A gerelyhajítás középiskolai oktatásának gyakorlatai

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A gerelyhajítás középiskolai oktatásának gyakorlatai"

Átírás

1 Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A gerelyhajítás középiskolai oktatásának gyakorlatai Az atlétika oktatásmódszertana (SOANTE7313) Szeiler Bálint HUDRVE

2 1. A gerelyhajítás középiskolában oktatott technikájának leírása A gerelyhajítás az egyik legősibb versenyszám az atlétika dobószámai közül. Jelen van önálló atlétikai számként a nőknél és a férfiaknál is, illetve a nőknél a hét- a férfiaknál a 10 próbánál. A gerelyhajítás elsajátítása rendkívül nehéz, rengeteg gyakorlást igényel. Az egyik legjobb előkészítő gyakorlata a kislabdahajítás megfelelő elsajátítsa. (Polgár és Béres,2011) A gerelyhajítást öt fázisra bontjuk fel: 1) Lendületszerzés, nekifutás; 2) a nekifutás összekapcsolása a hajítással; 3) a hajítás előkészítése, ívképzés; 4) hajítás; 5) a hajítás utáni helyzet. (Polgár és Béres,2011) 1.1. A lendületszerzés, nekifutás A gerely fogása Az atléták körében legelterjedtebb fogásnem a Järvinen fogás. Az egyik legfontosabb dolog, hogy a mutatóujj ne nyúljon hátra, mert az a dobás nagyságát negatívan befolyásolhatja. Kihajításnál az irányítást a kisujj és a gyűrűsujj végzi, míg az erőközlés a maradék 3 ujjra hárul. A nekifutás illetve lenületszerzés kettő szakaszra osztható fel: 1) az elindulás kezdetétől a gerely hátra készítésének megkezdéséig; 2) a dobást előszítő lépésektől a dobóhelyzetbe érkezésig. (Polgár és Béres,2011) A nekifutás első szakasza Kiinduló helyzetből, alapállásból fokozódó futással kezd futni az atléta. A dobókarral ellentétes kar természetes mozgást végez, míg a dobókar valamint a gerely kis amplitúdóval előre-hátra mozog. Ennek a szakasznak célja az, hogy a gerelyhajító a kidobáshoz szükséges megfelelő sebességet elérje. Ezt általában lépésből érik el a profi atléták. (Polgár és Béres,2011) A nekifutás második szakasza A második szakasz fő célja a gerely hátra készítése. Ehhez a dobók segédjeleket alkalmaznak, amik a dobók sajátosságaihoz alkalmazkodnak. Lehet rakni jelet az induláshoz, a gerely lekészítési helyéhez vagy akár a nekifutásban történő ritmusváltás helyéhez. (Polgár és Béres,2011) 1.2. A nekifutás összekapcsolása a hajítással A nekifutás végén következik a hajítás. Amint a gerelyhajító megkezdi a támasztó jobb lábon az átgördülését, a bal lábnak a lehető legrövidebb úton kell talajt fogni. Ahogy a bal láb talajt ér, addig a bal kar már elkezdi a nyitómunkát és körülbelül a mozgás feléig jut el. A bal láb teljes talppal nyomódik a talajra és a test vízszintes lendületét megfékezi. A bal láb kitámasztása fontos szerepet játszik a gerelyhajító mozgásban, hiszen ez akadályozza a bal csípőnél a test előre haladását, így a jobb csípő lendül előre. A felgyorsult jobb csípő előre haladása illetve a bal kar nyitómunkája segíti elő a gerelyhajító teljes ívfeszültségét. A dobókarnál elindul egy felfele előre irányuló mozgás a vállnál, felkarnál és könyöknél. (Polgár és Béres,2011)

3 1.3. A hajítás előkészítése, ívképzés A hajítás előtt a gerelyhajítónak fel kell venni az ívhelyzetet. A bal láb kemény kitámasztásakor a bal kar nyitó mozgása a mellkast a dobás irányába fordítja. A dobókar a váll mögött nyújtva van. A bal láb kitámasztása megfékezi bal csípőt, a jobb csípő előre haladó mozgását viszont felgyorsítja és a jobb lábfej előre csúszik. A törzs izmai megnyúlnak, a nyitómozdulatot befejezi a bal kar, a mellkas a dobás irányába néz, a dobó kar pedig hátul helyezkedik el a váll síkja felett enyhén hajlított könyökkel. Ez az ívhelyzet. (Polgár és Béres,2011) 1.4. Hajítás Az ívhelyzetet követi a hajítás. A mozgást a jobb csípő kezdi el és a törzsizmokat megnyújtja. A jobb testrész gyorsuló mozgásához szükséges a bal testrész fékező munkája. A gerely a hajító fázisban a dobóváll felett van a dobás síkjában és 35 fokos szöget zár be a hossztengelye a talajjal. A talajfogás után a bal térd kicsit behajlik majd kinyúlik. A nagymértékű hajlítást kerülni kell, mert az negatívan befolyásolja a dobást. Ez a fékező mozgás által azonban a medence feletti testrészek a dobás irányába előre haladnak a tehetetlenségi erő hatására. Fontos, hogy a kar és a kéz előre haladjon, a tenyér pedig kifelé forduljon a kiengedés döntő pillanatában. A gerely megfelelő irányú kidobásáért a kar és kéz felel, míg a gerely sebessége több testrész összehangolt munkájának köszönhető. (Polgár és Béres,2011) 1.5. A hajítás utáni helyzet Ennek a szakasznak az a legfontosabb feladata, hogy a dobó lendületét megállítsa, valamint az egyensúlyát visszaszerezze. Ha az atléta jól csinálta a technikát, tehát átadta teste lendületét a gerelynek, akkor a hajítás után az atlétának már kevés lendülete lesz. 2. A gerelyhajítás legfontosabb versenyszabályai 2.1. Versenyzési szabályok A gerelyt a kötésnél kell fogni, csak egy kézzel lehet eldobni a dobó felkar és váll felett. A gerelyt tilos alulról vagy lengetve elhajítani. Egy dobás akkor érvényes, ha a gerely hegye érinti először a talajt. Amíg a gerelyt el nem dobta a versenyző, addig a saját tengelye körül nem fordulhat meg úgy, hogy a kidobó ívnek háttal legyen. Érvénytelen a dobás, ha a gerely a dobószektoron kívül ér talajt. Ha a versenyző a nekifutót úgy hagyja el, hogy az első érintkezés a párhuzamos vonalakkal vagy a nekifutón kívüli területtel nem teljes mértékben a kidobó ív fehér vonala, illetve az annak végpontjaiból a nekifutót jelző párhuzamos vonalakra merőlegesen húzott egyenesek mögött történik. Miután a szer talajt ért, a nekifutó helyes elhagyásának kell tekinteni azt is, ha a versenyző a kidobó ív végpontjaitól 4 m-re lévő jelzésnél (tényleges vonal vagy jelzés a nekifutó mellett) vagy azon túl van a nekifutón. Ha a versenyző a szer talajt érésének pillanatában ezen vonal mögött van a nekifutón, úgy kell tekinteni, hogy már helyesen elhagyta a nekifutót. iaafszabalykonyv.pdf (Letöltve: )

4 2.2. A kidobó hely A nekifutónak legalább 30 méter hosszúnak kell lenni, de ha lehetséges és a körülmények engedik, akkor legalább 36,5 méter legyen. A megengedett legnagyobb lejtése 1:100-hoz, azaz 1 % lehet keresztirányban a nekifutónak, hacsak különleges körülmények nincsenek ami alól IAAF mentességet ad. A nekifutás irányában az utolsó 20 méteren 1:1000-hez, azaz 0,1%-os lehet a nekifutó lejtése. iaafszabalykonyv.pdf (Letöltve: ) 2.3. Gerely A gerely három részből áll össze, a testből, a hegyből és a kötésből. A test többféle anyagból lehet, lehet fémből vagy olyan anyagból, hogy szilárd és egységes egészet alkosson. A test lehet üreges, vagy akár tömör is. A test felületén semmilyen egyenletlenség nem lehet, tehát se bemélyedés, se kidudorodás, se barázdák stb A testnek, illetve a hegy teljes felületének egységesnek és simának kell lennie. A fémhegy végének szöge maximum 40º lehet. A gerelynek mindenhol teljesen szabályos kör alakú keresztmetszetének kell lennie. Sehol sem lehet rajta mozgatható rész, amely befolyásolhatná repülési tulajdonságát illetve súlypontját. A gerely súlypontjánál helyezkedik el a kötés, ami a gerely átmérőjét maximum 8 milliméterrel növelheti meg. A kötés felülete lehet csúszásmentesen kialakítva, de nem lehet bőrpánt, rovátka vagy vájat. iaafszabalykonyv.pdf (Letöltve: ) 3. A rúdugráshoz tartozó tantervi előírások (tananyag, követelmények) az adott iskolafokon 3.1. A kerettanterv szerint az atlétikai dobások követelménye a következő: évfolyamban: A képességfejlesztés gyakorlatai Különböző szerekkel, eszközökkel, különböző dobásformák teljesítése egy illetve két kézzel, eltérő kiinduló pozíciókból. Speciális erőfejlesztés súlyzókkal, erőgépekkel. (Letöltve: ) A sportági technika gyakorlása Célba és távolságra dobások hajító, lökő és vető mozdulattal. Hajítás nekifutással, öt lépéses dobóritmusban. A lekészítés technikájának és az impulzus lépés, funkciójának ismerete. Különféle dobásoknál, hajításoknál a megfelelő kirepülési szög elérése a jobb teljesítmény illetve eredmény elérése érdekében. (Letöltve: ) évfolyamban:

5 A törzsizom sokoldalú erősítése különféle dobásformákkal. Hajítás maximális lendületből. Az optimális kidobási szögre, sebességre és magasságra törekvés. (Letöltve: )

6 4. A gerelyhajítás előkészítő gyakorlatai 4.1. A technika kivitelezésében dominánsan részt vevő izmok: Kétfejű combizom (musculus biceps femoris) Négyfejű combizom (musculus quadriceps femoris) Háromfejű lábikraizom (musculus triceps surae) Csípőhorpaszizom (musculus iliopsoas) Kis farizom (musculus gluteus minimus) Középső farizom (musculus gluteus medius) Nagy farizom (musculus gluteus maximus) Egyenes hasizom (musculus rectus abdominis) Külső ferde hasizom (musculus obliquus externus abdominis) Belső ferde hasizom (musculus obliquus internus abdominis) Széles hátizom (musculus latissimus dorsi) Trapéz vagy csuklyás izom (musculus trapesius) Rombuszizom (musculus rhomboideus) Fűrészizom (jobb oldali elülső) (musculus serratus anterior) Deltaizom (musculus deltoideus) Kis mellizom (musculus pectoralis minor) Nagy mellizom (musculus pectoralis major) Kétfejű felkarizom (musculus biceps brachii) Háromfejű felkarizom (musculus triceps brachii) (Miltényi, 1980)

7 A gyakorlat száma: 1. A gyakorlat megnevezése: Vállforgatás. Alkalmazási területe: Középiskola osztály, váll ízületi mozgékonyság és hajlékonyság fejlesztése. Eszközök: Ugrókötél. A résztvevők száma: Egész osztály, egyénileg. A gyakorlat leírása: A tanulók kiindulóhelyzete terpeszállás, az ugrókötél vállszéles fogásban mélytartásban helyezkedik el, majd karlendítéssel magastartáson keresztül hátsó mélytartásba kerülnek a karok és ugyanez fordítva is. Kritikus momentum: A vállöv megfelelően legyen bemelegítve, mert sérülésveszélyes. Megjegyzés: Az ugrókötél több szerrel is helyettesíthető: gumikötél, gerely, tornabot. Változatok: A diákok szélesebben fogják a kötelet. Ha valamelyik diáknak a vállízülete mozgékonyabb, hajlékonyabb, akkor a szűkebb fogást alkalmazunk. A gyakorlat száma: 2. A gyakorlat megnevezése: Medicin átadása egy soros oszlopban láb között. Alkalmazási területe: Középiskola osztály, kétfejű és háromfejű karizom, deltaizom, széles hátizom, deltaizom, egyenes hasizom és Hamstring izomcsoport erőfejlesztése, illetve nyújtása és ízületi mozgékonyság fokozása. Eszközök: 3 kg medicin labda. A résztvevők száma: Egész osztály, párokban. A gyakorlat leírása: A párok egymásnak háttal helyezkednek el terpeszállásban, majd törzshajlítást végeznek előre és az egyik tanuló láb között átadja a másik tanulónak a medicin labdát és ugyanez fordítva is.

8 Kritikus momentum: A gyakorlatot nyújtott lábakkal végezzék. Megjegyzés: Hasonló testfelépítésű párok legyenek, hogy a terhelés azonos legyen. Változatok: Gyakorlat alkalmazása nehezebb (pl.: 5 kg) medicin labdával. Lehet differenciálni, gyengébb diákok esetén kisebb súlyú medicin labdával vagy gumilabdával végeztetjük a gyakorlatot. A gyakorlat száma: 3. A gyakorlat megnevezése: Medicin átadása egy soros oszlopban fej fölött. Alkalmazási területe: Középiskola osztály, mély hátizmok, széles hátizom, trapézizom, deltaizom, háromfejű karizom erőfejlesztése, illetve ízületi mozgékonyság fokozása. Eszközök: 3 kg medicin labda. A résztvevők száma: Egész osztály, párokban. A gyakorlat leírása: A párok egymásnak háttal helyezkednek el egymásnak, majd törzshajlítást végeznek hátra és az egyik tanuló magastartásban átadja a másik tanulónak a labdát és ugyanez fordítva is. Kritikus momentum: Egymás testi épségére ügyeljenek a párok, csak akkor engedjék el a medicinlabdát, ha a társ már fogja. Megjegyzés: Hasonló testfelépítésű párok legyenek, hogy a terhelés azonos legyen. Változatok: Növeljük a terhelést és nehezebb (pl.: 5 kg) medicin labdával csináltatjuk a gyakorlatot. Verseny az alapján, hogy ki tud több átadást végrehajtani 30 másodperc alatt.

9 A gyakorlat száma: 4. A gyakorlat megnevezése: Só törő. Alkalmazási területe: Középiskola osztály, ízületi mozgékonyság és hajlékonyság fejlesztése. Eszközök: Tornabot. A résztvevők száma: Egész osztály, párokban. A gyakorlat leírása: A párok elhelyezkednek egymásnak háttal, majd megfogják mindketten a botot magastartásban vállszéles fogással, ezután az egyik tanuló törzshajlítást végez előre, ezáltal megemelve társát, majd visszatérnek kiindulóhelyzetbe és ugyanezt elvégzik szerepcserével is. Kritikus momentum: Nagyon sérülésveszélyes feladat, a diákok ügyeljenek egymás testi épségére. Megjegyzés: Hasonló testfelépítésű párok legyenek, hogy a terhelés azonos legyen, illetve kerüljék a hirtelen mozdulatokat, mert baleset és sérülésveszélyes. Változatok: Tornabot helyett gerelyt alkalmazunk. Szer nélkül végeztetjük a gyakorlatot úgy, hogy a pároknak hátul össze kell kulcsolniuk a karjaikat. A gyakorlat száma: 5. A gyakorlat megnevezése: Páros küzdő játék mellső fekvőtámasz helyzetben. Alkalmazási területe: Középiskola osztály, háromfejű karizom, deltaizom, trapézizom, széles hátizom, egyenes és ferde hasizmok, mély hátizom és a nagy farizom erősítése. Eszközök: - A résztvevők száma: Egész osztály, párokban.

10 A gyakorlat leírása: A párok elhelyezkednek egymással szemben mellső fekvőtámasz helyzetében és az a cél, hogy rácsapjanak egymás kézfejére. Az győz, aki többször rácsap a társa kézfejére. Kritikus momentum: Megfelelő bemelegítés, mert az izmok rendkívül igénybe vannak véve. Figyeljenek, hogy ne fejeljenek össze. Megjegyzés: Sérülésveszélyes. Változatok: A gyakorlatot 30 másodpercig végeztetjük. Gyakorlat során nem egymás kézfejére, hanem egymás vállára kell rácsapni. Verseny az alapján, hogy ki tud 30 másodperc alatt többször a társa kézfejére csapni. Az nyer, aki többször rácsap társa kezére. A gyakorlat száma: 6. A gyakorlat megnevezése: Törzs forgatása oldalra medicin labdával Forrás megjelölés: Saját Alkalmazási területe: Középiskola 9-10, hátsó fűrészizom, külső és belső ferde hasizom, széles hátizom és a deltaizom fejlesztése illetve nyújtása. Eszközök: 2 kg medicin labda A résztvevők száma: Egész osztály, egyénenként. A gyakorlat leírása: A medicin labda mellső középtartásban helyezkedjen el, majd járás közben mindig a lépő láb felé kell törzsfordítást végezni úgy, hogy a medicin labda mellső középtartásban maradjon Kritikus momentum: Törzs izmai legyenek megfelelően bemelegítve. Megjegyzés: Fontos a gyakorlat helyes végrehajtása. Változatok: Növeljük a terhelést, a diákoknak nehezebb (3 kg) medicin labdával kell a gyakorlatot végrehajtani. Lépésfrekvencia növelése.

