Hő- és áramlástani feladatok numerikus modellezése

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Hő- és áramlástani feladatok numerikus modellezése"

Átírás

1 Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium Humánerőforrás-fejlesztés Operatív Program Dr. Kalmár László Dr. Baranyi László Dr. Könözsy László Hő- és áramlástani feladatok numerikus modellezése Készült A felsőoktatás szerkezeti és tartalmi fejlesztése CAD/CAM/FEM kompetencia kurzusok projekt keretében Miskolci Egyetem

2 1 NAVIER-SOKES EGYENLE MEGOLDÁSI LEHEŐSÉGEI A Navier-Stokes-féle mozgásegyenlet numerikus megoldása lamináris, kis Reynolds számú áramlások vizsgálata esetén ugyan gyakran nehézségeket okoz, de még bonyolult áramlási tartományok esetén is megoldható. A gyakorlatban előforduló áramlások többsége viszont turbulens, amely áramlások számítása sokkal nagyobb kihívást jelölt a numerikus áramlástannal foglalkozóknak, mint a lamináris áramlásoké. Nem véletlenül tette 1994-ben a következő kijelentést Peter Bradshaw, a turbulencia kutatás egyik kiemelkedő alakja: urbulence is the invention of the devil on the 7th day of creation, amely kissé szabad fordításban magyarul így hangzik, hogy A turbulenciát az ördög találta ki a teremtés 7. napján. Először mondjunk néhány szót a turbulens áramlások általános jellemzőiről. - Az ilyen áramlásra a folyadékrészecskék állandó keveredése, véletlenszerű mozgása a jellemző. Ilyen szempontból hasonlít a Brown-féle hőmozgáshoz. - A turbulens áramlás szigorúan véve mindig instacionárius és háromdimenziós. - A turbulens áramlásban általában mind az örvények mérete, mind az ingadozásra jellemző frekvencia nagyon széles skálán mozog. Egy nagy méretű és Reynolds számú szélcsatornában például az áramlás szerkezetére jellemző frekvenciára és ingadozási hullámhosszra a következőt találták: fturb Hz, illetve L0, mm. Ilyen széles spektrumú áramlást nagyon nehéz vizsgálni úgy, hogy mind a térbeli és időbeli felbontás elég finom legyen. - A sebesség- és nyomásmérő műszerek általában átlagértéket mérnek. Kivételt képeznek e kijelentés alól a hődrótos anemométerek, amelyek ingadozást is képesek mérni. A turbulens áramlások vizsgálatára számos módszert dolgoztak ki. Ezek közül mi itt a teljesség igénye nélkül csak három fontos módszert kívánunk röviden ismertetni. Ezek az időátlagolt Navier-Stokes egyenlet, a Nagy Örvények Szimulációja és a Direkt Numerikus Szimuláció. 1.1 IDŐÁLAGOL NAVIER-SOKES EGYENLE (RANS) Időátlagolt Navier-Stokes egyenletre, amelyet Reynolds egyenletnek is neveznek, a nemzetközi szakirodalomban leginkább a RANS elnevezés terjedt el, amelyet a Reynolds Avaraged Navier-Stokes angol kifejezés kezdőbetűiből képeztek. A mérnöki gyakorlatban jelenleg ez a legáltalánosabban használt módszer turbulens áramlások vizsgálatára. ermészetesen a magasabb szinteket képviselő Nagy Örvények Szimulációja és a Direkt Numerikus Szimuláció használata is kezd mind általánosabbá válni. A praktizáló mérnökök számára általában az időben átlagolt értékek a fontosabbak; számukra az ingadozás kevésbé érdekes. Mint ismeretes, az 1. fejezetben származtatott Navier-Stokes egyenlet nemcsak lamináris áramlásokra, hanem a turbulens áramlás pillanatnyi sebességére és nyomására is érvényes. Jelöljük a pillanatnyi sebesség vektorát és a pillanatnyi nyomást az alábbi módon: ( x, y,z,t); p x,y,z,t. (6.1) v ( )

3 Átlagoljuk most ezeket a pillanatnyi értékeket egy olyan időtartamra, amely jóval hosszabb, mint a turbulens áramlás ingadozására jellemző időállandó, de sokkal kisebb, mint az instacionárius áramlásra jellemző időállandó. x,y,z,t p p x,y,z,t átlagos nyomást: Az átlagolás után kapjuk a v v ( ) átlagsebességet és ( ) v dt v, p p dt 0 0. (6.) [] szerint ezt az időt célszerű 5 s nagyságúra választani. Ezek alapján a (6.1) egyenlettel megadott pillanatnyi sebesség és a pillanatnyi nyomást felbontható egy időbeli átlag és egy ingadozás összegére [4]: ( ) ( ) + ( ) v x,y,z,t v x,y,z v x,y,z,t, (6.3) p ( x,y,z,t) p( x,y,z) p ( x,y,z,t) ahol v ( x,y,z,t), illetve p ( x,y,z,t) +, (6.4) a turbulens sebességingadozás ill. nyomásingadozás. Írjuk most fel a különböző sebességek közötti összefüggést skaláregyenletek segítségével is: A v v + u,, (6.5) x y x v v + v,, (6.6) z y v v + w, (6.7) z v ' és a p ingadozások tehát a (6.3) és (6.4) egyenletek alapján az alábbi módon számíthatók: ( x,y,z,t) ( x,y,z,t) ( x,y,z,t) v v v, (6.8) ( ) ( ) ( ) p x,y,z,t p x,y,z,t p x,y,z,t. (6.9) Írjuk fel most az 1. fejezetben származtatott, összenyomhatatlan közegre vonatkozó (1.30) Navier-Stokes egyenletet a pillanatnyi v sebességvektor és p nyomás figyelembe vételével: v 1 + ( v ) v f p + ν v. (6.10) Az 1. fejezetben bemutatott (1.6) kontinuitási egyenletet írjuk most fel összenyomhatatlan közegre v v x y vz div v (6.11) Mivel az átlagértékekre is hasonlóan teljesül a kontinuitási egyenlet, azaz a v v x y vz div v (6.1) összefüggés felírható, így a (6.3) egyenlet alapján a sebességingadozásokra is hasonló alakban kapjuk a kontinuitási egyenletet: u v w div v (6.13) Helyettesítsük most be az átlagértékek és ingadozások összegeként előállított pillanatnyi értékek (6.3) és (6.4) alakjait a (6.10) Navier-Stokes egyenletbe: v v + + ( + ) ( + ) p p + ν + ν t t v v v v f v v. A fenti egyenletben a konvektív tagokra vonatkozólag elvégezve a kijelölt műveleteket a következőt kapjuk:

4 v v + + ( v ) v+ ( v ) v + ( v ) v+ ( v ) v f p p + ν v+ ν v. A (6.14) egyenletben a következő tagokat részletesen is kiírjuk: v v v v v, ( ) vx + vy + vz (6.14) v v v v v, ( ) u + v + w v v v v v. ( ) u + v + w Ezek után átlagolni fogjuk a (6.14) egyenletet, de előtte nézzük meg az átlagolás szabályait két tetszőleges f és h függvényekre: f + h f + h, f h f h, cf c f, ahol c egy állandó érték. Az átlagolást az itt említett szabályoknak és fejezet elején leírtaknak megfelelően végezzük el, figyelembe véve, hogy az ingadozások időátlaga 0 lesz. Néhány számítási részlet: v v, v 0, ( v ) v ( v ) v, ( ) ( ) { 0 v v v v 0, v v v v 0, 0 ( ) { 1 ( p+ p ) 1 p, ( ) ν v+ v ν v. Ezen időátlagolt tagokat visszaírjuk az időátlagolt (6.14) egyenletbe, akkor a következő egyenletet kapjuk: A ( v ) v 1 + ( v ) v f p + ν v ( v ) v. (6.15) v tagot az elemi vektoranalízis felhasználásával a következő alakba írhatjuk át: 1 ( v ) v Div σ, (6.16)

