Jegyzőkönyv. Készült Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének április 22-i üléséről

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Jegyzőkönyv. Készült Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 2004. április 22-i üléséről"

Átírás

1 3-1-5/2004. Jegyzőkönyv Készült Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének április 22-i üléséről Jelen vannak: Bókay Endre, Cservék Ágnes, dr. Deák Péter, De Blasio Antonio, Dévényi Sándor, Erb József, Fratanolo János, dr. Füredi Péter, dr. Gáspár Gabriella, Hering Gyula, Horváth Zoltán, Hódosi Vera, dr. Hudvágner Sándor, Juhász István, Kablár János, Kerényi János, Kittl János, Kukai András, dr. Kunszt Márta, Meixner András, dr. Mikes Éva, Mindum Károly, Molnárné Garai Edit, Molnár Ferenc, Nagy Csaba, Németh Balázs, Nyőgéri Lajos, Papp Gábor, Pintér János, dr. Schmidt József, Soó László, Staub Ernő, dr. Toller László, dr. Tóth Bertalan, Tóth Mihályné, Trombitás Károly, Várbíró Péter, Várnai Márton, Weller János Távollévő képviselők: dr. Bretter Zoltán, dr. Fekete Éva, Gonda Tibor, Sík László Lajos Jelen vannak továbbá: dr. Papp Judit címzetes főjegyző, dr. Cserép Attila ezredes, városi rendőrkapitány, Zemplényi Mária Jolanta Lengyel Kisebbségi Önkormányzat elnöke, Sajkás Péterné az Ukrán Kisebbségi Önkormányzat elnöke, Nyirati István vezérigazgató, Gasz Zoltán ügyvezető igazgató, dr. Varga István, dr. Modrovits Sándor, dr. Tolnai Márta, dr. Sohár Endre, Póla József, dr. May Gábor, dr. Berhiday Ilona főosztályvezetők, dr. Nász László, dr. Milter Anna, Bagoly Attila, Balázsné Donáth Aranka osztályvezetők, dr. Kovács Katalin ISPA Csoport vezetője, dr. Szűcs Valéria Gyámhivatal vezetője, Schranz Richárd a Közterület-felügyelet vezetője. Nyaka Szabolcs Új Dunántúli Napló, Gönczöl Katalin miniszteri biztos, dr. Hegedűs András helyettes államtitkár, Dakos József dandártábornok

2 2 Dr. Toller László: köszönti az ülésen megjelenteket. Megállapítja, hogy a testületi ülés elején 33 fő képviselő megjelent, az ülést határozatképessé nyilvánítja és 9.20 órakor megnyitja. Megkérdezi, az írásban megküldött napirendhez van-e javaslat, észrevétel? Napirendre kéri a Pécs-Újhegy Településrészi Önkormányzat tagjainak megválasztása valamint a Munka Pécs Baranyáért KHT ügyvezetőjének, Felügyelő Bizottsági tagjainak megválasztása című előterjesztéseket. Juhász István: napirendre kéri a Pécsi Tudományegyetemmel megkötendő bérleti szerződés valamint a Pécsi Vízmű Alapító okiratának módosítása című előterjesztést. Fratanolo János: napirendre kéri a Baranya megye foglalkoztatási paktumához való csatlakozás című előterjesztést. Nyőgéri Lajos: napirendre kéri a Pécsbányatelepi Kórház ingatlan szociális hasznosítása című előterjesztést. Hódosi Vera: napirendre kéri a Városok a társadalmi kirekesztés ellen című előterjesztést. Tóth Mihályné: napirendre kéri a Pályázat benyújtása a Szak re című előterjesztést. Horváth Zoltán: napirendre kéri a Pécsi Vasutas sportkör hitelfelvételéhez készfizető kezességvállalás című előterjesztést. Dévényi Sándor: javasolja a 14. napirendi pontban szereplő előterjesztés kettéválasztását, és a Szivárvány Gyermekház helyzetéről szóló rész külön napirendi pontként történő tárgyalását. Dr. Toller László: ez esetben javasolja, hogy a Szivárvány Gyermekház a 14. napirendi pont b.) pontjaként szerepeljen a napirenden. Várbíró Péter: kéri napirendre venni a Közterület felbontási eljárások szabályozása, valamint a Közművelődési megállapodások felülvizsgálata tárgyú előterjesztéseket, melyek valószínűleg kiosztásra kerülnek, hiszen a február 12-én a 35/2004. (02.12.) határozattal elfogadott munkaterv szerint ezen témáknak szerepelnie kellene a mai napirenden. Dr. Toller László: előterjesztések hiányában nem tudják tárgyalni a képviselő úr által említett napirendi pontokat. Megkérdezi az illetékes bizottságok elnökét, felkészültek-e ezen anyagok kiosztására vagy tárgyalására.

3 3 Kukai András: képviselőtársa által említett Közterület felbontási eljárások szabályozása című előterjesztést a bizottságoknak előzetesen tárgyalniuk kell, erre eddig nem került sor. Kéri ezért, hogy a javasolt téma tárgyalását halasszák el a következő Közgyűlésre. Meixner András: a Közművelődési megállapodások felülvizsgálata című előterjesztést a Kulturális Bizottság már tárgyalta, a mai ülésre azonban még nem terjesztették be. Úgy gondolja, a következő Közgyűlésen tágyalhatnak róla. Dr. Toller László: megjegyzi, az egyes ülések napirendjét mindig az anyagok elkészültének függvényében határozzák meg, illetve úgy, hogy a bizottságok elvégezték az érdemi előterjesztéshez szükséges munkát. Bejelenti, a Közgyűlésen utólagosan is csak azt a témát lehet napirendre venni, amiről írásos anyag készült. Jelenleg Várbíró képviselőtársuk által javasolt témákról nincs előterjesztés. E nélkül nehéz lenne azokról dönteniük. De Blasio Antonio: úgy gondolja, képviselőtársa felvetése mindenki számára érthető, mert van egy elfogadott éves munkaterv, melynek alapján az adott közgyűlési határidőre tervezett előterjesztések hiányát jelezte. Kéri, a jövőben amennyiben nem teljesítik az előzetes munkatervi programot, vagy nem abban az ütemben jelezzék az adott Közgyűlés meghívójában, hogy a munkaterv adott napirendi pontjait milyen időpontban terjesztik a testület elé. Így tájékozódhatnak a megtervezett munkafolyamatokról, hogy pótolni tudják a hiányt. Dr. Toller László: számára az lenne az ideális állapot, ha csak a munkatervben szereplő napirendi pontokat tárgyalnák. Úgy gondolja, %-os a túlteljesítés az eredetileg tervezetthez képest az év végére. Ennek kapcsán felhívja az apparátus figyelmét a nyár közeledtével, hogy nem szeretné, ha az utolsó ülésen 100 előterjesztést kellene tárgyalniuk, bejelenti, 35 napirendi pontnál meghúzza a határt. Várbíró Péter: természetesen visszavonja javaslatát, azonban címzetes főjegyző asszonynak kérdést kíván feltenni, hogy a két hónappal ezelőtt elfogadott munkaterv mai napra kitűzött napirendi pontjai tételesen hogy állnak? Dr. Toller László: úgy gondolja, képviselő úr ezzel kapcsolatos felvetésére már válaszolt az érintett két bizottsági elnök. Várbíró Péter: polgármester úrnak kíván kérdést feltenni a Lakics laktanyával kapcsolatban, továbbá Kukai András bizottsági elnöktől kérdezi, hogy a Nagy Imre úti sárga villogó átkelő ügye meddig jutott, szükség van-e civil kezdeményezésre, vagy várható a megvalósítás. Dr. Toller László: megjegyzi, régi lakossági problémáról van szó, szeretne most már megoldási javaslatokat hallani, ugyanis minden fogadó óráján ez az első kérdés. Dr. Kosztics István: napirend előtt kíván egy bejelentést tenni.

4 4. Toller László: jelzi, az SZMSZ szerint nincs ilyen lehetőség, de a téma ismeretében méltányosságból a napirend elfogadása előtt megadja a szót. Nagy Csaba: kérdést kíván feltenni a Közlekedési és Kommunális Bizottság elnökéhez a 2003-ban befolyt parkolási díjak felhasználásával kapcsolatban Dr. Toller László: tisztségviselői beszámoló keretében az előzményekről tájékoztatja képviselőtársát. Molnárné Garai Edit: Kukai András bizottsági elnöknek kérdést kíván feltenni a fehérhegyi csomópont ügyében, valamint a polgármester úrnak a Pécs-szabolcsi utcák címmel. De Blasio Antonio: kérdést kíván feltenni polgármester úrnak a pécsi kátyúk helyzetéről, és a pécsi sétáló utcákban működő vállalkozók helyzetéről. Dr. Toller László: a napirendi pontok szavazása előtt szót ad dr. Kosztics Istvánnak. Dr. Kosztics István: bejelenti, hogy április 18-án történt lemondást követően a Cigány Kisebbségi Önkormányzat új tisztségviselőket választott, elnöke: dr. Kosztics István, elnökhelyettese: Labodáné Lakatos Szilvia. Kéri bejelentés tudomásul vételét. Dr. Toller László: szavazást kér a Pécs-Újhegy településrészi önkormányzat tagjainak megválasztása című előterjesztés napirendre vételéről. Megállapítja, hogy a Közgyűlés 38 egybehangzó. igen szavazattal az előterjesztést napirendre vette. Szavazást kér a Munka Pécs Baranyáért KHT ügyvezetőjének, Felügyelő Bizottsági tagjainak megválasztása című előterjesztés napirendre vételéről. Megállapítja, hogy a Közgyűlés 28 egybehangzó. igen szavazattal az előterjesztést napirendre vette. Szavazást kér a Pécsi Tudományegyetemmel szerződés című előterjesztés napirendre vételéről. megkötendő bérleti Megállapítja, hogy a Közgyűlés 37 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül az előterjesztést napirendre vette. Szavazást kér a Pécsi Vízmű Alapító okiratának módosítása című előterjesztés napirendre vételéről. Megállapítja, hogy a Közgyűlés 34 egybehangzó. igen szavazattal az előterjesztést napirendre vette.

5 5 Szavazást kér a Baranya megye foglalkoztatási paktumához való csatlakozás című előterjesztés napirendre vételéről. Megállapítja, hogy a Közgyűlés 37 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül az előterjesztést napirendre vette. Szavazást kér a Pécsbányatelepi Kórház ingatlan szociális hasznosítása című előterjesztés napirendre vételéről. Megállapítja, hogy a Közgyűlés 36 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül az előterjesztést napirendre vette. Szavazást kér a Városok a társadalmi kirekesztés ellen című előterjesztés napirendre vételéről. Megállapítja, hogy a Közgyűlés 35 egybehangzó igen szavazattal az előterjesztést napirendre vette. Szavazást kér a Pályázat benyújtása a Szak re című előterjesztés napirendre vételéről. Megállapítja, hogy a Közgyűlés 35 egybehangzó igen szavazattal az előterjesztést napirendre vette. Szavazást kér a Pécsi Vasutas Sportkör hitelfelvételéhez készfizető kezességvállalás című előterjesztés napirendre vételéről. Megállapítja, hogy a Közgyűlés 32 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül az előterjesztést napirendre vette. Ügyrendi javaslata, hogy a 22. napirendi pont Pécs Megyei Jogú Város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepciója tárgyalását Gönczöl Katalin miniszteri biztos, illetve dr. Hegedűs András bűnmegelőzési államtitkár érkezéséhez igazítsák. Gönczöl Katalin jelezte, hogy órára érkezik, és a napirendi pont tárgyalása után visszautazik Budapestre. Kéri a Közgyűlés hozzájárulását, hogy a vendégek megérkezésekor szakítsák félbe az adott napirendi pont tárgyalását, és vegyék előre a meghívóban a 22. sorszámú témát. Szavazást kér az ügyrendi indítványáról. Megállapítja, hogy a Közgyűlés 34 egybehangzó igen szavazattal az ügyrendi javaslattal egyetértett. Szavazást kér Dévényi Sándor ügyrendi javaslatáról, mely szerint a 14. napirendi pontban szereplő Szivárvány Gyermekház ügyét önálló előterjesztésként tárgyalja a Közgyűlés. Megállapítja, hogy a Közgyűlés 16 igen szavazattal, 9 ellenszavazattal és 9 tartózkodás mellett az ügyrendi javaslatot elutasította.