11 A gyakorlat száma: 7. A gyakorlat megnevezése: Kötélhúzás Forrás megjelölés: Saját Alkalmazási területe: Középiskola osztály, lábszár izmok, combfeszítő izmok, nagy farizom, mély és széles hátizom, deltaizom, ferde hasizmok, kétfejű és háromfejű karizom, az ujjak hajlítói és az alkar hajlító izmainak fejlesztése. Eszközök: Kötél. A résztvevők száma: Egész osztály 2 csapatra bontva. A gyakorlat leírása: A kötél közepétől jobbra és balra 1 méterre egy jelet teszünk. A csapatok már kézben tarták a kötelet, majd sípjelre elkezdik húzni a kötelet. Az a csapat nyer, amelyik csapat el tudja húzni a kötelet úgy, hogy a kötél középpontja áthaladjon a jel fölött. Kritikus momentum: A diákoknak tudniuk kell csapatban dolgozni és egymásra ügyelni. Megjegyzés: Nagyon fontos a sportszerű magatartás és a játékszabályok betartása. Változatok: Terhelés fokozása úgy, hogy a csapatok létszámát csökkentjük. Egy menet 30 másodpercig tart. A jeleket nagyobb távolságra tesszük egymástól. A gyakorlat száma: 8. A gyakorlat megnevezése: Kidobó

12 Alkalmazási területe: Középiskola osztály, reakció gyorsaság és mozgáskoordináció fejlesztése. Eszközök: 2 darab gumilabda A résztvevők száma: Egész osztály A gyakorlat leírása: Az egész osztály szórt alakzatban helyezkedik el a teremben. 2 darab gumilabda van, amivel a fej kivételével bárhol ki lehet dobni a másikat. Nincsenek csapatok, mindenki mindenki ellen játszik. A labdával nem lehet futni. Akit kidobtak féltérdelésben helyezkedik el. Ha a kidobott játékoshoz kerül a labda, akkor ebből a féltérdelő helyzetből próbálkozhat kidobni másik játékost, és ha sikerül visszaállhat a játékba. Labdás a labdás játékos nem dobhatja ki. Az nyer, aki a végén egyedül marad. Kritikus momentum: Sportszerű játék fontos, mert könnyen sérülés lehet. Megjegyzés: Nagyon fontos a szabályok fenntartása. Változatok: 2 csapat kialakítása, amely egymás ellen játszik. Variáljuk, hogy mely testrészt lehet eltalálni. Gumilabda helyett, röplabdával alkalmazzuk a játékot. A gyakorlat száma: 9. A gyakorlat megnevezése: Svédszekrényen hason fekvésből homorítással medicin hajítása Forrás megjelölés: (Letöltve: ) Alkalmazási területe: Középiskola osztály, széles hátizom, mély hátizom, nagy mellizom, egyenes valamint külső, belső ferde hasizom, deltaizom, valamit a kétfejű és háromfejű karizom erősítése. Eszközök: Svédszekrény, 3 kg medicinlabda. A résztvevők száma: Egész osztály, 3 fős csoportokban.

13 A gyakorlat leírása: Az egyik tanuló hosszanti irányban felfekszik a svédszekrényre úgy, hogy a törzs és vállöv szabadon tudjon mozogni. A másik diák ráhasal a svédszekrényen fekvő tanuló combhajlító izmára keresztbe, hogy ne essen le. A harmadik diák szembe áll a fekvő diákkal és dobja neki a medicin labdát a feje fölé, majd a fekvő diák homorítva elkapja a medicin labdát és azzal a lendülettel dobja vissza a szert. Fontos, hogy minden diák feküdjön a svédszekrényen és végezze a gyakorlatot. Kritikus momentum: Fontos, hogy megfelelően be legyen melegítve a diák, mert rendkívül igénybe veszi a törzs és a kar izmait ez a gyakorlat. Megjegyzés: Nagyon fontos a pontos, precíz végrehajtás, mert nagyon sérülésveszélyes. Változatok: Gyakorlat végrehajtása időre (30 mp.). Terhelés fokozása érdekében nagyon súlyú medicin labdával hajtatjuk végre a gyakorlatot. A labdát visszadobó gyerek nem dobja, csak visszagurítja a medicin labdát. A gyakorlat száma: 10. A gyakorlat megnevezése: Pók járás. Alkalmazási területe: osztály,, mély hátizom,, egyenes hasizom, deltaizom, csuklyás izom, Hamstring izomcsoport, nagy farizom, valamit a kétfejű és háromfejű karizom erősítése. Eszközök: 2 darab bólya vagy zsámoly. A résztvevők száma: Egész osztály, 5-6 fős csapatokban. A gyakorlat leírása: A csapatok elhelyezkednek egymás mellett egy soros oszlopban, mert ez egy váltóverseny. Az egyik bójával van jelölve a rajt zóna, a másik bóját pedig meg kell kerülni pókjárásban. Sípszóra indul a verseny, majd bójakerülés után akkor indulhat a csapat

14 következő tagja, ha az előző tanuló visszaért a rajtzónába. Az a csapat győz, amelyik a leggyorsabban végrehajtja a távot. Kritikus momentum: Játékos feladat, ügyeljünk, hogy a csapatokat ne vigye el a hév. Megjegyzés: Fontos a szabályok betartása, mert ez egy verseny, illetve a szabályos kivitelezés. Változatok: Pókjárás helyett rákjárás. Távolság növelése. Gyakorlat végrehajtása úgy, hogy 2 kg-os medicin labdát kell vinni a hason, ami nem eshet le. 3 vagy 4 csapat versenyez egymással. 5. A gerelyhajítás rávezető gyakorlatai A gyakorlat száma: 1. A gyakorlat megnevezése: Keresztbe karikában. Alkalmazási területe: Középiskola osztály, a keresztlépésre rávezető gyakorlat, helyes technika kialakítása. Eszközök: Kb.: 20 darab karika Résztvevők száma: Egész osztály, egyes oszlopban. A gyakorlat leírása: A karikákat fűrészfog alakzatban tegyük le a földre 2 sorban. A tanulóknak ezekben kell futniuk úgy, hogy az egyik sorban csak az egyik, a másik sorban csak a másik lábbal lehet belelépni a karikába, ez kényszerít arra, hogy keresztező futásban haladjunk végig a karikákban. Kritikus momentum: A tanáron sok múlik, hogy milyen távolságban rakja le a karikákat a földre. Fontos, hogy megfelelően elmagyarázza a feladatot.

15 Megjegyzés: A karikák elhelyezését, előre ki kell mérni, hogy optimális legyen a diákok számára és tényleg keresztező futás legyen. Ügyeljünk arra, hogy a diákok elől keresztezzenek, ne pedig hátul. Változatok: Karikák távolságát növeljük, így növeljük a keresztlépés frekvenciáját. A padlóra krétával rajzolunk köröket, abba kell belelépni. Bóják kihelyezése, a bóják mellé kell lépni. 2 csoportra bontjuk az osztályt, ezzel növeljük a terhelést. A gyakorlat száma: 2. A gyakorlat megnevezése: Beforgatás. Alkalmazási területe: Középiskola osztály, hajítás lábmunkájának előkészítése a gerelyhajításhoz. Eszközök: Bordásfal. Résztvevők száma: Egész osztály. A gyakorlat leírása: A gyerekek helyezkedjenek el harántterpeszállásban a bordásfalnak háttal, a dobó kézzel pedig fogják meg hátul vállmagasságban az egyik fokot. Bal kéz az előre hajítás állapotában van. A dobó kézzel megegyező oldalon lévő láb van hátul hajlított állapotban, majd egy csavaró mozdulattal kinyújtja, a csípőt beforgatja, a dobó kézzel pedig tartja és meghúzza a bordásfal fokát. A dobó karral ellentétes karral pedig elhúzzuk a függönyt. Kritikus momentum: Ha nincs elegendő bordásfal, akkor használjuk a kapufát is, vagy felváltva használják a bordásfalat. Megjegyzés: Ügyeljünk, hogy az egész test alaposan be legyen melegítve. Fontos a precíz végrehajtás, mert sérülésveszélyes lehet, illetve a rossz technika beidegződése gyenge teljesítményhez vezet. Változatok: Egy másik diák fogja a gyakorlatot végrehajtó kezét. Gyakorlat végrehajtása cipő nélkül, zokniban, ezáltal könnyebb a beforgatás.

