerveren megmaradnak, és szinkronban tartja a klienseket, tehát minden levél látható lesz, bármilyen levelezőklienssel is nézzük azt. Ezzel lehetővé válik a webmail és a kliens használata is párhuzamosan. Természetesen használható POP3 protokoll is (szintén SSL en, ennek a portja 995), ekkor azonban tartsuk szem előtt, hogy alapértelmezetten a kliens letölti, majd letörli a leveleket a szerverről, így ezek a levelek csak ebben a kliensben lesznek láthatóak.

6 5. A Kiszolgáló beállításai pontban, a Biztonsági beállítások rész alatt, Hitelesítési módszernél válasszuk a Normál jelszó lehetőséget.

7 6. A Levélküldő kiszolgáló ponton belül, a listából válasszuk a most hozzáadott mail.domain.hu t, majd kattintsunk a Szerkesztés gombra.

8 7. A megjelenő ablakban a Hitelesítési módszer Normál jelszó, illetve Felhasználói névnél szintén adjuk meg a teljes címünket. Kattintsunk az OK gombra, majd a Postafiókok beállításai ablakban szintén az OK ra.

9 8. A bal oldalt megjelenő listában nyissuk le az címhez tartozó részt, majd kattintsunk a Beérkezett üzenetek mappára, vagy egyszerűen a felső menüsorban a Letöltés gombra. A program a biztonsági tanúsítvány miatt figyelmeztet. Ebben a felugró ablakban a Tanúsítvány letöltése gombra kattintsunk, majd pedig a Biztonsági kivétel megerősítése. Amennyiben a Kivétel megőrzése be van jelölve, amíg a tanúsítvány nem változik, a program nem fog újra ennek a megerősítésére kérni (alapértelmezetten be van kapcsolva). Válasszuk újra a Beérkezett üzeneteket, vagy pedig a Letöltés gombot. Ha a 3 as pontban nem adtuk meg jelszavunkat, akkor a program most megkérdezi azt. Elmentett jelszó esetén nincs kérdés. A program ezután letölti üzeneteinket, és szinkronizálja a IMAP mappákat.

10 9. A program főablakának felső sorában kattintsunk az Új üzenet gombra. Majd próbáljunk küldeni egy teszt üzenetet egy tetszőleges címre. A Küldés gombra kattintva egy hiba fog felugrani, hogy a küldés sikertelen, illetve egy másik biztonsági tanúsítvány ablaka. A hibával most nem kell foglalkoznunk, a tanúsítvány miatt van. Zárjuk be OK val, majd a biztonsági tanúsítvány ablakában ismét kattintsunk a Tanúsítvány letöltése, majd a Biztonsági kivétel megerősítése gombra.

11 10. Ezt követően kattintsunk ismét a Küldés gombra. Egy jelszóbekérő ablak jelenik meg, ahol adjuk meg ismét az címünkhöz tartozó jelszót, ezzel hitelesítjük magunkat az SMTP szervernél. Az OK ra kattintva, ha minden beállítást jól elvégeztünk, a levél elküldésre kerül. Ha az ablak alján a Jelszó megjegyzése jelölőnégyzetet kiválasztjuk, akkor nem fogja a rendszer kérni a jelszavunkat újra a küldéshez, amíg meg nem változtatjuk azt. Ha minden beállítás megfelelően lett megadva, akkor innentől a beállított postafiókon a levelek fogadása és küldése is rendben konfigurálva lett.

12 MICROSOFT OUTLOOK A programban nincs lehetőség a nem hivatalos biztonsági tanúsítvány végleges elfogadására, így minden kapcsolódás előtt megerősítést kér a program ezzel kapcsolatban. Ennek elkerülése végett, a szerver által használt biztonsági tanúsítványokat be kell importálni a rendszerbe, mint legfelső szintű megbízható tanúsítvány. A tanúsítvány importálásához rendszergazdai jogosultság szükséges Töltsük le a következő tömörített fájlt, majd csomagoljuk ki: /letoltes/certs.zip 0.2. Kattintsunk duplán az egyik tanúsítványra. Az esetleges felugró ablak biztonsági figyelmeztetésénél válasszuk a Megnyitás gombot A megjelenő ablakban kattintsunk a Tanúsítvány telepítése gombra.