6 6 Végül szavazást kér az ülés napirendjéről az elhangzott kiegészítésekkel együtt Megállapítja, hogy a Közgyűlés 35 igen szavazattal, 1 tartózkodás mellett az ülés napirendjét az alábbiak szerint elfogadta: N a p i r e n d: 1/a.) Tisztségviselői beszámoló 1/b.) Beszámoló lejárt határidejű határozatokról, átruházott hatáskörben hozott bizottsági döntésekről 2.) Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata évi költségvetésének végrehajtása 3.) Pécs Megyei Jogú Város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepciója K é r d é s e k: a.) Várbíró Péter: 1.) a munkaterv mai napra kitűzött napirendi pontjai tételesen hogy állnak? 2.) a Lakics laktanyáról 3.) meddig jutott a Nagy Imre úti sárga villogó átkelő ügye? b.) De Blasio Antonio: 1.) pécsi kátyúk helyzetéről 2) sétáló utca vállalkozói c.) Nagy Csaba: évi parkolásból származó bevételek felhasználásáról d.) Molnárné Garai Edit: 1.) fehérhegyi csomópontról 2.) Pécs-szabolcsi utcákról 4.) Rendelettervezet Rigó István Kosárlabdázó nő című szobrának felállításáról 5.) Rendelettervezet a Pécsi Kőszénbányászat emlékhelyeinek megjelöléséről 6.) A közbeszerzésről szóló évi CXXIX tv. hatályba lépésével kapcsolatos feladatok 7.) évi 13. sz. Ör. kiegészítése az üzemképtelen járművek elszállításáról szóló szabályokkal és határozathozatal 8/a.) Nagy Tibor városi tűzoltóparancsnok parancsnoki beosztásából történő felmentése, illetőleg a parancsnoki beosztás pályázati kiírása 8/b.) Pécs-Újhegy Településrészi önkormányzat tagjának megválasztása

7 7 8/c.) Munka Pécs Baranyáért KHT ügyvezetőjének, Felügyelő Bizottsági tagjainak megválasztása 9.) A Pécsi Vízmű Rt. könyvvizsgálójának megválasztása 10.) A régió megyei jogú városai képviselőjének delegálása a DDRIT-be 11.) Címzett támogatási pályázatok 12.) Káptalan utcai Szabadtéri Színpad felújítása 13.) Általános tantervű gimnáziumi osztályok indítása 14.) Ezerszínű Baranya Turisztikai Információs és Szolgáltató Kht. alapítása 15.) Ifjúsági Ház átszervezése, a Vidámpark és Mecseki Kisvasút helyzetének rendezése 16.) Közoktatási intézmények átszervezése 17.) A Pécs TV Kft. törzstőkéjének felemelése, cégnevének változása és alapító okiratának módosítása 18.) Középfokú oktatási intézmények alapító okiratainak módosítása 19.) Esélyek Háza Pécs Baranya Megyei Esélyegyenlőségi Koordinációs Iroda létrehozása 20.) Dél-nyugati elkerülő út Füzes dűlő szerviz útjának megvalósítása 21.) Városok a társadalmi kirekesztés ellen 22.) Pécsi Vasutas sportkör hitelfelvételéhez készfizető kezességvállalás 23.) A Pécsi Távfűtő Kft évi üzleti tevékenységéről szóló beszámoló 24.) Az Önkormányzat és a Pécs TV Kft, valamint a BAR-ZAL Kft. között létrejött kommunikációs együttműködési programok 25.) Vízterhelési díj áthárítása 26.) évi közcélú foglalkoztatás biztosítása 27.) Könyvtári felzárkóztató pályázat a városi könyvtárak állománygyarapítási támogatására 28.) Terres en Lumiére kiállítás megvalósítása

8 8 29.) Uránia mozi pályázata 30.) Egyszeri vízszennyezési bírság megosztása 31.) Pályázat fogyatékos személyek ellátását segítő eszközökre 32.) A 68. sz. háziorvosi körzet területi ellátási kötelezettségére vonatkozó megbízási szerződés módosítása 33.) A 16. sz. fogorvosi körzet területi ellátási kötelezettségére vonatkozó megbízási szerződés módosítása 34.) Derűs Gyermekkor Alapítvány támogatási kérelme 35.) Alapítványok támogatásának jóváhagyása az Oktatási Bizottság keretéből 36.) Baranya Ifjúságáért Kht. és Pécs város pályázata 37.) Dél-Dunántúl a Tudomány Támogatásáért Alapítvány támogatása 38.) Vizuális Nevelésért Alapítvány támogatása 39.) Alapítványok, közalapítványok támogatásának jóváhagyása 40.) Az Apolló mozira kötött adásvételi szerződés módosítása 41.) Pécsi Városüzemelési és Vagyonkezelő Rt. számára vezetékjog alapítás 42.) A Gomba utcai hajléktalan szálló tulajdonjogának rendezése 43.) Pécsi Nívó Autó Kft-vel kötendő bérleti szerződés 44.) Ingatlancserére irányuló megállapodás az EURO-HP-PLUSZ Kft. és az Önkormányzat között 45.) Pécs, Szigeti úti 623 hrsz-ú ingatlan önkormányzati tulajdonba vétele 46.) Pécsi Tudományegyetemmel megkötendő bérleti szerződés 47.) Baranya megye foglalkoztatási paktumához való csatlakozás 48.) Pécsbányatelepi Kórház ingatlan szociális hasznosítása 49.) Pályázat benyújtása a Szak re 50.) Pécsi Vízmű Alapító okiratának módosítása

9 9 Zárt ülésre javasolt előterjesztések, melyről külön jegyzőkönyv készült a 3-5-4/2004. sz. alatt: 1.) Lenorics János idősek otthoni beutalása 2.) Ambrus Antalné közgyógyellátási ügye 3.) Katona Lászlóné ebtartása 4.) Orsolics Zsolt és Társai ebtartása 5.) Simon Éva ebtartása A közgyűlési vita anyaga 1-9. kazettán. Dr. Toller László: tájékoztatást ad arról, hogy a 2004.március 25-i Közgyűlés zárt ülésén a 118/2004. (03.25.) kgy. számú határozattal a testület az Év Rendőre kitüntető címet adományozta dr. Kerner Gáborné r. főhadnagynak, a Pécsi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztály Életvédelmi Alosztály fővizsgálójának. A kitüntetést és a vele járó bruttó Ft pénzjutalmat a Rendőrség Napján 2004.április 24.-én rendezendő ünnepségen adja át. A 119/2004.( ) számú határozattal a testület Fehér László tűzoltó főtörzsőrmester részére az Év Tűzoltója kitüntetést adományozta. A kitüntetést és a vele járó bruttó Ft pénzjutalmat nevezettnek a 2004.május 4.-i Tűzoltóság ünnepén adja át. A Közgyűlés a 120/2004. (03.25.) kgy. számú határozatával támogatta Böröcz Tamás r. főhadnagynak az Uránvárosi Rendőrőrs őrsparancsnokának a kinevezését. A 121, 122/2004. (03.25) kgy. határozatokkal rendszeres szociális segély ügyekben másodfokon fellebbezéseket bírált el a testület. Napirend tárgyalása: 1/a.) Tisztségviselői beszámoló 1/b.) Beszámoló lejárt határidejű határozatokról, átruházott hatáskörben hozott bizottsági döntésekről Előterjesztő: dr. Toller László polgármester Dr. Toller László: tisztségviselői beszámoló keretében tájékoztatja a Közgyűlést, hogy Nagy Csaba képviselőtársának a március 25-i ülésen feltett interpellációs kérdésére megadta a választ írásban a Kerindent Kft-vel kapcsolatos szerződések tartalmáról. Képviselőtársa kérdésére adott válaszlevél másolata valamennyi képviselő részére kiosztásra került. Molnárné Garai Edit képviselő asszony a közterületi reklámokkal kapcsolatos kérdésére szintén írásban kapták meg a választ képviselőtársai.

10 10 Magyarország Európai uniós csatlakozásának hatása a határforgalom ellenőrzésre és az államhatár őrizetére vonatkozó tájékoztatót juttatott el a képviselők részére, amelyben Dakos József dandártábornok a Határőrség kerületparancsnoka tájékoztatja a Közgyűlést arról, hogy milyen változások lesznek május 1. után a határrendben. Kéri képviselőtársait, tanulmányozzák az anyagot, és a hozzájuk forduló állampolgárokat is tájékoztassák a kilépés és a belépés feltételeiről, valamint arról is, hogy jelenleg a Határőrség területéhez tartozó határszakaszon mely pontokon lehet átlépni az államhatárt arra figyelemmel, hogy Magyarország ugyan még nem tartozik a Schengeni Egyezmény hatálya alá, de május 1. után már e szerint kell működni a határőrizetnek. Kiosztásra került továbbá egy úti beszámoló, mely dr. Kunszt Márta alpolgármester és dr. Bretter Zoltán a Külügyi Bizottság elnöke Liverpoolban tett látogatásáról szól. Szintén megkapták képviselőtársai Dudás Erika és Tóth Eszter eszéki beszámolóját. Dr. Kunszt Márta: tisztségviselői beszámolója kiegészítéseként elmondja, hogy a liverpooli látogatást követően Karlsruheba is elutazott a Kulturális Főváros projekt keretében. A két napos villámlátogatás során megismerkedtek a Karlsruhei pályázattal, illetve szándéknyilatkozatot írtak alá, mely szerint a két város együttműködik az Európai Kultúra Fővárosa cím elnyerése érdekében 2010-ben. Dr. Toller László: a közvélemény tájékoztatására elmondja, hogy az Európai Kultúra Fővárosa cím elnyerése érdekében végzett munkálatok jól haladnak. Különböző civil, illetve szakmai közösségeket hoztak létre annak érdekében, hogy a kiemelt programot megfogalmazzák. Széles körben támaszkodnak a szakmai javaslatokra, és a kulturális tárcával folyamatos párbeszédet folytatnak a cím elnyerésének feltételrendszeréről. Bejelenti, hogy a mai vagy holnapi postával megkapják képviselőtársai az április 30. május 1-i rendezvényekre szóló meghívót. Az Európai uniós csatlakozásnak ez a naptári fordulója, amelyet a város méltó módon kíván megünnepelni. Mindenféle műsor lesz, amely a pécsiek kulturális tudását bizonyítja. Több mint 20 testvér- és unokatestvér városból érkezik delegáció. Minden pécsit várnak a rendezvényekre. Rendhagyó lesz a felvonulás is, hiszen valamennyi párt jelezte, hogy szívesen találkozna a Balokány-ligetben a pécsiekkel. Azt is elfogadhatónak tartják, hogy az Európai Parlamenti választási kampányban mindenki egyenlő feltételekhez jusson a rendezvényen. Valamennyi, a városban önkormányzati képviselettel rendelkező párt képviselői kétszer is szót kapnak; egyszer az Európa-tér avatáson, ahol mindenki megtartja ünnepi beszédét, és a Balokány-ligetben is elmondhatják ünnepi köszöntőjüket az uniós csatlakozás ügyében. A Széchenyi téren pedig egy polgármesteri köszöntő hangzik el az ünnepi koncert előtt, amelynek vélhetően nem lesz politikai tartalma, viszont az uniós csatlakozás, illetve Pécs uniós tagságával kapcsolatos élményeit kívánja felvázolni. A rendezvény ünnepi koncerttel zárul, Pannon Filharmonikusok az Örömódát, Liszt Ferenc Magyar Rapszódiáját és egy erre az alkalomra készült művet adnak elő. Kéri, és elvárja, hogy a

11 11 képviselőtestület valamennyi tagja részt vegyen ezen az ünnepségen, hogy ezt a történelmi pillanatot együtt éljék át. Várbíró Péter: örömmel vette az eszéki testvérvárosban történt látogatásról készült beszámolót, melyben az szerepel, hogy Pécs városa magasan megelőzi a többi partnervárost mind a szelektív hulladékgyűjtésben, mind egyéb környezetvédelmi intézkedések terén. Ugyanakkor a beszámolóban legalább három vonatkozásban szerepel az ökológiai terv, Ökoóvoda, sőt a nyilatkozat tervezetben az szerepel, hogy a konferencia célja, hogy ráirányítja a városi döntéshozók és a szakmai döntéshozók figyelmét a közvélemény figyelmét a környezetvédelem megvalósításának egyéb kérdéseire. A mai Közgyűlés egyik napirendi pontjának témája lesz a Vidámpark, melynek egy korábbi változatában ökopark is felmerült. Ezúton felhívja képviselőtársai figyelmét, hogy erre a témára mindenképpen vissza kell térni, és a későbbiek során támogatni, hogy Pécs városa - a testvérvárosi lánchoz csatlakozva az elkészítendő ökológiai tervek megvalósításában aktívan vegyen részt. Molnárné Garai Edit: a lejárt határidejű határozatokról, átruházott hatáskörben hozott bizottsági döntésekről szóló előterjesztés 3. sz. mellékletében szereplő 17/2004 (03.09.) sz., a vízrendezési munkák pótmunka igényének támogatásáról szóló Közlekedési és Kommunális bizottsági határozattal kapcsolatban Kukai András bizottsági elnöktől kérdezi, összesen mennyibe került a beruházás, és a műszaki dokumentációt megkaphatják-e? Miért volt szükség a Kedves utcai vízrendezéshez Ft értékű pótmunkára? Meixner András: jelzi, hogy az előterjesztés 8. sz. mellékletében szereplő 35/2004. (03.17.) sz. Költségvetési bizottsági határozatban amely a címzett támogatási pályázatokról szól a Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és Szakiskola esetében kimaradt a Komlói úti intézmény felújítása. Kukai András: Molnárné Garai Edit kérdésére válaszolva elmondja a Kedves és a Karancs utcai vízrendezési munkák tavaly kezdődtek el. Menet közben kiderült, hogy a Kedves utcánál hiányzik a csővezeték néhány méteren, ezért kellett a Kommunális Alapból Ft-tal kipótolni a beruházási összeget. A Karancs utcánál pedig a vasút alatti híd szerkezetét is meg kellett erősíteni. A beruházás teljes értéke, a részönkormányzat 200 eft-os hozzájárulásával együtt 1.8 M Ft-ot tett ki. Várbíró Péter: a Város- és Környezetfejlesztési Bizottság 23/2004. (03.03.) sz. határozatával egy zöldséges pavilon elhelyezését engedélyezte. Kérdése, hogyan készülnek az előterjesztések, ugyanis a pavilon már fél éve fenn áll. Ezek szerint egy fél éves ügy legalizálásáról van szó. Lehetséges ez? Véleménye szerint fontos lenne, hogy a döntési mechanizmus mindenki számára világos legyen. Hódosi Vera: válaszában elmondja, a régebb óta a területen álló pavilon ideiglenesen került az említett helyre, az idézett bizottsági határozatban egy másik pavilonról van szó. Megjegyzi nem lehet pavilont felállítani építési engedély nélkül.

