Az Egyetem Novell hálózatán található mappák megosztása

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az Egyetem Novell hálózatán található mappák megosztása"

Átírás

1 - 1 - Az Egyetem Novell hálózatán található mappák megosztása Sok esetben felmerülhet olyan igény, hogy az Egyetem Novell hálózatán tárolt személyes mappáinkat (alapértelmezésben az S: meghajtón), az ott található dokumentumokat - jogosultságaik függvényében - mások is láthassák, tartalmukat módosíthassák, azaz hozzáférést biztosíthatunk hozzájuk, megoszthatjuk azokat más felhasználókkal. A mappák megosztásával felgyorsíthatjuk a csoporton belüli dokumentum cserét, mivel nem szükséges a különböző típusú, tartalmú dokumentumok levelező rendszeren keresztüli küldözgetése, az ek ellenőrzése, mellékletek letöltése, különböző tárolókon történő cserélgetése, hanem a közvetlen hozzáférés lehetővé teszi a mappák közös használatát. Mindez egyszerűen megvalósítható, ha rendelkezünk a megfelelő jogosultságokkal (a megosztani kívánt mappa, mappák tulajdonosai vagyunk), és ezáltal szabályozhatjuk (korlátozhatjuk, törölhetjük) a mappához történő hozzáférést, a mappa megosztásakor vagy a későbbiekben. Az alábbiakban részletesen leírásra kerül a Novell hálózati mappák megosztási folyamata, a kapcsolatos tevékenységek, amelyek nagy figyelmet, alapvető informatikai ismereteket követelnek, befolyásolják az Egyetem informatikai hálózatának, és az ott tárolt adatoknak a biztonságos tárolását, feldolgozását. Amennyiben kétségeink merülnek fel a mappák megosztásának következményeit illetően, vagy nem teljesen világosak a leírásban megfogalmazottak, keressük meg az ISZK rendszergazdáit és kérjünk segítséget. Figyelem! Széleskörű jogosultságokat adhatunk a megosztással. A felhatalmazott személy teljes mértékben sajátjaként kezelheti a megosztott mappáinkat, amelyekhez mi vele egyidejűleg, továbbra is hozzáférünk. Saját biztonságunk és az esetleges későbbi kellemetlenségek elkerülése érdekében, csak olyan személyeknek adjunk hozzáférést, akikben teljes mértékben megbízunk. A hozzáférési jogosultságok közül csak a szükséges minimumot adjuk meg. Ugyanis a mappák közös használata során nem, vagy csak hosszas utánjárással lehet megállapítani, hogy ki végezte az adott módosítást. Csak az egyetemi hálózaton található felhasználókkal oszthatjuk meg mappáinkat. Különösen nagy figyelem szükséges a megosztott, több felhasználó által elérhető, mappák dokumentumainak párhuzamos (egyidejű) feldolgozásakor, a használat koordinációjához.

2 - 2 - Novell file-rendszerhez rendelhető jogosultságok Az egyes felhasználóknak, felhasználói csoportoknak eltérő jogosultságaik lehetnek a mappában és almappáiban található állományokhoz. A szülő mappához hozzáférő felhasználók alapértelmezetten az almappákhoz is megkapják ugyanazokat a jogosultságokat, amelyek akár szűkíthetők is, pl. felhasználók kizárhatók a jogosult felhasználók közül vagy jogosultságaik módosíthatóak. Az almappák öröklik a főmappa (szülő mappa) tulajdonságait, a hozzáférő, jogosult felhasználók körét és jogosultságaikat. A szélesebb körű hozzáférést igénylő anyagokat a szülő mappába célszerű elhelyezni, mivel az almappák hozzáférési jogosultságait egyszerűbb szűkíteni (a szülő mappához hozzáférő felhasználókat kizárni), mint fordítva. Azaz a szűkebb kör (kevesebb felhasználó) által hozzáférhető anyagokat a könyvtárstruktúra mélyebb részén található almappák egyikébe ajánlott elhelyezni. Rövidítés Jelentés Leírás S R W E C M F A Supervisor (Rendszergazda) Read (Olvasás) Write (Írás) Erase (Törlés) Create (Létrehozás) Modify (Módosítás) File scan (Fájl listázás) Access control (Hozzáférés szabályozás) Teljes felügyeleti jog az adott mappa, almappák és állományai fölött. Kizárólag a hálózati vagy szervezeti rendszergazdák jogosultsága. Csak ők módosíthatják. Mappa: Láthatja a mappa tartalmát. Fájl: Láthatja, olvashatja a fájl tartalmát. Módosítható. Alapértelmezett. Mappa: Módosíthatja a mappa tartalmát, almappákat hozhat létre benne. Fájl: Írhat a fájlba, módosíthatja a tartalmukat. Módosítható. Törölheti a mappa tartalmát és a teljes mappát is. Módosítható. Mappa: Almappákat/fájlokat hozhat létre, másolhat a megosztott mappába. Egy fájlba a létrehozás után még tud írni, de ha már bezárta a fájlt, akkor a továbbiakban már írási jog kell az íráshoz Fájl: Létrehozhat fájlokat, törlés után (ha rendelkezik törlési jogosultsággal) az adott fájlt visszaállíthatja. Módosítható. Módosíthatja a mappa/fájl nevét, attribútumait. Ez a jog nem engedélyezi a tartalom módosítását, ahhoz írási (W) jog kell. Módosítható. Listázási jog, listázhatja, láthatja a mappa és az almappáinak tartalmát. Módosítható. Alapértelmezett. Az adott fájlra/mappárra beállíthatja, módosíthatja a hozzáférési jogokat (az örökölt jogokat - Inherited Rights - is). Módosítható. Figyelem! A megosztott - részére hozzáférhetővé tett - mappákat tovább oszthatja az eredeti tulajdonos hozzájárulása nélkül (csak később szerez tudomást a mappa tovább osztásáról). Azaz gyakorlatilag ugyanazokkal a jogokkal fog rendelkezni, mint a mappa eredeti tulajdonosa.

3 - 3 - Fájl attribútumok Az attribútumok a felhasználóktól függetlenül vonatkoznak a fájlokra, illetve könyvtárakra. Rövidítés Jelentés Leírás A Archive needed A legutóbbi archiválás óta a tartalma megváltozott a fájlnak, ezért a legközelebbi archiválás során szükséges a fájl mentése. Cc Can't compress Helyhiány miatt a rendszer nem tudta tömöríteni az állományt. Csak státuszjelzésre szolgál, nem állítható. Co Compressed Az állományán tömörített. Ci Copy inhibit Nem másolható az állomány (csak Macintosh rendszerben van értelmezve). Di Delete inhibit Nem törölhető. Dc Don't compress Nem tömöríthető. Dm Don't migrate Az állomány nem kerülhet át másodlagos adathordozóra (szalagra, optikai meghajtóra). Ds Don't suballocate A fájl tárolásához szükséges hely foglalásakor a rendszer nem megy a beállított helyfoglalási egység alá, nem használja a rendszer a beépített ilyen célú optimalizálóját. Ic Immediate A fájlt zárás után azonnal tömöríteni kell. compress X Execute only Nem másolható az állomány csak futtatható. H Hidden Rejtett állomány. Közönséges dir parancs során nem látható az állomány. M Migrated Az állományarchiválás folytán átkerült másodlagos tárolóra. N Normal Nincs beállítva semmi különleges attribútum. P Purge immediate Törlést követően az állomány azonnal megsemmisül, azaz nincs lehetőség visszaállítani a törölt állományok közül. Ro Read only Az állomány csak olvasható. Ezt követően a rendszer automatikusan beállítja az Ri és Di attribútumokat is. Rw Read write Az állomány írható és olvasható. Ri Rename inhibit Az állomány nem nevezhető át. Sh Sharable Egyszerre többen tudják olvasásra megnyitni a fájlt. Sy System Rendszer fájl. T Transactional Az állomány a TTS (Transaction Tracking System) tranzakció kezelő és követő rendszer védelme alatt áll. Az így megjelölt fájlokat nem lehet törölni és átnevezni.