16 A gyakorlat száma: 3. A gyakorlat megnevezése: Tűzoltó fogás. Alkalmazási területe: Középiskola osztály, hajítás lábmunkájának előkészítése párokban a gerelyhajításhoz. Eszközök: - Résztvevők száma: Egész osztály, párokban. A gyakorlat leírása: Az egyik tanuló harántterpeszállásban helyezkedik el háttal a társának kidobó helyzet pozíciójában, a társa pedig a dobókezét fogja tűzoltó fogással. A dobó kézzel megegyező oldalon lévő láb van hátul hajlított állapotban, majd egy csavaró mozdulattal kinyújtja, csípőt beforgatja, a társa pedig ellent tart, hogy a dobó kar ne mozduljon el. A dobó karral ellentétes karral pedig elhúzzuk a függönyt. Kritikus momentum: A párok hasonló képességekkel és testfelépítéssel rendelkezzenek. Megjegyzés: Ügyeljünk, hogy az egész test alaposan be legyen melegítve. Fontos a precíz végrehajtás, mert sérülésveszélyes lehet, illetve a rossz technika beidegződése gyenge teljesítményhez vezet. Hasonló képességű és testfelépítésű diákok dolgozzanak egy párban. Változatok: A diák a bordásfal egyik fokát fogja. A bordásfalhoz gumiszalagot kell kötözni és a diáknak azt kell hátuk a dobó karral fogni. A gumiszalagot a bordásfal helyett egy diák fogja.

17 A gyakorlat száma: 4. A gyakorlat megnevezése: Ostorcsapás Csípő beforgatása szalag segítségével. Alkalmazási területe: Középiskola osztály, csípő ízületi mozgékonyságának fejlesztése, valamint a csípő beforgatásának gyakorlása szalag segítségével. Eszközök: Mindenkinek 1 szalag. Résztvevők száma: Az egész osztály. A gyakorlat leírása: Minden tanulónál legyen egy szalag, amit tűrjenek be a dobókezük felőli oldalukon a nadrágjukba. Helyezkedjenek el terpeszállásban, a karokat emeljék oldalsó középtartásba. Ezt követően a csípőjük hirtelen elforgatásával ostorcsapás szerű mozdulatokat a szalaggal. Az a jó, ha minél nagyobbat csattan. Kritikus momentum: A gumiszalagszalag megfelelő erősségű legyen. Megjegyzés: A lábak ne emelkedjenek el a talajtól a csípőforgatás közben, illetve a talpuk elülső részén forduljanak. Változatok: Gyakorlat végrehajtása harántterpeszállásban. Szalag helyett gumikötél alkalmazása. A gyakorlatot cipő nélkül, zokniban kell végrehajtani, így csökkentjük az ellenállást. A gyakorlat száma: 5. A gyakorlat megnevezése: Célbadobó. Alkalmazási területe: Középiskola osztály, az ívképzés helyzetének kialakítása valamint a dobás gyakorlása. Eszközök: 3 darab karika, 3 darab fütyülős labda vagy 3 darab kislabda. Résztvevők száma: Az egész osztály 3 csapatra bontva.

18 A gyakorlat leírása: Ez egy verseny lesz. A falra felakasztunk 3 méter magasra egymás mellé 3 darab karikát. Ez lesz a célpont, ebbe kell beletalálni. A faltól kb 7-8 méterre van a dobózóna. A vonal mögé felsorakozik a 3 csapat, hármas oszlopban, majd jelre indul a verseny. A diákoknak a fütyülős labdákkal kell a karikába beledobni, majd dobás után összeszedni a labdát és visszavinni a következő dobónak. Aki beletalál a karikába, annak a csapata egy pontot kap. Az a csapat nyer, amelyiknek több pontja lesz. Kritikus momentum: A diákok szabályokat betartva játszanak. Megjegyzés: Után lépés engedélyezett, figyeljünk, hogy a dobó karral ellentétes kar nyitása nem maradjon el, a könyök pedig a dobás irányába nézzen. Változatok: Gyakorlat végrehajtása kislabdával vagy teniszlabdával. Verseny az alapján, hogy melyik csapat tud 2 perc alatt több pontot szerezni. Verseny az alapján, hogy melyik csapat éri el először a 10 pontot. A gyakorlat száma: 6. A gyakorlat megnevezése: Pattanj messzebb! Hajító mozdulatra rávezető gyakorlat kislabda hajítással. Alkalmazási területe: Középiskola osztály, hajító mozdulatra rávezető gyakorlat és keresztlépés beépítése a dobásba. Eszközök: Kislabda mindenkinek. Résztvevők száma: Az egész osztály. A gyakorlat leírása: Mindenkinél legyen kislabda. Verseny lesz. A dobózóna 7-8 méterre van a faltól. A hajítást hármas lépés előzze meg, aki jobb kézzel dob, annak bal-jobb-bal lépéssel történjen a hármas lépés, bal kezeseknél ellenkezőleg, jobb-bal-jobb. A hármas lépésben legyen egy keresztlépés, majd a 3. lépés a kitámasztás és dobás. Az nyeri a versenyt, akinek a labdája a falról visszapattanva a legmesszebb esik le.

19 Kritikus momentum: Ha túl lassan megy, akkor dobhat 2-3 ember egyszerre. Megjegyzés: A labda kidobását lábbal is kövessük után lépéssel és ne törjük meg a lendületet. Egyszerre csak egy diák dobhat. Változatok: Távolság növelése. Kislabda helyett teniszlabda vagy asztalitenisz labda alkalmazása. A gyakorlat száma: 7. A gyakorlat megnevezése: Szurkálás. Forrás megjelölés: (Letöltve: ) Alkalmazási területe: Középiskola osztály, a gerely hajítására rávezető gyakorlat, gerely kidobásának gyakorlása, fő cél, hogy a gerely szabályosan érkezzen a talajra. Eszközök: Gerely, mindenkinek. Résztvevők száma: Az egész osztály. A gyakorlat leírása: A dobópályán dobóterpeszből 5-6 méterre kell hajítani a gerelyt, hogy beleálljon a földbe kb 45 fokos szögeben. Jobb kezesek esetében a bal kar indítja a mozgást a függöny elhúzásával majd pedig jön a hajítás jobb karral. Nem az erő illetve a távolság a cél, hanem hogy beleálljon a földbe a gerely. Kritikus momentum: Egymás testi épségére ügyeljenek a diákok. Megjegyzés: A támaszláb maradjon feszes, a dobó karnál a kidobás után az alkar és a csukló csapódjon, mint az ostor. balesetveszélyre hívjuk fel a figyelmet. Változatok: Gyakorlat végrehajtása távolugró gödörben. Dobás végrehajtása 1 lépésből. Gyakorlat végrehajtása ellentétes kar és lábmunkával.

20 A gyakorlat száma: 8. A gyakorlat megnevezése: Helyből hajítás. Alkalmazási területe: Középiskola osztály a hajító mozgás technikájának pontos kivitelezése és gyakorlása. Eszközök: Gerely mindenkinek. Résztvevők száma: Az egész osztály. A gyakorlat leírása: Kidobó helyzet felvétele. A mozgást a dobó kézzel ellentétes láb beforgatása indítja, amit követ a térd és a csípő. A dobó kézzel ellentétes kar megkezdi a nyitást a dobó kar pedig a könyök hajlításával megkezdi az ívképzést, majd pedig következik a szer ki hajítása, amit az alkar és a csukló ostorszerű mozgása követ. Kritikus momentum: Egyszerre csak egy ember dobhat. Addig nem mehet senki ki a dobótérre összeszedni a gerelyt, ameddig mindenki el nem hajította a saját gerelyét. Megjegyzés: Nagyon fontos, hogy a helyes mozdulatsor rögzüljön, mert a helytelent nagyon nehéz kijavítani. Balesetveszélyre hívjuk fel a figyelmet. Változatok: Gyakorlat végrehajtása 1 lépésből. A fiúk és a lányok is női gerellyel dobnak.

