INFORMATIKA ALAPJAI-II

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "INFORMATIKA ALAPJAI-II"

Átírás

1 INFORMATIKA ALAPJAI-II

2 Tartalomjegyzék BEVEZETŐ... RELÁCIÓ- ÉS LOGIKAI EGYENLETEK RELÁCIÓ EGYENLETEK LOGIKAI EGYENLETEK Egyszerű logikai művelet Elemi logikai függvények azonosságai Összetett logikai műveletek.... LOGIKAI EGYENLET FELÉPÍTÉSE, A TERM KÉPZÉS SZABÁLYAI Logikai egyenletek alakjai Logikai egyenletek egyszerűsítése, átalakítása Logikai egyenlet ábrázolása term táblázatban Logikai egyenlet egyszerűsítése term-táblázatban, minimálalak keresés... 5 RELÁCIÓ- ÉS LOGIKAI EGYENLETEK KAPCSOLATA FOLYTATÁS KÖVETKEZIK...

3 Bevezető Az Informatika alapjai I folytatása. Az első részben általános informatikai fogalmakról, a bináris rendszerről, a számrendszerekről és a kapcsolható elemi műveletekről, számábrázolásról volt szó. Az Informatika alapjai II- ben folytatjuk Neumann János tulajdonságú gép felépítéséhez vezető utat. Ebben a részben ismertetésre kerül a logikai műveletek és azok áramköri megvalósítása. Befejezésként megnézünk egy elemi szimbolikus programot.

4 Reláció- és logikai egyenletek A reláció- és logikai egyenlet a kijelentéseken alapul, mely egy vagy több kijelentés kapcsolatának eredményeként azt a következtetést vonja le, hogy az egyenletben összeállított események kapcsolata teljesíthető vagy teljesíthetetlen. A magyar nyelv ismeri a különböző mondatrészek összekapcsolását és megkülönbözteti annak jelentését, sőt új kifejezést is hozzárendel. Példa: A béka nem szép. A mondatban leírt kijelentés a szép ellentéte, tagadása szerepel, amit helyettesíthetünk egyetlen szóval is, csúnya. A kijelentés, van kinek igazat, van kinek nemet, tehát hamist jelent. Mind a két egyenletforma reláció-és logikai- a kijentések igaz, hamis kiértékelését végzik. Az egyenletek kijelentéseit műveletekkel kapcsoljuk össze. A műveletekre előírt értelmezést fogalmaztak meg, attól eltérni, vagy más értelmezést hozzárendelni nem lehet. A kijelentés kiértékelését a kijelentésben lévő műveletek határozzák meg.. Reláció egyenletek Röviden relációnak nevezzük. Def: Két vagy több kijelentés reláció műveletek szerinti összekapcsolását relációnak nevezzük. Reláció műveletek megnevezés jelölése kisebb < kisebb egyenlő =< egyenlő = nagyobb > nagyobb egyenlő >= nem egyenlő. táblázat A relációval megfogalmazhatjuk programunk futásának további irányát. Ha leírtuk előre, mit teszünk akkor, ha a reláció igaz és mit, ha hamis, a program futásának irányát határozzuk meg döntésünk igaz/hamis teljesülése esetén. A relációnak nagy szerepe van a vezérlésátadó utasításokban. Az.táblázat tartalmazza a reláció műveletek nevét és jelölését.. Logikai egyenletek George Boole (85-864) angol matematikus és filozófus fogalmazta meg az igazságértékek {,} logikai műveleteit és társította halmazelméleti fogalmakkal. A következőkben leírtakat Boole-algebrának nevezzük. Míg a relációban egy kijelentésről kellett eldönteni, hogy az igaz vagy hamis, addig a logikai egyenletekben a kijelentések vizsgálata mellett az egymással összekapcsolt művelet szerinti kiértékelés is megtörténik. Ha egy kijelentésnek csak két állapota lehet (igaz/hamis) akkor azt logikai változónak nevezzük. Def: Logikai egyenletnek nevezzük a logikai műveletekkel összekapcsolt logikai változókat. A kijelentést premisszának, a következtetést konklúziónak nevezi a matematika logika, mely a logikának matematikai leírását tűzte ki célul.

5 A logikai változók a logikai egyenletben a kijelentéseket helyettesíti. A helyettesítésre egy karaktert és azok indexeivel megkülönböztetett elemeit vagy az ABC betűit használjuk. F x x x (x x ) x. egyenlet Az egyenlet baloldalán lévő F a logikai függvényre utal, az egyenletben alkalmazott műveletek kiértékelése után felvesz egy igaz hamis értéket. Az x, x, x egy-egy kijelentés, valamint a felülvonások x, x ezek tagadása. Rendeljünk az x, x, x logikai változóhoz egyegy kijelentést. logikai változó x x x x x x kijelentés a számítógép előtt ülök assemblyben programozom a programom kész nem a számítógép előtt ülök nem assemblyben programozom nincs kész a programom. táblázat Az. egyenlet felírható a kijelentéseivel is, ha ismerjük az összekapcsolást végző műveleteket és azok logikai kiértékelését, akkor ismert lesz az egyenletből nyert konklúzió. Logikai műveletek A logikai műveletek a logikai változók kapcsolata, mely kapcsolatot egy vagy több logikai változó között igazságtáblázatban értékelünk ki. Az igazságtáblázatnak létezik egy általános felépítése: logikai változók logikai változók értelmezési tartománya logikai kapcsolat logikai kapcsolat állapothoz tartozó kiértékelése. táblázat Az igazságtáblázat általános felépítésében a logikai változók helyén felsorolásszerűen adottak, mely tartalmazhat x.x n logikai változót. A logikai kapcsolat a változók között értelmezett műveletet jelenti. A logikai változók értelmezési tartománya, a logikai állapotok felsorolása, melyben minden lehetséges állapot benne van. Az igazságtáblázat utolsó vizsgált része a logikai kapcsolat állapothoz tartozó kiértékelése, ami az értelmezési tartomány egyes állapotához tartozó logikai kapcsolat elvégzését jelenti. Látható, hogy az igazságtáblázat a logikai kapcsolat, vagy logikai művelet igaz/hamis értékét adja meg a változók különböző kijelentéseihez. A logikai egyenlet már nem foglalkozik a változók kijelentéseivel, hanem a logikai műveletek értékét adja meg. A logikai műveletek két nagy csoportját ismerjük, az egyszerű vagy elemi logikai művelet és az összetett logikai művelet... Egyszerű logikai művelet Def: Egyszerű vagy elemi logikai műveleteknek nevezzük azokat a logikai kapcsolatokat, melyek további logikai kapcsolatra nem bonthatók.

6 Fajtái: tagadás vagy negáció (not) és kapcsolat vagy konjukció (or) vagy kapcsolat (and) A tagadás művelete, negáció Def.: A tagadás olyan, egy kijelentésre vonatkozó logikai művelet, amit alkalmazva, a kijelentés ellentétes logikai értelmezést nyer. A tagadás jelölése a változó felülvonása P. A tagadás igazságtáblázata: P i= h= F P h= i= 4. táblázat Egy kijelentést jelöljünk P- vel, akkor a kijelentésünknek két logikai állapota lehet, igaz () hamis (). A későbbiekben a 4. táblázat helyettesítését alkalmazzuk. Ez lesz, P értelmezési tartománya. A P igaz () értékéhez tartozó kimeneti függvényérték, F P hamis (), a P hamis () értékhez pedig F P igaz () érték tartozik. Az F P egyenlőséget logikai P P { P, P}. ábra egyenletnek nevezzük, ahol P egy logikai változó, aminek értelmezési tartománya a felvehető állapotok halmaza, a felülvonás az elvégzendő tagadás műveletet jelenti. Az F a logikai függvény értéke, minden az értelmezési tartományban lévő állapothoz tartozó kiértékelés. A logikai egyenlet értelmezési tartományában található állapotok mindegyikéhez tartozik egy kimeneti állapota. A tagadás magyarázatát megadhatjuk egy olyan halmazelméleti magyarázattal (.ábra), ahol a P tartalmazza az összes P tulajdonságú elemet. Minden, ami nem ilyen tulajdonságú, tehát P az a P tulajdonságú körön kívül helyezkedik el. Az ÉS művelet, konjukció Def.: A konjukció olyan logikai művelet, ahol legalább két kijelentés logikai kapcsolatában a kijelentések kiértékelése egy állapothoz rendelten mind igazak, akkor az ÉS kapcsolat igaz, egyébként hamis. A ÉS kapcsolat jelölésére a két vagy több változó közé kitett pontot értjük. Igazságtáblázata:

7 áll. P Q F P Q 5. táblázat Az ÉS művelet (AND) több, legalább két kijelentés logikai kapcsolatát vizsgálja és csak akkor igaz a kapcsolat, ha minden kijelentés igaz. Az igazságtáblázat {P,Q} kijelentést ábrázolja, de tetszőleges n-tagú logikai műveletet és n+ változót tartalmazhat, amit az f( x, x,..., xn ) -nel jelölhetünk. Több megközelítéssel vizsgálhatjuk az ÉS kapcsolatot. Az egyik ilyen, ha a hamis<igaz kijelentésnél a helyettesített < mennyiségi összehasonlítást végezzük el. Nyílván ilyen megközelítést a logikában nincs, de most kivételt teszünk, akkor leírható, hogy, ami mennyiségi relációban igaz. Ezzel a relációval vizsgálva az igazságtáblázatot, a kimeneti érték a hozzátartozó értelmezési tartomány állapotának minimum értéke. Ebből adódóan a konjukciót (ÉS kapcsolat), minimum értékek függvényének is nevezzük, röviden minimum függvény. P Q P Q. ábra A konjukció a halmaz megfelelő magyarázata a. ábrán látható. Legyen a P halmaz egy kör, ami a P tulajdonságú elemeket tartalmazza. Legyen Q halmazunk egy háromszög, ami a Q tulajdonságú elemeket tartalmazza. Az F PQ az a közös kör-háromszög {P,Q} terület, amiben a P halmaz elemei Q tulajdonságúak és Q halmaz elemei P tulajdonságúak, tehát a közös elemek azonos tulajdonságúak. A konjukció-t, előzőekben vázolt megközelítésben metszetnek nevezzük. További értelmezést is rendelhetünk e kapcsolathoz, mert ha állapotokat vizsgálunk, ami kijelentéseket takarnak, akkor az igaz konjukció olyan logikai művelet ahol minden kijelentés igaz, vagyis a kijelentések együttes előfordulásában mind igazak. A VAGY művelet diszjunkció Def.: A diszjunkció olyan logikai művelet, ahol legalább két kijelentés logikai kapcsolatában a kijelentések kiértékelése egy állapothoz rendelten legalább az egyik kijelentés igaz, akkor a VAGY kapcsolat igaz, egyébként hamis. A VAGY művelet jelölésére + jelet használjuk. Igazságtáblázata:

8 áll. P Q F P Q 6. táblázat A VAGY művelet (OR) több, de legalább két kijelentés logikai kapcsolatát vizsgálja és akkor igaz a kapcsolat, ha legalább az egyik kijelentés igaz. Az igazságtáblázatot a {P,Q} kijelentésekre írtuk fel, de megadható f( x, x,..., xn ) -nel jelölt n kapcsolatra. Az ÉS kapcsolati okfejtésben már vizsgáltuk a függvényt az igazságtáblázatban beírt értékek szerint a relációban. Itt is tehetünk az értékekre vonatkozó megállapítást. Elmondhatjuk, hogy a függvény minden kimeneti értéke a hozzátartozó állapot nagyobb értékét veszi fel, így ez a függvény a maximum értékek függvénye, röviden maximum függvény. P Q. ábra Vizsgálatunk kiterjed a halmaz fogalmak magyarázatával is. Most is a kör P tulajdonságú halmaz elemeit, a háromszög a Q tulajdonságú elemeket tartalmazza. Az unió, másképp a diszjunkció olyan logikai kapcsolat ahol a P és Q elemek egyszer fordulnak elő a közös halmazban, ezért a P,Q metszetrészét ki kell venni a halmazból. Röviden a közös {P,Q} elemek csak egyszer fordulhatnak elő. A diszjunkció, unió, vagy olyan logikai kapcsolat, ami alternatívát kínál föl legalább a két kijelentés egyikének igaz kapcsolatára, a másik kijelentés kiértékelése tetszőleges igaz/hamis lehet... Elemi logikai függvények azonosságai Az elemi függvények alkalmazásakor vannak úgynevezett speciális esetek. Az elemi függvényekkel felépített logikai egyenletben a speciális esetek alkalmazásával egyszerűsíthetjük egyenletünket úgy, hogy annak kiértékelése nem változik. Def.: Azokat a logikai kapcsolatokat, minek alkalmazásával, a logikai egyenlet egyszerűbb alakra hozható úgy, hogy kiértékelésében nem változik, a logikai függvények azonosságainak nevezzük. P P 4. ábra

