1. A helyi önkormányzat és a helyi kisebbségi önkormányzat költségvetésének előkészítése és elfogadása

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "1. A helyi önkormányzat és a helyi kisebbségi önkormányzat költségvetésének előkészítése és elfogadása"

Átírás

1 2010. január / A helyi önkormányzat és a helyi kisebbségi önkormányzat költségvetésének előkészítése és elfogadása 1. Az önkormányzati gazdálkodás általános alapjai 1.1. A költségvetés készítésére kötelezett, a helyi önkormányzati alrendszerhez tartozó szervek Az államháztartásról szóló évi XXXVIII. törvény (továbbiakban: Áht.) 2. (3) bekezdése határozza meg azokat az önkormányzati szerveket, amelyek évi költségvetés alapján gazdálkodnak: a helyi önkormányzatok helyi kisebbségi önkormányzatok önkormányzati költségvetési szervek mindazok a jogi személyek, amelyeket a törvény az önkormányzati alrendszerbe sorol (többcélú kistérségi társulások, jogi személyiségű önkormányzati társulások) azon költségvetési szervek, amelyek alapítója az önkormányzati alrendszerbe tartozik. Megjegyzendő, hogy a jogi személyiségű önkormányzati társulások jogállása megváltozott január 1. napjától a többcélú kistérségi társulásokhoz hasonlóan nem minősülnek költségvetési szervnek, de költségvetési szervek módjára gazdálkodnak, és a költségvetési szervekkel azonos beszámolási kötelezettség terheli őket A költségvetési gazdálkodás alapelvei a) Feladatellátás módja (Áht. 9. ) Az államháztartás körébe tartozó feladatot az állam részben vagy egészben költségvetési szervek útján lát el, vagy ellátásuk pénzügyi fedezetét részben vagy egészben, közvetlenül, vagy közvetve biztosítja. Az állami feladatok tartalmát és követelményeit az egyes ágazati törvények határozzák meg. Az állami feladatok ellátásában mind a négy alrendszer részt vesz, a feladatok ellátásához a költségvetésükben meghatározott módon és mértékben járulnak hozzá. A helyi önkormányzat, helyi kisebbségi önkormányzat csak akkor vállalhat új feladatot, ha ennek fedezete rendelkezésre áll. Amennyiben a fedezet már nem áll rendelkezésre, a feladatot meg kell szüntetni. b) A feladat teljesítésének módja (Áht. 12. ) A költségvetési gazdálkodás legfontosabb szabálya bevételek beszedésének kötelezettsége, és a kiadások teljesíthetősége. A bevételek elmaradása esetén a kiadások csökkenthetők, zárolhatók, vagy törölhetők. A legfontosabb és leggyakrabban alkalmazott eszköz a zárolás, a költségvetési kiadási előirányzat éven belüli teljesítésének időleges, feltételhez kötött korlátozása, felfüggesztése.

2 c) Az elszámolás módja (Áht /A. ) A bevételeket, kiadásokat, finanszírozási célú pénzügyi műveleteket, aktív és passzív elszámolásokat pénzforgalmi szemléletben, részletesen és teljes összegükben kell elszámolni. A törvény által biztosított mentességeket, kedvezményeket az elszámolás során figyelembe kell venni. Fontos előírás, hogy az Európai Unióból származó forrásokat, adományokat, segélyeket elkülönítetten kell elszámolni, és csak arra a célra lehet felhasználni, amelyre az adományozó juttatta. d) A támogatások szabályai (Áht. 13/B., 15/A., 15/D. ) Az államháztartás alrendszereiből, és az Európai Unió forrásaival finanszírozott, vagy támogatott szervezetek számára elszámolási kötelezettséget kell előírni, a részükre céljelleggel, nem szociális ellátásként juttatott összegek rendeltetésszerű felhasználásáról. A támogatások átláthatóságát, a közpénzek felhasználásának ellenőrzését szolgálja, hogy a támogatott szervezetek, személyek nevét, a támogatás célját, összegét, a megvalósítás helyét az önkormányzat honlapján közzé kell tenni, honlap hiányában a helyben szokásos módon ki kell hirdetni. A közzétételi kötelezettség teljesítését a kincstár ellenőrizheti. Az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok támogatásának külön feltétele, a vezető állású munkavállalók, FB tagok, vezető tisztségviselők adatainak és javadalmazásának közzététele. 2. Az átmeneti gazdálkodás szabályai Az átmeneti gazdálkodásról szóló rendelet (Áht.76. ) A törvény lehetőséget ad arra, hogy az önkormányzat átmeneti gazdálkodásról szóló rendeletet fogadjon el, ha január 1. napjáig nem alkotta meg a tárgyévi költségvetési rendeletét. A rendeletben a képviselő-testület felhatalmazást adhat a polgármesternek a bevételek folytatólagos beszedésére, és a kiadások teljesítésére, és meghatározhatja, hogy milyen intézkedéseket tehet a polgármester a rendelet keretein belül. A rendelet a költségvetési rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti, a teljesített kiadásokat, beszedett bevételeket be kell illeszteni a költségvetési rendeletbe Az átmeneti gazdálkodás szabályai Az átmeneti gazdálkodásról szóló rendelet megalkotása csupán jog, de nem kötelesség a képviselő-testület számára. A rendelet hiányában az átmeneti időszakban a polgármester jogosult arra, hogy az önkormányzatot a jogszabályok alapján megillető bevételeket beszedje, és az előző évi kiadási előirányzaton belül az időarányos kiadásokat teljesítse. Az átmeneti gazdálkodásról be kell számolni, a teljesített kiadásokat és beszedett bevételeket ebben az esetben is be kell illeszteni a költségvetési rendeletbe. Az átmeneti gazdálkodásra vonatkozó előírások értelemszerűen vonatkoznak a kisebbségi önkormányzatokra is.

3 3. Eljárási szabályok 3.1. A döntés formája (Áht. 65. ) A helyi önkormányzat rendeletben állapítja meg költségvetését. A helyi önkormányzat költségvetési rendeletébe változatlan formában kell beépíteni az illetékességi területén működő kisebbségi önkormányzatok költségvetését, amelyet a kisebbségi önkormányzat képviselő-testülete határozatban fogad el. A többcélú kistérségi társulások önállóan, költségvetési határozatban állapítják meg költségvetésüket A döntés előkészítése (Áht. 68. ) A tervezési munka a költségvetési törvényjavaslat és az önkormányzati pénzügyi szabályozás alapulvételével indul meg, ezek jelentik a költségvetési koncepció alapját. A rendelettervezetet az elfogadott állami költségvetési törvényben megállapított támogatások és szabályozás alapján kell elkészíteni. A rendelettervezet elkészítésekor emellett Az államháztartás működési rendjéről szóló 292/2009.(XII.19.) Korm. rendelet (Ámr.) előírásait javasolom alkalmazni. Az Ámr (2) bekezdése szerint a rendelet ai január 1. napján hatályba léptek, ezzel egyidejűleg a 249. (2) bekezdés a) pontja értelmében a régi jogszabály, a 217/1998. (XII.30.) Korm. rendelet hatályát vesztette. Az új Ámr (2) bekezdése szerint a költségvetési tervezésre vonatkozó előírások közül a ban foglalt előírásokat első alkalommal a évi költségvetés tervezésekor kell alkalmazni, az előbbiek szerint nincs más hatályban lévő jogszabályi előírás, amely a tervezés jogi alapját jelenthetné A kisebbségi önkormányzattal történő egyeztetés A kisebbségi önkormányzattal történő egyeztetés szabályait a helyi önkormányzat és helyi kisebbségi önkormányzat között, az Áht. 68. (3) bekezdésében foglalt szabályok alapján megkötött együttműködési megállapodás határozza meg. Maga a törvény rendkívül rövid határidőket állapít meg. A jegyző a költségvetési törvényt a kihirdetését követő egy munkanapon belül átadja a kisebbségi önkormányzat elnökének. A kisebbségi önkormányzat elnöke ugyancsak egy munkanapon belül köteles átadni a jegyzőnek az elfogadott költségvetési határozatot. A kisebbségi önkormányzat képviselő-testülete a megállapodásban rögzített határidőn belül véleményezi a költségvetési koncepciót, és a költségvetési rendelet tervezetét. A képviselő-testület véleményét tartalmazó határozatot a kisebbségi önkormányzat elnöke egy munkanapon belül köteles megküldeni a jegyzőnek. 3.4 A költségvetési rendelet tervezetének elkészítése Az Áht. 71. (1) bekezdése értelmében a költségvetési rendelet tervezetét a jegyző készíti el. A tervezet előkészítésében célszerű bevonni az intzéményvzetőket is. A Kjt-ben meghatározott esetekben a költségvetés tervezetét a szakszervezettel is véleményeztetni kell.