12 12 Dr. Toller László: megjegyzése: a pavilon építési engedély köteles, de ehhez előbb a bizottság álláspontja szükséges. Várbíró Péter: ezek szerint ideiglenes pavilon esetében más a helyzet, ilyen taktikával is lehet dolgozni. A Gazdasági, Tulajdonosi és Vállalkozási Bizottság 74/2004.(03.16.) számú határozatában amely a Pollack Mihály Műszaki Szakközépiskola tornaterméről szól az szerepel, hogy A tervezési díj forrását a Költségvetési Bizottság március 17-i ülésén hozott határozat alapján Tehát egy következő napon hozott határozat biztosítja a fedezetet. Bízik abban, hogy az elírás, vagy félreértés, hiszen ha nem így lenne, abból elég komoly következtetéseket lehet levonni. Dr. Toller László: megjegyzi ugyanazon tárgyú előterjesztést két bizottság is tárgyalta, és ha a Költségvetési Bizottság másként döntött volna, akkor nem kerülhetett volna a Közgyűlés elé ez a határozat. Juhász István: megerősíti a polgármester úr által elmodottakat, ha a Költségvetési Bizottság nem hagyta volna jóvá az e célra elkülönített pénzügyi keretet, nem szerepelne most az előterjesztésben a bizottságuk határozata. A Gazdasági, Tulajdonosi és Vállalkozási Bizottság hozott egy döntést és azzal terjesztette elő határozatát, hogy a Költségvetési Bizottságnak jóvá kell hagyni. Ezután kerülhetett be az átruházott hatáskörben hozott döntések közé a határozat.. Jelzi, nemcsak ez az egy ilyen jellegű határozat szerepel az előterjesztésben. Dr. Toller László: Várbíró képviselőtársa kiváló felkészüléséről tett tanúbizonyságot a lejárt határidejű határozatok tekintetében, jól fogják hasznosítani észrevételeit a későbbiekben. Várbíró Péter: a különböző pályázatok és ajánlatok elbírálására vonatkozó határozatokban szerepel a legkedvezőbb ajánlat szó. Megjegyzi, - ha jól értelmezi - ez nem minden esetben a legolcsóbbat jelenti, hanem a minőséggel arányos optimálisat. Jelzi ezen felvetésére nem kér választ. A Költségvetési Bizottság 35/2004. (03.17.) sz., címzett támogatási pályázatokról szóló határozatában karbantartási keret terhére 8,5 M Ft tervezési díj kifizetéséről döntött. Úgy gondolja, célszerű lenne, ha az állagmegóvásra szolgáló karbantartási keret az eredeti célt szolgálná. Dr. Toller László: javasolja képviselőtársának, sorolja fel az összes problémát, hogy a bizottsági elnökök fel tudjanak készülni a válaszadásra. Várbíró Péter: jelzi, hogy az előterjesztés utolsó bekezdésében feltüntetett Gazdasági, Tulajdonosi és Vállalkozási Bizottság és az Egészségpolitikai és Szociális Bizottság határozatait nem találja az anyagában. Dr. Toller László: kéri képviselőtársát, nézze meg jobban az előterjesztését, mert a hiányolt anyagnak ott kell l ennie.

13 13 Meixner András: ha képviselőtársa tovább olvasta volna az idézett szöveget, akkor láthatta volna, hogy a tervezési díjat csak megelőlegezik a karbantartási keretből, amelyet a Közgyűlés a későbbiekben visszapótol a tervezési céltartalékból az első költségvetési módosítás során. Tehát senkit semmilyen kár nem ér. Juhász István: kéri Várbíró képviselőtársát, hogy az ilyen jellegű kérdéseit a bizottsági üléseken tegye fel. Tudja, milyen fontos a Közgyűlésen való aktív részvétel, mégis úgy gondolja talán sokkal jobban meg tudnák beszélni a Közgyűlés előtt is ezeket a kérdéseket és talán sokkal részletesebb válaszokat tudnának adni. Képviselőtársa éppen olyan jól ismeri a pavilon kérdést mint ő aki a 24. sz. választókerület képviselője és pontosan tudja, milyen metodika alapján jött létre, és egész másfajta leképeződést hagynak a TV-nézőkben. Képviselőtársának lehetősége van arra is, hogy az átruházott hatáskörben hozott bizottsági döntésekkel kapcsolatban feltegye kérdéseit, és mindegyikre átlátható választ kap. A Közgyűlésen azonban csak röviden tudnak válaszolni, és azt érik el, hogy a TV-nézők és a jelenlévők közül többen nem értik, miről beszélnek. Megjegyzi, bármikor hajlandó arra, hogy a Gazdasági, Tulajdonosi és Vállalkozási Bizottság határozataival kapcsolatos kérdésekre válaszoljon, de természetesen a Közgyűlésen is szívesen válaszolnak, ha szükséges. A karbantartási költségekkel kapcsolatos felvetésre elmondja, előre láthatóan nem fogy el ez a pénzkeret, mert nem lesz szükség rá ez évben, hiszen olyan megállapodások jöttek létre, amelyek alapvetően tartalmazzák azon munkálatokat, amelyekre ez az összeg elkülönítésre került. Sehonnan nem fog hiányozni az említett összeg, és visszapótlásra kerül. Dr. Toller László: felhívja Várbíró képviselőtársa figyelmét, hogy a jelenleg tárgyalt előterjesztés Beszámoló a lejárt határidejű határozatokról, átruházott hatáskörben hozott bizottsági döntésekről címet viseli. A bizottsági munkát most nem áll módjukban ismét elvégezni. Kéri képviselőtársát, kérdéseit ennek megfelelően fogalmazza meg. Megjegyzi továbbá, a Városi TV jóvoltából a bizottsági ülések nagyon széles körű nyilvánosságot kapnak. Javasolja képviselő úrnak, amennyiben ideje engedi, valamennyi bizottsági ülésen vegyen részt. Várbíró Péter: megköszöni Meixner András válaszát. Juhász István bizottsági elnök megjegyzését azonban visszautasítja, miszerint a szereplési vágy miatt szólalt fel. A közérdekű információk a közre tartoznak, egy hivatalos dokumentumot kaptak, amelyben vannak homályos pontok, és ezeket tisztán kell látni azoknak is, akik a döntési folyamatban nem vettek részt. Bízik benne, hogy Juhász István képviselőtársával továbbra is tudnak együtt dolgozni, a felajánlását elfogadja, de hangsúlyozza, szereplési vágyról nincs szó. A képviselők azért vesznek részt a Közgyűlésen, hogy a közérdekű témákról beszélhessenek, és hiteles, korrekt döntéseket hozzanak. Molnárné Garai Edit: bejelenti, hogy érintettség miatt nem szavaz ezen napirendi pontnál. A Kulturális Bizottság 20/2004. (03.11.) sz. határozatában a Pécs-Kelet Érdekvédelmi Fórum Egyesületének kérelmét a Kulturális Bizottság elutasította, illetve javasolta, hogy keressenek szponzort. A

14 14 polgármester úr annak idején ígéretet tett, hogy a Fókuszban a keleti városrész címmel megtartott konferencia könyvanyagát támogatja. Úgy gondolja, az ügy elég fontos ahhoz és most már folytatása is van hogy minél előbb kiadásra kerüljön. A statisztikai anyagok lassan elévülnek, de a téma és a probléma ugyanolyan fontos, illetve talán mélyebb. Kérdése, milyen formában kap támogatást az egyesület? Dr. Toller László: természetesen ígéretét megtartja, és ha a bizottságnak nincs módja, akkor a polgármesternek lehet, hogy van a konferencia támogatására. Megteszi, ugyan a konkrét támogatási igényeket most nem ismeri, de ez nem lehet tétel egy jó város, jó költségvetésében. Molnárné Garai Edit: megköszöni a polgármester úr felajánlását. A Gazdasági, Tulajdonosi és Vállalkozási Bizottság ISPA projekt Works I. társulatszervezés szakmai támogatásáról című, 87/2004. (03.25.) sz. határozatával kapcsolatban kérdezi, mi indokolja, hogy nem társulat bővítésről, hanem önálló társulatszervezésről döntöttek? Kukai András: válaszában elmondja, annak idején, amikor az ISPA szervezése elindult, 13 tervezési területen egy hatalmas blokkot kellett vállalni, amely sokkal nagyobb feladat, mint amelyet az előző társulat végig tudott volna vinni. A társulási törvény értelmében, amikor a társulat valamilyen területen elvégezte feladatát, 30 napon belül fel kell számolni, ezért keresték a jogtechnikai megoldást, amely tökéletesen illeszkedik ahhoz, hogy az európai pénzek felhasználása törvényszerű legyen. Ez indokolta a társulatszervezést végrehajtását, amely a későbbiek során a teljes ISPA programot bonyolítja. Dr. Toller László: ennek kapcsán jelzi, aláírta a kormánnyal azt a támogatási szerződést, amely az ISPA fedezetét biztosítja 6,8 Mrd forint két ütemű felhasználásával, így a munkálatok elkezdésének rövid szerződéskötés után nincs akadálya. Kéri a pécsi lakókat, viseljék türelemmel az utca felbontásokat, amelyek 1-1,5 évet vesznek igénybe. A végeredmény jó lesz, hiszen az útfelületek jelentős javulását eredményezi. Több hozzászólás nem lévén, szavazást kér a tisztségviselői beszámolókról, az előterjesztésről és a határozati javaslatról. Megállapítja, hogy a Közgyűlés 25 igen szavazattal, 6 tartózkodás mellett az előterjesztést, a határozati javaslatot és a tisztségviselői beszámolókat elfogadta. Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 123/2004. (04.22.) sz. határozata beszámoló lejárt határidejű közgyűlési határozatok végrehajtásáról, átruházott hatáskörben hozott bizottsági döntésekről és tisztségviselői beszámolókról

15 15 A Közgyűlés dr. Toller László polgármester lejárt határidejű közgyűlési határozatok végrehajtásáról, valamint a bizottságok átruházott hatáskörben hozott döntéseiről szóló beszámolóját az alábbiak szerint fogadja el: a Művelődési, Közoktatási és Sport Főosztály lejárt határidejű közgyűlési határozatok végrehajtására készített jelentését az előterjesztés 1. sz. melléklete szerint, a Város-és Környezetfejlesztési Bizottság 23/2004. (03.03.) sz, a 29/2004. (03.17.) sz. határozatait az előterjesztés 2. sz. melléklete szerint; a Közlekedési és Kommunális Bizottság 10, 13, 16, 17/2004. (03.09.), 19/2004. (03.23.) határozatait az előterjesztés 3. sz. mellékletében írtak alapján; a Kulturális Bizottság 19, 20/2004. (03.11.) sz és a 32/2004. (03.18.) sz. határozatait az előterjesztés 4. sz. mellékletében foglaltak alapján; az Egészségpolitikai és Szociális Bizottság 32, 39/2004. (03.11.) sz. határozatait az előterjesztés 5. sz. melléklete szerint; a Jogi, Igazgatási, Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság 21/2004. (03.16.) számú határozatát az előterjesztés 6. sz. mellékletében írtak alapján; a Gazdasági, Tulajdonosi és Vállalkozási Bizottság 69, 72, 74, 75, 79, 80/2004. (03.16.) sz, 87/2004. (03.25.) 90, 94/2004. (03.29.) határozatát az előterjesztés 7. sz. mellékletében találhatóak szerint; a Költségvetési Bizottság 33, 35, 43, 44, 46, 47, 49, 50, 56/2004. (03.17.) sz. határozatait az előterjesztés 8. sz. melléklete szerint, az Oktatási Bizottság 18/2004. (03.18.) számú határozatát az előterjesztés 9. sz. melléklete alapján; az Egészségpolitikai és Szociális Bizottság 25/2004. (03.11.) sz, valamint a Gazdasági, Tulajdonosi és Vállalkozási Bizottság 99/2004. (03.29.) sz. határozatait a képviselőknek rendelkezésre bocsátottak szerint. A Közgyűlés dr. Toller László polgármester, dr. Kunszt Márta alpolgármester tisztségviselői beszámolóit tudomásul veszi és elfogadja.