9 Szemléltetés- és bizonyításként, a jobb megértés miatt, a 4. ábránkat hívjuk segítségül. Az ábrán a { P, P } halmazt ábrázoltuk. Többször fogunk hivatkozni rá, mivel a halmazelemre vonatkozó kijelentések vagy igaz vagy nem, egy adott halmaz esetén. Műveletek -val A képlet jelenti, ha egy P tulajdonságú halmazt tulajdonságú halmazzal bővítem, akkor P tulajdonságú halmaz az eredménye. Röviden, ha a P tulajdonságú halmaznak egy üres halmazzal () vesszük az unióját, akkor P halmazt kapjuk. P P. egyenlet A következő képletben vesszük a P tulajdonságú halmaz és az üres halmaz () metszetét, ami csak üres halmaz (), lehet, mivel az üres halmaznak nincs eleme, így P halmazzal nincs közös eleme. P. egyenlet Műveletek -el Az jelenti az olyan tulajdonságú halmazt, miben minden tulajdonságú elem benne van. A minden tulajdonságú elemen értjük a P és a P, más tulajdonságú elem nincs jelen. Ha egy olyan halmazt {P, P } akarunk bővíteni, amiben P már benne van akkor új halmazelemet nem jelent P újbóli felvétele. Az eredményünk csak lehet. P 4. egyenlet A jelöléseink megegyeznek az előzőekkel, akkor a mindent tartalmazó () halmazunk és P metszete csak P lehet, mert közös elemeiket csak P határozza meg. A kettős tagadás törvénye. P P 5. egyenlet P P 6. egyenlet Az egyenlőség azt jelent, hogy a P tulajdonságú elemre kijelentjük, hogy az nem P és a kapott P -ra ismételten kijelentjük, hogy az nem P, akkor az előző képletet kapjuk. A 4. ábra szerinti magyarázatban egy halmazelemről megállapítjuk, hogy nem P tulajdonságú, vagyis az P területen van majd ismételten kijelentjük, hogy a kijelölt elem nem P területen van, akkor az csak P halmazterületen lehet. A nem P jelölése P, kétszeres felülvonás. A kizárt harmadik törvénye

10 P P 7. egyenlet A képletünk azt jelenti, hogy nem tudunk olyan tulajdonságú elemet választani, hogy az ne rendelkezzen {P, P } halmaz elemeinek tulajdonságaival. A kiválasztott halmazelem vagy a P területen vagy P területen található és ez a kijelentés mindig igaz. A konjukció idempotenciája P PP 8. egyenlet A képlet igen könnyen magyarázható. Ha van egy halmazunk, ami P tulajdonságú elemeket tartalmaz, majd ezt megismétlem, és ezek után vesszük a {P,P} halmazok metszetét, akkor az csak P tulajdonságú elemek halmazát adhatja. A diszjunkció idempotenciája P P P 9. egyenlet Az előző törvény magyarázatát lehet megismételni, de VAGY kapcsolatra. Jelenti, hogy csak P-t választhatom, de azt is, hogy P uniója (bővítése) csak P lehet. Az ellentmondás törvénye P P. egyenlet A törvény jelentése az, hogy nem lehet olyan elem, ami egyszerre rendelkezik a P és a P tulajdonságaival. Az ellentmondástalanság törvénye PP. egyenlet Az előző törvény tagadását jelenti, vagyis állítjuk, hogy kijelentésünkkel nem kerültünk ellentmondásba. A konjukció kommutativitása (felcserélhetőség) P Q Q P. egyenlet A logikai változók ÉS műveletén belül a változók felcserélhetősége megengedett. A diszjunkció kommutativitása (felcserélhetőség) P Q Q P. egyenlet A logikai változók VAGY műveleten belüli felcserélhetőségét jelenti. A konjukció asszociativitása (csoportosítás)

11 P Q R PQ R 4. egyenlet A logikai változók ÉS műveleten belüli különböző csoportosítását jelenti, ezért a zárójelezés elhagyható, a műveleti sorrend tetszőleges. Diszjunkció asszociativitása (csoportosítás) P Q R P Q R 5. egyenlet A logikai változók VAGY műveleten belüli különböző csoportosítását jelenti, ezért a zárójelezés elhagyható, a műveleti sorrend tetszőleges. Disztributivitás (széttagolhatóság) P P Q R PQ P R 6. egyenlet Q R P QP R 7. egyenlet A zárójel felbontása a cél, így szabályos alakot kapunk és a két kijelentés kiértékelése egyszerűbb. Elnyelési törvények P Q P P 8. egyenlet A képlet az unióként egyesített P Q bővítménynek veszi Q-t, P-vel való metszete, P. P Q P P 9. egyenlet A második képlet jelenti, hogy P Q metszetet bővítve P tulajdonságú elemekkel, akkor a hiányzó P elemeket csatoljuk a metszethez, tehát P-t kapunk. De Morgan törvények P Q P Q. egyenlet Jelenti, a halmazmetszet tagadása azonos a nem halmazelemek uniójával. P Q PQ. egyenlet A halmazelemek uniójának tagadása azonos a nem halmazelemek metszetével

12 .. Összetett logikai műveletek Az összetett logikai művelet a bonyolultabb logikai kapcsolatot írják le elemi logikai műveletekkel. Def.: Azokat a logikai műveleteket, melyek egyszerű vagy elemi műveletekkel leírhatóak összetett logikai műveletnek nevezzük. Három összetett logikai műveletet vizsgálunk, az antivalencia, ekvivalencia és az implikáció. Kizáró vagy kapcsolat, antivalencia Def.: Olyan összetett logikai művelet, melynek eredménye akkor igaz (), ha vagy kapcsolatuk egyik eredménye igaz és azok nem ismétlik önmagukat P Q PQ PQ. egyenlet A kizáró vagy kapcsolat jelölése két vagy több logikai változó közötti, jel. Elemi műveletekkel, tagadással és, vagy kapcsolattal leírható. Az antivalencia igazságtáblázata a 7. táblázat áll. P Q F P Q 7. táblázat Az igazságtáblázat értelmezési tartománya két változóra felírt, de tetszőleges változókapcsolatra is felírható, ami az értelmezési tartomány bővülését vonja maga után. Kettőnél több logikai változó vizsgálatakor részkiértékeléseket páronként végezzük. A kimeneti függvény felvett értéke ott van, ahol a változók nem azonos értékűek. Ilyen példa két kijelentésnek a következő kapcsolat. Vagy meggyógyulsz holnapra, vagy orvoshoz viszünk. Azt a kijelentésekből látjuk, hogy egyszerre csak az egyik kijelentés lehet igaz a másikkal szemben. Megengedő és kapcsolat, ekvivalencia Def.: Összetett logikai művelet akkor igaz (), ha igaz, hogy sem az egyik, sem a másik kijelentés nem teljesül vagy mind a két kijelentésünk egyszerre igaz. P Q PQ PQ. egyenlet A kapcsolat jelölése a logikai változókat összekapcsoló jelölés szolgál. Igazságtáblázata a 8. táblázat.

13 áll. P Q F P Q 8. táblázat A definíció szerint az ekvivalencia kimeneti függvénye az értelmezési tartomány azonos állapotú, logikai változók kiértékelésekor igaz. Kettőnél több logikai változó vizsgálatakor részkiértékeléseket páronként végezzük. Az igazságtáblázatot megvizsgálva és összehasonlítva az antivalenciával, láthatjuk, hogy egymásnak ellentétei. Képlettel felírva, P Q P Q. Kijelentésszerűen az ekvivalencia az antivalencia tagadása, de ez fordítva is igaz. A következmény szabály, implikáció. Def.: Egy logikai kifejezés (Q) akkor igaz következménye egy másiknak (P), ha a logikai kifejezésnek (Q) csak része egy másik { P,P} kiértékelése igaz Q. P Q P Q 4. egyenlet Az implikáció jelölése a logikai változókat összekötő jel. Igazságtáblázata a 9. táblázat. áll. P Q F P Q 9. táblázat A táblázatból látható, hogy a P akkor lehet következménye Q-nak, ha Q igaz kijelentés. Nézzük a következő példát. Legyen Q kijelentésünk a felvonó üzemel. Legyen P kijelentésünk a felvonó elindult. Behelyettesítve az igazságtáblázatba a kijelentéseket vizsgálva akkor vagyunk bajban, mikor P= ami jelenti a felvonó elindul és Q=, a felvonó nem üzemel. Itt az implikáció kiértékelése, mert nem üzemelő felvonó nem indítható el, ezért F értéke. Halmazelméleti megközelítésben a 5. ábra szolgál magyarázatul. Q P Q P P 5. ábra

14 Az ábrán két halmazt látunk, egy Q halmazt, aminek elemei a négyszögben vannak. A Q halmazon belül létezik egy P halmaz, aminek azonos tulajdonságú elemeit egy körben helyeztük el. A {P, P } {Q, Q } halmaznak. Példa: Legyen {Q, Q } a karakterek halmaza, miből Q a természetes egészszámok halmaza, P elemei legyenek a páros számok, akkor P a nem páros számok halmaza. A 9. táblázat. állapotában P=, Q=, ami jelenti, hogy Q üres halmazban létezik P páros szám, ez természetesen nem igaz, ezért a kimeneti függvény, F=.. Logikai egyenlet felépítése, a TERM képzés szabályai A logikai egyenletek meghatározása. Def.: A logikai változókat logikai műveletekkel kapcsoljuk össze, azt logikai egyenletnek nevezzük. A logikai változóra is adhatunk definíciót, íme: Def.. Azokat a változókat melynek értéke igaz vagy hamis értéket vehet fel, logikai változónak nevezzük. sorrend művelet műveleti jel tagadás A és A B vagy A B 4 összetet,,. táblázat A logikai egyenletekben a logikai változókon és műveleteken kívül elhatároló jeleket is tartalmazhatnak. Elhatároló jelnek a kerek, kapcsos, szögletes zárójeleket használjuk. Az elhatároló jelek a műveletek elvégzésének sorrendjét adják meg, felosztva az egyenletet zárójelen belüli és kívüli részre. Műveleti sorrend egyező a matematikában tanultakkal, először a zárójelen belüli műveletet, majd a zárójelek közötti műveletet végezzük el. Többszörös zárójel esetében a legbelső zárójeltől indulunk és haladunk a külső zárójelek felé. Ha nincs zárójel, akkor a művelet erőssége adja meg az elvégzendő sorrendet. Ez a precedencia táblázatban megadott sorrend, egy lehetséges kialakítása a. tábla. Ha nem bízzuk a véletlenre, akkor zárójelezéssel adjuk meg a műveleti sorrendet... Logikai egyenletek alakjai Logikai egyenletek alakjain a műveletek és zárójelek szabályszerű vagy éppen nem szabályszerű ismétlődését értjük. Ezért két nagy csoportra bontjuk, szabályos alakú logikai egyenletekre és nem szabályos alakú logikai egyenletekre. A szabályos alakú logikai egyenletek. Def.: Egy logikai egyenlet szabályos alakú, ha felépítése két elemi művelet alkotja (és/vagy), ahol a változók kapcsolatából felépített minden term (és/vagy), a termeket összekapcsoló művelet (vagy/és) kizárólagosan egyazon típusúak. A definícióból látható, hogy a változó közötti műveletek -ez adja a termeket- és a termek közötti művelet eltér. Ha a változók között és kapcsolat van, akkor a termek között vagy kapcsolat és fordítva. Erre utal a definícióban lévő (és/vagy) a változókapcsolatánál illetve (vagy/és) kapcsolat a termkapcsolatoknál.