4 - 4 - Novell hálózati mappák megosztása, hozzáférési jogok megadása (1. módszer) A teszte felhasználó megosztja az S: hálózati meghajtón található idc mappáját a bemut felhasználóval: 1. A fájlkezelő programban (Windows intéző, Total Commander) az egér jobb billentyűvel kattintsunk a megosztani kívánt mappára és a megjelenő menüben válasszuk a Trustee Rights menüpontot: Windows intézőben: A teszte felhasználó S: meghajtójának elérhetősége a hálózaton: \\USERS-SERVER\USERS\HOME\EXT\

5 - 5 - Total Commanderben: 2. A megjelenő ablakban jelölhetjük ki azokat a felhasználókat, akikkel megosztani szeretnénk a hálózati mappánkat, itt adhatjuk meg a szükséges jogosultságokat, láthatjuk a mappánkhoz hozzáférő felhasználókat, és törölhetjük őket a hozzáférő felhasználók közül, illetve hogy milyen jogosultságok örökíthetők tovább az almappákban. Meghatalmazott felhasználók listája Örökölt jogosultságok és szűrők Jogosultságok megnevezéseinek rövidítése (lásd fentebb) Meghatalmazott felhasználók törlése Választható felhasználók (meghatalmazottak) Adható jogosultságok megnevezései (lásd fentebb)

6 A választható felhasználók listájában megkeressük, egérrel megjelöljük és az Add billentyű leütésével (vagy az egér bal billentyű dupla kattintásával) kijelöljük a megosztandó mappánkhoz hozzáférhető felhasználókat: A Novell alapértelmezésben a mappa tartalmának listázási (F-File Scan) és a fájl olvasási jogokat (R-Read) adja meg, amelyeket az egér használatával (a megfelelő betű alatti jelölőnégyzetre kattintva) szükség szerint módosíthatunk. Lásd a 2. oldalon található táblázatot. Az 3. lépés ismétlésével jelölhetjük ki a megosztott mappához hozzáférési jogokkal felhatalmazott felhasználókat, módosíthatjuk jogosultságaikat, vagy törölhetjük őket a meghatalmazottak listájáról. Az itt megadott jogosultságok a megosztott mappa teljes tartalmára vonatkoznak. Amennyiben több fájlt, mappát és ugyanolyan jogosultságokkal szeretnénk megosztani, azt a Combine Multiple Trustees jelölőnégyzet megjelölésével tehetjük. Ha már korábban, de nem azonos jogosultságokkal megosztott fájlok, mappák jogosultságait szeretnénk azonossá tenni, ezt szintén a a Combine Multiple Trustees jelölőnégyzet megjelölésével tehetjük meg. Figyelem! Saját biztonságunk és az esetleges későbbi kellemetlenségek elkerülése érdekében, csak olyan személyeknek adjunk hozzáférést, akikben teljes mértékben megbízunk. A hozzáférési jogosultságok közül csak a szükséges minimumot adjuk meg, alapértelmezésben RF (olvasási, listázási jog). Amennyiben csoportmunka, projektek keretében akarjuk megosztani a mappát, a tartalmát egyidejűleg többen is használni, módosítani fogják, akkor a meghatalmazott személyeknek ( Trustees ) az RWECMF jogokat mind meg kell adni, ugyanis az alkalmazott programok, rendszerek a fájlok feldolgozása (módosítása, használata) folyamán olyan tevékenységeket végeznek (ideiglenes fájlok létrehozása, törlése), amelyek helyes végrehajtásához szükségesek lehetnek ezek. Az A (Access control/hozzáférés szabályozás) jog megadása különös körültekintést igényel, mivel ezzel lehetőséget adunk az általunk felhatalmazott személynek a hozzáférési jog tudtunk és hozzájárulásunk nélküli továbbadásához, a mappa teljes tartalmához történő teljes jogosultságú hozzáféréshez.

7 Az Alkalmaz gombra kattintással véglegesíthetjük a jogok megadását, vagy a meghatalmazott felhasználók törlését. 5. A Bezárás gombra kattintással fejezzük be a mappa megosztásának, a megosztás törlésének folyamatát. Novell hálózati mappák megosztása, hozzáférési jogok megadása (2. módszer) A teszte felhasználó megosztja az S: hálózati meghajtón található idc mappáját a bemut felhasználóval: 1. A fájlkezelő programban (Windows intéző, Total Commander) az egér jobb billentyűvel kattintsunk a megosztani kívánt mappára és a megjelenő menüben válasszuk a Tulajdonságok menüpontot: Windows intézőben: A teszte felhasználó S: meghajtójának elérhetősége a hálózaton: \\USERS-SERVER\USERS\HOME\EXT\ 2. A megjelenő Tulajdonságok ablakban válasszuk a Novell Rights lapot, ahol a fentebb ismertetett módon jelölhetjük ki azokat a felhasználókat, akikkel megosztani szeretnénk a hálózati mappánkat.

8 - 8 - Novell hálózati fájlok megosztása, hozzáférési jogok megadása A teszte felhasználó megosztja az S: hálózati meghajtón található idc mappájában található dok2 word dokumentumot a bemut felhasználóval: 1. A fájlkezelő programban (Windows intéző, Total Commander) az egér jobb billentyűvel kattintsunk a megosztani kívánt mappára és a megjelenő menüben válasszuk a Tulajdonságok menüpontot: Windows intézőben: A teszte felhasználó S: meghajtóján található idc mappa elérhetősége a hálózaton: \\USERS-SERVER\USERS\HOME\EXT\idc 2. A megjelenő Tulajdonságok ablakban válasszuk a Novell Rights lapot, ahol a fentebb ismertetett módon jelölhetjük ki azokat a felhasználókat, akikkel megosztani szeretnénk az Egyetem hálózatán található fájlunkat, akiknek szeretnénk hozzáférést biztosítani az adott fájlhoz.

9 - 9 - Hozzáférés a megosztott hálózati mappához Miután kijelöltük a hálózati mappánkhoz hozzáférhető személyeket, és meghatároztuk a jogosultságaikat az ő számítógépeiken (jelen esetben a bemut felhasználó számítógépén) elérhetővé lehet/kell tenni a megosztott mappákat az alábbiak szerint: 1. Közölni kell a megosztott hálózati mappa elérhetőségének útvonalát. A felhasználók könyvtárai az Egyetem hálózatán az alábbi útvonalon érhetők el: \\Users-server\users\Home\[konténer]\[felhasználónév]\[könyvtár] ahol: konténer= UNI vagy EXT, felhasználónév= a könyvtár tulajdonosának felhasználóneve, könyvtár= a megosztott könyvtár neve, pl. az EXT konténerben található teszte felhasználó idc könyvtárának elérési útvonala az Egyetem hálózatán: \\Users-server\users\Home\Ext\TeszteE\idc A hálózati útvonal kiolvasására a legegyszerűbb lehetőség a Windows intézőben vagy a Total Commanderben miután egérrel kijelöltük a megosztani kívánt mappát és a fejlécben megjelenik az elérési útvonal, amit kimásolhatunk és elküldhetünk a felhatalmazni kívánt felhasználónak. 2. A megosztott mappa folyamatos elérésének legegyszerűbb módja, ha egy betűjelet (ún. meghajtót) rendelünk a megosztott hálózati mappához, az alábbiak szerint: A Windows intézőben: az intéző baloldalán a ikonra kattintunk, majd az intéző főmenüjében a Hálózati meghajtó csatlakoztatása menüpontot választjuk:

10 A Total Commanderben: a főmenü Hálózat/Hálózati kapcsolat menüpontot választjuk: 3. Innentől kezdve a hozzárendelés menete megegyezik. A Meghajtó: legördülő menüben kiválasztunk egy szabad meghajtót, pl. Z:, amihez hozzárendeljük a megosztott mappát. A Windows alapértelmezésben az első szabad betűt jelöli ki a meghajtónak, amelyet ajánlott elfogadni, de szükség esetén akár módosíthatunk is.