13 0.4. Az importálás varázslóban válasszuk a Tovább gombot.

14 0.5. A következő lépésnél a Minden tanúsítvány tárolása ebben a tárolóban lehetőséget válasszuk, majd kattintsunk a Tallózás gombra. A megjelenő listában válasszuk ki a Megbízható legfelső szintű hitelesítésszolgáltatók elemet, majd az OK gombbal zárjuk be az ablakot, és kattintsunk ismét a Tovább gombra.

15 0.6. A felugró ablakban a rendszer megerősítést kér, hogy a tanúsítványt biztosan elfogadjuk e megbízhatóként. Kattintsunk az Igen gombra a tanúsítvány telepítéséhez.

16 0.7. A megjelenő üzenetablakban kattintsunk az OK gombra, majd a tanúsítvány ablakát szintén bezárhatjuk az OK val A letöltött zip fájlban szereplő másik tanúsítvánnyal is el kell végezni ugyanezeket a lépéseket.

17 1. Válasszuk a Start menü Vezérlőpultot, ezen belül a Posta modult.

18 2. A megjelenő ablakban kattintsunk az E mail fiókok gombra.

19 3. A Fiókbeállítások ablakban kattintsunk az Új gombra.

20 4. Válasszuk a Microsoft Exchange, POP3, IMAP vagy HTTP lehetőséget, majd kattintsunk a Tovább gombra.

21 5. Alul jelöljük be a Kiszolgáló beállítások megadása később pontot, és kattintsunk a Tovább gombra.

22 6. Válasszuk az Internetes e mail lehetőséget, majd a Tovább gombot.

23 7. Az adatokat adjuk meg a mintának megfelelően. Írjuk be nevünket, kapott címünket. A fiók típusánál válasszuk az IMAP ot*. Bejövő és kimenő üzenetek kiszolgálójának állítsuk be a mail.domain.hu címet. A bejelentkezési adatokat töltsük ki megfelelően, a felhasználónév minden esetben a teljes cím, a jelszó pedig az címhez kapott jelszó. (A domain.hu nevet mindenkinek a saját domainjére kell cserélni az címben, a kiszolgálók nevében és a felhasználónévben is.) A jelszót nem muszáj megadni és eltárolni, ebben az esetben a program minden induláskor meg fogja ezt tőlünk kérdezni. Kattintsunk a További beállítások gombra. * Az IMAP egy olyan protokoll a levelek elérésére, amely lehetővé teszi több levelezőkliens használatát is, a levelek a szerveren megmaradnak, és szinkronban tartja a klienseket, tehát minden levél látható lesz, bármilyen levelezőklienssel is nézzük azt. Ezzel lehetővé válik a webmail és a kliens használata is párhuzamosan. Természetesen használható POP3 protokoll is, ekkor azonban tartsuk szem előtt, hogy alapértelmezetten a kliens letölti, majd letörli a leveleket a szerverről, így ezek a levelek csak ebben a kliensben lesznek láthatóak.

24 8. A megjelenő ablakban a Kimenő levelek kiszolgálója fül alatt jelöljük be A kimenő levelek kiszolgálója hitelesítést igényel jelölőnégyzetet, és válasszuk A bejövő üzenetek kiszolgálójával azonos beállítások használata opciót.

25 9. A Speciális fülön, a Bejövő levelek kiszolgálója alatt a titkosított kapcsolat típusát állítsuk SSL re, majd ellenőrizzük, hogy a portnál 993 (POP3 kliens beállítása eset 995) szerepel e. Ha nem, javítsuk. A Kimenő levelek kiszolgálója alatt a titkosított kapcsolatot állítsuk SSL re, majd a portot javítsuk 465 re. Kattintsunk az OK gombra, majd a főablakban a Tovább gombra.

26 10. Kattintsunk a Befejezés gombra.

27 11. Indítsuk el az Outlook ot, majd válasszuk az Eszközök menü Fiókbeállítások menüpontját.