15 A term fogalma. Most vizsgáljuk meg, mit jelent a term? A term az általunk létrehozott objektumra vonatkozó logikai kifejezés, ahol a logikai kifejezés logikai változók és műveletek kapcsolata. Most a term egy rendezett pár fogalmát jelenti, ahol a rendezett párt logikai változók alkotják, vagy egyedül, vagy a párosítás szabályainak megfelelően. Minden rendezett pár vagy önmagával, vagy párban, vagy párosítható formában rendezett. Ezért a párt alkotó logikai változó a rendezéskor kijelölt helye a vizsgálat folyamán nem változik. A rendezést az igazságtáblázat szerint, az értelmezési tartományban lévő értékek változóhelyettesítésével végezzük. Végezzük el a legegyszerűbb változóhelyettesítést, ami a 4. táblázat a tagadás függvényét láthatjuk. P P F= P P P. táblázat A logikai függvényt az értelmezési tartományban a helyére P értéket az helyére P-t helyettesítünk. Érték szempontjából a, P összerendelés most is hamis kiértékelést jelent, míg az,p helyettesítés az igaz érték. A logikai függvény az igaz termek vagy kapcsolata, ha a változók és kapcsolatban vannak. Ha a változók vagy kapcsolata adja a termeket, akkor a termek és kapcsolata a logikai egyenletet. Most a kimeneti függvény ott igaz F=, ha az értelmezési tartomány, P. Mivel nincs több igaz term, így a kimeneti függvényünk F P, ami a tagadás logikai egyenlete. Most nézzük meg a vagy kapcsolatot, ahol a kimeneti függvényben igaz term szerepel. A vagy kapcsolat vagy diszjunkciót igazságtáblázatát a 6. táblázatban ismertettük, most készítsünk termet az értelmezési tartomány, változó helyettesítésével. Egészítsük ki a 6. táblázatot a behelyettesítéssel. áll. Értelmezési tartomány Termképzés P Q P Q F P Q P Q P Q P Q P Q. táblázat A.táblázatban elvégzett változóhelyettesítés után feltételezzük, hogy az egyes állapotok változóinak értéke a metszetében jelenik meg, ami a változók ÉS kapcsolatát jelenti. Akkor a termek a változók és kapcsolatából épül fel. A logikai egyenlet szabályos alakú- felépítését a termek vagy kapcsolata adja. Ez pedig az igazságtáblázat,, állapota. Írjuk fel egyenlet formájában az elmondottakat. A leírtak szerint F logikai egyenletünk abból a három ÉS kapcsolatú termből épül fel, melynek kimeneti függvény logikai értéke. A. táblázat kimeneti függvény értékű és ezen termek vagy kapcsolatban vannak egymással. Így a logikai egyenletünk szabályos alakú.

16 F (P Q) (P Q) (P Q) 5. egyenlet A 5. egyenlet nem egyezik meg a kimeneti függvény F=P+Q összefüggéssel. Ez igaz, de azonosságok alkalmazásával ilyen alakra hozható. Bővítsük az egyenletünket P Q termmel. Megtehetjük, mert egyenletünk nem változik a 9. egyenletben leírt azonosság értelmében P P P, akkor P Q PQ PQ. A 5.egyenletünk a következő változáson megy át. F (P Q) (P Q) (P Q) (P Q) 6. egyenlet Rendezzük egyenletünket a. egyenlet szabálya szerint, ami a felcserélhetőséget engedélyezi, a 5. egyenlet a csoportosítást F [(P Q) (P Q)] [(P Q) (P Q)] 7. egyenlet A kapcsos zárójelben lévő két termre alkalmazzuk a 6. egyenlet szabályát, akkor F [(P (Q Q)] [Q (P P)] 8. egyenlet A ( Q Q) és ( P P) -re alkalmazzuk a 7. egyenlet szabályait F P Q 9. egyenlet Az utolsó lépésként egyenletünket az 5. egyenlet szerint egyszerűsítjük, ami P P és Q Q. F P Q. egyenlet A kapott logikai egyenlet két logikai változó vagy kapcsolatát adja, mit a termek felhasználásával és logikai azonosságok alkalmazásával vezettünk le. Diszjunktív normál formájú (DNF) a logikai egyenlet, ha termeiben lévő változók ÉS, termei VAGY kapcsolatban vannak egymással. Azokat a termeket, melyek változói ÉS kapcsolatban vannak, mintermnek (minimális értékű termnek), mert a változók értelmezési tartomány minden állapotában a kimeneti függvény a minimum értékét veszi fel. F (x x ) (x x x) (x x). egyenlet A. egyenletben változó van x, x és x, ezt jelzi az F kitevőjében lévő. A termeket zárójeleztük, szabályos alakú, mert minden változó között ÉS kapcsolat és minden term között VAGY kapcsolat. Ebből következik, hogy mintermekből felépülő diszjunktív normál formájú egyenletről van szó. Konjuktív normál formájú (KNF)a logikai egyenlet, ha termeiben lévő változók VAGY, termei ÉS kapcsolatban vannak egymással. Azokat a termeket, melyek változói VAGY kapcsolatban vannak maxtermnek (maximális értékű termnek), mert a változók értelmezési tartomány minden állapotában a kimeneti függvény a maximum értéket veszi fel. Nézzünk egy példát.

17 F (x x x) (x x) (x x ). egyenlet Nem szabályos alakú logikai egyenletek. Def.: Nem szabályos egy logikai egyenlet, ha a változók term képzésére és a term kapcsolatára nem fedezhető fel szabályosság. F (x x x) x x. egyenlet A minden nem szabályos logikai egyenletek szabályossá alakítható, ha kiértékeljük ÉS term táblázatát. áll. x x x x x x x x ( x x x) x ( x x x) x x táblázat A. táblázatban az első 4 oszlop az állapot felsorolása..7-ig vagyis 8 állapot, illetve x,x,x értelmezés tartománya. Az egyenletet úgy oldjuk meg, hogy a zárójelben lévő műveleteket végezzük el először majd a zárójellel kapcsolatost. A táblázatban sorra vettük a műveletet és a műveletnek megfelelően az aktuális állapotra végeztük el. Az utolsó oszlopban megkaptuk a kimeneti függvény állapotokhoz tartozó kiértékelését. Készítsük el az ÉS termét a változós függvényünknek és másoljuk át az utolsó oszlopot. áll. x x x ( x x x) x x x x x x x x x x x x x x 4 x x x 5 x x x 6 x x x x x 7 x 4. táblázat A logikai egyenletünk termei azok melyek kiértékelése igazak. Felsoroljuk az állapotokat, ami a sorszámos alakot adja. F (,,4,5,6) 4. egyenlet Az egyenletben lévő jelenti, hogy DNF logikai egyenletről van szó. A zárójelben lévő számok az értelmezési tartomány igaz () állapotai. Akkor az egyenlet.

18 F (x x x) (x x x) (x x x) (x x x ) (x x x) Egyszerűsítve az egyenletet kapjuk: 5. egyenlet F x (x x ) 6. egyenlet Nem csak a DNF formának, hanem a KNF formának is létezik sorszámos alakja. F (,4,6) 7. egyenlet A 7. egyenletben a a KNF sorszámos alakot jelenti a kitevőben lévő a változó darabszámot. Összegzésként megállapítható, hogy minden logikai egyenlet szabályos alakra hozható. Az is megállapítható, hogy egyszerűsítéssel a minimálalak megadható. Egy logikai egyenlet tovább nem egyszerűsíthető alakját, minimálalakú egyenletnek nevezzük... Logikai egyenletek egyszerűsítése, átalakítása Logikai egyenletek egyszerűsítése Logikai egyenleteket egyszerűsítését két módszerben ismertetjük. Hallgatólagosan már végeztünk egyszerűsítéseket a logikai egyenletekre alkalmazott azonosságokkal és a sorozatos alkalmazások után megtaláltuk a logikai egyenletek minimálalakját. A másik módszer a grafikus módszer. Itt egy olyan táblázatot használunk, aminek segítségével az egyszerűsítést el tudjuk végezni. Egyszerűsítés azonosságok alkalmazásával, DNF egyenletekre. (x x ) (x x ) (x x ) F 8. egyenlet Alkalmazzuk a 6. egyenlet, de most kiemelésre, akkor a 6. egyenlet jobb oldalát akarjuk a P Q PR P Q R formációt kapjuk. baloldalira alakítani, megcserélve az oldalakat, Végezzük el az egyenletünkön, az első két mintermből kiemelhető az x F (x x) (x x) (x x) (x (x x)) (x x) 9. egyenlet Alkalmazzuk a 9. egyenletre a P P a 7. egyenletet a zárójelben lévő x -re. F (x ()) (x x) x (x x) 4. egyenlet A 4.egyenletben az ( x ()) minterm a 4. egyenlet P P törvénynek felel meg, ezért az x. A 9. egyenlet az elnyelési törvény, P P Q P ismét a 4. egyenletre alkalmazva nyerjük a 4. egyenletet F x (x x ) x 4. egyenlet Eredményül kaptuk az x. ami az eredeti egyenletünk minimálalakja. x

19 F 4. egyenlet Láttuk a 8. egyenletünk az egyszerűsítések folyamán egyetlen egy egyváltozós termre csökkent. A megoldást az adta, hogy az egyenletben felismertük azokat az azonosságokat, melyek alkalmazásával eljutottunk a minimálalakig. Nézzünk egy egyenletet KNF formára. F (x x) (x x) (x x) 44. egyenlet Először alkalmazzuk P Q P R P Q R, mit a 7. egyenletben írtunk le csak megcserélt oldalakkal. Alkalmazzuk az első két maxtermre F (x x) (x x) (x x) (x (x x)) (x x) 45. egyenlet A zárójelen belüli ( x x) az ellentmondás törvénye, aminek értéke. Megvizsgálva az ( x ) uniót, a kapcsolatban az x -at egészítettük ki egy üres halmazzal, ami x. Most már leírhatjuk A maxtermre vonatkozó elnyelési törvény P x F x (x x) 46. egyenlet P P Q, alkalmazva a 46.egyenletre, F x 47. egyenlet Látjuk, hogy a maxterm és mintermben megadott egyenletek minimálalakja egyező.47.egyenlet a 4. egyenlettel. A feladatban nem tudatosan, hanem véletlenül egy speciális esetet választottunk. Egyszerűsítés grafikus módszerrel. A grafikus módszer egy táblázat, melyet 95-ben Edward W. Veitch találta ki, majd Maurice Karnaugh távközlési mérnök fejlesztette tovább. A táblázat lényege, hogy a logikai változók mennyiségének ismeretében az értelmezési tartományra megadjuk az összes term kapcsolatait. A termeket úgy rendezzük el, hogy annak bináris értéke bitben különbözzön egymástól (Gray-kód). A logikai változók darabszámának függvényében adhatjuk meg a táblázatot, ami i állapot 48. egyenlet i, ahol n. Még kezelhető változó darabszám az 5,6 változó. Minterm-tábla. Vizsgáljuk meg a,,4 változós logikai egyenletek értelmezési tartományát, majd a vizsgálat után készítsük el ezek táblázatait. Kétváltozós függvény értelmezési tartománya a 48.egyenlet szerint állapot 49. egyenlet tehát 4. Legyen a logikai változók x és x, készítsük el az értelmezési tartomány minterm értékeit az x és x logikai változókkal. n 4

20 áll. x x A változók ÉS kapcsolata x x x x x x x x 5. táblázat A 5. táblázat első oszlopa az értelmezési tartomány állapotait sorolja fel, két változó esetén 4 állapotot (,,,). A második oszlop a rendezett párt az x és x páros alkotja, melynek tulajdonsága, hogy bináris helyértékkel ruháztuk fel, x a -on, az x a helyértékű, mellyel az állapotok (áll.) sorszáma megadható 8,,6-os számrendszerben. A harmadik oszlopban a változókat behelyettesítettük a második oszlop értelmezési tartomány kiértékelt és helyére úgy, hogy a helyére a negációs-, az helyére a nem negációs értéket helyettesítettük be és a két változót logikai ÉS kapcsolattal láttuk el. A Karnaugh-táblát úgy építjük fel, hogy az egymással érintkező négyzetek (cellák) bináris értékei bitben különbözzenek egymástól. x x x x x x x x 6. táblázat A 5. táblázat egy sora egy cellában helyezkedik el, a 6. táblázatban. Az egymással, éllel érintkező cellák, egy bitben különböznek egymástól, sor és oszlop elrendezésben. Egy cella igen zsúfolt, további bejegyzés már nem fér el, ezért a következő változást tesszük meg. x x x x x x x x 7. táblázat Az első sorból kiemeljük az -at, a másodikból az. Oszlopok esetén is látható és kiemelhetősége. Ha a bináris értéket is elhagyjuk, mert a változókon látható az igaz/hamis / kiértékelés, akkor a cellákban csak a decimális sorszámok maradnak, mit a 8. táblázat tartalmaz. Megállapodunk, hogy a nem jelölt sor/oszlop, a negációs változók helyei.