4 3.5. A közoktatási intézmények költségvetésére vonatkozó külön előírások A közoktatási intézmények költségvetését kizárólag a közoktatásról szóló évi LXXIX. törvény 102. (3) bekezdésében foglalt véleményezési eljárás keretében lehet elfogadni. Az intézmény költségvetését véleményeznie kell az alkalmazotti közösségnek, a diákönkormányzatnak, és az iskolaszéknek. Amennyiben a közoktatási intézményben kisebbségi nyelvi oktatás folyik a közoktatási törvény előírásainak megfelelően, a közoktatási intézmény költségvetéséről külön ki kell kérni a kisebbségi önkormányzat egyetértését vagy véleményét. A nyilvánosság megkívánja, hogy az egyeztetések eredményét belefoglalják a költségvetési rendeletről szóló előterjesztésbe, illetve csatolják a képviselő-testület jegyzőkönyvéhez A könyvvizsgáló véleménye A helyi önkormányzatokról szóló évi LXV. törvény 92/C: (2) bekezdése értelmében a megyei önkormányzat és a megyei jogú város önkormányzata esetében a költségvetési rendelettervezethez csatolni kell a könyvvizsgáló írásos véleményét is A bizottsági vélemények A polgármester a pontokban felsorolt szervek véleményével együtt küldi meg a szervezeti és működési szabályzatban meghatározott bizottságoknak a rendelettervezetét. Az eljárás végeztével a rendelettervezetet a felsorolt véleményekkel együtt kell a képviselő-testület elé terjeszteni. A véleményezési eljárást a jegyzőkönyvben megfelelően dokumentálni kell. Az előterjesztésnek tartalmaznia kell az egyeztetési eljárás során felmerült véleményeket. A nyilvánosság biztosításának másik módja, ha a keletkezett dokumentumokat csatolják a jegyzőkönyvhöz A rendelet elfogadásával kapcsolatos határidők Az Áht. 71. és 72. értelmében a polgármester február 15-ig nyújtja be a költségvetési rendelet tervezetét a képviselő-testületnek, és március 17. napjáig tájékoztatja a Magyar Államkincstárt az elfogadott költségvetésről. 4. A költségvetési rendelet tartalmi elemei 4.1. A címrend (Áht. 67. ) Az önkormányzati költségvetési szervek címrendet alkotnak, az azonos tevékenységet végző költségvetési szervek közül több is alkothat egy címet. A költségvetési szervekhez nem tartozó kiadásokat, bevételeket ugyancsak címekre kell bontani. A képviselő-testületnek a rendeletben meg kell határoznia a címrendet. Az új szabályok szerint az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szervek alkothatnak címet. Az Áht. 90. értelmében az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv költségvetése tartalmazza a hozzá sorolt önállóan működő költségvetési szervek költségvetési keretét is.

5 A költségvetési keret az önállóan működő költségvetési szerv kiadási keretét, egyes bevételeit és a létszámkeretét foglalja magába A költségvetési rendelet kötelező tartalma a) Az Áht. 68/A. értelmében a helyi önkormányzat és a helyi kisebbségi önkormányzat költségvetésében is el kell különíteni egymástól a működési és felhalmozási célú bevételeket. b) A rendelet kötelező tartalmi elemeit az Áht. 69. (1) bekezdés határozza meg: A rendelet tartalmazza a működési és felhalmozási célú a finanszírozási célú műveletek és az előző évi pénzmaradvány nélküli tárgyévi költségvetési bevételeket, kiadásokat, amelyek magukban foglalják a személyi jellegű előirányzatokat, és az ezeket terhelő járulékokat, a dologi költségeket, az ellátottak pénzbeli juttatásait, a speciális célú támogatásokat, és a felhalmozási (felújítás, beruházás, egyéb felhalmozási) kiadásokat, valamint a költségvetési létszám előirányzatot. d) A rendeletben ki kell mutatni a hiány vagy többlet összegét. Az Áht. 8/A. értelmében az önkormányzatnak a költségvetési rendelet elfogadásakor jóvá kell hagyni a hiány finanszírozásának módját. Erre szolgálnak a finanszírozási tárgyú pénzügyi műveletek: a hitel felvétel, és törlesztése, az értékpapír kibocsátása, értékesítése, visszavonása, szabad pénzeszközök betétként való elhelyezése, vagy visszavonása. Nagyon fontos előírás, hogy a finanszírozási tárgyú pénzügyi műveletek költségvetési előirányzatként, illetve annak teljesítéseként nem jeleníthetők meg. A finanszírozási célú pénzügyi műveleteket, az aktív és passzív pénzügyi műveleteket nem lehet a költségvetési hiányt, illetve költségvetési többletet módosító költségvetési bevételként, illetve költségvetési kiadásként elszámolni. A képviselő-testület ezért akkor jár el helyesen, ha a költségvetési rendeletben kimutatja a költségvetési hiány, vagy többlet összegét. Tervezett hiány esetén rendelkezni kell arról, hogy az önkormányzat milyen finanszírozási célú műveletekkel fogja fedezni a hiány összegét. A hiány fedezetéül szolgáló hitel, vagy kötvénykibocsátás összegét azonban nem lehet a költségvetési bevételek között számba venni. e) A költségvetési szervek költségvetésének beépítése a rendeletbe Az Áht. 69. (2) bekezdése értelmében az önkormányzat rendelete összevontan és külön-külön is tartalmazza az önkormányzati hivatal, valamint az irányítása alá tartozó egyéb költségvetési szervek költségvetését, költségvetési kereteit, változatlan formában beépítve a kisebbségi önkormányzat költségvetési határozatát. A képviselőtestület dönt mindazokról a lakossági és közösségi szolgáltatásokról és támogatásokról, amelyeket nem helyi önkormányzati, helyi kisebbségi önkormányzati szervek útján végeztet. A képviselő-testület szabadon állapítja meg költségvetését, ezért más előirányzatokról is dönthet. A költségvetési szervek jogállásáról szóló évi CV. törvény (státusztörvény) hatálybalépésével kapcsolatos új rendelkezés, ha a helyi önkormányzat, vagy a többcélú kistérségi társulás megállapodást köt más helyi önkormányzattal, vagy többcélú kistérségi társulással költségvetési szerve gazdálkodási, műszaki feladatainak ellátására, a költségvetési szerv költségvetése az irányítást végző önkormányzat költségvetésébe épül be. Azaz annak az

6 önkormányzatnak a költségvetésében szerepel, amelyik státusztörvény szerinti irányítási jogokat gyakorolja, és nem kerül át annak az önkormányzatnak a költségvetésébe, amelynek költségvetési szerve a gazdálkodási, műszaki feladatokat ellátja. f) A körjegyzőség költségvetése Az Áht. 69. (4) bekezdésében foglalt előírásoknak megfelelően a körjegyzőség költségvetése a körjegyzőség székhelye szerinti önkormányzat költségvetésében szerepel. A körjegyzőségben résztvevő települések mindegyike önálló költségvetéssel rendelkezik, amely magában foglalja az egyes önkormányzatok irányítása alá tartozó költségvetési szervek költségvetését is. A körjegyzőség költségvetését a költségvetési rendeletek elfogadása előtt, együttes ülésen kell elfogadni. (Ötv. 40. (1) bek.) g) A társulások költségvetésének elfogadása Az Áht. 69. (4) bekezdése szerint a helyi önkormányzatok intézményi társulásban ellátott feladata, a társulás által fenntartott költségvetési szerv költségvetése a feladatellátást végző költségvetési szerv székhelye szerinti önkormányzat költségvetésében szerepel. Az együttműködő önkormányzatok azonban a társulási megállapodásban eltérhetnek ettől az előírástól. h) A pénzeszközátadások elszámolása A helyi önkormányzatok, a többcélú kistérségi társulások, a jogi személyiségű társulások, a helyi és országos kisebbségi önkormányzatok, egymás közti pénzeszköz átadását, illetve az irányításuk alá nem tartozó költségvetési szervek, illetve az államháztartás más alrendszere részére juttatott pénzeszközök tárgyévben az átadónál támogatás értékű kiadásként, az átvevőnél támogatásértékű bevételként, tárgyéven túl pénzmaradványként kell kezelni A költségvetési rendelet szerkezete (Áht. 69.,71. (3) bekezdés, 73.,) az önkormányzat és az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerveinek, önállóan működő költségvetési szerveinek bevételei forrásonként (PM tájékoztató szerinti bontásban), az önkormányzat és költségvetési szerveinek működési és fenntartási kiadási előirányzatai költségvetési szervenként, ezen belül kiemelt előirányzatonként, a felújítási kiadásokat célonként, a felhalmozási kiadásokat feladatonként, az önkormányzati hivatal költségvetését, ezen belül külön tételben az általános, és céltartalék összegét. Itt kell kimutatni a hiány, vagy többlet tervezett összegét, valamint a költségvetési hiány belső, külső finanszírozására szolgáló finanszírozási műveletek bevételeit, kiadásait, működési és felhalmozási célú tagolásban, a létszám előirányzatokat költségvetési szervenként, a köz-foglalkoztatottak számát,