28 12. Az fülön, a listából válasszuk ki a saját fiókunkat, majd kattintsuk a Módosítás gombra.

29 13. A Mappák fülön válasszuk a Meglévő mappa kiválasztása vagy új mappa létrehozása, amelybe az elküldött elemeket menti a program lehetőséget. Majd bontsuk ki a fiókot, és válasszuk ki az Elküldött elemek mappát. Amennyiben nem létezik, az Új mappa gombra kattintva létrehozhatunk egyet, majd zárjunk be minden beállítóablakot az OK gombbal. Ha a beállításokat rendben megadtuk, akkor a kliens innentől képes levelek fogadására és küldésére a beállított fiókon keresztül.

web works hungary Rövid technikai tájékoztató a webhosting szolgáltatásról. (PLESK - 195.70.38.53 szerver)

web works hungary Rövid technikai tájékoztató a webhosting szolgáltatásról. (PLESK - 195.70.38.53 szerver) web works hungary Rövid technikai tájékoztató a webhosting szolgáltatásról. (PLESK - 195.70.38.53 szerver) Vezérlőpult A webhosting szolgáltatáshoz a világ egyik vezető vezérlőpultját biztosítjuk. A vezérlőpult

Részletesebben

T-Online-os Ügyfelek postafiókjainak áttétele Virtualoso email szolgáltatásra. Ha az ügyfél még nem rendelkezik saját domain névvel

T-Online-os Ügyfelek postafiókjainak áttétele Virtualoso email szolgáltatásra. Ha az ügyfél még nem rendelkezik saját domain névvel T-Online-os Ügyfelek postafiókjainak áttétele Virtualoso email szolgáltatásra Ha az ügyfél még nem rendelkezik saját domain névvel Fontos megjegyzések A lépéseken sorban végighaladva postafiókunk teljes

Részletesebben

J-N-SZ Megyei Hámori András SZKI és SZI 1168 - szóbeli

J-N-SZ Megyei Hámori András SZKI és SZI 1168 - szóbeli Tétel_17: Cégénél az Ön feladata a hálózati és lokális alkalmazások üzemeltetése és felügyelete. Ismertesse, ezzel kapcsolatosan milyen teendői vannak a böngésző programokkal, az e-mail kliens programokkal,

Részletesebben

Eszközszolgáltatás keretében Gemalto TPC IM CC és ID Classic 340 típusú kártyára kiadott tanúsítvány használati útmutatója

Eszközszolgáltatás keretében Gemalto TPC IM CC és ID Classic 340 típusú kártyára kiadott tanúsítvány használati útmutatója Eszközszolgáltatás keretében Gemalto TPC IM CC és ID Classic 340 típusú kártyára kiadott tanúsítvány használati útmutatója Windows XP, Vista, Windows 7, Windows 8 és Windows 2003 operációs rendszeren 1(25)

Részletesebben

Gyorsútmutató a szkennelési funkciók beállításához. Szkennelés e-mailbe beállítása

Gyorsútmutató a szkennelési funkciók beállításához. Szkennelés e-mailbe beállítása Gyorsútmutató a szkennelési funkciók beállításához XE3024HU0-2 Jelen útmutató a következőkhöz tartalmaz információkat: Szkennelés e-mailbe beállítása a következő oldalon: 1 A szkennelés postafiókba funkció

Részletesebben

A MOKKA szoftver telepítése és használata

A MOKKA szoftver telepítése és használata A MOKKA szoftver telepítése és használata Windows XP, Vista és Windows 7, 8, 8.1 rendszeren Cégbírósági eljárásokban történő felhasználás esetén 1(38) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető...