21 8. táblázat A 8. táblázat a kétváltozós minterm táblázat. Maxterm-tábla A maxterm táblázat a változók vagy kapcsolatából nyert termek kapcsolata. A tábla szerkesztése a minterm változók komplementerének vagy kapcsolata. áll. i A változók ÉS x x kapcsolata m i A változók komplementer értékének vagy kapcsolata M j Komplementer áll. j x x x x x x x x x x x x x x x x 9. táblázat A maxterm-tábla a minterm változók komplementer vagy kapcsolatából felépített termeinek kapcsolata, ami elrendezésében, követelményeiben azonos a minterm-táblával. A 9. táblázatból általános képletet állíthatunk össze a minterm-, maxterm-tábla közötti kapcsolatra. j (n ) i 5. egyenlet i (n ) j 5. egyenlet Ahol a változók a következők: j a maxterm-tábla állapot sorszámának decimális értéke n a logikai változók darabszáma i a minterm-tábla állapot sorszámának decimális értéke Nézzük meg a maxter-tábla cellájának sorszámát, ha ismert a minterm-tábla adatai. Legyen n=, i=, akkor j (n ) i ( ) 4. A keresett maxterm-tábla állapot sorszáma. Nézzük a minterm-, maxterm kapcsolatot, ami a változó és művelet komplementere, ha a változó komplementere a negáció, valamint a vagy/és művelet komplementere az és/vagy művelet.

22 M m n j n i 5. egyenlet m M n i n j 5. egyenlet Az 5. egyenlettől az 5. egyenletig a minterm-, maxter-tábla átalakítás egyenletei. Ezek után már meg tudjuk adni a kétváltozós logikai kapcsolat maxterm-tábláját. Végezzük el a 8. táblázat kiemeléseit. Minterm-tábla Maxterm-tábla. táblázat Szerkesztésből látható, hogy a két táblázat egymás komplementere, a term sorszámok és változók a komplementereik helyére kerültek. Hosszabb magyarázkodás nélkül, felrajzolható a,4,5 változós minterm-, maxterm-tábla. Logikai egyenletek egyszerűsítése grafikus módszerrel,4 változós egyenletig viszonylag egyszerű módszerekkel megadható. Számjegyek bináris helyérték A B C D E F. táblázat

23 Az Informatika alapjai I könyv már tartalmazta a bináris (), oktális (8), decimális () és a hexadecimális (6) számok bináris megfelelőit. Ennek alapján készítettük el. táblázatot ahol a változók helyettesítését négy változóig megtettük. Vastag kerettel bekereteztük a lehetséges állapotokat,, és 4 változó esetén úgy, hogy az magában foglalja az előzőeket. A változók helyettesítése után összeállíthatjuk a mintermeket, ha vesszük a változók ÉS kapcsolatát. Az 5-5. egyenlettel megadhatjuk a maxterm-táblát a változók vagy kapcsolatával. Nézzük a és 4 változós minterm-, maxterm táblát. Minterm-tábla Maxterm-tábla Háromváltozós minterm-, maxterm-tábla. táblázat Minterm-tábla Maxterm-tábla Négyváltozós minterm-, maxterm-tábla. táblázat A táblázatból kiemelt logikai változók hatását a. táblázat minterm-táblázata mutatja. Csökkenő helyértékű változósorrendet betartva felírhatók az egyes ÉS termek. pl. az 5 sorszámú term ( x x x ), aminek jelentése, hogy az ötös (5) ÉS term benne van az x -ben és az x -ban és nincs benne az x -ben. Ezen magyarázat szerint a sor és oszlop elé kiemelt változók a kiemelt sor és oszlopban fejtik ki hatásukat, annyi különbséggel, hogy a mintermtáblában ÉS kapcsolat, a maxterm-táblában VAGY kapcsolat a változók közti logikai művelet. Pl. táblázat, maxterm-tábla sorszámú VAGY term x x x ). (

24 .. Logikai egyenlet ábrázolása term táblázatban Előzőekben megállapodtunk, hogy a ponált érték komplementere a negáció, a VAGY kapcsolat komplementere az ÉS kapcsolat és fordítva. Az azonos típusú term-táblázat minden terme egy logikai műveletből épül fel. A logikai egyenletek alaki vizsgálatánál láttuk, hogy két típusa van, szabályos és nem szabályos alakú logikai egyenletek. Megállapítottuk, hogy minden logikai egyenlet szabályos alakra hozható, valamint minden szabályos alakú logikai egyenletnek létezik egy tovább nem egyszerűsíthető egyenlete, mit minimál alakú egyenletnek nevezztünk. Közelebbről megvizsgálva a szabályos alakú egyenleteket azt láttuk, hogy a változók azonos művelettel alkotnak termet, akkor a műveletek komplementere, a termek közötti művelet. Így a szabályos alakú egyenletekre két új fogalom jött létre, amit a termek közötti műveletnevek adtak. Ha a termek között VAGY kapcsolat van, akkor diszjunktív normál formájú (DNF), ha ÉS kapcsolat, akkor konjuktív normál formájú (KNF) a logikai egyenlet. (a VAGY kapcsolat diszjunkció, az ÉS kapcsolat konjukció) Logikai egyenletek szabályos alakjai a DNF és KNF alakok. Előző fejezetben már volt róla szó, de nézzünk egy-egy példát mindkét alakra. Diszjunktív normál forma (DNF) (x x ) (x x ) (x x ) F 54. egyenlet Konjuktív normál forma (KNF) F (x x) (x x ) (x x) 55. egyenlet A műszaki életben mindkét egyenletformára szükségünk van, ezért lehetőséget kellett biztosítani a különböző formák közötti átalakításra. Ismert a vegyes formátumú szabályos alakú egyenletek, mely felépítése jól elhatárolt DNF/KNF illetve KNF/DNF formátumú, ahol részvizsgálata már KNF vagy DNF egyenletként lehetséges. A szabályos alakokhoz hozzárendelhetők a term-táblázatok. Ha a változók ÉS kapcsolatúak (mintermek), akkor a termek diszjunkt (vagy) kapcsolatúak. Megállapítható, hogy mintermtáblában DNF egyenletek termeit helyezhetjük el. (54. egyenlet) Más nem lévén, a VAGY kapcsolatú változók (maxtermek), termei konjuktív (ÉS) kapcsolatúak. Így maxterm-táblában KNF egyenlet termei találhatók. A logikai egyenletek term-táblázatos ábrázolása lépésekre bontható.. a változók darabszámának, helyértékének meghatározása. normál forma meghatározása. term táblázat kiválasztása 4. az igaz termek jelölés -es beírásával Végezzük el az 54. egyenlet ábrázolását. Válaszok az előző felsorolásra.. az egyenlet változós x, x, x, legyen x, x, x, így rögzítettük a logikai változók helyértékeit. az egyenlet DNF formátumú, ez jelenti a termek közötti VAGY kapcsolatot ÉS kapcsolatú változókkal. Ezért a táblázat változós minter-tábla. igaz termek jelölése a minterm-táblában beírással történik. A beírás a változók hatásköre szerint tesszük. Az egyenletünk az (x x ) (x x ) (x x ), a termeket jelöljük T n -el, és n = {,,} F halmaz. Legyen T x x, T x x, T x x jelölt termek. A kialakított jelölésekkel felírható egyenlet F T T T, ahol T =(4,5),T =(5,7) és a T =(,5) sorszámú termek.

25 Minterm-tábla = = 4 5 = táblázat. A többször előforduló term sorszámát egyszer jelöljük a táblázatban. Figyelembe véve a 4.táblázat adatait abból megadható az egyenlet sorszámos alakban, ami: F (,4,5,7). Vizsgáljuk meg a T x x term ábrázolását. A T term ábrázolásában olyan változókat tartalmazó termeket keresünk, melyre igaz, hogy tartalmazza x -et és nem x része, tehát x. Ez pedig a T =(4,5) termek. Állításunk igazát a logikai azonosságokkal bizonyíthatjuk. T (x x x) (x x x) 56. egyenlet Egyenletünkre alkalmazzuk a P Q R PQ PR 6. egyenletben leírt logikai azonosságot. Legyen a P x x, a Q x és R x, akkor a 6. egyenletnek megfelelően zárójelezve az 56. egyenletet kapjuk, ( x x ) (x x) {[(x x ) x] [(x x ) x]} 57. egyenlet Meghagyva a baloldalt a T term egyenlő T (x x ) (x x) 58. egyenlet Folytatásban a 7. egyenlet azonosságát a P P összefüggést alkalmazzuk, de P x és x x P x helyettesítéssel, akkor T (x x ) () 59. egyenlet Utolsó lépésként felhasználjuk a P P, az 5. egyenletet, ahol P (x x ) -et helyettesítünk, T (x x ) 6. egyenlet A 6. egyenletben leírt végeredményt kapjuk. Átgondolva a levezetésünket deduktív következtetésként megállapíthatjuk, hogy az egymás mellett/alatt éllel érintkező termekből kiemelhetők a változók. A nem kiemelhető változók eltérése VAGY kapcsolat esetén, ÉS kapcsolat esetén, amit a kapcsolt művelettel megvizsgálva, eredményül a kiemelt változókat kapjuk...4 Logikai egyenlet egyszerűsítése term-táblázatban, minimálalak keresés Előző fejezetben láttuk, hogy az egymás mellett/alatt éllel érintkező termeket leíró változókból kiemeléseket tehetünk. Kiemelések után egyszerűsödő tömböket kapunk, több elemi termből. A tömböket szintén termeknek nevezzük. A tömbösítés oly mértékben végezhető, hogy a kapott tömb egyetlen változóval leírható. Az így nyert tömböt is termnek

26 nevezzük, mert kielégíti a term fogalmát. Megállapíthatjuk azt, hogy term lehet egy vagy több változó logikai művelettel összekapcsolt alakja. Term táblázatban a logikai egyenletet, úgy egyszerűsíthetjük, hogy ábrázoljuk az igaz termeket, majd az éllel érintkező termeket úgy kapcsoljuk össze, hogy kevesebb logikai változóval lehessen leírni. Állítás Egymás mellett/alatt páros szám mennyiségű (-,4-,6db..stb) termek vonhatók össze. Bizonyítás Egészítsük ki az 56.egyenletet a 4. táblázat 7 sorszámú termével. Eredményül T (x x x) (x x x) (x x x) 6. egyenlet Az első két termet egyszerűsítettük és a 6. egyenletet kaptuk, most helyettesítve, T (x x ) (x x x) 6. egyenlet Továbbiakban x -et tudjuk kiemelni T x [(x ) (x x)] 6. egyenlet A 64.egyenlet tovább nem egyszerűsíthető és nem felel meg a termképzés szabályának, mivel a logikai változókat ÉS valamint Vagy kapcsolat is összeköti. Kijelenthetjük, hogy páratlan számú egymásmelletti term nem vonható össze. Azt már bizonyítottuk, hogy két egymás mellett éllel érintkező termek összevonható, három pedig nem. Nézzük négy term összevonhatóságát. Minterm-tábla = = = 5. táblázat Ellipszissel fogtuk össze a négy termet, szeretnénk egyetlen termmel helyettesíteni. A négy termet leíró egyenletünk T (x x x) (x x x) (x x x) (x x x) 64. egyenlet Legyen a négy term T,T,T, T4 és a termeket alkotó változók kapcsolatai A term leíró termek. T (x x x ) 65. egyenlet T T (x x x (x x x ) 66. egyenlet ) 67. egyenlet T4 (x x x ) 68. egyenlet