16 16 Kapják: dr. Toller László polgármester, dr. Kunszt Márta alpolgármester, Hódosi Vera, Kukai András, Meixner András, Nyőgéri Lajos, dr. Schmidt József, Juhász István, Soó László, Tóth Mihályné bizottsági elnök, Póla József főosztályvezető 2.) Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata évi költségvetésének végrehajtása Előterjesztő: dr. Toller László polgármester Dr. Toller László: megköszöni dr. Tolnai Márta főosztályvezetőnek és a Közgazdasági Főosztály dolgozóinak azt a munkát, amelyet a tavalyi költségvetés végrehajtásában tanúsítottak, azt a nehezen biztosítható rugalmasságot, amelyet a költségvetésen belüli folyamatos mozgások miatt tanúsítaniuk kellett. Köszöni azt a nagy szakmai tudást, amely nem mindenütt jellemző a magyar önkormányzatokra. Külön köszöni azt a munkát, amely arra irányult, hogy a Megyei Jogú Városok Szövetségén belül szakmai tapasztalatokat át tudják adni egymásnak, a Megyei Jogú Városok költségvetési tervezési rendje, a beszámolók tartalma egyre inkább egymáshoz idomul. Az is bebizonyosodott, hogy egy költségvetés előkészítésénél és tervezésénél nem panaszkodni kell, hanem gondolkodni, és ha jól alkalmazzák a saját szabályaikat, akkor ilyen végrehajtási eredményeket Emlékezteti képviselőtársait tudnak tanúsítani. arra, hogy a költségvetés elfogadásakor igen sok kritika tárgyát képezte az ellenzéki képviselők részéről; megbízhatatlannak, rosszul tervezettnek és elfogadásra alkalmatlannak minősítették, amelyet szavazatukkal is alátámasztottak. Örül annak, hogy nem lett igazuk, hiszen ha a végrehajtást és a zárszámadást nézik, látható, hogy egy nagyon következetes önkormányzati gazdálkodással lehet ha nem is látványos magabiztosságot tükröző eredményeket elérni. Erre pedig az ad alapot, hogy ez már a negyedik költségvetés, amikor a zárszámadás bizonyíthatóan jó gazdálkodásból eredően a város és az intézmények közötti jó munkamegosztásból eredően, a város 100 %-os tulajdonában lévő vállalkozások jó működése eredményeként pozitív szaldót mutat, de inkább a nullához közelít, azt mutatja, képes a város úgy gazdálkodni, hogy a szükséges erőforrásokat a lehető leghatékonyabban használja fel. Erre óta büszke, mint a költségvetésért felelős polgármester, és köszöni mindazok munkáját ellenzéki és kormánypárti képviselőtársainak akik a bizottsági munkában ezen költségvetés végrehajtását segítették. Azt is köszöni, hogy új ötletek befogadására is alkalmas volt a fejlesztési és a költséggazdálkodás területén, és az intézményeknek is köszöni, hogy nagy nehézségekkel és fokozódó belső ellenőrzés mellett teljesítették azokat a gazdasági terveket, amelyeket számukra előírtak. Minden évben elhangzik, hogy tönkremennek az önkormányzat intézményei. Ezzel szemben jelentős részük fejlődött, szakmai tartalmuk kiteljesedett. A hazai és európai pályázatokon az évi 300 M Ft körüli bevételt mindig tudták többletként hozni, amihez szükség volt a közgyűlés állandó támogatására.

17 17 Emlékeztet arra, számos döntést hoztak intézményeik pályázati önrészének biztosítása érdekében. Ez a két terület az önkormányzat és az intézmények gazdálkodása közötti folyamatos hidat is biztosította. Az elmúlt évi intézményi bérfejlesztések hatása egyértelműen pozitív, azt viszont folyamatosan tudomásul kell venni, hogy az önkormányzat intézményi rendszere nem állandó. Az intézményrendszer működése és szakmai tartalmának kiteljesedése az intézményhálózatban ellátottak számától függ. Rugalmasan kell alkalmazkodni a változó feltételekhez az óvoda és az alapfokú oktatás területén de van, ahol reformértékű lépéseket kell tenniük a zárszámadás tükrében is, a piackonform képzés tekintetében, ami elsősorban a szakképzés A város továbbra területét is jelenti. fenntartja azon intézményeit, ahol nagy számú a nem pécsi diákok jelenléte. A középfokú oktatási intézményekben tanulók közel 50 %-a vidéki. Attól nagyváros egy város és attól nagy egy város, ha oktatási, kulturális területen képes olyan hatást gyakorolni a környezetére, amely elősegíti a falu és a város közötti szellemi és valós gazdasági különbségek eltűnését. Ez a költségvetésben oly módon került és kerül a jövő évben is megjelenítésre, hogy beépültek abba a kistérségi rendszerbe, amely a Pécs város környéki 39 települési önkormányzat részvételével működik. Szerény forrástámogatással ez évben 16,5 millió Ft-tal, a következő években pedig hasonló nagyságrenddel normatív módon kívánnak részt venni ezekben a társulásokban. Ennek már van egy jó hozadéka, mely szerint jelen pillanatban a legalkalmasabbak arra, hogy egy oktatási mintarégió, illetve minta-kistérség kialakításának kedvezményezettjei legyenek, Pécs város gesztorsága mellett. Ez egy regionális program, valószínűleg még egy területen lesz ilyen lehetőség. Összességében a zárszámadást jónak ítéli, ami természetesen nem jelenti azt, hogy minden rendben van. Akkor lenne rendben, ha az önkormányzat rendelkezne 11 milliárd forint forrással, az azonnal szükséges intézményrekonstrukciók elvégzéséhez, ha lenne 10 Mrd Ft forrása valamennyi út kijavításához, illetve teljes felületkezeléséhez, és ha lenne újabb 4 Mrd forint a buszhálózat azonnali fejlesztéséhez. Tehát ha rendelkeznének még 30 Mrd Ft-tal, akkor 4 év alatt Pécs piperekész lenne uniós városként is. Pillanatnyilag ez hiányzik, de igyekeznek megoldást találni arra, hogy a hosszú távú elkötelezettségeket miként lehet e feladatok gyorsított ütemben történő végrehajtásának szolgálatába állítani. Erre felkészült a PVV Rt, az önkormányzat valamennyi közüzemi cége, és e feladat ellátásában számíthatnak a városban lévő regionális és dekoncentrált szervekre, mint pl. a Közútkezelő KhT, az energia területen együttműködő partnereik, vagy akár azokon a területeken működő társaságokra, ahol még az önkormányzat nincs semmiféle pozícióban, de a jó együttműködés eredményeként (pl. Lánc utcai csomópont tekintetében forráskímélő, vagy a hozzáadott értéket növelő megállapodásokat tudtak kötni. A költségvetésben továbbra is folytatják azt a nyitott várospolitikát, amit elhatároztak, amelynek közvetlen hozadéka reményei szerint az lesz, amikor az egyetemmel közös ingatlanfejlesztési program végrehajtására irányuló, hosszú távú együttműködési megállapodást kötnek. Ennek jegyében bocsátja vitára az előterjesztést. Még egyszer köszönetet mond a költségvetés végrehajtásában közreműködőknek tartalmas, kiváló munkájukért.

18 18 Soó László: a mai ülésen az önkormányzat múlt évi gazdálkodásáról, tevékenységéről számolnak be. Előtte még elmondja, a városban a tavalyi évben más jellegű folyamatok is zajlottak, amelyek zárszámadása az elmúlt hét végén történt, amelyet úgy lehetne összefoglalni, hogy: Hajrá MiZo PVSK, hajrá Pécs! Képviselőtársai a szokásos jogi, formai követelményeknek megfelelően elkészített zárszámadást kaptak kézhez, amelyet előzetesen a Költségvetési, a Pénzügyi Bizottság, valamint az Önkormányzat Érdekegyeztető Tanács is megtárgyalt. Mellékelték az előterjesztéshez a könyvvizsgáló írásos jelentését is. Mindezen fórumok a zárszámadást közgyűlési tárgyalásra alkalmasnak tartják. A zárszámadásnak két fő vonulata van: az egyik a évi költségvetés végrehajtása, a másik az önkormányzat vagyoni helyzetéről szóló beszámoló, vagyis a város könyvviteli mérlege. A város eddigi működése során kevés olyan év volt, amikor a zárszámadáskor ennyi jelentős változásról lehetett beszámolni, amely mind a vagyoni mérleget, mind a folyó költségvetés teljesítését egyaránt érinti. Ezek egyrészt komoly feladatokat rónak az önkormányzatra a tekintetben, hogy miként lehet a következő években ennél jobban, ennél magasabb teljesítményekkel zárni az évet. A költségvetési rendelet a mellékelt bevételi és kiadási főtáblák adatai szerint, az induló költségvetéshez képest bevételi oldal közel 34 Mrd Ft-tal, mintegy 23 %-kal magasabb értékkel került teljesítésre, míg a kiadási tervüket 32 milliárd fölötti összeggel, 118 %-ra teljesítették. A bevétel több mint 6 milliárd forinttal magasabb volt, mint az induló tétel és a korábbi évek főösszege, melynek jelentős része központi támogatásból, normatíva-, valamint közalkalmazotti bérek növekedéséből adódott. Néhány bevételi előirányzat esetében - pl. a helyi adók, melyek növekedése mellett, annak behajtása során ugyancsak kiváló teljesítményről lehet beszámolni. Az illetékbevételek is szinte megismételhetetlenek, rekordösszegűek. A kiadások tekintetében az önkormányzat igyekezett lépést tartani a bevételi források növekedésével, de szerencsére azt nem haladta meg, ezért a költségvetés teljesítését a város jelentős pénzmaradvánnyal zárhatta. A vagyoni helyzetről szóló beszámolóból megállapítható, hogy a korábbi 32 M Ft-os önkormányzati vagyonnal szemben a jelenlegi mintegy 112 Mrd Ft értékű. A könyvvizsgálói jelentés megállapítja, hogy: idézi mostantól kezdve nincs az önkormányzat tulajdonában olyan vagyontárgy, amelynek nem lenne értéke. Ez azt jelenti, hogy az ún. 0 értéken történő nyilvántartási rendszer megszűnt, s emiatt a vagyonmérlegük mintegy 80 Mrd Ft-tal növekedett. Ehhez viszonyítva kell majd az elkövetkező években a beszámolókat elkészíteni. A szakmai adatok alátámasztják, hogy amennyiben ettől eltekintenének, ebben az esetben sem következne be veszteség a város vagyonában.

19 19 Kiemelt fontosságú kérdés továbbá az önkormányzatok eladósodottsága, a hitelszolgálat, adósság szolgálata. A könyvvizsgálói anyag szerint jelentős mértékben 5,6 Mrd Ft-ra nőtt az önkormányzat rövid- és hosszú távú elkötelezettség állománya. Jogos az a megállapítás, hogy az előző évihez képest megduplázódott. Ez azonban csak azok számára okozhat meglepetést, akik az elmúlt évi költségvetésről szóló rendeletet nem ismerték, amely szerint az önkormányzat tudatosan döntött 2 milliárd Ft összegű, hosszú távú fejlesztési célokat szolgáló hitelkonstrukció igénybevétele Ugyanígy mellett. igazolható a költségvetés bevételi, kiadási rendszeréből, hogy működési célra valóban nem vettek fel hitelt, a fejlesztési bevételeket pedig fejlesztésre használták. Ezáltal az éves adósságszolgálat a tulajdonképpeni hitelkorlátok igénybevételét jelenti. A költségvetési viták kapcsán gyakran felvetődő kérdés a további hitel felvétele. Az előterjesztésből látható, hogy mintegy 2,8 Mrd Ft az önkormányzat éves adósságtörlesztési kötelezettsége, amely kb. 1 Mrd Ft-tal elmarad az igénybe vehető hitel összegétől. Összegezve, a zárszámadást hivatalossá tevő önkormányzati rendelettervezet a következő számokat tartalmazza: A Közgyűlés Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata évi költségvetésének bevételi-kiadási főösszegét E Ft módosított előirányzattal, annak teljesítését bevételi oldalon E Ft bevétellel, és E Ft kiadással, továbbá E Ft felhasználható pénzmaradvánnyal jóváhagyja. Megemlíti, a könyvvizsgálói jelentés nem egészen pontosan ezeket a számokat használja a pénzmaradvány tekintetében. A zárszámadás 19. sz. melléklete levezeti a pénzmaradvány-felhasználást, ami E Ft, de ennek egy részéről E Ft-ról már az elmúlt évben döntött a közgyűlés, mivel elkötelezettségről van szó, így ezzel nincs tennivalójuk. A rendeletben szereplő E Ft felosztásáról kell dönteni úgy, hogy részben E Ft összegben az intézményei számára visszapótolja, így azok finanszírozását minden tekintetben rendezik hiánymentesen. A mindösszesen fennmaradó 208 E Ft felhasználására nem tettek javaslatot, így a Költségvetési Bizottság indítványozza, hogy a rendelet mellett található határozati javaslat szerint ezen összeg Általános tartalékba helyezését. A rendelettervezet 5. -ában említik meg az önkormányzat vagyonát, amely E Ft. Ugyanez a szám található a könyvviteli mérleg eszköz- és forrás-oldalán, azonos mértékben. A Költségvetési Bizottság támogatása mellett kéri, a testület fogadja el a évi költségvetés végrehajtásáról, az önkormányzat vagyoni jelentéséről szóló rendeletet. Nagy Csaba: a maga részéről is megismétli Soó László által elmondottakat: Hajrá MiZo, hajrá PVSK, hajrá Pécs! Reményét fejezi ki, hogy a következő költségvetés összeállításánál tekintettel lesznek a Rátgéber-egyetem rektorának egyik kissé szomorkás nyilatkozatára, amelyben felhívja a figyelmet, a MiZo kosarasainak sportteljesítménye azért nevezhető