7 a többéves kihatással járó feladatok előirányzatait éves bontásban, a működési és felhalmozási célú bevételeket tájékoztató jelleggel, mérlegszerűen, egymástól elkülönítetten, de a finanszírozási műveleteket is figyelembe véve együttesen is egyensúlyban.,a helyi kisebbségi önkormányzat költségvetése elkülönítetten és a helyi önkormányzat költségvetésével együtt is, előirányzat-felhasználási ütemterv, EU projektek bevételi, kiadásai, a költségvetési évet követő 2 év várható előirányzatai A költségvetési rendelettervezetről szóló előterjesztés kötelező tartalma A költségvetési rendelet elfogadásakor a polgármester tájékoztatja a képviselőket az önkormányzat gazdálkodását befolyásoló egyéb adatokról. Ezek körébe tartoznak az Áht (1) bekezdésének, 2. c) pontja, és (2) bekezdés e) pontja szerinti közvetett támogatások: ellátottak térítési díjának méltányossági alapon történő elengedésének összege a lakosság részére lakásépítés és felújítás céljára adott kölcsönök elengedésének összege a helyi adó és gépjárműadóból méltányossági alapon adott kedvezmény, mentesség összege, adónemenként helyiségek, eszközök hasznosításából származó bevételből nyújtott kedvezmények egyéb nyújtott kedvezmény, kölcsön elengedésének összege Az Áht (1) bekezdés többféle mérleg és kimutatás, a képviselő-testület rendeletében meghatározott tartalommal történő bemutatását írja elő. A helyi önkormányzat összevont költségvetési mérlege, a kisebbségi önkormányzat költségvetési mérlege, a többéves kihatással járó feladatok a rendelet részét képezik. A közvetett támogatásokra vonatkozó adatokat a költségvetési rendeletnek nem kell tartalmaznia, azonban a nyilvánosság biztosítása érdekében bele kell foglalni őket a rendelet előterjesztésébe A tartalékkal való rendelkezés, és az előirányzatok közötti átcsoportosítás jogának átruházása Az Áht. 73. (3) bekezdése szerint a képviselő-testület a tartalékokkal való rendelkezés jogát a rendeletben meghatározott keretek között a polgármesterre, vagy a bizottságra átruházhatja. Nagyon fontos, hogy a képviselő-testületnek az átruházással egyidejűleg meg kell határoznia azokat a feltételeket, amelyek között a polgármester vagy a bizottság a részére átruházott hatáskörben döntést hozhat. Ilyen feltétel lehet a keretösszeg konkrét, vagy százalékos meghatározása, illetőleg a képviselő-testület tájékoztatásának szabályozása. Az Áht. lehetővé teszi azt is, hogy képviselő-testület a jóváhagyott előirányzatok és létszámkeretek közötti átcsoportosítás jogát ruházza át a polgármesterre vagy a bizottságra. Ebben az esetben is meg kell határoznia a jog gyakorlásának feltételeit.

8 Az Áht. 98. értelmében maga a költségvetési szerv vezető is végrehajthat bizonyos átcsoportosításokat. Közszolgáltató költségvetési szervek esetében a költségvetési szerv vezetője saját hatáskörben hajthat végre átcsoportosítást a működési és felhalmozási célú, illetőleg a kölcsönök előirányzat között. A közhatalmi költségvetési szerv, azaz a polgármesteri hivatal vezetőjét, a körjegyzőt, a többcélú kistérségi társulás munkaszervezetének vezetőjét nem illeti meg ez a jogkör. Mind a közszolgáltató, mind a közhatalmi költségvetési szervek vezetőit megilleti az a jogkör, hogy a működési és felhalmozási költségvetésen belül, az egyes kiemelt előirányzatok között átcsoportosítást hajtsanak végre. Fontos, hogy ez az átcsoportosítás nem irányulhat a személyi előirányzatok növelésére, és a dologi költségek között megtervezett, a szellemi tevékenység szerződéssel, számla ellenében történő elvégzésére irányuló kiadási előirányzat növelésére A hitelműveletek végzése, a szabad pénzeszközök lekötése A hitel felvétele és az átmenetileg szabad pénzeszközök lekötése az Áht. 8/A. értelmében finanszírozási tárgyú pénzügyi művelet, amelyre a képviselő-testület jogosult. A költségvetési rendeletben ezért meg kell határozni a hitelműveletekkel kapcsolatos hatásköröket. (Áht.75..) Az Ámr (3) bekezdése értelmében a helyi önkormányzati és helyi kisebbségi önkormányzati költségvetési szervek kizárólag a számlavezető pénzintézetnél köthetik le az átmenetileg szabad pénzeszközeiket Az önkormányzati költségvetési szervek pénzellátása Az Ámr. kizárólag az államháztartás központi szintjéhez tartozó költségvetési szervek, és az önkormányzatok pénzellátását szabályozza. A helyi önkormányzati és helyi kisebbségi önkormányzati költségvetési szervek pénzellátására azonban jelenleg is az évi XX. törvény 140. (1) bekezdés g) pontja vonatkozik, amely szerint a pénzellátást a jegyző végzi a költségvetési rendeletnek megfelelően. A rendeletben ezért meg kell határozni a képviselő-testület irányítása alá tartozó költségvetési szervek pénzellátására vonatkozó szabályokat is Önkormányzati biztos Az Ámr (1) és (2) bekezdése értelmében a helyi önkormányzat képviselőtestülete rendeletében szabályozott módon önkormányzati biztost rendel ki az irányítása alá tartozó költségvetési szervhez, ha annak elismert tartozásállománya eléri a rendeletben, illetve az Áht-ban előírt időt és mértéket. Az önkormányzati biztos kirendelésének általános feltételeit az Áht.100/D. -a állapítja meg. A kirendelés feltétele, hogy a költségvetési szerv 30 napon túli elismert tartozásállománya eléri az eredeti költségvetési főösszeg 10%-át, vagy 150 millió Ft-ot, és a költségvetési szerv egy hónapon belül nem tudja 30 nap alá szorítani a tartozások időtartamát. A törvény lehetőséget ad arra, hogy a képviselő-testületek ennél szigorúbb szabályokat állapítsanak meg, mind a tartozásállomány összegét, mind pedig a lejárat időtartamát alacsonyabb mértékben állapítsák meg.

9 5. A költségvetési szervek költségvetése 5.1. Alapelvek Az Áht a kimondja, hogy a költségvetési szerv a jóváhagyott költségvetése, vagy költségvetési kerete alapján, és a jogszabályban meghatározott feltételek és követelmények megtartásával köteles gazdálkodni. A költségvetési szervek gazdálkodása során betartandó alapkövetelmények: - Gazdaságosság: A kiadás vagy ráfordítás a jogszabályban előírt, vagy az általánosan elvárt minőség mellett a lehető legkisebb legyen - Hatékonyság: A nyújtott szolgáltatás és az előállított termék, ellátott feladat eredményének értéke (v. ebből származó bevételnek) és a kiadások, ráfordítások különbsége a lehető legnagyobb legyen. - Eredményesség: A kitűzött célok megvalósuljanak, a tevékenység tervezett és tényleges hatása között ne legyen különbség A tervezés folyamata Az Áht. 90. értelmében az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv költségvetése tartalmazza a hozzá sorolt önállóan működő költségvetési szervek költségvetési keretét is. A költségvetési keret az önállóan működő költségvetési szerv kiadási keretét, egyes bevételeit és a létszámkeretét foglalja magába. Az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szervnek kell tehát megterveznie a hozzá rendelt önállóan működő költségvetési szervek költségvetési keretét is. A tervezés során érvényesíteni kell a gazdaságosság, hatékonyság, eredményesség követelményeit A költségvetési szervek költségvetésének tartalma Az Áht. 90. (3) bekezdése értelmében a költségvetési szervek költségvetése szakmai, fenntartási, felhalmozási célú kiemelt előirányzatok formájában tartalmazza a pénzügyi-költségvetési feltételeket. Meghatározza a személyi és tárgyi feltételeket, az ellátandó tevékenység minőségi, szakmai és mennyiségi jellemzőit, valamint a megvalósítási és teljesítménytervet. Az önállóan működő és gazdálkodó szervek költségvetése tartalmazza a hozzájuk rendelt önállóan működő költségvetési szervek költségvetési keretét is, amely a szakmai feladatellátáshoz kapcsolódó pénzügyiköltségvetési feltételeket jelenti, kiemelt előirányzatokként csoportosított jogcímek szerint, valamint a személyi és tárgyi feltételek meghatározását, az ellátandó tevékenység szakmai, minőségi, mennyiségi jellemzőit, megvalósítási és teljesítmény tervet A megvalósítási terv Az Áht. 90. (4) bekezdés szerint a megvalósítási terv a költségvetési szerv közfeladat ellátása előfeltételeinek, valamint a szakmai megvalósítás folyamatának leírását jelenti. Az előfeltételek közé soroljuk a szakmai, bérpolitikai, költségvetési és finanszírozási jogszabályokat, előírásokat. A megvalósítási terv meghatározása minden költségvetési szerv esetében kötelező.