11 Figyelem! Az Egyetem rendszergazdái a közös tárterületek eléréséhez már több meghajtó azonosítót felhasználtak. Ezeket a meghajtókat nem javasolt választani, felülírni, mivel ebben az esetben az felülíródik, és innentől fogva nem fogjuk elérni eredetileg (pl. az S: meghajtó azonosítóval jelölt saját anyagok mentésére) kijelölt tárterületet. Ha véletlenül mégis elkövetjük ezt a hibát, akkor a Windows hibaüzenetben figyelmeztet erre. Ha továbbra is módosítani akarjuk a már foglalt (pl. S: ) meghajtó által mutatott tárterület elérhetőségét, akkor az Igen gombot üssük le, és ezentúl az új területre fog mutatni a meghajtó. Ha mégsem akarjuk módosítani, akkor a Nem gombot üssük le, és jelöljünk ki egy új meghajtó azonosító betűt, ezúttal a szabadon lévő betűk közül.

12 A Mappa: sorba vagy beírjuk a megosztott hálózati mappa pontos elérési útvonalát vagy a Tallózás gombra kattintva megkeressük azt: A Bejelentkezéskor újracsatlakoztatás jelölőnégyzet alapértelmezésben bejelölve, ami azt jelenti, hogy a Windows opreációs rendszer a számítógép indításakor automatikusan csatlakoztatja a megosztott mappát, és nem kell ismételten elvégezni a hozzárendelés hosszas műveleteit.

13 Az OK és a Befejezés gombok leütésével fejezzük be a megosztott mappa hozzárendelését. A mappa meghajtó betűjele megjelenik a választható meghajtók között: Amennyiben a könyvtár megosztása során a Novell Rights oldalon (lásd fentebb) a könyvtár tulajdonosa megadta részünkre a mappa nevének, attribútumainak módosítási jogait (M-Modify), akkor a könyvtár tulajdonságok/általános, illetve a tulajdonságok/novell Info lapon látható attribútumok/jellemzők beállításával módosíthatjuk a könyvtár attribútumait, kezelési lehetőségeit (a magyarázatukat lásd a 3. oldalon):

14 Hozzáférés a megosztott hálózati fájlhoz A megosztott fájlhoz történő hozzáférést, hozzárendelést az előzőleg leírt módon végezhetjük. A hozzárendelés után a használt fájlkezelő programban (Windows intéző, Total Commander) a kiválasztott meghajtó betűjelre kattintva láthatjuk a megosztott fájlokat (a hálózati könyvtár többi nem megosztott elemét nem láthatjuk). Amennyiben a fájl megosztása során a Novell Rights oldalon (lásd fentebb) a fájl tulajdonosa megadta részünkre a fájl nevének, attribútumainak módosítási jogait (M-Modify), akkor a fájl tulajdonságok/általános, illetve a tulajdonságok/novell Info lapon látható attribútumok/jellemzők beállításával módosíthatjuk a fájl attribútumait, kezelési lehetőségeit (a magyarázatukat lásd a 3. oldalon):

15 Mappa örökletes jogainak megjelenítése, módosítása Az Inherited Rights and Filters menüpontban kérdezhetjük le a tulajdonos és a hozzáférésre meghatalmazott személyeket a jogosultságaikkal. A jogosultságokat az almappák és akár az egyes fájlok viszonylatában is módosíthatjuk. A mappa és az almappa szintjén beállított jogosultságok az alattuk található összes almappára (gyermekre), és fájlra öröklődnek. A rendszergazdai jogosultságok (S-Supervisor) csak a magasabb szintű, Novell rendszergazdai jogosultságokkal módosíthatóak. A betekintési jogok megtekintése, módosítása: 1. A fájlkezelő programban (Windows intéző, Total Commander) az egér jobb billentyűvel kattintsunk a kívánt mappára és a megjelenő menüben válasszuk a Inherited Rights and Filters menüpontot. 2. A megjelent ablakban láthatjuk a kijelölt mappa és a szülő mappa ( Trustees Inherited from Selected Item and Parent Directories ) viszonylatában meghatalmazott felhasználókat és jogosultságaikat. A jogosultságok leírását lásd fentebb, a 2. oldalon. A módosítható jogosultságokat a világos jelölőnégyzetek jelölik, a nem módosíthatóak szürke háttérben jelennek meg. A mappa tulajdonosa a legalsó sorban látható.

16 A View Trustees Below Directory gombra kattintva láthatjuk az aktuálisan kiválasztott mappa almappái viszonylatában jogosultságokkal rendelkező meghatalmazottakat/felhasználókat: A View Trustees Above Directory gombra kattintva visszatérünk az előző képernyőre. 3. Ha megkaptuk a hozzáférési kontroll jogokat (A-Access Control, a jelölőnégyzetek fehér színnel jelennek meg), akkor módosíthatjuk a jogosultságokat. Ellenkező esetben a jelölőnégyzetek szürke színnel jelennek meg. Az egérrel kijelöljük a módosítani kívánt meghatalmazottat (felhasználót), majd a megfelelő betű alatti jelölőnégyzetre kattintva módosíthatjuk az adott jogosultságot. Set All : kijelölt személy részére az összes jogosultságának beállítása; Clear All : kijelölt személy összes jogosultságának törölése; Remove Trustee : a kijelölt meghatalmazott személy törlése a meghatalmazottak listájáról; 4. Az Apply gombra kattintással véglegesíthetjük a jogosultságok módosítását, a meghatalmazott felhasználók törlését. 5. A OK vagy Close gombra kattintással fejezzük be a módosítási folyamatot.

17 Törölt fájl visszaállítása (Salvage Files) A Novell hálózatról törölt fájlok, könyvtárak nem a Windows Lomtárba kerülnek, hanem a Novell kezeli őket, így az esetleges visszaállításuk sem lehetséges a megszokott módon. Erre szolgál a Salvage Files parancs: 1. A fájlkezelő programban (Windows intéző, Total Commander) az egér jobb billentyűvel kattintsunk arra a mappára, amelynek törölt elemeit vissza akarjuk állítani, és a megjelenő menüben válasszuk a Salvage Files menüpontot. Választott mappa elérési útvonala az Egyetem hálózatán A megjelenő ablakban láthatók a választott mappából törölt almappák és fájlok. Csak közvetlenül a mappából törölt almappák és fájlok láthatók, állíthatók vissza. A mappa almappáiból törölt almappák, fájlok csak annak a szülő mappa/almappa kiválasztása után állíthatók vissza, ahonnan töröltük őket. Soronként olvasható többek között a törölt elem (mappa vagy fájl) neve, a törlés dátuma, a törlést végző felhasználó neve, a tulajdonos felhasználó neve, a létrehozás dátuma, stb. Ezáltal ellenőrizhetjük, hogy ki hozta létre, illetve ki törölte az adott fájlt. 2. A visszaállítandó fájlokat kiválaszthatjuk egyesével vagy akár többet is kijelölhetünk. Az egér bal billentyűvel egyesével jelölhetjük ki a visszaállítandó fájlokat. Ha a törölt fájlok listáján egymás után látható fájlokat akarunk visszaállítani, akkor az egér bal billentyű leütésével kijelölhetjük ez első, míg a Shift+egér bal billentyű leütésével az utolsó fájlt. A Ctrl+egér bal billentyű leütésével több visszaállítandó fájlt, egyesével, is kijelölhetünk. Ha az összes törölt fájl szeretnénk visszaállítani, akkor azt - a fájlok kijelölése nélkül - a Salvage All billentyű leütésével tehetjük meg. Salvage file : kijelölt fájlok visszaállítása; Salvage All : a mappa törölt fájlok listáján látható összes törölt fájljának visszaállítása; Refresh : a törölt fájlok listájának frissítése; Close : ablak bezárása.