21 Forrás: Harmati és mtsi: Atlétika II., Sport, Budapest, 1980 A gyakorlat száma: 9. A gyakorlat megnevezése: Gerelyhajítás hármas lépésből. Forrás megjelölés: (Letöltve: ) Alkalmazási területe: Középiskola osztály, a gerelyhajításara rávezető gyakorlat valamint a keresztlépés beépítése a hajításba. Eszközök: Gerely mindenkinek. Résztvevők száma: Az egész osztály. A gyakorlat leírása: A dobásiránynak oldalt helyezkedünk el kidobó helyzetben. Ezt követően jobb kezesek esetében a bal láb kilépését egy gyors jobb-bal keresztező lépés követi, amivel megérkezünk kidobó terpeszbe, majd pedig következik a hajítás és után lépés. Kritikus momentum: Egyszerre csak egy ember dobhat. Addig nem mehet senki ki a dobótérre összeszedni a gerelyt, ameddig mindenki el nem hajította a saját gerelyét. Megjegyzés: A keresztező lépésnek robbanékonynak kell lenni, hogy nagy legyen a hajítás, azonban csak akkor legyen a hajítás maximális erejű, ha technika már tökéletes. Balesetveszélyre hívjuk fel a figyelmet. Változatok: Verseny az alapján, hogy ki hajítja messzebb a gerelyt.

22 A gyakorlat száma: 10. A gyakorlat megnevezése: Gerelyhajítás. Alkalmazási területe: Középiskola osztály a teljes gerelyhajító technika egészben való kivitelezése. Eszközök: Gerely mindenkinek. Résztvevők száma: Az egész osztály. A gyakorlat leírása: Először ki kell jelölni egy segédvonalat, amitől a diákok majd az ötös lépést végrehajtják. A diák nekifutással kezdi a gyakorlatot és ha jobb kezes, akkor bal lábbal kell elérnie a segédvonalat. Itt megkezdi az ötös lépést, azaz bal-jobb-bal-jobb-bal. Ebben a lépéssorozatban 2 keresztlépést kell végezni, majd kitámasztás és hajítás a korábban leírtak szerint. Kritikus momentum: Egyszerre csak egy ember dobhat. Addig nem mehet senki ki a dobótérre összeszedni a gerelyt, ameddig mindenki el nem hajította a saját gerelyét. Megjegyzés: Nagyon fontos, hogy megfelelő ritmusa a mozgásnak, a keresztlépések gyorsak legyenek, a kitámasztás pedig stabil. Balesetveszélyre hívjuk fel a figyelmet. Változatok: Verseny az alapján, hogy ki hajítja messzebb a gerelyt.

23 6. Irodalomjegyzék Dr. Miltényi Márta (1980): A sportmozgások anatómiai alapjai. Sport Lap- és könyvkiadó Harmati és mtsi: Atlétika II., Sport, Budapest, 1980 Magyar Atlétikai Szövetség, (2016): Atlétikai Szabálykönyv iaafszabalykonyv.pdf (Letöltve: ) Polgár Tibor Béres Sándor (2011): Az atlétika története, technikája, oktatása, szabályai. Dialog Campus Kiadó ) (Letöltve: ) Kertész Áron: A gerelyhajítás oktatása középiskolában NymE SEK (Letöltve: ) (Letöltve: (Letöltve: ) (Letöltve: )

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Az atlétika gyakorlata és módszertana SMANTE 2202 Készítette: Kolontáry

Részletesebben

Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév

Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév BERZSENYI DÁNIEL PEDAGÓGUSKÉPZŐ KAR Atlétika Diszkoszvetés oktatása Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév A diszkoszvetés középiskolában oktatott technikája A középiskolában a tanulók

Részletesebben

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMANTE2202 Geröly Patricia G7AH72 A dolgozat szerkezete

Részletesebben

I. A gerelyhajítás oktatása középiskolában:

I. A gerelyhajítás oktatása középiskolában: Atlétika Gerelyhajítás (SMALTE 2202) 2015.03.05 Tóth Zsuzsa IUOSX0 Testnevelő-földrajz tanár Msc. I. A gerelyhajítás oktatása középiskolában: Elsőként a gerelyhajítás oktatásánál az előkészítő gyakorlatokra

Részletesebben

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Márkusné Halmosi Erika N4Q5MH 1. A súlylökés

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai A flop magasugrás Atlétika SMDLTE2202 Nagy Eszter AVBK27 Testnevelő-egészségfejlesztő

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A gerelyhajítás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Lakatos Gábor IJL15N I. évf. levelező tagozat

Részletesebben

Súlylökés az általános iskolában

Súlylökés az általános iskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Súlylökés az általános iskolában Készítette: Sörös János Neptunkód: iw4gmx 2014-03-18 Felosztás: Az általános iskolai

Részletesebben

A gerelyhajítás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A gerelyhajítás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A gerelyhajítás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Készítette: Németh Szilvia Testnevelő tanár

Részletesebben

A kislabdahajítás oktatása felső tagozatban, előkészítő és rávezető gyakorlatok

A kislabdahajítás oktatása felső tagozatban, előkészítő és rávezető gyakorlatok Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A kislabdahajítás oktatása felső tagozatban, előkészítő és rávezető gyakorlatok Tanár: Dr. Koltai Miklós Készítette:

Részletesebben

Atlétika. Gerelyhajítás. Lappints Regős SLC5GL történelem-testnevelés

Atlétika. Gerelyhajítás. Lappints Regős SLC5GL történelem-testnevelés Atlétika Gerelyhajítás Lappints Regős SLC5GL történelem-testnevelés A gerelyhajítás technikája, szabályai A gerelyhajítás technikáját több ponton is befolyásolják a versenyszabályok: - a gerelyt a kötésnél

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Tebeli György JRHGJL A súlylökés oktatása a

Részletesebben

A gerelyhajítás oktatása középiskolában

A gerelyhajítás oktatása középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A gerelyhajítás oktatása középiskolában Az atlétika gyakorlata és módszertana SMANTE 2202 Készítette: Kertész Áron

Részletesebben

Atlétika Közép- és hosszútávfutás, állórajt a középiskolában

Atlétika Közép- és hosszútávfutás, állórajt a középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Atlétika Közép- és hosszútávfutás, állórajt a középiskolában Budai Róbert Testnevelő tanár, játék és szabadidő-szervező

Részletesebben

A kislabdahajítás általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

A kislabdahajítás általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Nyugat-Magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Dr. Koltai Miklós A kislabdahajítás általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202 KÉSZÍTETTE: PŐDÖRNÉ SZILOS

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem. Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar. Sporttudományi Intézet. Diszkoszvetés a középiskolában

Nyugat-magyarországi Egyetem. Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar. Sporttudományi Intézet. Diszkoszvetés a középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Diszkoszvetés a középiskolában Az atlétika gyakorlata és módszertana SMALTE 2202 Készítette: Becker János Testnevelő

Részletesebben

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202 Készítette Marton Kristóf Testnevelő tanár

Részletesebben

Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő, cél- és rávezetőgyakorlatok általános iskola felső tagozat

Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő, cél- és rávezetőgyakorlatok általános iskola felső tagozat Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet dr. Koltai Miklós Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő,

Részletesebben

A magasugrás oktatása általános iskola felső tagozatában

A magasugrás oktatása általános iskola felső tagozatában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás oktatása általános iskola felső tagozatában (Atlétika 2202) Készítette: Réti Pál Csaba FFT9X9 2014.

Részletesebben

A magasugrás oktatásának gyakorlatai, az általános iskola felső tagozatában

A magasugrás oktatásának gyakorlatai, az általános iskola felső tagozatában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás oktatásának gyakorlatai, az általános iskola felső tagozatában Atlétika SMDLTE2202 Szakács Tibor HKND4Z

Részletesebben

Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Dr. Koltai Miklós koltai.miklos@bdpk.nyme.hu Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

Részletesebben

Atlétika. Gerelyhajítás oktatása középiskolában. Nyugat-magyarországi Egyetem. Savaria Egyetemi Központ. Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar

Atlétika. Gerelyhajítás oktatása középiskolában. Nyugat-magyarországi Egyetem. Savaria Egyetemi Központ. Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Dr. Koltai Miklós Főiskolai docens Atlétika Gerelyhajítás

Részletesebben

ÓRAVÁZLAT 12/AB. Röplabda leütés. Készítette: Frankó Gábor

ÓRAVÁZLAT 12/AB. Röplabda leütés. Készítette: Frankó Gábor ÓRAVÁZLAT 12/AB Röplabda leütés Készítette: Frankó Gábor Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum HARSÁNYI JÁNOS Közgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskola és Szakiskola Óratervezet Tanít: Frankó Gábor

Részletesebben

Atlétika. A diszkoszvetés SMDLTE 2202. Készítette: Veres Gábor Szak: Testnevelő tanár msc. Neptun kód: gpk61u 2012/2013. I. félév

Atlétika. A diszkoszvetés SMDLTE 2202. Készítette: Veres Gábor Szak: Testnevelő tanár msc. Neptun kód: gpk61u 2012/2013. I. félév Atlétika SMDLTE 2202 A diszkoszvetés Készítette: Veres Gábor Szak: Testnevelő tanár msc. Neptun kód: gpk61u 2012/2013. I. félév I. rész A diszkoszvetés szabályai Hivatalos dobószerek - Nemzetközi versenyeken

Részletesebben

A diszkoszvetés középiskolai oktatásának gyakorlatai

A diszkoszvetés középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A diszkoszvetés középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMALTE2202 Vörös Dániel F1EQHZ Testnevelés- Játék

Részletesebben

Az atlétika gyakorlata és módszertana

Az atlétika gyakorlata és módszertana Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző kar Földrajz Testnevelő Msc Az atlétika gyakorlata és módszertana (SMALTE 2202) Dombi Gábor Földrajz - Testnevelő Msc. 1. évfolyam HXZFIE 2016.