5 ahol σ Τ az úgynevezett Reynolds-féle turbulens feszültségtenzor, amely a következő alakú: u uv uw σ ( ) vu v vw v o v. (6.17) wu wv w Mivel a szorzatokban a tényezők sorrendje nem befolyásolja az elemek értékét; uv vu, uw wu, stb, így a (6.17) egyenletre tekintve látható, hogy a tenzor szimmetrikus, mivel a főátlójára szimmetrikusan elhelyezkedő elemek megegyeznek egymással. Így tehát a tenzor 6 független elemet tartalmaz. A Reynolds-féle turbulens feszültségtenzort szokás látszólagos feszültségtenzornak is nevezni, mivel elemei nem valóságos feszültségek, hanem a turbulens impulzuscseréből származó erőhatásoknak a folyadék felületére lokalizálva, [4]. A (6.16) összefüggés segítségével a (6.15) egyenletből a következőt kapjuk: v + ( v ) v f p+ ν v+ Div σ, (6.18) amely nem más, mint a Reynolds-féle mozgásegyenlet. A (6.16) és (6.18) egyenletekben a Div a tenzor divergenciáját jelenti, amelyet úgy számítunk ki, hogy a tenzort jobbról skalárisan megszorozzuk a nabla operátorral: u uv uw x z. Div σ ( ) ( ) v ov v ov v u v v w y wu wv w A tenzor divergenciáját kiszámítva egy vektort kapunk. Ezt behelyettesítve a (6.18) Reynolds egyenletbe, felírhatjuk Reynolds egyenlet koordináta-egyenleteit: vx vx vx vx + vx + vy + vz ( ) ( ) ( ) 1 p fx + ν vx u uv uw, x (6.19) vy vy vy vy + vx + vy + vz ( ) ( ) ( ) 1 p f y + ν vy vu v vw, y (6.0) vz vz vz vz + vx + vy + vz ( ) ( ) ( ) 1 p fz + ν vz uw vw w. z (6.1) A fenti három koordináta-egyenlethez hozzávéve az átlagsebességekre felírt (6.1 ) kontinuitási egyenletet, összesen 4 egyenletünk van. Számoljuk most össze az ismeretleneket: háromdimenziós esetben a v átlagsebesség 3 komponense, a p nyomás, és a turbulens feszültségtenzor 6 független eleme, ez összesen 10 ismeretlent jelent a 4 egyenlettel szemben. Kétdimenziós esetben: sebességkomponens, a nyomás, és a turbulens feszültségvektor 3 független eleme, azaz 6 ismeretlen áll szemben a 3 egyenlettel szemben. Ezekből nyilvánvaló, hogy ez az egyenletrendszer önmagában nem alkalmas a probléma megoldására. A probléma áthidalására turbulencia modelleket használnak. Számos közelítés létezik. Ezek egyike az örvényviszkozitási modell, amely még Boussinesq (1877) nevéhez fűződik. Ennek lényege, hogy a turbulens feszültséget a nyírófeszültséghez hasonló alakban tételezték fel [10]:

6 U uv ν y, (6.) ahol ν a turbulens viszkozitási tényező, y a falra merőleges koordináta. Kezdetben ν -t állandónak tekintették. Ez a közelítés csak nagyon kevés probléma megoldásához használható. Körülbelül 50 évvel Boussinesq elmélete után 195-ben Ludwig Prandtl csatornaáramlásra publikálta a keveredési úthosszra vonatkozó elméletét. Ezeket a módszereket ma nulla egyenletes módszereknek nevezik. Egy újabb lépcsőt jelentett a turbulencia kutatásában az egy egyenletes turbulencia modellek. Prandtl volt az első, aki 1945-ben a turbulens kinetikus energiára vonatkozó egyenletet használta. Az egyik legnépszerűbb ilyen egy egyenletes modell Spalart és Almaras nevéhez fűződik [11]. Egy másik jellegzetes közelítést jelent a két egyenltes turbulencia modell. Ilyen típusú modellek igen nagy számban állnak rendelkezésre, itt csak néhányat tudunk megemlíteni. Közülük talán a K- ε modellt használják leggyakrabban, ahol a K turbulens kinetikus energia transzportjára vonatkozó egyenlet mellett a ε disszipációjára vonatkozó egyenletet is megoldják. Egy másik gyakran használt modell a K-ω modell. Itt ω úgy fogható fel, mint egy nagy örvényre vonatkozó inverz időlépték. Ezt a módszert nagyon gyakran határréteg-áramlásoknál használják. A tapasztalat szerint a leválásos áramlások többségénél ez a módszer jobb eredményt ad, mint a K- ε. A Reynolds feszültség transzportján alapuló modell bizonyos esetekben (pl. leválásos áramlások, nem körkeresztmetszetű csatornában fellépő szekunder áramlások, görbült felületek menti áramlások, stb.) jobban leírja az áramlási jelenség fizikáját, mint a két egyenletes modellek. Az algebrai Reynolds feszültség modellek az örvény viszkozitási és a Reynolds feszültség transzportján alapuló modellek között jelent egy átmenetet. Ebben az esetben a Boussinesq hipotézist kicserélik a Reynolds feszültség anizotróp tenzora transzportjára vonatkozó algebrai közelítésével. 1. NAGY ÖRVÉNYEK SZIMULÁCIÓJA (LES) A nagy örvények szimulációjának népszerű angol elnevezése Large Eddy Simulation, ennek kezdőbetűiből ered az LES név, amellyel leggyakrabban erre az eljárásra hivatkoznak. Az LES lényege, hogy - a 6.3 fejezetben röviden ismertetésre kerülő Direkt Numerikus Szimulációval szemben - nem kívánják közvetlenül számítani a turbulens spektrumban lévő nagyon széles teljes skálájú áramlást. A módszer csak a nagy méretű áramlási struktúrákat, nagy örvényeket számítja közvetlenül a Navier-Stokes egyenletekből. Ezek azok az örvények, amelyek alapvetően felelősek az impulzus és hő transzportjáért. A kis örvények főleg csak a turbulens energia disszipációt határozzák meg. Az LES módszer egy térbeli szűrő alkalmazásával kiszűri ezeket az örvényeket a Navier-Stokes egyenletből, és hatásukat egy általános érvényű örvény viszkozitási turbulencia modellel veszi figyelembe, amely nem tartalmaz feladattól függő empirikus állandókat. Ez az LES-nél leggyakrabban használt turbulencia modell Smagorinsky nevéhez fűződik. A módszernél először a diszkretizálást kell elvégezni általában véges differenciák vagy véges térfogatok módszerével. Azután egy térbeli szűrő segítségével kiszűrik a jellemző számítási háló x rácsméreténél kisebb léptékű szerkezeteket (subgrid-scales) az áramlásból. Hatásukat általában a Smagorinsky modell segítségével veszik figyelembe. A nagy örvényeket a Navier-Stokes egyenletből közvetlenül számítják. A módszer gépidőigényét tekintve a RANS és a DNS (Direkt Numerikus Szimuláció) között van, még mindig igen nagy CPU idő igénnyel. Egyesek az LES-t a szegény ember DNS -e-nek titulálják. LES módszer különösen előnyös amikor koherens örvények és struktúrák dinamikáját szeretnénk megérteni. A mai jobb CFD kereskedelmi szoftverek LES számításokra is alkalmasak. 1.3 DIREK NUMERIKUS SZIMULÁCIÓ (DNS) A Direkt Numerikus Szimuláció (DNS) jelenti jelenleg a legmagasabb számítási szintet. A módszernél a Navier- Stokes egyenletet az ingadozó sebesség és nyomásértékekre vonatkozóan közvetlen módon oldják meg. Ebben az esetbe egyáltalán nem használnak turbulencia modellt. A feladatot nagyon nagy mértékben megnehezíti az a tény, hogy a nagy méretű térbeli áramlásban az örvényeknek mind a mérete, mind a frekvenciája igen széles határok között mozog. Például egy nagy méretű szélcsatornában azt találták, hogy a jelenlévő örvények mérete néhány tized milliméter és több méter között, frekvenciája pedig 1 és Hz között változott! ermészetesen nagyon finom