18 Törölt fájlok végleges törlése (Purge Files) A törölt fájlok, könyvtárak nem a Windows Lomtárba kerülnek, hanem a Novell kezeli őket, és innen a Purge Files parancs segítségével törölhetjük őket véglegesen A törlést a következő módok egyikén lehet végrehajtani: - Fájl attribútumok beállításával. Ha nem akarjuk, hogy egy fájl, a törlés után visszaállítható legyen, akkor ezt - a Purge immediate, végleges törlés attribútum beállításával - jelezhetjük a Novell rendszernek. - A Novell rendszergazda beállíthat egy időkorlátot, amely végeztével a Novell rendszer automatikusan és véglegesen törli a felhasználók által törölt fájlokat, mappákat. - Kézzel, a Purge Files parancs segítségével, az alábbiak szerint: 1. A fájlkezelő programban (Windows intéző, Total Commander) az egér jobb billentyűvel kattintsunk arra a mappára, amelynek törölt elemeit véglegesen törölni akarjuk, és a megjelenő menüben válasszuk a Purge Files menüpontot. Választott mappa elérési útvonala az Egyetem hálózatán Figyelmeztetés, hogy az Igen gomb választásával a megjelölt fájl(ok) véglegesen, visszaállíthatatlanul törlődnek. A megjelenő ablakban láthatók a kijelölt mappából törölt almappák és fájlok. Csak közvetlenül a választott mappából törölt almappák és fájlok láthatók. Soronként olvasható többek között a törölt elem (mappa vagy fájl) neve, a törlés dátuma, a törlést végző felhasználó neve, a tulajdonos fel használó neve, a létrehozás dátuma, stb. Ezáltal ellenőrizhetjük, hogy ki hozta létre, illetve ki törölte az adott fájlt. 2. A törölni kívánt fájlokat kiválaszthatjuk egyesével vagy akár többet is kijelölhetünk. Az egér bal billentyűvel, egyesével jelölhetjük ki a fájlokat. Ha a törölt fájlok listáján egymás után látható fájlokat akarunk törölni, akkor az egér bal billentyű leütésével kijelölhetjük ez első, míg a Shift+egér bal billentyű leütésével az utolsó fájlt. A Ctrl+egér bal billentyű leütésével több törlendő fájlt, egyesével, is kijelölhetünk. Ha az összes törölt fájl szeretnénk végleges törölni, akkor azt - a fájlok kijelölése nélkül - a Purge All billentyű leütésével tehetjük meg. Purge file : kijelölt fájlok végleges törlése; Purge All : a mappa törölt fájlok listáján látható összes törölt fájljának végleges törlése; Purge Subdirectories : a mappa törölt fájlok listáján látható összes törölt fájljának és az összes törölt almappájának végleges törlése; Refresh : a törölt fájlok listájának frissítése; Close : ablak bezárása.

Bejelentkezés az egyetemi hálózatba és a számítógépre

Bejelentkezés az egyetemi hálózatba és a számítógépre - 1 - Bejelentkezés az egyetemi hálózatba és a számítógépre 1. lépés: az Egyetem Novell hálózatába történő bejelentkezéskor az alábbi képernyő jelenik meg: az első sorban a felhasználónevet, a második

Részletesebben

18. témakör. Jogosultságok (Windows és Linux jogosultságok összehasonlítása, helyi és megosztási jogosultságok)

18. témakör. Jogosultságok (Windows és Linux jogosultságok összehasonlítása, helyi és megosztási jogosultságok) 18. témakör Jogosultságok (Windows és Linux jogosultságok összehasonlítása, helyi és megosztási jogosultságok) A Windows és Linux operációsrendszerek között kicsi felépítési különbségek vannak, például

Részletesebben

Mappák megosztása a GroupWise-ban

Mappák megosztása a GroupWise-ban - 1 - Fő me nü Mappák megosztása a GroupWise-ban Amennyiben a feladataink végzése szükségessé teszi, lehetővé tehetjük, hogy a GroupWise rendszerben tárolt személyes mappáinkat, az ott található tételeket

Részletesebben

Hálózati operációs rendszerek II. OES biztonsági rendszere

Hálózati operációs rendszerek II. OES biztonsági rendszere Hálózati operációs rendszerek II. OES biztonsági rendszere OES biztonsági rendszere Többszintű rendszer Bejelentkezés Fájlrendszer edirectory Public Key Infrastructure (PKI) Szerver konzol Autentikáció

Részletesebben

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak.

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. Mappakezelés WINDOWS-7 A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. A PC legnagyobb mappája, amely az összes többi mappát is magában foglalja,

Részletesebben

Levél olvasása, műveletek a levelekkel

Levél olvasása, műveletek a levelekkel 1 Levél olvasása, műveletek a levelekkel Üzeneteink legegyszerűbb és leggyorsabb áttekintésére a Betekintőt használhatjuk. Segítségével időt spórolhatunk meg, mert nem szükséges minden egyes tételt megnyitni,

Részletesebben

Hálózati operációs rendszerek II. Novell Netware 5.1 Netware fájlrendszer

Hálózati operációs rendszerek II. Novell Netware 5.1 Netware fájlrendszer Hálózati operációs rendszerek II. Novell Netware 5.1 Netware fájlrendszer 1 Hagyományos Netware kötetek Jellemzők Mérete alapvetően befolyásolja a mount -olási időt és a cache memória méretét Néhányszor

Részletesebben

ElitBÉR bérrendszer telepítése hálózatos környezetben

ElitBÉR bérrendszer telepítése hálózatos környezetben ElitBÉR bérrendszer telepítése hálózatos környezetben Figyelem! Az adatvesztés elkerülése érdekében a program telepítése előtt győződjön meg arról, hogy a számítógépen még nincs telepítve adott évi ElitBÉR

Részletesebben

Hiteles elektronikus postafiók Perkapu

Hiteles elektronikus postafiók Perkapu Hiteles elektronikus postafiók Perkapu 2018.10.27. Tartalom Bevezetés...2 Bejelentkezés a Hiteles Elektronikus Postafiókba...2 Perkapu tárhely kiválasztása...2 Beérkezett üzenetek...3 Dokumentumletöltés...4

Részletesebben

Hiteles Elektronikus Postafiók

Hiteles Elektronikus Postafiók NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. H-1081 Budapest, Csokonai utca 3. Hiteles Elektronikus Postafiók Tárhely adminisztráció 2018.05.07. v.1.2. TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2. BEJELENTKEZÉS

Részletesebben

CIB Internet Bank asztali alkalmazás Hasznos tippek a telepítéshez és a használathoz Windows operációs rendszer esetén

CIB Internet Bank asztali alkalmazás Hasznos tippek a telepítéshez és a használathoz Windows operációs rendszer esetén CIB Internet Bank asztali alkalmazás Hasznos tippek a telepítéshez és a használathoz Windows operációs rendszer esetén A CIB Internet Bankba való webes felületen keresztül történő belépés az Oracle által

Részletesebben

Kéretlen levelek, levélszemét, spamek kezelése a GroupWise-ban

Kéretlen levelek, levélszemét, spamek kezelése a GroupWise-ban - 1 - Fő me nü Kéretlen levelek, levélszemét, spamek kezelése a GroupWise-ban Az Egyetem GroupWise levelező rendszerébe irányuló levelek közül az értéktelen levélszemét szűrése központilag történik. Azonban

Részletesebben

ClicXoft programtálca Leírás

ClicXoft programtálca Leírás ClicXoft programtálca Leírás Budapest 2015 Bevezetés A ClicXoft programok bár önálló programok közös technológia alapon lettek kifejlesztve. Emellett közös tulajdonságuk, hogy a hasonló funkciókhoz ugyanaz

Részletesebben

Novell és Windows7 bejelentkezési jelszavak módosítása

Novell és Windows7 bejelentkezési jelszavak módosítása 1 Novell és Windows7 bejelentkezési jelszavak módosítása A jelszavak használatáról a Nemzeti Közszolgálati Egyetem informatikai és kommunikációs hálózata használatának és üzemeltetésének szabályai, abban

Részletesebben

PÉNZTÁR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

PÉNZTÁR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV PÉNZTÁR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV 4S SOFTWARE KFT 3523 MISKOLC PF.: 71 4ssoftware@4ssoftware.hu Preisler Ferenc Robonyi Teréz TEL.: 46/324-643 20/360-8478 20/980-8864 1. A PROGRAM TELEPÍTÉSE ÉS INDÍTÁSA Lehetőség

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ VÉRADÁS IDŐPONT SZERKESZTŐ (verzió: 1.2) 2013. április 1. Tartalomjegyzék 1. Telepítés és indítás... 3 2. Frissítés... 3 3. Beállítás... 4 4. Felület... 4 5. Véradó helyszínek...