Részletesebben

AZ ATLÉTIKA GYAKORLATA ÉS MÓDSZERTANA SMDLTE2202. A súlylökés oktatása általános iskolában

AZ ATLÉTIKA GYAKORLATA ÉS MÓDSZERTANA SMDLTE2202. A súlylökés oktatása általános iskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet AZ ATLÉTIKA GYAKORLATA ÉS MÓDSZERTANA SMDLTE2202 A súlylökés oktatása általános iskolában KÉSZÍTETTE: EGYED ÁKOS

Részletesebben

A súlylökés oktatása középiskolában

A súlylökés oktatása középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés oktatása középiskolában Pődör Ramóna L4C2U2 A becsúszásos lökés végrehajtásának szakaszai (jobb kezes

Részletesebben

A kislabdahajítás oktatása az általános iskola alsó tagozatában

A kislabdahajítás oktatása az általános iskola alsó tagozatában Nyugat - Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Sporttudományi Intézet A kislabdahajítás oktatása az általános iskola alsó tagozatában Atlétika SMDLTE2202 Vass Galambos Krisztina Testnevelő tanár

Részletesebben

FIZIKAI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAM, AZ ÉLVONALBELI TELJESÍTMÉNYHEZ

FIZIKAI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAM, AZ ÉLVONALBELI TELJESÍTMÉNYHEZ FIZIKAI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAM, AZ ÉLVONALBELI TELJESÍTMÉNYHEZ Időszak: 1. és 2. felkészülési fázis Ízületi mozgékonyság Lazaság - Erő-Állóképesség FIGYELEM Erőfejlesztés, kondicionálás gumiszalag segítségével.

Részletesebben

Szászhegyessy Zita 30 NAPOS. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 2. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS

Szászhegyessy Zita 30 NAPOS. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 2. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS BEMELEGÍTÉS ugrókötél ugró kötél nélkül ugrálsz (nagyobb túlsúllyal maradj a járásnál, egyelőre ne terheld feleslegesen az ízületeidet) Karhúzás oldaltartásban vállkörzés sarokhúzás térdhúzás Összesen

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria egyetemi központ. Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria egyetemi központ. Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria egyetemi központ Sporttudományi Intézet Beadandó dolgozat ATLÉTIKA Kislabdahajítás oktatása az általános iskola 7-8. osztályában KÉSZÍTETTE: VARGA EDIT TESTNEVELŐ TANÁR

Részletesebben

A súlylökés általános iskolában való oktatása

A súlylökés általános iskolában való oktatása Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolában való oktatása Atlétika SMDLTE2202 Zakál Simon Edina wzktdt Felépítése a dolgozatnak

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A kislabdahajítás általános iskolai alsó tagozat oktatása, annak előkészítő -és rávezető gyakorlatai Atlétika gyakorlata

Részletesebben

A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Flop magasugrás

A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Flop magasugrás Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Flop magasugrás Készítette: Szalai Zsolt Neptunkód: MMIAG2 Szak:

Részletesebben

ATLÉTIKA KISLABDAHAJÍTÁS, ÁLTALÁNOS ISKOLA ALSÓ TAGOZAT

ATLÉTIKA KISLABDAHAJÍTÁS, ÁLTALÁNOS ISKOLA ALSÓ TAGOZAT NYUGAT - MAGYARORSZÁGI EGYETEM, SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT, MŰVÉSZETI, NEVELÉS ÉS SPORTTUDOMÁNYI KAR ATLÉTIKA KISLABDAHAJÍTÁS, ÁLTALÁNOS ISKOLA ALSÓ TAGOZAT Készítette: Straub Irén, tanár T/D testnevelő

Részletesebben

Atlétika SMDLTE 2202. A gerelyhajítás oktatása középiskolában

Atlétika SMDLTE 2202. A gerelyhajítás oktatása középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Atlétika SMDLTE 2202 A gerelyhajítás oktatása középiskolában Készítette: Szabó Róbert Testnevelés levelező(ma/msc)

Részletesebben

A gerelyhajítás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A gerelyhajítás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A gerelyhajítás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Lukács Gábor C5K06R Tantervi előírás: Az

Részletesebben

Termékek. Az alacsony fekvőtámasz állvány kondieszköz a fekvőtámasz gyakorlatok kombinálásához,

Termékek. Az alacsony fekvőtámasz állvány kondieszköz a fekvőtámasz gyakorlatok kombinálásához, Termékek Alacsony fekvőtámasz állvány Az alacsony fekvőtámasz állvány kondieszköz a fekvőtámasz gyakorlatok kombinálásához, változatosabbá tételéhez nyújt segítséget. A saját testsúlyos edzés egyik legfontosabb

Részletesebben

3. A tanulók fizikai állapotának mérését szolgáló feladatok, illetve az elért eredményekhez tartozó pontszámok:

3. A tanulók fizikai állapotának mérését szolgáló feladatok, illetve az elért eredményekhez tartozó pontszámok: 1. A tanulók fizikai állapotának mérését a testnevelés tantárgyat tanító nevelők végzik el a testnevelés órákon, tanévenként két alkalommal október, illetve május hónapban. (A felmérés a Hungarofit teszt

Részletesebben

A kislabdahajítás általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A kislabdahajítás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A kislabdahajítás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Juhász Tamás H5JNT5 Tartalom: 1.

Részletesebben

Nyugat Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet. Kölyökatlétika

Nyugat Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet. Kölyökatlétika Nyugat Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Kölyökatlétika Készítette: Mikos Patricia egészségfejlesztő tanár testnevelő tanár MSC levelező

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Kislabda hajítás, általános iskola felső tagozat Atlétika SMDLTE2202 Csipszer Péter Testnevelő - Egészségfejlesztő

Részletesebben

A távolugrás általános iskola felső tagozatának oktatási gyakorlatai

A távolugrás általános iskola felső tagozatának oktatási gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás általános iskola felső tagozatának oktatási gyakorlatai Az atlétika gyakorlata és módszertana SMANTE

Részletesebben

Fejlesztési fókusz: Labdaügyesség fejlesztése, szem-kéz koordináció fejlesztése. Domináns didaktikai feladat: alkalmazás. Célok

Fejlesztési fókusz: Labdaügyesség fejlesztése, szem-kéz koordináció fejlesztése. Domináns didaktikai feladat: alkalmazás. Célok Tanító: Szántó Szilárd, Vári Péter Évfolyam/osztály: 1. Tantárgy: Testnevelés Témakör: Manipulatív természetes mozgásformák - labdagyakorlatok Tartalom/tananyag: Labdavezetés, labdaterelés, labda dobás

Részletesebben

Nyugat- Magyarországi Egyetem. Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar. Sporttudományi Intézet. Magasugrás középiskolai gyakorlatainak az oktatása

Nyugat- Magyarországi Egyetem. Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar. Sporttudományi Intézet. Magasugrás középiskolai gyakorlatainak az oktatása Nyugat- Magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Magasugrás középiskolai gyakorlatainak az oktatása Flop magasugrás Atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE2202

Részletesebben

Nyugat-Magyarországi Régió Sport XXI. Terematlétikai verseny Győr vasárnap, 11:00

Nyugat-Magyarországi Régió Sport XXI. Terematlétikai verseny Győr vasárnap, 11:00 Nyugat-Magyarországi Régió Sport XXI. Terematlétikai verseny Győr 2016.12.04. vasárnap, 11:00 1. Verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a régió atlétika szakosztályaiban és a iskolai Kölyök Atlétika

Részletesebben

Atlétika (SMALTE2202) Készítette: Szabó Péter. Testnevelőtanár MSC december 19. Dr. Koltai Miklós Neptun kód: BURIGS

Atlétika (SMALTE2202) Készítette: Szabó Péter. Testnevelőtanár MSC december 19. Dr. Koltai Miklós Neptun kód: BURIGS NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT Művészeti, Nevelés és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Atlétika (SMALTE2202) Készítette: Szabó Péter Testnevelőtanár MSC 2010. december 19.