27 T T 69. egyenlet T T T4 A 66. egyenletünk első két termét az 56 egyenletből kapott 6. egyenletben már összevontuk, akkor, Maradt a T T4 termek, ami T T x x 7. egyenlet T 4 T (x x x ) (x x x ) 7. egyenlet Kiemelve az ( x x ) változókat T (x x ) (x x ) 7. egyenlet T 4 Az ( x x ) helyettesítés után az ( x x ) () kapjuk a metszetet, ami ( x x ) egyenlő. T T4 (x x ) 7. egyenlet Most már felírhatjuk az összevont termet. T 4 T T T T (x x ) (x x ) 74. egyenlet A 76. egyenlet jobb oldalán kiemelve x -et, ( x) (x x ), tudjuk, hogy ( x x ), elvégezve a metszetképzést -el ( x) () x T T T T T4 x 75. egyenlet A 77. egyenletet kapjuk. Látjuk, hogy a 45. táblázatban összekapcsolt termek eredő terme a kiemelt változó. Az egyszerűsítés is ennek megfelelően végezhető el, összekapcsoljuk az egymás mellett lévő igaz értékkel jelölt (), párosszám mennyiségű termeket, majd a közös jellemzésére elfogadott változókkal meghatározzuk az egyszerűsített termet. A grafikus egyszerűsítés tehát a termek grafikus összevonása a megadott szabályok szerint. Az összevonást nem kell azonosságokkal igazolni, csak a minimál alakú egyenletet felírni. Végezetül legyen egy példa a minter- és maxterm-táblázat grafikus egyszerűsítésére. Legyen adott a F x ; x ; x ; x (x x ) (x x x ) (x x ) (x x ) 76. egyenlet logikai egyenlet, ahol helyértékű. Határozzuk meg a logikai egyenlet minimál alakját. Megoldás: Az ábrázoláshoz 4 változós minterm-tábla kell, a megadott helyértékkel ellátva. Minterm-tábla táblázat

28 Látható a 78. egyenlet 4 terme a 46. táblázatban, ha felbontjuk a termek jelölését, új nagyobb területű termek kialakítását hozhatunk létre táblázat Összehasonlítva a 46. táblázattal, a 4 termből két összevont term alakítható ki, a 47.táblázatban, amit a táblázatban jelöltünk. Az egyszerűsített egyenletünk F (x ) (x x) 77. egyenlet Előzőekben is több term, de most is látható, hogy vannak olyan sorszámú termek, melyek többször szerepelnek az összevont termekben, pl 47.táblázatban a 6,4 sorszámú term. Ez megengedett, mivel az egyenlet kiértékelésekor teljesen mindegy, hogy hány alkalommal vesszük igaz értékét egy adott sorszámú termnek. Jelölni csak egyszer fogjuk. A 79.egyenlet a 78.egyenletnek minimál alakja, mivel tovább már nem egyszerűsíthető. Feladat a maxter-táblára. Ismert a 4 F (,,,4,5,6,8,9,,,4) 78. egyenlet Ahol a logikai változók helyérték kiosztása x ; x ; x ; x. Határozzuk meg a logikai egyenlet minimálalakját. A sorszámos alak jelölése miatt a változók vagy kapcsolata, a termek és kapcsolata ismert. A logikai egyenlet alakja KNF, az ilyen alakú egyenletek grafikus vizsgálatát maxter-táblában kell elvégezni. Ábrázoljuk a sorszámos alakot 4 változós maxterm-táblában táblázat A 48.táblázat szerint három tömböt alakíthatunk ki, amit egyenletbe foglalva kapjuk F x (x x ) (x x) 79. egyenlet A maxter-minterm átalakításban a megadott formátumú egyenlet átalakítása a másik formátumra. Pl KNF átalakítása DNF-re, vagy fordítva. Legyen ismert a 48.táblázat KNF ábrázolása, alakítsuk át DNF alakra. Ábrázolni 4 változós minterm-táblában kell.

29 A tábla B tábla 9. táblázat A 48. táblázatot látjuk a 49.tábla B táblában. Az A tábla a B tábla komplementere. A (hamis) értékű maxtermek (,7,,,5) komplementerei lesznek a minterm tábla (igaz) értékei. Ezek 4 F (,,4,8,) 8. egyenlet a sorszámos alakot adják. Két összevont term alakítható ki a sorszámos termekből, az A táblán x x (,4,,8 sorszámú termekből) és a x x x ( a, sorszámú termekből) az egyenletet felírva F (x x) (x x x) 8. egyenlet Az átalakítás menete DNF-ből KNF-re is igaz, ott a minterm (hamis) értékű termeinek komplementerei lesznek (igaz) maxterm értékek. Reláció- és logikai egyenletek kapcsolata Két vagy több mennyiség, összehasonlítását relációnak nevezzük, ahol jelöljük az összehasonlítás jellegét. A relációt, a mennyiségek rendezésekor vagy válogatásakor alkalmazzuk. Relációban lévő változók logikai tulajdonságúak, ezért összekapcsolható a logikai egyenlettel. Ha két logikai mennyiség kiértékelésekor a (hamis) állapothoz hozzárendeljük a kisebb értéket, az (igaz) értékhez a mennyiségileg nagyobbat, akkor a következő igazságtáblázatot állíthatunk össze. áll. < > = =< >= Az.táblázatból felírható egyenletek. Kisebb (<):. táblázat

30 Nagyobb (>): Egyenlő (=): Kisebb egyenlő (=<): Nagyobb egyenlő (>=): Nem egyenlő ( ): Az egyenletekből látható, hogy a relációk összetett logikai műveletekkel leírhatók. 4 Folytatás következik

2019/02/11 10:01 1/10 Logika

2019/02/11 10:01 1/10 Logika 2019/02/11 10:01 1/10 Logika < Számítástechnika Logika Szerző: Sallai András Copyright Sallai András, 2011, 2012, 2015 Licenc: GNU Free Documentation License 1.3 Web: http://szit.hu Boole-algebra A Boole-algebrát

Részletesebben

Előadó: Dr. Oniga István DIGITÁLIS TECHNIKA 3

Előadó: Dr. Oniga István DIGITÁLIS TECHNIKA 3 Előadó: Dr. Oniga István DIGITÁLIS TEHNIK 3 Logikai függvények logikai függvény olyan egyenlőség, amely változói kétértékűek, és ezek között csak logikai műveleteket végzünk függvények megadása történhet

Részletesebben

1. A matematikai logika alapfogalmai. 2. A matematikai logika műveletei

1. A matematikai logika alapfogalmai. 2. A matematikai logika műveletei 1. A matematikai logika alapfogalmai Megjegyzések: a) A logikában az állítás (kijelentés), valamint annak igaz vagy hamis voltát alapfogalomnak tekintjük, nem definiáljuk. b) Minden állítással kapcsolatban

Részletesebben

1. tétel Halmazok és halmazok számossága. Halmazműveletek és logikai műveletek kapcsolata.

1. tétel Halmazok és halmazok számossága. Halmazműveletek és logikai műveletek kapcsolata. 1. tétel Halmazok és halmazok számossága. Halmazműveletek és logikai műveletek kapcsolata. HLMZOK halmaz axiomatikus fogalom, nincs definíciója. benne van valami a halmazban szintén axiomatikus fogalom,

Részletesebben

Logikai hálózatok. Dr. Bede Zsuzsanna St. I. em. 104.

Logikai hálózatok. Dr. Bede Zsuzsanna St. I. em. 104. Logikai hálózatok Dr. Bede Zsuzsanna bede.zsuzsanna@mail.bme.hu St. I. em. 04. Tanszéki honlap: www.kjit.bme.hu/hallgatoknak/bsc-targyak-3/logikai-halozatok Gyakorlatok: hétfő + 08:5-0:00 J 208 HF: 4.

Részletesebben

I.5. A LOGIKAI FÜGGVÉNYEK EGYSZERŰSÍTÉSE (MINIMALIZÁCIÓ)

I.5. A LOGIKAI FÜGGVÉNYEK EGYSZERŰSÍTÉSE (MINIMALIZÁCIÓ) I.5. LOGIKI FÜGGVÉNEK EGSERŰSÍTÉSE (MINIMLIÁCIÓ) Nem mindegy, hogy a logikai függvényeket mennyi erőforrás felhasználásával valósítjuk meg. Előnyös, ha kevesebb logikai kaput alkalmazunk ugyanarra a feladatra,

Részletesebben

Matematikai logika és halmazelmélet

Matematikai logika és halmazelmélet Matematikai logika és halmazelmélet Wettl Ferenc előadása alapján 2015-09-07 Wettl Ferenc előadása alapján Matematikai logika és halmazelmélet 2015-09-07 1 / 21 Tartalom 1 Matematikai kijelentések szerkezete

Részletesebben

Ítéletkalkulus. 1. Bevezet. 2. Ítéletkalkulus

Ítéletkalkulus. 1. Bevezet. 2. Ítéletkalkulus Ítéletkalkulus Logikai alapfogalmak, m veletek, formalizálás, logikai ekvivalencia, teljes diszjunktív normálforma, tautológia. 1. Bevezet A matematikai logikában az állításoknak nem a tényleges jelentésével,

Részletesebben

Knoch László: Információelmélet LOGIKA

Knoch László: Információelmélet LOGIKA Mi az ítélet? Az ítélet olyan mondat, amely vagy igaz, vagy hamis. Azt, hogy az adott ítélet igaz vagy hamis, az ítélet logikai értékének nevezzük. Jelölése: i igaz h hamis A 2 páros és prím. Logikai értéke

Részletesebben

1. Az adott kapcsolást rajzolja le a lehető legkevesebb elemmel, a legegyszerűbben. MEGOLDÁS:

1. Az adott kapcsolást rajzolja le a lehető legkevesebb elemmel, a legegyszerűbben. MEGOLDÁS: 1. Az adott kapcsolást rajzolja le a lehető legkevesebb elemmel, a legegyszerűbben. MEGOLDÁS: A legegyszerűbb alak megtalálása valamilyen egyszerűsítéssel lehetséges (algebrai, Karnaugh, Quine stb.). Célszerű

Részletesebben

Analóg és digitális mennyiségek

Analóg és digitális mennyiségek nalóg és digitális mennyiségek nalóg mennyiség Digitális mennyiség z analóg mennyiségek változása folyamatos (bármilyen értéket felvehet) digitális mennyiségek változása nem folyamatos, hanem ugrásszerű

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉPSZINT Abszolútértékes és gyökös kifejezések

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉPSZINT Abszolútértékes és gyökös kifejezések MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉPSZINT Abszolútértékes és gyökös kifejezések A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval

Részletesebben

Logika es sz am ıt aselm elet I. r esz Logika 1/36

Logika es sz am ıt aselm elet I. r esz Logika 1/36 1/36 Logika és számításelmélet I. rész Logika 2/36 Elérhetőségek Tejfel Máté Déli épület, 2.606 matej@inf.elte.hu http://matej.web.elte.hu Tankönyv 3/36 Tartalom 4/36 Bevezető fogalmak Ítéletlogika Ítéletlogika

Részletesebben

Matematikai logika. 3. fejezet. Logikai m veletek, kvantorok 3-1

Matematikai logika. 3. fejezet. Logikai m veletek, kvantorok 3-1 3. fejezet Matematikai logika Logikai m veletek, kvantorok D 3.1 A P és Q elemi ítéletekre vonatkozó logikai alapm veleteket (konjunkció ( ), diszjunkció ( ), implikáció ( ), ekvivalencia ( ), negáció

Részletesebben

Digitális Rendszerek (BSc)

Digitális Rendszerek (BSc) Pannon Egyetem Képfeldolgozás és Neuroszámítógépek Tanszék Digitális Rendszerek (BSc) 2. előadás: Logikai egyenletek leírása II: Függvény-egyszerűsítési eljárások Előadó: Vörösházi Zsolt voroshazi@vision.vein.hu

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VILLAMOSIPAR ÉS ELEKTRONIKA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VILLAMOSIPAR ÉS ELEKTRONIKA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ VILLAMOSIPAR ÉS ELEKTRONIKA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ I. feladatlap Egyszerű, rövid feladatok megoldása Maximális pontszám: 40. feladat 4 pont

Részletesebben

HALMAZOK. A racionális számok halmazát olyan számok alkotják, amelyek felírhatók b. jele:. A racionális számok halmazának végtelen sok eleme van.