Részletesebben

Választó lekérdezés létrehozása

Választó lekérdezés létrehozása Választó lekérdezés létrehozása A választó lekérdezés egy vagy több rekordforrásból származó adatokat jelenít meg. A választó lekérdezések a táblák, illetve az adatbázis tartalmát nem változtatják meg,

Részletesebben

Munka a fájlokkal. Az általánosan használt fájltípusok. Programfájlok. Adatfájlok

Munka a fájlokkal. Az általánosan használt fájltípusok. Programfájlok. Adatfájlok Az általánosan használt fájltípusok A háttértárakon tárolt adathalmazokat fájloknak (állományoknak) nevezzük. A fájlokat két csoportba soroljuk. Az indítható, futtatható programokat tartalmazó fájlokat

Részletesebben

ECDL Operációs rendszerek Miazön által használt számítógép operációs rendszere és annak verziószáma? Windows XP 1 Hány MB az ön által használt számítógépbe épített RAM? Sajátgépen jobb egérgomb / Tulajdonságok

Részletesebben

Belépés a GroupWise levelező rendszerbe az Internet felől

Belépés a GroupWise levelező rendszerbe az Internet felől 1 Belépés a GroupWise levelező rendszerbe az Internet felől A GroupWise levelező szolgáltatás web felelületről, az Internet felől az Egyetem honlapjáról is elérhető, az alábbi linken: www.uni-nke.hu WEBMAIL-NKE

Részletesebben

Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó

Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó Program telepítése Az abevjava_install.jar indításával telepíthető a nyomtatványkitöltő program. A program elindítása után közvetlenül az alábbi képernyő jelenik

Részletesebben

TERKA Törvényességi Ellenőrzési Rendszer Kiegészítő Alkalmazás

TERKA Törvényességi Ellenőrzési Rendszer Kiegészítő Alkalmazás TERKA Törvényességi Ellenőrzési Rendszer Kiegészítő Alkalmazás Telepítési leírás 1.0.0.8 verzió A dokumentum készült: 2004. július 1. Utolsó módosítás időpontja: 2004. június 21. A dokumentumot készítette:

Részletesebben

Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt

Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt segédlet A Szilipet programok az adatok tárolásához Firebird adatbázis szervert használnak. Hálózatos

Részletesebben

Állomány (fájl) = összetartozó adathalmaz, program, melyet a számítógép egyetlen egységként kezel.

Állomány (fájl) = összetartozó adathalmaz, program, melyet a számítógép egyetlen egységként kezel. Állományműveletek Állomány (fájl) = összetartozó adathalmaz, program, melyet a számítógép egyetlen egységként kezel. Azonosítása: név (max.256 karakter). (pont) kiterjesztés (típusjel, általában 3 karakter)

Részletesebben

Memeo Instant Backup Rövid útmutató. 1. lépés: Hozza létre ingyenes Memeo fiókját. 2. lépés: Csatlakoztassa a tárolóeszközt a számítógéphez

Memeo Instant Backup Rövid útmutató. 1. lépés: Hozza létre ingyenes Memeo fiókját. 2. lépés: Csatlakoztassa a tárolóeszközt a számítógéphez Bevezetés A Memeo Instant Backup egyszerű biztonsági másolási megoldás, mely nagy segítséget nyújt a bonyolult digitális világban. A Memeo Instant Backup automatikus módon, folyamatosan biztonsági másolatot

Részletesebben

Easton420. Automata Telefon hangrögzítő. V 6.0 Telepítése Windows XP rendszerre

Easton420. Automata Telefon hangrögzítő. V 6.0 Telepítése Windows XP rendszerre Easton420 Automata Telefon hangrögzítő V 6.0 Telepítése Windows XP rendszerre A mellékelt telepítő CD-t helyezze a számítógép lemez olvasó egységbe, várja meg az automatikus indítási képernyőt. Majd válassza

Részletesebben

Backup Premium Rövid útmutató

Backup Premium Rövid útmutató A programról A Memeo Backup Premium egyszerű biztonsági másolási megoldás, mely nagy segítséget nyújt a bonyolult digitális világban. Az értékes, érzékeny dokumentumokról automatikus biztonsági másolatot

Részletesebben

Windows mappaműveletek

Windows mappaműveletek Windows mappaműveletek Windows 7 / 10 Források: http://www.akonyv.hu/windows_elemei/windows_7_mappa_allomany_es_lemezkezeles_minta.pdf http://www2.akg.hu/info/erettsegi/szobeli/10.html Windows Intéző felépítése

Részletesebben

15.4.2b Laborgyakorlat: Mappa és nyomtató megosztása, a megosztási jogok beállítása

15.4.2b Laborgyakorlat: Mappa és nyomtató megosztása, a megosztási jogok beállítása 15.4.2b Laborgyakorlat: Mappa és nyomtató megosztása, a megosztási jogok beállítása Bevezetés Nyomtasd ki a feladatlapot és oldd meg a feladatokat! Ezen a laborgyakorlaton egy mappát fogunk létrehozni

Részletesebben

Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver

Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver Telepítési leírás verzió: 1.33 2017.10.05. 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2. KEAASZ TELEPÍTÉSE... 3 3. A KEAASZ ALKALMAZÁS ELTÁVOLÍTÁSA...

Részletesebben

Dropbox - online fájltárolás és megosztás

Dropbox - online fájltárolás és megosztás Dropbox - online fájltárolás és megosztás web: https://www.dropbox.com A Dropbox egy felhő-alapú fájltároló és megosztó eszköz, melynek lényege, hogy a különböző fájlokat nem egy konkrét számítógéphez

Részletesebben

A TERC VIP költségvetés-készítő program telepítése, Interneten keresztül, manuálisan

A TERC VIP költségvetés-készítő program telepítése, Interneten keresztül, manuálisan Telepítés internetről A TERC VIP költségvetés-készítő program telepítése, Interneten keresztül, manuálisan Új szolgáltatásunk keretén belül, olyan lehetőséget kínálunk a TERC VIP költségvetéskészítő program

Részletesebben

Levelezési beállítások

Levelezési beállítások Levelezési beállítások Tartalomjegyzék 1 2 2.1 2.2 2.3 2.4 3 Általános információk...2 Beállítások Windows alatt...2 Thunderbird beállítások...2 Microsoft Outlook 2010 beállítások...6 Androidos beállítások...10

Részletesebben

VarioFace dokumenta cio

VarioFace dokumenta cio VarioFace dokumenta cio Tartalom Felhasználói dokumentáció... 2 1. A program felépítése... 2 1.1. Vario csatlakoztatása... 2 1.2. Főablak... 3 1.3. Képkijelölő ablak... 4 2. A program használata... 4 2.1.