7 térbeli háló és nagyon kis időlépcső szükséges még magas rendű numerikus módszer alkalmazása esetén is, hogy ezt az igen széles térbeli és időbeli spektrumot le tudja írni. Ezért ezt a módszert főleg kis Reynolds számú, egyszerű geometriájú csatornaáramlások vizsgálatára alkalmazzák. ermészetesen a számítások igen nagy gépidőt igényelnek, így azok nem képzelhetők el párhuzamos számítások (parallel computing) alkalmazása nélkül, amikor is egyszerre gyakran több ezer összekapcsolt számítógép dolgozik ugyanazon probléma megoldásán. Példáként szeretnénk megemlíteni, hogy ma egy párhuzamos áramlásba helyezett körhenger körüli viszonylag kis Reynolds számú áramlás (Re4000) alapos vizsgálatához mintegy félmillió óra CPU gépidő szükséges (természetesen ez egyetlen gépre vonatkoztatott CPU idő). A DNS alkalmazásával esetenként olyan áramlásokat is ki tudnak számítani, amelyeket nehéz lenne műszerrel megmérni. A módszerrel olyan nagy pontosság érhető el, hogy egyes eredményei felhasználhatók mérőműszerek kalibrálására is. Ugyanakkor alkalmazásával nagyon hasznos információt nyerhetünk a turbulencia modellek tökéletesítéséhez is. A számítógép folytonos forradalmi fejlődése mellett a módszer szerepe a numerikus áramlástanban egyre nagyobb lesz.

A mikroskálájú modellek turbulencia peremfeltételeiről

A mikroskálájú modellek turbulencia peremfeltételeiről A mikroskálájú modellek turbulencia peremfeltételeiről Adjunktus Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Áramlástan Tanszék 27..23. 27..23. / 7 Általános célú CFD megoldók alkalmazása

Részletesebben

Technikai áttekintés SimDay 2013. H. Tóth Zsolt FEA üzletág igazgató

Technikai áttekintés SimDay 2013. H. Tóth Zsolt FEA üzletág igazgató Technikai áttekintés SimDay 2013 H. Tóth Zsolt FEA üzletág igazgató Next Limit Technologies Alapítva 1998, Madrid Számítógépes grafika Tudományos- és mérnöki szimulációk Mottó: Innováció 2 Kihívás Technikai

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT VIRÁG DÁVID

SZAKDOLGOZAT VIRÁG DÁVID SZAKDOLGOZAT VIRÁG DÁVID 2010 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Áramlástan Tanszék SZÁRNY KÖRÜLI TURBULENS ÁRAMLÁS NUMERIKUS SZIMULÁCIÓJA NYÍLT FORRÁSKÓDÚ SZOFTVERREL VIRÁG

Részletesebben

HÍDTARTÓK ELLENÁLLÁSTÉNYEZŐJE

HÍDTARTÓK ELLENÁLLÁSTÉNYEZŐJE HÍDTARTÓK ELLENÁLLÁSTÉNYEZŐJE Csécs Ákos * - Dr. Lajos Tamás ** RÖVID KIVONAT A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszéke megbízta a BME Áramlástan Tanszékét az M8-as

Részletesebben

{ } x x x y 1. MATEMATIKAI ÖSSZEFOGLALÓ. ( ) ( ) ( ) (a szorzás eredménye:vektor) 1.1. Vektorok közötti műveletek

{ } x x x y 1. MATEMATIKAI ÖSSZEFOGLALÓ. ( ) ( ) ( ) (a szorzás eredménye:vektor) 1.1. Vektorok közötti műveletek 1. MAEMAIKAI ÖSSZEFOGLALÓ 1.1. Vektorok közötti műveletek Azok a fizikai mennyiségek, melyeknek nagyságukon kívül irányuk is van, vektoroknak nevezzük. A vektort egyértelműen megadhatjuk a hosszával és

Részletesebben

Írja fel az általános transzportegyenlet integrál alakban! Definiálja a konvektív és konduktív fluxus fogalmát!

Írja fel az általános transzportegyenlet integrál alakban! Definiálja a konvektív és konduktív fluxus fogalmát! Írja fel az általános transzportegyenlet integrál alakban! Definiálja a konvektív és konduktív fluxus fogalmát! Írja fel az általános transzportegyenletet differenciál alakban! Milyen mennyiségeket képviselhet

Részletesebben

A mérési eredmény megadása

A mérési eredmény megadása A mérési eredmény megadása A mérés során kapott értékek eltérnek a mérendő fizikai mennyiség valódi értékétől. Alapvetően kétféle mérési hibát különböztetünk meg: a determinisztikus és a véletlenszerű

Részletesebben

Turbulencia és modellezése. lohasz [at] ara.bme.hu. Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. GEA EGI Energiagazdálkodási Zrt

Turbulencia és modellezése. lohasz [at] ara.bme.hu. Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. GEA EGI Energiagazdálkodási Zrt Dr. Márton Ph.D., külső óraadó lohasz [at] ara.bme.hu Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Áramlástan Tanszék, GEA EGI Energiagazdálkodási Zrt. 2011. ősz definíciója és tulajdonságai Tulajdonságok

Részletesebben

Áramlástan kidolgozott 2016

Áramlástan kidolgozott 2016 Áramlástan kidolgozott 2016 1) Ismertesse a lokális és konvektív gyorsulás fizikai jelentését, matematikai leírását, továbbá Navier-Stokes egyenletet! 2) Írja fel a kontinuitási egyenletet! Hogyan egyszerűsödik

Részletesebben

Numerikus szimuláció a városklíma vizsgálatokban

Numerikus szimuláció a városklíma vizsgálatokban Numerikus szimuláció a városklíma vizsgálatokban BME Áramlástan Tanszék 2004. 1 Tartalom 1. Miért használunk numerikus szimulációt? 2. A numerikus szimuláció alapjai a MISKAM példáján 3. Egy konkrét MISKAM

Részletesebben

F. F, <I> F,, F, <I> F,, F, <J> F F, <I> F,,

F. F, <I> F,, F, <I> F,, F, <J> F F, <I> F,, F,=A4>, ahol A arányossági tényező: A= 0.06 ~, oszt as cl> a műszer kitérése. A F, = f(f,,) függvénykapcsolatot felrajzolva (a mérőpontok közé egyenes huzható) az egyenes iránytaogense a mozgó surlódási

Részletesebben

HŐÁTADÁS MODELLEZÉSE

HŐÁTADÁS MODELLEZÉSE HŐÁTADÁS MODELLEZÉSE KOHÓMÉRNÖKI MESTERKÉPZÉSI SZAK HŐENERGIAGAZDÁLKODÁSI SZAKIRÁNY TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR TÜZELÉSTANI ÉS HŐENERGIA INTÉZETI TANSZÉK

Részletesebben

Előszó.. Bevezetés. 1. A fizikai megismerés alapjai Tér is idő. Hosszúság- és időmérés.