10 5.5. A teljesítményterv A teljesítményterv megalkotása nem minden esetben kötelező, akkor kell meghatározni, ha az irányító szerv, vagy az Áht.100/H. -a ezt előírta. A költségvetési szerv számára meghatározott mérhető, és számszerűsített éves követelményeket, közfeladatellátási teljesítményt tartalmazza. A teljesítménytervnek a szerv tevékenységére vonatkozóan az irányító szerv döntése szerint- az alkalmazott finanszírozási módon, önköltségszámításon, vagy a legjobb gyakorlaton alapuló értékelésen kell alapulnia. A megvalósítási terv és a teljesítményterv ágazatonkénti mintájának kidolgozására a Pénzügyminisztérium közbeszerzési pályázatot hirdetett. Egyes ágazatokban a pályázat november 30-án eredménnyel zárult. Néhány ágazatban, köztük az önkormányzati igazgatásban új pályázatot írtak ki, amely január 11-én járt le. A nyertes pályázók mindkét esetben 90 napot kaptak a minták kidolgozására, így azok közzététele csupán a tavasszal várható. Az Áht értelmében ezért az irányító szerv ebben az évben eltekinthet a megvalósítási terv elfogadásától A személyi előirányzatok tartalma Az Áht. 91. (1) bekezdés szerint a személyi előirányzatok magukban foglalják a foglalkoztatottak, és a választott vezetők törvényen alapuló rendszeres, és nem rendszeres juttatásait, és a bizottságok nem képviselő tagjainak juttatásait, a teljesítményösztönzésre szolgáló keretet, és a kereset kiegészítések fedezetét, valamint az egyéb juttatások összegét A közhatalmi költségvetési szervekre vonatkozó külön előírások Az Áht. 100/G. -ába foglalt szabályok szerint a közhatalmi költségvetési szervek alaptevékenységének pénzügyi fedezetét a forrásai összegéhez igazodó, a közhatalmi bevételek tekintetében a fizetési kötelezettséget előíró jogszabályban foglaltaknak megfelelően számított kiadási előirányzat tartalmazza. A közhatalmi költségvetési szervek nem léphetik túl a számukra engedélyezett költségvetési létszámkeretet. Finanszírozásuk általában időarányosan történik, a felhalmozási célú előirányzatok körében lehetőség van teljesítményarányos finanszírozásra is. A helyi önkormányzatok hivatalai esetében a központi költségvetési szervekkel ellentétben nem kell jutalmazási és céljuttatási előirányzatot tervezni, a jutalom kifizetésére a képviselőtestület engedélyével kerülhet sor A közszolgáltató költségvetési szervekre vonatkozó külön előírások A közszolgáltató költségvetési szervek működésének fedezete a forrásaival azonos kiadási előirányzat. A közintézményekben a megállapított létszámkeret nem léphető túl, a közintézetekben, vállalkozó közintézetekben, és a közüzemekben ezek az előirányzatok saját hatáskörben túlléphetők.

11 Folyamatábra az önkormányzati költségvetési rendelet elfogadásához A költségvetési rendelettervezetet a jegyző: EGYEZTETI A költségvetési szervek vezetőivel A kisebbségi önkormányzat elnökével VÉLEMÉNYEZTETI az egész rendelettervezetre vonatkozóan - könyvvizsgáló a közalkalmazottakra vonatkozóan - a szakszervezet helyi önkormányzati köztisztviselőkre vonatkozóan - a helyi munkavállalói érdekképviseleti szerv közoktatási intézményre vonatkozóan o az alkalmazotti közösséget, o iskolaszék, iskolai szülői szervezetet, o iskolai diákönkormányzatot, o o kisebbségi önkormányzat véleménye szükséges, szakiskola/szakközépiskola esetén a megyei gazdasági kamarát. A mikrotársulásoknál a költségvetést érintő döntéshez -a társulási megállapodásban foglalt eljárási rend szerint- a képviselő-testületek mindegyikének egyetértő véleménye szükséges. A körjegyzőség költségvetéséről az érintett önkormányzatok együttes testületi ülésen döntenek. Az egyeztetésről, véleményezésről írásbeli dokumentumot kell készíteni, ezzel együtt terjeszthető a bizottságok elé. Pénzügyi Bizottság az egész rendelettervezetet, más működő bizottság- az SZMSZ szerint véleményezi. A polgármester a rendelettervezetet a bizottságok által megtárgyalt, írásbani véleménnyel, írásos könyvvizsgálati jelentéssel együtt terjeszti a képviselő-testület elé. A költségvetési rendelet ezt követően alkotható meg. A költségvetési rendelet elfogadását követő 1 munkanapon belül a jegyző a kisebbségi önkormányzat elnökének rendelkezésére bocsátja azt.

Gölle Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2011. (II. 5.) rendelete. Gölle Község Önkormányzata 2011. évi költségvetéséről

Gölle Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2011. (II. 5.) rendelete. Gölle Község Önkormányzata 2011. évi költségvetéséről Gölle Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2011. (II. 5.) rendelete Gölle Község Önkormányzata 2011. évi költségvetéséről Gölle Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület)

Részletesebben

M E G H Í V Ó. Az ülés helye: Művelődési Ház tanácskozóterme (Balatonberény, Kossuth tér 1.)

M E G H Í V Ó. Az ülés helye: Művelődési Ház tanácskozóterme (Balatonberény, Kossuth tér 1.) BALATONBERÉNY KÖZSÉG POLGÁRMESTERÉTŐL ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- M E G H Í V Ó Balatonberény Község Önkormányzat Képviselő-testületének

Részletesebben

Balatonkeresztúr Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2014. (II.13.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat 2014. évi költségvetéséről 1, 2

Balatonkeresztúr Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2014. (II.13.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat 2014. évi költségvetéséről 1, 2 Balatonkeresztúr Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2014. (II.13.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat 2014. évi költségvetéséről 1, 2 Balatonkeresztúr Község Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

Ercsi Város Önkormányzat Képviselőtestületének

Ercsi Város Önkormányzat Képviselőtestületének Ercsi Város Önkormányzat Képviselőtestületének 24/2004.(VI.30.) Kt. sz. rendelete Az Önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól egységes szerkezetben Ercsi Város Önkormányzat Képviselőtestülete

Részletesebben

A rendelet hatálya. A költségvetés szerkezete

A rendelet hatálya. A költségvetés szerkezete Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 10/2011. (III. 12.) önkormányzati rendelete a Város 2011. évi költségvetéséről (A 27/2011.(VI.27.), a 40/2011.(IX.27.) és a../2011.(xii ) módosító önkormányzati

Részletesebben

A Közgyűlés 2016. február 18-ai ülésén hozott határozatok...10

A Közgyűlés 2016. február 18-ai ülésén hozott határozatok...10 Érdi VI. évfolyam. 3. 201. Február 19. Érd Megyei Jogú Város hivatalos lapja Tartalom I. RENDELETEK 5/201. (II.19.) önkormányzati rendelet Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata 201. évi költségvetéséről...2

Részletesebben

2. A 2003. európai uniós népszavazás jogi szabályozási környezete

2. A 2003. európai uniós népszavazás jogi szabályozási környezete 2. A 2003. európai uniós népszavazás jogi szabályozási környezete Általános jogi környezet 1997. évi C. törvény a választási eljárásról (Ve.). 34/2002. (XII. 23.) BM rendelet a választási eljárásról szóló

Részletesebben

Költségvetési szervek ellenőrzése. I. Előadás. Államháztartás

Költségvetési szervek ellenőrzése. I. Előadás. Államháztartás Költségvetési szervek ellenőrzése I. Előadás Államháztartás Az állam funkciói Elsődleges (tradicionális) funkció: jogalkotás, jogalkalmazás, infrastruktúra, külső- és belső védelmi feladatok. Szociális

Részletesebben

Pusztavám Község Önkormányzati Képviselő-testületének 1/2011.(II.17.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2011. évi költségvetéséről

Pusztavám Község Önkormányzati Képviselő-testületének 1/2011.(II.17.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2011. évi költségvetéséről Pusztavám Község Önkormányzati Képviselő-testületének 1/2011.(II.17.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2011. évi költségvetéséről Pusztavám Község Önkormányzati Képviselő-testülete az államháztartásról

Részletesebben

A költségvetés címrendje

A költségvetés címrendje Diósd Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2011. (II. 11.) rendelete, az önkormányzat 2011. évi költségvetéséről, és 2011-2012-2013 évi gördülőtervéről Diósd Község Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

Döbrököz Község Önkormányzata Képviselő-testületének /2012.(II.11.) rendelete Döbrököz Község Önkormányzata 2012. évi költségvetéséről

Döbrököz Község Önkormányzata Képviselő-testületének /2012.(II.11.) rendelete Döbrököz Község Önkormányzata 2012. évi költségvetéséről Döbrököz Község Önkormányzata Képviselő-testületének /2012.(II.11.) rendelete Döbrököz Község Önkormányzata 2012. évi költségvetéséről Döbrököz Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban:

Részletesebben

A BUDAPESTI MŰSZAKI FŐISKOLA ALAPFELADATOKON KIVÜLI TEVÉKENYSÉGEK SZABÁLYZATA

A BUDAPESTI MŰSZAKI FŐISKOLA ALAPFELADATOKON KIVÜLI TEVÉKENYSÉGEK SZABÁLYZATA A BUDAPESTI MŰSZAKI FŐISKOLA ALAPFELADATOKON KIVÜLI TEVÉKENYSÉGEK SZABÁLYZATA BUDAPEST 2001. december TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS... 4 1.HATÁSKÖRÖK... 5 1.1. A tudományos rektorhelyettesre átruházott hatáskörök

Részletesebben

DEBRECEN Megyei Jogú Város Önkormányzatának

DEBRECEN Megyei Jogú Város Önkormányzatának DEBRECEN Megyei Jogú Város Önkormányzatának K Ö Z L Ö N Y E A Polgármesteri i Hivatal lapja 2005. évi 5. szám 2005. február 15. I. kötet T A R T A L O M J E G Y Z É K Szám Tárgy Oldal A KÖZGYŰLÉS RENDELETE