20 20 hatalmasnak, mert nem rendelkeznek olyan sztár-játékosokkal, mint azok a csapatok, akik a Final four -ban Pécsett szerepeltek. Az írásos előterjesztésében nem szerepel a 19. sz. melléklet, melyet hiányol. Megjegyzi, más képviselőtársai is jelezték ugyanezt a hiányt. Azért fontos ez a melléklet, mert bemutatja a több, mint 1 Mrd Ft-os pénzmaradvány felhasználását, ami befolyásolja az önkormányzat ez évi költségvetési rendeletét is. Az bizonyos, hogy az E Ft-os pénzmaradványból a különböző kötelezettségek teljesítése, ill. az intézmények finanszírozása után 208 E Ft pozitív pénzmaradvánnyal zár majd a költségvetés. Érdemes elgondolkodni a költségvetést érintő kritikákon, azok igaznak bizonyultak-e, vagy sem. Véleménye szerint alapvetően igaznak bizonyultak, hiszen a pozitív pénzmaradványt olyan folyamatok teszik lehetővé, amelyekre az önkormányzat valójában nem sok hatást tud gyakorolni. Érdemes megfigyelni és kiszámolni, hogy Pécs város lakossága mekkora összeggel finanszírozta ezt a költségvetést közvetlenül, helyi adók, ill. illetékbevételek útján. Megdöbbentő számokat kapnak, hiszen a M Ftból több, mint 5,6 milliárd Ft-ot fizetnek be a pécsiek, M Ft volt az illetékbevétel, amelyet egyébként 600 M Ft-ra terveztek. Ez a fokozott mértékű lakásépítéseknek, lakásvásárlásoknak tudható be. Itt érezhető az a pozitív hatás, amelyet az Orbán-kormány által meghirdetett lakástámogatási rendszer jelenthet kézzel foghatóan, akár városi költségvetési szinten is itt helyben. Kiemeli továbbá a helyi adóbevételek M Ft-os összegét, amelyet javarészt közvetlenül a Pécsi telephelyen működő vállalkozások, magánszemélyek, illetőleg turisták finanszíroztak javarészt 15 M Ft értékben az önkormányzat részére. Érdemes áttekinteni, melyek azok a bevételek, amelyek a pluszhoz képest nem teljesültek. Itt már sokkal szomorúbb a kép, mert a felhalmozás és tőkejellegű bevételeknél mintegy 980 M Ft bevételkiesés látható, 62,6 %-os teljesüléssel. Ezt lebontva a tárgyi eszközök és immateriális javak értékesítésénél 641 M Ft bevételkiesésről lehet szó. Ilyenek az önkormányzatok sajátos felhalmozása és tőkejellegű bevételei, ahol 127 M Ft esett ki, 87,3 %-os teljesüléssel, hasonlóan a pénzügyi befektetések bevételeihez is, ahol 212 M Ft-os a bevételkiesés, és 29,9 % a teljesülés. A év mindenképpen szerencsésnek tudható be, mert a költségvetésről szóló rendelet első elfogadásakor már tudni lehetett, hogy az előbb felsorolt bevételek nagy valószínűséggel nem teljesülnek, egyedül ennek az aránya volt kérdéses, amit még a jelenlegi kormánypárti képviselők sem titkoltak. Senki nem tudta megmondani, hogy az illetékbevételek mennyire fogják pozitív irányba befolyásolni a költségvetési rendeletet. Az előző évben a város 1,8 Mrd Ft hitelt vett fel annak érdekében, hogy az idei évre tervezett beruházásait elindíthassa, ill. finanszírozhassa. Ezt úgy sikerült elérni, hogy 2,4 Mrd Ft-os hitelkeretet nyitott, amiből 1,8 Mrd Ft-ot vett igénybe. Néhány tételt kiemel ezen beruházásokból: a 120 lakásos bérlakás-építési program, a panel-program első részének a befejezése, a Pollack Mihály Műszaki Szakközépiskola fejlesztése, a PVSK atlétikai pálya, az ISPA projekt előkészítése, a Magasház megerősítése, stb. Ennek a 2,4 Mrd Ft összegű hitelkeretnek van egy 372 M Ft-os, a évi költségvetést terhelő része.

21 21 A hitelfelvételről beszélve megemlíti, a évi költségvetést egy 495 M Ftos új hitelkeret nyitásával indították. Az önkormányzati rendeletben található egy ún. beruházási táblázat, további 1,8 Mrd Ft-ot meghaladó hitellehetőségről. Mindezt összeadva, a év hitel vonatkozásában valamelyest szomorúbb lesz a évinél, mivel 2004-ben 2,7 Mrd Ft körüli hitelösszegről van szó, ez majdnem 1 Mrd Ft-tal magasabb a évinél. Felmerülhet a kérdés, hol van az a választási ígéret, amit a szocialisták tettek a 2002-es önkormányzat választásoknál, hogy több pénzt az önkormányzatoknak? Már számtalanszor megismételték a választ: úgy van több pénzük az önkormányzatoknak, ha sokkal több hitelt vesznek fel, mint A továbbiakban korábban. idéz a könyvvizsgálói jelentésből, mely rámutat arra, hogy a hitelfelvétellel kapcsolatos folyamatokat figyelemmel kell kísérni. Megemlíti, az összes nagyberuházás gyakorlatilag hitelből indulhatott el évben. A város költségvetése két hónappal ezelőtt került elfogadásra, és azt már március 25-én teljesen átírták. Az idei költségvetés beruházási sora 1,8 Mrd Ft-ot meghaladó hitelfelvételről szól. Ebben a sorban nem szerepelt a repülőtér fejlesztésének II. üteme, amely a város döntése szerint hitelfelvételből indulhat el. Nem mondható, hogy ez a beruházás nem szükséges, csupán arról van szó, hogy a februári elképzelések március 25- én felborultak, tehát a éves költségvetés tartalma ilyen vonatkozásban már korrekcióra szorul. Ezen figyelemfelkeltő mondatokkal zárja költségvetés rendeletre vonatkozó felszólalását. De Blasio Antonio: a polgármester úr előterjesztésének kiegészítéseként, a tavalyi évi költségvetés jól tervezettségére, és az ellenzéki félelmek hibás megfogalmazására vonatkozóan elmondottakra reagálva úgy gondolja, hogy az ellenzéki félelmek igazak voltak. Soó László, a Költségvetési Bizottság elnöke kiegészítő szavaiban ugyancsak kiemelte, hogy a költségvetés induló és záró-összege között közel 6 milliárd Ft-os különbség tapasztalható, ami azt jelenti, hogy évközben hatalmas volt a növekedés. Felhívja a figyelmet, ha az év elején elfogadott költségvetést a tervezettek szerint kívánták volna végrehajtani, akkor nagy valószínűséggel most nem lennének ilyen nyugodtak a zárszámadás tárgyalásakor. Most, a zárszámadás tárgyalásakor egy egészen más költségvetésről beszélnek, mint amit a tavalyi év tervezési időszakában a városvezető koalíció letett az asztalra. Elismert tény, hogy olyan nem várt bevételekre tettek szert, amelyek pótolták a költségvetés azon részeit, amelyeket rosszul terveztek. Nem mondható jól tervezettnek az a költségvetés, amelynek az ingatlanbevételei épp, hogy 50 % fölé emelkedtek, amelynek Nagy Csaba képviselőtársa által felsorolt részeiben továbbra is elmaradások tapasztalhatók. Voltak olyan plusz bevételek, amelyek még a hozzáértőket is meglepték. Nyilvánvalóan azon kormánydöntés, hogy idén az ingatlanokat áfa fogja terhelni amit az ez évi áfa-törvény már tartalmaz nagymértékben befolyásolták a lakosság ingatlanvásárlási szándékát és hajlandóságát a múlt évben. Ennek következtében az illetékbevételek is több száz millió forinttal növekedtek. Figyelmeztet, az Adóirodán idén nem lesz olyan mértékű a kintlévőségek behajtása, Felhívja a mint figyelmet, az elmúlt a tervezés év során. véleménye szerint akkor is hibás volt. Akkor lett volna jó, ha a költségvetést a tervezett összegekkel, vagy ahhoz igazodó bevételekkel végre lehetett volna hajtani. Nem azt hajtották végre,

Jegyzőkönyv. Készült Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 2004. május 13-i üléséről

Jegyzőkönyv. Készült Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 2004. május 13-i üléséről 3-1-7/2004. Jegyzőkönyv Készült Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 2004. május 13-i üléséről Jelen vannak: Bókay Endre, dr. Bretter Zoltán, Cservék Ágnes, dr. Deák Péter, De Blasio Antonio,

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Készült Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 2003. december 18-i üléséről

Jegyzőkönyv. Készült Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 2003. december 18-i üléséről 3-1-18/2003. Jegyzőkönyv Készült Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 2003. december 18-i üléséről Jelen vannak: Bókay Endre, dr. Bretter Zoltán, Cservék Ágnes, De Blasio Antonio, dr. Deák

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Készült Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 2004. szeptember 16-i üléséről

Jegyzőkönyv. Készült Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 2004. szeptember 16-i üléséről 3-1-12/2004. Jegyzőkönyv Készült Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 2004. szeptember 16-i üléséről Jelen vannak: Bókay Endre, dr. Bretter Zoltán, Cservék Ágnes, De Blasio Antonio, Dévényi

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Készült Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 2005. november 24-i üléséről

Jegyzőkönyv. Készült Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 2005. november 24-i üléséről 3-1-15/2005. Jegyzőkönyv Készült Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 2005. november 24-i üléséről Jelen vannak: Bókay Endre, Cservék Ágnes, De Blasio Antonio, Erb József, Fratanolo János,

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Készült Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 2005. április 28-i üléséről

Jegyzőkönyv. Készült Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 2005. április 28-i üléséről 3-1-6/2005. Jegyzőkönyv Készült Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 2005. április 28-i üléséről Jelen vannak: dr. Bretter Zoltán, Bókay Endre, Cservék Ágnes, De Blasio Antonio, Erb József,

Részletesebben

Nagyszentjános Község Önkormányzata JEGYZŐKÖNYV

Nagyszentjános Község Önkormányzata JEGYZŐKÖNYV Nagyszentjános Község Önkormányzata JEGYZŐKÖNYV a képviselő-testület 2015. október 21-én Nagyszentjánoson az Önkormányzati Hivatal hivatalos helyiségében 16.00 órai kezdettel megtartott közmeghallgatással

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Készült Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 2007. június 7-i üléséről.

Jegyzőkönyv. Készült Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 2007. június 7-i üléséről. 3-1/2007/13. Jegyzőkönyv Készült Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 2007. június 7-i üléséről. Jelen vannak: Bognár László, dr. Bretter Zoltán, Csizi Péter, Dévényi Sándor,, Fuchs Gábor,

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. készült Maglód Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. március 12-én megtartott üléséről.

JEGYZŐKÖNYV. készült Maglód Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. március 12-én megtartott üléséről. JEGYZŐKÖNYV készült 2015. március 12-én megtartott üléséről. Az ülés helye: Polgármesteri Hivatal földszinti tárgyaló terme, 2234. Maglód, Fő u. 12. Jelen vannak: Tabányi Pál polgármester, Kérges László

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. 1 perces néma felállás

JEGYZŐKÖNYV. 1 perces néma felállás JEGYZŐKÖNYV Készült Budapest Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testület 2013. január 23-án 15.00 órakor a Józsefvárosi Önkormányzat Polgármesteri Hivatal III. em. 300-as tárgyalójában megtartott 1. rendes

Részletesebben

22/2012. számú. 2012. december 12-i ülés J E G Y Z Ő K Ö N Y V E

22/2012. számú. 2012. december 12-i ülés J E G Y Z Ő K Ö N Y V E Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testülete 6041 Kerekegyháza, Fő u. 47/a. Ikt.sz.: 7362-2/2012. 22/2012. számú 2012. december 12-i ülés J E G Y Z Ő K Ö N Y V E 175-190/2012. (XII. 12.) sz. Kth.