Részletesebben

Telepítési és indítási útmutató

Telepítési és indítási útmutató WebReporter 2012 Utolsó frissítés 2012. szeptember 13 Tartalomjegyzék Telepítés előfeltételei Alkotólemek... 1 Áttekintés... 1 1. lépés: Engedélyezze az internet információs szolgáltatást... 1 2. lépés:

Részletesebben

Használati útmutató a Székács Elemér Szakközépiskola WLAN hálózatához

Használati útmutató a Székács Elemér Szakközépiskola WLAN hálózatához Használati útmutató a Székács Elemér Szakközépiskola WLAN hálózatához Készítette: Szentgyörgyi Attila Turcsányi Tamás Web: http://www.wyonair.com E-mail: 2008. november 8. TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

2. fejezet Microsoft Exchange Server 2003 ügyfelek kezelése

2. fejezet Microsoft Exchange Server 2003 ügyfelek kezelése 2. fejezet Microsoft Exchange Server 2003 ügyfelek kezelése Microsoft Exchange rendszergazdaként ismernünk kell az Exchange-ügyfelek beállítását és karbantartását. A Microsoft Exchange Server 2003 esetében

Részletesebben

Lotus Notes alkalmazás beállítása tanúsítványok használatához

Lotus Notes alkalmazás beállítása tanúsítványok használatához Lotus Notes alkalmazás beállítása tanúsítványok használatához Windows tanúsítványtárban és kriptográfia eszközökön található tanúsítványok esetén 1(18) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető...

Részletesebben

Felhasználói útmutató

Felhasználói útmutató Felhasználói útmutató (a 4.2-es és újabb termékverziókhoz) Microsoft Windows 7 / Vista / XP / NT4 / 2000 / 2003 / 2008 Tartalom 1. ESET NOD32 Antivirus 4...4 1.1 Újdonságok... 4 1.2 Rendszerkövetelmények...

Részletesebben

A The Bat levelezés beállítása

A The Bat levelezés beállítása A The Bat levelezés beállítása 1. Program megnyitása Nyissa meg a The Bat-et, mely általában a Start menü Minden program/programok listájában megtalálható. Amennyiben a telepítést követő első indításkor

Részletesebben

revol Express Webáruház kapcsolat telepítése és használata

revol Express Webáruház kapcsolat telepítése és használata revol Express Webáruház kapcsolat telepítése és használata Tartalom Fontos tudnivalók... 3 A revol Express program beállítása... 4 Joomla 1.5 verzió... 5 Webáruház komponens telepítésének lépései... 5

Részletesebben

ESET Smart Security. telepítési útmutató

ESET Smart Security. telepítési útmutató ESET Smart Security telepítési útmutató A telepítési útmutatóból megismerheti a szoftver újdonságait, és segítséget kap a telepítéshez. Az egyes funkciókat részletesen a szoftverhez tartozó kézikönyvbôl

Részletesebben

ESET NOD32 Antivirus

ESET NOD32 Antivirus ESET NOD32 Antivirus telepítési útmutató A telepítési útmutatóból megismerheti a szoftver újdonságait, és segítséget kap a telepítéshez. Az egyes funkciókat részletesen a szoftverhez tartozó kézikönyvbôl

Részletesebben

Java-s Nyomtatványkitöltő Program

Java-s Nyomtatványkitöltő Program Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó (v1.14) Tartalomjegyzék Telepítési útmutató... 4 Jar állományok futtatása és hozzárendelése a Java futtató környezethez... 10 Program telepítése... 11 Hálózatos telepítés

Részletesebben

MEH-EIA felhasználói dokumentáció gyakran ismételt kérdések

MEH-EIA felhasználói dokumentáció gyakran ismételt kérdések MAGYAR ENERGIA HIVATAL MEH-EIA felhasználói dokumentáció gyakran ismételt kérdések 2009. 05. 29. Magyar Energia Hivatal Energiainformációs Adattár Dokumentum verziók Verziószám Dátum Állapot Módosító Leírás

Részletesebben

Java-s Nyomtatványkitöltő Program

Java-s Nyomtatványkitöltő Program Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó (v1.20) Tartalomjegyzék Telepítési útmutató... 4 Jar állományok futtatása és hozzárendelése a Java futtató környezethez... 10 Program telepítése... 11 Hálózatos telepítés

Részletesebben

Lotus Notes kliens 8.5.2 verzió. Referencia kézikönyv

Lotus Notes kliens 8.5.2 verzió. Referencia kézikönyv Lotus Notes kliens 8.5.2 verzió Referencia kézikönyv 2010 Készítette: Horváth András e-mail: horvathandras@postafiok.hu blog: http://lotusszoftverek.blogspot.com 1/28 Tartalomjegyzék Bevezetés...4 A Lotus