Részletesebben

1. számú melléklet Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata közgyűlésének /215. (II. 27.) önkormányzati rendelete Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának 215. évi költségvetéséről Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának

Részletesebben

Gölle Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2012. (II.14) önkormányzati rendelete. az önkormányzat 2012. évi költségvetéséről

Gölle Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2012. (II.14) önkormányzati rendelete. az önkormányzat 2012. évi költségvetéséről Gölle Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2012. (II.14) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2012. évi költségvetéséről Gölle Község Képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011. évi

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének Elnöke 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-011, Fax: (88)545-096 E-mail: mokelnok@vpmegye.hu Szám: 02/32-5/2010. E L Ő T E R J E S Z T É S a Veszprém

Részletesebben

TISZACSEGE VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK POLGÁRMESTERE

TISZACSEGE VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK POLGÁRMESTERE TISZACSEGE VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK POLGÁRMESTERE 4066 Tiszacsege, Kossuth u. 5. * Tel.: 52/588-400 * Fax.: 52/588-405 e-mail.: pmhivatal@tiszacsege.hu * Internet: http://www.tiszacsege.hu/ MEGHÍVÓ Tiszacsege

Részletesebben

DECS Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének

DECS Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének DECS Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2009. (II.27) r e n d e l e t e Decs Nagyközség Önkormányzatának 2009. évi költségvetéséről Decs Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a

Részletesebben

Ötvöskónyi Község Önkormányzata Képviselő-testületének.../2012. (.) önkormányzati rendelete. az önkormányzat 2012. évi költségvetéséről

Ötvöskónyi Község Önkormányzata Képviselő-testületének.../2012. (.) önkormányzati rendelete. az önkormányzat 2012. évi költségvetéséről Ötvöskónyi Község Önkormányzata Képviselő-testületének../2012. (.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2012. évi költségvetéséről Ötvöskónyi Község Önkormányzat Képviselő-testülete az államháztartásról

Részletesebben

Egységes szerkezetbe foglalta: Némethné Sári Irén 2011. március 1.

Egységes szerkezetbe foglalta: Némethné Sári Irén 2011. március 1. Egységes szerkezetbe foglalta: Némethné Sári Irén 2011. március 1. Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzatának 9/2010. (II.22.) rendelete az Önkormányzat 2010. évi költségvetéséről Budapest

Részletesebben

Oroszlány Város Önkormányzatának 2/2009. (II.28) Ör. rendelete Oroszlány Város Önkormányzatának 2009. évi költségvetéséről

Oroszlány Város Önkormányzatának 2/2009. (II.28) Ör. rendelete Oroszlány Város Önkormányzatának 2009. évi költségvetéséről Oroszlány Város Önkormányzatának 2/2009. (II.28) Ör. rendelete Oroszlány Város Önkormányzatának 2009. évi költségvetéséről Oroszlány Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

Jászteleki Roma Nemzetiségi Önkormányzat.../2014. (...) határozata a 2014. évi költségvetéséről A Jászteleki Roma Nemzetiségi Önkormányzat (továbbiakban: Nemzetiségi Önkormányzat) az Alaptörvény 32. (1)

Részletesebben

Alap Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2013. (II. 26.) önkormányzati rendelete. az Önkormányzat 2013. évi költségvetéséről

Alap Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2013. (II. 26.) önkormányzati rendelete. az Önkormányzat 2013. évi költségvetéséről 1 Alap Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2013. (II. 26.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat 2013. évi költségvetéséről Alap Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32.

Részletesebben

2.) Az Önkormányzat 2012. IV. n. évi előirányzat módosítása Előadó: Horváth László polgármester, Darvasné Süte Julianna pénzügyi vezető

2.) Az Önkormányzat 2012. IV. n. évi előirányzat módosítása Előadó: Horváth László polgármester, Darvasné Süte Julianna pénzügyi vezető BALATONBERÉNY KÖZSÉG POLGÁRMESTERÉTŐL ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- M E G H Í V Ó Balatonberény Község Önkormányzata

Részletesebben

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK Az államháztartásról szóló - többször módosított - 1992. évi XXXVIII. törvény (a továbbiakban: Áht.) 72. és 92. ai, valamint a módosított, az államháztartás működési rendjéről

Részletesebben

Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2015. (II.02.) önkormányzati rendelete. az önkormányzat 2015. évi költségvetéséről

Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2015. (II.02.) önkormányzati rendelete. az önkormányzat 2015. évi költségvetéséről Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2015. (II.02.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2015. évi költségvetéséről Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete

Részletesebben

I. A költségvetés bevételeinek és kiadásainak fő összege, a hiány mértéke

I. A költségvetés bevételeinek és kiadásainak fő összege, a hiány mértéke Községi Önkormányzat 8649 Balatonberény, Kossuth tér 1. Balatonberény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2010.(I.27.) számú rendelete az Önkormányzat 2009. évi költségvetéséről szóló a 18/2009.(X.28.)

Részletesebben

HAJDÚBAGOS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 8/2007. (IV.15.) ÖR. számú rendelete

HAJDÚBAGOS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 8/2007. (IV.15.) ÖR. számú rendelete HAJDÚBAGOS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 8/2007. (IV.15.) ÖR. számú rendelete az Önkormányzat Képviselő-testülete és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról Hajdúbagos Község Önkormányzat

Részletesebben

Csepreg Város Önkormányzat képviselő-testületének 2/2013. (II. 15.) önkormányzati rendelete Az önkormányzat 2013. évi költségvetéséről (előterjesztés)

Csepreg Város Önkormányzat képviselő-testületének 2/2013. (II. 15.) önkormányzati rendelete Az önkormányzat 2013. évi költségvetéséről (előterjesztés) Csepreg Város Önkormányzat képviselő-testületének 2/2013. (II. 15.) önkormányzati rendelete Az önkormányzat 2013. évi költségvetéséről (előterjesztés) A helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági

Részletesebben

1. sz. melléklet 1/a. sz. melléklet 1/b. sz. melléklet 1/c. sz. melléklet 1/d. sz. melléklet 2. sz. melléklet 2/a. sz. melléklet 2/b. sz.

1. sz. melléklet 1/a. sz. melléklet 1/b. sz. melléklet 1/c. sz. melléklet 1/d. sz. melléklet 2. sz. melléklet 2/a. sz. melléklet 2/b. sz. SZENTES VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 2010. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSE Készült: Szentes Város Önkormányzata Közgazdasági Osztályán 2010. január-február TARTALOMJJEGYZÉK SZENTES VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETE /2010.

Részletesebben

Előterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2010. február 17-i ülésére. Tengölics Judit irodavezető

Előterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2010. február 17-i ülésére. Tengölics Judit irodavezető 1. Előterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2010. február 17-i ülésére Tárgy: Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselő-testületének /2010.( ) rendelete a 2010. évi költségvetésről

Részletesebben

Beleg Község Önkormányzata Képviselő-testületének /2016. ( ) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2016. évi költségvetéséről

Beleg Község Önkormányzata Képviselő-testületének /2016. ( ) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2016. évi költségvetéséről Beleg Község Önkormányzata Képviselő-testületének /2016. ( ) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2016. évi költségvetéséről Beleg Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk

Részletesebben

Pusztavacs Községi Önkormányzat Jegyzőjétől : 2378 Pusztavacs, Béke tér 10., Pf.: 17. : 06-29/315-101; 315-122; 515-370

Pusztavacs Községi Önkormányzat Jegyzőjétől : 2378 Pusztavacs, Béke tér 10., Pf.: 17. : 06-29/315-101; 315-122; 515-370 Pusztavacs Községi Önkormányzat Jegyzőjétől : 2378 Pusztavacs, Béke tér 10., Pf.: 17. : 06-29/315-101; 315-122; 515-370 ELŐTERJESZTÉS A Pusztavacs Községi Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2009. július 30-i rendkívüli ülésére Tárgy: Zirc Városi Önkormányzat Közbeszerzési Szabályzatának jóváhagyása Előterjesztés tartalma:

Részletesebben

TISZACSEGE VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK P O L G Á R M E S T E R E

TISZACSEGE VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK P O L G Á R M E S T E R E TISZACSEGE VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK P O L G Á R M E S T E R E 4066 Tiszacsege Kossuth u.5. * Tel.: 52 588-400 * Fax.: 52 588-405 email.: pmhivatal@tiszacsege.hu * Internet: http://www.tiszacsege.hu/ MEGHÍVÓ

Részletesebben

2013. évi költségvetési rendelet-tervezet szöveges indokolása

2013. évi költségvetési rendelet-tervezet szöveges indokolása 2013. évi költségvetési rendelet-tervezet szöveges indokolása Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (továbbiakban Áht.), 23. (1) bekezdésében hatalmazza fel az önkormányzatokat arra, hogy

Részletesebben

RENDELETEK NYÍRMÁRTONFALVA 2012.