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V 16/2014 nyílt Tárnok Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testület ülése 2014. november 27. J E G Y Z Ő K Ö N Y V JEGYZŐKÖNYV Készült: Tárnok Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. november

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. bizottsági elnök-helyettes. főépítész

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. bizottsági elnök-helyettes. főépítész J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Hatvan Város Önkormányzata Képviselő-testülete Jogi és Ellenőrzési Bizottságának 2013. szeptember 12-én a Városháza emeleti kistermében 8 30 órai kezdettel megtartott rendkívüli

Részletesebben

Készült az Öreglaki Községi Képviselő-testület 2010. február 17-én 16.30 órai kezdettel megtartott nyilvános üléséről.

Készült az Öreglaki Községi Képviselő-testület 2010. február 17-én 16.30 órai kezdettel megtartott nyilvános üléséről. 1/2010. J e g y z ő k ö n y v Készült az Öreglaki Községi Képviselő-testület 2010. február 17-én 16.30 órai kezdettel megtartott nyilvános üléséről. Jelen vannak: - 7 fő települési képviselő, a csatolt

Részletesebben

EDELÉNY VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2012. január 9-én megtartott rendkívüli ülésének

EDELÉNY VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2012. január 9-én megtartott rendkívüli ülésének EDELÉNY VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2012. január 9-én megtartott rendkívüli ülésének a./ Tárgysorozata b./ Jegyzőkönyve c./ Határozata T Á R G Y S O R O Z A T 1./ Az ÉMOP-4.2.1/A,B-11 kódszámú,

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Dr. Molnár Ibolya megyei aljegyző, Farkas Boglárka költségvetési ügyintéző, Dégi-Deme Rita testületi ügyek referense, jegyzőkönyvvezető.

JEGYZŐKÖNYV. Dr. Molnár Ibolya megyei aljegyző, Farkas Boglárka költségvetési ügyintéző, Dégi-Deme Rita testületi ügyek referense, jegyzőkönyvvezető. Szám:12/3-8/2011. JEGYZŐKÖNYV Készült: A Veszprém Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat 2011. február 9-én 10:05 órai kezdettel a Megyeháza Képviselő irodájában megtartott nyilvános üléséről. Jelen voltak:

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Készült Ózd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2005. február 10-én a Városháza tanácskozótermében megtartott rendkívüli üléséről

Jegyzőkönyv. Készült Ózd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2005. február 10-én a Városháza tanácskozótermében megtartott rendkívüli üléséről Jegyzőkönyv Készült Ózd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2005. február 10-én a Városháza tanácskozótermében megtartott rendkívüli üléséről Jelen vannak: Benedek Mihály polgármester, dr. Bárdos

Részletesebben

Tolna Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzata

Tolna Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzata Tolna Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzata 2 Tolna Város Önkormányzata 13/2007. (IV.27.) Önkormányzati rendelete Tolna Város Önkormányzata Képviselő-testületének

Részletesebben

J e g y z ı k ö n y v

J e g y z ı k ö n y v J e g y z ı k ö n y v Készült: Kenderes Város Önkormányzati Képviselı-testületének 2009. július 30-án 14 órakor tartott rendes, nyílt ülésérıl. Az ülés helye: Városháza tanácskozóterme Jelen vannak: Bogdán

Részletesebben

IV-3091-6/2011. J e g y z ő k ö n y v. Készült: a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés 2011. június 30. napján tartott üléséről.

IV-3091-6/2011. J e g y z ő k ö n y v. Készült: a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés 2011. június 30. napján tartott üléséről. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Közgyűlésétől, Miskolc IV-3091-6/2011. J e g y z ő k ö n y v Készült: a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés 2011. június 30. napján tartott üléséről. Az ülés

Részletesebben

J E G Y Z İ K Ö N Y V

J E G Y Z İ K Ö N Y V Pomáz Város Önkormányzata 18/2012. ÖTÜ. J E G Y Z İ K Ö N Y V Felvéve: Pomáz város Önkormányzat Képviselı-testülete által 2012. 12.11-én tartott Képviselı-testületi ülésen a Polgármesteri Hivatal dísztermében.

Részletesebben

Horváth István polgármester, Halmai Gáborné, Dr. Tóth Csaba Attila képviselı

Horváth István polgármester, Halmai Gáborné, Dr. Tóth Csaba Attila képviselı Szám: IV.110-1/2014. J E G Y Z İ K Ö N Y V Készült: Közgyőlésének 2014. február 20-án (csütörtökön) 9 óra 15 perckor a Polgármesteri Hivatal konferencia termében megtartott rendkívüli ülésérıl. Jelen vannak:

Részletesebben

SALGÓTARJÁN MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSE 22. SZ. JEGYZŐKÖNYV. Készült: Salgótarján Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2015. december 17-i üléséről.

SALGÓTARJÁN MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSE 22. SZ. JEGYZŐKÖNYV. Készült: Salgótarján Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2015. december 17-i üléséről. SALGÓTARJÁN MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSE 22. SZ. JEGYZŐKÖNYV Készült: Salgótarján Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2015. december 17-i üléséről. Jelen vannak: a Közgyűlés tagjai a mellékelt jelenléti ív

Részletesebben

9. s z á m ú. Készült a 2011. április 28-án megtartott képviselő-testületi ülésről.

9. s z á m ú. Készült a 2011. április 28-án megtartott képviselő-testületi ülésről. 9. s z á m ú J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült a 2011. április 28-án megtartott képviselő-testületi ülésről. Képviselő-testületi ülés helye: Művelődési Ház /Jobbágyi Lakótelep 7. Ép./ Jelen voltak: Farkas

Részletesebben

Pilisszentkereszt Község Önkormányzata 1/2015. K-t. Jegyzőkönyv

Pilisszentkereszt Község Önkormányzata 1/2015. K-t. Jegyzőkönyv Pilisszentkereszt Község Önkormányzata 1/2015. K-t. Jegyzőkönyv A 2015. január 29-én megtartott képviselő-testületi ülésről. (1-16/2015. sz. önkormányzati határozat) (-/2015 sz. rendelet) Pilisszentkereszt

Részletesebben

J e g y z ı k ö n y v

J e g y z ı k ö n y v J e g y z ı k ö n y v Készült: Kenderes Város Önkormányzat Képviselı-testületének 2011. január 19-én 17 órakor, - közmeghallgatással egybekötött ülésén Bánhalmán. - Jelen vannak: Pádár Lászlóné polgármester,

Részletesebben

GÖLLE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 3/2007. (III. 26.) R E N D E L E T E A KÉPVISELŐ-TESTÜLET ÉS SZERVEI

GÖLLE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 3/2007. (III. 26.) R E N D E L E T E A KÉPVISELŐ-TESTÜLET ÉS SZERVEI GÖLLE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 3/2007. (III. 26.) R E N D E L E T E A KÉPVISELŐ-TESTÜLET ÉS SZERVEI SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATÁRÓL 9/ 2007.(XI. 16) sz. rendelettel egységes szerkezetben

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült: Pápa Város Önkormányzatának Képviselőtestülete 2009. november 26-i ülésén, a Városháza A épületének nagytermében.

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült: Pápa Város Önkormányzatának Képviselőtestülete 2009. november 26-i ülésén, a Városháza A épületének nagytermében. PÁPA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐTESTÜLETE Szám: 1/ 1-43/2009. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Pápa Város Önkormányzatának Képviselőtestülete 2009. november 26-i ülésén, a Városháza A épületének nagytermében.

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Készült: Békéscsaba Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal I. sz. tárgyalótermében 2008. szeptember 11-én 9 30

Jegyzőkönyv. Készült: Békéscsaba Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal I. sz. tárgyalótermében 2008. szeptember 11-én 9 30 Jegyzőkönyv Készült: Békéscsaba Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal I. sz. tárgyalótermében 2008. szeptember 11-én 9 30 Jelen vannak: Herczeg Tamás, a bizottság elnöke Dr. Ferenczi Attila, a bizottság

Részletesebben

J E G Y Z İ K Ö N Y V

J E G Y Z İ K Ö N Y V Polgármesteri Hivatal 9082 Nyúl, Kossuth L. u. 46. Szám: 1-14/2009. J E G Y Z İ K Ö N Y V Készült: 2009. november 24-én megtartott nyílt ülésérıl. Jelen vannak: polgármester Lengyel István alpolgármester

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Készült: a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés Pénzügyi Bizottsága 2008. szeptember 12-i soron következő üléséről

JEGYZŐKÖNYV. Készült: a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés Pénzügyi Bizottsága 2008. szeptember 12-i soron következő üléséről JEGYZŐKÖNYV Készült: a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés Pénzügyi Bizottsága 2008. szeptember 12-i soron következő üléséről Jelen vannak: Tokár István, a bizottság elnöke Bordás Imre, Barcza Gábor,

Részletesebben

J E G Y ZŐKÖNYV. Szavazáskor jelen volt 6 képviselő.

J E G Y ZŐKÖNYV. Szavazáskor jelen volt 6 képviselő. 1260 1269 J E G Y ZŐKÖNYV Készült: Földes Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. november 26-án (csütörtökön) 15 00 órakor megtartott Képviselő-testület nyílt ülésén. Helye: Községháza emeleti

Részletesebben

Száma: 123-4/2013. T á r g y s o r o z a t

Száma: 123-4/2013. T á r g y s o r o z a t Mátészalka Város Képviselő-testület 2013. március 28. napján 13.00 órai kezdettel tartott (n y i l v á n o s) ülésének a./ tárgysorozata, b./ jegyzőkönyve, c./ rendelete: 6-11, d./ határozata: 30-61, Száma:

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének. 2014. május 26-án 17,10 órai kezdettel. tartott üléséről

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének. 2014. május 26-án 17,10 órai kezdettel. tartott üléséről 10 / 2014. szám J E G Y Z Ő K Ö N Y V 2014. május 26-án 17,10 órai kezdettel tartott üléséről A képviselő-testületi ülés helyszíne: Városháza nagyterme Jelen vannak: - a képviselő-testület tagjai közül:

Részletesebben

N A P I R E N D N A P I R E N D T Á R G Y A L Á S A. 1./ Beszámoló az Önkormányzat gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak ellátásáról

N A P I R E N D N A P I R E N D T Á R G Y A L Á S A. 1./ Beszámoló az Önkormányzat gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak ellátásáról Öcs Község Önkormányzati Képviselı-testülete Szám: 2-8 /2012. J e g y z ı k ö n y v Készült: Öcs Község Önkormányzati Képviselı-testülete 2012. május 30-án tartott testületi ülésérıl. Az ülés helye: Faluház,

Részletesebben

J E G Y Z İ K Ö N Y V PÁTY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK

J E G Y Z İ K Ö N Y V PÁTY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK J E G Y Z İ K Ö N Y V PÁTY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 2010. november 10-én (szerdán) 16.00 órakor megtartott ülésérıl Készült: Páty Község Önkormányzat Képviselı-testületének 2010. november

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Jelen vannak: a Társaság részvényesei a mellékelt jelenléti ív szerint.

JEGYZŐKÖNYV. Jelen vannak: a Társaság részvényesei a mellékelt jelenléti ív szerint. JEGYZŐKÖNYV Készült: a FORRÁS Vagyonkezelési és Befektetési Rt. (székhelye: 1037 Budapest, Montevideo u. 3/a.) 2004. április 28-án 10.00 órai kezdettel tartott évi rendes közgyűléséről. A közgyűlés helye:

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v Sárospatak Város Önkormányzat Képviselő-testülete 3950 Sárospatak, Rákóczi út 32. Tel.: 47/513-250 Fax: 47/311-404 E-mail: sarospatak@sarospatak.hu J e g y z ő k ö n y v Készült: Sárospatak Város Önkormányzat

Részletesebben

J e g y z ı k ö n y v

J e g y z ı k ö n y v J e g y z ı k ö n y v Készült: Kenderes Város Önkormányzati Képviselı-testületének 2009. június 29-én 14 órakor tartott rendes, nyílt ülésérıl. Az ülés helye: Városháza tanácskozó terme Jelen vannak: Bogdán

Részletesebben

Szám: 234-9/2015. A D Á S Z T E V E L

Szám: 234-9/2015. A D Á S Z T E V E L Szám: 234-9/2015. A D Á S Z T E V E L Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. június 30. napján 18 óra 30 perckor megtartott képviselő-testületi üléséről készült jegyzőkönyv 2 Adásztevel Község

Részletesebben

Dunaalmás Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 2545 Dunaalmás, Almási u.32. Telefon: 34/450-012, Fax: 34/450-015 J E G Y Z Ő K Ö N Y V

Dunaalmás Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 2545 Dunaalmás, Almási u.32. Telefon: 34/450-012, Fax: 34/450-015 J E G Y Z Ő K Ö N Y V Dunaalmás Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 2545 Dunaalmás, Almási u.32. Telefon: 34/450-012, Fax: 34/450-015 Iktatószám: 54-5/2013. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: 2013. január 30-án Dunaalmás

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. augusztus 18-án megtartott rendkívüli nyilvános üléséről

JEGYZŐKÖNYV. Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. augusztus 18-án megtartott rendkívüli nyilvános üléséről FEJÉR MEGYE Ikt. szám: 362- /2014 CSÁKVÁR VÁROS JEGYZŐKÖNYV 2014. augusztus 18-án megtartott rendkívüli nyilvános üléséről Határozatok: 317/2014. (VIII. 18.) Napirendi pontok és jegyzőkönyv hitelesítők

Részletesebben

RENDELETEK HATÁROZAT MELLÉKLET

RENDELETEK HATÁROZAT MELLÉKLET 2011. február 3. 3. szám Tartalomjegyzék Szám Tárgy Oldal RENDELETEK 2/2011. (II. 3.) önkormányzati 3/2011. (II. 3.) önkormányzati A Baranya Megyei Önkormányzat és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzata

Részletesebben

JEGYZİKÖNYV. Tiringer Mária polgármester javaslatot tesz az ülés napirendjére.