Előszó.. Bevezetés. 1. A fizikai megismerés alapjai Tér is idő. Hosszúság- és időmérés. SZABÓ JÁNOS: Fizika (Mechanika, hőtan) I. TARTALOMJEGYZÉK Előszó.. Bevezetés. 1. A fizikai megismerés alapjai... 2. Tér is idő. Hosszúság- és időmérés. MECHANIKA I. Az anyagi pont mechanikája 1. Az anyagi

Részletesebben

Alkalmazás a makrókanónikus sokaságra: A fotongáz

Alkalmazás a makrókanónikus sokaságra: A fotongáz Alkalmazás a makrókanónikus sokaságra: A fotongáz A fotonok az elektromágneses sugárzás hordozó részecskéi. Spinkvantumszámuk S=, tehát kvantumstatisztikai szempontból bozonok. Fotonoknak habár a spinkvantumszámuk,

Részletesebben

Bevezetés a modern fizika fejezeteibe. 1.(a) Rugalmas hullámok. Utolsó módosítás: szeptember 28. Dr. Márkus Ferenc BME Fizika Tanszék

Bevezetés a modern fizika fejezeteibe. 1.(a) Rugalmas hullámok. Utolsó módosítás: szeptember 28. Dr. Márkus Ferenc BME Fizika Tanszék Bevezetés a modern fizika fejezeteibe 1.(a) Rugalmas hullámok Utolsó módosítás: 2012. szeptember 28. 1 A deformálható testek mozgása (1) A Helmholtz-féle kinematikai alaptétel: A deformálható test elegendően

Részletesebben

A Hamilton-Jacobi-egyenlet

A Hamilton-Jacobi-egyenlet A Hamilton-Jacobi-egyenlet Ha sikerül olyan kanonikus transzformációt találnunk, amely a Hamilton-függvényt zérusra transzformálja akkor valamennyi új koordináta és impulzus állandó lesz: H 0 Q k = H P

Részletesebben

Turbulencia és modellezése I.

Turbulencia és modellezése I. és modellezése Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Áramlástan Tanszék 2017. 2017. 1 / 44 Kivonat 1 2 3 A turbulencia definíciója és tulajdonságai 4 Tulajdonságok 5 6 i leírás 7 2017. 2 / 44 Történelem

Részletesebben

A mechanika alapjai. A pontszerű testek dinamikája

A mechanika alapjai. A pontszerű testek dinamikája A mechanika alapjai A pontszerű testek dinamikája Horváth András SZE, Fizika Tsz. v 0.6 1 / 26 alapi Bevezetés Newton I. Newton II. Newton III. Newton IV. alapi 2 / 26 Bevezetés alapi Bevezetés Newton

Részletesebben

Modern Fizika Labor Fizika BSC

Modern Fizika Labor Fizika BSC Modern Fizika Labor Fizika BSC A mérés dátuma: 2009. április 20. A mérés száma és címe: 20. Folyadékáramlások 2D-ban Értékelés: A beadás dátuma: 2009. április 28. A mérést végezte: Márton Krisztina Zsigmond

Részletesebben

Matematika (mesterképzés)

Matematika (mesterképzés) Matematika (mesterképzés) Környezet- és Településmérnököknek Debreceni Egyetem Műszaki Kar, Műszaki Alaptárgyi Tanszék Vinczéné Varga A. Környezet- és Településmérnököknek 2016/2017/I 1 / 29 Lineáris tér,

Részletesebben

1. Generátorrendszer. Házi feladat (fizikából tudjuk) Ha v és w nem párhuzamos síkvektorok, akkor generátorrendszert alkotnak a sík vektorainak

1. Generátorrendszer. Házi feladat (fizikából tudjuk) Ha v és w nem párhuzamos síkvektorok, akkor generátorrendszert alkotnak a sík vektorainak 1. Generátorrendszer Generátorrendszer. Tétel (Freud, 4.3.4. Tétel) Legyen V vektortér a T test fölött és v 1,v 2,...,v m V. Ekkor a λ 1 v 1 + λ 2 v 2 +... + λ m v m alakú vektorok, ahol λ 1,λ 2,...,λ

Részletesebben

Turbulens áramlás modellezése háromszög elrendezésű csőkötegben

Turbulens áramlás modellezése háromszög elrendezésű csőkötegben Turbulens áramlás modellezése háromszög elrendezésű csőkötegben Mayer Gusztáv mayer@sunserv.kfk.hu 2005. 09. 27. CFD Workshop 1 Tartalom - Vzsgált geometra Motvácó Az áramlás jellemző Saját fejlesztésű

Részletesebben

Keresztmetszet másodrendű nyomatékainak meghatározása

Keresztmetszet másodrendű nyomatékainak meghatározása BUDAPEST MŰSZAK ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNY EGYETEM Keresztmetszet másodrendű nyomatékainak meghatározása Segédlet a Szilárdságtan c tárgy házi feladatához Készítette: Lehotzky Dávid Budapest, 205 február 28 ábra

Részletesebben

Changes of heat transfer coefficient of the flow in T- shape depending on several numerical methods and simulation models

Changes of heat transfer coefficient of the flow in T- shape depending on several numerical methods and simulation models MISKOLCI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR VEGYIPARI GÉPEK TANSZÉKE T-IDOMBAN TÖRTÉNŐ ÁRAMLÁS HŐÁTADÁSI TÉNYEZŐJÉNEK ALAKULÁSA KÜLÖNBÖZŐ NUMERIKUS SZÁMÍTÁSI MÓDOK ÉS SZOFTVERES SZIMULÁCIÓS MODELLEK

Részletesebben

HÍD METSZET ÁRAMLÁSTANI VIZSGÁLATA NAGY-ÖRVÉNY SZIMULÁCIÓVAL

HÍD METSZET ÁRAMLÁSTANI VIZSGÁLATA NAGY-ÖRVÉNY SZIMULÁCIÓVAL HÍD METSZET ÁRAMLÁSTANI VIZSGÁLATA NAGY-ÖRVÉNY SZIMULÁCIÓVAL Lohász Máté Márton * - Lajos Tamás ** RÖVID KIVONAT Az M8-as Duna-híd hosszirányban ismétlődő szeletének nagy-örvény szimulációját végeztük

Részletesebben

Lineáris egyenletrendszerek

Lineáris egyenletrendszerek Lineáris egyenletrendszerek Lineáris egyenletrendszernek nevezzük az a 11 x 1 + a 12 x 2 +... +a 1n x n = b 1 a 21 x 1 + a 22 x 2 +... +a 2n x n = b 2.. a k1 x 1 + a k2 x 2 +... +a kn x n = b k n ismeretlenes,

Részletesebben

Az Ampère-Maxwell-féle gerjesztési törvény

Az Ampère-Maxwell-féle gerjesztési törvény Az Ampère-Maxwell-féle gerjesztési törvény Maxwell elméleti meggondolások alapján feltételezte, hogy a változó elektromos tér örvényes mágneses teret kelt (hasonlóan ahhoz ahogy a változó mágneses tér

Részletesebben

1.9. B - SPLINEOK B - SPLINEOK EGZISZTENCIÁJA. numerikus analízis ii. 34. [ a, b] - n legfeljebb n darab gyöke lehet. = r (m 1) n = r m + n 1

1.9. B - SPLINEOK B - SPLINEOK EGZISZTENCIÁJA. numerikus analízis ii. 34. [ a, b] - n legfeljebb n darab gyöke lehet. = r (m 1) n = r m + n 1 numerikus analízis ii 34 Ezért [ a, b] - n legfeljebb n darab gyöke lehet = r (m 1) n = r m + n 1 19 B - SPLINEOK VOLT: Ω n véges felosztás S n (Ω n ) véges dimenziós altér A bázis az úgynevezett egyoldalú

Részletesebben

6. TURBULENS MODELLEZÉS A CFD-BEN

6. TURBULENS MODELLEZÉS A CFD-BEN 6. TURBULENS MODELLEZÉS A CFD-BEN Mi is a turbulencia? A turbulens áramlás a viszkóz áramlások egyik fajtája (3 fajta viszkóz áramlás létezik: lamináris, átmeneti és turbulens). Turbulens áramlás esetén

Részletesebben

Szennyezőanyagok terjedésének numerikus szimulációja, MISKAM célszoftver

Szennyezőanyagok terjedésének numerikus szimulációja, MISKAM célszoftver Szennyezőanyagok terjedésének numerikus szimulációja, MISKAM célszoftver 1. A numerikus szimulációról általában A szennyeződés-terjedési modellek numerikus megoldása A szennyeződés-terjedési modellek transzportegyenletei

Részletesebben

Folyami hidrodinamikai modellezés

Folyami hidrodinamikai modellezés Folyami hidrodinamikai modellezés Dr. Krámer Tamás egyetemi docens BME Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék Numerikus modellezés 0D 1D 2D 3D Alacsony Kézi számítások Részletesség és pontosság Bonyolultság

Részletesebben

Egyenletek, egyenlőtlenségek VII.