Részletesebben

BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év

BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év Ajánlott konfiguráció A program hardverigénye: Konfiguráció: 2800 MHz processzor 512 Mbyte memória (RAM) / Szerver gépen 1G memória (RAM) Lézernyomtató

Részletesebben

Bejelentkezés az egyetemi hálózatba és a számítógépre

Bejelentkezés az egyetemi hálózatba és a számítógépre - 1 - Bejelentkezés az egyetemi hálózatba és a számítógépre 1. lépés: az Egyetem Novell hálózatába történő bejelentkezéskor az alábbi képernyő jelenik meg: az első sorban a felhasználónevet, a második

Részletesebben

A Perkapun keresztül a gazdálkodó szervezetek és a jogi képviselővel eljáró felek nyújthatják be beadványaikat. A szolgáltatást kizárólag

A Perkapun keresztül a gazdálkodó szervezetek és a jogi képviselővel eljáró felek nyújthatják be beadványaikat. A szolgáltatást kizárólag Tartalom 1. Bevezető...2 2. Online regisztrációs felület elérése...2 3. Perkapu nyitása...2 4. Ügykezelő(k) hozzáadása...5 5. Ügykezelői jelszó módosítása...6 6. Ügykezelő törlése...7 7. Főkapcsolattartói

Részletesebben

A program telepítése

A program telepítése program telepítése Töltse le a telepítőt a www.kocheskochkft.hu internetes oldalról. Programjaink menü alatt válassza a Egyszerűsített foglalkoztatással kapcsolatos nyilvántartás programot, kattintson

Részletesebben

Thermo1 Graph. Felhasználói segédlet

Thermo1 Graph. Felhasználói segédlet Thermo1 Graph Felhasználói segédlet A Thermo Graph program a GIPEN Thermo eszközök Windows operációs rendszeren működő grafikus monitorozó programja. A program a telepítést követően azonnal használható.

Részletesebben

FTP Az FTP jelentése: File Transfer Protocol. Ennek a segítségével lehet távoli szerverek és a saját gépünk között nagyobb állományokat mozgatni. Ugyanez a módszer alkalmas arra, hogy a kari web-szerveren

Részletesebben

A nyomtatókkal kapcsolatos beállításokat a Vezérlőpulton, a Nyomtatók mappában végezhetjük el. Nyomtató telepítését a Nyomtató hozzáadása ikonra

A nyomtatókkal kapcsolatos beállításokat a Vezérlőpulton, a Nyomtatók mappában végezhetjük el. Nyomtató telepítését a Nyomtató hozzáadása ikonra Nyomtató telepítése A nyomtatókkal kapcsolatos beállításokat a Vezérlőpulton, a Nyomtatók mappában végezhetjük el. Nyomtató telepítését a Nyomtató hozzáadása ikonra duplán kattintva kezdeményezhetjük.

Részletesebben

PTR - Pénzbeli és Természetbeni ellátások Rendszere Migrációs RGYK-s ügyek Módosítása és törlése funkció használata

PTR - Pénzbeli és Természetbeni ellátások Rendszere Migrációs RGYK-s ügyek Módosítása és törlése funkció használata PTR - Pénzbeli és Természetbeni ellátások Rendszere Migrációs RGYK-s ügyek Módosítása és törlése funkció használata Felhasználói kézikönyv 2015. 02. 14. TÁMOP 5.4.2-12/1-2012-0001 Nemzeti Rehabilitációs

Részletesebben

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése Táblázatok Táblázatok beszúrása A táblázatok sorokba és oszlopokba rendezett téglalap alakú cellákból épülnek fel. A cellák tartalmazhatnak képet vagy szöveget. A táblázatok használhatók adatok megjelenítésére,

Részletesebben

Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver

Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver Felhasználói leírás verzió: 1.0 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2. ALAPKÉPERNYŐ... 3 3. MENÜSZERKEZET... 3 4. DOKUMENTUM ALÁÍRÁSA... 4

Részletesebben

DKÜ ZRT. A Portál rendszer felületének általános bemutatása. Felhasználói útmutató. Támogatott böngészők. Felületek felépítése. Információs kártyák

DKÜ ZRT. A Portál rendszer felületének általános bemutatása. Felhasználói útmutató. Támogatott böngészők. Felületek felépítése. Információs kártyák A Portál rendszer felületének általános bemutatása Felhasználói útmutató Támogatott böngészők Internet Explorer 9+ Firefox (legújabb verzió) Chrome (legújabb verzió) Felületek felépítése Információs kártyák

Részletesebben

Microsec Számítástechnikai Fejlesztő zrt. Microsec web-szignó. Felhasználói útmutató. ver Budapest, július 06.

Microsec Számítástechnikai Fejlesztő zrt. Microsec web-szignó. Felhasználói útmutató. ver Budapest, július 06. Microsec Számítástechnikai Fejlesztő zrt. Microsec web-szignó Felhasználói útmutató ver. 1.2 Budapest, 2018. július 06. Tartalomjegyzék 1 A szolgáltatás használata... 3 2 Az web-szignó felülete és főbb

Részletesebben

A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése

A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése Telepítő fájl letöltése honlapunkról A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése A honlapunkon (www.novitax.hu) található telepítő fájlt (novitax2007-setup.exe) le kell tölteni a számítógép egy

Részletesebben

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv A kézikönyv használata Mielőtt elindítaná és használná a szoftvert kérjük olvassa el figyelmesen a felhasználói kézikönyvet! A dokumentum nem sokszorosítható illetve

Részletesebben

J-N-SZ Megyei Hámori András SZKI és SZI 1168 - szóbeli

J-N-SZ Megyei Hámori András SZKI és SZI 1168 - szóbeli Tétel_13 vállalatánál adatbiztonsági okokból biztonsági mentések alkalmazását veszik fontolóra. Az Ön feladata, hogy a döntéshozók számára ismertesse a különböző biztonsági mentéseket, azok előnyeit és

Részletesebben

Ablak és ablakműveletek

Ablak és ablakműveletek Ablak és ablakműveletek 1. Jelölje meg az igaz állításokat! A. A képen egy ablakot lehet látni. B. A Windows operációs rendszerben a mappák és programok ablakokban nyílnak meg. C. Egyszerre csak egy ablakot

Részletesebben

Merevlemez üzembe helyezése, particionálása

Merevlemez üzembe helyezése, particionálása Merevlemez üzembe helyezése, particionálása (gyakorlati) A meghajtók és partíciók fogalma A meghajtó egy fizikai tárolóeszközt, például a merevlemez-meghajtó vagy a cserélhető USB-meghajtó. A partíció

Részletesebben

Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon:

Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon: Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon: 1. Belépés a szerkesztőfelületre A következő webcímre belépve - http://www.zalaegerszeg.hu/licoms/login - megjelenik a szerkesztőfelület beléptető ablaka,

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Educatio Társadalmi és Szolgáltató Nonprofit Kft. Delegált Admin felület Felhasználói kézikönyv 2012.06.27. Dokumentum állapota: Tervezet Verzió: 0.1.0 Tartalomjegyzék Tartalom 1. Bevezetés... 3 2. Elérés...

Részletesebben

A számítógép beállításainak megváltoztatása

A számítógép beállításainak megváltoztatása Megjelenés és témák Először tekintsük át, hogy hogyan lehet a képernyőn megjelenő elemek küllemét módosítani. Válasszuk a Start menü Vezérlőpultban a Megjelenés és témák hivatkozást. Itt kattintsunk a

Részletesebben

Mobil Partner telepítési és használati útmutató

Mobil Partner telepítési és használati útmutató Mobil Partner telepítési és használati útmutató Tartalom Kezdeti lépések... 2 Telepítés... 2 A program indítása... 6 Mobile Partner funkciói... 7 Művelet menü... 7 Kapcsolat... 7 Statisztika... 8 SMS funkciók...

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv a WEB EDInet rendszer használatához

Felhasználói kézikönyv a WEB EDInet rendszer használatához Felhasználói kézikönyv a WEB EDInet rendszer használatához A WEB EDInet rendszer használatához internet kapcsolat, valamint egy internet böngésző program szükséges (Mozilla Firefox, Internet Explorer).