RENDELETEK NYÍRMÁRTONFALVA 2012. RENDELETEK NYÍRMÁRTONFALVA 2012. ÖR. száma Tárgya Módosítás Hatályon kívül helyezve 1/2012. (II. 20.) 2012. évi költségvetési rendelet 2/2012. (III. 08.) 2/2012. (III. 08.) 2012. évi költségvetési rendelet

Részletesebben

Könyvvizsgálói vélemény. Kerekegyháza Város Önkormányzatának 2008. évi zárszámadási rendelettervezetéről

Könyvvizsgálói vélemény. Kerekegyháza Város Önkormányzatának 2008. évi zárszámadási rendelettervezetéről Könyvvizsgálói vélemény Kerekegyháza Város Önkormányzatának 2008. évi zárszámadási rendelettervezetéről Készült: az Önkormányzat megbízása alapján a Képviselő-testület részére szerződéses kötelezettségem

Részletesebben

Kadarkút Város Önkormányzat Képviselı-testületének 3/2011.(II. 11.) önkormányzati rendelete. Kadarkút Város Önkormányzata 2011. évi költségvetésérıl

Kadarkút Város Önkormányzat Képviselı-testületének 3/2011.(II. 11.) önkormányzati rendelete. Kadarkút Város Önkormányzata 2011. évi költségvetésérıl Kadarkút Város Önkormányzat Képviselı-testületének 3/2011.(II. 11.) önkormányzati rendelete Kadarkút Város Önkormányzata 2011. évi költségvetésérıl Kadarkút Város Önkormányzatának Képviselı-testülete (a

Részletesebben

Újhartyán Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. szeptember 29.-i ülésére 1. napirend

Újhartyán Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. szeptember 29.-i ülésére 1. napirend E L Ő T E R J E S Z T É S Újhartyán Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. szeptember 29.-i ülésére 1. napirend Tárgy: Előterjesztő: Előkészítő: Szavazás módja: 2014. évi költségvetési rendelet

Részletesebben

Rendelettervezet. rendelet módosításáról Melléklet: 1 db rendelet-tervezet

Rendelettervezet. rendelet módosításáról Melléklet: 1 db rendelet-tervezet 1 / 6 Ikt. sz.: I.2-137/2005. Ea.: Szászné Mészáros Éva Rendelettervezet Tárgy: Az egyes pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló helyi rendelet módosításáról Melléklet: 1 db rendelet-tervezet

Részletesebben

Bizottsága Szakbizottság

Bizottsága Szakbizottság Előterjesztő: Szeged Megyei Jogú Város Polgármestere Iktatószám: 14916-3/2012. Tárgy: Az önkormányzat 2012. évi költségvetése Melléklet: Határozatok 1 db rendelet-tervezet Készítette: Közgazdasági Iroda

Részletesebben

Előterjesztés Biatorbágy Város Önkormányzata 2013. évi költségvetéséről (Biatorbágy Város Önkormányzata 2013. évi költségvetésének indokolása)

Előterjesztés Biatorbágy Város Önkormányzata 2013. évi költségvetéséről (Biatorbágy Város Önkormányzata 2013. évi költségvetésének indokolása) Város Polgármestere 251 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a. Telefon: 6 23 31-174/112, 113, 142 Fax: 6 23 31-135 E-mail: polgarmester@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu Előterjesztés Biatorbágy Város Önkormányzata

Részletesebben

Balatonberény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2014. (II.28.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat 2014. évi költségvetéséről 1

Balatonberény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2014. (II.28.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat 2014. évi költségvetéséről 1 Balatonberény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2014. (II.28.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat 2014. évi költségvetéséről 1 Balatonberény Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény

Részletesebben

KENGYEL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETE. 1/2009./III.02/ önkormányzati rendelet. az Önkormányzat 2009. évi költségvetésére

KENGYEL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETE. 1/2009./III.02/ önkormányzati rendelet. az Önkormányzat 2009. évi költségvetésére KENGYEL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 1/2009./III.02/ önkormányzati rendelet az Önkormányzat 2009. évi költségvetésére Kengyel Község Önkormányzati Képviselő-testülete a 2009 évi költségvetéséről

Részletesebben

(1) A Rendelet 1. (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

(1) A Rendelet 1. (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép: A Tolna Megyei Önkormányzat 7/2007. (II. 14.) önkormányzati rendelete a Tolna Megyei Önkormányzat költségvetési és zárszámadási rendelete mérlegei tartalmának meghatározásáról szóló 15/2005. (VI. 29.)

Részletesebben

A költségvetési tervezés megalapozása

A költségvetési tervezés megalapozása Ö CS KÖZSÉG ÖNKORMÁN Y Z AT A P O L G Á R M E S T E R 8292 ÖCS, Béke u. 35. (88) 263-001 fax:(88) 263-001 Ügyszám: 11/198/2015. Az előterjesztést összeállította: Sárfi Józsefné Tárgy: Öcs község Önkormányzatának

Részletesebben

ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA GAZDÁLKODÁSI SZABÁLYZAT

ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA GAZDÁLKODÁSI SZABÁLYZAT ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA GAZDÁLKODÁSI SZABÁLYZAT (Elfogadva a Szenátus RH/8/2016. (II.23.) sz. határozatával) 2016. Tartalomjegyzék Preambulum... 4 I. Áltatános rész... 4 1. Értelmező rendelkezések...

Részletesebben

2009. évi költségvetése

2009. évi költségvetése 3. napirendi pont Megtárgyalják: - első fordulóban Pénzügyi és Vagyonkezelő Bizottság 01/42-2/2009. - második fordulóban közgyűlés bizottságai Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnökének e l ő t e r j

Részletesebben

Halásztelek Város Önkormányzat képviselő - testületének 4/2011. (III. 11.) rendelete az Önkormányzat 2011. évi költségvetéséről

Halásztelek Város Önkormányzat képviselő - testületének 4/2011. (III. 11.) rendelete az Önkormányzat 2011. évi költségvetéséről Halásztelek Város Önkormányzat képviselő - testületének 4/2011. (III. 11.) rendelete az Önkormányzat 2011. évi költségvetéséről Halásztelek Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az államháztartásról

Részletesebben

Vének Község Önkormányzata a 2010. évi költségvetését 31.159.000,- Forint bevétellel és ugyanennyi kiadással fogadta el.

Vének Község Önkormányzata a 2010. évi költségvetését 31.159.000,- Forint bevétellel és ugyanennyi kiadással fogadta el. Tisztelt Képviselők! Az Államháztartásról szóló, többször módosított 1992. évi XXXVIII. Tv., valamint a 249/2000. (XII.24.) Kormányrendelet alapján az államháztartás szervezetei, ideértve az önkormányzatokat

Részletesebben

KISÚJSZÁLLÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK. 3/2009. (II.25.) önkormányzati rendelete

KISÚJSZÁLLÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK. 3/2009. (II.25.) önkormányzati rendelete 1 1 KISÚJSZÁLLÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 3/2009. (II.25.) önkormányzati rendelete a 2009. évi költségvetésről az 5/2009. (IV.1.) 1, a 8/2009. (IV.24.) 2, a 12/2009. (V.27.) 3, a 13/2009. (VI.3.) 4, a 14/2009.

Részletesebben

DECS Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének

DECS Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének DECS Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2010. (I.29.) r e n d e l e t e Decs Nagyközség Önkormányzatának 2010. évi költségvetéséről Decs Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a

Részletesebben

I. RÉSZ. 1.. *3 *5*6 (1) Fegyvernek Önkormányzat Képviselőtestülete Fegyvernek Önkormányzat 2014. évi költségvetését az alábbiak szerint hagyja jóvá:

I. RÉSZ. 1.. *3 *5*6 (1) Fegyvernek Önkormányzat Képviselőtestülete Fegyvernek Önkormányzat 2014. évi költségvetését az alábbiak szerint hagyja jóvá: Fegyvernek Önkormányzat Képviselőtestületének 1/2014.(II.03.) önkormányzati rendelet Fegyvernek Város Önkormányzat 2014. évi költségvetéséről *1 Fegyvernek Város Önkormányzat Képviselőtestülete az Alaptörvény

Részletesebben

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉS. Az önkormányzat

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉS. Az önkormányzat Levél Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2011. (V. 30.) rendelete az önkormányzat képviselő-testülete és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról 1 Bevezető A Magyar Köztársaság Országgyűlésének

Részletesebben

Javaslat az Önkormányzat 2014. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló zárszámadási rendelet megalkotására és kapcsolódó határozatok meghozatalára

Javaslat az Önkormányzat 2014. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló zárszámadási rendelet megalkotására és kapcsolódó határozatok meghozatalára MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERE Pü.: 720004/2015. Üi.: Szilágyi Kornél Melléklet: 6 db Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése Előterjesztés a Közgyűlés 2015. május 21. napján tartandó

Részletesebben

Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testülete. 19/2012. (VI.28.) önkormányzati rendelete

Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testülete. 19/2012. (VI.28.) önkormányzati rendelete Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testülete 19/2012. (VI.28.) önkormányzati rendelete a költségvetésről szóló 3/2012. (II.23.) önkormányzati rendelet áról Budapest XXI. Kerület Csepel

Részletesebben

Javaslat. Szendrő Város Önkormányzatának 2008. évi költségvetésére

Javaslat. Szendrő Város Önkormányzatának 2008. évi költségvetésére Szendrő Város Polgármestere Javaslat Szendrő Város Önkormányzatának 2008. évi költségvetésére Az államháztartásról szóló többször módosított 1992. évi XXXVIII. számú törvény 71. - ában foglaltak szerint

Részletesebben

Doboz Nagyközség Önkormányzatának 5/2009. /III.20./ rendelete az önkormányzat vagyonáról

Doboz Nagyközség Önkormányzatának 5/2009. /III.20./ rendelete az önkormányzat vagyonáról Doboz Nagyközség Önkormányzatának 5/2009. /III.20./ rendelete az önkormányzat vagyonáról Doboz Nagyközség Képviselő-testülete az 1990. évi LXV. Tv. 79. -ának (2) bekezdés b) pontja, valamint a 80. (1)

Részletesebben

Ágfalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2011.(IV.1.) rendelete Szervezeti és Működési Szabályzatáról

Ágfalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2011.(IV.1.) rendelete Szervezeti és Működési Szabályzatáról Ágfalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2011.(IV.1.) rendelete Szervezeti és Működési Szabályzatáról Ágfalva Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990.