Egyenletek, egyenlőtlenségek VII. Egyenletek, egyenlőtlenségek VII. Magasabbfokú egyenletek: A 3, vagy annál nagyobb fokú egyenleteket magasabb fokú egyenleteknek nevezzük. Megjegyzés: Egy n - ed fokú egyenletnek legfeljebb n darab valós

Részletesebben

Frissítve: 2015.04.29. Feszültség- és alakváltozási állapot. 1. példa: Írjuk fel az adott kockához tartozó feszültségtenzort!

Frissítve: 2015.04.29. Feszültség- és alakváltozási állapot. 1. példa: Írjuk fel az adott kockához tartozó feszültségtenzort! 1. példa: Írjuk fel az adott kockához tartozó feszültségtenzort! 1 / 20 2. példa: Rajzoljuk fel az adott feszültségtenzorhoz tartozó kockát! 2 / 20 3. példa: Feszültségvektor számítása. Egy alkatrész egy

Részletesebben

KÖZÚTI JÁRMŰVEK FORGÓ KEREKE KÖRÜLI ÁRAMLÁS JELLEMZŐI, MÓDSZER KIDOLGOZÁSA ÁRAMLÁSOK ELEMZÉSÉRE. TÉZISFÜZET Ph.D. fokozat elnyerésére

KÖZÚTI JÁRMŰVEK FORGÓ KEREKE KÖRÜLI ÁRAMLÁS JELLEMZŐI, MÓDSZER KIDOLGOZÁSA ÁRAMLÁSOK ELEMZÉSÉRE. TÉZISFÜZET Ph.D. fokozat elnyerésére BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI KAR ÁRAMLÁSTAN TANSZÉK Régert Tamás KÖZÚTI JÁRMŰVEK FORGÓ KEREKE KÖRÜLI ÁRAMLÁS JELLEMZŐI, MÓDSZER KIDOLGOZÁSA ÁRAMLÁSOK ELEMZÉSÉRE TÉZISFÜZET

Részletesebben

Gauss-Jordan módszer Legkisebb négyzetek módszere, egyenes LNM, polinom LNM, függvény. Lineáris algebra numerikus módszerei

Gauss-Jordan módszer Legkisebb négyzetek módszere, egyenes LNM, polinom LNM, függvény. Lineáris algebra numerikus módszerei A Gauss-Jordan elimináció, mátrixinvertálás Gauss-Jordan módszer Ugyanazzal a technikával, mint ahogy a k-adik oszlopban az a kk alatti elemeket kinulláztuk, a fölötte lévő elemeket is zérussá lehet tenni.

Részletesebben

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA II.

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA II. KOVÁCS BÉLA, MATEmATIkA II 7 VII VEkTORANALÍZIS 1 ELmÉLETI ALAPOk Az u függvényt skalár-vektor függvénynek nevezzük, ha értelmezési tartománya a háromdimenziós tér vektorainak halmaza, a függvényértékek

Részletesebben

Hidrosztatika, Hidrodinamika

Hidrosztatika, Hidrodinamika Hidrosztatika, Hidrodinamika Folyadékok alaptulajdonságai folyadék: anyag, amely folyni képes térfogat állandó, alakjuk változó, a tartóedénytől függ a térfogat-változtató erőkkel szemben ellenállást fejtenek

Részletesebben

A lengőfűrészelésről

A lengőfűrészelésről A lengőfűrészelésről Az [ 1 ] tankönyvben ezt írják a lengőfűrészről, működéséről, használatáról: A lengőfűrész árkolásra, csaprések készítésére alkalmazott, 150 00 mm átmérőjű, 3 4 mm vastag, sűrű fogazású

Részletesebben

Folyadékok és gázok áramlása

Folyadékok és gázok áramlása Folyadékok és gázok áramlása Gázok és folyadékok áramlása A meleg fűtőtest vagy rezsó felett a levegő felmelegszik és kitágul, sűrűsége kisebb lesz, mint a környezetéé, ezért felmelegedik. A folyadékok

Részletesebben

Felületi feszültség: cseppfolyós-gáz határfelületen a vonzerő kiegyensúlyozatlan: rugalmas hártyaként viselkedik.

Felületi feszültség: cseppfolyós-gáz határfelületen a vonzerő kiegyensúlyozatlan: rugalmas hártyaként viselkedik. Felületi feszültség: cseppfolyós-gáz határfelületen a vonzerő kiegyensúlyozatlan: rugalmas hártyaként viselkedik. Mérése: L huzalkeret folyadékhártya mozgatható huzal F F = L σ két oldala van a hártyának

Részletesebben

Gauss-eliminációval, Cholesky felbontás, QR felbontás

Gauss-eliminációval, Cholesky felbontás, QR felbontás Közelítő és szimbolikus számítások 4. gyakorlat Mátrix invertálás Gauss-eliminációval, Cholesky felbontás, QR felbontás Készítette: Gelle Kitti Csendes Tibor Somogyi Viktor London András Deák Gábor jegyzetei

Részletesebben

Optika és Relativitáselmélet II. BsC fizikus hallgatóknak

Optika és Relativitáselmélet II. BsC fizikus hallgatóknak Optika és Relativitáselmélet II. BsC fizikus hallgatóknak 2. Fényhullámok tulajdonságai Cserti József, jegyzet, ELTE, 2007. Az elektromágneses spektrum Látható spektrum (erre állt be a szemünk) UV: ultraibolya

Részletesebben

Turbulencia és modellezése jegyzet. Lohász Máté Márton, Régert Tamás. Áramlástan Tanszék. Saját használatra

Turbulencia és modellezése jegyzet. Lohász Máté Márton, Régert Tamás. Áramlástan Tanszék. Saját használatra Turbulencia és modellezése jegyzet Lohász Máté Márton, Régert Tamás Áramlástan Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2010. tavasz Frissítve: 2010. október 13. Tartalomjegyzék

Részletesebben

időpont? ütemterv számonkérés segédanyagok

időpont? ütemterv számonkérés segédanyagok időpont? ütemterv számonkérés segédanyagok 1. Bevezetés Végeselem-módszer Számítógépek alkalmazása a szerkezettervezésben: 1. a geometria megadása, tervkészítés, 2. műszaki számítások: - analitikus számítások

Részletesebben

Szívókönyökök veszteségeinek és sebességprofiljainak vizsgálata CFD szimuláció segítségével

Szívókönyökök veszteségeinek és sebességprofiljainak vizsgálata CFD szimuláció segítségével GANZ ENGINEERING ÉS ENERGETIKAI GÉPGYÁRTÓ KFT. Szívókönyökök veszteségeinek és sebességprofiljainak vizsgálata CFD szimuláció segítségével Készítette: Bogár Péter Háznagy Gergely Egyed Csaba Zombor Csaba

Részletesebben

Large Eddy Simulation FLUENT rendszerben, alkalmazás bordázott csatorna számítására

Large Eddy Simulation FLUENT rendszerben, alkalmazás bordázott csatorna számítására Large Eddy Simulation FLUENT rendszerben, alkalmazás bordázott csatorna számítására Lohász Máté Márton Konzulensek: Benocci C., Kristóf G., Rambaud P. BME Áramlástan Tsz., VKI EA Department 2004. December

Részletesebben

Ejtési teszt modellezése a tervezés fázisában

Ejtési teszt modellezése a tervezés fázisában Antal Dániel, doktorandusz, Miskolci Egyetem Robert Bosch Mechatronikai Tanszék Szabó Tamás, egyetemi docens, Ph.D., Miskolci Egyetem Robert Bosch Mechatronikai Tanszék Szilágyi Attila, egyetemi adjunktus,

Részletesebben

Infobionika ROBOTIKA. X. Előadás. Robot manipulátorok II. Direkt és inverz kinematika. Készült a HEFOP P /1.0 projekt keretében