HALMAZOK. A racionális számok halmazát olyan számok alkotják, amelyek felírhatók b. jele:. A racionális számok halmazának végtelen sok eleme van. HALMAZOK Tanulási cél Halmazok megadása, halmazműveletek megismerése és alkalmazása, halmazok ábrázolása Venn diagramon. Motivációs példa Egy fogyasztó 80 000 pénzegység jövedelmet fordít két termék, x

Részletesebben

3. Magyarország legmagasabb hegycsúcsa az Istállós-kő.

3. Magyarország legmagasabb hegycsúcsa az Istállós-kő. 1. Bevezetés A logika a görög,,logosz szóból származik, melynek jelentése gondolkodás, beszéd, szó. A logika az emberi gondolkodás vizsgálatával foglalkozik, célja pedig a gondolkodás során használt helyes

Részletesebben

Oktatási Hivatal. 1 pont. A feltételek alapján felírhatók az. összevonás után az. 1 pont

Oktatási Hivatal. 1 pont. A feltételek alapján felírhatók az. összevonás után az. 1 pont Oktatási Hivatal Öt pozitív egész szám egy számtani sorozat első öt eleme A sorozatnak a különbsége prímszám Tudjuk hogy az első négy szám köbének összege megegyezik az ezen öt tag közül vett páros sorszámú

Részletesebben

Diszkrét matematika I.

Diszkrét matematika I. Diszkrét matematika I. középszint 2014. ősz 1. Diszkrét matematika I. középszint 2. előadás Mérai László diái alapján Komputeralgebra Tanszék 2014. ősz Matematikai logika Diszkrét matematika I. középszint

Részletesebben

Függvények Megoldások

Függvények Megoldások Függvények Megoldások ) Az ábrán egy ; intervallumon értelmezett függvény grafikonja látható. Válassza ki a felsoroltakból a függvény hozzárendelési szabályát! a) x x b) x x + c) x ( x + ) b) Az x függvény

Részletesebben

Logika és informatikai alkalmazásai

Logika és informatikai alkalmazásai Logika és informatikai alkalmazásai 4. gyakorlat Németh L. Zoltán http://www.inf.u-szeged.hu/~zlnemeth SZTE, Informatikai Tanszékcsoport 2011 tavasz Irodalom Szükséges elmélet a mai gyakorlathoz Előadás

Részletesebben

Logika és informatikai alkalmazásai

Logika és informatikai alkalmazásai Logika és informatikai alkalmazásai 4. gyakorlat Németh L. Zoltán http://www.inf.u-szeged.hu/~zlnemeth SZTE, Informatikai Tanszékcsoport 2011 tavasz Irodalom Szükséges elmélet a mai gyakorlathoz Előadás

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉPSZINT Függvények

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉPSZINT Függvények MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉPSZINT Függvények A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval az érintett feladatrészek

Részletesebben

1. előadás: Halmazelmélet, számfogalom, teljes

1. előadás: Halmazelmélet, számfogalom, teljes 1. előadás: Halmazelmélet, számfogalom, teljes indukció Szabó Szilárd Halmazok Halmaz: alapfogalom, bizonyos elemek (matematikai objektumok) összessége. Egy halmaz akkor adott, ha minden objektumról eldönthető,

Részletesebben

Diszkrét matematika I.

Diszkrét matematika I. Diszkrét matematika I. középszint 2013 ősz 1. Diszkrét matematika I. középszint 8. előadás Mérai László merai@compalg.inf.elte.hu compalg.inf.elte.hu/ merai Komputeralgebra Tanszék 2013 ősz Kombinatorika

Részletesebben

Példa:

Példa: Digitális információ ábrázolása A digitális technika feladata: információ ábrázolása és feldolgozása a digitális technika eszközeivel Szakterület Jelkészlet Digitális technika "0" és "1" Fizika Logika

Részletesebben

egyenlőtlenségnek kell teljesülnie.

egyenlőtlenségnek kell teljesülnie. MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉP SZINT Abszolútértékes és gyökös kifejezések A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval

Részletesebben

Digitális Rendszerek (BSc)

Digitális Rendszerek (BSc) Pannon Egyetem Képfeldolgozás és Neuroszámítógépek Tanszék Digitális Rendszerek (Sc) 1. előadás: Logikai egyenletek leírása I. oole-algebra axiómái és tételei Előadó: Vörösházi Zsolt voroshazi@vision.vein.hu

Részletesebben

BOOLE ALGEBRA Logika: A konjunkció és diszjunkció tulajdonságai

BOOLE ALGEBRA Logika: A konjunkció és diszjunkció tulajdonságai BOOLE ALGEBRA Logika: A konjunkció és diszjunkció tulajdonságai 1.a. A B B A 2.a. (A B) C A (B C) 3.a. A (A B) A 4.a. I A I 5.a. A (B C) (A B) (A C) 6.a. A A I 1.b. A B B A 2.b. (A B) C A (B C) 3.b. A

Részletesebben

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I.

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I. KOVÁCS BÉLA, MATEmATIkA I. 1 I. HALmAZOk 1. JELÖLÉSEk A halmaz fogalmát tulajdonságait gyakran használjuk a matematikában. A halmazt nem definiáljuk, ezt alapfogalomnak tekintjük. Ez nem szokatlan, hiszen

Részletesebben

Kijelentéslogika, ítéletkalkulus

Kijelentéslogika, ítéletkalkulus Kijelentéslogika, ítéletkalkulus Arisztotelész (ie 4. sz) Leibniz (1646-1716) oole (1815-1864) Gödel (1906-1978) Neumann János (1903-1957) Kalmár László (1905-1976) Péter Rózsa (1905-1977) Kijelentés,

Részletesebben

AZ INFORMATIKA LOGIKAI ALAPJAI

AZ INFORMATIKA LOGIKAI ALAPJAI AZ INFORMATIKA LOGIKAI ALAPJAI Előadó: Dr. Mihálydeák Tamás Sándor Gyakorlatvezető: Kovács Zita 2017/2018. I. félév 4. gyakorlat Interpretáció A ϱ függvényt az L (0) = LC, Con, Form nulladrendű nyelv egy

Részletesebben

Ítéletkalkulus. 1. Bevezet. 2. Ítéletkalkulus

Ítéletkalkulus. 1. Bevezet. 2. Ítéletkalkulus Ítéletkalkulus Logikai alapfogalmak, m veletek, formalizálás, logikai ekvivalencia, teljes diszjunktív normálforma, tautológia. 1. Bevezet A matematikai logikában az állításoknak nem a tényleges jelentésével,

Részletesebben

Elektronikai műszerész Elektronikai műszerész

Elektronikai műszerész Elektronikai műszerész A 10/007 (II. 7.) SzMM rendelettel módosított 1/006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Halmaz: alapfogalom, bizonyos elemek (matematikai objektumok) Egy halmaz akkor adott, ha minden objektumról eldönthető, hogy

Halmaz: alapfogalom, bizonyos elemek (matematikai objektumok) Egy halmaz akkor adott, ha minden objektumról eldönthető, hogy 1. előadás: Halmazelmélet Szabó Szilárd Halmazok Halmaz: alapfogalom, bizonyos elemek (matematikai objektumok) összessége. Egy halmaz akkor adott, ha minden objektumról eldönthető, hogy hozzátartozik-e,

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉPSZINT Függvények

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉPSZINT Függvények MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉPSZINT Függvények A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval az érintett feladatrészek

Részletesebben

Segédlet az Informatika alapjai I. című tárgy számrendszerek fejezetéhez

Segédlet az Informatika alapjai I. című tárgy számrendszerek fejezetéhez Segédlet az Informatika alapjai I. című tárgy számrendszerek fejezetéhez Sándor Tamás, sandor.tamas@kvk.bmf.hu Takács Gergely, takacs.gergo@kvk.bmf.hu Lektorálta: dr. Schuster György PhD, hal@k2.jozsef.kando.hu

Részletesebben

Digitális Technika I. (VEMIVI1112D)

Digitális Technika I. (VEMIVI1112D) Pannon Egyetem Villamosmérnöki és Információs Tanszék Digitális Technika I. (VEMIVI2D) 3. hét - Grafikus minimalizálás. Quine-McCluskey féle számjegyes minimalizálás Előadó: Vörösházi Zsolt voroshazi@vision.vein.hu

Részletesebben

ÁTVÁLTÁSOK SZÁMRENDSZEREK KÖZÖTT, SZÁMÁBRÁZOLÁS, BOOLE-ALGEBRA

ÁTVÁLTÁSOK SZÁMRENDSZEREK KÖZÖTT, SZÁMÁBRÁZOLÁS, BOOLE-ALGEBRA 1. Tízes (decimális) számrendszerből: a. Kettes (bináris) számrendszerbe: Vegyük a 2634 10 -es számot, és váltsuk át bináris (kettes) számrendszerbe! A legegyszerűbb módszer: írjuk fel a számot, és húzzunk

Részletesebben

Mindent olyan egyszerűvé kell tenni, amennyire csak lehet, de nem egyszerűbbé.

Mindent olyan egyszerűvé kell tenni, amennyire csak lehet, de nem egyszerűbbé. HA 1 Mindent olyan egyszerűvé kell tenni, amennyire csak lehet, de nem egyszerűbbé. (Albert Einstein) HA 2 Halmazok HA 3 Megjegyzések A halmaz, az elem és az eleme fogalmakat nem definiáljuk, hanem alapfogalmaknak

Részletesebben

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I.

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I. KOVÁCS BÉLA MATEmATIkA I 6 VI KOmPLEX SZÁmOk 1 A komplex SZÁmOk HALmAZA A komplex számok olyan halmazt alkotnak amelyekben elvégezhető az összeadás és a szorzás azaz két komplex szám összege és szorzata

Részletesebben

A matematika nyelvér l bevezetés

A matematika nyelvér l bevezetés A matematika nyelvér l bevezetés Wettl Ferenc 2012-09-06 Wettl Ferenc () A matematika nyelvér l bevezetés 2012-09-06 1 / 19 Tartalom 1 Matematika Matematikai kijelentések 2 Logikai m veletek Állítások

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉP SZINT Függvények

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉP SZINT Függvények MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉP SZINT Függvények A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval az érintett feladatrészek

Részletesebben

Halmazok; a matematikai logika elemei 1.1. A halmaz fogalma; jelölések

Halmazok; a matematikai logika elemei 1.1. A halmaz fogalma; jelölések 1 Halmazok; a matematikai logika elemei 1.1. A halmaz fogalma; jelölések A matematikában alapfogalmaknak tekintjük azokat a fogalmakat, amelyeket nem határozunk meg, nem definiálunk más fogalmak segítségével

Részletesebben

2016/2017. Matematika 9.Kny

2016/2017. Matematika 9.Kny 2016/2017. Matematika 9.Kny Gondolkodási módszerek 1. Számhalmazok: N, Z, Q, Q*, R a számhalmazok kapcsolata, halmazábra 2. Ponthalmazok: o 5. oldal K I. fejezet: 172-178., 180-185., 191. feladat távolsággal

Részletesebben

Alapkapuk és alkalmazásaik

Alapkapuk és alkalmazásaik Alapkapuk és alkalmazásaik Bevezetés az analóg és digitális elektronikába Szabadon választható tárgy Összeállította: Farkas Viktor Irányítás, irányítástechnika Az irányítás esetünkben műszaki folyamatok

Részletesebben

Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 2009/2010 Matematika I. kategória (SZAKKÖZÉPISKOLA) 2. forduló feladatainak megoldása

Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 2009/2010 Matematika I. kategória (SZAKKÖZÉPISKOLA) 2. forduló feladatainak megoldása Oktatási Hivatal Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny / Matematika I. kategória (SZAKKÖZÉPISKOLA) 2. forduló feladatainak megoldása. Oldja meg a valós számok legbővebb részhalmazán a egyenlőtlenséget!