JEGYZİKÖNYV. Tiringer Mária polgármester javaslatot tesz az ülés napirendjére. JEGYZİKÖNYV Készült: Sáregres Község Önkormányzat Képviselı-testületének 2011. április 27-én 15.00 órai kezdettel a Községháza tanácstermében tartott ülésérıl. Jelen vannak: Tiringer Mária polgármester

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V 210. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Gádoros Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete 2009. október 8-án 11 órától megtartott soron kívüli ülésén Az ülés helye: Jelen vannak: Községháza Tanácskozó terme

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v. Készült: 2013. szeptember 11-én a Polgármesteri Hivatal tanácskozó termében megtartott rendkívüli Képviselő-testületi ülésről

J e g y z ő k ö n y v. Készült: 2013. szeptember 11-én a Polgármesteri Hivatal tanácskozó termében megtartott rendkívüli Képviselő-testületi ülésről Szám: 10/2013. J e g y z ő k ö n y v Készült: 2013. szeptember 11-én a Polgármesteri Hivatal tanácskozó termében megtartott rendkívüli Képviselő-testületi ülésről Jelen vannak: Katona Imre polgármester

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Balmazújvárosi Közös Önkormányzati Hivatal dísztermében (4060 Balmazújváros, Kossuth tér 4-5.) Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. május 27-i munkaterv

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. a Képviselő-testület 2007. november 28-án tartott nyílt üléséről. Polgármesteri Hivatal tanácsterme 8130 Enying, Kossuth u. 26.

JEGYZŐKÖNYV. a Képviselő-testület 2007. november 28-án tartott nyílt üléséről. Polgármesteri Hivatal tanácsterme 8130 Enying, Kossuth u. 26. JEGYZŐKÖNYV a Képviselő-testület 2007. november 28-án tartott nyílt üléséről Helye: Jelen vannak: Polgármesteri Hivatal tanácsterme 8130 Enying, Kossuth u. 26., dr. Lelkes Ákos alpolgármester Bíró Attila,

Részletesebben

Vecsés Város Önkormányzatának Képviselı-testülete J E G Y Z İ K Ö N Y V

Vecsés Város Önkormányzatának Képviselı-testülete J E G Y Z İ K Ö N Y V Szám: 13/2011. Vecsés Város Önkormányzatának Képviselı-testülete J E G Y Z İ K Ö N Y V amely készült Vecsés Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2011. május 24-én (kedden) 16.00 órai kezdettel a

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v Sárospatak Város Önkormányzat Képviselő-testülete 3950 Sárospatak, Rákóczi út 32. Tel.: 47/513-250 Fax: 47/311-404 E-mail: sarospatak@sarospatak.hu J e g y z ő k ö n y v Készült: Sárospatak Város Önkormányzat

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Készült: Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2008. október 30-án megtartott ülésén, a Városháza 18-as sz. helyiségében.

JEGYZŐKÖNYV. Készült: Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2008. október 30-án megtartott ülésén, a Városháza 18-as sz. helyiségében. I-1/17-18/2008.ikt.sz. JEGYZŐKÖNYV Készült: Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2008. október 30-án megtartott ülésén, a Városháza 18-as sz. helyiségében. Jelen vannak: Pap Tibor polgármester

Részletesebben

Szécsény Város Önkormányzata 3170 Szécsény, Rákóczi út 84.

Szécsény Város Önkormányzata 3170 Szécsény, Rákóczi út 84. Szécsény Város Önkormányzata 3170 Szécsény, Rákóczi út 84. Szécsény Város Önkormányzata Képviselı-testületének 15/2014.(XI.26.) önkormányzati rendelete az önkormányzat és szervei szervezeti és mőködési

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. bizottsági elnök-helyettes. jegyzőkönyvvezető

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. bizottsági elnök-helyettes. jegyzőkönyvvezető J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Hatvan Város Önkormányzata Képviselő-testülete Jogi és Ellenőrzési Bizottságának 2013. augusztus 29-én a Városháza emeleti kistermében 7 30 órai kezdettel megtartott rendkívüli

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V Gönyű Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 9071 Gönyű, Kossuth L. u. 67. Szám: 46-15/2011. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: 2011. október 6-án 15.00 órakor a Polgármesteri Hivatal tanácskozótermében

Részletesebben

7/2013. sz. jegyzőkönyv

7/2013. sz. jegyzőkönyv 7/2013. sz. jegyzőkönyv Készült: Alsózsolca Város Polgármesteri Hivatalban megtartott rendkívüli képviselő-testületi ülésről, mely 2013. április 18-án 17 órakor kezdődött. Jelen vannak: Zsiros Sándorné

Részletesebben

5/2013.( V.2.)önkormányzati rendelete az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról. I. fejezet Általános rendelkezések

5/2013.( V.2.)önkormányzati rendelete az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról. I. fejezet Általános rendelkezések NYÚL KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 5/2013.( V.2.)önkormányzati rendelete az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról Nyúl Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország

Részletesebben

Készült az Öreglaki Községi Képviselő-testület 2009. november 30-án 16.30 órai kezdettel megtartott nyilvános üléséről.

Készült az Öreglaki Községi Képviselő-testület 2009. november 30-án 16.30 órai kezdettel megtartott nyilvános üléséről. 11/2009. J e g y z ő k ö n y v Készült az Öreglaki Községi Képviselő-testület 2009. november 30-án 16.30 órai kezdettel megtartott nyilvános üléséről. Jelen vannak: - 7 fő települési képviselő, a csatolt

Részletesebben

KULCS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2012.

KULCS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2012. KULCS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2012. 1 Kulcs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2012. (IV. 24.) önkormányzati rendelete Kulcs Község Önkormányzatának Szervezeti

Részletesebben

BUDAÖRS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA SZERVEZETI ÉS MÛKÖDÉSI SZABÁLYZATÁRÓL SZÓLÓ. 39/2003.(XI.10.) ÖKT. sz. rendelet

BUDAÖRS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA SZERVEZETI ÉS MÛKÖDÉSI SZABÁLYZATÁRÓL SZÓLÓ. 39/2003.(XI.10.) ÖKT. sz. rendelet Budaörs Város Önkormányzata BUDAÖRS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA SZERVEZETI ÉS MÛKÖDÉSI SZABÁLYZATÁRÓL SZÓLÓ a 12/2004. (III.24.) ÖKT. sz. és a 16/2004.(IV.07.) ÖKT. sz. 19/2004.(IV.20.) ÖKT. sz., 38/2004.(VI.24.),

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Ádánd Község Önkormányzati Képviselő-testületének 2015.szeptember 24-én tartott soros, nyilvános üléséről

JEGYZŐKÖNYV. Ádánd Község Önkormányzati Képviselő-testületének 2015.szeptember 24-én tartott soros, nyilvános üléséről 1 JEGYZŐKÖNYV Ádánd Község Önkormányzati Képviselő-testületének 2015.szeptember 24-én tartott soros, nyilvános üléséről 2 JEGYZŐKÖNYV Készült: Ádánd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2015.szeptember

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. jegyző. a Kőbányai Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója. a Gazdasági és Pénzügyi Iroda vezetője

JEGYZŐKÖNYV. jegyző. a Kőbányai Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója. a Gazdasági és Pénzügyi Iroda vezetője /,#fil-.".,_, ~~,,,.,,,..",,,..,_,.,,,"..... ---\, BUDAPEST FŐVÁROS X. KERÜLET KŐBÁNYA Ö~ŐRMA'NYZÁT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉN j' GAZDASÁGI BIZOTTSÁG _-==J,\, ;; JEGYZŐKÖNYV Készült a Gazdasági Bizottság 2012.

Részletesebben

Készült: Hort Községi Önkormányzat képviselő-testületének 2008. február 14-én 15 órakor megtartott üléséről.

Készült: Hort Községi Önkormányzat képviselő-testületének 2008. február 14-én 15 órakor megtartott üléséről. Készült: Hort Községi Önkormányzat képviselő-testületének 2008. február 14-én 15 órakor megtartott üléséről. Határozat száma Tárgy 30/2008.(02.14.) Átmeneti gazdálkodásról szóló beszámoló 31/2008.(02.14.)

Részletesebben

Jegyzőkönyv. amely készült Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 2006. november 14-én megtartott Képviselő-testületi ülésén

Jegyzőkönyv. amely készült Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 2006. november 14-én megtartott Képviselő-testületi ülésén Jegyzőkönyv amely készült Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 2006. november 14-én megtartott Képviselő-testületi ülésén Az ülés helye: Nagykovácsi, Öreg Iskola Az ülés kezdete:

Részletesebben

JEGYZİKÖNYV. Készült: Szentgál Község Önkormányzata Képviselı-testületének 2011. május 23-án 17.00 órai kezdettel megtartott rendes nyílt ülésérıl.

JEGYZİKÖNYV. Készült: Szentgál Község Önkormányzata Képviselı-testületének 2011. május 23-án 17.00 órai kezdettel megtartott rendes nyílt ülésérıl. JEGYZİKÖNYV Készült: Szentgál Község Önkormányzata Képviselı-testületének 2011. május 23-án 17.00 órai kezdettel megtartott rendes nyílt ülésérıl. Az ülés helye: Szentgál Polgármesteri Hivatal, nagyterem

Részletesebben

Jegyzőkönyv A Képviselő-testület 2oo8. december 22-i rendkívüli nyílt üléséről

Jegyzőkönyv A Képviselő-testület 2oo8. december 22-i rendkívüli nyílt üléséről Jegyzőkönyv A Képviselő-testület 2oo8. december 22-i rendkívüli nyílt üléséről Az ülés kezdete:19.o5.h. Jelen vannak a mellékelt jelenléti ív szerint valamint: Pénzes Andrásné pénzügyi vezető Soós Zsoltné

Részletesebben

Jegyzıkönyv. Készült: Sárospatak Város Polgármesteri Hivatalának Dísztermében 2010. február 24-én a Pénzügyi Bizottság ülésén.

Jegyzıkönyv. Készült: Sárospatak Város Polgármesteri Hivatalának Dísztermében 2010. február 24-én a Pénzügyi Bizottság ülésén. Jegyzıkönyv Készült: Sárospatak Város Polgármesteri Hivatalának Dísztermében 2010. február 24-én a Pénzügyi Bizottság ülésén. Jelen vannak: a Pénzügyi Bizottság részérıl: Feró István Ferenc elnök Egyed

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Dr. Baranyai Mariann képviselő Masinka Csabáné képviselő Molnárné Troppert Mária képviselő

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Dr. Baranyai Mariann képviselő Masinka Csabáné képviselő Molnárné Troppert Mária képviselő J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült Mezőfalva Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. március 12-én 16.00 órai kezdettel 2422 Mezőfalva, Kinizsi u. 44. szám alatti Mezőfalva Nagyközség Polgármesteri

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Készült: Dömös Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2010. november 25-én megtartott munkaterv szerinti rendes üléséről

Jegyzőkönyv. Készült: Dömös Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2010. november 25-én megtartott munkaterv szerinti rendes üléséről Jegyzőkönyv Készült: Dömös Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2010. november 25-én megtartott munkaterv szerinti rendes üléséről Jelen vannak: Novák Lajos polgármester Dr. Pálinkási Csaba Dr. Kóthy

Részletesebben

Városfejlesztési Bizottságának 2011. április 19-én megtartott ülésérıl.

Városfejlesztési Bizottságának 2011. április 19-én megtartott ülésérıl. Készült: Balatonboglár Város Önkormányzat Képviselı-testülete Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottságának 2011. április 19-én megtartott ülésérıl. Jelen vannak: Varga Kálmán a Bizottság elnöke Bors Miklósné

Részletesebben

JEGYZİKÖNYV. Az ülés helye: Polgármesteri Hivatal (Veszprém, Óváros tér 9.) II. emeleti 206-os tárgyalótermében

JEGYZİKÖNYV. Az ülés helye: Polgármesteri Hivatal (Veszprém, Óváros tér 9.) II. emeleti 206-os tárgyalótermében JEGYZİKÖNYV Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata PÉNZÜGYI ÉS KÖLTSÉGVETÉSI BIZOTTSÁGÁNAK 2012. szeptember 05-én 14,00 órai kezdettel megtartott nyilvános ülésérıl Az ülés helye: Polgármesteri Hivatal

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ. készült a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság 2012. december 13-ai folytatólagos üléséről.