Infobionika ROBOTIKA. X. Előadás. Robot manipulátorok II. Direkt és inverz kinematika. Készült a HEFOP P /1.0 projekt keretében Infobionika ROBOTIKA X. Előadás Robot manipulátorok II. Direkt és inverz kinematika Készült a HEFOP-3.3.1-P.-2004-06-0018/1.0 projekt keretében Tartalom Direkt kinematikai probléma Denavit-Hartenberg konvenció

Részletesebben

Áramlástechnikai mérések

Áramlástechnikai mérések Áramlástehnikai mérések Mérés Prandtl- ső segítségével. Előző tanulmányaikból ismert: A kontinuitás elve: A A Ahol: - a közeg sebessége az. pontban - a közeg sebessége a. pontban A, A - keresztmetszetek

Részletesebben

Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) Megoldások

Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) Megoldások Megoldások 1. Oldd meg a következő exponenciális egyenletrendszereket! (Alaphalmaz: R) 5 3 x 2 2 y = 7 2 3 x + 2 y = 10 7 x+1 6 y+3 = 1 6 y+2 7 x = 5 (6 y + 1) c) 25 (5 x ) y = 1 3 y 27 x = 3 Megoldás:

Részletesebben

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés 1_1. Bevezetés Végeselem-módszer Számítógépek alkalmazása a szerkezettervezésben: 1. a geometria megadása, tervkészítés, 2. mőszaki számítások: - analitikus számítások gyorsítása, az eredmények grafikus

Részletesebben

KORSZERŰ ÁRAMLÁSMÉRÉS I. BMEGEÁTAM13

KORSZERŰ ÁRAMLÁSMÉRÉS I. BMEGEÁTAM13 KORSZERŰ ÁRAMLÁSMÉRÉS I. BMEGEÁTAM13 1. BEVEZETÉS 1.1. Az áramlástani mérések célja 1.1.1. Globális (integrál) jellemzők Áramlástechnikai gépek és a csatlakozó rendszer üzemének általános megítélése, hibafeltárás

Részletesebben

Robotok inverz geometriája

Robotok inverz geometriája Robotok inverz geometriája. A gyakorlat célja Inverz geometriai feladatot megvalósító függvények implementálása. A megvalósított függvénycsomag tesztelése egy kétszabadságfokú kar előírt végberendezés

Részletesebben

Folyadékok és gázok áramlása

Folyadékok és gázok áramlása Folyadékok és gázok áramlása Hőkerék készítése házilag Gázok és folyadékok áramlása A meleg fűtőtest vagy rezsó felett a levegő felmelegszik és kitágul, sűrűsége kisebb lesz, mint a környezetéé, ezért

Részletesebben

1.2 Folyadékok tulajdonságai, Newton-féle viszkozitási törvény

1.2 Folyadékok tulajdonságai, Newton-féle viszkozitási törvény ÁRAMLÁSTAN Dr Lajos Tamás: Az áramlástan alapjai című jegyzet, valamintszlivka F-Bencze F-Kristóf G: Áramlástan példatárábrái és szövege alapján készült Összeállította dr Szlivka Ferenc 1 Az áramlástan

Részletesebben

Gibbs-jelenség viselkedésének vizsgálata egyszer négyszögjel esetén

Gibbs-jelenség viselkedésének vizsgálata egyszer négyszögjel esetén Matematikai modellek, I. kisprojekt Gibbs-jelenség viselkedésének vizsgálata egyszer négyszögjel esetén Unger amás István B.Sc. szakos matematikus hallgató ungert@maxwell.sze.hu, http://maxwell.sze.hu/~ungert

Részletesebben

O ( 0, 0, 0 ) A ( 4, 0, 0 ) B ( 4, 3, 0 ) C ( 0, 3, 0 ) D ( 4, 0, 5 ) E ( 4, 3, 5 ) F ( 0, 3, 5 ) G ( 0, 0, 5 )

O ( 0, 0, 0 ) A ( 4, 0, 0 ) B ( 4, 3, 0 ) C ( 0, 3, 0 ) D ( 4, 0, 5 ) E ( 4, 3, 5 ) F ( 0, 3, 5 ) G ( 0, 0, 5 ) 1. feladat Írjuk föl a következő vektorokat! AC, BF, BG, DF, BD, AG, GB Írjuk föl ezen vektorok egységvektorát is! a=3 m b= 4 m c= m Írjuk föl az egyes pontok koordinátáit: O ( 0, 0, 0 ) A ( 4, 0, 0 )

Részletesebben

Az úszás biomechanikája

Az úszás biomechanikája Az úszás biomechanikája Alapvető összetevők Izomerő Kondíció állóképesség Mozgáskoordináció kivitelezés + Nem levegő, mint közeg + Izmok nem gravitációval szembeni mozgása + Levegővétel Az úszóra ható

Részletesebben

Modern Fizika Labor. 2. Az elemi töltés meghatározása. Fizika BSc. A mérés dátuma: nov. 29. A mérés száma és címe: Értékelés:

Modern Fizika Labor. 2. Az elemi töltés meghatározása. Fizika BSc. A mérés dátuma: nov. 29. A mérés száma és címe: Értékelés: Modern Fizika Labor Fizika BSc A mérés dátuma: 2011. nov. 29. A mérés száma és címe: 2. Az elemi töltés meghatározása Értékelés: A beadás dátuma: 2011. dec. 11. A mérést végezte: Szőke Kálmán Benjamin

Részletesebben

Szabadsugár. A fenti feltételekkel a folyadék áramlását leíró mozgásegyenlet és a kontinuitási egyenlet az alábbi egyszerű alakú: (1) .

Szabadsugár. A fenti feltételekkel a folyadék áramlását leíró mozgásegyenlet és a kontinuitási egyenlet az alábbi egyszerű alakú: (1) . Szabadsugár Tekintsük az alábbi ábrán látható b magasságú résből kiáramló U sebességű sugarat. A résből kiáramló és a függőleges fal melletti térben lévő foladék azonos. A rajz síkjára merőleges iránban

Részletesebben

Elektromágneses hullámok

Elektromágneses hullámok Bevezetés a modern fizika fejezeteibe 2. (a) Elektromágneses hullámok Utolsó módosítás: 2015. október 3. 1 A Maxwell-egyenletek (1) (2) (3) (4) E: elektromos térerősség D: elektromos eltolás H: mágneses

Részletesebben

Differenciálegyenletek numerikus integrálása április 9.

Differenciálegyenletek numerikus integrálása április 9. Differenciálegyenletek numerikus integrálása 2018. április 9. Differenciálegyenletek Olyan egyenletek, ahol a megoldást függvény alakjában keressük az egyenletben a függvény és deriváltjai szerepelnek

Részletesebben

V É G E S E L E M M Ó D S Z E R M É R N Ö K I M E C H A N I K A I A L K A LM A Z Á S A I

V É G E S E L E M M Ó D S Z E R M É R N Ö K I M E C H A N I K A I A L K A LM A Z Á S A I ALKALMAZOTT MECHANIKA TANSZÉK V É G E S E L E M M Ó D S Z E R M É R N Ö K I M E C H A N I K A I A L K A LM A Z Á S A I Előadásvázlat a Multidiszciplináris Műszaki Tudományi Doktori Iskola hallgatói számára

Részletesebben

Matematika szigorlat június 17. Neptun kód:

Matematika szigorlat június 17. Neptun kód: Név Matematika szigorlat 014. június 17. Neptun kód: 1.. 3. 4. 5. Elm. Fel. Össz. Oszt. Az eredményes szigorlat feltétele elméletből legalább 0 pont, feladatokból pedig legalább 30 pont elérése. A szigorlat

Részletesebben

Meteorológiai előrejelzések

Meteorológiai előrejelzések Meteorológiai előrejelzések Balogh Miklós Okleveles meteorológus BME Áramlástan Tanszék baloghm@ara.bme.hu Tartalom Történeti áttekintés A számszerű előrejelzések Áramlástani modellek Atmoszférikus alkalmazások