Részletesebben

2. Algebrai átalakítások

2. Algebrai átalakítások I. Nulladik ZH-ban láttuk: 2. Algebrai átalakítások 1. Mi az alábbi kifejezés legegyszerűbb alakja a változó lehetséges értékei esetén? (A) x + 1 x 1 (x 1)(x 2 + 3x + 2) (1 x 2 )(x + 2) (B) 1 (C) 2 (D)

Részletesebben

A logika, és a matematikai logika alapjait is neves görög tudós filozófus Arisztotelész rakta le "Analitika" című művében, Kr.e. IV. században.

A logika, és a matematikai logika alapjait is neves görög tudós filozófus Arisztotelész rakta le Analitika című művében, Kr.e. IV. században. LOGIKA A logika tudománnyá válása az ókori Görögországban kezdődött. Maga a logika szó is görög eredetű, a logosz szó jelentése: szó, fogalom, ész, szabály. Már az első tudósok, filozófusok, és politikusok

Részletesebben

Digitális Áramkörök. Pannon Egyetem Villamosmérnöki és Információs Tanszék. (Villamosmérnök BSc / Mechatronikai mérnök MSc)

Digitális Áramkörök. Pannon Egyetem Villamosmérnöki és Információs Tanszék. (Villamosmérnök BSc / Mechatronikai mérnök MSc) Pannon Egyetem Villamosmérnöki és Információs Tanszék Digitális Áramkörök (Villamosmérnök BSc / Mechatronikai mérnök MSc) 3. hét - Grafikus minimalizálás. Quine-McCluskey féle számjegyes minimalizálás

Részletesebben

Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) Logika

Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) Logika Logika Indukció: A fogalomalkotásnak azt a módját, amikor a konkrét tapasztalatokra támaszkodva jutunk el az általános fogalomhoz, indukciónak nevezzük. Dedukció: A fogalomalkotásnak azt a módját, amikor

Részletesebben

6. Függvények. 1. Az alábbi függvények közül melyik szigorúan monoton növekvő a 0;1 intervallumban?

6. Függvények. 1. Az alábbi függvények közül melyik szigorúan monoton növekvő a 0;1 intervallumban? 6. Függvények I. Nulladik ZH-ban láttuk: 1. Az alábbi függvények közül melyik szigorúan monoton növekvő a 0;1 intervallumban? f x g x cos x h x x ( ) sin x (A) Az f és a h. (B) Mindhárom. (C) Csak az f.

Részletesebben

Halmazelméleti alapfogalmak

Halmazelméleti alapfogalmak Halmazelméleti alapfogalmak halmaz (sokaság) jól meghatározott, megkülönböztetett dolgok (tárgyak, fogalmak, stb.) összessége. - halmaz alapfogalom. z azt jelenti, hogy csak példákon keresztül magyarázzuk,

Részletesebben

MATEMATIK A 9. évfolyam. 2. modul: LOGIKA KÉSZÍTETTE: VIDRA GÁBOR

MATEMATIK A 9. évfolyam. 2. modul: LOGIKA KÉSZÍTETTE: VIDRA GÁBOR MATEMATIK A 9. évfolyam 2. modul: LOGIKA KÉSZÍTETTE: VIDRA GÁBOR Matematika A 9. évfolyam. 2. modul: LOGIKA Tanári útmutató 2 MODULLEÍRÁS A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály Modulkapcsolódási pontok

Részletesebben

2. Ítéletkalkulus szintaxisa

2. Ítéletkalkulus szintaxisa 2. Ítéletkalkulus szintaxisa (4.1) 2.1 Az ítéletlogika abc-je: V 0 V 0 A következő szimbólumokat tartalmazza: ítélet- vagy állításváltozók (az állítások szimbolizálására). Esetenként logikai változónak

Részletesebben

Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) Algebra

Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) Algebra Algebra Műveletek tulajdonságai: kommutativitás (felcserélhetőség): a b = b a; a b = b a asszociativitás (átcsoportosíthatóság): (a b) c = a (b c); a (b c) = (a b) c disztributivitás (széttagolhatóság):

Részletesebben

Mindent olyan egyszerűvé kell tenni, amennyire csak lehet, de nem egyszerűbbé. (Albert Einstein) Halmazok 1

Mindent olyan egyszerűvé kell tenni, amennyire csak lehet, de nem egyszerűbbé. (Albert Einstein) Halmazok 1 Halmazok 1 Mindent olyan egyszerűvé kell tenni, amennyire csak lehet, de nem egyszerűbbé. (Albert Einstein) Halmazok 2 A fejezet legfontosabb elemei Halmaz megadási módjai Halmazok közti műveletek (metszet,

Részletesebben

Kétváltozós függvények differenciálszámítása

Kétváltozós függvények differenciálszámítása Kétváltozós függvények differenciálszámítása 13. előadás Farkas István DE ATC Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék Kétváltozós függvények p. 1/1 Definíció, szemléltetés Definíció. Az f : R R R függvényt

Részletesebben

Kijelentéslogika, ítéletkalkulus

Kijelentéslogika, ítéletkalkulus Kijelentéslogika, ítéletkalkulus Kijelentés, ítélet: olyan kijelentő mondat, amelyről egyértelműen eldönthető, hogy igaz vagy hamis Logikai értékek: igaz, hamis zürke I: 52-53, 61-62, 88, 95 Logikai műveletek

Részletesebben

Zalotay Péter Digitális technika I

Zalotay Péter Digitális technika I Zalotay Péter Digitális technika I Távoktatás előadási anyaga Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar Tartalomjegyzék Bevezetés...5 1. LOGIKAI ALAPISMERETEK...8 1.1. Halmazelméleti alapfogalmak...8 1.2. A logikai

Részletesebben

ALGEBRAI KIFEJEZÉSEK, EGYENLETEK

ALGEBRAI KIFEJEZÉSEK, EGYENLETEK ALGEBRAI KIFEJEZÉSEK, EGYENLETEK AZ ALGEBRAI KIFEJEZÉS FOGALMÁNAK KIALAKÍTÁSA (7-9. OSZTÁLY) Racionális algebrai kifejezés (betűs kifejezés): betűket és számokat a négy alapművelet véges sokszori alkalmazásával

Részletesebben

2016/2017. Matematika 9.Kny

2016/2017. Matematika 9.Kny 2016/2017. Matematika 9.Kny Gondolkodási módszerek 1. Számhalmazok: N, Z, Q, Q*, R a számhalmazok kapcsolata, halmazábra 2. Ponthalmazok: o 4. oldal K I. fejezet: 172-178., 180-185., 191. feladat távolsággal

Részletesebben

Struktúra nélküli adatszerkezetek

Struktúra nélküli adatszerkezetek Struktúra nélküli adatszerkezetek Homogén adatszerkezetek (minden adatelem azonos típusú) osztályozása Struktúra nélküli (Nincs kapcsolat az adatelemek között.) Halmaz Multihalmaz Asszociatív 20:24 1 A

Részletesebben

Egyenletek, egyenlőtlenségek, egyenletrendszerek I.

Egyenletek, egyenlőtlenségek, egyenletrendszerek I. Egyenletek, egyenlőtlenségek, egyenletrendszerek I. DEFINÍCIÓ: (Nyitott mondat) Az olyan állítást, amelyben az alany helyén változó szerepel, nyitott mondatnak nevezzük. A nyitott mondatba írt változót

Részletesebben

Dr. Vincze Szilvia;

Dr. Vincze Szilvia; 2014. szeptember 17. és 19. Dr. Vincze Szilvia; vincze@agr.unideb.hu https://portal.agr.unideb.hu/oktatok/drvinczeszilvia/oktatas/oktatott_targyak/index/index.html 2010/2011-es tanév I. féléves tematika

Részletesebben

1. EGY- ÉS KÉTVÁLTOZÓS LOGIKAI ELEMEK KAPCSOLÁSTECHNIKÁJA ÉS JELÖLŐRENDSZERE

1. EGY- ÉS KÉTVÁLTOZÓS LOGIKAI ELEMEK KAPCSOLÁSTECHNIKÁJA ÉS JELÖLŐRENDSZERE . EGY- ÉS KÉTVÁLTOZÓS LOGIKI ELEMEK KPCSOLÁSTECHNIKÁJ ÉS JELÖLŐRENDSZERE tananyag célja: z egy- és kétváltozós logikai függvények Boole algebrai szabályainak, kapcsolástechnikájának és jelölésrendszerének

Részletesebben

Ellenőrző kérdések. 36. Ha t szintű indexet használunk, mennyi a keresési költség blokkműveletek számában mérve? (1 pont) log 2 (B(I (t) )) + t

Ellenőrző kérdések. 36. Ha t szintű indexet használunk, mennyi a keresési költség blokkműveletek számában mérve? (1 pont) log 2 (B(I (t) )) + t Ellenőrző kérdések 2. Kis dolgozat kérdései 36. Ha t szintű indexet használunk, mennyi a keresési költség blokkműveletek számában mérve? (1 pont) log 2 (B(I (t) )) + t 37. Ha t szintű indexet használunk,

Részletesebben

Követelmény a 7. évfolyamon félévkor matematikából

Követelmény a 7. évfolyamon félévkor matematikából Követelmény a 7. évfolyamon félévkor matematikából Gondolkodási és megismerési módszerek Elemek halmazba rendezése több szempont alapján. Halmazok ábrázolása. A nyelv logikai elemeinek helyes használata.

Részletesebben

Nagy András. Feladatok a logaritmus témaköréhez 11. osztály 2010.

Nagy András. Feladatok a logaritmus témaköréhez 11. osztály 2010. Nagy András Feladatok a logaritmus témaköréhez. osztály 00. Feladatok a logaritmus témaköréhez. osztály ) Írd fel a következő egyenlőségeket hatványalakban! a) log 9 = b) log 4 = - c) log 7 = d) lg 0 =

Részletesebben

Bevezetés a Formális Logikába Érveléstechnika-logika 7.

Bevezetés a Formális Logikába Érveléstechnika-logika 7. Bevezetés a Formális Logikába Érveléstechnika-logika 7. Elemi és összetett állítások Elemi állítások Állítás: Jelentéssel bíró kijelentő mondat, amely információt közöl a világról. Az állítás vagy igaz

Részletesebben

Irányítástechnika I. Dr. Bede Zsuzsanna. Összeállította: Dr. Sághi Balázs, egy. docens Dr. Tarnai Géza, egy. tanár

Irányítástechnika I. Dr. Bede Zsuzsanna. Összeállította: Dr. Sághi Balázs, egy. docens Dr. Tarnai Géza, egy. tanár Irányítástechnika I. Előadó: Dr. Bede Zsuzsanna, adjunktus Összeállította: Dr. Sághi Balázs, egy. docens Dr. Tarnai Géza, egy. tanár Irányítástechnika I. Dr. Bede Zsuzsanna bede.zsuzsanna@mail.bme.hu St.

Részletesebben

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I.