Részletesebben

Telenor Webiroda. Kezdő lépések

Telenor Webiroda. Kezdő lépések Telenor Webiroda Kezdő lépések Virtuális Tárgyaló Tartalom 1. Bevezetés...2 2. A szolgáltatás elérése és a kliensprogram letöltése...3 3. A kliensprogram telepítése...6 4. A Virtuális Tárgyaló használatba

Részletesebben

Az operációs rendszer fogalma

Az operációs rendszer fogalma Készítette: Gráf Tímea 2013. október 10. 1 Az operációs rendszer fogalma Az operációs rendszer olyan programrendszer, amely a számítógépekben a programok végrehajtását vezérli. 2 Az operációs rendszer

Részletesebben

DebitTray program Leírás

DebitTray program Leírás DebitTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés Egy-egy kintlévőséghez tartozó határidő elmulasztásának komoly következménye lehet. Éppen ezért a Kintlévőség kezelő program főmenü ablakában a program

Részletesebben

Gyorsított jegybeírás. Felhasználói dokumentáció verzió 2.0.

Gyorsított jegybeírás. Felhasználói dokumentáció verzió 2.0. Gyorsított jegybeírás Felhasználói dokumentáció verzió 2.0. Budapest, 2006 Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal Kiadás: 2006.02.17. Verzió: 2.0. Oldalszám: 2 / 19 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés...

Részletesebben

Hálózatos beállítás. A Novitax ügyviteli programrendszerek hálózatos beállítása a következők alapján történhet:

Hálózatos beállítás. A Novitax ügyviteli programrendszerek hálózatos beállítása a következők alapján történhet: WIN-TAX programrendszerek hálózatos beállítása A Novitax ügyviteli programrendszerek hálózatos beállítása a következők alapján történhet: Hálózatos beállítás Szerver és kliens gépre telepítendő programok

Részletesebben

CareLink Personal telepítési útmutató. Első lépések a CareLink Personal adatfeltöltéshez

CareLink Personal telepítési útmutató. Első lépések a CareLink Personal adatfeltöltéshez CareLink Personal telepítési útmutató Első lépések a CareLink Personal adatfeltöltéshez A CareLink USB illesztőprogram telepítése A CareLink USB illesztőprogramot telepíteni kell. Ez az illesztőprogram

Részletesebben

Általános e-mail fiók beállítási útmutató

Általános e-mail fiók beállítási útmutató Általános e-mail fiók beállítási útmutató Ennek az összeállításnak az a célja, hogy segítséget nyújtsunk azon Ügyfeleink számára, akik az IntroWeb Kft. által nyújtott e-mail szolgáltatáshoz be szeretnék

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv. omunáldata

Felhasználói kézikönyv. omunáldata Elhagyott Hulladék Nyilvántartó Program Felhasználói kézikönyv omunáldata Tartalomjegyzék Illetékes Hatóságok Adatkapcsolati Alrendszer... 3 Bejelentkezés... 4 Elfelejtett jelszó... 4 Felhasználói Központ...

Részletesebben

BaBér. Bérügyviteli rendszer. Telepítési segédlet 2014.

BaBér. Bérügyviteli rendszer. Telepítési segédlet 2014. BaBér Bérügyviteli rendszer Telepítési segédlet 2014. Tartalom 1. Ajánlott konfiguráció... 3 2. A BaBér és az SQL2005 szerver telepítése... 5 3. A BaBér program és az SQL2005-ös adatbázis kezelő telepítése...

Részletesebben

ContractTray program Leírás

ContractTray program Leírás ContractTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés Egy-egy szerződéshez tartozó határidő elmulasztásának komoly gazdasági következménye lehet. Éppen ezért a Szerződés kezelő program főmenü ablakában a

Részletesebben

E-Freight beállítási segédlet

E-Freight beállítási segédlet E-Freight beállítási segédlet Az E-Freight rendszer működéséhez szükséges programok és beállítások v08 A legújabb verzióért kérjük, olvassa be az alábbi kódot: 1. Támogatott böngészők Az E-Freight az Internet

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 1 1. Általános ismertető... 2 1.1 A program funkciója...2 1.2 Milyen adatokat tartalmaz a rendszer...2 1.3 Belépés...2 2. Részletek az egyes menüpontokhoz...

Részletesebben

FELTÖLTŐ FELÜLET. Használati segédlet

FELTÖLTŐ FELÜLET. Használati segédlet FELTÖLTŐ FELÜLET Használati segédlet A felületre az Informatikai Főosztály által generált jelszó és felhasználónév párossal lehet belépni, amit a felhasználók hivatalos email formájában kapnak meg. A bejelentkezés

Részletesebben

Pázmány Péter Katolikus Egyetem

Pázmány Péter Katolikus Egyetem Pázmány Péter Katolikus Egyetem Levelezőrendszere Felhasználói segédlet (Kiegészítés) Tartalom Bevezetés... 3 Általános ismertető... 4 Levelezés... 5 Levelek írása... 6 Aláírás... 7 Mellékletek csatolása...

Részletesebben

A windows alapképernyő részei:

A windows alapképernyő részei: A windows alapképernyő részei: IKONOK ASZTAL ASZTAL MEGJELENÍTŐ START TÁLCA Asztal: Itt történik a munkavégzés. Tálca: A nyitott ablakok létrehoznak rajta egy nyomógombot, így könnyebb közöttük váltani.

Részletesebben

1. Origin telepítése. A telepítő első képernyőjén kattintson a Next gombra:

1. Origin telepítése. A telepítő első képernyőjén kattintson a Next gombra: 1. Origin telepítése Az Origin telepítéséhez tegye be az Origin CD-t a CDROM-ba, majd kattintson az Origin 7.5 hivatkozásra, miután elindult a CD behelyezésekor a telepítő program. Ha nem indulna el a

Részletesebben

A Telepítés hajlékonylemezről panelen kattintson az OK gombra.

A Telepítés hajlékonylemezről panelen kattintson az OK gombra. Mivel a Windows 95, 98 és Millenium Edition operációs rendszerek még nem tartalmazzák az ún. PPPoE kapcsolathoz szükséges programot, ezért azt le kell tölteni. Az alábbi tájékoztató a http://www.raspppoe.com/

Részletesebben

Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver

Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver Felhasználói leírás verzió: 1.0 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2. ALAPKÉPERNYŐ... 3 3. MENÜSZERKEZET... 3 4. DOKUMENTUM ALÁÍRÁSA... 4

Részletesebben

3Sz-s Kft. Tisztelt Felhasználó!

3Sz-s Kft. Tisztelt Felhasználó! 3Sz-s Kft. 1158 Budapest, Jánoshida utca 15. Tel: (06-1) 416-1835 / Fax: (06-1) 419-9914 E-mail: zk@3szs. hu / Web: http://www. 3szs. hu Tisztelt Felhasználó! Köszönjük, hogy telepíti az AUTODATA 2007

Részletesebben

Rendszergazda Debrecenben

Rendszergazda Debrecenben LEVELEZŐKLIENS BEÁLLÍTÁSA A levelezés kényelmesen kliensprogramokkal is elérhető, és használható. Ezen útmutató beállítási segítséget nyújt, két konkrét klienssel bemutatva képernyőképekkel. Természetesen

Részletesebben

1. Nyissa meg a honlapot. 2. Kattintson a Rendelek. 3. Adja meg a felhasználónevét és jelszavát. 4. Kattintson a Belépés

1. Nyissa meg a   honlapot. 2. Kattintson a Rendelek. 3. Adja meg a felhasználónevét és jelszavát. 4. Kattintson a Belépés I. Belépés az Online Megrendelői Felületre Nyissa meg a www.erzsebetutalvany.hu honlapot. Kattintson a Rendelek gombra. Adja meg a felhasználónevét és jelszavát. Mit tegyek, ha elfelejtettem a jelszavamat?

Részletesebben

Online naptár használata

Online naptár használata Online naptár használata WEB: https://www.google.com/calendar A Google naptár egy olyan Google-fiókhoz kötött szolgáltatás, melynek használatával a felhasználók egy ingyenes, online rendszerben tárolhatják

Részletesebben

Operációs rendszerek. Tanmenet

Operációs rendszerek. Tanmenet Tanmenet TANMENET- Operációs rendszerek Témakörök Javasolt óraszám 1. Operációs rendszerek alapjai 2. Windows 2000 ismeretek- Munka a képernyőn 3. Windows 2000 ismeretek- A Start menü elemei 4. Windows

Részletesebben

Vezeték nélküli hálózat

Vezeték nélküli hálózat Vezeték nélküli hálózat Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Lónyay Utcai Református Gimnázium és Kollégiumban elindult a WiFi szolgáltatás. Közösségi terekben, előadókban, könyvtárban érhető el a szolgáltatás.