Részletesebben

Mérés és adatgyűjtés

Mérés és adatgyűjtés Mérés és adatgyűjtés 4. óra Mingesz Róbert Szegedi Tudományegyetem 2012. február 27. MA - 4. óra Verzió: 2.1 Utolsó frissítés: 2012. március 12. 1/41 Tartalom I 1 Jelek 2 Mintavételezés 3 A/D konverterek

Részletesebben

2) = 0 ahol x 1 és x 2 az ax 2 + bx + c = 0 ( a,b, c R és a 0 )

2) = 0 ahol x 1 és x 2 az ax 2 + bx + c = 0 ( a,b, c R és a 0 ) Fogalom gyűjtemény Abszcissza: az x tengely Abszolút értékes egyenletek: azok az egyenletek, amelyekben abszolút érték jel szerepel. Abszolútérték-függvény: egy elemi egyváltozós valós függvény, mely minden

Részletesebben

VIZSGA ÍRÁSBELI FELADATSOR

VIZSGA ÍRÁSBELI FELADATSOR ÍRÁSBELI VIZSGA FELADATSOR NINCS TESZT, PÉLDASOR (120 perc) Az áramlástan alapjai BMEGEÁTAKM1 Környezetmérnök BSc képzés VBK (ea.: Dr. Suda J.M.) VIZSGA ÍRÁSBELI FELADATSOR EREDMÉNYHIRDETÉS és SZÓBELI

Részletesebben

Gauss-Seidel iteráció

Gauss-Seidel iteráció Közelítő és szimbolikus számítások 5. gyakorlat Iterációs módszerek: Jacobi és Gauss-Seidel iteráció Készítette: Gelle Kitti Csendes Tibor Somogyi Viktor London András Deák Gábor jegyzetei alapján 1 ITERÁCIÓS

Részletesebben

Végeselem analízis. 1. el adás

Végeselem analízis. 1. el adás Végeselem analízis 1. el adás Pere Balázs Széchenyi István Egyetem, Alkalmazott Mechanika Tanszék 2016. szeptember 7. Mi az a VégesElem Analízis (VEA)? Parciális dierenciálegyenletek (egyenletrendszerek)

Részletesebben

Jelek és rendszerek 1. 10/9/2011 Dr. Buchman Attila Informatikai Rendszerek és Hálózatok Tanszék

Jelek és rendszerek 1. 10/9/2011 Dr. Buchman Attila Informatikai Rendszerek és Hálózatok Tanszék Jelek és rendszerek 1 10/9/2011 Dr. Buchman Attila Informatikai Rendszerek és Hálózatok Tanszék 1 Ajánlott irodalom: FODOR GYÖRGY : JELEK ÉS RENDSZEREK EGYETEMI TANKÖNYV Műegyetemi Kiadó, Budapest, 2006

Részletesebben

Példa: Háromszög síkidom másodrendű nyomatékainak számítása

Példa: Háromszög síkidom másodrendű nyomatékainak számítása Példa: Háromszög síkidom másodrendű nyomatékainak számítása Készítette: Dr. Kossa Attila kossa@mm.bme.hu) BME, Műszaki Mechanikai Tanszék. február 6. Határozzuk meg az alábbi ábrán látható derékszögű háromszög

Részletesebben

Fogalmi alapok Mérlegegyenletek

Fogalmi alapok Mérlegegyenletek 1. Fogalmi alapok Mérlegegyenletek Utolsó módosítás: 2013. február 11. A transzportfolyamatokról általában 1 A természetben lezajló folyamatok leírására szolgáló összefoglaló elmélet, amely attól függetlenül

Részletesebben

Simított részecskedinamika Smoothed Particle Hydrodynamics (SPH)

Simított részecskedinamika Smoothed Particle Hydrodynamics (SPH) Smoothed Particle Hydrodynamics (SPH) Áramlások numerikus modellezése II. Tóth Balázs BME-ÉMK Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék Numerikus módszerek Osztályozás A numerikus sémák két csoportosítási

Részletesebben

Első zárthelyi dolgozat megoldásai biomatematikából * A verzió

Első zárthelyi dolgozat megoldásai biomatematikából * A verzió Első zárthelyi dolgozat megoldásai biomatematikából * A verzió Elméleti kérdések: E. Mikor nevezünk egy gráfot gyengén és mikor erősen összefüggőnek? Adjon példát gyengén összefüggő de erősen nem összefüggő

Részletesebben

Hidraulika. 1.előadás A hidraulika alapjai. Szilágyi Attila, NYE, 2018.

Hidraulika. 1.előadás A hidraulika alapjai. Szilágyi Attila, NYE, 2018. Hidraulika 1.előadás A hidraulika alapjai Szilágyi Attila, NYE, 018. Folyadékok mechanikája Ideális folyadék: homogén, súrlódásmentes, kitölti a rendelkezésre álló teret, nincs nyírófeszültség. Folyadékok

Részletesebben

Egyenes és sík. Wettl Ferenc szeptember 29. Wettl Ferenc () Egyenes és sík szeptember / 15

Egyenes és sík. Wettl Ferenc szeptember 29. Wettl Ferenc () Egyenes és sík szeptember / 15 Egyenes és sík Wettl Ferenc 2006. szeptember 29. Wettl Ferenc () Egyenes és sík 2006. szeptember 29. 1 / 15 Tartalom 1 Egyenes és szakasz Egyenes Szakasz Egyenesvonalú egyenletes mozgás Egyenes és pont

Részletesebben

Az egyenlőtlenség mindkét oldalát szorozzuk meg 4 16-al:

Az egyenlőtlenség mindkét oldalát szorozzuk meg 4 16-al: Bevezető matematika kémikusoknak., 04. ősz. feladatlap. Ábrázoljuk számegyenesen a következő egyenlőtlenségek megoldáshalmazát! (a) x 5 < 3 5 x < 3 x 5 < (d) 5 x

Részletesebben

TÉRFOGATÁRAM MÉRÉSE. Mérési feladatok

TÉRFOGATÁRAM MÉRÉSE. Mérési feladatok Készítette:....kurzus Dátum:...év...hó...nap TÉRFOGATÁRAM MÉRÉSE Mérési feladatok 1. Csővezetékben áramló levegő térfogatáramának mérése mérőperemmel 2. Csővezetékben áramló levegő térfogatáramának mérése

Részletesebben

Folyadékáramlás. Orvosi biofizika (szerk. Damjanovich Sándor, Fidy Judit, Szöllősi János) Medicina Könyvkiadó, Budapest, 2006

Folyadékáramlás. Orvosi biofizika (szerk. Damjanovich Sándor, Fidy Judit, Szöllősi János) Medicina Könyvkiadó, Budapest, 2006 14. Előadás Folyadékáramlás Kapcsolódó irodalom: Orvosi biofizika (szerk. Damjanovich Sándor, Fidy Judit, Szöllősi János) Medicina Könyvkiadó, Budapest, 2006 A biofizika alapjai (szerk. Rontó Györgyi,

Részletesebben

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA II.

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA II. KOVÁCS BÉLA MATEmATIkA II 6 VI TÉRGÖRbÉk 1 Alapvető ÖSSZEFÜGGÉSEk A térgörbe (1) alakú egyenletével írható le Ez a vektoregyenlet egyenértékű az (2) skaláris egyenletrendszerrel A térgörbe három nevezetes

Részletesebben

mérlegegyenlet. ϕ - valamely SKALÁR additív (extenzív) mennyiség térfogati

mérlegegyenlet. ϕ - valamely SKALÁR additív (extenzív) mennyiség térfogati ϕ t + j ϕ = 0 mérlegegyenlet. ϕ - valamely SKALÁR additív (extenzív) mennyiség térfogati sűrűsége j ϕ - a ϕ-hez tartozó áramsűrűség j ϕ = vϕ + j rev + j irr vϕ - advekció j rev - egyéb reverzibilis áram

Részletesebben

Numerikus módszerek 1.