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I. KOVÁCS BÉLA, MATEmATIkA I. 4 IV. FÜGGVÉNYEk 1. LEkÉPEZÉSEk, függvények Definíció Legyen és két halmaz. Egy függvény -ből -ba egy olyan szabály, amely minden elemhez pontosan egy elemet rendel hozzá. Az

Részletesebben

1. Az adott kifejezést egyszerűsítse és rajzolja le a lehető legkevesebb elemmel, a legegyszerűbben.

1. Az adott kifejezést egyszerűsítse és rajzolja le a lehető legkevesebb elemmel, a legegyszerűbben. 1 1. z adott kifejezést egyszerűsítse és rajzolja le a lehető legkevesebb eleel, a legegyszerűbben. F függvény 4 változós. MEGOLÁS: legegyszerűbb alak egtalálása valailyen egyszerűsítéssel lehetséges algebrai,

Részletesebben

Halmazelmélet. 1. előadás. Farkas István. DE ATC Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék. Halmazelmélet p. 1/1

Halmazelmélet. 1. előadás. Farkas István. DE ATC Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék. Halmazelmélet p. 1/1 Halmazelmélet 1. előadás Farkas István DE ATC Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék Halmazelmélet p. 1/1 A halmaz fogalma, jelölések A halmaz fogalmát a matematikában nem definiáljuk, tulajdonságaival

Részletesebben

DIGITÁLIS TECHNIKA feladatgyűjtemény

DIGITÁLIS TECHNIKA feladatgyűjtemény IGITÁLIS TEHNIK feladatgyűjtemény Írta: r. Sárosi József álint Ádám János Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar Műszaki Intézet Szerkesztette: r. Sárosi József Lektorálta: r. Gogolák László Szabadkai Műszaki

Részletesebben

OSZTHATÓSÁG. Osztók és többszörösök : a 3 többszörösei : a 4 többszörösei Ahol mindkét jel megtalálható a 12 többszöröseit találjuk.

OSZTHATÓSÁG. Osztók és többszörösök : a 3 többszörösei : a 4 többszörösei Ahol mindkét jel megtalálható a 12 többszöröseit találjuk. Osztók és többszörösök 1783. A megadott számok elsõ tíz többszöröse: 3: 3 6 9 12 15 18 21 24 27 30 4: 4 8 12 16 20 24 28 32 36 40 5: 5 10 15 20 25 30 35 40 45 50 6: 6 12 18 24 30 36 42 48 54 60 1784. :

Részletesebben

1. megold s: A keresett háromjegyű szám egyik számjegye a 3-as, a két ismeretlen számjegyet jelölje a és b. A feltétel szerint

1. megold s: A keresett háromjegyű szám egyik számjegye a 3-as, a két ismeretlen számjegyet jelölje a és b. A feltétel szerint A 004{005. tan vi matematika OKTV I. kateg ria els (iskolai) fordul ja feladatainak megold sai 1. feladat Melyek azok a 10-es számrendszerbeli háromjegyű pozitív egész számok, amelyeknek számjegyei közül

Részletesebben

1. hét: A Boole - algebra. Steiner Henriette Egészségügyi mérnök

1. hét: A Boole - algebra. Steiner Henriette Egészségügyi mérnök 1. hét: A Boole - algebra Steiner Henriette Egészségügyi mérnök Digitális technika 2015/2016 Elérhetőségek Dr. Steiner Henriette steiner.henriette@nik.uni-obuda.hu Féléves követelmények Heti óraszámok:

Részletesebben

Matematika III. 2. Eseményalgebra Prof. Dr. Závoti, József

Matematika III. 2. Eseményalgebra Prof. Dr. Závoti, József Matematika III. 2. Eseményalgebra Prof. Dr. Závoti, József Matematika III. 2. : Eseményalgebra Prof. Dr. Závoti, József Lektor : Bischof, Annamária Ez a modul a TÁMOP - 4.1.2-08/1/A-2009-0027 Tananyagfejlesztéssel

Részletesebben

Nagy Gábor compalg.inf.elte.hu/ nagy ősz

Nagy Gábor  compalg.inf.elte.hu/ nagy ősz Diszkrét matematika 1. középszint 2016. ősz 1. Diszkrét matematika 1. középszint 2. előadás Nagy Gábor nagygabr@gmail.com nagy@compalg.inf.elte.hu compalg.inf.elte.hu/ nagy Mérai László diái alapján Komputeralgebra

Részletesebben

Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny 2016/2017-es tanév Kezdők III. kategória I. forduló

Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny 2016/2017-es tanév Kezdők III. kategória I. forduló Bolyai János Matematikai Társulat Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny 016/017-es tanév Kezdők I II. kategória II. forduló Kezdők III. kategória I. forduló Megoldások és javítási útmutató 1. Egy kört

Részletesebben

Diszkrét matematika 1. középszint

Diszkrét matematika 1. középszint Diszkrét matematika 1. középszint 2017. sz 1. Diszkrét matematika 1. középszint 3. el adás Nagy Gábor nagygabr@gmail.com nagy@compalg.inf.elte.hu compalg.inf.elte.hu/ nagy Mérai László diái alapján Komputeralgebra

Részletesebben

Egyenletek, egyenlőtlenségek X.

Egyenletek, egyenlőtlenségek X. Egyenletek, egyenlőtlenségek X. DEFINÍCIÓ: (Logaritmus) Ha egy pozitív valós számot adott, 1 - től különböző pozitív alapú hatvány alakban írunk fel, akkor ennek a hatványnak a kitevőjét logaritmusnak

Részletesebben

Számelmélet, műveletek, egyenletek, algebrai kifejezések, egyéb

Számelmélet, műveletek, egyenletek, algebrai kifejezések, egyéb Számelmélet, műveletek, egyenletek, algebrai kifejezések, egyéb 2004_02/4 Tegyél * jelet a táblázat megfelelő rovataiba! Biztosan Lehet hogy, de nem biztos Lehetetlen a) b) c) Négy egymást követő természetes

Részletesebben

Matematikai logika NULLADRENDŰ LOGIKA

Matematikai logika NULLADRENDŰ LOGIKA Matematikai logika NULLADRENDŰ LOGIKA Kijelentő mondatokhoz, melyeket nagy betűkkel jelölünk, interpretáció (egy függvény) segítségével igazságértéket rendelünk (I,H). Szintaxisból (nyelvtani szabályok,

Részletesebben

Zalotay Péter Digitális technika

Zalotay Péter Digitális technika Zalotay Péter Digitális technika Elektronikus jegyzet Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar Tartalomjegyzék Bevezetés...3 1. A DIGITÁLIS TECHNIKA ELMÉLETI ALAPJAI...7 1.1. Logikai alapismeretek...7 1.2. Halmazelméleti

Részletesebben

8. Egyenletek, egyenlőtlenségek, egyenletrendszerek II.

8. Egyenletek, egyenlőtlenségek, egyenletrendszerek II. 8 Egyenletek, egyenlőtlenségek, egyenletrendszerek II Elméleti összefoglaló Az a + b+ c, a egyenletet másodfokú egyenletnek nevezzük A D b ac kifejezést az egyenlet diszkriminánsának nevezzük Ha D >, az

Részletesebben

Logikai áramkörök. Informatika alapjai-5 Logikai áramkörök 1/6

Logikai áramkörök. Informatika alapjai-5 Logikai áramkörök 1/6 Informatika alapjai-5 Logikai áramkörök 1/6 Logikai áramkörök Az analóg rendszerekben például hangerősítő, TV, rádió analóg áramkörök, a digitális rendszerekben digitális vagy logikai áramkörök működnek.

Részletesebben

I. Egyenlet fogalma, algebrai megoldása

I. Egyenlet fogalma, algebrai megoldása 11 modul: EGYENLETEK, EGYENLŐTLENSÉGEK MEGOLDÁSA 6 I Egyenlet fogalma, algebrai megoldása Módszertani megjegyzés: Az egyenletek alaphalmazát, értelmezési tartományát később vezetjük be, a törtes egyenletekkel

Részletesebben

b) Ábrázolja ugyanabban a koordinátarendszerben a g függvényt! (2 pont) c) Oldja meg az ( x ) 2

b) Ábrázolja ugyanabban a koordinátarendszerben a g függvényt! (2 pont) c) Oldja meg az ( x ) 2 1) Az ábrán egy ; intervallumon értelmezett függvény grafikonja látható. Válassza ki a felsoroltakból a függvény hozzárendelési szabályát! a) b) c) ( ) ) Határozza meg az 1. feladatban megadott, ; intervallumon

Részletesebben

9. Trigonometria. I. Nulladik ZH-ban láttuk: 1. Tegye nagyság szerint növekvő sorrendbe az alábbi értékeket! Megoldás:

9. Trigonometria. I. Nulladik ZH-ban láttuk: 1. Tegye nagyság szerint növekvő sorrendbe az alábbi értékeket! Megoldás: 9. Trigonometria I. Nulladik ZH-ban láttuk: 1. Tegye nagyság szerint növekvő sorrendbe az alábbi értékeket! x = cos 150 ; y = sin 5 ; z = tg ( 60 ) (A) z < x < y (B) x < y < z (C) y < x < z (D) z < y

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK É RETTSÉGI VIZSGA 2005. október 24. ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2005. október 24., 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Részletesebben

A matematika nyelvéről bevezetés

A matematika nyelvéről bevezetés A matematika nyelvéről bevezetés Wettl Ferenc 2006. szeptember 19. Wettl Ferenc () A matematika nyelvéről bevezetés 2006. szeptember 19. 1 / 17 Tartalom 1 Matematika Kijelentő mondatok Matematikai kijelentések

Részletesebben

ÍTÉLETKALKULUS (NULLADRENDŰ LOGIKA)

ÍTÉLETKALKULUS (NULLADRENDŰ LOGIKA) ÍTÉLETKALKULUS SZINTAXIS ÍTÉLETKALKULUS (NULLADRENDŰ LOGIKA) jelkészlet elválasztó jelek: ( ) logikai műveleti jelek: ítéletváltozók (logikai változók): p, q, r,... ítéletkonstansok: T, F szintaxis szabályai

Részletesebben

Bizonyítási módszerek ÉV ELEJI FELADATOK

Bizonyítási módszerek ÉV ELEJI FELADATOK Bizonyítási módszerek ÉV ELEJI FELADATOK Év eleji feladatok Szükséges eszközök: A4-es négyzetrácsos füzet Letölthető tananyag: Emelt szintű matematika érettségi témakörök (2016) Forrás: www.mozaik.info.hu

Részletesebben

Számelmélet Megoldások

Számelmélet Megoldások Számelmélet Megoldások 1) Egy számtani sorozat második tagja 17, harmadik tagja 1. a) Mekkora az első 150 tag összege? (5 pont) Kiszámoltuk ebben a sorozatban az első 111 tag összegét: 5 863. b) Igaz-e,

Részletesebben

Elemi algebrai eszközökkel megoldható versenyfeladatok Ábrahám Gábor, Szeged

Elemi algebrai eszközökkel megoldható versenyfeladatok Ábrahám Gábor, Szeged Magas szintű matematikai tehetséggondozás Elemi algebrai eszközökkel megoldható versenyfeladatok Ábrahám Gábor, Szeged Ahhoz, hogy egy diák kimagasló eredményeket érhessen el matematika versenyeken, elengedhetetlenül

Részletesebben

Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) Logika

Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) Logika Logika Indukció: A fogalomalkotásnak azt a módját, amikor a konkrét tapasztalatokra támaszkodva jutunk el az általános fogalomhoz, indukciónak nevezzük. Dedukció: A fogalomalkotásnak azt a módját, amikor

Részletesebben

Gráfelmélet. I. Előadás jegyzet (2010.szeptember 9.) 1.A gráf fogalma

Gráfelmélet. I. Előadás jegyzet (2010.szeptember 9.) 1.A gráf fogalma Készítette: Laczik Sándor János Gráfelmélet I. Előadás jegyzet (2010.szeptember 9.) 1.A gráf fogalma Definíció: a G=(V,E) párt egyszerű gráfnak nevezzük, (V elemeit a gráf csúcsainak/pontjainak,e elemeit

Részletesebben