Részletesebben

ServiceTray program Leírás

ServiceTray program Leírás ServiceTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés szerviz munkalapok státuszai a Törölve és Lezárva státuszt leszámítva a munkalap különböző nyitott állapotát jelzik, melyek valamilyen tevékenységet jeleznek.

Részletesebben

A legfontosabb DOS parancsok

A legfontosabb DOS parancsok A legfontosabb DOS parancsok A DOS parancsok általános formája: KULCSSZÓ paraméterek Az utasítások akár kis-, akár nagybetűkkel is írhatók, a DOS nem tesz köztük különbséget. A kulcsszó és az első paraméter

Részletesebben

WIN-TAX programrendszer hálózatban

WIN-TAX programrendszer hálózatban WIN-TAX programrendszer hálózatban Számítógépes hálózat Hálózat kialakítása Szerver gépre telepítendő alkalmazások: Adatbázis kiszolgáló (Firebird 2.5-ös verzió) WIN-TAX programrendszer Kliens gépre telepítendő

Részletesebben

Szakrendelések nyitva tartásának nyilvántartása

Szakrendelések nyitva tartásának nyilvántartása Szakrendelések nyitva tartásának nyilvántartása Alapok, Munkahelyek nyitva tartás sorra kattintva megjelenik az alábbi ablak: A Lista fülön, jelöljük ki azt a munkahelyet, amelynek a nyitvatartási rendjén

Részletesebben

TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció

TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció 2014. második félévétől kezdődően a TERC V.I.P. költségvetés-készítő program hardverkulcsát regisztrálniuk kell a felhasználóknak azon a számítógépen, melyeken futtatni

Részletesebben

Órarendkészítő szoftver

Órarendkészítő szoftver SchoolTime Órarendkészítő szoftver 2.0 verzió Tartalomjegyzék: 1., Belépés a programba...3 2., Órarend főtábla...3 3., Tanátok...4 3.1., Új tanár felvitele, módosítása...4 3.2., Tanár törlése...4 3.3.,

Részletesebben

Nyomtató telepítése. 1. ábra Nyomtatók és faxok Nyomtató hozzáadása

Nyomtató telepítése. 1. ábra Nyomtatók és faxok Nyomtató hozzáadása Ha ki szeretnénk nyomtatni az elkészített dokumentumainkat, akkor a nyomtató vezérlőprogramját a számítógépre kell telepítenünk. Ezáltal a számítógép irányítani tudja a nyomtatót, érzékeli üzeneteit. A

Részletesebben

Óranyilvántartás (NEPTUN)

Óranyilvántartás (NEPTUN) Óranyilvántartás (NEPTUN) 1. NEPTUN web felületén az óranyilvántartás elérése Az óranyilvántartás adminisztrálására az oktatónak lehetősége van az oktatói weben az Oktatás / Kurzusok menüponton. A beállított

Részletesebben

VEGA ÚJ FUNKCIÓK. 1 Karton áthelyezés a Vegában. 1.1 Követelmények, megszorítások. VEGA v2.0.1.1085-1 - LeloSoft Kft.

VEGA ÚJ FUNKCIÓK. 1 Karton áthelyezés a Vegában. 1.1 Követelmények, megszorítások. VEGA v2.0.1.1085-1 - LeloSoft Kft. VEGA v2.0.1.1085-1 - LeloSoft Kft. VEGA ÚJ FUNKCIÓK 1 Karton áthelyezés a Vegában A karton áthelyezés azt jelenti, hogy a Vegában lévő eszközt vagy anyag karton mennyiséget másik tárolóhelyre helyezünk

Részletesebben

Tisztelt Ügyfelünk! Tájékoztató az átállásról

Tisztelt Ügyfelünk! Tájékoztató az átállásról OTP BANK NYRT. Tisztelt Ügyfelünk! Tájékoztató az átállásról Bankunk ügyfeleink folytonos szoftverhasználatát biztosító szempont alapján úgy döntött, hogy az új verziót (6.01-01) most nem a megszokott

Részletesebben

1. DVNAV letöltése és telepítése

1. DVNAV letöltése és telepítése 1. DVNAV letöltése és telepítése A Drén és Valner Szoftver Kft által készített DVNAV programmal lehetőség van a számlázó program által elkészített XML-ek NAV-hoz történő eljuttatására, majd a számlákról

Részletesebben

Oktatási cloud használata

Oktatási cloud használata Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnikai és Információs Rendszerek Tanszék Oktatási cloud használata Készítette: Tóth Áron (BME MIT), 2013. A segédlet célja a tanszéki oktatási cloud

Részletesebben

SDX Professional 1.0 Telepítési leírás

SDX Professional 1.0 Telepítési leírás SDX Professional 1.0 Telepítési leírás Készült: 2003. július 21. Utolsó módosítás időpontja: 2004. szeptember 22. E-Group Magyarország Rt. Tartalomjegyzék 1. Bevezetés...3 2. Hardver és szoftver követelmények...3

Részletesebben

A FileZilla program beállítása az első belépés alkalmával

A FileZilla program beállítása az első belépés alkalmával 6. A záróvizsga-jegyzőkönyv készítése A záróvizsga-jegyzőkönyveketa Karok többsége a jegyzőkönyvkészítésre Dr. Tánczos László által kifejlesztett Access alkalmazás használatával készíti el. A záróvizsga-jegyzőkönyv

Részletesebben

Távollét, szabadság szabály létrehozása, kezelése a GroupWise-ban

Távollét, szabadság szabály létrehozása, kezelése a GroupWise-ban - 1 - Fő me nü Távollét, szabadság szabály létrehozása, kezelése a GroupWise-ban A távollétek, szabadságok idején nem tudjuk folyamatosan ellenőrizni az e- mailjeinket, vagy legalábbis a kapcsolatos tevékenységeket

Részletesebben

A CCL program használatbavétele

A CCL program használatbavétele A CCL program használatbavétele Tartalomjegyzék 1.1 Hardver és szoftverkövetelmények... 2 1.2 CCL program telepítése hálózatba. Telepítés szerver számítógépre... 2 1.3 Cégek... 6 1.3.1 Egy céges felhasználás....

Részletesebben

Energiainformációs Adattár Adatgyűjtő alrendszer felhasználói dokumentáció

Energiainformációs Adattár Adatgyűjtő alrendszer felhasználói dokumentáció Energiainformációs Adattár Adatgyűjtő alrendszer felhasználói dokumentáció Bevezető Tisztelt engedélyes! Üdvözöljük Önt a Magyar Energia Hivatal Energiainformációs Adattár - Adatgyűjtő alrendszerének felhasználói

Részletesebben

A fájlkezelés alapjai

A fájlkezelés alapjai Az adattárolás alapelemei Képzeljünk el egy nagy szekrényt, ami még teljesen üres. Ebbe a szekrénybe szeretnénk a ruháinkat bepakolni, de a szekrényben nincs egyetlen polc se. A polcok a ruháink rendszerezett

Részletesebben

Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó

Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó Hálózatos telepítés Windows és Linux operációs rendszereken A program nem használja a Registry-t. A program három könyvtárstruktúrát használ, melyek a következők:

Részletesebben

Az Egységes Pályázati Keretrendszer használata (akadémiai könyv- és folyóiratkiadási támogatás elnyerésére a 2014.

Az Egységes Pályázati Keretrendszer használata (akadémiai könyv- és folyóiratkiadási támogatás elnyerésére a 2014. 2. Az Egységes Pályázati Keretrendszer használata (akadémiai könyv- és folyóiratkiadási támogatás elnyerésére a 2014. évre vonatkozóan) Bejelentkezés az EPK rendszerébe: 1) Az Akadémiai Adattárban rögzített

Részletesebben