Numerikus módszerek 1. Numerikus módszerek 1. 3. előadás: Mátrixok LU-felbontása Lócsi Levente ELTE IK 2013. szeptember 23. Tartalomjegyzék 1 Alsó háromszögmátrixok és Gauss-elimináció 2 Háromszögmátrixokról 3 LU-felbontás Gauss-eliminációval

Részletesebben

1. Homogén lineáris egyenletrendszer megoldástere

1. Homogén lineáris egyenletrendszer megoldástere X HOMOGÉN LINEÁRIS EGYENLET- RENDSZEREK 1 Homogén lineáris egyenletrendszer megoldástere Homogén lineáris egyenletrendszer definíciója már szerepelt Olyan lineáris egyenletrendszert nevezünk homogénnek,

Részletesebben

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I.

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I. KOVÁCS BÉLA MATEmATIkA I 8 VIII VEkTOROk 1 VEkTOR Vektoron irányított szakaszt értünk Jelölése: stb Vektorok hossza A vektor abszolút értéke az irányított szakasz hossza Ha a vektor hossza egységnyi akkor

Részletesebben

A talajok összenyomódásának vizsgálata

A talajok összenyomódásának vizsgálata A talajok összenyomódásának vizsgálata Amit már tudni kellene Összenyomódás Konszolidáció Normálisan konszolidált talaj Túlkonszolidált talaj Túlkonszolidáltsági arányszám,ocr Konszolidáció az az időben

Részletesebben

Fourier-sorfejtés vizsgálata Négyszögjel sorfejtése, átviteli vizsgálata

Fourier-sorfejtés vizsgálata Négyszögjel sorfejtése, átviteli vizsgálata Fourier-sorfejtés vizsgálata Négyszögjel sorfejtése, átviteli vizsgálata Reichardt, András 27. szeptember 2. 2 / 5 NDSM Komplex alak U C k = T (T ) ahol ω = 2π T, k módusindex. Időfüggvény előállítása

Részletesebben

Hurokegyenlet alakja, ha az áram irányával megegyező feszültségeséseket tekintjük pozitívnak:

Hurokegyenlet alakja, ha az áram irányával megegyező feszültségeséseket tekintjük pozitívnak: Első gyakorlat A gyakorlat célja, hogy megismerkedjünk Matlab-SIMULINK szoftverrel és annak segítségével sajátítsuk el az Automatika c. tantárgy gyakorlati tananyagát. Ezen a gyakorlaton ismertetésre kerül

Részletesebben

A mérések általános és alapvető metrológiai fogalmai és definíciói. Mérések, mérési eredmények, mérési bizonytalanság. mérés. mérési elv

A mérések általános és alapvető metrológiai fogalmai és definíciói. Mérések, mérési eredmények, mérési bizonytalanság. mérés. mérési elv Mérések, mérési eredmények, mérési bizonytalanság A mérések általános és alapvető metrológiai fogalmai és definíciói mérés Műveletek összessége, amelyek célja egy mennyiség értékének meghatározása. mérési

Részletesebben

Folyadékok áramlása Folyadékok. Folyadékok mechanikája. Pascal törvénye

Folyadékok áramlása Folyadékok. Folyadékok mechanikája. Pascal törvénye Folyadékok áramlása Folyadékok Folyékony halmazállapot nyíróerő hatására folytonosan deformálódik (folyik) Folyadék Gáz Plazma Talián Csaba Gábor PTE ÁOK, Biofizikai Intézet 2012.09.12. Folyadék Rövidtávú

Részletesebben

Megoldott feladatok november 30. n+3 szigorúan monoton csökken, 5. n+3. lim a n = lim. n+3 = 2n+3 n+4 2n+1

Megoldott feladatok november 30. n+3 szigorúan monoton csökken, 5. n+3. lim a n = lim. n+3 = 2n+3 n+4 2n+1 Megoldott feladatok 00. november 0.. Feladat: Vizsgáljuk az a n = n+ n+ sorozat monotonitását, korlátosságát és konvergenciáját. Konvergencia esetén számítsuk ki a határértéket! : a n = n+ n+ = n+ n+ =

Részletesebben

Propeller és axiális keverő működési elve

Propeller és axiális keverő működési elve Propeller és axiális keverő működési elve A propeller egy axiális átömlésű járókerék, amit tolóerő létesítésére használnak repülőgépek, hajók hajtására. A propeller nyugvó folyadékban halad előre, a propellerhez

Részletesebben

Lokális szennyezőanyag-terjedés modellezése

Lokális szennyezőanyag-terjedés modellezése Lokális szennyezőanyag-terjedés modellezése Készítette: Leelőssy Ádám III. éves Fizika BSc szakos, meteorológia szakirányos hallgató Témavezető: Mészáros Róbert adjunktus Eötvös Loránd Tudományegyetem

Részletesebben

KORSZERŐ ÁRAMLÁSMÉRÉS 1. - Dr. Vad János docens Általános áramlásmérési blokk: páratlan okt. h. kedd

KORSZERŐ ÁRAMLÁSMÉRÉS 1. - Dr. Vad János docens Általános áramlásmérési blokk: páratlan okt. h. kedd KORSZERŐ ÁRAMLÁSMÉRÉS 1. - Dr. Vad János docens Általános áramlásmérési blokk: páratlan okt. h. kedd 14.15-16.00 Interaktív prezentációk - JUTALOMPONTOK Ipari esettanulmányok Laboratóriumi bemutatók Laboratóriumi

Részletesebben

Modern fizika laboratórium

Modern fizika laboratórium Modern fizika laboratórium 11. Az I 2 molekula disszociációs energiája Készítette: Hagymási Imre A mérés dátuma: 2007. október 3. A beadás dátuma: 2007. október xx. 1. Bevezetés Ebben a mérésben egy kétatomos

Részletesebben

Gázturbina égő szimulációja CFD segítségével

Gázturbina égő szimulációja CFD segítségével TEHETSÉGES HALLGATÓK AZ ENERGETIKÁBAN AZ ESZK ELŐADÁS-ESTJE Gázturbina égő szimulációja CFD segítségével Kurucz Boglárka Gépészmérnök MSc. hallgató kurucz.boglarka@eszk.org 2015. ÁPRILIS 23. Tartalom Bevezetés

Részletesebben

Biomechanika előadás: Háromdimenziós véráramlástani szimulációk

Biomechanika előadás: Háromdimenziós véráramlástani szimulációk Biomechanika előadás: Háromdimenziós véráramlástani szimulációk Benjamin Csippa 1111, Budapest, Műegyetem rkp. 3. D ép. 3. em www.hds.bme.hu Tartalom Mire jó a CFD? 3D szimuláció előállítása Orvosi képtől

Részletesebben

2. mérés Áramlási veszteségek mérése

2. mérés Áramlási veszteségek mérése . mérés Áramlási veszteségek mérése A mérésről készült rövid videó az itt látható QR-kód segítségével: vagy az alábbi linken érhető el: http://www.uni-miskolc.hu/gepelemek/tantargyaink/00b_gepeszmernoki_alapismeretek/.meres.mp4

Részletesebben

Gyakorló feladatok I.

Gyakorló feladatok I. Gyakorló feladatok I. a Matematika Aa Vektorüggvények tárgyhoz (D D5 kurzusok) Összeállította: Szili László Ajánlott irodalmak:. G.B. Thomas, M.D. Weir, J. Hass, F.R. Giordano: Thomas-féle KALKULUS I.,

Részletesebben

1. feladatsor: Vektorterek, lineáris kombináció, mátrixok, determináns (megoldás)

1. feladatsor: Vektorterek, lineáris kombináció, mátrixok, determináns (megoldás) Matematika A2c gyakorlat Vegyészmérnöki, Biomérnöki, Környezetmérnöki szakok, 2017/18 ősz 1. feladatsor: Vektorterek, lineáris kombináció, mátrixok, determináns (megoldás) 1. Valós vektorterek-e a következő

Részletesebben