Részletesebben

Atlétika. A súlylökés tanítása középiskolában. Németh Aladár(D4SA2V)

Atlétika. A súlylökés tanítása középiskolában. Németh Aladár(D4SA2V) Nyugat- magyarországi Egyetem Művészeti- Nevelési és Sporttudományi Kar Szombathely, Károlyi Gáspár tér 3. Atlétika A súlylökés tanítása középiskolában Németh Aladár(D4SA2V) Földrajz- testnevelés szakos

Részletesebben

Pótvizsga Feladatsor 9. évf.

Pótvizsga Feladatsor 9. évf. Pótvizsga Feladatsor 9. évf. A pótvizsga feladatsora a tanév tananyaga és a tanév során tanultakból áll. A feladatok sorrendjét a szaktanár jelöli ki a pótvizsga napján. A tanuló a pótvizsgát akkor kezdheti

Részletesebben

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMALTE2202 SZABÓ ENIKŐ E3OGJC 1, A távolugrás középiskolában

Részletesebben

A közép-és hosszútávfutás, állórajt

A közép-és hosszútávfutás, állórajt Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelési-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A közép-és hosszútávfutás, állórajt Készítette: Süle Szilvia CIK759 1. A közép-és

Részletesebben

ATLÉTIKA (SMDLTE 2202) Gyakorlatok a gerelyhajítás középiskolai oktatásához.

ATLÉTIKA (SMDLTE 2202) Gyakorlatok a gerelyhajítás középiskolai oktatásához. NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT Művészeti, Nevelési- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék ATLÉTIKA (SMDLTE 2202) Gyakorlatok a gerelyhajítás

Részletesebben

Sport XXI. Program Észak - Dunántúl területi pályaverseny I.

Sport XXI. Program Észak - Dunántúl területi pályaverseny I. Sport XXI. Program Észak - Dunántúl területi pályaverseny I. 1. A verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a régió atlétika szakosztályaiban sportoló gyermek korosztály számára. 2. A verseny ideje és

Részletesebben

Izmok funkcionális anatómiája

Izmok funkcionális anatómiája Izmok funkcionális anatómiája Az emberi izomrendszer Arcizmok: 2 nagy körkörös lefutású mimikai izom: musculus orbicularis oris 4 kis, ajkakat mozgató mimikai izom: musculus orbicularis oculi m. levator

Részletesebben

Atlétika gyakorlata és módszertana. Távolugrás előkészítő és rávezető gyakorlatai általános iskola felső tagozatában

Atlétika gyakorlata és módszertana. Távolugrás előkészítő és rávezető gyakorlatai általános iskola felső tagozatában Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelési és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE2202 Távolugrás előkészítő és rávezető

Részletesebben

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 21., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 21., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió 2018. január 21., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok 1. A verseny célja Regionális szinten, egész éven keresztül tartó motivációt és versenylehetőséget

Részletesebben

A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga

A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga T1 / 1. Sprint váltó 1 1. A meghatározott létszámú csapat (8fő) egy 3m x 0,8m alapterületű területen áll fel a futás 2. A gyermekek tetszőleges sorrendben

Részletesebben

30 NAPOS BEMELEGÍTÉS. Összesen 1 percig. Szászhegyessy Zita. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 11. Nap Felsőtest

30 NAPOS BEMELEGÍTÉS. Összesen 1 percig. Szászhegyessy Zita. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 11. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS vállkörzés előre-hátra karkörzés szökdelés/ lépkedés Összesen 1 percig. 6 Gyakorlat 2 Körben - 15 perc 1. Tenyértámaszban evezés+ hegymászás (45 mp) Széles tenyértámaszban állj meg, hát egyenes

Részletesebben

Atlétika Kislabdahajítás általános iskola alsó tagozat

Atlétika Kislabdahajítás általános iskola alsó tagozat Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Pedagógia Intézeti Tanszék Atlétika SMDLTE 2202 Kislabdahajítás általános iskola alsó tagozat 1 Bellovics Diána Testnevelő tanár MA Levelező tagozat

Részletesebben

ÓRAVÁZLAT 10/A. Kondicionális, koordinációs képességek fejlesztése

ÓRAVÁZLAT 10/A. Kondicionális, koordinációs képességek fejlesztése ÓRAVÁZLAT 10/A Kondicionális, koordinációs képességek fejlesztése Padgyakorlatok Készítette: Frankó Gábor Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum HARSÁNYI JÁNOS Közgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskola

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Beadandó dolgozat ATLÉTIKA SMDLTE 2202 Távolugrás oktatása középiskolában Készítette: Varga Áron Szak: Testnevelés

Részletesebben

Összetett Versenyek oktatásának gyakorlatai Alsó tagozat

Összetett Versenyek oktatásának gyakorlatai Alsó tagozat Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Összetett Versenyek oktatásának gyakorlatai Alsó tagozat Atlétika SMDLTE2202 Készítette: Döbröntei Máté Szak: Testnevelő

Részletesebben

Testedzési program: 1.-6. hét

Testedzési program: 1.-6. hét Testedzési program: 1.-6. hét Az alábbiakban közreadunk egy teljes test megmozgatására alkalmas, kezdőnek szóló edzéstervet. A napi életritmusba rugalmasan beilleszthető, és emellett lehetőséget nyújt

Részletesebben

Atlétika. Súlylökés oktatása általános iskolában (SMDLTE 2202) 2011. Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ

Atlétika. Súlylökés oktatása általános iskolában (SMDLTE 2202) 2011. Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Dr. Koltai Miklós Atlétika Súlylökés oktatása általános

Részletesebben

A távolugrás oktatásának gyakorlatai

A távolugrás oktatásának gyakorlatai NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM BERZSENYI DÁNIEL PEDAGÓGUSKÉPZŐ KAR SPORTTUDOMÁNYI INTÉZET A távolugrás oktatásának gyakorlatai Általános iskola, felső tagozat Készítette: Simon Bence Egészségfejlesztő- Testnevelő

Részletesebben

PÁROS NYÚJTÓ GYAKORLATOK

PÁROS NYÚJTÓ GYAKORLATOK PÁROS NYÚJTÓ GYAKORLATOK Törös Károly Utánpótlás szövetségi kapitány Vezetőedző, szövetségi kapitány ex Délfrika Afrika és ex Algéria 2009-2013 1. Kiinduló helyzet: kisterpeszben állva, két kéz a vesetájon

Részletesebben

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC2-01

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC2-01 175,5 cm 349 cm Air Walker Rendelési kód: OFC2-01 399 cm 99 cm Edzéstípus: Vérkeringés, kardio Hatása: Az ízületeket kímélve edzi a teljes láb- és csípőizomzatot. Hasznos eszköze lehet a mozgásszervi rehabilitációnak

Részletesebben

Összetett versenyekről az általános iskolában

Összetett versenyekről az általános iskolában Nyugat-Magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelési- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Összetett versenyekről az általános iskolában Atlétika SMDLTE 2202 Barthalos István IX8SCT A szabályokról

Részletesebben

Összetett versenyek (általános iskola-alsó tagozat)

Összetett versenyek (általános iskola-alsó tagozat) Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Szombathely Összetett versenyek (általános iskola-alsó tagozat) Készítette: Szántó Sándor Szak: Testnevelés-földrajz Msc. Neptun-kód: DTDQ2L A Magyar

Részletesebben

AZ ATLÉTIKA GYAKORLATA ÉS MÓDSZERTANA

AZ ATLÉTIKA GYAKORLATA ÉS MÓDSZERTANA NYUGAT - MAGYARORSZÁGI EGYETEM SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT MŰVÉSZETI, NEVELÉS ÉS SPORTTUDOMÁNYI KAR SPORTTUDOMÁNYI INTÉZET AZ ATLÉTIKA GYAKORLATA ÉS MÓDSZERTANA SMDLTE 2202 A gerelyhajítás oktatása középiskolában

Részletesebben

Nyugat- magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat- magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Nyugat- magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A kislabda hajítás oktatásának módszere és gyakorlatai általános iskolában Mestery Andrea eha: JIJULI 2013.05.10.