Részletesebben

Csanádpalota Város Önkormányzata Képviselő-testületének. /2014. (.) rendelete. az önkormányzat 2014. évi költségvetéséről

Csanádpalota Város Önkormányzata Képviselő-testületének. /2014. (.) rendelete. az önkormányzat 2014. évi költségvetéséről Csanádpalota Város Önkormányzata Képviselő-testületének /2014. (.) rendelete az önkormányzat 2014. évi költségvetéséről Csanádpalota Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés

Részletesebben

1. A rendelet hatálya

1. A rendelet hatálya Szentgotthárd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2016. (II. 25.) önkormányzati rendelete Szentgotthárd Város Önkormányzatának a 2016. évi költségvetéséről Szentgotthárd Város Önkormányzatának

Részletesebben

A KÉPVISELŐ-TESTÜLET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI S Z A B Á L Y Z A T A FÜZESGYARMAT

A KÉPVISELŐ-TESTÜLET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI S Z A B Á L Y Z A T A FÜZESGYARMAT A KÉPVISELŐ-TESTÜLET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI S Z A B Á L Y Z A T A FÜZESGYARMAT 2 0 1 3. 2 Füzesgyarmat Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2013. (VI. 20.) önkormányzati rendelete a képviselő-testület

Részletesebben

Előterjesztés Balatonfenyves Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. január 29-én tartandó ülésére

Előterjesztés Balatonfenyves Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. január 29-én tartandó ülésére Előterjesztés Balatonfenyves Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. január 29-én tartandó ülésére Ügyiratszám: 369/2015 Ügyintéző: Bauer Georgina Tárgy: Balatonfenyves Község Önkormányzatának

Részletesebben

Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának. 2/2016. (II. 5.) önkormányzati rendelete. az Önkormányzat 2016. évi költségvetéséről

Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának. 2/2016. (II. 5.) önkormányzati rendelete. az Önkormányzat 2016. évi költségvetéséről Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának /. (II..) önkormányzati rendelete az Önkormányzat. évi költségvetéséről Kaposvár Megyei Jogú Város Közgyűlése az államháztartásról szóló. évi CXCV. törvény (továbbiakban:

Részletesebben

a helyi adókról (EGYSÉGES SZERKEZETBEN)

a helyi adókról (EGYSÉGES SZERKEZETBEN) Dunavarsány Város Önkormányzat Képviselő-testületének - a 22/2012. (XI. 21.) és a 16/2015. (XI. 18.) önkormányzati rendelettel módosított 26/2011. (XII. 14.) önkormányzati rendelete a helyi adókról (EGYSÉGES

Részletesebben

elfogadott Intézkedési terv végrehajtása 1. Az Áht. 118. - ában foglaltaknak megfelelően a rendeletet-tervezet jelen előterjesztés mellékletét képezi.

elfogadott Intézkedési terv végrehajtása 1. Az Áht. 118. - ában foglaltaknak megfelelően a rendeletet-tervezet jelen előterjesztés mellékletét képezi. 1 / 14 Iktatószám: I.2-235/2004. Ügyintéző: Hegedűsné Tárgy: Makó Város Önkormányzatnál végzett Állami Számvevőszéki ellenőrzés jelentése alapján elfogadott Intézkedési terv végrehajtása Makó Város Önkormányzati

Részletesebben

K I V O N A T. Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2010. február 25-én tartott nyilvános ülésének jegyzőkönyvéből

K I V O N A T. Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2010. február 25-én tartott nyilvános ülésének jegyzőkönyvéből Polgármesteri Hivatal 4201 Hajdúszoboszló, Hősök tere 1. Telefon: 52/557-300. Fax: 52/557-301. Email: polgmhiv@hajduszob.hu Szám: 1522/2010. K I V O N A T Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének

Részletesebben

DEBRECEN Megyei Jogú Város Önkormányzatának

DEBRECEN Megyei Jogú Város Önkormányzatának DEBRECEN Megyei Jogú Város Önkormányzatának K Ö Z L Ö N Y E 2007. évi 20. szám 2007. október 25. T A R T A L O M J E G Y Z É K Szám Tárgy Oldal A KÖZGYŰLÉS RENDELETEI 43/2007. (X. 25.) Ö.r. Debrecen Megyei

Részletesebben

A NEMZETI VAGYONRÓL SZÓLÓ 2011. ÉVI CXCVI. TÖRVÉNY (NVTV.)

A NEMZETI VAGYONRÓL SZÓLÓ 2011. ÉVI CXCVI. TÖRVÉNY (NVTV.) JEGYZŐI SZAKMAI FÓRUM A NEMZETI VAGYONRÓL SZÓLÓ 2011. ÉVI CXCVI. TÖRVÉNY (NVTV.) DR. SZÜTS ÁDÁM A GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL TÖRVÉNYESSÉGI ELLENŐRZÉSI ÉS FELÜGYELETI FŐOSZTÁLYÁNAK FOGALMAZÓJA

Részletesebben

Közép-dunántúli Regionális Államigazgatási Hivatal

Közép-dunántúli Regionális Államigazgatási Hivatal Közép-dunántúli Regionális Államigazgatási Hivatal 8000 Székesfehérvár, Szent István tér 9. Tel: 22/316-321 Fax: 22/310-391 e-mail: hivatal@fejer.kdrkh.hu web: www.fejerkozig.helyinfo.hu Ügyszám: 02/85-3/2009.

Részletesebben

Nagyvisnyó községi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2007.(XII.11.) számú Rendelete a szervezeti és működési szabályzatról. I.

Nagyvisnyó községi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2007.(XII.11.) számú Rendelete a szervezeti és működési szabályzatról. I. Nagyvisnyó községi Önkormányzat Képviselőtestületének 17/2007.(XII.11.) számú Rendelete a szervezeti és működési szabályzatról (egységes szerkezetben a 11/2009.(IX.23.) számú rendelettel) Nagyvisnyó Község

Részletesebben

Marcali Város Önkormányzatának 3/2007. (II.16.) számú önkormányzati rendelete az Önkormányzat 2007. évi költségvetéséről

Marcali Város Önkormányzatának 3/2007. (II.16.) számú önkormányzati rendelete az Önkormányzat 2007. évi költségvetéséről Marcali Város Önkormányzatának 3/2007. (II.16.) számú önkormányzati rendelete az Önkormányzat 2007. évi költségvetéséről Marcali Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az államháztartásról szóló 1992.

Részletesebben

Módosítás: a) 14/2012. (IV. 26.) 1 b) 28/2012. (IX. 27.) ör. c) 5/2013. (II.28.) ör. /2013. III. 10 -

Módosítás: a) 14/2012. (IV. 26.) 1 b) 28/2012. (IX. 27.) ör. c) 5/2013. (II.28.) ör. /2013. III. 10 - Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 55/2011. (XII. 19.) rendelete a társasházaknak nyújtható felújítási támogatásokról Módosítás: a) 14/2012. (IV. 26.) 1 b) 28/2012.

Részletesebben

Füzesabony Város Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2014. (IV.25.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2013. évi éves beszámolójáról

Füzesabony Város Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2014. (IV.25.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2013. évi éves beszámolójáról Füzesabony Város Önkormányzat Képviselő-testületének 7/201 (IV.25.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 201 évi éves beszámolójáról Füzesabony Város Önkormányzat Képviselő-testülete az államháztartásról

Részletesebben

K I V O N A T. Hajdúszoboszló Város Képviselőtestületének 2007. február 22-én tartott nyilvános ülésének jegyzőkönyvéből

K I V O N A T. Hajdúszoboszló Város Képviselőtestületének 2007. február 22-én tartott nyilvános ülésének jegyzőkönyvéből Polgármesteri Hivatal 4201 Hajdúszoboszló, Hősök tere 1. Telefon: 52/557-300. Fax: 52/557-301. Email: polgmhiv@hajduszob.hu Szám: 756/2007. K I V O N A T Hajdúszoboszló Város Képviselőtestületének 2007.