ÖSSZEFOGLALÓ. készült a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság 2012. december 13-ai folytatólagos üléséről. 03-3/8-38/2012. ÖSSZEFOGLALÓ készült a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság 2012. december 13-ai folytatólagos üléséről. Jelen vannak: a mellékelt jelenléti ív szerint. Trombitás Károly: köszönti a bizottsági

Részletesebben

10/2015. sz. jegyzőkönyv

10/2015. sz. jegyzőkönyv 10/2015. sz. jegyzőkönyv Készült: az Alsózsolcai Közösségi Ház és Könyvtárban megtartott munkaterv szerinti képviselő-testületi ülésről, mely 2015. május 28-án 17 óra 00 perckor kezdődött. Jelen vannak:

Részletesebben

Ónod Község Önkormányzata 3551 Ónod, Rákóczi u. 64. * Tel.: 46 466-101

Ónod Község Önkormányzata 3551 Ónod, Rákóczi u. 64. * Tel.: 46 466-101 Ónod Község Önkormányzata 3551 Ónod, Rákóczi u. 64. * Tel.: 46 466-101 2009. január 7-én megtartott rendkívüli nyilvános ülésén Megalkotott rendeletek: 1/2009. (I. 8.) rendelet: a helyi építészeti értékek

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Szatymaz Község Képviselő-testületének 2011. január 19. napján,a Teleházban (Szatymaz, II. körzet 115.) megtartott nyílt testületi üléséről. Napirendi pontok: 1. Hatályos rendeletek

Részletesebben

J e g y z ı k ö n y v

J e g y z ı k ö n y v J e g y z ı k ö n y v Készült: Kenderes Város Önkormányzati Képviselı-testületének 2012. május 14-én 14 órakor tartott rendkívüli, nyílt ülésérıl. Az ülés helye: Városháza tanácskozó terme Jelen vannak:

Részletesebben

ALSÓSZÖLNÖK. Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 2012. október 29-én megtartott. nyílt. üléséről készült. j e g y z ő k ö n y v

ALSÓSZÖLNÖK. Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 2012. október 29-én megtartott. nyílt. üléséről készült. j e g y z ő k ö n y v ALSÓSZÖLNÖK Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2012. október 29-én megtartott nyílt üléséről készült j e g y z ő k ö n y v J e g y z ő k ö n y v Készült: Alsószölnök Község Önkormányzata Képviselő-testületének

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v Önkormányzati Képviselőtestület 8296 Monostorapáti Száma: 230-15/2008. J e g y z ő k ö n y v Készült: Monostorapáti község Önkormányzati Képviselőtestületének 2008 november 28-án /pénteken/ 15.30 órai

Részletesebben

J E G Y Z İ K Ö N Y V

J E G Y Z İ K Ö N Y V VI.1-300/2011. J E G Y Z İ K Ö N Y V a Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés 2011. december 15-ei ülésérıl 2 KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KÖZGYŐLÉS VI.1-300/2011. J E G Y Z İ K Ö N Y V Készült Tatabányán, a Komárom-Esztergom

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. vezetője a Kőbányai Csodafa Óvoda vezetője a Kőbányai Gyermekek Háza Óvoda vezetője. képviselő, a Gazdasági és Pénzügyi Bizottság elnöke

JEGYZŐKÖNYV. vezetője a Kőbányai Csodafa Óvoda vezetője a Kőbányai Gyermekek Háza Óvoda vezetője. képviselő, a Gazdasági és Pénzügyi Bizottság elnöke BUDAPESTFŐVÁROS X. KERÜLET KŐBÁNYAI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK HUMÁNSZOLGÁLTATÁSI BIZOTTSÁGA JEGYZŐKÖNYV Készült a Humánszolgáltatási Bizottság 2015. október 20-án a Budapest Főváros X. kerület

Részletesebben

J e g y z ı k ö n y v

J e g y z ı k ö n y v J e g y z ı k ö n y v Készült: Kenderes Város Önkormányzati Képviselı-testületének 2011. augusztus 17-én reggel 8 órakor tartott rendkívüli, nyílt ülésén. Az ülés helye: Városháza tanácskozó terme Jelen

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Atkár Általános Iskolai Napközi Otthon Étterme

JEGYZŐKÖNYV. Atkár Általános Iskolai Napközi Otthon Étterme JEGYZŐKÖNYV Készült: Atkár község önkormányzata Képviselőtestületének 2007. március 14.-én 16.57 órai kezdettel megtartott üléséről. Az ülés helye: Jelen vannak: Távolmaradását: bejelentette: Atkár Általános

Részletesebben

Csörög Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2010. november 17. napján 14 órától megtartott üléséről. Művelődési Ház 2135 Csörög, Arany J. u. 53.

Csörög Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2010. november 17. napján 14 órától megtartott üléséről. Művelődési Ház 2135 Csörög, Arany J. u. 53. J E G Y ZŐKÖNYV Csörög Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2010. november 17. napján 14 órától megtartott üléséről Helyszín: Művelődési Ház 2135 Csörög, Arany J. u. 53. Jelen vannak: Dr. Császár

Részletesebben

NEMZETI VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG JEGYZŐKÖNYV A NEMZETI VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG 2014. SZEPTEMBER 22-I ÜLÉSÉRŐL

NEMZETI VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG JEGYZŐKÖNYV A NEMZETI VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG 2014. SZEPTEMBER 22-I ÜLÉSÉRŐL NEMZETI VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG JEGYZŐKÖNYV A NEMZETI VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG 2014. SZEPTEMBER 22-I ÜLÉSÉRŐL Az ülés helyszíne: Nemzeti Választási Iroda székháza (1054 Budapest, Alkotmány u. 3.) Az ülés ideje:

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉSEK. Gyomaendrőd Város Önkormányzata. Képviselő-testület. 2011. április 28. napján tartandó rendes üléséhez

ELŐTERJESZTÉSEK. Gyomaendrőd Város Önkormányzata. Képviselő-testület. 2011. április 28. napján tartandó rendes üléséhez ELŐTERJESZTÉSEK Gyomaendrőd Város Önkormányzata Képviselő-testület 2011. április 28. napján tartandó rendes üléséhez Gyomaendrőd Város Önkormányzata 5500 Gyomaendrőd, Szabadság tér 1. BESZÁMOLÓ a Képviselő-testület

Részletesebben

Jegyzőkönyv. 3. Javaslat közterület-felügyeleti tevékenység ellátására vonatkozó megállapodás elfogadására

Jegyzőkönyv. 3. Javaslat közterület-felügyeleti tevékenység ellátására vonatkozó megállapodás elfogadására Jegyzőkönyv Készült: 2009. április 23-án 15.00-16.30 óráig a Borsodnádasd Városi Önkormányzat nyílt ülésén Képviselő-testületének ülésén. Jelen vannak: Dorkó György, Magyar János, Pallagi Ákos, Sági Tibor,

Részletesebben

I. Fejezet Bevezet rendelkezések

I. Fejezet Bevezet rendelkezések Harkány Város Önkormányzat Képvisel -testületének 8/2011.(IV.13.) rendelete a Szervezeti és M ködési Szabályzatról egységes szerkezetben a 25/2011.(X.07.), a 6/2013. (IV. 3.), a 7/2013. (IV.15.) és a 14/2013.

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Kalocsa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2010. augusztus 10-i üléséről Ülés helye: Városháza Díszterme Jelen vannak: Borbély Gábor Derekas András Katus Attila Kondéné

Részletesebben

J E G Y Z Õ K Ö N Y V

J E G Y Z Õ K Ö N Y V ÚJFEHÉRTÓ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA 4244 Újfehértó, Szent István út 10. Tel.:(42) 290 000 Fax: (42) 290 003 E-mail: polghiv@ujfeherto.hu Web: www.ujfeherto.hu Száma: 7-105/2012. J E G Y Z Õ K Ö N Y

Részletesebben

A bizottsági ülésrıl igazoltan távol: A bizottsági ülésrıl igazolatlanul távol: Fehérváriné Welki Mária bizottsági tag.

A bizottsági ülésrıl igazoltan távol: A bizottsági ülésrıl igazolatlanul távol: Fehérváriné Welki Mária bizottsági tag. 1 Jegyzıkönyv a Településfejlesztési és Városgazdálkodási Bizottság 2010. szeptember 20-án, 18 óra 30 perckor megkezdett, 19 óra 45 perctıl kezdıdıen megtartott nyilvános és rendes ülésérıl. Az Önkormányzat

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v J e g y z ő k ö n y v Készült: által 2016. április 20-án 18.00 órai kezdettel megtartott üléséről Az ülés helye: az Önkormányzat tanácskozó terme Jelen vannak: Mellékelt jelenléti ív szerint Török Sándor

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V Városi Polgármesteri Hivatal 5520 Szeghalom, Szabadság tér 4-8. Tel.: 66/371-611, Fax: 66/371-623 Iktatószám: 1006-17/2012. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Szeghalom Város Önkormányzat Képviselő-testületének

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Igazoltan volt távol: Maximovits László alpolgármester.

JEGYZŐKÖNYV. Igazoltan volt távol: Maximovits László alpolgármester. JEGYZŐKÖNYV Készült: Járdánháza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. szeptember 13-án, 16.00 órától a Polgármesteri Hivatalban megtartott ülésén. Jelen vannak: Kovács Gábor polgármester, Berecz

Részletesebben

Levél községi Önkormányzat Képviselı-testülete

Levél községi Önkormányzat Képviselı-testülete Levél községi Önkormányzat Képviselı-testülete 1 11/2011. Levél községi Önkormányzat Képviselı-testületének 2011. június 23-án tartott ülésérıl készült jegyzıkönyv Tartalma: 1. 2010. évi költségvetési

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Boros Lajosné, Csendes Ferenc, Juhász Sándor, Korcsmáros Sándor, Ludmanné Papp Ilona, Rásó Tibor, Réz Szilárd képviselők

JEGYZŐKÖNYV. Boros Lajosné, Csendes Ferenc, Juhász Sándor, Korcsmáros Sándor, Ludmanné Papp Ilona, Rásó Tibor, Réz Szilárd képviselők JEGYZŐKÖNYV Készült: 2014. április 29-én du: 14 órakor az Ady Endre Általános Művelődési Központ és Városi Könyvtár tanácstermében a Nádudvar Városi Önkormányzat Képviselő-testületének ülése alkalmából.

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Szécsény Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Városháza Haynald Lajos termében, 2013. december 30-án tartott rendkívüli üléséről Jelen vannak: 5 települési képviselő:

Részletesebben

Rendelet. Önkormányzati Rendelettár. Dokumentumazonosító információk. Rendelet típusa:

Rendelet. Önkormányzati Rendelettár. Dokumentumazonosító információk. Rendelet típusa: Rendelet Önkormányzati Rendelettár Dokumentumazonosító információk Rendelet száma: 25/2006.(XII.14.) Rendelet típusa: Alap Rendelet címe: Szervezeti és Működési Szabályzat Módosított rendelet azonosítója:

Részletesebben

LAKITELEK ÖNKORMÁNYZAT 32/2014. (XI.14.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról

LAKITELEK ÖNKORMÁNYZAT 32/2014. (XI.14.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról LAKITELEK ÖNKORMÁNYZAT 32/2014. (XI.14.) önkormányzati rendelete Lakitelek Nagyközség Képviselő-testületének 32/2014. (XI.14.) számú rendelete a 6/2015. (II.20.), 12/2015. (IV.10.), 18/2015. (VI.12.),

Részletesebben

Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés ELNÖKE

Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés ELNÖKE Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés ELNÖKE VI. 70/2012 E L İ T E R J E S Z T É S A Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés 2012. február 16-i ülésére Tárgy: Szigetköz Felsı-Duna mente Térségi Fejlesztési Tanács

Részletesebben

Zamárdi Város Önkormányzatának. 8/2011. (IV.19.) számú rendelete. a Szervezeti és Működési Szabályzatáról

Zamárdi Város Önkormányzatának. 8/2011. (IV.19.) számú rendelete. a Szervezeti és Működési Szabályzatáról Zamárdi Város Önkormányzatának 8/2011. (IV.19.) számú rendelete a Szervezeti és Működési Szabályzatáról (Egységes szerkezetben) 2 I. fejezet* Bevezető rész 1..* *Az Alaptörvény 32. cikk 2.) bekezdése,

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Hatvan Város Önkormányzati Képviselő-testülete Pénzügyi, Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság 2012. március 27-én 9,00 órakor a Polgármesteri Hivatal kis tanácskozó termében

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV Készült: Kunhegyes Város Önkormányzatának Képviselőtestülete 2009. június 4-én megtartott nyilvános üléséről. Az ülés helye: Városháza nagy tanácskozó terme Jelen vannak: Szabó András polgármester

Részletesebben