Részletesebben

A súlylökés oktatása középiskolában

A súlylökés oktatása középiskolában A súlylökés oktatása középiskolában Az atlétika oktatásmódszertana Név: Viola Vivien Szak: testnevelő-gyógytestnevelő Neptun kód: A9MNU6 1 Tartalomjegyzék: 1. A súlylökés technikájának leírása..3. oldal

Részletesebben

A diszkoszvetés középiskolai oktatásának gyakorlatai

A diszkoszvetés középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A diszkoszvetés középiskolai oktatásának gyakorlatai Az atlétika gyakorlata és módszertana SMANTE 2202 Készítette:

Részletesebben

1.ábra Az edzés blokkvázlata

1.ábra Az edzés blokkvázlata Előkészítő, rávezető, célgyakorlatok a köríves rúgás gyakoroltatásánál 1.ábra Az edzés blokkvázlata Tervezett edzésprogramom célcsoportjai olyan haladó edzett versenyzők, akik a szereplő technikákban már

Részletesebben

A gerelyhajítás oktatása középiskolában

A gerelyhajítás oktatása középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A gerelyhajítás oktatása középiskolában Készítette: Reidl Rita I7DZJO Gerelyhajítás

Részletesebben

A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai A flop magasugrás

A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai A flop magasugrás Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai A flop magasugrás Atlétika SMDLTE2202 Papp Dávid Q6I9TA Testnevelő-egészségfejlesztő

Részletesebben

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió december 2., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió december 2., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió 201 december, Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A verseny célja Regionális szinten, egész éven keresztül tartó motivációt és versenylehetőséget biztosítani

Részletesebben

Átlépő magasugrás technikájának oktatása az általános iskolában

Átlépő magasugrás technikájának oktatása az általános iskolában Nyugat-Magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Átlépő magasugrás technikájának oktatása az általános iskolában Dr. Koltai Miklós SMANTE2202 Az atlétika gyakorlata

Részletesebben

A távolugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A távolugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Répási Hajnalka Előadó: Dr. Koltai Miklós

Részletesebben

Nyugat-Dunántúli Területi Verseny Zala-Vas Megye Sport XXI. Alapprogram SPORT XXI. Terematlétikai Verseny I.

Nyugat-Dunántúli Területi Verseny Zala-Vas Megye Sport XXI. Alapprogram SPORT XXI. Terematlétikai Verseny I. Nyugat-Dunántúli Területi Verseny Zala-Vas Megye Sport XXI. Alapprogram SPORT XXI. Terematlétikai Verseny I. 1. A verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a régió atlétika szakosztályaiban/iskoláiban

Részletesebben

A magasugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A magasugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMALTE2202 Szalay Ákos 1. A magasugrás oktatása általános

Részletesebben

TESTNEVELÉS. Hajtsák végre a vezényszónak megfelelő alakzatot.

TESTNEVELÉS. Hajtsák végre a vezényszónak megfelelő alakzatot. TESTNEVELÉS 1-2. osztály A tanterv az első két évet egyetlen egységként kezeli. A gyerekek iskolába lépésük idején igen eltérő képességűek, tudásúak. A tanulók fizikai és szellemi tulajdonságait a második

Részletesebben

Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat

Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat Célja: A testnevelés, a testkultúra elemeiből nyert értékekből olyan testi műveltséggel ruházzuk fel tanulóinkat, mely későbbi cselekvési biztonságukat,

Részletesebben

Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak

Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak Nagyon fontos, hogy szülés után erős legyen a váll és hátizmod, mert a gyereket sokat kell majd cipelned, a mellizom gyakorlatok pedig

Részletesebben

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 28., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 28., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió 201 január 2, Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A verseny célja Regionális szinten, egész éven keresztül tartó motivációt és versenylehetőséget biztosítani

Részletesebben

Atlétika (SMDLTE2202)

Atlétika (SMDLTE2202) Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Pedagógia Intézeti Tanszék Atlétika (SMDLTE2202) Kislabdahajítás általános iskola felső tagozat Czeininger Margit Testnevelő tanár MA Levelező tagozat

Részletesebben

Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ

Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE2202 Dr. Koltai Miklós Név: Konrád Hajnalka

Részletesebben

A távolugrás technikájának oktatása az általános iskolák alsó tagozatán

A távolugrás technikájának oktatása az általános iskolák alsó tagozatán Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar A távolugrás technikájának oktatása az általános iskolák alsó tagozatán 2014/2015. tanév I. félév Sólymos

Részletesebben

Osztályozó vizsga anyaga testnevelésből

Osztályozó vizsga anyaga testnevelésből Osztályozó vizsga anyaga testnevelésből Osztály: Szakközép iskola 9-12. Szakiskola 9-10 A vizsga szerkezete: Testnevelés tantárgyból csak gyakorlati vizsga van. 1. Gyakorlati vizsga - Időtartama: 45 perc

Részletesebben

Magyarország évi Serdülő és Újonc Bajnoksága, egyben Serdülő Liga, DEBRECEN

Magyarország évi Serdülő és Újonc Bajnoksága, egyben Serdülő Liga, DEBRECEN Debreceni Sportcentrum Közhasznú Nonprofit Kft. 4032 Debrecen, Oláh Gábor u. 5. telefon: 06 52 514 400 e-mail: info@debrecenisportcentrum.hu Magyarország 2016. évi Serdülő és Újonc Bajnoksága, egyben Serdülő

Részletesebben

STEP UP BOARD Cikk szám: 1132 Használati utasítás és ajánlott gyakorlatok

STEP UP BOARD Cikk szám: 1132 Használati utasítás és ajánlott gyakorlatok STEP UP BOARD Cikk szám: 1132 Használati utasítás és ajánlott gyakorlatok Minden amire szüksége lehet egy tökeletes edzéshez! Az Aerobic Step az egyetlen tréningeszköz, amire szüksége lehet. Ideális cardovaszkuláris

Részletesebben

Tartásjavító gyógytestnevelés gyakorlatok

Tartásjavító gyógytestnevelés gyakorlatok Tartásjavító gyógytestnevelés gyakorlatok A gyakorlatokat a talajon egy tornamatracon végezzük! 1. Medence mobilizálás Kiinduló helyzet: Hanyatt fekvés, térdhajlítás, terpesz talptámasz. Tarkóra tartás.

Részletesebben

A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Für Attila G8C5WR 1. A gátfutás technikája A

Részletesebben

A váltófutás oktatása általános iskolában. Atlétika SMDLTE 2202

A váltófutás oktatása általános iskolában. Atlétika SMDLTE 2202 Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelési-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A váltófutás oktatása általános iskolában Atlétika SMDLTE 2202 Készítette: Németh

Részletesebben

VERSENYFÜZET. Terematlétika Diákolimpiai Bajnokság 2014. www.fodisz.hu

VERSENYFÜZET. Terematlétika Diákolimpiai Bajnokság 2014. www.fodisz.hu VERSENYFÜZET Terematlétika Diákolimpiai Bajnokság 2014. www.fodisz.hu A verseny célja: Lehetőséget biztosítani az intézmények alsó tagozatos tanulói számára, hogy az atlétika játékos formában történő gyakorlásával

Részletesebben

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök)

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) Rendelési szám Eszköz leírása Méret (mm) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) SL116 GYALOGLÓ 1250x600x1600 207 000 Ft 262 890 Ft Végtagok formálására, erősítésére és

Részletesebben

SÚLYLÖKÉS. Készítette: Péringer Balázs

SÚLYLÖKÉS. Készítette: Péringer Balázs Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelési-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet SÚLYLÖKÉS Készítette: Péringer Balázs ABO2RV A súlylökés általános iskolában oktatott

Részletesebben

TESTNEVELÉS (MOTOROS) ALKALMASSÁGI VIZSGA

TESTNEVELÉS (MOTOROS) ALKALMASSÁGI VIZSGA TESTNEVELÉS (MOTOROS) ALKALMASSÁGI VIZSGA Nők 50 m úszás (rajtfejes, szabadon választott úszásnemben) Alapszint 61 mp Falraadogatás (kézilabdával 4 m-ről 30 mp alatt) 17 db Kötélmászás (5 m-es kötélre)

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem. Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar. Sporttudományi Intézet. Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202

Nyugat-magyarországi Egyetem. Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar. Sporttudományi Intézet. Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Rövidtávfutás, térdelőrajt középiskolai oktatásának gyakorlatai

Részletesebben