Részletesebben

Közép-dunántúli Regionális Közigazgatási Hivatal

Közép-dunántúli Regionális Közigazgatási Hivatal Közép-dunántúli Regionális Közigazgatási Hivatal 8000 Székesfehérvár, Szent István tér 9. Tel: 22/316-321 Fax: 22/310-391 e-mail: kozigazgatasi.hivatal@fejer.b-m.hu web: www.fejerkozig.helyinfo.hu Ügyszám:

Részletesebben

Önkormányzati havilap XIX. évfolyam, 5.szám 2010. május

Önkormányzati havilap XIX. évfolyam, 5.szám 2010. május Önkormányzati havilap XIX. évfolyam, 5.szám 2010. május Tápiószecső Nagyközségi Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2010.(IV.30.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról,

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. Felsőlajos Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 2010. február 17-i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. Felsőlajos Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 2010. február 17-i ülésére E L Ő T E R J E S Z T É S 3. Felsőlajos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2010. február 17-i ülésére Tárgy: A társulás által fenntartott intézmények éves költségvetésének elfogadásához előzetes

Részletesebben

1.1. 6/2013. (III.13.) 2013. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK ÖSSZEVONT MÉRLEGE B E V É T E L E K

1.1. 6/2013. (III.13.) 2013. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK ÖSSZEVONT MÉRLEGE B E V É T E L E K 1.1. melléklet a 6/213. (III.13.) önkormányzati rendelethez Szendrő Város Önkormányzat 213. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK ÖSSZEVONT MÉRLEGE 1. sz. táblázat Sorszám B E V É T E L E K Bevételi jogcím 213. évi előirányzat

Részletesebben

PAKS VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 15/2003. (V. 10.) SZÁMÚ RENDELETE

PAKS VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 15/2003. (V. 10.) SZÁMÚ RENDELETE PAKS VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 15/2003. (V. 10.) SZÁMÚ RENDELETE Az Önkormányzat által adományozható elismerő címekről és kitüntetésekről* (Egységes szerkezetben) Paks Város Önkormányzata

Részletesebben

HANGONY KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELÕ - TESTÜLETE

HANGONY KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELÕ - TESTÜLETE HANGONY KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELÕ - TESTÜLETE 13/2008. (XII. 30.) SZÁMÚ RENDELETE Hangony Község Önkormányzatának Képviselõ Testülete és szerveinek Szervezeti és Mûködési Szabályzatáról alkotott 9/2001.

Részletesebben

A rendelet hatálya. Pilisvörösvár Város Önkormányzata 2014. évi költségvetési bevételeinek főösszege

A rendelet hatálya. Pilisvörösvár Város Önkormányzata 2014. évi költségvetési bevételeinek főösszege Pilisvörösvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének /2014. ( II....) önkormányzati rendelete Pilisvörösvár Város Önkormányzata 2014. évi költségvetéséről Pilisvörösvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

Városlőd Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2011. (XI. 23.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat vagyonáról, a vagyongazdálkodás és

Városlőd Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2011. (XI. 23.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat vagyonáról, a vagyongazdálkodás és Városlőd Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2011. (XI. 23.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat vagyonáról, a vagyongazdálkodás és vagyonhasznosítás szabályairól 1 Városlőd Község Önkormányzatának

Részletesebben

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK. 5/2013(II.15.) önkormányzati. rendelete

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK. 5/2013(II.15.) önkormányzati. rendelete NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK 5/2013(II.15.) önkormányzati rendelete a 2013. évi költségvetésről és a költségvetés vitelének szabályairól (egységes szerkezetben a 22/2013.(IV.26.),

Részletesebben

Füzesabony Város Önkormányzat és Dormánd Község Önkormányzat képviselő-testületével 2014. március 27-én, közösen hozott határozatok

Füzesabony Város Önkormányzat és Dormánd Község Önkormányzat képviselő-testületével 2014. március 27-én, közösen hozott határozatok Füzesabony Város Önkormányzat és Dormánd Község Önkormányzat képviselő-testületével 2014. március 27-én, közösen hozott határozatok 30/2014. (III.27.) képviselő-testületi határozat Füzesabony Város Önkormányzatának

Részletesebben

Orosháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2012. (II.06.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat 2012. évi költségvetéséről

Orosháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2012. (II.06.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat 2012. évi költségvetéséről Orosháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének /01. (II.0.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat 01. évi költségvetéséről Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Államháztartásról szóló

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2012. január 30-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2012. január 30-i ülésére ELŐTERJESZTÉS Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2012. január 30-i ülésére Tárgy: A helyi adókról szóló 30/2010. (XII.21.) önkormányzati rendelet módosítása Előadó: Horváth László képviselő,

Részletesebben

Sződ Község Önkormányzat Képviselő-testületének. 4/2011.(IV.28.) számú Önkormányzati rendelete a. Szervezeti és Működési Szabályzatról

Sződ Község Önkormányzat Képviselő-testületének. 4/2011.(IV.28.) számú Önkormányzati rendelete a. Szervezeti és Működési Szabályzatról Sződ Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/0.(IV..) számú Önkormányzati rendelete a Szervezeti és Működési Szabályzatról Egységes szerkezetben Módosította Sződ Község Képviselő-testülete /0.(IV..)

Részletesebben

1990. évi LXV. törvény. a helyi önkormányzatokról1

1990. évi LXV. törvény. a helyi önkormányzatokról1 1990. évi LXV. törvény a helyi önkormányzatokról1 Az Országgyűlés - követve hazánk haladó önkormányzati hagyományait, továbbá az Európai Önkormányzati Karta alapkövetelményeit - elismeri és védi a helyi

Részletesebben

TISZACSEGE VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK POLGÁRMESTERE

TISZACSEGE VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK POLGÁRMESTERE TISZACSEGE VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK POLGÁRMESTERE 4066 Tiszacsege, Kossuth u. 5. * Tel.: 52/588-400 * Fax.: 52/588-405 e-mail.: pmhivatal@tiszacsege.hu * Internet: http://www.tiszacsege.hu/ MEGHÍVÓ Tiszacsege

Részletesebben

MARCALI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 6/2010. (II. 19.) számú R E N D E L E T E. az Önkormányzat 2010. évi költségvetéséről

MARCALI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 6/2010. (II. 19.) számú R E N D E L E T E. az Önkormányzat 2010. évi költségvetéséről Marcali Város Önkormányzatának Képviselőtestülete 8700 Marcali, Rákóczi u. 11. Tel.: 85/501-000 MARCALI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 6/2010. (II. 19.) számú R E N D E L E T E az Önkormányzat

Részletesebben

Fülesd Község Polgármestertől 4964 Fülesd, Kis u. 4. T á r g y s o r o z a t

Fülesd Község Polgármestertől 4964 Fülesd, Kis u. 4. T á r g y s o r o z a t Fülesd Község Polgármestertől 4964 Fülesd, Kis u. 4. 6-8/2009. Fülesd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2009. október 26-án megtartott nyilvános ülésének a) jegyzőkönyve, b) tárgysorozata, c)

Részletesebben

KISTARCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE

KISTARCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE KISTARCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE 2143 Kistarcsa, Szabadság út 48. Telefon: (28)- 507-133 Fax: (28)-470-357 Nyílt ülésen tárgyalandó ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület 2014. április 23-i ülésére

Részletesebben

BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KER. ÖNKORMÁNYZAT ÁIWZ.AT/ ALPOLGÁRMESTERE

BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KER. ÖNKORMÁNYZAT ÁIWZ.AT/ ALPOLGÁRMESTERE h l j l O l J L BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KER. ÖNKORMÁNYZAT ÁIWZ.AT/ ALPOLGÁRMESTERE Tárgy: Javaslat az adósságkezelési szolgáltatásról szóló 16/2009. (IV. 27.) önkormányzati rendelet módosítására Tisztelt

Részletesebben

Balatonboglár Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2012. (III.08.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat 2012. évi költségvetéséről

Balatonboglár Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2012. (III.08.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat 2012. évi költségvetéséről Balatonboglár Város Önkormányzat Képviselőtestületének 2/2012. (III.08.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat 2012. évi költségvetéséről 1 A módosításokkal egységes szerkezetben. Utolsó átvezetett módosítás:

Részletesebben

I. Önkormányzat Bevételek

I. Önkormányzat Bevételek 1. Napirend 2016. évi költségvetés 1. Napirend ELŐTERJESZTÉS 2016. évi költségvetés Tisztelt Képviselő-testület! Az önkormányzat 2016. évi költségvetési javaslata az elfogadott 2016. évi költségvetési

Részletesebben

RENDELET-TERVEZET. Tisztelt Közgyűlés!

RENDELET-TERVEZET. Tisztelt Közgyűlés! 3300 Eger, Dobó tér 2. Tel.: (36)523-705, Fax: (36)523-779, E-mail: gestefan@ph.eger.hu 6. RENDELET-TERVEZET Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások elidegenítésére vonatkozó szabályairól szóló 12/2001.

Részletesebben

15/2011. (II. 22.) Kgy. határozat

15/2011. (II. 22.) Kgy. határozat 15/2011. (II. 22.) Kgy. határozat A Baranya Megyei Önkormányzat 2011. évi költségvetéséről szóló 5/2011. (II. 24.) önkormányzati rendelettel összefüggő intézkedések A Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése

Részletesebben

Pásztó Város Önkormányzat Képvisel -testülete 3/2010. (II.15.) rendelete a város 2010. évi költségvetésér l

Pásztó Város Önkormányzat Képvisel -testülete 3/2010. (II.15.) rendelete a város 2010. évi költségvetésér l Pásztó Város Önkormányzat Képvisel -testülete 3/2010. (II.15.) rendelete a város 2010. évi költségvetésér l Pásztó Városi Önkormányzat Képvisel -testülete a helyi önkormányzatokról szóló módosított 1990.évi

Részletesebben