Részletesebben

Tájékoztató a Budapesti Gazdasági Főiskolán üzemelő vezeték nélküli (WiFi) hálózat használatához

Tájékoztató a Budapesti Gazdasági Főiskolán üzemelő vezeték nélküli (WiFi) hálózat használatához Tájékoztató a Budapesti Gazdasági Főiskolán üzemelő vezeték nélküli (WiFi) hálózat használatához (ver 1.1) A fejlesztés a KIOSZK - Komplex információs on-line szolgáltatások kialakítása - egységes rendszer

Részletesebben

OpenLab rendszergazda felület dokumentáció

OpenLab rendszergazda felület dokumentáció Novell HUEDU Program www.npsh.hu OpenLab rendszergazda felület dokumentáció a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium részére Védjegyek és Jogi nyilatkozat Copyright Novell, Inc. Minden jog fenntartva. A Novell,

Részletesebben

Közzététel IT tudatosság projekt

Közzététel IT tudatosság projekt Közzététel IT tudatosság projekt Kihelyezett Adatküldő Program Felhasználói kézikönyv 1.3 2009. 03. 03. Tartalomjegyzék 1 Bevezetés... 3 1.1 A rendszer felhasználói... 3 1.2 Hogyan lehet elkészíteni és

Részletesebben

VPOP3 Az Ön elektronikus postaládája. Bevezető útmutató

VPOP3 Az Ön elektronikus postaládája. Bevezető útmutató VPOP3 Az Ön elektronikus postaládája Bevezető útmutató A szerzői jogok védelme Ez a kézikönyv a Paul Smith Computer Services tulajdonát képezi, bárminemű másolása, terjesztése, felhasználása kizárólag

Részletesebben

Az elapker.hu portál. használata

Az elapker.hu portál. használata Az elapker.hu portál használata Lapker Zrt. elapker.hu portál Utolsó frissítés : 2012. október Az elapker.hu portál használata 1 Tartalomjegyzék I. A portál használatba vételének első lépései:... 3 II.

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv Biztonsági útmutató adminisztrátorok számára

Felhasználói kézikönyv Biztonsági útmutató adminisztrátorok számára Felhasználói kézikönyv Biztonsági útmutató adminisztrátorok számára A biztonságos és helyes használat érdekében a készülék használata előtt mindenképpen olvassa el a Biztonsági tudnivalókat az "Olvassa

Részletesebben

Felhasználói útmutató

Felhasználói útmutató Beépített összetevők: ESET NOD32 Antivirus ESET NOD32 Antispyware ESET Personal Firewall ESET Antispam A NOD32 technológiaúj generációja Felhasználói útmutató we protect your digital worlds tartalomjegyzék

Részletesebben

Ingyenes DDNS beállítása MAZi DVR/NVR/IP eszközökön

Ingyenes DDNS beállítása MAZi DVR/NVR/IP eszközökön Ingyenes DDNS beállítása MAZi DVR/NVR/IP eszközökön Fontos Amennyiben egy eszköz interneten keresztüli elérését lehetővé teszi, az illetéktelen hozzáférés megakadályozása érdekében: előtte az alapértelmezett

Részletesebben

Hirdetmények - Gyakran ismételt kérdések

Hirdetmények - Gyakran ismételt kérdések Hirdetmények - Gyakran ismételt kérdések Programok 1.) Milyen programokat telepítsek a hirdetmény kitöltéséhez és feladásához? ABEV keretprogram 1.) Honnan telepíthetem a hirdetmény kitöltéséhez szükséges

Részletesebben

Felhasználó útmutató. Lenovo Security Solution FP

Felhasználó útmutató. Lenovo Security Solution FP Felhasználó útmutató Lenovo Security Solution FP Az itt közölt információk minden tudomásunk szerint pontosak és megbízhatók. Az Upek, Inc ugyanakkor nem vállal felelősséget az információk használatából

Részletesebben